Kapsel_lg
16-02-2013, 23:10
tedi zapodaj to jak masz a może uda sie z tym coś zrobić lub poznać mechanizm spolszczenia i jego jakość.
Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy Kapsel_lg 16-02-2013, 23:10 tedi zapodaj to jak masz a może uda sie z tym coś zrobić lub poznać mechanizm spolszczenia i jego jakość. tedi_k 16-02-2013, 23:12 No ale z tego chomika się ściąga... Co mam zapodać? Mechanizm spolszczenia jest prosty - wymienione są pliki z kodem oraz info o sumach kontrolnych... Oczywiście nie w sensie wykonalności, tylko konstrukcji w oparciu o oryginalny update softu... Pozostaje otwartym podstawowe pytanie - z jakiego powodu komuś chciało się grzebać w tak starych wersjach softu??? W nowszych się nie da bo koledzy z Blaupunkta zabezpieczyli??? tocamartin 17-02-2013, 09:03 to chyba sie jednak wstrzymam ;) ulmar 17-02-2013, 12:53 No ale z tego chomika się ściąga... Co mam zapodać? Mechanizm spolszczenia jest prosty - wymienione są pliki z kodem oraz info o sumach kontrolnych... Oczywiście nie w sensie wykonalności, tylko konstrukcji w oparciu o oryginalny update softu... Pozostaje otwartym podstawowe pytanie - z jakiego powodu komuś chciało się grzebać w tak starych wersjach softu??? W nowszych się nie da bo koledzy z Blaupunkta zabezpieczyli??? Ja zmian w wersji 5.3 w stosunku do 5.1 nie widzę żadnych.A poza tym przecież w każdej chwili można wrócić do swojej nowej angielskiej wersji 5.3 A poza tym co znaczy copy protection OFF czyżby można było czytać kopiowane mapy z DVD ?Innego wytłumaczenia nie widzę ?!!! Dla użytkowników NX to byłby przełom Ja posiadam kopię map 2012 ale NX ich nie chce czytać i prosi o oryginalną płytę a oryginalnej za 1400 zł nie kupię, bo najpierw chciałbym sprawdzić jej funkcjonalność. tedi_k 17-02-2013, 18:00 Ja zmian w wersji 5.3 w stosunku do 5.1 nie widzę żadnych.A poza tym przecież w każdej chwili można wrócić do swojej nowej angielskiej wersji 5.3 A.... Szukamy chętnego do eksperymentu...:one: Możesz się podjąć tej zaszczytnej i jakże wdzięcznej roli... Jak zajrzałem do zmodyfikowanych plików, to trochę tam było dużo pustego miejsca :shock: - czyli po zaprogramowaniu wcale nie koniecznie sprzęt wstanie (no i da się w razie czego wrócić do poprawnej wersji)... Nie miałem na razie czasu analizować różnic między oryginałem a zmodyfikowaną wersją. Nie będę krył, że podejrzewam tutaj podpuchę (możliwość zabicia sprzętu na zasadzie wirusów i trojanów, których pełno w sieci). Za ładnie się nazywa i za dużo tam wszelakich innych łakomych kąsków... Tak więc kolego ulmar - do dzieła dla dobra nas wszystkich - w razie czego będziemy trzymali kciuki za reanimację Twojego sprzętu8):569: jvc 17-02-2013, 18:07 Panowie mam dwa pytania,może ktoś pomoże. Czy u Was też tak jest że aby mieć wgraną książkę telefoniczną trzeba ją za każdym razem załadować? Jak tego nie zrobię to nie moge wybrać kontaktów i jak ktoś dzwoni nie widać też kto. I drugie. Może ktoś korzysta z wybierania głosowego po Niemiecku? Jeśli tak to czy mógłby krok po kroku napisać jakie komendy mówić żeby zaprogramować kogoś do wybierania głosowego i później jak wywołać taką osobę. W instrukcji mam napisane po angielsku jak to zrobić , ale niemieckiego to ja w ogóle nie rozumiem... Znalazłem komendy po niemiecku, ale znam tylko słowo "telefon" :) ufff przeczytałem cały wątek tedi_k 17-02-2013, 18:20 ...Czy u Was też tak jest że aby mieć wgraną książkę telefoniczną trzeba ją za każdym razem załadować? ... A jak Ty ładujesz książkę "ręcznie"??? Przecież ona synchronizuje się sama! Trzeba w telefonie w razie czego ustawić opcję dostępu do książki (w każdym telefonie jest to inaczej...) albo potwierdzić zaraz po sparowaniu telefonu z zestawem, że zgadzamy się aby "Ford audio" miał dostęp do książki... No i potem zawsze książka się synchronizuje sama... Co do wybierania głosowego po niemiecku - weź połóż obok siebie instrukcję po angielsku i po niemiecku - mają taki sam układ. Jedź z instrukcji po angielsku i wybieraj sobie takie same komendy w języku niemieckim... Inna sprawa, czy moduł zrozumie twój "hochdeutsch"...8):wink::D tocamartin 17-02-2013, 18:25 W instrukcji mam napisane po angielsku jak to zrobić , ale niemieckiego to ja w ogóle nie rozumiem... kolego to co sie stresujesz? zmien z niem na ang i bedzie po problemie. ja mialem niemiecki i tez mialem problem z komendami do wybierania głosowego, zmienilem na ang i włala :) Krzycze do mondka po ang i słucha jak ta lala :) a co do ksiazki adresowej to ja mam na stale blutacza wlaczonego i jak wsiadam do fury to mondek sam sie laczy z tel - czy na odwrót ( obojątne ;) ) Ktos dzwoni to widze na convers+ W momencie ja mam jakis nowy ontakt w tel, to wyrzucam tel z navi i łącze wgrywam ponownie. Trzeba w telefonie w razie czego ustawić opcję dostępu do książki (w każdym telefonie jest to inaczej...) ja tego nie mam - nokia lumia 800 Kapsel_lg 17-02-2013, 18:34 a ja podaję mobile phone i już mam komendy głosowe po polsku :) czyli np. "zadzwoń do Ola". Mam HTC 8X jvc 17-02-2013, 18:38 A jak Ty ładujesz książkę "ręcznie"??? Przecież ona synchronizuje się sama! Telefon łączy sie z navi automatycznie, ale żeby wybrać jakiś numer z książki muszę wejść w nią i dać załaduj czy jakoś tak to się nazywa i wtedy do zgaszania samochodu cały czas jest.Nie wiem czy mam coś takeigo w telefonie żeby ustawić (sony ericson ELM) kolego to co sie stresujesz? zmien z niem na ang i bedzie po problemie Można to jakoś bezpłatnie zrobić? :D tocamartin 17-02-2013, 18:38 mam komendy głosowe po polsku masz navi po polsku? Można to jakoś bezpłatnie zrobić? koleżko, przeciez w ustawieniach navi masz inne jezyki do wyboru, tylko pl nie masz. pisałem o tym pare postów wyżej... jvc 17-02-2013, 18:53 koleżko, przeciez w ustawieniach navi masz inne jezyki do wyboru, tylko pl nie masz. pisałem o tym pare postów wyżej... Navi mam po angielsku oczywiście, ale wybieranie głosowe po Niemiecku i chyba bez zmiany modułu nic nie wskóram. tedi_k 17-02-2013, 18:56 Navi mam po angielsku oczywiście, ale wybieranie głosowe po Niemiecku i chyba bez zmiany modułu nic nie wskóram. Bo zawsze jeszcze trzeba dodawać jaką się ma navi - NX (duża dotykowa) ma sterowanie głosowe wbudowane w nav i w nim dostępna jest zmiana języka, FX (mała nie dotykowa) nie ma wbudowanego sterowania głosowego - korzysta z modułu BT/VC i tu zmiany języka nie ma... Odłącz swój telefon ("odparuj" - debond) i ponownie go sparuj - zatraz po sparowaniu powinno być na telefonie pytanie o zezwolenie na dostęp do książki. Możesz tez ewentualnie uaktualnić soft telefonu - może być z nim problem. masz navi po polsku? Kolega podał przykład wybierania głosowego robionego poprzez funkcję w telefonie - tak też można (jak telefon sam w sobie ma wbudowane wybieranie głosowe jak np. iPhone), to można przekazać z BT/VC komendę na telefon. jvc 17-02-2013, 19:03 Bo zawsze jeszcze trzeba dodawać jaką się ma navi - NX (duża dotykowa) ma sterowanie głosowe wbudowane w nav i w nim dostępna jest zmiana języka No to nie rozumiem, mam oczywiście NX jak w temacie. Nawigacja prowadzi mnie po angielsku (komendy głosowe jak i menu). Czy jest jeszcze jakieś ustawienie zmieniające język w sterowaniu głosowym? Powiem szczerze że dopiero wczoraj włączyłem na chwile przycisk od sterowania głosem i wydawało mi się żeby był niemiecki :D tocamartin 17-02-2013, 19:09 na convers+ mam PL a w navi (NX - duża dotykowa) mam wszystko po ang, klawisze + opis, komendy głosowe musze po ang mówić i lektor ang (miły kobiecy głos nawija) Tak to u mie jest. tedi_k 17-02-2013, 19:09 .... mam oczywiście NX jak w temacie. Nawigacja prowadzi mnie po angielsku (komendy głosowe jak i menu). Czy jest jeszcze jakieś ustawienie zmieniające język w sterowaniu głosowym?... A zajrzałeś do instrukcji obsługi NX??? http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22nAWIGA CJA%28CG3548pl%29+05-2009.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214373277761&blobkey=id Str. 35 od góry... jvc 17-02-2013, 19:18 A zajrzałeś do instrukcji obsługi NX??? hmm jutro sprawdzę z rana jak to jest u mnie, dzięki:) ulmar 17-02-2013, 21:27 Szukamy chętnego do eksperymentu...:one: Możesz się podjąć tej zaszczytnej i jakże wdzięcznej roli... Jak zajrzałem do zmodyfikowanych plików, to trochę tam było dużo pustego miejsca :shock: - czyli po zaprogramowaniu wcale nie koniecznie sprzęt wstanie (no i da się w razie czego wrócić do poprawnej wersji)... Nie miałem na razie czasu analizować różnic między oryginałem a zmodyfikowaną wersją. Nie będę krył, że podejrzewam tutaj podpuchę (możliwość zabicia sprzętu na zasadzie wirusów i trojanów, których pełno w sieci). Za ładnie się nazywa i za dużo tam wszelakich innych łakomych kąsków... Tak więc kolego ulmar - do dzieła dla dobra nas wszystkich - w razie czego będziemy trzymali kciuki za reanimację Twojego sprzętu8):569: To prawda - w hexedytorze widać, że po prostu wycięto trochę kodu z pliku i pozostawiono puste miejsca. Prawdę mówiąc trochę to dziwne bo spodziewałem się podmiany z wersji angielskiej na polską czy coś takiego. Ale wypowiadać się w jedną lub drugą stronę nie mogę bo po prostu nie wiem. piotrali 17-02-2013, 22:03 W pliku system.elf zgadza się zaszyta suma kontrolna CRC32 (ostatnie 4 bajty) oraz długość pliku (4 bajty przed sumą CRC). W MAIN_VER.BIN też się zgadza. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia czy to oprogramowanie działa i nie mam odwagi tego wgrywać. jvc 18-02-2013, 08:38 tedi_k dzięki, język angielski , wszystko ustawione :) Można dodać 5 numerów do książki w navi, choć dziwne to bo musiałem się namęczyć żeby kontakty które chce przypisać były w tej pierwszej piątce na liście, bez tego pokazywało mi pierwszą piątkę ale alfabetycznie. edit. klima też opanowana ,z resztą rzeczy jest za dużo kombinacji i lepiej to zrobić ręcznie :) johnybig 18-02-2013, 20:27 no i się poświęciłem, ech... http://www.youtube.com/watch?v=J-qi7gT2-5s jvc 18-02-2013, 20:43 Szacun za odwagę i poczucie humoru w filmiku ;) Natomiast przykro że tak sie to skończyło :( piotrali 18-02-2013, 21:05 johnybig - małe pytanko czy navi umarło całkiem - nie włącza się czy tylko znowu chce robić aktualizację? Jeśli chce robić znowu aktualizację to je wyłącz i jakimiś szczypcami wyciągnij płytkę z nawi (idzie to zrobić mimo wysuniętych bolców zabezpieczających) i włóż płytę z poprawnym softem i wtedy zostanie wczytany poprawny soft (przetestowane osobiście po błędnym wczytaniu softu) johnybig 18-02-2013, 21:12 radio umarło na dobre, nie reaguje absolutnie na żadne klawisze, nie świeci, nie działa ogrzewanie, nawet nie świeci podświetlanie przycisków. Odłączone zasilanie na jakiś czas, kombinacje wciskania różnych klawiszy na raz, co mogłem robiłem, ale już spakowane i czeka na zabranie jutro przez kuriera i do elektronika leci, może da się uratować bo jak nie to będę myślał czy zamiast NX'a nie wmontować czegoś nie firmowego ale z divx,mp3 itp. byle 7 cali i dotyk tedi_k 18-02-2013, 21:21 radio umarło na dobre... No cóż - niestety należało się tego spodziewać... Mnie też jest przykro - ale moje 35 letnie doświadczenie w oprogramowaniu mówiło mi wyraźnie - to jest ściema śmierdząca na kilometr... Może być problem z reanimacją, bo na dobrą sprawę trzeba założyć nowe, poprawnie zaprogramowane flashe... Aby to zrobić trzeba takie flashe mieć... Trzymam kciuki za tego elektronika... pewnie koło 400zł z kieszeni... BTW - cały komplet tych "aktualizacji" na chomiku musiał umieścić ktoś mający sporo flashy do różnych navi fabrycznych w celu "wypromowania" swojego biznesu... ulmar 18-02-2013, 22:50 radio umarło na dobre, nie reaguje absolutnie na żadne klawisze, nie świeci, nie działa ogrzewanie, nawet nie świeci podświetlanie przycisków. Odłączone zasilanie na jakiś czas, kombinacje wciskania różnych klawiszy na raz, co mogłem robiłem, ale już spakowane i czeka na zabranie jutro przez kuriera i do elektronika leci, może da się uratować bo jak nie to będę myślał czy zamiast NX'a nie wmontować czegoś nie firmowego ale z divx,mp3 itp. byle 7 cali i dotyk A jakim cudem twój NX widział soft w wersji 10.08.03.21 ? Kiedy w pliku z chomika jest ewidentnie oznaczenie 09.08.02 ? Coś Ty wrzucił do tego NX-a ? Na twoim NX- ie to miałeś jakiś bardzo stary soft 08.03.10.14 ? i to na pewno jest soft z 2007 roku. Znam softy SP5 09.01.28 SP 5.1 09.08.02 SP 5.3 10.04.29 bartekd 19-02-2013, 00:37 Moja intuicja podpowiadała, żeby nawet tego nie ściągać. Podpucha jak nic. Na fotce chyba najbardziej aktualna obecnie wersja softu. ulmar 19-02-2013, 01:21 Moja intuicja podpowiadała, żeby nawet tego nie ściągać. Podpucha jak nic. Na fotce chyba najbardziej aktualna obecnie wersja softu. Ale Ty posiadasz wersję SD więc to zupełnie inna bajka. tedi_k 19-02-2013, 09:34 no i się poświęciłem, ech... http://www.youtube.com/watch?v=J-qi7gT2-5s ... A jakim cudem twój NX widział soft w wersji 10.08.03.21 ? Kiedy w pliku z chomika jest ewidentnie oznaczenie 09.08.02 ? Coś Ty wrzucił do tego NX-a ? Dokładnie mam to samo pytanie... Na CD z chomika na pewno nie ma softu w wersji 10.08.03.21... No więc jak to było z tą aktualizacją???? johnybig 19-02-2013, 10:29 na chomiku jest 3 gości co ma niby takie same nazwy obrazów do tego nx'a, sciągnąłem, w paczce był obraz iso i plik .txt , wypalone i resztę widzieliście na filmie, czemu radio przyjęło jakąś wersje oprogramowania to nie mam pojęcia, ale skoro wszystko przebiegało jak było widać to chyba to musiała być chodź trochę wersja do nx,a bo szło ładnie tedi_k 19-02-2013, 10:41 na chomiku jest 3 gości co ma niby takie same nazwy obrazów do tego nx'a, ... No to proszę podaj (błagam - tylko na PRIV! - bo znowu się zrobi zamieszanie...) od którego gościa ściągnąłeś to co widać na filmie... rafalrafal01 19-02-2013, 16:39 koledzy - czy moze ktoś napisać jak wgląda pokrycie dróg polski w mapach z 2010roku. Obecnie posiadam 2008 i najlepiej to nie wygląda. Czy będzie znacząca różnica miedzy 2008 a 2010? bartekd 19-02-2013, 20:31 Dopiero mapy 2012 od TomTom'a mają dobre pokrycie. Pisząc dobre to znaczy takie, że można realnie polegać na trasach wyznaczonych przez navi. Wcześniejsze mapy tworzone przez Teleatlas były mocno nieaktualne. Było o tym w tym wątku oraz tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=136185 ulmar 19-02-2013, 20:45 na chomiku jest 3 gości co ma niby takie same nazwy obrazów do tego nx'a, sciągnąłem, w paczce był obraz iso i plik .txt , wypalone i resztę widzieliście na filmie, czemu radio przyjęło jakąś wersje oprogramowania to nie mam pojęcia, ale skoro wszystko przebiegało jak było widać to chyba to musiała być chodź trochę wersja do nx,a bo szło ładnie Powiem Ci prawdę twój filmik wyglądał mi jakoś dziwnie. Po pierwsze te wstawki które pojawiały się wtedy gdy tak naprawdę NX powinien się właśnie resetować po przyjęciu softu a Ty walisz jakieś obrazki z DHL. Normalnie od razu wydawało mi się, że coś śmierdzi. Do tego jakaś czarodziejska wersja softu, która nie ma nic wspólnego z tą o której piszemy. Hmm. tedi_k 19-02-2013, 22:05 ...Powiem Ci prawdę twój filmik wyglądał mi jakoś dziwnie. ... ulmar - jest dość prosta (i przy zachowaniu staranności i zdrowego rozsądku) metoda weryfikacji: trzeba wypalić płytę i włożyć do NX aby zobaczyć jaką wersję softu pokaże NX z tego chomika. Nie wolno tylko pozwolić dalej na aktualizację! Ja mam FXa, więc sprawdzę na FX, a Ty możesz sprawdzić na NX. Wszystko będzie jasne. ulmar 19-02-2013, 22:17 Ciekawostka znaleziona na chomiku: http://chomikuj.pl/maksimo1000/POLSKIE+MENU/FORD Niestety okazało się że jest to skopane oprogramowanie po wgraniu którego radio już się nie uruchamia. Proszę NIE WGRYWAĆ TEGO !! Oj nie tak szybko tego jeszcze nie wiemy. Bo kolega johnybig wpakował do swojego NX-a coś zupełnie innego w wersji 10.08.03.21 ???. Skąd to ściągnął nie wiem. Ale najbardziej to mnie zdziwiło że miał na swoim NX-ie piekielnie starą wersję softu, kiedy w tym temacie dawno już był soft w wersji SP 5.3 Być może sprzęt kolegi johnybig jest za stary na upgrade.A być może na siłę chce nam udowodnić, że soft z Chomika jest uszkodzony. Po co ? Nie wiem. Chętnie zobaczyłbym soft kolegi johnybig Jutro sprawdzę jak NX widzi plik z chomika i napiszę. Poza tym oglądałem trochę ten niby spolszczony soft z chomika i nigdzie w nim nie znalazłem nic po polsku. Ale tak naprawdę to tu trzeba tęgiej głowy aby zrozumieć ten soft. Ja informatykiem nie jestem Bump: No to proszę podaj (błagam - tylko na PRIV! - bo znowu się zrobi zamieszanie...) od którego gościa ściągnąłeś to co widać na filmie... Też jestem ciekawy chociaż na filmie za wiele nie widać poza prawidłową procedurą upgrade-u. U mnie podczas wrzucania SP 5.3 zanim sprzęt się załączył trochę to trwało. tedi_k 19-02-2013, 23:29 ...Też jestem ciekawy. Kolega johnybig przysłał mi na PRIV dokładnie ten soft, o którym dyskutujemy. Zdecydowanie też potwierdził, że to jego wgrywał. Proszę nie dezawuować ostrzeżeń. Soft jest bez wątpienia trefny. ulmar 19-02-2013, 23:33 Kolega johnybig przysłał mi na PRIV dokładnie ten soft, o którym dyskutujemy. Zdecydowanie też potwierdził, że to jego wgrywał. Proszę nie dezawuować ostrzeżeń. Soft jest bez wątpienia trefny. Ale który jest trefny ? ulmar 20-02-2013, 11:33 Sprawdzone johnybig ma rację przy włożeniu do NX-a urządzenie pokazuje tę samą wersję oprogramowania, która widoczna jest na Youtube. tedi_k 20-02-2013, 19:12 Zrzut ekranu 1 pokazuje "wersję" oprogramowania dla FX Zrzut ekranu 3 pokazuje "wersję" oprogramowania dla NX Dzięki tej operacji wiadomo skąd brana jest informacja o wersji wyświetlana na ekranie aktualizacji. Dla FX jest brana zawartość (widoczna na 2 zrzucie z ekranu) z pliku E:\DNL\BIN\SYSTEM\ARION\FORD_LSR\MAIN_VER.BIN Dla NX jest brana zawartość (widoczna na 4 zrzucie z ekranu) z pliku E:\DNL\BIN\SYSTEM\ARION\FORD_HSR\MAIN_VER.BIN PODANE WERSJE OPROGRAMOWANIA NAJPRAWDOPODOBNIEJ USZKADZAJĄ URZADZENIE. INSTALACJA JEDYNIE Z PEŁNĄ ŚWIADOMOŚCIĄ, ŻE MOŻE TO BYĆ OSTATNIA CZYNNOŚĆ WYKONANA NA WŁASNEJ NAWIGACJI jvc 20-02-2013, 19:26 tedi_k jak byś mógł dostosować treść swoich postów do regulaminu to by było fajnie :) Ja wiem że robisz to dla dobra użytkowników forum ,ale bez przesady :) http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988 tedi_k 20-02-2013, 19:49 I to by było właściwe podsumowanie powyższej części wątku... :619::mrgreen::one: Kolory emotikonów dobrałem tendencyjnie... johnybig 23-02-2013, 22:43 no i radyjko na szczęście zreanimowane, chłopaki dali rade :) http://kaba.net.pl/s-max/radio/ .Przy okazji jest po PL i mapy 2013 tocamartin 23-02-2013, 23:10 kolego a ile zapłaciłeś za reanimacje i wgranie PL i mapy '13? ulmar 24-02-2013, 01:36 no i radyjko na szczęście zreanimowane, chłopaki dali rade :) http://kaba.net.pl/s-max/radio/ .Przy okazji jest po PL i mapy 2013 No to teraz pochwal się filmikiem jaka to wersja softu. Bo może wyjdzie, że ta sama co Ci zepsuła NX-a Ha ha !! johnybig 24-02-2013, 19:41 tocamartin > koszt z kurieremx2 1650zł , ulmar >soft 0906_090802 ulmar 24-02-2013, 21:33 tocamartin > koszt z kurieremx2 1650zł , ulmar >soft 0906_090802 A gdzie ten serwis ? tedi_k 25-02-2013, 10:50 tocamartin > koszt z kurieremx2 1650zł , ulmar >soft 0906_090802 No to GRUUUBO!! Nawet jeśli musieli wymienić flashe BGA, to ta operacja kosztuje w granicach 300-400zł... Nowa mapa fabryczna 2013 kosztuje około 850zł. Dali jakąś kalkulację co się składa na tę silnie niezerową cenę??? bartekd 25-02-2013, 12:51 tedi_k, kolega johnybig się cieszy, a Ty go tutaj tak... Brakująca kwota to pewnie kurier i "polskawe" menu. Kolego johnybig - czy ta mapa jest fabryczna (zrobiłbyś fotę albo spisał co tam pisze) lub tzw. "lewa"? johnybig 25-02-2013, 13:17 no powiem wam że bardzo się cieszę że to ktoś zrobił bo najtańsze takie radio nx jest za 3tyś na alle.., tu koszt był taki: 1tyś spolszczenie i mapy,500zł naprawa, 150zł kurier z dwie strony z dopłata że w ciągu mniej niż 24h i dostawa w sobote. Firma ta co robi spolszczenia do nawigacji. Mapy nie wiem czy oryginalne bo zostaną dosłane za parę dni. W sumie to nawet kupiłbym inne radio bo za 1500-3000zł są o wiele lepsze niż ten NX (divx,mp3,..) ale nie miałbym jak sterować klimatyzacją, że to przeważyło o naprawie NX'a rafalrafal01 25-02-2013, 13:59 Koledzy... Czy może ktoś pomóc rozwiązać problem z dzwiękiem komunikatów z navi. W mapach 2008 jeśli włączały się komentarze to radio sie wyciszało natomiast po zakupie map z 2010 komentarze navi są łącznie z muzką z radia - muza z radia tak jaby sie wyciszała. Czy ktoś się wie czy można tak ustawić komentarze aby były "same" bez dzwięków z radia? tedi_k 25-02-2013, 14:18 Przecież jest ustawienie "balansu" dźwięku komunikatów navi i radia... Wystarczy w tym ustawieniu zjechać z dźwiękiem navi na max (czyli dźwiękiem radia na 0) i będzie tak jak chcesz. rafalrafal01 25-02-2013, 15:37 a gdzie jest ten guzik "balance", jedyny jaki znalazłem jest w po guziem Sound, ale on służy do regulacji dzwięku lewo,prawo :) ulmar 25-02-2013, 16:09 W sumie to nawet kupiłbym inne radio bo za 1500-3000zł są o wiele lepsze niż ten NX (divx,mp3,..) ale nie miałbym jak sterować klimatyzacją, że to przeważyło o naprawie NX'a I to jest główny powód dlaczego żaden złodziej nie chce kraść NX-a. Po prostu to radio tak naprawdę nikomu do niczego się nie przyda. Nie nadaje się ani do Passata ani do Golfa ani do Octavi ha,ha . A sprzedać je trudno jak cholera. Gdybyś kupił jakiegoś praktyczniejszego Pioneera mogł by się spodobać amatorowi cudzej własności. tedi_k 25-02-2013, 18:17 a gdzie jest ten guzik "balance", jedyny jaki znalazłem jest w po guziem Sound, ale on służy do regulacji dzwięku lewo,prawo :) Czasami to jestem załamany już doszczętnie... Na prawdę - czy to tak trudno zajrzeć do instrukcji obsługi sprzętu, który się posiada??? A jak się nie ma tej instrukcji, to jakiś kłopot ściągnąć ją od Forda? Ten link ja sam podawałem już kilka razy a inni koledzy jeszcze więcej: http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22nAWIGA CJA%28CG3548pl%29+05-2009.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214373277761&blobkey=id Polecam przestudiowanie strony 32 i 33... rafalrafal01 25-02-2013, 18:52 Czasami to jestem załamany już doszczętnie... oj tam, oj tam = właśnie miałem pisać, że temat nieaktualny - jak tylko to napisałem to wiedziałem, że będżie opie....... - i w sumie się należy :) - niemniej zmyliłeś mnie tą nazwą "balance" jvc 27-02-2013, 07:02 Mnie wczoraj navi strzeliła focha. Odpalam samochód radio idzie,ale ciszej , za to w głośnikach słychać jak coś buczy, im bardziej pogłaśniam tym głośniej. Przejechałem z kilometr i radia już prawie nie było słychać tylko buczenie. Wyłączenie radia nic nie dało, dopiero zgaszenie samochodu na chwile i ponowne odpalenie pomogło. Dziś rano znowu wszystko ok, radio się włączyło tylko bez głosu i znowu wyłączanie ,włączanie nic nie dawało, dopiero zgaszenie i odpalenie ponowne samochodu pomogło. Mam nadzieję że to nie początek jakiś problemów z nią :) Wciskając menu i navi wchodzi w tryb serwisowy, czy tam powinny być jakieś błędy jeśli są? W której pozycji jeśli tak ,bo ja tam nic niepokojącego nie znalazłem. mario34 27-02-2013, 22:28 Witam, jestem nowy na tym forum, więc na wstępie wszystkich bardzo serdecznie witam i od razu spiesze z zadaniem pytania ;-) Mam ford'a mondeo a jest z rocznika 2007 i zakładam, ze nie miał nigdy jeszcze aktualizowanych map w nawigacji. Bardzo bym prosił o informację jaka jest aktualnie wersja do zainstalowania w moim modelu i oczywiście skąd można dostać z góry dziękuję za informacje wojtbf1 27-02-2013, 22:41 Witaj Mario, rozumiem że jesteś nowy.... ale o wszystkim o co pytasz jest na forum.... nie ma sensu się powtarzać.... użyj szukajki, powodzenia. korolp 28-02-2013, 14:08 A ja mam banalne pytanie. Po zdjęciu zaślepki pod którą jest płyta navi co zrobić aby ją wysunąć z napędu DVD? jvc 28-02-2013, 14:10 A nie prościej przeczytać pierwszy post ? :) http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658 mclato 02-03-2013, 12:13 Witam, Mam wersje NX SP 5.3 w swoim radiu. Chcialbym spolszczyc menu. Czy moge uzyc pliku, ktory zalazlem na jednym ze znanych portali :) a plik nazywa sie: FORD_PL_MENU_NX_COPY_PROT_OFF.rar. Czy instalacja tego pliku nie spowoduje problemow z radiem? Moze macie cos sprawdzonego i podzielicie sie :) Pzdr jvc 02-03-2013, 13:16 a wystarczyło się kilka stron wrócić... http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=54 mclato 03-03-2013, 10:12 Wrocilem sie pare stron ale niestety nie jest to opisane jednoznacznie. Dlatego pytalem sie rowniez o cos sprawdzonego. wywnioskowalem ze moge update zrobic ale czy radio wstanie nie wiadomo! To w sumie super rada :) Pzdr p_swiderski 03-03-2013, 12:13 Z tego co ja rozumiem, to nie należy robić tego update bo to fake. Koledzy sprawdzali w HexEditorze i już tam coś śmierdziało. tedi_k 03-03-2013, 13:19 ... wywnioskowalem ze moge update zrobic ale czy radio wstanie nie wiadomo! To w sumie super rada :) ... No to przeczytaj jeszcze raz... Podobnie napalonego kolegę jak Ty kosztowało to 1600zł. Czekamy na następnego ochotnika do upgrade - urządzimy konkurs "kto zejdzie z kosztami naprawy poniżej 1000zł". Nagrodą w konkursie będzie nieprzemijająca sława na naszym forum. ulmar 03-03-2013, 19:32 No to przeczytaj jeszcze raz... Podobnie napalonego kolegę jak Ty kosztowało to 1600zł. Czekamy na następnego ochotnika do upgrade - urządzimy konkurs "kto zejdzie z kosztami naprawy poniżej 1000zł". Nagrodą w konkursie będzie nieprzemijająca sława na naszym forum. Tak naprawdę to nie wiadomo kto ściemnia. mclato 03-03-2013, 20:40 Dzieki :), zrozumialem teraz bardzo dobrze :) Acha, checi na spolszczenie menu juz mi przeszly! Pzdr tedi_k 03-03-2013, 20:51 Tak naprawdę to nie wiadomo kto ściemnia. Kolego ulmar - zawsze można zgłosić się na ochotnika do weryfikacji... Ja nie będę namawiał - ale ochotnik to ochotnik...:one: jvc 04-03-2013, 12:29 SP 5.3 - 1118 - 29.4.2010 - wymagana mapa minimum 2009 SP.5.3 nie jest już obrazem płyty i należy wypakować zawartość archiwum a następnie nagrać cały folder na płyte, reszta zgodnie z instrukcją powyżej. Żeby kogoś nie zmyliło, z pierwszej strony ta aktualizacja to również obraz płyty a nie jak jest napisane że to nie obraz mwach 05-03-2013, 17:46 Koledzy może wy mi coś podpowiecie bo ja już się poddałem. Ukradli mi navke Blaupunkt NX i kupiłem na allegro drugą ma stary software i kurde za żadne skarby nie może mi zmienić na inną wersje. Próbowałem z forum info na 10 sposobów ale nie chce mi odczytać żadnej płyty jak wkładam zamiast oryginalnej płyty z mapą. I nic. A mapę czyta normalnie. czy ktoś miał taki problem. A może znacie kogoś z okolic legnicy kto mi to zrobi? KrisSzy 05-03-2013, 18:58 Nie mogę zrozumieć na czym dokłądnie polega problem. Mówisz o starej wersji SW w nawigacji, czy starej wersji mapy ? Jaka jest obecnie wersja mapy i SW (info lub np fotka) ? Do którego slotu wkładasz te "inne" płyty (górny zlot na płyty) czy ten w którym jest DVD tj pod pokrywką pod regulacją głośności ? Z czym są te inne płyty (update SW, kopia Mapy, Muzyka ?) mwach 05-03-2013, 20:13 Dodaje zdjęcie jaką mam ver. Płyte wkładam tam gdzie DVD mapy pod reg. głośności. Próbowałem już CD, DVD+R idp. żadnej nie chce odczytać, a mapę normalnie chwyta. Próbowałem już stare wersje 5,1 itp też nic (używałem nero i CDclone). Tak jakby nie było płyty czy to ma być jakaś boot-owalna czy jak. walcze z tym z pół roku i wkurza mnie bo NX wyłącza się czasami i resetuje. Jak coś możecie pomóc to z góry dzięki. Zdjęcie z mojego NX bartekd 05-03-2013, 23:41 Takie ogłoszenie: http://allegro.pl/nawigacja-fabryczna-blaupunkt-nx-do-ford-hsrns-fv-i3059918748.html Zobaczcie na screeny. Polskie menu, w podpisie na dole widać nawet polskie litery, a w opisie pisze że polski lektor. Czyżby ktoś w końcu to rozkminił jak należy? johnybig 06-03-2013, 06:11 ja mam polskie litery (przez przypadek, ale mam heee) http://kaba.net.pl/s-max/radio/ więc chyba to już norma jest że są KrisSzy 06-03-2013, 07:52 Dodaje zdjęcie jaką mam ver. Płyte wkładam tam gdzie DVD mapy pod reg. głośności. Próbowałem już CD, DVD+R idp. żadnej nie chce odczytać, a mapę normalnie chwyta. Próbowałem już stare wersje 5,1 itp też nic (używałem nero i CDclone). Tak jakby nie było płyty czy to ma być jakaś boot-owalna czy jak. walcze z tym z pół roku i wkurza mnie bo NX wyłącza się czasami i resetuje. Jak coś możecie pomóc to z góry dzięki. Zdjęcie z mojego NX To zakładając, że na tych "innych" płytach są SPacki w różnych wersjach to powinno działać. Spróbuj wypalic obraz płyty na różnych DVD-R i DVD+R. Koniecznie z prędkością 1 albo zmień napęd na którym to robisz. Wypala się obraz płyty więc po mojemu nie możesz decydować przy gotowym obrazie czy jest bootowalna czy nie. Jeżeli to nie zadziała pozostaje Ci wizyta w serwisie z IDS-em i zapłacenie za wgranie mapy albo zakup / pożyczenie najnowszej wersji mapy i włożenie jej do nawigacji - wtedy update jest aplikowany przy pierwszem włożeniu. Cena ok 650 pln za mapę może być zbliżona do ceny update-u w ASO który za samo podłączenie do kompa krzyczy cirka 250 PLN. Jak NX się wyłącza i resetuje to może być również fizycznie uszkodzony niestety. ulmar 06-03-2013, 10:12 Pęcherze powietrza pod wierzchnią powłoką przycisków systemu nawigacji; odklejanie się wierzchniej powłoki przycisków TSB-63/2009 NIE stosuj śrubokręta o płaskiej końcówce ani noża. Aby wymienić niektóre przyciski panelu sterowania układem ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, należy wymontować jeden lub dwa otaczające przyciski. Przy pomocy narzędzia specjalnego 501-125 wymontuj odpowiedni przycisk. Ostrożnie wsuń plastikową końcówkę między przycisk a oprawę (ramkę). Wymontuj przycisk ostrożnie podważając go z oprawy. Ostrożnie wciśnij nowy przycisk (patrz Wymagane części zamienne) na ramkę podstawy, aż zatrzaśnie się na miejscu z charakterystycznym dźwiękiem. Czy ktoś wymieniał samodzielnie przyciski. Nie wiem jak się do tego zabrać aby nic nie połamać. ?AHa mam do wymiany przycisk max Marcin 1 06-03-2013, 17:18 Jak przez przypadek masz polskie litery? tedi_k 06-03-2013, 17:56 To zakładając, że na tych "innych" płytach są SPacki w różnych wersjach to powinno działać. ......Jeżeli to nie zadziała pozostaje Ci wizyta w serwisie z IDS-em i zapłacenie za wgranie mapy albo zakup / pożyczenie najnowszej wersji mapy i włożenie jej do nawigacji - wtedy update jest aplikowany przy pierwszem włożeniu..... DVD z mapą aktualizuje soft navi a nie aktualizuje softu systemu (nie wgrywa service packa). W tym konkretnym przypadku kolegi mwach może być uszkodzony laser odpowiedzialny za odczyt CD. Mapy się czytają, bo są na DVD a ten ma odrębny laser odczytu. Nie wiem, czy service pack da się wgrać z DVD-R (nie z + tylko z -) - trzeba spróbować. Nie ma sensu jechać do ASO - jak uszkodzony jest laser to też nic nie zrobią tylko kasę wezmą. ja mam polskie litery (przez przypadek, ale mam heee) http://kaba.net.pl/s-max/radio/ więc chyba to już norma jest że są Kolego johnybig - tutaj http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1964452&postcount=546 napisałeś, że kosztowało Cię to 1650zł... Trudno to nazwać przypadkiem8) Albo inaczej - ten "przypadek" kosztował Cię silnie niezerowo... Takie ogłoszenie: http://allegro.pl/nawigacja-fabryczna-blaupunkt-nx-do-ford-hsrns-fv-i3059918748.html Zobaczcie na screeny. Polskie menu... I tak już od ponad roku... Tak więc gratulacje spostrzegawczości. :p Zrobione w oparciu o starszą wersję softu radia i nie wiadomo co się stanie, jak się włoży mapę z inną wersją softu navi (co powoduje automatyczny upgrade softu navi) - może się ta polonizacja iść "wietrzyć"... johnybig 06-03-2013, 19:40 tedi_k no w sensie dowcipu napisałem że przez przypadek, bo ci co śledzą wątek od początku to wiedzą o co chodzi ;) bartekd 06-03-2013, 22:00 Cytat: Napisał bartekd Takie ogłoszenie: http://allegro.pl/nawigacja-fabryczn...059918748.html Zobaczcie na screeny. Polskie menu... I tak już od ponad roku... Tak więc gratulacje spostrzegawczości. Zrobione w oparciu o starszą wersję softu radia i nie wiadomo co się stanie, jak się włoży mapę z inną wersją softu navi (co powoduje automatyczny upgrade softu navi) - może się ta polonizacja iść "wietrzyć"... No dobra, dobra... Tyle to wiem, ale co z polskim lektorem? Wprawdzie brak jakiegoś filmiku co by to prezentował, ale chyba głupot gostek by nie pisał. Johnybig - a sprawdzałeś, czy również "przypadkiem" navi nie ma wyboru polskiego lektora? johnybig 07-03-2013, 19:52 sprawdzę oczywiście +- za tydzień ulmar 11-03-2013, 00:27 Jak ktoś ma ochotę to może wypróbować aktualizację do NX-ów na karty SD Navi_NX_SP-2012.2_GRUEN.iso Navi_NX_SP-2012.2_ROT.iso http://BillionUploads.com/dsvf5665fs21/Navi_NX_SP-2012.2_GRUEN.iso.html http://BillionUploads.com/qvnndv0n3ilr/Navi_NX_SP-2012.2_ROT.iso.html tedi_k 12-03-2013, 20:56 http://BillionUploads.com/dsvf5665fs21/Navi_NX_SP-2012.2_GRUEN.iso.html http://BillionUploads.com/qvnndv0n3ilr/Navi_NX_SP-2012.2_ROT.iso.html Z zasady nie ściągam execów, które udają ISO... Tak więc z tych linków nie odpowiem, czy to wygląda mniej więcej sensownie... ulmar 12-03-2013, 21:32 Z zasady nie ściągam execów, które udają ISO... Tak więc z tych linków nie odpowiem, czy to wygląda mniej więcej sensownie... Oto wyjaśnienie http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/1777-neues-service-pack-fuer-sd-navi-nx-update-20122/ tedi_k 12-03-2013, 22:19 Oto wyjaśnienie http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/1777-neues-service-pack-fuer-sd-navi-nx-update-20122/ To oczywiście przejrzałem, i wiem że taki update istnieje. Niestety na niemieckim forum trzeba być VIPem aby wejść do ściągania tych ISO... Tam VIPem nie jestem :one: Natomiast problem polega na tym, że nie ma żadnej gwarancji, że pod Twoimi linkami za tymi dziwnymi execami udającymi ISO nie kryje się znowu jakieś badziewie "uśmiercające" sprzęt. bartekd 12-03-2013, 23:42 Pod tymi linkami jest trojan: http://home.mcafee.com/virusinfo/virusprofile.aspx?key=1682900#none ulmar 13-03-2013, 00:10 To oczywiście przejrzałem, i wiem że taki update istnieje. Niestety na niemieckim forum trzeba być VIPem aby wejść do ściągania tych ISO... Tam VIPem nie jestem :one: Natomiast problem polega na tym, że nie ma żadnej gwarancji, że pod Twoimi linkami za tymi dziwnymi execami udającymi ISO nie kryje się znowu jakieś badziewie "uśmiercające" sprzęt. Jakim Vipem wystarczy się zarejestrować i pliki są ogólnodostępne w dziale download. !!! Bump: Pod tymi linkami jest trojan: http://home.mcafee.com/virusinfo/virusprofile.aspx?key=1682900#none Na niemieckim forum też są trojany.?! http://forum.s-max-club.de/index.php?/files/file/118-update-ford-nx-20122-nur-ford-sd-navi/ Jak Was czasami czytam to wiecie co śmiać mi się chce. Wystarczy się zarejestrować i już możesz sobie ściągnąć. Pliki są po prawej stronie. Jest to oryginalny najnowszy dostępny SP do Blaupunkt NX !!! tedi_k 13-03-2013, 08:43 ...Jak Was czasami czytam to wiecie co śmiać mi się chce. ... A z czego tak konkretnie koledze chce się śmiać - z tego, że podał kolega link do trojanów (zapewne zupełnie ich nie sprawdzając...) i nie daliśmy się nabrać??? Jak było takie oczywiste, że trzeba ściągać z forum niemieckiego, to po co były te linki wcześniej??? Jak kolega popatrzy tutaj: http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/1804-tsi-31-2012-kostenfreie-aktualisierung-mit-servicepaket-20122/#entry21901 - to widać, że niektóre rzeczy dostępne są tylko dla VIPów? - nie dostrzegłem linków i poszedłem inną ścieżką... Zalecam trochę więcej staranności w podawaniu informacji, aby ktoś przez kolegę w przyszłości nie ucierpiał zbytecznie. ulmar 13-03-2013, 10:57 http://forum.s-max-club.de/index.php?app=downloads&module=display§ion=download&do=version_download&id=3 tedi_k 13-03-2013, 11:01 Ale z tymi trojanami to żeś wyskoczył. W olikach nie ma żadnych trojanów. No to radzę jeszcze raz sprawdzić...:one: Warto się zainteresować gdzie idą info o operacjach bankowych kolegi:wink: Mówimy oczywiście o linkach z http://billionuploads.com/... a nie forum niemieckiego - to są zupełnie inne pliki.... ulmar 13-03-2013, 11:45 No to radzę jeszcze raz sprawdzić...:one: Warto się zainteresować gdzie idą info o operacjach bankowych kolegi:wink: Mówimy oczywiście o linkach z http://billionuploads.com/... a nie forum niemieckiego - to są zupełnie inne pliki.... Ha, ha już wiem skąd problem. Pliki nie ściąga się wielkim pomarańczowym napisem download tylko małym poniżej download or watch !!! Czyżby nikt z Was nigdy nie sciągał plików z popularnego co bądź serwera. ? http://img21.imageshack.us/img21/4079/53399455.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/21/53399455.jpg/) tedi_k 13-03-2013, 11:57 Ha, ha już wiem skąd problem. Pliki nie ściąga się wielkim pomarańczowym napisem download tylko małym poniżej download or watch !!! Czyżby nikt z Was nigdy nie sciągał plików z popularnego co bądź serwera. ? Kolego, czy Ty na pewno nie widzisz co proponują do ściągnięcia Twoje linki czy tylko na siłę bronisz "swojego dobrego imienia"??? Popatrz uważnie na ten zrzut ekranu - czy widzisz tam .ISO???? Co do pytania "czy nigdy..." - takich serwisów jak billionuploads unikam jak ognia. Moim zdaniem ma to swoje głębokie uzasadnienie... Powody omówiliśmy i nawet są na zrzutach. Masz oczywiście prawo wierzyć że ten "Billion Uploadads File Downloader v1.0.exe" nie robi nic zdrożnego - a ja po prostu wolę nie sprawdzać. Jak chcę ściągnąć ISO, to nie potrzebuję do tego pośredników - a nawet ich sobie nie życzę. Linki z serwera niemieckiego są OK i robią dokładnie to, czego od nich oczekuję. Na tym kończymy tę część dyskusji. ulmar 13-03-2013, 12:02 Tedi albo udajesz albo normalnie jaja sobie robisz.Co mam łopatologicznie zrobić instrukcję sciągania ? http://img254.imageshack.us/img254/1795/50242373.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/254/50242373.jpg/) Tu odznaczyć ptaszka http://img24.imageshack.us/img24/1811/69058179.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/24/69058179.jpg/) A później już tylko nacisnąć download. http://img812.imageshack.us/img812/3271/28452393.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/812/28452393.jpg/) Bardziej łopatologicznie już się nie da. Normalnie szok aby ludziom takie rzeczy tłumaczyć. Kolego nigdy nie sciągałeś z darmowych serwerów. Prawie każdy z darmowych uploadów, rapidshare, depositfiles itd ma podobne procedury sciągania. Najpierw bombardują Cię milionem reklam zanim dadzą Ci sciągnąć. A Ty pakujesz się w te reklamy i mnie bezmyślnie obrażasz jvc 13-03-2013, 12:22 ulmar ma rację. ulmar 13-03-2013, 12:29 Tylko pamiętajcie, że to SP do NX na kartę SD RafałB 13-03-2013, 14:30 Zobaczcie co piszą tutaj o ofercie do NXa:http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/ford.html ciekawe jakie mapy i za ile?Robił ktoś z Was u nich to? bartekd 14-03-2013, 00:26 Tylko pamiętajcie, że to SP do NX na kartę SD Zatem czekamy na odważnego, który to zapoda do swojej navi :p Mnie ciekawi pełny numer wersji. A z samym ściąganiem to faktycznie wtopa :oops: ulmar 14-03-2013, 14:19 A z samym ściąganiem to faktycznie wtopa :oops: Ej tam, ej tam to jest po aktualizacji z czerwonego http://img191.imageshack.us/img191/5831/post1083546100135164432.png (http://imageshack.us/photo/my-images/191/post1083546100135164432.png/) Z zielonego http://img23.imageshack.us/img23/466/20130115161740.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/23/20130115161740.jpg/) A ja bardziej jestem ciekawy czy ta aktualizacja zadziałałaby na NX z DVD i pozwoliła na szybką przeróbkę i dodanie USB. Czy może wywaliłaby urządzenie. Swoją drogą czy te nowe NX-y na karty są zupełnie inne od tych na płyty DVD . Sam wygląd jest identyczny http://img585.imageshack.us/img585/4939/20130115133634.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/585/20130115133634.jpg/) Ja mam NX-a z DVD http://img577.imageshack.us/img577/554/20130128165038pczjxwdna.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/577/20130128165038pczjxwdna.jpg/) Właśnie sprawdziłem jak wygląda aktualizacja po włożeniu do NX-a na DVD wygląda na to że aktualizować chce tylko Nawigacje http://img13.imageshack.us/img13/1219/zdjcie0064po.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/13/zdjcie0064po.jpg/) komarkutno 14-03-2013, 20:10 Zatem czekamy na odważnego, który to zapoda do swojej navi :p Mnie ciekawi pełny numer wersji. A z samym ściąganiem to faktycznie wtopa :oops: Zaktualizowałem i działa ale zadnych zmian nie widze. ulmar 14-03-2013, 22:47 Zaktualizowałem i działa ale zadnych zmian nie widze. Masz navi na SD ? gierymski 15-03-2013, 14:54 Witam W ford Autoplaza w warszawie na ulicy popularnej koszt mapy 2013 ( mapy zaktualizowane do maj 2012) do TravelPilot NX DVD to 668 brutto nbo dzis dzwonilem :0 czas realizacji 3-4 dni ulmar 15-03-2013, 15:55 668 zł .Cena całkiem dobra. !!! Tyle tylko, że ja osobiście wolałbym mieć np Automapę na pokładzie. Z drugiej strony to chyba powinniśmy się cieszyć, że ten nasz NX nie jest tak praktyczny jak np AVIC, bo miałby większe powodzenie wsród amatorów cudzej własności. jvc 15-03-2013, 16:54 A ja nadal nie mogę sobie poradzić ze swoim problemem. Przestudiowałem już chyba wszystkie ustawienia telefonu. Jak pisałem już kiedyś gdy ktoś do mnie dzwoni to tylko przez góra 5 minut po sparowaniu telefonu z navi wyświetla się nazwa lub numer dzwoniącego. Później już nie widać kto dzwoni a wyciąganie telefonu średnio mi się uśmiecha. Książka telefoniczna działa normalnie w navi. Może ten telefon jest jakiś mało kompatybilny. Mam Sony Ericson ELM tocamartin 15-03-2013, 20:02 ja na swojej noki lumia 800 nie mam problemów. jak ktoś dzwoni to widze po 5 sekundach kto dzwoni. najpierw numer a pozniej normalnie wpis z książki. kolego sprawdz moze inny model tel. moze jakąś nokie. Będzsz wiedział czy cos z navi czy z tel. komarkutno 15-03-2013, 20:25 Masz navi na SD ? tak mam navi sd plus wyjęte z kugi z 2011 roku , tylko ramke ze starej nawi musiałem przełozyc. matiuss 18-03-2013, 06:55 gdy ktoś do mnie dzwoni to tylko przez góra 5 minut po sparowaniu telefonu z navi wyświetla się nazwa lub numer dzwoniącego. Później już nie widać kto dzwoni a wyciąganie telefonu średnio mi się uśmiecha W mojej ocenie jest to tylko i wyłącznie sprawa modelu telefonu. U mnie na nokii E6 działało bezbłędnie. Po zmianie na Samsung Galaxy SII wyświetla kontakty wybiórczo - nie wiadomo wg jakiego klucza. Książka działa też wybiórczo. Natomiast podczas testów Samsunga Galaxy SIII i Note działało rewelacyjnie. Dodatkowo wyświetlało przyciski do połączeń odebranych i wybieranych czego przy poprzednich telefonach nie było. Także w przypadku TravelPilot NX model telefony ma znaczenie :) Pozdr jvc 18-03-2013, 07:34 Na starej motoroli jest to samo, sprawdzam dalej.... edit: na starej noki jest OK, czyli to zależy od telefonu... Roland074 18-03-2013, 09:09 Witam Panowie w wolnych chwilach próbuję tak z czystej ciekawości przepalić swoją płytę DVD do navi Blaupunkt Travelpilot NX. Mapę mam z 2007 roku. Ale gdyby się udało – to można by było zrobić to z nowymi mapami. Wiem, że są dobrze zabezpieczone, nie tak jak mapy DX na płytach CD. Próbowałem: Nero, Alkochol 120, CD DVD Burner, Clone DVD i płyt TDK i HP. Nic z tego. Sprawdzałem dwoma programami – jakie to zabezpieczenie. Pokazuje tylko: Więc jest zabezpieczenie – ale nie ma info jakie. Na allegro znalazłem na sprzedaż takie radio jak mam: http://allegro.pl/nawigacja-fabryczna-blaupunkt-nx-do-ford-hsrns-fv-i3097658496.html Nie z myślą kupna. Zainteresował mnie polski soft, witać polskie znaki. Zadzwoniłem i sprawa wygląda tak: 1. Softu za opłatą nie udostępni 2. Mogę wysłać radio (przesyłka, wgrywanie, odesłanie) – około tygodnia. 3. Warunek – radio musi być bez opcji kamera cofania 4. Wgrywają nowy soft z polskim lektorem + wgrana na dysk (dobrze czytacie) nowa mapa 2012/2013. Z tym lektorem są pewne jak mnie zapewniają minimalne gdzieniegdzie niedociągnięcia - są one wynikiem ograniczeń sprzętowych. Z ciekawości ponowiłem pytanie „wgrana mapa na dysk – a to ma dysk?” TAK. Czyli mapy jako takiej na krążku nie dostanę. Będzie wgrana. Taka operacja – 600zł. Panowie, czyli z tego co rozumuję to – Mapę idzie przepalić lub nawet zgrać na dysk tak aby obejść/złamać zabezpieczenia i żeby to śmigało. Najwidoczniej umieją coś namieszać w sofcie tak aby mapę czytało nie z płyty, a z dysku. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa – radio musi być bez opcji kamery cofania – Dlaczego? Moim zdaniem są dwa powody: 1. albo soft nie obsłuży kamery, 2. albo pod obudową radia w wolnym miejscu na połączenia (czytniki) kamery cofania montują mały dysk zewnętrzny i wtedy po zmianie softu – będzie ok. Ewentualnie jeśli to radio faktycznie ma spory dysk wewnętrzny – to Blaupunkt dogadał się z TeleAtlas (Tomtom) na blokadę w sofcie, żeby ludziska kupowali płytki. Pozdrawiam. tedi_k 18-03-2013, 09:33 Błądzisz! Z polonizacją NX i FX sprawa jest dużo bardziej trywialna. Koledzy, którzy to robią ściągnęli wprost zawartość pamięci flash urządzenia i dokonali stosownych modyfikacji wprost na tej zawartości. Następnie wgrywają tę zawartość wprost do urządzenia i stąd konieczność jego dostawy do nich. Tam nie ma żadnych "dysków" i obchodzenia zabezpieczeń. Np. polski lektor jest na wszystkich nośnikach z mapami już chyba od 2006 roku tyle, że zablokowany programowo – wystarczy zmienić stosowną flagę. Praca na obrazie softu wprost z flasha jest o tyle prostsza, że struktura oprogramowania na nośnikach z aktualizacjami jest mocno pokomplikowana i do tego prawdopodobnie szyfrowana – dopiero aktualizator firmware zawarty w radiu dokonuje stosownego odkodowania i umieszczenia w przestrzeni adresowej pamięci urządzenia. Tak więc praca na prostym obrazie pamięci jest o niebo prostsza, ale w efekcie daje tylko jedną konkretną wersję softu – stąd brak obsługi kamery, bo na takim sofcie koledzy dokonali modyfikacji. Mapę z tego co wiem to koledzy prawdopodobnie dają oryginalną, więc nic w zabezpieczeniach nie musieli kombinować. Roland074 18-03-2013, 10:14 Witam Tedi_K. Na mojej płycie z navi są wersje językowe: ENG, FRE, GER, ITA, POR, SPA. Więc nie widzę tam polskiego. Jeśli gdzieś jest to, gdzie i w jaki sposób to zmienić aby lektor w navi mówił po polsku? A wracając do tematu - to rozmawiając z tym człowiekiem z allegro - jasno mi powiedział, że płyty z navi nie dają. Jak masz ochotę to zadzwoń do niego i się upewnij. Może teraz ktoś inny odbierze i powie coś innego. Pozdrawiam tedi_k 18-03-2013, 10:21 Przecież wyraźnie napisałem, że polski lektor jest zablokowany w sofcie, a polskiej wersji softu oryginalnie blaupunkt do tego roku nie zrobił (wersja softu a wersje językowe lektora to dwie zupełnie różne sprawy). Nie da się "ręcznie" zmienić wersji lektora - oprogramowali to tak, że zmieniając wersję językową softu wybierasz jednocześnie lektora. Zmieniając w środku oprogramowania pewnie można to obejść - ale zabawy zbyt wiele no i trzeba mieć wprost zrzut z pamięci flash. Z gościami z allegro nie bardzo jest o czym rozmawiać - większść z nich nie wie o czym mówi. Nie zapomnij, że jest jeszcze wersja NX Plus tylko na karty SD (bez DVD pod mapy). Mógł także mówić o navi FX, która także od lat jest praktycznie tylko na karty SD. Roland074 18-03-2013, 10:31 OK. Dzięki za wyjaśnienie. Swoją drogą to aż dziwne, bo w mercedesie, BMW i VW takie mapy można było aktualizować samemu. Pozostaje czekać, może ktoś kiedyś to ogarnie, bądź będzie w naprawdę dobrych cenach zważywszy na cenę przenośnych i o niebo lepszych map jak choćby AutoMapa. Acha - na 100% rozmawiałem z nim o NX na DVD bo taką mam i taką on ma na sprzedaż. Map z kart SD narazie nie idzie przeżucić na DVD. Chłopaqki sprawdzali. Pozdrawiam. Marcin 1 18-03-2013, 19:49 Witam.Dobrze by było jakby wypowiedzieli się ci,którzy już dokonali wgrania polskiego języka i nowej mapy(ile ich to kosztowało, w jakiej to firmie robili, czy dostali płytę z nową mapą a jak tak to oryginalną lub piracką, czy polski lektor działa poprawnie i jak wygląda sprawa z polskim menu, czy jest całe po polsku). E-tnic 19-03-2013, 20:25 Czy jest ktoś, kto mając mapy 2012 zakupił sobie mapy 2013 i może podzielić się wrażeniami, zaszły duże zmiany? Pytam, bo ja mam 2012 i nie wiem czy jest sens kupować nowe? gierymski 21-03-2013, 12:54 Witam A ja zamowilem w fordzie mape do nx oryginała TOM TOM za 668 zl i czekam na odbiór ( 3-4 dni robocze) i tak sie zastanawiam czy instalacja pojdzie intuicyjnie czy nie? bo za instalacje chca w fordzie 150 zl ( wiec nie bralem tego) I czy bedzie dzialal polski lektor? hmm Moze ktos juz robil taka instalke to bede wdzieczny za info. Menu w travelpilot mam oryginalne po angielsku. Plyte z mapami mam 2007 western europe. Auto to c-max z 2009 sprowadzony z Francji. Dzieki z gory za kazde info jvc 21-03-2013, 13:17 Lektor nie będzie działał, co do instalacji to masz na 1 stronie tego tematu gierymski 21-03-2013, 13:53 Dzieki za info Tylko pytanko co do instrukcji pkt 9 9- Po ok 15-20min system się zrestartuje jeśli się sam nie włączy naciśnij pokrętło głośności aby go włączyć ręcznie. Po ponownym uruchomieniu wykonujemy punkty 4 do 6 wyciągamy płytę CD i wkładamy DVD z naszą navigacją. O co chodzi z tym CD? ja tylko chce wlozyc nowe dvd 2013 zamiast 2009 ktore jest obecnie. Nie wiem co to za CD? Dzieki za info Lektor nie będzie działał, co do instalacji to masz na 1 stronie tego tematu jvc 21-03-2013, 15:12 Bo to jest aktualizacja oprogramowania. Z tego co pamiętam z aktualizacją mapy jest prościej , bo wsadzasz nową płytę , wchodzisz w menu i dajesz aktualizuj mapy. Gdzieś był opis krok po kroku ,ale nie mogę znaleźć. Znalazłem Opis zapożyczony z forum MKP 1-Załącz zapłon i uruchom silnik 2-Ściągnij pokretło gŁośnosci z Navi NX 3-Zdejmij czarną osłone napedu DVD 4-Jednoczesnie nacisnij i puść przyciski NAV+MENU (Menu serwisowe) 5-Nacisnij DVD EJECT 6-Wprowadz pin radia i naciśnij OK (Wysunie się płyta z navigacją DVD) 7-Włóż płytę z aktualizacją do napędu DVD 8-Po chwili zostanie wyświetlona wersja oprogramowania zainstalowanego i tego na płycie oraz pytanie czy aktualizować (Wybieramy OK) 9-Po ok 15-20min system się zrestartuje jeśli się sam nie włączy naciśnij pokrętło głośności aby go włączyć ręcznie. mlody88wroc 21-03-2013, 18:48 witam wszystkich... Jestem nowym posiadaczem Mondziaka ma takie pytanie czy wie ktoś gdzie i czy można wgrać polskie menu do radia (Blupunkt DX z prostakątnymi przyciskami) mario34 23-03-2013, 07:29 wiatm czy ktoś miał problem dotyczący objawu wyłączania sie całego zestawu nawigacyjnego byłem w serwisie wstepnie mówili o ponownym zaistalowaniu karty startowej ale po próbie wgraniu stwierdzili że to nie to czy ktoś miał podobny problem holdenikus 23-03-2013, 11:54 @mario34 - typowa usterka, być może po prostu nie umieli naprawić. swoją drogą takie usterki nie naprawia się poprzez "zainstalowanie karty startowej", a programowanie pamięci bga. w razie potrzeby daj na pw i naprawimy. pozdrawiam mario34 25-03-2013, 10:10 jeszcze jedno pytanko dotyczące mojego problemu z zestawem nawigacyjnym o którym wspominałem na ostniej stronce a odpowiedział mi holdenikus cena tej naprawy holdenikus 25-03-2013, 10:44 Masz na pw aby tu nie śmiecić. jarek.m2 25-03-2013, 18:07 Witam, czy posiada ktoś aktualizacje z 2012 roku ,ostatnia płyta jaką mam to rok 2008, co muszę zrobić aby mieć najnowsze mapy jvc 25-03-2013, 18:19 co muszę zrobić aby mieć najnowsze mapy Podjechać np. do ASO i kupić za niecałe 700zł KrisSzy 25-03-2013, 19:07 +1 Cięta risposta ;-) sebala 26-03-2013, 16:00 Czy ktoś może wie w jaki sposób zaktualizować książkę telefoniczną w tym radiu ? Podczas pierwszego połączenia telefonu zgrało mi kontakty (i tak nie wszystkie) ale teraz próbowałem już różnych sposobów - podłączenia innego tel z inną listą kontaktów, zmiany nazwy telefonu, rozłączania i włączania BT i nic, cały czas pozostaja wszystkie kontakty, które wgrały sie za pierwszym razem. jvc 26-03-2013, 16:58 Jesteś pewien? Ja dodałem np. 1.Mirek i wskoczyło mi na pierwsze miejsce listy kontaktów w telefonie i w navi. Może odłączeniu aku pomoże sebala 26-03-2013, 19:12 Jesteś pewien? Ja dodałem np. 1.Mirek i wskoczyło mi na pierwsze miejsce listy kontaktów w telefonie i w navi. Może odłączeniu aku pomoże Jestem pewien, że nie zmienia, bo ostatnio usunąłem kilka kontaktów i dodałem kilka nowych, a nadal są te co usunąłem fizycznie z telefonu i nie ma nowych. Rozłączałem kilka razy telefon od radia, parowałem ponownie i nadal jest to samo. Po wejściu w tryb serwisowy (tam dzie jest możliwość wyjęcia płyty DVD) można zresetować navi i radio, a ustawień telefonu już nie. Chyba faktycznie tylko odłączenie aku pomoże. KrisSzy 27-03-2013, 08:25 Spróbuj zaaplikować Ford Media Update (mozna znaleść via Google). Żeby to zrobić samodzielnie musisz posiadać w aucie fabryczne USB (update wykonuje się z klucza USB, poprawa obsługi ksiązki telefonicznej wsparcie dla nowych modeli telefonów, etc). Jeżeli nei masz USB mozesz wymienić moduł BT na taki z obsługą USB lub zdać się na serwis Forda. Doraźnie możesz usunąć w radiu telefon z listy rozpoznawanych urządzeń i wtedy zaczyta książkę od nowa przy pierwszym sparowaniu (u mnie przynajmniej tak to działa). gierymski 27-03-2013, 23:17 Witam, czy posiada ktoś aktualizacje z 2012 roku ,ostatnia płyta jaką mam to rok 2008, co muszę zrobić aby mieć najnowsze mapy a ja mam mape z 2013 roku oryginalną z forda zrobiłem z niej iso i jak wypale na plyte double layer ( bo zawartosc ma ponad 7 GB) to wloze wmiejsce tej oryginalnej i zobaczę czy dalej będzie dzialac jeśli tak to mogzemy się jakos dogadać ;) jvc 27-03-2013, 23:32 Szkoda będzie marnować czyste płyty... KrisSzy 28-03-2013, 10:43 a ja mam mape z 2013 roku oryginalną z forda zrobiłem z niej iso i jak wypale na plyte double layer ( bo zawartosc ma ponad 7 GB) to wloze wmiejsce tej oryginalnej i zobaczę czy dalej będzie dzialac jeśli tak to mogzemy się jakos dogadać ;) Czy poza nową mapa w wersji 2013 jest jakiś upgrade / SP do naiwgacji z płytami DVD ? Czy mógłbyś dać zdjęcie wersji SW ? Roland074 28-03-2013, 11:02 Witam Trzymam kciuki Gierymski. Jak Ci się uda - to chętnie daj znać. Będę zainteresowany. Jak pisałem parę postów wcześniej też próbowałem i nic. Wczoraj wyczytałem gdzieś na forach, że mapy często producenci wypalają na nośnikach DVD R+ i to dobrych firm. Czy to prawda? - nie wiem. Spróbuj może programu DVD Decrypter - osobiście nie próbowałem, ale polecają. Swoją drogą coś dużo info na tej płycie 2013. Może jest i nowy soft do radyjka. Jak napisał "KrisSzy" - przyłączam się do prośby. gierymski 28-03-2013, 16:40 Panowie wypale to iso po swietach bo teraz goracy okres i w domu trochę roboty i wloze zamiast oryginalu. Klucza do tego nie dostałem zadnego instalka poszla bez klucza softu audio nie spolszczyla. iso plyty zrzuciłem cd burner. Iso ma 7.47 GB . Miałem mape wcześniej 2009. Kupie plyte double layer 8,5 GB i wypale to iso zamienie z oryginalem i zobaczymy. Plytka kosztowala 668 pln. Fakt ze sporo ma danych ( ponad 7 GB) ale softu systemu audio nie spolsczyla. Ta stara ze znaczkiem forda ta nowa z logo bosh. Zrobie foty tych plyt to wrzuce ale po swietach Bump: Mam inny jeszcze problem panowie z tym travelpilot nx a mianowicie ( może ktoś się z tym spotkal albo slyszal): Mam travelpilot nx w c-max 2009 i obojętnie czy jest plyta ta 2009 czy ta z 2013 z navi to liczy trase ale nawigacja ustawia się jako punkt startu z difoltu czechy i jak wpisze warszawa to liczy trase ale z tych czech np. do warszawy. ja wejde w info to przy warszawa pisze 0 satelites. cos jakby z gps . Myslalem ze to wina mapy tej z 2009 ale z ta z 2013 to samo tylko miasta inne ( w starej liberec w nowej jakies inne ale tez czeskie). Po prostu punktu startu nie znajduje tak jakby nie może zalapac gdzie jest obecnie. i tak mysle ze cos z gps może antena? Dzieki za info jak cos Bump: aha stara plyta z mapa z 2009 ma 6.13 GB Bump: aha c-max mam od 3 tygodni ja przy systemie audio nic nie grzebałem nie wyjmowalaem etc. michał71 28-03-2013, 17:41 Witam Od tygodnia posiadam Nokie Lumia 820 z systemem operacyjnym windows 8.0. Mam problem ze sparowaniem tego telefonu z Ford Audio. Telefon widzi "Ford Audio" ale nie może nawiązać połączenia. Telefonu nie widzi natomiast Blaupunkt NX. Wcześniejszy telefon Samsung Wave I system operacyjny BADA i nie było żadnych problemów z użytkowaniem systemu audio phone. Proszę o pomoc. pozdrawiam michał tedi_k 28-03-2013, 18:59 ...Od tygodnia posiadam Nokie Lumia 820 z systemem operacyjnym windows 8.0. ... Moduł BT/VC z USB? Jeśli tak - trzeba spróbować zainstalować aktualizację softu modułu BT/VC. Jeśli moduł bez USB, to wizyta w ASO w tym samym celu (ciekawe czy trafi na kogoś, kto w ogóle będzie wiedział o czym mowa...). ...pisze 0 satelites. .... Strzelona antena. Było już o tym z 10 razy. Co do płyty - ja na Twoim miejscu niezależnie od ilości roboty siedział bym i kopiował dzień i noc:one::one::one: W końcu po co wierzyć innym, że płyty Ford chronione są systemem DRM nie dającym się złamać, jeśli masz chęć szczerą i kilka pustych płyt na próbę... Będziesz tak na oko 132.235 próbującym, któremu niestety się nie udało...:619: No ale co tam - nigdy nie przejmujemy się tymi co wiedzą! A nóż się Tobie uda, bo Ci wszyscy inni nie umieli zrzucić porządnie ISO...8)8):diabel2::diabel2::568::568::D:D michał71 28-03-2013, 19:06 Dzięki SORKI, pewnie zadam banalne pytanie ale jestem laikiem w tych sprawach - gdzie sprawdzić czy mój modół BT/VC ma USB. pozdrawiam michał tedi_k 28-03-2013, 19:08 Trzeba sprawdzić czy jest gniazdo USB w schowku po stronie pasażera albo w schowku w podłokietniku. michał71 28-03-2013, 19:13 ok To to wiem, że nie mam takowego:-) Czyli wizyta w ASO, sam jestem ciekawy czy dadzą radę. Po świętach dam znać co i jak. Wielkie dzięki. pozdrawiam michał gierymski 29-03-2013, 10:36 Moduł BT/VC z USB? Jeśli tak - trzeba spróbować zainstalować aktualizację softu modułu BT/VC. Jeśli moduł bez USB, to wizyta w ASO w tym samym celu (ciekawe czy trafi na kogoś, kto w ogóle będzie wiedział o czym mowa...). Strzelona antena. Było już o tym z 10 razy. Co do płyty - ja na Twoim miejscu niezależnie od ilości roboty siedział bym i kopiował dzień i noc:one::one::one: W końcu po co wierzyć innym, że płyty Ford chronione są systemem DRM nie dającym się złamać, jeśli masz chęć szczerą i kilka pustych płyt na próbę... Będziesz tak na oko 132.235 próbującym, któremu niestety się nie udało...:619: No ale co tam - nigdy nie przejmujemy się tymi co wiedzą! A nóż się Tobie uda, bo Ci wszyscy inni nie umieli zrzucić porządnie ISO...8)8):diabel2::diabel2::568::568::D:D a jaki koszt takiej anteny i jak ja wymienic. Bede wdzieczny za info Dzieki jas!ek 29-03-2013, 10:55 a jaki koszt takiej anteny i jak ja wymienic. Bede wdzieczny za info Dzieki W serwisie z wymianą 250 lub 350 PLN jeżeli dobrze pamiętam. gierymski 29-03-2013, 17:52 a oto i foty map 2009 i 2013 ZIUTEK S-MAX 29-03-2013, 19:36 witam czy wie ktoś gdzie można kupić najnowszą mape do s-max z 2007 ja mam cd-rom z 2007 pomoże ktoś pozdrawiam jvc 29-03-2013, 20:19 Pisałem 3 strony temu Podjechać np. do ASO i kupić za niecałe 700zł tedi_k 29-03-2013, 23:11 a oto i foty map 2009 i 2013 Fotek na ebayu jest sporo (wraz z mapami do kupienia...)... Jak tam Twoje kopiowanie mapy...8) ulmar 30-03-2013, 10:59 Tedi wystarczy zrobić kopię tłoczoną i wszystko działa. Koszt jednostkowy nie jest już tak wysoki jak kiedyś. Za 1000 zł masz 500 sztuk tłoczonych płyt z mapami 2013. Obdzielisz tą ilością całą Polskę zwłaszcza, że sprzedaż C-Maxa i Mondeo od października do dziś wynosi zero.Oczywiście kopię do matrycy robi się metodą skanowania i duplikacji oryginału. Zabezpieczenie nie do złamania na domowych nagrywarkach bo soft NX po prostu sprawdza czy ma płytę tłoczoną czy nagrywaną. Aha ani ford ani tomtom nie może Ci zabronić zrobienia sobie kopi bezpieczeństwa płytki dvd zwłaszcza, że czasami delikatne ryski na oryginalnym nośniku uniemożliwiają jego wykorzystanie. tedi_k 30-03-2013, 21:06 Tedi wystarczy zrobić kopię tłoczoną i wszystko działa. Koszt jednostkowy nie jest już tak wysoki jak kiedyś. Za 1000 zł masz 500 sztuk tłoczonych płyt z mapami 2013. Zważywszy na ilość pytań na forum już bym to na Twoim miejscu zrobił!:one: Czekam z niecierpliwością na ogłoszenie w dziale "sprzedam"! Kolega coś słabo chyba doczytał co to jest "DRM"... ...ani ford ani tomtom nie może Ci zabronić zrobienia sobie kopi bezpieczeństwa płytki dvd zwłaszcza, że czasami delikatne ryski na oryginalnym nośniku uniemożliwiają jego wykorzystanie. No to proponuję wdać się w dyskusję z wyżej wymienionymi... Powodzenia! Trzymam kciuki!:one: ulmar 31-03-2013, 15:17 Zważywszy na ilość pytań na forum już bym to na Twoim miejscu zrobił!:one: Czekam z niecierpliwością na ogłoszenie w dziale "sprzedam"! Kolega coś słabo chyba doczytał co to jest "DRM"... No to proponuję wdać się w dyskusję z wyżej wymienionymi... Powodzenia! Trzymam kciuki!:one: Płyta tłoczona jest kopią 1:1 i żadne zabezpieczenie nie ma tu znaczenia. Po prostu fizycznie zduplikowany jest nośnik optyczny tak jak widzi go laser bit po bicie. Poczytaj sobie na czym polega tworzenie nośnika tłoczonego i wogóle zasad nagrywania płyt DVD i nie pisz nic więcej bo jesteś ponownie śmieszny. Kopiowanie płyt DVD-R to zupełnie inna bajka. Nawet jak skopiujesz bit po bicie to po nagraniu i ustawienie book na dvd-rom zawsze w identyfikacji nośnika pojawi się informacja o tym że mamy do czynienia z DVD-R a nie DVD-ROM. To najprostsze a zarazem najbardziej skuteczne zabezpieczenie. KrisSzy 31-03-2013, 18:48 Gdyby to było takie proste rynek byłby zalany tanimi kopiami płyt to NXa. Jakoś to zjawisko umknęło mojej uwadze. Z przyjemnością "odszczekam" swoje poglądy jeżeli się mylę. No ........ ! mogę nawet złożyć publiczną samokrytykę. Tak bardzo chciałbym się mylić ....... tedi_k 31-03-2013, 22:25 Przyłączam się do oczekiwania z niecierpliwością na te 500szt. kopii - 1.000zł to żaden pieniądz w tym kontekście!:one: Chińczycy nie dali rady, to całkiem poważny i zupełnie nie śmieszny kolega ulmar zaleje rynek tłoczonymi kopiami... Powodzenia!8) Rynek europejski stoi przed Tobą otworem:619: Najlepsze życzenia Wielkanocne w tym dziele kopiowania "bit po bicie":D ulmar 31-03-2013, 23:43 Gdyby to było takie proste rynek byłby zalany tanimi kopiami płyt to NXa. Jakoś to zjawisko umknęło mojej uwadze. Z przyjemnością "odszczekam" swoje poglądy jeżeli się mylę. No ........ ! mogę nawet złożyć publiczną samokrytykę. Tak bardzo chciałbym się mylić ....... Rynek nie będzie zalany bo gdyby ktoś sprzedawał takie płyty poza oficjalnym źródłem, którym w tym przypadku jest ASO natychmiast zostałby nazwany piratem. A za to grozi kara więzienia. Większość płyt sprzedawanych w Ebay to tłoczone piraty. Oficjalnie takie płyty można kupić tylko u dealera Ford. Kiedy Tom Tom zaczął sprzedawać najnowsze mapy w internecie za 59 EUR ford natychmiast nakazał usunięcie tej oferty z serwerów. tedi_k 01-04-2013, 13:08 ...Większość płyt sprzedawanych w Ebay to tłoczone piraty. Oficjalnie takie płyty można kupić tylko u dealera Ford. ... Link do choćby jednej aukcji z "tłoczonym piratem" z mapą do NX please...:one: No i ceną właściwą dla pirata - "tłoczonej kopii" a nie zbliżonej do standardowej ceny dystrybucyjnej... Łatwo jest pisać głupstwa jak się nie podaje przykładów.:one::569: Trzeba się zdecydować - czy na eBayu sprzedają pirackie "tłoczone kopie", czy tego nie da się zrobić... Bo jeśli sprzedają "tłoczone kopie", to odpowiedź na pytanie dlaczego brak tam aukcji z mapami do NX wymaga zmóżdżenia się... Dodam jeszcze raz - Chińczycy jakoś nie nazbyt ortodoksyjnie podchodzą do określenia "pirat" i nie przejmują się jakoś szczególnie prawem autorskim... Mimo wszystko ciągle brak "tłoczonych kopii" map do NX, choć zapotrzebowanie spore... gierymski 01-04-2013, 14:08 Fotek na ebayu jest sporo (wraz z mapami do kupienia...)... Jak tam Twoje kopiowanie mapy...8) Musz plytke zakupić double layer po swietach tym się zajme ;) KrisSzy 01-04-2013, 20:13 Dopóki nie zobaczę - nie uwierzę. A opowieści dziwnej treści typu brat szwagra sąsiadki koleżanki z klasy widział na ebay-u wkładam między bajki - zwłaszcza w Prima Aprilis. Z mojej strony EOT w tym temacie... Może niech lepiej ktoś się dowie dlaczegu update do NX z wersją na kartę jest a do wersji z DVD nie ma.... yelnats 02-04-2013, 21:08 No i dałem czadu.... Ściągnałem z Chomika badziew i wgrałem do aktualizację do nawigacji. Po restarcie ZERRRO działania i czarny ekranik. Gdzie i komu mam zapłacić za naprawę... Pomocy!!!! holdenikus 02-04-2013, 21:15 Daj na pw - pomogę.. bartekd 03-04-2013, 00:09 Ściągnałem z Chomika badziew i wgrałem do aktualizację do nawigacji. Po restarcie ZERRRO działania i czarny ekranik. Gdzie i komu mam zapłacić za naprawę... Zobacz strony 53-55 bieżącego wątku. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=53 (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658&page=54) Masz ostrzeżenie, dla Ciebie już po ptakach, ale też informację komu i ile. Na przyszłość warto czytać forum! yelnats 03-04-2013, 08:08 Może i po ptakach ale staram się we wszystkim doszukać się jakiś PLUSÓW 1. NAUKA - Dotarło do mnie że czytanie forum dają naprawdę wymierne korzyści i może uchronić przed niezłą wtopą. 2. "pocieszenie" żonki - i tyle w temacie yelnats 05-04-2013, 11:12 URATOWANY!!! holdenikus (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=162846) odczarował NAVI. Walić do niego jak w dym. Jeszcze raz wielkie dzięki MKX4 05-04-2013, 19:52 Panowie wyciągał ktoś prawe pokrętło -AC+ ? Chciałbym je wymienić ale nie wychodzi tak łatwo jak wszystkie przyciski. gierymski 05-04-2013, 22:10 Panowie zapytam ponownie po pewnych ćwiczeniach na systemie travelpilot nx dvd ( pewnie o tym już było) a mianowicie o moim problemie: - mam problem z działaniem tego systemu tzn z nawigacja. plyta jak już pisałem najnowsza z forda 2013 - nie wykrywa mi ustawien polozenia punktu startu ( flagi) jak wpisze recznie to pokazuje 0 satelites ( jak wcisne info) - ale jak wpisze punkt końcowy ( czyli spinacz) to pokazuje pozycje gps itd. - tak jakby nie potrafi zlokalizować gdzie się znajduje ( komunikat po angielsku ze nie może zlokalizować startu) chodz odleglosc jakąs oblicza i nawet by się zgadzala - jak probuje ustawić czas po gps w menu to tez podaje ze nie może go okreslic wiem ze było o tym z 10 razy hehe ale nie wiem czy to wina stopki dachowej od anteny czy możemy modemu gps w tym systemie stopke znalazłem nowa za 269 zl i nie wiem czy to rozwiaze problem? prosba o rady jakies info . będę wdzięczny bo kupie stopke a może się okazac e nie roziaze to problemu? może jakies elektronik albo ktoś kto miał podobny problem mi doradzi. dzięki Bump: a może ktoś wie jak spradzic czy to antena ? jak sprawdzić instalacje antenową? tedi_k 05-04-2013, 23:32 ...a może ktoś wie jak spradzic czy to antena ? jak sprawdzić instalacje antenową? Za każdym razem muszę udzielać tej samej porady!:? Kupujesz taką antenę na allegro: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-do-mfd2-rns510-rns-e-opel-merc-i3121307089.html (koniecznie z takim złączem miniFAKRA jak na zdjęciu) i za 45zł masz zrobioną diagnozę! Oczywiście trzeba wyciągnąć NXa aby podłączyć tę antenę. W razie jak zadziała, to oczywiście można ją sobie gdzieś podkleić w rogu pod deską rozdzielczą i tak zostawić. gierymski 06-04-2013, 08:18 Za każdym razem muszę udzielać tej samej porady!:? Kupujesz taką antenę na allegro: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-do-mfd2-rns510-rns-e-opel-merc-i3121307089.html (koniecznie z takim złączem miniFAKRA jak na zdjęciu) i za 45zł masz zrobioną diagnozę! Oczywiście trzeba wyciągnąć NXa aby podłączyć tę antenę. W razie jak zadziała, to oczywiście można ją sobie gdzieś podkleić w rogu pod deską rozdzielczą i tak zostawić. a jak wyjąć to radio :) dzięki za info lulek 06-04-2013, 18:44 a jak wyjąć to radio :) dzięki za info Ilustracje dotyczą Mondeo ale ładnie jest pokazane jak wyjąc nx http://www.fordwiki.co.uk/index.php/Centre_console_trim%2C_dashboard_controls_and_head _unit_removal_-_Mk4 yelnats 06-04-2013, 18:56 Bedziesz potrzebował tych magicznych kluczyków (4 szt) Ja takie mam i chętnie użyczę. Kacper7425 07-04-2013, 12:24 Koledzy, przeczytałem caly wątek. chciałem sprawdzić wersję softu i prxy okazji wyjąć płytę. Zdjąłem panel zasłaniający napęd DVD i wyskoczyła mi sprężynka... niestety nie wiem jak włożyć ją ponownie. .. poradzi ktoś? do auta dołączoną nam instrukcję do starszej wersji nawigacji. dysponuje ktoś instrukcją do NX? yelnats 07-04-2013, 12:32 Jejku.. ciężko wytłumaczyć a sam zrobiłbym to w 5 sekud. Wkładasz końce sprężynki w szparki w zaślepce. Jak będzieszmontował to końce spręzynki powinny byś skierowane do góry i troszkę siły i wskoczy. Kacper7425 07-04-2013, 13:09 dzięki yelnats:-) popróbuję. podpowiedz jeszcze, czy ucho tej sprężynki ma byc do góry? Czy prostopadle do radia? yelnats 07-04-2013, 13:24 q p i i i____i w dół o tak. Lepiej nie potrafie :) Kacper7425 07-04-2013, 14:49 wielkie dzięki:D faktycznie trwało to 5sek:p gierymski 07-04-2013, 19:35 Witajcie zrobiłem iso mapy jak już wspomnailem z 2013 dane się zgraly ponad 7 GB ale po wypaleniu płytki i wlozeniu plyty pisze w skrocie : dawaj oryginal hehe . Może jak tu koledzy wspominaliście kwestia rodzaju pyty lub tłoczenia itp. . Mialo być dobrze a wyszlo jak zawsze :) Pozdrawiam yelnats 07-04-2013, 20:05 Gratulacje Tobie że się udało i Sobie że jakoś moje tłumaczenei komuś pomogło :) yelnats 07-04-2013, 21:08 Czym nagrywałeś??? Z teogo co wiem czasami CloneCD daje radę. Bo Nero to nie za bardzo :) Witajcie zrobiłem iso mapy jak już wspomnailem z 2013 dane się zgraly ponad 7 GB ale po wypaleniu płytki i wlozeniu plyty pisze w skrocie : dawaj oryginal hehe . Może jak tu koledzy wspominaliście kwestia rodzaju pyty lub tłoczenia itp. . Mialo być dobrze a wyszlo jak zawsze :) Pozdrawiam tedi_k 07-04-2013, 22:14 Czym nagrywałeś???... Panowie zrozumcie - to nie ma żadnego znaczenia. DRM jest systemem opartym na technikach kryptograficznych a nie na analizie typu nośnika, wykrywaniu "laserowego kopiowania bit po bicie" itp... Paru gości z największych wytwórni treści chronionych prawami autorskimi postanowiło zadbać, aby im nikt zbyt łatwo biznesu nie psuł... Ford poszedł w ich ślady i zastosował te same mechanizmy. ulmar 08-04-2013, 01:09 Panowie zrozumcie - to nie ma żadnego znaczenia. DRM jest systemem opartym na technikach kryptograficznych a nie na analizie typu nośnika, wykrywaniu "laserowego kopiowania bit po bicie" itp... Paru gości z największych wytwórni treści chronionych prawami autorskimi postanowiło zadbać, aby im nikt zbyt łatwo biznesu nie psuł... Ford poszedł w ich ślady i zastosował te same mechanizmy. Uwziąłeś się ? yelnats 08-04-2013, 08:04 Panowie... nadzieja gaśnie ostatnia. tedi_k oczywiście ma rację że zabezpieczenie nie jest banalne. wiem jednak że chłopaki tworzący kopie tez nie są leszczami. Czytajac na wiki o tym zabezpieczeniu jest światełko cyt z wiki "Współcześnie używane mechanizmy DRM stanowią skuteczną metodę ograniczania działań przeciętnych użytkowników komputera lub systemu multimedialnego" Znam kilku nieprzeciętnych :) i nie twierdzę ze dadzą radę wykonania kopii bezpieczeństwa płyty z mapami. KrisSzy 08-04-2013, 08:20 No to na razie żaden z nich nie okazał się dostatecznie nieprzeciętny. ulmar 08-04-2013, 11:27 Jakby znalazło się odpowiednio dużo klientów, to nie ma zabezpieczeń nie do złamania. Jednak tutaj gra nie warta jest świeczki. Myślicie, że ktoś dla kiluset egzemplarzy rocznie będzie bawił się w łamanie zabezpieczeń. Poza tym 700 zł za nowe mapy to wcale nie tak dużo. yelnats 08-04-2013, 13:12 Pozwolisz że się z Tobą nie zgodzę. 700 PLN za aktualizację map to droga impreza. ulmar 08-04-2013, 14:26 Tylko że do niedawna ASO wołoało 1400 zł więc cena spadła o połowę. Dla mnie problemem w tym systemie jest brak możliwości wgrania fotoradarów i POI. Przy cenie nowego Mondeo Titanium to niewielka kwota. Nawet jak kupisz auto z drugiej ręki to musisz zapłacić za "dobry" nie zajeżdzony egzemplarz ok 40-45 tysięcy więc 700 zł to pikuś. yelnats 08-04-2013, 16:36 Chętnie zapłace za towar jego realną wartość. Aktualizacja TomToma kosztuje ok 250 zł i jeszcze kartę dodają. a taka sama płyta z logiem Ford już 700. Na studiach to nazywało się dywersyfikacja ceny w zależności od odbiorcy. Tak jest, ale mi się to nie podoba i tyle. KrisSzy 09-04-2013, 11:13 Gdyby była możliwość ładowania map innych niż Ford-a na NX-a cena byłaby niższa. A tak brak konkurencji i cena relatywnie wysoka. Z drugiej strony 650-680 PLN to 2x mniej niż 1400 PLN. Ja nową mapę kupię pewno w następnym roku bo na razie wersja z 2012 działa dostatecznie dobrze. ulmar 09-04-2013, 11:51 Ten system jest postawiony zapewne na jakimś linuxie więc gdyby był chętny programista zapewne dałby radę zrobić emulator każdej mapy jaka jest dostępna. Ale wtedy NX byłby znacznie bardziej popularny wśród złodziei. tedi_k 09-04-2013, 17:22 Ja jestem programista...:one: Jak zauważyliście, jakoś nie potwierdzam spostrzeżeń kolegi ulmar... Tego także nie - to nie jest zrobione na 'jakimś linuxie'... Niestety jest to szyty system operacyjny produkcji Bosch-Blaupunkt... Architektury sprzętowej systemu producent także 'zapomniał' opublikować... Tak więc życzę serdecznie owemu 'chętnemu' programiście dużo szczęścia i zdrowia. ulmar 09-04-2013, 17:52 Taki z Ciebie programista a jeszcze parę wątków temu udawadniałeś że najnowszy upgrade do NX na karty to ściema. tedi_k 09-04-2013, 18:11 Taki z Ciebie programista a jeszcze parę wątków temu udawadniałeś że najnowszy upgrade do NX na karty to ściema. Jeśli pijesz do tego stwierdzenia: To oczywiście przejrzałem, i wiem że taki update istnieje. to chybiłeś, a jeśli do tego, że nie ściągam z BillionUploads - to chętnie przeniosę dyskusję do Business Software Alliance (BSA) - wiki powie co to takiego. A tak generalnie - jak masz coś do mnie to wal śmiało na PW i nie zaśmiecaj wątku. Moje posty co najwyżej prostują Twoje nieprecyzyjne info - nie mam nic do Ciebie. Powinna być wprowadzona zasada, że piszemy co wiemy a nie co nam się wydaje albo bardzo byśmy chcieli aby było, tylko trochę się na tym nie znamy... kolopeter 10-04-2013, 14:10 Spróbuj zaaplikować Ford Media Update (mozna znaleść via Google). Żeby to zrobić samodzielnie musisz posiadać w aucie fabryczne USB (update wykonuje się z klucza USB, poprawa obsługi ksiązki telefonicznej wsparcie dla nowych modeli telefonów, etc). Jeżeli nei masz USB mozesz wymienić moduł BT na taki z obsługą USB lub zdać się na serwis Forda. Doraźnie możesz usunąć w radiu telefon z listy rozpoznawanych urządzeń i wtedy zaczyta książkę od nowa przy pierwszym sparowaniu (u mnie przynajmniej tak to działa). Ford Audio Update http://www.ford-mobile-connectivity.com/downloadsUpdates czy http://support.ford.com/sync-technology/download-software-updates-sync i gdzie znajde update do NX-a na sd-card yelnats 10-04-2013, 18:06 Po ostatnich akcjach poczekam aż ktos to przetrenuje :) tedi_k 10-04-2013, 18:25 Po ostatnich akcjach poczekam aż ktos to przetrenuje :) Ale przecież to są pliki prosto od Forda na bieżąco używane przez wszystkich zainteresowanych. Tam nie ma żadnego ryzyka! kolopeter 10-04-2013, 19:59 Ford Audio Update to działa i bez problemu sie zupdatowało yelnats 10-04-2013, 20:25 Koledzy. Super że działa. moje doświaczenia z poczatku miesiąca i lewy update...... chyba mam UPDATE-o fobię :) kolopeter 10-04-2013, 20:32 Navi_NX_SP-2012.2_ROT.iso Navi_NX_SP-2012.2_GRUEN.iso Może ktoś wyjaśnić o co z tymi plikami chodzi? Mam navi na karte sd, wiec mam wrzucic pliki z tego iso na inną karte SD , czy nagrać na płyte i wrzucić do napędu ? Czy wystarczy ,że wrzuce tylko ROT? tedi_k 10-04-2013, 20:54 Oczywiście nagrywasz płytę CD z jednego z tych plików ISO. Z niemieckiego forum ( http://forum.s-max-club.de/index.php?/files/file/118-update-ford-nx-20122-nur-ford-sd-navi/ ): Jak masz kartę SD z mapami o numerach : BS7T-19H449-CAA albo BS7T-19H449-CBA: nagrywasz płytę ROT. natomiast jeśli masz mapę na karcie SD o numerach BS7T-19H449-CAB albo BS7T-19H449-CBB : nagrywasz płytę GRUEN. OMax 11-04-2013, 15:49 Czym się różni nawigacja CD/SD od CD/SD PLUS oraz czy kamerę cofania mogę podpiąć do każdej? kolopeter 11-04-2013, 20:13 kamere raczej po 2010 do kazdej navi podłączysz. tylko nie wiem jeszcze , czy trzeba ją aktywowac elmem. musi mieć wejście fakra z tyłu. poszukaj na forum o tym. tak się zastanawiam, czy można zrobić tak, że wyprowadzam kabel na pstryczek . z tego pstryczka idzie do kamery i do wyjscia/wejścia na jakis multimedialny playerek. na zakupy jeździ się z kamerą , a jak jakiś dluższy wyjazd to przełączam na playerka. tedi_k 11-04-2013, 20:33 kamere raczej po 2010 do kazdej navi ... Wcale to nie jest takie proste. Wejście kamery cofania mają tylko navi z samochodów fabrycznie wyposażonych w kamerę. Tak na oko nie więcej niż 20%. Rocznik jest mało istotny - Ford montuje navi z wejściem kamery tylko jak wynika ze specyfikacji samochodu, że musi. Dołączam info o part numberach urządzeń z wejściem i bez wejścia kamery Należy to czytać w ten sposób, że wszystkie urządzenia nad komentarzem albo mają albo nie mają wejścia zgodnie z treścią komentarza. komarkutno 11-04-2013, 21:24 tak się zastanawiam, czy można zrobić tak, że wyprowadzam kabel na pstryczek . z tego pstryczka idzie do kamery i do wyjscia/wejścia na jakis multimedialny playerek. na zakupy jeździ się z kamerą , a jak jakiś dluższy wyjazd to przełączam na playerka. Mam u siebie nx z kamerą i niestety tak sie nie da zrobić obraz z kamery na ekran jest przekazywany tylko jeżeli jest włączony bieg wsteczny komunikuje sie po CAN jak wyłączysz wsteczny to po 5 sekundach przełącza sie spowrotem na radio https://www.youtube.com/watch?v=CfyPKIuKRGs&context=C3f5f20aADOEgsToPDskIxjXZsYTzjUCFWf56rh4cx tedi_k 11-04-2013, 21:28 Mam u siebie nx z kamerą i niestety tak sie nie da zrobić obraz z kamery na ekran jest przekazywany tylko jeżeli jest włączony bieg wsteczny komunikuje sie po CAN jak wyłączysz wsteczny to po 5 sekundach przełącza sie spowrotem na radio Widziałem sporo filmów, że podanie sygnału video na wejście kamery przełącza automatycznie to wejście jako aktywne niezależnie od stanu biegu wstecznego. W sieci sporo jest filmików jak koledzy Rosjanie włączyli DVD albo DVB-T na wejście kamery cofania NXa w czasie jazdy. Być może ten Twój to jest NX SD Plus? Może tu coś się zmieniło? U Rosjan nie przełączali z ekranu navi tylko z ekranu radia. Może w tym także jest problem (może navi ma priorytet)? Tyle, że nie powinno się przełaczania robić przez "pstryczek" a jakiś przełącznik elektroniczny video z wejście priorytetowym (na nie włączamy wtedy kamerę) i wejściem podrzędnym (a na nie wideo). Wtedy wszystko działa automatycznie jak powinno. http://www.youtube.com/watch?v=SPyLda-gn0k http://www.youtube.com/watch?v=9QC_JAusesE http://www.youtube.com/watch?v=gC_4IXW6fn0 http://www.youtube.com/watch?v=-aJBk5UTqnI Rosjanin na tym ostatnim filmie powiedział - trzeba przestawić wejście NX na AUX (!!!) i już nam będzie działało wejście wideo kamery cofania! Klawisz "M" na kierownicy włącza i wyłącza wejście video Tu jest tutorial po angielsku... http://www.youtube.com/watch?v=bbThmdVAyX0 [dopisane 30 kwietnia 2013] No tak - tylko tam nie jest napisane ani wyraźnie powiedziane, że potrzebny jest moduł aktywujący taki tryb pracy. Rosyjscy koledzy go opracowali i sprzedają po 150 euro za sztukę... Trochę drogo... teslanet 11-04-2013, 23:26 Witam, proszę niech ktoś mi powie jak dostać się do anteny GPS bo już własnie dzisiaj jeden zatrzask połamałem i tak trochę zwątpiłem a antenę mam do wymiany to muszę się do niej dostać. dzięki za pomoc tedi_k 12-04-2013, 12:01 ...niech ktoś mi powie jak dostać się do anteny GPS... Trochę więcej szczegółów gdzie się chcesz dostać: - do złącza anteny GPS na tylnej ściance NXa? - czy do odbiornika-anteny GPS umieszczonego w stopce anteny radiowej na dachu? Visitorek 13-04-2013, 18:19 Witam, Mam podobny problem. Czy mógłbyś podać sposoby? Wczoraj próbowałem wyjąć radio kluczykami (z zestawu do różnych firm próbowałem dopasować odpowiednie). Kluczyki "klikały" po włożeniu w otwory, ale nie odblokowywały radia... Spróbuję jeszcze po weekendzie z pożyczonym zestawem kluczyków, może się uda dobrać do złącza anteny. A co do drugiej, wspomnianej przez Ciebie sprawy, czy możesz podać sposób dostania się (i lokalizację) anteny GPS? Pozdrawiam. tedi_k 13-04-2013, 18:27 ...czy do odbiornika-anteny GPS umieszczonego w stopce anteny radiowej na dachu? Czy coś tu jeszcze trzeba dodawać???? Visitorek 13-04-2013, 18:59 Hmmm... słyszałem, że do GPSa można się dostać od środka, gdzieś w okolicy oświetlenia w suficie. Dlatego zapytałem... tedi_k 13-04-2013, 19:20 Hmmm... słyszałem, że do GPSa można się dostać od środka, gdzieś w okolicy oświetlenia w suficie. Dlatego zapytałem... Tam jest montowana antena GPS modułu BT/VC stosowana do nawigacji mobilnej (tej z telefonem). Nikt na forum na razie się nie chwalił, że taką nawigację ma - więc o tym wariancie w ogóle nie piszemy. Wynalazek stosowany przez Forda tylko z radiami Sony. Fabryczna antena GPS navi NX albo FX umieszczona jest w stopce anteny radiowej na dachu (albo w "płetwie"). teslanet 14-04-2013, 13:18 ok już się dostałem do tej stopki od anteny chodzi o to że czasami plastiki i ich demontaż powalają a połamać jakiś zatrzask to dużo nie trzeba. jak by ktoś demontował to : demontaż plafonu -podważyć od strony p.szyby ramka-już bez problemowo można się połapać co odkręcić i przepraszam jest inny wątek na ten temat ;) Visitorek 15-04-2013, 07:27 Tedi_k, dzięki za rozjaśnienie sytuacji - mam NXa. mario34 15-04-2013, 22:01 witam potrzebuje informacji odnośnie fachowca który mógłby naprawić nawigacje nx problemy odnośnie uruchomienia, kompletnie nie gada mój elektronik twierdzi ze nie da się naprawić tedi_k 15-04-2013, 22:48 ...naprawić nawigacje nx ... Koło Rybnika (nie korzystałem, ogłaszali się na allegro): SKANBIS 44-282 Łuków Śląski ul. Dworska 1 Tel/fax: 32 43-05-021 Dział serwisu GPS: 604-429-231 email: sagemcom@vp.pl mario34 16-04-2013, 08:00 dzięki tedi zadzwonię o postępach napisze Rob^ 16-04-2013, 08:15 ..Fabryczna antena GPS navi NX albo FX umieszczona jest w stopce anteny radiowej na dachu (albo w "płetwie"). Jak nie mam zewnętrznej anteny ani płetwy na dachu do gdzie ta antenka od GPS będzie ? Właśnie zniknęły mi wszystkie satelity kilka dni temu i pomyślałem że przynajmniej sprawdzę czy jakaś wtyczka nie wypadła :) tedi_k 16-04-2013, 14:01 Jak nie mam zewnętrznej anteny ani płetwy na dachu do gdzie ta antenka od GPS będzie ? ... A to nie wiem... :shock: Trzeba popatrzeć po VINie w microCat - niestety mam tylko eCat i w nim raczej nie znajdę... teslanet 16-04-2013, 16:46 a ja jestem w d.... -wysuszyłem,poczyściłem ale nic z tego nie ma GPS, tedi_k-mam pytanie co sądzisz aby zostawić tą antenę jak jest i kupić zamiennik i wrzucić go do tylnej płetwy bo jak patrze na ceny anten to m ręce opadają a że często bywam na myjkach to co mam co jakiś czas antenę wymieniać ?? bez sensu za kawałek drutu nie mam warsztatu ale chłopaki co w takiej antenie może paść bo bym te nity zerwał i się do tej stopki dobrał. Bump: http://www.rofaudio.com/product_detail.asp?id=49 -co sądzicie na temat tego zamiennika?? kurcze jeszcze mnie tak nic nie zdenerwowało a powiem wam że sie na początku tak cieszyłem że mam taką ładną navi, a tu ani map nie można 1300zł nowe i jeszcze bez pokrycia ulmar 16-04-2013, 20:34 Kup sobie nawigację z biedronki za 150 zł. Gwarantuję Ci że funkcjonalność i pokrycie będzie miała lepsze niż najnowsze mapy Forda. tedi_k 16-04-2013, 20:35 ...bez sensu za kawałek drutu nie mam warsztatu ale chłopaki co w takiej antenie może paść bo bym te nity zerwał i się do tej stopki dobrał. .... na początku tak cieszyłem że mam taką ładną navi, a tu ani map nie można 1300zł nowe i jeszcze bez pokrycia Stopka nitowana??? Nie możliwe... Powinna być normalnie od spodu skręcona śrubami! Tam nie jest kawałek drutu tylko bardzo delikatny układ elektroniczny wcale złożony do odbioru sygnału GPS! Woda dostaje się przez tę gumową uszczelkę do środka i korozja zjada ten układ. Zwróć także uwagę, iż Rob^ pisze, że antena GPS może być w zupełnie innym miejscu, bo on nie ma stopki na dachu... Zamiennik jak najbardziej - nawet można go umieścić pod kokpitem w narożniku po stronie pasażera pod samą szybą, tam, gdzie już nie ma drutów od grzania przedniej szyby. Zamiennik musi być taki jak na poniższym zdjęciu - tzn. ze złączem miniFAKRA (zdjęcie przypadkowe z allegro). Wystarczy szukać anten do MFD albo wprost ze złączem miniFAKRA. Nowe oryginalne mapy 2013 do NX są ostatnio poniżej 800zł brutto w ASO z całkiem przyzwoitym pokryciem Polski. teslanet 16-04-2013, 21:12 nie u mnie stopka jest na nity dlatego nie mogłem się dostać do niej kurcze sprawdzałem w Microcat, jeszcze sprawdzę jak zdejmę płetwę z tyłu to już jutro tedi_k-dzieki za odpowiedź, nie mówię że u mnie w stopce na 100% jest antena GPS bo nie ma żadnej informacji może zdejmę jeszcze raz i spisze kod zobaczę w microcat czy coś znajdę ale poważnie moja stopka jest zanitowana nie na wkręty wiem taka widziałem też na jakiejś fot. to były moje przypuszczenia ponieważ wszystko się zepsuło jak jeździłem na myjkę w zimę w podstawie stopki mam 2 przewody i przypuszczałem że jeden jest od GPS a drugi od radia. Może inaczej jak zdejmę płetwę to zobaczę czy tam nic nie ma no i dodatkowo zrobie fot.anteny tedi_k jesteś specem w fordzie to wdzięczny bym był o podpowiedź ;) tedi_k 16-04-2013, 21:17 ...w podstawie stopki mam 2 przewody i przypuszczałem że jeden jest od GPS a drugi od radia. Może inaczej jak zdejmę płetwę to zobaczę czy tam nic nie ma no i dodatkowo zrobie fot.anteny tedi_k jesteś specem w fordzie to wdzięczny bym był o podpowiedź ;) Dwa przewody to za mało - jeden jest od masy a drugi to antena radiowa. Antena GPS jest na cienkim przewodzie koncentrycznym i po drodze także jest łączona (nie daleko od stopki) przy pomocy prostych złącz miniFAKRA. Szukaj więc gdzie indziej niż w tej stopce. teslanet 16-04-2013, 21:20 i wracając do microcat nie ma tam mowy o antenie GPS w modelu 2007-2010 (mój jest z 12.2007 po lifcie) która by się znajdowała w płetwie ale się upewnię i dam znać zainteresowanym co do NX : tedi_k nie chcę brzydko mówić ale wiesz 800zł to nie mało znaczy sie piechota nie chodzi a widzisz jak się rozwijają nasze autostrady to trzeba co pół roku aktualizować :p to na 800zł się nie skończy :D GPS-ani w płetwie ani na dachu GPS nie ma,zostaje przód deski szukam dalej dobrze wracam do tematu anteny- trochę kolega tedi_k wprowadził mnie w błąd bo jednak antena jest u mnie w stopce i nie jest skręcana tylko jak pisałem nitowana ma dwa gniazda i żadne z nich to nie jest masa tylko sygnał, masa jest przenoszona z obudowy a ekran jest na przewodzie sygnałowym. czyli microCat się nie mylił bo rzeczywiście tak mi od razu sugerował . Przepraszam za zamieszanie ale nie miałem czasu sam się temu lepiej przyjrzeć bo nie było czasu, ale dziękuje za wskazówki i wymianę informacji. yelnats 16-04-2013, 21:26 Już tu wcześniej pisałem ale powtórzę 800 pln za aktualizację TomToma może i byłoby OK gdyby normalna aktualizacja bez logo Ford nie kosztowała 250pln. Nie wydaje mi się żeby dla NXa mielio oddzielna "linię produkcyjną". tedi_k 16-04-2013, 21:28 Co do cen map - podałem info bez oceny. Zgadza się - nie jest to mało. Niestety na to nie ma lekarstwa - poza pozbyciem się NXa i w związku z tym sensownej komunikacji zestawu navi/audio z Conversem. jvc 18-04-2013, 21:44 Panowie krótkie pytanie :) Czy nx czyta mp3 nagrane na płycie dvd czy tylko na cd ? Kapsel_lg 18-04-2013, 21:52 tylko na cd lub przez usb lub bt stream DVD jest tylko do płyty z mapami (lub nie ma go wcale w przypadku wersji z czytnikiem kart). jvc 18-04-2013, 21:55 Dzięki, to idę szukać jakiejś cd do piwnicy w takim razie :p Kapsel_lg 18-04-2013, 22:28 pomyślnego szukania :D MKX4 21-04-2013, 13:19 Właśnie wyciągnąłem płytę aby sprawdzić jakie mam mapy. Okazało się że 2008. Wrzuciłem dysk z powrotem do środka i wywala komunikat "Please insert original data carrier". Nawet nic nie zrobiłem ?! Visitorek 23-04-2013, 12:34 Hehe, miałem to samo. Niedawno kupiłem auto i byłem ciekaw jaka płyta jest w środku i miałem ten sam komunikat. Po chwili paniki wrzuciłem płytę i uruchomiłem instalację oprogramowania z płyty. Po ok. 15 minutach instalacja się skończyła i wszystko już działało. Mam nadzieję, że Tobie też ten sposób pomoże. MKX4 23-04-2013, 17:00 Faktycznie działa. Dzięki! Chciałem potwierdzić jeszcze że wersja SP5.3 również działa z mapami 2008. Sprawdziłem i zainstalowałem. Visitorek 24-04-2013, 09:46 A czy zauważyłeś jakieś widoczne zmiany w SP5.3? MKX4 24-04-2013, 12:05 Nic nie zauważyłem nowego. Wszystko to samo. Niby jakaś lepsza jakość dźwięku miała być ale nie wyczułem. Generalnie to zdecydowałem się na zmianę ze względu na poprawione błędy czyt. zwieszania się navi,cd i voice. jerry2201 24-04-2013, 22:01 witam a co z jezykiem polskim w navigacji w s-maxie z 2011, mozna zinstalowac jakies inne mapy np. automape? dzieki za pomoc.. pozdrawiam tedi_k 24-04-2013, 22:20 ...a co z jezykiem polskim w navigacji w s-maxie z 2011, mozna zinstalowac jakies inne mapy np. automape?... Na prawdę uważasz, że od 2011roku Ford oszalał i postanowił zrobić dobrze użytkownikom a sobie obciąć gałazkę na której nieźle zarabia??? Gery81 26-04-2013, 20:30 Moge uzyskac informacje, co musze jeszcze zmienic zmieniajac cd6000 na Blaupunkta NX travelpilot. wiem juz ze pajaczek mikrofonowy i plastik wokol radia. co z antena? musze montowac na dachu, czy sa jakies inne? tedi_k 26-04-2013, 22:00 Moge uzyskac informacje, co musze jeszcze zmienic zmieniajac cd6000 na Blaupunkta NX travelpilot. wiem juz ze pajaczek mikrofonowy i plastik wokol radia. co z antena? musze montowac na dachu, czy sa jakies inne? W nowym S-maxie jest tu: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1998480&postcount=42 Można założyć sobie antenę z allegro ze złączem miniFakra i umieścić ją na szybie od wewnątrz na tych czarnych kropkach koło lusterka wstecznego. Roboty trochę mniej a działać będzie. Jesli chodzi natomiast o plastiki, to nie tylko ten wokół radia, ale cały kosz radia. Gery81 28-04-2013, 10:41 No to zakup dokonany:). Navi jest, antena, kosz radia i ramka(szkoda tylko ze czarna). to teraz jszcze mikrofon i modul BT bo z tego co zrozumialem to te od cd6000 nie beda pasowac. a co chodzi o ramke to czy mozna byloby ja pomalowac? BARNEY 28-04-2013, 17:27 Witam, Chcialbym zalozyc do S-Maxa Navi, jest kilka ofert na allegro. mam pytanie czy kazdy model navi bedzie pasowal do s maxa - tzn navi z mondeo czy galaxy tedi_k 28-04-2013, 19:55 Z Mondeo i Galaxy będzie pasował. Z Focusa, Kugi i C-maxa nie. Gery81 28-04-2013, 20:31 A jest cos nowszego niz Western Europe, Turkey Ford NX 2010? tedi_k 28-04-2013, 20:54 Oczywiście - jest WE 2013 (z Polską oczywiście). Cena w ASO ok 650zł netto. KrisSzy 28-04-2013, 20:55 Western Europe, Turkey Ford NX 2013 Polecam lekturę tego wątku... aasci 01-05-2013, 21:45 Witam Koledzy. Mam Blaupunkta NX z mapą z 2007 roku, kupiłem na Allegro mapę 2010 Western Europe + Turkey HSRNS, po wymianie płyt mam komunikat, że muszę coś zaktualizować i powrócić do "starej" mojej płyty... Czyżbym nadarmo kaskę wydał???? Proszę o pomoc lub o linka jak to zrobić. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.. Kapsel_lg 01-05-2013, 21:49 poczytaj wątek i wówczas będziesz wszystko wiedział co i jak zrobić. aasci 01-05-2013, 21:49 A jest cos nowszego niz Western Europe, Turkey Ford NX 2010? Cześć. Widzę, że masz taką płytkę z 2010 roku, także ją mam a nie umiem jej zainstalować. Mam w Navi płytę z 2007 roku a gdy ja podmieniam, komunikat mam, że muszę coś zaktualizować i powrócić do "starej" mojej płyty... Czyżbym nadarmo kaskę wydał???? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.. Bump: poczytaj wątek i wówczas będziesz wszystko wiedział co i jak zrobić. Dzięki za odpowiedź, ale może jakaś dokładniejsza wskazówka?? Bump: poczytaj wątek i wówczas będziesz wszystko wiedział co i jak zrobić. Dzięki ale może jaką dokładniejszą wskazówkę podasz?? jvc 01-05-2013, 22:00 Dzięki ale może jaką dokładniejszą wskazówkę podasz?? Ja Ci podam. Przeczytaj pierwszą stronę tematu aasci 01-05-2013, 22:33 Dzięki jvc. Czy jak mam mapę z 2010 roku, to ściągam pliki SP 5.3. i nagrywam na płycie cd i następnie wkładam do napędu DVD w NX? Dobrze zrozumiałem?? jvc 01-05-2013, 22:47 Dokładnie tak, a najlepiej poświęć 2 godziny,przeczytaj cały wątek i będziesz wiedział wszystko :) aasci 02-05-2013, 12:36 Dokładnie tak, a najlepiej poświęć 2 godziny,przeczytaj cały wątek i będziesz wiedział wszystko :) Kurcze, rozpakowałem pliki i nagrałem katalog na płytkę, którą wypaliłem programem CDBURNE i po włożeniu do radia zero reakcji. Jakby zamarło, żadnego komunikatu nie mam... Coś źle wypaliłem czy coś znowy pominołem??? Pomóżcie waćpanowie ... :-) Kapsel_lg 02-05-2013, 14:27 a czy przypadkiem najnowsze updaty nie sa tylko na usb???? tedi_k 02-05-2013, 14:29 Do navi (zarówno FX jak i NX) tylko na CD. Na USB są updaty tylko do modułu BT/VC. Jak wygląda sprawa x NX SD Plus nie zostało jednoznacznie wyjaśnione - ale nie taka navi ma kolega. Kolega nie powinien rozpakowywać katalogów tylko nagrać to .iso. patrix33 02-05-2013, 21:03 Witam serdecznie kolegów forumowiczów . Dzisiaj odebrałem zamówioną płytkę DVD do NXa 2013 Europa+Turcja. Jestem w posiadaniu poprzedniej płytki , tj. 2008 . Chętnie ją odsprzedam za niewielkie pieniądze :> A tak przy okazjii....to ile kosztuje płyta 2013 w PL ? Mnie udało się ją kupić za 90euro oczywiście nowa z holenderskiego ASO Forda. |