Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25

Danielo_82
02-02-2020, 05:22
Sprawdź jeszcze raz ścieżkę aux z modułu do radia, czy wszystko podłączyłeś poprawnie.

Komorowscy
02-02-2020, 12:51
Rozumiem że wiązka od focusa mk3 będzie pasowała do radia 6000cd.

No skąd... przecież Focus MK3 to już jakby następna generacja sprzętu audio i - na 100% złącze z Focusa mk3 - NIE pasuje do radyjka 6000CD.

rob_in_hood
02-02-2020, 16:28
Sprawdź jeszcze raz ścieżkę aux z modułu do radia, czy wszystko podłączyłeś poprawnie.

robiłem to dość dawno i teraz nic tam nie ruszałem, ale sprawdzę czy nic się nie zmieniło,

był gdzieś na forum schemat jakie zmiany we wtyczce przy przeróbce z mono na stereo, na podstawie którego to zmieniałem, ale nie mogę znaleźć, jakby ktoś akurat miał to poproszę.

peteypee
02-02-2020, 16:51
Jaka może być przyczyna tego, że po bluetooth gra tylko prawa strona głośników ?

Sprawdz czy gra tylko jedna strona czy na drugiej też coś słychać (cicho albo charczą o) jeśli druga też coś tam słychać to raczej radio. Przerabialem ten temat kilka razy i zawsze kończyło się wymiana radia (naprawa nieopłacalna bo to nie końcówka mocy)
A każde sprawdzałem w innym aucie gdzie wszystko ko było sprawne więc mam pewność.
Jeśli w ogóle nie gra jedna strona to posprawdzaj kable jak radzą koledzy.

michael133
02-02-2020, 21:00
był gdzieś na forum schemat jakie zmiany we wtyczce przy przeróbce z mono na stereo

Czy chodziło o ten schemat?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171220/439588c61bcc9a6d5733699865f2f3ce.jpg

rob_in_hood
03-02-2020, 17:14
Sprawdz czy gra tylko jedna strona czy na drugiej też coś słychać (cicho albo charczą o) jeśli druga też coś tam słychać to raczej radio. Przerabialem ten temat kilka razy i zawsze kończyło się wymiana radia (naprawa nieopłacalna bo to nie końcówka mocy)
A każde sprawdzałem w innym aucie gdzie wszystko ko było sprawne więc mam pewność.
Jeśli w ogóle nie gra jedna strona to posprawdzaj kable jak radzą koledzy.

Sprawdzę to, ale jak przyczyną byłoby radio to problem występowałby też prze odtwarzaniu CD, albo słuchaniu radia tak?

Czy chodziło o ten schemat?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171220/439588c61bcc9a6d5733699865f2f3ce.jpg

tak to chyba był właśnie ten schemat, ale czy znaczenie ma e opis na schemacie że moduł nokia? bo mam z początkiem CS i tam nigdzie nie jest, że nokia ?

peteypee
03-02-2020, 18:25
Nokia czy novero nie ma znaczenia.
Co do radia to cd i radio będzie grać na obu kanałach a aux w każdej postaci czyusb, jack czy bt już nie. Gdyby cd i radio też robiło problemy to podejrzewam że wystarczyłaby wymiana końcówki mocy a niestety zdaje się że pada dsp czyli procesor dźwięku.

przeeemek
05-02-2020, 15:02
Po dluuuugiej przerwie zająłem się znowu tematem podłączenia BT. Dla przypomnienia mam Blaupunkt FX i moduł 8M5T-19G488-AM.

Zrobiłem wiązkę sam. Problem - niedziałający mikrofon.

Robiłem według schematu poniżej. Patrząc od strony wtyczki BT piny 3, 4 idą do wtyczki przy radiu a od niej przewody do mikrofonu.

Dzisiaj postanowiłem zrobić tak jak to jest na schemacie do radia Sony. Czyli podłączyłem mikrofon bezpośrednio pod BT - piny 3 i 4. Z radia odłączyłem zielone przewody i Eureka. Mikrofon działa.

Pytanie do kolegi Komorowscy Czy w waszych wiązkach, które produkujecie robicie jakieś rozróżnienie na podłączenie mikrofonu w zależności od modelu radia?

Druga sprawa. Bardzo słabo mnie słychać. Próbowałem na dwóch mikrofonach.

Nie wiem czy ma na to wpływ to, że ustawienia pod elmconfigiem były takie jak widać na zdjęciu. Ja zmieniłem na BT/VC low + btaudio.

Żadne ustawienie z high nie chciało mi się zapisać (pewnie dlatego, że nie mam USB).

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200205/52d87a66532df3cb227f4ed00f4de9d3.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200205/7f81a34da3ef9c7fc01d5f381706bdca.jpg

hary73
05-02-2020, 20:13
Witam.
Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich.
Chciałem zapytać o instalację bluetooth. S-max 2008 rok. Kupiłem moduł, zamontowałem (instalacja pod moduł była). Nie mam natomiast przewodu do mikrofonu. Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie mam go podpiąć? Muszę doprowadzić kabelek w miejsce gdzie ma być mikrofon (który notabene zakupiłem), tylko nie wiem skąd. Proszę o jakieś wskazówki.

rob_in_hood
06-02-2020, 19:43
Nokia czy novero nie ma znaczenia.
Co do radia to cd i radio będzie grać na obu kanałach a aux w każdej postaci czyusb, jack czy bt już nie. Gdyby cd i radio też robiło problemy to podejrzewam że wystarczyłaby wymiana końcówki mocy a niestety zdaje się że pada dsp czyli procesor dźwięku.

dzisiaj mając możliwość, podłączyłem inne radio - na początku nie grało po BT w ogóle, ale trochę poruszałem wtyczką i grała lewa i prawa strona. Podłączyłem ponownie swoje radio i gra jak należy. Czyli coś z tymi kabelkami jest tam za luźno, a już się bałem, że jest ta przyczyna o której piszesz, bo faktycznie ta gorsza strona przy dużej głośności minimalnie grała.

Póki co gra to gra, a jak będzie trzeba to wyjmę radio i tymi kablami poruszam, bo więcej się nie znam.

Dziękuję za sugestie i pomoc.

peteypee
07-02-2020, 15:55
przeeemek zdaje się tylko w nx (duże nawi) mikrofon jest podpięty nie pod moduł bezpośrednio tylko pod radio. W małej nawi i Sony oraz zwykłym jest takie samo podpięcie ( różni się tylko mono/stereo). Nie wirm w sumie jak dziala ori mikrofon. Ja u siebie mam mikrofon z zestawu parrota i teraz jak zona jeździ to słyszę ja bdb, nawet lepiej niż na głośnomówiącym w telefonie.
rob_in_hood ale wtyczka od radia? Trzeba było od razy porządnie styki przeczyścić bo w takim wypadku po prostu aux (3kabelki) nie miały dobrego styku. Taka opcje też kiedyś przerabiałem ale we wtyczce od strony modułu.

przeeemek
07-02-2020, 16:27
przeeemek zdaje się tylko w nx (duże nawi) mikrofon jest podpięty nie pod moduł bezpośrednio tylko pod radio. W małej nawi i Sony oraz zwykłym jest takie samo podpięcie ( różni się tylko mono/stereo).

Wychodzi na to, że tak jest.

A czy grubość przewodu doprowadzonego do mikrofonu może mieć znaczenie? Większy opór czy coś takiego? Położyłem nowy przewód 0,5 o ile dobrze pamiętam. A oryginalny, który odchodzi od mikrofonu jest wiele cieńszy.

mm32
07-02-2020, 16:45
A czy grubość przewodu doprowadzonego do mikrofonu może mieć znaczenie? Większy opór czy coś takiego? Położyłem nowy przewód 0,5 o ile dobrze pamiętam. A oryginalny, który odchodzi od mikrofonu jest wiele cieńszy.
Grubszy można położyć zamiast cieńszego to na nic nie wpłynie.oczywiscie jeśli był ekranowany to ten grubszy także musi być ekranowany.

Komorowscy
07-02-2020, 21:43
Pytanie do kolegi Komorowscy Czy w waszych wiązkach, które produkujecie robicie jakieś rozróżnienie na podłączenie mikrofonu w zależności od modelu radia?

Oczywiście, że tak.
Inna wiązka jest do 6000CD, do SONY itd... a zupełnie inna do Blaupunkta NX - tutaj jako, że mikrofon używany jest w dwóch urządzeniach naprzemiennie wymagana jest zupełnie inna kombinacja połączeń kablowych ... a mikrofon podłączony jest bezpośrednio do złącza radiowego.

przeeemek
08-02-2020, 07:04
Oczywiście, że tak.

Inna wiązka jest do 6000CD, do SONY itd... a zupełnie inna do Blaupunkta NX - tutaj jako, że mikrofon używany jest w dwóch urządzeniach naprzemiennie wymagana jest zupełnie inna kombinacja połączeń kablowych ... a mikrofon podłączony jest bezpośrednio do złącza radiowego.Dziękuję za odpowiedź. W takim razie macie pewne info jaka kombinacja jest przy Blaupunkt travelpilot FX?

Bo u mnie za Chiny nie chciało zadziałać bezpośrednio z radia. Mikrofon zadziałał dopiero jak go podłączyłem z modułu.

Tyle, że słabo słychać. Nie wiem czy to kwestia modułu, przewodu, mikrofonu czy ustawień radia, ale najważniejsze, że już coś słychać :-).

Komorowscy
08-02-2020, 08:33
Czytaj - tam ciut wyżej - ze zrozumieniem.
Według mnie to albo mikrofon albo uszkodzony moduł... obstawiam to pierwsze.
A Chin w obecnej sytuacji bym do tego raczej nie mieszał...

przeeemek
08-02-2020, 17:17
Oczywiście, że tak.

... a mikrofon podłączony jest bezpośrednio do złącza radiowego.

O to chodzi? Wspominasz o NX, ani słowa o FX. Dwa posty niżej kolega pisze, że w małej nawi jest jak w Sony. Staram się czytać ze zrozumieniem.

Sprawdzałem na dwóch mikrofonach, na obydwu było cicho. (Podłączone do modułu).

Sprawdzę jeszcze raz podłączenie bezposrednio pod radio, bo nie robiłem próby z mikrofonem po zmianach w elmconfig.

peteypee
10-02-2020, 05:19
Jeśli coś w ogóle słychać to albo winowajcą jest mikrofon, kable albo moduł. Może nie ma gdzieś dobrej masy? Też gdzieś kiedyś miałem problemy z mikrofonem ale okazało się że poprzednik ciulowo odciął przewody przy mikrofonie i robiło się jakieś zwarcie przy miejscach lutowania ich do płytki mikrofonu.
U siebie mam taki mikrofon https://a.allegroimg.com/s1024/0ce309/4d834ccb47cebbe310936a8ab1df
Mialem ich kilkanascie więc takie też montowałem i nie było z nimi problemu a jakość bez porównania do fordowskiego czy nawet tych z bmw. Oczywiście wyjęty z obudowy i włożony w piance w miejscu na niego przeznaczonym.

Rico_87
11-02-2020, 10:33
Koledzy stosował już ktoś taką przejściówkę z AUX na USB ?

Dostałem dzisiaj z Chin takie oto przejściówki.
Sprawdzałem oby dwie na kilku pendrivach.
Radio to NX Blaupunkt, więc AUX mam w schowku.
Ktoś coś wie na ten temat.
W opisie aukcji ktoś tam pisał,że mu działa, ale już nie w jakim samochodzie.
Ja mam MK4.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200211/46de29e10073dcb11528f2f7ad917856.jpg

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Antej
11-02-2020, 10:53
nadaje się to do podwiązania kwiatka na balkonie do drabinki i nic poza tym
dałeś się nabrać

Rico_87
11-02-2020, 11:18
Dzięki za Twoją opinię, ale nie dowiedziałem się nic nowego ;)
Natomiast posznupałem trochę i znalazłem taki opis:
"Wspiera AUX w samochodzie,*jeśli radio ma funkcję aktywnego odczytu,
czyli puszcza prąd do odczytu podpiętej pamięci Flash (bez niej radio nie zobaczy zewnętrznej pamięci)"

Tego już sprzedawca u którego kupiłem przejściówkę nie zaznaczył.

Danielo_82
11-02-2020, 11:35
Po aux sygnał idzie analogowo. Po zwykłym usb 2,0 cyfrowo.
Nie będzie działać.

Antej
11-02-2020, 11:36
Adapter nie nadaje się do większości urządzeń z AUX.
Koniec.

Rico_87
11-02-2020, 11:43
Ok,dzieki

SergiuszK
11-02-2020, 18:56
Witam,
Czy noże ktoś podpowiedzieć albo skierować na wątek, jeżeli temat istnieje, nie umiem znaleźć.

Posiadam Mondeo MK4 z 2012go lift.
Na Blaupunkt NX w meni nie posiadam punktu "Bluetooth". Modul jest zainstalowany. Telefon paruje się do Forda i pojawia się na Convers+.
Jak nacisnę przycisk VC, słyszę pani, ale ona mnie nie słyszy.
Jak prubuję zadzwonić Na Blaupunkcie widzę informacje iż próbuje dzwonić, po chwili się rozłącza. Żadnych dźwieńków nie słyszę. Jak ktoś dzwoni, mogę odebrać połączenie z kierownicy, z ekranu nie działa, ale i tak dzwoniący mnie słyszy, ja nie słyszę nic. Po rozłączenu cały system się zawiesza, muszę wyłączyć i włączyć Blaupunkt na nowo.

W ASO powiedzieli że jest uszkodżony modul BT, wymieniłem, ale i tak, nic się nie zmieniło.

Co trzeba sprawdzić?
Auto, zgodnie z VIN wyjechało z fabryki z zestawem głośnomówiącym.

mm32
12-02-2020, 06:27
Akumulator odlączałeś (potrzebny kod do radia) ?

SergiuszK
12-02-2020, 08:53
Wymienłem modul bluetooth po raz kolejny.
Wszystko się pojawiło i zadziałało, letcz za jakiś czas wszystko wróciło się do stanu jak przed wymiana.
Czy może ktoś coś doradzić?

K@mix
12-02-2020, 09:32
Czary mary... dziwny przypadek masz.

SergiuszK
12-02-2020, 10:14
Ale mnie to wcale nie cieszy.
Czy coś te moduły zabija, o co hodzi?

przeeemek
12-02-2020, 11:02
Ale mnie to wcale nie cieszy.

Czy coś te moduły zabija, o co hodzi?Może masz problem z instalacją. Jakiś luźny pin albo przełamany przewód. Raz styka, innym razem nie. Chyba, że te stare moduły już nie chcą działać normalnie.

SergiuszK
12-02-2020, 11:55
Kollega z serwisu bedzie dzwonil do Forda w tej kwiestij.
Jak na razie czekam.
Nie bardzo mi się chce kupować trzeci, jak nie wiadomo o co hodzi.

Antej
12-02-2020, 11:58
Czy możesz podać jaki model BT Ci się tak wykłada?
112, 212 czy tani 488?

SergiuszK
12-02-2020, 13:23
W aucie mialem CS7T-14D212-BC
Wymieniłem na CS7T-14D212-AC

fabianrnr
13-02-2020, 17:21
Witam, od kilku dni jestem posiadaczem Mondeo MK4 z 2008 roku, mam radio Sony z MP3 oraz BT/VC w języku włoskim. Mój numer VIN to: WF0GXXGBBG8C38672, szukam na necie informacji odnośnie zmiany modułu BT/VC na wersję z USB oraz językiem angielskim. Czy może ktoś mi podpowiedzieć jakiego modułu powinienem szukać aby wszystko zadziałało od razu bez programowania / aktywacji ? Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość :)

mm32
13-02-2020, 17:23
szukam na necie informacji odnośnie zmiany modułu BT/VC na wersję z USB oraz językiem angielskim
Może się nie dać zainstalować moduł z USB do Twojego auta bezinwazyjnie jeśli będziesz miał instalację mono.
Jaka jest dokładna data produkcji Twojego auta,ewentualnie jakie oznaczenie ma Twój moduł BT/VC ?

fabianrnr
13-02-2020, 17:31
Może się nie dać zainstalować moduł z USB do Twojego auta bezinwazyjnie jeśli będziesz miał instalację mono.
Jaka jest dokładna data produkcji Twojego auta,ewentualnie jakie oznaczenie ma Twój moduł BT/VC ?

Dokładną datę produkcji sprawdzę jutro, aktualnie nie ma mnie w domu.

Antej
13-02-2020, 17:39
Jaka jest dokładna data produkcji Twojego auta
etis po VIN podał: 20.05.2008
Tylko interfejs telef. BT/VC

mm32
13-02-2020, 17:42
etis po VIN podał: 20.05.2008
No to klapa.Msz instalacje mono i moduł 7S7T...

fabianrnr
13-02-2020, 18:02
Czyli nic z tym nie zrobię :( a jak dużo trzeba by zmienić aby dodać USB do radia fabrycznego czy raczej gra nie warta świeczki ?

Antej
13-02-2020, 18:09
warm-maz?
W przyszłym tygodniu będę w Olsztynie to mogę spojrzeć.

Najpierw trzeba ustalić jakie masz radio
Potrzebne jest sony po aktualizacji

Potem drobna modyfikacja wiązki na stereo

Na koniec zakup modułu do obsługi BT.

Z innej strony:
dziś spotkałem się z właścicielem focusa mk2 z podstawowym 6000CD i chęcią muzyki po BT.
Skończyło się na sony owalnym i transmiterze BT.

Okazało się że miał niemiłe doświadczenia z transmiterami BT i kupował takie za 30 i takie za 100zł. Ładowarka do telefonu też siała zakłóceniami.

Włączyłem to co mam sprawdzone i okazało się że jest bardzo :D:D:D

Efekt był na tyle zadowalający że nie było sensu brnąć w fabryczne BT.
W zasadzie sam transmiter dał efekt niespodziewanie dobry, ale radio sony pokazało co można wyciągnąć z fabrycznego audio, a im było głośniej tym większy uśmiech.
Sony z zerową korekcją dźwięku pokazało że to nie głośniki są problemem, a stare radio.

fabianrnr
13-02-2020, 18:14
Aktualnie siedzę w Suwałkach także do Olszyna mam prawie 250KM. Jeżeli jest taki problem aby to przerobić to chyba pójdę w najlepszą i najtańszą linię oporu czyli transmiter FM z USB tylko że jakiś lepszy (mam świetną opinię na temat Xiaomi transmiterów i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć :) ) Dziękuję wszystkim za pomoc :D

peteypee
16-02-2020, 09:45
Przerobienie mono na stereo to nie problem jeśli masz minimalne zdolności manualne. Robisz wdg tego schematu https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190110/16bd5ee18de6a8ec6fe94f5b66886182.jpg
Więc tak na prawdę to kwestia przepięcia 3 kabli i ewentualnie przedłużenia kolejnych 3 jeśli chcesz mieć gniazdo jack.

Szum666
19-02-2020, 16:21
Witam

Posiadam Forda Mondeo Mk4z 06.2007 z radionawigacja niestety niema bt i zestwu do telefonu . Czy ktoś się orientuje gdzie mogę znaleźć firmę lub osobę która podjęła by się dołożenia tego ?
moj nr VIN: WF0EXXGBBE7L00215 może to pomoże zdiagnozować czy to możliwe .

peteypee
21-02-2020, 18:18
Możliwe. Sprawdź czy masz wiązkę do modułu nad schowkiem pasażera i wtyczkę od mikrofonu w podsufitce. Masz wczesny rocznik więc jest spora szansa, a to może dużo ułatwić sprawę. Wtyczka od modułu wygląda tak: https://images.app.goo.gl/e2iR3pS3FizkGTSc8

przeeemek
21-02-2020, 19:16
Może ktoś zobaczyć jak wygląda mikrofon (w środku)? Bo kupiłem lampkę z mikrofonem od mondeo MK3, moduł jest od mondeo MK4 i mikrofon bardzo słabo gra. Lepiej gra mikrofon wyjęty ze słuchawek komputerowych, ale też to nie jest to co powinno. Zastanawiam się czy może ten mikrofon co kupiłem nie jest oryginalny i dlatego mam takie problemy z jakością mojego głosu.

Edit: dzisiaj próbowałem mikrofon z zestawu parrot. Jak mam mikrofon przy ustach, to słychać mnie idealnie. Im dalej, tym gorzej.

peteypee
23-02-2020, 00:43
Przyznam że ja nie miałem problemu z mikrofonem nigdy. Założyłem mały obłożony do okola pianka, tylko od dołu nie ma pianki więc nie zbiera specjalnie z boków. Jakość na prawdę przyzwoita. Zakładałem mikrofony od bmw i kilka innych i też nikt specjalnie nie narzekał. Fordowskiego w sumie nie miałem w rękach więc nie wiem na ile kiepski jest:)

michaael15
25-02-2020, 20:22
Cześć,
będę chciał wymienić w moim samochodzie (przedlift, C+) moduł bluetooth na taki z USB (aktualnie z AUX) i pojawia się pytanie czy np. od Focusa będzie również kompatybilny? Widzę na aukcjach, że jest wiele i często tańszych. I pytanko: pojawiają się również np. w podłokietnikach oryginalne wejścia USB i Aux razem, jaki moduł to obsługuje? Bo rozumiem, że ten z końcówką 112 obsługuje tylko USB i wtedy AUXa już nie mam?
Pozdro

Edit:
jest ktoś może kto ogarnia UCDSa z Wro i okolic, potrzebuje zaktualizować radio Sony, bo okazuje się, że mam za stary soft na Bt z USB.

przeeemek
27-02-2020, 19:37
Rozwiązałem swój problem z cichym dźwiękiem z mikrofonu. Sprawdziłem jeszcze raz całą instalację, ale jak podejrzewałem problem był najprostszy z możliwych - pomogła wymiana mikrofonu.

Ten, który kupiłem (niby oryginalny) nie działał tak jak należy. Inne, które próbowałem również.

Dzisiaj wymontowałem mikrofon z działającego zestawu w mondeo MK3 i bingo. Słychać mnie idealnie po "drugiej" stronie.

Dla potomnych wstawiam zdjęcia działającego i niedziałającego mikrofonu. Widać, że działający ma coś w rodzaju przedwzmacniacza a ten niedziałający to "tylko" mikrofon. Tak samo w środku wyglądał mikrofon z zestawu parrot.

Ciekawostka taka, że "zły" mikrofon działał po podłączeniu cicho a po zamianie "+" z "-" nie działał wcale.

Działający mikrofon działa poprawnie przy prawidłowym podłączeniu a po zamianie przewodów działał również, ale cicho.

Czy ktoś z forumowiczów ma może działający mikrofon w sensownych pieniądzach na sprzedaż?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200227/d58535198caab4fa1f8ed55a7ad059a1.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200227/24b998f5a31f06009eb19960d943b06e.jpg

konrad1517
29-02-2020, 16:06
Cześć
Mam pytanie odnośnie mikrofonu w instalacji bt.
1.Dzisiaj zamontowałem instalację bt. wszystko poza mikrofonem działa.
Kilka godzin już czytam ten wątek i nie wiem czy problem jest w pajączku czy w pinach w kostce. mógłby mi ktoś łopatologiczne wyjaśnić co trzeba przerobić żeby działał mikrofon?
2. Przy lampce znalazłem luźną wtyczkę , chyba jest do mikrofonu ale nie mogę znaleźć jej drugiego zakończenia. Na forum doczytałem się, że powinna być gdzieś pod nogami pasażera. Tam znalazłem tylko jedno zielone złącze.
Mondeo z 2009r a pajączek szeroki z oznaczeniem CB. Radio blaupunkt fx

Danielo_82
29-02-2020, 16:16
Zamontowałeś tzn co? Miałeś instalację i wpiałeś moduł czy dokładałeś wszystkie kable, a może użyłeś gotowej redukcji?

konrad1517
29-02-2020, 16:22
Auto bez instalacji. Wpiąłem się do oryginalnej instalacji wg schematu ze zdjęcia.

przeeemek
29-02-2020, 17:18
1.Dzisiaj zamontowałem instalację bt. wszystko poza mikrofonem działa.Też dokładałem moduł BT. Puściłem sobie nowy przewód do mikrofonu, bo nie mogłem zlokalizować wtyczki.

Mikrofon musisz podłączyć bezpośrednio do modułu BT! Pin 3 i 4 we wtyczce od BT.

Danielo_82
29-02-2020, 17:25
W poście nr #5245 kolega opisał podpięcie bt do Twojego radia.

konrad1517
29-02-2020, 23:38
Mój moduł nie ma wtyczki tylko przylutowaną "wiązkę". Możesz mi wskazać od której strony liczyć 3 i 4 pin?
Na zdjęciu mój moduł i podpięcie mikrofonu
Mikrofon podpiąłem zamieniając styki i za każdym razem cisza

Laki80
03-03-2020, 09:01
Witam gdzie znajduje się moduł bluetooth? pod schowkiem brak tylko moduł xenon galaxy mk3 2008r

konrad1517
07-03-2020, 13:22
A czy u mnie problemem może być pajączek?

dyzio19
01-04-2020, 09:36
Witam Panowie
od kilku dni czytam i czytam ale w gąszczu informacji ciężko jest przebić mi się do tych które mnie dotyczą. Proszę zatem o info od bardziej doświadczonych kolegów.

Oryginalnie mam Blaupunkta NX z DVD(aktualny softMAIN_VER_SW: 0843_090128 REG_VERSION: DI_SWNAVI6.4C1P19) oraz moduł bt/vc bez usb 7S7T-19G488-EE dodatkowo jest szare wyjście 8pinowe z krosująca/wtyczką krosującą 6G9T-19A391 z dużymi literkami BB (łączy ze sobą piny 1i3; 2i4; 5i7; 6i8).

Właśnie zamieniłem moduł na bt/vc z usb 8M5T-19C112-AN zgodnie z instrukcją z filmiku:https://www.youtube.com/watch?v=F24HhvqurIc
Jedyną rzeczą której nie udało mi się zrobić to mój kabelek viakena nie chciał zczytać i zapisać ACM.
Teraz sytuacja wygląda następująco: Wszustkie bloki tj. iPod/USB/BTstreaming/LineIn pojawiły się.
LineIn -działa bez zarzutu.
USB -jak podłączam to pojawia się muzyka na wyświetlaczu działa/leci/odtwarza się lecz jej nie słychać brak jest dźwięku - i tu mam problem 1 poważny problem.
BT -paruje się z telefonem, można dzwonić jednak ja nie słyszę rozmówcy (2 problem) on mnie słyszy (na starym module było można normalnie rozmawiać).
BTstreaming -jak wybieram, z listy połączonych telefonów sytuacja wygląda jak na filmiku poniżej, (3 problem):
https://www.youtube.com/watch?v=Cv-CKGGvwHk
Sytuacja powtarzała się z trzema różnymi telefonami jeden to nawet samsung galaxy s2 z 2008r więc z epoki.

Proszę o pomoc ponieważ zakupiłem nowy moduł głównie z myślą o BT streaming.
Dodam jeszcze, że nie aktualizowałem nowego modułu bt i tu pytanie czy w moim przypadku to coś da oraz czy te z linku poniżej do mnie są ok?
https://www.dropbox.com/transfer/AAAAANQ3WKjkswNDy8dcBPIrEXjMyGlMVhU2GpPzdtQY-XXrWQiHNi4

Chodzi mi o te konkretnie:
8M5T-14D511-AV.vbf
8M5T-14D511-AV.bvc
bo z tego co wyczytałem to liczy się przedostatnia literka w tym przypadku A bo ja mam u siebie też A. Nie jestem tylko pewny który z tych plików ewentualnie wrzucić na pena czy może oba na raz?

Dodam jeszcze że na Convers+ też na wyjściu AUX nie pojawia mi się Bloutooth aczkolwiek w zakładce telefon łączy się z książką i ostatnimi połączeniami. Soft w Convers+ standardowy

A jeszcze jeszcze jeden temat Oryginalnie miałem manetke przy kierownicy od VC na starym module bt/vc nie działało kazało wybierać język jednak w menu wszystkie języki dotyczące vc były szare(brak możliwości wyboru) teraz po zmianie modułu jest identyczna sytuacja a nie ukrywam że chętnie skoro już ją mam to chciałbym aby też działała.
Proszę o pomoc będę mega wdzięczny

Pozdrawiam ;-)

michaael15
02-04-2020, 04:00
Podpowie ktoś, może podrzuci link, jakie kabelki ekranowane nadadzą się do przerobienia mono-stereo? Nie mam pojęcia jaki to wystarczy, jest tego pełno [emoji50] Oraz jaki rodzaj pinow wchodzi do kostki modułu?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Mariouno
09-04-2020, 13:49
Witam serdecznie mam dwa pytania.
Posiadam w mim MK4 radio z BT ale tylko do obsługi telefonu nie można puścić do niego dźwięku z telefonu czy da się to jakoś przeprogramować ?
Do tego radio ma menu w angielskim też bym zmienił.
Następna rzecz to VC gada do mnie po niemiecku jak to zmienić czy da się to to zmienić ?
Za każdą pomoc z góry serdecznie dziękuję.

przeeemek
09-04-2020, 18:49
Polskie menu da się wgrać. Kwestia co za radio masz. Aby puszczać muzykę przez BT musi być odpowiedni moduł, żeby gadał po polsku voice - musi być też odpowiedni moduł.
Ogólnie rzecz ujmując im droższy moduł kupisz tym więcej możliwości będziesz miał.

richi102
10-04-2020, 09:09
Pytanie:
Czy ktoś korzystał z takiego adaptera?
https://allegro.pl/oferta/adapter-bluetooth-dla-ford-mondeo-focus-mk3-mk4-9119847193
Może temat już był poruszany, ale przy takiej masie postów nie sposób go odnaleźć.
Chętnie bym doposażył swoje radio w BT po najniższej linii oporu. Potrzebuję tego tylko do muzyki. Jak z jakością dźwięku?
[https://i.imgur.com/hC2EfZT.png

Antej
10-04-2020, 09:27
Jak z jakością dźwięku?
Bardzo slabo, to wpina się w linię AUX.

richi102
10-04-2020, 09:38
Szkoda, myślałem że da radę to zrobisz szybko i sprawnie.

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Danielo_82
10-04-2020, 10:42
Bardzo slabo, to wpina się w linię AUX.przecież dźwięk z oryginalnego modułu bt też idzie po linii aux. Słabo grały transmitery które transmitowaly radiowo na FM. Tu tragedii nie powinno być, wszystko zależy od konkretnego układu. zwróć tylko uwagę czy ma profil A2DP a nie sam HFP do obsługi samych połączeń telefonicznych.
Edit
Dopiero teraz zauważyłem ile to kosztuje ;) mz nie warto, dołożenie modułu nie jest skomplikowane, a w przypadku tego z allegro uzyskasz to samo podpinając telefon do radia, kablem mini jack- mini jack.

Antej
10-04-2020, 11:41
za dużo tego przeszło przez moje ręce żebym zmienił zdanie
choćby dzis, dwie zrobione wiązki do auta i dwa BT Audio.
i mylisz się, AUX jest na oddzielnej linii

co do transmitterow fm, to jakos każdy kto sprawdzał modele które posiadam,posiadłem nabuera dobrego zdania o tym rozwiązania, a byli tez zatwardziali przeciwnicy, widać trafiałeś na słabe sztuki

zrobisz szybko i sprawnie
roboty w zasadzie tyle samo co dodatkową wiązką i modułem BT Audio.
I tak trzeba wyjąć radio.
Odpada kodowanie w aucie.

richi102
10-04-2020, 12:19
A co dokładnie potrzebuje z gratów do samego audio, jaki model BT ( jest chyba kilka)i wiązkę. Chcę tylko strumień muzyki z telefonu, nic poza tym. Nie potrzebuję zestawu głośnomówiącego.
Radio Sony czarne

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Danielo_82
10-04-2020, 13:12
AUX jest na oddzielnej linii
.

To którym przewodem idzie dźwięk z modułu do radia? Przecież moduł z radiem łączy jedynie zasilanie, can i Aux.

RECONDO
13-04-2020, 00:09
Panowie, przepraszam, że bałaganię w temacie ale czy radio 8M5T-18C815-AC obsługuje moduł BTVC?

mm32
13-04-2020, 04:12
Obsługuje.

RECONDO
13-04-2020, 10:37
Obsługuje.

Miło słyszeć :) Zatem, jak się domyślam, każde audio w Mk4 gra z BT. Dziękuję za info.

mm32
13-04-2020, 12:38
jak się domyślam, każde audio w Mk4 gra z BT.
No nie jest tak słodko.
Streaming BT obsługują dopiero Sony i to nie z każdym softem.To samo dotyczy modułów VC/BT nie wszystkie obsługują streaming BT.Wersja modułu 7S7T... jest mono i nie obsłuży BT streaming,wersja 8M5T-19G488... jest wersją stereo,ale także nie da rady obsłużyć BT streaming,dopiero wersja 8M5T-19C112... no i nowsza CS7T...obsłuży BT streaming z odpowiednim radiem oczywiście.

RECONDO
13-04-2020, 12:47
Dziękuję za info ale brzmi to bardzo skomplikowanie. Ja nadal jestem na etapie Mk3 i tam jest wszystko zdecydowanie prostsze... Kupiłem moduł 7S7T-19G488-AD i podpiąłem go pod Denso. Moduł jest widziany w sieci CAN jednak nie działa co zapewne wynika z faktu, że nie współpracuje z modułem radia. Celem "naukowych badań" jest znalezienie odpowiedzi na pytanie czy moduł z Mk4 zadziała z Denso dlatego także szukam radia które w Mk4 obsługuje moduł BTVC. Drugą sprawą zostaje fakt, czy taki moduł CD zadziała z Denso. W sumie od dawna chodziłem z takim zamiarem testu ale ceny za części z Mk4 były z kosmosu, obecnie moduł BT kosztuje 40zł... aż żal nie spróbować. :)

mm32
13-04-2020, 12:52
Sam moduł może zadziałać jeśli chodzi o rozmowy telefoniczne.Ja pisałem o przesyłaniu muzyki po BT.
Wydaje mi się,że ktoś miał w s-max'ie z 2006 roku radio Denso,było to opisane tu na forum.

RECONDO
13-04-2020, 12:59
Czyli muszę poszukać szczęśliwca, oj dużo kopania w temacie. Nie pamiętasz czy miał moduł obsługujący USB? Taki moduł https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-modul-bluetooth-8m5t-19c112-at-usb-8990784924 + odpowiedni moduł CD i w teorii z Denso gra nuta z USB...

Antej
13-04-2020, 13:01
ano miał :)
111764

RECONDO
wiązki od mono i stereo różnią się
nie zrobisz szybkich podmianek

tak samo wiązka od stereo BT i stereo BT audio (z opcjonalnym USB)

BT audio weszło po 2008roku, więc nie oczekuje że denso będzie miało taką obsługę

mm32
13-04-2020, 13:03
Antej to jest Denso,przepraszam myślałem,że to EX ;)
RECONDO jeśli nawet kolega miał jakikolwiek moduł VC/BT w tym s-maxie to na pewno nie miał on USB.

Antej
13-04-2020, 13:16
myślałem,że to EX

To jest EX w aucie motorka
https://images84.fotosik.pl/1036/c69ac2fda952143emed.jpg

i na pewno nie miał nic poza rozmowami BT (chyba tylko mono)

RECONDO
13-04-2020, 13:18
W sumie pięknie to wygląda, na pewno, według mnie, ładniej niż fabrycznie w tym modelu - tam zrezygnowano z większego ekranu na rzecz odseparowania sterowania klimatyzacją a obsługa z jednego panelu jest ogromną zaletą Denso. Cała siła obsługi BT tkwi w module CD, w teorii wystarczy wymienić go na taki który obsługuje BT audio stereo + moduł BTVC z USB stero i powinno działać. Teoria. Pytanie jak wywoływać muzykę ze źródła USB. Antej nie wzbogacałeś Denso o nowsze rozwiązania?

BTW. Sterowanie z kierownicy obsługiwało Denso?

mm32
13-04-2020, 13:19
To jest EX w aucie motorka
Tak, już sobie przypomniałem,pomyliłem EX z Denso :)

Antej
13-04-2020, 13:20
z resztą my tu pitu, pitu, kto co miał, a przed chwilą na allegro
https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-dotykowe-ford-kuga-s-max-galaxy-9162298402

pomijam cenę

RECONDO
13-04-2020, 13:50
Ładny zestaw, jeden z ostatnich jakie wyszły. Szukając jak najmłodszych elementów Denso zakupiłem z 2007 roku. To już były modelowo ostatnie.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/38fcab3d9c91.jpg (https://naforum.zapodaj.net/38fcab3d9c91.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5372abefea60.jpg (https://naforum.zapodaj.net/5372abefea60.jpg.html)

Tak czy inaczej dziękuję panowie za informacje, powalczę dalej z naukowym problemem.

tedi_k
13-04-2020, 13:53
...pomijam cenę

A nie brakuje tu przypadkiem czytnika DVD do bagażnika?
W tym czytniku zdaje się jest cała jednostka navi, więc to z aukcji to za radio może robić...

RECONDO
13-04-2020, 13:56
Za radio bądź klimatyzację.

mischel
14-04-2020, 08:15
Cała siła obsługi BT tkwi w module CD, w teorii wystarczy wymienić go na taki który obsługuje BT audio stereo + moduł BTVC z USB stero i powinno działać
A nie czasem w module radia? Po założeniu do denso modułu radia z sony 6cd z mk3 radio nie działało a są to bliźniacze jednostki.

RECONDO
14-04-2020, 09:31
CD obsługuje BT, twój przykład jak już, może pokazywać, że być może moduł radia jest identyfikowany przez CAN jako właściwy segment. Identycznie jest z klimatyzacją dla MDO i licznikiem dla FF - po tej identyfikacji system decyduje jaki masz model auta a to jest niezbędne do działania np. dwu strefowej klimatyzacji.

mischel
14-04-2020, 10:59
Pamiętam temat że ludzie wymieniali moduł radia w denso na nowszy i im wtedy działał bt/vc

Antej
14-04-2020, 11:12
moduł radia w denso na nowszy i im wtedy działał bt/vc

mono to jeszcze żaden wyczyn, potem jest stereo a docelowo walka jest o BT Audio/usb ze zmiennymi kodami parowania.

RECONDO
14-04-2020, 11:32
Teoretycznie powinno się dać to zrobić. Mk4 i Mk3 są do siebie elektrycznie bardzo podobne w wielu szczegółach. Kiedyś furorę na jednym z for robił post szaleńca który podłączył nawigację z Mk4 do instalacji w Mk3 - bez jakikolwiek ingerencji... Zadziałało.

sisio
15-04-2020, 19:39
Witam,

No i mnie dopadło. przestudiowałem cały wątek, zebrałem graty, dorobiłem wiązkę jednak radio nie widzi modułu. Wiązka stereo wg schematów z wątku.
https://media.ffclub.ru/up122361-fdme.png

kilka informacji:
pacjent: Mondeo 2009
Radio Sony 1CD, soft: 05-04-01
moduł: 8M5T-19G488 próbowałem także CS7T-14D212

co sprawdzałm do tej pory:
1. wiązkę, wszędzie jest przejście, zwarć nie wykryłem
2. przejścia wtyczce BT moduł - rozkręciłem moduł i sprawdziłem czy wszystkie piny kontaktują.
3. ustawienia w BCM, ustawiłem
- BT/VC High + USB + BT Audio
- High Level CD + AM/FM Radio

Oryginalnie było tam radio 6000CD, Sony aktualizowane do obecnej wersji rzez kolegę mayak.

Problem:
Cały czas nie może wykryć modułu BT, po wciśnięci przycisku "Phone" pojawia się "Audio Muted", w menu żadnej opcji on BT nie widzię.

Gdzie jeszcze mogę szukać problemu?

Antej
15-04-2020, 19:45
plusa z minuem nie zamieniłeś we wiązce?
Raz mi się to zdarzyło

mm32
15-04-2020, 19:49
Moduł BT/VC jest widoczny np w Forscan'ie ?

sisio
15-04-2020, 19:50
plusa z minuem nie zamieniłeś we wiązce?
Raz mi się to zdarzyło

Sprawdzałem 2 razy całą wiązkę, ze szczególnym naciskiem na + i -. Na wszelki wypadek jutro jeszcze raz to wszytko przejrzą.

Bump: Moduł BT/VC jest widoczny np w Forscan'ie ?

a jak to można sprawdzić? nie widziałęm takiej opcji...

Danielo_82
15-04-2020, 20:19
Jak montujesz moduł z końcówką 488 to w ustawieniach wybierasz bt low, choć powinien działać nawet bez zmian w konfiguracji . Moduł na 100% był sprawny?

mm32
15-04-2020, 20:35
a jak to można sprawdzić? nie widziałęm takiej opcji...
Powinieneś widzieć SRM w liście modułów.

adrkuc3436
15-04-2020, 21:33
Witam,
Posiadam radio Blaupunkt FX, moduł według forscan 8M5T-19C112-BM. Rozmowy działają przez BT dobrze ale zależy mi na audio streamingu którego nie mam w opcjach połączenia. Próbowałem zmieniać parametry w elmconfing, aktualizowalem soft radia ale bez skutku. Jakieś pomysły Panowie??

mm32
15-04-2020, 21:38
Zaktualizuj soft modułu BT/VC

adrkuc3436
15-04-2020, 22:05
Ma ktoś z kolegów do podesłania? Chyba że ten podejdzie co znalazłem na necie https://digiex.net/threads/ford-audio-bluetooth-usb-firmware-update-november-2012-release-download.14014/

sisio
16-04-2020, 08:27
Jak montujesz moduł z końcówką 488 to w ustawieniach wybierasz bt low, choć powinien działać nawet bez zmian w konfiguracji . Moduł na 100% był sprawny?
448 był bez konfiguracji, na high+USB+BT Voice podłączyłem 212.

no właśnie czy sprawny to nie mam jak sprawdzić za bardzo, teraz te wszystkie zakazy, nakazy, zarazy... dlatego zanabyłem drugi, 212, że oba padnięte to już chyba małe prawdopodobieństwo.

Powinieneś widzieć SRM w liście modułów.
Nie ma takiego.

sisio
16-04-2020, 20:06
Problem rozwiązany. Okazało się, że pomyliłem podpiąłem odwrotnie CanH i CanL :oops:
Dzięki Antej za wskazówkę na wiązkę;)

Antej
16-04-2020, 20:13
kiedyś fotki, schematy, teraz własne notatki, a i tak raz na jakiś czas zrobię w wiązkach babola, mimo że sprawdzam przejścia na wtyczkach

druteron
17-04-2020, 18:50
Witajcie,

zabieram się za wymianę swojego niemieckiego modułu BT na coś bardziej zrozumiałego czyli polski lub angielski. Dzisiaj dobrałem się do modułu posiadam 8M5T-19C112-BT. Mój samochód to Focus MK3 z radiem Sony, gdzie mam sterowanie głosem, rozmowy przez BT oraz strumieniowanie muzyki.

Przewertowałem trochę ten temat i chciałbym tylko potwierdzić zebrane informacje przed zakupem. Generalnie powinienem się skupić na dwóch modułach: 8M5T-19C112-Ax lub CS7T-14D212-Ax. Skłaniam się bardziej w kierunku drugiego z racji obsługi rodzimego języka. W związku z tym pojawiają się również pytania:

1. Czy w ogóle mogę zmienić moduł 8M5T na CS7T bez konsekwencji i rozczarowań?
2. Czy warto zwracać uwagę na wersję oprogramowania, tj. szukać najnowszej czy można ją po prostu zaktualizować?
3. W przypadku modułu CS7T język polski powinien zaskoczyć sam czy wymaga to dodatkowej konfiguracji?

RECONDO
18-04-2020, 12:51
Panowie. Dysponuje ktoś schematami BT/VC/USB do Mk4 oraz BT/VC do Mk3? Moje z Mk3 kończą się przed sierpniem 2004r.

Slomsik
21-04-2020, 18:36
Hej, mam problem w moim Focusie mk3 2011rok.
Mam voice command, który gada po niemiecku, cała reszta jest po Polsku. Chciałem zmienić, aby można było z nim gadać po polsku.

W informacji o nawigacji widnieje info Partnumber: AM5T-14D358-DJ.
Po rozebraniu samochodu, pod panelem klimy jest moduł 8M5T-19C112-BT.
Zamówiłem moduł D1BT-14D212-CC, podłączyłem, ale nie mam ani możliwości aktualizacji do sync 1.1, aby gadał po Polsku, ani radia, ani bluetooth, nic.

Gdzie popełniłem błąd ? Czy ten moduł nie jest kompatybilny z moim autem ? Jaki model powinienem kupić, aby były komendy głosowe po Polsku ?

Dzięki za odpowiedź ;)

druteron
21-04-2020, 19:02
Z tego co wyczytałem w tym temacie, a sam jestem w trakcie wymiany modułu, to popełniłeś błąd przy wyborze :)

Obecnie masz 8M5T-19C112-BT, jest to stary system BT/VC, coś co istniało jeszcze przed Sync. Ty zaś próbujesz montować moduł właśnie od nowszego systemu, który od tak nie będzie działał.

Wg tego co ustaliłem, ale nie bierz tego za pewnik, lepiej doczytaj, to masz dwie możliwości. Kupienie starszego modułu BT (kompatybilnego z Twoim systemem) 8M5T-19C112-Ax, gdzie litera A oznacza język angielski. W tym module nie uświadczysz rodzimego języka. Ewentualnie możesz poszukać CS7T-14D212-Ax, który również powinien zadziałać i mieć język polski. Uwaga, w przypadku CS7T przedostatnia litera oznacza czy moduł obsługuje wejście USB, jeśli jest A, to obsługuje, jeśli B - nie obsługuje.

Wczoraj zamówiłem moduł CS7T, jutro powinien u mnie być i będę chciał go zamontować, mogę dać znać czy poszło.

Antej
21-04-2020, 19:14
Z tego co wyczytałem w tym temacie
:one:
dostajesz "gwiazdkę" za poprawne zrozumienie tekstu nt. typów modułów BT.

Slomsik
21-04-2020, 19:16
Z tego co wyczytałem w tym temacie, a sam jestem w trakcie wymiany modułu, to popełniłeś błąd przy wyborze :)

Obecnie masz 8M5T-19C112-BT, jest to stary system BT/VC, coś co istniało jeszcze przed Sync. Ty zaś próbujesz montować moduł właśnie od nowszego systemu, który od tak nie będzie działał.

Wg tego co ustaliłem, ale nie bierz tego za pewnik, lepiej doczytaj, to masz dwie możliwości. Kupienie starszego modułu BT (kompatybilnego z Twoim systemem) 8M5T-19C112-Ax, gdzie litera A oznacza język angielski. W tym module nie uświadczysz rodzimego języka. Ewentualnie możesz poszukać CS7T-14D212-Ax, który również powinien zadziałać i mieć język polski. Uwaga, w przypadku CS7T przedostatnia litera oznacza czy moduł obsługuje wejście USB, jeśli jest A, to obsługuje, jeśli B - nie obsługuje.

Wczoraj zamówiłem moduł CS7T, jutro powinien u mnie być i będę chciał go zamontować, mogę dać znać czy poszło.

Super, dzięki za odpowiedź, rozumiem, że też nie masz SYNC, tylko BT/VC, tak ?
Daj znać czy zadziała, z chęcią poszukam tak to właśnie CS7T.

druteron
21-04-2020, 19:20
:one:
dostajesz "gwiazdkę" za poprawne zrozumienie tekstu nt. typów modułów BT.
Dzięki, nie było łatwo przebić się przez te wszystkie informacje :)

Super, dzięki za odpowiedź, rozumiem, że też nie masz SYNC, tylko BT/VC, tak ?
Dokładnie tak, mam stary moduł BT/VC. Nie ma problemu, jak zamontuję, to powiadomię o efektach 8)

Slomsik
21-04-2020, 19:34
A jest jakakolwiek możliwość wymiany bt/vc na sync 1/sync 1.1, czy jest to totalnie nieopłacalne ?

druteron
21-04-2020, 19:38
Nie wertowałem tego tematu pod tym kątem, ale rzuciło mi się w oczy, że jest taka możliwość. Jednak jest to operacja dużo bardziej skomplikowana, kojarzę, że należy wymienić radio, nie wiem jak z wiązką i chyba trzeba robić zmiany w komputerze pokładowym. Szczegóły musisz doczytać sam.

Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Slomsik
21-04-2020, 19:45
Też tak uważam, gra nie warta świeczki, dzięki :)

Antej
21-04-2020, 20:02
z chęcią poszukam tak to właśnie CS7T

chęci stracisz jak poznasz cenę, średnio od 250zł w górę za mulitlang z usb

co innego
D1BT-14D212-CC
te poniżej 100zł to norma.

druteron
21-04-2020, 20:09
Faktycznie cena tego modułu jest spora, ja za swój zapłaciłem 350, szukałem z najnowszą wersją oprogramowania. Szczerze? Nie wiem czy ona coś zmienia, ale wymieniając moduł wolałem już dopłacić.

Z drugiej strony moduły 8M5T-19C112-Ax kosztują podobnie, a jest w nich tylko jeden język.

Tak na prawdę, to kwestia indywidualnych wymagań :) Jeżeli ktoś nie planuje używać VC, to i niemiecki moduł wystarczy.

druteron
23-04-2020, 21:44
No więc, moduł przyszedł dopiero dziś. Udało mi się go zamontować, generalnie efekt jest taki, jakiego oczekiwałem - gada po polsku. Po zmianie języka np. na angielski, moduł również się na taki przełącza. Po samym podłączeniu radio coś sobie zaktualizowało i tyle.

Co ciekawe, na starym module miałem jakieś mikro zakłócenia przy streamowaniu muzyki z telefonu. Teraz CHYBA się to naprawiło, niestety praca zdalna nie pomaga w testach :D

pkraska31
23-04-2020, 21:53
Witam, zainstalowałem w swojej fieście mk7 przed lift bt CS7T+usb, większy ekran, mikrofon, manetkę do obsługi VC oraz klawiaturę z większą ilością przycisków. Teraz chciałbym to wszystko uruchomić za pomocą Forscana, lecz po wejściu do odpowiedniej zakładki przytłoczyła mnie ilość opcji. W załącznikach wrzucam kilka zrzutów opcji, które wydają mi się konieczne do zmiany. Które "wersje" w tych opcjach wybrać oraz czy tylko w tych wrzuconych przeze mnie coś zmieniać czy jeszcze w innych?

Drugie problem jest taki, że po wymianie ekranu na większy menu radia jest w języku niemieckim. Jak to zmienić?

lukasz43
13-05-2020, 13:00
Witam. Czy moduł z fiesty mk7 o oznaczeniu AM5T-14D212-ED będzie współpracował z radiem Sony w s max? Zależy mi głównie na tym żeby działało USB. Fabrycznie miałem radio 6000cd z modułem tylko do zestawu głośnomówiącego. Z manetka przy kierownicy i wbudowanym mikrofonem w podsufitce do tel. Radio Sony mam z s max 2014 r . Ogólnie patrzyłem na te moduły z USB z s max i mondeo co obsługują niby USB ale te ceny to jakiś kosmos a z np fiesty czy focusa które obsługują USB chodzą poniżej 100 zł a przecież wtyki gniazda identyczne i funkcje te same nawet zwykły przewód mini USB tam jest czyli do gniazda wystarczyła by zwykła przedłużka z mini USB na gniazdo USB. Co osoby bardziej obeznane w temacie o tym myślą?

Komorowscy
13-05-2020, 13:58
Fiesty MK7 to produkowali tak pewno z 10 lat albo i lepiej.
A ten wymieniony moduł - jest z takiej młodszej i na 200% NIE będzie pasował do rocznika 2006, w żaden sposób.

RECONDO
13-05-2020, 14:16
Witam. Czy moduł z fiesty mk7 o oznaczeniu AM5T-14D212-ED będzie współpracował z radiem Sony w s max? .... Co osoby bardziej obeznane w temacie o tym myślą?
Wykonalne ale zmiana radia + moduł BT + sporo pinologii. Zdecydowanie nie opłacalne.

lukasz43
13-05-2020, 19:40
Ale jak już pisałem instalacja jest tylko inny moduł bez USB i audio streaming. Dzisiaj podłączyłem to radio i wszystko się obudziło tel widzi ford audio sterowanie głosem też się odezwalo. Natomiast nie chce się tel łączyć z ford audio na tym radiu a na starym bez problemu. Gość od którego brałem radio nawet nie wiedział o tym module. Wymontowalem go i pokazałem ale po numerach sprawdził na aukcjach cenę i złotówki zaczęły mu się świecić w oczach no i za moduł z kablem USB chciał 350zl. Za radio z ramką mu zapłaciłem 350 to chyba następne 350 już z deka za dużo. Zaproponowałem 500 za całość ( ramka radio moduł kabel USB). Nie dał się ugiąć mimo że na początku twierdził że on na tym się nie zna i dogadamy się bo on i tak co potrzebował to do swojego przełożył. ( Osoba prywatna kupił lekko uszkodzonego Anglika żeby swojego odratować po podpaleniu) a resztę co nie sprzeda na złom odda żeby miejsca na placu mu nie zajmowało

RECONDO
13-05-2020, 20:00
To co napisałem wcześniej, ale widzę, że już masz radio. Nowsze moduły niż Twój fabryczny wymagają nowszego radia. Testowałem moduł BT z Mk4 w Denso Mk3 - Can widzi ale nic poza tym. Moduł jest martwy. Czy wymiana radia w moim przypadku by mogła - nie wiem czy zagra wtedy Can z Denso. Tak czy inaczej moduły wielojęzykowe mają to do siebie, że biorą poprawny sygnał języka z licznika lub z nawigacji - chyba, ze się mylę. Ten moduł co podałeś AM5T-14D212-ED chyba właśnie taki jest.

Antej
13-05-2020, 20:29
angielskojęzyczny z usb, pasujący do sony 1CD koszt 170zł

przypominam że auto wymaga zmiany konfiguracji

Nie, moduły AM5T-14xxxx nie będą działać

lukasz43
13-05-2020, 20:56
Zmiany konfiguracji tzn poprzez podłączenie przez gniazdo diagnostyczne i zmiany ustawień odpowiednim programem. Ok to już wiem że model modułu który podałem nie będzie współpracował. W takim razie będę na spokojnie szukał czegoś co pasuje w kwocie do zaakceptowania. Radio Sony które kupiłem tak jest na jedno CD MP3 DAB Z Anglika 2014r produkcji model modułu który tam był CS7T-14D212-AG

lukasz43
17-05-2020, 08:03
No więc tak Panowie. Moduł udało mi się kupić za 150 zł ( czyli można za rozsądne pieniądze) odrazu po powrocie zabrałem się za instalacje. Tak jak w innym temacie do wtyki dołożyłem piny 5,6 i 23 z wtyczki która dołączył sprzedający moduł także bez kombinacji wszystko dało się zrobić jak należy. Po podłączeniu wszystkiego proba. No i tak bez ingerencji komputera o której mowa w temacie w radiu uruchomiły się funkcje tel , bt audio , i pad USB , USB audio i wszystko to działa na dodatek sterowanie głosowe po Polsku można głosowo obsługiwać tel radio oraz klimatronik. Zastanawiam się tylko co niby teraz na komputerze miałbym zmieniać skoro wszystko działa

RECONDO
17-05-2020, 12:04
Szacuneczek, kolego, szacuneczek. Sam szukałem podobnego rozwiązania ale odradzano jako niemożliwe do zrealizowania.
Mógłbyś podać numery części jakich użyłeś? Miałeś wcześniej Denso u siebie?

lukasz43
17-05-2020, 13:04
Nie ja miałem zwykle radio 6000cd czy coś takiego z opcją zestawu głośnomówiącego ale prócz tego nic więcej a radio strasznie kiepsko gralo. Założyłem radio CD Sony z dab FM z s maxa 2014 r. musiałem ramkę też zmienić bo u mnie fabrycznie pod prostokątne radio była. . Modul CS7T-14D212-AB wyciągnięty podobno z focusa MK3. Do tego tak jak wyczytałem na forum dołożyć trzeba było 3 przewody z gniazda AUX do wtyczki modułu pod piny 5, 6 i 23 jako sygnał audio. Ogólnie to czytałem że to co założyłem zadziała w wersjach po 2008 r i po jakiś zmianach i aktualizacjach w komputerze. Ja mam auto z 2006 r i prócz dołożenia tych 3 pinów nic więcej nie trzeba było zrobić. Wszystko działa. Ja długo szukałem i kombinowałem żeby to jak najtaniej kupić potrzebne elementy. I wszystko wyniosło mnie w sumie około 500 zł (radio ramka i moduł) plus trochę paliwa i własnej pracy.

RECONDO
17-05-2020, 19:09
Też szukałem części, mam moduł ale muszę sprawdzić numer. Na mój chłopski rozum też wszystko powinno działać po zmianie CD ale fachowcy twierdzili, że nie. Moduł jaki mam kupiłem za 30zł, szukałem radia tańszego do testów - ot tak dla siebie, ale już widzę, że byłeś szybszy kolego w przetarciu szklaków.
Zatem. Uzyskałeś VC w języku polskim i USB jako AUX, zgadza się?

Danielo_82
17-05-2020, 20:21
Zastanawiam się tylko co niby teraz na komputerze miałbym zmieniać skoro wszystko działa

Ameryki nie odkryłeś, wszystko opisane było w tym wątku n razy. W komputerze zmienić na bt high, po to żeby nie mieć błędu niewłaściwej konfiguracji.

lukasz43
17-05-2020, 21:18
Też uważam że Ameryki nie odkryłem bo wszystko co zrobiłem było głównie poparte na informacjach zaczerpniętych z tego forum. USB mam normalnie osobno jako funkcje w radiu a AUX też jest osobno działa . Jedynie według instrukcji zaczerpniętych z forum do gniazda AUX dopisałem 3 przewody które trzeba było podpiąć pod złącze modułu pod pozycję 5,6 oraz 23 ( kanał lewy, kanał prawy i gnd) bez tego na tych modułach z obsługą USB nie ma dźwięku.

RECONDO
18-05-2020, 08:18
Czyli użyłeś takiego radia https://allegro.pl/oferta/radio-ford-sony-cd-mondeo-mk4-focus-ii-kuga-s-max-9235412035

lukasz43
18-05-2020, 13:16
Tak dokładnie takiego

RECONDO
18-05-2020, 13:20
Zatem poeksperymentuję ale w moim przypadku to może się nie udać. Czy odtwarzanie muzyki z USB jest mono czy stereo?

Antej
18-05-2020, 13:51
Na zdjęciu jest już poliftowe owalne sony, nie wiem czy był sens pchać je do Smaxa z 2008r, mozna było wybrać każde GDDS GGDS.

Mogłeś też włożyć w stary otwór wersję prostokątną z Kugi, na zasadzie wyjąć/włożyć, oczywiście w wersji GDDS GGDS (co byłoby możliwe do osiągnięcia).

RECONDO
18-05-2020, 14:03
Jak wygląda wersja GDDS?

Antej
18-05-2020, 14:10
Z wyglądu są takie same.

lukasz43
18-05-2020, 15:26
Z USB i bt jest stereo w całkiem dobrej jakości nawet powiedział bym że prawie to samo co z cd. Choć na początku coś gorzej grało i bardzo zniekształcony był bas więc rozebrałem wszystko od nowa i okazało się że pomyliłem piny i pod pin 23 dałem odwrotnie gdn z plusem kanału lewego. Po poprawieniu tego odrazu dźwięk się poprawił Ja wolałem owalne bardziej mi się podoba bo lepiej to wygląda jak to z kugi Sony z dołożona ramka. Drożej to wyszło ale niewiele. A i druga sprawa można kupować śmiało moduł bez wiązki kabla USB bo pod moduł można podpiąć zwykły kabel mini USB zakończony z drugiej strony zwykłym gniazdem USB. Mi to rozwiązanie bardziej pasowało bo nie chciało mi się przeciągać wiązki do podłokietnika gdzie jest fabrycznie USB i trochę to gniazdo pomniejsza ten schowek a w schowku przed pasażerem jest na tyle duży schowek że tam to dniazdo nie przeszkadza. Ja kupiłem moduł z wiązka USB ale bez samego gniazda także zakładając inny kabel USB oszczędziłem kupna gniazda

RECONDO
18-05-2020, 15:33
Cenne informacje. Najpierw sprawdzę czy radio w ogóle zadziała u mnie, jeżeli tak to i z montażem gniazda USB nie będzie kłopotu - mam sporo miejsca, zamontowałem podłokietnik z SuperB.

lukasz43
18-05-2020, 16:09
A kolega miał fabrycznie zestaw głośnomówiący do oryginalnego radia? Bo jak tak to jest instalacja wszystkie wiązki co się wiąże z mniejszymi kosztami i mniej zabawy. Zmiana radia modułu, do wtyczki modułu z gniazda AUX podpiąć 3 piny i po robocie. Najwięcej zabawy jest z wymontowanie schowka i ponownym złożeniem wszystkiego

RECONDO
18-05-2020, 16:14
Mam, ale to nie tutaj jest problem w moim przypadku. Mam Denso, zatem w grę wchodzi wymiana modułu CD, działa po CANie ale pytanie, czy system będzie kompatybilny. W teorii tak, ale fachowcy twierdzą, że nie.

lukasz43
18-05-2020, 16:43
No to chyba faktycznie u mnie sprawa była prostsza. Chociaż u mnie też niby pisali w innym temacie że to działa tylko w wersjach po 2008 r a w moim 2006 zadziałało.

RECONDO
18-05-2020, 16:55
Ten system działa na linii CD-BT/VC i jest to o tyle prostsze, że nic nie trzeba zmieniać w kostce do CD - jest identyczna, na zasadzie P&P. Po 2014 roku jest już całkowita zmiana. Moja teoria jest taka, że system u mnie zadziała ale pytanie jak dużo funkcji nie będzie dostępnych. Na razie szukam tanich komponentów.

lukasz43
18-05-2020, 17:01
Szukaj na spokojnie cierpliwość się opłaca. Ja myślę że nawet połowę zaoszczędziłem nie spiesząc się i szukając na spokojnie. https://allegro.pl/oferta/modul-bluetooth-8m5t-19c112-as-ford-focus-mk3-cmax-8922342393 moduły o tym symbolu też według forumowiczów obsługują USB i audio streaming przez bt.

RECONDO
18-05-2020, 17:07
Też uzyskam język polski?

Antej
18-05-2020, 17:09
Nie.

RECONDO
18-05-2020, 17:14
No właśnie.

lukasz43
18-05-2020, 17:16
No ja aż do tego stopnia wiedzy nie mam które moduły jaki język obsługują. Ale jak widać ktoś już krótko i zwięźle odpowiedział ��

RECONDO
18-05-2020, 17:32
Bywa. Ale w swoim module masz JP?

lukasz43
18-05-2020, 19:51
Tak u mnie jest język Polski. Choć tak szczerze nie zależało mi na tym tak bardzo. Chciałem ogólnie mieć z fabrycznego zestawu obsługę USB, bt audio streaming i w pełni funkcjonujący zestaw głośnomówiący. Ale jak usłyszałem polski głos mocno się zdziwiłem i spodobało mi się to choć nie zawsze rozumie moduł co się do niego mówi, albo ja jeszcze nie nauczyłem się z nim dobrze dogadywać ��

RECONDO
18-05-2020, 22:04
Czytałem, że język polski działa wtedy, gdy licznik jest także w języku polskim. Masz na liczniku jakieś komunikaty w JP? W sumie cała rodzina FF2, także S-Max, jest bliższa MDO mk4 i innych nowszych aut zatem nie jest pewne czy w moim MDO mk3 pojawi się opcja JP. Zobaczymy. Z komunikacją jest kłopot wtedy gdy odwracasz głowę od mikrofonu, jest hałas w aucie itp.

lukasz43
18-05-2020, 22:52
Jak kupiłem samochód był język francuski ale w opcjach była możliwość przedstawienia na pl także menu w liczniku mam pl. A fabryczny moduł który był gadał tylko po francusku nawet po zmianie języka w menu licznika.

moons
24-05-2020, 18:13
zostało mi do skompletowania ostatnie ogniowo dla modułu, czyli kabel z gniazdkiem USB, chciałem zrobić to jak fabryka dała. Czyli w moim C-MAXie gniazdko w podłokietniku i dwa przewody USB, ale nie dość że ciężko coś znaleźć to dodatkowo ceny jakie ludziska wołają są po prostu horrendalne, za kawałek kabelka i gniazdko 150 czy 200 zł to lekka przesada. Sprawdzał może już ktoś ceny w sklepach? ewentualnie macie jakieś sprawdzone zestawy? Bo przyjdzie się olać to i kupić jakiś lepszy kabel USB w komputerowym za kilkanaście zł.
Pozdrawiam

Antej
24-05-2020, 18:31
Można i tak
112806

112807

Danielo_82
24-05-2020, 19:35
zostało mi do skompletowania ostatnie ogniowo dla modułu, czyli kabel z gniazdkiem USB,

A jakie masz wyjście usb w module bt? Bo były co najmniej dwa rodzaje. Jeden mini usb, a drugi pasował od hondy.

Mumi
24-05-2020, 20:29
Czyli w moim C-MAXie gniazdko w podłokietniku i dwa przewody USB, ale nie dość że ciężko coś znaleźć to dodatkowo ceny jakie ludziska wołają są po prostu horrendalne, za kawałek kabelka i gniazdko 150 czy 200 zł to lekka przesada.
Pozdrawiam. Mi się udało kupić trochę taniej. Ale widzę że ceny się trzymają. Tym bardziej że trudno skompletować dwa naraz i jeszcze obudowę. Za samą obudowę gniazda wołają 50zl
M.

moons
24-05-2020, 20:36
o tyle dobrze że jest to mini usb także w razie czego można posiłkować się zwykłym komputerowym kablem USB
Pozdrawiam

Danielo_82
24-05-2020, 20:48
Sam to ostatnio przerabiałem i powiem Ci, że szkoda kasy na oryginał. Ten kabel komputerowy, przy odrobinie chęci idzie zamontować w schowku tak estetycznie, że nikt nawet nie zwróci uwagi, że to nie jest seria.

tedi_k
24-05-2020, 20:54
moons - moduł BT/VC z językiem polskim i USB/streamingiem audio to CS7T-14D212-Ax.
Do tego - jęśli Ci się spieszy jedynie "trochę" a chcesz mieć to dobrze zrobione - to z Chin taki kabelek za parę groszy: https://www.aliexpress.com/item/33011692908.html

moons
24-05-2020, 21:54
Dokładnie taki moduł kupiłem, także przynajmniej w tym temacie będzie wypas. Z USB przeszukałem nawet pokrewne marki i też podobna sytuacja, w Volvo wygląda to podobnie, na razie chyba żeby sprawdzić będzie zwykły kabelek a w miedzy czasie będę się rozglądał.
Pozdrawiam

Danielo_82
25-05-2020, 06:50
Poszukaj od Fiesty. Takie gniazdo widziałem na alle już od 25 zł.

Komorowscy
25-05-2020, 08:53
...albo włożyć troszkę swojej inwencji twórczej i zrobić/wyrzeźbić jak na fotkach (i z Kugi i z Galaxy)

Karolsmax
30-05-2020, 07:56
Witam jestem tu nowy i jeszcze wszystkiego nie ogarniam . Zdzisław22 świetna robota brawo . Ja mam takie pytanie posiadam forda smaxa z 2010 roku . Jest po lifcie posiadam radio 6000cd . I tak jak Pan pisze po naciśnięciu słuchawki włącza się MUTE. Czy jest jakis specjalny moduł do każdego modelu czy jak to wyglada . I czy moduł Bluetooth montowany jest w każdym samochodzie .

Antej
30-05-2020, 08:13
Po VIN wyjdzie co było fabrycznie w aucie.
BT/BT USB nie są obligatoryjnie montowane, ale nie ma przeszkody aby je założyć.

Do 6000CD jest szansa tylko na BT hands free, jak kest mikrofon za kratką obok lampki to pewnie jest i moduł za schowkiem.

Co nie zmienia faktu ze mozna mieć więcej, wymieniając/dokładając kilka elementów puzzli.

michaael15
30-05-2020, 14:50
Witam,
mam pewien problem z odtwarzaniem muzyki przez USB, opiszę problem:
-moduł BT zaktualizowany do najnowszej wersji,
-radio sony poliftowe

Gaszę samochód z grającym utworem z pendrive i gdy na zgaszonym aucie włączę samo radyjko - muzyka zaczyna grać od razu, gdy przekręcę kluczyk ale nie odpalę - muzyka zaczyna grać od razu,

gdy odpalę auto - słychać jakby jedną sylabę utworu po czym radio lub moduł zawiesza się, tytuł widać, wszystkie utworu załadowane, czas stoi w miejscu - jedynie wybór utworu na nowo (zaczyna grac od początku, nie od zawieszonej minuty) pomaga lub włączenie od nowa radyjka.

Czemu może się tak dziać? Zakładam, że nie da się cofnąć aktualizacji modułu? Przed aktualizacją wszystko śmigało jak należy. Poradzi ktoś? :)

Danielo_82
30-05-2020, 16:34
Aktualizację modułu bt da się cofnąć tj wgrać taka wersję fv jaką chcesz. Musisz tylko ja mieć ;)

michaael15
30-05-2020, 17:11
Noo właśnie, tylko skąd takową wziąć ;)

RECONDO
31-05-2020, 10:27
Mój błąd, nadal szukam GDDS.

Antej
31-05-2020, 10:31
Nie.
To nie sony i w tamtym roczniku nie było BT/USB.

RECONDO
31-05-2020, 10:34
Nie.
To nie sony i w tamtym roczniku nie było BT/USB.
Właśnie się złapałem, że GDDS a nie GGDS.

Antej
31-05-2020, 10:39
Kupić to naprawdę nie jest problem,kwestia ceny lub stanu wizualnego :)
UCDS przerabia też radia na GDDS GGDS, chociaż nie praktykuję tego (na razie zapasy wystarczają).

RECONDO
31-05-2020, 10:44
Ciężko jednak jest znaleźć GDDS w dobrej cenie. Od którego roku są to modele?

Antej
31-05-2020, 10:49
2007 znalazłem na swoich zdjęciach naklejek, więc pewnie od samego początku Mdo Mk4.

RECONDO
31-05-2020, 10:56
Obecnie na alle znajduje całą masę GGDS także D+ cokolwiek to znaczy.

Antej
31-05-2020, 11:01
ma być GGDS, mój błąd

RECONDO
31-05-2020, 11:02
OK, GGDS od którego roku?
Powtarzam się, widziałem już odpowiedź....

Antej
31-05-2020, 11:06
a przeczytaj sobie ostatnie 100 postów zamiast pytać w kółko o to samo :lol:

RECONDO
31-05-2020, 11:09
a przeczytaj sobie ostatnie 100 postów zamiast pytać w kółko o to samo :lol:
Miałem na myśli nie same radio ale moduł BT/USB, kiedy wszedł do użytku. Widzę, że są radia 7S7T oraz 8S7T i zakładam, że takiego właśnie szukam.

Wioslarz1983
02-06-2020, 16:41
Witam wszystkich,

Zlokalizowałem już w swoim galaxy MK3 wtyczkę do modułu. wszystko działa ale niestety w podsufitce nie mam kabla do mikrofonu. Do jakiej kostki i jakiego pinu muszę go podłączyć.

Z góry dzięki

moons
06-06-2020, 16:34
Dziś, wszystko podłączyłem i niestety klapa. Fabrycznie radio sony 1CD z MP3. Aux in w podłokietniku. Dołożyłem mikrofon, moduł bluetooth CS7T-14D212-AC, kabelek USB i gniazdo USB, manetka z przyciskiem VOICE. Wiem że jeszcze powinno się wymienić kawałek instalacji z wtyczką, ale jeszcze jej nie mam a zresztą nawet nie mogłem jej nigdzie w aucie namierzyć. Na ile zrozumiałem z opisów to i tak byłby tylko problem z auxin. Wszystkie wtyczki miałem, nic nie musiałem kłaść oprócz kabla USB. Pacjent to C-MAX 2007 ale już poliftowy. Jak nacisnę przycisk VOICE to na wyświetlaczu radia na chwilę pojawia się napis VOICE i zaraz znika, żadnych innych głosów nie słyszę. Jak wkładam pamięć USB do gniazda to widzę że dioda na penie trochę pomruga ale w żaden sposób nie mogę coś z niego odtworzyć. po bluetooth FORD AUDIO jest dostępny ale nie da się sparować bo na wyświetlaczu nie pojawia się pin. Kiedy naciskam PHONE na radio to mam napis brak podłączonego telefonu. Podłączyłem ELMconfig i ustawiłem moduł od komend głosowych wszystko pozostało bez zmian. Ustawione mam tak jak na załącznikach. Czy jednak mam szukać tej pętli z wtyczką bo to przez nią idzie cały dźwięk i temu moduł głuchy? dlaczego inne rzeczy nie działają?

Antej
06-06-2020, 17:26
zdaje się ze sony 1CD z 2007r. ma za stary soft radia.

UCDS potrzeba

Ostrów Płd wiesz gdzie jest?

moons
06-06-2020, 20:42
Soft w moim radiu to 04-04-14, poczytałem i chyba faktycznie dopiero od 05 zaczyna się obsługa bluetooth i usb, no kicha totalna. Gdzie to konkretnie jest? Ode mnie wszędzie daleko to może taniej radio nowe wyjdzie kupić.
Pozdrawiam

Antej
06-06-2020, 21:13
godzina jazdy
ucds lezy w bagazniku jwszcze jutro

moons
09-06-2020, 16:48
Dobra, nie pełen ale sukces. Moduł nic nie mówi ani nie gra z usb czy telefonu ale to dlatego że brakuje mi jeszcze tej wtyczki z pętlami. Natomiast wszystko działa, na radio się wyświetla, mowę rozpoznaje i generalnie tak jak powinno, teraz tylko znaleźć gdzie wymienić ten kawałek wiązki, poprzednim razem po prostu nigdzie jej nie było ani po lewej stronie ani po prawej. Wiązkę już mam tylko muszę znaleźć jej umiejscowienie. Udało się załatwić nawet ładniejsze radio niż moje z wersją oprogramowania 05-04-01.
Pozdrawiam

Antej
09-06-2020, 16:54
ale w Cmax nie ma pajączka, przynajmniej ja tego nie pamiętam
prędzej masz wiązkę fabryczną pod inny typ BT.

Dziś nawiedziłem szrot pod Olsztynem i z policyjnego Mk4 wyjąłem pajączka.
Ile w nim było niefabrycznej instalacji... :D

moons
09-06-2020, 18:37
Musi być gdzieś wpięty, po pierwsze katalog części pokazuje że jest taki pajączek specjalnie do modeli z bluetooth, po drugie jest na schematach, po trzecie muszę sprawdzić ale wydaje mi się że we wtyczce do modułu było sporo kabli, gdyby nie było do audio to prawie połowa byłaby tego.
Dziś jak już mam go na ręce i zerknąłem w schemat to widzę że bez problemu można przerobić stary, w starym jest po prostu trzy pętle a w nowym sześć wystarczy zerknąć które piny zewrzeć i pajączek gotowy.

Dobra auto wywróciłem do góry nogami i dopiero mi przyszło do głowy żeby sprawdzić wtyczkę do modułu. I tutaj wtopa totalna, choć cała instalacja była to brakuje kabli do Aux-in oraz aux-out z modułu. Także moja instalacja jest jakaś kulawa, muszę teraz kabel oryginalnie z aux in podłączony do radia zawrócić do modułu i z modułu pociągnąć do radia. Wtedy będzie tak jak trzeba.

Pozdrawiam

przeeemek
14-06-2020, 19:44
Dokładałem instalacje do C-Max. Nie znalazłem pajączka. Puściłem nowy przewód do mikrofonu bezpośrednio z modułu do mikrofonu.

Z AUX wystarczyło odpowiednio "przepiąć" kabelki między radiem a modułem.

Mario87
20-06-2020, 20:12
Witam wszystkich, przenoszę się z innego tematu, powiedzmy, że identycznego. Sprawa jest taka: Pacjent S-max mk1 2009r. Zamontowałem Manetkę, mikrofon, moduł. Pajączek był oryginalnie (8G9T-14N000 CA) tak jak i wiązka od mikrofonu i modułu. Moduł i mikrofon zamontowane takie same jak z instrukcji pdf. Manetka z końcówką "BE". Po wszystkim nie działa wybieranie głosowe, odbieranie i kończenie rozmowy. Telefon paruje się z modułem bez problemu. W conversie też wszystko ładnie chodzi. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Daniox95
21-06-2020, 23:05
Cześć, Panowie i ewentualne Panie.
Przepraszam z góry jeśli pytanie jest banalne ale wątków na ten temat jest tu mnóstwo, mnóstwo niuansów a ja pierwszy raz coś będę przy samochodzie grzebał. Mętlik mam w głowie i brak pewności czy dobrze kombinuje. Lećmy z konkretami:

Mój nabytek to mondeło mk4 z roku 2010.
Mam tam moduł BT to 8M5T 19G488 BN
natomiast radyjko to Soniak MP3 + 1CD ( https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=155008 o stąd się dowiedziałem jakie mam radio, mam nadzieję, że się nie pomyliłem).
Operacja: Dodane USB i BT streamingu
Pytanie: Jak mu podmienię moduł na jakiś obsługujący usb czyli 112 zamiast 488 (to też ogarnąłem sam) to moje radyjko po updatecie softu i pogrzebaniu w elmconfigu łyknie to wszystko i będę mógł puszczać ulubione kawałki z usb i przez bt streaming czy może to być hajs wywalony w błoto?
Potrzebujecie jeszcze jakieś inne informacje żeby móc rozwiać moje wątpliwości?
Z góry dzięki za każde wskazówki.

Antej
22-06-2020, 02:20
wymiana na 112, soft radia raczej juz dobry, zmiana w elmconfig, pajaczek pewnie do poprawy.

lsulima
22-06-2020, 07:45
Pajączek jest dobry. Nie trzeba go wymieniać. Powinno działać bez update radia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mario87
22-06-2020, 19:57
Pomoże ktoś w tej kwestii, którą opisałem wyżej? Gdzie szukać przyczyny? Czy trzeba skonfigurować coś komputerem, może moduł zakodować? Może moduł jest za stary i coś trzeba w pinach pogrzebać między wiązką a modułem? Praca wykonana, a efektu końcowego brak. Albo jakiś namiar na fachowca z Warszawy lub okolic. Z góry dzięki za wszelkie info.

moons
24-06-2020, 19:08
Ja dziś w końcu znalazłem czas i zrobiłem w końcu to brakujące połączenie. Pani do mnie już mówi, wszystko działa jak trzeba, wydaje mi się że trzeba dość głośno wydawać polecenia ale może tak nie wyraźnie mówię, nie działa też wybieranie numerów z książki telefonu ale to raczej przez badziewny telefon, zobaczę jeszcze na innym. USB odtwarza świetnie natomiast po bluetooth jakoś bardzo cicho ale to też może telefon. Całkiem fajna sztuka
Pozdrawiam

Rico_87
26-06-2020, 08:31
Witam. Czy ktoś może tutaj z obecnych zastosował tego typu moduł do MK4
https://allegro.pl/oferta/adapter-bluetooth-dla-ford-mondeo-focus-mk3-mk4-9119847193?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Wydaje się sensownym rozwiązaniem niż ,skup i montaż Ori modułu + kabel USB + konfiguracja w programie.
Co myślicie ?

Danielo_82
26-06-2020, 08:53
Myślę, że żaden powód nie przemawia za zakupem tego adaptera.

Rico_87
26-06-2020, 09:09
Dlaczego tak uważasz :)

Danielo_82
26-06-2020, 09:45
Bo drożej, bo nie obsłużysz kierownicą, bo nie wiadomo jak z jakością dźwięku, nie wyświetli tytułów na convers itd. Pod względem obsługi to nie różni się wiele od podłączenia przez aux.

Wioslarz1983
26-06-2020, 12:47
Witam wszystkich,
Pacjent Galaxy MK3 wszystko zainstalowane radio widzi moduł moglem się podłączyć bluetooth. Mogę sterować telefonem z pozycji kierowcy (odbierać i kończyć rozmowy) ale nic nie słyszę ani mnie nie słychać.
Co to może być?
Dzięki za pomoc

Rico_87
26-06-2020, 21:59
Bo drożej, bo nie obsłużysz kierownicą, bo nie wiadomo jak z jakością dźwięku, nie wyświetli tytułów na convers itd. Pod względem obsługi to nie różni się wiele od podłączenia przez aux.No dobra, więc proszę o radę z jakimi oznaczeniami powinienem mieć moduł,aby działał BT (Muzyka z tel) oraz polskie komendy głosowe

Speedo
26-06-2020, 22:38
moduł BT/VC z językiem polskim i USB/streamingiem audio to CS7T-14D212-Ax

a tymczasem kilka stron wstecz... ehhhh

Rico_87
27-06-2020, 09:08
Dzięki.
Czyli coś takiego
https://allegro.pl/oferta/ford-c-max-mk2-focus-mk3-modul-bluetooth-8097402941?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Plus kabel USB ?

moons
27-06-2020, 09:40
Kabel usb tylko jeśli chcesz mieć usb, jeśli odtwarzanie z usb Ciebie nie interesuje to nie koniecznie.
Pozdrawiam

Yoo!
28-06-2020, 06:05
A jaka jest różnica między modułami z końcówkami AD, AA, AC, AE, AA ?
Czy każdy z nich obsługuje j.polski (komendy głosowe) i obsługę streamingu ?

Mam MK4 z 2008r, radio Blaupunkt NX.
Czyli wystarczy wymienić moduł na CS7T-14D212-Ax z końcówką AD, AA,AE............?
Montaż p&p czy zmieniamy jeszcze coś w ELM ?

lsulima
28-06-2020, 07:44
Z NX nie będziesz miał wybierania po polsku. Co do modułów, to im wyższa ostatnia litera, tym nowszy moduł. Wszystkie maja BT streaming.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Danielo_82
28-06-2020, 10:19
Pomyśl o zmianie instalacji na stereo. Wtedy możesz kupić moduły 8M5T19C112. Są sporo tańsze niż cs7t

rvdek
29-06-2020, 19:00
Cześć,

Posiadam Fiestę MK7 2009 i problem z łącznością BT/USB; brak ikonki bluetooh na ekranie.

zepsuty moduł ma numer 8M5T-19C112-BM i mam wątpliwości;
czy mogę kupić i zainstalować każdy 8M5T-19C112-** czy robi to jakąkolwiek różnicę "BM" (niemiecki); oczywiście moim głównym celem jest łączność radia z telefonem dzięki bluetooth i puszczanie muzyki.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Danielo_82
29-06-2020, 22:02
Możesz. B to oznaczenie języka. Ostatnia litera to wersja softu, która możesz podnieść do v.

Yoo!
03-07-2020, 15:01
No i moduł zamontowany, a w zasadzie już drugi.
Pierwszy to CS7T-14D212-Ax, ale brakowało w nim kabla USB, a po za tym po kilku rozmowach zdecydowałem się wymienić na 8M5T-19C112-BK z kablem USB oraz plastikiem mocującym w schowku no i dużo tańszym.

Moduł zamontowany, ale nie działa streaming bt, oraz rozmowy telefoniczne.
Druga sprawa to po podłączeniu pendrive'a na wyświetlaczu pojawia się co obecnie gra,ale nie słychać muzyki.

Co robię źle ?

Danielo_82
03-07-2020, 15:30
Już Ci pisałem. Wiązka do przerobienia na stereo i soft modułu do podniesienia, bo wersja BK nie obsługuje streamingu bluetooth. Wszystko na forum wiele razy opisane, co i jak.

Antej
03-07-2020, 16:25
BK nie obsługuje streamingu

nie sugerowałbym się tym wpisem, sprawdzone, obsługuje bez zmiany softu w BT.

Danielo_82
03-07-2020, 16:52
nie sugerowałbym się tym wpisem, sprawdzone, obsługuje bez zmiany softu w BT.Taa? A to ciekawe bo mój nie obsługiwał. I skąd wiesz że to była wersja BK? Z nalepki? Może ktoś już zrobił upgrade?

Antej
03-07-2020, 16:54
z tego ze mam ją do dziś nieaktualizowaną i sprawdzoną w elmconfig

Danielo_82
03-07-2020, 21:55
Streaming był na modułach w wersji M i późniejszych, więc nie wiem jakim cudem u Ciebie działa. Potwierdzone na własnym module i wcześniej na kilku forach. Zresztą nie ma o czym gadać wersja K i wcześniejsze (chyba B tylko) działa bardzo wolno i nie obsługuje polskich znaków i choćby z tego powodu warto zaktualizować. Kolega niech sprawdzi tylko czy w ustawieniach bluetooth telefonu przy ford audio widzi tylko obsługę telefonu, czy także obsługę multimediów (A2DP)

Yoo!
04-07-2020, 15:30
No to tak to wygląda.
Sprawdzałem muzykę na innym pendrive i nadal nic nie słychać. Piosenka leci,ale bez dźwięku.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200704/e6f5a5ae5d466067bd525568ec305f8f.jpg

Antej
04-07-2020, 15:44
wszyatko juz zostało napisane i to po kilka razy, od patrzenia nie zrobi się samo poprawnie

Yoo!
05-07-2020, 08:16
Ok,tylko jedno pytanie, bo każdy pisze co innego, a muszę odesłać jeden sprzęt..........na module, który teraz mam czyli 8M5T-19C112-BL będzie można puszczać muzykę przez BT czy zostawić i montować CS7T14D212AB ?

Komorowscy
05-07-2020, 16:42
Wedle mojej wiedzy (a trochę już tego "przerzuciłem" ;)) to ... dokładnie WSZYSTKIE moduły ...112... i ...212... obsługują muzę poprzez BT.
Więc przedmiotowe cyt.: "8M5T-19C112-BL ... CS7T14D212AB" - również.

Yoo!
05-07-2020, 19:08
Dzieki

rvdek
06-07-2020, 15:40
Możesz. B to oznaczenie języka. Ostatnia litera to wersja softu, która możesz podnieść do v.

Panowie, niemiła niespodzianka mnie przed chwilą zastała. Otrzymałem paczkę z allegro z modułem 8M5T-19C112-AN sam mając wcześniej 8M5T-19C112-BM.

Niestety wejścia na ten mały kabel są inne, na ten szeroki są identycznie.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy jest sens rozwalać kabelki i je łączyć na dziko czy odsyłać do sprzedawcy?

I teraz już zaczynają się schody, bo nie chodzi tylko o kwestię AM, AT, BM, 19C112 tylko jeszcze trzeba się starać o prawidłowe wejścia :(

Komorowscy
06-07-2020, 16:04
Tutaj o tym było:

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3254347&postcount=56

rvdek
06-07-2020, 17:27
Dzięki za wyjaśnienie.

Danielo_82
06-07-2020, 18:33
Panowie, niemiła niespodzianka mnie przed chwilą zastała. Otrzymałem paczkę z allegro z modułem 8M5T-19C112-AN sam mając wcześniej 8M5T-19C112-BM.

Niestety wejścia na ten mały kabel są inne, na ten szeroki są identycznie.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy jest sens rozwalać kabelki i je łączyć na dziko czy odsyłać do sprzedawcy?

I teraz już zaczynają się schody, bo nie chodzi tylko o kwestię AM, AT, BM, 19C112 tylko jeszcze trzeba się starać o prawidłowe wejścia :(

Potrzebujesz czegoś takiego
https://allegro.pl/oferta/kabel-aux-audio-adapter-mitsubishi-honda-2008-2013-7202522005?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

rvdek
07-07-2020, 10:22
Tutaj o tym było:

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3254347&postcount=56

...to w takim razie:
->M.. posiadają szare duże USB
N..-> posiadają mini czarne USB

Mogę cię prosić tak dla pewności o rozwinięcie tych skrótów?

czyli: wszystko co ma końcówkę z N (BN, AN) posiada mini czarne USB, a reszta ze spokojem standard czyli szare duże USB?
czyli np. 8M5T-19C112-AT będzie już okej?

poniżej foto jak to wygląda u mnie kiedy nieświadomy kupiłem złą wejściówkę na allegro:
https://i.imgur.com/iJbrIpS.jpg

Antej
07-07-2020, 10:35
Wystarczyło przeczytać post wcześniejszy
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3254343&postcount=55

Komorowscy
07-07-2020, 10:50
Mogę cię prosić tak dla pewności o rozwinięcie tych skrótów?

czyli: wszystko co ma końcówkę z N (BN, AN) posiada mini czarne USB, a reszta ze spokojem standard czyli szare duże USB?
czyli np. 8M5T-19C112-AT będzie już okej?

poniżej foto jak to wygląda u mnie kiedy nieświadomy kupiłem złą wejściówkę na allegro:
https://i.imgur.com/iJbrIpS.jpg

No tak na 99,9%.
Bo to przecież logiczne... skoro ostatnia litera to - nowsze oprogramowanie czyli nowsze moduły - to i nie pakowali przecież starego złącza do nowszych modułów... ot i cała filozofia.
Natomiast już dla 100% pewności warto zażyczyć sobie fotkę od sprzedawcy.

Antej
12-07-2020, 15:57
Jak objawiają się uszkodzenia CS7T-14D212-AA?

Dziś robiłem różne kombinacje w aucie, na stole, kilka owalnych sony.

Ze 112 gadam za każdym razem na stole (telefon, USB, AUX, elmconfig)
Ze 112 w Focusie Mk2 jw.

Dziś miałem dwa 212-Ax
1) z Focusa Mk3, elmconfig na stole je widział,ale telefon już nie, zamontowałem do Focusa Mk2, poustawiałem SRM jak trzeba i zagadało z sony z 2010r. (elmconfig, telefon, AUX, USB) Auto złożone i pożegnane.

2) z Fiesty Mk7
elmconfig na stole je widział,ale telefon już nie, zamontowałem do Focusa Mk2, poustawiałem SRM w aucie jak trzeba i nic.
Telefon nie widzi urządzenia Ford Audio,
AUX nie działa,
jest komunikat BT Searching
USB nie próbowałem wieczna inicjalizacja

Sony nie widzą nawet starych sparowanych telefonów (zwykle coś tam zostaje po sprzedających).

Próbowałem z innym Sony, które gada ze 112 i też nic.

Brak AUX przez moduł BT może wskazywać na uszkodzoną 212.

Drugiego 212 już nie mam, na stole mogę się doktoryzować z tematu ale nie chce mi się dłubać w aucie i zmieniać co chwilę moduły, skoro mam w nim sprawne 112.

Komorowscy
12-07-2020, 17:11
No w sumie aucie - to byłoby najpewniej sprawdzić. Byłoby wtedy 100% pewności... tylko podmienić sztuka za sztukę i powinno zadziać (czy to 112 czy 212)

Antej
12-07-2020, 17:37
Był w aucie i nie ruszył
No w sumie aucie - to byłoby najpewniej sprawdzić.

2) z Fiesty Mk7
elmconfig na stole je widział,ale telefon już nie, zamontowałem do Focusa Mk2, poustawiałem SRM w aucie jak trzeba i nic.

Komorowscy
12-07-2020, 17:43
....ale nie chce mi się dłubać w aucie i zmieniać co chwilę moduły, skoro mam w nim sprawne 112.

No tak ... sorrki - było o tym, że były zamontowane a ja zasugerowałem się ostatnim zdaniem :)

Yoo!
13-07-2020, 13:34
Przejrzałem temat, czy to co jest tutaj napisane jest niezbędne do poprawnego działania modułu ?
Czy o to chodziło z tym całym pajączkiem i konfiguracją w elmconfig ?

Witam. Jestem w trakcie kompletowania i przygotowania do montażu zestawu BT/VC+USB do Mondeo Mk4 Radio Sony CD1 z gniazdem AUX (brak modułu i wiązki do niego, audio mono). Przy okazji postarałem się zebrać przydatne informacje w jednym miejscu.

Potrzebne części:

-moduł 8M5T-19C112-AM (BT/VC+USB moduł audio stereo)

-kabel MINI USB moduł-gniazdo w schowku FINIS 1679985 (48zł ASO) + ramka gniazda (adapter) FINIS 1550778 (38zł ASO)+ obudowa gniazda FINIS 1717183 (11zł) + Śruby montażowe FINIS 1428699 (2x1zł)

-Radio Sony z softem 05-04-02 lub nowszym

-manetka lewa FINIS 1507180 6G9T 13335-BD (170zł ASO)

-mikrofon FINIS 1252666 4m5t-19a391-aa (155zł ASO)

-wiązka FINIS 1429802 od Focusa (kabel od mikrofonu do "wydłużenia" najtańsza w ASO xD 170-182zł)radio-bluetooth-mikrofon-manetka

Do przerobienia:

-wydłużyć kabel mikrofonu o ok 2m.

Przerobienie sygnału z mono na stereo (aby był dźwięk w głośnikach):

-wypiąć kable przy gnieździe AUX które następnie przepinamy do kostki od BT w następujący sposób (kabli przy radiu nie ruszamy):

-kabel pin 5 w kostce od radia o kolorze niebiesko-czerwonym idzie do otworu nr 5 we wtyczce BT,

-kabel pin 11 w kostce od radia o kolorze brązowo-czerwonym idzie do otworu nr 6 we wtyczce BT,

-kabel pin 6 w kostce od radia kolorze czarnym (masa) idzie do otworu nr 23 we wtyczce BT,

Następie podpinamy gniazdo AUX do modułu BT w następujący sposób:

-lewy kanał od gniazda AUX wpinamy do pinu 37 w kostce BT

-prawy kanał od gniazda AUX wpinamy do pinu 38 w kostce BT

-masa/ekran z gniazda AUX wpinamy do pinu 19 w kostce BT

Aby zapobiec częstemu buczeniu z głośników dorabiamy dodatkową masę do pinów 33 i 34 w kostce BT.

Mikrofon idzie do 3 i 4 pinu w kostce BT.

Następnie trzeba wprowadzić zmiany w module nadwozia poprzez ELMconfig aby ustawić prawidłową konfiguracje samochodu.

Schemat: https://drive.google.com/file/d/0B0V22Gdd-8ZTMXBEWFdhR1pMclU/view?usp=sharing

Aby sprawdzić jaki mamy soft w radiu Sony: Przy włączonym radiu trzeba jednocześnie nacisnąć klawisze 1 i 6 i przytrzymać kilka sekund. Na wyświetlaczu jako pierwsza wyświetlana jest 6-cio cyfrowa wersja firmware. Wygląda to np. tak: 05-03-02. Potem wyświetlane są sekwencyjnie inne informacje, które można pominąć. Data produkcji radia nie ma związku z wersją softa. Na obecną chwile nie ma możliwości aktualizacji radia Sony.

Moduły z 7 mają wyjście sygnału mono, a 8M5T-19C112 ma stereo i na innych pinach niż 7S7T-19G488 więc piny we wtyczce modułu trzeba będzie przełożyć.

Wtyczka wielopinowa do modułu to też produkt, który można dokupić z grupy VW pod PN 4E0972144 (ew. PN firmy Tyco: 1-1355928-3).

Moduł 212 -musi być CS7T-14D212-Ax - z USB albo CS7T-14D212-Bx bez USB. Oznacza jednocześnie wielojęzyczny (w tym z językiem polskim). Ten ostatni nie obsługuje też steamingu audio po BT, więc nie bardzo warto go kupować. Inne litery początkowe np. AM5T-14D212-xx czy E1BT-14D212-xx i jeszcze kilka innych początków to moduły Sync1 nie nadające się do montażu zamiast zwykłych modułów BT/VC. Przedostatnia litera oznacza język tylko dla modułów 488 i 112. Ostatnia litera także jest istotna tylko dla modułów 488 i 112. Moduły 212 prawdopodobnie "żyły za krótko" by została zrobiona jakaś aktualizacja ich softu.

Jak jest dźwięk z AUX a brak dźwięku z BT/VC/USB i do tego telefon poprawnie się paruje z modułem to na 99% problem wiązki. Trzeba sprawdzać do skutku: moduł powinien być wpięty w "środek" toru AUX. (tzn gniazdo AUX powinno wchodzić do modułu a wyjście z modułu BT/VC powinno wchodzić na AUX w quadlocku). Nie ma więc takiej opcji, aby przy poprawnej wiązce był dźwięk z AUX a nie było z BT/VC/USB!

Zwykle jest to wina "pajączka" - był przewidziany pod skrosowanie gniazda AUX do radia z pominięciem modułu BT/VC. Trzeba go wtedy przerobić albo nabyć właściwy "pajączek".

Pendrive musi być sformatowany w FAT 32 oraz jeden katalog nie może zawierać więcej niż 250 plików muzycznych (zalecane do 249). Pendrive do 16GB potwierdzone działanie.

Wszystkie informacje zebrane z forum przeglądając ponad 3500 postów. Dziękuje wszystkim za pomoc w szczególności tedi_k oraz mayak oraz jeżeli ktoś ma zastrzeżenia proszę o PW gdyż pozwoliłem sobie skopiować część opisów oraz schemat aby ułatwić innym montaż i nie przekopywać wszystkich postów.

Proszę o potwierdzenie czy wszystko jest opisane prawidłowo oraz prawidłowo skompletowane. Mam nadzieję że niczego nie pominąłem.

Przydatne linki:

-Instrukcja dołożenia modułu BT/VC: http://www.fordclubpolska.org/pliki/instalacja_modulu_btvc_mondeo_mk4.pdf

-Instrukcja demontażu konsoli: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=159238

Przy okazji podam nr gniazda AUX Ford Mondeo Mk4: FINIS 1310208 26zł ASO.

Informacje potwierdzone przed tedi_k oraz wprowadzone drobne poprawy. Dzięki

Rozwiązał ktoś problem automatycznego rozłączania BT z telefonem po paru sekundach rozmowy ( w moim przypadku z3 compact)??

Ktoś na Śląsku za godną sumę ogarnie mi ten temat,.bo ja to czarno widzę (bez skojarzeń rasistowskich)

Antej
14-07-2020, 21:02
Jak objawiają się uszkodzenia CS7T-14D212-AA?

wracam z pytaniem i z dodatkowymi informacjami

po sprawdzeniu kilku owalnych sony na stole, takich zaktualizowanych UCDSem także, znów powędrowałem do auta z owalnym sony chyba z 2012r.

kolejna 112 zapięta i zagadała od razu
felerna 212...
w elmconfig można w niej wszystko odczytać, pozmieniać reset również
BT Audio: Searching
Phone:No Mobile Connected
Żadnych starych telefonów
AUX martwy

masterowns
15-07-2020, 08:22
Heja wszystkim!

Po przeczytaniu i wyszukaniu interesującego info na temat dołozenia streamingu z bluetooth czas przyszedł na zakup modułu.

Pacjent mondeo mk4 2008 (maj), radio to NX.
Interesuje mnie streaming przez bluetooth, aktualnie tylko jax+ rozmowy. W aucie jest VC. I teraz pytanie, w pewnym poście wyczytałem, że NX nie ma możliwości mieć VC po polsku, nie ważne jaki moduł zamówie, czy 112, czy 212?

Myślałem, nad modułem: CS7T-14D212-AC, oraz stosowne przerobienie z stereo do mono. Czy wtedy po aktualizacji radia będzie NX po polsku, lecz VC po angl? Czy VC zagada po PL?

Jeśli przegapiłem jakieś odpowiedzi, to prosiłbym nie linczować, pozdrawiam!

Antej
15-07-2020, 11:18
NX nie ma możliwości mieć VC po polsku, nie ważne jaki moduł zamówie, czy 112, czy 212?

Myślałem, nad modułem: CS7T-14D212-AC

nie warto 112 wystarczy

orion512
15-07-2020, 11:51
Dlaczego? Parowanie będzie maił po polsku :D

Antej
15-07-2020, 11:55
To nie jest powod zeby dla jednorazowego
"Dzień dobry podaję pin"
wydawać 100zł więcej

Yoo!
15-07-2020, 12:02
Heja wszystkim!

Po przeczytaniu i wyszukaniu interesującego info na temat dołozenia streamingu z bluetooth czas przyszedł na zakup modułu.

Pacjent mondeo mk4 2008 (maj), radio to NX.
Interesuje mnie streaming przez bluetooth, aktualnie tylko jax+ rozmowy. W aucie jest VC. I teraz pytanie, w pewnym poście wyczytałem, że NX nie ma możliwości mieć VC po polsku, nie ważne jaki moduł zamówie, czy 112, czy 212?

Myślałem, nad modułem: CS7T-14D212-AC, oraz stosowne przerobienie z stereo do mono. Czy wtedy po aktualizacji radia będzie NX po polsku, lecz VC po angl? Czy VC zagada po PL?

Jeśli przegapiłem jakieś odpowiedzi, to prosiłbym nie linczować, pozdrawiam!Daj znać, bo z chęcią się spotkam na wspólną aktualizacje :)

masterowns
15-07-2020, 13:16
Daj znać, bo z chęcią się spotkam na wspólną aktualizacje :)

Masz na myśli u kogoś :D?

Oraz drugie pytanie, czyli na module 212, będzie polskie VC, mam na myśli wybieranie kontaktów itd?

Bo niestety już sam zgłupiałem. Jeden i drugi modul(112/212) mam w podobnych pieniadzach

Yoo!
15-07-2020, 13:31
Z NX nie będziesz miał wybierania po polsku. Co do modułów, to im wyższa ostatnia litera, tym nowszy moduł. Wszystkie maja BT streaming.

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkKoledzy już mi odpowiedzieli :)

Tak, miałem na myśli u kogoś, sam nie posiadam kabla, a dla jednej akcji nie będę go kupował, więc wolę żeby mi to zrobił ktoś kto się na tym zna :)

masterowns
15-07-2020, 13:37
Koledzy już mi odpowiedzieli :)

Tak, miałem na myśli u kogoś, sam nie posiadam kabla, a dla jednej akcji nie będę go kupował, więc wolę żeby mi to zrobił ktoś kto się na tym zna :)

Rozumiem, masz na myśli aktualizacje NX'a czy C+?

Czyli w NXie nie będzie wybierania PL.

W takim razie ostate pytanie czy menu w NXie na module 212 czy 112 będzie PL? Czy nie ma znaczenia, po aktualizacji będzie i tu i tu?

Yoo!
15-07-2020, 14:11
Rozumiem, masz na myśli aktualizacje NX'a czy C+?

Czyli w NXie nie będzie wybierania PL.

W takim razie ostate pytanie czy menu w NXie na module 212 czy 112 będzie PL? Czy nie ma znaczenia, po aktualizacji będzie i tu i tu?Aktualizacji modułu i muszę powalczyć z kablami,bo coś mi nie halo.
NX'a sam zaktualizuje, gdzieś na forum krąży poradnik z plikiem.

lesiakjarek
18-07-2020, 06:42
Witam. Trochę czytałem ten wątek, ale przyznam że ponad 500 stron trochę czasu zajmuje. Mianowicie mam gołego MK2 FL z 2010r i bieda radio 6000CD to lifcie z pomarańczowym podświetleniem. Jako że nie jestem audiofilem i tylko słucham radia oraz odbieram często telefony (co czasem kosztuje) to chciałem doinstalowywać moduł BT/VC. Z tego wątku doczytałem, że powinien działać moduł 7S7T-19G488-AE.
I teraz mam kilka pytań.
1. Ponieważ w samochodzie był zamontowany zestaw głośnomówiący nokia CK200, ale po poprzednim właścicielu została po nim martwa centralka z wiązką, wiec mógłbym sobie ją wykorzystać i przerobić tą wiązkę(nie musiałbym kupować leniucha). Upatrzyłem sobie moduł BT/VC z odcięta wtyczką i razem bym to zdrutował. Czy ten schemat będzie ok? https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2323580&postcount=2162

2. Nie mam lampki kokpitu z miejscem na mikrofon. Czy wymiana korpusu lampki jest kłopotliwa? Poza tym samo założenie mikrofonu nie powinno być wielkim problemem.

3. czy po okablowaniu radia, BT/VC mikrofonu ten zestaw zagada, czy jeszcze trzeba wykonać inne czynności? Czy można odpuścić to sobie i zainstalować chińczyka z androidem? ale tam podobno zestaw głośnomówiący jest słaby.

Antej
18-07-2020, 08:20
tydzien temu przerabiałem praktycznie "od zera" focusa mk2 FL na audio streaming

jeśli ma być tylko zestaw do rozmów to obecne radio wystarczy
jeśli muzyka z USB i BT to
czeka Cię wymiana radia na lepsze, sony 1CD

wtyczkę do BT można połączyć z istniejącą instalacją ale to oznacza dłubanie 'na żywca' w wiązce w konsoli

leniuch jest pod tym względem wygodniejszy ( i wcale nie musi kosztować 300zł), do tego i tak musisz wyprowadzić przewód do mikrofonu

trzeba wycinać podsufitkę pod ramkę do mikrofonu, wychodzi to całkiem przyzwoicie, chociaż jakiś stres wywołuje ;)

lesiakjarek
18-07-2020, 11:16
[QUOTE=Antej;3267293 ( i wcale nie musi kosztować 300zł)[/QUOTE]

Jestem trochę nieobeznany i znalazłem tylko leniucha. A sugerujesz jakiś zamiennik tej wiązki? Pewnie że wolałbym gotową ale 300zl to ja nie dam.

Antej
18-07-2020, 12:21
schematy są ogólnodostępne części także,
wyłączności na produkcję nie ma, każdy może lepić takie wiązki

rvdek
20-07-2020, 12:56
Potrzebujesz czegoś takiego
https://allegro.pl/oferta/kabel-aux-audio-adapter-mitsubishi-honda-2008-2013-7202522005?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Danielo_82 w linku jest Adapter Mitsubishi-Honda, powinien on pasować do Fiesty beż żadnych problemów?

Danielo_82
20-07-2020, 15:21
Nie wiem jaki masz moduł.

rvdek
24-07-2020, 18:25
Panowie, niestety zamówiony moduł bluetoth z allegro (identyczny jak mój wcześniejszy wadliwy) również nie działa.

Podejrzewam, że wcale nie moduł jest tutaj problemem, ale pytanie co może być? Co mogę sprawdzić we własnym zakresie?
Jest tutaj jakaś osoba z Poznania lub okolic i doradziłaby mi gdzie mogę z tym jechać jeżeli wyczerpię drogę naprawy we własnym zakresie?

Pozdrawiam!

rvdek
27-07-2020, 17:14
Panowie, niestety zamówiony moduł bluetoth z allegro (identyczny jak mój wcześniejszy wadliwy) również nie działa.

Podejrzewam, że wcale nie moduł jest tutaj problemem, ale pytanie co może być? Co mogę sprawdzić we własnym zakresie?
Jest tutaj jakaś osoba z Poznania lub okolic i doradziłaby mi gdzie mogę z tym jechać jeżeli wyczerpię drogę naprawy we własnym zakresie?

Pozdrawiam!

Od razu pozwolę sobie dodać odpowiedź-rozwiązanie na powyższy problem z bluetooth w mojej Fieście MK7:

Wyciągnięcie bezpiecznika nr 21, odpalenie silnika na 1-2 minuty, ponowne włożenie bezpiecznika i odpalenie silnika - wszystko działa. Powiem więcej; działa nawet na rzekomo popsutym module.

Pozdrawiam!

stolus
28-07-2020, 12:44
Witam! Zdechł mi zestaw bluetooth z koncowka 488 zakupiłem używany z koncowka 212 i wejściem USB od sprzedawcy dostałem kable usb. Posiadam radio sony. A teraz chcialem się dowiedzieć czy przez to USB podlacze pendriva i radio będzie grało?

Tomi1000
02-08-2020, 16:53
Witam! Zdechł mi zestaw bluetooth z koncowka 488 zakupiłem używany z koncowka 212 i wejściem USB od sprzedawcy dostałem kable usb. Posiadam radio sony. A teraz chcialem się dowiedzieć czy przez to USB podlacze pendriva i radio będzie grało?

ZTCW zależy wszystko od radia jakie masz...

Grom440
03-08-2020, 14:02
Witam
Czy ktoś z okolic warszawy byłby w stanie pomóc przy montażu zestawu bluetooth. Nie posiadam żadnej instalacji w samochodzie. Chciałbym żeby było zrobione jak oryginalnie.

Antej
03-08-2020, 14:06
Witam
Nie posiadam żadnej instalacji w samochodzie. Chciałbym żeby było zrobione jak oryginalnie.

Tak to się nie da.
Przynajmniej bez prucia kokpitu i wymiany wiązki.

Rozsądnie natomiast jest założyć leniucha i pospinać wszystko.

Robota na 2h, oczywiście mając zrobionego już leniucha.

Można kupować po kawałku wszystkie elementy układanki, można też wszystko załatwić od A do Z za jednym razem.

mayak
03-08-2020, 14:12
Witam
Czy ktoś z okolic warszawy byłby w stanie pomóc przy montażu zestawu bluetooth. Nie posiadam żadnej instalacji w samochodzie. Chciałbym żeby było zrobione jak oryginalnie.

jeśli ma być to zrobione 'jak oryginalnie" to trzeba kupić ori wiązkę, właściwy moduł BT (zależy jakie jest teraz radio i co się chce osiągnąć), mikrofon i (niekoniecznie) manetkę kierunkowskazów z obsługą tel
generalnie to da się zrobić :)

bejzbol
07-08-2020, 19:17
Proszę o pomoc bo niestety nigdy nie przebije się przez te 500 stron...
Focus mk3 - gołe radio z usb (bm5t-18C815-dl 3 wtyczki- ant, USB i duża) panel 6 przycisków i 2 liniowym wyświetlaczem.
Wymieniłem wyświetlacz na kolorowy bez navi (am5t-... - cg) no i działa niby wszystko ale wyświetlacz obsługuje 4 przyciski funkcyjne których mój panel nie ma. Chciałbym już dołożyć ten panel 9 przycisków i od razu bt z stremingiem muzyki z telefonu. Mam również kierownicę z vc. Chciałbym żeby koniecznie działały czujniki cofania oryginalne i usb.
Co potrzebuje?
- panel 9 przycisków (bez navi tylko Phone)
- moduł bt (jaki numer żeby było wszystko pl?)
- wiązkę sammontuj
- mikrofon
- przewód od modułu bt do usb
- napęd cd musi również zostać zmieniony?
Oczywiście programowanie później. Będę bardzo wdzięczny za pomoc lub odesłanie do odpowiedniego postu lub choć strony w tym wątku