![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Ford S-Max
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2009
|
Witam!
S-max z 2009 roku postał w garażu parę dni, dzisiaj wsiadam, przekręcam kluczyk i widzę ciemność. Nie zapalają się żadne kontrolki, zegary (converse +), ani nawigacja z radiem. Samochód normalnie odpala bez problemów i jeździ, wszystko inne działa. Czy zegary i nawigacja mają wspólny bezpiecznik? Dodam, że przed zaparkowaniem w garażu siadł czujnik parkowania i piszczało jednostajnym dźwiękiem. Teraz ta usterka ustała i parktronic działa. Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź bo jestem w pracy a żona dzisiaj ma jechać z dziećmi do lekarza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001
|
Cytat:
|
|
|
|
#3 |
|
|
Kontrolki też nie będą działać? To wygląda tak jakby całą deskę rozdzielczą odcięło od prądu, więc zaraz sprawdzę bezpiecznik bo dopiero z roboty wróciłem. Radia nie było, ale w sumie nie pamiętam jak je zostawiałem jak chowałem do garażu ostatnio. Klima i nawiew działają
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Jednak radio działa. Musiało się samo wyłączyć po prostu, bo ja tego nie robiłem nigdy. Czyli co, padły zegary? Tak nagle, bez ostrzeżenia, w czasie postoju w garażu?
Bezpieczniki te w komorze silnika ok - chyba że jakieś jeszcze inne odpowiadają za deskę rozdzielczą?? Ostatnio edytowane przez Pokemoniec ; 31-01-2018 o 07:30 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Nikt nie wie który bezpiecznik jest od zegarów?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
![]() Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
jest skrzynka bezpiecznikow za schowkiem nad nogami pasażera, odpal sobie stronę Ford.pl i można z niej ściągnąć instrukcje, zobacz bezpiecznik od zegarów i go wyjmij, u mnie wtedy wróciło podswietlenie klimy, co do radia nie jestem pewien.
U mnie jak padły były całkiem ciemne jakby nie miały zasilania natomiast pi sprawdzeniu Forscanem okazalo się, że mimo to śmieca po CANie. Bump: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=252023 więcej info w linku.
|
|
|
#7 |
|
|
Podświetlenie klimy mam cały czas i radio też działa, tylko że jak padły zegary, to też się wyłączyło, dlatego myślałem, że też nie działa (nie idzie też radia wyłączyć ręcznie jak się już włączy - gaśnie godzinę po wyłączeniu zapłonu). Forscanem sprawdzałem i wyświetla mi błąd - Utrata łączności z modułem sterującym tablicą rozdzielczą. Co ciekawe, nie działa też część podświetlenia włączników halogenów, świateł przeciwmgielnych i świateł - działa tylko podświetlenie pokrętła od świateł. Normalnie cuda, cuda ogłaszają.
Właśnie ten bezpiecznik muszę sprawdzić pod schowkiem, bo sprawdzałem tylko te co są w komorze silnika i były dobre. Nasuwa się pytanie czemu bezpieczniki od "zestawu wskaźników" są rozrzucone po różnych skrzynkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Żeby zakończyć temat (chociaż chwilowo) to pragnę poinformować, że liczniki nagle zaczęły działać. Ale i tak sprawdziłem bezpiecznik w skrzynce centralnej. Nie wiem czy jest to prawidłowe ale nóżki pokryte są nalotem jakimś. Mam taką teorię (nadzieję), że jak było zimno to ten nalot, pewno jakiś tlenek, twardniał i nie było przepływu prądu. Zrobiło się cieplej to nalot zmiękł ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wyczyściłem i zobaczymy. W każdym razie to na pewno ten bezpiecznik, bo jak wyciągałem to deska robiła się czarna.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Licznik znowu świruje w związku z tym potrzebuję do testów najprostszy licznik, który wejdzie do s-maxa przed liftem i będzie działał żeby zobaczyć czy wariacje conversa to wina samego licznika czy czegoś innego.
Powiedzcie zatem czy taki by się nadał: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 23-04-2013
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
|
Tak. Chociaż lepszy (nowszy) i tańszy będzie ten co Ci podesłałem.
Tylko upewnij się, że na pewno jest sprawny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|