mayak
26-11-2012, 14:46
podważ lampkę po środku od strony przedniej szyby, a potem zobaczysz dwie śruby mocujące górną konsolę do dachu
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC mayak 26-11-2012, 14:46 podważ lampkę po środku od strony przedniej szyby, a potem zobaczysz dwie śruby mocujące górną konsolę do dachu mond007 28-11-2012, 08:05 No i zestaw zainstalowany, wszystko fajnie działa, mam telefon na androidzie, świetnie współpracuje z Converse+, widoczna cała książka, lista połączeń itp. Dodatkowo działa odtwarzanie muzyki z telefonu przez BT, łącznie z przełączaniem utworów strzałkami z kierownicy - świetna sprawa. USB działa również bez problemu z Sony 1CD. Uwagi do instalacji: - mikrofon ze specyfikacji jest okrągły i za duży - nie pasuje do mojego s-maxa, powinien być prostokątny, aby się wpasował w zatrzaski, - moduł BT/VC zainstalowałem w tunelu środkowym, przy schowku w podłokietniku, gniazdko USB zainstalowałem w głębokim schowku podłokietnika, zdemontowałem schowek pasażera, ale nie udało mi się go w całości wyciągnąć - zbyt dużo kabli go jeszcze trzymało, nie chciałem odpinać wszystkich wtyczek, - cała operacja zajęła ok 3,5h Dziękuję Wam za pomoc, polecam p. Komorowskich - ich wiązka znacznie ułatwia montaż i od razu wszystko zadziałało. mayak 29-11-2012, 09:02 http://allegro.pl/show_item.php?item=2830969377 - co to za moduł? tedi_k 29-11-2012, 11:22 Prawdopodobnie z serii tych nowych modułów montowanych od 2 kwartału 2011, w których był także moduł z językiem polskim. Ten raczej nie jest... Jest trochę podobnych na ebayu. cybershot 29-11-2012, 21:20 ...w których był także moduł z językiem polskim. Ten raczej nie jest... Skąd taka wiedza? Jak do tej pory nie słyszałem o jęz. polskim w VC. tedi_k 29-11-2012, 21:44 Od drugiego kwartału 2011 do wejścia Ford SYNC była stosowana nowa seria modułów FoMoCo z rozszerzoną gamą języków - m.in. dostępny był język polski oraz rosyjski. Tu masz link do postu kolegi z forum mającego polski moduł BT/VC w Mondeo 2012: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1871537&postcount=9 Buddha 29-11-2012, 22:20 Skąd taka wiedza? Jak do tej pory nie słyszałem o jęz. polskim w VC. W S-maxie z 09.2012 roku kupionym u dealera polskiego jest już instalowany moduł z polskim lektorem (Pani z miłym głosikiem) mark54 30-11-2012, 21:06 W końcu uruchomiłem w swoim Mondziaku zestaw BT. Po wymianie modułu 8M5T-19C112-AT na 8M5T-19G488-AK i wymianie pajączka CA (8G9T-14N000) na pajączka typu AB (8G9T-14N000) wszystko ruszyło na fabrycznie zamontowanej wiązce, musiałem jeszcze tylko dołożyć mikrofon i przewód do mikrofonu bo tego nie było w fabrycznej wiązce. Wszystko działa poprawnie, słychać głos w głośnikach i mnie również rozmówca słyszy wyraźnie. Jest jednak pewien mały problem przy odbieraniu przychodzących połączeń. Jak dzwoni telefon to na conversie i na radiu pojawia się informacja o przychodzącym połączeniu. Po naciśnięciu „odbierz” na conversie lub zielonej słuchawki na radiu Sony, telefon przestaje dzwonić, lecz na conversie dalej świeci się opcja „odbierz” lub „odrzuć” i na nic te opcje nie reagują. Również naciskanie zielonej słuchawki na radiu nic nie daje. Na radiu pojawia się informacja „Akcept ?” oraz „Reject ?” wyświetlana na zmianę z „Connecting…”. Trwa to ok. 10 sekund. W tym czasie panuje głucha cisza w głośnikach i w telefonie rozmówcy który już ma nawiązane połączenie.. Po tych ok. 10 sekundach ciszy….. wskakuje w końcu połączenie i można normalnie rozmawiać, oczywiście pod warunkiem ze rozmówca wykazał się pewną cierpliwością i chwile poczekał. Przy wybieraniu numeru przez mnie nie ma żadnego problemu wszystko działa od razu. Czy ktoś miał może podobny problem ? Nie wiem czy to wina modułu czy też może telefonu (Nokia N8-00). Wczesniej z modułem 8M5T-19C112-AT takiego problemu nie było, ale przy tym module u mnie nic nie slychać w głosnikach. mayak 01-12-2012, 00:10 dziwne u mnie w FF2 zestaw sony 1cd + 8M5T-19C112 + N8-00 sprawuje się świetnie Olek 03-12-2012, 08:23 Wczesniej z modułem 8M5T-19C112-AT takiego problemu nie było, ale przy tym module u mnie nic nie slychać w głosnikach Czy moduł 8M5T-19C112-AT jest aby sprawny czy tylko w Twoim samochodzie nie działa jak należy? PS. Jeżeli modułu jest sprawny to chętnie odkupię za rozsądne pieniądze ;) mark54 08-12-2012, 11:36 Czy moduł 8M5T-19C112-AT jest aby sprawny czy tylko w Twoim samochodzie nie działa jak należy? PS. Jeżeli modułu jest sprawny to chętnie odkupię za rozsądne pieniądze ;) Niestety nie wiem czy moduł 8M5T-19C112-AT jest w 100% sprawny. Własnie szukam kogoś z takim modułem kto by zechciał u siebie na chwile podmienić ten mój i sprawdzić czy działa.... harry69 08-12-2012, 18:03 Witam Tydzień temu dokonałem zainstalowania modułu BT. Korzystałem z porad "arturka" - bardzo mi pomógł za co mu dziękuję. Kupiłem części na allegro (moduł, wiązka kabli, mikrofon i ramka) za jakieś 740 z do tego montaż 200 zł - telefon działa bez zarzutu a o to mi chodziło. Serwis chciał za coś takiego 3,5 tys. ( ramka u nich kosztuje ponoć 1100 zł) Z ramką miałem największy problem bo otrzymałem ramkę do Focusa S-maxa i była ona za 'głęboka" - wystawała z podsufitki, ale gość, który ją sprzedał wymienił mi ją na własny koszt (FIRMA ROZPĘD - polecam). wszystko wygląda dobrze (nic się nie połamało podczas wyjmowania radia i wycinania otworu w podsufitce) i działa a to najważniejsze. Nie wymieniałem sterowania radiem przy kierownicy to pewnie odpowiada za VC na razie nie zamierzam tego robić choć nie wykluczam - podobno wystarczy wymieć sam pilot - nie trzeba nic dodawać z okablowania. kapi81 09-12-2012, 07:26 Witam Panowie nie wiem czy w tym dziale ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze w wyposazeniu jest cos takiego Bez dod. odtwarzacza CD Z gniazdem A/V Tylko interfejs telef. BT/VC Antena dachowa Bogate wyp. z CD i radiem AM/FM Pakiet wyposażenia systemu ICE 6 Bez anteny szerokopasmowej Z 8 głonikami serii z bog.wyp. Pakiet instal. telef. B - Niemiecki Bez ukł. zapewn.rozrywki rodzinie Moduł aktywowany głosem - Niemiecki i pytanie czy telefon w radiu ja mam czy nie mam bo jak chce sie polaczyc to na radiu wyswietlza sie jakis komunikat i nie chce sie polaczyc ana conversie ikona telefony jest jakby mniej podswietlona od innych typu radio cd arturek 09-12-2012, 07:44 [...] wyposazeniu jest cos takiego [...] Tylko interfejs telef. BT/VC [...] Pakiet instal. telef. B - Niemiecki [...] Moduł aktywowany głosem - Niemiecki i pytanie czy telefon w radiu ja mam czy nie mam bo jak chce sie polaczyc to na radiu wyswietlza sie jakis komunikat i nie chce sie polaczyc ana conversie ikona telefony jest jakby mniej podswietlona od innych typu radio cd Witam Moim zdaniem, opis sugeruje , że moduł powinien być Prosta sprawa - czy na przełaczniku kierunkowskazów masz przycisk VOICE? - jeśli masz przycisk, to masz moduł http://www.republika.pl/fefk/voice.jpg Kolejne opcje - sugeruję sprawdzić za skrytką pasażera czy moduł jest fizycznie - może ktos zdemontował (bo np. się zepsuł) - jeśli jest moduł, to poszukaj wątku o problemach z BT - czasami pomaga odpięcie akumulatora pozdrawiam Arturek kapi81 09-12-2012, 09:25 mam tak jak na zdjeciu sterowanie glosem dziala (chyba) bo pani cos tam po niemiesku szprecha ale jak chce podlaczyc tel to wyskakuje debond nessesery i na polskii ze tel niedostepny Mariusz 09-12-2012, 10:26 Do modułu BT można przypisać 5 telefonów. Może masz tyle przypisanych, więc najpierw trzeba wejść w menu tel. oczywiście w samochodzie, wykasować niepotrzebne i próbować połączyć się "nowym". kapi81 09-12-2012, 11:01 no niestety ale nawet nie moge wejsc w telefon przez convers ikona tel jest slabije podswietlona od innych bynajmniej 09-12-2012, 11:37 No to nie pozostaje nic innego jak zrucić schowek (jeśli to Mondeo to z 4 śruby TORX i 2 szt. "10" ) . będzie wszystko jasne... Chociaż raczej moduł powinien być... bo skąd byłaby ta ikonka? Może ew. trzeba byłoby go odświeżyć tj. wstrzelić mu up'grade? No samo to się nie zrobi ;-) Pozdrawienia kapi81 09-12-2012, 14:21 No i chyba doszedlem nie moglem sie polaczyc bo wszystkie 6 tel jest juz zajetych zostalo tylko jedno jak wyczyscic stare telefony z pamioei pomoze ktos? arturek 09-12-2012, 16:31 W instrukcji do Ford BT nie znalazłem tej informacji http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/Ford_Bluetooth_Voice_Control_GS_A4_EN,1552404514.p df aktualizacje BT, tutaj (trzeba wybrać właściwą wersję jezykową) http://www.ford-mobile-connectivity.com/downloadsUpdates O wykasowaniu telefonu piszą w instrukcji obsługi samochodu http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Mondeo_2007-/Mondeo_instrukcja_2008,2015399045.pdf Odłączanie telefonu przyporządkowanego do pojazdu Telefon komórkowy przyporządkowany do pojazdu można wykasować z pamięci systemu w dowolnej chwili, o ile w danej chwili nie jest prowadzona rozmowa telefoniczna. 1. Naciśnij przycisk PHONE lub przycisk przyjmowania połączenia. 2. Naciśnij przycisk MENU w radioodtwarzaczu. 3. Wybierz opcję DEBOND w radioodtwarzaczu. 4. Przewiń różne opcje telefonów za pomocą przycisków wyszukiwania i wybierz telefon, który chcesz odłączyć od systemu. 5. Naciśnij przycisk MENU, aby wybrać telefon, który ma zostać odłączony od systemu. Odłączanie telefonu przyporządkowanego do pojazdu Arturek Mariusz 09-12-2012, 21:02 No i chyba doszedlem nie moglem sie polaczyc bo wszystkie 6 tel jest juz zajetych No, a co ja napisałem we wcześniejszym poście? Adam85 11-12-2012, 09:43 Witam Koledzy! Mam pytanie, czy można zmienić język VC ponieważ pani mi gada po niemiecku a wolałbym po polsku tak jak mam menu. Czy można zmienic samemu bczy muszę do serwisu , no i pytanie ile to kosztuje Mariusz 11-12-2012, 09:56 Mam pytanie, czy można zmienić język VC Nie, nie można, a już na pewno nie na polski. Zmiany języka dokonujesz poprzez wymianę modułu na inny. Jest kilka wersji językowych dostępnych, ale nie polska. Nie podejrzewam, by w serwisie potrafili podmienić język, zaproponują wymianę na inny moduł. O polskim zapomnij. No to sorki za wprowadzenie w błąd. Mam Mk3 z 2005r. i moduł 4M5T i tu nie ma tej opcji. kolonez 11-12-2012, 11:48 Są już wersje z językiem polskim. boncio 11-12-2012, 13:04 Wersje polskie są już dostępne od roku. grzegorz914 11-12-2012, 19:06 Pojawiła się nowa aktualizacja do modułów bluetoth, do pobrania z tąd: Aktualizacja Listopad 2012 (http://www.ford-mobile-connectivity.com/files/software_updates/en/ford_audio_update.zip) Instrukcja instalacji (http://www.ford-mobile-connectivity.com/files/software_updates/en/ford_audio_instructions.pdf) Zmiany: Release: November 2012 The update to your Ford Bluetooth and multimedia module provides you with improvements in the following areas: - Improved energy management in connection with USB and Bluetooth devices Release: April 2012 The update to your Ford Bluetooth and multimedia module provides you with improvements in the following areas: - Playback of music files via the USB stick - Connection stability of iPod/iPhone devices - Connection stability for Bluetooth, telephony and music streaming via Bluetooth - Compatibility of mobile phones Release: October 2011 The update to your Ford Bluetooth and multimedia module provides you with improvements in the following areas: - Supports the original Apple USB cable - Apple iOS 5 compatibility: display of the phones battery level and signal strenght - Apple iOS 5 compatibility: improved stability for music streaming via Bluetooth - Playback of music files via the USB stick - Connection stability of iPod/iPhone devices - Connection stability for Bluetooth, telephony and music streaming via Bluetooth - Compatibility of mobile phones - Display of phone book and call lists This update is applicable to the following vehicles: Model Built date Fiesta: July 2008 - December 2011 Focus: February 2008 - January 2012 C-MAX: February 2008 - January 2012 Kuga: February 2008 - January 2012 Mondeo: September 2008 - January 2012 S-MAX: September 2008 - January 2012 Galaxy: September 2008 - January 2012 Transit: from June 2009 Ranger: from April 2009 Pozdrawiam Adam85 12-12-2012, 10:51 Dzięki koledzy. MrShadow 14-12-2012, 23:54 Witam Ponawiam swoją prośbę o pomoc w moim problemie... Mam MKIV z BT/VC. Telefon paruje mi się bez problemu działają wszystkie funkcje książka tel. wybieranie numeru, rozmówcę słychać w głośnikach ale problem w tym że mnie nie słychać... co ciekawe VC reaguje na moje komendy bez problemu. Wyłuskałem więc mikrofon z podsufitki na wierzch i dopiero jak przysunę go prawie do ust i zaczynam do niego bardzo głośno mówić to zaczyna mnie być słychać u rozmówcy ale dalej bardzo cicho. Czy istnieje opcja że mikrofon jest w stanie jakiegoś wyciszenia a jeśli tak to jak przywrócić go do życia??? Osobiście brak mi już pomysłów na jego ożywienie. Jeśli ktoś zna przyczynę proszę o łopatologiczną instrukcję co i jak ustawić... Dla pełnej wiedzy dodam iż na pokładzie mam radio sony z czerwonym wyświetlaczem na jedną płytę CD. Moduł BT/VC teżjuż podmieniałem ale to dalej nic nie pomogło... Z góry dziękuję za wszelką pomoc!!! Jak ktoś pomoże ty stawiam duuuużżże piwo bynajmniej 15-12-2012, 09:30 Witam. Sugerowałbym tutaj mikrofon... chociaż nie wiem czemu VC "rozumie" komunikaty (może cały czas jeden komunikat). Dokładnie taki sam objaw (z tą mikro słyszalnością) miałem kiedyś po podłączeniu niewłaściwego mikrofonu. Nie miałem mianowicie oryginału więc kombinowałem z tym co miałem - czyli z takim z zestawu Nokii... no i słyszalność była w 5%.. .wiec może to on jest właśnie winien. Ot taka myśl przeszła mi do głowy. Pozdrawiania. mayak 17-12-2012, 23:34 moduł nowego typu: CS7T-14D212 - wg Rosjan, to w tychmodułach język ustawia się software'owo, ktoś może potwierdzić?? warto wymieniać 8M5T-19C112-AS na CS7T-14D212? szybciej, lepiej? exoryna 21-12-2012, 14:29 Prosta sprawa - czy na przełaczniku kierunkowskazów masz przycisk VOICE? - jeśli masz przycisk, to masz moduł No tu się nie zgodzę kolego. Chociaż mowa o focusie niby a ja mam c-max (2007 po lifcie). Otóż nie mam na przełączniku kierunowskazów guzika VOICE. Taki guzik jest na czymś takim pod kołem kierownicy, pod przełącznikiem. Tam są guziki sterowania od radia i właśnie VOICE. No, a co do "niedziałania" BT/VC to mam tak samo - znaczy nie działa mi od jakiegoś czasu. Było i nie ma. Po wciśnięciu guzika zielonej słuchawki mam napis na radiu "Audio Muted" i tyle. Telefon nie widzi FordAudio. Próbowałem odłączać akumulator na parę godzin, ale nic to nie dało. Podejrzewam uszkodzenie tego modułu. arturek 26-12-2012, 21:20 Witam Może się komuś przyda (jeśli było to proszę wykasować) http://www.republika.pl/fefk/bt_zastosowanie.jpg oraz http://allegro.pl/modul-bluetooth-radia-ford-wyprzedaz-i2874534343.html pozdrawiam Arturek +jacek+ 27-12-2012, 20:08 Witajcie. Po długiej lekturze tego i kilku innych wątków postanowiłem zadać pytanie na temat modułu. Moje Mondeo to rocznik 2008, dokładnie z 21 sierpnia. Wyposażenie praktycznie full. Jest BT, jest VC, navi i wszystkie inne wodotryski brakuje natomiast fabrycznego portu USB. Moduł BT/VC ma końcówkę 488. Wyjście AUX w schowku jest. Zależy mi głównie na podpięciu Ipoda tak aby móc słuchać z niego muzyki mając jednocześnie możliwość sterowania z kierownicy oraz wyświetlania informacji na Conversie i Navi. Czy zmieniając moduł na ten z numerem 112, dokupując kabelki oraz gniazdo z portem otrzymam to co chcę :?: Czy w grę również wchodzi instalacja nowego oprogramowania :?: Jestem lekko zakręcony :roll: Dodatkowo informacje z ASO Forda niewiele dają. Niby wiedzą o co chodzi jak ich się naprowadzi ale wg systemu i numerów pewne rzeczy im nie pasują :570: Będę wdzięczny za pomoc. tedi_k 27-12-2012, 20:37 Trzeba zainstalować moduł 112 w odpowiedniej wersji językowej (może być z allegro), dołożyć kabel USB (parę razy podawałem już stosowny FINIS). Może okazać się, że po założeniu modułu będzie konieczna "instalacja modułu programowalnego" - procedura serwisowa wykonywana komputerem w ASO. Można tego uniknąć jeżeli zakupiony moduł BT/VC będzie pochodził z takiego samego samochodu z podobnym wyposażeniem. Po zainstalowaniu i uruchomieniu modułu trzeba wykonać upgrade oprogramowania modułu BT/VC - stare firmware nie współdziałały z iPodami poprze zwykły kabel USB - potrzebny był specjalny kabel dualny USB/AUX do iPoda/iPhonea. Po upgrade firmwareu iPod/iPhone działa bardzo dobrze przez kabel USB. +jacek+ 27-12-2012, 21:41 Może okazać się, że po założeniu modułu będzie konieczna "instalacja modułu programowalnego" - procedura serwisowa wykonywana komputerem w ASO. Można tego uniknąć jeżeli zakupiony moduł BT/VC będzie pochodził z takiego samego samochodu z podobnym wyposażeniem. Czy gdybym próbował zdobyć ten moduł przez ASO, myślisz że będą w stanie sprzedać taki który pasował by idealnie tzn. bez wspomnianej instalacji :?: Tak się zastanawiam bo inaczej muszę zaufać sprzedającemu z alledrogo itp. ... Moje dotychczasowe rozmowy z ASO kończyły się na tym, że wg systemu do mojego Mondeo producent nie przewidział takowego modułu :evil: Wielkie dziękuje za szybką odpowiedź. mayak 27-12-2012, 22:08 nie ma sensu rozmawiać z aso o tym, no i różnica ceny jest tak ze 3 razy ... :( tedi_k 28-12-2012, 00:08 Czy gdybym próbował zdobyć ten moduł przez ASO Katalog dla Twojego samochodu nie pokaże modułu z USB, bo masz moduł bez USB i nie masz kabla USB, a katalog o tym wie! W ASO to czasem wykonują działania zupełnie bez sensu! Trzeba po prostu wpiąć stosowny (np. nabyty na allegro) moduł BT/VC z USB w miejsce dotychczasowego, dołożyć kabel USB (nabyty w ASO za niecałe 40zł) zgodnie z opisem w wątku i zobaczyć czy zadziała VC. Jeśli nie - to trzeba wykonać "instalację modułu programowalnego". Jak będzie trzeba i użyjesz tego sformułowania to powinni wreszcze zajarzyć co jest do zrobienia (podłączenie do komputera i 5 minut roboty). +jacek+ 28-12-2012, 17:26 Dzięki jeszcze raz za Wasze porady. Sprawdziłem co siedzi u mnie i tak: Moduł BT/VC ma numer: 7S7T 19G488 AE Rx2C Radio: 7S7T 18K931 BL Jak się domyślam idealnie będzie dopasować moduł o podobnym kodzie tyle, że z końcówką 112 :wink: Znalazłem rozbieżne posty o wyświetlaniu info z ipoda na Conversie i Navi. Upgrade rozwiąże definitywnie ten problem czy raczej sprawa wygląda na bardziej indywidualną ? arturek 28-12-2012, 18:45 Dzięki jeszcze raz za Wasze porady. Sprawdziłem co siedzi u mnie i tak: Moduł BT/VC ma numer: 7S7T 19G488 AE Rx2C Radio: 7S7T 18K931 BL [...]? Witam Jeśli się mylę to proszę mnie porawić a) zmiana w modułach była 08.2008 b) moduł 7S7T 19G488 AE, to moduł przed 08.2008 b) po 08.2008 moduły miały oznaczenie 8M5T xxxxx c) funcje USB miały moduły po 08.2008, z początkiem 8M5T i potem w kodzie zamiast 488 musi być 112 d) jeśli jest moduł z poczatkiem kodu 7S7T, to mam wątpliwości czy zadziała moduł z początkiem oznaczenia 8M5T pozdrawiam Arturek tedi_k 28-12-2012, 21:47 Z podanego P/N radia (7S7T 18K931 BL) wynika, że jest to nawigacja NX, więc nie widzę żadnego problemu w założeniu modułu 8M5T-19G112-xx. Jeśli będzie jakiś problem, to co najwyżej z "pajączkiem"... Moim zdaniem można śmiało zakładać moduł z USB. Warto także ewentualnie zrobić upgrade NX (jeśli tylko rocznik używanych map na to pozwala). +jacek+ 28-12-2012, 23:42 Jeśli będzie jakiś problem, to co najwyżej z "pajączkiem"... Poczytam co to oznacza. Warto także ewentualnie zrobić upgrade NX (jeśli tylko rocznik używanych map na to pozwala). Mógłbyś mi to bardziej wytłumaczyć ? Update Nx'a czy Conversa lepiej zrobić przed zainstalowaniem nowego modułu czy po. Na aukcji są dwa moduły: 8M5T-19C112-AT z C-Maxa oraz 8M5T-19C112-AN z Fiesty. Czy jest coś czym one się różnią miedzy sobą? Wcześniej było o tym ale nie mam pewności czy ewentualnie dotyczy to mojego samochodu. Pozdrawiam Jacek tedi_k 29-12-2012, 00:13 Update Nx'a czy Conversa lepiej zrobić przed zainstalowaniem nowego modułu czy po. Nie ma większego znaczenia. Można przed, bo to nie wymaga żadnych zakupów. Update conversa praktycznie tylko w ASO (w dziale S-maxa jest teraz na ten temat cały wątek). Update NXa we własnym zakresie - odpowiedni wątek w tym dziale tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658 Na aukcji są dwa moduły: 8M5T-19C112-AT z C-Maxa oraz 8M5T-19C112-AN z Fiesty. Moduł z C-max ma nowszy firmware "na dzień dobry"... Ma to niewielkie znaczenie, po dokonaniu upgrade firmware modułu (o tym tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818&highlight=upgrade+modu%B3u+bt%2Fvc). Oba moduły będą najpewniej wymagały wykonania procedury "instalacji modułu programowalnego" komputerem serwisowym. Oczywiście przed udaniem się do ASO warto sprawdzić - może wszystko będzie działać OK bez wydawania pieniędzy w ASO... +jacek+ 29-12-2012, 18:36 Update conversa praktycznie tylko w ASO (w dziale S-maxa jest teraz na ten temat cały wątek). hehe. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Po rozmowie celem sprawdzenia i umówienia wizyty na upgrade oprogramowania nie bardzo byli zorientowani. Po naprowadzeniu coś tam zaczęło świtać. Ciekawe jest to, że nie wiedzą czy instalowali cokolwiek wcześniej u mnie mimo że autko kupione i serwisowane tylko u nich. Kasę już za samo podłączenie sobie życzą i dopiero wtedy powiedzą czy jest coś do zainstalowania :diabelek: Masakra. Więc sprawdziłem sobie sam wersje softu (wg info z forum) i tak: Navi NX: Main_Ver-Sw 0433_080310 Convers+ : Target Rom 0811 Brzmi trochę staro :roll: W tym temacie http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=104680&highlight=usb+navi kolega Grzegorz914 pisze, że jeśli Convers jest sprzed września 2008 ( mój Mondek to sierpień 2008 ) to nie wyświetli info z USB na ekranie. Trochę szkoda bo zależałoby mi na tym. Jest ktoś kto mógłby to potwierdzić bądź zaprzeczyć czy brak info dotyczy również Navi czy tylko conversa :?: Zmieniasz moduł BT/VC na 8M5T-19C112-XX plus kabel do gniazda USB plus gniazdo USB i po sprawie, może w twoim przypadku być w każdym jezyku bo komendy głosowe siedza w Navi. PS: Jesli autko z 2007 roku to trzeba jeszcze zmienić troche okablowanie i włożyć izolator pętli masy. Cała operacja trwa ok 3godzin. Jeśli masz Convers+ to niestety niebedzie w nim obsługi USB i IPOD sterowanie tylko z Navi i przycisków na kierownicy. Wsparcie dla wyświetlania USB i IPOD na Conversie weszło od września 2008 wersja softu wskazników od : Rom Level CC NVM Target Rom 0906 NVM Eeprom LvL CC tedi_k 29-12-2012, 20:22 ROM conversa 0811 na pewno się upgradeuje co najmniej do 0815 bodajże... Kolega z Tychów (zdaje sę 'manka77') to robił (nie pomnę co mu się nie wyświetlało, ale po tym upgrade już było OK). Tak więc na pewno u Ciebie convers się zupgradeuje... Napisz do wspomnianego kolegi - wyjaśni. kubachylewski 02-01-2013, 16:11 Witam W omawianej sprawie mam pytanie: - kupiłem właśnie s-maxa w ver Titanium PlatinumX i mam sony 1 cd/mp3 - chciałbym zamontować w serwisie (samochód na gwarancji i w leasingu więc boję się grzebać poza serwisem) blutootha+rozpoznawanie mowy (już teraz w wersji polskiej)+ usb. - zwróciłem się z tym do OMC Motros w Warszawie no i powiedzieli mi, że aby stwierdzić jakie graty trzeba dokupić (czyli przygotować kosztorys)t o muszą wyjąć radio za co mam zapłacić 260 zł. Chodzi o to, że nie wiadomo czy są kości do blutootha bo jeśli są to koszt upgradu to może być ok 1 500 zł a jeśli kości nie ma to może być nawet 3 500 zł. - czy macie dla mnie jakąś radę w tym temacie ? czy serwis tak powinien działać, że nie wie co jest w nowym aucie i klient musi zapłacić ? czy ja sam mogę sprawdzić czy są te kości ? Pozdrawiam Kapsel_lg 02-01-2013, 16:17 oni muszą sprawdzić jaka jest wiązka i dlatego każą sobie zapłącić (choć prawie 300 zł za wyciągnięcie radia to przesada). Jak nie ma wiązki to muszą ja zamontować stąd też cena ci skacze mocno w górę. Możesz sam sprawdzić wyciągając radio oraz schowek pasażera. kubachylewski 02-01-2013, 23:44 oni muszą sprawdzić jaka jest wiązka i dlatego każą sobie zapłącić (choć prawie 300 zł za wyciągnięcie radia to przesada). Jak nie ma wiązki to muszą ja zamontować stąd też cena ci skacze mocno w górę. Możesz sam sprawdzić wyciągając radio oraz schowek pasażera. Jeśli to chodzi o wiązkę z początku wątku czyli np: 1429802 (Fiesta) to ona kosztuje poniżej 200 zł - czyli lepiej zamówić w ciemno bez rozbierania bo rozebranie kosztuje 260 :lol: A może ktoś podpowie fachowy serwis w Warszawie który mnie nie będzie chciał w tym temacie robić w balona ? Pozdrawiam Bump: Widzę, że w tym wątku było także o upgradzie do nowej wersji Converse + a o to zapytałem też w omc no i dowiedziałem się, że usługa też kosztuje powyżej 200 i będę musiał zapłacić niezależnie od tego czy oni mają nowszą wersję czy też nie - bo muszą samochód podpiąć. Zawodowo zajmuję się sprzedażą i wytwarzaniem oprogramowania i cholerka chciałbym dostawać kasę za sprawdzenie czy ja posiadam najnowszą wersję swojego programu - rewelacja. Tak poza tym to mam ROM 1411 - gdzieś widziałem, że któryś z kolegów miał 1412 - nie wiecie czym się różni i czy 1412 jest najnowszy? Pozdrawiam Kapsel_lg 03-01-2013, 10:41 Ty mówisz o cenie z jakiegoś allegro a ASO niestety tym się nie posiłkują (tym bardziej w aucie na gwarancji). Godzina pracy Aso to też nie jest 50 zł. Oni nie biorą kasy za aktualizację tylko za podłaczenie IDS do auta (a on już automatycznie sprawdzi wersję i ją zaktualizuje wszystkie moduły do najnowszych wersji zawartych w IDS - no chyba że w nim wyłaczyli automatyczną aktualizację co jest niestety standardem w polskich ASO). A rozebranie kosztuje ponieważ ford nie ma standardów i w aucie może być wiązka przygotowana na rozbudowę lub uboższa (czyli w titanium może być ograniczona funkcjonalnie wiązka a np. w trendzie będzie full wypas). kubachylewski 03-01-2013, 10:50 Dobra dzięki za informacje - gdzieś widziałem, że jakiś kolega był zadowolony z wizyty w Lipskim w Warszawie w tym temacie więc tam spróbuję. Pozdrawiam Kuba alosza000 03-01-2013, 18:12 Witam kupiłem 2 tyg temu mondeo z 2009 r wer.indywidual z Converse + ma wymienione radio i sprzedawca mi zmienił orginał na http://allegro.pl/show_item.php?item=2886652576&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62 i mam sterowanie z kierownicy radiem ale niedzała odbieranie tel z przeł.pod kierownicą miał napweno zamontowaną całą instalacjie do tel.i nic niepokazuje mi na converse z radia. czy jak aktualizuje się oprogramowanie w aso czy coś się zmieni czy coś się da zrobić by działało odbieranie tel tedi_k 03-01-2013, 18:29 Fabryczny moduł BT/VC współpracuje jedynie z oryginalnymi radiami/navi Ford. Z takim wynalazkiem jak ten zamontowany moduł BT/VC Ford nie da się uruchomić na pewno. Natowmiast sam ten wynalazek powinien mieć wbudowany moduł wewnętrzny BT - tyle, że jeśli ta funkcja działa, to odbieranie rozmów będzie tylko z ekranu dotykowego a nie z manetki i nie będzie info na conversie. +jacek+ 04-01-2013, 11:28 Z podanego P/N radia (7S7T 18K931 BL) wynika, że jest to nawigacja NX, więc nie widzę żadnego problemu w założeniu modułu 8M5T-19G112-xx. Tedi_k możesz mi jeszcze podpowiedzieć czy moduł: AU7T-19C112-AR/AT podejdzie również do mnie bezproblemowo. pozdrawiam tedi_k 04-01-2013, 13:28 Czy "bezproblemowo" to się nie da powiedzieć - zależy z jakiego jest auta. Na pewno powinien się dać finalnie uruchomić. Czyli - jeśli jest w dobrej cenie to można go brać. Jest to moduł modelowo z 2010roku, być może z Fiesty albo Mondeo, z USB i językiem angielskim. Wersja firmware dość dobra, choć po zainstalowaniu i tak trzeba będzie zrobić upgrade ostatnim firmware ze strony Forda. +jacek+ 04-01-2013, 14:01 Do wyboru m.in. jest moduł 8M5T-19G112 pochodzący prawdopodobnie z Fiesty a ten, o który pytałem powyżej pochodzi właśnie z Mondeo. Jest też sporo droższy. Mój obecny moduł to Nokia. Szukać również Nokii czy Novero też podejdzie. Gdzieś wcześniej ktoś coś o tym wspominał ale nie mogę znaleźć. tedi_k 04-01-2013, 14:38 Jeśli jest z Mondeo, to różnica ceny na poziomie 100zł może być akceptowalna, bo może Ci odpaść konieczność podłączenia pod kompa serwisowego. Jeśli różnica większa, to bierz tego z Fiesty - powinieneś znaleźć kogoś kto w razie czego za 100-150zł podłączy ci się kompem IDS/VCM i zainicjalizuje ten moduł. Ważne jest też jaki ma język ten moduł z Fiesty - nie napisałeś. Dla informacji - z Fiesty moduł rok modelowy 2008. I takie były już tylko Novero - nie ma to znaczenia. +jacek+ 04-01-2013, 15:03 Fiesta ma angielski i dodatkowo najnowszy firmware zainstalowany. +jacek+ 10-01-2013, 17:56 Witajcie. Wszystkie elementy skompletowane. Przewód USB, gniazdo, obudowa z ASO. Moduł używany z Fiesty. Po podłączeniu Navi pokazuje dodatkowe opcje Line in oraz USB :) :) :) VC zadziałało od razu, BT po dłuższej chwili ale jak sobie przypomniałem to wcześniej też miałem problemy z jego parowaniem. Zmieniła się jedynie zasada parowania. PIN podaje z ekranu Navi do telefonu. Ipod działa lecz nie ma dźwięku oraz nie słyszę rozmówcy w głośnikach. Wygląda na to, że muszę podłączyć przewody gniazda AUX pod odpowiednie piny tak ? poprawcie mnie jeśli się mylę ;) pozdrawiam tedi_k 10-01-2013, 18:16 1) Czy masz dźwięk z USB? Wydaje mi się, że idzie tym samym torem co dźwięk "telefoniczny":shock: Ewentualnie może być problem z "pajączkiem" - trzeba go zidentyfikować. 2) Dźwięk z IPoda po USB - pojawił się dopiero po aktualizacji softu BT/VC z jesieni 2011 i późniejszych, trzeba więc dokonać aktualizacji modułu. +jacek+ 10-01-2013, 18:36 1. Nie dźwięku z USB nie ma. Dźwięku rozmówcy przez tel w głośnikach też nie ma, mnie natomiast słychać. Ok, sprawdzę numer fabryczny pajączka i dam znać. Jeśli to co znalazłem to pajączek to ma numer: BB 6G9T-19A391 +jacek+ 11-01-2013, 12:14 Tedi_k myślisz że brak dźwięku rozwiąże wymianą pajączka na inny jeżeli ten mój jest teraz nieprawidłowy? Czytałem wcześniej w tym lub innym temacie że w Mondeo do 08.2008 podpinali przewody gniazda Aux pod nowy moduł i dźwięk powracał. Czy to samo mogę osiągnąć wymieniając pajączka? kolonez 11-01-2013, 12:45 Cofnij się parę stron w tym wątku a zajdziesz info i o wymianie pajączka (w tym rodzajach pajączków) i o podpinaniu do aux itd. itp. Powiem tyle, że kolegę Tediego można wykorzystywać w bardziej skomplikowanych sprawach, bo ma ogromną wiedzę, a samemu skorzystać z opcji szukaj. Pozdrawiam PS. Mam nadzieję, że Tedi się nie obrazi. +jacek+ 11-01-2013, 14:29 Czytałem kolego już cały wątek jak również parę innych zanim zadałem jakiekolwiek pytanie dotyczące tematu. Inną sprawą jest, że nie wszystko rozumiem, a w związku z tym iż ostatnio Tedi mi sporo podpowiedział, to do niego skierowałem pytanie. Myślę, że to nic złego. Pozdrawiam mayak 11-01-2013, 18:34 I co dwa tygodnie będą takie same pytania... Jacek, gdy czytaleś czytałeś ten wątek nie rzucił Ci się w oczy problem braku dźwięku? Bo ja go widuję w tym wątku 'co chwilę' Popatrz na schematy: moduły 488 i 112 mają na innych pinach wyjście dźwięku +jacek+ 11-01-2013, 19:09 Zgadzam się z Wami. Nie chcę zaśmiecać wątku ani zadawać głupich powtarzających się pytań. Próbuję tylko ustalić co jest dla mnie rozwiązaniem: pajączek czy wpięcie się z przewodami Aux do modułu. Po prostu czytając forum spotkałem te dwa rozwiązania i nie do końca wiem co powinienem zrobić. Tak więc będę naprawdę wdzięczny za pomoc w tej ostatniej kwestii. Dziękuję. tedi_k 11-01-2013, 21:30 ...Próbuję tylko ustalić co jest dla mnie rozwiązaniem: pajączek czy wpięcie się z przewodami Aux do modułu... No to daj nam szansę pomóc i sprawdź - co obiecałeś parę postów wcześniej - jakie masz gniazdo "pajączka" i czy w to gniazdo jest coś wpięte... Zdjęcia mile widziane, a jeśli jest jakiś pajączek - to info jaki... Problem braku dźwięku standardowo rozwiązuje się "pajączkiem" albo zwykłym pozworkowaniem tego gniazda. Oczywiście można wprost polutować kable wyjścia AUX stereo modułu na radio, ale "pajączkiem" chyba jednak prościej... +jacek+ 11-01-2013, 21:44 Podałem od razu wczoraj po Twoim pytaniu. BB 6G9T-19A391 Jest 8-pinowy. Tak są wpięte przewody. +jacek+ 12-01-2013, 10:11 Zdjęcia: http://images50.fotosik.pl/1813/f4fc755c17174a6emed.jpg (http://www.fotosik.pl) http://images42.fotosik.pl/728/91dc6c515a0834b6med.jpg (http://www.fotosik.pl) http://images46.fotosik.pl/1916/6193418bb0164077med.jpg (http://www.fotosik.pl) http://images46.fotosik.pl/1916/c6838af71c680cc0med.jpg (http://www.fotosik.pl) tedi_k 13-01-2013, 21:30 OK - masz pajączek 8-stykowy czyli tylko do podpięcia mikrofonu. Dźwięk musisz poprowadzić sobie do radia sam. Sytuacja dokładnie taka, jak opisana u rosyjskich kolegów (ze stosownymi schematami) w tutorialu przywołanym wcześniej przez Mayaka (http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php). Masz tam schematy jak przeciąć kabel AUX na pół i połówkę idącą z radia podpiąć pod moduł BT na wyjście stereo, a drugą z gniazda AUX podłączyć do modułu BT na wejście AUX. Jest też odręczny rysunek pinów (na złączu radia i modułu) oraz opis sposobu rozebrania złączki wiązki modułu BT aby dobrać się do pinów. Czyli masz wszystko do zrobienia. Oczywiście Ciebie interesują tylko piny AUX L, R oraz ich masa... Resztę masz. Byłoby prościej, gdyby pajączek był 22 pinowy - wówczas dźwięk także krosuje się na pajączku. +jacek+ 13-01-2013, 23:27 Super. Dzięki wielkie za pomoc i informacje. mayak 14-01-2013, 10:23 http://mondeoclub.ru/forum/topic/70962/ - trochę jest jeszcze tu hypnoticmondeo 14-01-2013, 23:46 Witam, Dla poszukujących wtyczki do modułu bluetooth, właśnie znalazłem wtyczkę, która pasuje do modułu BT/VC Nokia/Novero a jest to (VW AUDI SKODA SEAT KOSTKA WTYCZKA 4E0972144), znalazłem na Allegro w cenie 30PLN +jacek+ 17-01-2013, 16:01 Zgadza się. Wtyczka, a co ważniejsze piny pasują idealnie. Podłączyłem w końcu dzisiaj wszystko. Działa i gra. Muzyka leci z Ipoda przez USB aż miło. Problem jaki mnie spotkał, z czym walczyłem i walczę nadal to zakłócenia od silnika, które pojawiły się po instalacji modułu. Przewody są ekranowane. Założyłem nawet fabryczne od gniazda Aux jednak to nie pomaga :( Izolator pętli masy również nie daje rady :( Macie jakieś pomysły co mogę zrobić aby pozbyć się zakłóceń ?? kolonez 18-01-2013, 11:20 To objaw słabej masy w torze audio pomiędzy modułem a radiem. Weż kawałek przewodu i znajdź porządną masę w samochodzie i podłącz do pinów "aux gnd" w module lub radiu (albo do obu naraz) - powinno pomóc. Pozdrawiam mayak 18-01-2013, 11:45 Panowie (i Panie ;) ) mam dwie sprawy: 1. często słucham mp3ek przez BT Streaming z telefon, moja Nokia (Symbian Belle) wyświetla na wyświetlaczu radia nazwę pliku (tag) i (po przełączeniu) czas trwania ścieżki (ważne w przypadku audiobook'ów), natomiast testowałem kilka androidowych telefonów i wszystkie one wyświetlają tylko nazwę urządzenia BT (to co wpisze się w menu telefonu) czy ktoś ma androidowy telefon który wyświetla nazwę pliku i czas ścieżki podczas grania przez BT? 2. chętnie kupię mikrofon do modułu BT - ktoś ma na sprzedaż? +jacek+ 18-01-2013, 14:02 Dzięki Kolonez. Idę spróbować. Oby się udało. Mayak U mnie z jedym telefonów na androidzie jest identyczna sytuacja. Od wczoraj mam nowy tel. Sprawdzę i dam znać. +jacek+ 18-01-2013, 17:03 Pokombinowałem z masą co prawda tak na szybkiego, niestety bez efektu. Podpinałem się z przewodem pod metalowe elementy, które są w zasięgu ręki pod schowkiem. Dodatkowo zauważyłem, że nawet na zgaszonym silniku i np. pracy awaryjnych świateł słychać zakłócenia. Zacząłem szukać krok po kroku przyczyny. Chciałem wyeliminować złe przewody, izolacje, ekran, lutowanie itp. i tak: po odpięciu z modułu pinów na wyjście AUX 37,38 i 19 zakłócenia występują po odpięciu z modułu pinów 5,6 i 23 ( czyli tych od strony radia ) zakłóceń nie ma. Dodatkowo podpiąłem z powrotem pod te piny gniazdo Aux i jest OK. Czyli zakłócenia występują po podpięciu modułu i nie wiem jak to obejść. Help :( kolonez 18-01-2013, 17:37 To oznacza, że zakłócenia pojawiają się na złączu modułu. Sprawdź czy piny mocno siedzą (lekkie podgęcie?), pozostaje jeszcze oklejenie folią aluminiową wtyczki modułu, ale to ostatnie to już tak pro forma. Pozdrawiam +jacek+ 18-01-2013, 17:56 Sprawdziłem jeszcze przewody AUX każdy osobno: po podpięciu samej masy cicho po odpięciu masy i podpięciu lewego + są zakłócenia po odpięciu masy to samo z prawą stroną Najdziwniejsze jest to, że oba kanały bez czy z masą wpiętą powodowały takie same zakłócenia. Jutro postaram się puścić każdy przewód ekranowany osobno. Nie wiem czy ma to sens ale tylko to mi przychodzi do głowy. Zastanawia mnie jeszcze folia termokurczliwa, której użyłem do izolacji. Może ona sprawia problem ? mayak 19-01-2013, 00:55 Pokombinowałem z masą co prawda tak na szybkiego, niestety bez efektu. http://ffclub.ru/topic/131146/go_post/13441113/ - bracia Moskale jednak piszą żeby masę zrobić ok +jacek+ 19-01-2013, 10:38 Dzięki za linka. Rosyjskiego kompletnie nie rozumie. Instrukcja jest dla Focusa i faktycznie łączą masę z dwóch pinów, dodatkowo chyba z masą odbiornika i coś tam pewnie jeszcze ale google translator nie najlepiej poradził sobie z tłumaczeniem. U mnie jest problem pomiędzy radiem a modułem. Więc pewnie masa. Czy powinienem podpiąć się dodatkowo pod masę radia ? Jeśli tak to gdzie ? W schemacie z wcześniejszych postów wygląda na to, że piny z modułu 33 i 34 to masa i radio Sony. Czy w Blaupunkt NX masa wychodzi na te same piny modułu ? pzdr Bump: Wszystko jest na ponizszym schemacie, tylko niestety poza pajaczkiem...... http://img846.imageshack.us/img846/2363/2f28867435dcd37f.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/2f28867435dcd37f.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us) tedi_k 19-01-2013, 14:36 QUADLOCK czyli kostka radia Ford jest taka sama dla wszytkich przypadków (Sony i nieSony, NX, FX itd.). Schemat jest taki sam dla podłączania w FF2 czy MND4 - masa na piny 33 i 34 modułu oraz na 23 (ekran-masa przewodów L R AUX). +jacek+ 19-01-2013, 19:13 Rozumiem, że na piny 33 i 34 masa z radia ? czy ewentualnie z innego miejsca ? Pin 23 to w zasadzie ground z gniazda Aux czyli tu już tak mam. Przewody mam ekranowane z oryginalnej wiązki VW, więc chyba solidne chociaż sam już nie wiem:? tedi_k 19-01-2013, 19:18 Masa tak jak na załączonym rysunku (przecież nie po rosyjsku...) wspólna dla radia i modułu... no i masy oczywiście!:D +jacek+ 19-01-2013, 19:21 No nie wiem. Mi jak na razie samą chińszczyzną to brzmi :D Generalnie wszystko OK tylko te zakłócenia:mad: frack 29-01-2013, 21:52 Jestem nowy, więc witam wszystkich. Mój Ford Fiesta MK7, pochodzi z Francji i komendy głosowe są w tym języku. Powiedzcie czy można zmienić język na polski, lub w ostateczności angielski. Pozdrawiam. arturek 30-01-2013, 08:01 Witam Tak - mozna zmienić język - wystarczy tylko dokupić moduł blutetooth w potrzebnym nam języku Moduł musi byc tego samego typu co nasz (fiesta / mondeo itd) NIE BĄDŹ LEŃ - poczytaj ten wątek - chyba nie oczekujesz, że ktos Ci będzie streszczał wątek tylko dla tego, że Tobie nie chce się czytać pozdrawiam Arturek frack 03-02-2013, 18:57 Witam Jestem tu nowy i wielu rzeczy nie wiem. Kolego nie oczekuję streszczania, tylko odpowiedzi na pytanie. Czy jest dostępny moduł z językiem polskim- TYLE A MOŻE AŻ TYLE. Pozdrawiam Kapsel_lg 03-02-2013, 19:06 przecież arturek ci odpowiedział jasno i wyraźnie: JEST. powiedział też co trzeba zrobić by był j. polski. Szczegółów szukaj w temacie w którym napisałeś - taki to zwyczaj i norma na forach że się nie powtarza po kilka razy tego samego skoro zostało już raz powiedziane i wyjaśnione. Można zrozumieć że jesteś nowy jednak zasady obowiązuja i nowych i starych to dlatego kolega arturek napisał byś poszukał - nie zrobił tego złośliwie. Jeżeli będziesz krzyczał to zostaniesz zignorowany a może moderator cię nawet zablokować. Więc podejdź racjonalnie do tego co powiedział arturek bo jest to odpowiedź wyczerpująca i pełna. frack 03-02-2013, 19:50 Witam No niestety ale kolega arturek nie napisał wprost, że jest dostępny moduł z językiem polskim. Oczekiwałem potwierdzenia. Dopiero od Ciebie dowiedziałem się o tym i bardzo Ci dziękuję za info. Nazywanie nowego leniem, uważam za niestosowne i świadczące źle o piszącym te słowa. Pozdrawiam i bez urazy. Kapsel_lg 03-02-2013, 19:59 cytat z arturka: Tak - mozna zmienić język - wystarczy tylko dokupić moduł blutetooth w potrzebnym nam języku Jak to nie wprost??? Kolego nie upieraj się i nie broń swych twierdzeń. Poniosło cię, OK. ale się nie upieraj. Kolego nazwany zostałeś leniem ponieważ etykieta mówi że na "dzień dobry" przed napisaniem czegoś na forum winnes zapoznać sie z jego zasadami. tam wyraźnie pisze by nie powielać pytań i wpierw poszukać a jak sie nie znajdzie zadawać pytania - nie jest to napisane od tak sobie tylko po to by forum trzymało poziom oraz zachowany został porządek. Ja kolego nie wiem czy do twojego auta jest j. polski bo moja dziedzina to mondeo które posiadam. Myślę że arturek odpowiadając wie coś na ten temat (czyli jeżeli nie polski to jest angielski). Myślę że nikt się nie obraził :) KrisSzy 03-02-2013, 20:00 To było napisane wprost w tym wątku którego nie chciało Ci się przeczytać..... Sam dokładałem BT i zadawałem pytania kontrolne ale wątek czytałem.Tobie też polecam bo to znacznie bardziej pouczające niż "strzelanie focha". frack 03-02-2013, 20:16 :):):) wip 18-02-2013, 16:52 Witam, prześledziłem cały wątek i chcę się upewnić w temacie radia Sony 1CD w s-maxie. Ma ono wersję oprogramowania 04-05-02 i rozumiem, że nie można dołożyć modułu bt/vt? Przeprogramować radia do nowszego firmware też się nie da? I żeby zainstalować oryginalny bt/vt muszę wymienić radio? Pozdrawiam bynajmniej 28-02-2013, 23:42 Witam. Również dosyć gruntownie studiowałem ten wątek no i raczej nie napotkałem się na informację, że Sony 1CD nie będzie pasował. To moduł dobiera się danego typu radioodbiornika i wszystko od razu zaczyna ze sobą współpracować. Dokładniej jest to opisane przykładowo na 97 stronie tego wątku. Ja mam z kolei pytanko nt. nowego Focusa tj. MK3 '2012. Jaki tam należy dobrać moduł? Czy taki od nowej Fiesty będzie pasował już na 100%? Czy skoro to 2012 to już musi być ten najnowszy moduł z jęz. polskim, a skoro tak to czy ten starszy do kwietnia 2011 nie będzie w ogóle współpracował? Jak wygląda sytuacja z mikrofonem, czy też taki sam ma być - okrągły jak wielokrotnie tutaj opisywany. Jak wygląda sprawa wiązki? Czy na najprostszym oryginalnym radiu też zaczną te przyciski współpracować z zestawem BT/VC czy ew. trzeba będzie dokupić do tego celu kierownicę multifunkcyjną. Przepraszam za może zbyt wielką ilość pytań ale temat tego auta jest względnie nowy, a może ktoś przerabiał, może ktoś ma, używał itd. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie na ten temat. arturek 01-03-2013, 12:40 Witam, prześledziłem cały wątek i chcę się upewnić w temacie radia Sony 1CD w s-maxie. Ma ono wersję oprogramowania 04-05-02 i rozumiem, że nie można dołożyć modułu bt/vt? Przeprogramować radia do nowszego firmware też się nie da? I żeby zainstalować oryginalny bt/vt muszę wymienić radio? Pozdrawiam Witam 1) Czy masz radio podobne do numeru 11 w tym wątku? http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346 2) Odnośnie Sony, to chyba miałeś na myśli ten wątek http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=100326 3) Należy rozróżnić dwie kwestie a) funkcja bluetooth i voice control b) obsługa USB BT działa nawet z radiem Ford 6000, więc tym bardziej z Sony Chodzi o wątpliwości czy dany model Sony będzie obsługiwał USB ale USB to opcja nie występująca we wszystkich modułab BT. Więc jeśli założysz moduł BT bez USB, to nie ma problemu pozdrawiam Arturek P.S. Sony i USB http://www.youtube.com/watch?v=uuQqfChv1eQ kinkazu 01-03-2013, 20:05 Dzień dobry. Mam Focusa angielskiego z 2007 z bluetoothem i voice control fabrycznie montowanym przez forda. Problem w tym, że właśnie przestał działać. Wyświetla się mute po naciśnieciu phone. Radio to SONY 6CD. Probowałem odłaczania radia, odłaczania modułu bluetooth i nic nie pomaga. Działało OK przez lata i padło. Numery na module to RX-1C, 7M5T-19G488-AD. Zakładam, że sie moduł Bluetooth zje..psuł. Mogę w miare tanio kupić 7M5T-19G488-EE. Czy będzie działał tuż po podłączeniu, czy może trzeba robić jakieś cuda. A może jakoś trzeba zrestartować to radio? Wciagnięcie bezpiecnzika na całą noc nic nie dało. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. wip 01-03-2013, 21:32 BT działa nawet z radiem Ford 6000, więc tym bardziej z Sony tylko że prawdopodobnie moje radio (takie sony jak na zdjęciu tylko na 1CD) z moją wersją firmware - 04-05-02 nie wyświetli pin-u do sparowania telefonu. I to też było gdzieś napisane w tym wątku. Jeżeli jest inaczej i ma ktoś doświadczenie to niech mnie wyprowadzi z błędu. dzidekrz 02-03-2013, 09:52 tylko że prawdopodobnie moje radio (takie sony jak na zdjęciu tylko na 1CD) z moją wersją firmware - 04-05-02 nie wyświetli pin-u do sparowania telefonu. I to też było gdzieś napisane w tym wątku. Jeżeli jest inaczej i ma ktoś doświadczenie to niech mnie wyprowadzi z błędu. Witam, według mnie jeśli radia nie wyświetla pinu to moduł 7MT.... rx-2cdo mondeo i S-maxa właśnie i zadziała, a na radiu masz jakiś nr. np. 8M... lub7M... Jeśli jest 7M.. na radiu to taki moduł trzeba kupić. Sor arturek 02-03-2013, 12:03 [...]padło. Numery na module to RX-1C, 7M5T-19G488-AD. Zakładam, że sie moduł Bluetooth zje..psuł. Mogę w miare tanio kupić 7M5T-19G488-EE. [...]. Witam Ważna jest przedostatnia litera: - u Ciebie jest końcówka AD - litera A - oznacza angielską wersję językowa - ta druga (do kupienia) ma końcówkę EE - to inna wersja językowa - zgaduję, że to moze być język hiszpański Przypominam - moduł ma wgrany konkretny język i nie ma możliwości jego zmiany => chyba, że ktoś ma zdolności lingwistyczne i chce się uczyć kolejnego języka obcego aby porozmawiać z autem :) Ostania litera oznacza wersję firmware, w znaczeniu róznych funkcji pozdrawiam Arturek kinkazu 03-03-2013, 08:37 Dzięki wielkie, z tego co wyczytałem to będzie włoski język. Cóż, będę się musiał nauczyć, kupiłem za 150 zł, taniej to chyba już się nie da kupić takiego modułu. Dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam. bynajmniej 03-03-2013, 11:52 ...a ja chciałem tylko ponowić swoje zapytanko nt. nowego Focusa tj. MK3 '2012..... bo gdzieś zaginęło w tłumie... Też uda się dobrać taki moduł? Czy taki od nowej Fiesty będzie pasował już na 100%? Czy skoro to 2012 to już musi być ten najnowszy moduł z jęz. polskim, a skoro tak to czy ten starszy do kwietnia 2011 nie będzie w ogóle współpracował? Jak wygląda sytuacja z mikrofonem, czy też taki sam ma być - okrągły jak wielokrotnie tutaj opisywany (nr. FINIS 153266) Jak wygląda sprawa wiązki? Czy na najprostszym oryginalnym radiu http://www.fordclubpolska.org/audio_img/radio_new.jpg też zaczną te przyciski współpracować z zestawem BT/VC - raczej powinny, no bo po cóż byłby np. klawisz PHONE i te przyciski poniżej - wielofunkcyjne - (nawet nie opisane) jak i klawiatura 0...9 ...czy ew. trzeba będzie dokupić i wymienić radio na takie? http://www.fordclubpolska.org/audio_img/sony_new.jpg czy np. wystarczy do tego celu dokupić kierownicę multifunkcyjną (no bo to w niej już są przyciski a'la manetka...) Może ktoś już przerabiał ten temat... bo i autka zaraz będą miały modelowo dwa latka ;-) Z góry dzięki za przekazane doświadczenia lub wizje ;-) Pozdrowienia. arturek 03-03-2013, 13:16 [...] Czy na najprostszym oryginalnym radiu też zaczną te przyciski współpracować z zestawem BT/VC - raczej powinny, no bo po cóż byłby np. klawisz PHONE i te przyciski poniżej - wielofunkcyjne - (nawet nie opisane) jak i klawiatura 0...9 ...czy ew. trzeba będzie dokupić i wymienić radio na takie? http://www.fordclubpolska.org/audio_img/sony_new.jpg [...] Witam Na stronie Ford Polska masz konfigurator auta http://www.ford.pl/SBE/ConfigureVehicles/p=1204912018144 Funkcję BT / USB / VC można mieć zarówno ze zwykłym radiem jak i z radiem Forda => nie trzeba wymieniać radia Odnośnie polskiego modułu - no chyba, że kupisz oryginał w ASO za sporą kasę Używki, nowej (rocznikowo) i z językiem polskim - to bym raczej nie liczył bo: - mało kto dopłaca za fabryczny BT - 3000zł - ASO zakłada klientom tańsze zestawy uniwersalne - skąd miałaby się wziąźć na części prawie nowa Fiesta z polskiego rynku http://www.republika.pl/fefk/fiesta_bt.jpg pozdrawiam Arturek Zgotka 08-03-2013, 16:34 Witam mam małe pytanie czy radio Sony do fiesty, mondeo i focus ma te same funkcję? I czy w Fiescie też można założyć USB, chodzi o tą starszą czyli mk6. Pozdrawiam arturek 08-03-2013, 19:02 Witam mam małe pytanie czy radio Sony do fiesty, mondeo i focus ma te same funkcję? I czy w Fiescie też można założyć USB, chodzi o tą starszą czyli mk6. Pozdrawiam Witam Moduł bluetooth był dokładany w mondeo i focusie, do radii owalnych, czyli takich http://www.fordclubpolska.org/audio_img/6000_04.jpg http://www.fordclubpolska.org/audio_img/sony26cd.jpg zauważ, że w tym radiu jest 10 przycisków i symbole słuchawki (czerwona i zielona) Z tego co pamiętam, to w fieście mk6 masz radio prostokątne http://www.fordclubpolska.org/audio_img/6000_03.jpg w tym radiu masz tylko funkcję mute => zakładasz dowolny, uniwersalny moduł bluetooth pozdrawiam Arturek zbyl 10-03-2013, 12:46 Witam A więc chcę również domontować bluetootha. Poczytałem, poczytałem i wiem juz duzo - ale mam niejasności. A więc: A. Posiadam radio SONY 6 CD v. 04-05-02 B. Mam możliwość kupienia modułu - AU7T-19C112-AR Pytanie: 1. Czy radio i moduł będą ze sobą współpracować? 2. Czy jest możliwość uruchomienia w tym zestawie USB i czy w ogóle przy radiu 6CD jest możliwość? 3. Co oznaczają pierwsze 4 znaki w nr. modułu ponieważ przez forum przetaczają się znaki zaczynające się od cyfry 8....-....-.. a nie spotkalem się żeby ktoś opisywał z modułem zaczynającym się inaczej niż 8....-....-.. arturek 10-03-2013, 13:04 [...] 3. Co oznaczają pierwsze 4 znaki w nr. modułu ponieważ przez forum przetaczają się znaki zaczynające się od cyfry 8....-....-.. a nie spotkalem się żeby ktoś opisywał z modułem zaczynającym się inaczej niż 8....-....-.. No chyba kpisz z tym oznaczeniem - może najpierw poczytaj ten wątek bo widać, że nie miałeś nastroju pozdrawiam Arturek zbyl 10-03-2013, 13:48 Arturek no nie spotkałem sie sie z tym oznaczeniem wiec to faktu nie zmienia. Tapatalk'ed tedi_k 10-03-2013, 21:27 AU7T-19C112-AR Pierwszy znak to kodowanie (szesnastkowe) roku modelowego - czyli rok modelowy tego modułu to 2010. Reszta nie ma większego znaczenia. drugi i trzeci człon -p/n standardowe: moduł BT/VC/USB w języku angielskim. Moduły te były montowane we wszystkich samochodach. SONY 6 CD v. 04-05-02 Na firmwarze Sony 04-... USB nie pójdzie. Musi być firmware co najmniej 05-04-02. Tu masz ciekawą dyskusje na podobny temat: http://www.talkford.com/topic/186742-usbipod-on-sony-6cd-non-dab/ p_swiderski 21-03-2013, 12:21 Zdecydowanie polecam wiązkę od państwa Komorowskich. Wszystko pasuje p&p, zainstalowany moduł śmiga aż miło. :) Swoją drogą ma ktoś jakiś patent na streaming mp3 przez bluetooth w Blaupunkt NX? Dom1n 26-03-2013, 10:23 Przeleciałem ten temat ale nie znalazłem odpowiedzi... Czy ktoś testował takie połączenie: manetka kierunkowskazów z voice z mondeo mk4 w focusie mk2 FL? Czy taka manetka będzie mi działać w focusie? Z góry dzięki tedi_k 26-03-2013, 10:39 ...manetka kierunkowskazów z voice z mondeo mk4 w focusie mk2 FL?... Przy stosownie dużej ilości zużytego drutu, konektorów, cyny, narzędzi różnych i czasu zainteresowanego można podłączyć prawie wszystko do wszystkiego... Nie wiem czy zauważyłeś: - w FF2 do manetki kierunków doprowadzona jest wiązka manipulatorów komputera (w MND4 te manipulatory są na kierownicy); - w FF2 przycisk VOICE jest na pilocie radia, w MND4 jak zauważyłeś na tej manetce z czego prosty wniosek, że wiązka jest totalnie inna. Do tego nie da się użyć obudowy (obejmy na kierownicę) manetek MND4, bo ta obudowa zintegrowana jest z czujnikiem kąta skrętu kierownicy - a ten jest totalnie różny w FF2 i MND4. Czy mocowanie samych manetek w tej obudowie jest takie same - wątpię... Jak chcesz zamieniać całą kierownicę z MND4 do FF2 to rzecz jest wykonalna, ale silnie nietrywialna - rosyjscy koledzy musieli wymyśleć specjalny kawałek układu elektronicznego z użyciem chyba ATMELA do transkodowania sygnałów... Dom1n 26-03-2013, 11:48 Nie wiem czy zauważyłeś: Nie zauważyłem, ponieważ nie miałem okazji rozmontować kolumn kierowniczych ani w foce ani w mondeo... Komputera nie mam. Dzięki za odpowiedź. W takim razie muszę szukać pilota z voice. tedi_k 26-03-2013, 12:28 .... Komputera nie mam... Jak to - w FF2FL z 2010 roku "nie mam komputera"???? Przecież to chyba zupełnie nie możliwe???!!! Dom1n 26-03-2013, 17:46 Amber X - możliwe;) Komputera pokładowego w zegarach nie mam. tedi_k 26-03-2013, 21:53 Jeśli możesz, to wrzuć fotkę jakie ty masz zegary - przecież w 2010 były już tylko te ze srebrnymi tubami, a one nie występują bez komputera! No i zrób zdjęcie manetki kierunków... Strasznie mnie to zaciekawiło...:shock: mayak 26-03-2013, 22:21 pewno wyglądają tak: http://media.ffclub.ru/up69103-post-25-1236781649.jpg tedi_k 27-03-2013, 11:59 Dotychczas rozumiałem, że były to zegary przejściowe po "małym lifcie"... Ale żeby były stosowane jeszcze w 2010roku???? Bardzo zaskakujące... Dom1n 27-03-2013, 12:39 Tak mam takie... Manetka nic na "sobie" nie ma... tedi_k 27-03-2013, 14:15 Wyrazy współczucia... Wyglądają okropnie (moim zdaniem...).;). A na FCP człowiek dowiaduje się zawsze czegoś nieoczekiwanego8) Zawsze możesz zmienić manetkę i zegary na te ze srebrnymi tubami... W Wawie kolega mayak ogarnie Ci to bez problemu...:one: Do mnie też w razie czego można wpaść przy okazji... Dom1n 27-03-2013, 15:49 Ja mam tuby srebrne od ST nałożone, więc nie jest tak źle... Jeśli się kiedyś zdecyduje na zmianę to będę miał w pamięci;) Na razie szukam modułu bluetooth z USB angielskiego do radia Sony. Wiązkę kupię od Komorowskich, a resztę jakoś dozbieram. Pozdrawiam Dom1n 08-04-2013, 22:36 http://allegro.pl/ford-fiesta-mk7-09-kabel-przewod-usb-i3113810309.html Czy dałoby się taką wiązkę dostosować jakoś do focusa? Dużo byłoby rzeźby? tedi_k 08-04-2013, 23:04 http://allegro.pl/ford-fiesta-mk7-09-kabel-przewod-usb-i3113810309.html Czy dałoby się taką wiązkę dostosować jakoś do focusa? Dużo byłoby rzeźby? Jedyna rzeźba to polutowanie tej obciętej końcówki pod wiązkę radia. Reszta jest OK, choć z tymi panelem gniazd AUX i USB będzie o tyle kłopot, że nie ma jak założyć tego co jest i ewentualnie tu trzeba będzie się jakoś zastanowić albo kupić w ASO właściwe złącza pod FF2 (może trochę boleć finansowo, więc może lepiej to jakoś dokleić w schowku pasażera...). Wiązka jest pod nowy typ modułu BT/VC - ze złączem USB typu miniUSB (w oróżnieniu od starego typu "FordUSB"...). Jedyne co może jeszcze sprawić drobny problem to wtyczka pod wiązkę mikrofonu - jednak ona powinna być standardowa, taka sama jak w FF2... Dom1n 09-04-2013, 09:47 Dzięki za odpowiedź:) To jest podobno moduł do Focusa mk3, nie mogę z tych numerów nic rozszyfrować oprócz języka. Pasowało by to do mk2? https://plus.google.com/photos/100399135097452944881/albums/5864750024736115473?authkey=CJyWtYuukYTuuAE Darecki_22 09-04-2013, 13:08 Zainstalowałem w swojej foce mk2 moduł BT/VC bez usb ( nie zależy mi na usb - mam radio sony mp3 ze zmieniarką), wiązka oryginalna była. Mikrofon kupiłem od mondeo i zamontowałem w konsoli górnej (lampka, schowek na okulary) - wcześniej dołożone. Jedynie lutowałem przedłużenie kabla mikrofonu do wtyku wiązki w prawym słupku. Wszystko ładnie chodzi. Koszty: Moduł - 220zł (z przesyłką), Manetka z VC - 50zł (z przesyłką), Mikrofon od mondeo 100zł (ASO - wyprzedaż), Uchwyt do modułu 5zł (ASO - wyprzedaż). mayak 09-04-2013, 13:12 w którym aso jest wyprzedaż uchwytów do modułów? Darecki_22 09-04-2013, 13:15 w którym aso jest wyprzedaż uchwytów do modułów? Olsztyn, Big Autohandel, ul. Sikorskiego 19 http://ford.bigautohandel.pl/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=119 Stare zapasy magazynowe. tedi_k 09-04-2013, 20:41 To jest podobno moduł do Focusa mk3, nie mogę z tych numerów nic rozszyfrować oprócz języka. Pasowało by to do mk2? https://plus.google.com/photos/100399135097452944881/albums/5864750024736115473?authkey=CJyWtYuukYTuuAE To jest moduł BT/VC/USB rok modelowy 2012 (pierwsza litera "C") w wersji "212", tzn. ze zmiennymi językami VC - w tym j. polskim. Generalnie te moduły działają w FF2 - kwestia jakie masz radio. Dom1n 09-04-2013, 20:51 Audio to sony dab owalne z 2010 czyli soft 0504... Czyli można taki bez obaw brać?:) Ciekawe jak się język zmienia... tedi_k 09-04-2013, 21:24 Audio to sony dab owalne z 2010 czyli soft 0504... Czyli można taki bez obaw brać?:) Ciekawe jak się język zmienia... Nie miałem takiego w ręce, więc Ci nie powiem wprost "brać albo nie brać"... Rosjanie piszą, że instalowali w FF2 i nie ma problemu z takim softem radia jak Ty masz. Do sprawdzenia, czy język da się zmienić w ELMconfigu czy nie... Na wstępie nie zdziw się w razie czego, że mimo litery "A" w miejscu wersji językowej moduł okaże się "nie-angielsko-gadający"... W procedurze instalacji fabrycznej mógł być skonfigurowany na inny z dostępnych języków! (język konfiguruje się serwisowo a nie z menu!). mayak 09-04-2013, 21:36 brać u mnie działa bez problemu w ff2 i w smaxie w elmconfigu nie ma opcji ustawienia języka, ale ten moduł sam "wie", że jest w polskim ff2! :) - może bierze z języka ustawionego w zegarach Dom1n 09-04-2013, 21:40 Dzięki jeszcze raz;) Ważne, że jeśli nie będzie angielskiego to da się to zmienić jakoś. Bardziej prawdopodobne, że IDS-em? ale ten moduł sam "wie", że jest w polskim ff2! - może bierze z języka ustawionego w zegarach oooo f**k jakie zwierze sprytne, to biorę:) tedi_k 11-04-2013, 20:37 Pojawiło się 6 szt. modułów (http://allegro.pl/ford-modul-bluetooth-8m5t-rozne-focus-ii-fiesta-br-i3162107000.html) BT/VC/USB (w tym także angielskojęzyczne) w bardzo dobrej cenie. Kto zamierza sobie ewentualnie dokładać BT z USB to trzeba się spieszyć. Dom1n 11-04-2013, 21:46 Ja już mam moduł z mk3 za 100zł 8) Mikrofon i pilot z voice tez mam, tylko wiązka mi została... zbyl 11-04-2013, 22:55 Witam W związku z tym że mam już dużo, a więc: 1. Moduł 112 - wersja angielska 2. Manetka do mondeo 3. Wiązka idzie od Komorowskich 4. Mirkofon - brak Mam pytanie: A. Czy ten mikrofon podejdzie czy trzeba szukać coś innego. Ewentualnie gdzie szukać? http://allegro.pl/mikrofon-zestaw-glosnowmowiacy-ford-mondeo-mk3-i3150002400.html B. Czy są jakieś elementy które pominąłem? tedi_k 11-04-2013, 23:01 Witam A. Czy ten mikrofon podejdzie czy trzeba szukać coś innego. Ewentualnie gdzie szukać? http://allegro.pl/mikrofon-zestaw-glosnowmowiacy-ford-mondeo-mk3-i3150002400.html B. Czy są jakieś elementy które pominąłem? Nie kombinuj - w opisie tej aukcji słowo "chyba" jest najbardziej prawdziwe-wiarygodne... W większości przypadków z niefirmowymi mikrofonami koledzy mieli problem - trzeba je było trzymać "między zębami" aby było cos słychać. Napisz/zadzwoń do gości, którzy sprzedają te moduły BT/VC (szczególnie do tego, którego wskazałem z 6-cioma sztukami) - przecież w tych samochodach musiały być mikrofony w lamkach. Trzeba pytać o lamki, pytać czy z mikrofonem i targować się o sprzedaż samego mikrofonu... mayak 11-04-2013, 23:26 Czy są jakieś elementy które pominąłem? tak - kabel USB od modułu do gniazda USB i samo gniazdo USB (oraz element trzymają je, który przykleja się w schowku) ps. jakby ktoś szukał, to mam do sprzedania moduł 8M5T-19C112-AS czyli z VC po angielsku (gwarantuję że działa) - na życzenie konfiguracja pod FF2/cmax/Kuga lub mondeo4/smax Bump: http://allegro.pl/lampka-oswietlenie-kabiny-schowek-mondeo-mk4-iv-07-i3099510261.html - tu jest mikrofon na zdjęciach, kwestia dogadania się ze sprzedawcą zbyl 11-04-2013, 23:50 tak - kabel USB od modułu do gniazda USB i samo gniazdo USB (oraz element trzymają je, który przykleja się w schowku) Bump: http://allegro.pl/lampka-oswietlenie-kabiny-schowek-mondeo-mk4-iv-07-i3099510261.html - tu jest mikrofon na zdjęciach, kwestia dogadania się ze sprzedawcą Witam Dzięki za informację - tak zrobie spróbuje poszukać z lampkami tego mikrofonu. Mam pytanie dodatkowe jaki kabel jest potrzebny do przedłużenia instalacji i podłączenia mikrofon z modułem? Co do kabla USB na razie sobie daruje bo mam radio SONY 5CDMP3 więc z tego co czytalem to raczej nie podejdzie? Pozdr. tedi_k 12-04-2013, 00:05 ...Mam pytanie dodatkowe jaki kabel jest potrzebny do przedłużenia instalacji i podłączenia mikrofon z modułem? Co do kabla USB na razie sobie daruje bo mam radio SONY 5CDMP3 więc z tego co czytalem to raczej nie podejdzie? 1) Pytaj o mikrofon z kawałkiem wiązki. Wtyczka jest specyficzna, więc będzie znowu kłopot. Obcięte kable zawsze można przedłużyć (kabel mikrofonu jest ekranowany). 2) Sony 6CD tez miały soft ok - sprawdź wersję softu radia. 3) kable USB można kupić w ASO za sensowne pieniądze (ok. 40zł) - pewnie masz w module wtyk miniUSB? Wtedy FINIS takiego kabla to 1692643. Przewód nie ma na końcu obudowy gniazda, ale to także można dobrać za skończone pieniądze. mayak 12-04-2013, 10:00 Co do kabla USB na razie sobie daruje bo mam radio SONY 5CDMP3 więc z tego co czytalem to raczej nie podejdzie? jak nie chcesz USB, to czemu kupiłeś: 1. Moduł 112 - wersja angielska ?? trzeba było kupić 488, czyli sam BT/VC Dom1n 12-04-2013, 10:42 Wiązka idzie od Komorowskich Mam pytanie dodatkowe jaki kabel jest potrzebny do przedłużenia instalacji i podłączenia mikrofon z modułem? Ale jeśli dobrze zrozumiałem opis ich aukcji to tam już jest 3metrowy kabelek do mikrofonu i nie trzeba przedłużać. tedi_k 12-04-2013, 20:18 Tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=180078 wystawiłem na sprzedaż nowy oryginalny FORD kabel USB do modułów BT/VC/USB ze złączem miniUSB (takim jak na fotce poniżej). zbyl 12-04-2013, 21:04 Witam, Kupilem pod USB zeby miec mozliwosc pozniejszej wymiany radia w razie czego. Tapatalk'ed exoryna 14-04-2013, 00:46 A takie pytanie mam: czy ten moduł BT/VC to ma swój bezpiecznik? U mnie nagle przestał działać BT/VC i zastanawiam się czy nie zacząć właśnie od sprawdzenia bezpiecznika? mayak 14-04-2013, 09:21 Nie ma oddzielnego bezpiecznika, zasilanie jest wspólne z radiem. exoryna 26-04-2013, 09:06 moduł RX-1C jest do focusa, c-maxa i chyba kugi Czyli dowolny rx-1c będzie działał w c-max 2007 po lifcie? Radio mam sony takie jajko. Soft, o ile dobrze odczytałem to: 04-04-14 Wcześniej miałem moduł 7m5t .... rx-1c. Teraz mam do kupienia 4m5t ... też rx-1c. Oba bez USB. Brać tego 4m5t... (500zł) czy polować dalej na 7m5t .... Dzięki. Dom1n 27-04-2013, 19:21 Skompletowałem cały zestaw i założyłem dziś, ale sukces bardzo ograniczony, a nawet brak sukcesu:/ Od początku... Pacjent Focus mk2 FL 2010, wersja bieda AmberX. Radio sony cd1 dab. Moduł CS7T-14D212-AC... Wiązka od komorowskich, pilot do VC. I tak... Moduł działa, Ford Audio jest dostępne w telefonie ale nie mogę się połączyć z radiem. Miła Pani po angielsku mówi żebym wpisał kod, który pokaże się na wyświetlaczu radia. No i pupa bo nic nie pokazuje. Wpisywanie 0000 czy 1234 nic nie daje. To był pierwszy problem. Drugi, to nie działa VC. Brak reakcji na wciśnięcie przycisku. Trzeci problem. Przestał działać w ogóle pilot pod kierownicą. Na próbnym sprawdzeniu działał ale potem jak pochowałem kable to przestał. I jak się zamieni na oryginalny też nie działa:( Drugiej kwestii się spodziewałem ale reszty nie... Poradzicie coś? VC rozumiem że da się jakoś uruchomić IDS-em lub ELM-em w najnowszej wersji? Na ruskim forum czytałem też, że jeśli VCnie działa to można przełożyć moduł do foki mk3, odpalić i potem znowu wrzucić do mk2 i będzie działać... Ogólnie masakra z tym:( mayak 27-04-2013, 19:33 Na ruskim forum czytałem też, że jeśli VCnie działa to można przełożyć moduł do foki mk3, odpalić i potem znowu wrzucić do mk2 i będzie działać... tak, to pomoże Dom1n 27-04-2013, 19:38 Na łączenie i pokazanie PINu też? Tylko to pomoże czy ELM też? kubek86 27-04-2013, 20:28 A ja mam pytanko :do MDO III potrzebuje modułu BT RX-1C, ale czy jakiś inny dogada sie z moim autkiem (mam DENSO) Dom1n 27-04-2013, 21:15 Byłem jeszcze raz wszystko sprawdzić. Problem nr 3 rozwiązany. Wysunął się pin z wiązki radia. Pilot działa. I odżył przycisk VOICE! Jak się go wciśnie to przycisza radio i jest piknięcie. To normalny objaw działającego VC? Jutro podepnę jeszcze mikrofon i sprawdzę czy zareaguje na angielszczyznę;) Tylko co z tym pinem? Czemu go nie wyświetla? Przez konfigurację pod mk3 i inne radio? tedi_k 27-04-2013, 22:06 ... Tylko co z tym pinem? Czemu go nie wyświetla? Przez konfigurację pod mk3 i inne radio? Weź podepnij się ELMconfigiem i skonfiguruj ten BT/VC poprawnie - wtedy będzie wiadomo czy jest problem czy nie. Takie szarpanie się z modułem w nieokreślonym stanie jest trochę bez sensu. mayak 28-04-2013, 01:22 Weź podepnij się ELMconfigiem i skonfiguruj ten BT/VC poprawnie no way - ELMConfig 'nie łyka' modułów od FF3 w trybie FF2, chyba już Ci mówiłem tak jak czytałeś na ruskim forum - wepnij swój moduł do FF3 mondeo4 smaxa lub galaxy3 który ma bt+usb - wtedy zadziała Dom1n 28-04-2013, 09:18 Oki, dzięki za potwierdzenie i wyjaśnienie:) Będę szukał dobrej duszy... Chociaż nie ukrywam, że ten sposób wydaje mi się zdziebko irracjonalny;) exoryna 28-04-2013, 13:17 Tylko co z tym pinem? Czemu go nie wyświetla? A to nie jest aby tak, że aby radio pokazało kod parowania BT to musi posiadać soft w odpowiednio wysokiej/nowszej wersji? Starsze radia ponoć nie potrafią tego zrobić. Dom1n 28-04-2013, 22:10 Radio jest z 2010r. soft ma ten odpowiedni. mayak 28-04-2013, 22:23 Będę szukał dobrej duszy... szukaj jak bywasz w W-wie to mogę podłączyć w swoim smaxie, albo pocztowo Chociaż nie ukrywam, że ten sposób wydaje mi się zdziebko irracjonalny czemu? podejrzewam że dla Ford Motor Company irracjonalnym jest montowanie modułu z FF3 do FF2 :D A to nie jest aby tak, że aby radio pokazało kod parowania BT to musi posiadać soft w odpowiednio wysokiej/nowszej wersji? nie w tym rzecz - w FF3 są różne radia, niektóre z nich mają wbudowane usb i wtedy moduł BT/USB robi za moduł tylko USB. Poza tym w FF3 i Fieście mk7 wyświetlacz jest oddzielnym modułem i podejrzewam (nie jestem pewien, ale tak to wygląda), że moduł nie wysyła pinu do radia, tylko po CANie do modułu wyświetlacza tych problemów nie ma gdy moduł CS7T-14D212 pochodzi z mondeo/smax/galaxy, wtedy działa plug&play w FF2 kolonez 29-04-2013, 09:24 Tylko co z tym pinem? Czemu go nie wyświetla? Może to jest kwestia procedury "parowania" Wyszukuję urządzenie z poziomu telefonu (blackberry, nokia) radio (6000CD) włączone w dowolnym trybie - aux, cd lub radio. Telefon znajduje Ford Audio i prosi o PIN. Na wyświetlaczu radia pojawia się on dopiero po naciśnięciu przycisku PHONE (zielona słuchawka), dalej to już wiadomo. Pozdrawiam mayak 29-04-2013, 09:41 napisałem czemu nie wyświetla - moduł BT wysyła PIN nie do radia, tylko do modułu wyświetlacza ramcin 02-05-2013, 21:58 a ja kupiłem używany BT/VC z wiązką kabli, przewodem mikrofonu, mikrofonem, złączem AUX, bez manetki za 300zł. Podłączyłem i działa z radiem CD6000. Z telefonu nokia w radiu można wybierać ostatnio nawiązane rozmowy, jest pełny dostęp do książki telefonicznej. Mam dwa telefony, drugi to Sony. Jak są obydwa w samochodzie z włączonym BT, to w radiu można wybierać z którego chce się korzystać. Nie chciałem dokupować manetki, bo ta, która jest u mnie ( bez przycisku Voice) w zupełności wystarcza. Samochód nie ma klimatronika, więc sterowanie głosem (nie po polsku) jest bezużyteczne. Pozdrawiam E-tnic 04-05-2013, 17:31 No to ja się pochwalę, że dotychczas miałem Parrota a od wczoraj mam oryginalny moduł BT-VC. Mój przypadek: Mondeo MkIV z 28 grudnia 2007. Blaupunkt NX. Była wtyczka pod moduł. Brak mikrofonu i przewodu do mikrofonu. Zakupiłem manetkę, mikrofon i moduł 7S7T-19G488-AE z ogłoszenia na tym forum. Pozostał problem zamontowania gdyż sam jestem zielony w tych tematach ale od czego jest forum? Tu serdeczne podziękowania dla kolegi "mayak", który podjął się montażu i mimo przeciwności (instalacja w moim aucie nie miała nic wspólnego z dostępnymi schematami), dał radę i wszystko działa. Oprócz zakupionych elementów niezbędny był tzw. pajączek, którego kolega "mayak" sam stworzył. BARNEY 11-05-2013, 05:34 Czy do kazdego autka mozna dolozyc modul bt/vc, w servisie mi powiedzieli musza zrobić weryfikację czy taka operacja jest możliwa i przedstawia koszty części i montażu. Czy ktos z forumowiczow zakladal do S-maxa w salonie, czy raczej szukac indywidualnie poszczegolnych elemantow wyposazenia i zakladac samemu ewentylanie szukac kogos kto tym sie zajmuje. Pzdr tym razem z Singapore mayak 11-05-2013, 09:05 Do każdego da się -jakie masz radio i jaki chcesz moduł? BARNEY 11-05-2013, 11:21 Sony podstawowa wersia (teraz nie moge sprawdzic - jestem za granica - niestety bez auta), a bym chcial dolozyc komplet czyli BT/VC/USB, a mam jeszcze jedno pytanie - czy jezeli w przyszlosci zaloze sobie navi blaupunkt nx sd - wszystko bedzie dzialalo, (przepraszam za brak polskiej czcionki). Czy lepiej poczekac zalozyc sobie navi i pozniej zakladac modul BT/VC/USB. S-Max z 2012r. mayak 12-05-2013, 00:33 nie ma co zwlekać, bo zestaw BT powinien być obowiązkowy tak samo jak zagłówki i abs! Różnica w instalacji BT/VC/USB między sony a NXem sprowadza się do innego podłączenia mikrofonu (Sony go nie potrzebuje, a NX tak, bo ma własny VC), więc można przerobić, a elementy musisz kupić te same: 1. moduł - w związku z tym, że docelowo będziesz miał NXa to nie ma sensu kupować drogiego modułu z VC po angielsku (jeśli ten język jest Ci najbliższy), tylko dowolny tani moduł (są na allegro po 200zł) tylko żeby miał w miarę starą ostatnią literę oznaczenia (im starsza tym moduł z późniejszej produkcji, czyli powinien być szybszy) 2. manetkę kierunkowskazów z klawiszami do obsługi modułu 3. mikrofon przydałoby się abyś sprawdził czy masz wiązkę do BT (tu opisano: http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php) Bump: Bym zapomniał: trzeba jeszcze kabla usb, gniazda usb (tedi_k niedawno sprzedawał) i mocowania gniazda zbyl 12-05-2013, 12:44 Witam W związku z tym że mam już dużo, a więc: 1. Moduł 112 - wersja angielska - zainstalowano 2. Manetka do mondeo - zainstalowano 3. Wiązka - od Komorowskich - zainstalowano 4. Mirkofon - z focusa - zainstalowano (wiązkę do samego mikrofonu znalazłem więc podłączyłem się pod nią) Witam, A więc zainstalowałem moduł ale pojawiły się problemy a mianowicie moduł nie chce współpracować: 1. Przy pierwszym włączeniu nie pojawiły się żadne dźwięki z VC i nie było żadnego sygnału. 2. Przy naciśnięciu przycisku "voice" ścisza na 1 sek. radio a później wraca do odbioru radia. 3. Moduł nie wydaje żadnych dźwięków ani nie gada. 4. Komórka wykrywa sieć "Ford Audio" ale przy próbie sparowania z "Ford Audio" i wprowadzeniu kodu "0000" lub "1234" nie można się połączyć. Możecie mi jakoś pomóc? :( tedi_k 12-05-2013, 13:15 Tylko, że te nowe moduły BT/VC/USB nie mają stałego kodu parowania, tylko dynamiczny. Jak nie znajdziesz nikogo do pomocy w pobliżu, to możesz ewentualnie podjechać do mnie - może coś zdołamy wspólnie zaradzić. W razie czego kontakt na PW. zbyl 12-05-2013, 14:04 Tylko, że te nowe moduły BT/VC/USB nie mają stałego kodu parowania, tylko dynamiczny. Jak nie znajdziesz nikogo do pomocy w pobliżu, to możesz ewentualnie podjechać do mnie - może coś zdołamy wspólnie zaradzić. W razie czego kontakt na PW. Ok - odezwę się jakbym był w okolicach Katowic. Jakby ktoś był z Krakowa to z góry dziękuje za pomoc. A tak w ogóle skąd wiadomo jaki kod trzeba wprowadzić? Czy on nie powinien się gdzieś wyświetlić? tedi_k 12-05-2013, 14:11 Oczywiście, że wyświetla się na wyświetlaczu radia - tyle, że soft radia musi być właściwy. A z tym masz zdaje się problem... Jeśli tak jest - to myślałem o podpięciu na czas parowania innego audio a następnie chciałem spróbować czy po sparowaniu zacznie działać. Moduł "pamięta" sparowane telefony i potem już ta funkcja nie jest do niczego potrzebna. Inny problem może polegać na tym, że radio nie będzie umiało wyświetlać książki telefonicznej itd. Wszystko to można sprawdzić przy pomocy innego audio - a akurat mam taką możliwość. Inna sprawa czy mój nowy NX lub stary FX z C-maxa zadziała "na chwilę" w MND4... Jak się nie spróbuje to się nie dowie! Niepokojące jest, że nie masz dźwięku z VC - w tej konfiguracji sam dźwięk VC powinien być jeśli moduł BT/VC jest z Mondeo/S-maxa. mayak 12-05-2013, 22:19 chciałem spróbować czy po sparowaniu zacznie działać na 100% zadziała w tej konfiguracji sam dźwięk VC powinien być jeśli moduł BT/VC jest z Mondeo/S-maxa ale w konfiguracji jego Mondeo to VC jest pewno nie aktywne, bo fabrycznie bez BT zbyl 13-05-2013, 05:44 na 100% zadziała ale w konfiguracji jego Mondeo to VC jest pewno nie aktywne, bo fabrycznie bez BT A czy VC trzeba uruchomić żeby działało? Czy potrzebne jest wizyta ASO w tym temacie? mayak 13-05-2013, 09:23 raczej wizyta u Tedi_k :D kr.bi 15-05-2013, 02:09 No to ja się pochwalę, że dotychczas miałem Parrota a od wczoraj mam oryginalny moduł BT-VC. tez się pochwale a co mi tam - mój przypadek to mk4 z 2009 Titanium Sony 1CD wiązka bluetooth już była, na alledrogo kupiłem AU7T-19C112-AT i przyznam się miałem trochę obawy czy pójdzie bez ids. kiedy podlaczylem manetke wpiąłem moduł [jeszcze bez mikrofonu] pojawil sie zonk - brak dźwięku. Ale forum nt domontowania bt/vc od pierwszego do ostatniego postu i juz wiadomo że chodziło o zamiane pinów w pajączku 22 pinowym. wczoraj odebrałem z autoplazy mikrofon oryginalny. Przewodów do mikrofonu niestety nie miałem dlatego też konieczna była akcja "kładzenia" przewodu mikrofonu do pinow 7 i 8 pajaczka. Po wszystkim pogadalem sobie jeszcze z pania z vc :> dzieki calej operacji 3k PLN [wg wyzej wspomnianego ASO] zostalo mi w kieszeni. Niestety "ponioslem" straty z trakcie akcji kladzenia przewodu mikrofonu - pierwszy kołeczek szl@g trafił tak szybko ze tylko mignęły mi nad uchem rozlatujące się kawałeczki - pytanie czy da rade to skorygować bo przyznam się że bez tego jednego kołeczka to słupek od strony użyszkodnika odstaje tak mniej więcej na pół milimetra i trochę wieśniacko to wygląda ? bynajmniej 15-05-2013, 08:47 czy da rade to skorygować bo przyznam się że bez tego jednego kołeczka to słupek od strony użyszkodnika odstaje tak mniej więcej na pół milimetra i trochę wieśniacko to wygląda ? Witam. To typowe... najlepiej zauważyłem, że te słupki rozbiera się na... mrozie bo w cieplarnianych warunkach nie to "puszcza" co powinno... coś tam chyba inżynierowie z Forda źle poobliczali siły i wytrzymałość trzymających to wszystko w ryzach plastików/kołków... i tak już dzieje się od wielu, wielu co najmniej lat od czasów... Escorta. No ale skoro już się tak stało z tym kołkiem to aby zrobić to na 100% najprościej dokupić w tej samej Autoplazie kołka... to pewno koszt z 3 złocisze (nie tak jak mikrofon ;-) no albo jeśli to kołek zewnętrzny (a powinny być tam 3) wystarczy przełożyć "dobrego" ze środka i na najbardziej newralgocznyhc punkatach tj. zewnętrznych powinno 3-mać ;-) Pozdrowienia Dom1n 15-05-2013, 21:51 Też w focusie mi się kiedyś te spinki połamały. To te: http://allegro.pl/spinka-tapicerki-ford-focus-transit-i3184606354.html Może w mondeo te same są... wrzoch 15-05-2013, 23:14 Też w focusie mi się kiedyś te spinki połamały. I mnie też. Ja myślę, że inżynierowie bardzo dobrze sobie te spinki wyliczyli albo mają jakąś specjalną metodę na ściąganie tego, żeby nie zepsuć. Jeśli masz takie spinki jak na załączonym obrazku i przypadkiem spinka została Ci w gnieździe, to nie wyciągaj jej na siłę. Znajdź śrubokręt płaski, albo kawałek czegoś płaskiego i cienkiego o szerokości troszkę większej niż szerokość spinki w gnieździe i wsadź obok spinki (tutaj akurat spinka powinna dać się przesunąć trochę na bok i kawałek gniazda powinien się pokazać). Wtedy spinka albo i jej resztki wyjdą bez żadnego problemu. Przy okazji pytanie, bo nie mogę znaleźć nigdzie. Czy taka biała wtyczka w wiązce lampki kwadratowa z dwoma pinami to do mikrofonu jest? Mam tam jeszcze jedną dyndającą luźno końcówkę - 4 piny, to zapewne od czujników ruchu od alarmu. Czy może od czegoś innego? kr.bi 17-05-2013, 23:06 Przy okazji pytanie, bo nie mogę znaleźć nigdzie. Czy taka biała wtyczka w wiązce lampki kwadratowa z dwoma pinami to do mikrofonu jest? Mam tam jeszcze jedną dyndającą luźno końcówkę - 4 piny, to zapewne od czujników ruchu od alarmu. Czy może od czegoś innego? a to nie jest tak ze w podsuftce jest gniazdko 2-pin'owe na wtyczke 2-pin'owa od mikrofonu ? pamiec mam dobra ale jednak krotka, i siegajac do niej to wydaje mi sie ze mikrofon ma wtyczke - logiczne wiec ze w podsufitce szukac nalezy gniazdka. moze sie myle ... Rafał.13 18-05-2013, 19:56 witam serdecznie mam monde mk4 z 2008r posiadam radni blupunkt travelpilot NX ,posiata bletooth oraz voice ma aux nie ma tylko usb co potrzebuje aby uruchomic usb dzieki z gory za podpowiedz a i mam jeszcze za schowkiem jedna wtyczkie ktora jest nie podłaczona zbyl 18-05-2013, 22:34 Witam, A więc zainstalowałem moduł ale pojawiły się problemy a mianowicie moduł nie chce współpracować: 1. Przy pierwszym włączeniu nie pojawiły się żadne dźwięki z VC i nie było żadnego sygnału. 2. Przy naciśnięciu przycisku "voice" ścisza na 1 sek. radio a później wraca do odbioru radia. 3. Moduł nie wydaje żadnych dźwięków ani nie gada. 4. Komórka wykrywa sieć "Ford Audio" ale przy próbie sparowania z "Ford Audio" i wprowadzeniu kodu "0000" lub "1234" nie można się połączyć. Możecie mi jakoś pomóc? :( Witam Podpialem do tej instalacji Blaupunkta Travelpilot ale dalej nic nie wyswietla. Czy ma ktos moze pozyczyc iny modul w Krakowie na pare dni proby? Bo już nie wiem co tu zrobić z tym tematem. Mam jeszcze pytanie czy ma znaczenie że auto jest z 2008r., SONY 6CD ze starszą wersją a moduł jest z 2010r. A. Posiadam radio SONY 6 CD v. 04-05-02 B. Moduł - AU7T-19C112-AR Tapatalk'ed tedi_k 19-05-2013, 00:38 Przecież już wcześniej o to pytałeś http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2011552&postcount=1171 - VC w Mondeo MK4 trzeba aktywować w centralnej konfiguracji. Do tego masz za stary soft radia - można to próbować obejść, ale co Ci da podmienianie modułu BT/VC jak to raczej radio trzeba "na chwilę" podmienić? BARNEY 30-05-2013, 19:19 Witam, Czy ktoś z forumowiczow może mi pomoc odnośnie części potrzebnych do zainstalowania modułu BT/VC/USB. Potrzebny mi jest wykaz części - oprócz- modułu, z numerami katalogowymi (chyba fins - tak to się nazywa) moduł - manetka kierunkowskazów - mikrofon- gniazdo usb - obudowa usb- przewody ( tutaj jest problem jakie są potrzebne dokładnie wiązki, przewody) jeżeli ktoś z forumowiczow ma dostęp do tego całego programu fordowskiego bym był bardzo wdzięczny pozdrawiam Grzegorz bynajmniej 31-05-2013, 09:56 Witam. Gdzieś na tym tym forum znalazłem kiedyś to wklejam cytat: 1. Wiązka rozgałęziająca - cena w ASO ok. 590zł 2. Mikrofon - FINIS 1252666 cena w ASO ok. 190zł 3. Przewód USB do modułu BT/VC FINIS 1692643 cena w ASO ok. 38zł 4.Gniazdo USB do przewodu – FINIS 1679013 cena w ASO ok. 24zł 5. Pilot na kolumnę kierownicy z funkcją VOICE – FINIS 1318965 cena w ASO ~425zł Tylko nie wiem do jakiego to wszystko auta - bo nie zanotowałem. mam też znajomego, który zakupił sobie na Allegro zamiast manetki VC pod kierownicę pilota do radia z klawiszem (widocznie) VC, który mu to obsługuje... zainwestował 30 złociszy. W ogóle ludzie sobie nieźle radzą: kilkanaście stron wcześniej nt. S-max: Wybrałem następujące części: 1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski) 2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666 3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180 4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m (sklep Komorowscy, aukcja (http://allegro.pl/telefony-i-akcesoria?order=p&string=bt%2Fvc))) 5) Wejście USB albo tutaj (jeszcze kilka stron wcześniej) przykład z Mondeo: Podłączyłem dziś do istniejącej instalacji moduł 8M5T-19C112-AR. Udało mi się sparować telefon (podał kod na wyświetlaczu radia), Convers+ działa i pokazuje info o telefonie, książkę adresową, odebrane, etc. USB działa pokazuje utwory, etc. Jedyny problem jest taki, że nie słychać ani muzyki z USB ani dźwięku z telefonu (przy rozmowie). Nie mam jeszcze pełnej wiązki, mikrofonu, manetki kierunkowskazów z przyciskiem voice i kabla do mikrofonu. Poczekam na wiązkę którą zamówiłem i podmienię wszystko - mam nadzieję będzie wszystko działać. No i prawie po zabawie :-) - Ponieważ z elektroniki jestem raczej noga kupiłem po prostu gotową wiązkę na allegro (300PLN) - Moduł który kupiłem (używany) to 8M5T-19C112-AR (z Fiesty sądząc po wiązce która z nim przyszła + kabelek USB do schowka) 650 PLN. - Radio po wyjęciu okazało się że jest z 7-ką na przedzie ale bez problemu podawało na wyświetlaczu zmienne kody do parowania telefonu - Manetka do VC z Alledrogo 150 PLN Reasumując: 1300 PLN później - gra muzyke z usb, paruje się z telefonem (i jak do mnie zadzwonią to słychać w głośnikach), VC gada, wszystkie informacje na conversie+ bez żadnej konfiguracji via IDS. Super !!! Z każdej wiadomości można wyciągnąć coś dla siebie i do swojego przypadku... łącznie np. z cenami i potrzebnymi numerami katalogowymi. No to tyle nt. ...sorrki za zbyt długą odpowiedź 8) Pozdrowienia BARNEY 31-05-2013, 18:14 Hej, Dzięki bardzo, w serwisach za bardzo nie wiedza dokładnie które elementy trzeba zainstalować, wiec każda porada jest bardzo mile widziana, jeszcze raz dzięki za info full2g 31-05-2013, 18:36 Witam , jestem tuż po montażu BT/VC w Mondeo Mk4 . Wiązka od Pana Komorowskiego ( dzieki za szybka reakcje ) , moduł AU7T-112-AR , manetka do kierownicy z allegro , mikrofon z ASO ( 200 PLN - nie chciało mi sie rzeźbić z wzmacniaczami i wkłądkami mikrofonowymi ) Wszystko zadziałało od razu ( bez gmyrania w IDS'ie ) , choć nie obyło sie bez strachu :) Po ponownym podłączeniu sterowania od klimy wszystkie wentylatory włączyły sie na max a na wyświetlaczu ciemno ... Okazałem sie okazem który umie wetknąc wtyczki , zabezpieczyć dzwignią a mimo to nie były one prawidłowo dociśniete . Z wartości dodanych ... Działa również streaming BT czego sie niespodziewałem . Nie spodziewałem sie tylko jednego ..... Aby móc korzystać z telefonu trzeba mieć włączone radio . ROTFL , XXI wiek , na Marsa za chwile polecimy - a tu taki babol . Wsiadam , przekręcam kluczyk , jedziemy a telefon dzwoni sobie w teczce .... Panowie inżynierowie - wstyd ! Ale do sedna .... Mój moduł ma niestety gniazdo nie-USB. Za kabelek do USB , gniazdo i coś tam jeszcze ASO chce 300 PLN . Allegro milczy , szczęscia do złomiarzy nie mam .... Czy ktos bawił sie przylutowanie przedłużacza USB prosto do płytki ? Ew wstawienie gniazda USB zamiast tego wynalazku ? Ze zdjęć wynika że piny na płycie są w miare "przezroczyste" do gniazda więc zakładam że będą ułozone w kolejnosci 5v,d-, d+,GND . Planuje przylutować kabelek prosto do płyty i zakończyc w którymś schowku ... Cos można spalic przy okazji ???:) Pozdrawiam Tomek tedi_k 31-05-2013, 23:02 Alternatywnie możesz kupić taki śmieszny przedłużacz do USB Hondy jak na fotce. Nie tylko Ford wpadł na pomysł zastosowania tego dziwacznego wynalazku... Przedłużacz z jednej strony będzie pasował do modułu BT/VC (sprawdzone!) a z drugiej strony ma zwykłe gniazdo USB - więc można sobie dalej pociągnąć już standardowym kabelkiem-przedłużaczem komputerowym. Miałem na allegro oferty po 50zł za sztukę tego przedłużacza. Zapytaj gościa: dario.czap@gmail.com. Oczywiście do ASO Hondy broń Boże nie iść bez silnych leków nasercowych! - u nich ten przedłużacz kosztuje chyba 400zł!!! ... Nie spodziewałem sie tylko jednego ..... Aby móc korzystać z telefonu trzeba mieć włączone radio . ROTFL , XXI wiek , na Marsa za chwile polecimy - a tu taki babol . Wsiadam , przekręcam kluczyk , jedziemy a telefon dzwoni sobie w teczce .... Panowie inżynierowie - wstyd ! ... No tylko, że głos słychać w głośnikach podłączonych do radia... To jak miało by go być słychać bez włączonego radia? Nawet chyba wszystkie Parroty, które mają przecież własny wzmacniacz i odcinają radio podając wyjście BT na głośniki, jak nie masz włączonego radia a zestaw jest podłączony zgodnie z instrukcją, to nie działa... Tak przynajmniej jest z zestawem Parrot CK-3100 LCD - podłączałem w Hondzie żony! full2g 31-05-2013, 23:40 Alternatywnie możesz kupić taki śmieszny przedłużacz do USB Hondy jak na fotce. Dzieki za namiar , skorzystam . No tylko, że głos słychać w głośnikach podłączonych do radia... To jak miało by go być słychać bez włączonego radia? No szkoda że jakoś zegar w radiu działa mimo że radio jest wyłączone :D Zasilanie w radiu jest więc nie widzę przeszkód czemu wzmacniacz nie mógł by działać... Pozdrawiam full2g 04-06-2013, 22:33 Jaki pendrive obsłuży moduł BT/VC ? Zamierzam zakupic 64GB ... Da rade ? tedi_k 04-06-2013, 22:39 16GB sprawdzone. A co ty chcesz nagrać na 64GB???? 135.000 MP3-ójek???:D;) full2g 04-06-2013, 23:25 A co ty chcesz nagrać na 64GB???? Zboczenie zawodowe ... Nigdy nie wiadomo czy nie trafi się podróż dookoła świata :D kolonez 06-06-2013, 20:32 Dla zainteresowanych, bardzo tanio http://allegro.pl/ford-kuga-mondeo-modul-bluetooth-8m5t-19c112-bk-i3305786622.html wrzoch 06-06-2013, 21:02 Dla zainteresowanych, bardzo tanio Jeszcze się załapałem :) Teraz już mam motywację, aby temat BT i USB wreszcie ogarnąć i przeczytać ten cały wątek dokładnie. bibi717 06-06-2013, 21:37 Jeszcze się załapałem :) Teraz już mam motywację, aby temat BT i USB wreszcie ogarnąć i przeczytać ten cały wątek dokładnie. I jeszcze jeden ;) http://allegro.pl/ford-kuga-mondeo-modul-bluetooth-8m5t-19c112-bk-i3306879621.html?source=mlt Wysłane z mojej mydelniczki GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 wrzoch 07-06-2013, 00:56 A mikrofonu ktoś nie ma do opylenia? Ewentualnie jakiś namiar na placówkę inną niż ASO, gdzie mnie nie oskubią za bardzo. Wszelakie promocje mile widziane, Bump: Za kabelek do USB , gniazdo i coś tam jeszcze ASO chce 300 PLN . Allegro milczy , szczęscia do złomiarzy nie mam .... Dzisiaj widziałem na Alledrogo za 100 PLN. http://allegro.pl/ford-kuga-2011-usb-kabel-mk4-c-max-i3253055559.html full2g 07-06-2013, 10:46 A mikrofonu ktoś nie ma do opylenia? Widziałem coś w dziale SPRZEDAM .... Dzisiaj widziałem na Alledrogo za 100 PLN. http://allegro.pl/ford-kuga-2011-usb...253055559.html Niestety ale to nie ten . Ale dzieki koledze Tedi_k kabelek juz do mnie jedzie :) wrzoch 14-06-2013, 00:46 3. Przewód USB do modułu BT/VC FINIS 1692643 cena w ASO ok. 38zł 4.Gniazdo USB do przewodu – FINIS 1679013 cena w ASO ok. 24zł Może mi ktoś powiedzieć do którego modułu to są gratki? Do tego z microUSB czy tego z a'la wtyczka USB standard, chociaż ta nie pasuje. No i która to jest wersja gniazda. bynajmniej 14-06-2013, 07:41 Gdzieś na tym tym forum znalazłem kiedyś to wklejam cytat: 1. Wiązka rozgałęziająca - cena w ASO ok. 590zł 2. Mikrofon - FINIS 1252666 cena w ASO ok. 190zł 3. Przewód USB do modułu BT/VC FINIS 1692643 cena w ASO ok. 38zł 4.Gniazdo USB do przewodu – FINIS 1679013 cena w ASO ok. 24zł 5. Pilot na kolumnę kierownicy z funkcją VOICE – FINIS 1318965 cena w ASO ~425zł Tylko nie wiem do jakiego to wszystko auta - bo nie zanotowałem. mam też znajomego, który zakupił sobie na Allegro zamiast manetki VC pod kierownicę pilota do radia z klawiszem (widocznie) VC, który mu to obsługuje... zainwestował 30 złociszy. W ogóle ludzie sobie nieźle radzą: kilkanaście stron wcześniej nt. S-max: Cytat: Napisał mond007 Zobacz post Wybrałem następujące części: 1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski) 2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666 3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180 4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m (sklep Komorowscy, aukcja (http://allegro.pl/telefony-i-akcesoria?order=p&string=bt%2Fvc))) 5) Wejście USB No tam powyżej tego samego posta miałeś kolego, (wkleiłem ją jeszcze raz) - chodziło oczywiście o moduł: 8M5T-19C112-xx "112" w tej nazwie tzn., że można korzystać z tego modułu do odsłuchu np. muzyki z PENDRIVA po odpowiednim okablowaniu. Moduły gdzie w nazwie występuje "488", też mają takie gniazdo, ale nie ma większego sensu przedłużanie go tymi kabelkami gdzieś w okolice kierowcy, gdyż służy ono jedynie do wgrania oprogramowania. Pozdrowienia tedi_k 14-06-2013, 10:53 Może mi ktoś powiedzieć do którego modułu to są gratki? Do tego z microUSB czy tego z a'la wtyczka USB standard, chociaż ta nie pasuje. No i która to jest wersja gniazda. To są części do modułu z gniazdem miniUSB. Mogę podać FINISy do kabla na "fordowskie" USB, ale najtańszy "fordowski" kabel w ASO kosztuje ok. 185zł. Skysailor 16-06-2013, 22:41 Witam! Napisałem już w innym temacie, ale ten będzie zdecydowanie bardziej powiązany. Jestem po wymianie modułu 488 na 8M5T-19C112-CS (mam NX-a). USB działa bez zarzutów. W menu AUX pojawił się iPod, USB, line in. Na samym początku było tam też BT, ale nie chciał odtwarzać mojego telefonu (nokia C5). W menu Bluetooth był do wyboru aktywny telefon, aktywny odtwarzacz i "debond". Na liście odtwarzaczy był jakiś samsung, przypuszczalnie sparowany przez poprzedniego właściciela. Gdy go usunąłem, w żadnym menu nie ma już odtwarzacza BT, a w AUX BT równiez zniknął ( nie jest wyszarzony, tylko go w ogóle nie ma). Telefony (nokia C5, lumia 610) tablet (GT3110) parują się jako telefony i nie da się z nich odtwarzać. Nie pomógł update modułu ani reset poprzez wyciągnięcie bezpiecznika F6. Ktoś z Was się z czymś takim spotkał? Moduł na pewno obsługuje A2DP, bo seria -xS jest przecież po -xM, poza tym, menu BT było z początku, a teraz nie ma. Jakieś pomysły? Przy wymianie modułu na A2DP zależało mi najbardziej. USB to miała być tylko wartość dodana przy okazji. Przy okazji pytanie: do schowka, po prawej stronie jest "podłączona" wtyczka. Piszę "podłączona", bo tak na prawdę, jest wsunięta w specjalne zagłębienie w obudowie schowka, ale nie jest to gniazdo - nie ma żadnych pinów itp, jest tylko ścianka schowka. Ktoś wie co to za kabel / wtyczka? Pierwszy problem po części rozwiązany. Stąd: http://www.talkford.com/topic/199612-changing-btvc-module-to-a2dp/page__st__20 dowiedziałem się, że audio streamming trzeba aktywować IDS-em. Pytanie czy np. ELM_config potrafi takie rzeczy? W ASO w Rzeszowie za odzyskanie kodu do radia chcieli 400zł netto + 3-5 dni czekania (w internecie 20zł i 20 min., albo 25 min. i 0 zł;-), więc wolę nawet nie pytać o cenę aktywacji BT audio. mayak 17-06-2013, 09:54 ELM_config potrafi takie rzeczy? tak elf_amras 17-06-2013, 12:46 Witam, Mam pytanie w kwestii wymiany radia i dodania modulu BT. Mam Focusa 2008r i takie radio: http://www.mp3avto.si/wp-content/uploads/sony2.jpg. Chciałbym je wymienić na: http://allegro.pl/radio-ford-focus-ii-c-max-sony-i3304518942.html oraz dodać moduł BT. Ptania: 1. Czy wystarczy wyciągnąć stare radio, włożyć nowe i podać kod? Czy może coś jeszcze jest potrzebne (przejściówki itp.)? 2. Nowe radio nie ma kodu. Czy wytarczy, że zgłoszę się do ASO (mieszkam w UK a radio kupiłbym w PL) podając nr seryjny radia, żeby otrzymać kod? 3. W schowku mam nalepkę z 'unit type', 'serial number' i 4-cyfrowym 'key code'. Czy ten key code to kod do starego radia (zakładając, że nie było wymieniane)? 4. Czy taka manetka: http://media.caranddriver.com/images/media/108295/2006-ford-focus-st-steering-column-mounted-radio-control-photo-134306-s-1280x782.jpg będzie sterować nowym radiem (oczywiście nie wszystkimi funkcjami, ale tymi, którymi sterowała w starym radiu)? 5. Czego potrzebuję do instalacji BT? Gdzieś mi się obiło o uszy, że te radia Sony mają wbudowany mikrofon. Czy więc potrzebuję tylko modułu BT czy może jeszcze czegoś? (mogę obsługiwać telefon poprzez radio, wciskając zieloną i czerwoną słuchawkę, nie potrzebuję wymiany manetki). 6. Czym się kierować przy kupnie (używanego) modułu BT? Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam, Krystian bynajmniej 21-06-2013, 09:06 Witam. Sporo pytań :-) a i niektóre, trochę tylko związane z BT/VC, ale co wiem - to powiem. Radyjka można stosować zapewne wymiennie, bez większych przeróbek. No chyba, że to Navi to kilka parametrów więcej musi być wiec działać by też działało ale np. potrzebna jest prędkość auta ... no to jeden kabelek więcej itd. (nie wiem czy nie byłoby tego poprzez CAN) Ta aukcja z SONY z tego co widzę już skończona... ale to dobry argument przetargowy ;-) Jestem przekonany, że Sony nie ma w sobie mikrofonu do BT więc trzeba go dokupować (jego miejsce jest nad głową - przy lampce) Radyjko jak zmienia auto powinno mieć podany przez sprzedawcę kod - to znacznie ułatwi życie a i będzie pewność, że nie jest skradzione (nawet powinno mieć takie nalepki z wydrukowanym kodem). Jeśli pojedziesz ze "swoim" radiem w swoim aucie do ASO to w UK zapewne dostałbyś taki code za free... jestem przekonany, że z "obcym" byłaby to "usługa" płatna i to słono. Warto wiec zakupić radyjko z codem - nie tamto to inne. Manetka jest "uniwersalna" do obsługi i CD6000 oraz SONY, natomiast jeśli chcieć rozszerzyć ją o funkcje VC przydałaby się taka (http://www.ford.co.uk/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobwhere=1214337438109&blobkey=id). Reasumując do BT/VC w oryginale powinieneś skompletować mniej więcej taki zestaw - (już to wklejałem ostatnio - ale niepełne): Witajcie, końcu dojrzałem do montażu BT/USB do swojego S-Maxa, przewertowałem cały wątek i zamieszczone instrukcje, zebrałem wszystkie informacje i próbuję skompletować, to co będzie mi potrzebne. Rozmawiałem w ASO, zrobili wielkie oczy, i powiedzieli, że raczej to nie będzie działać, i jak chcę, to mogą mi sprzedać części, ale jak nie zadziała, to zwrotu nie przyjmą. Na tym forum jest już wiele osób które pozytywnie przerobiły montaż modułu BT/VC z USB. Proszę o pomoc przy weryfikacji wybranych przeze mnie części, moje auto to: S-Max 08.2010 2.0 TDCi z radyjkiem Sony 1CD, podaję co wyświetla radio po wciśnięciu 1-6: 05-04-15 SONY D1 BL: AM2T-14C476-AA CD: C0.07.01 MP3: 09.00.02 FB: 06.00 EQ: 02A E97A ALIGN 12/06/2011 SN: SOCD1XAV004363 CS: 8B8FC059 Wybrałem następujące części: 1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski) 2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666 3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180 4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m(sklep Komorowscy, aukcja (http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&string=bt%2Fvc+komorowscy)) 5) Wejście USB Czy po montażu powyższego zestawu wszystko zadziała, czy może macie jakieś sugestie, czy coś powinienem zmienić? Czy będzie potrzeba przeprogramowywania radia w ASO? Ostatnio miałem problem z zawieszającym się radiem, to zrobili mi upgrade firmware (podobno) i o dziwo radio działa poprawnie. Proszę o pomoc, bo nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto. Z góry dzięki :) i po kilku dniach: No i zestaw zainstalowany, wszystko fajnie działa, mam telefon na androidzie, świetnie współpracuje z Converse+, widoczna cała książka, lista połączeń itp. Dodatkowo działa odtwarzanie muzyki z telefonu przez BT, łącznie z przełączaniem utworów strzałkami z kierownicy - świetna sprawa. USB działa również bez problemu z Sony 1CD. Uwagi do instalacji: - mikrofon ze specyfikacji jest okrągły i za duży - nie pasuje do mojego s-maxa, powinien być prostokątny, aby się wpasował w zatrzaski, - moduł BT/VC zainstalowałem w tunelu środkowym, przy schowku w podłokietniku, gniazdko USB zainstalowałem w głębokim schowku podłokietnika, zdemontowałem schowek pasażera, ale nie udało mi się go w całości wyciągnąć - zbyt dużo kabli go jeszcze trzymało, nie chciałem odpinać wszystkich wtyczek, - cała operacja zajęła ok 3,5h Dziękuję Wam za pomoc, polecam p. Komorowskich - ich wiązka znacznie ułatwia montaż i od razu wszystko zadziałało. Tylko uważaj kolego bo zapewne manetka będzie inna - bo to do S-max'a było, mikrofon ten sam, wiązka taka sama, no i moduł... ten dobiera się indywidualnie do danego radyjka, jego oprogramowania itd. Czasem ruszy jak widać powyżej "od razu". A schematycznie całość wygląda tak jak w załączniku. No to chyba wszystko. Strasznie przepraszam za przydługą odpowiedź no ale miałem natchnienie ;-) a i pytań było multum. Pozdrowienia pankrakus 21-06-2013, 11:14 [...] 1. Czy wystarczy wyciągnąć stare radio, włożyć nowe i podać kod?[...] tak [...] 3. W schowku mam nalepkę z 'unit type', 'serial number' i 4-cyfrowym 'key code'. Czy ten key code to kod do starego radia (zakładając, że nie było wymieniane)? [...] tak [...] 4. Czy taka manetka: http://media.caranddriver.com/images/media/108295/2006-ford-focus-st-steering-column-mounted-radio-control-photo-134306-s-1280x782.jpg będzie sterować nowym radiem (oczywiście nie wszystkimi funkcjami, ale tymi, którymi sterowała w starym radiu)? 5[...] tak - ten samo joystick obsługuje radio 6000 oraz Sony [...] 5. Czego potrzebuję do instalacji BT? Gdzieś mi się obiło o uszy, że te radia Sony mają wbudowany mikrofon. [...] Witam NIE mają = ktos Cię wprowadził w błąd pozdrawiam Devon 22-06-2013, 16:42 Witajcie, Zamierzam wymienić swoje BT na BT/USB, znalazłem taką aukcję: http://allegro.pl/modul-sterownik-bluetooth-ford-8m5t-19c112-ej-i3342921445.html Ale za cholerę nie wiem: - czy będzie pasować (Mondeo 08) (Nie wiem czym się różni Nokia od Novero) - czy tam będzie podłączenie kabelkiem MiniUSB czy tym dziwnym fordowskim USB (w ASO zażyczyli sobie ponad 2 stówy), Da się to jakoś sprawdzić? Z tego co wyczytałem przy zamianie z 8m5t bez USB na 8m5t z USB nie trzeba robić żadnych czarów-marów, kwestia podmiany i podpięcia USB, dobrze myślę? Językiem VC się nie przejmuję mam NX'a. tedi_k 23-06-2013, 18:52 Nokia firmuje starsze moduły. Novero zostało wydzielone z Nokii. Wysoce prawdopodobne, że ten moduł bedzie miał to "fordowskie" USB. Nie ma prostej metody na sprawdzenie rodzaju złącza. Praktycznie tylko prośba do sprzedającego o zdjęcie. Moduł da się doprogramować do MND4 w najgorszym przypadku ELMconfigiem. wrzoch 23-06-2013, 22:47 Akcja z zakupem wtyczki nieaktualna. Udało mi się dorwać wreszcie same piny - wtyczka od poduszki Forda Galaxy, a ta druga też od poduszki tylko nie wiem czy akurat Galaxiaka, bo lepiej wypasiona. Kupiłem dwie, bo gość nie miał wydać :( Nigdy więcej bez drobnych do handlarza. W sumie, to zostało mi się 12 pinów, jak ktoś chce, to mogę spylić za 12PLN. Kable obcięte na długości 10-15cm, ale to i tak trzeba przedłużać. Jeśli nie dublujemy zasilania i masy (wchodzą na dwa piny każde), to 12 pinów w zupełności wystarczy. Do pełnego uzbrojenia według schematu potrzeba 14 sztuk. Status instalacji BT - nie za bardzo. Wiązkę w końcu udało mi się zmajstrować, podłączyłem do radia i ... coś tam niby działa. Guziki słuchawek na radiu nie działają już jako mute, tylko rzuca się hasłem "no phone connected" - także jakiś progress jest. Pilota z Voicem nie mam, ale można w razie czego z tego co widziałem łatwo do pilota voice dołożyć - jeden mikrostyk i jest. Telefon wykrywa urządzenie Ford Audio, ale nie rzuca mi PINu na wyświetlacz radia - za stary soft :( Moduł mam w wersji 8M5T-19C112-BK. Jeszcze nie podnosiłem softu, gdyż nie zdobyłem jeszcze kabla USB. Guzik CD/Aux pokazuje tylko CD i Auxa, domyślam się, że streaming BT jeśli tylko moduł i radio wspiera pokazałby się dopiero po sparowaniu z telefonem, a urządzenie USB ewentualnie po wetknięciu pendriva na przykład? Rozebrałem pilota, po wciśnięciu zatrzasku z tyłu w kwadratowym otworze ładnie odskoczył, a potem tylko wyjąć wtyczkę i odkręcić dwie śrubki krzyżakowe. Sprawdzone na pilocie z VOICEm (wielkie dzięki tedi_k) - powinno być wszędzie tak samo (C-Max/Foka MK2/Kuga, nie wiem jak Mondeo/S-Max/Galaxy) R1 - 53R6 R2 - 93R1 R3 - 1540 R4 - 2610 R5 - 4750 R6 - 1001 R7 - 3011 Przypisanie przycisków: S1 - Vol - S2 - Vol + S3 - SEEK - S4 - SEEK + S5 - MODE S6 - VOICE Przy wciśnięciu przycisku Sx liczymy sumę rezystorów or R1 do Rx. Jeśli wciśniemy na raz dwa wygrywa mniejszy. Wychodzi na to, że w celu dodania obsługi VOICE w pilocie wystarczy dołożyć przycisk S6 - wot cała filozofia. Nawet mam tak zamiar uczynić bo pilota bez VOICE to raczej nie sprzedam, a ceny takich z na Alledrogo są chore (bynajmniej ostatnio). Przy okazji. Całkiem przypadkiem znalazłem wtyczkę pasującą w gniazdo (na drugim zdjęciu), którym w C-Maxie kończy się "instalacja mikrofonowa" na podszybiu. Nie sprawdziłem tego jeszcze, ale wygląda jakby miało pasować. Wtyczka od grzanych lusterek to powinno być to. Kupiłem uszkodzone, aby sobie zmienić pęknięty fragment ramki (tam akurat był cały) i to mi się w bonusie dostało. Przynajmniej nie będę się musiał bujać z przeciąganiem kabla mikrofonu pod podsufitką :) wrzoch 27-06-2013, 23:27 Wtyczka a'la Leniuch od Komorowskich tyle, że 2.5 raza tańsza, ale niestety nie do Forda, a ... Audi. Myślałem, że to droższe samochody z droższymi rozwiązaniami: http://allegro.pl/kabel-bluetooth-audi-rnse-rns-e-plug-play-a4-i3314379241.html Mnie jak na razie kabelek "trochę wysiłku", bo ciężko go leniuchem nazwać kosztował: 13,6 PLN wtyczka 20 PLN piny niecałe 10 PLN kable wtyczka do mikrofonu z demobilu (grzanie/sterowanie lusterka el.) 2,5PLN gniazdo mini jack Dopiąłem się do pinów w złączu FAKRA radia, nie chciało mi się bawić w przedłużanie tego przedłużką - 50PLN w kieszeni. Jak będę sprzedawał auto, to prawdopodobnie nie będzie mi się chciało wyciągać wiązki, modułu itp, a następny nie wiem czy będzie Ford. czyli w sumie jak na razie za 50PLN + trochę paliwka i czasu z lutownicą, w oparach kalafonii mam to co tam miałbym za 300 :) Czekam na nowe radełko, bo stare nie chce pokazywać zmiennych kodów parowania na wyświetlaczu :( Update: Nowe radełko już siedzi w Maxie. Nie obyło się bez przejściówki z ISO na Fakra, ale działa, nawet deczko lepiej niż poprzednie. Bluetooth odpalił za drugim razem, pierwsze parowanie powiodło się w telefonie, ale nie w radiu. Nie mam jeszcze kabla USB, ale AUX sprawdzony i też działa lepiej niż bezpośrednio do radia wpięty, moduł widocznie to delikatnie wzmacnia zanim puści na radio. Dzwoni, odbiera "gra i buczy" jak to dziadek mówił. Radyjko od Kugi model 2011, ładniej pokazuje CD MP3, bo katalog jest w jednej a plik w drugiej linijce, więcej opcji pokazywania tego co aktualnie gra. Jak dorwę wreszcie kabelek będzie update softu BT i zabawa z A2DP. pasior77 11-07-2013, 10:21 Hej, przeczytałem chyba cały wątek i prosiłbym kogoś kto się orientuje żeby zweryfikował czy dobrze wszytko rozumiem: 1) Moduły 112 są z USB a 488 bez ale 112 nie są obsługiwane przez radio 6000CD. 2) Radia 6000CD serii 7M.. nie potrafią wyświetlić generowanego PIN, Jednorazowy PIN generują moduły serii 8M i te wymagają nowego radia lub sparowania u "kolegi" 3) Moduł podłączamy tak aby CANL i CANH w doczepić w odpowiednie miejsca, mikrofon podpinamy do pinów od mikrofonu, a dźwięk z modułu wpinamy w AUX IN w radiu (ew. jak chcemy używać wejścia AUX to podpinamy go do AUX IN w module), zasilanie i masa z radia. 3a) do modułu pasuje kostka z ASO skody ale nie ma "pinów" i trzeba kombinować. 4) Nie bardzo rozumiem które moduły mają wyjście dźwięku mono. 5) Wiadomo że oryginalny mikrofon jest ze wzmacniaczem, ale nikt nie pochwalił się że udało mu się użyć (i dobrze działa) jakiegoś zamiennika. Pozdrawiam Pasior. P.S. @Wrzoch napisz proszę według jakiego schematu zrobiłeś kabel, jakie masz radio i jaki moduł. Bump: wrzoch 11-07-2013, 14:51 Radio mam AM2T-14C476-AD od Kugi. C-Maxowe z 2007 roku nie wyświetlało zmiennych kodów. Nie wiem czy to wina wiązki, ale po parowaniu z nowym i włożeniu starego radio pokazywało dialing i zaraz po wybraniu nru wracało do grania muzyki. Nie dało się uzyskać dźwięku w głośnikach i nie działał AUX. Z nowym wszystko działa. Mikrofon od kolegi z forum kupiony nie chciałem kombinować. Moduł 8M5T 112 BK z USB wtyczka USB Ford niestety. Schemat połączenia z tego wątku . Voice jeszcze nie testowałem, ale i tak nie trawię germańskiego. bynajmniej 18-07-2013, 10:35 3a) do modułu pasuje kostka z ASO skody ale nie ma "pinów" i trzeba kombinować. Piny są w ASO VW (http://i169.photobucket.com/albums/u201/ccfj1/Image010.jpg) więc i w skodzie powinny być, tylko nie wiem czemu one od razu są z przewodami ? Byłem, sprawdzałem - mają je fizycznie - już kiedyś patrzyłem w sklepie - fotkę na dowód - załączam. Pozdrowienia wrzoch 18-07-2013, 11:33 Widziałeś cenę? W Skodzinie nie wiem czy pakują pojedynczo czy potrójnie, ale jeden taki secik kosztuje tyle co wtyczka. Do uzupełnienia całej wtyczki potrzebne jest 14 sztuk, czyli nawet przy wersji, że jest 3 kable, czyli 6 pinów w paczce daje 3 paczki czyli 50. Na szrocie wtyczkę z takimi pinami kupisz za 10-20PLN. bynajmniej 18-07-2013, 11:48 No właśnie. Coś mówił ten sprzedawca w krawacie o 30 zł, ale nie wiedziałem czy za kg, czy za pęczek, ale chyba chodziło mu o jeden kabelek - wstydziłem :oops: się zapytać, albo zaniemówiłem :shock: Pewno dlatego takie drogie te auta są :027: BARNEY 28-07-2013, 21:40 Witam, Na wstepie dzieki za pomoc dla wszystkich forumowiczow a w szczegolnosci dla Tedi K(za czesci) oraz dla Mayak (montaz i nie tylko). Od kilku tygodniu mam BT/VC/USB i wszystko w jezyku polskim, wszystkie polecenia w jezyku polskim, BT laczy sie tak jak nalezy, muza na BT rowniez swietnie sie spisuje, a do tego jeszze USB takze jest przydatne Pozdrawiam wrzoch 28-07-2013, 23:16 Barney ile cię kosztował moduł i skąd go wytrzasnąłeś? BARNEY 29-07-2013, 06:59 Wlasnie dzieki pomocy koledze Marcinowi (Mayak) ktory zakladam mi caly sprzet - dowiedzialem sie ze wszstko moze pracowac w jezyku polskim dzieki modulowi o oznaczeniu - cs7t-14d212 - koszt 150PLN kupilem u http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=10972854. Pzdr wrzoch 01-08-2013, 00:41 Mam i ja, ale mój nie pokazuje kodów parowania (prawdopodobnie dlatego, że to z Fiesty lub FF3 było, a one mają dodatkowy wyświetlacz i kod wędruje właśnie tam). Widzę, że Ty masz S-Maxa czyli linia Mondeo. Robiliście coś aby namówić ten moduł do współpracy? Czy sam się namówił? tedi_k wspominał, że mayak odkrył, że umieszczenie modułu w Mondeo (pewnie też S-Maxie i Galaxy) uczy go, że ma pokazywać teraz już na radiu, bo one wyświetlacza dodatkowego nie mają i po takim uczeniu już mu zostaje. Prawda li to? Każde Mk4 tak zadziała na moduł? Czy to od radia zależy/rocznika Mondeusza. mayak 01-08-2013, 09:08 musisz znaleźć kogoś kto ma Mondeo4 (lub pochodne: Smax/Galaxy3) z modułem BT+USB i podciąć na dosłownie chwilę swój moduł - wtedy on zaciągnie odpowiednią konfigurację i już robiłem już jednemu koledze z forum podobną 'usługę': http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2004455&postcount=1157 TERBUH_B 03-08-2013, 12:06 witam czy istnieje możliwość dogrania polskich komend do sterowania głosowego w mk4 mondeo mayak 03-08-2013, 16:54 Nie, trzeba wymienić moduł wrzoch 12-08-2013, 22:34 Wreszcie mogę powiedzieć, że operacja Bluetooth została zakończona. Mam gadającego i rozumiejącego w ojczystym języku VOICE'a - teraz już można dzwonić do ludzi bez odrywania wzroku od jezdni i o to chodziło, AUXa z normalnym poziomem głośności, USB i Bluetooth A2DP - w obu działa sterowanie z kierownicy (bynajmniej zmiana utworów w A2DP oraz utworów i katalogów w USB). Nawet nie wyszło tak drogo, chociaż niektórych wydatków się nie spodziewałem. tedi_k 12-08-2013, 23:28 ...operacja Bluetooth została zakończona. .... Gratulacje!:one: Które wydatki były zaskoczeniem? wrzoch 12-08-2013, 23:43 Gratulacje!:one: Które wydatki były zaskoczeniem? A choćby wymiana radia i "tresura modułu" w Mondeo. Nie wpadłem na to, że moduł może być od Fiesty/FF3 :( Na szczęście jest na to lekarstwo i kolega Mayak delikatnie policzył sobie za fatygę - chwała mu za to. Tobie też dzięki za całą masę innych informacji związanych z tą operacją i za inspirację. Kwasek24 27-08-2013, 14:17 Witam Panów, Zachęcony udanymi eksperymentami i ja zapragnąłem dorzucić BT/VC do mojego mondeo. Większość się udała (mam BT, mam VC), natomiast nie mogę do współpracy zmusić Converse+. Dla niego moduł BT nie istnieje (ikona telefonu nie jest w ogóle wyświetlana, nic się nie zmieniło po dołączeniu modułu). Żeby uprzedzić pytania: mondeo, prod. 09-2007, wersja oprogramowania Convers 0802 moduł BT/VC 8M5T-19G488-AK (RX-42), radio sony 1CD BS7T-18C939-AF z 08-2012r. wiązka "leniuch" od pp Komorowskich Kod do parowania wyświetlił się na radiu, funkcje dzwonienia działają poprawnie, nie mam yulko książki / odebranych / nieodebranych. Obsługa BT/VC też trochę dziwna: - VC - z kierownicy, OK - słuchawki na kierownicy nie działają - brak zmian na wyświetlaczu Converse+ Z przycisków radia jest OK. Przeszukałem niniejszy wątek (forum talkford też), ale nie znalazłem podobnych objawów. Bardzo proszę o pomoc. p_swiderski 27-08-2013, 18:57 Pewnie musisz włączyć bluetooth w CCC. Zrobisz to za pomocą ELMconfig albo IDS. U mnie też trzeba było go włączyć. tedi_k 27-08-2013, 20:57 ...wersja oprogramowania Convers 0802... Za niska wersja conversa - trzeba go podnieść do co najmnie 08-naście (ostatnia możliwa to zdaje się 0818, wyżej tego conversa się nie da). Uaktywnić BT/VC w CCC także trzeba. Kwasek24 27-08-2013, 22:59 Bardzo dziękuję za poradę. Jeśli mógłbym prosić o więcej: - czy w okolicach Warszawy możecie Panowie polecić warsztat / specjalistę zdolnego do wykonania tych zabiegów? - alternatywnie: czy bez specjalnego przygotowania zalecacie zabawę z ELMConfigiem samodzielnie (cena ELM327 w starszej wersji na USB jest do przełknięcia)? Z góry dziękuję za wspomożenie. tedi_k 27-08-2013, 23:06 Reprogramowanie convera - tylko IDS. Uaktywnienie BT/VC w CCC - np. mayak w Warszawie. cybershot 28-08-2013, 15:18 Mam też ELM-a, więc gdybyś miał bliżej na Ursynów to zapraszam na aktywację VC/By Kwasek24 04-09-2013, 09:14 Do podziękowań osobistych dołączam również te na forum. Skorzystałem z propozycji, dzięki koledze z opanowanym ELM-em mam już menu telefonu (choć ubogie) na Conversie. Teraz tylko upgrade softu i może się uda wyświetlić książkę telefoniczną? Jeszcze raz wielkie dzięki, Cybershot! ckru 04-09-2013, 15:07 Witam wszystkich. Jestem tu całkiem nowy i brak mi czasu na przeszukanie forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie. Mam nadzieję że "stara" załoga pomoże .... Mianowicie w Mondeo z 2009 roku, mam radio 6000CD, chciałbym je zamienić na radio z bluetooth np. Sony (dedykowane do Mondeo) proszę o informację co potrzebuję oprócz radia ? mikrofon ? moduł BT ? Może jest ktoś w zachodniopomorskim kto byłby w stanie wykonać taką operację. Zależy mi na BT, a nie chciałbym dokładać zestawy Nokii czy Parota tylko puść w wersję fabryczną. Z góry dziękuję za pomoc. mayak 04-09-2013, 15:40 proszę o informację co potrzebuję oprócz radia ? - moduł (IMO samo BT nie ma sensu, bo parrot lepszy i tańszy - lepiej kup BT+USB) - mikrofon - wiązka (lub jej część, jeśli już coś masz fabrycznie za schowkiem) - dźwigienka kierunkowskazów ze sterowaniem telefonem - (opcjonalnie) kabel i gniazdo USB ckru 05-09-2013, 09:38 Dzięki za odpowiedź, jak dla mnie czarna magia. Może wiecie czy ktoś w zachodniopomorskim robi takie rzeczy, oczywiście poza ASO. bynajmniej 05-09-2013, 10:14 Witam. Już pisałem nt. temat, ale faktycznie trochę dużo się tego narobiło więc tylko wkleję kawałek tego wątku: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2033157&postcount=1201 akurat ktoś to robił do C-max jak pamiętam , ale nie ma to większego znaczenia: 1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski) 2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666 3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180 4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m(sklep Komorowscy, aukcja (http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&string=bt%2Fvc+komorowscy)) Nota bene nie bardzo wiem czemu chcesz wymieniać od razu radio. (kolega mi kiedyś powiedział - "Pozwól chłopie, bogatemu spokojnie żyć") ale osobiście uważam, ze nie ma to większego sensu (przynajmniej na początek) - bo cała reszta jest jakby niezależna od modelu radia, inaczej mówiąc na 6000CD tez to BT/VC pójdzie. Warto też chyba samemu skompletować cały sprzęt - to będzie wtedy tylko montaż - i fachowiec podliczy Cię już tylko za robociznę montażu - chociaż to nieskomplikowane jak się ma manul jak bodaj pierwszy wpis w tym wątku. A wiązki do BT/VC też i na forum... o tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=187680) Pozdrowienia mayak 05-09-2013, 10:45 Nota bene nie bardzo wiem czemu chcesz wymieniać od razu radio. choćby dlatego, że kolega ckru ma radio 6000CD, które nie obsługuje USB, a Ty wymieniłeś moduł 112 czyli z USB 6000CD gra bardzo kiepsko, Soniak dużo lepiej a co do wiązki, to moim zdaniem nie ma sensu wyrzucać w błoto 300zł na Komorowskich, bo w większości przypadków za schowkiem jest wtyczka do modułu BT, a czasami także jest podłączenie do mikrofonu (a jeśli nie ma, to dociągnięcie 2 kabelków chyba nie jest problemem) bynajmniej 05-09-2013, 11:02 Oj kolego mayak... Może dla Ciebie nie jest to jakiś specjalny problem... natomiast nie każdy jest Alfą i Omegą. Natomiast tam ma gotowca i tylko podpina się do wiązki i odjazd. Nie musi też rozszyfrowywać pajączków. Pisząc, że nie wiem czemu chce od razu wymieniać radio - po prostu o to pytam - dlaczego chce to zrobić. Bo z tego co zrozumiałem zależy koledze ckru głównie na BT a nie USB. Idąc Twoim tropem można wszystko w aucie powymieniać - bo lepiej gra czy chodzi niż to co jest obecnie (np. z dziedziny audio - głośniki na JBL czy MacAudio), ale nie wiem czy jest taka potrzeba na sam początek - chcąc po prostu bezpiecznie rozmawiając przez telefon (przy użyciu BT) prowadzić auto. I chyba taka była właśnie intencja ckru pytającego o BT w kontekście Parrota i Nokii a nie o USB. No to tyle. Pozdrowienia ckru 05-09-2013, 21:19 Panowie proszę się nie spierać, generalnie chodzi mi o BT i przy najmniejszych nakładach, byłem przekonany że bez wymiany radia się nie obejdzie ... najgorsze że dla mnie to czarna magia, byłem w 2 punktach car audio i jak na razie lipa. Najchętniej chciałbym oddać auto i odebrać z działającym BT. Dzięki za dotychczasową pomoc. kimoluki 06-09-2013, 20:55 Witam, Panowie zwracam się z prośbą o pomoc do osób zorientowanych w temacie (do kolegi Docento szczególnie jako że cieszy się ogólnym uznaniem na tym forum). Pacjęt: Samochód - Mondeo titanium X rok produkcji 07-2008 Radio Sony 6cd-data produkcji 04-2008 firmware:05-04-01 Convers + firmware wersja 811 Poprzedni moduł bluetooth 7s7t-19g488-ae Wszystko działa pięknie jak na oryginalnie zamontowany zestaw przystało. Ostatnio pokusiłem się o wymianę modułu bluetooth na najnowszy model :cs7t-14d212-ab Po podłączeniu moduł rozpoznaje telefony ,kod parowania wyświetla się na radiu,książka telefoniczna widoczna na conversie ,komendy głosowe działają(na głucho bo nie słyszę jak komputer mówi lub pika) rozmówcy mnie słyszą ale ja ich nie słyszę. Reasumując wszystko działa oprócz dźwięku z głośników w samochodzie. Przestudiowałem cały wątek i wnioskuję, iż posiadam wiązkę mono a nie stereo. Wnioskuję ze schematu zamieszczonego na tym forum, iż aby przerobić wiązkę muszę poprowadzić przewody z wiązki AUX do złącza bluetooth a konkretnie do pinów 36i 37 a trzeci przewód (który robi za gdn)do pinu 19. Pytania: -czy w kostce, która idzie od modułu do radia muszę jakieś piny zmieniać ? -czy kable aux, które są obecnie bezpośrednio podłączone do radia należy wypiąć czy pozostawić tak jak są? -czy, jeżeli zmienię radio na nowszy model po 08-2008 lub DAB usb zacznie działać jak i przesyłanie muzyki przez bluetooth? -czy, aby a2dp i usb było widoczne na conversie będę musiał podnieść go do wersji 818 (aktualnie 811). -czy jak zmienię radio na wersje z Dab lub nowszy model będę znów musiał coś kombinować z wiązką? Z góry dziękuję za odpowiedz i gratuluję wszystkim forumowiczom ciężkiej pracy nad ulepszeniami samochodów. tedi_k 06-09-2013, 22:06 Wiązkę przerabia się w ten sposób, że obecny kabel AUX tnie się w połowie i tą część z gniazdem łączy się do BT/VC na piny wejściowe (37-L i 38-R i 19-GND - masz błąd w swoim opisie nie ma sygnału na pinie 36) a tą część do radia łączy się na piny wyjściowe BT/VC (5-L, 6-R i 23-GND). Po takiej przeróbce będzie działać ze wszytkimi nowymi radiami. Wg mojej wiedzy conversy 08xx nawet po podniesieniu do 0818 nie obsługują USB. Trzeba to ewentualnie potwierdzić. ckru 09-09-2013, 16:43 Czy ma ktoś namiar na kogoś w zachodniopomorskim ewentualnie lubuskim żeby ogarnąć BT jak w moim poście ? Będę wdzięczny za informację. bynajmniej 21-09-2013, 13:29 Wiesz co kolego ckru... najgorsze jest to, ze chyba i dla tych fachowców, których odwiedziłeś - to z tego co się domyślam również czarna magia, ale jakbyś miał już swój "sprzęt" to i oni zapewne nie wahali się chociaż spróbować, tym bardziej w dobie kryzysu. Naprawdę jednak polecam samodzielny montaż (co wiem - to Ci podpowiem) - wszak do odważnych świat należy, a że to nic strasznego przekonało się, jak czytałem - wielu forumowiczów z tego wątku jak i tego wymienionego przez mnie na samym dole. Na początek proponuję zacząć (w ramach treningu) od demontażu radyjka, czy w ogóle jesteś w stanie sprostać zagadnieniu. Załączam link (http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.jamessimpson.co.uk%2Fford-mondeo-mk4-2007-stereo-removal%2F)jak zdemontować radyjko w Mondeo (wygląda skomplikowanie ale w istocie to bułka z masłem) - kilka zatrzasków i śrub. Nie proponuję tylko wypinać tego przycisku od trakcji (tam przy awaryjnych) - tak na wszelki wypadek, zapewne nic się by nie stało, ale po co później jeździć do ASO w celu kasowania błędów? Jak już to będzie miał "przećwiczone" no to nie musisz nawet decydować się w zasadzie na taki oryginalny BT/VC Forda (chociaż to najlepszy BT jaki znam) - czasem warto zainwestować nawet w sporo w sumie tańszy, a i łatwiejszy w montażu zestaw np. Nokii lub Parrot tak jak proponowałeś w swoim bodaj pierwszym wpisie na ten temat. Podobnie udało się koledze o tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2053774#post2053774) Też mu tam ktoś (widocznie przy kasie) podpowiadał - wyrzuć to badziewie - zapłać 1000 (czy nawet więcej i będziesz miał cacy) - a zrobić się to, z tego co pisał udało za 10x mniej, no ale radyjko musiał wyjąć :wink: Pozdrowienia piotrek71 25-09-2013, 09:30 Witam serdecznie, od jakiegos czasu sledze ten watek i zachecony przygodami innych kolegow sprawdzilem u siebie (S-Max poliftowy, grudzien, z SONY 1CD 05-03-08 i duzym Converse+) ze za schowkiem mam wtyczke do BT, jednak kolorki kabelkow z niej wychodzacych zupelnie sie nie zgadzaja z opisami, ktore znalazem. Poza dwoma wyjatkami - 17 i 34 zgadzaja sie natomiast numery zajetych pinow. 17 to Vbatt (chyba zdublowane na 18) a 34 to Ground (chyba zdublowane na 33). Wiec moze nie trzeba ich uzupelniac. Zajete sa obecnie takze piny mikrofonowe (3 i 4, u mnie kabel brazowy i niebieski). W schowku w podsufitce nie mam (nie umiem znalezc) jednak kabla do mikrofonu. I teraz pytania: 1. Czy zatem ten kabel "mikrofonowy" wychodzacy z modulu BT jest gdzies podlaczony? Dokad prowadza te kable w wiazce? Czy czasem gdzies nie jest dostepna laczowka z tymi kablami? Czy jesli je odetne i w te miejsca podlacze mikrofon bedzie OK czy cos musze jeszcze mostkowac (drugi koniec obcietego)? A moze nie obcinac tylko sie wpiac w te kable ktore juz sa bez ich przcinania? 2. czy zeby dzialal BT audio musze robic te czary IDS-em (ustawienie blednej konfiguracji, ktora dziala) jak w poscie tedi_k http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2031091&postcount=38 3. czy wszystkie moduły CS7T-14D212 potrafia mowic po polsku czy musza to byc jakies specyficzne moduly (ktoras wersja AA, AB, AC czy jakos inaczej oznaczone). 4. jesli nie wszyskie rozumieja polski - to czy wszystkie da sie nauczyc po polsku czy tylko jakies specyficzne (jak oznaczone?). Jesli trzeba uczyc to jak sie je uczy? Poprzez upgrade softu czy poprzez montaż w odpowiednim samochodzie na chwile? Czy w pliku firmware znajduja sie polskie komunikaty? 5. czy CS7T-14D212 jesli chodzi o peryferia jest "wymienny" z 8M5T-19C112-Ax to znaczy czy pasuje do niego mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666 oraz manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180 czy tez musi byc do niego inny osprzet? 6. i ostanie - czy ktos wie czym roznia sie mikrofony xM5T-19A391-AB gdzie x to 8 5 albo 4? Czy tylko ksztaltem (i cena) czy specyfikacja? Ma ktos zdjecia tych mikrofonow? Z gory dzieki za odpowiedzi i pomoc. Pozdrowienia, Piotrek looker 27-09-2013, 17:54 Wiem że temat jest przewałkowany na wszystkie strony ale nie bardzo juz wiem jak rozkminić i dlatego prosze o pomoc. S-Max poliftowy wtyczka jest w schowku podłaczyłem moduł i radio i convers widzą moduł o oznaczeniu 212 ( nie 488 nie 112) paruje sie i dzwoni i mnie slychać bo mam mikrofon ale ja nie słyszę dzwoniącego ani muzyki z USB ani z BT Audio. Czy chodzi o zmiane mono/stereo i jak to zrobić ? Czy może w szarej wtyczce pajączka u góry ? Prosze o pomoc bo już zgłupiłem ;-( mayak 27-09-2013, 18:18 Wyjscie audio z modulu albo nie jest podłączone (brakuje pajaczka), albo jest źle podlaczone Wez schemat i porównaj z tym co masz za schowkiem i za radiem piotrali 28-09-2013, 14:02 Właśnie zmieniłem moduł na CS7 ale NX się uparł że będzie korzystał ze swojego VC a nie z zawartego w module BT/VC. Czy można zmusić NX żeby korzystał z VC modułu ? tedi_k 28-09-2013, 21:06 Nie. NX ma wbudowany VC i uważa, że tak jest świetnie... zbyl 28-09-2013, 21:53 Witam Potrzebuje aktywować modul 112 w mondeo MK4 z zestawem Sony 6CD w okolicach Krakowa. Czy ktos moglby mi pomoc w tym temacie? Tapatalk'ed tedi_k 29-09-2013, 21:22 Zawsze można uznać, że Kraków leży w okolicy Katowic...:p piotrek71 30-09-2013, 10:52 Zachecony brakiem odpowiedzi na mojego poprzedniego posta :027: pozwole sobie powtorzyc pytania. Zaczne moze tak: (S-MAX 2010 po lifcie, wtyczka do BT za schowkiem jest, modulu BT, mikrofonu ani kabla do mikrofonu - nie ma) Czy zatem te kable "mikrofonowe" wychodzace z wtyczki modulu BT sa gdzies podlaczone? Czy czasem gdzies nie jest dostepna laczowka z tymi kablami? Czy jesli je odetne i w te miejsca podlacze mikrofon bedzie OK czy cos musze jeszcze mostkowac (drugi koniec obcietego)? A moze nie obcinac tylko sie wpiac w te kable ktore juz sa bez ich przcinania? tedi_k 30-09-2013, 10:58 Kable mikrofonowe z modułu BT/VC, kable mikrofonowe ze złącza radia (z quadlocka) oraz kable mikrofonowe wiązki mikrofonu (ze złącza pośredniego gdzieś pod nogami pasażera albo na prawym przednim słupku) zbierają się wszytkie razem na gnieździe tzw. "pajączka" - czyli złącza krosującego sygnał mikrofonu albo do radia (dla navi NX) i z tego radia dopiero do modułu BT/VC albo wrost do modułu BT/VC. Złącze "pajączka" umieszczone jest gdzieś w okolicach grodzi przy dmuchawie nagrzewnicy po stronie pasażera. mayak 30-09-2013, 11:34 Czy czasem gdzies nie jest dostepna laczowka z tymi kablami? prawdopodobnie gdzieś na przednim prawym słupku - lepiej nie szukać, tylko uciąć 2 kable wychodzące z wtyczki i podlutować się donpedro60 30-09-2013, 13:53 litery na koncu(na czerwono) 8MST-19G488-DK(mam taki)z tego co wyczytalem oznacza jezyk ale czy robi jakas roznice jezeli beda inne bo chce kupic z literami"DK" i mam problem,czy wogole do czegos ten jezyk w BT sluzy? piotrek71 30-09-2013, 16:09 Kable mikrofonowe z modułu BT/VC, kable mikrofonowe ze złącza radia (z quadlocka) oraz kable mikrofonowe wiązki mikrofonu (ze złącza pośredniego gdzieś pod nogami pasażera albo na prawym przednim słupku) zbierają się wszytkie razem na gnieździe tzw. "pajączka" (...) prawdopodobnie gdzieś na przednim prawym słupku - lepiej nie szukać, tylko uciąć 2 kable wychodzące z wtyczki i podlutować się Panowie - bardzo serdeczne dzięki. W końcu zrozumiałem do czego służą pajaczki o których czytalem gdzieś w tym wątku czy innych a za nic nie mogłem zrozumieć po co one. Dzieki. A jak nam juz tak dobrze idzie to dopytam jeszcze o: - czy wszystkie moduły CS7T-14D212 potrafia mowic po polsku czy tylko niektóre (ktoras wersja AA, AB, AC czy jakos inaczej oznaczone) i jesli trzeba je uczyc to jak sie je uczy? - czym różnią się mikrofony xM5T-19A391-AB gdzie x to 8 5 albo 4? Jaki mikrofon pasuje do poliftowego S-Max-a? Z 4 na początku? Z góry i z dołu - dzięki za odpowiedź Piotrek |