Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy
Witam Panowie:). Mam prosbe..mam w mondku doinstalowany nx i bt/vc. Po tej modyfikacji (z2laszcza jak jest zimno) przy rozmowie przez tel piszczy mi w glosnikach jak dodaje gazu.Gdzies widzialem na forum juz ten problem i rozwiazanie..jakis filtr ludzie chyba zakladali.Szukam tego po calym forum..jak by ktos pamietal gdzie jest info na ten temat to poprosze o link.Z gory dziekuje..i wracam do szukania:).
Też gdzieś na forum widziałem rozwiązanie tego problemu. Wydaje mi się, że chodziło o dodanie separatora masy (pętli masy) np. takiego
http://allegro.pl/hollywood-hgli-filtr-rca-separator-petli-masy-i4953252303.html
orion512 25-01-2015, 21:12 Czyli jak nie będzie licznika to radio powinno zachowywać się stabilnie,prawda ?
Jeśli dalej radio będzie się resetować to wiadomo,że to nie licznik i nie komunikacja po MMCAN,prawda ?
Proponuję koledze zacząć od najtańszych i najprostszych rozwiązań,czyli od wypięcia licznika.
Prawda, prawda. Ale nie wiem czy widziałeś na filmie że po wyłączeniu zapłonu NX chodzi prawidłowo.
Więc bez licznika też będzie dobrze.
Problemy pojawiają się dopiero po włączeniu zapłonu, kiedy nawiązywana jest komunikacja radia z licznikiem.
To na 100% ktoś miał identyczny przypadek i opisywał go w tym watku,że NX fiksował dopiero po zapłonie.
No dobra a jak zdemontowac licznik wie ktos
Panowie, link z pierwszej strony nie dziala, poda ktos dzialajacy? Potrzebuje update 5.3 do nx wersji dvd.
Dzieki!
Aktualny link do NX_DVD_SP5.3 https://www.dropbox.com/s/ycfj3gpp033mf9q/Ford_NX_SP5.3.zip?dl=0
No dobra a jak zdemontowac licznik wie ktos.
A moze ma ktos jakis filmik albo zdjecia jak to zrobic bo nie powiem ze sie nie boje tego sam robic
Aktualny link do NX_DVD_SP5.3 https://www.dropbox.com/s/ycfj3gpp033mf9q/Ford_NX_SP5.3.zip?dl=0
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, dziś walczę z update mam nadzieje że obejdzie się bez problemów :P
Ja miedzy czasie zrobilem ale satelitow nie widzi ****
No dobra a jak zdemontowac licznik wie ktos.
W mondeo mk4 sprawa jest niezwykle prosta,zaczynasz od górnej osłony kolumny kierowniczej od strony kierownicy.Delikatnie podważasz górną część osłony(rozpoławiasz 2 połówki osłony),osłona ta jest powiązana przy pomocy kawałka szmaty z drugą plastikowa osłona tą koło licznika.Osłona koło licznika jest mocowana tylko na wcisk,więc ciągniesz ją symetrycznie z lewej i prawej strony do przodu(do siebie). Następnie odkręcasz 2 wkręty i wyciągasz licznik,zwracając uwagę na języczek umieszczony na górze licznika.
Musisz zdemontować ten element z tworzywa :
Właśnie odebrałem zamówione mapy do nx dvd. Nie sądziłem że jest jest mapa inna niż bosch, tomtom, czy blaupunkt. Czy to są oryginalne, normalne mapy?
Pudełka nawet nie ma..
http://i57.tinypic.com/546l8i.png
pirania1377 26-01-2015, 16:53 mam wgrane spolszczenie do navi DVD i później sprawuje się dobrze :wink: napisy i lektor w ojczystym języku
dzieki serdeczne juz myslalem ze pozniej jakies myki z tym wychodza
Dzieki juz sobie poradzilem i odziwo radio przestalo mrugac ,po wlozeniu licznika, ale jak skrece do konca srubami to dalej mruga radio, a jak jest luz to jest git. I nie wiem czy jest kabel walniety czy licznik bo jak nacisne na licznik w tym koncie gdzie jest wskaznik paliwa i temperatury to znowu wruga radio i trzeba delikatnie odciagnac do siebie i jest ok bezsensu. Musze dorwac dobrego elektryka ktory by mi sprawdzic licznik i wiazke.
artur1970 26-01-2015, 18:01 Ile to cudo kosztowało?
Oryginał to nie jest, domowa robota.
Ale jak domowa robota,przecież mapy forda są nie do skopiowania :619:
artur1970 26-01-2015, 18:05 Jak mówię - domowa, to domowa :027:
Lata doświadczeń. A mapy da się :619:
zapłaciłem 200zł, na pewno to nie oryginał? w dodatku własnie zrobiłem aktualizacje wszystko przebiegło pomyślnie wkładam płyte z mapami i proces download przebiega tez pomyslnie i navi się restartuje. Następnie włacza się i zaczyna po chwili restartować i tak w kółko, włącza się chwile działa i słychać ze jak zaczyna się czytanie płyty(słychać napęd) wyłącza się i tak w kółko. Co zrobić...?
Ktoś opisywał w tym wątku dokładnie takie jak twoje zachowanie nawigacji.Przeszukaj wątek.
artur1970 26-01-2015, 18:09 Odesłać !
100 zł. dokładasz i masz oryginalną mapę 2015.
Powróć do poprzedniego softu. Zobacz czy mapa zadziała.
...A mapy da się :619:
Mapy da się, ale tylko do softu od "uczących auta polskiego"... Koledzy ci wyłączyli w sofcie weryfikację DRM na nośniku i dlatego na ich sofcie chodzą kopie DVD. Ale tylko na ich sofcie...
ja pier@#%$@#%! Czyli zostałem oszukany. Nie mam innych map ani nie mam płytki z poprzednim softem. Kiedyś miałem mapy blaupunkt 2009 i wszystko działało, teraz navi się wył i wł... Jeszcze raz wgrałem wszystko na nowo i dalej to samo. Siedzę już ponad godzinę w aucie i nic.
w dodatku miało być polskie menu a tu nic..
Spokojnie,bez negatywnych emocji zobacz to : #1794 (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2278636&postcount=1794)
orion512 26-01-2015, 18:18 jak nacisne na licznik w tym koncie gdzie jest wskaznik paliwa i temperatury to znowu wruga radio i trzeba delikatnie odciagnac do siebie
Czyli jest dokładnie tak jak mówiłem - uszkodzony jest licznik. Dokładnie taką usterkę kiedyś naprawiałem. Na 99% na płycie popękane są luty.
Problem sam nie ustąpi. Niestety z czasem będzie się pogłębiał na skutek naprężeń, zmian temperatury, utleniania się lutów itp
artur1970 26-01-2015, 18:18 soft masz na 1 stronie.
Spokojnie, takie objawy były też przy oryginalnych mapach. Przeeszukaj ten wątek - były opisy jak temu zapobiec.
Czyli jest dokładnie tak jak mówiłem - uszkodzony jest licznik. Dokładnie taką usterkę kiedyś naprawiałem. Na 99% na płycie popękane są luty. Problem nie ustąpi. Niestety z czasem będzie się pogłębiał na skutek naprężeń, zmian temperatury itp
Dokładnie tak jak pisałeś,tylko by to stwierdzić nie potrzeba było drugiego licznika tylko trochę odwagi :)
Rozumiem, dziękuje za pomoc. Niestety ale soft ver 5 z pierwszej strony link nie działa, ma ktoś może ? Poza tym mówicie Panowie, że płyta jest nieoryginalna, a miała być oryginalna.. Spróbuje ze zmianą softu na 5, jeśli nie zadziała to jestem w kropce.. Sprzedający zgodził się zejść z ceny jeśli kupie poza allegro. Zobaczymy..oby okazał się w porządku. Jestem dobrej myśli :)
artur1970 26-01-2015, 19:10 Podaj link do aukcji, zobaczymy kto zacz.
I drugi przypadek - kopie tłoczone :619::619:
Witam panowie od pewnego czasu śledzę ten wątek bo mam zamiar wskoczyć na nowszą mapkę, ale nie o tym, padło tu kilka razy pytanie o PIN,CD KEY,nie wiem jak u was u mnie jest wlepka z PIN-em na zamku tylnej klapy.Odp. czy u Was jest podobnie.
artur1970 26-01-2015, 20:58 To jest pomysł właściciela - tak to sobie wykombinował :P
Czyli jest dokładnie tak jak mówiłem - uszkodzony jest licznik. Dokładnie taką usterkę kiedyś naprawiałem. Na 99% na płycie popękane są luty.
Problem sam nie ustąpi. Niestety z czasem będzie się pogłębiał na skutek naprężeń, zmian temperatury, utleniania się lutów itp
Czyli z normalna lutownica niemam co podchodzic do tego potrzeba fachowca czy kogos co ma pojecie o lutowaniu itp.
Pytanie kogo mam szukac do zrobienia tego ???
Bump: A mam pytanie czy kabel podrobka navi
http://www.ebay.de/itm/221446919644?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Bedzie dzialac na moim nx
GPS ANTENNE NAVI FAKRA AUDI RNS-E VW MFD 2 RNS 300 310 500 510 RNS 2
fikusek007 27-01-2015, 08:16 Cześć,
Szukałem i nie znalazłem więc pomyślałem że poproszę:
Może ktoś wrzucić nowe linki do aktualizacji NX DVD?
Linki z pierwszej strony już nie działają :( Przejrzałem dziesiątki stron tego wątku i nic nie znalazłem :(
Kurczę, dopiero co wczoraj wrzucałem!!! Trochę szacunku dla roboty innych - np. choćby przez próbę użycia szukajki!
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2340643&postcount=2006
Tak jak podane było przez kolegę mm32 w linku - nie ma co aktualizować do 5.0, trzeba zaktualizować sam soft navi (a nie pełny soft radia) z mapy 2009 a potem z mapy 2014.
Zaktualizowałem pierwszy post.
Witam
Po wymianie radia nie dziala gps i mikrofon vc tez nie slyszy co mowie, pomoze ktos
To na 100% ktoś miał identyczny przypadek i opisywał go w tym watku,że NX fiksował dopiero po zapłonie.
To byłem ja ;) Problem leżał w liczniku Convers+, z którym poradził sobie bez problemu kolega Orion512. Śmiało i z czystym sumieniem polecam kolegę :)
Pozdrawiam
artur1970 nie wiem czy to pomysł właściciela bo wygląda to na oryginalną wklejkę forda, poza tym jest jeszcze jakiś długi nr.jakby nr.seryjny radia nie mogę wrzucić fotki bo nie mam w tej chwili auta.
artur1970 27-01-2015, 19:49 Wklejka oryginalna, ale to właściciel wymyślił sobie to miejsce.
Kod pin ma zabezpieczyć radio, to jaki jest sens przechowywania go w tym samym miejscu?
To tak jak napisać hasło do kompa i przykleić ją na monitorze :619:
FM18tdci 28-01-2015, 17:03 Cześć. Mam kłopot i proszę o pomoc.
Wypaliłem NX 5.3 i przeprowadziłem (nieudaną) aktualizację wg opisu z postu nr 1.
Cały proces przebiegał pomyślnie, ale na samym końcu ukazał się komunikat "Download failed".
Niestety nie zwróciłem wcześniej uwagi że mam mapy 2008, a do tej wersji jak doczytałem konieczna jest wersja minimum 2009.
Efekt jest taki, że po restarcie pokazuje mi komunikat: "No software." Ponadto po włączeniu pojawia się napis "building history" (czy coś koło tego).
https://drive.google.com/open?id=0BynWMRmSBoLqdUF0ZWg0Uk1INmM&authuser=0
Chciałem nagrać plik 5.0 i powtórzyć operację w nadziei, że to pomoże ale link do 5.0 w pierwszym poście zwraca błąd 404. Te nowsze linki zaś dotyczą 5.3. Czy można prosić o powtórny upload wersji 5.0?
Jak pisałem w innym wątku
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=217443
- od jakichś 2 tygodni panel klima/radio samoczynnie się wyłącza i czasem załącza, ale po kilku takich akcjach całkiem ciemnieje.
Poradzono mi spróbować podnieść software do wyższej wersji bo z opisu wynika, że może to likwidować podobne problemy.
Jeśli to nie zadziała czeka mnie wizyta u elektronika, ale... może z właściwą dla mnie wersją (5.0) będę w stanie pomyślnie zaktualizować system? Przynajmniej na tyle, żeby wróciło sterowanie klimą i temperaturą. Jeśli samoczynne włączanie i wyłączanie nie ustąpi będę wówczas wiedział, ze to nie kwestia wersji softu.
Jak widać przez nieuwagę poległem.
Po powtórnym przejściu opisanej w instrukcji ścieżki tym razem w posiadaną oryginalnie płytą dvd otrzymują taki komunikat:
https://drive.google.com/open?id=0BynWMRmSBoLqZERWZ2FuWktCTEE&authuser=0
Następnie proces aktualizacji kończy się pomyślnie
https://drive.google.com/open?id=0BynWMRmSBoLqWllyRm4yZDNOSEE&authuser=0
ale po restarcie dalej mam "no_software" (patrz pierwszy link w moim poście).
kolopeter 28-01-2015, 20:41 A sprobuj 5.3 tylko ze wyciagnij plyte z navi. Nie ma navi , nie ma konfliktu.
FM18tdci 29-01-2015, 08:48 Żeby wczytać 5.3. musiałem wyjąć najpierw dvd 2008.
Błąd wystąpił na koniec procesu aktualizacji. Wówczas w napędzie była wyłącznie płytka wypalona z ISO 5.3, a dvd2008 leżała obok.
Wg mojej obserwacji aktualizator najpierw wyczyścił stare dane, nadpisując nowe, ale w samej końcówce coś poszło nie tak (niestety nie nagrałem filmiku :/ )
Chyba że chodzi o to aby pozostawić 5.3 w napędzie ZAMIAST dvd 2008 (?) - bo tego nie próbowałem.
Po wystąpieniu błędu system nie zrestartował się samoistnie.
Wyłączyłem i włączyłem panel ponownie przyciskiem środkowym, a następnie wczytałem ponownie moje stare dvd 2008, które niby pomyślnie zaktualizowało navi (mapy). Ale komunikat no_software (dot. systemu) pozostał.
Czy dobrze rozumuję, że gdybym miał mapy 2009, lub późniejsze to 5.3 nie pownien pokazać błędu "download failed"?
Bo jeśli tak, to może któryś z Kolegów, który ma nowsze od mojego dvd (2009 w górę), a jest mu zbędne, bo kupił nowsze mapy odstąpił by mi taką płytkę za sensowną opłatą?
Panowie pogubiłem się . Czyli mając mapę z 2008 nie powinienem aktu.do wersji 5.3. Ale gdy będę chciał zmienić mapy na 2014 to musze zaktualizować do 5.3. Tylko czy najpierw aktualizacja a potem wkładam mapę czy najpierw wkładam mapę godze się na aktualizację a potem wgrywać z płytki CD aktu.5.3 .Może ktoś wyjaśni łopatologicznie co i jak po kolej jeżeli chcę przejść z mapy 2008 na 2014 auto z 2008 jeśli to ma znaczenie
Jak chcesz używać mapy 2014 to najpierw aktualizacja całego softu do 5.3 poznij wkladasz mapę 2014 i reszta sama sie dalej zakualizuje i tyle.
artur1970 29-01-2015, 13:53 Mapy 2014 działają też na 5.0
Aktualizacja do 5.3 nie jest wymagana. Tak jak w opisie w post nr 1 aktualizacja 5.3 pomaga wyleczyć NX jeżeli ma takie objawy.
lolek1968 29-01-2015, 16:03 U mnie nie miałem wyjścia i wsadzając starą kartę jak nie zgadzałem się na "aktualizację" to nie działała karta.
Mam pytanie. Czy ktoś mający mapę 2014 lub 2013 może sprawdzić jaką wersję ma u siebie? Bo kupiłem używaną mapę, która ma być z 2014 roku, ale coś nie podobają mi się te wersje tutaj.
A ja kupiłem na allegro karte sd v4.1 z 2014r i pokazało mi taką wersje oprogamowania 59011.A i jeszcze takie spostrzeżenie po wgraniu upgrade spolszczyło mi całość FORD TRAVELPILOT MCA KARTA SD,a i jeszcze pani lektorka pojawiła się z j polskim
Czyli mając mapy 2008 jaki mam soft 5.0 czy jakiś starszy . Jeśli z radiem i całą resztą nic się nie dzieje to nie mam co aktu.do5.3 jeśli nie planuje zakupu mapy 2015. Co jeśli aktu się nie powiedzie jak powrócić do starego softu.Jak duże jest ryzyko że coś pójdzie nie tak i radio padnie.Rozumię że do mapy 2014 potrzebuje softu 5.0 pierwszy link nie aktu.Jeśli mam starszy soft niż 5.0 to muszę najpierw zaktualizować do 5.0 a potem 5.3 czy od razu 5.3
Możesz od razu aktualizować na 5.3 jakie ryzyko nie wiem u mnie było wszystko ok. Teraz pewnie masz 5.0. Na początku tematu masz opisane co leczy soft 5.3
Bump: poprawny link do softu 5.3 podany na stronie wcześniej nr204 podany przez Tedi_k
Czyli jeżeli z radiem nic się nie dzieje nie ma potrzeby aktualizować mapy z rocznika 2008-2014 będą działać bez problemu. Oto info.o moim sofcie
Z navi jeśli sie nic nie dzieje na mapie tej której będziesz używał czyli 2014 to tak jak napisał Artur możesz zostać na sofcie 5.0
kris7272 30-01-2015, 08:48 czy mapa 2015 bedzie chodziła na sofcie 5.0???
Pewnie bedzie. 5.3 to poprawki silnik sie nie zmienił:-)
Czyli reasumując jeśli na mapie której teraz używam tj.2008 wszystko gra i działa prawidłowo nic nie ginie nic się nie wyłącza to teoretycznie na mapie np.2015 też powinno wszystko działać a jeśli tak nie będzie to dopiero wtedy aktu.do 5.3. Panowie a co można odczytać ze zdjęcia które zamieściłem wyżej.
Dobrze to rozumiesz jeśli działa to ok jeśli nie to wgrywasz 5.3 a ze zdjęcia date i nr. oprogramowania
Witam. Mam problem nie mogę założyć tej osłony dvd. Ta sprężynka cały czas ją odpycha.Pomocy
bartoszek 30-01-2015, 10:44 Załóż odwrotnie sprężynkę.
Edi czyli 17lipiec 2008 a co oznacza 0632 czy to jest stara wersja czy było już coś aktualizowane przez poprzedniego właściciela
DanteXXI 30-01-2015, 12:01 wer.5.3 moim zdaniem znacząco podnosi jakość dźwięku.Także warto mimo wszystko zastanowić sie nad podniesieniem wersji nawet jak na starszej wersji jest wszystko ok.
Właśnie odebrałem zamówione mapy do nx dvd. Nie sądziłem że jest jest mapa inna niż bosch, tomtom, czy blaupunkt. Czy to są oryginalne, normalne mapy?
Pudełka nawet nie ma..
http://i57.tinypic.com/546l8i.png
Po wielu próbach, staraniach i kombinacji mapa nie zadziałała. Możliwe że przyczyną jest wadliwe tłoczenie, kopia itd itp. Mapę odesłałem i zaczynam poszukiwania nowej. Dziękuję wszystkim za pomoc i porady.
Mam jeszcze jedno pytanie, bo już się pogubiłem, czy po aktualizacji w moim NX DVD powinno pojawić się polskie menu ? Czy to menu jednak wgrywane jest z płyta z mapami? Czy jednak w ogóle nie będę go posiadał?
ps ktoś ma na sprzedaż mapy 2014 w dobrej cenie ?!:P
Masz Nx- dvd tak więc nie ma na płytach spolszczenia navi. Jedynie możesz zlecić to firmie ktora uczy navi polskiego:-) i wtedy by Ci ta mapa poszla ktora odeslales i miał byś ojczysty język z lektorem.
FM18tdci 30-01-2015, 14:04 Panowie dzisiaj elektryk rozebrał i posprawdzał radio i twierdzi, że to jednak wina softu bo wiązki, połączenia, przewodzenie i wszystkie te elektryczne czary są ok.
softu w wersji 5.3 (przy posiadanym dvd 2008) nadal nie mogę wgrać bo pokazuje ten nieszczęsny komunikat "download failed" pod koniec instalacji.
Ponawiam pytanie:
Jest ktoś w stanie wrzucić wcześniejszą wersję, tj. 5.0, albo odsprzedać mapy 2009 jeśli kupił nowsze, żebym mógł spróbować polecieć z tym 5.3?
bartoszek 30-01-2015, 14:34 Mam odpowiednie mapy 2009, możesz je sobie sprawdzić, niestety nie wiem skąd jesteś.
FM18tdci 30-01-2015, 20:41 Legnica, Lubin, Wrocław... generalnie Dolny Śląsk
Witam. Mam problem nie mogę założyć tej osłony dvd. Ta sprężynka cały czas ją odpycha.Pomocy
Załóż odwrotnie sprężynkę.
Za c....la nię trzyma się. Nic nie połamane .A ten drucik ma wejść w jakieś odpowiednie miejsce?
Z tego co pamiętam drucik na dole ma sie spierać i cisnac całą ramię do góry , tak więc włoż drucik całą ramię lekko w dół nacisnij o to samo wskakuje delikatnie wpychasz i zaskakuje. Tak poza ma ja odpychac :-) do góry
Za c....la nię trzyma się. Nic nie połamane .A ten drucik ma wejść w jakieś odpowiednie miejsce?
Weź to do ręki i oglądnij dokładnie - wtedy zrozumiesz jak to założyć. Zauważ, że sprężynę jak dasz w górę, to wtedy wychodzi z uchwytów. Znaczy się, że ma być w dole. Mocno przyciska. Założysz raz i już nie będziesz miał wątpliwości.
Swoją drogą uzupełnij profil o wpisanie miejscowości. Zawsze możesz umówić się z kimś na miejscu w razie problemów.
Weź to do ręki i oglądnij dokładnie - wtedy zrozumiesz jak to założyć. Zauważ, że sprężynę jak dasz w górę, to wtedy wychodzi z uchwytów. Znaczy się, że ma być w dole. Mocno przyciska. Założysz raz i już nie będziesz miał wątpliwości.
Swoją drogą uzupełnij profil o wpisanie miejscowości. Zawsze możesz umówić się z kimś na miejscu w razie problemów.
Z tego co pamiętam drucik na dole ma sie spierać i cisnac całą ramię do góry , tak więc włoż drucik całą ramię lekko w dół nacisnij o to samo wskakuje delikatnie wpychasz i zaskakuje. Tak poza ma ja odpychac :-) do góry
Dzięki , zrobione :D. Profil uzupełniony.
Czy mógłby ktoś pomóc mi rozszyfrować jaka ja mam wersję i czy mogę podnieść do 5.3?
http://s1.postimg.org/ky45d5a4b/WP_20150201_13_31_24_Pro.jpg (http://s1.postimg.org/6roehwz9b/WP_20150201_13_31_24_Pro.jpg)
S-MAX 10.2011, po lifcie, nawigacja z kamerą i mapami na karcie SD
Przecież masz nowe oprogramowanie z dnia 2012.10.11. Tak mi sie wydaje tak więc jest to 5.3 jeśli sie mylę to mnie poprawcie
Czy mógłby ktoś pomóc mi rozszyfrować jaka ja mam wersję i czy mogę podnieść do 5.3?...
Przecież masz NX SD (jak sam zauważyłeś...) a soft SP5.3 jest do NX DVD... Ty masz stary soft do NX SD - bez j. polskiego. Trzeba zktualizowac do wersji z j. polskim z 2013 roku.
Ratunku!!!!!
Zaktualizowałem navi NX do sp 5.3. Zrobiłem bo nie działał mi telefon,teraz działa ALE zrobił mi sie CZARNY EKRAN NA NX nic nie widać.Radio gra ale jest ciemność,klimatronic też nie działa.Co robić??
Czy ktoś z Kolegów wie czy jakaś firma ucząca auta polskiego bazuje na sofcie 5.3? Chodzi oczywiście o NX DVD.
tapatalk@GT-I9505
artur1970 03-02-2015, 13:14 Raczej nikt na 5.3 nie wykonuje spolszczenia.
Ratunku!!!!!
Odłączałeś radio na jakiś czas od prądu ?
No, zdjąłem kleme na 3 minuty i nic
A zdejmij na 15 minut,by kondki się porządnie rozładowały w radyjku.
Ogólnie to radio gra tylko nic nie widać,tak ?
A powiedz mi w jaki sposób wbiłeś pin po upgrade ?
Nie zdążyłem nic zrobić ,bo wcześniej zrobił się ten czarny ekran.
płyta z cd z nowym softem cały czas jest w środku
tak radio gra,z conversa mogę zmienić na np.aux/cd
Czyli tak naprawdę aktualizacja nie powiodła się.Płytę od upgrade masz ciągle w napędzie ?Może spróbuj ją wyciagnąć.
w pewnym sensie powiodła się bo telefon działa elegancko ,ale .....
mam nadzieję że uda Ci się postawić tą nawigacje . Nie mam wiec nie pomogę :(
artur1970 03-02-2015, 17:44 Czy nawi zmienia stacje radiowe? Możesz z klawiszy navi wybrać radio lub CD?
Może jest ustawiona jasność ekranu na minimum?
A dotyk działa,możesz zmienić np stacje radiową z navi ?By to zrobić potrzebowałbyś zdjęcie by wiedzieć gdzie dotykać.
kolopeter 03-02-2015, 18:23 Albo podswietlic latarką .
Nawet jak jasność jest ustawiona na min to i tak wszystko widać spokojnie, po 2 jak sciemniasz navi to i licznik sciemniasz przynajmniej tak jest u mnie. Spróbuj wyciągnąć płytę i powrócić do poprzedniej wersji systemu tylko nie wiem jak podasz pin do radia i potwierdzisz powrót do poprzedniej wersji. Koledzy a nie da sie tego zrobić z pozycji komputera?
No nie działają żadne klawisze w navi.Dotyk nie działa wszystko moge zmienić ale z poziomu conversa
Rozlacz bezpiecznik na 15 min F6
Kolega odłączał już klemę na 15 minut bez rezultatu ... Pisał już o tym.
No to brak pomysłu jeśli nie można cofnąć aktualizacji nawet podlanczajac kompa hm to co ekran padł ?
Normalnie pobrałem tą aktualizacje z pierwszej strony
Coś musiało się spiep... podczas upgradu,mam nadzieję,że kolega robił upgrade na włączonym silniku .
Ratunku!!!!! Zaktualizowałem navi NX do sp 5.3. Zrobiłem bo nie działał mi telefon,teraz działa ALE zrobił mi sie CZARNY EKRAN NA NX nic nie widać.Radio gra ale jest ciemność,klimatronic też nie działa.Co robić??
jak juz wyczerpiesz mozliwosci to moze to sproboj - http://allegro.pl/radio-nawigacja-ford-mondeo-sc-max-galaxy-kuga-nx-i5042360515.html
daleko nie masz, moze cos poratuja...
Może ktoś coś wie poradzi????
kolopeter 04-02-2015, 17:40 Poswiec w monitor latarką z bliska i zobacz czy coś widac
Wiecie co, coś jest tu spi.....ne z tą aktu.5.3. Czytając posty robi ona tyle samo złego co dobrego.Pakula jest kolejną, nie wiem już którą osobą której padło radio po tej aktu. nie jest to chyba normalne. Wgrywając tą aktul.ryzykujemy że zamiast poprawić działanie naszej stacji sterującej padnie ona całkiem.I nie ma tu żadnej zasady ani reguły.
Może jest problem ze ściągnięciem - serwer sypie błędami?
Czy ktoś kto ma pewną kopie u siebie może wystawić na nowy serwer i podać na wszelki wypadek sumę kontrolną?
... i podać na wszelki wypadek sumę kontrolną?
suma kontrolna wyliczana za pomocą winMD5Sum (http://www.nullriver.com/index/products/winmd5sum) dla obrazu iso (Ford_NX_SOP5.3.iso) rozpakowanego z pliku pierwszego postu SP5.3:
8762af24aaf0381e3d692fa4dd6b2441
taką samą sumę otrzymałem też dla obrazu ISO jaki posiadam w własnych archiwach wypalonego na CD za pomocą to której płytki z powodzeniem wykonałem aktualizację posiadanej navi
pozdrófka
Super. To niech każdy na wszelki wypadek sobie sprawdzi przed wypaleniem i aktualizacją.
Jeżeli jednak nadal będą problemy, to może problem tkwi w tym, że ten update można stosować tylko w wybranych jednostkach albo pojazdach? Może jednostka niby ta sama, ale inaczej zachowuje się w danym pojeździe?
fisha1974 06-02-2015, 19:56 Witam kolegów, podobnie jak co niektórzy również mam olbrzymi problem z NX DVD. Otóż od początku była zainstalowana navi z mapami 2009, która działa bez problemów. Poprzedni właściciel mego samochodu kupił w serwisie forda w Szczecinie oryginalną navi z 2014 i niestety nie udało mu się jej załadować. Po instalacji, navi się restartowała w nieskończoność. Samochód trafił do serwisu, a w serwisie jedyne co się udało zrobić to załadować NX SP 5.3 (sprawdziłem zgodnie z info zamieszczonym na stronie 1) i w dalszy ciągu płyta z navi 2009 działa, natomiast po instalacji 2014 navi wpada w cykl restartów. Próbowałem już wgrywać jeszcze raz 5.3 lub dvd2-EUR_2008_FX v10 zaproponowaną przez kolegę tedi_k , niestety navi nie widzi softu na płytach (CD). Prześledziłem dokładnie ten wątek i prosiłbym jedynie o potwierdzenie, tego, co przeczytałem dzięki uprzejmości innych, że uszkodzona jest pamięć. Jeszcze pytanie, czy ktoś w Szczecinie ma również mapy z 2014 i mógłby pożyczyć na 5 min, żeby sprawdzić, czy to przypadkiem nie wada płyty.
bartoszek 07-02-2015, 16:29 Jeden kolega z łodzi miał ten sam problem. Wymiana epromu, czy jego programowanie w serwisie - nie pamiętam dokładnie. Koszt z przesyłką wyszedł go około 500zł.
Czy żeby śmigały najnowsze mapy na NX DVD (powiedzmy 2014 lub 2015) muszę zrobić aktualizację do wersji 5.3 ?
(obecnie mam mapy 2008 )
artur1970 10-02-2015, 08:38 Nie, powinny działać. Zawsze możesz wgrać.
Panowie, a nie wiecie czasem (bo nie mogę się doszukać) czy kosz wewnętrzny radia FX jest inny niż do NX? Da się do kosza od FX-a wcisnąć NX-a czy nie? Jeżeli nie to czym się wzrokowo kierować szukając używki na alledrogo? Bo one dla mnie wszystkie tak samo wyglądają ;)
np. na przykładzie tego: http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-ramka-obudowa-panel-radia-i5050145553.html (jak mniemam S-max i Mondeo taki sam kosz mają...)
MichalTJE 10-02-2015, 21:49 ... Nie wciśniesz... klimatronik nie pozwoli.
Ja zakupiłem w bardzo dobrej cenie w miejscu skąd organizowany jest zakup map dedykowanych na 2015r.
aha, z tego co kombinuje, to powinna być taka z przegroda nie po srodku tylko zaraz nad popielniczka, cos jak ta poliftowa z tej aukcji? http://allegro.pl/ramka-obudowa-navi-radia-galaxy-s-max-13-r-i5031858047.html
jak tak to dramat, bo sa same z przegroda na srodku :(
Kosze do navi w ASO potrafią być sporo tańsze niż na allegro... Kwestia zdobycia tylko poprawnego numeru FINIS właściwego kosza. Może kolega srs Ci pomoże w tej sprawie.
FINIS to ja mam (1492148 ), tylko na razie jestem uwięziony w łóżku, może po niedzieli ASO nawiedzę... Cena coś kole 20euro pokazuje czyli do 100 w ASO trzeba będzie zapłacić... Gorzej z tym srebrnym panelem ;)
Srebrny panel w ASO jest z kolei drogocenny (chyba coś koło 300zł albo lepiej)... Czyli jak zwykle trzeba wiedzieć co i gdzie szukać...
artur1970 11-02-2015, 11:30 ... Nie wciśniesz... klimatronik nie pozwoli.
Ja zakupiłem w bardzo dobrej cenie w miejscu skąd organizowany jest zakup map dedykowanych na 2015r.
czesci@bemo-motors.pl
zapytaj o cenę - powołaj się na FCP
Dla zainteresowanych , spolszczenie nawigacji Blaupunkt NX dvd robione jest na SP.5.3. Tak mnie poinformowano
czesci@bemo-motors.pl
zapytaj o cenę - powołaj się na FCP
a widzisz, MichalTJE to o zakupie to później dopisał i nie widziałem, dzięki, zaraz skomponuje zapytanie...
No, jestem po operacji naprawy mojej NX.W tym miejscu co podał mi Speedo nie dali rady nie mają odpowiedniego sprzętu.Znalazłem innego gościa zrobil mi to w jeden dzien,dodatkowo mam teraz polskiego lektora i menu w j.polskim.Co najważniejsze to jestem lżejszy o 500zł:(((
Powiedział mi że to oprogramowanie bylo nie do tego radia(pobierałem z pierwszej strony wątku),były wypalone dwie cośtam cośtam w BGA.
artur1970 11-02-2015, 13:04 Dla zainteresowanych , spolszczenie nawigacji Blaupunkt NX dvd robione jest na SP.5.3. Tak mnie poinformowano
Podaj dane tego kłamcy :D
Powiedział mi że to oprogramowanie bylo nie do tego radia(pobierałem z pierwszej strony wątku),były wypalone dwie cośtam cośtam w BGA.
Jakiś krętacz Ci się trafił,co ma oprogramowanie do 2 "wypalonych" kulek BGA.
Powiedział mi że to oprogramowanie bylo nie do tego radia(pobierałem z pierwszej strony wątku),.
Czyli że co? Blaupunkt Nx -jeden drugiemu nie równy? To teraz jak rozpoznać czy upgrade do 5.3 jest do tego czy do innego radyjka?
Jakiś krętacz Ci się trafił,co ma oprogramowanie do 2 "wypalonych" kulek BGA.
No nie wiem, ale gość jest naprawdę bystry.
Bump: Zapomniałem dodać,że w 2011 moja navi była naprawiana jeszcze w NRD właśnie te dwie kulki,jak zobaczył jak oni to zrobili to mówił ,że spaprana była ta robota.Możliwe ,że aktualizacja dokończyła dzieła Niemioszków.Tak mi sie wydaje
Navi-Tech tak twierdzi ze 5.3 Artur czyżby to było nie możliwe ?
Możliwe to może i jest, ale NX-y "nauczone po polsku" dotychczas były zrobione w oparciu o SP5.0...
Kurczę nie chce mi wczytać voice controle ładuje ładuje i nic... to jest na plycie dvd czy w samym NX?
Panowie czy istnieje jakiś wzmacniacz do radia NX bo masakra ,sporo szumow i trzasków dodam ze mam gniazdo tylko na 1 antene i GPS
Te radia całkiem dobrze grają, więc coś jest nie tak.
Owszem fajnie to gra nie powiem, ale kurcze wydaje mi sie że w mk3 cd6000 lepiej odbierało stacje. Nie wiem może to wina terenu, bat anteny mam nowy.
Owszem fajnie to gra nie powiem, ale kurcze wydaje mi sie że w mk3 cd6000 lepiej odbierało stacje. Nie wiem może to wina terenu, bat anteny mam nowy.
Hejka, no ja też bym się przyczepił do odbioru radia.
Ale do dźwięku nie mam zastrzeżeń.
orion512 12-02-2015, 22:01 A czy koledzy przypadkiem nie założyli sobie jakichś chińskich świateł DRL.
W nich są przetwornice do zasilania LEDów. Jeśli są źle zaprojektowane to strasznie sieją po zasilaniu.
A potem przewody zasilające robią za anteny nadawcze :)
Nawet w poliftach pierwsze fabryczne były spartolone. Po włączeniu tak siały, że na NX niektórych słabszych stacji nie dało się odbierać.
A po zgaszeniu jak ręką odjął - wyraźnie, bez szumów i trzasków.
A czy kolega nie założył sobie jakichś chińskich świateł DRL.
Nawet w poliftach pierwsze fabryczne były spartolone. Po włączeniu tak siały, że na NX niektórych słabszych stacji nie dało się odbierać. A po zgaszeniu jak ręką odjął - wyraźnie, bez szumów i trzasków.
Mam oryginalne Xenony.
Ale kolega orion512 pisał o światłach LED dziennych. Ja mogę jedynie dodać, że odbiór stacji na NX'ie jest naprawdę bardzo dobry. Zatem kiepski odbiór to zdecydowanie jakaś usterka.
Nie ,nie koledzy nie mam żadnych led. Może to wina ukształtowania terenu , ale wczoraj zaczeszczalo delikatnie we wrocławiu, faktycznie by chyba sie przydała 2 antena o której pisał Tedi_k.
Srebrny panel w ASO jest z kolei drogocenny (chyba coś koło 300zł albo lepiej)... Czyli jak zwykle trzeba wiedzieć co i gdzie szukać...
ok, Bemo-Motors z Poznania odpowiedziało w ciągu kilku godzin, cena ok 300 za oba elementy (kosz i ramka) chyba bez dramatu... oczekiwanie 7-10 dni
Sprawdze w poniedz. jeszcze w lokalnym serwisie żeby nie wyjść na janka co kupil z wysylka drożej niż na miejscu oferują
Pacjent już przygotowany do przeszczepu, na drugim foto ogołocony panel klimy "doFXowy" - ktoś wie, jak się on grzeje mocno? mogę-li go troszkę taśmą owinąć izolacyjną, żeby mi nie świecił pod deską?
Ja u siebie wyświetlacz także zdemontowałem-jest nie potrzebny bo wcale się nie świeci po zmianie konfiguracji na navi nx.
Co do ramki to potrzebujesz srebrną czy stal szczotkowana bo to jest różnica.
No ona w dwóch wersjach (-S) do zwyklaków czyli srebrna czyli taka jak potrzebuję i wersja druga (S) do Titanium S - stal szczotkowana, tak mi wynika z katalogu.
Dzięki za info o wyświetlaczu, myślałem, że będzie tam płonął na czerwono w ciemnościach ;)
Na płycie z mapą.
Ok.jeszcze jedno czy jak raz załaduje to mu starczy czy robi to co jakiś czas?
Płyta musi być włożona cały czas.
ok, zamont5owałem NX zamiast FX, co sie naklałęm to moje, z 5x wyrywałem ten klocek ;)
Napotkałem na 2 problemy:
1. Kupiłem se moduł klimy poliftowy pod radio i padłem ofiarą air condition off, ok, już doczytałem tediego_k że mi nie zadziała, wsadziłem płytkę ze swojego starego i hula, wcisnąłem po lewej, w stronę kierownicy bo za popielniczkę słabo się układało... Ten problem uważam za rozwiązany, moduł mam do sprzedania do NX SD polift ;)
2. Drugi problem nie rozwiązany dotychczas, miałem VC po niemiecku, działało pięknie, po zasadzeniu NX mam VC po angielsku ale... nie słyszy mnie, każe mi gadać komendy, ja ździeram gardło i na końcu "kanceled" - nie mogę doczytać, gdzie zbłądziłem, poradzi ktoś???
Z góry dziękuję...
Pajączek do przerobienia / wymiany. Było kilka razy już o tym poszukaj.
bartoszek 14-02-2015, 17:45 Zmian konfiguracji auta. Trzeba mu powiedzieć jaki zestaw audio teraz posiadasz. FX korzystał do VC z modułu BT, a NX ma własny zestaw komend wbudowany w siebie i to on cie musi słuchać. To odpowiada też na pytanie czemu zmienił się język z DE na EN.
Pajączek do przerobienia / wymiany. Było kilka razy już o tym poszukaj.
matko, to ja już nie chce chyba tego VC ;) telefon działa, zagadka...
Zmian konfiguracji auta.
to nic nie daje, próbowałem już chyba wszystkich opcji...
dobra, doszukałem się małego conieco -> http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2115507&postcount=1380
pytanie dodatkowe: gdzie w s-maxie znajdę pajączka, gdzieś nad schowkiem pasażera?
dobra, znalazłem i to http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1800349&postcount=756 nie było tematu... jutro rwę schowek
Już niedużo mi zostało, oprócz pomalowania połowy auta w piano black, żeby pasiło do ramki ;)
matko, to ja już nie chce chyba tego VC telefon działa, zagadka...
Jak telefon działa to i VC powinno działać,oba systemy korzystają z 1 mikrofonu.
no z jednego, ale jak kumam, telefon robi przez moduł BT nad schowkiem i tam jest wszystko dobrze podłączone, bo działało wcześniej z FX, natomiast VC zaczęło robić przez NX które właśnie wsadziłem i potrzebuję skrosować te tory mikrofonowe w pajączku, żeby mic szedł przez NX?
Masz schemat jak to wszystko powinno być podłączone.Wydaje mi się,nie jestem pewny,że u mnie jak przesiadałem się z FX na NX to nie działał VC i BT.
dzięki, ale tu pająk chyba 20pin, u mnie przypuszczam siedzi 8pin bo jestem przed wrześniem 2008
No to znajdziemy i coś dla Ciebie.
no, teraz widzę, teraz tak, jutro krosujemy pajączka :) ale najpierw wyjmę z kartona wiązkę od galaka, którą kupiłem na kable do HCM, tam chyba był pajączek AB odpowiedni...
mucha_fkp 14-02-2015, 20:35 A ktoś może miał tak ?
Po aktualizacji NX SD plikami schwarz ,
GPS zgłupiał pokazuje ze jestem w Niemczech po ręcznym podaniu lokalizacji jest ok oraz co gorsze
klimatyzacja przestała częściowo działać ? dwa lewe nawiewy wieją zimnym zaś prawe ciepłym, nie idzie także przełączyć nawiewu np na szybę
miał tak ktoś ?
Próbowałeś odłączyć akumulator na 15 minut ?
mucha_fkp 14-02-2015, 21:04 Próbowałeś odłączyć akumulator na 15 minut ?
Eh nie wytrzymałem i wróciłem do garażu, wytargałem nawi odpiąłem wtyczki od sterownika klimy i ponowne podłączenie ożywiły klimatyzacje
Wszystko wróciło do normy :-)
No to znajdziemy i coś dla Ciebie.
oka, pajączka zrobiłem zgodnie ze schematem, nic, dalej to samo, nie słyszy mnie VC, daję sobie siana na razie
zastanawiające jest to, że jak się wejdzie w radio w "menu" "voice control" "languages" to pokazują się różne języki ale są wyszarzone, nie można sobie wybrać żadnego, może to wina braku płyty z mapą, nie wiem, poczekam na mapę...
Ej,no było o tym wiele razy bez mapy nie ma VC :568:
JACIEKRECE to teraz mi mówicie jak pol auta rozebrałem??? ;) zart
z Panem Pajączkiem musiałem wrócić do wersji poprzedniej 1-5 2-6 bo w telefonie mnie nie słyszeli :D a może trzeba mu dołożyć 3-7 i 4-8? zworki niby mam gotowe... będę się martwił jak włoże mapy :)
artur1970 15-02-2015, 14:56 jak 8 pin to o ile dobrze pamiętam to trzeba.
ok, czyli mostkuję górny rząd 4 pinów z dolnym pojedyńczo, równolegle... dobrze, że rwanie schowka mam opracowane do perfekcji ;)
ale na razie czekamy na mapki :D
aha jakby ktoś miał sprzedać albo wypożyczyć na chwilę mapę 2008 to byłbym zobowiązany... -> http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=219876
artur1970 15-02-2015, 21:35 A ja mam :027:
Tylko są dwa typy:
1. z dodatkowym softem
2. bez dodatkowego softu
Jakiej szukasz?
mucha_fkp 15-02-2015, 21:42 aha jakby ktoś miał sprzedać albo wypożyczyć na chwilę mapę 2008 to byłbym zobowiązany pamiętaj soft w nawi zmienić na niższy
A ja mam :027:
Tylko są dwa typy:
1. z dodatkowym softem
2. bez dodatkowego softu
Jakiej szukasz?
zakładam, że potrzebuję z dodatkowym softem... a może starczy "manualnie" zjechać do 5.1 jak sugeruje powyżej mucha_fkp?
dokładnie o ten patent mi chodzi, który opisywałeś -> http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2184844&postcount=1478
kryman28 16-02-2015, 19:30 Witam. Po aktualizacji NX do 5.3 przestała mi działać mapa 2014. Mogę liczyć na pomoc (odpłatnie) w odpaleniu tej mapy?
artur1970 16-02-2015, 19:39 sam poczytaj i sam napraw
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=148
sam potem wypij piwko :one:
kryman28 16-02-2015, 19:48 niestety bez pomocy się nie obejdzie ponieważ nie posiadam starszej wersji mapy :(
sam poczytaj i sam napraw
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=148
sam potem wypij piwko :one:
artur1970 16-02-2015, 19:57 Sciągnij soft 5.1 - jest w tym wątku i załaduj :one:
kryman28 16-02-2015, 20:01 Sciągnij soft 5.1 - jest w tym wątku i załaduj :one:
czyli wgrać 5.1, potem aktualizacja mapy 2014 i potem wgrać 5.3 ?
artur1970 16-02-2015, 20:05 Nie, wrzuć 5.1 i mapa 2014 - jak będzie działać prawidłowo to zostaw.
Soft 5.3 nie posiada cudownych właściwości, jeżeli twoja nawi działa bez problemów i jesteś zadowolony to nie próbuj na siłę aktualizacji. Ja mam stary soft i jest ok.
kryman28 16-02-2015, 20:07 Nie, wrzuć 5.1 i mapa 2014 - jak będzie działać prawidłowo to zostaw.
Soft 5.3 nie posiada cudownych właściwości, jeżeli twoja nawi działa bez problemów i jesteś zadowolony to nie próbuj na siłę aktualizacji. Ja mam stary soft i jest ok.
wgrałem SP 5.3 ze względu na BT-audio sprawdzę czy z 5.1 będzie działać
artur1970 16-02-2015, 20:21 A tego już nie będzie.
kryman28 16-02-2015, 20:27 A tego już nie będzie.
czyli pozostaje mi znaleźć płytę z mapą z 2009 i ją załadować żeby na SP 5.3 poszła mapa 2014?
artur1970 16-02-2015, 20:47 Mam odpowiednie mapy 2009, możesz je sobie sprawdzić, niestety nie wiem skąd jesteś.
tu Kolega pisał
mati8701 16-02-2015, 21:50 Nie, wrzuć 5.1 i mapa 2014 - jak będzie działać prawidłowo to zostaw.
Jeśli działa to nie ruszaj :)
Wiem coś o tym bo póżniej tylko kolega Holdenikus mógł pomóc ;)
kryman28 17-02-2015, 05:08 A czy ASO (Germaz Wrocław )jest mi wstanie pomóc tak żeby na SP 5.3 zadziałała mapa 2014 i nowsze?
I jak to wygląda kosztowo?
basior87 17-02-2015, 06:38 Planuje zakup map z 2015, a mam stary soft (pewnie z 2007) w całości po angielsku. Którą aktualizacje wgrać żeby wszystko chodziło i czy na nowym oprogramowaniu będzie działała stara płyta? (2007-08 ).
prrepraszam pomyliłem wątki
basior87 17-02-2015, 18:53 Szukam i nigdzie nie mogę wyszukać informacji czy da się ściągnąć internetu nowe mapy do NX DVD czy zostaje tylko zakup oryginalnych?
kryman28 17-02-2015, 18:57 Szukam i nigdzie nie mogę wyszukać informacji czy da się ściągnąć internetu nowe mapy do NX DVD czy zostaje tylko zakup oryginalnych?
Nie ściągniesz tych map. Pozostaje dołączyć się do hurtowego zakupu na forum.
basior87 17-02-2015, 19:01 Dziwne że nie da sie skopiować płyty. Przecież to zwykła płyta z marnymi zabezpieczeniami. Jeszcze dziwniejsze że nikt tego nie zrobił i nie udostępnił iso w sieci. To nie zostaje nic innego tylko zapisać sie na listę i jak dostanę płytę to spróbuję zrobić działające iso ;)
Przecież to zwykła płyta z marnymi zabezpieczeniami.
Gdyby były marne dawno każdy by na nich śmigał . Chyba próbowali każdym programem to sklonować i jakoś się nie udało :D
basior87 17-02-2015, 19:27 No to blaupunkt się zabezpieczył. Jak będę miał płytkę to dam ją bratu który jest zapalonym informatykiem i twierdzi że powinien dać rade.
Jak będę miał płytkę to dam ją bratu który jest zapalonym informatykiem i twierdzi że powinien dać rade.
Będzie pierwszym na świecie :D . Wielu próbowało ale OK . Jestem ciekaw eksperymentów.Daj znać na :D
bartoszek 17-02-2015, 21:45 Szukam i nigdzie nie mogę wyszukać informacji czy da się ściągnąć internetu nowe mapy do NX DVD
To się nazywa kradzież i jest na to paragraf.
Jak stać cię na auto za kilkadziesiąt tysięcy złotych to chyba powinno cię być stać na mapę za 300zł. Ale fakt Polak już taki jest. Po co płacić jak można ukraść, to chyba w mentalności siedzi - przekazywane z pokolenia na pokolenie - krętactwo i skąpstwo.
Ciekaw jestem jak by wyniki twojej pracy, na których zarabiasz sprzedając, które dają wyżywienie twojej rodzinie ktoś umieścił w internecie.
mucha_fkp 17-02-2015, 21:57 Ale fakt Polak już taki jest. Po co płacić jak można ukraść, to chyba w mentalności siedzi - przekazywane z pokolenia na pokolenie - krętactwo i skąpstwo.
Dokładnie tak jak mówisz, ale i tak więcej nasz naród i tak wyda na alkohol w m-c niż zakup mapy org.
Jarek P. 17-02-2015, 22:31 A czy ASO (Germaz Wrocław )jest mi wstanie pomóc tak żeby na SP 5.3 zadziałała mapa 2014 i nowsze?
I jak to wygląda kosztowo?
Witam
Ciężko powiedzieć czy ci pomogą ,bo nie tak dawno twierdzili że nie da się
NXa Spolszczyć , co z powodzeniem udało mi się dzięki temu Forum
Ale spróbować możesz i daj znać jak ci poszło
Jarek
kryman28 18-02-2015, 12:54 Witam. Po aktualizacji NX do 5.3 przestała mi działać mapa 2014. Mogę liczyć na pomoc (odpłatnie) w odpaleniu tej mapy?
Dzisiaj dzięki uprzejmości kolegi siero3 wczytałem mapę z 2008, a następnie 2014 i wszystko teraz działa.
Dzięki również dla pozostałych kolegów forumowiczów za pomoc.
Hej chłopaki .
Jutro jadę po samochodzik nowszy i pojawił się problemik.
Dziś zadzwonili do mnie z Niemiec i powiedzieli że wymieniali w aucie akumulator i po włożeniu nowego przestała działać nawigacja. Od razu zadzwonili do Forda i usyszeli ze koszt naprawy to 500 eu. Zaproponowali abym poczekał 10 dni i wyślą do Forda na naprawę .
Zaproponowałem im aby opuścili z ceny samochodu 600eu i ja to zrobię w PL .
Teraz pytanie co mogło się stać przy wymianie akumulatora ?Lub co trzeba zrobić by sobie to ożywić na miejscu ?
Tomek
Nein der Rest geht auch nicht immer.... alles aus und an und wieder aus und wieder an usw.usw.auch Radio und Klima
daher mein allerletzer wenn Sie weniger zahlen wollen,dann brauchen Sie nicht Kommen.
bartoszek 19-02-2015, 09:40 Wyjmij bezpiecznik. Poczekaj - włóż. Jak nie zadziała to zostaw im niech zrobią sami :) - oczywiście jeżeli to jest NX, a jeżeli FX to w Niemczech jest darmowy wymiana w ASO.
NX Duża dotykowa .ponoć standard tak się dzieje :( W PL naprawa 500 zł . Poczekam co inni jeszcze napiszą ��
No i sprawa raczej się wyjaśniła . Zastanawiałem się po co wymieniali akumulator :D a tu wychodzi na to że początkiem problemów z navi jest rozładowanie akumulatora :P no i po odpięciu i włożeniu nowej baterii już nie wstaje :(
Dostałem info w tej spawie z serwisu tych navi . Wiec spoko są uczciwi Ci Niemieccy sprzedawcy :).
Tu mi opuszczą ja sobie naprawię i mam na akcyzę i potem bez kłopotów z tym systemem .
leszcz
Z którego roku ta nawigacja/auto bo w poliftowych autach nie słyszałem o czarnym(uszkodzonym) nx'ie.
Z którego roku ta nawigacja/auto bo w poliftowych autach
2011
działała do wczoraj . wymieniali akumulator bo słabo kręcił .Po włożeniu nowej baterii już nie działało.
Skojarzyłem fakty . Zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli że navi niby wyłączona a pobiera 0.5 ampera . Stąd pewnie te rozładowanie i słabe aku .Powiedzieli że naprawią.
Na zdjęciu jeszcze działający system sprzed zmiany akumulatora
pozdr Tomek
Czyli że co wszyscy- użytkownicy NX muszą uważać na:
1- nie dopuszczać do rozładowania aku
2- zmieniająć aku trzyba kombinować z dodatkowym źródłem zasilania?
mucha_fkp 19-02-2015, 18:28 Hej chłopaki .
Jutro jadę po samochodzik nowszy i pojawił się problemik.
Dziś zadzwonili do mnie z Niemiec i powiedzieli że wymieniali w aucie akumulator i po włożeniu nowego przestała działać nawigacja. Od razu zadzwonili do Forda i usyszeli ze koszt naprawy to 500 eu. Zaproponowali abym poczekał 10 dni i wyślą do Forda na naprawę .
Zaproponowałem im aby opuścili z ceny samochodu 600eu i ja to zrobię w PL .
Teraz pytanie co mogło się stać przy wymianie akumulatora ?Lub co trzeba zrobić by sobie to ożywić na miejscu ?
Tomek
Nein der Rest geht auch nicht immer.... alles aus und an und wieder aus und wieder an usw.usw.auch Radio und Klima
daher mein allerletzer wenn Sie weniger zahlen wollen,dann brauchen Sie nicht Kommen.
Leszczu miałem tak kiedyś jak zmieniałem kierownice na tempomatowatą :-)
też po podpięciu aku ekran czarny, bezpiecznik nie pomagał
Pomogło wytarganie navi i odpięcie złączy i po chwili podpięcie ponowne. Po tym ożyła :-) to chyba jest problem komunikacji CAN a też myślałem ze czeka mnie wydatek 500zł
Pomogło wytarganie navi i odpięcie złączy i po chwili podpięcie ponowne
:D
Nie mam auta jeszcze .Jeśli kupię to po powrocie do PL oczywiście sprawdzę to zanim wyśle do naprawy.
A tak poza tym ciężko wyjmuje się to radio ?
Z góry dwa śledzie a z dołu ?
artur1970 19-02-2015, 19:21 też dwa
Czyli że co wszyscy- użytkownicy NX muszą uważać na:
1- nie dopuszczać do rozładowania aku
2- zmieniająć aku trzyba kombinować z dodatkowym źródłem zasilania?
Tak przy zmianie akumulatora w każdym aucie które posiada komputer pokładowy i radio należy podać podtrzymanie by nie wpisywać kodów do radia i męczyć się z utratą danych bądź jak tu problemem z navi. ;)
No i jest :D mam i autko oraz NAVI
jest to nawigacja na kartę SD .
Restartuje się w kółko :P . czasami zagra 10-15 sek po czym zanika i znów ożywa.
Czyli naprawa w serwisie NAVI ?
pozdr T
artur1970 20-02-2015, 20:32 wrzuć "polski" soft
mucha_fkp 20-02-2015, 21:00 No i jest :D mam i autko oraz NAVI
jest to nawigacja na kartę SD .
Restartuje się w kółko :P . czasami zagra 10-15 sek po czym zanika i znów ożywa.
Czyli naprawa w serwisie NAVI ?
pozdr T
A bez karty z mapą działa ?
P.s. jak masz kartę z mapą ?
czy bez czy z
cały czas się restartuje
artur1970 21-02-2015, 07:12 soft zmieniłeś?
soft zmieniłeś?
wiesz co ....
nie :D
bo ledwo już stałem na nogach :P 1700km ... to trochę kilometrów . Wyjechałem o 24 a wróciłem o 17 łatwo policzyć że było szybko na trasie :D
soft mam już wrzucony na SD ale wątpię aby coś się udało bo się restartuje przecież .
ale zobaczę za 2 h :D
artur1970 21-02-2015, 07:24 w naszych autach nie takie cuda się zdarzały :D navi do naprawy - czy z czarnym ekranem, czy restartująca to i tak skasują 500 :D
przyjął nowy soft . Jest już w PL.
Restart pozostał :D
pozostaje serwis :P . W poniedziałek DHL i jazda :P
stealmach 21-02-2015, 17:11 Dzień dobry
Jestem "zielonym szczypiorkiem" w tym temacie, a chciałbym sobie poradzić z updatem. Mam zgryz przy:
"3-Zdejmij czarną osłone napedu DVD"
mógłby mnie ktoś oświecić co to jest? i po co to mam zdejmować? są dwa sloty na płyty? (jeden na cd z muzyką, a drugi na dvd z mapką?)
z góry przepraszam za lenistwo - przeczytałem jedynie 20stron z 200-tu w tym wątku...
Jest dokładnie jak piszesz,są 2 napędy.Drugi jest schowany pod czarną plastikową osłonką.
artur1970 21-02-2015, 17:14 wyłącznik główny - przycisk ciągniesz do siebie
ten czarny plastik w kształcie T podspodem podważyć - ukazuje się napęd map
lepiej przeczytaj całość, ja przeczytałem do 170 dopiero a już jestem kilka stówek w plecy na niepotrzebne gadżety ;)
tak, są 2 sloty na płyty, górny ten widoczny jest tylko do muzyczki
ja czarny plastik naciskam od góry w dół paznokciem, nie podważam od dołu
stealmach 21-02-2015, 17:27 Dzięks!
http://img585.imageshack.us/img585/4939/20130115133634.jpg
Wszystko jasne...
Miałem problem ponieważ nie czytał mi mapki z płyty - płyt była mocno zabrudzona!
Teraz już jest ok i zaczynam update!!!
no to trzymamy kciuki, ja po ostatnich updatach załapałem się na czarny ekran ;)
Tak przy zmianie akumulatora w każdym aucie które posiada komputer pokładowy i radio należy podać podtrzymanie by nie wpisywać kodów do radia i męczyć się z utratą danych bądź jak tu problemem z navi. ;)
Nie zgodzę sie z tym,jak miałem problem ze swoją navi to akumulator rozłączałem chyba z 5 razy( nawet na pół godziny) i ani razu pinu nie musiałem wpisywać.
Dziwne, gdy Ja zmieniałem akumulator na nowy nie miałem możliwości by użyć podtrzymania musiałem wpisywać kod do nawigacji, a trwało to 20 minut. ;)
Dziś poszedłem do auta zobaczyć czy może jak Navi sobie przeleżała w domu coś się zmieni .Podpinam i .... działa normalnie wszystko - nawigacja , radio , kamera . Czar prysł po przekręceniu kluczyka . Pojawiły się restarty :D
Tak więc zapakowałem w folie z bąbelkami i jutro wysyłka . Tylko teraz gdzie najlepiej ? do kolegi z forum http://www.komtel-serwis.pl/ ?
Tomek
sagittarius82 22-02-2015, 22:56 Dziwne, gdy Ja zmieniałem akumulator na nowy nie miałem możliwości by użyć podtrzymania musiałem wpisywać kod do nawigacji, a trwało to 20 minut.
i ani razu pinu nie musiałem wpisywać.
Ja kilka razy rozłączałem aku i wystarczyło PIN wklepać (co trwało kilka sekund) i innych problemów nie stwierdziłem, i niech tak zostanie na przyszłość :)
Navi NX może być ustawiona w trybie ochrony przed kradzieżą - wtedy po odpięciu zasilania wymaga PIN. Można też w menu radia tę ochronę wyłączyć - PIN nie będzie potrzebny.
Tak więc nie należy się dziwić, że są NXy "wstające" bez podania PIN...
pietras666 24-02-2015, 19:46 Witam wszystkich, ostatni wpadła mi w ręce stronka ze spolszczeniem NX http://forum.s-max-club.de/files/file/127-update-ford-navi-plus-2013-ford-sd-navigation/. Wystarczy się zalogować (można przez FACEBOOK) i pobrać ze strony. Wszystko opisane na stronie i w załączniku z plikami do ściągnięcia. Mam nadzieje że się komuś przyda ;) Jak co to pisać czy się udało zrobić Upgrade;)
mucha_fkp 24-02-2015, 19:50 Kolego w temacie też jest wszystko opisane wystarczy przeczytać
Moja Navi wraca jutro do mnie z Komtel Serwis po naprawie od kolegi "holdenikus"
mam nadzieję cieszyć się jutro działającym w pełni autem.
pozdr Tomek
A co było przyczyną?
Nie wiem . Tajemnica serwisu . Więc pewnie się wykrzaczył program .
Jutro dam znać czy działa :D
[bump]
Nawigacja wróciła . Problem pozostał. Jestem lekko skołowany i niedobrze mi :P
Nawi na stole sobie chodziła bez zająknięcia .Po podpięciu do autka CAN ma problem .
No i teraz navi czy auto ? Nie mam jak sprawdzić . Chętnie podjechałbym do kogoś aby podpiąć moją nawi do jego auta i zobaczyć czy ten samo objaw.
leszcz
ps. sprawdziłem z elektrykiem napięcia i na kostce do radia jest wszystko ok ( barak spadków i napięcie jest ). Masakra :D
Witaj "leszcz"
Miałem też taką usterkę z resetującym się NX'em. Problemem był licznik Convers. W naprawie pomógł kolega "orion512". Napisz do niego może pomoże w temacie. Pozdro
orion512 28-02-2015, 15:37 Nawigacja wróciła . Problem pozostał.
Po tym jak napisałeś, że do momentu włączenia zapłonu nawigacja chodziła prawidłowo zacząłem się zastanawiać czy problem jednak nie leży po stronie licznika.
Pisałem o tym już kilka razy np. tutaj http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2332814#post2332814
Czy w menu conversa masz wszystkie opcje związane z radiem czy został tylko komputer pokładowy oraz ustawienia?
Czy twój przypadek wygląda jak na tym filmie?
https://www.youtube.com/watch?v=rXWqFLIPHB0
Czy w menu conversa masz wszystkie opcje związane z radiem czy został tylko komputer pokładowy oraz ustawienia?
Tak mam :(
czasami wejdzie na C+ więcej ustawień
Czy podmienić C+ ze starego MK4 ? i zobaczyć ?
Leszcz
Moja Navi wraca jutro do mnie z Komtel Serwis po naprawie od kolegi "holdenikus"
Ciekawe , czy zapłaciłeś za tą "naprawę" ?
Ciekawe , czy zapłaciłeś za tą "naprawę" ?
no nie bo problem pozostał.
Podmienić ze starego MK4 Convers+?
Wczoraj w desperacji wyjąłem licznik z nowszego MK4 no i radio pracowało na włączonym zapłonie . Nie pamiętam czy klima i reszta także . Nie kojarzę tego .
Chyba nie wytrzymam i pójdę wyjąć C+ zaraz.
orion512 28-02-2015, 18:44 Podmienić ze starego MK4 Convers+?
Tak dokładnie. Włóż starego conversa do nowej bryki. Będzie Ci piszczał ciągle ale się tym nie przejmuj. Jeśli radio będzie działało stabilnie a na converse będzie całe menu i nie będzie znikać to problem masz zdiagnozowany. Licznik do naprawy.
Jeśli będziesz w stanie znieść ten ciągły pisk to na starym liczniku możesz jeździć i wszystko będzie normalnie działało. Bloga cisza nastaje tylko wtedy jak włączysz kierunkowskaz :)
Ja już jestem zaprawiony i trochę się uodporniłem na ten dźwięk :)
Przy zamianie liczników(z przedlifta do polifta pewnie także) wyskakuje błąd poduszek.Jakiego typu jest to błąd ? Konkretnej poduszki czy czegoś innego ?
Dobra jutro podmienię licznik :D
Z nowego wytargałem i już mam w domu(trochę uszkodziłem bo się ramka odkleiła od licznika.NIe znałem triku z kartą kredytową) .
Radio działa na odpalonym samochodzie (bez licznika ,nie wyłącza się ).
Nie działa w tym zestawieniu( bez licznika w samochodzie ) :
sterowania nawiewami , brak BT i telefonu , brak VC ,brak usb za AUX.
Zapomniałem sprawdzić kamerę cofania:(
A działa radio, nawigacja.
Jutro z rana podmiana licznika. Się okaże czy licznik czy nadal radio ?
Dzięki Sławek za telefon.
Jeśli radio będzie działało stabilnie a na converse będzie całe menu i nie będzie znikać to problem masz zdiagnozowany. Licznik do naprawy.
Jeśli byłby to licznik..... to niezłe jaja.
Może czysty przypadek z tą usterką i wymianą akumulatora. Chyba że nie do końca mnie uczciwie poinformowano .
A jak nie licznik to . We wtorek jazda kierunek Sochaczew do kolegi z Kom-Tel Serwisu
Chyba że nie do końca mnie uczciwie poinformowano
cofali z miliona podłączając "na pająka" i coś poszło nie tak ;)
Licznik podmieniłem.
Problem pozostał i jest tak jak było . Przywróciłem już stan pierwotny i liczniki są na swoim miejscu .
Jeszcze "Speedo" zasugerował mi włożenie "Nawigacji" do przedlifta . Podjadę i przełożę na kilka chwil . To powinno dać już jednoznaczny znak czy mam problem z Nawi czy komunikacją na szynie CAN w aucie :( (paneli kimy nie będę podłączać)
Choć mój elektryk jednoznacznie mi zasugerował że to RADIO ma problem :(.
A jak "nawigacja" to jazda do Sochaczewa :D. Szkoda że nikt w pobliżu nie ma NXa do podmiany :(
pozdr Tomek
Dobra wiadomość zrobiłem wszystko i działa .
Podziękowania dla Oriona512 za poświęcony czas i pomoc na odległość oraz naprowadzenie na tory. Sławek zastanawiał się co jest podłączone na magistrali .
Wyjmowałem po kolei różne moduły i cały czas był ten efekt . Ostatnie co przyszło na myśl to moduł BT. Odłączyłem go od magistrali ....... i Nawigacja normalnie ruszyła bez żadnych włączeń wyłączeń . Hulało jak trzeba :D.
Dobra mówię sobie szlag trafił ten moduł BT i koszt nie będzie wielki :) ale Sławek mówi a weź go podepnij zobacz czy dalej sieje błędy :( . Z wielką niechęcią bo już zadowolony składałem wszystko do kupy ale jednak włączyłem na powrót BT i ....
normalnie szok . Wszystko jak trzeba .Działa tak jakby niby nic .
Ostatnia myślą było szukanie po wiązce problemów .
pozdr Tomek
ps. a jeszcze tak podmieniłem ze starszego MK4 radio do nowego i też się wyłączało. Więc pewność już było że to ma problem auto a nie nawigacja . Bo ta działała normalnie w starszym MK4 :D
kto wie czy odłączenie klemy nie załatwiłoby sprawy...................
[QUOTE=leszcz;2361654]Dobra wiadomość zrobiłem wszystko i działa .
/QUOTE]
to teraz zimny browar i cieszyć się z navi
to teraz zimny browar i cieszyć się z navi
hmm nie piję :D
napiłem się wody :P
hmm nie piję :D
napiłem się wody :P
ups...
Mapa wyświetlana jest zdecydowanie lepiej -"normalne"...
http://img18.imageshack.us/img18/6015/nhkq.jpg
Jak wywołać taką mapę ( to pochylenie ) - mam zaznaczone 3D w nawi.
chyba że zależy to od daty wydania mapy ?
Obrazek jest po wgraniu aktualizacji "spolszczającej", więc pytanie czy już zaktualizowałeś sobie navi?
przyjął nowy soft . Jest już w PL.
Kolega ma już navi spolszczoną.
Oczywiście mam PL .Napisy ,lektora a raczej lektorkę mam w PL a VC po angielsku .
Może źle coś ustawiłem ? Chyba ze wersja mapy a podejrzewam że mam z 2011 r jest winą ?
po wgraniu aktualizacji "spolszczającej", więc pytanie czy już zaktualizowałeś sobie navi?
O czym mowa- może ktoś mnie naprowadzić?
O czym mowa- może ktoś mnie naprowadzić?
o tym : http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2361807&postcount=2227
Jak zrobić aby tak się wyświetlało
Bardziej chodziło mi o tą aktualizację spolszczającą o której pisze tedi_k -idzie to zrobić samemu ?
Bardziej chodziło mi o tą aktualizację spolszczającą o której pisze tedi_k -idzie to zrobić samemu ?
Idzie,ale tylko w navi NX na karty SD.
o tym : http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2361807&postcount=2227
Jak zrobić aby tak się wyświetlało
Dajesz skalę przybliżenia mapy na "AUTO" - czyli maksymalnie w lewo. :568:
Dajesz skalę przybliżenia mapy na "AUTO" - czyli maksymalnie w lewo.
doszedłem do tego przed przeczytaniem postu :D
dzięki
Taka mała podpowiedź dla tych co już mieli zaktualizowaną NAVI a teraz instalują nową mapę ( 2015). Polski lektor pojawi się wówczas, gdy zmienicie język na inny a następnie ponownie na polski.
Idzie,ale tylko w navi NX na karty SD.
A na FX się nie da?
artur1970 03-03-2015, 06:00 Też nie, oficjalny soft z polskim menu jest tylko do NX SD.
a powiedzcie mi, w nx dvd jeździcie z mapa w 2D czy 3D? nie wkdenerwuje Was to niebo u góry w 3D? macie takie strzałki? http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2361807&postcount=2227
po co jest opcja lane on/off?
Takie strzałki jak na moim sceenshocie to tylko w nowym sofcie na NX DVD. Line on/of to informacje o przyporządkowaniu pasów ruchu do manewrów (pojawia się wizualne info który pas ruchu do skrętów)
Takie strzałki jak na moim sceenshocie to tylko w nowym sofcie na NX DVD
rozumiem, że 5.3?
dzięki za info o tym lane on/off, bo pstrykałem tym na prostych i nic nie dawało, zobaczę na jakichś rozjazdach...
Nie 5.3 tylko soft 2013 "polonizujący" do NX SD
a do SD to osobny rozdział, bo pisałeś "DVD" i już chciałem lecieć wciskać 5.3 ;)
a powiedzcie mi, w nx dvd jeździcie z mapa w 2D czy 3D? nie wkdenerwuje Was to niebo u góry w 3D?
nikt się nie wypowie w sprawie 2D vs 3D? bo ja jakos nie mogę się zdecydować, na razie 2D bo niebo mnie pokonalo, ale może 3D ma jakies zalety, o których nie wiem?
2D vs 3D
A gdzie szukać tych ustawień : pod przyciskiem NAVI czy MENU i dalej NAVI?
MENU a potem pierwsze od góry MAP
kris7272 06-03-2015, 07:30 mam pytanie odnosnie blaupunkta nx DVD,mianowicie chodzi o polączenie telefonu przez bluetooth.telefon łączy sie z radiem ale niestety nie wczytuje książki telefonicznej.opcja w menu telefony ksiazki tel. nie jest podswietlona.jest na to jakas rada?
A jak długo czekałes na wczytanie. Moja ksiazka przed update wczytywala sie ok 5 min. ok 1100 pozycji. Teraz po update ok 45 sek.
bartoszek 06-03-2015, 08:47 Dodatkowo zaraz po sparowaniu na telefonie należy zatwierdzić dostęp dla Ford Audio do książki telefonicznej - powinien się wyświetlić prompt.
|