Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Radio 2 Din Android
Strony :
1
2
3
4
5
[ 6]
7
8
9
10
11
12
malek.lukasz.81 18-02-2019, 18:57 Kolego Szengelija
przeczytaj dokładnie informacje od sprzedającego jego regulamin itd
Kupujesz na aukcji "usługę zakupu sprzętu w Chinach" najprawdopodobniej.
W regulaminie zastrzeżone ma że może być cło doliczone więc trzeba uważać na sprzedawcę.
szengelija 19-02-2019, 06:20 Kolego Szengelija
przeczytaj dokładnie informacje od sprzedającego jego regulamin itd
Kupujesz na aukcji "usługę zakupu sprzętu w Chinach" najprawdopodobniej.
W regulaminie zastrzeżone ma że może być cło doliczone więc trzeba uważać na sprzedawcę.
Ok. Dzięki zwrócę uwagę.
Witam potrzebuję zdjęcie z radia Bosion naklejki z podłączeniem wtyczki do radia powinna być na górze radia. Za zynam zabawę z podłączeniem canbus by na ekranie pokazywało klimatyzację i na zegarach stacje radiowe w radiu ISUDAR zakupiłem kilka Canbus dekoderów zobaczę czy zadziała
Z góry dziękuję
pawlosso 20-02-2019, 15:51 Witam
Panowie dalej męczę się z wymianą denso na chinola a mianowice mam problem z panelem klimatyzacji ubiłem już trzeci wiem że nie ma na to wypływu radio ani ustawienia radia czyli can. Objaw jest następujący podpinam nowo zakupiony panel klimy wsztko świeci reguluje nadmuch wszystko działa przekręcę z trzy 4 razy zapłon i panel robi się czarny i dmuchawa zaczyna działać z jakąś tam prędkością. I moje pytanie brzmi czy ktoś wymieniał denso czyli to z tą nawigacją na panel klimatyzacji może trzeba coś w kostce pozmieniać bo u mnie jest kostka biała czarna i taka czerwona. Bardzo proszę o jakie kol wiek sugestie
Witam
Panowie dalej męczę się z wymianą denso na chinola a mianowice mam problem z panelem klimatyzacji ubiłem już trzeci wiem że nie ma na to wypływu radio ani ustawienia radia czyli can. Objaw jest następujący podpinam nowo zakupiony panel klimy wsztko świeci reguluje nadmuch wszystko działa przekręcę z trzy 4 razy zapłon i panel robi się czarny i dmuchawa zaczyna działać z jakąś tam prędkością. I moje pytanie brzmi czy ktoś wymieniał denso czyli to z tą nawigacją na panel klimatyzacji może trzeba coś w kostce pozmieniać bo u mnie jest kostka biała czarna i taka czerwona. Bardzo proszę o jakie kol wiek sugestie
A jaki panel klimatyzacji kupiłeś? Jest kilka rodzai , zapoznaj zdjęcia
personiusz 20-02-2019, 17:56 Witam
Kolego każdy panel tak zadziała, tylko raz i komputer złapie ze jest nie taka konfiguracja auta, panele są dobre, trzeba odpowiednim programem jak i kablem dostać się do ustawień konfiguracji auta i zmienić mu z dużej navi na radio 2 din i tyle, to proste jest ale trzeba to umieć żeby nie uwalic sobie swojej konfiguracji auta, można to nawet zrobić zdalnie ale musisz mieć kabel ,laptopa oraz dostęp do neta i mogę to zrobić zdalnie.
Kolego każdy panel tak zadziała, tylko raz i komputer złapie ze jest nie taka konfiguracja auta, panele są dobre, trzeba odpowiednim programem jak i kablem dostać się do ustawień konfiguracji auta i zmienić mu z dużej navi na radio 2 din i tyle, to proste jest ale trzeba to umieć żeby nie uwalic sobie swojej konfiguracji auta, można to nawet zrobić zdalnie ale musisz mieć kabel ,laptopa oraz dostęp do neta i mogę to zrobić zdalnie.
Kolego mylisz się nie każdy panel elmconfing zmienisz radio oczywiście i samo zapisać klimatyzację aczkolwiek panel z napisem MONO i panel z napisem MAX A/C to inne panele testowane na Kuga MK1 ten sam przypadek wyżej opisany
personiusz 20-02-2019, 20:22 Kolego mylisz się nie każdy panel elmconfing zmienisz radio oczywiście i samo zapisać klimatyzację aczkolwiek panel z napisem MONO i panel z napisem MAX A/C to inne panele testowane na Kuga MK1 ten sam przypadek wyżej opisany
Ok może i masz rację, ja opisuję temat na podstawie s maxa, także w kuga z pewnością instalacja elektryczna jest inna .
Witam potrzebuję zdjęcie z radia Bosion naklejki z podłączeniem wtyczki do radia powinna być na górze radia. Za zynam zabawę z podłączeniem canbus by na ekranie pokazywało klimatyzację i na zegarach stacje radiowe w radiu ISUDAR zakupiłem kilka Canbus dekoderów zobaczę czy zadziała
Z góry dziękuję
Czekam na testy, bo też już mi chodził po głowie ten pomysł.
Może w końcu moje Galaxy zagada z radiem Isudar.
Czekam na testy, bo też już mi chodził po głowie ten pomysł.
Może w końcu moje Galaxy zagada z radiem Isudar.
Podejrzewam że nie jest to problem radia, tylko problem canbus złe lub niewystarczające dekodowanie.
Canbusy już do mnie idą. Ale na razie nic mi po nich dopóki ktoś z forum nie zrobi zdjęcia z naklejki redia
Rozszyfrowalem już prawie wszystkie kabelki wychodzące z canbus radia Bosion jest różnica w ilości pinów Bosion ma o dwa więcej ale są puste więc nie ma znaczenia, wszystkie pozostałe pasują zasilanie can+ I can- mam tylko problem z ostatnimi dwoma są po przekątnej pierwszy to chyba key2 drugi????? I w człek wiązce jest różowy i też nie wiem gdzie idzie podejrzewam że jest to reverse
VoSooler 22-02-2019, 13:13 Witam potrzebuję zdjęcie z radia Bosion naklejki z podłączeniem wtyczki do radia powinna być na górze radia. Za zynam zabawę z podłączeniem canbus by na ekranie pokazywało klimatyzację i na zegarach stacje radiowe w radiu ISUDAR zakupiłem kilka Canbus dekoderów zobaczę czy zadziała
Z góry dziękuję
Również czekam na efekty, fajnie, że ktoś takim czymś się zajął, niestety mam radio Isudara, nie Bosion, więc nie pomogę :(
robert1405 22-02-2019, 15:21 Zrobie jutro i podesle boison BX440 moze byc?
Bump:
Zrobie jutro i podesle boison BX440 moze byc?
Bump:
Super jesteś wielki
Właśnie o tego mi chodzi. Czekam z niecierpliwością
robert1405 22-02-2019, 21:15 https://images89.fotosik.pl/129/490521bb951d32c6.jpg
https://images92.fotosik.pl/130/d38a9496f9016600.jpg
https://images90.fotosik.pl/129/248be51298297618.jpg
Fotke z radia wstawie jutro.
https://images89.fotosik.pl/129/490521bb951d32c6.jpg
https://images92.fotosik.pl/130/d38a9496f9016600.jpg
https://images90.fotosik.pl/129/248be51298297618.jpg
Fotke z radia wstawie jutro.
Dziękuję za zdjęcia trochę wniosły aczkolwiek one pochodzą z instrukcji a panowie z Chin mają jedną instrukcję do setek modeli. Porównaj zdjęcie z angielskim i niemieckim w jednym brak pinu 13 w drugim 19. Więc najbardziej prawdopodobne jest zdjęcie z radia za które z góry dziękuję
u mnie tez nie dzialaja fabryczne czujniki cofania... fabrycznego usb tez nie ma ale to mi powiedzial monter ze nie bedzie dzialao?, ale z tym czujnikiem cofania przod tyl to lipa
Witam wszystkich jak widzę temat jest rozległy mimo prób nie wyciągnąłęm informacji bardzo proszę o konkretną pomoc wskazanie co i jak bo już nie mm siły mam problem z radiem px3 posiadam can bus lecz wszystko wskazuje na to że nie odpowiedni i dlatego mam kilka problemów. W moim smax polift po wymianie radia sony nie działa convers + nie piszczą czujniki cofania nie działa głośnik na desce rozdzielczej nie widzi fabrycznego usb i pytanie co mam zrobić żeby uzdrowić tą sytuację co kupić przelutwać, wymienić????:572:
Bump: mi fabryczne czujniki przestaly dzialac ;-((
Czy ktoś posiada może https://pl.aliexpress.com/item/Quad-Core-1-6GHZ-7-Inch-Android-4-4-4-Car-DVD-Player-For-FORD-MONDEO/32563024121.html i wie, czy po jego zamontowaniu działają czujniki parkowania? Chciałem kupić, ale kolega z Chin pisze, że czujniki nie działają, chociaż wydaje mi się, że na forum widziałem co innego.
Może macie doświadczenie co teraz warto kupić z chińczyków żeby działały czujniki i dźwięk był w miarę dobry? Nie mam Converse+ więc tutaj nie ma problemu, fajnie jakby działało sterowanie z kierownicy.
robert1405 23-02-2019, 11:38 https://images89.fotosik.pl/129/46d626c7e36aca5a.jpg
https://images89.fotosik.pl/129/46d626c7e36aca5a.jpg
Dziękuję . O wynikach pracy napiszę po otrzymaniu canbus dekoderów. Z tego co zauważyłem to do naszych CANbus (ISUDAR) nie dochodzi prosto z radia jeden bardzo ważny pin canrx one sobie tylko wiszą . I tu może być problem.
no to czekamy :)
Przyszła wczoraj kamerka wygląda dobrze nawet lepiej niż dobrze, nagrywa w dzień tak samo jak ISUDAR kamera aczkolwiek w nocy powala ISUDAR na łopatki. Co do asystent pasa ruchu, jestem zaskoczony jego działaniem działa jak należy podaje nawet odległość od poprzedzającego samochodu i jeśli jesteś za blisko daje znać że będzie kolizja. Nie nakręciłem filmiku rusek nagrał. youtu.be/4fVfng_CkZA
Ja osobiście polecam
pawlosso 24-02-2019, 17:09 Witam
koledzy udało mi się poradzić z panelem klimatyzacji dzięki jednemu koledze z forum ale mam jeszcze takie pytania apetyt rośnie w miarę jedzenia
1. Mam TPMS czy jest możliwe żeby chinol go czytał
2. czujnik parkowanie czy jest możliwe żeby się wyświetlały graficznie na chińczyku
Bandzior85 26-02-2019, 12:41 Mam pytanie bo zamowilem wzmiaczniacz/separator z allegro
http://i66.tinypic.com/2dm841e.jpg
Czy ten niebieski kabelek ma byc wpiety pod wtyczke od radia tzn niebieski kabelek wychodzacy od anteny?
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB14h4NPFXXXXXkXXXXq6xXFXXXi/A-Pewien-5-1-1-DAB-Pok-j-2-Din-Android-GPS-Uniwersalny-ISO-Radio-Odtwarzacz.jpg
personiusz 26-02-2019, 15:03 Mam pytanie bo zamowilem wzmiaczniacz/separator z allegro
http://i66.tinypic.com/2dm841e.jpg
Czy ten niebieski kabelek ma byc wpiety pod wtyczke od radia tzn niebieski kabelek wychodzacy od anteny?
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB14h4NPFXXXXXkXXXXq6xXFXXXi/A-Pewien-5-1-1-DAB-Pok-j-2-Din-Android-GPS-Uniwersalny-ISO-Radio-Odtwarzacz.jpg
To nie jest żaden wzmacniacz to jest tylko separator który pozwala puścić prąd po kablu antenowym do anteny, ale wzmacniacz anteny i tak nie zadziała gdyż jest on zasilany z osobnego kabla plus nie tego antenowego.
Bandzior85 26-02-2019, 16:39 To kto mi podpowie co zrobic aby stacje normalnie odbieraly?
personiusz 26-02-2019, 17:06 To kto mi podpowie co zrobic aby stacje normalnie odbieraly?
Trzeba podać plus na kostkę radia na taki cienki zielony przewód np z zapalniczki, ja tak wykonałem i radio a w zasadzie sama antena działa jak powinna, ale bardzo dużo zależy od samej stacji multimedialna, jak będzie kiepska to zbyt wiele nie osiągniesz, chodzi tu o sam tuner radiowy.
Trzeba podać plus na kostkę radia na taki cienki zielony przewód np z zapalniczki, ja tak wykonałem i radio a w zasadzie sama antena działa jak powinna, ale bardzo dużo zależy od samej stacji multimedialna, jak będzie kiepska to zbyt wiele nie osiągniesz, chodzi tu o sam tuner radiowy.
Kolega co pyta ma C-Max czyli to samo co Kuga. Twoje rozwiązanie nie działa na naszej platformie jedyne co działa to podłączyć pod ACC wtedy dostaje prąd tylko wtedy gdy silnik pracuje lub jak ma canbus dekoder do momentu otwarcia drzwi po zgaszeniu samochodu
robert1405 26-02-2019, 19:16 Yaris, u mnie w mondeo wzmacniacz ma podlaczony dodatkowy przewod. Nie wiesz do czego sluzy? Moge zdjecie wstawic. Jeden od anteny w szybie, drugi to antena do radia, a 3 1pinowy nie wiem do czego.
Bump: https://images92.fotosik.pl/132/cb183f9b01b58bfe.jpg
Yaris, u mnie w mondeo wzmacniacz ma podlaczony dodatkowy przewod. Nie wiesz do czego sluzy? Moge zdjecie wstawic. Jeden od anteny w szybie, drugi to antena do radia, a 3 1pinowy nie wiem do czego.
Bump: https://images92.fotosik.pl/132/cb183f9b01b58bfe.jpg
Nie wiem ale zobacz tu na zdjęciu z allegro widać że dochodzi tam pojedyncza wtyczka zielono może biała
https://allegro.pl/oferta/6913640962
Bump: To kto mi podpowie co zrobic aby stacje normalnie odbieraly?
Tu masz to co ci potrzebne do tego
https://m.ebay.ie/itm/UK-12V-Auto-Car-Truck-Antenna-Aerial-Radio-FM-AM-Signal-Amp-Amplifier-Booster-/323591640007
Czerwony pod ACC i będzie śmigać
Bandzior85 26-02-2019, 21:30 Czyli jednak pod zwykle zasilanie najlepiej. A nie pod antene?
Bandzior85 27-02-2019, 08:49 Ok to przepne spod anteny pod kabel zasilajacy radio i wtedy sprawdze rezultaty.
VoSooler 02-03-2019, 20:01 Nie wiem ale zobacz tu na zdjęciu z allegro widać że dochodzi tam pojedyncza wtyczka zielono może biała
https://allegro.pl/oferta/6913640962
Bump:
Tu masz to co ci potrzebne do tego
https://m.ebay.ie/itm/UK-12V-Auto-Car-Truck-Antenna-Aerial-Radio-FM-AM-Signal-Amp-Amplifier-Booster-/323591640007
Czerwony pod ACC i będzie śmigać
Mam ten wzmacniacz i podłączałem pod acc czerwony kabelek i dalej czasami są szumy...
lachu125 03-03-2019, 12:20 Witam jestem nowy w temacie radia z androidem i mam kilka pytań. Kupiłem na ali Bosiona android 7.1.1 wczoraj montaż, wszystko działa poz tym że po ponownym włączeniu radia muszę za każdym razem muszę wyjąć pendrive bo go nie widzi natomiast jak włożyłem kartę sd to po włączeniu od razu odtwarza muzykę z karty pytanie ten typ tak ma czy trzeba coś jeszcze podpiąć, pendrive podpięty pod wyjście z tyłu radia. Drugie pytanie radio za każdym razem uruchamia się około 20s zapala się logo forda i uruchamia się android znalazłem w ustawieniach i można to przestawić że startuje w ciągu 1 sekundy ale da się ustawić tylko do 2 godzin po wyłączeniu można coś na to poradzić czy tak ma być? Trzeci problem podświetlenie przycisków włącza się po włączeniu świateł ale nie reaguje na przyciemnianie.
Witam jestem nowy w temacie radia z androidem i mam kilka pytań. Kupiłem na ali Bosiona android 7.1.1 wczoraj montaż, wszystko działa poz tym że po ponownym włączeniu radia muszę za każdym razem muszę wyjąć pendrive bo go nie widzi natomiast jak włożyłem kartę sd to po włączeniu od razu odtwarza muzykę z karty pytanie ten typ tak ma czy trzeba coś jeszcze podpiąć, pendrive podpięty pod wyjście z tyłu radia. Drugie pytanie radio za każdym razem uruchamia się około 20s zapala się logo forda i uruchamia się android znalazłem w ustawieniach i można to przestawić że startuje w ciągu 1 sekundy ale da się ustawić tylko do 2 godzin po wyłączeniu można coś na to poradzić czy tak ma być? Trzeci problem podświetlenie przycisków włącza się po włączeniu świateł ale nie reaguje na przyciemnianie.
Pierwsze w ustawieniach jest opcja odtwarzania muzyki po włożeniu karty sd lub USB. Wyłącz ją
Drugie radio Bosion tak ma nie zmienisz tego max 2 godziny
Trzecie pytanie nie posiadam mondeo więc nie odpowiem w kudze po podpięciu canbus też nie było więc odcięłam kabel ill I podłączyłem omijając canbus i zadziałało
lachu125 03-03-2019, 15:02 Ok dzięki jak przyjdzie kamera i znowu rozbiorę to się pobawię zobaczymy może u mnie też zadziała
lachu125 05-03-2019, 10:29 Panowie a czy da się jakoś jeszcze przyciemnić wyświetlacz w ty Bosionach bo w nocy nie idzie wyrobić poza oczywiście ściemnieniem w opcjach?
Panowie a czy da się jakoś jeszcze przyciemnić wyświetlacz w ty Bosionach bo w nocy nie idzie wyrobić poza oczywiście ściemnieniem w opcjach?
Jedyne co ratuje to czarna tapeta. ISUDAR też ma ten problem
lachu125 05-03-2019, 16:29 Ponieważ te jasny ekran strasznie mnie drażni wpisałem na telefonie w sklepie play hasło "ściemniacz ekranu" i ku mojemu zaskoczeniu wyskoczyło kilka aplikacji. Zainstalowałem "Niebieskie Światło - Tryb nocny". Ok na telefonie działa, no więc szybko do samochodu i okazuje się że w aucie też działa. Co prawda nie testowałem jeszcze po zmroku ale w porównaniu do ściemniania, które jest w radiu to po prostu bomba. Trochę jak by kolory przy tym blakły ale jest o niebo lepiej. Jak będę miał trochę więcej czasu to protestuje inne aplikacje
Ponieważ te jasny ekran strasznie mnie drażni wpisałem na telefonie w sklepie play hasło "ściemniacz ekranu" i ku mojemu zaskoczeniu wyskoczyło kilka aplikacji. Zainstalowałem "Niebieskie Światło - Tryb nocny". Ok na telefonie działa, no więc szybko do samochodu i okazuje się że w aucie też działa. Co prawda nie testowałem jeszcze po zmroku ale w porównaniu do ściemniania, które jest w radiu to po prostu bomba. Trochę jak by kolory przy tym blakły ale jest o niebo lepiej. Jak będę miał trochę więcej czasu to protestuje inne aplikacje
A powiedz mi czy twój ekran reaguje na zapalenie i zgaszenie świateł???? Bo u mnie gdy ściemnienie ekran na max to po włączeniu świateł on przyciemnia się bardziej
lachu125 05-03-2019, 21:03 Niestety nie, nie ma żadnej reakcji może jak zrobię tak jak pisałeś z podświetleniem przycisków to może będzie jakaś reakcja, ale pojechałem dzisiaj wieczorem sprawdzić jak to działa i naprawdę jest o niebo lepiej
Niestety nie, nie ma żadnej reakcji może jak zrobię tak jak pisałeś z podświetleniem przycisków to może będzie jakaś reakcja, ale pojechałem dzisiaj wieczorem sprawdzić jak to działa i naprawdę jest o niebo lepiej
Podświetlenie nie idzie po CAN więc tak jak u mnie kabelek ill odciąć od canbus i podłączyć bezpośrednio
lachu125 06-03-2019, 08:05 Podświetlenie nie idzie po CAN więc tak jak u mnie kabelek ill odciąć od canbus i podłączyć bezpośrednio
Kolego a ten przewód ill ma jakiś określony kolor?
Kolego a ten przewód ill ma jakiś określony kolor?
W chinskich przeważnie pomarańczowy powinien być opisany. Jeśli nie to masz wtyczkę z dwoma kablami czerwony i pomarańczowy , połącz te kable ale odetnij czerwony wszystko rób na wyciągniętej wtyczce głównej
lachu125 06-03-2019, 13:55 W chinskich przeważnie pomarańczowy powinien być opisany. Jeśli nie to masz wtyczkę z dwoma kablami czerwony i pomarańczowy , połącz te kable ale odetnij czerwony wszystko rób na wyciągniętej wtyczce głównej
Dzięki niedługo powinna przyjść kamera więc jak będę podłączał to sprawdze
sabaciontko 09-03-2019, 11:35 Panowie . Posiadam radio Isudar px5 4GB RAM i wkurza mnie ,że po odebraniu rozmowy przez BT radio nie powraca do odtwarzania muzyki lub innej ostatniej aplikacji . Czy tak ma być , czy można to gdzieś to zmienić w opcjach ?.
Panowie . Posiadam radio Isudar px5 4GB RAM i wkurza mnie ,że po odebraniu rozmowy przez BT radio nie powraca do odtwarzania muzyki lub innej ostatniej aplikacji . Czy tak ma być , czy można to gdzieś to zmienić w opcjach ?.
Tak da się później ci odpowiem gdzie. I po potokach zrobiłem aktualizację i już nie widzę tej opcji
fidelart 10-03-2019, 17:52 Cześć , zakupiłem Focus-a mk2 2008 z radiem jak na zdjęciu . Musiałem dokonać resetu i wgrałem nowszy sof :
MCU version:
MTCD_KD_V2.40_1
Mar 16 2017 13:58:09
Android version:
5.1.1
Kernel version:
3.0.101+
rocky@hctr930 #207
Fri Apr 7 12:19:26 CST 2017
Build number:
rk3188-userdebug 14042017.02:02:55
Niestety po uruchomieniu straciłem możliwość sterowania przyciskami i nakładkę fordo-wską .
Może ktoś ma odpowiednie pliki potrzebne do naprawy tego ?
102217
102218
sabaciontko 10-03-2019, 20:18 Spróbuj kolego - Ustawienia-Ustawienia Fabryczne - kod ( musisz znaleźć w necie do swojego radyjka)- zakładka CANBUS oraz LOGO. W CANBUS wybierasz Twój model Forda lub zbliżony.
Jaki model nazwa radia? To istotne żeby pomóc
fidelart 11-03-2019, 07:46 Pewnie radio trzeba wyjąć aby sprawdzić model ?
Właśnie ustawienia są zabezpieczone hasłem którego nie znam , myślałem że po zmianie softu na nowszy tej blokady nie będzie ...
Jedyne co mam w ustawieniach to :
Numer Modelu : A-MEDIA AUTO (1024x600 W )
CPU : ARM Cortex - A9 @ 1,6Ghz (x4)
sabaciontko 11-03-2019, 11:50 Szukaj tutaj https://forum.xda-developers.com/android-auto/android-auto-general/help-factory-settings-code-car-android-t3757529
Pewnie radio trzeba wyjąć aby sprawdzić model ?
Właśnie ustawienia są zabezpieczone hasłem którego nie znam , myślałem że po zmianie softu na nowszy tej blokady nie będzie ...
Jedyne co mam w ustawieniach to :
Numer Modelu : A-MEDIA AUTO (1024x600 W )
CPU : ARM Cortex - A9 @ 1,6Ghz (x4)
Spróbuj 126 lub 8888 i ostatnie m123456 lub bez m samo 123456
fidelart 11-03-2019, 19:07 Spróbuj 126 lub 8888 i ostatnie m123456 lub bez m samo 123456
Udało się z 126 :)
dzięki za pomoc
ja po 2 latach używania radia z chin:) i tak uważam że pod forda mondeo mk 5 lepiej się sprawuje na starym androidzie i pod synka niż w daci android 8.1 wypas super ale tylko w papierach :)
ja po 2 latach używania radia z chin:) i tak uważam że pod forda mondeo mk 5 lepiej się sprawuje na starym androidzie i pod synka niż w daci android 8.1 wypas super ale tylko w papierach :)
To wszystko nie zależy od Androida, moim zdaniem im nowszy tym lepszy. Problem jest w canbus dekoder i tylko tam. Jest kilka w cudzysłowu markowych chińskich stacji multimedialnych, które są na androidzie 8.0 i jedne gadają z samochodem inne tylko sterowanie z kierownicy i ACC nic poza tym . Jestem na etapie przeróbek stacji multimedialnej ISUDAR by porozumiała się bardziej z samochodem, czekam na składniki do tego rosołu i zobaczymy jak smakuje
wiem że dacia to nie ford:)
ale w fordzie super to działa wszystko to co chcesz mieć.
wiem że dacia to nie ford:)
ale w fordzie super to działa wszystko to co chcesz mieć.
Dacia to Renault chińczyk Też dobrze śmiga i pokazuje klimatyzację otwarte i zamknięte drzwi kilka dni temu oglądałem jeden z filmików na YT odnośnie stacji multimedialnych dla renault i powiem że ma więcej funkcji niż ford bo z kierownicy można sterować komputerem na ekranie
a u mnie na odwrót masakra
a u mnie na odwrót masakra
Ta masakra nie jest związana z wersją androida tylko z dekoderem czasami firma oszczędza w dziwny sposób daje do radia dobre podzespoły a oszczędza na canbus. Przykład firma ISUDAR dała mocne podzespoły i na nich się skupiła pomijając resztę. Natomiast firma Bosion i eunavi oszczędzają na podzespołach ale ich radia współpracują z samochodem od taka myśl małych rączek
yaris1 w Tobie nadzieja na ożywienie naszych Isudarów :)
Rysiu1985 14-03-2019, 11:28 Witam
Dostałem w prezencie radyjko made in china z androidem, teraz walczę z próbą jego podłączenia do focusa mk2. Problem jest w sterowaniu z kierownicy, według schematu w kostce iso na złączu głównym pin 9 i 10 to CAN+ i CAN-, niestety w wiążce radia mam kable oznaczone Key 1 i Key 2, po podłączeniu ich do pinu 9 i 10 nie działa sterowanie z kierownicy. Po wejściu do ustawień i próbie nauczenia androida co mają robić, zupełnie nie wykrywa ich wciśnięcia. Ktoś wie jak to rozwiązać??
Witam
Dostałem w prezencie radyjko made in china z androidem, teraz walczę z próbą jego podłączenia do focusa mk2. Problem jest w sterowaniu z kierownicy, według schematu w kostce iso na złączu głównym pin 9 i 10 to CAN+ i CAN-, niestety w wiążce radia mam kable oznaczone Key 1 i Key 2, po podłączeniu ich do pinu 9 i 10 nie działa sterowanie z kierownicy. Po wejściu do ustawień i próbie nauczenia androida co mają robić, zupełnie nie wykrywa ich wciśnięcia. Ktoś wie jak to rozwiązać??
Nie źle can + i - zostaw w spokoju patrz tu
https://www.fordclubpolska.org/audio_img/ford2_01.jpg
Złącza A nr. 6 SWC do key1
Następnie jak dalej nie będzie można nauczyć
W ustawieniach FACTORY SETTINGS zakładka can ustaw na brak canbus
Ta masakra nie jest związana z wersją androida tylko z dekoderem czasami firma oszczędza w dziwny sposób daje do radia dobre podzespoły a oszczędza na canbus. Przykład firma ISUDAR dała mocne podzespoły i na nich się skupiła pomijając resztę. Natomiast firma Bosion i eunavi oszczędzają na podzespołach ale ich radia współpracują z samochodem od taka myśl małych rączek
to nie wiem gdzie to wszystko siedzi:(
nawet kamerę wsteczna trzeba z radia uruchamiać:( w fordzie od razu działa i sterowanie z kierownicy można podporządkować do każdego parametru ustawień :)
fidelart 14-03-2019, 19:08 A w którym miejscu chcesz programować ?
to nie wiem gdzie to wszystko siedzi:(
nawet kamerę wsteczna trzeba z radia uruchamiać:( w fordzie od razu działa i sterowanie z kierownicy można podporządkować do każdego parametru ustawień :)
Powiem tak żeby wszystkim było lżej a więc
Podaj linka do radia
Zapoznaj zdjęcie z góry radia tam jest rozpiska kabli i wejść
Odpowiedz czy w zestawie był canbus dekoder
Bump: A w którym miejscu chcesz programować ?
I w tym jest problem niektóre radia np. na px5 w ustawieniach mają kamera i sterowanie jako opcja i można ją zmienić
Ale w tym temacie nie wiemy o jakie radio chodź
https://www.aliexpress.com/item/Octa-Core-32G-RAOM-4G-RAM-Android-8-0-PX5-Car-radio-stereo-DVD-player-for/32856029940.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dWBR rqK
https://www.aliexpress.com/item/Octa-Core-32G-RAOM-4G-RAM-Android-8-0-PX5-Car-radio-stereo-DVD-player-for/32856029940.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dWBR rqK
W zestawie był canbus dekoder te małe pudełko tak? Czy podłączyłeś go ? Kamera cofania powinna być podłączona pod żółty czincz wychodzący z głównego zasilania radia i teraz jeśli masz canbus i on jest podłączony powinien odrazu po wrzuceniu wstecznego załapać sygnał jeśli nie to z małych dodatkowych wtyczek szukaj kabelka oznaczonego jako reverse lub back. I teraz następuje następne pytanie czy dobrze podłączyłeś kamerę ona ma dwa chincze żółty i czerwony i wolny kabel, żółty to video czerwony ma dodatkowy chincz z dwoma kabelkami + i - stałego zasilania i wolny kabel do żarówki wstecznego. Jak to nie zadziała to w ustawieniach FACTORY SETTINGS zakładka other jest opcja reverse zmień na on . Kod do faktory SETTINGS 126
kolego b. dziękuje co do podłączenia myślę ze ok ale sprawdzę :)
jedynie nie mam żółtego kabla tylko niebieski co daje sygnał do kamery
https://www.aliexpress.com/item/for-Dacia-Lodgy-For-Renault-Lodgy-2012-2016-CCD-Car-Backup-Parking-Camera-Intelligent-Tracks-Dynamic/32816219786.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dVdt 7BZ
kolego b. dziękuje co do podłączenia myślę ze ok ale sprawdzę :)
jedynie nie mam żółtego kabla tylko niebieski co daje sygnał do kamery
https://www.aliexpress.com/item/for-Dacia-Lodgy-For-Renault-Lodgy-2012-2016-CCD-Car-Backup-Parking-Camera-Intelligent-Tracks-Dynamic/32816219786.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dVdt 7BZ
Ja nie pisałem o żółtym kabelku, tylko wolnym. Żółty i czerwony to chincz. Nie widziałem kamery więc nie mogę powiedzieć jaki kolor ma wolny kabel sygnału. Staram się pisać prostym nie skomplikowanym językiem ponieważ nie każdy kto prosi o pomoc jest fachowcem elektryki i elektroniki.
spoko kolego:)
czekam na poradę :)
spoko kolego:)
czekam na poradę :)
Jaką poradę jeszcze potrzebujesz w poście 1316 podałem prawie wszystko i nie napisałeś czy sprawdzałeś w ustawieniach
maciek30_pl 18-03-2019, 07:07 Hejka dam Wam podpowiedź odnośnie odbioru fal radiowych przez takie stacje multi chińczyki. Jeśli macie kiepski odbiór a większość tak będzie miała jak nie wszyscy to problem leży w instalacji auta radio multi nie podaje plusa na wzmacniacz anteny trzeba go podać samemu np z zapalniczki jest najbliżej jak dla mnie,radio zaczęło odbierać stacje które były nie osiągalne u mnie. Nie wiem czy wiecie o tym że tak trzeba zrobić ,jeśli ktoś jest chętny wyśle foto na priv bo póki co nie mam czasu by podać fotki na forum.
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=101674&stc=1&d=1550308882
Zrobiłem tak jak kolega polecał i działa w końcu radio :)
Chciałem dodać separator ale działa gorzej niż bez niego. Dodatkowo Isudar chyba posiada jakiś wbudowany separator, bo są 2 niebieskie kable, ze złączami przypominającymi złącza bananowe, po rozłączeniu których radio w ogóle nie odbiera.
robert1405 18-03-2019, 09:11 Jak i co zrobiles?
Zrobiłem tak jak kolega polecał i działa w końcu radio :)
Chciałem dodać separator ale działa gorzej niż bez niego. Dodatkowo Isudar chyba posiada jakiś wbudowany separator, bo są 2 niebieskie kable, ze złączami przypominającymi złącza bananowe, po rozłączeniu których radio w ogóle nie odbiera.
Jakie niebieskie dwa kable ze złączami bananowymi?? Ty na pewno masz Isudar ?
szengelija 18-03-2019, 12:39 Panowie jakie radyjka polecacie sprawdzone raxia 2dim do swoich smax? Ja mam prostokatne nie owalne chcialem zapodac chinola ale jakos.mnie tu nie przekonali. Potrzebuje sprawdzony temat. Dzieki pozdro!
VoSooler 18-03-2019, 13:43 Ten zielono-fioletowy przewód jest w oryginalnej kostce samochodowej, w kostce od radia wychodzi niebieski przewód, który jest luźny. To co to da, że ja tam podłącze plus pod zielono-fioletowy, jak on nigdzie nie dochodzi.
maciek30_pl 18-03-2019, 14:13 Jak i co zrobiles?
No podałem 12V na kabel opisany w tamtym miejscu.
Jakie niebieskie dwa kable ze złączami bananowymi?? Ty na pewno masz Isudar ?
Tak, nie są to złącza bananowe tylko jakieś takie podobne. Jedno z nich było opisane jako ant. Taki jak ten czerwony, tylko niebieski i miał 12V.
https://a.d-cd.net/e5c28c6s-1920.jpg
Ten zielono-fioletowy przewód jest w oryginalnej kostce samochodowej, w kostce od radia wychodzi niebieski przewód, który jest luźny. To co to da, że ja tam podłącze plus pod zielono-fioletowy, jak on nigdzie nie dochodzi.
No zgadza się, ale tu widocznie bardziej chodzi o to, że do niego nic z kostki nie dochodzi.
No podałem 12V na kabel opisany w tamtym miejscu.
Tak, nie są to złącza bananowe tylko jakieś takie podobne. Jedno z nich było opisane jako ant. Taki jak ten czerwony, tylko niebieski i miał 12V.
https://a.d-cd.net/e5c28c6s-1920.jpg
No zgadza się, ale tu widocznie bardziej chodzi o to, że do niego nic z kostki nie dochodzi.
Ale to nie jest złącze radia Isudar . Twoje kończą się standardowym ISO
VoSooler 18-03-2019, 17:48 No podałem 12V na kabel opisany w tamtym miejscu.
Jakie Ty masz radio?
Czyli co, trzeba zapodać 12V do niebieskiego kabla w instalacji auta tak ?
robert1405 19-03-2019, 08:22 Mi tez slabo odbiera radio. Chyba taka ich wada. Jestem rozczarowany
Ja najczęściej słucham cyfrowego, ale przydałoby się mieć porządny odbiór FM ;)
maciek30_pl 19-03-2019, 15:12 Ja mam dokładnie to radio: https://www.aliexpress.com/item/Android-6-0-2-Din-7-Inch-Car-DVD-Player-For-FORD-Focus-Mondeo-S-MAX/32792116906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.168c4c4d1dt 95M
Radio słabo odbierało i walczyłem z tym dość długo. Po podaniu +12V na fioletowo-zielony kabel i działa dużo lepiej.
VoSooler 19-03-2019, 17:30 Ja mam dokładnie to radio: https://www.aliexpress.com/item/Android-6-0-2-Din-7-Inch-Car-DVD-Player-For-FORD-Focus-Mondeo-S-MAX/32792116906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.168c4c4d1dt 95M
Radio słabo odbierało i walczyłem z tym dość długo. Po podaniu +12V na fioletowo-zielony kabel i działa dużo lepiej.
No ja mam to samo, ale od zielono-fioletowego kabelka z drugiej strony wychodzi niebieski luźny, który nie jest połączony z radiem, więc co to mi da, że ja na to dam +12?
Rysiu1985 19-03-2019, 17:42 Nie źle can + i - zostaw w spokoju patrz tu
Złącza A nr. 6 SWC do key1
Następnie jak dalej nie będzie można nauczyć
W ustawieniach FACTORY SETTINGS zakładka can ustaw na brak canbus
Niestety ale to dalej nie działa, po podłączeniu Kay 1 do pinu 6 w złączu A (Key 2 pozostaje nie podłączony), ustawieniu w Factory Seting No Canbas i prubie przypisanie przycisków, mam ten sam efekt, zupełny brak reakcji na przyciski. Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł??
Niestety ale to dalej nie działa, po podłączeniu Kay 1 do pinu 6 w złączu A (Key 2 pozostaje nie podłączony), ustawieniu w Factory Seting No Canbas i prubie przypisanie przycisków, mam ten sam efekt, zupełny brak reakcji na przyciski. Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł??
To ustaw w zakładce canbus pozycję 62
maciek30_pl 19-03-2019, 21:19 No ja mam to samo, ale od zielono-fioletowego kabelka z drugiej strony wychodzi niebieski luźny, który nie jest połączony z radiem, więc co to mi da, że ja na to dam +12?
Nie jest połączony z radiem i to jest problem. Wg tego co napisał kolega wyżej, to jest kabel po którym idzie prąd do wzmacniacza z radia. Tak jest w oryginale, Isudar tego prądu nie podaje i po to jest potrzebne danie na niego +
Nie jest połączony z radiem i to jest problem. Wg tego co napisał kolega wyżej, to jest kabel po którym idzie prąd do wzmacniacza z radia. Tak jest w oryginale, Isudar tego prądu nie podaje i po to jest potrzebne danie na niego +
Podłączałem tak jak pisał kolega co wpadł na ten pomysł nic to nie zmieniło radio dobrze grało jak stało gdy tylko jechałem to tak jak z lub bez dodatkowego prądu raz grało raz szumiało. I szczerze mówiąc nie rozumiem tego dlaczego u ciebie gra a u mnie i kolegi voSooler nie. Masz inne radio o innych parametrach u nas wzmacniacz (nie separator) pomaga u ciebie nie. A w czym problem nie wiem jak przyjdą do mnie graty z innej bajki to rozbiore radio i sprawdzę napięcia jakie wychodzą z poszczególnych kabelków. Jedno jest pewne mamy problem i trzeba go rozwiązać. Zastanawiam się nad zmianą modułu radia.
lachu125 20-03-2019, 10:34 Koledzy pomocy mój bosion po włączeniu stwierdza no media nie działa radio telefon cd generalnie nic poz tym że się uruchomił przywróciłem ustawienia fabryczne i dalej nic co robić
Koledzy pomocy mój bosion po włączeniu stwierdza no media nie działa radio telefon cd generalnie nic poz tym że się uruchomił przywróciłem ustawienia fabryczne i dalej nic co robić
Sprawdź wejdź na chrome YouTube i zobacz czy filmy odtwarzają dzwięk
lachu125 20-03-2019, 11:41 Sprawdź wejdź na chrome YouTube i zobacz czy filmy odtwarzają dzwięk
Zobaczę wieczorem ja z pracy wyjdę ale nic się nie dzieje jak nacisnę przyciski poogłaszanie nie działa przycisk od radia nic się nie dzieje w ogóle nie reaguje na żaden przycisk da się jakoś wgrać androida od nowa?
Zobaczę wieczorem ja z pracy wyjdę ale nic się nie dzieje jak nacisnę przyciski poogłaszanie nie działa przycisk od radia nic się nie dzieje w ogóle nie reaguje na żaden przycisk da się jakoś wgrać androida od nowa?
Da się wgrać poproś sprzedawcę o aktualizację androida i MCU wytłumacz mu co się stało
androida łatwo się wgrywa poproś jak kolega pisał wyżej o podesłanie linka sprzedawcę do twojego radia
VoSooler 20-03-2019, 17:25 Ja mam ten wzmacniacz i jak włączę stereo to mam lekkie szumy, trzaski, a gdy wyłączę to jest dobrze, co na to poradzić?
Ja mam ten wzmacniacz i jak włączę stereo to mam lekkie szumy, trzaski, a gdy wyłączę to jest dobrze, co na to poradzić?
Już się trochę mieszanina zrobiła myślę że chodzi o wzmacniacz antenowy? jeśli chodzi o szumy to ja je zwalczyłem w prosty sposób po pierwsze mam wszystkie kabelki lutowane nie na szybko złączki i zrobiłem separację kabli tych co płynie prąd od anteny.
lachu125 20-03-2019, 19:59 Napisałem czekam a powiedzcie nie da się wejść i zrobić recovery gdzieś czytałem że się da ale nie mogę tego znaleźć
Napisałem czekam a powiedzcie nie da się wejść i zrobić recovery gdzieś czytałem że się da ale nie mogę tego znaleźć
Metoda 1
Przycisk power trzymaj aż trzy razy mrugnięcia podświetlenie i puść przycisk poczekaj chwilę i powinno wskoczyć.
Metoda 2 przycisk reset RES wciśnij puść i odrazu przycisk power tylko przycisnij i puść
lachu125 21-03-2019, 08:10 Metoda 1
Przycisk power trzymaj aż trzy razy mrugnięcia podświetlenie i puść przycisk poczekaj chwilę i powinno wskoczyć.
Metoda 2 przycisk reset RES wciśnij puść i odrazu przycisk power tylko przycisnij i puść
Dzięki za odpowiedź ale obeszło się bez tego sprzedawca dzisiaj rano odpowiedział i przesłał mi plik "clear DSP" czy coś takiego zainstalowałem i radio działa
Koledzy albo jestem tak stary albo ślepy(może jedno i drugie). Szukam na znanym naszym portalu kamery w lampce z podświetleniem do c max z 2006 i radia ISUDAR i ni grzyba znaleźć nie mogę. Pomoże ktoś?
https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-ford-fusion-c-max-s-max-transit-7372980914
lachu125 21-03-2019, 13:41 to jakaś aktualizacja ?
Raczej jakiś plik naprawczy radio przestało odważać muzykę żadna aplikacja się nie włączała i generalnie nic nie chodziło ale po zainstalowaniu tego pliku zaczęło śmigać
mateusz36 21-03-2019, 13:46 Witam Panowie, udało się komuś wyświetlić opcje radia na convers+ (mondeo mk4) z radiem ISUDAR. Wymiana canbusa, aktualizacja oprogramowania? Bo strasznie pusto teraz na tym conversie
https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-ford-fusion-c-max-s-max-transit-7372980914
Szukam kamery z lampką w jednej obudowie
Ta kamera jest z obudową do żarówki
Jeśli chcesz z wbudowanym LED to się zastanów ponieważ jak spalisz LED to z kamerą wymieniasz
Witam Panowie, udało się komuś wyświetlić opcje radia na convers+ (mondeo mk4) z radiem ISUDAR. Wymiana canbusa, aktualizacja oprogramowania? Bo strasznie pusto teraz na tym conversie
19 I 20 wreszcie wysyłka z Chin ,podejrzewam że w przyszłym tygodniu dojdą do mnie canbus-y pierwszy z Eunavi przebywał w Chinach na celnym 15 dni. Z Bosion zgubił się i wysłali nowy już niby jest w samolocie. Kable mam przerobione tylko czekać jeden z canbus będzie wysłany do jednego z kolegów z forum ponieważ nie posiadam mondeo i nie mam możliwości sprawdzenia. Więc tylko proszę uzbroić się w cierpliwość i czekać. Pisałem z ISUDAR-em na temat nowego softu lub aplikacji takich jak klimatyzacja i info o samochodzie ponieważ podejrzewam że na androidzie 8 nie działają
Witam Panowie. Jako iż widzę że jesteście w temacie zapytam wprost. Jak wygląda sprawa jakości dźwięku (pomijam radio) i wzmacniacza w tych radiach w porównaniu z sony 6cd? Porównywalnie...? Gorzej....? Lepiej? Nie słucham radio jako takiego i nie potrzebuję. Interesuje mnie tylko odtwarzanie cd i plików dźwiękowych wysokiej jakości. Proszę o opinię was jako praktyków. Nie chciałbym kupić kolorowego wyświetlacza za 1000 PLN + i słuchać "kasprzaka" :)
Witam Panowie. Jako iż widzę że jesteście w temacie zapytam wprost. Jak wygląda sprawa jakości dźwięku (pomijam radio) i wzmacniacza w tych radiach w porównaniu z sony 6cd? Porównywalnie...? Gorzej....? Lepiej? Nie słucham radio jako takiego i nie potrzebuję. Interesuje mnie tylko odtwarzanie cd i plików dźwiękowych wysokiej jakości. Proszę o opinię was jako praktyków. Nie chciałbym kupić kolorowego wyświetlacza za 1000 PLN + i słuchać "kasprzaka" :)
Jesli chcesz za 1000 to tylko Kasprzak sorry
1000+ nie ma ograniczenia w górę :) To tylko przysłowiowy przykład. Cena nie jest tutaj kryterium i ograniczeniem. Chodzi mi o to jak realnie to się sprawuje i przede wszystkim słucha
sabaciontko 21-03-2019, 20:07 Witam Panowie. Jako iż widzę że jesteście w temacie zapytam wprost. Jak wygląda sprawa jakości dźwięku (pomijam radio) i wzmacniacza w tych radiach w porównaniu z sony 6cd? Porównywalnie...? Gorzej....? Lepiej? Nie słucham radio jako takiego i nie potrzebuję. Interesuje mnie tylko odtwarzanie cd i plików dźwiękowych wysokiej jakości. Proszę o opinię was jako praktyków. Nie chciałbym kupić kolorowego wyświetlacza za 1000 PLN + i słuchać "kasprzaka" :)
Według mnie , po zmianie domyślnej aplikacji muzycznej na POWERAMP i jej korektor dźwiękowy , radyjko ISUDAR bije na łeb oryginalne radyjko Sony z Forda.
To jest tylko moja opinia
Gra lepiej niż oryginał posiadam ISUDAR czekaj na inne opinie
Rozumiem że porównujecie z Sony 6cd a a nie 6000 :)
CDX-FC34XBF
Rozumiem że porównujecie z Sony 6cd a a nie 6000 :)
CDX-FC34XBF
Radio Sony to Sony nie 6000cd. Dodam że FX też słabiej gra
mateusz36 21-03-2019, 23:11 19 I 20 wreszcie wysyłka z Chin ,podejrzewam że w przyszłym tygodniu dojdą do mnie canbus-y pierwszy z Eunavi przebywał w Chinach na celnym 15 dni. Z Bosion zgubił się i wysłali nowy już niby jest w samolocie. Kable mam przerobione tylko czekać jeden z canbus będzie wysłany do jednego z kolegów z forum ponieważ nie posiadam mondeo i nie mam możliwości sprawdzenia. Więc tylko proszę uzbroić się w cierpliwość i czekać. Pisałem z ISUDAR-em na temat nowego softu lub aplikacji takich jak klimatyzacja i info o samochodzie ponieważ podejrzewam że na androidzie 8 nie działają
O proszę, sam jestem ciekaw jak będzie z innymi canbus-ami. Czyli trzeba przerabiać kostki pod canbus-y innych producentów? A ISUDAR odpisał coś konkretnego na temat softu?
Bump: To jest tylko moja opinia
Gra lepiej niż oryginał posiadam ISUDAR czekaj na inne opinie
Ja również mogę powiedzieć, że ISUDAR w porównaniu do Sony gra co najmniej tal samo dobrze, a na innych korektorach wydaje mi się, że lepiej. Z raduem też problemu nie ma, ładnie odbiera, zarówno w mieście, jak i poza.
Innej odpowiedzi od producenta się nie spodziewałem jak ta Hello my friend I will check for you! thx.
No I on będzie check a ja będę czekał
Isudar gra na prawdę przyzwoicie, z innymi nie miałem styczności więc się nie wypowiem. Do Fordowskiego Sony niczego mu nie brakuje, a gdyby dodać jakiś sprytny procesor ze wzmacniaczem to już w ogóle bajka :)
Zobaczcie to starszy model ISUDAR bodajże na px3 współpracuje nawet że starszym wyświetlaczem
https://youtu.be/rbzOXVc_3ZU
maciek30_pl 22-03-2019, 10:19 Podłączałem tak jak pisał kolega co wpadł na ten pomysł nic to nie zmieniło radio dobrze grało jak stało gdy tylko jechałem to tak jak z lub bez dodatkowego prądu raz grało raz szumiało. I szczerze mówiąc nie rozumiem tego dlaczego u ciebie gra a u mnie i kolegi voSooler nie. Masz inne radio o innych parametrach u nas wzmacniacz (nie separator) pomaga u ciebie nie. A w czym problem nie wiem jak przyjdą do mnie graty z innej bajki to rozbiore radio i sprawdzę napięcia jakie wychodzą z poszczególnych kabelków. Jedno jest pewne mamy problem i trzeba go rozwiązać. Zastanawiam się nad zmianą modułu radia.
Aaa widzisz, ja czyli to nie jest uniwersalna odpowiedź :/
Czy ktoś ma taki problem, ze jak jest zimno to się wifi ciągle rozłącza?
To nie problem zimna to jest uszkodzony moduł Wifi
Napisz do gościa który ci to sprzedał i wyśle drugi to jest mała płytka przylutowana do plyty. Ja tak miałem
VoSooler 22-03-2019, 15:50 Nie narzekajcie na radia Isudara, bo gra nawet ok, na pewno lepiej od Forda 6000CD. Jedyna tylko wada, że ten convers nie hula i tak jak pisałem wcześniej, radio na stereo lekkie szumy, na mono jest ok, fale nie uciekają, zobaczę czy jak odizoluje przewody antenowe od prądu to czy się polepszy.
Rysiu1985 22-03-2019, 17:45 To ustaw w zakładce canbus pozycję 62
W zakładce factory setting mam zakładke "Protocol setting" gdzie moge wybrać wersje Canbus, jednak nie mogę wprowadzać nic ręcznie, muszę wybierać producenta modułu, a następnie markę i model samochodu... Więc tego też nie mogę ustawić.
W zakładce factory setting mam zakładke "Protocol setting" gdzie moge wybrać wersje Canbus, jednak nie mogę wprowadzać nic ręcznie, muszę wybierać producenta modułu, a następnie markę i model samochodu... Więc tego też nie mogę ustawić.
Ciężko podejrzewam że masz Intel Sofia procesor wyślij zdjęcie ustawień tam gdzie jest wersja androida i procesora
Rysiu1985 23-03-2019, 07:03 Ciężko podejrzewam że masz Intel Sofia procesor wyślij zdjęcie ustawień tam gdzie jest wersja androida i procesora
Procesor Cortax A7
Android 8.1 Go
https://photos.app.goo.gl/ZmTbYwT4vMFCLAvL6
https://photos.app.goo.gl/b2Rs4gBEP5hQWrMfA
Tak wygląda Factory Setting
https://photos.app.goo.gl/4s8iXR3exWFrftf96
A tak ustawienie Protocol Setting gdzie mogę ustawiać wersje Canbus
https://photos.app.goo.gl/V66TNMuVF7vVsxcK6
(https://photos.app.goo.gl/V66TNMuVF7vVsxcK6)
Natomiast tak kończy się próba nauczenia radia sterowania z kierownicy
https://photos.app.goo.gl/fxbo7XG7VqHMmeFa6
Z opisu masz focus 2005 on nie potrzebuje canbus dekoder by sterowanie z kierownicy działało
Czy ten error z ostatniego zdjęcia pojawia się wraz z uruchomieniem aplikacji do nauki czy dopiero jak robisz próbę ustawiania
Rysiu1985 23-03-2019, 12:17 Z opisu masz focus 2005 on nie potrzebuje canbus dekoder by sterowanie z kierownicy działało
Czy ten error z ostatniego zdjęcia pojawia się wraz z uruchomieniem aplikacji do nauki czy dopiero jak robisz próbę ustawiania
Przy próbie przypisania przycisku do określonej akcji. Zachowuje się zupełnie jak bym nić nie robił. Ten error pojawi się niezależnie czy wcisnę jakiś przycisk czy nie, po około 10 sekundach od momentu wciśnięcia przycisku który chce przypisać.
Samochód to dokładnie Focus MK2 (GHIA) 2.0 TDCI 136KM z 2005 roku. Z tym że jest to chyba model przejściowy, przynajmniej tak wywnioskowałem przy próbie zamówienia części, duża część była z roczników wyższych. Jednak z tego co się dowiedziałem to Focusy do 2010 nie potrzebują Canbus do sterowania radiem, więc nie powinno mieć to znaczenia, chyba że się mylę.
Procedura jest taka
Pierwszy przycisk na kierownicy potem w radiu i bez canbus musisz przyciski odpowiednio do funkcji w kierownicy nie możesz ustawić innych funkcji
Może też spróbuj na key2 nauczyć i potem zmienić na key1
mateusz36 23-03-2019, 20:25 A może w radiu ISUDAR by coś takiego pomogło? https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2918375&postcount=4
A może w radiu ISUDAR by coś takiego pomogło? https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2918375&postcount=4
To jest inne radio
U nas to nie przejdzie
My mamy px5 i Android 8.0 i w tym jest problem nie ma w nim kompatybilnej aplikacji która by porozumiała się z androidem procesorem i canbus dekoderem w innych markach samochodów to rozwiązali w Fordzie jeszcze nie na razie jest mcu Gs v3.1 i nadal nic chociaż w ustawieniach CAN w opcji focus rice pojawiło się platforma focus 2012. Kuga 2017 2018 i sync lub bez . Może coś zrobią dalej
bodzio17 25-03-2019, 10:29 Jaki program nawigacyjny polecacie instalować - najlepiej żeby mapy były dostępne też offline. Ostatnio miałem problemy w swoim grajku z zasięgiem GPS, myślałem że to problem softwarowy, strzeliłem reset do ustawień fabrycznych i mi wcięło preinstalowane iGO. Na razie jadę na WAZE.
mapy : " Magic earth "
https://www.generalmagic.com/magic-earth/
mateusz36 25-03-2019, 12:00 To jest inne radio
U nas to nie przejdzie
My mamy px5 i Android 8.0 i w tym jest problem nie ma w nim kompatybilnej aplikacji która by porozumiała się z androidem procesorem i canbus dekoderem w innych markach samochodów to rozwiązali w Fordzie jeszcze nie na razie jest mcu Gs v3.1 i nadal nic chociaż w ustawieniach CAN w opcji focus rice pojawiło się platforma focus 2012. Kuga 2017 2018 i sync lub bez . Może coś zrobią dalej
No to pozostaje czekać na te canbus-y, daj znać co wyszło z testów 😊
Bump: To jest inne radio
U nas to nie przejdzie
No to pozostaje czekać na te canbus-y, daj znać co wyszło z testów 😊
Porażka przyszedł pierwszy canbus Bosion zalecili w kulki nie wysłali tego z opisem dla forda Focus Mondeo fakt działa ale tylko ACC I REVERSE w tym że ACC chociaż że mam ustawione na auto przy próbie uruchomienia resetuje się radio nie działa jak powinno na oryginalnym canbus na drugi lub nawet trzeci dzień uruchamia się od razu a na tym od Bosion tylko godzina i reset
Czekam na drugi od Eunavi
VoSooler 28-03-2019, 13:12 Porażka przyszedł pierwszy canbus Bosion zalecili w kulki nie wysłali tego z opisem dla forda Focus Mondeo fakt działa ale tylko ACC I REVERSE w tym że ACC chociaż że mam ustawione na auto przy próbie uruchomienia resetuje się radio nie działa jak powinno na oryginalnym canbus na drugi lub nawet trzeci dzień uruchamia się od razu a na tym od Bosion tylko godzina i reset
Czekam na drugi od Eunavi
Pisz do nich, że to nie ten co mieli przysłać, powinni posłać drugi.
Pisz do nich, że to nie ten co mieli przysłać, powinni posłać drugi.
Żeby to zrobić musiał bym mieć zdjęcie oryginalnego Canbus dekoder co przychodzi z radiem
Bo ja ich troszkę oszukałem mówiąc że kupiłem samochód już z ich radiem,i gdy grzebałem w kablach zrobiłem zwarcie. I fajnie jakbym miał zdjęcie na tle tego radia z napisem bx440
sabaciontko 28-03-2019, 14:07 Sposób na personalizację widoku kamery cofania w naszych maszynkach .
Opis pochodzi z http://4pda.ru/forum/index.php?showt...#entry74221272
URZADZENIE MUSI BYĆ ZROOTOWANE !!!!
1. Użyj menadzera plików np. "ES File Explorer". Włacz w ustawieniach programu funkcję Root Explorer
2. Skasuj "MTCBackView.apk" i "oat" folder w "/system/app/
3. Skopiuj zmieniony "MTCBackView.apk" do "/system/app/MTCBackView".
4. Zmień uprawnienia plików na 644 "rw--r--r" (zaznacz plik apk i włącz właściwości).
5. Idż do Settings>CAR>Extra Settings i włącz "Rear view ruler".
7. Zrestartuj urzadzenie.
Po właczeniu urzadzenia i wrzuceniu wstecznego pojawi się napis o przytrzymaniu palca na ekranie przez 2 sekundy.
Potem zmieniamy sobie style , linie , odległości w widoku kamery cofania.
Link do zmienionego MTCBackView.apk (https://yadi.sk/d/8L5BySlHeHNn9Q)
robert1405 28-03-2019, 22:19 Da sie zrobic
Żeby to zrobić musiał bym mieć zdjęcie oryginalnego Canbus dekoder co przychodzi z radiem
Bo ja ich troszkę oszukałem mówiąc że kupiłem samochód już z ich radiem,i gdy grzebałem w kablach zrobiłem zwarcie. I fajnie jakbym miał zdjęcie na tle tego radia z napisem bx440
Da sie zrobic
Dzięki fajnie by było.
robert1405 29-03-2019, 12:41 https://images91.fotosik.pl/152/178d30c5e834e483.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/178d30c5e834e483)
Jakby Ci wyslali i dzialalby, daj linka do sprzedawcy. Moj sie zepsuł, działał i przestał działać.
VoSooler 29-03-2019, 14:17 Ja mam taki, 0 oznaczeń...
http://ae01.alicdn.com/kf/UL8VmOGXitXXXagOFbX6.jpg
https://www.dropbox.com/s/qdsq2cc1zw5rwis/IMG_20190329_160543.jpg?dl=0
Małymi krokami do przodu
VoSooler 29-03-2019, 16:17 https://www.dropbox.com/s/qdsq2cc1zw5rwis/IMG_20190329_160543.jpg?dl=0
Małymi krokami do przodu
Ohohoo, ładnie :D Ciekawe jak na conversie.
Mam taki problemik, przedwczoraj wrzucam wsteczny i nagle coś takiego wyskoczyło
https://zapodaj.net/images/dd85e9fc6d403.jpg
Co to mogło być? Rozebrałem radio, kabelki wszędzie popodłączane, z tyłu lampki led na kamerce się świecą, a obrazu nima... Zepsuł się obraz w niej?
Może odłącz od zasilania jak nie pomoże no to kamera kaput
VoSooler 29-03-2019, 19:27 Chyba kaput... Tylko teraz jaką kupić, może ktoś ma sprawdzoną?
robert1405 29-03-2019, 19:41 Ten co mam tez pokazuje stacje, częstotliwość
VoSooler 29-03-2019, 20:10 Ten co mam tez pokazuje stacje, częstotliwość
Na conversie?
Ty masz Eunavi Bosion to co innego
VoSooler 29-03-2019, 20:24 Z tą kamerką to ma ktoś coś fajnego? Tylko żeby była do Forda Mondeo, nie chcę gdzieś przykręcać czy coś, do podświetlenia tablicy lub uchwytu bagażnika, najlepiej z ledami i trajektorią.
Z tą kamerką to ma ktoś coś fajnego? Tylko żeby była do Forda Mondeo, nie chcę gdzieś przykręcać czy coś, do podświetlenia tablicy lub uchwytu bagażnika, najlepiej z ledami i trajektorią.
Witaj jeśli myślisz żeby mieć kamerę z trajektorią ( oczywiście mówimy o China ) to się zastanów one są na oprogramowaniu z użyciem nie kąta skrętu kierownicy tylko żyroskop lub inne badziewie jak zaczniesz parkować i już zaparkujesz to może wtedy linie zaczną skręcać . Ja kupiłem bez LED i powiem że działa bardzo fajnie
https://www.dropbox.com/s/rp2qmfs4k766ngu/IMG_20190322_222050.jpg?dl=0
Całkowita noc bez dodatkowego oświetlenia.
Fisheye montowana w lampie oświetlenia tablicy
https://m.ru.aliexpress.com/item/32879984174.html?spm=a2g0n.orderlist-amp.item.32879984174&aff_trace_key=ef904bcbb91547c38a571fa0ea56cf6e-1553843550803-02260-uNb6i2f&aff_platform=msite&m_page_id=2634amp-lOm53Ej_0SN-U1yMGXCbdg1553934384729
VoSooler 30-03-2019, 10:55 Ale w niej jest brak oswietlenia
Ale w niej jest brak oswietlenia
To jest (klosz) tam wkładasz oryginalną żarówkę jest o tyle lepszą że jak spali ci się oświetlenie LED już w zntegrowanym oświetleniem to wymieniasz razem z kamerą
VoSooler 30-03-2019, 11:23 To jest (klosz) tam wkładasz oryginalną żarówkę jest o tyle lepszą że jak spali ci się oświetlenie LED już w zntegrowanym oświetleniem to wymieniasz razem z kamerą
Czy świeci Ci centralnie po środku samochodu? Bo może kupić w rączce od otwierania klapy.
Masz mondeo łatwo zamontować spróbuj
Czy świeci Ci centralnie po środku samochodu? Bo może kupić w rączce od otwierania klapy.
miałem taką, padła po jakiś 3 miesiącach powodując zwarcie w klapie. Bagażnik w deszczowy dzień nagle pod sklepem zaczął się samoczynnie otwierać.
Zamówiłem kolejną, taką samą. Być może trafiłem na felerny egzemplarz, jak kolejna padnie w taki sam sposób to wymienię już na zupełnie inną.
VoSooler 01-04-2019, 17:00 miałem taką, padła po jakiś 3 miesiącach powodując zwarcie w klapie. Bagażnik w deszczowy dzień nagle pod sklepem zaczął się samoczynnie otwierać.
Zamówiłem kolejną, taką samą. Być może trafiłem na felerny egzemplarz, jak kolejna padnie w taki sam sposób to wymienię już na zupełnie inną.
Możesz podać od kogo kupiłeś
lukasek85 02-04-2019, 07:31 Witam
Zamontowałem radio bosion bx-440 z canbusem i wszystko fajnie współgra z converse+. Nawet na radiu pokazuje wizualizację nawiewu jak zmieniam temperaturę na klimatroniku. Natomiast mam następujący problem... jak przekręcę kluczyk w stacyjce na pierwszą pozycję to radio ładuje androida (ok 30 sekund), ale jak odpalam silnik to radio rozłącza się i od nowa startuje od logo ford. Wyłączając silnik radio gra, aż do momentu wyjęcia kluczyka ze stacyjki. Wkładając ponownie kluczyk i przekręcając w stacyjce na pierwszą pozycję radio błyskawicznie się odpala, ale przy odpalaniu silnika znowu je rozłącza i uruchamia się już ok 30 sekund ładując androida. Ma ktoś na to jakąś radę??
Ma ktoś na to jakąś radę??
mam dokładnie tak samo jak Ty, z tą różnicą że mam Isudara i na samym początku było tak, że auto przechodziło w tryb uśpenia. Czy II pozycja czy zapłon - radio startowało od razu, po pewnym czasie zmieniło się na sytuację jak u Ciebie. Na II pozycji się włącza od razu, ale po odpaleniu silnika startuje od samego początku.
lukasek85 02-04-2019, 12:44 dzięki za odpowiedź... zobaczymy czy jeszcze inni tak mają
Witam ,czy ma ktoś z szanownych forumowiczów to radio https://allegro.pl/oferta/nawigacja-2din-radio-ford-focus-mondeo-s-max-c-max-7721375878
Jeżeli tak to proszę o opinię ,jak odbiera fale radiowe ,czy współpracuje z kierownicą i convers+ i ogólne wrażenia z użytkowania.
A robiłeś aktualizację radia? I MCU. Ja mam MCU-GS- V3.7
W pozycji 2 umniejsza gra normalnie gdy odpalam nic się nie dzieje radio gra dalej. Ale jest też jeden haczyk wgrałem rom hal9k i na wyświetlaczu pokazuje mi stan naładowania akumulatora, podczas gdy tak sobie siedzę w ustawieniach CAN (a samochód w pozycji 2) i gdy widzę że akumulator spada do 11.9v to podczas odpalenia też mi się resetuje. Jak zdążę odpalić przy 12v to brak resetu.
A teraz na inny temat udało mi się oprócz radia załapać głośność na wyświetlaczu zegarów i znów jest problem mam Kuge i ona jest na focusie, gdy ustawię w can Kuga nic niema lecz gdy na mondeo pokazuje tylko radio a co dziwne gdy dla picu ustawiłem wv mam też głośność, a jeszcze dziwniejsze jest to że gdy ustawiłem toyota pokazywało mi zmianę na AUX ale znikło radio a została głośność walczę dalej
gdy widzę że akumulator spada do 11.9v to podczas odpalenia też mi się resetuje. Jak zdążę odpalić przy 12v to brak resetu.
tak myślałem, że tu może leżeć problem. Mój aku ma już dość najprawdopodobniej. Zdarza mi się, że gdy odpali szybko to radio się nie zresetuje, ale jak kręci 3-4 razy to reset murowany.
Aktualizacji nie robiłem, majfrend miał wysłać plik na maila, ale póki co cisza...
tak myślałem, że tu może leżeć problem. Mój aku ma już dość najprawdopodobniej. Zdarza mi się, że gdy odpali szybko to radio się nie zresetuje, ale jak kręci 3-4 razy to reset murowany.
Aktualizacji nie robiłem, majfrend miał wysłać plik na maila, ale póki co cisza...
Wrzucę pliki na Dropbox i ci podeślę
Wrzucę pliki na Dropbox i ci podeślę
dzięki z góry :)
Tylko radia Isudar 8.0 lub radia GS
MCU gs_ v3.07
https://www.dropbox.com/s/fymro1zppeiqyez/MTCE_GS_V3.07%20%281%29.zip?dl=0
A tu jest aktualizacja
https://drive.google.com/file/d/1xXQESPFZRZqila0XHhdaX89zBHyjTOT8/view?usp=drivesdk
lukasek85 05-04-2019, 18:48 Koledzy chciałem zainstalować auto mape na bosion bx-440 2ram-32rom i coś chyba namięszałem bo radio (urządzenie) się włącza ale nie gra radio, żadne przyciski (skróty do aplikacji navi, radio, phone itd. nie działają). Można wejść w ustawienia i tam na region radia jest USA, a przełączanie na Europa nie daje żądnego efektu bo wchodząc ponownie znów jest USA. Tak samo jest z opcjami canbus, wybieram ford a wchodząc ponownie znów jest no canbus. Radio już resetowałem i przywracałem ustawienia fabryczne ale nic to nie dało. Nawet odpiąłem z kostki ale dalej to samo. Podejrzewam że instalacja Automapa usunęła jakieś pliki i pewnie będzie trzeba od nowa instalować system. Co o tym myślicie?
Koledzy chciałem zainstalować auto mape na bosion bx-440 i coś chyba namięszałem bo radio (urządzenie) się włącza ale nie gra radio, żadne przyciski (skróty do aplikacji navi, radio, phone itd. nie działają). Można wejść w ustawienia i tam na region radia jest USA, a przełączanie na Europa nie daje żądnego efektu bo wchodząc ponownie znów jest USA. Tak samo jest z opcjami canbus, wybieram ford a wchodząc ponownie znów jest no canbus. Radio już resetowałem i przywracałem ustawienia fabryczne ale nic to nie dało. Nawet odpiąłem z kostki ale dalej to samo. Podejrzewam że instalacja Automapa usunęła jakieś pliki i pewnie będzie trzeba od nowa instalować system. Co o tym myślicie?
Jedyne wyjście to instalacja na nowo systemu. Namieszało coś w MCU miałem te same objawy ale ja się bawię moim radiem i nie zawsze radiem mi wyjdzie. Napisz jakie masz MCU cała wersję z literami jak mam to ci dam
lukasek85 05-04-2019, 20:51 Kupiłem dokładnie takie radio
https://m.pl.aliexpress.com/item/32987477488.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32987477488&productSubject=car-radio-2-din-Android-7-1-car-dvd-cassette-player-for-ford-focus-2-cars&spm=a2g0s.9042311.0.0.86905c0fOHMHnz
Jutro sprawdzę MCU to się odezwę
Dzięki za odpowiedź
Ok to na 100% BOSION wiele z allegro to klony Eunavi a w nich brak możliwości wejścia do recovery mode warto najpierw wgrać MCU wtedy masz zachowane wszystko co masz jak zrobisz system operacyjny wtedy roboty jak z nowym
lukasek85 08-04-2019, 07:54 Radio naprawione dzięki koledze yaris1. Podesłał potrzebne pliki i wyjaśnił dokładnie co robić. Nie wspominam już ile czasu dla mnie poświęcił ( w weekend!!!), jest WIELKI. Powodem awarii prawdopodobnie nie była instalacja Automapy, a zaznaczenie opcji DSP w ustawieniach. Skutek był taki, że nie można było włączyć nic co było związane z muzyką...nawet muzyki przesyłanej z telefonu przez bluetooth nie można było usłyszeć. Powodem kombinowania i zmian w ustawieniach była słaba jakość dźwięku (brak basu). Podsumowując... wgrany został nowy android 7.1.1 dla procesora jaki jest w radiu (bardzo ważne) oraz plik mcu. Po tych czynnościach pacjent ożył i cieszy uszy i oczy właściciela:D. Na nowej wersji androida dźwięk jest nieporównywalny i o wiele lepszy. Jeszcze raz dziękuję yaris1
maciek30_pl 08-04-2019, 13:12 Tylko radia Isudar 8.0 lub radia GS
MCU gs_ v3.07
A tu jest aktualizacja
https://drive.google.com/file/d/1xXQESPFZRZqila0XHhdaX89zBHyjTOT8/view?usp=drivesdk
Jak sprawdzić wersję MCU? Mam już ze 2 które mi Chińczyk wysłał, w ostatniej przy każdym starcie mam informację, że "Aplitacja assistive touch przestala dzialać"
Jak sprawdzić wersję MCU? Mam już ze 2 które mi Chińczyk wysłał, w ostatniej przy każdym starcie mam informację, że "Aplitacja assistive touch przestala dzialać"
System/ informacje o tablecie/ mcu version
Żeby rozwiązać problem
Wciśnij przycisk res pomoże
Jeśli masz Isudar px5 zaznaczam px5 to napewno wysłał ci wersję 3.01 bo innej nie mają ISUDAR nie inwestuje w oprogramowanie MCU GS jest już w wersji 3.07 i naprawdę dobrze gra w szczególności szybka łączność Bluetooth Wi-Fi
Bump: Radio naprawione dzięki koledze yaris1. Podesłał potrzebne pliki i wyjaśnił dokładnie co robić. Nie wspominam już ile czasu dla mnie poświęcił ( w weekend!!!), jest WIELKI. Powodem awarii prawdopodobnie nie była instalacja Automapy, a zaznaczenie opcji DSP w ustawieniach. Skutek był taki, że nie można było włączyć nic co było związane z muzyką...nawet muzyki przesyłanej z telefonu przez bluetooth nie można było usłyszeć. Powodem kombinowania i zmian w ustawieniach była słaba jakość dźwięku (brak basu). Podsumowując... wgrany został nowy android 7.1.1 dla procesora jaki jest w radiu (bardzo ważne) oraz plik mcu. Po tych czynnościach pacjent ożył i cieszy uszy i oczy właściciela:D. Na nowej wersji androida dźwięk jest nieporównywalny i o wiele lepszy. Jeszcze raz dziękuję yaris1
Nie ma za co dziękować, zdarza się najlepszym. Aczkolwiek jest to mała lekcja że nie można zbyt dużo ingerować w MCU. Tu skończyło się szczęśliwie bo nastąpiła tylko zmiana procesora dźwięku , ale i zdążają się przypadki zrobienia z radia cegły ( przydatna rzecz do obrony na tarasie) . Więc po to jest forum by pytać.
Wiem że to nie Converse, ale jeśli na takim starym uruchomiłem w Isudar opcję to jest duża szansa że i u was pójdzie
https://www.dropbox.com/s/k6pfix19vw8lebc/VID_20190409_064338.mp4?dl=0
Przesłałem koledze z forum canbus wraz z instrukcją poczekamy zobaczymy
matefusz 09-04-2019, 11:55 Panowie,
Zainspirowany tym (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841) wątkiem chciałem samodzielnie zamontować zestaw głośnomówiący BT. Niestety koszta zrobiły się duże i stwierdziłem, że szkoda wydawać ~800-900 PLN (wiązka, moduł, mikrofon, manetka etc) po to, aby rozmawiać przez tel w trakcie jazdy.
Pomyślałem, że stacja z androidem to dobry wybór. Będzie miała wszystko łącznie z BT i zestawem głośnomówiącym.
Prośba o pomoc z następującymi kwestiami:
- czy manetka ze słuchawkami będzie odbierać/rozłączać rozmowy telefoniczne prowadzone przez BT z radiem 2DIN? (isudar lub inne)
- jaki markę/model wybrać do S-maxa z 2009 roku?
Dzięki za pomoc!
beribazoo 09-04-2019, 16:31 Witam,
Również chciałem poprosić o pomoc w doborze stacji multimedialnej - jest tego taka masa na rynku, że trudno się połapać.
Pytanie 1 - Chipset wzmacniacza
Udało mi się dogrzebać, że są montowane głównie 2 modele chipsetów: TDA 7851 oraz TDA7388. 7851 teoretycznie dysponuje większą mocą i jest polecany przez friendsów z Chin. Ktoś może potwierdzić?
Pytanie 2 - Chipset radia
Tu również występuje kilka rodzajów, znalazłem min. TEF6686 oraz TDA7786. Ten pierwszy, według wątków z XDA Developers jest znacznie lepszy niż TDA7786, który ma problemy z odbiorem i zasięgiem.
Pytanie 3 - Czy są radia, które wyświetlają informacje z panelu klimatyzacji? Widziałem takie nagrania na youtube min. Ownice C500 miał taką możliwość. Czy ktoś może potwierdzić czy Bosion / Isudar / inne marki też działają?
Pytanie 4 - Obsługa fabrycznych czujników parkowania - tutaj się nie spotkałem, żeby jakikolwiek model to oferował. Może się mylę?
Pytanie 5 - Converse+, z tego co doczytałem to zdecydowana większość jakieś informacje przekazuje na wyświetlacz. Czy jest coś na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę?
Pytanie 6 - Sterowanie z kierownicy działa bez problemu z modułem CAN. Prawda? Czy też na coś trzeba uważać?
Pytanie 7 - Tak jak kolega wyżej - czy manetka ze słuchawkami będzie odbierać/rozłączać rozmowy telefoniczne prowadzone przez BT z radiem 2DIN?
Polscy sprzedawcy zazwyczaj w ogóle nie podają informacji co siedzi w tych pudłach.
Możecie coś polecić co będzie dobrze grało, dobrze odbierało, współpracowała z Converse+ i sterowanie kierownicy?
sabaciontko 09-04-2019, 19:27 Posiadam stację Isudar PX5 8 core 32 GB i niestety nie mogę nic dobrego powiedzieć o zestawie głośnomówiącym. Podłączyłem mikrofon zewnętrzny w celu wyeliminowania szumów i poprawienia jakości głosu w stosunku do wbudowanego mikrofonu w stacji i niestety LIPA. W porównaniu do fabrycznego BT i mikrofonu ta stacja według mnie nie nadaje się komfortowej rozmowy w samochodzie. Drugą kwestią jest odbiór stacji radiowych . Przed podłączeniem separatora , radio kiepsko łapało stacje, gubiło zasięg itp. Po zastosowaniu separatora jest tylko troszkę lepiej. Powiem szczerze , że tylko nawigacja i asystent Google daje rade w tym pudełku.
Bump: Witam,
Pytanie 4 - Obsługa fabrycznych czujników parkowania - tutaj się nie spotkałem, żeby jakikolwiek model to oferował. Może się mylę?
W mojej stacji Isudar PX5 fabryczne czujniki parkowania działają bezproblemowo. Po dołączeniu kamery cofania wyświetla się asystent parkowania.
Posiadam stację Isudar PX5 8 core 32 GB i niestety nie mogę nic dobrego powiedzieć o zestawie głośnomówiącym. Podłączyłem mikrofon zewnętrzny w celu wyeliminowania szumów i poprawienia jakości głosu w stosunku do wbudowanego mikrofonu w stacji i niestety LIPA. W porównaniu do fabrycznego BT i mikrofonu ta stacja według mnie nie nadaje się komfortowej rozmowy w samochodzie. Drugą kwestią jest odbiór stacji radiowych . Przed podłączeniem separatora , radio kiepsko łapało stacje, gubiło zasięg itp. Po zastosowaniu separatora jest tylko troszkę lepiej. Powiem szczerze , że tylko nawigacja i asystent Google daje rade w tym pudełku.
Bump:
W mojej stacji Isudar PX5 fabryczne czujniki parkowania działają bezproblemowo. Po dołączeniu kamery cofania wyświetla się asystent parkowania.
Nie wiem i nie potrafię tego pojąć dlaczego używacie separatora a nie wzmacniacza to dwie różne rzeczy, tyle już było pisane na forum o tym. Ważne by + od wzmacniacza połączyć z ACC wychodzącego z canbus a nie przed i nie podłączać pod kabel ANT to nic nie da. Powyższa metoda powoduje że radio stabilnie gra przy włączonym i zgaszonym silniku. Co do jakości połączeń zrób aktualizację systemu z dnia 2018-12-22
I aktualizację MCU minimum v-3.011
VoSooler 10-04-2019, 16:50 Ja mam radio od isudara mondeo tak jak pisał yaris nie separator tylko wzmacniacz radio gra o niebo lepiej co do zestawu głośnomówiącego jest ok co do conwersa czekam na przesyłkę od yarisa jak podłączę to dam znać
sabaciontko 10-04-2019, 18:36 Nie wiem i nie potrafię tego pojąć dlaczego używacie separatora a nie wzmacniacza to dwie różne rzeczy, tyle już było pisane na forum o tym. Ważne by + od wzmacniacza połączyć z ACC wychodzącego z canbus a nie przed i nie podłączać pod kabel ANT to nic nie da. Powyższa metoda powoduje że radio stabilnie gra przy włączonym i zgaszonym silniku. Co do jakości połączeń zrób aktualizację systemu z dnia 2018-12-22
I aktualizację MCU minimum v-3.011
Jeżeli dobrze rozumiem to w antenę fabryczną jest już wbudowany wzmacniacz ?? W takim razie po co dokładać następny wzmacniacz ?
Wypróbuję tę technikę , koszt wzmacniacza niewielki ... pożyjemy zobaczymy .
robert1405 10-04-2019, 19:00 Podłączyć wzmacniacz przed czy za separatorem? U mnie sa wtyczki fakra, wiec musze podlaczyc w tej kolejnosci: oryginalna antena, separator 2x fakra i dopiero radio. Czy moge dac wzmacniacz miedzy separator a radio? Jaki wzmacniacz? Konkretnie.
Kolego może i jest wzmacniacz ale uruchom go na nie oryginalnym radiu. Uwierz testowałem nie jedno połączenie i nic nie dało były jakieś polepszenia gdy dałem prąd na antenę w oryginalnym złączu ładnie grało do momentu gdy nie ruszyłem
Bump: Podłączyć wzmacniacz przed czy za separatorem? U mnie sa wtyczki fakra, wiec musze podlaczyc w tej kolejnosci: oryginalna antena, separator 2x fakra i dopiero radio. Czy moge dac wzmacniacz miedzy separator a radio? Jaki wzmacniacz? Konkretnie.
Najlepiej przy samym radiu
A zasilanie wyjście ACC z canbus do radia czerwony
Teraz pytanie co masz
To
https://m.ebay.ie/itm/Antenna-Adapter-Adaptor-Fakra-DIN-Audi-Seat-VW-Mercedes-Peugeot-Double-Twin/123544661011?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.S EED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3Dc2fcf dbf02124002af0950ea1d0d57c3%26pid%3D100675%26rk%3D 1%26rkt%3D15%26sd%3D123544661011%26itm%3D123544661 011&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3A0e0d3bbe-5bbf-11e9-8730-74dbd18013fd%7Cparentrq%3A0886356f16a0a68d5f8b8052 fff8e4a8%7Ciid%3A1
Czy
https://m.ebay.ie/itm/Radio-Antenna-Adapter-cable-Twin-Dual-Double-Fakra-DIN-for-VW-Audi-Seat/302453490100?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.S EED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3Dc2fcf dbf02124002af0950ea1d0d57c3%26pid%3D100675%26rk%3D 2%26rkt%3D15%26sd%3D123544661011%26itm%3D302453490 100&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3A0e0d3bbe-5bbf-11e9-8730-74dbd18013fd%7Cparentrq%3A0886356f16a0a68d5f8b8052 fff8e4a8%7Ciid%3A1
Ja mam ten i jestem zadowolony
https://m.ebay.ie/itm/12V-Auto-Car-Truck-Antenna-Aerial-Radio-FM-AM-Signal-Amp-Amplifier-Booster-UK/254019897110?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.S EED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3D3ea4e 89ec1384c94bebf60d624043ae1%26pid%3D100675%26rk%3D 1%26rkt%3D15%26sd%3D254019897110%26itm%3D254019897 110&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3A3e982f03-5bc0-11e9-ad3c-74dbd1800e80%7Cparentrq%3A088e015116a0ad787e6f4ad5 fff8ced2%7Ciid%3A1
robert1405 10-04-2019, 19:45 Mam ten drugi
Bump: I co dokupic teraz?
Witam
Może ktoś z kolegów ma i używa takie radio ??? w mondeo mk4. Szukam opinii na temat szybkości działania i oczywiście jakiś problemów ze sterowaniem. Takie radia są już w polskiej dystrybucji z 24 m gwarancją.
Pozdrawiam https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190411/a62cad9760dbca22892a308bb123869e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190411/7fee67db6510fbb192fe097b2a86a033.jpg
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Fajne można podwoić wartość samochodu
Przecież to fortuny nie kosztuje, a zwiększy funkcjonalność i przyjemność jazdy samochodem omijając archaiczność nx'a. [emoji846]. A biorąc pod uwagę koszt coroczny map w granicach 3-4 stów chyba warto, bo mapy jakie są każdy widzi.
owodem kombinowania i zmian w ustawieniach była słaba jakość dźwięku (brak basu). Podsumowując... wgrany został nowy android 7.1.1 dla procesora jaki jest w radiu (bardzo ważne) oraz plik mcu. Po tych czynnościach pacjent ożył i cieszy uszy i oczy właściciela. Na nowej wersji androida dźwięk jest nieporównywalny i o wiele lepszy. Jeszcze raz dziękuję yaris1
Kolego yaris1 czy dla radia takiego : https://pl.aliexpress.com/item/4G-LTE-Quad-Core-Android-6-0-2GB-RAM-Car-DVD-GPS-Radio-Player-For-Ford/32783280969.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.472c5c0fy8G 9MH
Można zaktualizować androida, żeby lepiej grało ? Bo mam z dźwiękiem identycznie jak Kolega Lukasek85
Kolego yaris1 czy dla radia takiego : https://pl.aliexpress.com/item/4G-LTE-Quad-Core-Android-6-0-2GB-RAM-Car-DVD-GPS-Radio-Player-For-Ford/32783280969.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.472c5c0fy8G 9MH
Można zaktualizować androida, żeby lepiej grało ? Bo mam z dźwiękiem identycznie jak Kolega Lukasek85
Niestety nie mam pojęcia nie pracuję na MediaTek
Poszukaj na XDA developers
maciek30_pl 12-04-2019, 07:01 Tylko radia Isudar 8.0 lub radia GS
MCU gs_ v3.07
A tu jest aktualizacja
Czyli dla tego radia https://pl.aliexpress.com/item/Android-6-0-2-Din-7-Inch-Car-DVD-Player-For-FORD-Focus-Mondeo-S-MAX/32792116906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4e895c0f0iN JRu mogę to wgrać?
Sprawdziłem i mam u siebie MTCE_GS_V2.94_3 i Androida 8.0.0 stan aktualizacji zabezpieczeń: 5 października 2017
Czyli dla tego radia https://pl.aliexpress.com/item/Android-6-0-2-Din-7-Inch-Car-DVD-Player-For-FORD-Focus-Mondeo-S-MAX/32792116906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4e895c0f0iN JRu mogę to wgrać?
Sprawdziłem i mam u siebie MTCE_GS_V2.94_3 i Androida 8.0.0 stan aktualizacji zabezpieczeń: 5 października 2017
Tak jak najbardziej
Tu masz link bezpośrednio od producenta ważny do 18 kwietnia
https://transfer.pcloud.com/download.html?code=5ZNvSE7Z4WmDzL4V7Q8ZVkAhZ5m9saf Mqf5b61vR8G2l64BbWIHqy
Bump: Przecież to fortuny nie kosztuje, a zwiększy funkcjonalność i przyjemność jazdy samochodem omijając archaiczność nx'a. [emoji846]. A biorąc pod uwagę koszt coroczny map w granicach 3-4 stów chyba warto, bo mapy jakie są każdy widzi.
No nie wiem czy nie drogie prawie 1000€
Ale jak to komuś nie przeszkadza cena to powiem że sprzęt niezły na dobrych podzespołach na pewno będzie się prezentował świetnie.
No nie wiem czy nie drogie prawie 1000€
Ale jak to komuś nie przeszkadza cena to powiem że sprzęt niezły na dobrych podzespołach na pewno będzie się prezentował świetnie.
1000 € ?? W kraju można kupić za 2 tyś, a można i za 3,7 tyś. Objęte są gwarancją. Natomiast podzespoły , hm, dopóki ich nie zobaczę to nie uwierzę, że są dobre [emoji15]
Sprzedawca zawsze może pisać bajki o tym co to potrafi, życie jednak to zweryfikuje i może się okazać inaczej. Dlatego moje zapytanie było kierowane do użytkowników, których widać na razie nie ma. A szkoda.
103089 Jest wzmacniacz czy tu jak strzałka ma być podłączony? No i chyba ta wiązka z czinczami z kabelkiem niebiesko-białym ( AMP-CON ) będzie zbędna jak nie planuje się monitorków w zagłówkach?
Dlatego moje zapytanie było kierowane do użytkowników, których widać na razie nie ma. A szkoda.
W grupie Mondeo MK4 Polska na FB, ktoś pytał o takie radio i była tam osoba, która używa taki sprzęt.
Bump:
Mam
https://www.facebook.com/groups/579300788893378/permalink/1227581657398618/
103089 Jest wzmacniacz czy tu jak strzałka ma być podłączony? No i chyba ta wiązka z czinczami z kabelkiem niebiesko-białym ( AMP-CON ) będzie zbędna jak nie planuje się monitorków w zagłówkach?
Nie tam. Czerwony kabel od wzmacniacza podłączyć trzeba do czerwonego z czarną dwu pionową wtyczką.
Tak przy okazji masz tam w tej wtyczce pomarańczowy kolor i jeśli ci się podświetlenie przycisków nie zmienia podczas włączania i wyłączania świateł to odetnij go i połącz z pomarańczowym z wolnej wtyczki w takim ustawieniu ekran przyciemnia si przy zapaleniu świateł
Bump: 1000 € ?? W kraju można kupić za 2 tyś, a można i za 3,7 tyś. Objęte są gwarancją. Natomiast podzespoły , hm, dopóki ich nie zobaczę to nie uwierzę, że są dobre [emoji15]
Sprzedawca zawsze może pisać bajki o tym co to potrafi, życie jednak to zweryfikuje i może się okazać inaczej. Dlatego moje zapytanie było kierowane do użytkowników, których widać na razie nie ma. A szkoda.
No I właśnie odpowiedziałeś sobie na pytanie. Ile dasz tyle dostaniesz
Ja pisałem o oryginalnym kirinavi wartym od 700 do 900€
Czy tak ? Czy tam gdzie wolna wtyczka? pomarańczowy do odcieńcia to ten który idzie do canbus tak?
Czy tak ? Czy tam gdzie wolna wtyczka?
Link nie działa
Na tym zdjęciu czarna wtyczka oznaczona strzałką jest tam czerwony kabel do niego podłącz czerwony ze wzmacniacza.
Czarna wtyczka oznaczona kółkiem niech sobie wisi nie ruszaj jej, lecz jak już pisałem o podświetleniu jeśli nie działa poprawnie z automatu to do tej oznaczonej kółkiem do kabla pomarańczowego podłącz kabel pomarańczowy wychodzący z radia do czarnej wtyczki oznaczonej strzałką.
Na tym zdjęciu czarna wtyczka oznaczona strzałką jest tam czerwony kabel do niego podłącz czerwony ze wzmacniacza.
Czarna wtyczka oznaczona kółkiem niech sobie wisi nie ruszaj jej, lecz jak już pisałem o podświetleniu jeśli nie działa poprawnie z automatu to do tej oznaczonej kółkiem do kabla pomarańczowego podłącz kabel pomarańczowy wychodzący z radia do czarnej wtyczki oznaczonej strzałką.
Ok ten oznaczony ACC tylko lepiej wpiąć się między czarną wtyczkę a canbus czy z drugiej strony między wtyczką a kostką do radia a może to już nie stanowi ?
Ok ten oznaczony ACC tylko lepiej wpiąć się między czarną wtyczkę a canbus czy z drugiej strony między wtyczką a kostką do radia a może to już nie stanowi ?
Między czarną wtyczką a radiem ponieważ lepiej jest ułożyć kable
Wysłałem ci pm z pytaniem
Czy u ciebie pomarańczowy kolor to ACC?
Między czarną wtyczką a radiem ponieważ lepiej jest ułożyć kable
Wysłałem ci pm z pytaniem
Czy u ciebie pomarańczowy kolor to ACC?
Poszło.
Pierwszy raz korzystam z tego portalu więc może będę nieporadny. Kupiłem takie radio do Mondeo 4 Giha https://s.click.aliexpress.com/e/cmZQ1PrL
Wszystko fantastycznie działa poza zestawem głośno mówiącym. Rozmowa jest czkawkowata. W poprzednim radiu miałem zestaw świetnie działający a w tym lipa. Podejrzewam, że coś jest nie tak w ustawieniach a mam kiepskie pojęcie na ten temat. Dziwi mnie że w moim telefonie ciągle pojawia się ikona z poprzedniego radia. Czy stary blutouth jest w radiu czy w samochodzie? Może coś się sprzęga i zakłuca? Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie problemu?
W grupie Mondeo MK4 Polska na FB, ktoś pytał o takie radio i była tam osoba, która używa taki sprzęt.
Bump:
Mam
https://www.facebook.com/groups/579300788893378/permalink/1227581657398618/Dzięki kordyl za podpowiedź i dzięki wszystkim innym. Chyba jednak na razie zostanę przy NX' ie.
sabaciontko 12-04-2019, 17:16 Pierwszy raz korzystam z tego portalu więc może będę nieporadny. Kupiłem takie radio do Mondeo 4 Giha https://s.click.aliexpress.com/e/cmZQ1PrL
Wszystko fantastycznie działa poza zestawem głośno mówiącym. Rozmowa jest czkawkowata. W poprzednim radiu miałem zestaw świetnie działający a w tym lipa. Podejrzewam, że coś jest nie tak w ustawieniach a mam kiepskie pojęcie na ten temat. Dziwi mnie że w moim telefonie ciągle pojawia się ikona z poprzedniego radia. Czy stary blutouth jest w radiu czy w samochodzie? Może coś się sprzęga i zakłuca? Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie problemu?
Pod jaką nazwa pojawia ci się stare radio ?
Pod jaką nazwa pojawia ci się stare radio ?
Pytanie jakieś dziwne jeśli stare radio to raczej wiadomo jakie.
Bump: Pierwszy raz korzystam z tego portalu więc może będę nieporadny. Kupiłem takie radio do Mondeo 4 Giha https://s.click.aliexpress.com/e/cmZQ1PrL
Czy ta jak to mówisz czkawka jest przy wysyłaniu czy odbieraniu sygnału czy w obu przypadkach. Sprawdź czy ciebie dobrze słychać?
Moduł bluetooth nie jest w radiu Forda
sabaciontko 12-04-2019, 18:19 Poszło.
Czy jest znaczna poprawa u Ciebie z odbiorem radia po założeniu wzmacniacza?
Czy jest znaczna poprawa u Ciebie z odbiorem radia po założeniu wzmacniacza?Ja jestem na etapie zbierania informacji na temat radia instalacji i wszystkiego co z tym związane.Mam swojego guru [emoji3] Yarisa i z jego podpowiedzi korzystam . Ale jak będzie na gotowo to opiszę.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Proszę tylko nie guru, po prostu swoje doświadczenia z montażem i aktualizacjami które przeszłem nie przelewam na papier tylko piszę tu. Jestem tego zdania skoro ty się menczyłeś nie pozwól by inni się męczyli
Proszę tylko nie guru, po prostu swoje doświadczenia z montażem i aktualizacjami które przeszłem nie przelewam na papier tylko piszę tu. Jestem tego zdania skoro ty się menczyłeś nie pozwól by inni się męczyliSpoko doradca może być?[emoji3]
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Tylko dla posiadaczy radia Bosion i Eunavi opartych na Procesorze allwiner t3 aktualizacja androida z 7.1 na 8.1
I MCU. ale mcu jeszcze nie sprawdzone
https://mega.nz/#!twYCkAZS!x4DeojGAytbaz6xI46X-hlLTXw4XFg8xhRzaF7HF_cQ
https://mega.nz/#!0gZQTQRA!4NFKGrAoqxSSTd6ad4hT_vTzfgVg14B5XJMxN3S BchE
Instalacja po przez pendrive, formatujemy do fat32 kopiujemy ZIP na pendrive instalacja jest automatyczna
Bandzior85 16-04-2019, 08:45 Czy ktos wie i podlaczal sterowanie z kierownicy bez adaptera canbus w fordzie c-max z 2004r? Z radia wychodza dwa przewody key1 i key2
Podłącz key1 będzie działać
mondziak07 16-04-2019, 11:55 A nie, pardon działają
A nie, pardon działają
Co działa???
mondziak07 16-04-2019, 12:27 Co działa???Zle edytowałem, linki mi sie nie chciały wczytać, pokazało ze nieaktywne. Działają
Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka
Bandzior85 16-04-2019, 13:15 Podłącz key1 będzie działać
Jak podlaczam sw1 jako key 1 pod przewod z czarnej wtyczki bialo czarny to niestety nie dziala. Ale idzie z pilota zoltobrazowy przewod i czy on ma byc pod sw2?
Jak podlaczam sw1 jako key 1 pod przewod z czarnej wtyczki bialo czarny to niestety nie dziala. Ale idzie z pilota zoltobrazowy przewod i czy on ma byc pod sw2?
Jakie masz radio? To ważne ponieważ w radiu możesz mieć ustawiony typ canbus np. na mondeo a musisz ustawić że nie posiada canbus
Bandzior85 16-04-2019, 17:49 Chinczyk Android radio
https://allegro.pl/oferta/radio-2din-android-8-1-gps-navi-usb-bluetooth-wifi-7808120811?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=Sprzęt+car+audio&gclid=Cj0KCQjw-tXlBRDWARIsAGYQAmdNSggRATBJA7SLU_i5CXZxHYzNRKSpucy AvmHy3b4xSiVSzrzV9hgaAtChEALw_wcB
Witam
Na radiu jest naklejona lub w instrukcji potrzebujesz dla C-Max key1 key2 i key ground Czyli masę jeśli to nie zadziała potrzebujesz dekodera
Bandzior85 16-04-2019, 21:02 To teraz gdzie wpiac key2 i gnd?
To jest złącze radia
I prawdopodobnie potrzebujesz ze swojego nowego radia KEY1
Do SWC
Bandzior85 16-04-2019, 22:04 To mam podpiete key1 z swc i zostaje z panelu sterowania kierownicy jeszcze jeden przewod wolny
To mam podpiete key1 z swc i zostaje z panelu sterowania kierownicy jeszcze jeden przewod wolny
Ten key 2 ma być wolny
Czy byłeś w ustawieniach i nauka kierownicy
Lub FACTORY SETTINGS I zmień typ canbus na brak
Tu jest link z twojego radia z AliExpress
https://m.ru.aliexpress.com/item/32904052663.html?spm=a2g0n.shopcart-amp.item.32904052663&
Zapytaj sprzedawcę bo potrzebujesz dekodera
Bandzior85 17-04-2019, 07:24 Ok działa!
A więc tak, info dla innych pin w złączu A 6 łączymy z przewodem z radia SW1 a pin 8 z masą.
Instalacja w C-Maxie jest Rezystancyjna a więc nie potrzebuje adaptera canbus dla sterowania z kierownicy.
Witam. Mam pewien problem z aplikacją youtube... W niedziele działała normalnie dziś chciałem coś sobie puścić aplukacja się włączyła wybrałem teledysk a tu tylko dźwięk a obrazu nie ma... I tak z każdym wybranym filmikiem... Usunołem aktualizacje i dalej to samo... Ktoś coś.?jakieś pomysły? I drugie pytanko jak robie aktualizacje softu i MCU to co najpierw aktualizować? I robić to z karty pamięci czy usb? Pozdr.
mondziak07 17-04-2019, 19:47 Mam pytanie do posiadaczy radia Bosion, czy da sie jakos wyłączyć ten piskliwy dzwiek przy kazdym dotknieciu ekranu?
VoSooler 17-04-2019, 20:19 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294963 Tutaj macie posta, z Yarisem dowiedzieliśmy się, że na radiu Isudara można również coś widzieć na conversie :)
Mam pytanie do posiadaczy radia Bosion, czy da sie jakos wyłączyć ten piskliwy dzwiek przy kazdym dotknieciu ekranu?
Tzn. pisk czy dźwięk dotyku?
Pisk oznacza uszkodzony dotyk
Bump: Witam. Mam pewien problem z aplikacją youtube... W niedziele działała normalnie dziś chciałem coś sobie puścić aplukacja się włączyła wybrałem teledysk a tu tylko dźwięk a obrazu nie ma... I tak z każdym wybranym filmikiem... Usunołem aktualizacje i dalej to samo... Ktoś coś.?jakieś pomysły? I drugie pytanko jak robie aktualizacje softu i MCU to co najpierw aktualizować? I robić to z karty pamięci czy usb? Pozdr.
O ile dobrze pamiętam ISUDAR masz więc
Ustawienia , ustawienia samochodu i tam będzie video cały czas lub coś w tym stylu
mondziak07 18-04-2019, 05:45 Tzn. pisk czy dźwięk dotyku?
Pisk oznacza uszkodzony dotyk
Dźwięk dotyku
Ustawienia/ Dźwięk/Głośność kliknięć/ wyłącz
mondziak07 18-04-2019, 20:25 Ustawienia/ Dźwięk/Głośność kliknięć/ wyłączDzieki, nie zdążyłem... Odpalam dzisiaj auto, stacja nornalnie sie odpala, ekran startowy logo ford, potem znaczek andka, i potem lipa.. Nie działa radio, cd, muzyka, navi, zaden boczny przycisk nie dziala, dotyk owszem wszystko w porządku, lokalizacja miga, jakby nie moglo zlapac, nie ma dzwieku dotyku. Dodam ze wczoraj robilem update systemu i mcu, wszystko smigalo elegancko, dzisiaj jak wyżej nie dziala w sumie nic. Ktos mial ten problem?
Gdy wchodze w menu serwisowe, nie moge zmienic typu can na forda (zadnego) zmieniam, i zaraz samo wskakuje na 0 can.
Wciśnij przycisk RES wykałaczką jeśli to nie pomoże jeszcze raz apdate i mcu. Coś sknociles to nie jest problem duży ale może być tak że w recovery mode będziesz musiał iść i zrobić FACTORY reset.
Pierwsze RES potem pomyslimy
czachorw 18-04-2019, 21:46 Witam czy ktoś już instalował w stacji BOSION aktualizacje do Anfroida 8.0 wraz z MCU z postu podanego przez kolęge Yarisa1 ,Androida zainstalowałem ale wraz z sugestią nie instalowałem MCU i nie wiem czy jest bezpieczny i jakie wprowadza zmiany.
mondziak07 19-04-2019, 05:14 Wciśnij przycisk RES wykałaczką jeśli to nie pomoże jeszcze raz apdate i mcu. Coś sknociles to nie jest problem duży ale może być tak że w recovery mode będziesz musiał iść i zrobić FACTORY reset.
Pierwsze RES potem pomyslimyRobilem ten reset drucikiem, wracalem tez do ustawień fabrycznych, nic to nie dało, próbowałem update jeszcze raz ale po wsadzeniu pendrajwa nie ma zadnej interakcji radia, tak samo z karta sd i mcu
lukasek85 19-04-2019, 05:49 mondziak miałem dokładnie to samo... żaden przycisk nie działał i cały czas mrugał gps... U mnie pomogła instalacja systemu i mcu od nowa... Winowajcą tej bolączki jest zaznaczenie w opcjach radia DSP :) przypomnij sobie czy tego nie zaznaczyłeś przypadkiem. Dla jasności... mam radio BOSION BX-440
mondziak07 19-04-2019, 05:56 mondziak miałem dokładnie to samo... żaden przycisk nie działał i cały czas mrugał gps... U mnie pomogła instalacja systemu i mcu od nowa... Winowajcą tej bolączki jest zaznaczenie w opcjach radia DSP :) przypomnij sobie czy tego nie zaznaczyłeś przypadkiem. Dla jasności... mam radio BOSION BX-440Zaznaczyłem.... (brawo ja) , i jak ten system, od nowa zainstalować? Tak jak pisalem wyżej wkladam pena i nic
lukasek85 19-04-2019, 06:43 koledzy pokazuje Wam wizualizację czujników parkowania na radiu BOSION BX-440 jak włączycie bieg wsteczny i włączy się kamera... u mnie nic nie wyświetla (poza obrazem z kamery) i nie wiem co mam zrobić... fajnie by było to mieć
Zaznaczyłem.... (brawo ja) , i jak ten system, od nowa zainstalować? Tak jak pisalem wyżej wkladam pena i nic
Tylko mcu spróbuj
Jeśli nie pomoże bo nie będzie widział karty
Wejdź do recovery mode
Trzymaj przycisk power aż zacznie mrugać podświetlenie
Próbuj kilka razy aż ci wyjdzie
Jak już ci się uda to
Krótkie wciśnięcie przycisku power wybierasz funkcję długie akceptujesz
lukasek85 19-04-2019, 07:44 yaris w radiu bosion nic nie daje trzymanie przycisku power (sprawdzone osobiście) Trzeba po prostu wrzucić ten plik mcu na karte micrSD i wpiać kartę w slot MAP... włączasz radio i ładuje się zielony pasek aż pojawia się komunikat w lewym górnym rogu ok. Następnie wyłączasz radio, wyjmujesz kartę i włączasz radio. Wszystko mondziakowi opisałem na pw.
yaris w radiu bosion nic nie daje trzymanie przycisku power (sprawdzone osobiście) Trzeba po prostu wrzucić ten plik mcu na karte micrSD i wpiać kartę w slot MAP... włączasz radio i ładuje się zielony pasek aż pojawia się komunikat w lewym górnym rogu ok. Następnie wyłączasz radio, wyjmujesz kartę i włączasz radio. Wszystko mondziakowi opisałem na pw.
No Tak zbyt dużo petentów pomyliłem radia miałem na myśli ISUDAR
Znasz temat pokieruj kolegę
mondziak07 19-04-2019, 14:26 Dzięki Panowie za pomoc, okazalo sie ze wystarczy usunąć/wyłączyć te choróbstwo dsp i gra gitara. :)
ale
Mam kolejne pytanie, czy da sie pominac ekran ladowania androida i zrobić żeby od logo forda od razu skoczylo do ekranu głównego? Bosion bx440
Dzięki Panowie za pomoc, okazalo sie ze wystarczy usunąć/wyłączyć te choróbstwo dsp i gra gitara. :)
ale
Mam kolejne pytanie, czy da sie pominac ekran ladowania androida i zrobić żeby od logo forda od razu skoczylo do ekranu głównego? Bosion bx440
Jest aplikacją car logo i tam zmieniasz
Już nie pamiętam ale na ekranie głównym na dole po prawej lub lewej stronie jest samochód jako ikona i tam znajdziesz tą aplikację. Jeśli nie tam to po drugiej stronie
Witam. Panowie jak sprawdzić czy ma radio Basion czy Isudar?
Bump: Jeszcze jedno czy idzie zrobić tak aby dane z radia tak jak w przypadku oryginalnego fordowskiego sony wyświetlało się na panelu między zegarami? Nie mam conversa tylko ten drugi licznik... Pozdr.
Isudar procesor PX5 4 GB pamięci RAM
Bosion procesor allwiner 2 GB pamięci RAM
ISUDAR można odróżnić np.
Po przez mcu
Takie jak.
MCU GS.V 2.94 lub wyższy aż do V3.07
Symbol GS jest podstawą oprogramowania i nie wolno go zmieniać na żadne innego
O ile pamiętam to posiadasz radio ISUDAR.
Rozwiązanie jest patrz tu
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294963
Ok dzięki YARIS... A gdzie moge takiego konkretnego canbusa dostać?
Bump:
Bump: A co do aktualizacji co najpierw Mcu czy Android? Co zmieni mi się po aktualizacji Mcu z 2.94 na 3.07?
czachorw 20-04-2019, 20:16 Zainstalowałem dzisiaj nowe MCU do stacji BOSION 440 moje spostrzeżenia są takie że czasami stacja się restartuje oraz przyciski na kierownicy głośność działa hormalnie ale przyciski przód i tył działają a odwrót
mondziak07 20-04-2019, 20:19 Zainstalowałem dzisiaj nowe MCU do stacji BOSION 440 moje spostrzeżenia są takie że czasami stacja się restartuje oraz przyciski na kierownicy głośność działa hormalnie ale przyciski przód i tył działają a odwrótJa mam tak od samego początku, tez jestem ciekaw czy da sie jakos to zmienić...
A system instalowałeś ???
czachorw 21-04-2019, 07:29 No Tak zbyt dużo petentów pomyliłem radia miałem na myśli ISUDAR
Znasz temat pokieruje kolegę
A system instalowałeś ???
TAk system był instalowany jako pierwszy po kilku dniach zainstalowałem MCU
Ok ok spytaj kolegę lukasek85 on ma Bosion
Jak instalowałem to oprogramowanie i mcu wszystko działa Perfect ale to była Audi A5 b7
czachorw 21-04-2019, 18:57 A system instalowałeś ???
Pytanie czy jest możliwość powrotu do starego MCU dzisiaj zauważyłem że radio na nowym MCU szumi i traci fale gorzej chodzi equlizer .
|