Corleon
29-06-2010, 20:47
no teoretycznie to w 100% prawda...co do praktyki to...trzeba po prostu się przekonać jak to jest...testy jakieś przeprowadzić albo coś;D
Zobacz pełną wersję : TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa Corleon 29-06-2010, 20:47 no teoretycznie to w 100% prawda...co do praktyki to...trzeba po prostu się przekonać jak to jest...testy jakieś przeprowadzić albo coś;D lukrasz 01-07-2010, 11:54 Ja po prostu wtyknąłem wężyk Φ 5mm w otwór przelewowy. Nie ma obawy nie wysunął się żaden, tylko nie można na nim wieszać butelek stąd te sznurki dla flaszek. Aaa i jak wcześniej pisałem może jestem nadgorliwy ale ja robiłem próbę przez 8 min i podzieliłem na dwa aby uzyskać większą dokładność. Dłużej to nie ma sensu tylko szkoda czasu i paliwa. Bo nawet to 8 min to już przesada. Ale tak wyszło ... A na króćce od przelewów założyłem wężyk Φ 6mm, który zaślepiłem śrubami. Zresztą niepotrzebnie bo układ się i tak nie zapowietrzy gdyż w normalnych warunkach pracy występuje tam powietrze. A takie wkręcanie śrub w wężyk to można o kant siedzenia potłuc bo i tak po gwincie się dostaje powietrze. pytanie czy tych wężyków od przelewów nie można założyć tak że jednym wężykiem Φ 6mm połączyć 2 sąsiednie i drugim dwa kolejne? czy muszą być 4 oddzielnie zaślepione? jan123 03-07-2010, 13:11 Witam Czy ktoś miał problem z wyciekami spod szpilek trzymających wtryskiwacze? Uszczelnienia silikonem trzymają nie przy wszytskich, Może są jakieś podkładki ultracienkie? Kapsel_lg 14-07-2010, 12:13 do wtryskiwaczy sa uszczelniacze i nic więcej. jak sa ok to nie ma prawa nic cieknąć. Co to za metody paćkania tam silikonem??? Snajper_881 14-07-2010, 12:17 Uszczelnienia silikonem trzymają nie przy wszytskichZgroza !!!!!!!!!!!!!! jan123 26-07-2010, 11:28 do wtryskiwaczy sa uszczelniacze i nic więcej. jak sa ok to nie ma prawa nic cieknąć. Co to za metody paćkania tam silikonem??? Nie wtryskiwacze, ale śruby! Kapsel_lg 26-07-2010, 13:26 o czym kolego mówisz i czego się to tyczy? Jakie śruby? mkaminski100 26-07-2010, 13:33 o czym kolego mówisz i czego się to tyczy? Jakie śruby? W 1.6 tdci sa sruby kolo wtryskow i czesto z tych okolic cieknie. Wymienia sie uszczelki, serwis o tym wie. Kapsel_lg 26-07-2010, 13:56 ale co to ma wspólnego z tematem który dotyczy mondeo MKIII a te nie miały nigdy silników 1.6. mkaminski100 26-07-2010, 14:07 ale co to ma wspólnego z tematem który dotyczy mondeo MKIII a te nie miały nigdy silników 1.6. Pewnie tyle, ze temat nie ma ani prefiksu ani wpisu "MONDEO" wiec w teorii dotyczy kazdego silnika diesla TDCI. Wiem, czego temat dotyczy i wiem, ze nie jest o 1.6, ale chodzi o bajzel jaki wyszedl po wrzuceniu wszystkiego co zwiazane z dieslem do jednego worka... Napisalem prosbe o wymog podawania auta jakiego dotyczy problem w tym dziale, ale zostala olana. Moderatorzy widac wola szukac slow "pomocy" w tematach i je zamykac... Kapsel_lg 26-07-2010, 14:11 chyba nie do końca bo wątek dotyczy samodzielnej naprawy wtryskiwaczy Delphi stosowanych w Mondeo MKIII. 1.6 to siemens i one są nienaprawialne samodzielnie (przynajmniej jeszcze nie :) ) Nawrzucano tu smieci ale te cieknące wtryskiwacze to też było MKIII (chyba że mnie się już wszystko myli). mkaminski100 26-07-2010, 14:24 chyba nie do końca bo wątek dotyczy samodzielnej naprawy wtryskiwaczy Delphi stosowanych w Mondeo MKIII. 1.6 to siemens i one są nienaprawialne samodzielnie (przynajmniej jeszcze nie :) ) Nawrzucano tu smieci ale te cieknące wtryskiwacze to też było MKIII (chyba że mnie się już wszystko myli). Piszemy o tym samym, ale nie do konca sie rozumiemy. Ja tylko pokazalem, ze jezeli temat jest juz w dziale "Diesel" to powinien byc oznaczony jakiego modelu dotyczy (Mondeo + Focus TDCI - uklad Delphi), bo inaczej robi sie smietnik. Jaka nazwe nosi temat kazdy widzi wiec sensu stricte nie jest nigdzie podane czego dotyczy poza wtryskow w TDCI. Nie dziwcie sie wiec, ze ludzie pisza o wtryskach zupelnie nie zwiazanych. Skoro moderzy tak scigaja za czytelnosc nazw to niech i tu zagladaja,. Boblo 26-07-2010, 23:04 1.6 to siemens i one są nienaprawialne samodzielnie (przynajmniej jeszcze nie :) ) 1,6 to bosch,... i one są naprawialne :P. Ale swoją drogą to nadal nie kumam co tam może cieknąć przy śrubie mocującej wtrysk. Śruba wkręca się w głowicę i już. To co cieknie?! mkaminski100 26-07-2010, 23:11 1,6 to bosch,... i one są naprawialne :P. Ale swoją drogą to nadal nie kumam co tam może cieknąć przy śrubie mocującej wtrysk. Śruba wkręca się w głowicę i już. To co cieknie?! Bosch i Siemens to jedne kalosze. Bosch kupil Siemensa i ten jak pamietam markuje ten sprzet. Nienaprawialne, bo taka do tej pory jest polityka tych wtryskow. Kazdy dealer ma powiedziane, ze tego sie nie robi, a jak firma mowi to oni sie musza stosowac. Bedzie pewnie jak z innymi, nie robi sie, az producent zmieni zdanie. Wiem, ze w tych silnikach ciekly uszczelnienia pod wtryskami. Niestety nie mialem przyjemnosci bawic sie wiec nie powielam zaslyszanych opinii. Kapsel_lg 27-07-2010, 12:36 dokładnie jest to Siemens i od 2004 jest stosowany w Fordzie (począwszy od Focusa a teraz i w Mondeo). To że cześć samochodowa Siemensa należy do Boscha to inna bajka (zresztą w innym miejscu na forum już dawno o tym pisałem). Do dziś w serwisach Bosch nie ma procedur naprawy tych wtryskiwaczy więc ich naprawa to metoda domowa (aczkolwiek nie twierdzę że niedobra, nie mam o niej pojęcia więc się nie wypowiadam). Na dodatek zdaje się że tylko w przypadku AGD serwis Boscha i Siemensa jest ten sam, w innych przypadkach to odrębne byty. Boblo 27-07-2010, 21:48 Siemensa należy do Boscha to inna bajka (zresztą w innym miejscu na forum już dawno o tym pisałem). Do dziś w serwisach Bosch nie ma procedur naprawy tych wtryskiwaczy więc ich naprawa to metoda domowa (aczkolwiek nie twierdzę że niedobra, nie mam o niej pojęcia więc się nie wypowiadam). . Ja tam nie wiem kto do kogo należy ( nie byłbym taki pewien czy S należy do B ) ale twierdzenie, że wtryskiwacze BOSCHa to to samo co SIEMENS to wielkie nieporozumienie. SIEMENS to wtryskiwacze wyłącznie piezoelektryczne, razem ze swoimi zaletami i wadami. I tych rzeczywiście się nie naprawia bo nie ma ani częsci ani procedur naprawczych ( jak zwykle kwestia czasu ). A wtryski BOSCHa są w 90%-ach elektromagnetyczne i absolutnie naprawialne. Są dostępne części, dane naprawcze i urządzenia probiercze ze sztandarowym EPS-200 na czele. Naprawia je w zasadzie każdy serwis BOSCHa. O ile mi wiadomo to Fordy od ok. 2005 1,8 i 2,0 chodzą na SIEMENSie, a 1,6 to BOSCH. Kapsel_lg 27-07-2010, 22:02 Boblo uwierz że mają wspólne laboratoria itp. w tym i dla przemysłu samochodowego. Ale ty chyba mówisz o wtryskiwaczach do benzyny a nie do diesla bo te to chyba tylko Siemes. A Bosch jak najbardziej robi i piezoelektryczne do Diesle (tak jak i całe układy CR). Jeśłi chodzi o naprawę to mówiłem o Siemensie (a niektóre serwisy Bosch Diesel biorą się za naprawę części Siemensa). Boblo 27-07-2010, 22:21 Wiem, że BOSCH robi piezo, ale to tylko w "wybranych" autach. W klasie dla "Kowalskiego" wciąż są elektromagnetyczne :). I pisałem wyłącznie o wtryskach do diesla. W Siemensie to zdaje się, że oprócz wymontowania końcówki wtrysku i wymyciu jej w ultradźwiękach to więcej zrobić się nie da :). MaXus78 31-07-2010, 07:33 Może komuś się przyda - tutaj moje (nieudane na razie) zmagania z wtryskami (Focus Mk.1; 2002r; 1.8 TDCI; 115KM): http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=104488&page=2 jan123 17-08-2010, 11:46 Cieknie spod śrub mocujących wtryski, ponieważ otwory na te śruby nie są ślepe, ale są elementami mocującymi pokrywę. Jeden Równy Gość na tym forum pokazał schemat tej francuzczyzny. I No tak, ale jakie uszczelki pod śruby, miedziane, silikonowe...? Jak wykasować post? Emis 17-08-2010, 12:49 Jak wykasować post? Całkiem swojego postu nie usuniesz,musisz napisać do moderatora i poprosić o usunięcie. Pozdrawiam. mkaminski100 17-08-2010, 12:54 Jak wykasować post? Edycja (pod postem) -> Edycja zaawansowana (pod oknem edytowanego posta) -> Usun P.S. Jednak ten sposob tu na forum nie dziala. (na wiekszosci VBilletinach dziala - jest zreszta chmurka "ZMIEN/USUN" po ustwieniu kursora nad "Zmien") bobi13 24-08-2010, 16:21 witam mam pytanko może do kolegi z pierwszego posta ale może ktoś inny odpowie czy jak wciągnę te wtryski i je sobie sam wyczyszczę powymieniam na nowe niektóre elementy i jak je ponownie zamontuję to będą jakieś problemy z odpalanie może się coś zapowietrzyć?? 2. przy próbie przelewowej jak odepnę te wężyki i podepnę swoje to muszę zatykać to co podpinałem te wężyki czy mogą sobie w powietrzu wisieć. gylopl 31-08-2010, 20:03 Witam! Posiadam forda mondeo 2003r. 2.0tdci 130km, i chciałem się zapytać jak ocenić stan końcówek wtryskiwacza. Czy wystarczy, jak ktoś, kto zajmuje się wtryskami, sprawdzi mi czy końcówka dobrze rozpyla paliwo? pozdrawiam! edit// juz wyczytalem ze trzeba sprawdzic specjalnym sprzetem... dizel 14-09-2010, 09:30 Witam!!! Prawdą jest że nie posiadam forda ale ten temat i ilość wypowiedzi w nim jest zaskakująca i właśnie dlatego zarejestrowałem się na waszym forum by móc uczestniczyć w tej dyskusji, ponieważ pośrednio dotyczy ona również mojego autka. Poświęciłem kilka ładnych chwil aby zapoznać się ze wszystkimi postami dotyczącymi samodzielnej naprawy wtrysków typu delphi. Czytałem z ogromnym zainteresowaniem ponieważ ich konstrukcja jest podobno identyczna, a jeżeli nie to bazują na podobnych częściach, co zaobserwowałem oglądając zdjęcia rozebranych bądź całych wtryskiwaczy. Kupując zaworki do wymiany nie byłem niestety tak mądry jak teraz i zakupiłem je w MOTOMAXIMUSIE. Biorąc pod uwagę iż podczas wymiany przekładek dokonałem tylko przedmuchania wtrysków a nie ich umycia wszystko było dobrze przez jakieś 10 tyś. km. Teraz dzięki waszemu doświadczeniu i wiedzy zdobytej dzięki temu wątkowi zrobię to ponownie ale uzbrojony w myjkę i porządne zaworki firmy delphi (czyli oryginały). Z zauważonych rzeczy faktycznie po wymianie przekładki silnik nie pracował dobrze od razu, potrzebował kilku chwil by dojść do siebie po czym zgasł. Jednak z kolejnym uruchomieniem nie miał żadnych problemów. Nie palił co prawda od strzała ale winę za to może ponosić również zawór EGR który od nowości nie był ruszany a autko ma "podobno" 170 tyś. (z czego sam zrobiłem 70 :) ) Dziwi mnie tylko fakt, iż po zmianie obrotów choćby o 50 w górę problemy znikają (motor pracuje równiutko i cichutko) poza tym żadnego problemu ze spalaniem i dynamiką auta nie mówiąc o kopceniu - to co się zdarza jest według mnie normalne w przypadku diesla, który zawsze coś dmuchnie choćby był nowy. Jeszcze raz dzięki za ten wątek i mam nadzieję że ja też coś od siebie dołożę choćby odnośnie delphi, no bo na temat forda w ogóle to wiedzę mam raczej podstawową. ;) tanaab 20-09-2010, 12:32 I tak dzisiaj dostałem zamówione kolejne zaworki 3 szt. Wymiana zajęła mi (wraz z próbą przelewową na luzie) 2.5 godzinki. Wyniki próby przelewowej 10/12/11/14 ml. Po odpaleniu przez ok. 15 minut silnik pracował jak stary rumpel (telepało nim, że byłem w szoku), następnie coraz lepiej i teraz ok. (mniej więcej 45 minutach pracy na wolnych obrotach). Oprócz tego podczas czyszczenia zauważyłem, że jedna końcówka jest do wymiany (nie potrzebowałem do tego żadnej maszyny), ale to sobie zostawię po urlopie jedna końcówka ok. 120 zeta zaś wymiana to już teraz pikuś. Na zdjęciach chciałem coś pokazać, w jakim stopniu mi się to udało sami ocenicie tak jak "mihowe" pisał jest otoczka, która zrobiła z wtryskiwaczy czarną magię. -na pierwszym zdjęciu owy klucz do wtrysków 1 zaś 2 klucz dynamometryczny (nie miałem innego) -2 jak rozkręcałem wtryskiwacz jak ktoś ma imadło to może i lepiej ja robiłem to tak jak widać -3 pokazuje wtryskiwacz od środka, to, co wymieniłem jest w kółeczku -4 wkręcam wtryskiwacz kluczem 15-stką trzyma się wtryskiwacz zaś specjalnym kluczem do wtrysków 21 dokręca klucz dynamometryczny pokazuje wskazanie z jaką siłą -5 to próba przelewowa Końcowa rada : 1. Pisałem wcześniej klucz 15,16,18 potrzebny jest 15 , 17 i francuz lub imadło 2. Lepiej wymieniać pojedynczo tak więc 1 wtryskiwacz zrobić i zamontować i odpalić tak mi się wydaje mniejsze ryzyko (gdyby poszło coś nie tak wiadomo który wtryskiwacz). 3. Nie taki diabeł straszny jak go malują Pozdrawiam Witam forumowiczów. Od 2 tygodni jestem posiadaczem Mondeo kombi MK3 2.0 TDCi. Radość trwała 2 dni po czym sprężynka, spadek mocy, biały dym i w ogóle jaja. Po pierwsze skontaktowałem się ze znajomym w serwisie Forda. Naopowiadał mi historii o wtyryskiwaczach, pompie, komputerze, kodach itp. itd. Usłyszałem też kwotę naprawy, która wynosiła w przybliżeniu 1/3 tej jaką dałem za auto. Trafiłem wtedy na szanowne forum, poczytałem rady które zamieścił zbyszek620 i wziąłem byka za rogi. Butelki po napojach+węzyki i wykonana próba przelewowa. Wcześniej test na kts-sie - błąd p2339 i faktycznie 4 wtrysk lał prawie 90 cm3. Zamówiłem zaworek na 240pln, do tego 2 godziny pracy, ponowna próba przelewowa, tym razem tak jak pozostałe wtryski przelew ok. 16cm3. Właśnie wróciłem do domu po wklepaniu ponownie kodów, bo nie dało się inaczej skasować błędu. Auto jeździ jak szalone i wszystkie wymienione wyżej objawy zniknęły. Wielkie dzięki, bo zaoszczędziłem naprawdę kupę kasy. Pozdrawiam. tanaab 21-09-2010, 17:52 Postanowiłem jeszcze zamieścić moje spostrzezenia z eksploatacji Mondeo w dzień po zakodowaniu wtrysków. Jak wspominałem zaraz po wyjeździe z serwisu różnica w mocy i kulturze pracy silnika była bardzo duża. Dzisiaj, a zrobiłem od wczoraj ok. 500 km jest jeszcze lepiej. Silnik pracuje miękko, nie ma lekko słyszalnego wczoraj twardego pogłosu jakby lekkiego klekotania, jak w starym dieslu. W mojej ocenie, mogę się mylić bo nie jestem mechanikiem konieczne jest jednak zakodowanie wtrysków, a dopiero po tym resztę robi samoadaptacja. domin_mondeo 25-09-2010, 15:20 WITOJCIE! Potrzebuję pomocy!!! Tak jak już pisałem wcześniej jestem "SZCZĘŚLIWYM" posiadaczem MONDKA, kombi 2.0 TDCi 2002 130 kM, od 3 tygodni. Dwa dni temu wybrałem się z żoną i 4-miesięczną córeczką nad morze (do Rewala), mamy do tej miejscowości jakieś 350 km. Oczywiście kombiaczek zapakowany po sam dach, godz. 5.00 rano, wyjeżdżamy. Zrobiłem jakieś 40 km, po czym dojeżdżając swobodnie do kolejnej miejscowości przy prędkości 90-100 km/h, poczułem nagłe przyduszenie i co... SPRĘŻYNKA, auto wpadło w tryb awaryjny, straciło moc... Diagnostyka - cylinder 4 osiągnięto granicę spalania stukowego, diagnoza walnięty wtrysk!!! W warsztacie powiedziano mi, że koszt naprawy, to jakieś 3500 zł (oczywiście dem. reg., montaż, kodowanie itd. 4 wtrysków, jednego nie opłaca się robić, zresztą Wiecie o co chodzi). Przepisałem więc kody wtryskiwacza, błąd zniknął i przez 24 h było ok, dzisiaj znów mam ten sam problem, tzn. sprężynka się już nie pali. ale auto kompletnie straciło moc ;( Co tu robić... Przecież nie zapłacę 35% wartości auta. Google, forum i zacząłem jak Wy wszyscy kombinować. Zrobiłem właśnie próbę przelewową, która ku mojemu zaskoczeniu wypadła dobrze: 25 ml / 20 ml / 18 ml / 17 ml Co mam teraz robić, pomóżcie koledzy i koleżanki ;( sebapl01 25-09-2010, 16:49 Przelewy masz jak widać w miarę dobre. Może jesteś nieszczęśliwym użytkownikiem paliwa wytwarzanego w garażu? Spróbuj dolać jakiegoś dodatku do czyszczenia wtrysków(np.STP,WYNN's,itp.), być może uda się wtrysk przepchać. Koszt takiej operacji to jakieś 15-20zl. Jeśli to się nie uda ,to niestety czeka cię wymiana wszystkich wtryskiwaczy. dizel 27-09-2010, 10:18 próba przelewowa mówi że zaworki przekładki są w dobrym stanie jednak co z rozpylaczami i czy nie walnął czujnik ciśnienia w układzie cr?? czy to nie będzie powodem utraty mocy. czyszczenie układu paliwowego nie zaszkodzi jednak po przelewach widać że nie jest źle. tanaab 27-09-2010, 14:27 WITOJCIE! Zrobiłem właśnie próbę przelewową, która ku mojemu zaskoczeniu wypadła dobrze: 25 ml / 20 ml / 18 ml / 17 ml Co mam teraz robić, pomóżcie koledzy i koleżanki ;( Próba przelewowa wygląda w porządku. Wg mnie są trzy możliwości: 1 Ciśnienie sprężania na 4 cylindrze 2 Walnięta końcówka wtryskiwacza (najbardziej prawdopodobne bo piszesz, że ponowne wpisanie kodu pomogło na krótko) 3 Akumulator. Możliwe, że ecu gubi kody. Ja podjechałbym jeszcze raz na tester i sprawdził, czy pamięta poprawnie kody wtrysków. Wykluczam raczej czujnik który sygnalizuje spalanie stukowe, bo jest wspólny na wszystkie cylindry. Jeżeli okaże się, że to wtryskiwacz, to spróbowałbym jak inny znany mi właściciel mondka tdci kupić używany i regenerowany na allegro. Koszt 390 pln. U niego przelewy, które sam robiłem wyszły ok i podobnie jak u Ciebie. Po zamianie i zakodowaniu auto śmiga jak nowe. Zobacz pod linkiem: http://allegro.pl/wtryskiwacze-wtryskiwacz-mondeo-transit-tdci-i1210551788.html mkaminski100 27-09-2010, 14:46 Domin_Mondeo - najtaniej jest w kolejnosci: 1. Odczytac bledy i podac tutaj. Konkretnie ile bledow i jakie ich numery 2. Sprawdzic czy sa zapisane kody wtryskiwaczy 3. Wyjac wtryskiwacz i sprawdzic go na maszynie, ewentualnie przyczyscic ultradzwiekowo jezeli jest taka mozliwosc i jest tansza niz rozebranie. Mam tylko pytanie do modow - czy w tym temacie nie powinno byc dyskusji jedynie o REGENERACJI i NAPRAWACH WTRYSKIWACZY, a nie ogolnej pomocy kazdemu posiadaczowi Mondeo? Slawko 27-09-2010, 16:41 Mam tylko pytanie do modow - czy w tym temacie nie powinno byc dyskusji jedynie o REGENERACJI i NAPRAWACH WTRYSKIWACZY, a nie ogolnej pomocy kazdemu posiadaczowi Mondeo? powinno, ale sami zasmiecacie tematy. Ja niestety nie jestem w stanie przeczytac kilkuset postów dziennie. W związku z tym, ze znasz sie na tym podaj które posty usunać to zrobimy to. dizel 12-10-2010, 06:36 mam jedno małe pytanko czy jeżeli chce umyć wtryskiwacz w wanience ultradźwiękowej to mam go rozebrać i jeżeli tak to czy "elektrodę" też mogę umyć czy coś jej może zaszkodzić?? aha i jeszcze jedno w czym to umyć bo chyba nie w wodzie?? mkaminski100 12-10-2010, 08:24 mam jedno małe pytanko czy jeżeli chce umyć wtryskiwacz w wanience ultradźwiękowej to mam go rozebrać i jeżeli tak to czy "elektrodę" też mogę umyć czy coś jej może zaszkodzić?? aha i jeszcze jedno w czym to umyć bo chyba nie w wodzie?? Tej czesci wtryskiwacza nie trzeba myc. Nic w niej nie ma oprocz 2 kanalow i elektromagnesu. Uwazaj czym czyscisz, bo jezeli preparat jest na wodzie to moze skorodowac wnetrznosci wtrysku. dizel 22-10-2010, 07:37 Tej czesci wtryskiwacza nie trzeba myc. Nic w niej nie ma oprocz 2 kanalow i elektromagnesu. Uwazaj czym czyscisz, bo jezeli preparat jest na wodzie to moze skorodowac wnetrznosci wtrysku. a więc tak do mycia kupiłem środek o nazwie cleanser (izopropanol dostępny na allegro) dziękuję za odpowiedź ale w takim razie jeszcze jedno czy coś zaszkodzi elektrodzie jak ją umyję. wiem że nadgorliwość gorsza od faszyzmy ale zawsze może coś. A tak nawiasem to rozmawiałem z mechanikiem i jego kilkoma klientami odnośnie kodowania wtrysków po regeneracji i byli zdziwieni tym co mówię. hitem w tym wypadku jest gość który zregenerował wtryski do forda w jednej z firm wkręcił do auta i zrobił już ponad 100 tyś. kilometrów bez kodowania. auto pracuje według jego opinii super. więc o co chodzi tak naprawdę z tym kodowaniem sam już nie wiem :027: janek1815 15-12-2010, 20:27 Witam ubiegłej zimy 2009 pojawiła się u mnie sprężynka próby przelewowe 38-11-42-35 w ASO ford usunięto błąd P2338 Cylinder 3 osiągnięta granica kontroli spalania stukowego. Wczoraj pojawiła się ponownie jako twardy błąd migająca sprężynka. Próba przelewowa 40-12-45-40 przed wyjazdem do ASO wymieniać 3 wtryskiwacz/ lub zaworki jak uważacie. Przeczytałem ten temat i mam taki mętlik w głowie że hej. Pozdrawiam hubu87 21-12-2010, 21:31 Witam...sledze temat od samego pocżatku...Jestem posiadaczem MKIII 2001 r i mam problem jak wiekszosc osob...biały dym jak zimy i bujanie silnikiem..z tym ze u mnie zadna sprezynka sie nie wyswietla(w sumie nie jestem pewien czy takowa kontrolka w tym aucie jest)...problem ten pogarsza sie juz od 10 tys km...teraz trzesie silnikiem nawet przy wyzszych obrotach, co daje sie odczuwac w czasie jazdy...moje pytanie jest natepujace...czy w roczniku 2001 mozliwa jest rózniez taka regeneracja wtryskiwaczy...dziekuje pozdrawiam picio_18 22-12-2010, 08:48 Witam...sledze temat od samego pocżatku...Jestem posiadaczem MKIII 2001 r i mam problem jak wiekszosc osob...biały dym jak zimy i bujanie silnikiem..z tym ze u mnie zadna sprezynka sie nie wyswietla(w sumie nie jestem pewien czy takowa kontrolka w tym aucie jest)...problem ten pogarsza sie juz od 10 tys km...teraz trzesie silnikiem nawet przy wyzszych obrotach, co daje sie odczuwac w czasie jazdy...moje pytanie jest natepujace...czy w roczniku 2001 mozliwa jest rózniez taka regeneracja wtryskiwaczy...dziekuje pozdrawiam Jeżeli to jest CR to regeneracja jest możliwa. AREK1984 28-12-2010, 22:02 Witam kolegów. Od niedawna jestem posiadaczem transita 2.4 tdci 137KM 300tys km. oczywiście mam problem z wtryskami, wiadomo wywala błąd na 4,5,6 biegu pod większym obciążeniem (wyprzedzanie).Na biegu jałowym trochę przebierał.Aczkolwiek nie miałem problemu z porannym odpalaniem zapalał na pierwszy strzał nawet na tych mrozach które teraz mieliśmy(auto parkowane pod chmurką) Skorzystawszy z Waszych porad zrobiłem próbę przelewów i takich wyników się nie spodziewałem 1- 180ml 2-160ml 3-190ml 4-360ml także dla mnie SZOK po tym jak czytałem jakie u was były wartości. od razu wymontowałem 1 wtrysk (dlaczego nie 4? kwestia dostępu lub jego znikomej ilości ). Rozmontowałem go na czynniki pierwsze przeczyściłem końcówkę wtrysku (na marginesie moja ma 6 otworków rozpylających, zrobiłem jeszcze mały teścik wyciągłem iglicę z końcówki wlałem do niej trochę benzyny ekstrakcyjnej ustawiłem prostopadle do kartki białego ręczniczka toaletowego i dmuchnąłem sprężonym powietrzem w końcówkę co dało mi pogląd czy nie są zatkane otworki okazało się że są drożne. wyczyściłem również zaworek i korpus. A teraz do sedna sprawy pomiędzy zaworkiem a korpusem znajduje się sprężynka o średnicy około 2 mm i długości 10 mm. Po rozebraniu wtrysku wystawała z korpusu około 3mm a po zakończeniu czyszczenia schowała się całkiem w korpus co za tym idzie nie dociskała grzybka. Po założeniu wtrysku do silnika już nie mogłem go uruchomić(kręcił ale nie zapalił) zauważyłem za to że strasznie przez ten wtrysk idzie przelew. Pytania: 1) czy ta sprężynka może się tak cofnąć zakładająć że z korpusu nie wypadł mi żaden czpień, kulka czy cóś. 2)w jakim położeniu powinien być zaworek względem jego korpusu mianowicie czy jeden z otworków grzybka powinien się licować z otworkiem w korpusie czy należy go ustawić tak żeby nie było przepływu. 3) gdzie w transicie znajduje się pompa wstępnego podawania paliwa przy pompie wtryskowej czy w zbiorniku czy jej po prostu niema i jest tylko pompa wysokiego ciśnienia. Trzecie pytanie zadałem ponieważ mam pewne podstawy twierdzić że zapowietrzył mi się układ paliwowy a jeśli pompa była by w zbiorniku to w układzie niskiego ciśnienia powinno panować pewne nadciśnienie a nic takiego nie zaobserwowałem. Z góry wam Koledzy dziękuje czekam z niecierpliwością na porady. jendrekmak 28-12-2010, 23:59 zakładająć że z korpusu nie wypadł mi żaden czpień, kulka czy cóś. wypadł trzpień o długosci ok 2 mm w jakim położeniu powinien być zaworek względem jego korpusu mianowicie czy jeden z otworków grzybka powinien się licować z otworkiem w korpusie czy należy go ustawić tak żeby nie było przepływu.ta sprężynka która się schowała powinna trafiać w środek grzybka/zaworka gdzie w transicie znajduje się pompa wstępnego podawania paliwa przy pompie wtryskowej czy w zbiorniku czy jej po prostu niema i jest tylko pompa wysokiego ciśnienia. w mondeo jej nie ma. choć niektórzy twierdzą że jest zintegrowana z pompą wysokiego ciśnienia AREK1984 04-01-2011, 19:29 Dziękuje Kolego, jak rozebrałem drugi wtrysk to był tam trzpień w korpusie :surprise: rsdamian 23-01-2011, 11:56 Panowie mam problem,ostatnio sam wymienialem zaworki, skrecilem wszystko i bylo ok, tylko pojawila sie jakas metaliczna praca. Na koncowkach ?iglicy byly przebarwienia wiec zamowilem dwie nowe zrobilem wszystko ta samo i lipa auto juz nie odpalilo. Teraz to juz nie wiem co robic jeszcze rozrusznik ukrecilem, probowalem na chol i lipa tylko slychac takie bardzo glosne stukanie jak metal o metal picio_18 24-01-2011, 18:44 Panowie mam problem,ostatnio sam wymienialem zaworki, skrecilem wszystko i bylo ok, tylko pojawila sie jakas metaliczna praca. u mnie po wymianie zaworków też była słyszalna taka metaliczna praca jak by się coś obijało o metal ale z biegiem kilometrów ustało (ok 300km) jendrekmak 24-01-2011, 20:38 Teraz to juz nie wiem co robic jeszcze rozrusznik ukrecilem, probowalem na chol i lipa tylko slychac takie bardzo glosne stukanie jak metal o metal wymontuj, rozbierz, wyczyść i złóż ponownie. po zamontowaniu porządnie odpowietrz cały układ wtryskowy. powinno zadziałać. a rozrusznik pewnie przynajmniej do porządnego wyczyszczenia. Dla niedoświadczonych w obsłudze układów wtryskowych jedna rada. NAPRAWIAJCIE WTRYSKIWACZE POJEDYNCZO a nie wszystkie na raz. po naprawie jednego montaż, odpowietrzenie i odpalenie auta i dopiero bierzcie się za następny. przy takim sposobie od razu wiadomo z którym wtryskiwaczem sobie nie poradziliście a tak to trzeba rozbierać wszystkie 4 sztuki. szkoda waszego czasu i rozrusznika. jeśli po odpaleniu silnika dany wtryskiwacz pracuje bardzo metalicznie dłużej niż przez 1-2 sekundy to od razu należy zgasić silnik i ponownie go wymontować i poprawić fuszerkę bo z pewnością został źle zmontowany vynalazek 25-01-2011, 10:08 Witam. Błąd P2339. Próba przelewowa 12,15,15,20. Zgodnie z wytycznymi, przekroczone maksimum na trzech wtryskiwaczach. Robić wszystkie trzy ? Czy próbować pozbyć się błędu przez przypisanie kodu czwartego ? Auto dymi na siwo tylko do czasu rozgrzania się silnika, rankiem ma problem z normalnym odpaleniem (za drugim trzecim razem i przytrzymaniem pedału gazu przez 10sek., świece ok) Jedzie jak muł oczywiście, czyli komputer "wyłączył" sprężarkę ? Po walkach z komputerem opiszę co się dalej porobiło.;) Pozdrawiam. jendrekmak 25-01-2011, 10:18 może tu coś znajdziesz http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=51016 vynalazek 25-01-2011, 13:32 może tu coś znajdziesz http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=51016 Akurat dzisiaj po raz drugi czytałem ten wątek. Próba z komputerem wypadła źle. Formidable łączy mi się przez jakiś prastary interfejs do vag-a, (elm odpadł) mam możliwość użycia funkcji programowania wtryskiwaczy, jednak po wszystkim są ponownie same zera. Nie wiem czy nie spowodowane to jest jakimś błędem programowo-sprzętowym, bo kodów błędów to mi nie odczytuje, a scanxl owszem, cały czas pokazuje mi zapamiętany 2339. Z kolei scanxl odczytuje mi tylko błędy i może skasować te mniej istotne jeżeli się pokażą, a już nic nie mogę czytać np. w "real-time" mkaminski100 25-01-2011, 13:48 Akurat dzisiaj po raz drugi czytałem ten wątek. Próba z komputerem wypadła źle. Formidable łączy mi się przez jakiś prastary interfejs do vag-a, (elm odpadł) mam możliwość użycia funkcji programowania wtryskiwaczy, jednak po wszystkim są ponownie same zera. Nie wiem czy nie spowodowane to jest jakimś błędem programowo-sprzętowym, bo kodów błędów to mi nie odczytuje, a scanxl owszem, cały czas pokazuje mi zapamiętany 2339. Z kolei scanxl odczytuje mi tylko błędy i może skasować te mniej istotne jeżeli się pokażą, a już nic nie mogę czytać np. w "real-time" Masz w pelni naladowany akumulator? (min 12V) Przy napieciu ok 10-11 mialem kilka razy problemy z polaczeniami i wyskakiwaly krzaki w programie. Formidable nie uruchamiasz czasami na kablu "F-Super"? (o takim http://images1.okr.ro/auctions.v3/700_700/2010/12/10/a/9/248777261-4383916-700_700.jpg )U mnie kabel nie mial zadnych funkcji poza ELM. Wtryskow w zadnym Fordzie ani nie odczytal ani nie zakodowal jendrekmak 25-01-2011, 16:33 cały czas pokazuje mi zapamiętany 2339musisz ponownie wpisać kody wtryskiwaczy na WDSie a nie żadnym tanim interfejsem. koszt 100-150 zł wlitwin 03-02-2011, 21:17 Witam Przekopałem się przez cały wątek ale mój problem jest trochę inny. Nie zapala mi się "sprężynka" ale auto źle odpala gdy silnik jest ciepły, telepie nim jak starym ruflem, odpala na dwa gary i potem dopiero uruchamiają się pozostałe. Z zimnym silnikiem jest lepiej. Zrobiłem dziś dwukrotnie próbę przelewową bo podejrzewałem wtryski, wyszło tak: Dla silnika nie rozgrzanego 20/22/24/20 Dla ciepłego 18/20/22/20 Więc chyba jest dobrze, mieszczę się jakoś w dopuszczalnym 40% odchyłki. Może ktoś wie co mojemu Mondkowi dolega?? Proszę o pomoc, pozdrawiam 2.0TDCi 115km z 2005r. Kapsel_lg 03-02-2011, 22:20 Kolego próba przelewowa mówi tylko o zaworkach a wtryskiwacz to nie tylko zaworek. Objaw jaki masz może wskazywać (i jakoś wydaje mi się że wskazuje) na problem z końcówkami wtryskiwaczy (czyli złą mieszanka). To możesz tylko sprawdzić na stole probierczym. Zastanawiam się skąd w ludziach taka wiara że przelewy pokażą wszystko. hmmm... rsdamian 06-02-2011, 14:48 Najlepiej wlasnie na stole sprawdzac a dopiero Sie bawic w wymiane. Moja zabawa z wtryskami skonczyla sie na wymianie 2 calego wtrysku,cewke szlag trafil. Najlepiej jak sie zaczynaja problemy z wtryskami podjechac do fachowca i niech powie co i jak. Bo fakt taki ze placic komus za wymiane zawotka 420zl (w tym zaworek) to juz troche przesada . Boblo 09-02-2011, 11:09 Czy ktoś wie jakim momentem należy dokręcać wtryski w MK3 ? jendrekmak 09-02-2011, 11:19 ok 50 Nm benio 09-02-2011, 11:30 Czy czarny dym, skaczące obroty, brak mocy i czasem metaliczne stukanie przy dodawaniu gazu oraz jazda skokami to problem z wtryskami? Na wyswietlaczu zegara test błędów pokazuje "none".:-( PS Jeżeli ECU zgubi kod wtryskiwacza to zerowanie poprzez odłączenie akumulatora na kilka godzin pomoże? jendrekmak 09-02-2011, 12:06 Jeżeli ECU zgubi kod wtryskiwacza to zerowanie poprzez odłączenie akumulatora na kilka godzin pomoże? nie pomoże Na wyswietlaczu zegara test błędów pokazuje "none".:-( ta właśnie zwykle jest pomimo błędów zapisanych w ecuCzy czarny dym, skaczące obroty, brak mocy i czasem metaliczne stukanie przy dodawaniu gazu oraz jazda skokami to problem z wtryskami?nie koniecznie ale wtrysków nie można wykluczyć Raszowski 16-03-2011, 01:13 Czy ktoś wie jakim momentem należy dokręcać wtryski w MK3 ? Wedle specyfikacji dokładnie 47 Nm A że tak zapytam, jaki wpływ może mieć zbyt mocne lub słabe dokręcenie wtrysków ? Boblo 16-03-2011, 06:33 Za słabo- może powstać przedmuch kompresji, za mocno- można uwalić gwint w alu głowicy wojtekjanus 16-03-2011, 17:32 Czy ktoś wie jakim momentem należy dokręcać wtryski w MK3 ? W praktyce - jeżeli ktoś nie dysponuje kluczem dynamometrycznym - trzeba dokręcić wtrysk od pierwszego przyłapania o kąt 90 stopni. Powinno się nałożyć na gwint wtrysku - podobnie jak przy świecach żarowych - pastę ceramiczną (broń Boże miedzianą!). Boblo 16-03-2011, 18:44 No właśnie,.. czemu nie miedzianą? Dużo się o tym mówi ( że nie miedzianą ) ale czy chociaż wiadomo czemu? wojtekjanus 16-03-2011, 19:28 No właśnie,.. czemu nie miedzianą? Na styku miedzi i aluminium zachodzi zjawisko korozji elektrolitycznej, w przypadku gwintu w głowicy aluminiowej ulega on wtedy degradacji zamieniając się w tlenki i sole glinu, dodatkowo pęczniejąc. Tak osłabiony gwint przy wykręcaniu stalowej śruby ulegnie zerwaniu. Zjawisko jest powszechnie znane - także w elektroenergetyce, elektronice, w budownictwie itd. Pasta miedziana natomiast doskonale spełnia zadanie w gwintach stal/stal. Pastę ceramiczną na wtryskiwacz nakładamy z umiarem - tak by podczas wkręcania jej nadmiar nie był wyciskany do przestrzeni nad głowicą - dostanie się wtedy do obiegu oleju. Warto kupić przy regeneracji wtrysków oryginalne podkładki stalowe Delphi, przyklejamy je podczas montażu lekko pastą ceramiczną do wtrysku, aby się nam nie zsunęły. Wtryskiwacz uszczelnia się na tych właśnie podkładkach. http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/303/pasta-ceramiczna.html Boblo 17-03-2011, 07:41 No i podobno pasta miedziana na połączeniach stal-aluminium wytwarza mikronapięcia elektryczne co może powodować zakłócenia w pracy urządzeń elektronicznych. Chociaż nie sądze, żeby aż takie co by same się uruchamiały wtryskiwacze :) m-cin 17-03-2011, 08:28 No i podobno pasta miedziana na połączeniach stal-aluminium wytwarza mikronapięcia elektryczne co może powodować zakłócenia w pracy urządzeń elektronicznych. Wytwarza napięcie elektryczne, o czym pisał wojtekjanus (korozja elektrochemiczna). Ale z tymi zakłóceniami to nieprawda. To jest napięcie mniej-więcej stałe, nie będzie zakłócać. Pozdrawiam m-cin Boblo 17-03-2011, 09:31 To jest napięcie mniej-więcej stałe, nie będzie zakłócać. Czyli otworzy wtryskiwacze na stałe :p:one: m-cin 17-03-2011, 13:06 Widzę, że żartujesz, ale żeby tylko inni nie wzięli tego na poważnie ;) Pzdr. M. Boblo 17-03-2011, 16:22 Tak,.. żartowałem. Może niech któryś z Panów M. wyrzuci te niewiele wnoszące wpisy w tak ważnym, podwieszonym wątku. vynalazek 20-03-2011, 19:54 nie było czasu dopisać: przypisany czwarty wtrysk i jest OK wojtekjanus 29-03-2011, 11:41 Niedawno - dwa tygodnie temu - zmieniałem zaworki we wtryskach w moim Transicie 2,0 TDCI (jest to w zasadzie identyczny silnik jak w Mondeo 2,0 TDCI/130KM). Auto jeździło po wymianie bardzo dobrze, ale nie robiłem próby przelewowej (głównie z braku czasu). Dzisiaj byłem na wymianę linki ręcznego w specjalistycznym zakładzie Forda Transita (robią tylko Transity) i korzystając z okazji poprosiłem o próbę przelewową. O ile w amatorskich warunkach próbę wykonuje się na wolnych obrotach mierząc czas pracy, to tam próbą steruje podłączony IDS. Silnik dosyć długo pracuje na wolnych obrotach, ale potem IDS kilkanaście razy zdrowo go gazuje... Nie patrzyłem na zegarek, ale próba taka trwa ok 15 minut. Dopuszczalna wartość przelewania wtrysku wg instrukcji serwisowej dla takiej próby wynosi 45ml. U mnie wtryski po regeneracji miały 18, 18, 19 i 20 ml. Serwisant stwierdził "ideał". Potwierdza to sens samodzielnej wymiany zaworków (ok 1000 zł do przodu) pod warunkiem, że ma się pewność celowości działania. Ja przed wymianą po kilkunastu trybach awaryjnych byłem na testerze, czytałem błędy (P1211, P0251), zrobiony był test ciśnienia (prawidłowe) na szynie oraz próba przelewowa (jeden wtrysk mocno przelewał). bobek_thc 01-05-2011, 13:02 chlopaki a powiedzicie mi gdzie mozna kupic te koncowki do wtryskow delphi?? nie moge nigdzie znalezc.... karzuk 01-05-2011, 13:27 Generalnie żaden problem z zakupem . Ale chodzi nie o końcówki które raczej rzadko padają tylko o zaworki. Ja wymieniłem na zamienniki po podobno Delphi nie sprzedaje w detalu. Jest idealnie po 50 tys a koszt znikomy w porównaniu z nowym wtryskiem. bobek_thc 01-05-2011, 16:33 chodzi mi ogolnie o cala koncowke wtryskiwacza, tak jak kolega pisze na poczatku postu ze wymienil koncowke czy zaworek i jest duzo lepiej, mam identyczne objawy jak on jutro tylko zrobie probe przelewowa i chce naprawic wtrysk a pozniej z czasem zrobie reszte, moglibyscie podac mi jakis adres strony gdzie mozna kupic czesci do wtryskow delphi? mkaminski100 01-05-2011, 17:08 chodzi mi ogolnie o cala koncowke wtryskiwacza, tak jak kolega pisze na poczatku postu ze wymienil koncowke czy zaworek i jest duzo lepiej, mam identyczne objawy jak on jutro tylko zrobie probe przelewowa i chce naprawic wtrysk a pozniej z czasem zrobie reszte, moglibyscie podac mi jakis adres strony gdzie mozna kupic czesci do wtryskow delphi? Rozpylacz i zaworek mozesz kupic z Delphi, ale nieoficjalnie. Na Allegro jest kilka firm ktore sprzedaja zaworki. Ludzie zmieniaja zaworki na poczatek, choc nalezy zaczac od sprawdzenia czy powodem ich uszkodzenia nie jest pompa. Mozesz tez kupic "zamiennik" czyli Chinski produkt. Jakosc jest jaka jest choc za mniej niz polowe ceny nie ma co narzekac. Auta na tym lataja i ludzie nie narzekaja. jendrekmak 01-05-2011, 20:11 Rozpylacz i zaworek mozesz kupic z Delphi, ale nieoficjalnie.oficjalnie można kupić np. na firmę. a detal np. tu http://www.jrmotors.pl/ mkaminski100 01-05-2011, 21:38 oficjalnie można kupić np. na firmę. a detal np. tu http://www.jrmotors.pl/ Delphi oficjalnie nie pozwala na sprzedaz detaliczna. To ze firma sobie sprzedaje to ich wola. :] Jak ktos chce to wie gdzie kupic. cezarg1410 02-05-2011, 23:06 prawda jest niestety taka że w każdym przypadki jak tdci na delphi zacznie sie sypać to i tak i tak prędzej czy później i wtryski i pompa powiedzą papa. więc może lepiej od razu robić całość ;) wojtekjanus 04-05-2011, 11:25 chlopaki a powiedzicie mi gdzie mozna kupic te koncowki do wtryskow delphi?? nie moge nigdzie znalezc.... Gość od którego kupiłem oryginalne zaworki Delphi, teraz - kiedy chciałem kupić jedną oryginalną końcówkę - powiedział, że już od kilku miesięcy nie ma na rynku w Europie tych końcówek. Ma włoskie zamienniki, ale sam powiedział że ma dużo zwrotów. Podobno mają duży rozrzut parametrów i wtryski z taką końcówką wymagają sprawdzenia na urządzeniu kodującym czy trzymają jeszcze parametry. W związku z tym samodzielna wymiana i liczenie na samoadaptację jest mocno ryzykowna. Próbowałem pytać u kilku innych sprzedawców, ale nie natrafiłem na oryginały Delphi. mkaminski100 04-05-2011, 17:58 Gość od którego kupiłem oryginalne zaworki Delphi, teraz - kiedy chciałem kupić jedną oryginalną końcówkę - powiedział, że już od kilku miesięcy nie ma na rynku w Europie tych końcówek. Ma włoskie zamienniki, ale sam powiedział że ma dużo zwrotów. Podobno mają duży rozrzut parametrów i wtryski z taką końcówką wymagają sprawdzenia na urządzeniu kodującym czy trzymają jeszcze parametry. W związku z tym samodzielna wymiana i liczenie na samoadaptację jest mocno ryzykowna. Próbowałem pytać u kilku innych sprzedawców, ale nie natrafiłem na oryginały Delphi. Ostatnio sie pytalem w UK i mieli, ale Delphi ma dosc dziwna polityke. Zamienniki najczesciej pochodza z...Chin. Montowalem juz kilka i auto ladnie odpalalo i chodzilo. Chodzi glownie o cene :] bobek_thc 04-05-2011, 20:04 Ostatnio sie pytalem w UK i mieli, ale Delphi ma dosc dziwna polityke. Zamienniki najczesciej pochodza z...Chin. Montowalem juz kilka i auto ladnie odpalalo i chodzilo. Chodzi glownie o cene :] a moglbys mi doradzic gdzie sie za nimi rozejrzec w uk? mieszkam tu i bardzo by mi to pasowalo kupic na miejscu i samemu wymienic. mkaminski100 04-05-2011, 21:09 a moglbys mi doradzic gdzie sie za nimi rozejrzec w uk? mieszkam tu i bardzo by mi to pasowalo kupic na miejscu i samemu wymienic. Jezeli chodzi o Delphi to PBAsher w Southampton. Rozmawiaj z Benem i powolaj sie na mnie - Marcin. bobek_thc 05-05-2011, 17:08 Jezeli chodzi o Delphi to PBAsher w Southampton. Rozmawiaj z Benem i powolaj sie na mnie - Marcin. dzieki za namiary, dzwonilem tam dzisiaj i pierw spytalem o zaworki babka polaczyla mnie z jakims facetem pytam go o zaworki a on mi mowi ze nie sprzedaja takich rzeczy a ja do niego mowie ze kolega powiedzial mi ze sprzedajecie spytal jaki kolega powiedzialem mu ze Marcin i od razu inna gadka byla dzieki wielkie ze moglem sie powolac na Ciebie bo takto znowu w dupie bym byl. i teraz tylko czekam na nie troche drogo bo 65 funtow za sztuke, ale to pewnie oryginal bedzie:D jeszcze raz dzieki Marcinie :one: mkaminski100 05-05-2011, 18:55 Ciesze sie, ze pomoglem. W sumie Benowi nadal jestem krewny przysluge, wiec musze sie do nich w koncu wybrac. bobek_thc 13-05-2011, 22:13 wszystko juz zrobione, dostalem zaworki i byly one w pudeleczkach delphi wiec chyba oryginalne, cala wymiana zajela mi godzine czasu z wyjeciem wtryskow wymiana zaworkow i zamontowaniem wtryskow spowrotem, i odrazu zauwazylem roznice silnik rowno pracowal, zostawilem na 15 min wsiadlem i pojechalem, wszystko jest jak byc powinno sprezynka sie nie zapala nie przechodzi w tryb awaryjny i wogole smiga jak talalala:D:D:D acha usunalem jeszcze wszystkie bledy po wszystkim:) dzieki wszystkim za pomoc w naprawie mondka!!! pozdrawiam daro2401 25-05-2011, 14:07 Hej, właśnie w swoim mondku robiłem próbę przelewową, mój wynik to 150/350/210/30, i teraz co radzicie, wymieniać zaworki czy oddać do regeneracji. Dodam ze próbe robiłem po kolei, a nie wszystkie naraz, chyba nie ma to znaczenia prawda? avix 26-05-2011, 02:00 Hej, właśnie w swoim mondku robiłem próbę przelewową, mój wynik to 150/350/210/30, i teraz co radzicie, wymieniać zaworki czy oddać do regeneracji. Dodam ze próbe robiłem po kolei, a nie wszystkie naraz, chyba nie ma to znaczenia prawda? 4 minutowy test? :O takie wyniki i silnik jeszcze chodzi? a ja się martwie że u mnie wyszło tak po 4 minutach od lewej patrząc z przodu 14ml 14ml 27ml 14ml do tego sprężynka przy wyprzedzaniu na 4 lub 5 biegu w tym na pare razy jak to się stało raz totalnie odcioł paliwo i zgasł po wytraceniu prędkości. kupiłem interfejs elm lecz niestety z moim 2003\03 nie działa :/ ma ktoś jakieś pomysły działań? jendrekmak 26-05-2011, 07:14 wstępnie to pompa jeśli tylko błąd P0251 brombel123 26-05-2011, 10:23 Witam! Myślę ze temat odpowiedni, bo mój mondeo zachowuje się prawie identycznie jak mondeo kolegi "zbyszek620" który opisał probe przelewowa oraz wymianę zaworków. Mianowicie, na 5 i 6 biegu przy zbyt większym obciazeniu, lub zbyt duzym dodaniu gazu, odczuwalne szarpniecie, po czym zapala sie sprężynka, a po chwil samochód z reguły gaśnie (chociaż zdarzało mi się przejechać kilkanaście km, z mrugająca sprężynka) Po ponownym odpaleniu problem znika az do 5 biegu. Właśnie zczytalem kody błędów i wg. Scan Tool-a mam błąd: P0251 przestawiacz kata wyprzedzenia tłoczenia pompy wtryskowej A- wadliwe działanie. Zaznaczam ze wyskoczyl tylko ten jeden błąd I tu mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów: -czy odrazu dobierać sie do pompy, -czy "olać" kod sugerujący działanie pompy i próbować robić probe przelewowa i kombinować z wtryskami Bardzo proszę o sugestie,a za wszystkie wskazówki z góry WIELKIE DZIEKI :) daro2401 26-05-2011, 15:50 4 minutowy test? :O takie wyniki i silnik jeszcze chodzi? a ja się martwie że u mnie wyszło tak po 4 minutach od lewej patrząc z przodu 14ml 14ml 27ml 14ml do tego sprężynka przy wyprzedzaniu na 4 lub 5 biegu w tym na pare razy jak to się stało raz totalnie odcioł paliwo i zgasł po wytraceniu prędkości. ma ktoś jakieś pomysły działań? 4 minuty testu i takie wyniki, dodam ze podczas jazdy na 1,2,3 jest ok, dopiero na 4 i 5 po wciśnieciu pedału gazu sprężynka wyskakuje. Stawiacie na zaworki?? A w jaki sposób zczytujecie kody, potrzebny jakiś program i kable czy po prostu do mechaniora który sczyta błędy? brombel123 26-05-2011, 16:11 ja kupilem takie ustrojstwo http://allegro.pl/interfejs-elm-327-euroscan-2011-usb-elm327-v1-4b-i1607312064.html i tym wlasnie zczytalem swoj kod daro2401 31-05-2011, 20:06 Hej, właśnie w swoim mondku robiłem próbę przelewową, mój wynik to 150/350/210/30, i teraz co radzicie, wymieniać zaworki czy oddać do regeneracji. Dodam ze próbe robiłem po kolei, a nie wszystkie naraz, chyba nie ma to znaczenia prawda? no i właśnie jestem po wymianie zaworka tego najgorszego(350ml), po próbie przelewowej 12ml, zamawiam kolejne, tylko zastanawiam sie nad ostatnim 30ml, wymienić czy zostawić? jendrekmak 31-05-2011, 20:39 wymienić. zrób to raz i dobrze caate 11-06-2011, 21:50 I mnie dopadła sprężynka. Kopci na bialo-niebiesko, tłucze się bardzo głośno, brak mocy. Panowie z Forda stwierdzili, że do regenracji jest cały 3wtrysk, koszt 600zł. Po czym zadzwonili i powiedzili, ze niestety na pierwszym cylindrze wyskoczył im błąd ciśnienia i należy sprawdzić pozostałe wtryski - koszt 250zł. W efekcie zabrałam auto, ze względu na koszty i stoi pod domem. Sąsiad mający forda proponuję poszukanie wtryskiwaczy na szrocie. Mechanik z rodziny uważa, że trzeba wymienić końcówkę bądź zaworek. Czy jest sens kupić w ciemno te części i wymienic na nowe? Nadal nie będę miała pewności czy wtryski na 2 i 4 cylindrze sa dobre. Jeżeli wystarczy tylko wymiana tego jednego wtryskiwacza, to czy błąd sam zniknie, czy trzeba pod kompa i tak go skasowac? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam wojtekjanus 13-06-2011, 16:26 Przede wszystkim - jeżeli byłaś w ASO - to czy podłączyli auto pod tester i jakie błędy wywaliło? Czy dali wydruki? Po drugie - czy była robiona próba przelewowa wtryskiwaczy i jaki był wynik? To są dwa podstawowe pytania (i niezbędne minimum) - bez tego nie bardzo jest sens wykonywania jakichkolwiek ruchów z układem wtryskowym - bo będzie to działanie na ślepo i wyrzucanie pieniędzy. jendrekmak 14-06-2011, 08:47 Sąsiad mający forda proponuję poszukanie wtryskiwaczy na szrocietylko nowe zaworki lub całe wtryskiwacze. niech do siebie montuje te ze szrotu bo nie sądzę aby mógł sprawdzić czy działają dobrze te używane wtryskiwacze. w cenie 4 używanych będziesz miała 4 nowe zaworki (1200) i 1-2 końcówki (500). Kapsel_lg 14-06-2011, 09:17 ech... ludzie to maja pomysły. wtryskiwacze ze szrotu! Generalnie mogą być i ze śmietnika sąsiada ale pod warunkiem że zostały sprawdzone i sa sprawne. Inaczej to 99% prawdopodobieństwo wyrzucenia kasy jak w błoto stąd też zgłaszam się byś nie kupowała tak sobie tylko od razu przelałą tę kasę na moje konto - wyjdzie na jedno a wspomożesz człowieka przed wakacjami :) A poważnie to zrób tak jak mówi jendrekmak kub części i wymień lub jedź do firmy która profesjonalnie zrobi to za Ciebie. hubu87 14-06-2011, 10:23 Witam...mam problem ze sprezynka w mondeo mkIII 2001...na 4-5 biegu strata mocy i wyłaczenie silnika...próba przelewowa 150 20 40 90 po wymienie 2ch zaworków...18 20 36 14 ...problem sprezynki nie ustał...nadal sie pojawia ...paliwo z przelewów nie wylatuje czyste tylko czarne jakby było zmieszane z olejem...pytanie moje jest takie...czy to pompa czy moze filtr paliwa...a moze cos innego...dzieki z góry Kapsel_lg 14-06-2011, 11:25 Kolego, sprężynka oznacza błąd, błąd oznacza zapis w ECU czyli wpierw sprawdź jaki błąd OBD masz zapisany a później można dumać i snuć opowieści "co może być" Pamiętaj że zaworek to tylko jeden z elementów wtryskiwacza nie mniej istotnym jest końcówka a jej na przelewie nie sprawdzisz. hubu87 14-06-2011, 19:57 Na komputerze przed wymiana zaworków wyrzucało bład P0251 ...no tak ale czy przez uszkodzona koncówke bedzie wyrzucało bład....no i dlaczego z przelewów wylatuje ciemne paliwo...moze miał ktos podobna sytuacje?? Kapsel_lg 14-06-2011, 20:01 ale to błąd pompy CR. A co pokazuje po wymianie? jendrekmak 14-06-2011, 22:29 no i dlaczego z przelewów wylatuje ciemne paliwo... bo są źle zrobione wtryskiwacze. musisz je ponownie wyjąć, rozkręcić i porządnie złożyć wojtekjanus 16-06-2011, 09:13 bo są źle zrobione wtryskiwacze. musisz je ponownie wyjąć, rozkręcić i porządnie złożyć Wydaje mi się, że próba przelewowa po wymianie zaworków wskazuje, że dobrze są zrobione - paliwo powinno być czyste bez względu na poprawność złożenia wtryskiwacza. No i robione były tylko dwa, a paliwo brudne leci chyba ze wszystkich?... Sprawdziłbym, gdzie pojawia się ten kolor (brud) - czy jest już na filtrze, czy za pompą. Błąd P0251 to nie musi być usterka samej pompy (choć często jest to błąd zaworu ciśnienia IMV w pompie), może być np niedrożny filtr lub usterka elektryczna). Lista błędów jest długa - Cyganka lepiej by wywróżyła... Ale wpierw bym odnalazł miejsce powstawania brudów w paliwie - tak nie może być... Kapsel_lg 16-06-2011, 11:09 kolego ten bład pojawiał mu się przed wymianą zaworków (co mogło być spowodowane wszystkim co w układzie CR - tak to jest z tym Delphi) co teraz mu się pojawia nie wiadomo i błąd może być całkiem inny (choćby spalanie stukowe na którymś z cylindrów). Zabrudzenie może być spowodowane brudnym filtrem, zbiornikiem lub takim zatankowanym paliwem (brudne zbiorniki na stacji, jakaś nieszczelność itp). Samo złe skręcenie nie powodowało by zabrudzenia paliwa - na dodatek kolega nie powiedział jak sprawdził że leci mu brudne paliwo i nie wiemy w którym miejscu takowe wylatuje (jak przypuszczam przy przelewach a to już wskazuje że wtryskiwacz wykluczamy ponieważ przy przelewie paliwo nie dostaje się do wtryskiwacza). Jeżeliby to były zabrudzone przewody CR (np zaolejone) to dość szybko system by to wypłukał i po chwioli leciało by czyste paliwo. Moim zdaniem na dzień dobry sprawdzenie paliwa w zbiorniku oraz diagnostyka komputerowa czyli odczyt błędów zapisanych w ECU. wojtekjanus 16-06-2011, 11:31 i nie wiemy w którym miejscu takowe wylatuje wiemy: no i dlaczego z przelewów wylatuje ciemne paliwo... Jeżeli leci brudne paliwo, to jest duża szansa na przytkany filtr. Pompa sama z siebie raczej nie zasyfi na ciemno paliwa, opiłki są metalicznie błyszczące... jendrekmak 16-06-2011, 15:01 Ale wpierw bym odnalazł miejsce powstawania brudów w paliwie - tak nie może być... mieszanie się oleju silnikowego z paliwem Kapsel_lg 16-06-2011, 15:38 jendrekmak ale gdzie miałoby się mieszać? Pierwszy olej to pokrywa zaworów i wtryskiwacz ale brudne leci z przelewów czyli z miejsca w którym nie ma oleju bo ta część wtryskiwacza jest poza pokrywą. wojtekjanus przytkany filtr nie daje efektu brudu tylko brak ciśnienia na na pompie, listwie. Musi zacząć od zbiornika i sprawdzić co tam ma. jendrekmak 16-06-2011, 16:23 Pierwszy olej to pokrywa zaworów i wtryskiwacz ale brudne leci z przelewów czyli z miejsca w którym nie ma oleju bo ta część wtryskiwacza jest poza pokrywą.właśnie w tej kąpieli olejowej pod pokrywą zaworów. ćwiczyłem to kilka razy i jestem pewien na 100% że tylko tam może się dostać olej potem powrotami idzie do zbiornika i po pewnym czasie całe paliwo jest zabrudzone. nie jestem pewien tylko którędy. miejsca są 2 miejsca: przy końcówce ale to jest mniej prawdopodobne oraz na gwincie obudowy wtryskiwacza i to miejsce jest na 90% powodem dostawania się oleju do paliwa. olej nie ma z tym problemu bo pod obudową nie panuje wysokie ciśnienie tylko takie jak na przelewach Kapsel_lg 16-06-2011, 16:34 ale jemu leci z przelewów więc przed wtryskiwaczem. Przelewy są na samej górze i na wierzchu nie wchodzą w pokrywę. Wg. twojej teorii wtryskiwacz musiał by mieć możliwość zasysania a takiej nie ma bo pompa, szyna i wtryskiwacz CR działa tylko w jedna stonę (czyli tłoczy). Ciśnienie we wtryskiwaczu jest na tyle wysokie że nic nie było by w stanie włoczyć nic do niego. Gdyby np. była nieszczelność na końcówce (źle przykręcona, pęknięcie obudowy wtryskiwacza) to paliwo lało by się do środka pod pokrywę a nie w drugą stronę. Jeszcze raz zwróć uwage ze mu brudne leci z przelewu czyli sprzed wtryskiwacza. Ja bym jednak stawiał że takie zatankował (najszybciej) lub ma coś w zbiorniku. Szejk.Ahmed 16-06-2011, 16:44 u mnie zaś dymi na czarno i to zdrowo jak przycisne. dymienie zaczeło się na hamowni u naszego forumowego mistrza. dymił przed i po wirze. na hamowni wyszło że popuszcza zawór egr.został wymieniony w serwisie na nowy. dymienie nie ustało. w serwisie przeprowadzono próbę przelewową. czas trwania testu 5 min. wynik wtrysków 1-40ml 2-34ml 3-34ml 4-41ml info z serwisu.wtrysk 1 i 4 do regeneracji. auto oddałem do serwisu Boscha i tu zaskoczenie. dokonano 2 prób na aparaturze pomiarowej po wyjęciu wtrysków i wszystko jest ok. lecz nadal dymi.co jest nie tak.? wymienione -zawór egr,filtr paliwa,filtr powietrza,olej i filtr oleju przewody szczelne,silnik bez wycieków wtryski według Boscha ok. jendrekmak 16-06-2011, 16:47 Jeszcze raz zwróć uwage ze mu brudne leci z przelewu czyli sprzed wtryskiwacza.przelew to jest paliwo, które jest już "wydalane" przez wtryskiwacz. najpierw pod wysokim ciśnieniem dochodzi do wtryskiwacza a potem "wyciekając" zaworkiem przelewowym trafia pod niskim ciśnieniem do rurek przelewów. pod obudową wtryskiwacza, którą skręca się końcówkę i przekładki do korpusu wtryskiwacza panuje niskie ciśnienie. wysokie jest tylko w samym korpusie i wewnątrz przekładek i końcówki. jeśli gwint jest nieszczelny to olej dostaje się pod obudowę bo wtryskiwacz jest w zagłębieniu w głowicy i olej tam spływa. 1-40ml 2-34ml 3-34ml 4-41ml info z serwisu.wtrysk 1 i 4 do regeneracji.jesli już są jakieś do regeneracji to wszystkie a nie 1 i 4 ale nie wiem jaką metodą sprawdzali przelewy (tylko wolne obroty?). norma na 4 minuty to ok. 20 ml czyli przy 5 minutach 25ml Kapsel_lg 16-06-2011, 16:54 zużyte pierścienie na tłokach?, zużyte cylindry? to tak dla przykładu A olej ci ubywa z miski? Przelewy to metoda chałupnicza więc mało miarodajna. Szybciej uwierzę w stół probierczy (jak rozumiem to na nim w Bosch robiono pomiary). przelew to jest paliwo, które jest już "wydalane" przez wtryskiwacz. najpierw pod wysokim ciśnieniem dochodzi do wtryskiwacza a potem "wyciekając" zaworkiem przelewowym trafia pod niskim ciśnieniem do rurek przelewów. pod obudową wtryskiwacza, którą skręca się końcówkę i przekładki do korpusu wtryskiwacza panuje niskie ciśnienie. wysokie jest tylko w samym korpusie i wewnątrz przekładek i końcówki. jeśli gwint jest nieszczelny to olej dostaje się pod obudowę bo wtryskiwacz jest w zagłębieniu w głowicy i olej tam spływa. Jendrekmak co ty opowiadasz? Jakie paliwo wydalane przez wtryskiwacz - świat mi się zawalił :) Przelew to jest to co nie wleciało do wtryskiwacza bo zaworek został zamknięty. Jak już zaworek wpuści do środka wtryskiwacza to wyjście ma tylko poprzez końcówkę. Generalnie chodzi o czasy otwarcia i zamknięcia zaworka. W trakcie określonego czasu zaworek jest otwarty i paliwo trafia do wnętrza wtryskiwacza, zawór się zamyka i paliwo idzie do przelewu - to tak w uproszczeniu. Szejk.Ahmed 16-06-2011, 17:00 A olej ci ubywa z miski? Przelewy to metoda chałupnicza więc mało miarodajna. Szybciej uwierzę w stół probierczy (jak rozumiem to na nim w Bosch robiono pomiary). dokładnie testy robione na stole probierczym. oleju nie przybywa i nie ubywa''wymieniam co 10tyś.'' nie jest rozrzedzony paliwem. w układzie chłodzenia nie ma oleju. przy ostatniej wymianie oleju czysczona miska i wymieniony smok. Kapsel_lg 16-06-2011, 17:01 no to czeka cię pomiar ciśnienia w cylindrach - wg. mnie by stwierdzić czy sa szczelne. chasm 16-06-2011, 17:58 Na MKP był podobny wątek o "brudnym" paliwie z przelewów http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/54863-Brudne-paliwo-z-przelew%C3%B3w-wtryskiwaczy-mondeo-3-2.0 jendrekmak 16-06-2011, 18:46 Jendrekmak co ty opowiadasz? Jakie paliwo wydalane przez wtryskiwacz - świat mi się zawalił Przelew to jest to co nie wleciało do wtryskiwacza bo zaworek został zamknięty. Jak już zaworek wpuści do środka wtryskiwacza to wyjście ma tylko poprzez końcówkę.to zastanów się w którym miejscu wtryskiwacza jest zaworek przelewowyoleju nie przybywa i nie ubywa''wymieniam co 10tyś.'' nie jest rozrzedzony paliwem. w układzie chłodzenia nie ma oleju.jeśli wtryskiwacze były rozbierane to są źle skręcone i leci ciemne paliwo. nie musisz nic sprawdzać poza wtryskiwaczami no to czeka cię pomiar ciśnienia w cylindrach nie masz doświadczenia a straszysz kolegę najgorszym powiem tak. kto samodzielnie nie zrobił przynajmniej 30-50 wtryskiwaczy nie powinien się wypowiadać na temat brudnego paliwa na przelewie. dlaczego 30-50? bo chodzi o błąd statystyczny. przy tylu wtryskiwaczach pewnie się trafi w końcu 1, który puszcza na przelew brudne paliwo Szejk.Ahmed 16-06-2011, 18:55 jendrekmak.czytamy ze zrozumieniem.u mnie nie leci ciemne paliwo. jendrekmak 16-06-2011, 19:07 sorry zakręciłem się trochę wokół przelewów Kapsel_lg 16-06-2011, 19:11 Jendrekmak coś ci się wątki pomyliły :) Jak rozumiem wg. ciebie przewody przelewowe (wraz z wyjściem z wtryskiwacza) sa pod pokrywą zaworów i stąd ten olej? przecież przelewy to zwykłe szybkozłączki pod złączem elektryki. Szkoda że osoba kóra ma problem nic nie pisze czy ma na wszystkicjh przelewach brud czy tylko na konkretnym. Ja kolegi nie straszę niczym to najprostrze co przychodzi na myśl gdyż wtryski miał na stole probierczym więc są ok. CO więc może powodować ciemnego bączka przy mocnym przygazowaniu? Nadmieniam że filtry i EGR ma nowe. Jak rozumiem jesteś mistrzem testu przelewowego i robisz ich na setki. OK, przyjmuję do wiadomości. Ja w życiu żadnego nie zrobiłem bo wg. mnie są mało miarodajne i często narażają ludzi na niepotrzebne wydatki (vide osoba o której piszemy, zdał się na test przelewowy i co? efekt żaden, problem pozostał). Jednym słowem metoda garażowa stosowana w naszym kraju również przez ASO (powód banalny, nie mają sprzętu a chcą zarabiać na wymianie - ot taka polska przypadłość). Co innego stół probierczy czyli to co napisał Szejk.Ahmed. Sprawdzenie ciśnienia w cylindrach nie jest nniczym strasznym. Jest konsekwencją poszukiwania przyczyn powodujących dany efekt. Oczywiście jeżeli wiesz co Szejk może zrobić innego to mu podpowiedz. Szejk.Ahmed 16-06-2011, 19:34 kolega wojtekjanus podpowiedział mi że może czujnik temp ecu czyta że silnik niedogrzany i daje większą dawkę. nadmieniam że zegary zostały kupione i wymienione w serwisie jak i termostat z czujnikiem. jak miałem stare zegary i wymieniłem termostat z czujnikiem to strzałka temp na zegarach w pozycji sierodkowej i jak stawałem na światłach to lekko opadała lub się podnosiła''zależnie od temp.otoczenia'' ale po ruszeniu wracała na środek. a po zmianie zegarów na nowe strzałka pokazuje ok 80/85 stopni i nigdy nie dobiła do środka i to niezależnie jak jest gorąco i ile przejade jendrekmak 16-06-2011, 21:20 masz chipa więc może to jest jednym z problemów z kopceniem. w końcu chipsy też nie zawsze się udają albo np. końcówki wtryskiwaczy są kiepskie i objawem jest kopcenie. jeśli masz udokumentowany przebieg poniżej 250 tys. km to daj sobie spokój z kompresją i szukaj przyczyn w zasilaniu powietrzem lub paliwemJak rozumiem wg. ciebie przewody przelewowe (wraz z wyjściem z wtryskiwacza) sa pod pokrywą zaworów i stąd ten olej? przecież przelewy to zwykłe szybkozłączki pod złączem elektryki. Szkoda że osoba kóra ma problem nic nie pisze czy ma na wszystkicjh przelewach brud czy tylko na konkretnym. 2/3 wtryskiwacza jest ukryte pod pokrywą zaworów. to co widzisz po otwarciu maski to tylko fragment. owszem widać wyjścia przelewów pod wtyczkami ale to tylko wyjście a "kanały" przelewów są na całej długości wtryskiwacza. zaworek przelewowy jest umieszczony ca. 1 cm poniżej gwintu, który skręca cały wtryskiwacz do kupy. Szejk.Ahmed 17-06-2011, 07:25 masz chipa więc może to jest jednym z problemów z kopceniem. w końcu chipsy też nie zawsze się udają albo np. końcówki wtryskiwaczy są kiepskie i objawem jest kopcenie. ale przecież napisałem że kopci tak samo przed jak i po chipie. wtryskiwacze również były sprawdzone w serwisie Boscha. prosiłem o dokładne czytanie ze zrozumieniem a tak kręciny się w kółko i nabijamy posty.;) Kapsel_lg 17-06-2011, 08:56 jendrekmak za wszelką cenę pragnie udowodnić że ma rację. ty pisałeś, ja pisałem a on nic, chyba się trochę zakręcił i wątki tematu mu się mylą. Zdarza się. Nie ma co się obruszać. Jeśli chodzi o czujnik tenmperatury to było by dziwne gdyby przez niego puszczał bąka. On ma dwa zadania, sterowanie chłodzeniem orazk dawką paliwa (sam tym oczywiście nie steruje tylko podaje informację a resztę załatwia ECU - informacja dla tych którzy by się zaraz doktoryzowali :) ). Jeszcze na zimnym silniku to ok, mógłby mieć znaczenie ale na rozgrzanym? ten model czyli mk3 tak ma że temperatura czasem dziwnie jest wskazywana i jeszcze nikt nie znalazł jednoznaczego rozwiązania (byli tacy co wymienili i czujnik, i termostaty i soft i nadal mają jak mieli). jendrekmak 17-06-2011, 09:14 trochę mieszacie w temacie bo generalnie dotyczy on tdci na bazie Delphi a Szejk ma już siemensa i silniki PSA więc śmieci w temacie. niczego nie pragnę udowodnić tylko piszę co wiem a to, że czasem nie doczytam to już inna sprawa. Kapsel_lg 17-06-2011, 10:25 Kolego temat jest o dieslach czyli ogólny a nie o systemie CR firmy Delphi montowanym w mondeo mk3. Więc nikt nie miesza tylko Tobie się trochę miesza już wszystko :) Szejk.Ahmed 17-06-2011, 11:19 trochę mieszacie w temacie bo generalnie dotyczy on tdci na bazie Delphi a Szejk ma już siemensa i silniki PSA więc śmieci w temacie. niczego nie pragnę udowodnić tylko piszę co wiem a to, że czasem nie doczytam to już inna sprawa. jakiego siemensa.Boscha.;) jendrekmak 17-06-2011, 13:25 bosch czy siemens jeden diabeł gdybyś nie wiedział bo obydwie firmy były montowane w silnikach PSA tu są np. siemensy do focusa mk2 1,8 http://allegro.pl/wtryskiwacze-1-8-tdci-115-km-focus-mk2-komplet-i1642051231.html a tu bosch do focusa mk2 1,6 http://allegro.pl/wtryski-wtryskiwacze-1-6-hdi-tdci-0445110136-bosch-i1653617845.html a co do tematu to inne są przypadłości w delphi i inne w bosch/siemens więc należało by założyć nowy temat o silnikach PSA tdci ale to już kwestia dla modów. i pytanie do posiadaczy silników PSA tdci, które wyjaśni sprawę. czy ktoś już samodzielnie naprawiał wtryskiwacze bosch/siemens? bo przecież o samodzielnej naprawie wtryskiwaczy jest ten temat Kapsel_lg 17-06-2011, 14:13 jendrekmak nie wiem czemu tak idziesz w zaparte i chcesz tak bardzo mieć rację. Aż tak cię uraziło że się ktoś z Tobą nie zgadza? Temat dotyczy diesli (i nie tylko TDCi) i nie tylko Mondeo MK3 ale wszystkich fordowskich stąd też w temacie głosy i posiadaczy mondeo, i focusów i s-maxów i innych. Odpowiadając na twe pytanie - nie, jeszcze nie naprawia się wtryskiwaczy Siemensa bo nie ma części ani procedur (również serwisy Boscha tego nie robią - według ich procedury, po testach w przypadku negatynego wyniku wtrysk należy wymienić). I co ta odpowiedź miała wyjaśnić? jendrekmak 17-06-2011, 15:21 nie idę w zaparte tylko temat rozszerza się na tyle, że nikt zainteresowany tematem "TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa" nie będzie mógł nic znaleźć konkretnych informacji bo będą wpisy o kopceniu o silnikach PSA a skoro, jak twierdzisz, nie ma części do nich to o czym tu dyskutować. Temat dotyczy diesli (i nie tylko TDCi) i nie tylko Mondeo MK3 ale wszystkich fordowskich stąd też w temacie głosy i posiadaczy mondeo, i focusów i s-maxów i innych. nawet ty pisałeś o delphi. zerknij na dowolną stronę tego tematu i znajdź coś poza systemem delphi. owszem focusy ale mk1 ale generalnie to mondeo mk3 bo temat był kiedyś w mondeo a dopiero później przeniesiony został do diesli Kapsel_lg 17-06-2011, 15:50 OK. ja naprawdę nie mam zamiaru nic udowadniać a tym bardziej wypierać się czegokolwiek. Obecnie temat dotyczy wszystkich TDCi może to wada ale w takim razie post do moda i niech to zmieni. Szejk.Ahmed 17-06-2011, 17:03 no i auto odebrane z serwisu Boscha.wtryski ideał.:D.lecz nadal dymi na czarno.:619:.mechanicy sprawdzili szczelność IC.wszystko gra.zasugerowali przepływomierz powietrza INVERTER 17-06-2011, 19:10 Na komputerze przed wymiana zaworków wyrzucało bład P0251 ...no tak ale czy przez uszkodzona koncówke bedzie wyrzucało bład....no i dlaczego z przelewów wylatuje ciemne paliwo...moze miał ktos podobna sytuacje?? Obiawem uszkodzonej koncowki/kacowek jest bialy dym przy odpalaniu oraz nierowna i glosna praca silnika na wolnych obrotach do okolo 1500obr ( mimo ze wszystkie zaworki sa dobre) !!! Wynika to z tego ze koncowka jest nieszczelna, letko cieknie caly czas. Paliwo gromadzi sie w otworkach rozpylajacych i gdy na okolo 10-20* przed GMP wtryskiwana jest dawka pilotowa (powinna wynosic nie wiecej niz 2mg) to do cylindra dostaje sie/zostaje rozpylone rowniez to co sie nagromadzilo w otworkach i na koncowce. I nie ma mocnych, silnik bedzie klepal wtedy jak kowadlo :? Blad P0251, oznacza ze mimo ze zawor IMV jest maksymalnie otwarty na szynie CR nadal jest zbyd niskie cisnienie. Bo albo: - paliwo nie doplywa do pompy (lub dostaje sie do niegopowietrze) - pompa nie tloczy paliwa - zawor IMV sie zaciol i sie nie cofa/otwiera - palio ucieka przez nieszczelne zaworki wtryskiwaczy - zle skrecony wtryskiwacz zaczyna puszczac paliwo bokiem ale dopiero przy wyzszym cisnieniu np:1000+bar bo jest za slabo skrecony Z przelewow leci ciemne paliwo bo: - olej ktory omywa wtryskiwacz jest podczas stygniecia silnka zasysany poprzez gwint nakretki wtryskiwacza (wkoncu rozkreciles wtryski i naruszyles mase uszczelniajacom na gwincie) a potem sobie wyplywa przelewem - oraz podkladka uszczelniajaca pod wtryskiem nie uszczelnia i cisnienie z cylindra przedostaje sie do komory okolowtryskiwacza i wciska nagromadzony tam olej poprzez gwint nakretki do wnetrza wtryskiwacza (kanalu przelewowego) zadko, ale w modelach tdci z przed lato2003r, jest to mozliwe :mrgreen: Kapsel_lg 17-06-2011, 20:17 kolego objawem uszkodzonej końcówki jest przede wszystkim spalanie stukowe, problemy z odpalaniem na ciepłym silniku nierówna praca. lanie końcówek nie oznacza cieknięcia tylko nieprawidłowe rozpylenie paliwa, nic sie nie gromadzi , gdyby dostawała się większa dawkato były by większe obroty niż powinny i tyle. USzkodzona końcówka powoduje że każda z częsci czasowych wtryskiwania paliwa jest nieprawidłowa. A o jakiej uszczelce pod wtryskiem mówisz? Bo uszczelniacz wtryskiwacza zapobiega wydostawaniu się oleju przez otwór montażowy wtryskiwacza. Czy tam jest jakaś jeszcze uszczelka? Modele wtryskiwaczy przed 2003 i po są często takie same :) Teoria ze stygnięciem jak najbardziej prawdopodobna. A co to są wydajniejsze wtryskiwacze w twoim podpisie? mkaminski100 17-06-2011, 20:32 ... temat rozszerza się na tyle, że nikt zainteresowany tematem "TDCi wtryskiwacze ... zerknij na dowolną stronę tego tematu i znajdź coś poza systemem delphi. ... Dokladnie. Zaczyna sie robic smietnik. Temat jest o wtryskach DELPHI a nie o SIEMENS/BOSCH. To zupelnie inne zwierze i nie naprawia sie go tak prosto jak Delphi. no i auto odebrane z serwisu Boscha.wtryski ideał.:D.lecz nadal dymi na czarno.:619:.mechanicy sprawdzili szczelność IC.wszystko gra.zasugerowali przepływomierz powietrza Ty zacznij od sprawdzenia dolotu - turbo, odmy, zaworu odmu, bo to bardziej wyglada na olej w dolocie. Do tego jednak zaloz nowy temat, bo to o czym innym juz jest :) INVERTER 17-06-2011, 22:59 kolego objawem uszkodzonej końcówki jest przede wszystkim spalanie stukowe, problemy z odpalaniem na ciepłym silniku nierówna praca. lanie końcówek nie oznacza cieknięcia tylko nieprawidłowe rozpylenie paliwa, nic sie nie gromadzi , gdyby dostawała się większa dawkato były by większe obroty niż powinny i tyle. USzkodzona końcówka powoduje że każda z częsci czasowych wtryskiwania paliwa jest nieprawidłowa. A o jakiej uszczelce pod wtryskiem mówisz? Bo uszczelniacz wtryskiwacza zapobiega wydostawaniu się oleju przez otwór montażowy wtryskiwacza. Czy tam jest jakaś jeszcze uszczelka? Modele wtryskiwaczy przed 2003 i po są często takie same :) Teoria ze stygnięciem jak najbardziej prawdopodobna. A co to są wydajniejsze wtryskiwacze w twoim podpisie? Wiesz ale to ze kacowka leje(nie rozpyla) to jest jedna sprawa. A to ze kacowka cieknie to jest inna sprawa !!! W tdci mamy wiecej niz jedno otwarcie wtryskiwacza na jeden cykl pracy cylindra, kazde otwarcie wtrysku odpowiada za co innego i nie mozna tego poprostu tak uproszczac ze koncowka leje i to jest przyczyna wszystkiego. Za spalanie stukowe odpowiada wlasnie zbyt duza dawka pilotowa. Moze jej wcale niebyc ale jak jest za duza to mamy problem !!! A za dymienie i problem z odpalaniem na cieplym zle rozpylona dawka glowna, dochodzi jeszcze przesacz po iglicy co wplywa na czas otwarcia iglicy i takie tam !!! W silnikach euro4 dochodzi jeszcze dawka podgrzewajaca spaliny itd. Ja mowie o stalowej uszczelce/podkladce pod wtrysk !!! a ty mowisz o uszczelniaczu gumowym na gwincie nakretki dociskowej wtryskiwacza. No wlasnie od lata 2003r, juz tej gumki sie nie stosuje, olej sie leje do srodka. Nastepna roznica to dlugosc koncowki wtryskiwacza, do lata 2003r byla Dluga koncowka, a otwor pod wtrysk byl plytrzy. Glowica zostala przejeta z silnika TDDI. Dopiero od lata 2003r. mamy poprawiona glowice z glebszym otworem, a wtryskiwacz ma ktotka koncowke !!! Wtryski w silnikach euro4 znacznie czesciej szalejam wlasnie ze wzgledu na gromadzenie sie wyciekajacoge paliwa. Zastosowano tam zwiekszona pojemnosc komory w koncowce wtryskiwacza i jest jeszcze wiekszy problem niz z wtryskiwaczami do euro3 !!! A wydajniejsze wtryskiwacze to takie ktore przy tym samym cisnieniu wtrysku i czasie otwarcia wtryskiwacza wtryskujam wiecej paliwa niz wtryski orginalne :p duzo wiecej 8) Kapsel_lg 18-06-2011, 11:05 Pytanie o wydajniejsze dotyczyło byś podał co to za wtryski :) I teorii cieknących wtryskiwaczy pierwszy raz słyszę. O kilku fazach działąnia wtrysku napisałem (lejący w każdej z faz nieprawidłowo rozprowadza paliwo po komorze). Za spalanie stukowe odpowiada każda dawka bo czujnik wykrywa wybuch a nie fazę. Dla niego jest to obojętne. Wydawało (wydaje mi się) że uszczelniacz wtryskiwacza jest zawsze niezależnie od rocznika. W procedurze Forda dla systemu Delphi występuje zawsze jako element wymiany wtryskiwaczy. Z długością końcówek coś też nie tak bo ja np. miałem silnik z października 2008 i miałem długie końcówki które były według Ford eCAT motowane od 2003 do 2007 roku. Ale to szczegół. INVERTER 18-06-2011, 15:41 Pytanie o wydajniejsze dotyczyło byś podał co to za wtryski :) I teorii cieknących wtryskiwaczy pierwszy raz słyszę. O kilku fazach działąnia wtrysku napisałem (lejący w każdej z faz nieprawidłowo rozprowadza paliwo po komorze). Za spalanie stukowe odpowiada każda dawka bo czujnik wykrywa wybuch a nie fazę. Dla niego jest to obojętne. Wydawało (wydaje mi się) że uszczelniacz wtryskiwacza jest zawsze niezależnie od rocznika. W procedurze Forda dla systemu Delphi występuje zawsze jako element wymiany wtryskiwaczy. Z długością końcówek coś też nie tak bo ja np. miałem silnik z października 2008 i miałem długie końcówki które były według Ford eCAT motowane od 2003 do 2007 roku. Ale to szczegół. To wtryski-hybrydy do silnika Puma2 (tak okreslano w Mondeo silniki 2.0/2.2tdci od 2003r do 2007r). Mojego pomyslu i wykonania, wtryskuja o 30-35% wiecej paliwa niz orginalne. Mam je u siebie zamontowane od 2 miesiecy, ciagle je testuje (w sumie juz tylko pod kontem stopnia nagromadzania sie osadu i zrolnosci samo oczyszczania koncowki, ewentualnego przegrzania koncowki itd.) Nidz dziwnego ze nie slyszales bo ta teoria powstala tydzien temu :P Podczas wielogodzinnej walki z jednym wrednym wtryskiwaczem. Nijak niechcial cicho pracowac dopuki nie wyczailem ze sie lekko poci z kacowki. Zamienilem iglice pomiedzy kacowkami (przestalo ciknac) i chodzi jak powinien. Oczywiscie ciagle nie idealnie ale jak na samodzielna naprawe auta o przebiegu 250tys. to super :mrgreen: sandokan4 18-06-2011, 16:23 [QUOTE=INVERTER;1670912]To wtryski-hybrydy do silnika Puma2 (tak okreslano w Mondeo silniki 2.0/2.2tdci od 2003r do 2007r). Mojego pomyslu i wykonania, wtryskuja o 30-35% wiecej paliwa niz orginalne... Czy mam rozumieć ,że posiadasz w swoim MK3 wtryski DENSO zamiast DELPHI - bo chyba takie stosowane były w Pumie. Kapsel_lg 18-06-2011, 16:29 dziwne to by wsadzić wtryski nie od tego systemu CR do tego silnika ale ok. jesli mówisz że to zrobiłeś. On pisze o kodowej nazwie silnika a nie o modelu auta (jak rozumiem). INVERTER 19-06-2011, 00:33 [QUOTE=INVERTER;1670912]To wtryski-hybrydy do silnika Puma2 (tak okreslano w Mondeo silniki 2.0/2.2tdci od 2003r do 2007r). Mojego pomyslu i wykonania, wtryskuja o 30-35% wiecej paliwa niz orginalne... Czy mam rozumieć ,że posiadasz w swoim MK3 wtryski DENSO zamiast DELPHI - bo chyba takie stosowane były w Pumie. Nie! Masz rozumiec ze sa to wryski firmy DELPHI (hybrydy zbudowane z czesci nalezacych do roznych wtryskiwaczy) bo tylko takie byly stosowane w silnikach Puma2 w Mondeo Mk3 od 2003-2007r. Wtryski DENSO nigdy nie byly stosowane w Mondeo Mk3 !!! ale i owszem montowano je w silnikach Transitow 2.2/2.4 tdci od 2006r.(wypadalo by je nazwac Puma3 ) Te wtryski maja zupelnie inna budowa/mocowanie i niepasuja do Mondeo !!! Moge dodac ze najnowszy 5cylindrowy silnik 3.2tdci o mocy 200KM montowany w transicie to tagrze silnik z seri Puma !!! (ogulnie mowiac wszystkie Pumy majam lancuch zamiast paska rozrzadu) Aha, Puma1 to silniki TDDI/TDCI od 2000-2003 !!! Konczymy OT. Kapsel_lg 19-06-2011, 07:53 Kolego mniej agresywnie. Nie dziw się naszemu zdziwieniu ale jesteś pierwszą osobą która mówi o hybrydach do systemy Delphi używanemu w Mondeo MK3. Ja również nie rozumiem do końca co zrobiłeś i jak. Jakie elementy i użyłeś i co jeszcze musiałeś zmienić. Bo jak mniemam zmiana końcówki = zmiania chcrakterystyki spalania = wykrywanie nieprawidłowości przez czujniki. Opisz to nam tutaj lub w nowym poście. Dla przykładu tzw. wtryskiwacz hybrydowy do aut ze stajni VW to jest standardowy wtrysk ze zmienioną końcówką. Różnica taka że takie końcówki są specjalnie produkowane przez różnych producentów (np. z wiekszą średnicą otworów rozpylających czyli np. 0,216 mm). Są też gotowe wtryskiwacze (np. ALH) w których oprócz końcówki zmienione jest również ciśnienie i teraz jedno ważne to wszystko jest do silników TDI! Do systemów CR nie ma hybryd (przynajmniej ja nic o nich nie wiem co jak najbardziej nie oznacza że gdzieś istnieć nie mogą). Jednak myślę że gdyby były to ktoś by je sprzedawał (np. w firmach tunningowach tak jak te do VW TDI). Nowe wtryskiwacze CR (po piezoelektrycznych) to wtryskiwacze z tzw. doładowaniem ciśnienia. Większość informacji o silnikach (ZDS_) to wikipedia cytowana ale ok tylko może mniej agresywnie :) Acha a co do ilości wtryskiwanego paliwa to w CR nie ma z tym nic wspólnego wtryskiwacz tylko steruje tym ECU (otwierając - zamykając zaworek). czyli jak mniemam masz zmieniony soft sterujący i mapy wtryskiwaczy? Sam to robiłeś? maciek007 19-06-2011, 09:14 witam. ja zrobilem wczoraj w swoim focusie probe przelewowa i wyniki po 3 minutach pracy silnika wyszly nastepujaco: 1. 42 2. 63 3. 79 4. 91 wydaje mi sie ze wyniki sa tragiczne. podpowie ktos co powinienem teraz zrobic. Kapsel_lg 19-06-2011, 09:49 a masz jakieś objawy? tragicznie jest wtedy gdy silnik odmawia posłuszeństwa :) norma max jest chyba 45 ml maciek007 19-06-2011, 10:08 wsumie to strasznych objawow teraz nie ma. troche kopcil ale po dolaniu srodka do czysczenia wtryskow poprawilo sie. jedynie w zimie nie chcial mi odpalic za pierwszych razem przy temp od -5. ostatnio sprawdzalem spalanie po miescie i wyszlo 7.75 wiec chyba tez nie najgorzej INVERTER 19-06-2011, 21:44 Kolego mniej agresywnie. Nie dziw się naszemu zdziwieniu ale jesteś pierwszą osobą która mówi o hybrydach do systemy Delphi używanemu w Mondeo MK3. Ja również nie rozumiem do końca co zrobiłeś i jak. Jakie elementy i użyłeś i co jeszcze musiałeś zmienić. Bo jak mniemam zmiana końcówki = zmiania chcrakterystyki spalania = wykrywanie nieprawidłowości przez czujniki. Opisz to nam tutaj lub w nowym poście. Dla przykładu tzw. wtryskiwacz hybrydowy do aut ze stajni VW to jest standardowy wtrysk ze zmienioną końcówką. Różnica taka że takie końcówki są specjalnie produkowane przez różnych producentów (np. z wiekszą średnicą otworów rozpylających czyli np. 0,216 mm). Są też gotowe wtryskiwacze (np. ALH) w których oprócz końcówki zmienione jest również ciśnienie i teraz jedno ważne to wszystko jest do silników TDI! Do systemów CR nie ma hybryd (przynajmniej ja nic o nich nie wiem co jak najbardziej nie oznacza że gdzieś istnieć nie mogą). Jednak myślę że gdyby były to ktoś by je sprzedawał (np. w firmach tunningowach tak jak te do VW TDI). Nowe wtryskiwacze CR (po piezoelektrycznych) to wtryskiwacze z tzw. doładowaniem ciśnienia. Większość informacji o silnikach (ZDS_) to wikipedia cytowana ale ok tylko może mniej agresywnie :) Acha a co do ilości wtryskiwanego paliwa to w CR nie ma z tym nic wspólnego wtryskiwacz tylko steruje tym ECU (otwierając - zamykając zaworek). czyli jak mniemam masz zmieniony soft sterujący i mapy wtryskiwaczy? Sam to robiłeś? Agresywnie ? wikipedia, a co to takiego ??? przeciez tam nic niema o zmianach ukladu paliwowego w silnikach Puma :roll: tam nawed niema info od jakiego roku byly stosowane 2.2/2.4 a juz napewno o jakich kolwiek modernizacjach !!! No ale musze ci przyznac ze masz racje, zmiana samej koncowki w wtryskach CR nie skaczy sie niczym dobrym. Zachwiany zostanie podzial dawki wtryskiwanej. Wszystkie porcje musza byc odpowiednie (pilot,przed,po,do trysk i glowny) zeby to sie nie checkowalo albo nie uszkodzilo silnika. A to wymaga przeprogramowania ECU. Tylko ze ja podeszlem do tematu od drugiej strony i dostroilem wtryskiwacz pod ECU :mrgreen: no ale ok ;) Jak skacze moj projekt tdci/Biturbo to sie wszystko wyjasni :P Kapsel_lg 19-06-2011, 22:20 No wiesz te ciągłe wykrzykniki. Wikikipedia to encyklopedia sieciowa i dziwię się twemu zdziwieniu bo po chwili piszesz że nic w niej nie ma choć wg. mnie jest wszystko łacznie z latami montażu. Wciąż nie odpowiedziałes jaką końcówkę zastosowałeś i w jaki sposób chcesz (czy też zrobiłeś) soft do tego. Jak przypuszzcam do algorytmów i kodu źródłowego dostępu nie masz a gdybys próbował ne np. Heritage to na nim też tego nie zrobisz bo dane są zaprogramowane przez producenta kalibratora. Wg. mnie nie da się w drugą stronę nie mając parametrów kalibracji i algorytmów wg. których ECU analizuje dane (tak trochę sie na tym znam bo informatyk ze mnie z zawodu). Pochwal się. INVERTER 19-06-2011, 23:45 No wiesz te ciągłe wykrzykniki. Wikikipedia to encyklopedia sieciowa i dziwię się twemu zdziwieniu bo po chwili piszesz że nic w niej nie ma choć wg. mnie jest wszystko łacznie z latami montażu. Wciąż nie odpowiedziałes jaką końcówkę zastosowałeś i w jaki sposób chcesz (czy też zrobiłeś) soft do tego. Jak przypuszzcam do algorytmów i kodu źródłowego dostępu nie masz a gdybys próbował ne np. Heritage to na nim też tego nie zrobisz bo dane są zaprogramowane przez producenta kalibratora. Wg. mnie nie da się w drugą stronę nie mając parametrów kalibracji i algorytmów wg. których ECU analizuje dane (tak trochę sie na tym znam bo informatyk ze mnie z zawodu). Pochwal się. Ogulne informacje to tak, ale jak sie szuka czegos kakretnego to niestety:( Wiem, domyslilem sie ze jestes i ze masz/miales kontakt ze sprzetem do kalibracji wtryskow. I ze masz o tym spore pojecie od strony programowej ;) Niestety, ale niemoge ci nic wiecej powiedziec jesli chodzi o szczeguly. Pracowalem 3miesiace nad tymi wtryskiwaczami. I poczesci udalo mi sie tylko dzieki sporej pomocy bylego pracownika firmy Delphi ktory pracowal przy konstruowaniu tych wtryskiwaczy pare lat temu :619: Byla/jest nawed jedna firma(service delphi) tu w UK, ktora cos tam prubowala dlubac z tymi wtryskami ale niebardzo im to wyszlo. Bo albo niedawali rady z kalibracja , albo przyrosty byly takie ze kot naplakal :roll: luckmar 08-07-2011, 20:15 Witam wszystkich. W końcu po emeryckiej jeżdzie przez jakieś 3 m-ce (przyczyną była "sprężynka") zabrałem się za próbę przelewową. Wcześniej mialem kłopoty ze sprężynka przy mocniejszym wciśnięciu pedalu gazu. Raz 2 wtrysk zgubił kod a pózniej pokazały się błędy P1211 i P0251 (coś o wysokim lub niskim ciśnieniu na listwie i coś o pompie - jakieś dwa czujniki).Nie wciskając mocno gazu pomęczyłem sie "trochę" aż w koncu przyszła pora na uzdrowienie mondka. Próba przelewowa wyszła następująco: 1 - 25 ml 2 - 12ml ??? 3 - 12 ml ??? 4 - 36 ml i teraz mnie zaskoczyly wskazania 2 i 3 wtrysku, czy to nie za mało??? Co może być tego przyczyną? Druga rzecz to mam zamiar wymienić zaworki w 1 i 4 wtrysku, będę mógł liczyć na jakąś poprawe pracy silnika? Dodam że na 1 i 2 biegu samochód ładnie ciągnie, troszkę więcej kopci a sprężynka sie pojawia na 3,4 i5 biegu przy przyspieszaniu. Spalanie w normie. Nic się nie zmieniło. Podsuncie mi jakieś pomysly jeśli macie jakieś inne niż moje. Z góry dzięki, tak czy inaczej o wynikach moich poczynań napisze. Pozdrawiam Kapsel_lg 08-07-2011, 20:31 Martwisz się że ci parametry dobre pokazuje? Generalnie im mniej tym lepiej. Wg. mnie wszystkie są w normie. A jaki bład zanotowany w kompie? Bo może nie jest to wina zaworów wtryskiwaczy a np. końcówek lub jeszcze czegoś innego. luckmar 08-07-2011, 20:47 25 ml i 36 ml to chyba nie tak dobrze??? Błędy to P1211 i P0251 to są błędy jakiegoś czujnika na pompie i czujnika na listwie wtryskowej - nieprawidlowe ciśnienie na listwie wtryskowej , jakoś tak to wszystko brzmi ale nie pamiętam dokładnie .... Kapsel_lg 08-07-2011, 20:57 wg. mnie mieszczą się w normie czyli 30 ml. Nie sugerował bym się opisem błędów bo ten układ ma to do siebie że błędy często nie przystaja do rzeczywistych problemów. Ale generaslnie oba błędy wskazują na problemy z pompą CR (1211 ciśnienie poza zakresem czyli albo za niskie albo za wysokie, 0251 błąd czujnika pompy). luckmar 08-07-2011, 21:15 wszystko się zgadza, jesli cisnienie za niskie to może być spowodowane wadliwymi zaworkami a zaworki to najtańsza rzecz od której można zacząć. Błędy wskazuja m.in. na wadliwe czujniki a każdy z tych czujnikow kosztuje ponad 300zł a nie mam innego sprawnego na podmiane, a o kosztach regeneracji pompy CR to już nawet nie wspominam. Mam taki tok rozumowania po wielu wątkach przeczytanych na forum. Wymienie jeszcze filtr paliwa i stary rozetne i zobacze co tam słychać .... Kapsel_lg 08-07-2011, 21:19 kolego a nie lepiej wrzucić wtryskiwacze na stół i wiedzieć czy sa sprawne czy nie? luckmar 08-07-2011, 21:34 O to chodzi że w pobliżu mnie jest tylko ASO Forda a te to omijam z daleka, ale wydaje mi się że jak ktoś sprawdzi wtryski i wyłapie odchyłki to będzie chciał odrazu wszystkie regenerować a może wymieni w nich własnie same zaworki ot i cała regeneracja, a zaplace pewnie niewiele mniej jak za nowe .... Mam nutke majsterkowicza i tak pomyslałem że tanio skórynie sprzedam .... Kapsel_lg 08-07-2011, 21:46 ale tym sposobem może c ię to kosztować dużo więcej (bo np. i tak się skończy na np. pompie). W ASO nie sprawdzą Ci wtryskiwaczy bo ASO nie mają stołów probierczych. Sprawdzenie wtryskiwacza to coś ok. 50 zł więc taniej niż kupno zaworka który może okazać się sprawny. Chcieć wymieniać to może ale to ty decydujesz czy ktoś ma to zrobić za ciebi czy zrobisz to sam. masza78 19-07-2011, 22:06 A ja mam pytanko jesli można. W moim mondku TDCi 130KM po odpaleniu na zimnym przez 2 do 3sek auto chodzi jakby na nizszych obrotach i wogole moim zdaniem klekocze. Dodam tylko ze mialem regenerowane wtryskiwacze. Co moze sie dziać? mkaminski100 19-07-2011, 22:53 ... regenerowane wtryskiwacze. ... A co to oznacza? Jedni regeneruja wymieniajac wszystko, inni "regeneruja" myjac w domu w myjce ultradzwiekowej. No i od tego zalezy czy np bedize Ci silnik "mlotowal" czy nie. rogalmag 02-08-2011, 20:04 Witam. Gdzie na dzień dzisiejszy można dostać zaworki do 2S7Q-9K546-AJ/2S7Q-9K546-AH na popularnym serwisie aukcyjnym szukałem - zaworków brak, google też niewiele mi powiedziało może ktoś z szanownych kolegów ma aktualny namiar. Pozdrawiam. mkaminski100 02-08-2011, 22:16 Pan Andrzej godski@wp.pl jendrekmak 03-08-2011, 08:24 zaworki zdaje się, że były takie same dla wszystkich 2,0 tdci niezależnie od roku produkcji. końcówki oczywiście były różne, zwłaszcza przy zmianie wtryskiwaczy z "długich" na "krótkie" ale w jednych i w drugich też były różne końcówki jeśli chodzi o wydajność. silnik 2,2 to już oddzielna historia bo i końcówki i zaworki były inne. dokładnie te same zaworki co w naszych mondkach były też w focusie mk1 tdci 100 i 115 KM (wiem bo wymieniałem w swoim) oraz np. w dacii logan 1,5 dci i pewnie w renault mkaminski100 03-08-2011, 09:19 Moze nie dokladnie te same (Mondeo ma wkrecane), ale identyczny byly w Focusie, Dacia/Renault plus wszystkie firmy ktore uzywaly ich silnikow czyli Nissan, Kia i reszta. Zaworki jak pisales sa te same, koncowki nie, ale wystarczy napisac a potwierdza jaki jest najnowszy numer, bo byly modyfikacje. Mozna poszukac jeszcze zamiennikow - np Firad. jendrekmak 03-08-2011, 15:08 Moze nie dokladnie te same (Mondeo ma wkrecane), w drugim akapicie wspominałem tylko o zaworkach w pierwszym o tdci w mondeo mk3 nigdzie nie pisałem, że wtryskiwacze były te same bo nie były. firad niestety to jednak chłam, osobiście bym ich nie kupił mkaminski100 03-08-2011, 16:39 Zaworki sa identyczne dla kazdego Delphi, kadlub jest taki sam dla wiekszosci, tylko Mondeo ma wkrecany. Roznica w mocach jest glownie w koncowkach. Na Firadzie jezdzi wiekszosc tuningowanych VW i to chyba jedyna opcja przy podnoszeniu mocy. Czytalem o tym troche opini i jak jedni twierdza, ze chlam tak inni, ze jest lepsze od oryginalu. I najlepsze ze i jedna i druga strona ma obrazki mikroskopowe do potwierdzenia (choc ponoc owalny otwor na jednym jest zrobiony specjalnie). Nie wiem, nie testowalem. http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.vwdiesel.net/picserv/redrotors/RR_1043_1.jpg&imgrefurl=http://forums.tdiclub.com/showthread.php%3Ft%3D188950%26page%3D4%26highlight %3Dfirad&usg=__Wk2SCKNs4cZqIpdq4RAIUXHHSCk=&h=512&w=640&sz=176&hl=en&start=18&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=q1WWBG530GeCQM:&tbnh=110&tbnw=137&prev=/search%3Fq%3Dfirad%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26t bm%3Disch&ei=q2o5TvujMc2Lswbe6Ikd Boblo 03-08-2011, 20:23 Zaworki sa identyczne dla kazdego Delphi, ] W silnikach 2,2 tdci są 2 typy wtryskiwaczy ( oba delphi, z wyglądu takie same ) ale jeden z nich ma zaworek o innym numerze katalogowym niż ten "powszechny" mkaminski100 03-08-2011, 21:37 W silnikach 2,2 tdci są 2 typy wtryskiwaczy ( oba delphi, z wyglądu takie same ) ale jeden z nich ma zaworek o innym numerze katalogowym niż ten "powszechny" A jaki to numer? Boblo 03-08-2011, 22:53 Wtryskiwacz EJDR00601D, a w nim typowy zaworek 9308-621C Wtryskiwacz EJDR00701D, a w nim nietypowy zaworek 9308-622B jakie są różnice między zaworkami - nie mam pojęcia mkaminski100 04-08-2011, 08:19 Robilem juz kilka 2.2 i nawet ST i kazdy mial 621C. Jestes pewien, ze to nie jest stary, wycofany numer? Boblo 04-08-2011, 08:24 Robilem juz kilka 2.2 i nawet ST i kazdy mial 621C. Jestes pewien, ze to nie jest stary, wycofany numer? Taka informacja jest w aktualnym katalogu Delphi. Być może wtryski R00701D występują bardzo rzadko w przyrodzie, a być może nie zwróciłeś na to uwagi bo z wyglądu to te zaworki są prawdopodobnie identyczne i na 621C też działać pewnie będą. P.S. te R00701D podane były z tego co pamietam nawet jako nowsze,.. w roczniku od 2006 do... :) mkaminski100 04-08-2011, 12:36 Zwracalem i nie widzialem tych zaworkow...no ale na tym swiecie nic mnie juz nie zadziwi. jendrekmak 05-08-2011, 21:38 ja trafiłem tylko na jednego 2,2 i miał właśnie inne zaworki Yazgool 13-08-2011, 21:57 Witam, podepnę sie pod temat, bo po co zakładać nowy... Mam mondka 2004 rok 2.0 TDCI 280kkm Automatyczna 5-cio biegowa skrzynia. Auto dymi na czarno przy zwiększaniu obrotów, czasem na prostej przy wysokich obrotach lub obciążeniu(pod górkę itp.) Ostatnie dwa miesiące spędziłem na czytaniu wątków z forum i wprowadzaniu ich w życie. Sprawdzone rury dolotowe powietrza, wszystkie całe i w dobrym stanie, drożne, lekka powłoka sadzy i oleju. Zawór EGR wyczyszczony, około 3mm osadu na ściankach, sprawny. Kolektor ssący wymontowany i wyczyszczony, i tu ku mojemu zdziwieniu, wcale nie był mocno zabrudzony, na 6 otworach osad max 2mm, pozostałe dwa 4mm sadzy i smoły(te dwa to najbliższe otwory przy EGR więc nic dziwnego). Sprawdzone Turbo, działa i ma odpowiednią moc, wkręca sie na obroty bardzo szybko, ciągnie do 4000 obr/min, niewielka ilość oleju przed turbiną dolotową(to mnie nie dziwi, w końcu nie mam filtra odmy). Spalanie w cyklu mieszanym 7-8 l/100km różnice wynikają zapewne z tego że często tkwię w korkach. Mimo tych działań, auto nadal dymi, nie ubywa oleju w silniku. Dymi czasem mocniej czasem mniej, próbowałem różnych "super paliw" i nie ma różnicy(dodam, że tankuje do pełna 3 razy na tydzień więc miałem okazję testować) Co do pracy silnika to może jestem już przewrażliwiony, a może i nie, ale czasem jest całkiem przyjemny odgłos diesla, miękki swobodny i cichy, a czasem stukot jak młotkiem o tłoki... zwłaszcza jak zimny jest. Robiłem próbę przelewową i kolejna niespodzianka dla mnie wyszło 14ml, 15ml, 14ml, 16ml. Podłączyłem autko do komputera, i jedyny błąd to P0100 więc wyczyściłem przepływomierz powietrza, błąd zniknął... i tu się skończyły moje pomysły... a dodam jeszcze że olej, filtry paliwa, oleju, powietrza wymieniam co max 10000km olej to Ford Formula 5w30. Nie wybieram sie na razie do ASO czy innego mechanika ;) bo wiem że ich pierwsze słowa to zapewne będzie "wtryski do wymiany" wiadomo diesle z tego słyną... myślałem nad kupnem rozpylaczy i zmianą, ale nie wiem gdzie to kupić... Macie jakieś sugestie, co jeszcze mogę sprawdzić? A i jeszcze małe pytanie, gdzieś w necie widziałem jak pewien mechanik kręci turbina zamontowana w silniku, i u niego obracała sie luźno, tzn kiedy mocno przekręcił i zabral rękę to wirnik nadal wykonywał ruch, u mnie jest to dość ciasno spasowane, czy to normalne? jendrekmak 13-08-2011, 23:07 Podłączyłem autko do komputera, i jedyny błąd to P0100 więc wyczyściłem przepływomierz powietrza, błąd zniknął...to nie do końca jest błąd w komputerze auta tylko problem z komunikacją z autem... czyszczenie przepływomierza niewiele w tym przypadku nic nie daje - czysty przypadek Yazgool 14-08-2011, 08:22 Jak to błąd komunikacji? Myślałem że błąd P0100 to Mass Air Flow (MAF) sensor or circuit, czyli jak tłumaczy większość forumowiczów, problem z przepływomierzem :( No ale i tak już go nie ma. Martwi mnie jednak to dymienie, tym bardziej że nie zapala mi się "sprężynka" hmmmmm dziwne... Kapsel_lg 14-08-2011, 09:05 Tak mam pomysł: Rzuć wtryskiwacze na stół probierczy bo przelewy to metoda garażowa i nie mówi tak naprawdę nic o stanie wtryskiwacza. jendrekmak 14-08-2011, 15:19 Myślałem że błąd P0100 to Mass Air Flow (MAF) sensor or circuitsorry pomyliłem błąd z p1000 Yazgool 19-08-2011, 18:46 Witam ponownie. Mój mondek zaczął mocno stukać jak jest zimny, obawiam się o silnik. Chyba czas na wymianę wtrysków... Sprawdziłem jakie mam i są to EJDR00501Z sprawdziłem też czy komputer widzi jakieś błędy, ale nic... kody wtryskiwaczy są poprawnie zapisane w ECU, i nie zapala sie sprężynka, więc pewnie leją? Czy źle to postrzegam? Jeśli leją to może wystarczy wymiana dysz? Hmmm tylko jak je znaleźć? Czy ktoś mógłby mi podać numer katalogowy dyszy delphi do tego wtryskiwacza? czy to jest właściwa?: DELL133PBD czy może ta DELL134PBD Chciałem dać auto do sprawdzenia w ASO ale jak im powiedziałem że chce sprawdzić wtryskiwacze, to mi miły Pan powiedział że stuki to nie koniecznie wtryski (no to akurat oczywiste) i kosztuje to 90 funtów + VAT (czyli 118) za godzinę, i z góry zapowiedział że zajmie to kilka godzin. Za 119 Funtów to ja mogę kupić wtrysk z gwarancją... ojjjj i potem zdziwienie że ludzie nie chcą jeździć do ASO... A i jeszcze jedno, czy może mi ktoś powiedzieć gdzie jest "czujnik spalania stukowego"? No to po części sam sobie odpowiem: Wtryski o kodzie 3S7Q.... EJDR501Z maja końcówkę L133PBD takie mam wtryski, tylko nie zgadza mi się to, że są to wtryski od 130KM silnika a ja powinienem mieć 115... jak to możliwe? patik 19-08-2011, 19:20 jechałem sobie do Bułgarii i w Cieszynie zapaliła się kontrolka awaria układu silnika ; autko przeszło w tryb awaryjny. Assistance odholowało mnie do mechanika , który miał teoretycznie znać się na fordach - po podpięciu do kompa wyszedł błąd ciśnienia paliwa - mechanior stwierdził że to wtryskiwacze zrobił próbę przelewowa jeden pluł jak wściekły , następnego dnia auto teoretycznie miało jechać jednak nie chciało :roll: następna diagnoza pompa wysokiego ciśnienia zamówiona w inter carsie przybyła na miejsce następnego dnia - zamontowana i tu zonk auto nie odpala , wszelkie próby zawodzą . Mechanik poddaje się ; kontaktuje się z następnym i ten radzi mi zabrać auto od tego - diagnoza pompa wysokiego ciśnienia zatarła się i rozrzuciła opiłki metalu po całym układzie paliwowym zapychając wtryski . Odebrałem auto i nie płacąc za pompę przerzuciłem do Bielska Białego - stoi do dzisiaj - szukam wtryskiwaczy bo tych z opiłkami nie da rady zregenerować ( Siemens od dłuższego czasu nie produkuje części , kilka zakładów w Polsce odmówiło regeneracji tak to tłumacząc:() wrzoch 19-08-2011, 19:25 Tak mam pomysł: Rzuć wtryskiwacze na stół probierczy bo przelewy to metoda garażowa i nie mówi tak naprawdę nic o stanie wtryskiwacza. Witam, Ile taka usługa może kosztować? Czy ktoś zna jakiś warsztat w KRK gdzie zrobią to taniej niż Gładysek (200PLN/szt. + 250 demontaż i montaż spowrotem) - jakaś masakra, ale sprawdzenie polega podobno na rozebraniu na części pierwsze, oględzinach pod mikroskopem i wymianie uszczelnień, jak coś jeszcze jest nie tak, to się kontaktują i też wymieniają, ale dla mnie za drogo. patik 19-08-2011, 20:56 rzuć okiem tutaj http://www.wtryskiwacz.com/cennik.html Kapsel_lg 19-08-2011, 21:59 a skąd jesteś. cena za wtrysk na stole to od 80 do 200 zł trafiłeś na górną półkę cenową. Montaz i demontaż to kwestia umowna. Ten link od Patika to wg mnie nieporozumienie. 150 zł częsci to wyjdzie 550-600 zł za wtryskiwacz. Nowy można kupić za 800-900 (na gwarancji 2 lata) a jak poszukasz to może i za 700 wyrwiesz. Uważam że regeneracja opłaca się w przypadku gdy za sztukę zapłącisz nie wiecej niż 400 zł czyli połowe ceny nowego. Patik nie ma technologii naprawy wtryskiwaczy Siemensa dlatego Bosch Service nie podejmują się naprawy takich wtryskiwaczy. Brak jest tez części zamiennych do naprawy. CZy te siemensy to już piezzoelektryki? Yazgool jak wtryskiwacz leje to trzeba zaworek wymienić a nie dyszę. Dysza odpowiada za rozpylanie paliwa w komorze spalania (czyli uszkodzona dysza to np. spalanie stukowe). Za lanie odpowiada zaworek, Chyba że coś innego miałeś na mysli. Nie wiem jak w GB ale w Polsce ASO nie mają sprzętu do sprawdzania wtryskiwaczy (czyli stołu probierczego Hertridge-Delphi) więc jedyną metodą jest próba przelewowa a ona trwa kilka minut. Yazgool 19-08-2011, 22:06 Yazgool jak wtryskiwacz leje to trzeba zaworek wymienić a nie dyszę. Dysza odpowiada za rozpylanie paliwa w komorze spalania (czyli uszkodzona dysza to np. spalanie stukowe). Za lanie odpowiada zaworek, Chyba że coś innego miałeś na mysli. Przepraszam, miałem na myśli złe rozpylanie, a to by pasowało do objawów jakie ma moje mondeo. Nie wiem jak w GB ale w Polsce ASO nie mają sprzętu do sprawdzania wtryskiwaczy (czyli stołu probierczego Hertridge-Delphi) więc jedyną metodą jest próba przelewowa a ona trwa kilka minut. Nie wiem czy mają sprzęt, wiem tyle że od razu powiedział że zajmie to kilka godzin, jak na moje oko to chciał mnie naciągnąć. Próbę przelewową robiłem sam, i wyszła całkiem nieźle Kapsel_lg 20-08-2011, 08:58 końcówek nie sprawdzisz inaczej jak na stole. faktem jest że procedura testowa na stole trwa kilkadziesiąt minut gdyż testuje się wtryskiwacze pod różnymi obciążeniami, ciśnieniami itp. Jak nie wiesz to się ich zapytaj czy mają lub jak chcą je sprawdzić. Może mają zaprzyjaźnioną firmę zde stołem. patik 22-08-2011, 20:28 czy można gdzieś znaleźć numery wtryskiwaczy z siemens-a? markokon 25-08-2011, 21:42 Witam! Poszukuję zaworków i końcówek wtrysku do wtryskiwaczy bosch 0445110353 (9M5Q-9F593-AA ) DO FOCUSA 2008 1,6 Duratorq lub do 3M5Q-9F593HD. Próba 4min wyszła tak: 1-34,8ml 2-27ml 3-34ml 4-31,5ml Kopci na czarno przy mocniejszym przyspieszaniu na niskich obrotach. Zapala łatwo. Moc jest. Turbo daje dobre cisnienie, EGR sprawny. Błędów brak. Mile widziane sugestie .Proszę o podanie namiarów gdzie to mozna kupic i ile kosztuje? Pozdrawiam ! Boblo 26-08-2011, 11:31 Kolego,.. widzę, że błądzisz. Objawy wcale nie pasują do problemów z zaworkami. Tym bardziej, że we wtryskach boscha zaworki nie występują. Tam jest cały zestaw elementów, który pełni rolę tzw. zaworka. Jak ktoś tego nie zna niech lepiej się za to nie bierze :) wojtekjanus 27-08-2011, 21:59 Yazgool jak wtryskiwacz leje to trzeba zaworek wymienić a nie dyszę. Dysza odpowiada za rozpylanie paliwa w komorze spalania (czyli uszkodzona dysza to np. spalanie stukowe). Za lanie odpowiada zaworek, Chyba że coś innego miałeś na mysli. Wtryskiwacz może przelewać (zbyt dużo paliwa na powrocie) i odpowiada za to zaworek, i może lać (źle rozpylać paliwo, zamiast mgły widoczne są strumyczki) - odpowiada za to końcówka wtryskiwacza. Czyli: przelewanie i lanie wtryskiwacza to są zupełnie różne rzeczy... Kapsel_lg 27-08-2011, 22:17 Kolego gdyby lały końcówki to na 80%=spalanie stukowe co wychwyci czujnik spalania stukowego lub problemy z odpaleniem. Objawy uszkodzonych końcówek to w głównej mierze spalanie stukowe oraz problemy z odpalaniem na ciepło (nie wchodzi na prawidłowe obroty lub wchodzi z zauważalnym opóźnieniem). Jakby nie patrzeć i tak prawdę powie jedynie stół probierczy. chasm 12-09-2011, 13:14 Kolega Yazgool coś umilkł - temat mnie zaciekawił z racji kopcenia u kumpla (ja coś kopcę ale musiałbym się przejechać za swoim autem i zobaczyć). Zatem ? mkaminski100 12-09-2011, 13:33 ...Zatem ? Zatem masz 44 strony o kopceniu, dymieniu i sprezynkach...i jak zobaczysz to kazdy przypadek jest inny i nie ma jednego rozwiazania na kazdego problemy. Jak chcesz to mozesz zrobic proble przelewowa i wymienic zaworki...majac nadzieje, ze koncowki i pompa sa w porzadku. chasm 12-09-2011, 14:03 Zatem masz 44 strony o kopceniu, dymieniu i sprezynkach...i jak zobaczysz to kazdy przypadek jest inny i nie ma jednego rozwiazania na kazdego problemy. Nie zadałem pytania bez konkretnego celu - z relacji kumpla (przy piwie) zrobił (bądź jego mechanik) to co Yazgool opisał kilka postów wyżej - 13-08-2011, 20:57 - stąd ciekawość co i czy u niego dalej słychać. Nie miałem na myśli pytania "kopci mi pomocy" ;) mkaminski100 12-09-2011, 14:07 Ale pytasz sie czy jemu to pomoglo? Bo kopcenie moze miec wiele powodow (z EGR wliczajac). chasm 12-09-2011, 14:38 Ale pytasz sie czy jemu to pomoglo? No dokładnie, pytam właśnie co dalej u niego i czy naprawił bo objawy z tego co wiem mają identyczne. Poza tym chyba o to chodzi na forum, że ktoś pyta o coś, potem ktoś coś sugeruje, potem ten ktoś np. pisze, że to wymieni i ...... jakby się ślad urwał to na przyszłość nie będzie wiadomo czy to było to. Skończmy może tą nic nie wnoszącą dyskusję ;) tom285 29-09-2011, 12:02 nie chce zakładać nowego tematu więc podepne sie tutaj. zapraszam do demagogi czy jest możliwość wyeliminowania trybu awaryjnego silnika, to znaczy niech se miga sprężynka, dzwoni telefon i nada komunikat w radiu ale kużwa w połowie wyprzedzania stracić ciąg to realne zagrożenie życia swojego i innych. za taki bubel tego co to wymyślił to bym go..... . diagnoze mam padnięte wtryskiwacze. nawet jak zmienie wszystkie wtryski wydam kupe kasy to nie wiem kiedy i gdzie znowu przejdzie w tryb awaryjny. owszem niech ostrzega że coś tam jest nie halo ale w sposób nie zagrarzający bezpieczeństwu na drodze. może jakiś soft "alternatywny", chip lub podmiana czujników aby komputer nie dostał parametrów takich przy których przełącza sie w tryb awaryjny. pytanie chyba do chip tuningowców, czy takie coś jest możliwe? Kapsel_lg 29-09-2011, 12:27 tom285 oczywiście lepiej jak ci np. korbowód wywali w trakcie wyprzedzania bo np. spalanie stukowe spowoduje uszkodzenie bloku silnika lub np. z turbiny zrobi się silnik odrzutowy i połowa silnika będzie latać na odległość 30 m. Zastanów się, po to jest tryb awaryjny bys nie miał nieszczęśliwego przypadku i byś nie musiał wymieniać silnika. Świadomie jeździsz uszkodzonym autem i masz pretensje do świata, konstruktorów i producenta!? Twoje auto będzie miało niedługo 8 lat uważasz że można jeździć ciągle nie ponosząc żadnych kosztów? Jaką kupę kasy? ok. 2 tys. zł na regenerację wtryskiwaczy (kompletną i profesjonalną w Delphi Center) to taka kupa pieniędzy? Może warto na Żuka się przesiąść - nie ma komputera, konstrukcja prosta jak budowa cepa, przy drodze naprawisz a jak nie naprawisz to zostawisz (naród go rozbierze i ślad po nim zaginie) i tak będzie taniej niż naprawiać jakiekolwiek nowsze auto :) tom285 29-09-2011, 13:25 pisałem niech mnie informuje że coś nie jest hallo ale nie poprzez tryb awaryjny, wtryski owszem zregeneruje, i przekonany że mam sprawne auto to co jeśli kiedyś tam znowu podczas wyprzedzania (niekoniecznie tira) przejdzie w tryb awaryjny i dojdzie do wypadku i będą ofiary, ja jako sprawca pójde siedzieć oile przeżyje a auto i tak do kasacji. uszkodzenie czegoś tam w silniku mozliwe jest ale tylko wtedy gdy te ostrzerzenia będzie się ignorować dłurzszy czas jednorazowe nieprzejście w tryb awaryjny wybuchu nie spowoduje a życie ludzkie warzniejsze. po zastanowieniu stwierdzam że tryb awaryjny jest po to by nie mieć nieszczęśliwego przypadku i nie musiał wymieniać silnika tylko mieć durze prawdopodobieństwo spowodować nieszczęśliwy wypadek, dlatego nie życze sobie w moim aucie takiego bubla. jeśli ktoś jest biegły w elektronice samochodowej to prosze o opinie czy to ustrojstwo morzna jakoś obejść. Kapsel_lg 29-09-2011, 14:18 Kolego tryb awaryjny to zabezpieczenie i każde nowoczesne auto taki ma. Awarie zdarzają się również w autach za 3 mln zł (różnica ta że dzwonisz serwisant wsiada w samolot i leci do Ciebie). Tryb awaryjny jest ostateczną formą informacji że coś jest nie tak. W większości przypadków auto daje znać wcześniej o tym że należy się nim zająć - to że komunikaty, symptomy sa ignorowane to nie wina auta ani producenta. Jak masz zrobione i sprawne auto to tryb awaryjny to bardzo rzadki przypadek i statystycznie pewnie niezauważalny więc moim zdaniem filozofujesz i przenosisz winę za własne niechciejstwo wydawania pieniędzy na producenta. Jak sobie nie życzysz to wróćmy do wspomnianego wcześniej żuka bo nowego auta nie kupisz bez trybu awaryjnego. tom285 29-09-2011, 15:07 tak oczywiście sprężynka to BARDZO ZADKI PRZYPADEK opisywany milion razy na tym forum, jak najbardziej jestem za tym aby naprawić to porządnie a jak coś tam znowu padnie to niech to zakomunikuje bez trybu awaryjnego, dojade bezpiecznie do warsztatu i dokonam naprawy. jestem ciekawy co o tym sądzą elektrycy, chipowcy itp. Kapsel_lg 29-09-2011, 15:40 "Sprężynka " to tryb awaryjny czyli bład stały lub nie. Częsty ale tak samo częste są "awarie" typu auto żżera mi rdza :) Opisywany milion (a może i dwa miliony) razy bo to standardowy tryb przy poważnej usterce układów (będziesz ją miał w przypadku awarii czujnika wałka - czyli drobnostka jak i przy awarii systemu CR - czyli poważnej). Przeczytaj swój pierwszy post, przeanalizuj co z niego wynika i jak można go odebrać. Powiedz jaki przebieg ma Twoje auto i czy mas zje od nowości. tom285 29-09-2011, 16:08 auto kupiłem z niemiec w 2008r z przebiegiem 110tys teraz ma prawie 170tys. ale co to ma do żeczy, nawet gdybym miał mieć mondeo z salonu to bez możliwości przejścia w tryb awaryjny. jak ktoś ma wiedze o elektronice to pewnie sie orientuje który czujnik za co odpowiada i czy jest możliwość obejść to i tyle. po co to producent wprowadził i zastosował to nie istotne. pytanie jast proste da rade to obejść czy nie da rady. Kapsel_lg 29-09-2011, 16:28 kolego ma takie znaczenie że znając życie jak je kupowałeś to miałeś co najmniej 200tys. przejechane a nie 110 tys. (choćbyś bardzo w to chciał wierzyć że jest inaczej). Nie rozumiem dlaczego w Polsce ludzie wierzą wciąż że Niemiec kupuje diesla kombi i jeździ nim do kościoła robiąc po 20-25 tys rocznie. Tyle robi moja żona małolitrażowcem jeżdżąc do pracy i na zakupy w samej Legnicy i w pobliżu. Żaden czujnik nie odpowiada za tryb awaryjny! za to odpowiada oprogramowanie (algorytmy) zawarte w jednostce centralnej czyli komputerze. Nie da rady obejść chyba że masz kod źródłowy z Forda i zmienisz wszystko. tom285 29-09-2011, 16:59 czyli oprogramowanie za to odpowiada, rozumiem ze toleruje jakieś tam wartości z czujników np od 5 do 10 a poniżej i wyzej zinterpretuje jako błąd i przejdzie w tryb awaryjny. ciekawi mnie czy normy tych parametrów można zmienić. może sie myle ale chiptuning polega właśnie na zmianach w sofcie lub wgraniu nowego. chciałbym znać opinie osób które wykonują chiptuning przez co zwiększają moc auta zmianą różnych parametrów pracy silnika, tryb awaryjny to właśnie nic innego jak przyjęcie parametrów pracy przez komputer które ma zapisane, a gdyby mu to zmienić? poprostu czy da rade obejść tryb awaryjny czy nie. Kapsel_lg 29-09-2011, 17:28 mylisz sie ememiks 19-10-2011, 14:01 Dziś zrobiłem test ok. 4 minut i o dziwo wszystkie wtryski równomiernie ok. 13ml +/-2 ml a z rana dalej trzepie budą i przy 2 tyś telepię i silnik głośno chodzi. Czy to jednak pomimo dobrych prób przelewowych wtrysk? karzuk 19-10-2011, 14:12 A jak z mocą ? Dymi ? jeżeli dymi to na czarno czy na biało? Szejk.Ahmed 19-10-2011, 14:26 Dziś zrobiłem test ok. 4 minut i o dziwo wszystkie wtryski równomiernie ok. 13ml +/-2 ml a z rana dalej trzepie budą i przy 2 tyś telepię i silnik głośno chodzi. Czy to jednak pomimo dobrych prób przelewowych wtrysk? test przelewowy to lipa. u mnie wyszło na teście że 2 wtryski leją. Pojechałem do serwisu Boscha a panowie po 2 krotnym teście wtryskiwaczy na stole zapytali się po co ja wogóle do nich przyjechałem bo wtryski mam idealne. tak więc próba przelewowa w serwisie 250zł test wtryskiwaczy w Boschu 700zł.:D ememiks 19-10-2011, 14:57 A jak z mocą ? Dymi ? jeżeli dymi to na czarno czy na biało? No właśnie z rana lekko przydymi na niebiesko a w czasie jazdy nie zauważam dymienia. I jak na luzie delikatnie dodaje gazu to przy 1600do 2tys. obrotów zaczyna silnik głośniej pracować, nierówno chodzić i szarpie autem oraz zaczyna dymić dość sporawo na niebiesko. Ręce mi już opadają a najlepsze to że nic się nie świeci żaden tryb awaryjny auto zrywne nie muli się itp karzuk 19-10-2011, 15:30 test przelewowy to pomiar zgrubny należy się niepokoić jak jest 100ml . Dym na niebiesko to jest dużo za dużo paliwa prawdopodobnie masz problem z ciśnieniem na listwie. Ciśnienie powinno rosnąć wraz z zapotrzebowaniem na paliwo a u Ciebie tak nie jest. Regulacja ciśnienia jest wykonywana przez ecu na podstawie odczytu z czujnika wkręconego z lewej strony listwy . Najlepiej jest oczywiście zrobić rzetelną diagnozę ale można spróbować "garażowo" . Na początek pogmeraj kablami przy wtyku czujnika jeżeli ruszanie kabli będzie wpływało na pracę silnika masz winnego, podoginaj styki. Można też podstawić czujnik. To wszystko można zrobić przez 5 minut. Jak nie zapala sprężynki na razie zostaw wtryski w spokoju. Uczepił bym się ciśnienienia paliwa. Jeszcze jest możliwość uszkodzenia elektrozaworu przy pompie do wypuszczania nadmiaru paliwa to juz troszkę trudniej się podstawia ale generalnie nie za duzy problem i żaden koszt bo można gdzieś pożyczyć :) Boblo 20-10-2011, 21:14 LUDZIE! Kiedy Wy wreszcie doczytacie ( to do tych co jeszcze nie doczytali :) ), że próba przelewowa to tylko obraz szczelnosci zaworków przelewowych i zdolnośc do utrzymywania ciśnienia paliwa w ukłądzie. Zupełnie inna sprawa i niezależna od przelewów to dawki wtrysku wtryskiwane do cylindrów. Te dawki wpływają na pracę silnika, drgania, telepanie, itp. Tego parametru test przelewowy NIE diagnozuje. Dwie różne sprawy, rózne objawy i różne sposoby diagnozowania. Kapsel_lg 20-10-2011, 22:04 test przelewowy to lipa. u mnie wyszło na teście że 2 wtryski leją. Pojechałem do serwisu Boscha a panowie po 2 krotnym teście wtryskiwaczy na stole zapytali się po co ja wogóle do nich przyjechałem bo wtryski mam idealne. tak więc próba przelewowa w serwisie 250zł test wtryskiwaczy w Boschu 700zł.:D Jakoś straszliwie Cię skasowali, w Delphi Center sprawdzenie na stole to koszt ok. 300 zł za komplet (tyle przyjajmniej było jakiś czas temu). A w serwisie Bosha gdzie byłes mieli Hartridge by przetestować wtryskiwacze Delphi? Boblo i inni koledzy widzę że w końcu i inni zaczęli zauważać (mówiłem o tym juz prawie trzy lata temu) że próba przelewowa to naciągany test (zaczęły go stosować ASO by zarobić kasę i udowadniać że wina jest klienta i popsuł wtryski, drugim elementem presji było twierdzenie że można do laboratorium wtryskiwacze oddać ale jak coś to klient będzi emiał rachunek na 5 tys. za badanie). Test który nic nie mówi o stanie wtryskiwacza. Boblo 20-10-2011, 22:31 Ale nie przekreślajmy testu przelewowego. Nie ma prostszego i szybszego testu na stwierdzenie nieszczelności zaworka przelewowego we wtryskiwaczu. Tyle, że to niepełna ocena wtryskiwacza. A niektórzy się dziwią, że przelewy mają ok. a silnik pracuje jak traktor. karzuk 21-10-2011, 06:01 Rzeczywiście jak jak jest 100ml to można uznać że zaworek do wymiany. Drobnymi różnicami bym się nie przejmował. "ememiks" próbowałeś sprawdzić połączenia kabli do czujnika ciśnienia na listwie ? ememiks 21-10-2011, 06:57 Po chińsku jako tako sprawdziłem wtyczki, przedmuchałem, a najgorsze to że czytając w necie o tej przypadłości to przeraza mnie ilość ludzi która ma z tym problem w mondeo, fokusie, nawet na forum mazdy tez są takie przypadki więc to musi być na większą skale tylko nie wiadomo co. karzuk 21-10-2011, 07:03 nie jako tako .... tylko porządnie. ten czujnik pracuje w układzie z małą rezystancją i nawet niewielkie problemy ze stykiem powodują duże przekłamania. Najlepiej te styki po prostu lekko dogiąć. wszystko jest na wierzchu przy listwie Kapsel_lg 21-10-2011, 08:28 Absolutnie go nie przekreślam i nie odmawiam sensu bycia temu testowi (jako jednemu z elementów diagnostyki) jednak jak sam wspomniałeś i zauważyłeś bardzo wielu uważa go wręcz za wyrocznię mówiącą wszystko o stanie wtryskiwacza (i wg. mnie jest to pokłosie działania ASO). ememiks to nie ma co się przerażać tak to jest z nowymi (względnie) autami gdzie zaczyna rządzić elektronika. Najlepsze zawsze jest najprostrze ale te czasy minęły. I nie sprawdzaj po chińsku tylko zrób to porządnie lub daj komus kto to zrobi. karzuk 21-10-2011, 08:45 Problem z tym że mało kto wie co jest grane z tym ciśnieniem na listwie . W ASO zawyrokowali listwa do wymiany 1500zł i nic nie dało wymienili wiec wiązkę przewodów 400zł i było ok . Wynik 2 dni w plecy , nerwy i 2000 z portfela a rzeczywisty problem tkwił w słabym styku na złączu czujnika ciśnienia paliwa można to naprawić przez minutę . Dla przypomnienia objawy takie jak u ememiksa czyli nierówna praca czasami głośne klekotanie luckmar 21-10-2011, 09:25 No i wtryski po sprawdzeniu na stole, a samochod dalej nie równo pracuje po odpaleniu i strasznie kopci na niebiesko dopóki się nie rozgrzeje. Już nie wiem co jeszcze sprwadzać? Wyciągać pompe i do sprawdzenia? Samochód po rozgrzaniu też nie pracuje super równo. Jak ewentualnie najprościej sprawdzić ten czujnik na listwie, (nie mam od kogo podmienić)? karzuk 21-10-2011, 10:16 zacznij od złączki na czujniku podoginaj styki. Jak trochę zakopci na zimno można z tym żyć. Nie może kopcić podczas normalnej jazdy Kapsel_lg 21-10-2011, 12:02 Problem z tym że mało kto wie co jest grane z tym ciśnieniem na listwie . W ASO zawyrokowali listwa do wymiany 1500zł i nic nie dało wymienili wiec wiązkę przewodów 400zł i było ok . Wynik 2 dni w plecy , nerwy i 2000 z portfela a rzeczywisty problem tkwił w słabym styku na złączu czujnika ciśnienia paliwa można to naprawić przez minutę . Dla przypomnienia objawy takie jak u ememiksa czyli nierówna praca czasami głośne klekotanie No to reklamuj i niech zwracaja kasę za wymienione sprawne części. Nie rozumiem tego dałeś 1,5 tys. ot tak. karzuk 21-10-2011, 13:25 na szczęście nie ja tylko kolega . ja mu za piwo naprawiłem :) luckmar 21-10-2011, 15:22 Ruszałem tą kostką i całymi przewodami i nic, dalej silnik nie chodzi idealnie równo. Nie wiem co mam dalej z nim począc, do kogo odstawić aby pierwszy lepszy majster nie szukał w ciemno wymieniając pół samochodu za który ja zapłacę.... Może pompe do sprawdzenia? Jak można sprawdzić ciśnienie na pompie bez wyciągania pompy, da się w ogole???? karzuk 21-10-2011, 15:36 Po podłaczeniu urządzenia diagnostycznego(niestety odpłatnie) można obserwować ciśnienie (to znaczy to co daje czujnik) można tez do listwy wkręcić dodatkowy czujnik z prawej strony. Jeżeli ciśnienie skacze to znaczy że jest uszkodzenie: czujnik lub kable/styki lub zawór na pompie . Samo ruszanie kablami nic nie daje, jeżeli jest słaby styk to pod wpływem drgań silnika powstają zakłócenia które sa powodem błędnego sterowania zaworem na pompie przez ecu. styki w złączce która jest na kablu trzeba delikatnie dokładnie dogiąć . Złączka jest rozbieralna w znacznym stopniu. ememiks 21-10-2011, 15:47 Ta wtyczka znajduję się po lewej stronie jak zbiornik wyrównawczy? i jest podpięta do takiej listwy która idzie koło wtrysków jak się zdejmie osłonę to widać? Jak tak to wypinałem już jak czyściłem kolektor i egr to musiałem odłączyć. No u mnie jak auto się rozgrzeje to działa dobrze obroty nie fiksują tylko w przedziale 1600-2000 tys. Najgorsze ze to ze z kim nie pogadam do jakiego warsztatu nie pojadę to wtryski krzyczą ze padły a ja podkreślam brak jakiego sprężynki auto ciągnie jak szalone wczoraj 190Km pędziło bez problemu spalanie myślę że tez ok przy 130 6.5l. Chyba sobie odpuszczę i dopiero jak padnie wtrysk i będzie błąd to wymienię wtryski do tego czasu trzeba szukać dalej innej przyczyny Karzuk możesz jakimś foto ukazać to złącze? karzuk 21-10-2011, 15:55 po co foto do listwy jest przykręcony jeden jedyny czujnik z wpiętym 3 przewodowym wtykiem. ememiks 21-10-2011, 15:58 no to chyba o tym mówię po lewej stronie? Jutro będę sprawdzał a może ktoś mi powiedzieć jakie ciśnienie powinno tam być? czy po prostu musi być stałe wahań? karzuk 21-10-2011, 16:05 jak stoisz obrócony tyłem do kierunku jazdy to oczywiście po lewej. Na 99% masz problemy z ciśnieniem a nie z wtryskami trzeba tylko ustalić czy jest zły pomiar przez ecu czy zła praca zaworu. Ciśnienie jest różne dla różnych obrotów i różnych obciążeń ale nie może skakać. Po to jest listawa zasobnikowowa CR żeby kompensować drobne wahania ememiks 21-10-2011, 16:53 Czy po podłączeniu pod komputer w warsztacie będą w stanie to podczas pracy sprawdzić? czy tylko w serwisie? Boblo 21-10-2011, 19:06 Najgorsze ze to ze z kim nie pogadam do jakiego warsztatu nie pojadę to wtryski krzyczą ze padły a ja podkreślam brak jakiego sprężynki auto ciągnie jak szalone wczoraj 190Km pędziło bez problemu spalanie myślę że tez ok przy 130 6.5l. To nie wyklucza, że z wtryskami nie jest wszytko ok. Nierówne dawki przy niskich ciśnieniach będą powodowały nierówną pracę na jałowym, a nie wywołają sprężynki ani nie spowodują spadku mocy Kapsel_lg 21-10-2011, 19:42 To że nie ma sprężynki nie oznacza że masz sprawne wtryskiwacze! Możesz mieć problem np. z końcówkami. Sprężynki nie ma a wtryski i tak do d... choc pewnie któregoś dnia możesz ja zobaczyć (np. przy wystąpieniu spalania stukowego). ememiks odżałuj 300 zł i jedź na diagnostykę do jakiegoś Delphi Center, sprawdzą ci i wtryskiwacze i szynę i pompę (czyli cały układ CR). Nie gniewaj się ale z Twoich postów wynika że nie masz pojęcia o tym aucie (przykład z czujnikiem ciśnienia i stwierdzenie że coś tam pogmerałeś, poruszałeś a problem jest nadal - to się nie gmera tylko rozłącza i czyści, i smaruje itp itd.). luckmar 22-10-2011, 07:44 Po podłaczeniu urządzenia diagnostycznego(niestety odpłatnie) można obserwować ciśnienie ... No z podpięciem to jest właśnie u mnie najmniejszy problem bo kuzyn ma kompa i u niego kasowałem błędy i kodowałem wtryskiwacze jak jeden zgubił kod. Sprawdze dziś co z tym ciśnieniem. Jeśli bedzie skakać to definitywnie któryś z czujników czy może pompa się konczy?? Ale to będziemy gdybać jak sprawdze ... Kapsel_lg 22-10-2011, 11:41 a jakiego ma kompa? luckmar 22-10-2011, 21:46 Kurcze, tego to nie wiem dokladnie, wiem że coś chyba z Magneti Marelli, ale co dokładnie to nie wiem. Wiem tylko że prawie z wszystkimi markami się łączy i nawet ma program do naczep od tirów, można powiedzieć że taki mały wypasik ..... A ja nie dałem rady sprawdzic tego ciśnienia z powodu braku czasu ......kurde, są sprawy ważne i ważniejsze. No nic, trzeba poczekać do poniedziałku .... Mimo to i tak wszelkie porady dotyczące mojej sprawy mile widziane .... Kapsel_lg 22-10-2011, 23:53 tylko Delphi Diamond oraz WDS/IDS mają 100% kompatybilnośc i możliwość diagnostyki wszystkiego w Twoim aucie. Kiedyś sławetny p. Tomek z warsztatu we wrocku też się chwalił że może wszystko i miał magneti i okazało się że to g... prawda i musiał sprawić sobie WDS. luckmar 23-10-2011, 10:23 To znaczy że tym Magneti może nie dać rady sprawdzić tego ciśnienia, (bo mi chodzi o sprawdzenie ciśnienia pompy)??? Robil mi już tym całą diagnostykę, wszystkich układow,paliwowego, abs,immo,byl w stanie sprawdzić sprawnosć egr, nie upieram się przy swoim ale chyba jakoś się dogaduje z tym moim fordem ....? Kapsel_lg 23-10-2011, 16:30 jakoś nie oznacza że robi to tak jak powinien i że robi wszystko. Z moją starą mondzią jakoś magneti nie dogadało się (u p. Tomka) zbyt skutecznie ale może masz inną (lepszą) wersję magneti. luckmar 23-10-2011, 21:33 Ale jeśli koduje wtryski to chyba koduje skoro po operacji kasujesie twardy błąd ???? Można "zle" zakodować wtryski? Wydaje mi się, że alboprogram daje rade zakodować albo nie daje, chyba że się myle ...??? Myślisz że jak kiepski sprzęt to może odczytać błędne wartości ciśnienia??? Podpowiedz cos bo jestem jeszcze przed podłączeniem kompa i chce byc pewny czy to na coś się zda .... Dzięki. Kapsel_lg 23-10-2011, 21:58 nie trzeba wogóle kodować! wystarczy wpisać "zero" i też będzie ok (nawet wystarczy to zrobić w jednym wtryskiwaczu czyli sterującym). Mylisz się np. KTS czasem koduje a czasem nie i nawet w serwisach Bosch nie wiedzą czemu (najprawdopodobniej to kwestia softu w ECU). Czyli np. zakodujesz "zerem" wtryskiwacz sterujący a innych ci się nie uda choć odczyta je prawidłowo. Widziałem nawet jak KTS dał znać że zapisał a po ponownym odczycie okazało się że nic nie ma. Taki urok forda (szczególnie przed instalacją OBD czyli między innymi u Ciebie). Magneti to nie jest kiepski sprzęt, najzwyczajniej w świecie Mondzie kochają IDS/WDS lub Diamondy i z nimi w 100% wpółpracują ot tyle. Naprawdę ciężko podpowiedzieć i czy to coś da. Na to pytanie winien ci odpowiedzieć diagnosta. luckmar 24-10-2011, 21:27 No i d... . Kodowanie wtryskiwaczy przeprowadziłem, przynajmniej wyskoczyła funkcja kodowania, wpisalismy kody, każdy z osobna na dany wtryskiwacz i dalej według zaleceń a samochód w/g mnie dalej nie pracuje jak powinien na wolnych obrotach i jak jest zimny. Kodowalem wtryski bo były na sprawdzeniu i gość powiedzial że mają chodzić i mówił aby ewentualnie zakodować. Kodowanie przeprowadzone, ale teraz po Twoich postach Kapsel to nie wiem czy każde kodowanie np. na "słabym" sprzęcie coś daje czy to tylko pic na wode a kodować poprawnie trzeba np. IDS/WDS -em ??? Kiedyś jak wtryskiwacz zgubił kod i nie dało sie skasować błędu to kodowanie pomogło, właśnie na tym sprzęcie ... A chciałem jeszcze sprawdzić ćiśnienie, bo ponoć się da, a u mnie się niestety nie dało .... Jak nie to musze szukać kogoś z odpowiednim programem i poprawnie zakodować ale wtedy trzeba będzie zapłacić za każde podpięcie kompa ....:( Kapsel_lg 25-10-2011, 00:18 Ale cały czas problem w tym na czym i jak sprawdzał te wtryskiwacze i czy wygenerował dla nich kody jednak dużo ważniejsze jest sprawdzenie wtryskiwaczy (choćby czy wszystkie fazy wtrysku odbywają się prawidłowo). Jeżeli czyta kod który zapisaliście to znaczy że go zapisało i funkcja działa. jendrekmak 25-10-2011, 08:24 Można "zle" zakodować wtryski?wds-em nie można źle wpisać kodów bo odrzuca błędne kody. w kodzie mogą być tylko cyfry 0-9 i litery A-F. samych kombinacji par oznaczeń w kodzie nie znam bo i po co chasm 25-10-2011, 14:34 A chciałem jeszcze sprawdzić ćiśnienie, bo ponoć się da, a u mnie się niestety nie dało .... Rozumiem, że nie zadowala Cię sprawdzenie ciśnienia na listwie np. ELM 327 z pożyczonym legalnym dodatkiem do Fordów w ScanXL ? :) Kapsel_lg 25-10-2011, 14:50 a od kiedy elm potrafi czytać forda bez obd2? chasm 25-10-2011, 16:39 a od kiedy elm potrafi czytać forda bez obd2? Moment , jeśli nadal rozmawiamy o problemie luckmar - bo wątek trochę się rozrósł - to ma On w podpisie TDCi więc jaki problem w ELM i pidach z rozszerzenia dla SxanXL? - nie upieram się, po prostu może coś ominąłem ? W 2001 nie dało się podpiąć ? jeśli tak to przepraszam i idę poczytać :) Szejk.Ahmed 25-10-2011, 16:47 Jakoś straszliwie Cię skasowali, w Delphi Center sprawdzenie na stole to koszt ok. 300 zł za komplet (tyle przyjajmniej było jakiś czas temu). A w serwisie Bosha gdzie byłes mieli Hartridge by przetestować wtryskiwacze Delphi? no niestety takie są ceny.:( ja mam wtryski Boscha więc nie wypowiem się na temat Delphi Kapsel_lg 25-10-2011, 16:57 Moment , jeśli nadal rozmawiamy o problemie luckmar - bo wątek trochę się rozrósł - to ma On w podpisie TDCi więc jaki problem w ELM i pidach z rozszerzenia dla SxanXL? - nie upieram się, po prostu może coś ominąłem ? W 2001 nie dało się podpiąć ? jeśli tak to przepraszam i idę poczytać :) A tobie udało się przeprowadzić diagnostykę na Mondeo TDCi bez OBD2 poprzez ELM327? Jeżeli tak to sprzedaj patent bo tu wszyscy posiadacze TDCi z lat 2001/2003 (a i późniejszych też) się ucieszą że nie będą musieli jeździć do ASO i płacić po 300 zł za podłączenie tylko kupią ELM za max. 90 zł. chasm 25-10-2011, 17:16 Ok, nie będę się wypowiadał za wcześniejsze niż 2003/2004 MKIII TDCi bo wiem, że są jakieś siupy, ale u mnie i kumpla łączy się normalnie i ScanXL (kumpel miał) można było testować ciśnienia MAP, paliwa itp. Gdzieś na forum jest wątek o ELM. luckmar 25-10-2011, 20:35 Na czwartek umówilem się na kompa do gościa który sprawdzal mi wtryskiwacze. Jak mu opowiedziałem o mojej "wczorajszej przygodzie" to spytał się czy sprawdzalem jak działają wtryski, w jakim stanie rozpylacze i jaką dawke dają ( nazwał to jednym pojęciem ale wyleciało mi z głowy jak to fachowo się nazywa, chyba o to chodzi albo coś koło tego?) no i mówił abym podjechał to wszystko sprawdzimy z ktorej strony leży przyczyna mojej dolegliwości ... Zobaczymy co z tego wyniknie .....????? Napewno dam znać, bo widzę że przypadkow porrannego kopcenia przy względnie sprawnych wtryskiwaczach jest sporo .... Czy moje problemy mogą wynikać z niezbyt sprawnej dwumasy - wysprzęglika ( lekkie drgania przy nacisnięciu pedała) że czujniok obrotów żle odczytuje wskazania ???? Na taki wątek (focus 1.8 TDCI) wlaśnie sie natknąłem podczas przęglądania forum (DZIAL DIESEL - czujnik obrotów wału korbowego a dwumasa)) luckmar 10-11-2011, 21:28 No i nie wiele wiadomo - albo wiadomo dużo ??? Wreszcie dotarłem do gościa od diesla, ktory miał mi sprawdzić dawki jakie dają poszczególne wtryski. Podpiął kompa sprawdzil i ... były (raczej są) jakies rozbieżności w dawkach między 2 i 4 wtryskiem. "Specjalista" postawił na rozpylacze ale wcześniej kazal sprawdzić kompresje na cylindrach aby ewentualnie nie pchać sie w koszta jeżeli to nie to ... Miedzy innymi wyskoczył jakiś błąd pompy wtryskowej, (bodajże 1664) co gościa też zdziwilo ...??? No nic trzeba sprawdzić to ciśnienie dla świętego spokoju i pewnie wziąść sie za rozpylacze ....???? Mile widziane wszelkie podpowiedzi jeżeli ktoś mial identyczny przypadek .... jendrekmak 11-11-2011, 20:00 tobie udało się przeprowadzić diagnostykę na Mondeo TDCi bez OBD2 poprzez ELM327? Jeżeli tak to sprzedaj patent bo tu wszyscy posiadacze TDCi z lat 2001/2003 (a i późniejszych też) się ucieszą że nie będą musieli jeździć do ASO i płacić po 300 zł za podłączenie tylko kupią ELM za max. 90 zł. Kapsel nie pisz takich rzeczy. sam podpinam się spokojnie elmem do każdego mondeo mk3 TDCI niezależnie od rocznika. sprawdzałem zarówno 2001 jak i 2002 (w sumie kilka aut). wszystko jest kwestią tylko wyboru czy przez Powertrain czy przez OBDII i oczywiście właściwy wybór auta inna sprawa, że teraz mam KTSa 550 więc samo połączenie do jakiegokolwiek auta nie stanowi problemu ale ELM do zawsze mam w aucie bo z reguły jeżdżę z laptopem a nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać największą abstrakcją dla mnie jest ankieta SrebrnejStrzały bo mogłem oddać jeden głoś a w sumie powinienem wyrazić co najmniej kilka opinii na temat mondków z roczników 2001-3002. w ten sposób tworzy się twierdzenie, które osoby nieobeznane w temacie tylko utwierdza w błędnym stanowisku. mam również focusa TDCi 2002 z którym również spokojnie się łączę elmem a nie sądzę aby ford pozwolił sobie na taką sytuację żeby w foce OBD (niekoniecznie OBDII) działało a w mondku nie więc to tylko potwierdza, że większość osób na forum obsługujących elma i ScanXL nie potrafi posługiwać się tym zestawem. najlepszym przykładem jest to po jakim czasie użytkowania ktoś jest w stanie uruchomić dodatek forda, który w ScanXL po prostu jest a większość chce ściągać ten dodatek Kapsel_lg 11-11-2011, 20:18 To powiedz jakiego masz bo chyba jesteś drugim który może przeprowadzić diagnostykę MKIII bez obd poprzez elm. Ja już nie mam MK3 (RIP) więc nie przećwiczę elm ale dla innych to cenna informacja jak już napisałem wcześniej i do czego się odnosłeś. jendrekmak 12-11-2011, 10:09 na obudowie 1,5a kupiony 1,5 roku temu ale w zasadzie jest to 1,3a tylko producent coś pokombinował. w ScanXL wyświetla się 1,3a. luckmar 13-11-2011, 20:08 Miło że wątek sie kręci ale to nic nowego nie wnosi do mojej sprawy :( Kapsel_lg 13-11-2011, 21:22 I nic nie wniesie bo kryształowe kule przestały działać. Wszytkie rady jakie mogłes dostać dostałeś. Teraz tylko porzadny mechanik musi ci sprawdzić. Kolego nikt wirtualnie nie zdiagnozuje ci 100% autka. Można snuć przypuszczenia, domysły, po objawach rzucać pomysłami ale ostatecznie i tak ktoś musi maskę do góry zarzucić. |