![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
zabezpieczam smarem to co jest w środku tej gumy. możesz tam nawet smarem silikonowym psiknąć i zatyczkę zatykasz. nie smarujesz tego, co wyjdzie już suche na zewnątrz bo temu nie pomożesz.
nic nie musisz czyścić, bo smar jest hermetycznie zamknięty zatyczką. poprostu wszystko jest w środku zakonserwowane, nie wiem w czym widzą problem koledzy. kleju nie używam, nie odkręciło mi się jeszcze to nigdy a dokręcam nadgarstkiem. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Gwint na prowadnicach nie, ale śruby mocujące jarzmo do zwrotnicy już tak
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-12-2019
Model: Ford Focus 3 Econetic, Nissan Juke Nismo RS
Silnik: 1.5 TDCI (105 KM), 1.6 (218KM)
Rocznik: 2016, 2015
|
Cześć.
Przy tarczach 278 przód i 271 tył prowadnice są identyczne, z tylu i przodu. Nie wiem jak w przypadku przedniej tarczy 300. Zgodnie z wytycznymi producenta ATE, nie wolno smarować gumowej prowadnicy w środku. Ten smar w zestawach stosujemy tylko od zewnątrz: smarujemy cienką warstwą przeczyszczone gniazdo zacisku, w które wchodzi gumowa prowadnica (tylko do tego jest ten smar). Jak te wytyczne mają się do ewentualnych problemów po nałożeniu smaru w środku gumki.. nie wiem. Ja u siebie nie smarowałem a zaciski pracują prawidłowo. Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
co by było z wami, jakbyście mieli przykręcić stopki korbowodów, stopy wału korbowego, gdzie są momenty, gdzie są kąty dokręcania, czy posmarować śrubę olejem od góry, od dołu, do połowy, do 1\3 ? a może całą ? gdzie trzeba ułożyć panewkę bez zamka co do 0,01 mm w przesunięciu centralnym, czy posmarować panewkę przed montażem od wewnętrznej strony olejem, a może od zewnętrznej ? a może od jednej i drugiej ? a może jedną do połowy, drugą całą, a może na odwrót..... i tak oto dywagacje o trywialnych hamulcach przybrały referatu doktorskiego |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-12-2019
Model: Ford Focus 3 Econetic, Nissan Juke Nismo RS
Silnik: 1.5 TDCI (105 KM), 1.6 (218KM)
Rocznik: 2016, 2015
|
...tylko trzymajmy się faktów. To nie są moje wymysły ale producenta zacisku i całego rozwiązania tzw: "suchej prowadnicy gdzie metal pracuje w gumie".
ATE tak zaprojektowało tę gumę, że element metalowy ma w niej pracować absolutnie bez smaru (po to są w gumie lamele, żeby zapewnić projektowany opór i możliwość ruchu). Nie ma też żadnej potrzeby smarowania od strony zatyczki, po to jest ten "korek" z tyłu alby się tam nie dostawała ani woda ani brud. ATE twierdzi, że smar w środku może pogorszyć sytuację i po większym przebiegu, spodowować właśnie przyblokowanie zacisku (efekt odwrotny do zamierzonego). Te gumki należy wymienić na nowe co jakiś czas i tyle. Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
|
|
#16 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
ja uważam, że tam gdzie jest smar, jest błogość
z fabryki też śruby zawieszenia które wystają gwintem poza nakrętkę nie są smarowane. efekt ? po 3 latach zawieszenia fordowskiego nie odkręcisz. co robię ja ? po skręconym zawieszeniu ( smar w tulejach to normalna sprawa i o tym nie piszę ) zawsze paćkam pędzlem wystające gwinty śrub. efekt ? po 10 latach przetrzesz brudny smar i śruba jest jak nowa. odkręcasz jak ta lala. pisze o tym serwisówka ? gdyby serwisówka tak robiła jak ja, zużyłaby 300 pociągów smaru więcej na milion samochodów. także ujmę to tak. doświadczenie czasem podpowiada różne rzeczy, które wynikają z tego, że człowiek przemielił to x razy i widzi co i jak. szerokości |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
nawet jak wewnątrz jest smar to nigdy mi się hamulce nie grzały bo i dlaczego miałyby się grzać a sprawność hamulców jest zawsze do max 6% różnicy na oś
generalnie niech każdy robi jak uważa, ja kocham smar, gdzie jest smar nie ma wody. nie ma wody nie ma utleniania czyli korozji. |
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#20 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-03-2019
Model: Focus mk3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 ecobieda
Rocznik: 2016
|
Dziękuję wszystkim za dotychczasowy wkład w temat.
Cytat:
- hamulce piszczą, bo producenci źli - tarcze biją, bo kierowca "głupek" jeździ w deszczu itp. historie a tak naprawdę pewnie w 95% przypadków chodzi o jakość montażu, detale i nie popełnianie błędów. Dlatego wolę zapytać, posłuchać opinii lepszych w temacie ode mnie. Precyzja w każdej robocie ma znaczenie i w każdej poprawia jej jakość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez SinclairX ; 25-09-2022 o 14:31 |
|
|
|
|