Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
Komorowscy 10-08-2020, 09:14 Jeśli chodzi o telefon i wszystko po PL - to do ogarnięcia.
Odpowiednia wiązka, moduł, mikrofon kilka parametrów należy zmienić w aucie... i wszystko mamy wtedy po PL... a i gra muzyka :)
Napędu CD raczej nie trzeba w tym wypadku nawet zmieniać.
Docelowo wszystko mogłoby być tak jak tutaj:
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PL_bt.pdf
Mondeo MK4 lift
Soft w radiu SONY mam 05-03-08
Wtyczkę do modułu za schowkiem
Teraz Pytanie: czy jest różnica między modułami 212 i 112 w sensie że któryś z nich nie będzie z softem w radiu współpracował?
Zależy mi na streamingu i USB najbardziej.
Zależy mi na streamingu i USB najbardziej.
40 postów wstecz do przeczytania i wszystko jest wyjaśnione
Teraz wytłumacz, jesteś leniwy czy masz egoistyczne podejście do życia?
nie pierwsza to osoba, która ma problem cofnąć się o 2-3 strony i zacząć czytać
Wystarczy odpowiedź obydwa będą działać lub ten działa a ten nie i temat się urywa czytałem wiele postów w tym temacie ale nie mam drugiego życia żeby przeczytać 500+ stron.... Proste pytanie prosta odpowiedź, a nie Twoje wywody życiowe na temat mojego lenistwa. Jak nie znasz odpowiedzi to się nie wypowiadaj.
Tak na przyszłość to nie trzeba od razu szykować się na czytanie 500 stron,bo u góry jest opcja "przeszukaj ten temat" bardzo pomocna i wiele ciekawych rzeczy można znaleźć,które nas interesują.
Co do Twojego problemu to oba moduły (112 i 212) będą działać z Twoim radiem bo masz polifta,tylko uwaga na moduł serii CS7T... bo przy przedostatniej literce B nie bedzie miał on USB.
Dodatkowo przy module CS7T... VC będzie po polsku ;)
I to jest konkretna i fachowa odpowiedź. Od razu widać że człowiek na poziomie. Dziękuję bardzo.
Proste pytanie prosta odpowiedź
przecztałeś, zrozumiałeś czy dalej płaczesz o 500+?
40 postów wstecz do przeczytania
Jak nie znasz odpowiedzi to się nie wypowiadaj.
Po tym wnoszę że nawet tyle wysiłku przerasta Twoje możliwości.
I tak nabiłeś trzy tysiące postów... ***WYMODEROWANO*** o szopenie zero konkretów z Twojej strony...
Mam w Mondeo 2009r. Travel Pilot FX z Bluetooth bez streamingu muzyki ale z wejściem na jack'a. Pod jacka podpiąłem odbiornik bluetooth oraz dokupiłem na amazonie moduł Satechi na kierownicę aby wygodnie przerzucać utwory.
Wymiana na moduł 112 lub 212 da bezpośredni streaming. (lepiej wersję 212 bo jest wielojęzyczna)
Czy nowy moduł pozwoli wyświetlać nazwy utworów na Conversie+(lub radiu) oraz je zmieniać z poziomu kierownicy? (YouTube, Spotify).
(lepiej wersję 212 bo jest wielojęzyczna
Moze i lepiej ale znow kolejna osoba nie przeczytala tych kilkudziesieci wpisow wstecz dlaczego dla FXa nie jest to "lepiej".
Będzie obsluga z kierownicy.
Moze i lepiej ale znow kolejna osoba nie przeczytala tych kilkudziesieci wpisow wstecz dlaczego dla FXa nie jest to "lepiej".
Będzie obsluga z kierownicy.
Z wyszukiwarką na forum jest ten problem, że same dwie litery FX nie powodują wyszukiwania :( Możesz przypomnieć dlaczego 212 nie jest lepszy bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi? Podobno 212 jest droższy, ale załóżmy że nie ma to znaczenia.
W NX pomimo 212 nie będzie VoiceCommand ale u mnie jest FX.
O tym czy Spotify z iOS będzie wyświetlał nazwy utworów też nic nie znalazłem.
Zabrałem się za przerobienie i siebie z mono nma stereo.
O tyle o ile przewodów z modułu do radio nie ma (pin 5,6, 23) to te wchodzące z aux są (37,38). A 19 nie ma. Patrzyłem miernikiem i nie wiem mogę znalezc.
Na jakiej zasadzie działa mono?
To jeszcze raz, przerpbilem wszystko i zaczęło grav wszystko ładnie pięknie.
Postanowiłem zrobić upgrade firmware, niestety za pierwszy razem radio zgasło bo akumulator slaby
Udało się ponowić upgrade i dokończyć.
Ale po tym updacie firmware, prawy kanał trzeszczy jakby przesterowany. Przez usb I bt to samo.
Jeszcze raz wgrac się nie da, a starego firmware to w ogóle nigdzie nie ma.
Ktoś może miał coś podobnego?
Ta usterka nie jest spowodowana przez upgrade softu VC/BT.
Brak dobrego połączenia lub masy.
A przez flash acm? Bo też robiłem.
Działało, nic nie dotykałem oprócz flashowania radio przez ucds, a teraz harczy prawe wejście liniowe.
Wiem że to nie moduł BT bo zamieniałem lewyz prawym i zawsze prawe wejście harczy.
Na szybko znalazłem lokalnie kolejne story niestety starsze i nie obsługuje BT/VC audio.
Chcialem zrobić update UCDSem ale usunął eeprom i nie chce wrzucić nowego softu i ubiłem kolejne radio. Nie mam plików vbf żeby jakoś wymusić programowanie.
Moje oryginalne radio rozebrałem, nic na pierwszy rzut oka nie widać żeby coś się tam zadziało...
z tego co pamiętam z forum ucds to update sony robi sie tylko w focusie, chociaż mi się udają na stole przez obd.
W ucds napisane Mondeo I focus, mi się udało zrobić update do końca. Ale może właśnie jakieś dziwne kwiatki z tego wyszły i jeden kanał jakoś źle się przełącza na dsp czy coś :/
Radio za to działa normalnie... Wszystko inne też, tylko taka jedna duża lipa :/
Nie chce próbować jeszcze raz firmwara wrzucać bo boję się że całkiem sobie swoje radio uwale...
W ucds napisane Mondeo I focus
Na pewno że można w obu autach? Czy oba typy?
Zmianę GGDS/KW można robić tylko siedząc w Focusie i jest to napisane w ucds.
No jakoś zrobiłem ;) I są do wyboru Mondeo > 2008, focus>2008 czy jakoś tak.
Zrobiłem I niby doszło do końca i że success.
Ale może jednak nie do końca....
No jakoś zrobiłem ;)
Raczej "spróbowałeś",
dobrze wiem co jest napisane w ucds, wiele razy robiłem soft w sony 1CD,z ubiciem radia włącznie (i odratowaniem).
Zaznaczam że robię je w Focusie lub na stole przez obd.
Nie próbowałem, zrobiłem.
Radio gasnie, robi erase, czekasz z 10 minut i success, radio wstaje. Robiłem na aucie.
Są opcje w ucds dla Mondeo i dla focus więc nie rozumiem o co chodzi
Wyczytałem gdzieś że convers nie pozwala zrobić updatu, ale to dla wersji dab.
Przy okazji, jak odratowales 1cd bo mam takie i chciałem podnieść wersję ale nie pyklo
Wyczytałem gdzieś że convers nie pozwala zrobić updatu, ale to dla wersji dab.
znów mieszasz, było co innego napisane
DAB to zupełnie inna bajka
w ucds jest opcja stawiania martwych sony
No i tak właśnie zrobiłem ze swoim 6CD jak myślałem że zdechł. Przywracanie martwego w ucds i się udało. Chociaż okazało się chyba że po prostu się zawiesił.
Natomiast chciałem to samo zrobić z 1CD, ale nie udaje mi się przywrócić. Kasuje eepeom i przy wgrywaniu dochodzi na 3 kreski i fail.
Wolałbym naprawić swoje 6cd ale nie m pojęcia czego się złapać z tym charczącym prawym kanałem. Trochę dziwne że firmware mógł tak namieszać.
Tak czy inaczej 6cd udało się UCDS
1cd nie chce.
A Dab nie mam
Na marginesie, 1CD i 6CD hardware wygląda identycznie, więc dziwne...
No i wykrakalem, chciałem sobie zrobić update jeszcze raz na moim 6CD i już się nie udaje UCDS tym razem... To mam 2 ubite radia
sam chciałeś to masz
:!!:
"spróbowałeś",
Dzisiaj rano robiłem 2 razy wiem bo czekałem raz ponad 10 minut i błąd pod koniec, a drugim razem się udało...
Mialem wtedy odpięty modul BT.
Na pewno się da, tylko widocznie od czrvo to zależy...
No to teraz pytanie, da się to jakoś odratowac?
Na stole da radę?
Ok, na stole udało się obie jednostki ucdsem przywrócić i zrobić update.
Oba teraz grają i obsługują usb /bt audio...
I oba charczą na prawy kanał... Konkluzja chyba jest taka że to jednak nie radio ani Moduk Bt... Więc chyba jednak połączenie :/
Przemek121 30-08-2020, 21:27 Cześć
Po zakupie auta Ford Focus MK2 przed lift od razu zakupiłem sobie kabel AUX abym mógł puszczać muzykę z telefonu. Teraz chciałem pójść o krok dalej i dokupić sobie moduł BLUETOOTH. I tutaj prosiłbym was o pomoc.
Moje radio to 6000CD (zielone podświetlenie) w radiu mam opcje włącz BLUETOOTH ale telefon i tak nie znajduje urządzenia próbowałem usunąć parowanie z poradnikiem na w internecie. Wyszło na to ze najprawdopodobniej nie mam tego modułu. Szukałem w internecie i są różne moduły z mk3 lub mk2 lift lub zwykłe BT do podłączenia do kostki. moje pytanie jest następujące.
1.Czy moduł BT z mk2 lift będzie pasował do mojego samochodu?
2. Czy jak kupie sam moduł bez kabli, w aucie znajdę już przygotowana instalację elektryczną do podłączenia modułu?
3. Gdzie znajduje się moduł? (Bo w internecie nie znalazłem wideo pokazującego jego umiejscowienia, głównie są poradniki jak zainstalować zwykłe bt, takie jak podaje w drugim linku poniżej)
4.Czy lepiej będzie kupić zwykły nieoryginalny moduł z przejściówką?
Link do modułu Forda
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-modul-bluetooth-4m5t19g488av-9219273799
Link do Nie oryginalnego modułu BT
https://pl.aliexpress.com/item/4000863072478.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.753b3 0cc1nh49K&algo_pvid=628982b5-17eb-4a27-8a4a-250e2cce0f46&algo_expid=628982b5-17eb-4a27-8a4a-250e2cce0f46-1&btsid=0b0a0ac215988164741023325ec6a2&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_
W jakim celu chcesz moduł dołożyć bo jeżeli do stream muzyki z telefonu to zapomnij to radio tego nie obsługuje na modułach fabrycznych bynajmniej
Bump: poczytaj ten wątek
Tomi1000 30-08-2020, 22:44 Po wymianie pajączka z CD na AB przestał działać AUX. Ktoś wie co może być powodem?
Instalacji BT w aucie brak i jestem przed montażem jednak trochę zaskoczył mnie brak sygnału po wymianie pajączka. Pajączek raczej muszę zmienić chyba że zagada z tym podstawowym.
Ja tylko dopisze do swojego problemu z charczącym prawym kanałem po updacie radio przez ucds.
Update radio można bez problemu zrobić, ale na stole, bo z jakiegoś powodu convers nie pozwala robić updatu przez ucds.
Natomiast sprawdzilem całe. Okablowanie, koniec końców wpinalem się bezpośrednio w piny radia z aux in i GND, I dalej trzeszczy prawy kanał.
Więc niestety coś nie tak z radio, mam drugie i musiałem zrobić update i to samo.
Radio działa okej, więc to coś z wejściem aux.
Chciałem kupić trzecie radio które będzie od strzała obsługiwać usb żeby nie musieć robić updatu,, ale chyba już nie będę kupować kolejnego, tylko zainwestuje w jednostkę na arduino.
Więc moja przygoda z upgrade do BT audio kończy się tak, że działa wszystko jak trzeba wg. Info z tego forum, ale niestety gdzieś po drodze chyba uszkodziło się radio. Podobno update nie jest w stanie tego tak zepsuć, więc jedyne wyjaśnienie dla mnie jest tskie, że może miałem gdzieś zwarty prawy kanał może do masy, a może do +12 gdzieś I uszkodziłem wejście w obu radiach. Innego wytłumaczenia nie mam.
Zaglądałem do środka i nic oczywistego nie widać, żadnej przysmolonej części ani nic.
Więc to by było na tyle.
Update:
Koniec końców kupiłem Radio DAB żeby mieć pewność że nie będzie potrzebny update i wszystko śmiga aż miło.
Konkluzja jest taka, że po stare radia po updacie przez ucds trzeszczy prawy kanał. Dlaczego.. Nie wiem może jakiś trefny software i klon ucds. Prawdopodobnie dało by się odratowac oryginalnym ucds.
maciek-basia 12-09-2020, 07:12 Hej potrzebuje pomocy, dałem znać na forum ale tylko dostałem linki albo mądre słowa pacjent s max 2012 jak kupiłem było radio sony na 1 cd działało wszystko voice, bt z telefonem muza szla przez bt, jest USB, przesiadłem się na nx plus oczywiście pospinalem i działa bt z telefonem można normalnie rozmawiać brak stromingu przez bt, usb też działa navi język polski itd nie działa niestety voice pokazuje coś jakby zablokowane z kluczem mam zdjęcia bo niewiem które kable pozmieniac dziś to wszystko rozbebeszylem i stanelem moduł bt 8m5t 19c112 br proszę o podpowiedź w sprawie kostek od radia i modułu bt, czy na 3 zdjęciu jest to poprawnie polonczone?
maciek-basia 12-09-2020, 12:11 Witam ponownie opanowałem już to voice komendy działają głosowe, dziwi mnie tylko brak steamingu przez bt?
Jaki soft modulu jest jak za niski to streaming nie pojdzie musisz pewnie modul zaktualizowac ;)
Kolega napisał,że już mu działał bt streaming,zginął po wymianie radia.
maciek-basia 12-09-2020, 12:59 Wcześniej po podlonczeniu pendriva z aktualizacja bt wyskoczył napis że nie potrzebuje aktualizacji
a probowales aku odlanczac u mnie czasami modul wiesza ze wszystko inne dziala tylko streaming nie
maciek-basia 12-09-2020, 13:17 Nie tego nie próbowałem ale wyczytałem że w elconfig bt ma być ustawione na +navi
a to konfiguracji nie zmieniales ?
maciek-basia 12-09-2020, 13:22 Zmieniłem na only navi
Ja mam high level i lata stream
Bump: Ale u mnie to fabryka ustawiala
maciek-basia 12-09-2020, 13:29 Też tak mam i nie działa telefon z 10 android próbowałem inny to samo paruje się można rozmawiać i pokazuje kontakty dźwięk multimedia zablokowany
a usb na str 5 zmieniles ze z navi
maciek-basia 12-09-2020, 14:05 Tak bt teraz mam tak ustawione bt handswareBt/VC high +usb and bt only navi
A radio jaki soft ma bo juz nic innego mi do glowy nie przychodzi u mnie trzeba bylo zmieniac soft radia ale ja dvd mam nie mca
maciek-basia 12-09-2020, 16:52 Pozmieniałem i z navi bt i bez i lipa brak moltimedi soft mam jak na zdjęciu chłopak tylko w Polsce wgrywał mi jakiś program żeby czytała mapy nagrane wlasnorecznie
No to wszystko przy high i usb +navi powinno dzialac jak jezcze do tego wszystko inne dziala oprocz streamingu
no chyba ze przy parowaniu tel nie zaznaczyles w fonie dostepu do mulitimediow
Bump: a i konfiguracje w ipc tez zapisujesz?
maciek-basia 12-09-2020, 17:28 Tak w bcm i ipc właśnie w tel nie chce się przelonczyc już teraz dziala vioce, usb, nawi. Nawet ikony nie am w co coversie juz niewiem czego szukać, w moim poście 5532 zrobiłem fotkę i tak mam porobione kable do nxa sprawdzałem wszystko miernikiem łącznie z mikrofonem
maciek-basia 12-09-2020, 18:52 Zrobiłem reset choć w takie rzeczy nie wierzę klema ściągnięta na pół godz jedynie co się pokazało to i pod w coversie trudno jakiś z tym będę żyć.
maciek-basia 19-09-2020, 07:13 Witam po tygodniowym walczeniu nic się nie zmieniło zrobiłem pajączka według zdjęcia kolegi Tediego dołożyłem 2 kable do bt +, _ i konfigurację z zdjęcia poniżej działa wszystko prucz audio bt, chłopaki z forum też pisali o tym niestety nie znalazłem rozwiązanie, przypomnę że na wcześniejszym sony audio bt działało, i jeszcze 1 pytanie od czego są te 2 pierwsze kable w Białej kostce od radia?
maciek-basia 20-09-2020, 11:23 Witam po tygodniowym walczeniu nic się nie zmieniło zrobiłem pajączka według zdjęcia kolegi Tediego dołożyłem 2 kable do bt +, _ i konfigurację z zdjęcia poniżej działa wszystko prucz audio bt, chłopaki z forum też pisali o tym niestety nie znalazłem rozwiązanie, przypomnę że na wcześniejszym sony audio bt działało, i jeszcze 1 pytanie od czego są te 2 pierwsze kable w Białej kostce od radia?
Widzę że nikt z szanownych forumowiczów nie ma zamiaru nawet napisać, ja swój temat uważam za zamknięty sam sobie pomogłem i to ogarnolem teraz jyz mam cały komplet
matefusz 21-09-2020, 13:17 Widzę że nikt z szanownych forumowiczów nie ma zamiaru nawet napisać, ja swój temat uważam za zamknięty sam sobie pomogłem i to ogarnolem teraz jyz mam cały komplet
Nie oczekiwałbym, że ktoś w przeciągu 2 dni odpowie ze szczegółową instrukcją - jeszcze w trakcie weekendu.
Może pochwalisz się jak ogarnąłeś temat aby było dla potomnych?
Lukasz2525 01-10-2020, 21:25 Wymieniłem dzisiaj moduł na 112, uruchomiłem BT audio oraz Usb i niestety jedno i drugie charczy lub gra tylko jedna strona. Focus mk2fl, Sony 6CD, wiązka niby stereo. Ktoś rozwiązał problem? Niby szukałem, trafiłem tylko na takie same posty bez rozwiązania.
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2989660&postcount=4452
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2989951&postcount=4453
Czy aktualizacja modułu coś da? Są aktualne linki albo ktoś ma najnowszy soft? Bo wszystkie linki martwe.
A może za niska wersja softu radia? Tylko czy wtedy w ogóle by się pojawiły te dwa źródła?
Lukasz2525 07-10-2020, 22:12 Ktoś coś w temacie tego charczenia przy odtwarzaniu przez moduł (usb, bt audio)? Przez kilka dni nie znalazłem rozwiązania. Zaktualizowałem moduł i jest trochę lepiej, myślę że to kwestia połączenia modułu i radia. Mam soft 05-03-03 i myślę o ryzykownej aktualizacji lub wymianie radia, ale nie chcę robić tego zupełnie w ciemno.
cajmerek 13-10-2020, 20:16 i jeszcze jedno pytanie czy wybieranie głosowe mozna zmienic głos na polski bo mam włoski
Lukasz2525 15-10-2020, 02:48 W podstawowych modułach nie, każdy ma jeden język, tylko najwyższa wersja ma różne języki.
Witam,
mam Mondeo MK4 wrzesień 2008, chcę wymienić moduł żeby streamować muzykę. Czy taki moduł CS7T-14D212-BC to umożliwia. Gdzieś wyczytalem, że tylko moduły z USB mają taką możliwość. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Moduł z jezykiem polskim ale bez usb.Streaming ma w sobie.
Ale mozesz nie miec wszystkiego zeby to ruszylo.
Mam cos u siebie z usb i streaming,jak masz juz zrobiony dostep do wtyczki to nawet dzis to podlaczysz.
Moduł z jezykiem polskim ale bez usb.Streaming ma w sobie.
Ale mozesz nie miec wszystkiego zeby to ruszylo.
Mam cos u siebie z usb i streaming,jak masz juz zrobiony dostep do wtyczki to nawet dzis to podlaczysz.
Chodzi o wiązkę czy mam mono czy stereo? Wiązkę na stereo ewentualnie przerabia się od strony modułu czy radia?
Z tym językiem polskim to lipa, niestety mam NX-a i podobno nie gada po naszemu.
Danielo_82 19-10-2020, 18:57 A jaki masz teraz moduł?
wszystko z poprzednich postów
2008r, NX, moduł tylko do rozmów (inaczej nie pytałby o streaming)
Tak, mono/stereo (wcześniej nie podałeś jakie masz radio), możliwe że aktualizacja NX'a,
do tego recofig ustawień i pewnie pajączek
Mając NX'a nie ma sensu kupować j.pol.
A jaki masz teraz moduł?
Obecnie mam 7S7T-19G488-BG
Bump: Mając NX'a nie ma sensu kupować j.pol.
Nie szukałem specjalnie z językiem polskim, na OLX-ie ktoś się akurat ogłasza i chyba w dobrej cenie 170 zł.
Bump: Tak, mono/stereo (wcześniej nie podałeś jakie masz radio), możliwe że aktualizacja NX'a,
do tego recofig ustawień i pewnie pajączek
Aktualizacja NXA zrobiona, kolega Leszcz z tego forum mi to zrobił włącznie z wgraniem spolszczenia, do tego nowy soft convers+, montaż przycisków tempomatu i jego aktywacja. Aktywacja bluetooth audio bodajże też była.
Przyszedł dzisiaj do mnie moduł CS7T-14D212-BC, starego jeszcze nie wymontowałem ale jak patrzę na ten moduł wydaje się dwa razy większy od starego. Tak ma być koledzy? I czy ewentualnie wejdzie w miejsce starego.
Miałem/ mam takie BT, wszystkie trzymają jeden wymiar
Ok, dzięki za info, idę zaraz zobaczyć bo aż nie che mi się wierzyć. :?:
Antej miałeś rację, moduł częściowo schowany za wiązką i nie widać gabarytów.
Po wymianie nie mogłem połączyć się z telefonem, komunikat: Nie udało się zalogować telefonu. Proszę najpierw odmeldowac inny telefon!
Pomyślałem że trzeba zresetować radio przez wyjęcie bezpiecznika, radio się uruchomiło ale w ustawieniach zniknął parametr bluetooth. Co ciekawe na conversie w aux pojawiła się opcja BT AUDIO ale nieaktywna. Co muszę teraz zrobić, przypomnę radio Blaupunkt NX DVD.
Znalazłem kostkę z pajączkiem, ma cztery żyły czyli chyba tak być powinno i nie trzeba przerabiać?
8 przewodów czyki 16 pinow zajetych to jest poprawny pajączek
Mam tak jak na zdjęciu z wcześniejszych stron tego tematu https://postlmg.cc/9wXPsxH3
Nie ma gdzie wpiąć jeszcze cztery żyły.
Pajaczek do mono 8pinowy lipa
Instalacja do przerobienia
To juz chyba lepiej leniucha zrobić/kupić.
A mamy gdzieś schemacik jak to zrobić? Kupić to nie za bardzo, 170 zł na alledrogo. Szukam schematu w tym temacie od początku, jestem dopiero na 30-ej którejś stronie i nie widziałem chyba albo przegapiłem, zanim przejrzę cały wątek z miesiąc minie.
Az sprawdził gdzie taka obnizka, ale jednak to cena za półleniucha.
Cały nadal po 300zł.
Półleniucha nie widziałem rozpiski.
Zwykle i tak nie ma instalacji w autach, to łatwiej zrobić od razu całość.
Czy ktoś wie czy się nada do mondeo? Schemat jest do s-maxa na podstawie wiązki z Fiesty.
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=26244&d=1302827044
Kolego poświęc nieco czasu i wertuj ten temat. Znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Spoko kolego, widziałem ze zajmujesz się odpłatnie takimi modyfikacjami i dlatego nie chcesz się podzielić wiedzą tajemną, ale jest może ktoś kto mógłby potwierdzić zgodność lub nie schematu.
Tomi1000 24-10-2020, 10:08 Schemat jest dobry jednak bardziej czytelny znajdziesz w tym temacie...
Lukasz2525 11-11-2020, 22:22 To ja spróbuję jeszcze raz, czy ktoś zna rozwiązanie problemu z charczącym dźwiękiem? Bo nie wiem czy ryzykować aktualizację radia czy odpuścić i sprzedawać moduł. Charczy bt audio, usb, oraz jak się okazuje aux też, więc muszę w najbliższym czasie założyć stary moduł. Będę wdzięczny za info czy to wina radia, modułu, niedopasowania tych elementów, bo niby w mondeo były inne, zresztą widziałem że było też chyba dwóch producentów, nokia i coś jeszcze, a jak nie wiadomo co z tym zrobić, to mam moduł 112 na sprzedaż.
Ja miałem to samo robiłem uodate radio i nie pomogło. Dopiero jak zmieniłem na radio z dab i nie robiłem żadnego updatu, przestało trzeszczeć
piotras78 13-11-2020, 10:34 Cześć
Szybkie pytanie. Mam blupunkta i do tej pory działał mi USB i BT (fabryczny - nic nie było dokładane). Wczoraj wystąpiła mi usterka 1 wtrysku (zwarcie) przeczyściłem kostkę i skasowałem błędy przez interejs OBD BT - telefonem. Dzisiaj rano nie mam BT i USB (nawet nie ma zasilania na Pendrive - nie świeci sie lampka na nim) - mogło się coś wyprogramować ? Telefon tez nie może się połączyć z zestawem BT - nie widzi go. Jest jakiś osobny bezpiecznik odpowiedzialny tylko za to ?
Odłącz akumulator na 10 minut,tylko potrzebny jest kod do radia.
Witam potrzebuje rady czy można w fordzie s max można wymienić moduł Bluetooth z 488 na c112
można, ale nie zawsze oznacza to "zamienić i działa"
Temat o BT jest na forum, sporo było tam napisane.
Cześć,
poszukałem trochę po forum ale niewiele udało mi się znaleźć na ten temat.
Poprzedni właściciel podmienił w samochodzie radio na jakieś zwykłe 6000cd ale widzę że nad schowkiem mam zamontowany moduł bluetooth 8m5t-19c112-BR (tak wiem że niemiecki), aby sparować go z telefonem zakupiłem na wymianę radio SONY 8s7t, pin się pokazuje, telefon się paruje, bluetooth ewidentnie działa, problem mam tylko z dźwiękiem po BT.
Mianowicie jak do kogoś dzwonię przez zestaw to ta osoba mnie słyszy a ja nie słyszę tej osoby, tak samo z głośników nie wydobywa się żaden dźwięk muzyki chociaż moduł zaktualizowałem do najnowszego dostępnego oprogramowania używając portu USB i widzę tytuły piosenek, mogę z radia przerzucać kawałki, widzę że czas piosenki leci na radio jak i w telefonie itp, niestety mikrofon działa ale nie działa dźwięk z głośników.
Prośba o poradę co może być nie tak.
Dla przypomnienia:
Radio Sony 8s7t-18c939-ME
Moduł BT: 8m5t-19c112-br
Samochód ma też zamontowany (chyba fabrycznie) pilot przy kierownicy z przyciskiem VOICE.
A tak, wybacz - Focus mk2 poliftowy - rok produkcji grudzień 2010
Kanał audio leży, czyli wszystko po AUX, mikrofon jest na innych pinach.
Jak zwykłe AUX też nie działa to albo zła instalacja, źle wpięta, albo radio ma uszkodzone AUX.
Okej, do 6000cd miałem fabryczne gniazdo aux ale było zepsute bo kabel w nie lużno wpadał więc kupiłem kabel aux nowy który z gniazda aux w radio robi zwykły wtyk jack 3.5mm, później z rozwiązania zrezygnowałem na rzecz transmitera BT ale gdzieś w domu powinienem mieć jeszcze ten kabel - po wpięciu go do radia mam przetestować czy na opcji AUX IN jest ok tak?
Aktualnie w kostce radia wpięta jest kostka ze starego gniazda AUX (tego luźnego) tylko nie jestem w stanie określić czy jej przewody idą przez moduł BT do gniazdka w konsoli czy bezpośrednio do gniazdka, jeśli w radio bezposrednio wpietym AUX bedzie dzwiek to zakładam że mam po prostu od modułu BT wiązkę MONO a nie STEREO?
Ze znalezionych przeze mnie w internetach schematów tak by to wyglądało, że kiedy jest wiązka stereo to moduł BT robi za "mostek" między gniazdem AUX samochodu a kostką z pinami AUX w radio.
po wpięciu go do radia mam przetestować czy na opcji AUX IN jest ok tak?
sony z tym niefabrycznym kablem AUX do sprawdzenia
mam po prostu od modułu BT wiązkę MONO a nie STEREO?
rocznik auta przeczy temu ale jest to możliwe, tak samo jak inne kłopoty w instalacji
moduł BT robi za "mostek" między gniazdem AUX samochodu a kostką z pinami AUX w radio
tak
to sony to 1CD czy 6CD?
dotychczas uważałem że 6CD nie obsłuży innego BT jak Voice, ale w koncu nie pamiętam co mi wyszło z testów (a było tego sporo w różnych konfiguracjach, unikam i odradzam 6CD bo to same kłopoty)
Akurat właśnie 6CD, ten moduł co mam obsługuje VOICE wiec powinny pasować, ze schematu nawet byłbym może w stanie ogarnąc jak to zdrutować ale czy np kostkę którą wpina się do modułu BT da się jakoś rozebrać tak aby dołożyć jej dodatkowe kable?
Wtedy jeśli AUX w radio działa to bym sobie zrobił tylko z tego kabla niefabrycznego małą przeróbkę i z jednej strony zostawił kostkę, a z drugiej rozbebeszył jacka i jego kabelki podłączył do kostki w miejsca gdzie jest AUX R OUT, AUX L OUT i AUX GND OUT, zrobiłbym sobie sam wiązkę dodatkową w skrócie, ale pod warunkiem że ta kość co wpina się do modułu BT jest rozbieralna :D
Z tym 6 cd to była w sumie okazja, zmieniarka nie działa (widze ze norma) ale akurat z płyt nie słucham w ogóle muzyki.
W najgorszym wypadku zostane przy transmiterze FM ale jednak fajnie byłoby móc chociaż kawałki przerzucać z pilota na kierownicy :D bo już sam dźwięk SONY w porównaniu z 6000CD to jakiś kosmos.
6CD zadziałał z 488 stereo czyli tylko VOICE , tylko nie pamiętam czy sprawdzałem też dźwięk, czy tylko połączenie
wiązek typu leniuch "kilka" zrobiłem , czyli jak brakuje instalacji to dokłada się
także można wszystko rozłożyć/przerobić
to że sony gra o wiele lepiej od 6000CD przekonywałem wiele razy, niestety dopiero jak zakładałem sony wielu uwierzyło
Ok to aktualnie stoję przed testem czy w ogóle AUX działa w radio, dam znać o wynikach, niestety dostęp do narzędzi będę miał pewnie dopiero jutro popołudniu.
https://talkford.com/community/topic/131772-retrofit-usb-to-an-09-titanium-x/
Tu znalazłem zdjęcia że faktycznie tą obudowę wtyczki można rozebrać i pojawia się dostęp do pinów, więc w razie czego spróbuję dodrutować tylko połączenie AUX między radiem a modułem.
PS AKTUALIZACJA
To tak, z głupa spróbowałem wpiąć kabel do tego uszkodzonego gniazda aux i nagle się okazało że z tym radiem ożyło i działa, więc poszedłem dalej, doszedłem do tego że jednak wiązka jest jak trzeba bo kabel aux idzie z gniazda do modułu i z modułu do radia, później spróbowałem się jeszcze raz podłączyć i niby nie było dźwięku nadal ale nagle usłyszałem taki trzask jakby ułamek sekundy piosenki więc nacisnąłem na radio przycisk PHONE a później ponownie CD/AUX, wybrałem źródło bt audio i nagle wszystko ożyło i od tej pory działa. Także dla potomności tez warto spróbować takiego patentu.
Warto też zaktualizować firmware modułu do wersji V z listopada 2012 roku bo ta jest najnowsza.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
Witam, niedawno nabyłem Mk4 z 2007 roku radio C6000 z modułem BT, łączy mi się z telefonem, mogę odebrać, rozmawiać, ale nie mogę zadzwonić, podobno potrzebuje próbki głosu.
chciałem przejrzeć ten temat ale..... przeczytanie 560 stron mnie .....
Proszę o podpowiedź.
grande1970 03-12-2020, 18:36 witajcie
Pacjent mondeo 2012 titanium x, dołożony moduł 212 z vc PL, radio standard 6000 cd ale zmienione z mojego starego mk4 (2008 ) na sony 6cd, brak mikrofonu (w drodze), brak manetki VC (w drodze). Radio działa, płyty odtwarza, aux działa ale przy streamingu z telefonu widać że odtwarza utwór ale nie słychać dźwięku. Czy powyższe braki mogą powodować braku dźwięku z telefonu ?
Komorowscy 03-12-2020, 19:06 Jak się przy3ma klawisze 1 oraz 6 na radyjku to m.in. wyskoczy data w formacie rrrr-mm-dd lub dd-mm-rrrr (nigdy tego nie pomnę :) )
Najstarsze Sony jakie mi osobiście współpracowało z BT audio jak i USB + oczywiście głos rozmówcy - to miałem dokładnie z 06-06-2008 r.
Może tu jest "pies pogrzebany"... a jeśli radyjko właśnie z 2008 r... to może tak właśnie być.
Grande jeśli AUX działa to są dwie opcje albo musisz kliknąć na radiu przycisk PHONE, włączyć na telefonie muzykę i wybrać na nowo źródło audio na bt audio, albo masz AUX ale wiązkę masz mono i wtedy jedynie zmiana wiązki na stereo. Eeewentualnie trzecia mało prawdopodobna opcja skoro widzi że idą sekundy piosenki to że masz za stary firmware modułu. Obstawiam że trik z przełączeniem się na tryb PHONE i na nowo bt audio powinno pomóc
Tomi1000 04-12-2020, 21:23 masz za stary firmware modułu
W 212 nie ma innego softu. 212 musi działać jak nie działa to walnięty moduł, problem z wiązką i najczęściej za stare radio...
grande1970 05-12-2020, 17:21 problem chyba w pajączku mam CC a powinien być ????
w poniedziałek dostane poliftowe sony 1cd + moduł cs7t-14d212-ag czyli usb+streaming+vc - jaki do tego dobrać pająk
Ps. do czego
https://zapodaj.net/e50c8e9175131.jpg.html - to było podpięte do schowka ale w schowku nic nie było
https://zapodaj.net/6fe437356ee72.jpg.html - to chyba jakas antena
przy okazji znalazłem chyba obciętą antenę gps ale z flotowego
Tomi1000 06-12-2020, 00:25 CC to podstawowy AB to kompletny.
Mi działa na CC a na AB nie chce (poliftowy sony i 212)
Cześć, przeczytałem kilkadziesiąt stron tego tematu, jakąś wiedzę już zdobyłem, ale nadal chce rozwiać moje wątpliwości. Auto to mondeo mk4 produkcja 15.07.2008, radio travel pilot fx. Mam bluetooth, ale tylko rozmowy, mam normalnie manetkę do odbierania z przyciskiem voice. Same rozmowy bt działają bardzo dobrze. W schowku jest wejście aux, nie dobierałem się jeszcze do modułu bluetooth i teraz moje pytania:
1. Czy możliwe jest, ze mam moduł obslugujący streaming muzyki, ale trzeba go tylko aktywować kablem diagnostycznym
2. Czy w przypadku gdy będzie to moduł nie obsługujący bt to wystarczy go wymienić na np. 212 plug&play czy trzeba jeszcze aktywować kablem diagnostycznym funkcje?
3.jeżeli auto jest z lipca 2008 to na bank będzie problem z tą wiązką mono?
4. Streamowanie muzyki przez bt pozwala normalnie zmieniać utwory na radiu/z kierownicy na convers?
Komorowscy 06-12-2020, 06:58 1. Jakby był moduł do muzy to (prawdopodobnie) byłoby w tym samym schowku - w okolicach AUXa - również i USB
2. To różnie- czasem trzeba aktywować (rzadziej) - w 2008 r. przeważnie nie
3. Czasem tak, czasem nie... Spotkałem już S-max z 2009 r., w którym była wiązka mono... półLeniuch (bez żadnego już nawet aktywowania) w zupełności wystarczył...
4. Dokładnie wszystko działa i poprzez BT i poprzez USB/iPod - wszelka zmiana utworu z radia, kierownicy, tytuły na LCD radyjka (na Conversie zależnie bodajże od wersji) ... normalnie XXI w. ... jest super.
Można będzie zrobić WSZYSTKO tak jak tu:
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PL_bt.pdf
maciek-basia 06-12-2020, 07:02 Ja u siebie też przerabiałem to w s maxie 2012 nie było kabli w pająku teraz chodzi wszystko wyświetla też tylko że buczy w głośnikach na usb i bt staming
grande1970 09-12-2020, 19:09 problem chyba w pajączku mam CC a powinien być ????
w poniedziałek dostane poliftowe sony 1cd + moduł cs7t-14d212-ag czyli usb+streaming+vc - jaki do tego dobrać pająk
Ps. do czego
https://zapodaj.net/e50c8e9175131.jpg.html - to było podpięte do schowka ale w schowku nic nie było
https://zapodaj.net/6fe437356ee72.jpg.html - to chyba jakas antena
przy okazji znalazłem chyba obciętą antenę gps ale z flotowego
aktualizacja
potrzebne było radio np 1CD sony, pajączek AB i wszystko działa :D
Kod błądu ACM U2101:00-f2 oraz BCMii B10A2:00-f2 problem polega na tym ze nie ma głosu z głośników radia nawigacja duza samochód ford galaxy 2012
A ja pytanie mam z innej beczki. Jak odróżnić instalacje mono od stereo ??? Czy w każdym mondeo MK4 produkcja 2007 rok (10.2007) jest tylko mono czy różnie z tym bywa ?
U mnie wygląda to tak: Radio fabryczne to NX, VC jest , gniazdo AUX w schowku jest, USB brak, modul bluetooth zaczyna się na 7 i kończy na 488, brak streamu po BT.
Pytanie - czy muszę zamawiać wiązkę typu "leniuch" czy ewentualnie jest gdzieś schemat jak rozpoznać obecna wiązkę, i ewentualnie zmodyfikować pod modu 8-xxxxxxx-112
Czy w każdym mondeo MK4 produkcja 2007 rok
raczej w każdym z tego roku
modul bluetooth zaczyna się na 7 i kończy na 488
to na pewno jest mono
czy muszę zamawiać wiązkę typu "leniuch
wystarczy półleniuch, bo na zmiany w pajączku nie liczę, masz pajączka 8pinowego,wymagany 22pinowy.
Tyle że cenie pół leniucha można mieć całą wiązkę, albo zrobić ją samemu.
czy ewentualnie jest gdzieś schemat jak rozpoznać obecna wiązkę
W tym temacie masz wszystko opisane, na zrobienie typowego pół-leniucha nie widziałem schematu, ale można samemu główkować jak to zrobić.
Ha .... sukces w 99%
udało mi się dołożyć nowy moduł (zmiana z 7xxx-488-xx na 8xxx-112-xx) i uruchomić stream po BT. W tym miejscu gigantyczne podziękowania dll użytkownika tomiik (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=422950) - DZIĘKUJE ZA POMOC !!!!.
dlaczego sukces w 99% - bo:
przy streamie z BT oraz przy rozmowach po BT słyszę jakby piszczenie (narastające wraz z obrotami silnika\alternatora - zgaduje) przy radiu i CD nie ma tego objawu ....
nie jestem pewien czy w stanie oryginalnym to zjawisko występowało, przy rozmowach po BT .... chyba nie, przy słuchaniu przez AUX, .... na 90 % tak.
Jak do weekendu nie znajdę nic mądrego na ten temat to do celów testowych zamocuje pierwotny zestaw.
Chyba ze ktoś ma jakieś sugestie.
znalazłem ten wątek: Pisk (wycie) w radio od BT - alternator (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=275332) ale się urwał ....
Jak do weekendu nie znajdę nic mądrego na ten temat
Wybierz u góry z prawej strony "przeszukaj ten temat" i wpisz Hollywood ;)
Mam kilka pytań (FF2 2009)
1. Czy przy zmianie modułu z AU7T-19C112-A na CS7T-14D212-A polepszy się jakość dźwięku przez BT? Teraz jakby jest obcięte pasmo, mam stary zestaw słuchawkowy BT i tam też tak jest, bo nie ma chyba HD voice.
2. Z tego co widziałem jest inna wtyczka, CS7T-14D212-A ma mini usb a AU7T-19C112-A ma fordowską. Czy jest opcja niedestrukcyjnej konwersji czyli jakaś przejściówka? U mnie USB jest w podłokietniku więc ciężko o kabel tej długości przy okazji rozbiórki całęgo kokpitu.
3. Aby uruchomić streaming niestety stoję przed zmianą softu w navi FX. Zanim to zrobię chciałbym wiedzieć czy AU7T-19C112/8M5T-19C112 wspiera kodek AAC do bezpośredniego streamowania muzy ze spotify, a nie przez rekompresję. Czy ktoś kto posiada 112stkę (RX-42) obojętnie w jakiej wersji może sprawdzić czy po zmianie kodeka w androidzie nadal działa muzyka? Czy jakiś posiadacz 212stki może też to sprawdzić?
Miałbyś bliżej to byś sobie podpiął co chcesz z moich zasobów, a tak, nie używam spotify, dla mnie oba moduły grają tak samo.
Danielo_82 10-01-2021, 09:46 Mam kilka pytań (FF2 2009)
2. Z tego co widziałem jest inna wtyczka, CS7T-14D212-A ma mini usb a AU7T-19C112-A ma fordowską. Czy jest opcja niedestrukcyjnej konwersji czyli jakaś przejściówka? U mnie USB jest w podłokietniku więc ciężko o kabel tej długości przy okazji rozbiórki całęgo kokpitu?
Pasuje kabel USB od hondy, np z tej aukcji
https://allegro.pl/oferta/honda-aux-kabel-usb-adapter-civic-jazz-cr-v-acco-8556814665?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Pasuje kabel USB od hondy
nieprzydatna porada, skoro zmiana miałaby być na model z mini USB a wtyczka w instalacji jest inna, pod starszy typ
Mam przedłużacze USB, około 2m, także to jedyne rozwiązanie, albo obciąć i zarobić na miniUSB.
Hiro Taro 27-01-2021, 08:34 Witam
posiadam forda mondeo mk4 1,6benzyna 2013r. Mam zamontowany moduł bluetooth CS7T-14D212-BF no i chciałbym dołożyć USB. Tu moje pytanie czy jak założę moduł CS7T14D212AG z przewodem USB będzie działać i czy zestaw głośno mówiący/menu (wiecie ten głos co się odzywa w samochodzie ;p) będzie w j.polskim. Radio standardowe Radio 6000CD. Czy ono będzie obsługiwać usb?
6000cd nie obsługuje usb, potrzeba zmienić na sony
Hiro Taro 27-01-2021, 12:50 dzięki mayak za odp myślałem, że sam moduł wystarczy a tu jeszcze radio
potrzebuje jakieś konkretne radio? Tzn kod/rok? To by podeszło?
https://allegro.pl/oferta/radio-cd-sony-ford-mondeo-mk4-s-max-i-galaxy-mk3-9859343415
jeszcze ze zmieniarką
https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-radio-sony-6cd-mp3-kod-8143735397
https://allegro.pl/oferta/radio-sony-cd-ford-mondeo-mk4-lift-galaxy-mk3-lift-9892728217
upatrzyłem sobie moduł bluetooth CS7T14D212AG i teraz na co patrzeć przy szukaniu radia Sony, aby był po liftowy i kompatybilny z modułem bluetooth
Zmieniarkę sobie odpuść, zwłaszcza że ryzykujesz że za stara.
Nie wiadomo jak z pajączkiem w aucie i z CC, lepiej to sprawdzić niż potem zastanawiać się czemu nie działa.
Mam kilka pytań (FF2 2009)
3. Aby uruchomić streaming niestety stoję przed zmianą softu w navi FX. Zanim to zrobię chciałbym wiedzieć czy AU7T-19C112/8M5T-19C112 wspiera kodek AAC do bezpośredniego streamowania muzy ze spotify, a nie przez rekompresję. Czy ktoś kto posiada 112stkę (RX-42) obojętnie w jakiej wersji może sprawdzić czy po zmianie kodeka w androidzie nadal działa muzyka? Czy jakiś posiadacz 212stki może też to sprawdzić?
Odpowiadam sam sobie i przy okazji zostawię tutaj info dla potomności. Poza aktualizacją radia oraz modułu należało jednak zmienić w elmconfigu opcję w module SRM i wybrać jedną z dwóch ostatnich z navi. Działają obie, ale ustawiłem przedostatnią "+ Navi" i elegancko działa streaming.
Moduł 112 (a właściwie Nokia RX-42) obsługuje jedynie kodowanie SBC.
Jestem ciekaw czy 212 obsłuży. Moduły 14D212 były najwyraźniej używane w systemie sync a tam przecież aac czytało z usb więc może też jest kodek bluetooth.
Czym różni się wersja np AB od AG tego modułu poza nr wersji?
Tomi1000 06-02-2021, 00:15 tylko wersją.
Witam naprawdę nikt nic nie podpowie.
Witam naprawdę nikt nic nie podpowie. ��
W temacie znajdziesz wszystko,zamiast czytac wszystko uzyj szukajki.
Temat nie aktualny. Ale za to pętla mas, końcówka kabla usb i ELMCONFIG jest w moim zainteresowaniu
Witam
Mam pytanie do wszystkich. Doposażam swojego Gold X w Bluetooth.
Nie nadążam za numerami modułów. Czy do radia CD 6000 pasuje moduł z usb. Czy nie. Czy moduł z usb zagra tylko z np sony i wyższej klasy?
Zielony1986 07-03-2021, 19:23 Witam serdecznie, posiadam forda smxa z 2008r. I postanowiłem wyposażyć go w moduł Bluetooth , okazało się jednak że taki moduł był w aucie ale ktoś go zdemontowal, zostały tylko przewody, i stąd moje pytanie czy pomógł by ktoś z doborem modułu, jaki mam kupić by pasował do autka , jakiego numeru szukać i czy będzie pasował modul z językiem polskim ?
Za mało danych.
Nie wiadomo jakie radio, jaki był moduł (po VIN wyjdzie), jaka jest wiązka.
Koszty też nie do oszacowania.
Zielony1986 07-03-2021, 20:26 Radio SONY na 6 płyt wtyczka do modułu oraz ta od mikrofonu jest jak i sam mikrofon do tego manetka do odbierania polaczen ,nie ma tylko modułuł i nie mam pojecia jaki tam był czy jest ktoś w stanie sprawdzić po nr vin
Można tylko zgadywać że był tam BT jednojęzyczny, pewnie niemiecki, mono, tylko do rozmów.
Można zgadywać że radio jest przed aktualizacją i nie obsłuży zmiennego pin, więc nic z niego się nie wyciśnie poza włożeniem modułu mono.
Skoro napisałem że po VIN można sporo się dowiedzieć, tzn. że są tacy co potrafią to poprawnie odczytać. g:okulary
Takie roczniki można przerobić na polski, z BT Audio, USB.
Witam,
po przeczytaniu kilku setek stron na ten temat udało mi się dołożyć do mojego Sony 1 CD moduł BT/VC/USB z końcówką 112( poprzednio tylko BT/VC ). Zależało mi w szczególności na streamingowaniu muzyki. Wszystko działa bardzo dobrze. Jedna rzecz nie daje mi spokoju a mianowicie automatyczne uruchamianie/włączanie muzyki. Od razu przy wybraniu opcji BT audio odpala sie jeden z programów czy to spotify czy program do odtwarzania audiobookow i nie ma opcji zeby zatrzymac odtwarzany utwór. Czy ktoś wie jak wyłączyć to automatyczne odtwarzanie?
Danielo_82 11-03-2021, 11:11 Wyczyścić cache w telefonie, ale to ze uruchamia się automatycznie to chyba wygodne jest?
Wyczyścić cache w telefonie, ale to ze uruchamia się automatycznie to chyba wygodne jest?
Spróbuję dzięki! Byłoby wygodne gdyby dało się zatrzymać tę muzykę bo póki co jest problem zmiany aplikacji do odtwarzania :roll:
wg mnie nie da się - jak wybierzesz BT Audio w radiu to w tel. rusza ostatnio używany player
IMO ma to sens, natomiast mega denerwuje mnie co innego: jeśli przerwę (wysiądę z auta) słuchanie (np.) z USB, to po ponownym odpaleniu auta wraca mi USB tylko na chwilę a potem samoczynnie przełącza się na radio - np. w sytuacji zatrzymania się pod sklepem na zakupy
wg mnie nie da się - jak wybierzesz BT Audio w radiu to w tel. rusza ostatnio używany player
IMO ma to sens, natomiast mega denerwuje mnie co innego: jeśli przerwę (wysiądę z auta) słuchanie (np.) z USB, to po ponownym odpaleniu auta wraca mi USB tylko na chwilę a potem samoczynnie przełącza się na radio - np. w sytuacji zatrzymania się pod sklepem na zakupy
Co do USB to jeszcze tego nie sprawdzałem ale rozumiem, że nie ma też opcji zapauzowania grającego prze BT utworu? Samo automatyczne odpalenie apki jest ok tylko z tym zatrzymywaniem...
jedynym sposobem na pauzę jest zmiana źródła dźwięku lub naciśnięcie klawisza 'phone' na radiu
żenisz system powstały w 2008r. po update góra z 2012r. z telefonem na systemie pewnie Android 10
to się coraz słabiej trzyma kupy
na Andku 4.4 nie mam problemów z obsługa BT Audio, chociaż przyznaję że odtwarzacz BT włączam wtedy kiedy potrzebuję
żenisz system powstały w 2008r. po update góra z 2012r. z telefonem na systemie pewnie Android 10
to się coraz słabiej trzyma kupy
na Andku 4.4 nie mam problemów z obsługa BT Audio, chociaż przyznaję że odtwarzacz BT włączam wtedy kiedy potrzebuję
To prawda. Szkoda że nie ma już żadnej nowszej aktualizacji. W każdym razie dzieki za pomoc.
Tak btw z tym przyciskiem phone to może być całkiem niezłe rozwiązanie
telefony z and 4.4 to już chyba dawno umarły albo ich bateria trzyma tak krótko że nie da się dojść z domu do samochodu :D :D :D
eh, dzieci....
jak się kupowało low end to można mieć takie zdanie
bateria 3500mAh, wymienna, nowa koszt 30zł, ekran 5,7" 386ppi i waga niższa od dzisiejszych wafelków, o niskim SAR nie wspomnę
Za mało danych.
Nie wiadomo jakie radio, jaki był moduł (po VIN wyjdzie), jaka jest wiązka.
Koszty też nie do oszacowania.
Przeglądałem cały temat i nic. Auto to Mondeo MK4 Gold X sierpień 2010. Moje radio to CD 6000. dołożyłem moduł 7S7T-19G488-BE i nie działa. Pajączek jest. Łączy się z telefonem. Gdy wybieram numer nic nie słyszę. Oczywiście w tym momencie połączenie trwa. W drugą stronę podobnie. Być może moduł mam nieodpowiedni. Pisałeś, że na podstawie vin można sprawdzić konfigurację. U mnie chyba nie. Bo fabrycznie nie miał. Może ktoś inny ma takie radio i mógłby sprawdzić jaki ma moduł współgra z takim radiem?
Pajączek CB
Bez połączenia interfejsu Bluetooth, Bogata wersja CDX6+AM/FM+DAB
no to już wiesz czemu nie działa, wymienić lub przerobić
Pajączek CB
ICE HIGH/LOW BEZ BT
no to już wiesz czemu nie działa, wymienić lub przerobić
No właśnie nie wiem dlaczego. Wiem tylko że nie działa. A podpowiesz co trzeba zrobić? Tak po chłopsku. Wymień moduł na taki konkretny model, albo ten kabelek wetknij tam i tam. Można przerobić, Podpowiesz?
A podpowiesz co trzeba zrobić?
Pajączek
wymienić lub przerobić
Reszta jest w porządku, co prawda dołożony jest Niemiecki moduł MONO,ale skoro sparował się z tel. to nie ma co wybrzydzać.
Ja rozumiem że się samemu nie chce szukać (nawet z pomocą szukajki) w tym temacie odpowiedzi, ale uwierz mi, jest w nim napisane jakie pajączki są do czego i jak je przerabiać.
Pajączek
Reszta jest w porządku, co prawda dołożony jest Niemiecki moduł MONO,ale skoro sparował się z tel. to nie ma co wybrzydzać.
Ja rozumiem że się samemu nie chce szukać (nawet z pomocą szukajki) w tym temacie odpowiedzi, ale uwierz mi, jest w nim napisane jakie pajączki są do czego i jak je przerabiać.
No właśnie siedzę już pewnie ze dwa tygodnie wieczorami. Zalazłem różne schematy. Tylko dla mnie jest to magia. Znalazłem chociażby ten. Nic mi to nie mówi. Nawet nie wiem ile przewodów powinno się tam znaleźć. Znalazłem oczywiście foto pajączków, lecz nie wiem z jakimi symbolami powinny być. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale człowiek uczy się całe życie.
shimanko 14-03-2021, 11:20 Cześć!
Mam problem z moim modułem BT/VC.
Samochód: Focus MK3 2012 TREND ( USB bez AUX fabrycznie )
Mój ACM: SONY CM5T-18C815-XJ
Panel: SONY bez NAVI
Moduł BT/VC: 8M5T-19C112-AR
Wyświetlacz radia: AM5T-18B955-CH ( kolorowy, 4 cale )
Wiązka: SAMontuję z mikrofonem, kabel USB wpięty do modułu.
Wszystko aktywowałem Focccusem:
#112 - 3000nt series ice pack
#154 - With USB unit and iPod function
#157 - BT/VC Phone Interface + USB Connection
#172 - With Display - No Touchscreen, Colour-TFT, MFD 4
#214 - Branded Navigation ICP
AUX zmieniony na 02.
Problem:
Radio widzi moduł Bluetooth. Telefon widzi Ford Audio, jednak nie może się z nim połączyć. Przy próbie połączenia, radio mówi po angielsku, że jest za dużo połączonych urządzeń.
Po kliknięciu Phone na panelu, wyświetlacz pokazuje komunikat: " Brak urrądzeń ".
Po kliknięciu bodajże AUX raz na sto razy ( myślę, że od razu po włączeniu stacyjki ) pojawia się jedno urządzenie o nazwie BTAUDDEVICE7 ( zdjęcie ), którego nie mogę usunąć. Klikam Rozłącz i nic się nie dzieje, bądź nazwa urządzenia robi się szara. Po wyjściu z tego menu, nie da się ponownie wyświetlić ekranu z nazwą tego urządzenia.
Wyjmowałem bezpiecznik F67, zdejmowałem klemę, nic to nie dawało.
Czy ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać? Nie chce mi się setny raz wyciągać modułu, a tym bardziej go odsyłać. No chyba że ktoś z Was tak miał i wie, że moduł jest walnięty.
Czy moglibyście mi też podrzucić, jaką antenę DAB dokupić, żeby wtyczka pasowała? :)
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie!
https://images91.fotosik.pl/483/6447df69cd8a8401m.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6447df69cd8a8401)
https://images92.fotosik.pl/484/dadeaa338fe5adb1m.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/dadeaa338fe5adb1)
https://images92.fotosik.pl/484/9087d593a2b137dam.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9087d593a2b137da)
https://images92.fotosik.pl/484/b664cface5865c9dm.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b664cface5865c9d)
Witam,
po przeczytaniu kilku setek stron na ten temat udało mi się dołożyć do mojego Sony 1 CD moduł BT/VC/USB z końcówką 112( poprzednio tylko BT/VC ). Zależało mi w szczególności na streamingowaniu muzyki. Wszystko działa bardzo dobrze. Jedna rzecz nie daje mi spokoju a mianowicie automatyczne uruchamianie/włączanie muzyki. Od razu przy wybraniu opcji BT audio odpala sie jeden z programów czy to spotify czy program do odtwarzania audiobookow i nie ma opcji zeby zatrzymac odtwarzany utwór. Czy ktoś wie jak wyłączyć to automatyczne odtwarzanie?
Jeszcze jedno pytanie. Po tej operacji i przeskanowaniu forscan pokazuje mi sie błąd modułu rozpoznawania mowy. Czy po takim upgrade musze jeszcze zmieniac cos w ustawieniach forscanem? Kod błędu to U2101
Albercik1986 17-03-2021, 11:45 To i ja się podepnę pod temat.
Przeczytałem pierwsze 10 stron tematu, dalej już się poddałem... Potrzebuję w zasadzie dwóch informacji:
- schemat wiązki BT <> NX
- symbol modułu, który muszę kupić.
O ile to pierwsze jest chyba uniwersalne, o tyle w drugim punkcie mam takie kryteria:
C-MAX MK1 2008, Nawi Travel Pilot NX DVD, fabryczny VC, fabryczny AUX.
Moduł bym chciał: BT / USB / Streaming audio
Podpowie ktoś jaki będzie najbardziej odpowiedni?
P.S. Dobrze widziałem, że wtyczka do modułu BT występuje w VW/Audi i ma numer 4E0972144 ?
fabianrnr 17-03-2021, 21:55 Witam, czytam i czytam i z chwili na chwilę jestem coraz głupszy.
Mam mondeo mk4 z maja 2008 roku radio Sony (teoretycznie wiązka mono).
W samochodzie mam moduł BT/VC o numerach 7S7T-19G488-EE (VC po włosku- auto z Włoch)
chciałem dołożyć USB oraz VC po angielsku, więc zakupiłem moduł BT/VC o numerach 8M5T-19C112-AH z USB. Odkręciłem schowek, podłączyłem nowy moduł i na C+ wyświetla się USB i iPod, ale nie działał VC (po chwili wyłączał się do poprzedniego zadania).
Wziąłem laptopa i zmieniłem w ELMconfig język na angielski oraz konfiguracje z BT/VC LOW na BT/VC High + USB +BT Audio. Wykonałem reset pełny ale nic to nie dało, dodatkowo telefon nie widzi urządzenia BT, z poprzednim modułem od razu go wykrywa i łączy się bez problemu.
Podsumowując
Mam radio SONY z firmware 04-05-02
Mam BT/VC 7S7T-19G488-EE chcę zmienić na 8M5T-19C112-AH z USB.
Problemy:
1. Telefon nie widzi urządzenia BT
2. Nie działa VC
Proszę o pomoc bo kobieta mnie zabije jak okaże się że 100zł na moduł wywaliłem a nie działa USB :)
100zl to dopiero początek wydatków.
Za niski soft radia, wiązka mono, convers pewnie tez do aktualizacji.
Radio do zmiany, wiązka do przebudowy lub wymiany, convers do weryfikacji.
fabianrnr 17-03-2021, 22:19 100zl to dopiero początek wydatków.
Za niski soft radia, wiązka mono, convers pewnie tez do aktualizacji.
Radio do zmiany, wiązka do przebudowy lub wymiany, convers do weryfikacji.
C+ był aktualizowany softem od bezdomnych.
Nie da się zaktualizować radia ?
Ja juz odmawiam takich aktualizacji.
I szczerze odradzam tego.
pl_studi 18-03-2021, 14:14 Dzień dobry,
jestem w miarę nowym użytkownikiem zarówno tego forum jak i Forda.
Zanabyłem drogą kupna Fusiona z 2007 z niemiec w wersji wyposażeniowej Calero, chciałbym dołożyć sobie do niego BT, mam sterowanie audio przy kierownicy ale bez klawisza VOICE, z drugiej strony nie jest to rzecz, której brak spędzał by mi sen z oczu.
Po przeczytaniu prawie 200 stron z tego wątku wiem już, że muszę dołożyć wiązkę lub kupić zestaw typu "leniuch" na znanym portalu aukcyjnym bo w moim wyposażeniu nie ma tej wiązki (sprawdziłem zarówno wtyczkę po stronie radia jak i przeglądnąłem cały schowek.
I teraz dochodzimy do pytania, którą serię modułu BT powinienem kupić, bo wiem na pewno, że nie serię 7S7T-19G488-XX czy 8M5T-19G488-XX gdyż są za nowe do mojego radia i nie pokazuje ono kodu PIN.
Dane radia:
model: 6000CD
p/n: 6S61-18C815-AH
s/n: V1333?? (nie będę podawał całego numeru seryjnego - tyle chyba wystarczy)
data produkcji: 12.01.2017
po kombinacji 1-6 na wyświetlaczu kolejno
07-00-17
CD_KW_10
27/06/2006
FB 05-01-02
BL 02-02-02
ALIGN
SWP1-6561
SWP2--14C044
SWP3--AD
SWP4-
CRIN
FDB2007
Czy powinienem zatem szukać modułu BT/VC także o p/n zaczynającym się na 6 czyli 6M5T-19G488-XX lub 6M2T-19G488-XX czy mogą być wcześniejsze z serii 4M lub 5M?
Jaka jest różnica między modułem RX-1C i RX-2C, który z nich powinienem wybrać?
2007r i 6000CD to wiązka mono i moduł BT do rozmów również mono 7- najwyżej lub starsze.
pl_studi 18-03-2021, 19:27 dzięki za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło, choć mam obawy czytając inne posty czy 7 nie będzie za nowe bo ono jest chyba z dynamicznym kodem pin
Mam jakąś 7- i z tego co pamiętam to ma stały pin (pozostałość po modach)
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1868434&postcount=951
Fusiony nie miały wiązki w standardzie, także sugerowałbym takie radio
118548
wiązkę stereo i BT z USB
pl_studi 19-03-2021, 05:24 rozważę twoją propozycję zmiany radia na SONY choć powiem szczerze ani nie jestem jakimś audiofilem abym usłyszał różnicę, o której na forum w innych tematach kilka osób pisało, ani nie słucham wybitnie muzyki z telefonu czy z mp3 na pendrive, chodzi mi wyłącznie o zapewnienie możliwości rozmowy z klientami do mnie dzwoniącymi w czasie jazdy, na co dzień i tak słucham radia informacyjnego typu TOK FM czy PLUS aby wiedzieć co się w koło dzieje, a telewizji praktycznie od ponad 2 lat nie oglądam, a z drugiej strony to SONY mi nie odpowiada estetycznie, Pamiętam twoją wypowiedź do mnie, że nie ma sensu bo to mono udzieloną w innym temacie, ale jak wyżej napisałem traktuje to czysto użytkowo, a zawsze będzie można w przyszłości zmienić.
Spróbuj transmittera wpinanego w zlacze zapalniczki.
Wszyscy tutaj narzekają na działanie, a to kwestia kupowania dobrej jakości wpinek.
Zdarza mi sie zaproponowac znajomym takie rozwiązanie i potem pytaja czy mam tego więcej, bo chca do kolejnego auta w domu.
Koszt ponizej 50zl.
Wczoraj przekładałem jakies zielone 6000CD z miejsca na miejsce,moze w weekend wezmę je na stół i podepne do wiazki z kilkoma BT. Temat dotychczas w ogóle mnie nie interesował.
pl_studi 19-03-2021, 06:45 Transmiter nie jest dobrym rozwiązaniem bo zajmuje częstotliwość radia, więc albo słucham stacji albo transmitera, niby można to zaprogramować w radiu i przełączać kanał.
Mam gdzieś w firmie stary zestaw Parrota zdemontowany swego czasu z Pandy po jej destrukcji, nota bene Pande skasowała użytkowniczka Forda Kugi ;) , więc chcąc po taniości mógłbym zastosować ten zestaw ale: jest on przystosowany do instalacji 2 głośnikowej, wpina się go w obwód głośników.
Przeglądałem portal wiadomy za tym SONY ale 95% to wersja do zabudowy z owalnym otworem, znalazłem dosłownie 3-4 aukcje z maskownicą pasującą do Fuzji, ale cena na poziomie 400-500 zł mnie odstrasza od tego radia.
A jak wygląda sprawa BT stereo + BT Audio bez USB z 6000CD w tej nowej wersji (podobne kształtem do SONY z czerwonym podświetleniem i dwiema słuchawkami czerwoną/zieloną)
Co do przetestowania 6000CD to jeśli byś był tak miły to był bym zobowiązany.
Do zadnego 6000CD nie podłączysz niczego poza Voice.
Poliftowe sony w prostokacie kosztuje duzo mniej.
Witam wszystkich,
Od niedawna posiadam C-maxa 2008 model po FL, zainteresował mnie temat doinstalowania fabrycznego modułu BT do mojego auta. Po przeczytaniu kilkuset stron i kilkunastu wątków zdecydowałem się na zakup modułu. Mam radio SONY 6CD:
nr części: 7M5T-18C939-DB
MODEL: CD3XX-CD6-RECT-KW2000
SONY NR: CDX-FC214DB
Dane zaczytane z menu radia:
05-03-03
RADIO_KW_4
BL: 02-06-40
CD: 3.0.16
FB: 06.00
EQ: 00 KW
ALIGN
07/03/2008
SN:S0CD6X8V000693
CS: 2818BF55
Samochód nie był wyposażony fabrycznie w moduł BT, na aukcji zakupiłem następujący model (podobno od C-maxa FL):
8M5T-19G488-AG
RX-42
Dokupiłem również mikrofon dedykowany do mojego samochodu (okrągły) do schowka w podsufitce. Na szczęście instalacja do mikrofonu była pociągnięta w samochodzie. Połączyłem urządzenia ze sobą no i niestety nie działają prawidłowo.
1. Przed montażem BT w radiu przyciski PHONE i słuchawki powodowały jedynie MUTE. Po podłączeniu BT został on wykryty i aktywowały się funkcje menu PHONE. Usunąłem stare telefony z pamięci.
2. Moduł jest wykrywany przez telefony (różne modele: huawai, sony), na wyświetlaczu generowany jest zmienny kod PIN i telefony bez problemu łączą się z modułem. Ale nie słychać żadnych komend głosowych z radia.
3. Niestety przy próbie wykonania połączenia lub odebrania przychodzącego - w radiu panuje cisza. Nie słychać sygnały wybierania, nie słychać dzwonka, po nawiązaniu połączenia jest obustronna cisza - nikt nikogo nie słyszy, a połączenie trwa.
4. Po tym wszystkim odłączyłem jeszcze klemę z akumulatora, ale to nic nie zmieniło.
Co może być przyczyną takiego stany rzeczy?
1. Uszkodzony moduł BT, ale czy wtedy dał by się sparować z trzema różnymi aparatami telefonicznymi?
2. Uszkodzony mikrofon? Ale wtedy przynajmniej ja bym słyszał rozmówcę.
3. Soft w radiu? Chyba OK. Czyta zmienne kody PIN z modułu RX-42. Bez problemu wykrył moduł. Nie pokazuje też żadnych komunikatów, że coś jest nie tak.
4. Nie mam jedynie pilota do radia z przyciskiem "voice". Czy to może być problem.
5. A może trzeba wprogramować sam moduł do samochodu przez elma?
Ktoś coś podpowie, będę wdzięczny za jakąś sugestie.
Soft radia wydaje się za niski.
Numer softu i data produkcji wskazuje na przedliftowe owalne Sony.
Dotychczas wyzszy numer softu zglaszano jako bezproblemowy.
Do sprawdzenia we wtyczce od modułu BT czy nie jest w wersji mono, to by wskazywało ze jednak musi byc moduł z 7-xxx, stad problem z brakiem dźwięku, chociaż mikrofon powinien działać.
Skupiłbym się jednak na wiązce, bo to ona wskazuje na niekompatybilność z modułem BT.
Brak manetki z voice nie jest przeszkodą, ma działać bez niej.
pl_studi
Sprawdzilem zielone 6000CD z
7- wykrywa, komunikat mute zmienia się na unavailable, ale nic poza tym, sam moduł niewidoczny dla tel. i obd
8- wykrywa, modul jest dostepny po obd, ale parowania na zmiennym pin nie przejdzie wiec widzi tylko stare tel.
Wersję z usb- wykrywa, stare tel. paruje, ale nie reaguje na połączenia
shimanko 20-03-2021, 13:04 Cześć!
Mam problem z moim modułem BT/VC.
Samochód: Focus MK3 2012 TREND ( USB bez AUX fabrycznie )
Mój ACM: SONY CM5T-18C815-XJ
Panel: SONY bez NAVI
Moduł BT/VC: 8M5T-19C112-AR
Wyświetlacz radia: AM5T-18B955-CH ( kolorowy, 4 cale )
Wiązka: SAMontuję z mikrofonem, kabel USB wpięty do modułu.
Wszystko aktywowałem Focccusem:
#112 - 3000nt series ice pack
#154 - With USB unit and iPod function
#157 - BT/VC Phone Interface + USB Connection
#172 - With Display - No Touchscreen, Colour-TFT, MFD 4
#214 - Branded Navigation ICP
AUX zmieniony na 02.
Problem:
Radio widzi moduł Bluetooth. Telefon widzi Ford Audio, jednak nie może się z nim połączyć. Przy próbie połączenia, radio mówi po angielsku, że jest za dużo połączonych urządzeń.
Po kliknięciu Phone na panelu, wyświetlacz pokazuje komunikat: " Brak urrądzeń ".
Po kliknięciu bodajże AUX raz na sto razy ( myślę, że od razu po włączeniu stacyjki ) pojawia się jedno urządzenie o nazwie BTAUDDEVICE7 ( zdjęcie ), którego nie mogę usunąć. Klikam Rozłącz i nic się nie dzieje, bądź nazwa urządzenia robi się szara. Po wyjściu z tego menu, nie da się ponownie wyświetlić ekranu z nazwą tego urządzenia.
Wyjmowałem bezpiecznik F67, zdejmowałem klemę, nic to nie dawało.
Czy ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać? Nie chce mi się setny raz wyciągać modułu, a tym bardziej go odsyłać. No chyba że ktoś z Was tak miał i wie, że moduł jest walnięty.
Czy moglibyście mi też podrzucić, jaką antenę DAB dokupić, żeby wtyczka pasowała? :)
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie!
https://images91.fotosik.pl/483/6447df69cd8a8401m.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6447df69cd8a8401)
https://images92.fotosik.pl/484/dadeaa338fe5adb1m.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/dadeaa338fe5adb1)
https://images92.fotosik.pl/484/9087d593a2b137dam.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9087d593a2b137da)
https://images92.fotosik.pl/484/b664cface5865c9dm.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b664cface5865c9d)
Naprawione.
Okazało się, że moduł był walnięty.
Nowy moduł o tym samym numerze zadziałał od razu.
Powodzenia wszystkim!:569:
Numer softu i data produkcji wskazuje na przedliftowe owalne Sony.
To były jakiś lift radia? Z instrukcji wynika, że jest to radio Sony drugiej generacji. Tak owalne z czerwonym podświetleniem. Radio jest z fabrycznego montażu od początku samochodu 08.2008. Ale co do softu też mam takie podejżenie, że może być za stary do tego modułu. Czy da się podbić soft w radiu?
Do sprawdzenia we wtyczce od modułu BT czy nie jest w wersji mono, to by wskazywało ze jednak musi byc moduł z 7-xxx, stad problem z brakiem dźwięku, chociaż mikrofon powinien działać.
Skupiłbym się jednak na wiązce, bo to ona wskazuje na niekompatybilność z modułem BT.
W jaki sposób mogę sprawdzić wtyczkę? niestety jestem laikiem w tych sprawach. A może wiązka jest niekompletna? Na forum często spotkałem się z pojęciem " pająka" co to jest? Może tego brakuje u mnie.
Faktycznie coś nie zagrało tylko z dźwiękiem, może moduł jest stereo a wiązka mono.
owalne sony miało zmieniony soft w połowie 2008r. m.in. do obsługi BT Audio
Czy da się podbić soft w radiu?
dopiero co o tym pisałem #5650 i jeszcze kilka razy wcześniej
pajączek nie dotyczy Cmaxa/Focusa Mk2
poszukaj w temacie informacji o mono/stereo
pl_studi 20-03-2021, 15:57 Sprawdzilem zielone 6000CD z
7- wykrywa, komunikat mute zmienia się na unavailable, ale nic poza tym, sam moduł niewidoczny dla tel. i obd
8- wykrywa, modul jest dostepny po obd, ale parowania na zmiennym pin nie przejdzie wiec widzi tylko stare tel.
Wersję z usb- wykrywa, stare tel. paruje, ale nie reaguje na połączenia
Dzięki za sprawdzenie, zatem pozostaje zakup wcześniejszych wersji jak 6M2T-19G488-AG czy 4M5T-19G488-AY, który będzie bardziej odpowiedni twoim zdaniem?
Co do Sony-ego to znalazłem dwie sztuki w okolicach 250 PLN 8V4T-18C939-MA z datą 17.10.2008 oraz 8V4T-18C939-LD to drugie nie ma zdjęcia z datą produkcji i raczej jeśli bym się decydował to na to drugie bo nie ma połamanej obudowy, a to pierwsze ma połamania przy dolnym otworze na klucz, czy wtedy mógłbym użyć modułów BT z serii 8?
"młode" sony, wiązka stereo i 8- zadziała, to nawet dziś sprawdzałem, przy okazji wersji z USB.
pl_studi 20-03-2021, 17:44 Antej bardzo Ci dziękuję, jesteś kopalnią wiedzy.
Dzięki za naprowadzenie w poszukiwaniach. Wygląda na to, że:
- wiązka BT w samochodzie jest mono samochód z 08.2008
- moduł 8M57 jest stereo
Rozwiązaniem problemu będzie (popraw jeśli się mylę):
- zakupu półleniucha lub
- poszukanie starszego modułu 7xxx
Czy były moduły z serii 7xxx, które miały USB?
Nie było mono z USB i w zasadzie wynika to z moich wcześniejszych postów.
Masz :
radio niepewne, chociaż jest nadzieja, gdzieś w notatkach odnalazłem wpis że na tym sofcie też pójdzie,
wiązkę mono,
BT Voice stereo.
Wypadałoby kupić BT Voice mono i zakończyć temat.
Tak jak napisałem, mam jeden zbędny moduł 7-, który dziś podłączałem na stole do wiązki.
Mimo wyplatania dość uniwersalnego leniucha (Sony/ Blaupunkt), jakoś nie włożyłem do niego obsługi mono.
Z radiami też zrobiłem porządek i zostały tylko Sony po aktualizacji i nawigacje. Wynika to z przekonania, że BT w aucie nie ma ograniczać się tylko do Voice.
Także nie mogłem dziś sprawdzić w pełni sprawności posiadanej wersji 7-, zakładam że wyjęta jako sprawna, jest sprawna.
Niewiele brakowało żeby dziś dopleść do leniucha obsługę mono, ale dla mnie to tak jednostkowy przypadek że nie widzę sensu marnować na to czasu.
Tak jak napisałem, mam jeden zbędny moduł 7-,
Także nie mogłem dziś sprawdzić w pełni sprawności posiadanej wersji 7-, zakładam że wyjęta jako sprawna, jest sprawna.
Wypadałoby kupić BT Voice mono i zakończyć temat.
Taki właśnie jest plan. Ile sobie cenisz ten moduł?
Czy w tym wypadku ma znaczenie typ RX-1C, czy RX-2C? Wyczytałem na forum, że 1C były do focusa/c-maxa, a C2 do mondeo/s-max/galaxy. Ma to jakieś znaczenie?
Posiadany moduł wyjmowałem z Smaxa (zasadniczo to czekał już zdemontowany).
Nie przyglądałem mu się, ale pamięć sugeruje że jest to RX-2C, możliwe że to dlatego dziś nie zagadał z radiem KW2000.
Temat zupełnie poza obszarem moich zainteresowań.
Kilka nowych faktów po naprowadzeniu w poszukiwaniach przez kolegę Mayaka (jeszcze raz wielkie dzięki za podesłaną instrukcję):
1. znalazłem jednego pajączka:8M5T-19A442-BA crosującego sygnał AUX. Po przetestowaniu sygnału AUX wygląda to tak:
- wypięcie pajączka z gniazda powoduje przerwanie sygnału z fabrycznego gniazda AUX
- po wpięciu go ponownie muzyka jest odtwarzana przez głośniki, przy próbie wykonania połączenia przez sparowany telefon sygnał AUX jest wyciszany przez moduł ale w głośnikach panuje cisza
- w kości modułu BT jest instalacja w pinach 37,38,19 jest też 5,6,23
Czy w związku z tym wymagana będzie przeróbka instalacji sygnału AUX?
2. Znalazłem też niepodpiętą szarą kostkę z ośmioma pinami, patrząc na kolorystykę od mikrofonu. W przekazanej instrukcji od kolegi Mayak jest informacja aby "złącza w nim trzeba było założyć zworki zamykając 4 styki parami w celu połączenia mikrofonu ze złączem modułu BT." Pytanie czy zworki trzeba założyć na wszystkich 4 parach czy tylko na dwóch pierwszych z lewej strony - bo to jest dla mnie niezrozumiałe? A może poszukać pajączka tylko 8M5T-19A442-AA (odpowiadający kostce)?
Czy taki manewr załatwi już sprawę Modułu BT w moim C-maxie? Czy to możliwe, że nie skrosowany mikrofon powoduje obustronny brak dźwięku? Logiczne jest, że rozmówca mnie nie słyszy ale że u mnie w głośnikach też jest cisza?
Albercik1986 24-03-2021, 06:25 LaWąski, moim skrymnym - aux powinien wchodzić Ci do modułu i z niego wychodzić do radia. Tak samo mikrofon.
Coś za mało kalbli masz we wtyczce. Powinieneś mieć zasilanie, masę, CAN (to już 4) mikrofon in oraz out (kolejne 4) i aux in oraz out (to jest 6) czyli w sumie 14 kabli.
A ja za to zapytam/poproszę z innej beczki: czy ktoś tak uprzejmy i zmierzył mi jaka powinna być długość wiązki pomiędzy radiem, a modułem? Sam dorabiam wiązkę, więc by się przydało wiedzieć ;) PS gdzie w C-maxach jest moduł fabrycznie zamontowany?
Morrisrsv 27-03-2021, 22:28 Witam. W moim radiu jest bluetooth, ale łączy się z książką tel. A nie mogę połączyć się z multimediami. Chcę zamienić na oryginalne fordowskie takie z nawigacją i pytanie czy tam też mogą być niespodzianki z bluetoothem? Może macie jakieś inne pomysły? Smax 07
Pozdrawiam
Moduł BT jest zewnetrzny i w tym roczniku do BT Audio wiazka i moduł do wymiany.
Przeczytasz, zrozumiesz.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841
... Smax 07...
W Fordzie moduł bluetooth jest osobno, niezależny od radia.
W tym roczniku jest moduł mono, bez USB i bez możliwości odtwarzania audio po BT.
Aby można było odtwarzać audio po BT niezbędny jest moduł BT/VC z USB - wtedy z definicji jest on stereo.
Dla założenia takiego modułu do tego auta niezbędna będzie przeróbka instalacji.
Pomysł założenia NX DVD ma się do tego srednio - choć moduły BT/VC z USB i BT audio były obsługiwane w przedliftowym S-maxie jedynie przez NX DVD oraz późniejsze rocznikowo (połowa 2008 w górę) radia Sony.
hello friends
In my Fiesta I have 8m5t-19g488-am and I want to change with bluetooth with usb . The right product is 8M5T-19C112-AT ? The last letter can you please help what does it mean ?
jacobshhm 28-03-2021, 19:50 Cześć wszystkim,
czytam od kilku dni ten wątek, po 200 stronach przeskoczyłem do końca.
Pomożecie?
Pacjent: Mondeo 12.2007 MK4
Radio: CD6000
Moduł BT: Jest MONO VC
Pytania:
1. Jaki moduł mono działa z BT streaming? Nie zależy mi na USB
2. Radio na wymianę na Sony: Czy może być? https://allegro.pl/oferta/mondeo-mk4-s-max-focus-mk2-fl-radio-sony-6cd-mp3-10518158556
Nie zależy mi na USB, chciałbym ominąć przerabiania na stereo. Chyba, że jest ktoś w Krakowie kto może pomóc przy piwku?
Pozdrawiam! Kuba
streaming wymaga stereo
stereo w tym Mk4 wymaga wymiany wiązki (albo pół-leniucha), koszty znaczenie wyższe niż "piwko"
radio dobre rocznikowo ale awaryjność napędu 6CD dla mnie nie do zaakceptowania
reszta opisana kilka postów wcześniej
jacobshhm 28-03-2021, 21:07 Dziękuje za odpowiedz. Oczywiście rozumiem, ze koszt to nie jedno piwo, chodzi bardziej o okazje do jego wypicia :)
Które radio i moduł polecasz?
Jeżeli chodzi o przerobienie wiązki, jest ktoś do kogo można się zwrócić o pomoc?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sony 1CD z wejściem antenowym ISO ale po fabrycznej aktualizacji softu.
Przypominam, kilka postów niżej jest to opisane, nie jesteś wyjątkowy, czytaj samodzielnie.
Nie podobają mi stany wizualne obecnych Sony w odpowiedniej konfiguracji, albo cena tych dobrych. FXy zaczęły wypadac pod tym względem lepiej, nawet po poniesieniu kosztów wymiany RAM.
Wiązkę przerób sam wg schematów z tematu albo kup gotową.
Zainstalowałem dzisiaj 8M5T-19C112-ct, dokonałem aktualizacji oprogramowania układowego, aby zmienić 3 wartości w forscan, ale bez przesyłania strumieniowego USB i Bluetooth. jakaś pomoc ?
belowasyl 31-03-2021, 13:51 Witam, mam pytanie czy wszystkie moduły bluetooth z serii D1BT-14D212-XX można użyć na podmianę z sync 1.0 na 1.1 ? chodzi mi o to że ceny są dość zróżnicowane i np. taki D1BT-14D212-LA można kupić za 70 zł a np. D1BT-14D212-CC za 150 zł, czy mogę kupić jakikolwiek i wgrać mu soft 5.11
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Fiesta 2009 tylko z AUX-em i modułem bluetooth 8m5t-19g488-am, instaluję 8M5T-19C112-AV (w samochodzie była już zainstalowana aktualizacja) i dokonuję tych zmian (zdjęcie poniżej) w sekcji ForScan IPC, wszystkie ustawienia są działa IDEALNIE! Ale dostaję te błędy DTC. Wprowadzam zmiany tylko w IPC, a nie w sekcji kopii zapasowych. Czy mogę mieć z tym jakiś problem?
Witam wszystkich. Może ktoś pomoże w temacie modułu CS7T-14D212-AD.
Mam moduł o nr z końcówką 488 i wszystko działa normalnie. Okazyjnie kupiłem moduł CS7 aby móc korzystać ze strumieniowego przesyłania muzyki.
Posiadam radio SONY soft 1.08.2008 rok.
Podczas wykonywania połączenia lub przesyłania muzyki nic nie słychać. Zarówno w radiu jak i na conversie widać do kogo dzwonię lub co przesyłam strumieniowo ale w głośnikach cisza. Czy muszę dokonać jakiejś aktualizacji radia? Po podmianie na moduł z końcówką 488 wszystko działa normalnie.
orion512 08-04-2021, 13:28 Ma kolega instalację mono i trzeba ją przerobić na stereo.
Proszę poczytać ten wątek.
Było to wszystko wielokrotnie opisywane
Ma kolega instalację mono i trzeba ją przerobić na stereo.
Proszę poczytać ten wątek.
Było to wszystko wielokrotnie opisywane
A czy zamiast przeróbki kabla mogę dołożyć wiązkę półleniuch z wiadomego portalu aukcyjnego?
Przerobić samemu, zbudować od nowa, wstawić pół leniucha...
wybierz co Ci odpowiada, efekt będzie ten sam.
Dzięki Antej za szybką i skuteczną radę. Póleniuch założony i wszystko działa pięknie. Jedynie to męczą szumy podczas jazdy. Wiem że trzeba kupić filtr. Czy ktoś z kolegów forumowiczów okolice Katowic pomógłby go założyć?
W celu redukcji szumów występujących po instalacji BT zakupiłem coś takiego na portalu aukcyjnym
https://allegro.pl/oferta/izolator-redukujacy-szumy-dzwieku-audio-2x-jack-9233271140?snapshot=MjAyMS0wNC0xNVQwNTo1MTo1Ny43NT RaO2J1eWVyO2VkY2ZmY2MxM2I3MDU2YzZhOGY0ZTJkOTYwNWZh NTU2NjZmMTEwNWU4YjZmZjZiNzRkNzAxZTQ5YWQ4YzcyMzk%3D
Prosty montaż i jak ręką odjął.
Ford Fiesta 2009 rocznik
Posiadane aktualnie Bluetooth + aux moduł posiadany 8M5T-19G488-AM
Jestem zupełnym laikiem, a chciałbym posiadać możliwość streamingu muzyki + rozmów po bluetooth.
Czy i jaki moduł muszę dokupić?
Czy do moduły potrzebne będzie podpięcie nowej wiązki?(obejdę się bez usb)?
Czy będę musiał coś aktywować poprzez forscana?
Potrzebny Ci będzie moduł 112.
U żony po prostu zmieniłem moduł, sparowałem telefon i wszystko działało.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
belowasyl 03-05-2021, 18:21 Witam, mam pytanie czy wszystkie moduły bluetooth z serii D1BT-14D212-XX można użyć na podmianę z sync 1.0 na 1.1 ? chodzi mi o to że ceny są dość zróżnicowane i np. taki D1BT-14D212-LA można kupić za 70 zł a np. D1BT-14D212-CC za 150 zł, czy mogę kupić jakikolwiek i wgrać mu soft 5.11
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu TapatalkaNo to odpowiem sobie i komuś kto może jeszcze kiedyś będzie szukał, kupiłem D1bt-14d212-La za 70zł, zainstalowałem bez problemów soft 5.11, instrukcja i linki tu na forum, instalacja około 20 min, no i oczywiście działa to na czym mi zależało czyli przełączanie piosenek w spotyfy i wybieranie głosowe oczywiście po polsku.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
pawelostutos 07-05-2021, 13:53 Witam. Szanowni forumowicze, borykam sie od pewnego czasu z problemem natury technicznej. Otóż posiadam w swoim Mk4 moduł 7S7T-19G488-AE a do tego radyjko Blaupunkt NX. Problem pojawił sie w chwili wymiany telefonu na nowy. Nowy telefon przestał widziec "ford audio" i pomimo różnych prób połączenia nie udało mi sie uzyskac połączenia z BT w samochodzie. Zacząłem szukac co moze byc tego przyczyną i wyczytałem gdzieś na forum że te modele 7S7T...488 mogą nie widziec wersji BT telefonu powyżej 4.0 ( Nowy telefon żony takze nie widoczny dla mondka). Moja decyzja padła na wymianę modułu w samochodzie. Nabyłem więc model 8M5T-19G488-AM Novero. Po podłączeniu modułu nastąpiło szybkie odnalezienie przez telefon. Sparowanie też bez problemu. Czyli na pierwszy rzut oka moduł BT jak najbardziej odpowiedni. Problem niestety pojawił sie w chwili połączenia głosowego. Wybrałem odbiorce z listy i wykonałem połączenie. Niestetty ani adbiorca ani ja się nie słyszymy. Martwa cisza. Połączenie nastepuje bez problemu,ale nikt nic nie słyszy. Czy ktoś miał juz taki przypadek? Prosze o jakiś trop aby to zadziałało.
Nabyłem więc model 8M5T-19G488-AM Mk4 moduł 7S7T-19G488-AE a do tego radyjko Blaupunkt NX. Martwa cisza.
wiązka mono, moduł stereo
wiazka do przerobienia, przejrzyj ostatnie 10-20 postów w tym temacie
co chwilę ktoś o to pyta
pawelostutos 07-05-2021, 14:06 wiązka mono, moduł stereo
wiazka do przerobienia, przejrzyj ostatnie 10-20 postów w tym temacie
co chwilę ktoś o to pyta
dzięki serdeczne
pawelostutos 07-05-2021, 16:49 Wszystko fajnie. Znalazłem posty dotyczące przerobienia wiązki z mono na stereo,ale u mnie we wtyczce pozycja nr.37 jest już obsadzona. Czyli jak to rozumieć?
pozycja nr.37 jest już obsadzona. Czyli jak to rozumieć?
Jak cały rząd 37-54 jest prawie w całości pełny tzn. że auto ma instalację do zestawu słuchawkowego nokia.
pawelostutos 07-05-2021, 17:34 Jak cały rząd 37-54 jest prawie w całości pełny tzn. że auto ma instalację do zestawu słuchawkowego nokia.
W rzędzie 37-54 wolne są tylko styki 43,44,46 a reszta obsadzona
Bump: Jak cały rząd 37-54 jest prawie w całości pełny tzn. że auto ma instalację do zestawu słuchawkowego nokia.
Bump: W rzędzie 37-54 wolne są tylko styki 43,44,46 a reszta obsadzona
Bump:
1) nie cytuj całych postów
2) zdjęcie pokazuje 1-17
3) bez zdjęcia wiem które piny są puste, dlatego napisałem "prawie" cały
pawelostutos 07-05-2021, 17:38 czyli przeróbka instalacji nie wchodzi w grę?
Da radę przerobić,
parę postów wcześniej pisałem o tym.
Noka cradle i tak jest dziś bezużyteczny, niepotrzebnie zajmuje miejsce i piny we wtyczce.
pawelostutos 07-05-2021, 17:44 a co jeśli nie interesuje mnie wyjscie AUX. Dla mnie może go nie być. Czy wtedy można te przewody wpiąć na Pin 5,6 i 23? Czy to zadziała?
Lukasz2525 09-05-2021, 01:30 W celu redukcji szumów występujących po instalacji BT zakupiłem coś takiego na portalu aukcyjnym
https://allegro.pl/oferta/izolator-redukujacy-szumy-dzwieku-audio-2x-jack-9233271140?snapshot=MjAyMS0wNC0xNVQwNTo1MTo1Ny43NT RaO2J1eWVyO2VkY2ZmY2MxM2I3MDU2YzZhOGY0ZTJkOTYwNWZh NTU2NjZmMTEwNWU4YjZmZjZiNzRkNzAxZTQ5YWQ4YzcyMzk%3D
Prosty montaż i jak ręką odjął.
Jakie to były szumy? Takie może charczenie? Przy streamingu bt/usb? Pisałeś o module 212, więc tak wnioskuję. I co to daje, jak to jest na minijacka? Czy trzeba to przerobić i wpiąć w wiązkę?
Mi charczy wszystko co idzie przez moduł, aux, bt audio, usb, nie mogę tego ogarnąć, szukam innego radia na próbę, bo mój stary moduł 488 też teraz charczy na auxie od czasu wymiany na 112, więc coś się uszkodziło przy wymianie, wiązka lub radio.
Problem popularny, jest o tym dużo wątków i postów, ale bez rozwiązania.
shimanko 09-05-2021, 09:59 Jakie to były szumy? Takie może charczenie? Przy streamingu bt/usb? Pisałeś o module 212, więc tak wnioskuję. I co to daje, jak to jest na minijacka? Czy trzeba to przerobić i wpiąć w wiązkę?
Mi charczy wszystko co idzie przez moduł, aux, bt audio, usb, nie mogę tego ogarnąć, szukam innego radia na próbę, bo mój stary moduł 488 też teraz charczy na auxie od czasu wymiany na 112, więc coś się uszkodziło przy wymianie, wiązka lub radio.
Problem popularny, jest o tym dużo wątków i postów, ale bez rozwiązania.
No właśnie mam ten sam problem.
Miałem Galaxy s7 edge, wszystko po bt chodziło jak marzenie.
Teraz mam iPhone 11 i słychać trzaski, słuchając przez bluetooth.
Jakbyś znalazł rozwiązanie, proszę o info. :569:
Kompletny zestaw sony posiadam, ale te trzaski mnie irytują g:galy
Lukasz2525 09-05-2021, 21:57 Sprawdź inne telefony, jeżeli nagle Ci się tak stało, u mnie prawdopodobnie uszkodziło się coś w radiu, jakieś wejście na moduł, bo charczy wszystko włącznie z usb i aux'em, na starym module aux też zaczął charczeć od czasu kombinowania.
Ktoś wie czy da się przełożyć takie "wejście na moduł bt" z sony 1cd lub dab do mojego sony 6cd lub czy da się przełożyć zmieniarkę do 1cd? Bo szukam taniego radia, najlepiej 6cd z uszkodzona zmieniarką, ale na razie 1cd mi proponują tanio.
Witam. Po przeczytaniu kilkuset postów, udało mi się uruchomić możliwość słuchania muzyki z telefonu w moim samochodzie Ford Mondeo MK4. Do tego potrzebna była w moim przypadku, wymiana radia oraz zakup nowego modułu. Wszystko śmiga, łączy się automatycznie z telefonem, za każdym razem.
W tej chwili zmieniłem radio, na wersję z androidem i mogę sprzedać zainteresowanej osobie komplet, czyli radio SONY wraz modułem bluetooth.
lechpremium 11-06-2021, 10:37 Witam,
Mam taki problem, po podłączeniu wszystkich elementów zestawu bt/vc do fabrycznych wtyczek które były w mondku paruje telefon, połączenia tel mogę odebrać lub zadzwonić, natomiast rozmówca mnie nie słyszy oraz vc też nie reaguje, mikrofon mam 8M5T 19A391-AB zamiast podanego w instrukcji 4M5T 19A391-AA, oba okrągłe i pasują do miejsca montażu.
Czy u kogoś działa na takim zestawie?
Poza tym convers nie pokazuje w ogóle telefonu i niczego co z nim związane, mimo że radio moduł wykryło i paruje.
Ma ktoś pomysł na to?
Czy
Bump: Dodam jeszcze że mondek 2007 rok produkcji, radio sony 1cd, moduł 7S7T-19G488-AE
Ma ktoś pomysł na to?
zacznij od czytania tego tematu, jak widzisz nie jesteś pierwszy co o to pyta
lechpremium 11-06-2021, 14:11 czytam,szukam ale rozwiązania brak.
Wiązka jest fabryczna mono, z tego co doczytałem to moduł 7... też jest mono, więc przerabianie mono/stereo odpada.
Dodam że ja rozmówcę słyszę ładnie w głośnikach, natomiast mnie nie słychać, mikrofon wpięty do fabrycznej wiązki w podsufitce.
Mikrofon jest wpinany bezpośrednio do BT, sprawdź czy jest przejście między wtykiem mikrofonu w podsufitce, a wtyczką BT.
lechpremium 11-06-2021, 14:49 dzięki, dzisiaj sprawdzę. A czy brak tel na conversie może być spowodowany zbyt starym softem?
lechpremium 11-06-2021, 20:21 Za twoją poradą Antej prześwietliłem wiązkę od mikrofonu, efekty takie że na złączu modułu przejścia brak, natomiast idąc po kolei jest przejście w kostce w nogach po prawej stronie pasażera i śledząc dalej te 2 kabelki od mikro sygnał kończy się na szarej wolnej wtyczce po lewej stronie schowka odchodzącej z grubej wiązki przymocowanej do stalowej belki.
Teraz mam to spiąć do złącza modułu? i pod które piny?
No i skoro jest fabryczna instalacja to dlaczego to nie jest od razu w jednym złączu?
Pajączek 8-pinowy jest?
1-5
2-6
lechpremium 12-06-2021, 07:52 jest 8 pin, 1-5, 2-6 to zmostkować ? dobrze rozumiem?
Ale masz pusta wtyczkę czy jest w niej wpięty pajączek.
Pewnie była pusta skoro brakowało reszty BT.
lechpremium 12-06-2021, 08:02 jest sama wtyczka
Właśnie do tego służy pajączek.
W instacji stereo ma 22piny i w zależności od wyposażenia mostkuje odpowiednie przewody.
W tym temacie było to opisywane.
lechpremium 12-06-2021, 08:35 Dzięki ci dobry człowieku za pomoc, pół litra i gęś dla ciebie. Podsumowując 1-5, 2-6 zmostkować albo dokupić pająka?
lechpremium 12-06-2021, 14:05 Ok, zmostkowałem, poskładałem, wszystko działa. Jeszcze raz wielkie dzięki Antej
Cześć
chcę dołożyć moduł bluetooth , zakupiłem moduł od wersji poliftowej CS7T-14D212-AC z wiązką, która jest przecięta, wyjaśni mi ktoś jak podłączyć tą wiązkę do mojej obecnej wiązki ? mam radio sony 6cd. Z wiązki bluetooth idzie 12 przewodów, nigdzie nie mogłem znaleść schematu, najlepiej jak ktoś by mi powiedział który kolor do którego podłączyć :)
pozdrawiam
mondeo_owner 13-06-2021, 17:20 Ja montowałem u siebie w zeszłym roku. Też planowałem bawić się z wiązką, kupiłem wszystkie wtyczki ale w końcu zarzuciłem temat i zamówiłem leniucha. Nic nie robisz. Wszystko działa P&P. Jedyne co wymieniłem w leniuchu to wtyczkę od mikrofonu bo ta co była w zestawie nie pasowała z oryginalnym mikrofonem. Cała reszta to wypięcie kostki z radia, wpięcie kostki z tej wiązki, z drugiej strony wpinasz kostkę od radia, następnie moduł BT, mikrofon. Całość odpaliłem, działa. Żadnego programowania, kodowania, nic. Całość zajęła mi może ze 2h.
Żadnego programowania, kodowania, nic
z tym to akurat bardziej szczęście niż prawidłowość.
Można kupić leniucha komercyjnie, można samemu upleść, schematy są w tym temacie.
Od dawna już nie próbuję wpinać się w quadlocka bezpośrednio do radia, wystarczy mi stękanie z upychaniem dodatkowej instalacji za radiem. Jakbym miał jeszcze rozcinać instalację, albo lutować/zagniatać piny wisząc za radiem to bym odpuścił sobie temat.
Witam,
W aucie mogę się połączyć z telefonem i rozmawiać przez BT, ale czy jest możliwość odtwarzania również muzyki za pomocą bluetooth ??
Jeśli można to jak to zrobić?
Ponadto nie mogę znaleźć gniazda USB, powinien chyba być tuż obok wejścia AUX w podłokietniku ale tam go nie ma; czy jest inne miejsce ? czy po prostu autko nie posiada USB ?
Dlaczego pytasz o auto Audi A4 na forum forda?
Czy może mamy zgadywać model forda, rocznik, typ radia?
Czytales w ogóle cokolwiek w tym temacie, chociaz ostatnie 50postow?
Dlaczego pytasz o auto Audi A4 na forum forda?
Czy może mamy zgadywać model forda, rocznik, typ radia?
Czytales w ogóle cokolwiek w tym temacie, chociaz ostatnie 50postow?
gdzie tu widzisz zapytanie o Audi ??
Chodzi o kuge 2009 Titanium, Tylko temat zostal przenesiony
a to ze niezmienilem opisu to nic nie wnosi i nie rob oft.
nie rob oft.
Wolasz o pomoc a sam nic nie dajesz.
Nie cytuj calych postow, nie pisz byle gdzie i byle jak.
Czytaj regulamin forum zanim cos napiszesz, szukaj zanim cos napiszesz.
To moze nastepnym razem ktos bedzie chcial Ci pomoc w rozwiązaniu problemu.
Wyspales sie a nadal nie podales niczego o co zapytalem.
Moja szklana kula ma urlop.
Ponadto nie mogę znaleźć gniazda USB, powinien chyba być tuż obok wejścia AUX w podłokietniku ale tam go nie ma; czy jest inne miejsce ? czy po prostu autko nie posiada USB ?
nie posiada
trzeba sobie dokupić (link pierwszy z brzega) https://allegro.pl/oferta/kuga-mk2-14-16-gniazdo-usb-am2t-19a164-bb-7761540882 wyciąć dziurę i wstawić tam gdzie napisałeś, na tej półeczce po drugiej stronie aux https://allegro.pl/oferta/nowy-oryg-panel-srodkowy-usb-aux-ford-kuga-08-10631145349 do tego kabel między gniazdem i modułem BT/USB, do tego moduł BT z obsługą USB, modyfikacja wiązki elektrycznej, aktualizacja modułu, zmiany w konfiguracji auta i wuala, mamy muzyczkę z pendrajwa i dodatkowo z blututa ;)
wszystkie szczegóły dotyczące ogólnikowo opisanych powyżej kwestii znajdziesz w tym temacie, jedyne 573 strony - miłej lektury
Konfiguracji nie będzie zmieniał, ale radio bardzo możliwe że zmieni.
Resztę zapewne będzie musiał wykonać.
Więcej będzie wiadomo jak szklana kula wróci z urlopu.
mateusz.szczurek 26-06-2021, 21:45 Drodzy specjaliści od pajączków,
Galaxy '2014 (polift), radio Sony 1CD. Dokupiłem komplet na bogato, moduł cs7t-14d212-ab, cała wiązka do tego, mikrofon, manetka i port usb. Zainstalowane, uaktywnione. Działa, paruje, udaje że gra, ale nie słychać dźwięku i nie działa mikrofon. Zakładam więc, że problemem jest pająk. Mam 22 pinowego pajączka nietypowego - model CD (takiego na 500 stronach tego wątku jeszcze nie widziałem), bardzo ubogi, raptem sześć pinów aktywnych.
Z lektury powyższej wynika, że potrzebuję pająka AB. W związku z tym dwa pytania:
1. czy na pewno ten?
2. gdzie go dostać? ASO nie ma pojęcia czym jest 8G9T-14N000-AB . Numery FINIS znalazłem na niemieckiej stronie dla BB (1599222) i BC (1739143), ale nie tego poszukiwanego. Czy wiecie gdzie i jak go zamówić?
Przepinanie pinów jest opcją, ale nie jest to opcja łatwa, bo strasznie mało mam tych kabelków w CD.
CB to pajączek bez obsługi BT potrzebny jest BA/BB
Tyle że skoro
Dokupiłem komplet na bogato, moduł cs7t-14d212-ab, cała wiązka do tegoto pajączek jest zbędny.
Kupując leniucha pajączek jest zbędny.
Skoro masz pajączka bez BT, to zamiast kupować drugiego dołóż okablowanie do obecnego.
mateusz.szczurek 27-06-2021, 08:43 Dzięki, ale okablowanie/wiązka to oryginał, który kupiłem razem z zestawem BT i który podmienił te które było w samochodzie. Wyjęcie pajączka nie zmieniło sytuacji, bo do fordowskiej wiązki z BT/VC/USB tez potrzebny jest jakiś pajączek?
BA/BB? Czy to nie jest do wersji nav high? U mnie radio to poliftowy Sony 1CD - zgodnie z grande1970 i jego postem nr 5604 w tym watku, AB powinno działać?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
okablowanie/wiązka to oryginał, który kupiłem razem z zestawem BT i który podmienił te które było w samochodzie.
Jakieś bzdury. Pokaż zdjęcia tej kupionej wiązki bo coś mieszasz.
Wiązki BT nie da się ot tak, włożyć do auta,jest zapleciona w instalacji, chyba że cały kokpit był wyjęty.Co innego leniuch. Leniucha zakłada się w 15minut i nie wymaga żadnych dodatkowych pajączków.
Tak, BA/BB są do NX, ale zawsze można je przepleść
AB/BC będą do Sony
mateusz.szczurek 27-06-2021, 10:36 Jakieś bzdury. Pokaż zdjęcia tej kupionej wiązki bo coś mieszasz.
...
Tak, BA/BB są do NX, ale zawsze można je przepleść
AB/BC będą do Sony
Kolega mi bzdury wytyka, a sam mnie w BA/BB chce wpakować :). Zdjęcie wiązki jest tu: https://allegro.pl/oferta/ford-s-max-galaxy-mk3-lift-zestaw-bluetooth-modul-10642892105?snapshot=MjAyMS0wNS0wNVQxOTo1Nzo0MS42O TNaO2J1eWVyO2Y1MGQzZjBiOGY5MDUxMWIzYjI2NGJmODM4MWE 1Y2RlMWE0MThlYTE4YjY0MWM0NDE2MjE0MzBlNjUxYWJiZjc%3 D
Nie asystowałem przy wymianie, ale ponoć w istocie cała deska była rozbebeszana.
Wypatrując jednak uważnie w prawym górnym rogu widzę, że być może inny pająk tam jest, przy manetce ... Czy to aby nie jest AC? To mogłoby oznaczać, ze pan w serwisie wymienił pająk, albo leptał łącząc dwie wiązki i zostawił starego pająka.
edit:
Problem rozwiązany - w śmietniku części które zostały po instalacji znalazłem pajączka AC, który był częścią zakupionej wiązki. Wystarczyło wpiąć i wszystko działa, A2DP, dzwonienie itd.
Wygląda na to, że 22 pinowy AC jest identyczny jak AB (pomijając kolory kabelków).
Co do poszukiwania nowego pajączka w ASO - Autoplaza odpowiedział, że nie wie gdzie tego szukać, Bemo Motors wróciło z ceną - 125,46 brutto z Niemiec.
kikson112 02-07-2021, 09:24 Witam, naczytałam się coś tam wiem. Ale dopytam.
Do c-max 2006 bt vc dołożę z Denso? Rozumiem że, pilot tylko wymienić muszę bo tam voice nie ma. Nurtuje mnie tylko co trzeba sprawdzić. Wiązki itd, podpowie ktoś?
Do denso w cmax to mono bt/vc bez audio i tylko te z focusow, te z mdo nie pasuja.
kikson112 02-07-2021, 10:47 https://allegro.pl/oferta/c-max-2-0-tdci-2005-r-modul-bluetooth-7254085134
Coś takiego?
Bez audio tzn?
Komorowscy 02-07-2021, 11:22 Ten akurat moduł z aukcji pomimo tego, że opisany jako bluetooth... wedle moich danych BT akurat nie ma...
Jest to prawdopodobnie głośnomówiący po kablu czyli po stykach telefonu...
a i na samym module nie ma ani słowa o BT.
Pozdr.
AK
kikson112 02-07-2021, 11:35 Podpowiedzcie coś, co tu trzeba by zakupić. Te Denso to tragedia jakąś z tego co widzę
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=275190
Tu jest odpowiedź czym jest moduł z aukcji.
Co kupić...wyjąć Denso , włożyć Nx DVD albo zwykle Sony plus panel klimatronika.
Dołożyć leniucha, moduł BT z obsługą muzyki z USB i przez BT, mikrofon i manetkę.
Robota na 2h, potrzebny tylko duży karton na wszystkie części z półki, i odpowiednie finanse.
Pewnie źle szukam, ale po prostu nie umiem znaleźć.
Mam radio SONY o danych:
04-05-02
BL 02-05-44
CD 3.0.0D L
FB 06.00
EQ 30
ALIGN
08/06/2007.
Auto fabrycznie bez BT/VC. Znalazłem przyłącze do modułu.
Mam na oku moduł CS7T-14D212BC.
Nie zależy mi na USB, chciałbym tylko, by działał zestaw głośnomówiący oraz streaming muzyki z telefonu.
Oczywiście manetkę dokupię i mikrofon też będzie.
Czy to wszystko spasuje ze sobą, czy będzie lipa?
Sony za stare
wiązka najpewniej też do przerobienia z mono, ostatecznie pajączek do wymiany (ale nie wierzę że tak będzie)
Taniej i szybciej będzie zrobić/kupić leniucha
Sony za stare
wiązka najpewniej też do przerobienia z mono, ostatecznie pajączek do wymiany (ale nie wierzę że tak będzie)
Taniej i szybciej będzie zrobić/kupić leniucha
Ale z leniuchem będzie działało na radiu z tym softem?
Bo jeśli nie, to czy plan minimum zadziała - sam zestaw głośnomówiący - czyli moduł 488 z 7 na początku?
Nie cytuj całych postów.
To ze jest złącze do BT nie oznacza ze masz pełną instalację do mukrofonu.
Pajączek tez bedzie na without BT/VC
To wszystko rozwiąże leniuch.
Na deser
To sony nie obsłuży zmiennego pin. Koniec.
Dzięki za info. Czyli wszystko jasne. Odpuszczam.
Podczas poszukiwań znalazłem instalację i sterownik do zestawu BURY cc9060. Poszperałem trochę i okazuje się, że warto to ponownie uruchomić. Idę w tym kierunku.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
DJ Pietrek 05-08-2021, 17:09 Cześć, mam problem z podłączeniem modułu BT z USB do mojego radia Sony CD 6000 bez zmieniarki. Wiem ze jest sporo podobnych tematów, ale niestety nie znalazłem w nich odpowiedzi na moje pytania. Z samym podłączenie fizycznym nie było problemu. Niezbyt łatwy dostęp, ale się udało. Problemy zaczynają się przy parowaniu.
NR NOWEGO MODUŁU BT: CS7T-14D212-AD
Po pierwsze, jak podłączyłem nowy moduł wraz z kablem USB, telefon nie chce się sparować z radiem. Na wyswietlaczu convers opcja AUX zmieniła pozycje z ostatniej na pozycje trzecią zaraz po telefonie (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie)
Po drugie, gdy telefon odnajduje BT i wpisuje kod 0000 to radio przełącza się na aux samoczynnie, jeszcze przed zatwierdzeniem PINu na telefonie i wyskakuje komunikat o błędnym pinie.
Po trzecie, czy istnieje możliwość zresetowania tego modułu.
Po czwarte, czy ten moduł obsługuje język polski? Jeśli tak to jak to ogarnąć.
Po piąte, czy znajdę jakiegoś „szpeca” w Krakowie który będzie mógł mi z tym pomoc?
Po szóste, czy jak już uda się to wszystko podpiąć i uruchomić to czy muszę aktualizować convers+ żeby zauważył port USB czy samoczynnie ogarnie że się pojawił?
I po siódme czy przez ten moduł mogę odtwarzać muzykę z telefonu przez BT?
Ogólnie zastanawiam się gdzie zamontować port USB ale chyba koniec końców zdecyduje się na schowek pasażera, blisko, nie ma potrzeby ciągnąć kabla przez pół auta do schowka w podłokietniku. Widziałem też ze jeden kolega zamontował w schowku na desce rozdzielczej.
Z góry dziękuje za pomoc w temacie.
BT z USB do mojego radia Sony CD 6000
i na tym należy zakończyć wywód
6000CD to nie sony, a rok 2007 skutecznie zaprzecza możliwości obsługi modułów stereo ze zmiennym PIN
czyli potrzeba
zmiany wiązki na stereo
zmiany radia na sony z obsługą zmiennych PIN (były takie bez tej funkcji)
zmiany konfiguracji parametrów auta
prawdopodobnie zmiany konfiguracji modułu BT
C+ można zostawić w spokoju, chyba że ma stary soft, to warto go uaktualnić
co i jak dopiero co opisywałem
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=322427
DJ Pietrek 05-08-2021, 22:52 Całkiem możliwe że pomyliłem nazwę radia. Mam radio Sony mp3 czarne z czerwonym wyświetlaczem który obsługuje BT, posiadam tez na manetce kierunkowskazu przyciski od sterowania telefonem i voice control. Jak sprawdzić czy moja instalacja jest stereo czy mono? Muszę przyznać że w tego typu tematach jestem laikiem, ale staram się sobie jakoś radzić. Z tematu który podesłałeś zobaczyłem ze mam taki sam zestaw jak na zdjęciach pokazywał kolega z forum. Z tego co zrozumiałem to powinno wystarczyć jeśli nie będę musi przerabiać wiązki.
Przeczytaj jeszcze raz i potem jeszcze raz co napisałem.
Wiązka i radio sa za stare.
|
|