Zobacz pełną wersję : TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa
Tyle że pompa jest ok i nie sypie opiłkami, ani w tryskach ani w filtrze nic niema. Ta tandeta tak siadła, że auta nie szło już nawet odpalić. Wsadzone stare na próbę i auto zagadało od razu. Ten materiał to chyba zrobiony jest z tektury.
Niestety nie zawsze da się opiłki znaleźć bo często jest to metaliczny pył niewidoczny gołym okiem,.. no chyba, że uzbiera się go już wystarczająco dużo "dla oka". W takich przypadkach należałoby zajrzeć do pompy. To co się piłuje można podejrzeć bez wyciągania pompy demontując głowicę pompy. Ale jak ktoś nie zna dobrze konstrukcji pompy to nie powinien tego robić bo nie pozbiera potem częsci, które wysypią się ze środka :).
Kapsel_lg 22-07-2012, 13:51 Boblo po to są mikroskopy by i te najmniejsze slady piłowania zobaczyć. Serwis zajmujacy się wtryskami musi mieć mikroskop.
Boblo po to są mikroskopy by i te najmniejsze slady piłowania zobaczyć. Serwis zajmujacy się wtryskami musi mieć mikroskop.
Ale co Ty chcesz tym mikroskopem zobaczyć we wtrysku? Przecież opiłki w formie pyłu nie osadzają się wewnątrz wtryskiwacza tylko przelatują przez wtryskiwacz razem z paliwem niszcząc pracujące element wtrysku. Rozbierzesz wtrysk, zobaczysz pod mikroskopem zużycie elementów lecz w.g. mnie małe szanse na wypatrzenie pyłków metalu. Ale nie mam pewnosci,.. nie miałem okazji oglądać rozebranego wtrysku z opiłkami pod mikroskopem.
Kapsel_lg 22-07-2012, 15:33 Zaskoczyłes mnie Boblo. Ty naprawdę nie wiesz po co jest mikroskop w firmie zajmującej się naprawą i regeneracją wtryskiwaczy?
Przcież pod mikroskopem jesteś w stanie zobaczyć czy sa opiłki na zaworku, czy np. uszkodzone są elementy wtryskiwacza. Przy tak precyzyjnych urządzeniach jak np. wtryskiwacz to rzecz niezbedna by ocenić ich stan.
A ja miałem okazję oglądać zaworek pod mikroskopem i uwierz mi ze wtedy widać opiłki których gołym okiem nie jesteś w stanie ujrzeć.
Na dodatek opiłki to nie żaden pył. Gdyby było jak mówisz to zaworek by przeżył a zapiekły by sie końcówki wtryskiwacza i uszkodziło cylindry.
Z wiedzy, którą mi się udało posiąść oczywiście wiem, że mikroskop służy do oceny stanu elementów wew. wtryskiwacza. Ale również wiem, że opiłki opiłkom nie równe i "piłująca" się pompa potrafi produkować rózne opiłki. Czasami są to opiłki, które można zobaczyć nie tylko pod mikroskopem ale nawet pod dużą lupą, a czasami jest to metaliczny pył jak zawiesina w srebrnej farbie. I o tym rodzaju opiłków ja pisałem. I nie masz racji, że taki pył jest nieszkodliwy dla zaworka. Ten metaliczny pył w paliwie natychmiast "zdegraduje" delikatną krawędź, która w zaworku odpowiada za jego szczelność. Taki typ opiłków nie musi zostać we wtryskiwaczu bo bez problemów przez wtrysk przeleci i wyleci przelewem. Poza tym piszemy tu o naprawie samodzielnej więc ja np. w domu mikroskopu nie mam,.. podejrzewam, że raczej 99% tutejszych użytkowników go nie ma. Tak więc dyskutując z kolegą aras124 - nie wiem jakimi metodami sprawdzał on brak opiłków w swoim układzie paliwowym ale uczulam, że to sprawdzenie nie musi byćw 100%-ach pewne,.. chyba, że ma mikroskop :)
Dla jasności, auto zostało odstawione do pompiarza i nic takiego nie znalazł żeby od razu zabiło zaworki. Stwierdził na dzień dobry że to chińszczyzna i będzie zrobiona dokumentacja. Wstawił nowe i auto na razie śmiga, gdyby pompa waliła opiłkami to chyba nowe też by siadły.
, gdyby pompa waliła opiłkami to chyba nowe też by siadły.
owszem :)
Kapsel_lg 22-07-2012, 20:50 ...ale zawsze moga siąść za jakiś czas czego nie zyczymy.
Dziś przemieszczałem się w okolicach mojego "dieslowca" i pomyślałem, wpadnę,.. popytam,.. może jakieś nowowści w technologii common rail :).
I popytałem również o kwestie opiłków i ich wykrywalności. Potwiedział, że bywa z tym różnie i nie zawsze wykrycie jest proste. Czasami przyjeżdzają klienci ze świeżo wymienionym filtrem i paliwo z filtra zlatuje czyste, a we wtryskach opiłków brak. Wygrzebał mi też ze sterty zaworków dwa oryginalne niesprawne zaworki. Jeden niesprawny ze zwykłago zużycia, a drugi z powodu opiłków. Jak widać w zaworku po lewej stronie okrągły "talerzyk" jest na powierzchni mocno powycierany. Tam były opiłki. W tym po prawej talerzyk jest gładki - tam opiłków nie było. Przy czym nie zawsze opiłki pozostawiają takie ślady. Czasami talerzyk jest gładki, a odciśnięta jest powierzchnia ( krawędź ) utrzymująca szczelność w zaworku. Widać to pod mikroskopem. Strasznie to zawiłe :wink:
szuwar66 17-08-2012, 11:16 Witam
Ostatnio nęka mnie głośna praca silnika i nierówne obroty silnika na wolnych obrotach. Zrobiłem sobie więc całe oprzyrządowanie do zrobienia testu przelewowego i uwaga:
wtrysk nr 1: 200ml
wtrysk nr 2: 130ml
wtrysk nr 3: 180ml
wtrysk nr 4: 140ml
Test robiony przez 3,5 min dlatego że miałem baniaczki 200ml więc już miałem jeden pełen po brzegi. Najdziwniejsze jest to że nie miałem żadnych problemów nigdy z odpalaniem, ze sprężynkami itp.
Trochę może kopci więcej niż powinien i klekocze na wolnych obrotach ale nie było żadnego trybu awaryjnego. Czas się zabrać za wymianę zaworków.
Na allegro widzę że sprzedaje ktoś oryginale zaworki za 290zł:
http://allegro.pl/zaworek-zaworki-delphi-282392294-zawor-rzeszow-i2560641974.html
mam nadzieje że nie jest to żadna podróbka:
Może miał ktoś doczynienie z tym sprzedającym?
Pozdrawiam
Witam ,
Czy ktoś może podesłać link do allegro jaki klucz trzeba do wtrysków ? nie chciałbym kupić nie potrzebnie czegoś co nie będzie użyteczne .
krystiantcze 29-08-2012, 17:34 Witam
Przepraszam na wstępie, że wbijam się tak od razu z moim problemem.
Przeszukałem już całe forum i wiem już dużo, lecz chciałbym aby ktoś mądrzejszy ode mnie doradził mi lub powiedział . To i to jest złe, to i to do wymiany to i to da się naprawić samemu. będę wiedział na czym stoję. Chodzi oczywiście o wtryskiwacze.
Jest to mondeo 05r 130KM Przebieg przed 300tys km.Numer vin
WF0WXXGBBW5K79346
Moje problemy.
1) Rano gdy jest zimny,ma problem z ruszeniem z pierwszego biegu. Dławi się, po czym wyzuci z siebie chmurę dymu oślepiająca.
Gdy jest ciepły jest lepiej.
2) Przy jeździe normalnej (nie zależy ile jadę), przy delikatnym przyspieszaniu, kopci z rury. Dziwnie to wygląda ponieważ samochód się nie oddala od innych zbyt szybko a kopci jak by dostał gaz do dechy.
3) Zbyt dużo pali
4) Szarpie delikatnie Przy obrotach od 1800-1950.
Dodam od razu ze samochód ma normalna moc.Turbina doładowuje.
Rano odpala normalnie.
Nie świeci się żadna sprężynka.
Rury gumowe od intercoolera całe.
EGR i Kolektor dolotowy wyczyszczony.
Przeprowadziłem samodzielnie test przelewowy.Tak jak został on kilkakrotnie opisany na forum.
I oto moje wyniki
TEST przelewowy 25-08-2012
Czas trwania testu: 10 min
Ilosc paliwa licząc od strony rozrządu.
Wtrysk
Nr.1 76ml
Nr.2 52ml
Nr.3 40ml
Nr.4 60ml
Moje numery wtryskiwaczy
EJDR00504Z
4S7Q-9K546-BD
Są różnie przeprowadzony testy czasowo,ja wykonałem go w 10 min.Te wyniki nie są w żądny sposób obliczane.Są to rzeczywiste mililitry jakie wypłynęły z przelewów.
Proszę o uświadomienie mnie co może być nie tak, czy to może być wina zaworków. Jeżeli tak to Prosił bym o jakieś linki stron gdzie mógłbym zamówić sprawdzone oryginalne części w przystępnych cenach i czy końcówki też są do wymiany przy tych kilometrach?
Dziękuje za wszystkie porady i wypowiedzi
Proszę pisać jeżeli brakuje jakichkolwiek informacji które maja wpływ na poprawną diagnozę
EGR i Kolektor dolotowy wyczyszczony.
Kolego EGR mimo że wyczyszczony ale jak się nie domyka daje takie efekty jak opisujesz. Jak go zaślepisz blaszką na próbę od razu zobaczysz efekty.
krystiantcze 29-08-2012, 20:12 A co do mojego testu przelewowego. Mówi ci coś może.Wtryskiwacze są ok, czy może należało by się zmienić zaworki.
A możesz dokładnie opisać w którym miejscu zastosować zaślepkę.Spróbuję najpierw ją wstawić i zobaczę.Nęka mnie jeszcze to przerywanie i apetyt na paliwo.Czasami potrafi łyknąc ponad 10l/100km
Krystiantcze zajrzyj tutaj -> http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=77747&page=3.
krystiantcze 29-08-2012, 20:29 Już wiem gdzie zaślepić i czym. A z praktyki wiecie koledzy czy zrobić jakieś otwory w zaślepce czy całkowicie zostawić zamknięty.
I proszę jeszcze o wypowiedz na temat mojego testu przelewowego.
Dzięki z góry za zainteresowanie moim problemem.
Zaślep na próbę bez dziurek.
Dopóki nie wywala sprężynki zostaw zaworki w spokoju bo ich wymiana nic Ci nie zmieni.
Prędzej koncówki wtrysków mogą już mieć problemy z dawkowaniem. Przy tym przebiegu ( jeśli są fabryczne ) to już pewnie są nieźle obsyfione osadami.
Koledzy, bardzo proszę o info jakie klucze do wykręcenia wtrysków... Najlepiej jakieś foto...
Albo o info, na której stronie tego wątku można to znaleźć...
Pozdrawiam
adrianosw 30-08-2012, 18:12 Witam. Jezeli ktos ma sprawdzona firme do regeneracji wtryskiwaczy mozecie podac??
bodek6 proszę taki klucz potrzebujesz
http://allegro.pl/listing.php/search?string=do+wtryskiwacza+ford+21+mm+&category=28458
Pozdro
dzięki Pajko :)
Pozdrawiam
adrianosw 31-08-2012, 17:35 Witam moje oznaczenie wtrysku to ZEJDR00301Z.
Moje pytanie brzmi jakie inne moge wlozc czy musze kupic takie jakie mam.
Wiekszosc wtyskiwaczy to ejdr a nie zejdr
hirotaro 31-08-2012, 18:55 skąd tam to Z mam te same wtryskiwacze i na wszystkich mam EJDR włożyć możesz tylko ten sam wtryskiwacz, te które mamy mają krutszą lub dłuższą koncówkę dokładnie już nie pamiętam teraz jak to było
A ja mam takie jedno pytanie czy po wykręceniu wtrysków i przed kolejnym zamontowaniem trzeba wymienić pod nimi podkładkę miedzianą czy jaka ona tam jest (czy uszczelkę) czy można na stara zakładać
A ja dzisiaj rozmawiałem z Panem z autoryzowanego serwisu Forda, który stwierdził, że żaden z silników dieslowskich MK4 nie ma pompowtryskiwaczy, gdyż wszystkie są na commonrailu.
Kapsel_lg 13-09-2012, 16:24 i dobrze mówił od MK3 juz tylko CR
MK4 w dieslu nie mają pompowtrysków???
Kapsel_lg 13-09-2012, 19:20 nie!!!! tam są krasnoludki na kołowrotkach od chomików :)
zbyszek99 13-09-2012, 19:37 A ja dzisiaj rozmawiałem z Panem z autoryzowanego serwisu Forda, który stwierdził, że żaden z silników dieslowskich MK4 nie ma pompowtryskiwaczy, gdyż wszystkie są na commonrailu.a czym się różnią ? :619:
Chodzi mi o to czy są silniki dieslowskie w MK4 typu VW bluemotion, gdzie podobno nie ma pompowtrysków.
Ta dyskusja o pompowtryskach w Mondeo robi się żenująca. Wystarczy wpisać w google hasła "pompowtrysk" lub "common rail" żeby szybko zrozumieć jaka jest różnica i co gdzie stosowano.
Może i żenująca, ale jak facet z serwisu Forda mówi, że jest commonrail zamiast wtryskiwaczy to można zgłupieć, tym bardziej jak ktoś ma średnie pojęcie o mechanice.
A ja dzisiaj rozmawiałem z Panem z autoryzowanego serwisu Forda, który stwierdził, że żaden z silników dieslowskich MK4 nie ma pompowtryskiwaczy, gdyż wszystkie są na commonrailu.
Dobrze mówi, a tobie kolego proponuje poczytać wujka googla. Co ta znaczy commonrail i pompowtryskiwacze, które montował VW w swoich silnikach, teraz już robi zresztą też na CR. W TDCI są wtryskiwacze.
W TDCI są wtryskiwacze.
dodaj do tego, że nie POMPOwtryskiwacze, tylko po prostu wtryskiwacze bo kolega chyba właśnie w tym się zagubił (pomyślał chyba, że jak CommonRail to nie ma POMPOwtryskiwaczy nie wgłębiając się w różnice w typach wtryskiwaczy)
Witam, siedzę już 2 dni i czytam forum o wtryskach lecz już nic nie widzę na oczy i dlatego mam pytanie do technicznie zaawansowanych klubowiczów:
Mechanik kazał mi kupić używany wtrysk do Mondeo TDCI z 2002 r,
Powiedział, że wtrysk zawiesił się na 2-gim cylindrze i nie może skasować błędu.
Będę wdzięczny za informację jaki mam kupić ten używany tzn. z jakim kodem, modelem, wtrysku. Lub jak mam to sprawdzić, Dziękuję za wszelką pomoc bo od wczoraj Mondeo jest w trybie awaryjnym i nie wiem co dalej podpalić czy naprawiać. Pozdrawiam.
Coś mi się wydaje że twój mechanik nie bardzo wie o co biega. Jaki jest ten błąd co go nie może skasować? Jeśli wywala spalanie stukowe na którymś cylindrze to można spróbować zakodować od nowa wtryskiwacze. Bo jeśli któryś wtryskiwacz gubi kod to nie da się skasować tego błędu. Spróbuj tego, tylko podjedź do kogoś kumatego z dobrym kompem.
Wiem, że można kodować wtryski bo już tak miałem w zeszłym roku. Ale teraz chciałem wymienić wtrysk który właśnie znowu się odezwał. Bo samo kodowanie też sporo kosztuję.
I tu moje pytanie z jakim numerem powinienem kupić wtrysk bo pojęcia zielonego nie mam.???
A ile kosztuje kodowanie, chyba nie tyle co wtrysk. A kupno używki to jak pudrowanie d.... Albo zainwestujesz i zregenerujesz układ zasilania albo co chwilę nękać będzie cię sprężynka.
Czy taki będzie odpowiedni do mojego rocznika ?
http://allegro.pl/wtryskiwacz-delphi-ford-mondeo-tdci-ejdr00501z-i2603491991.html
EJDR00504Z, EJDR00101Z, EJDR00202Z, EJDR00601D, EJDR00501Z, EJDR00301Z, EJDR00502Z, EJDR00401Z- jak mam sprawdzic u siebie ten numer bez wyjmowania. Jakieś podpowiedzi?
jendrekmak 14-09-2012, 16:37 nie bo to tzw. "krótki" a u ciebie są długie. numer odczytasz od tyłu wtryskiwacz za wtyczkami - najlepiej przez lupę bo są dość małe
Jziem- jesteś z W-wy. Zadzwoń albo podjedź tu www.wrmserwis.pl bo cos ten Twój mechanik chyba dużo Fordów na delphi nie przerabiał.
Nie mogę podjechać bo obecnie stoi w garażu i nie chcę odpalić (chyba tylko lawetą)
Chciałbym wykręcić ten wtrysk i oddać go np. do regeneracji czy jak odkręcę te rurki od wtrysku to będzie się lała z nich ropa i czy zwykłymi kluczami to zrobię?
--------------------------
Odczytałem tylko część numeru z wtrysku ejdr001 odczytanie dalszej części bez zdjęcia takiej plastikowej opaski nie osiągalne.
ale wydaje mi się że to możebyć tylko jeden numer EJDR00101Z czy mam rację ?
Wobec tego oczywiście pytanie: czy mogę sam odkrecić ten osprzęt i wtrysk (jako laik) czy lepiej nie dotykać/
---------------------------
Jeszcze mam pytanie czy drugi wtrysk czy cylinder to faktycznie drugi od lewej jak stoi się przodem przed silnikiem ?
---------------------------
A może to ten czujnik od wałka rozrządu bo jest czarny? Proszę o jakąś podpowiedź.
Chciałbym wykręcić ten wtrysk i oddać go np. do regeneracji czy jak odkręcę te rurki od wtrysku to będzie się lała z nich ropa i czy zwykłymi kluczami to zrobię?
zwykłym kluczem nie wykręcisz (próbowałem i kręciłem wtryskiem po głowicy) po wyciągnięciu uszczelnienia wtrysku widać miejsce w którym "łapie" się wtrysk i wykręca, jak masz płaski taki mocno wygięty na samym końcu to jest szansa podejść.
z rurek wyleci ci kilka kropel paliwa więc spokojnie
Po wielu tygodniach oddałem do serwisu. oddałem wtrysk do regeneracji zawiozłem z powrotem do warsztatu, mechanicy złożyli wszystko do kupy lecz mówią że wtrysk potrzebuje kalibracji bo ciągle się pali sprężynka. Na czym to polega ta kalibracja i czy rzeczywiście nie da się tego zrobić kompem? Myślałem że wystarczy zakodować starym kodem i po sprawie. Może coś kręcą ? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.
Kapsel_lg 03-10-2012, 19:18 jak się świeci sprężynka to żadna kalibracja nie nastąpi i nie pomoże. oznacza to błąd krytyczny. podepnij diagnoskop by sprawdzić błędy.
Wystarczy zakodować (a jeżeli jest mapa w komputerze auta to tego robić też nie trzeba) i auto winno odpalić bez sprężynki. COś kręcą lub się nie znają.
Warsztat twierdzi, że wpisali kod wtryskiwacza który był regenerowany, sterownik przyjął kod ale świeci się sprężynka ale że powinienem zrobić ze 300 km aby doszło do kalibracji.
Ręce opadają na te warsztaty. Co w takim razie jeśli rzeczywiście zakodowali wtrysk a błąd nie zniknie i ciągle będzie sprężynka ? czy to realne?
Kapsel_lg 03-10-2012, 20:13 nie!!!! jak jest sprężynka oznacza to: SZYBKO JEDŹ DO NAJBLIŻSZEGO WARSZTATU!!!!!
przy braku kodu nie odpaliłby najprawdopodobniej lub pracował nierówno.
Kody na pewno zgubione bo jak przyjechałem do warsztatu to już był tryb awaryjny i paliła się kontrolka świec. Pół roku temu też miałem ten przypadek byłem u nich zakodowali wtryski i było po sprawie, lecz teraz zregenerowałem 1 wtryskiwacz, kupiłem nowe świece i sądziłem że pójdzie gładko.
Czyli coś kombinują, mają dosyć stary sprzęt do diagnozowania może w tym problem. Ale warsztat pod szyldem Bosch'a, ciekawe co jutro powiedzą w razie czego napiszę. Pozdrawiam.
Kapsel_lg 03-10-2012, 20:47 jak ci zgubił mapę wtrysków to kodujesz i jedziesz dalej (można to zrobić i KTS-em za 100 zł czyli wpisujesz zera i czekasz na adaptację. Ale przty świecącej się sprężynce żadnej adaptacji nie będzie ponieważ jak ci odpali to max chyba 60 km i zero przyspieszania więc jaka adaptacja - głupoty opowiadają.
A czemu jeden wtrysk regenerowałeś? niech sprawdzą błedy bez tego ani rusz.
Regenerowałem jeden wtrysk z prostego powodu -cena, zapłaciłem 500 do ręki a to dla mnie sporo, poza tym tylko z jednego nie można było wykasować błędu.
Kapsel_lg 03-10-2012, 21:29 kolego nie można nie móc wykasować błędu dla jednego wtryskiwacza. Ktoś cię chyba w balona robi. Wykasować możesz każdy błąd (jeżeli masz czym) ewentualnie wystąpi ponownie. np. KTS-em możesz wpisać zero do wtryskiwacza sterującego i masz załatwiony problem mapy wtrysków która w magiczny sposób wyparowała - auto odpala i jedzie. Możesz skasować niektóre błedy ale nie wszystkie. Wszytkie błedy kasuje IDS lub starszy WDS.
We wtryskiwaczu nie ma żadnej logiki do programowania jest tylko elektromechanika którą steruje komputer.
A jakie miałeś błędy? ktoś ci je podał? jaki mają diagnoskop ci twoi fachowcy? Pamiętaj że system Delphi to bardzo chimeryczny twór i diagnozując go czymś innym niż IDS\WDS lub orginalny Delphi możesz mieć podane błędne kody.
Zapewne kodują wtryskiwacz testerem, który nie da rady zapisać kodu do sterownika. Pewnie konczy kodowanie komunikatem "OK" ale i tak nie zakodował. Musisz podjechać do kogos kto ma odpowiedni tester ( np. ASO Ford lub Delphi ). Jak masz blisko na Żoliborz to polecam www.wrmserwis.pl. Albo chociaż zadzwoń i wypytaj co oni na ten temat sądzą.
witam chciałem wykonac samemu próbę przelewową wtrysków, ale nie mogę zdjąc tych wężyków z tych zatrzasków co się wtyka na wtrysk. Udało mi się zdjac z jednego wtrysku ale ten szlaufik się ułamał niewiem czy on taki powinień być twardy czy tak stwardniał kupiłem z sklepie motoryzacyjny jakiś od przelewów tak aby narazie siedział wiem , że musze kupić oryginalny. Powiedzcie mi czy można zrobić próbe przelewową jednego wtrysku mi wyszło 50 ml przez 4 minuty czyli leje i druga sprawa jak pozdejmowac te szlaufiki żeby niczego nie uszkodzić oni niechcą wcale się zsunąć
witam chciałem wykonac samemu próbę przelewową wtrysków, ale nie mogę zdjąc tych wężyków z tych zatrzasków co się wtyka na wtrysk. Udało mi się zdjac z jednego wtrysku ale ten szlaufik się ułamał niewiem czy on taki powinień być twardy czy tak stwardniał kupiłem z sklepie motoryzacyjny jakiś od przelewów tak aby narazie siedział wiem , że musze kupić oryginalny. Powiedzcie mi czy można zrobić próbe przelewową jednego wtrysku mi wyszło 50 ml przez 4 minuty czyli leje i druga sprawa jak pozdejmowac te szlaufiki żeby niczego nie uszkodzić oni niechcą wcale się zsunąć
coś ty narobił... je się sciąga całe z tym plastikiem z wtryskumasz taką zawleczkę ona jest dobrze widoczna
niema tam zawleczki jest taka zapinka z tyłu wtrysku i ten plastik wychodzi
kolego nie można nie móc wykasować błędu dla jednego wtryskiwacza. Ktoś cię chyba w balona robi. Wykasować możesz każdy błąd (jeżeli masz czym) ewentualnie wystąpi ponownie. np. KTS-em możesz wpisać zero do wtryskiwacza sterującego i masz załatwiony problem mapy wtrysków która w magiczny sposób wyparowała - auto odpala i jedzie. Możesz skasować niektóre błedy ale nie wszystkie. Wszytkie błedy kasuje IDS lub starszy WDS.
We wtryskiwaczu nie ma żadnej logiki do programowania jest tylko elektromechanika którą steruje komputer.
A jakie miałeś błędy? ktoś ci je podał? jaki mają diagnoskop ci twoi fachowcy? Pamiętaj że system Delphi to bardzo chimeryczny twór i diagnozując go czymś innym niż IDS\WDS lub orginalny Delphi możesz mieć podane błędne kody.
Dziś powiedzieli, że nie mogą wykasować błędu spalenia stukowego i zamówią ten czujnik spalania stukowego bo już nie wiedzą co robić. Ale mi się wydaję że powinni wymienić czujnik położenia wałka rozrządu czy mam racje?
Chyba żeczywiście muszę podjechać do ASO Ford i znowu koszty bo tam drogo.Pozdrawiam.
Bump: Zapewne kodują wtryskiwacz testerem, który nie da rady zapisać kodu do sterownika. Pewnie konczy kodowanie komunikatem "OK" ale i tak nie zakodował. Musisz podjechać do kogos kto ma odpowiedni tester ( np. ASO Ford lub Delphi ). Jak masz blisko na Żoliborz to polecam www.wrmserwis.pl. Albo chociaż zadzwoń i wypytaj co oni na ten temat sądzą.
Bardzo prawdopodobne bo mówili, że kod zostaje zatwierdzony ale ciągle świeci się "sprężynka". Spalanie stukowe cały czas wychodzi chcą wymienić czujnik spalania stukowego ale przecież "chyba powinni wymienić czujnik położenia wału korbowego, tak mi się wydaję na taki http://ford.sklep.pl/product-pol-15069-czujnik-polozenia-walka-rozrzadu-Ford-DURATORQ-1358343.html
????:570:
HEHE właśnie błąd spalania stukowego najczęściej wynika właśnie z powodu gubienia kodów przez ECU. Podjedź na porządnego kompa i będzie gitara.
HEHE właśnie błąd spalania stukowego najczęściej wynika właśnie z powodu gubienia kodów przez ECU. Podjedź na porządnego kompa i będzie gitara.
Dziś zadzwoniłem do tych bałwanów i powiedziałem że mają jechać do ASO Forda i zakodować wtryskiwacze na porządnym sprzęcie bo chcieli się dobierać już do sterownika :diabel2:
Pojechali do ASO Forda i jest do odbioru. Tylko krzykneli 1200 pln za co ?
wymiana wtryskiwacza, wymiana uszczelek pod kolektorem, wymiana świec, wymiana uszczelki pod wtryskiwaczem, jakaś tam diagnostyka i to wszystko 1200 pln chyba za dużo nie uważacie?
Panowie podepnę się do tematu: jakie objawy zimny silnik odpala idealnie nie dymi obroty równomiernie, silnik ciepły problemy z uruchomieniem, trzeba pokręcić rozrusznikiem odpala najpierw obroty na 500 za chwilę wskakują na 800. Pojawia się czarny dym przez chwilę jak przyspieszam na którymś z biegów. W zeszłym roku regenerowane 2 wtryski (nic mi nie wiadomo czy kodowane?), co ciekawe jak na ciepłym silniku zgaszę i za chwilę chcę odpalić pali normalnie, jak postoi powyżej 20 minut problem się powtarza. Dzisiejsza wizyta w ASO Elbląg - bląd czujnik spalania stukowego pierwszego cylindra, pan z serwisu jakiś był niepewny tego co mówi i określił że jest tam ich 1 (czujniki :l) na każdy cylinder :lol::lol:, na moją prośbę kodowania na nowo wtrysków upierał się że trzeba najpierw wymienić czujnik a dopiero kodować wtryski. Sam już nie wiem co jest prawdą, ale czytając forum na pewno jest tu więcej logiki niż dzisiaj w ASO. Panowie prosiłbym o jakąś poradę i jeśli macie to jakieś namiary na dobry warsztat od wtrysków Forda w warmińsko mazurskim. Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc.
Dziś zadzwoniłem do tych bałwanów i powiedziałem że mają jechać do ASO Forda i zakodować wtryskiwacze na porządnym sprzęcie bo chcieli się dobierać już do sterownika :diabel2:
Pojechali do ASO Forda i jest do odbioru. Tylko krzykneli 1200 pln za co ?
wymiana wtryskiwacza, wymiana uszczelek pod kolektorem, wymiana świec, wymiana uszczelki pod wtryskiwaczem, jakaś tam diagnostyka i to wszystko 1200 pln chyba za dużo nie uważacie? :569:
Bump: Panowie podepnę się do tematu: jakie objawy zimny silnik odpala idealnie nie dymi obroty równomiernie, silnik ciepły problemy z uruchomieniem, trzeba pokręcić rozrusznikiem odpala najpierw obroty na 500 za chwilę wskakują na 800. Pojawia się czarny dym przez chwilę jak przyspieszam na którymś z biegów. W zeszłym roku regenerowane 2 wtryski (nic mi nie wiadomo czy kodowane?), co ciekawe jak na ciepłym silniku zgaszę i za chwilę chcę odpalić pali normalnie, jak postoi powyżej 20 minut problem się powtarza. Dzisiejsza wizyta w ASO Elbląg - bląd czujnik spalania stukowego pierwszego cylindra, pan z serwisu jakiś był niepewny tego co mówi i określił że jest tam ich 1 (czujniki :l) na każdy cylinder :lol::lol:, na moją prośbę kodowania na nowo wtrysków upierał się że trzeba najpierw wymienić czujnik a dopiero kodować wtryski. Sam już nie wiem co jest prawdą, ale czytając forum na pewno jest tu więcej logiki niż dzisiaj w ASO. Panowie prosiłbym o jakąś poradę i jeśli macie to jakieś namiary na dobry warsztat od wtrysków Forda w warmińsko mazurskim. Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc.
To samo co u mnie, niech zakoduje wtryski od nowa jeśli ma czym, a jeśli masz kasę to do regeneracji ten wtrysk. :evil:
Dzięki Jziem za pomoc, przećwiczymy najpierw kodowanie wtrysków trochę taniej niż regeneracja. Być może w błąd wprowadzają te 2 regenerowane???, a czy ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik spalania stukowego? Pozdrawiam forumowiczów.
Po odebraniu samochodu w sobotę i wydaniu sporej gotówki dziś w poniedziałek jestem znów załamany, otóż zgasł mi podczas jazdy. Ale mogłem odpalić i dojechać do domu. Co mam jeszcze wymienić?
Czy przyczyną może być ten czujnik z przodu wałka rozrządu?
hirotaro 08-10-2012, 20:26 miał byś problem z ponownym odpalenie samochodu, z tego co pamietam to gasnie i trzeba poczekać chwile zeby troche silnik ostygł i odpala, tak gdzies wyczytałem kiedys na forum przy ustercze czujnika
miał byś problem z ponownym odpalenie samochodu, z tego co pamietam to gasnie i trzeba poczekać chwile zeby troche silnik ostygł i odpala, tak gdzies wyczytałem kiedys na forum przy ustercze czujnika
Tak mogłem odpalić, stało się to przy mocniejszym depnięciu pedału gazu ale 2 dni temu wsadzili regenerowany wtrysk. wymienili świece - wiec o co chodzi? Czy ktoś wie od czego jest ten przekaźnik znajdujacy sie pod akumulatorem bo też o tym czytałem?
Kapsel_lg 08-10-2012, 21:44 tak jak mówi Deryll - czyli trafiłes na amatorów co chcą zarobić tylko sprzętu nie mają i będą ci połowę auta wymieniać licząc że się naprawi (oczywiście na twój koszt).
Spalanie stukowe może wynikać z uszkodzonych końcówek wtryskiwaczy, zgubionych kodów lub z przypadku. na 90% nie jest to wina czujnika bo czujnik wykrywa i przesyła do ECU informację że wystąpiło spalanie stukowe oraz na którym cylindrze.
A za co cię skasowali? ano choćby za pojechanie do ASO gdzie sami musieli zapłacić ze 300 zł za podłączenie IDS-a.
Wiosen1 żadne kodowanie wtrysków nie pomoże na problemy z wchodzeniem na obroty przy ciepłym silniku. Uszkodzone są wtryskiwacze. Ecu nakazuje podać mniejszą dawkę paliwa bo silnik ciepły a że dawka jest nieprawidłowa i nieprawidłowo rozprowadzana stąd problem z wejściem na obroty (prosty test: wypnij czujnik temperatury i zobaczysz jak pięknie wskoczy na obroty). Czujnik jestjeden na cały silnik :)
jziem ty jedź do fachowca a nie kombinuj bo zapłącisz kolejne 1,2 tys i dalej nic z tego nie będzie. Masz przecież forumowca specjalizującego się w mk3 i jestz warszawy.
Dlatego pytam na forum o podpowiedź, skoro wymieniłem ten wtrysk który był nie sprawny, wymieniłem świece + kodowanie wtryskiwaczy w ASO Ford a on kiepsko ciągnie i powyżej 2tyś obr. gaśnie silnik to co mogę jeszcze wymienić lub sprawdzić. Pozdrawiam.
Kapsel_lg 09-10-2012, 07:50 Kolego, wymienić możesz wszystko - niestety kryształowe kule się popsuły i nikt ci zdalnie auta nie zdiagnozuje. Wżmy twoją wymianę świec żarowych - w jakim celu to uczyniłeś? jestciepło one nie uruchamiają się teraz - wniosek: to nie one sa problemem.
A po czym stwierdziłeś że właśnie ten jest niesprawny a inne sprawne?
Regenerowałem ten który pokazywał błąd na kompie i to po raz drugi (ten błąd spalania stukowego), a świece wymienione z powodu braku zasilania na jednej z nich i właśnie na 2gim cylindrze.
A ten czujnik mówisz że nie ma sensu go wymieniać mino to że u mnie jest szary?
Kapsel_lg 09-10-2012, 13:41 możesz sobie wymienić i czujnik położenia wałka jak i wału. jednak uważam że to nie w nim leży problem.
Uważam że zainwestuj w porządną diagnostykę (np. wszystkie wtryski na stół probierczy i będziesz wiedział w jakim sa stanie) nie w magików od wymieniania wszystkiego. Zacznij od podpięcia się pod diagnoskop (IDS) i sprawdzenie błędów.
jziem,.. zdradź który to warsztat tak pięknie serwisuje Ci auto :). Ja obawiam się, że w przypadku gubienia kodów wymienić trzeba rozpylacze we wszystkich wtryskiwaczach. Kod może się gubić za każdym razem na innym wtrysku. A nawet jak na jednym i zregenerujesz tylko ten to i tak będzie on odstawał parametrami od pozostałych ( niezregenerowanych ) i komputer korygując dawki może wywalać kod.
P.S.
A może oni Ci regenerowali wymieniając tylko zaworek we wtrysku? Wymiana samego zaworka bez wymiany rozpylacza nic nie pomoże na gubienie kodów.
jziem,.. zdradź który to warsztat tak pięknie serwisuje Ci auto :). Ja obawiam się, że w przypadku gubienia kodów wymienić trzeba rozpylacze we wszystkich wtryskiwaczach. Kod może się gubić za każdym razem na innym wtrysku. A nawet jak na jednym i zregenerujesz tylko ten to i tak będzie on odstawał parametrami od pozostałych ( niezregenerowanych ) i komputer korygując dawki może wywalać kod.
P.S.
A może oni Ci regenerowali wymieniając tylko zaworek we wtrysku? Wymiana samego zaworka bez wymiany rozpylacza nic nie pomoże na gubienie kodów.
Samochód oddałem do Autotronika w Piasecznie, ale oni nie regenerowali tylko wykręcili i sam zawiozłem do regeneracji na ul. Mysikrólika i tam był naprawiany wtrysk, mechanik zapewnił, że wymienił zaworek i końcówkę. W warsztacie Autotronika złożyli do kupy wszystko ale nie umieli swoim kompem zakodować wtrysku i pojechali (bo blisko) do ASO Forda, tam zakodowali i mi oddali, Ładnie rano zapala lecz słychać ten wtrysk jak stuka i powyżej 2 tyś. obr. wyłącza się silnik tak już drugi raz i myślę że za trzecim wpadnie w tryb serwisowy. Chciałbym zregenerować resztę wtryskiwaczy ale to zbyt duży koszt dla mnie bo 500 zł za sztukę, przynajmniej tam gdzie oddawałem pierwszy wiec szukam na razie tańszych rozwiązań. Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
jendrekmak 10-10-2012, 09:01 Chciałbym zregenerować resztę wtryskiwaczy ale to zbyt duży koszt dla mnie bo 500 zł za sztukę500 zł to na pewno nie na częściach delphi tylko są to jakieś zamienniki. sam zaworek delphi to w warsztacie kosztuje 350 zł do tego końcówka co najmniej 250 zł i już jest 600 zł. a gdzie robota?
Faktycznie kodowanie nic nie daje chociaż odpalanie na ciepłym silniku jest o niebo lepsze - łapie za pierwszym razem ale najpierw jest 500obr by po następnie wejść na 800obr. Pewnie do wymiany jest któryś z wtrysków lub kilka ??? Ciekawe że czwartego wtrysku w serwisie Forda nie mogli zakodować z uwagi na zniszczony numer seryjny na zewnątrz wtrysku?? I teraz pytanie czy w tym silniku wtryski po pewnym czasie "układają się" -ponieważ w serwisie zapewniali że powinny się wyrównać z pracą podczas pracy, bo na ten czas przy obrotach 1800 - 2000 troszkę rechoczą, nie wiem tak ma być????
Kapsel_lg 10-10-2012, 20:48 tak, następuje korekta pracy wtryskiwaczy na podstawie parametrów ich pracy.
U mnie też klekoczą i stukają po wymianie jednego wtryskiwacza, po przejechaniu 40km. nic się nie zmieniło i dodatkowo wyłącza się silnik powyżej 2 tyś.obr. Wstawiony znowu do warsztatu.
Niestety, moim zdaniem wymiana jednego wtryskiwacza na nowy ( lub regeneracja z wymianą końcówki ) to błąd. W silniku są 3 wtryskiwacze częściowo zużyte i jeden nowy. Ich parametry są z pewnością rozbieżne. I komputerowi wcale nie jest łatwo te rozbieżności ogarnąć. Pojedynczo mozna bezkarnie wymieniać zaworki we wtryskach ale rozpylacze powinny być wszytkie w zbliżonym stanie,.. stare, nowe, brudne, czyste ale 4 takie same. Co nie znaczy, że taka wymiana w każdym przypadku będzie powodowała problemy,... ale z pewnością może.
"Kapsel_lg
tak, następuje korekta pracy wtryskiwaczy na podstawie parametrów ich pracy."
jak długo mogą się układać się wtryskiwacze, zrobione około 200km i nadal rechot przy 1800-2000 obr a czasem i wyżej, dodatkowo wolne obroty 900-1000 obrotów, nie ma różnicy czy wrzucony wsteczny czy też luz obroty biegu jałowego opisane jak wyżej. Co to może teraz być????
Jak się nie ułożyły przez 200km to już raczej się nie ułożą. W.g. mnie z wtryskami nie jest dobrze,.. mam na mysli wtryski jako komplet czyli 4 szt.
Witam, mam pytanie czy mogę samodzielnie zregenerować , naprawić wtryskiwacze wg opisu dla silnika 1,8 tdci ford focus?
jendrekmak 13-10-2012, 19:31 teoretycznie tak ale w praktyce różnie to wychodzi bo wymiana samego zaworka może nie wystarczyć
"Kapsel_lg
tak, następuje korekta pracy wtryskiwaczy na podstawie parametrów ich pracy."
jak długo mogą się układać się wtryskiwacze, zrobione około 200km i nadal rechot przy 1800-2000 obr a czasem i wyżej, dodatkowo wolne obroty 900-1000 obrotów, nie ma różnicy czy wrzucony wsteczny czy też luz obroty biegu jałowego opisane jak wyżej. Co to może teraz być????
jeśli robiłeś nie prawidłowo to i za 1000km się nie ułożą
Dostosowywanie do wtryskiwaczy. Ze względu na tolerancje mechaniczne, które zmieniają się w trakcie eksploatacji zaworów elektromagnetycznych wtryskiwaczy, moduł IDM musi być w regularnych odstępach czasu dostosowany do zmienionych tolerancji. Dostosowywanie odbywa się oddzielnie dla każdego cylindra w czasie 900 sekund na każdy cylinder. Dostosowywanie odbywa się w takiej samej kolejności jak zapłon. Zaczyna się od cylindra 1. Aby możliwe było przeprowadzenie dostosowywania muszą być spełnione następujące warunki:Temperatura silnika co najmniej 70 °C, Prędkość obrotowa silnika pomiędzy 1800 a 3500 obr/min, Prędkość pojazdu pomiędzy 50 ... 70 km/godz. Jeśli podczas procesu dostosowywania wartości te wyjdą poza podany zakres (warunki nie będą już spełnione), dostosowywanie zostaje wstrzymane i jest kontynuowane podczas następnego spełnienia warunków. Podczas dostosowywania wtrysk wstępny jest wyłączony. Moduł IDM wysyła do zaworu elektromagnetycznego wtryskiwacza sygnał wtrysku o długości zapisanej w charakterystyce (na przykład 8 ms). Na podstawie poboru prądu przez zawór elektromagnetyczny moduł IDM może stwierdzić, czy zawór elektromagnetyczny może zrealizować wytyczne modułu IDM i czy reaguje szybciej (np. w ciągu 7 ms) lub wolniej (na przykład w ciągu 10 ms). Pobór prądu przez zawór elektromagnetyczny służy więc jako odniesienie do sygnału wysłanego z IDM. Dlatego w razie odchylenia reakcji zaworu elektromagnetycznego od wysłanego sygnału musi zostać przeprowadzone dostosowanie w charakterystykach adaptacyjnych. WSKAZÓWKA: Podczas procesu dostosowywania sygnał wtrysku jest tak krótki, że iglica wtryskiwacza nie jest podnoszona. Skutek: w tym czasie dochodzi do wypadania zapłonów, które można odczuć przy podanej prędkości obrotowej i prędkości pojazdu.Wskazówka:Jeśli w ekstremalnych przypadkach warunki odpowiednie do przeprowadzenia dostosowywania nie zostaną osiągnięte przez dłuższy czas, mogą się pojawić nieprawidłowości. Nieprawidłowości te to: nierówna praca silnika, zwiększone wytwarzanie czarnego dymu głośne szumy spalania. Po zakończeniu dostosowywania jednego cylindraproces kontynuowany jest w następnym cylindrze (zgodnie z kolejnością zapłonu). Objawy w razie usterki nierówna praca silnika zwiększone wytwarzanie czarnego dymu głośne szumy spalania ciśnienie paliwa poza zakresem (patrz odpowiednie informacje w tej broszurze).
Kapsel_lg 14-10-2012, 20:32 200 km to za mało by komputer potrafił wysterować sobie parametry tym bardziej jeżeli jest to przejechane w jednakowych warunkach.
reszta to trzeba diagnozować - naprawdę nie oczekujcie że ktoś Wam poda rozwiązanie na forum.
Witam, ponawiam pytanie czy mogę samodzielnie zregenerować , naprawić wtryskiwacze wg opisu dla silnika 1,8 tdci ford focus? proszę o odpowiedź!
jendrekmak 16-10-2012, 08:13 odpowiem krótko - TAK - skoro wcześniejsza odpowiedź cię nie zadowala ale co wyjdzie z takiej naprawy to już sam zobaczysz
ok, dzięki. A ktoś z posiadaczy Focusa robił taką regenerację i jak mu wyszła, czekam na odpowiedź.
U mnie też klekoczą i stukają po wymianie jednego wtryskiwacza, po przejechaniu 40km. nic się nie zmieniło i dodatkowo wyłącza się silnik powyżej 2 tyś.obr. Wstawiony znowu do warsztatu.
Diagnoza "czujnik położenia wałka" po odebraniu i przejechaniu ok. 50 km. stukanie tego nowego wtryskiwacza przestało być tak głośne oraz do tej pory mi nie zgasł. Ale niestety nie zbiera się tak ładnie jak przed awarią i do tego trochę przerywa przy przyspieszaniu.
jendrekmak 21-10-2012, 18:52 A ktoś z posiadaczy Focusa robił taką regenerację i jak mu wyszłarobiłem wymianę samych zaworków i od ca. 100 tys. km jest spokój. wtryskiwacze poza zaworkami jeszcze fabryczne czyli mają 320 tys. km
Witam, a możesz napisać jak to zrobiłeś i co ci było potrzebne, oprócz zaworka,np podkładki itp?
jendrekmak 23-10-2012, 08:19 kolego poczytaj ten wątek od pierwszej strony bo już było opisywane jak to się robi. między mondeo a focusem nie ma dużych różnic poza montażem samego wtryskiwacza, który w focusie jest prostszy
Diagnoza "czujnik położenia wałka" po odebraniu i przejechaniu ok. 50 km. stukanie tego nowego wtryskiwacza przestało być tak głośne oraz do tej pory mi nie zgasł. Ale niestety nie zbiera się tak ładnie jak przed awarią i do tego trochę przerywa przy przyspieszaniu.
Niestety w dalszym ciągu przy nie rozgrzanym silniku mam problemy przy przyspieszaniu, czasem nawet wcale nie przyspiesza gdy wciskam gaz a czasem przerywa tak jakby powietrze się dostawało lub coś było zapchane. Ktoś miał podobne objawy (po wymianie wtryskiwacza)?
Witam.
Jako ,że mam problemy z Mondim podobne co większość z was, kopcenie na biało na zimnym ,klekotanie i trzęsiawka a kasy i widoków na jej szybkie zdobycie ni hu hu ,
czy ktoś z szanownych kolegów z Wawy pomógłby mi w szybkiej diagnozie i ewentualnie w zrobieniu próby przelewowej ?
Tak po cichu zwracam się do Jendrkamaka , który to od poczatku w tym temacie siedzi i do niego nabrałem więcej zaufania niż do ASO.
Zrobiłem już test komputerowy i mam wydruki , błedy : B1316 , P0251 ,P1211 , P1631.
Przy robieniu testu zostały na nowo wbite nr. z wtryskiwaczy i wykasowane błędy.
Efekt , bez efektu. Rano odpala na awaryjnym , po chwili wskakuje na obroty ,ale strasznie dymi i telepie.
Jestem załamany bo zdaję sobie sprawę ,że czekają mnie koszty gdybym tylko dzięki wam mógł je ograniczyć to stawiam Dużżżżżżżżże Piwo.
Na początek sprawdź świece żarowe - moim zdaniem masz przynajmniej jedną padníętą.
w sumie jakieś 15 tkm je wymieniałem , ale sprawdzę dla pewności.
Wg. mnie to coś gorszego się u mnie dzieje - bo jak jeszcze nie do końca jest dogrzany silnik to słychać terkotanie jakby zawory, gdy się depnie trochę mocniej.
A tak ładnie latał , każdy był w szoku ,że mondi ma takie odejście.
jziem, bo trzeba było nie regenerować tylko włożyć używkę i tyle. Bawiłem się w regeneracje kasa leciała. Po kilku reklamacjach, pewien pan z Tucholi ( wymienił końcówki zaworki na oryg. delphi ), oddał mi kasę i kupiłem używki z anglika było to 25k temu. Wtryski po regeneracji powinny mieć nadane nowe kody, u nas jest kilka zakładów które to robią, a i tak nie każdy robi to dobrze... Stare wtryski z nowymi końcówkami leżą, a używki hulają w mojej foce.
Kapsel_lg 27-10-2012, 00:05 baren1 i te uzywki to można w nieskończoność - loteria, gdyby można było uzywke kupić za 10 zł to można poświęcić parę złociszy ale one kosztują ponad 100 zł i to już się nie kalkuluje. Tu nie ma reguły. Zawsze najskuteczniejsze będzie kupno nowych lub porzadnie zrobiona regeneracja (i nie chodzi o nadawanie kodów) - przez fachowca.
Ciekawa propozycja się pojawiła na Alledrogo , mianowicie wymiana wtryskiwacza na regenerowany , sprawdzony i z nowymi kodami - koszt to 120 zł.
Co o tym myslicie?
Martwi mnie jedynie ,że maszyny mają Boscha.
http://moto.allegro.pl/wtryski-wtryskiwacze-ford-mondeo-mk3-2-0-tdci-i2741184358.html
to cena za usługę...za części musisz dopłacić :D
michall91 27-10-2012, 13:57 Ciekawe ile liczą za oryginalne zaworki delphi. W czerwcu na alledrogo za 350zł szt. kupiłem.
Kapsel_lg 27-10-2012, 17:46 tak tak, a świstak siedzi...
może wpierw się dowiedz o co chodzi a później pisz a jeżeli reklamujesz to nie tak głupio - tu naprawdę nie siedzą idioci.
Na sprzęcie Bosch nie da się ani przetestować anie sprawdzić wtryskiwaczy ani tym bardziej wygenerować kodów we wtryskiwaczach Delphi bo do tego służą urządzenia Delphi Hertridge i tylko one!
Wtryskiwacze delphi da się sprawdzić i przetestować na wielu urządzeniach. Ważne aby tzw. "testplany" tych maszyn były zgodne z faktycznymi parametrami wtryskiwaczy. A kodowanie,.. to już inna sprawa,.. na szczęście nie taka ważna jak to się czasami "trąbi" :lol:
Kapsel_lg 27-10-2012, 18:58 Wtryskiwacze delphi da się sprawdzić i przetestować na wielu urządzeniach. Ważne aby tzw. "testplany" tych maszyn były zgodne z faktycznymi parametrami wtryskiwaczy. A kodowanie,.. to już inna sprawa,.. na szczęście nie taka ważna jak to się czasami "trąbi" :lol:
Kolego jasne że się da tylko jaka wiarygodność takich testów bez oprzyrządowania i oprogramowania? Ale załóżmy że mają stoły testujące Delphi.
Wiesz, znam takie warsztaty gdzie testują na samoróbkach - i co z tego :)
Na dodatek sami wcenniku podają że koszt naprawy to 150 zł + części co daje koszt ok. 550 - 600 zł więc ta cena 120 zł to na 100% za samą naprawę (tak samo ogłaszał sie Bosch Adamczyk). Jednym słowem ściema!
hirotaro 27-10-2012, 20:08 bosch adamczyc bieze 550 za naprawe/regeneracje wtryskiwacza ale nie wymieniaja koncówek i twierdza ze to jest pełna regeneracja, można im dac najbardziej zajechany wtryskiwacz a oni stwierdza ze koncówka jest sprawna tak testuja wtryski
Kapsel_lg 27-10-2012, 20:20 wiem :) ale na allegro ogłaszali się z regeneracją za 150 zł
Nie chciałbym rozgrzebywać starego już kotleta,... o regeneracji wtrysków było juz tyle napisane ale mam pewne swoje spostrzeżenia. Autoryzowana maszyna do testowania wtrysków CRI-PC na chlodno z zimną krwią oceni Ci wtryski i w większości przypadków okażą się one padnięte i wymagające kompletnej regeneracji. I trzeba za to konkretnie zapłacić. Ale są też warsztaty, które na zupełnie nieautoryzowanym sprzęcie przez delphi są w stanie zdiagnozować, a następnie naprawić wtryskiwacze i auto smiga jak nowonarodzone. Dochodzi tu tzw. czynnik ludzki, czyli kumatego mechanika z doświadczeniem, który jest w stanie dobrze zinterpretować wyniki tesu wtryskiwacza na swojej nieautoryzowanej maszynie. Bo maszyna typu CRI-PC ocenia tylko dawki i ma w d..ie to co na ten temat uważa człowiek. A czasami interpretacja ludzka otrzymanych wyników jest nie mniej skuteczna niż komputerowa analiza wtryskiwaczy. Dla mnie przekonywujące jest min. to, że kiedyś miałem problemy z białym dymem przy rozruchu na zimno, który trwał kilka minut od uruchomienia silnika. Auto poszło do warsztatu gdzie robili wtryski ale testowali je na jakiejś maszynie polskiej produkcji. Wtryski zostały sprawdzone i mechanik powiedział, ze dawki są ok. Ale również powiedział, że ten konkretny typ wtryskiwacza ( numer ) ma taką cehcę, że może być wypracowany i dawać dobre dawki ale będzie powodował dymienie. Zasugerowali ( na podstawie doświadczenia ) zeby wymienić koncówki wtrysków. Po wymianie końcówek wtryskiwacze dawały praktycznie identyczne dawki jak na poprzednich starych końcówkach ale auto przestało dymić na zimno. I oczywiście kwestie nadania nowych kodów zostały cakowicie olane. Auto przejechało już ze 30 kkm. i nie mam do niczego zastrzeżeń. Tak więc moim zdaniem nie ulegajmy temu "autoryzowanemu bełkotowi" bo czasami to przysłowiowe strachy na lachy :)
Kapsel_lg 28-10-2012, 07:58 i to fakt :) Dlatego trzeba dać specjaliście lub zrobić samemu jak się potrafi.
radek222 04-11-2012, 23:30 witam Kolegów
wymontowałem ze swojego mondka 130 wadliwy wtryskiwacz (przelewał niesamowicie i auto straciło moc), kupilem koncówkę i zaworek oryginalny. Sprawdzilem u znajomego na stole że wtryskiwacz działa i rozpyla przy ok 18 MPa. Zamontowałem do silnika i samochód chodzi tylko na 3 cylindrach. Podłączyłem zapasowy wtryskiwacz pod złacze wtryskiwacza i okazalo sie że nie dziala ten własnie zregenerowany przeze mnie. O co chodzi ? moze ktos umie mi wytłumaczyć dlaczego ten wtryskiwaczac dziala na staloe a w silniku nie ? bede wdzieczny za pomoc
hirotaro 05-11-2012, 09:46 bo ten wtryski musisz zakodować ponownie najlepiej wszystkie albo tylko ten jeden wklepac kody od nowa
Wtryskiwacz nie działa bo jest coś z nim "nie tak". Nie zaprzątaj sobie głowy kodowaniem.
Poza tym obawiam się, że metoda sprawdzania jakaś "dziwna". Wtryskiwacz był wysterowany elektrycznie? Bo jeśli nie to nie powinien w ogóle dawać paliwa.
A tak na marginesie,.. to TDDI czy TDCI ?
radek222 05-11-2012, 14:12 to tdci, sprawdzam je przystawką generującą sygnał PWM do wtryskiwaczy i pompki ręcznej,, po podłączeniu do tego ustrojstwa wtryskiwacz działa, tzn otwiera sie i dozuje , rozpyla paliwo, steruje je sygnałem 2ms z różną częstotliwością, skompletowałm sobie taki sprzecik zeby eksperymentować, ale czegus tu nie rozumiem
co do kodowania to nie ma znaczenia w sumie czy to zrobie czy nie, prubowalem i tak i tak, nie powinno miec to znaczenia wg mnie
moze ma ktos jakis pomysl ?
moze złąsiła go skręcilem po wymianie zaworka ?
moze ktos wie z jaka silą to skręcić
bede wdzieczny za kazdą odpowiedz
skręcenie wtryskiwacza to siła ok 50 Nm, a wkręcenie wtryskiwacza w głowicę to siła 40 Nm.
Jeśli nie działa wtryskiwacz w silniku to może złącze elektryczne coś szwankuje ...?
radek222 05-11-2012, 21:18 złącze jest w porzadku bo zamienialem go z innymi i tez nie dzialał((((
jendrekmak 06-11-2012, 20:00 wkręcenie wtryskiwacza w głowicę to siła 40 Nmwg TIS 47Nm
Witam.
Jako ,że mam problemy z Mondim podobne co większość z was, kopcenie na biało na zimnym ,klekotanie i trzęsiawka a kasy i widoków na jej szybkie zdobycie ni hu hu ,
czy ktoś z szanownych kolegów z Wawy pomógłby mi w szybkiej diagnozie i ewentualnie w zrobieniu próby przelewowej ?
Tak po cichu zwracam się do Jendrkamaka , który to od poczatku w tym temacie siedzi i do niego nabrałem więcej zaufania niż do ASO.
Zrobiłem już test komputerowy i mam wydruki , błedy : B1316 , P0251 ,P1211 , P1631.
Przy robieniu testu zostały na nowo wbite nr. z wtryskiwaczy i wykasowane błędy.
Efekt , bez efektu. Rano odpala na awaryjnym , po chwili wskakuje na obroty ,ale strasznie dymi i telepie.
Jestem załamany bo zdaję sobie sprawę ,że czekają mnie koszty gdybym tylko dzięki wam mógł je ograniczyć to stawiam Dużżżżżżżżże Piwo.
Dzięki za pierwsze rady .
Podjąłem się i dzisiaj sam zrobiłem próbę przelewową.
Kupiłem węzyki 5mm ,które idealnie weszły i okazało się .że przez 4 min i na wolnych obrotach 900 (ze dwa razy ostro też przegazowałem ) wyszedł wynik :
49 ml ,110 ml, 62 ml, 92 ml.
Problem z uruchomieniem i trzęsiawka bez zmian,dymienie , klekotanie jakby zawory i brak mocy bez zmian.
Co proponujecie ?
Wymiana zaworków , czy wymiana też końcówek ?
Czy po tej operacji trzeba nadać nowe nr.wtryskiwaczom ?
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu i jakie ewentualnie podjąć kroki.
Kapsel_lg 13-11-2012, 12:58 wymiana i końcówek i zaworków. nie muszisz nadawać kodów ale musisz sprawdzić czy nie masz opiłków z pompy cr bo inaczej cała kasa pójdzie do śmieci.
jak najlepiej sprawdzić te opiłki z pompy ?
Kapsel_lg 14-11-2012, 13:01 pod mikroskopem
Witam .Pomóżciemój focus 1.8 tdci 02 rzucił palenie prawie całkowicie.Ciśnienie na cylindrach po 30 barów.W zasobniku podczas kręcenia rozrusznikiem 85-90barów-mało.
Na przelewach pluje ropą dość mocno podczas prób odpalenia.Jak zapali jedzie ok, ale jak ostrzej to błędy wtrysków .Zacząć od zaworków?
zbyszek99 14-11-2012, 14:39 Na przelewach pluje ropą dość mocno podczas prób odpaleniaNie ma pluć tylko rozpylać, to powinna być mgła. Zrób próbę przelewową abyś był pewny tego co masz, potem do wymiany końcówki a z próby wyjdzie czy zaworki.
Bump: jak najlepiej sprawdzić te opiłki z pompy ?Prostszym sposobem możesz wymienić filtr i rozbierz go a tam coś znajdziesz. Może szkło powiększające się przyda? :)
Zbyszek , napisałem pluje na przelewach a nie na końcówkach
zbyszek99 14-11-2012, 15:35 Zbyszek , napisałem pluje na przelewach a nie na końcówkachMój błąd, za szybko przeleciałem twój wpis. Skoro jest tak jak piszesz to zaworki i filtr do przeglądnięcia, coby tych parę złotych nie wtopić. Zacząłbym od filtra.
sprawdzą mi jutro wtryski to o końcówkach też się dowiem, a ew. zaworki/oby tylko wymienie sam
Witam kolegów,
Przeglądnąłem sporo stron tego tematu. Bardzo mnie on zaciekawił gdyż juz dwukrotnie wymieniałem wtryski. Kupowałem używane ale trafiały się dobre, gdyż po 70 tysięcy na nich robiłem.
Teraz niestety posiadam wtryski do 115km a nie do 130KM. Mam jednak 2 komplety tych co wymieniłem, czyli tych lejących w których mi rozłączało (spiralka).
Czy zaworki / końcówki w obecnych wtryskach (115KM) mogę przełożyć do kompletu lejących (130KM)? Czy to te same końcówki?
No i pytanie czy takim zabiegiem naprawię te które musiałem wymienić..?
Witam ponownie.
Właśnie wróciłem z warsztatu przy Heroldów 5 tel. 22 834-83-76; 601-23-07-05 , gdzie miałem robione próby na wtryskiwaczach.
Mechanik wszystko wie na tematy wtryskiwaczy i pomp ,dzięki temu reanimował moje wtryskiwacze przez oczyszczenie w maszynie.
Jeden w ogóle nie dawał paliwa na niskich ciśnieniach stąd to kopcenie i klekotanie i wibracje całym samochodem.
Przy okazji mogłem sobie pooglądać na mikroskopie jak wyglądają zużyte elementy zaworka.Widać było zmatowione pierścienie na trzpieniu i płytce , te nieszczelności powodują nadmierne przelewy .
Końcówki miałem strasznie zabrudzone czarną mazią w środku i na iglicy.
Po każdej operacji próby na maszynie w różnych konfiguracjach obciążeniowych.
Można też zobaczyć jak wyglądają przedwtryski i wszystkie pomiary zanotować.
Dowiedziałem się ,że gdy pompa jest już na wykończeniu i wali opiłkami to należy przed wymianą zaworków wyczyścić cały uklad paliwowy a najlepiej wymienić też bak co zapobiegnie zniszczeniu nowych zaworków no i naprawić pompę.
Mogę z czystym sumieniem polecić tego fachowca , przerabiał już nie jeden temat z wtryskiwaczami i wie o nich o wiele więcej praktycznych rzeczy niż nie jedna teoria poruszana tu na forum.
Dostałem też nowe podkładki i za całość zapłaciłem 400zł.
Sądząc z Twojego zadowolenia i numeru telefonu, który podałeś korzystałeś z usług firmy www.wrmserwis.pl, która mieści się pod adresem Heroldów 5 B. Literka B jest o tyle istotna, iż pod adresem Heroldów 5 znajduje się inna firma zajmująca się dokładnie tym samym,.. tyle, że w sposób nieco inny :). Opinie o tej drugiej firmie można znaleźć w internecie i nie są zachęcające. Oni kiedyś działali razem ale kilka lat temu się rozdzielili. Słyszałem, że często klienci się mylą i trafiają nie tam gdzie dzwonili. Pecha mają ci, którzy trafią do sąsiadów wrmserwis. Nie chce robić kampanii negatywnej więc nie będe podawał nazwy tej drugiej firmy.
Yaro11, czy to co zostało zrobione wyleczyło Twoje auto z problemów?... bo o tym nie wspomniałeś.
Mordka mi się śmieje ja ładnie odpala i brak dymu przy rozruchu.
Co jakiś czas zaterkocze przy większym dodawaniu gazu , ale podobno musi na nowo dawki wyregulować komputer i po jakimś przebiegu wszystko ma się ułożyć.
Ta czy siak muszę się rozglądać za zaworkami bo widziałem we wnętrzu dwóch przez mikroskop ślady zużycia.
Bardzo fajnie ,że można aktywnie uczestniczyć i przyglądać się jak mechanik pracuje.
Oczywiście w WRM serwis.
Pozdrawiam
Znalazłem na Alledrogo za 275 zł Delphi , a końcówki za 210 zł.
Jak się jakaś dodatkowa kasa trafi to albo wymienię całe zestawy , albo furę :)
Znalazłem na Alledrogo za 275 zł Delphi , a końcówki za 210 zł.
Jak się jakaś dodatkowa kasa trafi to albo wymienię całe zestawy , albo furę :)
Oryginały za takie pieniądze? :shock:
Patrzyłem i nie znalazłem...
michall91 17-11-2012, 19:42 http://allegro.pl/oryginalne-zaworki-delphi-28239294-9308-621c-i2779547427.html
ja przepłaciłem w lipcu za 350zł szt.
Kontakt do kupna zaworka : 516714275
Mam pytanie.
Raz w roku wtryskiwacz na 3 cylindrze gubi kod. Co trzeba wymienić w takim wtrysku, aby przestał tak robić?
Przestaje mi się opłacać jeździć na kodowanie, bo teraz cena za usługę aż 180 zł :-/ To lepiej już naprawić wtrysk.
Ewentualnie do kogo wysłać wtrysk na regenerację? Bosch-Adamczyk?
Nie koniecznie błąd 3 cylindra mówi o padającym 3 wtrysku, zamień wtryski i zobaczysz czy będzie błąd na innym cylindrze.
mam pytanie czy jak wtryskiwacz o nr. EJDR00301Z można zastosować wtryskiwacze z nowszego rocznika 2006 o nr. EJDR00501Z ??????????
Wymieniłem zaworki ,fokus odpalił, ale rano zapalił i zgasł ,za 3 razem zapalił ale walił jak młotkiem i strasznie dymił.Po pewnym czasie zaczął dymić coraz mniej,aż przestał po ok 10 min. .
Pali na dotyk ,jedzie OK /zobaczymy rano/.
W ecu błąd 1200-uszkodzony wtrysk-nie można go skasować-o co chodzi?
Ecu widzi kody 3 i 4 wtrysku, 1 i 2 nie można wkodować ,po wkodowaniu pokazuje same zera ,ale auto pracuje równo ,nie przebiera nie dymi.
Korekty wtrysku -0,90 -0,40 0,20 0,30.Co o tym sądzicie
mam pytanie czy jak wtryskiwacz o nr. EJDR00301Z można zastosować wtryskiwacze z nowszego rocznika 2006 o nr. EJDR00501Z ??????????
Nie da rady. 301 są długie, a 501 krótkie. No i z penością mają inne parametry ( dawki ).
Dzisiaj rano zapalił ok, ale jak jadę i wcisnę gaz do dechy to osłabnie i wyrzuci błąd pompa paliwa A. Wystarczy cofnąc kluczyk i jest ok. Moc ma ,robi to powyżej 3 tys.obrotów i głónie 4 i 5 bieg jak jadę np 90 i wcisnę pedał-zaczyna przyspieszać i nagle słabnie i tryb awaryjny. Czy to ma coś wspólnego z wymianą zaworków? Mam stały błąd działania wtryskiwaczy, którego nie można skasować,
ECU 1 i 2 cylinder widzi same zera zamiast kodów wtrysków-nie można zakodować ale pali na strzał.Jeżeli macie jakieś sugestie ,to napiszcie.
jendrekmak 24-11-2012, 11:54 ECU 1 i 2 cylinder widzi same zera zamiast kodów wtrysków-nie można zakodować ale pali na strzał zmień komputer diagnostyczny i pewnie będzie ok
Moc ma ,robi to powyżej 3 tys.obrotów i głónie 4 i 5 biegklasyczne. układ wtryskowy do sprawdzenia.
Czy to ma coś wspólnego z wymianą zaworków?może tak a może nie. jak pisałem wyżej - układ wtryskowy do sprawdzenia bo może to pompa, może wtryskiwacze a w nich zaworki a może coś zupełnie innego, np. zawór regulacyjny na pompie albo czujnik na listwie CR
Nie da rady. 301 są długie, a 501 krótkie. No i z penością mają inne parametry ( dawki ).
Dzięki Boblo za odpowiedź , tak właśnie myślałem ,że jakieś zmiany muszą być.
A propo mojego Mondka to jak naprawiłem jedno to znowu słychać miarowe odgłosy jakby z koła pasowego i czuję drgania na pedale sprzęgła.
Czy to możliwe aby powodem drgań było uszkodzone koło ?
Boję się pomyśleć ,że może teraz szykuje się sprzęglo.
jendrekmak 25-11-2012, 22:59 znowu słychać miarowe odgłosy jakby z koła pasowegoktórego?
MarcinSKola 29-11-2012, 15:44 Witam wszystkich Klubowiczów.Zwracam sie z prosba o zdiagnozowanie mojego przypadku.Otoz jakis tydzien temu jechalem sobie moim mondeuszem 2002r 2.0 TDCI
130 KM wersja ghia jesli ma to znaczenie,przejechalem nim jakies 5km po czym zaczela mrugac mi sprezynka i od tamtego czasu nie odstepuje mnie na krok,przekrecam kluczyk przy odpalaniu, sprezynka sie zapala na kilka sekund w ktorych to podgrzewa swiece zarowe po czym zaczyna mrugac i tak mruga na cieplym,zimnym silniku,niezaleznie od obrotow,przy tym auto stracilo moc.Jeszcze do 2200obr jako tako przyspiesza pozniej juz jest strasznym molem,predkosc maxymalna jaka udalo mi sie rozwinac to 140km/h ale to ledwo ledwo.Rano autko ciezej pali nie za raz jak zwykle a za 2-3 razem,odpale mondek wchodzi na obroty 500-700 i gasnie po 2 sekundach,dopiero tak jak pisalem wyzej za 2-3razem sie udaje.Poza tym po nocy jak juz go odpale silnik pracuje glosniej i towarzyszy mu przy tym bialy dym z tlumika,gdy auto juz sie rozgdzeje chodzi rowniutko i nie dymi,jedynie jak mu depne troche mocniej na biegu jalowym to przydymi na czarno ale nie zbyt mocno.Bylem u "ala mechanika" ktory podlaczyl mi mondka pod "ala komputer" znalazl dwa bledy (P1664)"Modol sterujacy wtryskiem pompy" i drugi (P2336) "Cylinder 1 Powyzej progu detonacji" tak napisane bylo na kartce ktora mi wydrukowal,bledy te niby skasowal ale sprezynka jak mrygala tak mryga,mocy nadal nie ma i cala reszta objawow takze jest,wiec jego pomoc pomogla w 0% a skasowal 50zl.Postanowilem wiec wziasc sprawy w swoje rece tym bardziej iz znam ceny autoryzowanych stacji serwisowych,jestem gotow pojechac tam lecz w ostatecznosci gdyz nie stac mnie za bardzo na to.
Czytajac od tygodnia ow forum odwazylem sie dzisiaj na samodzielne wykonanie proby przelewowej w warunkach garazowych,co prawda nie doczytalem tylko czy caly zestawik musi byc 100%szczelny,u mnie mogla byc mala nieszczelnosc jedynie w miejscu w ktorym rureczki wchodza do butelek,co prawda owinalem to miejsce tasma ale 100%pewnosci nie mam ze to bylo super szczelne chociaz moim zdaniem nie ma to az tak duzego znaczenia. wynik proby 22 11 17 10 wiec z tego co wyczytalem jest dobrze,proba robiona byla na cieplym silniku,zrobilem nim 50km po czym stal ponad godzine i wtedy robilem probe.Niedowierzajac zrobilem druga probe ale tym razem kilka razy depnalem mocniej na gaz,wynik 24 12 20 12 czyli podobny.Jesli to nie wtryski to co?turbina??? odkrecilem oslone termiczna od owej turbiny i zagladajac dalej przy uruchomionym silniku wiatraczek sie kreci ale nie wiem czy jest to regola dzialajacej turbiny.Jestem Laikiem w ow dziedzinie wiec z gory przepraszam jesli czegos nie sprecyzowalem dokladnie badz nie opisalem specjalistycznymy slowami lecz takich nie znam.Prosze o podpowiedz bardziej doswiadczonych posiadaczy mondeo,ja mam go dopiero pol roku i to jest pierwsza awaria.Z gory dziekuje za jakakolwiek podpowiedz
dmisieekk 29-11-2012, 15:53 Z tego co piszesz wnioskuje iż któryś z wtryskiwaczy zgubił kod.
MarcinSKola 29-11-2012, 16:12 aha czyli kodowanie z tego co wyczytalem wczesniej kosztuje 180zl ale za jeden czy za wszystkie?dodam tez ze spalanie od czasu moich problemow wzroslo o 2L na 100km.Czytalem tez wczesniej na temat modulu sterowania walka rozrzadu,wykluczylbys to w moim przypadku?
dmisieekk 29-11-2012, 17:18 Cena kodowania zależy od warsztatu... 180 za komplet. Niestety w tym silniku niczego nie można być pewien a nawet podpięcie pod komputer nie daje 100% pewności co jest niesprawne... Wszystko trzeba robić metodą prób i błędów. Próba przelewowa także nie potwierdza sprawność wtryskiwacza, mówi ona tylko o sprawności zaworka przelewowego. Niestety dalej nie wiadomo w jakim stanie jest sam rozpylacz. Pozdrawiam
MarcinSKola 29-11-2012, 19:24 aha,no dobrze dzieki za wskazanie kierunku,bede wiec musial podjechac na serwis tylko boje sie ze mnie naciagna na wymiane wtryskiwaczy czego bym nie chcial bo koszta sa ogromne.Rowniez pozdrawiam,jeszcze raz dzieki
dmisieekk 29-11-2012, 21:57 Poczytaj ten temat od początku a dowiesz się iż regenerację wtrysku dokonasz sam, mając choć troszkę zdolności manualnych, wszystko co potrzebne zakupisz na allegro... I nie słuchaj że wtryski muszą być sprawdzane na maszynie czy tam stole to wszystko bajki aby ludzie się sami za to nie brali, tylko płacili grubą forsę za regenerację. Wyciągasz wtrysk wymieniasz rozpylacz ewentualnie jak leje to zaworek i wkręcasz. TDCI ma dobrze z tym ze po kilkuset km wtrysk sam się zaadaptuje (ułoży).
te niby skasowal ale sprezynka jak mrygala tak mryga
To zrobił ciebie w balona jednym słowem. P2336 nie da się skasować, pozostaje tylko kodowanie wtryskiwaczy.
Czy można wymienić tylko 1i3 wtrysk , a dwa następne póżniej ?
a może wiesz też kolego czy sa różnice w zaworkach silnika 115 konnego i 130 konnego
Bump: bo wg katalogów do obydwu silników są takie same
Krisss91 23-12-2012, 10:17 Wie ktos gdzie mozna kupic te zaworki i koncówki wtrysków?? bo tez mam wtryski do regeneracji i chciał bym to zrobic sam
michall91 23-12-2012, 15:42 np. na alledrogo
gosiaipawel 28-12-2012, 10:42 witam
od jakiegoś czasu mam problem z autkiem- gdy się rozgrzeje buja nim na wolnych obrotach tak jakby zapłon wypadał. Początkowo myślałem ze to egr nawala i go zaślepiłem lecz problem nie ustąpił. Przyłożyłem ucho do wtryskiwaczy i na 3 wtrysku słychać wyraźne brzęczenie w momencie bujania..
Co można z tym faktem na szybko zrobić?
pozdrawiam i z góry dzieki
Witam
Ma ktoś z szanownych forumowiczów pomysł na to że jak wymieniam zaworek we wtryskiwaczu to ten automatycznie przestaje działać? zakładam stary i podaje paliwo a na nowym tak jakby w ogóle, zaworki oryginalne Delphi. Jakieś sugestie?
Koledzy Wielka prośba do forumowiczów z warszawy, czy ktoś pomógłby mi albo albo choć potowarzyszył przy wymianie zaworków?
Oczywiści się odwdzięczę.
Koledzy Wielka prośba do forumowiczów z warszawy, czy ktoś pomógłby mi albo albo choć potowarzyszył przy wymianie zaworków?
Oczywiści się odwdzięczę. kontakt :503969737
dmisieekk 19-01-2013, 10:02 kolego to nic trudnego, pozwolę sobie wrzucić filmik naszego kolegi z forum. http://www.youtube.com/watch?v=r7KcoqblZa8
pozdrawiam
maniek74hel 19-01-2013, 12:51 Witam koledzy, jestem na tym forum pierwszy raz i mam problem z wtryskami w mondeo mk 3 2.0 TDCI. Polega to na tym, że w 21.12.12 podczas jazdy na 5 biegu auto lekko szarpnęło 2 razy a następnie zaświeciła sie sprężynka i auto straciło połowe mocy. Podjechałem po drodze do znajomego warsztatu gdzie na programie boscha stwierdzili że praca sutkowa i przelewanie 4 cylindra. W domu po wymontowaniu wtrysków udałem sie do warsztatu gdzie po próbie przelewowej wyszło, że uszkodzony jest 1 wtrysk a nie czwarty. Wymieniono ten mój uszkodzony czyli 1 i dano mi regenerowany i miałem wpisać wtryski zakodować na nowo ale podczas kodowania nie wchodził ten kod z nowego regenerowanego wtrysku dopiero po wpisaniu kodu z mojego wtrysku 4 sprężynka zgasła. Następnie po odpaleniu mechanik przegazował auto i kazał mi jechać . Ford chodził jak stary traktor po jakimś czasie było trochę lepiej. Teraz prawie po przejechaniu juz 1800 km jak odpalam chodzi pięknie spala około 6 l/100 km nie ma białej chmury po odpaleniu nie kopci na czarno ale po każdym odpaleniu czy ciepły czy zimny cały czas słychać dziwne pobrzękiwanie tak jakby wtrysk lub wtryski nadal sie adaptowały po chwili np. na 3 lub 4 biegu po przejechaniu kilkuset metrów lub przekroczeniu np. 3000 obrotów dźwięk zanika i powraca znowu po odpaleniu auta i tak cały czas przestaje i po odpaleniu znowu sie pojawia. Czy to może być mechaniczne uszkodzenie wtrysku, czy źle zakodowany, bo sprężynka nie zaświeca sie. Jak toś wie co może b yć przyczyna proszę o pomoc.
kolego to nic trudnego, pozwolę sobie wrzucić filmik naszego kolegi z forum. http://www.youtube.com/watch?v=r7KcoqblZa8
pozdrawiam
Dzięki za filmik kolego.
Po prostu mam obawy czy dobrze uda mi sie włożyć ten zaworek.
Ma on takie bolczyki i trzeba trafić nimi w odpowiednie dziurki a z tego co widzę na filmiku tych dziurek jest dużo więcej.
dmisieekk 19-01-2013, 13:28 Dzięki za filmik kolego.
Po prostu mam obawy czy dobrze uda mi sie włożyć ten zaworek.
Ma on takie bolczyki i trzeba trafić nimi w odpowiednie dziurki a z tego co widzę na filmiku tych dziurek jest dużo więcej.
powoli na spokojnie - zapamiętaj jak rozbierałeś.. polecam przy skręcaniu psiknąć do środka strzykawką trochę ropy co by nie zaczynał na sucho. pozdrawiam
ok.Odważę się i będę próbował.
Ostatnio oddalem moje wtryski do sprawdzenia okazalo się ze dwa sa uszkodzone a pozostale nie wymagają poki co interwencji. Naprawa byla wykonana powiedzialbym w profesjonalnym zakladzie a przynajmniej na taki wygladal i tak pisano o nim w internecie.
Ja sie niezbyt na tym znam ale dostalem od nich takie wydruki o stanie wtryskow. Czy ktos sie na tym zna i moze potwierdzic ze faktycznie sa ok, zwlaszcza te ktore niby nie wymagaja interwencji. Te podkreslone sa zregenerowane. Czy te zregenerowane nie powinny dostac nowych kodow? Czy taki test sprawdza wszystkie elementy wtryskiwacza czy tylko zaworki?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/359dc2905a7abb52.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4dfece98fac7b3ef.html
WITAM WSZYSTKICH . ZOSTAŁY MI PO SAMODZIELNEJ PRÓBIE NAPRAWY , 4SZT ZAWORKÓW DELPHI(nowe) I 4SZT KOŃCÓWEK WTRYSKIWACZA(nowe) - OKAZAŁO SIĘ ŻE ZAWORKI I ROZPYLACZE MAM DOBRE A POSZŁY CEWKI - JEŻELI BYŁBY KTOŚ ZAINTERESOWANY TO PROSZĘ O KONTAKT : acdc69@wp.pl
Witam, zamierzam sam zregenerować swoje wtryski i mam małe pytanie. Czy razem z zaworkiem trzeba wymieniać również tę część wtrysku która bezpośrednio się z zaworkiem 'styka'? Chodzi o tą część w którą jest włożony taki mały trzpień.
W podanym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=r7KcoqblZa8 dokładnie w 0:17 widać jak kolega wyjmuje ten trzpień.
Moje pytanie bierze się stąd, że wydaje mi się, że na tym zaworku jest jakieś kółeczko małe, które kręci się razem z kółeczkiem na tej części o której piszę i czy nie ma konieczności wymiany kompletu żeby to się spasowało?
Trochę zamieszane, ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie o co mi chodzi i odpowie :)
dmisieekk 19-02-2013, 08:47 Tego nie ruszasz, to nie jest "trzpień" lecz sprężynka na która trzeba uważać by nie zaginęła.
Nie chodzi o samą sprężynkę, a o część w którą wchodzi ta sprężynka. Wymiarów podobnych jak zaworek. Na tym filmie widać jak kolega rozkręca wtrysk, wyjmuje sprężynkę i odkłada jedną stronę wtrysku i bierze się za rozkładanie drugiej. Chodzi mi o część która zostaje w tej części wtrysku, której nie rozbiera. Część ta składa się razem z zaworkiem gdy składamy wtrysk - wymienia się też to?
Postaram się znaleźć jakiś przekrój wtrysku żeby jaśniej to opisać.
Edit.
http://www.commonrailforum.pl/budowa-wtryskiwacza-elekromagnetycznego-cr-delphi-t1367.html tu jest zilustrowany wtryskiwacz. I 1 to jest zaworek o który chodzi i wymieniamy tylko tą część która idzie w dół wtryskiwacza, a czy wymienia się jeszcze ten element wyżej oznaczony jedynką?
dmisieekk 19-02-2013, 10:58 Nie kolego, tego się nie wymienia. Jest tam elektrozawór (cewka wtryskiwacza) . I tego nie ruszaj.
Witam!
Chciałem polecić (część dżentelmeńskiej umowy)nowo otwarty serwis wtryskiwaczy. Facet zna się na rzeczy i robi to bardzo profesjonalnie. Przede wszystkim na początku stara się uratować wtryskiwacz a nie od razu bierze do roboty.
W moim przypadku tylko jeden musiał być naprawiany, pozostałe mi uratował co znacznie obniżyło koszt. Obecnie jestem miesiąc po naprawie i wszystko ładnie śmiga.
Polecam ten warsztat.
http://www.ata-kamin.pl/
501-068-485
jendrekmak 03-03-2013, 22:03 pozostałe mi uratowała co ten ratunek oznacza? wtryskiwacz jest dobry albo zły i tyle reszta to tylko kwestia uczciwości
Czyszczenie rozpylaczy. To w wielu przypadkach skuteczna i długotrwała reanimacja kulejących wtrysków. Oczywiście nie pomaga zaworkom przelewowym.
jerzy001 05-03-2013, 19:50 Potrzebuje kupic zaworki przelewowe do Forda Focusa 1.8 TDCI 115 KM czy możecie polecic jakis sklep internetowy bądz jakas aukcje allegro?
czy może mi ktoś powiedzieć które numery na wtrysku muszą się zgadzac zeby podeszły bez problemów ten u góry(np.24392BD73D79EBCE) czy ten(np.EJBR02201Z) czy moze oba
Bump: czy jest jakas roznica wtryskow w focus 1.8tdci 100km a 115km.mozna wlozyc ze 115km do 100km
jendrekmak 08-03-2013, 07:30 24392BD73D79EBCEto jest kod do wpisania do sterownika
EJBR02201Za to jest typ wtryskiwacza i takiego należy szukać. wydaje mi się, że te wtryskiwacze są od 115KM. ja w swojej 100KM miałem chyba EJBR00201Z
zamienniki EJBR02201Z to ew. EJBR01601Z, EJBR01302Z
Przesyłam poglądowo , myślę że wielu z nas to zadowoli i ceny nieszczęsnych wtrysków spadną http://allegro.pl/wtryski-ford-mk3-mondeo-2-0-tdci-wtryskiwacze-lift-i3055505126.html
Witam wszystkich jakiś czas temu regenerowałem wtryskiwacze w firmie której już nie polecam a wręcz odradzam!!Po wymianie zaworów już nie było sprężynki ale czarny dymek przy przyśpieszaniu został więc pytam gości co robić odp wymienić rozpylacze, pytam ile odp 1000 za komplet, no to ok, wymianiajcie. Wymienili rozpylacze zakodowali wtryski, ale lekkie przydymianie przy przyśpieszaniu zostało (egr zaślepiony, kolektor wyczyszczony, cały dolot przeglądniety wszystkie rury ok.) oraz metaliczny stukot, myśle sobie może się ułożą ale zrobiłem już 2tyś i stuk i dymek pozostał i wydaje mi się że autko nie ma takiego kopa jak powinno(miało przed regeneracją). Po telefonie do warsztatu usłyszałem że pewnie pompa się kończy, że jest zimno, dlatego stukają. Pompe oni sprawdzali i opiłkami nie sypie i jest ok, a teraz nagle twierdzą że pompa... szlak mnie trafia przecież mam gwarancję. Doradźcie mi koledzy co zrobić żeby naprawili mi te wtryski jak należy. części są na 100% oryginał delphi.
No chyba że to nie wtryski....
Na komputerze błędów brak parametry ok.
dmisieekk 13-03-2013, 21:19 Kolego , szukasz problemów chyba z nudów. Jeśli nie ma sprężynki jest pełna moc i normalne spalanie to nic tylko się cieszyć. Diesel musi kopcić. Jak to mówią "Jest sadza jest władza". Ewentualnie sprawdź nieszczelności rury dolotowej "S" idącej pod akumulatorem do intercoolera.
niedawno wymieniałem sprzęgło i wszystkie rury przy okazji były sprawdzane. Kolega też ma mondeusza i jemu po regeneracji (w innej firmie) ani nie kopci ani nie stuka, a ma dużo większy przebieg, a mnie to wkur...jak coś pod maską stuk robi i jak już mówiłem nie ma tej mocy co przed reg. i przed nie było tego stuku silnik chodził cichutko(tylko się od czasu do czasu sprężynka się wkradała) a teraz....... Co może być przyczyną głośnej pracy wtryskiwaczy???
dmisieekk 14-03-2013, 09:06 Przyczyn może być wiele:
-źle zaprogramowany wtryskiwacz
-zła regeneracja
-regeneracja na zamiennikach (głównie chodzi o rozpylacze)
Na zimnym zawsze trochę głośniej słychać pracę wtryskiwaczy... Po zagrzaniu powinny się uciszyć, a jak jest u Ciebie?
rano po odpaleniu na wolnych obrotach chodzi ładnie ale podczas jazdy(spokojnie do 2.5t obr.) jest niemiłośiernie głośny stuk, jak się zagrzeje to cichnie ale nadal jest ;/ szczególnie przy jeździe na lekkim obciążeniu bo jak mu dam do spodu to prawie nie stuka, ale przy tym co chwilka puści dymka ;/
Bump: a co do części to zaworki napewno delphi chyba już te utwardzane bo takie czarne były.
a koncówek nie widziałem więc nie wiem, płaciłem 1000zł za 4 więc sami oceńcie.
lukis_1992 14-03-2013, 18:42 Czy ma ktoś namiar na sklep/warsztat gdzie kupię oryginalne zaworki Delphi? Do tej pory szukałem w internecie i dzwoniłem po warsztatach w okolicy ale jak na razie nic nie znalazłem.
Żartujesz sobie? Pełno tego na Allegro
lukis_1992 15-03-2013, 10:09 Jeśli jest tak dużo to może jakiś link?
dmisieekk 15-03-2013, 10:12 wpisz w wyszukiwarkę allegro "zaworek delphi"
jendrekmak 18-03-2013, 07:51 http://allegro.pl/zaworek-oryginal-delphi-282392294-zawor-rzeszow-i3078323114.html
wojtekjanus 20-03-2013, 17:34 Czy ma ktoś namiar na sklep/warsztat gdzie kupię oryginalne zaworki Delphi?http://sklep.gazparts.pl/zawor_dawkujacy_przelewowy_wtryskiwacza_cr_delphi-2786i
XxXSTUDIXxX 21-03-2013, 22:28 Witam chce zrobić próbę przelewowa mam prawie wszystkie potrzebne narzędzia oraz rurki końcówki itd i tu moje pytanie
Jaki jest potrzebny klucz do odkrecenia wtrysku chodzi mi konkretnie o rozmiar bo jak wygląda i gdzie kupić to wiem
I drugie pytanie czy po podłączeniu kocowek od przelewu te co są na stałe musze zadlawic czy mogę je zostawić, chodzi mi o te przewody powrotne do baku
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
zaksiu1985 21-03-2013, 23:04 Witam
Zajmuje się naprawą wtryskiwaczy CR (tych co sie da zrobic oczywiscie ze względów uwarunkowań techniczych).
Jeśli byliby panstwo zainteresowani informacją jakie zaworki, rozpylacze i tak dalej, lub zakupem samych zaworków to chętnie pomoge.
Tylko i wyłacznie NOWE ORYGINALNE zaworki produkowane we FRANCJI.
Chętnie również doradze co robić, co wymieniać itd.
Ze względów pracy będe dostępby na forum w godzinach wieczornych czyli od 21 w góre.
e-mail: serwis.az@wp.pl
wojtekjanus 22-03-2013, 17:22 Jaki jest potrzebny klucz do odkrecenia wtrysku chodzi mi konkretnie o rozmiar 21 mmczy po podłączeniu kocowek od przelewu te co są na stałe musze zadlawic Tak, trzeba je zamknąć na czas próby.
XxXSTUDIXxX 22-03-2013, 19:16 Dzięki wielkie
XxXSTUDIXxX 22-03-2013, 20:34 Aha to jest klucz 21 z okienkiem?
wojtekjanus 22-03-2013, 20:49 Aha to jest klucz 21 z okienkiem?
Tak, np. http://www.narzedziaspecjalistyczne.pl/s9999922-ford-tdci-klucz-do-wtryskiwacza-21-mm-p-364.html
XxXSTUDIXxX 22-03-2013, 22:36 Wielkie dzięki
XxXSTUDIXxX 24-03-2013, 14:16 Mam jeszcze jedno pytanie z jaką siła są dokrecone wtryski
dmisieekk 24-03-2013, 16:47 47 nm
może ktoś coś o tych korekcjach wtryskiwaczy powiedzieć ?? silnik zagrzany. turbo ładuje 2.5bar, max ciśnienie paliwa które udało się osiągnąć to 155MPa. chce wyeliminować pozostałe elementy żeby być pewnym spiepszonej roboty przy wtryskach.
XxXSTUDIXxX 27-03-2013, 19:13 Po próbie jeśli się okaże ze zaworki do wymiany to zastanowie się czy wymienić wtryski na nowe dlatego że same oryginalne zaworki to koszt 250 zł za sztukę a nowe wtryski to koszt podobno 2 tyś zl
Co wy o tym myślicie?
nowe wtryski to koszt podobno 2 tyś zl
Za 4 sztuki?
Chyba się mylisz...
zaksiu1985 27-03-2013, 21:40 Po próbie jeśli się okaże ze zaworki do wymiany to zastanowie się czy wymienić wtryski na nowe dlatego że same oryginalne zaworki to koszt 250 zł za sztukę a nowe wtryski to koszt podobno 2 tyś zl
Co wy o tym myślicie?
Witam
Zajmuje się naprawą wtryskiwaczy CR (tych co sie da zrobic oczywiscie ze względów uwarunkowań techniczych).
Jeśli byliby panstwo zainteresowani informacją jakie zaworki, rozpylacze i tak dalej, lub zakupem samych zaworków to chętnie pomoge.
Ze względów pracy będe dostępby na forum w godzinach wieczornych czyli od 21 w góre.
Witam
Jak znajdziesz nowe wtryski (4szt) za 2tyś, to daj namiar bo sam kupie ze 100kpl.
Nie ma cudów, za 500zł od sztuki to masz wśrodku chiński zaworek i chiński rozpylacz, zresztą pomyśl nowy zaworek to jakies 290zł rozpylacz to ponad 200zł za szt, czyli mamy 490zł, i teraz jeszcze obudowa, elementy w środku poprostu nie da się za 500zł.
Jak chcesz to podaj nr wtrysków to powiem ci ile kosztuje nowy wtrysk, nowy rozpylacz itd.
Pozdrawiam
XxXSTUDIXxX 27-03-2013, 22:40 OK podam Ci ale to dopiero po próbie przelewowej jak się trochę ocieplenie.
Ale i tak dzięki.
aramis35 30-03-2013, 16:38 Witam
W tym dziale jest ogulnie malo informacji na temat silnika 1.4 TDCI a szczegulnie na temat wtryskow czy mozna cos takiego zrobic dla fusiona /fiesty czy te wtryskiwacze sa naprawialne co z tymi zaworkami ,oco chodzi z kodowaniem wtryskiwaczy .
jezeli pomylilem dzialy niech mod przeniesie tam gdzie to ma byc .W dziale fusion nie ma takich problemow czyzby te silniki byly bez awaryjne
jendrekmak 30-03-2013, 22:32 silnik 1,4 tdci ma wtryskiwacze siemensa i brak na rynku części do regeneracji tego ustrojstwa. jedyne co można dostać to końcówki ale nie są to oryginały tylko włoskie zamienniki. generalnie porażka bo to są bardzo delikatne wtryskiwacze i nieumiejętny/niechlujny demontaż kończy się katastrofą. już nie jeden mechanik się na tym przejechał.
jaki masz problem z tym silnikiem? pewnie nie ma mocy i korekty na max albo powyżej.
zaksiu1985 30-03-2013, 23:13 silnik 1,4 tdci ma wtryskiwacze siemensa i brak na rynku części do regeneracji tego ustrojstwa. jedyne co można dostać to końcówki ale nie są to oryginały tylko włoskie zamienniki. generalnie porażka bo to są bardzo delikatne wtryskiwacze i nieumiejętny/niechlujny demontaż kończy się katastrofą. już nie jeden mechanik się na tym przejechał.
jaki masz problem z tym silnikiem? pewnie nie ma mocy i korekty na max albo powyżej.
Witam
Witam
Niestety mój przedmówca ma rację, jezeli sie okaze u Ciebie ze są wtryski to radze kupic nowe, niestety wydatek kosmiczny, ale uzywane to znowu rosyjska ruletka.
Acha, siemens to piezoelektryk i mozna powiedzice ze próba przelewowa w tym przypadku własciwie nic nie powie, bo tu najczescie wysiada zupełnie co innego.
Pozdrawiam
kacper1223 31-03-2013, 12:24 zbyszek620 dzieki za pomoc. potym co przeczytałem postanowiłem sam spróbowaczrobic wynik przed 28\35/100/88 w 1.5 minuty . ja dostałem zaworki uzywane za grosze. wymiana jednego zawozka zajmuje mi teraz ok 5 minut. z kilku zaworków wybrałem najlepsze i efekt 10/15/20/30 w 3 minuty mysle ze to i tak dobry wynik jak na uzywkach.musze jeszcze ten 4 wymiienic bo zaduza róznica jest. Mysle ze troche polatam na tym zestawie.koszt wszystkiego to ok 200zeta (100 aparatura przelewowa, 22 zł klucz do wtrysku(rozmiar 21 sztuk 2 i zespawane bo były krótkie) no i zaworki + kilka peryłek
puggiblue 31-03-2013, 13:29 Pytanie do zaksiu1985 - co pada we wtryskach siemensa? Mam problem z jednym wtryskiwaczem - na zimnym mocno kuleje silnik, w miarę rozgrzewania poprawia się kultura pracy. Do tego poniżej zera pojawia się jeszcze siwawy dym z wydechu. Czym niższa temp. tym więcej tego dymu i dłużej to trwa.
Zastanawiałem się nad zakupem wtrysku z tej aukcji:
http://allegro.pl/1-4tdci-1-4hdi-nowy-wtryskiwacz-9663429280-w-wa-i3004412247.html
Myślisz, że warto kupić taki wtrysk?
jendrekmak 31-03-2013, 19:30 co pada we wtryskach siemensa?są po prostu bardzo podatne na wszelkie zabrudzenia. np. niechlujny demontaż wtryskiwaczy powoduje już problemy po ich zamontowaniu
zaksiu1985 31-03-2013, 23:24 Pytanie do zaksiu1985 - co pada we wtryskach siemensa? Mam problem z jednym wtryskiwaczem - na zimnym mocno kuleje silnik, w miarę rozgrzewania poprawia się kultura pracy. Do tego poniżej zera pojawia się jeszcze siwawy dym z wydechu. Czym niższa temp. tym więcej tego dymu i dłużej to trwa.
Zastanawiałem się nad zakupem wtrysku z tej aukcji:
http://allegro.pl/1-4tdci-1-4hdi-nowy-wtryskiwacz-9663429280-w-wa-i3004412247.html
Myślisz, że warto kupić taki wtrysk?
Witam
W Siemensach pada najprawdopodbniej elektryka albo połaczenie elektryki z piezokryształem, jak jest na 100% to nie wiem bo nie da sie tego sprawdzic w zaden sposób.
U minie na maszynie to widac doskonale, gdyz podłanczam tak jak w aucie czyli paliwo, przelew,eletryka (warunki jak na aucie).
I tu jest pierwsza ciekawostka gdyz w siemensach obowiązuje BIEGUNOWOŚĆ, zle podłaczysz to wtryk sie nie uruchomi (fajnie co)
A teraz do sedna, uruchamiasz cały układ i 3 wtryski działaja (podają paliwo normalnie przez rozpylacz, a jeden nie, po 10s zaczyna działać, po chwili zaczyna dziac sie to z innym i tak w kółko). Czasem dzieje sie to z zimnymi wtrykami, czasami z gorącymi a czasami i tak i tak (dlatego tez siemens jest ciezki do diagnostyki) i czesto jest tak ze mechanik który ma pojecie o CR sprawdza na początku wtryski i wygladają ok. Auto dalej ma problemy i sie zaczyna wymiana tego i tego.
A teraz co do aukcji,
nie wiem co powiedziec, sprzedawca widać ze teoretycznie ma dobrą opinie, chociaz z drugiej strony ma 5 negatywów.
Cena mocno podejrzana gdyz np w inter carsie ten wtryk kosztuje grubo ponad 1000zł (naprawde gubo), czyli wiadomo co...
PROBLEM kolejny w tym ze aukcja WYGASLA 7 marca wiec moze juz po ptokach.
Z drugiej jesdnak strony pisze ze możliwy jest montaz u nich w warsztacie.
Ciezka sprawa
Pozdrawiam
puggiblue 01-04-2013, 00:13 OK. Dzięki.
Czyli te z aukcji to najprawdopodobniej chińszczyzna? Czyli lepiej brać używkę, czy próbować z takim?
zaksiu1985 01-04-2013, 11:04 Witam
Najlepiej zadzwoń do tego co sprzedaje i pogadaj.
Są rózne sytuacje, moze oni kupili te wtryski nowe dla kienta, a on sie wycofał i zostawił ich z problemem na przykład.
Możliwsoci jest wiele.
Pozdrawiam
puggiblue 01-04-2013, 15:25 Już dzwoniłem. Twierdzą, że to oryginał. Dają pół roku gwarancji "na gębę", czyli wątpię, żeby jakakolwiek była.
W ofercie mają kupę wtryskiwaczy do różnych modeli. Przy niektórych piszą oryginalne, przy innych nie. Dlatego pytam, zakładając że to jakieś podróbki, czy w ogóle jest sens brać taki wtrysk? Przecież nawet podróbki chyba jakieś normy powinny trzymać? Chyba zaryzykuję zakup.
zaksiu1985 01-04-2013, 17:32 Witam ponownie
Wygląda to tak,
zadzwoniłbym do nich jescze raz i spytał sie jakim cudem mają nowe wtryki za 50% wartosci gdzie kolwiek (patrzyłem nawet na niemieckim Ebay i nie ma możliwośći kupic tak tanio)
Są następujące możliowość
1.Kupili wtryski dla kogos kto ich olał
2.Akurat jak stali przy drodze to wtryki wypadły z cięzarówki (jakies pytania???)
3.Najzwyczajniej świecie jest oryginalny wtrykiwacz który nie przeszedł kontroli jakości w fabryce (czyli odrzuy z tasmy produkcyjnej- wiadmo SIEMENS - niemcy -ORNUNG i koniec), powinien isc do utylizacji ale załozymy się ze na 1000 pracowników tej fabryki nie trafi sie 2-3 polaków?
Pozdrawiam
W.g. mnie to wtryski oryginalne. I jest sporo tego typu ofert na Allegro za 50% ceny. Oczywiście pytania "jakim cudem" w.g. mnie są bez sensu bo i tak nie zdradzą źródeł swoich zakupów. Fakt jest taki, że na Allegro jest pełno ofert na różne wtrtyskiwacze za ok. 50% ceny oficjalnych dystrybutorów. Z pewnością to kwestia dystrybucji i jej źródeł.
zaksiu1985 01-04-2013, 22:08 W.g. mnie to wtryski oryginalne. I jest sporo tego typu ofert na Allegro za 50% ceny. Oczywiście pytania "jakim cudem" w.g. mnie są bez sensu bo i tak nie zdradzą źródeł swoich zakupów. Fakt jest taki, że na Allegro jest pełno ofert na różne wtrtyskiwacze za ok. 50% ceny oficjalnych dystrybutorów. Z pewnością to kwestia dystrybucji i jej źródeł.
W.g. mnie to wtryski oryginalne. I jest sporo tego typu ofert na Allegro za 50% ceny. Oczywiście pytania "jakim cudem" w.g. mnie są bez sensu bo i tak nie zdradzą źródeł swoich zakupów. Fakt jest taki, że na Allegro jest pełno ofert na różne wtrtyskiwacze za ok. 50% ceny oficjalnych dystrybutorów. Z pewnością to kwestia dystrybucji i jej źródeł.
Posłuchan mnie i zadzwoń do nich moze Ci cos powiedzą,
te wtryski na 100& są oryginalne bo jakie mają być? to nie jest bosch czy delphi ze podróbki sie wrzuci na rynek i nie znajdzie (poprostu jest mało aut na siemensach na rynku) i sie nie da wprowadzić wtryków "własnej roboty"
Cena jest nie osiągalna przy wprowadzeniu tego na rynek i chęci zarobku (no chyba ze tak jak pisałem ktos ich nie odebrał od sprzedjącego choć jest to właściwie nie realne).
Co do dystrybucji i żródeł, ja biorę częsci z hurtowni która jest w pierwszej 3-jce w polsce pod względem wielkości, obrótów itd. wszelakich podzespołow diesla. Dwa lata temu miałem podobną sytuacje z wtryskiwaczem boscha, znajomy mechanik zdiagnozował wtryski oczywiscie przelew. Wyceniłem robote gdzies ok 500zł za jeden, na drugi dzień właścicile auta mówił ze kupil nowe komplet gdzies po 600zł za szt (myslałem ze se jaja robi ale po 2-ch dniach te mechanik przyszedł do mnie u mówił ze widział rachunek i gośc mówił prawde). Wtryski nówki ale bez opakowań oryginlanych (dziwne nie).
Biore za telefon i dzwonie do tej hurtowni i sie pytam co jest grane. Oni oczywiscie temat znali i powiedzieli ze to są to co pisałem wczesniej - ODRZUTY, i ze długo nie pojeżdzi. Minęły 2miesiące i bum. Co się stało?? nakrętka od jednego z rozpylaczy pękła i poszła na tłoki. Po wyjęciu reszty wtrysków na kolejnych 2-ch były juz widoczne pęknięcia, bo i oczywiście trzeba było szukać nowego silnika.
Jezeli cos kosztuje 50% tego co musi to nie ma cudów.
Pozdrawiam
poul_angel 02-04-2013, 06:05 Witam kolegów.
Ja chciałem się zapytać trochę z innej beczki. Mam Focusa MK2 2007 2.0 tdci. Wiem, że jest on na sterowniku siemensa. Czy wtryski też są siemensa? Jak tam jest z ich żywotnością?
Pozdrawiam?
dariusz060585 02-04-2013, 18:07 Witam.Mam pytanko.Mój mondek rano kiebsko pali ,za nim troche sie rozgrzgrzeje to zadymi sprężynka mróga wyskakuje błąd P2338-powyrzej progu spalania stukowego na 3 cylindrze. I brak mocy.Byłem u mechanika zamieniliśmy wtryski czy błąd pojawi sie na innym cylindrze i nic ciągle na tym 3 Ciśnienie jest ok na tłokach. Mechanik twierdził ze mogą być wtryski wiec zrobiłem próbe przelewową trwającą 2 min. na wolnych obrotach i wychodzi to tak:
1-13,5ml
2-12.5ml
3-6ml
4-17,5ml
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy to ok z tą próbą przelewową??
Lecz wcześniej gdy jeszcze nie zrobiłem tej próby to mechanik wkrecił mi niby sprawdzone lepsze wtryski i fakt odpalił lepiej ale tez to samo;/
Niewiem czy było trzeba moze usunąć błąd po wkreceniu nowych wtrysków czy nie trzeba zeby sprawdzić czy dobrze chodzi??
Niewiem co mam robić pierwsze Podobno czujnik stukowego spalania moze być popsuty Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobne problemy.Z góry dziekuje.
zaksiu1985 02-04-2013, 19:11 Witam
Ze względów pracy będe dostępy na forum w godzinach wieczornych czyli od 21 w góre.
Witam
Ten z 6ml wygląda dobrze w tej chwili, pisze wtej chwili gdyż jezeli się zrobi 3wtryski a tego nie to może się okaza ze będzie najgorszy z nowu niestety.
17,5ml to agonia jak by nie patrzyć (te dwa pozostale raczej też)
Trzeba zrobić minimum 3 wtryski (wtedy sie okaze czy trzeba rónież 4)
Co dobłędu, mam pytanie czy to nie może być czasem 2cylinder gdyż w mondeo nie wiedziec dlaczego liczy się od drugiej strony.
Trzeba zrobic wtryski, następnie pokasować kody itd. Jeżeli się okaze ze nadal błąd wyskakuje to myśle że jest problem z masą (da sie zrobić).
Pozdrawiam
P2338- do wpisania kod wtryskiwacza na 3-cim cylindrze i błąd zniknie. Jak nie wpiszesz to nawet wtryski "ze złota" nie pomogą. Więc zostaw póki co wtryski i zakoduj.
zaksiu1985 03-04-2013, 11:21 Widzisz BOBLO, a jeszcze pare dni temu szedłeś prawie w trupa ze mną, że na nowych urzadzniech np EPS nie idzie sprawdzic rozpylania wtrysków, po czym udowniłem ci to i małego tego sam pisałes ze widziałes filmik.
Pozdrawiam
I co da sie tak jak mówiłem.
XxXSTUDIXxX 07-04-2013, 12:47 mam jeszcze pytanie co do próby przelewowej?
Silnik ma być rozgrzany czy może być zimny???
zaksiu1985 07-04-2013, 14:04 Rozgrzany, jest to spowodowane tym, że 99% czasu auto jest rozgrzane normalnie czyli się nim jeżdzi poprostu, inna sprawa żę rozgrzane paliwo wpływa na metale (czyli np wtryski) i zmienia ich charakterystyke wiązań atomowych (sorki za taki wykład z fizyki) ale tak jest, pod wpływem temperatury metale sie rozszerzają. OCzywiście nie jest to widoczne gołym okiem, a nawet pod mikroskopem by było cięzko to zobaczyć, ale wtryskiwaczom to już wystarczy.
Często jest tak, że próba przelewowa na zimnym aucie jest dobra, a w rzeczywistośći wtryski są uszkodzone.
jendrekmak 07-04-2013, 15:39 Witam
Ten z 6ml wygląda dobrze w tej chwili, pisze wtej chwili gdyż jezeli się zrobi 3wtryski a tego nie to może się okaza ze będzie najgorszy z nowu niestety.
17,5ml to agonia jak by nie patrzyć (te dwa pozostale raczej też)
Trzeba zrobić minimum 3 wtryski (wtedy sie okaze czy trzeba rónież 4)nie pisz herezji. do 25-30 ml jest ok. jeśli jest tryb awaryjny ja mimo wszystko zaczął bym od sprawdzenia pompy WC.
6 ml to rzadkość więc jeśli już wtryski to ja bym zaczął od sprawdzenia właśnie tego wtryskiwacza bo norma to 10-15 ml
BTW ja mam przelewy na poziomie 20-35 i jeżdżę bezproblemowo na chipie ale wymieniałem pompę
próba przelewowa na zimnym aucie jest dobraa kto robi na zimnym?
zaksiu1985 07-04-2013, 16:04 Witam
Szanowny kolego „jendrekmak”
Jak na 3500 postów to powinieś mimo wszystko coś wiedzieć o wtryskach a widać że nie wież nic.
Piszesz „do 25-30 ml jest ok.” w jakim czasie? Minuta, 5minut, godzina???
Tu nie chodzi o ilość ml paliwa w menzurkach tylko czas w jakim się one zapełniły.
CR to połączenie elektroniki i mechaniki. Jeżeli rozrzut przelewów będzie za duży to elektronika to wychwyci i zaczną się problemy MIMO tego że POMPA nadąża z podawaniem paliwa (czyli jest OK.)
Kolejny świetny twój tekst „ja mimo wszystko zaczął bym od sprawdzenia pompy WC”
PYTAM się POCO???
NASTĘPNY „6 ml to rzadkość więc jeśli już wtryski to ja bym zaczął od sprawdzenia właśnie tego wtryskiwacza bo norma to 10-15 ml”
Po prostu genialne, a ziemia jest płaska. W raz z coraz gorszym wtryskiem przelew się na nim ZMIEJSZA!!!???- CHYBA o to CI chodzi???
A TERAZ Sprawa Mojego CYTATU „próba przelewowa na zimnym aucie jest dobra”
Jak piszesz takie głupoty to pisz cały cytat!!!!!!!
MÓJ ORYGINAŁ „Często jest tak, że próba przelewowa na zimnym aucie jest dobra, a w rzeczywistośći wtryski są uszkodzone.”
Kolega XxXSTUDIXxX się spytał czy robić na zimnym czy na gorącym silniku, to napisał jak trzeba robić i DLACZEGO.
Jak jeżdzisz na chipie, to załatw sobie jeszcze paliwo lotnicze i polecisz.
Jeżeli rozrzut przelewów będzie za duży to elektronika to wychwyci i zaczną się problemy MIMO tego że POMPA nadąża z podawaniem paliwa (czyli jest OK.)
.
A to ciekawe. A który to czujnik jest w stanie przekazać elektronice informacje o tym, że jest zbyt duży rozrzut przelewów? Oczywiście mówie o sytuacji kiedy rozrzut jest duzy ale jeszcze pompa daje rade utrzymać ciśnienie w układzie?
zaksiu1985 07-04-2013, 18:31 A to ciekawe. A który to czujnik jest w stanie przekazać elektronice informacje o tym, że jest zbyt duży rozrzut przelewów? Oczywiście mówie o sytuacji kiedy rozrzut jest duzy ale jeszcze pompa daje rade utrzymać ciśnienie w układzie?
Czujnik nazywa sie ŻYCIE, pomyśl Boblo czy czasem wtryski nie są połaczone do sterownika kompa który steruje wtryskami za pomocą kilku rzeczy?
Bardzo konkretna odpowiedź,.. i znowu mnie przekonałeś :)
zaksiu1985 07-04-2013, 18:41 Widziś Boblo dostosowałem się do Twojego poziomu.
A teraz na serio, jakimi parametrami może działać komputer auta na wtryski?
Widziś Boblo dostosowałem się do Twojego poziomu.
Nie jesteś w stanie się dostosować..
jendrekmak 07-04-2013, 21:17 Nie jesteś w stanie... daj spokój bo szkoda czasu, trafiliśmy na mądralę a nie sięgamy mu do pięt. ja już się z tym pogodziłem. jakoś przeżyję
dziwna sprawa o tyle, że jak miałem w swoim aucie problemy z wtryskiwaczami to najpierw je zrobiłem i byłem mocno wk...ny bo wydałem tylko kasę przez takich typów co to wydaje im się, że wszystko wiedzą a okazało się, że to tylko pompa nie trzyma ciśnienia (nie siała opiłkami tylko po prostu już nie wyrabiała się) bo jak ją wymieniłem na nową i włożyłem na próbę stare teoretycznie złe wtryskiwacze to sprężynka nie powróciła. jeździłem tak przez miesiąc i nic. winna była pompa. a ten mi tu teoretyzuje... ech szkoda czasu
zaksiu1985 07-04-2013, 21:22 Duże doswiadczenie masz, jeden samochód...
to o co pytałeś z tymi czujnikami to
KOREKCJA WTRYSKIWACZY
Pozdrawiam
Zawsze myslałem, że korekcje wtryskiwaczy mówią o rozbieżnościach w dawkach paliwa wtryskiwanych przez rozpylacze do cylindrów. A tu się okazuje, że korekcje dotyczą przelewów! :shock:
zaksiu1985 07-04-2013, 21:32 Zawsze myslałem, że korekcje wtryskiwaczy mówią o rozbieżnościach w dawkach paliwa wtryskiwanych przez rozpylacze do cylindrów. A tu się okazuje, że korekcje dotyczą przelewów! :shock:
Tak zgadza sie, bo niby skąd się ma brać?
To jest podstawa działania wtryskiwaczy CR, można się tego dowiedzieć z książek, ale jak sie będzie czytało wikipedie to sie myśli że chodzi o wtryskane paliwo do cylindrów.
Kookretniej mówią, korekcja mówi w jakim jest stanie wtryskiwacz, jak wiadomo rozpylacz jezeli nie zostanie uderzomy przez np.tłok, albo auto nie ma przejechane 500tyś (czyli starość nie radość) to nie moze wpływać na złe działanie wtrysku. (W mondeo pozostaje więć od tego zaworek, jak zaworek sie zużywa to rozpylacz dostaje mało paliwa, komputer to widzi i poprzez różne elektroniczne sztuczki o które Ciebie pytałem Boblo, stara sie niwelowac uszkodzenie zaworka).
A tak w ogóle, to myślałem Boblo, że sobie tak żartujesz troche, a tu się okazuje, że naprawdę nie wiesz takich rzeczy, nie wiesz do czego służy EPS 200, i jeszcze taki błąd z tą korekcją...
Koledzy,.. ja myslę, że Zaksiu się po prostu z nas nabija i nas wkręca. To pewnie taki typ interntowego prowokatora, który pisze rózne bzdury, a ludzie dają się wkręcać bo myslą, że to na poważnie! :)
zaksiu1985 07-04-2013, 21:58 Koledzy,.. ja myslę, że Zaksiu się po prostu z nas nabija i nas wkręca. To pewnie taki typ interntowego prowokatora, który pisze rózne bzdury, a ludzie dają się wkręcać bo myslą, że to na poważnie! :)
OK, to powiedz mi tak, 4 wtryski na aucie (norma), dwa wtryski powiedzmy że są nówki sztuki i są 100%OK, (więc jaka jest ich korekcja Boblo), dwa pozostałe to trupy korekcja 4 na jednym i powiedzmy 4,5 na drugim.
Według Ciebie co to znaczy korekcja 4,5?
Proste pytanie?
A może i nie proste....
Bump: Koledzy,.. ja myslę, że Zaksiu się po prostu z nas nabija i nas wkręca. To pewnie taki typ interntowego prowokatora, który pisze rózne bzdury, a ludzie dają się wkręcać bo myslą, że to na poważnie! :)
Widzisz Boblo, a ja myśle żę najzwyklej w świecie nie wiesz co odpowiedzieć na moje pytanie gdyż wywróciło ono całkowicie, prawdopodobnie Twoją wiedzę o wtryskiwaczach CR (BŁEDNĄ WIEDZĘ)
Pozostało Ci się przyznać do błędu, albo moge udowodnić że w myśl Twojej teorii, to co drugi diesel by sie nadawał tylko i wyłacznie na złomowisko.
PS. Nie wiem dlaczego wszyscy, którzy mają niby po 500 postów albo więcej jadą na mnie że jestem taki siaki, czy omaki. Ja się wypowiadam tylko i wyłącznie na tematy Common Rail bo się na tym znam, posiadam zarówno wiedzę teoretyczną z książek, szkoleń i studiów, ale przede wszystkim z pracy codziennej.
Jak nie chcecie czytac moich uwag, pomysłów itd. to nie czytajcie i już.
kolego może i masz dużą wiedzę ale jeśli chcesz pomóc to pomagaj a ty zamiast tego wdajesz się w jakieś kłotnie kto jest mądrzejszy w common rail itd.
pisałeś kilka postów wcześniej o kodowaniu wtrysków (dlaczego czasem trzeba kodować a czasem nie) i tak czytam kilka kolejnych postów z których nic nie wynika... może wkońcu napiszesz coś? ja mam swoją teorie na ten temat ale chętnie usłyszę od ciebie jak to działa.
zaksiu1985 20-04-2013, 09:19 Kolego przypomnij mi proszę o co chodziło z tym kodowaniem wtrykiwaczy, bo już nie pamiętam
Pozdrawiam
Moderator wykasował. Pisałeś o jakiejś magicznej procedurze kodowania wtrysków, ale nie chcesz powiedzieć na czym to polega. Tylko wypytujesz innych.
zaksiu1985 20-04-2013, 12:20 Wiesz co eddek fajnie się z tobą gada.
Spytałem się kolegi o co chodziło w tamtym wątku gdyż najzwyklej nie pamiętałem.
Co do ciebie eddek, no cóż od człowieka który twierdzi że ford stosuje filtry Boschowskie i to produkowane w Hiszpani, czego się mozna więcej spodziewać.
Faktycznie Bosch produkuje filtry również w Hiszpani. Pełna zgoda. Zakłądając że delphi w dziwny wspsób zgodziłby się że jego układ paliwowy jest chroniony przez filtr boschowski, to wprzypadku awari czyja jest wina Boscha czy Delphi?
Powtarzam po razk kolejny cały układ paliwa wraz z filtrami zawsze jest jednej firmy żeby potem nie było przepychanek na zasadzie wasze wtryski czy nasze filtry.
Dlaczego EDDEK niby nie są stosowane filtry Boscha made GERMANY? Wytłumacz to?
Co do tego MODERATORA w to okłamujesz tu właśnie wszystkich. Moderator faktycznie wykasował dużą część ale w INNYM WATKU od migającej sprężynce.!!!!!
Przypomnijcie mi koledzy o co tam chodziło to pogadamy.
Pozdrawiam
Fakt, to inny wątek. Mimo to nadal nie odpowiedziałeś o co Ci chodzi z tym kodowaniem.
Kapsel_lg 20-04-2013, 16:18 w MK3 filtr paliwa jest Boscha (bez jego logo). Nawet oznaczenie na filtrze jest Boscha (tylko dodana literka).
A kodowanie to kalibracja wtryskiwacza i podanie jego parametrów startowych do ECU (a później są korygowane).
zaksiu1985 20-04-2013, 16:52 w MK3 filtr paliwa jest Boscha (bez jego logo). Nawet oznaczenie na filtrze jest Boscha (tylko dodana literka).
A kodowanie to kalibracja wtryskiwacza i podanie jego parametrów startowych do ECU (a później są korygowane).
W wersji auto prosto z fabryki?
I jaką on ma granulację?
Kapsel_lg 20-04-2013, 17:13 nie ma już wersji prosto z fabryki i jakie ma znaczenie granulacja kupuje się filtr motorcrafta lub Boscha o tym samym oznaczeniu i przeznaczeniu. Nie warto się doktoryzować bo niby w jakim celu?
zaksiu1985 20-04-2013, 18:41 nie ma już wersji prosto z fabryki i jakie ma znaczenie granulacja kupuje się filtr motorcrafta lub Boscha o tym samym oznaczeniu i przeznaczeniu. Nie warto się doktoryzować bo niby w jakim celu?
Granulacja ma znaczenie kolego gdyż filtr o dobrej granulacji się zabrudzi i auto stanie. Wymienisz filtr i auto jedzie.
Filtr o złej granulacji się nigdy nie zabrudzi a auto stanie na amen.
Dlatego też się pytałem o tą granulacje.
Filtry Delpi mają granulacje 2 albo 5 mikronów.
Z jakiegoś powody Delphi jest dużo droższy niż Bosch.
Kapsel_lg 20-04-2013, 22:28 a ja się pytam w jakim celu się doktoryzować?
Przepustowośc filtra jest określona przez producenta oraz zapotrzebowanie na paliwo. zmniejszenie przepływu (poprzez zmniejszenie tejże granulacji) może spowodować zmniejszenie dostępnego paliwa. Dlatego należy stosować to co zaleca producent.
I znowu jakieś "pierdolety". Czemu na filtrze z napisem Ford jest też obok napis Bosch?
Nie wiem jak długo ale w pewnym okresie Ford tylko dokładał swój napis do filtów Boscha i takie sprzedawał.
Kapsel_lg 21-04-2013, 09:03 dokładnie tak jam mówi Boblo :D
a czemu delphi jest droższe o bosh???
Pewnie z takiego samego powodu z jakiego jedno auto tej samej klasy jest droższe od innego - BO TAK POSTANOWIŁ PRODUCENT czyli dziś droższe o 10 tys od innego a jutro tańsze o 8 tys od tego samego. To się nazywa polityką cenową :)
Ja już używam filtrów delphi pojawiły się już w dobrych cenach porównywalnych do boscha, a skora mam tyle samo zapłacić to wole założyć lepszy filtr a wiem co mówię bo zadałem sobie trochę trudu i rozcinałem oba filtry i zdecydowanie lepiej to wygląda w delphi
Kapsel_lg 21-04-2013, 09:52 no tak nie ma jak ocena na oko :P
to najlepsza i najskuteczniejsza metoda badawcza :D
Gdzie można dostać filtry Delphi, bo ja znaleźć nie mogę dla Mondeo?
zaksiu1985 21-04-2013, 14:48 Gdzie można dostać filtry Delphi, bo ja znaleźć nie mogę dla Mondeo?
W każdym inter carsie, focie itd.
tak na szybko a jak dobrze poszukasz to 20zł będzie taniej
http://e-autoparts.pl/filtr-paliwa-p-32241.html
zaksiu1985 21-04-2013, 15:54 tak na szybko a jak dobrze poszukasz to 20zł będzie taniej
http://e-autoparts.pl/filtr-paliwa-p-32241.html
Zgadza się,
z tym inter carsem to przesadziłem, teraz patrzylem to 161zł brutto, ładna przebitka
Znalazłem Delphi za 125 zł. Bosch jest za 68 zł i chyba nie ma sensu płacić 2x więcej, skoro tańszy też jest dobry.
|
|