Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

artur1970
08-04-2014, 12:56
... niestety nie ruszył, po aktualizacji praktycznie nie ma zmian, choć pojawiła się ikonka poziomu naładowania baterii.

Pozdrawiam

Poziomu sygnału - chyba tak chciałeś napisać

zoo
08-04-2014, 14:12
Poziomu sygnału - chyba tak chciałeś napisać

tak, masz rację - chodziło o poziom sygnału.

tedi_k
08-04-2014, 14:41
...Prawdopodobnie zależy to jednak również od wersji NXa.

Nie zależy od wersji softu NXa. Zależy od wersji hardare'u modułu BT/VC oraz od konfiguracji modułu w parametrach samochodu. Dość często trzeba ustawiać, że jest to moduł "BT/Audio BT/USB with navi"...

zoo
09-04-2014, 10:32
Nie zależy od wersji softu NXa. Zależy od wersji hardareu modułu BT/VC oraz od konfiguracji modułu w parametrach samochodu. Dość często trzeba ustawiać, że jest to moduł "BT/Audio BT/USB with navi"...

1. jak wpierw sprawdzić ten moduł, czy są oznaczenia na obudowie odpowiadające określonym funkcjom?

2. rozumiem, że po pozytywnym sprawdzeniu modułu muszę podpiąć samochód pod komputer i ustawić odpowiednio konfigurację modułu?

artur1970
09-04-2014, 10:51
w oznaczeniu modułu ostatnia litera mówi o wersji softu

np. 7S7T-19G488-BE (wersja softu E) - czym wyższa litera tym soft nowszy.

Obecnie znany najnowszy soft to V (wgrywany przez USB).

zoo
09-04-2014, 11:06

Ale w mailu poprzednim napisałeś, że zależy to od hardware'u modułu. Zainstalowałem już nowy Soft przez USB i bez zmian.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

tedi_k
09-04-2014, 13:10
Ale ...Zainstalowałem już nowy Soft przez USB i bez zmian.
...

Napisałem, że w konfiguracji samochodu (CCC) trzeba trochę "powajchować" typem modułu BT/VC. Dość często pomaga i streamin rusza.

kaczor99
09-04-2014, 17:16

Ostatnio pytałem czy w module 19G488 jest USB , i usłyszałem że nima ,że gniazdo które tam jest to tylko przypomina USB .
Jeszcze raz zapytam na tym module jest USB?

tedi_k
09-04-2014, 17:29
Ostatnio pytałem czy w module 19G488 jest USB , i usłyszałem że nima ,że gniazdo które tam jest to tylko przypomina USB .
Jeszcze raz zapytam na tym module jest USB?

Jeszcze raz odpowiadam - USB jest w modułach 112. W modułach 488 NIE MA USB!!!! NIEMA!!! NADAL NIE MA!!! I JUŻ NIE BĘDZIE!!!

Mam nadzieję, że teraz dotarło i już zostanie na wieki dla wszystkich zapamiętane.
Przypadkowo błędne odpowiedzi w innych postach tego stanu nie zmienią. Podana informacja o wersji "V" softu dotyczyła modułu 112 a nie 488.

wrzoch
09-04-2014, 17:39
A czy przypadkiem w 19G488 to USB to nie był tylko port serwisowy - dało się przez niego wgrać update, ale muzyki posłuchać, to już chyba nie bardzo.
112 miały już USB (w dwóch wersjach, z wtyczką dziwną za minimum 50PLN, której nigdzie nie można dostać i z wtyczką miniUSB można by rzec - za darmo).

Dodatkowo 488 miało stały kod parowania, a 112 już zmienny (radio musi obsługiwać). I na koniec nie wszystkie radyjka USB obsługują.

artur1970
09-04-2014, 17:44

Informacja dotyczyła wersji softu i lokalizacji litery która o nim informuje.
Niech Ktoś mi wytłumaczy - jak z mojejgo info o wersji softu można wysnuć wniosek że moduły 488 posiadają USB ?

tedi_k
09-04-2014, 17:53
...Dodatkowo 488 miało stały kod parowania, a 112 już zmienny (radio musi obsługiwać). I na koniec nie wszystkie radyjka USB obsługują.

Łukasz - stałe kody parowania miały moduły 488 do 2007 roku - tzn. aż do wersji rozpoczynającej się od 7M5T-...
Od 2008 roku wszystkie moduły (i 112 i 488 ) mają zmienne kody parowania. Czyli najpopularniejsze moduły z początkiem P/N 8M5T- mają zmienne kody parowania.

Port serwisowy modułu 488 aktywowany jest IDSem. Nie da się do niego wetknąć pena i uruchomić update. Zresztą nigdzie nie znajdziesz softu do update modułu 488..

kaczor99
09-04-2014, 19:40
Informacja dotyczyła wersji softu i lokalizacji litery która o nim informuje.
Niech Ktoś mi wytłumaczy - jak z mojejgo info o wersji softu można wysnuć wniosek że moduły 488 posiadają USB ?

Wykonałem skrót myślowy skoro masz moduł 488 i najnowszy soft V ,to jakoś go wgrałeś.

artur1970
09-04-2014, 21:46
Z mojego postu w żaden sposób nie można wywnioskować, że mam moduł :027:

taki lub siaki :619:

noe1234
13-04-2014, 07:38
Witam serdecznie

Wymieniłem w swoim Mondeo moduł BT/VC na taki który obsługuje USB.
Teraz oczywiście mam ciszę w głośnikach, gdyż w moim module było wyjście mono w nowym jest stereo .
Z forum dowiedziałem się że rozwiązanie tego problemu jest dość proste .
Należy rozciąć przewód AUX i i wpiąć jego końce do odpowiednich pinów w module BT.
Ale czy ma znaczenie który przewód będzie wpięty, do którego pinu modułu.
Będę wdzięczny za odpowiedź i informację który kabel wpiąć do którego pinu, jeżeli ma to znaczenie.

Pozdrawiam Robert

lukaszm
13-04-2014, 20:19
Witam. Po przeczytaniu wszystkich wszystkich postów (mam nadzieję, że ze zrozumieniem),
jak mam radio 6000 cd mp3, samochód - mondeo 2011 r. to moduł polski będzie o numerze: cs7t-14d212-ac.
Jeżeli jest inaczej to wyprowadźcie mnie z błędu.
z góry dziekuję.

tjw
14-04-2014, 20:08
Oczywiście, że ma. Najważniejsze jest dla Ciebie, żeby grało USB więc na początek musisz wpiąć kabel rozcięty kabel (tą stronę co idzie od radia) do 3 pinów chyba 5,6 i 23 czyli lewy prawy i masa ale nie pamiętam dokładnie. Jest na pewno w tym wątku tylko wczesniej nawet opisane kolorami.

Ja natomiast szukam kogoś kto mi to zrobi. Kupiłem PINy ale to jest wszystko dla mnie za małe, wychodzą mi kabelki z pinów itp. Po prostu się do tego nie nadaję :)

Jest ktoś we Wrocławiu kto może mi przerobić wtyczkę ? Ja wszystko porozkręcam tylko szlag mnie trafia przy tym... :( miałem tylko 3 piny i tak je pogiąłem że już się nie nadają. Do tego nie mam więcej kable i już mam na styk i mi chyba nawet nie starcza. Trzeba przedłużyć. Pewnie jakiś elektryk co ma narzędzia i fach w ręku lepiej to zrobi. Ja prędzej zniszczę wtyczkę chociaż już nawet trochę to zrobiłem.

Pozdrawiam,
TJW

Witam serdecznie

Wymieniłem w swoim Mondeo moduł BT/VC na taki który obsługuje USB.
Teraz oczywiście mam ciszę w głośnikach, gdyż w moim module było wyjście mono w nowym jest stereo .
Z forum dowiedziałem się że rozwiązanie tego problemu jest dość proste .
Należy rozciąć przewód AUX i i wpiąć jego końce do odpowiednich pinów w module BT.
Ale czy ma znaczenie który przewód będzie wpięty, do którego pinu modułu.
Będę wdzięczny za odpowiedź i informację który kabel wpiąć do którego pinu, jeżeli ma to znaczenie.

Pozdrawiam Robert

goodspeed4
14-04-2014, 20:48
Witam,
Posiadam radyjko Balupunkt TravelPilot FX SW_MAIN 0636_080814/SW_NAVI N0967VF_6.4C1P19, mam w planie dorobić wiązkę pod BT/VC http://allegro.pl/samontuj-wiazka-bt-vc-ford-focus-kuga-mondeo-s-max-i4129402357.html
Potrzebuje pomocy w doborze modułu BT a mianowicie które wersję będą współpracowały, zależy mi tylko na rozmowie przez telefon.
Pozdrawiam Michał

Vim
15-04-2014, 11:17
Panowie, a gdzie można kupić same piny potrzebne do przeróbki wiązki BT / USB ? Czy one mają jakieś oznaczenie ?
Czy trzeba kupić całą wtyczkę ( jaką ?)

bynajmniej
15-04-2014, 11:26
Stosunkowo niedawno było o tym - na samym dole tej (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841&page=121) strony:

Sprawa jest raczej nieopłacalna - 30 zł (hmmmm, za sztukę)

Pozdrowienia

mayak
15-04-2014, 12:20
Witam. Po przeczytaniu wszystkich wszystkich postów (mam nadzieję, że ze zrozumieniem),
jak mam radio 6000 cd mp3, samochód - mondeo 2011 r. to moduł polski będzie o numerze: cs7t-14d212-ac.
Jeżeli jest inaczej to wyprowadźcie mnie z błędu.
było 100 razy: 6000cd nie obsługuje modułu z USB, trzeba sony z odpowiednią wersją softu

Panowie, a gdzie można kupić same piny potrzebne do przeróbki wiązki BT / USB ? Czy one mają jakieś oznaczenie ?

http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1745426&postcount=658

wrzoch
15-04-2014, 14:30

Piny pisz na PW - powinienem jeszcze mieć albo szukaj po "rozbieralniach". Wtyczka ASO Skody jakieś 13,50PLN.

mayak
15-04-2014, 14:39
Ale ta wtyczka jest bez pinow

wrzoch
15-04-2014, 17:54
Ale ta wtyczka jest bez pinow

Ale ja nie pisałem, że jest z pinami. Piny można pobrać z innych wtyczek, wyjdzie taniej, duuuużo taniej.

goodspeed4
16-04-2014, 09:12
--------------------------------------------------------------------------------

Witam,
Ponawiam swoje pytanie
Posiadam radyjko Balupunkt TravelPilot FX SW_MAIN 0636_080814/SW_NAVI N0967VF_6.4C1P19, mam w planie dorobić wiązkę pod BT/VC http://allegro.pl/samontuj-wiazka-bt...129402357.html
Potrzebuje pomocy w doborze modułu BT a mianowicie które wersję będą współpracowały, czy rok produkcji BT oraz wersja softu w radyjku ma znaczenie, zależy mi tylko na rozmowie przez telefon.
Pozdrawiam Michał

bynajmniej
16-04-2014, 09:25
Popraw kolego ten link, na który się powołujesz - ponieważ on się coś nie wyświetla.

Pozdrowienia

gloomy
16-04-2014, 10:18
witam, lekko nie jest przewertować te wszystkie strony, ale z grubsza zaznajomiłem się z tematem i instrukcją montażu. Po dołożeniu tempomatu dwa lata temu czas przyszedł na BT i VC ;) ale kwestia ta jest dla mnie dość magiczna. W weekend sprawdzę czy mam wiązkę od mikrofonu i do modułu i liczę na to że mam (mondeo mk4 titanium 2009 radio Sony 1cd). Pozostanie mi wtedy zakup modułu, mikrofonu, manetki i tutaj pytanie czy model 8M5T-19G488-AR będzie współpracował ?

tedi_k
16-04-2014, 10:26
...pytanie czy model 8M5T-19G488-AR będzie współpracował ?

Nie napisałeś nic o radiu... Generalnie moduł 8M5T-19G488-xx (moduł bez USB) w Mondeo wyprodukowanym po połowie 2008 roku (czyli potencjalnie z instalacją stereo do BT/VC) współpracuje ze wszystkim co włożyła fabryka...

...Potrzebuje pomocy w doborze modułu BT a mianowicie które wersję będą współpracowały, czy rok produkcji BT oraz wersja softu w radyjku ma znaczenie, zależy mi tylko na rozmowie przez telefon...

Z navi FX i NX (niezależnie od ich softu) współpracują wszystkie moduły 8M5T-... i późniejsze (pierwszy znak to rok modelowy modułu 8 - 2008, A - 2010, C - 2012 - czyli w zapisie szesnastkowym...). Na podanych warunkach najprościej jest założyć moduł 8M5T-19G488-Ax angielski albo -Bx niemiecki zgodnie z preferencjami językowymi... Ostatnia litera nie ma większego znaczenia.

gloomy
16-04-2014, 10:59
Nie napisałeś nic o radiu... Generalnie moduł 8M5T-19G488-xx (moduł bez USB) w Mondeo wyprodukowanym po połowie 2008 roku (czyli potencjalnie z instalacją stereo do BT/VC) współpracuje ze wszystkim co włożyła fabryka...

radio to Sony jedno płytowe cd/mp3 + aux ... chyba, że chodzi Ci o wersję softu to zaraz pobiegnę sprawdzić ;)

tedi_k
16-04-2014, 11:34
radio to Sony jedno płytowe cd/mp3 + aux ... chyba, że chodzi Ci o wersję softu to zaraz pobiegnę sprawdzić ;)

Napisałem powyżej - moduł 488 "współpracuje ze wszystkim co włożyła fabryka" - czyli dla modułu bez USB soft soniaka nie ma znaczenia...

gloomy
16-04-2014, 11:41
Napisałem powyżej - moduł 488 "współpracuje ze wszystkim co włożyła fabryka" - czyli dla modułu bez USB soft soniaka nie ma znaczenia...

aha podziękował bardzo ;) ... usb mogę sobie darować.

a jeszcze jedno mnie ciekawi, czy ktoś spotkał się z sytuacją, że w titanium były potrzebne wiązki do modułu i mikrofonu i wystarczyło tylko je podpiąć ?

StanleyMechanik
16-04-2014, 16:53
Witam panów ekspertów....
Mam pytanie czy mając moduł 7S7T-19G488-BE mogę za pomocą elm configa uruchomić streming audio. Jeżeli tak to prosiłbym o poinstruowanie jak lub gdzie na forum szukać. Wiem, że mówi się szukajcie a znajdziecie ale nie potrafiłem :)

tedi_k
16-04-2014, 19:42
...czy mając moduł 7S7T-19G488-BE mogę za pomocą elm configa uruchomić streming audio. Jeżeli ...

Staroć (ze stałymi kodami parowania i połączeniem mono). Zapomnij.

StanleyMechanik
16-04-2014, 20:01
Dziękuje za odpowiedz... natomiast czy podłączając coś nowego również bez usb np. 8M5T-19G488 będzie można tego dokonać...

kaczor99
16-04-2014, 20:53
Dalej nie , moduły 488 nie obsługują stremingu audio . Trzeba 112 lub 212

goodspeed4
17-04-2014, 07:43
Popraw kolego ten link, na który się powołujesz - ponieważ on się coś nie wyświetla.

Pozdrowienia

Witam
Już poprawiam
http://allegro.pl/samontuj-wiazka-bt-vc-ford-focus-kuga-mondeo-s-max-i4129402357.html

gloomy
18-04-2014, 08:42
czy ktoś z wtajemniczonych może zerknąć na zdjęcie kabla przy mikrofonie i powiedzieć o czym to świadczy ? czy jest szansa że mam całe okablowanie czy to tylko podpucha majstrów z Forda :< a może to wcale nie jest związane z mikrofonem ...

artur1970
18-04-2014, 09:07
To wtyczka od alarmu :027: Dobre i to :619:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191290&highlight=mondeo+mk4

gloomy
18-04-2014, 09:14
To wtyczka od alarmu :027: Dobre i to :619:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191290&highlight=mondeo+mk4

ehhh do diabła ... a już się cieszyłem :P

ps. swoją drogą dzięki za podsunięcie pomysłu, to będzie następny etap jeśli ogarnę ten temat bo alarm cobra, który mi zamontowali jest do bani, a jak jest możliwość przejścia na fabryczny to kapitalnie.

artur1970
18-04-2014, 09:48
Zdemontuj cały plastik - może wtyczka tam jest.

gloomy
18-04-2014, 10:03
Zdemontuj cały plastik - może wtyczka tam jest.

ok, tak też jutro spróbuję ale myślę, że bez kupowania wiązek kabli się nie obejdzie. Narazie mam moduł i manetkę a z resztą podzespołów krucho póki co.

kr.bi
18-04-2014, 11:11
..., że bez kupowania wiązek kabli się nie obejdzie. Narazie mam moduł i manetkę a z resztą podzespołów krucho póki co.

Najważniejsza i najdroższa z z tego wszystkiego jest niebieska wtyczka do modułu razem z kablami (bo moduł już masz). Kabelkiem do mikrofonu naprawdę nie przejmowałbym się - są to tylko 2 kabelki które spokojnie można wpiąć albo do pajączka, albo bezpośrednio do modułu BT, albo do NX (bezpośrednio) jeśli takowe posiadasz.

pozdrófka

mayak
18-04-2014, 11:23
aha podziękował bardzo ... usb mogę sobie darować.
nie masz racji - jak już zakładasz fordowski moduł, a nie jakiegoś parrota, to załóż moduł z usb.
Na prawdę warto

artur1970
18-04-2014, 12:11
ok, tak też jutro spróbuję ale myślę, że bez kupowania wiązek kabli się nie obejdzie. Narazie mam moduł i manetkę a z resztą podzespołów krucho póki co.

Wykręć schowek i sprawdź co tam masz. Może wtyczka, może pajączek? Dopiero po tym decyduj co kupić.

Jeżeli będziesz potrzebował pajączka 22 pin to pisz na PW - mam wersję AB i CB.

nie masz racji - jak już zakładasz fordowski moduł, a nie jakiegoś parrota, to załóż moduł z usb.
Na prawdę warto

święte słowa - kupuj z USB bo daje to więcej możliwości a różnica w cenie żadna.

gloomy
18-04-2014, 12:37
Na prawdę warto

wiem, że to wygodne ale na płycie tych mp3 też się trochę mieści, utwory ładnie widać na conversie więc jest ok, narazie więc pozostanę bez usb bo moduł już kupiłem i dopiero jak zadziała mi bluetooth to mogę myśleć o rozbudowie.

Najważniejsza i najdroższa z z tego wszystkiego jest niebieska wtyczka do modułu razem z kablami (bo moduł już masz). Kabelkiem do mikrofonu naprawdę nie przejmowałbym się - są to tylko 2 kabelki które spokojnie można wpiąć albo do pajączka, albo bezpośrednio do modułu BT, albo do NX (bezpośrednio) jeśli takowe posiadasz.

pozdrófka

ok kabelek od mikrofonu pominę w poszukiwaniach, a czy potrzebna wiązka z wtyczką wygląda tak jak na załączonym zdjęciu ? ps. mam sony aux/mp3 1cd

PS. ok rozbieram deskę w święta (żona będzie w niebo wzięta :P ) i popstrykam zdjęcia, a odnośnie modułu to kupiłem go za 200 zł (j.angielski) i chyba ciężko go kupić w takiej cenie z usb, potem dochodzi jeszcze port usb etc.

tedi_k
18-04-2014, 12:57
... czy potrzebna wiązka z wtyczką wygląda tak jak na załączonym zdjęciu ? ps. mam sony aux/mp3 1cd
....

Wiązka jak wiązka - szczegółów nie widać. Na pewno ma quadlocka - więc jest spod deski...:p Potrzebna szczegółowa fotka tej czarnej wtyczki z białą blokadą na samej górze fotki - to ona jest "podejrzana", że jest do modułu BT/VC. Niebieski kolor to się pojawia dopiero jak się zdejmie czarną obudowę...

kr.bi
18-04-2014, 13:11
... Niebieski kolor to się pojawia dopiero jak się zdejmie czarną obudowę...

OT: ot ci igraszki kolorów.
A czarna skrzynka w samolotach jest czerwona (czasami pomarańczowa) i na domiar wszystkiego z białymi paskami :D a czarny sie pojawia jak sie dopiero spali :D :D

pozdrófka

mm32
18-04-2014, 14:43
W/g mnie czarna wtyczka z białą blokadą u góry ekranu jest od zegarów :D

tedi_k
18-04-2014, 14:59
W/g mnie czarna wtyczka z białą blokadą u góry ekranu jest od zegarów :D

Może i od zegarów... Zegarowe wg mnie mają blokadę zamykaną w stronę wiązki. Ale to wszystko to są dywagacje.
Innej podejrzanej o bycie "bluetoothową" tu nie widzę... Lepsze fotki wtyczek rozwiały by wątpliwości.

mm32
18-04-2014, 15:08
Od zegarów jest jednak szara wtyczka z czarną dźwigienką,za to na tej wiązce muszą być jeszcze wtyczki od klimatyzacji -biała i czarna.

gloomy
18-04-2014, 15:14
lepszych nie ma, wstrzymuję się z poszukiwaniami dopóki nie zajrzę co tam u mnie dokładnie siedzi bo póki co to Was bezproduktywnie wypytuję aż mi głupio :shock: .... smacznych jajec panowie !

pgrob
18-04-2014, 20:30
odnośnie modułu to kupiłem go za 200 zł (j.angielski) i chyba ciężko go kupić w takiej cenie z usb,

Wcale nie tak ciężko - masz poniżej kilka linków z alledrogo. Miesiąc temu kupiłem za 150 zł z USB i językiem polskim.

Ten ostatni jest nawet z odcietą wtyczką.

http://allegro.pl/sterownik-modul-bluetooth-ford-focus-ii-fiesta-i4087478103.html
http://allegro.pl/sterownik-modul-bluetooth-ford-kuga-s-max-focus-i4112036942.html
http://allegro.pl/sterownik-modul-bluetooth-nokia-ford-kuga-s-max-i4140611150.html

tedi_k
18-04-2014, 20:52
Wcale nie tak ciężko - ...

No tak - tylko to wszystko co podane to "włoszczyzna"... A jednak statystycznie to już częściej "speak" niż "parlo"...:wink:

CraC
21-04-2014, 07:04
Primo: Wesołych świąt

Secundo: To co ja powinienem zamontować jesli chce miec USB ? Aktualnie radio Sony 6000 1CD aux ... MKIV 2010
Jak poczytalem to pozostaje mi kombajn ...
Ma ktos inny pomysl ?

Pozdrawiam z wiaderkiem pelnym wody ;)

Vim
22-04-2014, 12:52
Witam
Panowie proszę o pomoc.
Samochód S-max , radio : Blaupunkt navi NX, moduł BT/VC bez USB
Jestem w trakcie wymiany modułu BT / VC na BT/VC + USB . Zakupiłem stosowny moduł.
Podmieniłem i standardowo nie ma dźwięku w głośnikach. W związku z tym, że nie udało mi się dorwać odpowiednich pinów do przeróbki wiązki skupiłem się na zmianie konfiguracji CCC celem aktywowania nowego modułu. Nowy moduł ma oznaczenie 8M5T-19C112-ER ( zależało mi też na tym żeby odtwarzać muzę poprzez BT ). Po podpięciu modułu „BT audio” pojawia się na wyświetlaczu navi nx wśród opcji AUX. Problem w tym, że nowy moduł bardzo szybko rozłączał się ze sparowanym telefonem.
Po uruchomieniu ELMconfiga zmieniłem w CCC w zakładce Bluetooth Handsfree z ustawienia BT/VC Low na BT/VC High + BT Audio + USB . Na początku znaczącej poprawy nie zauważyłem. Ale po godzinie w ogóle BT zniknęło z menu navi NX.
Tak, że nie wiem czy jest to wina modułu ( czy może być zepsuty ), czy zlą opcję wybrałem w ustawieniach CCC w ELMconfigu. Próbowałem jeszcze zrobić update modułu poprzez USB ale bezskutecznie ( według opisu ze strony coś nie wychodzi )
Po kilku dniach wróciło BT, ale nie ma w ogóle BT Audio.
Czy macie jakąś propozycje co z tym zrobić. ?

kr.bi
22-04-2014, 13:21
...

Wszystkie opisywane symptomy jak nic pasowały do mojego przypadku (NX+BT z USB tyle że oznaczny AU7T-19C112-AT). BT rządziło się swoimi prawami i działało/nie działało tak jak samo chciało. Jednym słowem bryndza. U mnie pomogł SP 5.3 dla NX-a. Możesz pokusić się o jego zapodanie jeśli jeszcze go nie masz

pozdrófka

Bump: ...

Wszystkie opisywane symptomy jak nic pasowały do mojego przypadku (NX+BT z USB tyle że oznaczny AU7T-19C112-AT). BT rządziło się swoimi prawami i działało/nie działało tak jak samo chciało. Jednym słowem bryndza. U mnie pomogł SP 5.3 dla NX-a. Możesz pokusić się o jego zapodanie jeśli jeszcze go nie masz

pozdrófka

Vim
22-04-2014, 13:43
obecnie w NX mam coś takiego MAIN_VERS_SW: 1118_100429
nie wiem czy to jest SP 5.3 czy coś innego ?

mm32
22-04-2014, 15:04
SP5.3 to 1118,czyli to co masz.

Vim
22-04-2014, 15:08
ok, dzięki
a czy mógłby mi Ktoś podać linka do ostatniego update'u do modułu bluetooth
oraz sposób na skuteczne przeprowadzenie update'u

artur1970
22-04-2014, 15:42
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818

Vim
22-04-2014, 22:08
Dzięki panowie
Update modułu zrobiony.
Moduł, a dokładnie BT Audio zaskoczyło dopiero po zmianie ustawień ELMconfigiem z BT/VC Low na BT/VC High + BT Audio + USB + Navigation.
Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki. Pozostała mi jeszcze tylko zabawa
z kabelkami i mam nadzieję, że to wszystko kiedyś ruszy :wink:

mayak
22-04-2014, 22:44
BT/VC High + BT Audio + USB + Navigation.
jestem przekonany, że to już tu było pisane

ceem
23-04-2014, 07:18
Po ustawieniu ELMconfigiem na "BT/VC High + BT Audio + USB + Navigation" rzuca błędami (było już na forum). Ustawiłem więc ELMconfigiem na "BT/VC High + BT Audio + USB (for Navigation only)" i wszystko działa bez żadnych błędów. Co ciekawe USB działa normalnie, a nie tylko na potrzeby nawigacji ;)

Vim
23-04-2014, 11:57
Po ustawieniu ELMconfigiem na "BT/VC High + BT Audio + USB + Navigation" rzuca błędami (było już na forum).

a te błędy to kiedy się ujawniają i na co mają wpływ ?

tedi_k
23-04-2014, 13:10
a te błędy to kiedy się ujawniają i na co mają wpływ ?

W ogóle się nie ujawniają i na nic nie mają wpływu. Odnotowywany jest w module i daje się odczytać komputerem błąd braku specjalnej anteny GPS do modułu BT/VC.

CraC
25-04-2014, 19:48
Ponownie zapytuje gdyz nie dostalem zadnej odpowiedzi :)

Aktualnie posiadam na wyposazeniu auta radio Sony 6000 1CD + AUX ... tj Mondeo kombi MKIV 2010.
Jak poczytalem ten watek to pozostaje mi wymiana radia na kombajn ... który nie jest dla mnie rozwiązaniem gdyż parkuje w miłej dzielnicy :)

Czy ma ktos może inne rozwiazanie/pomysl na instalacje USB i moglby sie nim podzielic ?

kr.bi
25-04-2014, 21:08
Ponownie zapytuje gdyz nie dostalem zadnej odpowiedzi :)

Aktualnie posiadam na wyposazeniu auta radio Sony 6000 1CD + AUX ... tj Mondeo kombi MKIV 2010.
Jak poczytalem ten watek to pozostaje mi wymiana radia na kombajn ... który nie jest dla mnie rozwiązaniem gdyż parkuje w miłej dzielnicy :)

Czy ma ktos może inne rozwiazanie/pomysl na instalacje USB i moglby sie nim podzielic ?

a myślałeś może o wymianie 6000 na Sony CD/MP3 i dołożeniu modułu BT/VC+USB ?
wilk syty i owca cała, bo Sony oka "pożyczalskich" tak nie kusi jak kombajn multimed. i współpracuje z C+ i współpracuje z ww (BT/VC USB) a i co by nie mówić o 6000 to lepiej (chyba) od niego gra

pozdrófka

P.S. a może alarmik kolega będzie też chciał dołożyć dla "miłej dzielnicy", jeśli fabryka o nim "zapomniała :D
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191290&page=25

CraC
26-04-2014, 09:37
Wymiana jak dla mnie nie wchodzi w gre gdyz odczucia wizualne z soniakiem na pokladzie mnie nie odpowiadaja :) Poza tym koszt wymiany radia + cala zabawa BT/VC USB wyjdzie drozej niz np opisywane na forum kombajny GMS ktore maja jeszcze navi i to taka jak mi sie podoba a nie jestem zmuszony miec.

Alarmik jest takze dzieks za propo Kolego :)

Jest jeszcze opcja taka ze AUX moze sluzyc jako "USB" i "BT" ale ma to pewne mankamenty, a na pewno ma nie wiele wspolnego z wygoda choc nie powiem daje rade jakos ;)

No nic szukam dalej :)

ralf88
27-04-2014, 13:05
Też miałem 6000 i uważałem że Sony jest brzydkie, ale po 5 min grania Soniaka zmieniłem zdanie -na tych samych głośnikach efekt jest bardzo duży,Po za tym w Sony ustawiasz oddzielnie parametry dźwięku dla radia,cd i aux,jest też eqaliser,tylko z Sony masz sterowanie głosem po polsku(z NX nie ma)+ mp3.
Co do kosztów to 200zł radio (po sprzedaży poprzedniego) Sony 6CD. moduł 212 -370zł z przesyłką+ 25zł gniazdo usb.ale jak nie zależy Ci na j.p. to najtańsze moduły z USB np. z Hiszpańskim są po 150zł
Jeśli masz conversa to wszystko wyświetla się na liczniku (książka tel,połączenia,zapamiętane stacje,katalogi MP3, spis tytułów utworów na cd, usb,itp
BT audio itp. są funkcje losowego wybierania utworów,potarzania utworów itp
Wyświetlacz w sony wyświetla więcej informacji jednocześnie jest 2 wierszowy + jeszcze małe ikonki.
Na NX trzeba wydać ok1500zł + antena +kieszeń +ramka razem to min 2000zł a i tak USB podłączone jest do modułu BT który też trzeba mieć.

mm32
27-04-2014, 13:07
tylko z Sony masz sterowanie głosem po polsku
W nawigacji FX także jest sterowanie po Polsku :).

Vim
28-04-2014, 16:21
Witam

Mam pytanie do ludzi mających moduł z USB i BT Audio zamontowane fabrycznie.
Czy poziom głośności muzyki odtwarzanej z USB i BT Audio jest taki sam jak z radia i CD. Pytam się dlatego, ponieważ u mnie po doinstalowania modułu z USB poziom głośności z USB, czy BT Audio jest trochę niższy niż z CD, Radio.
Czy to norma? i czy ewentualnie jest na to jakiś sposób ?
Czy przy muzyce która idzie przez BT Audio są widoczne nazwy utworów na Navi NX ? - u mnie jest tylko napis Track - nie można też zaznaczyć na wyświetlaczu ani SCAN ani SHUFFLE

wrzoch
28-04-2014, 16:35
U mnie dźwięk po podgłośnieniu na maksa w telefonie jest głośniejszy niż przy takim samym ustawieniu w radio/CD. Nie słucham głośniej niż na 15-16 jeżdżąc sam, jeżdżąc z pasażerami zazwyczaj nie wychodzę powyżej 7-8, bo marudzą, że głośno.

Miałem ostatnio jazdy z głośnością połączeń telefonicznych, te znowu w drugą stronę - podczas jazdy poniżej 22, to raczej nie było co schodzić, bo nic nie było słychać prawie z drugiej strony, oprócz super głośnego BIP na koniec rozmowy. Po tym jak Sony łaskawie wypuściło update do 4.3 dla SP spokojnie można rozmawiać przy ustawieniu ok 12-15 zależy od tego po czym i jak się jedzie.

mayak
28-04-2014, 16:56
Shuffle to raczej z poziomu telefonu

mareque
29-04-2014, 14:52
Witam, Kolegów,

Wyczerpująca, acz wciągająca była lektura tego wątku;)

Uprzejmie proszę o symbol / nr części manetki do S-Maxa 2012 z VC i mikrofonu do tegoż samochodu (prostokątny)
Czy może pasować manetka sprzed 2010 i/lub od Mondeo MKIV? Bo widzę takie używki na aukcjach po 100-150zł i nie wiem czy brac w ciemno....

Mam radio Sony 1CD, chciałbym VC po polsku. Czy jedyna opcja to moduł CS7T ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki

mayak
29-04-2014, 15:04
Czy może pasować manetka sprzed 2010 i/lub od Mondeo MKIV? Bo widzę takie używki na aukcjach po 100-150zł i nie wiem czy brac w ciemno....
brać, pasują

Mam radio Sony 1CD, chciałbym VC po polsku. Czy jedyna opcja to moduł CS7T ?
tak, polecam CS7T-14D212-Ax

gloomy
02-05-2014, 10:23
zdemontowałem wczoraj schowek przed pasażerem i niestety żadnej wolnej wtyczki nie znalazłem :( tak więc muszę szukać wiązki albo zastanawiam się nad kupnem gotowca od "komorowskich" którzy się już tu przewinęli i ludzie pisali, że wszystko dobrze pasuje. Brakuje mi też mikrofonu ale zamówię go dziś w ASO.

artur1970
02-05-2014, 11:59
Brakuje mi też mikrofonu ale zamówię go dziś w ASO.

Szkoda kasy, ale to Twoja decyzja:027:

gloomy
02-05-2014, 19:33
a jest jakaś alternatywa ? zadzwoniłem do kilku handlarzy i bez efektów. Na alle... też pustki.

tedi_k
02-05-2014, 20:06
a jest jakaś alternatywa ? zadzwoniłem do kilku handlarzy i bez efektów. Na alle... też pustki.

Bardzo proszę - http://allegro.pl/lampka-przod-przednia-oswietlenie-kabiny-focus-mk2-i4180574213.html
Po zużyciu mikrofonu za pół ceny, reszta jest gratis...:p

Grundolek
03-05-2014, 10:38
W nawigacji FX także jest sterowanie po Polsku :).

@mm32,
w jaki sposób można zrobić sterowanie po Polsku w FX ?

mm32
03-05-2014, 10:43
Sterowanie głosem po polsku robi się przez kupno odpowiedniego modułu BT/VC :).

gloomy
03-05-2014, 10:50
Bardzo proszę - http://allegro.pl/lampka-przod-przednia-oswietlenie-kabiny-focus-mk2-i4180574213.html
Po zużyciu mikrofonu za pół ceny, reszta jest gratis...:p

dziękuję, kupiłem i tym sposobem mam już pierwsze elementy do przerobienia alarmu ;)

Grundolek
03-05-2014, 10:51
no tak :wink:
pamiętasz może symbol takiego modułu ? oszacowałbym koszty

edit:
znalazłem takie coś, ale 600 zł z przesyłką to całkiem sporo :(

http://allegro.pl/ford-modul-usb-bluetooth-polskie-komendy-unikat-i4180885312.html

arttk
03-05-2014, 11:02
Wczoraj widziałem 2 moduły o 100 zł taniej, poszukaj to znajdziesz, taniej trafia się rzadko, handlarze wycwanili się już.

Grundolek
03-05-2014, 11:12
ok, w takim razie muszę się poprzyglądać troszkę tym aukcjom ...
Rozumiem, że posiadanego angielskiego nie da się jakoś spolonizować za mniejsze pieniądze ?

arttk
03-05-2014, 11:32
Zależy od numeru modułu.

Takie coś dajmy na to:
http://allegro.pl/ford-fiesta-mk7-focus-modul-cs7t-14d212-ab-i4148658620.html

materwyx
04-05-2014, 09:25
Panowie w tym natłoku informacji nie mogę doczytać się jednego:

Czy jeżeli dokupię moduł BT np. wersję niemiecką to wybierając telefon w radiu (sony 1cd) komunikaty na wyświetlaczu radia będę miał również po niemiecku ? czy normalnie po angielsku ? Z tego co wyczytałem to wersja językowa dotyczy tylko VC... ?

kr.bi
04-05-2014, 09:57
Czy jeżeli dokupię moduł BT np. wersję niemiecką to wybierając telefon w radiu (sony 1cd) komunikaty na wyświetlaczu radia będę miał również po niemiecku ? czy normalnie po angielsku ? Z tego co wyczytałem to wersja językowa dotyczy tylko VC... ?
komunikaty głosowe będą po niemiecku, po niemiecku będziesz musiał gadać aby samochód mógł "zrozumieć". Wyświetlanie na wyświetlaczu jest w takim języku jaki zostanie wybrany w ustawieniach (radia)

pozdrófka

CraC
04-05-2014, 17:57
Też miałem 6000 i uważałem że Sony jest brzydkie, ale po 5 min grania Soniaka zmieniłem zdanie -na tych samych głośnikach efekt jest bardzo duży,Po za tym w Sony ustawiasz oddzielnie parametry dźwięku dla radia,cd i aux,jest też eqaliser,tylko z Sony masz sterowanie głosem po polsku(z NX nie ma)+ mp3.
Co do kosztów to 200zł radio (po sprzedaży poprzedniego) Sony 6CD. moduł 212 -370zł z przesyłką+ 25zł gniazdo usb.ale jak nie zależy Ci na j.p. to najtańsze moduły z USB np. z Hiszpańskim są po 150zł
Jeśli masz conversa to wszystko wyświetla się na liczniku (książka tel,połączenia,zapamiętane stacje,katalogi MP3, spis tytułów utworów na cd, usb,itp
BT audio itp. są funkcje losowego wybierania utworów,potarzania utworów itp
Wyświetlacz w sony wyświetla więcej informacji jednocześnie jest 2 wierszowy + jeszcze małe ikonki.
Na NX trzeba wydać ok1500zł + antena +kieszeń +ramka razem to min 2000zł a i tak USB podłączone jest do modułu BT który też trzeba mieć.

Namowiłeś mnie ... Soniak wlasnie dodarł i faktycznie nie jest tak zle jak sie wydawalo :) Dziekuwa

Bump: Witam,

Mam mały problem. Zakupiłem radio Sony mp3 (part no: BS7T-18C939-AF; MODEL CD345-MCA SONY; ITEM NUMER H-CD345-AF EUR) i nie mam jak podlaczyc anteny ... Czy to mozliwe aby w nowszych sony mp3 (2012) byly dwa gniazda antenowe dodatkowo inne niz w starszym 6000CD (2010) ? Jesli tak to dlaczego sa az dwa ?

Prosze o pomoc gdyz chcialbym zlozyc konsole i zostac audiofilem :)

Przy okazji powoli tez przygotowuje sie do instalacji modulu i nasunely sie nastepujace pytania:

1. Jak sprawdzic czy jest instalka pod mikrofon, bo mikrofonu nie ma to wiem ... ?Wsadzilem tez tam reke bez demontazu kieszeni lampki i nie wyszukalem nic poza gabeczka :)

2. Zakladam ze wedle instrukcji Zdzislawa22 nie mam podpietej "wiazki" bo nie mam bialego i brazowego kabla w kostce do radia, czy jest sens rozbierac schowek i szukac jak juz mam dwa znaki iz raczej golo niz wesolo ?

Z gory dzieks
Pozdrawiam
Leszcz Forumowy :)

artur1970
04-05-2014, 18:58
Trochę pracy musisz wykonać

wymontowanie lampki to ok. 1 min.

Schowek to 10 min.

I wszystko wiesz. Sprawdzisz też czy jest "pajączek"

wrzoch
04-05-2014, 19:38
Mam mały problem. Zakupiłem radio Sony mp3 (part no: BS7T-18C939-AF; MODEL CD345-MCA SONY; ITEM NUMER H-CD345-AF EUR) i nie mam jak podlaczyc anteny ... Czy to mozliwe aby w nowszych sony mp3 (2012) byly dwa gniazda antenowe dodatkowo inne niz w starszym 6000CD (2010) ? Jesli tak to dlaczego sa az dwa ?

Potrzebujesz redukcję ISO / Fakra. Coś jak w poniższej aukcji na aledrogo.
http://archiwum.allegro.pl/oferta/adaptor-redukcja-antenowa-iso-fakra-radio-i3337895431.html
Podłączasz do białego gniazda. Możesz też podmienić drugą połówkę kabla antenowego, tą od słupka do radia (jeśli masz dwuczęściowy), ale przejściówka pewnie będzie tańsza i łatwiejsza w dostaniu.

Co do mikrofonu, to może trzeba zapuścić tam peryskop? Ja w takich miejscach biorę telefon, włączam nagrywanie "z lampą" i wsadzam w te dziurę, potem sobie oglądam co się nagrało. Nie wiem jak jest w Mondeo, ale możesz się lekko zdziwić. Ja miałem w C-Maxie gniazdo mikrofonu w podsufitce i wszystko wydawało się pięknie, ale ... na wysokości tej małej trójkątnej szybki z przodu było gniazdo, do którego był podpięty ten sam kabelek co do gniazda mikrofonu. Wtyczki BT oczywiście nie było. Nie wiem czy w Mondeo może być tak samo, w każdym razie do gniazda pasowała wtyczka od ... elektrycznego lusterka i jakoś się to udało poskładać.

CraC
05-05-2014, 17:32
Dziękuje za wskazówki ... okazały się bardzo pomocne. Niestety pomimo rozbiórki każdego z elementów (radio,schowek, lampka) jest goło a nie wesoło ... trzeba zaczac kompletowac elementy. Poczatek dobry, radio juz wymienione. Bylem sceptykiem co do wizualizacji soniaka w srebnej wersji mondeo, ale po zamontowaniu zmieniam zdanie - wyglada duzo lepiej niz standardowe 6000CD.

Pozdrawiam

mayak
05-05-2014, 19:26
Uff, a już myślałem że będziesz pierwszym co woli 6000cd od Sony ;)

mareque
06-05-2014, 10:03
brać, pasują

tak, polecam CS7T-14D212-Ax

Czy do cs7t są (i gdzie) update'y dostępne?

A gdybym jednak wziął 8m5t-19c112-ax, to rozumiem, że tylko VC angielski, a reszta funkcji taka sama jak w cs7t?

Są na aledrogo jeszcze inne moduły z 14d212 - czy ktoś próbował taki moduł użyć zamiast cs7t (wtyczki inne, ale może dałoby się dłubnąć i dobrać konektor). A może te ostatnie to już SYNC?

Czy ktoś ma podobny rozpis wtyczki modułów "tych prostokątnych 14d212" ?
http://www.focusclub.nl/forum/showthread.php?t=22283

Przepraszam za nadmiar pytań, ale tak się wciągnąłem, że od kilku dni niczego innego w necie nie szukam;P

mayak
06-05-2014, 10:45
Czy do cs7t są (i gdzie) update'y dostępne?
nie ma

A gdybym jednak wziął 8m5t-19c112-ax, to rozumiem, że tylko VC angielski, a reszta funkcji taka sama jak w cs7t?
mniej-więcej tak

Czy ktoś ma podobny rozpis wtyczki modułów "tych prostokątnych 14d212" ?
CS7T-14D212 i 8m5t-19c112 mają taką samą 'pinologię'

Są na aledrogo jeszcze inne moduły z 14d212
a jakies konkretne przykłady?

mareque
06-05-2014, 11:44
Mayaku,

mówiąc "inne 14d212" i "rozpis złącza tych prostokątnych" myślałem o takich modułach:
http://allegro.pl/ford-modul-bluetooth-bm5t-14d212-aa-angielski-i4165436373.html
mając nadzieję, że można coś podłubać w kwestii podmiany oprogramowania itp.

tombalt
08-05-2014, 08:34
witam,
Czytając watek 95% odpowiedzi dotyczy radia ford 6000 i radia sony oraz dokładania VC/USB w przypadku braku instalacji.
Ja mam od nowości navi NX DVD, moduł BT+VC+AUX w wersji 7S7T-19G488-CE.
Jak dzwoni telefon to słyszę go i na lewym i na prawym kanale, podobnie z AUX
Zakupiłem moduł (czekam na niego) 8M5T-19C112-BT. Czy dołożenie USB sprowadzi się do wymiany modułu i dołożenia kabelka USB i zmiany w elmconfig?
Czy też trzeba coś grzebać przy pajączku lub wtyczce od AUX i od modułu (aby sygnał był stereo i wszystko było słychać )

pgrob
08-05-2014, 15:02
W moim mondeo z tego samego rocznika z NX DVD miałem dokładnie taki sam moduł. Po zmianie na BT/VC/USB musiałem przeciąć przewód od AUX podłączyć go do pinów 5,6,23 w module BT i podłączyć gniazdo AUX do pinów 37,38,19.

Poniżej masz moje posty z tym związane
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2195921&postcount=39
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2196240&postcount=44

droopsio
09-05-2014, 08:39
witajcie,

po lekturze wątku, postanowiłem i ja dołożyć moduł BT/VC do swojego Auta. Model Galaxy 2007r z fabrycznie zrobioną instalacją pod konsolę:
- wiązki są na miejscu
- w samochodzie konsola (jeszcze nie demontowałem)
- mikrofon jest
- manetka ze sterowaniem i przyciskiem VOICE jest

Do tego radio Sony 1CD mp3, które dołożyłem w miejsce fabrycznego 6000CD.

po zdjęciu schowka, okazało się, że miałem zamontowany moduł 7S7T-19K350-AD - moduł do obsługi telefonu na stacji dokującej. Zakupiłem moduł: 8M5T-19G488-AH.

Po wypięciu starego modułu i podpięciu nowego prawie wszystko działa:
- radio widzi moduł, pojawia się menu, można parować telefony, dzwonić, przeglądać książkę itd
- działa sterowanie z manetki - obie słuchawki, oraz przycisk VOICE, gdzie po jego przyciśnięciu pojawia się na radiu napis VOICE
- przy zadzwonieniu do kogoś, rozmówca mnie słyszy głośno i wyraźnie

problem jest taki, że ja nie słyszę żadnego dźwięku telefonu / modułu / voice control w głośnikach - cisza jak makiem zasiał

wiecie może co trzeba zrobić, żeby pojawił się dźwięk? Zmiana w kabelkach, czy jednak inny moduł?

pzdr

mayak
09-05-2014, 08:42
problem jest taki, że ja nie słyszę żadnego dźwięku telefonu / modułu / voice control w głośnikach - cisza jak makiem zasiał

wiecie może co trzeba zrobić, żeby pojawił się dźwięk? Zmiana w kabelkach, czy jednak inny moduł?

T A K !!!!

wystarczy otworzyć oczy i przeczytać post zaraz nad Twoim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
linka podać, czy znajdziesz?

droopsio
09-05-2014, 09:06
dziękuję za uprzejmą odpowiedź :wink:

ok, tylko, że mój moduł nie ma obsługi USB. Czy mimo tego, muszę pozmieniać kable jak pisze kolega pgrob?

tombalt
09-05-2014, 09:33
najprawdopodobniej tak, gdyż 8m5t jest stereo i ma na innych pinach wyprowadzenia dźwięku i korzysta z toru aux...
ps. mam już kabel usb gotowy oraz przygotowana wiązkę do toru audio, w sobotę zmiana...

jvras
09-05-2014, 09:34
Hej, uwielbiam ten temat i mnogość informacji tu podanych, bo wreszcie niewielkim kosztem dołożyłem sobie USB i zrobiłem wszystko sam, ale po kolei:
Dotychczas miałem Convers, NX, AUX i VC oraz moduł 7S7T-19G488-BE, auto to Mondeo z 12/2007.
Zakupiłem 8M5T-19C112-EM (od Fiesty) oraz kabel z "fordowskim USB" (na szczęście dorwałem ten kabel w śmiesznie niskiej cenie ~3zł).
Wyjąłem kabelki z wtyczki AUX i wcisnąłem je zgodnie z instrukcją w piny 5,6,23 wtyczki BT (ścisnąłem końcówki kombinerkami żeby przeszły), AUX zostawiłem odpięty - jak mam MP3 z USB, to AUX jest mi niemal zbędny.
Moduł zadziałał od razu, sparowałem z telefonem (PIN pojawił się na ekranie radia), rozmowy działają; muzyka z USB też zadziałała od razu (wyświetla utwory na NXie, na Conversie oczywiście nie); VC działa. BT audio nie ma, ale wiem że ELMConfig mogę to aktywować.

Żeby jednak nie było zbyt różowo to pojawiły się 2 drobne problemy:
1) na Conversie (wersja softu 0804) miałem dotychczas wyświetlanie książki telefonicznej telefonu (Nokia e52, potem Lumia 920), po zmianie modułu mam dostęp do książki tylko z poziomu NXa :(
2) podczas rozmowy telefonicznej słychać buczenie od silnika jak dodaję gazu (problem zminimalizowałem ustawiając głośność w telefonie na MAX, a ściszając w aucie do poziomu "15"), podczas słuchania MP3 z USB słychać to buczenie tylko powyżej poziomu głośności "12"

Zrobiłem aktualizację NXa do SP5.3 i aktualizację modułu BT z USB, myślałem że chociaż pierwszy z problemów rozwiążę, ale niestety nie.
Przeczytałem cały ten temat i wiem że problemu nr 1 nikt dotychczas nie zgłaszał, spodziewam się że aktualizacja Conversa może pomóc ale z tym poczekam na soft z wizualizacją sygnałów czujników parkowania ;)

Problem nr 2 był zgłaszany ale nikt nie napisał czy któreś z proponowanych rozwiązań dokładnie pomogło, prócz tego:
USB już działa i gra
Piski oczywiście się pojawiły... ale zostały prawie całkowicie wyeliminowane dzięki odpowiedniemu filtrowi...
Bazując na tej enigmatycznej wypowiedzi nie wiem jednak jaki filtr kupić :P Może taki zwykły ferrytowy by coś dał?
http://www.elsemik.ec24h.pl/images/UPLOAD/ZCAT2035-0930A.JPG
Wielokrotnie pisane było o wstawieniu izolatora pętli masy, jeśli komuś to pomogło to czy mógłby napisać co kupić i jak wstawić - na allegro takie urządzonka mają 2 kable wejściowe i 2 wyjściowe, a na schematach jest wstawiony miedzy 3 przewody.

Edit: zapomniałem napisać że na Coversie w menu "Telefon" po zmianie modułu mam 2 pozycje: ponowne wybieranie i status połączenia; tylko "Spis tel." z Conversa zniknął :(

ralf88
10-05-2014, 13:13
W zakładce wejścia AUX nie masz też: BT audio, I-pod,oraz USB na C+,
aby było ok musisz mieć soft powyżej 815 a tylko Mayak potrafi to podnieść
IDS (serwis) podniesie tylko do 815 i powiedzą,że te zegary(do 815)nie obsługują modułów z USB i zmienić w centralnej konfiguracji.
Wyświetlanie książki,połączeń odebranych,nie odebranych i wybranych zależy też od telefonu (nie dotyczy CS7T - on wyświetla z każdego telefonu)

droopsio
12-05-2014, 08:09
w weekend pobawiłem się z podłączeniem modułu - zgdonie z rospiską z postu pgrob. Wszystko pięknie działa - dziękuję za pomoc.

gloomy
13-05-2014, 10:02
w końcu udało mi się w sobotę znaleźć czas i zamontowałem moduł, manetkę, mikrofon i wiązkę. Wszystko chodzi bardzo fajnie, jestem bardzo zadowolony, przemawia do mnie miła pani po angielsku. Całość imprezy jakieś 700 zł. Jedyny problem mam z vc i cd playerem, mianowicie po wywołaniu cd player zostaje włączone radio, tak jakby cd nie wykrywało. Dla niezdecydowanych szczerze polecam instalację ;)

tombalt
13-05-2014, 10:08
Wielokrotnie pisane było o wstawieniu izolatora pętli masy, jeśli komuś to pomogło to czy mógłby napisać co kupić i jak wstawić - na allegro takie urządzonka mają 2 kable wejściowe i 2 wyjściowe, a na schematach jest wstawiony miedzy 3 przewody.
masz na myścli coś takiego:
http://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fi.archiwumallegro.com.p l%2F2046835419%2F&imgrefurl=http%3A%2F%2Farchiwumallegro.com.pl%2Ffi ltr%2Bprzeciwzak%25C5%2582%25C3%25B3ceniowy%2Brca% 2Bizolator%2Bpetli%2Bmasy-2046835419.html&h=275&w=400&tbnid=kTnux9m0nWw6JM%3A&zoom=1&docid=taiiyqx9N9eNyM&ei=1OBxU9zJGcyCyAPCgoDgAw&tbm=isch&ved=0CFsQMygHMAc&iact=rc&uact=3&dur=575&page=1&start=0&ndsp=20&biw=1408&bih=692
lub
http://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimages37.fotosik.pl%2F3 00%2F93f026cf10f938b4med.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fdaewooforum.pl%2Ftemat26496 .html&h=375&w=500&tbnid=uRT-17vhQpq_uM%3A&zoom=1&docid=fpEnp3iuX4x_FM&ei=1OBxU9zJGcyCyAPCgoDgAw&tbm=isch&ved=0CFQQMygAMAA&iact=rc&uact=3&dur=2005&page=1&start=0&ndsp=20&biw=1408&bih=692
tam są przecież po dwie żyły (kanał lewy i prawy) oraz masa - która nota bene jest separowana....

ten ferryt, który pokazałeś się do tego nie nadaje, on wprowadza indukcyjność, aby zlikwidować pojemność kabla (tak na chłopski rozum)

wrzoch
14-05-2014, 22:58
Pytanie dla tych co mają piny jeszcze w pamięci, albo wtyczkę na wierzchu.

Czy to mogą być piny, które będą pasować do wtyczki Bluetooth, którą można kupić w ASO Skody?

http://www.gelson.iswift.eu/piny/pin_f063_zenski_wymiary.png

mayak
14-05-2014, 23:43
Alem się uśmiał - czy myślisz że ktoś ogląda te piny pod mikroskopem?

Byl już podawany vagowski numer części - przeszukaj watek po skoda

wrzoch
15-05-2014, 00:34
Oj się czepiasz. Taki obrazek był, to taki wkleiłem. Lepszego byś nie znalazł ;P

Z szukajki korzystać umiem, a ten temat przeczytałem praktycznie cały w czasie kiedy montowałem u siebie moduł. Czytałem też posty o wtyczce w ASO Skody (sam taką kupiłem), piny z demobilu były, bo nie mogłem znaleźć informacji gdzie i jakie dorwać do zaciśnięcia taniej niż po 30 za parę, co uważam za złodziejstwo. Tamte to jednak coś innego, nie same piny, a kable z zaciśniętymi pinami i nr części się nie zgadza, dlatego pytam.

Chciałem się podzielić, ale dopiero jak będę pewny, że to to co trzeba.

Jak nie, to nie :P

Vim
15-05-2014, 10:19
panowie nie nerwowo, tutaj kolega na e-bayu ma takie piny
http://www.ebay.de/itm/Audi-VW-Skoda-set-of-10-pins-for-repair-wire-000979010E-/171271057142?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item27e08ceef6&nma=true&si=eVO0szV%252FMgqXfWLzR9Q2jA0LsxE%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

sam się nie zdecydowałem na nie ale jak ktoś by chciał to polecam
pozdrawiam

mm32
15-05-2014, 11:00
Na allegro znajdziesz taniej pod symbolem mqs ;)

artbski
19-05-2014, 22:08
Zainstalowałem dzisiaj moduł BT/Voice typ: 7S7T-19G488-BD.
Radio 6000CD wykryło moduł i uaktywniła się funkcja włączania BT.
Telefon sparował się poprawnie. Obsługa voice z manetki kierunkowskazów
uaktywnia się. Jednak mam 2 zagwozdki ... Convers (wersja 0803) nie pokazuje opcji telefonu oraz nie działa mikrofon. Podłączyłem parę przewodów do mikrofonu, zlokalizowałęm szarą wtyczkę pod schowkiem w okolicach podłogi podpiąłem tam mikrofon i nic. Co może być przyczyną niedziałania tego mikrofonu?

bynajmniej
20-05-2014, 05:58
Co będziesz szukał.
TUTAJ na #121 (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841&page=121) masz moje niezbyt doskonałe fotki (może z tych nerw) ze saloonu VW/Skoda, ale fakt faktem suwmiarki nie miałem :wink:

Nie wydaje mi się aby ten pin z Twojego rysunku był tym poszukiwanym.
Na samym dole po lewej stronie u Ciebie jest taka odstająca 0,5 mm blaszka, która go jakby eliminuje - to widać gołym okiem.
Reszty tj. wymiaru zewnętrznego i wewnętrznego (w który wchodzi pin tzw. żeński :oops:) - "na oko" się nie zobaczy.
Pewno dlatego tyle one kosztują bo nic innego tam nie pasuje jak tylko oryginał...a wchodzi ich tam od czorta - docelowo 54.
Na domiar złego wszystkie "wykorzystywane" piny znajdują się w zasadzie tuż koło siebie, jak jeden przesunie się choćby o ćwierć mm , to np. 5-ty miałby już odległość ponad 1 mm, więc byłaby katastrofa.

Pozdrowienia.

mayak
20-05-2014, 07:37
.a wchodzi ich tam od czorta - docelowo 54.
nie masz na co wydawać $$?? ;)

Pinow potrzeba:
2 szt. - zasilanie (w niektorych schematach zasilanie jest na 4 pinach)
2 szt. - can
2 szt. - mikrofon
3 szt. - aux
3 szt. - wyjście audio

nie widzę potrzeby używania więcej pinów we wtyczce modułu BT/usb

Bump: Co może być przyczyną niedziałania tego mikrofonu?
miernik w rękę i sprawdź przejście od pinów mikrofonu we wtyczce modułu BT do pinów mikrofonu u góry obok lampki

obstawiam, że ta "szara wtyczka pod schowkiem" kończy się ślepo

bynajmniej
20-05-2014, 07:48
Nie no mówię docelowo czyli ile fabryka dała możliwości - 54.

Natomiast te wszystkie które się wykorzystuje leża akuracik tuż koło siebie i jakakolwiek niedokładność tj. PIN:
za szeroki
za długi
z jakimś dodatkowym elementem (jak tamta blaszka z ryciny :wink:)

spowodują jakieś niepotrzebne, a i być może nieodwracalne zwarcie w module, radiu albo co gorsza w aucie (np. na jego szynie CAN)

artbski
20-05-2014, 20:35
obstawiam, że ta "szara wtyczka pod schowkiem" kończy się ślepo

:-) tak Mistrzu, to było właśnie to. Pomogło mi to , że gdzieś podałeś (chyba Ty właśnie) linka do stronki rosyjskiej, założenie zworek rozwiązało tę kwestię.
Mimo wszystko dzięki!

artbski
20-05-2014, 22:05
i wszystko byłoby okej, jednak na Convers nie wyświetla informacji o podłączonym bluetooth ... dlaczego? czy wersja 0803 nie obsługuje telefonu ?

StanleyMechanik
21-05-2014, 16:47
Panowie który może będzie wiedział o co chodzi...Wymieniłem sobie moduł BT na 19G488 i w radiu pokazał sie audio BT ale podczas wybierania owego łącza lub jak kto woli ścieżki audio moduł rozłącza łączność między telefonem a radiem. A za sekundę następuje ponowne połączenie. Kolejna próba i znów to samo .... i tak w kółko...

wrzoch
21-05-2014, 17:33
A ten moduł wspierał w ogóle BT streaming?

StanleyMechanik
21-05-2014, 20:00
W radiu normalnie pokazała się opcja odnośnie BT jako wejścia audio wiec chyba ma odpowiednie oprogramowanie... czytałem trochę wiecej jeszcze i doczytałem... czy przyczyną takiej usterki może byc nie odpowiedni tzw "pajączek"...dodam że rozmowy przebiegaja prawidłowo

wrzoch
21-05-2014, 20:50
Dalej nie mogę uwierzyć, że najbiedniejszy moduł wspiera BT streaming. 212 tak, 112 w nowych wersjach softu, ale to? To w ogóle ma tor audio stereo?
Zdawało mi się, że to mono, bez USB, tylko do dzwonienia i niczego więcej.
W 212 i 112 tor audio dla BT streamingu, USB i telefonu jest wspólny. Moduł wpina się w tor AUX. Albo gra wszystko albo nic.
Jaki miałeś poprzednio moduł skoro mówisz, że wymieniłeś?

tedi_k
21-05-2014, 21:02
Dalej nie mogę uwierzyć, że najbiedniejszy moduł wspiera BT streaming. 212 tak, 112 w nowych wersjach softu, ale to? To w ogóle ma tor audio stereo?
...

Moduły mono skończyły się w 2007 roku. Od roku modelowego 2008 (czyli począwszy od 8 na początku po A,B,C itd. na początku) wszystkie moduły (488, 112 a potem 212) są stereo i jeśli chodzi o wiązkę - całkowicie zamienne.
W konfiguracji jest opcja "VC/BT Low (czyli 488 ) + BT audio", więc teoretycznie jest to osiągalne.
Opisane zachowanie raczej bym wiązał z telefonem niż z modułem BT/VC...

StanleyMechanik
22-05-2014, 09:20
Opisane zachowanie raczej bym wiązał z telefonem niż z modułem BT/VC..

Odnosnie telefonu... tużin różnych marek i modeli nie może się mylić...

Jaki miałeś poprzednio moduł skoro mówisz, że wymieniłeś?

Miałem moduł 7S7T-19G488-XX teraz mam 85MT-19G488 -XX i pokazała sie opcja BT było trzeba tylko złącza AUX wpiąć pod wtyczkę modułu by mikrofon działał bo nikt mnie nie słyszał ale dostałem schemat zrobiłem i było ok

mayak
22-05-2014, 09:28
W konfiguracji jest opcja "VC/BT Low (czyli 488 ) + BT audio", więc teoretycznie jest to osiągalne.
taka opcja w konfiguracji jest, ale nie działa - sprawdzałem na kilku modułach (może jakieś najnowsze 488 to potrafią) z 6000CD i z Sony

objawy: po wybraniu BT Audio przerwane zostaje połączenie BT między telefonem a modułem

tedi_k
22-05-2014, 09:36
...nie działa ...

Marcin, czytaj proszę co jest napisane...:p W moim wpisie kluczowe było słowo "teoretycznie", natomiast kolega StanleyMechanik twierdzi, że BT Audio mu startuje, tylko zaraz się wyłącza i tak w kółko... Więc "nigdy nie mówmy nigdy", tylko dokładniej zapoznajmy się z przypadkiem kolegi....

mayak
22-05-2014, 09:51
Marcin, czytaj proszę co jest napisane...:p W moim wpisie kluczowe było słowo "teoretycznie", natomiast kolega StanleyMechanik twierdzi, że BT Audio mu startuje, tylko zaraz się wyłącza i tak w kółko... Więc "nigdy nie mówmy nigdy", tylko dokładniej zapoznajmy się z przypadkiem kolegi....

to Ty nie czytasz tego co się pisze!

wpis kolegi StanleyMechanik
Wymieniłem sobie moduł BT na 19G488 i w radiu pokazał sie audio BT ale podczas wybierania owego łącza lub jak kto woli ścieżki audio moduł rozłącza łączność między telefonem a radiem. A za sekundę następuje ponowne połączenie. Kolejna próba i znów to samo .... i tak w kółko...
pokrywa się z moim doświadczeniami:
objawy: po wybraniu BT Audio przerwane zostaje połączenie BT między telefonem a modułem
więc proszę bardziej merytorycznie, a mniej czepliwie :D

StanleyMechanik
22-05-2014, 15:40
Aby było ciekawiej dodam że próbowałem wszystkich ustawień BT (zmian ustawień) za pomocą ELMa i tylko w "BT audio high" wykrywa telefon jako urządzenie multimedialne oraz zestaw słuchawkowy.W opcjach "BT audio low" nie wykrywa BT audio

Tak myśle sobie...
Może i jest to wina żle wykonanego tzw "pajączka" ponieważ ja osobiście wykonałem tylko część pajączka z str88 czyli podłączyłem piny wejścia AUX do kostki BT 5,6 i 23 reszta nie tknięta. ponieważ zaczął działać mikrofon i nie potrzebowałem innych zmian, a wejście liniowe nie jest mi zupełnie do niczego potrzebne jak by działało BT audio

tedi_k
22-05-2014, 20:15
Aby było ciekawiej dodam że próbowałem wszystkich ustawień BT (zmian ustawień) za pomocą ELMa i tylko w "BT audio high" wykrywa telefon jako urządzenie multimedialne oraz zestaw słuchawkowy.W opcjach "BT audio low" nie wykrywa BT audio

Tak myśle sobie...
Może i jest to wina żle wykonanego tzw "pajączka" ponieważ ja osobiście ...

Straszny bałagan się zrobił - co jak zwykle daje pole do popisów oratorskich...:wink:
Zrób proszę prostą tabelkę:
1) Ustawienie rodzaju BT/VC (to z ELMconfiga)
2) zaobserwowane zachowanie układu - w szczególności w zakresie BT Audio (pojawia się - na którym ekranie z przytoczonych przeze mnie - tzn. na ekranie ustawień BT czy na ekranie odtwarzania AUX) itp.
I tak usystematyzuj info o całym Twoim eksperymencie.
Pozwoli to ewentualnie wysnuwać jakieś wnioski.

BTW - "pajączek" do pojawiania się lub nie usług BT Audio nie ma dokładnie nic. Nie jego wina i nie jego będziemy ewentualnie wieszać...

StanleyMechanik
23-05-2014, 08:01
A więc na początek film z wczoraj

https://www.youtube.com/watch?v=828GXp4TeRI&feature=youtube_gdata_player

tabelka będzie dziś.....
....i póki co dziekuje za zainteresowanie

jjjj
24-05-2014, 17:50
Panowie, doinstalowałem moduł bt, wiązke mam od komorowskich, mikrofon forda i problem jest taki, ze mnie bardzo cicho słychac. Podpinalem rozne mikrofony i dalej to samo. Jak myslicie co to moze byc?
1. Wiązka jest skopana?
2. Mikrofon nie pasuje
3. Kwestia pętli masy. Widzialem na schematach ze nx 2007/2008 ma takie ustrojstwo takze na przewodzie od mikrofonu. Dodam ze swist mam na auxie no i tu wiadamo dlaczego..
4. Modul bt uszkodzony?
Macie jakies pomysły, bo temat cichego majka sie przewinął przez różne fora ale bez rozwiązania.

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Dodam tylko, że nx'a miałem fabrycznego bez vc i bt. Spójrzcie proszę czy w centralnej configuracji mam wszystko dobrze zaznaczone:

sagittarius82
29-05-2014, 08:38
2) podczas rozmowy telefonicznej słychać buczenie od silnika jak dodaję gazu (problem zminimalizowałem ustawiając głośność w telefonie na MAX, a ściszając w aucie do poziomu "15"), podczas słuchania MP3 z USB słychać to buczenie tylko powyżej poziomu głośności "12"

Problem nr 2 był zgłaszany ale nikt nie napisał czy któreś z proponowanych rozwiązań dokładnie pomogło, prócz tego:

Edit: zapomniałem napisać że na Coversie w menu "Telefon" po zmianie modułu mam 2 pozycje: ponowne wybieranie i status połączenia; tylko "Spis tel." z Conversa zniknął

U mnie ten sam problem buczenia/świstu, czy ktoś może rozwiązał problem?

Spis telefonu zarówno na NX jak i na Conversie pojawia się po ok. minucie, może dwóch, od połączenia telefonu z radiem, może jesteś zbyt niecierpliwy :wink:. Spróbuj ponownie sparować telefon z radiem i nadać NXowi odpowiednie uprawnienia - m.in. dostęp do książki (po poprawnym sparowaniu pokazuje się na telefonie takie zapytanie).

Pytanie dla tych co mają piny jeszcze w pamięci, albo wtyczkę na wierzchu.

Czy to mogą być piny, które będą pasować do wtyczki Bluetooth, którą można kupić w ASO Skody?

Przerabiałem temat pinów. Ja zakupiłem tutaj http://allegro.pl/konektor-pin-zenski-mqs-bmw-audi-seat-vw-10szt-i4275878433.html , są chyba identyczne jak z Twojego rysunku, ale niestety jest ta blaszka z boku, wystarczy ją spiłować i pin ładnie wchodzi w gniazdo kostki modułu.

jarros
29-05-2014, 12:19
U mnie też słychać gwizd. Zamówiłem już filtr przeciwzakłóceniowy bo sam kabel ekranowany nic nie daje.
Jak podłącze to napiszę czy działa.

mayak
29-05-2014, 14:15
http://ffclub.ru/topic/131146/jump_6240/?pid=13441113#entry13441113 - tu jest o dodatkowej masie aby nie było pisku

http://ffclub.ru/topic/131146/jump_6280/?pid=13518852#entry13518852 - o pinach

jarros
30-05-2014, 07:02
A kolego Mayak. Czy mógłbyś napisać gdzie dokładnie podłączyć tą masę? Bo rosyjskiego ni ... A gogle jakoś to dziwnie tłumaczy. :D

kret10
30-05-2014, 07:33
Gdyby ktoś był chetny to został mi jeden taki zestaw:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205635

U siebie ju zrobiłem i wszystko działa, miałem robić koledze, ale już sprzedał auto.

mayak
30-05-2014, 08:37
A kolego Mayak. Czy mógłbyś napisać gdzie dokładnie podłączyć tą masę? Bo rosyjskiego ni ... A gogle jakoś to dziwnie tłumaczy. :D

bez znajomości jakiegokolwiek języka, jest oczywistym, że masę to do masy, czyli do pinów 33 i 34 we wtyczce modułu BT

jvras
30-05-2014, 08:41
Spis telefonu zarówno na NX jak i na Conversie pojawia się po ok. minucie, może dwóch, od połączenia telefonu z radiem, może jesteś zbyt niecierpliwy :wink:. Spróbuj ponownie sparować telefon z radiem i nadać NXowi odpowiednie uprawnienia - m.in. dostęp do książki (po poprawnym sparowaniu pokazuje się na telefonie takie zapytanie).

Niecierpliwość mi nie grozi, nawet po kilkunastu minutach jazdy spis telefonów nie pojawia się na Conversie. Na poprzednim module był "wyszarzony" dopóki się nie załadował, teraz nie pojawia się wcale.
Robiłem ponowne parowanie telefonu z radiem z nadaniem uprawnień do książki. Zresztą radio (NX) wyświetla poprawnie książkę telefoniczną, to Converse utracił dostęp do spisu :P
Próbowałem też z innym telefonem, efekt ten sam - spis telefonów jest na NX, a na Conversie nie ma.
Jak kolega orion512 ukończy swój soft do Conversa (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=197422) to postaram się go załadować i mam nadzieję że to pomoże :)

jarros
30-05-2014, 08:45
bez znajomości jakiegokolwiek języka, jest oczywistym, że masę to do masy, czyli do pinów 33 i 34 we wtyczce modułu BT

oj tam, oj tam :mrgreen:
chciałem się upewnić, aby czegoś nie spaprać :D

Dzieki

sagittarius82
30-05-2014, 12:56
że masę to do masy, czyli do pinów 33 i 34 we wtyczce modułu BT

Czyli dla jasności i pewności wielkiej...trzeba do pinów 33 i 34 dodatkowym przewodem/ami doprowadzić masę, zgadza się ?
Niby proste, ale warto się upewnić u kogoś kto zna na odpowiednim poziomie ru (tłumaczenie googla jest jakieś mało logiczne), a sam schemat opisany cyframi wg autora też niespecjalnie do mnie przemawia, autor każe ciąć kable przy dwóch wtyczkach - modułu BT i jakiegoś "złącza audio" i przestaje wiedzieć o co kaman?

wrzoch
30-05-2014, 23:56
Bo tam jest to opisane na przykładzie FF3.

Wychodzi na to, że trzeba przeciąć masę, która jest doprowadzona do kostki BT przewodami 33 i 34, następnie przylutować do tego jakieś ucho, najlepiej miedziane i przykręcić do masy auta. Teoretycznie im ten przewód krótszy i grubszy tym lepiej (oczywiście bez przesady).

Powinno zadziałać. Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem sobie jak się będzie zachowywać mój monitor od kamerki cofania/DVR jak masę zamiast z lampki cofania wezmę sobie z tej śrubki, do której jest przykręcona masa i ... przestały mi latać poziome paski po monitorku. A myślałem, że to po zmianie altka się pojawiło.

Jutro zabieram się za moduł.

jarros
31-05-2014, 00:18
Niestety, ale u mnie podłączenie masy pod pin 33 i 34 nic nie dało. Dopiero jak podłączyłem ten filtr http://elektronikmedia.pl/sklep/galerie/h/hw-energetic-hgli-he-404_148.jpg to nastała błoooga cisza. :mrgreen:

Tylko mam wrażenie, że na obecnym module z usb jakość rozmów przez bluetooth jest trochę niższa, w porównaniu do mojego starego modułu 7S7t.
Możliwe?? Czy jestem przewrażliwiony?? :D

sagittarius82
31-05-2014, 19:06
Niestety, ale u mnie podłączenie masy pod pin 33 i 34 nic nie dało. Dopiero jak podłączyłem ten filtr ... to nastała błoooga cisza. :mrgreen:

Mógłbyś podać linka skąd zakupiłeś ten filtr, będę wdzięczny, bo u mnie niestety to samo.Acha... i jeszcze proszę podaj jak go wpiąłeś (kierunek itd).

jarros
02-06-2014, 00:47
np tu http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=p&string=HOLLYWOOD+ENERGETIC+HGLI+&search_scope=category-73150

- AMD do radia
- STEREO do modułu

odcinasz końcówki i odpowiednio lutujesz kabelki, ja podłączyłem też ten dodatkowy czarny kabelek tj. masę.
Powodzenia :)

sagittarius82
02-06-2014, 10:10
dzięki jarros, filtr zakupiony, mam nadzieję, że też będzie mi dane cieszyć się czystą, nieskażoną piskami muzyką :)

erzyk
06-06-2014, 15:20
Uff, przekopałem się przez wszystkie 48 stron 8)
Mam jednak jeszcze pewne niejasności, ale może najpierw napisze to co mam:

-Mondeo MK4 2007 (przedliftowy)
-Blaupunkt NX (najprawdopodobniej fabryczny)
-Moduł BT jest bez USB więc podejrzewam że to 488
-Manetka do sterowania i mikrofon jest, telefon się paruje bez problemu, książka widoczna na NX oraz Converse+
-Mikrofon nie działa, zarówno dla VC jak i BT (jeszcze nie miałem okazji pomierzyć wiązek kabli, natomiast mikrofon raczej sprawny, pomierzyłem sam mic i ma 9kOhm)

Chcąc dodać funkcjonalność USB oraz A2BT zakupiłem 8M5T-19C112-EK. Z tego co wyczytałem jest w nim VC włoski jednak to nie ma znaczenia w moim przypadku (NX).

Teraz niejasności:

1. Tak jak rozumiem, mikrofon powinien być połączony następująco: mikrofon -> NX in -> NX out -> BT in
2. Czy ten moduł BT ma już zamienny kod PIN?
3. Czy powinienem przeprowadzić aktualizację softu w NX oraz BT?
4. Gdzie najlepiej szukać aktualnego softu dla NXa?
5. Rozumiem, że po aktualizacji Converse+ do softu 1007 będę miał w nim obsługę USB oraz A2BT?

sagittarius82
06-06-2014, 15:40
Teraz niejasności:

1. Tak jak rozumiem, mikrofon powinien być połączony następująco: mikrofon -> NX in -> NX out -> BT in
5. Rozumiem, że po aktualizacji Converse+ do softu 1007 będę miał w nim obsługę USB oraz A2BT?

1. niestety nie pomogę, jestem na początku przygody z Mondkiem :D.
2. u mnie jest zmienny, więc przypuszczam, że tak - jest zmienny PIN (chyba wszystkie te moduły mają już zmienny PIN, choc może to też zależec od jego rocznika, mój jest z 2011).
3. jak najbardziej jest to zalecane, a moim zdaniem konieczne do poprawnego funkcjonowania.
4. podaj maila na PW to Ci podeślę.
5. z wiarygodnych źródeł tego forum - tak.

kr.bi
06-06-2014, 17:26
-Mikrofon nie działa, zarówno dla VC jak i BT (jeszcze nie miałem okazji pomierzyć wiązek kabli, natomiast mikrofon raczej sprawny, pomierzyłem sam mic i ma 9kOhm)
mialem taka sytuacje gdy zamienilem Sony na Nxa. potrzebna byla zamiana ze soba pinow (bodajze jesli dobrze pamietam) 6 i 10 we wtyczce bialej quadlocka
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841&page=138

Teraz niejasności:

dokladnie tak

pozdrofka

erzyk
07-06-2014, 12:42
Przy okazji, drążąc szczegółowo temat, nie mogę znaleźć rozpiski pinów wtyczki od NXa. Wcześniej w tym atku pojawił się link do: http://www.talkford.com/page/fordwiki/_/mondeo/mondeo-mk3/quadlock-stereo-connector-facelift-r159
jednak tam jest kostka z MK3. Nie jest to kostka od NXa, chociaż by brakuje pinów mic out lub wejścia kamery.

Zastanawiam się również jak NX komunikuje się ze zmieniarką w bagażniku. Mam zmieniarkę oryginalną z MK2, nawet wtyczka w bagażniku pasuje i podaje na zmieniarkę zasilanie, jednak obawiam się że to już zupełnie inny protokół komunikacyjny i nie wiadomo czy dźwięk nadal jest analogowo przesyłany.

sagittarius82
09-06-2014, 22:43
No... i u mnie nastała błoga cisza -za wyjątkiem muzyki oczywiście :mrgreen: - po zastosowaniu filtra poleconego przez kolegę jarros'a, więc jeśli ktoś ma problemy z piskami to polecam instalację ww. układu.

mayak
10-06-2014, 08:28
jak rozumiem, to już teraz ma (działającego) NXa i moduł BT (488 ), więc takie jak powyżej połączenia mikrofonu zrobiono w fabryce - proponuję poprostu go nie ruszać, bo po co
8M5T-19C112-EK? tak
zawsze to lepiej ;)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658
ani USB ani A2DP (BT Audio) nie zależą od Converse - obie funkcje oferują moduły BT+USB (112, 212) po odpowiedniej konfiguracji (wydaje mi się, że najstarsze moduły 112 nie mają BT Audio, a może to tylko kwestia aktualizacji softu)
Natomiast aktualizacja Converse do v. 1007 powoduje, że z poziomu Convers'a można obsługiwać USB (wybierać pliki) i poprawnie wyświetlana jest książka telefoniczna (wersje 815 i 906 też dobrze wyświetlają książkę, ale USB nie)

Mam jednak jeszcze pewne niejasności, ale może najpierw napisze to co mam:

-Mondeo MK4 2007 (przedliftowy)
-Blaupunkt NX (najprawdopodobniej fabryczny)
-Moduł BT jest bez USB więc podejrzewam że to 488

Jeśli przekopałeś się przez wszystkie strony wątku (jest ich dziś 190kilka, a nie 48 ) to wiesz, że są dwa rodzaje modułów 488 - z wyjściem mono (ozn. zaczyna się na 7) lub stereo (na 8 ). Wydaje mi się, że te mono mają stały kod, a stereo zmienny kod.
wymiana 488mono na 112 wymaga zmian w wiązce (opisane zilion razy), przy 488stereo jest to p&p

boncio
10-06-2014, 14:47
mayak Ty masz 192 strony, ja 96, a kolega 48 i kazdy ma ok ;)
Kwestia ustawienia domyślnej liczby postów na stronę. Ja wolę jak jest ich więcej na stronie.

abu_lodz
11-06-2014, 20:29
Witam,

wymienilem w Mondeo Mk4 12.2008 radio z 6000CD na Sony 1CD MP3.
Radio zadzialalo na zasadzie PlugAndPlay wszystko dziala, jednak jest pewne ale...

Nie wiem z jakiego pochodzi samochodu a chcialbym dobrac jakis moduł BT do niego. Na naklejce radia jest VP6M2F-18C821-AE ? A Wy w watku podajecie inne oznaczenia (zaczynajace sie na 7 lub 8) ?

Jak wcisne 1-6 mam:

RADIO_GGDS_4
BL: 01-05-01
CD: 2.1.1D
FB: 06.00
EQ: 42
ALIGN
09/02/2007
SN: S0CD1X7V008327
CS: 34B5621A
04-04-14

Modul BT o jakim oznaczeniu powinienem kupic ? Potrzebuje w zasadzie tylko BT, wiec VOICE moze byc chinski czy mandarynski wszystko jedno. Wiazka bedzie P&P od Komorowskich. Chcialbym tak dobrac modul, zeby ominac problemy ze zmiennymi kodami PIN, grzebaniem w konfiguracji samochodu etc...

adis1987
23-06-2014, 16:49
Witam, niedawno kupiłem forda focusa z 2009 roku w wersji titanium i napotkałem problem z BT oraz USB, a mianowicie w USB brak zasilania i nie wykrywa go radio, a BT jest niewykrywalne, czyli też nie działa...
Wykręciłem schowek i sprawdziłem, że moduł tam jest i jest to nokia 8M5T-19C112-EK. Auto kupiłem od gościa, który je przywiózł na lawecie i na czas podróży odpiął akumulator (nie wiem czy to może mieć znaczenie).
Macie pomysł co może być nie tak?

tedi_k
23-06-2014, 16:58
...
Macie pomysł co może być nie tak?

Mnie osobiście szklana kula się zacięła (a dokładniej kot ją zrzucił ze stołu...:oops:) - więc jeśli chodzi o mnie, to wróżenie z fusów odpada... Może ktoś inny ma sprawną szklaną kulę...

BTW - natomiast komputer z odpowiednim kabelkiem działa mi jak należy, więc jak ktoś z takimi pytaniami pojawia się w zasięgu kabelka, to daję radę...

Wniosek - chyba lepiej podłączyć pod kompa niż pytać o pomysły!

adis1987
23-06-2014, 17:19
tedi_k niestety z Poznania do Katowic z tym jechał nie będę, ale w takim razie może chociaż polecicie jakiegoś elektryka w Poznaniu do którego mógłbym z tym podskoczyć?

tedi_k
23-06-2014, 17:23
Zapytaj w strefie poznańskiej - paru kolegów ostatnio i WLKP zainwestowało 50zł + przełącznik... :P

peszt
24-06-2014, 11:00
Panowie, mam mały problem.
Postanowiłem zmienić sobie bluetooth z takiego, który nie ma usb na taki z usb i powstał problem.
Mam radio SONY 6cd i z modułem bez usb 7S7T-19G488-BE działał bez zarzuty.
Zmieniłem moduł na CS7T-14D212-AB i nic nie działa.
To znaczy jak wcisnę przycisk VOICE to na chwile jest ściszenie muzyki ale moduł nic do mnie nie mówi i nie "pika" jak poprzedni.

Co może być nie tak????

erzyk
24-06-2014, 11:07
Wydaje mi się że powinieneś zmienić rodzaj zainstalowanego modułu BT w ELMConfigu i wszystko ruszy. Sam teraz w weekend robiłem dokładnie taka podmiankę (relację opisowo-zdjęciową wstawię niebawem) i wszystko działa pięknie. Nie wiem tylko czy Radio Sony nie ma jakiegoś problemu ze zmiennym pinem, który ma ten moduł i z BT Audio. (BT Audio dopiero po aktualizacji firmware w module)

mayak
24-06-2014, 11:17
moduł 7S7T-19G488 ma wyjście MONO , a pozostałe mają STEREO i na innych pinach - było to opisywane sto razy

peszt
24-06-2014, 11:24
Kurcze, gdzieś to było, ale nikt nie opisał dokładnie ze zdjęciami jak to zmienić. Coś zrobić z 2 kabelkami i dołożyć trzeci...taki opis znalazłem na forum...może ktoś jaśniej przedstawić jak zmienić tą wiązkę?

Dokładnie taki opis strona 26 "ta wiązka na 100% jest mono, więc trzeba poprzekładać istniejące dwa (masa i sygnał) kabelki i dołożyć trzeci - prosta sprawa"

Jak ktoś wie jak, to proszę jednak o objaśnienie:)

erzyk
24-06-2014, 11:33
Niestety wątek jest długi, ale znajdziesz w im wszystko. Zaczynałem dokładnie tak jak Ty i przebrnąłem przez wszystkie strony. Efektem tego jest od piątku działający moduł z USB, BTAudio i LineIn oraz nowy soft z usprawnieniami do komunikacji z tel. (w starym sofcie nie było np rozmów wychodzących i przychodzących oraz nie pokazywało nazwy sieci i zasięgu sieci komórkowej).

Najogólniej przerobienie instalacji sprowadza się do podpięcia modułu BT w tor audio jaki używa gniazdo AUX, w module BT to są piny 5 i 6 dla sygnału L i R oraz 23 dla masy (pisze z pamięci, do sprawdzenia). Trzeba dołożyć te piny we wtyku modułu BT, wtyk bardzo łatwo się modyfikuje. Jeśli chcesz używać jeszcze gniazda AUX, to jego sygnały przechodzą teraz przez moduł BT. L i R wchodzi na piny 37 i 38 natomiast masa na 19.

Z racji tego że masz radio SONY mikrofon powinien być bezpośrednio przekrosowany do moduły BT i powinieneś go mieć wpiętego na piny 3 i 4 (to fabryczna instalacja powinna już działać jak należy)

peszt
24-06-2014, 11:39
Niestety wątek jest długi, ale znajdziesz w im wszystko. Zaczynałem dokładnie tak jak Ty i przebrnąłem przez wszystkie strony. Efektem tego jest od piątku działający moduł z USB, BTAudio i LineIn oraz nowy soft z usprawnieniami do komunikacji z tel. (w starym sofcie nie było np rozmów wychodzących i przychodzących oraz nie pokazywało nazwy sieci i zasięgu sieci komórkowej).

Najogólniej przerobienie instalacji sprowadza się do podpięcia modułu BT w tor audio jaki używa gniazdo AUX, w module BT to są piny 5 i 6 dla sygnału L i R oraz 23 dla masy (pisze z pamięci, do sprawdzenia). Trzeba dołożyć te piny we wtyku modułu BT, wtyk bardzo łatwo się modyfikuje. Jeśli chcesz używać jeszcze gniazda AUX, to jego sygnały przechodzą teraz przez moduł BT. L i R wchodzi na piny 37 i 38 natomiast masa na 19.

Z racji tego że masz radio SONY mikrofon powinien być bezpośrednio przekrosowany do moduły BT i powinieneś go mieć wpiętego na piny 3 i 4 (to fabryczna instalacja powinna już działać jak należy)

No nic, posiedzę przy tym dzisiaj...nie zależy mi na AUX jak będę miał USB:). Powiedz mi tylko jeszcze jedną rzecz. Czy przed zmianami w okablowaniu, mogłeś mimo wszystko połączyć się z modułem?
Tel wykrywa mi nowy moduł, ale jak chcę się połączyć, to nie rozpoznaje kodu 0000 ani 1234. Nie wiem czy może to być właśnie problem podłączenia i po przeróbkach zacznie działać, czy moduł jest rypnięty:).

Bump: Swoją drogą mógłby ktoś zrobić tutorial skoro tyle osób o to pyta i już się denerwujecie na pytających:).

erzyk
24-06-2014, 11:41
Nie lubię powielać informacji znalezionych wcześniej w tym samym wątku, ale jeśli może to Tobie na szybko pomóc, to zerknij na te rysunki i wtedy najwyżej podpytaj co jest niejasne.

Na rysunku z dwoma wtykami Quadlock przedstawiony jest tak naprawdę adapter do radia które nie miało BT ale potraktuj lewy wtyk jako gniazdko AUX po prostu.

Ogólnie Ciebie interesują TYLKO kable audio. Żadnego sterowania nie przerabiasz.

piotrali
24-06-2014, 11:43
Wystarczy tylko przeczytać ten wątek - tutorial już był w tym wątku , a co chwile ktoś się pyta o to samo ponieważ nie chce mu się czytać całości.
Przeczytaj to: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2105882&postcount=1333

erzyk
24-06-2014, 11:44
Tel wykrywa mi nowy moduł, ale jak chcę się połączyć, to nie rozpoznaje kodu 0000 ani 1234. Nie wiem czy może to być właśnie problem podłączenia i po przeróbkach zacznie działać, czy moduł jest rypnięty:).

Nie połączysz się tak, gdyż moduły 112 mają zmienny kod pin który powinno wyświetlić Tobie radio. Nie wiem właśnie czy Sony nie ma z tym jakiegoś problemu, ale po przeprogramowaniu ELMConfigiem powinno chyba działać. 0000 ani 1234 na pewno nie zadziałają. Bez przerabiania niczego możesz uruchomić nowy moduł i będzie działał normalnie tylko nie będziesz miał dźwięku w głośnikach. Rozmówca powinien Ciebie natomiast słyszeć (mikrofon działa od razu).

piotrali
24-06-2014, 11:50
Jeżeli moduł masz ze zmiennym kodem a radio go nie wyświetla to masz 2 wyjścia:
- zmienić radio
- podejść do kogoś kto ma auto z radiem które wyświetla zmienny kod np. z navi NX podpiąć swój moduł BT do auta i sparować telefon z modułem - po wpięciu modułu do swojego auta moduł będzie pamiętał sparowany telefon i nie zapyta się o pin.

peszt
24-06-2014, 12:34
A zatem... zrobiłem jak koledzy podpowiedzieli i kiszka.
Instrukcja jest prawidłowa podejrzewam, ale u mnie to nic nie dało, jest jak było.

Radio nie wyświetla mi kodu łączenia, więc pewnie tutaj tkwi problem. Tym niemniej jak w moim starym module nie byłem podpięty i wcisnąłem VOICE to mi przynajmniej mówił, że tel nie jest podłączony... tutaj tego nie ma.

Co ciekawe, zmiana wtyków nie spowodowała utraty funkcjonalności na starym module, więc najprawdopodobniej tak to zostawię jak jest już po przeróbkach...może zastanowię się nad zmianą radia na navi. Słyszałem tylko, że są kiepskie mapy:/.

Cały czas się obawiam, czy ten moduł nie jest walnięty, że nie daje sygnału brak połączenia.

P.S. korzystacie z jakiegoś konkretnego ELMconfigu, czy raczej u kogoś to robicie? Możecie coś polecić dla MK4???

mayak
24-06-2014, 12:44
jaką masz wersję softu w Sony'm? powinna być min. 05-04 aby obsługiwała USB (i chyba zmienny kod)
sprawdza się trzymając 1 i 6 i włączając radio

w uzupełnieniu wpisów kol. erzyk, połączenia mając być takie:
http://mondeoclub.ru/remont/fm4/images/bluetouth/blue14.jpg

peszt
24-06-2014, 12:53
Pierwsze co mi wyskoczyło to:
04-05-02
Nie wiem czy o to chodziło, potem jest jeszcze
BL: 02-05-44
FB:06.00

Zakładam, że ten pierwszy parametr to aktualizacja. Sony chyba tylko przez serwis można zaktualizować co? Sam raczej nie dam rady?

mayak
24-06-2014, 13:02
za stary soft

niestety nie słyszałem żeby aso udało się zaktualizować radio sony

Mam rosyjski program UCDS, który czasami (!) potrafi zaktualizować radio Sony do najnowszej wersji - na moim sony nie zadziałał, a na innych nie próbowałem jeszcze.
Ktoś chętny?

peszt
24-06-2014, 13:05
za stary soft

niestety nie słyszałem żeby aso udało się zaktualizować radio sony

Mam rosyjski program UCDS, który czasami (!) potrafi zaktualizować radio Sony do najnowszej wersji - na moim sony nie zadziałał, a na innych nie próbowałem jeszcze.
Ktoś chętny?

Do sprawdzenia czy da rade zaktualizować??? Ja bym był chętny.

Gdzie mam się zgłosić:)???

peszt
24-06-2014, 14:16
Nie chce zaśmiecać, ale znalazłem coś takiego:

"Dla zainteresowanych podaję instrukcję (opublikowaną przez "dbeyzade" na fordmondeo.org) aktualizowania oprogramowania (firmware) systemów audio Sony.
Oczywiście w większości naszych ASO, jeśli zapytamy o taką możliwość, otrzymamy odpowiedź, że się nie da lub mamy brak odpowiedzi.

Oto instrukcja:

1. Obtain and record the audio unit keycode and preset radio frequencies.

2. Connect the IDS portable diagnostic unit to the vehicle and establish communication (VID the vehicle).

3. Select the <Toolbox> tab at the top of the screen.

4. Select the <Module Programming>.

Press the tick.

5. Select <Module Reprogramming>, then select <ACM>.

Press the tick.

6. Press the tick then enter the VIN if required.

7. Select <YES> to accept the calibration update.

8. IDS will now check the calibration level of the audio unit.

Select <YES> then press the tick.

9. NOTE: The audio unit display will go blank during this process.

NOTE: If the calibration level is already at the latest level, IDS will display the message 'no later calibration is available'. This bulletin does not apply and further diagnosis will be necessary. For additional information, refer to Focus 2004.75 (07/2004-)/Focus C-MAX 2003.75 (06/2003-)/Mondeo 2001 (10/2000-) Workshop Manual Section 415-00, 415-00 Entertainment System - General Information - Diagnosis and Testing.

Follow the on screen instructions to program the audio unit.

10. Select the tick to confirm the calibration has loaded.

11. Follow the on screen instructions, ignoring the instruction to reprogram further modules.

12. Enter the preset radio frequencies.

13. Reprogramming is now complete. Run the <Self Test>. Clear any stored DTCs related to this concern and disconnect IDS from the vehicle."

Napisał to grafmarr na stronie: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=100326

mayak
24-06-2014, 14:36
'no later calibration is available' - nie widziałem aby dla owalnego Sony wyświetlał inaczej, ale pewno mało widziałem ;)

czy ktoś zaktualizował IDSem owalne Sony?

Bump: Gdzie mam się zgłosić???
Warszawa

MaciekI
24-06-2014, 16:25
Witam,

Jestem po lekturze całego wątku (mam nadzieję, że zrobiłem, to w miarę dokładnie). Ale mam jeszcze kilka wątpliwości. Mam mondeo z pierwszej połowy 2008 z nawigacją NX. Sprawdziłem i wydaje mi się, że mam całą instalację: jest gniazdko do mikrofonu przy lampce (wiązka nie kończy się w prawym słupku), mam wtyk do modułu BT.
A teraz wątpliwości:

1. Czy manetka z takim oznaczeniem będzie pasowała 6G9T-13335-BE?
2. Czy jeśli kupię stary moduł (mono), to potrzebuję jeszcze jakieś dodatkowe wiązki np. pajączek, czy też powinno wszystko zadziałać od razu.
3. Rozumiem, że z mikrofonem nie ma co kombinować i trzeba udać się do ASO.

pozdrawiam

tedi_k
24-06-2014, 17:34
1) Nie słyszałem o różnych manetkach. Jest jeden typ funkcjonalny, więc byle była z obsługą VC i telefonu...
2) Bez sensu jest kupowanie do tego zestawu modułu mono! Potrzebne będą przeróbki instalacji. Od razu należy kupić moduł zaczynający się na 8M5T - taki będzie "P&P"
3) Na pewno nie ma co kombinować, ale niekoniecznie zaraz do ASO... Należy założyć, iż w przyrodzie ilość dostępnych mikrofonów Ford powinna być mniej więcej równa ilości dostępnych modułów BT/VC. No i poszukać brakującego "do pary"...

...czy ktoś zaktualizował IDSem owalne Sony?
...

Pytanie dokładnie takie same jak "kto widział zaktualizowany IDSem moduł BT/VC 488...". Opis procedury aktualizacji BT/VC w biuletynie TSB Forda jest dokładnie taki sam jak dla Sony...

MaciekI
24-06-2014, 18:57
1)
2) Bez sensu jest kupowanie do tego zestawu modułu mono! Potrzebne będą przeróbki instalacji. Od razu należy kupić moduł zaczynający się na 8M5T - taki będzie "P&P"

A nie odwrotnie? Moduły zaczynające się na 8M5T były chyba dostępne w drugiej połowie 2008 - a wtedy mój samochód już parę miesięcy miał.

tedi_k
24-06-2014, 19:29
Nie ma moim zdaniem navi NX z wejściem mono. Były tylko stereo. Poza tym napisałeś - "samochód z połowy 2008". Zmiana instalacji była ok. kwietnia.

MaciekI
24-06-2014, 19:41
data produkcji samochodu 08.02.2008.

Czyli taki moduł powinien spokojnie pasować 8M5T-19C112-ER (jest od fiesty mk7)?

erzyk
24-06-2014, 22:01
Nie ma moim zdaniem navi NX z wejściem mono. Były tylko stereo.

Oj tu kolego się mylisz;) Ja mam NX i miałem stary moduł 488 podłączony do wejścia mono w NXie. Linia mona jest różnicowa połączona za pomocą 2 przewodów. Nie był bym pewnien że instalacja nowego modułu w aucie w którym go nie było jest P&P, gdyż może być przygotowana pod moduł mono i nie mieć 20pinowego pajączka a jedynie 8 pinowy w którym można krosować jedynie mikrofon. Tor audio trzeba wówczas przerabiać samemu.

MaciekI
25-06-2014, 05:50
Czy wejście pajączka znajduje się tuż przy takiej grubej wiązce po lewej stronie od schowka? Jeśli tak to mam coś podobnego jak na zdjęciach z początku wątku (post #35) i tam raczej nie ma 20pinów.

mayak
25-06-2014, 08:51
dla poszukujących modułu BT/USB z VC po polsku (czyli modułu 212): on ma dość specyficzny problem, opisane tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=206799

pgrob
25-06-2014, 10:51
A nie odwrotnie? Moduły zaczynające się na 8M5T były chyba dostępne w drugiej połowie 2008 - a wtedy mój samochód już parę miesięcy miał.

Nie ma moim zdaniem navi NX z wejściem mono. Były tylko stereo. Poza tym napisałeś - "samochód z połowy 2008". Zmiana instalacji była ok. kwietnia.

Mam NX i dokładałem BT/VC/USB zamiast BT/VC i musiałem przerobić instalację na stereo. Z tego co sie orientuję zmiana instalacji z mono na stereo była na przełomie sierpnia/września 2008. Moje mondeo jest z 21.08.2008 i jeszcze miało instalacje mono.

artur1970
25-06-2014, 11:56
Czy wejście pajączka znajduje się tuż przy takiej grubej wiązce po lewej stronie od schowka? Jeśli tak to mam coś podobnego jak na zdjęciach z początku wątku (post #35) i tam raczej nie ma 20pinów.

Tak, Ty potrzebujesz pajączka 8 pin bo takie były montowane na początku 2008 r.

erzyk
25-06-2014, 14:12
Tak jak napisałem kilka postów wcześniej, chciałbym się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami podczas przeinstalowywania modułu BT/VC.

Niedługo po tym jak zakupiłem MK4 (jakiś miesiąc od teraz) zacząłem intensywnie informować się na temat tego, co tak naprawdę kupiłem;) Nie mogłem przeoczyć wątku o możliwości zainstalowania modułu BT. Na wstępie zaznaczam, że auto jest z końcówki 2007 i miało zainstalowany moduł BT/VC 488 oraz radionawigację Blaupunkt NX. Takie wyposażenie potwierdza też sprawdzenie numeru VIN.

Gdy kupowałem auto, od razu przy byłym właścicielu sprawdziłem funkcjonalność zestawu głośnomówiącego BT. Jak się okazało, nie działał mikrofon. Jedynie mogłem usłyszeć rozmówcę w głośnikach, on natomiast mnie nie słyszał. Nie zraziłem się tym, gdyż już nie raz spotkałem się z awarią mikrofonu pojemnościowego w aucie. Założyłem, że będzie to po prostu mikrofon do wymiany (później okazało się że to nie to).

Po około 1,5 tygodni zakupiłem moduł BT/VC z USB oraz wiązkę z wtyczką USB z uciętym kablem (bez gniazda, wtyk z module nie jest miniUSB tylko dziwny układ Forda/Nokii). Zacząłem intensywnie przeglądać ten wątek i muszę przyznać, że dzięki uprzejmości kolegów znalazłem tu dokładnie wszystko czego potrzebowałem. Moduł już miałem, teraz tylko trzeba było poczekać na stosowną okazje gdy będzie czas, aby na spokojnie wszystko poinstalować. Taka okazja nadeszła w zeszły długi weekend Bożego Ciała.

Całą misję zacząłem od poszukiwania przyczyny niedziałającego mikrofonu. Jak się okazało, był on sprawny (rezystancja 8,9kOhma). Zdemontowałem schowek i odnalazłem pajączka, w moim roczniku to jeszcze 8 pin. Opis pinów w pajączu rozpracował kolega mayak, ja moge tylko potwierdzić: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2115403&postcount=1379

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53447&d=1403772532

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53450&d=1403772582

Pomierzyłem wszystkie 8 linii od pajączka do właściwych urządzeń (mikfon, NX oraz BT). Wszystkie okazały się w pełni sprawne. Dla wyjaśnienia, dla tych którzy jeszcze nie wiedzą, pajączek, to po prostu kostka w której umieszczamy wtyk z odpowiednio skrosowanymi/połączonymi pinami tak aby przekazać sygnał z mikrofonu do i z odpowiednich urządzeń. Tak naprawdę chodzi to tylko o rozróżnienie instalacji z radionawigacją NX oraz całą resztą, gdyż w przypadku NX mikrofon jest podłączony bezpośrednio niego i dopiero NX przekazuje dalej sygnał z mikrofonu do BT, natomiast dla całej reszty mikrofon jest podłączony bezpośrednio do modułu BT. Przy okazji uzasadniając głębiej ten temat, radionawigacja NX ma własną funkcję VoiceCotrol która jest nadrzędna nad tą w module BT, dlatego NX musi jakby "słyszeć mikrofon", a gdy używamy telefonu, NX przekazuje po prostu dźwięk z mikrofonu do BT. Pewnie można by prościej, ale moduły BT nie mają wyjścia mikrofonu.

Przez chwilę byłem bezradny, co w takim razie może być nie tak. Nawet podłączyłem sygnał z generatora dźwięku bezpośrednio do modułu BT i w telefonie z którego się wdzwaniałem usłyszałem dźwięk, więc moduł był sprawny. Natomiast nie działał też VoiceControl. Więc przyczyna musiała leżeć na wejściu do NXa. I faktycznie! Przypomniały mi się dwa posty z tego wątku (nie licząc wzmianki w już wspominanym poście mayaka). Koledzy:
rmkk http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2133727&postcount=1485
oraz
kr.bi http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2117286&postcount=1393
podali zbawienne informacje! Chodzi o zmianę masy mikrofonu z pinu 6 na pin 10 (w białek wtyczce):

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53401&stc=1&d=1403699987

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53402&stc=1&d=1403700059

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53403&stc=1&d=1403700070

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53404&stc=1&d=1403700126

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53405&stc=1&d=1403700135

Tu należy zaznaczyć że pin 6 to masa sygnałowa dla dźwięku liniowego z gniazdka AUX lub w przypadku modułu BT stereo to linia dźwięku właśnie dz tego modułu, natomiast pin 10 to masa sygnałowa mikrofonu. Są to różne masy! W moim przypadku instalacja ma gdzieś wcześniej połączoną masę mikrofonu z masą wejścia AUX więc musiałem tak naprawdę dołożyć pin nr 10 i zmostkować go z pinem 6, tak aby masa ta była wspólna dla obu sygnałów. W przeciwnym wypadku, albo mikrofon nie będzie działał albo sygnał stereo będzie płaski, tak jakby o brzmieniu karaoke:)
Zastanawia mnie natomiast bardzo, jak to jest możliwe, że wychodzi auto z fabryki które ma na pokładzie NXa oraz moduł BT i instalacja jest źle wykonana? Gdzie tu jest logika?

Tak czy inaczej na tym etapie miałem w 100% sprawną instalację z modułem 488. Mogłem wówczas przejść do instalacji modułu BT/VC/USB 112.

Zakupiony moduł pochodzi od S-Maxa i jest w języku włoskim, jednak sam moduł odzywa się jedynie w momencie parowania z telefonem, co tak naprawdę nie jest ważne i totalnie pomijalne.

Zacząłem od przerobienia instalacji audio rocinająć połączenia tuż za gniazdkiem AUX w schowku i wpinając pomiędzy nie a przewody odpowiednie sygnały z modułu BT. Tu raz jeszcze załącza wcześniej pojawiające się w tym wątku schematy przeróbki instalacji:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53406&stc=1&d=1403702000
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53407&stc=1&d=1403702028
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53408&stc=1&d=1403702050
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53409&stc=1&d=1403702083

oraz moje dodanie pinów do wtyku BT:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53413&stc=1&d=1403702309
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53416&stc=1&d=1403702526
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53417&stc=1&d=1403702535

Dolutowałem jeszcze gniazdo USB i taki zestaw nadał się już do testowania. Wyglądało to na początku dość prowizorycznie, ale do pierwszych testów wystarczało:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53414&stc=1&d=1403702343
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53415&stc=1&d=1403702382

Moduł poinformował od razu NX o zmiennym pinie, który NX oczywiście wyświetlił (w NX mam najnowszy soft) i po którego wpisaniu telefon się poprawnie sparował:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53410&stc=1&d=1403702130
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53411&stc=1&d=1403702290

Ku mojemu wielkiemu pozytywnemu zaskoczeniu nowy moduł udostępnił oprócz książki telefonicznej, również połączenia wychodzące, przychodzące oraz nieodebrane, co dla mnie jest akurat niesamowicie pomocne:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53412&stc=1&d=1403702297

Postanowiłem jeszcze zaktualizować moduł BT do najnowszego firmware. Opis co i jak znajduje się w tym wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1742505
gdzie szczególną uwagę należy poświęcić wpisie kolegi tedi_k:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1742505&postcount=5
który znalazł sposób na niedziałająca aktualizację. U mnie włąśnie ten problem wystąpił i po wykonaniu powyższych instrukcji po drugiej próbie wszystko ruszyło. Co prawda na ekranie widniał jedynie napis Updating... jednak po dokładnie 20min wszystko zadziałało.
Ba! Nawet pojawiły się nowe ciekawe opcje telefonu, mianowicie w dolnym lewym roku mamy wskaźnik zasięgu sieci komórkowej a w zakładce telefonu widzimy oprócz nazwy własnej słuchawki jeszcze nazwę sieci z której aktualnie korzysta:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53418&stc=1&d=1403702548

Aby dopełnić i zakończyć ten wpis, należy jeszcze zaznaczyć, że do poprawnego działania wszystkich funkcji nowego modułu BT, a w szczególności strumieniowaniu BT Audio należy odpowiednio zaprogramować ELMConfigiem główny sterownik. O tym szczegółowo napisał kolega tedi_k tutaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2031091&postcount=38

Podsumowując u mnie wszystko pięknie działa, sprawdzałem na kilku telefonach. Nie musiałem instalować separatora masy, gdyż dźwięk mam "czysty". Jestem naprawdę zadowolony z obecnego rozwiązania. No może brakuje wyświetlania tytułów przez BTAudio, ale działa sterowania następny/poprzedni;)

Bardzo dziękuję tu wszystkim, którzy poprzednio w wątkach i postach dzielili się swoim doświadczeniem i rozwiązaniami problemów. Bez Was nie miał bym możliwości samemu dokonać tej instalacji.

peszt
25-06-2014, 15:28
Fajny opis:). Tych zmian w pajączku nie kumam...ale spoko:).
Panowie, powiedzcie mi...czy nx z S-max i Mondeo to ta sama jednostka? Chodzi mi o kostki, czy ewentualnie nie ma tu różnicy w pinach samej nawigacji?

mm32
25-06-2014, 15:37
Panowie, powiedzcie mi...czy nx z S-max i Mondeo to ta sama jednostka?
Dokładnie to samo,frontpanel jest tylko inny.

peszt
25-06-2014, 15:51
A nie ma ktoś do sprzedania może modułu do klimatyzacji do mk4 co znajduje się pod NX? Na portalu "Sami wiecie jakim" są same navi bez tego modułu. Już jak mam zmienić radio, to chyba wole na NX'a.

BARNEY
25-06-2014, 21:27
A nie ma ktoś do sprzedania może modułu do klimatyzacji do mk4 co znajduje się pod NX? Na portalu "Sami wiecie jakim" są same navi bez tego modułu. Już jak mam zmienić radio, to chyba wole na NX'a.

Kolega "Mayak" dokładał do mojego S-maxa NX'a, po uruchomieniu okazało się że zakupiony NX był z Galaxy, a on posiada 3 strefy klimatyzacji, więc musieliśmy zastosować mój stary sterownik od klimy - który jest schowany za NX'em i wszystko działa ok

jarros
26-06-2014, 07:57
A czy możliwe jest , że po wymianie modułu na 112 z usb może być gorsza jakość rozmów. Bo jakoś rozmówcy mi marudzą, że kiepsko mnie słyszą. Natomiast na starym 488 nie miałem problemu. I teraz pytanie co mogłem spartolić przy podłączaniu nowego modułu. :rolleyes:

mayak
26-06-2014, 08:12
Ciekawostka, a jednocześnie ostrzeżenie, bo chyba jeszcze nie było o tym tu pisane:

spotkałem się z DWOMA rodzajami (może jest ich więcej) modułów serii 212 (czyli tych mówiących po polsku):

CS7T-14D212-Ax - z USB, konfigurowalny język VC (w tym polski)
CS7T-14D212-Bx - bez USB, VC jak wyżej

czy ktoś ma moduł CS7T-14D212-Bx ? bez problemu działa on ze zwykłych owalnym 6000CD?

poliftowe 6000CD, te z obsługą mp3 - czy one obsługują USB?

erzyk
26-06-2014, 10:36
Tych zmian w pajączku nie kumam...ale spoko:).

Myślę że w takim razie można nieco uściślić kiedy i jakie zmiany należy wykonywać w pajączkach. Celowo pisze pajączkach, gdyż są 2 odmiany. Do roku 2008 były pajączki 8-pin (wtedy Ford nie zakładał że moduł BT będzie stereo) oraz pajączki 20-pin (kiedy to wprowadzono nowe modułu BT stereo).

Pajączek 8-pin

W tej kostce wędruje jedynie sygnał mikrofonu. Ma ona na celu "skonfigurowanie" uniwersalnej instalacji jaka znajduje się w samochodzie do wyposażenia jakie w nim zainstalowano. O wiele taniej jest zainstalować w aucie nieco obszerniejszą instalację i pozostawienie elementów połączeniowych niż przygotowanie wielu wariantów dedykowanych do konkretnego wyposażenia.

Zmiany należy wprowadzić w tej wersji pajączka tylko w następujących przypadkach:
1. Zmiana radionawigacji NX na cokolwiek innego lub odwrotnie
2. Brak żeńskiego wytyku w gnieździe pajączka (może tak się zdarzyć gdy auto nie było wyposażone w moduł BT)

Wersja 8-pin nie ma kompletnie nic wspólnego z dźwiękiem w głośnikach z modułu BT, pisząc inaczej nie ma żadnej różnicy dla modułów 488, 112, 212.

Należy jeszcze jasno zaznaczyć po co tak właściwie jest ten pajączek i co on "konfiguruje" w instalacji. Chodzi tu głownie o to, że radionawigacja NX wymaga innego podejścia ze względu na własny VoiceControl, który jest nadrzędny nad tym w module BT. Tak więc są dwie wersje konfiguracji pajączkiem:
1. Z zainstalowaną radionawigacją NX sygnał z mikrofonu wędruje następująco: mikrofon w podsufitce -> pajączek -> NX wejście MIC -> NX wyjście MIC -> pajączek -> moduł BT
2. Z zainstalowanym innym radiem niż NX sygnał z mikrofonu wędruje następująco: mikrofon w podsufitce -> pajączek -> moduł BT

Schemat dla wersji pierwszej wyglądał by następująco (wydaje mi się że nr styków nie są poprawne):
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53451&stc=1&d=1403774025

Pajączek 20-pin

Pojawił się w 2008 roku, kiedy to instalację należało przystosować do obecności modułów BT z dźwiękiem stereo. To wymaga większych możliwości "konfiguracji" instalacji w naszym autku. Pajączek 20-pin to taki kombos sygnałowy, który przekierowuje wszystko to co pajączek 8-pin oraz dodatkowo sygnał audio stereo z modułu BT oraz gniazda AUX.
Tu szczegółowo nie będę opisywał co i jak, gdyż sam nie posiadam takiego pajączka, jednak zasada jest podobna. Jenak należy tu założyć że pajączek jest już zawsze zainstalowany gdyż bez niego nie działało by gniazdo AUX, które chyba jest w każdym aucie.

Zmiany w pajączku 20-pin mogą być koneiczne w następujących sytuacjach:
1. Gdy instalujemy moduł BT gdy go nie było
2. Gdy zmieniamy moduł 488 na 112 lub 212
3. Gdy zmieniamy radionawigację NX na cokolwiek innego lub odwrotnie

Zasada przekierowania sygnału mikrofony jest identyczna jak dla wersji 8-pin. Natomiast tu należy jeszcze dopełnić informację o sygnale audio który słyszymy w głośnikach, czyli tym który otrzymuje nasze radio.
Moduły BT 488 w znacznej większości mono wysyłają sygnał audio z telefonu (bo tylko telefon obsługują) dedykowaną linią mono do wejścia modo radia, natomiast gniazdo AUX jest wpięte bezpośrednio do wejść stereo AUX2 w naszym radiu (jest tez AUX1 przeznaczone na zmieniacz CD i jest ono różnicowe ale to nie o tym temat).
Gdy jednak instalujemy moduł BT stereo (112, 212) sygnał z telefonu oraz wszelkich usług audio (USB, A2DP) musi zostać dostarczony linią stereo do radia. Tak się składa, że radio nie ma kolejnego wejścia stereo, więc rozwiązano ten problem tak, że moduł BT wyposażono w dodatkowe wejście stereo do którego podpinay gniazdo AUX, a sam moduł do radia podłączamy w miejsce gdzie gniazdo AUX. Czyli jeśli używamy gniazdka AUX to sygnał "przelatuje" przez moduł BT. Oczywiście radio i moduł mają odpowiednie oprogramowanie, które tak steruje wejściami aby użytkownik odnosił wrażenie że są to zupełnie niezależne elementy;)
Podsumowując ten wywód, gdy instalujemy moduł stereo msumu go wpiąć pomiędzy gniazdo AUX a radio.

Schemat z różniacamu połączeń w wersji 20-pin oraz ogólniejszy schemat poniżej:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53453&stc=1&d=1403775406
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53452&stc=1&d=1403775395

Poniżej kilka zdjęć wersji 8-pin. Gniazdo męskie to dokładnie moje w aucie umieszczone nad schowkiem w lewej części, przypięte klipsem do wiązki elektrycznej. Pozostałe fotki to znalezione wcześniej w tym wątku pajączki 8-pin:

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53447&stc=1&d=1403772532
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53448&stc=1&d=1403772559
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53449&stc=1&d=1403772570
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=53450&stc=1&d=1403772582

peszt
27-06-2014, 09:40
Przepraszam, nie jestem elektronikiem, stąd moja ignorancja i organoleptyka:)... ale mam jedno spostrzeżenie.

O ile dobrze czytam schemat(a mogę się mylić) to wychodzi mi, że pajączek 8 pin do NX powinien wyglądać tak: jak zdjęcie 1

53484

A jak staram się rozszyfrować zdjęcie Twojego pajączka, to wychodzi mi, że on wygląda tak: jak zdjęcie 2

53485

Jak jest prawidłowo???

erzyk
27-06-2014, 09:48
Szczerze pisząc to nie są zdjęcia mojego pajączka, moja jest tylko wtyczka z instalacji, zdjęcia pajączków pochodzą z wcześniejszych postów w tym wątku. Co do połączenia to można tu przyjąć inne podejście. Oba warianty są poprawne! chodzi tak naprawdę o połączenie parami odpowiednich torów mikrofonowych. te pary to 1-2 z 3-4 oraz 5-6 z 7-8. Jeśli zamienisz kabelki miejscami w parze to nic się nie stanie, a właściwie nie powinno stać, gdyż tor mikrofonowy ma osobą masę i co najwyżej odwrócisz fazę sygnału. Ogólnie to podejście jest oczywiście niepoprawne, ale powinno działać.

artek12a11
27-06-2014, 09:57
Witam wszystkich
Mam pytanie nie wiem za bardzo już co robić czy tylko pomoże albo nie wizyta w ASO.
Mam c-maxa z bt/vc sprawdzone w konfiguracji. Oczywiście nie działa włącza się na radiu mute podczas wciśnięcia słuchawki. Radio wyjmowałem i sprawdzałem w s-max tam moduł wykrywa, dalej kupiłem drugi moduł z tym samym oznaczeniem wczoraj zamontowałem i dalej nic, i co teraz? Proszę o pomoc.

peszt
27-06-2014, 09:58
Chyba masz rację...w zasadzie nie powinno się nic stać.

Powiedzcie mi jeszcze jedno, ja mam pajączka z 2 kabekami (nie było nx...właśnie chcę dołożyć...obecnie sony cd6 :) )i 2 muszę sobie dorobić 2 kabelki z tymi tycimi gniazdami na końcu(by wcisnąć w pajączek)... kupie takie maleństwa w elektronicznym sklepie???

Wiem, że głupie pytanie...bo w każdym sklepie jest co innego...chodzi mi o to, czy to typowo fordowskie jest, czy standardowe gniazdo???

sagittarius82
27-06-2014, 10:08
Mam c-maxa z bt/vc sprawdzone w konfiguracji. Oczywiście nie działa włącza się na radiu mute podczas wciśnięcia słuchawki. Radio wyjmowałem i sprawdzałem w s-max tam moduł wykrywa, dalej kupiłem drugi moduł z tym samym oznaczeniem wczoraj zamontowałem i dalej nic, i co teraz? Proszę o pomoc.

Spróbuj wyciągnąć bezpiecznik od radia na kilka minut, spowoduje to reset modułu - u mnie to pomogło.

erzyk
27-06-2014, 10:20
Takie piny oczywiście można zakupić, ale nie są to standardowe "goldpiny" do listwy kołkowej. One są nieco większe. Najlepiej jak byś zabrał wtyk do sklepu ze złączami i pokazał o co Tobie chodzi. Pewnie coś dobierzecie na miejscu. W najgorszym wypadku pozostaje likwidacja kostki i polutowanie instalacji na sztywno, jednak szczerze nie polecam takiego rozwiązania.

artek12a11
27-06-2014, 10:45
Spróbuj wyciągnąć bezpiecznik od radia na kilka minut, spowoduje to reset modułu - u mnie to pomogło.

Tylko już sprawdzałem swoje radio u kolegi i działa dodatkowo wymieniłem moduł u siebie i nic

mm32
27-06-2014, 11:30
Mam pytanie nie wiem za bardzo już co robić czy tylko pomoże albo nie wizyta w ASO.
Mam c-maxa z bt/vc sprawdzone w konfiguracji. Oczywiście nie działa włącza się na radiu mute podczas wciśnięcia słuchawki. Radio wyjmowałem i sprawdzałem w s-max tam moduł wykrywa, dalej kupiłem drugi moduł z tym samym oznaczeniem wczoraj zamontowałem i dalej nic
Po pierwsze sprawdź błędy bo może jest np. mikrofon uszkodzony,a tak po prostu działasz po omacku :).

mayak
27-06-2014, 12:21
artek12a11

sprawdzałeś swoje radio, ale nie sprawdzałeś modułu
moduł ma jakies błędy? robiłeś diagnostykę?

MaciekI
29-06-2014, 12:46
Witam,

Części mam już zamówione i czekam na dostawę. W międzyczasie przyjrzałem się dokładnie mojej wtyczce do modułu BT/VC i w związku z tym mam pytanko. Przy przerabianiu mono na stereo trzeba wpiąć się z istniejący tor AUX. Przecinam wiązkę idącą do obecnego gniazda AUX i kable od radia wpinam w odpowiednie piny w module. Aby zachować obecne gniazdo AUX z modułu z pinów 36 i 37 muszę poprowadzić kable do gniazdka. I tutaj mam problem, ponieważ w mojej wtyczce w tych pinach już są kable. Czy ktoś już spotkał się z taką sytuacją? Można bezpiecznie wyjąć te piny i wsadzić nowe, czy lepiej prześledzić gdzie idą?

pozdrawiam

jarros
29-06-2014, 12:48
Wyciągasz te dwa piny i je izolujesz. A potem wkładasz nowe w te miejsca i tyle. :)

tedi_k
29-06-2014, 14:43
... prześledzić gdzie idą?

Idą do "pajączka" (gniazda krosującego). Wystarczy popatrzeć na poprzednią stronę wątku.

MaciekI
29-06-2014, 15:12
Idą do "pajączka" (gniazda krosującego). Wystarczy popatrzeć na poprzednią stronę wątku.

Tak jest zapewne w przypadku pajączków 20 pinowych, ale ja mam 8 pinowego

erzyk
29-06-2014, 20:43
Też mam pajączka 8-pin i też miałem te kabelki. Wystarczy wyciągnąć i zaizolować, będzie OK. To ma chyba związek z kieszenią na telefon (stare rozwiązanie bez BT)

MaciekI
29-06-2014, 20:57
OK. Dzięki.

A orientujecie się może jakie konektory są potrzebne do szarej wtyczki przy nogach pasażera, gdzie dochodzą kable od mikrofonu. Są tam dwie szerokości tych pinów.

artek12a11
01-07-2014, 10:22
artek12a11

sprawdzałeś swoje radio, ale nie sprawdzałeś modułu
moduł ma jakies błędy? robiłeś diagnostykę?

kupiłem 2 moduł dokładnie z takim samym numerem jak mój stary i też nie działał

Bump: kupiłem 2 moduł dokładnie z takim samym numerem jak mój stary i też nie działał

a jeśli chodzi o diagnostykę, trzeba jakiegoś specjalistycznego sprzętu czy np jak pojadę do normalnego elektryka to da radę to sprawdzić

peszt
04-07-2014, 14:35
Czy moze byc tak, ze bez karty z mapami w nawigacji..nie bedzie mi btvc dzialal??? Wydaje mi sie, ze zrobilem juz wszystko...zmienilem instalacje na stereo, zmienilem kabelek w kostce bialej z pozycji6 na pozycje 10.Telefon mi sie laczy z bt i moge dzwonic, rozmawiac i odbierac telefony..jest super...ale jak nacisne przycisk Voice to na nawi wychodzi napis"please insert original data carrier" i nic sie nie dzieje...nikt sie do mnie nie odzywa:/. Mam bt 212 po polsku.

mm32
04-07-2014, 14:40
Potwierdzam,bez mapy nie działa VC ;).

peszt
04-07-2014, 15:07
Ufff...no to by w takim razie załatwiało sprawę VC:)...dzięki za potwierdzenie. Jeszcze tylko jeden mankament z navi i klimą i modyfikacja ukończona:).
Pozdrawiam wszystkich, to forum a szczególnie ten wątek to kawał dobrej roboty:).

tedi_k
04-07-2014, 22:40
... Mam bt 212 po polsku.

No to wyrzuciłeś pieniądze... Może być nawet moduł tureckie 112 - całość voice controla robiona jest przez NX i masz języki do wyboru (bez polskiego) - stąd potrzebny nośnik z mapą, bo języki zaczytywane są z tej mapy. Polskiego nijak VC nie będziesz miał...

peszt
05-07-2014, 10:14
Dlaczego wyrzucilem??? Kupilem za 250zl i tylko po to bo chcialem miec usb...a nie dlatego, ze polski...to byl tylko przypadek.Wczesniej mialem niemiecki i swietnie sie dogadywalismy:)... nie mam z jezykami problemow. Poza tym nie mialo byc nawigacji...mial dzialac z moim radiem..ale okazalo sie, ze mam za stary soft i nie obsluzy. Pomysl nawigacji powstal pozniej...juz dawno po kupnie modulu. Wiesz co... ja wiem, ze Ty sie znasz na fordach i pomogles wielu osobom(nawet mnie...i to bardzo)... ale dochodze do wniosku jak Ciebie czytam...ze Ty bardzo zlosliwy jestes...przynajmniej wzgledem mojej osoby.Zupelnie nie rozumiem dlaczego:)...a moze ja tylko jestem przewrazliwiony na swoim punkcie:).

P.S. nadal licze na Twoja pomoc w sprawie modulu od klimy... za nic nie moge uruchomic tego od nx, a:).
Pozdrawiam:).

No to wyrzuciłeś pieniądze... Może być nawet moduł tureckie 112 - całość voice controla robiona jest przez NX i masz języki do wyboru (bez polskiego) - stąd potrzebny nośnik z mapą, bo języki zaczytywane są z tej mapy. Polskiego nijak VC nie będziesz miał...

tedi_k
05-07-2014, 11:21
...Ty bardzo zlosliwy jestes...przynajmniej wzgledem mojej osoby.Zupelnie nie rozumiem dlaczego:)...a moze ja tylko jestem przewrazliwiony na swoim punkcie:).
...

Jak mówi klasyk - "po pierwsze primo" - forum jest dla "ogółu" a nie dla kolegi peszt jedynie... Post który z sobie znanych powodów potraktowałeś jako złośliwy miał jedynie po raz kolejny w sposób dobitny przypomnieć "ogółowi", że w przypadku navi NX moduł 212 z j. polskim niczemu (w zakresie języka) sensownemu nie służy, bo VC robione jest przez NX. Jak tego nie powtarza się w kółko, to natychmiast ktoś wyciąga taki post jak Twój powyżej i zaczyna się nowy wątek "dlaczego nie ruszył mi j. polski jak peszt napisał, że powinien"... Wiem, że nie napisałeś, ale mniej więcej połowa "ogółu" i tak odczyta Twój post, że napisałeś...

Złośliwy jestem - szczególnie w sytuacjach "niechęci do czytania" po stronie pytającego/głoszącego poglądy... Tu akurat nie miało to miejsca i tamten post akurat w zamyśle nie był złośliwy tylko dobitny.

Ad rem - kluczowe w przypadku tego modułu poliftowego klimy jest odczytanie błędów i podanie ich wraz interpretacją. Tam powinno być napisane dlaczego on nie rusza... Dotychczas nie spotkałem się z info, że tak może być. Trzeba to precyzyjnie wyjaśnić "dla ogółu".

peszt
05-07-2014, 13:35
Tez uwazam, ze forum jest dla wszystkich, nie tylko dla fachowcow jak Ty ale i dla ignorantow takich jak Peszt(czyli ja:) ). Jezeli chodzi o forum to przeczytalem caly watek...i szczerze mowiac nie zauwazylem nigdzie informacji... ze jak nie ma w NX'ie karty to VC nie dziala...dopiero ja o to dopytalem. Stad moze moja nadaktywnosc na forum...bo tego nikt nie poruszyl. Czasami jednak pytanie ignoranta sprawi, ze "ogol" jak napotka na taki sam problem juz nie bedzie o to pytac...tylko najpierw kupi KARTE:).Chcialbym tez zauwazyc.. ze info o tym, ze vc idzie przez NX jest na forum... jezeli ktos z tego umie wywnioskowac, ze karta jest NIEZBEDNA..to gratuluje...ale jak juz pisalem..jestem ignorantem i ja sie nie domyslilem:).
Co do klimy...gdzies czytalem jak sie dostac na samotest nawigacji...poszukam po weekendzie tego info...podobno w samej navi mozna sprawdzic kody bledow.Dam znac na forum o navi bo tam tez inni maja podobny problem jak ja...i jak do tej pory jedynym stosowanym rozwiazaniem bylo wcisniecie za navi starego modulu.
Dobra...ide grilowac:)...pozdrawiam i milego weekend'u zycze wszystkim:).
P.S. przepraszam Cie i wszystkich za ta prywate i moja nadaktywnosc na forum:/.
P.S.2. Zapraszam wszystkich do dzialu fotorelacje...znajdziecie tam Tutorial spod mojej reki...jak dolozyc sobie Keyless Entry:)...wszystko dziala. Na razie wrzucilem na chomik...ale po weekendzie wrzuce na darmowe serwery..nie wiedzialem, ze chomik jest platny:/...znowu wyszla moja niewiedza:).

mayak
05-07-2014, 15:31
Peszt,
coby pozytywnie nastawić się do życia w tak pięknych okolicznościach przyrody, proponuje następującą interpretacje postu Tadeusza :) - kup na Alle tani modul 112 z jakimś egzotycznym językiem VC (holenderski francuski hiszpański) za okolo 200, wystaw swój 212 za 400 i będziesz miał 200 do przodu :D. Np. na grila

peszt
06-07-2014, 13:02
Hehehe...nie pomyslalem nawet o tym...dzieki za pomysl:)...nie myslalem nawet, ze ten modul moze miec taka wartosc:).
Peszt,
coby pozytywnie nastawić się do życia w tak pięknych okolicznościach przyrody, proponuje następującą interpretacje postu Tadeusza :) - kup na Alle tani modul 112 z jakimś egzotycznym językiem VC (holenderski francuski hiszpański) za okolo 200, wystaw swój 212 za 400 i będziesz miał 200 do przodu :D. Np. na grila

Karotka
09-07-2014, 21:54
Witam wszystkich.
Jestem od kilku miesięcy posiadaczką Mondeo mk4 benzyna z 2011 roku po liftingu. Posiada on radio 6000CD. Chciałabym zamontować moduł BT. Czy mógłby mi ktoś z państwa powiedzieć, czy model 8M5T-19C112-BT będzie pasował do tego radia i co jeszcze trzeba dokupić, aby wszystko zadziałało.
Z góry bardzo dziękuję za poradę.

mayak
09-07-2014, 21:57
moduły 112 (czyli z USB) nie pasują do radia 6000cd tylko do sony (i nawigacji)

więc albo moduł 488 (samo BT bez usb), albo ten moduł, ale wymiana na poliftowe sony (byle nie kupić poliftowego sony z wyjściem wzmacniacz, bo nie będzie grało bez wzmacniacza)

bynajmniej
10-07-2014, 07:03
Witam.

Już pisałem nt. temat, ale faktycznie trochę dużo się tego narobiło więc tylko wkleję kawałek tego wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2033157&postcount=1201

Akurat ktoś to robił do C-max jak pamiętam , ale nie ma to większego znaczenia (no zapewne inna manetka - na ale tej też nie potrzeba w zestawie "podstawowym" czyli od razu) :
Cytat:
Napisał bynajmniej Zobacz post
1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski)
2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666
3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180
4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m(sklep Komorowscy, aukcja (http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&string=bt%2Fvc+komorowscy))

Może radyjka nie ma od razu co wymieniać - bo to spore, dodatkowe koszty, natomiast te moduły 488 są aktualnie w niezłych cenach (http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=d&string=488+modu%C5%82+bt%2Fvc&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y), nawet z jęz. angielskim znajdzie się za 150,- , a już się zrobi z telefonem poprzez BT w aucie - dużo bezpieczniej :-)

Reasumując koleżanko Karotka - potrzebujesz:

moduł
wiązkę BT/VC Ford
i mikrofon

Pozdrowienia

erzyk
10-07-2014, 08:17
Oczywiście jeśli chcesz korzystać tylko z telefonu i nie używać Voice Control, możesz zakupić moduł 488 w dowolnym języku. Angielski jest akurat najdroższy bo najbardziej popularny. Dodatkowo nie musisz kupować manetki i jej instalować, wtedy jednak połączenia musisz odbierać klikając na telefonie, to chyba jednak nie problem, a wyjdzie znacznie taniej.

tedi_k
10-07-2014, 08:54
...Reasumując koleżanko Karotka - potrzebujesz:

moduł
wiązkę BT/VC Ford
i mikrofon...

Z wiązką od Komorowskich bym się nazbyt nie spieszył... Dość prawdopodobne, że w samochodzie wiązka jest i sobie czeka na montaż modułu... Dopiero co montowałem navi NX + BT/VC w S-maxie, gdzie wg ASO miało nic nie być, a i owszem wiązka sobie była i czekała...
Najrozsądniej by było jakby koleżanka podjechała do kogoś, kto wie co i jak na zrobienie "wizji lokalnej" i ocenę co tak na prawdę jest do kupienia...
Niestety w profilu brak info o "lokalizacji", więc trudno doradzić a do kogo ewentualnie można podjechać...

artur1970
10-07-2014, 09:27
Województwo mazowieckie

Karotka
10-07-2014, 17:03
Witam.
Wielkie podziękowania za odpowiedzi. No to zaczynam szukać modułu 488 i pozostałych części. Mieszkam w Falenicy i może ktoś zna dobrego fachowca w tej okolicy. I jeszcze z ciekawości pytanie. Czy są moduły z językiem polskim pasujące do tego radia.
Pozdrawiam.

peszt
10-07-2014, 17:23
Jezeli chcesz...ja mam modul 488 z jez niemieckim..mozemy sie dogadac:). Nie widze by ktos Ci jeszcze powiedzial o ewentualnej potrzebie posiadania tak zwanego na forum"pajaczka"..to jest taka zworka niezbedna do przekierowania mikrofonu do modulu bt...w moim przypadku byl niezbedny.

tedi_k
10-07-2014, 18:02
...Nie widze by ktos Ci jeszcze powiedzial o ewentualnej potrzebie posiadania tak zwanego na forum"pajaczka"...

Powiedziałeś Ty, ale z tego powiedzenia i tak niewiele wynika... Szukanie pod hasłem "pajączek" na allegro i tak nie ma prawa się udać... Toteż pisałem aby udać się np. do mayaka na definitywną ocenę czego i gdzie szukać...

peszt
10-07-2014, 20:02
Masz racje...tym bardziej, ze nie wiadomo jaki kolezanka potrzebuje...ile pinowy.
Tak tylko chcialem jeszcze dodac jedna czesc do wspomnianego wczesniej opisu.

Powiedziałeś Ty, ale z tego powiedzenia i tak niewiele wynika... Szukanie pod hasłem "pajączek" na allegro i tak nie ma prawa się udać... Toteż pisałem aby udać się np. do mayaka na definitywną ocenę czego i gdzie szukać...

artur1970
10-07-2014, 21:27
22 pin pajączek posiadam, info na PW :one:

bynajmniej
10-07-2014, 22:44
...ale ten pajączek pod warunkiem, że Koleżanka ma oryginalną wiązkę (w co osobiście wątpię *), inaczej pajączek byłby zbędny i potrzebna byłaby "cała" dodatkowa wiązka, o której pisałem ciut wyżej (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2239205&postcount=1971) , a ta - to wiadomo pajączka już - nie potrzebuje.

tedi_k
10-07-2014, 22:56
...(w co osobiście wątpię *), ....

Mamy nieoceniony dar "gdybania"... "Wątpię/nie wątpię" są słabymi kryteriami kupowania wiązki Komorowskich za 300zł...
Nie ma co więc "wątpić/nie wątpić" tylko warto sprawdzić po prostu...
Kupić zawsze się da - szczególnie jak wiązki nie będzie i będzie potrzebna...
Jednego kolegę co to "ASO wątpiło" i kupił zbyteczną wiązkę od Komorowskich już mam... Myślę, że analogiczna koleżanka nie jest absolutnie niezbędna - więc lepiej sprawdzić jak z góry kupować!

bynajmniej
11-07-2014, 08:18
Oj no ależ oczywiście, że tak - nie chciałem gdybać i nie taka też była intencja mojej wypowiedzi (tym bardziej zakupu wiązki "w ciemno").
Sorry.

Chciałem jedynie poruszyć kwestię pajączka i zaznaczyć, że wiązka konieczna jest jakby ZAWSZE - taka czy inna (jest w aucie - czy nie), natomiast pajączek - tym bardziej, że są różniste modele - w związku z powyższym - NIEKONIECZNIE.

I tak już koleżance "zaoszczędziłem parę ładnych" złotych (pewno z 0,8~1 kzł) na wymianę radyjka, bo takie były pierwotne sugestie.

Inna sprawa, że obecność wiązki czy złącza wiązki nie jest aż tak bardzo skomplikowana i można to sprawdzić we własnym zakresie - nad schowkiem.
Odkręcenie w przypadku Mondeo 4 lub 5 małych śrub Torx schowka + 2 większych na klucz "10" nie wymaga znowu wizyty w ASO.
Sporo już było na ten temat.

Pozdrowienia

peszt
12-07-2014, 15:37
Witam ponownie..pobawilem sie moim nowym systemem NX...ale to jest bajer:).Wsadzilem najnowsza karte, cos tam sie zaktualizowalo i fantastycznie wszystko dziala..radio gra milion razy lepiej niz sonycd6..NX ma jakis chyba wzmacniacz dzwieku czy co???Jest streaming mimo ze w elm ustawilem na navi btvc usb...czyli nie wywala mi kodu bledu anteny gps:).A najwazniejsze...w moim NX jednak przydaje sie polski bt.

Oczywiscie mimo ze obsluga bt idzie po NX i mam ustawiony angielski..kiedy wypowiem komende call name...momentalnie przerzuca mi sie na jezyk polski i pani bezblednie rozpoznaje moje nazwy...sama je z telefonu wynajduje..nie musze juz zapisywac ich w pamieci z moja wokalizacja..nie wyobrazam sobie tak perfekcyjnego rozpoznawania mowy w j tureckim:). Tym bardziej, ze zapisywanie fonetyczne w NX to dramat jak chce zapisac np kogos na Z to trzeba przez cala liste po 5 zapisane kontakty przeskakiwac.

Ta modyfikacja to strzal w 10:)...polecam.

tedi_k
12-07-2014, 17:14
...Oczywiscie mimo ze obsluga bt idzie po NX i mam ustawiony angielski..kiedy wypowiem komende call name...momentalnie przerzuca mi sie na jezyk polski i pani bezblednie rozpoznaje moje nazwy...sama je z telefonu wynajduje...

Bo ta część rozpoznawania nazw robiona jest wg mojej wiedzy przez telefon a nie przez moduł BT/VC lub NXa...

Tak więc polski BT/VC przydaje Ci się tylko do instruowania o wprowadzeniu kodu parowania... Bo akurat to jedyne robione jest faktycznie przez moduł BT/VC.

peszt
13-07-2014, 12:35
Nie zaloze sie o to...ale wydaje mi sie, ze sie mylisz. Mam Samsunga S3 i polskie rozpoznawanie mowy dziala tylko jak jestem podpiety do netu...jak jestem offline...dziala tylko angielski. Stad twierdze, ze rozpoznawanie mowy i kontaktow po funkcji "call name" idzie z bt.

Najlatwiej to sprawdzic mozna przy pomocy osoby z nx i modulem bt niemieckim lub innym...niech powie "Grzegorz jakis tam...Brzeczyszczykiewicz:)" albo normalne jakies polskie imie z nazwiskiem i sprawdzi czy NX zadzwoni.

Bo ta część rozpoznawania nazw robiona jest wg mojej wiedzy przez telefon a nie przez moduł BT/VC lub NXa...

Tak więc polski BT/VC przydaje Ci się tylko do instruowania o wprowadzeniu kodu parowania... Bo akurat to jedyne robione jest faktycznie przez moduł BT/VC.

tedi_k
13-07-2014, 18:31
Ja mam NX + BT/VC angielski (112) + iPhone 4 i owszem dzwoni na takie hasła po polsku...

pgrob
13-07-2014, 19:47
Potwierdzam spostrzeżenia "peszt". Mam NX DVD ustawiony na j.angielski i moduł USB 212 z j. polskim. Po wybraniu VC opcja "phone", następnie "mobile name" (a nie jak pisał peszt "call name") ta sama pani, która miłym głosem po polsku prosi o podanie pinu przy parowaniu telefonu tym razem również po polsku prosi o wybranie osoby, do której chcemy zadzwonić, a następnie również po polsku prosi o potwierdzenie wyboru (coś w tym stylu: powiedz TAK, żeby potwierdzić lub powiedz NIE żeby anulować)

tedi_k
13-07-2014, 21:21
No to macie jakoś inaczej.
U mnie po "phone", "call name" albo "mobile name" (u mnie zachowują się te 2 komendy tak samo) na ekranie jest napisane "przekierowano sterowanie głosowe do telefonu" i następuje "pip" iPhona. Następnie mówię (już po polsku) "zadzwoń do Brzęczyszczykiewicz"... No i iPhone dzwoni...

Jak napisałem: NX SD z najnowszą aktualizacją polonizującą, BT/VC 112 angielski, telefon iPhone 4.

tedi_k
16-07-2014, 21:25
Panowie - czekam na jakiś komentarz jak to działa u Was... Ja opisałem wyraźnie, że moduł BT/VC (w przypadku modułów 112) w navi NX nie uczestniczy w rozpoznawaniu nazw z książki telefonu... Jak jest w przypadku modułów 212 z językiem PL?

pgrob
16-07-2014, 21:55
Mam moduł 212 z j.polskim (dokładnie CS7T-14D212-AC) a nie jak napisałem 3 posty wyżej 112, których z j.polskim nie było. Powyższy post już poprawiłem.

mrock
17-07-2014, 09:44
Przebrnąłem już chyba przez cały ten wątek, ale nigdzie nie mogę się doszukać, czy dokładał ktoś mikrofon do Focusa posiadającego fabrycznie lampkę z małym panelem (bez kratki)? Wystarczy kupić lampkę z panelem z kratką i wyciąć jakoś większą dziurę w podsufitce żeby ją zamocować?

BARNEY
17-07-2014, 10:17
Panowie - czekam na jakiś komentarz jak to działa u Was... Ja opisałem wyraźnie, że moduł BT/VC (w przypadku modułów 112) w navi NX nie uczestniczy w rozpoznawaniu nazw z książki telefonu... Jak jest w przypadku modułów 212 z językiem PL?

Juz sprawdzalem, pierwsze polecenie do NX'a np, "phone" idzie po angielsku, pozniej np, "call name" takze po angielsku ale juz po tej komendzie przelacza na modul VC (212 - polski) i dalsze wybieranie nazw, numerow, potwierdzenia idzie po polsku

szaqall111
17-07-2014, 11:30
Mam pytanko planuje zakup modułu bluetooth z końcówką 112 do mojego Mondeo Mk4 z BT/VC +Convers

Moje pytanie brzmi z jakiego auta mam szukać tego modułu( focus smax czy galaxy??) tak by główne wtyczki pasowały wiem o pajączkach zmianie mono/stereo
Czytałem wątek lecz nie wyczytałem uważnie który moduł do Mondeo będzie najlepszy?
np tu jest aukcja:
http://allegro.pl/sterownik-modul-bluetooth-ford-kuga-s-max-focus-i4390568052.html

tedi_k
17-07-2014, 11:36
Na przykład ten jest OK, bo każdy jest OK... Ten z aukcji to z j. włoskim, więc jak chcesz do niego mówić, to tylko po włosku...

szaqall111
17-07-2014, 11:37
Ello tedi k
ale ja mam nxa to nie mogę sobie języka zmienić na english?
Widzę , że nie napisałem wcześniej,że mam Nxa :-(

tedi_k
17-07-2014, 11:42
W NX-e ten włoski jest oczywiście bez znaczenia. Po włosku będzie Cię prosił jedynie o wpisanie kodu parowania na telefonie - czyli raz na długo...

mucha_fkp
05-08-2014, 10:56
To i ja sie pochwalę że udało mi się przebrnąć przez 200 stron tego wątku, od wczoraj cieszę się Nx + VC/BTAudio/USB

Ucięte zostały kable AUX i reszta dosztukowana wg schematów, nie występują żadne piski ani inne zakłócenia

bardzo wam dziękuje za pomoc :-)

Ktoś gdzieś pytał jaka jest różnica w ELMComfigu przy ustawieniu BT/VC High + USB + BTAudio + Navi a BT/VC High + USB and BTAudio for NAV only.

Przy BT/VC High + USB + BTAudio + Navi komputer wywala błąd anteny gps z modułu SRM której NX nie używa bo ma przecież swoją,
a przy BT/VC High + USB and BTAudio for NAV only wszystko jest już ok.

Jim
06-08-2014, 18:16
Koledzy, mam pewien zgryz, mianowicie chciałem domontować do mojego SMAXa z 2008 roku z Navi NX i Modułem 488, USB bo mam tylko gniazdo audio jack w schowku.
Zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym moduł 8M5T-19C112-AR i zamówiłem a ASO w Wawie następujące części tak jak podano gdzieś w tym wątku dla SMAXa:

1543450 Gniazdo USB
1550778 Ramka do zabudowy gniazda USB
1692627 kabel miniUSB.

Zgrzyt polega na tym że kabel nie pasuje do zamówionego gniazda USB.
Natomiast drugi koniec z fikuśną wtyczką miniUSB jak najbardziej pasuje do modułu BT/VC.
Kabelek kosztował coś ok. 50zł ale był też jakiś za prawie 250zł. Ale jak wyczytałem na forum (jeśli dobrze zrozumiałem) tamten ma jakiś patent fordowski od strony modułu czyli nie miniUSB.
Jakie w końcu numery tych części powinny być żeby to grało ze sobą ???
Co ciekawe to gniazdo USB ma złącze po stronie kabla, które wygląda na gniazdo USB (żeńską końcówkę) ale np pendrive'a w to nie da rady włożyć jest ciut za wąskie. Czyli nie może to być kabelek z wytkiem USB po stronie gniazdka (kabelek miniUSB-USB z obu stron wtyk).
Tylko jakiś patent. Natomiast kabelek jest zakończony gniazdem USB tak jakby miał być sam montowany bez dodatkowego gniazda.:shock:

Czy powinienem zamówić kabel za 250zł żeby to połączyć? Ale boje się że z kolei nie będzie pasował do modułu.

Poniżej fotki niekompatybilnych złączy.

wrzoch
06-08-2014, 18:43
Jeszcze jednego kabelka Ci brakuje.

Powinien być jeszcze jeden kabel, który łączy gniazdo z kablem do modułu.

tombalt
06-08-2014, 18:46
A wystarczyło polutować dwa kable... :-)

skrobnięte na ONE X

Jim
06-08-2014, 18:56
A można prosić o jakieś konkrety?
Jakie kable polutować?
Jaki dodatkowy kabel? To jest jeszcze jeden kabel łączący gniazdko z modułem? to ten robi za przedłużacz?