Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Światła do jazdy dziennej jak zamontować?
Szanowni koledzy,
Czy może ktoś napisać łopatologicznie jak gdzie podłaczyć stosowne kable w lampach LED w MK4 do instalacji, etc.
Może ktoś wrzuci kpl fotostory : montaż mechaniczny świateł LED, montaż elektryczny etc.
Dzieki uprzejmosci kolegi z forum znalazlem cos takiego:
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67440-%C5%9Awiat%C5%82a-dzienne-Mondeo-MKIV-modu%C5%82-SD-2
Nie jestem elektrykiem samochodowym i nie jestem przekonany iż jest to to samo co montaż w przypadku LED DRL zakupionych jako osobne lampy montowane np w grillu np polecanych w tym wątku.
Pozdrawiam i Dziękuję
kuba1961 04-05-2012, 14:29 Największy problem z lampami LED to przeprogramowanie komputera. A to raczej tylko w ASO. Sam jestem elektrykiem ale jak policzyłem koszt LED-ów plus przeprogramowanie to robocizna wyszła coś koło 100zł. Uznałem że zostawię to ASO
Ale po wpisaniu w google " philips led daylight 4 manual pdf" znajdziesz rysunek pokazujący jak podłączyć. Różnica taka że przewód zaznaczony "orange" podłączasz do przewodu podającego napięcie światłom mijania. Pozostałe dwa przewody podpinasz do akumulatora. Po starcie silnika zapalają się LED-y a po zapaleniu świateł mijania gasną.
A swoją drogą wielkość plików pdf możliwa do przesłania jest chyba cuit za mała nawet jednej strony nie można przesłać.
Hmm a po co przeprogramowywac komp skoro DRL maja juz automat w sobie ???
I pytanie który to jest dokładnie przewód (napięcie świateł mijania) pod który trzeba podłączyć - kolor etc.
Czy konieczny jest demontaż lampy ?
kuba1961 04-05-2012, 14:38 A jak zgasisz światła mijania ? Powinny palić się albo one albo LED-y
Kurcze popraw mnie jesli sie mylę.Ale wg mnie działa to tak:
1.światła w pozycji OFF + przekręcenie stacyjki = świecą LEDY
2.Światła w pozycji ON lub Automat zmierzchowy = gasną ledy + zaświecają się właściwe
Tak zreszta jest w tej broszurce .pdf do ktorej dales namiary
Dokładnie tak ma być, ledy wystarczy podpiąć pod 12V ze stacyjki, czyli przekręcamy kluczyk w stacyjce ---> ledy nam się zapalają, masę gdzie podpiąć to chyba każdy wie, natomiast trzeci kabelek podpinamy najlepiej pod światła pozycyjne, ponieważ według nowego rozporządzenia ministra infrastruktury ze światłami dziennymi nie mogą się świecić żadne inne, mamy problem sterowania rozwiązany. Gdy ustawimy przełącznik na "auto" czujnik w dzień świateł nie włączy więc dzienne będą świecić, gdy natomiast czujnik odpali światełka po zmierzchu lub w tunelu np. ledy zostaną automatycznie wyłączone. Co do homologacji, ona nie jest bezpośrednio na ledach tylko na szkiełku/kloszu które/y całą lampę "osłania" identycznie jak homologacje mamy wytłoczoną na kloszu reflektora a nie na żarówce :P
Pzdr
kuba1961 04-05-2012, 15:51 Dokładnie tak ma być, tylko Mondeo zawsze ma zapalone światła mijania (niezależnie od położenia przełącznika świateł, chyba że kupiony nie w PL). Kabel "orange" podepnij pod kabel postojowych (przepraszam pomyłka).
Michał22 04-05-2012, 21:06 Kolego Kuba1961 w którym ASO montowałeś światłą za te 530 zł bo jak byłem ostatnio na przeglądzie a ASO na Rondzie Hakena to zawołali 650 zł to zrezygnowałem. A twoja cena jest już do zaakceptowania.
Pozdrawiam.
Michał.
kuba1961 04-05-2012, 21:07 Zawsze wszystko na Pomorskiej
Ta wyższa cena dotyczy na pewno ledów 5, a Kuba ma chyba 4 jak pamiętam ,też zakładałem tak jak Tomek na Pomorskiej i cena wyniosła ok 630 zł.
kuba1961 czy możesz mi pstryknąć fotkę przekaźnika od ledów, ten co jest montowany na obudowie akumulatora??
kuba1961 04-05-2012, 21:33 Tak mam 4 LED. Co do fotki to męczy mnie paskudne choróbsko. Za kilka dni. LED-y są mniejsze b. delikatne, może ciut za małe jak dla Mundka.
Spoko nie pali się. Zdrowiej a jak dojdziesz do siebie to się przypomnę ;)
kuba1961 04-05-2012, 22:54 Ok ;) od wczoraj coraz lepiej, z godziny na godzinę. Postaram się jutro ale proszę o jakiegoś maila np. na PW to wyślę wieksze.
kuba1961 05-05-2012, 09:59 Dzisiaj mi lepiej , zrobiłem fotki lamp i miałem przekaźnika.
TOMGOL :(
Niestety przekaźniki (właściwie to chyba jakiś moduł) ukryty głęboko poniżej lampy. Nie dałem rady zrobić fotki. To oryginalny element który dostajesz kupując ten zestaw lamp. Można go zastąpić zwykłym przekaźnikiem. Gdybyś potrzebował jakiegoś schematu lub pomocy w doborze przekaźnika to mogę pomóc. W tym miejscu można użyć dowolny przekaźnik (cewka 12V, styki przełączne lub tylko normalnie zwarte min 3A, za dużego lepiej nie bo prąd cewki może bruździć komputerowi). Cewkę przekaźnika: jedna noga do masy , druga do kabla lamp postojowych. Styki normalnie-zwarte: jedna noga do (+) akumulatora druga do obu lamp LED-owych (do plusów lamp). Na koniec jeszcze trzeba podłączyć minus lamp LED-owych do masy. Bardzo ozmazane zdjęcie mogę przesłać tylko podaj namiary.
Np. taki - http://www.jalradio.pl/1203,4141-przekasnik-samochodowy-12v-30a.html warto dokupić gniazdo do niego jest niżej - łatwiejsza robota, choć lutowanie solidniejsze.
Kuba ja mam oryginał przy swoich philipsach 5 ledowych a będę zmieniał na 4 ledowe bo chcę zrobić mały projekt i moje obecne są za duże. Tylko nie wiem czy przekaźnik 5 ledowych jest taki sam jak 4 ledowych.
kuba1961 05-05-2012, 13:20 W/g mnie różnica w poborze prądu jest taka że nie ma znaczenia będzie pasował . Ale jak zmieniasz na 4LED i też Philips to ten przekaźnik jest częścią zestawu. Kupisz go razem z LED-ami.
Wiem, wiem tylko zastanawiam się czy będzie trzeba robić wszystko od nowa czy wystarczy same światełka podmienić
kuba1961 05-05-2012, 13:32 Moim zdaniem wystarczy światła. Czy ten moduł/przekaźnik ma jakąś wtyczkę ? U mnie jest tak "zapakowany" ze nie widzę. A z ciekawości dlaczego 4 a nie 5 ? To duże auto "piątki" są bardziej "zdecydowane". :)
tak ale w planach mam zmianę grilli i 5 są za duże (nie ma gdzie zamontować) a 4 wchodzą idealnie
Pierwszy etap montażu zakończony. Wprawdzie pierwotnie miało być trochę inaczej lecz po obmierzeniu auta i lamp tak musi być by być w zgodzie z przepisami.
Teraz podłączenie i tu pytanie:
1. Czy ktoś przerabiał podłączenie DRL w aucie z czujnikiem zmierzchowym?
2. Chciałbym podłączyć światła w następujący sposób:
- chciałbym, żeby ledy zapalały się tylko przy ustawieniu przełącznika świateł w pozycję "auto".
- chciałbym, żeby w pozostałych położeniach ledy się nie paliły tzn.
* na pozycji "0" nie palą się żadne światła,
* na pozycji "pozycyjne" paliły się tylko pozycje,
* na pozycji "mijania" paliły się tylko mijania/drogowe (pozycje of course też się palą ;-p),
* na pozycji "auto" paliły się ledy - gdy czujnik "mówi" dzień / mijania - gdy czujnik "mówi" noc.
Byłbym wdzięczny za konkretne info, gdzie popodpinać przewody.
Podoba mi się ten pomysł.
A mierzyłeś napięcia na wyłączniku świateł?
Jeśli w pozycji Auto na którymś styku pojawia się prąd to wystarczy nim sterować przekaźnik włączający DRL'e. A drugim przekaźnikiem, połączonym szeregowo, sterowanym prądem ze świateł pozycyjnych je wyłączać.
BTW:
"* na pozycji "mijania" paliły się tylko mijania/drogowe, " - pozycyjne też będą się palić.
Podoba mi się ten pomysł.
A mierzyłeś napięcia na wyłączniku świateł?
Jeśli w pozycji Auto na którymś styku pojawia się prąd to wystarczy nim sterować przekaźnik włączający DRL'e. A drugim przekaźnikiem, połączonym szeregowo, sterowanym prądem ze świateł pozycyjnych je wyłączać.
BTW:
"* na pozycji "mijania" paliły się tylko mijania/drogowe, " - pozycyjne też będą się palić.
Mi też się podoba :-)
Nie, nie mierzyłem. Wstyd się przyznać ale z ogólnie pojętej elektryki zupełna noga jestem i nie specjalnie nawet mam czym pomierzyć. Moduł do sterowania robi mi brat (coś wspominał o jakimś obciążeniu, żeby CAN nie wariował...) co do zasady powiedział mi JAK to podłączyć. Teraz muszę się dowiedzieć GDZIE podłączyć i stąd pytanie.
BTW: * na pozycji... - oj tam, oj tam...czepiasz się ;-p
dario6273 07-05-2012, 15:03 Tomgol ja mam zamontowane na cztery ledy w pakiecie S i na module philipsa napisane jest dokładnie to-LED Daylight 4 electronic starter VI.0-nr.10R-03 1827 E4 , więc sterowanie nie będzie pasować na 5led bo może być inne zasilanie na wyjściu :one:chyba że się mylę :roll:
Dario wielkie dzięki, czyli cały nowy komplet będzie trzeba zakupić.
Ja montaż ledów zleciłem tej firmie w krakowie: http://www.firmy.net/elektronika-samochodowa/auto-land,W9VCQ.html
Pojutrze maja się tym zająć, efekt na pewno opisze po montażu dziś tam byłem i gość super mi doradził jakie światła dobrać i ogólnie jak to będzie działać. We czwartek wszystko opisze może fotkę wrzucę.
Ja montaż ledów zleciłem tej firmie w krakowie: http://www.firmy.net/elektronika-samochodowa/auto-land,W9VCQ.html
Pojutrze maja się tym zająć, efekt na pewno opisze po montażu dziś tam byłem i gość super mi doradził jakie światła dobrać i ogólnie jak to będzie działać. We czwartek wszystko opisze może fotkę wrzucę.
A masz może czujnik zmierzchowy?
Mógłbyś podpatrzyć/dowiedzieć się gdzie dokładnie podpinają się w instalacji elektrycznej?
Tylko zależy mi na dokładnej informacji (np. ten bezpiecznik, przewód w skrzynce itp.) bo nie bardzo mam jak samemu posprawdzać i taka informacja byłaby dla mnie bardzo pomocna :-)
Owszem mam czujnik zmierzchowy ale gosc sie upiera zeby jednak podlaczyc to w ten sposob ze na pozycji wylaczonych swiatel beda swiecic tylko ledy ponoc tak sie robi ale zapytam go jeszcze czy da rade mi zrobic pod czujnik na pozycji auto zobaczymy.
Owszem mam czujnik zmierzchowy ale gosc sie upiera zeby jednak podlaczyc to w ten sposob ze na pozycji wylaczonych swiatel beda swiecic tylko ledy ponoc tak sie robi ale zapytam go jeszcze czy da rade mi zrobic pod czujnik na pozycji auto zobaczymy.
tu pisałem jak bym chciał podłączyć:
http://www.forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1824918&postcount=270
wiesz, mając czujnik zmierzchowy chciałbym go móc wreszcie wykorzystać ;-), co więcej nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań prawnych by tego tak nie zrobić. Co więcej, przy takim podłączeniu...powiedzmy, że jedziesz do Belgii, Chorwacji czy Grecji, gdzie nie ma obowiązku...trafisz na policjanta idiotę, który Ci powie "wyłącz światła", a Ty mu powiesz, "nie da się?"
Zastanawia mnie z jakiego powodu tak się upierają...skoro już wydajesz kasę, to wydaje mi się, że masz coś do powiedzenia w tym względzie :-)
Daj znać proszę, czy i/lub jak podłączyłeś światełka, dzięki :one:
dario6273 09-05-2012, 09:31 Ja mam podłączone ledy i włącznik jest na pozycji auto -czyli jak robi się ciemno to wyłączają się ledy i zapalają światła ale w pozycji 0 ledy niestety się świecą:D
Ja mam podłączone ledy i włącznik jest na pozycji auto -czyli jak robi się ciemno to wyłączają się ledy i zapalają światła ale w pozycji 0 ledy niestety się świecą:D
Takie podłączenie to standard.
Może Kolonez poratuje nas schematem wyłącznika świateł i będzie można dorobić odcięcie zasilania DRL' ów przy pozycji "0".
Ja mam podłączone ledy i włącznik jest na pozycji auto -czyli jak robi się ciemno to wyłączają się ledy i zapalają światła ale w pozycji 0 ledy niestety się świecą:D
no tak, bo podłączenie zasilania do ledów jest "na stałe" - czyli bez uwzględnienia przełącznika świateł, a sterowanie do ledów, masz podłączone zapewne do świateł pozycyjnych...to standard w montażu... ja szukam rozwiązania i odpowiedzi "why not" ;-D
... i będzie można dorobić odcięcie zasilania DRL' ów przy pozycji "0".
kurcze, ale to dodatkowa kombinacja... na prawdę nie ma tu kogoś kto jest w stanie posprawdzać, czy i gdzie pojawia się 12V na ustawieniu "auto" - jak czujnik mówi "dzień", a nie ma gdy jest "0"?? To naprawdę niemożliwe, czy zwyczajnie tak jest prościej??
kuba1961 09-05-2012, 10:40 Naturalnie że tak jest prościej. Czytam o tym całkowitym wyłączeniu oświetlenia w poz. zero i dalej nie wiem po co to robić. To za bardzo przekombinowane. Martwić się o policję za granicą jak będzie chciała całkowitego wyłączenia, a nie martwisz się o policje w kraju jak zapomnisz przestawić na auto albo ktoś pobawi się bez twojej wiedzy przełącznikiem ?
Naturalnie że tak jest prościej. Czytam o tym całkowitym wyłączeniu oświetlenia w poz. zero i dalej nie wiem po co to robić. To za bardzo przekombinowane. Martwić się o policję za granicą jak będzie chciała całkowitego wyłączenia, a nie martwisz się o policje w kraju jak zapomnisz przestawić na auto albo ktoś pobawi się bez twojej wiedzy przełącznikiem ?
Jedni lubią rybki, inni akwarium 8)
Skoro jest możliwość wyłączenia świateł, to dlaczego mam je mieć zawsze włączone? Jeżdżę obecnie na skandynawskich i czasami brak możliwości całkowitego wyłączenia świateł jest zwyczajnie upierdliwe, jak dla mnie oczywiście...
Nie odmawiam innym tego, że chcą takiego rozwiązania, ja, chciałbym takie bo lubię mieć możliwość wyboru, to wszystko.:D
tu pisałem jak bym chciał podłączyć:
http://www.forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1824918&postcount=270
wiesz, mając czujnik zmierzchowy chciałbym go móc wreszcie wykorzystać ;-), co więcej nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań prawnych by tego tak nie zrobić. Co więcej, przy takim podłączeniu...powiedzmy, że jedziesz do Belgii, Chorwacji czy Grecji, gdzie nie ma obowiązku...trafisz na policjanta idiotę, który Ci powie "wyłącz światła", a Ty mu powiesz, "nie da się?"
Zastanawia mnie z jakiego powodu tak się upierają...skoro już wydajesz kasę, to wydaje mi się, że masz coś do powiedzenia w tym względzie :-)
Daj znać proszę, czy i/lub jak podłączyłeś światełka, dzięki :one:
No ja mysle o tym samym gosc jak mu o tym powiedzialem to cos krecil nosem ale powiem ze mam miec tak zrobione i juz :P
No ja mysle o tym samym gosc jak mu o tym powiedzialem to cos krecil nosem ale powiem ze mam miec tak zrobione i juz :P
no to trzymam kciuki i mam nadzieję, że podzielisz się rezultatami :D
na prawdę nie ma tu kogoś kto jest w stanie posprawdzać, czy i gdzie pojawia się 12V na ustawieniu "auto" - jak czujnik mówi "dzień", a nie ma gdy jest "0"?? To naprawdę niemożliwe, czy zwyczajnie tak jest prościej??
To tylko połowa sukcesu. Ideałem byłoby sprawdzić na schemacie instalacji auta czy ten prąd dostępny jest gdzieś w komorze silnika, by nie trzeba było samemu przechodzić przez ścianę grodziową (demontaż schowka) - dodatkowa godzina zabawy.
To tylko połowa sukcesu. Ideałem byłoby sprawdzić na schemacie instalacji auta czy ten prąd dostępny jest gdzieś w komorze silnika, by nie trzeba było samemu przechodzić przez ścianę grodziową (demontaż schowka) - dodatkowa godzina zabawy.
oooo widzisz...zakładałem, że to oczywiste by podłączać się gdzieś przy skrzynce z bezpiecznikami w komorze silnika :p
Może Kolonez poratuje nas schematem wyłącznika świateł i będzie można dorobić odcięcie zasilania DRL' ów przy pozycji "0".
Zostałem wywołany, więc powiem tak, że tematu nie zgłebiałem bo nie mam automatycznych świateł
Trafiłem kiedyś na wątek na rosyjskim forum w którym opisali jak ze zwykłego wyłacznika zrobić taki z automatem
Zachowałem nawet link, ale nie podjąłem tematu
http://mondeoclub.ru/forum/topic/92878/
schematu samego wyłacznika nie mam, tylko ogólnie schemat oświetlenia zewnętrznego (w załaczeniu)
Z pobieżnego oglądu schematu wynika, że sygnał o automatycznym właczeniu świateł może być podawany za pomocą magistrali liniowej (LIN) jednoprzewodowa (najczęściej kolor fioletowy) ale to moje przypuszczenie.
Pozdrawiam
Zadzwonilem do tego goscia jeszcze dzis i powiedzial ze aby zrobic to na pozycji auto to moze byc ciezko bo to jest ponoc sygnal cyfrowy i bedzie ciezko tak to zrobic. Jutro jade i ma kombinowac...
PAFFCIO a ty jak masz teraz zalozone ledy kiedy tobie swieca?
A i mam jeszcze jedno pytanie czy ledy moga swiecic naprzyklad tak ze po zmroku mi swieca z mijania i sie nie wylanczaja jak to jest jesli chodzi o kodeks bo wiem ze nowe mondeo tak chyba ma wlasnie?
a_iverson 09-05-2012, 18:59 A i mam jeszcze jedno pytanie czy ledy moga swiecic naprzyklad tak ze po zmroku mi swieca z mijania i sie nie wylanczaja jak to jest jesli chodzi o kodeks bo wiem ze nowe mondeo tak chyba ma wlasnie?
Mogą, tylko muszą mieć jeszcze homologację jako światła pozycyjne. Dodatkowo trzeba jeszcze wymontować standardowe pozycyjne.
PAFFCIO a ty jak masz teraz zalozone ledy kiedy tobie swieca?
na razie są zamontowane, jeszcze nie podłączone. Moduł do sterowania robi mi braciszek, a do podłączenia brakuje mi info.
A i mam jeszcze jedno pytanie czy ledy moga swiecic naprzyklad tak ze po zmroku mi swieca z mijania i sie nie wylanczaja jak to jest jesli chodzi o kodeks bo wiem ze nowe mondeo tak chyba ma wlasnie?
Generalnie (zgodnie z przepisami) światła dzienne DRL nie mogą palić się z mijania. Kolega a_iverson pisze o dodatkowej homologacji i pewnie wie, skoro tak pisze...to by tłumaczyło dlaczego widzę na ulicach tak wiele mondków z zapalonym kompletem świateł.
the_eagle 14-05-2012, 11:47 Chciałbym się zapytać o to PO CO WAM te światła dzienne? :) Jeżeli auto jest zaprojektowane do tych świateł tak jak w nowych samochodach (jako całość stylistyczna) to takie auto wygląda OK z DL. Jeżeli natomiast do samochodu który takowych nie ma zamontujecie DL to samochód zaczyna wyglądać jak to auto http://tinyurl.com/7du89yz a to już tylko krok aby znaleźć się tutaj: http://wiejski-tuning.pl/
Jeżeli już ktoś musi mieć DL ponieważ wymiana H7 co 2 miesiące nie jest zbyt komfortowa to niech to robi z głową. Do starszego auta znacznie bardziej pasują żarowe DL. Nie rzucają się tak w oczy i pasują do wyglądu samochodu. Inaczej to zaczyna przypominać jeżdżącą żenadę...
Chciałbym się zapytać o to PO CO WAM te światła dzienne? :) ...
Z bardzo racjonalnego powodu:
1. światła mijania nie są konstrukcyjnie przeznaczone do świecenia w dzień, tak więc przemawiają do mnie zastrzeżenia i uwagi opisane tu:
http://dadrl.pl/
http://dadrl.pl/dzienne
http://dadrl.pl/mity
http://dadrl.pl/bezpieczenstwo
wystarczy??
the_eagle 14-05-2012, 12:08 Z bardzo racjonalnego powodu:
1. światła mijania nie są konstrukcyjnie przeznaczone do świecenia w dzień, tak więc przemawiają do mnie zastrzeżenia i uwagi opisane tu:
http://dadrl.pl/
http://dadrl.pl/dzienne
http://dadrl.pl/mity
http://dadrl.pl/bezpieczenstwo
wystarczy??
Ależ ja nie dyskutuje i samej POTRZEBIE ich posiadania ale o fakcie że pasują stylistycznie do auta jak pięść do oka. Nie widziałem jeszcze samochodu który fabrycznie nie ma zainstalowanych takich lamp a po ich dołożeniu wygląda lepiej - wręcz przeciwnie wygląda szkaradnie. Powiedzmy sobie szczerze używając świateł krótkich nic specjalnego z tymi światłami się nie dzieje, czasem trzeba wymienić żarówkę i tyle. Po jaką cholerę montować coś co jest kompletnie nie potrzebne (nic lepszego nie wnosi) a wygląda fatalnie?
Ależ ja nie dyskutuje i samej POTRZEBIE ich posiadania ale o fakcie że pasują stylistycznie do auta jak pięść do oka[...] Po jaką cholerę montować coś co jest kompletnie nie potrzebne (nic lepszego nie wnosi) a wygląda fatalnie?
Chyba jednak nie rozumiesz tej potrzeby. Zadaj sobie trud i poczytaj po jaką ch....ę je montować.
Oczywiście estetyka jest potrzebna, choć to bardzo subiektywne odczucie i takie opinie jak Twoje są bardzo nie na miejscu bo być może Tobie podoba się auto w kolorze pink, a mnie nie, to raz.
Dwa, i to jest (akurat dla mnie) najważniejsze, skoro jest taki nakaz, to myślmy nie tylko o sobie ale i o innych, a tak jak pisałem wcześniej i co jest bardzo szczegółowo i dokładnie opisane pod wskazanymi linkami, światła mijania nie zostały zaprojektowane do świecenia w dzień. Tyle.
Po jaką cholerę montować coś co jest kompletnie nie potrzebne (nic lepszego nie wnosi) a wygląda fatalnie?
Dla oszczędności. U mnie 99% czasu użytkowania to stanie w korku/jazda miejska. Po co mam w biały dzień świecić ksenonami w tył auta przede mną? Osramowi (lub Philipsowi) tylko w to graj, bo co około 3 tys godzin używania auta będę musiał kupić u nich nowy komplet palników za kilka stówek.
Szczerze mówiąc wali mnie, że moje auto nie wygląda dziennymi pięknie. Za zaoszczędzone pieniądze ukoję moją wrażliwość estetyczną w przyjemniejszy sposób :)
Dla oszczędności[...], bo co około 3 tys godzin używania auta będę musiał kupić u nich nowy komplet palników za kilka stówek.
Szczerze mówiąc wali mnie, że moje auto nie wygląda dziennymi pięknie. Za zaoszczędzone pieniądze ukoję moją wrażliwość estetyczną w przyjemniejszy sposób :)
Od 5 lat, 150kkm jeżdżę na ksenonach. Oszczędność?? no, ok :-) po 5 latach wymieniłem palniki, chociaż jeszcze świeciły (ale w nocy to już słabiutko było) koszt 500 zł, czyli 100 zł/rok...:D
Jak do kogoś przemawiają liczby to proszę:
http://dadrl.pl/liczby
a_iverson 14-05-2012, 20:15 http://tinyurl.com/7du89yz
Kolego te światła nie mają nic wspólnego z DRL'ami, ten wynalazek ma homologacje na mijania, drogowe i postojowe.
W dzień tych niby ledów nie widać, a i w nocy słabo świecą.
Koledzy , także mam auto z Bi-xenonami i także mam Ledy ( DRL) i nie rozumiem o co problem.
Nie chcesz nie zakładaj , śmigaj na xenonach. Chcesz to zamontuj.
Ja zamontowałem z oczywistych przyczyn. A mianowicie oszczędności.
Raz na żarniku a dwa na soczewce. Jak wiadomo i jedno i drugie po pewnym czasie się przepala. Po jaki ogon w słoneczny dzień mam świecić xenonem , jak mogą się świecić ledy. To jest temat rzeka. I jeżeli ktoś nie chce niech nie montuje , ale na Boga opamiętajcie się z wpisami typu Po jaką cholerę , lub po co ci to..... Dla mnie te pytania są bez sensu.
Pozdrawiam Andrzej:D
A taki fajny był wątek... Moderator, ratunku!
kaziulek 15-05-2012, 10:29 Powiedzmy sobie szczerze używając świateł krótkich nic specjalnego z tymi światłami się nie dzieje, czasem trzeba wymienić żarówkę i tyle.
Serio?
A widziałeś kiedyś odbłyśniki reflektorów po bezmyślnym świeceniu non stop przez kilka lat?
A widziałeś jak teraz wyglądają polskie drogi nocą, gdzie jest pełno motocykli, które okazują się przy bliższym spotkaniu samochodami?
To jest według ciebie NIC?
A taki fajny był wątek... Moderator, ratunku!
Popieram
Dajcie już spokój, każdy zrobi jak mu się podoba -zainstaluje albo nie i już
po 5 latach wymieniłem palniki, chociaż jeszcze świeciły (ale w nocy to już słabiutko było) koszt 500 zł
Paffcio, jak zmieniłeś palniki to świecą lepiej ??
Ja się przesiadłem z MKIII, ale miałem przerobione na soczewki z Audi i teraz w MKIV jest lipa... Niczym w trójce na oryginalnych soczewkach.
Chcę wymienić żarmnik, tylko się zastanawiam czy to coś da...
Oczywiście później montaż dziennych i Twoje chyba mi się podobają najbardziej. Jak z jakością ich wykonania ?? Dają radę ?? Bo cena nie jest wysoka i mam wątpliwości...
Moderator, ratunku!
Zostaje tak jak jest.
Jeśli ktoś będzie dalej próbował prowadzić rozmowę jak było przed chwilą pojawią się nagrody i temat zostanie pocięty.
Paffcio, jak zmieniłeś palniki to świecą lepiej ??
Ja się przesiadłem z MKIII, ale miałem przerobione na soczewki z Audi i teraz w MKIV jest lipa... Niczym w trójce na oryginalnych soczewkach.
Chcę wymienić żarmnik, tylko się zastanawiam czy to coś da...
Oczywiście później montaż dziennych i Twoje chyba mi się podobają najbardziej. Jak z jakością ich wykonania ?? Dają radę ?? Bo cena nie jest wysoka i mam wątpliwości...
Co do palników, to zdecydowanie lepiej. Odczucie subiektywne, znów widze linię świateł w jasny dzień na srebrnym bagażniku ;-), w nocy znów widzę pobocze. Tak więc, tak, jest znacząca poprawa. Na tych samych lampach, nowe palniki.
Na razie trudno mi ocenić jakie te moje ledy są. Raz, że krótko zainstalowane, dwa, jeszcze nie podłączone ;-)
Czekam w innych wątkach na info o podłączeniu z wykorzystaniem czujnika zmierzchowego na którym mi zależy...a właściwie nie tyle z czujnikiem co z możliwością wyłączenia wszystkich świateł na pozycji "0".
Co do palników, to zdecydowanie lepiej. Odczucie subiektywne, znów widze linię świateł w jasny dzień na srebrnym bagażniku ;-), w nocy znów widzę pobocze. Tak więc, tak, jest znacząca poprawa. Na tych samych lampach, nowe palniki.
Dzięki za info. Nowe palniki zamówione :)
Na razie trudno mi ocenić jakie te moje ledy są. Raz, że krótko zainstalowane, dwa, jeszcze nie podłączone ;-) Czekam w innych wątkach na info o podłączeniu z wykorzystaniem czujnika zmierzchowego na którym mi zależy...a właściwie nie tyle z czujnikiem co z możliwością wyłączenia wszystkich świateł na pozycji "0".
Hmmm, ale i tak chyba je kupię... Koszt nie wielki, a może będzie ok g:D
Zadzwonilem do tego goscia jeszcze dzis i powiedzial ze aby zrobic to na pozycji auto to moze byc ciezko bo to jest ponoc sygnal cyfrowy i bedzie ciezko tak to zrobic. Jutro jade i ma kombinowac...
No i jak? Podłączone?
Zostaje tak jak jest.
Jeśli ktoś będzie dalej próbował prowadzić rozmowę jak było przed chwilą pojawią się nagrody i temat zostanie pocięty.
No i brawo Tomku :D
Ja polecam ledy firmy NSCC , Są dobrej jakości ( nie przepuszczają wody , i mają odpowietrzniki )
Pozdrawiam Andrzej
Ja też jestem zadowolony z NSCC, z tym, że skorodowały mi łby śrubek :(
No i jak? Podłączone?
sprawa ma sie tak pojechalem tam i jak zaczelismy przymierzac rozne swiatla diodowe to stwierdzilem ze bedzie to strasze wiejsko wygladac:/ ale za to jestfajna opcja w aso u forda zadzwonilem tam i spytalem czy maja jakas opcje dziennych do mojego mondka i jest cos takiego ze programuja modul komfort i wtedyswieca soczewki normalnie ksenony ale takim slabszym swiatlem, tylne swiatla nie swieca oraz podswietlenie kokpitu wszystko w pozycji przelacznika na auto ma to wspoldzialac z czujnikiem zmierzchu a wszystko za 60 zl jutro jade to obczaic.
wtedyswieca soczewki normalnie ksenony ale takim slabszym swiatlem,
...nie sądziłem, że można zmniejszyć ilość światła w łuku elektrycznym operując tylko zasilaniem.
W Mondeo z żarówkami faktycznie przy opcji świateł skandynawskich jest podawane niższe napięcie na żarówkę, ale ponoć przy xenonach tak się nie da....
ciekawe...
mi też kiedyś mówiono, że na skandynawskich ksenony świecą o 30% słabiej ale okazało się to lipą. Poza tym, jakby nie świeciły to IMHO jak za dzienne robią mijania to muszą się świecić również tylne. Tylko przy DLR nie ma takiej potrzeby.
No ale w ASO chyba to wiedzą :-o
zobaczymy jutro przekazuje informacje ktora uzyskalem przez telefon jutro o 12,30 sie dowiem wiecej
Tak sobie myślę, że Twój opis to funkcja skandynawskich, którą mam obecnie ;-) tylko jak "uruchomią" czujnik zmierzchowy? Czekam na info od Ciebie jutro.
Również czekam na informację czy jest to wykonalne. Gdyby tak się dało, odpuścił bym temat ledów...
PS Do którego ASO jedziesz ??
Również czekam na informację czy jest to wykonalne. Gdyby tak się dało, odpuścił bym temat ledów...
PS Do którego ASO jedziesz ??
do Ford Wikar w Krakowie
Odkopałem opis "dziennych" w Mondeo:
Daytime Running Lamps (DRL)
In areas in which daytime running lamps (DRL) are required by law the generic electronic module (GEM) switches on the dipped beam headlamps and the side lights whenever the ignition is in position "II" or "III".
The configuration in the GEM can be changed using the Worldwide Diagnosis System (WDS). This makes aftermarket configuration of vehicles with DRL possible (e.g. on customer request or in response to changes in the law).
Vehicles with DRL can be combined with autolamps.
On vehicles with conventional filament bulbs the GEM switches on the dipped beam headlamps and the side lights in light switch position "0", whereby the dipped beam headlamps are limited via pulse-width-modulation (PWM) to around 11.5V and therefore only operate at 90 % of their normal brightness.
On vehicles with gas discharge headlamps the PWM control is not active - the dipped beam headlamps come on with normal intensity.
On vehicles with gas discharge headlamps the PWM control is not active - the dipped beam headlamps come on with normal intensity.
Czyli ksenony świecą bez zmian :-)
Nonic zobaczymy co wymysla zaraz sie zbieram wlasnie:)
Czyli ksenony świecą bez zmian :-)
więc nie ma się z czego cieszyć... :? Ehhh...
Dalej trzeba kombinować z dziennymi.
Zobaczymy jeszcze co ustali tdl (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=101583)
PiracyOEM 18-05-2012, 15:08 Ja też planuję instalację świateł dziennych. Mam tylko jeden powód. Chcę ustawiać włącznik świateł na auto i nie martwić się, aby zawsze przy starcie włączać światła, a po zakończeniu jazdy wyłączać. Gdyby nie było w Polsce konieczności jazdy na światłach mijania, w ogóle bym się nie zajmował światłami dziennymi.
Gdyby nie było w Polsce konieczności jazdy na światłach mijania, w ogóle bym się nie zajmował światłami dziennymi.
nie chce być złośliwy ... ale amerykę odkryłeś :lol:
równie dobrze można powiedzieć, że gdyby nie było zimy w Polsce to nie trzeba by było zmieniać opon.
wracając do tematu, to proponuję po prostu aktywować światła skandynawskie.
proponuję po prostu aktywować światła skandynawskie
Ale jak masz ksenon to prawdopodobnie sprawa nie jest taka prosta...
Jest tak samo prosta, jak z żarówkami, tylko lampy świecą cały czas na 100% mocy.
No tak, masz rację. Chodzi mi o to, że nie dają oczekiwanych efektów w postaci oszczędności reflektorów oraz energii...
... are limited via pulse-width-modulation (PWM) to around 11.5V and therefore only operate at 90 % of their normal brightness...
To by tłumaczyło dlaczego do tej pory nie przepaliła mi się żarówka (2 i pół roku). A ja myslałem że do pierwszego montażu zakładają jakieś lepsze.
Witajcie,
dziś w Krakowie a AUTOLAND założyłem sobie do MK4 światła NSSC 506HP (nowy model, bez śrubek z przodu, zakupiony bezpośrednio od importera http://sklepowisko.com/DRL-MODEL-NSSC-506HP).
Niestety, mimo chęci elektryka nie udało się ich podłączyć aby działały tak:
- przełącznik pozycja 0, ACC on - nic nie świeci
- przełącznik pozycja 0, silnik wliczony - świeca led
- przełącznik w pozycji auto, ACC on - nic nie swieci
- przełącznik w auto i włączony silnik świecą led a jak ciemna xenony.
U mnie światła podłączone sa następująco (przełącznik off):
- ACC on - świecą led
- silnik włączony świecą led
- robi sie ciemno, przełącznik on odpalają xenony.
Niestety, nie da sie bez odpowiedniego modułu CAN przechwycić sygnału o pozycji przełącznika auto i informacji/impulsu ze włączają sie xenony.
Fotki z mojego montarzu:
http://img193.imageshack.us/img193/9870/image00008is.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/193/image00008is.jpg/)
http://img843.imageshack.us/img843/7541/image00007kw.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/843/image00007kw.jpg/)
http://img832.imageshack.us/img832/5484/image00006em.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/image00006em.jpg/)
http://img341.imageshack.us/img341/9296/image00005w.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/341/image00005w.jpg/)
http://img690.imageshack.us/img690/8813/image00004lz.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/690/image00004lz.jpg/)
http://img862.imageshack.us/img862/3535/image00003l.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/862/image00003l.jpg/)
nie dalo rady co do mojej sprawy w aso :/ trzeba cos innego popatrzyc
Witajcie,
dziś w Krakowie a AUTOLAND założyłem sobie do MK4 światła NSSC 506HP (nowy model, bez śrubek z przodu, zakupiony bezpośrednio od importera http://sklepowisko.com/DRL-MODEL-NSSC-506HP).
Niestety, mimo chęci elektryka nie udało się ich podłączyć aby działały tak:
- przełącznik pozycja 0, ACC on - nic nie świeci
- przełącznik pozycja 0, silnik wliczony - świeca led
- przełącznik w pozycji auto, ACC on - nic nie swieci
- przełącznik w auto i włączony silnik świecą led a jak ciemna xenony.
U mnie światła podłączone sa następująco (przełącznik off):
- ACC on - świecą led
- silnik włączony świecą led
- robi sie ciemno, przełącznik on odpalają xenony.
Niestety, nie da sie bez odpowiedniego modułu CAN przechwycić sygnału o pozycji przełącznika auto i informacji/impulsu ze włączają sie xenony.
Fotki z mojego montarzu:
http://img193.imageshack.us/img193/9870/image00008is.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/193/image00008is.jpg/)
http://img843.imageshack.us/img843/7541/image00007kw.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/843/image00007kw.jpg/)
http://img832.imageshack.us/img832/5484/image00006em.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/image00006em.jpg/)
http://img341.imageshack.us/img341/9296/image00005w.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/341/image00005w.jpg/)
http://img690.imageshack.us/img690/8813/image00004lz.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/690/image00004lz.jpg/)
http://img862.imageshack.us/img862/3535/image00003l.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/862/image00003l.jpg/)
Kolego w MK 3 mam tak samo :) Może to wina modułu który jest w automacie dołączonym do ledów
michalkoczur 21-05-2012, 16:23 panowie przegladam temat i juz wlasciwie nie wiem co i jak:(
zasadniczo- czy ledy z gotowa instalacja np. philipsowskie podlaczane zgodnie z instrukcja czyli pod kabel pozycyjnych beda grac zgodnie z czujnikiem zmierzchu? bo z kolei kolega jezikk pisze ze nie i teraz nie wiadomo co i jak... czy tez moze kwestia rzeczywiscie tych automatow - modulow w ledach?- philips ok a te Nssc nie bardzo?
pozdrawiam.
U nas ASO jak montuje Philipsa a masz czujnik zmierzchu to jest podpięty pod niego.
Ustawiasz światła na auto i czujnik decyduje na jakich światłach jedziesz.
michalkoczur 21-05-2012, 20:06 i tak powinno byc. dlaczego wiec elektryk ktory montowal ledy koledze jezikkowi stwierdxzil ze tak sie nie da? :)
anastazyy 21-05-2012, 20:09 zadam głupie pytanie jak mam pozycję auto na przełączniku to znaczy że mam czujnik zmierzchu. Rozumiem że mam go szukać na szybie przy lusterku. Czy ktoś zauważył to co usilnie wciskają w ASO że jak jest w pozycji auto to w dzień świecą się światła tylko delikatnie a jak zapada zmrok to już pełną mocą. Ja tylko zauważył że jak mam na auto to w dzień nie mogę włączyć drogowych, dopiero jak zapada zmrok
Ja tylko zauważył że jak mam na auto to w dzień nie mogę włączyć drogowych, dopiero jak zapada zmrok Jeżeli włączyłeś funkcję reflektorów automatycznych, światła drogowe można włączyć dopiero wtedy, gdy funkcja
reflektorów automatycznych włączy reflektory. Reflektory będą włączały się i wyłączały automatycznie w zależności od poziomu
natężenia światła otoczenia.
gdzie to aso?
ASO Szczecin ;)
michalkoczur 22-05-2012, 13:57 troche daleko :)
Meczy mnie jeszcze jeden pomysl z modulem sd-2, mianowicie zalozyc ten modul i zarowke zmienic wtedy na ledowa, tylko nie wiem jak jest z legalnoscia tego rozwiazania?
jesli mozna wiedziec ile cie skasowal?
michalkoczur 22-05-2012, 14:25 a tego modulu nie podpina sie pod dlugie?
no tak podpina sie pod dlugie i one maja swiecic wtedy na 30% mocy w polozeniu przelacznika auto i wspoldzialac z czujnikiem zmierzchu kilkanascie stron wczesniej ktos wrzucil instrukcje ze swojego montazu tego urzadzenia
wtedy wymieniamy sobie zarowke od dlugich na ledawa jakich pelno h7 na allegro i wszystko ok ale nie wiem caly czas jak to jest jesli chodzi o homologacje takiego rozwiazania
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67440-%C5%9Awiat%C5%82a-dzienne-Mondeo-MKIV-modu%C5%82-SD-2
Reflektory drogowe w Mondeo nie mają homologacji jako dzienne.
Ja z kolei czytałem na zagrabanicznym forum jeden koleś zmontował z "wysoko wydajnych" ledów żaróweczkę na postojówkę do tego zmontował coś w rodzaju przekaźnika i do jazdy w dzień świeci jaśniej a jak załączy postojóki to żaróweczka lekko się przyciemnia bardzo fajnie to wygląda tu jest więcej: http://www.talkford.com/topic/159551-drls-and-idea/page__st__20
Bardziej mi się podoba takie rozwiązanie niż te doczepiane led-y, bez urazy nie podwarzam tu słuszność używania świateł dziennych ale dla mnie wygląd ma znaczenie, a to rozwiązanie jest dość subtelne i nie szpeci autka, a że mam w swoim mondku ledy na postojówkach i to dość mocne i myślałem nad tym : http://www.ebay.co.uk/itm/DRL-DAYTIME-RUNNING-LIGHT-LED-RELAY-SWITCH-DIMMER-FORD-FIESTA-FOCUS-MONDEO-KA-/230790120883?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item35bc29c5b3
ma opcje przyciemnienia tylko nie wiem do jakiego stopnia przyciemnia, zamówiłem już ten przekaźnik i zobaczę jak to będzie działać :D no i jeszcze kwestia podłączenia, a jak to nie wypali to chyba raczej pójdę na modół sd-2
anastazyy 22-05-2012, 21:54 Jeżeli włączyłeś funkcję reflektorów automatycznych, światła drogowe można włączyć dopiero wtedy, gdy funkcja
reflektorów automatycznych włączy reflektory. Reflektory będą włączały się i wyłączały automatycznie w zależności od poziomu
natężenia światła otoczenia.
No ok ale czy rzeczywiście jest różnica dzień a noc jak się ma zwykłe reflektory. Ja takiej różnicy w świeceniu nie zauważam.
Ja z kolei czytałem na zagrabanicznym forum jeden koleś zmontował z "wysoko wydajnych" ledów żaróweczkę na postojówkę do tego zmontował coś w rodzaju przekaźnika i do jazdy w dzień świeci jaśniej a jak załączy postojóki to żaróweczka lekko się przyciemnia bardzo fajnie to wygląda tu jest więcej: http://www.talkford.com/topic/159551-drls-and-idea/page__st__20
Bardziej mi się podoba takie rozwiązanie niż te doczepiane led-y, bez urazy nie podwarzam tu słuszność używania świateł dziennych ale dla mnie wygląd ma znaczenie, a to rozwiązanie jest dość subtelne i nie szpeci autka, a że mam w swoim mondku ledy na postojówkach i to dość mocne i myślałem nad tym : http://www.ebay.co.uk/itm/DRL-DAYTIME-RUNNING-LIGHT-LED-RELAY-SWITCH-DIMMER-FORD-FIESTA-FOCUS-MONDEO-KA-/230790120883?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item35bc29c5b3
ma opcje przyciemnienia tylko nie wiem do jakiego stopnia przyciemnia, zamówiłem już ten przekaźnik i zobaczę jak to będzie działać :D no i jeszcze kwestia podłączenia, a jak to nie wypali to chyba raczej pójdę na modół sd-2
Dzizas, Panowie czytajcie trochę.
Można wszystko do wszystkiego ze wszystkim podłączyć ale jeżeli to co w dzień świeci nie jest:
1. światłem mijania,
LUB
2. nie ma homologacji i nie ma na kloszu odpowiedniego symbolu to:
1. jest niezgodne z przepisami.
Konsekwencje do wyboru do koloru. Koniec kropka.
To nie jest wątek o wariacjach na temat świateł i ich "tuningu" tylko o światłach dziennych, przepisowych, więc skończcie dywagacje nt. długich/przeciwmgielnych i innych wynalzaków bo w tym wątku to zwyczajny OT.
PAFFCIO, popieram.
Ja ze swojej strony odpuszczam sobie dalsze śledzenie tego wątka bo niewiele mądrego ostatnio się pojawiło. Moderatorowi proponuję uzupełnienie tematu wątka o "wiejski tuning" lub coś w tym stylu.
Dzizas, Panowie czytajcie trochę.
Można wszystko do wszystkiego ze wszystkim podłączyć ale jeżeli to co w dzień świeci nie jest:
1. światłem mijania,
LUB
2. nie ma homologacji i nie ma na kloszu odpowiedniego symbolu to:
1. jest niezgodne z przepisami.
Konsekwencje do wyboru do koloru. Koniec kropka.
Dzieki że mnie zastopowałeś za wczasu :D, bo prawie zapomniałem że w polsce na mało co można sobie pozwolić bo jest niezgodne z przepisami ;)
:-)
A tak już ad rem.
Ponieważ już zrezygnowałem z pomysłu podłączenia ledów z użyciem czujnika zmierzchowego i wiem, że NIE DA SIĘ podłączyć ich tak by na "0" nic nie świeciło, to z racje tego, że laik jestem, czy mógłby ktoś z kolegów napisać mi dokładnie (najlepiej jakieś zdjęcie) jak podłączyć w komorze silnika (zakładam, że w skrzynce z bezpiecznikami) ten mój zestaw do ledów?
Muszę podłączyć 3 kabelki, napięcie, masę i sterowanie z pozycji.
Będę wdzięczny za łopatologiczny opis :-)
A nie próbowałeś z ogólnie dostępnych schematów np. philipsa drl?
Nie no wszystko ok, tylko miałem nadzieję, że zrobię to w skrzynce bezpieczników, bo nie chcę "wracać kablami" do świateł itp.
Tu masz ściągawkę gdzie się wpiąć z zasilaniem w skrzynkę:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1650499&highlight=bezpiecznik%F3w#post1650499
the_eagle 24-05-2012, 14:16 Chyba jednak nie rozumiesz tej potrzeby. Zadaj sobie trud i poczytaj po jaką ch....ę je montować.
Czytałem te "argumenty" za montowaniem świateł dziennych i jak się im przyjrzeć bliżej to jest ich ... BRAK.
Argument o konieczności wymiany żarówek jest bzdurny. Żarówka philips H7 kosztuje 20zł w ciągu roku wymieniam 2szt a jeżdżę około 30-35tys km rocznie. Koszt to więc 40zł rocznie. Wymiana zajmuje mi jakieś 5-10min. Koszt zakupu świateł dziennych ze wszystkimi homologacjami i montażem to od 300zł w górę. Oznacza to że musiałbym jeździć 10 lat żeby wyjść na ZERO. (H7 przepali się także w czasie jazdy w nocy lub podczas zmniejszonej przejrzystości powietrza). Co do ksenonów to są one kilka razy trwalsze od H7 a kosztują kilkaset złotych wiec opłacalność jest minimalnie większa.
Argument o zużyciu energii jest pozbawiony sensu. Moc 150W potrzebna do świecenia podczas max mocy około 100kW przeciętnego samochodu to 0.15% mocy max :> co przekłada się na zużycie paliwa na poziomie poniżej 0,5%. Większy wpływ ma wiatr, temperatura, ciśnienie w oponach czy w ogóle typ i szerokość opon.
Oczywiście estetyka jest potrzebna, choć to bardzo subiektywne odczucie i takie opinie jak Twoje są bardzo nie na miejscu bo być może Tobie podoba się auto w kolorze pink, a mnie nie, to raz.
Frazes że wygląd to kwestia gustu jest kompletnie nie trafiony. Jak coś jest brzydkie to po prostu jest brzydkie. Jak patrzysz na zdjęcie Kate Moss w vogue to nie ważne czy zapytasz 1 czy 800 faceta to 95% odpowie ze mu sie podoba a te 5% to ma najczęściej problemy ze złapaniem ostrości widzenia. Tak samo jest z samochodami, są wyjątki ale generalnie trzeba przyznać że http://aezakmi32167.wrzuta.pl/obraz/0YMSyLarHVV/wiejski_tuning_maluha ten tunning należy do szkaradnych a ten http://e.autokrata.pl/a425/05127e530015a9d849b652ae może sie podobać.
Tak samo jest z ledami w samochodach nie mających ich fabrycznie. Jesteśmy zdecydowanie bliżej pierwszego niż drugiego zdjęcia.
Dwa, i to jest (akurat dla mnie) najważniejsze, skoro jest taki nakaz, to myślmy nie tylko o sobie ale i o innych, a tak jak pisałem wcześniej i co jest bardzo szczegółowo i dokładnie opisane pod wskazanymi linkami, światła mijania nie zostały zaprojektowane do świecenia w dzień. Tyle.
No i co z tego? Każdy kto nie ma problemów z oczami zobaczy samochód w ciągu dnia bez włączonych świateł. Ilość wypadków która została spowodowana przez samochód jadący w ciągu dnia bez włączonych świateł równa się ZERO. Rok po nakazie używania włączonych świateł ilość wypadków w Polsce WZROSŁA a np w Austrii z tego pomysłu się zupełnie wycofano. Widać wiec że korzyści z samych włączonych świateł w ciągu dnia są co najmniej dyskusyjne a korzyści ze stosowania świateł dziennych zamiast krótkich teoretycznie mniej widocznych KOMPLETNIE POMIJALNE.
Czytałem te "argumenty" za montowaniem świateł dziennych i jak się im przyjrzeć bliżej to jest ich .
Argument o zużyciu energii jest pozbawiony sensu. Moc 150W potrzebna do świecenia podczas max mocy około 100kW przeciętnego samochodu to 0.15% mocy max :> co przekłada się na zużycie paliwa na poziomie poniżej 0,5%. Większy wpływ ma wiatr, temperatura, ciśnienie w oponach czy w ogóle typ i szerokość opon.
.
Nie wiem jak ty to wyliczyłeś 0,5%
http://regiomoto.pl/portal/eksploatacja/swiatla-do-jazdy-dziennej-halogeny-led-czy-ksenony-poradnik .co do opon to sam testuje - ostatni rok jezdziłem na letnich 17x225 x45 i spalanie w mieście to 7,9 do 8,5 l/100km. a teraz zimówki 16x195x55 i jak na razie to widze że na zimówkach spalanie jest na poziomie 6,4 do 7,0 l/100km. jazda miejska wyłącznie . Na razie kończy się maj a w lato silniki szybciej sie nagrzewają niż zimą .
Czytałem te "argumenty" za montowaniem świateł dziennych i jak się im przyjrzeć bliżej to jest ich ... BRAK.
ależ przykład obiektywizmu, padam na kolana:shock:
Poczytaj jeszcze raz ale ze zrozumieniem i rozróżnij argumentację za DRL w postaci ledów i wykorzystaniem świateł mijania.
Argument o konieczności wymiany żarówek jest bzdurny... Żarówka philips H7 kosztuje 20zł w ciągu roku wymieniam 2szt a jeżdżę około 30-35tys km rocznie.
Mnie wymiana ksenonów kosztowała 500 zł co daje 100 zł/rocznie - choć powinienem je wymienić rok wcześniej.
Na razie montaż ledów kosztowął mnie 80 zł. więc po roku jestem o 400 stówy do przodu.
Kolejny przykład obiektywizmu przedstawiony w formie mądrości wszelakiej
Frazes że wygląd to kwestia gustu jest kompletnie nie trafiony. Jak coś jest brzydkie to po prostu jest brzydkie. Jak patrzysz na zdjęcie Kate Moss w vogue to nie ważne czy zapytasz 1 czy 800 faceta to 95% odpowie ze mu sie podoba
Tak samo jak porsche czy ferrari...to dopiero frazes i kolejny pokaz jak szeroką i za pewne niepodważalną wiedzą dysponujesz.
No i co z tego?
Zamelduj to swojemu posłowi, niech zmieni prawo. Na razie, albo ledy albo mijania, ja wybieram ledy.
Nie pasuje, nie czytaj.
To nie jest wątek o tym, czy są czy nie są takie śmakie czy owakie, to wątek o tym jak lub jakie założyć (jeżeli chcesz). Przestań "solić" i skup się na temacie, jeżeli masz w nim coś ciekawego do powiedzenia
The eagle > Ogólnie popieram Twój tok myślenia poza oczywiście tekstami o gustach. O gustach jak wiemy się nie dyskutuje, niektórzy wolą rozwiązania fabryczne, inni gadgety klejone na silikon lub sztukowane wkręty, podobnie jak jedni wolą Chopina inni discopolo.
Twój interlokutor, Pan pafcio nie zauważył, że nie zaoszczędził tej wyssanej z palucha kwoty na montażu ledów, gdyż po pierwsze ksenony i tak będzie musiał wymieniać (może nieco rzadziej, ale na pewno nie dwa razy rzadziej), a po drugie kwota 80 złotych za montaż ledów jest zwykłym kłamstwem, gdyż na przykład moja godzina pracy (nie licząc LED'ów) wynosi ponad 200 złotych. Szacunek 80 złotych za montaż ledów jest możliwy jedynie w przypadku, gdy te LED'y ukradł i jest bezrobotnym bez żadnego wykształcenia, czyli jego godzina pracy prawie nic nie kosztuje.
Pozostaje jeszcze kwestia akumulatora. Każde samoróbki dokładane do instalacji, powodują szybsze zużywania się aku wskutek większych strat na przewodach i w skutek ciągłego działania sterownika LEDów, który ciągnie prąd ponieważ non-stop monitoruje sygnał przełączający. Reasumując, dzięki takiej instalacji mamy pewność, że po dwóch tygodniach niejeżdżenia, auto będzie już miało spore problemy z odpaleniem.
Śmiechem pominę pominięcie Twojego głównego i jakże trafnego argumentu, czyli faktu o znikomej oszczędności paliwa na LED'ach. Tekst typu "Kolejny przykład obiektywizmu przedstawiony w formie mądrości wszelakiej" świadczy o biedzie wiedzy merytorycznej dyskutanta. Nie wiem jak nadmiarowo licząc, wystarczy dodać moc żarówek, które nie będą się świeciły przy zamiennie użytych ledach. W porywach wychodzi do 0,6kW. Ile to procent przy 140 konnym silniku? Buahahahaha...
Szczerze powiedziawszy, jak czytam te bzdury o oszczędnościach na wymianie żarówek, to zastanawiam się, czy autorzy tych bredni ukradli swoje fordy i teraz ich nie stać na żarówki, a może dostali je w prezencie i efekt jest taki sam jak poprzednio, czy po prostu to są jacyś centusie, którzy zamiast kupić sobie tanie rowerki, zainwestowali w auto niewiedząc, że w samochodzie trzeba wymieniać żarówki, olej, hamulce i dolewać paliwo...
Pafciu, kolega the eagle ani na moment nie wychylił się poza temat wątku. Cały czas toczy się tu dyskusja o "Światłach do jazdy dziennej". W temacie wątku nigdzie nie jest uwzględnione, że dyskusja ma dotyczyć tego jak je założyć. Kwestia tego, czy w ogóle należy je zakładać jest moim zdaniem o wiele bardziej zajmująca.
Reasumując, dzięki takiej instalacji mamy pewność, że po dwóch tygodniach niejeżdżenia, auto będzie już miało spore problemy z odpaleniem.
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Moje auto stało od 01.05.2012 roku nie odpalane, mam służbowe więc z mondka bardzo rzadko używam, wsiadłem 21.05.2012 roku do samochodu i odpalił bez zająknięcia akumulator jest z 2007 roku. (więc teoria mało prawdziwa)
Tomek w lecie to raczej nie ma problemu bo aku jest na 100% pojemności, gorzej w zimie, gdy jego moc drastycznie spada ,mnie np. po tygodniu postoju potrafił odmówić posłuszeństwa 1,5 roczny bosch :(
a ledów nie mam :)
Pozostaje jeszcze kwestia akumulatora. Każde samoróbki dokładane do instalacji, powodują szybsze zużywania się aku wskutek większych strat na przewodach
Kolego, policz proszę, jakie opory ma 6 metrów kabla. Podaj konkrety, jak te straty mają się w stosunku do reszty instalacji elektrycznej auta...
[...] i w skutek ciągłego działania sterownika LEDów, który ciągnie prąd ponieważ non-stop monitoruje sygnał przełączający. Reasumując, dzięki takiej instalacji mamy pewność, że po dwóch tygodniach niejeżdżenia, auto będzie już miało spore problemy z odpaleniem.
Dlatego korzystniej jest podłączyć ledy pod ACC+. Nie ma zasilania => moduł nie działa => mamy pewność, że po dwóch tygodniach niejeżdżenia auto nie będzie miało żadnych problemów z odpaleniem.
Czytam te wątki - jakbym czytał wypracowania profesorów po WUML.
Znajduję tam 95% "naukowej analizy wyników".
Co do MK4 i stanu jego akumulatora - generalnie nie miałem żadnych problemów nawet po dłyższych postojach, ale jeden przypadek opiszę. Po jednej nocy Mondek miał kłopoty z odpaleniem, akumulator jakby zdechł. Byłem za granicą więc desperacko próbowałom go odpalić, gdy zaprzestał kręcić rozrusznikiem dałem mu odpocząć i odpalił. Mam podejżenia, że zamiast wyłączyć wszystkie użądzenia, coś poszło nie tak i przez noc akumulator został rozładowany. Wskazywało by to na jakiś błąd w sofcie, prowadzący d takich sytuacji.
a_iverson 25-05-2012, 21:22 .
Szczerze powiedziawszy, jak czytam te bzdury o oszczędnościach na wymianie żarówek
Bzdury to ty piszesz.... Ja po 4 latach jazdy na led'ach żarniki xenon mam dalej jak nowe, w sumie świeciły może przez 200godzin w ciągu tych 4 lat. Jako że żywotność żarnika ocenia się na ok 3000godzin, to ja swoje, teoretycznie wymienię za 60 lat.... idąc dalej teoretycznie do przodu i zakładając wymianę żarników co 5 lat, (w autach bez dziennych led) wydamy na nie 3600pln (zakładając cenę 300pln za zestaw). Jak widać oszczędność jest, a jak Ci mało to pomnóż to przez ilość aut z dziennymi jeżdżących po drogach UE.
A ja stwierdzam taki oto fakt.
Nie chcesz , nie zakładaj ( bynajmniej nie gadaj głupot )
Chcesz , załóż i ciesz się z oszczędności - tak jak ja się cieszę , że w słoneczny dzień nie muszę wypalać żarników.
Po co te wasze mądre "wypociny".
Pozdrawiam Andrzej
a jak Ci mało to pomnóż to przez ilość aut z dziennymi jeżdżących po drogach UE
to raczej cinki argument bo jadac wczoraj przez EU z uk do polski to najwiecej aut jezdzi na swiatłach w polsce, bo muszą a reszta eu ma gdzies wypalanie żarówek bo nawet ci co mają seryjne drl-y to mało kto je włączał
Dziś założyłem ledy Philipsa - DayLight 4 i jestem zadowolony ;)
(http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=philips%20daylight&source=web&cd=1&ved=0CGgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.philips.pl%2Fc%2Fcar-lamps%2Fdaylight-4-swiatla-do-jazdy-dziennej-12-v-5-w-12820wledx1%2Fprd%2F&ei=YjDCT6-XLo2d-waG-YiDCg&usg=AFQjCNE1YrV6ZjYU-CHZ5yibHLxCHZaXIA&cad=rja)
a_iverson 27-05-2012, 20:37 to raczej cinki argument...
Cienki, nie cienki, dla mnie wystarczający. Z resztą jak ktoś chce to niech sobie świeczki wsadzi w soczewki i też może tak jeździć, i nawet świecić będzie tak samo jak pięcioletni palnik:)
Dziś założyłem ledy Philipsa - DayLight 4 i jestem zadowolony ;)
(http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=philips%20daylight&source=web&cd=1&ved=0CGgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.philips.pl%2Fc%2Fcar-lamps%2Fdaylight-4-swiatla-do-jazdy-dziennej-12-v-5-w-12820wledx1%2Fprd%2F&ei=YjDCT6-XLo2d-waG-YiDCg&usg=AFQjCNE1YrV6ZjYU-CHZ5yibHLxCHZaXIA&cad=rja)
Fajnie ale jesteś absolutnie pewien, że między wewnętrznymi krawędziami (obrysem) świateł jest zachowana minimalny rozstaw tj 600 mm, a od zewnętrznych krawędzi świateł do krawędzi obrysu nadwozia jest 400 mm?
Wprawdzie z dość dużą tolerancją (bo nie miałem bardzo dokładnej miarki) ale jak u siebie mierzyłem to niestety w tym miejscu oba były przekroczone.
Nie wiem nie mierzyłem dokładnie, ale coś koło tego ;)
Kiedyś znalazłem coś takiego, ale to Photoshop...
http://img689.imageshack.us/img689/3018/noldenslimline500black.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/689/noldenslimline500black.jpg/)
Pozdr
michalkoczur 28-05-2012, 16:48 to by sie moglo podobac, tylko czy byloby legalne?
Chcesz się bawić w metaloplastykę to możesz kupić halogeny z pakietu oraz np coś takiego
http://moto.allegro.pl/vertex-nssc-523-swiatla-dzienne-led-smd-drl-i2348599523.html
i "szpachla panie szpachla":lol:
Pozdr
dario6273 28-05-2012, 22:58 Ja mam ledy zamontowane tak jak Butel i ostatnio byłem na przeglądzie i było ok:lol: P.S.pomiędzy ledami jest 590mm a z obrysem około 440mmg;)
kopydleusz 28-05-2012, 23:50 Ależ jesteście nie na bieżąco... Aż wstyd :P
Tak na poważnie, to nie ma już wymogu 40 centymetrów od krawędzi auta. Proponuję przeczytać poniższy dokument na stronie 72 (6.19.4. Position).
http://unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/r48r6e.pdf
witam serdecznie mam problem !!!!
posiadam mondka i mam zamiar zailstalowac do niego diody do jazdy dziennej
tylko zabardzo nie kumam jak to zrobic ????
czytajac forum piszecie zeby podlaczyc sie do przelacznika swiatel na auto a jesli ja nie posiadam takiego ?????
prosze o pomoc i propozycje szczegulowe
Ależ jesteście nie na bieżąco... Aż wstyd :P
Tak na poważnie, to nie ma już wymogu 40 centymetrów od krawędzi auta. Proponuję przeczytać poniższy dokument na stronie 72 (6.19.4. Position).
http://unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/r48r6e.pdf
Faktycznie, wymiaru brzegowego tam nie ma ale nadal ich rozstaw nie może być mniejszy niż 600 mm (bo przecież mondek ma więcej niż 1300 mm szerokości) :lol:
Poza tym, w nadal obowiązuje rozporządzenie ministra transportu w tej kwestii, a przytoczony przez Ciebie dokument to raczej takie rekomendacje a nie ustawa.
dario6273 29-05-2012, 14:00 Norbi75 podłączasz tak samo jak by był automatyczny wyłącznik tylko musisz ręcznie obsługiwać swiatła i ledy:lol:(podpinasz się bezpośrednio z zasilaniem pod akumulator a sterownik do świateł drogowych tak jest w przypadku philipsa:))
kopydleusz 29-05-2012, 15:05 Co do odstępu między światłami - masz rację
Poza tym, w nadal obowiązuje rozporządzenie ministra transportu w tej kwestii (...)
Tu właśnie nie potrafię znaleźć odpowiednich zapisów w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury (bo pewnie o to chodzi). Jakbyś przytoczył odpowiednie, byłoby fajnie. Jeśli takiego nie ma, to znaczy, że obowiązuje wspomniana przeze mnie norma europejska (nie jest to rekomendacja).
Proszę bardzo:
Dz.U. 2009 nr 75 poz. 639, Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
W tabeli, wiersz 18. :-)
kopydleusz 30-05-2012, 12:29 Faktycznie, jest taki zapis.
W takim razie już nic nie piszę na temat odległości od obrysu pojazdu.
Na koniec dodam tylko, że ciekawi mnie, czy pierwszeństwo ma u nas lokalne ustawodawstwo, czy też unijne.
Co do zasady, (a w tym przypadku nie jestem pewien) pierwszeństwo, bo prawo unijne przyjmuje się wprost, mają akty unijne. Jednakże ustawodawca krajowy ma prawo wprowadzić zapisy dodatkowe, pod warunkiem, że nie stoją w sprzeczności z zapisami unijnymi (choć i od tego są jak zawsze wyjątki). Reasumując, IMHO w tym przypadku wiążące dla nas jest rozporządzenie ministra, mimo iż jest bardziej rygorystyczne (te 400 mm od obrysu) niż zapis unijny :-)...Temat rzeka :-)
szaman75 30-05-2012, 14:27 [QUOTE=trtami;1240936]To jak dzienne chcesz sam wlaczac to problem juz jest rozwiazany......
bo te dzienne swiatla maja czujnik zmiany napiecia ktory podpinasz do swiatel mijania i jesli wlaczysz swiatla mijania to automatycznie dzienne ci sie wylacza.
Problemem jest wlasnie wlaczanie swiatel ledowych dziennych za pomoca przelacznika "auto"
Nie jest problemem, ja w MKIII w poz.AUTO mam przy zapłonie same światła mijania jako dzienne, a po zmierzchu czujnik odpala pozostałe oświetlenie:D
Należy wpiąć się pod przekaźnik świateł mijania:lol:, myślę, że w MKIV jest podobnie...
kuba1961 30-05-2012, 18:01 Niestety MKIII to nie MKIV.
szaman75 31-05-2012, 12:21 Myślę, że światła działają na takiej samej zasadzie. Po przekręceniu stacyjki pojawia się zasilanie na przekaźniku od świateł, a steruje nim przełącznik świateł, nie ma innej możliwości...wpinasz się w przewód zasilający przekaźnik i masz zasilanie w zależności co potrzebujesz, jak zmostkujesz to świecą same mijania, jak wyciągniesz przewód to masz zasilanie do LEDów, a z wyjścia przekaźnika sterujesz wyłączanie LED jak zapalisz reflektory
the_eagle 31-05-2012, 16:44 Chyba jednak nie rozumiesz tej potrzeby. Zadaj sobie trud i poczytaj po jaką ch....ę je montować.
Czytałem na ich temat już wiele razy na temat świateł dziennych i dalej twierdzę że to marketingowy bełkot. Nie chodzi o to czy czy są lepsze czy gorsze od mijania bo pewnie są lepsze skoro zostały do tego zaprojektowane ALE o fakt czy zmiana świateł z mijania na DL w czymś pomoże, coś zmniejszy (ryzyko) czy też do czegoś dobrego prowadzi. Moim zdaniem do niczego (są na to dowody w postaci statystyki wypadków) i jest tylko tunningiem samochodu coś ala niebieskie światła pozycyjne rodem z wiejskiej dyskoteki.
Estetyka jest niczym więcej jak tylko wizytówką kierowcy/właściciela rzeczonego samochodu. Jak ktoś w mondeo MK4 zamontuje sobie na dachu szperacze ala pickup to znaczy tylko lub aż że jest kompletnie pozbawiony gustu i dobrego smaku. Tak samo jak zamontuje sobie zamiast seryjnego czy dobrego akcesoryjnego spojlera taki z ala subaru STI - brak wyczucia gustu. Dlatego są takie strony jak wiejskitunning żeby piętnować takich ludzi i bardzo dobrze. Nie twierdzę że zamontowanie DL od razu tak pogarsza linie mondeo aby to piętnować ale na pewno auto z tymi dodatkowymi plastikami nie wygląda lepiej, mówiąc delikatnie i zdecydowanie - nie wygląda lepiej.
Nakaz do jazdy na światłach jest i owszem i tak jak i motocykle jeżdżą już od lat 10 na światłach mijania tak samo robią to samochody w krajach w których taki obowiązek został wprowadzony. Natomiast po co go wprowadzono jest do końca nie jasny bo nie ma żadnych przekonujących dowodów na to że włączone światła dzienne, mijania czy długie przyczyniają się do zmniejszenia ilości wypadków. Jest jedynie czyjeś pobożne życzenie na ten temat. Co do zaprojektowania świateł mijania do świecenia za dnia to owszem nie zostały ALE TO NIC NIE ZMIENIA - skoro człowiek widzi samochód bez włączonych za dnia świateł to zobaczy go tak samo i ze światłami minimalnie gorszymi lub lepszymi. Tak więc to że DL są lepsze od mijania bo zostały do tego zaprojektowane to tylko marketingowy bełkot producentów tych świateł.
Nie wiem jak ty to wyliczyłeś 0,5%
http://regiomoto.pl/portal/eksploatacja/swiatla-do-jazdy-dziennej-halogeny-led-czy-ksenony-poradnik .co do opon to sam testuje - ostatni rok jezdziłem na letnich 17x225 x45 i spalanie w mieście to 7,9 do 8,5 l/100km. a teraz zimówki 16x195x55 i jak na razie to widze że na zimówkach spalanie jest na poziomie 6,4 do 7,0 l/100km. jazda miejska wyłącznie . Na razie kończy się maj a w lato silniki szybciej sie nagrzewają niż zimą .
Na jakiej podstawie autor tego artykułu twierdzi że do wyprodukowanie 110W potrzeba 0.23l benzyny. Przecież to jest kompletna bzdura. W każdym samochodzie ta wielkość będzie inna. Dla przykładu w skuterze który spala 1.5l benzyny na 100km wg tego zestawienia 0.115l benzyny było by zużywane na świecenie świateł :) Tak dla porównania jak słuchamy głośno muzyki to nasz moduł audio pożera 200-300W.
Co do opon to im wolniej jeździsz - czyli jeżeli jeździsz po mieście tym opory tarcia tocznego mają większe znaczenie w całości oporów ruchu samochodu i tym więcej procentowo będziesz zużywał paliwa na szersze opony. Przykładowo tarcie toczne stanowi 30% całości oporów przy prędkości 50km/h ale już 10% przy prędkości 120km/h. Teraz tarcie zależy od powierzchni tarcia im większa tym większe tarcie. Powierzchnia tarcia opony o wymiarach 195/60/16 wynosi 31.2cm2 dla 4 kół a dla opony 205/60/16 32,8cm2 co oznacza wzrost tarcia o 5%. Jeżeli więc twój samochód spala 10l benzyny na 100km w mieście i z tego 3l jest na tarcie to wzrost o 5% oznacza większe zużycie o 0.15l na 100km.
Mnie wymiana ksenonów kosztowała 500 zł co daje 100 zł/rocznie - choć powinienem je wymienić rok wcześniej. Na razie montaż ledów kosztowął mnie 80 zł. więc po roku jestem o 400 stówy do przodu.
Kompletnie nie interesuje mnie Twój przykład a fakty. Światła żarowe świecą około 1000h , światła xenonowe około 5000h, światła LED około 30tys h. Po za tym że światła xenonowe dłużej świecą to dają większy strumień światła i wyższą temp barwową co przekłada się na lepsze postrzeganie przeszkód w trakcie nocnych podróży. Za to płacisz więcej. Teraz żeby przejechać 5000h to jest jakieś 200tys km i wymiana za 500zł to naprawdę nie jest problem. Owszem jednym się coś spali szybciej innym wolniej dlatego mówi się o średnim czasie. Tak samo jest z LEDami - mam w domu parę świateł ledowych i po kilku miesiącach parę przestało działać - sama dioda sie nie spaliła ale elektronika padła wcześniej.
Kolejny przykład obiektywizmu przedstawiony w formie mądrości wszelakiej
Tak samo jak porsche czy ferrari...to dopiero frazes i kolejny pokaz jak szeroką i za pewne niepodważalną wiedzą dysponujesz.
Jeżeli masz jakąs uwagę do mojej wiedzy z łaski swojej nie pisz frazesami ale konkretami wtedy łatwiej będzie dyskutować bo narazie odwołujesz się do artykułu z pseudo naukowymi faktami.
Zamelduj to swojemu posłowi, niech zmieni prawo. Na razie, albo ledy albo mijania, ja wybieram ledy.
Nie pasuje, nie czytaj.
To nie jest wątek o tym, czy są czy nie są takie śmakie czy owakie, to wątek o tym jak lub jakie założyć (jeżeli chcesz). Przestań "solić" i skup się na temacie, jeżeli masz w nim coś ciekawego do powiedzenia
Zameldowałem zwolennikom LEDów żeby zamiast owczym pędem płacić za LEDy pukneli sie w czoło i zastanowili bo sens jest tego zerowy a dodatkowo szpecą sobie samochód. Wątek jest jasny "Światła do jazdy dziennej" co oznacza zarówno WADY jak ich zalety - dla mnie mają więcej WAD bo ich zalety są więcej niż skromne.
The eagle > Ogólnie popieram Twój tok myślenia poza oczywiście tekstami o gustach. O gustach jak wiemy się nie dyskutuje, niektórzy wolą rozwiązania fabryczne, inni gadgety klejone na silikon lub sztukowane wkręty, podobnie jak jedni wolą Chopina inni discopolo.
Ja się kompletnie nie zgadzam z tezą że pod pretekstem gustów o których się nie dyskutuje nie wolno mówić o ewidentnych sprawach które szpecą auto. Dotyczy to zarówno DL jak i szperaczy na dachu w sedanie czy wiejskich spojlerów. Nie to nie jest kwestia różnych gustów ale tego czy się gust posiada czy się go nie ma.
Twój interlokutor, Pan pafcio nie zauważył, że nie zaoszczędził tej wyssanej z palucha kwoty na montażu ledów, gdyż po pierwsze ksenony i tak będzie musiał wymieniać (może nieco rzadziej, ale na pewno nie dwa razy rzadziej), a po drugie kwota 80 złotych za montaż ledów jest zwykłym kłamstwem, gdyż na przykład moja godzina pracy (nie licząc LED'ów) wynosi ponad 200 złotych. Szacunek 80 złotych za montaż ledów jest możliwy jedynie w przypadku, gdy te LED'y ukradł i jest bezrobotnym bez żadnego wykształcenia, czyli jego godzina pracy prawie nic nie kosztuje.
Pozostaje jeszcze kwestia akumulatora. Każde samoróbki dokładane do instalacji, powodują szybsze zużywania się aku wskutek większych strat na przewodach i w skutek ciągłego działania sterownika LEDów, który ciągnie prąd ponieważ non-stop monitoruje sygnał przełączający. Reasumując, dzięki takiej instalacji mamy pewność, że po dwóch tygodniach niejeżdżenia, auto będzie już miało spore problemy z odpaleniem.
Śmiechem pominę pominięcie Twojego głównego i jakże trafnego argumentu, czyli faktu o znikomej oszczędności paliwa na LED'ach. Tekst typu "Kolejny przykład obiektywizmu przedstawiony w formie mądrości wszelakiej" świadczy o biedzie wiedzy merytorycznej dyskutanta. Nie wiem jak nadmiarowo licząc, wystarczy dodać moc żarówek, które nie będą się świeciły przy zamiennie użytych ledach. W porywach wychodzi do 0,6kW. Ile to procent przy 140 konnym silniku? Buahahahaha...
Szczerze powiedziawszy, jak czytam te bzdury o oszczędnościach na wymianie żarówek, to zastanawiam się, czy autorzy tych bredni ukradli swoje fordy i teraz ich nie stać na żarówki, a może dostali je w prezencie i efekt jest taki sam jak poprzednio, czy po prostu to są jacyś centusie, którzy zamiast kupić sobie tanie rowerki, zainwestowali w auto niewiedząc, że w samochodzie trzeba wymieniać żarówki, olej, hamulce i dolewać paliwo...
Pafciu, kolega the eagle ani na moment nie wychylił się poza temat wątku. Cały czas toczy się tu dyskusja o "Światłach do jazdy dziennej". W temacie wątku nigdzie nie jest uwzględnione, że dyskusja ma dotyczyć tego jak je założyć. Kwestia tego, czy w ogóle należy je zakładać jest moim zdaniem o wiele bardziej zajmująca.
Dodam jeszcze że koszt utrzymania samochodu rocznie (jeżdżąc 30-40tyskm) to około 10-14tys zł rocznie a z kredytem i utratą wartości jakieś 30tys rocznie co daje 82 zł dziennie a koszt żarówek 40zł ;) koszt paliwa pomijam bo śmiech mnie tylko ogarnia jak o tym pomyślę.
kopydleusz 31-05-2012, 17:34 OT: ilość osób, które są w stanie zmusić się do przeczytania kosmicznie długiego wywodu powyżej:
...
...
...
0 (jakbym nie liczył, słownie: ZERO)
Czytałem ...
zrób to jeszcze raz...tym razem ze zrozumieniem, a nie z góry ustaloną (swoją) tezą.
A tak w ogóle to o co Ci chodzi?
kolega the_eagle rozwija skrzydła nie tylko w tym watku...
OT: ilość osób, które są w stanie zmusić się do przeczytania kosmicznie długiego wywodu powyżej:
...
...
...
0 (jakbym nie liczył, słownie: ZERO)
próbowałem, niestety poległem...
szaman75 01-06-2012, 08:59 kolega the eagle podjął się kilku wątków, zgadzam się ze szpeceniem, oczywiście każdy ma swoje wizje, moja jest taka, że jeśli LED to tylko fabryczne-osobiście używam mijania, świecą tylko dwie żarówki;AUTO robi resztę po zmierzchu(można też ręcznie przełączyć). Co do spalania to jeśli stać mnie na Samochód to stać mnie na jego utrzymanie, tyle w temacie.
Eagle ..............ale o so ....chodzi ....;)
the_eagle 01-06-2012, 17:43 zrób to jeszcze raz...tym razem ze zrozumieniem, a nie z góry ustaloną (swoją) tezą.
To samo można powiedzieć o Twoim nastawieniu do DL.
A tak w ogóle to o co Ci chodzi?
Głownie o szpecenie samochodu tanimi chińskimi światełkami oraz o sens tych zabawek. Argumenty już przedstawiłem ale nie raczyłeś się do nich odnieść. Tyle.
oraz o sens tych zabawek
To chyba miałeś jasno wytłumaczone, ale do Ciebie chyba nic nie dociera
Ja też przerwałem czytanie ...
bodziofila 01-06-2012, 22:34 eeeee czepiacie sie chlopaka a on taki trud sobie zadal;)(tego nie mozna mu zarzucic).zakladanie chinszczyzny rowna sie wiocha:!!: ale kazdy ma swoj gust.........
Kolega Eagle najwyraźniej nie chce unieszczęśliwiać nikogo z najbliższego otoczenia więc realizuje się tutaj.
Co do LED, jeśli jest homologacja, są zamontowane zgodnie z przepisami, to czego się tu czepiać?
Pozdrawiam
the_eagle 02-06-2012, 20:18 To chyba miałeś jasno wytłumaczone, ale do Ciebie chyba nic nie dociera
Sens instalacji (ekonomiczny i bezpieczeństwa) DL jest w przybliżeniu równy ZERO, już o tym pisałem i odniosłem się do argumentów ze strony. Wiec nie bardzo wiem do czego pijesz.
eeeee czepiacie sie chlopaka a on taki trud sobie zadal;)(tego nie mozna mu zarzucic).zakladanie chinszczyzny rowna sie wiocha:!!: ale kazdy ma swoj gust.........
A nie równa się? :) Zawsze do kompletu możesz założyć plastikowy sygnet i pozłacane koraliki ;>
Kolega Eagle najwyraźniej nie chce unieszczęśliwiać nikogo z najbliższego otoczenia więc realizuje się tutaj.
Co do LED, jeśli jest homologacja, są zamontowane zgodnie z przepisami, to czego się tu czepiać?
Zgodnie z homologacja możesz sobie zamontować różowe wentyle, pomalować na żółto zaciski hamulcowe i pomalować antenę na czerwono co nie zmieni faktu że to kompletny ODPUST.
Acha żeby nie było, ;) naturalnie wyraziłem tylko swój pogląd. Co zrobicie to oczywiście Wasza sprawa, podobnie jak żółtymi zaciskami... ;)
Sens instalacji (ekonomiczny i bezpieczeństwa) DL jest w przybliżeniu równy ZERO
Miałeś wyraźnie zaznaczone ile kosztują palniki do ksenonów, że wypalają się odbłyślniki co w konsekwencji powoduje gorsze oświetlenie w nocy. Ja Ciebie nie muszę do swojego przekonywać Ty natomiast robisz to za wszelką cenę.
bodziofila 02-06-2012, 22:23 A nie równa się? :) Zawsze do kompletu możesz założyć plastikowy sygnet i pozłacane koraliki ;)
ojjjjjjjj ja nawet zegarka i obraczki nie nosze g:D ale jak ktos lubi takie gadzety to niech zaklada.A ja mam soczewki,swojego wozka na pewno nie oszpece:lol:
Kolego Eagle, z całym szacunkiem, ale dlaczego pragniesz narzucić wszystkim swoje racje? Czy Ty przypadkiem epok nie pomyliłeś? Powinieneś urodzić się w czasach krzyżowców, "nawracać" heretyków i palić czarownice.
Wiesz co to jest demokracja, co to jest prywatna własność, czym jest szacunek dla drugiego człowieka i jego poglądów?
Wiesz, że odpusty mają nadal wielu zagorzałych zwolenników a Kowalski ma prawo wentyle WŁASNEGO samochodu pomalować na różowo i nawet zielonymi gwiazdkami ozdobić, jeśli podoba się to jemu lub jego żonie, a Tobie nic do tego?
Podobnie Ty, możesz swoje auto przemalować na czarny mat i wypisywać na nim kredą przeróżne teksty, pod warunkiem, że nie będą one obrażać uczuć innych ludzi.
Weź chłopaku zapanuj nad sobą, bo ledwie tu wszedłeś a już zyskałeś niepopularny wizerunek.
To nie jest dobry sposób na mnożenie ilości postów.
Pozdrawiam
kurcze troche mnie nie bylo w temacie i juz widze jakies klotnie:P ja juz mam dzienne:D
kuba1961 03-06-2012, 07:11 Zamontowałem dzienne 6 tygodni temu dlatego że miałem dosyć comiesięcznego demontażu lewej lub prawej lampy, urwanej wtyczki, zgubionej zapinki itd. Ale jak nie urok to sraczka (albo przemarsz wojsk). "Zagazowałem" drugie auto w domu , małą Yaris. Gazownik tak koszmarnie umieścił elementy instalacji - wymiana prawej żarówki trwała 25 minut bez wyjmowania lampy (jak wyjąć lampę nie wiem). the_Eagle ma racje - zakładanie LED nic nie daje. Jak "Ten z góry" ma dla ciebie jakiś plan to nic nie poradzisz. Czy w Mondeno czy w Yaris będziesz "walczył" z reflektorami. Ale jestem twardy - rozważam założenie LED w Yaris. Zobaczymy co "On" na to. Mam jeszcze dwa rowery - ale już z LED-ami. Do 3 razy sztuka. Jak i tu polegnę to poddam się i uznam że the_eagle ma racje - zakładanie LED jest bez sensu (uogólnienie). Choć syn za wymianę żarówki myje moje auto - jest i pozytyw. Może o to "Jemu" chodziło - zmuszenie do pracy. Coś w tym jest, puki co tego się trzymam. :) Auto umyte i tylko skóra z reki pozdzierana. Choroba tylko kto zapłaci za LED-y, nawet za tandetne chińczyki.
To takie moje "Słowo na Niedzielę"
a_iverson 03-06-2012, 09:46 Głownie o szpecenie samochodu tanimi chińskimi światełkami oraz o sens tych zabawek. Argumenty już przedstawiłem ale nie raczyłeś się do nich odnieść. Tyle.
A myślisz, że kto wyprodukował lampy i żarówki do twojego mondeo?? ...też Chińczycy, a jak cie nie stać na ledy to ich nie kupuj. Zainwestuj w nowe bieżnikowane opony na lato i zimę, w tym przypadku na pewno jest to uzasadnione ekonomicznie g:P
robert LC 04-06-2012, 00:07 Witam
Przedstawiam swój sposób umieszczenia świateł do jazdy w dzień w miejsce halogenu.
Zakupiłem moduł do jazdy w dzień 25zł allegro który podpiąłem do przedniej lampy wpinając się wiązkę. zamieniłem standardowe h11 na ledy koszt za 2szt 50zł. efekt na zięciach. Fajna sprawa jak ma się czujnik zmierzchu. jeżdżę już trochę na tych światłach i nikt jeszcze nie krzyczał na CB że to coś nie tak ani policja
A nie lepiej było zamontować dzienne zamiast świateł mijania lub drogowych.
Równie absurdalne.
Ja polecam ledy firmy NSCC , Są dobrej jakości ( nie przepuszczają wody , i mają odpowietrzniki )
Pozdrawiam Andrzej
Ja muszę zweryfikować swoje zadowolenie z NSCC (wersja ze śrubakami na kloszu).
Niestety jedna lampa wpuściła troszkę wody, woda zrobiła spięcie na płytce z elektroniką i lampę szlag trafił.
Z tego co patrzyłem to NSCC, które są aktualnie w sprzedaży powinny być lepsze - elektronikę mają w osobnej puszce, i mają odpowietrzenie (może jest w stanie odprowadzić wilgoć, jakby co).
Jednak jakie by lampy nie były warto zabezpieczyć ich obwód bezpiecznikiem.
http://imageshack.us/photo/my-images/641/20120620043.jpg/
Za nisko przy ziemi chyba jest to niezgodne z przepisami .
Mieści się wg przepisów, brakuje 1,5 cm aby były za nisko
the_eagle 21-06-2012, 15:57 Kolego Eagle, z całym szacunkiem, ale dlaczego pragniesz narzucić wszystkim swoje racje?
W którym momencie narzucam komuś swoje rację? Jedyne co można mi istotnie zarzucić to że brnę pod prąd w wątku zwolenników DL. OK. Może powinienem zachować dla siebie moje przemyślenia, ale wydaje mi się że po to jest to forum żeby wyrażać SWOJE a nie czyjeś opinie. Moje już wyraziłem i stąd dyskusja = o to chodzi.
Czy Ty przypadkiem epok nie pomyliłeś? Powinieneś urodzić się w czasach krzyżowców, "nawracać" heretyków i palić czarownice.
Dziś można też nawracać na inne "religie" wiec epoka jest właściwa. Powiem tak im dalej na wchód od południka 0 tym więcej odpustów i "upiększania" samochodu - ekstremum występuje w Indiach. Ja wiem że DL to nie to samo co żółte zaciski czy kartonowe spojlery ale sens tego jest zbliżony.
Wiesz co to jest demokracja, co to jest prywatna własność, czym jest szacunek dla drugiego człowieka i jego poglądów?
Demos kratos to władza ludu co ona ma wspólnego z wiejskim tunningiem? Chyba pomyliły ci się terminy. Prywatna własność też nie ma nic do tego. Każdy ma w zwyczaju odnosić się do czyjejś własności i wyrażać na jej temat swój pogląd. Nie jest to ani zabronione ani też naganne. Jeżeli ktoś jedzie samochodem przez wieś i ma odsunięte szyby i audio włączone na max to dla mnie jest to zwykły BURAK. Tak odnoszę sie do jego własności = zestawu audio i tego jaki robi z tego pożytek. Szacunku dla takiego buraka raczej mieć nie będę. Jego pogląd na temat tego że można głośno w miejscu publicznym słuchać muzyki jest dla mnie wystarczająco wymowny aby stracić do niego cały szacunek.
Wiesz, że odpusty mają nadal wielu zagorzałych zwolenników a Kowalski ma prawo wentyle WŁASNEGO samochodu pomalować na różowo i nawet zielonymi gwiazdkami ozdobić, jeśli podoba się to jemu lub jego żonie, a Tobie nic do tego?
Oczywiście dlatego na świecie istnieją ludzie którzy posiadają gust estetyczny i nigdy w życiu nie zamontują do samochodu różowych wentyli ani kartonowego spojlera oraz tacy którzy takowego gustu nie posiadają w ogóle. Moją rolą jest tylko ocena tego co widzę i nic więcej, nie zamierzam przecież nikomu demontować tych wentyli ani spojlera. Wyrażam swoją opinie na tyle głośno aby ci którzy chcą "udoskonalić" swój samochód zastanowili się nad tym z dwóch względów - pierwszy wbrew temu co mówią ulotki producentów DL nie zwiększą one ich bezpieczeństwa - drugi że robiąc to nie poprawiają wizerunku swojego samochodu. Być może trzeci (w zależności od wersji) ich oszczędności z tytułu tej instalacji mogą być czysto iluzoryczne.
Podobnie Ty, możesz swoje auto przemalować na czarny mat i wypisywać na nim kredą przeróżne teksty, pod warunkiem, że nie będą one obrażać uczuć innych ludzi.
Poczułeś się obrażony? Nie żartuj ja nie obrażam nikogo, przynajmniej nie zauważyłem abym kogokolwiek obraził sugerując że DL nie ma moim zdaniem żadnego wpływu DL na bezpieczeństwo (albo mikroskopijny niemierzalny), natomiast wieszanie bombek na samochodzie jest dość szeroko uważane za odpust.
Weź chłopaku zapanuj nad sobą, bo ledwie tu wszedłeś a już zyskałeś niepopularny wizerunek.
Przecież ja cały czas panuje nad sobą, wyraziłem swoja opinie a teraz odpisuje na odpowiedzi innych. W końcu nie grzecznie było by pozostawić np twoja wypowiedź bez odpowiedzi. Nie wiem też co znaczy "lewie tu wszedłeś" bo jeżeli chodzi o forum forda to zdaje się że "wszedłem tu" jakieś 2 lata przed tobą a fordami (w sumie 3szt.) jeżdżę od IV 2004r ... tylko nie poczuj się urażony... ;)
... Moją rolą jest tylko ocena tego co widzę i nic więcej,...
i to rozbawia mnie najbardziej :-D,
mamy więc forumowego recenzenta z autonadania bądź autoprzekonania :-D
no comment
No cóż, Chłopak jest pomieszaniem kiepskiego literata - grafomana i pieniacza a w dodatku nie do końca rozumie co się do Niego pisze. Przy okazji prawdopodobnie cierpi na dysgrafię a może jeszcze na jakieś inne "dysy" i z pewnością ma za dużo wolnego czasu, tylko dlaczego tak dużo tegoż czasu zajmuje Mu redakcja odpowiedzi? Osobiście uważam, że szkoda marnować na Niego swój cenny CZAS bo i tak jeśli napisać Mu, że biały samochód jest piękny, to On udowodni, że różowy jest ładniejszy i 250% bezpieczniejszy a to forum właśnie temu ma służyć. Doprawdy nie wiem, czy tak trudno pojąć co to kultura i dobre wychowanie?
Wnioskuję o zamknięcie tego tematu, gdyż dalsza polemika z Kolegą Eagle nie wniesie do tematu żadnych konstruktywnych wniosków.
Pozdrawiam
IMHO obie "strony" niepotrzebnie sie rozpisuja i obie maja swoje racje. Ja tez nie jestem zwolennikiem dokladanych, dziennych LEDow ale generalnie siedze cicho i tylko sobie czytam bo nie chce psuc zabawy tym, ktorzy je zalozyli (tym bardziej, ze w tym gronie sa moi serdeczni koledzy ;) Wolnoc Tomku... (zbieznosc imion przypadkowa)
Autko mam 5lat, przejechane 135kkm non-stop na swiatlach, jeden palnik od nowosci, drugi wymieniony przez przypadek i oba swieca calkiem niezle... choc przy najblizszej okazji chetnie porownam z noweczkami PAFFCIA :)
kuba1961 22-06-2012, 11:48 Emmm dlaczego zamykać temat ? Temat cały czas aktualny. Nawet rozwojowy :). Po prostu nie odpowiadać na tego typu zaczepki. "Psy szczekają karawana jedzie".
Już nie długo Keisim, już nie długo :-)
może te 20 kkm różnicy ma znaczenie...a im dłużej się swoim przyglądam, tym bardziej mi się mój montaż i efekt podoba :-P
misiekxyz 22-06-2012, 21:54 A ja śmigam na halogenach. Jeżdże tak od dłuższego czasu i nikt mi nie mrógał że go oślepia itd. Wiem że nie jest to zgodne z przepisami ale ledów nie bede montował...
bodziofila 22-06-2012, 22:21 a moze cos takiego????????http://www.youtube.com/watch?v=H2_LTE9HYr8&feature=related
Bez paniki ;) to ja już wolę takie:
http://www.youtube.com/watch?v=PfS9FyKw8pE&feature=fvwrel
BTW, te otwory w przednim zderzaku, w ktore sa wlozone LEDy z ostatniego filmiku, to do czegos oryginalnie sluza/mialy sluzyc? czy to tylko taki designowy wybryk?
Takie zderzaki maja edycje S mondka.
witak kolegow ma pytanie zakupilem philips ledy podlaczylem je tak jak pisalo w instrukcji
modol podpielem pod postojowe pytanie polega na tym jak zapale swiatla postojowe to ledy nie swieca a jak podlacze modol do drogowych te ledy migaja
i jaszcze jedno planuje wsadzic tasme led pod klosze swiatel do czego powinienem sie podpiac ?????
A masz aktywne światła "skandynawskie" czy nie ?
witak kolegow ma pytanie zakupilem philips ledy podlaczylem je tak jak pisalo w instrukcji
modol podpielem pod postojowe pytanie polega na tym jak zapale swiatla postojowe to ledy nie swieca a jak podlacze modol do drogowych te ledy migaja
i jaszcze jedno planuje wsadzic tasme led pod klosze swiatel do czego powinienem sie podpiac ?????
Dzizzas, google translate czy co to jest?
Chłopak wcześniej pytał jak ma zainstalować ledy w aucie ale nikt nie raczył Mu odpowiedzieć, no to teraz macie ;p
Pozdrawiam
Chłopak wcześniej pytał jak ma zainstalować ledy w aucie ale nikt nie raczył Mu odpowiedzieć, no to teraz macie ;p
Pozdrawiam
Emmm dzieki moze kiedys sie doczekam odpowiedzi pozdro
dario6273 24-06-2012, 16:35 Ja podłączałem ledy philipsa do świateł mijania ( w mondku mk4 i mk3) zgodnie z instrukcją przewód pomarańczowy trzeba odszukać w kostce świateł przy pomocy diody na automacie do ledów :) potem trzeba kostkę założyć na lampę i dopiero próbować bo jak kostka jest zdjęta z lampy to ledy nie działają:lol:
Ja podłączałem ledy philipsa do świateł mijania ( w mondku mk4 i mk3) zgodnie z instrukcją przewód pomarańczowy trzeba odszukać w kostce świateł przy pomocy diody na automacie do ledów :) potem trzeba kostkę założyć na lampę i dopiero próbować bo jak kostka jest zdjęta z lampy to ledy nie działają:lol:
dzieki bede probowal
kuba1961 24-06-2012, 17:49 Przetestuj same led-y.
Podepnij kabel masy i plusa a sterujący podłącz na moment do plusa - wtedy LED-y zgasną, odłącz od plusa - wtedy LED-y zapalą się. Jeżeli test będzie pozytywny to same LED-y masz sprawne a babol jest podłączeniu.
ok panowie jeszcze jedno pytanie ledy podlaczone i teraz chce podlaczyc http://imageshack.us/photo/my-images/171/ledflexiblelight3.jpg/to i gdzi mam sie wpiac ?????
Do tego to trzeba oddzielny przekaźnik ale to już chyba "agresor" będzie ;)
kuba1961 24-06-2012, 19:44 A kiedy chcesz żeby te LED-y świeciły ?
Do tego to trzeba oddzielny przekaźnik ale to już chyba "agresor" będzie ;)
Nie rozumiem zabardzo kolegi ??????
Rąk sobie na podstawie kawałka zdjęcia nie dam uciąć, ale przecież to kawałek paska led w osłonie silikonowej. Przez jaki przekaźnik chcecie to podłączać?
Rzeczywiście, wygląda to na elastyczny pasek led i o ile ma być on zamontowany wewnątrz auta, to ok. ale jeśli na zewnątrz, np. w lampie, to za takie coś dowód leci natychmiast.
Pozdrawiam
Rzeczywiście, wygląda to na elastyczny pasek led i o ile ma być on zamontowany wewnątrz auta, to ok. ale jeśli na zewnątrz, np. w lampie, to za takie coś dowód leci natychmiast.
Pozdrawiam
czyli te paski sa nie legalne ?????
czyli te paski sa nie legalne ?????Jeżeli włożysz je gdziekolwiek wewnątrz będą legalne, na zewnątrz już nie (chyba, że jako oświetlenie drogi - ale do drzwi). Skąd w ogóle pomysł, aby z nich zrobić DRL-y?
Te paski z pewnością nie mają homologacji więc jako światła zewnętrzne są nielegalne a jeśli umieścisz je, np. w lampie posiadającej homologację, to automatycznie cała lampa tę homologację utraci. Z takich pasków możesz sobie zrobić wewnątrz samochodu oświetlenie schowka, bagażnika lub przestrzeni na nogi.
Pozdrawiam
a czy potrzebny jest jakis sterownik by zamontowac ledy poliftowe do przedlifta ? bede mial prawdopodobnie niebawem zderzak + ledy i nie wiem co potrzebowac bede jeszcze by to odpalic
Nie potrzeba żadnych sterowników aby w miejsce żarówek podłączyć ledy.
A w ogóle co rozumiesz przez "ledy poliftowe"? Od tego w zasadzie trzeba rozpocząć wszelkie rozważania.
zapewne mondeo mk 4.5, czyli mondeo mk4 po lifcie, które to wyszło w zeszłym roku i posiada oryginalne ledy montowane fabrycznie w przednim zderzaku ;)
... mondeo mk 4.5, czyli mondeo mk4 po lifcie ... oryginalne ledy montowane fabrycznie w przednim zderzaku ;)
dokładnie o to mi chodziło. W poliftowym aucie jest instalacja ale gdzie wpięta i w jaki sposób teraz miał bym się wpiąć ? tzn po zapłonie po prostu ? czy jest jakieś miejsce żeby przerobić by było jak w polifcie ?
bede mial prawdopodobnie niebawem zderzak + ledy i nie wiem co potrzebowac bede jeszcze by to odpalic
Też myslałem o zmianie zderzaka ale ta "rozdziawiona gęba" w polifcie jakoś mi nie leży.
http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=Category:Mondeo_Mk4
polecam
Czy ktoś z Was kupił i instalował ten LED wynalazek?
http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=produkt&id=246
cysior, powiem Ci że wygląda to całkiem sympatycznie i co ważne ma homologację :mrgreen:Przemyślę jeszcze sprawę, ale chyba się pokuszę o zakup. Cena nie jest zaporowa i nie trzeba będzie czepiać dodatkowych LED'ów, których też z resztą nikt nie da za darmo.
Optymalnie by było, by lampa miała w sobie zrówna dzienne, jak i przeciwmgielne.
To prawda Alecki, coś ala Skoda. Ale i tak dużo większe znaczenie mają dzienne niż halogeny :)
PS. Dzwoniłem do tych z xenonowe.pl i z dziennymi do mondeo wyszła lipa. Homologację na dzienne mają, ale tylko wkłady led, a halogen pozostaje oryginalny. Czyli dalej na reflektorze nie ma homologacji na dzienne.
Koszt samych wkładów z modułem dziennym to 200zł. Kwota podana na stronie (500zł) to cena łącznie z montażem.
Homologację na dzienne mają, ale tylko wkłady led, a halogen pozostaje oryginalny. Czyli dalej na reflektorze nie ma homologacji na dzienne.
Sam nie wiem czy to jest jeszcze "demagogia marketingowa", czy już zwykłe oszustwo.
Czyli o ile rozumiem klosz lampy zostaje ten sam, wymieniamy tylko tył z gniazdem żarówki przeciwmgłowej na tył led.
Wg nich podłączenie wyglada tak:
elektrycznie podłączyć trzeba 3 przewody
czerwony do plusa akumulatora
czarny masa
żółty plus świateł mijania.
EDIT: dzwoniłem do nich.
1.Cena 499zł obejmuje wyłącznie towar, także kolega kordyl nie wiem skąd ten upust dostał :)
2.Papieru na homologacje dzienną nie ma, jest wybita tylko na oprawce led
3.Na lampę przypadają 4 ledy
4.Po włączeniu zapłonu zapalają się dzienne a wyłączają jeśli zapalimy (my lub automatycznie aparat zmierzchowy) światła mijania
Generalnie wszystko wygląda fajnie tylko nie wiem co na to Policja i stacja diagnostyczna
Myślę, że stacja diagnostyczna nie będzie wydłubywać "żarówek" z lamp, więc nawet uwagi na to chyba nikt nie zwróci, ale z policją, to już problem może być. Faktem jest, że lampa fabrycznie dostosowana jest do innych żarówek i homologacji na dzienne nie posiada. Podchodząc zdroworozsądkowo do zagadnienia, nikomu nie powinno przeszkadzać, że za kloszem halogena jest dzienny led, ale dla służbisty nie liczy się zdrowy rozsądek, lecz przepis, nawet jeśli jest nieaktualny albo bezsensowny.
Pozdrawiam
po przeanalizowaniu innych ofert na allegro, dochodzę do wniosku że ta oferta z xenonowe jest chyba co najmniej dwukrotnie zawyżonym cenowo rozwiązaniem
typu: zwykłe okrągłe lampki do jazdy dziennej NSSC 510, które wraz z automatem normalnie są sprzedawane u konkurencji po...179zł.. Mają nabitą na kloszu homologację i całość wkłada się zamiast halogena pod klosz przeciwmgielnych.
No chyba, że cenę winduje jakiś wycudowany automat pod Mondeo czy mocowanie oprawki led w przeciwmgielnych, ale biorąc pod uwagę nieczytelność całej tej oferty (brak szczegółowych zdjęć, jakieś lakoniczne opisy) zaczynam w to powątpiewać..
Podaj jakieś linki do tych konkurencyjnych z homologacją.
chyba o te chodzi:
http://allegro.pl/okragle-swiatla-dzienne-led-drl-lampy-8watt-510hp-i2456351663.html
http://www.youtube.com/watch?v=7IzWW8PIMpk
no dokładnie o te chodzi co kolega butel zapodał
1.Cena 499zł obejmuje wyłącznie towar, także kolega kordyl nie wiem skąd ten upust dostał :)
Jeśli weźmiesz tylko wkłady bez halogenów to cena 200zł, tak przynajmniej mi powiedziano przez tel.
http://allegro.pl/okragle-swiatla-dz...456351663.html
Takie nie wejdą w halogen, mają 7 cm średnicy.
Jeśli weźmiesz tylko wkłady bez halogenów to cena 200zł, tak przynajmniej mi powiedziano przez tel.
To jest jedno wielkie niedomówienie i nieczytelność drogiej oferty dlatego daje sobie siana i montuje w siatce grila podłużne 5 ledowe Philipsy w ASO - z montażem 620zł. I pełna homologacja a nie kombinacje.
edit: ASO jest możliwość wstawienia w zderzak ledów takich jak MK4 po lifcie. Koszt zabójczy, bo ok 3 tys zł ale ponoć chętni są
gluszczenko 08-08-2012, 13:14 daje sobie siana i montuje w siatce grila podłużne 5 ledowe Philipsy w ASO - z montażem 620zł. I pełna homologacja a nie kombinacje.
siema cysior, masz może jakieś foty jak to wygląda? Szukam już*od pół roku jakiegoś sensownego rozwiązania. Każdy jeden mondek mk4 jaki widziałem na ulicy z dodatkowymi dziennymi wyglądał beznadziejnie. Może Twoje są okay? Będę wdzięczny.
Przy okazji oglądałem różne fora i znalazłem np coś takiego...
http://i96.photobucket.com/albums/l176/sunshine_sarahj/100_3392.jpg
wygląda nieźle, ponoć świeci jeszcze lepiej, tyle, że koleś to robił ręcznie ... wwiercał diody w lampę. Więc bez homologacji?
Tutaj więcej detali:
http://www.talkford.com/topic/162301-titanium-x-sport-foglight-drl/page__st__40
Nie spodziewaj sie czegoś ultra nowego-oryginalnego..
U mnie wyglądają tak samo jak u kolegi Tomgol w tym wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=139632
Najważniejsze, że teraz na pewno nie zapomnę włączyć świateł i nie wypalam niepotrzebnie ksenonów ;)
Китайский LED тюнинг Ford Mondeo 4
http://www.youtube.com/watch?v=Wbk6t9TokYg&feature=related
gluszczenko 13-08-2012, 10:40 Nie spodziewaj sie czegoś ultra nowego-oryginalnego..
U mnie wyglądają tak samo jak u kolegi Tomgol w tym wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=139632
Najważniejsze, że teraz na pewno nie zapomnę włączyć świateł i nie wypalam niepotrzebnie ksenonów ;)
no nie wygląda najgorzej u kolegi Tomgol. być może to rzeczywiście jedyne sensowne rozwiązanie pod względem praktycznym, ale pytanie czy jestes z lampek zadowolony pod względem estetycznym?
Китайский LED тюнинг Ford Mondeo 4
http://www.youtube.com/watch?v=Wbk6t9TokYg&feature=related
to dopiero ruska dyskoteka :D
estetycznie może być, minusem jest to że atrapa jest zaokrąglona i płaskie lampki wystają trochę poza grilla.
Na pewno lepiej to wygląda gdy wykorzysta się istniejące lampy - niestety nie idzie to w parze z homologacją.
Jest jeszcze możliwość wycięcia w zderzaku miejsc na ledy takie jak w mondku po lifcie, co też ASO robi za 3 tys zł. No ale tyle to już jak dla mnie cenowa przesada , no i nie wiem jak im to wychodzi w praktyce..
Chcę zmienić światła dzienne. Znalazłem takie LEDy mocowane w miejscu przeciwmgielnych: http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=produkt&id=246 cena trochę powala, ale nie jest tragicznie.
Czy któryś z kolegów może coś powiedzieć o tych LEDach? Warte zakupu?
kopydleusz 29-10-2012, 08:37 Przede wszystkim - nielegalne.
Lepiej dorzuć osobne światełka - nikt się wtedy nie przyczepi na przeglądzie.
gluszczenko 29-10-2012, 08:47 Ciekawy pomysł ... ale ja lubie swoje halogeny, od tak pozbyć się przeciwmgielnych?
U mnie wyglądają tak samo jak u kolegi Tomgol
U mnie wygląda już inaczej :D:D:D
http://img51.imageshack.us/img51/2128/tomgolzrobione.jpg
Przede wszystkim - nielegalne.
Lepiej dorzuć osobne światełka - nikt się wtedy nie przyczepi na przeglądzie.
No własnie szkoda przeciwmgielnych mi dla tych Ledow, chyba standardowo dorzucę sobie Ledy Philipsa - piątki - sprawdzone i co najważniejsze z legalne.
TOMGOL ledy świetnie się prezentują, wyglądają jakby były fabrycznie zrobione :one:
TOMGOL a Ty kupowales te swoje LEDy co masz wstawione w miejscu przeciwgielnych w sklepie w Niemczech czy przez neta?
Przeciwmgielne tez masz czy to sa diody ?
Gdzie takie mozna znalesc?
Masz jakies namiary?
Ale ja nie nic nie wkładałem w przeciwmgielne. Ledy teraz mam między tablicą rejestracyjną w oryginalnych otworach. Są to LEDy Philipsa - czwórki.
Ok. Ale chodzi mi o te lampy, ktore sa w przeciwgielnych miejscu. Na jednym ze starszych tematow zapodales takie swiatelka:
http://img188.imageshack.us/img188/3153/imagedc6954bfa1f2f39f31.jpg
Jakbyś dokładnie czytał to TOMGOL napisał:
Nowe fotki jak chłopaki w niemczech serwują sobie światełka dzienne
Ok. Ale chodzi mi o te lampy, ktore sa w przeciwgielnych miejscu. Na jednym ze starszych tematow zapodales takie swiatelka:
http://img188.imageshack.us/img188/3153/imagedc6954bfa1f2f39f31.jpg
Jakby ktoś wiedział gdzie takie cudo można kupić to poprosze o linka :P
Jednak zdecydowałem się na Ledy Philipsa - piątki, automat działa ok. Zamontowane na początku grudnia, czas montażu to około 3 godzin na
spokojnie:)
michalkoczur 31-01-2013, 05:50 kolego sam montowales? nie ma problemu z automatem?
SrebnaStrzała 31-01-2013, 07:51 Te philipsy bardzo przyzwoicie świecą. Nie polecam kupować żadnych tanich nonameów.
Jednak zdecydowałem się na Ledy Philipsa - piątki, automat działa ok. Zamontowane na początku grudnia, czas montażu to około 3 godzin na
spokojnie:)
Jesteś przekonany, że trzymasz minimalną odległość od ziemi? Zmierzyłeś?
25 cm do dolnej krawędzi.
Paweł wszystko gra, zapasu jest 1 cm, kolega ma tak zamontowane jak ja kiedyś miałem
http://allegro.pl/lampy-ford-mondeo-iv-mk4-07-10-daylight-black-led-i2991486371.html
tylko pewnie bez homologacji i soczewka
Jesteś przekonany, że trzymasz minimalną odległość od ziemi? Zmierzyłeś? 25 cm do dolnej krawędzi.
Tak, to była jedyne możliwe miejsce i sposób montażu w "starym" zderzaku. Tak jak kolega TOMGOL napisał jest 1 cm zapasu:)
kolego sam montowales? nie ma problemu z automatem?
Sam akurat nie montowałem, trójka nas była, jedynym problemem było wsunięcie lewego reflektora po podłączeniu kostki na swoje miejsce, ale się udało. Instrukcja montażu jest "prosto" narysowana. Z automatem nie ma problemu. Odpalasz silnik Ledy się zapalają - pozycja off świateł, nie ma możliwości zapomnienia zapalenia świateł. W pozycji automat, gdy już się robi szaro, w grudniu było to około 15 zapalają się normalne światła mijania. Nie żałuję zakupu, choć trochę kosztowały, ale są warte swojej ceny.
gluszczenko 31-01-2013, 13:39 Nie żałuję zakupu, choć trochę kosztowały, ale są warte swojej ceny.
Savo, to ile kosztowały?
http://allegro.pl/lampy-ford-mondeo-iv-mk4-07-10-daylight-black-led-i2991486371.html
A czy to czasem nie jest wystarczające:
- Lampy posiadają homologację europejską (norma E).?
Troszkę drogie:P
Savo, to ile kosztowały?
370 zł z przesyłką z allegro
Znalazłem coś takiego na temat homologacji europejskiej E:
http://www.venom24.pl/newsdesk_info.php/newsdesk_id/5
to jaki kraj to "podbił"?
Dla mnie to illegal.
znalezione na niemieckim forum
http://img827.imageshack.us/img827/3502/mondeodzienne.png
http://img59.imageshack.us/img59/6010/mondek1.jpg
michalkoczur 03-02-2013, 01:11 troche za bardzo intensywne brewki:) swoja droga- gdzie mozna takie dostac?
ja nie dla brewek to wstawiłem tylko świateł zamiast halogenów :D
michalkoczur 03-02-2013, 01:37 :) wiem wiem :) ale tak mi jakos te brewki sie nasunely
Lampy dostępne są tutaj http://www.ath-hinsberger.de/tuning_mazda_kia_hyundai_zubehoer.php/sid/a229dc978879eaa13aefcc4c09bd6b35/cl/details/cnid/2684b99d5a0376d09.36242271/anid/fcb4fbacc91019e31.20651584/Ford-Mondeo-Typ-BA-7/
Nie wiem tylko jak z homologacją, no i cena jak dla mnie trochę za wysoka :(
johndeere5340 04-02-2013, 07:57 w PLN to by była do wytrzymania :)
Dobrze, że u mnie są fabryczne :)
w PLN to by była do wytrzymania
Bez przesady, same halogeny to już jakiś tam koszt a jeszcze dzienne do tego.
Najlepiej za darmo
A czy może ktoś jaśniej niż tłumacz google przetłumaczyć co znaczy: "Die Leuchten verfügen über ein "ECE & SAE-Prüfzeichen" und bedürfen keiner TÜV Vorführung."
;)
melodyne 05-02-2013, 21:14 A czy może ktoś jaśniej niż tłumacz google przetłumaczyć co znaczy: "Die Leuchten verfügen über ein "ECE & SAE-Prüfzeichen" und bedürfen keiner TÜV Vorführung."
;)
Lampy posiadają ECE & SAE - certyfikat i nie potrzeba sprawdzenia przez TÜV (Technischer Überwachungsverein), dzisiaj nazywa się to Hauptuntersuchung, czyli generalna inspekcja i przeprowadza się co dwa lata w niemczech.
Paweł wszystko gra, zapasu jest 1 cm, kolega ma tak zamontowane jak ja kiedyś miałem
szkoda że nie jest to soczewka skrętna
panowie a to?
http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-led-ford-mondeo-mk4-mk3-i2951046497.html
temat już był
To są zwykłe halogeny z zamontowaną lampą do dziennych
http://auto-zona.pl/Zdj%C4%99cia/DRL/Standard/05/IMG_5575_wm.jpg
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-okragle-4xled-automat-gwar-rl00-i2933941285.html
temat już był
To są zwykłe halogeny z zamontowaną lampą do dziennych
http://auto-zona.pl/Zdj%C4%99cia/DRL/Standard/05/IMG_5575_wm.jpg
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-okragle-4xled-automat-gwar-rl00-i2933941285.html
wypas! przydała by się jeszcze instrukcja montażu :)
Misiecki 20-02-2013, 22:29 http://allegro.pl/lampy-ford-mondeo-iv-mk4-07-10-daylight-black-led-i2991486371.html
Te lampy mają niby homologację E:lol:
Misiecki 20-02-2013, 22:49 Wiem Tomku, zobaczyłem po czasie.
Widziałem ostatnio również taką adaptację modułów firmy Nolden
http://upload.talkford.com/monthly_05_2011/post-10288-0-70315900-1304414979_thumb.jpg
http://upload.talkford.com/monthly_05_2011/post-10288-0-70315900-1304414979_thumb.jpg
http://www.noldengmbh.de/en/products/catalog
No to takie bym sobie założył :D
Misiecki 25-02-2013, 15:27 Mega wyglądają, wklejone w te halogeny z Tit S, ale kosztują te ledy nie mało bo ponad 200 ojro.
http://www.anhaenger-beleuchtung.de/index.php?cat=KAT15&product=P521&sidD735EBC35243451397B267F213D35202=e710e7d8e60b27 0a9136d4df91f7ac8c
No ale ....
http://obrazki.elektroda.pl/7040080000_1361802428_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/7040080000_1361802428.jpg)
gluszczenko 25-02-2013, 15:39 Mega wyglądają, wklejone w te halogeny z Tit S, ale kosztują te ledy nie mało bo ponad 200 ojro.
te tutaj, to zdecydowanie najlepsze jakie widziałem. ponad 200ojro, do tego te halogeny sportowe (znasz może koszt??) + robocinza.
jaki może być +/- przybliżony koszt za takie cudeńko?
Halogeny z pakietu
- oryginały 1000zł
- zamienniki 350zł
|
|