Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-11-2016, 15:02   #71
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: EcoBoost - turbina a automatyczne wyłączanie silnika

Zobaczymy jak Wam te aku będą działać za rok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprwdzaliście ich napięcie spoczynkowe lub chociaż po odryglowaniu drzwi, czy piszecie tylko obserwacje? Bo mój 3 letni nijak nie chce mieć wtedy więcej jak 11,9V po nocy. Ten co miałem wymieniony na gwarancji miał całe 60% pojemności po 2 latach, a codziennie jeżdżę od 50 do 100km poza miastem i generalnie nie używam ASS.
Zauwazyłem natomiast dziwną zależność. ASS mi zadziałał na przejeździe kolejowym po "mocnym rozładowaniu" aku poprzedniego dnia jak dokładałem graty do auta i co chwila otwierałem drzwi itp.

boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2017, 19:55   #72
tomeks2912
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Mk3
Silnik: 1.6 ecoboost 150km
Rocznik: 2012

Siema Panowie. Więc dołączam się do tematu. Mam foke od 4 miesięcy. Auto ma przejechane 33000 tys km i ani razu nie zadziałał system start stop. Nie wiem czy to usterka czy tak porostu ma. Dodam tylko że co dzień śmigam do pracy jakieś 10 km przez miasto. Jakieś rady?
tomeks2912 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2017, 20:19   #73
MadYarpen

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011

Działanie start-stop wg instrukcji zależy od wielu parametrów, i przy dojazdach do pracy może się nie włączyć chyba.

U mnie jest tak, że generalnie jak jeżdżę po mieście to mi się system przestaje po jakimś czasie działać. Potem uaktywnia się często w czasie jazdy na trasie.

Natomiast przez całą zimę mi się nie włączył też ani razu, ale tylko po mieście jeździłem. Pewnie w trasie podładuje się akumulator i znowu zacznie działać.

Foka ma też chyba akcję serwisową dotyczącą rozładowującego się w czasie postoju akumulatora, jak jest nieodbyta to zapewne może też wpływać na działanie start-stop.
MadYarpen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2017, 21:35   #74
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał tomeks2912 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
iema Panowie. Więc dołączam się do tematu. Mam foke od 4 miesięcy. Auto ma przejechane 33000 tys km i ani razu nie zadziałał system start stop. Nie wiem czy to usterka czy tak porostu ma. Dodam tylko że co dzień śmigam do pracy jakieś 10 km przez miasto. Jakieś rady?
Polecam przejrzeć te tematy i będziesz miał przynajmniej ogólny widok że to nie jest rzadkie że i Tobie nie działa:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Powiem że sam mam FF3 z 2012 roku. Kupiłem go w 2016 roku i miał najechane 23 tyś km (około). Start stop działał mi tylko jednego dnia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2017, 23:42   #75
mayor
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Focus MK3FL Titanium
Silnik: 1.5 EB@200KM by TuneForce
Rocznik: 2017

Ktoś tam pisał, że S/S działa jak na luzie zjezdza z górki, w Mk3FL jak tylko pojazd ruszy (zacznie się toczyć) to zaraz silnik się odpala, mimo, że nie wciskam sprzęgła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. potestowałem S/S ale to nie dla mnie, uczę się nawyku odłączania tego zaraz po odpaleniu silnika.
mayor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2017, 00:04   #76
MadYarpen

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Polecam przejrzeć te tematy i będziesz miał przynajmniej ogólny widok że to nie jest rzadkie że i Tobie nie działa:

Powiem że sam mam FF3 z 2012 roku. Kupiłem go w 2016 roku i miał najechane 23 tyś km (około). Start stop działał mi tylko jednego dnia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
o, a ja kupiłem w ubiegłym roku auto z 2011 i do jesieni działało całkiem ładnie! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MadYarpen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2017, 08:31   #77
tomalam

Model: MK3.5
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał tomeks2912 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Siema Panowie. Więc dołączam się do tematu. Mam foke od 4 miesięcy. Auto ma przejechane 33000 tys km i ani razu nie zadziałał system start stop.
Może wcześniejszy właściciel wyłączył na stałe? W poliftowych ASS sygnalizuje, że działa, ale się nie załączy szarą ikonką A. W przedlifcie też jest zapewne jakaś informacja.
tomalam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2017, 09:11   #78
Pitterek
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: '14

Cytat:
Napisał mayor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ktoś tam pisał, że S/S działa jak na luzie zjezdza z górki
U mnie tak działało, zjeżdżając z górki z b. małą prędkością nie mając wrzuconego biegu (np. zjazd do garażu podziemnego).
Dlatego, ze względów bezpieczeństwa, ASS mam wyłączony na stałe.
Pitterek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2017, 10:22   #79
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał tomalam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może wcześniejszy właściciel wyłączył na stałe? ...
To czy jest wyłączone na stałe można sprawdzić wciskając przycisk Start/Stop.
Jak nie ma reakcji, to jest wyłączone "na stałe", chyba że jakieś wersje nie mają takiego przycisku.

Zasady postowania