weuek
07-04-2019, 12:41
A widzisz. Było więcej czytać/testować przed zakupem. Mnie ten charakter nawet w fokusie nie pasował (raz wsiadłem), więc wyobrażam sobie jaka to jest klapa w s-maksie.
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czas się rozglądać - opony na lato i ... weuek 07-04-2019, 12:41 A widzisz. Było więcej czytać/testować przed zakupem. Mnie ten charakter nawet w fokusie nie pasował (raz wsiadłem), więc wyobrażam sobie jaka to jest klapa w s-maksie. smiechu 07-04-2019, 16:01 Falkeny FK510 bardzo fajne. Bieżnik znika szybko ale nie tak szybko jak w CPC5. ZE310 wg mojego oponiarza są podobnej klasy co FK510 ale z trwalszym bieżnikiem. MAG 07-04-2019, 19:31 Orientujecie się czy felgi od S-Maxa MK1 (2006-2015) będą pasować bez problemu do MK2 (od 2015)? Chodzi mi szczególnie o osadzenie felgi, rozmiar i rozstaw śrub. Dzięki Rozmiary opon są inne, ale skoro pytasz o felgi, to pasuja one bez żadnych problemów. kacza1982 07-04-2019, 21:49 To jakość opon ocenia się po pięknie bieżnika? Błagam!! Szkoda, że nie czytasz ze zrozumieniem, a sądząc po ilości postów pewnie połowa to durne dogryzki... Czy ja napisałem, że wybór padł ze względu na wzór bieżnika? No nie wydaje mnie się i nie napisałem, że piękny tylko "taki inny". Główny powód to świeże opony 1-roczne i super cena (teraz już wiem czemu). Napisałem tego posta, aby ostrzec innych zainteresowanych kupnem tanich opon Miały być 18", ale przemyślałem sprawę i będą nowe 17" Uniroyal, bo się przekonałem do nich w poprzednim aucie i zakup drugiego kompletu alu 17" na zimę + czujniki + renowacja felg aktualnych na lato... no cóż, mam nadzieję, że mój portfel to pociągnie lsz11 08-04-2019, 06:03 Hej, a co powiecie o takich https://allegro.pl/oferta/235-45r18-debica-presto-uhp-2-98y-nowe-lato-komple-7896911897. Do niedawna miałem takie tylko, że 16' w Touranie i powiem, że były ciche i byłem z nich bardzo zadowolony. Zrobiłem na nich ok 70 000 km i jeszcze 2 sezony można by polatać. W związku, że trochę mi auto się popsuło i pójdzie niemało kasy myślę też o takich budżetówkach https://allegro.pl/oferta/4x-235-45-r18-austone-sp701-dot-2019-98w-7925682602 Cena wręcz śmieszna jak na 18-stki a opinie w internecie pochlebne, może z was ktoś miał do czynienia z taką oponą? weuek 08-04-2019, 06:12 To te same opony w obu linkach. Tak miało być? Wybór rozsądny. Mam nadzieję, że te opinie to nie ze sklepów internetowych. Parch 08-04-2019, 06:54 Nawet nie stać mnie kupić Primacy 3 normalnie w e-sklepie, nowych z naklejkami. Kupię albo I 2.5T albo lifting z jakimś nowym motorem. Powinieneś chyba przemyśleć jeszcze (kilka razy nawet) na co cię stać, a na co nie. Bo jeśli nie masz pieniędzy na tak podstawowy zakup jak nowe opony, to myślenie o kupnie samochodu (jakiegokolwiek) z motorem 2.5T jest trochę abstrakcyjne. lsz11 08-04-2019, 06:57 To te same opony w obu linkach. Tak miało być? Wybór rozsądny. Mam nadzieję, że te opinie to nie ze sklepów internetowych. Poprawiłem ;) "Rozsądny wybór" masz na myśli Dębica czy Austone? A opinie chociażby stąd https://www.ceneo.pl/50828894#tab=reviews CasualLounge 08-04-2019, 07:06 Powinieneś chyba przemyśleć jeszcze (kilka razy nawet) na co cię stać, a na co nie. Bo jeśli nie masz pieniędzy na tak podstawowy zakup jak nowe opony, to myślenie o kupnie samochodu (jakiegokolwiek) z motorem 2.5T jest trochę abstrakcyjne. Źle się wyraziłem. Nie brakuje mi środków na nowe opony, tylko chęci na inwestowanie w samochód, który okazał się rozczarowaniem. Parch 08-04-2019, 07:17 Nie brakuje mi środków na nowe opony, tylko chęci na inwestowanie w samochód, który okazał się rozczarowaniem. Jeśli masz zamiar pozostać przy S-MAX mk1 (obojętnie czy przed, czy po FL), to opony możesz przecież przełożyć. Nie ma znaczenia jaki to będzie silnik, o ile zakup opon będzie przemyślany. weuek 08-04-2019, 10:06 No właśnie - kup opony przyzwoite, bo kolejne auto na bank będzie na gorszych (starych). pawex01 08-04-2019, 21:38 Źle się wyraziłem. Nie brakuje mi środków na nowe opony, tylko chęci na inwestowanie w samochód, który okazał się rozczarowaniem. Jeśli dalej myślisz o S-Max-ie to zrób tak jak radzą koledzy. W nawiązaniu do wcześniejszej naszej dyskusji ja zamieniłem małyszkę avant 1,9 TDI AVF na 1,6 Ecoboost i jak na razie jestem zadowolony :D Miałem przyjemność jazdy S-maxem z silnikiem 2,0, i moim zdaniem 5 biegów w takim aucie i brak turbiny - to chyba jakieś nieporozumienie :570: pozdro CasualLounge 11-04-2019, 18:00 Jeśli masz zamiar pozostać przy S-MAX mk1 (obojętnie czy przed, czy po FL), to opony możesz przecież przełożyć. Nie ma znaczenia jaki to będzie silnik, o ile zakup opon będzie przemyślany. No właśnie - kup opony przyzwoite, bo kolejne auto na bank będzie na gorszych (starych). Jeśli dalej myślisz o S-Max-ie to zrób tak jak radzą koledzy. W nawiązaniu do wcześniejszej naszej dyskusji ja zamieniłem małyszkę avant 1,9 TDI AVF na 1,6 Ecoboost i jak na razie jestem zadowolony :D Miałem przyjemność jazdy S-maxem z silnikiem 2,0, i moim zdaniem 5 biegów w takim aucie i brak turbiny - to chyba jakieś nieporozumienie :570: pozdro Witam Was Panowie, chciałbym się pochwalić. Udało mi się zakupić za 1.500zł Continental PremiumContact 6, produkcja 2019, rozmiar 225/50R17 - pewnie pamiętacie jak miałem ciągoty do Primacy3 215/55. Opony już założyłem, w przyszłości przełożę je do nowszego S-Max. Korzystając okazji zamieszczam pomiar bieżnika: http://i67.tinypic.com/25f29sk.png http://i67.tinypic.com/zxp1g7.png woro_woro 11-04-2019, 20:09 Fajne opony w super cenie. szynszyl 11-04-2019, 21:35 PremiumContact 6, produkcja 2017 koncowka - zero zuzycia - po 230 zl weuek 12-04-2019, 05:27 PremiumContact 6, produkcja 2017 koncowka - zero zuzycia - po 230 zl Stare, to tanie. I nie wiadomo jak ściśnięte tyle czasu leżały. A rzadko są przechowywane prawidłowo, nawet w dużych hurtowniach. jvc 12-04-2019, 06:34 https://www.sklepopon.com/artykuly/opony-to-nie-banany-pomyslowa-kampania-michelin-2017 CasualLounge 12-04-2019, 08:15 Ale to odnośnie wieku nowych opon, prawidłowo przechowywanych i traktowanych. Kupiłem kiedyś komplet Goodyear Eagle F1 Asimetric2 i jedna opona wyraźnie biła, że był problem z wyważeniem koła. szynszyl 12-04-2019, 08:24 Stare, to tanie. I nie wiadomo jak ściśnięte tyle czasu leżały do 5 lat jako nowe idą, a to koniec 2017.... a jakie ścięcia? załozone to nie zrobie zdjęć. nieprzesadzajmy, bo rzeczuywiście wszyscy na nowiutkich jeżdzą i nie wyząbkowanych, z full robiona geometria jak to w s-maxie co rok... weuek 12-04-2019, 11:54 To coś się chyba zmieniło, bo ja znam wersję 3 lata dla nowych. Ale nie o to chodzi, tylko o to, że powciskane są jedna w drugą i przez rok takiego leżenia się odkształcają. A po pięciu to... szkoda gadać. http://www.boma.pl/wp-content/uploads/2015/06/magazyn_opon_katowice_3.jpg We wszystkich poradnikach przeczytasz, ze tak się opon nie przechowuje. A tak jest w dużej katowickiej hurtowni. pawex01 20-05-2019, 19:47 Witam Was Panowie, chciałbym się pochwalić. Udało mi się zakupić za 1.500zł Continental PremiumContact 6, produkcja 2019, rozmiar 225/50R17 - pewnie pamiętacie jak miałem ciągoty do Primacy3 215/55. Opony już założyłem, w przyszłości przełożę je do nowszego S-Max. Korzystając okazji zamieszczam pomiar bieżnika: http://i67.tinypic.com/25f29sk.png Piękne oponki, gratuluję zakupu :) Ja z mojego nowego kompletu opon firmy DUNLOP model Sport Maxx RT2 225/50/17 98 Y XL nacieszyłem się kilka godzin :D Po założeniu i jeździe próbnej moja radość z opon szybko się skończyła -przy 80 km/h autem nie dało się jeździć bicie kierownicy i olbrzymie wibracje :( Drugi wulkanizator (polecany przez producenta) wyważał opony pół dnia , zamieniał koła itp, aż w końcu zalecił mi ich zwrot. Od 15.04 czekam na odpowiedź firmy #DUNLOP . Oczywiście opiszę Wam ze szczegółami jak zachowa się ta renomowana firma. Na chwilę obecną pomykam na zimówkach, ale przynajmniej podróżuję komfortowo :D Bernikle 26-05-2019, 20:54 Szukam dobrych letnich opon z twardymi ściankami bocznymi (nie lubię ja auto pływa na zakrętach) Myślałem o takich 225/55R16 99 Y Dunlop SP SPORT MAXX RT XL|FR ale przeczytałem opinię o szybkiej ścieralności. Autem robię rocznie okolo 30 tys km BrunoJ 26-05-2019, 21:36 pewnie pamiętacie jak miałem ciągoty do Primacy3 215/55. Od dobrego roku jest już Primacy 4, z lepszymi parametami i większym rantem chroniącym felgi. Cornholio99 27-05-2019, 11:07 może zaraz zostanę zlinczowany bo widzę, że większość kupuje opony z segmentu premium.. Ja do tej pory miałem na swoim smaxie ventus prime 3 i byłem bardzo zadowolony ale, że sporo jeżdżę a opony już się kończyły kupiłem komplet nowych Dębica Presto UHP2 17. Przejechałem na nich już w sumie ponad 23 tys. i muszę powiedzieć, że jestem mega pozytywnie zaskoczony. Po pierwsze tą są baaardzo ciche opony, po drugie wzmacnianie XL i indeks prędkości Y - i to się czuje w zakrętach - samochód jest dużo bardziej stabilny. Zużycie opony po 23 tys. bardzo małe. Za komplet zapłaciłem bodajże 1260 pln ( prod 2019). U Żony w saabie mam założone nowiutkie dunlopy i powiem, że są tak samo dobre - tylko cena zupełnie inna :D BrunoJ 27-05-2019, 16:35 Nikt nie będzie linczował, każdy kupuje jak uważa i ile uważa za stosowne wysupłać z kieszeni. Lepsze nowe Dębice niż 12-letnie premiumy (że tak wspomnę historię zakupu auta pewnego forumowicza ;-). Ja podmieniłem zużyte już po 4 latach Primacy3 na Primacy4, ale jakieś praktyczne wnioski z użytkowania będę mógł pewnie napisać po wakacjach. Pierwsze wrażenia oczywiście pozytywne, szczególnie odnośnie generowanego hałasu (czy też jego braku). Ja pod kątem opon jestem leniwy, Michały sprawdziły mi się wcześniej, więc się ich trzymam, wychodząc z założenia, że w segmencie premium różnice między oponami są subtelne i w nieekstremalnym użytkowaniu nie mają żadnego znaczenia. A zapewne jest jak piszesz - że te nie-premium często też niczym nie odstają i w codziennym użytkowaniu nie ma różnicy, poza ilością papierków w portfelu. Szczególnie że są produkowane przez te same koncerny. pawex01 27-05-2019, 16:58 Piękne oponki, gratuluję zakupu :) Ja z mojego nowego kompletu opon firmy DUNLOP model Sport Maxx RT2 225/50/17 98 Y XL nacieszyłem się kilka godzin :D Po założeniu i jeździe próbnej moja radość z opon szybko się skończyła -przy 80 km/h autem nie dało się jeździć bicie kierownicy i olbrzymie wibracje :( Drugi wulkanizator (polecany przez producenta) wyważał opony pół dnia , zamieniał koła itp, aż w końcu zalecił mi ich zwrot. Od 15.04 czekam na odpowiedź firmy #DUNLOP . Oczywiście opiszę Wam ze szczegółami jak zachowa się ta renomowana firma. Na chwilę obecną pomykam na zimówkach, ale przynajmniej podróżuję komfortowo :D A ja cały czas czekam na odpowiedź na odwołanie -mija kolejny tydzień. Firma przyznała się do wady fabrycznej dwóch opon, a pozostałe dwie ich zdaniem są dobre -dziwne, że serwisanci dwóch profesjonalnych zakładów wulkanizacyjnych stwierdzili co innego i nie mogli w ogóle wyważyć opon :570: Podejrzewam, że będę zmuszony kupić nowy komplet - nie będę króliczkiem doświadczalnym :( Gdybym mógł cofnąć czas to wybrałbym Uniroyal Rainsport 3 lub nową Dębice. Uniroyala kupiłem do drugiego troszkę mniejszego minivana i spisują się rewelacyjnie, a na deszczu po prostu mistrzostwo!!! citrovit 27-05-2019, 18:07 może zaraz zostanę zlinczowany bo widzę, że większość kupuje opony z segmentu premium.. Ja do tej pory miałem na swoim smaxie ventus prime 3 i byłem bardzo zadowolony ale, że sporo jeżdżę a opony już się kończyły kupiłem komplet nowych Dębica Presto UHP2 17. Przejechałem na nich już w sumie ponad 23 tys. i muszę powiedzieć, że jestem mega pozytywnie zaskoczony. Po pierwsze tą są baaardzo ciche opony, po drugie wzmacnianie XL i indeks prędkości Y - i to się czuje w zakrętach - samochód jest dużo bardziej stabilny. Zużycie opony po 23 tys. bardzo małe. Za komplet zapłaciłem bodajże 1260 pln ( prod 2019). U Żony w saabie mam założone nowiutkie dunlopy i powiem, że są tak samo dobre - tylko cena zupełnie inna :D Kolego ja się wcale nie dziwię,że kupiłeś Dębicę.Ja w tym roku postawiłem na chińszczyznę założyłem NANKANG i narazie jest ok tak jak i ty jestem pozytywnie zaskoczony i jestem ciekaw na jak długo.Też bardzo dużo jeżdżę i jak narazie nie widzę znaczących różnic. Ostatnimi czasy te premium długo mi nie wytrzymywały i postanowiłem sprawdzić ile km wytrzymają te Nankang. makinen 27-05-2019, 19:43 Tutaj masz odpowiedź https://takoto.pl/zuzycie-bieznika-w-oponach-nankang-sv-2-i-dunlop-winter-sport-3d Nankang jest twardszy i przez to mniej się zużywa, dlatego też uważaj na mokrym. Bernikle 27-05-2019, 19:47 Czy ktoś może mi polecić dobre opony z twardymi bokami opon. Obecnie posiadam michelin energy saver i fajnie się na nich jeździ. Auto nie pływa na drodze. W rozmiarze 225 55 16 nie występują. Na innych oponach przy zmianie pasa na autostradzie czuć jak tył reaguje później marjo 27-05-2019, 20:32 Ja mam Michelin PRIMACY 3 225/55R16 99W XL (też lubię sztywne boki) na feldze szerokości 7 cali na lato i jestem zadowolony. Bernikle 27-05-2019, 21:18 Jakie są odczucia przy prędkościach powyżej 160 km? Jak zmieniasz pas ruchu jest sztywniutko? marjo 27-05-2019, 21:29 Na to pytanie niestety nie odpowiem, na razie max 140 (silnik na dotarciu po remoncie). Natomiast przy tej prędkości idzie jak po sznurku. Jestem zaskoczony że wanna się tak pewnie prowadzi zarówno na prostej jak i w zakrętach CasualLounge 03-06-2019, 22:55 Od dobrego roku jest już Primacy 4, z lepszymi parametami i większym rantem chroniącym felgi. Wszyscy o tym wiedzą. Za to nie wszyscy czytają historię wątków, o czym tu piszemy... Bernikle 05-06-2019, 16:04 Kupiłem dobre opony Pirelli p7 cinturato 225/55/16 Y XL za za 1227. Bardzo dobre opony. Super się jeździ auto nie pływa opony nie podwijają się na zakrętach. Test Zachara przeszły by na 105%. BrunoJ 05-06-2019, 20:17 Wszyscy o tym wiedzą. Za to nie wszyscy czytają historię wątków, o czym tu piszemy... Czytają tytuł wątku. A on nie jest jakie najtańsze opony, tylko jakie opony. A czasem mam wrażenie, że trwa konkurs „kto kupił taniej”. Wydaje mi się, że ktoś wchodzący do wątku chciałby ogólnie poczytać na jakich ludzie jeżdżą oponach i czy są z nich zadowoleni. Wyciskając ostatnie 10 stron z treści zbędnych tak naprawdę niewiele można się dowiedzieć. Jeśli miałeś na myśli dalsza historię, to znaczy, że wątek nie spełnia swojej roli. Domes888 07-06-2019, 07:16 Ok, to małe podsumowanie ode mnie- kilka stron wcześniej dumaliśmy nad modelami w rozmiarze 18. Skuszony bardzo dobrymi wynikami testów i opiniami na temat Falken 510, postanowiłem obrać ten kierunek. Po radach kolegów z forum i wulkanizatora zmieniłem typ na Falken 310 z racji lepszego stosunku możliwości/czas życia opony. 510-tki będą pewnie lepsze w jeździe na granicy ale jest to okupione ich nienormatywnie szybkim zużyciem. Wrażenia po kilku tysiącach kilometrów na Falken Ziex ZE310 235/45/18- opona świetnie klei, pewne prowadzenie, ani cienia zawahania w szybkim łukach. W deszczu tak samo dobre wrażenia. Plus to na czym mi zależało i odrzuciło konkurencję to jej niski poziom hałasu. Także na tę chwilę serdecznie polecam, koszt ~2k zł. exio 10-06-2019, 17:26 W 2015 założyłem Uniroyal Rain Expert 3 XL. Po 3 sezonie tak biły że nie dało się jechać. Dodatkowo pojawiły się nierówności na bocznej stronie opon (jak łączenia warstw). Co więcej, opony znikały w oczach na osi pędnej. Na plus: genialne na mokrej nawierzchni. Do Uniroyala już raczej nie wrócę. Za dużo nerwów, a żywotność za krótka w porównaniu do osiągów, ceny i konkurencji. Teraz wybór padł na Nokiana Wetproof, zobaczymy... pawex01 11-06-2019, 21:56 Piękne oponki, gratuluję zakupu :) Ja z mojego nowego kompletu opon firmy DUNLOP model Sport Maxx RT2 225/50/17 98 Y XL nacieszyłem się kilka godzin :D Po założeniu i jeździe próbnej moja radość z opon szybko się skończyła -przy 80 km/h autem nie dało się jeździć bicie kierownicy i olbrzymie wibracje :( Drugi wulkanizator (polecany przez producenta) wyważał opony pół dnia , zamieniał koła itp, aż w końcu zalecił mi ich zwrot. Od 15.04 czekam na odpowiedź firmy #DUNLOP . Oczywiście opiszę Wam ze szczegółami jak zachowa się ta renomowana firma. Na chwilę obecną pomykam na zimówkach, ale przynajmniej podróżuję komfortowo :D a ja dalej czekam aż szanowni Państwo z Działu Reklamacji firmy #Dunlop rozpatrzą moje odwołanie - przyznali się do wady fabrycznej dwóch opon, a druga para ich zdaniem jest dobra :570: (serwisanci dwóch profesjonalnych zakładów wulkanizacyjnych nie mogli wyważyć kompletu KWADRATOWYCH OPON). Przy takim tempie nie będę musiał zmieniać opon, po prostu brak słów :shock: weuek 11-06-2019, 22:00 A kupiłeś może w oponeo? Świeże były czy leżały z rok? Bo duże hurtownie przechowują tak: http://www.boma.pl/wp-content/uploads/2015/06/magazyn_opon_katowice_3.jpg I przez rok opona ma duże szanse żeby się odkształcić. pawex01 11-06-2019, 22:35 A kupiłeś może w oponeo? Świeże były czy leżały z rok? Bo duże hurtownie przechowują tak: http://www.boma.pl/wp-content/uploads/2015/06/magazyn_opon_katowice_3.jpg I przez rok opona ma duże szanse żeby się odkształcić. Jak już wcześniej wspomniałem nie kupuję przez internet, jedynie w sklepie stacjonarnym bądź u wulkanizatora. Ten komplecik opon Dunlop Sport Maxx RT2 był produkcji niemieckiej, DOT w miarę świeży. W tym samym sklepie i mniej więcej tym samym czasie zakupiłem oponki Uniroyal do drugiego autka, z których jestem mega zadowolony! Dzięki za zdjęcie, ręce po prostu opadają :570: Moim skromnym zdaniem tego typu produkt -pomijam już jego wartość; który tak znacząco odpowiada za bezpieczeństwo jazdy powinien być traktowany w sposób szczególny i to właśnie do obowiązków tak renomowanej firmy powinno należeć kontrolowanie hurtowni, sklepów itd. w jaki sposób przechowywany jest ich produkt, a mnie jako klienta w ogóle nie powinno to interesować. Będę musiał rozglądnąć się za nowym kompletem, bo sprawa jest wyjaśniana od 15.04 i najprawdopodobniej nie zakończy się tak szybko... :570: nie wyobrażam sobie wyjazdu na wakacje na komplecie zimowym hehe weuek 11-06-2019, 22:42 A stacjonarny i wulkanizator to skąd je wezmą, jeśli nie z takiej hurtowni (ta na zdjęciu jest w Katowicach)? W styczniu kupiłem sportmaxx rt (bez dwójki), też niemieckie, ale już niemal roczne były - nie mam z nimi problemów. Może w lepszej hurtowni leżały. _sobol_ 13-06-2019, 09:13 Dlatego wg mnie dobrą opcją jest zakup w np Norauto wraz z montażem. Nie da się wyważyć? To nie kupuję i tyle. W ten sposób nabyłem zarówno zimowe nokiany jak i letnie goodyeary, a wybór padł na N... między innymi przez możliwość montażu na miejscu, przed dokonaniem płatności (ponadto cena jak i „kilkutygodniowy” DOT były równie atrakcyjne). pawex01 13-06-2019, 11:32 Dlatego wg mnie dobrą opcją jest zakup w np Norauto wraz z montażem. Nie da się wyważyć? To nie kupuję i tyle. W ten sposób nabyłem zarówno zimowe nokiany jak i letnie goodyeary, a wybór padł na N... między innymi przez możliwość montażu na miejscu, przed dokonaniem płatności (ponadto cena jak i „kilkutygodniowy” DOT były równie atrakcyjne). Dzisiaj po niespełna dwóch miesiącach moja sprawa ws. wadliwych opon DUNLOP SPORT MAXX RT2 została rozwiązana ostatecznie. Dział reklamacji #Dunlop - Good Year Tires Polska podtrzymuje swoją decyzję - przyznaje się do wady dwóch opon, a kolejne dwie ich zdaniem nie wykazały odstępstw od norm - dziwne, bo w dwóch różnych zakładach wulkanizacyjnych (jeden zalecany przez grupę GY) serwisanci nie potrafili wyważyć całego kompletu. Mam teraz nauczkę - przed zakupem opon nie należy opierać się o te wszystkie WIARYGODNE testy, a najlepiej kupować w zakładzie wulkanizacyjnym - jak wspomniał kolega Sobol i wysłuchać rad osób mających styczność z różnymi firmami, oni najczęściej już wiedzą jaki model opon jest felerny i powoduje bicia opon, nadmierny hałas itp. Reasumując jestem mega niezadowolony - był to ósmy i OSTATNI komplet opon z tej grupy... Dizyy 19-06-2019, 22:07 Witam chcialbym zapytac kolegow o aktualne promocje i ceny opon letnich. Mam koła 16 cali, jaki profil oraz szerokosc polecacie? Wiekszosc km bedzie robione po autobanie :) pozdrawiam weuek 19-06-2019, 23:55 Jeśli to benzynowe 2.0 145 KM, to jak najwęższe, bo i tak nie ma czym jechać. Dizyy 20-06-2019, 09:35 2.0 diesel 140 szynszyl 20-06-2019, 10:40 Test Adac i sam sobie wybierz. mjoker 20-06-2019, 22:34 Ja na lato, tyle ze w rozmiarze 17" sprawilem sobie Sava Intensa UHP2. Jestem zadowolony. Ladnie sie trzymaja w deszczu i na suchym. Jedyny minus, to delikatne boki maja, więc uwazac trzeba na obcierki o krawezniki itp. Zonka miala "szczescie" rozwalic oponke po niecalych 3 tygodniach. Yakac 21-06-2019, 11:34 A jak ktoś nie lubi wydawać za dużo kasy niepotrzebnie to może kupić Viking ProTech HP 225/55 R17 101 Y XL Ja kupiłem i jestem zadowolony, za komplet ok 1000zł z dostawą. To norweska opona, oczywiście wchłonięta przez dużego producenta z zachodu (chyba Continental, już nie pamiętam). Polecił mi znajomy mechanik i także wulkanizator. Jeżdżę drugi sezon, cicho, dobrze hamuje, dobry rant ochronny juz mi kilka razy felgę uratował. W tej cenie baaaardzo polecam :) Mondziawka 07-07-2019, 18:43 Taki mini raport. Debica presto uhp 245/45/18. Nowa 7,6mm. Po 4800km. zostalo na przodzie 6mm. Czyli do 20000km i trzeba sie rozgladac za nastepnymi. Jak dla mnie to zuzywa sie jak kazda inna ktore mialem. Piasek80 07-07-2019, 19:49 Sava Intensa UHP to chyba to samo co Dębica Presto UHP ? Te drugie ma kolega w V70 w 180-konnym turbodieslu. Fabrycznie były jakieś Conti. Po przesiadce w sumie przez przypadek bo tylko to mieli na miejscu w oponiarni nachwalić nie może. Znaczy mówi że żadnej różnicy w stosunku do Conti (poza ceną oczywiście). Na oponach made in Germany także pies za nimi zdąży gdzie oni robią te gumy albo kto to dla nich produkuje. makinen 07-07-2019, 20:03 Do czasu jak się wyząbkują https://takoto.pl/wrazenia-z-jazdy-na-oponach-sava-intensa-uhp Piasek80 07-07-2019, 20:19 Ja wiem czy jakąś pojedynczą opinię można uznać za miarodajną ? Wiele jest czynników mogących powodować ząbkowanie opony. Czarnecki 16-07-2019, 11:56 Nie kupujcie opon Dunlop Sport Maxx RT 2 , mam podobne problemy, co pawex i wychodzi na to, że to przereklamowany chłam za wygórowaną cenę... :/ Po sezonie też będę reklamował. Surmikmk2 16-07-2019, 12:52 Potwierdzam tylko inny model, opony Dunlop Bluerespone 2 (16") podobnie, od początku były reklamowane u producenta ale bez skutku. Ciężko było je wyważyć a jak się toczyły na maszynie to widać było jak opona skakała góra, dół. Po 2-3 sezonach są prawie kwadratowe. Piasek80 16-07-2019, 13:09 Ciekawe czy produkcja to ten sam zakład Juzek 16-07-2019, 13:14 Nie kupujcie opon Dunlop Sport Maxx RT 2 , mam podobne problemy, co pawex i wychodzi na to, że to przereklamowany chłam za wygórowaną cenę... :/ Po sezonie też będę reklamował.A ja za to kupiłem i sobie chwalę. Zero problemów. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Czarnecki 16-07-2019, 15:17 Ogólnie w bardzo dobrym warsztacie po rozmowie z właścicielem nt. opon powiedział, że już od 2 lat zrezygnowali całkowicie ze sprzedaży opon z koncernu Goodyear, bo na 10 sprzedanych kompletów mieli połowę identycznych reklamacji z problematycznym wyważeniem i skakaniem opony góra dół po dobrym wyważeniu. Mówię tutaj o nowych oponach, jak klienci kupowali u nich... pawex01 16-07-2019, 21:54 A ja za to kupiłem i sobie chwalę. Zero problemów. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ja też zawsze kupowałem opony nowe tej marki -ten komplet był ósmym. Jestem bardzo rozczarowany długim czasem rozpatrywania reklamacji opon Dunlop Sport Maxx RT2 . Opony zwróciłem do sklepu zaraz po zakupie -przejechałem na nich ok. 10km. Moim skromnym zdaniem firma powinna wymienić komplet bez żądnej dyskusji (w trakcie pierwszej próby wyważania sprzedawca i dostawca opon otrzymali informację, że coś jest z nimi nie tak, nieprawidłowość stwierdził polecany przez nich serwis). Cała sprawa trwała od 15.04 do 6.07. Firma przyznała się do wady 2 opon, a druga para ich zdaniem jest dobra (sprawdzali dwukrotnie). Pomijam już fakt jak długo musiałem na nową parę czekać z powodu słabej dostępności na rynku hehe :D Po zwrocie o dziwo opony się jakoś wyważyły (wulkanista stwierdził, że nie ma tragedii, ale...). Tym razem samochód już nie podskakuje, kierownice jestem w stanie utrzymać w rękach, ale niestety dalej w czasie jazdy odczuwam minimalne bicia - kierownica porusza się w prawo/lewo na zakrętach przy hamowaniu (samochód w ostatnich dniach przechodził gruntowny przegląd w ASO zawieszenie w stanie bardzo dobrym, układ hamulcowy także). Na zimówkach jak i na poprzednim komplecie opon Nokian problemu żadnego nie było... Jutro jadę na profesjonalne wyważenie kół z testem drogowym - nie chcę już się denerwować ile kasy straciłem na montaż/demontaż zabawy z przesuwaniem opon na feldze, przerzucanie przód/tył, kilkukrotne wyważania ponowny montaż z wyważaniem... szkoda gadać... pawex01 19-07-2019, 21:41 Byłem dzisiaj w ASO w celu ponownego wyważenia Dunlop SPORT MAXX RT2 Panowie potwierdzili, że dwie opony które Dunlop mi zwrócił, wyważają się bez problemu. Natomiast jest problem z wyważaniem nowiutkiej pary opon jakie otrzymałem w zamian za te z wadą fabryczną Nie mam już sił i nerwów -kolejne 100 zł w plecy... Chyba trzeba kupić nowy komplet, a ten badziew zutylizować, reasumując jestem w plecy ponad 1800 zł za opony+ jakieś ok.600 zł za montaż/demontaż/ponowny montaż, kilkukrotne wyważanie, zamiany przód/tył... Na chwilę obecną nie mam już bicia na kierownicy, ale czuć dyskomfort z tyłu pojazdu... szkoda gadać mecher 19-07-2019, 22:16 Pawex01 skor mowisz że odczuwasz dyskomfort na tylnej osi auta to lepiej zrezygnuj z tych opon. To że biją to tylko początek, jak dlugo tak bedziesz jeździł to może roztrzepac Ci łożysko w piaście ktore zacznie "wyć". lsz11 27-07-2019, 07:10 Witam Ja zaryzykowałem i kupiłem nowe opony ZEETEX HP2000 VFM 235/45 R18 na Oponeo za całe 220 zł za sztukę https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/letnie/t=1/osobowe/p=1/zeetex/r=1/235-45-r18 teraz widzę, że są po 239 zł. Dałem 880 zł za komplet 18-stek, taniej chyba już nie można. Wyważyły się za pierwszym razem, zrobiłem na nich ok 6000 km, właśnie wróciłem z wycieczki (Chorwacja, Węgry) i nie mam się do czego przyczepić. Żadnego bicia, hałasu czy podskakiwania auta. Przed wyjazdem na wakacje test na ekspresówce - 200km/h i nic się nie dzieje. Test hamowania na suchej nawierzchni z prędkości ok 70 km/h, gdy na Węgrzech na bocznej drodze w nocy jelonek stanął mi przed zderzakiem - wszyscy się obudzili auto "dęba" stanęło ABS-y nawet się nie włączyły. Za tą cenę naprawdę polecam. Piasek80 27-07-2019, 07:28 Również uważam że wielu (błędnie, równie błędnie co do jakości aut koncernu VW/Audi...) żyje jakimiś mitami że opony chińskie to śmieci (a samochody i silniki koncernu VW/Audi to synonim niezawodności). Czasy się mocno zmieniły a wszelkie rankingi na głowie stanęły. Od paru ładnych lat prym niezawodności wiodą auta/silniki koncernów na F... zaś po temacie opon legendarne marki wypuszczają takie lipy na rynek że tylko użeramy się z tym. Również znam paru ludzi co na Zeetexach od kilku lat ujeżdżają i złego słowa powiedzieć nie dadzą, Zeetex, Sunful i parę innych chińskich marek. Ludzie zaczynają wracać i doceniać Dębicę a przestają przepłacać za jakieś Micheliny (produkowane w Rumunii czy innym Uzbekistanie) Rafał A.(antek) 28-07-2019, 14:52 Nowa dębica presto uhp 2 jest na razie całkiem ok! BrunoJ 28-07-2019, 20:55 Ludzie zaczynają wracać i doceniać Dębicę a przestają przepłacać za jakieś Micheliny (produkowane w Rumunii czy innym Uzbekistanie) Ludzie do takie pustosłowie - każdy i nikt. Ja jednak znam stanowczo więcej osób jeżdżących na Michelinach czy innych "przepłaconych" markach, niż na Dębicach, czy wielu innych markach wymienianych tutaj jako forumowe objawienia. Które nie musza być złe, a i nie każdy potrafi odczuć i docenić różnice, lub mierzy ich 'wartość' z perspektywy ilości wydanych złotówek. I może warto dodać, że Dębice też niekoniecznie będą made in Poland. A w Rumunii to m.in. nasze Kormorany są produkowane. Globalizacja. Fabryka w Rumunii nie musi być gorsza od fabryki w Polsce czy Francji. Czy nawet Uzbekistanie. Rozumiem chwalenie swojego zakupu i wyboru, ale po co od razu jakieś ideologie dorabiać i jechać po innych markach, szczególnie jeśli się ich nie używa? makinen 29-07-2019, 07:27 Też byłem kiedyś zachwycony oponami SAVA koncernu Goodyear. Do czasu aż się wyząbkowały, w sumie niedługo po zakupie. Tak, że wszystko zależy. klucho 16-02-2020, 19:52 Jakaś cisza w wątku, nikt nie szuka na lato nic? Już tylko na całorocznych śmigacie czy jak? Ceny obecnie bardzo dobre, sam kupiłem Falkeny i nie ukrywam że korci żeby wrzucić na auto już, tylko te noce jeszcze zimne... ;) https://images89.fotosik.pl/318/a423ea0292fa988emed.jpg krzyspvfr 17-02-2020, 06:23 Czasy się mocno zmieniły a wszelkie rankingi na głowie stanęły. Od paru ładnych lat prym niezawodności wiodą auta/silniki koncernów na F... Na przykład 1.6 THP ;) nie mogłem się powstrzymać.... Zbyszek07 17-02-2020, 07:43 Ale tutaj wydaje mi się że rękę przełożyło BMW Wysłane z mojego LG-H818 przy użyciu Tapatalka peter79 23-02-2020, 10:52 Zna ktoś z was opony Imperial Ecosport 2, w rozmiarze 215x45x18, proszę o opinie MAG 23-02-2020, 11:26 Po pierwsze jest to chińszczyzna z dolnej półki (chińskiej dolnej półki), a po drugie to chyba nie masz zamiaru do S-Max'a takiego rozmiaru zakładać? Piasek80 23-02-2020, 12:39 Zobacz sobie Firestone Roadhawk - ten Imperial to zerżnięta kopia. Osobiście zjeździłem kilkanaście kpl różnych chińskich opon czy to w osobówkach czy dostawczakach w robocie i na żadne złego słowa nie powiem. Bardziej się czasem rozczarować można inwestując w jakieś marki premium za ciężkie stówy/sztuka niż tutaj kiedy kupujesz za przysłowiowe 2 stówy fabrycnzie nową oponę (w cenie 5-letniej używki) i wiesz czego się spodziewać. slawek-kali 23-02-2020, 12:44 w rozmiarze 215x45x18, proszę o opinie a co to za rozmiar? do smaxa? :shock: Ja kazdemu polecam Nexen, nie sa drogie ale bardzo dobre. peter79 23-02-2020, 15:16 No tak, pomyliłem 235x45x18 Bump: a co to za rozmiar? do smaxa? :shock: Ja kazdemu polecam Nexen, nie sa drogie ale bardzo dobre. Nexen już raz kupowałem i były fajne, ale te są w jeszcze lepszej cenie, a i opinie mają bardzodobre (tylko na znanym portalu oponiarskim, nie wiadomo na ile jest sponsorowany ) Bump: Jest jeszcze zeetex HP2000 VFM (parametry jeszcze lepsze niż Nexeny) Speedo 23-02-2020, 20:18 nie wiadomo na ile jest sponsorowany na 101%, każda negatywna opinia zostaje w mig usunięta :) peter79 23-02-2020, 20:41 Porównuje już Nexen (znam miałem), a Zeetex (nieznam) Różnica w cenie to 135zł/szt na korzyść Zeetex Etykieta na korzyść Zeetex Opinie: Zeetex 802 do 216 Nexen Ocena 5,1 do 5,2 Gwarancja na korzyść Nexen 5lat, Zeetex2 lata Sokółłł 23-02-2020, 20:47 A co na koRZyść słownika ortograficznego? P405 23-02-2020, 20:54 Z takich wynalazków znalazłem Landsail LS588 UHP. Parametry B B i 69 db. Cena ok 1000 zł Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka peter79 23-02-2020, 20:56 A co na koRZyść słownika ortograficznego? Dzięki, już poprawione Rafał A.(antek) 23-02-2020, 23:09 widać że auta staniały :( peter79 24-02-2020, 06:27 widać że auta staniały :( Cztery lata temu też kupowałem budżetową oponę, a okazała się świetna (Nexen) to dlaczego teraz nie spróbować. A poza tym S-MAX to nie Ferrari lsz11 24-02-2020, 11:33 Porównuje już Nexen (znam miałem), a Zeetex (nieznam) Różnica w cenie to 135zł/szt na korzyść Zeetex Etykieta na korzyść Zeetex Opinie: Zeetex 802 do 216 Nexen Ocena 5,1 do 5,2 Gwarancja na korzyść Nexen 5lat, Zeetex2 lata Ja mam zeetex'y letnie, przejeździłem na nich sezon (ok 1500 km), rozpędziłem auto do 200 km/h i przyznam, że nie mam do czego się przyczepić jeśli chodzi o te opony. Dałem za nie w zeszłym roku 210 zł/szt (235/45/R18 ). Są ciche. Zobaczymy jak się wyważą na nowy sezon bo jako nowe wyważyły się bezproblemowo. brzozek 24-02-2020, 12:05 Na Zeetexach HP 1000 225/45/18 w Maździe 6 przejeździłem 1,5 sezonu - ok. 30.000 km i złego słowa nie powiem na te gumy. Zero problemu z wyważeniem, na suchym bardzo dobrze trzymała na mokrym również nie było się do czego przyczepić. Rafał A.(antek) 24-02-2020, 13:02 a okazała się świetna a co to znaczy wg ciebie? peter79 24-02-2020, 15:05 a co to znaczy wg ciebie? Faktycznie się rozpędziłem z tym słowem "świetne", ale SĄ polecane, użytkowane i przetestowane przez forumowiczów, a co za tym idzie jedni się na tym znają bardziej inni mniej. Wasze opinie SĄ dla mnie bardziej cenne niż opinie znanego portalu "oponiarskiego" np: jeden napiszę, że się fajnie wyważają, drugi że SĄ ciche bo wcześniej jeździł na innych i było głośniej itp... Najbardziej nie lubię jak ktoś pisze, że mam S-MAXA to już tylko klasa Premium, to tylko Ford, owszem BARDZO fajny Ford:D P405 24-02-2020, 15:31 https://shina.guide/press/22947/ Można popatrzeć na trochę świeżych testów. Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka smiechu 26-02-2020, 06:01 Kolejne testy: https://autokult.pl/36671,test-letnich-opon-adac-2020-drozsze-nie-zawsze-znaczy-lepsze makinen 26-02-2020, 07:05 Już na Oponeo układają cennik wg rankingu. He, he. Rafał A.(antek) 26-02-2020, 07:20 Dla mnie dobra opona to taka ktora nie jest za głośna, i radzi sobie na mokrym. Na suchym to i na obręczach się pojedzie. krazy777.mc 29-02-2020, 16:10 Czas się rozglądać: 225/50/17, coś w okolicach 1600-1700 zł za komplet. 1. https://allegro.pl/oferta/4x-225-50r17-goodyear-efficientgrip-performance-2-8998824576 2. https://allegro.pl/oferta/4x-opony-letnie-225-50r17-nokian-powerproof-8954840329 3. https://allegro.pl/oferta/4x-opony-225-50r17-hankook-ventus-s1-evo3-k127-8920892219 Takie mi wpadły w oko. Auto po wizycie u heko i jeżdżone dynamicznie. Do tej pory letnie były Pirelli P7, na których auto kupiłem ale już chyba ich koniec po zrobiły się głośne i mają chyba max 4 mm (nie wiem nawet dokładnie bo przesiałem kartkę od wulkanizatora) makinen 29-02-2020, 18:43 Ty widziałeś wahacz tylny w smaxie zrobiony z blachy dwójki? Jeździsz tym dynamicznie? Nie boisz się? lukast 02-03-2020, 13:16 Ja trochę "z innej beczki". Czy zamawiał ktoś opony w Norauto z odbiorem w sklepie stacjonarnym ? Pytam, bo w Norauto nie ma możliwość podczas zamówienia weryfikacji daty produkcji opony - jestem ciekawy czy podczas takiego odbioru mogę opon nie odebrać bo mają rok produkcji 2019, a nie tak jak oczekuję - 2020 ? karloss 02-03-2020, 14:10 Ja trochę "z innej beczki". Czy zamawiał ktoś opony w Norauto z odbiorem w sklepie stacjonarnym ? Pytam, bo w Norauto nie ma możliwość podczas zamówienia weryfikacji daty produkcji opony - jestem ciekawy czy podczas takiego odbioru mogę opon nie odebrać bo mają rok produkcji 2019, a nie tak jak oczekuję - 2020 ? A powiedz w czym będzie problem jak data produkcji będzie np. koniec 2019 r.? Kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy upierają się aby opon była wyprodukowana niemal tydzień przed zakupem. makinen 02-03-2020, 14:25 To jest guma i się starzeje, więc kupno jak najnowszych opon ma znaczenie. lukast 02-03-2020, 14:30 A powiedz w czym będzie problem jak data produkcji będzie np. koniec 2019 r.? Kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy upierają się aby opon była wyprodukowana niemal tydzień przed zakupem. Nic nie będzie. Ale np. Jak taka opona ma już np 5 lat (a auto robi małe przebiegi, więc jest jeszcze ok) to panowie co wymieniają opony marudzą "paanie, ma już 6" - nie chce mi się im tłumaczyć, że ma 5 - bo założona po roku od daty produkcji. Podumowując - masz rację, ale jak mam wybór i płacę swoje cieżko zarobione pieniądze za nowe opony - to wolę mieć za tę samą cenę z datą o rok młodszą :) Co innego gdyby mi policzyli za oponę z 2019 o 100zl taniej na sztuce - wtedy biorę :) Piotrek Wielos 02-03-2020, 16:00 Jeśli koniec 2019 to jest wszystko ok, a co do rocznika to zależy kto ile jeździ ja się tym nie przejmuje bo max 2-3 sezony i tak są do wymiany więc czy to będzie rocznik bieżący czy koniec poprzedniego tak naprawdę nie ma to znaczenia, rocznikowo jest z zeszłego roku ale kupując np w 2 tyg stycznia to nie dostaniesz z danego rocznika, teraz jest już to możliwe ale ja bym się o to jie zabijał, poza aspektem psychologicznym innych brak. A co do ceny to jak najbardziej można trafić promocje z racji wyprzedaży poprzedniego rocznika, może nie 100zl na szt. (zakładając cenę 400zl/szt.) ja trafiłem taniej o 40zl/szt. karloss 03-03-2020, 05:31 Nic nie będzie. Ale np. Jak taka opona ma już np 5 lat (a auto robi małe przebiegi, więc jest jeszcze ok) to panowie co wymieniają opony marudzą "paanie, ma już 6" - nie chce mi się im tłumaczyć, że ma 5 - bo założona po roku od daty produkcji. ) Mówią tak bo chcą zarobić. Argument jak z przedszkola. Podumowując - masz rację, ale jak mam wybór i płacę swoje cieżko zarobione pieniądze za nowe opony - to wolę mieć za tę samą cenę z datą o rok młodszą :) Co innego gdyby mi policzyli za oponę z 2019 o 100zl taniej na sztuce - wtedy biorę :) Tylko jak wiadomo opony nie są sprzedawane tylko z podziałem na lata ale równie tydzień produkcji. jak kupisz oponę z np. sierpnia czy października 2019 to będzie ona pełnowartościowym produktem. To co piszesz to tylko aspekt psychologiczny i faktycznie będą z datą "rok mlodsza" nijak mająca się do rzeczywistości. krzys125 04-03-2020, 20:08 Czas się rozglądać: 225/50/17, coś w okolicach 1600-1700 zł za komplet. 1. https://allegro.pl/oferta/4x-225-50r17-goodyear-efficientgrip-performance-2-8998824576 Te goodyeary miałem i mam wrażenie że dość szybko sie scierały. 2 sezony, a trzeci już tak lekko na granicy. strasznie dużych przebiegów nie robię bo to w wakacje 5-7 tyś. plus ze 6 tyś przez resztę sezonu. teraz zamówiłem 225/50R17 98Y Hankook ventus V12 evo2 K120XL. Jutro mają przyjechać i zobaczymy jak sie będą sprawowały. Większość niemieckiej policji na tym jeździ to może będzie dobrze. w ciągu półtora tygodnia podrożały o 23zł zł na 1 szt. No ale sezon zbliża się wielkimi krokami i cena idzie w górę jak maseczek jednorazowych na wirusy sega77 05-03-2020, 00:23 225/55 R 17 jest to niewłaściwy rozmiar, który przekłamuje parametry pojazdu (prędkość i odległość) o 5%. Ja jeżdżę na 225/50 R 17 i wszystko jest ok. Może musisz sprawdzić, czy z zawieszeniem jest wszystko ok. Z doświadczenia wiem, że jak się założy coś innego co poleca producent (dotyczy opon) to nie jest to zbyt dobry wybór. Ja teraz będę zakładał Nexen Primus 98V XL i na pewno będę zadowolony, bo już jeździłem na takich, ale na pewno w oryginalnym rozmiarze. Pozdrawiam. Piotrek Wielos 05-03-2020, 04:20 teraz zamówiłem 225/50R17 98Y Hankook ventus V12 evo2 K120XL. Jutro mają przyjechać i zobaczymy jak sie będą sprawowały. Większość niemieckiej policji na tym jeździ to może będzie dobrze. w ciągu półtora tygodnia podrożały o 23zł zł na 1 szt. No ale sezon zbliża się wielkimi krokami i cena idzie w górę jak maseczek jednorazowych na wirusy Mnie te opony nie zachwyciły, takie poprawne średniaki a przynajmniej w tym rozmiarze co ja szukałem były w zbliżonej cenie do opon na których już jeździłem i były lepsze. Ja na ten sezon zamówiłem Uniroyal Rain Sport 5 w rozmiarze 225/40/18 ciekaw jestem czy faktycznie poprawili żywotność bo w 3 przyczep ość była bardzo dobra ale znikały w oczach Parch 05-03-2020, 05:22 Ja jeżdżę na 225/50 R 17 i wszystko jest ok.Ja jeżdżę na 225/55/17 i wszystko jest bardziej niż ok.Z doświadczenia wiem, że jak się założy coś innego co poleca producent (dotyczy opon) to nie jest to zbyt dobry wybór. Z doświadczenia wiem, że ten wybór był bardzo trafiony. Piotrek Wielos 05-03-2020, 06:37 Ja jeżdżę na 225/55/17 i wszystko jest bardziej niż ok.Z doświadczenia wiem, że ten wybór był bardzo trafiony. Miałem na myśli model opony a nie jej rozmiar Parch 05-03-2020, 06:46 Moja odpowiedź dotyczyła postu sega77 malcolm 05-03-2020, 07:32 Mnie te opony nie zachwyciły, takie poprawne średniaki a przynajmniej w tym rozmiarze co ja szukałem były w zbliżonej cenie do opon na których już jeździłem i były lepsze. Ja na ten sezon zamówiłem Uniroyal Rain Sport 5 w rozmiarze 225/40/18 ciekaw jestem czy faktycznie poprawili żywotność bo w 3 przyczep ość była bardzo dobra ale znikały w oczach Do S-maxa chyba powinien być 235/45/18 Piotrek Wielos 05-03-2020, 08:01 Do S-maxa chyba powinien być 235/45/18 Ja pisałem co ja kupilem lukast 05-03-2020, 09:09 A ja w tym roku do drugiego auta w rodzinie, które dużo mniej jeźdz i i głównie po mieście / przedmieściach kupiłem po raz pierwszy opony wielosezonowe - a dokładniej model: Goodyear Vector 4Seasons G2. Ciekawy jestem jak się sprawdzą - z roku na rok wielosezonowe opony w testach wypadają coraz lepiej. malcolm 05-03-2020, 10:28 A ja w tym roku do drugiego auta w rodzinie, które dużo mniej jeźdz i i głównie po mieście / przedmieściach kupiłem po raz pierwszy opony wielosezonowe - a dokładniej model: Goodyear Vector 4Seasons G2. Ciekawy jestem jak się sprawdzą - z roku na rok wielosezonowe opony w testach wypadają coraz lepiej. Fakt do aut którymi robi sie małe przebiegi i głownie po mieście wielosezonówka to chyba najlepszy wybór. Na pewno najbardziej ekonomiczny. Bump: Ja pisałem co ja kupilem Spoko tylko czy węższa i niższa opona nie przełoży się na bezpieczeństwo? Osobiście bym nie zaryzykował ;) Piotrek Wielos 05-03-2020, 10:44 Spoko tylko czy węższa i niższa opona nie przełoży się na bezpieczeństwo? Osobiście bym nie zaryzykował ;) W przypadku Focusa tak opona jest zalecana więc i tak kupiłem, a to że jest niska to akurat dla mnie na plus, szerokość do tej masy auta jest wystarczająca, Zimowki mam 205/55/16 które też są w takim rozmiarze zalecane i jakiś mega problemów z przyczepnością nie ma wiadomo że jest to opona zimowa (mimo że warunków zimowych było tylko kilka dni) W przypadku większego auta są zalecane inne rozmiary, ja podałem rozmiar z racji nawiązania do ceny Hankook vs Uniroyal w innym rozmiarze może być zupełnie inna cena, dużo kilometrów na Hankookach nie zrobiłem ale nie byłem z nich zadowolony dlatego na ten sezon kupiłem inne malcolm 05-03-2020, 10:47 Bump: W przypadku Focusa tak opona jest zalecana więc i tak kupiłem, a to że jest niska to akurat dla mnie na plus, szerokość do tej masy auta jest wystarczająca, Zimowki mam 205/55/16 które też są w takim rozmiarze zalecane i jakiś mega problemów z przyczepnością nie ma wiadomo że jest to opona zimowa (mimo że warunków zimowych było tylko kilka dni) W przypadku większego auta są zalecane inne rozmiary, ja podałem rozmiar z racji nawiązania do ceny Hankook vs Uniroyal w innym rozmiarze może być zupełnie inna cena, dużo kilometrów na Hankookach nie zrobiłem ale nie byłem z nich zadowolony dlatego na ten sezon kupiłem inne A nie zauważyłem że kolega posiada Focusa a nie S-Maxa. Założyłem że tutaj piszemy tylko o S-Maxach :D Piotrek Wielos 05-03-2020, 11:08 A nie zauważyłem że kolega posiada Focusa a nie S-Maxa. Założyłem że tutaj piszemy tylko o S-Maxach :D Wiem że temat jest w tym dziale, jednak opinia o danej oponie nie musi być w danym aucie makinen 05-03-2020, 14:11 Focusa i S-Max dzieli kilkaset kilogramów różnicy. To jednak może rzutować na opinie o oponie. malcolm 05-03-2020, 14:29 A miał już ktoś z was styczność z oponami Kleber Dynaxer HP4? Będę kupował nowe oponki i te mają najlepszy stosunek ceny do oceny na Oponeo. Mój faworyt to Pirelli P7 Cinturato a zastanawiam się jeszcze nad Fulda SportControl 2. Czy mieliście styczność z tymi modelami? Cashflow2019 05-03-2020, 16:04 Ostateczne wyniki testów podanych wcześniej w temacie: https://www.autobild.de/artikel/sommerreifen-test-5629291.html Mnie skusiły opony apollo, najlepszy stosunek jakości do ceny. Chciałem przyoszczędzić ale 20 miejsce Zeetexa mnie rozczarowało... Ewentualnie jak by ktoś chciał "premium" to Nokiany Powerproof też są w dobrej cenie i przyzwoite osiągi. woro_woro 05-03-2020, 18:35 Wiem że temat jest w tym dziale, jednak opinia o danej oponie nie musi być w danym aucieSą opinie, że opony dobre w jednym rozmiarze niekoniecznie są tak samo dobre w innym. Piotrek Wielos 05-03-2020, 19:17 Są opinie, że opony dobre w jednym rozmiarze niekoniecznie są tak samo dobre w innym. Też tak może być chodź jeszcze się z tym osobiście nie spodkalem, różnica w rozmiarach nie była drastyczna, ale moje odczucia z jazdy były takie same, chodź wiadomo że jak się zwiększa szerokość opony to siła rzeczy będzie przyczepniejsza slawek-kali 05-03-2020, 19:35 widać nexen kolejny raz dobrze wypadł w teście, a kosztuje połowę tego co conti :D Pyton_000 05-03-2020, 20:00 Rainsport na 16??? Cashflow2019 05-03-2020, 20:06 widać nexen kolejny raz dobrze wypadł w teście, a kosztuje połowę tego co conti :D Dalej droższy od Apollo :) Rainsport na 16??? Stara 3, nowa piątka pewnie w pierwszej 10 by się znalazła, tego nie wiemy. A dalej cenę ma dobrą. smiechu 06-03-2020, 06:11 Dla niezdecydowanych polecam przyjrzeć się jeszcze Falkenom FK510. amk 06-03-2020, 06:22 Dla niezdecydowanych polecam przyjrzeć się jeszcze Falkenom FK510.Miałem je. Fajne opony, ale szybko się zużyły. U mnie wytrzymały ok 15-20 tys km letniego przebiegu. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka makinen 06-03-2020, 06:33 Mnie skusiły opony apollo, najlepszy stosunek jakości do ceny. Koniecznie daj znać jak to jeździ. Pewnie wiele osób jest zainteresowanych. Cashflow2019 06-03-2020, 06:48 Koniecznie daj znać jak to jeździ. Pewnie wiele osób jest zainteresowanych. Mimo mało przekonującej nazwy :), w teorii powinno być jak w przypadku: Uniroyal / Continental Apollo / Vredestein Oczywiście czas pokaże. malcolm 06-03-2020, 07:07 Ostateczne wyniki testów podanych wcześniej w temacie: https://www.autobild.de/artikel/sommerreifen-test-5629291.html Mnie skusiły opony apollo, najlepszy stosunek jakości do ceny. Chciałem przyoszczędzić ale 20 miejsce Zeetexa mnie rozczarowało... Ewentualnie jak by ktoś chciał "premium" to Nokiany Powerproof też są w dobrej cenie i przyzwoite osiągi. Falken jest dość wysoko ale dają tylko 2 lata gwarancji na opony. Większość producentów klasy średniej i premium daje 5 lat. To może zniechęcać do Falkenów. I nie dziwi Was że w zestawieniu brak Pirelli a jest za to Zeetex, Laufen i Kumho czyli najtańsze ekonomiczne marki? smiechu 06-03-2020, 07:17 Pytanie co daje gwarancja na opony? Jeżeli opona daje się prawidłowo wyważyć przy pierwszym założeniu to wszystkie kolejne uszkodzenia producent podważy zasłaniając się nieprawidłowym użytkowaniem albo uszkodzeniem mechanicznym. malcolm 06-03-2020, 07:29 Pytanie co daje gwarancja na opony? Jeżeli opona daje się prawidłowo wyważyć przy pierwszym założeniu to wszystkie kolejne uszkodzenia producent podważy zasłaniając się nieprawidłowym użytkowaniem albo uszkodzeniem mechanicznym. Na prawdę różne rzeczy potrafią dziać się z oponami. W razie wypłaty ewentualnego odszkodowania dobrze mieć jak najdłuższą gwarancję. Opona to element bezpośrednio wpływający na bezpieczeństwo. Cashflow2019 06-03-2020, 07:37 Falken jest dość wysoko ale dają tylko 2 lata gwarancji na opony. Większość producentów klasy średniej i premium daje 5 lat. To może zniechęcać do Falkenów. I nie dziwi Was że w zestawieniu brak Pirelli a jest za to Zeetex, Laufen i Kumho czyli najtańsze ekonomiczne marki? Zarówno Pirelli P Zero, jak i ostatnio popularna Dębica UHP2 przystąpiła do testu (ogólnie testowanych było 50 marek) dlatego uważam, że to dość rzetelny test. Niestety obie nie dostały się do finału 20 opon. Pierwsza faza testu składała się z hamowania na mokrej i suchej, top 20 przechodziło dalej. Dlatego Zeetex z 20 miejsca równie dobrze, gdyby wszystkie przeszły dalej mógł być na 30-40 miejscu (swoją drogą tak wszyscy chwalą, masakra). Dopiero 2 faza testu której widać wyniki to aquaplaning; prowadzenie na mokrym, suchym; pomiar hałasu; opory toczenia; osiągalny przebieg itp. Samo hamowania to dopiero czubek góry lodowej. Bardziej mnie zastanawia to, że ogólnie tanie marki zajmują wysokie lokaty apollo, nexen, maxxis itp. Kto jeszcze kupuje marki premium typu michelin czy continental tylko po to żeby mieć napis na oponie, a w kieszenie 2 razy mniej. Michelin Pilot sporty z 3 miejsca kosztują 700zł za oponę MASAKRA. EDIT: Wróć, biorąc pod uwagę mega niską cenę Zeetexa to wcale nie jest zła opona. Tylko pewnie coś za coś. smiechu 06-03-2020, 07:53 Czy możecie mi wytłumaczyć wpływ długości gwarancji na opony ma ew. odmowę wypłaty ubezpieczenia? Przecież producent może równie dobrze napisać że daje 20 lat gwarancji na opony - i tak będzie to zapis martwy. Cashflow2019 06-03-2020, 08:03 Czy możecie mi wytłumaczyć wpływ długości gwarancji na opony ma ew. odmowę wypłaty ubezpieczenia? Przecież producent może równie dobrze napisać że daje 20 lat gwarancji na opony - i tak będzie to zapis martwy. Tu chodzi tylko o to, że w Polskich warunkach nie udowodnisz nawet w jaki sposób je wymieniałeś. Większość nawet nie bierze pokwitowania czy paragonu, bo wulkanizator od razu patrzy jak na oszusta. Gwarantowi ciężko jest stwierdzić czy dane uszkodzenie opony poza oczywistymi nie powstało w skutek nieprofesjonalnej wymiany. A długość gwarancji z ubezpieczeniem nie ma nic wspólnego. smiechu 06-03-2020, 08:12 Dalej nie rozumiem po co mi gwarancja na opony dłuższa niż np rok? Faktury za wymianę opon biorę. Cashflow2019 06-03-2020, 08:31 Gwarancja daje ci możliwość ubiegania się o zadośćuczynienie u producenta. Np. jeżeli jedziesz płatną autostradą 140km/h i opona ci pęknie. Uderzysz w barierkę. To jeżeli po twojej stronie wszystkie formalności są spełnione, czyli np. pokwitowanie od wulkanizatora (zawierające również informację o zużyciu), opona dobrze dobrana do auta, nie wiedziesz w ogromną kałuże czy porostu nie najedziesz na gwoźdź. To możesz ubiegać się o zwroty kosztów zarówno fizycznych jak i psychicznych u gwaranta. Ale ja jestem w tej grupie osób, że puki nie zajmujesz się tym zawodowo, to gra nie warta świeczki. Takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko. Mi na przykład nigdy, ani nikomu z mojego otoczenia. Prawo jazdy mam od 15 lat. Dlatego w przypadku opon ja nie zwracam na to uwagi. smiechu 06-03-2020, 08:37 W jaki sposób udowodnisz że rozerwanie opony nie nastąpiło na skutek wcześniejszego uszkodzenia mechanicznego (np przy wjeżdżaniu na krawężnik)? Internet podziela moje stanowisko: https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/gwarancja-dziurawa-jak-opony/t7jkkr7 Cashflow2019 06-03-2020, 08:47 W jaki sposób udowodnisz że rozerwanie opony nie nastąpiło na skutek wcześniejszego uszkodzenia mechanicznego (np przy wjeżdżaniu na krawężnik)? Gwarant w takiej sytuacji nie ma podstaw do zarzucania krzywoprzysięstwa. Posiadasz pokwitowanie zazwyczaj z przed paru miesięcy, że opony były sprawne i nie zużyte. W takiej sytuacji Ty nie udowadniasz, ewentualnie producent stara się Udowodnić, że było inaczej. Poza tym jest jeszcze coś takiego jak raport policji po wypadku, zeznania świadków. Ekspertyza dochodzeniówki czy też powołanie niezależnych rzeczoznawców. Wszystko zależy od tego czy masz trochę oleju w głowie czy nie, i czy masz ochotę i czas na bronienie swoich racji na drodze sądowej. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. A w sytuacji gdyby gwarancja nie istniała, to z założenia w ogólnie nie miał byś możliwości dochodzenia swoich racji. EDIT: zakładanie z góry, że się NIE uda, że NIE mamy szans jest bardzo Polskie i w niczym nie pomaga... malcolm 06-03-2020, 09:07 W jaki sposób udowodnisz że rozerwanie opony nie nastąpiło na skutek wcześniejszego uszkodzenia mechanicznego (np przy wjeżdżaniu na krawężnik)? Internet podziela moje stanowisko: https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/gwarancja-dziurawa-jak-opony/t7jkkr7 Gwarant w takiej sytuacji nie ma podstaw do zarzucania krzywoprzysięstwa. Posiadasz pokwitowanie zazwyczaj z przed paru miesięcy, że opony były sprawne i nie zużyte. W takiej sytuacji Ty nie udowadniasz, ewentualnie producent stara się Udowodnić, że było inaczej. Poza tym jest jeszcze coś takiego jak raport policji po wypadku, zeznania świadków. Ekspertyza dochodzeniówki czy też powołanie niezależnych rzeczoznawców. Wszystko zależy od tego czy masz trochę oleju w głowie czy nie, i czy masz ochotę i czas na bronienie swoich racji na drodze sądowej. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. A w sytuacji gdyby gwarancja nie istniała, to z założenia w ogólnie nie miał byś możliwości dochodzenia swoich racji. EDIT: zakładanie z góry, że się NIE uda, że NIE mamy szans jest bardzo Polskie i w niczym nie pomaga... Ale jaka jest w takim razie konkluzja co do wyboru marki opon. Iść w najtańsze Zeetexy , Nexeny, Kumho czy Laufeny czy skupić się na co najmniej markach ze średniej półki typu Falken, Fulda, Kleber czy Uniroyal? Bo rozumiem, że tak czy siak bez sensu jest płacić 50% więcej za Continetal, Brigestone czy Michelin skoro przeprowadzane testy pokazuja co pokazują? Moje przebiegi roczne to 5-8 tyś. Myślę że 70% z tego to trasy krótkie, miejskie i podmiejskie. Drogi szybkiego ruchu i długie trasy to rocznie może 2-3 tyś. Styl jazdy umiarkowany bo mam dwójkę dzieci na pokładzie. A opony chciałbym mieć na kolejne 5 lat. smiechu 06-03-2020, 09:08 Czy ktoś zgłaszał rozerwane opony do gwarancji? Jakie macie doświadczenia? Ja raz reklamowałem nową oponę Nokiana która nie dawała się wyważyć (zamówione 3 pozostałe były ok). Wymieniona na nową w sumie bez większych problemów - trwało to tylko 4 tygodnie. luckyboy 06-03-2020, 09:16 Ale jaka jest w takim razie konkluzja co do wyboru marki opon. Iść w najtańsze Zeetexy , Nexeny, Kumho czy Laufeny czy skupić się na co najmniej markach ze średniej półki typu Falken, Fulda, Kleber czy Uniroyal? Bo rozumiem, że tak czy siak bez sensu jest płacić 50% więcej za Continetal, Brigestone czy Michelin? Moje przebiegi roczne to 5-8 tyś. Myślę że 70% z tego to trasy krótkie, miejskie i podmiejskie. Drogi szybkiego ruchu i trasy to rocznie może 2-3 tyś. Styl jazdy umiarkowany bo mam dwójkę dzieci na pokładzie. A opony chciałbym mieć na kolejne 5 lat.Konkluzja jest taka że półka budżetowa ma słabe osiągi (hałas, przeczepnosc na mokrym, ścieralność). Minimum przyzwoitości to półka średnia (Fulda, Firestone, Kleber itd.) Opony premium to nie wymysł, czuć jakość na drodze. Kiedyś myślałem że to tylko chwyt marketingowy dopóki nie pojeździłem. malcolm 06-03-2020, 09:16 Czy ktoś zgłaszał rozerwane opony do gwarancji? Jakie macie doświadczenia? Ja raz reklamowałem nową oponę Nokiana która nie dawała się wyważyć (zamówione 3 pozostałe były ok). Wymieniona na nową w sumie bez większych problemów - trwało to tylko 4 tygodnie. Miałem kiedyś przypadek z zimowymi Dunlop. W 3-letniej oponie zrobił się guz wielokości pomarańczy. Nie reklamowałem bo już kupiłem auto z takimi. Opona nie miała żadnych innych uszkodzeń. Cashflow2019 06-03-2020, 09:19 Ale jaka jest w takim razie konkluzja co do wyboru marki opon. Iść w najtańsze Zeetexy , Nexeny, Kumho czy Laufeny czy skupić się na co najmniej markach ze średniej półki typu Falken, Fulda, Kleber czy Uniroyal? Bo rozumiem, że tak czy siak bez sensu jest płacić 50% więcej za Continetal, Brigestone czy Michelin? Napisałem wcześniej, że Ja osobiście nie patrzę na gwarancję w przypadku opon. Nie ma sensu płacić za markę. Co pozostaje? Opierać się na testach niezależnych serwisów lub redakcji np. Auto Bild tak jak ten test do którego dałem linka. Po prostu wybierać opony świadomie ze względu na swoje preferencję, w moim przypadku jakość/cena (gdzie jakość wyznaczają osoby/testerzy z danych redakcji, na pewno znają się lepiej ode mnie). W tym roku opony 235/45 R18 cena w granicach 450zł za sztukę i patrzeć na wyniki. Mocno sugeruje Nexeny, Apollo, i tak jak wcześniej pisałem z marek premium Nokiany. Uniroyal Rainsport 5 też wydają się spoko (tu już w ciemno :) zakładam, że są lepsze od Rainsport 3 ) malcolm 06-03-2020, 09:28 Napisałem wcześniej, że Ja osobiście nie patrzę na gwarancję w przypadku opon. Nie ma sensu płacić za markę. Co pozostaje? Opierać się na testach niezależnych serwisów lub redakcji np. Auto Bild tak jak ten test do którego dałem linka. Po prostu wybierać opony świadomie ze względu na swoje preferencję, w moim przypadku jakość/cena (gdzie jakość wyznaczają osoby/testerzy z danych redakcji, na pewno znają się lepiej ode mnie). W tym roku opony 235/45 R18 cena w granicach 450zł za sztukę i patrzeć na wyniki. Mocno sugeruje Nexeny, Apollo, i tak jak wcześniej pisałem z marek premium Nokiany. Uniroyal Rainsport 5 też wydają się spoko (tu już w ciemno :) zakładam, że są lepsze od Rainsport 3 ) Ja chyba pójdę w rozmiar 225/50/17 bo takie mam felgi, no chyba że kupie w dobrych pieniądzach ładne 18tki :D Ten sam Bild w 2017 robił testy letnich 225/70/17. Wyniki są takie https://www.autobild.de/artikel/sommerreifen-test-2017-225-50-r-17-13303485.html I znowu Falken Azenis FK510 jest wysoko. Więc zostaje tylko kwestia tej krótkiej gwarancji :D karloss 06-03-2020, 12:11 Gwarancja jest dobra jak opona jest całkowicie nowa i np. podczas zakładania na felgę i jej wyważania coś wyjdzie to można powalczyć i w większości przypadków to się sprawdza. Natomiast w przypadku używanych opon przez jakiś czas, nie oszukujmy się jest tyle czynników, które trzeba uwzględnić, żeby udowodnić wadę opony, że sumarycznie lepiej kupić kolejna parę, założyć i mieć święty spokój. Kogo będzie stać na postawienie auta na kołkach przez kilka tygodni do momentu rozstrzygnięcia reklamacji? Dlatego gwarancje 5 letnie to taki lep na klientów i w praktyce mają dać poczucie psychicznego bezpieczeństwa, a nie faktyczne zabezpieczenie przed wadą opony. Kawa500 07-03-2020, 21:07 Witam Każdy ma swoje racje ,cena czyni cuda tylko w sklepach.Kazdy kto zrobił przelot na tanich,średnich i dobrych oponach widzi rónieżnice . Osobiście tanie opony sá fajne jak są nowe i jest słonecznie ,trochę deszczu jakieś awaryjne hamowanko i jest dramat. Wiadomo że dobra opona kosztuje ale czy w przypadku najechania komuś w dupsko zaoszczędzimy te parę stówek ?Rozkladając to na okres użytkownika , dla normalnego użytkowania mającego dwa komplety kół to średnio od 3 do 5 lat. Nie zapominajmy że dobra opona po 3 latach jest o wiele więcej skuteczna niż tani Chińczyk. Trzeba sobie zdać sprawę z tego że jazda na dobrej gumie to świadome poczucie i zaufanie , pół środki to zawsze ciśnienie z tyłu głowy. Rafał A.(antek) 08-03-2020, 09:33 Ja testuję naszą dębice UHP2, na razie 2 trasy i było ok. Ale to za mało żeby wydać opinię. citrovit 09-03-2020, 12:10 Witam kolegów. Ktoś tam w poniższych wypowiedział się o jakiś oponach,że nie wiadomo ile wytrzymają.Przyznam,że przy mojej eksploatacji to jeden z głównych parametrów do oceny opon.Podzielę się więc co sobie zapisywałem -a trochę opon już zajezdziłem. 1)BRIDGESTONE POTENZA S001 fabrycznie założone wytrzymały 93620km 2)HANKOOK VentusPrime3 wytrzymały 53200km 3)Bridgestone te same co w pkt 1 77600km 4)FULDA Sportcontrol 2 48380km 5)NANKANG niestety sprzedałem auto i niewiem ile przejechały 6)CONTINENTAL ContiSport Contact fabrycznie założone tragiczne tylko 57700km i na koniec potężnie się poząbkowały 7) TOYO PROXES SPORT teraz używam przejechałem dopiero ok18tyś kmi są narazie ok Wszystkie opony używane w ten sam sposób na trasie z takimi samymi prędkościami jednym słowem tak samo jezdziłem na każdych które wymieniłem.Jak widać różnice są duże a najbardziej zawiodły mnie Conti. malcolm 09-03-2020, 12:35 Witam kolegów. Ktoś tam w poniższych wypowiedział się o jakiś oponach,że nie wiadomo ile wytrzymają.Przyznam,że przy mojej eksploatacji to jeden z głównych parametrów do oceny opon.Podzielę się więc co sobie zapisywałem -a trochę opon już zajezdziłem. 1)BRIDGESTONE POTENZA S001 fabrycznie założone wytrzymały 93620km 2)HANKOOK VentusPrime3 wytrzymały 53200km 3)Bridgestone te same co w pkt 1 77600km 4)FULDA Sportcontrol 2 48380km 5)NANKANG niestety sprzedałem auto i niewiem ile przejechały 6)CONTINENTAL ContiSport Contact fabrycznie założone tragiczne tylko 57700km i na koniec potężnie się poząbkowały 7) TOYO PROXES SPORT teraz używam przejechałem dopiero ok18tyś kmi są narazie ok Wszystkie opony używane w ten sam sposób na trasie z takimi samymi prędkościami jednym słowem tak samo jezdziłem na każdych które wymieniłem.Jak widać różnice są duże a najbardziej zawiodły mnie Conti. Drugi komplet Bridgestone przejechał 177 tyś??? Piotrek Wielos 09-03-2020, 12:56 Drugi komplet Bridgestone przejechał 177 tyś??? 77tys Ta jedynka się dotyczy pkt 1 Cashflow2019 10-03-2020, 21:08 Dziś przyjechały oponki i od razu ciekawostka. Gdyby ktoś się zastanawiał nad oponami Apollo, robi je ta sama fabryka co opony Vredestein. malcolm 11-03-2020, 09:24 Ja testuję naszą dębice UHP2, na razie 2 trasy i było ok. Ale to za mało żeby wydać opinię. Jaki masz rozmiar tej Dębicy? krzysztofSJZ 11-03-2020, 10:17 Witam kolegów. Ktoś tam w poniższych wypowiedział się o jakiś oponach,że nie wiadomo ile wytrzymają.Przyznam,że przy mojej eksploatacji to jeden z głównych parametrów do oceny opon.Podzielę się więc co sobie zapisywałem -a trochę opon już zajezdziłem. 1)BRIDGESTONE POTENZA S001 fabrycznie założone wytrzymały 93620km 2)HANKOOK VentusPrime3 wytrzymały 53200km 3)Bridgestone te same co w pkt 1 77600km 4)FULDA Sportcontrol 2 48380km 5)NANKANG niestety sprzedałem auto i niewiem ile przejechały 6)CONTINENTAL ContiSport Contact fabrycznie założone tragiczne tylko 57700km i na koniec potężnie się poząbkowały 7) TOYO PROXES SPORT teraz używam przejechałem dopiero ok18tyś kmi są narazie ok Wszystkie opony używane w ten sam sposób na trasie z takimi samymi prędkościami jednym słowem tak samo jezdziłem na każdych które wymieniłem.Jak widać różnice są duże a najbardziej zawiodły mnie Conti. kiedy ty spisz i odpoczywasz? Bump: Jak widać różnice są duże a najbardziej zawiodły mnie Conti co do tych opon też mam takie zdanie jedna wielka ściema, cena do jakości porażka, miałem nówki conti wytrzymały 35 tyś i boki sparszywiały można było gumę skrobać szpachelką Rafał A.(antek) 11-03-2020, 18:33 jaki masz rozmiar tej dębicy? 215/50/17 markiz323 13-03-2020, 07:37 215/50/17 To chyba nie jest rozmiar dedykowany. Też od tamtego roku mam tą Dębicę i powiem, że ogólne wrażenia sa ok. Ale po 20 tyś km, bieżnika z przodu jest 3 mm Rafał A.(antek) 13-03-2020, 13:47 no ale top we każdych teraz krzysztofSJZ 17-03-2020, 14:27 To chyba nie jest rozmiar dedykowany. Też od tamtego roku mam tą Dębicę i powiem, że ogólne wrażenia sa ok. Ale po 20 tyś km, bieżnika z przodu jest 3 mm z ta Dębicą coś nie tak chyba jest ja kupiłem Dębice w 2015 roku do Fredka oblatałem nimi 1,5 roku jakieś 12-13 tyś , przełożyłem do foczki przeleciałem 20 tyś bieżnika mam w ciul dużo bo więcej niż 5 mm , jedyna wada to jakoś dziwnie zużywa się bieżnik, na wąskich paskach poprzeczne lamelki miejscami zniknęły, ciśnienie dobre ,zbieżność też. może masz za ciężką nogę i opony znikają? :D:D:D Bump: a tu taki prosty kalkulator do opon https://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon markiz323 17-03-2020, 19:45 z ta Dębicą coś nie tak chyba jest ja kupiłem Dębice w 2015 roku do Fredka oblatałem nimi 1,5 roku jakieś 12-13 tyś , przełożyłem do foczki przeleciałem 20 tyś bieżnika mam w ciul dużo bo więcej niż 5 mm , jedyna wada to jakoś dziwnie zużywa się bieżnik, na wąskich paskach poprzeczne lamelki miejscami zniknęły, ciśnienie dobre ,zbieżność też. może masz za ciężką nogę i opony znikają? :D:D:D Dostaną ode mnie drugą szansę.....kupię dwie nowe. Będę mieć dwie z 2019r i dwie świeże ;) Ogólnie, to w tym rozmiarze nawet przy nowych oponach, wysokość bieżnika nie rzuca na kolana.. Libas1990 09-04-2020, 20:59 Siema. Szukam opon letnich do S-Max w rozmiarze 215/60 16 Index V i nośność 99. Jesteście w stanie polecić coś w miarę rozsądnej cenie? Pozdro kopytko1623 13-04-2020, 12:00 Witam,chciałbym zmienić pony na lato ponieważ stare są już łyse a jestem od niedawna posiadaczem autka.Obecny założony rozmiar to 225/50/17 a chcę założyć 215/55/17 co prawda producent akurat tego rozmiaru nie przewiduje chociaż według kalkulatora opon to właśnie ten rozmiar jest najbardziej zbliżony to oryginału czyli 215/60/16. 1. 215/60/16 do 225/50/17 to różnica średnic -7mm prędk.+1,1% 664,4-656,8 2. 215/60/16 do 215/55/17 to różnica średnic +4mm prędk.-0,6% 664,4-668,3 Moje pytanie czy ktoś jeżdzi na tym rozmiarze 215/55/17 chcę zmienić ze względu na drogi i komfort jazdy. kopytko1623 13-04-2020, 14:05 ktoś coś? woro_woro 13-04-2020, 18:41 Nie jeżdżę, ale póki wybierzesz indeks 98 powinno być w porządku. Obiboc 14-04-2020, 08:46 215/55/17 chcę zmienić ze względu na drogi i komfort jazdy. Przez pewien czas miałem takie opony 215/55/17 na tylnej osi. Co do komfortu w porównaniu do 215/60/16 nie zauważyłem żadnej różnicy, może delikatnie sztywniej na zakrętach. Natomiast sama opona wyglądała lepiej na feldze..I to tyle. lukasek85 14-04-2020, 19:28 Rozmiar 215/55/17 możesz śmiało zakładać... ja mam taki rozmiar na zimowych i jest ok. Dwie zimy już przejechane na tym rozmiarze. kacza1982 14-04-2020, 21:51 Witam,chciałbym zmienić pony na lato ponieważ stare są już łyse a jestem od niedawna posiadaczem autka.Obecny założony rozmiar to 225/50/17 a chcę założyć 215/55/17 co prawda producent akurat tego rozmiaru nie przewiduje chociaż według kalkulatora opon to właśnie ten rozmiar jest najbardziej zbliżony to oryginału czyli 215/60/16. 1. 215/60/16 do 225/50/17 to różnica średnic -7mm prędk.+1,1% 664,4-656,8 2. 215/60/16 do 215/55/17 to różnica średnic +4mm prędk.-0,6% 664,4-668,3 Moje pytanie czy ktoś jeżdzi na tym rozmiarze 215/55/17 chcę zmienić ze względu na drogi i komfort jazdy. Jeżeli chcesz komfortowo to zmień na 16 cali, większy balon powoduje dodatkową amortyzację. Jeżeli musisz kupić 17 cali, bo nie chcesz zmieniać felg to pozostań przy 225/50, różnicy w komforcie nie zauważysz, a raz, że opony 225/50 są tańsze (minimalnie, ale zawsze), a dwa - są homologowane do auta - niby nic, ale jak nie daj boże dojdzie do jakiegoś zdarzenia to ubezpieczyciel, który podejdzie szczegółowo do sprawy może odmówić wypłaty odszkodowania. Wiem, że to ekstremalny u nas przypadek, ale nigdy nie wiadomo. Odnośnie komfortu jeszcze - u mnie zimówki 225/50/17, a letnie 235/45/18 i jeżeli chodzi o komfort to niewielka różnica, bardziej czuć stuki w zawieszeniu na letnich, ale też trzymanie w zakrętach lepsze, coś za coś lukasek85 15-04-2020, 15:56 Większy balon na ciśnieniu powyżej 2.5 bara będzie tak samo komfortowy jak opona 235/45/18. Ja u siebie jak napompuję 215/55/17 na 2.5 to robi się twardo jak na 18 calach także komfort nie zależy tylko od rozmiaru koła i opony. Jak dla mnie Smax na 16 calach to wizualna porażka, ale każdy ma swoje gusta. kobrys 15-04-2020, 16:30 Zamówiłem wczoraj Continental ContiSportContact 5 235/45/R18 98Y Czy spodziewam się zmiany w prowadzeniu samochodu? Nie, takie same miałem do tej pory :) Za to wcześniej miałem różnie i bywało różnie. Uważam, że w S-Max lepiej pracują nawet jak Michelin Pilot Sport 4, ale zaraz zleci się grupa przepłaconych dziennikarzy i zacznie mnie okładać z biletami lotniczymi na egzotyczne wyjazdy 'pokazowe', które podostawali... Michał82 21-04-2020, 11:25 Pany i Panewki, mam dylemat co brać do mojego S-maxa (ceny i oferty z oponeo.pl): 1. Continental PremiumContact 6 225/50/R17 98 Y XL FR - 484 zł/sztuka (2020) 2. Goodyear Efficientgrip Performance 2 225/50/R17 98 W XL FR - 447 zł/sztuka (2020) 3. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 225/50/R17 98 Y XL FR - 449 zł/sztuka (2020) 4. Michelin Primacy 4 225/50/R17 98 Y XL FR - 547 zł/ sztuka (2019) Samochód robi dzienne przebiegi 80 do maks. 100 km, głownie po trasie szybkiego ruchu, trochę po mieście, czasem w weekend 200-300 km. Zależy mi głównie na trwałości opon i na bezpieczeństwie, na kolejnym miejscu jest spalanie. Do tej pory, a właściwie zeszły sezon od maja, kiedy kupiłem S-maxa, do listopada, latałem na Hankookach Ventus Prime 2 225/50/R17 98W XL, szału nie było. Przesiadłem się z lżejszego Mondeo mk3 2.0 TDCi, który latał na Michelinach Primacy 3 205/55/R16 91V - auto szło jak po sznurku, czy było sucho czy mokro. Tutaj, w cięższym aucie, tej pewności Michelina mi brakowało przy Hankookach. Nie ukrywam, że czekałem na dobrą promocję Michelina, ale jak na złość nie chcą zejść poniżej 500 zł za sztukę, i to nawet te z zeszłego roku produkcyjnego (a wolałbym tegoroczne). Parch 21-04-2020, 11:38 Jeśli jesteś zdecydowany na oponę w rozmiarze 17", to zastanów się poważnie nad oponą 225/55. Już o tym było pisane kilkukrotnie, ale napiszę jeszcze raz - to jest IMHO najlepszy wybór do S-Max'a mk1 dla wielkości 17". Nie czytałem nigdzie komentarzy użytkowników wyrażających rozczarowanie, czy niezadowolenie. Ja już 4 sezon ujeżdżam Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 (225/55 r17 XL) i wiem, że następna opona to będzie również 225/55. NEFLAJTE 21-04-2020, 21:30 Popieram jak 17 to tylko 225/55 Popatrz na porównywarkę średnic opon najbardziej zbliżona do 16 i 18 19 cali eclipse 22-04-2020, 07:19 Oczywiście również popieram że to najlepszy wybór , jeśli chodzi o komfort jazdy . Choć zapewne są zwolennicy nisko profilowych nawet 20'' , w których jazda to mordęga tak dla pasażerów jak i dla zawieszenia auta. Michał82 23-04-2020, 09:52 Dzięki za podpowiedź. Poszukam 225/55/17 w dobrych pieniądzach. W sumie to różnica w średnicy opony na poziomie 22,5 mm:), trochę bardziej wypełni przestrzeń w nadkolu (a właśnie - nie ocierają przy maksymalnym skręcie kół i dużym obciążeniu ?). Ciekawe jak samochód będzie się zachowywać w łukach w stosunku do poprzednich opon. NEFLAJTE 23-04-2020, 19:49 Podróżowałem 7 osób plus troszkę bagażu nie było żadnych problemów . Wektor72 24-04-2020, 10:48 A jak na taką zmianę profilu zapatrują się firmy ubezpieczeniowe. Ostatnio miałem szkodę z oc i rzeczoznawca dokładnie obejrzał opony, czy są zgodne z homologacją, czy mają odpowiednią głębokość bieżnika itp. Zastanawiam się czy nie będzie problemu z wypłatą odszkodowania w razie czego. Producent samochodu nie przewidział takiego zmiennika - nie ma na tabliczce tego rozmiaru. Może ktoś miał już z tym problem? Parch 24-04-2020, 11:06 Zaczyna się wałkowanie tych samych tekstów. "Urban legend" i tyle w temacie. BTW. Teksty o braku homologacji i skrupulatnych szkodnikach, albo złośliwych diagnostach, to na razie jedyne głosy krytyki tego rozmiaru:D Piasek80 24-04-2020, 11:26 Ja bym jednak proponował zacząć czytać to co podpisujemy przy zawieraniu polis OC, szczególnie ok 80-stronnicową książeczkę czcionką 6 zwaną OWU a potem zapoznał się z odsetkiem postępowań regresowych jakie corocznie wszczynają nasi ubezpieczyciele (a mamy ten wynik 2-cyfrowy czym plasujemy się na 1 miejscu w UE). Bo wszystko jest ładnie, pięknie dopuki szkoda wypłacana jest z cudzej polisy albo była drobna stłuczka gdzie kosztów tam kilka tyś zł max się zrobiło. Jazdy się zaczynają kiedy są ranni, nie daj Boże prokurator, albo mieliśmy pecha kasując komuś furmankę za gruby chajs gdzie wchodzą kwoty po kilka set tysięcy złotych albo i całka. Wtedy się dowiesz o największym życiowym błędzie jaki popełniłeś bijąc pianę na forum zamiast wziąć do łapy OWU żeby zdać sobie sprawę co podpisałeś. W PL ubezpieczenia są tanie bo: - rynek wypłat odszkodowań jest mega-zaniżony i wszyscy się na to godzą - wyłączeń i wykluczeń jest tyle że regres przekracza już 20% rocznie. Na zachodzie tyle ile my płacimy rocznie za jakiegoś Focusa, w NL czy BE płacą miesięcznie. A skoro jest tanio, to jest tak ochachmęcone w umowach że w zasadzie przed Policją i drobnymi stłuczkami chroni cię ta polisa bo jak wyjdzie coś więcej masz niemal gwarancje że będą dochodzili roszczeń z tyt. wypłaconego odszkodowania ... dlatego że ktoś sobie niestandardowe, chińskie alu założył bo fajnie wygląda. Dlatego różnice w cenie polisy tego samego auta i kierowcy wynikające tylko z adresu meldunkowego (Pcim Mały vs. Warszawa-Centrum) sięgają 100%. Bo w Pciumiu błotnik kupisz w kolor na olx za 150 drugie tyle weźmie blacharz za przekładkę i zadmuch a w Warszawie ASO Forda skasuje za to 2800 + drugie tyle za auto zastępcze naliczy. Parch 24-04-2020, 11:57 (a właśnie - nie ocierają przy maksymalnym skręcie kół i dużym obciążeniu ?).Nic mi nigdy nie ocierało na oponach, które wcześniej wymieniłem. A jeździłem już zapakowany po sam dach, 5. osobowym składem oraz 7. osobowym składem. Ciekawe jak samochód będzie się zachowywać w łukach w stosunku do poprzednich opon.Nie zauważyłem różnicy po przesiadce z rozmiaru 225/50/17. Ale ja raczej spokojnie jeżdżę. sega77 30-04-2020, 22:13 Ja jeżdżę na 225/50R17 i jak dla mnie jest ok, nie czuję jakiegoś dyskomfortu, ani też nie trzęsie przesadnie na wybojach. Bump: MAG 04-05-2020, 18:05 ... Producent samochodu nie przewidział takiego zmiennika - nie ma na tabliczce tego rozmiaru. ... Tabliczka nie jest żadnym wyznacznikiem czy dany rozmiar opony jest dozwolony czy tez nie! Nawet Ford w swoich oficjalnych katalogach akcesoriów dodatkowych proponuje felgi z rozmiarami opon które nie są ujęte na tej "świętej" tabliczce 8) Wystarczy nawet spojrzeć do instrukcji obsługi, gdzie tych rozmiarów jest dużo więcej ... Inna sprawa, że w S-Maxie Mk1 opona 225/55/17 jest rozmiarem który różni się od bazowego (215/60/16) trochę więcej niż pozwalaja na to "tabelki zamienników", ale z drugiej strony, jeśli porównamy ją do jak najbardziej fabrycznego rozmiaru 235/45/18 to sie nagle okaże, że tak właściwie to jesteśmy w dozwolonych widełkach ... :D A co do rzeczoznawcy i oględzin opon, to sprawdzają oni przede wszystkim czy bieżnik ma wymaganą przepisami głębokość, czy indeksy nośności i prędkości są zgodne z wymaganiami i czy opony nie są np spękane albo w inny sposób niezdatne do użytku (poza samą głebokośćia bieżnika). No i oczywiście czy opony na danej osi są tego samego modelu i rozmiaru karloss 04-05-2020, 21:10 Tabliczka nie jest żadnym wyznacznikiem czy dany rozmiar opony jest dozwolony czy tez nie! Nawet Ford w swoich oficjalnych katalogach akcesoriów dodatkowych proponuje felgi z rozmiarami opon które nie są ujęte na tej "świętej" tabliczce 8) Wystarczy nawet spojrzeć do instrukcji obsługi, gdzie tych rozmiarów jest dużo więcej ... Nie wiem, czy do końca masz.racje. Owszem rozmiarów opon jest więcej m.in. w instrukcji, ale jest jeszcze podział w zależności od rodzaju silnika i wtedy te tabliczki mogą się różnić. Ja przynajmniej takie rozwiązanie mam w drugim aucie. Parch 04-05-2020, 21:20 No! Czyli dokładnie tak, jak wcześniej pisałem. Jedyne głosy krytyki rozmiaru 225/55/17 to opowiastki o ubezpieczycielach i diagnostach. No i głos kolegi, który nie miał takich opon, ale "z doświadczenia wie", że lepsze są opony, które wymienia instrukcja obsługi. Obiboc 05-05-2020, 08:23 Tak się pięknie przepychacie o te 225/55/17. Na tabliczce nie ma tej opony jednak nie ma też rozmiaru 215/55/17 który dokładniejszym zamiennikiem 215/60/16. Jeśli chodzi o ubezpieczenie.. nie słyszałem nigdy by ubezpieczyciel czepiał się rozmiaru opony, że łyse raz gdy pan domagał się odszkodowania od gminy za to że na zakręcie było ślisko i podczas deszczu wyleciał w krzaki swoją pełnoletnią hondą. Mam w rodzinie człowieka który pracuje w "półświatku" ubezpieczeń i na co dzień zajmuje się likwidacją szkód m.in. komunikacyjnych. Właśnie zamówiłem sobie 225/55/17 i niech się dzieje wola nieba. MAG 05-05-2020, 11:00 Zapomniałem dopisać jeszcze jedną rzecz - gdybym miał wystarczająco szeroką felgę (minimum 7,5" ale IMHO optymalna byłaby 8"), to przy 17-tce zakładałbym 235/50/17. Zdecydowanie lepszy zamiennik fabrycznej 215/60/16 niż 225/50/17 czy 225/55/17 - zresztą podobnie jak wspomniane przez kolege Obiboc 215/55/17. Ten ostatni rozmiar jest sporadycznie wybierany - zapewne ze względu na to że jak ostatni raz to sprawdzałem, to był zdecydowanie droższy zarówno od 225/50 jak i 225/55 btw - w moim pierwszym S-Maxie przez 2 sezony jeździłem na zimówkach 215/55/17 ... Parch 05-05-2020, 11:46 Zdecydowanie lepszy zamiennik fabrycznej 215/60/16 niż 225/50/17 @MAG (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=296) , @Obiboc (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=327117) , czy możecie mi wyjaśnić dlaczego jako "bazowy" rozmiar opony traktujecie 215/60 r16? Z czego wynika Wasze porównywanie się do tego rozmiaru? Przecież S-MAX w zależności od wersji bazowej wyposażenia był konfigurowany albo na felgach/oponach 16", albo na 17", albo na 18". A już w przypadku aut poliftowych najczęściej był fabrycznie konfigurowany "bazowo" na felgę/oponę 17". EDIT: Gdybym ja miał wybrać jakiś bazowy rozmiar opony, to wybrałbym 235/45 r18, bo wtedy koło ma średnicę największą z rozmiarów rekomendowanych dla Forda S-MAX. Rozmiar ten jest wymieniany zarówno w każdej instrukcji obsługi, jak i w broszurach reklamowych. arekmiz 05-05-2020, 12:53 Bo "bazowy" to zawsze "najmniejszy i najtańszy". :) Czyli w kołach bazowy to 16. Parch 05-05-2020, 13:02 Jeśli chodzi o kryterium "CENA", to pełna zgoda. Ale już przy porównywaniu innych parametrów, to w przypadku opon/kół IMHO "bazą" powinna być największa rekomendowana średnica koła. Przy takim założeniu porównując się do 235/45 r18 można wyciągnąć bardziej konstruktywne wnioski, niż porównując się do 215/60 r16. MAG 05-05-2020, 13:27 Bazowy, czyli taki jaki jest zakładany do wersji bazowej, bez żadnych dodatków. Tak ja to interpretuję. Obiboc 06-05-2020, 06:18 Tak jak już koledzy wyżej wspomnieli mówię o bazowej 215/60/16 bo w niższych wersjach bez dopłaty, auta miały naciągnięty na felunek ten rozmiar. Parch 06-05-2020, 07:11 Czyli porównujecie parametry opon, próbując wykazać, że rozmiary nierekomendowane przez Forda można zastosować, równając do rozmiaru, który ani nie jest największy, ani najmniejszy z zalecanych. Jedynie najwęższy. A kryterium wyboru rozmiaru do porównania to cena. Hmmm:? Obiboc 06-05-2020, 08:57 Przy takim założeniu porównując się do 235/45 r18 można wyciągnąć bardziej konstruktywne wnioski, niż porównując się do 215/60 r16. Porównując 225/55 do tej opony prawie mieszczę się w widełkach, przy średniej czyli 215/60/16 bardzo mocno się nie mieszczę a przy najmniejszej 225/50 już totalnie... A kryterium wyboru rozmiaru do porównania to cena. Hmmm W moim wypadku nie. Powiem tak gdybym miał felgi 18 to zastanawiałbym się nad 235/50/18. Mam 17/ 7" i szukam 17 troszkę większych niż dopuszczone ponieważ uważam ze podstawowe wyglądają troszkę jak kółka od bobika w tym aucie. Gdyby felga była o szerokości 8" kupiłbym 235/50/17. Co do samych opon kupuję tańsze. Aktualnie 2 komplety Dębicy ( nie kupuję chińskich wynalazków miałem chwile zeteex i ...). cattani75 06-05-2020, 10:20 Obstawiałbym, że "bazowym rozmiarem" jest ten pośrodku. Wtedy mniejsze są in minus, a większe in plus, ale wszystkie w normie. Gdyby było inaczej, to sam Ford mógłby się nie mieścić w widełkach 2% (nie liczyłem - teoretyzuję). woro_woro 06-05-2020, 11:21 Pośrodku jest 215/60R16https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200506/87423ea15c8604eeaff248df2ac1a774.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200506/7b4fa3bcede860548116efe285466cfe.jpg cattani75 06-05-2020, 11:36 Pośrodku spośród wskazywanych przez Forda, a nie przez użytkownika. :-) 225/50R17 chyba nie istnieje na ich liście. Zapewne jest za to 235/50R17. woro_woro 06-05-2020, 11:49 Mowa o MK1 i 225/50R17 jest jak najbardziej Lukajaslo 08-05-2020, 11:12 Witam panowie, pytanie odnośnie kół 20,jade oglądać w niedzielę s max 2.2 tdci 200ps,gosc ma założone koła 245 30 r20, trochę nijak to wygląda bo prześwit miedzy opona a błotnikiem jest dosyć duży a i o komforcie nie wspomnę, jest jakiś zamiennik do tego? Obiboc 08-05-2020, 11:46 dla przykładu 235/35/20 ale to i tak wygląda jak bieżnik naciągnięty na felgę ;) Jeżeli chcesz bardziej komfortowo 235/45/18 (z kwitów forda) na forum widziałem że ktoś miał i weszło 235/50/18 ale tu już nie mieścisz się widełkach (twoja decyzja). Gdy chcesz balony 215/60/16 Lukajaslo 09-05-2020, 06:35 Chodzi mi raczej o oponę rozmiaru 20,235 35 też będzie wyglądało mizernie, musi być wyższa żebym nie widział tego prześwitu, dobra alternatywa byłoby może 235 45 20, BARNEY 09-05-2020, 09:25 ..., na forum widziałem że ktoś miał i weszło 235/50/18 ale tu już nie mieścisz się widełkach Mam taki wymiar na zimowych 18" i jest ok, MAG 11-05-2020, 17:37 ... s max 2.2 tdci 200ps,gosc ma założone koła 245 30 r20, ... Dziwny rozmiar. Orginalne fordowskie akcesoryjne alusy 20" z pakietu MS Design mają zakładane opony 245/35/20, Z samego "przeliczania" rozmiarów można by użyć 235/35/20. Wchodza tez 235/40/20, ale są "deko" za duże i w widełkach się nie mieszczą, chociaz w praktyce jak najbardziej ... Osobiście używam 245/35/20 - na moje wymagania idealny rozmiar :D Agamek12 30-05-2020, 11:24 Goodride z107 225/50/17. Ktos ma? Jakies opinie? Wektor72 08-06-2020, 13:58 Witam, rozglądam się za oponami na lato. Mam chęć zakupić Vikingi 225/60 R17, może ktoś miał z nimi do czynienia i może coś podpowiedzieć. Nie ukrywam, że kusi mnie cena (300 zł za szt. z montażem). Parch 08-06-2020, 14:18 W #2418 piszesz o swoich obawach, co do opon o niezalecanych przez Forda rozmiarach. Teraz piszesz o rozmiarze 225/60/r17, który nie mieści się w żadnych widełkach tolerancji. To chyba prowokacja? Chyba takich opon (mam na myśli rozmiar) nikt nie testował w mk1. Przynajmniej ja się nie spotkałem. IMHO mogą już ocierać o nadkola przy dużym obciążeniu, ale trzeba by to w praktyce sprawdzić. woro_woro 08-06-2020, 20:04 poza tym, że balon jak w SUVie będzie Wektor72 08-06-2020, 21:00 Przepraszam pomyłka, oczywiście powinno być 225/50 R17. Pytanie o opinię dotyczy marki a nie rozmiaru. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Agamek12 20-06-2020, 16:48 No i skończyło się zakupem Dębica Presto UHP2 225/50/17. Na plus zaskoczyła mnie cisza tych opon - zupełny brak hałasu. Również zachowanie na mokrym zdecydowanie lepsze niż w Nokian ZLine z 2014r z bieżnikiem 5mm. Wektor72 21-06-2020, 08:58 Witam, zakupiłem wspomniane wcześniej Wikingi 225/50 R 17. Wyglądają bardzo dobrze, posiadają gruby rant ochronny. Zrobiłem trasę 400 km z pełnym obciążeniem i nie mogę narzekać. Samochód pewnie się prowadzi, są ciche i dość miękkie, także komfort dużo większy niż na poprzednich (platin). Co do zużycia i zachowania na mokrej nawierzchni nie mam na razie doświadczenia. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Yakac 21-06-2020, 15:29 Wektor72 - za ile kupiłeś? Ja pamietam, że z dostawą cos około 1050zł. także niedrogo. Opony na tyle fajne, że na pewno bym je jeszcze raz kupił, szczególnie w tej cenie (to koncern Continental) slawek-kali 21-06-2020, 16:57 chcecie dobre opony i tanie kupujcie nexen. lato czy zima.. nie pożałujecie. jaceks 21-06-2020, 21:48 Ja właśnie założyłem nowe Michelin Crossclimate 225/50/17. Poprzednio miałem letnie Michelin Premacy3 z 2016r. Nowe są bardziej miękkie, komfortowe. Jest inny dźwięk, wynikający z nietypowego bieżnika. Przy małych prędkościach, z otwartym oknem, zwłaszcza na mokrej jezdni słuchać taki szum-buczenie z opon. Mi się podoba ten glos :) Ponieważ jeżdżę emerycko i przewidywalnie, nie sprawdze chyba nigdy, jak się zachowują w ekstremalnych sytuacjach. Nie było jeszcze takiej wody czy błota, żebym wtopil auto. Mam nadzieje ze będą warte tych pieniędzy. Wektor72 21-06-2020, 22:25 Wektor72 - za ile kupiłeś? Ja pamietam, że z dostawą cos około 1050zł. także niedrogo. Opony na tyle fajne, że na pewno bym je jeszcze raz kupił, szczególnie w tej cenie (to koncern Continental)Zapłaciłem po 300 zł za sztukę z montażem na alufelgach. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Libas1990 10-07-2020, 12:00 Witam.Planuje zakupić opony letnie jednak rozmiar opon(215/60/16) są mało popularne. Czy jestem możliwość aby założyć na felgi ALU na których są tak owe założone rozmiar 225/60/16? I ewentualnie jakieś opony z niższej półki cenowej które są warte uwagi? cattani75 10-07-2020, 12:15 Szukasz letnich czy już zimowych? Libas1990 10-07-2020, 12:38 Letnie. Choć jeszcze w rachubę wchodzą wielosezon. cattani75 10-07-2020, 12:41 Szkoda, bo fajne zimówki z niewielkim przebiegiem, ale z wysokiej półki bym miał na sprzedaż. :-) Co do szerokości 225, to zależy jaką masz szeroką felgę, ale przede wszystkim zmieni się średnica koła o 1.2 cm. marjo 10-07-2020, 18:28 Witam.Planuje zakupić opony letnie jednak rozmiar opon(215/60/16) są mało popularne. Czy jestem możliwość aby założyć na felgi ALU na których są tak owe założone rozmiar 225/60/16? I ewentualnie jakieś opony z niższej półki cenowej które są warte uwagi? Ja jeżdzę lato/zima na oponach 225/55/16. Zero oszukiwania na prędkości, polecam jako równowagę pomiędzy komfortem i prowadzeniem. Libas1990 11-07-2020, 06:46 Dziękuje. A co do samego wyboru opon.Jakieś marki i modele do 1000 zł za komplet. Bo mam trochę mętlik w głowie. Z jednej strony Sunfull i cała reszta a koło 1000 Np Kormoran czy imperial. Choć zauważyłem że można dorwać też Pirelli, Nexen i Matador koło 1200. Znalazłem jeszcze opony Strial za 716 zł. Będziecie w stanie coś doradzić? cattani75 11-07-2020, 06:48 Chyba umiem doradzić. Żadne z nich? Poczytaj jakieś testy... karloss 11-07-2020, 10:04 Dziękuje. A co do samego wyboru opon.Jakieś marki i modele do 1000 zł za komplet. Bo mam trochę mętlik w głowie. Z jednej strony Sunfull i cała reszta a koło 1000 Np Kormoran czy imperial. Choć zauważyłem że można dorwać też Pirelli, Nexen i Matador koło 1200. Znalazłem jeszcze opony Strial za 716 zł. Będziecie w stanie coś doradzić? Z letnich Nexeny wiele osób poleca. Spróbuj też dorwać Debice UHP. Z wielosezonowek GY 4seasons lub vredestein quatrac 5 tylko, że przekroczysz budżet. Rozważ jeszcze zakup uzywek - ja w przeciągu kilku lat kupiłem w ten sposób w sumie 4 komplety GY 4seasons. Wszystkie miały do roku czasu i były praktycznie nowe. Nigdy się nie zawiodłem a płaciłem połowę ceny sklepowej. I nie kupowałem kompletów z różnym DOT i po tzw. gwoździu. Zależało mi na komplecie z jednego auta. Na pewno to dobra alternatywa jak się ma mniejszy budżet. Agamek12 11-07-2020, 20:16 Witam.Planuje zakupić opony letnie jednak rozmiar opon(215/60/16) są mało popularne. Czy jestem możliwość aby założyć na felgi ALU na których są tak owe założone rozmiar 225/60/16? I ewentualnie jakieś opony z niższej półki cenowej które są warte uwagi? Ja założyłem 225/50/17 Dębica UHP2. W porównaniu z dość starymi Nokianami Zline i Barumami (jakieś 6 lat, 5mm) super przyczepność na mokrym i suchym, a do tego zupełny brak hałasu. Nie brałem pod uwagę chińczyków i Kormoranów, bo nawet w tabelach mają od Dębic gorsze parametry (w tym hałas, na który jestem szczególnie wyczulony). Nie wiem ile kosztuje Twój rozmiar, ale ja za swój zapłaciłem za komplet coś koło ~1100zł (minus trochę VAT-u). rufik 23-09-2020, 21:15 Właśnie stałem się posiadaczem mk II i jestem zmuszony do zakupu opon zimowych (235/55 R17). Czy macie jakąś sensowną propozycję w cenie do 400zł? Czy w ogóle kierujecie się testami opon z czasopism/serwisów branżowych? Salem's Lot 07-10-2020, 07:13 Witam, Czy do S-MAX mk1 FL można bez obaw zakładać 235 50 18 zamiast 235 45 18? Pozdrawiam Mondziawka 07-10-2020, 07:59 Miałem 245/45/18 nic nie ocierało. AJU 01-01-2021, 08:25 Panowie czy ktoś się spotkał / użytkował opony marki "Zeetex" sa teraz w miarę fajnej cenie jak na 18' które potrzebuję na lato. P405 01-01-2021, 09:36 Na papierze i etykiecie wyglądają dobrze. Trzeba znaleźć jakieś obiektywne testy. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka woro_woro 01-01-2021, 10:54 Panowie czy ktoś się spotkał / użytkował opony marki "Zeetex" sa teraz w miarę fajnej cenie jak na 18' które potrzebuję na lato. Użytkuję zimowe Zeetex Z-Ice w małym Swift 4x4 i jestem zadowolony. Wyważają się bez problemu, są dobrze wykonane. Dodam tylko, że autko to mała lekka popierdółka, której żadne opony nie robią różnicy, póki nie są łyse. Żona robi 7kkm rocznie, więc prędzej popękają, niż zniknie bieżnik. AJU 01-01-2021, 12:48 Znam osoby które je miały tez w aucie takich marek jak audi a6 i mi je polecają, jestem zdania ze lepiej kupić nowe niż jakieś używki klasy premium 2-3 letnie ale chętnie poznam jeszcze jakieś inne opinie Michal1122 16-08-2021, 19:32 Panowie ten temat był już poruszany ale nikt nie dał jednoznacznej odpowiedzi czy opony 225/55/17 pasują do s max czy nie obcierają na zakrętach czy na dziurach nie uderzają na nadkole proszę o pomoc w tej sprawie Parch 16-08-2021, 20:48 Przeczytaj może ten temat dokładniej, bo na temat opon w rozmiarze 225/55/17 napisano w nim wiele i bardzo jednoznacznie. Lenox82 23-08-2021, 02:23 Witam wszystkich . Muszę wymienic opony letnie na nowe , ponieważ stare nie nadają się już do jazdy. Rozmiar opon to 225/50R17 . Indeksy 98V , firma Michelin . Mam pytanie odnośnie marki opon , które nie będą zbyt drogie jaka firmę mozecie polecić i czy indeksy prędkości i nosnosci są wystarczające? Kolejne pytanie dotyczy ściągania kierownicy na nierównościach przy mniejszych prędkościach ( kierownica jak by sama skręcała) i drgania przy ok 100 km/h , czy przyczyną mogą być zużyte opony ? Michał82 19-04-2022, 06:35 Witam. Czy ktoś z Szanownych Koleżanek i Kolegów miał już okazję pojeździć na nowych Hankookach Ventus Prime 4 K135? Potrzebuję opon na lato, jeździłem na Ventusach Prime 2, były ok, natomiast o "czwórkach" jest mało informacji. piterek45 19-04-2022, 16:00 Mam pytanie odnośnie marki opon , które nie będą zbyt drogie jaka firmę Ja myślę że każde które nie sa Chińskie a sa od europejskich producentów albo ich podwykonawców czyli z danej grupy , Michały, Dunlopy, Goodyeary , Polskie Dębice, Kormorany będą przyzwoite , Smax na 17 calowych felgach to nie gokart . W tym rozmiarze raczej nie ma co kombinować. Ja kupiłem Kormorany na zimę i na lato i jestem zadowolony ,produkt za te pieniądze naprawdę ok. Jedynie trzeba je troszkę mocniej pompować czego nie uważam za jakąś szczególną wadę przy cenie 1150 zl za 4 sztuki z produkcji bieżącego roku. Model lato Kormoran Ultra High Performance wzmocnienie (XL) W do 270 km Kormoran jest z grupy Michelin. Czarnecki 11-04-2023, 16:42 Rozpoczynam temat na ten sezon... Ceny mocno poszybowały, szczególnie Lato w rozmiarze najbardziej lubianym w S-Maxie, czyli 235/45R18 :/ Szukam, czytam i chce coś kupić w rozsądnej cenie za 2000zl komplet, ale jest ciężko... Dunlopów Sport Maxx RT2 nie chcę nawet za darmo, Grupa Goodyear odrzuciła moją reklamację kwadratowych opon przez które straciłem sporo nerwów i pieniędzy... Panowie czy ktoś z Was kupił i jeździ w lecie na: Nexen N'Fera Sport (520zl/szt) lub N'Fera Sport SUV (450zl/szt) Uniroyal RainSport 5 (570zl/szt) Nokian Powerproof (650zl/szt) Czy ktoś z Was orientuje się czym różnią się od siebie te modele Firmy Nexen, szczególnie te z dopiskiem SUV czy będą odpowiednie do S-Maxa, bo cena przystępna? Jak z trwałością opon Nexen i ogólnie z jakością? Warto dokładać do Uniroyalów lub dalej do Nokianów? A może polecacie coś innego?? Czym od siebie różnią się te Nexeny czy ktoś z Was wie i zna się na tej Firmie? :) r0ck 12-04-2023, 07:23 U mnie Nexeny "znikły" w jeden sezon. Miałem co prawda Nfera SU1 ale niesmak pozostał, być może teraz jest lepiej. Fakt, opona kleiła się jak głupia do asfaltu, jeździło się pięknie, dodam, że nie agresywnie. Teraz szukam pary opon właśnie "18". Jakby trwałość Nexena była zadawalająca to opony super. Juzek 12-04-2023, 07:47 Niedługo będę kupował hankooki ventus prime 4. Są w dobrej cenie i co dla mnie najważniejsze - są ciche Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka franciszekmg 12-04-2023, 09:51 2 sezony przejeździłem na 225/50/17 firemax fm 601, 3 sezon już na 18" również firemax tylko 235/45/18 i złego słowa nie powiem, cicho, trzyma na zakrętach teraz kolejny na firemax, również zima też była na firemax. Tylko mówimy tutaj o oponach nowych nie używkach. krzysztofSJZ 12-04-2023, 10:55 U mnie Nexeny "znikły" w jeden sezon. musisz niezle palić gumę mogę ci pokazać moje Nexeny po 2 sezonach, Bump: fakt że mam tylko 2 założone a 2 micheliny tak jak auto wyjechało z fabryki w 2017, wielkiej różnicy w zdarciu bieżnika nie widać citrovit 12-04-2023, 11:17 2 sezony przejeździłem na 225/50/17 firemax fm 601, 3 sezon już na 18" również firemax tylko 235/45/18 i złego słowa nie powiem, cicho, trzyma na zakrętach teraz kolejny na firemax, również zima też była na firemax. Tylko mówimy tutaj o oponach nowych nie używkach. Ha ha ha,dziwną masz i inni też jednostkę przeliczeniową ,,sezon" jak niedzielni kierowcy.Jeden w sezon przejedzie 10 tyś a inny 100 tyś .Ja bym proponował podawać ile km przejechało się na oponach i w jakich warunkach -trasa-miasto. Ostatnio używam opony letnie GISLAVED Ultra Speed2.Przejechałem 125tyś km tylko trasy.Teraz mam już drugi komplet i 80tyś km.A to ,,lepienie" i inne tego typu sugestie to myślę że są nie do wyczucia w cywilnym normalnym użytkowaniu.Jednym słowem nie fantazjujmy. A tak dla porównania miałem TOYO tylko niecałe 42tyś,FULDA 48 tyś,HANKOOK 53tyś.Wybór należy do was.Pozdrawiam. Bierut 12-04-2023, 11:46 Bridgestone Turanza np. T005. Dla mnie najlepszy stosunek ceny do jakości i parametrów. Nigdy więcej Dunlopow i Goodyear (ten sam koncern). Miałem z nimi poważne problemy. Letnie Dunlopy jeden komplet wibrowały od nowości, drugi komplet (seryjne w Toyocie Camry Hybrid) szumią niemiłosiernie, letnie Goodyear Hydragrip i NCT5 ząbkowały, a zimowa Goodyear UG1 pomimo swoich bardzo dobrych parametrów pękła (dobrze że podczas jazdy w mieście), uznano nawet moją reklamację. Dodam, że w mondeo miałem wcześniejszy model Bridgestona Turanzę T001i od udanego hamowania przed łosiem, co wybiegł na szosę, nie planuję innych niż Bridgestone. Po tej przygodzie wiem, że droga hamowania krótsza nawet o jeden metr ma sens. Cena i możliwy przebieg ma dla mnie dalsze znaczenie. r0ck 12-04-2023, 11:52 musisz niezle palić gumę mogę ci pokazać moje Nexeny po 2 sezonach, Ani razu nie ruszone z piskaczem, nikły w oczach, były reklamowane - oczywiście producent "wysłał mnie na drzewo". Przejechałem na nich 10 tysi. Wtedy założyłem Vredesteiny UltraSatin i 4 sezony latałem. Czarnecki 12-04-2023, 13:58 Dzięki za opinie, ale Bridgestone to nie ta liga, trzeba zapłacić x2 za sztukę... Czy ktoś z Was orientuje się czym się różni ten Nexen N'Fera zwykły od SUV? 100zl tańsze na sztuce...?? https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5de763931bd6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/5de763931bd6.jpg.html) Parch 12-04-2023, 14:19 OooO. Szykuje się "zabawa" w znajdź różnice na obrazkach. IMHO "SUV" może oznaczać, że te starsze opony były od 2022 r. do 2023 r. prze-SUV-ane po magazynach.:P tomao 12-04-2023, 14:34 zwykły od SUV? Widać na etykiecie, inna dopuszczalna prędkość, indeks hamowania na mokro i poziom hałasu. No i jak zostało już zauważone rok produkcji :P SAR37 12-04-2023, 14:34 „Sport SUV” będą cięższe od tych pierwszych - niższy indeks prędkości i głośniejsze. Stąd niższa cena. Ups, Kolega mnie ubiegł. Czarnecki 12-04-2023, 15:01 Ok, zadzwoniłem do Oponeo wypytać i gość z obsługi powiedział że są wyraźnie gorsze stąd taka cena. Polecił za to zamiast Nexen i Uniroyal, które potwierdził ze mogą się szybciej zużywać Falken. Stwierdził że nie mają na nie żadnych reklamacji, same bardzo dobre opinie, bardzo dobre parametry i są sporo trwalsze od tych powyżej. Czy ktoś z Was miał styczność z oponami Falken Ziex ZE310 Ecorun?? https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f79586aded5f.jpg (https://naforum.zapodaj.net/f79586aded5f.jpg.html) Znowu 2 modele do wyboru Azenis i Ziex, ktoś coś na temat tych opon wie i może powiedzieć? :) tomao 12-04-2023, 15:32 Azenis i Ziex https://youtu.be/l8zUHasgt0A krzysztofSJZ 12-04-2023, 17:48 tomao trochę to śmieszne, ale jak ktoś pamięta epokę ,,zgniłego,, dobrobytu w PRL-u to wie że nawet w sprzedaży były maszynki do pogłębiania bieżnika, niestety potrzeba jest matką wynalazków a że opon było brak to tak się kierowcy ratowali, te opony po takiej operacji wyglądały fatalnie i z reguły miały uszkodzony kord co skutkowało wystrzałami i rozrywaniem opon swego czasu miałem okazję jezdzić na oponkach Nokian jak i Yokohama np. takie https://allegro.pl/oferta/4-opony-235-55r17-yokohama-advan-sport-v103s-13076728885 Bump: a tak co do tych opon które mam w Kudze michellin i nexen to jedne i drugie są wedle mnie bardzo ciche, aż jestem zaskoczony kln1920 13-04-2023, 08:01 Falken Ziex ZE310 Ecorun Mam na Fieście żony, ciche, dobre na wodzie, polecam Czarnecki 13-04-2023, 08:55 Kln dzięki, Panowie dzisiaj zamawiam Nexen N'Fera Sport, Uniroyal Rain Expert 5 czy Falken Ziex lub Azenis, przyszły tydzień trzeba wymieniać już na lato. Najbliżej jestem Falkenów Ziex... :) krzysztofSJZ 13-04-2023, 09:16 Najbliżej jestem Falkenów Ziex... ponoc za Falkeny daja bon na paliwo kln1920 13-04-2023, 09:16 Ja bym mimo wszystko uderzył w półkę wyżej i wziął Azenis :) krzysztofSJZ 13-04-2023, 09:17 https://campaign.falkentyre.com/pl/landing Czarnecki 13-04-2023, 09:35 Wiem o bonie i loterii na rowery :)) Który model lepszy do naszych cięższych S-Maxów Falken ZIEX czy AZENIS? :) krzysztofSJZ 13-04-2023, 10:35 nie wiem jak s-max ale ja mam w kudze z indeksem 103 8.... kg może do s-max styknie 99 Bump: w tych azenis chyba się wstydzą napisać głośności, ziex ponoć ma 69 db tak jak kiedyś Yokohama krzysztofSJZ 13-04-2023, 15:09 tak wygladają Nexeny NBlue z 2020 roku a drugie to Michelliny od nowości na tym aucie, zadałem sobie trud i odnalazłem skan dowodu z Niemiec i tam stoi jak byk opony 17-19'' 99V a nie jak niektóre zródła podają że 103V, różnica w cenie może niewielka ale na ćwiartkę hmmm do baku może będzie MKV 01-05-2023, 20:52 Brałbym 235/45R19. Na zimę mam 235/50R18 i średnica jest niemal identyczna. Na dystansach 20mm i standardowej feldze Fordoskiej 8JET55 wychodzi ET35. Do tego miałem założonego Eibacha ProKit -30mm. Obcierało tylko prawe przednie koło przy dynamicznym maksymalnym skręcie w lewo. Przez całą zimę otarło 2x. Po wstawieniu standardowych sportowych sprężyn (-15mm do serii) nic nie ociera. Imho w S-Maxie są za duże szczeliny w błotnikach i kapkę większe koło lepiej wypełnia wnękę. Jeśli byś wziął 235/45R19 to na komforcie nie stracisz nic bo wysokość gumy pod felgą pozostanie taka sama. Właściwie to nawet zyskasz bo większe koło "nie czuje" małych nierówności. Właśnie się zastanawiam czy nie kupić 235/45R19 do felgi 19x8.5 ET45 bo i felga duża i całkiem sporo opony. Obecnie mam 235/55R17 czyli niecałe 4mm mniej na seryjnych felgach 17" ET55 i nic nigdzie mi nie obciera więc chyba powinno być ok?? Alternatywnie 245/40R19 ale wolałbym pierwsza opcję. Spider_16 04-06-2023, 20:48 Uniroyal Rain Sport 5, 225/50/17 świeżo założone. Przejechane po suchym kilkaset km po autostradzie i trochę "normalnymi". Żadnego pływania czy innych efektów ubocznych nie zauważyłem. W zakresie prowadzenia, hamowania nie odbiegają od Dunlopów, które miałem wcześniej. Na Focusie mam Rain Sport 3 i na mokrym jest "bajka" to i na piątkach też pewnie będzie OK. |