Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[ 10]
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
kris7272 06-03-2015, 10:02 Dodatkowo zaraz po sparowaniu na telefonie należy zatwierdzić dostęp dla Ford Audio do książki telefonicznej - powinien się wyświetlić prompt.
wiem i tez tak robiłem ale pojawia sie komunikat ze cos not respone phonebook czy cos podobnego
Ej,no było o tym wiele razy bez mapy nie ma VC :568:
z racji, że mapa już jest i pogoda dzisiaj była, nastąpił epilog w sprawie VC, schowek wyrwany i zabawa z pajączkiem, zadziałała wersja zrobiona zgodnie ze schematem z programu etis offliner czyli 1z3 2z4 5z7 6z8, o taka jak w tym poście nr 2 http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2232386&postcount=1943
teraz działa VC i telefon, temat wymiany FX na NX u siebie uważam za zakończony, dziękuję wszystkim za udzielone porady :)
basior87 08-03-2015, 18:02 Mam takie pytanie. Dostałem nowe mapy więc postanowiłem też zainstalować aktualizacje 5,3 i tu mam mały problem. Zainstalowałem mapy potem wgrałem nowego softa 5.3 i mapy nie działają. Wgrałem jeszcze raz upgrade z map i wszystko działa. Czy na płycie z mapami 2015 jest już jakiś nowy upgrade? Dodam że auto jest z 2007r.
Jokers21 09-03-2015, 12:45 Panowie pytanko mam czy ramka do NX jest taka sama jak do Denso ?
Jokers21 09-03-2015, 14:00 Tak.
Dzieki :) tobie juz jakas flaszeczka za pomoc sie nalezy :)
A czy ktoś wie jak zrobić jezyk polski ? Czy da rade samemu ?
Jarek P. 09-03-2015, 17:06 Witam
Dasz rade zrobić Polskie meni
Przeczytaj ten post od początku , wszystko jest opisane krok po kroku
Większość z nas cieszy się spolszczeniem nawigacji dzięki temu postowi
Jarek
Z tydzień by koledze zeszło zanim by doczytał się do 105 strony...
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2124840&highlight=blau#post2124840
artur1970 09-03-2015, 18:35 Panie Tadeuszu, trzeba jeszcze linki poprawić bo te są już beeeeeeeeeeee :one:
trzeba jeszcze linki poprawić bo te są już beeeeeeeeeeee
już podaję poprawne:
https://www.dropbox.com/s/b2sockmwzrjyd6m/NX2013_schwarz.rar?dl=0
https://www.dropbox.com/s/qmwfuoueuahgq9j/NX2013_blau.rar?dl=0
pozdrawiam Tomek
Jokers21 09-03-2015, 19:23 Z tydzień by koledze zeszło zanim by doczytał się do 105 strony...
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2124840&highlight=blau#post2124840
Dziękuje za zlitowanie się :) faktycznie zeszło by z tydzień na czytanie ponad 200 stron :)
PS: Klimatronik działa coś musiałem źle podłączyć , jeszcze raz dziękuje za pomoc.
A nie można by tak przeedytować linków z pierwszej strony wpisując przy nich datę aktualizacji? Czy jakiś mod mógłby to zrobić?
To powyżej to jest wersja softu z płyty 'schwarz' - właściwej dla mapy WE+T Jak ktoś ma inne mapy, to być może będzie musiał użyć wersji softu z płyty 'blau' - (nie nadaje się do map WE+T!)https://www.dropbox.com/s/qmwfuoueua..._blau.rar?dl=0
Tłumaczyłem już,że to jakiego koloru nam pójdzie aktualizacja nie zależy od tego jaką mapę mamy(jakiego regionu) ,tylko z którego roku mamy mapę.
Tłumaczyłem już,że to jakiego koloru nam pójdzie aktualizacja nie zależy od tego jaką mapę mamy(jakiego regionu) ,tylko z którego roku mamy mapę.
dobra nie czytałem tego postu tylko powklejałem to i tamto .
Zaraz wyrzucę te opisy . Pasuje ? :D
Jokers21 09-03-2015, 20:47 Tłumaczyłem już,że to jakiego koloru nam pójdzie aktualizacja nie zależy od tego jaką mapę mamy(jakiego regionu) ,tylko z którego roku mamy mapę.
Wlasnie tez do tego doszedłem bo pierwsza poszla czarna i mapy nie chciało przyjąć a na niebieskiej dziala pieknie z mapa 2011
Dziękuje za pomoc i oczywiscie duże piwko dla wszystkich co pomogli.
Jeszcze jedno pytanie ramka jeszcze nie doszła ale z tego co widze miejsce gdzie maja byc śrubki to jest jakis plastik po jednej i drugiej stronie ktory trzymał wczesniej Sony, pewnie trzeba to odkręcić tylko pytanie jak ?
mucha_fkp 09-03-2015, 22:34 Wlasnie tez do tego doszedłem bo pierwsza poszla czarna i mapy nie chciało przyjąć a na niebieskiej dziala pieknie z mapa 2011
Dziękuje za pomoc i oczywiscie duże piwko dla wszystkich co pomogli.
Leszcz niestety nie pije, tak czy inaczej gratuluje aktualizacji i spolszczenia :-)
Jeszcze jedno pytanie ramka jeszcze nie doszła ale z tego co widze miejsce gdzie maja byc śrubki to jest jakis plastik po jednej i drugiej stronie ktory trzymał wczesniej Sony, pewnie trzeba to odkręcić tylko pytanie jak ?
no ale jak wymieniasz z sony na NX to sama ramka Cie nie ratuje, kosz potrzebny, do jakiego auta to ma być niby?
Cytat: Napisał Jokers21 Zobacz post Wlasnie tez do tego doszedłem bo pierwsza poszla czarna i mapy nie chciało przyjąć a na niebieskiej dziala pieknie z mapa 2011 Dziękuje za pomoc i oczywiscie duże piwko dla wszystkich co pomogli.
Leszcz niestety nie pije, tak czy inaczej gratuluje aktualizacji i spolszczenia :-)
Flaszka należy sie Tadeuszowi a nie Tomkowi post #2257 (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2366409&postcount=2257)
Dla Tomka jedynie małe piwko bezalkoholowe za linki :)
Jokers21 10-03-2015, 08:51 Flaszka należy sie Tadeuszowi a nie Tomkowi post #2257 (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2366409&postcount=2257)
Dla Tomka jedynie małe piwko bezalkoholowe za linki :)
Po zakończonej operacji przesyłka poleci do Katowic :)
no ale jak wymieniasz z sony na NX to sama ramka Cie nie ratuje, kosz potrzebny, do jakiego auta to ma być niby?
FF2 i z tego co wiem ramki nie trzeba wymieniać, poniżej wstawiam fotkę z tym plastikiem, z tego co mi się wydaje w to miejsce przychodzi duża ramka tylko jak wyjąc ten plastik ?
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/673/Tw3xBf.jpg
Panowie posiadam mapę WE+T 2011r to mam wgrać ten soft NX2013_blumiemau? bo już nie się zgubiłem by mieć spolszczenie bez lektora.
mucha_fkp 10-03-2015, 12:13 Kolego Edi
do WE+T jest schwarz
Natomiast z tego co pamiętam by był polski lektor to musi być mapa min 2012
Dzięki za szybką odp , wiem że lektora nie będę miał przy mapie 2011.
Jokers21 10-03-2015, 12:24 Panowie posiadam mapę WE+T 2011r to mam wgrać ten soft NX2013_blumiemau? bo już nie się zgubiłem by mieć spolszczenie bez lektora.
Mam tą samą mapę i musiał być blue
to od czego to zależy bo ja tez sciaglem blue tak zrozumialem ale nie byłem pewny
to od czego to zależy bo ja tez sciaglem blue tak zrozumialem ale nie byłem pewny
Od tego: #1091 (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2126077&postcount=1091)
Jokers21 10-03-2015, 12:54 Panowie czy ktoś pomoże z tym problemem ?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2366888&postcount=2270
Poszło z blue i mogę się cieszyć polska czcionką. Czy aktualizując NX SD zaktualizowałem moduł BT?
Poszło z blue i mogę się cieszyć polska czcionką. Czy aktualizując NX SD zaktualizowałem moduł BT?
Nie
Jokers21 10-03-2015, 16:39 Poszło z blue i mogę się cieszyć polska czcionką. Czy aktualizując NX SD zaktualizowałem moduł BT?
Nie wydaje mi się ale moze sie nie znam :)
ok dzięki , to jeszcze to zostalo
ok dzięki , to jeszcze to zostalo
Tu znajdziesz wszystko:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818
Jokers21 11-03-2015, 09:44 Panowie zadam jeszcze raz pytanie czy ktoś wie jak zdemontować te plastiki po starym radiu sony ?
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/673/Tw3xBf.jpg
Rozwiązałem problem, wystarczyło wypiąć ( trochę siły )
fikusek007 16-03-2015, 07:48 Witam,
Przejrzałem wiele stron tego forum ale nie mogę znaleźć działającego linka do oprogramowania SP 5.3 do NX na dvd.
Czy ktoś mógłby podesłać świeżego linka?
Pzdr
*- już dziękuje :027: okazało się że link z pierwszej strony nie działa za granicą a w Polsce hula jak zły :P
Witam mam w Fordzie Focusie z 2008 po lifcie Ford Navigationssystem Blaupunkt w ogóle nie włączy czy wie ktoś jakie sa usterki tego blaupukta? Prąd nie dochodzi do panela sterowania a tak wszędzie jest ok ale nie załącza eis i nie świeci nic może ktoś miał taką usterke?
marevilo 17-03-2015, 12:00 Jestem nowym posiadaczem forda mondeo mk4 więc... Witam wszystkich :)
Mam problem z navi NX. Kupiłem mapę europy 2014 tom tom, po włożeniu do radia nie chciała zaskoczyć. Wgrałem oprogramowanie 5.3, następnie włożyłem płytę navi 2014, radio zaktualizowało system z tej płyty - wszystko było ok do momentu pierwszego uruchomienia navi - płytka nie potrafi zaskoczyć, nawigacja włącza się i wyłącza co parę sekund. Po wyciągnięciu płyty wszystko działa. Nie mogę włożyś starej płyty z navi (2007) bo jej nie wykrywa. Czy ktoś z Was miał taki problem? Jak go rozwiązać? Czytałem że trzeba wczytać oprogramowanie 5.1- skąd można to pobrać i jak to zrobić? I ostatnie pytanie: czytałem że wystarczy na chwilę włożyć mapę 2008 lub 2009 - CZY KTOŚ Z OKOLIC RYBNIKA (śląskie) POSIADA TAKĄ MAPĘ NA DVD?
Dziękuję za poświęcony czas! Liczę na pomoc :) POZDRAWIAM!
Jokers21 17-03-2015, 22:53 Panowie nic na ten temat nie moge znalesc wiec moze ktos bedzie wiedzial.
Zmieniłem radio na Blaupunkta NX wszystko dziala pieknie ale w ustawieniach jest numer vin ale wcześniejszego auta czy mozna to zmienic na moj nr ?
Tak. ELMconfigiem albo IDSem.
Jestem nowym posiadaczem forda mondeo mk4 więc... Witam wszystkich :)
Mam problem z navi NX. Kupiłem mapę europy 2014 tom tom, po włożeniu do radia nie chciała zaskoczyć. Wgrałem oprogramowanie 5.3, następnie włożyłem płytę navi 2014, radio zaktualizowało system z tej płyty - wszystko było ok do momentu pierwszego uruchomienia navi - płytka nie potrafi zaskoczyć, nawigacja włącza się i wyłącza co parę sekund. Po wyciągnięciu płyty wszystko działa. Nie mogę włożyś starej płyty z navi (2007) bo jej nie wykrywa. Czy ktoś z Was miał taki problem? Jak go rozwiązać? Czytałem że trzeba wczytać oprogramowanie 5.1- skąd można to pobrać i jak to zrobić? I ostatnie pytanie: czytałem że wystarczy na chwilę włożyć mapę 2008 lub 2009 - CZY KTOŚ Z OKOLIC RYBNIKA (śląskie) POSIADA TAKĄ MAPĘ NA DVD?
Dziękuję za poświęcony czas! Liczę na pomoc :) POZDRAWIAM!
ja jestem z okolic rybnika . moge cie wrzucic płytke 2008 i zobaczymy
A tak sie zapytam tez chciałem aktualizowac bo mam zamiar kupic mape ale wiedze ze po wgraniu 5.3 cos sie wali tylko czemu ??
FM18tdci 19-03-2015, 11:13 Przestrzegam.
Kolega ma wgraną wersję 5.3, która z mapą 2008 nie współgra.
Musi być minimum 2009 (jest to zaznaczone w 1 poście).
Sam to przerabiałem po aktualizacji do 5.3 kiedy całkiem uwaliłem sobie soft. (Wrzucałem filmik, jak mi się samoczynnie włączał i wyłączał wyświetlacz).
Posłałem navi do firmy Bestronic w Poznaniu, gdzie ponownie wgrali soft 5.3, ale według słów pracownika firmy za każdym razem jak wkładana był płytka 2008 to soft padał i robiła się na wyświetlaczu dyskoteka.
Zdecydowałem, żeby nie wkładali map i teraz radio, klima,odtwarzacz działają bez problemu, a ja jeżdżę bez mapy. Zamiast tego korzystam z nawigacji w telefonie.
Przestrzegam.
Kolega ma wgraną wersję 5.3, która z mapą 2008 nie współgra.
Musi być minimum 2009 (jest to zaznaczone w 1 poście).
Sam to przerabiałem po aktualizacji do 5.3 kiedy całkiem uwaliłem sobie soft. (Wrzucałem filmik, jak mi się samoczynnie włączał i wyłączał wyświetlacz).
Posłałem navi do firmy Bestronic w Poznaniu, gdzie ponownie wgrali soft 5.3, ale według słów pracownika firmy za każdym razem jak wkładana był płytka 2008 to soft padał i robiła się na wyświetlaczu dyskoteka.
Zdecydowałem, żeby nie wkładali map i teraz radio, klima,odtwarzacz działają bez problemu, a ja jeżdżę bez mapy. Zamiast tego korzystam z nawigacji w telefonie.
no ale jak zaktualizuje i wsadze 2015 mape to bedzie już ok ?
sagittarius82 19-03-2015, 15:54 no ale jak zaktualizuje i wsadze 2015 mape to bedzie już ok ?
Tak, przynajmniej teoria tak głosi. O ile samo radio jest w pełni sprawne.
Witam.
Przeczytałem temat do 130 strony i dostaje oczopląsu. :-)
Podpowiedzcie, co z NX DVD?
Da się już coś z tym zrobić odnośnie języka?
Mam nadzieje ze pytanie w dobrym temacie.
Jak zmienić głośność dzwonka informującego o połączeniu przychodzący w NX z BT.
Dla przykładu, jade w nocy, telefon związany z nx przez bt i sam w sobie wyciszony, dzieci z tył śpią. A dzwonek z nx jest tak przerazliwie glosny i drażniący ze trudno zachowac spokoj.
Moze da sie zmienic sam dzwonek na np. pikniecie, a najlepiej zeby sie dalo glosnosc regulować
Witam. Panowie bardzo potrzebuje pomocy. Dziś z ciekawości chciałem zobaczyć z jakiego roku mam mapy i wyciągnąłem kartę sd. Po włożeniu karty urządzenie się niby włącza (bo świecą sie przyciski dookoła) i na conversie pojawiają sie opcje wyboru ale nie włącza sie wyświetlacz (tzn świeci się ale caly czas wygaszaczem). Co na to poradzić??
Na dobry początek odłącz klemę od akumulatora na 15 minut.
artur1970 24-03-2015, 20:13 Podpowiedzcie, co z NX DVD?
Da się już coś z tym zrobić odnośnie języka?
Da się jak da się trochę kasy firmie wykonującej spolszczenie. Brak innej możliwości.
Na dobry początek odłącz klemę od akumulatora na 15 minut.
Udało się. Dziękuje bardzo. Pozdrawiam.
Robert 68 25-03-2015, 07:47 Jak zmienić głośność dzwonka informującego o połączeniu przychodzący w NX z BT.
Użyj lewego przycisku, którym ściszasz radio. Podczas rozmowy wyreguluj sobie głośność.
Użyj lewego przycisku, którym ściszasz radio. Podczas rozmowy wyreguluj sobie głośność.
Tak to potrafię, jednak z reguły głośność rozmowy jest mniejsza niż głośność dzwonka, przez co kończąc rozmowe musiałbym za każdym razem pamiętać aby zjechać głośnością na min. co poźniej skutkuje koniecznością podgłaszania za każdym odebranym tel.
Rozwiązanie mało przyjazne.
Jak rozumiem głośność dzwonka jest ściśle powiązana z głośnością rozmowy i nic tego nie zmieni?!
Po czym poznać czy NX jest na kartę SD czy płytę DVD? Czy wszystkie takie jak na zdjęciu poniżej sa na kartę SD?
http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/oWcAAOSwv0tU-g5N/$_35.JPG
Na zdjęciu jest NX z mondeo poliftowego.Wszystkie takie radia są na kartę SD.Jeśli chcesz zaadoptować takie radio do przedlifta to trzeba wymieniś przedni panel lub szukać radia nx SD z s-maxa/galaxy mk3.
zmienię przedni panel mam popsutego nx-a z przed liftu. Wygląd nawigacji po lifcie jakoś szalu nie robi.
Czy do każdej navi z karta SD da się wgrać oryginalny polski język? Bo z tego co tu wyczytałem to jest NX SD i NX SD plus- po czym poznać różnicę?
Do każdego NX SD da się wgrać język polski.NX SD od NX SD PLUS różni się tylko part number'em,na pierwszy rzut oka nie do rozpoznania.
Do każdego NX SD da się wgrać język polski.NX SD od NX SD PLUS różni się tylko part number'em,na pierwszy rzut oka nie do rozpoznania.
a czy "PLUS" to nie jest wersja z kamera????
Nie. Za bardzo nie wiadomo po co to rozróżniają. Może jakieś zmiany w bazie elementowej? Soft polonizujący wchodzi do obu wersji tak samo...
Nie,też tak kiedyś myślałem.I zwykłe NX SD są z wyjściem na kamerę i NX SD PLUS także są z wyjściem na kamerę.
Jedyna różnica jaką znalazłem to w ECAT nawi NX SD PLUS jest nazywana jako navi HIGH,a navi SD jako nawi LOW.
...w ECAT nawi NX SD PLUS jest nazywana jako navi HIGH,a navi SD jako nawi LOW.
Oj raczej nie - navi LOW to FX. Na 100%.
Oj raczej nie - navi LOW to FX. Na 100%.
Tak było w przedlifcie navi Low FX,nawi High NX
W polifcie navi Low FX i NX SD,nawi High NX SD PLUS
Zobacz na foty.
OK. eCat nie takie teksty potrafi pokazać... W konfiguracji CCD FX zawsze jest jako navi LOW a NX SD i SD Plus zawsze jako navi High. I lepiej już niech tak to pozostanie...:wink:
To wiem,że tekst pisany w ECAT nie idzie w parze z konfiguracją auta i dlatego zaznaczyłem,że różnica jest tylko w ECAT.
milan007 31-03-2015, 12:26 Witam,
Mam pytanko odnosnie nawigacji NX do forda mondeo rocznik 2008. Zakupiłem mapę: http://www.navmapstore.com/product/1476/TeleAtlas_Maps_by_TomTom_DVD_Ford_NX_Europe_2015#f eatures. Jest niby z 2015 roku ale widze ze nie ma wszystkich nowych dróg np. Gorzów wielkopolski Międzyrzecz. Czy to może być problem wersji SW na nawigacji? Czy da się to jakoś zaktualizować jeśli tak. Załączam zdjecia numerów z mapy i dwa zdjęcia z Forda podczas instalacji mapy? Pytałem w TOMTOM ale się wypieli:(.
Masz najnowszą mapę . Trzeba czekać aż Tomtom doda nowe odcinki
Poczytaj tu co jest a czego nie ma :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=220835
trzesickipiotr 02-04-2015, 09:25 Witam
Czy ktoś z Was mógłby poradzić jak zdjąć pokrętło głośności żeby potem dobrać się do panelu w navi NX SD?
Mam taki panel jak na zdjęciu.
60895
Wszyscy piszą, że pokrętło wystarczy wyciągnąć, na filmikach dostępnych w sieci też widać, że wystarczy je wyciągnąć i można zdjąć panel. U mnie za diabła nie chce wyjść. Czy jest jakiś praktyczny "sposób" na wyjęcie pokrętła?
Piotr
Trzeba ciągnąć nie ma rady.
elektrownia 02-04-2015, 12:05 Może poszukajmy osobę chętną do zrobienia Androida na NX-ie
artur1970 02-04-2015, 16:13 Witam
Czy ktoś z Was mógłby poradzić jak zdjąć pokrętło głośności żeby potem dobrać się do panelu w navi NX SD?
Mam taki panel jak na zdjęciu.
Niestety muszę Cię zmartwić - twoje pokrętło jest wciśnięte na siłę - może nawet przyklejone :027:
Powód - to nie jest oryginalne, masz wciśnięte pierwsze lepsze. Ktoś dobrze kombinował.
Musisz mieć dużo samozaparcia - proponuję porozcinać i wyjmować po kawałku.
trzesickipiotr 02-04-2015, 22:10 Niestety muszę Cię zmartwić - twoje pokrętło jest wciśnięte na siłę - może nawet przyklejone :027:
Powód - to nie jest oryginalne, masz wciśnięte pierwsze lepsze. Ktoś dobrze kombinował.
Musisz mieć dużo samozaparcia - proponuję porozcinać i wyjmować po kawałku.
Hmm... Niedobrze. Nie zaktualizuję sobie navi przez święta.
Faktycznie na wszystkich fotkach pokrętła wyglądają trochę inaczej, nie zwróciłem na to uwagi wcześniej.
Ciekawe czy można kupić samo oryginalne pokretlo:) Jakoś intuicja podpowiada, że może nie być to łatwe, a nie rozłupię pokrętła, które mam bez możliwości założenia innego...
Piotr
wyglądają trochę inaczej
A ja bym podważył z dwóch stron i zrobił dźwignię i może wyjdzie (oczywiście używając narzędzi do demontażu plastików)
artur1970 02-04-2015, 22:23 http://allegro.pl/przycisk-guzik-nawigacji-ford-mondeo-mk4-s-max-i5107008957.html
drogo - ale jest :one:
trzesickipiotr 02-04-2015, 22:31 A ja bym podważył z dwóch stron i zrobił dźwignię i może wyjdzie (oczywiście używając narzędzi do demontażu plastików)
Narzędzi do demontażu plastików co prawda nie mam, ale spróbuję zaadaptować do tego celu scyzoryk wielofunkcyjny. :rolleyes:
Piotr
trzesickipiotr 02-04-2015, 22:35 http://allegro.pl/przycisk-guzik-nawigacji-ford-mondeo-mk4-s-max-i5107008957.html
drogo - ale jest :one:
No cena niezła. Za cały komplet wyjdzie ponad tysiąc :eek:
... spróbuję zaadaptować do tego celu scyzoryk wielofunkcyjny.
na miejscu kolegi to z tym (metalowym) scyzorykiem aż tak ochoczo za plastik nie zabierałbym się a jeśli już to bardzo ostrożnie, gdyż inaczej może zostać paskudny ślad-pamiątka po tychże zmaganiach. Pokrętło wszak jest centralnie na widoku, a ślad na nim estetykę urządzenia może pomniejszać. No chyba że koledze na estetyce zależy mniej ... :P
pozdrófka
trzesickipiotr 02-04-2015, 23:09 Będę ostrożny. Wolę zostać z navi po angielsku niż bez pokrętła ;)
Również pozdrawiam
Piotr
podgrzej suszarka do włosów i wtedy próbuj wyciągnąć.
http://allegro.pl/przycisk-guzik-naw...107008957.html drogo - ale jest
Kolega powinien mieć do kompletu pokrętło z chromowaną obwódką ,a to z allegro jej nie ma.Oczywiście będzie pasować,ale wyglądać będzie przynajmniej dziwnie-jak kupować to takie jakie powinno być ;).
artur1970 03-04-2015, 12:06 Przez 5 lat nie spotkałem w sprzedaży pojedynczego z tej wersji :one:
Lepiej takie niż to które ma obecnie.
Alternatywa - :027:zakupić komplet za 450 zł.
Wybór i tak należy do poszukującego :619:
Środkowe pokrętło nie jest w ASO w komplecie z innymi przyciskami,tylko z dwiema dolnymi zaślepkami na klucze/wyjmaki i plastikem pod tym właśnie pokrętłem.Całość kosztuje około 200zł.
Witam...mam pytanko. Temat byl juz kiedys opisywany.Wiadomo,ze modul klimatyzacji od poliftingowego modelu mondeo(NX sd) nie dziala z przedliftingowym mondeo..czy ktos to obszedl???Czy mozna w jakis sposob podpiac podliftingowy modul z przedliftingowym mondeoMK4???
Witam...mam pytanko. Temat byl juz kiedys opisywany.Wiadomo,ze modul klimatyzacji od poliftingowego modelu mondeo(NX sd) nie dziala z przedliftingowym mondeo..czy ktos to obszedl???Czy mozna w jakis sposob podpiac podliftingowy modul z przedliftingowym mondeoMK4???
trzeba wsadzic stary modul za nx'a i wszystko bedzie gralo, przekladalem sony na nx'a do swojego s maxa - a ze nx byl z galaxy i tam byly trzy strefy to wyswietlao mi glupoty na nx'e wiec wsadzilem modul klimy za radio i wszystko gra jak trzeba
trzeba wsadzic stary modul za nx'a i wszystko bedzie gralo, przekladalem sony na nx'a do swojego s maxa - a ze nx byl z galaxy i tam byly trzy strefy to wyswietlao mi glupoty na nx'e wiec wsadzilem modul klimy za radio i wszystko gra jak trzeba
Tez tak zrobilem..mam jednak ten modul i myslalem,ze moze ktos to rozpracowal..chyba tak to juz zostawie.Dzieki wielkie za odpowiedz:).
szczoten123 07-04-2015, 23:07 witam mam s-max 2011 rok produkcji karta ukryta pod maskownicą za pokrętłem głośności może ktoś pociągnie temat na 2015 ?;-P
artur1970 09-04-2015, 19:49 Bo z tego co tu wyczytałem to jest NX SD i NX SD plus- po czym poznać różnicę?
Panel przedni w NX SD plus posiada srebrne wstawki pomiędzy przyciskami i na gałkach.
Witam.
Koledzy jak to jest z tym samoczynnym przyciemnianiem ekranu nawigacji.
mam ustawione na Auto ale zadnej różnicy nie widze. Czy dzień czy noc świeci tak samo. W nocy świeci dość mocno więc muszę ręcznie ja przyciemnieać razem z zegarami.
Czy za sciemnianie jest odpowiedzilny jakiś czujnik?
Gdzie on może być?
sagittarius82 10-04-2015, 11:47 Koledzy jak to jest z tym samoczynnym przyciemnianiem ekranu nawigacji.
Ekran nawigacji NX, podobnie jak ekran C+ ściemnia się w chwili włączenia świateł mijania. Trzeba wstępnie ustawić podświetlenie C+ pokrętłem, a w ustawieniach NXa dla nocy i dla dnia osobno (następnie zaznaczyć tryb Auto). Aktywacja tych ustawień następuje w chwili załączenia świateł. Chyba nie jest to sterowane żadnym czujnikiem natężenia oświetlenia, który by to regulował nadążnie (w zależności od nasłonecznienia) - przynajmniej u mnie tego nie zaobserwowałem. Czujnik steruje natomiast światłami mijania - na zasadzie włącz/wyłącz (jeśli mamy taką opcję) i wtedy wszystko się dzieje z automatu (czujnik włączy światła, a one zasterują ekrany i podświetlenia). Jeśli się mylę to niech Koledzy mnie poprawią.
witajcie,
jakiś rok temu miałem problemy z moją nawigacją (Blaupunkt NX). sprzęt miał problemy z odczytem danych z płyty. płyta była dość mocno porysowana i sądziłem, że to było przyczyną problemów. akurat miałem zamówione nowe mapy i sądziłem, że z nowa płytką będzie ok. okazało się, że navi nowej płyty również nie była w stanie odczytać. to oznaczało problemy z laserem. po przeczyszczeniu lasera sprzęt działał bez zarzutu ... 6 miesięcy. po tym czasie znów pojawiły się problemy z odczytem danych z płyty. najpierw wczytanie mapy lub trasy trwało dość długo. potem coraz dłużej. teraz nawigacja nie jest w stanie nic odczytać z DVD.
zastanawiam się, czy jest sens znów próbować czyścić laser, czy pozostaje już tylko wymiana?
gdzie mogę to zrobić w rozsądnej cenie i ile to może kosztować?
czy jest sens wymieniać laser na używany, czy raczej szukać naprawy z wymianą na nowy laser?
liczę na waszą pomoc ....
pozdrawiam, sm
Jak można sprawdzić jaką wersję mapy mam w samochodzie?
Masz pewnie NX dvd, wyciagnij poprostu płytę :-)
Masz pewnie NX dvd, wyciagnij poprostu płytę :-)
To nie takie proste bo trzeba znać kod.
hm a w książce serwisowej nie ma napisanego? u mnie jest coś w rodzaju wizytówki i napisany jest
To nie takie proste bo trzeba znać kod.
Kod nawigacji? To nie problem. Mam ten kod. Myślałem że jest możliwość wybierając w menu opcję info lub coś podobnego zobaczyć na wyświetlaczu nr wersji. A jeśli kod do płyty to mam prawdopodobnie jakiegoś pirata - tak mówił właściciel poprzedni fury. Dlatego pytam bo jak do kupienia na forum za 300 jest nowy oryginał to jeśli mam starsza to bym kupił oryginał.
jeśli masz pirata co jest mało prawdopodobne to kupisz aktualna za 150 zł nawi masz po polsku?
Mam po angielsku.
Po 150? A w tym wątku gdzie są zapisy na hurtowy zakup jest cena 300 z aso?
Te 150 to za pirata?
Sprzedający mówił że płyta nagrana więc chyba pitrat.
jeśli nie masz spolszczenia i nie chodzi tu o lektora w mapie tylko polskie napisy w ustawieniach navi to na 99 % masz orginał, wyciągnij płytę i zobaczysz jaką masz mapę
Wyciągnąłem pokrętło
zdjąłem klapkę
i nie wiem jak wyciągnąć płytę DVD z mapą.
Nie ma żadnego Eject guzika a w menu nawigacji też nie znalazłem takiej opcji
Bump: Znalazłem w tym wątku.
Płyta ma nadruk Blaupunkta i wygląda jak oryginał ale czy taka jest to nie wiem
Ma datę 2013 r.
Czy ta płyta z wątku hurtowego z 2015 r. będzie miała obsługe po polsku i lektora po polsku ?
Nav + Menu...
......
Nie i nie
czy ta płyta z wątku hurtowego z 2015 r. Będzie miała obsługe po polsku i lektora po polsku ?
nie
nie
Jest sens kupować 2015?
Czy tę płytę moge sobie skopiować na komputerze - tę co mam.
Pytam bo jak ją wyjąłem to była porysowana i poprzecierana i pomyślałem że może jeszcze troszkę i nie bedzie działać?
I mógłbym sobie zrobić jej kopię i trzymać albo używać.
I mógłbym sobie zrobić jej kopię i trzymać albo używać.
Kopię sobie możesz zrobić ,ale jej nie użyjesz ;)
Temat nawigacji wyczerpany to teraz MP3 :-)
Nagrywam płyte MP3 w nero. Wkładam do CD i komunikat
No Audio CD or MP3 CD. Co jest grane.
Wcześniej płyta CD Audio grała.
Próbowałem nagrywac w opcji
Disk At Once
Track at Once
Z zamykaniem sesji za każdym razem i kończeniem dysku. Trzeba to nagrywać jakoś inaczej żeby mp3 w tym ustrojstwie odtworzyć czy też mam coś uszkodzone?????
ja tam sie nie znam bo mam od niedawna ale na moje oko nx nie czyta mp3 :>
To skąd komunikat no audio cd or mp3 cd.
Zreszta w instrukcji do NX jest że można odtwarzać płyty mp3.
TO jak to w końcu jest???
no jak jest w instrukcji to musi dzialac :)
tu masz podpowiedz http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2199155&postcount=1432
Dzięki bardzo. Zanim dostałem tę podpowiedź sam zacząłem wypalac płytę w ISO.
Właśnie jestem w trakcie. Dziękuje bardzo. TO 4 płyta. Mam nadzieję że zaskoczy :)
jeśli masz pirata co jest mało prawdopodobne to kupisz aktualna za 150 zł nawi masz po polsku?
Byłbym jeszcze wdzięczny jakbyś dał znać gdzie kupie tę płytę DVD z mapami z 2015 r. za 150? i czy to oryginalna płyta? Czy tu na forum w tym watku o hurtowym zakupie? Tam wydaje mi się jest cena 300?
Z góry dziękuję za podpowiedź
Za 150 zł kupisz pirata kolego który i tak ci nie odpali musisz sie zgłosić do firmy która wgrywa j.Polski do Nx. Chyba z 400 zł kosztuje wgranie języka ,aktualna mapa na bieżący rok i wtedy będziesz mógł kupować płyty po 150 zł. Narazie pozostają ci oryginały. Tak poza na płycie 2013 już jest polski lektor tylko Nx go nie obsługuje. Coś tak kiedyś wyczytalem
Aż tak mi nie zależy na polskim. Czyli na chwilę obecna powinienem zamówić mapy 2015 dostępne w hurtowym temacie za ok 300 na DVD i będę miał aktualne najbardziej jakie są?
Jokers21 13-04-2015, 01:14 Dzięki bardzo. Zanim dostałem tę podpowiedź sam zacząłem wypalac płytę w ISO.
Właśnie jestem w trakcie. Dziękuje bardzo. TO 4 płyta. Mam nadzieję że zaskoczy :)
Na NX mp3 dziala bez problemu normalnie nagrywane pliki mp3 na płytę i smigasz :) ale płyta musi być CD bo DVD nie czyta
Odtwarzanie MP3 działa :)
papszmir 13-04-2015, 08:45 Czy jest jakiś sposób używania samej nawigacji bez radia w tle ?. Wiem, że można oczywiście radio wyciszyć, ale to tylko półśrodek.
Ekran nawigacji NX, podobnie jak ekran C+ ściemnia się w chwili włączenia świateł mijania. Trzeba wstępnie ustawić podświetlenie C+ pokrętłem, a w ustawieniach NXa dla nocy i dla dnia osobno (następnie zaznaczyć tryb Auto). Aktywacja tych ustawień następuje w chwili załączenia świateł. Chyba nie jest to sterowane żadnym czujnikiem natężenia oświetlenia, który by to regulował nadążnie (w zależności od nasłonecznienia) - przynajmniej u mnie tego nie zaobserwowałem. Czujnik steruje natomiast światłami mijania - na zasadzie włącz/wyłącz (jeśli mamy taką opcję) i wtedy wszystko się dzieje z automatu (czujnik włączy światła, a one zasterują ekrany i podświetlenia). Jeśli się mylę to niech Koledzy mnie poprawią.
Witam.
nie wiem czy tak to powinno działać ponieważ teraz cały czas się jeżdzi na światałach więc jak ustawię najciemniej na noc to cały czas powinno byc ciemno.mam ustawione na auto i po włazceniu swiateł nic się nie zmienia.
Jeżdziłem samochodem innnej marki z dużą nawigacją i tam po ustawieniu na auto ekran przyciemniał się w zależności od natężenia światła zewnetrznego.jak naprzykład w dzień się wjeżdżało do tunelu to się przyciemniał.
U mnie to nie daiała.
bartoszek 13-04-2015, 11:26 po ustawieniu na auto ekran przyciemniał się w zależności od natężenia światła zewnetrznego
U mnie to nie daiała
A w tamtym aucie miałeś światła ustawione na AUTO czy ręcznie włączone? Bo jak Auto miało LEDy to zapewne jeździłeś na opcji AUTO - i wtedy przy jednoczesnym ustawieniu opcji AUTO w NAVI ekran będzie sie przyciemniał.
Jokers21 13-04-2015, 19:07 Czy jest jakiś sposób używania samej nawigacji bez radia w tle ?. Wiem, że można oczywiście radio wyciszyć, ale to tylko półśrodek.
Innej opcji nie ma
GrzegorzGK 13-04-2015, 19:20 Witm jaka moze byc przyczyna w travelpilot nx gdy wyłączam silnik i dalej słysze szum jakby wentylatora za radiem po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora nie słychac tego ale kiedy włącze silnik wtedy problem wraca, wczesniej było ok, jakies sugestie ?
Nx ma swój własny prywatny wentylator zabudowany w środku, więc to nic nadzwyczajnego, że czasami się włącza zwłaszcza jak głośno słucha sie muzyki ;).
GrzegorzGK 13-04-2015, 20:01 Dzięki :) racja jednak troche było głośno i dłuższa trasa ale nigdy tak długo i głośno wentylator nie chodził wiec wolałem rzucić temat ktoś zawsze coś poradzi :P
MichalTJE 13-04-2015, 20:08 Czy jest jakiś sposób używania samej nawigacji bez radia w tle ?. Wiem, że można oczywiście radio wyciszyć, ale to tylko półśrodek.
... daj na AUX...
A w tamtym aucie miałeś światła ustawione na AUTO czy ręcznie włączone? Bo jak Auto miało LEDy to zapewne jeździłeś na opcji AUTO - i wtedy przy jednoczesnym ustawieniu opcji AUTO w NAVI ekran będzie sie przyciemniał.
Nie tamto auto nie maiło opcji auto ani led.Normalne światał włączane ręcznie.
wildthink 17-04-2015, 11:18 Czy ktoś spotkał się z następującym problemem. Sparowany telefon (Xperia T) z NX-em. Przychodzi połączenie, ale nie mogę go odebrać z poziomu samochodu - żadnej informacji o połączeniu, a tel. dzwoni. Po odebraniu połączenia na telefonie uruchamia się głośnomówiący na radiu i normalnie można rozmawiać przez Nx-a i zakończyć połączenie.
Gdzie leży problem: po stronie radia czy telefonu?
grzegorzg76 19-04-2015, 08:50 Witam
mam problem z moją navi NX DVD, ciągle się resetuje oraz nie reaguje na płytkę z NX SP 5.3 - brak możliwości z aktualizowania firmware navi
Przeczytałem cały temat i tak naprawdę nikt nie piszę co jest przyczyną takiego uszkodzenia, czy ktoś z elektroników jest w stanie samemu naprawić, wymienić uszkodzone elementy.
Może jakieś wskazówki co należało by sprawdzić na płycie głównej ?
Jokers21 20-04-2015, 13:41 Czy ktoś spotkał się z następującym problemem. Sparowany telefon (Xperia T) z NX-em. Przychodzi połączenie, ale nie mogę go odebrać z poziomu samochodu - żadnej informacji o połączeniu, a tel. dzwoni. Po odebraniu połączenia na telefonie uruchamia się głośnomówiący na radiu i normalnie można rozmawiać przez Nx-a i zakończyć połączenie.
Gdzie leży problem: po stronie radia czy telefonu?
Sprawdź z innym telefonem jak nie to może aktualizacja softu w module pod warunkiem że jest USB był wątek na ten temat.
może ktoś się skusi na odnowienie starej mapy SD na nową za 225pln ;) ciekawe tylko czy westerny też wymieniają...
http://www.drive2.ru/b/1794493/
Ale to nie jest do Nx'a :027:
trzesickipiotr 21-04-2015, 21:09 Niestety muszę Cię zmartwić - twoje pokrętło jest wciśnięte na siłę - może nawet przyklejone
Wyciągnąłem pokrętło. Delikatnie, używając "haczyka" ze scyzoryka udało mi się je podważyć i wyjąć. Faktycznie było przyklejone jakimś czarnym czymś podobnym do silikonu. Ponieważ to czarne w całości zostało na trzpieniu, a pokrętło jest całe, to idealnie wchodzi na swoje miejsce i z wyjęciem nie ma już problemu. Nie będę go wymieniał na razie.
Jak już wyciągnąłem, to zaktualizowałem, ale... Po włożeniu karty z mapą nie wcisnąłem drugiego Continue i chyba oprogramowanie navi (mapy) nie zaktualizowało się. Mam teraz cały czas komunikat żeby włożyć oryginalny nośnik. Do tego w menu serwisowym po naciśnięciu przycisku wyjęcia karty nie wyszarza się tak jak zwykle. Czy mogę jakoś zaktualizować samą tą drugą część dotyczącą navi? Czy muszę wszystko od nowa? Mapy mam z 2011r.
Drugie pytanie: czy ktoś aktualizował NX'a w czasie jazdy? Można puścić aktualizację i ruszyć do pracy?
PT
Drugie pytanie: czy ktoś aktualizował NX'a w czasie jazdy? Można puścić aktualizację i ruszyć do pracy?
PT
na czas aktualizacji jest nawet wskazane/zalecane uruchomić silnik, tak aby źródłem zasilania nie był akumulator - jakieś prawdopodobieństwo istnieje, że sam aku rozładuje się na tyle, że NX wyłączy się w trakcie aktualizacji. Nx'a dvd do 5.3 aktualizowałem na włączonym silniku (chyba jakieś niecałe 30 min to trwało) tyle, że stał nieruchomo na parkingu :D
pozdrofka
Wyciągnij jeszcze raz mapę i ja włóż z powrotem ,a radio jeszcze raz zapyta o aktualizację navi.Ta aktualizacja której nie zrobiłeś potrwa dosłownie 2 minuty wiec po co to robić w czasie jazdy ?
trzesickipiotr 22-04-2015, 09:01 Wyciągnij jeszcze raz mapę i ja włóż z powrotem ,a radio jeszcze raz zapyta o aktualizację navi.Ta aktualizacja której nie zrobiłeś potrwa dosłownie 2 minuty wiec po co to robić w czasie jazdy ?
Nie musiałem wyciągać. Po odpaleniu silnika dzisiaj rano, navi upomniała się o aktualizację. Trwało to rzeczywiście krótko i już wszystko śmiga.
Dzięki za Wasze odpowiedzi.
PT
exterminator007 24-04-2015, 12:46 Zakupiłem nawigację Blaupunkt Travelpilot NX sd z 2012 roku.
Z tyłu mam 3 gniazda tj. 2x antena FM i 1X antena GPS. Z tego co wyczytałem w tym wątku wszystkie są na złącze typu Fakra. Moje pytanie brzmi jak mam podlączyć kabel antenowy FM gdy dotychczas miałem radio Sony 1 cd mające zwykłe gniazdo antenowe?
Jokers21 24-04-2015, 22:27 Zakupiłem nawigację Blaupunkt Travelpilot NX sd z 2012 roku.
Z tyłu mam 3 gniazda tj. 2x antena FM i 1X antena GPS. Z tego co wyczytałem w tym wątku wszystkie są na złącze typu Fakra. Moje pytanie brzmi jak mam podlączyć kabel antenowy FM gdy dotychczas miałem radio Sony 1 cd mające zwykłe gniazdo antenowe?
Poszukaj przejściówki z tego gniazda na fakre, ja tak zrobilem.wystarczy jak bedzie jedna wpieta nie potrzeba obu.
Tu masz :
http://allegro.pl/adapter-antenowy-iso-fakra-vw-skoda-seat-ant011-i5294418246.html
Jezeli jestes z wroclawia podjedz sobie do Olejnika Car Audio na Morelowskiego ja u nich kupilem.
frytek1986 25-04-2015, 20:27 Panowie,
Mam auto i mapę z 2011. Nx sd.
Ściągnałem pliki (katalog dnl), zautkowalizwałem zgodnie z opisem podawanym w wątku - język polski ładnie śmiga. Po włożeniu, spowrotem karty z mapą 2011 pojawia się pytanie o to czy aktualizować (downgradować) - dałem cancel. Wszystko fajnie działa, ale mapa pokazuje "proszę włożyć orgyinalną kartę". Gdy wsunę kartę z mapą jeszcze raz i pozwolę na downgrade to mapa zaczyna działać, ale język polski (mimo, że jest już w opcji wyboru) nie działa.
Rozumiem, że z moją wersją mapy (2011) albo mapa albo j.polski? Widziałem porady, że trzeba język przełączyć na inny i wrócić - niestety nie pomaga. Da się coś jeszcze zrobić?
Próbowałeś upgradu drugiego koloru ?
frytek1986 25-04-2015, 21:08 mape mam WE+T (czarna) i sciągnąłem też pliki do wersji czarnej. Nie, nie próbowałem białej, ale myślę, że nie o to chodzi... (?)
Ile razy jeszcze mam to pisać,że z jakiej płyty pójdzie aktualizacja zależy od tego z którego roku jest mapa a nie z jakiego regionu :027:
frytek1986 25-04-2015, 21:17 Napisałem, że mapa z 2011. Poza tym aktualizacja "poszła", wszystko było ok, tylko mapa nie startowała tak jak to opisałem.
Nic nie tracisz próbując.
frytek1986 25-04-2015, 21:23 Spróbuję.
W ogóle to jak klikam polski to na chwilę się wgrywa (widać, że w tle wszystko już po polsku), po czym wraca na poprzedni język..:/ Ktoś tak miał?
A z którego koloru przeprowadziłeś aktualizację ?
frytek1986 25-04-2015, 21:26 NX2013_schwarz
A mając mapę 2011 powinieneś to zrobić z BLAU :one:
http://www.fordownersclub.com/forums/topic/60867-service-pack-2013-ford-sd-touchscreen-mca-navi-plus/
frytek1986 25-04-2015, 21:29 Rly?! :D No to zrobie z blau jutro;]
Bo BLAU to CD1 :
Use Update CD1 for Map Data Carrier
BS7T-19H449 CAA and BS7T-19H449 CBA
Sprawdź czy taką masz mapę BS7T-19H449 CAA :).
frytek1986 25-04-2015, 21:51 Mam BS7T-19H449 CAA czyli dokładnie taką jak napisałeś:)
Rozumiem, że jak kupię mapę 2014 lub 2015 to wtedy muszę zrobić instalację z schwarz?
Tego nie wiem,ale wydaje się to nie mieć sensu.
frytek1986 26-04-2015, 12:10 Niestety. Wrzuciłem soft z NX2013_blau i z językiem polskim jest to samo. Jest w menu, ale po wybraniu na chwilę jest polski i wraca do poprzednio ustawionego. Mapa działa.
Dodatkowo teraz nie działa BT! Jak nacisnę PHONE to wycisza mi radio zamiast otworzyć BT... co zrobić, żeby BT wrócił?
BTW już wiem czemu chciałem wgrać SCHWARZ a nie BLAU. Kierowałem się instrukcją z tego postu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2124840&highlight=blau#post2124840
Dodatkowo teraz nie działa BT! Jak nacisnę PHONE to wycisza mi radio zamiast otworzyć BT... co zrobić, żeby BT wrócił?
Odłącz na chwilę akumulator by zresetować radio i BT lub wyjmij bezpiecznik.
Bump: BTW już wiem czemu chciałem wgrać SCHWARZ a nie BLAU. Kierowałem się instrukcją z tego postu: http://forum.fordclubpolska.org/show...au#post2124840
A dlaczego nie stąd :
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2126077&postcount=1091
frytek1986 26-04-2015, 17:47 Jeszcze jakby mi ktoś powiedział który to bezpiecznik.. ?
W instrukcji jest system audio jako któryś z tych wewnątrz, przeleciałem wszystkie i nic. Później z tych z silnika wyłączyłem dwa odpwoeidzlane za całą konsole bezpieczników w środku - tez nic. Na dalsze testy brakło czasu..
Auto Mondeo 2011 kombi
---------
Edycja: Udało mi się. Dla potomnych: F43 koło silnika. Okazuje się, że lista którą mam w drukowanej książeczce jest błędna! Widocznie instrukcje wydrukowali raz i dawali, a układ elektryczny się zmieniał (no chyba, że tylko ja mam takie "szczęście"). W każdym razie ja pod pozycją F43 w książeczce mam zupełnie co innego, a w instrukcji ze strony Forda jest właśnie "Moduł systemu audio/BVC".
Ale wracając do tematu - moduł BT zaczął pracować. Czyli wróciłem do punktu wyjścia. Niestety dalej mi język polski nie działa. Jest na liście, ale jak go kliknę to na chwilę widzę polskie ogonki i wraca do poprzednio ustawionego języka. Czy mogę coś jeszcze zrobić czy to wina mapy?
trzesickipiotr 28-04-2015, 10:54 Mam pewną obserwację po aktualizacji NXa i chciałem zapytać czy macie tak samo.
Przed aktualizacją w momencie kiedy działały czujniki parkowania, to dźwięk radia (nie pamiętam czy również USB) był przyciszany. Bardzo fajna funkcjonalność to była :razz:. Po aktualizacji nie wycisza mi muzy z radia ani z USB. Może to się gdzieś ustawia?
PT
Mam pewną obserwację po aktualizacji NXa i chciałem zapytać czy macie tak samo.
mam normalnie czyli przycisza jak zbliża się do przeszkody (oczywiście po aktualizacji co by nie było ,przed aktualizacją było tak samo :D)
wildthink 28-04-2015, 13:02 U mnie niestety też nie przycisza po aktualizacji, a dokładniej nie za każdym razem. Kilka razy po aktualizacji przyciszył, ale nie wyczaiłem w jakich to było sytuacjach - co wtedy grało. Muszę potestować dokładniej.
frytek1986 29-04-2015, 22:05 Niestety dalej mi język polski nie działa. Jest na liście, ale jak go kliknę to na chwilę widzę polskie ogonki i wraca do poprzednio ustawionego języka. Czy mogę coś jeszcze zrobić czy to wina mapy?
Sam sobie odpowiedziałem - może innym też się przyda. Kupiłem nowszą mapę (2014) i język polski już działa. I napisy i teksty. Także, to że nie wskakiwało to była wina mapy (btw, do sprzedania).
Witam kolegów. Mam pytanie troche z innej beczki. U mnie zle odbiera radio w blaupunkcie nx. antena jest ok. jaka moze być przyczyna? jakies ustawienia dodatkowe wchodzą w gre? jest ich sporo w menu serwisowym.
Raczej padnięty wzmacniacz antenowy. Możliwe też, że poleciała głowica UKF - ale to nie zdarza się chyba za często... Zapytaj kolegi Holdenikus.
Kolego a mozesz mi powiedziec gdzie znajduje sie wzmacniacz? jest wbudowany w radio czy jest zamontowany gdzie indziej? O tym w sumie nie pomyslalem. dzieki
Jaki to jest mondek - najlepiej podać VIN. Wzmacniacze (jeśli są) - są montowane z tyłu nadwozia za podsufitką. Są zwykle 2 - dla FM i AM.
Kolego a mozesz mi powiedziec gdzie znajduje sie wzmacniacz?
Osobiście wątpię by kolega miał wzmacniacz antenowy.Nie widziałem jeszcze takowego w przedliftowym mondeo mk4.W poliftach owszem, gdy antena nie jest na dachu tylko na szybie.
Koledzy mam Blaupunkt NX.
http://images67.fotosik.pl/850/10617b584d4d7a5em.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/10617b584d4d7a5e.html)
Czytam tu o aktualizacjach po których jest język polski, o nowych mapach. Ja mam starą mapę i wszystko po angielsku. W temacie o hurtowym zakupie map są dwie wersje: SD i DVD. Jak poznać, którą wersję ja mam? Chcę zamówić mapę 2015 i wgrać aktualizację do języka polskiego. Czy te dwie sprawy są ze sobą jakoś połączone? Będę wdzięczny za pomoc.
Pierwszy rzut oka - masz NX DVD.By to potwierdzić trzeba zdjąć gałkę od głośności a następnie plastik pod gałką i Twoim oczom ukaże sie albo napęd DVD,albo slot na karty SD.
Jeśli będzie napęd DVD-nie ma szansy by w prosty/tani sposób mieć język ojczysty niestety ...
slawek-kali 01-05-2015, 15:18 DVD na bank, auto z 2008 ;)
DVD na bank, auto z 2008
Na bank to Kopernik nie żyje.Auto ma 7 lat więc nie wiadomo kto i co robił z tym radiem ;).
slawek-kali 01-05-2015, 15:20 eeee jesli oryginal to dvd, tak mialo byc :p
Idę sprawdzić zgodnie z tym co napisał mm32.
slawek-kali 01-05-2015, 15:32 Tutaj filmik jak to zrobic https://www.youtube.com/watch?v=5L5N-yZdYKI
Wszystko jasne: wersja dvd.
http://images70.fotosik.pl/849/5461c516a40964d7m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5461c516a40964d7.html)
http://images67.fotosik.pl/851/c74435faab99dcb8m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c74435faab99dcb8.html)
Co oznacza wersja 5.0? Czy jedyne co mogę zrobić to zamówić wersję DVD 2015?
Co oznacza wersja 5.0?
Oznacza to,że na płycie oprócz map jest także aktualizacja ,czyli sp. 5.0.
Na pierwszej stronie tego wątku znajdziesz nowszy sp do Twojej nawi.
Powinieneś także poczytać w jaki sposób przeprowadzić aktualizację i co moze ewentualnie sie zepsuć po takiej czynności.
Nie jestem tylko pewien czy mogę zainstalować soft 5.3 z mapą 2008, którą mam teraz? Ktoś pisał, że działa z mapą od 2009. Czy mapa 2015 ma w sobie aktualizację do 5.3? Czy najpierw update do 5.3 zgodnie z pierwszym postem a potem od razu mapa 2015?
Czy mapa 2015 ma w sobie aktualizację do 5.3?
z niebieskich płyt-map można było wgrywać SP. Obecne mapy (tomtom-a) nie mają w sobie aktualizacji softu urządzenia. Tak więc dla map 2015 potrzebne będzie wypalenie iso SP 5.3 na CD. Mapy 2009 (mam takową) na SP 5.3 działają(sprawdzone osobiście), 2008 mogą jak koledzy napisali nie działać.
pozdrófka
artur1970 01-05-2015, 20:43 Tak więc dla map 2015 potrzebne będzie wypalenie iso SP 5.3 na CD.
Proszę pisać prawdę i tylko prawdę :619::619:
Mapy 2015 oraz starsze działają na sofcie 5.0 :one:
SP 5.3 jest tylko poprawką, która leczy nawi z przypadków opisanych przez producenta.
koledze kr.bi chodziło chyba, że mapa 2015 nie ma w sobie softu 5.3 i trzeba go sobie samemu wypalić na CD i wrzucić do radła, a nie że mapa nie będzie dzialała na starszym
oczywiście działa na 5.0 np u mnie :)
Sprawdziłem i potwierdzam, że mapy 2008 nie działają na sofcie 5.3. Musiałem wrócić do 5.0 i mapa 2008 zadziałała.
A ja dementuję twierdzenia z powyższego postu, bo u mnie mapa 2008 działała na sofcie 5.3. U jednych działa, u innych nie działa - w sumie nie wiadomo od czego to zależy.
koledze kr.bi chodziło chyba, że mapa 2015 nie ma w sobie softu 5.3 i trzeba go sobie samemu wypalić na CD i wrzucić do radła, a nie że mapa nie będzie dzialała na starszym
oczywiście działa na 5.0 np u mnie :)
tak, dokładnie o to mi chodziło.
nota bene firmy "uczące" auta (a właściwie nasze nawigacje NX DVD) opierają swój soft na wersjach wcześniejszych niz 5.3.
pozdrófka
To jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś z Was słyszał o problemie z nawigacją zewnętrzną gdy włączone jest radio/navi fabryczne? U mnie mam problem z łapaniem fixa w zewnętrznym NavRoad. W teorii nie powinny się zakłócać, ale już sam nie wiem.
http://images67.fotosik.pl/850/10617b584d4d7a5em.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10617b584d4d7a5e.html)
Czy ktoś z Was słyszał o problemie z nawigacją zewnętrzną gdy włączone jest radio/navi fabryczne?
raczej przeszkadza podgrzewana szybka
Marko597 02-05-2015, 21:48 Czy ktoś z Was słyszał o problemie z nawigacją zewnętrzną gdy włączone jest radio/navi fabryczne?
Przerabiałem to nawet jak miałem 2 nawi (przenośne)koło siebie jedna nie umiała złapać sygnału po wyłączeniu jednej wszystko śmigało , więc wyłącz radio i sprawdź czy łapie . sprawa powinna sie wyjaśnić czy to to a może szyba ?
Martitta 03-05-2015, 11:40 Cześć. Dwa tygodnie temu wracałem z Holandii do Polski. Tuż ze Eidhoven nawigacja nakazywała mi wjechać na autostradę, która była na odcinku kilkudziesięciu kilometrów zamknięta (remont). Jak sobie radzić w takiej sytuacji? Szukałem w opcjach nawigacji, ale nie znalazłem możliwości oznaczenia, że droga jest zablokowana.
artur1970 03-05-2015, 18:01 W nawi możesz jedynie ponownie skalkulować trasę - wcześniej zaznaczyć - bez autostrad :one:
sagittarius82 03-05-2015, 19:43 Czy ktoś z Was słyszał o problemie z nawigacją zewnętrzną gdy włączone jest radio/navi fabryczne?
Korzystałem jednocześnie z navi NX i zewnętrznej (Modecom MX3) i u mnie żadnych problemów nie zauważyłem zarówno z łączeniem z satelitami jak i samym nawigowaniem, a obie równocześnie mnie prowadziły bezproblemowo. Z resztą jak ktoś się zastanawia nad kupnem zewnętrznej nawigacji to szczerze polecam ww. Modecom MX3 (ew. wersję HD, ale może wolniej chodzić z uwagi na większą rozdzielczość wyświetlacza).
Cześć. Dwa tygodnie temu wracałem z Holandii do Polski. Tuż ze Eidhoven nawigacja nakazywała mi wjechać na autostradę, która była na odcinku kilkudziesięciu kilometrów zamknięta (remont). Jak sobie radzić w takiej sytuacji? Szukałem w opcjach nawigacji, ale nie znalazłem możliwości oznaczenia, że droga jest zablokowana.
Zaczac korzystac z nawigacji online, takich co umieja wyznaczac trasy na podstawie aktualnie panujacych warunkow na trasie. Ja uzywam Waze. Ale mozliwe ze i GoogleMaps da rade.
dareckip 04-05-2015, 13:25 Witam,
szukam aktualizacji do map, czy wiecie może kto oferuje takie usługi poza oczywiście serwisem.
Mam na pewno slot na kartę.
jedyna możliwa:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=214063&page=53
przesłałem koledze wersję BLAU i po włożeniu do Nawigacji wyszło takie coś tak jak w załączniku . O co chodzi ?
No przecież pisze o co chodzi pod spodem.Czytamy ,czytamy ;)
A ten kolega to klient z OLX'a jest ? Bo widziałem,że tam kolega dał ogłoszenie, oferując spolszczenie nawi NX SD.
No przecież pisze o co chodzi pod spodem.Czytamy ,czytamy ;)
nie no ja wiem wiem ale .... no ok . Już zrobione
Przebrnąłem przez prawie cały wątek, ale mętlik tu straszny, więc zadam konkretne pytanie odnośnie mojego auta.
Mam NXa z SD z włączonym językiem polskim w menu radia i w navi, tak że opisy i wskazówki głosowe nawigacji działają po polsku, polskie czcionki również - tu bez zastrzeżeń.
Komendy głosowe "całego systemu", czyli sterowanie klimą, telefonem, itd ustawiłem na niemiecki (dla mnie językowo super) - i tu bez zastrzeżeń.
Pytanie nr.1.: czy do moich wersji firmware (foto) są dostępne aktualizacje?
Pytanie nr.2.: z którego roku jest moja karta SD (foto)?
artur1970 07-05-2015, 08:16 mapa V.3 - 2013 rok
od kiedy masz j.polski?
W tej wersji kupiłem 3 tygodnie temu. Auto jest z 10/2012, reimport z DK do DE, gdzie jeździło w sporej korporacji w DE. Serwisowane było w ASO w DE, więc jeśli ktoś coś wgrywał, to raczej tylko ASO w DE.
Czy jest gdzieś jakaś przyzwoita informacja o aktualnej siatce dróg PL w mapach z 2015?
artur1970 07-05-2015, 08:25 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=214063
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=220835
trzesickipiotr 08-05-2015, 09:13 Czy ktoś próbował sterować nawigacją z NX'a za pomocą VoiceControl?
Czy jest jakiś sposób żeby nauczyć się wymawiania nazw ulic tak żeby ta śmieszna pani z VC coś zrozumiała? Próbowałem z wieloma ulicami w Warszawie i celność była mierniutka. Starałem się wymawiać jak najbardziej poprawnym angielskim.
PT
Ja mam ustawiony niemiecki i w DE/AT/CH działa to w miarę, ale w PL z polskimi nazwami ulic darowałem sobie.
Panowie, nagrałem soft 5.3 na CD (ISO), wrzuciłem do navi i dostałem komunikat
https://dl.dropboxusercontent.com/u/101120317/20150510_141716.jpg
Czy może mi ktoś pomóc go zinterpretować ?
W navi nie mam języka polskiego.
Jeżeli było już opisywane na forum to proszę o linka.
Po pierwsze zmień rozmiar zdjęcia.OK już to zrobiłeś.
Nawigację masz NX SD,więc aktualizację robisz w/g tego postu:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2124840&postcount=1043
Czy ktoś może podać prawidłowe linki do plików (Poszukiwany plik został przeniesiony lub usunięty):
https://www.dropbox.com/s/550krznb2xp043m/dnl.rar
https://www.dropbox.com/s/eo9jiu44intidan/Disc_2_schwarz.rar
Czy wystarczy katalog DNL z dysku ISO 5.3 przekopiować na SD ?
Coś się uparł na upgrade 5.3 przecież on nie jest do Twojej navi.
Bump: Aktualne linki :
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2248538&postcount=1697
artur1970 10-05-2015, 19:37 http://allegro.pl/panel-klimatyzacji-7s7t18c612fk-ford-mondeo-mk4-10-i5343785839.html
ktoś kiedyś szukał do nx
Witam,
trochę poszukałem w sieci na temat aktualizacji i trafiłem na ten temat, w sprawach komputerowych myślę, że jestem obeznany, bez problemu sobie poradzę, ale mam pytanie: mam mondeo MK4 2008 rocznik. Te obrazy płyt są uniwersalne i obraz będzie pasował do mojego modelu? Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia?
Pozdrawiam!
w tym roczniku to najprawdopodobniej NX DVD.
jeśli postępować będziesz tak jak to opisane w pierwszym poście
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1263796&postcount=1
to w historii niniejszego wątku chyba jeszcze nikomu nie udało się uwalić navi. Są natomiast opisane przypadki kiedy to po pobraniu z "gryzonia" iso rzekomo spolszczającego navi była kompletnie uwalana.
wypal iso z pierwszego postu na dobrej cd jak najmniejsza prędkością, na czas upgrade'u miej uruchomiony silnik i postępuj zgodnie z wskazówkami.
pozdrófka
Panie i Panowie czy jest możliwość przesyłania komunikatów głosowych z nawigacji w telefonie np. automapy do głośników w samochodzie. Mój telefon to Nexus 4 z androidem 5.1. Działa mi zestaw głośnomówiący, książka telefoniczna i przesyłanie muzyki. Blaupunkt NX milczy przy próbie przesyłania komunikatów głosowych z nawigacji, głośnik w telefonie do najlepszych niestety nie należy.
Kiedy paruje telefon via bt i uzywam yanosika to komunikaty slyszane sa w glosnikach (auta). Dziala to na zasadzie bt stream. Wydaje sie wiec to kwestia konfiguracji softu w telefonie. Wspomniany yanosik umozliwia konfiguracje kanalu audio jako dzwieki systemowe/alarmy/notyfikacje/muzyka. Poszukaj w opcjach nawigacji w telefonie.
Pozdrofka
kr.bi , możesz sprawdzić jakie masz te opcje poustawiane w yanosiku ? Ja za nic nie mogę uzyskać komunikatów w głośnikach samochodu ( bt w yano on ).
W yanosiku masz włączony w opcjach zestaw głośnomówiący?
Wysłane z mojego HTC One X
Mam, nie mam . Żadnej różnicy nie ma :(
teraz to już sam nie wiem... jaki masz moduł BT? ja zmieniałem 488 na 112. nie pamiętam jak było kiedyś, teraz na 112 na 100% działa (chociaż i tak nie korzystam, wolę jak janosik podaje komunikaty tylko na telefonie, nie wyłącza to radia)
Dobra , wyłączyłem streaming multimediów w tel, zestaw głośnomówiący w yanosiku off , yanosik gada w tel tylko . Dobre i to :D Ale jak ktoś wie jak uruchomić komunikaty w głośnikach sam , niech poda rozwiązanie
M
A , moduł oryginalny , nie wiem nawet jaki.
Już mi działa przesyłanie dźwięku z nawigacji w telefonie na bluetooth. Przycisk cd/aux i wybieram BT i wszystko gra :) A czy istnieje możliwość jednoczesnego słuchania np radia i komunikatów głosowych z navi w telefonie tak jak przy fabrycznej nawigacji ?
Fabryczna nawi też wycisza radio na czas komunikatów, mnie to denerwuje....
U mnie radio wycisza sie tylko wtedy jak czujniki parkowania działają tzn jak sygnalizują przeszkodę.
To chyba zależy czy przedlift czy polift.. mi czujniki nie wyciszają radia
orion512 15-05-2015, 13:11 U mnie radio wycisza sie tylko wtedy jak czujniki parkowania działają tzn jak sygnalizują przeszkodę.
A czy kolega ma radio sony czy NX?
Bo z tego co się orientuje to tylko w sony dźwięki PDC lecą przez głośniki radia i wtedy radio jest wyciszane.
Przy NX PDC ma swoje małe głośniczki i nie wpływa to w żaden sposób na pracę radia.
Mam Nx i radio przy dźwięku czujników parkowania scisza się.
A jaki masz moduł PDC,mógłbyś podać numer.
Mi też nic się nie ścisza przy PDC, choć czasami by się przydało.
Mi czujniki parkowania wyciszaja radio jak tylko wykryja przeszkodę. Model po lifcie :)
Mi czujniki parkowania wyciszaja radio jak tylko wykryja przeszkodę. Model po lifcie
A jakie radyjko ma kolega ?
No na module na przykład albo w forscanie.
A gdzie jest moduł? Może w tym miesiącu uda mi sie umówić z Tedi_k-em co by mi mocy dodał to go poproszę o to by sprawdził ten nr i dam znać , chyba że moduł jest na wierzchu to sam sprawdze.
a wlasnie ze radio sie scisza , mialem Sony , mam NX'a
a wlasnie ze radio sie scisza , mialem Sony , mam NX'a
Zarówno w Sony jak i w NX Ci się ścisza/ściszało radio przy PDC ?
Zarówno w Sony jak i w NX Ci się ścisza/ściszało radio przy PDC ?
Właśnie tak, jak miałem Sony to się ściszało - i teraz także przy Nx'e.
W moim NX-ie też radyjko się ścisza przy włączaniu sygnału z czujników parkowania.
A powiedzcie mi... U siebie też mam kartę :-) moge ja wyjąć normalnie i włożyć z powrotem? :-) nie mam kodu do radia i boję się że coś nie będzie działać :-( i jak ewentualnie mogę zaktualizować mapy?
Wysłane z mojej Xperii Z2
Kartę możesz sobie wyjmować bez kodu do radia :razz:
Kartę wyjmiesz dopiero po wbiciu kodu radia kolego, tak samo jak z płytą dvd. Co do map kupujesz nową wkladasz i zatwierdzasz aktualizację i tyle. Sam wymienialem mapę miesiąc temu
Kartę wyjmiesz dopiero po wbiciu kodu radia kolego, tak samo jak z płytą dvd.
nie żebym się wymądrzał bo nie mam radia z SD i nigdy się nie bawiłem, z ciekawości tylko, rozumiem że płyta to musi wyjechać ze szparki itp ale karta? Nie można po prostu nacisnąc i jej wysunąć bez kodu?
... z ciekawości tylko, rozumiem że płyta to musi wyjechać ze szparki itp ale karta? Nie można po prostu nacisnąc i jej wysunąć bez kodu?
Karta SD jest dość głęboko osadzona w slocie, trzeba ją nacisnąć i wyciągnąć, a że miejsca na paluchy jest dość mało, to jest niewygodnie. Ja pomagałem sobie kartą bankomatową (żeby nacisnąć kartę SD).
Kodu żadnego nie wpisywałem, tylko przed wyciągnięciem karty "odłączałem" przez MENU+NAV.
Ja wyciągam kartę z mapą przy ciemnym ekranie ewentualnie przy wyłączonym radiu :razz:
Bump: Nie można po prostu nacisnąc i jej wysunąć bez kodu?
Oczywiście, że można, kolega coś pokręcił.
Z tego co pamiętam ktoś już opisywał skutki wyciągnięcia karty bez kodu i jakieś problemy później miał z mapą. Ale oczywscie mogę się mylić :-) Tak jak z sciszaniem sie radia :-) nie pamiętam jak było w przedliftowym ale w poliftowym sie scisza
Z tego co pamiętam ktoś już opisywał skutki wyciągnięcia karty bez kodu i jakieś problemy później miał z mapą
To może wyjaśnisz kiedy i w jaki sposób trzeba wpisać kod skoro radio nie prosi o kod przy wyciąganiu karty :one:
wrobel79 19-05-2015, 13:47 Witam Kolegow. Dawno mnie nie bylo... Mam pytanko jakie sa najnowsze aktualizacje softu do NX Sd.
artur1970 19-05-2015, 14:17 kilka stron temu :027:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=245
DJ Rafus 19-05-2015, 22:43 Panowie mam pytanie, posiadam radio nawigację Ford Travelpilot MCA Karta SD. Chcę go spolszczyć i zaktualizować mapy. Natrafiłem na to: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2124840&postcount=1043 ale nie jestem pewien czy chodzi o mój model radia, a nie chcę posypać softu. Ktoś pomoże?
Jak masz toto :
http://nawigacjafabryczna.pl/wp-content/uploads/2013/10/ford-nx.jpg
To wszystko będzie ok . Znaczy się spolszczenie , bo nowe mapy to oryginał tylko
grzesiuj@onet.eu 22-05-2015, 20:48 Link do samego katalogu "dnl" - do skopiowania na czystą kartę SD: https://www.dropbox.com/s/550krznb2xp043m/dnl.rar
Link do całego ISO - jak ktoś chce wypalać płytę: https://www.dropbox.com/s/eo9jiu44intidan/Disc_2_schwarz.rar
To powyżej to jest wersja softu z płyty 'schwarz' - właściwej dla mapy WE+T
Jak ktoś ma inne mapy, to być może będzie musiał użyć wersji softu z płyty 'blau' - (nie nadaje się do map WE+T!) https://www.dropbox.com/s/7k5nj7zebbfat9r/Disc_1_blau.rar.
Przepis na upgrade:
1) Uruchamiamy silnik
2) Wyjmujemy kartę SD z mapą (klawisze nav+menu a potem 'eject SD card' i po naciśnięciu karty czymś ją wydłubać, bo sama nie wyskoczy całkiem...)
3) Wkładamy kartę SD z nagranym katalogiem 'dnl'
4) Ochoczo zgadzamy się na upgrade
5) Spokojnie czekamy ok 10 minut aż się wszystko zrobi.
6) jak urządzenie się zresetuje po upgrade, to w czasie czarnego ekranu wyciągamy kartę z katalogiem 'dnl'
7) wkładamy z powrotem kartę z mapą
8 ) wpisujemy PIN - dobrze go mieć przy sobie, albo w ogóle gdzieś w znanym miejscu...8)
9) jeśli jest to mapa 2012 lub 2013 to zgadzamy się na upgrade oprogramowania navi (z SP tradycyjnie wgrywane jest oprogramowanie stare - tutaj 2011r)
10) ustawiamy wszystko od nowa, bo nawet stacje radiowe giną - w ustawieniach - jezyki - wybieramy radośnie 'język polski' - nie panikować, jest na dole listy i trzeba cierpliwie do niego 'doklikać'!
no i wgrał się polski soft ale navi mówiła po angielsku chciałem ustawić na niemiecki i całe menu navi wróciło do niemieckiego w ustawieniach jest język polski ale po wybraniu polskiego zaczyna przez chwilę zmieniać litery na polskie i po 3-5 sekundach wskakują niemieckie napisy co to może być?? Próbowałem wykonac operację zmiany softu jeszcze 2 razy ale bez skutecznie proszę o pomoc
kris1978 22-05-2015, 21:44 Czy powyższy przepis jest na spolszczenie wszystkich funkcji w radiu czy tylko samej nav i?
Sorry ale nie chce mi się czytać całego tematu
Wszystkie funkcje radia + navi.
Czyli rozumiem że dnl musze nagrać na inną kartę włożyć do radia zrobić upgrade zgodnie z powyższą instrukcją, wyjąć kartę... Włożyć z powrotem kartę z mapa i powinno wszystko śmigać?
Ps - jest ktoś komu upgrade się nie powiódł? Co wtedy?
Wysłane z mojej Xperii Z2
kris1978 24-05-2015, 10:40 Może ktoś wrzucić katalog "dnl" lub wysłać na priv bo linki nie działają
Bump: A i w jakim systemie ma być sformatować karta sd FAT czy NTFS
Może ktoś wrzucić katalog "din" lub wysłać na priv bo linki nie działają
Miało być chyba DNL.Jak masz pewne obawy to zapraszam do Gdyni zrobię Ci to za darmo ;).
kris1978 24-05-2015, 13:27 mm32 chętnie skorzystam poszło info na priv
Witam,
Niedawno zostałem posiadaczem Mondeo 2.0 (203 KM) z 2011 r. Soft w Blaupunkcie NX SD niestety nie jest spolszczony - poprzednik nic nie zmieniał. Navi ma mapy WE+T z 2011. Poniżej załączam zdjęcia z wersjami oprogramowania i po próbie zmiany przez ściągnięty plik DNL (bezskutecznie niestety).
Proszę o pomoc przy spolszczeniu, może ktoś ma odpowiedni plik do mojego NX-a?
po próbie zmiany przez ściągnięty plik DNL (bezskutecznie niestety).
Pójdzie aktualizacja ,ale z drugiej płyty/pliku DNL ;)
grzesiuj@onet.eu 25-05-2015, 17:36 witam mam taki soft i też nie mogę zaktualizować do języka polskiego
no przecież napisałem co trzeba zrobić by aktualizacji ruszyła ;) .
Aktualizowałem wczoraj z karty SD , poszło bez problemu .Tylko nie oczekujcie że jęz.polski sam wyskoczy , po aktualizacji należy poklikać i zaznaczyć jęz.polski.
grzesiuj@onet.eu 25-05-2015, 19:21 dobra to podeślij jeszcze linka skąd mam pobrać softa bo te z pierwszej strony nie da się pobrać
grzesiuj czy ty masz nx sd ?
Moja aktualizacja z karty również poszła bez problemu ... język polski działa , ale mam pytanie czy można włączyć lektora w navi po polsku ?
Pani będzie gadała po Polsku ale tylko wtedy gdy mapa jest z 2012 roku lub nowsza.
|