Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

grzegorz914
13-10-2009, 08:33
Witam poniżej aktualizacja do Navigacji 7" Blaupunkt NX DVD SP 5.0 i 5.3

Następujące nieprawidłowości w działaniu systemu nawigacyjnego Ford DVD Blaupunkt NX z ekranem dotykowym usunięto: Nie można wprowadzić celu podróży podając 7-cyfrowy kod pocztowy (wyłącznie Wielka Brytania),
Resetowanie podczas działania,
Dane systemu nawigacyjnego/radia nie są wyświetlane na wyświetlaczu wielofunkcyjnym (połączone),
Po uruchomieniu silnika brak sygnału audio/sygnału sterowania głosem,
Nie można włączyć sterowania głosem, nawet po wielokrotnym naciskaniu przycisku PTT,
Urządzenie zawiesza się w trybie nawigacji na wiele minut z wyświetlonym komunikatem "Activating navigation" ("Włączanie nawigacji"),
Urządzenie zawiesza się w trybie nawigacji na wiele minut przy wyświetlonym komunikacie o wyłączeniu z odpowiedzialności przy korzystaniu z nawigacji, a przycisk OK nie działa,
Urządzenie zawiesza się podczas wprowadzania celu / wyboru celu z listy,
Urządzenie zawiesza się w trybie sterowania głosem na wiele minut z wyświetlonym komunikatem "Activating voice operation" ("Włączanie sterowania głosem"),
Urządzenie wyświetla komunikat "NoGPS" ("Brak GPS") przez dłuższy czas po przejeździe tunelem/parkowaniu w garażu,
Czasami nie jest możliwy wybór celu na mapie ("Destination from MAP"),
Nie można regulować głośności,
Przycisk CD/AUX nie działa,
Po włączeniu urządzenie wyświetla jedynie pusty niebieski ekran,
Puste/szare klawisze funkcyjne, mimo iż powinny być aktywne,
Urządzenie zawiesza się w połączeniu z odtwarzaniem zawartości urządzeń USB/iPod/zewnętrznych urządzeń audio,
Urządzenie iPod/USB nie rozpoczyna odtwarzania,
Komunikat "Checking CD" ("Sprawdzanie płyty CD") pozostaje na ekranie długo (>2 min) po włączeniu,
Wyłącznie Kuga 2008.5 z kamerą ułatwiającą parkowanie tyłem: Jeśli bieg wsteczny zostanie wybrany szybko, nie jest pokazywany obraz obszaru za pojazdem,
Wyłącznie pojazdy Galaxy 2006.5 z dodatkowym układem ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji: Dodatkowy układ ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji nie działa,
Nieprawidłowe informacje na temat układu ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji w wierszu określającym status,
Utrata ustawień użytkownika (język, itp.),
Powtarzające się, stałe resetowanie,
Bardzo krótkie (<1 s.) zanikanie dźwięku podczas słuchania muzyki,
Głośne brzęczenie o niskiej częstotliwości na dowolnym źródle dźwięku (może występować na jednym kanale),
Brak sygnału głosowego nawigacji podczas trwającego połączenia telefonicznego.

Następujące nieprawidłowości w działaniu systemu nawigacyjnego Ford DVD Blaupunkt NX z ekranem dotykowym usunięto w wersji 5.3:
Resetowanie się navigacji przy wielu jednoczesnych meldunkach (TMC)
Samoczynne przełączanie stacji podczas włąnczania silnika.
(Tylko S-MAX/Galaxy 2006.5, Mondeo 2007.5): Po uruchomieniu silnika nie działa wysówanie CD.
Poprawa jakości odtwarzanego dźwięku.
Instrukcja instalacji:

1-Załącz zapłon i uruchom silnik
2-Ściągnij pokretło gŁośnosci z Navi NX
3-Zdejmij czarną osłone napedu DVD
4-Jednoczesnie nacisnij i puść przyciski NAV+MENU (Menu serwisowe)
5-Nacisnij DVD EJECT
6-Wprowadz pin radia i naciśnij OK (Wysunie się płyta z navigacją DVD)
7-Włóż płytę z aktualizacją do napędu DVD
8-Po chwili zostanie wyświetlona wersja oprogramowania zainstalowanego i tego na płycie oraz pytanie czy aktualizować (Wybieramy OK)
9-Po ok 15-20min system się zrestartuje jeśli się sam nie włączy naciśnij pokrętło głośności aby go włączyć ręcznie. Po ponownym uruchomieniu wykonujemy punkty 4 do 6 wyciągamy płytę CD i wkładamy DVD z naszą navigacją.
10-Wyłączamy silnik na ok 5 sekund i włączamy ponownie (System załaduje w tle dane z navigacji i polecenia głosowe ok 3min)
11-Po tym zabiegu możemy się już cieszyć nowym oprogramowaniem.

Starza wersja:
NX SP 5 - 843 - 18.02.2009 (https://www.dropbox.com/s/95xcwwvyptvcwn1/Navi_NX_SP5_neu.zip) - wymagana mapa minimum 2008
Załączone powyżej aktualizacje to obraz płyty który należy wypalić w programie np: nero używając najniższych dostępnych prędkości.

Wersja aktualna:
NX SP 5.3
https://www.dropbox.com/s/a3iecj5i6izrmzz/NX_DVD_SP5.3.zip?dl=0 mapa minimum 2009
Załączone powyżej aktualizacje to obraz płyty który należy wypalić w programie np: nero używając najniższych dostępnych prędkości.

================================================== ================================================== =================================

Aktualizacja do Navigacji 7" Blaupunkt NX SD (MCA 7" / FL )

http://www.mondeo-mk4.de/index.php?page=Thread&threadID=15273&pageNo=1

działający link

https://www.dropbox.com/s/mxbj796t09u6cyk/SP2015.iso?dl=0

obraz płyty Navi_SP2015.iso otworzyć winrarem zgrać cały katalog dnl na kartę SD

Instrukcja instalacji:

2-Ściągnij pokrętło głośności z Navi NX
3-Zdejmij czarną/srebrną osłonę pod pokrętłem
4-Jednocześnie naciśnij i puść przyciski NAV+MENU (Menu serwisowe)
5-Naciśnij SD EJECT
6-Wyciągnij kartę SD z mapami
7-Włóż kartę SD nagranym oprogramowaniem
8-Po chwili zostanie wyświetlona wersja oprogramowania zainstalowanego i tego na karcie SD oraz pytanie czy aktualizować (Wybieramy OK)
9-Po ok 15-20min system się zrestartuje jeśli się sam nie włączy naciśnij pokrętło głośności aby go włączyć ręcznie. Po ponownym uruchomieniu poprosi o pin radia a następnie wykonujemy punkty 4 do 5 wyciągamy kartę SD z programowaniem i wkładamy SD z naszą navigacją.
10-Wyłączamy silnik

Leonzaw
13-10-2009, 08:50
a znasz moze listę zmian wprowadzonych z nowym softem?? ... no i oczywiście czy trzeba mieć najnowsze mapy zeby to chodziło??

grzegorz914
13-10-2009, 08:52
a znasz moze listę zmian wprowadzonych z nowym softem?? ... no i oczywiście czy trzeba mieć najnowsze mapy zeby to chodziło??

Listy zmian w pierwszym poscie ,wymagana mapa min.2008.

Leonzaw
13-10-2009, 22:26
powiedz mi pls, wystarczy wyciagnąć płytkę z mapami wsunąć tą wypaloną i samo wszystko ruszy?? ... pokazuje się później że proces zakończony?? aaa i mam nadzieję że nie trzeba wcześniejszych wersji wgrywać też??

Grzegorz, mam jeszcze jedno pytanko ... czy nie udało by Ci się załatwić jakiegoś schematu do podłączenia zewnętrznego źródła wideo i audio do naszego systemu Navi?? myślę o podłączeniu DVD i może kamery cofania do Navi

grzegorz914
21-10-2009, 16:05
Grzegorz, mam jeszcze jedno pytanko ... czy nie udało by Ci się załatwić jakiegoś schematu do podłączenia zewnętrznego źródła wideo i audio do naszego systemu Navi?? myślę o podłączeniu DVD i może kamery cofania do Navi
jestem w trakcie rozpracowywania tego systemu jak sie wszystko uda to info bedzie na forum

jas!ek
07-01-2010, 20:57
Można prosić jakąś instrukcję krok po kroku co z tą wypaloną płytą zrobić?

Czy ten upgrade jest bezpieczny? Znaczy, czy jest zabezpieczenie na wypadek gdyby coś szło nie tak (straci zasilanie, płyta będzie miała bad sector czy cokolwiek)?

jas!ek
10-01-2010, 11:30
Zrobiłem tak: włożyłem wypaloną płytę do napędu. Dostałem ładny komunikat, że obecna wersja jest niższa od tej na płycie, wybrałem continue i zaczął się upgrade. Przed samym końcem (po ekranie programowania flash), nad paskiem postępu pojawił się napis, żebym najpierw zupgradował 'main software'. Jednak system ładnie się uruchomił. Ale...
1. Jak miałem w napędzie CD to oczywiście informował mnie, żebym włożył poprawny nośnik nawigacji (przy wejściu w nawigację).
2. Jak miałem w napędzie DVD z płytami, to twierdził dokładnie to samo zarówno przy navi jak i przy komendach głosowych.

Koniec końców wróciłem do tej wersji oprogramowania, którą miałem na oryginalnej płycie.

Zrobiłem coś źle/za mało? Czy może wersja mapy + wersja oprogramowania idą w parze (ale po co wtedy by wysyłali sam upgrade oprogramowania)...?

Dodam, że mam wersję mapy 2008 (przynajmniej tak mam napisane na płycie).

W końcu udało mi się zrobić ten upgrade, ale trochę inaczej niż to było opisane w którymś z tematów.
1. Włożyłem płytę z upgradem i z menu serwisowego wybrałem Download system
2. Po zakończeniu zmieniłem płytę na nawigację i zrestartowałem system (wyłączyłem i włączyłem zapłon). Znów z menu serwisowego wybrałem Download navigation. Teraz wszystko śmiga.

lll
07-02-2010, 12:56
Grzegorz, czy wiadomo co zawiera upgrade; w szczgolnosci czy sa na tym kraje bylej Jugoslawi, polwysep Balkanski - tamte okolice; napiszcie prosze - jesli sie da

Zrobiłem tak: włożyłem wypaloną płytę do napędu. Dostałem ładny komunikat, że obecna wersja jest niższa od tej na płycie, wybrałem continue i zaczął się upgrade. Przed samym końcem (po ekranie programowania flash), nad paskiem postępu pojawił się napis, żebym najpierw zupgradował 'main software'. Jednak system ładnie się uruchomił. Ale...
1. Jak miałem w napędzie CD to oczywiście informował mnie, żebym włożył poprawny nośnik nawigacji (przy wejściu w nawigację).
2. Jak miałem w napędzie DVD z płytami, to twierdził dokładnie to samo zarówno przy navi jak i przy komendach głosowych.

Koniec końców wróciłem do tej wersji oprogramowania, którą miałem na oryginalnej płycie.

Zrobiłem coś źle/za mało? Czy może wersja mapy + wersja oprogramowania idą w parze (ale po co wtedy by wysyłali sam upgrade oprogramowania)...?

W końcu udało mi się zrobić ten upgrade, ale trochę inaczej niż to było opisane w którymś z tematów.
2. Po zakończeniu zmieniłem płytę na nawigację i zrestartowałem system (wyłączyłem i włączyłem zapłon). Znów z menu serwisowego wybrałem Download navigation. Teraz wszystko śmiga.

Czy robiles wczesniej 'upgrade systemu fordowskiego', bo nie do konca zrozumialem;

jas!ek
07-02-2010, 15:59
Czy robiles wczesniej 'upgrade systemu fordowskiego', bo nie do konca zrozumialem;

Teraz to ja Ciebie nie zrozumiałem... :-) Co masz na myśli pisząc 'system fordowski'?

Ta płyta to upgrade oprogramowania sterującego dźwiękiem, radiem, klimą itp - wszystkim tym, co masz dostępne z konsoli, ale nie jest to upgrade nawigacji w sensie nowej wersji map. Owszem, zawarta jest nowa wersja oprogramowania nawigacji (czyli sam program a nie dane), ale ze starszą wersją mapy nie chce gadać, więc efektywnie jakby jej nie było ;-)

lll
07-02-2010, 16:30
Sorry; nie zrozumialem wczesniej, teraz jest jasne; czy Ford nie powinien tego robic w ramach gwarancji? a wiesz cos moze na temat upgrade map; chodzi mi glownie o kraje bylej Jugoslawii; 3-maj się

jas!ek
07-02-2010, 20:39
Nie wiem, czy powinien robić w ramach gwarancji... zawsze możesz próbować.

Co do nowych map (lub map innych obszarów), to na pewno są płatne. O oryginały możesz pytać się u Forda, albo sprawdź na stronie producenta map - Teleatlas (http://navigation.teleatlas.com/en/shop/blaupunkt-travelpilot-fx-ford/western-europe-turkey-ford-nx-2010-pr6770.html).

Jeżeli chodzi o nielegalne kopie, to z tego co wiem nie są dostępne - płyta z mapami do Blaupunkta NX jest zbyt dobrze zabezpieczona. Ale znając życie, to tylko kwestia czasu...

Można też pewnie szukać płyt z 'rozbitków' na eBay'u.

lll
08-02-2010, 13:37
Nie wiem, czy powinien robić w ramach gwarancji... zawsze możesz próbować.

Co do nowych map (lub map innych obszarów), to na pewno są płatne. O oryginały możesz pytać się u Forda, albo sprawdź na stronie producenta map - Teleatlas (http://navigation.teleatlas.com/en/shop/blaupunkt-travelpilot-fx-ford/western-europe-turkey-ford-nx-2010-pr6770.html).

Jeżeli chodzi o nielegalne kopie, to z tego co wiem nie są dostępne - płyta z mapami do Blaupunkta NX jest zbyt dobrze zabezpieczona. Ale znając życie, to tylko kwestia czasu...

Można też pewnie szukać płyt z 'rozbitków' na eBay'u.

Jeśli chodzi o NXa to najnowsze mapy- jak pewnie wiesz- to 'Western Europe - Turkey - Ford NX 2010'; niestety z białą plamą w interesującym mnie obszarze; ale mają np. całe wybrzeze Tureckie;

lll
08-02-2010, 17:21
dostałem e-maila od Tele Atlas Customer Support [Customersupport@teleatlas.com]; powiedzieli mi, że ich
ostatni upgrade map : 'Western Europe - Turkey - Ford NX 2010'

http://navigation.teleatlas.com/product_dyn/6770/PS_Ford_FX_NX_2010_e_091113_final%2014.pdf

zawiera także drogi w AL, BIH, HR, MK, MNE, SLO, SRB. Czy znacie może to
cudo? Każda wskazówka mile widziana. z góry wdzięczny lll

Leonzaw
30-03-2010, 00:19
Sorry; nie zrozumialem wczesniej, teraz jest jasne; czy Ford nie powinien tego robic w ramach gwarancji?

jeden raz masz za darmo do zrobienia przez Forda, ja dziś byłem na aktualizacji ale powiedzieli mi że w czercu ma wyjść nowy soft z wieloma poprawkami i oni sugerują aby poczekać ... ale upgrade miał być za darmochę

Cytat: Napisał Leonzaw Zobacz post Grzegorz, mam jeszcze jedno pytanko ... czy nie udało by Ci się załatwić jakiegoś schematu do podłączenia zewnętrznego źródła wideo i audio do naszego systemu Navi?? myślę o podłączeniu DVD i może kamery cofania do Navi jestem w trakcie rozpracowywania tego systemu jak sie wszystko uda to info bedzie na forum

Grzegorz914 i jak tam udało Ci się rozpracować kostkę?

tubing
19-04-2010, 11:49
U mnie właśnie padł GPS...Ni z gruchy, ni z pietruchy. Padł i koniec! :-)

Leonzaw
19-04-2010, 13:41
a radio działa?

Alecki
19-04-2010, 18:15
U mnie właśnie padł GPS...Ni z gruchy, ni z pietruchy. Padł i koniec! :-)

Jeśli na navi masz komunikat "No GPS" a w ustawieniach "0 satelites" sprawdź antenę.
U mnie pod uszczelkę silikonową dostał się woda i antenę szlag trafił.

Pozdrawiajka,
Alek

Leonzaw
23-04-2010, 11:41
dziś dostałem telefon z centrali od siebie z firmy (Wawa, ja mieszkam we Wrocku) z informacją że przyszła do mnie paczka od firmy Robert Bosh !!! :shock: poprosiłem o otworzenie a w środku kompletna płyta z softem NAVI!!! co prawda na 2008 plus upgrade 5.0, ale podobno na 2010 jeszcze nie ma tych do oryginalnych systemów (tak mi też w salonie powiedzieli, a tylko oni teraz mają prawo to sprzedwać)

a teraz jak to się stało ;)

napisałem sobie maila na adres bphuford@hu.bosch.com z informacją że mam fabrycznie zamontowany system i podobno należy mi się aktualizacja, no i tak przepychałem sie od osoby do osoby a to na węgrzech, a to w niemczech (kontakty dla wszystkich chętnych podam na PW) ale postanowiłem nie odpuszczać, choć chcieli mnie spuścić na drzewo ... no i po ponad pół roku takiego już dla sportu wypisywania maili chyba chcieli mnie mieć już dość wysłali płytkę!!!

tubing
26-04-2010, 12:51
Jeśli na navi masz komunikat "No GPS" a w ustawieniach "0 satelites" sprawdź antenę.

U mnie właśnie też był problem z wodą. Nie było żadnego komunikatu. Sprawdziłem przez przyciś "INFO" a tam "0 satelites". I temat jasny.

Leonzaw - radio normalnie gra. Zero problemów.

tubing
26-04-2010, 12:55
co prawda na 2008 plus upgrade 5.0, ale podobno na 2010 jeszcze nie ma tych do oryginalnych systemów (tak mi też w salonie powiedzieli, a tylko oni teraz mają prawo to sprzedwać)

Sprawdzę, jaka wersję mam u siebie. Mondka mam z 2008 r. z oryginalną navi i dostałem aktualizację softu w kwietniu 2009. Może coś się zmieniło?...

kinciol1976
27-04-2010, 14:39
WITAM!Czy mogę bez żadnych przeróbek zamienić radio SONY 6CD na navigację Blaupunkt NX w Fordzie Mondeo mk4?Czy "kości "przyłączeniowe będą pasowały?Proszę o odpowiedż

Leonzaw
27-04-2010, 15:25
niestety co do kości to nie wiem ... aczkolwiek wydaje mi się ze tak, ponieważ w Navi w jednej kostce podawane jest wszystko łącznie z sygnałem z klimatyzacji (jest zintegrowana) ... poniżej znajdziesz zdjęcie kostki, jak masz radio to możesz ją przyrównać ...

ale na pewno będziesz musiał zmienić ramkę maskującą na kokpicie, ponieważ mają inne kształty ... tak jak pisałem w navi masz klimatyzację zintegrowaną.

kinciol1976
27-04-2010, 19:42
Czyli będzie działać navi i klima?!(pytam ,bo nie wiem czy zakupić sprzęcik)

Alecki
27-04-2010, 20:31
WITAM!Czy mogę bez żadnych przeróbek zamienić radio SONY 6CD na navigację Blaupunkt NX w Fordzie Mondeo mk4?Czy "kości "przyłączeniowe będą pasowały?Proszę o odpowiedż

Do NX jest też moduł rozpoznawania głosem z zestawiem głośnomówiącym i wejściem AUX/USB. - Oprócz modułu trzeba będzie wsadzić mikrofon i dźwigenkę "tel+VOICE".

...trzeba chyba przerobić antenę dachową na model z GPS i pociągnąć dodatkowy kabelek.

Nie wiem, czy radio nie jest wprogramowane po CANie z resztą auta.

Pozdrawiajka,
Alek

Leonzaw
04-05-2010, 12:08
Czyli będzie działać navi i klima?!(pytam ,bo nie wiem czy zakupić sprzęcik)

działąć to będzie, tylko mówię że sterownik, u Ciebie jest osobno a tu jest zintegrowany wiec na pewno ramka jest do wymiany ... no i oczywiście jak chcesz korzystać z VC to dźwignia jest to wymiany (tam też jest odbieranie i kończenie rozmów ale nie jest to konieczne bo tak samo można odbierać i kończyć z kierownicy, co jest wygodniejsze)

a co do anteny, to musiałbyś się zorientować, bo bardzo możliwe ze masz już taką zamontowaną, tak często sie dzieje, tylko po prostu jest nie podłączona

grzegorz914
30-05-2010, 07:57
Już w krótce kolejna aktualizacja do Blaupunkta NX sp6

Alecki
30-05-2010, 09:44
Już w krótce kolejna aktualizacja do Blaupunkta NX sp6

...może w końcu doczekamy się przesuwania mapy.

Pozdrawiajka,
Alek

grzegorz914
30-05-2010, 10:11
Przesówanie mapy jest już dawno co prawda nie bezpośrednio lecz po wybraniu opcji wyboru celu z mapy.

lll
14-06-2010, 11:58
Czy ktos ma juz Blaupunkta NX sp6? A moze wiadomo cos na temat mapy
ford nx 2010 western europe -turkey; dealerzy sa ciagle w swiecie map 2009.
serdeczności
lll

PRZEMO5
21-06-2010, 14:53
jestem nowym urzytkownikiem więc witam wszystkich
mam problem z nawigacją nx od kilku dni nawigacja mnie "wyprzedza" czy wiecie coś o takiej usterce
posiadam mapy z 2008 i sp5,0

FLyeR_
26-06-2010, 17:28
Witam,
ściągnąłem soft i wypaliłem na płycie CD, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcja do momentu włożenia płyty w miejsce płyty z mapami, ale po włożeniu nie ma żadnej reakcji na płyte. Dodam że rozpakowałem nx5.1.rar i wrzuciłem jeden plik który był na płytę. Czy coś zrobiłem nie tak ? czy może nie czyta płyty gdyż była na wyższej prędkości nagrana, albo może musi być to płyta DVD.

Drugie problem: czy podczas wyznaczania trasy można ustawić punkty pośrednie ? oraz czy istnieją komunikaty do navi w jezyku polskim ?

Z góry dziękuję za pomoc :surprise:

grzegorz914
27-06-2010, 17:24
Ten plik to obraz płyty a nie plik danych.

grus
08-07-2010, 13:33
Witam,

Kiedy mniej więcej można się spodziewać SP6 na forum?
Pzdr.

remka
26-08-2010, 16:37
Witam to mój pierwszy post na tym forum więc pozdrawiam Wszystkich.

Kolega zrobił upgrade softu według poniższej instrukcji. Wszystko przebiegło prawidłowo do punktu” 10”

Instrukcja instalacji:
2-Ściągnij pokretło gŁośnosci z Navi NX
3-Zdejmij czarną osłone napedu DVD
4-Jednoczesnie nacisnij i puść przyciski NAV+MENU (Menu serwisowe)
5-Nacisnij DVD EJECT
6-Wprowadz pin radia i naciśnij OK (Wysunie się płyta z navigacją DVD)
7-Włóż płytę z aktualizacją do napędu DVD
8-Po chwili zostanie wyświetlona wersja oprogramowania zainstalowanego i tego na płycie oraz pytanie czy aktualizować (Wybieramy OK)
9-Po ok 15-20min system się zrestartuje jeśli się sam nie włączy naciśnij pokrętło głośności aby go włączyć ręcznie. Po ponownym uruchomieniu wykonujemy punkty 4 do 6 wyciągamy płytę CD i wkładamy DVD z naszą navigacją.
10-Wyłączamy silnik na ok 5 sekund i włączamy ponownie (System załaduje w tle dane z navigacji i polecenia głosowe ok 3min)
Po ponownym uruchomieniu silnika pokazuje się okno z upgrade, daje kontynuuj i stoi, nie słychać pracy płyty, system totalnie zawieszony. Aby system wstał pomaga jedynie odłączenie klemy akumulatora. Po załadowaniu płyty z mapami mam komunikat o niekompatybilności .

Wgrany soft to :
Wersja aktualna:
NX SP 5.1 - 905 - 03.08.2009

Kolega @jas!ek napisał:

Czytając ten post widzę sytuacje podobną do mojej, z ta różnica że po wejściu w menu serwisowe nie widzę „Download system”, gdzie go szukać?

W jaki sposób wrócić w ostateczności do oryginalnego softu z 2007 roku i gdzie go szukać?

Pozdrawiam zdesperowany

grzegorz914
28-08-2010, 10:38
Nacisnij jednoczesnie CD/AUX--Climte--Home

PLeon
07-09-2010, 07:58
Does somebody have this Navi from 2010 ? What is the last SW version? I have upgraded to version 5.1, Navi DVD i have 2009, no problems, version 0905_090802.

MAG
14-09-2010, 21:04
Ponieważ przymierzam się do zakupu Mk4, który ma akurat te dużą navi, mam pytanie o jakość o pokrycie dostepnych map.
Szczególnie interesuje mnie północna i zachodnia europa (na polske mam przenośną navi :619:), a takze rejony Corwacji i okolic - jak to obecnie z tym jest?

Ma ktoś doświadczenie jak wyglądaja te mapy fabrycznie dawane jesli autko pochodzi z Niemiec?

grus
14-09-2010, 22:29
Witaj,

Ja mam MKIV z Niemiec, mapki wydają się być jedne na całą Europę. Z samochodem dostałem 2007, po jakimś czasie zamieniłem na 2009 kupione na Allegro. Poza drobnymi zmianami (częściowo wynikającymi z podniesienia softu do SP5.1) nie widzę istotnych różnic. Polska jest, Europa jest.
Nie wypowiadam się do pokrycia w Europie, bo nie jeździłem. Polska jak na mapę fabryczną jest do przyjęcia, chociaż ewidentnie nie nadąża za nowobudowanymi drogami.
Pozdro.

pxl
19-09-2010, 19:33
Czy pojawił się nowszy Service Pack od 5.1 do NX'a?

Tomyy
22-09-2010, 02:38
raczej jeszcze nie choc mialbyc juz dawno:(

PLeon
22-09-2010, 09:35
There is newer one, but 5.1 was last one, that is available to end users. All newer are available only for Ford authorized dealers. So only way is ask Ford dealer for update.

Tłumaczenie
Jest nowszy, ale 5.1 był ostatnim, który jest dostępny dla użytkowników końcowych. Wszystkie nowsze są dostępne tylko dla autoryzowanych dealerów Forda. Więc jedynym sposobem jest aktualizacja u dilerów Forda.

mkarweta
05-10-2010, 16:30
Witam!

Na początek głupie pytanie: skąd wziąć kod PIN, którego domaga się system po naciśnięciu "Wysuń DVD"?
Czy istnieje możliwość spolszczenia NXa?
Czy ktoś z Was dopadł się może do map na rok 2010?
Jest ktoś w posiadaniu instrukcji obsługi tego ustrojstwa? Interesuje mnie wersja elektroniczna, polska albo angielska.

pxl
05-10-2010, 20:55
PIN jest niczym innym jak kodem do radia -> PIN można uzyskac fundując sobie wizytę w ASO, lub kontaktując się z fachowcem w dziedzinie auto-elektroniki.
Potrzebne są do tego numery (oznaczenia alfanumeryczne Twojego NX'a)
Proponuję poświęcic trochę czasu i poszukac fachowej pomocy na forum lub w okolicy miejsca zamieszkania. Jeśli będzie naprawdę ciężko - daj znac na priv.
A co do map - na ebay'u są do kupienia mapy na rok 2009
(akurat w tej chwili nie ma ale pojawiaja się dośc regularnie -sam używam takiej i jestem zadowolony)
są tam juz mapy na 2010
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180570341108&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Niestety instrukcji nie posiadam - chyba dlatego że obsługa jest intuicyjnie prosta.
Pozdrawiam XPrzemo

Alecki
05-10-2010, 23:16
Jest ktoś w posiadaniu instrukcji obsługi tego ustrojstwa? Interesuje mnie wersja elektroniczna, polska albo angielska.

Ściągnij ze strony Forda:
http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi

Pozdrawiajka,
Alek

PLeon
06-10-2010, 15:55
Here you can find international versions of documentation.

http://fordfcsd.wunderman.be

There is also documentation for new Ford Models, like new Mondeo 2011 and DVD navigation.

komarkutno
11-02-2011, 20:10
Witam, poszukuje software navi chodzącego z płytą 2007 musi byc wczesniejszy niż sp3 bo sp3 woła że moja płyta z mapą jest nieprawidłowa , jak ktos posiada takowy i mógłby go gdzies wrzucic lub wysłać obraz na emeil komarkutno@o2.pl to będę bardzo wdzięczny.

grzegorz914
13-02-2011, 16:41
W pierwszym poscie aktualizacja SP 5.3 dla Blaupunkt NX

baden5
17-02-2011, 00:26
Witam
zainstalowalem sp 5.3 wszystko smiga idealnie ale nie widze zadnych zmian lub nowych funkcji :lol: Gdzie ten obiecany audio streeming??:!!:

...mam tez pytanie do SZanownego @Grzegorza914 od pewnego czasu troche oszalal mi bluetooth.Raz sie laczy z telefonem (samsung galaxy s i galaxy tab) raz nie w ksiazce tel. numery sa wyswietlane kilka razy tzn. od a do z i potem znowu od a do z i znowu...
Jak mozna zresetowac bluetooth???
Myslalem ze wgranie sp 5.3 zalatwi ten problrm ale niestety nic nie pomoglo odlaczenie akumulatora tez nie pomaga CO ROBIC ???

Pozdrawiam

grzegorz914
17-02-2011, 07:02
Witam
zainstalowalem sp 5.3 wszystko smiga idealnie ale nie widze zadnych zmian lub nowych funkcji :lol: Gdzie ten obiecany audio streeming??:!!:

...mam tez pytanie do SZanownego @Grzegorza914 od pewnego czasu troche oszalal mi bluetooth.Raz sie laczy z telefonem (samsung galaxy s i galaxy tab) raz nie w ksiazce tel. numery sa wyswietlane kilka razy tzn. od a do z i potem znowu od a do z i znowu...
Myslalem ze wgranie sp 5.3 zalatwi ten problrm ale niestety nic nie pomoglo odlaczenie akumulatora tez nie pomaga CO ROBIC ???

Pozdrawiam

Aktualizacje modulu bluetoth zrobisz w ASO, streamingu audio niema bo ma byc w sp6 a to jest wydanie sp 5.3 glowne zmiany to jakosc odtwarzania muzyki dodatkowo ustawienie korektora dzwieku jest dla cd i usb oddzielnie.

mszymcz
17-02-2011, 09:28
Witam

Pozdrawiam

Niestety temat Bluetooth jest chyba trochę szerszy - być może aktualizacja Sw w ASO pomoże być może trzeba poczekać na poprawki ze strony google - również posiadam Galaxy S, testowałem wiele różnych ROMów, edytywałem konfigi BT - bez efektu. Podobny problem (z różnymi autami) mają ludzie na całym świecie:
http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=5452
http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=3960
co sugeruję błąd w Androidzie. Ale z drugiej strony może nasze moduły BT mają błąd który powoduje takie a nie inne efekty. W kilku miejscach znalazłem że kilku osobom aktualizacja modułu BT pomogła.. Może i tu to zadziała. Czy ktoś wie jaki jest koszt tej operacji? I jak sprawdzić wersję firmware modułu BT w Fordzie?

Pozd.Marek

ph71
24-02-2011, 14:28
wydanie sp 5.3 glowne zmiany to jakosc odtwarzania muzyki dodatkowo ustawienie korektora dzwieku jest dla cd i usb oddzielnie.

To już jest w wersji 5.1.
Przełączając pomiędzy źródłami dźwięku: radio/cd/aux widzimy to na ekranie przy regulacji wysokich i niskich pod klawiszem SOUND (dopisek radio, cd lub aux). Zmiany dla danego źródła są zachowywane przy jego zmianie na inne.
Przy wersji 5.0 tego nie było.
Swoją drogą ciekawe, czy wersja 5.3 zlikwiduje problem wadliwego wyświetlania numerów dróg na mapie - "słynne czarne prostokąty"?

PLeon
24-02-2011, 17:45
Hi, i have downloaded that RAR file, unpack and burn that folder "dnl" to CD. But my navigation cannot read it, if i remove navi DVD and put there this CD, nothing happend.
Last year i have updated to version 5.1 withou any problems, but 5.1 was downloaded as ISO file image, this version 5.3 is as RAR packed file. How did you burn this to have it readable for NX navi? What is the trick?

Thanks

grzegorz914
24-02-2011, 18:12
Hi, i have downloaded that RAR file, unpack and burn that folder "dnl" to CD. But my navigation cannot read it, if i remove navi DVD and put there this CD, nothing happend.
Last year i have updated to version 5.1 withou any problems, but 5.1 was downloaded as ISO file image, this version 5.3 is as RAR packed file. How did you burn this to have it readable for NX navi? What is the trick?

Thanks
Hi
U need to etract rar file and burn (dnl) folder to CD. For me work without any probleme.

PLeon
25-02-2011, 05:25
Hi
U need to etract rar file and burn (dnl) folder to CD. For me work without any probleme.

Now it works, i had to burn it with lower speed.

ph71
25-02-2011, 08:10
Czy ktoś z kolegów poradził sobie z wprowadzeniem dostępnej w necie wersji Ford NX 2010 Western Europe - Turkey do naszej nawigacji?

baden5
27-02-2011, 21:55
Niestety temat Bluetooth jest chyba trochę szerszy - być może aktualizacja Sw w ASO pomoże być może trzeba poczekać na poprawki ze strony google - również posiadam Galaxy S, testowałem wiele różnych ROMów, edytywałem konfigi BT - bez efektu. Podobny problem (z różnymi autami) mają ludzie na całym świecie:
http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=5452
http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=3960
co sugeruję błąd w Androidzie. Ale z drugiej strony może nasze moduły BT mają błąd który powoduje takie a nie inne efekty. W kilku miejscach znalazłem że kilku osobom aktualizacja modułu BT pomogła.. Może i tu to zadziała. Czy ktoś wie jaki jest koszt tej operacji? I jak sprawdzić wersję firmware modułu BT w Fordzie?

Pozd.Marek

Tak czytalem o tych problemach ale u mnie Samsung galaxy s na poczatku dzialal idealnie i laczyl sie bez ZADNYCH problemow !!!
Oczywiscie pokazdym wgraniu nowego romu do SGS trzeba bylo od poczatku parowac z bluetooth i zaczely sie prolemy z polaczeniem a dokladnie ,mysle ze chodzi o problem z prawami dostepu do ksiazki tel. w telefonie bo po kazdym polaczeniu na telefon przychodzi zadanie zezwolenia dostepu do ksiazk i jak sie je potwierdzi to tel. sie laczy ,ksiazka wyswietla sie w Fordzie i za chwile znika i jest tzw. DUPA

Usluga programowania BLUETOOTH w Fordzie Mondeo kosztuje w Warszawie 230pln !!! i nie umieja nawet powiedziec jaka wersje oprogr. maja!!! SKANDALL !!!

PYTANIE DO SZANOWNEGO KOLEGI GRZEGORZA914

Czy ew. mozna i gdzie w Warszawie zprogramowac BT taniej
Kiedy ma byc sp 6.0

Pozdrawiam

mszymcz
28-02-2011, 11:09
Tak czytalem o tych problemach ale u mnie Samsung galaxy s na poczatku dzialal idealnie i laczyl sie bez ZADNYCH problemow !!!
Oczywiscie pokazdym wgraniu nowego romu do SGS trzeba bylo od poczatku parowac z bluetooth i zaczely sie prolemy z polaczeniem a dokladnie ,mysle ze chodzi o problem z prawami dostepu do ksiazki tel. w telefonie bo po kazdym polaczeniu na telefon przychodzi zadanie zezwolenia dostepu do ksiazk i jak sie je potwierdzi to tel. sie laczy ,ksiazka wyswietla sie w Fordzie i za chwile znika i jest tzw. DUPA

Usluga programowania BLUETOOTH w Fordzie Mondeo kosztuje w Warszawie 230pln !!! i nie umieja nawet powiedziec jaka wersje oprogr. maja!!! SKANDALL !!!

Kiedy ma byc sp 6.0

Pozdrawiam

Mi zaśpiewali 280... I oczywiście nic nie wiadomo... Czyli w najgorszym razie podłączą sprzęt i stwierdzą że nie zaktualizują... Albo powiedzą że zaktualizowali a ja nawet nie będę mógł tego zweryfikować... Łapy opadają...

grzegorz914
28-02-2011, 12:42

Kiedy ma byc sp 6.0

Pozdrawiam

Witam
Niestety nie jestem z Warszawy, wszystkie aktualizacje robie w Krakowie w Partnerze, koszt podpiecia kompa i wgrywanie softu 180PLN.
SP.6 - już jest, ale na razie niedostępny oficjalnie.

Focus026
03-03-2011, 19:59
Witam, przeczytałem pierwszy post, ale jako że samochód mam od kilkunastu godzin i jestem Ciemno - Zielony, chce mieć czarno na białym, żeby na wstępie nie spieprzyć.

Powiem co mam:
Navigację dotykową(jest Bluetooth + Voice Call(?) ), w schowku było pudelko z umową licencyjną + Kartka "Free Upgrade" pod Brandem BLAUPUNKT, jednak bez nośnika ;/. Navigacja jest w kilku językach ale nie PL, mapa polski jest i to dość dobra.

Teraz po krótce jak ja zrozumiałem:

Ściagam pokrętło od przygłaszania, Wsadzam płyte CD lub DVD z nagranym plikiem z linka z pierwszego postu, Wpisuje PIN ( Który gdzie znajde?), dalej robie jak jest napisane....

Moje Obawy:

Można coś spieprzyć?:D da sie zrobić obraz/backup bierzącego oprogramowania?

Oczekiwania:

Mapa Polski(bez zmian)
Polskie Menu
Polski Głos.

Z góry dziękuje i mam nadzieje że nie uznacie tego postu za zaśmiecenie tematu.

grzegorz914
04-03-2011, 09:03
Witam, przeczytałem pierwszy post, ale jako że samochód mam od kilkunastu godzin i jestem Ciemno - Zielony, chce mieć czarno na białym, żeby na wstępie nie spieprzyć.

Powiem co mam:
Navigację dotykową(jest Bluetooth + Voice Call(?) ), w schowku było pudelko z umową licencyjną + Kartka "Free Upgrade" pod Brandem BLAUPUNKT, jednak bez nośnika ;/. Navigacja jest w kilku językach ale nie PL, mapa polski jest i to dość dobra.

Teraz po krótce jak ja zrozumiałem:

Ściagam pokrętło od przygłaszania, Wsadzam płyte CD lub DVD z nagranym plikiem z linka z pierwszego postu, Wpisuje PIN ( Który gdzie znajde?), dalej robie jak jest napisane....

Moje Obawy:

Można coś spieprzyć?:D da sie zrobić obraz/backup bierzącego oprogramowania?

Oczekiwania:

Mapa Polski(bez zmian)
Polskie Menu
Polski Głos.

Z góry dziękuje i mam nadzieje że nie uznacie tego postu za zaśmiecenie tematu.

Nie CD lu DVD tylko i wylacznie CD. Pin do radia powinienes miec na takiej niebieskiej karcie podobnej do karty kredytowej. Spieprz... zawsze mozna ale jesli wykonasz wszystko zgodnie z instrukcja to operacja jest w 100% bezpieczna. Backupu obrazu nie da sie zrobic.

pxl
04-03-2011, 22:28
...Oczekiwania:
Mapa Polski(bez zmian)
Polskie Menu
Polski Głos.

Oczekiwania Twoje -Kolego Focus026 są wręcz oczywiste!
... lecz niestety nie dla producenta oraz importera marki Ford na Polskę - żadne ASO nie jest w stanie dogodzic Twym (moim i wielu użytkowników/posiadaczy blaupunkta NX) oczekiwaniom :(
-mówiąc wprost: nie uświadczysz spolszczenia w autoryzowanej sieci serwisów!
Ale żyjemy w Polsce!
...i tu jest możliwe duuuużo więcej niż to co przewidział producent:
jest w 3-mieście przedsiębiorczy Polak i za bodajże 499 PLN dokona cudu (czyt. niemożliwego wg ASO)
-uczyni że NX będzie komunikował się w języku polskim.
czy niespełna 500 zł to mało czy dużo - to już inna sprawa:(

Dla chętnych podpowiedź: szukac należy na alledrogo wśród wyników z hasłem polskie menu w ford (lub w archiwum aukcji xarchiwum.pl)

Pozdrawiam
XPrzemo

Focus026
05-03-2011, 16:59
zaaktualizowane z tym ze musiałem po włożeniu DVD Z mapą zazanczyć continue żeby pobrał coś z płyty bo bez tego nie działała navigacja, wyświetlał się napis Pelase Insert Orginal....
Dzięki za pomoc;)

baden5
06-03-2011, 20:25
...Koledzy czy mozliwe jest wgranie oprogramowanie do blaupunkta nx ale z najnowszej wersji mondeo po FL.Widzialem na reklamach ze zupelnie inne sa kolory wiswietlanych informacji na navi i na conwersie+ !!??
Pozdrawiam

grzegorz914
07-03-2011, 11:32
Sp5.3 pochodzi z samochodu po FL i jest zgrany z karty pamieci, pasuje do obu urzadzeń tych z przed FL i tych po FL.

baden5
07-03-2011, 19:36
Sp5.3 pochodzi z samochodu po FL i jest zgrany z karty pamieci, pasuje do obu urzadzeń tych z przed FL i tych po FL.

Ok. rozumiem i dziekuje za odp.jak zawsze niezastapionemu Szanownemu @Koledze.
...jednak co trzeba wgrac i czy jest to mozliwe by moj convers+ wyswietlal tak jak w mondeo po FL??? WIDZIALEM ZE TAM INFORMACJE wyswietlane sa chyba na czrnym tle.
Pozdrawiam

lll
16-04-2011, 15:14
Cześć, Bylbym ogromnie wdzieczny gdyby ktoś z Kolegów wyjaśnił początkującemu jaka jest właściwie hierarchia oprogramowania w Fordzie. Jak rozumiem SP 5.3 - 1118 - 29.4.2010 udostepniona przez Kolege Grzegorza914 nie pozwala np na upgrade Bluetootha, ale o ile rozumiem aktualizuje sie cala reszta jesli przy aktualizacji wybrac najpierw 'system' a potem 'navi'.
Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma już może jakieś doświadczenie z SP 6?

Podobno jest juz upgrade map 2011

Pozdrawiam
lll

Pulse
19-05-2011, 08:29
Panowie tak aby mieć jasność. Czy wątek dotyczy tego sprzętu co jest na poniższym zdjęciu?

Alecki
19-05-2011, 10:39
Tak.

Pulse
19-05-2011, 12:17
No to proszę pomóżcie. Ściągnąłem pliki z pierwszego postu grzegorza.
Po ściągnięciu wersji SP 5.3 to co mi się rozpakowuje to folder dnl (z zawartością bin -> nav lub system).
Po ściągnięciu wersji Sp 5.1 mamy plik XN5.1.nrg

Co dokładnie należy wypalić na płytę? W pierwszym przypadku wrzuciłem na płytę folder dnl z całą zawartością a w drugim sam ściągnięty plik, ale w obu przypadkach pojawia się komunikat Insert original data carrier, także postępowanie wg instrukcji od punktu 8 jest niemożliwe.

A tak w ogóle co oznacza sformułowanie: "obraz płyty a nie plik danych"
Przepraszam za ignorancję - ja być humanista z wykształcenia :D

jvras
19-05-2011, 15:52
Pulse, jeśli chodzi o SP 5.1 i nagranie pliku nrg na płytę to instrukcję krok po kroku znajdziesz w internecie, np. tutaj: http://forum.dobreprogramy.pl/jak-nagrac-plik-nrg-t317911.html
"Obraz płyty" to cała płyta zgrana do jednego pliku, odpowiednik czegoś takiego jak archiwum ZIP czy RAR dla grupy zwykłych plików na dysku. Żeby było to użyteczne na kolejnej płycie nie wystarczy go normalnie nagrać na płytę tylko poprzez specjalną opcję w programie do nagrywania płyt (jak Nero)
Apropo SP 5.3 to nie ściągałem tego jeszcze więc nie pomogę. Poczekaj na odpowiedź grzegorza jaką strukturę katalogów i plików musisz mieć na płycie oraz (co czasem jest ważne, nie wiem czy w tym przypadku też) jak powinna się "nazywać" płyta, zwykle jest to pole "CD label" w programie do nagrywania.
Pozdro!

Rosentine
26-05-2011, 00:24
Z tego co udalo mi sie ustalic nie ma mozliwosci wgrania backupow map, wiec dokonam tylko updatu, lecz interesuje mnie ktory moge wgrac. Bowiem posiadam mapy z 2007 roku.

grzegorz914
29-05-2011, 07:00
No to proszę pomóżcie. Ściągnąłem pliki z pierwszego postu grzegorza.
Po ściągnięciu wersji SP 5.3 to co mi się rozpakowuje to folder dnl (z zawartością bin -> nav lub system).
Po ściągnięciu wersji Sp 5.1 mamy plik XN5.1.nrg

Co dokładnie należy wypalić na płytę? W pierwszym przypadku wrzuciłem na płytę folder dnl z całą zawartością a w drugim sam ściągnięty plik, ale w obu przypadkach pojawia się komunikat Insert original data carrier, także postępowanie wg instrukcji od punktu 8 jest niemożliwe.

A tak w ogóle co oznacza sformułowanie: "obraz płyty a nie plik danych"
Przepraszam za ignorancję - ja być humanista z wykształcenia :D

Witam

w pierwszym moim poscie jest dokladna instrukcja:

Aktualizacja od wersji sp.5.3 to archiwum w kturym jest folder (dnl), po wypakowaniu nagrac caly folder na plyte i zrobic aktualizacje zgodnie z instrukcja z pierwszego postu.

Do sp.5.1 byl to obraz plyty na podstawie kturego wypalo sie plyte (np. w nero).

pozdrawiam

safelock
29-05-2011, 13:18
Witam. Jakies 6m-c temu robilem update do wersji 5.1 nie bylo problemu. Obecnie chce zrobic do wersji 5.3 nagralem wszystkie pliki za pomoca nero na plyte CD i nie widzi mi naped plyty CD. Znalazlem nawet obraz 5.3 gotowy w iso na niemieckiej stronie i nadal nie widzi mi naped plyty. Probowałem także na innych plytach cd oraz nagrywarkach i nadal nie widzi.
Musze dokonać aktualizacji gdyż navi mi swiruje a w serwisie czekam juz na update jakies 3 tyg (navi mi sie samo resetuje do defaulta).

Miał ktoś z was juz podobny problem??

Rosentine
30-05-2011, 16:59
Ja natomiast zrobilem update 5.3 tylko ze pokazuje mi incompatible data carrier, lub insert original data carrier. Mapy mam z 2007.... czy system nie powinien zaladowac sie z płyty? Co w takiej sytuacji moge zrobic?

Rosentine
30-05-2011, 18:17
Czy jest jakakolwiek motoda na downgrade oprogramowania do tego ktory mialem poczatkowo? Chodzi mi o ten ktory byl kompatybilny z mapami 2007...

Syd
31-05-2011, 13:13
Panowie pomóżcie ,zacząłem sie bawić w upgrade i nie moge włączyc wogóle radia

Kapsel_lg
31-05-2011, 20:30
Musisz wejść do ustawień i dać by system wczytał dane z płyty (oczywiście oryginalnej). będzie ok. Było w wątku napisane że 5.3 wymaga mapy przynajmniej z 2009 roku.

grzegorz914
01-06-2011, 05:17
Czy jest jakakolwiek motoda na downgrade oprogramowania do tego ktory mialem poczatkowo? Chodzi mi o ten ktory byl kompatybilny z mapami 2007...

CD/AUX - Climate - Home jednoczesnie i masz menu serwisowe. W zakladce system jest opcja downgrade systemu.

bszcz
01-06-2011, 10:32
Witam,
jestem nowy na tym forum, więc na wstępie wszystkich bardzo serdecznie witam i od razu spiesze z zadaniem pytania ;-)
Mam ford'a s-maxa z Blaupunktem NX. Samochód mam od kilku tygodni - a jest z rocznika 2007 i zakładam, ze nie miał nigdy jeszcze aktualizowanych map w nawigacji. W jaki sposób moge sprawdzić jakie mapy aktualnie posiadam?
z góry dzięki za info

bszcz
01-06-2011, 12:27
i jeszcze jedno mam pytanie - w jaki sosób moge dowiedzieć się jaki jest PIN mojego radia (niestety nie wiem gdzie mam karte z pinem - nawet nie pamietam czy kupując samochód ją dostałem :((

Kapsel_lg
01-06-2011, 14:36
wyciągnij płytę z napędu i będziesz wiedział nop na płycie pisze. procedurę masz post wyżej od grzegorz914 z tm że wybierasz wysń płytę. Misisz mieć kod do radia bo zostaniesz o niego poproszony.

kamilek025
01-06-2011, 15:08
Witam

Mam pytanie bo nikt tutaj nie napisał - czy po wgraniu będę miał polskie menu??

Kapsel_lg
01-06-2011, 15:13
nie, nie będziesz miał
a pisano o tym w tym wątku.

Syd
01-06-2011, 18:17
Panowie ja po wgraniu upgrade nie mogłem włączyć radia ale po jakimś czasie udało sie je załączyć , po tym wszystkim chciałem wrócić do starego oprogramowania i tu zaczyna sie moja gehenna nie widzi mi mojej oryginalnej płyty mapy mam z 2007 załączam zdjęcie taki obrazek wyskakuje na każym service packu, servis packi instaluja sie bez problemu ,
czy możebyć uszkodzona płyta? ,ale wcześniej wszystko działało bez zarzutu
CZy na orginalnym DVD jest jakiś servis pack ?

bszcz
03-06-2011, 08:06
Witajcie!
mam takie pytanko - w jaki sposób moge zmienić w nawigacji mile na km?

Kapsel_lg
03-06-2011, 10:32
menu-jednostki miary

Syd
03-06-2011, 18:13
W oryginalnym pudełku po płycie z mapami blaupunkta jest coś jakby karta pocztowa z adresem blaupunkta w Niemczech na tej karcie pisze ze teoretycznie należy sie darmowa aktualizacja .Może wiecie co oni dokładnie przysyłaja ? Nowe mapy czy nowy soft ? czy jedno i drugie?

Kapsel_lg
03-06-2011, 18:38
nowe mapy należą ci się.
ale jeżeli auto z 2007 to należały ci się mapy z 2008. Ciężko powiedzieć czy po 4 latach prześlą ci aktualizację. zawsze możesz spróbować.

Syd
04-06-2011, 17:24
Czy są starsze softy niż NX SP 3 - 433 - 10.03.2008? i gdzie mogę je zdobyć ?
i co oni przysyłają soft z mapami czy same mapy ?

bszcz
06-06-2011, 15:48
Witajcie,
na wstępie bardzo dziękuję za dotychczasowe podopwiedzi! Bardzo pomocne!
Mam jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób moge w navi wyznaczyć trase z "punktami pośrednimi"? Bede jechał niebawem z Wawy do Gdańska i w navi z automatu wyznacza mi trase "7" - a ja chce jechać A1 - jak zrobić, aby wyznaczyc inną niż automatycznie narzucana trase?
z góry dziekuje za podpowiedź!

ph71
08-06-2011, 13:51
Witajcie,
na wstępie bardzo dziękuję za dotychczasowe podopwiedzi! Bardzo pomocne!
Mam jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób moge w navi wyznaczyć trase z "punktami pośrednimi"? Bede jechał niebawem z Wawy do Gdańska i w navi z automatu wyznacza mi trase "7" - a ja chce jechać A1 - jak zrobić, aby wyznaczyc inną niż automatycznie narzucana trase?
z góry dziekuje za podpowiedź!

W tej navi tego tak nie zrobisz. Przynajmniej w wersji z 2009 roku z sp 5.3. Jest co prawda opcja "TOUR", ale po każdym celu pośrednim musisz ręcznie aktywować następny, więc to nie to. Pozostaje Tobie ustawić navi w trakcie jazdy na prowadzenie dynamiczne. Będzie się wtedy przeliczał na bieżąco wytyczając nowe trasy, ilekroć zboczysz z trasy wybranej przez navi. W końcu Twój wybór pokryje się z wyborem navi.
Jakkolwiek jest to poważna wada tego rozwiązania, jak nie najważniejsza. Chciałbym bardzo wierzyć, że wersje 2010 lub 2011 są pod tym względem lepsze. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi...
Niestety to nie Automapa...

Syd
15-06-2011, 12:25
Na allegro znalazłem takie mapy :http://allegro.pl/mapa-teleatlas-pl-skoda-vw-rns-300-ford-ex-2011-i1659427063.html
ale nie jestem pewny czy nadadzą sie do mojego blaupunkta NX
jak myślicie będą pasować ?

Kapsel_lg
15-06-2011, 12:49
nie, nie będą bo to mapy do wersji z kartą SD

Syd
19-06-2011, 14:29
Jeśli ktoś miabył do sprzedania mapy do blaupunkt NX to jestem zainteresowany

1olek
19-06-2011, 14:31
wjedz na A1 i Ci automatycznie przeliczy ;) jak kazda nawi

Kapsel_lg
19-06-2011, 19:26
Mapy do kupienia na ebay bez problemu (nie wiem czemu np. na allegro ich brak).

Koledzi enie chodzi o dynamiczne przeliczanie tylko o wyznaczenie konkretnej trasy i tego niestety faktycznie brakuje.

wojtbf1
20-06-2011, 20:36
w jaki sposób moge w navi wyznaczyć trase z "punktami pośrednimi"? Bede jechał niebawem z Wawy do Gdańska i w navi z automatu wyznacza mi trase "7" - a ja chce jechać A1 - jak zrobić, aby wyznaczyc inną niż automatycznie narzucana trase?
Można wyznaczyć trasę posługując się mapą, z tym że będzie to jazda tylko do wyznaczonego tego punktu pośredniego, potem trzeba znowu albo wpisywać lub poprzez mapę wyznaczyć punkt docelowy.....
Tak jak w tradycyjnych nawigacjach się niestety nie da.....

lakosik
28-06-2011, 13:43
Jaka jest wymagana mapa minimum do SP 5.3 - 1118 - 29.4.2010?

kewalls
29-06-2011, 14:55
witam,

Kilka dni temu kupiłem Mondeo, które ma zainstalowaną nawigację Blaupunkt NX. Znalazłem już na tym forum odpowiedzi na niektóre z moich pytań, ale nadal nie wiem następujących rzeczy:

1. Gdzie mogę odczytać jaki firmware ma w tej chwili moja nawigacja? Znalazłem w menu różne cyferki, ale nie mam pojęcia które pokazują wersję oprogramowania.

2. Moja nawigacja nie była instalowana fabrycznie. Zamontował ją serwis forda zanim auto od nich wyjechało. W instrukcji doczytałem się, że powinna być możliwość sterowania nawigacją z wyświetlacza Convers+, ale u mnie tego nie ma. Czy można coś z tym zrobić? Potrzebna aktualizacja jakiegoś oprogramowania czy wystarczy tylko coś odblokować?

3. Powiedzcie o co chodzi z tym zabezpieczeniem płyt z mapami? Z ciekawości pobawię się moją płytą z 2008 roku. Czy wiecie jakie zabezpieczenia zostały tam zastosowane? Aż nie chce mi się wierzyć, że nie można zrobić kopii zapasowej takiej płytki.

pozdrawiam, sm

Ziembol
03-07-2011, 12:17
kewalls - sciągnij aktualizację 5.3 , nagraj na cd, postępuj wg instrukcji .. przy wykryciu cd z update navi sama podpowie jaki soft posiada.

btw: w sieci , na allegro za 499 robią aktualizację nx-a na język PL - obsługa + lektor .. widać musi być dostępne takie oprogramowanie - szkoda że nie publicznie :(

komariusz
21-07-2011, 18:58
czy ktoś może to kupował? może wartospytac zanim sie kupi?

http://cgi.ebay.pl/FORD-EUROPA-DVD-2011-BLAUPUNKT-NX-TOUCHSCREEN-/150560960066?pt=Navigations_CDs_software_1&hash=item230e21ee42

płyta za cos ok 1100 zł

Andraszi
25-07-2011, 21:28
Witam
Aktualnie także jestem na etapie poszukiwania map na 2011 r. do Blaupunkta NX. Jeszcze nie pokusiłem się na wydanie 1000 zł na ebay-u ale kto wie. W trakcie poszukiwań natrafiłem na taką stronkę

http://www.dl4all.com/382/tag/FORD+EUROPA+DVD+2011+BLAUPUNKT+NX+TOUCHSCREEN.html

Czy ktoś to już testował? Wystarczy ściągnąć, zgrać na płytkę i załadować?
Co o tym koledzy sądzą?

p.s. ponadto jest szereg innych stron na których - jak się wydaje - istnieje teoretyczna możliwość pobrania map na 2011 r. do blaupunkta nx. Sam już nie wiem o co chodzi :)

mszymcz
26-07-2011, 07:07
Niestety pierwsze cztery linki na tego typu stronach to ściema do naciągania ludzi. Sam zobacz - wystarczy zmieinić końcówkę:

http://www.dl4all.com/382/tag/blebleblebleblebleble.html

Wyniki zawsze się pokażą... Softu do NX który dałoby się wypalić (tak by działał) nie ma - Szybciej byłoby chyba rozgryźć pliki od firmware NX (jest to jakiś klon linuksa-można podejrzeć to w plikach od SP) i wyciąć sprawdzanie płyty, btw. prawdopodobnie w taki sposób powstało spolszczenie...

Ziembol
26-07-2011, 18:33
W oryginalnym pudełku po płycie z mapami blaupunkta jest coś jakby karta pocztowa z adresem blaupunkta w Niemczech na tej karcie pisze ze teoretycznie należy sie darmowa aktualizacja .Może wiecie co oni dokładnie przysyłaja ? Nowe mapy czy nowy soft ? czy jedno i drugie?

Czy ktoś móglby zeskanować ową kartę ? Moje auto jest z 2008r i mapy również mam z 2008 - wygląda na to że poprzedni właściciel nie wystapił o aktualizację. Wieć może ja spróbuję - niestety nie wiem gdzie i do kogo pisać w tej sprawie :(

Andraszi
26-07-2011, 20:24
Niestety pierwsze cztery linki na tego typu stronach to ściema do naciągania ludzi. Sam zobacz - wystarczy zmieinić końcówkę:

http://www.dl4all.com/382/tag/blebleblebleblebleble.html

Wyniki zawsze się pokażą... Softu do NX który dałoby się wypalić (tak by działał) nie ma - Szybciej byłoby chyba rozgryźć pliki od firmware NX (jest to jakiś klon linuksa-można podejrzeć to w plikach od SP) i wyciąć sprawdzanie płyty, btw. prawdopodobnie w taki sposób powstało spolszczenie...

Dzięki za informację. Faktycznie, niezły numer z tymi linkami :shock:
Poszukiwania map 2011 trwają zatem dalej. Co do karteczki w pudełku po płycie DVD to wysłąłem ją jakiś czas temu do Niemiec (około jeden miesiąc w tył) i na razie bez odzewu. Z tego co piszecie to przysługiwałyby mi mamy jedynie na 2008 rok.

Wodnik
26-07-2011, 23:03
Panowie tak aby mieć jasność. Czy wątek dotyczy tego sprzętu co jest na poniższym zdjęciu?
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=27157&d=1305790154

Tak.

Też jestem laikiem i mam takie pytanie żeby upewnić się co do mojej navigacji, też mam taki model navigacji w swoim S-Maxsie jak na zdjęciu wyżej, a z której wyciągnołem taką płytę z mapami http://imageshack.us/photo/my-images/508/26072011034.jpg , czy to jest taka jak w temacie i którą w tym temacie aktualizujecie?

Syd
27-07-2011, 16:21
Witam chciałem zapytać czy ktoś ma problem z połączeniem bluetooth blaupunkt nx i telefonu .Połączenie jako zestaw głośnomówiący uzyskuje bez problemu ale nie wykrywa mi książki adresowej, a jak wykryje to wyswietla tylko jeden numer tel . Mam sp 5,3 a telefon samsung avila

mszymcz
27-07-2011, 18:46
Miałem ten sam problem z Galaxy S-z tego powodu wgrywałem każdy nowy ROM do telefonu i nic nie pomagało (no może nie do końca bo w Androidaich 2.2 połączenie BT było bardzo niestabilne).Po przejściu na 2.3.x problem niestabilnego połączenia ustąpił, książka jednak nie była dalej dostępna. To co uzyskiwałem na wyświetlaczu navi, to same wpisy "MSISDN", "MSISDN" pomieszane z losowymi numerami z książki bądź całe ekrany z jednym numerem. Według różnych androidowych forów pomóc miało usunięcie z książki tel. innych kontaktów niż standardowe wpisy z numerami telefonów. Nie pomagało... A co finalnie pomogło? Wykasowanie kontaktów z karty SIM i zapisanie ich tylko w pamięci telefonu. Od tej chwili kontakty ściągają się poprawnie i NX działa jak należy. Oczywiście trzeba zrobić backup książki na jakimś innym nośniku...
Cóż... Póki google nie zrobi z tym porządku to chyba jedyny działający "workaround"... Kiepski ale nic innego chyba nie pomaga...

Pozd.Marek
PS. Jeśli chcesz poszukać głębiej dobrym słowem kluczem jest "Phone Book Access Profile (PBAP)"

wojtbf1
27-07-2011, 20:50
Mam ericsona xperia 10 , także z androidem i nie mam kłopotu z łączem ani z wybieraniem nr z książki... Może wszystko zależy od modelu telefonu..

Pavlik
02-08-2011, 17:55
witam!
Nie wiem, czy to właściwe miejsce na to pytanie, ale nie znalazłem lepszego :)
Pytanie: jest możliwość dokupienia klawiszy bądź całego panelu tejże nawigacji? Mam wytarty jeden z klawiszy (tak, że nie widać napisu), a na niektórych widzę, że pod warstwą lakieru (?) są takie jakby pęcherzyki powietrza.
ASO twierdzi, że nie mają dostępu do takich części, ale wyczytałem gdzieś niedawno, że komuś wymienili (już nie znalazłem tego wątku, może był na innym forum).
pozdrawiam

Kapsel_lg
02-08-2011, 18:15
na gwarancji musza wymienić poza gwarancją zapomnij.
Tylko rynek wtórny czyli ebay, allegro, szroty itp.
Najszybciej kupno całego uszkodzonego (ale z tym trudno bo w zasadzie sprzęt krótko funkcjonuje na rynku).

Alecki
02-08-2011, 21:08
witam!
ale wyczytałem gdzieś niedawno, że komuś wymienili (już nie znalazłem tego wątku, może był na innym forum).
pozdrawiam

Mi poodpadała farba na niektórych klawiszach i wymienili mi wszystkie w ramach gwarancji. Podobno wymiana odbywa się bez wyciągania radia, tylko jest narzędzie do wyciągania samych klawiszy.

pxl
07-08-2011, 07:43
witam!
...ASO twierdzi, że nie mają dostępu do takich części, ale wyczytałem gdzieś niedawno, że komuś wymienili (już nie znalazłem tego wątku, może był na innym forum).
pozdrawiam

W microcat ford jest pozycja z klawiaturą do blaupunkt NX -cena około 100eur - więc łaski nie mogą robić - jeśli Cię cena nie powala na kolana - zamów i wymień - jak będę w domu mogę zajrzeć do katalogu i podać Ci nr finis tej części.
pozdr!
Przemo

Kapsel_lg
07-08-2011, 10:54
pxl Ford nie posługuje sie Microcatem tylko e-catem a tam może nie występuje.
Na dodatek byc może nie jest część dostępna mimo że występuje w katalogu (coś w stylu miało być ale nie ma tyle że w programie już jest).

Alecki
08-08-2011, 10:27
Musi być dostępna, bo mi wymienili klawisze.

Kapsel_lg
08-08-2011, 22:22
Nigdy nie wiadomo skąd je wzięli :P

grzegorz914
09-08-2011, 06:48
Pęcherze powietrza pod wierzchnią powłoką przycisków systemu nawigacji; odklejanie się wierzchniej powłoki przycisków
TSB-63/2009

Serwisowy zestaw przycisków systemu nawigacji Nr. Finis-1 676 855

Jeśli klient zgłasza, że pod wierzchnią powłoką przycisków systemu nawigacji DVD widać pęcherze powietrza lub wierzchnia powłoka przycisków odkleja się, prawdopodobnie przyczyną tego stanu jest zastosowanie niewystarczającej ilości podkładu w produkcji.

• WSKAZÓWKA: Wymiana całego systemu nawigacji DVD nie jest konieczna.
Aby to skorygować, należy wymienić uszkodzony przycisk, stosując nowy serwisowy zestaw przycisków systemu nawigacji zawierający wszystkie dostępne przyciski.

NIE stosuj śrubokręta o płaskiej końcówce ani noża.
Aby wymienić niektóre przyciski panelu sterowania układem ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, należy wymontować jeden lub dwa otaczające przyciski.
Przy pomocy narzędzia specjalnego 501-125 wymontuj odpowiedni przycisk.
Ostrożnie wsuń plastikową końcówkę między przycisk a oprawę (ramkę).
Wymontuj przycisk ostrożnie podważając go z oprawy.
Ostrożnie wciśnij nowy przycisk (patrz Wymagane części zamienne) na ramkę podstawy, aż zatrzaśnie się na miejscu z charakterystycznym dźwiękiem.

pxl
09-08-2011, 18:57
pxl Ford nie posługuje sie Microcatem tylko e-catem a tam może nie występuje.
Na dodatek byc może nie jest część dostępna mimo że występuje w katalogu (coś w stylu miało być ale nie ma tyle że w programie już jest).

nie jest istotne czy korzystasz z e-cat czy microcat -> to tylko narzędzia pomocnicze!
-klawisze do blaupunkt NX nr części finis 1676855 (18K931E)
-koszt ok 100eur.
pozdrawiam
XPrzemo

Kapsel_lg
09-08-2011, 19:38
Tu się mylisz. E-cat jest narzędziem fordowskim a Microcat to oprogramowanie dla tych których nie stać na E-Cat i nie są partnerami Forda. Między obydwoma programami występują zasadnicze różnice.

Generalnie nawet śrubokręt jest narzędziem pomocniczym.

Powtarzasz to co już wcześniej zostało powiedziane (patrz post grzegorz914).

kewalls
11-08-2011, 13:51
kewalls - sciągnij aktualizację 5.3 , nagraj na cd, postępuj wg instrukcji .. przy wykryciu cd z update navi sama podpowie jaki soft posiada.

btw: w sieci , na allegro za 499 robią aktualizację nx-a na język PL - obsługa + lektor .. widać musi być dostępne takie oprogramowanie - szkoda że nie publicznie :(

na allegro tego nie znalazłem. czy możesz podać jakieś namiary kto robi takie aktualizacje?

Kapsel_lg
11-08-2011, 15:12
napisz na Allegro travelpilot NX w wyszukiwarce i ci pokaże.
cena 398 zł.

Ziembol
17-08-2011, 22:40
W microcat ford jest pozycja z klawiaturą do blaupunkt NX -cena około 100eur - więc łaski nie mogą robić - jeśli Cię cena nie powala na kolana - zamów i wymień - jak będę w domu mogę zajrzeć do katalogu i podać Ci nr finis tej części.
pozdr!
Przemo

Gdyby ktoś z kolegów zdecydował się na zakup przycisków chętnie się dołożę .. mój NX juz niestety po gwarancji .. problem z pęcherzami powietrza na tą chwilę na przycisku lewym dolnym ( maksymalne ogrzewanie ) Można by zebrać listę "potrzebujących" i zamówić komplet na spółkę

magik_
18-08-2011, 11:38
Witam, mam problem z całą konsolą nic w niej nie zmieniałem/modyfikowałem i zaczęła się sama restartować co kilkadziesiąt sekund aż w końcu siadła i mam ciemność. Nie można nawet jej włączyć. Czy ktoś zna jakiś serwis na śląsku co może pomóc w reanimacji?

pozdrawiam

belinea122
29-08-2011, 19:32
Witam
sorki że trochę może nie w temacie ale może ktoś wie ile jest zamontowanych głośników przy tym systemie nagłośnienia ?

Kapsel_lg
29-08-2011, 19:43
zdaje się że 4 plus 2 gwizdki ale to mogło byc różnie. Należy sprawdzić w TIS

belinea122
29-08-2011, 20:27
a co to jest TIS ?

Kapsel_lg
29-08-2011, 20:28
Technical Information System :)

weź VIN i zdekoduj go tutaj: http://www.etis.ford.com

Alecki
29-08-2011, 20:59
Witam
sorki że trochę może nie w temacie ale może ktoś wie ile jest zamontowanych głośników przy tym systemie nagłośnienia ?

Tak, jak napisał Kapsel_lg - 4 zestawy dwudrożne (midbas + tweeter).

belinea122
30-08-2011, 15:55
Czyli łącznie powinno być 10 głośników czy się mylę. Kliknąłem na tego TIS ale tam trzeba się logować i chyba płacić za to.

Kapsel_lg
30-08-2011, 17:04
różnie może być, możesz mieć mieć cztery. to jest darmowa wersja wystarczy wejśc w zakładkę Pojazd i wpisać VIN (że też ludziom nie chce się spojrzeć i sprawdzić co się wyświetla - wstyd kolego :) ).

Przykłądowa informacja z TIS:
Ubogie wyp. z naw./CD/radiem AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 5
Z 8 głoœnikami serii z bog.wyp.

belinea122
30-08-2011, 21:14
normalnie wstyd i nic więcej ;-) dobrze że chociaż jest na kogo tutaj liczyć ;-) jutro sprawdzę VIN i zobaczymy co tam będzie miał mój nowy wozik.

belinea122
31-08-2011, 17:09
No i wyszło że mam z 8 głośnikami serii z bogatego wyposażenia.

Andraszi
01-09-2011, 18:39
dziś dostałem telefon z centrali od siebie z firmy (Wawa, ja mieszkam we Wrocku) z informacją że przyszła do mnie paczka od firmy Robert Bosh !!! :shock: poprosiłem o otworzenie a w środku kompletna płyta z softem NAVI!!! co prawda na 2008 plus upgrade 5.0, ale podobno na 2010 jeszcze nie ma tych do oryginalnych systemów (tak mi też w salonie powiedzieli, a tylko oni teraz mają prawo to sprzedwać)

a teraz jak to się stało ;)

napisałem sobie maila na adres bphuford@hu.bosch.com z informacją że mam fabrycznie zamontowany system i podobno należy mi się aktualizacja, no i tak przepychałem sie od osoby do osoby a to na węgrzech, a to w niemczech (kontakty dla wszystkich chętnych podam na PW) ale postanowiłem nie odpuszczać, choć chcieli mnie spuścić na drzewo ... no i po ponad pół roku takiego już dla sportu wypisywania maili chyba chcieli mnie mieć już dość wysłali płytkę!!!

Właśnie do nich napisałem ! :&gt;
Zobaczymy co odpiszą.
A czy ktoś z kolegów wysyłał może kateczkę jaka była w pudełku po płycie DVD do Blaupunkt DVD Navigation Europe? Ja wysłałem 2 miesiące temu na adres podany na karcie w oparciu o którą przysługiwało podobno darmowe oprogramowanie tj. Blaupunkt GmbH Blaupunkt Service Center 71522 Backnang Germany.
No i cisza.
Wysłałem zatem maila do centrali Blaupunkta a oni mi odpowiedzieli, że nic nie wiedzą na temat darmowego oprogramowania a poza tym nie mają centrum serwisowego w mejscowości Backnang g:Dg:D
No i klops.
Zobaczymy co teraz odpiszą przyjaciele Węgrzy.
Pozdrawiam

p.s. a może ktoś ma do sprzedania jakąś płytkę z nowszymi mapami niż moje? Ja mam z 2007.

Andraszi
05-09-2011, 18:23
No i sukces !!!

Dzisiaj otrzymałem płytkę z Niemiec z firmy Robert Bosch z mapami na 2008 wraz z update-em 5.0

Dodatkowo mam pytanie czy w ASO w ogóle jest możliwość aktualizacji oprogramowania convers + i navi??? bo w Rzeszowie powiedzieli że o niczym takim nie słyszeli !!!!

kewalls
16-09-2011, 13:18
witam,

od kiedy jeżdżę moim Mondeo (mam Blaupunkta NX) mam problem z odbiorem niektórych stacji radiowych. mieszkam w Toruniu i często słucham Radia ZET na częstotliwości 95.6 MHz. problem polega na tym, że radio odbieram raz w mono, a raz w stereo. czasem zmienia się to co kilka sekund. czasem jadę dłuższy czas i mam cały czas mono. ciekawe jest to, że za każdym razem kiedy dostrajam ręcznie radio to po wyszukaniu właściwych fal na ułamek sekundy odbiór jest w stereo, ale po chwili znów mam mono. problem taki nie występuje przy innych stacjach radiowych. kiedy wyjadę poza kujawsko-pomorskie i złapię Radio ZET na innych falach to nie ma żadnego problemu. Będąc w Warszawie zauważyłem to samo na falach PR1 (92.4 MHz).

szukałem informacji na temat tego problemu, ale znalazłem tylko zamknięty temat na tym forum, gdzie ktoś opisywał identyczny problem. nikt jednak nie odpowiedział.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=85803

czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? czy znacie rozwiązanie? może nowy soft. nie mogę wgrać najnowszego, bo nie mam jeszcze nowych map (moje są z 2008 roku).

wczoraj wymieniłem bat anteny, podstawkę i przewód od podstawki do słupka. miałem to uszkodzone i nie działała nawigacja. liczyłem, że po wymianie tych elementów rozwiąże się również problem z odbiorem stacji radiowych, ale nic to nie dało.

sm

Alecki
17-09-2011, 22:21
Ja to zgłaszałem w ASO, ale okazało się, że wszystkie NX'y zachowują się identycznie.
Okazało się, że przyczyna tkwiła w parametrze music/speech kodowanym przez RDS danej stacji. Ten parametr zmusza radio do zoptymalizowania ustawień dla jak najlepszego rozumienia mowy - i ten tryb powinien być włączany przez stacje tylko przy wiadomościach. Niestety stacje czasami włączają go sobie, jak chcą. W moim przypadku pomógł mail do dyr. technicznego radia W-wa.
Jak wejdziesz w Engineering Mode (CD+HOME+CLIMATE) to będziesz mógł podejrzeć ten parametr. Jeśli zmienia on się wtedy kiedy słyszysz mono to to jest to.

belinea122
18-09-2011, 13:19
Hej
co sadzicie o tej firmie i usłudze która oferują ? czy faktycznie po wizycie w tef firmie będę miał nawigacje i całe menu po polsku ?

http://allegro.pl/polskie-menu-ford-travelpilot-nx-i1826308747.html

grzegorz914
20-09-2011, 05:38
Hej
co sadzicie o tej firmie i usłudze która oferują ? czy faktycznie po wizycie w tef firmie będę miał nawigacje i całe menu po polsku ?

http://allegro.pl/polskie-menu-ford-travelpilot-nx-i1826308747.html
Prawie po polsku bo brak polskich czcionek, glos lektora sie nie zmienia. To jest nakladka a nie aktualizacja, chlopaki wzieli service pack zdekompilowali, zastapili wyrazy z innego jezyka polskimi i skompilowali spowrotem, potem wgrywaja jako aktualizacje. Zreszta zrobione jest to nieudolnie bo nawet wyrazy na jednej planszy raz zaczynaja sie z duzych a raz z malych liter. Za ta cene to jakas kpina, usluga nic nie warta lepiej miec juz orginalny jezyk. Jak to tacy specjalisci to niech wprowadza do aktualizacji obsluge polskich czcionek to wtedy bedzie mozna sie zastanawiac ale i tak nie w tej cenie.

P.S - napisalem ten post bez polskich znakow i zobacz jak wyglada.
pozdrawiam

belinea122
20-09-2011, 20:57
Dzięki wielkie za odpowiedz , faktycznie dam sobie spokój z taka aktualizacja...

komarkutno
26-09-2011, 09:01
Fajny filmik o możliwościach naszych navi http://www.youtube.com/watch?v=D-_i-_KlBM8&feature=player_embedded . byłoby super gdyby ktoś ujawnił jak tego dokonał.

cybershot
26-09-2011, 11:12
Fajny filmik o możliwościach naszych navi http://www.youtube.com/watch?v=D-_i-_KlBM8&feature=player_embedded . byłoby super gdyby ktoś ujawnił jak tego dokonał.

A to jest plik źródłowy (http://www.youtube.com/watch?v=nSlapHe0HBA&feature=related) do powyższego nagrania :wink: oraz jak to zostało podłączone link (http://www.youtube.com/watch?v=ywuepcIA9uQ&NR=1)

wojtbf1
26-09-2011, 21:25
Raczej takiej pajęczyny nie chciałbym wozić w aucie.......

Andraszi
27-09-2011, 22:29
Faktycznie. Dramat jakiś. Te porozkładane anteny i chyba sto kabli w tym powkładane za odsunięty panel nawigacji wyglądają raczej śmiesznie. Miałbym niezły ubaw jakbym kogoś zobaczył z tak rozkopanym autem tylko po to aby zerknąć na modę na sukces:)

mariusz1977
05-10-2011, 10:41

Witam,u mnie po włozeniu wypalonej płyty nic się nie dzieje,nie ma zadnego komunikatu.Czy mógłby mi ktoś pomóc???

kewalls
06-10-2011, 20:05
Witam,u mnie po włozeniu wypalonej płyty nic się nie dzieje,nie ma zadnego komunikatu.Czy mógłby mi ktoś pomóc???

też tak miałem za pierwszym razem.
wypaliłem obraz programem CDBurnerXP i Blaupunkt jej nie przyjął. mój komputer też nic nie widział na tej płycie, chociaż proigram zgłosił, że wypalanie przebiegło pomyślnie.
ściągnąłem wersję portable programu Nero i wypaliłem jeszcze raz z najmniejszą możliwą prędkością (10x) i wtedy zarówno na komputerze widziałem zawartość płyty i Blaupunkt ją zaakceptował.

sm

kewalls
06-10-2011, 20:08
witam,

dzisiaj zrobiłem upgrade Blaupunkta do wersji 5.1 (wyższej nie robiłem bo mam mapy z 2008 r.). po upgradzie i po włożeniu płyty musiałem jeszcze raz zrobić upgrade nawigacji do niższej wersji bo mi nie przyjmował płyty z mapami. czy to normalne?

mam jeszcze jedno pytanie. wcześniej nie zawracałem wam głowy. liczyłem, że po uaktualnieniu oprogramowania ten problem zniknie. otóż podczas jazdy mapa wyświetlana jest cały czas w trybie nocnym. w ustawieniach wyświetlacza mam AUTO. jeśli wybiorę DAY to mam tryb dzienny, ale na AUTO zawsze jest tryb nocny. godzinę mam dobrze ustawioną. bez względu czy jest godzina wpisana ręcznie, czy pobiera ją z GPS zawsze podczas jazdy mam tryb nocny. wiecie co z tym zrobić???

sm

komarkutno
07-10-2011, 06:54
witam,

dzisiaj zrobiłem upgrade Blaupunkta do wersji 5.1 (wyższej nie robiłem bo mam mapy z 2008 r.). po upgradzie i po włożeniu płyty musiałem jeszcze raz zrobić upgrade nawigacji do niższej wersji bo mi nie przyjmował płyty z mapami. czy to normalne?

mam jeszcze jedno pytanie. wcześniej nie zawracałem wam głowy. liczyłem, że po uaktualnieniu oprogramowania ten problem zniknie. otóż podczas jazdy mapa wyświetlana jest cały czas w trybie nocnym. w ustawieniach wyświetlacza mam AUTO. jeśli wybiorę DAY to mam tryb dzienny, ale na AUTO zawsze jest tryb nocny. godzinę mam dobrze ustawioną. bez względu czy jest godzina wpisana ręcznie, czy pobiera ją z GPS zawsze podczas jazdy mam tryb nocny. wiecie co z tym zrobić???

sm

Wyłącz światła to zmieni na tryb dzienny.

kewalls
07-10-2011, 12:06
Wyłącz światła to zmieni na tryb dzienny.

dziękuję. moja poprzednia nawigacja przełączała tryby noc/dzień w zależności od godziny. uznałem, że tak musi być w każdej. czy można coś zrobić z tą funkcją? ponieważ nie mam świateł do jazdy dziennej to jeżdżę cały rok na światłach mijania. w takim przypadku albo mam ciągle tryb nocny na wyświetlaczy, albo muszę przełączać go ręcznie. znacie inne rozwiązanie?

sm

Alecki
07-10-2011, 12:57
..może aktywuj sobie światła "skandynawskie". O ile dobrze pamiętam, to wtedy nie włączają się doświetlanie zakrętów ani podświetlenie deski, ani chyba tryb nocny.

komarkutno
14-10-2011, 21:50
Czy ktoś wie co to za model radia przypomina nx ale brak przycisków navi i map http://motoallegro.pl/radio-dvd-ford-mondeo-mk4-galaxy-mk3-s-max-i1865539788.html

bartekd
14-10-2011, 23:06
Na jednym ze zdjęć widać chińskie robaczki a Blaupunkt jest montowany w Europie (jako bodaj ostatnia marka RTV na świecie). Poza tym Blaupunkt nie ma kolorowych oznaczeń na pokrętłach klimy (przynajmniej po liftowy). Obawiałbym się zatem, że będzie to jakaś tandetne chińskie "Safari" w obudowie NX'a i do tego bez navi.

mkrz
18-10-2011, 19:38

Pozdrawiajka,
Alek

czy mowa jest o tej antenie radiowej ? rozumiem ze jest zintegrowana razem z antena gps.
Orientuje sie ktos jaki jest koszt takiej anteny i czy wymiana jest kłopotliwa ?

bartekd
18-10-2011, 20:01
czy mowa jest o tej antenie radiowej ? rozumiem ze jest zintegrowana razem z antena gps.
Orientuje sie ktos jaki jest koszt takiej anteny i czy wymiana jest kłopotliwa ?

Nie wiem czy w Mondeo i ewentualnie której generacji jest podobnie, ale dla S-Maxa tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=116090&page=4&highlight=antena+p%B3etwa) jest o tym, że antena radiowa jest w szybce bocznej a płetwa to tylko GPS.

Kapsel_lg
18-10-2011, 20:18
w mondeo jest antena wielofunkcyjna czyli radio+gps lub jednofunkcyjna czyli tylko radio

Alecki
19-10-2011, 09:38
...płetwa jest w poliftowych, wcześniej antena GPS była schowana w stopce od bacika anteny radiowej. Wymiana nie jest trudna.

Kapsel_lg
19-10-2011, 09:57
w mondeo jest płetwa po FL? szczerze powiedziawszy nie widziałem nigdy wersji z taką anteną. wszystkie które widziałem miałyh antenę wielofunkcyjną (płetwę ma s-max)

Alecki
19-10-2011, 12:57
Odszczekuję płetwę.
(...coś się za bardzo zapatrzyłem na ten koncept)

mkrz
19-10-2011, 19:01
...płetwa jest w poliftowych, wcześniej antena GPS była schowana w stopce od bacika anteny radiowej. Wymiana nie jest trudna.

W stopce czyli w tej części przykręconej do dachu? nie w bacie.
A do wymiany trzeba chyba zdemontować w podsufitce ten panel z podświetleniem? Ewentualnie jakaś pomoc lub dobra rada jak to zdemontować by mi się przydała, nie chciał bym pourywać zaczepów albo i czego innego ;)

Alecki
19-10-2011, 21:55
Z tego, co pamiętam, baciki są takie same da aut z nawigacją i bez.
Podważ delikatnie płaskim śrubokrętem obudowę z przełączkami lampek sufitowych od strony szyby i wtedy dostaniesz się do mocowania panelu (2 śrubki).

junior20203
31-10-2011, 08:58
Witam wszystkich. Mam pytanie czy jest możliwość kupienia mapy 2011 do nawigacji Blaupunkt NX? Obecnie posiadam mapę 2008 z update 5.0.

Kapsel_lg
31-10-2011, 10:43
Oczywiście że jest taka możliwość. Idziesz do ASO, zamawiasz i masz. Koszt coś ok. 1600 zł (tak mi się zdaje ale jak zadzwonisz to ci powiedzą).
Można czasem trafić na Ebay (ale 2011 nie widziałem jeszcze, 2010 bywają) cena ok. 300€

komarkutno
03-11-2011, 17:03
Oczywiście że jest taka możliwość. Idziesz do ASO, zamawiasz i masz. Koszt coś ok. 1600 zł (tak mi się zdaje ale jak zadzwonisz to ci powiedzą).
Można czasem trafić na Ebay (ale 2011 nie widziałem jeszcze, 2010 bywają) cena ok. 300€

Można jeszcze zrobić tak jak ja , kupiłem na szrocie w niemczech z rozbitej kugi navi nx na karty sd była w niej mapa europa 2011 , jest trochę z tym zabawy bo trzeba przełożyc ramkę ze starej navi bo w kudze jest inna , koszt navi bez kodu i możliwosci sprawdzenia to 250 euro , ale się opłaciło bo działa i zyskałem możliwosć podlączenia kamery cofania na allegro 100zł i trzeba jeszcze sprzedać starą navi na dvd , pewnie wyjdę na 0 ale mam nową mape , szybsze działanie , ładniejsze kolory wyświetlacza , ergonomiczniejszą obsługę klimy na ekranie i gniazdo do kamery .

Kapsel_lg
03-11-2011, 17:26
no tak, gorzej jak nie trafisz i navi będzie walnięte wówczas 1100 zł poszło w kosmos.
Nie dodałeś kosztu złamania Twojej navi bo jak mniemam to bez kodu ni hu hu nie zadziała.
Kamera to plus jednak te za 100 zł to g... nie kamera.

komarkutno
03-11-2011, 18:23
no tak, gorzej jak nie trafisz i navi będzie walnięte wówczas 1100 zł poszło w kosmos.
Nie dodałeś kosztu złamania Twojej navi bo jak mniemam to bez kodu ni hu hu nie zadziała.
Kamera to plus jednak te za 100 zł to g... nie kamera.

koszt złamania to emeil do blaupunkta z numerem seryjnym i notatką policji że niefiguruje jako skradziona. Kamerę chinską mam już 3 rok w land cruiser i działa super a w nocy lepij widać niż u kumpla w kudze. Ryzyko było ale Kuga w środku nie była uszkodzona więc domniemałem ,że navi będzie sprawna. Meila do blaupunkta musiał wyslać w moim imieniu Ford bo sami nie mają w bazach navigacji z nowych serii .

Kapsel_lg
03-11-2011, 18:29
no byc może jak masz dobre kontakty w niemczech to ok (czyli pismo z policji bo jak sam mówiłes radio z niemiec) - nigdy nie słyszałem by policja wystawiała zaświadczenia że coś nie jest skradzione ale jak mówisz to wiesz.
Co do kamerek za 100 zł nie zmienię zdania bo widziałem to to w akcji - jednak o subiektywnych wrażeniach nie będę dyskutował.

komarkutno
04-11-2011, 08:48
no byc może jak masz dobre kontakty w niemczech to ok (czyli pismo z policji bo jak sam mówiłes radio z niemiec) - nigdy nie słyszałem by policja wystawiała zaświadczenia że coś nie jest skradzione ale jak mówisz to wiesz.

NAVI wyświetla VIN auta w którym bylo zamontowane kumpel mi załatwił takie oświadczenie ze auto i navi nie figurują jako skradzione i pieczątka komendy i to tyle . Na stronie blaupunkta jest to napisane.

Topgun
10-01-2012, 11:47
Można jeszcze zrobić tak jak ja , kupiłem na szrocie w niemczech z rozbitej kugi navi nx na karty sd była w niej mapa europa 2011 , jest trochę z tym zabawy bo trzeba przełożyc ramkę ze starej navi bo w kudze jest inna , koszt navi bez kodu i możliwosci sprawdzenia to 250 euro , ale się opłaciło bo działa i zyskałem możliwosć podlączenia kamery cofania na allegro 100zł i trzeba jeszcze sprzedać starą navi na dvd , pewnie wyjdę na 0 ale mam nową mape , szybsze działanie , ładniejsze kolory wyświetlacza , ergonomiczniejszą obsługę klimy na ekranie i gniazdo do kamery .

a czy sprawdzałeś czy istnieje możliwość skopiowania sd na dvd? Ułatwiłoby to cały proces przeszczepu navi z kugi do smaxa, zwłaszcza, że moja navi działa bez zarzutu poza językiem i starymi mapami 2008.
Pozdro

Kapsel_lg
10-01-2012, 15:11
nie istnieje

jakintos
12-01-2012, 12:50
Witam.
Posiadam system audio-navi Blaupunkt NX, niestety wczoraj poświęciłem cały wieczór w poszukiwaniu na forum języka polskiego do menu który jest wyświetlany na głównym ekranie 7 cali.
Nie mogę sobie poradzić, może jestem ślepy, za stary ,nie wiem, podobno na forum jest odpowiedz na moje pytanie: czy da radę zainstalować język polski do menu NX na głównym ekranie?
U mnie w menu są 2 języki angielskie i 9 innych a polskiego nie ma, co mnie dodatkowo zaskoczyło na ekranie Conwers+ jest język polski.
Nie mówimy oczywiście w jakich językach mówi nawigacja bo to mi nie przeszkadza.
Czy ktoś może podesłać mi link z forum gdzie mogę szukać mojej odpowiedzi.
Pozdrawiam

barczol
12-01-2012, 20:24
Potrzebuje PIN do radia. Jak mam go zdobyć? Ile kosztuje odzyskanie? Sam dam rade? Proszę o szybką pomoc;p Radio mam zablokowane bo odłączałem akumulator;p (Sprawdzałem czy stan przebiegu licznika się zmieni;p Słyszałem że jak cofany to może a nie musi powrócić do takiego przebiegu jak miał)

bartekd
12-01-2012, 20:40
Czy ktoś może podesłać mi link z forum gdzie mogę szukać mojej odpowiedzi.
Pozdrawiam

Ostatnio było tu (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=147212&highlight=polski).

multimen
19-01-2012, 18:46
:) Przyłącze się do tematu bo widze, że tu zorientowani ludzie :) są nie bardzo podoba mi się strona wizualna oprogramowania inne marki od dluzszego czasu biją na głowe mozliwaściami forda sam fakt ze nie można odtowżyć płyty DVD z filmem to już przesada w aucie tej klasy zastanawiam sie czemu taki moloch w moim aucie jest głupszy od smartfona w kieszenie :) wprawdzie nie odtwarza DVD, nie daje mi to spokoju i pogrzebałem w plikach znajdujacych sie w akualizacji 5.1 i wygrzebalem info ze NX jest oparty na procesorze Cortex AMR seri 9. Ze strony produceta procka wyczytalem ze obsluguje on wszytkie windowsy CE , Google, nawet linuxy. Czy zagladal juz ktos do srodka, bo kiedys czlowiek tworzaczy spolszczenia do NX napisal mi ze Automapy nie wgram bo nie jest na windowsie CE. Na czym jest oparty NX? skoro procek moze pracowac z wiekszoscia OS mobilnych w tym Win auto czy Win automotive Android czy UBUNTU jest pokusa nad wykombinowaniem :) wlasnego softu na innym OS pozawalajcym na uzycie np SYGICa na Androidzie czy Automapy na WinCE 5 czy 6. Kiedys mondry czlowiek napisal mi takie zdanie ze to program jest pisany pod procesor a nie procesor tworzony pod program. Moral jest taki ze NX moglby pracowac czym kolwiek skoro posiada AMR seri 9. Szczerze zaluje ze mam w moim aucie NX chcialem kupic auto z Sony-iakiem i wlozyc wlasny system multimedialny bardziej funkcjonalny niz ten fabryczny, no ale niestety trafil sie z NX. Jakby miał ktoś foty wnetrza NX przydaly by sie w ocenie sytuacji :) jak nie za 2 miechy bede musial wymontowac mojego NX i go rozbebeszyc. Sory ze nie pisze poprwanie ortograficznie ale walcze z grypa ;) i mam braki w checi.

bartekd
19-01-2012, 20:41
wprawdzie nie odtwarza DVD
Jeszcze nie wymyślono takiego "Androida" co by w czytniku CD płyty DVD odtworzył. A jakby się jednak taki "Ubuntu" czy inna "Winda" znalazła, to ja o BluRay poproszę :lol:
I przy okazji proszę o lepsze zagospodarowanie Converse+, a niektórzy to by pewnie chcieli wizualizację czujników parkowania. No i może przy okazji blokadę składania lusterk... (aj, rozmarzyłem się....)

multimen
21-01-2012, 20:13
:) nie chodzi o to by wgrac andka z CD czy DVD tylko o to by wygrzebac z NX port usb i mozliwosc dostania sie do harda czy tez proby zaimplementowania czytnika kart SD pojawiaja sie mapy na kartach SD mniema ze do NX z rocznikow 2011. Choc zastanawiam sie czy nie prosciej jest sprzedac NX z ramka kokpitu i dokupienia calego panela i jakiegos systemu np ZETEC lub podobne. :)
Przydalo by sie poprawic bugi graficzne w Conversie typu: przyzwoita grafika pojazdu i fatalna ikona otwartch drzwi !!!! jaki byl problem ? w zrobieniu grafiki z otwartymi drzwiami !!! nie moge zrozumiec polityki forda w tej kwesti wyglada to tak jakby ktos wypicowal :) fure na wystawe ale zabraklo kasy na chromy. Wszytko pieknie ktos otwiera drzwi a na wyswietlaczu taki gniot :). A moze programista urwal sie z roboty bo mial urodziny zony, walnol tandete bo mu sie spieszylo. :) mogli by czesciej zagladac na fora carpc i werbowac genialnych ludzi, albo przynajmniej sugerowac sie rozwiazaniami.

pxl
22-01-2012, 01:35
:) ...
Przydalo by sie poprawic bugi graficzne w Conversie typu: przyzwoita grafika pojazdu i fatalna ikona otwartch drzwi !!!! jaki byl problem ? w zrobieniu grafiki z otwartymi drzwiami !!! ...

-> faktycznie ikona ostrzegawcza otwartych drzwi jest ...kiepska! -ale wiesz, jak to Tobie tak bardzo razi w oczy to zawsze możesz szybko wcisnąc przycisk OK na kierownicy - a wówczas oczom Twoim pokaże się... - to co powinno ukazywac się od razu!
pozdrawiam
XPrzemo

redlum
22-01-2012, 21:48
Czy ktoś z was ma taką płytkę? Działa to navi z roku 2007?

http://www.kolumbus24.com/Navigation_/_Software/Blaupunkt_/_Tele_Atlas_/_Bosch/Ford_FX_/_NX/Tele_Atlas_Europa_-_Travel_Pilot_NX_DVD_fuer_FORD_i679_2632_0.htm

Jak aktualizowaliście soft - to od razu max wersje? Niby 5.3 nie działa z DVD 2007 - ale ktoś pisał że wtedy samo zrobi downgrade NAVI do 2007 - zaś cała reszta zostanie nowa - ktoś to potwierdzi?

komarkutno
22-01-2012, 22:57
Czy ktoś z was ma taką płytkę? Działa to navi z roku 2007?

http://www.kolumbus24.com/Navigation_/_Software/Blaupunkt_/_Tele_Atlas_/_Bosch/Ford_FX_/_NX/Tele_Atlas_Europa_-_Travel_Pilot_NX_DVD_fuer_FORD_i679_2632_0.htm

Jak aktualizowaliście soft - to od razu max wersje? Niby 5.3 nie działa z DVD 2007 - ale ktoś pisał że wtedy samo zrobi downgrade NAVI do 2007 - zaś cała reszta zostanie nowa - ktoś to potwierdzi?

Jeżeli masz mapę z 2007 to nie aktualizuj bo nie wrócisz juz do poprzedniego softu, na płycie z mapą 2007 nie ma oprogramowania nawigacji jest tylko mapa, dowgrade jest możliwy tylko od mapy 2008 najlepiej jest kupić płytkę z nowszą mapką i wtedy zaktualizować do 5.3. Kumpel tez miał mapke 2007 i zaktualizował do 5.0 i nawigacja nie widziała starej mapy wrócić już nie mógł musiał kupić na allegro nowszą mapę . tylko pierwszy fabryczny soft chdzi z mapą 2007 inne nie pójdą. A mapa z linku będzie ok.

redlum
23-01-2012, 08:44
dzięki za potwierdzenie - chyba poczekam na mapy z 2012; jeszcze nie wiem czy kupie nowa (cena trochę odstrasza) ale być może ktoś kupi i swoja starą wystawi na allegro/ebay

uzin2
23-01-2012, 16:15
ja zrobilem update do 5.1 , mam mapy 2008, proces przebiegl pomyslnie ale po wlazeniu krazka z mapa znowu zaladowal sie stary soft, w pierwszym poscie pisze ze soft 5.1 dziala z mapami 2008, u mnie jednak nie poszlo, co do softu to wydaje mi sie ze na plytce z mapa jest tez soft, jest tam folder DNL

komarkutno
23-01-2012, 16:52
ja zrobilem update do 5.1 , mam mapy 2008, proces przebiegl pomyslnie ale po wlazeniu krazka z mapa znowu zaladowal sie stary soft, w pierwszym poscie pisze ze soft 5.1 dziala z mapami 2008, u mnie jednak nie poszlo, co do softu to wydaje mi sie ze na plytce z mapa jest tez soft, jest tam folder DNL
w folderze DLN sa foldery navi i system są to dwie różne uaktualnienia systemu i samej nawigacji ,tobie załadowalo stary soft navi z płyty z mapą ale system masz już 5.1

redlum
26-01-2012, 00:08
jako że stronka http://navigation.teleatlas.com/ nie działa czy ktoś może mi powiedzieć czy mapa z 2009 roku wnosi coś nowego w drogach w Polsce? (w stosunku do 2008 i tego że można wgrać najnowszy firmware)

komarkutno
26-01-2012, 08:12
jako że stronka http://navigation.teleatlas.com/ nie działa czy ktoś może mi powiedzieć czy mapa z 2009 roku wnosi coś nowego w drogach w Polsce? (w stosunku do 2008 i tego że można wgrać najnowszy firmware)

Wnosi ale odczuwalnie bardzo niewiele radzę poczekać na wersje 2012 podobno ma byc bardzo poprawiona ponatto soft do nawi ma byc po polsku dotyczy to wersji na kartę sd co do dvd to niewiadomo ale sama mapa ma być dużo lepsza. no chyba ze uda ci się kupic 2009 za male pieniądze to wtedy warto .

Kapsel_lg
26-01-2012, 11:09
mam 2009 i uważam że nie warto chyba że znajdziesz z 5€ i kupisz ja w celu uzyskania lepszego samopoczucia.
W 2009 brak jest niektórych dróg (i to głównych) jak choćby "trójka" między nową solą a zielona górą która istnieje już ho ho ho że nie wspomnę o S3 między gorzowem a szczecinem i wielu innych.

redlum
26-01-2012, 14:49
teraz mam 2007 i mogę kupić 2008 za 50E, a 2009 za 100E - ale chyba to bez sensu

Kapsel_lg
26-01-2012, 15:34
kolego 2008 to na ebay są po max 30€

m127
27-01-2012, 11:24
Hi all,
Sorry for using english, a hungarian user here :)

I've been trying to upgrade my NX from SP4 to whatever. I've tried to 5.1 and 5.3, but they do not work, the upgrade doesn't start.
I think maybe the problem is that I need to upgrade to 5.0 first, and then I can proceed further to 5.1 or 5.3.

Is this true?
If it is, could somebody please share the 5.0 updater with me? The megaupload link on the first page of this topic of course doesn't work any more since megaupload is shut down....
Thanks for your help and again, sorry for the english.

A software translation here -might contain lots of errors :) :

Witam wszystkich,
Przepraszamy za pomocą angielski, węgierski użytkownika tutaj:)

Próbowałem uaktualnić mój NX z SP4 na cokolwiek. Próbowałem 5.1 i 5.3, ale one nie działają, aktualizacja nie chce się uruchomić.
Myślę, że być może problem jest, że trzeba dokonać aktualizacji do 5.0, a dopiero potem można przejść dalej do 5.1 lub 5.3.

Czy to prawda?
Jeśli tak jest, może ktoś proszę podzielić 5,0 updater ze mną? Link megaupload na pierwszej stronie tego tematu oczywiście nie działa bardziej, że megaupload jest wyłączony ....
Dzięki za pomoc i ponownie, przepraszam za angielski.

Jim
20-02-2012, 00:47
Jakby miał ktoś foty wnetrza NX przydaly by sie w ocenie sytuacji
Witam.
tak się składa że dwa dni temu wybebeszyłem swojego NX'z i rozebrałem można powiedzieć na czynniki pierwsze. Cel był prosty wyczyścić napęd DVD (i czysta ciekawość konstrukcji :619: ) ponieważ coś porysowało płytę (a wcześniej była dawna do renowacji i działała), więc przypuszczałem że może ktoś coś tam wepchnął ewentualnie NX coś zassał do środka (ma wentylator jak zasilacz PC).
Ale wracając do tematu mam dobrą dokumentację foto całego urządzenia łącznie że zdjęciami makro poszczególnych układów jak i całych płytek PCB. Sam zamierzałem poszukać informacji w sieci na temat tych elementów. Też mnie ciekawi kwestia jakiego OS'u użyto w NX gdzieś kiedyś przeczytałem że to jakiś klon/pochodna Linux'a.
I czy dało by się jakimś sposobem dobrać do niego. Niestety nie jestem mocny w developerce więc jeśli masz zapał i możliwości w tym pogrzebać to chętnie podeślę fotki wnętrzności.
Mnie zastanawia jeszcze jedna kwestia, w kontekście problemu z nośnikiem DVD, jego podatności na zarysowania, jaki i oczywistych wad napędu optycznego (dużo części ruchowych, no i laser nie jest wieczny) a mianowicie czy nie dało by się zastąpić napędu DVD czytnikiem kart SD tak jak to ma miejsce w nowszej wersji NXa.
Z tego co się zorientowałem DVD jest produkcji Panasonica a podłączone do jednostki centralnej taśmą płaską jak w laptopach (nie policzyłem ilości żył ale to jest do ustalenia)
W kwestii fotek proszę o kontakt na PW.
pozdrawiam

pozwoliłem sobie na edycję bo:
poszukałem trochę i pierwsze wyniki pokazują że np. czytnik DVD jest identyczny jak w tym Kenwood'zie (identyczna płytka i nadruk modelu j76-0163-12)
link do dokumentacji kenwooda: http://www.diystash.com/index.php/component/jdownloads/viewdownload/690-kenwood/27685-kenwood-kvt-617dvd-647-dvd-car?Itemid=502
a tu wynik poszukiwań napędu CD (oznaczenie: bp7-va3) : http://www.powercomponents.nl/webshop/index.aspx?a=3&artcode=BP7+VA#
Może komuś się przyda np. w poszukiwaniu dawcy padniętego napędu gdyż wymiana to naprawdę banał odkręcić 2 śrubki i odpiąć taśmę od płyty głównej - prawie jak w PCcie. :D

Natrafiłem też na CV jakiegoś kolesia z Indii co pracował przy produkcji softu do tego typu urządzeń. Wymienione są tam też technologie i narzędzia(jak np. K2L-ATS). Może kogoś zainteresuje:
http://www.postjobfree.com/resume/e9phpf/variant-enterprise-architect-bengaluru-ka-560054

Jim
20-02-2012, 01:07
Czy wasze płytki DVD (patrząc od strony "danych") mają takie okrągłe pole wyraźnie oddzielone od reszty powierzchni? Zastanawiam się czy to jakieś zabezpieczenie czy po prostu mam uszkodzony nośnik.
Fotki poniżej.
Pozdrawiam

zoo
20-02-2012, 20:46
Witam,

mam problem z moim radiem. Od pewnego czasu nie działa system zapamiętywania nagranych przeze mnie haseł głosowych do określonych numerów telefonów, resetuje się po wyłączeniu radia. Czy ktoś z posiadaczy tego sprzętu miał podobne problemy. Dodatkowe objawy to dziwne przygasanie radia/reset tuż po uruchomieniu samochodu.

Dodatkowe pytanie, skąd można ściągnąć aktualizację w wersji 5.3.

Pozdrawiam
Krzysiek

michaja1
24-02-2012, 12:38
Witam,

mam problem z moim radiem. Od pewnego czasu nie działa system zapamiętywania nagranych przeze mnie haseł głosowych do określonych numerów telefonów, resetuje się po wyłączeniu radia. Czy ktoś z posiadaczy tego sprzętu miał podobne problemy. Dodatkowe objawy to dziwne przygasanie radia/reset tuż po uruchomieniu samochodu.

Dodatkowe pytanie, skąd można ściągnąć aktualizację w wersji 5.3.

Pozdrawiam
Krzysiek

Ja poszukuję wersji 5.1 - podane linki na początku wątku są nieaktywne. Może ktoś jest w stanie je uaktualnić? Moja navi zawiesza się, nie mogę wybrać miejscowości czy ulicy, nie mogę aktywować sterowania głosem itd. Według opisu zmiana softu eliminuje te problemy (a może mam uszkodzony laser?). Proszę o podpowiedź

grzegorz914
25-02-2012, 07:44
Linki aktywne w pierwszym poście.

Pozdrawiam

zoo
25-02-2012, 18:47
Próba aktualizacji softu nie działa. Nagrałem obraz na płytę (próbowałem z wersją 5.1 i 5.3) i po włożeniu do DVD brak jakiejkolwiek reakcji. Próbowałem z opcją w "menu" download navigation ale też bez zmian - czy to kwestia płyt czy radia?
Radio po ostatnich mrozach (chyba) po wyłączeniu nie przechowuje danych typu przypisane do numerów tel. hasła, historii (adresów) w nawigacji, brak możliwości przypisania adresu dla przycisku HOME. Czy to kwestia oprogramowania?
Może spróbować odłączyć zasilanie na dłużej - coś w rodzaju resetu, ale trochę się boje, żeby całkowicie się nie zepsuło. Macie jakieś propozycje?

Pozdrawiam
Krzysiek

lukasz.am
01-03-2012, 19:54
Witam

Mam niestety ten sam problem, co wielu użytkowników, wykonuję wszystko zgodnie z instrukcją, wypalałem różnymi softami, na różne cd, zawsze z minimalną możliwą do ustawienia prędkością. Nigdy nie ruszyło. Dziś nawet byłem w ASO - powiedzieli że nigdy nie mieli takiej cd, ale postarają się jutro dowiedzieć jak ją ściągnąć. Byłem zdziwiony że nie mają!
Czy ktoś może ma taką cd z SP5.1 (mam mapy z 2008r.) i jest w stanie ją sprzedać, skopiować, pomóc przy upgradzie, jakkolwiek aby tylko zadziałało.
W życiu upgradeowałem firmware wielu przedziwnych urządzeń, ale to jest chyba pierwszym tak opornym :(
Mieszkam w Ząbkach, mogę dojechać Warszawa + okolice do 30-50 km.
Googlowałem serwis zajmujący się NXami, niestety w Warszawie nic nie znalazłem :( Będę wdzięczny za pomoc:
tel. 508 393 811 lub lukasz.am@wp.pl
Problem jaki mam to czasami restarty NXa, najgorsze są w trakcie rozmów telefonicznych lub nawigacji :( Podobno w nowszej wersji nie ma tych problemów.

Z góry dzięki za pomoc - Łukasz

grzegorz914
01-03-2012, 20:28
Witam

Mam niestety ten sam problem, co wielu użytkowników, wykonuję wszystko zgodnie z instrukcją, wypalałem różnymi softami, na różne cd, zawsze z minimalną możliwą do ustawienia prędkością. Nigdy nie ruszyło. Dziś nawet byłem w ASO - powiedzieli że nigdy nie mieli takiej cd, ale postarają się jutro dowiedzieć jak ją ściągnąć. Byłem zdziwiony że nie mają!
Czy ktoś może ma taką cd z SP5.1 (mam mapy z 2008r.) i jest w stanie ją sprzedać, skopiować, pomóc przy upgradzie, jakkolwiek aby tylko zadziałało.
W życiu upgradeowałem firmware wielu przedziwnych urządzeń, ale to jest chyba pierwszym tak opornym :(
Mieszkam w Ząbkach, mogę dojechać Warszawa + okolice do 30-50 km.
Googlowałem serwis zajmujący się NXami, niestety w Warszawie nic nie znalazłem :( Będę wdzięczny za pomoc:
tel. 508 393 811 lub lukasz.am@wp.pl
Problem jaki mam to czasami restarty NXa, najgorsze są w trakcie rozmów telefonicznych lub nawigacji :( Podobno w nowszej wersji nie ma tych problemów.

Z góry dzięki za pomoc - Łukasz

Wypalałeś płytę jako obraz CD czy nagrałeś po prostu jako płytę z danymi?. Ja zawsze nagrywałem programem NERO ale może być też inny (oprócz windowsowego wbudowanego w system), ważne aby nagrać jako obraz płyty. Aktualizowałem moją navi począwszy od SP 4.3 i kolejno przez wszystkie następne aktualizacje i nigdy nie miałem problemu. Spróbuj użyć innej płyty CD.

Pozdrawiam

lukasz.am
02-03-2012, 09:55
Wypalałem Nero opcja typu zapisz iso z pliku na cd. Minimalna prędkość jaką mogłem ustawić to 16x :(

Kupię pojedyncze różne cd. Nie poddam się :)

Pozdr. Łukasz

dwapiora
02-03-2012, 10:04
witam w moim mondeo titanum x nie wiem jak uruchomić nawigacje chodzi mi o nawigację między zegarami system audio to sony czy musi być do tego jakaś płyta?jeżeli tak to jaka czekam na pomoc pozdrawiam

lukasz.am
02-03-2012, 11:23
Sony to chyba nie ma nawigacji, to tylko Audio/mp3 + radio.
Navi jest w FXie i NXie, wyświetlana na wyświetlaczu urządzenia, a nie Converse+ między zegarami.

michaja1
03-03-2012, 14:20
Wypalałeś płytę jako obraz CD czy nagrałeś po prostu jako płytę z danymi?. Ja zawsze nagrywałem programem NERO ale może być też inny (oprócz windowsowego wbudowanego w system), ważne aby nagrać jako obraz płyty. Aktualizowałem moją navi począwszy od SP 4.3 i kolejno przez wszystkie następne aktualizacje i nigdy nie miałem problemu. Spróbuj użyć innej płyty CD.

Pozdrawiam

Ja zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją Grzegorza i soft wgrałem bez problemu. 8)Mam więc już nowy soft, jednak problem nadal pozostał, tzn. nie działa nawigacja i nie zawsze komunikacja głosowa. System prosi o oryginalną płytę, mówi że system komunikatów głosowych zostanie aktywowany a nie aktywuje go, nawigacja nie startuje, itd. Najpierw myślałem, że uszkodzony jest laser czytnika płyt ale przecież wgrałem nowy soft z płyty CD. Może sama płyta od navi uległa uszkodzeniu? Może koledzy z forum mieli podobny problem i udało się go rozwiązać?

djford
04-03-2012, 08:59
Witam! Jestem swiezym posiadaczem s-maxa z systemem Travel pilot NX. Samochod z roku 2008 dopiero co zakupilem. W schowku jest opakowanie plyty Blaupunkt z mapami, plyta jak mniemam jest w urzadzeniu. Chcac znalezc adres w Krakowie, moge wpisac nazwe ulicy ale system nie pokazuje mapy??? Czy to jest blad w odczycie plyty czy mam jakas wersje mapy ktora nie ma pelnego pokrycia????? Podkreslam ze samochod zostal zakupiony w Niemczech. Jadac glownymi drogami ( z Gorzowa do Wroclawia) system pokazywal droge. Po wjechaniu do Krakowa, nic tylko czarna dziura :? Bede wdzieczny za jakas wskazowke zanim zaczne szukac nowej plyty z mapami Polski. Pozdrowka i sorki za brak polskiej czcionki.

Kapsel_lg
04-03-2012, 11:36
Sony to chyba nie ma nawigacji, to tylko Audio/mp3 + radio.
Navi jest w FXie i NXie, wyświetlana na wyświetlaczu urządzenia, a nie Converse+ między zegarami.

Sony nie ma nawigacji ale w NX (nie wiem jak w fx) informacje z nawigacji wyświetlane sa również na converse+ (czyli pokazywane są manewry do wykonania)

domadm
04-03-2012, 22:15
Sony nie ma nawigacji ale w NX (nie wiem jak w fx) informacje z nawigacji wyświetlane sa również na converse+ (czyli pokazywane są manewry do wykonania)

Dokładnie tak, i powiem więcej - jest to fantastyczne rozwiązanie: kiedy ustawisz nawigację i jedziesz wg niej, to możesz przełączyć wyświetlacz na radio, telefon, szukać POI czy jakieś inne rzeczy a przed sobą, pomiędzy zegarami stale widzisz strzałkę manewrów i odległości.

Alecki
05-03-2012, 08:35
Chcac znalezc adres w Krakowie, moge wpisac nazwe ulicy ale system nie pokazuje mapy??? [...] Jadac glownymi drogami ( z Gorzowa do Wroclawia) system pokazywal droge. Po wjechaniu do Krakowa, nic tylko czarna dziura :?

U mnie, jak jest zimno, mapa pokazuje się dopiero po kilkunastu minutach.
Czy miałeś przerwę w podróży przed tym, jak mapa "zniknęła"?

djford
05-03-2012, 09:10
U mnie, jak jest zimno, mapa pokazuje się dopiero po kilkunastu minutach.
Czy miałeś przerwę w podróży przed tym, jak mapa "zniknęła"?

Samochód jest obecnie garażowany w ocieplanym garażu, poza tym przed zakupem samochód stał pod chmurką i nawigacja z Gorzowa do Wrocławia działała więc to chyba nie jest ten problem. Ta informacja o tym że mapa sie włącza dopiero po kilkunastu minutach jest rozbrajająca g:D ...Czy przynajmniej pokazuje kierunek??? bo umnie nie pokazuje ani mapy ani kierunku, tylko ikonka się przemieszcza po okranie na którym nie ma mapy dróg ale co ciekawe są nazwy miejscowości. :!: Jeździłem w ten sposób wiele miniut i nic tylko ta ikonka. Bardzo ciekawe??!!! Ciagle nie wiem czy mam reklamowac czytnik, plyte czy tez rozgladac sie za nowa?????

pxl
05-03-2012, 09:14
... Jadac glownymi drogami ( z Gorzowa do Wroclawia) system pokazywal droge. Po wjechaniu do Krakowa, nic tylko czarna dziura :? Bede wdzieczny za jakas wskazowke zanim zaczne szukac nowej plyty z mapami Polski. Pozdrowka i sorki za brak polskiej czcionki.

Jeśli masz mapę z 2008 (sprawdź opis na pudełku) to będziesz miał mnóstwo 'czarnych dziur'.
- ale już mapy z 2009 są o niebo lepsze!, pokrycie zwiększyło się do około 90% (stanu na 2009 rok) -sam mam taką z 2009 (- po wymianie 2008 ) i ta już pozwala na znalezienie większości adresów.
pozdrawiam
XPrzemo

Alecki
05-03-2012, 10:01
..Czy przynajmniej pokazuje kierunek??? bo umnie nie pokazuje ani mapy ani kierunku, tylko ikonka się przemieszcza po okranie na którym nie ma mapy dróg ale co ciekawe są nazwy miejscowości. :!:

U mnie jest sama ikonka na białej pustce (nie zauważyłem nazw miejscowości, ale jeszcze to sprawdzę). Mam mapę z 2008 i jest na niej Kraków.
Jutro (jeśli będzie mróz) to sprawdzę, czy bez mapy można nawigować.

Narcyz
05-03-2012, 10:14
U mnie jest sama ikonka na białej pustce (nie zauważyłem nazw miejscowości, ale jeszcze to sprawdzę). Mam mapę z 2008 i jest na niej Kraków.
Jutro (jeśli będzie mróz) to sprawdzę, czy bez mapy można nawigować.

naciśnij info po prawej stronie i zobacz ile widzi satelitów. Bo jest możliwe że jeździsz tylko na "żyro" i jesteś w ... pustym polu

lukasz.am
05-03-2012, 12:34
Spytam ponownie

Czy jest ktoś na forum z województwa mazowieckiego i ma sprawdzoną płytę z firmwarem do NXa (5,1 i 5,3)? Chętnie bym przyjechał i sprawdził czy ruszy w moim NXie.

Odwdzięczę się dobrą buteleczką za użyczenie płyty :)

508 393 811

Pozdrawiam
Łukasz

djford
05-03-2012, 12:37
Jeśli masz mapę z 2008 (sprawdź opis na pudełku) to będziesz miał mnóstwo 'czarnych dziur'.
- ale już mapy z 2009 są o niebo lepsze!, pokrycie zwiększyło się do około 90% (stanu na 2009 rok) -sam mam taką z 2009 (- po wymianie 2008 ) i ta już pozwala na znalezienie większości adresów.
pozdrawiam
XPrzemo

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wskazówki. Mapa jest z 2008 roku. Mam listę wszystkich ulic w Krakowie łącznie z numerami ale tak jak podkreślałem nie ma mapy ulic :?: i system nie pokazuje drogi do wybranej destynacji nawet po jej prawidłowym wybraniu. Ostatnio jechałem z Białki do Bukowiny po jakiejś drodze powiatowej, droga przez pewien czas była pokazywana na ekranie po czym się urwała. Zakopianki w ogóle nie było. Wszystkie pomniejsze miejscowości były na ekranie. Po prostu zgłupiałem. Jaki jest sens zapisywania na płycie listy ulic w Krakowie i małych wsi jeśli nie ma między nimi dróg?? Dla mnie jakakolwiek mapa Polski będzie OK. Czy można gdzieś zakupić w rozsądnej cenie tę mapę z 2009 roku??? sprawdzałem na ebay-u tak jak sugerowano i brak. Wiem że można kupić mapę tomtom za 200 EURO ale po pierwsze to nie jest rozsądna cena a po drugie jaką mam pewność że po wydaniu takiej kasy nie okaże się że np to był problem lasera albo oprogramowania???
PS. ostatnio byłem w pewnym serwisie GPSów w Krakowie i Pan nawet nie wiedział jak wyjąć tę płytę :wink: szukał gdzieś w bagażniku i pod siedzeniami!!! generalnie to ja też nie wiem ale po serwisie spodziewałem się więcej niż od siebie. Pan przynajmniej nic nie wziął za tę wielką akcję poszukiwawczą:wink:Może powinienem wezwać Rutkowskiego!!

Pozdrawiam wszystkich zdesperowanych użytkowników Travelpilot NX

Kapsel_lg
05-03-2012, 12:49
Płyta jest za pokrętłem głośności - wystarczy zdjąć ten plastik i jest widoczny napęd. A człowiek nie musiał wiedzieć choć powinien móc to sobie sprawdzić i się dowiedzieć.
Mapa 2008 jest kiepska ale nie aż tak jak mówisz. Masz jakiś problem z urządzeniem. Tak jak ci radzono wcześniej sprawdź czy navi widzi satelity i ile? Możesz też zresetiować urządzenie do ustawień fabrycznych. Gdyby wina była lasera nie było by nic na nawigacji - czyli nie działała by wcale w tym wybór adresów z listy.