Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Radio 2 Din Android

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

dafior01
20-05-2014, 23:43
Koledzy ma ktoś z was jakieś doświadczenia z takim czymś?

AUTORADIO DVD/GPS/NAVI/IPOD/ANDROID 4.1 Player FORD MONDEO/FOCUS/S-MAX

http://www.ebay.pl/itm/AUTORADIO-DVD-GPS-NAVI-IPOD-ANDROID-4-1-Player-FORD-MONDEO-FOCUS-S-MAX-/261398646588?pt=UK_Audio_TV_Electronics_In_Car_Ent ertainment_GPS_In_Car_Audio_Players_PP&hash=item3cdc92cf3c

Wygląda całkiem ok. Android na pokładzie więc bajka pod kątem navi.

Oglądałem na YT filimi od rosjan ale nie tylko i nawet konwers coś z nim gada.

Ciekawe jak z dźwiękiem.

Kiedyś miałem Pioneera 910BT -niby super, ale masakra jest na Win CE

dafior01
23-05-2014, 08:24
Wygląda na to że chyba nikt....

droopsio
23-05-2014, 08:51
do czynienia nie miałem

tylko pytanie - nie lepiej kupić parrota? model Asteroid Smart z tego pamiętam. Wydaje mi się jakość będzie lepsza niż "Chińczyka"...

dafior01
23-05-2014, 14:35
Patrząc na cenę tego parrota oraz znowu ograniczenia co do aplikacji na to urządzenie, to wolność Androida idzie się p.... w krzaki ;-)

I dlatego szukam kogoś (Polaka) który mógłby coś powiedzieć więcej.

Tak jak pisałem - miałem (mam tylko go chce sprzedać) Pioneera 910BT, który super gra, ale jest mało modyfikowany jak dla mnie.

tedi_k
23-05-2014, 16:35
...(mam tylko go chce sprzedać) Pioneera 910BT, który super gra, ale jest mało modyfikowany jak dla mnie.

A czego brakuje temu pionkowi? Zakładałem w samochodzie żonki Pionka 930BT i moim zdaniem ma wszystko co trzeba... Jeśli by się upierać, to nawet dowolny program navi można wrzucić (rosyjscy koledzy jak zwykle są niezawodni w hackowaniu...). Nie wrzucałem, bo standardowa navi pionka moim zdaniem zupełnie spokojnie daje radę.

dafior01
23-05-2014, 17:56
Hmm. Niestety w celach szkoleniowych korzystałem z strony avic411 i widzą tam tam uzyskana nie pozwala na to co mówisz. Natomiast nie miałem żadnej wiedzy od kolegów z Rosji. Możesz podesłać namiar? Być może zmienię zdanie.choćby na priv wyślij. Z ciekawości udało Ci się zrobić żeby był głos z radia A ja ci np automapa chodziła?

Wysłane z mojego Faea F1 przy użyciu Tapatalka

dafior01
23-05-2014, 17:58
Hmm. Niestety w celach szkoleniowych korzystałem z strony avic411 i wiedza tam tam uzyskana nie pozwala na to co mówisz. Natomiast nie miałem żadnej wiedzy od kolegów z Rosji. Możesz podesłać namiar? Być może zmienię zdanie.choćby na priv wyślij. Z ciekawości udało Ci się zrobić żeby był głos z radia a automapa chodziła?

tedi_k
23-05-2014, 18:04
... Z ciekawości udało Ci się zrobić żeby był głos z radia A ja ci np automapa chodziła?
...

Też skorzystałem z Avic411 w celach związanych z mapą:wink:
Jak napisałem - zrezygnowałem z kombinacji z navi, bo fabryczna navi dla żonki jest zupełnie wystarczająca a rosyjskie rozwiązanie jest płatne. Nazywa się 'pioneerus' - coś mi w tej chwili ich stronka nie działa: http://forum.gps-club.ru/index.php?showtopic=23114&page=57

dafior01
30-05-2014, 10:20
Cóż. Rozwiązanie rosyjskie ciekawe, ale niestety też mocno ograniczeniami. Co ciekawe na avic411 pojawiły się mod z elementami zaciągnięte z pioneerus (z kwietnia tego roku). Ale też z problemami niestety.

Te radyjka z androidem do nowość (na Pewno w Polsce) więc trzeba obserwować temat i póki co podpatrywać u Rosjan i innych nacji.

PS. Oprócz ebay to na naszym allegro też już są, ale cena wysoka - około 2400zł. Jak ktoś kupi to zapytać o wrażenia.

Zduniol
11-06-2014, 03:15
Cześć! Kolego ja zakupiłem bezpośrednio w Chinach takie radio z androidem w rozmiarze 2DIN do mojego c maxa. Ogólne wrażenia bardzo dobre. Jedyny mankament to android 2.3 i póki co brak możliwości aktualizacji (albo ja nie umiem tego zrobić) Android 2.3 oznacza że nie wszystkie aplikacje można zainstalować. Ale po kolei. Ekran dotykowy oporowy (!) niestety ale za to o roździelczości 800x480 czyli tyle ile proste tablety. Jakość obrazu bardzo dobra praktycznie pod każdym kątem. Grafika ekranowa jest dobrej jakości. Radio posiada mozliwośc odtwarzania wszystkich mediów chyba we wszystkich formatach a jak ma z czyms problem to zawsze mozna sobie ściągnąć aplikację wraz z kodekami i problem się rozwiązuje ale póki co takiego problemu nie miałem. Nawigacja wraz z dołączoną mapą działa równiez bardzo dobrze, fixa łapie prawie od razu gzyz uruchomienie radia powoduje uruchomienie GPSa w tle który tylko aktywujemy by móc z niego korzystac. Sterowanie radia odbywa się za pomocą przycisków na radiu, lub za pomoca pilota podczerwieni lub fabrycznym sterowaniem z kierownicy gdyz radio ma taką opcje i można sobie samemu skonfigurować jak to sterowanie ma działać. Radio ma takze wbudowany wirtualny dysk pozwalajacy zapisac w wewnętrznej pamięci 20 płyt audio CD. Samo raido odbiera bez zarzutu, nie gubi fali, wszystkie funkcje działają poprawnie. Urządzenie posiada także kilka opcji mi. in dedykowany rejestrator jazdy który takze posiadam. Niestety reklamowany jako HD nijak sie ma do tej jakości jest to tylko 640x480 interpolowane do HD przez co jakość obrazu jest raczej niska jak na dzisiejsze standardy ale w razie "W" jakims tam dowodem w sprawie moze mimo wszystko być. Obraz oczywiście wyswietlany jest na ekranie. Kamerka cofania wiadomo jak działa więc nie opisuję. Jest mozliwość podpięcia dedykowanego tunera DVB t,niestety takowego jeszcze się nie dorobiłem. Posiada takze przeglądarkę internetową. W zestawie miałem mikro router WIFI na usb ale mozna także podpiąć mini modem GSM na usb. Po sparowaniu z internetem mamy np mamy google, aktualną pogodę etc. Aha urządzenie nie ma możliwości instalacji widżetów jak to ma miejsce w smartfonach. Działa to na innej zasadzie. Jakość dzwieku z odtwarzanych źródeł jest wporządku aczkolwiek dźwięk z radia jest jak by troszkę okrojony z niskich tonów ale nie przeszkadza to w niczym. Płyty, mp3 etc pracują normalnie. Oczywiście mamy equalizer więc mozemy dostosować dźwieki do własnych upodobań. Urządzenie posiada gniazdko dwa sloty mikrosd z czego jeden słuzy wyłacznie do aktualizacji systemu, natomiast drugi jest dla map navi i innych mediów (filmy, muzyka etc) Z tyłu cała masa kabli do podpięcia dodatkowego monitora na którym mozemy wysiwetlac np bajke da dzieci, jednoczesnie mając uruchomioną u siebie np nawigację, wzmaczniacz, etc. Można ustawić logo samochodu które powita nas podczas uruchomienia. Jest tez kilka opcji podswietlenia klawiszy, wybór czy radio ma sie uruchamiać wraz z przekręceniem kluczyka czy manualnie naciskając przycisk. Bajerów tu jest od groma. Jest także telefon który parujemy ze smartfonem i rozmawiamy jak przez zestaw głosnomówiący. Cięzko wszystko opisać. W razie pytań służę pomocę. Łatwiej będzie odpowiedzieć na konkretnie zadane pytanie ;) Przepraszam za literówki ale jest noc i piszę w pracy ;) Urządzenie można zakupić w wersji czarnej lub srebrnej a także do nowszych wersji bardziej "obłe" cos takiego jak kolega na samej górze postu linkował.

Bump: Hmm. Niestety w celach szkoleniowych korzystałem z strony avic411 i widzą tam tam uzyskana nie pozwala na to co mówisz. Natomiast nie miałem żadnej wiedzy od kolegów z Rosji. Możesz podesłać namiar? Być może zmienię zdanie.choćby na priv wyślij. Z ciekawości udało Ci się zrobić żeby był głos z radia A ja ci np automapa chodziła?

Kolego, w urządzeniu które opisałem powyzej komunikaty navi odtwarzane są w tle, niezaleznie jakie medium w danym momencie działa (radio, muzyka, film) Mało tego można sobie ustawic głośność dla poszczególnych mediów w tym dla komunikatów.

dafior01
11-06-2014, 08:49
O fajnie. Ja wiesz co zaryzykowałem i poszedłem w to:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-2014-Dual-Core-CPU-Cortex-A9-1-6GHz-Pure-Android-4-2-2-Car/1840936053.html

Właśnie jest gdzieś w drodze. Zobaczymy.

Zastanawiam się trochę jak wykorzystać istniejąc e u mnie rzeczy, np gniazdko USB w schowku, oryginalną antenę GPS czy mikrofon od zestawu głośnomówiącego.

Ale czekam, czekam.

PS. Używasz Automapę, Yanoskika itd?

Zduniol
11-06-2014, 20:29
No też ciekawy sprzęt tylko chyba nie ma obudowy do c maxa :/ Ale android 4 to juz jest super. Yanosika uzywam ale mam terminal, niestety apki nie da się zainstalowac bo za stary android. Aha oryginalna antena GPS nie działa u mnie z tym zestawem. Musiałem podpiąć z zestawu,ale schowałem ja w przednim słupku pod plasikiem. łatwo, prosto a działa tak samo skutecznie ;) Mapy uzywam IGO bo taką dostałem z urządzeniem, i nawet działa dość dobrze.

dafior01
11-06-2014, 20:56
ok, dzięki.

Jeszcze pytanie o tą antenę GPS - nie działa ci oryginalna bo:
nie działa wogóle czy chodzi o wtyczkę?

Bo są adaptery SMA - A na Fakra, takie coś jak na zdjęciu.

acha jeszcze jedno - co to jest u ciebie ten rejestrator jazdy? kamerka USB? jakaś specjalna czy zwykła jak do kompa..

Zduniol
12-06-2014, 16:11
Oryginalna antena GPS nie działa bo nie chce. Wtyczka ta sama, pasuje. Nie wiem dlaczego. Z poprzednim radiem oryginalnym fordowskim łapała fixa. Ale była w zestawie nowa więc jak już pisałem umieściłem ją w słupku i też działa dobrze. Co do kamerki, do mojego urządzenia jest bardzo dużo różnych dedykowanych urządzeń. M.in rejestrator jazdy. Jest to specjalna kamerka przyklejana na przednia szybę która rejestruje to co widzę ja. kamerka jest specjalnym kablem podłączona do urządzenia. Na jego ekranie można na "live" śledzić to co widzi kamerka, lub przeglądać sobie wcześniej nagraną trasę. kamerka uruchamia się automatycznie wraz z radiem. Może także nagrywać dźwięk ale ja akurat mam wyłączony. Sama kamerka nagrywa na microsd którą umieszcza się bezpośrednio w kamerce. I jak wszystkie kamerki, nagrywa w pętli w sekwencjach dwuminutowych. Jak się konczy pamięć to nadpisuje obraz. Jka nie zapomnę to zrobię parę fotek i wrzucę dla potomnych ;) Narazie próbuję nazbierać na dedykowany tuner DVB-t. Wtedy można oryginalnym pilotem z radia sterować telewizją jak w normalnym telewizorze. A zapomniałem dodać, kamerka oczywiście nagrywa w tle, nie muszę pamiętać by ją za każdym razem uruchamiać.

qrczakos
12-06-2014, 16:13
daj znać czy będzie Ci to radio gadać z conversem, jeżeli masz:)

dafior01
12-06-2014, 16:33
Dziwne że z tą oryginalną anteną GPS że nie chce działać. Teoretycznie powinno śmigać - przecież zakres jest ten sam częstotliwości dla GPS. Nie sądzę że np. fordy są zestrojone tylko z Glonasem a tu są zwykłe GPS satki lub na odwrót.

Kamerka do nagrywania - specjalna jest? Hmm. Mam prośbę, może udałoby ci się znaleźć taką na allegro, tak dla porównania. Ja myślałem że to zwykłą USB i że zapis jest w samym radiu a nie w kam.

Ja mam Convers. Zobaczymy czy zagada. Teoretycznie - tak. Ale okaże się.

artbski
18-06-2014, 13:26
O fajnie. Ja wiesz co zaryzykowałem i poszedłem w to:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-2014-Dual-Core-CPU-Cortex-A9-1-6GHz-Pure-Android-4-2-2-Car/1840936053.html

Właśnie jest gdzieś w drodze. Zobaczymy.

dotarł już może sprzęt ? sam jestem zainteresowany tym tematem

dafior01
18-06-2014, 16:29
Dotarł w poniedziałek wieczorem. W sobotę planuje akcję wymiany. Tak się teraz zastanawiam czy mam i na jak zmienić opcję w Configu do do systemu Audio oraz VB.

artbski
18-06-2014, 17:01
jestem ciekaw efektów. ale czy to będzie współpracowało z conversem? oto jest pytanie

thomas198
18-06-2014, 19:51
Dotarł w poniedziałek wieczorem. W sobotę planuje akcję wymiany. Tak się teraz zastanawiam czy mam i na jak zmienić opcję w Configu do do systemu Audio oraz VB.
Jakieś dodatkowe opłaty miałeś z tym związane typu cło VAT.

artbski
22-06-2014, 15:40
i jak radyjko??? :)

dafior01
23-06-2014, 22:29
Radyjko dotarło, ładnie zapakowane, bezpiecznie poprzez kuriera DHL.

Kurier DHL oznacza, że paczka musi przejść clenie i podatek - 580 zł. Liczyłem się z tym.

Wypakowałem, podłączyłem i oczom mym ukazał się śliczny Android. I tak:
- radyjko działa niesamowicie szybko. Pierwsze uruchomienie (lub po restart) trwa około 20 sekund. Po wyłączeniu z guziczka czy wyjęciu kluczyków ze stacyjki, ponowne uruchomienie trwa 2-3 sekundy do uruchomienia stacji radiowej, inne aplikacje stają się w pełni dostępne poniżej 10 sekund.
- aplikacje działają bez zarzutu, GPS łapie od razu - Igo bo ta mapa jest oryginalnie działa ok.
- wyświetlacz bardzo ostry, czytelny nawet w dużym słońcu. Jest pojemnościowy więc dotyk lekki wystarcza.
- dźwięk: w zakresie wysokich i średnich jest poprawnie, natomiast mam wrażenie że ma mało dołów. FX lepiej brzmi. Standardowy Equalizer niewiele pomaga. Zawsze jest ViperFX który potrafi bardzo wiele z dźwiękiem w Android.
- ogólne wykonanie przód, tyłu, guzików, pokręteł - bez zarzutu. Aluminium, ładnie wykonane i spasowane.

Aleeeeee:

Podłączałem w piątek, bo dopiero wtedy miałem czas. I w czasie testów dalszych i konfiguracji, okazało się że Radyjko nie ma ochoty gadać z moim S-max. Albo an odwrót. Niestety, nie tylko mowa o Conversie, ale też guziczki z kierownicy. Mimo, że próbowałem wykonać konfigurację, to radio nie czytało nic z tych guziczków.
Podobnie było z wstecznym biegiem i automatycznym przełączeniem na kamerkę cofania.

Coś było nie tak chyba albo z samym radiem pod kątem CAN, albo z modułem CAN który był na okablowaniu "radio - wtyczka ISO fakra".

Trochę to dziwne, bo np sygnał ACC, który nie szedł z wtyczki iso (puste miejsca), a szedł po CAN, był rozpoznawany poprawnie i radio wiedziało co ma robić.

No i tak, ten Convers jeszcze bym przeżył, ale brak guziczków w kierownicy oraz nie rozpoznawany bieg wsteczny, skłonił mnie jednak do kontaktu z Chińczykiem i umówiliśmy się na zwrot. Sam Chińczyk nie wymyślił czemu to nie działa i chyba dlatego nie opanował. Proponował odesłanie zwykłą pocztą za 78 zł, ale bałem się trochę tego więc poszła też kurierem.

Zatem, paczka dziś odesłana, papiery do CU gotowe o zwrot cła i VAT i pozostanie tylko żal ( i ponad 200 zł w plecy za wysyłkę zwrotną). Bo jednostka naprawdę fajna.

FX, oprócz tego że gada z Convers i nieco lepiej brzmi, jest pierdołką.

Teraz tak się jeszcze zastanawiam, jakie tak naprawdę jest to sterowani guziczków z kierownicy. Gdyby było po CAN, to nie było by pinów w instalacji oryginalnej: SWC (6) i GND (8). A są - sprawdziłem.....
Z drugiej strony jak jednak jest po CAN, to na jaką cholerę jest ten adapter CAN po drodze. Bo to idzie z auta CAN + i CAN-, idzie do tego adaptera, i przez niego dopiero do radia na wejścia RX i TX (przy czym TX w tej wiązce jest w powietrzu - a przez nią pewnie mógłby Convers zwrotnie coś dostawa). Nie wiem sam .... Gdybym miał tylko więcej czasu .... a tu wypadły mi dziwne historie z dziećmi i ciężkie dni z małżonką ;-(

No i tak właśnie. Teraz czekam na potwierdzenie odbioru, zwrot kasy od Aliexpress i wycieczka do Katowic do UC po zwrot.

Ale jak to załatwię, to podejdę jeszcze raz walkę. Tylko na spokojniej i pod model który co najmniej pokazany jest że działa w Monedo czyli w Smax też. Przynajmniej bracia rosjanie to testowali.
Najgorsze jest to że go widziałem, miałem namiar gdzie - ale się połasiłem bo to co ja znalazłem miało Andka 4.2.2 a tamto 4.1.1 ....

Cóż..... Na chwilę obecną koniec przygód. Ale to nie ostatnie słowo.

PS. Tak przypadkiem zauważyłem że jest dziś już ponad 1 100 odwiedzin tego wątku. Chyba nie tylko ja szukam ucieczki od FX czy NX .... śmiało koledzy próbujcie też. Któremuś z nas się w końcu uda ścieżkę przetrzeć. Szkoda że nie mówię po rosyjsku, tam sporo tego idzie, ale nie umiem szukać w RU.

krysiek
24-06-2014, 17:24
Przecierasz szlaki :)
Gdyby nie fabryczna nawigacja to sam bym o tym myślał :)

Co do rosyjskich stronek to polecam tłumacza googla. Swojego czasu czytałem tak fora z telefonami :)

Bobekk3000
27-06-2014, 13:15
Mnie chodzi po głowie ten model http://www.aliexpress.com/item/Capacitive-Screen-Android-Car-DVD-GPS-With-3g-WIFI-USB-Ipod-Bluetooth-TV-Radio-for-Ford/863874953.html
Mam S-Maxa 2008 z conversem+. Radio jest to czarne firmy Sony. Nie mam fabrycznego zestawu głośnomówiącego.
Gdybym miał pewność że, wszystko będzie działać to bo go zamówił a tak to się waham. Z tego co widzę to TV w nim tylko analogowe.
Szkoda, że wcześniej nie znalazłem tych radyjek na androidzie bo raz że, na aliexpress czasem coś kupuję, a dwa, wczoraj kupiłem na allegro zestaw głośnomówiący Parrot Minikit Neo. Ewentualnie mogę go nierozpakować i odesłać z powrotem do sprzedawcy. Wtedy jedyne koszty jakie bym poniósł to koszty przesyłki. Bo dwa zestawy głośnomówiące w aucie nie są Mi raczej potrzebne.

jaskierster
29-06-2014, 18:57
śledzę wątek z zapałem gdyż sam napalam się na radio z Andkiem, niestety ja mam ford premium sound srystem i czeka mnie grubsza operacja jak obejść wzmacniacz

zak00
01-07-2014, 11:20
Ja do mojego focusa mk2 2006 obserwuje to :

http://www.aliexpress.com/item/Pure-Android-4-2-2-Ford-Transit-focus-c-max-Fiesta-Fusion-galsxy-kuga-2din-car/1853716067.html

Ale chińczyk nie jest mi w stanie potwierdzić czy sterownie z kierownicy będzie działać:(
Po mimo że w opisie jest że można zamówić opcję z CAN

dafior01
01-07-2014, 14:09
Ale chińczyk nie jest mi w stanie potwierdzić czy sterownie z kierownicy będzie działać
Po mimo że w opisie jest że można zamówić opcję z CAN

I tu jest właśnie pewien problem. Czy potrzebujemy jakiś CAN adapter czy też nie.

Bo we wtyczce, przynajmniej w moim SMax, nadal jest dostępny pin SWC, który to raczej jest analogowym sterowaniem (rezystancja). Ale też we wtyczce są CAN piny. No i nie wiem czy to SWC to jest tylko puste czy coś po nim idzie.

Radio jest opisane że ma w sobie CAN - więc jeśli to SWC analogowe kierownicy działa, to, to ten adapter jest potrzebny żeby przerobić analog w CAN i do radio.

Jeśli SWC pin jest ale "pusty" lub nie byłoby go wcale w FAKRA, to trzeba przyjąć że nie jest żaden adapter potrzebny i wszystko po CAN będzie dekodowane.

Może ktoś wie jakie tos terowanie jest w końcu? Analogowe (rezystancje) czy cyfrowe po CAN.

Kolego ZAK00, popatrz na swoją wtyczkę która idzie do radia. Masz pin SWC i piny CAN? Jak oba to masz dylemat podobnie jak ja.... a nie mam teraz czasu żeby wyjąć radio i popatrzeć co się dzieje na tym SWC.

tedi_k
01-07-2014, 17:07
Koledzy - po kolei. Zrobił się totalny "bigos" czyli pomieszano wszystko ze wszystkim...

STEROWANIE Z KIEROWNICY - w Fordzie używane jest sterowanie rezystancyjne (analogowe), podłączone 2 przewodami: B-6 Remote control+ i B-8 Remote control-. Sygnały z tego sterowania analogowego na szynę CAN wysyła rodio - oczywiście jak to jest radio fordowskie... Czyli radio jest nadajnikiem sterowania z kierownicy na szynę CAN a nie odbiornikiem tych sygnałów z CAN...

SVC - jest to analogowy sygnał impulsów prędkości, służący do realizacji funkcji AVC (podwyższania głośności radia wraz ze wzrostem prędkości jazdy). Sygnał SVC może nie być obecny albo wykorzystywany, bo informacja o prędkości dostępna jest na szynie CAN i wszystkie współczesne radia Ford z szyny CAN biorą info o prędkości...

CAN - (MM-CAN albo MS-CAN w zależności od rodziny samochodów) - szyna komunikacyjna praktycznie niezbędna do poprawnego działania radia w samochodach Ford. W quadlocku nie ma obecnie sygnałów o włączeniu zapłonu, wrzuceniu wstecznego oraz jasności podświetlenia. Informacje te dostępne są tylko na szynie CAN. W związku z tym aby radio mogło się automatycznie załączać i wyłączać wraz zapłonem oraz regulować jasność podświetlenia, musi mieć jakiś "adapter CAN", który wypracuje te sygnały. Oczywiście alternatywnie można urządzić "druciarstwo" i dostarczyć napięcie "po zapłonie" oraz sygnał wstecznego (jeśli potrzebny) skądziś... Gorzej z sygnałem regulacji jasności podświetlenia - nie ma skąd wziąć... W uproszczeniu robią to biorąc sygnał zapalenia świateł.

dafior01
01-07-2014, 18:15
To jeszcze raz. Co przychodzi z guzików z kierownicy. Czy sygnał co wchodzi w radio (nie istotne czy ford czy nie) to analogowy sygnał? Mowa o SWC (steering wheel control) A nie o SVC którego nie ma we wtyczce fakra no realizuje to CAN

tedi_k
01-07-2014, 20:33
Odpowiedziałem - w konektorze "B" quadlocka na pinach 6 i 8 jest sygnał analogowy rezystancyjny sterowania z kierownicy.
Przy okazji - o złączu radiowym Forda zdecydowanie częściej mówi quadlock niż fakra...
http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=Quadlock_Stereo_Connector_-_Sony_DAB_/_USB

zak00
04-07-2014, 07:49
Android car pc np. ten:
http://www.aliexpress.com/item/7-inch-Android-4-1-Capacitive-Screen-Nissan-juke-qashqai-almera-x-trail-pathfinder-note-X/1932892271.html

ma kabelki KEY1 i KEY2 czy wystarczy że je zlutuję z pinem 6 i 8 w konektorze B czy też muszę kupić jeszcze to:

http://www.halfords.com/sat-nav-audio/car-audio/stereo-fitting-accessories/autoleads-pc99-x50-ford-stalk-adaptor

Pozdrawiam

tedi_k
04-07-2014, 09:10
Takie pytania to chyba raczej do sprzedawcy... "Chińczyków" wyglądających identycznie a różniących się tym co w środku jest na prawdę pod dostatkiem...

dafior01
04-07-2014, 11:18
No właśnie tu jest myk. Z tego co tu dyskutujemy, to już wiemy że SWC jest nadal używane w Fordach.

A myk jest tu, że nie wiem czy te drabinki rezystorowe są we wszystkich autach takie same, tj jakie idzie na nie napięcie (które dopiero jest zbijane przez poszczególny opornik). W Fordach pewnie jest taka drabinka wszędzie. W innych? Nie wiem. Radio moje pewnie pracowało na referencyjnym 5V.

Na tym radyjku które miałem, miałem luźny przewód od strony radia z etykietką "KEY2-5V". Ale jak patrze na to zdjęcie (bo porobiłem ich trochę na zaś), to ten przewód został rozcięty. Tj. to co miałoby iść z kierownicy w radio, to idzie na Adapter. I już nie wraca na radio przez KEY2-5V. A adapter usiłuje tłumaczyć to na CAN, czego już radio nie rozumie.

I teraz się wszytko układa. Radio ma własną obsługę SWC przez KEY1/2, tylko trzeba go nauczyć co dany guzik (zwarty opornik) oznacza dla OS.

Więc chyba gdybym połączył ten KEY2 (to co ktoś rozciął) i odpiął się od adaptera, to sterowanie kierownicy by działało.

Kurde, szkoda że teraz nam to wyszło. Można by tak to sprawdzić.

Pomijając fakt że chińscy sprzedawcy, nie wiedzą co sprzedają.... Swojego starałem się podpytać, ale nie maił pojęcia.

Bump: Sterowanie radia odbywa się za pomocą przycisków na radiu, lub za pomoca pilota podczerwieni lub fabrycznym sterowaniem z kierownicy gdyz radio ma taką opcje i można sobie samemu skonfigurować jak to sterowanie ma działać.

Kolego Zduniol, jak masz to w C-max ze sterowaniem z kierownicy? Działa? Masz jakiś adapter do tego, czy porostu wtyczka i użyte przewody KEY. Uczyłeś radia co jaki guzik robi? Jeśli to możliwe -wiem - kłopotliwe - mógłbyś zaglądnąć w bebeszki?

C-max może to nie to samo elektrycznie, co S-Max - ale wiemy że tu i tu jest analogowe sterowanie.

Dzieki

PS. Miałem C-max i bardzo go dobrze wspominam.

tedi_k
04-07-2014, 12:00
Napięcie podawane na tę drabinkę rezystorową nie ma znaczenia - oba końce drabinki wpięte są do radia. Nominały oporności na poszczególnych klawiszach także są znane - czyli czy Chińczycy "nauczyli" radio funkcji realizowanych dla poszczególnych rezystancji czy też jest funkcja "przypisywania" poszczególnych funkcji radia do klawiszy (do rezystancji) musisz się dowiedzieć z instrukcji radia.
Rezystancje są w Fordzie zestandaryzowane - inaczej radia nie dało by się przełożyć z samochodu do samochodu - a da się...

zak00
07-07-2014, 13:54
Witam
Nominały oporności na poszczególnych klawiszach także są znane - czyli czy Chińczycy "nauczyli" radio funkcji realizowanych dla poszczególnych rezystancji czy też jest funkcja "przypisywania" poszczególnych funkcji radia do klawiszy (do rezystancji) musisz się dowiedzieć z instrukcji radia.
Rezystancje są w Fordzie zestandaryzowane - inaczej radia nie dało by się przełożyć z samochodu do samochodu - a da się...

Link do instrukcji Andriod car pc:

http://betopseller.com/img/dvd/new-android-manual.pdf

Strona 11 i 12 funkcje każdego przycisku Streering wheel control można przypisać dowolnie.

dafior01
07-07-2014, 15:32
Ten punkt:

2.2 General
2.2.1 Steering Wheel:
Users could set the steering wheel according to hint.
Note: Steering wheel interface is special for cars with buttons, but some cars’ steering button are not able for study but by “can”, such as Ford MONDEO

Patrząc na to jo już nie wiem sam. Adapter potrzebny czy nie potrzebny. Niby radio umie rezystancje rozpoznać (i przypisać), ale napisane że Forda Mondeo nie umie ... i trzeba "can" ...

tedi_k
07-07-2014, 18:48
Wierz Chińczykom a nie mnie - na pewno daleko zajedziesz...
Na obrazku masz właściwy kawałek oryginalnych schematów Forda Mondeo MK4/S-max odnośnie sterowania z kierownicy dla radia. Zobacz co widzisz... 8)
Adapter CAN potrzebny jest do dekodowania sygnałów zapłonu, regulacji podświetlenia, biegu wstecznego itp. Do sterowania z kierownicy nie.

zomer1
11-07-2014, 10:10
Witam,
niedawno przyszło do mnie radio z androidem 4.2.2.
Działa u mnie sterowanie przy kierownicy i kamera cofania.
Tutaj filmik jak to chodzi u mnie w focusie http://youtu.be/5sVp-GrrxX8
Jakby ktoś chciał to mam jeszcze jedno takie na sprzedaż :)

golum
11-07-2014, 10:25
Witam,

Ja kupiłem mniej niż rok temu bezpośrednio od http://www.szkanor.com/en/
i super zadowolony, wszystko działa tak jak powinno.

Wkońcu samochód zyskał nowe znaczenie ;-)

siebek
11-07-2014, 16:24
zomer1
Muszę przyznać, że bardzo fajnie to działa. Zamawiałeś z Aliexpress?

zomer1
11-07-2014, 16:55
Tak z aliexpress, a wracając do problemu dafior01, to u mnie było tak, że po podpięciu radia działała kamera cofania a nie działało sterowanie z kierownicy. Po obejrzeniu kabelków zauważyłem, że z pinu 6 connector B wychodzą 2 kabelki brązowy i fioletowy. Fioletowy idzie na moduł can bus, a brązowy jest rozciety, wiec polaczylem brązowy kabelek i sterowanie kierownicy działa :)
Na zdjęciu dafior01 zaznaczyłem ten kabelek

http://images63.fotosik.pl/1159/51665a084e04b793med.jpg

marcus.pl
11-07-2014, 22:18
izomer, a działa RDS ?? jaka jakość dźwięku w porównaniu z oryginalnym radiem ??
czy w zestawie jest kabel do iPhona ??
w jakiej cenie chcesz sprzedać 2 zestaw ??

pozdrawiam

zomer1
11-07-2014, 23:26
Tak rds działa, lecz nie wyświetla się na zegarach jeśli o to ci chodzi. Jakość dźwięku jest lepsza niż na oryginalnym radiu, ale wiadomo na fabrycznych głośnikach szału nie ma. Można ściągnąć aplikacje do muzyki z dobrym equalizerem. Nie ma kabla do iphona. Jest na giełdzie 2 zestaw. 2000zl

libekgz
12-07-2014, 07:31
Na jesień planuję zakup takiego chińczyka ale zastanawiam się pomiędzy Windows CE a Androidem. Android po jakimś czasie użytkowania też czasem zaczyna się przymulać. Pytanie dla ściągających z Chin - Czy zawsze trzeba płacić podatek i cło czy też może ktoś wysłać jako prezent itp. ?

zomer1
12-07-2014, 10:55
przy wysyłce kurierem raczej jest niemożliwe żeby przeszło bez podatku nawet jako prezent, gdyż zawsze sprawdzają paczki... a zwykłą pocztą nikt tego nie wyśle, więc podatki trzeba zapłacić :P
Radia z Win CE są zazwyczaj z ekranem oporowym a nie pojemnościowym jak z androidem, a to duża różnica w użytkowaniu.

libekgz
12-07-2014, 16:22
Ostatnio znalazłem Win CE z pojemnościowym. Trochę się boję, że Android będzie się wieszać, ciąć, będzie mieć problemy z kompatybilnością itp.
Swoją drogą jaki jest koszt cła? Jeżeli chodzi o podatek to tylko VAT 23%?

zomer1
12-07-2014, 16:57
Ja płaciłem około 33% podatku więc wychodzi na to że cło jest 10%. U mnie nie ma żadnego problemu z androidem, wszystko śmiga jak należy. Poza tym Win CE to już troche przestarzały system, wszystkie najnowsze aplikacje wychodzą na androida. Automapa też już nie ma wsparcia na Win CE... (chociaż widziałem że ludzie kombinują i wgrywają najnowsze mapy na Win)

libekgz
13-07-2014, 00:31
Ok, przekonałeś mnie! Jesienią radio z Andkiem :D

_MarSs_
23-07-2014, 21:53
Dopiszę swoje doświadczenia z chińskim andkiem.
Kupiłem z aliexpress 1100zł dla Chińczyka, 250 dla DHL i 510 dla państwa polskiego.

Radio ma tylko Androida 4.2, dwurdzeniowy procesor 1 Ghz, 1GB RAM i 8GB flash oraz jeden slot na karty SD do 32GB i 3 porty USB. ekran pojemnościowy.
Działa modem Huawei 3G oraz WiFi.
Generalnie system bardzo sprawny, kamera cofania ma priorytet przed wszystkim i włącza się max po 3 sekundach od odpalenia silnika.

Nawigacja łapie fix do 40 sekund. Bez problemów działa Automapa, iGO oraz Yanosik!
Z dobrych plików FLAC gra bardzo dobrze na fabrycznych głośnikach, a po wymianie na Hertz jeszcze lepiej.
Wszystko działa jak powinno, sterowanie z kierownicy OK, wyświetlanie na zegary - tylko częstotliwość odbioru radia.

Z minusów wymienię dość głośny szum wentylatora w radiu (słychać gdy silnik jest zgaszony i jest przerwa w muzyce) oraz słabą czułość wbudowanego mikrofonu do bluetooth (to rozwiązałem dorabiając sobie wejście na zewnętrzny mikrofon - zastosowałem taki z zepsutego dyktafonu i zbiera o niebo lepiej). Słaba jest aplikacja radia, bo niby ma RDS, ale bardzo małą czcionką i słabo widać. Działa AF, TA i PTY. Głośność może się zmieniać wraz z prędkością, jasność się zmienia wraz z regulacją zegarów oraz można dodatkowo wygasić ekran.

Z zakupu jestem bardzo zadowolony. Każdy kto jedzie ze mną pierwszy raz jest w szoku gdy zapuszczę kilka teledysków w HD z dźwiękiem 48kHz/24bit.

Jak macie pytania to zapraszam.

dafior01
23-07-2014, 21:58
Masz jakiś link do tego co kupiłeś? Możesz jakieś fotki zrobić i wstawić?

Co masz na myśli "wyświetlanie na zegary - tylko częstotliwość odbioru radia" ?

Dzięki z góry za informację

libekgz
24-07-2014, 00:12
Nie zaczyna zamulać po jakimś czasie użytkowania jak to Android? Ile zajmuje włączenie od uruchomienia silnika?

_MarSs_
24-07-2014, 14:56
Tego sprzedawcy już nie widać, bo to było prawie pół roku temu - czyli pewnie z gwarancji nici, ale jest chyba takie samo na ebay: http://www.ebay.com/itm/Pure-Android-4-1-Capacitive-Ford-Focus-Mondeo-3G-WIFI-GPS-Car-DVD-Player-Radio-/181419140369?pt=Car_Audio_Video&hash=item2a3d6c6511&vxp=mtr

Co do wyświetlania, to chodzi o to, że to radio ma dwukierunkową komunikację po szynie CAN i z jednej strony działa sterowanie radiem poprzez przyciski na kierownicy, a jednocześnie radio wysyła do samochodu informacje tekstowe, które są wyświetlane na zegarach (tam gdzie komputer pokładowy pokazuje spalanie itp) niestety radio wysyła tylko częstotliwość aktualnej stacji radiowej (np.: 107,50MHz lub 91,00MHz), a nie wyświetla danych z RDS, nazw plików mp3, ani niczego innego.

System jak na razie mi nie zamulił, pomimo, że mam kilkanaście aplikacji (pogodę, poweramp, mycar, totalcmd, antutu, opera, gmail, googlemaps, Yanosik, Automapa, gpstest, wifianalizer, speedtest, i kilka gierek).

Po przekręceniu kluczyka pojakichś 3 sekundach gra radio (jeśli ostatnio grało) potem 10 sekund wisi logo Ford, potem 15 sekund logo android, potem jest pulpit ale jeszcze 5 sekund się ładuje i już jest gotowe do interakcji. Kolejne 40 sekund łapie fix gps i aktualizuje godzinę i datę.

libekgz
24-07-2014, 15:07
Ze względu na czas i możliwość zamulania waham się pomiędzy Android i Windows CE

siebek
24-07-2014, 15:19
Ja bym się nie bał zamulenia androida. To już nie te czasy, kiedy po 3 miesiącach trzeba było robić hard reset. Zresztą to tak jak z Windowsem. W czasach Win 98 albo XP, obowiązkowo reinstalowałem system co pół roku. Teraz od dwóch lat mam Win 7 i nie czuję żadnego zamulenia.

Poza tym na androidzie możesz dodatkowo zainstalować np. Yanosika.

_MarSs_
24-07-2014, 16:21
Moim zdamiem między Androidem a WinCE jest przepaść na korzyść androida.
Te na Windows mają bardzo mierne parametry i całe życie jesteś przywiązany do tego co dał producent, a na Andku możesz sobie dostosować wszystko jak chcesz.

libekgz
24-07-2014, 16:47
Wiem jak pracuje Android, na obronę pracy pisałem aplikację na Andka :D Znam też strukturę tego systemu. Tworzy on pliki wymiany oraz pliki tymczasowe i one z czasem zwiększają rozmiar. Poza tym system zaczyna przymulać. Znam to z autopsji. Co do bycia przywiązanym do tego co dał producent mi nie przeszkadza. Oczywiście nie mówię nie Androidowi, jedynie rozmyślam nad opcjami.

Po przekręceniu kluczyka pojakichś 3 sekundach gra radio (jeśli ostatnio grało) potem 10 sekund wisi logo Ford, potem 15 sekund logo android, potem jest pulpit ale jeszcze 5 sekund się ładuje i już jest gotowe do interakcji. Kolejne 40 sekund łapie fix gps i aktualizuje godzinę i datę.
Czyli radio startuje po 3 sek i gra cały czas podczas uruchamiania reszty?

_MarSs_
24-07-2014, 21:44
Jeśli przed wyłączeniem grało radio, to gra praktycznie od razu po odpaleniu silnika - podałem 3 sekundy ale nie mierzyłem, jednak moment ciszy jest. Jak już gra, to gra cały czas bez żadnych przerw przez cały proces uruchamiania. W tym czasie można już regulować głośność i chyba zmienić stację, ale musiałbym jutro sprawdzić, bo nie jestem pewien.

libekgz
25-07-2014, 09:11
Jakbyś miał możliwość nagrania krótkiego video jak Tobie śmiga to radio i jak się uruchamia po przekręceniu kluczyka to będę bardzo wdzięczny :)

_MarSs_
29-07-2014, 16:35
Nakręciłem coś na szybko telefonem, więc szału nie ma, ale można się zorientować co i jak.
http://youtu.be/a1NiJPKD6JA

zak00
03-08-2014, 04:23
Działa modem Huawei 3G oraz WiFi.
.

a jaki konkretnie model bo ja podłączam huawei e3131 z kartą aero2 i niby go detektuje ale APN nie mogę dodać:(
Pozdrawiam

_MarSs_
04-08-2014, 15:25
Mam E173 z Plusa, ale próbowałem E169 i też działał.
Wcześniej sprawdzałem kilka tych nowszych "czterocyfrowych" i żaden nie dał się uruchomić.
Musisz poszukać jakiś "trzycyfrowy" i powinien zadziałać.

Inna sprawa, że w schowku jet trochę słaby zasięg, bo wiadomo poduszka, belka wzmocnienia, podgrzewana szyba, więc kombinuję z anteną zewnętrzną ale nie znalazłem jeszcze nic ciekawego.

libekgz
05-08-2014, 22:24
Nakręciłem coś na szybko telefonem, więc szału nie ma, ale można się zorientować co i jak.
http://youtu.be/a1NiJPKD6JA
Dzięki serdeczne! Filmik naprawdę zacny :) Jedynym minusem jest zmiana stacji z poziomu kierownicy ale z tego co wiem jest aplikacja ustawiająca przyciski jak chcemy :)

d64
08-09-2014, 20:45
Witam,

Pytanie, skoro koledzy testowali już jakieś radia na Androidzie (producent, model), które polecicie do FF2 (2005-2008):

Po z mnogością funkcji jakie oferuje system android, interesują mnie szczególnie poprawnie działające funkcje z naciskiem na działanie hardware'u:

- jakość dźwięku, jak oceniacie w stosunku do standardowego radia SONY montowanego w fordach ?
- Navi
- Sterowanie z kierownicy
- SVC
- System głośnomówiący (zbiera dobrze, bez pogłosu)
- WiFi
- jakość dźwięku

generalnie +-

Dziękuję i pozdrawiam.

zomer1
09-09-2014, 08:54
Ja mam wprawdzie foke po lifcie więc radio troche inne,
mój model to FOD-7608GDA
-jakość dźwięku (wcześniej miałem zwykłe CD6000, nie sony), na standardowych głośnikach nie zauważyłem więcej różnicy, lecz na pewno jest więcej możliwości ustawień (rozbudowany equalizer)
-Navi działa b. dobrze GPS łapie praktycznie od razu po włączeniu (działam na automapie)
-sterowanie przy kierownicy działa i można przypisać różne funkcje do każdego przycisku
-SVC? chodzi o speed volume control? nie wiem nawet czy mam taką funkcje :P
-system głośnomówiący działa dobrze.
-wifi też...

zdroyek
09-09-2014, 11:13
Testował ktoś takie radyjka w Galaxy MK2? Mozecie podrzucić opionie - model ?

d64
11-09-2014, 10:03
Witam,

Wczoraj zadałem kilka pytań do sprzedawcy z aliexpress.com odnośnie takiego cuda:

http://www.aliexpress.com/item/Android-Car-DVD-for-Focus-Fusion-C-max-Auotradio-GPS-Navi-with-Cortex-A9-Dual-Core/2026364174.html

Czekam na odpowiedz, gdy ją uzyskam podzielę się tą informacją, może ktoś skorzysta.

Pozdrawiam.

_MarSs_
21-09-2014, 19:32
Moje radio ma interfejs podobny do tego z linka, ale jakby trochę starszy firmware.
GPS bezproblemowy (dla mnie najważniejsze).
Jakość dźwięku moim zdaniem i moich pasażerów jest lepsza (fordowskie 6000 grało płasko jak "łazienkowe").
SVC nawet przy poziomie niski za bardzo podgłośniało, więc wyłączyłem (de facto fumkcja ta używa prędkości z GPS a nie z CAN, co ma tą "zaletę" że radio ma zawsze aktualną pozycję, więc po włączeniu apki do nawigacji już wie gdzie jest).
WiFi normalnie, ale bez szału jeśli chodzi o zasięg.
Współpraca z ELM327 bardzo dobra, szybko odświeża parametry, ale nie da się skasować błędów z poziomu Torque.
Mikrofon u mnie był tylko wbudowany i miał trochę za słabą czułość, ale dołożyłem sobie wejście na zewnętrzny i podłączyłem jakiś stary od dyktafonu i teraz jest super!
Obecnie dużo jeżdżę na GoogleMaps i jestem mega zadowolony, bo omijam wszystkie korki :-))
Radio działa bezproblemowo ponad pół roku i mam nadzieję, że tak zostanie.

A-ha i podlutowałem odcinek 12 cm przewodu do modemu i teraz mam wreszcie dobry zasięg GSM nawet w schowku.

Minusy:
- radio wpisuje mi błąd do komputera samochodu (coś o utraconej komunikacji z zestawem audio);
- wypadł mi taki element ozdobny ze środka prawego pokrętła i chyba się zgubił;
- słychać wentylator radia przy zgaszonym silniku (można go wyłączyć w menu, ale obawiam się o żywotność radia bez chłodzenia).

maciek8791
23-09-2014, 22:21
Obecnie dużo jeżdżę na GoogleMaps i jestem mega zadowolony, bo omijam wszystkie korki :-))

To jest największa zaleta tych systemów na androidzie. Naprawdę poważnie bym się zastanawiał nad tym zamiast fabrycznej navi. Dodaj do tego obsługę email na przykład. Dla mnie w pracy po prostu bajka...

http://www.ebay.de/itm/Autoradio-Android-Naviceiver-Moniceiver-4-1-A9-1080P-WIFI-GPS-Navi-Ford-Mondeo-/271554796482?pt=CE_Auto_Hi_Fi_Autoradios&hash=item3f39ed5bc2

Baumi
10-10-2014, 21:09
Dziś zamontowałem nowe radio i okazuje się, że jest to samo o które autor tematu pytał w pierwszym poście - dokladnie ten sam sprzedawca i to samo radio. Kilka dni będę testował, a później opiszę moje wrażenia :)

Od razu tylko napiszę, że miło mnie zaskoczyło wsparcie dla Conversa+ - radio wyswietla jedynie czestotliwosci (plyty nie probowalem jeszcze), natomiast ladnie przechodzi pomiedzy radio / cd oraz aux (tu mam wpieta kamerke dvr).

Pelna relacja za kilka dni :)

Jasob
23-10-2014, 16:48
Pelna relacja za kilka dni :)

Czekamy z niecierpliwością.

Pozdrawiam

Szczyglaty
24-10-2014, 14:15
Panowie

W moim Smax 2006 mam poniższe radio:
http://www.radio-adapter.eu/blog/wp-content/uploads/2013/03/SMaxradiojpg.jpg
Czy któreś z tych 2 dinowych stacji z androidem podejdzie plug & play:
Kostka w zestawie podejdzie;
Panel radia jest w prostokącie - z tego co widziałem większość stacji jest owalna..

Znalazłem tylko takie coś ale słaby ten sprzęt to samo co było opisane na pierwszej stronie tematu. Nie ma czegos nowszego? http://www.happyshoppinglife.com/android-car-dvd-player-for-ford-smax-20062009-gps-wifi-3g-p-1540.html

Szczyglaty
24-10-2014, 17:13
Ok znalazłem nowy taki sam sprzęt ;-)
http://m.aliexpress.com/item-desc/2053967186.html

Miał ktoś okazję testować?

Baumi
25-10-2014, 21:21
Czekamy z niecierpliwością.

Pozdrawiam

Nie zapomniałem, ale mam z radiem problem, wiec dopiero po jego rozwiązaniu zdam relację. Nie wiem czy czasem nie będę musiał go odesłać :/

tedi_k
25-10-2014, 21:31
...mam z radiem problem, wiec dopiero po jego rozwiązaniu zdam relację. Nie wiem czy czasem nie będę musiał go odesłać :/

Standard. Chyba każdy musi mieć ze 2 "chińczyków" i odesłać ich aby zrozumieć, że albo "fabryka" albo sensowna firma typu Pioneer Avic, Kenwood czy JVC...

Szczyglaty
26-10-2014, 07:38
Ja zamawiam tego chińczyka co wyżej podałem.
Na allegro takie samo jest za 2099 PLN.

Baumi co za problem z tym radyjkiem?

Baumi
26-10-2014, 21:34
Standard. Chyba każdy musi mieć ze 2 "chińczyków" i odesłać ich aby zrozumieć, że albo "fabryka" albo sensowna firma typu Pioneer Avic, Kenwood czy JVC...

Sensowne firmy niestety nie sa w stanie obecnie zaoferowac tego co Chinczycy... Mogę wylozyc wiecej na racjonalna firmę, ale chciałbym, żeby sprzet oferował podobne funkcjonalnosci a tak niestety na razie nie jest.

Baumi co za problem z tym radyjkiem?

W sumie 2 problemy, z czego jeden już rozwiązałem. Pierwszy to niemożność nawiązania połączenia 3G. Używałem do tego celu dwóch różnych modemów 3G (nówka sztuka, działające). Rozwiązanie znalazłem w tym tutaj temacie (!). Ktoś miał podobny problem, wiec napisałem do goscia i okazuje sie, ze zmiana modemu na starszy model pomogla (klik (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2250430&postcount=61)). Okazuje, sie, ze nie wszystkie modemy (szczegolnie nowsze) są wspierane przez urzadzenie, jednak takiej informacji nie bylem w stanie znalezc w manualu czy nawet uzyskac od sprzedawcy.

Drugi problem jest nieco powazniejszy - radyjko nie widzi satelit (nie mowie juz nawet o fix'ie). W aucie mam takze dzialajacy GPS tracker. wymienilem anteny i GPS tracker dziala dobrze na antenie z radia, to natomiast wciaz nie smiga na tamtej antenie. Wniosek - antena ok, wiec problem lezy w radiu. Póki co uzgodnilem ze sprzedawcą iż wysle mi on nową antenę i jesli wciaz nie bedzie smigalo to będę mogl je zwrocic / odeslac do naprawy.

Wszystko wskazuje na to, że nic tu zmiana anteny nie pomoze, jednak znow w tym wątku ktoś pisal, ze mial dzialajaca antene i radio nie lapalo fix'a, wymienil na nowa z radia (czestotliwosci te same) i nagle wszystko zaczelo smigac (klik (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2225436&postcount=14)).

Szczyglaty
26-10-2014, 21:47
Rozumiem Baumi.

Kupowałeś w Polsce czy od Chińczyka?
Ja czekam na odpowiedz od dostawcy z chin czy da radę ominąć dodatkowe opłaty przy wysyłce.
Ciekaw jestem strasznie tego radia...

Koniecznie musisz mieć net z modemu? Nie możesz ustawić hot spota z smartfona?

Andrzej_K
27-10-2014, 06:02
(...)
Drugi problem jest nieco powazniejszy - radyjko nie widzi satelit (nie mowie juz nawet o fix'ie). W aucie mam takze dzialajacy GPS tracker. wymienilem anteny i GPS tracker dziala dobrze na antenie z radia, to natomiast wciaz nie smiga na tamtej antenie. Wniosek - antena ok, wiec problem lezy w radiu. Póki co uzgodnilem ze sprzedawcą iż wysle mi on nową antenę i jesli wciaz nie bedzie smigalo to będę mogl je zwrocic / odeslac do naprawy. (...)

Może podłącz dwie anteny? Ja u siebie tak zrobiłem:

http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2269905&postcount=126

Baumi
27-10-2014, 10:22
Kupowałeś w Polsce czy od Chińczyka?
Ja czekam na odpowiedz od dostawcy z chin czy da radę ominąć dodatkowe opłaty przy wysyłce.

Kupowałem na eBay'u od sprzedawcy znajdujacego się w UK (link do radia w pierwszym poscie tego tematu, natomiast strona glowna sklepu: http://www.iceboxauto.com/) przez co nie miałem zadnych oplat zwiazanych z cłem - biorą to na siebie. Oni oczywiscie sprowadzaja z Chin, wiec i tak musialem czekac 3 tygodnie na przesylke (nie mieli zamowionego modelu na stanie u siebie).

Koniecznie musisz mieć net z modemu? Nie możesz ustawić hot spota z smartfona?

Mogę, ale po co bawić się w półśrodki ;) Poza tym ten problem jak już pisałem został rozwiązany i net śmiga aż miło zarówno po WiFi jak i po 3G :)

Może podłącz dwie anteny? Ja u siebie tak zrobiłem (...)

W sumie nie taki zły pomysł. Najpierw jednak poczekam na nową antenę od sprzedawcy (tego z UK, wiec powinno na dniach przyjść) a pozniej ewentualnie sprobuje podpiac dwie poprzez trojnik a jak to nie pomoze to odsylam radio :P

amecz
20-11-2014, 19:14
Witam jestem 2 tygodnie po zakupie stacji od sprzedawcy z allegro navipremium ,niedługo napisze wiele więcej na temat tego wynalazku bo obecnie nie mam czasu.

amecz
03-12-2014, 13:52
Zgodnie z obietnicą postaram się z lekka opisać ten chiński wynalazek którego jestem posiadaczem.

1 Wykonanie
Radio prezentuje się dobrze, materiały użyte do wykonania panelu jak i przycisków nie budzą zastrzeżeń jedynie w kontakcie z klawiszami wydaje się że są trochę zbyt luźno osadzone (efekt pływania)
2 Radio
Po aktualizacji żyje własnym życiem czyli po uruchomieniu albo gra zgodnie z ostatnią wybraną stacją, albo przeszukuje zakresy ewentualnie włączy sobie jakąś inną .Prawdopodobnie niedopracowany soft. Sam odbiór stacji i jakość nie budzą większych zastrzeżeń.
3 DVD
Napęd pracuje choć też nie jest pozbawiony błędów prawdopodobnie softu odpowiedzialnego za odtwarzanie płyt ponieważ na 12 płyt DVD (oryginalne ) załapał i wczytał 1 , natomiast stare divx nagrane na płyty czy to dvd czy cd czyta bez najmniejszych oporów bardzo szybko .Jakość odtwarzanych filmów jest naprawdę zadziwiająco dobra.
4 GPS
Nawigacja działa bez zastrzeżeń ,antenę umieściłem w narożniku zejścia się dachu z prawym słupkiem i wydaje się że jest to dla niej miejsce idealne ,fix jest łapany prawie natychmiast.
5 GPRS
Modem podłączony do przewodu usb huawei 3131 karta bez kodu pin ( karta z kodem 2 raza dała się uruchomić potem już nie) urządzenie miało trochę problemów na początku żeby go wykryć i się z nim sparować , musiałem przełączać się pomiędzy gniazdami USB aby wykryło modem choć tylko jedno z nich jest do niego przeznaczone.modem jeszcze doposażyłem w 2 cewkowa antenę która upchnąłem pod osłoną lewego przedniego słupka.
6 Kamera cofania
Dedykowana do Focusa zakupiona od firmy hadron jakość zarówno w dzień jak i w nocy dobra niestety nic więcej na jej temat nie napiszę ponieważ nie mam do czego się odnieść

Bump: 7 Bluetooth
Praca tego elemętu jest prawie nie naganna zarówno z moim telefonem jak i adapterem OBD dla programy Torque.
8 Wi-Fi
Modół wi-fi również nie budzi moich zastrzeżeń, można też z radia zrobić ruter wi-fi
9Parametry techniczne
Nie jestem w tym zbyt mocny , ale to co jest w opisie radia na aukcji pokrywa się z rzeczywistością , inną sprawą jest to jakiej jakości i wydajności są podzespoły użyte do złożenia wynalazku jedynym mankamentem jaki ja znalazłem jest transfer z nośnika zewnętrznego na dysk wewnętrzny urządzenia (bardzo bardzo wolny)

Bump: 10 Montaż
Ten element też nie jest pozbawiony wad ,a mianowicie kołek pozycjonujący z tylu radia jest źle umiejscowiony.Czerwona obwódka kołek radia ford ,tu jest śrubka, z racji gwarancji nie dotykałem . Zielona obwódka umiejscowienie po chińsku. Zdjęcie ,moje rozwiązanie, kołek opiera się o konstrukcje nad dziurami pozycjonującymi za radiem.Reszta nie nastręcza problemów przy montażu,natomiast kostka spinająca instalacje radia z instalacją samochodu, jest fatalnie wykonana dziś po odpięciu radio do zdjęć musiałem się niezłe napocić żeby znów radio prawidłowo wpiąć.

11 Sterowanie z kierownicy
Działa bez zarzutu .

Podsumowanie
Gdybym jeszcze raz miał to radyjko kupić znając już jego wady i zalety z autopsji odpowiedz brzmiała by TAK , dlaczego ponieważ prędzej czy później Chińczycy poprawią niedoróbki softowe( które zresztą nie są zbyt poważne) a inne defekty są na tyle niewielkie ze za ta kasę warto.Jeśli coś pominąłem, a jest istotne, to proszę pytać chętnie się podzielę swoimi obserwacjami i wiedzą.

Bump: Moje radio nabyłem od sprzedawcy z allegro poza aukcją, byłem po radio osobiście, poznałem sprzedawcę ,otrzymałem już od niego pierwszą aktualizację do radia.Pan jest uczynny i komunikatywny nie jest to typ sprzedawcy "sprzedaj i zapomnij".

maciek8791
04-12-2014, 00:01
Zgodnie z obietnicą postaram się z lekka opisać ten chiński wynalazek którego jestem posiadaczem.

Witam,
dzięki za opinie. Moje zdanie jest takie - chinole nie miały sensu dopóki nie wpakowali w to androida. Z androidem to już zupełnie inna rozmowa, bo chińskie zostaje tylko hardware. A przecież w telefonach gsm też mamy to samo - chiński hardware + android i są to przecież dobre telefony.

Dla mnie zalety są takie :

1. Google maps = prowadzi analizując ruch na drodze, wybiera dynamiczne lepsze trasy - po prostu bezcenne, jechałem niedawno z moim nxem przez centrum W-wy i dzięki mapie z telefonu ominąłem po prostu miejsca gdzie się zablokowało

2. 3g - Rozumiem, że jest software do odbierania poczty email w tym urządzeniu? Dla mnie to jest ważne w pracy np. jade sobie gdzieś i w przerwie odbieram maile na desce. Albo coś na szybko sprawdzić w google.

Co mnie ciekawi to jakość dźwięku. Możesz się wypowiedzieć jak odtwarza? Domyślam się że powinno być git bo jest chyba dużo ustawień equalizera.

Wreszcie co z jakością rozmów przez Bluetooth - jesteś dobrze słyszalny? Z tym chinole tez miały słabo, chyba że jest mic zewnętrzny?

pozdrawiam - Maciek

amecz
04-12-2014, 08:09
Jakość rozmów jest bardzo dobra ale należy zastosować inny mikrofon niż w zestawie , ja wykorzystałem mic od zestawu noki c300 ,który miałem wcześniej zmieniłem tylko jack ,bo nokia miała nie standardowy. Nie jestem audiofilem ale wydaje mi się ze jakość dźwięku nie jest słabsza niż w fabrycznym cd 6000 , ustawień korektora w systemie jest 3 + podbicie, ale oczywiście można wgrać inny, ja próbowałem, natomiast miałem problem z jego uruchomieniem
Jeśli ktoś by z tym tematem mógł mi pomóc to bardzo chętnie skorzystam . Radio ma ten plus, że jeśli w swoje ręce dostanie je dobry info programista, to na tym sofcie można poszaleć.Rozmawiałem już z taką osobą ale narzazie obowiązki zawodowe ważniejsze niż zabawa z radiem.

Bump: Tak rozwiązałem sprawę modemu nikomu nie przeszkadza i zawsze można wypiąć.

Bump: Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa odnośnie sterowania pilotem przy kierownicy ,mianowicie klawisze funkcyjne można przypisać praktycznie dowolnie czyli , np te do wyszukiwania zakresów w radiu można przypisać do tele

weuek
04-12-2014, 08:49
Wygląda znakomicie! A i funkcjonalność imponująca.

Nie jestem audiofilem ale wydaje mi się ze jakość dźwięku nie jest słabsza niż w fabrycznym cd 6000

Nawet nie chcę sobie wyobrażać jakości dźwięku niższej niż najniższa, z jaką miałem kiedykolwiek do czynienia (czyli ford CD 6000 owalne, wer. bez mp3).

amecz
04-12-2014, 09:11
To po co to czytasz masz swoje doskonałe radio i ciesz się nim .

weuek
04-12-2014, 10:17
Bo forum służy do czytania. Do wyrażania opinii też. Nie pisałem nigdzie o doskonałości swojego radia.

amecz
04-12-2014, 11:01
Do doskonałości to mu strasznie daleko, natomiast to co oferuje, za to co trzeba zapłacić ,to już inna sprawa i indywidulna sprawa każdego użytkownika

jacekr_2
11-12-2014, 20:47
witam wszystkich
ja również nosze się z zamiarem wymiany radia w Galaxy na takie http://www.ebay.pl/itm/Android-2-Din-Car-DVD-for-Ford-Transit-Galaxy-Focus-Mondeo-Fiesta-C-max-WIFI-/291252753737?hash=item43d0045549
i zastanawiam się czy kupować na ebay czy może raczej jakieś uniwersalne 2 din na allegro

weksla31
13-12-2014, 21:33
Ja kupiłem radyjko na androidzie 4.4.2 fo swojej foczki. wszystko fajnie, jedynie ni epotrafięustawić prawidlowo wyswietlanej godziny. reszta super

matek87
13-12-2014, 22:31
Ja kupiłem radyjko na androidzie 4.4.2 fo swojej foczki. wszystko fajnie, jedynie ni epotrafięustawić prawidlowo wyswietlanej godziny. reszta super

daj linka do tego co kupiles, bo widzialem fajne z 2gb ramu i 4 rdzeniowym cpu

weksla31
13-12-2014, 23:54
http://allegro.pl/lego-9462-monster-fighters-the-mummy-nowy-i4890694821.html
to kupiłem.
Sorry Android 4.2.2

grzechalm
14-12-2014, 06:08
Pomyliles z prezentem na gwiazdke:p nie ten link:D

matek87
14-12-2014, 14:46
a bym wolal lego star wars :)

weksla31
14-12-2014, 21:55
heheh faktycznie:D

to kupiłem:
http://allegro.pl/radio-nawigacja-android-ford-transit-kuga-mondeo-i4814386409.html

amecz
15-12-2014, 04:06
Szkoda ze się pospiszyles bo poza allegro ja na radiu zaoszczędzilem 2 stowki , i można powiedzieć że kamerka cofania wpadła za free

weksla31
15-12-2014, 19:55
amecz kupiłem 100zł taniej niż na allegro i dostałem videorejestrator za free:D
Powiedz mi gdzie ten videorejestrator nagrywa, bo u mnie owszem obraz odtwarza na wyświetlaczu, ale nie zapisuje mi tego. Napisz też czy coś już aktualizowałeś i w jaki sposób się to odbywa?

gregss
15-12-2014, 21:10
Cześc uzywam to radyjko 6 miesięcy.
Powiem wprost
Tuner słabiutki poza miastem
BT jak najbardziej
Amplifier słabiutki (oryginał lepiej brzmiał)
Navi bardzo dobrze wgrane mapy Sygic
Reversing camera założona zdalna w lampkę podświetlającą tablicę OK
Wifi OK

Pomogło
Wgrany Poweramp
Końcówka mocy pięciokanałowa
Wygłuszenie drzwi + 4xHertz + subwoofer

amecz
16-12-2014, 08:30
Gregss czy aktulizowałeś juz soft , radio masz z navipremium ?

gregss
16-12-2014, 15:13
Nic nie aktualizowałem
Powiem szczerze że nie mam pojęcia z kąd wziąć soft
Gdyby ktoś wiedział to poproszę
Jest android 4.2.2

amecz
16-12-2014, 16:23
Od kogo masz radio??

gregss
16-12-2014, 20:53
Kupiłem na eBayu z Hong-Kongu
Car DVD GPS Android 4.2 Autoradio+Can-bus For Ford Focus Mondeo S-max Galaxy

amecz
17-12-2014, 07:59
Weksel w wideo rejestrator ze powinien być slot karty tam jest zapisywane trasa.Zadzwon do gościa i poproś o aktualizację jeśli już jest dla twojego radia, instalacje jest banalna ,pliki na kartę i do slotu gps a potem uruchomić radio i wszystko leci samo.Gregss podał bym Ci pliki do pobrania ale nie ma pewności ze w ten sposób radia Ci się nie uwazywi bo soft z twoim radiem może nie być kompatybilny choć niby tez 4.2.2

thomas826
17-12-2014, 09:02
jak uwazacie temat bezpieczenstwa naszych aut? czy nikt z Was nie wzial pod uwage wirusow na andka w celu namierzenia naszych samochodow w celu przywlaszczenia? glownie ten watek mnie martwi...

amecz
17-12-2014, 09:39
czy Ty uważasz ze średniej klasy złodziej aby ukraść forda potrzebuje wirusa w radiu zastanów się , a do zwykłego złośliwego oprogramowania zawsze możesz kaspra sobie wykupic he he he .

thomas826
17-12-2014, 10:15
czy Ty uważasz ze średniej klasy złodziej aby ukraść forda potrzebuje wirusa w radiu zastanów się , a do zwykłego złośliwego oprogramowania zawsze możesz kaspra sobie wykupic he he he .

nie o to mi chodzilo... ja mowie tylko o lokalizacji pojazdu

dafior01
17-12-2014, 10:16
jak uwazacie temat bezpieczenstwa naszych aut? czy nikt z Was nie wzial pod uwage wirusow na andka w celu namierzenia naszych samochodow w celu przywlaszczenia? glownie ten watek mnie martwi...

Hehe, dałeś czadu. Rozumiem że telefon też masz w starej technologi, choć i tu da się namierzać. Ktoś cię namierzy jak będziesz poza domem i hop - włamanko.

A tak na serio - bez urazy thomas826 - nie dajmy się zwariować. Jak mają okraść / ukraść - to tak czy inaczej to zrobią. Czego nie życzę sobie i wszystkim forumowiczom.

jacekr_2
17-12-2014, 18:25
Kupiłem na eBayu z Hong-Kongu
Car DVD GPS Android 4.2 Autoradio+Can-bus For Ford Focus Mondeo S-max Galaxy
a możesz podać linka do aukcji lub nazwę sprzedawcy?

gregss
17-12-2014, 19:06
a możesz podać linka do aukcji lub nazwę sprzedawcy?

Ceśc
ten link
http://www.ebay.co.uk/itm/Car-DVD-GPS-Android-4-2-Autoradio-Can-bus-For-Ford-Focus-Mondeo-S-max-Galaxy-/181502179834?

dafior01
18-12-2014, 10:54
Kolego gregss - masz Conversa? Działa coś (wyświetla się) na nim?

jacekr_2
18-12-2014, 11:37
Ja sobie odpuściłem zakup w Chinach, po moich wyliczeniach wyszło ze oszczedziłbym 300 zł.
A dla ciekawskich i innych oto one ku przestrodze:
(ceny w USD)
radio i transport - 339
cło (14%) - 48
VAT (23% liczony od: radia+transport+cło) - 89
suma = 476
po przeliczeniu na kurs PLN 3,43 = 1632,68.
A jak doliczę swoje straty moralne: telefony z UC, dostarczanie potwierdzeń, faktur to odpuszczam.

grzecho
18-12-2014, 13:45
Wynegocjowałem u innego sprzedawcy cenę 315$, kolor: czarny, w komplecie CanBus + kamera cofania + darmowa aktualizacja z 4.22 na 4.42 ( ciekawe ;) Wysyłka z Chin DHL w cenie. Martwi mnie tylko brak podpięcia zew. mikrofonu. Wyczytałem, że wbudowany słabo zbiera. Zauważyłem, że tył radia występuje w kilku rodzajach. Ten akurat nie ma wej. mikrofonowego i USB x 1. Załączyłem fotki. Co do wyliczenia stworzonego przez jacekr_2 , mam uwagę. Kolega nie doliczył dodatkowego kosztu za odprawę celną pobieraną przez firmę kurierską. Żeby obniżyć koszty zapytałem chińczyka o możliwość wysyłki pocztą. Wysyłka pocztą trwa dłużej ok 14 - 21 dni, powinna być najtańsza, powinna lecz w tym przypadku wychodzi drożej. Szkoda bo Poczta Polska pobiera grosze związane z odprawą.

Reasumując w tej konfiguracji całkowity koszt zakupu w kraju środka byłby tańszy o ok. 400,00 - 500,00 zł. Jeszcze się waham.

Jarek_Lodz
18-12-2014, 13:57
Czasem tańszy transport to droższy total. Ja kuowałem przez TNT, znam jeszcze dwie osoby które tak kupowały i nie narzekały.

Dobrzy sprzedawcy z Chin wysyłają jako gift, albo naprawę gawrancyjną (np. wymiana płyty głównej). Wtedy może się udać bez opłat "dodatkowych".

Poszukajcie sobie na : http://miuipolska.pl/

pozdrawiam
Jarek

jacekr_2
18-12-2014, 15:49
... Co do wyliczenia stworzonego przez jacekr_2 , mam uwagę. Kolega nie doliczył dodatkowego kosztu za odprawę celną pobieraną przez firmę kurierską. Żeby obniżyć koszty zapytałem chińczyka o możliwość wysyłki pocztą. ....

Reasumując w tej konfiguracji całkowity koszt zakupu w kraju środka byłby tańszy o ok. 400,00 - 500,00 zł. Jeszcze się waham.

U mnie róznica wychodzi jakieś 350 zł, niby to nie dużo ale sam nie wiem co o tym myśleć.
co do wysyłki po naprawowej może to i dobry motyw, sam zaczynam znów się wahać.

weksla31
18-12-2014, 16:01
Ciekawi mnie czy mogę w swoim radiu bez obaw zaktualizować androida 4.2.2 na 4.4.2 ?
U mnie w aucie wygląda to tak:
http://www.fotoszok.pl/upload/4efeefcd.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/c9a24b7f.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/f583b54c.jpg

gregss
18-12-2014, 17:29
Wynegocjowałem u innego sprzedawcy cenę 315$, kolor: czarny, w komplecie CanBus + kamera cofania + darmowa aktualizacja z 4.22 na 4.42 ( ciekawe ;) Wysyłka z Chin DHL w cenie. Martwi mnie tylko brak podpięcia zew. mikrofonu. Wyczytałem, że wbudowany słabo zbiera. Zauważyłem, że tył radia występuje w kilku rodzajach. Ten akurat nie ma wej. mikrofonowego i USB x 1. Załączyłem fotki. Co do wyliczenia stworzonego przez jacekr_2 , mam uwagę. Kolega nie doliczył dodatkowego kosztu za odprawę celną pobieraną przez firmę kurierską. Żeby obniżyć koszty zapytałem chińczyka o możliwość wysyłki pocztą. Wysyłka pocztą trwa dłużej ok 14 - 21 dni, powinna być najtańsza, powinna lecz w tym przypadku wychodzi drożej. Szkoda bo Poczta Polska pobiera grosze związane z odprawą.

Mikrofon ma wbudowany na 100%

Bump: Ja sobie odpuściłem zakup w Chinach, po moich wyliczeniach wyszło ze oszczedziłbym 300 zł.
A dla ciekawskich i innych oto one ku przestrodze:
(ceny w USD)
radio i transport - 339
cło (14%) - 48
VAT (23% liczony od: radia+transport+cło) - 89
suma = 476
po przeliczeniu na kurs PLN 3,43 = 1632,68.
A jak doliczę swoje straty moralne: telefony z UC, dostarczanie potwierdzeń, faktur to odpuszczam.
Zapłaciłem za nie 280 Funtów i czekałem 5dni cło i transport wliczone

Bump: Weksel w wideo rejestrator ze powinien być slot karty tam jest zapisywane trasa.Zadzwon do gościa i poproś o aktualizację jeśli już jest dla twojego radia, instalacje jest banalna ,pliki na kartę i do slotu gps a potem uruchomić radio i wszystko leci samo.Gregss podał bym Ci pliki do pobrania ale nie ma pewności ze w ten sposób radia Ci się nie uwazywi bo soft z twoim radiem może nie być kompatybilny choć niby tez 4.2.2

Napisałem do Niego
Dziś dostałem aktualizację na 4.4
Dzięki za podpowiedż

Bump: Kolego gregss - masz Conversa? Działa coś (wyświetla się) na nim?

Niestety Conversa nie mam,takrze nie wiem czy wyświetla

petrus1
18-12-2014, 19:00
Ten akurat nie ma wej. mikrofonowego i USB x 1.
USB to ten czarny kabelek z "kostką" na końcu.

amecz
18-12-2014, 20:11
Bez micro zewnętrznego może być lipa choć nie musi ją u siebie testował em tylko na micro wbudowanym i podczas rozmowy trzeba było się do radia przesuwać z micro zewnętrznym ten problem nie wystepuje
Weksel jak u ciebie chodzi dvd bo umnie praktycznie oryginałów czytać a wszystko inne owszem niezależnie od plyty

jacekr_2
18-12-2014, 21:15
Mikrofon ma wbudowany na 100%
Bump:
Zapłaciłem za nie 280 Funtów i czekałem 5dni cło i transport wliczone

tak, tylko Ty kupiłes je w UK nie w Polsce - chyba że się mylę?
ja znalazłem takie 2:
http://www.ebay.pl/itm/Autoradio-GPS-DVD-Navi-ANDROID-4-4-BT-RADIO-FORD-FOCUS-S-C-MAX-FUSION-A9488-/261687596033?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3cedcbd401
i
http://allegro.pl/show_item.php?item=4814386409&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62

napewno będzie którś z nich, ale któro jeszcze się okaże

jacekr_2
19-12-2014, 14:14
odnośnie wysyłki radia "niby z naprawy"

Procedura uszlachetniania biernego pozwala na dokonanie czasowego wywozu poza obszar celny Unii Europejskiej towarów wspólnotowych (tzw. towarów wywożonych czasowo) w celu poddania ich określonym procesom uszlachetniania oraz na dopuszczenie do obrotu produktów powstałych w wyniku tych procesów (tzw. produktów kompensacyjnych). W wyniku dopuszczenia do obrotu, produkty kompensacyjne mogą być całkowicie lub częściowo zwolnione z należności celnych przywozowych (art. 145 ust. 1 Wspólnotowego Kodeksu Celnego).
Wobec towarów wspólnotowych czasowo wywożonych stosuje się należności celne wywozowe (o ile zostały ustanowione, obecnie nie zostały one wprowadzone), środki polityki handlowej oraz inne formalności wymagane dla wyprowadzenia towaru wspólnotowego poza obszar celny Unii Europejskiej.
Stosowanie procedury uszlachetniania biernego uzależnione jest od posiadania ważnego pozwolenia udzielanego przez właściwy organ celny.

W ramach procedury uszlachetniania biernego możliwymi do przeprowadzenia procesami uszlachetniania są:
obróbka towarów, w tym montaż,
składanie lub instalowanie ich w innych towarach,
przetwarzanie towarów,
naprawa towarów,
w tym ich odnawianie i porządkowanie.

Szczegółowe informacje (instrukcja) dotyczące przedmiotowej procedury dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Finansów www.finanse.mf.gov.pl pod niżej podanym linkiem:
http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/informacje-dla-przedsiebiorcow/przeznaczenia-celne/procedura-uszlachetniania-biernego

amecz
20-12-2014, 10:30
Jestem po pierwszej instalacji andka 4.4 od kolegi Gregss aktualizacja przebiegła pomyślnie ale musiałem wrócić do 4.2 bo tamta ma ekran startowy po chińsku . Kończę teraz instalkie poraź drugi z zapisana ścieżką zmiany języka , mam nadzieje ze teraz będzie bez problemów .No i poszło na razie nic więcej na temat 4.4 nie powiem bo dopiero wgrałem . Jeszcze jedna wskazówka kod dostępu do Factory Setings w ustawieniach to 126 prawdopodobnie dla wszystkich Chińczyków u mnie działa i na 4.2 oraz 4.4
Gregss jeszcze raz Wielkie Dzięki

gregss
20-12-2014, 14:05
Jestem po pierwszej instalacji andka 4.4 od kolegi Gregss aktualizacja przebiegła pomyślnie ale musiałem wrócić do 4.2 bo tamta ma ekran startowy po chińsku . Kończę teraz instalkie poraź drugi z zapisana ścieżką zmiany języka , mam nadzieje ze teraz będzie bez problemów .No i poszło na razie nic więcej na temat 4.4 nie powiem bo dopiero wgrałem . Jeszcze jedna wskazówka kod dostępu do Factory Setings w ustawieniach to 126 prawdopodobnie dla wszystkich Chińczyków u mnie działa i na 4.2 oraz 4.4
Gregss jeszcze raz Wielkie Dzięki

Zmiana języka dojdziesz po ikonkacz po lewej stronie
Jest fajniejszy i chyba szybszy
Pojeżdżę pare dni to napiszę o różnicach praktycznych

weksla31
26-12-2014, 22:36
gregss napisz.
Ciekai mnie czy poprawili tuber radiowy?

gregss
26-12-2014, 23:06
gregss napisz.
Ciekai mnie czy poprawili tuber radiowy?

Cześc
Niestety nie,przycina jak 4.2.2
Może u Ciebie byc lepiej ja mam antenę w szybie jest słabo

amecz
27-12-2014, 09:21
Panowie co do radia jechałem na świta trasa którą poprzednio radio prawie mi nie grało ale teraz po założeniu wzmacniacza i wyłączeniu funkcji rds AT i TA te obie po prawej stronie na panelu radio grało przez całą drogę na poziomie fabrycznego . Kiedy nadszedł czas ja tylko musiałem wykonać robotę za rds zmienić zakres :). Wzmacniacz za 17 zł kupiony , nie separator tylko wzmacniacz puszka na przewodzie Dziś zmieniam system z. 4 na 4.2 żeby na tej samej trasie radio przetestować . Jeśli będzie grało tak samo jak wczoraj to będzie oznaczało ze moduł radia jest ok a soft jest powalony.

weksla31
28-12-2014, 09:40
Możesz podać link do tego wzmacniacza?
Aha jesli można to udostepnijcie soft na 4.4
Amecz podobno coś nie tak z lącznością BT po wgraniu softu na 4.4?
Co jest nie tak?
Poza tym cos poprawili?

amecz
28-12-2014, 09:50
http://allegro.pl/samochodowy-wzmacniacz-antenowy-16db-abasco-i4871263738.html dokładnie taki założyłem u siebie wzmacniacz
Link do 4.4 wysłałem na priv
BT ma problem z adapterem służącym do obsługi obd2 w programie torqe w 4.2 problem nie występował
ładniej wszystko wygłąda i chyba szybciej sie wczytuje system
pozytyw to o wiele leprzy eqalizer

gregss
02-01-2015, 21:33
http://allegro.pl/samochodowy-wzmacniacz-antenowy-16db-abasco-i4871263738.html dokładnie taki założyłem u siebie wzmacniacz
Link do 4.4 wysłałem na priv
BT ma problem z adapterem służącym do obsługi obd2 w programie torqe w 4.2 problem nie występował
ładniej wszystko wygłąda i chyba szybciej sie wczytuje system
pozytyw to o wiele leprzy eqalizer

Amecz
U Ciebie też radio się wyłącza po zgaszeniu silnika ?
U mnie po przekręceniu kluczyka gre 10s i się wyłącza,na zapłonie gra cały czas i przy zapalonym cały czas

weksla31
03-01-2015, 00:16
Koledzy, powiedzcie czy jest możliwość downgradu na stary soft tj. Androida 4.2.2
Wolałem go pod wieloma względami niż 4.4 KitKat. Poza lepszym tunerem nie widzę plusów.
Po pierwsze - menu częściowo w języku chińskim;
Po drugie - I najważniejsze - Nie Działa Mi Automapa. Po pobraniu i włączeniu w miejscu wpisania maila nie idzie dalej!
Po trzecie - nie działa Gmail (wogole problemy z siecią)
Po czwarte - brzydkie menu w porównaniu do 4.2.2

Wg mnie to niedopracowana wersja (jakieś Beta albo coś), zdecydowanie chcę powrócić do starego systemu.
Prosze was o pomoc, bo normalnie spać nie mogę gdy nie dzila mi AutoMapa

Czekam na info.

amecz
03-01-2015, 08:40
Weksla możliwość powrotu jest tylko trzeba mieć instalkie tak jak do 4.4. Język jest w całości polski ,parę komend jest po angielsku w ustawieniach tylko. Auto mapą działa bez problemów nawet lepiej niż w 4.2 bo tam potrafiła się wyłączyć ,znacz przerwać nawigację . Gmaila jakoś nie sprawdzałem ale zerkne. Problem z siecią jako tako występuje w obu wersjach z racji tego że modem nie potrafi zmienić nadajnika w drodze i potrzebuje restartu takie moje wytłumaczenie problemu. Weksla przeinstaluj jeszcze raz system i zmień język na polski może automapa gryzie się z chińskim a tak na poważnie mam pliki do instalacji wersji 4.2 i mogę udostępnić .Gregss wszystko dokładnie tak jak opisałeś ,bez kluczyka nie gra wcale ,kluczyk poz 1 radio gra ,zapłon radio gra ,wyłączenie radia po wyjęciu kluczyka i ponowne uruchomienie do ok 1 min od wyłączenia radio wstaje z trybu czuwania jak np telefon .powyżej 1 minuty następuje pełen restart systemu i tu chińczyk mogli by się wykazać i zrobić system podtrzymania do około 30 minut czyli stan czuwania byłoby ok.

weksla31
03-01-2015, 08:54
Ok dzięki amecz, przeinstaluje jeszcze raz ten system i ponownie zainstaluję automapę, bo niemożliwe aby nie dziaała. A język to ja zmienilem na Polski. Tak czy inaczej prosiłbym cie na wszelki wypadek o udostepnienie softu na 4.2.2 jak poprzednio. daj znać jak udostępnisz. pozdrawiam

amecz
03-01-2015, 09:56
poszło na pw

weksla31
03-01-2015, 19:20
Dzięki, ściągnąłem sobie.
Wgrałem dziś jeszze raz ten 4.4. Sukces bo poszła mi Automapa, Mam nadal problem z gmailem, poprostu wogóle nie działa, nie synchronizuje się konto. Poza tym ok. Tylko dlaczego takie buble robią?

amecz
03-01-2015, 19:34
Jak byś kupił sony z andkiem za 5 tysiące to byś nie miał co robić ,a tak masz zajęcie i rozwijasz się intelektualnie he he he

Baxior
03-01-2015, 19:50
Artur no to dawaj namiary na to radyjko bakterio zaraziłeś mnie

tomaszjan31
03-01-2015, 22:10
Artur no to dawaj namiary na to radyjko bakterio zaraziłeś mnie

Krzysztofie zorientuj sie przy okazji jaka by była kwota przy dwóch szt. Artur tez mi kilka dni szumiał do ucha

Baxior
03-01-2015, 22:19
Będziemy targować z Arturem zobaczymy co z tego wyjdzie

tomaszjan31
03-01-2015, 22:48
Trzymam za Was i nas :one:

weksla31
03-01-2015, 23:30
Amecz ale sprawdz mi z ciekawości tego gmaila

amecz
03-01-2015, 23:34
Sprawdzony konto działa bez zastrzeżeń poza tym jeśli radio nie będzie połączone z kontem to nawet do sklepu nie wejdziesz ale sprawdziłem i napewno działa znaczy zalogowany i odświeża poczte

weksla31
04-01-2015, 20:50
Do sklepu wchodze, ale sama poczta nie działa, wyskakuje "nieoczekiwany błąd " czy coś takiego

amecz
05-01-2015, 08:12
Przeinstaluj apkie Gmaila może jest jakiś błąd

weksla31
07-01-2015, 14:00
dziala tez gmail. Przeinstalowywałem chyba 3x.

jacekr_2
07-01-2015, 21:58
witam
moje jedzie i jutro ma być u mnie i wieczorem wielki montaż :)

pretorian2
08-01-2015, 17:57
Kolego w końcu finalnie na które radio się zdecydowałeś ? podaj proszę linka oraz jakie koszta ? dzięki

jacekr_2
09-01-2015, 07:10
witam
no i mam, jest zamontowane działa jak rakieta ślicznie ładnie, bardzo szybko. co do uwag to:
1 - mogłoby być trochę lepiej dopasowane - ale to wina zawiasów w nowym radiu, są jednak trochę inne niż w starym,
2 - to chyba najbardziej poważna: mam podłączę 2 zagłówki z ekranami i o ile idzie na nie obraz z radia gdy odtwarzam muzykę czy film z DVD, o tyle NIE IDZIE gdy chce coś puścić z karty SD - a mam na niej sporo bajek dla dzieci.
Ktoś to przerabiał? Wie może gdzie i co kliknąć aby zadziało?
Pozdrawiam

amecz
09-01-2015, 08:48
Niestety nie posiadam zaglowkow ale na głównym ekranie radia z karty idzie wszystko . Zadzwoń do sprzedawcy i się podpytaj, napisz czy masz problemy z odtwarzaniem oryginalnych płyt DVD .

dafior01
09-01-2015, 09:08
no i mam, jest zamontowane działa jak rakieta ślicznie ładnie, bardzo szybko

Masz może Convers+? Jak z przyciskami z kierownicy? Dali ci jakiś konwerter do CAN (takie pudełeczko podłączone we wtyczki z tyłu?

Używasz jakiejś kamerki do cofania? Albo masz w nim rejestrator jazdy?

Pochwal się linkiem u kogo kupowałeś.

Dzięki

amecz
09-01-2015, 09:41
Pudełeczko he he do CAN jest ja Conwversa nie mam ale przyciski sterowania z kierownicy działają, zdjęcia poglądowe przypisywanie funkcji do przycisków sterowania masz w temacie . Kamerę cofania można dokupić opcjonalnie.

jacekr_2
09-01-2015, 14:03
Masz może Convers+? Jak z przyciskami z kierownicy? Dali ci jakiś konwerter do CAN (takie pudełeczko podłączone we wtyczki z tyłu?

Używasz jakiejś kamerki do cofania? Albo masz w nim rejestrator jazdy?

Pochwal się linkiem u kogo kupowałeś.

Dzięki

witam
konwerter mam - i przyciski dzałają , ogólnie radio działa szybko i sprawnie, zarówno wifi, jak i BT bez zarzutu, do poniedziałku (12.01.15) sprzedawca ma się określić czy można wysterować obraz ze wszystkiego na zagłówki. jeśli się nie da zwracam je i biore u drugiego który zapewnia mnie ze tak jest i działa. Co do oryginalnych płyt DVD - również nie mam zastrzeżeń
kupowałem tu:
http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-ford-transit-kuga-mondeo-fv-i4958779998.html?source=mlt
i coś czuję ze zmienię na to:
http://allegro.pl/radio-gps-wifi-android-ford-transit-kuga-mondeo-i4941037669.html zwłaszcza ze dostałem od niego taki opis:
Przy tej stacji jest wyjście na dodatkowe ekrany, wtedy w stacji ustawia się tzw. strefę.
Strefa pierwsza czyli stacja i wtedy ustawiamy sobie, że mamy całe menu dla nas. Strefa druga ma wyświetlać tylko odtwarzacz filmów, wtedy włączamy je z danego nośnika dvd, usb, karta.

Ta stacja ma tylne wyjście USB o takim napięciu, że można podłączyć dowolny dysk twardy USB co ma nawet 1TB czy więcej miejsca.

weksla31
09-01-2015, 21:55
Na tej z pierwszego linku tez można dysk 1Tb podlączyc ja podłączałem i działa.

amecz
10-01-2015, 04:24
Przypuszczam że problem z obsługą dodatkowych ekranów może tkwić w appce do ich obsługi bo tak chyba jest w systemie. Jacek czy faktycznie wybór sposobu wyświetlania gdzie i z jakiego źródła dokonuje się przez apkie systemową .

jacekr_2
10-01-2015, 21:16
witam ponownie
nie wiem AMECZ próbowałem poinstalować różne programy i nic nie dawało, żona coraz bardziej ciśnie mnie aby radio zwrócić i kupić takie które będzie wszystko wyświetlało na ekranach, czekam do poniedziałku do 12 na odpowiedź z Navi Premium i będę wiedział co i jak

amecz
10-01-2015, 21:39
Ok przecież nikt z nikim ślubu nie brał nie działa tak jak powinno oddać i kupić gdzie indziej i oby tamto napewno działało . Problem typu wyboru źródła odtwarzania napewno jest po stronie softu ale jeśli sprzedający nie potrafi tego rozwiązać to niestety trzeba zwrócić.
Szkoda ze nie posiadam 2 ekranu protestował bym u siebie na 4.4 czy tam by poszło.

weksla31
10-01-2015, 22:23
W drugim aucie w mondeo mk3 wyświetlam z dwóch źródeł na fabrycznym DENSo i na fabrycznych ekranach w zagłówkach. W takim razie nie wierze że w nowym sprzecie na najnowszym androidzie się nie da.

jacekr_2
11-01-2015, 14:11
sam nie wiem co o tym myśleć - najbardziej rozwaliło mnie stwierdzenie sprzedającego (podającego sie na profesjonalistę): " że on ma tylko takie radia, ileś osób sie już o to pytało, ale wdg niego takich radii nie ma" a jak mu powiedziałem ze w "starym " Galaxy miałem Peyinga za 800 zł który wyświetlał wszystko ze wszystkiego, a dodatkowo mogłem mieć z porzodu na nim navi a z tyłu na zaglówkach bajkę dla dzieci RÓWNOCZEŚNIE to na chwilę zamilkł.
A tu taj raczej nie jest to wina softu tylko sprzętu, zresztą w poniedziałęk odleślę ładnie pogadam z nim aby mi szybko zrobił zwrot kasy i zamówie to drugie.

weksla31
11-01-2015, 14:26
Dobrze że sprzedający w miare życzliwy

amecz
11-01-2015, 16:49
I teraz powstaje pytanie ,czy to drugie zadziała ponieważ praktycznie te same małe rączki je składają . Napisz jak dostaniesz od następnego sprzedawcy, i podłączyć czy udało się wyświetlić z tyłu co innego niż z przodu , mam raczej w tej kwestii złe przeczucia obym się mylił. Jacek żeby było jasne i dobrze zrozumiałe radio w ogóle nie daje możliwości wyświetlania innego obrazu z tyłu niż z przodu czy jednak można wyświetlić film z dvd z tyłu a z przodu na przykład dalej gra radio i nawigacja pracuje ,a problem jest dopiero wtedy gdy do tylu chcesz podać sygnał z kart lub pena ,czy dobrze zrozumiałem problem ?

jacekr_2
11-01-2015, 20:08
Dobrze że sprzedający w miare życzliwy

tu faktycznie nic nie mogę zarzucić - przez telefon miły, spokojny uprzejmy głos pełna kultura

I teraz powstaje pytanie ,czy to drugie zadziała ponieważ praktycznie te same małe rączki je składają . Napisz jak dostaniesz od następnego sprzedawcy, i podłączyć czy udało się wyświetlić z tyłu co innego niż z przodu , mam raczej w tej kwestii złe przeczucia obym się mylił. Jacek żeby było jasne i dobrze zrozumiałe radio w ogóle nie daje możliwości wyświetlania innego obrazu z tyłu niż z przodu czy jednak można wyświetlić film z dvd z tyłu a z przodu na przykład dalej gra radio i nawigacja pracuje ,a problem jest dopiero wtedy gdy do tylu chcesz podać sygnał z kart lub pena ,czy dobrze zrozumiałem problem ?

to radio co mam w tej chwli z Navipremium jeśli chodzi o zagłówki pozwala zrobić tylko 2 rzeczy:
-podczas odtwarzania muzyki wyświetla playlistę - i to o innym wyglądzie niż ta z przodu,
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1326&pictureid=6719
- wyświetla film z płyty dvd, która również jest odtwarzana z przodu

i tyle , w każdym innym przypadku mam na zagłówkach "no signal"

jeśli chodzi o to drugie radio - to Amecz, sam sobie tego życzę.

Jeśli ktoś się zastanawia dlaczego tak upieram się przy odtwarzaniu z karty - bardzo proste np: jadę z dzieciakami na lotnisko i podczas jazdy leci im jakaś bajka, dojeżdzam do celu wyciagam kartę z radia pakuję do tableta i mam spokój.
pozdrawiam

amecz
11-01-2015, 21:36
Akurat tu niema się co zgadzać z opisów zanim zakupiłem radio sprzedawcy informowali że można z tyłu oglądać coś innego niż z przodu a jeśli tak to takową możliwość powinny zapewniać wszystkie nosniki

weksla31
15-01-2015, 21:33
Panowie, jakieś nowości w naszych grajkach, czy wszystko co nowe już mamy? :D

amecz
16-01-2015, 21:14
Chciałeś nowości to masz właśnie 20 min temu zainstalowałem Antka 4.4.4 z tego co już zauważyłem system jest fabrycznie z rootem wiec można będzie robić pełna kopie zapasowa systemu oraz pierwsze wrażenie jakość dźwięku radia poprawiona jak na moje końskie ucho . Teraz muszę niestety trochę popracować w pracy wiec dalsze testy jutro mam nadzieje ze ta wersja jest już dopracowana .

weksla31
17-01-2015, 13:41
amecz wrzucaj na dropboxa. Stestuj Bluetooth, anvi i tuner przedewszystkim

malisz182
17-01-2015, 21:46
Panowie, a jak jest ze Voice Control? Czy to współpracuje z fabrycznym VC ?

gregss
18-01-2015, 08:49
U mnie nie chce działać,myślę że nie ma szans

pretorian2
18-01-2015, 10:26
Voice control nie będzie działał bo realizowany jest poprzez fabryczny moduł BT, który nie będzie współpracował z tym radiem. Ja czekam na radyjko utknęło na cle, jak tylko dotrze zdam relacje co i jak...

dafior01
19-01-2015, 09:20
Bardzo żywa dyskusja i wymiana wiedzy jest tu na XDA http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2660662.
Jeśli ktoś coś z tamtego forum użyje sprawdzi to może się podzielić z nami tutaj odnośnie stajni forda.
Obserwuje tamten wątek w poszukiwaniu wzmianek forda i conversa względem tych radyjek, ale nic póki co nie znalazłem.

amecz
19-01-2015, 09:56
Z tej stronki pobrałem właśnie 4.4.4 zainstalowany i działa ,problem z adapterem do toque jest już rozwiazany,system posiada super usera i Rom menager tez daje się uruchomić , a system przechodzi w tryb recovery. Jednak nie jest możliwe wykonanie backup ,root jest chyba niepełny. Ja niestety nie jestem w stanie tej stronki ogarnąć ze względu na angielski może któryś z kolegów doczyta się czy pełen root jest na razie dostępny na 4.4.2. , i jak ewentualnie roota na 4.4.4 uruchomic. Nowe wersje systemów są juz dostępne na różne rozdzielczości ekranów także wszystko idzie w dobra stronę i możliwe ze niedługo będzie dostępny Lolipop.

jacekr_2
19-01-2015, 21:39
Ja śledzę inny wątek:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2660662&page=227
odnoście odtwarzania z sd na zagłówkach , ale po wielkich bojach, negocjacjach itd. znalazłem polski serwis w Białymstoku i właśnie z niego kupuję radyjko - niestety nie odtwarza nic poza DVD na zagłówkach - licze na to że w wątku w końcu wpadna na to.
Radio na które sie tak "napaliłem" może i by to miało ale sprzedawca tak zaczynał kręcić i motać się we własnych zeznaniach że podarowałem sobie go i nikomu nie polecam - aby nie robić kryptoreklamy na PW mogę podać namiar na tego "gościa" aby go unikać.

jacekr_2
29-01-2015, 18:37
Witam,
ostatecznie rozwiązałem problem z wyświetlaniem filmów na zagłówkach - z pomocą przyszły mi płyty DVD DL (8,5 GB) pojemności dość na ładną kolekcję a radio ładnie je obsługuje.

Mam teraz do Was pytanie - niektórzy mają założone kamery cofania - a można wiedzieć gdzie jest ona umiejscowiona? czy w oświetleniu tablicy rozdzielczej, czy może gdzieś indziej?
Pytam gdyż sam się do tego teraz przymierzam.
pozdrawiam

gregss
30-01-2015, 00:16
Cześc
Miałeś na myśli tablicę rejestracyjną
Ja mam zamiast lewej lampki podświetlającej tablicę,jest dedykowana do S-maxa razem z lampką led
W kable się nie bawiłem jest bezprzewodowa

amecz
30-01-2015, 05:56
Moja jest też dedykowana , i również montowana zamiast jednej lampki podświetlenia tablicy rejestracyjnej , ale ma przewody podlaczeniowe i czułość 0.3 luxa co pozwala na swobodne manewry nocne.

siebek
30-01-2015, 12:22
Dla zainteresowanych:
Widziałem, że Eonon zaczął robić dedykowane stacje na androidzie. Zawsze to trochę lepsze niż typowy noname :)

weksla31
30-01-2015, 14:01
Daj link

siebek
30-01-2015, 17:13
Proszę bardzo: http://www.eonon.co.uk/Specific-Car-GPS/GA5161.html

ziembat
05-02-2015, 19:07
Proszę bardzo: http://www.eonon.co.uk/Specific-Car-GPS/GA5161.html

szkoda ze radio nie ma języka polskiego...

pretorian2
05-02-2015, 21:18
no widzisz a taki "kiepski chińczyk" jest spolonizowany ...

amecz
05-02-2015, 21:28
Android dla tych wszystkich sprzętów jest taki sam i na 99% ten Eonon ma zapewne j.polski

pretorian2
05-02-2015, 21:31
wiadome, trochę ironizowałem ...

amecz
05-02-2015, 22:59
Ty tak, ale Ziembat nie.

rychu.zychu
06-02-2015, 00:21
Erisin ES9608A też na androidzie jest :)
http://www.erisin.com/images/l/201501/14207860460.jpg
http://www.erisin.com/erisin-es9608a-android-42-car-dvd-gps-sat-nav-wifi-3g-ford-focus-csmax-mondeo-galaxy_p523.html

ziembat
06-02-2015, 13:16
Android dla tych wszystkich sprzętów jest taki sam i na 99% ten Eonon ma zapewne j.polski

potwierdzi ktoś czy ma język polski? w opisie aukcji pisze nic na ten temat nie pisze. powiem że zainteresował mnie ten eonon tylko że w wersji g2110 http://www.eonon.co.uk/2-Din-Car-GPS/G2110.html

amecz
06-02-2015, 13:26
No gwarancji na język oprócz sprzedawcy to ja ci nie dam ,ale na 4 wersje systemów (3x4.2.2 oraz 1x 4.4.4 obecnie na pokładzie )które już pakowałem do swojego radyjka , a były one z rożnych źródeł nie zdarzyło się, aby polskiego brakowało. W opisie masz podany mail , więc się zapytaj.

tu szybki przykład z linku który zamieścił Rychu Zychu
Erisin ES9608A też na androidzie jest

Setup
-WiFi/GPS/Steering Wheel Control:Yes
-Languages&Input : 60 Languages and Choose Input Method
-Storage/Security/Backup&Reset :Yes
-Add Account/Accessibility: Yes
-Date&Time: Setting Date&Time by yourself or choose GPS automatic update time
-Driving safety/Screenhot setting:Yes
-Display: Brightness/Wallpaper/Wireless display
-Sound :Key Tone & Volume
-Amplifier :PoP/Jazz/Class/Flat/Rock/Voice/Custom
-Apps :Running Apps display/force stop/uninstall
-Element : 8 Panel light colors, and you can setup hundreds of colors via RGB Combination
-Factory Settings : Code 126, choose Radio Band and 76 Open-Unit-Logos
-About Device :Display Parameter Info.

MarysM
06-02-2015, 13:32
Też jestem zainteresowany tymi EONON-ami ale jak wpisuję swój model (S-MAX 2011 rok) to żaden model nie się nie wyświetla. Problem może być w kompatybilności radyjka z modelem z 2011 roku ??

amecz
06-02-2015, 13:40
proszę takie same jak eona ,ale w eonie maja raczej błąd w opisie ,niż to ze jest niekompatybilne http://allegro.pl/ford-mondeo-focus-dvd-gps-usb-sd-wifi-android-4-2-i5060933711.html

i jeszcze jeden link tymrazem przedstawiciel firmy Eonon
http://allegro.pl/android-ford-mondeo-s-max-gala-gps-divx-wifi-3g-i5055773955.html

MarysM
06-02-2015, 14:22
proszę takie same jak eona ,ale w eonie maja raczej błąd w opisie ,niż to ze jest niekompatybilne http://allegro.pl/ford-mondeo-focus-dvd-gps-usb-sd-wifi-android-4-2-i5060933711.html

http://allegro.pl/android-ford-mondeo-s-max-gala-gps-divx-wifi-3g-i5055773955.html

Dzięki za odpowiedz -zapytam w takim razie sprzedających na Allegro.

rychu.zychu
06-02-2015, 14:30

Na tej aukcji sprzedawany jest Erisin ES9608A.

MarysM
06-02-2015, 14:44

Na tej drugiej aukcji też ERISIN - pytanie tylko czy różnią się bardzo od EONONa ?

rychu.zychu
06-02-2015, 14:55
Na tej drugiej aukcji też ERISIN - pytanie tylko czy różnią się bardzo od EONONa ?

W aukcj jest wyraźnie napisane na czerwono , że to ERISIN.
Eonon ma 1,6GB ramu , a Erisin tylko 1GB

weksla31
07-02-2015, 14:10
Czy moge prosić o udostepnienie systemu 4.4.4

gregss
08-02-2015, 00:39
Eonon czy Erisin to wszystko jest robione przez tego samego Chińczyka
Zmieniane są tylko naklejki i napisy
Każdy może u kolegów (małe rączki) zamówic z własnym logiem i sprzedawac

amecz
08-02-2015, 04:26
Tu się w pełni zgadzam z kolegą Gregss , co do aktualizacji jeśli Weksla masz to samo radio co ja to aktualizacja KGL będzie dla Ciebie http://huifei.fs-fileserver.de/content/firmware/coudu's_roms/4.4.4/800x480/. I jeszcze jedna prośba, czy któryś z kolegów , z dobrą znajomością angielskiego mógłby rozgrysc temat , czy permanentnego roota należy zrobić na wersji 4.2.2 i później będzie on już obowiązywał na wersji 4.4.4 , czy też można go zrobić bezpośrednio w wersji 4.4.4. Ja niestety nie jestem w stanie do końca tego rozgrysc , ale z tematu wynika ze się da , co bardzo by w przyszłości ułatwiło aktualizację naszych sprzętów , i zapisywanie backup bieżących systemów. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2660662

siebek
08-02-2015, 09:08
Według tego co jest tam napisane to roota można zrobić tylko na 4.2.2. Jeśli chcesz mieć roota na 4.4.x to musisz wybrać prerootowany rom albo samemu spreparować plik update.img z aplikacją rootujacą. Tak ja to zrozumiałem :)

weksla31
08-02-2015, 11:19
amecz, warto aktualizować do 4.4.4 z 4.4.2?

Drugie pytanko jest takie że wcześniej jak miałem 4.2.2 to mogłem korzystac z Automapy, tak że w tle leciało np radio lub cd, a automapa działała, teraz po aktualizacji na 4.4.2 jak włącze automapę to automatycznie wyłącza mi się radio lub cd.
bezsens jechac np bez muzyki na samej nawigacji.

Jak to zmienić?

amecz
08-02-2015, 12:20
Ta aktualizacja ze stycznia na 4.4.4 działa bez żadnego problemu na razie lepiej niż wcześniejsza która Ci podsyłam gdzie obd2 nie działało z toque .Weksla dla ciebie specjalnie sprawdziłem automapa ,radio ,toque ,wszystko działa razem i można każde z osobna wyłączyć.

rychu.zychu
09-02-2015, 22:49
Eonon czy Erisin to wszystko jest robione przez tego samego Chińczyka
Zmieniane są tylko naklejki i napisy
Każdy może u kolegów (małe rączki) zamówic z własnym logiem i sprzedawac

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka.

Eonon GA5161 http://www.eonon.co.uk/upload/Image/20141223171435.jpg Ram 1,6 GB Samsung , Memory 8GB
Erisin ES9608Ahttp://www.erisin.com/images/l/201501/14207860460.jpg Ram 1,0 GB(0,98 GB) no name , Memory 5.6 GB

gregss
09-02-2015, 23:17
Ala ERISIN tylko Lepszy ale identyczny
http://www.ebay.co.uk/itm/Android-4-2-2-Car-Stereo-DVD-GPS-Sat-Nav-3G-FORD-FOCUS-MONDEO-S-Max-C-Max-Galaxy-/271696123763?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item3f4259d773
Identyczny Jak EONON tylko nie EONON
http://www.ebay.co.uk/itm/UK-STOCK-GA5161-7-PURE-ANDROID-O-CAR-DVD-PLAYER-GPS-F-FORD-FOCUS-MONDEO-S-MAX-/161595017399?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item259fd048b7

rychu.zychu
09-02-2015, 23:30
A tak bardziej po Polskiemu ?

gregss
09-02-2015, 23:56
A tak bardziej po Polskiemu ?

Chcę przekazac że te radyjka to jest wszysko to samo
Te same ceny,parametry
Jest to zwykły tablet w obudowie radia ze zmienionym softem i końcówką mocy ala (4x50w)

arttk
10-02-2015, 21:25
No ale ten drugi to jest EONON :wink:

gregss
10-02-2015, 21:43
No ale ten drugi to jest EONON :wink:

Sorry
http://www.ebay.co.uk/itm/171644224669?_trksid=p2060778.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

arttk
10-02-2015, 21:53
Za procesor masz + ;) (chyba, bo nie napisali jaki to procesor typu A9), ale jeszcze poszukaj więcej RAM. :P
Żeby nie ciągnąć dyskusji w tę stronę - to że coś wygląda podobnie, nie oznacza że jest takie samo w środku. W przypadku chińskich wynalazków należy iść przetartymi ścieżkami, chyba że ktoś bardzo lubi hazard.

gregss
10-02-2015, 22:13
Za procesor masz + ;) (chyba, bo nie napisali jaki to procesor typu A9), ale jeszcze poszukaj więcej RAM. :P
Żeby nie ciągnąć dyskusji w tę stronę - to że coś wygląda podobnie, nie oznacza że jest takie samo w środku. W przypadku chińskich wynalazków należy iść przetartymi ścieżkami, chyba że ktoś bardzo lubi hazard.

Ja mam takie
http://www.ebay.co.uk/itm/Car-DVD-GP.../181502179834?
Kolega w Mondeo ma ERISINA w środku są identyczne

michalj1983
16-02-2015, 18:13
Panowie czy ktoś używa może tego sprzętu i faktycznie wspOLpracuje z conwersem?
http://allegro.pl/convers-ford-eonon-focus-mondeo-gps-dvd-divx-i5081901522.html

grzecho
16-02-2015, 20:17
Panowie czy ktoś używa może tego sprzętu i faktycznie wspOLpracuje z conwersem?
http://allegro.pl/convers-ford-eonon-focus-mondeo-gps-dvd-divx-i5081901522.html

Ja bym odpuscil ten model, ponieważ: jest na WinCe zamiast na Androidzie, kiepskie parametry, cena mocno zawyżona.

michalj1983
17-02-2015, 05:59
Ja bym odpuscil ten model, ponieważ: jest na WinCe zamiast na Androidzie, kiepskie parametry, cena mocno zawyżona.
Kolego a co byś polecił by było warte ceny? Fakt nie doczytalem że na Win CE.

pretorian2
17-02-2015, 09:59
najnowsze stacje na androidzie miażdżą funkcjonalnością Fx'y i Nx'y - mówi to były ich użytkownik.
Wszystkie najnowsze stacje to jak napisał kolega pare postów wyżej tablety w radiu z końcówką mocy.
Jak będziesz wybierał weź sobie z rozdzielczością 1024x600. Przy obecnym kursie dolara jak ściągasz na własną
rękę wyjdzie Cię to z opłatami koło 1800zł. Nie jest to dobry czas na zakup. Na aliexpress jest tego mnówstwo,
sam zakupiłem 3, z żadną nie ma problemu. Można uderzać w "firmowe" czyli z nadrukiem firmy - bebechy te same
co w innych. Najnowsze modele to procesor A9 dual 1.6ghz, 8GB flash, android 4.4.4 etc... naprawdę bardzo szybkie urządzenia,
bez problemu obsługuje film 1080p, można go przewijać, bez zacięć lagów etc - to o czymś świadczy.
Czekam teraz na androida 5.0 lolipop'a, ciekawi mnie bardzo jak to będzie śmigało na takiej stacji.

amecz
17-02-2015, 11:06
Właśnie ciekawe kiedy Małe Rączki do pracują Lizaczka , ja obecnie śmiga na 4.4.4 w aucie. Właśnie zaktualizowane swojego nota do lizaka i wrażenia dość pozytywne.

brajan0
17-02-2015, 12:35
Do użytkowników chińczyków. Czy to prawda, że radia słabo działają w tych stacjach ?
Mi zależy na dobrym odbiorniku radiowym.

pretorian2
17-02-2015, 19:00
nie zanotowałem problemów z radiem w mieście, w razie problemów dokupujesz wzmacniacz http://allegro.pl/wzmacniacz-antenowy-samochodowy-sygnalu-16db-abas-i4884551353.html

amecz
18-02-2015, 04:30
Niestety radia mają problem z odbiorem stacji radiowych poza miastem nawet przy zamontowanym wzmacniaczu. Jednak problemy te są spowodowane źle działającym systemem AF(RDS) , niż brakiem zasięgu , i najlepiej sprawdza się metoda ręcznej zmiany zakresu , jeśli przemiszczamy się na dużych dystansach.

marcin8087
18-02-2015, 11:20
a co sądzicie o tym sprzęcie?

http://allegro.pl/ford-mondeo-2007-13-galaxy-nawigacja-gps-tel-tv-3g-i5068021837.html

oraz

http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-ford-mondeo-galaxy-s-max-focus-i5053075887.html

i

http://allegro.pl/radio-dvd-7-nawigacja-gps-ford-mondeo-automapa-i5064941596.html

Bump: czy to w ogóle warte uwagi jest?

pretorian2
18-02-2015, 12:33
tylko ten ze środkowego linka za 2099zł jest wart uwagi ale cena wysoka. 95% sprzedawców z allegro to pośrednicy, którzy w Twoim imieniu zamawiają z Chin ;)

amecz
18-02-2015, 12:38
Pierwszy i trzeci link to Windows , wiec ja bym sobie je odpuścił. Drugi link to android , takie ja osobiście mam , i nawet od tego sprzedawcy.

michalj1983
18-02-2015, 19:22
Panowie a co myślicie o tym zestawie?
http://allegro.pl/android-ford-mondeo-s-max-gala-gps-divx-wifi-3g-i5102755531.html
Fakt cena nie jest niska ale juz w komplecie jest kamera i tunet tv i nic sprzedawca nie pisze o dodatkowym mikrofonie zewnętrznym a na tym mi tez zależy. Ktoś miał kontakt już z tym sprzedawcą?

amecz
18-02-2015, 21:39
To jest dokładnie co było w 2 linku poprzedniego postu tylko drożej , ale wybór należy do ciebie.

gregss
19-02-2015, 17:00
Panowie gdzie się znajduje oryginalny wzmacniacz antenowy,jeśli takowy jest w Maxiu

gregss
02-03-2015, 08:47
Chciałeś nowości to masz właśnie 20 min temu zainstalowałem Antka 4.4.4 z tego co już zauważyłem system jest fabrycznie z rootem wiec można będzie robić pełna kopie zapasowa systemu oraz pierwsze wrażenie jakość dźwięku radia poprawiona jak na moje końskie ucho . Teraz muszę niestety trochę popracować w pracy wiec dalsze testy jutro mam nadzieje ze ta wersja jest już dopracowana .

Amecz
jak możesz daj namiary na 4.4.4
Dzięki

szczuru_pasja
02-03-2015, 09:17
Zerknij do pierwszego postu tu:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2660662

amecz
02-03-2015, 11:00
http://huifei.fs-fileserver.de/content/firmware/coudu's_roms/ to bezpośredni odnośnik

gregss
03-03-2015, 08:30
Dzięki chłopaki

marcin8087
05-03-2015, 20:48
czy ktoś z Was może wie co to za cudo jest zamontowane w tym mondku? niestety na stronie, która jest podana tam nie mogę tego wyszukać nigdzie, ale liczę, że może ktoś na forum się z tym spotkał i jest w stanie podpowiedzieć co to za sprzęt i jak to się sprawuje naprawdę?

https://www.youtube.com/watch?v=eh9cd07x4Vw

dafior01
05-03-2015, 21:53
Fajne, ale niestety na WinCE. Choć ma sporo zalet, ale wad jeszcze więcej. Z AM będzie walka żeby było, Yanosika zapomnij....

Poza tym słabo szukasz. Tu jest: http://www.auknet.cz/p25798-vestavena-gps-navigace-do-ford-mondeo-s-max-focus-galaxy-model-tid-c003bs-s100-s-dvd-dvb-t-internet.html

To samo radio, ale prosto z Chin, można mieć za połowę ceny.

marcin8087
05-03-2015, 22:15
kurcze szkoda, bo naprawde fajnie sie to prezentuje i chodzi w miare porzadnie i nawet chyba converse cos tam wywietla, a jesli o wady chodzi to jakie np masz na mysli?

Bump: chociaz zeczywiscie teraz przeczytałem z linku ktory podrzuciles to marnizna rzeczywiscie, a cos od siebie masz ciekawego do zaoferowania?

dafior01
06-03-2015, 09:28
Stacje na WinCE -są stabilne w działaniu, ale za to to w bardzo niewielkim stopniu można je zrobić pod siebie. Dlatego wspomniałem o AutoMapa (da się, ale kłopotliwe i nie stabilne oraz problemy z dźwiękiem) czy Yanosik - w zasadzie niemożliwe.

Stacje na Android - ogromne możliwości, ale też ciągle są jakieś problemy.

W obu przypadkach wynika to integracji funkcji systemu operacyjnego "WinCe lub Android" oraz funkcji od strony samochodu kontrolowane przez MCU. Bezpośrednio można je zauważyć chociażby przy: start systemu przy załączeniu samochodu, czy komunikacja z samochodem (reakcja na zapłon, wsteczny, oświetlenie, sterowanie z kierownicy czy Convers).

Jak na razie modle, które są ze stajni KGL/Klyde/RoadMaster/GS/JY/MD są najbardziej dopracowane i w miarę przewidywalne. No i problemy są już w nich dosyć znane i są na nie jakieś metody. Ale to wymaga cierpliwości, czasu, jakiejś wiedzy itd. Pozostałe – może ok – ale gdzie szukać pomocy w razie problemów ….

Jeśli chodzi o mnie - WinCE - bardziej stabilny, ale ociężały i trudny w modyfikacji. Androidowe - tak, ale ceny jeszcze wysokie oraz czekam na polepszą współprace z Conversem oraz kiedy zaczną wstawiać lepsze komponenty audio.

Ten, którego ja miałem przez chwilę, to oprócz problemów ze sterowaniem z kierownicy oraz całkowitym brakiem współpracy z Convers - grał bardzo płasko i pudełkowo. Obecny FX znacznie lepiej to robi. Poza tym był super.

kiler2004
25-03-2015, 19:43
Mam takie radio http://www.aliexpress.com/snapshot/6485382697.html?orderId=65706819562943 jakieś 2 miesiące. Nie działa mi wyświetlanie na converse+, czy ktoś wie czy da się to jakoś zrobić (mam canbus box, z samochodu czyta dane np. wbicie wstecznego załącza kamerę po włączeniu świateł przyciemnia radio). I jak w tym radiu robi się update?

amecz
25-03-2015, 21:30
Poszło na pocztę odnośnie aktualizacji , na conversie się nie znam mam Foczkę.

Baxior
02-04-2015, 21:01
no i stało się Amecz dzięki za pomoc w rozruchu mojej nowej muzykodajni super zabawka

polecam wszystkim http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-ford-mondeo-galaxy-s-max-focus-i5145091253.html cena dobra no i gratis można wyciągnąć no i gwarancja na miejscu

tomaszjan31
02-04-2015, 21:56
no i stało się Amecz dzięki za pomoc w rozruchu mojej nowej muzykodajni super zabawka

O Ty...... a mi odradzałeś zakupu.......Krzysztof.... juz wiecej nie bede sie z Tobą bawił:027:

Baxior
02-04-2015, 22:49
O Ty...... a mi odradzałeś zakupu.......Krzysztof.... juz wiecej nie bede sie z Tobą bawił:027:

mówiłeś ze opychasz bolida więc inwestycja umarła a nie wyobrażam sobie tańców bez was :569:

Yaaro
03-04-2015, 02:05
Pozwolicie że podłącze się pod wątek. Osobiście posiadam standardowego NXa ale kilkanaście dni temu zakładałem taką zabawkę u kolegi w Skodzie Octavii. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne ale jest kilka szczegółów które potrafią zakłócić cały ten urok. Po pierwsze ograniczenia modułu bluetooth...nie z każdym modułem OBDII jest się w stanie sparować. Druga bardzo istotna rzecz to "mixowanie" dźwięków nawigacji z tunerem radiowym - tu jest tragicznie i pomimo różnych ustawień jakość wskazówek głosowych jest beznadziejna. Problem występuje zarówno na nawigacji Sygic jak i Automapa. Przy odtwarzaczu mp3 jest OK. Ktoś spotkał się z taką sytuacją ? macie może jakieś pomysły ?

amecz
03-04-2015, 07:55
Google mapa ma komunikaty głośne i wyraźne które są priorytetwymi w stosunku do gajacego radia , auto mapę natomiast trzeba ustawić .

dafior01
03-04-2015, 08:33

Masz Convers? Pokazuje cokolwiek?
Sterowanie z kierownicy - działa? Robiłeś coś z przewodami SW czy zostawiłeś "rozłączone i w powietrzu"?
Czy musiałeś coś zmieniać w ustawieniach radia (nie pamiętam nazwy Advanced Settings czy Car Advanced Settings - tam gdzie jest hasło "126"? Co masz tam wybrane w CAN Adapter?

Ściemnianie, załączanie, wsteczny - działa wszystko (mam na myśli czy radio rozpoznaje te stany).
Co do dźwięku - jakie radio miałeś wcześniej zamontowane? Jak gra w porównaniu? Zmieniło się coś w Equalizerze czyli jest więcej niż częstotliwości do regulacji?
Jak długo to jednostka startuje od przekręcenia kluczyka?

No i ostanie - co to za model? KGL/Klyde/RoadMaster/GS/JY/MD ? Udało ci się ustalić? Warto nawet pod kątem softu do aktualizacji.

Na koniec - gratuluje zakupu. Szkoda że mam daleko do Ciebie, bo chętnie bym zobaczył osobiście ;-)

Yaaro
03-04-2015, 09:14
Dzięki amecz za poradę. Zobaczę jak to faktycznie działa z Google Maps natomiast co do AM wszystko jest popodgłaszane do oporu od najmniejszych prędkości i jest kiepsko. Jak będę miał chwilę to może nagram krótki filmik żebyśmy mogli to jakoś porównać.

amecz
03-04-2015, 11:02
Google mapa wycisza radio w trakcie podawania komunikatów natomiast w auto mapie ustawia się siłę głosu większą niż gra radio i komunikaty tez są dobrze slyszalne

amecz
03-04-2015, 11:10
No i ostanie - co to za model? KGL/Klyde/RoadMaster/GS/JY/MD ? Udało ci się ustalić? Warto nawet pod kątem softu do aktualizacji.
[/QUOTE]

Są to oznaczenia poszegolnych chińskich producentów a różnią się między sobą przede wszystkim ścianą tylną z wyjściami oraz nieraz bebechami, fronty są identyczne
Najważniejsza różnica wynikającą z tych oznaczeń to aktualizacje softu np do GKL nie podejdzie od GS

marcinza
05-04-2015, 21:15
Witam,

Planuje kupić do mojego MK2 nowe radyjko :-). Zależy mi żeby było na androidzie. Na alliexpresie widziałem tego dużo. Ale nie mogę się zdecydować na firmę.

Może polecacie jakiegoś sprzedawcę, firmę w której można kupić, coś czego nie wywale zaraz do śmietnika.

miruss
06-04-2015, 16:49
Panowie zakupiłem radio jak w tym temacie 2 din made in china . Po podłączeniu nie mam podświetlenia przycisków reszta działa w miarę dobrze ,w czym problem który kabelek za to odpowiada .Dodam że posiadam forda focusa mk 2 wcześniej miałem owalne radio 6000 cd i wszystko było w porządku.

marcinza
06-04-2015, 18:59
Wedlug mnie to raczej problem z samym radyjkiem. Gdzie kupiłeś swoje? Chiny? Jakie to radio?

miruss
07-04-2015, 15:43
Tak chiny

http://www.ebay.co.uk/itm/Android-4-2-2-Car-DVD-Player-for-FORD-FOCUS-C-MAX-FIESTA-FUSION-GALAXY-KUGA-BL-/121444687538?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1c46aadeb2

Zaakoo
08-04-2015, 08:22
Najbardziej mnie ciekawi czy w końcu te radia zaczęły gadać z Conversem?
To jest jedyna rzeczy która mnie powstrzymuje przed zakupem tego urządzenia.

marcinza
08-04-2015, 08:24
Sorki za banalne pytanie. Co to jest ten convers

amecz
08-04-2015, 08:43
Miruss miałem podobnie , tylko radio podswietlalo się przy uruchamianiu , potem wygaszalo podświetlenie , pomogła aktualizacja softu .

miruss
08-04-2015, 16:04
amecz jak i co trzeba zrobić z tą aktualizacją ?Dodam że jestem zielony w tych sprawach.Wczoraj zacząłem szukać przyczyny braku podświetlenia i coś namieszałem z radiem. Miałem sterowanie głośności jak w oryginale do wczoraj,nic wcześniej nie ustawiałem włączyłem radio i było wszystko ok,teraz w ogóle nie mam sterowania przy kierownicy.Dzięki za pomoc.

amecz
08-04-2015, 18:01
Pewnie zrobiłeś reset ustawień przycisków , trzeba od nowa zaprogramować. Odnośnie aktualizacji sporo na ten temat jest w temacie , łącznie z linkami wprost do plików aktualizacyjnych . Najlepiej by było napisać do sprzedawcy , opisać problem , i poprosić o plik aktualizacyjnych . Przypuszczam że radio masz na andku 4.2.2

miruss
08-04-2015, 18:18
Tak zgadza się .

miruss
09-04-2015, 16:34
Dobra będę robił aktualizacje z 4.2.2 na 4.4.4 coś morze pójść nie tak ,czego się spodziewać ?

amecz
09-04-2015, 19:13
Bardzo prosta operacja wpelni automatyczna .

miruss
12-04-2015, 18:30
Proszę o pomoc w sprawie aktualizacji,oto zdjęcie mojego radia domyślam się że to model 'GS'.Ściągam więc pliki ze strony http://huifei.fs-fileserver.de/content/firmware/
GS-4.2.2-v2.08-MCU_Only/
http://wrzutnik.net/dafota.2.w1q1428859358l.jpg.smWP_20150411_002.jpg&th=1140 (http://wrzutnik.net/showpic.2.w1q1428859358l.jpg) http://wrzutnik.net/dafota.2.la21428859393z.jpg.smWP_20150411_004.jpg&th=4716 (http://wrzutnik.net/showpic.2.la21428859393z.jpg)

W folderze znajduje się mcu.img oraz update.img oba pliki wrzucam na kartę sd .Co dalej ,jak mam zainstalować aktualizację?

amecz
13-04-2015, 06:57
Kartę pakuje do slot GPS i uruchamia radio , nie na odwrót , potem zgodnie z polecenia mi

czarny kot
14-04-2015, 12:04
Witam.Panowie proszę o pomoc chciałem sobie zaktualizować system z 4.2.2 na 4.4.4 mam radyjko z andkiem 4.22 MCU version MTCB-KGL-V2.06 NR.modelu S07