roger
12-04-2012, 13:16
Wrzuciłem właśnie Continental SportContact 3 (235/45/18 XL). Nieźle się kleją do drogi skubane:p
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czas się rozglądać - opony na lato i ... roger 12-04-2012, 13:16 Wrzuciłem właśnie Continental SportContact 3 (235/45/18 XL). Nieźle się kleją do drogi skubane:p arczi_75 12-04-2012, 14:22 [QUOTE= A zobaczysz równocześnie z tym klejeniem się jak się zużywają :-D Sam to przechodzę, chociaż uważam, że super przyczepność oponek to fajna rzecz. roger 12-04-2012, 14:43 [QUOTE= To już wiedziałem, zanim je kupiłem. Bezpieczeństwo ponad wszystko:wink: slavobos 13-04-2012, 00:04 Do Cybershot. Zapłaciłem 272 funty za dwie z montażem, wyważeniem, wentylkami. W przeliczeniu może nie wychodzi tanio, jednak nie żałuję. Myślałem także nad Barum Bravuris (około 200 funtów). Jednak wybrałem Yokohamy. Czas pokaże czy dobrze. pozdrawiam cybershot 13-04-2012, 07:53 Jednak wybrałem Yokohamy. Czas pokaże czy dobrze. pozdrawiam To będę czekał na opinie i być może przy kolejnej wymianie też skuszę się na Yoko ;) wojtas2221 13-04-2012, 09:01 od zeszłego roku użytkuję Continental SportContact 3 225/50/17 i powiem szczerze,że jak je wrzucałem teraz na koła to nie zauważyłem tego co piszecie, że się zużywają szybko, uważam zużycie za normalne w porównaniu z innymi markami Pulse555 13-04-2012, 11:28 Do Cybershot. Myślałem także nad Barum Bravuris (około 200 funtów). Miałem barumy w dostawczakach i po sezonie w dwoch ktore je mialy przod byl zajechany, a dwie poszly na rancie przy zdejmowaniu w dwoch roznych warsztatach. Nie polecam oszczednosci z barumkami, bo srednio sie na tym wychodzi. ljo 13-04-2012, 19:27 Ile Cię kosztowały te Yokohamy? Ja zapłaciłem za swoje Yokohamy ok. 420 zł/szt, jutro zakładam :) slavobos 13-04-2012, 22:52 Jakbym miał jeszcze na tyle bieżnika (zostało 1,6mm), to czekałbym na wyjazd do Polski. Jak widzę nie wszystko jest tańsze w UK. Rozumiem, że 420zł to cena za same opon, a ile za założenie? Pulse555 14-04-2012, 11:16 ja mam 70zl za auto ljo 14-04-2012, 16:52 Rozumiem, że 420zł to cena za same opon, a ile za założenie? Wymiana + wyważenie - 69 zł (za komplet - 4 szt - oczywiście). Hipos 25-04-2012, 10:59 Kupiłem komplet Yokohamy AVS db w rozmiarze 235/45/17 97xl za 2300. Dopiero w wakacje są planowe dłuższe podróże zatem wtedy będzie dobry moment na ocenę. Na razie po pierwszych doświadczeniach mogę powiedzieć, że są naprawdę ciche. Z perspektywy zmienionego rozmiaru to bez problemu się na nich jeździ (nic nie obciera itp, itd). Wulkanizator trochę miał więcej pracy z założeniem opony na felgę i musiał posiłkować się drugą osobą wg niego ciut za szeroka na felgę. Michał MAG 25-04-2012, 18:59 ... w rozmiarze 235/45/17 ... ... wg niego ciut za szeroka na felgę. No bo jest to trochę zbyt szeroka opona jak na standardową felgę w S-maxie. Na 7cali szerokości nie powinno zakładać się opony szerszej niż 225... btw - przy tym rozmiarze będziesz miał bardzo duże przekłamanie licznika - stawiam że przy licznikowych 100km/h w rzeczywistości (wg navi) będzie jakieś 92-93km/h max. U mnie przy standardowych 225/50/17 navi pokazuje jakieś 95, góóóóóóóra 96km/h przy stówce na liczniku, wiec przy mniejszej oponie przekłamanie jeszcze sie zwiększy ... :027: wistar1 28-05-2012, 10:21 Mam pytanie . Czy można jeżdzić w S-Max-ie na kołach zimowych o wymiarach 205/55/16 . Pozdrawiam Pulse555 28-05-2012, 12:55 Producent zaleca do S-Maxa: 215/60/16, 225/50/17, 235/45/18. Wszystkie inne moga rodzic problemy - duze przeklamania na liczniku, dziwne zachowanie auta, w ekstremalnych przypadkach problem z wyplata ewentualnego odszkodowania. Ja tam bym sie trzymal tego co zaleca producent. 205 troche waskie jak do takiego auta. Ja tam bym je sprzedal, a na zime wzial zgodne, tym bardziej ze 205/55/16 to dosyc "chodliwy" rozmiar. MAG 28-05-2012, 15:04 Mam pytanie . Czy można jeżdzić w S-Max-ie na kołach zimowych o wymiarach 205/55/16 . Pozdrawiam Sporo mniejsza opona od zalecanej i to o tyle mniejsza, że az za mała :diabel2: Na 16-tke proponuję albo fabryczne 215/60 albo jej zamiennik 225/55, a w ostateczności 225/60 - jest trochę za duża, ale jeszcze mieści się normie. pxl 31-05-2012, 21:21 Jakiś czas temu pytałem o wrażenia z użytkowania kilku wytypowanych przeze mnie modeli opon w tym też toyo proxes CF1, teraz chętnie podzielę się z Wami moją opinia o toyo CF1 (225/50/17) Kupiłem nowe i przejechałem na nich niespełna 3kkm w różnych warunkach więc co nieco mogę powiedzieć: -są ciche! (dokładnie mówiąc nie należą do opon hałasujących, same z siebie nie generują dodatkowego hałasu układu jezdnego) - są średnio twarde - jeśli chodzi o komfort tłumienia nierówności poprzecznych i drobnych ubytków w drodze (porównując do zimowych michelin alpin3) -bardzo dobrze zachowują się na suchej nawierzchni - tj. bardzo dobra przyczepność,auto na zakrętach nie ucieka, pewne i dość skuteczne hamowanie nawet awaryjne (awaryjne z minimalnym piskiem/ingerencją abs) -dobra przyczepność na mokrej drodze (nie testowałem granic przyczepności -musiałbym zrobić to na mokry torze wyścigowym) -dość dobra pewność na równej powierzchni na zakrętach, hamowanie na mokrym wystarczające dla masy ponad 1.75 tony - przy pokonywaniu wodnych torów (koleiny wypełnione wodą) -w miarę dobre odprowadzanie wody - lecz bez rewelacji (miałem nowe good year aqua-coś-tam i były w tym znakomite!) -lekki aquaplaning przy wjeździe z ponad 80km/h w koleiny pełne wody. Trudno mi jeszcze określić ich wpływ na zużycie paliwa, i podobnie jeśli idzie o trwałość/ zużycie bieżnika - o tym zapewne później. Pozdrawiam XPrzemo Pulse555 31-05-2012, 21:45 Ja skolei mam podobny dystans na Uniroyal RainExpert 215/60 R16 99 H XL - ciche - bardzo, ale to bardzo komforowe - tutaj pewnie duzo zalezy od balonu (profil 60) - w deszczu rewelacja, bardzo pewnie sie prowadzi. Odprowadzanie wody wzorowe. - na suchym tez bardzo dobrze Jak narazie 100% zadowolenia zobaczymy jak bedzie dalej. Andy123 03-06-2012, 21:23 Mam zamiar zakupić używane opony letnie Michelin Primacy HP 225/50 R17. Wcześniej były już w tym temacie wymienione, ale może jeszcze ktoś na nich jeździł i mógłby się wypowiedzieć czy warto zakupić. pbobek 03-06-2012, 21:45 Wdaje mi się że taka opona jest fabryczne wsadzana do S-maxa... greegi 03-06-2012, 23:16 a nie Goodyear Excellence? Slartibartfast 04-06-2012, 08:44 Michelin Primacy HP 225/50/R17 98W Extra Load (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1803391&postcount=225) Spisują się nieźle, nie mam zastrzeżeń cybershot 04-06-2012, 09:14 ...może jeszcze ktoś na nich jeździł i mógłby się wypowiedzieć czy warto zakupić. Mimo, że jeżdżę na takich oponach dopiero od 2 m-cy to mimo wszystko mogę napisać to samo co Slartibartfast pbobek 04-06-2012, 17:44 a nie Goodyear Excellence? Ja u siebie mam na pewno Michelinki. Andy123 04-06-2012, 19:05 Dziękuje za opinie. Mam dwie takie oponki z indeksem 94 W i dwie opony z indeksem 98 Y Które lepiej dać do przodu ? Pulse555 04-06-2012, 20:27 ja bym dal 98 przod, 94 tyl GregB 04-06-2012, 23:48 ja bym dal 98 przod, 94 tyl Nośność poniżej 95 nie powinno się montować do MAX Sa. Taka jest homologacja. Trudno Ci doradzić bo zależy czy będziesz korzystał kufra czy nie i ile osób będziesz woził. MAG 05-06-2012, 07:11 Nośność poniżej 95 nie powinno się montować do MAX Sa. Taka jest homologacja. Ja miałem w Niemczech zamontowane opony z indeksem 94 i to jest minimalny akceptowalny indeks nosności dla S-Max'a. Moje auto na tych oponach miało robiony przegląd TUV jak również przegląd rejestracyjny tu w Szwecji i gdyby opony te nie spełniały warunków homologacyjnych, to najzwyczajniej w świecie auto nie przeszłoby tych przeglądów. ja bym dal 98 przod, 94 tyl Ja bym zrobił odwrotnie, bo z przodu masz w miarę stałe obciążenie osi, a z tyłu, gdyby Ci się zachciało np. zapakowac kufer cementem na budowę, to lepiej mieć zapas ... Andy123 05-06-2012, 08:54 Napisał Pulse555 Zobacz post ja bym dal 98 przod, 94 tyl Ja bym zrobił odwrotnie, bo z przodu masz w miarę stałe obciążenie osi, a z tyłu, gdyby Ci się zachciało np. zapakowac kufer cementem na budowę, to lepiej mieć zapas ... No właśnie też myślałem że lepiej 98 przód 94 tył, ale parę razy w roku jednak mam załadowane auto. Na przykład na wyjazd wakacyjny 6 osób + box na dach. Z drugiej strony 90 % jazdy to tylko kierowca. Chyba nie będę przekładał kółek przód / tył w zależności o ilości bagażu i pasażerów.:) Tez wyczytałem gdzieś, że minim. indeks 94. Wiec o to się tak nie martwię. szmelcmax 07-06-2012, 21:38 Michelin Primacy HP 225/50/R17 98W Extra Load (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1803391&postcount=225) Spisują się nieźle, nie mam zastrzeżeń Witam. Dzisiaj mogę się przyłączyć do tej opinii. Są ciche i dobre na suchym. Trochę gorzej na mokrym jak tylko zacznie ubywać bieżnika. A na początku użytkowania myślałem że będzie klops jak musiałem wyjechać z błotnego dołka. Następnym razem pomyślałem o wyłączeniu ASR i wyjazd bez problemu. greegi 08-06-2012, 00:00 mimo wszystko chyba przod jest bardziej obciążany. Silnik lekki nie jest, a i przy hamowaniu ciężar przesuwa się do przodu MAG 08-06-2012, 12:01 Ale przodu nie "przeładujesz" nigdy, a z tyłem to się przytrafić może ... Indeks nośności opony "94" jest wystarczający dla w pełni załadowanego S-Max'a, ale jesli go przeładujesz (te "przysłowiowe" worki cementu w bagażniku), to gdzie będziesz miał większe niż dopuszczalne obciążenie - z przodu czy z tyłu g:D Jesli założysz do przodu opony z wyższym indeksem nośności, to nic to nie zmieni - w żaden sposób nie wpłynie ani na wytrzymałość, ani na własności jezdne ani na nic innego, natomiast jeśli te opony założysz na tył, to w przypadku (niedopuszczalnego przepisami, ale czasami zdarzającemu się w rzeczywistości) przekroczenia maksymalnej ładowności, będziesz miał z tyłu opony o większej wytrzymałości ... Moim zdaniem (wyłuszczonym powyżej), jesli masz opony o różnych indeksach nośności, to jedynym sensownym sposobem na ich zakładanie, jest montaż tych z wyższym indeksem na tyle. sseebbaa1 14-07-2012, 21:47 Witam. Chciałbym przypomnieć kwestię, która zapoczątkowała niniejszy temat (zanim zeszło niemal wyłącznie na wybór producenta opon). Użytkownik IRONANT zaczął temat (3 lata temu!) od pytania o możliwość montażu do S-Maxa opon 225/55/17 ( 225/55R17 ) w miejsce standardowych 225/50/17. Jest to sprawa interesująca mnie, gdyż obecnie też mam taki problem związany z moim nowym zakupem. Przyjechał do mnie z Niemiec używany S-Max na oponach zimowych 215/60R16 na felgach stalowych. Z oczywistych względów (trwa lato) muszę niezwłocznie kupić letnie opony. Dla poprawy wyglądu i stabilności mój wybór padł na 17 cali. Większych felg niż 17 nie przewiduję z uwagi na straszne drogi w mojej okolicy. Zacząłem analizować rozmiary i wyszło, że zewnętrzny obwód opony 17-calowej jest mniejszy niż pozostałych rozmiarów. Dla przypomnienia wyliczenia z pierwszego wpisu w tym temacie: 16R 215/60 129,00 wysokość opony 664,4 średnica koła 17R 225/50 112,50 wysokość opony 656,8 średnica koła 18R 235/45 105,75 wysokość opony 668,7 średnica koła Biorąc zwłaszcza pod uwagę wysokość gumy, jaka oddziela felgę od dziur w jezdni (wysokość opony), zacząłem poszukiwać większego rozmiaru opony na feldze 17-calowej. Chciałem bowiem wykorzystać wspomniany mniejszy wymiar standardowej 17-tki. Zacząłem poszukiwać informacji czy ktoś już montował taki nietypowy wymiar, a w szczególności czy taka opona 225/55 nie ociera o nadkole. Niewiele jednak udało się znaleźć. Zatem trzeba zacząć od obliczeń: 17R 225/55 123,75 wysokość opony 679,3 średnica koła Znalazłem też informacje, że niektórzy jeżdżą na 20-calowych oponach a ich wymiary to 20R 245/35 85,75 wysokość opony 679,5 średnica koła Powyższe wyliczenie wskazuje, że opona nie powinna obcierać, ponieważ obwód zewnętrzny jest taki jak dla opony 20 cali, a przecież ten sam obwód w 17-tce będzie bliżej środka nadkola („narożniki” opony w 20-tce są szerzej niż w 17-tce; mowa o przekroju opony). Nadto 225/55/17 jest większa od 215/60/16 według kalkulatora o 2,19 %, a więc teoretycznie OK. Zatem jestem raczej zdecydowany zakupić takie właśnie opony jak wskazałem na wstępie swojego wpisu. Ale ciągle jest ta niewielka obawa, że wydam na opony blisko 3.000zł i będzie coś nie tak. Powyższa obawa wynika także z tego, że nie wiem tak naprawdę czy podany przeze mnie rozmiar opony 20-calowej jest oficjalnie dopuszczony przez Forda, bo w mojej instrukcji obsługi podane są tylko 16, 17 i 18. Zatem jestem ciekaw czy ktoś ma już opony 225/55/17 i czy nie obcierają. Proszę zwłaszcza o informację czy przy sportowej jeździe z ostrym pokonywaniem zakrętów nic nie obciera. Sam lubię jeździć trochę szybciej co oznacza, że w zakrętach zwłaszcza zewnętrzne przednie koło jest mocno dociążone i wchodzi w głąb nadkola, a przy tym przecież jest jeszcze skręcone. Na marginesie – planowane przeze mnie opony to Goodyear Eagle F1 GS-D3, 225/55R17 101W (żadne Goodyeary jak dotąd mnie nie zawiodły, a te na dodatek ślicznie prezentują się przy ostrych przetłoczeniach S-Maxa) Pozdrawiam i sorry za przydługie wypociny. jvc 14-07-2012, 22:25 Nie wiem czy będą obcierały czy nie, pewnie nie ale... Jeżeli lubisz szybką jazdę w zakrętach to raczej kiepski pomysł bo wyższy profil oznacza większe przechylanie się na zakrętach,producent też nie wymyśla sobie ot tak taki rozmiar damy i będzie ok, tylko zapewne idą na kompromis komfortu z prowadzeniem. A druga sprawa to akurat ten goodyear do s-maxa to chyba nie najlepszy pomysł, obawiał bym się ząbkowania i głośności tych opon, raczej skłaniał bym się do opon asymetrycznych lub symetrycznych. Od listopada będziemy mieć etykiety na oponach ,więc każdy będzie mógł przed zakupem sprawdzić co kupuje :) sseebbaa1 14-07-2012, 23:00 Słuszna uwaga o wyższym profilu opony i zachowaniu w zakrętach, ale ja miałem okazję pojeździć S-Maxem na tych 215/60/16 i powiedzmy od biedy dają radę w zakrętach, ale przede wszystkim idealnie izolują od dziur w drodze. Dlatego wybór padł na 17 cali (225/55), która będzie minimalnie szersza i minimalnie niższa, co doda stabilności nie tracąc zbyt dużo z ochrony felgi przed uszkodzeniami. W moim mieście są takie drogi, że dzięki wyższemu profilowi tak naprawdę jedziesz szybciej od samochodu na niskoprofilówkach, bo nie boisz się przelecieć po nierównej jezdni nieprzepisowymi prędkościami. (często wyprzedzam teoretycznie szybsze samochody gdy one zwalniają przed np.tarką czy kawałkiem bruku bojąc się o zawieszenie i felgi) Natomiast jeżeli chodzi o ząbkowanie, to moim zdaniem nie powinno to być problemem zwłaszcza przy tych oponach (Goodyear Eagle F1 DS-G3) gdyż mają one bieżnik w kształt ostrej literki V, a zatem nie ma tam typowej kostki, która jest najbardziej narażona na ząbkowanie. Zresztą wyczytałem też, że "szybka jazda po krętych drogach będzie zacierać ślady ząbkowania" - będę więc miał wytłumaczenie: Panie władzo, ale ja musiałem! Proszę jeszcze raz innych użytkowników o informację czy 225/55/17 obcierają o nadkola? szmelcmax 15-07-2012, 10:50 Witam. Przeszukaj dobrze forum, bo wiem że są (chyba dwie) osoby które jeżdżą na 255/55/17 i o tym pisały. O ile dobrze pamiętam nikt nie narzekał na obcieranie o nadkola. Nie pamięta jednak jaki to był dział. Sam myślę o zastosowaniu tego rozmiaru w przyszłości. Jednak na pewno będą to XL -ki bo mocniejsze, co też jest stosowane w fabrycznym wyposażeniu. Przy zestawie naprawczym do opon, to raczej logiczne. sseebbaa1 15-07-2012, 11:35 Zdaje się, że te opony w takim rozmiarze tzn. Goodyear Eagle F1 GS-D3, 225/55R17 101W występują w specyfikacji XL. Nie wiem czy nie jest tak, że tylko jako XL - że nie można wybrać jeżeli ktoś chciałby te opony bez XL. Ale to oczywiście pasuje do S-Maxa. Na wyszukiwarkach cenowych w jednych sklepach podawane jest "XL" a zaraz w następnym bez tego dopisku. Ale myślę, że jest to jedna opona, a tylko nie wszyscy sprzedawcy podają pełną nazwę - wnioskuję tak po zbliżonych cenach. Oczywiście na wszelki wypadek przy zamawianiu takiej opony z internetu będę wyraźnie zaznaczał, że ma być "extra load". jvc 15-07-2012, 12:04 Natomiast jeżeli chodzi o ząbkowanie, to moim zdaniem nie powinno to być problemem zwłaszcza przy tych oponach (Goodyear Eagle F1 DS-G3) gdyż mają one bieżnik w kształt ostrej literki V, a zatem nie ma tam typowej kostki, która jest najbardziej narażona na ząbkowanie Widziałem już wyząbkowane gsd-3 , ale jest szansa że szybciej się zużyją niż wyząbkują, bo lecą ponoć też szybko dosyć ;) greegi 17-07-2012, 07:15 ... Na wyszukiwarkach cenowych w jednych sklepach podawane jest "XL" a zaraz w następnym bez tego dopisku. Ale myślę, że jest to jedna opona, a tylko nie wszyscy sprzedawcy podają pełną nazwę - wnioskuję tak po zbliżonych cenach. Oczywiście na wszelki wypadek przy zamawianiu takiej opony z internetu będę wyraźnie zaznaczał, że ma być "extra load". Opona z oznaczeniem XL jest w wersje XL, a bez - nie :) To sa dwie różne opony i na pewno wychodzą w obu wersjach. A czy taka opona wejdzie Ci do auta? To popatrz na załączone zdjęcie i sam zobacz cze zmieścisz tam dodatkowe 14,9mm (na średnicy koła). Czyli w promieniu wymiar zwiększy Ci się o CAŁE 7,45mm Jest to różnica między Twoją 16tką a 17tką z gumą 55 Gdybyście panowie ze zrozumieniem używali kalkulatorów i patrzyli na te cyferki nie byłoby takich dziwnych tematów :) RafałB 09-10-2012, 09:59 Panowie mam problem: Mój Maxio "tnie"/bardziej zużywa opony od wewnątrz,stare takie były,teraz zmieniłem i mam początek tego samego po miesiącu....czego to może być wina? 1.Geometria przed zmianą opon zrobiona... 2.Te cięcie objawia się minimalnymi/milimetrowymi ruchami kierownicy(takie lewa-prawa dosłownie milimetrowe ruchy) przy jeździe na wprost,nie ma to wpływu na jakieś ściąganie czy inne rzeczy podczas jazdy....jade szybciej tego nie ma,jade np 50-60km/h po prostej równej drodze wtedy czuć to najbardziej... Zawieszenie sprawdzone i podobno wszystko jak najbardziej ok....co Wy na to? Wybieram się niedługo na przegląd do ASO może oni mnie oświecą o co chodzi,gumiarz wczoraj sprawdził wyważenie itp i rozkłada ręce....:( eclipse 09-10-2012, 10:31 Musisz go dociążyć ,bo ma gdzieś luzy może łożysko może przegub albo stabilizator lub masz za duże ciśnienie ...a tak na poważnie to wrzuć zdjęcia jak to u ciebie wygląda . RafałB 09-10-2012, 10:34 Ciśnienie jest 2.4 ustawione za instrukcją... ;) Mam fotki,tak to wygląda,mało tutaj jeszcze znać,może na 2gim kole bardziej,ale chodzi o ten fragment opony: eclipse 09-10-2012, 15:24 Nie wiem gdzie ci tą geometrie robili i jak ale ja robię to w ten sposób. Przeglądy techniczne naszych samochodów robię w tym samym miejscu, z racji że tylko u nich mogę zawsze (oczywiście jak jest wolne stanowisko) poprosić i wjechać na sprawdzenie i ew. poprawienie (PRZYGOTOWUJE WCZEŚNIEJ KLUCZE)nawet jeśli coś grzebię w moim garażu i rozreguluje np;zbieżność . Po prostu skoro sprawdzają na przeglądzie i pieczętują że jest wszystko OK. biorąc za to kaskę to jest to także w ich interesie żeby twój samochód wyjechał od nich sprawny .Całość ogranicza się do wjechania na stanowisko do badania amortyzatorów lub płytę do zbieżności geometrii . Dwa razy po wymianie końcówek drążków kierowniczych podjechałem i poprosiłem o sprawdzenie zbieżności , gościu wsiadł za kierownice wjechał na płytę diagnostyczną a ja przygotowałem klucze i wskoczyłem do kanału a on mi mówił w którą stronę mam podkręcić. W ten sposób na koniec otrzymuję w nagrodę uścisk dłoni.:D RafałB 09-10-2012, 16:14 Czyli co wina geometrii zawiechy? Była robiona przed zmianą opon komputerowa-pełna w zakładzie... Jak pytałem o tą czynność w stacji kontroli gdzie robilem przegląd okresowy (bad.tech) to powiedzieli że tylko zbieżność da sie u nich zrobić a geometrii nie... Co Wy na to?Jakieś rady??? RafałB 10-10-2012, 10:15 Wracając do tematu...dziś byłem na stacji diagnostycznej i .... zbieżność w moim Maxie wg wieloletniego fachowca jest: idealna bo wynosi +2 (nie wiem czy to dobrze -niech sie wypowie ktoś z Was,on mówi że ma wynosić od -1,5 do 3) Mówi że nie trzeba nic ustawiać,sprawdził zawieszenie całe i mówi że super,amorki też... Może mój problem leży w jednak już używanych oponach/alusach? Dziś mi tylko wyważlili koła jeszcze raz i jest chyba troszke lepiej eclipse 10-10-2012, 14:12 Wracając do tematu...dziś byłem na stacji diagnostycznej i .... zbieżność w moim Maxie wg wieloletniego fachowca jest: idealna bo wynosi +2 (nie wiem czy to dobrze -niech sie wypowie ktoś z Was,on mówi że ma wynosić od -1,5 do 3) Mówi że nie trzeba nic ustawiać,sprawdził zawieszenie całe i mówi że super,amorki też... Może mój problem leży w jednak już używanych oponach/alusach? Dziś mi tylko wyważlyli koła jeszcze raz i jest chyba troszkę lepiej Nasze S-Max są stosunkowo nowymi samochodami na rynku i (wieloletni fachowiec) może nie tak do końca wiedzieć co jeszcze można by zrobić z takim samochodem żeby było OK. Ciekawi mnie czy ci wykonali pełną geometrię z ustawianiem kątów i na jakim sprzęcie .Wspominam o tym ponieważ zazwyczaj właściciele samochodów nie wnikają w szczegóły :diabel2: a mechanicy ograniczają się tylko do wjechania jednym kołem na płytę i podciągnięciu plus minus w przybliżeniu samej zbieżności tylko z przodu i po kłopocie . Rafał zauważyłem że ten temat poruszasz w kilku tematach co jest też błędem bo jeśli koła ząbkują to wyczuć to można z zamkniętymi oczami dotykając oponę wyczuwa się jakby schodki , a co innego jest jeżeli ścierają się na półokrągło po jednej stronie co widać na twoich fotkach . RafałB 10-10-2012, 14:21 Nasze S-Max są stosunkowo nowymi samochodami na rynku i (wieloletni fachowiec) może nie tak do końca wiedzieć co jeszcze można by zrobić z takim samochodem żeby było OK. 1.Wiem wiem,ale wcześniej w sierpniu robiłem full komputerową - laserową geometrię obu osi,owszem było coś nie tak wtedy ale ustawili wszystko na TOP. 2.Ząbkowanie to jedno a cięcie 2gie...nie wiem po co pisałeś o ząbkowaniu? 3.Dopiero dziś znalazłem temat,który mnie dotyczy i problemu mojego Maxia i w nim będe teraz pisał... mayak 10-10-2012, 16:00 Panowie, chciałem trochę 'wciąć się' w temat geometrii: eSiem na codzień jeździ żona, ja w weekendy - ostatnio zauważyłem, że przy jeździe na wprost kierownica jest o kilka stopni skrzywiona (przekręcona), a kiedyś tego nie było poza tym nie ma żadnych innych objawów typu drżenie kierownicy lub gorsze prowadzenie - co to może być? jechać na stację diagnostyczną aby zrobili geometrię (lub zbieżność) zawieszenia? RafałB 10-10-2012, 16:08 jechać na stację diagnostyczną aby zrobili geometrię (lub zbieżność) zawieszenia? Na pewno nie zaszkodzi,mi diagnosta odrazu dziś to sprawdził czy jest prosta - no i jest... Może Małżonka wjechała na jakiś krawężnik przy 60km/h :) Jak to one potrafią - bez urazy oczywiście ;) mayak 10-10-2012, 16:21 Może Małżonka wjechała na jakiś krawężnik przy 60km/h twierdzi że nie ... ale Jak to one potrafią - bez urazy oczywiście :D pnarowski 29-10-2012, 19:42 Witajcie, w sobotę kupiłem S-Maxa, który stoi na wyeksploatowanych już oponach letnich o rozmiarze 235/50 ZR17 96Y. Na zimę kupiłem 215/60 R16. Zastanawiam się, czy po zimie kontynuować poprzednią letnią rozmiarówkę, czy iść w proponowany przez producenta rozmiar 225/50 R17? kynek_it 10-01-2013, 21:43 Toyo Proxes T1-R 225/55R17 97ZR/Y co myślicie o takiej oponie w S MAXA ? AgaiSzymon 11-01-2013, 01:48 Witajcie, w sobotę kupiłem S-Maxa, który stoi na wyeksploatowanych już oponach letnich o rozmiarze 235/50 ZR17 96Y. Na zimę kupiłem 215/60 R16. Zastanawiam się, czy po zimie kontynuować poprzednią letnią rozmiarówkę, czy iść w proponowany przez producenta rozmiar 225/50 R17? lepiej iść w proponowany przez producenta rozmiar 225/50 R17, zresztą nie ma co przesadzac nasze drogi polskie nie zachwycają sseebbaa1 11-01-2013, 15:00 Toyo Proxes T1-R 225/55R17 97ZR/Y co myślicie o takiej oponie w S MAXA ? Co do marki opony to się nie wypowiem, bo nie znam. Jedyne co mogę poddać w wątpliwość, to moim zdaniem zbyt mała nośność. Jeżeli natomiast chodzi o rozmiar to już też poruszałem ten temat (i nie tylko ja). Bo to rozmiar większy niż fabryczny. Normalnie jest przewidziany profil 50 przy feldze 17 cali. Wygląda na to (z obliczeń, które znajdziesz we wcześniejszych wpisach), że koło z profilem 55 nie będzie obcierać. Ale ciągle brak jest jakiejś jednoznacznej wypowiedzi któregokolwiek z forumowiczów, który na takich oponach by jeździł. Wiadomo - tutaj najlepiej to sprawdzić doświadczalnie, a nie obliczeniami. Ja na wiosne będę też wrzucał 17 cali (zamiast obecnych 16) i właściwie jestem przekonany, że będzie to ten rozmiar który wskazałeś. Przekonany że nie będzie obcierać, to nie oznacza, że jestem na 100% pewny :) No to jak? JEŹDZI KTOŚ NA OPONACH 225/55R17 ? MAG 12-01-2013, 11:59 ... Jedyne co mogę poddać w wątpliwość, to moim zdaniem zbyt mała nośność. ... BZDURA - minimalna dopuszczalna nośność zgodna z homologacją to 94, a nawet może się zdarzyć indeks 93 (na forum jeden z chłopaków ma w swojej homologacji wpisane właśnie 93 jako minimalny indeks nośności opony). Co do rozmiarów 17-tek do S-Max'a - 225/55/17 jest tylko minimalnie większa swoim obwodem od fabrycznej 18-tki 235/45/18 (i tak btw róznica ta jest dużo mniejsza niż "w drugą stronę", czyli od 235/45/18 do 225/50/17), więc ocierać nic nie będzie, bo nie ma takiej szansy. Jedynym sposobem aby opony w S-Maxie ocierały o nadkola, to montaż felg ze znacznie mniejszym ET niż te fabryczne, które są strasznie schowane w nadkolach :diabel2: Co do innego "pytanego" rozmiaru - 235/50/17 (btw - ten rozmiar jest mniejszy od 225/55/17) jest tak naprawdę idealnym zamiennikiem opony stosowanej na 18-tce czyli 235/45/18. Jedynym dla mnie powodem, dla którego zastanawiał bym się czy je zakładac, jest to, że fabryczne felgi od S-Max'a mają 7" szerokości, co jest jeszcze do zaakceptowania przy oponie 225, ale dla opony 235 jest juz moim zdaniem troche za wąskie - zobacz na Mondeo MkIV majace jako opcje opony 235/45/17 - ono ma felgi o szerokosci 7,5cala, co jest wg mnie absolutnym minimum dla takiej szerokiej opony. pxl 12-01-2013, 18:21 Toyo Proxes T1-R 225/55R17 97ZR/Y co myślicie o takiej oponie w S MAXA ? Ja kupiłem toyo proxes CR1 225/50/17 98 i sobie chwalę - cicha!, i komfortowa choć na pewno nie za miękka i dobre boczne trzymanie, w hamowaniu na suchym/na mokrym - bdb/db+ XPrzemo _sobol_ 14-01-2013, 14:09 235/50/17 (btw - ten rozmiar jest mniejszy od 225/55/17) jest tak naprawdę idealnym zamiennikiem opony stosowanej na 18-tce czyli 235/45/18225/55/17 jest tylko minimalnie większa swoim obwodem od fabrycznej 18-tki 235/45/18 Rzecz w tym, że przy przeliczaniu rozmiaru opon (w sensie - ile % jej średnica jest większa bądź mniejsza od oryginału) nie powinno się odnosić do "stosowanych przez producenta 17'' czy 18''" a do kół bazowych - wyjściowego rozmiaru. Producent bowiem również zna przeliczniki i mając bazowo rozmiar "x", może zaproponować rozmiary "y", czy "z" zachowując jak najmniejsze odchylenie procentowe. Idąc Twoim tokiem logiki, moglibyśmy (teoretyzuję) wziąć oponę bazową, następnie zaproponowaną przez producenta, 2% większą, a odnosząc się do niej, zamiast do bazowej, kolejną 2% większą - i tak naprawdę w odniesieniu do rozmiaru wyjściowego dla danego auta mielibyśmy już 4% odchylenia Spójrz na rozmiary proponowane przez Forda - w każdym przypadku zamienniki (17'' i 18'') mają poniżej 1,2% odchylenia od rozmiaru bazowego, ale już jakbyś przeliczył różnicę między Maksiowymi 17'' a 18'', wychodzi prawie 2% różnicy MAG 14-01-2013, 14:36 Sobol - W takim razie którą oponę uważasz za wyjściową? 16-tkę, 17-tkę czy 18-tkę??? Bo jesli np. 215/60/16, to wtedy niemal idealnym jej zamiennikiem jest 235/50/17, a 225/55/17 mniej się od niej różni (tyle, ze oczywiście w drugą strone) niż teoretycznie fabryczny rozmiar 225/50/17 ... :619: Generalnie przyjete jest, że opona zgodnie z przepisami może się różnić o "jeden rozmiar" w stosunku do fabrycznego wymiaru - czyli np. biorąc oponę 215/60 dopuszczalne jest uzycie zarówno rozmiaru 225/60, jak i 215/65 i idąc dalej w szerokość 235/55 (najbliższy zamiennik) 245/55, 245/50, 255/50 - w większości tych przypadków różnica wielkosci jest w granicach tych max 2-3% w stosunku do rozmiaru wyjściowego ... _sobol_ 14-01-2013, 14:42 którą oponę uważasz za wyjściową? Tu jest właśnie pies pogrzebany ;-) Ja, choć to moje (skromne, subiektywne i bardzo możliwe, iż błędne) zdanie zakładam, iż "wyjściowy" jest rozmiar proponowany z "wyjściową, podstawową wersją" autka, w naszym przypadku 16-ka. przyjete jest, że opona zgodnie z przepisami może się różnić o "jeden rozmiar" w stosunku do fabrycznego wymiaru Nigdy nie widziałem takich przepisów, gdzieś kiedyś wpadły mi jedynie anglojęzyczne zalecenia któregoś z producentów opon, w których...różnica wielkosci jest w granicach tych max 2-3% w stosunku do rozmiaru wyjściowego ...(jeśli mnie pamięć nie myli) dopuszczali "maksymalne bezpieczne odchylenie od standardu" na poziomie 3%. sseebbaa1 14-01-2013, 15:23 A ostatecznie i tak to wszystko sprowadzi sie do empirycznego sprawdzenia na samochodzie czy obciera czy nie obciera. Ja też sobie różne rozmiary opon (z reguły większe) wyliczam i niby się zgadza, ale powyżej pewnych wartości nie ma pewności, że będzie OK. Bo przecież dochodzi dynamiczne dociążenie koła i to po prostu trzeba sprawdzić. Dlatego tak przydatne jest forum. Pozdrawiam zatem wszystkich, którzy mają czas żeby podzielić się swoimi uwagami. MAG 15-01-2013, 15:31 ...Nigdy nie widziałem takich przepisów, ... Bo z tego co wiem takiego przepisu nie ma, jest natomiast powszechnie stosowana taka praktyka. btw Ja też gdzieś czytałem o tych 3%, ale nie jestem pewien czy to było stwierdzenie producenta opon, czy tez na jaki9ejs stronie zajmumjącej sie tą problematyką (oponiarską znaczy się) cliner 15-01-2013, 16:12 Tak się zapytam...Ktoś jeździł lub jeździ na takich oponach DUNLOP SP SPORTMAXX TT 235/45R18 98 Y? foxtrot 15-01-2013, 21:02 cliner; ja pomykam - teraz będzie chyba 3-ci sezon MAG 16-01-2013, 11:27 Znajomy uzywał ich w ST220 ( oczywiscie w innym rozmiarze - 225/40/18 ) i był bardzo zadowolony sseebbaa1 16-01-2013, 12:37 Ja z kolei jakoś zawsze montowałem w swoich samochodach Goodyeary. Przekonywały mnie najlepsze wyniki tych opon na mokrych nawierzchniach. (jeżeli miałem jakieś podbramkowe sytuacje na drodze, to z reguły zdarzały się one właśnie na mokrym) Wtedy dobre opony ratowały tyłek i blachy. Żeby nie było wątpliwości - przy wyborze polegałem nie na swoich subiektywnych odczuciach czy opiniach poszczególnych kierowców albo nie daj boże twierdzeniach producentów. Opierałem się z reguły na bezstronnych testach - a najczęściej na testach niemieckiego ADAC. Ale trzeba też przyznać, że wybór opon Dunlopa, Continentala, Bridgestona, Pirelli czy Michelina powoduje, że również dostaniemy górną półkę jakościową opon. A w kwestii wyboru konkretnego modelu opon letnich mój wybór padł na: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/40R18 92Y FR kolo100 29-01-2013, 21:29 Witam, Panowie ja równeż przymerzam się do zakupu kompletu opon na lato i zastanawiają mnie takie oponki": Nexen CP641 215/60 R16 95 H. Cena dobra w porównaniu do markowych producentów. Na internecie jest mało opinii, jedne pozytywne, drugie trochę gorsze ale może ktoś zakładał ten konkretny model na Esia i wypowie się na ich temat. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam _sobol_ 31-01-2013, 15:02 A co sądzicie (najchętniej posłucham doświadczonych użytkowników tychże opon) o Bridgestone'ach, konkretnie: Bridgestone Turanza T001 225/50R17 98 W XL, FR Na chwilę obecną jeżdżę na nowych zimówkach Bridgestone'a i jestem zachwycony przyczepnością michał71 31-01-2013, 19:48 Witam A może któryś z forumowiczów użytkuje takie oponki "VREDESTEIN Ultrac Cento 225/50R17 98Y [CC1] ZR XL" cena w miarę atrakcyjna. Proszę o podzielenie się opinią. pozdrawiam Michał Hansolo 02-02-2013, 21:16 Ja z kolei myślę o Vredestein Sportrac 5. slick 08-02-2013, 18:10 Witam, Panowie ja równeż przymerzam się do zakupu kompletu opon na lato i zastanawiają mnie takie oponki": Nexen CP641 215/60 R16 95 H. Cena dobra w porównaniu do markowych producentów. Na internecie jest mało opinii, jedne pozytywne, drugie trochę gorsze ale może ktoś zakładał ten konkretny model na Esia i wypowie się na ich temat. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Rezultaty testów dla Nexen są przeciętne, zobacz:oops: na: http://www.rezulteo-opony.pl/opony-nexen/opona-cp-641/testy-opon-2124 Pozdr Bump: A co sądzicie (najchętniej posłucham doświadczonych użytkowników tychże opon) o Bridgestone'ach, konkretnie: Bridgestone Turanza T001 225/50R17 98 W XL, FR Na chwilę obecną jeżdżę na nowych zimówkach Bridgestone'a i jestem zachwycony przyczepnością To jest ogólnie dobra opona, popatrz na filmik : http://youtu.be/c2WwV0-unio W testach jest dobrze oceniana z wyjątkiem hamowania na mokrej nawierzchni, zobacz rezultaty:http://www.rezulteo-opony.pl/opony-bridgestone/opona-turanza-t001/testy-opon-2722296 Pozdro:p Kayu 20-02-2013, 23:45 Na jakich obecnie oponach wyjeżdzają 16-calowe nowe S-maxy z salonu ? sseebbaa1 21-02-2013, 12:56 Na jakich obecnie oponach wyjeżdzają 16-calowe nowe S-maxy z salonu ? To jest dobre pytanie. Mnie zwłaszcza interesowałoby to w odniesieniu do opon zimowych (bo letnie będę miał 17). Zatem również czekam na odpowiedź. _sobol_ 21-02-2013, 13:20 Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem - od tego sezonu mam zimówki 17'' (czemu nie 16'' - długa historia na osobny temat ;-) więc 16'' fabryczne stalówki leżą w garażu, a mnie czeka "przerzucanie" opon na 17'' alumkach (standardowe, 5-ramienne od Forda). Zastanawiam się, czy zamiast wydawać 2600 pln za nowe BridgeStone'y, nie wydać 3k i nie kupić czegoś takiego (oponki na fordowskich felgach, niby DOT 0412, czyli opony po 1 sezonie, jeśli wierzyć bieżnikowi, praktycznie nowe): http://allegro.pl/kola-felgi-ford-s-max-11r-17-i3022692494.html Zastanawiam się tylko nad jakością takiego rozwiązania, nigdy nie zakładałem używanych na innym aucie kół do mojego samochodu. Co o tym sądzicie? Oczywiście nie kupiłbym tego wysyłkowo, tylko i wyłącznie odbiór osobisty z wycieczką do wulkanizatora, który wyważarką potwierdziłby stan kół. eclipse 21-02-2013, 14:30 No ..... fe............:oops: używki opony ?...... Przecież już ktoś na nich jedził sobie . nigdy bym takich nie założył na twoim miejscu g:) A wy... dziewczyny .....co myslicie o tem.. ???........ _sobol_ 21-02-2013, 14:36 też mam opory, całe życie wyznawałem zasadę, że dla wygody/komfortu/bezpieczeństwa zakłada się jedynie nowe i nie użytkuje ich dłużej niż 5-6 sezonów, nawet jeśli bieżnik pozwala na więcej. Dlatego pytam, bo być może okaże się, że to ja jestem jakiś "dziwny" i w ogóle nie dostrzegam całkiem (być może) sensownych rozwiązań ;-) Myślałem też, żeby zakupić na zimę stalówki 17'', ale cieżko je dostać, a jak już gdiześ namierzyłem, to cena wydaje się ekstremalna (ok. 1500pln za komplet stalówek) więc po przeczytaniu wielu opinii osób poruszających się zimą na aluskach, postanowiłem również na nich podróżować w śnieżnym półroczu RafałB 21-02-2013, 15:06 Oj panowie....używana opona co innego a używana "guma" co innego ;) Jak ładny stan i mało jeżdżone a dodatkowo GUD PRAJS .... to w czym problem? :D liosty 21-02-2013, 15:42 Trzeba by je obejrzeć... czy nie ma nacięć, pęknięć, gul, itd. DOT z poprzedniego roku według mnie jest jeszcze OK, ale z doświadczenia wiem że stara opona nawet z dobrym (czytaj wysokim) bieżnikiem robi sie na tyle twarda, że traci swoje właściwości. BTW, ja zamierzam na lato też zapodać używane Continentale 17'' ContiEcoContact 5 DOT 0512, bieżnik 7 mm, mam już nagrane za 1200 PLN komplet, tylko musze je sprawdzić :D sseebbaa1 23-02-2013, 13:34 Na stronie ADAC.de właśnie pojawiły się najświeższe testy opon! 185/60 R 15 H 225/45 R 17 W/Y Nas powinien zaintersowac zwłaszcza ten drugi rozmiar. Co prawda nie jest to dokładnie rozmiar S-Maxa, ale blisko. Więc może przydać się przy wybieraniu opon. 185/60 R 15 http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2013_Sommerreifen_Test_185_60_R15.aspx?ComponentId =160383&SourcePageId=31821 225/45 R 17 http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2013_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId =160352&SourcePageId=31821 Yakac 24-02-2013, 09:06 Wyobraź sobie, że lecisz na tych używanych kapciach 160 km/h autostradą i nagle opona trach... bo ktoś, kiedyś w krawężnik, czego nie bylo widać gołym okiem ani wyczuć palcem. Także opony tylko nowe. Takie moje zdanie. Pozdro mayek 24-02-2013, 10:59 Na stronie ADAC.de właśnie pojawiły się najświeższe testy opon! 185/60 R 15 H 225/45 R 17 W/Y Troche skapy ten test. Sam nie wiem jak podchodzic do takiego testu Ja wymieniam 2 opony na sezon, czyli rocznie 2 zimowki i 2 letnie takze troche tych opon mialem conti, michelin, goodyear, toyo, dunlop i jakiejs roznicy nie zauwazylem. Kazda z tych opon dobrze trzyma sie na asfalcie, no moze conti lepiej ale za to szybciej sie zuzywa. Jednak najwieksza przyczepnosc potrzebujemy na mokrym dlatego teraz postawilem na uniroyal rainsport2 i ta opona bardzo mi pasuje Wyobraź sobie, że lecisz na tych używanych kapciach 160 km/h autostradą i nagle opona trach... bo ktoś, kiedyś w krawężnik, czego nie bylo widać gołym okiem ani wyczuć palcem. Także opony tylko nowe. Takie moje zdanie. Pozdro opona bardzo wazna sprawa w temacie bezpieczenstwa, ale jesli masz pewne zrodlo lub jak kolega podal link po jednym sezonie z nowego auta ja bym bral. Sam takie do subaru kupilem po 3 tys km, koles zmienil kola na wieksze. Wszystko jest ok. sseebbaa1 24-02-2013, 14:48 Troche skapy ten test. Sam nie wiem jak podchodzic do takiego testu Ten test ADAC nie jest skąpy, a tylko ta forma tabelki prezentuje skrócone oceny (rzeczywiście mogli lepiej to przedstawić). Po kliknięciu w nazwę opony można zobaczyć oceny składowe, a więc bardziej szczegółowe. Screamer 26-02-2013, 00:41 Panowie muszę kupić nowe opony 17" na lato, ale brak mi kasy. Na żadne promocje raczej liczyć nie można, tym bardziej, że sezon się zbliża, więc ceny pewnie pójdą w górę. Na komplet mam niestety tylko tysiaka. I teraz zasadnicze pytanie, czy lepszym rozwiązaniem będzie poszukanie markowych używek (powinno coś się znaleźć w tej cenie) czy jednak kupić nowe, z dolnej półki, np. Goodride SA-05 225/50R17 98W XL. Myślę, że pojeżdżę na nich 2, max 3 sezony. Dadzą radę czy to totalna porażka? Tylko proszę ciskać gromów ;) http://allegro.pl/4x-nowe-opony-letnie-goodride-225-50r17-gdansk-i3043729462.html jvc 26-02-2013, 07:37 Jeżeli będziesz uważał na mokrym i nie zależy Ci zbytnio na głośności to możesz brać. eclipse 26-02-2013, 12:28 Nówka z 3 letnią gwarancją to nie to samo co używana bez gwarancji . MAG 26-02-2013, 13:50 Tylko co po 3-letniej gwarancji, jak ta opona jest do ......... :p Na suchym prawie każda opona będzie ok, ale jak przyjdzie deszcz, to równie dobrze jakbys na łysych jechał ... Moim prywatnym zdaniem, to warto porozglądać się u okolicznych "gumiarzy" za markowymi uzywkami - w kwocie tysiąca zł powinieneś znaleźć 4sztuki z dobrym bieznikiem, takim co na dwa sezony starczy. RafałB 26-02-2013, 13:53 Wiadomo cena kusi 4szt nówki za 999zł ,ale... ja pod koniec lata kupiłem Michelinki 4szt za 600zł brutto ;) na 2 sezony spokojnie stykną,a musiałem kupić bo miałem ostro zjechane i nie doczekałem zimy:P Żeby ktoś dał opinie o tych wynalazkach jak sie sprawują to co innego... P.S. IMO cena oponki firmowej naszego rozmiaru S-maxa czyli ok.500-600zł to jednak poważna kwota licząc x4 i nie każdy może sobie tak od ręki na to pozwolić,znam przypadki że biorą na kredyt :shock: ale to już kwestia indyvidual :D Screamer 26-02-2013, 14:37 Nie no bez przesady, kredytu brał nie będę :D Po prostu mam teraz inne wydatki, towar trzeba kupić do firmy, a to wydatki kilkunastokrotnie większe. Auto głównie użytkowane w mieście (95% jazdy), więc chyba zaryzykuję i będę mógł podzielić się opinią na temat chińskiego badziewia. Najważniejsze, żeby nie były krzywe i dały się wyważyć. Dzięki za opinie. sseebbaa1 26-02-2013, 15:54 Odnośnie tego testu opon letnich ADAC z 2013 roku - 225/45 R17, to pozwoliłem sobie na przedstawienie wyników testu w tabelce, ale z uwzględnieniem wszystkich ocen cząstkowych (a w oryginale na stronie ADAC.de trzeba wchodzić w opis każdej pojedyńczej opony). To pozwoli na lepsze, bo bezpośrednie porównywanie opon w poszczególnych zadaniach. http://img855.imageshack.us/img855/5171/testoponletnichadac2013.jpg Mam nadzieję, że będzie to pomocne przy wyborze najlepszej opony (dla danego kierowcy). Pozdrawiam. jvc 26-02-2013, 16:08 sseebbaa1 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=116082) dobra robota :one: Należy dodać że im mniej punktów tym lepiej ;) MAG 27-02-2013, 10:27 Sseebbaa1 - normalnie podziwiam, że Ci się chciało :p Kayu 27-02-2013, 11:40 Ja wkleję jeszcze ze strony Auto Świata test z 2011 roku opon 16 calowych, powinien się przydać. http://www.auto-swiat.pl/sites/www.auto-swiat.pl/files/image/test%20opon%20letnich%202011/wyniki.jpg sseebbaa1 27-02-2013, 13:05 No to ja w takim razie :-) wstawię jeszcze test z Auto Świata z 2012 roku, gdzie testowano opony letnie w rozmiarze 225/45 R17. Będzie można porównać wyniki testów tego samego rozmiaru z dwóch kolejnych lat robionych przez różne podmioty ( patrz post #338 ). http://imageshack.us/a/img254/6876/testautowiat2012oponyle.jpg Kayu 03-03-2013, 14:24 Czy ktoś z Was używa na Smaxie letnich Hankook kinergy, vredestein sportrac lub uniroyal rainexpert ? Kayu 11-03-2013, 11:27 Jeszcze podrzucę jedno pytanie - patrząc na masę (sporą) S-maxa oraz jego zawieszenie jakiego rodzaju opony lepiej kupić - asymetryczne/symetryczne, kierunkowe ? Rozmiar - balony 215/60r16 99H XL oponyna4sezony 11-03-2013, 11:55 ja jestem zwolennikiem opon asymetrycznych jesli chodzi o letnie. Dla kobiety kupilem rozmiar o ktorym piszesz 215/60/16 Barum Bravuris 2 99H XL 1288pln/komplet jeszcze nie zalozone , pieknię pachną. kynek_it 17-03-2013, 22:16 Co myślicie o oponie z nośnością 94 do maxa 2.0 TDCI ? Dinar 18-03-2013, 07:55 /symetryczneSymetryczne o tyle są dobre że można na wszystkie sposoby przekładać jak bieżnik zleci z jednej strony czy wyząbkuje a asymetryczne to kierunkowe.Ja zwracam uwagę na opory toczenia ale z testów to ciężko wykapować co innego podają.Miałem słynne Fulda ecokontrol miały oszczędzać paliwo a z górki na luzie auto stawało mimo że miały powietrza więcej o 50% nabite gdzie wcześniej miałem Firestone to na nich jechałem 500m dalej.Lepiej pomacać boki opony jak ma miękkie to na pewno ma duże opory toczenia zwłaszcza jak się daje ciśnienie fabryczne. jvc 18-03-2013, 08:07 a asymetryczne to kierunkowe Nie zgodzę sie z tym stwierdzeniem. Asymetryczne opony nie są kierunkowe, można je założyć na lewą i prawą stronę ,pamiętając tylko żeby napis "outside" był zawsze na zewnątrz. Czyli możemy mieć całe koła i przekładać je jak tylko chcemy . Z kierunkowymi już się tak nie da... a w zasadzie da się ,ale bez obrócenia opony na montażownicy się nie obejdzie. Dinar 18-03-2013, 08:48 obrócenia opony na montażownicy się nie obejdzie. Chodzi mi o to że symetryczne mają obie połówki opony identyczne i jak zbierze bieżnik na zewnątrz to obracam to zebrane do środka,a z innymi się nie da [ale wszystko jest możliwe]. jvc 18-03-2013, 09:03 No to trzeba dbać o geometrię po prostu żeby opon nie zdzierało ;) MAG 18-03-2013, 11:25 Co myślicie o oponie z nośnością 94 do maxa 2.0 TDCI ? Spełnia warunki wymagane przez homologację wiec nie widze problemu. Zreszta sam mam takie letnie (225/50/17), a poniewaz planuję na wiosnę zmianę na 235/45/18, to mocno zastanawiam się nad Fuldą SportControl, która jest w tym rozmiarze dostepna w indeksie 94W i nie widze z tego powodu żadnego problemu g:D Indeks 94 to jest 670kg nośności, czyli masz jeszcze "górkę" do max dopuszczalnej masy całkowitej S-Max'a. Jedna z osób na forum podawała nawet, że w swojej homologacji ma wpisany indeks 93 jako minimalny dopuszczalny przez fabrykę. slick 18-03-2013, 13:03 Nie zgodzę sie z tym stwierdzeniem. Asymetryczne opony nie są kierunkowe, można je założyć na lewą i prawą stronę ,pamiętając tylko żeby napis "outside" był zawsze na zewnątrz. Czyli możemy mieć całe koła i przekładać je jak tylko chcemy . Z kierunkowymi już się tak nie da... a w zasadzie da się ,ale bez obrócenia opony na montażownicy się nie obejdzie. To prawda! To Michelin wprowadził opony asymetryczne, ale najważniejsze jest to, żeby nie mieszać w samochodzie i nie dawać na przykład opon kierunkowyc z asymetrycznymi... Wiele osób tak sobie dokupuje i daje jedne na przód jedne na tylną oś. Tak nie wolno!!!! Można różne marki i modele, ale nie z innym rodzajem rzeźby bieżnika. kynek_it 18-03-2013, 13:35 MAG dzięki za szybką odp. MAG 18-03-2013, 14:54 ... Tak nie wolno!!!! Można różne marki i modele, ale nie z innym rodzajem rzeźby bieżnika. A czemu? Nie że się czepiam, ale z ciekawości pytam ... Bump: MAG dzięki za szybką odp. nie ma za co g:D jvc 18-03-2013, 17:48 A czemu? Nie że się czepiam, ale z ciekawości pytam ... Oczywiście że wolno, może nie jest to wskazane przez całkiem inne własciwosci jednych i drugich,ale zabronić nikt nie zabroni :) Ostatnio miałem taki przypadek. Znajomy przeciął oponę w s-maxie 235/40R18 Michelin Primacy HP. Dwie miały po 4mm, dwie po 5mm , więc jedna nowa raczej odpadała bo jest już słabo dostępna i zużycie reszty zbyt duże. Koszt prawie 1000 zł/szt. Kupować 4 nowe też średnio się kalkulowało. Decyzja zakup 2 szt Michelin Primacy 3. Marka ta sama, biernik asymetryczny czyli właściwości mniej więcej będą podobne. W ten sposób 2 tyś zostały w kieszeni :) sseebbaa1 18-03-2013, 18:02 A ja OT : Znajomy przeciął oponę w s-maxie 235/40R18... Trochę śmiesznie mogły wyglądać takie oponki w S-Maxie - za małe chyba! Taki rozmiar to wchodzi do Mondeo MK3. A S-Max to powinien mieć raczej 235/45R18. No i opony może by nie przeciął przy wyższym profilu? MAG 18-03-2013, 18:07 ... Taki rozmiar to wchodzi do Mondeo MK3. Akurat jest to rozmiar do Mondka Mk4 ( znaczy 235/40/18 ), w Mk3 są 225/40/18 ...A S-Max to powinien mieć raczej 235/45R18. Dokładnie tak. Oczywiście że wolno, może nie jest to wskazane przez całkiem inne własciwosci jednych i drugich, ... Hmmm, a w czym tak całkiem różne są te właściwości jezdne ... ??? jvc 18-03-2013, 18:42 Pomyliłem z mondeo , faktycznie tam ma 235/45R18 ;) Hmmm, a w czym tak całkiem różne są te właściwości jezdne ... ??? No jak byś wziął takiego np Uniroyal Rain Expert i np. Michelin Primacy 3 to gołym okiem widać że różnice są ogromne ;) Co do Uniroayla,to opona dobra, ale poleci szybko w s-maxie .Myślę że 30 tyś jest nie do zrobienia i trzeba pilnować ząbkowania jak to w kierunkowych, ale może wcześniej zdąży się zużyć :D Kayu 18-03-2013, 21:53 To co kupić na lato (16 cali) będąc zrażonym do fabrycznych Michelin Primacy ? cliner 18-03-2013, 23:51 http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sportmaxx-rt-215-55-r16-97-y-xl-mfs Przetestuj te oponki... Kayu 19-03-2013, 07:21 Niestety rozmiar nie do końca taki, jak powinien być, ale dzięki za propozycję. MAG 19-03-2013, 08:56 ... No jak byś wziął takiego np Uniroyal Rain Expert i np. Michelin Primacy 3 to gołym okiem widać że różnice są ogromne ;) ... No i owszem, ale to są dwie opony o zupełnie innym charakterze i to wcale nie koniecznie wynikającym z tego, że jedne są kierunkowe, a drugie asymetryczne, bo z założenia Uniroyal jest oponą wyspecjalizowana w jeździe po mokrym ... Porównując już np asymetryczne Pirelli z kierunkowym Vredesteinem, to w testach wypadły bardzo zbliżone wyniki w poszczególnych "dyscyplinach" btw - Miałem w swoim RS2000 Uniroyale RainSport1 i nigdy wczesniej ani póżniej nie jeździłem w deszczu z tak wielką pewnością jak wtedy - byłem wręcz zszokowany tym jak one sie "kleiły" do mokrej drogi ... Ale fakt faktem, zuzywały się ponadprzecietnie szybko ... jvc 19-03-2013, 09:38 W skrócie, w oponie asymetrycznej pół bieżnika odpowiada za co innego, drugie za co innego, w kierunkowej już tak nie jest. http://www.oponeo.pl/artykul/wszystko-o-oponach-asymetrycznych-i-kierunkowych MAG 20-03-2013, 12:30 Kurczaki, mam teraz zagwozdkę małą ... Muszę kupić letnie oponki 235/45/18 (a właściwie to chcę, bo stare na 17-tkach jeszcze by prawdopodobnie ten sezon przezyły g:D) i zastanawiam się nad paroma opcjami. 1. Używany zestaw Bridgestone RE050 (2010r) - 4 oponki z bieżnikiem jakieś 6,5-7mm, wszystkie ładne z równomiernie zużytym bieznikiem - cena razem z wysyłką 1.400zł 2. Nówki Pirelli PZERO NERO (produkcja 2011r.) za 2.450zł z wysyłką (zapewne te 50zł by dało radę jeszcze "urwać" z ceny) 3. Praktycznie nówki (2012r, przejechane max 200-300km) Continentale SportContact3 za 2.460zł z wysyłką (też może tą końcówkę dało by radę utargować) 4. Nówki (2012) Fulda SportControl za 2.300zł z wysyłką ze sklepu internetowego. Minusem pozycji nr2 i nr3 jest to, że nie mają fabrycznej gwarancji ... No i "zagwozdka" jest z tym, czy warto dopłacić ten tysiąc do tych uzywanych Bridgestonów po to, aby miec opony na jeden sezon więcej, bo zakładam, ze przy moich przebiegach i moim stylu jazdy, opony przednie będą gubić ok.1,5-2mm, a tylne ok.1mm bieznika rocznie. No i na co byście postawili g:P Mam jeszcze jedną ewentualną opcję, która nie ukrywam, że mnie "pociąga" dość mocno - sa na aledrogo 20-tki MS Design z całkiem ładnym kompletem opon (spokojnie na dwa sezony) do wziecia za stówkę/dwie więcej niż same nowe opony 18-tki. Wtedy mógłbym spróbować sprzedac swoje 18-tki i miałbym 20-tki w cenie kompletu samych uzywanych opon. btw - większość czasu jeżdżę w Szwecji, więc jakość polskich ulic nieszczególnie mnie stresuje g:D Dinar 20-03-2013, 13:31 Mam Touarega na 20 cali letnie 275mm to jest kawał koła gdzie to upchnąć do S-maxa,mocy mu braknie zawiecha padnie albo się urwie przy 100 na godz. MAG 20-03-2013, 13:42 ... to jest kawał koła gdzie to upchnąć do S-maxa,mocy mu braknie zawiecha padnie albo się urwie przy 100 na godz. Sorki kolego, ale bzdury piszesz. W oficjalnym katalogu Forda są jako akcesoria te felgi MS Design 8,5J20 ET55 do załozenia z oponami 245/35/20 Zastanawiam się nad tymi felgami/kołami, bo mi się strasznie podobają, a jeżdżę na codzień po drogach, gdzie za duzo dziur nie ma ;) A co do mocy - tej zawsze jest mi za mało, a różnica w osiagach na 235/45/18 czy 245/35/20 nie sądzę aby była odczuwalna przy pomocy "czteroliterohamowni" g:D A nawet jesli stracę 0,1-0,2s do setki to cierpieć z tego powodu nie będę, bo wygląd auta będzie mi to rekompensował z nawiązką ... btw - żeby wszyscy wiedzieli o czym piszę, to są to dokładnie takie felgi ... http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkVIJXmU0YTkIpW4jiugDpX4AjOPcmH Ag4ibqjLD8jIU834SZXZg http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTc1RbeXWX_QQQ7I8m05e0UH9U5fdQML oT67F6DuxGigRY0r9nd http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxIphUqTDg5Sr7OD3tooEn7HI_xUNSz O1QAc0zowQhFUGrYGQ3 EDIT - na tę chwilę nie za bardzo interesuje mnie sprawa tych 20-tek (muszę się z ta myślą "przespać"), bardziej zależy mi na opiniach o dylemacie czy warto dopłącic "tysiaka" do zupełnie nowych opon (starczą mi na 3 sezony, moooooooże 4 przy "dobrych wiatrach"), czy jednak wybrać używki na dwa sezony (spokojnie na tyle starczą) _sobol_ 20-03-2013, 14:31 MAG, Maksio rzeczywiście wygląda świetnie na tak dużych felgach. Skoro z racji szerokości geograficznej "dziury" Cię nie przerażają, jedynym aspektem jest rozważenie, czy za te 2 sezony nie będziesz nadal użytkował Maksa - koszt nowych 20'' jest praktycznie dwukrotnie wyższy niż 17/18'' jvc 20-03-2013, 15:00 Jeżeli zarabiasz w Koronach, to bierz pozycję 2 lub 3 , jeśli w PLN to wziął bym te bridgestony ;) sseebbaa1 20-03-2013, 15:11 MAG, ja polecałbym Ci jeszcze inne opony, niż wymienione w Twoim pytaniu. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 235/45R18 94Y za takie zapłaciłbyś z przesyłką ok. 2.450zł. Ze sklepu internetowego a więc z gwarancją (dane ze Skąpca.pl) Dlaczego Goodyear? Bo skoro mieszkasz w Szwecji, to wydaje mi się, że sporo jeździsz po mokrym, a ten najwyższy model opony (Asymmetric2) jest rewelacyjny. Dodać tylko wypada, że na przykład nowa Audi A8 wychodzi z fabryki na takich oponkach (ale oczywiście w innym rozmiarze). Są też dosyć odporne na ścieranie, co nie jest oczywistością przy oponach o bardzo dobrym trzymaniu na mokrym. Na Bridgestonach RE050 jeździłem swoim Mondeo ST220. On rewelacyjne trzymają na suchej nawierzchni, nawet pomimo tego, że były 4-letnie i mocno zużyte. To ich niezaprzeczalna zaleta. Ale były dosyć czułe na zmiany temperatury, zwłaszcza na mokrym. Wyraźnie pogarszały się jej właściwości. Ja z ostrożnością podchodzę do opon, które nie trzymają na mokrym, bo wszystkie moje podbramkowe zdarzenia na drodze były właśnie na mokrym (łącznie z rozbiciem Mondeo MK2). Nie wiem czy takie właściwości byłyby pożądane w warunkach pogodowych Szwecji. Sam sobie na to odpowiedz, bo nigdy nie byłem w tym kraju. Pirelli odpada z tego porównania, chociażby z uwagi na cenę, podobnie jak Continentale (sam mówisz że nie masz na nie gwarancji, a cena porównywalna z moja propozycją). Nie wypowiadam się co do właściwości Pirellek czy Continentali, lecz porównuję cenę, która jednoznacznie świadczy na ich niekorzyść. W testach Continentale mają też bardzo dobre wyniki na mokrym, ale zdecydowanie szybciej się ścierają w stosunku do Goodyearów. A Fuldy miałem kiedyś, ale nie pamiętam modelu opony. Nie starałem się jej zapamiętać, bo bardzo niemiło ją wspominałem. Po ok.12.000km już musiałem myśleć o ich wymianie - tak szybko zużyły się. Dodam tylko, że te Fuldy miałem w Mondeo MK3 TDCi 115 KM (a nie w Mondeo ST220) a i tak szybko się skończyły. Tyle moich przemyśleń. MAG 20-03-2013, 15:31 ... koszt nowych 20'' jest praktycznie dwukrotnie wyższy niż 17/18'' Otóż wcale nie - w interesującym mnie rozmiarze, cena jest w porównaniu do 18-tki podobnej klasy tylko ok. 100zł wyższa na oponie - nie jest to kosmiczna różnica g:D Bump: MAG, ja polecałbym Ci jeszcze inne opony, niż wymienione w Twoim pytaniu. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 235/45R18 94Y za takie zapłaciłbyś z przesyłką ok. 2.450zł. Ze sklepu internetowego a więc z gwarancją (dane ze Skąpca.pl)... Nie wiem jak żes to policzył, ale te opony najtaniej wychodzą 2.812zł (nie wiem jak wyglada sprawa wysyłki - nie widać tego na pierwszy rzut oka, a nie mam teraz czasu grzebać się na tamtej stronie _sobol_ 20-03-2013, 15:42 Chyba, że u Ciebie ;-) Dla przykładu, Bridgestone (wszystkie ceny z jednego sklepu): 611PLN -- Bridgestone RE050A 225/50R17 98 Y 698PLN -- Bridgestone RE050A 235/45R18 98 Y 1064PLN -- Bridgestone RE050A 245/35R20 95 Y MAG 20-03-2013, 17:24 Te ceny za 17-tke i 18-tke to duuuży rabat jest w przeciwieństwie do tej 20-tki, co nie zmienia faktu, że akurat gdybym pod katem wyboru opon kierował sie tylko ceną, to na pewno nie byłbym zainteresowany ani 18-tka, ani tym bardziej 20-tka g:P Bump: Jeżeli zarabiasz w Koronach, to bierz pozycję 2 lub 3 , jeśli w PLN to wziął bym te bridgestony ;) To, że zarabiamy w SEK nie ma tu znaczenia - znaczenie ma ograniczony budżet, bo raz że cały czas spłacamy duze zobowiązania (to był powód dla którego musiałem wycofać się z już przyklepanej sprzedaży tego auta w zeszłe wakacje), a dwa, mieliśmy bardzo duże wydatki związane z pewnymi "inwestycjami", a trzy, w tym roku córka ma I-szą Komunię, co też blokuje trochę budżet przeznaczony na rzeczy extra do auta. Dlatego nie chcę wydać wiecej niz muszę i jak na razie jestem najbliższy zamówienia tych uzywanych Bridgestonów. Posłużą mi dwa sezony, akurat do czasu kiedy mam nadzieję na pozbycie sie wszystkich "zaległości finansowych" i w konsekwencji na sprzedaz tego auta i zakup nowszego - tym razem z silnikiem 2,5T g:D Poza tym, auto i tak do sprzedania będzie szło na fabrycznych 17-tkach z kompletem zimówek na stalakach 16", a nie na tych alu co teraz jeżdżę :D MAG 21-03-2013, 09:43 No dobra, decyzja zapadła, kasa wpłacona. Efekty przedstawię jak już nowe opony zawitają na aucie g:P kolopeter 21-03-2013, 10:24 witam. mam pytanie. czytam o zimowkach i o letnich. i mam problem ze srubami. mianowicie zalozylem przez niewiedze stalowki od cmaxa . juz przy przykrecaniu srubami widac bylo ,ze sruby sie deformuja. felgi do cmaxa sa na srubie M12, zas do smaxa M14. troszke bylo o felgach, ze ludzie zakladaja z mondeo, ale tam tez przeciez jest sruba m12. wiec jak to bedzie z alusami, czy gniazdo sruby w alusach jest wieksze niz w stalowkach. jakkolwiek zamowilem juz stalowki ori,ale chcialbym wiedziec na przyszlosc. _sobol_ 21-03-2013, 10:36 co masz na myśli pisząc juz przy przykrecaniu srubami widac bylo ,ze sruby sie deformuja M12 i M14 to z tego co wiem skok gwintu, nie rozmiar zewnętrzny śruby... sseebbaa1 21-03-2013, 10:48 co masz na myśli pisząc M12 i M14 to z tego co wiem skok gwintu, nie rozmiar zewnętrzny śruby... M12 i M14 to średnica śruby! Gwinty są tam 1,5 z tego co wiem. Mi na Allegro udało się kupić komplet 20 oryginalnych (!) śrub do S-Maxa, a więc M14x1,5 za 100złotych! Aluminiowe felgi są takie same na szpilki 12 i 14. Po prostu większa śruba przychodzi do S-Maxa/Galaxy. A jak jest ze stalówkami, to nie wiem. MAG 21-03-2013, 10:48 Tutaj chodzi o średnicę, a nie skok gwintu. Mondeo i mniejsze Fordy mają szpilki 12mm, a S-Max/Galaxy mają szpilki o średnicy 14mm. Ja przez dwa sezony jeździłem na stalówkach od Mondeo MkIII w swoim S-Maxie i jakoś nie zauwazyłem żadnego uszkodzenia na nakretkach ... Teraz mam zimówki na alusach aftermarketowych i nie było żadnego problemu z przykręceniem ich oryginalnymi nakretkami od S-Max'a (oczywiscie dedykowanymi do alusów) EDIT - sseebbaa1 - pisalismy równoczesnie ;-) kolopeter 21-03-2013, 16:36 chodzilo mi o kielichy w stalowkach. kielichy(gniazda) sa mniejsze na stalowkach podobno, stad uszodzenie . moje sruby na tych stalowkach wygladaja jakby byly poporstu za duze i przy styku felga -nakretka sa wgniecione. szczerze, to nie wiem, co to za material ,ale jest jakis kijowy. szybko to bede wymienial , bo teraz stoi na 205kach 15 calowych z indeksem 91... poprstu musialem jakos dojechac na przeglad. dzieki za info o alusach. szkoda,ze zamowilem juz stalowki, bo pare zlotych wiecej i bylyby alusy ... jvc 21-03-2013, 16:42 Oczywiście że nakrętki z s-maxa nie pasują do mondeo i na odwrót. A Ci co na takich jeżdżą to tylko na własną odpowiedzialność. kolopeter 21-03-2013, 19:17 mam nadzieje ,ze nie mowisz o nakrecaniu nakretki m12 na m14... czytajcie troszke dokladniej.... stozek...gniazdo...kielich ... jakos to sie nazywa. koniec o felgach , bo to temat o oponach . Killing_joke 24-03-2013, 16:08 No to po latach na Michelin zamówiłem właśnie Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 235/45R18 Myślę, że za tydzień będę montował. slawek-kali 24-03-2013, 20:17 Jeżdżę na Kumho 235/45/18 i polecam innym naprawdę dobra jakość. cliner 24-03-2013, 20:49 Do mojego miałem te Kumho na przedniej ośce przez rok,zrobiłem jakieś 15tys.km,fakt troszkę ich czasami nie oszczędzałem...powiem jedno,że gdybym nie dostał ich nowych przy zakupie auta...to ich wygląd po roku świadczy o ich niskiej jakości..Właśnie poszły do utylizacji..Teraz potestuję Dunlop Sport Maxx RT-235/45/R18.Wymieniłem w czwartek komplet czterech...trzymają asfaltu jak przylepione...na mokrym ok...zakręty ok.8) MAG 25-03-2013, 09:54 Do mojego miałem te Kumho ... powiem jedno ... to ich wygląd po roku świadczy o ich niskiej jakości ... Teraz potestuję Dunlop Sport Maxx RT-235/45/R18 ... Jesli dobrze pamiętam, to te Dunlopy w testach wykazywały jeszcze niższą trwałość od Kumho ... g:D btw - Kumho obecnie robi naprawdę dobre opony, ale mają jeszcze problem z trwałością, natomiast parametry jazdy zarówno na mokrym jak i suchym stawiają je często nawet powyżej niektórych opon marek klasy premium cliner 25-03-2013, 10:44 Moze teraz sa lepsze,moje byly z 2011 produkcja,tylne mialem jakies koreanskie ..nawet nazwy przedtem nie widzialem na oczy Escta chyba(rocznik 2009).Ekonomia wedlug producenta tych nowych- C(jeszcze green),przy 80km/hg:D slick 25-03-2013, 11:29 Do mojego miałem te Kumho na przedniej ośce przez rok,zrobiłem jakieś 15tys.km,fakt troszkę ich czasami nie oszczędzałem...powiem jedno,że gdybym nie dostał ich nowych przy zakupie auta...to ich wygląd po roku świadczy o ich niskiej jakości..Właśnie poszły do utylizacji..Teraz potestuję Dunlop Sport Maxx RT-235/45/R18.Wymieniłem w czwartek komplet czterech...trzymają asfaltu jak przylepione...na mokrym ok...zakręty ok.8) Nie ma porównania jeśli chodzi o Kumho i Dunlop. Model Maxx RT ma świetne wyniki w testach jeśli chodzi o hamowanie ma suchej i mokrej nawierzchni trzyma się toru jazdy i bardzo dobrze reaguje na nierówności. Jedyny mankament w testach to właśnie ścieralność, podobno opony szybciej się ścierają, ale nie sądzę, żeby to był kolosalny problem bo są dobre osiągi a przy tym nie jest źle ze spalaniem paliwa w testach choć na etykiecie widnieje nota E. :wink: Pozdro, dikileiden 08-04-2013, 01:24 Panowie , czy macie problem ząbkowania opon w waszych s-maxach . Może opony które założyłem to nie najwyższa półka , ale w rozmiarze 19'' opony są masakrycznie drogie. Niestety po przejechaniu 20tyś. zaczęły ząbkować , czy to wina opon czy zawieszenia . Opony to Nankang AS 1 235/40/19. Na nowy sezon zamieniłem opony miejscami , może się wyrównają . Co ciekawe ząbkuje przód jak i tył. Nie wiem może to wina ciśnienia , ale mówią żeby pompować 2.4 2.2 . Dinar 08-04-2013, 07:46 problem ząbkowania opon W innych autach i szerokich oponach też tak jest,jakiś fachowiec kiedyś tłumaczył że to zależy od rodzaju bieżnika,drobne lamelki w bieżniku to 100% ząbkowania.Kąt natarcia,obrotu opony powoduje załamanie się lamelki i szybsze wycieranie więc najlepiej wybierać opony z podłużnymi pasami bieżnika.Opony symetryczne można przekładać na wszystkie sposoby. jvc 08-04-2013, 07:47 Takie opony nic nie poradzisz. Na lepszych też by pewnie ząbkowało ,ale pod koniec żywota lemon 08-04-2013, 13:42 Moj wybor na lato to: Opony Vredestein Ultrac Sessanta 235/45 R18 Co prawda na razie 2 szt bo 2 mam bdb. Nowe na tyl a na przodzie 1 roczne z przebiegiem okolo 12 tys. km. Te starsze to Accelera PHI 235/45 R18 98 Y - straszna kich zwlaszcza na mokrym lub wilgotnym - niestety kupilem auto z tymi oponami. Accelery nie polecam nikomu - strata kasy lepiej dolozyc i kupic cos lepszego. tomek_jaz 08-04-2013, 21:08 A co powiecie o Oponkach Nokian Line albo zLine ktos może słyszał jakieś opinie? Interesuje mnie 17 225/r17 niestety w testach nie ma ich ujętych:( nokiany stosuję już w 3 samochodzie ale zawsze tylko zimowe. W Październiku kupiłem Eska, nówki zimówki zakupione na 16, a teraz czas na felgę 17 i jakieś opony na lato. Na kompl mam ok 4500 zł. Z racji tego że ciągnę kemping wskazane jest aby były XL. MAG 08-04-2013, 22:10 Widziałem testy tych Nokianów w gazetach u mnie i tak jak pamietam, to lądowały dość wysoko - bardzo zrównoważone oceny zarówno na suchym jak i na mokrym. Jak uda mi sie cos z tych testów znaleźć, to wrzuce tutaj info Kayu 08-04-2013, 22:43 Dziś wstąpiłem do jedengo z oponiarzy i zachwalał mi Dunlopa Bluresponse. Opona nowa, bez historii. Co o niej sądzić ? http://www.dunlop.eu/dunlop_plpl/tires/passenger/sport-bluresponse/index.jsp?ean=3188649818891&from=browse michał71 10-04-2013, 11:05 Witam Rozmawiałem wczoraj z oponiarzem kwestii wybru opon na lato. Chodzi mi po głowie 1. Dunlop SP Sport Maxx Rt 225/50/17 98 XL 2. Vredestein Ultra Cento 225/50/17 98 XL 3. Nokian Line 225/50/17 98 XL Oponiarz stwierdził, że opony wzmacniane czyli te z indeksem 98 XL szybciej się ścierają. Czy ktoś potwierdzi taką informację. Może ktoś używa w/w opon i pomoże podjąć decyzję. Wszystkie trzy są z podobnego pułapu cenowego. pozdrawiam michał cliner 10-04-2013, 12:48 Na tych Dunlop Sportmaxx RT tylko rozmiar 235/45/R18 pomykam ze trzy tygodnie.To zbyt krotko co do scierania,ale reszta cech uzytkowych jest wedlug mojej opinii po prostu bardzo dobra.Opony warte wydanej na nie kasy.Robi sie cieplej wiec bedzie z nimi tylko lepiej,w koncu to opony letnie.8) czarek321 10-04-2013, 13:09 Dokładnie jak w/w MAG 10-04-2013, 15:06 Ten Dunlop wypada bardzo dobrze w testach. Jedyne czego się wszystkie testy dopatrzyły, to bardzo wysoka scieralność czyli niska trwałość i przez to w łącznej klasyfikacji nie wypadały już tak rewelacyjnie jak w cząstkowych dotyczących strikte parametrów "jezdnych" ... sseebbaa1 10-04-2013, 17:11 Ja również chciałem zamontować Dunlop SP Sport Maxx RT do swojego S-maxa na felgach 17. Ale ostatecznie ich nie wziąłem, bo będę montował opony w rozmiarze większym niż seryjny a mianowicie 225/55R17 Niestety te konkretnie Dunlopy nie występują w wersji XL w takim większym rozmiarze. Dlatego ostatecznie zamówiłem Continentale, które będę montował w najbliższych dniach. Dam znać jak jeździ się na takim większym rozmiarze i może zrobię zdjęcia jak to wpłynęło na wygląd auta. slick 10-04-2013, 19:31 Witam Rozmawiałem wczoraj z oponiarzem kwestii wybru opon na lato. Chodzi mi po głowie 1. Dunlop SP Sport Maxx Rt 225/50/17 98 XL 2. Vredestein Ultra Cento 225/50/17 98 XL 3. Nokian Line 225/50/17 98 XL Oponiarz stwierdził, że opony wzmacniane czyli te z indeksem 98 XL szybciej się ścierają. Czy ktoś potwierdzi taką informację. Może ktoś używa w/w opon i pomoże podjąć decyzję. Wszystkie trzy są z podobnego pułapu cenowego. pozdrawiam michał Hejka, Pierwsza oponka to jest chyba sportowa stickte więc musisz się zastanowić czy chcesz do autka o wysokich osiągach czy sportowe, które są raczej stworzone na tory i inne podobne rozwiązania. Co do Vredestein to całkiem noty mają OK http://www.rezulteo-opony.pl/opony-vredestein/opona-ultrac-cento-34448, ale Nokiany też są wysoko ostatnio w testach. Pozdro! :) tomek_jaz 10-04-2013, 20:34 Po odpowiedzi MAG'a poszukałem więcej testów i znalazłem Nokiany Line w teście. Wypadają w czołówce więc zdecydowałem się na nie. Wg. oznaczenia producenta na oponie mają hamowalność A i zużycie paliwa na poziomie C co jest całkiem niezłe wg mnie. Wczoraj kupiłem 225/50 r17 98V XL przez internet za 546zł więc całkiem nieźle. do tego znalazłem(na miejscu w szczecinie) 4 felgi od Kugi oryginały za 1900zł stan idealny. Jak przyjdą gumy i założę przetestują to dam znać co i jak:) Kayu 11-04-2013, 14:53 215/60r16 zamówione. Wybór padł na Dunlop BluResponse. Jutro montaz, jak trochę pojeżdzę to opiszę wrażenia. Pafnucy 11-04-2013, 23:26 Ja też jestem bardzo ciekaw jak sprawują się Nokiany zLine. Słyszałem i czytałem już sporo bardzo pozytywnych opinii, ale nie wiem jak to będzie z Maksiem współgrało. Co do oznaczenia XL to z tego co mówi "mój" wulkanizator, to ten parametr właśnie świadczy o zwiększonej odporności na ścieranie. Stosuje się to w autach większych gabarytowo ( właśnie jak minivan ), wcale nie ma to nic wspólnego z parametrem dopuszczalnego obciążenia. Slartibartfast 12-04-2013, 09:06 XL = eXtra Load (http://www.opony.com.pl/opony-porady-ekspertow/opony-wzmacniane-xl-fakty-i-mity/?id=19) Chyba powinieneś zmienić gumiarza... Pafnucy 12-04-2013, 09:41 No i widzisz, każdego dnia człowiek czegoś nowego się uczy. Trzeba poszukać nowego gumiarza :) Ale o Nokianach na szczęście z nim już nie rozmawiałem. greegi 13-04-2013, 10:48 Ja mam Nokian ZG2 też w wersji XL. One są usztywniane, ale przez to ciężko się wyważają. Dla jednego koło wulkanizator musiał dać sporo ciężarków. Niestety obracanie opony na feldze też nie pomogło za wiele. Nie wiem czy potwierdzicie moje spostrzeżenia. Ale tak mnie się zdaje jamacieq 13-04-2013, 13:11 Ja mam akurat zimowe nokiany WR A3 też Xl i tylko kilka odważników jest na kole, więc nie narzekam. Może to wina felgi? kynek_it 14-04-2013, 10:40 Kupiłem Falken FK453 225/50 R17 98 Y XL. Wrażenia opisze jak pojeżdżę dłużej. sseebbaa1 20-04-2013, 21:49 Ponownie wracam do kwestii, która zapoczątkowała ten temat. I od razu odpowiem - opony 225/55R17 zmieszczą się w nadkola S-Maxa, mimo że jest to rozmiar większy niż przewiduje producent. Właśnie zamontowałem u siebie takie opony na nowych oryginalnych alusach. Opony to Continental ContiPremiumContact2. Nic nie obciera. Mocniejsze przechyły nadwozia czy to przy hamowaniu czy przy zakręcaniu również nie powodują żadnego ocierania kół. A więc wszystko w porządku. O zamontowaniu takiego właśnie niestandardowego rozmiaru zdecydowały dwie rzeczy: 1.Wysokość opony 123,75mm (od ziemi do felgi) jest praktycznie taka sama jak w oponach 215/60R16 (129,00mm), co przydaje się przy jeździe po dziurawych drogach. 2.Na oponach z wyższym profilem, moim zdaniem, samochód lepiej wygląda, bo koła lepiej wypełniają nadkole (zwłaszcza w porównaniu do standardowych 225/50R17, które są wyraźnie mniejsze od pozostałych wymiarów - patrz posty #1 oraz #283. No i załączam zdjęcia pokazujące bezpośrednie porównanie wyglądu auta na oponach 215/60R16 (stalówki+kołpaki) oraz 225/55R17 (alusy). Szerokość felgi 7,0 natomiast odsadzenie felgi to ET50 BARNEY 21-04-2013, 07:39 Koledzy, jestem nowy w Fordzie, chcialbym zamienic 17" alu - 15-sto ramienne, na inny model, jakies 5-cio ramienne, najbardziej mi sie podoba model Y - orginalny fordowski czy ktos ma doswidczenia z alufelgami tego typu. W necie jest pelno chinczykow - zblizonych ksztaleem do orginalu- troche sie boje po tych info co wyczytalem o jakosci tych felg. Prosze o pomoc. Pzdr MAG 21-04-2013, 10:32 No to szukaj uzywek oryginałów - na allegro pełno tego (może niekoniecznie w tym wzorze Y, ale za to ori albo markowych producentów) ... cliner 21-04-2013, 11:49 Koledzy, jestem nowy w Fordzie, chcialbym zamienic 17" alu - 15-sto ramienne, na inny model, jakies 5-cio ramienne, najbardziej mi sie podoba model Y - orginalny fordowski czy ktos ma doswidczenia z alufelgami tego typu. W necie jest pelno chinczykow - zblizonych ksztaleem do orginalu- troche sie boje po tych info co wyczytalem o jakosci tych felg. Prosze o pomoc. Pzdr Jaki masz budżet na to?:? BARNEY 21-04-2013, 15:39 3000-4000PLN tak bym chcial sie zmiescic w tych granicach, mam jeszcze do sprzedania 17", nowe, 15-sto ramienne, jakbym sprzedal caly komplet tzn 17" z oponami to bym kupil orginalne 18" i do tego nowe opony, nie chce za bardzo mrozic kasy i wchodzic w nowy komplet. http://www.akcesoria-ford.pl/wheels.htm?marketId=PL&languageId=pl&modelId=29&categoryId=35 Screamer 21-04-2013, 15:55 Wczoraj w dziale sprzedam widziałem używane 18" "śnieżynki" w dobrej cenie - przewertuj. BARNEY 30-04-2013, 04:54 Witam, 235/45R18 98Y XL -Firestone firehawk SZ90u -Continental Contisportcontact 5. -Pirelli P ZERO NERO GT -Goodyear Eagle F1 Asymmetric Co wybrac, a moze ktos ma inne doswiadczenia z ta wielkoscia opony, oczywiscie wszystkie raporty, testy przesledzilem, prosze zwyklych uzytkowniow o porade, opinie. Dzieki Pozdrawiam Forumowiczow i nie tylko z Hong Kongu. sseebbaa1 30-04-2013, 08:21 Ja zdecydowanie polecam Goodyeara Eagle F1 Asymmetric2. Ja ich akurat nie założyłem do swojego S-Maxa, bo nie występują w rozmiarze 225/55R17. Gdyby występowały to na pewno bym je założył (Ty akurat masz inny rozmiar opony i felgi). Natomiast takie właśnie opony założyłem do swojego Mondeo MK3 ST220. W linku poniżej masz moje uwagi odnośnie przyczepności GY oraz nowej mieszanki gumy w tych oponach. (posty #1, 6, 10) http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=179448 Zakładaj GY. Będziesz zadowolony! YatzeK 02-05-2013, 12:54 Ewentualnie Conti - dla zwykłego kierowcy różnica pomiędzy Conti a GY niezauważalna - obie to najwyższa półka. Firestone SZ90 są przyzwoite ale głośne. P Zero Nero bardzo dobre, ale twardsze od pozostałych. Pomyślałbym jeszcze nad Dunlopem, ale w sumie to ta sama półka i parametry co GY i Conti więc może nie siać zamętu :-) Piotrucci 06-05-2013, 00:56 Też polecam Conti sseebbaa1 06-05-2013, 09:09 Mój wybór też to potwierdza, bo skoro nie mogłem założyć Goodyeara (bo nie było takiego rozmiaru Asymmetric2), to wybrałem Continental ContiPremiumContact2 225/55R17 101W XL. Autko dobrze sobie radzi, ale nie miałem jeszcze okazji przetestować ich w deszczu, a tam mają być właśnie najlepsze (wg testów). sprytny 06-05-2013, 11:57 BARNEY - kiedy będziesz zmieniał? Daj znać jakie są Twoje przemyślenia po przesiadce z 17" na 18" :) greegi 06-05-2013, 18:51 Mój wybór też to potwierdza, bo skoro nie mogłem założyć Goodyeara (bo nie było takiego rozmiaru Asymmetric2), to wybrałem Continental ContiPremiumContact2 225/55R17 101W XL. Autko dobrze sobie radzi, ale nie miałem jeszcze okazji przetestować ich w deszczu, a tam mają być właśnie najlepsze (wg testów). A skąd taki dziwny rozmiar? Normalnie jest 225/50/R17. No i taki wielki indeks nośności, 101? Przecież to nie ciężarówka. Nominalnie jest 96 chyba A potem piszecie, że nie ma rozmiarów opon dla waszego samochodu. sseebbaa1 06-05-2013, 18:57 A skąd taki dziwny rozmiar? Normalnie jest 225/50/R17 Zobacz post #408 MAG 07-05-2013, 09:32 A skąd taki dziwny rozmiar? Normalnie jest 225/50/R17. Przynajmniej na tym 225/55/17 licznik pokazuje prawie idealnie tyle samo co gps, bo na tych fabrycznych 225/50/17 navi pokazuje ok.95 przy licznikowych 100km/h ;) No i taki wielki indeks nośności, 101? Przecież to nie ciężarówka. Nominalnie jest 96 chyba. Założyć wyższy indeks nośności to nie jest żaden problem, gorzej byłoby zbyt niski użyć ... btw - minimalny dopuszczalny to 93, a nie 96 g:) YatzeK 07-05-2013, 11:12 Przynajmniej na tym 225/55/17 licznik pokazuje prawie idealnie tyle samo co gps, bo na tych fabrycznych 225/50/17 navi pokazuje ok.95 przy licznikowych 100km/h ;) Bo wszystkie wskaźniki są kalibrowane tak, żeby pokazywać prędkość o ok. 4-6% wyższą od rzeczywistej. Kolejna mundra unijna wydumka... Założyć wyższy indeks nośności to nie jest żaden problem, gorzej byłoby zbyt niski użyć ... Łomatko, to są tacy ludzie jak ty? Ja myślałem, że wszyscy kupują aby rozmiar pasował, a indeks nośności? "A po co? Prezecież mój samodhód tyle nie waży..." A potem przy byle stłuczce płacz, bo odszkodowania nie chcą wypłacić... MAG 07-05-2013, 13:36 ... Łomatko, to są tacy ludzie jak ty? ... Hmmmm, nie do końca rozumiem jak mam interpretować te słowa ... BARNEY 07-05-2013, 16:22 BARNEY - kiedy będziesz zmieniał? Daj znać jakie są Twoje przemyślenia po przesiadce z 17" na 18" :) Jeszcze nie zakladalem, czekam na powrot do kraju i jak uda mi sie sprzedac moje 17" wtedy decyduje sie na 18" - sniezynki a opony jeszcze czytam opinie, ale i tak dziekuje forumowiczom za porady pzdr Pafnucy 11-05-2013, 00:37 A ja zdecydowałem się na Nokian zLine 225/50 R17 98Y XL. Powiem, że póki co jestem baaaardzo zadowolony. Nie miałem okazji przetestować na deszczu ( a podobno super mają się trzymać ), ale na suchym auto jest jak przyklejone do asfaltu. No i wreszcie nastała totalna cisza w środku. Słychać tylko szum powietrza i silnik. W końcu normalnie mogę rozmawiać z pasażerami 2 rzędu przy prędkości ponad 140. Do tego bardzo fajnie wybierają drobne nierówności nawierzchni. Oczywiście przepłacę to żywotnością, bo opona jest bardzo miękka. Jednak w moim przypadku to nie problem, bo nie robię już 100k km rocznie. Jak przetestuję w deszczu to uzupełnię wrażenia. Podsumowując - POLECAM. Wojdar 13-05-2013, 09:11 Ja też zamówiłem te Nokiany zLine, tylko czekam jeszcze na przesyłkę. Aktualnie są w dobrej cenie, zobaczymy jak się będą sprawować, ale z tego co piszesz, to widzę nie powinno być źle no i w dodatku za niecałe 2000 zł - niezłą dali promocję. slaweek 14-05-2013, 20:55 Koledzy mam teraz opnki 225/50/17 mam możliwość kupienia 225/55/17 będzie to wszystko pasowało? greegi 15-05-2013, 08:18 a czy 11,25 mm robi ci różnicę. Stań obok swojego auta i wyobraź sobie, że masz oponę o tę różnicę wyższe. Daje rade? :) sseebbaa1 15-05-2013, 10:15 Koledzy mam teraz opnki 225/50/17 mam możliwość kupienia 225/55/17 będzie to wszystko pasowało? Kupuj! Patrz wpis #408 slaweek 16-05-2013, 09:09 continental sport-contact 225/55/17 co powiecie o tej oponie? sseebbaa1 16-05-2013, 09:53 continental sport-contact 225/55/17 co powiecie o tej oponie? A masz takie opony, czy dopiero chcesz kupić? Bo jeżeli chcesz dopiero kupić to odradzam, bo jest to starszy model. Obecna seria ContiSportContact ma oznaczenia z dodatkową cyfrą (3, 5, 5P, Vmax). Czyli wnioskuję, że SportContact bez cyferki stanowi starą serię. Problemem może być zatem zarówno starsza generacja mieszanki, jak i to, że w przypadku zniszczenia opony możesz po prostu za kilka miesięcy czy za rok nie dokupić już takiej jednej opony. Sprawdziłem jeszcze raz na stronie Continentala i ten rozmiar 225/55R17 nie występuje w żadnej z obecnie produkowanych serii ContiSportContact (3, 5, 5P, Vmax). To dlatego kupiłem do swojego S-Maxa Continentala ContiPremiumContact (chyba 2, ale nie pamiętam). slaweek 16-05-2013, 11:37 No właśnie wiem o tym, opna nowa ze stanów magazynowych. Cena jest bardzo dobra 1100 zł za komplet. Mam jeszcze na aucie bardzo dobre oponki z bieżnikiem 7mm ale niestety na tylnej puściło trochę zbrojenie na boku i zrobiło się male wybrzuszenie. Jestem zmuszony coś kupić. sseebbaa1 16-05-2013, 15:50 nowa ze stanów magazynowych Nowa to oznacza tylko, że nie była jeżdżona. Ale nic nie wiesz na temat daty produkcji opony i mogła ona w tym magazynie leżeć przez wiele lat. Musisz to koniecznie sprawdzić, bo coś tu podejrzanie niska cena jest. Pamiętaj, że guma traci swoje właściwości wraz z upływem czasu. Koniecznie sprawdź tą datę zapisaną w czterech cyfrach (dwucyfrowy numer tygodnia w danym roku TTRR). koczownik 20-05-2013, 16:49 Mogą się wypowiedzieć użytkownicy NOKIAn ZLine? Też zastanawiam się nad tymi oponami, ale w rozmiarze 205/50 R17 93Y (inne auto). 1. Jak jest z wysokością bieżnika (słyszałem, że nowe mają 7.2 - 7.5mm ?) 2. W profilu na 50 opony chyba nie mają rantu ochronnego na felgę? 3. Jak się ma ścieralność tych opon 4. Czy opony nie są twarde i czy nie przeszkadza indeks Y (moje auto v-max 210km\h), bo ewentualnie są jeszcze Nokian Line 205/50 R17 93 V XL Jakieś inne uwagi na temat opon, czy nie żałujecie że nie kupiliście czegoś innego? za dopłatą 50zł\szt mogę mieć Pirelli P7 Cinturato 205/50 R17 93 V. Lub w tej samej cenie 205/50R17 93Y XL DUNLOP SPORT MAXX RT. Co sądzicie? cliner 20-05-2013, 18:06 Nokianów nie znam,ale te ostatnie Dunlopy właśnie testuję tylko trochę inny większy rozmiar.Ponownie powiem po użytkowaniu ok.2 miesięcy,że warte tych wydanych pieniędzy w każdym aspekcie jazdy na drodze.:surprise: koczownik 20-05-2013, 18:29 Nokianów nie znam,ale te ostatnie Dunlopy właśnie testuję tylko trochę inny większy rozmiar.Ponownie powiem po użytkowaniu ok.2 miesięcy,że warte tych wydanych pieniędzy w każdym aspekcie jazdy na drodze.:surprise: W tych DUNLOPach obawiam się zużycia, widziałem zdjęcia opon na necie po 15kkm , wyglądały słabo. Podobno te opony po 40 kkm, są do wyrzucenia. Nie zauważyłeś szybkiego zużycia? cliner 20-05-2013, 19:31 No to panie Janie pozostaje Dębica....Się zużyją to się je zmienii.ale równie dobrych i lepszych jak te Dunlopy to na rynku za wiele nie ma.Na moim powinny wytrzymać dwa sezony...dużo nie robię rocznie tych kilometro/mil,ale przy dosyc dynamicznym używaniu czasami gazu mam tą pewność przyczepności,ciężko też zerwać na nich przy starcie,nawet na mokrym(na razie tylko raz,było lekko pod górkę,no i kierowca ze mnie słabiutki na takie auto...). Guma na nich jest bardziej do szybkiej jazdy,dlatego jej zużycie będzie szybsze,ale to mój świadomy wybór.:> koczownik 20-05-2013, 22:11 No to panie Janie pozostaje Dębica....:> Dębicy nie brałem pod uwagę: NOKIAN, FULDA, PIRELLI, DUNLOP michał71 20-05-2013, 23:08 Witam DUNLOPA SPORT MAXX RT w profilu 225/50/17 98XY uzywam od miesiąca, wcześniej również myślałem o Nokianach. Nie żałuję wyboru, auto jeździ jak po szynach a przy tym jaka cisza w środku. Na temat ścierania wypowiem się pod koniec sezonu. koczownik 22-05-2013, 22:15 Zdjęcia Dunlop Sport Maxx RT po 21 000km, w Megane 1.9dci 120KM. Kiepsko wyglądają, ciekawe czy ZLine, są w stanie wytrzymać więcej http://staticclub.caradisiac.com/1/voitures-francaises/megane-dci/photo/337665337/2784622454/megane-dci-2012-40-53-img.jpg http://staticclub.caradisiac.com/1/voitures-francaises/megane-dci/photo/337665337/278462340e/megane-dci-2012-40-53-img.jpg Rademus 24-05-2013, 14:03 Mogą się wypowiedzieć użytkownicy NOKIAn ZLine? Też zastanawiam się nad tymi oponami, ale w rozmiarze 205/50 R17 93Y (inne auto). 1. Jak jest z wysokością bieżnika (słyszałem, że nowe mają 7.2 - 7.5mm ?) 2. W profilu na 50 opony chyba nie mają rantu ochronnego na felgę? 3. Jak się ma ścieralność tych opon 4. Czy opony nie są twarde i czy nie przeszkadza indeks Y (moje auto v-max 210km\h), bo ewentualnie są jeszcze Nokian Line 205/50 R17 93 V XL Jakieś inne uwagi na temat opon, czy nie żałujecie że nie kupiliście czegoś innego? za dopłatą 50zł\szt mogę mieć Pirelli P7 Cinturato 205/50 R17 93 V. Lub w tej samej cenie 205/50R17 93Y XL DUNLOP SPORT MAXX RT. Co sądzicie? Nokian zLine 225/50 na 17 1.Bieżnik 8 mm (ciekawe oznaczenie zużycia) 2.Niestety nie ma rantu ale w opisie producenta jest :) 3.Ciężko powiedzieć to raczej po sezonie.Na stan około 5 kkm nie widać. 4.Przy zalecanym ciśnieniu tłumią troszkę nie równości.Przy pełnym aucie i dobiciu ciśnienia staje się twardy ale w prowadzeniu jak by jechał po torach. Zakup troszkę spontaniczny ale nie żałuję.Na zimę mam również Nokiany i też jestem zadowolony. greegi 24-05-2013, 15:04 Nokian zLine 225/50 na 17 ... 2.Niestety nie ma rantu ale w opisie producenta jest :) .... Jak nie ma jak jest, 42880 koczownik 24-05-2013, 15:20 Jak nie ma jak jest, 42880 Zarówno w modelu Line i ZLine, rant jest ale dopiero od profilu 45 (info od przedstawiciela NOKIAN Polska) Rademus 24-05-2013, 22:55 Jak nie ma jak jest, 42880 Ja nie mam :) greegi 25-05-2013, 07:40 Zarówno w modelu Line i ZLine, rant jest ale dopiero od profilu 45 (info od przedstawiciela NOKIAN Polska) Przepraszam, zwracam honor. Mam model ZG2. Wiedzialem, ze coś z "Z" Tam mam rant w profilu 225/50/17 koczownik 25-05-2013, 15:18 I stało się, są DUNLOP Sport Maxx RT Nie ma lipy! sseebbaa1 25-05-2013, 15:21 I stało się, są DUNLOP Sport Maxx RT A jaki rozmiar wziąłeś? koczownik 25-05-2013, 16:13 A jaki rozmiar wziąłeś? Taki jak fabryka zaleca. W moim przypadku VOLVO S40 II - 205/50 R17 93Y Opony świetnie wyglądają, w środę pod prostowanie felg i zakładam! gopiotrek 03-06-2013, 23:05 W poprzedniej Toyocie avensis jeździłem na całorocznych good year i sprawowały się bardzo dobrze, przy czym 70% jazd w mieście i reszta poza miastem. Lubię ryzyko i teraz będę sprawdzał w s-maxie opony Hankook H730 215/60 R16. Zobaczymy jak będzie. Pozdrawiam, _sobol_ 04-06-2013, 08:40 ... prośba o usunięcie błędnego postu sseebbaa1 04-06-2013, 15:19 jeździłem na całorocznych Lubię ryzyko Twoja wypowiedź układa się całość... :) (oczywiście to lekka manipulacja z mojej strony, ale sceptycznie podchodze do opon całorocznych) gopiotrek 04-06-2013, 17:27 Twoja wypowiedź układa się całość... :) (oczywiście to lekka manipulacja z mojej strony, ale sceptycznie podchodze do opon całorocznych) Ryzyko dotyczy firm Hankook ;) sseebbaa1 04-06-2013, 20:21 Wiem, wiem! Ale jestem ciekaw jak oceniasz przyczepność tych całorocznych opon. Czy to nie za duże ryzyko? (A moja prowokacja miała wywołać tylko tego całorocznego wilka z lasu) Ja jeżdżę dosyć szybko i wiem, że dobre opony mogą ocalić tyłek i blachy, dlatego niechętnie rezygnowałbym z przyczepności zarówno latem, jak i zimą. Co Ty na to? slick 04-06-2013, 21:50 Hejka, Tu masz opis i testy dla oponki Hankook http://www.rezulteo-opony.pl/opony-hankook/opona-optimo-4s-h730-371, ale ogólnie to całoroczne opony to lipa i lepiej sprawują się w cieplejszych klimatach. Ogólnie będziesz wydawał sporo więcej na benzynkę i częściej wymieniał opony. Osiągi hamowania są dużo bardziej kiepskie więc raczej nie widzę plusów całorocznych opon. sseebbaa1 04-06-2013, 22:15 slick, jeżeli to było do mnie, to masz całkowitą rację. Ja nie uznaję całorocznych, bo to lipa. Chciałem raczej zachęcić kolegę gopiotrek do podzielenia sie wrażeniami z jazdy na całorocznych. Chociaż ja i tak nie zamontowałbym takich. Ja nawet S-Maxem pogrzewam ostro po zakrętach (no może nie tak jak ST220) i nie wyobrażam sobie słabszego trzymania na zakrętach czy gorszych wyników w hamowaniu. S-Max to w końcu kawał samochodu, wymagającego dobrego trzymania (i zasługującego na takie trzymanie przy jego fajnym zawieszeniu). gopiotrek 04-06-2013, 23:03 Witam serdecznie W kwestii opon całorocznych to jak już wspomniałem jest to kompromis - czyli: 1) wiem że nie jeżdżę na 100% możliwości auta - tylko tak średnio na 75-85% 2) wiem że pewnie odrobinę dopłacam do paliwa - tyle że w moim odczuciu jest to niezauważalne, 3) 75% - 80% tras to u mnie miasto, chociaż w tzw. trasie z oponami również nie ma problemów 4) oczywiście opony nie trzymają w zakrętach tak dobrze jak letnie ale spokojnie ocenę 4 w akademickiej skali bym wystawił 5) samochód robi rocznie 12.000 km do 15.000 km - czyli umiarkowanie 6) nie oglądam panów w wulkanizacji (tzn oglądam ale średnio raz na 4-5 lat); na wymianach mogę coś tam zaoszczędzić... 7) nie oglądam prognoz pogody żeby zaplanować wymianę opon ;) 8) argument że skoro coś jest dobre do wszystkiego czyli jest do niczego obalam argumentem że obecnie mamy oleje silnikowe wielosezonowe sprawujące się doskonale latem i zimą a kiedyś przecież funkcjonowały oleje jednosezonowe, które trzeba było wymieniać 2x w roku ;) 9) dodatkowo polecam lekturę, która zachęciła mnie do wyboru http://www.ace-online.de/fileadmin/user_uploads/Der_Club/Dokumente/Lenkrad/Tests_ab_2010/Ganzjahresreifen_2010.pdf http://www.ace-online.de/ace-lenkrad/test-und-technik/system-vergleich-600.html 10) tak jak już wspomniałem wcześniej z Good Yearów w avensis byłem w pełni zadowolony 11) kolega z pracy kiedyś też kupił całoroczne pirelli i nie był do końca zadowolony - wrócił do sezonowych opon 12) ja byłem zadowolony w Avensis, dlatego teraz spróbuję koreańskiej myśli technologicznej w s-maxie; zobaczymy ;) 13) jak było powiedziane lubię nowe wyzwania - dlatego zakup s-maxa a nie kolejnej nudnej, bezawaryjnej, nie rdzewiającej toyoty a żeby było o czym pisać na forum Forda - to zakup opon wielosezonowych ;) Pozdrawiam sseebbaa1 04-06-2013, 23:29 Cisnąłem kolegę i cisnąłem. No i zobaczcie, pięknie nam to opisał. Ale u mnie jest problem już w pierwszym punkcie... No niestety ja zawsze jakbym sie nie uspokajał, to później i tak wyciskam ostatnie soki także z opon. Więc 75-85% mnie nie zadawala. Ale to jest tylko i wyłącznie moja opinia i mój styl jazdy. Pozdrawiam. gopiotrek 05-06-2013, 11:28 Dla dociekliwych polecam jeszcze kalkulator pokazujący ewentualne oszczędności w odniesieniu do klasyfikacji energetycznej opony http://gm-spritrechner.lanxess.com/public/pl waltz 06-06-2013, 10:29 Dopiszę się w kwestii opon; ja założyłem Uniroyal Rainexpert i muszę powiedzieć że jestem z nich bardzo zadowolony - przyczepność w deszczu jest jak dla mnie rewelacyjna, a to moim zdaniem w naszym (europejskim) klimacie jest ważne, bo na suchym to większość opon sobie poradzi a deszcze są jednak u nas dosyć powszechnym zjawiskiem sadam75 12-06-2013, 11:01 Witam. Prosze o więcej informacji jak z tymi oponami Uniroyal Rainexpert w stosunku do hałasu i spalania. Czy coś sie zmieniło wyraźnie? jaki rozmiar? waltz 13-06-2013, 10:48 Ja mam 215/60 R16. Są trochę głośniejsze niż MIchelin które miałem wcześniej (ale może wynika to też z tego że te mają nowy głęboki bieżnik a stare nie miały go już za wiele) - jak dla mnie poziom hałasu nie jest jakiś rażący. Zużycie paliwa nie wzrosło jakoś drastycznie, z moich obserwacji jeśli już, to około 0,5l/100 km. Natomiast zachowanie na mokrej (czy wręcz zalanej) drodze jest rewelacyjne - miałem okazję w tym tygodniu jechać autostradą w trakcie ulewy gdzie na nawierzchni była warstwa wody i kontrola nad samochodem wzorowa. mayek 07-07-2013, 14:06 Ja mam Uniroyal Rainsport 235/45 R18 i odradzam, wyzabkowaly sie i halasuja jakby lozysko padlo Wulkanizator powiedzial ze kierunkowe opony do vanow sie nienadaja YatzeK 07-07-2013, 14:12 W takim razie musisz zmienić wulkanizatora. Powiedział chociaż, dlaczego? MAX2008 26-11-2013, 17:46 Witam Panowie mam pytanie może nie na tą porę roku ale teraz są ceny okazyjne więc się pytam:) Mam alusy do S-maxa 17 i moje pytanie czy zmieszczą się do tego auta opony 225/60/17 czy 225/55/17 chodzi mi o wysokość opony gemmini 26-11-2013, 17:56 Witam, z tego co się orientuję to fabrycznie są 225/50 R 17. Pozdr MAX2008 26-11-2013, 18:01 bardzo możliwe ale właśnie troszkę chciałem podnieść wysokość opony i zastanawiam się ile mogę szmelcmax 26-11-2013, 18:31 225/55/17 Ten rozmiar mieści się na pewno. Na forum były informacje od jeżdżących na nim, że wszystko ok. Ale 60-tka to przesada. Zbyt duża różnica w stosunku do oryginału i może obcierać. Pomijam już kwestię norm. MAX2008 26-11-2013, 21:12 Ok właśnie mi chodziło czy nie będzie obcierało więc kupie tą 55 :) maro74 26-11-2013, 22:19 Możesz się pochwalić co ci wpadło w oko. Też się teraz rozglądam za letnimi. MAX2008 26-11-2013, 23:12 Continental premium contact 2 :619: mro 27-11-2013, 15:37 1. W razie likwidacji szkody z AC ubezpieczyciel może się przyczepić do niewłaściwego ogumienia, warto więc kierować się rozmiarówką z instrukcji ;) 2. Ja mam 215/60 r 16 Verdistein Sportrack 5 http://www2.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-sportrac-5-215-60-r16-99-h-xl Mogę je naprawdę polecić, auto jest przyklejone, w ostrych szybkich zakrętach po prostu czujesz, że jedziesz jak przyklejony... Natomiast minus jest taki, że na przedniej osi po 26 k km 1/2 bieżnika, tył zużyty w 1/4, więc po podmiance będą na 2 sezony. Coś za coś, miękkie więc się zużywają. Zimówki mam Nokiany WRD3 ten sam rozmiar, ale jeszcze nie powiem jak się sprawują bo śniegu na razie nie widziały. Ale abs już mi klekotał 2 razy więc nie jestem pocieszony... Choć jak pisali są one na wodę, śnieg i deszcz. Na suchym trochę gorzej, a to było akurat takie suche zimno z jakąś szadzią czy co :). pozdr! MAX2008 27-11-2013, 17:47 Zimówki założyłem 205/60/16 Falken bo mi z Sharana zostały po jednym sezonie i mogę powiedzieć że sprawowały się rewelacyjnie a w górach w kopnym śniegu może nawet lepiej niż niejedne firmowe. Są to oryginalne japońskie gumy i bardzo je chwale. Czyli na alufelgę 17 jakiej opony powinienem szukać na lato do S-maxa ? MAG 27-11-2013, 22:07 ... na alufelgę 17 jakiej opony powinienem szukać na lato do S-maxa ? Fabryczny rozmiar 225/50/17 lub ewentualnie 225/55/17 albo 235/50/17. Z tym, ze te 235 nie bardzo sie nadaja na fabryczne 17-tki, ktore maja tylko 7cali szerokosci, a do 235 powinna juz byc felga minimum 7,5cala szeroka, a optymalna to 8cali. artex 29-11-2013, 17:03 Witam Panie i Panów Jeśli rozmiar 17 cali - to tylko i wyłącznie 225/50/17 - tak jak napisał Kolega "gemmini" Tylko taki rozmiar zaleca Ford i już. Po co te kombinacje...?, po co problemy z ubezpieczycielem o których wspomniał Kolega "mro" lub z serwisem jeśli auto na gwarancji . Rozmiar 225/50/17 jest imho wystarczająco wysoki i optymalny biorąc pod uwagę komfort i prowadzenie auta. Podobna wysokość opony jest dla przykładu w Mondeo MK4 w 205/55/16 lub 215/55 16 i w 99 % przypadków wszystkim wystarcza.. Rozumiem że z wyliczenia matematycznego 225/55/17 ma trochę wyższy profil ale czy jest to znaczna poprawa komfortu...????/bo o to chyba chodzi/ Btw. rozmiar 225/55/17 występuje z indeksem nośności 101 czyli wyższym niż zalecany 98 co powoduje że mamy oponę "wyższą", ale twardszą i sztywniejszą... Mam do czynienia z Fordami na co dzień i o ile przy profilu 45 lu 40 mogą niektórzy narzekać to fabryczny rozmiar 225/50/17 jest imo optymalny. MAG 30-11-2013, 21:01 ... Jeśli rozmiar 17 cali - to tylko i wyłącznie 225/50/17 ... Sorki, ale bzdura. Równie dobrze* można załozyć 205/55/17 jak i 245/45/17 i w obu przypadkach są to praktycznie idealne zamienniki fabrycznego rozmiaru i nikt nie ma najmniejszego prawa sie do takiego rozmiaru przyczepić, pod warunkiem, że indeks nośności i predkości będzie zgodny z wymogami homologacyjnymi. Poza tym, rozmiar 225/50/17 jest zdecydowanie najmniejszym jesli chodzi o średnicę koła przy oponach sugerowanych przez Forda. Jeżeli jako rozmiar bazowy potraktujemy 16-tkę, z oponą 215/60, to niemal idealnym jej zamiennikiem jest 215/55/17 (która jest większa od 225/50/17) i jednoczesnie jest niemal identyczna z oponą 235/50/17, która dalej patrząc, jest niemal identyczna z 18-tką 235/45. Powstaje zatem pytanie, czemu w takim razie Ford wybrał opony 225/50/17 jako standardowe w 17-tkach??? Wg mnie przyczyna jest prosta - kasa :p Rozmiar 225/50/17 jest zdecydowanie bardziej popularny niż 235/50/17 czy też 215/55/17, a w związku z tym, opony w tym rozmiarze są tańsze. Dodatkowo, gdyby Ford zdecydował się na opony 235/50/17, to musiałby do tych opon użyć felgi o szerokości 7,5cala, a przy szerokości 225 mógł zastosować węższe, czyli tańsze (!) felgi o szerokości 7cali. I jeszcze tak zupełnie na uboczu, przy oponach 225/55/17 prędkościomierz w aucie pokazuje niemal dokładnie to samo co GPS, a w przypadku fabrycznego 225/50/17 odchylenie jest całkiem spore, bo przy "stówce" na liczniku, GPS pokazuje z reguły maxymalnie w granicach 95km/h ... I jeszcze wyjaśnienie * z drugiego zdania :027: O ile oponę 205/55/17 można spokojnie załozyć na fabryczne alusy, które mają szerokość 7cali, to już opone 245/45 należałoby zakładać na felgę o szerokości minimum 8cali :619: browar1 30-11-2013, 21:33 Witam Panowie mam pytanie może nie na tą porę roku ale teraz są ceny okazyjne więc się pytam:) Mam alusy do S-maxa 17 i moje pytanie czy zmieszczą się do tego auta opony 225/60/17 czy 225/55/17 chodzi mi o wysokość opony cześć. ja tez miałem z tym problem. na szczęście zamówiłem juz oponki 16" 215/60 tak jak to mówi instrukcja i serwis i mam z bani. w chwili obecnej mam 17" 225/50 zimówki i szczerze mówiąc czuję się jak w taczce oczywiście jak sie jexdzi po nierównych drogach. patrząc równiez na ceny opon 16" a 17" jest znaczna róznica. w chwili obecnej na lato kupiłem goodyear efencentgrip z wysokim wskaxnikiem hamowania na mokrym A i ekonomia B za 470 zł szt a 17" w tym modelu to koszt ok. 600zł szt. jest różnica. jezeli chodzi o twoje pytanie to myslę że może troszke obcierać przy skretach bo opona 225/60 to 2,25cm wiecej na obwodzie koła. w chwili obexnej masz 11,25 a po zmianie 13,50. pozdr Bump: Sorki, ale bzdura. Równie dobrze* można załozyć 205/55/17 jak i 245/45/17 i w obu przypadkach są to praktycznie idealne zamienniki fabrycznego rozmiaru i nikt nie ma najmniejszego prawa sie do takiego rozmiaru przyczepić, pod warunkiem, że indeks nośności i predkości będzie zgodny z wymogami homologacyjnymi. Poza tym, rozmiar 225/50/17 jest zdecydowanie najmniejszym jesli chodzi o średnicę koła przy oponach sugerowanych przez Forda. Jeżeli jako rozmiar bazowy potraktujemy 16-tkę, z oponą 215/60, to niemal idealnym jej zamiennikiem jest 215/55/17 (która jest większa od 225/50/17) i jednoczesnie jest niemal identyczna z oponą 235/50/17, która dalej patrząc, jest niemal identyczna z 18-tką 235/45. Powstaje zatem pytanie, czemu w takim razie Ford wybrał opony 225/50/17 jako standardowe w 17-tkach??? Wg mnie przyczyna jest prosta - kasa :p Rozmiar 225/50/17 jest zdecydowanie bardziej popularny niż 235/50/17 czy też 215/55/17, a w związku z tym, opony w tym rozmiarze są tańsze. Dodatkowo, gdyby Ford zdecydował się na opony 235/50/17, to musiałby do tych opon użyć felgi o szerokości 7,5cala, a przy szerokości 225 mógł zastosować węższe, czyli tańsze (!) felgi o szerokości 7cali. I jeszcze tak zupełnie na uboczu, przy oponach 225/55/17 prędkościomierz w aucie pokazuje niemal dokładnie to samo co GPS, a w przypadku fabrycznego 225/50/17 odchylenie jest całkiem spore, bo przy "stówce" na liczniku, GPS pokazuje z reguły maxymalnie w granicach 95km/h ... I jeszcze wyjaśnienie * z drugiego zdania :027: O ile oponę 205/55/17 można spokojnie załozyć na fabryczne alusy, które mają szerokość 7cali, to już opone 245/45 należałoby zakładać na felgę o szerokości minimum 8cali :619: cześć. długo siedziałem i zastanawiałem się na zmiana opon i oczywiście rozmiarówki. z tego co wyczytałem w instrukcji s-maxa to 16" jest rozmiarówka podstawowa a 17" i 18" to wymiary optymalne. co dalej. podczas sprawdzania cen opon zaczałem porównywać wskaźniki hamowania na mokrej nawierzchni, głósność i opory toczenia tzw.ekonomia. nigdy nie przykładałem do tego wagi bo jexdziłem autami o 400-500 kg lżejszymi. niestety na testach opon wyglada to inaczej. chcesz mieć dobra opone to juz musisz zaplacic a róznica miedzy 16" a 17" jest naprawdę spora. postanowiłem kupić felgi 16" i opony 215/60 ze wskaźnikami A/B (te najwyższe). postawiłem na bezpieczeństwo i jednocześnie na oszczedzanie opon i felg bo nasze drogi to wołaja o pomste do nieba. wygląd postawiłem na drugim miejscu. niestety cos za cos. widziałem już kolesi co mieli furki z małym przeswitem na super alusach i co z tego???? jedna dziura i warsztat i kaska. jezdze autem rodzinnym z rodzina takze wolę miec dobre bezpieczne auto, a opony w nim to jak wysokiej jakości firmowe buty. opona w tym przypadku jako jedyny przedmiot łaczy skorupę auta z jezdnią i to ona jest odpowiedzialna w wiekszości jak auto bedzie sie zachowywać na drodze.pozdr Bump: Continental premium contact 2 :619: moja propozycja to Goodyear Efficient Grip Performance 215/60 R16 99H XL - 470zł szt MAG 30-11-2013, 22:52 Browar - czytam i czytam i tak się cały czas zastanawiam, czemu Ty tam zacytowałes cały mój post, skoro to co napisałeś jakos nie za bardzo sie odnosi do mojej wypowiedzi??? Pozwolę sobie tylko skomentować jedno - każdy ma własne priorytety. Jesli chodzi o koła, to dla mnie ważne jest, aby auto dobrze się prezentowało i mi się podobało, a jak dla mnie osobiście, rozmiar 16cali jest dla S-Max'a traaaaaaagicznie mały. Jeździłem przez półtorej zimy na 16-tkach i była to tragedia (ok, jak spadł snieg to nie narzekałem, ale na 17-tkach tez nie narzekam :diabelek:) - auto strasznie miekkie i "gumowate" na zakrętach. Letnie 225/50/17 - wyglad nadal do kitu (chociaż to w dużej mierze "zasługa" takiego a nie innego fabrycznego wzoru felgi i strasznie dużego ET felgi, bo na zimowych alusach wygląda sporo lepiej), ale juz całkiem OK jesli chodzi o jazde po zakretach. Letnie 245/35/20 - wyglad ścina z nóg, auto prowadzi sie jak po szynach, ale komfort nie jest najwyższy :619: (i tak lepszy niż w Mondeo Mk3 na 18-tkach). Cały sezon przejeździłem (w tym wyprawa do Francji i duzo jazdy po całej Polsce), nawet na jednej paskudnej dziurze rozwaliłem opone (we Francji) a felga nietknieta - po prostu jak się chce mieć duże felgi, to trzeba kupować porządne i tyle. A opony zawsze mam dobre (albo co najmniej przyzwoite) - zimówki Nokian WR A3, letnie 17-tki GoodYear, letnie 20-tki Bridgestone. Zresztą podejrzewam, że przy moim stylu jazdy, 16-tki na lato to byłby fatalny pomysl, skoro nawet na 17-tkach żonka stwierdziła, że po przesiadce z Mondeo Mk3, to S-Max jest bardzo miekki i strasznie się buja na zakrętach ... :619: MAX2008 02-12-2013, 09:29 Skoro mówimy o ekonomice i taki też po trosze był cel mojego pytania to ja te Continental Premium Contact 2 mam za 280 zł sztuka bo to ostatni komplet jaki został w likwidowanym zakładzie i stąd też było moje pytanie ponieważ facetowi właśnie pozostały dokładnie 4 komplety w różnych rozmiarach. Opony są z 45 tygodnia 2012 roku. Ostatecznie kupiłem 225/55/17 sugerując się podpowiedzią MAG-a że będzie prędkościomierz pokazywał tyle samo co GPS i mam nadzieję że nic nie będzie obcierało tak jak ktoś tu wspominał MAG 02-12-2013, 09:58 Nic obcierać nie będzie, bo to jest opona tylko minimalnie większa niż fabryczne 215/60/16 czy tez 235/45/18. Zresztą jestem na 100% przekonany, że te 225/60/17 tez by nie obcierały przy standardowym zawieszeniu, ale tak jak napisałem poprzednio, jest to już zdecydowanie zbyt duży rozmiar opony jak dla S-Max'a. MAX2008 02-12-2013, 12:25 A jak rozumieć informację przy oponie o rozmiarze 215/55/18 że pasuje do Forda Kuga, Galaxy i S-max? MAG 02-12-2013, 12:59 215/55/18 jest zamiennikiem 235/50/18, która jest fabrycznym rozmiarem dla Kugi, natomiast S-Max i Galaktyka mają fabrycznie 235/45/18, czyli ta 215-tka byłaby ździebko zbyt duża, chociaż w granicach dopuszczalnych. Z tym, że montować 215/55 na 18-tkach ... IMHO troszkę bezsens MAX2008 02-12-2013, 13:13 Z tym, że montować 215/55 na 18-tkach ... IMHO troszkę bezsens Czyli za wysoka w stosunku do szerokości czy inna przyczyna? artex 02-12-2013, 13:34 Panowie Ja rozumiem,że jest to forum i każdy pisze to co chce, ale poraża mnie opinia "Kolegi MAG" - który sugeruje że można założyć różne rozmiary 17 -tek - byle by pasowała z wyliczenia matematycznego i ma swoje uzasadnienie ... -"że fabryczne 225/50/17 wyglądają tragicznie",- więc trzeba założyć inne ...??? -"Równie dobrze* można załozyć 205/55/17 jak i 245/45/17 i w obu przypadkach są to praktycznie idealne zamienniki fabrycznego rozmiaru i nikt nie ma najmniejszego prawa sie do takiego rozmiaru przyczepić, pod warunkiem, że indeks nośności i predkości będzie zgodny z wymogami homologacyjnymi. "- - owszem można założyć - ale jak bedzie jeździło auto na takich rozmiarach to chyba tylko Ty wiesz.... Rozmiary o których piszesz tj. 205/55/17 jak i 245/45/17 - nie są zgodne z homologacją S maxa ! Reasumując: Po pierwsze: nie wolno montować innego rozmiaru niż 225/50 17, jeśli nie chcemy mieć problemów z wypłatą odszkodowania lub z naprawą samochodu na gwarancji...., bo tylko i wyłącznie taki rozmiar dopuszcza Ford do Smaxa /Galaxy po 2006roku. Po drugie po co montować rozmiar 225/55/17...? żeby S max lepiej wyglądał.....???, czy żeby profil opony był tylko trochę wyższy ...???? Każdy niech robi co chce, ale takie kombinacje z oponami to na własna odpowiedzialność. slick 02-12-2013, 16:10 To jest stary model, a są nowsze i bardziej zaawansowane od tego. Możesz tez kupić Nokiana Line lub coś od Michelin w budżecie pewnie nawet tańszym niż Conti MAG 02-12-2013, 16:22 Sorki "Kolego artex", może i "poraża Cię" to co napisałem, ale najwyraźniej dlatego, ze kompletnie nie masz pojęcia o tym i nie znasz się na tym co tu piszesz. A już pisanie przez Ciebie o tym, że "nie wolno" zakładać do S-Max'a innej 17-tki niż 225/50 to już bzdura do kwadratu. I jeszcze bzdurne mówienie o problemach na przeglądzie czy przy odszkodowaniu - jesli opony mają odpowiednią głebokość bieżnika, na jednej osi są zamontowane identyczne wzory bieznika oraz spełniają warunki dotyczące wymaganego indeksu prędkości i nosności plus ich rozmiar jest w granicach +/- 2% zgodny z zalecanym rozmiarem przez producenta, to nikt problemów robić nie będzie (bo w sądzie by z miejsca przegrał) i taki jest fakt, bez względu na to jak bardzo będziesz używał słów "nie wolno" i jak bardzo będziesz "porażony". I jeszcze tylko jedno - po co zakładać 225/55/17? Być może dlatego, że ktoś może ma mozliwość kupna takiej opony taniej niż rozmiaru zalecanego, byc może ma takie opony po starym aucie, a byc może ma felgi 17-tki, które mu sie podobaja, ale chce miec wiekszy komfort jazdy - powodów może byc wiele. btw - nigdy i nigdzie nie pisałem, zeby zmieniać 225/50/17 na inny rozmiar 17-tki ze względu na to, że auto na 225/50/17 wygląda tragicznie, bo ono wyglada tragicznie nie ze wzgledu na oponę, tylko na to, że felga o średnicy 17" wyglada na bardzo małą przy tak masywnym aucie i dlatego ja z tego powodu przesiadłem się na 20-tki ... btw2 - czy to będzie 225/50/17, czy 205/55/17 czy tez 245/45/17, to i tak z boku będzie koło wyglądało identycznie, poniewaz w każdym z tych przypadków średnica koła jest identyczna (no, przyjmujac parę milimetów odchylenia) Bump: Jeszcze jedno - tak gwoli ścisłości - żeby nie być gołosłownym, gdyby "Kolega artex" chciał polemizować ... Ponizej lista proponowanych rozmiarów opon do S-Max'a dla felgi 17cali AEZ Lascar Verkaufsbezeichnung: GALAXY, S-MAX Fahrzeugtyp e13*2001/116*0185*.. 74 - 162kW 235/50R17 96 245/45R17 95 255/45R17 98 225/50R17 94 sznureczek - http://www.aez-wheels.com/certificates/00041303/41303512.pdf Bump: Co do opony 215/55/18 Czyli za wysoka w stosunku do szerokości czy inna przyczyna? Nie, tu chodzi o co innego - po co montować tak wąską oponę na tak dużej feldze? Jej średnica jest OK (idealna dla Kugi), ale wg mnie osobiscie, ze wzgledów czysto wizualnych, na duże felgi montuje się szerokie i niskoprofilowe opony, a nie wąskie i wysokie ... artex 02-12-2013, 18:27 Widzę że to Ty jesteś na tym forum najmądrzejszy...- - skoro tak łatwo przychodzi Ci pisanie, że ktoś kompletnie nie ma o czymś pojęcia ... - więcej pokory - please... Przyjmij do wiadomości że jest coś takiego jak świadectwo homologacji samochodu, które dopuszcza tylko konkretne rozmiary opon i kół - koniec. Montuj sobie to co chcesz , ale nie wolno pisać na forum które czytają "Wszyscy", że można bez żadnych konsekwencji montować zamienniki konkretnych rozmiarów opon - innych niż podaje producent . Podam Ci przykład z własnego ogródka... Miałem ostatnio stłuczkę, przyjeżdża policja i przy spisywaniu zapisała bardzo dokładnie na jakich oponach są oba auta , późnej to samo ubezpieczyciel... "Jeszcze jedno - tak gwoli ścisłości - żeby nie być gołosłownym, gdyby "Kolega artex" chciał polemizować ... Ponizej lista proponowanych rozmiarów opon do S-Max'a dla felgi 17cali AEZ Lascar Verkaufsbezeichnung: GALAXY, S-MAX Fahrzeugtyp e13*2001/116*0185*.. 74 - 162kW 235/50R17 96 245/45R17 95 255/45R17 98 225/50R17 94" Z tego co wkleiłeś wynika, że to rozmiary opon które w/g producenta felg pasują na jakieś konkretne felgi które on produkuje - jedyny rozmiar pasujący to właśnie 225/50/17. Nie ma to nic wspólnego z fabrycznie dozwolonym rozmiarem. Pracuje w branży motoryzacyjnej już trochę, a Fordzie od 15 lat i uwierz mi z jaką skrupulatnością podchodzi się do tematu rozmiaru opon . Gregonio 02-12-2013, 19:44 Panowie po co kombinowac z felga i oponami. Producent zaleca to kupowac te co zaleca i juz. Zarowno felgi jak i opony sa w bardo zroznicowanych cenach w zaleznosci od producenta i zawsze mozna znalezc cos dla siebie :) MAG 02-12-2013, 20:05 Po pierwsze to nigdy nie pisałem (ani nawet nie sugerowałem), ze jestem tu na forum najmądrzejszy, a po drugie to wybacz, ale to ze 15 lat pracujesz dla Forda wcale niestety nie świadczy o tym, ze to Ty masz racje. I bede sie upierał, ze akurat w materii o ktorej tu piszemy to akurat ja mam rację. A to co wkleiłem to pokazuje jasno i wyraźnie jakie rozmiary sa homologowane dla S-Maxa i Galaxy mk3 z tymi konkretnymi felgami, a jesli nie potrafisz zaakceptować swojej pomyłki w tym względzie to juz nie jest mój problem. Każdy poważny producent akcesoriów samochodowych przeprowadza homologację swoich produktów i jesli na homologacji jest napisane ze mozna tego używać to znaczy ze jest to prawnie dozwolone, a to ze homologacji danego produktu nie ma wyszczegolnionego w homologacji auta nie ma nic do rzeczy. artex 03-12-2013, 10:08 ...Sprzedażą opon i kół - zajmuje się zawodowo od 15 lat - czyli biorę odpowiedzialność co sprzedaje i do czego - a Ty znów b. łatwo opiniujesz kto ma rację a kto nie... Przyjmij do wiadomości że są jakieś normy które określa producent samochodu..., a nie znajomy co sie zna ...bo montował i było dobrze... Jeśli Ktoś - z przeglądających to forum ma wątpliwości jakie opony może założyć, a jakie nie to niech spojrzy na naklejkę na progu/lub słupku po otwarciu drzwi kierowcy - tam czarno na białym jest napisane co można zamontować ... - i tylko to jest homologowane ... Proszę NIE ZAKŁADAĆ rozmiarów opon które sugeruje "kolega Mag" tj: 235/50R17 96 245/45R17 95 255/45R17 98 Są to tylko jakieś rozmiary opon które można założyć na jakieś felgi firmy AEZ. Ford jako producent samochodu tych rozmiarów nie dopuszcza...! MAG 03-12-2013, 10:12 Panowie po co kombinowac z felga i oponami. Uwielbiam negatywny wydźwięk słowa "kombinować" :619: Ale napiszę po co "kombinować" - bo np nie podobają sie fabryczne felgi, albo wolę kupić oponę szerszą (albo węższą) niż sugeruje producent, wiec muszę zastosować taki rozmiar, żeby był on odpowiednikiem rozmiaru "bazowego" jesli chodzi o średnicę kompletnego koła plus, co bardzo ważne, aby opona spełniała wymagania dotyczące indeksów prędkości i nośności. btw - zimowe opony nie muszą spełniać wymogów dotyczących indeksu prędkości :027: Producent zaleca to kupowac te co zaleca i juz. Producent zaleca zalewać silnik olejem X, a ja chcę użyć Y, bo spełnia normy, ale ma lepsze własciwości i co, też powiesz, że kombinuję i po co wogóle to robić? Producent zaleca używać fabryczne akcesoria, np bagażnik dachowy, ale ja wolę kupić coś bardziej uniwersalnego, bez logo producenta auta i przy okazji zapłacić za to połowe ceny tego "firmowego" - to też kombinowanie? Zarowno felgi jak i opony sa w bardo zroznicowanych cenach w zaleznosci od producenta i zawsze mozna znalezc cos dla siebie :) Tutaj oczywiscie się zgodzę :619: Natomiast chcę dopisać jeszcze jedno, żeby przypadkiem ktoś źle nie zinterpretował moich "wywodów" :P Ja broń boże nie neguję zakładania na 17-tki opon w fabrycznie zalecanym rozmiarze 225/50/17 (albo na 16-tki opon 215/60 czy na 18-tki opon 235/45), natomiast jesli z jakiegokolwiek powodu ten rozmiar komuś nie odpowiada, to podpowiadam dopuszczalne inne opcje. To, że mi osobiście nie podobają się parametry fabrycznych felg (bo są bardzo schowane w nadkolach) nie oznacza, że będę twierdzil, że te felgi są złe - nie! Jesli ktoś będzie chciał kupić inne niż firmowe felgi, to z dużą dozą pewności będę mógł mu podpowiedzieć, czy parametry tych felg pozwolą je zamontować w jego aucie. Aaaaa i żeby nie było znowu oskarżenia, że uważam, że jestem tu najmądrzejszy, bo tak nie jest (niestety :P) Tak się składa, że też kilka lat wpracowałem w branży motoryzacyjnej (akurat nie dla Forda) i akurat to ja byłem odpowiedzialny w firmie za zamówienia opon dla klientów oraz kontakty z dostawcami opon. Między innymi dlatego, akurat na temat felg i opon co nieco wiem i jestem w stanie sporo powiedzieć na temat pasującej rozmiarówki (i opon i felg) do Escorta Mk5/6/7, Mondeo Mk1/2/3 oraz S-Max'a, bo takie auta miałem i wiem co tam "wchodzi", ale jesli chodzi o inne auta, to sorki, trzeba pytać kogoś innego ... :P Bump: Widzę, ze kolega artex znowu swoje - mówi sie trudno, każdy może tu pisac to co chce i nie ma znaczenia kto ma rację. Z mojej strony konczę, szkoda czasu, bo przecież "on wie lepiej" ... MAX2008 03-12-2013, 11:03 Dzięki MAG za przedstawienie różnych opcji możliwości założenia opon do S-maxa i innym za ożywioną dyskusje. Ja kupiłem na alufelgę 17" bo takie mam od Forda Galaxy i mi się podobająg:DD artex 03-12-2013, 11:14 producent zaleca zalewać silnik olejem X, a ja chcę użyć Y, bo spełnia normy, ale ma lepsze własciwości i co, też powiesz, że kombinuję i po co wogóle to robić? - Zaraz , zaraz - to jednak bierzesz pod uwagę normy które spełnia olej np . 5W30 - a przy oponach to już nie... Ja broń boże nie neguję zakładania na 17-tki opon w fabrycznie zalecanym rozmiarze 225/50/17 (albo na 16-tki opon 215/60 czy na 18-tki opon 235/45), natomiast jesli z jakiegokolwiek powodu ten rozmiar komuś nie odpowiada, to podpowiadam dopuszczalne inne opcje. - dopuszczalne przez kogo ???????????????????? - przez Ciebie ...????????? Aaaaa i żeby nie było znowu oskarżenia, że uważam, że jestem tu najmądrzejszy, bo tak nie jest (niestety :P) Tak się składa, że też kilka lat wpracowałem w branży motoryzacyjnej (akurat nie dla Forda) i akurat to ja byłem odpowiedzialny w firmie za zamówienia opon dla klientów oraz kontakty z dostawcami opon. Między innymi dlatego, akurat na temat felg i opon co nieco wiem i jestem w stanie sporo powiedzieć na temat pasującej rozmiarówki (i opon i felg) do Escorta Mk5/6/7, Mondeo Mk1/2/3 oraz S-Max'a, bo takie auta miałem i wiem co tam "wchodzi", ale jesli chodzi o inne auta, to sorki, trzeba pytać kogoś innego ... :P Bump: Widzę, ze kolega artex znowu swoje - mówi sie trudno, każdy może tu pisac to co chce i nie ma znaczenia kto ma rację. Z mojej strony konczę, szkoda czasu, bo przecież "on wie lepiej" ...[/QUOTE] -Kolego Mag - z całym szacunkiem i bez żadnego nadęcia piszę Ci, że siedzę w Fordzie od lat i mam dostęp do specyfikacji, homologacji itd/itp......a Ty zamawiałeś opony w firmie i możesz dużo powiedzieć - "na temat pasującej rozmiarówki ".... -Być może napisze w tym temacie ktoś kto jest rzeczoznawcą motoryzacyjnym i przegląda to forum... Man nadzieję że "Taki " głos w sprawie - będzie rozstrzygający... Sprawa doboru właściwych felg i opon jest naprawdę b. ważna i niesie za sobą poważne konsekwencje, dlatego drążę temat i staram się z pełna odpowiedzialnością - doradzić Naszym Forumowiczom. gemmini 03-12-2013, 11:44 Koledzy ciekawa dyskusja :) Kolego "Artex" mam takie pytanie. Ford stosuje felgi aluminiowe 7x17 ET 55. Taka felga mi się nie podoba i chcę założyć np 7,5x17 ET 45 (np. Tomatson TN1). Jak to ma się do Fordowskich norm? I jaka powinna być wtedy założona opona? Pozdrawiam wszystkich serdecznie MAG 03-12-2013, 12:03 - dopuszczalne przez kogo ???????????????????? - przez Ciebie ...????????? Nie, nie przeze mnie, tylko zgodne z zasadami dotyczącymi doboru opon do konkretnego auta - doboru który ma swoje ścisłe reguły i które napisałem w swoim poprzednim poście. Nie chce mi się teraz tego szukać, ale moze jak będę miał więcej czasu to pogrzebię i to znajdę, ale podkreślam po raz kolejny - wklejka na słupku auta nie jest jedynem wyznacznikiem tego czy opona sie nadaje czy nie. Zresztą na słupku w S-Maxie sa tylko 3wymiary opon podane, 215/60/16, 225/50/17 i 235/45/18, a gdzie np 20-tki, które są montowane jako opcja? Zreszta możemy tak sobie w nieskończoność gadać i sprawa pozostanie nierozwiazana, chyba, że tak jak piszesz, nagle okaze sie, że jakiś rzeczoznawca sie tu wypowie. I jeszcze powrócę do tych opon które ja wypisałem jako odpowiednie dla pewnej konkretnej felgi AEZ, a Ty negujesz ich dopuszczalność - otóż te opony sa homologowane do użytku w modelu WA6 (czyli S-Max/Galaxy) w połaczeniu z felgą o szerokości 8cali. Na felgę 7cali, taką jaką montuje fabrycznie Ford mozna załozyć 2 z podanych tam 4-ech wymiarów - 225/50/17 i 235/50/17. I powtórzę jeszcze jedno, to, że Ford nie ma w swojej homologacji wymienionych innych rozmiarów niż te podstawowe nie oznacza, że producent akcesoriów (w tym przypadku felg) nie przeprowadził takowej homologacji, a wręcz przeciwnie, skoro felga jest homologowana przez jej producenta z kilkoma różnymi rozmiarami opon mozliwymi do zamontowania w danym modelu auta, oznacza, że wszystkie te rozmiary są prawnie dopuszczone i ich brak w homologacji samego auta o niczym nie świadczy. To, że pracujesz dla Forda oznacza, że kierujesz sie tylko i wyłacznie tym co Ford zaleca, ale zapominasz najwyraźniej, że na zaleceniach producenta sie sprawa nie konczy, sa jeszcze zasady ogólne. Dobra, konczę, bo inaczej nasza goraca dyskusja zdominuje całkowicie ten watek :p Bump: ... 7,5x17 ET 45 ... I jaka powinna być wtedy założona opona? Do takiej felgi (wg zasad ogólnych) mozesz w S-Maxie zamontować opony 225/50/17, 235/50/17 lub 245/45/17. Opony 255/45 sa już zbyt szerokie do felgi o szerokości 7,5cala artex 03-12-2013, 13:21 dpowiadając na pytanie Kolegi Gemmini - opony to jak w temacie zawsze 225/50/17 z indeksem nośności 98. - a felgi - temat bardziej skomplikowany niż opony - no cóż jeśli jeśli auto z 2009 roku, więc po gwarancji to.....chyba można :) tzn - twój wybór -poważnie - producent felg powinien mieć dokument stwierdzający zgodność z danymi Forda - w innym razie - montujemy felgi na własne ryzyko.... tombalt 03-12-2013, 15:09 i w dodatku o podwyższonej nośności, tak jak ma to miejsce w przypadku stalowych... MAG 03-12-2013, 17:15 ... opony to jak w temacie zawsze 225/50/17 z indeksem nośności 98. Prosze pokaz jakikolwiek dokument na podstawie ktorego to piszesz, bo dziwnym trafem moj S-Max wyjechal z fabryki na 225/50/17 94W, wiec ciekawe skad wziales te wymagane 98 ... btw - wg homologacji jaka jest w Szwecji, S-Max na 17-tkach ma wlasnie indeks 94 jako podstawowy Zreszta w Niemczech chyba tez 94 jest minimum, bo moje auto wlasnie z Niemiec pochodzi i na oponach z indeksem 94W go kupilem (byl swiezo po zrobieniu TUV) EDIT - z ciekawości sprawdziłem papiery od mojego auta i w oryginalnym niemieckim briefie widnieje jako podstawowy rozmiar ogumienia opona 215/60/16 z indeksem nośności 93 i indeksem prędkości H Podejrzewam, że mocniejszych wersjach silnikowych (chyba od 2,3i 160KM i 2,0TDCI 163KM w górę) zapewne wymagany jest indeks prędkości V, ale to musiałby stwierdzić w swojej homologacji ktoś, kto ma fabrycznie taka wersję. MAG 04-12-2013, 11:19 Pozwoliłem sobie na skompilowanie informacji dotyczącej mojej polemiki z artexem - zacytowane fragmenty pochodzą z artykułów na portalu poświęconym sprawom opon właśnie. Pogrubienia i skróty są mojego "autorstwa" Czy można zmienić rozmiar swoich opon? Można kupić opony w innym rozmiarze niż przewidziany przez producenta, czy to w celu podrasowania auta, czy też szukając oszczędności. Należy jednak pamiętać o ścisłym przestrzeganiu zasad ze względu na ryzyko naruszenia przepisów oraz niebezpieczeństwo wypadku. ... Decydując się na opony o innej wielkości, należy przestrzegać zasad równoważności rozmiarów. Jakie zatem kryteria należy uwzględnić, jeśli chcemy zmienić rozmiary opon? Otóż musimy wziąć pod uwagę co najmniej trzy czynniki: • indeksy nośności oraz prędkości w nowym rozmiarze muszą być co najmniej równe (lub wyższe) niż oryginalne opony. •Średnica zewnętrzna opony musi być taka sama jak oryginalna, by zachować właściwości auta, zwłaszcza prędkość na liczniku oraz ustawienia układów wspomagania jazdy (ABS, ESP…). •Miejsce na poziomie nadkoli musi być wystarczające, by zmieścić tam nowy rozmiar opon (należy pamiętać o dodatkowym marginesie miejsca, jeśli planujemy zakładać łańcuchy zimą). Warto wiedzieć, że istnieją tabele teoretycznej równoważności rozmiarów zawierające kryteria określone przez europejskie stowarzyszenie producentów ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation). ... Homologacja producenta twojego samochodu zawiera szczegółowe parametry dotyczące opon: szerokość, wysokość, średnica, indeks nośności, indeks prędkości. Dane te umieszczone są na boku opony. Przy wymianie ogumienia należy korzystać wyłącznie z opon posiadających identyczne parametry, jak opony montowane fabrycznie. Mimo to, w niektórych przypadkach prawo toleruje pewne odchylenia w stosunku do opon pierwszego wyposażenia: •Jeśli zachowany zostanie oryginalny obwód toczenia opony (tolerancja: + 1.5 % ; - 2.5 %); •Jeżeli indeksy nośności i prędkości posiadają wartości równe lub wyższe od opon oryginalnych. Mea culpa - napisałem wcześniej o odchyleniu +/- 2%, ale jak sie okazuje jest troszkę inaczej :p Oprócz tej jednej małej nieścisłości, wszystko co napisałem wcześniej okazało się prawdą i jest zgodne z przepisami. Jeszcze ktoś ma watpliwości co do tego? I znowu podkreślę jeszcze jedno - nie mówię tutaj: "nie montuj fabrycznego rozmiaru opon", ale mówię: "jesli chcesz inny niż fabryczny rozmiar ogumienia, nic nie stoi na przeszkodzie, byle byś przestrzegał zasad, które mówią o doborze odpowiedniego zamiennika tego rozmiaru". I kolejna rzecz - minimalnym dopuszczalnym indeksem nosności zgodnie z fabryczną homologacją jest 93, ale prosze mi nie insynuować, że twierdze, żeby nie zakładac opon z indeksem 98 (tak jak napisał artex) - NIE, po prostu twierdzę, zgodnie z dokumentami, które posiadam, że jezeli ktoś ma do wyboru tańsze opony z indeksem w zakresie 93-97 lub droższe z indeksem 98 w górę, to może zgodnie z prawem (i homologacją) założyć te z niższym indeksem. I jeszcze jedno - prawie zawsze lepiej jest zamontować opony z wyższym indeksem nosnosci (szczególnie jesli bardzo często jeździ sie pełnym obciążeniem), ale podkreślam, homologacja (a przynajmniej taka jaką ja posiadam) mówi, że wystarczy indeks 93 i jest on minimalnym dopuszczalnym EDIT Gwoli "sprawiedliwości" musze wspomnieć jednak o tym, że na stronie z której pochodzi cytowany tekst dotyczący zamienników opon, znalazłem również info, ze opona do S-Max'a ma indeks nosności 98 - zadałem pytanie tego dotyczace (pewien "konflikt" tej informacji z tym co jest w dokumentach mojego auta wpisane) - zobaczymy czy odpowiedzą skąd pochodzi info o tej homologacji i jak sie ona ma do tego co jest w konkretnym aucie wpisane w homologacji. artex 04-12-2013, 15:03 Z indeksem nośności jest tak: S Maxy i Galaxy na polski rynek - przyjeżdżały i przyjeżdżają na oponach wzmacnianych czy jest to 16, 17 i 18 cali. Z tego co pamiętam w poprzednich latach w homologacji było np. 225/50/17 98 czyli wzmacniane. Ale, zrobiłem jak napisałeś - sprawdziłem świadectwo homologacji z tego roku i ....czarno na białym jest ....225/50/17 94 H !!!! - akurat w przypadku 2.0 TDCI- 103 KW, czyli 140 KM. Bez wątpienia może to wprowadzać zamieszanie co właściciel auta ma założyć. Mag ma homologacje niemiecką jak rozumiem i ma indeks "93", obecnie polska homologacja to minimalnie "94" .... Zapytałem najmądrzejszych w Ford Polska :) - i trzymamy się tego co jest w homologacji . Przyznaję, że w większości przypadków i Klienci i Dealerzy Forda sugerują się tym co było i jest montowane fabrycznie. Od 2006 roku - "przyjęło się" na rynku polskim że Smax/Galaxy to opony wzmacniane bo: 1 takie opony sa montowane fabrycznie 2 tak było we wcześniejszych homologacjach 3 bo auto cięższe od Mondeo, które ma "95" 4 bo możliwość przewozu 7 osób, więc jest uzasadnione stosowanie opon wzmocnionych. Ale fakt jest ! I Mag ma racje w tym przypadku ! Jeśli ktoś posiada świadectwo homologacji z indeksem 94 - to może takie opony zamontować . Tak przy okazji napisze jeszcze wiecej - miałem okazję jeździć S maxem z oponami 225/50/17 94 i po pierwsze primo .... 1. o ile przy normalnej jeździe jest ok - to w przypadku jazdy typu "szybcy i wściekli" :) czuć że opona bardziej pracuje - jej boki są wyraźnie miększe. 2. po zaliczeniu kilku większych dziur - dwie opony się poddały -pojawiły się wybrzuszenia ,co po zmianie na opony "98" czyli tzw. wzmocnione nie ma miejsca... |