Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czas się rozglądać - opony na lato i ...
Strony :
1
2
3
4
[ 5]
6
7
8
9
10
11
Bujanie miałem jak silentbloki z tylu były w stanie zużycia...
Istnieje jeszcze inna możliwość.... jak się latem jeździ na 18 i większych... :)
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
te 20mm to celowo zamawiacie? Bo na al Dystom sprzedaje 22mm - takie mam w swoim mdo.
Celowo. Mam większe balony na zimę 235/50R18 zamiast 235/45R18. No i na lato nie wykluczam 20''. Eibach ma 20mm bazowo do S-Maxa. Kupiłem też dlatego, że sseebbaa1 ma i nie musiałem rozkminiać czy wszystko będzie pasować. Zakładam, że tak. 2mm to może i nie tak dużo ale jak 20 jest już sprawdzone to optycznie kolejna 2 wszerz są kompletnie bez znaczenia.
te 20mm to celowo zamawiacie? Bo na al Dystom sprzedaje 22mm - takie mam w swoim mdo.
Dystanse 22mm pozwalaja zalozyc stalowe felgi, bo przy 20mm to sie nie uda
Pan Dystom odpisał, że raczej się nie da.
PS Rano zamówienie i dzisiaj już zrobione i wysyłka:D Turbo realizacja. Podoba mi się.
Znaczy piszesz, ze te 22mm tez sie nie nadaja do stalowek? Seba twierdzil inaczej ... Generalnie to chyba wszyscy producenci dystansow pisza ze przeznaczone sa tylko do alufelg ...
Jesli dobrze pamietam to chyba chodzi o rodzaj dystansow.
Sa dystanse przelotowe, gdzie trzeba sie zaopatrzyc w dluzsze szpilki i wtedy stalowki sa ok. Natomiast drugi typ dystansow to te przykrecane na oryginalne szpilki, z wlasnymi szpilkami do mocowania kola. W tym wypadku nakretka ktora przykreca sie dystans do piasty, prawdopodobnie nie ma gdzie sie schowac w stalowej feldze.
sseebbaa1 07-12-2015, 18:55 Natomiast drugi typ dystansow to te przykrecane na oryginalne szpilki, z wlasnymi szpilkami do mocowania kola.
Takie dokładnie ja mam.
W tym wypadku nakretka ktora przykreca sie dystans do piasty, prawdopodobnie nie ma gdzie sie schowac w stalowej feldze.
Racja!
Specjalnie dla Was :) zrobiłem zdjęcie dystansu z nakrętką - żeby pokazać jak to wystaje. No i nakrętka wystaje właśnie te 2-3 mm.
Nie pamiętam czy i o ile wystaje końcówka szpilki (ponad nakrętkę). Nie chciało mi się już odkręcać koła...
Ale długość szpilki to każdy może sobie sprawdzić zwyczajnie ją mierząc.
Tu na zdjęciu odkręcony dystans Dystom o grubości 20 mm i ze szpilkami M14, czyli dedykowany do S-Maxa. Na jednym z otworów leży nakrętka, która normalnie przykręcana jest do szpilki wychodzącej z piasty (nakrętka jest w komplecie z dystansem).
http://i92.photobucket.com/albums/l8/sseebbaa11/S-Max%20nakrtka%201_zpsgluzvnlr.jpg (http://s92.photobucket.com/user/sseebbaa11/media/S-Max%20nakrtka%201_zpsgluzvnlr.jpg.html)
A tu widać ile nakrętka wystaje ponad powierzchnię dystansu, do której dociskana jest potem felga:
http://i92.photobucket.com/albums/l8/sseebbaa11/S-Max%20nakrtka%2010_zpsft3unr8n.jpg (http://s92.photobucket.com/user/sseebbaa11/media/S-Max%20nakrtka%2010_zpsft3unr8n.jpg.html)
Pytanie tylko, czy w dystansie 22 mm te zagłębienie na nakrętkę jest głębiej? Wydaje się oczywiste, że tak powinno być (aby górna krawędź nakrętki schowała się), bo taki jest sens dołożenia tych 2 mm do grubości dystansu.
Ale nie widziałem na żywo takiego troszeczkę grubszego dystansu, więc na 100% nie mogę niczego twierdzić.
Pozdrawiam! :)
Nie pamietam, ale przy dystansie 22m wystaje nakretka i jeszcze troche szpilki. Mysle ze w sumie wiecej niz 5mm
sseebbaa1 07-12-2015, 19:22 Wystawanie szpilki zmieni się w zależności od grubości dystansu.
Natomiast wystawanie nakrętki trzeba będzie sprawdzić empirycznie :)
Przyjechał prezent dla Maxia od pana Dystomu: dystanse 20mm.
Nakrętki, które dołączone są w zestawie wystają ~0,9mm ponad powierzchnię dystansu więc 22mm mógłby ją schować.
Pozostaje jeszcze kwestia szpilek. Te na dystansie wystają jeszcze o 6mm.
http://sites.google.com/site/latarmaxiu/misc/dystanse_sruba.jpg
sseebbaa1 08-12-2015, 14:25 Dla omawianej sprawy nie ma znaczenia Twój drugi pomiar (na drugim zdjęciu).
Zmierzyłeś bowiem szpilkę dystansu, a nie szpilkę S-Maxa :D
Jak będziesz zakładał dystanse, to przed przykręceniem felgi zmierz ten sam wymiar, ale na samochodzie. To będzie cenna informacja.
Siur. To tak dla przykładu ile mogą wystawać szpilki. Będę zakładał to zmierzę. Pozostaje jeszcze kwestia głębokości gniazda pod nakrętkę. Czy w dystansach 22mm jest ono 2mm głębsze czy nie.
Nie wiem. Bede tam zagladal dopiero na wiosne. Ale nie przypominam sobie aby w stalowkach w ogole bylo jakies miejsce. Ale juz dawno stalowki nie mialem w rekach.
Założyłem dystanse 20mm na samochód. Szpilki z piasty wystają jeszcze 7mm powyżej.
A, no i jest szeroko. Na prawdę szeroko. Wrzucę zdjęcia jutro bo teraz już ciemno.
http://sites.google.com/site/latarmaxiu/smax/szpilki.jpg
No piknie... to teraz masz samochód 4-ro śladowy.
misiu339 02-02-2016, 21:08 Witam mam po poprzednim aucie opony R 17 225/55 Falken.
Pytanie czy ktos z was ma zalozone opony o takim rozmiarze w swoim FORDZIE S-MAX czy nic nie obciera i nie chaczy orginalnie montuje sie wysokosc 50.
PROSZE O INFO:569:
Bump: Witam mam po poprzednim aucie opony R 17 225/55 Falken.
Pytanie czy ktos z was ma zalozone opony o takim rozmiarze w swoim FORDZIE S-MAX czy nic nie obciera i nie chaczy orginalnie montuje sie wysokosc 50.
PROSZE O INFO:569::569:
Mam założone 235/50/18. Od tych twoich mają średnicę większą o 13mm. Do tego mam założone dystanse 20mm i dalej nic nie obciera. Rozmiar będzie pasował 100%. Sprawdź jeszcze kwestię nośności czy się zgadza.
Witam
Czy któryś z kolegów jeździ może na oponach Hankook Ventus V12 Evo2 K120 235/45 R18 - jak się spisują?
Ktoś widział może testy tej opony? Jak jest ze zużyciem bieżnika? Cena tych opon jest dość atrakcyjna.
[QUOTE=misiu339;2528889]
PROSZE O INFO:569:
Nie ma obawy , wiele już było pisane na ten temat osobiście uważam ze i profil 60 będzie dobry dla tej opony .
MasterS-MAX 03-02-2016, 09:14 Kupiłem goodyear F1 assymetric 2. Opinie mają dosyć konkretne, zobaczymy na wiosne
motorek4612 03-02-2016, 16:37 A co powiecie o kleberach hp 3 dynaxer? 235/45/18
meritum69 09-02-2016, 07:49 Witam, auto kupiłem z oponami wielosezonowymi Goodyear Vector 4 Seasons
Takimi jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/goodyear-vector-4-seasons-225-55-17-2013r-5-5mm-i5932346454.html
W aucie słychać "buczenie", inaczej opony są bardzo głośne.
Udałem się do wulkanizator gdzie stwierdzili jednogłośnie że tylne opony są wyząbkowane. powód wyząbkowania: auto jeździło bez obciążenia i źle dobrane opony do auta ( taki rodzaj bieżnika "choinka" nie nadaje się do dużego auta które będzie jeździć na pusto ) Przednie opony jako tako mogły by być.
Moje pytania to czy da się coś zrobić z tymi oponami żeby je uciszyć ? czytałem że można przekładać żeby się kręciły w przeciwnym kierunku niż normalnie i że opona szybko się przytrze i potem założyć normalnie i ma być ok (chyba że po jakimś czasie znów się wyząbkuje)
Nosze się z zamiarem kupienia na wiosnę letnich opon, też raczej jeżdżę sam. I chciał bym kupić opony z bieżnikiem który się nie wyząbkuje.
Ząbkowanie opon w s-max to częsty przypadek czy wulkanizator tak sobie wymyślił ?
To sa opony kierunkowe i nie mozna ich zakladac w inny sposob niz nakazuje uklad bieznika.
Masz dwie opcje. Jedna to wywalenie ich i kupno nowych, a druga to zamiana kol przod-tyl i pogodzenie sie z hałasem dopoki ich nie zadrzesz do konca ...
Zabkowanie opon w S-Maxach jest dosc czesto spotykane, szczegolnie przy oponach kierunkowych - generalnie lepiej tu sie sprawdzaja opony asymetryczne.
GrahamRST 09-02-2016, 09:31 Witam,
Co powiedziecie o oponach letnich:
1.BRIDGESTONE DUELER Hp Sport
2.FALKEN ZIEX ZE914
3.Nokian Line
Będą używane w cyklu mieszanym (miasto/ więcej trasa)
Auto Ford Galaxy mk3 Tdci 225/50 R17
Dotychczas jeździłem na Continental ContiSport3
Proszę o pomoc w wyborze
Dueller to opony pod suvy - fabrycznie w Kudze takie sa na 19-tkach - IMHO do S-Maxa nie ma sensu ich zakladac...
Saucerhead 10-02-2016, 06:14 Ja posiadam Nokian Z line. Jak dla mnie bardzo dobra opona. Niestety w moim odczuciu dość miękka a co za tym idzie szybko jej ubywa.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
U mnie zLiny 235/45/18 wytrzymały 40.000km. Jak na mój styl jazdy to całkiem przyzwoity wynik.
Ja letniaki kupiłem w listopadzie. Nankangi AS1 235/45R18, po 345 zł/szt. Zobaczymy jak się będą sprawowały. :)
motorek4612 11-02-2016, 18:03 Nankangi AS1 235/45R18, po 345 zł/szt.
Obys ich nie musiał sprzedawać, czytałem opinie na ich temat i nie były optymistyczne.
Obys ich nie musiał sprzedawać, czytałem opinie na ich temat i nie były optymistyczne.
Ja zaś znalazłem pozytywne. Zresztą ja jeżdżę spokojnie. Ciekawe mam spostrzeżenia: im więcej koni pod maską tym spokojniej jeżdżę (zaczynałem od CC700, potem Tico, Matiz, Xsara Picasso, Scenic II) - widać się starzeję. :)
A wracając do opon to letnie mogą być z nie najwyższej półki. Za to zimówki powinny być dobre, dlatego wybrałem Nokiany WR D4 ale 17 cali. :)
A wracając do opon to letnie mogą być z nie najwyższej półki. Za to zimówki powinny być dobre [...]
Chętnie poznam logiczne uzasadnienie tej teorii.
Mieszkam na Pokrarpaciu i kolejny już sezon śnieg zalega na drodze maksymalnie 2 tygodnie na około 15 tygodni jazdy na oponach M+S. Dlatego zdecydowałem, ze więcej typowych "zimówek" nie kupię, tylko całoroczne. Bo słuchać niepotrzebnego hałasu podczas jazdy po suchym albo mokrym już nie chcę.
hand-ball 12-02-2016, 06:23 Założyłem dystanse 20mm na samochód. Szpilki z piasty wystają jeszcze 7mm powyżej.
A, no i jest szeroko. Na prawdę szeroko. Wrzucę zdjęcia jutro bo teraz już ciemno.
http://sites.google.com/site/latarmaxiu/smax/szpilki.jpg
Latar no i czekam na te Twoje "szerokie" zdjecia :) jak zjechalem z oponami na profil 50 to smiesznie wyglada. Dystanse moga poprawic troche wyglad, dlatego ciekawi mnie jak to u Ciebie wyglada.
Chętnie poznam logiczne uzasadnienie tej teoriiPrzecież to bardzo proste. W lecie, jak przez większość czasu jest sucho, przy normalnej codziennej jeździe różnice pomiędzy oponami budżetowymi, a najwyższą półką są dla większości kierowców nie do wychwycenia i w zasadzie sprowadzają się do poziomu hałasu.
Natomiast wystarczy nawet te 15 dni prawdziwej zimy, żebyś baaardzo mocno odczuł różnice pomiędzy jakimś Goodridem, a Conti.
Z drugiej strony bardzo ławo tę teorię obalić, bo dokładnie to samo, co w przypadku zimówek, działa w przypadku opon letnich na mokrym...
Mieszkam na Pokrarpaciu i kolejny już sezon śnieg zalega na drodze maksymalnie 2 tygodnie na około 15 tygodni jazdy na oponach M+S. Dlatego zdecydowałem, ze więcej typowych "zimówek" nie kupię, tylko całoroczne. Bo słuchać niepotrzebnego hałasu podczas jazdy po suchym albo mokrym już nie chcę.Ja z kolei mieszkam w mieście, które teoretycznie jest lepiej odśnieżane niż podkarpackie drogi, ale i tak kupują porządne zimówki, zawsze nowe i nigdy nie kupiłbym wielosezonowych. Wystarczy jedno nieudane hamowanie na śniegu na takich oponach i cała (pozorna zresztą) oszczędność idzie w cholerę...
hand-ball zapomniałem. Biję się w pierś. Będą w sobotę bo jak dzisiaj wyjdę z biura to będzie już ciemno.
Chętnie poznam logiczne uzasadnienie tej teorii
Uzasadnieniem są moje osobiste doświadczenia (PJ mam i jeżdżę od 1992 roku) oraz to co napisał Kolega powyżej. Czasami jedno nieudane hamowanie na kiepskich zimówkach obraca wniwecz całe oszczędności na kupnie opon. A różnice pomiędzy różnymi letnimi są bardziej subiektywne...
przy normalnej codziennej jeździe różnice pomiędzy oponami budżetowymi, a najwyższą półką są dla większości kierowców nie do wychwycenia i w zasadzie sprowadzają się do poziomu hałasu.
kolego nie obraź się, ale to co wypisujesz powinno być usunięte, ponieważ różnica w drodze hamowania z prędkości 80km/h na mokrej nawierzchni to ok 18m miedzy oponą budżetową, a premium, także hałas ma dla większości ludzi najmniejsze znaczenie (przynajmniej mam taką nadzieję), za lepszą drogą hamowania w parze idzie lepsza przyczepność przy większych prędkościach.
Wystarczy jedno nieudane hamowanie na śniegu na takich oponach i cała (pozorna zresztą) oszczędność idzie w cholerę...
równie dobrze możesz napisać to samo o oponach letnich np. w lipcu podczas burzy wystarczy jedno nie udane hamowanie przed przejściem dla pieszych i cała oszczędność idzie w cholerę, a ja do wiezienia...
sseebbaa1 12-02-2016, 07:36 A różnice pomiędzy różnymi letnimi są bardziej subiektywne...
Czyżby?
A co
na mokrym...?
Większość niebezpiecznych sytuacji - akurat u mnie - wydarzyła się na mokrej nawierzchni lub w chłodne dni poza sezonem zimowym (w tym sensie, że ciągle były letnie opony na aucie).
Tam różnice w parametrach pomiędzy słabą oponą, a dobrą, to prawdziwa przepaść.
Na mokrym to wszyscy widzimy w testach jak straszliwie przegrywają słabe opony. Ale mało kto zwraca uwagę na to, że dobre opony deszczowe z dobrą mieszanką gumy są zdecydowanie lepsze w chłodne dni nawet, gdy jedziemy po suchym.
Jeździłem przykładowo na Bridgestonach, które były wręcz fenomenale na suchym, ale już spadek temperatury pod wieczór (w wakacje!) był łatwy do wyczucia. Opony wyraźnie zaczynały "puszczać" przyczepność wraz z ochłodzeniem.
Na Goodyearach nie było to już tak mocno odczuwalne.
hand-ball 12-02-2016, 08:31 hand-ball zapomniałem. Biję się w pierś. Będą w sobotę bo jak dzisiaj wyjdę z biura to będzie już ciemno.
Trzymam Cie za slowo :)
Wcale nie chcę oszczędzać tymi całorocznymi, ale nikt tego nie rozumie. Nadal będę miał dwa komplety kół na zmianę: "letnie" na wiosnę, lato i jesień oraz całoroczne na "zimę", ze statystycznie tygodniem-dwoma śniegu.
Te normalne mam z indeksami E/B/67, a całoroczne będą pewnie C/A/68 (pierwszy parametr nie ma dla mnie znaczenia). To nie jest dziadostwo.
sseebbaa1 12-02-2016, 11:39 Nadal będę miał dwa komplety kół na zmianę: "letnie" na wiosnę, lato i jesień oraz całoroczne na "zimę", ze statystycznie tygodniem-dwoma śniegu.
Ciekawa koncepcja. Też mi czasami żal miękkich zimówek na całkowicie suche zimy, jakie ostatnio mamy.
Muszę to przemyśleć :)
kolego nie obraź się, ale to co wypisujesz powinno być usunięte, ponieważ różnica w drodze hamowania z prędkości 80km/h na mokrej nawierzchni to ok 18m miedzy oponą budżetową, a premium, także hałas ma dla większości ludzi najmniejsze znaczenie (przynajmniej mam taką nadzieję), za lepszą drogą hamowania w parze idzie lepsza przyczepność przy większych prędkościach.
równie dobrze możesz napisać to samo o oponach letnich np. w lipcu podczas burzy wystarczy jedno nie udane hamowanie przed przejściem dla pieszych i cała oszczędność idzie w cholerę, a ja do wiezienia...
Nie obrażam się. Po prostu nieuważnue przeczytałeś to co napisałem i napisałeś to samo...
Czyli jesteśmy tego samego zdania, kamień z serca ;)
Moj wulkanizator ma taka maszynę i mówi, ze jak bieżnik jest jeszcze duży to ta maszyna ładnie likwiduje "zęby "
https://www.youtube.com/watch?v=K-NtghfwVC4
meritum69 14-02-2016, 18:47 Moj wulkanizator ma taka maszynę i mówi, ze jak bieżnik jest jeszcze duży to ta maszyna ładnie likwiduje "zęby "
https://www.youtube.com/watch?v=K-NtghfwVC4
No bieżnika jeszcze sporo, spróbuje poszukać w okolicy kogoś z taka maszynką :)
To taki teaser jak wygląda wnęka koła po zamontowaniu dystansów 20mm od Dystomu i opon Nokian WR A3 235/50R18.
Kilka innych fotek w moim temacie (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234394&page=4) w dziale Moje auto (http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=130).
http://sites.google.com/site/latarmaxiu/smax/dystanse/dystanse_04.jpg
A z dystansami lepiej piaskuje doły drzwi? Bo wygląda, że do wysokości felgi wystaje poza błotnik.
Pewnie tak ale mam je za krótko (4000km) żeby coś na ten temat powiedzieć. Bez dystansów w ogóle nie było wypiaskowane.
mkadlubek 15-02-2016, 14:39 Jak ktoś ma kontakt w Wawie, to proszę o namiary, bo mi nowe Uniroyale wyząbkowało z tyłu po 20tys km.
sseebbaa1 17-02-2016, 12:52 Właśnie zamówiłem komplet opon z nowego modelu Goodyeara!
- Eagle F1 Asymmetric 3 (wcześniej był to model z cyferką "2" na końcu).
Istotne informacja jest też taka, że wcześniejszy model nie występował w rozmiarze 225/55R17, a ten nowy już tak!
Zauważyłem, że ceny opon letnich zaczynają powoli rosnąć, co jest zapewne efektem nie tylko zbliżającego się lata, ale i słabnięciem polskiego złotego. Więc nie zastanawiałem się długo i już kupiłem:
GOODYEAR EAGLE F1 ASYMMETRIC 3
225/55R17 101W XL
Czekam na dowóz - jutro lub pojutrze.
Już jestem podjarany, bo bardzo byłem zadowolony z Asymmetric 2 w moim Mondeo ST220. Cieszę się, że w końcu S-Maxa postawię na dobrych butach :D
Panowie trochę na inny temat.Podczas wymiany kół w zakładzie po opuszczeniu auta za każdym razem ciężko włączyć w powershifcie r-kę czy d ostatnio zrobiłem to jakby na chama czy to normalne,nie chcę uszkodzić skrzyni następnym razem.
motorek4612 24-02-2016, 19:43 Czy te opony maja rant ochronny na felgę???
Nokian zLine 235/45R18 98W XL
Bo tak sobie czytam opinie na ich temat i doczytać tej informacji nie mogę a powiem szczerze ze wpadły mi w oko:)
gregor75 24-02-2016, 20:31 Motorku , na stronach dostawców opon w UK piszą , że tak . Jakaś nowa osłona nawet
Od profilu 45 mają rant.
Bardzo dobre opony! Właśnie skończyłem komplet jesienią. Zurzywały się bardzo przewidywalne. Dużo lepiej niż GY, które miałem wcześniej. GY przy 4 mm potrafiły wpaść w mocny aquaplaning. Przy 3mm na mojej betonowej autostradzie potrafiły zrywać przyczepność na 4 biegu przy 120 kph. zLiny zjechałem do 2mm i nie zaskoczyły mnie negatywnie nigdy. Oczywiste nie kisiłbym się na nich tyle gdyby zima przyszła wcześniej. Przejechałem na nich 40kkmow. Jak na mnie to wynik rewelacja. Zwykle udaje mi się dojechać do około 30k.
Jesienią kupiłem felgi na zimę z praktycznie nowymi Conti SportContact więc zobaczymy jak te ale gdybym tych felg nie kupił to na 100% zamawiałbym teraz zLiny.
No dobrze a rozmiar 225/50 R17 z rantem czy bez? Bo też mnie te Nokian zLine zainteresowały.
Zdaje mi się, że nie ale musisz poszukać. To info zapamiętałem z tematu "Czas się rozglądać - opony na lato" (czy jakoś tak).
Od profilu 45 mają rant.
A ja mam 205/55R16 z rantem. :-)
Szczyglaty 25-02-2016, 12:53 Panowie ja szukam nowego kompletu (poprzedni sezon używki) kwotowo do 350-450 zł za sztukę.
Rozmiar 225/50/ R17 98 H V Y W whatever
Na oponeo różne opinie ale wstępnie wybrałem parę modeli:
Nexen N'Fera SU1 350zł/szt za Koreańczyka 71 dB ponoć
Barum Bravuris 3HM 343zł/szt (koncern Continental) 72 dB
Kumho KU39 401 zł/szt 76 dB
Toyo Proxes T1 Sport plus 450 zł/szt 71 dB Brak opinii, E kategoria w oporze
Fulda SportControl 456 zł /szt 67 dB (inny sklep nawet 407 zł/szt)
Nokian zLine w tym rozmiarze 504 zł...
krzyspvfr 25-02-2016, 13:05 Panowie ja szukam nowego kompletu (poprzedni sezon używki) kwotowo do 400-450 zł za sztukę.
Z tych co wymieniłeś, brałbym... Nokiany.
A na serio to o Barumie słyszałem sporo dobrego.
Może jeszcze Uniroyal Rainsport 3?
Barum Bravuris 3HM 343zł/szt (koncern Continental) 72 dB
ja mam od zeszłego roku, dla mnie ok. Nie są może super ciche ale źle nie jest.
Szczyglaty 25-02-2016, 13:17 ja mam od zeszłego roku, dla mnie ok. Nie są może super ciche ale źle nie jest.
Z tych co wymieniłeś, brałbym... Nokiany.
A na serio to o Barumie słyszałem sporo dobrego.
Może jeszcze Uniroyal Rainsport 3?
Nokiany można kupić na ceneo oferty od 460 zł /szt ale jakoś nie znam fenomenu tej marki. lazar napisał że trwałe :) a coś więcej?
Jeżdżę dużo, szybko, agresywnie. Mam ciężki, mocny samochód.
Jeśli chodzi o zLiny to nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Opona klei należycie. Oceniam te opony jako wysokiej jakości produkt nic nie ustępujący SportContact, UltraGrip czy innym Primacy. Za to mają niższą cenę od ww. Jedynie gdzie można by pójść lepiej to chyba tylko Pilot Super Sport lub coś tego pokroju. Ale nie dość, że cena ich jest konkretna to czuję, że padłyby po 20k kmów.
A, jeszcze jedno. Jeździłem na cichszych oponach. Co nie znaczy, że zLiny są jakieś bardzo głośne. Podczas hamowania tak ale podczas jazdy jest akceptowalnie.
Szczyglaty 25-02-2016, 13:40 Jeżdżę dużo, szybko, agresywnie. Mam ciężki, mocny samochód.
Jeśli chodzi o zLiny to nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Opona klei należycie. Oceniam te opony jako wysokiej jakości produkt nic nie ustępujący SportContact, UltraGrip czy innym Primacy. Za to mają niższą cenę od ww. Jedynie gdzie można by pójść lepiej to chyba tylko Pilot Super Sport lub coś tego pokroju. Ale nie dość, że cena ich jest konkretna to czuję, że padłyby po 20k kmów.
A, jeszcze jedno. Jeździłem na cichszych oponach. Co nie znaczy, że zLiny są jakieś bardzo głośne. Podczas hamowania tak ale podczas jazdy jest akceptowalnie.
latar konkret opinia :) bez ściemniania jak na oponeo. Dzięki za info przyjrzę się ofertom na zLine'y.
Wyżej pisałeś że od profilu 45 mają rant to też DUŻY +
EDIT: Latar ile bieżnika zostało po tych 40k km? tak z ciekawości pytam :)
Na pewno poniżej 3mm. Znacznika 3 wydaje mi się, że już nie było widać.
Szczyglaty 25-02-2016, 14:38 ja mam od zeszłego roku, dla mnie ok. Nie są może super ciche ale źle nie jest.
totek2 a jak z zużyciem Baruma? Duża rozbieżność cenowa. Żona ciśnie na tańsze niż Nokiany, do 380 zł /szt
Szczerze mówiąc nigdy nie zwracałem na to uwagi a s-max jest pierwszym samochodem który mam więcej niż rok.
slawek-kali 25-02-2016, 15:43 Żona ciśnie na tańsze niż Nokiany, do 380 zł /szt
Bierz Nexen nfera su1 ;)
Nexen nfera su1
mam takie u siebie 235/45/18 i nie narzekam :)
Ja tez bede je bral do mondeo.
Wysłane z mojego ALE-L21
Szczyglaty 25-02-2016, 17:30 Ja tez bede je bral do mondeo.
Wysłane z mojego ALE-L21
Mówisz o tych Nexenach?
Zużycie w normie Panowie przy Nexenach? Starczy na 3 sezony chociaż?
slawek-kali 25-02-2016, 17:32 2mm mi zeszly po jednym sezonie, wiec na 3 powinno wystarczyc.
235 45 17 ;)
Tak o nexenach. Znajomi mają i zadowoleni. Zależy jak jeździsz i ile jeździsz.
Wysłane z mojego ALE-L21
Szczyglaty 25-02-2016, 17:40 20k km na rok. Większość cykli mieszany bardziej. 40 km w jedną strone do pracy 5 razy w miesiącu (jazda na zmianę z kolegami) sporadycznie dłuższe trasy 2 razy na miesiąc min 100 km w jedną strone. Po mieście trochę.
Latar mnie nakręcił na Nokiany :) kupić raz a dobrze na trochę mieć spokój, tylko Żona nie da żyć haha
Pomarudzi i przestanie, jak masz kase i chec to bierz nokiany.
Wysłane z mojego ALE-L21
ja zamówiłem Nexeny 235/45/18 czekają już na odbiór, pojeździmy zobaczymy...
slawek-kali 25-02-2016, 18:44 Nexany
Mam nadzieje ze jednak Nexeny :p
Tak teraz patrzę bo szwagierce do Mondka muszę coś wybrać.
W rozmiarze 225/50R17 w oponeo:
- Nexen N'Fera SU1 - 360,-
- Nokia zLine - 505,-
W rozmiarze 235/45R17
- Nexen N'Fera SU1 - 310,-
- Nokia zLine - 370,-
Szczyglaty ja bym rozważył zmianę rozmiaru.
Szczyglaty 25-02-2016, 21:06 Tak teraz patrzę bo szwagierce do Mondka muszę coś wybrać.
W rozmiarze 225/50R17 w oponeo:
- Nexen N'Fera SU1 - 360,-
- Nokia zLine - 505,-
W rozmiarze 235/45R17
- Nexen N'Fera SU1 - 310,-
- Nokia zLine - 370,-
Szczyglaty ja bym rozważył zmianę rozmiaru.
Latar bardzo trafna uwaga :)
Coś rzutuje ten rozmiar na Smaxa? Według instrukcji 235/45 jest ok pod 18" raczej?
Czegoś się spodziewać specyficznego na takim ogumieniu na 17"?
Edit:
Wiem że kilku forumowiczów tak jezdzi, przypominam sobię wpisy z takim kołem w Smaxie.
Latar czy podczas użytkowania Nokianów robiłeś tak jak pisałeś o przełożeniu opon po osi co 8-10k km?
Tak robiłem. Co wymianę oleju je zamieniałem. Dzięki temu jak je ściągałem to wszystkie były równo zużyte.
dblazejek 25-02-2016, 22:06 Witam,
Pilnie potrzebuję opon letnich, zastanawiam się nad używanymi jeden sezon Nokian Zline 225/55R17 101Y XL, czy bez problemu będą pasowały?
kupić raz a dobrze na trochę mieć spokój, tylko Żona nie da żyć haha
Jak żona kupuje kolejne jakże niezbędne szpilki, to raczej w to nie wnikasz i to Ona decyduje. Ty zatem wybór opon zostaw sobie :)
Szczyglaty 26-02-2016, 09:16 Jak żona kupuje kolejne jakże niezbędne szpilki, to raczej w to nie wnikasz i to Ona decyduje. Ty zatem wybór opon zostaw sobie :)
Hahah sprawa już załatwiona :) zmienię rozmiar opon według sugestii latara i kupię taki model jaki chce w dobrej cenie zadowalająco każdego :619:
EDIT: 235/45R17 ten rozmiar jednak jest za mały pod Smax pytałem MAG'a i odradza a liczę się z jego opinią.
Zasugerował 235/50/17 ale nie ma Nokianów w tym rozmiarze, Nexeny są...
Inne zamienniki z narzędzia opony.com.pl
zamiennik średnica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)
245/50R17 676,8 mm 8,1 mm 1,2 %
215/55R17 668,3 mm -0,4 mm -0,1 % SĄ NOKIANY za 453 zł /szt tyle co 225/50R17
235/50R17 666,8 mm -1,9 mm -0,3 %
motorek4612 27-02-2016, 15:38 Kurde muszę się dobrze zastanowić nad zakupem tych Nokianów, znalazłem taki artykuł w sieci:
http://o2.pl/hot/kolejna-firma-przylapana-na-oszustwie-masz-te-opony-5966158165652609a
Ulala. Jeśli to prawda to ban totalny!
Kurde muszę się dobrze zastanowić nad zakupem tych Nokianów
nosz k...a, już nie wiadomo co można kupić, żeby spełniało swoje parametry, w sumie to cieszę się, że zdecydowałem się na Nexeny mam nadzieje, że te tańsze marki muszą się wykazać jak chcą zaistnieć na rynku
slawek-kali 27-02-2016, 16:29 Nexen jest dobrze znany w Stanach i Azjii, w Europie sie przebija dopiero.
Ja zlego slowa nie powiem, mam komplet lato/zima i jest lepiej niz dobrze.
Szczyglaty 27-02-2016, 16:57 Nexen jest dobrze znany w Stanach i Azjii, w Europie sie przebija dopiero.
Ja zlego slowa nie powiem, mam komplet lato/zima i jest lepiej niz dobrze.
Już zglupialem. Na 90% zakupie Nexeny 225/50..
slawek-kali 27-02-2016, 17:03 Kup na co cie stac ;)
W mojej Skodzie Fabi "RS" (czytaj roboczo-służbowy) mam coś takiego : bfgoodrich g‑force winter”
okazuje się, że ma bardzo dobre opinie, a ja na nich jeździć nie mogę totalna porażka, masakra
Ja jakieś 15 lat jeżdżę tylko na premium: GY, Conti albo Dunlop. Zawsze nowe. Nokiany traktowałem jako takie prawie premium. Coś jak Volvo. Volvo chciałoby być premium jak święta trójca ale rynek niestety tak tego nie widzi. Podążając za opiniami z tego tematu kupiłem na lato zLiny i byłem z nich super zadowolony. Na tą zimę kupiłem WR A3, też jestem z nich bardzo zadowolony. Według mnie super opony, klasa premium ale odrobinę tańsze. I kupiłbym kolejne ale takie świństwo z kraju, który kojarzony jest z dbaniem o przyrodę, człowieka, zbilansowany rozwój i ogólną etykę? Jeśli wpis z O2 jest prawdziwy i prezes Nokiana przyznał się do stawianych zarzutów to u mnie to jest ban na całe życie. Tylko się zaraz może okazać, że nie mam już na rynku co kupować:/
Nexen Nfera SU1 235/45 R18 98Y XL odebrane, wyglądają bardzo przyzwoicie, ale na razie tylko wyglądają, teraz pozostaje tylko czekać na sezon. Na większości portalów oponiarskich zastrzegają sobie, że data produkcji opon mogą być do 36mc wstecz, mnie przyszły DOT (2215) także pod tym względem jest dobrze
Szczyglaty 06-03-2016, 12:28 Nexen Nfera SU1 235/45 R18 98Y XL odebrane, wyglądają bardzo przyzwoicie, ale na razie tylko wyglądają, teraz pozostaje tylko czekać na sezon. Na większości portalów oponiarskich zastrzegają sobie, że data produkcji opon mogą być do 36mc wstecz, mnie przyszły DOT (2215) także pod tym względem jest dobrze
Peter gdzie zamówiłeś?
Ja kupuje pod koniec marca.
hand-ball 06-03-2016, 12:46 Ostatnio byl na WP artykul o Nokianach. Naglowek byl w stylu takim, ze nie tylko VW oszukuje klientów. Moze ktos czytal, w skrocie to Nokian uzywal najlepszych produktow, mieszanek do produkcji opon i te bajlepsze wysylal do testow, natomiast te do sprzedazy byly juz robione ze slabych materialow. I tak w testach wypadal bardzo dobrze, a w rzeczywistosci bylo troche inaczej :)
http://automotivezone.pl/index.php/2016/03/02/nokian-oszukiwal-przy-testach-swoich-opon/
http://o2.pl/artykul/kolejna-firma-przylapana-na-oszustwie-tym-razem-chodzi-o-opony-5966158165652609a
Ja rok temu przesiadłem się z contisportcontact5 na nfera su1 235/45r18 bo były za połowę ceny Continental. I po sezonie mogę powiedzieć że boki mimo że są XL to wyraźnie bardziej się poddają niż w csc. Szybko się dogrzewają i fajnie leipią, pod tym względem nie ustępują csc5. Wiadomo że to subiektywne odczucia, ale złego słowa o nfera nie powiem. Po lekturze testów liczyłem że nie będą się zużywac tak szybko jak np csc ale za to nadrabiają ciszą. Jest naprawdę cicho. Nfera to chyba najlepszy stosunek jakość/cena.
Ostatnio byl na WP artykul o Nokianach.
Parę postów temu ktoś linkował z O2. O ile byłem orędownikiem Nokiana nie na podstawie testów a na podstawie własnej praktyki. Przed ich zakupem byłem dosyć sceptycznie nastawiony. Tak teraz za nic nie polecę firmy, która oficjalnie leci w kulki. Ponoć prezes Nokiana oficjalnie przyznał się do takich praktyk.
Tylko martwi mnie jedno. Czy za jakiś czas będzie na rynku etyczna marka, którą będzie można kupić? Mam spore obawy, że cała branża śmierdzi skunksem.
dblazejek 06-03-2016, 19:24 A co z polskimi producentami opon, które opony są warte polecenia na lato? Może za daleko wszyscy szukamy?
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Do 240-konnego S-Maxa nie eksperymentowalbym z polskimi oponami, no chyba ze nie masz zamiaru tej mocy wykorzystywac nawet raz na jakis czas ... Moim zdaniem to sa produkty klasy ekonomicznej dla malo wymagajacego uzytkownika ktory chce sie przemiescic z punktu A do B i nic wiecej ...
dblazejek 07-03-2016, 15:13 Do 240-konnego S-Maxa nie eksperymentowalbym z polskimi oponami, no chyba ze nie masz zamiaru tej mocy wykorzystywac nawet raz na jakis czas ... Moim zdaniem to sa produkty klasy ekonomicznej dla malo wymagajacego uzytkownika ktory chce sie przemiescic z punktu A do B i nic wiecej ...
Dzięki, trochę boli po kieszeni przeszło 2k za nowe opony, szukam alternatywy. Myślę o używkach dobrych, 6.5 mm, sporo tego na alledrogo i co ciekawe większość z Niemiec.
Kupujecie używki czy nowe opony ?
Tylko nowe. Używane to ryzyko. Dlaczego ktoś sprzedaje kapcie z 6,5 mm bieżnikiem?! Gdzie sens?
Mam też uraz przez opony motocyklowe które w większości przy wymianie są przewiercane, handlarz zabiera je za darmo, wstawia kółek i twierdzi że kapeć tylko był a okazuje się że osnowa i oplot (tak się to chyba nazywa) są uszkodzone czego nie widać z zewnątrz.
Jeśli chodzi o opony czy do autek rodzinnych jakimi są s maxy ale z silnikiem 240 konnym powinno się kierować w typ opon sportowych czy raczej "turystycznych"
Ja jeżdzę na dunlopach i niby wszystko OK ale wcześniej miałem michelin sport z runflat
I mimo ze były twardsze to auto pewniej jechało po drodze
.Jakie są Wasze doświadczenia
Do 240-konnego S-Maxa nie eksperymentowalbym z polskimi oponami, [...]Moim zdaniem to sa produkty klasy ekonomicznej dla malo wymagajacego uzytkownika ktory chce sie przemiescic z punktu A do B i nic wiecej ...
A co masz na myśli pisząc o "polskich oponach"? Bo dunlop, goodyear, sava, fulda i dębica to wszystko jest niejako polskie.
A jak a innej korporacji chcesz, to w Olsztynie też robią:
http://www.michelin.com/eng/michelin-group/organization/facilities/%28continent%29/960/%28country%29/983#map-anchor
Czy żadna z tych marek się do s-maksa nie nadaje?
krzyspvfr 07-03-2016, 20:45 Dzięki, trochę boli po kieszeni przeszło 2k za nowe opony, szukam alternatywy. Myślę o używkach dobrych, 6.5 mm, sporo tego na alledrogo i co ciekawe większość z Niemiec.
Kupujecie używki czy nowe opony ?
Nie no rozwaliłeś mnie.
Kiedyś, jak miałem Golfa II, kupiłem używki. Potem doszedłem do wniosku, że to wyrzucenie kasy w błoto, bo po roku i tak musiałem zmieniać. Potem, kiedy miałem Galaxy, też raz chciałem przyoszczędzić i po raz kolejny doszedłem do tego samego wniosku.
Jak stać mnie na auto za 50 000, którym wożę to, co najcenniejsze - czyli swoją rodzinę, to nie będę próbował zaoszczędzić 1000 zł na oponach - szczególnie, że zwykle potem okazuje się, że kto tanio kupuje to kupuje 2 razy.
Letnie mam Goodyear Efficientgrip Performance, które polecam.
dblazejek 07-03-2016, 21:42 Nie no rozwaliłeś mnie.
Kiedyś, jak miałem Golfa II, kupiłem używki. Potem doszedłem do wniosku, że to wyrzucenie kasy w błoto, bo po roku i tak musiałem zmieniać. Potem, kiedy miałem Galaxy, też raz chciałem przyoszczędzić i po raz kolejny doszedłem do tego samego wniosku.
Jak stać mnie na auto za 50 000, którym wożę to, co najcenniejsze - czyli swoją rodzinę, to nie będę próbował zaoszczędzić 1000 zł na oponach - szczególnie, że zwykle potem okazuje się, że kto tanio kupuje to kupuje 2 razy.
Letnie mam Goodyear Efficientgrip Performance, które polecam.
Wiem jak to brzmi ale jak poczytałem że szybko przód się ściera to zacząłem kombinować:/ W Octavii miałem Goodyear Efficientgrip Performance przez 3 lata, sprzedałem z 6 mm bieżnikiem, bardzo dobrze wspominam te opony i chyba zakupie takie tym razem. Masz rację nie ma co oszczędzać na oponach, tym bardziej że przy mojej jeździe (max 10k rocznie) starczą mi mam nadzieję na minimum 2-3 sezony.
Mam felgi "17, możesz mi podrzucić jakie konkretnie masz oznaczenia na swoich oponach ?
A co masz na myśli pisząc o "polskich oponach"? Bo dunlop, goodyear, sava, fulda i dębica to wszystko jest niejako polskie.
Mialem na mysli nie opony produkowane w Polsce, ale opony polskich marek, czyli Kormorana i Debice.
To sa opony bedace na najnizszej polce w hierarchii swoich koncernow i szczerze, to nie widzialem ani razu testu w ktorym jakakolwiek z tych opon dobrze wypadla. One sa oczywiscie lepsze od chinczykow (ktorych bym nigdy na auto nie zalozyl), ale do marek nawet srednich sie nie umywaja - tak jak napisalem, to sa produkty dla osob chcacych sie przemiescici z punktu A do B i tyle.
Co do opon uzywanych - kazdy ma swoje podejscie, ja ich nie wykluczam i pare razy takowe kupilem i bylem zadowolony - kwestia na ile starcza i za ile sie je kupi i gdzie, to juz inna sprawa - nawet tu u mnie w niby bogatej Szwecji nie problem kupic uzywki, a jak sprzedawalem swoje prawie nowki oponki (bo mi rozmiar nie pasowal na jakich z autem je kupilem) to w ciagu jednego dnia je opchnalem i to wcale nie zadnemu Arabowi, tylko typowemu Svenssonowi.
I prywatnie wole markowa uzywke z gornej polki niz nowke chinoloa czy cos z jakichs innych dziwnych marek.
Jeśli chodzi o Dębicę to letniaki (np. Passio) mają kiepskie opinie. Można je założyć jak chce się latem poślizgać. :) Ale jeśli chodzi o zimówki czyli Frigo, to są dobre opony, zwłaszcza jak jest sporo śniegu. Miałem je w kilku autach i nie było miejsca w górach gdzie nie dało się wjechać / podjechać. Ale uwaga - maksimum 3 sezony, potem guma twardnieje i nie jest już taka dobra.
krzyspvfr 08-03-2016, 07:43 mam felgi "17, możesz mi podrzucić jakie konkretnie masz oznaczenia na swoich oponach ?
225/50r17 98 w xl
Bump:
Co do opon uzywanych - kazdy ma swoje podejscie, ja ich nie wykluczam i pare razy takowe kupilem i bylem zadowolony - kwestia na ile starcza i za ile sie je kupi i gdzie, to juz inna sprawa - nawet tu u mnie w niby bogatej Szwecji nie problem kupic uzywki, a jak sprzedawalem swoje prawie nowki oponki (bo mi rozmiar nie pasowal na jakich z autem je kupilem) to w ciagu jednego dnia je opchnalem i to wcale nie zadnemu Arabowi, tylko typowemu Svenssonowi.
I prywatnie wole markowa uzywke z gornej polki niz nowke chinoloa czy cos z jakichs innych dziwnych marek.
Jasne, tylko co innego kupić oponę używaną z pewnego źródła (od znajomego, wiadomo dlaczego sprzedaje itp) - a co innego z Allegro. Tu niestety to już loteria. Handlarze często skupują opony "po przejściach", wyząbkowane itp, za jakieś grosze w zagranicznych firmach oponiarskich i potem pchają je u nas na znanym serwisie aukcyjnym. Taka jest niestety najczęściej prawda... a jak jest dobra opona z dużym bieżnikiem, to cena zwykle nie jest aż taka atrakcyjna. Poza tym z tego co zauważyłem, łatwiej jest kupić pojedynczą sztukę w dobrym stanie niż komplet lub dwie.
... Ale jeśli chodzi o zimówki czyli Frigo, to są dobre opony, zwłaszcza jak jest sporo śniegu. ..
Ona jest dobra tylko na sniegu, jak jest suchy asfalt, albo nie daj Boze mokry, to juz tragedia. Ale fakt faktem, ze na sniegu jest lepsza od wielu opon z duzo wyzszej polki ...
Frigo to M+S, więc nie powinno się od niej wymagać wysokich osiągów na nawierzchni, na której ani M ani S nie występuje - ta opona nie jest do tego stworzona. U mnie warunki na opony błotno-śniegowe były tej zimy może przez tydzień.
dblazejek 08-03-2016, 09:21 Dobra, waham się pomiędzy Michelin PRIMACY 3 225/50R17 98Y XL, a
Goodyear Efficientgrip Performance 225/50R17 98W XL FP.
W różnych testach podobne oceny, cena w sumie też podobna, ktoś coś podpowie?
Gregonio 08-03-2016, 09:36 Zobacz które cichsze. 3 dB to dwa razy głośniej. Obstawiam, że GY jest cichszy.
Mialem na mysli nie opony produkowane w Polsce, ale opony polskich marek, czyli Kormorana i Debice.
Ta druga od 20 lat jest tak polska jak okocim, lech albo żywiec. Mieszkam za płotem tej fabryki goodyeara, to cokolwiek ze spraw zakulisowych wiem, zwłaszcza, że połowa mojej rodziny tam przez pół życia pracowała. No i w epoce globalnej wioski niegdyś polska marka może być produkowana, na przykład, w Niemczech:
https://lh3.googleusercontent.com/-vA-iH8-6gxo/VsnDn4VprhI/AAAAAAAAaoQ/0JbIpyR4978/s644-Ic42/295014423_3_644x461_opony-zimowe-debica-frigo-hp-205-55r16-prodmade-in-germany-uzyw2-sez-opony_rev006.jpg
a niemiecka w Dżibuti. :-)
Moje fuldy wyprodukowano we Francji.
Frigo to M+S, więc nie powinno się od niej wymagać wysokich osiągów na nawierzchni, na której ani M ani S nie występuje ...
No wiesz, na mojej Dunlop WS 4D tez jest M+S i jakos ani sniegu ani mokrego ani suchego asfaltu sie nie boi ...
Zima to nie tylko snieg i bloto posniegowe, to takze, przynajmniej w naszym klimacie, duzo mokrego asfaltu z temperaturami w okolicach 0-5 stopni i na takiej nawierzchni jazda czy na Frigo czy na Kormoran Winter, to ryzyko baaaaaardzo dlugiej drogi hamowania i poslizgow na zakretach przy wiekszej predkosci.
Co do miejsca produkcji - IMHO nie ma znaczenia jesli fabryka nalezy do znanego koncernu. Moje 20-calowe Bridgestone RE 050 na ktorych jezdzilem na poprzednich felgach byly w Polsce wyprodukowane i jakos trudno je porownac do wychodzacych z tej samej fabryki opon z najnizszych segmentow ...
ixion2010 08-03-2016, 10:58 Ja też się zaopatrzyłem w nówki na lato, auto kupiłem z popękanymi już na rantach nokia'nami ale teraz wygląda mega.
Uniroyal Rain Sport 3
http://fotoo.pl//out.php?i=1084445_1.jpg
http://fotoo.pl//out.php?i=1084463_2.jpg
No wiesz, na mojej Dunlop WS 4D tez jest M+S i jakos ani sniegu ani mokrego ani suchego asfaltu sie nie boi ...
Zima to nie tylko snieg i bloto posniegowe, to takze, przynajmniej w naszym klimacie, duzo mokrego asfaltu z temperaturami w okolicach 0-5 stopni i na takiej nawierzchni jazda czy na Frigo czy na Kormoran Winter, to ryzyko baaaaaardzo dlugiej drogi hamowania i poslizgow na zakretach przy wiekszej predkosci.
Co do miejsca produkcji - IMHO nie ma znaczenia jesli fabryka nalezy do znanego koncernu. Moje 20-calowe Bridgestone RE 050 na ktorych jezdzilem na poprzednich felgach byly w Polsce wyprodukowane i jakos trudno je porownac do wychodzacych z tej samej fabryki opon z najnizszych segmentow ...
Mialem kormorany i takie same kupiłem nówki. Złego słowa nie moge powiedzieć. Stare były już łyse a trzymały się drogi
Sorki elvis, ale znam ludzi ktorzy sa zachwyceni chinolami, ale raczej nie naleza oni do osob na ktorych opiniach w sprawie opon w jakimkolwiek stopniu polegam ...
Jak dla mnie opona o takich parametrach na mokrym jak Kormoran ma na swojej plakietce, to z miejsca eliminuje je z mojej listy. A plakietka ta nie jest jedynym kryterium ...
W młodszym galaxy mam goodyear efficientgrip 8 po jednym sezonie i mogę tyle powiedziec ze gdybym nie kupił auta razem z nimi to więcej bym ich nie kupił. Trochę błotka wody i ślizgają sie jak na driftach. Nie mówiąc o tym ze na mokrej trawie nie chciały auta ruszyć z miejsca
Bump: Także jak na opony za ponad 400 za sztukę to trochę lipa
motorek4612 08-03-2016, 20:10 To w takim razie jakie gumy kupić, mam kasiorkę odłożoną na oponki i myślę nad tymi nokianami z-line, ale po tym tekście w internecie to się waham, sam już nie wiem.
ixion2010 08-03-2016, 21:54 Dopiero co miałem nokian z-line, mam jeszcze jedną w garażu, zostawiłem sobie na zapas, miałem je od maja 2015, kupiłem na nich s-maxa, tyle co mogę o nich powiedzieć , że na mokrym było słabo, jak jeszcze były w średnim stanie.
dblazejek 08-03-2016, 22:00 To w takim razie jakie gumy kupić, mam kasiorkę odłożoną na oponki i myślę nad tymi nokianami z-line, ale po tym tekście w internecie to się waham, sam już nie wiem.
Może razem kupimy i powalczymy o rabat;)
@motorek4612 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=182329) - byłem przekonany, że kupie Nokiany z-line, jednak ostatecznie kupiłem Nexeny su1 nfera, 800zł na komplecie zostało w kieszeni, opona ma dobre opinie m.in. polecił mi je @slawek-k (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=90226)ali - (jeździ na nich i mówi, że są ok)
macko135 09-03-2016, 06:26 Dopiero co miałem nokian z-line, mam jeszcze jedną w garażu, zostawiłem sobie na zapas, miałem je od maja 2015, kupiłem na nich s-maxa, tyle co mogę o nich powiedzieć , że na mokrym było słabo, jak jeszcze były w średnim stanie.
I tu muszę się z tobą nie zgodzić jak już wiele razy pisałem w temacie opon ja mam Z-line i jestem BARDZO zadowolony ciche bardzo dobrze trzymają się drogi a na wodzie rewelka nawet przy dużych prędkościach podczas deszczu doskonale sobie radzą ,tną wodę i nie tracą przyczepności
także z czystym sumieniem polecam je każdemu z kim rozmawiam o oponach
krzyspvfr 09-03-2016, 07:40 W młodszym galaxy mam goodyear efficientgrip 8 po jednym sezonie
Nie ma takiej opony.
Do tej pory w innych samochodach zajeździłem kilka kompletów Michelinów i Dunlopów. Modeli nie pamiętam bo to idzie w lata a i nie są już produkowane. Micheliny kupowałem jak byłem w bardziej "komfortowym" nastroju a Dunlopy "sportowym".
Poprzednio w S-Maxie miałem komplet GY. Jak już miały ~4mm to było po oponach. Aquaplanning przy prędkościach autostradowych kolumny prezydenckiej był wybitnie niebezpieczny. Opona wyglądała jeszcze porządnie a strach było jechać. Przy 120kph depnięcie na mokrym betonie na 4 biegu zrywało trakcję. To były najgorzej zachowujące się opony po zjechaniu bieżnika jakie w życiu miałem.
Sceptycznie nastawiony i z dystansem do Nokiana kupiłem zLiny. Zjechałem je mocno. Dokładnie już nie pamiętam ale w okolice 2mm. Zdjąłem je w grudniu. Cała jesień w deszczowych warunkach. Aquaplanningu nie zaznałem. Cały czas pewne prowadzenie. To solidny, na prawdę solidny i trwały produkt. I tu kompletnie mnie ixion2010 zaskoczyłeś swoją opinią bo moja jest zupełnie inna. To najlepiej zachowujące się opony jakie mialem przy małej ilości bieżnika. Przy moim stylu jazdy dojechały do prawie 40.000km a samochodem, pardon my french, zapierdalam. Do tego stopnia mnie te opony pozytywnie zaskoczyły, że na zimę kupiłem WR A3.
I kupiłbym je kolejny raz gdyby nie to, że jesienią kupiłem alusy do zimowego setupu z naciągniętymi ContiSportContact. Zobaczymy co zrobi Conti bo do tej pory ilekroć je kupowałem to któraś się rozwalała, a to bula, a to guma. Słabo było.
No i dalej zostałbym z tym polecaniem Nokiana i peanami na temat jego właściwości a zwłaszcza właściwości w stosunku do ceny gdyby nie ostatni skandal z ustawką testów. Moralnie mnie to gryzie chociaż produkt sam się bronił, i to mocno.
Nie ma takiej opony.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-efficientgrip-performance-225-45-r17-91-w-fp
Nie pamiętam teraz czy na oponie mam 8 letniej czy zimowej bo tej samej marki mam zimówki
ixion2010 09-03-2016, 09:09 Porównuje sfatygowane z-line do nowych rain sportów 3 a to nie jest obiektywne , fakt.
Szczyglaty 09-03-2016, 10:13 Może razem kupimy i powalczymy o rabat;)
Jak wywalczycie jakieś konkrety to ja też się piszę na Nokiany. Zależy jaka cena.
Latar wie co pisze z doświadczenia, także może i lepiej doinwestować w lepsze opony, może przy zbiorowym zakupie coś się urwie cenę... :P
Jak nie bardzo to kupię Nexeny.
Nie pamiętam teraz czy na oponie mam 8 letniej czy zimowej bo tej samej marki mam zimówki
GY UltraGripp 8 to zimowki - pare ladnych kilka lat temu jezdzilem w Mondeo ST200 na siodemce - to byla naprawde swietna opona
No to mnie się pomyliło:) co nie zmienia faktu ze te letnie GY sa lekko mówiąc do dupy
krzyspvfr 09-03-2016, 14:54 No to mnie się pomyliło:) co nie zmienia faktu ze te letnie GY sa lekko mówiąc do dupy
Oczywiście się z tym nie zgadzam. Nie jestem żadnym fanbojem GY ale nie mogę złego słowa powiedzieć na moje opony.
Każdy ma inne zdanie. Moje jest takie że szkoda płacić 2 razy więcej za oponę która sprawuje się nie tak jak oczekuję
woro_woro 09-03-2016, 16:06 trochę boli po kieszeni przeszło 2k za nowe opony, szukam alternatywy
Podlicz ile wydasz na buty na sezon wiosna-lato-jesień dla wszystkich osób które jeżdżą autem i zapewne cena opon nie będzie już taka straszna.
Butów używanych zapewne nie kupujesz, opon też nie kupuj.
Podlicz ile wydasz na buty na sezon wiosna-lato-jesień
To co prawda OT ale wiecie ile kosztują was buty w przeliczeniu za kilometr?
Do chodzenia nikt pewnie nie prowadzi takich statystyk ale do biegania łatwo. Moje najdroższe laczki do biegania kosztowały 1,62 pln/km a padły po 309. Najtańsze z kolei wyszły po 0,19 i wywaliłem je po 1574km przebiegu. Ogólnie odkąd prowadzę takie statsy to wyrobiłem sobie zdanie na ten temat. W tym czasie do kosza poszło 19 par butów. 7 jest aktualnie w obiegu. Uprzedzając pytania: tak, mam więcej butów niż moja żona:P
Wracając do opon i zLine'ów to jak już pisałem. Przy rozmiarze, który kupowałem, 235/45R18, kosztowały 100 zeta mniej za sztukę niż Micheliny, Conti, GY czy Dunlop. Po zjechaniu 1 komplety stwierdzam, że dopłata to tych premium premium nie ma sensu. Zobaczę oczywiście czy rzecz się potwierdzi po założeniu ContiSportContact ale wydaje mi się, że jedyne sensowne w co można pójść lepiej to kalosze pokroju Michelin Pilot Super Sport. Tylko, że S-Max to nie Focus RS czy Leon Cupra.
hehe, dobre latar z tymi butami :) mam podobne spostrzeżenia odnośnie butów. Jako ciekawostkę powiem, że kupiłem kiedyś na wyprzedaży buty marki 4F za 89zł i mają ok 800km, a wogóle nie są zużyte, także drugie tyle polatają spokojnie albo i więcej, i fajne to buty, i jakie opłacalne jak się policzy (a przecenione z 300zł!). Sorki za OT :)
Wracając do meritum - ja i tak kupię Nokian zLine. Co prawda ta afera niefajna, ale pewnie i tak wyjdzie, że każdy z producentów coś takiego robi, a nawet jeśli to nie to ja jestem przekonany po oponach zimowych - WRA3 i WRD3.
Panowie, a czym się różni opona Nokian z-line od Nokian line. Bo oprócz indeksu prędkości nie mogę nic znaleźć, pomijając marketingowy bełkot ze strony nokiantyres.
Jak ja nie rozwijam kosmicznych prędkości (max. 170 km/h), to warto brać z-line?
Moje najdroższe laczki do biegania kosztowały 1,62 pln/km a padły po 309. Najtańsze z kolei wyszły po 0,19 i wywaliłem je po 1574km przebiegu.
Ja wyprowadzam psa na spacer, ale widzę, że niektórzy wyprowadzają samochód ;)
motorek4612 09-03-2016, 20:22 http://www.oponeo.pl/dane-opony/good...45-r17-91-w-fp
Jaka miła cena dla oka, jak ten rocznik.
Nexeny su1 nfera tez wyglądają dobrze i op-inie maja podobne do nokianow, a cena kusi oj kusi....
http://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-efficientgrip-performance-215-60-r16-99-h-xl#105618560
Dokladnie takie i o takich parametrach moje są. Nie spojrzałem wczesniej na indeks nośności tylko o bieżnik chodziło
slawek-kali 10-03-2016, 08:37 Nexeny su1 nfera tez wyglądają dobrze i op-inie maja podobne do nokianow, a cena kusi oj kusi....
Ja polecam, najlepsza cena~jakosc na rynku ;)
motorek4612 10-03-2016, 09:37 Dzwoniłem do oponeo.pl.
Nexeny maja na miejscu w rozmiarze 235/45/18 98W będą z grudnia 2015 roku w cenie 410 zł/szt, dzisiaj zamawiasz jutro są u ciebie.
Natomiast na Nokiany trzeba czekać ok 3 tygodni i opony mogą przyjść z rocznika nawet do 1,5 roku wstecz. Cena za szt 616zł/szt.
Różnica w cenie miedzy jednym a drugim kompletem opon 824 zł. Chyba zamówię Nexeny.
ostatecznie kupiłem Nexeny su1 nfera
Peter i jak ci te Nexeny się sprawują śmigasz już na nich????
Szczyglaty 10-03-2016, 09:54 Dzwoniłem do oponeo.pl.
Nexeny maja na miejscu w rozmiarze 235/45/18 98W będą z grudnia 2015 roku w cenie 410 zł/szt, dzisiaj zamawiasz jutro są u ciebie.
Natomiast na Nokiany trzeba czekać ok 3 tygodni i opony mogą przyjść z rocznika nawet do 1,5 roku wstecz. Cena za szt 616zł/szt.
Różnica w cenie miedzy jednym a drugim kompletem opon 824 zł. Chyba zamówię Nexeny.
Peter i jak ci te Nexeny się sprawują śmigasz już na nich????
Jednak z tym rocznikiem w przypadku Nokianów to loteria jedynie udało mi się potwierdzić na sklepopon.com rocznik 2015 grudzień.
Kupuje Nexeny na 100%. Panowie też macie inne rozmiary, ja dobieram do 17"
Swoje zLiny 235/45R18 kupowałem w 07.14 w oponeo po 552,- za sztukę. Nic innego 'premium' nie schodziło poniżej 650. Opony były wtedy z 05.14 czyli miały 2 miesiące.
dblazejek 10-03-2016, 11:46 Ja się chyba zdecydowałem już na takie jakie miałem przez kilka lat w poprzednim aucie, nigdy z nimi problemów nie miałem.
http://allegro.pl/nowe-efficientgrip-performance-225-50r17-98w-xl-fp-i6004281660.html - cena chyba też ok
Jeśli ktoś miałby chęć również takie opony zakupić dajcie znać, mogę zadzwonić do kilku sprzedawców i pogadać o jakiejś zniżce.
śmigasz już na nich????
jeszcze nie, ale nie mogę się doczekać (wyglądają dosyć fajnie), teraz mam Nokiany wra3 na wysokim profilu 16cali i trochę jest nie fajnie w zakrętach. Też byłem nastawiony na Zliny, ale jak nie spróbuje to się nie przekonam
dblazejek 12-03-2016, 15:00 W tygodniu kupuje 2 komplety nexenow dla siebie i znajomka, ktoś chce się podłączyć? Może uda się rabat uzyskać.
slawek-kali 12-03-2016, 15:12 Jesli ktos jest zainteresowany, moge kupic opony w DE i poslac poprzez kolege do PL.
Odbior w Ozimku lub na trasie Zgorzelec-Opole.
Oczywiscie nie jeden komplet, mysle in. 4.
Koszta do dogadania.
dblazejek 12-03-2016, 15:15 Jesli ktos jest zainteresowany, moge kupic opony w DE i poslac poprzez kolege do PL.
Odbior w Ozimku lub na trasie Zgorzelec-Opole.
Oczywiscie nie jeden komplet, mysle in. 4.
Koszta do dogadania.
A tam tańsze czy co ?
slawek-kali 12-03-2016, 15:16 Tansze.
motorek4612 12-03-2016, 17:41 Tansze.
sklepopon.pl. nexeny n fera su1 maja po 360 zł/szt, tylko trzeba poczekać ok 1.5 tygodnia, nie starsze niż 36 m-cy.
slawek-kali 12-03-2016, 17:51 Jaki rozmiar ?
@motorek4612 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=182329) - u nich kupowałem 18cali przyszły dość szybko rocznik 2015
motorek4612 12-03-2016, 21:12 Jaki rozmiar ?
Sławku rozmiar 235/45/18 98W. maja taniej jak na oponeo, z tą różnicą ze przesyłka na oponeo jest w gratisie a tutaj trzeba dopłacić za 4 szt 50 zł, co w sumie i tak nadal jest taniej.
slawek-kali 13-03-2016, 08:59 https://www.tyrigo.com/autoreifen/187041/nexen-n-fera-su1-235/45zr18-98y-xl?utm_source=idealo&utm_medium=preisvergleich&utm_campaign=cp
Musze spytac jutro w hurtowni ile chca za nie, nie zawsze ale przewaznie maja taniej.
A tu premium Dunlop
https://www.tyrigo.com/autoreifen/186813/dunlop-sp-sport-maxx-rt-235/45zr18-98y-xl-mfs?utm_source=idealo&utm_medium=preisvergleich&utm_campaign=cp
motorek4612 13-03-2016, 09:48 No ja mam na te chwile dwóch faworytów do kupienia wspomniane nokiany z line i te nexeny n fera su1, tylko ze czytając o nokianach zgłupiałem , chodzi o etykietę, co zdjęcie lub informacja to inne dane, natomiast o samych nexenach też zbyt dużo opinii nie ma, ale na ich plus jest cena która działa jak magnes, i jeśli faktycznie jest tak Sławku jak mówisz ty i tam jeszcze któryś z kolegów pisał że są dobre i nie należy patrzeć na to kto je i gdzie robi to na te chwile jest ich przewaga w mojej skromnej ocenie.
Tez bede sie pisal na nexeny 235/45/18 da sie jakis rabat uzyskac?
slawek-kali 13-03-2016, 09:54 No ja jestem zadowolony z nich mam 235 45 17 lato i zima 215 55 16.
Zimowki takie https://www.tyrigo.com/autoreifen/210408/nexen-winguard-snow-g-wh2-215/55r16-93h?utm_source=idealo&utm_medium=preisvergleich&utm_campaign=cp
motorek4612 13-03-2016, 10:46 Na te chwile wygrywają w mojej ocenie nexeny nfera su1 i chyba dzisiaj złożę zamówienie
znalazłem jeszcze taniej niż w sklepopon.pl
http://polskihurtopon.pl/p/9134-nexen-nfera-su1-23545-r18-98-y-xl-c-c-3-73db
Ale poczytałem opinie na temat Polskihurtopon i sobie odpuszczam:) zakup u nich ale nexeny nadal są na czele mej stawki.
Ja się chyba zdecydowałem już na takie jakie miałem przez kilka lat w poprzednim aucie, nigdy z nimi problemów nie miałem.
http://allegro.pl/nowe-efficientgrip-performance-225-50r17-98w-xl-fp-i6004281660.html - cena chyba też ok
Jeśli ktoś miałby chęć również takie opony zakupić dajcie znać, mogę zadzwonić do kilku sprzedawców i pogadać o jakiejś zniżce.
W moim przypadku też padło na GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 225/50R17 98W. Niezłą cenę (497zł) mają na nie w Norauto:
http://www.norauto.pl/opony/letnie/osobowe/opony-letnie-goodyear-efficientgrip-performance-225-50-17r-98-w
Zastanawia mnie tylko, dlaczego takie same, ale z niższym indeksem prędkości (V) są droższe:
http://www.norauto.pl/opony/letnie/osobowe/opony-letnie-goodyear-efficientgrip-performance-225-50-17r-98-v-3
Na Oponeo np. droższe są W niż V, co jest chyba bardziej logiczne. "W" co prawda nie potrzebuję, ale skoro są tańsze...
Zastanawia mnie tylko, dlaczego takie same, ale z niższym indeksem prędkości (V) są droższe:
Bo mają dwa razy "A"?
Mario_Mario 13-03-2016, 12:55 Słuchajcie,tylko przy kupnie dowiadujcie się o datę produkcji opon. Kiedyś zamawiając komplet opon z pewnej hurtowni wysylkowej, upolowałem zestaw tańszy o zaledwie 100zł,lecz okazało się że są to leżaki magazynowe...roczne.
Bo mają dwa razy "A"?
Chyba niekoniecznie. Zmiana z A na B przy wyższym indeksie prędkości wynika z tego, że opona z wyższym indeksem jest bardziej wzmocniona w stosunku do tej z niższym i związane są z tym wyższe opory toczenia (i z A robi się B), ale wyprodukowanie takiej opony jest jednak droższe. Opony z indeksem Y mają jeszcze większe opory toczenia (nawet E w drogich Dunlopach czy Michelinach), ale co do zasady są droższe.
Poprzeglądałem ceny w rożnych sklepach i stwierdziłem, że nie ma się chyba co zagłębiać w te różnice cen, bo w różnych sklepach różnie się one kształtują i wynika to pewnie z innych czynników (bardziej rynkowych pewnie czy właśnie daty produkcji, która zazwyczaj nie jest podawana) niż koszt produkcji czy nawet jakość opony.
Bo mają dwa razy "A"?
Chyba niekoniecznie. Zmiana z A na B przy wyższym indeksie prędkości wynika z tego, że opona z wyższym indeksem jest bardziej wzmocniona w stosunku do tej z niższym i związane są z tym wyższe opory toczenia (i z A robi się B), ale wyprodukowanie takiej opony jest jednak droższe.
Przeanalizuj przedmiotowy post, w którym autor pisze, że V jest droższa od W w norauto (zalinkowane). Co wprost obala twoją wykładnię. :-)
Słuchajcie,tylko przy kupnie dowiadujcie się o datę produkcji opon. Kiedyś zamawiając komplet opon z pewnej hurtowni wysylkowej, upolowałem zestaw tańszy o zaledwie 100zł,lecz okazało się że są to leżaki magazynowe...roczne.
Roczne to chyba nie takie stare?
Poza tym ktos mnie ostatnio uswiadamial, ze opona ktora wyjezdza z fabryki jest zakonserwowana i moze lezec na magazynie dlugo. Konserwacja chroni ja m.in przed utlenianiem.
Poza tym zalezy na ile nam opona ma starczyc. w zaleznosci od szerokosci opony, profilu, ilosci km za rok czy stylu jazdy, jesli opony sie zmienia po 3 sezonach, to nie ma znaczenia czy lezakowala rok czy czy nie.
No i w koncu: jesli sepimy na opony szukajac najtanszych, to nie oczekujmy ze dostaniemy najlepszy towar wprost z fabryki.
slawek-kali 13-03-2016, 17:46 Polskihurtopon.
Uwaga na ten sklep, juz na forum dostawali zle opinie z tego co pamietam.
motorek4612 13-03-2016, 18:22 Powiedzcie mi jak to jest na portalu oponeo.pl opony nexen n fera su1 sa zaliczane do klasy ekonomicznej a na stronce sklepopon.pl do klasy średniej, i teraz ta sama opona na pierwszym ma etykietę c, b 72 db, na drugim e, c 73db, kurde skąd taka różnica w danych?
na f/vat mam C, B, 72db sklepopon
Przeanalizuj przedmiotowy post, w którym autor pisze, że V jest droższa od W w norauto (zalinkowane). Co wprost obala twoją wykładnię. :-)
Nie widzę tu sprzeczności. Po prostu wyjątek od reguły i dlatego zwróciłem na niego uwagę. Napisałem, że co do zasady przy takich samych oponach te z wyższym indeksem prędkości powinny być droższe (nawet jeśli mają gorszy indeks efektywności paliwowej) i tak chyba generalnie jest. Różnice cen są jednak na tyle niewielkie, że tych wyjątków znalazłoby się pewnie całkiem dużo ze względu na te inne czynniki mające wpływ na ostateczną cenę w sklepie. Nie warto więc chyba drążyć tematu.
Jak szukacie dobrego sklepu z (tanimi) oponami to osobiście korzystałem z usług tego: www.pajacyk.pl i nie mogę narzekać - darmowa dostawa, ceny mają naprawdę konkurencyjne (chyba nie widziałem nigdzie taniej).
motorek4612 14-03-2016, 18:11 :) Nexen czy nokian oto jest pytanie:)
motorek4612- bierz Nexeny 8 stów zostanie w kieszeni, a i ja nie będę "sam"
MasterS-MAX 14-03-2016, 18:54 Moim zdaniem do maxa lepiej kupić opony dobre klasy wyższej. Osobiście kupiłem goodyear f1 asymetric 2
motorek4612 15-03-2016, 10:54 @motorek4612 - bierz Nexeny 8 stów zostanie w kieszeni,
Piotr prośba do ciebie jesli masz już te nexeny u siebie to zrób ich zdjęcie i wrzuć tutaj, kurde już miałem zamawiać te oponki, dzwonie do sklepu, i pytam czy te opony maja rant ochronny na felgę i nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć, natomiast są odpowiedzi typu pewnie maja ale my nie mamy takich informacji. niby wszystkie opony poniżej profilu 50 powinny mieć ale mnie to nie satysfakcjonuje "powinny " miedz. kurde.
dblazejek 15-03-2016, 12:41 Za dużo czytam i co chwila zmieniam opcję czy GY czy Nexeny. Zrobiłem sobie podsumowanie. Wyszło mi że częściej będę jeździł w trasy i pokonywał spore odległości, głównie z rodziną dlatego wybrałem Goodyear Efficientgrip Performance 225/50 R 17 98W XL (http://www.oponylux.pl/opony-osobowe/opony-letnie-goodyear-efficientgrip-performance-225-50-r-17-98w-xl-528384.html), znalazłem w cenie 480 zł / sztukę i darmową wysyłkę. Sklep ma bardzo dobre opinie ( w przeciwieństwie do sklepu polskihurtopon) Opony nie starsze niż z 2015 roku.
Telefonicznie dowiedziałem się że przy zakupie 2-3 kompletów opon są w stanie trochę jeszcze zejść z ceny. Jeśli ktoś chce się podłączyć pod zamówienie również z innymi oponami zapraszam. Pewnie jutro będę kupował.
Piotr prośba do ciebie jesli masz już te nexeny u siebie to zrób ich zdjęcie i wrzuć tutaj, kurde już miałem zamawiać te oponki, dzwonie do sklepu, i pytam czy te opony maja rant ochronny na felgę i nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć, natomiast są odpowiedzi typu pewnie maja ale my nie mamy takich informacji. niby wszystkie opony poniżej profilu 50 powinny mieć ale mnie to nie satysfakcjonuje "powinny " miedz. kurde.
Mam ten nexeny su1 (235/45/18 ) od zeszłego roku i moje mają rant ochronny. Co do samych opon, to uważam, że są ok. Po przejechaniu ok. 15 tys km. jeszcze dadzą radę, ale widzę, że przy mojej jeździe u mnie wytrzymają max 2 sezony. Jeżeli chodzi o zachowanie na suchym to super, na deszczu też nie mam większych zastrzeżeń. Wcześniej jeździłem na continental premium contact 2 i 5 (tylko w rozmiarze 205/55/16 - mondeo mk III) i nie widzę większych różnic, no poza tym, że te o wiele lepiej trzymają w zakrętach :). Komfort też jest spoko, bałem się bo na zimę mam szesnastki, ale naprawdę jest dobrze. Spalanie w porównaniu do szesnastek wzrosło ok 0,5-1l ale to pewnie przez szerokość opony. Natomiast teraz pokazuje prekość zgodną z GPS a na zimowych zaniża o mniej więcej 5 km/h.
właśnie zamówiłem 235/45/18 po 371,50 zł brutto z dostawą, wg mnie dobra cena. Zobaczymy jak się będą spisywać.
Piotr prośba do ciebie jesli masz już te nexeny u siebie to zrób ich zdjęcie i wrzuć tutaj
Rafał opony są już zamontowane na felgach i leżą u mojego wulkanizatora, tylko on ma czynne do 17, a ja wracam przed 18 wracam z pracy i najwcześniej odbiorę je w sobotę. Jeżeli chodzi ci o XL to potwierdzam, że są wzmacniane
właśnie zamówiłem 235/45/18 po 371,50 zł brutto z dostawą, wg mnie dobra cena. Zobaczymy jak się będą spisywać.
Gdzie zamawiałeś w takiej cenie?
..
Wysłane z Galaxy S4
Sklepopon.pl ale juz dzis chyba drozsze
motorek4612 15-03-2016, 19:57 Sklepopon.pl ale juz dzis chyba drozsze
maja po 358 zł szt były rano a teraz sa po 373 zł nexeny n fera ale obsluga nie wie co sprzedaje, i nie bardzo chca wspołpracowac aby sie dowiedziec, dlatego ja dzisiaj zamówiłem na oponeo te nexeny i jutro beda u mnie.
U mnie cena wyskakuje wyzsza, spoko biore za pobraniem takze jak cos bedzie nie tak to nie odbiore
mobilnie
Ja kupiłem w ubiegłym roku hankook ventus V12 evo 2 i jestem z nich zadowolony
http://images66.fotosik.pl/905/443fb17ddc042190med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/443fb17ddc042190)http://images70.fotosik.pl/901/9dd8ce6b6e54d940med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/9dd8ce6b6e54d940)
dzisiaj zamówiłem na oponeo te nexeny i jutro beda u mnie.
jak sami nie sprawdzimy to się nigdy nie przekonamy czy warto te 8 stów wydać więcej, tak na marginesie to ja traktuje swojego maxa jako auto rodzinne, a nie wyścigowe
motorek4612 15-03-2016, 21:45 jak sami nie sprawdzimy to się nigdy nie przekonamy czy warto te 8 stów wydać więcej,
Amen:)
jak sami nie sprawdzimy to się nigdy nie przekonamy czy warto te 8 stów wydać więcej
Też*się zgadzam. Dlatego poprzednio zaryzykowałem "zjazd" z premium-premium na Nokiana. Na to lato mam ContiSportContact. Zobaczymy w drugą stronę.
... dlatego wybrałem Goodyear Efficientgrip Performance 225/50 R 17 98W XL (http://www.oponylux.pl/opony-osobowe/opony-letnie-goodyear-efficientgrip-performance-225-50-r-17-98w-xl-528384.html), znalazłem w cenie 480 zł / sztukę i darmową wysyłkę...
Bardzo dobrze wybrałeś, ja kupiłem je w zeszłym roku i jak na razie rewelacja.
I ta cisza w aucie.
Za dużo czytam i co chwila zmieniam opcję czy GY czy Nexeny. Zrobiłem sobie podsumowanie. Wyszło mi że częściej będę jeździł w trasy i pokonywał spore odległości, głównie z rodziną dlatego wybrałem Goodyear Efficientgrip Performance 225/50 R 17 98W XL (http://www.oponylux.pl/opony-osobowe/opony-letnie-goodyear-efficientgrip-performance-225-50-r-17-98w-xl-528384.html), znalazłem w cenie 480 zł / sztukę i darmową wysyłkę. Sklep ma bardzo dobre opinie ( w przeciwieństwie do sklepu polskihurtopon) Opony nie starsze niż z 2015 roku.
Telefonicznie dowiedziałem się że przy zakupie 2-3 kompletów opon są w stanie trochę jeszcze zejść z ceny. Jeśli ktoś chce się podłączyć pod zamówienie również z innymi oponami zapraszam. Pewnie jutro będę kupował.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-efficientgrip-performance-225-50-r17-94-w-mfs#105618556
różnica w cenie 65 zł na sztuce... nie znałem tej strony...
motorek4612 16-03-2016, 21:02 Ja dzisiaj odebrałem nexeny, tez sporo latam w trasie , zobaczymy jak będą się sprawowały przed świętami zakładam je na felunek i na auto, czas pokaże czy to była dobra decyzja:) pozdro.
dblazejek 16-03-2016, 21:37 Kupiłbym Nexeny ale poprzednie GY miałem 5 lat i zjechałem 3mm bieżnika (ok 60 000 km) więc raz na 5 lat można wydać więcej za kapcie. Kiedyś podobnie sprawa się miała z butami, niestety ostatnio obserwuje masakryczny spadek jakości wśród dobrych firm i dochodzę do wniosku, że tu nie ma co przepłacać.
Szczyglaty 17-03-2016, 10:21 Ja dzisiaj odebrałem nexeny, tez sporo latam w trasie , zobaczymy jak będą się sprawowały przed świętami zakładam je na felunek i na auto, czas pokaże czy to była dobra decyzja:) pozdro.
Motorek i jak rocznikowo? Ja dzwoniłem nie są w stanie powiedzieć jaka data produkcji bo opony są na magazynie zagranicznym.
Zastrzegają że nie starsze niż 36 miesięcy. Rzutuje to jakoś w ogóle?
Mario_Mario 17-03-2016, 11:06 Hey,właśnie rzutuje.Pisałem o tym prędzej. Takie firmy odkupują zachodnie leżaki za 1/3 ceny od hurtowni i sprzedają je w Polsce jako nowe,bo przecież są nowe,a nie każdy Kowalski patrzy na datę produkcji. Według mnie,ze względu na polskie drogi,max bezpieczna żywotność opony to 5-6 lat.Pękają wzmocnienia wewnętrzne,robią się guzy itp. Opona w pełni nowa to taka która ma za sobą max 3 miesiące czasu od wyprodukowania.
Szczyglaty 17-03-2016, 14:45 Hey,właśnie rzutuje.Pisałem o tym prędzej. Takie firmy odkupują zachodnie leżaki za 1/3 ceny od hurtowni i sprzedają je w Polsce jako nowe,bo przecież są nowe,a nie każdy Kowalski patrzy na datę produkcji. Według mnie,ze względu na polskie drogi,max bezpieczna żywotność opony to 5-6 lat.Pękają wzmocnienia wewnętrzne,robią się guzy itp. Opona w pełni nowa to taka która ma za sobą max 3 miesiące czasu od wyprodukowania.
Oponeo zastrzega że najstarsza data produkcji nie większa niż 18 miesięcy, podobna sytuacja jak na sklepopon.pl magazyn zewnętrzny.
Oponeo wygrywa :) raptem 100 zł drożej wyjdzie niż na sklepopon.pl
motorek4612 17-03-2016, 18:12 Motorek i jak rocznikowo?
Dostałem 50 tydzien 2015 roku , połowa grudnia 2015.
Kupiłbym Nexeny ale poprzednie GY miałem 5 lat i zjechałem 3mm bieżnika (ok 60 000 km) więc raz na 5 lat można wydać więcej za kapcie.
Skąd wiesz ile zjedziesz bieżnika na Nexenach, skoro nigdy ich nie kupisz?
i zjechałem 3mm bieżnika (ok 60 000 km)
3mm przez 60.000km? No kurde jak? Czyli, że gdybyś zjeżdżał z 8 do 2mm to zrobiłbyś na komplecie 120.000km? No kurde jak?
dblazejek 17-03-2016, 22:02 Skąd wiesz ile zjedziesz bieżnika na Nexenach, skoro nigdy ich nie kupisz?
nie dowiem się bo nie chcę testować opon, których nigdy nie miałem. Lubię sprawdzone rozwiązania.
3mm przez 60.000km? No kurde jak? Czyli, że gdybyś zjeżdżał z 8 do 2mm to zrobiłbyś na komplecie 120.000km? No kurde jak?
sam nie wiem, miałem Octavie 150 koni, trochę ją cisnąłem czasami ale nigdy gum nie paliłem. 80% moich tras to wakacje, objazdówki (Słowacja, Czechy, Węgry, Chorwacja) po mieście bardzo rzadko jeżdżę. Opony starałem się wymieniać przód - tył raz na kwartał. Może trafiłem na dobrej jakości kapcie, kupowałem w feuvert z tego co pamiętam.
nie mozliwe :) jakby 3 zostalo to bym sie dziwil.
kris1978 18-03-2016, 05:48 Bo on nie jeździ tylko leci hehehe
a może jak odjąć sezon zimowy 15-20 tyś km (zależy kto ile jezdzi)to to robi sie bardziej realne ja w swoim poprzednim aucie przy zakupie dostałem 2 nowe opony (jakieś chińczyki)musiałem je założyć na tył to w sumie zrobiłem około 75 tyś i zostało około 4,5 mm tylko nie wiem dokładnie ile wyjezdziłem z tego w sezonie letnim myślę że 60% wiadomo zima inne opony a kilometry lecą
Ale ze co, zbyt oszczędnie kolega jeździ? W sumie na ul opona wystarcza ? 100 tys, 80 tys?
U siebie mam 60 tys i wielkiego zużycia,nie widzę, sprawdzę dokladnie jak będę zimowki zmieniał na letnie.
Najwięcej przejechałem na Nokianach zLine, 39.600km.
Mam jeszcze swój pierwszy samochód. VW Polo 6N z '95 z silnikiem 1.3, który jako nowy miał 55KM odkąd ja go mam to miał zwaloną*uszczelkę pod kolektorem wylotowym i koni było z pewnością mniej. Na nim miałem założone BFGoodrich, które przejechały ~60.000 ale od tego trzeba odjąć przebiegi zimowe.
citrovit 18-03-2016, 11:48 Hey,właśnie rzutuje.Pisałem o tym prędzej. Takie firmy odkupują zachodnie leżaki za 1/3 ceny od hurtowni i sprzedają je w Polsce jako nowe,bo przecież są nowe,a nie każdy Kowalski patrzy na datę produkcji. Według mnie,ze względu na polskie drogi,max bezpieczna żywotność opony to 5-6 lat.Pękają wzmocnienia wewnętrzne,robią się guzy itp. Opona w pełni nowa to taka która ma za sobą max 3 miesiące czasu od wyprodukowania.
Kolego a skąd u ciebie takie brednie.To znaczy,że np.opona 5 cio miesięczna to już nie nowa? Pracujesz w jakimś laboratorium badawczym?Zresztą wiele twoich teori wypisywanych na tym forum to jakieś twoje wyimaginowane przemyślenia.Skończ pan wstydu oszczędz.Opona pełnowartościowa jak piszą fachowcy w pismach motoryzacyjnych to opona nawet 2 letnia pod warunkiem dobrych warunków składowania.Zajezdziłem wiele już opon i nigdy nie odczułem gorszego zużycia czy ona miała 3 miesiące czy 13 miesięcy.A że kupują za 1/3 ceny to może byłeś przy podpisywaniu f-ry sprzedaży jak to piszesz leżaków?Faktów nie popartych jakimiś dowodami lepiej nie podawaj,zachowaj dla siebie.
A ja potwierdzę te "wyimaginowane przemyślenia". Kupiłem kiedyś do samochodu opony zimowe okazyjnie. Okazyjnie - w dużo niższej cenie. Okazało się, że cena była taka, bo opony miały już 2,5 roku od daty wyprodukowania. I pomimo że nie były używane to niestety na śniegu zachowywały się tak właśnie jak opona 2,5 - 3 letnia używana. Były już twardsze i wpadały w uślizgi. Także warunki przechowywania warunkami przechowywania ale wpływu czasu się nie ustrzeże. Guma twardnieje. Może dla letnich nie będzie to miało wpływu, dla zimowych może już mieć znaczny wpływ. Dlatego ja zawsze pytam sprzedawcę o DOT.
dblazejek 18-03-2016, 23:33 Jakie rozmiary ma ta felga? wiem że to "17 kupiłem go z zimówkami 225/50 r17. Co mogę na taką felgę założyć, jakie kapcie?http://proadviser.pl/ford/kolo.png
Mario_Mario 19-03-2016, 05:36 Wczoraj i moje auto dołączyło do klubu 18"inch wheels. Założone felgi z Mondeo IV ET 50, Opony to poczciwe Michelin Pilot Sport. 235/45 . Symbol nośności 98. Założone bez żadnych dystansów.Nic nie ociera, z przodu przy max skręcie kół,jest jeszcze dużo miejsca. Jeździ się na pewno "twardziej" w stosunku do poprzednich 225/55/17 , lecz z większą kontrolą na zakrętach i niestety odczuwa się minimalnie wpływ kolein na prowadzenie auta. Po zmianie kół zniknęły minimalne odczuwalne wibracje przy hamowaniu. Gdzie 4 miesiące temu zmieniałem tarcze ,klocki, ogólnie auto przeszło po zakupie generalny przegląd. Winowajcą były zapewne felgi alu fabryczne,pewnie miały delikatne bicia.Poniżej symboliczna fotka. Muszę dokupić tylko nakładki na nakrętki,gdyż na fabrycznych rozpadło mi się chromowane wykończenie.
http://images75.fotosik.pl/432/a9cad44a57f362b5med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/a9cad44a57f362b5)
Bump: Hey Citrovit, po pierwsze nie mówiłem, że nie używana opona 5 miesięczna jest stara. Sprzedawane nie używane opony paro letnie są według mnie i innych użytkowników - stare,gdyż guma po prostu twardnieje i w przypadku zimówek ma to kolosalne znaczenie. Hurtownie mogą się szczycić różnymi warunkami przechowania takich opon, lecz wszyscy doskonale wiemy, że leżakują w halach o zmiennej temperaturze zależnej od zewnętrznych warunków pogodowych, wszystkie "oddychają" tym samym powietrzem, nie leżą pod jakąś "osłoną" gazową aby zapobiec starzeniu się gumy. Każdy chyba normalny użytkownik,gdyby miał do wyboru zakup opon od produkcji, 5-cio miesięcznych ,lub 24-ro miesięcznych, to wybór byłby chyba tylko jeden...
Ja też już po wymianie czas na test nexen-ów
No to dawajcie znać czem prędzej po szwagier zastanawia się czy brać do MDO czy nie.
na razie przejechałem kilkanaście kilometrów pierwsze odczucia po przejściu z 16 calowych zimowych nokianów WR na 18 calowe nexeny to szum opon, ale wcześniej nie jeździłem na 18 więc mało obiektywna ocena
Pytanie jest, czy ja zauważyłbym różnicę w prowadzeniu pomiędzy Nexen, a Nokian odpowiedź: raczej nie nawet 95% NIE (chyba, że pobawiłbym się na jakiejś płycie poślizgowej, ale w codziennej jeździe...)
motorek4612 19-03-2016, 19:38 Ja tez dzisiaj założyłem letnie buty , pierwsze kilometry na nexenaxch były delikatnie, auto miało tendencje do uślizgów, nie wiem czemu , nowa opona tak ma??? ale po kilkunastu kilometrach w drodze guma się wygrzała , i jest tylko lepiej, faktycznie lekko szumią ale jakoś mi to nie przeszkadza, jazda w zakrętach bajka, i jest nieco twardziej niż na 98 W, teraz mam 98 Y i sama w sobie opona jest twardsza, ale luz można się przyzwyczaić. co mi jeszcze przeszkadzało to zapach opon, śmierdzą chińskim plastikiem , kilka dni miałem je w bagażniku i musiałem je szczelnie zawinąć w worki bo nie dało się wysiedzieć. Mam nadzieje ze garażu mi nie zasmrodzą:) heheheheh
http://images76.fotosik.pl/435/865d113b8dd947aamed.jpg (http://images76.fotosik.pl/435/865d113b8dd947aa.jpg)
motorek co u ciebie pisze na oponie made in china, czy korea? u mnie jest korea, a mój wulkanizator mówił, że jak jest korea to jest ok, ale nie wnikałem o co chodzi
Opona w pełni nowa to taka która ma za sobą max 3 miesiące czasu od wyprodukowania.
Większej bzdury dawno nie słyszałem. Skąd taka opinia? Zapewne wyssana z palca.
Wysłane za pomocą Tapatalk 2
motorek4612 19-03-2016, 20:11 motorek co u ciebie pisze na oponie made in china, czy korea?
jutro sprawdzę Piotrze, i dam znaka:)
Nexen to chyba tylko wybór ze względu na cenę, bo inaczej to głośno i szału nie ma.
bo inaczej to głośno i szału nie ma.
z tego co pamietam to według karty technicznej ma te same parametry co nokian 72db
No, czyli bardzo głośno (wszystkie 3 kreski) - nawet nie brałbym pod uwagę. Chwalę sobie swoje 67 dB (jedna kreska).
co mi jeszcze przeszkadzało to zapach opon, śmierdzą chińskim plastikiem , kilka dni miałem je w bagażniku i musiałem je szczelnie zawinąć w worki bo nie dało się wysiedzieć. Mam nadzieje ze garażu mi nie zasmrodzą heheheheh
może o to chodzi (China,Korea) jakiś inny materiał, ja też woziłem je w aucie i jakoś nie zwróciłem uwagi na zapach (nie czułem ich jakoś specjalnie, po prostu jak nowa opona), czego nie mogę powiedzieć o gumowych dywanikach z Chin, które kiedyś kupiłem do Escorta po kilku godzinach w aucie dywaniki wylądowały przed wejściem do domu na świeżym powietrzu bo szkoda było wyrzucić
motorek4612 20-03-2016, 10:41 nawet nie brałbym pod uwagę.
To jest Twoje zdanie i dzięki za nie jednak ile ludzi tyle opinii.
Nexen to chyba tylko wybór ze względu na cenę, bo inaczej to głośno i szału nie ma.
Jak mniemam nigdy nie kupiłbyś nisko budżetowej opony, liczy się marka i decybele??? Porównaj inne markowe opony 100 procent droższe które biorąc pod uwagę tylko wartości z etykiety wypadają słabo przy Nexenach, uwierz mi ze sporo spędziłem czasu czytając opinie na ich temat,i te sa bardzo dobre, oczywiście cena tez ma znaczenie, 800 zł w kieszeni, a włściwości jezdne lepsze niż Continental contisport 3
u mnie jest korea,
U mnie tez:)
Jak mniemam nigdy nie kopiłbyś nisko budżetowej opony, liczy się marka i decybele???
Jest wybór, to wybieram - zgodnie z własnymi priorytetami, czyli głównie hałas, a potem hamowanie na mokrym. Właściwie to premium nigdy nie kupiłem, a ostatnio wybrałem fuldę. Też nie kupuję "na pałę", ale dla mnie nexen nie miał niczego godnego uwagi.
800 zł w kieszeni
zastanawiam się czy te zaoszczędzone 8 stów nie zainwestować w lepsze hamulce bo seryjne w porównaniu z Mondeo to tragedia
zastanawiam się czy te zaoszczędzone 8 stów nie zainwestować w lepsze hamulce bo seryjne w porównaniu z Mondeo to tragedia
mam podobne odczucia, kilka razy było już "miękko" ale wyhamowałem, także temat do rozważenia.
Polatałem dzisiaj troszkę po zakrętach i puki co na suchej nawierzchni jest super, auto się trzyma dość fajnie (jechałem sam to sobie troszkę pozwoliłem :619:), nawet nie jest tak twardo jak sobie wyobrażałem (jedyne ostatnie porównanie z BMW X5 kolegi, tam mnie wytrzęsło, ale on ma run flaty no i inne auto, zawieszenie itp.),także co do komfortu również jest ok. Zobaczymy jak będzie na mokrej nawierzchni...
Właściwie to premium nigdy nie kupiłem, a ostatnio wybrałem fuldę.
wow super hiper, szczególnie te z chin :)
Generalnie to taka dębica trochę lepsza :)
wow super hiper, szczególnie te z chin :)
Akurat z Francji. Chociaż liczyłem właśnie, że będą ode mnie zza płotu, czyli z Dębicy.
Generalnie to taka dębica trochę lepsza :)
Tak samo jak goodyear i dunlop (dokładnie od 20 lat). Mam kilkuletnie osobiste doświadczenie przebywania w tej firmie, więc uświadamiania mi naprawdę nie potrzeba.
krisbright 20-03-2016, 20:58 Na lato kupiłem Uniroyal RainExpert 3 215/60 R16 99 H XL . Zastanawiałem się nad Goodyear Efficientgrip Performance 215/60 R16 99 H XL lub Dunlop SP Sport Bluresponse 215/60 R16 99 H XL ale na komplecie to spora różnica w cenie, którą przeznaczyłem na komplet nowych stalówek.
Mam nadzieję, że RainExperty sprawdzą się w naszym klimacie, gdzie lato bywa porą deszczową :) A na suchym to praktycznie każda nowa opona powinna dać radę.
Pierwsze wrażenia z jazdy na Uniroyalach bardzo pozytywne. Ciche, na zakrętach sztywne. Po jakimś czasie będę mógł ocenić zachowanie w deszczu i zużycie.
No właśnie nie tylko przeglądałem etykiety prawie wszystkich opon i tylko kilka było cichszych miedzy innymi Fulda, która fakt ma 68db (4db to bardzo duża różnica), ale za to o dwie klasy "E" gorsze opory toczenia, hamowanie na mokrym to samo nawet gumy po 7 stów mają po 72db np. Continental CSC różnica według etykiety to klasa hamowania conti A, Nexen B. Z tego co widzę to większość opon "cichych" ma wyższe opory toczenia, więc wychodzę z założenia, że wolę rozgłosić muzykę niż płacić więcej za paliwo i pewnie częściej je wymieniać na nowe. Jak dla mnie Nexen teoretycznie to bardzo rozsądny wybór, a resztę pokaże praktyka
motorek4612 20-03-2016, 21:48 Ja dzisiaj na swoich Nexenach zrobiłem ponad 400 km, w deszczu i na suchym i jest naprawdę przyzwoicie, opony się ułożyły i są ciche, 3maja drogi jak przyklejone, głębokie kałuże nie robią na nich żadnego wrażenia. Nie żałuję tej kasy. To dobrze wydane 1640 zl:) Piotr ty myślisz o hamulcach a ja o wygłuszeniu drzwi :) hehehehe.
Z tego co widzę to większość opon "cichych" ma wyższe opory toczenia, więc wychodzę z założenia, że wolę rozgłosić muzykę niż płacić więcej za paliwo i pewnie częściej je wymieniać na nowe.
A policzyłeś ile realnie zaoszczędzisz na tym paliwie? Bo cała ta oszczędność od góry do dołu skali zamyka się w około 2 litrach na 1000 km.
U mnie to 15 000 km rocznie, czyli przyjmuję jeden litr, bo na etykiecie jest C i porównuję z teoretycznym A. Rocznie zaoszczędziłbym 30 litrów. Licząc po 4zł to daje 120 zł. Za komplet tych fuld dałem 930 zł. Komplet continental kosztował wtedy lekko ponad 1100. To 170 zł różnicy.
Tak więc 50 zł nadpłacam za premium (po odjęciu oszczędności wynikających z niższych oporów toczenia) po to, żeby mieć 4 dB różnicę w hałasie na niekorzyść tych droższych opon (które jeszcze rantu ochronnego nie mają, w przeciwieństwie do tych fuld).
A do tego te "niskooporowe" są często oszukiwane na szerokości bieżnika, czyli krawędzie robią im bardziej zaokrąglone. Bo klient leci na A na etykietach. :-)
Bardzo chętnie poczytam posty osoby, która próbowała by mnie przekonać do opony premium, abym na przyszłość mógł dopłacić te 1156zł/komplet np conti csc (różnica ceny na komplecie z dnia dzisiejszego jednego ze znanych portali pomiędzy Conti. CSC5, a Nexenem su1 nfera 235x45x18
Bump: Bo klient leci na A na etykietach. :-)
to fakt, ale dla mnie laika na co mam patrzeć jak nie na etykietę opony przecież nikt nie da mi opony premium co by sobie pojeździć po testować przed zakupem więc pozostają etykiety no i oczywiście opinię
Jak niskie opory toczenia, to i z hamowaniem powinno być słabo. Wyczynowe opony (jak na zdjęciu niżej) w tej kategorii mają F albo G.
A tak jest z szerokością (czyli szersza jednak węższa):
http://img.photobucket.com/albums/v452/orangec714/r1rvsazenis1.jpg
(nie tylko wyczynowych, zresztą kolega wstawił porównanie swoich opon z superba 3,6 w innym temacie)
Moje kryteria przy zakupie opon na obecny sezon były również takie:
-Mam rodzinnego dwulitrowego klekota o mocy pozwalającej na w miarę sprawne i komfortowe przemieszczenie się na wczasy, a rozwijane najczęściej bezpiecznej prędkości w naszym kraju to "90km/h", więc gdyby mój bolid był o innych parametrach i przeznaczeniu to pewnie te kryteria też byłyby troszkę inne
W innym celu dałem przykład tych wyczynowych: żeby pokazać, że opory A są w odwrotnej proporcji do przyczepności na suchym.
A hałas podany na etykiecie jest mierzony dla prędkości 80 km/h.
90 km/h na autostradzie to niebezpieczna prędkość, bo ciężarówki taki pojazd wyprzedzają.
Ja mam same rodzinne auta (czyli jedno do wszystkiego) i cenię sobie podróżowanie w małym hałasie. Dlatego opony wybieram z tych najcichszych, zwłaszcza, że już od dwóch lat nie muszę słuchać ~4000 rpm przy 140 km/h (pb 1.4 16V) ani uchylać okien w lecie (brak klimy).
Mario_Mario 21-03-2016, 04:42 A jakie ciśnienie powietrza utrzymujecie w oponach 235/45/18 cali? Producent zaleca 2.4 przód 2.2 tył. A pod obciążeniem przód 2.5 a tył 2.8 . Trzymacie się normy?
Kupował ktoś te Nexeny 235/45/18 na sklepopon.pl?
..
Rothmans 21-03-2016, 14:56 Tu jest ciekawy test opon - niestety po angielsku ale dość szczegółowy - ma 5 stron
http://www.evo.co.uk/features/16545/best-tyres-evo-tyre-test-2015/page/0/4
Jest miedzy innymi Vredestein Ultrac Vorti (Y 92)
krzyspvfr 21-03-2016, 15:05 A tu nowy test ADAC 225/45 R17:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2016_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId =254870&SourcePageId=31821
ciekawe jest cudo o nazwie "ESA-Tecar" - pierwszy raz widzę...
Kupował ktoś te Nexeny 235/45/18 na sklepopon.pl?
..
ja a co się stało?
ja a co się stało?
Jaka dokładna data produkcji?
..
Jak odbiore to napisze, leza w oddziale kuriera
mobilnie
Rothmans 21-03-2016, 16:45 A tu nowy test ADAC 225/45 R17:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2016_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId =254870&SourcePageId=31821
ciekawe jest cudo o nazwie "ESA-Tecar" - pierwszy raz widzę...
Ciekawe że goodyera nie ma...
Jaka dokładna data produkcji?
u mnie dot (2215)
motorek4612 21-03-2016, 17:53 A jakie ciśnienie powietrza utrzymujecie w oponach 235/45/18 cali? Producent zaleca 2.4 przód 2.2 tył. A pod obciążeniem przód 2.5 a tył 2.8 .
Mario nie wiem gdzie Ty takie dane znalazłeś,ale u mnie na słupku wyraźnie jest napisane co innego:)
http://images78.fotosik.pl/440/f89ec5bdf0208bbcmed.jpg (http://images78.fotosik.pl/440/f89ec5bdf0208bbc.jpg)
Zawsze nabijam 1 atm więcej od zalecanej przez producenta.
Ile? Jeździsz na +/- 3,5 atmosfery?
Zawsze nabijam 1 atm więcej od zalecanej przez producenta. motorek4612 jest offline Raportuj zły post
może 0,1 atm?, czyli przód 2,5; a tył 2,3
Mario_Mario 21-03-2016, 19:50 Przepraszam,pomyliłem się i podałem na odwrót, oczywiście przód 2,2 ,tył 2,4. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jeździlem 2 dni po założeniu kół i coś za twardo wydawało mi się.Sprawdziłem dzisiaj na swoim zestawie i we wszystkich kołach miałem po 2.7 jednostek. Wyrównałem ciśnienie do zaleceń na tabliczce i teraz auto jeździ miodzio i nawet koleiny nie są już straszne. Gorsze miałem na początku odczucia z jazdy niż moim innym bolidem przy profilu opony 40/225/18 cali.
oczywiście przód 2,2 ,tył 2,4. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.oczywiście przód 2,2
według mnie w dieslu 2.0 na przodzie jest 2,4
Mario_Mario 21-03-2016, 20:00 Też przed chwilą to zauważyłem,jutro dopompuje do prawidłowego stanu.Dziękuje za zwrócenie uwagi.
motorek4612 21-03-2016, 20:48 może 0,1 atm?, czyli przód 2,5; a tył 2,3
No tak właśnie miało być:)
Ja jeżdżę przód i tył - po 2.5 bar - niezależnie od stopnia załadowania auta i rozmiaru felgi/opony. Nic nie dopompowuję/spuszczam pod konkretną trasę. Co jakiś czas sprawdzam, czy jest te 2.5 bar w każdym kole. Nigdy nie miałem wrażenia, że coś z samochodem jest nie tak, tzn. z trakcją.
Od razu dodam, że u mnie stan rodziny to 2+1 i w zależności gdzie/na jak długo jedziemy zmienia się tylko ciężar bagaży.
Szczyglaty 22-03-2016, 14:36 Ja jeżdżę przód i tył - po 2.5 bar - niezależnie od stopnia załadowania auta i rozmiaru felgi/opony. Nic nie dopompowuję/spuszczam pod konkretną trasę. Co jakiś czas sprawdzam, czy jest te 2.5 bar w każdym kole. Nigdy nie miałem wrażenia, że coś z samochodem jest nie tak, tzn. z trakcją.
Od razu dodam, że u mnie stan rodziny to 2+1 i w zależności gdzie/na jak długo jedziemy zmienia się tylko ciężar bagaży.
Mam tak samo :)
|
|