Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy
1) Zawijasz moduł w folię bąbelkową albo inne zabezpieczenie i wrzucasz w dziurę pod NX. Pozostawiasz moduł na dotychczasowych wiązkach, bo NX nie ma wbrew pozorom wiązek do klimy. W Centralnej konfiguracji pojazdu ustawisz adio jako "High navi" i moduł będzie sterowany z NXa (zgaśnie mu wyświetlacz i przestaną reagować klawisze).
2) NXa poznaje się po kształcie - inne są do FF2/C-maxa/Kugi, inne do S-maxa i inne do MND4. Panel czołowy różni się kształtem, same urządzenie jest takie same. Różne są też oczywiście dedykowane (bezklawiszowe) moduły klimatyzacji.
dzieki bardzo za szybką odpowiedz a moze orientujecie sie ile kosztuje ramka pod nx-a do mondeo titanium x czesane aluminium i gdzie ewentualnie kupić
Witam chce kupic nx-a dvd ale mam dwa pytania
1. czy modul klimatyzacji z mojego mondeo ten z wyswietlaczem da sie jakos podpiac pod nx-a
bo ta navi nie posiada modułu ?
miałem podobny dylemat :) kolega Tedi_k nawet pisał o tym. Kiedy zmierzyłem się fizycznie z tematem to okazało się, że w mk4 pod koszykiem na NXa najzwyczajniej w świecie nie ma miejsca na na ten moduł (klimatyzacji z wyświetlaczem) :619:. Nota bene samą nawigację trzeba "zdecydowanie" popychać i wsuwać aby weszła na swoje miejsce a przy tym uważać aby nie poprzecierać kabli. Reasumując ten moduł można wpiąć - teoretycznie, natomiast praktycznie bez dwóch przedłużek (o których jeszcze nie słyszałem i nie widziałem ich) nie ma na to najmniejszych szans. :pW Kudze (podobno !) sytuacja wygląda tak, że praktyczna szansa istnieje
Bump:
... ale koledze mm32 "jakoś" udało się oryginalny moduł z czerwonym wyświetlaczem "przystosować" :diabelek: -
2 po czym poznam czy navi jest mondeo/s-max/galaxy czy FF II/c-max/kuga
odkrywcze to co napisze to na pewno nie będzie, ale najprostsze to często najpewniejsze, więc:
wersja od Kugi ma inny kształt panela czołowego
zawsze można zapytać sprzedawcę o źródło pochdzenia w znaczeniu z jakiego auta pochodzi
Co do ramki do ostatnio widziałem na allegro za 179zł.W serwisie to 3 razy tyle.Jeśli chodzi o navi NX SD to ta idealnie do mondeo przedliftowego pasuje z s-maxa-sam taką mam.
Co do modułu klimatyzacji to wlezie wszędzie bez przedłużek jak ją się odchudzi o elementy o które pisałem-obudowa,wyświetlacz,przyciski :)
dzieki bardzo za szybką odpowiedz a moze orientujecie sie ile kosztuje ramka pod nx-a do mondeo titanium x czesane aluminium i gdzie ewentualnie kupić
W ASO "nówka sztuka nie śmigana" to ~700 PLN
na największym naszym "targowisku" w necie używane do zdobycia już za ~150-200 PLN-a. Często i gęsto można ją dostać razem z navi, trzeba tylko sprzedawcę zapytać czy aby nie ma gdzieś takiej ramki
pozdrófka
Panowie - bez paniki... Moim zdaniem musi się dać zmieścić ten moduł - wiązka kabli klimatyzacji daje się mniej lub bardziej inwazyjnie wyplątać i ten moduł musi się dać wrzucić choćby z boku od strony schowka. Oczywiście "odchudzenie" tak jak pisze kolega mm32 też jest opcją...
Ja też w swoim C-maxie do mojego NXa mam normalny moduł klimy (z wyświetlaczem i klawiszami) wrzucony pod kosz navi.
Panowie - bez panik...
Aby wlazł z boku to trzeba pruć kable bo wiązka idzie środkiem konsoli i wtyczki są na 2 krótkich-około 15cm odnogach.
Aby wlazł z boku to trzeba pruć kable ...
To właśnie napisałem - taniej popruć trochę taśmy włochatej (nijak nie szkodzi to samym kablom) niż wydać kilkaset zł na czarny modulik...
Ja wybrałem opcję nr 3 odchudzić dziada :).
Po kuracji odchudzajacej wlazł z tyłu plastikowej ramki/kosza nx'a,a tak na prawdę to jak bym miał wiecej czasu to i by wlazł w miejsce oryginalnego czarnego pudełeczka od klimatyzacji na nx'ie.
...jak bym miał wiecej czasu to i by wlazł w miejsce oryginalnego czarnego pudełeczka od klimatyzacji na nx'ie.
Chyba jednak nie dało by się tego zrobić w ten sposób... "Czarne pudełeczko" ma gniazda wiązek na wąskiej ściance (czyli "od tyłu") a "odchudzony moduł" ma nadal gniazda wiązki na szerokiej ściance - czyli "od góry/dołu" i to powoduje, że nie mieści się z wetkniętymi wiązkami w oryginalnym miejscu pod NXem.
Próbowałem...:wink:
Tak zgadza się,czarne pudełko ma gniazda do druku kątowe,a standardowy panelik z wyświetlaczem ma wtyczki do druku proste,ale po wetknięciu wtyczek w anorektyka,trzeba go obrócić o 90 stopni,przymiarka była robiona na oko ido navi nx SD,czyli bez dolnego napedu DVD.
Zrezygnowałem bo pozostał problem umocowania odchudzonego panelika...
jeszcze raz wielkie dzieki za wszystkie porady i odpowiedzi mam jeszcze jedno pytanko czy to radio jest z mondeo? http://images61.fotosik.pl/721/08dd0c2dedc4466bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=08dd0c2dedc4466b)
Tak,pasuje do mondeo mk4.
Jestem już po całym zabiegu aktualizacji - WSZYSTKO POSZŁO BEZ PROBLEMÓW i zgodnie z instrukcją. WIELKIE DZIĘKI.
Jakby ktoś potrzebował fotek to mam je z całego proces aktualizacji. Teraz załączam te ukazujące finalny efekt.
Jako ciekawostkę dodam, że ta "gruba strzałka" pokazuje się przy skali auto, natomiast przy wyłączeniu automatycznego skalowania pojawiają się piktogramy z manewrami i pasami ruchu.
TERAZ PROŚBA O WAS O UDOSTĘPNIENIE INSTRUKCJI DO NX NA SD.
Jestem po wgraniu najnowszej aktualizacji oprogramowania w NX SD. Oprogramowanie było aktualizowane bezpłatnie poprzez serwis FORD'a.
Potwierdziły się Wasze spostrzeżenia co do funkcjonowania NAVI z nowym oprogramowaniem:
- to co opisał tedi_k, przy radiu nie powraca z kamery cofania na nawigację ale co ważne zachowuje wyznaczoną trasę
- gruba strzałka nawigacyjna działa tylko w podglądzie na skali auto
- podczas instalacji znikły zapamiętane stacje radiowe i ustawienia audio natomiast pozostały wszystkie pozostałe nastawy nawigacyjne, cele, ulubione (dla mnie było to bardzo ważne)
- pojawiły się polskie napisy, komunikaty głosowe z mapą 2012
Co ciekawe, przy wybieraniu głosowym kontaktów z książki telefonicznej poprzez moduł VC pada grzeczne pytanie po polsku, który numer ma być wybrany, komórkowy, służbowy czy prywatny. Akceptowane są także odpowiedzi po polsku …….
Dodatkowo w stosunku do starej wersji nie znika wyznaczona trasa po wyłączeniu silnika np. na tankowanie + kawa
szoszon666 06-03-2014, 18:54 Witam. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem MK4 2.0 etylina.
Mam jednak mały problem z radiem (nawigacją)
1. Nie mam pojęcia jaki to model radia (ma wejście na CD)
2. Brak kodu PIN (ASO 150 pln po numerze VIN)
3. Auto z Holandii, więc trzeba bedzie pewnie wgrać jakiś noowy program, aktualizację, czy nową mapę polski.
Jestem jeszcze laikiem, jeżeli chodzi o MK4 i cały jego "osprzęt", więc proszę o pomoc i wyrozumiałość....
szoszon666@wp.pl
1. Nie mam pojęcia jaki to model radia (ma wejście na CD)
do poczytania :)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346
2. Brak kodu PIN (ASO 150 pln po numerze VIN)
jeśli myślałeś o jakichś kalkulatorach to z wiedzy mi znanej takowe nie istnieją (przynajmniej do NX, FX czy "owalnych" modeli radia Sony), natomiast "magicy" którzy wydbywają PIN z pamięci urządzenia też nie robią tego za darmo :(
3. Auto z Holandii, więc trzeba bedzie pewnie wgrać jakiś nowy program, aktualizację, czy nową mapę polski.
szoszon666@wp.pl
wydaje się że z aktualizacja map do nawigacji powinieneś (jeszcze) zdążyć
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=124 natomiast oficjalne spolszczenie dostępne jest do NX Plus (mapy na karcie SD), dla pozostałych (nawigacji) oficjalnego service pack'a wprowadzającego język polski jeszcze nie ma. Są za to "firmy", które potrafią zamienić istniejący angielski na polski
pozdrófka
Regulamin forum
§15
Prośby o podanie kodu do radia, podawanie takich kodów lub oferowanie takiej usługi na Forum jest zabronione.
Tematy o takiej zawartości mogą zostać zablokowane lub usunięte, a ich uczestnicy mogą otrzymać ostrzeżenia.
oficjalne spolszczenie dostępne jest do NX Plus (mapy na karcie SD), dla pozostałych (nawigacji) oficjalnego service pack'a wprowadzającego język polski jeszcze nie ma
pozdrófka
czy są jakieś potwierdzone informacje, że taki service pack do NX DVD będzie?
Witam wszystkich. Od wczoraj jestem posiadaczem Galaxy MK3 z blaupunkt nx DVD. Jestem noga z aktualizacjami i zmianami softów. Potrzebuję kogoś z dolnego śląska (Głogów, Legnica, Bolesławiec-lub okolice), kto potrafi zrobić spolszczenie za rozsądną cenę i z chęcią odkupię mapę z 2013. Macie jakieś namiary?
Witam wszystkich. Od wczoraj jestem posiadaczem Galaxy MK3 z blaupunkt nx DVD. Jestem noga z aktualizacjami i zmianami softów. Potrzebuję kogoś z dolnego śląska (Głogów, Legnica, Bolesławiec-lub okolice), kto potrafi zrobić spolszczenie za rozsądną cenę i z chęcią odkupię mapę z 2013. Macie jakieś namiary?
No popatrz kolego :D trafiasz w bodajże ostatnie dni akcji:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=128
jest tam i aktualizacja map 2014 (!) jest tam też i możliwość wgrania (a właściwie podmienienia) języka polskiego (dla FX i NX DVD, bo NX SD można sobie zrobić samemu :) )
pomyśl, jeśli się zdecydujesz to kontaktuj się a Arturem. Co prawda nr konta już poprzesyłał, ale może jeszcze uda Ci się dopisać do listy
pozdrófka
Misiek124_24 15-03-2014, 18:40 Czy wiadomo już coś czy będzie dostępna aktualizacja fabryczna z językiem polskim dla NX DVD?
Czy wiadomo już coś czy będzie dostępna aktualizacja fabryczna z językiem polskim dla NX DVD?
po oglądnięciu kilku wcześniejszych stron foruma....
mogę z całą pewnością stwierdzić że NIE - "NA100%CHYBA...."
kturendyk 15-03-2014, 20:12 Witam, który parametr w NX DvD jest odpowiedzialny za zmianę głośności zależną od prędkości auta. u mnie coś takiego działa tylko nie wiem czym się to reguluje
krzyspvfr 15-03-2014, 20:54 Witam, który parametr w NX DvD jest odpowiedzialny za zmianę głośności zależną od prędkości auta. u mnie coś takiego działa tylko nie wiem czym się to reguluje
AVC to się chyba nazywa.
kturendyk 15-03-2014, 23:42 Ok dzięki jutro sprawdzę jak to działa
Witajcie, pytanie mam, moze mial ktos taki problem: mianowicie zalozylem sobie NX (mondeo mk4), wczesniej byl fx, wiec nie duzo roboty. Zmienilem na navi high, convers ladnie wszystko pokazuje, klima dziala, ale podswietlenie klawiszy radia dziala tylko na postoju. Po przekreceniu stacyjki gasnie i nie reaguje na wlaczanie swiatel. Regulacja jasnosci tez nie dziala (convers owszem). Spotkal sie juz ktos z tym ?
Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Witam,
a ja zapytam czy po resecie radia (ciągle nie działa mi BT), ustawienia dźwięku, stacje radiowe itp kasują się do ustawień fabrycznych czy nie ? Wyjąłem bezpiecznik na 2 godziny, radio poprosiło o pin, ale wszystkie ustawienia są takie jak dawniej - pytanie czy radio się "uczciwie" zresetowało czy nie ?
ps. po tym resecie BT nadal jest dla NXa niewidoczny w MENU... zostaje mi chyba tylko podmiana modułu lub/i podpięcie pod ELMConfig'a, chociaż koledzy którzy dokładali BT nic w konfiguracji chyba nie zmieniali....
... ciągle nie działa mi BT....
w moim przypadku BT zaczal dzialac dopiero po wgraniu SP 5.3, natomiast "problemy i opory" mialo USB. Pomoglo wyciagniecie samego modulu na dluzszy czas (chyba na noc) i wmontowanie go ponownie. NX dokonal ponownej konfiguracji modulu i wszystko zaczelo dzialac tak jak powinno. Ale to wszystko , jak napisalem wyzej, po zaaplikowaniu SP 5.3
Mozesz tez pokusic sie o aktualizacje samego BT/VC jesli masz go z USB
pozdrofka
w moim przypadku BT zaczal dzialac dopiero po wgraniu SP 5.3, natomiast "problemy i opory" mialo USB. Pomoglo wyciagniecie samego modulu na dluzszy czas (chyba na noc) i wmontowanie go ponownie. NX dokonal ponownej konfiguracji modulu i wszystko zaczelo dzialac tak jak powinno. Ale to wszystko , jak napisalem wyzej, po zaaplikowaniu SP 5.3
Mozesz tez pokusic sie o aktualizacje samego BT/VC jesli masz go z USB
pozdrofka
Mam BT z auxem, więc ratuje mnie tylko akturalizacja SP 5.3, którą mam w planach ale to dopiero jak przyjadą nowe mapy 2014. Teraz mam mapy 2008 i z tego co czytałem SP5.3 się z nimi gryzie.
Ja do niedawna miałem mapę 2008, zainstalowałem SP5.3 i nic się nie gryzło.
Mapę czytał bez problemu BT normalnie działał. Żadnych niepokojących objawów nie było.
Trzeba tylko zassać SP z pewnego źródła - czyt. nasze forum :)
Przestrzegam przed chomikami i innymi temu podobnymi, chociaż i tam ludzie powielają działający soft.
robaczek68 18-03-2014, 20:11 Witam
lapp SP5.3 pobierałeś z pierwszej strony tego tematu, bo piszesz o pewnych źródłach ?, bo też bym zrobił aktualizację jak będę miał mapę 2014.
Link do 5.3 z mojego dropboxa: https://www.dropbox.com/s/ycfj3gpp033mf9q/Ford_NX_SP5.3.zip
Mam już na płycie, zassany z forum, jutro sprawdzę czy zagada z moim nx,em i mapami 2008.
robaczek68 18-03-2014, 21:12 Dzięki tedi k pobrałem
Ja miałem mapy 2008 i 5.3 nie chciała z nimi współpracować...
skrobnięte na ONE X
Po aplikacji SP5.3 w ver 5.3 Main _Ver_Sw będzie miał warość: 1118_100428 dla wersji bez kamery cofania i 1218_100428 dla NX-a z kamera cofania
okazało się że mapy mam 2009, SP5.3 się wgrał, świeci teraz Main_Ver_Sw 1118_100429. Wgrywałem na włączonym silniku, w trakcie operacji convers zmieniał obraz i włączyła się samoczynnie klima. Wyraźnych różnic nie widzę ;-)) teraz czekam tylko na małpy 2014 i będzie komplet.
ps niestety BT jak nie było tak nie ma, nadal w MENU brak belki z BT a po wciśnięciu PHONE pojawia się MUTE....
Witam
lapp SP5.3 pobierałeś z pierwszej strony tego tematu, bo piszesz o pewnych źródłach ?, bo też bym zrobił aktualizację jak będę miał mapę 2014.
Tak. Z pierwszej stronki. Poszlo bez bólu.Tylko uzbroic się musisz w cierpliwość bo pare minut to zajmuje :-)
I tak jak kolega wyżej pisał - najbezpieczniej na włączonym silniku a nie samym zapłonie bo jeśli aku odmówi posłuszeństwa to możesz narobić sobie kłopotu.
marmat01 20-03-2014, 12:10 Witam Serdecznie
Pytanie do tedi_k
Czy soft 5.3 pod linkiem:
Link do 5.3 z dropboxa: https://www.dropbox.com/s/ycfj3gpp03...d_NX_SP5.3.zip
jest kompatybilny także z NX'em z kamera cofania czyli ver 1218...?
To jest soft do NX DVD - niezależnie czy z kamerą czy bez. Sam sobie rozpoznaje co trzeba. Tak jest zawsze - softy są wspólne dla i dla wersji z kamerą i bez - ten dyskutowany szeroko, polonizujący NX SD też. Natomiast softy nie przechodzą pomiędzy wersjami NX SD i NX DVD.
marmat01 21-03-2014, 08:23 Teraz rozumiem
Dzięki za wyjasnienie
krzyspvfr 21-03-2014, 13:47 Zaktualizowałem swoją nawigację do softu 13.05.03.10 z płyty blau (mam kartę z mapami 2010). Poszło bez problemów, pojawił się język polski.
Niestety pojawił się też babol: są skaszanione nazwy katalogów i plików na USB. Też tak macie?
Przedtem były tylko poucinane, teraz dodatkowo są jeszcze popsute :)
Załączam fotki, jak to u mnie wygląda.
Na Convers+ wyświetlają się dobrze (znaczy, są tylko obcięte).
Que_Fear 27-03-2014, 00:43 Czy komuś udało się jednoznacznie rozwiązać problem odczytu płyty z navi??
Po włożeniu Mapki 2014 daje sygnał o konieczności aktualizacji, następnie jej dokonuje (przy następnym włożeniu, znów pyta się o aktuazalizację, ale pokazuje takie same wersje zainstalowane i na płycie), po skończeniu resetuje system i.....i tak już wciąż co chwilę uruchamia cały system "nie mogąc" niejako uruchomić nawigacji??
Ten problem był sygnalizowany jednak nie wiem czy ktoś znalazł jednoznaczne rozwiązanie?
Nie podejrzewałbym uszkodzenia lasera bo:
1) płyta z mapami 2009 działała cały czas (u mnie od ponad roku), a była w zdecydowanie gorszym stanie niż nowa
2) upgrade do SP 5.3 z płyty CD odbył się bez problemów
3) uprade systemu nawigacji też niby odbywa się bez problemów.
Czyli niby płytę czyta ale coś go cały czas resetuje.
Odpięcie klemu aku nie pomaga. Reset ustawień navi i destinastion memory zostały zrobione.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?? Trochę mnie gniecie świadomość nabycia nowych map i niemożności korzystania z nich.
piotrali 27-03-2014, 14:43 Chińska alternatywa dla naszych NX:
https://www.youtube.com/watch?v=QpLanouyZIk
Chińska alternatywa dla naszych NX:
https://www.youtube.com/watch?v=QpLanouyZIk
Troche nie ogarniam o co chodzi z tym widokiem z gory, no i poza przelaczaniem pomiedzy teledyskiem i kamerka to niewiele pokazali. Z conversem zapewne nie wspopracuje to i fx lepszy :-P
Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
orion512 27-03-2014, 16:00 To jest tak zwana "top view camera" - fantastyczna sprawa.
Obraz jest złożony z 4 kamer do okoła samochodu: przód, tył oraz boczne w lusterkach.
Bardzo ułatwia parkowanie.
Między innymi w nowych Audi można to sobie zamówić jako opcję.
Witam
proszę o pomoc mam forda mondeo mk4 chce kupić navi nx sd ale dostać taką do mondeo w normalnej cenie to nie lada sztuka więc pomyślałem czy nie da się zaadoptować navi z kugi wymieniając sam plastikowy panel srebrny kwadratowy z kugi na czarny z mondeo i tu moje pytanie czy to będzie pasowało? czy przyciski są takie same?
Ja także długo szukałem navi nx sd do mojego mondeo i jeśli mogę coś Ci doradzić to pasuje bez żadnych przeróbek navi od S-MAX'a,bo nawet poliftowe mondeo mają inny kształt tego przedniego panela.
wiem ze pasuje od s-maxa ale nie tylko ja wiem ze pasuje :) wiec tych tez niema a do kugi są
a tą czarną ramkę mogę kupić za grosze tylko nie wiem czy to spasuje
A który panel chcesz wymienić w konsoli ,czy w navi ?
w navi ta kwadratowa z kugi na czarna z mondeo bez przycisków przyciski myślę że spasują
Powinno pasować,pozostaje tylko jedna kwestia,czy dolna dziura(ta gdzie się wkłada płytę navigacji) navi z napędem DVD jest taka sama jak w navi SD .
wydaje się ze sd i dvd dziurę ma taką samą,
powiedz mi do czego w navi sd są 3 złącza fakra?
Antena analogowa(radio),antena cyfrowa(radio) i GPS antena.
czyli nx sd ma dab no to super tego nie wiedziałem
dzięki za pomoc dam znać po niedzieli czy da rade tak zamienić chodź jak ktoś ma jakąś wiedze w temacie z autopsji to czekam na podpowiedzi
rzeczka0311 27-03-2014, 21:16 Witam wszystkich
W zakupionym Mondeo w schowku mam pudełko po DVD (jak na zdj) więc zakładam że mapy są 2009...śmigają bez problemu ale przydały by się nowsze.
Soft jak na zdj.
Po przeczytaniu całego wątku (oczy już mi się gubią)
chcę się upewnić:
1.Jaką wersję softu posiadam? /zakładam że starszą niż 5.3
2.Zamierzam kupić mapy 2013 od kolegi z forum, rozumiem że pierw aktualizuję soft do 5.3 później wrzucam mapy 2013 ?
3.Czy w 2013 drogi są już spoko czy dołożyć 200 pln i zakupić 2014?
Przy okazji chętnie odstąpię komuś mapy 2009 za rozsądną cenę.
Pozdrawiam
mapy do nx są już całkiem spoko z 2010 bo od tego roku mapy są tomtom a do 2010 to teleatlas
artur1970 27-03-2014, 21:32 Soft masz bardzo stary.
Wrzuć soft 5.1 potem 5.3
Nowe mapy 2013,2014 działają na każdym sofcie.
Mapy 2014 posiadają już drogi budowane na Euro, na mapach 2013 jest ich minimalna ilość.
czyli nx sd ma dab no to super tego nie wiedziałem
...
Ma raczej antenę diversity niż DAB...
...Mapy 2014 posiadają już drogi budowane na Euro, na mapach 2013 jest ich minimalna ilość.
Tu Arturze się nie zgodzę: mapy 2013 mają większość dróg na Euro - w tym całą A2 i całą Południową Obwodnicę Warszawy mimo, że ta była otwarta dopiero w 2014 roku!
Que_Fear 27-03-2014, 22:11 Wrzuć soft 5.1 potem 5.3
Hmmm na moje to 5.3 powinien zawierać już zmiany z 5.1 ??
Czy jednak w tym wypadku jest inaczej ? (byłoby to chyba co najmniej nielogiczne).
Choć już gotów jestem nawet takiej brzytwy się chwycić żeby rozwiązać kwestie niedziałających map ;)
Hmmm na moje to 5.3 powinien zawierać już zmiany z 5.1 ??
Czy jednak w tym wypadku jest inaczej ? (byłoby to chyba co najmniej nielogiczne).
...
Nie ma potrzeby robić "stopniowego update". Można wgrać po prostu 5.3...
Que_Fear 27-03-2014, 22:15 No więc właśnie...
Czyli tej "brzytwy" nie ma się co chwytać by zaradzić na ciągły reset...
Raczej praca dla kolegów z www.skanbis.eu ...
Que_Fear 27-03-2014, 23:19 Raczej praca dla kolegów z www.skanbis.eu ...
Raczej jednak nie....rozwiązanie podane przez kolege pgrob w temacie o zakupie hurtowym poskutkowało (tzn. downgrade sys navi i ponowny upgrade)...więc tym razem koledzy ze skanbis.eu jeszcze nie beda mi niezbędni...ale kiedyś kto wie :)
rzeczka0311 28-03-2014, 07:47 Nowe mapy 2013,2014 działają na każdym sofcie
W związku z tym kolejne pytanie:
Czy jak zmienię na 5.3 to czy w przyszłości będę mógł spolonizować Navi?
Bo w wątku "hurt.zakup map.." artur1970 pisał coś że polonizację za 400pln robi firma tylko na sofcie 5.1...
artur1970 28-03-2014, 07:53 Zawsze jest możliwość powrotu do softu 5.1
Soft możesz dowolnie zamieniać. Nawi łyknie to co jej podasz.
krisfoto 28-03-2014, 08:46 Witam wszystkich. Już od kilku lat śledzę wydarzenia na tym wątku i postanowiłem wreszcie zaktualizować swojego mondka 2.0 2008 titanium, Holandia, duża navi Blaupunkt NX. Pobrałem soft w wersji 5.3 z tego forum, wypaliłem jak trzeba. Aktualizacja przebiegła wzorowo tylko pojawił się wspominany już tu wcześniej problem z odtwarzaniem płyt mp3. W starym sofcie wkładałem wypalone na dobrym nośniku cd mp3 i już po chwili wszystko grało i furczało. Na chwilę obecną w sofcie 5.3 oglądam całymi minutami komunikat "checking cd". Płyty te same- porażka. Czy mam się cofnąć do starszej wersji softu? Jest na to jakaś inna rada? Dopowiem że mam płytę z mapami oryginał 2008 i działa ona bez problemu. Jedynie co zauważyłem to ten odtwarzacz płyt "ściemnia". Ma ktoś podobny problem? Czekam na info i pozdrawiam
Bump: Zapomniałem dodać, że wykonałew szystkie możliwe resety dostępne z menu urządzenia Balaupunkt.
rzeczka0311 28-03-2014, 10:44 Zawsze jest możliwość powrotu do softu 5.1
dzięki, tego nie byłem pewien
Artur1970 czy różnice w mapach DVD 2013/2014 v4.1 są duże jeśli chodzi o drogi lokalne w PL czy raczej niewielkie?
artur1970 28-03-2014, 11:45 Z mojej wiedzy - niewielkie
gdzieś poprawili numerację budynków - jest trochę więcej
krisfoto 28-03-2014, 11:50 Witam ponownie,
Dzisiaj zrobiłem wpis powyżej odnośnie problemu z oczytem płyt mp3 po aktualizacji softu do v5.3 - Blaupunkt NX.
Problem rozwiązał się sam.
Uzbrojony w stary soft i zwykłą płytę cd z muzyką wparowałem do auta z zamiarem cięższej walki. Najpierw uruchomilem silnik i auto jak zwykle powitało mnie muzyczką z radia. Włożyłem zwykły album "checking cd" i zagrał. Włożyłem następnie płytę cd mp3. Chwilę pomieliło znajomym komunikatem checking cd, następnie po trzech sekundach przeszło do kolejnego i po kolejnych dwóch sekundach lista folderów pojawiła się na wyświetlaczu. GRA! Nie wiem czemu i jak ale jest już OK. Auto stało z nowym softem od wczoraj czyli przez noc i dzisiaj rano było jak opisałem wyżej w poprzednim wpisie. Teraz sprawa samoistnie ustąpiła więc trzeba tu chyba więcej cierpliwości na reakcję niż w aktualnie rozumianym komputerze.
Potwierdzam dodatkowo, że na v5.3 oprogramowania działa mi mapa na dvd z napisem 2008 update, która przyjechała z autem z Holandii. Nowszych nie mam i po zaciągnięciu nowej wersji map ze znanego gryzonia o objętości około 7.5 GB oraz nagraniu obrazu na dwuwarstwową dvd mimo początkowych sukcesów finalnie wyskakuje komunikat aby włożyć oryginalna płytę. Jak widać da się ominąć zabezpieczenia podczas zgrywania mapy ale już nanieść je w taki sam sposób poczas wypalania to już inna bajka. Pozdrawiam
bartoszek 28-03-2014, 11:55 Szkoda tylko, że skoro stać cię na auto za 40-50k zł, nie stać cię na mapę za 340 zł.
rzeczka0311 28-03-2014, 11:58 To nie chodzi o kasę, tylko jeździłem u kumpla z mapami 2013 i powiem że nie miałem uwag...dlatego nie do końca rozumiałem tak silne parcie na akcję "zakup map 2014..."
Ale to tylko moja dygresja.
Dlatego zdecyduję się na razie na 2013...chyba;)
pozdr.
bartoszek 28-03-2014, 12:57 2014 - to co mogło by cię interesować:
A1
A2
Obwodnice Warszawy.
Ktoś napisał że mapy na 2013 były tloczone w 2012 a 2014 w roku bieżącym... Kolejna kwestia, to oddaje się ostatnio sporo nowych odcinków obwodnic i autostrad. To ma odzwierciedlenie w mapach. Mnie irytowal brak A1 od gliwic do pyrzowic
Na obecną chwilę, najczęściej aktualizowane są mapy projektu ump-pcpl, które można spotkać np. w Yanosiku albo jako aktualizacje do nawigacji Garmin. Nasze samochodowe navi nie będą tal często aktualizowane, bo dana firma musiałaby:
a. utworzyć osobny dział dla nawigacji
b. udostępnić jako open source mapy i ich edytory.
...czego na 100% nie zrobią.
Ma raczej antenę diversity niż DAB...
Warto byłoby rozwiać wszelkie wątpliwości bo w tym wątku Ty i Arturek i twierdziliście inaczej:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176387&highlight=Odp%3A+6000CD+SONY+1CD+MP3
Warto byłoby rozwiać wszelkie wątpliwości bo w tym wątku Ty i Arturek i twierdziliście inaczej:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176387&highlight=Odp%3A+6000CD+SONY+1CD+MP3
Tam była mowa o Sony - są Sony DAB. Choć także są radia 6000CD i Sony także z antenami diversity.
Tu jest mowa o NX - nic mi nie wiadomo o NX DAB, za to chyba wszystkie NX SD Plus (w tym mój...) mają anteny diversity.
Kolor wtyczki (czarny) nie okazał się kluczowy.
Tam nie tylko było Sony,ale i cd 6000 także :). Patrz post #4.
Czytałem,czytałem,zrozumiałem tak: We wszystkich modelach radia(CD600,Sony,Navi) występują radia z 2 wtyczkami fakra(chodzi o białe i czarne ),ale prawdopodobnie nie we wszystkich radiach musi występować DAB,od czego to zależy,tego nikt nie wie.Moja konkluzja: Zrozumiałe dla mnie jest to ,że niższe-tańsze modele nie posiadają DAB,ale wyższe-droższe powinny już mieć,czy tak jest ? Cała sprawa mojego wywodu dotyczy radii nowych tzn. po 2011 roku,bo w przedlifcie mondeo mk4 tylko Sony miało DAB.
Napisałem wyżej - NX nie występuje z DAB. Nie wierzysz to sprawdź:
http://fordnavigation.uw.hu/ - możesz pooglądać specyfikacje NX SD plus (w działach Mondeo i S-max). Są wersje z wejściem kamery i bez. Nie ma ani słowa o DAB.
komarkutno 30-03-2014, 20:36 Napisałem wyżej - NX nie występuje z DAB. Nie wierzysz to sprawdź:
http://fordnavigation.uw.hu/ - możesz pooglądać specyfikacje NX SD plus (w działach Mondeo i S-max). Są wersje z wejściem kamery i bez. Nie ma ani słowa o DAB.
występuje sam takiego mam z tyłu są 4 wtyczki FAKRA 1-antena gps 2-antena zwykła radiowa 3-antena DAB 4-kamera cofania 51097 a w opcjach tunera można włączyć lub wyłączyć tuner DAB
występuje sam takiego mam z tyłu są 4 wtyczki FAKRA 1-antena gps 2-antena zwykła radiowa 3-antena DAB 4-kamera cofania Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: nx sd.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 67.7 KB ID: 51097 a w opcjach tunera można włączyć lub wyłączyć tuner DAB
Zuch chłopak,wiedziałem,że moje przeczucie mnie nie zawodzi :).
Podaj jeszcze kolego numer forda swojego radyjka,poproszę
...a w opcjach tunera można włączyć lub wyłączyć tuner DAB
Można prosić o P/N (oznaczenie wersji) tej wersji NX oraz zdjęcie ekranu z widoczną opcją włączania DAB?
Nie to cobym nie wierzył, ale info w poście jest takie "suche", bez konkretów...:wink:
Tył mojego NX SD Plus wygląda identycznie a jakoś opcji DAB nie znajduję...:027:
BTW - dzisiaj sobie buszowałem po "menu technicznym" (<CD/AUX>/<Climate>/<Home>) i było widać, że radio ma 3 tunery, ale jakoś żaden z nich nie był DAB...
Dla ciekawych - po co aż 3 tunery:
1 - grająca stacja
2 - prawdopodobnie "alter ego" (inna częstotliwość - sąsiedni nadajnik) grającej stacji
3 - ciągłe przeszukiwanie zakresu FM w poszukiwaniu TMC/TP
No to może głupie pytanie: czy TMC działa z Blaupunkt NX w Polsce ? Jeżeli tak to jak je włączyć (próbowałem ale poległem) ?
bartoszek 31-03-2014, 09:31 Poległeś bo nie działa :)
kolopeter 31-03-2014, 11:02 Hej. Gdzies mi mignela informacja,ze mozna sobie wrzucic firmware z pl jezykiem i ze tylko na navi z sd. No i tak szukam tego posta. O ile gdzies jeszcze trafilem na podobny post, to info gdzie lezy ten serwis pack, bo nie moge znalezc.
Ktos wie?
artur1970 31-03-2014, 12:07 proszę
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=105
kolopeter 31-03-2014, 14:58 dzieki.
wlasnie puscilem update. za pierwszym razem nie pilnowalem i jak wrocilem po jakims czasie , to pokazywal ,ze chce updatowac, wersja main 0.0.0.0 . jakos tak bylo. wlozylem karte navi i tylko navi dzialalo, polski mozna bylo wybrac. radio- cisza. puscilem jeszcze raz i czekalem juz do konca. i dopiero wtedy bylo tak jak na instrukcji. zupdateowalo sie i wylaczylo .
wlozylem karte z mapami i wlaczylem z przycisku. pin, nastepnie zgodzilem sie na update z karty navi i to ju zajelo chwilke. po tym wszystko wrocilo do normy.
dzieki i pozdrawiam
No to może głupie pytanie: czy TMC działa z Blaupunkt NX w Polsce ? Jeżeli tak to jak je włączyć (próbowałem ale poległem) ?
W Polsce działa co najmniej jeden komercyjny TMC - polega to na tym, że trzeba nabyć specjalną wersję urządzenia navi (od dostawcy usług). W związku z tym wszelkie "fabryczne" navi z zasady działające na "publicznych" TMC w Polsce nie działają. Najbliżej to w Czechach albo Niemczech.
Jak jadę odcinkiem A4 pomiędzy Katowicami a Gliwicami (zjazd na DK88 do Opla), to TMC w NX łapie mi czeskie komunikaty.
...a w opcjach tunera można włączyć lub wyłączyć tuner DAB
Można prosić o P/N (oznaczenie wersji) tej wersji NX oraz zdjęcie ekranu z widoczną opcją włączania DAB?
Nie to cobym nie wierzył, ale info w poście jest takie "suche", bez konkretów...:wink:
Tak dla przypomnienia prośby... Coby nie odeszła w wątku za daleko...:wink:
kolopeter 31-03-2014, 20:17 czasami dziwne mysli mnie nachodza, wiec chcialem sie nimi podzielic :)
chodzi mi o navi i lektora. wersja z sd.
pozno jest i nie chce mi sie sprawdzac , czy na karcie 2013 jest polski lektor, czy nie, ale cos mi chodzi po glowie ,ze jest , ale nie aktywny. proponuje taki oto eksperyment:
przy zmianie lektora widzimy komunikat " wgrywanie...jezyka " czy jakos tak. mozna sie spodziewac , ze przy zmianie jezyka pliki odpowiedzialne za lektora sa wgrywane z nosnika na pamiec urzadzenia. zatem .... kopiujemy sobie nasza mape 2013/2014 na jakies inne sd. oczywiscie navi powie ,ze to nie oryginal ... ale my nie chcemy jej uzywac, chcemy zmienic jezyk. zatem na naszej falszywej sd zmieniamy nazwy plikow, ewentualnie ktorys plik konfiguracyjny(widzialem jakis) aby czeski, czy rozyjski zawieral nasz jezyk. i teraz wkladamy nasza edytowana mape , z menu zmieniamy jezyk, ktory zaczyna zgrywac z sd czeski jezyk. podmieniamy na sd oryginala i sprawdzamy po jakiemy gada mapa. tak mnie naszlo .... moze wcale nie zadzialac, a moze cos z tego bedzie.
jutro sie pobawie i dam znac , jesli rzeczywiscie tam sa jakies pliki z naszym jezykiem.
Ale po co ta kombinacja???:shock:
Przecież jest polska lektorka - po aktualizacji navi NX SD działa na mapach nawet 2012 (bodajże) a na 2013 bez problemu...
krzyspvfr 31-03-2014, 21:10 Można prosić o P/N (oznaczenie wersji) tej wersji NX oraz zdjęcie ekranu z widoczną opcją włączania DAB?
Przypadkiem trafiłem na niemieckiej stronie Forda:
http://www.ford.de/Pkw-Modelle/FordS-MAX/BroschuerenPreiseDaten#primaryTabs
ściągamy pierwszego pdf-a z góry, czyli: Ford S-MAX Broschüre
i tam na stronie 19 mamy radia.
Przy NX-ach (Ford Navigationssystem mit Touchscreen) jest napisane: auch mit digitalem Radioempfang DAB erhältlich - czyli dostępne również z DAB.
kolopeter 31-03-2014, 21:10 serio ?? cos mi sie pomerdalo, bo z autem od 4 miesiecy nie gadalem. dopiero wrocilem.
moze ktos kiedys pisal ,ze nie gada ,ale moze chodzilo o voice komendy. wiec chyba namieszalem :) w sumie to i tak jezdze bez glosu lektora .... :)
sorki :)
Mam u siebie wersję nawigacji:
MAIN_VER_SW: 2012_101125
REG_VERSION: DI_SWNAVI9.3C3P22
NAV_VER_SW: N2189VF__9.3C3P22
Zamówiłem jż aktualną mapę do niego. Czy powinienem lub mogę coś w nim upgradować do nowszej wersji? Jeśli tak to w jaki sposób zdobyć taki upgrade?
... jest napisane: auch mit digitalem Radioempfang DAB erhältlich - czyli dostępne również z DAB.
A co w tym kontekście oznacza wg kolegi słówko 'Wunschausstattung'?? Bo wg tłumacza gogle oznacza ponoć "wyposażenie dodatkowe"...
A transkodery ("wyposażenia dodatkowego") DAB na ebayu znajduje się w 5 minut: http://www.ebay.co.uk/itm/Kinetic-digitizor-M-DAB-00001-Universal-add-on-DAB-car-radio-/121158083945?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item1c3595a569 itp. itd.
A ten konwerter DAB to nawet wprost do Forda... http://www.ebay.pl/itm/Ford-OEM-AutoDAB-Car-Tuner-DAB-Add-on-Adaptor-Digital-Radio-CTDAB-FO1-/330733057121
Nieustająco proszę o podanie P/N NXa z DAB...:027:
... Czy powinienem lub mogę coś w nim upgradować do nowszej wersji? Jeśli tak to w jaki sposób zdobyć taki upgrade?
A wystarczy się cofnąć tylko na poprzednią stronę i od razu znajdzie się info o polonizacji navi...:027:
krzyspvfr 01-04-2014, 08:18 A co w tym kontekście oznacza wg kolegi słówko 'Wunschausstattung'?? Bo wg tłumacza gogle oznacza ponoć "wyposażenie dodatkowe"...
Dokładnie to oznacza :)
A transkodery ("wyposażenia dodatkowego") DAB na ebayu znajduje się w 5 minut: http://www.ebay.co.uk/itm/Kinetic-digitizor-M-DAB-00001-Universal-add-on-DAB-car-radio-/121158083945?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item1c3595a569 itp. itd.
A ten konwerter DAB to nawet wprost do Forda... http://www.ebay.pl/itm/Ford-OEM-AutoDAB-Car-Tuner-DAB-Add-on-Adaptor-Digital-Radio-CTDAB-FO1-/330733057121
To wygląda interesująco:
https://www.youtube.com/watch?v=dNdyOtCAlm8
Myślisz, że to jakiś aftermarketowy "add on" ?
...To wygląda interesująco:
https://www.youtube.com/watch?v=dNdyOtCAlm8
Myślisz, że to jakiś aftermarketowy "add on" ?
Ale to jest film o działaniu radia Sony DAB - popatrz na 2'30"... Radia Sony DAB to żaden ewenement - w Wielkiej Brytanii to standard w Fordzie.
Co do dopisku w niemieckim folderze - nie mam pojęcia co oznacza w kontekście TravelPilot NX SD - podejrzewam jedynie, że jakąś "dokładkę" ratującą NXa w sytuacji, gdy w Niemczech i Wielkiej Brytanii DAB jest standardem...
krzyspvfr 01-04-2014, 08:47 Co do dopisku w niemieckim folderze - nie mam pojęcia co oznacza w kontekście TravelPilot NX SD - podejrzewam jedynie, że jakąś "dokładkę" ratującą NXa w sytuacji, gdy w Niemczech i Wielkiej Brytanii DAB jest standardem...
OK, poddaję się :)
Czyli wniosek mamy jeden, nie istnieje NX z DAB.
OK, poddaję się :)
Czyli wniosek mamy jeden, nie istnieje NX z DAB.
Wniosek mamy jeden - NIE WIEMY czy istnieje NX z DAB. Nic na razie nie wskazuje, że istnieje. Nie da się jednak tego wykluczyć i szukamy dowodów.
komarkutno 01-04-2014, 20:52 Można prosić o P/N (oznaczenie wersji) tej wersji NX oraz zdjęcie ekranu z widoczną opcją włączania DAB?
51269 to jest antena która była podpięta do mojego nx sd plus a to na pewno jest antena DAB ale ja mam wstawionego nx od kugi tylko przekładałem obudowę z przyciskami ze starego NX dvd chodź to nie powinno mieć znaczenia bo to te same urządenia tylko inne obudowy . Chwilowo nie mam dostępu do auta ale wstawie te fotki tych opcji. ale radio było takie jak na tych fotkach z tego forum http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.kugaownersclub.co.uk/forum/technical-info-ask-a-ford-employee_topic3802_page4.html&ei=rHeiTsnFCsrOhAf5g6jHBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CCYQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3Dhsrns%2Bmca%26hl%3Dpl%26biw%3D1223%26 bih%3D793%26prmd%3Dimvnsb
Kolego - na zdjęciu pokazałeś na razie wzmacniacz antenowy. Skąd ta wiedza, że jest to antena DAB? Tak na marginesie (i dla Twojej info) jest to wzmacniacz z VW i nie ma nic wspólnego z Fordem - nie wierzysz: wrzuć do googla 2K0035577B, czyli P/N Twojej "anteny"...:027:
Poza tym - bardzo proszę - załóż, że wiemy jak wygląda NX SD (z PLUS albo bez) i nie częstuj nas trywialnymi zdjęciami.
Podane na fotkach P/N dotyczą "zwykłych" NX (na pewno bez DAB).
Podaj więc proszę P/N urządzenia z DAB albo fotkę z opcji przełączania tunera.
komarkutno 01-04-2014, 21:39 Kolego - na zdjęciu pokazałeś na razie wzmacniacz antenowy. Skąd ta wiedz, że jest to antena DAB? Tak na marginesie (i dla Twojej info) jest to wzmacniacz z VW i nie ma nic wspólnego z Fordem - nie wierzysz: wrzuć do googla 2K0035577B, czyli P/N Twojej "anteny"...:027:
Poza tym - bardzo proszę - załóż, że wiemy jak wygląda NX SD (z PLUS albo bez) i nie częstuj nas trywialnymi zdjęciami.
Podaj więc proszę P/N urządzenia z DAB albo fotkę z opcji przełączania tunera.
kupiłem radio takie jak na zdjęciach z tego forum do niego był podpiet ta antena to nie jest zwykły Nx mapy mam na kartach sd wiem czym różni się nx dvd od nx sd a z opisów w necie wynika że taki wzmacniacz jest do "anteny różnorodności radiowej DAB" przekładając ramke z przyciskami i oddając navi do gościa od odkodowania rozebrał je prawie na części pierwsze i stwierdził że są dwa tunery analog i cyfra a ja raczej mu wierzę bardziej niż tobie bo skoro umiał odczytać kod z procesora to na pewno potrafi rozpoznać cyfrowe radio po bebechach
Bump: Poza tym - bardzo proszę - załóż, że wiemy jak wygląda NX SD (z PLUS albo bez) i nie częstuj nas trywialnymi zdjęciami.
http://fordnavigation.uw.hu/ wedle tego wykazu p/n BV4T-18K931 AB nie jest zwykłym NX a NX SD więc się pomyliłeś pisząc ze to zwykłe NX oczywiście patrz na radia KUGI bo ja takie posiadam
...ja raczej mu wierzę bardziej niż tobie...
Kolego - coś Ci się pomyliło. To nie chodzi o to czy Ty mnie wierzysz czy nie. To TY piszesz, że masz NX SD z DAB. Podaj więc po prostu jego P/N. Albo wklej zdjęcie z funkcją przełączania tunerów.
"Zwykły" NX to NX DVD, NX SD albo NX SD Plus BEZ DAB!
Na razie jest problem z wierzeniem Tobie - podajesz numery części od Volkswagena i ściemniasz, że to do Forda... Dołożyć sobie każdy może co mu się podoba, jednak niczego to nie dowodzi poza tym, że umiał wyciągnąć radio.
Skończ więc OT i wklej oczekiwane informacje.
komarkutno 01-04-2014, 21:58 Na razie jest problem z wierzeniem Tobie - podajesz numery części od Volkswagena i ściemniasz, że to do Forda...
postaraj się nauczyć czytać ze zrozumieniem nie napisałem że to od forda tylko że takie coś miałem podpięte pod NX sd a to istotna różnica.
popatrz na fotki z tego forum http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.kugaownersclub.co.uk/forum/new-kuga-nav-dab_topic3907_page2.html&prev=/search%3Fq%3Dblaupunkt%2Bnavi%2Bsd%2Bford%2BDAB%26 start%3D10%26sa%3DN%26biw%3D1403%26bih%3D814 tam goście opisują różnice w wyglądzie nx z dab
.......załóż, że wiemy jak wygląda NX SD (z PLUS albo bez) ...
....TY piszesz, że masz NX SD z DAB. Podaj więc po prostu jego P/N. Albo wklej zdjęcie z funkcją przełączania tunerów.
...Skończ więc OT i wklej oczekiwane informacje.
...
marek197879 02-04-2014, 21:07 Witam
Mam pytanko może ktoś się z tym spotkał, zakupiłem NX DVD najprawdopodobniej z 2009roku był bez mapy, dość długo jeździłem bez map, czekając na koniec forumowej akcji z mapami, wreszcie doszła upragniona płyta i lipa po włożeniu płyty napęd miele i co jakieś 20s navi się włącza i wyłącza, niestety nie wiem jaka wersje softu mam, może ktoś potrafi rozszyfrować
http://www.iv.pl/images/24601128343806884837.jpg (http://www.iv.pl/)
tak czy inaczej, próbowałem wgrać wersje 5.3 niestety bez powodzenia, nagrałem jako obraz, przy użyciu nero później przeczytałem, że trzeba przenieść katalog wiec nagrałem kolejna płytę i też nic nagrywałem na CD i DVD różne marki z najmniejszą prędkością miele i nic żadnej reakcji.
Dodam tylko że po zakupie i montażu wkładałem na chwile dvd z mapami z 2008 bardzo długo mieliło ale mapa zaskoczyła nie jestem pewien czy navi działała prawidłowo bo płytę miałem na chwile ale coś tam zadziałało, i jeszcze jedno na razie nie przestawiłem w convers ze mam navi, ale to chyba raczej nie ma nic wspólnego z wejściem łatek czy map
jakieś sugestie?
u mnie mieliło bez startu aktualizacji, gdy wkładałem płytę z wersją softu, który już miałem wgrany. spróbuj wypalić płytę ze starszą wersją, to powinno załapać. wtedy możesz spróbować wgrać starszą wersję i ponownie 5.3.
jeśli nadal nic się nie będzie działo to albo ktoś już uwalił tego NX'a albo napęd jest uszkodzony/zabrudzony.
orion512 03-04-2014, 10:34 nagrałem kolejna płytę i też nic nagrywałem na CD i DVD różne marki z najmniejszą prędkością miele i nic żadnej reakcji.
A może wkładałeś płytę nie do tego napędu co trzeba?
marek197879 03-04-2014, 12:52 już chyba wspomniałem że włożyłem płytę z roku 2008 i zadziałało, wiec chyba cudów nie ma i górny napęd nie przyjmie ani aktualizacji ani upgradu:) spróbuje z tym niższym softem
kolopeter 03-04-2014, 13:14 Gubie sie. Naped pod klapka sluzy do upgradow i dla map, jesli sie nie myle. Znaczy dolny a nie gorny,ktory sluzy do audio. Moze ktos probowal updatu i sie nie udalo, bo z tego co zauwazylem, to radio z klima ma swoj firmware i nawigacja ma swoj. Service paki to do radia i komunikacji, zas plyta/sd card daje oprogramowanie dla navi. Po nieudanym wgrywaniu service paka dzialala mi tylko navi, bo akurat jej oprogramowanie wgralo sie bez bledu. Ponowne wrzucenie service paka obudzilo i radio i obsluge klimy.
Wysłane z mojego GT-N5100 przy użyciu Tapatalka
marek197879 03-04-2014, 14:52 niestety, wypaliłem niższy soft i też nic się nie dzieje tylko płytę przez jakiś czas kreci, czy ktoś możne sprawdzić czy widać laser jak się spojrzy w szparę z napędem albo jakiś inny sposób sprawdzenia czy to napęd jest winowajcą, dziwne, że coś się dzieje jak wkładam płytę z mapami(włącza się i wyłącza) bo chyba jak by laser całkowicie padł to by nie miało znaczenia czy wkładam taka czy inna płytę
Napisz jak "wygląda" rozkład plików i folderów na płycie z sp po jej nagraniu.
tapatalk4@gt-i9100
Que_Fear 03-04-2014, 21:11 niestety, wypaliłem niższy soft i też nic się nie dzieje tylko płytę przez jakiś czas kreci, czy ktoś możne sprawdzić czy widać laser jak się spojrzy w szparę z napędem albo jakiś inny sposób sprawdzenia czy to napęd jest winowajcą, dziwne, że coś się dzieje jak wkładam płytę z mapami(włącza się i wyłącza) bo chyba jak by laser całkowicie padł to by nie miało znaczenia czy wkładam taka czy inna płytę
Objawy są takie jak już były zgłaszane,
dziwne jest tylko to że nie robi Ci update'u SP.
Nagrałeś prawidłowo obraz ?? Jeśli tak to spróbuj włożyć płytę z SP jak nie wskoczy pytanie o upgrade to wyciągnij i spróbuj włożyć jeszcze raz, ewentualnie wejdź w menu inzynierskie (cd/aux+climate+home) i tam poszukaj w "systemie" (jeśli dobrze pamiętam) daj aktualizację (nie pamiętam teraz dokładnie jak ta pozycja się nazywa, a nie bardzo mi się teraz do auta chce biec, może ktoś pamięta).
Co do map to receptą na ciągły reset było (po wgraniu SP 5.3) najpierw włożenie nośnika map np. z 2009r. i update softu, a dopiero następnie włożenie map 2014 i znowu update softu.
marek197879 04-04-2014, 16:33 witam
wejście przez cd+clim+hom nic nie daje po wejściu w system i przyciśnięciu aktualizacji navi bądź systemu nic nie wchodzi
co do rozkładu plików i folderów to jest dnl->bin->nav i system w folderze nav->common i ford_hs2 i ford_hsr a w system->arion->f_hs_rvc i ford_hsr
rozumiem że po rozpakowaniu wypalam obraz na płycie cd i to wszystko mam racje?
witam czy wszystkie nx sd mają możliwość aktualizacji jezyka na polski?
dzięki Marcin na ciebie w tym temacie zawsze można liczyć
kurkiewiczandrzej 04-04-2014, 22:13 Mam problem z wgraniem softu 5.3 .Może ktoś pomoże z Warszawy?
Mam problem z wgraniem softu 5.3 .Może ktoś pomoże z Warszawy?
a jakie trudnosci z nim sa ? najwazniejsze to miec kod do navi, wlozyc plyte z SP oraz pamietac o uruchomieniu silnika na czas update`u ~20 minut moze akumulator rozladowac a brak zasilania w aktualizowaniu to potencjalne klopoty :D
pozdrofka
A czy ktoś może mi powiedzieć: jaką ja mam wersję nawigacji i czy wymaga ona aktualizacji? Przeszukałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi.
MAIN_VER_SW: 2012_101125
REG_VERSION: DI_SWNAVI9.3C3P22
NAV_VER_SW: N2189VF__9.3C3P22
Z poprzednich wpisów dowiedziałem się tylko, że mapy mam z 25.11.2010 roku ale jeśli chodzi o wersję softu lub konieczność upgradu - nic.
Będę wdzięczny za pomoc.
A czy ktoś może mi powiedzieć:
Raz już napisałem:
...
A wystarczy się cofnąć tylko na poprzednią stronę i od razu znajdzie się info o polonizacji navi...:027:
A tam było:
proszę
Podana wersja softu to stara wersja navi NX SD. Daje się podnieść do wersji w pełni spolonizowanej według przytoczonych wskazań.
Czytać umiem więc już poprzednim razem przejrzałem stronę 105 i kilkanaście pobliskich. Może nie umiem czytać ze zrozumieniem bo nie wiem jak to zrobić. Dzięki chociaż za informację, że mój soft jest stary.
Pozostaje mi więc podjechać do jakiegoś ASO i go zaktualizować.
Pozostaje mi więc podjechać do jakiegoś ASO i go zaktualizować.
Po co zaraz do ASO ? To można zrobić we własnym zakresie.Po zdobyciu zawartości (były podawane źródła w tym linku) wypalasz obrazy płyt ISO (bo tak naprawdę nie wiadomo która zadziała) i do Auta.Pamiętaj aby przy aktualizacji był włączony silnik w aucie,bo to trwa z 15 minut i jak będziesz miał słaby akumulator i podczas aktualizacji zabraknie prądu to .... może być tragedia.
Po co zaraz do ASO ? To można zrobić we własnym zakresie.Po zdobyciu zawartości (były podawane źródła w tym linku) wypalasz obrazy płyt ISO (bo tak naprawdę nie wiadomo która zadziała) i do Auta.Pamiętaj aby przy aktualizacji był włączony silnik w aucie,bo to trwa z 15 minut i jak będziesz miał słaby akumulator i podczas aktualizacji zabraknie prądu to .... może być tragedia.
No właśnie niestety nie znalazłem tam żadnego źródła :( Dlatego napisałem, że może nie umiem czytać ze zrozumieniem. Poza tym mam wersję na kartę SD więc pewnie trzeba to zrobić inaczej a nie chciałbym czegoś spieprzyć bo niestety lepsze jest wrogiem dobrego i jak zrobię coś nieumiejętnie to w ogóle przestanie działać. Jak widać jestem laikiem i zupełnie się na tym nie znam więc może lepiej żeby samemu tego nie dotykać?
Poza tym mam wersję na kartę SD
To nic nie zmienia,aktualizację także można zrobić z płyty.Skoro zupełnie nie wiesz o co kaman,to napisz do kolegi MAYAK'a,on Ci na pewno z chęcią pomoże i bedzie pewnie ze 3 razy taniej niż w ASO ;).
artur1970 06-04-2014, 07:46 Kolega opisał jak wykonać aktualizację
Link do samego katalogu "dnl" - do skopiowania na czystą kartę SD: https://www.dropbox.com/s/550krznb2xp043m/dnl.rar
Link do całego ISO - jak ktoś chce wypalać płytę: https://www.dropbox.com/s/eo9jiu44intidan/Disc_2_schwarz.rar
To powyżej to jest wersja softu z płyty 'schwarz' - właściwej dla mapy WE+T
Jak ktoś ma inne mapy, to być może będzie musiał użyć wersji softu z płyty 'blau' - (nie nadaje się do map WE+T!) https://www.dropbox.com/s/7k5nj7zebbfat9r/Disc_1_blau.rar.
Przepis na upgrade:
1) Uruchamiamy silnik
2) Wyjmujemy kartę SD z mapą (klawisze nav+menu a potem 'eject SD card' i po naciśnięciu karty czymś ją wydłubać, bo sama nie wyskoczy całkiem...)
3) Wkładamy kartę SD z nagranym katalogiem 'dnl'
4) Ochoczo zgadzamy się na upgrade
5) Spokojnie czekamy ok 10 minut aż się wszystko zrobi.
6) jak urządzenie się zresetuje po upgrade, to w czasie czarnego ekranu wyciągamy kartę z katalogiem 'dnl'
7) wkładamy z powrotem kartę z mapą
8 ) wpisujemy PIN - dobrze go mieć przy sobie, albo w ogóle gdzieś w znanym miejscu...8)
9) jeśli jest to mapa 2012 lub 2013 to zgadzamy się na upgrade oprogramowania navi (z SP tradycyjnie wgrywane jest oprogramowanie stare - tutaj 2011r)
10) ustawiamy wszystko od nowa, bo nawet stacje radiowe giną - w ustawieniach - jezyki - wybieramy radośnie 'język polski' - nie panikować, jest na dole listy i trzeba cierpliwie do niego 'doklikać'!
Bardzo dziękuję, na pewno odezwę się do niego.
artur1970 06-04-2014, 07:47 i jeszcze info
Panie i Panowie - nareszcie!
Co ważne - nie trzeba wypalać płyty - można skopiować katalog DNL z tego ISO i nagrać na karcie SD. Kartę z mapą i tak trzeba obowiązkowo wyjąć z urządzenia, więc na jej miejsce łatwo włożyć kartę z upgrade. Działa bez problemu - sprawdziłem przed chwilą...
A jak nie chcesz osobiście tego zrobić umów się z mayak on też jest z Warszawy.
i jeszcze info
A jak nie chcesz osobiście tego zrobić umów się z mayak on też jest z Warszawy.
Myślę, że to będzie najrozsądniejsze. Jak przyjdą nowe mapy, to poproszę go o pomoc. Jeszcze raz wielkie dzięki
marek197879 06-04-2014, 20:40 witam
Jest może ktoś z łodzi lub jakaś życzliwa osoba, która na chwile użyczyła by mapę na balupunkta nx DVD z roku 2009 chce sprawdzić czy po włożeniu ta z 2014 odpali
marek197879 07-04-2014, 17:58 korzystając z uprzejmości forumowego kolegi bartoszek_pl udało mi się odpalić nx, po włożeniu płyty z 2009roku navi odczytała ale nic nie instalowała, włożyłem mapę z 2014r odpaliła ale też nic nie instalowała(wiec laser działa) i tu sie rodzi pytanie, dlaczego żadna z sp nie chce mi wchodzić i którą wersje ja mam, bo main-ver_sw 0632_080717 nic mi nie mówi, może koś się spotkał z ta wersją i udało mu się podnieść do sp5.3?
StanleyMechanik 07-04-2014, 18:27 Witam kolegów ....
Jak wiele ludzi tutaj mam pytanie, które nasuwa mi sie po przeczytaniu ładnych killlkuuuu stron forum , to czy ktos próbował wgrać z service paka SD 2013 (polski język navi) na NX wersja DVD ?
Też się nad tym zastanawiałem ale zostawiam to dla innych desperatów tym bardziej, że raczej wymienię nawi na radio sony albo coś z androidem.
StanleyMechanik 07-04-2014, 18:38 Są jeszcze inne drogi do celu... czy jakis "kolega" programista mógł byy porównać dwa softy "chyba" i sklecić jeden :) mówie chyba poniewaz nie w tej materi kształocny :)
...czy ktos próbował wgrać z service paka SD 2013 (polski język navi) na NX wersja DVD ?
Z równym skutkiem można próbować wgrać soft ze starego telewizora Blaupunkt (też były takie...):619:
To są dwa różne urządzenia - w podobnej obudowie.
tedi_k obudowa jest praktycznie taka sama. Jeśli chodzi o środek to za dużej różnicy nie ma.
tedi_k obudowa jest praktycznie taka sama. Jeśli chodzi o środek to za dużej różnicy nie ma.
Oczywiście że nie ma dużej różnicy - różni się TYLKO procesor graficzny oraz zamiast obsługi DVD jest obsługa SD...
Ale to oczywiście skorygujemy szybciutko młoteczkiem i majzelkiem...:619:
A w twoim kompie ma znaczenie czy masz AMD albo Nvidie? Większość tak podejrzewam to grafika w taka jak jpg, bmp oczywiście może ona byś zapisana w innym formacie autorskim. Co do napędu DVD czy SD to są nośniki, a dane zapisane są na nich cyfrowo czy dla twojego kompa ma to jakieś znaczenie czy będziesz instalował np. Windowsa z DVD czy SD lub pendrive?
Oczywiście kwestie, które poruszyłeś mogą mieć znaczenie jeśli ten soft zmienia całkowicie wszystko o czym do końca nie wiemy. To jest SP wiec można przypuszczać, że to nie jest cały system navi.
A możesz podać jaki jest procesor w DVD a jaki w SD?
A w twoim kompie ma znaczenie czy masz AMD albo Nvidie? ...
Czy kolega cokolwiek rozumie sam z tego co napisał???:shock::027::p:619:
Proponuję trochę jednak się podszkolić:p
Idąc tym torem myślenia, to "wgranie" Automapy do NX to "pestka" - przecież AM chodzi na całkiem podobnych (co prawda chińskich...) urządzeniach... Życzę powodzenia w próbach!
Ostrzegałem!:619:
BTW - mogę zrobić trochę dłuższy wykład co i jak, bo tak od 40 lat zajmuję się nieprzerwanie informatyką, ale może być trochę zawile...
Wiem o co ci chodzi. O autorski program tej nawigacji, a nie na tym co bazują co niektóre chińczyki WIN CE 5.0 czy 6.0. Przykład navi Garmin tam Automapy nie wgrasz bo ma autorski soft.
Tak jak napisałem "Oczywiście kwestie, które poruszyłeś mogą mieć znaczenie jeśli ten soft zmienia całkowicie wszystko o czym do końca nie wiemy." Aktualizacje nazywają się SP więc z założenia przyjąć można, że one nie zmieniają wszystkiego tylko aktualizują wybrane funkcje w tym wypadku dodają tylko język.
...Aktualizacje nazywają się SP więc z założenia przyjąć można, że one nie zmieniają wszystkiego tylko aktualizują wybrane funkcje w tym wypadku dodają tylko język.
Błędne założenie. Wgrywają cały soft (oczywiście poza bootloaderem).
StanleyMechanik 07-04-2014, 20:42 Dla mnie osobiście, biorąc pod uwage zdjęcia kolegi "dobo 28" oraz race z jednej i drugiej strony nasuwa sie kolejne pytanie... czy hipotetycznie wgrywając, i przy założenie czarnego scenariusza radio bedzie czarne, bedzie mozna je uratować w jakis sposób, który panom jest znany i bedzie mozna to zrobić we własnym zakresie ( dodam tylko tyle ze mam dostęp do IDS :) )
Błędne założenie. Wgrywają cały soft (oczywiście poza bootloaderem).
Jeżeli jest tak jak napisałeś to się z Tobą zgodzę, że próba wgrania SP navi SD na navi DVD może w ogóle nie ruszyć (bo na początku będzie sprawdzanie wersji), a nawet jak by ruszyła aktualizacja to potem mogą wystąpić problemy z uruchomieniem lub działaniu navi.
Pozostaje zagłębienie się w strukturę SP może dało by radę przenieść biblioteki odpowiedzialne za język i komunikaty głosowe z wersji SD do SP 5.3 DVD.
Radio nie pozwoli wgrać tego softu. Po ewentualnym wgraniu programatorem nie będzie działać. ALe jak się to zrobi programatorem, to tymże programatorem można wgrać sobie na powrót oryginalny soft. Tylko po co takie ćwiczenie?:shock:
Koledzy od "uczenia auta polskiego" zrobili swoją robotę w oparciu o stare softy i można się do nich udać.
BTW - IDS do tej całej zabawy ma się zupełnie nijak - nie pomaga we wgrywaniu aktualizacji nijak.
StanleyMechanik 07-04-2014, 20:50 IDS ma być jako pomoc przy ewentualny postawieniu radia na nogi....w takim kontekście
Idąc dalej... podjeta próba wsadzenia płytki powinna sie skończyć wiaskiem ponieważ system powinien nie rozpoznac updat-u.... ? A tych panów od auta co go uczą to kazdy może tylko... lepiej zrobic samemu. Owszem nie jest to takie proste jak w MK1 że kabelek z kabelkiem i działa.....
[QUOTE=tedi_k
Koledzy od "uczenia auta polskiego" zrobili swoją robotę w oparciu o stare softy i można się do nich udać.
Właśnie,trzeba zabulić żeby mieć NX DVD po polsku :wink:
IDS ma być jako pomoc przy ewentualny postawieniu radia na nogi....w takim kontekście.
Tak jak napisał tedi_k "IDS do tej całej zabawy ma się zupełnie nijak - nie pomaga we wgrywaniu aktualizacji"
StanleyMechanik 07-04-2014, 20:59 Czy dobrze rozumuje?... orginał oprogramowanie nie jest w stanie postawić radia na nogi tak ? ( pisze by byc pewnym na 100% )
Ma ktoś pod ręką tą aktualizację dla navi SD
StanleyMechanik 07-04-2014, 21:05 Są linki na 104 stronie czy o coś innego chodzi...
Czy dobrze rozumuje?... orginał oprogramowanie nie jest w stanie postawić radia na nogi tak ? ( pisze by byc pewnym na 100% )
Można ale nie zrobisz tego IDSem potrzebny jest programator tak na chłopski rozum (programator wpina się w układ scalony "pamięci radia" to taki ala pendrive i podmienia się soft tam znajdujący)
StanleyMechanik 07-04-2014, 21:10 Rozumiem ...eprom trzeba od nowa zaprogramować... trzeba było tak odrazu (sorki między wierszami zjadłem co nieco )
Są linki na 104 stronie czy o coś innego chodzi...
chodzi o
Navi_NX_SP-2012.2_GRUEN.iso
Navi_NX_SP-2012.2_ROT.iso
artur1970 07-04-2014, 21:31 strona 105
StanleyMechanik jak chcesz przetestować to mogę podmienić pliki z wersji SD do DVD i przygotować iso :619:
Jeśli chodzi o folder nav to zawiera takie same nazwy plików w wersji dvd jest jeden folder więcej ale wygląda na to, że dwa foldery zawierają ten sam plik.
StanleyMechanik jak chcesz przetestować to mogę podmienić pliki z wersji SD do DVD i przygotować iso :619:
...
To akurat nic nie da. W pliku parametrów aktualizacji są pamiętane sumy kontrolne i długości poszczególnych plików.
Zastanawiałem się nad tym czy nie występuje sprawdzanie plików po sumie kontrolnej.
Samo wygenerowanie sumy kontrolnej dla pliku to nie problem.
A orientujesz się, który plik przechowuje te dane?
Zastanawiają mnie te skrypty w wersji SD jakoś nie pasują do struktury reszty plików.
kolopeter 07-04-2014, 22:32 Któryś plik jest lista plików i ich wielkościa. Nie widziałem sum.
Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
Któryś plik jest lista plików i ich wielkościa. Nie widziałem sum.
Przykładowa kontrola "w locie" - plik navcrc.bat (coby w skryptach im nie mieszać...):
rem SOF--------
CRC dnl/bin/system/arion/ford_hsm/backup.bat 379527779
CRC dnl/bin/system/arion/ford_hsm/unbackup.bat 1617093470
CRC dnl/bin/system/arion/ford_hsm/ffsbatdata/scrpt_01.bat 3307502841
CRC dnl/bin/system/arion/ford_hsm/ffsbatdata/scrpt_02.bat 292085388
CRC dnl/bin/system/arion/ford_hsm/ffsbatdata/scrpt_06.bat 3296100249
CRC dnl/bin/system/arion/ford_hsm/ffsbatdata/scrpt_07.bat 3988990273
EXIT
rem EOF--------
Dla chcących "bez problemu" liczyć sumy: a skąd pewność znajomości algorytmu liczenia takiej sumy?... Bo ja na przykład tego algorytmu nie mam...
Dla chcących "bez problemu" liczyć sumy: a skąd pewność znajomości algorytmu liczenia takiej sumy?... Bo ja na przykład tego algorytmu nie mam...
Przyjąłem, że wygląda to tak samo jak pod Windowsem ale widać cosik za krótkie do tych mi znanych.
A może wywalić te sumy z pliku navcrc.bat to nie będzie ich sprawdzał :)
Zawsze można przepisać sumy z SD na DVD :) chyba nie zmieniają algorytmów z każdym nowym softem.
kolopeter 08-04-2014, 06:43 chyba cos mi sie pokickalo ,ze sum nie ma. cos gdzies grzebalem, moze w mapie i gdzies bylao: plik wielkosc , plik wielkosc.
przepisanie sum nic nie da, bo sumy sa do sprawdzania "oryginalnosci " plikow. jesli zmienisz sumy, to nie bedziesz mial kompletu plik - crc
Wczoraj zawitałem do ASO żeby uzyskać kod do radia (niestety nie dostałem do z samochodem). Musieli zdemontować całą nawigację. Koszt to 90 zł + koszt uzyskania kodu (gdzieś z zachodu) 60 zł.
Przy okazji zaproponowano mi zmianę softu na nowszy. Koszt 250 zł
Nie skorzystałem.
taki kod do radyjka dostałem za darmoszke oczywiście nie w ASO
taki kod do radyjka dostałem za darmoszke
Niestety nie miałem takiego dobrego pomysłu a kod był mi potrzebny do zrobienia aktualizacji. Jakoś to przeżyję :)
Tu https://www.dropbox.com/s/7ealr65t58db193/dvd2-EUR_2008_FX%20v10.rar jest wrzucona aktualizacja dołączona do mapy 2008. Wbrew nazwie pliku jest to aktualizacja do NX a nie do FX. Nazwa pliku archiwum jest taka, jaka była etykieta woluminu płyty DVD z mapą 2008 i tą właśnie aktualizacją (nazywaną na płycie "Update 2.0"). Ten "downgrade" ma ponoć po wykonaniu pozwalać następnie instalować bez problemu SP 5.3.
Nie tworzyłem obrazu ISO, tylko podałem w archiwum to co trzeba nagrać na płycie. Płyta może być CD albo DVD co kto woli. Można "z ostrożności" samemu sobie wpisać do etykiety wolumenu ten tytuł jak w nazwie pliku archiwum - oczywiście bez tego rozszerzenia ".rar".
strażak2007 10-04-2014, 23:18 :razz:
zapytam z ciekawości:
a czy wgranie nowego SP i ustawienie polskiego powoduje, że komunikaty z navi są w naszym ojczystym języku, czy może VC i wspomniane (komunikaty) pozostają niepolskie ??
pozdrófka
u mnie na przegladzie po 40 tys. sprawdzając navi coś popsuli i po dwóch tygodniach oczekiwania wymienili na nowy sprzęt, wielkie moje zdziwienie bo wszystko jest po polsku nawet komunikaty z nawigacji, jedynie sterowanie głosem nie ma polskiego.
wielkie moje zdziwienie bo wszystko jest po polsku nawet komunikaty z nawigacji, jedynie sterowanie głosem nie ma polskiego.
Samochód masz po lifcie,więc navi masz SD,więc było już dawno wiadomo,że w tej navi polski język pojawia się po zaaplikowaniu do navi ostatniej aktualizacji.
Poprawcie mnie jesli sie myle, roumiem ze nowego softu do nx dvd nie ma a ostatni to SP 5.3 ?
artur1970 12-04-2014, 22:54 Tak, dobrze prawisz :D
A jak tam nowe mapy 2014 do NX DVD? Jest wszystko po polsku czy nie?
Tak wszystkie nazwy ulic w Polsce są po polsku
skrobnięte na ONE X
Chodzilo mi raczej o to czy wyszlo nowe oprogr. w formie servicepack'a wraz z mapa.
Mam mape 2013 i tez mam ulice i miasta zpolskimi znakami. :)
Nie wyszło i raczej nie wyjdzie...
skrobnięte na ONE X
A to niby dlaczego nie bedzie nowego softu do nx dvd?
Nx dvd jest stary, ma co najmniej 6 lat i nie będzie już rasczej wspierany. Ford ma obecnie nx sd+ i to jest ich konik... Który zresztą itak jest tragicznie oprogramowany, tak samo jak convers+
skrobnięte na ONE X
Nx dvd jest stary, ma co najmniej 6 lat i nie będzie już rasczej wspierany. Ford ma obecnie nx sd+ i to jest ich konik... Który zresztą itak jest tragicznie oprogramowany, tak samo jak convers+
skrobnięte na ONE X
Tragicznie tzn. nie ma internetu, przeglądarki zdjęć,kalkulatora kalorii, drukowania przez wi-fi. Auto ma służyć do jeżdżenia. Wyświetlacze mają pomagać a nie rozpraszać kupą niepotrzebnych informacji i funkcji. Mondeo jest na rynku od 2007 roku i wciąż dla wielu jest wzorem funkcjonalności. W niektórych nowych autach rezygnuje się z pokręteł na rzecz dotykowego wyświetlacza LCD.Aby przełączyć głupi nawiew trzeba wgłębiać się w menu. Ale coż nastały czasy że miarą popularności auta jest rozdzielczość wyświetlacza LCD.
orion512 14-04-2014, 12:14 No ale przyznaj, że aby mapy podczas nawigowania nie dało się przesunąć aby zobaczyć którędy biegnie dalej trasa to jest porażka dla urządzenia z dotykowym wyświetlaczem :(
uważasz, że sterowanie temperaturą klimatyzaji jest z panelu sensowne, z przełączaniem na kolejny panel aby zmienić gdzie ma być nawiew?
sterowanie nawigacją jest logiczne?
klawiatura która nie jest typu qwerty jest sensowna?
brak dodawania punktów przelotowych?
brak możliwości przeglądania trasy na strzałkach?
uważasz to za wzór?
ja podczas jazdy praktycznie nie używam panelu gdyż obsługa jest tragiczna
Używałem zarówno automapę jak i Igo i Sygic Drive. Graficznie wszystkie te systemy są wspaniałe i piękne. Można przeglądać mapy, zwiększać zmniejszać skalę i kupę innych dupereli. Ale gdy wybrałem się w długą podróż wszystko to okazywało się zupełnie zbędne. Podstawą są aktualne mapy i inteligentne nawigowanie czyli dobry podział dróg na kategorie. I prawdę mówiąc z tych wszystkich systemów najlepiej nawigował Ford z mapą 2013 od TomToma
W moim NX-ie brakuje mi tylko jednego. Nie mam USB a przydałoby się
Bo nie miałeś w ręce Garmina z mapami ump-pcpl.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
jarecki1212 22-04-2014, 19:08 Witam. Podobnie jak kilku kolegów miałem problem z odtwarzaniem plików w formacie mp3. Zmarnowałem kilka płyt cd i trochę paliwa przy kilkukrotnym wgrywaniu softu w wersjach z 2009 i 2010. Rozwiązanie problemu było banalne. Po prostu wybierałem zły tryb wypalania danych na płycie CD. Program domyślnie podpowiadał CD-ROM UDF. Tymczasem dla tej nawigacji obowiązuje tryb CD ROM ISO. Sprzęt od razu wykrywa płytę, nie obcina nazw plików. Wszystko działa prawidłowo bez względu na to czy pliki są uporządkowane w katalogach czy nagrane bezporednio. Pozdrawiam
robaczek68 23-04-2014, 20:23 Potwierdzam co napisał ulmar, mapy 2014 od Tom Toma nawigowanie i pokrycie rewelacja sprawdzone na trasie Zabrze - Toruń - Zabrze. Jazda razem z Auto Mapą niema żadnej różnicy, pokrycie, wyznaczanie trasy i komendy równoczesne. Odcinki A1 nie oddane do użytku są już ujęte na mapie.
Panowie mam mapy na swoim nxie z 2008 a system 2009r, wrzucie prosze odnosnik do instrukcji jak wgrac mapy 2014 od Tom Toma.
Map się nie wgrywa,tylko kupuje na płycie.
artur1970 24-04-2014, 17:12 Trzeba kupić mapę 2014. Brak cudownych sposobów na alternatywne mapy.
Ok, rozumiem. A jakies namiary mozecie zapodac? Gdzies mi sie przewinela kwestia zamawiania hurtowego ale w tym gaszczu informacji nie mam pojecia gdzie tego szukac. Z gory dzieki za wszelkie info.
A no i co myslicie o tym za 300zl ?
http://allegro.pl/mapa-polska-europa-ford-2013-2014-nx-dvd-dojazd-i4162848369.html
bartoszek 24-04-2014, 19:24 Ja myślę, że jak ktoś by mi ukradł moją własność to nie byłbym zadowolony - ta operacja z aukcji to swoiste okradanie autora mapy.
Czy może ktoś napisać, gdzie kupić bądź konkretną nazwe mapy która zadziała na mojej nawigacji?
artur1970 24-04-2014, 20:12 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=168
akcja na mapy NX DVD zakończona, zapraszam w 2015 r.
Możesz dać ogłoszenie w dziale KUPIĘ, szukaj też w dziale SPRZEDAM map 2013 też są ok. a kupisz w dobrej cenie.
bartoszek 24-04-2014, 20:24 Ewentualnie ASO
Proszę o ewentualne sprostowanie... stan mojej navi wygląda jak poniżej w załączniku nr 1. Czy dobrze zrozumiałem, że aby móc ją zaktualizować do 5.3 muszę najpierw zaaplikować:
1. pliki zgodnie z wpisem http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2191761&postcount=1416
2. wykonać standardową aktualizację do 5.3 z plików https://www.dropbox.com/s/j1ws09tog1iie7z/SP5.3_Blaupunkt_NX.zip
Pytanie dodatkowe o conversa, jak uzyskać podgląd pod czujniki zbliżeniowe aby pokazywało, który aktualnie jest zadziałany (coś jak obrazek drugi w załączniku).
Możesz od razu spróbować zaaplikować sp5.3.Jeśli nie pójdzie wtedy punkt 1.
Wizualizacja czujników parkowania jest na razie nie możliwa(pomijak kwestię softu chińskiego).Rosjanie właśnie kończą testy swojego autorskiego softu na convers + i za kilka dni/tygodni będzie już dostępny,między innymi będzie wizualizacja czujników parkowania.
Dzięki wielkie! Czyli wiem co robię w poniedziałek, po odprowadzeniu dziatwy do przedszkola :D
Dodam jeszcze że aktualizacja converse+ to już wyższa szkoła jazdy - nie wygrywa się jej tak prosto jak aktualizacje radio przez płytę CD
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Możesz od razu spróbować zaaplikować sp5.3.
Mam dokladnie ta sama wersje co ty i odrazu zaaplikowalem 5.3, dziala takze mozesz smialo atakowac punkt 2 :) .
Ja miałem 200 coś tam. Od razu wgrałem 5.3 potem jeszcze krótka aktualizacja z płyty mapy i wszystko śmiga. Jedno mi się nie podoba - zniknęła mi ikonka w lewym dolnym roku sygnalizująca połączenie telefony przez BT. Na plus to nagle radio zaczęło grać. Wcześniej było jakoś przytlumione bez basów. Głośniej nie dało się słuchać. A teraz - nie sądziłem ze te radio potrafi tak dobrze grać :-)
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
orion512 27-04-2014, 13:02 jak uzyskać podgląd pod czujniki zbliżeniowe aby pokazywało, który aktualnie jest zadziałany (coś jak obrazek drugi w załączniku).
Chiński soft za pomocą pewnych trików można wgrać do europejskich converse+ ale to kiepskie rozwiązanie. Możesz poczytać sobie w linku z mojej stopki.
Więc jak na razie pozostaje poczekanie chwilkę na rosyjski soft albo drugą chwilkę i może mi się uda w moim update.
Mam dokladnie ta sama wersje co ty i odrazu zaaplikowalem 5.3, dziala takze mozesz smialo atakowac punkt 2 :) .
tylko, ze nie mam polskiego jezyka navi...
jest jakies spolszczenie do tego???
...jest jakies spolszczenie do tego???
n-ty raz: "uczymy auta polskiego" zrobiony na SP5.1 - czyli starym...
W wątku o zakupie mapy było wszystko.
Czasami mam wrażenie, że używanie szukajki sprawia większy ból niż tortury...:027:
Czasami mam wrażenie, że używanie szukajki sprawia większy ból niż tortury...:027:
a ja mam wrazenie ze ten kto ogarnal sobie ten temat zapomnial ze ktos kto tego nie robil moze sie pogubic w gaszczu informacji.
Doskonale wiem jak dziala szukajka, i szczerze to jest SLABA bo nie filtruje steku OT i zeby wyciagnac cos z tych kilkudziesieciu stron mozna sie pogubic....zrozum.
czytalem moze ze 60 stron i wszedzie cos i szczerze to nie wiem o co kaman z tymi aktualizacjami i czy mozna miec aktualizacje 5.3 i jezyk PL czy jak chcesz miec PL musisz zainstalowac 5.0.
wgralem 5.3 odrazu, stare mapy dzialaja a chce miec jezyk PL.
Podrzuc prosze linka z tym co mam wypalic i bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Język Polski jest możliwy tylko i wyłącznie po przez firmy specjalizujące się w tym,robiące to odpłatnie(poszukaj na allegro),żadna dostępna aktualizacja (sp 5.1 ,sp 5.3 itp.) do nawigacji NX DVD nie zainstaluje języka polskiego.
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy wszystkie nawigacje NX mają slot na karty SD bo słyszałem coś że montowano je dopiero od 2010 r. oraz czy po włożeniu takiej karty nawigacja odtwarza pliki mp3 np piosenki? Pytam o to ponieważ zastanawiam się nad kupnem Mondeo mk4 i sporo aut jest właśnie z tą nawigacją, a mi w sumie bardziej zależy na tym żeby coś grało w samochodzie niż na samej nawigacji. Od razu powiem że starałem się przejrzeć wątek na forum ale nic nie znalazłem na ten temat, może dlatego że bardzo dużo tego wszystkiego tu jest i wszystkich stron nie czytałem.
a mi w sumie bardziej zależy na tym żeby coś grało w samochodzie niż na samej nawigacji.
To trzeba zakupić auto z radiem np. sony(jak navi nie potrzebna) i zainstalować moduł BT/VC z USB(a może już będzie zainstalowany) i słuchać muzyczki z Pendrive'a.
...zainstalować moduł BT/VC z USB(a może już będzie zainstalowany) i słuchać muzyczki z Pendrive'a.
Tylko jak instalować BT/VC/USB (albo jak już będzie), to po co zamieniać NXa na Sony? Moim zdaniem NX gra co najmniej tak dobrze (a nawet lepiej) jak Sony...
Chodzi mi o to, by przy kupnie auta nie sugerować się radiem,bo równie dobrze można zakupić auto z radiem Sony i słuchać muzyki z USB.
Czyli wnioskując po waszych wypowiedziach ta nawigacja nie odtworzy plików mp3 z karty SD. Wiadomo, radio priorytetem przy zakupie auta nie będzie, ale skoro jest okazja to wolałem zapytać dla zaspokojenia własnej ciekawości. Wydaje mi się że z wymianą tej nawigacji na radio Sony byłoby trochę zachodu głównie przez to że jest połączona z klimatyzacją i trzeba by kupić nową ramkę.
Ale radio sony też nie ma USB/czytnika SD tylko MP3 z płyt CD... Rozwiązanie jak na dzisiejsze czasy mało współczesne. :027:
Tak czy inaczej trzeba by się zastanawiać nad dołożeniem BT/VC/USB. To może już lepiej do tego NXa?:wink:
Muzyczki z karty SD można za to posłuchać z Blaupunkt FX,bez BT/VC/USB :D.
Muzyczki z karty SD można za to posłuchać z Blaupunkt FX,bez BT/VC/USB :D.
To prawda. Brak konsekwencji programistów Blaupunkta/Boscha czasem mnie "rozwala"...:027:
w końcu mam i ja nx-a sd dziś wgrałem sp 5.3 i mam menu po polsku ale komunikaty są po angielsku stąd moje pytanie jaka jest potrzebna mapa aby były komunikaty po polsku aktualnie mam mapę którą kupiłem wraz z navi 2010
oryginalna aktualizacja mapy 2014 na Europę zachodnią NX od 5 maja po 399 zl w ASO lub dołącz sie na forum do zakupów http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=43
w końcu mam i ja nx-a sd
No to gratulacje,a jakiś przeszczep robiłeś tak jak planowałeś,czy coś innego ?
Marcin sory jak cytujesz to poprawnie, NIC TAKIEGO NIE NAPISAŁEM popraw się
Tak przeszczep z kugi :) Marcin napisz mi od jakiej mapy jest lektor pl
Przepraszam,ale cytat wykorzystałem z wypowiedzi kolegi "patrolk",coś nie tak z tymi cytatami jest.
Jeśli chodzi o język pl-lektor to nie pamiętam dokładnie,była nawet w tym wątku zrobiona krótka lista kto jaką mapę ma i czy posiada pl ,czy też nie.Musisz to odszukać :).
ok nie ma sprawy, masz rację z tymi cytatami, tak samo jest chyba z zegarem u mnie jest na wszystkich zegarach 19.35 a na serwerze 17.35
artur1970 02-05-2014, 18:42 Tak przeszczep z kugi :) Marcin napisz mi od jakiej mapy jest lektor pl
Dużo pracy przy takim przeszczepie - tzn. wystarczyła zmiana panelu czołowego nawi czy coś więcej. Może jakieś foto?
u mnie było dość problematycznie bo ja nie miałem wcześniej nx-a sd tylko sony wiec potrzebowałem cały zestaw.co do samego radia to jak ktoś ma nx-a to raczej nie będzie miał takiego problemu jak ja czyli znaleźć panel z mondeo i tą blachę za panelem.
podsumowując jak masz nx dvd to kupujesz navi z kugi na sd i wymieniasz sam panel z tą blachą i cieszysz się z posiadania nx-a sd a panel z kugi wkładasz do navi z kugi i sprzedajesz jako navi kuga dvd
ps ja tego nie wymieniałem dałem do kolesia co się bawi elektroniką
...podsumowując jak masz nx dvd to kupujesz navi z kugi na sd i wymieniasz sam panel z tą blachą i cieszysz się z posiadania nx-a sd a panel z kugi wkładasz do navi z kugi i sprzedajesz jako navi kuga dvd
ps ja tego nie wymieniałem dałem do kolesia co się bawi elektroniką
Coś mi w tym opisie nie gra...
NX DVD i NX SD to dwa różne urządzenia... Aby zamienić panel czołowy i mieć działające urządzenie trzeba "w drobny mak" rozebrać cały panel przedni nawigacji... Wiem, bo rozbierałem w celu wymiany plastiku na ten kupiony w Portugalii...:027:
Nie da się "pójść na skróty" i wymienić samego panelu czołowego (z ekranem i klawiaturą) zostawiając resztę...
właśnie tak jak piszesz tedi_k trzeba rozebrać urządzenie i wymienić panel i blachę bo przyciski pasują i ja przycisków nie miałem
cwanygapa 03-05-2014, 17:28 Witam, odnosząc się do postu nr 1043/105 kolegi tedi_k dokonałem aktualizacji NX SP 5.1, wraz z otrzymaną niedawno mapą 2014 NX SD
lista zmian:
- język polski w całym systemie, dla wszystkich menu
- język polski lektora w nawigacji (głos damski)
- polskie znaki w całym systemie
- brak czerwonego prostokąta przy wyłączonym silniku/radiu w prawym górnym rogu ekranu.
Ponieważ miałem zainstalowaną przed aktualizacją do SP 5.1 mapę NX SD 2014 podczas wgrywania SP 5.1 podniesiona została wersja całego systemu, obniżona dla samej nawigacji, po restarcie i włożeniu karty z mapą system nawigacji został również podniesiony.
Podczas wstępnych testów wszystko działa prawidłowo :-)
Dziękuję artur1970 za pomoc :-)
Ile kosztuje mapa do NX (DVD lub SD) przy zakupie na forum?
Witam, odnosząc się do postu nr 1043/105 kolegi tedi_k dokonałem aktualizacji NX SP 5.1, wraz z otrzymaną niedawno mapą 2014 NX SD
....
Trochę kolega namieszał terminologicznie. Z opisu wynika, że kolega ma NX SD (lub SD Plus) i zainstalował aktualizację 2013. Nie ma ona numeracji "SP" i nie należy wprowadzać w błąd, że jest to SP 5.1 bo zaraz powstanie zamieszanie, że pojawił się SP 5.1 z językiem polskim! I wszyscy posiadacze NX DVD (do których są te aktualizacje SP 5.x) się rzucą "gdzie można ściągnąć"...
witajcie muszę sprostować moją wypowiedz z wczoraj,po dociekliwości tedika dziś dzwoniłem do gościa co mi wymieniał przedni panel z kugi na mondeo i okazało się że ta blacha i w navi z kugi i z mondeo jest taka sama wiec koleś rozebrał cały przód radia poprzekładał guziki i założył panel z mondeo zajeło mu to około 1h wiec do przeszczepu navi z kugi do mondeo potrzebujemy tylko panel taki jak na zdjęciu
http://images62.fotosik.pl/941/99147e9ac0e79253m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=99147e9ac0e79253)
artur1970 03-05-2014, 20:29 Ile kosztuje mapa do NX (DVD lub SD) przy zakupie na forum?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=171
w ASO - 399 zł.
z forum - 345 zł.
krzyspvfr 03-05-2014, 21:04 Szybkie pytanie: czy NX SD potrafi odtworzyć (z USB) jakiś inny format audio oprócz mp3?
cwanygapa 03-05-2014, 21:07 Witam, wydaje mi się, że nie namieszałem gdyż wyraźnie odnoszę się do wersji SD (nie DVD),posiadam wersje SD plus, i tak jak pisze zainstalowałem mapę w wersji 2014 NX SD, nie pojawia się w moim poście żadna wzmianka o DVD, co zresztą jest szeroko opisywane na forum, że język PL w tej wersji jak dotychczas nie występuje :-)
Pozdrawiam.
Szybkie pytanie: czy NX SD potrafi odtworzyć (z USB) jakiś inny format audio oprócz mp3?
NX to nic nie odtwarza z USB. Z USB odtwarza moduł BT/VC/USB. Można próbować WMA, ale po co?
...moim poście żadna wzmianka o DVD, co zresztą jest szeroko opisywane na forum, że język PL w tej wersji jak dotychczas nie występuje :-)
W NX DVD występuje język polski zrobiony przez "uczących auta polskiego" właśnie w oparciu o soft SP 5.1... Z tego powodu prostowałem, bo paru kolegów mogło by się zainteresować, że ktoś zdołał ten soft zgrać i udostępnić...
cwanygapa 03-05-2014, 21:19 zgadza się, jednakże odnoszę się do softu, który domyślnie, tego nie umożliwia, a z tego co wiem (chyba że jestem w błędzie) jest on dostępny za dodatkową opłatą..wskazany soft jest (jeśli dobrze rozumiem) tylko bazą wyjściową do dalszych modyfikacji..
...koleś rozebrał cały przód radia poprzekładał guziki i założył panel z mondeo zajeło mu to około 1h wiec do przeszczepu navi z kugi do mondeo potrzebujemy tylko panel taki jak na zdjęciu
http://images62.fotosik.pl/941/99147e9ac0e79253m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=99147e9ac0e79253)
1) w godzinę to podziwiam - jest trochę grzebania - z delikatnymi taśmami ekranu LCD i z samym ekranem i z klawiszami...
2) a skąd taki panel przedni można dostać? Na allegro nie bywają , poza moim porysowanym z Kugi właśnie...
krzyspvfr 03-05-2014, 21:38 NX to nic nie odtwarza z USB. Z USB odtwarza moduł BT/VC/USB. Można próbować WMA, ale po co?
W celu uzyskania wyższej jakości :)
Czesc panowie,
u mnie jest problem, pojawil sie dzisiaj, i to bylo tak:
- moje originalne mapy to NX 2007 DVD dzialaly s wersja 5.1
- potem zaktualizoealem na NX 2014 DVD
Wsystko dzialalo OK.
Dlatego ze mialem jakiesz problemy s radiem to zaktualizowalem na 5.3 i od tego razu nawi restartuje sie w kolko.
Prosze o porade.
Dzienkuje i pozdrawiam do Polski.
Witam, dokonałem aktualizacji NX SP 5.1, wraz z otrzymaną niedawno mapą 2014 NX SD
lista zmian:
- język polski w całym systemie, dla wszystkich menu
- język polski lektora w nawigacji (głos damski)
- polskie znaki w całym systemie
- brak czerwonego prostokąta przy wyłączonym silniku/radiu w prawym górnym rogu ekranu.
Ponieważ miałem zainstalowaną przed aktualizacją do SP 5.1 mapę NX SD 2014 podczas wgrywania SP 5.1 podniesiona została wersja całego systemu, obniżona dla samej nawigacji, po restarcie i włożeniu karty z mapą system nawigacji został również podniesiony.
Podczas wstępnych testów wszystko działa prawidłowo :-)
Dziękuję Artur za pomoc :-)
A wolno zapytac dlaczego nie do 5.3?
W celu uzyskania wyższej jakości :)
A myslisz, ze da sie to wyslyszec tak w samochodzie podczas jazdy?
Moim zdaniem moglo chodzić na przykład o filmiki czy cos a nie tylko o muze...
cwanygapa 04-05-2014, 09:56 z tego co wiem najwyższa jest 5.1, jest wersja 5.3?
Czesc panowie,
u mnie jest problem, pojawil sie dzisiaj, i to bylo tak:
- moje originalne mapy to NX 2007 DVD dzialaly s wersja 5.1
- potem zaktualizoealem na NX 2014 DVD
Wsystko dzialalo OK.
Dlatego ze mialem jakiesz problemy s radiem to zaktualizowalem na 5.3 i od tego razu nawi restartuje sie w kolko.
Prosze o porade.
Dzienkuje i pozdrawiam do Polski.
pewnie niewiele możesz popsuć metodą 10/10 (klucz 10-ka odkręcasz klemę akumulatora na 10 minut). Jeśli ruszy to ponowiłbym aktualizację (ale obrazem z innej płyty). SP do NX DVD są dwa: 5.1 i 5.3, próbowałbym obydwa
pozdrófka
artur1970 04-05-2014, 10:11 Panowie soft 5.1 i 5.3 to są stare softy - wgraliście najnowszy soft który nie jest na tym forum jeszcze nazwany.
Do dyskusji o NX zapraszam do tego wątku :P
Chodzilo mi o ten wątek:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658
Ale faktycznie dot. wersji DVD.
Ale 2 ;) dalej jest jednak cos nowszego bo wgrywalem plyte black:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2120259&postcount=1030
Panowie soft 5.1 i 5.3 to są stare softy - wgraliście najnowszy soft który nie jest na tym forum jeszcze nazwany.
Do dyskusji o NX zapraszam do tego wątku :P
Arturze :) do NX DVD ostatni soft to 5.3, do NX SD oczywiście jest nowszy :) a tak w ogóle to, prośba do adminów, faktycznie tych kilka postów nt NX-a można przenieść do wskazanego linkiem tematu
pozdrófka
1) w godzinę to podziwiam - jest trochę grzebania - z delikatnymi taśmami ekranu LCD i z samym ekranem i z klawiszami...
2) a skąd taki panel przedni można dostać? Na allegro nie bywają , poza moim porysowanym z Kugi właśnie...
ramkę kupiłem na allegro od gościa który naprawia takie navi miał aukcje naprawa nawigacji blaupunkt nx i w opisie miał że ma wszystkie części do tej navi wiec zadzwoniłem i kupiłem za 100 z wymianą do tego 1100 navi :)
grzegorzg76 04-05-2014, 19:59 potrzebuję pomocy
mam problemy z restartami nawigacji, utrata zapisanych danych więc próbuję zaktualizować firmware jak w opisie z pierwszego posta
nagrałem płytki już kilka razy kilkoma programami i nic - nawigacja w ogóle nie reaguje na żadną płytkę
co robię źle ?
Que_Fear 04-05-2014, 23:44 potrzebuję pomocy
mam problemy z restartami nawigacji, utrata zapisanych danych więc próbuję zaktualizować firmware jak w opisie z pierwszego posta
nagrałem płytki już kilka razy kilkoma programami i nic - nawigacja w ogóle nie reaguje na żadną płytkę
co robię źle ?
Jeśli restartuje się po wgraniu nowych map, to musisz najpierw wrócić do starszej wersji map (np. 2008, 2009, czy jakiejkolwiek która wcześniej działała), czyli zainstalować starsze mapy, potem dopiero znowu mapy 2014 i powinno być ok.
grzegorzg76 05-05-2014, 10:09 Jeśli restartuje się po wgraniu nowych map, to musisz najpierw wrócić do starszej wersji map (np. 2008, 2009, czy jakiejkolwiek która wcześniej działała), czyli zainstalować starsze mapy, potem dopiero znowu mapy 2014 i powinno być ok.
mapy z 2008 roku + sp5
chciałem wgrać sp5.3 już pod nowe mapy które zamówiłem z forum ale navi wogóle nie reaguje na aktualizacje; próbowałem nagrywać płytki kilkoma programami i nic
co dziwne nagrałem z ciekowaści ngrałem również mapy z 2013 roku i włożyłem do navi - nawigacja normalnie odpaliła ale nie zauważyłem żadnych zmian w stosunku do 2008 więc coś jest nie tak, o co chodzi i jak to możliwe ?
davidkos87 06-05-2014, 07:42 Witam,
mam mały problem z zakupionymi mapami 2014 NX DVD. Od początku miałem w aucie mapy z 2007 roku. Działały one poprawnie chociaż jak wiadomo nie pokrywały się już znacząco z naszymi drogami. Czekając na przesyłkę map 2014 zaktualizowałem wcześniej nawigacje do SP 5.1.
Po włożeniu nowych map dostałem info, że wersja na płycie jest nowsza od tych które mam zainstalowane. wiec wykonałem aktualizację. Wszystko przebiegało pomyślnie jednak po chwili nawigacja zaczęła resetować się co kilkanaście sekund. Po wyjęciu płyty wszystko wraca do normy.
Koledzy radzili aby wrócić do map ze starszych lat np 2007,2008 lub innych po czym ponownie wykonać aktualizacje do 2014.
Problem polega na tym, ze ja po ponownym włożeniu map z 2007 nie mogę wykonać tzw. downgrad'u ponieważ nawigacja tam gdzie powinna wyświetlać wersje map znajdujących się na płycie podaje same 0.0.0.0.0.0.0.0.
Czy ktoś miał już podobny przypadek? Może mapy z 2007 są już zbyt wiekowe i dlatego nie chcą wgrać się ponownie na SP 5.1?
Jeżeli na forum jest ktoś ze świętokrzyskiego i posiada mapy z roku min. 2008 proszony jest o kontakt :)
Pozdrawiam
bartoszek 06-05-2014, 07:50 Włóż mapę 2009. Działa testowane.
Witam,
mam mały problem z zakupionymi mapami 2014 NX DVD. Od początku miałem w aucie mapy z 2007 roku. Działały one poprawnie chociaż jak wiadomo nie pokrywały się już znacząco z naszymi drogami. Czekając na przesyłkę map 2014 zaktualizowałem wcześniej nawigacje do SP 5.1.
Po włożeniu nowych map dostałem info, że wersja na płycie jest nowsza od tych które mam zainstalowane. wiec wykonałem aktualizację. Wszystko przebiegało pomyślnie jednak po chwili nawigacja zaczęła resetować się co kilkanaście sekund. Po wyjęciu płyty wszystko wraca do normy.
Koledzy radzili aby wrócić do map ze starszych lat np 2007,2008 lub innych po czym ponownie wykonać aktualizacje do 2014.
Problem polega na tym, ze ja po ponownym włożeniu map z 2007 nie mogę wykonać tzw. downgrad'u ponieważ nawigacja tam gdzie powinna wyświetlać wersje map znajdujących się na płycie podaje same 0.0.0.0.0.0.0.0.
Czy ktoś miał już podobny przypadek? Może mapy z 2007 są już zbyt wiekowe i dlatego nie chcą wgrać się ponownie na SP 5.1?
Jeżeli na forum jest ktoś ze świętokrzyskiego i posiada mapy z roku min. 2008 proszony jest o kontakt :)
Pozdrawiam
Witam.
Mam mapę 2007 i 2008 . Wgrałem sobie SP5,3 i z mapa 2008 dział wszystko jak należy
davidkos87 06-05-2014, 13:49 Sprawdzałeś może co w przypadku map z 2007?
Tez działają czy nawi wyrzuca Ci podobną informacje? :)
Que_Fear 06-05-2014, 14:03 Sprawdzałeś może co w przypadku map z 2007?
Tez działają czy nawi wyrzuca Ci podobną informacje? :)
2007 może nie działać poprawnie, bo o ile pamiętam z SP 5.3. współpracować będą mapy minimum z 2008r.
SP 5.1 też ma chyba jakieś minimum. Więc najlepiej sprawdzić to z mapami min. 2008.
Ja też mam 2008 (jeszcze 2014 nie dotarła do mnie) i mam zainstalowane SP 5.3 i wszystko jest OK.
|