Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Radio 2 Din Android

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12

swiety_76
29-07-2019, 15:10
Chodzi o mk2 2007.
W wiązce chińczyka od złącza fabrycznego wychodzi przewód ill nie połączony z niczym (zaślepiony)
Od radiia chińczyka wychodzi ill który przez taką mała fabryczną chińską wtyczkę razem z acc wchodzi do dekodera canbus.
Rozumiem że mam odłączyć ill idące od radia do canbus i połączyć go z ill wychodzącym od gniazda fabrycznego ?

yaris1
29-07-2019, 15:33
Chodzi o mk2 2007.
W wiązce chińczyka od złącza fabrycznego wychodzi przewód ill nie połączony z niczym (zaślepiony)
Od radiia chińczyka wychodzi ill który przez taką mała fabryczną chińską wtyczkę razem z acc wchodzi do dekodera canbus.
Rozumiem że mam odłączyć ill idące od radia do canbus i połączyć go z ill wychodzącym od gniazda fabrycznego ?

Dobrze zrozumiałeś je też musiałem tak podłączyć i też posiadam isudar
I nie zapomnij o ustawieniach

slaweek
02-08-2019, 14:45
Cześć, dostałem radio z androidem (chińczyka) proste jak ... popodpinałem kable pod adapter do s-max. Niestety radio nie odpala. Zrobiłem sobie zasilacz i zwierając + z ACC i wpijając pod plusa w zasilaczu radio odpala. Macie może jakiś schemat wtyczki z smax. Gdzie szukać ew. zasilania z aku i zasilania ze stacyjki?

yaris1
02-08-2019, 15:03
Cześć, dostałem radio z androidem (chińczyka) proste jak ... popodpinałem kable pod adapter do s-max. Niestety radio nie odpala. Zrobiłem sobie zasilacz i zwierając + z ACC i wpijając pod plusa w zasilaczu radio odpala. Macie może jakiś schemat wtyczki z smax. Gdzie szukać ew. zasilania z aku i zasilania ze stacyjki?

Kolego jakie radio? Nazwa jeśli jest:D
Czasami jest tak że chińczyk nie ustawił Canbus na mondeo tylko NO CANBUS więc radio się nie uruchomi bo nie ma sygnału ACC Z CANBUS DEKODERA
A czasem jest tak że są pomylone kable B+ z ACC
Czerwony to ACC żółty B+

slaweek
02-08-2019, 20:08
Kolego jakie radio? Nazwa jeśli jest:D
Czasami jest tak że chińczyk nie ustawił Canbus na mondeo tylko NO CANBUS więc radio się nie uruchomi bo nie ma sygnału ACC Z CANBUS DEKODERA
A czasem jest tak że są pomylone kable B+ z ACC
Czerwony to ACC żółty B+

Radio to jakiś iMars, canbusa nie mam, z tego co wyczytałem to nie jest bezwarunkowo potrzebny by używać radio. Tak jak wspomniałem po spięciu ACC z B+ i podpieciu pod zasilacz startuje radio ok. No ale to może nie rozwiązywać problemu z zamianą.

yaris1
02-08-2019, 21:32
Radio to jakiś iMars, canbusa nie mam, z tego co wyczytałem to nie jest bezwarunkowo potrzebny by używać radio. Tak jak wspomniałem po spięciu ACC z B+ i podpieciu pod zasilacz startuje radio ok. No ale to może nie rozwiązywać problemu z zamianą.

Akurat ty potrzebujesz canbus w swoim samochodzie
Jeśli byś miał fokę C-Max to nie
Jesli sklep nie oferuje dekodera musisz kupic mnie więcej coś takiego

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F 401409903025
Jest jeszcze opcja tak jak piszesz z radia wychodzi ACC i B+ połącz je i połącz je z B+ z oryginalnej wtyczki, ta opcja będzie wymagała ręcznego włączenia i wyłączenia radia jak zapomnisz wyłączyć to efekt znasz.
Bezpieczniejsza druga opcja to rzeźba kabli, czyli B+ do B+ a za ACC może robić + z zapalniczki, plusem tego połączenia jest to że jak zapomnisz wyłączyć radio samo zgaśnie po około 15min

slaweek
03-08-2019, 05:24
Ok. Zrozumiałem. A proszę powiedz mi czy całość nie może być zasilona z zapalniczki? Zanim mi przyjdzie can bus to radio będzie mi zbędne.

yaris1
03-08-2019, 10:10
Ok. Zrozumiałem. A proszę powiedz mi czy całość nie może być zasilona z zapalniczki? Zanim mi przyjdzie can bus to radio będzie mi zbędne.

Tak i nie jeśli całość podłączysz pod zapalniczkę to za każdym razem będziesz musiał ustawiać na nowo radio wszystkie stacje będą znikać. B+ służy jako pamięć więc powinieneś go używać , drugą złą stroną jest to że żaden system i urządzenie nie lubi szybkiego wyłączenia tzn. na przykład masz laptopa i żeby go wyłączyć wyciągasz baterię

slaweek
04-08-2019, 09:38
Tak i nie jeśli całość podłączysz pod zapalniczkę to za każdym razem będziesz musiał ustawiać na nowo radio wszystkie stacje będą znikać. B+ służy jako pamięć więc powinieneś go używać , drugą złą stroną jest to że żaden system i urządzenie nie lubi szybkiego wyłączenia tzn. na przykład masz laptopa i żeby go wyłączyć wyciągasz baterię
Wielkie dzięki za pomoc. Decyzja zapadłą, B+ pod aku a acc zapalniczka (mam wyciągnięte gniazdo zapalniczki do schowka więc nie będzie problemu z mostkowaniem). Dzięki wielkie.

yaris1
04-08-2019, 12:02
Wielkie dzięki za pomoc. Decyzja zapadłą, B+ pod aku a acc zapalniczka (mam wyciągnięte gniazdo zapalniczki do schowka więc nie będzie problemu z mostkowaniem). Dzięki wielkie.

Jeśli masz ochotę to zapodaj zdjęcie wiązki od radia co dostałeś razem z radiem i zdjęcie pokrywy radia z układem pinów. Jeśli z radia wychodzą kable RX i tx można pomyśleć o Canbus

slaweek
05-08-2019, 13:21
Jeśli masz ochotę to zapodaj zdjęcie wiązki od radia co dostałeś razem z radiem i zdjęcie pokrywy radia z układem pinów. Jeśli z radia wychodzą kable RX i tx można pomyśleć o Canbus

Niestety brak RX i TX. jest tylko revers, key1 i key2 oraz kabel od sterowania anteną.
Radio działa nawet ładnie gra. Problemem (małym jest tylko brak sterowania z kierownicy).

yaris1
05-08-2019, 13:50
Do swojego samochodu do sterowania też potrzebujesz can dekoder poszukaj firmy CONNECTS2 oni produkują dekodery pod ACC i sterowanie
W przypadku twojego radia będziesz musiał lutować bo mają tylko standardowe ISO ZŁĄCZKI

slaweek
05-08-2019, 14:27
Do swojego samochodu do sterowania też potrzebujesz can dekoder poszukaj firmy CONNECTS2 oni produkują dekodery pod ACC i sterowanie
W przypadku twojego radia będziesz musiał lutować bo mają tylko standardowe ISO ZŁĄCZKI

Coś takiego? https://car-tronic.pl/adapter-do-sterowania-z-kierownicy-ford-2004-ctsfo0022-p1037

yaris1
05-08-2019, 14:49
Tak

slaweek
06-08-2019, 07:36
Tak

dzięki. Coś pokombinuję. Szkoda tylko że w tym radio jak odpalona automapa i wchodzi w komunikaty to zamiast wyciszyć radio rozłącza je.

yaris1
06-08-2019, 08:17
Sprawdź w ustawieniach radia (nie nawigacji) czy nie ma opcji nawigacja i tam powinna być opcja voice ustaw na mix. Lub w ustawieniach dziwieku też może być opcja

slaweek
06-08-2019, 10:46
OK wielkie dzięki,popatrzę dzisiaj. Dekoder znalazłem za 129 zł. Jeszcze tylko jakby dało się poprawić zasięgi radio byłbym super zadowolony.

slaweek
06-08-2019, 17:44
Sprawdź w ustawieniach radia (nie nawigacji) czy nie ma opcji nawigacja i tam powinna być opcja voice ustaw na mix. Lub w ustawieniach dziwieku też może być opcja

Niestety bak możliwości. Być może jak będzie dekoder to da się to jakos ustawić.

LukaTeasel
07-08-2019, 14:04
Panowie proszę o pomoc, kupilem od chińczyka radio EUNAVI, wszystko przez rok smigało jak należy nie kombinowalem nic i nagle pewnego dnia nie włączyło się, podswietliły się tylko przyciski on off i vol +/- pisałem do chinczyka dal plik do instalki androida.img i mcu. PLIK IMG kazał wrzucić na karte microSD poprzez program PhoenixCard ale podczas burningu wywala błąd Data file FAIL radio nie działa nie wiem co robic :( android był 7.1

oto te pliki:

https://mega.nz/#!RCwXlZKB!1i5DahjfqEqgUf4S-hAGMeVS5m_sXBWMA5B-ztiZnLs

https://mega.nz/#!NeoxlSgI!3HzaFKgSUYXxzC35gqvpFSTAe5SXFt2c_4nQFgW BcoU

chinczyk upiera się żeby img załadować na microSD phoenixCardem 4.0 gdzie ja najnowszy znalazłem 3.1.0 :(

yaris1
07-08-2019, 14:53
Pierwsze spróbuj Odłączyć od prąd na parę minut może to pomóc. Jak wrócę do domu wyślę ci Phoenix taki który działa.

LukaTeasel
07-08-2019, 16:00
Radio jest już po za samochodem więc dłuższe odłączenie sprawdzone :) nie działa.. Będę wdzięczny za wszelką okazana pomoc

yaris1
07-08-2019, 19:16
Radio jest już po za samochodem więc dłuższe odłączenie sprawdzone :) nie działa.. Będę wdzięczny za wszelką okazana pomoc

Proszę bardzo Phoenix w wersji 4.1.2

https://www.dropbox.com/s/hto9txgg0y05aeo/PhonixCard%204.1.2.zip?dl=0

Chciał bym zauważyć że podświetlenie LED przycisków nie idzie z procesora ani z płyty głównej
Podświetlenie jest osobną częścią radia sterowana kabelkiem ILL .
Więc jeśli doszło do uszkodzenia płyty przyciski i tak będą działać sprawdź
Złącz czerwony i żółty to jest + i podłącz pod akumulator w domu no i czarny jako - ( ale z pewnością wiesz jak to zrobić) i w takiej konfiguracji przyciski nie zaświeca.

no0ne
07-08-2019, 20:05
A ja już powymianie na nowe radio od EUNAVI i tu dźwięk hula jak ta lala.. wymiana 2 dni w sumie bez problemu.

Natomiast pytanko mam a nawet dwa:

1. użytkował ktoś może jakieś radio na Allwiner T8 procesorze? podejrzewam że to jest winą, mam android 8.1 wszystkie aplikacje mi działają od Map, przez asystenta google, iGo kończąc na automapie - a za chiny zainstalować się nie chce nowy, lub działać stary Yanosik nie chce. Albo że mam wyłączyć emulowanie lokalizacji w radiu, albo błąd przy instalacji APK, a w sklepie oczywiście apka jest niewidoczna nie kompatybilna..

2. wie ktoś może jak wyłączyć dźwięk klawiszy w EUNAVI? nie ma nic takiego, może jest jakieś wejście w menu developerskie ale nigdzie nie umiem na taki wątek trafić.

A tak to zero problemu, canbus działa, RDS nie przekazuje natomiast falę tak, przyciski działają, panel klimatyzacji na radiu też pokazuje, klawisze podświetlają się ze światłami ekran się ściemnia. Generalnie gdyby nie Yanosik to za 800pln bym polecał..

yaris1
07-08-2019, 20:13
Eunavi to BOSION tylko z inną nakładką
Tu masz jak wejść do menu serwisowego

https://youtu.be/vmpHUXeCWVg

LukaTeasel
07-08-2019, 20:27
pierwsze co zrobiłem to własnie odłączyłem kabel ILL z wtyczki od radia, próbowałem wgrać androida z phoenix carda na którym wyskoczył mi bład podczas burninga... i radio wyswietliło pasek postępu wgrywania systemu? czy w takim razie gdyby siadł procek lub płyta takowe instalowanie właczyłoby się? bo teraz się martwie ze faktycznie coś siadło. Dziękuje Ci za PC 4.1.2 udało sie wypalić androida na karcie, jutro po pracy podejme próbe instalacji systemu

no0ne
07-08-2019, 21:06
Eunavi to BOSION tylko z inną nakładką
Tu masz jak wejść do menu serwisowego

https://youtu.be/vmpHUXeCWVg

No tylko że to niestety tylko serwisowe menu a nie developerskie, dźwięku klawiszy, ani ustawień gps czy bluetooth w nim nie ma niestety. Nie uwierzę że tylko mnie denerwuje to pikanie przy naciśnięciu chociażby głośniej, ale o dziwo nic w necie nie ma.

Swoją drogą.. zapomniałem anulować sparowanie na oryginalnym radiu przed instalacją stacji 2DIN i teraz niestety Ford Audio próbuje co 10s sparować się z moim telefonem, ma ktoś jakiś patent na usunięcie tego bez podmiany radia spowrotem? starczy jak klemy ściągne na 5min? nie zresetuje mi się całe radio?

yaris1
07-08-2019, 22:13
pierwsze co zrobiłem to własnie odłączyłem kabel ILL z wtyczki od radia, próbowałem wgrać androida z phoenix carda na którym wyskoczył mi bład podczas burninga... i radio wyswietliło pasek postępu wgrywania systemu? czy w takim razie gdyby siadł procek lub płyta takowe instalowanie właczyłoby się? bo teraz się martwie ze faktycznie coś siadło. Dziękuje Ci za PC 4.1.2 udało sie wypalić androida na karcie, jutro po pracy podejme próbe instalacji systemu

Jeśli proces ruszył i znalazł recowery i przy okazji boot image, może po wygraniu kompletnego software wstanie na nogi. Trzymam kciuki

slaweek
08-08-2019, 06:29

Dekoder zakupiony. Rozumiem, że po zamontowaniu wzbudzanie radio będzie odbywać się za pomocą kluczyka?

yaris1
08-08-2019, 06:42
Tak

LukaTeasel
09-08-2019, 07:22
Już nie wiem o co chodzi, pierwsze nieudane próby na źle zrobionej karcie przynosiły taki efekt że na radiu pojawiał się żółty pasek ładowania systemu, Teraz gdy mam dobrze zrobiony system na karcie micro SD phoenixcardem 4 radio nie reaguje... Brak słów, pomysłów a kasy na nowe radio brak. Czy jak siądzie procek lub płyta to są to rzeczy wymienialne i drogie w wymianie czy raczej z mojego radia zrobiła się cegła?? Co mogło być powodem takiej awarii?

yaris1
09-08-2019, 07:55
Już nie wiem o co chodzi, pierwsze nieudane próby na źle zrobionej karcie przynosiły taki efekt że na radiu pojawiał się żółty pasek ładowania systemu, Teraz gdy mam dobrze zrobiony system na karcie micro SD phoenixcardem 4 radio nie reaguje... Brak słów, pomysłów a kasy na nowe radio brak. Czy jak siądzie procek lub płyta to są to rzeczy wymienialne i drogie w wymianie czy raczej z mojego radia zrobiła się cegła?? Co mogło być powodem takiej awarii?

COŚ nie tak poszło . Ten żółty pasek to jest boot image starter ( nie wiem jak to prościej ująć) .
Musisz na nowo wypalić system bo coś poszło źle. Zrób format karty do fat32 ale nie szybki tylko wolny.
Włóż kartę do slotu Gps i uruchom ponownie.
Czasami zdarza się błąd wygrania.
W Phoenix zaznaczyłeś wszystko dobrze? Zrób screeny z wypalania przez Phoenix
Dziś będę w domu około 19 przygotuj klawiaturę od komputera będzie potrzebna postaramy się obudzić bestię potrzebne będą dwie karty sd na jednej wygraj system przez PRODUCT a na drugiej po przez STARTUP

adam.vti
10-08-2019, 14:05
Może ktośz kolegów posiada taki model w aucie ?? https://pl.aliexpress.com/item/32994747813.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5430129 eWQbrk4&algo_pvid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3&algo_expid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3-6&btsid=d55e9e31-c630-47b1-95b8-03be8e5747dd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_10,searchw eb201603_53

https://pl.aliexpress.com/item/33030235236.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5430129 eWQbrk4&algo_pvid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3&algo_expid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3-1&btsid=d55e9e31-c630-47b1-95b8-03be8e5747dd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_10,searchw eb201603_53

oczywiście chodzi o najbogatszą wersję z 4gb pamięci, px5 , android 9 . Głowne pytanie czy działa sterowanie z kierownicy oraz czy pikają orginalne czujniki parkowania

yaris1
10-08-2019, 17:47
Może ktośz kolegów posiada taki model w aucie ?? https://pl.aliexpress.com/item/32994747813.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5430129 eWQbrk4&algo_pvid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3&algo_expid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3-6&btsid=d55e9e31-c630-47b1-95b8-03be8e5747dd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_10,searchw eb201603_53

https://pl.aliexpress.com/item/33030235236.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5430129 eWQbrk4&algo_pvid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3&algo_expid=9a200add-8212-4209-8714-e63c78593bc3-1&btsid=d55e9e31-c630-47b1-95b8-03be8e5747dd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_10,searchw eb201603_53

oczywiście chodzi o najbogatszą wersję z 4gb pamięci, px5 , android 9 . Głowne pytanie czy działa sterowanie z kierownicy oraz czy pikają orginalne czujniki parkowania

Co do czujników w zależności jakie miałeś orginalne radio jeśli Sony lub 6000cd to nie bo dźwięk był z radia będziesz musiał dokupić buzery

adam.vti
10-08-2019, 19:00
Miałem ten Blaupunkt travel ex (oryginalnie)a byly wlasciciel zmienil na sony

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

VoSooler
19-08-2019, 16:21
Miał ktoś taki przypadek, że jak włącza ogrzewanie tylnej szyby to są takie szumy w radiu, że nie idzie słuchać i jak komuś szumi i nie ma podłączonego kabelka ANT do +, to radzę podłączyć, niebo, a ziemia w jakości odbioru wtedy.

no0ne
19-08-2019, 20:27
Miał ktoś taki przypadek, że jak włącza ogrzewanie tylnej szyby to są takie szumy w radiu, że nie idzie słuchać i jak komuś szumi i nie ma podłączonego kabelka ANT do +, to radzę podłączyć, niebo, a ziemia w jakości odbioru wtedy.

To ja radzę nie podłączać kabelka ANT tylko wziąć kabel doprowadzający prąd gdy nie masz podpiętego CANBUS'a. To dopiero jest odbiór, u mnie na samym kablu o oznaczeniu ANT niestety były czasami szumy, po podpięciu do tamtego jak ręką odjął.

BTW podmieniał ktoś na stałe może logo w EUNAVI, i nie mówię o startowym tylko o tym z zielonym androidem na jakiś film z logo Forda ładnym? dostępne są takie na xda, przechodzi to bez problemu po zmianie chmod?

yaris1
19-08-2019, 21:42
To ja radzę nie podłączać kabelka ANT tylko wziąć kabel doprowadzający prąd gdy nie masz podpiętego CANBUS'a. To dopiero jest odbiór, u mnie na samym kablu o oznaczeniu ANT niestety były czasami szumy, po podpięciu do tamtego jak ręką odjął.

BTW podmieniał ktoś na stałe może logo w EUNAVI, i nie mówię o startowym tylko o tym z zielonym androidem na jakiś film z logo Forda ładnym? dostępne są takie na xda, przechodzi to bez problemu po zmianie chmod?

całkiem niedawno był poruszany temat tu na forum i nawet na YouTube kanał bezawaryjny wzmacniacz tylko i wyłącznie pod ACC wychodzący z canbus. A dlaczego z canbus ponieważ gdy damy na B+ wzmacniacz cały czas pobiera prąd nawet gdy nie ma nas w samochodzie, wiadomo czym to skutkuje.
I nie przed canbus-em bo podczas słuchania radia przy wyłączonym silniku nie poda prądu, tylko za canbus jest odpowiednie. Fakt ty możesz podłączyć jak chcesz ponieważ twoje radio nie wspiera auto uśpienia procesory PX3 i Twój Allwiner nie mają możliwości odtwarzania radia po wyłączeniu silnika.

Majecki
20-08-2019, 14:20
adam.vti
Mam to cudo z linku który wrzuciłeś - K3 High. Oryginalnie miałem duża nawigację denso z przyciskami po bokach.
Stery z kiery działają, jednak w moim przypadku nie do końca tak jak należy. Mianowicie: strzałka w prawo daje utwór wstecz, a strzałka w lewo daje utwór w przód. Zmiana źródła działa OK, ściszanie również, natomiast przy pogłaszaniu czasem zmieni mi źródło. Nie wiem czy mam przycisk wyruchany już czy co, ale w OEM radiu nie było tego problemu.
Czujniki parkowania pikają, ale u mnie nie z głośników, tylko z moduły w bagażniku gdzieś chyba.
Bardziej niż tym pomyślał bym nad kwestią jakości samego urządzenia. Wykonanie i spasowanie jest OK. Jakość wyświetlacza również. U mnie jednak po jakimś czasie użytkowania (około tydzień, może dwa) zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Jak muzyka pogra jakieś 15-20 minut, dźwięk zaczyna charczeć i nie da się słuchać, następnie urządzenie zaczyna działać co raz wolniej, aż muli tak, że mam ochotę go wyebać. Wszystko zaczęło się po podróży do Włoch, podczas której radio chodziło praktycznie cały czas przez ~13h. Nie wiem czy coś się przegrzało czy co, ale piszę tak informacyjnie. Na chwilę obecną muzyki mogę posłuchać normalnie przez około 10-15 min, później charczy. Jestem w trakcie pisania z chińczykiem jakie widzi rozwiązanie, ale od miesiąca jedyne co mi zaproponował to aktualizację softu (Która oczywiście nic nie zmieniła).
Swoją drogą jakby ktoś miał jakiś pomysł co można zrobić żeby radio znowu zaczęło działać normalnie to chętnie spróbuję :)

yaris1
20-08-2019, 15:38
Wyciagnij radio rozkręcić i na tylnej ściance masz układ wzmacniacza , odkręcić ja i wymień pastę chłodzącą taka jak do komputerowego procesora dla pewności popraw luty tego układu pastę na procesorze też wymień. Taki przypadek miałem z BOSION dla audi po paru minutach też gościowi mulił nawet wsteczna kamera po zakończeniu cofania się włączała. Zrób jak pisałem a radio ożyje

Majecki
20-08-2019, 16:02
yaris1
Myślałem o tym, jednak ciągle liczę na to, że chińczyk zaproponuje jakąś wymianę zwrot czy coś w tym stylu i nie chcę naruszać plomb. Jeśli jednak nic się z tematem nie posunie do przodu to zrobię tak jak piszesz.
Dokładać też jakiś went na ten radiator żeby był jeszcze ruch powietrza czy nie ma sensu ?

P.S. Do posiadaczy S-max 2.5T. Czy u was też jest tak gorąco w desce rozdzielczej, jak również sama deska bardzo mocno się nagrzewa gdy silnik pracuje np w korku czy na parkingu a klima jest wyłączona ?

slaweek
28-08-2019, 12:32

Witam ponownie, dzisiaj dostałem dekoder,z wtyczki oprócz jack-a wychodzi 3 kable KEY1, KEY2 i Masa. CZy mam tutaj podpiąć masę czy zostawić ją we wtyczce?

yaris1
28-08-2019, 12:41
Już nie pamiętam ale ja miałem podłączoną masę.

slaweek
28-08-2019, 12:45

Aha, czyli masę zamiast we wtyczce daję przez dekoder. W sumie nic skomplikowanego. Rozumiem, że należy zrobić adaptację przycisków po wszystkim.

Zbyniu123
28-08-2019, 16:13
Ja wypowiem sie na temat pradu do wzmaczniacza, tam ma byc rowne 12v caly czas, nie zaleznie od tego czy silnik chodzi czy nie, czy jest duzy pobor pradu czy nie, a jezeli podlaczymy pod byle jakie 12v to po odpaleniu motoru bedzie tam 12v plus ladowanie i dla tego jezeli wlaczymy cokolwiek w aucie to beda szumy.
Z radia (przynajmniej u mnie) wychodzi dedykowany kabelek pod wzmacniacz antenowy na ktorym jest idealnie 12v caly czas niczym nie zaklocone, ja mam galaxy po lifta i mam dual fakra do tego kupilem specjalny adaptet z kabelkiem pod wzmiacniasz od vw i radio odbiera az milo

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

yaris1
28-08-2019, 16:28
No to trafiła ci się perełka
W moim i w wielu innych pobór prądu z ACC jest perfekcyjnie

slaweek
30-08-2019, 09:40

Czy masę mogę zostawić we wtyczce, może być kabel z dekodera wolny? czy na siłę szukać masy?

yaris1
30-08-2019, 10:58
Jak masz sterowanie z kierownicy i działa to zostaw, jak nie działa to musisz podłączyć.

slaweek
30-08-2019, 11:13
Jak masz sterowanie z kierownicy i działa to zostaw, jak nie działa to musisz podłączyć.
Dopiero jestem na etapie spinania kabli, stad pytanie. Mogę podpiąć tą masę do kabla ze wtyczki.
Rozumiem, że w momencie podpięcia dekodera już będzie radio odpalać z kluczyka, że dalej ćwiczyć rozwiązanie z zasilaniem z zapalniczki?

yaris1
30-08-2019, 13:09
Jeśli kupiłeś dekoder dedykowany do Mondeo i S-MAX to tak, zasilanie z zapalniczki nie będzie potrzebne.

slaweek
30-08-2019, 14:18
https://centrumaudio.pl/adaptery-do-sterowania-z-kierownicy/2075-interfejs-adapter-do-sterowania-z-kierownicy-ford-c-max-fiesta-focus-ctsfo0022.html?adgroupid=78214763484?network=u?cre ativ=372893992943?position=&gclid=CjwKCAjwkqPrBRA3EiwAKdtwk-pGaO7N1CiaTDwziMmodXIOUqDn38Yp6bh0GPc0XnUBRxP1Sskr 9xoCM_QQAvD_BwE dokładnie ten.

Bump: Połączyłem to wszystko ale nie odpala. Poprawie kable i może zadziała. Wszystko poprawione. Masa od wtyczki. Radio nie odpala. Jak ACC od zapalniczki odpala ale przyciski nie działają.

yaris1
30-08-2019, 15:57
https://centrumaudio.pl/adaptery-do-sterowania-z-kierownicy/2075-interfejs-adapter-do-sterowania-z-kierownicy-ford-c-max-fiesta-focus-ctsfo0022.html?adgroupid=78214763484?network=u?cre ativ=372893992943?position=&gclid=CjwKCAjwkqPrBRA3EiwAKdtwk-pGaO7N1CiaTDwziMmodXIOUqDn38Yp6bh0GPc0XnUBRxP1Sskr 9xoCM_QQAvD_BwE dokładnie ten.

Bump: Połączyłem to wszystko ale nie odpala. Poprawie kable i może zadziała. Wszystko poprawione. Masa od wtyczki. Radio nie odpala. Jak ACC od zapalniczki odpala ale przyciski nie działają.

No I NIE odpali kupiłeś dla forda C-Max, fokus, a to inna platforma niż S-Max
Jeśli nie pocięte kable to wymień w sklepie.
Czytając dalej jest napisane że trzeba podać markę samochodu i radio z jakim będzie działać czyli ty musiałeś podać że to chińskie radio

slaweek
30-08-2019, 16:47
No I NIE odpali kupiłeś dla forda C-Max, fokus, a to inna platforma niż S-Max
Jeśli nie pocięte kable to wymień w sklepie.
Czytając dalej jest napisane że trzeba podać markę samochodu i radio z jakim będzie działać czyli ty musiałeś podać że to chińskie radio
Kurcze w treści jest kompatybilne z s-max. To mnie zmylilo. Kabli nie pociolem. Postaram się zamienić. Podałem markę i jakie radio. Miało działać a nie działa. Może tylko uda się wymienić dekoder.
Jaka jest różnica w stosunku do tego https://car-tronic.pl/adapter-do-sterowania-z-kierownicy-ford-2004-ctsfo0022-p1037

yaris1
30-08-2019, 20:05
To już sam zgłupiałem
W ogłoszeniu pisze że są kompatybilne z twoim samochodem wystarczy że podasz model samochodu i radia, jeśli to zrobiłeś to albo źle podłączasz albo zły dekoder wysłali na priv wyślę ci numer Whatsapp

swiety_76
31-08-2019, 00:07
Ostatnio zaktualizowałem MCU w Isudar (ze strony Isudara) i jakość odbioru Fm ... się pogorszyła. Ma ktoś może link do starszej wersji ?

yaris1
31-08-2019, 07:11
Proszę v3.0 i v3.07

https://yadi.sk/d/umCvHqCDzHccr/All%20dmcu%20for%20PX3%2C%20PX5%2C%20Intel%20Sofia 3g/GS/dmcu

Jeśli chcesz inne to daj znać

muri22
17-09-2019, 19:25
Witam naczytałem się i już zgłupiałem , czy ktoś mi jasno wskaże jakie konkretnie kupić radio od chińczyków żeby dobrze działało w mondeo mk4 (2007 r.) convers+ zależy mi na sterowaniu z kiery i żeby coś wyświetlało na c+ a no i żeby kamera wstecznego była czy ten model to wielka porażka ? https://pl.aliexpress.com/item/4000002000701.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3f471 7c4ZhNXCz&s=p

Piasek80
17-09-2019, 20:13
A doczytał że j. polskiego nie ma ?

yaris1
17-09-2019, 20:29
RADIO nie posiada Canrx i cantx więc nie będzie działać z C+
Po drugie zauważ że posiada 1gb ram
I procesor MT który w tym małym pudełku ugotuje się razem z samochodem.

muri22
17-09-2019, 20:57
Niby ma język pl. Tak bynajmniej odpisał w wiadomości A ma ktoś jakiegoś chińczyka w mondeo mk4 i może coś polecić ?

Piasek80
18-09-2019, 08:00
Jeżeli to kosztuje 400zł a inne "tego typu" 4-6x tyle !!! no to sam możesz sobie dopowiedzieć coś o jakości tego i użytych do budowy komponentach.

szary11
02-10-2019, 20:02
Witajcie,
Mam smaxa 2010 między lift w wersji z 12 głośnikami i subwooferem. Radio Sony CD mp3 (wbrew pozorom gra to przeciętnie). Kupiłem na allegro radio polecane przez Youtubera Bezawaryjnie i ogólnie wszystko udało się podłączyć i działa dobrze. Poza subwooferem i głośnikami na desce rozdzielczej. Muszę zadowalać się średnimi tonami. Została jedna cała kostka nie wpięta nigdzie (w radiu były 2). Chciałbym uruchomić resztę głośników, ale nie potrafię znaleźć schematu instalacji, czy rozwiązań na forum użytkowników, którzy temat przerabiali. I w sumie po przetrzepaniu internetu utknąłem w martwym punkcie - brak schematu - nic nie ruszę bez niego.. Czy ktoś przerabiał podłączenie "chinola" pod subwoofer bądź posiada schemat?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

adam.vti
04-10-2019, 16:48
adam.vti
Mam to cudo z linku który wrzuciłeś - K3 High. Oryginalnie miałem duża nawigację denso z przyciskami po bokach.
Stery z kiery działają, jednak w moim przypadku nie do końca tak jak należy. Mianowicie: strzałka w prawo daje utwór wstecz, a strzałka w lewo daje utwór w przód. Zmiana źródła działa OK, ściszanie również, natomiast przy pogłaszaniu czasem zmieni mi źródło. Nie wiem czy mam przycisk wyruchany już czy co, ale w OEM radiu nie było tego problemu.
Czujniki parkowania pikają, ale u mnie nie z głośników, tylko z moduły w bagażniku gdzieś chyba.
Bardziej niż tym pomyślał bym nad kwestią jakości samego urządzenia. Wykonanie i spasowanie jest OK. Jakość wyświetlacza również. U mnie jednak po jakimś czasie użytkowania (około tydzień, może dwa) zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Jak muzyka pogra jakieś 15-20 minut, dźwięk zaczyna charczeć i nie da się słuchać, następnie urządzenie zaczyna działać co raz wolniej, aż muli tak, że mam ochotę go wyebać. Wszystko zaczęło się po podróży do Włoch, podczas której radio chodziło praktycznie cały czas przez ~13h. Nie wiem czy coś się przegrzało czy co, ale piszę tak informacyjnie. Na chwilę obecną muzyki mogę posłuchać normalnie przez około 10-15 min, później charczy. Jestem w trakcie pisania z chińczykiem jakie widzi rozwiązanie, ale od miesiąca jedyne co mi zaproponował to aktualizację softu (Która oczywiście nic nie zmieniła).
Swoją drogą jakby ktoś miał jakiś pomysł co można zrobić żeby radio znowu zaczęło działać normalnie to chętnie spróbuję :)Dzięki kolego ze odpisales :) rozumiem ze masz wersje 4gb?udalo sie rozwiazac problem ktory opisałeś? Powiem ci szczerze ze dales mi przez to do myślenia czy napewno je brac.....drugie pytanie jakis canbus dokupywales czy juz wbudowany w radiu? Kupił bys drugi raz???podrzux jakies fotki jak one w rzeczywistosi wyglada na aucie :)

Zbyniu123
04-10-2019, 19:07
Wyglad to chyba jest jedyny plus tego radia, gra to strasznie slabo, nie ma obslugi conversa i wlasnie ani suba ani glosnika na desce nie ogarnia, brak tez DAB, oczywiscie jest mozliwosc dokupienia adaptera i anteny wtedy DAB bedzie.
Co do pytania kolegi dotyczacego subwoofera to u mnie jest dodadtkowa wtyka na suba, ale radio nie posiada wzmacniacza pod niego wiec musialbyc go sobie gdzies tam wcisnac.
Co do glosnika na desce to nawet nie ma na niego wyjscia z radia, wiec musialbys wziac sygnal z innego.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

adam.vti
04-10-2019, 19:12
Panowie o jakim radiu mówicie? Można linka

yaris1
04-10-2019, 20:35
Czytam i dochodzę do wniosku że każdy z nich pisze o innym radiu pierwszy ten z YouTube to radio BOSION
Drugi K3 to OWINCE
Trzeci to zagadka ale jeśli pisze że nie wspiera converse to coś na px5 Isudar lub Winston.
Już kiedyś pisałem podawajcie jakie radio macie to nie będzie zamieszania.
Większość chinczykow i nie tylko posiadają wyjście SUB beznapieciowe wtedy potrzebny wzmacniacz , niektóre samochody posiadają dodatkowy wzmacniacz do wersji premium sound np. Audi potrzebna jest przejściówka by ożywić wzmacniacz

adam.vti
04-10-2019, 21:34
ciekawe czy px6 wspiera convers? Generalnie Yaris co bys wybral w tym momencie z chinczykow jakbys mial kupic radio?jaki spec?

yaris1
04-10-2019, 22:58
Px5 I px6 wspierają Converse, tylko problem firmy mają z canbus-em. Canbus jest odpowiedzialny za przesył danych między radiem a samochodem
Rozwiązanie jakie jest na forum to kupno innego dekodera i zamianie kabli.
Px6 nie testowałem , a px5 mogę polecić, działa płynnie

adam.vti
05-10-2019, 07:03
a jaki model radia bys kupil teraz? oczywiscie twoim zdaniem :)

yaris1
05-10-2019, 08:45
a jaki model radia bys kupil teraz? oczywiscie twoim zdaniem :)

DLA mnie osobiście dalej i nie zmiennie Isudar
Problem w nim jest taki że ich canbus nie współgra z Converse więc kupujesz radio bez canbus i kupujesz inny z DASITIA wszystko jest opisane na forum.
Dlaczego isudar ponieważ posiada dobry procesor dźwięku i dobry moduł radiowy.
Wielu ludzi narzeka na odbiór radia ale w większości to ich wina ponieważ radio przychodzi w dużą ilością kabli i zamiast zrobić jak w oryginale prąd na prawo anteny na lewo to upychają kable jak się da i wtedy narzekają że słaby sygnał, co się dziwić jak burdel w kablach.
Szukaj radia z modułem radia NXP6686.
I procesorem dźwięku TDA 7851

lisek40
05-10-2019, 10:14
Kolego Yaris wiem że już kiedyś pisałeś, ale możesz sprecyzować ; prąd na prawo anteny?

yaris1
05-10-2019, 10:35
Kolego Yaris wiem że już kiedyś pisałeś, ale możesz sprecyzować ; prąd na prawo anteny?

Tak jak pierwszy raz rozebraleś radio orginalne zauważyłeś że główne przewody nie szły razem z antenową były poukładane , w środku z prawej strony były z prądem a antena wychodziła z lewej
Użyj parcianej taśmy i owin je. Wbrew pozorom upchniesz je tam trochę trzeba pokombinować

M-lukas
06-10-2019, 21:26
Panowie. Moze ktoś poleci coś do Galaxy 2009 r.
Nie mam Convers. Obecne radio to Travel pilot fx. Zależy mi na sterowaniu z kierownicy ( jeśli się da) działaniu czujników cofania i możliwości podłączenia monitorów w zagłówkach. Czy przy zakupie radia potrzebuje dokupić can bus do mojego modelu i rocznika?
Pozdrawiam

peteypee
06-10-2019, 21:38
Musi być canbus bo większość rzeczy sterowana po can. Przejdź do tematu radia isudar. Jeśli radio ma tvout to powinno dać się podpiąć ekrany.

M-lukas
07-10-2019, 06:31
A wiesz może jak z czujnikami parkowania sytuacja ?

Piasek80
07-10-2019, 07:33
Wklejajcie linki do konkretnych modeli bo to o czym było pisane 20 stron temu to już w większości nieprodukowane i "przestarzałe" modele :)
Np ten jest OK ?
https://www.isudar.com/collections/speical-offer/products/isudar-h53-2-din-android-car-radio-for-ford-focus-mondeo-s-max-c-max-galaxy?variant=29570418442322
jak widać dodatkowy moduł CAN i sporo dodatkowego osprzętu

M-lukas
07-10-2019, 10:51
Może ktoś ma aktualny link do Ali express. Najlepiej z wysyłka z eu.

thorns
07-10-2019, 11:21
Witam,

od kwietnia jestem posiadaczem radia z androidem w focusie mk3 FL

https://pl.aliexpress.com/item/32998038660.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.750d5c0f8Ph p96

tyle że poprzednia wersja z androidem 8

Wszystko od kwietnia działało bez problemu, te zaczęły gdy temperatury zaczęły spadać
pierwsze objawy, z rana radio podczas uruchamiania samochodu nie włącza się już z trybu uśpienia (2-3) sec
tylko pełne uruchomienie (30sec)

gdy już działa to po włączeniu podgrzewania przedniej szyby potrafi się restartować w czasie jazdy.

co może być przyczyną? skoki napięcia? , akumulator?

Piasek80
07-10-2019, 12:24
Wygląda na to że one chyba wszystkie tak...
Kumpel parę dni temu kupił A4 i "w gratisie" dostał w bagażniku właśnie cudaka na androidzie 2Din że tam niby chodzi ale podłączyć trzeba.
Taaa....
Radio widać ze nówka, datowane na `18r ale już ślady otwierania także zapewne warte tyle ile waży. Pełno modułów dodadokowych (can, DAB, GSM itp) z tyłu na kablach... Widać że długo się tym nie nacieszył.
Także poradziłem mu poczytać o tych radiach z Ali czy allegro

yaris1
07-10-2019, 12:44
The radia mają automatyczny tryb uśpienia , jeśli akumulator jest za słaby wyłączy się i potrzebny będzie pełny restart. Sprawdź napięcie na akumulatorze do ilu spada podczas grzania szyby.

thorns
07-10-2019, 15:51
Bazując na napięciu który pokazuję radio, to w czasie jazdy jest ok 14.8-15v

w chwili włączenia ogrzewania przedniej szyby spada chwilowo do 12.9v, po czym wyrównuję się do poprzedniej wartości 14.8v

Reset radio następuje w momencie mocniejszego przyspieszenia (przegazowania), czyli jak by dostawało za dużo napięcia.

na elektrodzie znalazłem o podobnym przypadku:

Co do wyłączania się radia w trakcie ruszania z miejsca to problem leży w fabrycznym podłączeniu kabli. chińskie radio z kamerką cofania.
żadne zimne luty czy brak masy albo inne tego typu historie. W wiązce zasilającej kostkę należy odciąć jeden kabelek + . w moim przypadku jest to cienki pomarańczowy z czarnym paskiem na którym jeśli ktoś posiada miernik bez zapłonu widnieje napięcie dość małe bo 11,3 V a po włączeniu zapłonu zanika napięcie a często pozostaje jakieś 0,5 V to ono powoduje przeciążenie radia. grubszy czerwony ma norma 12,5V .
Po odcięciu z kostki tego kabelka radio nie traci pamieci i normalnie zapala się i gasnie po włączeniu i wyłączeniu zapłonu.

Nieco inny przypadek, bo nie ma tam mowy o podgrzewaniu (dodatkowym obciążeniu) tylko zwyczajnej pracy, a wtedy jest u mnie ok.

W wolnej chwili będę musiał to sprawdzić.

manczkin1
13-10-2019, 19:44
Witam.
Niedawno wymieniłem w swoim s-maxie z 2013r radyjko z 6000cd na EUNAVI o owalnym kształcie ( android 9.0.1 8-Core AllWinner-ROM 32GB- DDR3 2GB ) od początku miałem problem z złapaniem sygnału gps - szukał sygnału kilkanaście minut, podłączyłem videorejestrator dvr pod usb - jego też system widział dopiero po kilkunastu minutach, następnie radyjko zaczęło się zawieszać po kilku minutach od uruchomienia (czarny lub biały ekran) Są dni gdzie działa dobrze przez kilka godzin, ale są też takie gdzie od razu po uruchomieniu pojawia się logo forda następnie znaczek androida i staje na czarnym ekranie. Po kontakcie ze sprzedawcą - polecił mi reset do ustawień fabrycznych (nic nie pomogło) teraz ma mi wysłać link do nowego oprogramowania, które podobno mam zapisać na pendraiwie i po podłączeniu do usb radia ma się aktualizacja sama rozpocząć. Moje pytanie brzmi jak mam dokonać aktualizacji skoro obecnie radio kilka sekund po uruchomieniu zawiesza się i mam obawę, że zawiesi się gdy będzie w trakcie aktualizacji. Z góry dzięki za wszelką pomoc :) Pozdrawiam

yaris1
13-10-2019, 22:01
Witam.
Niedawno wymieniłem w swoim s-maxie z 2013r radyjko z 6000cd na EUNAVI o owalnym kształcie ( android 9.0.1 8-Core AllWinner-ROM 32GB- DDR3 2GB ) od początku miałem problem z złapaniem sygnału gps - szukał sygnału kilkanaście minut, podłączyłem videorejestrator dvr pod usb - jego też system widział dopiero po kilkunastu minutach, następnie radyjko zaczęło się zawieszać po kilku minutach od uruchomienia (czarny lub biały ekran) Są dni gdzie działa dobrze przez kilka godzin, ale są też takie gdzie od razu po uruchomieniu pojawia się logo forda następnie znaczek androida i staje na czarnym ekranie. Po kontakcie ze sprzedawcą - polecił mi reset do ustawień fabrycznych (nic nie pomogło) teraz ma mi wysłać link do nowego oprogramowania, które podobno mam zapisać na pendraiwie i po podłączeniu do usb radia ma się aktualizacja sama rozpocząć. Moje pytanie brzmi jak mam dokonać aktualizacji skoro obecnie radio kilka sekund po uruchomieniu zawiesza się i mam obawę, że zawiesi się gdy będzie w trakcie aktualizacji. Z góry dzięki za wszelką pomoc :) Pozdrawiam

Jeśli uda ci się uruchomić radio zainstaluj

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cpuid.cpu_z

I sprawdź temperatury procesora

Co do GPS poproś chińczyka czy możesz otworzyć radio i dokręcić antenę od środka bo to typowy problem tego radia i nie tylko tego masa anteny pobierana jest z obudowy jeśli jest niedokrecona to są objawy takie jak u ciebie sprawdzi teraz kabel GPS czy nie robi zwarcia przy samym procesorze też tak bywało.
Co do instalacji jeśli procesor nie będzie się grzał powyżej 75° to śmiało można instalować nowy system .
Ale biały ekran to już raczej problem z napięciem lub taśmą co idzie do wyświetlacza ale to sam stwierdzisz po aktualizacji .
Jeśli zrobi ci się biały ekran podczas aktualizacji nie panikuj poczekaj (dla bezpieczeństwa ) około 15 minut i dopiero resetuje radio.

manczkin1
14-10-2019, 08:32
Witam. Niestety nie dałem rady sprawdzić temp. procesora - radyjko po odpaleniu po ok.1 minucie zawiesiło się na czarnym ekranie. Zdziwił mnie fakt że wcześniej włączyło się samo na podglądzie kamery cofania w momencie gdy wrzuciłem bieg wsteczny. Uruchomiło się w ciągu kilku sekund, a gdy sam go włączam to trwa to znacznie dłużej. Nie mogę go rozkręcić bo jest na rocznej gwarancji - kupiłem go w polskim sklepie i wątpię aby sprzedawca pozwolił mi w nim grzebać. Czekam na maila z aktualizacją systemu - jeśli to nie pomoże to zażądam zwrotu kasy i pomyśle o radiu z innej firmy. Dałem trochę ciała bo mogłem zaoszczędzić ok 300 PLN kupując radio u producenta a nie polskiego pośrednika. Zasugerowałem się,że kupując w Polsce i mając fakturę zakupu - to nie będę miał potem problemu z gwarancją, a wychodzi na to, że cała procedura ewentualnej reklamacji zakończy się u producenta czyli Chińczyka

Flo
15-10-2019, 16:28
Witam.
Jestem nowym członkiem tego forum.
Chciałem poprosić o pomoc w wyborze Radia Android do
Ford S-Max z 2007 2.0 145PS . Czy potrzebny jest Canbus? Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie.
Pozdrawiam serdecznie.

yaris1
15-10-2019, 19:15
Witam.
Jestem nowym członkiem tego forum.
Chciałem poprosić o pomoc w wyborze Radia Android do
Ford S-Max z 2007 2.0 145PS . Czy potrzebny jest Cannus? Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie.
Pozdrawiam serdecznie.

A Jakie masz obecnie radio? Czy masz Converse? Czy masz orginalne czujniki parkowania? Czy masz oryginalną kamerę? Odpowiesz na to, wtedy można myśleć.

Flo
15-10-2019, 19:23
Radio 6000CD . Nie mam Converse. Czujników parkowania brak. Posiadam kamerę parkowania, ale to sam zamontowałem. Można ją z pewnością podpiąć pod nowe radio.
Pozdrawiam

yaris1
15-10-2019, 20:06
Radio 6000CD . Nie mam Converse. Czujników parkowania brak. Posiadam kamerę parkowania, ale to sam zamontowałem. Można ją z pewnością podpiąć pod nowe radio.
Pozdrawiam

Tak canbus jest potrzebny do uruchomienia radia
Wybieraj radio z procesorem px5 lub px6 ( chociaż ja jestem wierny sprawdzonej i dobrze działającym Px5) szukaj 4 Gb ramu w PX5 zdarzają się modele z 2gb ram. No i chyba najważniejsze dla melomana to TDA 7851 Amplifier Audio : 4×48. Jest jeszcze opcja DSP ale jeśli planujesz podłączyć sub to niestety brak możliwości. Jak na moje ucho bez dsp też gra przyzwoicie napewno bije na głowę 6000cd.
Nie kupuj od Polaków masz wyżej post przeczytaj.
Kupuj na AliExpress z wysyłką z Niemiec.
Taniej i bezpośredni kontakt.
Lepiej kup trochę droższe radio byś dwa razy nie tracił minimum to około 230 250€
Przepraszam ale nie podam ci konkretnego modelu radia poczytaj forum w nim jest podanych kilka modeli

Flo
15-10-2019, 20:14
Myślałem nad czymś takim
https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-ford-galaxy-kuga-s-max-android-9-8499423897?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

yaris1
15-10-2019, 20:23
Aukcja nieaktualna już

czachorw
18-10-2019, 17:41
Tak canbus jest potrzebny do uruchomienia radia
Wybieraj radio z procesorem px5 lub px6 ( chociaż ja jestem wierny sprawdzonej i dobrze działającym Px5) szukaj 4 Gb ramu w PX5 zdarzają się modele z 2gb ram. No i chyba najważniejsze dla melomana to TDA 7851 Amplifier Audio : 4×48. Jest jeszcze opcja DSP ale jeśli planujesz podłączyć sub to niestety brak możliwości. Jak na moje ucho bez dsp też gra przyzwoicie napewno bije na głowę 6000cd.
Nie kupuj od Polaków masz wyżej post przeczytaj.
Kupuj na AliExpress z wysyłką z Niemiec.
Taniej i bezpośredni kontakt.
Lepiej kup trochę droższe radio byś dwa razy nie tracił minimum to około 230 250€
Przepraszam ale nie podam ci konkretnego modelu radia poczytaj forum w nim jest podanych kilka modeli
DSP jest mozliwość podłączenia suba mam tak zrobione i chodzi bez problemu włącznie z jego sterowaniem

yaris1
18-10-2019, 20:54
To jesteś szczęściarz dali ci kjd dsp1401 V3 lub w co nie wieże kjd dsp1701 V3
We wszystkich co instalowałem był kjd1401v1 fajnie gra ale brak suba i po wyjściu z uśpienia zero reakcji trzeba wyłączyć i włączyć ponownie.

mcdeux
21-10-2019, 09:05
A co myślicie o tym radiu?

https://allegro.pl/oferta/v-s-7-sharp-nawigacja-ford-mondeo-smax-focus-8331177212

Totalnie się na tym nie znam, ale opis aukcji zachęca, niestety cena już mniej.

Dodatkowe pytanie - czy jest tu ktoś z Trójmiasta, aby pomógł ewentualnie przy montażu takiego urządzenia?:)

Dodam, że mam convers, oryginalne czujniki. Nie mam kamery, a radio które posiadam to mp3 6cd sony

pozdrawiam

tate00
21-10-2019, 14:37
Padło mi oryginalne radio w Mondeo IV i jak już bym miał wymieniać to pomyślałem o czymś takim:
https://pl.aliexpress.com/item/4000164118033.html?spm=a2g0o.cart.0.0.21223c00kRPD Od&mp=1 , 2GB ram i 32 GB .
Od razu dodam że nic droższego nie wchodzi w grę bo nie dam 2 tyś za radio do starego samochodu.
Ma jako tako grać oraz wyświetlać google maps.

marjo
21-10-2019, 19:12
A co myślicie o tym radiu?

https://allegro.pl/oferta/v-s-7-sharp-nawigacja-ford-mondeo-smax-focus-8331177212

Totalnie się na tym nie znam, ale opis aukcji zachęca, niestety cena już mniej.

Dodatkowe pytanie - czy jest tu ktoś z Trójmiasta, aby pomógł ewentualnie przy montażu takiego urządzenia?:)

Dodam, że mam convers, oryginalne czujniki. Nie mam kamery, a radio które posiadam to mp3 6cd sony

pozdrawiam

Ja mam tą stację. Opisywałem ją w tym poście:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3118226&postcount=2

jarek33
22-10-2019, 10:10
Ma jako tako grać oraz wyświetlać google maps.
to będzie grac jako tako
ale cóż chcieć w tej cenie więcej
Może tylko mulić przy mapach googlowych bo mało ramu

mcdeux
22-10-2019, 12:34
Ja mam tą stację. Opisywałem ją w tym poście:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3118226&postcount=2

Dzięki za odpowiedź.

Napisz proszę jak ta stacja się sprawuje po tych kilku miesiącach. Czy nadal ją polecasz?

Dodatkowo, czy masz oryginalne czujniki i czy pojawia się wizualizacja przy parkowaniu na ekranie?

Nie ukrywam, że bardzo mi zależy na kamerze i też myślałem, aby od razu u nich kupić. Czy to co piszesz o tym migotaniu ustało? Często to się pojawia?

Pozdrawiam

jarek33
22-10-2019, 13:52
a ja mam taką już kilka lat
https://youtu.be/W5vMXx_Q6t4
https://youtu.be/W5vMXx_Q6t4

marjo
22-10-2019, 15:26
Dzięki za odpowiedź.

Napisz proszę jak ta stacja się sprawuje po tych kilku miesiącach. Czy nadal ją polecasz?

Dodatkowo, czy masz oryginalne czujniki i czy pojawia się wizualizacja przy parkowaniu na ekranie?

Nie ukrywam, że bardzo mi zależy na kamerze i też myślałem, aby od razu u nich kupić. Czy to co piszesz o tym migotaniu ustało? Często to się pojawia?

Pozdrawiam

Nic się nie zmieniło, w między czasie od sprzedawcy dostałem i zainstalowałem nowy soft oraz pomoc przy instalacji. Aktualizacja tylko wizualnie coś zmieniła.
Czujników nie posiadam.
To migotanie jest minimalne, nie przeszkadza (pomiń ten problem).
Natomiast chciałem wymienić żarówki w światłach cofania na ledowe ale zrezygnowałem ponieważ po instalacji zakłócały kamerę cofania tak że nie było nic widać.

mcdeux
24-10-2019, 11:43
Nic się nie zmieniło, w między czasie od sprzedawcy dostałem i zainstalowałem nowy soft oraz pomoc przy instalacji. Aktualizacja tylko wizualnie coś zmieniła.
Czujników nie posiadam.
To migotanie jest minimalne, nie przeszkadza (pomiń ten problem).
Natomiast chciałem wymienić żarówki w światłach cofania na ledowe ale zrezygnowałem ponieważ po instalacji zakłócały kamerę cofania tak że nie było nic widać.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Przekonałeś mnie i pomimo ceny chyba skuszę się na tę nawigację:)

lukasek85
24-10-2019, 12:58
poważnie dasz tyle za chińczyka robionego na zamówienie...? dziwne że zawsze "ktoś poleca TO radio" osobiście poszukałbym coś z dużym panelem wbudowanym w konsole a w tej cenie jest w czym przebierać + zostaje kasa na suba i wzmacniacz;)...wątek jest naprawdę obszerny i można uzyskać wiele informacji.

yaris1
24-10-2019, 17:13
poważnie dasz tyle za chińczyka robionego na zamówienie...? dziwne że zawsze "ktoś poleca TO radio" osobiście poszukałbym coś z dużym panelem wbudowanym w konsole a w tej cenie jest w czym przebierać + zostaje kasa na suba i wzmacniacz;)...wątek jest naprawdę obszerny i można uzyskać wiele informacji.

Ale musisz powiedzieć że opis na tej aukcji jest przekonujący ładnie pięknie i tylko my. Za 500€ to można mieć cudo na AliExpress.
To radio z aukcji ma identyczne podzespoły jak isudar i xtrons ten sam procesor, ram, moduł radiowy no i trochę ma gorszy procesor dźwięku ale za to w cenie podbity DSP. Jeśli nawet by wziął xtrons z extra dopłatą za DSP kamerą wsteczną i nagrywania wydał by około 300€.
No ale co tu mówić chce kupić POLSKIE radio z Polskim językiem z polską gwarancją producenta niech kupuje.

marjo
24-10-2019, 21:14
Ja nie polecam- kupiłem, opisałem jak się sprawuje. Koniec, Kropka.
Tak jest to chinol, tak można znaleźć już stacje na lepszych podzespołach.
Tak sprowadzając z Chin wyjdzie taniej za to samo. Kropka

yaris1
24-10-2019, 22:15
Ja nie polecam- kupiłem, opisałem jak się sprawuje. Koniec, Kropka.
Tak jest to chinol, tak można znaleźć już stacje na lepszych podzespołach.
Tak sprowadzając z Chin wyjdzie taniej za to samo. Kropka

NIE denerwuj się każdy z nas pisze co myśli.
Nikt nie powiedział że twoje radio jest na gorszych podzespołach wręcz przeciwnie, ja napisałem że posiada takie same i ja osobiście z tych podzespołów jestem zadowolony, zastrzeżenie miałem tylko do dźwięku ale w twoim radiu rekompensuje to DSP. Według mnie i innych skanerów czasami jest lepiej trochę zaoszczędzić i dokupić coś do doposażenia tych androidów. Jeśli uraziłem to przepraszam

adam.vti
25-10-2019, 21:23
Panowie i Panewki kupiłem k3-hight firmy ownice i mam male pytanie. po wrzuceniu wstecznego w waszych radiach obraz pojawia sie z np 1.5-2 sek opóźnieniem i do tego jakby przez milisekundę zaśnieżył. zauważyłem również bardzo delikatne migotanie na jasnym tle szczególnie. To sa oczywiscie drobnostki i wiem ze to Chiny ale moze ktoś coś?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191025/2be6febc1fa53b44deaafc35ecbeca19.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191025/a1a9eca6e9b274cebc9acb8cefc354ed.jpg

mcdeux
26-10-2019, 06:55
Ale musisz powiedzieć że opis na tej aukcji jest przekonujący ładnie pięknie i tylko my. Za 500€ to można mieć cudo na AliExpress.
To radio z aukcji ma identyczne podzespoły jak isudar i xtrons ten sam procesor, ram, moduł radiowy no i trochę ma gorszy procesor dźwięku ale za to w cenie podbity DSP. Jeśli nawet by wziął xtrons z extra dopłatą za DSP kamerą wsteczną i nagrywania wydał by około 300€.
No ale co tu mówić chce kupić POLSKIE radio z Polskim językiem z polską gwarancją producenta niech kupuje.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie ukrywam, że nie znam się tym i to radio z allegro przekonało mnie opisem i tym, że współdziała z convers + oraz tym, że polecają warsztaty w całej Polsce, w tym w Gdańsku.

Ja dużych wymagań nie mam. Zależy mi na tym, aby:
- radio miało bluetooth - mój czasem się nie łączy (sporadycznie, ale zawsze),
- można było zainstalować kamerę cofania - strasznie mi tego brakuje, bo mam w drugim aucie i się przyzwyczaiłem,
- radio współgrało z convers+ i przyciskami w kierownicy,
-idealnie gdyby na ekranie pojawiła się wizualizacja czujników parkowania

Możecie polecić jakieś radia z aliexpress? Przeglądałem te isudar i xtrons, ale nie wiem co byłoby warte uwagi. Mam smax z 2013 r. 1.6 ecoboost.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Paweł

yaris1
26-10-2019, 09:19
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie ukrywam, że nie znam się tym i to radio z allegro przekonało mnie opisem i tym, że współdziała z convers + oraz tym, że polecają warsztaty w całej Polsce, w tym w Gdańsku.

Ja dużych wymagań nie mam. Zależy mi na tym, aby:
- radio miało bluetooth - mój czasem się nie łączy (sporadycznie, ale zawsze),
- można było zainstalować kamerę cofania - strasznie mi tego brakuje, bo mam w drugim aucie i się przyzwyczaiłem,
- radio współgrało z convers+ i przyciskami w kierownicy,
-idealnie gdyby na ekranie pojawiła się wizualizacja czujników parkowania

Możecie polecić jakieś radia z aliexpress? Przeglądałem te isudar i xtrons, ale nie wiem co byłoby warte uwagi. Mam smax z 2013 r. 1.6 ecoboost.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Paweł

Skontaktuj się ze sprzedawcą tego radia na allegro i zapytaj o orginalne czujniki parkowania czy współpracują z ten radiem. Jestem pewny że nie na wszystkich samochodach będą działać, w szczególności gdy posiadasz orginalne RADIO Sony wtedy samochód nie jest wyposażony w buzery, dźwięk czujników parkowania idzie przez radio. Przy tak zwanych chińskich radiach trzeba od innego producenta dokupić canbus przerobić wiązkę i będzie działać ale to też zależy od właśnie wyżej wymienionego oryginalnego radia. Jeśli masz FX lub nx to wizualizacja będzie działać nawet z liniami skrętnymi jeśli posiadasz oryginalną kamerę. Tu masz temat poczytaj

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294963

yaris1
04-11-2019, 21:20
DSP jest mozliwość podłączenia suba mam tak zrobione i chodzi bez problemu włącznie z jego sterowaniem

Masz rację kupiłem i dziś zamontowałem procesor DSP kdj1703 I muszę powiedzieć że bez dsp radio grało bardzo dobrze, ale z DSP zajebi...e. mala rzecz a cieszy

anusia111982
08-11-2019, 20:05
cześć, orientujecie się czy do mojego można wgrać aktualizację

108360

108361

108362

mic.z
08-11-2019, 20:18
coś nie działają załączniki

anusia111982
08-11-2019, 21:02
coś nie działają załączniki

108366
108367
108368

yaris1
08-11-2019, 21:11
108366
108367
108368

Tak można i jest MCU GS do wersji 3.17
I androida do nowszej wersji 8
Lub bardziej zaawansowana do wersji 9

Tu jest mcu

https://yadi.sk/d/umCvHqCDzHccr/All%20dmcu%20for%20PX3%2C%20PX5%2C%20Intel%20Sofia 3g/GS/dmcu/MTCE_GS_V3.17.zip

A tu masz androida

https://www.isudar.com/blogs/download/download

Tam też jest nowsza wersja iGO

Jeśli chcesz android 9 to Pisz tam w ostatnim linku jest, lecz bez konsultacji ze mną nie instaluj
potrzebne jest recowery na androida 9 .

anusia111982
09-11-2019, 06:53

Tu jest mcu

https://yadi.sk/d/umCvHqCDzHccr/All%20dmcu%20for%20PX3%2C%20PX5%2C%20Intel%20Sofia 3g/GS/dmcu/MTCE_GS_V3.17.zip

A tu masz androida

Jeśli chcesz android 9 to Pisz tam w ostatnim linku jest, lecz bez konsultacji ze mną nie instaluj

Właśnie zastanawiam się nad aktualizacją, ktoś instalował już 9? wszystko na niej działa ok?

smietana
20-11-2019, 13:10
Jakie radio z ali polecacie do C-Maxa 1 zamiast oryginalnego Sony? Najbardziej zależy mi na dobrym dźwieku jak w tym sony oraz na nawigacji google mapy i yanosiku. Na multimediach juz mniej. Może na bt aby łączyć z telefonem do rozmów na głośnomówiącym

pawcio98
21-11-2019, 10:42
Witam zakupiłem radio 2din z androidem 8.1 owalne ezonetronics 2ram 32pamięci, chciałbym się troszkę przygotować do przekładki, interesuje mnie czy wymagane jest na takim radio logowanie na konto google? Jeśli tak to czy używacie swojego konta googlowego czy jakiegoś stworzonego tylko do radia? Pozdrawiam.

lisek40
21-11-2019, 12:11
Ja swojego używam. Aplikacje płatne które mam na telefonie mam w radiu. Choć na przykład naviexpert tylko na jednym urządzeniu na raz mogę używać

yaris1
21-11-2019, 12:33
Witam zakupiłem radio 2din z androidem 8.1 owalne ezonetronics 2ram 32pamięci, chciałbym się troszkę przygotować do przekładki, interesuje mnie czy wymagane jest na takim radio logowanie na konto google? Jeśli tak to czy używacie swojego konta googlowego czy jakiegoś stworzonego tylko do radia? Pozdrawiam.

Odpowiedzi jest tylko jedna.
Gdy jeśli założysz nowe konto i będziesz chciał kupić jakąś aplikacje, zaryzykuję Dz wpisanie numeru karty lub hasła do PayPal na tym urządzeniu????

pawcio98
21-11-2019, 14:09
Odpowiedzi jest tylko jedna.
Gdy jeśli założysz nowe konto i będziesz chciał kupić jakąś aplikacje, zaryzykuję Dz wpisanie numeru karty lub hasła do PayPal na tym urządzeniu????

Aplikacje to nie problem można użyć biblioteki rodzinnej. Ale w końcu zalogowałem na swoje konto, nie ma co panikować.
Radio zamontowane gra lepiej niż firmowe ale trzeba się przyzwyczaić do menu, radio się wyłącza (przestaje grać) jak tylko wejdzie się w jakieś menu lub ustawienia, sterowanie z pilota przy kierownicy działa. Nie udało mi się sparować z obd ale muszę jeszcze popatrzeć, jeszcze kamera do zamontowania ale warunki pogodowe skutecznie zniechęcają

108649

yaris1
21-11-2019, 14:57
Aplikacje to nie problem można użyć biblioteki rodzinnej. Ale w końcu zalogowałem na swoje konto, nie ma co panikować.
Radio zamontowane gra lepiej niż firmowe ale trzeba się przyzwyczaić do menu, radio się wyłącza (przestaje grać) jak tylko wejdzie się w jakieś menu lub ustawienia, sterowanie z pilota przy kierownicy działa. Nie udało mi się sparować z obd ale muszę jeszcze popatrzeć, jeszcze kamera do zamontowania ale warunki pogodowe skutecznie zniechęcają

108649

Żeby połączyć się z obd bluetooth to
Pierwsze musisz odłączyć całkowicie telefon od radia nie może być sparowany.
W aplikacji bluetooth w radiu zmień kod na 0000
Połącz obd po uzyskaniu połączenia na pasku powiadomień powinno się pojawić niebieskie OBD
Nie rozłączając obd sparuj telefon i gotowe

Marcin L.
22-11-2019, 11:57
[...] radio się wyłącza (przestaje grać) jak tylko wejdzie się w jakieś menu lub ustawienia [...]

Serio, tak to działa? W innych modelach też, yaris1? Z tego co widziałem na youtube to radyjka grały w trakcie poruszania się po menu.

yaris1
22-11-2019, 12:25
Serio, tak to działa? W innych modelach też, yaris1? Z tego co widziałem na youtube to radyjka grały w trakcie poruszania się po menu.

Tak bluetooth tak działa.
Co do grania radia tylko przycisk back powoduje rozłączanie radia, w jego radiu nie ma fizycznych przycisków (a zdjęcie jest niewyraźne) jeśli ma dotykowy przycisk menu to w ustawieniach jest źle zaprogramowany trzeba zaprogramować na nowo

Marcin L.
22-11-2019, 12:35
Dzięki. Czyli typowo dla Androida, przycisk back wyłącza aplikację, w innym wypadku apka idzie w tło i dalej gra. Jeśli tak to ok.

Moje zdziwienie dotyczyło tylko wyłączania radia a nie bluetootha, dlatego dałem cytat :)

yaris1, pamiętam jeszcze że pisałeś o komunikacji z modułem bluetooth w samochodzie. Dlaczego jest to w ogóle istotne przy radyjku z Androidem? Nie można kompletnie olać BT z samochodu (nawet go wyłączyć) i korzystać tylko z tego z radia?

yaris1
22-11-2019, 14:12
Temat oryginalnego bluetooth odpuściłem zbyt duże koszta i brakuje mi pomysłu . pawcio98 pytał o połączenie bluetooth z OBD

Marcin L.
22-11-2019, 14:24
Tak tak, wszystko jasne :) temat fabrycznego bluetootha wtrąciłem przy okazji. Dzięki.

pawcio98
22-11-2019, 15:05
Temat oryginalnego bluetooth odpuściłem zbyt duże koszta i brakuje mi pomysłu . pawcio98 pytał o połączenie bluetooth z OBD

Dzięki za podpowiedz jutro spróbuje dziś nie było kiedy. Z uruchomionymi zegarami na torque z obd będzie wyglądał "PRAWIE" jak nissan gtr.

Bump: Serio, tak to działa? W innych modelach też, yaris1? Z tego co widziałem na youtube to radyjka grały w trakcie poruszania się po menu.

Gra już opanowałem to moje nawyki wychodzenia wsteczem powodowały ze radio czy odtwarzacz się wyłączały.

rzeczka0311
25-11-2019, 21:49
Co do czujników w zależności jakie miałeś orginalne radio jeśli Sony lub 6000cd to nie bo dźwięk był z radia będziesz musiał dokupić buzeryjestes pewien? Ja mam 6000cd i dźwięki nie wydobywają się z radia, przynajmniej takie mam wrażenie...tylne pikaja gdzieś z bagażnika A przednie z okolic pod kierownica, gość z YT z kanału bezawaryjne twierdzi że po zmianie 6000cd na Androida czujniki działają jak dotychczas

yaris1
25-11-2019, 22:15
Skoro tak twierdzi to napewno ma rację. Już nie wiem od czego to zależy.

rzeczka0311
25-11-2019, 22:21
[URL=https://tinypic.pl/2m4xz8t51xli][IMG]

Bump:

yaris1
25-11-2019, 22:35
Zdjęcie to pudełko po radiu BOSION BX440 W zestawie ma już canbus do komunikacji
Czy nie pisałeś do mnie na Whatsapp bo ktoś mi wysłał takie same zdjęcie???

rzeczka0311
26-11-2019, 06:51
Być może kolega bezawaryjne z YT pisał w moim imieniu, pytałem też na grupie fb bo mogę kupić takie nowe w dobrych pieniądzach i chciałem się o nim dowiedzieć co to za model i jakie są o nim opinie. Dzięki za odpowiedź, chyba go wezmę.

yaris1
26-11-2019, 07:14
Co mogę powiedzieć jest w stosunku do px5 trochę wolny ale w gry nie grasz
Napiszę tylko jedno NIE rób żadnych aktualizacji systemu i MCU the radia to wielką zagadka w szczególności gdy producent zamiast px3 włożył procesor Allwiner reszta śmiga jak należy sterowanie, Converse , klima

rzeczka0311
26-11-2019, 07:23
Dzięki za info. W Conwersie mam wygrany Ruski soft ciekawe czy to chińskie pudełko niczego nie skasuje ale bądźmy dobrej myśli...

yaris1
26-11-2019, 07:55
Radio NIE ingeruje w soft Converse

pawcio98
26-11-2019, 16:20
Żeby połączyć się z obd bluetooth to
Pierwsze musisz odłączyć całkowicie telefon od radia nie może być sparowany.
W aplikacji bluetooth w radiu zmień kod na 0000
Połącz obd po uzyskaniu połączenia na pasku powiadomień powinno się pojawić niebieskie OBD
Nie rozłączając obd sparuj telefon i gotowe

Witam jednak nic z tego połączenia z obd telefony odparowane radio widzi obd bo wyświetla się nazwa vgate w znalezionych urządzeniach, ale nie pojawia się żadne okno do podania hasła. Spróbuję jeszcze odłączyć całkiem radio w od akumulatora. Może to coś pomoże. Próbuję parować i tu gdzie telefony się łączy i jest jeszcze taki program tool car bodajże tam jest też wyszukiwanie obd ale może dopiero po sparowaniu pewności nie mam. Na marginesie wykastrowany ten android na maxa ustawień bluetooth brak w ustawieniach androida niewiem czemu.

yaris1
26-11-2019, 17:15
Obd NIE wymaga kodu jeśli widzi zaznacz i powinno pokazać się obd na pasku stanu.
Co ty masz za radio jeśli się powtarzam to przepraszam ale nie pamiętam wszystkich

pawcio98
26-11-2019, 21:31
Obd NIE wymaga kodu jeśli widzi zaznacz i powinno pokazać się obd na pasku stanu.
Co ty masz za radio jeśli się powtarzam to przepraszam ale nie pamiętam wszystkich

Spoko, radio firmy ezonetronics z aliexpres 2g ram 32 pamięć wewnętrzna jutro sprawdzę jaki procesor wsadzili, na stronie sprzedawcy nie bardzo mogę znaleźć. Pozdrawiam.

yaris1
26-11-2019, 21:46
Jutro wieczorem nagram film jak sparować obd.
Jeszcze małe pytanko czy udało ci się połączyć obd z telefonem??? Jeśli tak to nie zapomnij go usunąć z telefonu obd może być połączone tylko z jednym urządzeniem. A jeśli nie to spróbuj sparować najpierw z telefonem zobacz czy działa.

3d3k
27-11-2019, 06:15
Witam, przymierzam się do zmiany radia z zwykłej navi na androida. Poszperałem trochę w internecie i cenowo niestety najlepiej wychodzi AliExpress itp. lecz mi zależy na tym, żeby wysyłka była z Europy. Mógłby ktoś coś polecić/doradzić odnośnie radia jak i strony/sklepu na której mógłbym je zakupić? Pozdrawiam ✌

lisek40
27-11-2019, 08:06
https://pl.aliexpress.com/item/32808228875.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4582fbe fFuvdTB&algo_pvid=dc1a4143-fdec-4852-9d98-296f7cc46f8d&algo_expid=dc1a4143-fdec-4852-9d98-296f7cc46f8d-1&btsid=f466dfc5-36ce-4d36-96e2-5333704a8d4d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1,searchwe b201603_55
Zaczekaj mało RAM
4GB widzę że z Chin są. Może poszukaj na all...o

pawcio98
27-11-2019, 08:43
Jutro wieczorem nagram film jak sparować obd.
Jeszcze małe pytanko czy udało ci się połączyć obd z telefonem??? Jeśli tak to nie zapomnij go usunąć z telefonu obd może być połączone tylko z jednym urządzeniem. A jeśli nie to spróbuj sparować najpierw z telefonem zobacz czy działa.Z telefonem się łączy i działa.

Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka

yaris1
27-11-2019, 16:46
Z telefonem się łączy i działa.

Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka

Sprawdź PM

3d3k
28-11-2019, 16:00
Ktoś jeszcze może podlinkuje jakieś radio?

yaris1
28-11-2019, 16:28
Ktoś jeszcze może podlinkuje jakieś radio?

Kolego nie pisz tyle, piszesz prawie w każdym wątku. Nie bądź leniwy zacznij czytać

3d3k
28-11-2019, 20:05
Kolego nie pisz tyle, piszesz prawie w każdym wątku. Nie bądź leniwy zacznij czytać

2 posty to „każdy” wątek? Zejdź na ziemie i nie czepiaj się na siłe.

lisek40
28-11-2019, 20:15
Trochę grzeczniej

rzeczka0311
28-11-2019, 21:59
https://s.click.aliexpress.com/e/Brwb2aKX

850 zł za Vision 4GB RAM 64GB ROM to chyba taniej nie ma....
Tylko jak przechodzę do zakupu to nagle cena 950zl....ech z tymi chińczykami

yaris1
28-11-2019, 22:20
2 posty to „każdy” wątek? Zejdź na ziemie i nie czepiaj się na siłe.

Może bujam się w chmurach i jestem czarodziejem i zacznę zgadywać w jakim zakresie cenowym. Możesz kupić na wish za 20 €
radio nawet świeci i samochód po jakimś czasie też.
Możesz kupić owalne i prostokątne ale nie martw się my za ciebie wybierzemy
Widziałem na AliExpress wysyłka z Europy radio styl Tesli około 750€ .
Więc jak się zdecydujesz jaką opcja wyślę ci link.
Pozdrawiam

Bump: https://s.click.aliexpress.com/e/Brwb2aKX

850 zł za Vision 4GB RAM 64GB ROM to chyba taniej nie ma....
Tylko jak przechodzę do zakupu to nagle cena 950zl....ech z tymi chińczykami

Przed zakupem poradzę ci napisz do sprzedawcy z jakim procesorem jest radio. Jeśli napiszę czterodrzwiowy to spytaj o nazwę jeśli px3 to kup jeśli Allwiner odpuść sobie. Taka moja rada. I oczywiście mówimy tu o radiu BOSION

rzeczka0311
29-11-2019, 07:34
Dzieki za info .Z opisu aukcji wynika że procesor PX6 CORTEX 3399 Cotrex A-72 Core 2.0 GHz ale zadałem pytanie żółtemu człowiekowi.

yaris1
29-11-2019, 07:53
Px6 to dobry wybór.
Ale widzę że wysyłka tylko z Chin

rzeczka0311
29-11-2019, 07:54
A lepiej zamówić z Chin czy z Rosji? Ma to jakieś znaczenie?
Bo tylko te 2 opcje są w przypadku tego modelu

yaris1
29-11-2019, 08:19
U mnie px6 wyświetla tylko z Chin.

rzeczka0311
29-11-2019, 08:21
yaris 1 chinczyk daje wybór:YT3 or T8 or PX6
Brać px6?

3d3k
29-11-2019, 10:23
Może bujam się w chmurach i jestem czarodziejem i zacznę zgadywać w jakim zakresie cenowym. Możesz kupić na wish za 20 €
radio nawet świeci i samochód po jakimś czasie też.
Możesz kupić owalne i prostokątne ale nie martw się my za ciebie wybierzemy
Widziałem na AliExpress wysyłka z Europy radio styl Tesli około 750€ .
Więc jak się zdecydujesz jaką opcja wyślę ci link.
Pozdrawiam

Bump:

Przed zakupem poradzę ci napisz do sprzedawcy z jakim procesorem jest radio. Jeśli napiszę czterodrzwiowy to spytaj o nazwę jeśli px3 to kup jeśli Allwiner odpuść sobie. Taka moja rada. I oczywiście mówimy tu o radiu BOSION

Jeśli chodzi o budżet, to chciałbym na radio przeznaczyć 200-300€.
Ps można udzielić normalnej odpowiedzi? Można ��

yaris1
29-11-2019, 10:36
Jeśli chodzi o budżet, to chciałbym na radio przeznaczyć 200-300€.
Ps można udzielić normalnej odpowiedzi? Można ��

Jakiś konkret.
Wysyłka z Niemiec 64Gb+ DSP

€ 209,66 35%OFF | Isudar Car Multimedia player Android 9 GPS Autoradio 2 Din For FORD/Focus/Mondeo/S-MAX/C-MAX/Galaxy RAM 4GB 64GB Radio DSP DVR
https://s.click.aliexpress.com/e/pEmhNNRE

Tu praktycznie to samo wysyłka z Hiszpanii

€ 158,44 47%OFF | DSP IPS SCREEN 4G 64G android 9.0 2 din Car multimedia Player for FORD FOCUS Mondeo S-MAX C-MAX Galaxy kuga GPS stereo
https://s.click.aliexpress.com/e/sN7VYzwu

Posiadasz Focusa więc takie sprawy jak Converse cię nie interesują

3d3k
29-11-2019, 12:10
Jakiś konkret.
Wysyłka z Niemiec 64Gb+ DSP

€ 209,66 35%OFF | Isudar Car Multimedia player Android 9 GPS Autoradio 2 Din For FORD/Focus/Mondeo/S-MAX/C-MAX/Galaxy RAM 4GB 64GB Radio DSP DVR
https://s.click.aliexpress.com/e/pEmhNNRE

Tu praktycznie to samo wysyłka z Hiszpanii

€ 158,44 47%OFF | DSP IPS SCREEN 4G 64G android 9.0 2 din Car multimedia Player for FORD FOCUS Mondeo S-MAX C-MAX Galaxy kuga GPS stereo
https://s.click.aliexpress.com/e/sN7VYzwu

Posiadasz Focusa więc takie sprawy jak Converse cię nie interesują
No to mamy rozwiązanie, dzięki za pomoc. Pozdro :wink:

rojass
06-12-2019, 09:44
Jak tam Wasze radia po pierwszych mrozach ?
Mój Isudar dzisiaj przy -3 w nocy odmówił współpracy.
Najpierw czarny ekran, po chwili zaskoczyło, ale reakcji na klawisze brak, po dłuższej chwili ekran dotykowy działa, ale sterowanie z kierownicy już nie.
Najważniejsze - brak dźwięku. Kręcenie gałką czy przyciskami w kierownicy nie daje żadnego efektu.
Działa za to kamera cofania ;)
Robić reset czy ten typ tak ma ?

aqua
06-12-2019, 09:48
Mi na razie przy pierwszym odpaleniu uruchamia się cały android ok.10 sekund a później już ok wszystko działa.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

yaris1
06-12-2019, 09:58
Zimą najlepiej zmienić z auto uśpienie na 2 godziny

rojass
09-12-2019, 12:20
Wszystko wróciło do normy kiedy temp skoczyła powyżej 0 stopni.
P.S. Wyskakuje mi komunikat " funkcja touch assist przestała działać" - co to takiego ?

yaris1
09-12-2019, 12:45
Zrób reset
Jakie masz MCU????

ajdjdj
09-12-2019, 20:02
Witam. Zmieniłem radio z oryginalnego fordowskiego na chińczyka na androidzie. Z radia jestem zadowolony, ale mam problem z odbiorem,zakłóceniami w radiu.

Gdzieś usłyszałem że radia faordowskie wysyłają poprzez gorąca żyłę ( kabel antenowy) napięcie +12V do zasilania wzmacniacza antenowego.

Pomysłem że kupię separator i wyśle +12V do anteny.

Pytanie czy ktoś może potwierdzić że obecność wzmacniacza antenowego w focusie MK3 2011. ?

Ew. Gdzie on się znajduje i czy moja "teoria" jest słuszna?

Ew. Może ktoś ma jakiś inny pomysł na poprawny odbiór stacji FM?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191209/ef087f3cfef2f875a334a783a26a12ee.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191209/49ab4f6627f64af1a65365752dd2ab06.jpg

semax
10-12-2019, 08:19
Nie wiem jak w Fokusie ale w większości anteny są w tylnych szybach bocznych i jeśli masz dwie wtyczki to też tak masz i jest to system "antena Diversity" i są dwa oddzielne wzmacniacze jeden jest zasilany poprzez wtyczkę a drugi kabelkiem w wiązce radia więc najłatwiej dołączysz (znajdziesz ten co ma we wtyczce używając adaptera din-fakra podłączając ten niebieski kabelek do niebieskiego wychodzącego z radia lub do +12 czerwonego. Jeśli dołączysz właściwą antenę to odczujesz na odbieranych stacjach.
Adapter jest to nic innego jak przelot zasilania w stronę anteny z separacją elektryczną w stronę radia(dławik i dwa kondensatory w ekranie) i bardzo często mylnie przez wielu nazywany wzmacniaczem musi mieć jedno wejście fakra, nie stosuj z dwoma bo będzie gorzej nawet gdy podłączysz ten drugi plus dla drugiego wzmacniacza anteny. Wzmacniacze są w okolicy anten(w mondeo i s-max pod tymi bocznymi szybami) i oczywiście pozbawione zasilania nie działają więc jest tylko słaby odbiór jak na uszkodzonej antenie. System diversity który jest stosowany od kilku lat w wielu markach działa tylko z oryginalnymi radiami i nie będę się tu rozpisywał jak to działa, w każdym razie chińczyki tego nie mają żadne i do tego działają zawsze gorzej jeśli chodzi o czułość czyli łapanie i trzymanie stacji radiowych szczególnie te na TDA7786 i każdy po zamontowaniu prędzej czy później to w trasie bardzo odczuje.

ajdjdj
10-12-2019, 08:46
Nie wiem jak w Fokusie ale w większości anteny są w tylnych szybach bocznych i jeśli masz dwie wtyczki to też tak masz i jest to system "antena Diversity" i są dwa oddzielne wzmacniacze jeden jest zasilany poprzez wtyczkę a drugi kabelkiem w wiązce radia więc najłatwiej dołączysz (znajdziesz ten co ma we wtyczce używając adaptera din-fakra podłączając ten niebieski kabelek do niebieskiego wychodzącego z radia lub do +12 czerwonego. Jeśli dołączysz właściwą antenę to odczujesz na odbieranych stacjach.

Adapter jest to nic innego jak przelot zasilania w stronę anteny z separacją elektryczną w stronę radia(dławik i dwa kondensatory w ekranie) i bardzo często mylnie przez wielu nazywany wzmacniaczem musi mieć jedno wejście fakra, nie stosuj z dwoma bo będzie gorzej nawet gdy podłączysz ten drugi plus dla drugiego wzmacniacza anteny. Wzmacniacze są w okolicy anten(w mondeo i s-max pod tymi bocznymi szybami) i oczywiście pozbawione zasilania nie działają więc jest tylko słaby odbiór jak na uszkodzonej antenie. System diversity który jest stosowany od kilku lat w wielu markach działa tylko z oryginalnymi radiami i nie będę się tu rozpisywał jak to działa, w każdym razie chińczyki tego nie mają żadne i do tego działają zawsze gorzej jeśli chodzi o czułość czyli łapanie i trzymanie stacji radiowych szczególnie te na TDA7786 i każdy po zamontowaniu prędzej czy później to w trasie bardzo odczuje.Semax dzieki za odpowiedź, u mnie jest jedną antena ,nie ma drugiej anteny w bocznej tylnej szybie. A z wnęki w której umieszczone jest radio wychodzi tylko jeden wtyk do anteny "fakra" planuje zakup separatora i podłączenie go po +12 do czerwonego kabelka . Mam nadzieję że takim sposobem fabryczny wzmacniacz zostanie zasilony. Cały czas mam jednak wątpliwości czy w focusie przed liftem wogle on jest ?
Chyba wyjdzie w praniu bo zdania są podzielone [emoji848]

sabaciontko
10-12-2019, 10:18
U mnie Twój sposób sposób niestety niewiele zdziałał . Separator niewiele polepszył odbiór.

ajdjdj
10-12-2019, 10:26
U mnie Twój sposób sposób niestety niewiele zdziałał . Separator niewiele polepszył odbiór.A coś go polepszyło?

yaris1
10-12-2019, 15:18
Semax dzieki za odpowiedź, u mnie jest jedną antena ,nie ma drugiej anteny w bocznej tylnej szybie. A z wnęki w której umieszczone jest radio wychodzi tylko jeden wtyk do anteny "fakra" planuje zakup separatora i podłączenie go po +12 do czerwonego kabelka . Mam nadzieję że takim sposobem fabryczny wzmacniacz zostanie zasilony. Cały czas mam jednak wątpliwości czy w focusie przed liftem wogle on jest ?
Chyba wyjdzie w praniu bo zdania są podzielone [emoji848]

Powiedz mi jedno w jaki sposób zasilisz separatorem wzmacniacz antenowy Forda???
Zapodasz tylko na kabel sygnałowy nic więcej.
Żeby dać prąd na wzmacniacz musisz się do niego dostać i bezpośrednio podłączyć .

Bump: Nie wiem jak w Fokusie ale w większości anteny są w tylnych szybach bocznych i jeśli masz dwie wtyczki to też tak masz i jest to system "antena Diversity" i są dwa oddzielne wzmacniacze jeden jest zasilany poprzez wtyczkę a drugi kabelkiem w wiązce radia więc najłatwiej dołączysz (znajdziesz ten co ma we wtyczce używając adaptera din-fakra podłączając ten niebieski kabelek do niebieskiego wychodzącego z radia lub do +12 czerwonego. Jeśli dołączysz właściwą antenę to odczujesz na odbieranych stacjach.
Adapter jest to nic innego jak przelot zasilania w stronę anteny z separacją elektryczną w stronę radia(dławik i dwa kondensatory w ekranie) i bardzo często mylnie przez wielu nazywany wzmacniaczem musi mieć jedno wejście fakra, nie stosuj z dwoma bo będzie gorzej nawet gdy podłączysz ten drugi plus dla drugiego wzmacniacza anteny. Wzmacniacze są w okolicy anten(w mondeo i s-max pod tymi bocznymi szybami) i oczywiście pozbawione zasilania nie działają więc jest tylko słaby odbiór jak na uszkodzonej antenie. System diversity który jest stosowany od kilku lat w wielu markach działa tylko z oryginalnymi radiami i nie będę się tu rozpisywał jak to działa, w każdym razie chińczyki tego nie mają żadne i do tego działają zawsze gorzej jeśli chodzi o czułość czyli łapanie i trzymanie stacji radiowych szczególnie te na TDA7786 i każdy po zamontowaniu prędzej czy później to w trasie bardzo odczuje.

A co do rzeczy ma TDA7786???
Problem jest tylko jeden brak możliwości bezpośredniego zasilania wzmacniacza po przez radio a nie chip.

ajdjdj
10-12-2019, 18:59
Powiedz mi jedno w jaki sposób zasilisz separatorem wzmacniacz antenowy Forda???
Zapodasz tylko na kabel sygnałowy nic więcej.
Żeby dać prąd na wzmacniacz musisz się do niego dostać i bezpośrednio podłączyć .

Bump:

A co do rzeczy ma TDA7786???

Problem jest tylko jeden brak możliwości bezpośredniego zasilania wzmacniacza po przez radio a nie chip.Tzn wg ciebie fabryczne radio ford podaje napięcie na wbudowany wzmacniacz poprzez jakiś dodatkowy kabelek +12V?
Wydawało mi się że separator jest wbudowany w radio ford i zasilą wzmacniacz kable antenowym. (Mogę się myslic, to są tylko moje przypuszczenia)
Jeśli możesz proszę o opis jak wg ciebie jest zasilany wzmacniacz w focusie MK3

yaris1
10-12-2019, 22:43
Odpowiedz sobie na pytanie co to jest separator i do czego służy?
I co to jest wzmacniacz i do czego służy?
Podpowiedź z mojej strony same nazwy o tym mówią.
Jeszcze nie przerabiałem Focusa MK3 nie miałem okazji ale jeśli nie ma we WTYCZCE pinu do zasilania wzmacniacza to są dwie opcje nie masz wzmacniacza w co bardzo wątpię lub zasilanie idzie po CAN. W mondeo gdy są dwie wtyczki to jedna jest od radia druga też tylko że DAB.

sabaciontko
13-12-2019, 07:55
Czy jest sposób na to by po naciśnięciu klawisza przy kierownicy " Wybieranie głosowe " włączał się Asystent Google a nie aplet Sync ? Pacjent to Isudar PX5. Modyfikacja ROM Hal9k.
Mam zainstalowany Android 8 czy jest sposób na wgranie wersji 9 Androida na to radyjko ?

yaris1
13-12-2019, 08:27
Czy jest sposób na to by po naciśnięciu klawisza przy kierownicy " Wybieranie głosowe " włączał się Asystent Google a nie aplet Sync ? Pacjent to Isudar PX5. Modyfikacja ROM Hal9k.
Mam zainstalowany Android 8 czy jest sposób na wgranie wersji 9 Androida na to radyjko ?

Tak w ustawieniach hal jest opcja przypisania przycisków.
I tak jest możliwe przejście na androida 9 hal9k v4

sabaciontko
13-12-2019, 10:14
Dziękuję za info. Będę próbował pozmieniać przypisanie przycisku.
Czy jedyna opcja upgradu radia na Androida 9 to płatna wersja Hal9k lub Malayk ?
Znalazłem taką wersję i jestem ciekawy czy mozna ją zainstalować bez problemu na radiu z Android 8 https://forum.xda-developers.com/android-auto/mtcd-software-development/android-a9-mx-hct4px59-0ota-20190505-t3933687

yaris1
13-12-2019, 10:30
Dziękuję za info. Będę próbował pozmieniać przypisanie przycisku.
Czy jedyna opcja upgradu radia na Androida 9 to płatna wersja Hal9k lub Malayk ?
Znalazłem taką wersję i jestem ciekawy czy mozna ją zainstalować bez problemu na radiu z Android 8 https://forum.xda-developers.com/android-auto/mtcd-software-development/android-a9-mx-hct4px59-0ota-20190505-t3933687

NIE to NIE jest jedyna możliwość, możesz przejść na stokowy system android 9 . Malayk ma opisane jak zrobić boot sd do przejścia z 8 na 9

rzeczka0311
13-12-2019, 10:31
To teraz pytanie...który adapter/separator wybrać? Ma to jakieś znaczenie?
1. https://tinypic.pl/fm74rjlh5vjr
2. https://tinypic.pl/t0eiu2pujxtt

sabaciontko
13-12-2019, 15:05
A to nie jest to samo zdjęcie ?. Na obydwu jest 2xFakra i chinch

rzeczka0311
14-12-2019, 10:20
Na jednym zdjęciu jest zwykły adapter A na drugim podobno typu DIVERSITY przeznaczony do aut z dwiema antenami...

sabaciontko
14-12-2019, 14:46
Teraz pokazuje mi dwa rózne zdjęcia.Co do pierwszego , nie wypowiem się - nie testowałem. Posiadam separator z drugiego zdjęcia - nic nie pomógł w odbiorze.

ajdjdj
14-12-2019, 18:36
Ponoć zasilanie do anteny aktywnej (fabrycznej ) idzie z kostki ISO 24 pionowej , pin nr 2 żółty z pomarańczowym paskiem , zasiłkiem go podając +12V z radia (cont Amp) po t zabiegu wszystko funkcjonuje jak powinno. Radio odbiera jak fabryczne i działa RDS.
Dziękuję osobą którzy mieli chęć pomoc mi w temacie. Dziękuję!https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191214/b50a627a10332475cceb9f563a9e9ab4.jpg

sabaciontko
14-12-2019, 20:27
Rozumiem że separator też wpiąłeś czy nie ?

ajdjdj
15-12-2019, 11:32
Rozumiem że separator też wpiąłeś czy nie ?Nie wpiołem , napięcie powędrowało do radia i do anteny,

rzeczka0311
15-12-2019, 11:52
Czyli problem rozwiązany....separator nie potrzebny zupelnie?

sopelos
15-12-2019, 15:34
Czy orientuje się ktoś, czy podobną sztuczkę można zrobić w s-maxie, a jeśli można to jak? W moim chińczyku radio też bardzo słabo zbiera, w sumie mogę słuchać tylko lokalnej stacji, o RMF czy Zet mogę zapomnieć...

PS. Antenę mam w szybie bocznej, do tego płetwa na dachu, ale nie mam pojęcia gdzie wychodzi od niej kabel/wtyczka...

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

ajdjdj
15-12-2019, 17:18
Separator nie jest potrzeby ponieważ wzmacniacz antenowy jest zasilany osobna żyłą. Wpięcie separatora powoduje wysłanie napięcie do żyły środkowej w kablu antenowym co jest błędem. Trzeba zlokalizować we wtyczce 24 pinowej żyłę o kolorze żółtym z pomarańczowym paskiem (pin 2) i tam podać napięcie z żyły radia 12v opisanej jako "antena" antena remonte czy cont remont, różnie to może być opisane ale zasada jest ta sama potrzebne jest napięcie po zapłonie ( aby wzmacniacz antenowy nie był cały czas zasilany ) tylko w momencie włączenia radia

ajdjdj
15-12-2019, 17:21
Znacie jakieś ciekawe aplikacje które warto zainstalować na radiu aby wykorzystać androida w 100%?

sabaciontko
15-12-2019, 18:52
do muzyki - Poweramp

yaris1
15-12-2019, 21:41
Separator nie jest potrzeby ponieważ wzmacniacz antenowy jest zasilany osobna żyłą. Wpięcie separatora powoduje wysłanie napięcie do żyły środkowej w kablu antenowym co jest błędem. Trzeba zlokalizować we wtyczce 24 pinowej żyłę o kolorze żółtym z pomarańczowym paskiem (pin 2) i tam podać napięcie z żyły radia 12v opisanej jako "antena" antena remonte czy cont remont, różnie to może być opisane ale zasada jest ta sama potrzebne jest napięcie po zapłonie ( aby wzmacniacz antenowy nie był cały czas zasilany ) tylko w momencie włączenia radia

Rozumię że chcesz pomóc ale kolega sopelos ma S-Max i jest to inna wtyczka

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176981

Pin 14 sterowanie anteną
lecz nie zawsze i niewiadomo dlaczego to to nie działa domyślam się że nie wszystkie pojazdy miały zamontowany wzmacniacz

rzeczka0311
17-12-2019, 19:30
Trzeba zlokalizować we wtyczce 24 pinowej żyłę o kolorze żółtym z pomarańczowym paskiem (pin 2) i tam podać napięcie z żyły radia 12v
to załatwia nam sprawę zasilania i sygnału anteny i gniazdo antenowe w chińczyku zostaje puste a oryginalne wtyki ant. fakra x2 nie podłączone...?

ajdjdj
17-12-2019, 21:28
to załatwia nam sprawę zasilania i sygnału anteny i gniazdo antenowe w chińczyku zostaje puste a oryginalne wtyki ant. fakra x2 nie podłączone...?To co napisałem dotyczy focus MK3 ,czy ty masz focusa?

rzeczka0311
17-12-2019, 22:03
Nie doczytałem. Ja mam Mondeo MK4 polifta czyli jednak muszę podłączyć separator...

yaris1
17-12-2019, 22:05
Nie doczytałem. Ja mam Mondeo MK4 polifta czyli jednak muszę podłączyć separator...

Ostatni raz piszę potrzebujesz nie separator a wzmacniacz to dwie różne rzeczy

rzeczka0311
17-12-2019, 22:12
Możesz podesłać link do takiego przykładowego wzmacniacza?

yaris1
17-12-2019, 22:25
Możesz podesłać link do takiego przykładowego wzmacniacza?

Proszę
€ 6,41 29%OFF | LEEWA Car Antenna FAKRA AM/FM Radio Signal Amplifier Booster For Audi Volkswagen Aerials Fakra Anteena Booster Parts #CA6140
https://s.click.aliexpress.com/e/F8R2aRio

Użyj tylko jednego wejścia
A tu gdybyś się uparł
€ 6,86 29%OFF | LEEWA 12V Car Radio FM/AM Aerial Antenna Signal Booster Amplifier For Audi Volkswagen FAKRA II Connector Booster #CA6141
https://s.click.aliexpress.com/e/LoD4Rwtw

rzeczka0311
18-12-2019, 09:29
Dzięki, przeszukalem polskie portale aukcyjne i nie ma niestety, tylko na Aliexpress.

ajdjdj
18-12-2019, 09:41
A to jakiś problem z zakupem przez Ali?

aqua
18-12-2019, 09:41
Dzięki, przeszukalem polskie portale aukcyjne i nie ma niestety, tylko na Aliexpress.Takie radia dochodzą w 3-5 dni do domu kurierem wysyłka z Niemiec.O mój pośpiech widzę że chodzi o wzmacniacz też brałem na Ali to w pierwszej połowie stycznia będziesz miał.

rzeczka0311
18-12-2019, 09:50
A to jakiś problem z zakupem przez Ali?
Jedyny problem to czas oczekiwania...Teraz ten okres świąteczny i będę miał trochę czasu żeby sobie zamontować to radio ale najpierw muszę kupić ten wzmacniacz jak się okazuje.

aqua
18-12-2019, 09:56
Cena Polskahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191218/012abeb55708e6b9732635190b6a0b21.jpg

rzeczka0311
18-12-2019, 11:02
Tyle że to że złączem DIN A nie FAKRA

ajdjdj
18-12-2019, 13:00
Są adaptery za 5 zł din- fakra

yaris1
18-12-2019, 13:57
Są adaptery za 5 zł din- fakra

Im więcej łączeń tym gorzej i tak już po samej wymianie radia doszło kilo złomu do samochodu gdzie to pomieścić?

ajdjdj
18-12-2019, 14:46
Masz rację każde dodatkowe połączenie degraduje odbiór ,ale bez przesady nie jesteś wstanie tego usłyszeć.adapter jest tylko przelotka i nie zajmuje dużo miejsca ,jeśli jest problem aby dostać wzmacniacz z fakra to na szybko moim zdaniem jest lepiej skorzystać z adapteru.

rzeczka0311
19-12-2019, 10:24
Zamówiłem ostatecznie z Aliexpress.

Darecki1971
19-12-2019, 16:32
Witam forumowiczów, koledzy chciałbym was ostrzec przed zabawą z radiem ,kiedy się miesza w ustawieniach fabrycznych nie mając o tym pojęcia,wiem o tym na własnym przykładzie, zablokowałem ekran dotykowy,ale korzystając z tego forum trafiłem na kolegę Yaris1, który znalazł dla mnie czas i chęć pomocy za co chciałbym mu podziękować,powiem tak pełen profesjonalizm

robert1405
19-12-2019, 17:13
Witam, potrzebuję zakupić canbus do radia. Czy można coś takiego kupić?

sabaciontko
19-12-2019, 18:07
Czy komuś udało się przypisać klawisz wybieranie głosowe ( gadająca bużka ) w kierownicy Ford Focus MK3 po zainstalowaniu Android Radio? Próbowałem już zmiany w ustawieniach fabrycznych - Sterowanie kierownicy z SWC na Can Key . Nie reaguje na wciśnięcie i naukę jedynie klawisz z bużką , reszta klawiszy działa . Zmieniałem typy Can Bus na inne rodzaje samochodów i zawsze po tym zabiegu , po wciśnięciu klawisza bużka , uruchamia się ten przerazliwie skopany aplet Sync. Chodzi mi głownie o to czy można podpiąć klawisz z bużką np . pod wywoływanie Asystenta Googla.

yaris1
19-12-2019, 19:36
Pracuje nad tym
Masz radio na px5?

sabaciontko
20-12-2019, 06:39
Tak. Isudar px5. Teraz zrobiłem upgrade z androida 8 na 9 modyfikacja Hal9k.

yaris1
20-12-2019, 07:22
W ustawieniach Hall jest opcja zamienienia przycisków spróbuj. Tam jest opcja sprawdzenia kodu przycisku

sabaciontko
20-12-2019, 20:18
Niestety ta opcja zamiany z tym przyciskiem nie działa . Próbowałem wyłączać aplikację Sync z radia i dalej klawisz nie chce się zremapować.

rojass
23-12-2019, 12:29
Czy radia Isudar PX5 z DSP i bez niego różnią się tylko softem czy fizycznie jakiś układ wewnątrz radia się znajduje ?

yaris1
23-12-2019, 14:01
Znajduje się w nim płytka z procesorem dźwięku. Dodatkowy moduł jeśli masz trochę obycia z lutownicą sam możesz dodać.

pawcio98
29-12-2019, 20:46
Witam
mam problem z moim chinczykiem 2din android 8.1. Nie mogę wysłać ekranu z telefonu na wyświetlacz w radio, co w pierwszych dniach użytkowania nie sprawiało zadnego problemu w radio zainstalowana była apka easyconnection,wystarczyło ją uruchomić zeskanować kod qr zainstalować apke na telefonie i działało.
Ale wtedy nie mogłem sterować aplikacjami z wyswietlacza w radio co dyskfalifikowało korzystranie z tego, nie wnikałe pomyslałem ze nie da rady w ten sposób to obsługiwać.

Na youtubie widziałem ze jest mozliwość sterowania z radia i chciałem wrócić do tego bo wydaje mi się to dobry sposób obsługi całości, na telefonie uruchomiona apka android auto wysyłana na ekran w radio pod warunkiem ze daradę tym sterować z poziomu ekranu radia.Teraz za pierona nie mogę tego sparować apka easy connection zaktualizowała się ja też coś mogłem wyłączyć przełączyć i niebardzo mogę to sparować ma ktoś moze jakieś pomysły?

Magik86bmw
08-01-2020, 13:14
Witam, nie wiem czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ale,...:
Otrzymałem na prezent radio 2 DIN Android z aliexpress do mojego forda mondeo 2007 r, radio jest na 100% dobre bo testowane na niezależnym sprzęcie. Po podłączeniu do forda ( dedykowana wtyczka - więc nic nie można było źle podpiąć) radio uruchomiło się, android załadował się, pojawiło się menu główne i wtedy radio się wyłączyło...nie dało się go na nowo włączyć...odpięcie kostki pomagało ale tylko do tego że znów po ok 6 sek się wyłączyło. Ma ktoś jakiś pomysł...?moje oryginalne radio sony działa ale tez ma pewne problemy...np. włącza się w trybie 1h, gubi połączenie z konsola główną przy zegarach.

jarek33
08-01-2020, 13:33
może to być spowodowane słabym akumulatorem
i po prostu moduł je rozłącza

yaris1
08-01-2020, 14:47
Witam, nie wiem czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ale,...:
Otrzymałem na prezent radio 2 DIN Android z aliexpress do mojego forda mondeo 2007 r, radio jest na 100% dobre bo testowane na niezależnym sprzęcie. Po podłączeniu do forda ( dedykowana wtyczka - więc nic nie można było źle podpiąć) radio uruchomiło się, android załadował się, pojawiło się menu główne i wtedy radio się wyłączyło...nie dało się go na nowo włączyć...odpięcie kostki pomagało ale tylko do tego że znów po ok 6 sek się wyłączyło. Ma ktoś jakiś pomysł...?moje oryginalne radio sony działa ale tez ma pewne problemy...np. włącza się w trybie 1h, gubi połączenie z konsola główną przy zegarach.

Wyślij mi zdjęcie z góry radia całej wiązki

Magik86bmw
08-01-2020, 15:26
Wyślij mi zdjęcie z góry radia całej wiązki

Ale jak radio się włącza a po chwili wyłącza to może być problem z podłączeniem?

Bump: Może podłącze radio pod sam aku i zobaczę?

Bump:

yaris1
08-01-2020, 16:05
Używasz canbus podłączony do białej wtyczki więc rozłącz czarną dwupinowa wtyczkę
Czy przypadkiem to radio to nie BOSION z procesorem PX6?

Magik86bmw
08-01-2020, 16:17
mówisz o tej wtyczce z czerwono pomarańczowym kablem?też tak próbowałem. Z radiem dostałem canbusa (taką ksotkę) którą rzeczywiście podpiąłem do białej wtyczki a potem małą wtyczkę do radia. A ford jak ma to rozwiązane?też ma takiego canbusa?bo ja u siebie nie widzę.

https://pl.aliexpress.com/item/4000300214649.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7a0c5c0fh YfU54

yaris1
08-01-2020, 16:29
Tak te dwa kabelki czerwony i pomarańczowy.
Masz mondeo więc dostałeś z radiem canbusa małe prostokątne pudełko musisz je podłączyć do białej wtyczki , a małą wtyczkę rozłączyć.
Jeśli nie pójdzie to wypnij canbusa i połącz ze sobą czerwony i żółty i sprawdź czy radio działa jeśli tak to prawdopodobnie masz zamienione kable czerwony i żółty częsty błąd Chińczyków

Magik86bmw
08-01-2020, 16:34
No sprawdzę,...ale skoro radio się uruchomiło i zgasło..?złe podłączenie może mieć na to wpływ?

yaris1
08-01-2020, 16:50
Najpierw sprawdź później będziemy myśleć o innych opcjach teraz to tylko wróżyć można

Magik86bmw
08-01-2020, 17:02
A które przewody czerwony i żółte połączyć?

yaris1
08-01-2020, 17:07
Wychodzące z wtyczki od radia, pamiętaj odłącz canbus przed podłączeniem. W tej konfiguracji nie może być podłączony

Magik86bmw
08-01-2020, 17:16
To w ogóle jakieś dziwne bo czerwony od kostki od radia wchodzi pinem do kostki z samochodu w puste miejsce

yaris1
08-01-2020, 17:18
Tak i jest dobrze bo mondeo ma ACC po CAN dlatego potrzebny jest canbus.
Jeśli połączysz czerwony i żółty razem to wymuszasz ACC

Magik86bmw
08-01-2020, 17:22
Czyli żółty zostawić w tym pinie co jest a czerwony wyciągnąć i dołączyć do żółtego aby były razem w tym pinie?

yaris1
08-01-2020, 17:36
NIE, zdejmij izolację z tych dwóch i połącz je razem

Magik86bmw
08-01-2020, 17:45
Ok, radio działo działa i się nie wyłącza, tylko co dalej? Da rady jakoś tego cabusa ogarnąć?no i w takiej konfiguracji jak mam je wyłączyć ��

yaris1
08-01-2020, 18:00
Wysłałem ci PM

anusia111982
11-01-2020, 19:31

Tu jest mcu

A tu masz androida

cześć,
dzięki za info, a możesz podesłać instrukcję do instalacji Android 9?
z góry dziękuję :wink:

rzeczka0311
12-01-2020, 11:25
W miejscu 6000cd jest już Bosion 4GB RAM Android 9.0.
90% zadowolenia(sterowanie z kiery, współpraca z C +, navi, YT, kamera cofania itd...
10 % niezadowolenia z jakości dźwięku.
6000CD jak kupiłem forda grało kiepsko ale znalazłem na forum sposób tzn zamiana kabli +/- bo głośniki grały w przeciwfazie. Po tym zabiegu 6000CD grało B.dobrze.
Teraz po wymianie na Bosion gra kiepsko tak jak 6000CD na początku:(
Może zamiana kabli tak jak były pierwotnie obudzi chińczyka...
Miał ktoś taki problem?
A i gdzie wyłączyć zdublowany dźwięk parktronika?

yaris1
12-01-2020, 16:14
NIE wszystkie urządzenia współpracowały z androidem 9 chodzi tu o bluetooth. Musisz mi podać jaki masz . Wejdź w ustawienia fabryczne kod 126 i na pierwszej stronie na górze będziesz miała model bluetooth.

Bump:
Spróbuj ponownie zamienić polaryzację i upewnij się że wtyczki dobrze weszły czasami sam klik nie daje gwarancji dobrego połączenia porządnie je podociskaj.

rzeczka0311
12-01-2020, 16:33
Spróbuje.
Podrzuci ktoś jak wyłączyć dźwięk parktronika w radiu z Androidem?
Kiedyś ktoś pisał ze albo wycinamy buzer z canbusa albo w ustawieniach zmieniamy, ale nie mogę znaleźć:(

yaris1
12-01-2020, 18:13
Spróbuje.
Podrzuci ktoś jak wyłączyć dźwięk parktronika w radiu z Androidem?
Kiedyś ktoś pisał ze albo wycinamy buzer z canbusa albo w ustawieniach zmieniamy, ale nie mogę znaleźć:(

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3079287&postcount=52
Tylko tak w ustawieniach nic nie zrobisz

anusia111982
14-01-2020, 07:48
[QUOTE=yaris1;3212115]NIE wszystkie urządzenia współpracowały z androidem 9 chodzi tu o bluetooth. Musisz mi podać jaki masz . Wejdź w ustawienia fabryczne kod 126 i na pierwszej stronie na górze będziesz miała model bluetooth.

niestety nie mam możliwości wejścia w ustawienia fabryczne,
w MCU UPDATES wyskakuje komunikat brak plików
w AKTUALIZACJI SYSTEMU brak plików

rzeczka0311
14-01-2020, 08:00
Trudno, rozbiorę CANmoduł i wylutuję buzer.
Robił to ktoś ? Jakieś problemy czy w miarę idzie?

yaris1
14-01-2020, 09:30
[QUOTE=yaris1;3212115]NIE wszystkie urządzenia współpracowały z androidem 9 chodzi tu o bluetooth. Musisz mi podać jaki masz . Wejdź w ustawienia fabryczne kod 126 i na pierwszej stronie na górze będziesz miała model bluetooth.

niestety nie mam możliwości wejścia w ustawienia fabryczne,
w MCU UPDATES wyskakuje komunikat brak plików
w AKTUALIZACJI SYSTEMU brak plików

Wejdź do. ustawienia/ samochód (car) / factory settings (126) I tam będą potrzebne informacje na pierwszej stronie

Bump: Trudno, rozbiorę CANmoduł i wylutuję buzer.
Robił to ktoś ? Jakieś problemy czy w miarę idzie?

Wszystko jest łatwe, dasz radę

anusia111982
14-01-2020, 13:55
[QUOTE=anusia111982;3212693]

Wejdź do. ustawienia/ samochód (car) / factory settings (126) I tam będą potrzebne informacje na pierwszej stronie

109733

yaris1
14-01-2020, 18:37
Uh[QUOTE=yaris1;3212721]

109733

INSTALACJE robisz na własne ryzyko
Tu jest instrukcja wraz z liniami do pobrania
Aktualizacja z androida 8 do Androida 9 i tylko dla urządzeń z procesorem PX5

https://drive.google.com/file/d/1YHrSjAL2EPKgyN0UnVXAzco0CY5LGTxg/view?usp=drivesdk

W INSTRUKCJI ZAWARTY JEST LINK DO ANDROIDA 9 ( orginalny isudar)
Możesz też pobrać HTC z tego linku

http://4pda.ru/pages/go/?u=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Fopen%3Fid%3D1b C8OuK3xEcWKPeiwUvvxB7g3g3X2viV1&e=92772781

I bardziej aktualny z oficjalnej strony

Znajduje się też tam nowe MCU .
By pobrać odpowiednie. MCU Musisz spojrzeć na pudełko od radia jeśli model radia to:
NA02 to pobierasz 3.4 02
Jeśli NA07 to pobierasz 3.37 07
Instalacja MCU
SKOPIUJ PLIK dmcu.img na sformatowaną kartę sd fat32 i umieść kartę w slocie kart GPS (Mapy)
I w ustawieniach update MCU
MCU musi być zaktualizowane przed instalacją androida.
Jeśli masz problemy ze zrozumieniem poproś osobę która potrafi operować plikami i poruszać się po recowery.
Powodzenia

GTS23
14-01-2020, 19:26
Sprawa niby prosta, ale nie potrafię ustawić j.polskiego w mapach google, na koncie google ustawiam nasz język, w ustawieniach androida również, ale menu i lektor jest po angielsku.
Tak ma być?

rzeczka0311
14-01-2020, 19:55
Zaktualizuj aplikację Mapy. U mnie po tym zabiegu jest język PL

yaris1
14-01-2020, 20:24
Sprawa niby prosta, ale nie potrafię ustawić j.polskiego w mapach google, na koncie google ustawiam nasz język, w ustawieniach androida również, ale menu i lektor jest po angielsku.
Tak ma być?

Pierwsze w ustawieniach /język
W prawym górnym rogu masz trzy kropki przycisnij wybierz usuń i zaznacz język angielski.
Potem idź do ustawień/ SAMOCHÓD/ Nawigacja / aplikacje nawigacji i wybierz GOOGLE MAPY.
Restart i gotowe

GTS23
14-01-2020, 20:25
rzeczka0311 O tym nie pomyślałem, dzięki za podpowiedź! :) yaris1 dzięki piękne :)

rzeczka0311
14-01-2020, 20:34
Czy miał ktoś taką akcje że czasami słychać trzaski w glosnikach...nawet na wyciszonym radiu. Mam tak po zmianie 6000cd na Androida.

yaris1
14-01-2020, 21:39
Przykręcić masę do obudowy radia pomoże

rzeczka0311
14-01-2020, 21:54
Yaris1 miałeś tak samo? Masę obojętnie z skąd?

yaris1
14-01-2020, 22:12
Yaris1 miałeś tak samo? Masę obojętnie z skąd?

NIE , obojętnie nie bierz z wiązki tylko z jakiejś nakrętki śrubki co jest przykręcana do metalu.
Ja nie miałem ale przyjeżdżali do mnie z tym problemem . Sprawdź czy wtyczka ISO dobrze weszła klik nie oznacza połączenia pamiętaj przejściówki nie są od Forda

rzeczka0311
14-01-2020, 22:29
Właśnie to gniazdo główne w chińczyku budzilo moje wątpliwości, ciężko było je wpiąć /wiadomo-to nie FoMoCo/, ale powtórzyłem to kilka razy i było ok, Dzięki za podpowiedź z tą masą. A swoją drogą to skladaleś te radia gdzieś na linii produkcyjnej w Pekinie?;)znasz wszystkie myki...chylę czoła.
Jeszcze jedna zagadka: strzałki do przewijania utworów na kier. są zamienione tzn.prawa przewija w lewo...ktoś coś? Sory jak było gdzieś w wątku ale przeczytałem ponad 100 stron i nie spotkałem się z tym problemem. Ktoś na YT w komentarzach napisał że pomogła zamiana TypuCan na Skoda&VW w FactorySetings ale u mnie to nie pomaga.

yaris1
15-01-2020, 06:56
Właśnie to gniazdo główne w chińczyku budzilo moje wątpliwości, ciężko było je wpiąć /wiadomo-to nie FoMoCo/, ale powtórzyłem to kilka razy i było ok, Dzięki za podpowiedź z tą masą. A swoją drogą to skladaleś te radia gdzieś na linii produkcyjnej w Pekinie?;)znasz wszystkie myki...chylę czoła.
Jeszcze jedna zagadka: strzałki do przewijania utworów na kier. są zamienione tzn.prawa przewija w lewo...ktoś coś? Sory jak było gdzieś w wątku ale przeczytałem ponad 100 stron i nie spotkałem się z tym problemem. Ktoś na YT w komentarzach napisał że pomogła zamiana TypuCan na Skoda&VW w FactorySetings ale u mnie to nie pomaga.

W ustawieniach can jak wybierzesz mondeo Simple, pokazuje na dole opcję i jest tam opcja KEY może być zaznaczona na SWAP lub NORMAL jeśli jest SWAP zmień na normal , i odwrotnie jak jest normal zmień na SWAP.
To znaczy że sterowanie z kierownicy ci już działa?

rzeczka0311
15-01-2020, 07:24
sterowanie z kierownicy ci już działa?
*
Działało od razu po podłączeniu, bez żadnych kombinacji o dziwo.

Bump:

yaris1
15-01-2020, 08:13
Sorry pomyliłem cię z innym użytkownikom ma problem nie działa mi sterowanie

https://youtu.be/3kSm1l7ITeE

lisek40
15-01-2020, 10:03
Noż ku..rcze dobre. Sorry nie mogłem się powstrzymać :p