Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

ŚwierQ
21-11-2013, 16:47
Upgrade systemu przeprowadzony bezproblemowo. Najpierw płytka CD z SP 5.3 (zdj.1) potem wrzuciłem DVD z mapą i przez menu inżynierskie navi software. Wyszło tak->zdj.2

artur1970
21-11-2013, 17:20
Z którego roku jest mapa?

ŚwierQ
22-11-2013, 00:07
Z którego roku jest mapa?

2011

Od zakupu tj. lipiec chodziła bez problemu, dopiero jakieś 2-3 tygodnie temu zaczęła świrować.

artur1970
22-11-2013, 08:38
Zobacz w ustawieniach czy masz włączone 3D.

Proponuję poszukać dobrej duszy w Twojej okolicy z mapą 2013, zapodać tą mapę i zobaczyć jaki efekt.
Jeżeli nie znajdziesz, to zapraszam do Krakowa.

mm32
26-11-2013, 19:38
Czy orientuje się ktoś z szanownego grona użytkowników forda mondeo,czy nawigacja z mondeo poliftowego na karte SD bedzie prawidłowo działała w mondeo przedliftowym ?

tedi_k
26-11-2013, 21:48
W tę stronę bez problemu (z polifta do przedlifta) - jeśli tylko ramki spasują.
W drugą bywa gorzej, bo poliftowe MND4 miały/miewały jakiś dziwny parktronic, który nie chciał współpracować z NX - kolega z Bielska padł na tym i wycofał się z NXa z powrotem do radia Sony, bo tylko w tej konfiguracji parktronic chciał współpracować.
A z kolei żona kolegi chciała z nim współpracować tylko i wyłącznie w sytuacji działającego parktronica:wink:

mm32
26-11-2013, 21:52
Tak dokładniej to mogę mieć navi z smaxa z 2011 roku i wydaje mi się,że front tego radia jest identyczny jak w mondeo przed liftem.

orion512
26-11-2013, 22:19
A tak apropo wersji SD to czy ktoś się orientuje czy w NX SD da się ustawić kolorystykę jak w starych wersjach taką niebieską. Czy musi być czarna?

Chodzi mi o to że gdybym wymienił swojego NX DVD na wersje SD to te czarne kolory trochę głupio by wyglądały w połączeniu z niebieskim conversem+.

mm32 zastanawialeś się nad tym czy Ci to nie przeszkadza?

mm32
26-11-2013, 22:24
Zastanawiałem się i tu kolejne pytanie jakie są do wyboru kolorystyki nx'a na kartę SD.W razie czego trzeba będzie convers + wymienić na poliftowy (tak,wiem,że nie da rady,ale przecież ludzie w kosmos latają to convers+ przy tym to małe piwo jest :) ).

tedi_k
26-11-2013, 23:11
Ja mam NX SD Plus - w ustawieniach ekranu są dwa schematy kolorów - Color1 - ciemnoniebieski (nie czarny!) i Color2 - mdło-niebieski jak w DVD. Ten ciemnoniebieski jest o niebo ładniejszy. Na fotce wychodzi nawet całkiem niebiesko (fotografowałem ten podstawowy, ciemnoniebieski!).

mm32
26-11-2013, 23:17
A jak się ma ten kolor do koloru C+ , da się z tym żyć czy jest spora różnica w odcieniu ?

tedi_k
26-11-2013, 23:24
W C-maxie raczej nie mam convers+:wink:

mm32
26-11-2013, 23:25
No tak,zapomniałem...

kr.bi
01-12-2013, 19:13
Linki zaktualizowane w pierwszym poście.

Czy w pierwszym poście nie warto byłoby umieścić info o sumie kontrolnej plików SP do urządzeń ? Tak na "wszelki wypadek" co by mieć pewność, że to co się pobrało to jest dokładnie to co powinno być.

Dla pliku Ford_NX_SOP5.3.iso powychodziły mi:
CRC32: 2AB73268
MD5: 8762AF24AAF0381E3D692FA4DD6B2441
SHA-1: 407551B2DCB1E358AB55EEBE53EC941EC7373581

sprawdzicie i zweryfikujecie czy macie u siebie to samo ?

pozdrófka

ŚwierQ
02-12-2013, 16:34
Upgrade systemu przeprowadzony bezproblemowo. Najpierw płytka CD z SP 5.3 (zdj.1) potem wrzuciłem DVD z mapą i przez menu inżynierskie navi software. Wyszło tak->zdj.2

Niestety nic pomogło z moim problemem z mapami :/
Wygląda to tak: nie pokazuje dróg miejskich ale pokazuje punkty POI (zdj.3) dokładnie w tym miejscu gdzie się znajdują. Po oddaleniu do 1km widać drogi główne S1, DK94 ale nic poza nimi (zdj.4,5).

Nic z tego nie rozumiem. Mapa niby się wczytuje ale tylko główne drogi :shock:
Czyli laser jest ok.

Czy ktoś ma pomysł co z tym dalej zrobić? POMOCY!

Wracając do tematu:
napisał do mnie kolega z naszego forum z takim samym problemem. Wrzucił starszą mapę z 2008 roku ze starszym oprogramowaniem i wtedy było ok. Wrócił do swojej z 2011 roku i znów ten sam problem.

I co Wy na to??

mond007
04-12-2013, 10:38
Dla zainteresowanych, podaję informację, że w serwisie w Zielonej Górze udało się przeprogramować system, tak aby C+ wyświetlał wskazówki nawigacyjne i menu nawigacji, koszt 150zł. Pozdrawiam

Witam,
mam S-maxa 2010r po FL,
aktualnie zamieniłem swoje radio Sony 1CD na Blaupunkta NX (zwany w serwisie Ford Travelpilot MCA Karta SD). Bluetooth, USB, radio - wszystko działa jak należy - informacje wyświetlane są zarówno na Converse+ jak i na NX'ie. Niestety na Conversie+ nie mam pozycji nawigacji - a wyczytałem, że wskazówki nawigacyjne powinny się wyświetlać również i tam.

Wersja oprogramowania:
MAIN_VER_SW: 1458_100730
REG_VERSION: DI_SWNAVI9.3C3P10
NAV_VER_SW: N2189VF__9.3C3P10

Dodam, że mapy ma z 2010r na karcie SD.

Macie jakiś pomysł, co zrobić, aby nawigacja współpracowała z C+?

tedi_k
04-12-2013, 13:08
...że w serwisie w Zielonej Górze udało się przeprogramować system, tak aby C+ wyświetlał wskazówki nawigacyjne i menu nawigacji, koszt 150zł. ...

Dobre sformułowanie "udało się"...:wink:
Normalnie to robimy to ELMconfigiem we własnym zakresie za free albo po koleżeńsku komuś za 1/3 tej kwoty...:p

mond007
04-12-2013, 13:58
Normalnie to robimy to ELMconfigiem we własnym zakresie za free albo po koleżeńsku komuś za 1/3 tej kwoty...
Wiem, że robicie, nawet miałem propozycję, i chwała Wam za to, w końcu od tego jest nasza społeczność aby sobie wzajemnie pomagać. Niemniej jednak ani Warszawa ani Katowice nie były mi ostatnimi czasy po drodze, a ASO mam pod nosem stąd taki wybór...
A sam nie czuję się na siłach, nie mam dostatecznie dużo czasu aby ten temat rozpracować, na grzebanie w sofcie auta. Tak czy siak, dzięki za chęci i pomoc :)

kr.bi
04-12-2013, 19:03
... ani Warszawa ani Katowice nie były mi ostatnimi czasy po drodze, a ASO mam pod nosem stąd taki wybór...
A sam nie czuję się na siłach, nie mam dostatecznie dużo czasu aby ten temat rozpracować, ...
mimo wszystko 150 zeta za zmianę ustawienia to niemało (i to przez duże M). myślę też, że trudno będzie Ciebie zachęcić do użycia elm configa. z drugiej strony inwestycja 99 PLN w kabelek to jak widać dużo mniej niż nawet najdrobniejsza zmiana ustawień w ASO. Rozumując tym tokiem to można stwierdzić, że używający elm configa z kabelkiem to dość sporo już zaoszczędzili. Jeśli wezmę tylko swój przykład to aktywacja tempomatu, aktywacja autolock (po ruszeniu auta), włączenie świateł skandynawskich, uruchomienie BT, uruchomienie NX ... uzbierałoby się parę(naście) stówek za samą tylko chęć przestawienia czegoś... oczywiście wszystko co się robi trzeba robić z głową, chociaż ... z trzeciej strony :D w ASO też muszą z czegoś żyć ...

pozdrófka

mond007
05-12-2013, 10:54
A możecie mi polecić (na priv) konkretną aukcję z dobrym kabelkiem (z przełącznikiem) pasującym do s-maxa, bo z tego co się orientuję jest mały problem z tymi kablami, nie wszystkie działają prawidłowo.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki, mianowicie po zmianie Sony 1CD na Blaupunkta NX (SD) zniknęła mi opcja streamingu audio via BT - co jest grane? Myślałem, że to jest obsługiwane przez moduł BT/VC a nie radio? Czy nie da się blaupunkta zmusić do odtwarzania muzyki z telefonu przez BT?

tocamartin
05-12-2013, 12:17
mimo wszystko 150 zeta za zmianę ustawienia to niemało (i to przez duże M). myślę też, że trudno będzie Ciebie zachęcić do użycia elm configa. z drugiej strony inwestycja 99 PLN w kabelek to jak widać dużo mniej niż nawet najdrobniejsza zmiana ustawień w ASO. Rozumując tym tokiem to można stwierdzić, że używający elm configa z kabelkiem to dość sporo już zaoszczędzili. Jeśli wezmę tylko swój przykład to aktywacja tempomatu, aktywacja autolock (po ruszeniu auta), włączenie świateł skandynawskich, uruchomienie BT, uruchomienie NX ... uzbierałoby się parę(naście) stówek za samą tylko chęć przestawienia czegoś... oczywiście wszystko co się robi trzeba robić z głową, chociaż ... z trzeciej strony :D w ASO też muszą z czegoś żyć ...

pozdrófka

A powiedzcie mi o jakim kablu mowa. Co można jeszcze tym zrobić? Do mondeo mk4 07r. Nx blaupunkt + converse+

Sent from my HTC One using Tapatalk

tedi_k
05-12-2013, 12:33
A powiedzcie mi o jakim kablu mowa. ...

Kolega ma 101 postów na liczniku a jak nowo narodzony...:shock::wink:
Od roku prawie w dziale Mondeo i S-maxa jednym z bardziej popularnych wątków jest wątek programu ELMconfig. Wystarczy zerknąć - jest tam wszystko. A jeszcze więcej w działach FF2/C-max - a to ten sam program, te same kabelki tylko funkcjonalność na obu platformach trochę inna...
Kurczę okazuje się, że można nie zauważyć nawet dość dużego "ruchu w interesie":568:

tocamartin
05-12-2013, 14:18
No widzisz człowiek z każdym dniem coś nowego odkrywa.

kr.bi
07-12-2013, 01:50
... Co można jeszcze tym zrobić?
... uwalić samochód, tak, że pozostanie zadzwonić po lawetę i obrać kurs na ASO. To tak z czarnego humoru :619:, tyle, że w skrajnym przypadku nieodpowiedzialności i lekkomyślności bardzo realnego. Wszystko oczywiście ku przestrodze aby mieć tego świadomość

mond007
07-12-2013, 09:34
Pozwolę sobie ponowić pytanie, bo temat zboczył na rozmowę o kabelkach i jego możliwościach...
Pytanie:
Po zmianie Sony 1CD na Blaupunkta NX (SD) zniknęła mi opcja streamingu audio via BT - co jest grane? Myślałem, że to jest obsługiwane przez moduł BT/VC a nie radio? Czy nie da się blaupunkta zmusić do odtwarzania muzyki z telefonu przez BT?

tocamartin
07-12-2013, 10:04
... uwalić samochód, tak, że pozostanie zadzwonić po lawetę i obrać kurs na ASO. To tak z czarnego humoru :619:, tyle, że w skrajnym przypadku nieodpowiedzialności i lekkomyślności bardzo realnego. Wszystko oczywiście ku przestrodze aby mieć tego świadomość

Nie jestem specjalistą. Zadałem pytanie, otrzymałem odpowiedź. Temu służy forum. Poczytam dokładnie o tym kabelku.

kr.bi
07-12-2013, 13:17
Po zmianie Sony 1CD na Blaupunkta NX (SD) zniknęła mi opcja streamingu audio via BT - co jest grane? Myślałem, że to jest obsługiwane przez moduł BT/VC a nie radio? Czy nie da się blaupunkta zmusić do odtwarzania muzyki z telefonu przez BT?
Da się. Przechodziłem przez to samo. W Sony'm audiostream via BT uruchamiał mi się zanim jeszcze "przekręciłem" kluczyk w stacyjce a w NX lipa. No ale.
Zakładam, że w CCC usatwione masz [opis szczegółowy podaję dla ELMConfig v 0.2.6]
na Page 5 Bluetooth Handsfree = BT/VC High + BT Audio + USB(jesli masz moduł z USB) + Navigation
na Page 4 Incar entertainment = Nav High Level CD + AM/FM Radio

I teraz (przynajmniej w sytuacji u siebie) zapodałem SP 5.3 (tak jak na forum koledzy sugerują) z linka na pierwszej stronie. Po aktualizacji audiostream via BT zaczął grać tak jak w Sony'm.

Bump: Nie jestem specjalistą. Zadałem pytanie, otrzymałem odpowiedź. Temu służy forum. Poczytam dokładnie o tym kabelku.

ups,
chciałem, żeby wyglądało to troszkę na takie "luźne" podejście, a przynajmniej taki miałem zamiar, ale jeśli kolega poczuł się urażony to:
przepraszam

pozdrófka

Bump:

tocamartin
07-12-2013, 16:09
Przecież rozmawiamy normalnie. Nic z tych rzeczy urażony czy cos :D

mond007
07-12-2013, 18:43
Da się. Przechodziłem przez to samo. W Sony'm audiostream via BT uruchamiał mi się zanim jeszcze "przekręciłem" kluczyk w stacyjce a w NX lipa. No ale.
Zakładam, że w CCC usatwione masz [opis szczegółowy podaję dla ELMConfig v 0.2.6]
na Page 5 Bluetooth Handsfree = BT/VC High + BT Audio + USB(jesli masz moduł z USB) + Navigation
na Page 4 Incar entertainment = Nav High Level CD + AM/FM Radio
I teraz (przynajmniej w sytuacji u siebie) zapodałem SP 5.3 (tak jak na forum koledzy sugerują) z linka na pierwszej stronie. Po aktualizacji audiostream via BT zaczął grać tak jak w Sony'm.

Podczas próby aktualizacji SP5.3 wyskakuje mi następujący komunikat: "Data carrier version is incompatible" -mam wersję na kartę SD a nie DVD, nagrałem i rozpakowałem pliki na kartę SD - czy coś robię nie tak, czy mam nowszą wersję niż 5.3?

Wrzucam jeszcze ekran z moją wersją softu, jest to 1458_100730.
Streaming audio via BT nie działa :(

Proszę o pomoc przy wyborze kabelka który będzie działał z ELM Config - proszę o wskazanie zaufanego sprzedającego.

tedi_k
07-12-2013, 18:47
...mam wersję na kartę SD a nie DVD, nagrałem i rozpakowałem pliki na kartę SD....

NX na kartę SD ma inny soft. Jest on zresztą nowszy od 5.3. Jest do niego jedna aktualizacja i wgrywa ją się z płyty CD a nie z karty SD (choć widzę, że z karty też by chyba weszło...). O tej aktualizacji było na forum - linku na szybko nie pamiętam. Były dwa odrębne obrazy CD "rot" i gruen" zależne od regionu mapy SD. Mam to te .img, więc w razie czego na PRV.
Ty masz soft z 2010r., a ta aktualizacja dawała soft z 2012. Jest jedna kwestia - Blaupunk mówi o "NX SD" oraz o "NX SD Plus". Z tego co pamiętam aktualizacja zdaje się była do "NX SD Plus", ale to wszystko trzeba posprawdzać.

Tu jest link do tej części dyskusji: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1993827&postcount=695

mond007
07-12-2013, 19:01
Blaupunk mówi o "NX SD" oraz o "NX SD Plus"
A wiesz może w jaki sposób zidentyfikować hardware?

tedi_k
07-12-2013, 19:04
Po numerach części, info masz w tamtej części wątku na tym obrazku tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1994397&postcount=698
Generalnie "SD Plus" to jest ta niby "poliftowa" z tym ładnym ciemnoniebieskim kolorem ekranu standardowego...

mond007
07-12-2013, 20:18
Ok, zaktualizowałem soft do wersji z 2012r, zgodnie z info na 70str. wątku,
soft pasujący do mojego NX'a to Navi_NX_SP-2012.2_ROT.iso no i niestety streaming audio via BT nie ruszył.
ps. Dzięki tedi_k za udostępnienie obrazu :)
Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zorganizowanie kabla do ELM Config i sprawdzenie konfiguracji w zakresie "na Page 5 Bluetooth Handsfree = BT/VC High + BT Audio + USB(jesli masz moduł z USB) + Navigationna Page 4 Incar entertainment = Nav High Level CD + AM/FM Radio"

Mam jeszcze pytanie: czy ktoś używa tego kabla http://allegro.pl/interfejs-elm-327-diagnostyka-ford-ms-hs-can-cd-pl-i3696254694.html z ELM Config? Czy działa poprawnie z S-Maxem?

tomwoj71
10-12-2013, 13:14
Cześć,
Na wstępie przyznaje się, że nie przeczytałem setek stron z tego wątku i innych mimo, że mocno się starałem. To ponad moje siły ;)
Proszę kogoś kto przeczytał, albo posiada taką wiedzę o informację co to są za wyjścia/wejścia z tyłu.
Ktoś z Was pisał i nawet nakreślał, gdzie znajduje się wejście na kamerę cofania. I tu wydawałoby się, że jest wszystko jasne ale... Widzę zdjęcia na których jest wejście na kamerę, ale niżej tylko dwa wejścia (antenowe? radio/gps?).
Są wersje bez wejścia na kamerę cofania, ale trzy wejścia niżej czyli radio, gps... a trzecie? Czy to nie jest czasami przesunięte niżej wejście na kamerę cofania?

Aby moje pytanie było jasne, załączyłem zdjęcia i zakreśliłem wejścia. Przepraszam za słabą jakość. To są zdjęcia z aukcji.

Pozdrawiam,
Tomek

tombalt
10-12-2013, 13:29
Kamera zawsze osobno górne złłacze zielone lub beżowe, najczęściej jednak jest tam gustowna zaślepka. Niebieski to gps, pozostałe to anteny, z tym, że w nowej wersji jest zwykłe wejście antenowe i dodatkowe z zasilaniem - wykożystywane możliwe do podnoszenia bacika?

tedi_k
10-12-2013, 14:43
...że w nowej wersji jest zwykłe wejście antenowe i dodatkowe z zasilaniem - wykożystywane możliwe do podnoszenia bacika?

"Zwykłe" wejście antenowe to jest akurat w starej wersji. W nowej są trzy miniFakry - niebieska GPS, biała - antena AM/FM ("bat" na dachu lub cokolwiek podobnego gdzie indziej) - czarna - albo antena radia cyfrowego DAB albo dodatkowa antena poprawy odbioru w mieście. Zasilanie wzmacniacza antenowego realizowane jest poza radiem - w ramach normalnych wiązek samochodu. Sterowanie anteną automatyczną to anachronizm - choć sygnał w Quadlocku jest - ale zwykle nie wyprowadzony z jednej z tych mniejszych kostek w quadlocku.

tombalt
10-12-2013, 14:58
"zwykłe wejście" miałem na mysli tor anteny am/fm, oczywiście óżnią się typem złącza ale są do tego stosowne przejsciówki. na niemiecki forum wyczytałem, że na czarnym jest poza am/fm tajemnicze "phantom power"...

mond007
14-12-2013, 15:17
Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zorganizowanie kabla do ELM Config i sprawdzenie konfiguracji w zakresie "na Page 5 Bluetooth Handsfree = BT/VC High + BT Audio + USB(jesli masz moduł z USB) + Navigationna Page 4 Incar entertainment = Nav High Level CD + AM/FM Radio"
No i odważyłem się na zmianę konfiguracji - Audiostreaming po BT ruszył :)
Serdecznie dziękuję Wam za pomoc!

Wawrzonkowski
16-12-2013, 08:11
Serdecznie witam
Śledzę te forum od pewnego czasu. Chcę zaktualizować radio Blaupunkt NX z mapami na kartę SD, mondzio z 12.2010 roku poliftowe. Na forum niemieckim znalazłem coś takiego
http://forum.s-max-club.de/files/file/127-update-ford-navi-plus-2013-ford-sd-navigation/
Mam pytanie, co ta aktualizacja zmienia w nawigacji. Nadmieniam, iż mapę mam z 2013 roku. W ASO nie aktualizowali mi radia bo nie mają żadnego SP :) ,choć z wątków tu poruszanych wiem że aktualizacja jest na pewno.

mond007
16-12-2013, 08:34
Wygląda na to, że wypuścili nowego SP, ostatni był w 2012r.
Na forum są też obrazy płyt, w wolnej chwili pobiorę i zainstaluję, zobaczymy co zmienili ;)

tedi_k
16-12-2013, 16:37
Panie i Panowie - nareszcie!

Najnowszy SP (dostrzeżony na niemieckim forum przez kolegów powyżej) do navi NX SD Plus wgrywa fabryczny język polski! Nawet książka telefoniczna może wreszcie zawierać polskie litery!
Nie jest tak dobrze, aby zaraz sterowanie głosowe też było po polsku, ale dobre i kompletnie spolonizowane wyświetlanie wszystkich tekstów (w radiu, navi i wszędzie indziej).

Tak więc ten SP bezapelacyjnie warto i należy wgrać!

Co ważne - nie trzeba wypalać płyty - można skopiować katalog DNL z tego ISO i nagrać na karcie SD. Kartę z mapą i tak trzeba obowiązkowo wyjąć z urządzenia, więc na jej miejsce łatwo włożyć kartę z upgrade. Działa bez problemu - sprawdziłem przed chwilą...

mm32
16-12-2013, 16:42
A gdzie taki sp(do navi z sd) można znaleźć ?

tedi_k
16-12-2013, 16:45
Link do samego katalogu "dnl" - do skopiowania na czystą kartę SD: https://www.dropbox.com/s/550krznb2xp043m/dnl.rar
Link do całego ISO - jak ktoś chce wypalać płytę: https://www.dropbox.com/s/eo9jiu44intidan/Disc_2_schwarz.rar

To powyżej to jest wersja softu z płyty 'schwarz' - właściwej dla mapy WE+T

Jak ktoś ma inne mapy, to być może będzie musiał użyć wersji softu z płyty 'blau' - (nie nadaje się do map WE+T!) https://www.dropbox.com/s/7k5nj7zebbfat9r/Disc_1_blau.rar.

Przepis na upgrade:
1) Uruchamiamy silnik
2) Wyjmujemy kartę SD z mapą (klawisze nav+menu a potem 'eject SD card' i po naciśnięciu karty czymś ją wydłubać, bo sama nie wyskoczy całkiem...)
3) Wkładamy kartę SD z nagranym katalogiem 'dnl'
4) Ochoczo zgadzamy się na upgrade
5) Spokojnie czekamy ok 10 minut aż się wszystko zrobi.
6) jak urządzenie się zresetuje po upgrade, to w czasie czarnego ekranu wyciągamy kartę z katalogiem 'dnl'
7) wkładamy z powrotem kartę z mapą
8 ) wpisujemy PIN - dobrze go mieć przy sobie, albo w ogóle gdzieś w znanym miejscu...8)
9) jeśli jest to mapa 2012 lub 2013 to zgadzamy się na upgrade oprogramowania navi (z SP tradycyjnie wgrywane jest oprogramowanie stare - tutaj 2011r)
10) ustawiamy wszystko od nowa, bo nawet stacje radiowe giną - w ustawieniach - jezyki - wybieramy radośnie 'język polski' - nie panikować, jest na dole listy i trzeba cierpliwie do niego 'doklikać'!

mm32
16-12-2013, 16:50
Ok,fajna instrukcja.Niebieską płytę także posiadasz ?

artur1970
16-12-2013, 17:12
To teraz czekamy na soft do NX DVD :027:

jvc
16-12-2013, 17:28
No i pewnie się nie doczekamy ....:(

jarros
16-12-2013, 17:35
Coekawe czy DVD olali, czy taz bedziemy sie cieszyc polskim. :confused:

APJ007
16-12-2013, 19:12
Rewelka - niestety, po zakończonym update i pytaniu o PIN dowiedziałem się, że mój pieczołowicie zapisany numerek, którego nie dostałem oryginalnie z fabrycznie nowym samochodem i który po wielkich bojach ustalił mi wspaniałomyślnie dealer za free g:DD, jest niestety invalid :diabelek:, więc rozkosze polonizacji poznam dopiero po wizycie w ASO:oops:

kr.bi
16-12-2013, 19:24
10) ustawiamy wszystko od nowa, bo nawet stacje radiowe giną - w ustawieniach - jezyki - wybieramy radośnie 'język polski' - nie panikować, jest na dole listy i trzeba cierpliwie do niego 'doklikać'!

:razz:

zapytam z ciekawości:
a czy wgranie nowego SP i ustawienie polskiego powoduje, że komunikaty z navi są w naszym ojczystym języku, czy może VC i wspomniane (komunikaty) pozostają niepolskie ??

pozdrófka

tedi_k
16-12-2013, 19:54
:...a czy wgranie nowego SP i ustawienie polskiego powoduje, że komunikaty z navi są w naszym ojczystym języku, czy może VC i wspomniane (komunikaty) pozostają niepolskie ??
...

Panie i Panowie - nareszcie!
...Nie jest tak dobrze, aby zaraz sterowanie głosowe też było po polsku, ale dobre i kompletnie spolonizowane wyświetlanie wszystkich tekstów (w radiu, navi i wszędzie indziej).
...

A wystarczy tylko czytać co napisane...:P:027:

kr.bi
16-12-2013, 20:47
pisze z tableta, wiec kopiowanie cytatow mam utrudnione. Napisales, ze sterowanie (i tu wszyscy wiemy ze chodzi o VC) po polsku nie jest - ok, niestety nic nie napisales o komunikacji - bo to ze NX gadac po polsku moze, ale rozumiec nie musi to tez wiemy. Niepodwazalnie napisales ze napisy sa spolonizowane, napisales ze VC nie jest spolonizowany, nie napisales nic o tym w jakim jezyku wyglasza komunikaty. Proste i trywialne pytanie, prawda ? :027:

pozdrofka

tedi_k
16-12-2013, 20:56
No więc uwaga - koledzy od Boscha-Blaupunkta stanęli jednak na wysokości zadania: komunikaty navi mówione są po polsku.:569::one::lol:
Pozostało już im do zrobienia tylko VC po polsku. Oby i to im się udało...:P

Mapa wyświetlana jest zdecydowanie lepiej - tak więc koledzy z B-B wzięli się nareszcie do pracy i nasza navi zaczyna wyglądac podobnie do wszystkiego tego , co uchodzi za "normalne"...

http://img18.imageshack.us/img18/6015/nhkq.jpg

... Proste i trywialne pytanie, prawda ? :027:

Kolega nie wszystko czyta co jest napisane, to ja nie piszę czego nie wiem. A jak się dowiem to piszę.:wink:

artur1970
16-12-2013, 21:21
Strach pomyśleć co będzie na mapie 2014 :619:

Może nowy soft do navi NX DVD będzie razem z mapą 2014 - no co? pomarzyć można.

kr.bi
16-12-2013, 21:24
Kolega nie wszystko czyta co jest napisane, to ja nie piszę czego nie wiem. A jak się dowiem to piszę.:wink:

zonk :lol: kolega wszystko czyta (a przynajmniej się stara) co jest napisane, a jak coś jest niedopowiedziane to pyta :P, - dzięki temu też Kolega (Tedi_k) sprawdził :wink: i już, tytułem podsumowania, wszyscy wiemy że:

komunikaty wygłaszane przez NX-a są po polsku,
VC NIE jest po polsku,
opis i menu w navi jest po polsku

Bump: Strach pomyśleć co będzie na mapie 2014 :619:
Może nowy soft do navi NX DVD będzie razem z mapą 2014 - no co? pomarzyć można.

nowa mapa 2014 nie będzie działać na SP 5.3 i niższych ...
... no co ? pomarzyć można
:lol:

jvc
16-12-2013, 21:28
nowa mapa 2014 nie będzie działać na SP 5.3 i niższych ...
No ,ale przecież nowszego od SP 5,3 do NX DVD nie ma...

kr.bi
16-12-2013, 21:31
no co ? pomarzyć można :lol:

Wawrzonkowski
16-12-2013, 21:59
Witam ponowie
Na wstępie dziękuję tedi_k za tak szybkie testowanie softu. To jest to !!! Czekałem za tym troszę czasu. Teraz aż się prosi by można było aktualizować te mapy ze strony www :p i dodawać POI he he , choć nie dawno marzyliśmy o języku polskim. Ale do rzeczy. Wgrałem dnl z niebieskiego iso ,bo dnl z czarnego nie chciał iść i skończyło się odłączaniem klemy. Nie muszę mówić ile potu przy tym poleciało :oops: moja stara mapa miała numer BS7T19H449
CAA a nowa z TomTom 2013 nie miała numeru. Wspomnę ,iż od dnia produkcji do dzisiaj w radiu był oryginalny soft. Załączam fotki z wersjami softu przed aktualizacją i po aktualizacji :)

Pozdrawiam. Miłej i bezpiecznej podróży z NOWĄ NAVI

artur1970
16-12-2013, 22:17
A może odkopiemy nasz pomysł i zapytamy centrale Forda o polskie menu teraz mamy dodatkowe argumenty - da się

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182716&page=9

APJ007
16-12-2013, 22:18
Wgrałem dnl z niebieskiego iso ,bo dhl z czarnego nie chciał iść i skończyło się odłączaniem klemy

Kolego, czym się objawiał problem z DHL?

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Wawrzonkowski
16-12-2013, 22:38
Kolego, czym się objawiał problem z DHL?

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Po włożeniu karty SD do radia i próbie wgrania pojawiały się komunikaty:
1. nie ta wersja softu - lecz udało się uruchomić aktualizację na niby ,bo pasek postępu stał z 3 min i nic, więc wyłączyłem radio. Ooooooooooczywiście radio nie chciało się uruchomić , wiec klema off i po 6 sek. podłączyłem ponownie radio , PIN i ponowna próba.

2. Gdy spróbowałem ponownie uruchomić upgrad z "czarnego" DNL zgłosił restart radia i kicha ponownie klema i znowu pin

Po wgraniu na kartę SD DNL "niebieskiego" proces aktualizacji przebiegł w 15 min.:surprise:

mm32
16-12-2013, 22:40
Powinno być raczej DNL a nie DHL.

tedi_k
16-12-2013, 23:02
Po włożeniu karty SD do radia i próbie wgrania pojawiały się komunikaty:
1. nie ta wersja softu - lecz udało się uruchomić aktualizację na niby ,bo pasek ..:

Kolego - jak jest napisane "nie ta wersja softu" to raczej popychanie dalej nie było dobrym pomysłem...
Można przecież było zapytać zamiast kombinować...

W instrukcji nic nie napisałem, że trzeba coś "popychać na siłę"...

Wawrzonkowski
16-12-2013, 23:33
Kolego - jak jest napisane "nie ta wersja softu" to raczej popychanie dalej nie było dobrym pomysłem...
Można przecież było zapytać zamiast kombinować...

W instrukcji nic nie napisałem, że trzeba coś "popychać na siłę"...

Wiem ,że jestem uparty ,aleeee:
Na forum niemieckim była uwaga dotyczaca map z 2013 roku by instalować czarny DNL i zasugerowałem się uwagami z wcześniejszego twojego WE+T . Wniosek aktualizacja dotyczy numerów z pierwotnej instalacji softu navi.

Pozdrawiam
PS
Troszkę adrenaliny się przydało i sukces lepiej smakuje :wink:

mond007
17-12-2013, 08:56
Wgrałem aktualizację pasująca do mojej navi (karta CAA) więc płyta zgodnie z instrukcją BLAU. Pojawił się język polski w menu, na mapach inne strzałki nawigacyjne, polskie ogonki w tytułach piosenek, w książce telefonicznej itp.
Natomiast komunikaty nawigacyjne pozostały angielskie, VC rzecz jasna też.
Mam mapę z 2010r - może to jest powodem, że nawigacja nie gada po polsku?!?
Może inne pomysły?

kr.bi
17-12-2013, 09:22
Natomiast komunikaty nawigacyjne pozostały angielskie, VC rzecz jasna też. Mam mapę z 2010r - może to jest powodem, że nawigacja nie gada po polsku?!?
Może inne pomysły?

na forum (i o ile mnie pamięć nie myli, to nawet w temacie tego wątku) odnośnie spolszczenia navi oraz komunikatów wiele razy przewijała się info o tz. identyfikatorze języka. Rzecz dotyczyła, tego że firmy "uczące polskiego" pozwalały korzystać z oryginalnej plyty DVD po zamianie tekstów angielskich i podmianie identyfikatora angielskiego na polski (w sofcie navi). To doprowadziło kolegę Tedi_k(jeśli mnie pamięć nie myli) do wniosku takiego, że język polski na oryginalnych płytach już był wcześniej - oznaczony odpowiednim identyfikatorem, którego nasze navi rzecz jasna nie mogły "widzieć", bo nie znały identyfikatora języka polskiego, do teraz kiedy producent (navi) ServicePack'iem ją uaktywnił. Ale po co to piszę ? Po zebraniu wszystkich info pozwala to postawić hipotezę, że język polski był obecny na oryginalnych płytach ale, jak widać po koledze Mond007, nie we wszystkich i do 2010 prawdopodobnie go nie było.
Mam nadzieję, że kolega (mond007) pokombinuje (może z ustawieniami, może jeszcze raz wgra z płyty/karty oprogramowanie navi) i w swym (pokrętnym[?] :570:) wywodzie będę się mylić. ;)

pozdrófka

Natomiast komunikaty nawigacyjne pozostały angielskie, VC rzecz jasna też.
Może inne pomysły?

a czy możesz spróbować zmienić język na np. niemiecki/francuski/portugalski - na taki które oryginalnie od początku były obsługiwane i sprawdzić, czy nawi będzie "szprechać" w tym ustawionym języku ?

DiX
17-12-2013, 09:48
na forum (i o ile mnie pamięć nie myli, to nawet w temacie tego wątku) odnośnie spolszczenia navi oraz komunikatów wiele razy przewijała się info o tz. identyfikatorze języka. Rzecz dotyczyła, tego że firmy "uczące polskiego" pozwalały korzystać z oryginalnej plyty DVD po zamianie tekstów angielskich i podmianie identyfikatora angielskiego na polski (w sofcie navi). To doprowadziło kolegę Tedi_k(jeśli mnie pamięć nie myli) do wniosku takiego, że język polski na oryginalnych płytach już był wcześniej - oznaczony odpowiednim identyfikatorem, którego nasze navi rzecz jasna nie mogły "widzieć", bo nie znały identyfikatora języka polskiego, do teraz kiedy producent (navi) ServicePack'iem ją uaktywnił. Ale po co to piszę ? Po zebraniu wszystkich info pozwala to postawić hipotezę, że język polski był obecny na oryginalnych płytach ale, jak widać po koledze Mond007, nie we wszystkich i do 2010 prawdopodobnie go nie było.
Mam nadzieję, że kolega (mond007) pokombinuje (może z ustawieniami, może jeszcze raz wgra z płyty/karty oprogramowanie navi) i w swym (pokrętnym[?] :570:) wywodzie będę się mylić. ;)

pozdrófka

a czy możesz spróbować zmienić język na np. niemiecki/francuski/portugalski - na taki które oryginalnie od początku były obsługiwane i sprawdzić, czy nawi będzie "szprechać" w tym ustawionym języku ?

Cześć u mnie aktualizacja poszła z dnl "czarnego" wszystko bez komplikacji (jedna uwaga - nie musimy się spieszyć z wymianą karty po resecie navi, gdy zatrzyma się na ekranie do wprowadzenia kodu PIN można śmiało i powoli wykonać operację zmiany kart)

U mnie również nie ma komunikatów w języku polskim :(

Navi nx SD+ (MCA) Bosch z 2011r.

APJ007
17-12-2013, 13:10
Osoby, które twierdzą, że nie ma komunikatów głosowych w jęz. polskim - sprawdźcie, czy nie są wyciszone - u mnie po aktualizacji wszystkie napisy po polsku, radio gra, nawi chodzi, ale nic nie mówi, zacząłem się niepokoić i szukać - okazało się, że komunikaty głosowe są wyciszone (przekreślona ikonka głośnika) - przed aktualizacją komunikaty na pewno nie były wyciszane (tyle, że po angielsku :P ), widocznie aktualizacja to zmieniła. Ps. Głos Pani Lektorki b. ładny i wyraźny g:DD

kr.bi
17-12-2013, 13:13
Osoby, które twierdzą, że nie ma komunikatów głosowych w jęz. polskim - sprawdźcie, czy nie są wyciszone - u mnie po aktualizacji wszystkie napisy po polsku, radio gra, nawi chodzi, ale nic nie mówi, zacząłem się niepokoić i szukać - okazało się, że komunikaty głosowe są wyciszone (przekreślona ikonka głośnika) g:DD
a mapę z którego roku kolega użytkuje ?

APJ007
17-12-2013, 13:19
2013

kr.bi
17-12-2013, 13:31
2013

2010 i 2011 - polskiego nie ma :<(przynajmniej tak pisali koledzy),
kolega (APJ007) mając mapę z 2013 komunikaty po polsku ma 8),
ciekawe z którego roku ma mapę kolega Tedi_k :?:(obstawiam też na 2013, ale może ma 2012)

ale jeśli nie, to pozostałoby jeszcze poczekać na kogoś kto ma mapę z 2012 na SD i zapytać czy pani z navi zaczęła mu mówić wskazówki po naszemu.

pozdrófka

DiX
17-12-2013, 13:32
Osoby, które twierdzą, że nie ma komunikatów głosowych w jęz. polskim - sprawdźcie, czy nie są wyciszone - u mnie po aktualizacji wszystkie napisy po polsku, radio gra, nawi chodzi, ale nic nie mówi, zacząłem się niepokoić i szukać - okazało się, że komunikaty głosowe są wyciszone (przekreślona ikonka głośnika) - przed aktualizacją komunikaty na pewno nie były wyciszane (tyle, że po angielsku :P ), widocznie aktualizacja to zmieniła. Ps. Głos Pani Lektorki b. ładny i wyraźny g:DD

U mnie słychać komunikaty angielskie (mapa od TomToma 2013), czyli to nie to...

tedi_k
17-12-2013, 13:37
Ja mam mapę 2013, ale tę od Forda (v3).

DiX
17-12-2013, 13:42
Ja mam mapę 2013, ale tę od Forda (v3).

Czyli u mnie jest konfiguracja:
- aktualizacja "czarna"
- mapa 2013 TomTom
-----------------------
napisy w j.polskim - TAK
komunikaty w j. polskim - NIE

ps. może jednak powinna być aktualizacja "niebieska"? do map TomTom?
Mam gdzieś starą mapę od Forda z 2012 v2 to sprawdzę...

Wawrzonkowski
17-12-2013, 13:45
U mnie słychać komunikaty angielskie (mapa od TomToma 2013), czyli to nie to...

Witam ja mam mapę TomTom 2013 sprzed miesiąca u mnie też jest piękny głosik miłej lektorki :) Może coś jest więcej dogrywane bo katalog dnl niebieski jest większy niż dnl czarny .

mm32
17-12-2013, 13:48
Witam ja mam mapę TomTom 2013 sprzed miesiąca u mnie też jest piękny głosik miłej lektorki
A jaką miałeś aktualizację niebieską,czy czarną ?

tedi_k
17-12-2013, 13:57
Ja - zgodnie z P/N mojej mapy 2013 Ford v3 - mam wgraną aktualizację "czarną" tak jak wystawiłem i mam polskie komunikaty głosowe navi.

mm32
17-12-2013, 14:00
To już wiemy,dobrze by było aby kolega Wawrzonkowski się wypowiedział bo on ma mapę TomTom 2013

Wawrzonkowski
17-12-2013, 14:13
To już wiemy,dobrze by było aby kolega Wawrzonkowski się wypowiedział bo on ma mapę TomTom 2013

Witam kolegów, moja konfiguracja auta która może mieć jakiś wpływ na lektora.
1. Ford Mondeo prod.12-2010 z Convers+ - tu ustawiony język polski.
2. Od początku auto miało oryginalny soft.
3. Aktualizacja poszła z wersji niebieskiej.
4. Po załadowaniu ponownie karty SD z TomTom 2013 (zdjęcie w wątku #1057 ) do radia, radio dodatkowo coś zaktualizowało.
5. W menu radia wybrałem język polski i to tyle :)

mond007
17-12-2013, 14:29
Myślę, że język polski jest związany z kartą z mapami.
Za namową kolegi "kr.bi" zmieniłem język na inny (niemiecki) i nawigacja zaczęła szprechać. Chciałem wrócić na polski i zonk - na ułamek sekundy wskoczyły polskie napisy i znów niemieckie.
Pomyślałem - dziwna sprawa, wybrałem angielski - przełączyło normalnie, napisy i komunikaty po ang. Przełączam znów na polski i znów zonk - na ułamek sekundy pojawiają się polskie i znów wracają na angielski.
Wymieniłem kartę z mapami na kartę z aktualizacją BLAU, wybrałem polski i wskoczyły napisy polskie. Komunikaty nadal angielskie. Po zmianie języka na inny niż PL i chęci powrotu na PL, przy karcie z mapami z 2010r polski nie chce wskoczyć.
Stąd wnioskuję, że język polski siedzi na karcie z mapami.
Proszę o ew. potwierdzenie moich przypuszczeń.

mm32
17-12-2013, 16:48
Patrzał ktoś na zawartość płyty niebieskiej bo w/g mnie jest tam bez sensu dwa razy katalog DNL i to co ten katalog zawiera,to by wyjaśniało dlaczego plik iso tej płyty zajmuje więcej miejsca niż plik iso płyty czarnej.

DiX
17-12-2013, 17:11
U mnie jest konfiguracja:
- aktualizacja "czarna"
- mapa 2013 TomTom
-----------------------
napisy w j.polskim - TAK
komunikaty w j. polskim - TAK

[Wcześniej pisałem, że brak polskich komunikatów.... post 1071]
Teraz są - ponownie wybrałem j. angielski (test komunikatów w trasie)
po czym ponownie wybrałem j. polski (test komunikatów w trasie)

tedi_k
17-12-2013, 19:26
Sam dostałem życzenia, to przekazuję dalej... Myślę, że w aktualnej sytuacji życzenia będą przyjęte ciepło...:lol:

Bosch Electronic Service Iberia deseja-lhes um Feliz Natal e um Próspero Ano Novo

Bosch Electronic Service Iberia le desea Feliz Navidad y un Próspero Año Nuevo

Bosch Electronic Service Iberia vous souhaite un Joyeux Nöel et une Bonne Année 2014

Bosch Electronic Service Iberia wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year

http://img19.imageshack.us/img19/6093/qrk9.jpg

bartekd
18-12-2013, 01:40
A czy ktoś zauważył poza samym językiem jeszcze jakieś zmiany?

Ja zauważyłem, że po wybraniu trasy navi nie pyta który tryb obliczania trasy wybrać. Ja często korzystałem z podglądu tras na mapie. Teraz żeby obejrzeć całą trasę trzeba się trochę naklikać, a żeby podejrzeć trzy warianty to już w ogóle.

No i zmieniła się tapeta na wyłączonym ekranie (nie ma czerwonej plamy u góry).

tedi_k
18-12-2013, 10:02
A czy ktoś zauważył poza samym językiem jeszcze jakieś zmiany?

Ja zauważyłem, że po wybraniu trasy navi nie pyta który tryb obliczania trasy wybrać. Ja często korzystałem z podglądu tras na mapie. Teraz żeby obejrzeć całą trasę trzeba się trochę naklikać, a żeby podejrzeć trzy warianty to już w ogóle.

No i zmieniła się tapeta na wyłączonym ekranie (nie ma czerwonej plamy u góry).

Coś nie tak u Kolegi...

1) Zdecydowanie pyta o wybierany wariant trasy...:P
2) Przy wyborze sobie można podejrzeć trasę
3) Nie wiem o jakiej (byłej) "czerwonej plamie" Kolega mówi - nigdy nie miałem (a przynajmniej nic o tym nie wiem)...

Zmieniło się mnóstwo rzeczy:
1) inny sposób prezentowania manewrów na mapie;
2) mniej bezsensownego "nieba" w trybie nocnym;
3) ogólnie ładniejsze prezentowanie mapy (ładniej namalowane lasy, i okolice...).
4) możliwość "pauzowania" odgrywania utworów z USB/BT
5) możliwość wyciszenia (mute) odbioru radiowego

tocamartin
18-12-2013, 11:34
Kiedyś pytałem o pauzowanie lub mute w nx 😄 to się doczekałem.

bartekd
18-12-2013, 11:36
Coś nie tak u Kolegi...

1) Zdecydowanie pyta o wybierany wariant trasy...
2) Przy wyborze sobie można podejrzeć trasę

Dawniej tak właśnie było. A teraz po wybraniu celu pojawia się okienko o przeliczaniu trasy, po czym jak się już z tym upora to od razu prowadzi. Wariant zmienić mogę jedynie w konfiguracji navi (w menu). Nie znalazłem żadnej opcji, która by odpowiadała za to jak navi ma działać po wybraniu celu.
Aktualizowałem navi bezpośrednio z folderu "dnl".

3) Nie wiem o jakiej (byłej) "czerwonej plamie" Kolega mówi - nigdy nie miałem (a przynajmniej nic o tym nie wiem)...

Chodzi o tapetę, tło które jest wyświetlane gdy NX jest wyłączony. Teraz wygląd jest spójny z C+, dawniej jakieś takie kwadraty były i jeden czerwony, do niczego nie pasujący.

Czy dawniej można było ustawiać ręcznie profil prędkości? (miasto / trasa / autostrada)

DiX
18-12-2013, 12:59
Czy dawniej można było ustawiać ręcznie profil prędkości? (miasto / trasa / autostrada)

Tak

rrafalek
18-12-2013, 15:20
Myslę że warto wypisać numery kart do których wgrywać konkretny Soft

Soft na płycie Czarny : BS7T19H449CAB oraz BS7T19H449CBB
Soft na płycie Niebieski: BS7T19H449CAA oraz BS7T19H449CBA

Czytam to zastanawiam sie czy mozna ładowac softy bezposrednio z płyt CD czy załadować na kartę SD ?
Tedi_k czy ten plik DNL podany w pierwszym linku mozna ładować do każdej navi ?
Co się stanie gdy np załaduje "czarny" soft a nastepnie włoże kartę BS7T19H499CBA ?
Czy przy zakupie karty innego producenta za każdym razem trzeba zmieniać soft ?
Pozdrawiam

Jeszcze jedno : jezeli nie włoże żadnej mapy do navi to będe miał język polski ? Który wtedy wgrać soft ?

DiX
18-12-2013, 16:48

Plus mapa od TomTom 2013

tedi_k
18-12-2013, 19:33

Soft na płycie Niebieski: BS7T19H449CAA oraz BS7T19H449CBA

Czytam to zastanawiam sie czy mozna ładowac softy bezposrednio z płyt CD czy załadować na kartę SD ?
Tedi_k czy ten plik DNL podany w pierwszym linku mozna ładować do każdej navi ?
Co się stanie gdy np załaduje "czarny" soft a nastepnie włoże kartę BS7T19H499CBA ?
Czy przy zakupie karty innego producenta za każdym razem trzeba zmieniać soft ?
Pozdrawiam

Jeszcze jedno : jezeli nie włoże żadnej mapy do navi to będe miał język polski ? Który wtedy wgrać soft ?

1) Producent przewidział upgrade z CD, ale wygodniej jest robić z SD - choć nigdzie nie jest napisane, że działa, to jednak działa!
2) Katalog DNL w moim poście jest wzięty z płyty czarnej - jest to wyraźnie napisane.
3) Nikt nie zna odpowiedzi co się stanie po zmianie typu mapy. Pewnie pojawi się stosowna informacja na ekranie co zrobić...

mm32
18-12-2013, 19:46
A w/g mnie to z której płyty (czarna czy niebieska)będzie się robić instalację zależy od daty produkcji mapy a nie od rejonu który on obejmuje(europa zachodnia,europa wschodnia).Ponieważ BS7T-19H449-Cba-europa wschodnia , BS7T-19H449-Caa-europa zachodnia i te 2 pozycję są podpięte pod pierwszą płytę.Reszta map (mam tu na myśli nowsze mapy) pod płytę numer 2.
Czyli tak naprawdę to z jakiej płyty pójdzie aktualizacja zależy od tego jaki soft navi jest aktualnie zainstalowany w radyjku.

tedi_k
18-12-2013, 19:53
To jest możliwe...

Przy okazji - trochę dzisiaj pojeździłem i zauważyłem co najmniej 1 problem (drobny):
Przy powrocie z kamery cofania nie wraca na mapę (jeśli mapa była aktywna wcześniej) tylko przełącza na widok radia. Tego wcześniej na pewno nie było. Jest to bug. Z innych widoków (np. z klimy czy z Info) wraca na mapę poprawnie.

Wydaje mi się także, że przełącza widok manewrów z tego "nowego" (gruba strzała po trasie) na ten "stary" - okienko manewrów takie same jak na zegarach po prawej stronie ekranu. Muszę tylko jeszcze dojść kiedy i jak.

mm32
18-12-2013, 20:18
To jest możliwe...
To nie jest możliwe, tylko tak jest :).

radzik22
18-12-2013, 22:14
panowie podpowiedzcie mi czy rozni sie radio nx sd od radyjka nx sd plus???

mm32
18-12-2013, 22:38
w/g mojej wiedzy plus ma kamerę.

tedi_k
18-12-2013, 23:40
Różni się part numberem. Są SD Plus z kamerą i bez. Jakie są różnice konstrukcyjne nie wiadomo. Link do dokumentów z numerami części navi
dla Mondeo/Smax: http://fordnavigation.uw.hu/mondeosatnav.pdf
dla FF2/C-max/Kuga: gpspro.lt/image/data/hhuh/smart/get.pdf

jvc
19-12-2013, 08:34
Panowie czy ktoś ma może jakiś model Sony Xperia ? Chodzi mi konkretnie o model L ,ale reszta pewnie jest podobna.
Jak wygląda sprawa z bluetoothem i kontaktami, nie ma problemów?

piotrali
19-12-2013, 08:44
Mam Xperia Neo i nie ma problemu z kontaktami w Mondeo MK4 z NX (też nie ma żadnych problemów we Fieście MK7) - po sparowaniu tylko musisz na telefonie potwierdzić dostęp do kontaktów.

tombalt
19-12-2013, 08:56
masz polskie znaki w kontaktach?

jvc
19-12-2013, 09:32
Dzięki, no to w L może będzie podobnie.
W moim sony ELM mnie wkurza to że tylko po sparowaniu przez chwile jak ktoś dzwoni to pokazuje kto, a po mniej więcej 10 minutach pokazuje tylko przychodzące bez numeru i kontaktu, tak jakby z zastrzeżonego numeru ktoś dzwonił.

Roland074
19-12-2013, 11:12
Witam
Ja mam Sony Xperia L i przez jakiś miesiąc - dwa nie było problemów. I zaczęło się. Temat opisywałem już na forum. Poszukaj. Wymiana tel na nowy nic nie pomogła. Inne bez problemu.

jvc
19-12-2013, 12:48
Znalazłem, nie strasz nawet...:D
Jutro postaram się sprawdzić jak jest u mnie...

tocamartin
19-12-2013, 13:02
Polecam ze sklepu Google play aplikacje Bloutooth phonebook v.1.1.5 ale płatną. Ok 6pln (Darmowa robi masakre w kontaktach)
Razem z kolega Pint z forum testujemy aplikacje.

tombalt
19-12-2013, 13:13
a co daje ta aplikacja?

tocamartin
19-12-2013, 15:05
Ja miałem jak wszyscy problem z połączeniem HTC (Android 4.3) z nx'em. Jak już się polaczylem miałem bałagan w kontaktach. Ten program porządkuje wszystko.

Odsyłam do tematu: "zestaw Bluetooth - problem z kontaktami" tam kolega Pint wszystko wyjaśnił. (Nie wiem jak w tapatalk'u cytować z innego tematu 😉)

DiX
19-12-2013, 18:19
Czy ta mapa się nadaje do NX SD+ ?
Hmm... Nie ma tylko dokładnej Chorwacji i Bałkanów :(
Gdzie można znaleźć dokładność map ?

Ford SD Touchscreen Navigation
Western Europe + Turkey (V4)

Nr części Ford: BS7T 19H449 CAD
Nr części Bosch: 7.612.105.470

http://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFg3NTA=/z/JXsAAMXQWzNSiOH9/$_20.JPGhttp://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFg3NTA=/z/JecAAMXQWzNSiOIB/$_20.JPG

mm32
19-12-2013, 18:22
Tak, jest to najnowsza nowość.Za ile mozesz ja kupić ?

DiX
19-12-2013, 18:36
Tak, jest to najnowsza nowość.Za ile mozesz ja kupić ?

399zł

artur1970
19-12-2013, 18:54
http://allegro.pl/ford-karta-sd-2014-v4-orginalna-nawigacja-mapa-i3805498474.html

wysyłka z Anglii

tedi_k
19-12-2013, 20:42
http://allegro.pl/ford-karta-sd-2014-v4-orginalna-nawigacja-mapa-i3805498474.html

wysyłka z Anglii

Kurczę, obowiązywała zasada, że niebieskie są do FXa a niebieskie z pomarańczowymi maziajami do NXa... - aby utrudnić życie wzięli i zmienili tę zasadę...

radzik22
20-12-2013, 23:03
Jak mam sprawdzić jaki posiadam model radia, chodzi mi o to jaki numer ma radyjko zaeby odróżnić model radia nx SD od nx SD plus. Gdzie to sprawdzić?

goodi
27-12-2013, 13:24
Coś nie tak u Kolegi...

1) Zdecydowanie pyta o wybierany wariant trasy...:P

To i u mnie coś nie tak. Aktualizacja "czarna", mapa 2013 z ostatniego hurtowego zakupu na forum, język polski jest, ale zdecydowanie nie pyta o wariant trasy przy jej ustalaniu.

Za to nie mam problemu z przełączaniem się z kamery cofania na mapę, jak to któryś z Kolegów sygnalizował. U mnie wraca bezbłędnie do mapy.

goodi
27-12-2013, 16:53
Cofam, com rzekł powyżej. Nie doczytałem i nie ustawiłem przez to jednej opcji, więc Navi nie pytała o rodzaj trasy. Ustawienie opcji "Trasy alternatywne" na TAK spowodowało, że autko grzecznie pyta, jak ma jechać :)

tedi_k
27-12-2013, 22:18
...Za to nie mam problemu z przełączaniem się z kamery cofania na mapę, jak to któryś z Kolegów sygnalizował. U mnie wraca bezbłędnie do mapy.

Zidentyfikowałem dokładnie warunki kiedy nie wraca z kamery cofania na mapę (radzę dobrze sprawdzić czy tak nie jest): Jeśli jako podkład dźwiękowy gra radio i jest wyświetlona mapa, to po wybraniu wstecznego wskoczy kamera, ale wróci na ekran radia a nie mapy. Jeśli jako podkład dźwiękowy gra cokolwiek innego (USB, BT, CD, AUX) to grzecznie wraca na mapę.

goodi
28-12-2013, 01:57
A to rano sprawdzę, bo wczoraj jechałem na USB. Jeszcze nie zaprogramowałem stacji radiowych.

lesiux
01-01-2014, 19:01
Panowie zrobiłem przez przypadek update softu w navi z oryginalnej płyty z 2008r, ale teraz wyskakuje mi komunikat "please insert original data carrier" a płyta jest cały w napędzie. Jak się mogę go pozbyć?

artur1970
01-01-2014, 19:08
Wyciągnij i włóż mapę.

W ostateczności odłącz akumulator na ok. 30 minut.

mm32
02-01-2014, 19:15
Mam pytanie odnośnie VC,czy majac navi NX i moduł cs7t-14d212 będę miał język Polski w VC ?Wiem,że NX rządzi się swoimi prawami,ale może ten moduł dodaje języki do navi.

tedi_k
02-01-2014, 20:26
Nie. Pozostaną tylko języki dostępne w NX. Przy NXie kupowanie modułu 212 to wyrzucanie pieniędzy. Wystarczy najbardziej egzotyczny moduł 112 - może być nawet turecki...

mm32
02-01-2014, 20:44
Dziękuję za wyjaśnienia.Mam jeszcze jedno pytanie,a w nowych samochodach (mam na myśli np. mondeo) ciągle nie ma VC po Polsku ?

tedi_k
02-01-2014, 21:17
Mówisz o MK5? W nowych to jest dopiero "masakra"... Został wprowadzony system Ford Sync i jego to pewnie po polsku nie będzie przez kolejnych 5 lat....

mm32
02-01-2014, 21:18
Myślałem o mk4 prosto z salonu

tedi_k
02-01-2014, 21:22
Nowe MK4 ma wszystko jak dotychczas. Jak jest np. radio Sony, to może mieć moduł 212 z j. polskim. Z navi NX nie może.

artur1970
02-01-2014, 21:34
Czy Ktoś z Kolegów przerabiał temat: spolszczona nawigacja NX (gdzie j.polski zastepuje j. angielski) i nowy moduł gadający w ojczystym języku?

Czy takie zestawienie to lek na ten problem?

goodi
02-01-2014, 21:56
Został wprowadzony system Ford Sync i jego to pewnie po polsku nie będzie przez kolejnych 5 lat....

Choroba, a ja naiwnie myślałem, że nowy model na dzień dobry dostanie już obsługę naszego języka.

tedi_k
02-01-2014, 22:33
Czy Ktoś z Kolegów przerabiał temat: spolszczona nawigacja NX (gdzie j.polski zastepuje j. angielski) i nowy moduł gadający w ojczystym języku?

Czy takie zestawienie to lek na ten problem?

Nie ma takiego zestawienia. NX nie dopuszcza możliwości użycia VC z modułu BT/VC. Może używać tylko swojego VC. A koledzy od "polonizacji" VC w NXie nie spolonizowali, bo tego zrobić się po prostu nie da... Nawet Blaupunkt "odpuścił" przy wypuszczaniu polonizacji NX SD Plus (spolonizował wszystko poza VC).

Choroba, a ja naiwnie myślałem, że nowy model na dzień dobry dostanie już obsługę naszego języka.

Może jestem pesymistą... Może dostanie... Sync to jest "produkt" Microsoftu, więc trudno cokolwiek wyrokować...

p_swiderski
04-01-2014, 11:32
Nie. Pozostaną tylko języki dostępne w NX. Przy NXie kupowanie modułu 212 to wyrzucanie pieniędzy. Wystarczy najbardziej egzotyczny moduł 112 - może być nawet turecki...

Ja mam modul niemiecki. Wszystkie komunikaty sa faktycznie po angielsku z NX, ale prosbe o wpisanie pinu do telefonu przy parowaniu bluetooth mam po niemiecku. Cala reszta jest po angielsku. :)

tedi_k
04-01-2014, 18:27
...ale prosbe o wpisanie pinu do telefonu przy parowaniu bluetooth mam po niemiecku. ...

Widząc zawartość ekranu z PINem, nawet jak by Cię poprosiło po turecku, to pewnie z tym jednym komunikatem dałbyś radę...:wink:

kr.bi
04-01-2014, 21:25
Mam pytanie odnośnie VC,czy majac navi NX i moduł cs7t-14d212 będę miał język Polski w VC ?Wiem,że NX rządzi się swoimi prawami,ale może ten moduł dodaje języki do navi.

oczywiście w temacie przedmówcy już bardzo wiele napisali i wspomnieli, dlatego kwestią uzupełnienia i może nawet trochę off topic, należy dodać, że "gadający" prawie całkowicie po polsku samochód (Ford) z nawigacją można mieć.
FX z 212.
pozostanie kwestia "spolszczenia" komunikatów z nawigacji FX.
Spolszczenia należałoby dokonać mniej oficjalnie ale szybko u "firm" uczących polskiego (kompleksowo), lub oficjalnie ale na chwilę obecną z jeszcze nie znanym terminem za pomocą (nieistniejącego jeszcze dla FXa) Service Pack'a wprowadzającego obsługę PL.
Z NX takich rzeczy nie da rady (własnie przez wzgląd na to że NX twierdzi, że jego VC jest najlepszy) - niestety coś za coś, bo wszystkiego mieć nie można ... :p

Pozdrófka

P.S. nota bene taka konfiguracja (tylko FX +212) była do wybrania w salonie przy konfiguracji nowego auta. Piszę była, bo z nowym Sync to nie mam pojęcia czy jest dalej możliwość.

lesiux
05-01-2014, 17:40
Co prawda mapy 2014 na DVD jeszcze się nie ukazały, ale czy np przy 2013 trzeba było upgradować soft w radiu, żeby one działały czy po prostu wrzucam płytę i to działa nieważne co mam wgrane?

artur1970
05-01-2014, 17:43
Wrzucisz i masz

p_swiderski
05-01-2014, 18:19
Widząc zawartość ekranu z PINem, nawet jak by Cię poprosiło po turecku, to pewnie z tym jednym komunikatem dałbyś radę...:wink:

Rade daje, wcale mi nie potrzeba żeby auto do mnie gadało. :) Chodzi tylko o fakt że wszystkie komunikaty są z NXa poza tym jednym. Przynajmniej ja innego nie odkryłem.

goodi
05-01-2014, 21:55
Jeśli jako podkład dźwiękowy gra radio i jest wyświetlona mapa, to po wybraniu wstecznego wskoczy kamera, ale wróci na ekran radia a nie mapy.

Wreszcie udało mi się zweryfikować w praktyce działanie. U mnie podczas słuchania muzyki radiowej podczas cofania wyświetla obraz z kamery, ale od czasu do czasu pojawiają się zakłócenia (czerwono-zielony migający ekran bez obrazu kamery). Po wrzuceniu biegu do przodu wraca grzecznie do mapy.

jjery
06-01-2014, 13:59
Witam, mam problem z wgraniem nowego softu. W sierpniu 2012 mój NX stracił pamięć- nawigacja nie pozwalała na zapisanie ustawień HOME i nie pamiętała zapisanych tras. Mam mapy 2008 z softem 5.0, problem rozwiązało wgranie softu SP 5.1. Teraz sytuacja się powtórzyła jednak po włożeniu tej samej płyty z softem SP 5.1 nic się nie dzieje, to samo dotyczy softu SP 5.3 i 5.0 z oryginalnej płyty. Nawet po wejściu do menu System Download nic się nie dzieje płyta po chwili staje. Mapy 2008 działają więc to chyba nie laser. Zamówiłem mapy 2014 ale myślę że to nic nie zmieni bo i tak muszę wgrać jakiś soft, najlepiej SP5.3 ,bo liczę że tak jak poprzednio rozwiąże to problem z pamięcią navigacji. Czy ktoś pomoże.

artur1970
08-01-2014, 18:06
Zastosuj stary sposób - odłącz akumulator na 30 minut.

tedi_k
08-01-2014, 18:59
Jeśli komuś pomaga w takich sprawach wypięcie aku, to prościej może 'zresetować' samego NXa wyjmując bezpiecznik radia... Nie resetuje się cała reszta samochodu...
W tym konkretnym przypadku obstawiam raczej, że coś "po drodze" stało się z płytę z aktualizacją.

KrisSzy
13-01-2014, 12:51
Wreszcie udało mi się zweryfikować w praktyce działanie. U mnie podczas słuchania muzyki radiowej podczas cofania wyświetla obraz z kamery, ale od czasu do czasu pojawiają się zakłócenia (czerwono-zielony migający ekran bez obrazu kamery). Po wrzuceniu biegu do przodu wraca grzecznie do mapy.

Nie wiem jak w Twoim aucie ale zakłócenia obrazu z kamery w foce Mk2 (zielone bohomazy na ekranie) pomagało sprawdzenie wtyczek jednostki sterujacej znajdującej się (w foce) z lewej strony w bagażniku pod wykładziną. Poprawienie wtyczek powodowało że obraz był wyświetlany normalnie.

lapp
14-01-2014, 06:37
Koledzy - mam pytanie odnośnie SP 5.3 - 1118 - 29.4.2010
Plik który mi ściągnęło to Ford_NX_SOP5.3.iso
Pliki *.iso to obrazy płyt.
Jednak napisane jest: "SP.5.3 nie jest już obrazem płyty i należy wypakować zawartość archiwum a następnie nagrać cały folder na płytę [...]"

Jak rozumiem, katalog "dnl" zgrać na płytę i do napędu?

I jeszcze jedno: czy trzeba mieć włączony silnik czy wystarczy zapłon (poz. II)?

artur1970
14-01-2014, 08:07
Dobrze kombinujesz.
Jak jesteś pewny akumulatora - to bez zapłonu. Musisz zapewnić ciągłość zasilana w czasie wgrywania softu do navi, w przypadku zaniku napięcia w trakcie aktualizacji możesz uwalić swoją navi.

lapp
14-01-2014, 09:51
Dzięki za info - b. cenna uwaga z ciągłością zasilania.
Ale na szczęście poszło bez problemu :)
Faktycznie jest to obraz *.iso i taki należy zgrać na CD (proponuję poprawić opis na str.1)

jjery
14-01-2014, 23:16
Próbowałem odłączać AKU i bezpiecznik radia na całą noc, kilka razy i nic, ale nie wiem czy radio się resetowało, bo ustawienia stacji radiowych i audio nie zmieniają się po włączeniu zasilania. Zauważyłem że po włożeniu płyty CD z softem, laser włącza się na ok. 1 sek. i nic. W desperacji nagrałem soft na płycie DVD, po włożeniu laser świeci ok. 40 sek, i nic, po włożeniu oryginalnej płyty laser świeci i przesuwa się ale i tak nie działa funkcja " System Download" i "Navigation Download" jednak nawigacja po wyznaczeniu trasy działa prawidłowo przez ok. 30 min. Potem nawigacja przestaje wyświetlać parametry -(odległość, czas) i szczegółową mapę, a kursor lekko zbacza z wyznaczonej trasy, mimo że GPS widzi 9 satelitów. Spróbowałem w takim momencie wyjąć i ponownie włożyć płytę nawigacji ale radio przez kilka minut nie mogło odczytać płyty i prosiło o włożenie oryginalnego nośnika, po pewnym czasie radio samo wyłączyło się a po ponownym uruchomieniu prawidłowo odczytało nośnik. Moja determinacja już wymięka, czy ktoś jest w stanie jeszcze podjąć wyzwanie które mnie przerasta, czy jednak pozostaje serwis. Może to usterka lasera który czyta tylko DVD a nie radzi sobie już z CD. Mam nadzieje że ewentualne rozwiązanie tego problemu pomoże wielu użytkownikom forum. Przy pierwszej awarji serwis sugerował kosztowną naprawę a wystarczyło wgranie nowego softu.

tedi_k
15-01-2014, 00:21
... Przy pierwszej awarji serwis sugerował kosztowną naprawę a wystarczyło wgranie nowego softu.

Brak w Twoim profilu info skąd jesteś. Jeśli okolice warszawy - to podjedź do kol. holdenikus do Sochaczewa - http://www.komtel-serwis.pl/
A jeśli bliżej Ci na Śląsk - to okolice Rybnika - http://www.skanbis.eu/
Obydwa to dobre, sprawdzone serwisy fabrycznych navi Ford. W SKANBIS sam wymieniałem DVD w poprzednim NXie (teraz mam NX SD Plus).

patrolk
25-01-2014, 22:58
Witam Mam pytanie do specjalistów od nx co będę potrzebował do montażu nx-a mam teraz radio sony wiem ze na pewno koszyk,ramka elm do uruchomienia,czy jeszcze coś??

p_swiderski
26-01-2014, 09:10
Witam Mam pytanie do specjalistów od nx co będę potrzebował do montażu nx-a mam teraz radio sony wiem ze na pewno koszyk,ramka elm do uruchomienia,czy jeszcze coś??

I oczywiście szukałeś wcześniej odpowiedzi? :>

Jak masz BT to wiązka może nie pasować - brak dźwięku. Poza tym jak napisałeś ramka do deski rozdzielczej, koszyk na radio, ELM albo IDS do aktywacji (jeżeli masz Convers+), antena GPS (może być taka za 40zł z alledrogo. Zamiana Sony na NX przebiega bezproblemowo, w 2 godziny dasz radę nie spiesząc się specjalnie.

mm32
26-01-2014, 10:33
Patrolk, mondeo masz z którego miesiąca ? Pytam bo właśnie w 2008 roku była zmiana instalacji.Jak się cofniesz kilka postów w tym wątku to się dowiesz o co chodzi.

kr.bi
27-01-2014, 11:33
Patrolk, mondeo masz z którego miesiąca ? Pytam bo właśnie w 2008 roku była zmiana instalacji.Jak się cofniesz kilka postów w tym wątku to się dowiesz o co chodzi.

Ze swojej strony mogę wskazać "namiar" na moje zmagania związane z zamianą/wymianą Sony CD/MP3 na NXa. Nie jest to co prawda niniejszy wątek, niemniej BT/VC jest powiązany,
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841&page=138
W moim przypadku chodziło o wiązkę uniwersalną (z 22-pin'owym pajączkiem) i jak kolega mm32 wcześniej wspominiał w mk4 z czerwca 2009 ta wiązka już była zmieniona (musiałem przełożyć konektorki w białej wtyczce quadlock'a). Możesz zacząć lekturę od postu #1373 ww linka.

pozdrofka

Bump: Witam Mam pytanie do specjalistów od nx co będę potrzebował do montażu nx-a mam teraz radio sony wiem ze na pewno koszyk,ramka elm do uruchomienia,czy jeszcze coś??

za pamięci zaopatrz się w kluczyki/wyjmaki w ilości stuk 4 bo bez nich nie dasz rady "wyciągnąć" navi gdyby przyszło z jakiegoś powodu to zrobić :)

patrolk
28-01-2014, 22:43
dzięki panowie za podpowiedz data prod.09.06.2008

jas!ek
29-01-2014, 10:03
Jak w przypadku wielu innych osób padła mi antena GPS do NXa. Jak wiele innych osób zgodnie z sugestiami z tego wątku założyłem antenkę zastępczą i nawigacja pięknie działa (już ponad pół roku). :)
Tyle, że od dłuższego czasu pogarsza mi się odbiór radia (teraz to już ewidentnie gubi zasięg - w zależności od tego gdzie jestem pojawiają się szumy, zanika sygnał, za chwilę się pojawia, poza miastem radia praktycznie brak).
Nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy dokładnie się to zaczęło - może wtedy gdy zaczęła nawalać antenka GPS. Na pewno jednak po przełączeniu na zastępczą antenę odbiór jeszcze bardziej się pogorszył.
Żeby nie było wątpliwości - przy przyłączeniu zastępczej anteny GPS nie ruszałem drugiej złączki antenowej - domyślam się, że odpowiadającej za zwykłe radio.

Ostatnio jak w warsztacie zgłosiłem to z prośbą o sprawdzenie anteny, to powiedzieli, że antena GPS i radiowa to tak na prawdę to samo, i jak padł jeden układ to i drugi też, więc nawet nie ruszą - mam sobie kupić nową antenkę.
Trochę mnie to zdziwiło, ponieważ:
1. wydawało mi się, że w antenie radiowej żadnej elektroniki nie ma - to zwykły kawał druta
2. nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek z wymieniających antenę GPS skarżył się, że radio słabo odbiera.

Możecie powiedzieć jak to wygląda? Czy faktycznie zepsuty układ anteny GPS równa się zepsutej antenie radiowej? Jeżeli tak, to czy macie lepszy pomysł na naprawę niż wymiana anteny? Jeżeli nie, to jak sprawdzić co może powodować słaby odbiór?

tedi_k
29-01-2014, 21:10
...
Ostatnio jak w warsztacie zgłosiłem to z prośbą o sprawdzenie anteny, to powiedzieli, że antena GPS i radiowa to tak na prawdę to samo, i jak padł jeden układ to i drugi też, więc nawet nie ruszą - mam sobie kupić nową antenkę.
Trochę mnie to zdziwiło, ponieważ:
1. wydawało mi się, że w antenie radiowej żadnej elektroniki nie ma - to zwykły kawał druta
2. nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek z wymieniających antenę GPS skarżył się, że radio słabo odbiera.

Możecie powiedzieć jak to wygląda? Czy faktycznie zepsuty układ anteny GPS równa się zepsutej antenie radiowej? Jeżeli tak, to czy macie lepszy pomysł na naprawę niż wymiana anteny? Jeżeli nie, to jak sprawdzić co może powodować słaby odbiór?

"Warsztaty" to już takie głupoty potrafią opowiadać, ze czasem ręce opadają.
W stopce anteny dachowej mieszczą się DWA urządzenia elektroniczne. Osobno mają wyprowadzony sygnał i są osobno zasilane.
Moduł anteny GPS umieszczonej w stopce nie różni się jakoś zasadniczo o tego zastępczego modułu zamkniętego w plastikowym pudełeczku. Oczywiście nie ma plastikowego pudełeczka, ale na prawdę wygląda podobnie - płaski prostopadłościan metalowy z wychodzącym cienkim kablem koncentrycznym. Zasilanie modułu GPS podawane jest po kablu sygnałowym, dzięki czemu można antenę GPS tak łatwo zamieniać.
Wewnątrz tej samej stopki antenowej umieszczony jest także wzmacniacz antenowy FM. Zasilany jest tym dodatkowym kabelkiem (z normalnej tylnej wiązki), który wchodzi do stopki, niezależnie od kabla sygnałowego radiowego.
Wzmacniacz antenowy nie ma żadnej obudowy i jeśli do stopki dostaje się woda to w oczywisty sposób go "trafia"...
Jak wygląda wzmacniacz w stopce już wrzucałem fotkę parę razy - no to zrobię to jeszcze raz.
Na zdjęciu jest moja osobista stopka antenowa z C-maxa.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/823/zfyo.jpg

jas!ek
02-02-2014, 13:10
W stopce anteny dachowej mieszczą się DWA urządzenia elektroniczne. (...)
Wzmacniacz antenowy nie ma żadnej obudowy i jeśli do stopki dostaje się woda to w oczywisty sposób go "trafia"...

Dzięki Tedi za łopatologiczne wytłumaczenie wsparte obrazkami. :) Czyli niestety muszę się przymierzyć do zakupu nowej antenki, albo pogodzić z kijowym odbiorem.

Jim
03-02-2014, 11:16
Jas!ek, Tedi
nie wiem jaką macię antenke na dachu, u mnie jest tzw. płetwa i w niej nie występuje antena radiowa, ta jest na lewej bocznej szybie bagażnika w postaci ścieżek, a nad tym oknem pod podsufitką kryje się wzmacniacz czy coś takiego podpiętego do tych ścieżek i kablem antenowym do radyjka. W płetwie zaś są dwa złącza fakra -jedno do gps, drugie do gsm, to drugie nieużywany akurat w mojej konfiguracji z NX'em.
Info sprawdzone bo sam rozbierałem całą podsufitkę żeby się do anteny dostać i antenę żeby ją oczyścić i uszczelnić.
Pozdrawiam
Jim

tedi_k
03-02-2014, 20:59
W S-maxie i części MND4 jest oczywiście inaczej. Opisujemy przypadek anten z "batem" i taką większą podstawką na dachu.

jb007
04-02-2014, 14:02
Hej a ja mam wielka prośbę do Was czy mógłby mi ktoś pomóc rozszyfrować jaką mam mapę (rocznik wersja) oraz jaki mam soft i czy mogę go aktualizować tym z postu ? Dodatkowo jak to się czyta żebym już nie zawracał tym głowy

Karta SD:
Western Europ+Turkey (V2) i numery na niej BS7T 19H449 CAB/7 612 105 450/ C7E3A/ 178485
Versia softu:
MAIN_VER_SW:3043_120619
REG_VERSION: DI_SWNAVI9.3C4P05
NAV_VER_SW:N2189VF_9.3C4P05

Z góry dzięki za odpowiedz

artur1970
04-02-2014, 14:19
Mapy z roku 2012 - wskazuje to oznaczenie V.2

Wersja softu jest ok. - 19.06.2012

Dunkel
09-02-2014, 14:22
Witam, jestem nowy, i w zasadzie od wczoraj mam s-maxa (2009 r. 2.0 silnik benzyna, 145 KM), i mam pytanie bo chciałbym zaktualizowac radio/nawi.

I moje pytanie brzmi czy ta aktualizacja z pierwszego postu SP 5.3 - 1118 - 29.4.2010 będzie pasować do mojego radia.
Blaupunkt TravelPilot NX dvd (wygląda w ten sposób Foto (http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/foty/ford7a.jpg))

dane z menu serwisowego:
MAIN_VER_SW: 1118_100429
REG_VERSION: DI_SWNAVI6.4C1P19
NAV_VER_SW: N0967WF_6.4CP19

i takie małe pytanie, czy mogę wypalić tą aktualizacje na płycie dvd (bo innych w domu nie ma)

Ale niestety nie wiem jaka jest wersja mapy, ale chyba tylko ta fabryczna.

bartoszek
09-02-2014, 14:32
Już masz tą aktualizację :)
MAIN_VER_SW: 1118_100429

Dunkel
09-02-2014, 14:43
Dziękuje bardzo.
Czyli nic się nei da zrobić żeby radio mieć po polsku? bo głownie mi na tym zależało.

E:

@mm32: no szkoda ze nie nie pomoże.. Ale dzięki za pomoc. :)

mm32
09-02-2014, 14:47
W twoim przypadku,żadna aktualizacja nie pomoże,tylko np. firma z linku który podałeś.

jvc
09-02-2014, 15:40
Czyli nic się nei da zrobić żeby radio mieć po polsku?
Co znaczy radio mieć po Polsku?

Dunkel
09-02-2014, 16:12
Chodziło mi o menu, bo aktualnie jest po angielsku, mnie to nie przeszkadza. Ale ojciec byłby bardziej zadowolony jakby obsługa radia/nawigacji była w języku polskim. No ale doczytałem w tym wątku, że takiej opcji nie ma.

P.S.
Dobrze jakby w pierwszym poście była informacja że nie ma w aktualizacji języka polskiego. Wtedy by się nie powielały takie pytania, o które sam się pytałem.

artur1970
09-02-2014, 17:37
Zrób Ojcu prezent !

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=102

może też i TY skorzystasz z nowej mapy.

safelock
10-02-2014, 21:03
Mała analiza firmwara 5.3SOP.
W firmware zaszyta jest tylna furtka wylaczajaca weryfikacje czy płyta jest oryginalna
Informacja ta zaszyta jest w pliku system.elf (odwoluje sie do /dev/ffs/DSDSE.cfg - zawiera wpis: IsCopyProtectionDisabled, obok zaraz: bCopyProtectionCheck).
Zauważyłem ze pendrive odwołuje się do /dev/usb_dnl
Podczas aktualizacji na 99% nie jest weryfikowana suma kontrolna pliku: ffsnand.bat (przynajmniej w wersji dla Nx DVD).

Po analizie system.elf udało mi sie też znaleść informacje ze z pliku bat można wykonac kopie pliku opcją copy <soruce> <dest>

Programiści w wersji 5.3 zostawili tak ze odnośnik do jakiegoś pliku: /scrpt_xx.bat z opisem RunAllBatches . podejrzewam ze plik ten musi sie znaleść w głównym katalogu z firmware i umożliwia realizacje jakis skryptów dedykowanych dla programisty.

Orientujecie sie może czy w wersji NX DVD idzie robic update softu z pendrive? - probowałem zrobić ale jakoś mi nie łapał updatu a że mam netboka bez napędu CD/DVD to mam utrudnienie w kwestii testowania owych skryptów czy zadziałają jakies modyfikacje w programie.

tedi_k
10-02-2014, 21:08
...
Orientujecie sie może czy w wersji NX DVD idzie robic update softu z pendrive? - ....

USB nie jest urządzeniem NXa tylko jest urządzeniem modułu BT/VC. Nie może być użyte do update firmware navi. Podobnie w wersji NX SD nie można updatować z USB tylko z karty SD (której gniazdo być może wisi pośrednio na jakimś porcie USB procka navi...).

safelock
10-02-2014, 21:19
A skoda posiada jakąś nawigacje zbliżoną technologicznie do NX?? Pytam gdyz oryginalny soft ma w sobie zaszyte: SKODA_fgs.dnl i zaraz obok fgs.dnl. tak samo: vw_ll_nf czyli wedle googla RNS310

jjjj
10-02-2014, 23:11
A skoda posiada jakąś nawigacje zbliżoną technologicznie do NX?? Pytam gdyz oryginalny soft ma w sobie zaszyte: SKODA_fgs.dnl i zaraz obok fgs.dnl. tak samo: vw_ll_nf czyli wedle googla RNS310

Oba radia są na tych samych procesorach. Poszukaj na stronach firmy Martech.

hawry
11-02-2014, 12:27
Ja mam pytanie następujące

Czemu w jednej nawigacji Blaupunkt NX po naciśnięciu PHONE mam opcje:
Dial
Redial
Phone book

a w drugiej:
Dial
Incoming
Outgoing
Phone book

Alecki
11-02-2014, 12:36
u mnie obecność/brak opcji zależy od modelu podpiętego telefonu

hawry
11-02-2014, 14:49
Miałem podpiętego Samsung Wave to było Incoming i Outgoing
teraz mam Samsunga SIII i mam tylko Redial
Ktoś wie czy mając SIII mogę jakoś uzyskać opcje Incoming i Outgoing?

bartoszek
11-02-2014, 18:26
Zmiana androida. Pewnie masz 4.3. Przy 4.1 takich kwiatków nie było.
Ja mam HTC One Dual SIM z andkiem 4.2.2. Wiem, że użytkownicy zwykłych HTC One z adroidem 4.2.2 nie mieli problemów, a po aktualizacji do 4.3 własnie tego typu problemy zaczęły się pojawiać, do tego dochodziło notoryczne rozłączanie połączenia BT.
Spróbuj obniżyć wersję androida, powinno pomóc.

Ewentualnie odłącz telefon, usuń z listy w NX, a następnie dodaj ponownie, powinien zapytać się o pozwolenie na odczyt listy kontaktów.

tocamartin
11-02-2014, 21:06
Polecam apke Bluetooth phonebook v.1.1.6 ale płatną. Nie ma problemu z komunikacją Android - nx. Mam andka 4.3 i tylko dial, redial, Phone book.

hawry
12-02-2014, 00:20
Zmiana androida. Pewnie masz 4.3. Przy 4.1 takich kwiatków nie było.
Ja mam HTC One Dual SIM z andkiem 4.2.2. Wiem, że użytkownicy zwykłych HTC One z adroidem 4.2.2 nie mieli problemów, a po aktualizacji do 4.3 własnie tego typu problemy zaczęły się pojawiać, do tego dochodziło notoryczne rozłączanie połączenia BT.
Spróbuj obniżyć wersję androida, powinno pomóc.

Ewentualnie odłącz telefon, usuń z listy w NX, a następnie dodaj ponownie, powinien zapytać się o pozwolenie na odczyt listy kontaktów.

Chodzi o to, że mam 4.1 teraz i nie mam Incoming i Outgoing tylko to Redial.
Wolałbym mieć przychodzące i wychodzące bo to bardziej przydatne.
Ktoś wie co z tym można zrobić?

tocamartin
12-02-2014, 09:14
Zgadzam się z harwy. chcąc zadzwonić trzeba w Phone book kopać. A tak to by była opcja outgoing i gotowe.

hawry
12-02-2014, 22:53
nikt nie wie co z tym fantem można zrobić?

jvc
12-02-2014, 22:59
Ja przy żadnym telefonie tego nie miałem.

lesiux
12-02-2014, 23:16
u mnie też brak.

lapp
13-02-2014, 07:54
Polecam apke Bluetooth phonebook v.1.1.6 ale płatną. Nie ma problemu z komunikacją Android - nx. Mam andka 4.3 i tylko dial, redial, Phone book.

Mam podobnie na Samsungu Core tyle, że bez dodatkowej aplikacji.
Ale komend wyświetla mi się więcej a działają tylko te... dial, redial, Phone book

i jeszcze jedna działa: CANCEL :P

tocamartin
13-02-2014, 09:37
Nie wiem czy wszyscy mają taka opcję: Reject calls - blokuj połączenia. Mało przydatna, ale jest. Widzę że co inny tel sparowany to inne opcje w nx.

p_swiderski
13-02-2014, 09:41
Przy iphonie sa ostatnie wychodzace i przychodzace. Jest tez redial i ksiazka telefoniczna o ile pamietam.

Robert 68
13-02-2014, 09:45
Reject calls - blokuj połączenia

To raczej odrzucanie połączeń niż ich blokowanie

lapp
13-02-2014, 09:46
Redial działa ale tylko dla numerów wyciskanych z klawiatury a nie wybranych z listy - tak przynajmniej jest u mnie

bartoszek
13-02-2014, 09:48
HTC Desire Z - android 2.2.3
HTC Desire - android chyba 2.2.3
Samsung SIII mini - android 4.1.2
HTC One Dual Sim android - android 4.2.2

Dostępne opcje:

Dial
Redial
Incoming
Outgoing
Phone Book
Reject Calls

I jeszcze mam opcję "Nieodebrane" na Conversie, a na NX nie pamiętam.

karelgott
13-02-2014, 10:26
Redial działa ale tylko dla numerów wyciskanych z klawiatury a nie wybranych z listy - tak przynajmniej jest u mnie

też tak mam z moim BlackBerry. A z opcji tylko dial, redial i phone boook.

lapp
13-02-2014, 23:58
zobaczę jak będzie się komunikował z nokią E51 i opiszę

Jim
14-02-2014, 00:55
Cześć
w kwestii wychodzące i przychodzące na NX to pojawianie się tych przycisków zależy od wersji softu telefonu.
Przerabiałem ten temat jak kupiłem Samsunga Galaxy S2 na początku miałem Incoming, Outgoing, Redial, po upgradzie Androida znikneły te przyciski na NXie i był tylko Redial. Też zachodziłem w głowę o co common i czy gdzieś w ustawieniach blutootha nie trzeba zmienić, ale nic nie wskurałem i temat odpuściłem. Po kolejnym upgradzie Androida -niespodziewanka, przyciski na NX powróciły. W tej chwili mam Androida w wersji 4.1.2 i nadal są.
Jak przykład pokazuje ktoś tu nie panują nad wersją bluetooth w kolejnych wersjach Andka. :wink:
Pzdr.
Jim

orion512
14-02-2014, 09:30
W mojej nawigacji znalazłem numery jak na zdjęciu.
W porównaniu z pierwszym postem w końcówce mam P21 a tam jest P19.

Co oznacza ta końcówka i jakiego oprogramowania to dotyczy.
Czyżby samego programu nawigacyjnego dostarczanego na płycie razem z mapą?
Mapę mam 2013.

tedi_k
14-02-2014, 09:41
Zawsze tak było i jest - oprogramowanie główne urządzenia aktualizuje się oddzielnie od oprogramowania nawigacyjnego. To ostatnie zawsze aktualizuje się z używanego nośnika map.

lapp
14-02-2014, 11:20
okazało się, że wszystko działa - na Samsungu i Andr. 4.1.2 :)
ale... toporne to wybieranie w fordzie
1. każdy nr tel. trzeba głosowo dodać do bazy wybierania głosowego.
2. wybieranie nie odbywa się na zasadzie wskazania kontaktu czy nr tel. ale listą - tylko po 5 pozycji !!!
3. wskazanie nr linii, nazwa głosowa i ponownie głosowo weryfikacja nazwy głosowej

jeśli kontaktu nie ma w pierwszej piątce to kolejnych 5 i kolejnych itd.
Strasznie upierdliwe, szczególnie przy ~500 kontaktach :) i dojściu np. do litery "Z"

no ale działa :) a w sumie: to niedopracowany bajer

W nowym Mondku (2013) działa wyśmienicie wybieranie głosowe i VC jest po polsku - z rozbrajającą panią mówiącą na początku ze stoickim spokojem "Przepraszam..."

mm32
14-02-2014, 17:31
W nowym Mondku (2013) działa wyśmienicie wybieranie głosowe i VC jest po polsku
Przy nawigacji NX ?

wrobel79
14-02-2014, 21:21
Witam. Mam gorącą prośbę o zamieszczenie kilku zrzutów oryginalnych ekranów z NX-a na kartę SD. Proszę o foty z menu jak również z samej trasy. Ostatnio robiłem aktualizację softu i wydaje mi się, że wcześniej menu i sposób prowadzenia były inne...

artur1970
14-02-2014, 21:25
A masz najnowszy soft z polskim menu i lektorem? Jeżeli tak, to strzałki są bardzo duże w porównaniu do poprzedniej wersji.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=106

wróć na str. 106

wrobel79
14-02-2014, 21:35
obecny Soft: MAIN_VER_SW: 3038_120316. Tych zdjęć potrzebuje właśnie aby sobie wszystko porównać. Nie wiem czy np. na widoku mapy przy strzałkach manewrów nie było odległości oraz czy nie miałem więcej funkcji w menu niż teraz. Poprzednio miałem soft:1458_100730. Czy można też pobrać instrukcję do tego systemu navi?

tedi_k
14-02-2014, 21:49
... Nie wiem czy np. na widoku mapy przy strzałkach manewrów nie było odległości oraz czy nie miałem więcej funkcji w menu niż teraz. Poprzednio miałem soft:1458_100730. ...

Poprzednio manewry wyświetlały się w okienku po prawej stronie ekranu. Był tam też "słupek" zbliżania się do manewru.
Było to bez sensu - kto przy skręcaniu patrzy na ekran navi?
Teraz jest manewr wyraźnie narysowany "po trasie" a słupek zbliżania się do manewru wraz z piktogramem manewru wyświetlają się na zegarach. I to wreszcie ma jakiś sens - wyraźnie widać na mapie gdzie jechać a na zegarach (w zasięgu wzroku) jest info uzupełniające.

BTW - nadal masz stary soft bez obsługi języka polskiego.

wrobel79
14-02-2014, 22:05
Wczoraj aktualizowałem ten soft. Szkoda, że nie dostałem najnowszego, ale tak to jest. Jaki jest obecnie najnowszy soft? Jakieś zdjęcia?

tedi_k
14-02-2014, 22:12
Kto nie czyta ten błądzi.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2124833&postcount=1041

wrobel79
14-02-2014, 22:29
Dzięki za naprowadzenie. Obecnie mam kartę z mapami V4 WE+T. Ten soft wgrywał mi człowiek, który się na tym zna. Sądziłem, że będzie najnowszy. Po jego aktualizacji mam wszystkie komunikaty głosowe navi w j. polskim oraz całe menu pl. Teraz tylko pytanie czy mogę zainstalować ten soft na który Pan wskazuje i dokładnie który? Czy warto to robić? Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy moim a najnowszym softem?

tedi_k
14-02-2014, 22:33
Jak wgrywał to "człowiek", to jest to najprawdopodobniej wersja typu "uczymy auta polskiego" - na to wskazuje także starsza wersja tego softu. Trudno mi jest odpowiedzieć co zrobić w takiej sytuacji.
To co zostało zainstalowane przez "człowieka" zapewne kosztowało "więcej niż zero", natomiast omawiana tu aktualizacja jest za free...

Vim
14-02-2014, 22:36
Witam wszystkich na forum
Mam taki problem
Od niedawna jestem posiadaczem S-maxa z nawigacją DVD NX, auto było zakupione w Holandii, wraz z nim dostałem komplet dokumentów i keycode do radia.
Cała nawigacja z radiem działała bardzo dobrze do czasu wizyty u mechanika, który odłączył akumulator. Po włączeniu samochodu navi domaga się kodu pin.
I tu jest problem, ten kod który posiadam ( oryginalny ) niestety nie pasuje.
Pytanie - czy poprzedni właściciel mógł zmienić fabryczny keycode.
Jeśli tak, to czy pozostaje mi tylko ASO FORD.
W jaki sposób można znaleźć numer seryjny radia bez wyciągania go z obudowy?
pozdrawiam i z góry dziękuję
Michał

tedi_k
14-02-2014, 22:46
Nie da się zmienić "ręcznie" kodu radia. Pełny numer seryjny navi dostępny jest tylko na nalepce - trzeba wyjąć navi. Jeśli fabrycznie był NX i został wymieniony, to ASO może nie zdołać odtworzyć kodu z baz produkcyjnych.
Może być potrzebna wizyta w serwisie typu forumowy kolega Holdenikus albo zakup w stosownym zakresie Internetu (jak kupisz odpowiedni kawałek Internetu, to prawie zawsze masz to, czego potrzebujesz...).

dobo_28
14-02-2014, 22:55
tedi_k byłem w ASO wyciągają radio robią fotki wysyłają do Blaupunkt-a i za to kasują 100 zł.

Można dostać nawet za free sam taki kod dostałem parę dni temu.
Potrzebny jest kod z naklejki górnej.

artur1970
14-02-2014, 22:55
Dzięki za naprowadzenie. Obecnie mam kartę z mapami V4 WE+T. Ten soft wgrywał mi człowiek, który się na tym zna. Sądziłem, że będzie najnowszy. Po jego aktualizacji mam wszystkie komunikaty głosowe navi w j. polskim oraz całe menu pl. Teraz tylko pytanie czy mogę zainstalować ten soft na który Pan wskazuje i dokładnie który? Czy warto to robić? Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy moim a najnowszym softem?

Czy kartę z mapami kupiłeś w ASO czy od człowieka?
Człowiek wgrywał polski soft bez wyjmowania nawi?

wrobel79
14-02-2014, 23:01
Pytanie czy jest sens. Nie wiem jakie są różnice i czy warto. Co będzie na plus a co na - ?

tedi_k
14-02-2014, 23:04
Trzeba uzupełnić profil o miejsce pobytu, zapytać kto ma w pobliżu NXa po upgrade do softu 2013PL i sobie obejrzeć. Nikt przecież nie przerabiał dotąd z "uczymy auta polskiego" na oficjalny soft 2013PL.

Vim
14-02-2014, 23:04
dzięki za pomoc tedi_k i dobo_28
czy duży problem jest z wyjęciem navi i jakie klucze są do tego potrzebne

artur1970
14-02-2014, 23:06
Pytanie czy jest sens. Nie wiem jakie są różnice i czy warto. Co będzie na plus a co na - ?

Odpowiedz na moje pytania to podam + i -

wrobel79
14-02-2014, 23:07
...Kartę z mapami V4 kupiłem na allegro. Człowiek wgrywał soft bez wyjmowania navi.

tedi_k
14-02-2014, 23:09
..czy duży problem jest z wyjęciem navi i jakie klucze są do tego potrzebne

Boże... Kolejny kolega, którego od czytania bolą zęby...
Na tym samym ekranie jest wątek założony przez innego takiego "czytacza" a tam http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2156329&postcount=2

artur1970
14-02-2014, 23:13
Jeżeli masz oryginalną kartę to będzie działała z nowym softem.
Możesz wrzucić najnowszy soft - zyskasz więcej nawigacji w nawigacji
(to co opisywał Tedi_k)
W wypadku ukazania się nowszego softu będziesz mógł aktualizować swoją nawi.

wrobel79
14-02-2014, 23:15
Jeżeli masz oryginalną kartę to będzie działała z nowym softem.
Możesz wrzucić najnowszy soft - zyskasz więcej nawigacji w nawigacji
(to co opisywał Tedi_k)
W wypadku ukazania się nowszego softu będziesz mógł aktualizować swoją nawi.

PS.
Kupiłeś mapę na allegro za 250 zł.?

Czy napisy oraz wskazówki nawigacji będą PL?

Kartę kupiłem na Allegro za 250 zł.

Który soft wybrać w moim przypadku?

tedi_k
14-02-2014, 23:21
Płytę czarną. Przed aktualizacją wyjąć kartę z mapą i zrobić aktualizację przy pomocy odpowiednio nagranej karty SD. Reszta opisana wcześniej.

Rufuello
15-02-2014, 11:16
Witam jestem nowy wiec na wstępie wszystkich pozdrawiam
Mój problem polega na tym ze jak wpisze adres to nawigacje powie ze trasa została wyznaczona na mapie widzę gdzie mam jechać ale strzałka cały czas pokazuje ze mam jechać prosto a nawi już więcej nic nie gada tak samo dojeżdżający do skrzyżowania na mapie widzę ze mam skręcić np. W lewo ale strzałka na conwersie i navi pokazuje dalej na wprost jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem ?

Bump: Próbowałem zmienić soft na nowszy itp nawet byłem w fordzie włożyli płytę z nawi z 2014 i dalej to samo odcięcie akurat tez nic nie daje przywrucenie ustawień fabrycznych tez nic nie daje ale może można ja jakoś całkowicie zrestartowac?

bgd69
15-02-2014, 12:54
Witam wszystkich. Pierwszy raz piszę na tym forum ale mam nadzieję, że robię to poprawnie.
Zaktualizowałam oprogramowanie w NX SD Plus - jak we wiadomości 1043 tego wątku. Żadnych kłopotów i wreszcie napisy są po polsku. Komunikaty w nawigacji po polsku (mapy z 2012). I jeszcze możliwość wyciszenia radia jednym przyciskiem.

I najważniejsze SUPER FORUM i FORUMOWICZE - Wielkie dzięki .

Pozdrawiam

bgd69

wrobel79
15-02-2014, 15:27
Płytę czarną. Przed aktualizacją wyjąć kartę z mapą i zrobić aktualizację przy pomocy odpowiednio nagranej karty SD. Reszta opisana wcześniej.

Jestem już po całym zabiegu aktualizacji - WSZYSTKO POSZŁO BEZ PROBLEMÓW i zgodnie z instrukcją. WIELKIE DZIĘKI.
Jakby ktoś potrzebował fotek to mam je z całego proces aktualizacji. Teraz załączam te ukazujące finalny efekt.

Jako ciekawostkę dodam, że ta "gruba strzałka" pokazuje się przy skali auto, natomiast przy wyłączeniu automatycznego skalowania pojawiają się piktogramy z manewrami i pasami ruchu.

TERAZ PROŚBA O WAS O UDOSTĘPNIENIE INSTRUKCJI DO NX NA SD.

tedi_k
15-02-2014, 22:03
Nie wydano żadnej "lepszej" instrukcji obsługi do NX poza standardową, dostępną na stronie Forda: http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22nAWIGA CJA%28CG3548pl%29+05-2009.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214373277761&blobkey=id

lapp
17-02-2014, 07:51
Przy nawigacji NX ?

Tu zabrakło precyzji.
W nowym Mondeo VC po polsku tak ale nie w NX tylko z radiem 6000CD MP3 :)

Dunkel
20-02-2014, 18:13
Mam pytanie, czy ktoś już sprawdzał mape z "kopii zapasowej" pt. "Ford NX DVD Europa + Türkei 2013" o rozmiarze 7,51 GB, która krąży po necie z niemieckim opisem. nie mówię o chomikach. ktoś to weryfikował czy działa i jest bezpieczne? Bo na wcześniejszych stronach była dyskusja o wersji która powodowała popsucie radia.

p_swiderski
20-02-2014, 18:40
Mam pytanie, czy ktoś już sprawdzał mape z "kopii zapasowej" pt. "Ford NX DVD Europa + Türkei 2013" o rozmiarze 7,51 GB, która krąży po necie z niemieckim opisem. nie mówię o chomikach. ktoś to weryfikował czy działa i jest bezpieczne? Bo na wcześniejszych stronach była dyskusja o wersji która powodowała popsucie radia.

"Kopie zapasowe" nie działają na NX, także nie marnuj czasu na ściąganie.

tedi_k
20-02-2014, 19:10
...Bo na wcześniejszych stronach była dyskusja o wersji która powodowała popsucie radia.

To nie była wersja mapy tylko wersja softu - niby polonizującego... Mapę możesz sobie ściągnąć i się bawić - nic to nie da.

Focus026
20-02-2014, 19:27
Witam,
W internecie mało jest na ten temat, wyczytałem że możliwym powodem jest antena, mianowicie - gdy klikam MAPS bądź NAVI wyskakuje napis "NAVIGATION WILL BE ACTIVATED....." i dotyk w tych dwóch ekranach się blokuje, po 20 minutach dalej to samo. ktoś miał podobnie? podpowiecie coś?

kr.bi
20-02-2014, 20:03

oszczędzając czas i kasę (tudzież transfer z chomikopodobnego serwisu) wszystkim zapalonym i napalonym :619: poniżej ino od "próbowaczy":
http://www.mynavi-expert.pl/ford/5801-ford-nx-dvd-europa-trkei-2013.html pamiętających o http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/index.php?sm=imgburn/booktype.
Na DRM to "za mało" :)

Ale żeby było ciekawie znam relatywnie tani i działający w 100% sposób na mapy dla NX/FX Kliknij i dowiedz się o działających najnowszych mapach (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852)

:D

Pozdrófka

tedi_k
20-02-2014, 20:58
...pamiętających o http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/index.php?sm=imgburn/booktype.

...

Booktype jest dobre na jakieś prymitywnie zabezpieczone nawigacje alpine z np. Hondy CRV (sprawdziłem...:wink:).
Na DRM to zdecydowanie za mało...

Dunkel
20-02-2014, 23:00
Zawsze można sie zapytać, to akurat nic nie kosztuje. najwyżej mozna nie dostac odpowiedzi.
To nie była wersja mapy tylko wersja softu - niby polonizującego... Mapę możesz sobie ściągnąć i się bawić - nic to nie da.
Faktycznie. moja kulpa. pomyliło mi się z aktualizacja samej navi z SP,

oszczędzając czas i kasę (tudzież transfer z chomikopodobnego serwisu) wszystkim zapalonym i napalonym :619: poniżej ino od "próbowaczy":
http://www.mynavi-expert.pl/ford/5801-ford-nx-dvd-europa-trkei-2013.html pamiętających o http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/index.php?sm=imgburn/booktype.

Ale żeby było ciekawie znam relatywnie tani i działający w 100% sposób na mapy dla NX/FX Kliknij i dowiedz się o działających najnowszych mapach (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852)

:D

Pozdrófka
Akurat nie używam chomików i podobnych rzeczy. szkoda pieniędzy na takie coś. Prawde mówiac to o tej wersji myślałem, ale nie chciałem dawac linków, żeby nie propagować "kopii zapasowych" Co do metod nagrywania, to akurat się nei znam na tyle, ale zawsze można skutecznie skopiować płytę.
Czyli prawdę mówiac po sieci krąży płyta która nabija ludziom transfery.

lapp
21-02-2014, 11:48
I jeszcze jedno info o mapie z chomika:
"mapy zostały zachomikowane tylko dla osób chcących pobawić się ze spolszczeniem i NIE ruszą na Icebox (blaupunk'cie)
aby móc używać niestety trzeba mieć oryginał"

gość był na tyle miły, że wrzucił info:
"w 2013r była akcja zakupu hurtowego wyszło po 350zł a wiem że i w tym roku coś takiego będzie organizowane - kontakt przez forum Forda Mondeo"

:)

Są jeszcze tłoki ale to już inna sprawa...

Tak więc panowie - oryginał dla NX to jedyna słuszna droga za rozsądna cenę.

kr.bi
23-02-2014, 11:38
Czy z szanownych forumowiczów ktoś orientuje się jaki jest pobór prądu [znamionowego] przez NX-a ?
Instrukcja jaką posiadam [Nawigacja TravelPilot NX 05-2009.pdf] milczy na ten temat a szukajka uparcie zwraca >>Niestety - brak wyników.<< na hasła "prąd", "rezystancja", "moc", "opór" w niniejszym wątku-temacie.
Chyba że źle szukam ... :570:

Pozdrófka

mm32
23-02-2014, 13:08
Mój NX SD na stole brał w granicach 1,2A podczas pracy-słuchałem radia :) .

tedi_k
23-02-2014, 20:42
Mój NX SD na stole brał w granicach 1,2A podczas pracy-słuchałem radia :) .

To ciekawe: 1,2A * 12V = ok. 15W (piętnaście watów):shock: Chyba jednak wdał się jakiś błąd pomiarowy...

krzyspvfr
23-02-2014, 21:08
Witam,

koledzy - nawigacja dotykowa z czarnymi przyciskami, na karty SD, jak na załączonych zdjęciach: jaki to konkretnie jest model? I czy soft, który tam jest (wersje) jest najnowszy, czy można go zaktualizować?

tedi_k
23-02-2014, 21:21
Spokojnie możesz spróbować opisanej w wątku aktualizacji 2013 z pełną polonizacją - z czarnej płyty.

mm32
23-02-2014, 21:23
Chyba jednak wdał się jakiś błąd pomiarowy...
A dlaczemu ? Za mało,czy za dużo ?

tedi_k
23-02-2014, 21:26
15 watów (kolega napisał, że słuchał radia) to chyba jednak trochę mało aby choćby zagrzać końcówki mocy...

mm32
23-02-2014, 21:27
Tak słuchałem radia na 1 głośniku,bo NX był na stole.Radio grało raczej cicho ...

tedi_k
23-02-2014, 21:33
No to pomiar mało adekwatny - NX (jak i inne radia fordowskie) mierzy ile ma podłączonych głośników i nie włącza nie obciążonych końcówek mocy.

mm32
23-02-2014, 21:56
Myślę,że nawet przy 4 głośnikach przy moim słuchaniu nie wyszłoby wiele więcej , wszystko zależy jak głośno się słucha i czy np. działa napęd,dlatego na pewno znamionowy prąd będzie większy,ale ile wynosi tego nie wie nikt,ja podałem to co mnie spotkało :)

Focus026
23-02-2014, 21:59
Witam,
Ktoś miał taki komunikat? nie znika... tylko serwis?
Robiłem reinstalacje oprogramowania i nic.
49912

mrdominik
23-02-2014, 22:59
Witam,
49912

Jeśli masz NX DVD to wyjmij , wyczyść i włóż spowrotem płytę navi. Jeśli to nic nie da to albo uszkodzona płyta z mapą albo laser w nawigacji.

Focus026
24-02-2014, 22:34
Witam Ponownie,
Problem jest o tyle dziwny że mapa za komunikatem działa, normalnie się wczytuje, widać ulice, dzień/noc nazwy ulic, które zmieniają się wraz z poruszaniem się pojazdu, tyle ze nie da się nic kliknąć bo komunikat jest na "pierwszym planie".

Płyta z mapą (wersja 2008r) jest dobra - komputer ją czyta.
Laser w DVD też jest dobry bo czyta inne płyty.
Fakt płyta jest porysowana ale komputer bez problemu ja odczyta, poza tym w samochodzie również dosyć szybko się wczytuje.

bartoszek
24-02-2014, 22:54
Miałem podobny problem. Przeszedł samoczynnie. Po dłuższej jeździe. Nie wiem, radio się wygrzało, laser odparował, nie mam pojęcia. Postaraj się odłączyć akumulator. Może to podziała.

kturendyk
25-02-2014, 12:25
Witam
Zaktualizowałem swojego NX tak jak to jest napisane w pierwszych postach do SP5 bo taką mam mapę.
Miało być poprawione - "Komunikat "Checking CD" ("Sprawdzanie płyty CD") pozostaje na ekranie długo (>2 min) po włączeniu," ale u mnie tylko się zmieniło na "Loading MP3 CD" i dalej lipa muzyka się nie uruchamia.Dopiero jak na chwilę przełączę na radio a póżniej na CD to gra muzyka. Też tak macie? jest na to jakaś rada?

ceem
25-02-2014, 12:29
U mnie pojawiło się "Loading MP3 CD" gdy wypaliłem sobie płytkę RW. Jeśli pojawia Ci się dla normalnego krążka lub klasycznej wypalanej płyty to obstawiałbym laser niestety.

kturendyk
25-02-2014, 18:54
Uuuu... spróbuję jeszcze inną płytę nagrać i zobaczę jaki będzie efekt

Focus026
27-02-2014, 14:24
Witam,
49912

Rozwiązanie problemu jest następujące:

Odkręcenie anteny, dokładne jej przeczyszczenie suchą szmatką i przetarcie wszelakich styków - problem znika.

Jim
01-03-2014, 22:10
Cześć wszystkim, poszukuję SP5.1 do NX DVD.
Niestety w pierwszym poście są tylko linki do 5.0 i 5.3.
I niestety 5.3 to za wiele dla mojej mapy 2008r. tzn. są problemy z downgradem, prawdopodobnie wynikające ze złego stanu nośnika.
Czy ktoś mógłby podać na szybko działający link? Bardzo mi zależy.
Pozdrawiam
Jim

tedi_k
01-03-2014, 23:19
A nie prościej kupić za nieduże pieniądze mapę np. 2010 (pierwszą z sensownym pokryciem Polski) albo za chwilę odkupić "po koleżeńsku" od kogoś z listy zapisanych na mapę 2014 mapę nawet nowszą (2012 albo 2013)?

Jim
01-03-2014, 23:47
Dzięki za "cenną" poradę ale nie o to mi chodziło.
Tak się składa że jestem zapisany na mapkę 2014 ale dokładny termin wydania wersji dvd jak na razie nie jest znany.

Pozdrawiam
Jim

lesiux
02-03-2014, 12:32
polecam zajrzeć do wątku o zakupie map bo temat ostatnio poszedł do przodu ;)

Jim
02-03-2014, 21:58
polecam zajrzeć do wątku o zakupie map bo temat ostatnio poszedł do przodu ;)

A wolno zapytać w jakiej kwestii poszedł aż tak do przodu co uzasadniało by Twój komentarz? Bo raczej nie w kwestii dokładnej daty publikacji map 2014 NX DVD.
Wierz mi że śledzę ten wątek bardzo uważnie i jak do tej pory to podano że NX DVD będą najprawdopodobniej z końcem marca i nie wiemy nic więcej ani wersji ani żadnych szczegółów w przeciwieństwie do wersji na SD, która już jest opublikowana i w sprzedaży. A data podana w wątku jest datą do wykonania przelewów :pomysl:. No chyba że ja czegoś nie ogarniam jeśli tak to mnie popraw.

ech...sami pomocni

Pozdrawiam

ulmar
03-03-2014, 11:16
A ja mogę Ci powiedzieć dokładnie po roku użytkowania map 2013. Myślę, że Mapa 2014 NX to mapa 2013 w okładce z nadrukiem z 2014 roku.

A tak poważnie w zeszłym roku korzystałem z mapy 2013 będąc w Portugalii i Hiszpanii. I tak naprawdę przy tak dalekich podróżach zalecam kupić papierową najnowszą mapę bo NX DVD to jest masakra. Portugalia posiada mapy jeszcze z czasów przed budową autostrad. W drodze przez Hiszpanię widok autostrady nie nakłada się z widokiem na mapie. Nie pomagała żadna kalibracja.

W Polsce również wiele dróg, które są gotowe od kilku dobrych lat na tej mapie po prostu nie istnieje. Liczba adresów i numerów ulic jest ograniczona drastycznie porównując np do automapy. Jedynym plusem NX-a jest to że nie muszę wciąż nosić ze sobą dodatkowych urządzeń.

Największą wadą rozwiązania NX jest to, że nie ma praktycznie żadnych informacji czym są te mapy. Ford utrzymuje tak wielką tajemnicę na temat tych urządeń. Na mapach zamiast logo Forda jest Bosch i Tomtom. Na stronie TomToma nie ma słowa o mapach dla Forda. Z drugiej strony urządzenie poza totalną prostotą (to zaleta) nie posiada wielu ważnych funkcji, które znajdują się w większości innych nawigacji. A z drugiej strony jest jeden wielki plus NX-a.Dzięki integracji z całym systemem auta nikt go nie chce ukraść i jest podobno praktycznie bezawaryjny.

rrafalek
04-03-2014, 20:54
Witam
Mam pytanko w jaki sposób moge uzyskac kod PIN do NX(SD) ?
Rozumiem ze w ASO po nr VIN. Czy ktos zna cenę ile trzeba zapłacić za kod. Niestety w dokumentach nie ma karty kodowej.
Dziekuje za odpowiedz

mm32
04-03-2014, 20:58
Odbierz pw,tam napisałem Ci w jaki sposób można uzyskać utracony kod do radia.Opcja nie jest płatna.

patrolk
04-03-2014, 21:06
Witam chce kupic nx-a dvd ale mam dwa pytania
1. czy modul klimatyzacji z mojego mondeo ten z wyswietlaczem da sie jakos podpiac pod nx-a
bo ta navi nie posiada modułu ?
2 po czym poznam czy navi jest mondeo/s-max/galaxy czy FF II/c-max/kuga

mm32
04-03-2014, 21:15
AD 1. Navi posiada moduł w formie czarnej skrzyneczki z dwoma przyłączami podwieszonej w dolnej części navi-dobrze widać ją od tyłu radia.
Można rozbroić swój panel klimatyzacji,odchudzić go o wyświetlacz i przyciski i zamontować za ramką radia - ja tak mam zrobione,wszystko działa.
AD 2. Najlepiej po numerze części.