Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2014, 07:53   #41
Harisonl
ford::advanced

Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Schemat instalacji czujnika płynu do spryskiwaczy poszukiwany.

Zgodnie ze schematem strona 85 w pdf ie jaki otrzymałem od tedi_k jest napisane ze kabelek idzie od pinu 28 przy zegarach do pinu 18 w C111. Zaś wtyczka c79 to ta nad zbiornikiem płynu. Wnioskuję że ford coś pozmieniał skoro mieliście podłączenie z pominięciem wtyczki c111.

Harisonl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2014, 10:59   #42
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Nikt nie powiedział, że z pominięciem C111. Jak kabel był przy zbiorniczku (jak napisałem wcześniej - sytuacja normalna), to nikt nie analizował czy idzie przez C111 czy nie - bo i po co...
Stary 17-03-2014, 11:15   #43
Harisonl

Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010

No tak słuszna uwaga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Harisonl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2014, 12:09   #44
dudijack

Imię: Jacek
Model: Focus MK IV Vignale
Silnik: 1.5L Dragon
Rocznik: 2019

Witam.Czujnik zawitał również i u mnie. Czas prac około 1,5 h( bez pospiechu). Instalacja była fabrycznie pociagnięta do kostki. Info dla innych potencjalnych "zakładaczy". Otwór wiercic wiertłem 20mm , czujnik kupić oplowski , nowy to koszt około 35 PLN ( pasuje idealnie).
dudijack jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2016, 12:39   #45
hubi_c

Imię: Hubert
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1,6 TDCI ECOnetic
Rocznik: 2008

No to odświeżamy.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo prawie zawsze tak jest. Kolega Harisonl jest chyba pierwszy, u którego kabelek skończył się na C111...
Zatem jestem drugi, bo u mnie też kończy się na C111 pin 18. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sygnał przechodzi przez 2 złącza pośrednie - złącze C111 (duże 41-pinoowe złącze - pin 18 ) i C79 (6-cio pinowa złączka na górze zbiornika płynu, pin 5).
W moim przypadku muszę dołożyć dwa przewody. "+" z C79 pin 5 do C111 pin 18 oraz "-" z C79 pin 3 do masy w progu po stronie pasażera.
Dodatkowo zakup zbiornika z czujnikiem (mój jest nieszczelny więc i tak muszę go albo naprawić albo wymienić)

I teraz pytanie.
Jakich użyć konektorów by to pospinać? Ktoś ma jakieś nr katalogowe lub inne informacje które pomogą w zdobyciu brakujących części?

http://yanosik24.pl/widget/1570283.png
hubi_c jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2016, 19:56   #46
hubi_c

Imię: Hubert
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1,6 TDCI ECOnetic
Rocznik: 2008

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam i ja ... piny z wtyczki ze szrotu.
teraz i ja mam taki komunikat
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://yanosik24.pl/widget/1570283.png
hubi_c jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2017, 09:36   #47
avisnet
ford::beginner

Imię: Artur
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2009
Domyślnie Re: Odp: Schemat instalacji czujnika płynu do spryskiwaczy poszukiwany.

Trochę odgrzeję temat bo jestem na etapie kompletowania gadżetów potrzebnych do uruchomienia tego czujnika, mam już zbiornik wraz z całym oprzyrządowaniem, brakuje mi tylko kawałka instalacji która się kończy w moim przypadku na złączu C111 (podobnie jak ta od halogenów które też chce założyc) a że chce to zrobić prawie jak fabryka zostało mi tylko wybrać się na wolumen w celu zakupu konektorków (mam powyciągane z obciętych instalacji na wzór), przewodów w odpowiednich kolorach i peszli. Temat odgrzewam po to żeby wrzucić kilka fotek jak wyglądają zarówno piny męskie jak i żeńskie w kostce łączącej instalację zbiornika płynu do spryskiwaczy z wiązką. Dodatkowo jak dobiorę konektory to wrzucę tutaj dokładne symbole i foty może się to komuś kiedyś przyda.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20170222_091905.jpg (86.6 KB, 74 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20170222_091905_2.jpg (84.6 KB, 61 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20170222_091919.jpg (87.0 KB, 55 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20170222_091933_1.jpg (87.2 KB, 51 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20170222_091955_1.jpg (87.7 KB, 56 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20170222_092052_1.jpg (83.6 KB, 49 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20170222_092106.jpg (86.8 KB, 51 wyświetleń)
Stary 23-02-2017, 15:04   #48
von_Kowal

Imię: Piotr
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Domyślnie Odp: Re: Odp: Schemat instalacji czujnika płynu do spryskiwaczy poszukiwany.

Cytat:
Napisał avisnet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trochę odgrzeję temat bo jestem na etapie kompletowania gadżetów potrzebnych do uruchomienia tego czujnika, mam już zbiornik wraz z całym oprzyrządowaniem, brakuje mi tylko kawałka instalacji która się kończy w moim przypadku na złączu C111 (podobnie jak ta od halogenów które też chce założyc) a że chce to zrobić prawie jak fabryka zostało mi tylko wybrać się na wolumen w celu zakupu konektorków (mam powyciągane z obciętych instalacji na wzór), przewodów w odpowiednich kolorach i peszli. Temat odgrzewam po to żeby wrzucić kilka fotek jak wyglądają zarówno piny męskie jak i żeńskie w kostce łączącej instalację zbiornika płynu do spryskiwaczy z wiązką. Dodatkowo jak dobiorę konektory to wrzucę tutaj dokładne symbole i foty może się to komuś kiedyś przyda.
Na Wolumenie może być problem ze znalezieniem konektorów do Forda. Ja w każdym razie nie znalazłem - to nie VAG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Skoro masz poobcinane na wzór to wykorzystaj je lutując do przewodów. Do forda najlepiej sprawdza się rozbiórka stad też zbieram wszystkie możliwe piny jakie mi zostaną.
von_Kowal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2017, 22:31   #49
avisnet

Imię: Artur
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Domyślnie Odp: Re: Odp: Schemat instalacji czujnika płynu do spryskiwaczy poszukiwany.

Cytat:
Napisał von_Kowal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na Wolumenie może być problem ze znalezieniem konektorów do Forda. Ja w każdym razie nie znalazłem - to nie VAG . Skoro masz poobcinane na wzór to wykorzystaj je lutując do przewodów. Do forda najlepiej sprawdza się rozbiórka stad też zbieram wszystkie możliwe piny jakie mi zostaną.
Jest tam taki jeden sklep w którym maja od pyty konektorów i może coś dobiorę. Sprzedają też na allegro pod nickiem batpol1 ale wolę podjechać ze wzorem i na miejscu dobierać. Twoją opcję też rozważam ale jako ostateczność dlatego jak w marcu będę w UK to odwiedzę pare szrotów i pociacham trochę wiązek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no chyba że będzie deficyt focusów. Zastanawiam się czy nie dobrym pomysłem byłoby zakupić całą wiązkę z której można by było wydłubać potrzebne kable a resztę zachować na ewentualne nowe pomysły lub dla konektorów. Tylko szczerze mówiąc nie do końca jestem pewien która to wiązka obejmuje męską część złącza C111 i idzie do halogenów i zbiornika spryskiwaczy. Czy to nie przypadkiem taka jak ta: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ? bo tak jakbym tam widział kostkę zbiornika spryskiwaczy ale nie mogę dojrzeć złącza C111

Ostatnio edytowane przez avisnet ; 23-02-2017 o 22:36
avisnet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2017, 06:48   #50
von_Kowal

Imię: Piotr
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI

Cytat:
Napisał avisnet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest tam taki jeden sklep w którym maja od pyty konektorów i może coś dobiorę. Sprzedają też na allegro pod nickiem batpol1 ale wolę podjechać ze wzorem i na miejscu dobierać. Twoją opcję też rozważam ale jako ostateczność dlatego jak w marcu będę w UK to odwiedzę pare szrotów i pociacham trochę wiązek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no chyba że będzie deficyt focusów. Zastanawiam się czy nie dobrym pomysłem byłoby zakupić całą wiązkę z której można by było wydłubać potrzebne kable a resztę zachować na ewentualne nowe pomysły lub dla konektorów. Tylko szczerze mówiąc nie do końca jestem pewien która to wiązka obejmuje męską część złącza C111 i idzie do halogenów i zbiornika spryskiwaczy. Czy to nie przypadkiem taka jak ta: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ? bo tak jakbym tam widział kostkę zbiornika spryskiwaczy ale nie mogę dojrzeć złącza C111
W batpolu niestety nie znajdziesz sam tam szukałem, mają stronę internetową i akurat tych konektorów nie mają. Najlepiej coś ze szrotu albo obgadać ze sprzedawcą z allegro aby ci dołożył kostki, idealne są te z GEM albo od podgrzewania przy fotelach ( dużo pasujących pinów)Co do złącza C111 to o ile nie masz juz na aucie instalacji ( co jest bardzo dziwne nawet moja bieda już miała wszystko dociągnięte do koła) to spokojnie można te złącze pominąć i połączyć się prosto do zegarów. P. Co do tej aukcji to jest to kompletna wiązka komory silnikowej i zapewne jest tam też do czujnika spryskiwaczy, choć wydanie 180 zł aby odzyskać jeden przewód to bardzo kiepski pomysł kiedy można kupić jakąś kostkę samą lub zz innym elementem za grosze.
von_Kowal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania