Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Światła do jazdy dziennej jak zamontować?

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7

weuek
12-10-2015, 09:24
A to przepraszam. Myślałem, że chodzi o takie zabawki, które nawet wodoszczelne nie są i potem jeżdżą takie "szczerbate" straszydła.

Do takiego modułu długie nadają się bardziej niż mijania, bo świecą na wprost, bez linii odcięcia, czyli tak, jak pomyślane są światła do jazdy dziennej.

djremo
12-10-2015, 10:23
dokładnie, takie światła fabrycznie ma kilka marek samochodów. takie ma też mondeo mk5 w wersji ubogiej chyba bo widziałem już dwa takie.

marco102
17-10-2015, 20:08
A myślał ktoś o podłączeniu modułu SD 2 pod światła przeciwmgłowe? Skoro np. Skody mają światła dzienne w lampach przeciwmgłowych, to czemu by tak nie zrobić w Mondeo? Ja mam halogeny Titanium S i równie dobrze mógłbym wymienić same klosze na okrągłe światła ledowe, ale wtedy tracę przeciwmgielne. Tylko proszę, nie piszcie mi, że przeciwmgłowych i tak się nie używa, mi bardziej chodzi o to, że Mondek fajnie by wyglądał z dziennymi w przeciwmgłowych. Oczywiście trzeba by zastosować moduł wzbogacony o regulację % mocy świecenia. Oczywiście pomijam kwestie prawne, bo te średnio mnie interesują.

ccLot
17-10-2015, 20:59
W octavii jest osobna zarówka i odbłyśnik do drl'i za tą samą szybką.
Odnośnie twojego pomysłu raczej nie widzę problemu z adaptacją sd2 do mgłowych.

marco102
17-10-2015, 21:09
Jedynym problemem prawnym w tym przypadku byłby brak oznaczenia RL na kloszach. Reszta przepisów dotyczących DRLów bałaby spełniona :one:

jaceks
17-10-2015, 21:14
niekoniecznie. kształt strumienia świateł p-mgielnych a dziennych to dwie różne bajki

ciafka
17-10-2015, 21:14
Oczywiście pomijam kwestie prawne, bo te średnio mnie interesują.

Ale chojrak! Twardziel prawdziwy! Na szczęście na drogach coraz mniej takich, który się jeszcze nie zabił temu zabrali prawo jazdy.

Mam szczerą nadzieję, że po paru głębszych to pisałeś...

marco102
17-10-2015, 21:42
A co Ci nie pasuje w takim rozwiązaniu? Twierdzisz, że przez takie światła mogę kogoś zabić? Czemu się nie dowalisz do innych użytkowników świateł dziennych zrobionych np. z świateł długich?

jaceks, dzienne świecą i tak tylko w dzień, więc rozproszenie światła nie jest jakieś kluczowe. Druga sprawa, że po to jest % regulacja natężenia światła, żeby nie oślepiać innych użytkowników drogi. Dodatkowo jeśli zajdzie taka potrzeba, to mogę halogeny skierować w dół dokręcając śrubki z regulacji ;)

ciafka
18-10-2015, 05:51
Ja? Dowalam się do każdego z wyciętym katalizatorem i DPFem, z nielegalnym oświetleniem zewnętrznym pojazdu, z "samochodem" z połowek czy ćwiartek, który samochodem można nazywać tylko u nas, bo np. w Belgii to juz tylko i wyłącznie niebezpieczny odpad, czyli do każdego z "średnim zainteresowaniem kwestiami prawnymi" posiadania i użytkowania samochodu.
I co z tego? Tylko co jakiś czas któryś z moderatorów wytnie mi kilka postów, bo takie standardy w pięknym kraju nad Wisłą - dobrze jest olewać prawo, źle - pisać o tym. A że takie coś przyozdobione lampami domowej roboty nie ma prawa jeździć po polskich drogach, powinno być oczywiste dla każdego, kto ma prawo jazdy w kieszeni.

weuek
18-10-2015, 09:48
Ale mentalności nie zmienisz. "My, Słowianie" tak już mamy.

Niektóre światełka to czysta komedia: świeci w nich co szósta dioda, a i tak powierzchnia całej takiej lampeczki to z 5 cm2. Ale i tak bardziej kuriozalnie wyglądają tjuningowe graty dolepione do aut kilka dobrych lat temu, a teraz połamane i odpadające. Na przykład taka "ozdobna" końcówka tłumika:

https://lh3.googleusercontent.com/-i8baU5_kVmI/VAm9aSMwJMI/AAAAAAAAVb8/r1DBTlX9zAM/s640-Ic42/05092014585.jpg

ciafka
18-10-2015, 12:18
Sporo racji, kolego weuek.
Tylko, że ja Słowianin i tak nie wydziwiam, widzę, że Ciebie też do porządku ciągnie... To może nie Słowianin jest wredny, tylko mentalność ostatnich kilkudziesięciu lat, że ten zdolny co wy...a bliźniego?

weuek
18-10-2015, 20:14
Zgadzam się z tobą. Jest takie "polaczkowate" przeświadczenie, że prawdziwym męskim, zdolnym i zaradnym jest ten, który umie innego krajana wyciulać. Gdy z kolegą z pracy rozmawiałem na temat aut używanych to taaakie gały zrobił na wzmiankę o powszechności praktyki cofania przebiegów. 40 lat żył w USA (tam się urodził) i o tym nie słyszał.

ciafka
19-10-2015, 08:02
Wpadłem na taki nieszkodliwy pomysł, żeby wszystkie tematy o akcesoryjnych LED-ach i innych niehomologowanych przeróbkach oświetlenia zewnętrznego wrzucić do jednego tematu, np.:

"Niehomologowane oświetlenie zewnętrzne"

Stworzyć taki temat dla każdego modelu Forda na forum, i tyle. Nikt nikomu nie będzie przecież narzucał lub zabraniał tematów dyskusji (poza moderatorami, rzecz jasna g:okulary), bo nie o to chodzi na największym polskim forum użytkowników Forda. Po prostu, będzie wiadomo o czym się pisze, i czytelnik będzie miał jasną informację jak traktować to, co znajdzie w takim wątku. Dzięki temu będzie można czasami poruszyć ciekawe techniczne tematy, a nie być - słusznie - posądzonym o szerzenie idei wiejskiego tuningu :diabel2:.

Do decyzji moderatorów. Jak trzeba, mogę utworzyć takie wątki dla różnych modeli.

weuek
19-10-2015, 08:33
"Niehomologowane oświetlenie zewnętrzne"

Ale takie to nisza. Zwykle "RL" i jakieś "Ex" na kloszu jest. A czy słusznie czy uzurpacyjnie to już nikt nie wie.

ciafka
19-10-2015, 09:43
Ale takie to nisza. Zwykle "RL" i jakieś "Ex" na kloszu jest. A czy słusznie czy uzurpacyjnie to już nikt nie wie.

Źle to opisałem. Chodzi mi dokładnie o niehomologowane oświetlenie czyli temat, który się pojawia co kilka dni:
- dodatkowe LEDy w reflektorach przednich
- LEDy w oświetleniu tablicy rej.
- zamiana żarówek na LEDy w reflektorach
- inne modyfikacje konstrukcji reflektorów

Nie o kompletne reflektory, bo takie naturalnie najczęściej są z homologacją.

Rafal3
27-12-2015, 21:33
Mam pozytywną wiadomość dla wszystkich, którzy nie montowali modułu zmieniającego światła drogowe w dzienne ze wzgledu na nielegalność takiego rozwiazania. Jest już możliwość zakupienia takiego modułu z homologacją.
http://allegro.pl/modul-swiatel-dziennych-swiatla-dzienne-homologacj-i5707735758.html

mm32
27-12-2015, 21:36
Moduł może i ma homologację,ale lampa już takiej homologacji na światła dzienne nie ma i mieć nie będzie :)

Pejotwroc
28-12-2015, 09:38
Zgadza się. Ważne żeby na kloszu reflektora była wybita homologacja do świateł dziennych. Bez tego lipa.

wojnadk
14-01-2016, 17:18
Witam wszystkich forumowiczów,właśnie przymierzam się do montażu świateł dziennych led ,bo tam gdzie powinny być światła ,są zaślepki.Lampy led już mam ,kupiłem oryginalne używki z ramkami za 600zł,(nie miałem tyle szczęścia co niekturzy z forum co mówili że kupili za 250 komplet.No ale cóż nic nie poradzę.
Jak byłem ostatnio serwisie na wymianie oleju w szkrzyni biegów(automat),pytałem się o wiązkę do tych lamp,to zaczeli mi coś kręcić ,że będzie problem z podłączeniem ,jak " baranowi" wytłumaczyłem jaką ma szukać wiązkę ,to rzeczywiście znależli odpowiednią,ale stwierdzili że może ona mieć za krótkie odgałężnienie na światłą led,zdębiałem?! jak oryginalna wiązka może mieć za krótnie przewody(ja potrzebuje wiązkę ledy plus światła przeciwmgnielne,razem,bez parktronika),po chwili sprzedawca na odchodne powiedział że jak będe ściągał zderzak to muszę zakupić jakieś elementy mocujące zderzał ,ponieważ są jednorazowe i przy ściąganiu zderzaka się uszkadzają.
I teraz pytanie do forumowiczów,jak jest z tym zderzakiem czy można go bezproblemowo zdjąć,a potem założyć nic nie rujnując po drodzę?

maaju
16-01-2016, 12:51
Witam wszystkich forumowiczów,właśnie przymierzam się do montażu świateł dziennych led ,bo tam gdzie powinny być światła ,są zaślepki.Lampy led już mam ,kupiłem oryginalne używki z ramkami za 600zł,(nie miałem tyle szczęścia co niekturzy z forum co mówili że kupili za 250 komplet.No ale cóż nic nie poradzę.
Jak byłem ostatnio serwisie na wymianie oleju w szkrzyni biegów(automat),pytałem się o wiązkę do tych lamp,to zaczeli mi coś kręcić ,że będzie problem z podłączeniem ,jak " baranowi" wytłumaczyłem jaką ma szukać wiązkę ,to rzeczywiście znależli odpowiednią,ale stwierdzili że może ona mieć za krótkie odgałężnienie na światłą led,zdębiałem?! jak oryginalna wiązka może mieć za krótnie przewody(ja potrzebuje wiązkę ledy plus światła przeciwmgnielne,razem,bez parktronika),po chwili sprzedawca na odchodne powiedział że jak będe ściągał zderzak to muszę zakupić jakieś elementy mocujące zderzał ,ponieważ są jednorazowe i przy ściąganiu zderzaka się uszkadzają.
I teraz pytanie do forumowiczów,jak jest z tym zderzakiem czy można go bezproblemowo zdjąć,a potem założyć nic nie rujnując po drodzę?
Zawsze możesz to zrobić prościej bez oryginalniej wiązki a z tym samym efektem...jak by co mam na zbyciu oryginalne wtyczki do lamp bo jak zamawiałem to wyło więcej w paczce. Co do zdejmowania zderzaka to nie pomogę bo ja działałem z kanału bez jego zdejmowania.

eclipse
16-01-2016, 13:05
I słusznie ,,,,, choć ja zdejmowałem cały zderzak , ale to było kilka lat temu .
A z tym uszkodzeniem to pewnie myślał o śrubkach które mogą się obrócić (są wtopione w zderzaku ) .Mimo ze miałem wiązkę to odsprzedałem ją , bo i tak miała główne gniazdo do wiązki nowszy model.

piłkarz16
14-02-2016, 20:00
Czy ktoś widział takie rozwiązanie?

eclipse
15-02-2016, 06:52
Widać nie przeglądasz forum

daniel66
15-02-2016, 09:42
eclipse koleś nastukał 2 posty ledwo a Ty mu każesz taki wysiłek popełniać :D

DAMIAN-24
15-02-2016, 10:28

Ja przeglądam i śledzę temat świateł dziennych a takich podwójnych ala pakiet titanium s jeszcze nie widziałem ;)

Juzek
15-02-2016, 10:54
Damian. To jest tak jakby podwójny halogen w jednej ramce? Masz lepsze zdjęcia?

Tapnięte z Szajsunga MkIV

DAMIAN-24
15-02-2016, 11:29
To nie moje zdjęcia, kolega piłkarz16 to wrzucił ;) ja po prostu pierwszy raz coś takiego widzę.

p.saw
15-02-2016, 12:11

eclipse koleś nastukał 2 posty ledwo a Ty mu każesz taki wysiłek popełniać :D

Chyba trochę pospieszyliście się z osądami nowego kolegi piłkarz16, bo ja także takiego rozwiązania nie widziałem na forum. Chyba, że się mylę, to proszę o wyprowadzenie z błędu. :wink:
Chodzi oczywiście o dzienne obok przeciwmgielnych.

daniel66
15-02-2016, 12:25
p.saw ale przyznaj nastukał tylko 2 :D

ccLot
15-02-2016, 19:05
Czy ktoś widział takie rozwiązanie?

Widział, a tutaj do kupienia gotowe: http://www.ath-hinsberger.de/Ford-Mondeo/

Ewentualnie moja rzeźba z włóknem i żywicą: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2138365&postcount=131
jak jesteś zainteresowany moją "żywicoplastyką" to mam zdjęcia ze wszystkich etapów produkcji lub mogę sprzedać po kosztach.:mrgreen:

piotrek305
15-02-2016, 19:17
kurde drogo.. szkoda, ze w PL niedostępne..

blade65
15-02-2016, 19:21
żywicoplastyką" robiłeś kolego formę pod to czy na modelu

Bump: po wykonaniu dobrej formy można klepać hurtowo

ccLot
15-02-2016, 19:28
Żadna forma.
Zdemontowałem szkło ze zwykłego przeciwmgielnego.
Jedna dziura jest (po halogenie wew) drugą trzeba dorobić/wyciąć i zamontować uchwyt u mnie z kawałka rury kanalizacyjnej pvc.
Następnie pończocha na wszystko i na to żywica. Później jeszcze żywica z włóknem, szpachla, lakier. Jak jesteś zainteresowany to mam gdzieś dokumentacje foto.
Źródło światła to: przeciwmgielne - halogen z tit s, a drl nssc 510HP

Bump: kurde drogo.. szkoda, ze w PL niedostępne

Na pewno Ci przyślą.

marco102
15-02-2016, 21:09
Nie obraźcie się Panowie, ale te dodatkowe klosze w lampach Titanium S wyglądają gorzej, niż jakieś paski wsadzone w grill:570: Moim zdaniem, jedynym sensownie wyglądającym sposobem na światła dzienne jest zamontowanie modułu SD 2. Podpięty pod światła drogowe lub przeciwmgielne (ja tak mam) w ogóle nie rzuca się w oczy. Wszelkie dokładane paski, kółka, ringi, brewki LED zalatują jak dla mnie wiochą. Rozumiem, że jak ktoś ma xenony, to chce je w dzień oszczędzać, ale niech to też choć trochę wygląda! Nie róbmy z auta wiochy:569:
Oczywiście jest to tylko moja opinia, Wy róbcie w swoim aucie co chcecie.

weuek
15-02-2016, 21:33
Moim zdaniem, jedynym sensownie wyglądającym sposobem na światła dzienne jest zamontowanie modułu SD 2. Podpięty pod światła drogowe lub przeciwmgielne (ja tak mam) w ogóle nie rzuca się w oczy.
Ale podstawa do zatrzymania DR słuszna jest. I to nie jest moje zdanie, tylko obiektywny fakt.

piotrek305
15-02-2016, 21:34
Nie obraźcie się Panowie, ale te dodatkowe klosze w lampach Titanium S wyglądają gorzej, niż jakieś paski wsadzone w grill:570: Moim zdaniem, jedynym sensownie wyglądającym sposobem na światła dzienne jest zamontowanie modułu SD 2. Podpięty pod światła drogowe lub przeciwmgielne (ja tak mam) w ogóle nie rzuca się w oczy. Wszelkie dokładane paski, kółka, ringi, brewki LED zalatują jak dla mnie wiochą. Rozumiem, że jak ktoś ma xenony, to chce je w dzień oszczędzać, ale niech to też choć trochę wygląda! Nie róbmy z auta wiochy:569:

racja. też się nad tym modułem zastanawiam, ale boję się policji.

p.saw
15-02-2016, 21:36
Wolałbym takie dzienne niż podłączać SD-2 do przeciwmgielnych, które w ogóle nie są do tego przeznaczone, a kumaty patrol tylko to potwierdzi. Tak wiem zaraz powiesz, że przeszedł badanie techniczne i diagnosta tego nie zauważył. A policja zasłanie oczy gdy przejeżdżasz. ;)

Nie róbmy z auta wiochy:569:
No i po co ten krzyk?

Tu masz rację. Twoja opinia i twój samochód. Możesz montować co chcesz i jak chcesz, byle zgodnie z przepisami kolego!!!

Bez urazy:)

marco102
15-02-2016, 22:17
podstawa do zatrzymania DR słuszna jest.
Może i tak. W najgorszym wypadku dostanę tylko mandat, bo "usterkę" usunę na miejscu. W praktyce jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś miał nieprzyjemności związane z tym modułem.
No i po co ten krzyk?
A nie wiem, tak jakoś klikła mi się ta emotka ;)do przeciwmgielnych, które w ogóle nie są do tego przeznaczone
Ja kierowałem się tym, że dużo samochodów ma w oryginale dzienne w tym miejscu np. Mitsubishi, VW ( wiem, że są tam osobne żarówki) i takie rozwiązanie mniej rzuca się w oczy niebieskim.

Jeśli będę kiedyś mieć jakieś problemy z prawem przez te oświetlenie, to pójdę na szrot i znajdę szkiełka z homologacją na dzienne i przeciwmgłowe. Wsadzę w miejsce oryginalnych i żaden patrol nie będzie mi mógł nic zrobić. Opcja na najczarniejszą godzinę ;)
Bez urazy:)
Nie ma się co obrażać. Forum służy do dyskusji i wymiany poglądów :)

Du_poid
16-02-2016, 17:03
Mam SD-2 w dolnych lampach od ponad roku i zero problemów, więc nie ma powodu do obaw. Co do DRL w mondeo jest trudno cokolwiek sensownego dołożyć bo:
- włożone w kratkę są na granicy legalności (przepisowe 60cm między nimi), poza tym w tak szerokim samochodzie są po prostu wizualnie za wąsko
- zamiast przeciwmgielnych tit S OK, tylko Mondeo ma dość dobre te światła, więc szkoda z nich rezygnować (tak, czasami ich używam)
- a ten podwójny twór wygląda jak z, a z resztą sami sobie dopowiedzcie :)

p.saw
16-02-2016, 17:10
Marek, ja nie mam nic do modułu SD-2. Ba, nawet jestem jego zwolennikiem i gdybym nie miał fabrycznie zamontowanych dziennych LED pewnie poszedłbym w to rozwiązanie. Ale podłączyłbym moduł do drogowych, ponieważ sposób świecenia jest najbardziej zbliżony do wymagań jakie stawiają przepisy dotyczące świateł dziennych. Nawet kilku producentów (grupa VAG) stosuje takie rozwiązanie fabrycznie z dziennymi na drogowych z obniżoną jasnością. Maja na to (chyba?) homologację. I uważam, że jest to dość fajne rozwiązanie i bez ingerencji w wygląd zewnętrzny (czytaj "wiejski tuning") rozwiązuje kwestię jazdy na światłach z jednoczesnym zaoszczędzeniem na żarówkach.
Ale nie powinno używać się SD-2 ze światłami przeciwmgielnymi i to nie ze względu na brak homologacji na "szkiełku" ale z powodu innej charakterystyki światła emitowanego przez ten typ reflektora. I w tym kontekście nie można mówić, że to Twój samochód i możesz robić co chcesz. Oraz, że najwyżej zapłacisz mandat.
Taka małą dygresja do Twojej wypowiedzi. :)

weuek
16-02-2016, 17:51
Nawet kilku producentów (grupa VAG) stosuje takie rozwiązanie fabrycznie z dziennymi na drogowych z obniżoną jasnością. Maja na to (chyba?) homologację.
A nie raczej japońskie tak maja? Bo w nowych wv ag są żarówki H15: 15W dzienne i 55W drogowe. Drogie i "trwałe" jak H7. :-)

marco102
16-02-2016, 18:03
nie powinno używać się SD-2 ze światłami przeciwmgielnymi i to nie ze względu na brak homologacji na "szkiełku" ale z powodu innej charakterystyki światła emitowanego przez ten typ reflektora. I w tym kontekście nie można mówić, że to Twój samochód i możesz robić co chcesz. Oraz, że najwyżej zapłacisz mandat.
Zgodziłbym się z Tobą, gdybym jeździł na tych światłach w nocy i przy tym oślepiał wszystkich kierowców dookoła. Ale uważam, że światła dzienne, które przeszły wszelkie testy i mają 100% legalność nie są aż tak skomplikowane, żeby nie można było ich zastąpić żarówkami już zastosowanymi w naszych autach. Gdyby w dziennych była jakaś linia odcięcia, asymetria to bym się nie bawił w SD 2. Ale dzienne z powołania mają być widoczne z daleka i tyle. Mają dawać takie światło, żebym widział nadjeżdżający pojazd z daleka. Akurat w tym przypadku nawet niektóre legalizowane DRLe mają z tym problem, ale nie o tym dyskusja:razz:
Wracając do meritum sprawy, moje rozwiązanie jest widoczne z daleka, ale nie oślepia kierowców. Zapala się po zgaszeniu postojówek i na odwrót. Jedynie czego nie ma, to legalizacja.

Moje zdanie jest takie - jak nie masz xenonów, to nie zakładaj dziennych. Masz xenony, oszczędzaj je w dzień i załóż dzienne. Ale zrób to tak, żeby auto nie waliło tandetą z kilometra. Amen.

mateusz1728
20-02-2016, 22:45
A gdyby dokupić światła ledowe w halogeny ale z nich usunąć szybkę i pomalować pod kolor auta? Robił ktoś może taki eksperyment? Albo ktoś posiada uszkodzony halogen i mógłby sprobowac? Wtedy mamy legalne dzienne bez homologacji od świateł przeciwmgielnych i nie trzeba kupować ramek od Titanium. Tylko czy by to dobrze wyglądało...

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Du_poid
21-02-2016, 11:29
Myślę że nie bo halogeny są wpasowane w zderzak, zrobiła by się dziura.

blade65
21-02-2016, 11:53
Robił ktoś może taki eksperyment? ja robiłem coś takiego tyle że w mk3 zostawiłem oprawke halogenów a w miejsce samego halogenu wstawiłem światło ed tej samej wielkości co cały halogen oczywiście okrągłe i wyglądało to zacnie i delikatenie

Rafal3
23-02-2016, 22:28
A ja zamontowałem coś takiego:
http://allegro.pl/modul-doswietlania-zakretow-quasar-clm02-can-i6010250700.html
http://www.quasarelectronics.pl/pl/produkt/17/clm02-can#nav-opis
i jestem zadowolony. Doświetlanie zakrętów fajnie działa.
1. Nie piszcie, że ta homologacja jest nic nie warta, bo nie ma RL wybitego na reflektorach - to już wiem ze wszystkich forów motoryzacyjnych wszystkich marek i modeli aut.
2. Nie piszcie, że doświetlanie zakrętów działa lepiej w oryginalnym rozwiązaniu w reflektorze soczewkowym lub ksenonwym, bo pewnie tak jest.
Miałem kaprys i go spełniłem:)
Mam model po liftingu ze zwykłymi lampami bez LEDów i stwierdziłem, że za pieniądze potrzebne na LEDy oryginalne lub podróbki będę miał większą funkcjonalność.

ccLot
29-02-2016, 16:37
Witam

coś drgnęło odnośne drl+mgielne:
http://www.ebay.de/itm/361437307368
z opisu wynika, że są to drl+fog i średnicy 70 mm.
Zatem idealne do wsadzenie w oprawki tit s:one:.
Cena może niezbyt zachęcająca, ale może ktoś spróbuje jako pierwszy?
Jakbym nie miał tego co mam to pewnie bym się skusił.

marco102
29-02-2016, 16:50
Za takie coś można chyba stracić dowodzik. Homologację na dzienne widzę, ale na przeciwmgłowe już nie:roll:

ccLot
29-02-2016, 17:07
Za takie coś można chyba stracić dowodzik. Homologację na dzienne widzę, ale na przeciwmgłowe już nie:roll:

Jest F3, diodowe przeciwmgielne:568:

marco102
29-02-2016, 17:40
Zwracam honor, nie wiedziałem, że przeciwmgielne dzieli się na żarnikowe lub ledowe, byłem przekonany, że musi być B na kloszu ;)

Czukundur
04-03-2016, 09:50
Witam.
Jestem na etapie zakupu świateł led NSCC 506 H. Nurtuje mnie tylko jeden temat odnośnie świateł skandynawskich. A mianowicie w pozycji 0 żadne światła nie świecą a na "auto" też nic się nie dzieje. Ktoś pisał że pozycja "auto" w samochodzie bez ledow odpowiada za doswietlanie zakrętów i za spryskiwacze ksenonow. Z tym że u mnie one działają tak czy tak. Teraz pytanie. Mam skandynawskie czy nie bo juz sam nie wiem... Auto kupione w Niemczech

marco102
04-03-2016, 10:23
Jeśli miałbyś skandynawskie to na auto i 0 światła mijania będą świecić. Jak masz wyłączone skandynawskie, to na auto w dzień światła mijania się nie świecą czyli zapalają się dzienne. Jak nadejdzie zmrok zapalają się mijania i dzienne gasną ;)

Czukundur
04-03-2016, 11:04
No ok wiem że tak powinno być. Problem w tym ze na auto światła postojowe i mijania mi się świecą cały czas. A na pozycji zero nie świeci się nic. Brak czujnika zmierzchu?

DAMIAN-24
04-03-2016, 11:49
Nie masz skandynawskich skoro na zero żadne się nie palą. Jeśli na auto palą się mijania w dzień a auto masz z 2007 roku czy przed ledami to są 2 opcje: jedna to taka że ktoś zakleił czujnik zmierzchu, druga że ktoś tak zaprogramował żeby właśnie mijania nie wyłączały się w dzień i wtedy możesz zostawić na "auto" cały czas i zapomnieć o włączaniu i wyłączaniu świateł.

Czukundur
04-03-2016, 16:55
Taaaa...
Ogólnie wszystko zaczęło działać. Zdjąłem obudowę czujnika, dmuchnąłem puknąłem i założyłem obudowę i zaczęło działać. Nie mam pytań. Dzięki wielkie za zainteresowanie się moim problemem kolegów :)

actchris
08-03-2016, 07:05
A ja zamontowałem coś takiego:
http://allegro.pl/modul-doswietlania...010250700.html
http://www.quasarelectronics.pl/pl/p...2-can#nav-opis
i jestem zadowolony. Doświetlanie zakrętów fajnie działa.

Jaką opcję dałeś jako dzienne? halogeny czy H7 na 25% ? możesz pokazać jak to wygląda w aucie?

Rafal3
08-03-2016, 20:08
Światła długie świecą jako dzienne na 25%.
Doświetlanie zakrętów światłami przeciwmgielnymi.
Jak bardzo chcesz to jutro mogę zrobić zdjęcia.

Marino166
23-03-2016, 15:25
Mógłbyś Rafal3 wstawić zdjęcia i napisać jaki moduł wstawiłeś oraz jak to podłączyłeś? Pytam bo sam bym coś takiego zamontował

Bump: https://www.youtube.com/watch?v=JgUDMiKo3dI#t=224.301
To znalazłem na YT. Może to ktoś z forum?

Rafal3
23-03-2016, 21:38
Moduł nazywa się CLM02-CAN
Produkuje to firma Quasar Electronics
http://www.quasarelectronics.pl/pl/produkt/17/clm02-can
http://allegro.pl/doswietlanie-zakretow-can-bus-homologacja-vat-w-wa-i6054527575.html
Podłączył mi to elektronik samochodowy bo sam nie umiem:(

piotrek305
23-03-2016, 21:48
kolega kodex z mondeoklubpolska

Rafal3
24-03-2016, 22:54
Moduł produkuje firma Quasar, ale nie sprzedaje go w detalu. W detalu sprzedaje firma C4. Cena w ich sklepie internetowym jest tak sama jak na Allegro. Zamawiasz z prośbą o zaprogramowanie do konkretnego modelu auta. Mi gość przysłał jeszcze zdjęcia i instrukcję jak zamontować, ale do przedlifta. Ten co mi to zakładał powiedział, że w polifcie kostki wyglądają inaczej, ale doszedł co i jak i wszystko pięknie działa. Moduł mieści się koło schowka. Mam również dodatkowy wyłącznik tego modułu emulujący hamulec ręczny (na zaciągniętym gasną dzienne), żeby nie było problemów na przeglądzie:-) Na wyłączonym doświetlanie zakrętów działa.

Marino166
26-03-2016, 08:37
Dzięki za info. Choć mnie doświetlanie zakrętów nie interesuje. Muszę poszukać czegoś tańszego

macthom
03-04-2016, 08:42
Witajcie mam pytanie jestem posidaczem mondea z 2012 z zaślepkami w miejsach oryginalnych ledów do jazdy dziennej kupiłem właśnie oryginalne ledy i moje pytanie jest następujące czy jak podepne je przez przekaźnik jak większość dokładanych ledów czy będą prawidłowo świeciły ? Czy one gasną całkiem czy oryginalnie przygasają ?? Dziękuje za podpowiedzi.

robaksonpl
07-04-2016, 14:17
Pytanie do tych kolegów którzy montowali DRL-y w miejsce halogenów- czy wyświetla wam na conversie błąd oświetlenia?:?:

ccLot
07-04-2016, 16:09
Nie, nie ma żadnego błędu, ani na Conversie ani w pamięci.

ko5a
14-04-2016, 20:22
czy ktoś instalował jakieś zamienniki ledów z aliexpressu? w miejsce oryginalnych ledów po liftingu
np:
http://www.aliexpress.com/item/High-quality-LED-Daytime-running-lights-front-Fog-lamp-Fog-Lights-For-2011-2012-Mondeo-Mk4/2018207245.html?spm=2114.01010208.3.360.nbRLXM&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_3_100 34_507_10032_508_10020_9905_10017_10005_10006_1002 1_10022_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=156b47ad-9455-427c-915b-500aa97a855e

cena z wysyłką za nowy komplet wychodzi teraz około 300zł

dodo34
14-04-2016, 22:57
cena z wysyłką za nowy komplet wychodzi teraz około 300zł

To w ofercie Signumsc cena za komplet to około 330zł, a po negocjacjach pewnie dorzucą ramki. Jakość pewnie podobna (ja z Signum jestem zadowolony).

matthewwlkp
16-04-2016, 16:36
Panowie. Popatrzcie chwilę na materiał TVN Turbo o module DRL do świateł drogowych. Wiec można za to stracić dowód rejestracyjny czy nie?

http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850,n/zmierz-kompresje-napraw-deske-rozdzielcza-i-wymien-miske-olejowa,199027.html

Może ten kto nie zgadza się z materiałem poświęci chwilkę i wyśle mail do szanownej redakcji z prośbą o wyjaśnienia...

djremo
16-04-2016, 20:04
Pewnie jak się policjat uprze to za brak oznaczeń na lampie zabierze, tyle teorii. W praktyce jeżdżę z czymś takim ponad rok w mk4, wcześniej 3 lata w mk3 miałem 4 kontrolę i policja nigdy nie zrobiła mi o to problemu.

Wytaptalkowane z Eldżi Gie Cztery

marco102
16-04-2016, 21:04
Jak będziesz się stawiał podczas kontroli i policjant zrobi Ci inspekcję całego auta (wiadomo po co), to dowód poleci za brak homologacji na kloszu lampy. Ja jeżdżę na module SD-2 podpiętym pod halogeny przeciwmgielne i nie mam z tym żadnych problemów. Policja jak i diagnosta nie zwracają na to uwagi. A tylko dlatego, że jest to zrobione dobrze i działa w taki sposób jak normalne światła dzienne.

ciafka
17-04-2016, 06:00
Panowie. Popatrzcie chwilę na materiał TVN Turbo o module DRL do świateł drogowych. Wiec można za to stracić dowód rejestracyjny czy nie?

http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850,n/zmierz-kompresje-napraw-deske-rozdzielcza-i-wymien-miske-olejowa,199027.html

Może ten kto nie zgadza się z materiałem poświęci chwilkę i wyśle mail do szanownej redakcji z prośbą o wyjaśnienia...

Ale się znowu dyskucja zrobi... Dowód może, i powinien zostać zabrany, jeżeli tylko element podlegający homologacji został przerobiony. Dość złomu w agonalnym stanie już telepie po drogach tego kraju (zakaz rejestracji złomu z całej Europy nie obowiązuje tylko jeszcze w Polsce - nawet w takiej Rosji jest to znacznie ograniczone), aby jeszcze wiejski tuning (czym de facto są DRL, nie będące DRL-ami...) dopuszczać do ruchu. Jeżeli nie przerabiamy reflektorów, tylko dołożyć dodatkowe światła, to jeżeli ich nie będziemy używać na drogach publicznych - nikt nam nie może nic zrobić. Ale demolować fabryczne reflektory? Z automatu powinno być po dowodzie.

djremo
17-04-2016, 07:02
Działanie tego modułu nie różni się niczym od tych stosowanych fabrycznie w innych modelach np nowym mk5, a jedyna różnica to wybita homologacja. Kolega jest jest z tych co zapisaną przez ustawę nawet największą głupotę będzie kazał przestrzegać. Customowe pojazdy takie jak robią w usa to w ogóle rejestracji nie powinny otrzymać

ciafka
17-04-2016, 08:27
To zachęcam do przeprowadzki do USA. Wątpię jednak, czy kolega po pierwsze primo - dostanie wizę, a po drugie primo - czy długo tam wytrzyma, bo w USA prawo jest do przestrzegania, w odróżnieniu od pięknego kraju nad Wisła (co wypowiedź kolegi dobitnie podkreśla)...
Poza tym - jakie masz pojęcie czym się różni moduł od fabrycznych? Projektujesz takie?
I na koniec - nie wiem ile customowych wozów w USA widziałeś, ale różnica między customowym wozem z USA a poniemieckim truchłem na polskiej niby-autostradzie jest zasadnicza.
Podsumowując - obejrzałem WSZYSTKIE odcinki "101 napraw", i bardzo kibicuje temu programowi - ale w tym odcinku kolega Grzesiek dał plamę. Reflektor homologowany na 12V nie może działać w jakiejś dziwacznie zmodyfikowanej cudownym modułem instalacji, i kropka.

djremo
17-04-2016, 08:47
Moduł realizuje tylko funkcje tak samo jak fabryczny i żadnych dodatkowych zmian w reflektorze fabrycznym nie ma. W usa mam rodzinę i raz na jakiś czas bywam więc widziałem co tam jeździ. Pordzewiałe pickapy, auta bez zderzaków, z peknietymi szybami i jakoś zbytnio to nikomu nie przeszkadza bo jeździ tym na co go stać

ciafka
17-04-2016, 08:55
Wszystko OK, tylko tu nie dyskutujemy na co kogo stać, bo to jego własny biznes, tylko czy to co telepie się po drodze ma prawo się tam znajdować. Po prostu. Jeżeli jest niezgodne z homologacją - nie ma prawa. To dotyczy powycinanych DPF-ów i katów, dziwacznych DRL-i które DRL-ami nie są, LEDów zamiast postojówek w reflektorze na halogeny, lub np. złomu który zostawia na asfalcie ślad z oleju silnikowego. Z punktu widzenia prawa wszystkie te .... hmmm... "urządzenia" nie mają prawa poruszać się po drogach publicznych. Próbowałeś dyskusji z urzędasem albo policjantem w USA? Nieważne czy prawo ci się podoba, czy nie. Ma być przestrzegane. Inna sprawa jakiej jakości jest to prawo - ale nie znając polskiego ani amerykańskiego, trudno porównać. A jakbyś porównał, nie zawsze polskie stałoby na straconej pozycji, zapewniam cię.

djremo
17-04-2016, 09:00
W części się zgadzam ale w jakim stopniu przeszkadza ci żarówka led w postoju, moduł który wiernie odwzorowuje rozwiązania fabryczne itp? To w żaden sposób nie ingeruje ani w Twoje ani czyjeś bezpieczenstwo na drodze. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność

ciafka
17-04-2016, 09:27
Widzę, że dobrze mi idzie, jeżeli już częściowo przyznajesz mi rację :P A co do reszty - nawet jeżeli nie przyznasz mi racji (chociaż piszę jak jest), to wystarczy sobie uświadomić, że ani ty, ani ja nie stanowimy prawa. Mamy tylko znikomy wpływ na wybór tych, co prawo stanowią - a niestety, mamy w 100% obowiązek go przestrzegać.
Co do konkretnego modułu dla DRL (i żeby była jasność - bardzo mi się takie rozwiązanie w sensie technicznym podoba, i gdyby tylko było legalne - już bym montował) - nie masz technicznych możliwości porównania go z rozwiązaniem fabrycznym. Ani też LEDów jako postojówek. Aczkolwiek w każdym momencie możesz zlecić badania homologacyjne, i takie homologowane rozwiązanie wprowadzić na rynek. Pewnie przynajmniej jakieś paręset tysięcy zł (ze względu na konieczność łącznej homologacji z reflektorem). Jak tylko będziesz to miał, daj znać - będę jednym z pierwszych klientów.g:okulary

djremo
17-04-2016, 10:00
Niektóre Homologacje są fikcją czego najlepszym przykładem jest doswietlanie zakrętów realizowane przez światła przeciwmgłowe, które mimo braku żadnych zmian konstrukcyjnych spełniają tę funkcje bo mają nabity znak

Marino166
18-04-2016, 09:58
http://allegro.pl/swiatla-led-do-jazdy-dziennej-magneti-marelli-i5961763351.html
Szanowni koledzy montował ktoś taki zestaw? Myślę że zmieści się w kratkę, ale przede wszystkim włączają się one dopiero po uruchomieniu silnika a to dla mnie ważna sprawa

weuek
18-04-2016, 10:42
przede wszystkim włączają się one dopiero po uruchomieniu silnika a to dla mnie ważna sprawa
Skąd to wiesz? Jak to działa?

Marino166
18-04-2016, 11:00
- System Standby. Czytałem gdzieś w opisie że załączają się po podaniu przez alternator wyższego napięcia

Sebioza
18-04-2016, 12:05
Ja w weekend zakładałem Philips daylight 9. One też uruchamiają się dopiero po odpaleniu auta.

Marino166
18-04-2016, 18:06
Ja w weekend zakładałem Philips daylight 9. One też uruchamiają się dopiero po odpaleniu auta.

Podobają mi się też te Philipsy. Ale nie wiedziałem że one też włączają się po odpaleniu auta. Mógłbyś Sebioza wstawić fotki jak Ci to wyszło i jak tego dokonałeś? Będę bardzo wdzięczny :razz:

ogodaw
18-04-2016, 20:27
Panowie a czy widział ktoś gdzieś światła z Homologacją wbudowane w przeciwmgielne ale nie w zamian przeciwmgielnych?

Sebioza
19-04-2016, 13:10
Co do samego montażu, to poszedłem trochę na łatwiznę. Przykręciłem mocowania do tych plastikowych "zaślepek" po bokach kratki wlotowej. Na początku chciałem to zamocować głębiej, ale to wiązało się z tym, że musiał bym robić jakieś dodatkowe mocowania i przykręcać je do wzmocnienia zderzaka. Było by z tym trochę zabawy, więc z tego zrezygnowałem. Na pierwszy rzut oka wygląda to ok. Wiem, że znajdą się tacy, którym się to nie podoba. Lecz ten co ma C+ zrozumie jak to jest jeździć w słoneczny dzień i nie wiele widzieć na wyświetlaczu.

https://goo.gl/photos/6p8kKRRT3S4DEk3F7
https://goo.gl/photos/vjUuGVU8aa8EKrUK9
https://goo.gl/photos/8fWcpSjSBy8sxtD48

jaceks
19-04-2016, 16:33
Panowie a czy widział ktoś gdzieś światła z Homologacją wbudowane w przeciwmgielne ale nie w zamian przeciwmgielnych?

są ze 2-3 modele, szukaj w opisie FOG+DRL. Cena za oryginały zwala z nóg (ca.900zł)

ccLot
19-04-2016, 19:09

Czyli chcesz mieć drl'e i przeciwmgielne w jednej lampie?
Jeśli tak to tylko oprawki z titanium s i wymiana świateł na:
1. http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-5246-Swiatla-DUO-MaxLed-okragle-V2-mini.html powinny idealnie pasować prawie na zasadzie p&p.
2. Demontujesz z oprawek tit-s chromowane nakładki i zakładasz trochę większe światełka tego typu http://allegro.pl/led-swiatla-przeciwmgielne-dzienne-nowosc-hit-i5234216165.html
Tak to wygląda u mnie

3. Są jeszcze Osramy za ~900 zeta, ale nie wiem czy nie będą za duże.
4. Jest jeszcze opcja wywalenia zwierciadeł z normalnych przeciwmgielnych i wstawienia czegoś podobnego, ale zostaje na szkle homologacja tylko na przeciwmgielne.

Marino166
19-04-2016, 20:17
Co do samego montażu, to poszedłem trochę na łatwiznę. Przykręciłem mocowania do tych plastikowych "zaślepek" po bokach kratki wlotowej. Na początku chciałem to zamocować głębiej, ale to wiązało się z tym, że musiał bym robić jakieś dodatkowe mocowania i przykręcać je do wzmocnienia zderzaka. Było by z tym trochę zabawy, więc z tego zrezygnowałem. Na pierwszy rzut oka wygląda to ok. Wiem, że znajdą się tacy, którym się to nie podoba. Lecz ten co ma C+ zrozumie jak to jest jeździć w słoneczny dzień i nie wiele widzieć na wyświetlaczu.

https://goo.gl/photos/6p8kKRRT3S4DEk3F7
https://goo.gl/photos/vjUuGVU8aa8EKrUK9
https://goo.gl/photos/8fWcpSjSBy8sxtD48

Nawet nieźle to wygląda Sebi. Mam taki sam kolor mondka, tylko ja myślałem o montażu trochę niżej, tzn w tych kratkach co czujniki parkowania. No i mówisz że one też zapalają się dopiero po odpaleniu auta?

alarm220
19-04-2016, 21:54
Witam. Ja zamontowałem moduł świateł dziennych pod halogeny. Po uruchomieniu silnika i wzroście ładowania do 13,5V włączają się halogeny ale jasność ich jest ok. 35%. Po włączeniu świateł postojowych ta funkcja rozłącza się , a halogeny można włączyć z normalną mocą. Po ustawieniu włącznika świateł na auto nie musimy w ogóle pamiętać o światłach i nie robimy choinki z auta.

Sebioza
20-04-2016, 06:19
Tak zapalają się po odpaleniu auta. Ogólnie są dwa sposoby podłączenia. Drugi jest taki, że jak pojawi się + na jednym z kabli. To jest wersja do aut z start/stop.
Jedyne co, to w chwili kiedy gasną pozycje po otwarciu auta, zapalają się na chwilę drl. Tak samo dzieje się po wyłączeniu świateł ( nawet ja zgasimy auto).
Co do świateł dziennych w halogenach. Wszystko jest ok, dopóki Pan władza się nie do patrzy. To jest tak samo jak z drogowymi. Te światła nie mają homologacji RL.

ciafka
20-04-2016, 07:04
Koledzy, niech mi ktoś łaskawie przypomni, dlaczego chcemy narażać się na zatrzymanie (słuszne) dowodu rej. i mandat jeżdżąc formalnie niesprawnym samochodem? Jakoś za Chiny Ludowe nie mogę zrozumieć intencji pomysłodawców psucia fabrycznego wyposażenia i dobrowolnego podkładania się smerfom...
Za paręset zł mamy homologowane DRL-e, np. NSSC HP506 - całkiem wysokiej jakości (sam używam już od ok. 4 lat). Załączają się po odpaleniu silnika (wzrost napięcia w instalacji). Wyglądają podobnie do niektórych fabrycznych (np. Renault), więc żaden domorosły "dizajner" nie może zarzucić niespójnego wyglądu przodu samochodu.

YatzeK
20-04-2016, 08:08
To zachęcam do przeprowadzki do USA. Wątpię jednak, czy kolega po pierwsze primo - dostanie wizę, a po drugie primo - czy długo tam wytrzyma, bo w USA prawo jest do przestrzegania, w odróżnieniu od pięknego kraju nad Wisła (co wypowiedź kolegi dobitnie podkreśla)

Próbowałeś dyskusji z urzędasem albo policjantem w USA? Nieważne czy prawo ci się podoba, czy nie. Ma być przestrzegane. Inna sprawa jakiej jakości jest to prawo - ale nie znając polskiego ani amerykańskiego, trudno porównać. A jakbyś porównał, nie zawsze polskie stałoby na straconej pozycji, zapewniam cię.

Byłeś? Próbowałeś? Bo bzdury gadasz. Szczególnie, ze w niektórych stanach odpowiednik naszego badania technicznego sprowadza się WYŁĄCZNIE do testu spalin! I już - możesz mieć odpadające zderzaki i krzywe koła, ale dopóki spełniasz normy spalin, jedziesz dalej.

ciafka
20-04-2016, 08:20
Byłem. Nie próbowałem dziadować, bo tym głównie zajmują się wszelakiej maści mniej czy bardziej legalni imigranci, włącznie niestety z tymi znad Wisły. A co do dyskusji z policjantem - znam opowieści z pierwszej ręki. Po pierwszym zdaniu polemiki siedzisz skuty w radiowozie. Zresztą, spróbuj krzywo spojrzeć na imigracujnego na lotnisku. Tak więc bzdury gadasz ty. Jeżeli prawo określa wymagania do spalin, to spaliny mają się zgadzać. Jeżeli - tak jak u nas (i w całej EU) przepisy określają m.in. wymagania do oświetlenia, to oświetlenie ma się zgadzać. Nie wiem jak prościej to napisać, ale poniżej pewnego poziomu intelektualnego nawet moja dość rozkręcona wyobraźnia nie może mnie zaprowadzić...

Sebioza
20-04-2016, 08:59
Panowie, nie ma co się wdawać w jakąś dyskusje i się denerwować. Nie ważne czy to USA, Polska czy inne kraje UE. Przepisy są przepisami. Homologacja ma być i tyle. Jak mamy szczęście i trafimy na Policjanta, który nie jest służbistą to skończy się najwyżej na pouczeniu, a jak nie to zabierze nam dowód i tyle. Nie twierdzę, że wszystkie przepisy są dobre, ale dotyczą nas wszystkich i trzebą się dostosować.

YatzeK
20-04-2016, 09:52
Byłem. Nie próbowałem dziadować, bo tym głównie zajmują się wszelakiej maści mniej czy bardziej legalni imigranci, włącznie niestety z tymi znad Wisły. A co do dyskusji z policjantem - znam opowieści z pierwszej ręki. Po pierwszym zdaniu polemiki siedzisz skuty w radiowozie. Zresztą, spróbuj krzywo spojrzeć na imigracujnego na lotnisku. Tak więc bzdury gadasz ty.Od 4 lat tam bywam regularnie, bo pracuję właśnie w branży motoryzacyjnej na tamtym rynku. KAŻDY mój kontakt z amerykańską policją był bardzo pozytywny nawet jeżeli właśnie miałem parę uwag co do mojego odbioru sytuacji (w sytuacji, kiedy ewidentnie złamałem przepisy). Czego niestety nie mogę powiedzieć o polskiej policji.

A co do urzędników imigracyjnych - cóż, taka ich robota, ale z perspektywy tych kilku lat i urzędników na wielu różnych lotniskach mogę powiedzieć, że trzeba naprawdę się samemu na minę władować, żeby cię nie wpuścili.

Ale co do przepisów to oczywiście masz rację - respektować należy te, które w danym miejscu obowiązują. A że niedorzeczne tak jak z tym przeglądem wyłącznie skupionym na spalinach to co innego.

ciafka
20-04-2016, 11:41
No i wszystko jasne, zgoda itp :-) Sorki, że trochę zdecydowanie się wypowiadam, ale strasznie mnie denerwuje jak coś z naprzeciwka oślepia albo odwrotnie, pieści oczka jakąś lekką niebieskawą poświatą. A taka homologacja świateł to jednak oprócz gwarancji zgodności z przepisami, to też pewność, że nie mamy do czynienia z jakimś absurdem technicznym

Marino166
20-04-2016, 11:55
Ja jednak zdecydowałem się na Magneti Marelli, są tańsze o 100 zl a mają świecić 10 000h a te Philipsy tylko 5000

Koledzy zamontowałem te ledy MM i jest tak: podłączyłem "+" z akumulatora a minus z karoserii, efekt był taki, że ledy zapalały się po uruchomieniu silnika, ale co jakiś czas się wyłączały i powtórnie włączały. Z instrukcji wyczytałem, że trzeba w takim przypadku podłączyć trzeci kabel z zestawu do napięcia po przekręceniu stacyjki. Podłączyłem ten kabel do skrzynki bezpieczników pod oznaczenie F39 zestaw ładnie świeci, bez żadnych przerw, ale ledy zaświecają się od razu po przekręceniu kluczyka. Ma ktoś pomysł jak zrobić aby ledy zaświecały się dopiero po uruchomieniu silnika?

Marino166
26-04-2016, 19:36
Poradzi ktoś coś?

suiram1
26-04-2016, 19:52
Ja jednak zdecydowałem się na Magneti Marelli, są tańsze o 100 zl a mają świecić 10 000h a te Philipsy tylko 5000

Koledzy zamontowałem te ledy MM i jest tak: podłączyłem "+" z akumulatora a minus z karoserii, efekt był taki, że ledy zapalały się po uruchomieniu silnika, ale co jakiś czas się wyłączały i powtórnie włączały. Z instrukcji wyczytałem, że trzeba w takim przypadku podłączyć trzeci kabel z zestawu do napięcia po przekręceniu stacyjki. Podłączyłem ten kabel do skrzynki bezpieczników pod oznaczenie F39 zestaw ładnie świeci, bez żadnych przerw, ale ledy zaświecają się od razu po przekręceniu kluczyka. Ma ktoś pomysł jak zrobić aby ledy zaświecały się dopiero po uruchomieniu silnika?

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć nieusuwalne oznaczenie homologacji E oraz RL.
Lampy do jazdy dziennej muszą być zainstalowane:

Symetrycznie względem osi pojazdu
Na równej wysokości
W odległości od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi nie może wynosić mniej niż 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika (lub po jego uruchomieniu)

A może w tych DRLach MM jest tylko możliwość,że włączają się automatycznie po włączeniu zapłonu?
Nie wiem tego na pewno, tylko się domyślam

robert LC
27-04-2016, 08:31
Wszystkie kable do podłączenia znajdziecie w lampie
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=226589

Sebioza
27-04-2016, 08:47
Czy "+" i "-" podłączyłeś prosto pod akumulator? Czy gdzieś do skrzynki z bezpiecznikami?

Marino166
27-04-2016, 10:02
plus podłączyłem pod aku a minus pod karoserię, a ten trzeci kabel pod skrzynkę bezpieczników F39.

Sebioza
27-04-2016, 12:57
Jeśli nie działa Ci prawidłowo automatyczne uruchamianie DRL, to zostaję Ci znalezienie bezpiecznika, na którym pojawia się "+" po odpaleniu auta (będzie to pewnie ciężkie) i tam podłączyć ten trzeci przewód.

Marino166
27-04-2016, 15:03
Tak właśnie myślałem Sebioza, tylko myślałem że ktoś już to przerabiał i mi pomoże. A jak nie, to tak zostawię i tyle. W końcu 90% ledów zapala się z chwilą przekręcenia kluczyka :razz:

krizaj
28-04-2016, 08:37
Witam.
To mój pierwszy post ,więc proszę o wyrozumiałość.
Interesuje mnie czy da się podłączyć taki wynalazek:
http://allegro.pl/swiatla-led-do-jazdy-dziennej-elastyczne-neony-drl-i6058710816.html
To znaczy mam w aucie pozycję "A" i chciałbym żeby mi działały jako dzienne a przy okazji żeby działał też kierunkowskaz. Czy w momencie automatycznego włączenia świateł mijania będzie działać kierunkowskaz ?
Chodzi mi dokładnie o taki efekt i taki sposób montażu czyli pod kloszem lampy :
https://www.youtube.com/watch?v=CqFcJcpzl7E

suiram1
28-04-2016, 09:08
A nie lepiej jednak zamontować ori?

krizaj
28-04-2016, 09:19
Z tym kierunkowskazem mi się podoba
Ten efekt jeszcze lepszy :
https://www.youtube.com/watch?v=aLSlNMehZEs

ogodaw
28-04-2016, 16:52
Efekt fajny i dowód zabrany :(

savo
28-04-2016, 18:29
Witam.
To mój pierwszy post ,więc proszę o wyrozumiałość.
Interesuje mnie czy da się podłączyć taki wynalazek:
http://allegro.pl/swiatla-led-do-jazdy-dziennej-elastyczne-neony-drl-i6058710816.html
To znaczy mam w aucie pozycję "A" i chciałbym żeby mi działały jako dzienne a przy okazji żeby działał też kierunkowskaz. Czy w momencie automatycznego włączenia świateł mijania będzie działać kierunkowskaz ?
Chodzi mi dokładnie o taki efekt i taki sposób montażu czyli pod kloszem lampy :
Na filmie to coś jest zamontowane w kloszu. Wynalazek fajny, ale dowód nie twój w przypadku zatrzymania.

krizaj
28-04-2016, 22:55
Jak bym zamontował w halogenie to chyba nie byłoby problemu.
Aby zadziałało tzn. pozycja "A" świecą ledy i działa kierunkowskaz. Przy automatycznym włączeniu krótkich wyłaczają się ledy i nadal działa kierunkowskaz.

kuba1961
30-04-2016, 09:35
Mario166 - czy zapalanie od razu po przekręceniu kluczyka przeszkadza ci mocno. Tak jest w wszystkich nowych fordach. Opóźnienie włączenia wymaga dodania modułu opóźniacza czasowego. Jakiegoś przekaźnika czasowego. Daj sobie spokój.

Jeżeli chcesz koniecznie to kup jakiś przekaźnik czasowy na 12V DC z czasem kilku sekund i wepnij go w obwód. Zasilanie cewki (dwa przewody) - jeden do masy a drugi do + w to samo miejsce co plus od lamp. Przewód plusowy od lamp odepnij i podłącz pod styk przekaźnika, drugi styk przekaźnika podłącz w miejsce gdzie gdzie był podłączony przewód plusa lamp. Przepraszam za jakość ale dysponuję tylko telefonem - majówka :) .

Marino166
30-04-2016, 12:55
Dzięki kuba1961, aż tak mi to nie przeszkadza. Choć może skorzystam z Twojej porady. Dodam jeszcze, że te ledy mają właśnie taki opóźniacz czasowy, tylko po dopięciu tego drugiego plusa po stacyjce przestało to działać. Być może trzeba by pod inny bezpiecznik to podpiąć. Na razie mam sporo roboty i nie mam czasu się tym zająć, ważne że świecą. Pozdrawiam :razz:

kuba1961
30-04-2016, 15:48
Podaj typ lub link do tego urządzenia.

Kiedyś pytałem serwisanta w ASO dlaczego led-y zapalają się od razu przed rozruchem. Odpowiedział, że to dodatnio wpływa na akumulator takie "lekkie" obciążenie przed rozruchem. Bo przecież bez problemu mogą takie opóźnienie zrealizować na sterowniku samochodu. Pracuje w branży elektrycznej (nie jestem akumulatorowym ekspertem) ale coś w tym może być.

Marino166
01-05-2016, 13:28
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-led-drl-magneti-marelli-i5791305588.html
Kupiłem właśnie takie

Juzek
01-05-2016, 14:22
Marino. Jak oceniasz ich jasność w dzień?

Marino166
01-05-2016, 14:45
Marino. Jak oceniasz ich jasność w dzień?

Według mnie świecą bardzo jasno i fajnie wyglądają

kuba1961
01-05-2016, 21:10
Mario166 - ne znalazłem instrukcji ale na podstawie zdjęć myślę że:
- jeden kabel podpinasz pod masę
- drugi pod +12V pojawiający się po przekręceniu kluczyka - ten z bezpiecznikiem
- trzeci pod lampę pozycyjną
Kiedy przekręcisz kluczyk lampy LED zapalają się
Kiedy zapalasz lampy pozycyjne lub mijania - lampy LED gasną
Nie wydaje mi się że jest jakieś opóźnienie.

Marino166
03-05-2016, 08:19
Nie wydaje mi się że jest jakieś opóźnienie.

kuba, jak podłączyłem ledy pod + z akumulatora, to ledy zaczynały świecić w momencie rozruchu silnika (nawet z kilku sekundową zwłoką) ale był taki problem że światła co jakiś czas się wyłączały a potem znów włączały. W instrukcji opisano że może coś takiego się pojawiać i wtedy trzeba podpiąć drugi kabel + pod bezpiecznik pod którym pojawia się prąd po włączeniu zapłonu. Więc tak zrobiłem, efekt jest taki, że lampy już nie migają, ale świecą się od razu po włączeniu zapłonu. Myślę że trzeba by to podpiąć pod coś, co otrzymuje prąd dopiero po rozruchu silnika... tylko nie wiem pod co :(

kuba1961
03-05-2016, 08:28
Dziwne to. Co pisze instrukcja na temat zgaszenia tych świateł kiedy chcesz zapalić światła mijania ? Ile przewodów było do podłączenia ?
Takie podłączenie jest nieprawidłowe, bo zawsze te lampy palą się. Może masz tą instrukcję albo link do niej ?

Na samym dole tej strony jest chyba kawałek instrukcji:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?p=159576

Czy to jest to ?

Tu masz coś chyba o twoim problemie.
http://fiatklubpolska.pl/panda-442/problem-z-swiatlami-do-jazdy-dziennej-magneti-marelli-lpq080-31591/
Nie chcę cię martwić ale chyba masz uszkodzony sterownik. Przyznam że ten automat zastosowany przez producenta jest do d......y. Zmień jak radzą sterownik lub oddaj, sprzedaj itd. Wynika że on reaguje na spadki/zmiany napięcia i dlatego gasił czasami te LED-y.
Jak podepniesz ten trzeci przewód pod + to światła będą paliły się cały czas co nie jest zgodne z przepisami, jak podepniesz pod mijania to będą czasami gasły ale podłączone będą zgodnie z przepisami. I tak źle i tak nie dobrze.

Albo kup coś takiego:
http://allegro.pl/przekaznik-swiatla-do-jazdy-dziennej-dzienne-i5029436748.html

Marino166
03-05-2016, 10:15
Tak, to te światła Kuba. Ze światłami jest ok. gaszą się po włączeniu pozycyjnych i świateł mijania i zaświecają po ich wyłączeniu. Piszesz: "Wynika że on reaguje na spadki/zmiany napięcia i dlatego gasił czasami te LED-y." No właśnie tak się działo i musiałem dopiąć ten trzeci kabel, ale wtedy światła się zapalają po włączeniu zapłonu a nie po rozruchu silnika.

GOLDEN!!!
03-05-2016, 12:09
Tak, to te światła Kuba. Ze światłami jest ok. gaszą się po włączeniu pozycyjnych i świateł mijania i zaświecają po ich wyłączeniu. Piszesz: "Wynika że on reaguje na spadki/zmiany napięcia i dlatego gasił czasami te LED-y." No właśnie tak się działo i musiałem dopiąć ten trzeci kabel, ale wtedy światła się zapalają po włączeniu zapłonu a nie po rozruchu silnika.
Możesz dodać przekaźnik który zasilisz z plusa po stacyjce. Przez jego styki podłącz kabelek plus do akumulatora.
Ten dodatkowy plus lamp zaizoluj i nigdzie nie podłączaj.
Efekt będzie taki, że lampy same nie będą już migały gdy nie będzie włączony zapłon, a reszta tak jak chcesz dopiero po odpaleniu silnika.

Chyba to chcesz osiągnąć?

Pozdrawiam

Wysłane przy użyciu Tapatalka

kuba1961
03-05-2016, 14:26
Golden zaproponował najprostsze rozwiązanie.

Marino166
03-05-2016, 16:09
Dzięki koledzy za pomoc. Moglibyście pokazać mi jeszcze o jaki przekaźnik mniej więcej chodzi? Byłbym bardzo wdzięczny :razz:

kuba1961
03-05-2016, 17:05
https://sklep.avt.pl/przekaznik-samochodowy-12vdc-30a.html

Kupisz podobny w dowolnym sklepie z częściami samochodowymi.

Tak sobie myślę i nie jestem pewien czy rozwiązanie Goldena!!! przyniesie właściwy efekt. Golden!!! co zmieni ten przekaźniki.

GOLDEN!!!
03-05-2016, 22:29
Tak sobie myślę i nie jestem pewien czy rozwiązanie Goldena!!! przyniesie właściwy efekt. Golden!!! co zmieni ten przekaźniki.

U mnie zmieniło to, że nie zauważyłem od czasu jego dołożenia efektu gaśnięcia podczas jazdy, a zdarzało się niestety. Ledy nie zapalają się także same nawet jak silnik nie pracuje, co też miało miejsce, szczególnie przy adaptacji przepustnicy.
U mnie takie efekty występował przy lampach Philipsa 4led, gdzie automat także sam wykrywa wzrost napięcia i zapala lampy.

Pozdrawiam

Juzek
04-05-2016, 09:24
Według mnie świecą bardzo jasno i fajnie wyglądają
Zapodalbys jakąś fotkę zrobioną w dzień?

robaksonpl
04-05-2016, 10:10
Tu macie moje wypociny, lampy NSSC 510L

Marino166
04-05-2016, 18:30
https://sklep.avt.pl/przekaznik-samochodowy-12vdc-30a.html

Kupisz podobny w dowolnym sklepie z częściami samochodowymi.

A co myślisz Kuba, gdybym ten główny kabel zasilający zamiast pod akumulator podpiął pod zasilanie skrzynki bezpieczników? Może tam jest stabilniejsze napięcie i nie gasły by ledy?

Bump: Tu macie moje wypociny, lampy NSSC 510L

Przyznam że fajnie Ci to wyszło :razz:

Bump: Zapodalbys jakąś fotkę zrobioną w dzień?

Juzek, jak mi oddadzą telefon z serwisu to wrzucę fotki... tylko nie wiem kiedy, dziś mija dwa tygodnie odkąd go oddałem :(

Bump: U mnie zmieniło to, że nie zauważyłem od czasu jego dołożenia efektu gaśnięcia podczas jazdy, a zdarzało się niestety. Ledy nie zapalają się także same nawet jak silnik nie pracuje, co też miało miejsce, szczególnie przy adaptacji przepustnicy.
U mnie takie efekty występował przy lampach Philipsa 4led, gdzie automat także sam wykrywa wzrost napięcia i zapala lampy.

Rozumiem Golden, że Ty też masz tylko jeden plus podpięty przez ten przekaźnik i nic więcej, tzn chodzi mi o plusy?

kuba1961
04-05-2016, 20:06
Najstabilniejsze napięcie jest właśnie na akumulatorze. Ale takie zmiany napięcia zależą od kilku czynników.
- stanu instalacji (braki słabych styków
- kondycji akumulatora i alternatora
Moim zdaniem automat oparty na spadkach napięcia to bardzo nietrafiony pomysł. Gwałtowne hamowanie z zbyt późnym wciśnięciem sprzęgła też spowoduje przysiad napięcia. Zamieszanie na drodze a tobie światła zmieniają się lub mrugają. To nie jest dobre rozwiązanie.

Marino166
05-05-2016, 19:13
Najstabilniejsze napięcie jest właśnie na akumulatorze.

No może i tak. Ale wytłumacz mi jak to się dzieje, że te ledy pobierają 4W a brakuje dla nich prądu w takim dużym akumulatorze, w dodatku podczas ładowania go przez alternator?! :619:

kuba1961
05-05-2016, 21:15
Kiedy podepniesz led-y pod inne miejsce to przepływający pod wpływem większego obciążenia (obciążenia innych odbiorów) większy prąd, powoduje większy spadek napięcia. Czyli obniżone zostaje napięcie w tym miejscu.

GOLDEN!!!
07-05-2016, 10:53
Rozumiem Golden, że Ty też masz tylko jeden plus podpięty przez ten przekaźnik i nic więcej, tzn chodzi mi o plusy?

Witam

Moje lampy mają trochę mniej przewodów:
+ do akumulatora na stałe
- do masy na stałe
+ pod pozycje która wyłącza ledy.

Czyli sam wykrywa wzrost napięcia i zapala lampy, a mimo to miałem cyrki.
Więc ten stały + podział przez przekaźnik po zapłonie. U mnie się uspokoiło.

Pozdrawiam

No może i tak. Ale wytłumacz mi jak to się dzieje, że te ledy pobierają 4W a brakuje dla nich prądu w takim dużym akumulatorze, w dodatku podczas ładowania go przez alternator?! :619:

Tutaj nie chodzi o prąd, tylko o napięcie. Te automaty wykrywają jego wzrost i włączają lampy. Podczas pracy samochodu może dochodzić do wahań napięcia i wtedy automaty wyłączają lampy.

kuba1961
07-05-2016, 19:15
GOLDEN - właśnie chodzi o prąd. Zmieniając obciążenie zmieniasz prąd, co powoduje zmianę napięcia. Bez zmiany prądu nie ma zmiany napięcia.

GOLDEN!!!
07-05-2016, 20:12
GOLDEN - właśnie chodzi o prąd. Zmieniając obciążenie zmieniasz prąd, co powoduje zmianę napięcia. Bez zmiany prądu nie ma zmiany napięcia.
A może bez zmiany napięcia nie ma zmiany prądu?

Ja sie odniosłem do tego co zacytowałem, czyli pytania o brak prądu dla LEDów, a to nie o to chodzi. Sterownik wykrywa spadek napięcia na akumulatorze i to raczej nie przez lampy dziennie wywołany.
Ten typ automatów jest prosty w instalacji, bo nie trzeba szukać plusa po stacyjce, ale jak widać potrafią sprawić niespodzianki w działaniu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

kuba1961
08-05-2016, 06:09
A może bez zmiany napięcia nie ma zmiany prądu? - GOLDEN nie rozumiem tego pytania. Możesz pomóc w zrozumieniu ?

savo
09-05-2016, 23:26
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pracowity-poniedzialek-gdanskiej-drogowki-n101451.html#

Zobaczcie i przeczytajcie jak pewien magik zainstalował LEDy:p

Marino166
10-05-2016, 18:49
Gościu nieźle pojechał po bandzie... zabrali dowodzik i jeszcze 500 w plecy. Dlatego zrezygnowałem ze ściemniacza drogowych świateł na rzecz ledów homologowanych:diabel2:

jaceks
10-05-2016, 19:18
i jeszcze pewnie podłączył pod pozycyjne, bo nie sądze, aby do taśmy która kosztuje kilka zł za metr zdrutował jakiś system automatycznego włączania i wyłączania :)

GOLDEN!!!
12-05-2016, 22:26
A może bez zmiany napięcia nie ma zmiany prądu? - GOLDEN nie rozumiem tego pytania. Możesz pomóc w zrozumieniu ?

Taka szybka myśl i mi się napisało :razz:
Jedno wynika z drugiego, z tymże napięcie jest w miarę stałe choć się waha i wtedy nasze kochane automaty wariują. Prąd za to może wynosić nawet 0A.

Jak już pisałem, u mnie automat do puki nie włączę zapłonu nie ma stałego zasilania i to pomogło na wyłączanie lamp podczas jazdy. A przynajmniej od przerobienie instalacji nie zauważyłem tego problemu.

pozdrawiam

GH_Stargard
13-05-2016, 12:38
To może ja wrzucę fotkę z Ledami w moim aucie :)

http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1512&pictureid=7611

Bump: Ale pomysł z lampami NSSC 510L też fajny :)

Miałem właśnie chęć założyć ściemniacz 30% drogowych (bo taki mam od 2 lat w innym aucie), ale.... te ledy chyba będą lepsze.

PS: Musze coś zrobić ze swoimi bo lewy LED pali się do połowy :)

weuek
13-05-2016, 12:48
GH Stardard, te twoje dzienne są zamontowane niezgodnie z przepisami, a konkretnie to nie ma zachowanego minimalnego odstępu miedzy nimi, czyli 60 cm. Kumaty diagnosta/policjant powinien to wiedzieć i odpowiednio zadziałać.

Dziwi mnie taki pomysł, bo bo w tych otworach po bokach tablicy rejestracyjnej już dałoby się (prawie) ten odstęp zachować (tablica ma około 56 cm).

daniel66
13-05-2016, 12:51
Dlatego chyba (proszę mnie poprawić) wsadzają w te miejsca tam gdzie jest dolna kratka?

ccLot
13-05-2016, 16:34
Widziałem ten grill, nawet zastanawiałem się nad zakupem. I w opisie jest jasno powiedziane, że to są światła pozycyjne, nie drl'e.
BTW wygląda ok

chwileulotne85
13-05-2016, 17:27
Najlepiej montować tak jak ja :-D

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

diu
14-05-2016, 12:28
Witam
Kto z Trójmiasta lub Warszawy jest mi w stanie pomóc w wpięciu świateł do jazdy dziennej w Mondeo MK4 FL i wyłączeniu tryby skandynawskiego?

Światła zamontowałem w zderzaku i wyprowadziłem kabelki obok akumulatora.

Pozdrawiam

pawelmisiek
14-05-2016, 20:36
Te ledy wyglądają trochę jak w samochodzie policyjnym:d Na pewno fajnie wyglądają ale zgadzam się że mogą się doczepic do nich niestety .

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

blade65
14-05-2016, 21:55
GH_Stargard a tak nie próbowałeś zamontować napewno było by bezpieczniej ziekszony rozstaw i można założyć jeszcze wieksze ;)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aec2498cd78e.jpg (https://naforum.zapodaj.net/aec2498cd78e.jpg.html)

Juzek
15-05-2016, 06:45
Ja mam tak zamontowane i jest cacy. Ani policjanci ani diagnosta się nie czepiają

GH_Stargard
16-05-2016, 10:38
@GH_Stargard a tak nie próbowałeś zamontować napewno było by bezpieczniej ziekszony rozstaw i można założyć jeszcze wieksze

Rozważam tą opcję właśnie :)
Ale w grilu zostaną wtedy otwory.
A na pitolone lamp z przody to juz troche dziwnie by wyglądało.
Pomyślę nad tym wszystkim.
Najlepiej jak przylukam u kogoś na spocie w Rewalu jak to wygląda na żywo i wtedy zamaluje się te moje DRL na czarno i wstawie niżej drugie.

jaworq
16-05-2016, 17:24
Miałem kiedyś wrzucić zdjęcia ale zapomniałem =)

Ja u siebie zrobiłem tak i jestem zadowolony. Koleżka mi je podłączył tak, że w trybie auto ładnie przełącza xenon <-> led, gdy zasłaniam czujnik na szybie. Jeżdżę już z tymi ledami ponad rok czasu i póki co działają bez zarzutu i bardzo ładnie jasno świecą. Z tego co pamiętam wyszło 300zł z montażem.

72887 72888 72889 72890 72891

chwileulotne85
16-05-2016, 19:52
Ja dziś minąlem na ulicy mk4 z identycznie zamontowanymi ledami.

Myślę nad lekkim ich przyciemnieniem taśmą dymiona http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160516/b1865c047ad6b92223988c8c75d3bdfb.jpg

jaworq
16-05-2016, 22:23
Ja dziś minąlem na ulicy mk4 z identycznie zamontowanymi ledami.

Myślę nad lekkim ich przyciemnieniem taśmą dymiona

Trochę jak bombki na choince xD Szpecąco i słabo to wygląda moim zdaniem. Masz fajne otwory na ledy to trzeba było tam wpakować.

chwileulotne85
17-05-2016, 08:48
Mi właśnie małe ledy w otworach ze zderzaka tit S przypominały by większość aut z dolożonymi ledami. Dla mnie za małe.
Chciałem inaczej.

Jak świecą to jest super. Zamówiłem folię czarną, na rantach obkleje

Marino166
22-05-2016, 14:52
73041 73042 A to moje ledy, tak się właśnie prezentują

Bump: Zapodalbys jakąś fotkę zrobioną w dzień?

Proszę bardzo

Juzek
22-05-2016, 17:01
Dzięki wielkie :)

Swoop
15-09-2016, 16:35
Tu macie moje wypociny, lampy NSSC 510L

Dzięki za zdjęcia, choć napisz coś więcej z perspektywy czasu jak to wygląda i świeci?

Ja mam halogeny "szklane" i właśnie w nie chciałem wbudować poniższe lampki, ale trochę mam obawę jak to będzie świecić

http://sklephadron.pl/lampy-dzienne-drl/3272-swiatla-dzienne-drl-przeciwmglowe-einparts-duolight-v2-mini-7cm.html

No i pytanie ostatnie, co zrobiłeś z wtyczką od halogenów?

htc32
15-09-2016, 19:37
Swoop. Ja mam te lampki zamontowane ale w halogenie TIT S. DRL i przeciwmgielne zdają egzamin. Przeciwmgielne testowane wczoraj w nocy podczas mgły .
Trochę zła jakość ale na sesje zdjęciową przyjdzie czas:wink:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2648788&postcount=189

Swoop
15-09-2016, 23:17
htc32, możesz wrzucić ze 2 zdjęcia DRL-i z dalszej odległości i z bliska

robaksonpl
16-09-2016, 09:28
Dzięki za zdjęcia, choć napisz coś więcej z perspektywy czasu jak to wygląda i świeci?

Ja mam halogeny "szklane" i właśnie w nie chciałem wbudować poniższe lampki, ale trochę mam obawę jak to będzie świecić

http://sklephadron.pl/lampy-dzienne-drl/3272-swiatla-dzienne-drl-przeciwmglowe-einparts-duolight-v2-mini-7cm.html

No i pytanie ostatnie, co zrobiłeś z wtyczką od halogenów?

Wszystko jest elegancko, lepiej to wygląda na żywo niż na zdjęciach, pozycyjne w nocy bardzo fajnie wyglądają. Wtyczki od halogenów zaizolowałem, "zatrytytkowałem":mrgreen: aby nie latały może się jeszcze przydadzą. Zdecydowałem się na taką operację z DRL-ami bo i tak miałem zardzewiały odbłyśnik w halogenie. Z dalszej odległości bardzo dobrze są widoczne nawet w słoneczne dni.

Swoop
16-09-2016, 10:21
Wtyczki od halogenów zaizolowałem, "zatrytytkowałem" aby nie latały może się jeszcze przydadzą.

Ale w tych co wrzuciłem link są halogeny, więc można wykorzystać w tyczkę halogenową i pod nie podpiąć. Jak to wygląda u Ciebie?

htc32
16-09-2016, 12:17
W zestawie masz wszystko razem z wtyczką halogena.A sieci tak.

Swoop
16-09-2016, 20:54
hmm. na zdjęciu szału nie ma. Widoczne to z daleka? ok 50 m

htc32
17-09-2016, 05:57
Szwagier który jechał autobaną ok 100 m. przed mną mówił że dobrze widać

Swoop
17-09-2016, 09:41
Szwagier który jechał autobaną ok 100 m. przed mną mówił że dobrze widać
No i właśnie mnie przekonałeś :)

Powiedz jeszcze jak przytwierdziłeś te DRLe do obudowy halogenowej?

nolo
02-10-2016, 08:17
Witam
Ja mam inne pytanie:mam mondeo 2007r,i nie chce instalować żadnych dodatkowych świateł do jazdy dziennej,za to chciałbym aby te co są automatycznie zapalały się/gasły po uruchomieniu/wyłączeniu silnika.Czy jest taka możliwość i przybliżone koszty poproszę-dzięki.

mm32
02-10-2016, 08:42
Trzeba uaktywnić w konfiguracji auta tryb skandynawski :)

nolo
02-10-2016, 08:48
Trzeba uaktywnić w konfiguracji auta tryb skandynawski :)

Trochę więcej szczegółów mogę prosić

mm32
02-10-2016, 08:52
Do całej operacji potrzebny jest kabelek ELM327 i program ELMConfig.Szczegóły znajdziesz na tym forum :)

weuek
02-10-2016, 09:03

Mam poprzednią wersję tych świateł. Polecam zaizolować sobie wejście przewodu do uszczelki, z tyłu obudowy. jak widać, przewód jest płaski, a otwór okrągły. Podczas obfitych opadów dostała mi się tamtędy woda do wnętrza świateł. Odkąd zaizolowałem to klejem na gorąco, sytuacja się nie powtórzyła.

W fokusie mk2 fl pomiędzy reflektorem a zderzakiem leje się obficie woda na graty w środku (to miejsce tez uszczelniłem). Może w innych modelach nie jest tak ciulowo.

Ogólnie, jestem z nich bardzo zadowolony. :-)

nolo
02-10-2016, 11:55
Do całej operacji potrzebny jest kabelek ELM327 i program ELMConfig.Szczegóły znajdziesz na tym forum :)

Znalazłem,dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam

zal2000
09-11-2016, 21:30
Znalazłem,dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam

Jak już masz to może udostępnij raz jeszcze :)

MasterBurn
20-11-2016, 09:51
A ja zapytam tak :) czy mamy magika jak w Anglii :)

Widziałem wczoraj na Fb ze ludki rozbierają lampy, dodają listwę led - wraz z funkcja migacza (migacz chodzi jak w Night Rider - nie wiem jak te miganie się nazywa).

Wygląd extra w mk4....

wiec jak tutaj ktoś coś ?

https://www.youtube.com/watch?v=Tmzj09tCC2w

oo.... coś w ten deseń :)

MaXyM
20-11-2016, 11:17
A potem od razu zglos sie do drogowki i dobrowolnie oddaj dowod rejestracyjny.

rumunn95
20-11-2016, 11:50
Powiem ze glupio nie wyglada , ciezko sie kapnac ze nie ori;)

Wysłane z mojego LG-D802

klajgus
20-11-2016, 12:07
Mi tez się podoba, gdyby to jeszcze miało homologacje.

nolo
22-11-2016, 00:15
Jak już masz to może udostępnij raz jeszcze :)
proszę:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=170461&highlight=ELMConfig&page=123

piotrek3484
01-12-2016, 09:24
Podpinam sie do tematu kupiłem kamerke cofania z swiatłem led umieszczona ona jest w miejscu podswietlenia tablicy rej , po włonczeniu alarmu i odczekaniu paru minut światło led w komerce miga czy jest jakis sposób żeby to naprawic . Komputer widzi to jako spalona żarówke założyłem Uniwersalny rezystor CAN-BUS 25W po wykasowaniu błedu nic to nie pomogło wiec założyłem wiekszy Power: 5W-50W i światło podświetlania gasło wiec nie mam pojecia co moge jeszcze zrobic POMOCY !!!!!!!

weuek
01-12-2016, 09:34
Przenieś tę kamerkę na przód, bo z tyłu światła do jazdy dziennej są niepotrzebne.

Mario_
02-12-2016, 19:13
Temat bardzo rozpisany dużo stron do wałkowania mam jedno pytanko a ktoś kto montował dzienne zapewne pamięta lub podpowie gdzie pod maską szukać plusa 12V który pojawia się po odpaleniu auta? (nie po przekręceniu stacyjki bo z tego co się orientuje dzienne mają się zapalać po odpaleniu silnika chyba że się mylę?) Musze przerobić zasilanie moich dziennych które już tak były zamontowane na aucie.
Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź :-)

weuek
02-12-2016, 22:04
(nie po przekręceniu stacyjki bo z tego co się orientuje dzienne mają się zapalać po odpaleniu silnika chyba że się mylę?)

Mylisz się - po przekręceniu kluczyka w pozycję tuż przed startem silnika. Czyli pewnie tak, jak masz.

Mario_
03-12-2016, 01:09
Mylisz się - po przekręceniu kluczyka w pozycję tuż przed startem silnika. Czyli pewnie tak, jak masz.
Jesteś pewny że przed startem silnika a nie po?

weuek
03-12-2016, 07:50
Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika (lub po jego uruchomieniu).

Kodeks drogowy
Stan prawny: styczeń 2011r.
Tekst jednolity prawa o ruchu drogowym
RUCH DROGOWY
Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach
Oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych
Art. 51.

dario6273
03-12-2016, 08:13
Jesteś pewny że przed startem silnika a nie po?

Tak ''weuek'' ma rację :one:

gregorio hiszpa
03-12-2016, 11:22
Lampy włączają się automatycznie....pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika (lub po jego uruchomieniu).

(...LUB... po jego uruchomieniu).

Wobec tego....co oznacza ten nawias.
Jak dla mnie to to ta opcja jest również dozwolona...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mario_
03-12-2016, 16:07
Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika (lub po jego uruchomieniu).

Kodeks drogowy
Stan prawny: styczeń 2011r.
Tekst jednolity prawa o ruchu drogowym
RUCH DROGOWY
Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach
Oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych
Art. 51.

To mnie uspokoiłeś nie musze szukać innego plusa ale mam jeszcze jedno pytanie tzn chciałem sie doradzić jakie lampy zamontować teraz w miejsce moich wysłużonych BOSMA które były na aucie.
Z tego co zauważyłem są zamontowane źle bo między nimi niema minimum 60cm a jest mniej (56cm). Niestety żeby wyśrubować to 60cm nowe ledki muszą mieć jakieś max 15cm te mają ponad 16cm. Montująć nowe na samych brzegach dziury w atrapie powinno wyjść 60cm przerwy między nimi.
Druga sprawa nie powinno być więcej jak 40cm od boku auta do lampy ale w tym miejscu w atrapie raczej tego nieda się osiągnąć.
Chce zmienić lampy na nowe bo niestety prawa świeci 2ledkami (3 już nie działają).
Zawsze montowałem u siebie osramy widoczne na foto ale niestety mają ponad 16cm i musze z nich zrezygnować :( wyglądem bardzo mi sie podobały bo zamiast diodek miały świecący pasek.
Ktoś z was jest zwolennikiem jeszcze świateł dziennych? może podpowie jakie wybrać? gdzie montowaliście swoje ledki? i w jaki sposób ? te tutaj ktoś przykleił niezbyt estetycznie zastanawiam się jak zamontować nowe bo z przykrecenie osłonki tej metalowej będzie wyczynem w tej atrapie :(
Myśle o czymś firmowym osram philips tyle że niestety muszą być max 14cm.
Może ktoś coś dopowie?
A chce zamontować światła dzienne bo po co mają w dzień świecić tylne ledy i tracić żywotność jak nie muszą :-)
Wiem że dla niektórych to wiocha ale ja dopuszczam światła dzienne oczywiście światła z prawdziwego zdarzenia a nie świecące jak świeczka ;-)
http://images82.fotosik.pl/210/eeece8f53b44ad44med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/eeece8f53b44ad44)
http://images84.fotosik.pl/209/8a390165edbc36a7med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/8a390165edbc36a7)

Bump: Tak ''weuek'' ma rację :one:

Jeden temat załatwiony :-)

weuek
03-12-2016, 17:11
W takim zderzaku zamontowałbym je skośnie / \, równolegle do tych dolnych lamp. I odstęp byłby większy i wyżej byłyby same dzienne.

Mario_
03-12-2016, 19:12
W takim zderzaku zamontowałbym je skośnie / \, równolegle do tych dolnych lamp. I odstęp byłby większy i wyżej byłyby same dzienne.

Tak jak zaznaczyłem na foto na czerwono????
Dosc ciekawe rozwiązanie może ktoś już tak montował ????
Ciekawe czy idzie coś tam fajnego dopasować i jak to świeci?
http://images84.fotosik.pl/210/87e905d851715e43med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/87e905d851715e43)

weuek
03-12-2016, 19:14
Dokładnie tak. Widziałem tak zamontowane dzienne w punto mk2 (3d) i bravo mk2.

Mario_
03-12-2016, 19:56
Dokładnie tak. Widziałem tak zamontowane dzienne w punto mk2 (3d) i bravo mk2.
Byłem zobaczyć atrape wgłębienie jest tam małe żeby ładnie coś wkomponować trzeba ją wycinać jest dość płytka ta atrapa nie wiadomo czy później byłoby do czego przekręcić stelaż lamp. Chyba że widziałeś no te dzienne okrągłe osobne punkty to wtedy montaż łatwiejszy w otwory wywiercone.
Wolałbym coś w miejsce moich wstawić mała ingerencja w razie rezygnacji nie trzeba szukać nowej atrapy.
Ktoś może montował u siebie coś podpowie jeszcze?

Mario_
09-12-2016, 00:05
http://images82.fotosik.pl/223/22a8eb02ac847967med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/22a8eb02ac847967)

Wybór chyba padnie na te philipsy co najważniejsze to że mają niecałe 13cm długości i to powinno spokojnie wystarczyć do zachowania odległości między nimi minimum 60cm, niestety te które miałem wcześniej lub chciałbym mieć ze świecącym paskiem nie wyrobią się w minimum 60cm (byłoby jakies około 57cm) ale wole nie ryzykować.

Ford c-max 1981
21-12-2016, 20:49
Witam. Próbował już któryś z forumowiczów zamontowac w mondeo mk4 przed lift swiatła do jazdy dziennej NSSc 523 hp nad halogenami??

darkens
27-12-2016, 19:17
Próbował już któryś z forumowiczów zamontowac w mondeo mk4 przed lift swiatła do jazdy dziennej NSSc 523 hp nad halogenami

poszukaj na forum,
znajdziesz opis i foty,bo ja je u siebie montowalem :wink:
Mondka juz dawno sprzedalem, wiec nic nowszego nie wstawie :D

Bump: tak to wyglada :one: http://images81.fotosik.pl/254/52a75af8b4e649d9med.jpg (http://images81.fotosik.pl/254/52a75af8b4e649d9.jpg)

Bump: a tak swieca http://images81.fotosik.pl/254/1cd744ebff558becmed.jpg (http://images81.fotosik.pl/254/1cd744ebff558bec.jpg)

Ford c-max 1981
27-12-2016, 21:49
Dziękuję :)

janekmichas
07-01-2017, 12:49
Witam, w mondeo mk4 lift mam zamontowane fabrycznie światła/ledy do jazdy dziennej. Obecnie występują min 2 problemy:
- światła nie zawsze wyłączają się po zgaszeniu auta (normalnie trwa to ok 10-15s) także obecnie odłączyłem je na stałe (przewód z świateł do + akumulatora)
- światła świecą się w pozycji 0 normalnie (nie "migoczą"), a po włączeniu dodatkowo świateł mijania zaczynają migotać
Czy ktoś zna jakiego magika z okolic Łodzi lub Warszawy który mógłby pomóc przy rozwiązaniu problemu?

rafiipl
07-01-2017, 18:53
Witam wszystkich,
Chciałbym poprosić o pomoc lub wskazówkę w zlokalizowaniu problemu z moimi diodami Led do jazdy dziennej.
Mianowicie zakupiłem kilka dni temu Forda Mondeo mk4 lift i zauważyłem że jeden z ledow nie świeci, jak przełącznik świateł jest ustawiony na "0" to oba ledy świecą, lecz po zmianie przełącznika na światła mijania lub postojówki to jeden z ledów nie świeci, także jak otwieram auto to zapala się tylko jeden.

Czy to może być wina jakiegoś przekaźnika lub bezpiecznika??

eclipse
07-01-2017, 20:33
Napisz co sie dzieje po ustawieniu w pozycji ,,A'' (automat) .
Z tego co napisałeś to tak sie zachowują jak światła pozycyjne po wyłączeniu zapłonu i przesunięciu kierunkowskazu w którąś ze stron ( może masz podłączone te ledy pod pozycyjne ).

rafiipl
07-01-2017, 21:45
Tyle że u mnie nie ma ustawienia auto :/ jest jedynie 0, pozycja i mijania.

To w takim razie który z ledow jest źle podłączony ten co świeci ze światłami mijania czy ten który jedynie świeci na 0, i pod co ma być podpięty??
Z tego co wiem strona od kierowcy była naprawiana i właśnie od tej strony Led nie świeci.

eclipse
07-01-2017, 22:26
2010 rocznik po lifcie i nie ma ,A' ?.. czy ten lift to czasami nie zrobił poprzedni właściciel ?przeróbka z najuboższej wersji....( bez oś. świateł dziennych) , grzanej przedniej szyby itp.
Zapytaj poprzedniego właściciela,
czy wcześniej świeciły poprawnie lub przejrzyj swój ETIS w necie po nr VIN jest tam napisane wszystko co miał w oryginale zamontowane .

suiram1
07-01-2017, 22:41
ja mam 2011, a więc poliftowy i też nie mam A, tylko jak kolega: 0, pozycja i mijania, ale grzaną szybę mam, DRL też już domontowałem i nie mam z nimi problemów

rafiipl
07-01-2017, 23:00
Sprawdzałem po nr. VIN i się zgadza w pakiecie miał ledy ( szybę też ma podgrzewaną ;) )

A wracając do świateł Ledowych jak one mają być podłączone?
I który świeć poprawnie ten co świeci razem ze światłami mijania?

mm32
08-01-2017, 05:14
2010 rocznik po lifcie i nie ma ,A' ?..
A co w tym takiego dziwnego ? Auto nie ma czujnika deszczu/zmierzchu i tyle.

rafiipl
20-01-2017, 20:46
Witam,
Chciał bym ponosić problem z moimi światłami led.
Posiada może ktoś schemat jak powinny być podłączone oryginalne światła Led w mondeo mk4 lift??

raptowny1
02-03-2017, 19:30
witam ,po całodniowym studiowaniu tematu, wiem jak dostać się do kratek, jak zamontować światła DRL,
kupiłem do mojego mondeo mkIV lift '12 takie światła dzienne http://toptun.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-led-ford-mondeo-2010-mk4-p23907.html, podłączenie odbywa się przez przekaźnik wg schematu,
i tak rozumiem że w przekaźniku złącze oznaczone jako 87a nie jest do niczego podłączone
+12V biorę z akumulatora,
włącznik świateł głównych pin 58 ( znajdę go w skrzynce z bezpiecznikami? a jeśli nie to gdzie?)
stacyjka pin 15 , również nie wiem gdzie go szukać, i do tego jeszcze dioda (do czego ona jest, zakupiłem przekaźnik z gniazdem wyposażonym w diodę przeciwzakłóceniowa)
złącze 86 od cewki przekaźnika mogę również podłączyć pod pin 58
ogólnie proszę kolegów o pomoc w odnalezieniu odpowiednich kabli w instalacji
czy te zdjęcia dobrze obrazują to czego szukam

Ford c-max 1981
03-03-2017, 21:31
poszukaj na forum,
znajdziesz opis i foty,bo ja je u siebie montowalem :wink:
Mondka juz dawno sprzedalem, wiec nic nowszego nie wstawie :D

Bump: tak to wyglada :one: http://images81.fotosik.pl/254/52a75af8b4e649d9med.jpg (http://images81.fotosik.pl/254/52a75af8b4e649d9.jpg)

Bump: a tak swieca http://images81.fotosik.pl/254/1cd744ebff558becmed.jpg (http://images81.fotosik.pl/254/1cd744ebff558bec.jpg)

Dzięki uwagom kolegi postanowilem zamontować w tym miejscu. Wiele profesjonalnych firm w Polsce odmówiło mi mówiąc, że nie jest możliwe zamontowanie swiateł Nssc 523 hp w fordzie mondeo mk4. Kolega darknes zamontował w taki sposób ja przedstawiam inna możliwość. Może się podobać albo i nie. Ja osiagnałem zamierzany cel. :)

Bump: Dzięki uwagom kolegi postanowilem zamontować w tym miejscu. Wiele profesjonalnych firm w Polsce odmówiło mi mówiąc, że nie jest możliwe zamontowanie swiateł Nssc 523 hp w fordzie mondeo mk4. Kolega darknes zamontował w taki sposób ja przedstawiam inna możliwość. Może się podobać albo i nie. Ja osiagnałem zamierzany cel. :)

kolejne foty

I tak to wyglada

raptowny1
04-03-2017, 05:28
thx,
światła moje będę montował w miejsce zaślepek czarnych ( tak jak w oryginale) potrzebuje tylko pomocy gdzie znajdę piny 15 i 58, przekaźnik nóżka 87a zostaje bez połączenia itp jak w temacie

darkens
05-03-2017, 09:28
Wiele profesjonalnych firm w Polsce odmówiło mi mówiąc, że nie jest możliwe zamontowanie swiateł Nssc 523 hp w fordzie mondeo mk4.
:roll: jak widac jest mozliwe, tylko sie nie chce, bo "troche" zabawy z tym jest :D

raptowny1
07-03-2017, 06:43
koledzy, czy ktoś pomoże mi z tym schematem podłączenia świateł dziennych
chodzi mi o odnalezienie w instalacji mondeo:
- pin 15 po stacyjce
-pin 58 włącznik świateł głównych

derek89
19-03-2017, 21:10
Witajcie, podepne się pod temat bo także noszę się z zamiarem montażu świateł do jazdy dziennej ale moje pytanie będzie dotyczyło tego co wyczytałem w etisie rozkodowujac vin. Mam lampy ksenonowe i w specyfikacji jest wzmianka "że swiatlami do jazdy dziennej" dodam że posiadam model przed liftowy.
Teraz pytanie co msm rozumieć jako te światła do jazdy dziennej?

Numer VIN dla zainteresowanych; WF0EXXGBBE8A76575

Pozdrawiam, Maciej

eclipse
19-03-2017, 21:32
W tym roczniku jeszcze nie było montowanych dziennych .

Alecki
20-03-2017, 08:29
Teraz pytanie co msm rozumieć jako te światła do jazdy dziennej?

To jest tzw. tryb skandynawski: za dnia świecą mijania, ale nie działa podświetlenie przyrządów, mapa jest w trybie dziennym, itp.

W modelach na lampach halogenowych dodatkowo było ograniczane napięcie na żarówkach, aby nieco słabiej świeciły.

Seb0l
21-03-2017, 04:34
koledzy, czy ktoś pomoże mi z tym schematem podłączenia świateł dziennych
chodzi mi o odnalezienie w instalacji mondeo:
- pin 15 po stacyjce
-pin 58 włącznik świateł głównych
Kolego tutaj są odpowiedzi na Twoje pytania
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67440-%C5%9Awiat%C5%82a-dzienne-Mondeo-MKIV-modu%C5%82-SD-2
tylko zamiast świateł głównych (cokolwiek by to znaczyło) używane są światła pozycyjne. +12V po stacyjce też jest opisany. Powodzenia.

derek89
22-03-2017, 20:55
To jest tzw. tryb skandynawski: za dnia świecą mijania, ale nie działa podświetlenie przyrządów, mapa jest w trybie dziennym, itp.

W modelach na lampach halogenowych dodatkowo było ograniczane napięcie na żarówkach, aby nieco słabiej świeciły.

A czy przy włączonym trybie skandynawskim ustawiając na przełączniku tryb auto ksenon ma się świecić? Czy to poprawne działanie bo u mnie właśnie tak się,dzieje.

Alecki
23-03-2017, 08:46
Tak, to jest prawidłowe działanie. Ksenon będzie świecił cały czas.
A oświetlenie wnętrza i przyrządów wedle danych z czujnika zmierzchu.
(A pozycyjne - nie pamiętam)

Niestety powoduje to przyspieszone zużycie zarówno palinka, jak i odbłyśnika projektora. Dlatego wiele osób dokłada światła do jazdy dziennej i wyłącza tryb skandynawski.

KrisByNight
27-03-2017, 10:36
Ponad 2 lata temu zamontowałem sobie bardzo solidne profesjonalnie zrobione i homologowane DRLe NSSC 502 HP mini i wyłączyłem skandynawskie. To była pierwsza zmiana w moim Mondku, bo bolało codzienne bezsensowne wypalanie ksenonów.
Co istotne długo kombinowałem gdzie i jak je zamontować, planowałem po skosie w zderzaku przy krawędzi dolnego grilla, bo to nieźle u kogoś wyglądało, niestety trzeba było dziurawić przedni zderzak, ale po rozmontowaniu dolnej pokrywy wpadłem na inny genialny pomysł. Zamontowałem DRL w tych zaślepkach mocowanych na zatrzaski po obu stronach dolnego grilla. Wygląda to tak:
Wyłączone całkiem przy włączonych światłach mijania, jazda w nocy :one: 82744
Włączone do normalnej jazdy w dzień, mijania wyłączone :one: 82745
Włączona funkcja świateł pozycyjnych (30% mocy) do jazdy w nocy, mijania włączone :one: 82746 Teoretycznie wtedy powinno się wymontować żarówki pozycyjne, żeby wszystko było zgodnie z przepisami, bo niby ich funkcje przejmują DRLe (są oczywiście homologowane), ja uważam jednak, że im lepiej samochód widoczny tym bezpieczniej, dlatego zamontowałem sobie dodatkowy wyłącznik tej opcji przy reflektorze, jakby na przeglądzie się doktoryzowali, że nieprzepisowo to mówisz, że masz wyłącznik i wtedy jest OK (tak mi się zdarzyło), a jak policjant się dowali to podnoszę klapę robię pstryk i wszystko według przepisów (tak mi się nie zdarzyło), no a patrząc na te wszystkie TIRy jak choinki wątpię, żeby Policja się kiedyś czepiła .

Wygląda kozacko uważam :619:. Nie widziałem jeszcze tak jak mój oświetlonego Mondziaka, a do tego taki montaż ma ogromną zaletę.

Daje dostęp do świateł bez konieczności rozkręcania dolnej osłony silnika, trzeba jedynie zdjąć górną pokrywę tą tuż przy grillu, sięgnąć koło chłodnicy odpiąć wtyczki i wypiąć te plastikowe osłonki razem z wszystkimi diodami (taki moduł się z tego zrobił :P). Można wymienić diodę jak się przepali (mi się tak stało właśnie po 2 latach i zgasł wtedy cały lewy moduł, bo są szeregowo łączone, ale wypiąłem tą przepaloną z szeregu i reszta świeciła sobie do wymiany bez tej jednej, można dokupić rozszerzenie 2szt. jakby co) wymyć je po zimie, czy co tam jeszcze chcesz. Potem wpinasz na zatrzaski spowrotem i gra. A jak postanowisz zdemontować zestaw to auto nienaruszone, a komplet nowych zaślepek bez dziur kosztuje max 30 zeta.
Jak ktoś potrzebuje podpowiedzi jak to zrobić krok po kroku to chętnie podpowiem.

Lotnikx
30-03-2017, 06:56
Też planuję podobny montaż.
Kratki bardzo zasłaniają diody jeśli chodzi o widoczność na boki? Czy dwie takie diody zmieszczą się w jednej kratce?
Z Twojegu postu wynika, że już dłuzszy czas używasz tych diód. Jak jest z ich trwałością? Nie trocą jasności z czasem? Jak z wodoodbornością (myjka cisnieniowa)?
Z góry dzięki za info

magic097
02-04-2017, 20:42
witam wszystkich,

planuje kupić halogeny LED i wykorzystać czujnik zmierzchu, tzn. żeby świeciły w pozycji 'auto' i wyłączały się po zmroku czy w tunelu...

jest ktoś ze Śląska kto może mi to zrobić?

piotrek305
02-04-2017, 21:27
witam wszystkich,

planuje kupić halogeny LED i wykorzystać czujnik zmierzchu, tzn. żeby świeciły w pozycji 'auto' i wyłączały się po zmroku czy w tunelu...

Daj linka do tych ledów

magic097
02-04-2017, 22:14
Daj linka do tych ledów

http://www.xenonowe.pl/drl-ford/345-ford-mondeo-mk4-2007-swiatla-jazdy-dziennej-led-drl.html

piotrek305
03-04-2017, 06:47
http://www.xenonowe.pl/drl-ford/345-ford-mondeo-mk4-2007-swiatla-jazdy-dziennej-led-drl.html

też o nich dumałem.. tylko o tych zwykłych ale też z tej strony.. jak kupisz pochwal się efektami :)

mondeo70235
09-04-2017, 08:49
Koledzy mam założone te lampy led tylko obudowa jest w kolorze srebrnej bo mam titanium s i dodatki są srebrne wygląda superowo warto było wydać kase mam podłączone tak przełącznik na auto odpalam autko działają ledy w miejscu halogenów wjeżdzam do tunelu bądz robi się zmierzch odpalają ksenony i zero badziewiarstwa polecam

zrobie fotki to wrzuce pozdrawiam

Pejotwroc
09-04-2017, 21:44
witam wszystkich,

Ale tu nie ma co kombinować. Ledy podłączasz zgodnie z instrukcją. Światła ustawiasz na auto i wszystko automatycznie się włącza i wyłącza

magic097
09-04-2017, 21:58
Ale tu nie ma co kombinować. Ledy podłączasz zgodnie z instrukcją. Światła ustawiasz na auto i wszystko automatycznie się włącza i wyłącza

w sumie pewnie masz rację ale i tak już kwestia nieaktualna bo zmieniam koncepcję całkowicie, tj. planuję przerobić przód na liftowy :619:

Pejotwroc
11-04-2017, 06:11
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170411/820760304c2e3d10f45f8db370fc4c1f.jpg

Ale twoja poprzednia koncepcja była dobra. Wygląda to ładnie i świeci bardzo mocno. O wiele mocniej niż widać to na zdjęciu.

max85
19-04-2017, 09:36
Ale twoja poprzednia koncepcja była dobra. Wygląda to ładnie i świeci bardzo mocno. O wiele mocniej niż widać to na zdjęciu.

Hey :) widzę, że ten sam parking :)

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=83367&stc=1&d=1492590867
83367

piotrek305
19-04-2017, 10:25
rozwiązanie w halogenach świetne :) dumałem, żeby do swojego kupić.. ale ja bym brał w tych zwykłych halogenach.. do trenda lepiej pasuje

Pejotwroc
19-04-2017, 15:11
Jak założysz dzienne ledy do zwykłych halogenów to możesz mieć problem na przeglądzie. Z wierzchu będziesz miał szybkę na której będziesz miał oznaczenia że masz światła przeciwmgielne. Diagnosta lub policja może się przyczepić.
Ten parking to idealne miejsce na drobne naprawy samochodowe☺️

piotrek305
19-04-2017, 18:03
Jak założysz dzienne ledy do zwykłych halogenów to możesz mieć problem na przeglądzie. Z wierzchu będziesz miał szybkę na której będziesz miał oznaczenia że masz światła przeciwmgielne. Diagnosta lub policja może się przyczepić.
Ten parking to idealne miejsce na drobne naprawy samochodowe☺️

te sprzedawane tutaj mają homologację:

http://www.xenonowe.pl/drl-ford/138-ford-mondeo-mk4-2007-swiatla-jazdy-dziennej-led-drl.html

Pejotwroc
19-04-2017, 21:15
Napisz do nich maila czy gwarantują że na szybce ochronnej nie ma żadnego oznaczenia że to jest reflektor od lampy przeciwmgielnej. Bo dam sobie głowę uciąć że jakiś czas temu czytałem już podobny wątek na tym forum. Ktoś kupił podobną lampę w porównywalnej cenie. Lecz nie mam pewności czy to był ten sam sklep. Były na tej szybce oryginalne znaki od lampy przeciwmgielnej.
Ten sklep do którego podałeś link przerabia oryginalne lampy przeciwmgielne z mondeo na dzienne. Wymienia środek. I zakładam że ta szklana szybka zostaje. Cytat z ich strony :
"Możliwe użycie lamp przeciwmgielnych klienta, wówczas cena spada do 350 zł"

pgrob
20-04-2017, 11:53
Pisałem do nich jakiś czas temu w tej właśnie sprawie - nie odpisali.

Swoop
01-05-2017, 13:27
Podpowiedcie mi skąd wziąć plus po stacje do ledwo? Jestem w trakcie podłączania i nie mogę znaleźć na tel a kompa nie mam

mm32
01-05-2017, 13:31
Ja wziąłem stąd:
(Czerwony kabelek z zielonym)

marco102
01-05-2017, 19:18
Ja brałem przy kostce reflektora, pin 13, kabel w kolorze biało-fioletowym ;)

sirBartek
02-05-2017, 09:50
Witam,
a można kupić i wymienić całe lampy, aby mieć już w nich światła do jazdy dziennej?

bankarobert
06-05-2017, 12:00
witajcie. czytam i czytam. Planuje zakup ledów http://allegro.pl/philips-swiatla-dzienne-9-led-drl-jazdy-dziennej-i4973333568.html i wykorzystać czujnik zmierzchu- oczywiście wyłączyć światła skandynawskie. Podpowiecie gdzie się wpiąć i jak to zrobić?

Yoo!
14-05-2017, 08:05
A próbował już ktoś zamontować światła do jazdy dziennej z wersji po liftowej.
Wiem, że w polifcie w zderzaku jest wszystko ładnie wyporfilowane pod światła led, ale może ktoś coś wiena temat ich montażu w zderzaku przed liftowym. Z odrobiną umiejętności i starannością można by je było zamontować :)

Golson
14-05-2017, 08:34
A próbował już ktoś zamontować światła do jazdy dziennej z wersji po liftowej.

Generalnie są dwie możliwości.
1. Zmiana zderzaka, grilla, maski na polift - tą droga poszło kilka osób z forum.
2. Rzeźba w zderzaku przedliftowym - tu masz przykład - https://www.drive2.com/l/3772600/

Yoo!
14-05-2017, 08:41
Generalnie są dwie możliwości.
1. Zmiana zderzaka, grilla, maski na polift - tą droga poszło kilka osób z forum.
2. Rzeźba w zderzaku przedliftowym - tu masz przykład - https://www.drive2.com/l/3772600/

Dzieki o to mi właśnie chodziło.
Myslałem nad wymianą "przodu" ale jakoś nie widzi mi się ten nowy grill.

"Powiem" tak, nie ma tragedii :P Wiadomo nie jest to ori, ale......
Ledy troszkę wystawają, ale wydaje mi się, że jest to do ogarnięcia. Ja mam czarnucha, więc może mniej się będzie to rzucać w oczy.

Chyba się skuszę na takiego moda, tylko pytanie jak wykonać idealny szablon :)
I czy kupowac ori ledy czy zainwestować w jakieś mocne zamienniki.

Moim zdaniem dobry kompromis, ale oceńcie sami.

gumis15
14-05-2017, 18:22
Witam, zakupiłem ledy do swojego mondka z keyless (system bezkluczykowy) i mam mały problem, podpowie ktoś jak podłączyć ten kabelek który ma być do stacyjki? Może posiada ktoś foto z takiego montażu?

marco102
14-05-2017, 21:42
Masz to napisane kilka postów wcześniej. Tak btw, po stacyjce to nie to samo co do stacyjki:P

mondeo70235
14-05-2017, 22:28
kabel po stacyjce wpinasz do skrzynki bezpieczników koło akumulatora idzie też wpiąć się do kostki reflektora tam też jest plus po stacyjce a jak masz czujnik zmierzchu to też zadziała

Yoo!
21-05-2017, 14:14
Dzieki o to mi właśnie chodziło.
Myslałem nad wymianą "przodu" ale jakoś nie widzi mi się ten nowy grill.

"Powiem" tak, nie ma tragedii :P Wiadomo nie jest to ori, ale......
Ledy troszkę wystawają, ale wydaje mi się, że jest to do ogarnięcia. Ja mam czarnucha, więc może mniej się będzie to rzucać w oczy.

Chyba się skuszę na takiego moda, tylko pytanie jak wykonać idealny szablon :)
I czy kupowac ori ledy czy zainwestować w jakieś mocne zamienniki.

Moim zdaniem dobry kompromis, ale oceńcie sami.

znalazłem dzisiaj cos takiego. Nie jest to jakaś wielka nowość, ale jak myślicie jak się to będzie komponowało w lampach MK4. Fajnie, bo jest też opcja kierunkowskazu.

http://ultraleds.pl/498,elastyczne-swiatla-dzienne-drl-do-montazu-w-lampie-z-dynamicznymi-kierunkowskazami.html

Pejotwroc
22-05-2017, 06:25
Żebyś się nie zdziwił jasnością świecenia tych dziennych. Bardziej to się nadaje jako postojowe oringi tak jak w bmw.

Dzyniu
05-06-2017, 13:44
Witam wszystkich,

Posiada ktoś opis wtyczki do lampy przedniej w mk4?
Planuje zamontować światła do jazdy dziennej z kierunkowskazami (taka jak tu: http://allegro.pl/kierunkowskazy-swiatla-dzienne-led-2w1-drl-turn-i6804278387.html). Cały zestaw był by na zasadzie Plug&Play, gdyby nie zintegrowana kostka do lampy.
Pierwsza próba montażu się nie udała. Kierunki wariowały jak szalone. Podejrzewam że winą jest moje podpięcie. Sama żarówka z opornikiem ma moc taką jak zwykła żarówka więc powinno oszukać kontrolę przepalonej żarówki. Podejrzewam, że podpinam pod złą masę.

Posiada ktoś taki opis tej kostki?

marco102
05-06-2017, 14:10
A wiesz, że takie coś u nas nie podejdzie, bo kierunki mają pomarańczową szybkę? Pomyślałeś o tym?

Dzyniu
06-06-2017, 06:15
Pomarańczowa szybka jest w lampie do ozdoby. Większość jest poza 'miejscem świecenia', a na samo 'miejsce świecenia' zachodzi bardzo niewiele. Dlatego też żarówka jest żółta a nie biała, bo to ona jest odpowiedzialna w tym przypadku za barwę. Po montażu na krótko biały to konkretnie biały, a pomarańczowy to pomarańczowy.

Ale dzięki za czujność :)

To ma ktoś schemat kostki do lampy przedniej?

Ptylu
11-06-2017, 20:42
Witam

Chciałbym zapytać czy jest ktoś z okolic Dąbrowy Górniczej kto pomógłby mi z zamotowaniem poniższych świateł.

gumis15
14-06-2017, 07:44
Witam, zamontowałem wczoraj Ledy HQ Automotive V18 i tak masa poszła do masy koło akumulatora do tego trzpnia, kabel po stacyjce poszedł w kostke lampy pin 13 (kabelek biało fioletowy) no i ten drugi kabel plus świateł to poszedł pod kostkę do pinu 12 (postojówki coś żółty chyba), no i tak włączam zapłon światła świecą, włączam postojowe i ledy zamiast gasnąć świecą ale o połowę słabiej i tak samo jest jak włącze już ksenon.
Podpowie ktoś czemu tak się dzieje? Może coś źle podłączyłem?

Juzek
14-06-2017, 08:31
Masz funkcję pozycyjnych w lampach dziennych.

Wysłane z Szajsunga MkIV

gumis15
14-06-2017, 13:18
Jesteś pewien że to taka funkcja a nie mój błąd w podłączeniu ? :)
https://www.auto-ledy.pl/product-pol-5739-Wysokiej-Jakosci-Lampy-Swiatla-DRL-4-LED-CREE-Daylight-Guide-HQ-V18.html

Pejotwroc
14-06-2017, 13:28
Mi się wydaje że powinieneś podłączyć do pinu 14. Kolor żółty z niebieskim paskiem (światła postojowe). Skąd pin 12?
Pin 13 prawidłowy.