Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11

sseebbaa1
01-03-2015, 10:49
Odpowiedzią dla pytania o trwałość mogą być, moim zdaniem, tylko testy przeprowadzane w takich samych warunkach.

Dobra opona może zachęcać (i zachęca!) do szybszego pokonywania zakrętów itp. więc nawet podświadomie sami możemy fałszować własny subiektywny test na trwałość :)

Woytas
01-03-2015, 15:22
ok, wg Was szanowni użytkownicy maxow, ktora opona na lato (kolejnosc przypadkowa) rozmiar 234/45r18
nokian zline
goodyear f1 asymmetric2
uniroyal rainsport3
fulda sportcontrol
Vredestein Ultrac Vorti
michelin pilot sport 3
warunkowo dopuszczone
kumho ku39
barum bravius 3hm

wszelkie krytyczne uwagi mile widziane.

ja w tym rozmiarze rozważam

goodyear f1 asymmetric2 lub michelin primacy 3

w tej samej cenie kupisz jeszcze Pirelli zero nero GT a o jakieś 90 PLN na oponie uniroyal rainsport3

resztę chyba bym odpuścił ... michelin pilot sport 3 to nie jest opona do normalnego jeżdżenia większe opory i pewnie szybciej się zużyje

gin555
01-03-2015, 16:49
Dlatego zastanawiam sie czy nie mierzyć w najtansze z wymienionych (różnica na komplecie ok 600 zl) bo i tak nie odczuje roznicy.
No bravius vs goodyear f1

PPiotrek
01-03-2015, 21:45
A w jakim rozmiarze te opony chcesz?
Bo widzę, że 225/50 R17 w ogóle nie ma tego modelu.

16, ja jezdze na 16. Przez moment chcialem przejsc na 17 ale nie widze zadnych felg w "dobrej cenie"

gin555
04-03-2015, 17:58
Rozmawialem dzisiaj z gosciem ktory ma hurtownie opon. Ma praktycznie wszystkie opony ktore wymienilem pytajac o wasze opinie na ich temat. Zadalem jemu czyli osobie ktora sprzedaje bardzo duzo opon i w hurcie i w detalu jaki kapec do smaxa. Bylem przekonany ze powie goodyear f1 ass2 bo drogi i wieksza marża. Ale nieeee. Mowi ze nokian zline albo rainsport3. Mowi ze rainsport3 rewelacyjnie odprowadza wode. Ale zline to idealny kompromis miedzy uzytecznoscią a trwaloscią. Pytajac o michelin ps3 mowi ze rewelacji nie ma. Jesli michelin to primacy, ale szału tez nie ma a cena wysoka.

pawel934
04-03-2015, 18:03
Dokonałeś nadinterpretacji. Mieszanka jest ta sama, ale formy inne (pisałem, że fabryki wymieniają się formami w ramach jednego koncernu). A bieżnik bierze się z formy. A głównie z bieżnika wszystkie 3 parametry z etykiety wynikają.

Takich "rewelacji" jeszcze nie słyszałem...:roll:

weuek
04-03-2015, 18:44
To są rewelacje od ludzi, którzy te opony robią. Akurat oni nie tworzą tekstów reklamowych, a pewnie z nich gros "wiedzy" o oponach się bierze.
"Kult mieszanki" musi byc podtrzymywany, bo napędza sprzedaż i racjonalizuje zróżnicowanie cenowe.

YatzeK
05-03-2015, 08:24
Przestań się ośmieszać.

jvc
05-03-2015, 08:40
Oczywiście że mieszanka jest inna w zależności od marki.
Testowane w oponach dostawczych. (zimowych) Rozmiar 215/70R15C. Dwa takie same samochody. W jednych założony Kleber w drugich Michelin ( ten sam koncern).
Na Michelinach samochód przejeżdża 2 pełne sezony, na Kleberach po sezonie 2 szt. są do wywalenia.

lemon
05-03-2015, 08:47
Ja jeździłem przez 2 sezony na Vredestein Ultrac Sessanta 235/45R18 98Y.
Teraz będzie 3-ci sezon i mogę powiedzieć że następne też będą Vredesteiny. Nie mówię że się starły i są do wymiany bo do wymiany potrzebne będą jeszcze ze 3 sezony. Na oponach zrobiłem jakieś 30k+ i wciąż na przodzie ponad połowa bieżnika co jest bardzo dobrym wynikiem dla 170KM i 410Nm
Continentale które były wcześniej a aucie nie umywają się do tej opony. Komfort i trakcja na suchym/mokrym jaką zapewniają Vredesteiny mega pozytywnie mnie zaskoczyły. Minusem mogą być szumy na niektórych nawierzchniach asfaltowych tych bardziej porowatych.
A - i ten wygląd który jest niepowtarzalny zwłaszcza przy rozmiarze 235/45R18.
Wiem że naklejka nie jest najlepsza ale naklejka nie jeździ.

Szczyglaty
05-03-2015, 09:37
Panowie wtrącę się w dyskusje :
Oferta felg 17" z oponą Bridgestone Turanza ER300 205/50 R17
Do SMAXA taka opona zda egzamin w tym rozmiarze?

EDIT: Poczytałem inne tematy---> opona tylko do mondeo do S nie podejdzie, Sorry za OFFTOP

Dzidzia_2
05-03-2015, 14:09
Panowie, krótkie pytanie żeby nie zaśmiecać bez sensu forum, jaki rozmiar klucza do kół kupić do s-max?

Tomek2791
05-03-2015, 17:54
Panowie potrzebuje pomocy;-). Jakiś czas temu znalazłem na forum link albo baner reklamowy do sklepu z felgami. Mieli fajny wybór dobrej jakości 18" felg..... niestety teraz przeglądając forum nie mogę trafić na namiary na ten sklep. Moze wiecie gdzie tego szukać ?

weuek
05-03-2015, 17:59
W www.felgi.pl jest 208 modeli 18" do s-maksa...

Tomek2791
05-03-2015, 18:27
Dzięki za podpowiedz. Co prawda to nie to ale wybór zacny. Ciekaw jestem waszego zdania czy wybrać felgi oryginalne za około 4 kpln czy szukać aftermarketowych ale markowych felg. Aftermarketowe maja ta przewagę ze mozna obniżyć ET do 45-48 co znacznie poprawia wyglad auta. Oryginalne mam upatrzone w kolorze mistique silver.

sseebbaa1
05-03-2015, 18:47
Myślę, ze to kwestia gustu i musisz to dopasować pod swoje upodobania.
Natomiast najistotniejsze jest to, żeby rzeczywiście były to markowe felgi, bo cała sztuka polega na zrobieniu felgi z porządnego materiału, a tego nie sprawdzisz na zdjęciu :)

Tomek2791
05-03-2015, 19:37
Właśnie ze względu na jakośc i prawdziwa homologacje bardziej skłaniam sie do oryginalnych felg. Macie moze jakieś doświadczenie w uzyskanych rabatach od forda na nowe felgi? Udało mi sie upust na poziomie 25 % ceny regularnej. Czy to standard czy mozna jeszcze powalczyć ?

gin555
05-03-2015, 21:24
Ultrac sessanta robi na mnie wrazenie. Zarowno etykieta jak i wyglad. Tylko ta cena. 2900 lekko patrząc.

weuek
06-03-2015, 05:56
Ale ford nie robi felg, tylko zamawia. Najczęściej producentem jest borbet. Myślę jednak, że felgi marki producenta alcar (aez, dotz, dezent, enzo) nie są w niczym gorsze od tych od borbeta, a jest większy wybór kolorystyczny. Właściwie to miałem kiedyś nieprodukowany już model dezent ("J") i jego lakier oceniam wyżej niż na wszystkich trzech kompletach od borbet, jakie miałem/mam.

Podstawa to nie kupować felg z alucenter (allegro), które są anonimową skośnooką produkcją i nazywają się, na przykład, "7896 MD", a komplet nowych 16" kosztuje z 1000 zł.

W aso to felg nie kupowałbym, bo to jawne marnotrawienie pieniędzy. Chyba, że masz ich nadmiar, to proszę bardzo.

MAG
06-03-2015, 08:45
Ale ford nie robi felg, tylko zamawia.
Dokładnie.
Dla mnie jedynym plusem felg, nazwijmy to "fabrycznych" jest to, że jesli rozwalimy taką felgę, to stosunkowo łatwo uda się nam identyczną dokupić, co przy felgach aftermarketowych nie jest już takie proste ...

... felgi marki producenta alcar (aez, dotz, dezent, enzo)
Firma Alcar jest DYSTRYBUTOREM, a nie producentem tych felg :568:

W aso to felg nie kupowałbym, bo to jawne marnotrawienie pieniędzy. Chyba, że masz ich nadmiar, to proszę bardzo.
1000% racji :619:

Bump: Właśnie ze względu na jakośc i prawdziwa homologacje bardziej skłaniam sie do oryginalnych felg. ...
Co to wg Ciebie znaczy - prawdziwa homologacja?

Wszystkie markowe felgi mają homologację i podany zakres zastosowań, ale w Polsce absolutnie nie musisz się w żaden sposób legitymować tymi homologacjami.

Nikt też Ci w żaden sposób nie moze narzucić tego jakie felgi musisz założyć, ani jakich nie możesz załozyć ...

Tzw "oryginalne felgi" sa to poprostu modele zastrzeżone przez danego producenta, czyli np Ford wymyslił wzór i okreslił parametry felgi, a produkuje je np Borbet, który tego danego wzoru nie robi ani dla nikogo innego, ani niezależnie pod swoim logiem.

Jak dla mnie najwiekszym minusem fabrycznych alusów sę kiepskie parametry - najczęściej te fele mają szerokość minimalną dozwoloną do fabrycznego rozmiaru opon i dodatkowo duże ET, które powoduje, że felgi giną w nadkolach (bardzo często spokojnie mozna uzyć do takich felg dystansów o minimalnej szerokości 2cm na stronę, a zdaża sie ze i 25mm z fabrycznym rozmiarem opony bezproblemowo sie mieści...).

weuek
06-03-2015, 09:01
Jak dla mnie najwiekszym minusem fabrycznych alusów sę kiepskie parametry - najczęściej te fele mają szerokość minimalną dozwoloną do fabrycznego rozmiaru opon i dodatkowo duże ET, które powoduje, że felgi giną w nadkolach [...]

To teraz ja przyznam 100% racji. Na przykład, u forda maksymalna szerokość dla 16" to 7J, a najczęściej się trafia 6,5J (nawet w modelach dla mondeo, dla opony 215). Ale to cecha wspólna felg produkowanych dla większości marek, przynajmniej tych tanich.

Tomek2791
06-03-2015, 10:16
Wiem, ze felgi oryginalne sa produkowane przez renomowanych podwykonawców i uważam, ze sa najlepsze jakościowo. Sytuacja analogiczna do np. elementów zawieszenia, te zakladane na pierwszy montaż sa znacznie trwanie niż oryginały kupowane w serwisie.. Felgi oryginalne maja ta przewagę ,ze ich wzornictwo jest najbardziej dopasowane do wyglądu i charakteru auta. Różnica w cenie w stosunku do aftermarketowych nie jest jakaś powalająca i nie przekracza 800-1000 pln brutto. Co do homologacji to nie jest tak różowo. W razie szkody z AC brak homologacji na konkretny model auta moze byc przyczyna odmowy wypłaty odszkodowania a w przypadku szkody z pieszym moze byc "ciepło". Wiele felg markowych posiada stosowne certyfikaty ale sa to felgi z wyższej polki cenowej.

YatzeK
06-03-2015, 10:21
Co do homologacji to nie jest tak różowo. W razie szkody z AC brak homologacji na konkretny model auta moze byc przyczyna odmowy wypłaty odszkodowania a w przypadku szkody z pieszym moze byc "ciepło".Nieprawda. Polskie przepisy nie wymagają (niestety) homologacji - z powodzeniem wystarczy, że felgi, które kupujesz, są przez ich producenta uwzględnione w katalogu aplikacyjnym do danego modelu samochodu.

weuek
06-03-2015, 11:17
Cholera, smutne to, że tak się ludzie wychowują w przeświadczeniu, że niehomologowany but na nodze może być sprawcą niewypłacenia odszkodowania albo nawet wsadzenia właściciela tegoż buta do pierdla.

A wiara w to, że producent zakłada wszystko najlepsze to czysta naiwność-przecież to wszystko jest skrupulatnie wyliczone i "wyoszczędzane" na każdym kroku (czyt. bierzemy od tego, który nam zrobi taniej). Szczególnie teraz, w XXI wieku. :-)

Obym nie dożył dnia, kiedy obowiązkowym wyposażeniem będą, na przykład, osobne opony na każdą porę roku. Już tam se specjalisty obmyślą strategię, która wpoi ludowi, że bez nich ani rusz, śmierć i masakra...

Tomek2791
06-03-2015, 11:26
W przypadku BMW traci sie gwarancje na elementy zawieszenia po założeniu felg i opon nie mających homologacji producenta(opony z gwiazdka).

Do MAG:
A'propos wspomnianych wcześniej dystansów do felg to to jest dopiero druciarstwo i brak wyobraźni. Co z tego ze maja atest. Atest daje pewność ze sa wykonane z trwałych materiałów i koło nie odpadnie. Ale to ze zmieniają diametralnie geometrię zawieszenia i prowadzenie auta to tego juz nikt nie bierze pod uwagę. Ważne ze fura dobrze wyglada;-)..

YatzeK
06-03-2015, 11:36
A'propos wspomnianych wcześniej dystansów do felg to to jest dopiero druciarstwo i brak wyobraźni. Co z tego ze maja atest. Atest daje pewność ze sa wykonane z trwałych materiałów i koło nie odpadnie. Ale to ze zmieniają diametralnie geometrię zawieszenia i prowadzenie auta to tego juz nikt nie bierze pod uwagę. Ważne ze fura dobrze wyglada;-)..Tiaaa, jasne...

Dystanse od dawna są powszechnie używane przez czołowych producentów felg i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek ktoś podnosił temat zmieniania parametrów trakcyjnych auta i związanego z tym ewentualnego zagrożenia bezpieczeństwa.
To raz.

A dwa - o wiele bardziej na prowadzenie wpływa jeżdżenie na zużytych amortyzatorach / sprężynach / wahaczach / przekładniach kierowniczych / końcówkach drążków kierowniczych i nie pilnowanie właściwego ciśnienia w oponach.

Tomek2791
06-03-2015, 11:41
Cholera, smutne to, że tak się ludzie wychowują w przeświadczeniu, że niehomologowany but na nodze może być sprawcą niewypłacenia odszkodowania albo nawet wsadzenia właściciela tegoż buta do pierdla.

A wiara w to, że producent zakłada wszystko najlepsze to czysta naiwność-przecież to wszystko jest skrupulatnie wyliczone i "wyoszczędzane" na każdym kroku (czyt. bierzemy od tego, który nam zrobi taniej). Szczególnie teraz, w XXI wieku. :-)

Obym nie dożył dnia, kiedy obowiązkowym wyposażeniem będą, na przykład, osobne opony na każdą porę roku. Już tam se specjalisty obmyślą strategię, która wpoi ludowi, że bez nich ani rusz, śmierć i masakra...

Smutne jest to, ze Polaczek zawsze wie lepiej bo przecież wszyscy dybią na jego kasę i próbują mu wcisnąć homologowanych shit. Ale dziwne jest, ze ten sam Polaczek kupuje auto od Niemca czy Szwajcara i opowiada znajomym w jakim idealnym stanie furę kupił od świadomego użytkownika co miał kupę siana i do serwisu jeździł. Sam pozniej omija oryginalne części szerokim łukiem bo przeciez to wyrzucenie kasy w błoto. Po jakims czasie auto dziadzieje naprawy sie mnożą i powracają te same kilkukrotnie.....i dlatego na "zachodzie" kupisz auto 10 letnie w bardzo dobrym stanie a w Polsce 3-4 letnie jest zdziadziale i przepełnione mądrością użytkownika.

Bump: Tiaaa, jasne...

Dystanse od dawna są powszechnie używane przez czołowych producentów felg i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek ktoś podnosił temat zmieniania parametrów trakcyjnych auta i związanego z tym ewentualnego zagrożenia bezpieczeństwa.
To raz.

.

A Ty oczywiście robiłeś badania rynkowe na temat wpływu szerokości dystansów na satysfakcję użytkownika. To ze sobie czegoś nie przypominasz dzięki Bogu nie ma znaczenia dla praw fizyki. Dystans zmienia właściwości zawieszenia i każda szanująca sie firma o tym informuje swojego klienta. W niektórych samochodach stosowanie dystansów jest zabronione ze względu na rodzaj napędu. Kupic mozna wszystko poza zdrowym rozsądkiem.

krzyspvfr
06-03-2015, 11:58
A czy ktoś z Was w ogóle próbował wyszarpać jakieś fabryczne felgi 17" w ASO? Ile mniej więcej komplecik kosztuje?

Tomek2791
06-03-2015, 12:20
Co prawda nie 17 ale 18 zaproponowali mi za 970 szt. z rabatem 25%

weuek
06-03-2015, 12:36
Sam pozniej omija oryginalne części szerokim łukiem bo przeciez to wyrzucenie kasy w błoto. Po jakims czasie auto dziadzieje naprawy sie mnożą i powracają te same kilkukrotnie.....
Oj, chciałbyś to "zdziadziane" auto u mnie zobaczyć. Bo jak sprzedaję to jest ono lepiej wyposażone i zadbane niż w momencie zakupu przeze mnie. Tylko rocznikiem gorsze. Swoje pojazdy utrzymuję w doskonałym stanie, przechowuję w murowanym garażu, usterki usuwam wcześnie (po pierwszych symptomach), nawet na myjnię automatyczną nigdy nie jeżdżę, szyb nie skrobię, glinkuję, woskuję itd. "Zdziadziane" to jest u tych co mówią "Tylko leję i jeżdżę-nic nie robię. Takie to świetne auto!".

Ale wiem na co kasę wydać, żebym nie pracował nadaremnie na horrendalne marże.

MAG
06-03-2015, 13:05
W przypadku BMW traci sie gwarancje na elementy zawieszenia po założeniu felg i opon nie mających homologacji producenta(opony z gwiazdka).

Do MAG:
A'propos wspomnianych wcześniej dystansów do felg to to jest dopiero druciarstwo i brak wyobraźni. Co z tego ze maja atest. Atest daje pewność ze sa wykonane z trwałych materiałów i koło nie odpadnie. Ale to ze zmieniają diametralnie geometrię zawieszenia i prowadzenie auta to tego juz nikt nie bierze pod uwagę. Ważne ze fura dobrze wyglada;-)..

Juz dawno sie tak nie usmiałem czytając te forum :619:

A'propos BMW - pracowałem przez kilka lat w serwisie BMW i jakoś nie spotkałem się z takim twierdzeniem jak twoje.

A co do dystansów, to jakim cudem mają one zmieniać (i to diametralnie) geometrie zawieszenia???
Przeciez na prowadzenie auta o wiele bardziej zadziała (weźmy dla przykładu S-Max'a) założenie zamiast najmniejszej felgi 16" z oponą 215/60/16 największych dostepnych w oficjalnym katalogu kól 20" z oponami 245/35/20 i jakoś producent nie płacze że taka zmiana wywołuje jakieś okropne konsekwencje :P

Dystanse tylko i wyłacznie zwiekszają rozstaw kół - nic wiecej.
W żaden sposób nie wpływają ani na pochylenie koła, ani na wyprzedzenie kata zwrotnicy, ani na stopień zbieżności, a to te elementy okreslają sposób prowadzenia sie auta.
A dzieku zwiekszonemu przez dystanse rozstawowi kól, auto lepiej reaguje w szybko pokonywanych zakrętach i jest stabilniejsze.

Podobnie do dystansów działa założenie felg o mniejszym ET, ale czasami stare felgi się podobają, ale nie podoba sie ich usadowienie w aucie - duzo ludzi szczególnie w ST220 zakłada dystanse 20mm na stronę do fabrycznych felg, bo dopiero po ich zamontowaniu te auto wygląda odpowiednio "szeroko", a nadal przy standardowych oponach nie ma żadnego problemu z ocieraniem o nadkola przy pełnym załadunku.

I jeszcze jedno co do dystansów - są używane powszechnie na całym świecie, również w sporcie, a firmy produkujace dystanse to bardzo często, a wręcz przeważnie, firmy specjalizujace się w zawieszeniach własnie...

Tomek2791
06-03-2015, 13:56
Taaak oczywiście pracowałeś w BMW i odpowiadałeś za rozstrzyganie sporów gwarancyjnych. A świstak siedzi i .........
Jak Ty nie czujesz zmian negatywnych po zastosowaniu dystansów to ja sie cieszę ze nie pracujesz juz w bmw bo rozumiem ze byłeś mechanikiem. Mam rownież BMW i cieszę sie ze nie trafia w Twoje ręce.
A to ze dystans tworzy większe ramie a przez to na elementy zawieszenia działają inne większe siły to o tym oczywiście nie słyszałeś bo tego producenci nie napisali. A o tym ze auto sie bardziej nerwowo prowadzi w koleinach pewnie tez nie słyszałeś. Kompromitujesz sie kolego. Z mojej strony koniec dyskusji bo do niczego ona nie prowadzi.

Wracając do tematu ma ktoś doświadczenie w temacie wysokości rabatu na zakup felg od Ford Polska?

weuek
06-03-2015, 14:38
Jak mój dobry kolega prowadził sklep, to dawał rabat jaki tylko sobie klient zażyczył. A sprzedawał i tak zawsze po tej samej cenie (oryginalnej, homologowanej). :-)

Yakac
06-03-2015, 17:53
poluzujcie gumy w majtach koledzy, więcej życzliwości proszę.

A co do felg rzekomo chińskiego badziewia to mam je na zimę 16", ujeżdżam 2 sezony i nie powiem złego słowa. N pewno wolę je w tej cenie niż stalowe + kołpaki.

Pozdro. Peace!

pawel934
07-03-2015, 00:28
[...]
Dystanse tylko i wyłacznie zwiekszają rozstaw kół - nic wiecej.
W żaden sposób nie wpływają ani na pochylenie koła, ani na wyprzedzenie kata zwrotnicy, ani na stopień zbieżności, a to te elementy okreslają sposób prowadzenia sie auta.
A dzieku zwiekszonemu przez dystanse rozstawowi kól, auto lepiej reaguje w szybko pokonywanych zakrętach i jest stabilniejsze.
[...]

Nieprawda. Dystanse zmieniają również promień zataczania. Jest to jeden z podstawowych parametrów, jeśli rozmawiamy o zagadnieniu geometrii/projektowania zawieszenia. Od promienia zataczania zależy, jak duży wpływ na tor jazdy (tzn. na utrzymanie kół na wprost) mają siły pochodzące od hamowania oraz nierówności drogi.

Nie chcę się wypowiadać, czy dystanse są dobre, czy złe - to wszystko zależy od konkretnego przypadku zarówno auta, jak i grubości dystansu. Chciałem tylko sprostować to, co napisałeś.

To są rewelacje od ludzi, którzy te opony robią. Akurat oni nie tworzą tekstów reklamowych, a pewnie z nich gros "wiedzy" o oponach się bierze.
"Kult mieszanki" musi byc podtrzymywany, bo napędza sprzedaż i racjonalizuje zróżnicowanie cenowe.

U mnie akurat wiedza o oponach bierze się nie z tekstów reklamowych, tylko z życia ;) Wiedzę teoretyczną na ten temat zdobyłem na uczelni, a wiedzę praktyczną na torze, na który od kilku lat hobbystycznie jeżdżę przygotowanym autem. Zjechałem już naprawdę multum kompletów opon i czuję różnicę. Miałem tę możliwość (której nie miałeś Ty, patrząc na Twoje opinie) jeździć na oponach z taką samą rzeźbą bieżnika, ale z różnymi mieszankami (miękka/twarda/średnia) i różnice potrafią dochodzić do kilku sekund na okrążeniu.. Więc przestań snuć teorie, że wszędzie jest taka sama mieszanka, a robotę robi bieżnik. To nieprawda.

MAG
07-03-2015, 14:04
Taaak oczywiście pracowałeś w BMW i odpowiadałeś za rozstrzyganie sporów gwarancyjnych. A świstak siedzi i .........
Nie znasz mnie i nic o mnie nie wiesz ...

Pracowałem w BMW i nigdy nie dostałem informacji nt jakichkolwiek problemów z uznaniem reklamacji z tytulu załozonych innych niż fabryczne felgi czy też opony.

Jak Ty nie czujesz zmian negatywnych po zastosowaniu dystansów ...
Czyli mam rozumiec że jeździłeś z dystansami i takie negatywne zmiany odczułeś?

Bo ja akurat jeździłem i z dystansami i z felgami o innym offsecie i zauwazyłem róznice o których napisałem wcześniej.

...to ja sie cieszę ze nie pracujesz juz w bmw bo rozumiem ze byłeś mechanikiem. Mam rownież BMW i cieszę sie ze nie trafia w Twoje ręce.
Jako wrózka słabo sie sprawdzasz i powiem tylko tyle, że nie, nie jestem mechanikiem ...

... A o tym ze auto sie bardziej nerwowo prowadzi w koleinach pewnie tez nie słyszałeś. ...
no cóż, jesli uważasz, że to tylko z powodu dystansów auto się prowadzi bardziej nerwowo w koleinach, to, cytuję ...
...Kompromitujesz sie kolego. Z mojej strony koniec dyskusji bo do niczego ona nie prowadzi.

Bump: Nieprawda. Dystanse zmieniają również promień zataczania. Jest to jeden z podstawowych parametrów, jeśli rozmawiamy o zagadnieniu geometrii/projektowania zawieszenia. Od promienia zataczania zależy, jak duży wpływ na tor jazdy (tzn. na utrzymanie kół na wprost) mają siły pochodzące od hamowania oraz nierówności drogi.
I to jest bardzo konkretna odpowiedź - dzięki takim konkretnym i pozbawionym puszenia sie wpisom można sie sporo nowego dowiedzieć.

Nie chcę się wypowiadać, czy dystanse są dobre, czy złe - to wszystko zależy od konkretnego przypadku zarówno auta, jak i grubości dystansu. ...
Dokładnie - ja osobiscie wolę jak auto lepiej sie prezentuje i stabilniej prowadzi w zakretach, nawet kosztem niewielkiego pogorszenia się prowadzenia "na wprost", co dzieje sie gdy przesadzimy z poszerzaniem rozstawu kól.
Jednak przy zmianie offsetu o te 15-20mm na strone, zmiany są na tyle małe, że 90% kierowców ich nie zauważy ...

gin555
07-03-2015, 19:47
Odbiegamy od tematu!!!
Można założyć osobny wątek: felgi dystanse śruby kołpaki. ... i osobny z przepychankami kto gdzie pracował co umie i kim jest.
Żenua!

MAG
08-03-2015, 17:17
No to wracamy do tematu - miał ktos może jakies doświadczenia z oponami Pirelli Euphori@?

Zakupiłem taki wynalazek (są to oponki typu runflat) z wyprzedaży za smieszna kase, ponieważ leżały sobie na magazynie przez ładnych parę lat...
Z tego co widziałem opinie w necie, to zbierały je całkiem niezłe, ale może ktoś z Was miał z nimi do czynienia?

Sam będę je zakładał zapewne dopiero latem, jak dojade do końca obecne Bridgestony, więc za szybko sie nie przekonam co one soba prezentują ... :roll:

jvc
08-03-2015, 17:31
A jeździłeś kiedyś na runflatach?
Opona dużo twardsza i gorsza w komforcie od tradycyjnej.
Dodatkowo powinieneś mieć czujniki ciśnienia w kołach bo inaczej nie dowiesz się że nie masz np. powietrza w kole.
Często też są trochę inne felgi do montażu takich opon. Mają trochę inny rant od tradycyjnych zapobiegający zsunięciu się opony z felgi podczas jazdy bez powietrza.

MAG
08-03-2015, 19:41
Tak, jeździłem na runflatach i tak, mam TPMS u siebie w aucie :P

gin555
10-03-2015, 23:11
Nexen su1! Co wy na to? Kilku kolegow z forum użytkuje i twierdzą ze nie ma różnicy do tych najdroższych. Chyba lepiej kupic co 2 lata komplet za 1300 niż ciorać stwardniały kapeć 3-4 lata za min. 2600

Woytas
11-03-2015, 06:56
Nexen su1! Co wy na to? Kilku kolegow z forum użytkuje i twierdzą ze nie ma różnicy do tych najdroższych. Chyba lepiej kupic co 2 lata komplet za 1300 niż ciorać stwardniały kapeć 3-4 lata za min. 2600

no też się nad tym zastanawiam patrząc na cenę zapewne mierzysz w ten sam rozmiar co ja czyli 235/45/18 i generalnie bez 2600 do dobrych opon nie podchodź

tutaj http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nexen/N-Fera-SU1.htm bardzo mało opinii

natomiast w teście Auto Bild patrząc szczególnie na cenę tych opon i drogi hamowania to ni wygląda to źle kwestia ile ta opona tak naprawdę wytrzyma i jak się zachowuje jak się trochę zużyje

Test opony letnich (2014 Auto Bild) 225/50/17

Hamowanie na mokrym / suchym (m):

1 Pirelli Cinturato P 7 Ecoimpact 46,3 / 36,0
2 Hankook Ventus Prime 2 46,9 / 35,7
3 Michelin Primacy 3 47,2 / 35,6
4 Continental SportContact 5 47,5 / 35,4
5 Goodyear EfficientGrip Performance 47,7 / 35,6
6 Bridgestone Turanza T001 47,6 / 36,0
7 Point S Summerstar Sport 2 47,7 / 36,3
8 General Altimax UHP 47,9 / 36,5
9 Fulda SportControl 48,4 / 36,1
10 Sava Intensa UHP 49,0 / 35,5
11 Dunlop Sport Maxx RT 49,1 / 35,5
12 Atlas Sport Green 48,6 / 36,6
13 Kumho Ecsta LE Sport KU 39 48,5 / 36,8
14 Nexen N'Fera SU 1 48,2 / 37,2
15 Apollo Aspire 4G 49,3 / 36,3
16 Nokian zLine 50,2 / 35,6
17 Yokohama Advan Sport V105 49,2 / 36,9
18 Uniroyal RainSport 2 49,8 / 36,4
19 Matador MP 46 Hectorra 2 49,2 / 37,3
20 Fortuna Sport F 2900 49,5 / 37,1
21 Platin RP 410 Diamant 49,1 / 37,5
22 BF Goodrich g-Grip 50,2 / 36,5
23 High Performer HS-3 50,8 / 36,7
24 Kleber Dynaxer HP3 50,8 / 37,2
25 Toyo Proxes T1 Sport 51,1 / 37,0
26 Wanli S-1063 50,2 / 38,0
27 Vredestein Ultrac Cento 51,6 / 36,9
28 Maxxis Pro-R1 52,8 / 35,9
29 Semperit Speed-Life 50,7 / 38,0
30 Meteor HP Sport 52,9 / 36,3
31 Landsail LS988 52,9 / 36,6
32 Star Performer TNG UHP-1 52,4 / 37,5
33 Sunny SN3970 51,6 / 38,4
34 Firestone Firehawk TZ 300 alpha 52,3 / 37,8
35 Goodride SV308 52,6 / 37,5
36 Nankang NS-20 53,2 / 37,5
37 Falken Azenis FK453 53,9 / 36,9
38 GT Radial Champiro UHP1 54,4 / 36,7
39 Avon ZV5 53,9 / 37,5
40 Minerva F105 54,5 / 37,0
41 Riken Maystorm 2 b2 55,2 / 36,4
42 Cooper Zeon CS6 54,5 / 37,5
43 Sonar SX2 52,4 / 41,0
44 EP Tyres Accelera Phi 55,7 / 37,7
45 Hi Fly HF 805 55,4 / 38,7
46 Federal Super Steel 595 56,4 / 37,7
47 Sunew YS618 56,7 / 37,6
48 Pace PC 10 56,8 / 37,6
49 Sunitrac Focus 9000 56,2 / 38,4
50 Marangoni Verso 60,8 / 39,7

jvc
11-03-2015, 07:24
U znajomego po 5 tyś km zużycie przód- 1,25mm , tył- 0,75mm
I lubi ostro jeździć.

Zbyszek07
11-03-2015, 18:32
Nexen SU4 225/50 R17 przejechałem już parę tyś. km i powiem, że dają radę. Są dosyć ciche dobrze zachowują się na mokrym i kosztowały za 4 szt. ok.1200

bladerr
11-03-2015, 21:34
Hmm, za mną chodzi Uniroyal Rainsport 3, nieco droższy, bo ok 380-400 za sztukę.
Jak wasze przemyslenia?

Woytas
12-03-2015, 08:00
Autozeitung - test opon letnich 2015 (18")

http://www.sklepopon.com/temp/fckeditor/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.png

sseebbaa1
12-03-2015, 08:16
Fajnie, że znalazłeś jeszcze jeden test. Zwłaszcza, że testowane są większe szerokości, a więc i wyższe modele opon danych producentów.

Czy są dostępne bardziej szczegółowe dane tego testu?

Wstaw koniecznie ten test w dziale Mondeo, bo to rozmiar opon Mondeo.
Sam na takim jeżdżę.

Speedo
12-03-2015, 08:46
miazga, Pirelli i Continental na mokrym chodzą lepiej niż na suchym, ciekawe czy to w praktyce w ogóle jest możliwe czy tylko w testach z gazety?

weuek
12-03-2015, 08:59
Podobne, nie?
http://www.tyrereviews.co.uk/images/article/fulda-sportcontrol-vs-goodyear-eagle-f1-asymmetric.jpg

Lewa to dwunasta opona z powyższej tabelki (sportcontrol), a prawa to zwycięzca. Ten sam koncern, możliwe że też ta sama fabryka.

Woytas
12-03-2015, 09:21
Podobne, nie?
http://www.tyrereviews.co.uk/images/article/fulda-sportcontrol-vs-goodyear-eagle-f1-asymmetric.jpg

Lewa to dwunasta opona z powyższej tabelki (sportcontrol), a prawa to zwycięzca. Ten sam koncern, możliwe że też ta sama fabryka.

podobna ... niepodobna :)

w tym F1 bieżnik trochę inny widać wyraźnie , że różne części odpowiadają za różne rzeczy( odprowadzanie wody ) do tego dodasz inny skład mieszanki i opona już całkowicie inaczej się zachowuje

latar
12-03-2015, 09:32
miazga, Pirelli i Continental na mokrym chodzą lepiej niż na suchym, ciekawe czy to w praktyce w ogóle jest możliwe czy tylko w testach z gazety?

Do takich wniosków to bym się nie posuwał.
Zdobyły więcej punktów na mokrym niż na suchym ale to wcale nie znaczy, że na mokrym jadą lepiej niż na suchym. Bez przesady.

System mógłbyć np taki:
Prędkość w łuku na mokrym: 75kph w łuku to to 150 punktów. Każdy 1kph mniej to 2 punkty mniej.
Prędkość w łuku na suchym: 100kph to 150 punktów. Każdy 1kph mniej to -1,5 punkta.

Speedo
12-03-2015, 09:35
no właśnie, nie znamy metody pomiarowej, a jak one się tylko rozpędzały na prostej do 100 i hamulec w podłogę i pomiar ile-tam-wyszło-m minus współczynnik za mokrość?

gin555
12-03-2015, 10:45
Szybkie pytanie. Ktory kapeć dluzej wytrzyma, micheline ps3 czy primacy3?
Czy testował ktoś falken fk453?
Ps. Odradzono mi do forda goodyeara f1 ass2 bo podobno na tylnej osi mocno kostkuje (ząbkuje). Prawda to czy miejska legenda?

sseebbaa1
12-03-2015, 10:52
Szukałem dokładniejszych informacji odnośnie w/w testu i znalazłem na stronie internetowej tego czasopisma, że szczegóły są w numerze 6/2015. W samym internecie szczegółów (na razie) nie znalazłem.

jvc
12-03-2015, 12:25
Szybkie pytanie. Ktory kapeć dluzej wytrzyma, micheline ps3 czy primacy3?
Primacy 3

MAG
12-03-2015, 15:25
Miałem PilotSport w ST220 - znikały w oczach ...

w najnowszym tescie Primacy 3 dostała za trwałość najwyższą ocene - najtrwalsza opona w tym tescie

sseebbaa1
12-03-2015, 15:27
A mi przez pewien czas chodziły po głowie opony Michelin Pilot Sport Cup 2 ...

Wiadomo, to opona do wariactw, a nie długodystansowa, ale i tak jestem ciekaw na ile wystarcza w porównaniu do "normalniejszych" opon.

Woytas
12-03-2015, 16:28

w najnowszym tescie Primacy 3 dostała za trwałość najwyższą ocene - najtrwalsza opona w tym tescie

niby tak

choć tu http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michelin/Primacy-3.htm

cieniutko ludzie oceniają właśnie ścieralność

jeszcze rainsporty

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniroyal/Rainsport-3.htm

i GF F1 AS2

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/Eagle-F1-Asymmetric-2.htm

i te wypadają z nich najlepiej

w ostatnim wspomnianym teście nie było akurat GD F1 AS 2 ani RainSport-ów 3 , pytałem się o dwie konkretne opony na sąsiednim forum

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/140025-Michelin-Primacy-3-czy-Goodyear-Eagle-F1-Asymmetric-2-235-45-18?p=2870477&viewfull=1#post2870477

to co napisał gość pokrywa się też z opiniami i średnimi z http://www.tyrereviews.co.uk/

patrząc na różne oceny, opinie i testy na lato wyląduje Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 :)

a jak się okaże , że niby najlepsza z najlepszych jest do bani i nie warto przepłacać to pojawią się nexeny :)

gin555
12-03-2015, 16:44
Mnie juz trzeci gumiarz mowi ze gd f1 ass2 bedzie ząbkowało.
Ja juz mialem drogie opony contisporty wiec teraz wezme nexeny. Komplet su1 1400 pln a komplet ass2 2600 pln. Różnica ogromna a za 1 kpl contisportow mozna kupic 2 komplety su1.

sseebbaa1
12-03-2015, 16:55
Będziesz Pan zadowolony (raczej :) ) z tych GY.
Ja nie miałem możliwości porównać dużej liczby opon, ale swoim autem przewoziłem osoby, które sprawdzały jak jeżdżą inne samochody. Byli zdziwieni, jak dobrze trzyma w zakrętach w porównaniu do innych samochodów.
Tylko teraz jest pytanie ile z tego jest zasługą opon GY, a ile samego ST220?
Jedno jest pewne - ta para pasuje do siebie :)

lechr
15-03-2015, 22:09
witam tylko napisze ze nabyłem do mojego auta
Michelin Primancy HP 215/55 R17 94W no i to tyle :)
pozdro

eclipse
16-03-2015, 14:29
Moze takie cosik ....http://moto.wp.pl/kat,1041427,title,Dunlop-BluResponse-dwa-razy-A,wid,17350001,genewa_2015_artykul.html

Kayu
16-03-2015, 21:44
Przejeździłem na Bluresponse (215/60/16) już dwa sezony. Nie narzekam, mimo że wyglądają zawsze jak niedopompowane. Co do zużycia - ocenię przy zakładaniu ich teraz wiosną.

glacus
01-04-2015, 12:04
Dobry, witam wszystkich podepnę się pod temat, mianowicie.
Zakupiłem sobie maksia 2.5t i wszystko fajnie tylko stoi na laczkach 235/35/20 (wygląda super) ale żona marudzi że twardy, że źle sie prowadzi. Ponadto mocno hałasuje mi tylna oś, niestety nie potrafię teraz napisac jakiego producenta mam opony z tyłu z przodu prawie łyse VREDESTEIN, natomiast z tyłu prawie nowe ???.
I teraz moje pytanie na ile zwrośnie komfort podruży jeśli zmienię ogumienie na 18cali czyli rozmiar 235/45, czy to ma sens czy jeszcze mniej czyli 225/50/17.
Niestety nie ma porównania u siebie, dlatego pytam, jeśli już było to przepraszam.
A swoja droga to mogę się z kimś zamienić jeśli chodzi o koła.

Co szacowne grono myśli
AAA głuwnie jeżdże drogami krajowymi (do pracy 25+25) 2 razy w roku dalszy wypad.
Z góry dziękuje za odpowiedzi

eclipse
01-04-2015, 12:45
wszystko fajnie tylko stoi na laczkach 235/35/20
no wysokość opony 35 to dobre do roweru bo komfort dobry ale do S max a raczej tylko
dla lansu , bo nawet najbardziej zatwardziali z naszego forum szybko rezygnują z tej przyjemności .
Według mnie komfortem było by 60 wysokości . (podobnie ma Kia sportage ) 17/60/225 . i to, jest to . Zawieszenie tam nie rozlatuje się po sezonie a kierowca nie gania za kierownicą po samochodzie .
W przypadku kolizji na tych twoich kołach ubezpieczyciel odpowie ci .baaaj odszkodowanie .

szmelcmax
01-04-2015, 13:22
I teraz moje pytanie na ile zwrośnie komfort podruży jeśli zmienię ogumienie na 18cali czyli rozmiar 235/45, czy to ma sens czy jeszcze mniej czyli 225/50/17. Nie wiem jak na 18, ale na 17 komfort jest akceptowalny. Sporo zależy też od samych opon. Mogą mieć twardszą lub bardziej elastyczną konstrukcję. Mam Michelin HP (17) jeszcze z pierwszego montażu. Opona sztywna (XL) i raczej do 18 tego modelu bym nie polecał. Już na 17 prawie nie amortyzuje. Ale mając przed sobą taką zmianę jaką chcesz (musisz ) przeprowadzić to zrobił bym tak. Kupił 18 i opony o dość miękkiej konstrukcji. Miękkiej to nie znaczy słabej. Bo XL bardzo sztywna być nie musi. Akurat HP taki jest. Mam Vredesteina XL a są w miarę elastyczne. Dlaczego taki wybór? Ponieważ 18 lepiej wyglądają i koło ma nieco większą średnicę całkowitą w rozmiarze fabrycznym. 17 fabryczne są optycznie za małe. Taki pomysł typowy dla Forda w wielu modelach. Większe trudno dopasować bez zachwiania reguł oponiarskich. Czyli 18 na niezbyt sztywnej oponie. Deszczówce na przykład. Ale nie koniecznie. Oczywiście to tylko moja sugestia i ja tak bym zrobił.

MAG
01-04-2015, 17:33
no wysokość opony 35 to dobre do roweru bo komfort dobry ale do S max a raczej tylko
dla lansu , bo nawet najbardziej zatwardziali z naszego forum szybko rezygnują z tej przyjemności .

3 lata jeżdzę na 20-tkach, na dodatek przez rok na obniżających springach, a ostatnio na fabrycznym sportowym zawiasie.
Fabryczny rozmiar to co prawda 245/35/20, ale nawet jeśli masz 235/35/20 to tekst:
W przypadku kolizji na tych twoich kołach ubezpieczyciel odpowie ci .baaaj odszkodowanie .
... to bzdura.
Oczywiscie pod jednym warunkiem, ze masz właściwy indeks nośności, czyli 94/95 minimum

Teraz przesiadam sie na 19-tki, ale tylko i wyłącznie z powodu super okazyjnej zakupu opon w tym rozmiarze...

Bump: Nie wiem jak na 18, ale na 17 komfort jest akceptowalny. ...
Różnica komfortu pomiędzy 225/50/17 a 235/45/18 jest IMHO ledwo zauważalna z tego powodu, ze różnica w wysokości warstwy gumy w tych oponach to zaledwie niecałe 7mm.
To juz większa różnice można odczuć zmieniając markę opon na których sie jeździ...

Zoltyy
01-04-2015, 18:43
3 lata jeżdzę na 20-tkach, na dodatek przez rok na obniżających springach, a ostatnio na fabrycznym sportowym zawiasie.

.... dodaj że po Szwecji - to tak jakbyś po Polsce jeździł na niedopompowanych fabrycznych 16" ;)

Odpowiadając na pytanie - 17" będą tańsze, 18 będą lepiej wyglądać. A jeśli ci hałasuje tył to sprawdź geometrię i wymień opony na takie które jeszcze* nie wyząbkowały (u mnie po 1.5 sezonu było słychać opony).

*W S-Maxach opony tylnej osi dzielą się na wyząbkowane i te które jeszcze nie wyząbkowały. ;)

eclipse
01-04-2015, 21:14
Teraz przesiadam sie na 19-tki, ale tylko i wyłącznie z powodu super okazyjnej zakupu opon w tym rozmiarze..

Nie wmawiaj sobie :one: że jest ok. bo to własnie to jest prawdziwą bzdurą i z tego własnie powodu kolega chce zmienić .:)
Tu widać ze już zmieniłeś zdanie http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2380420&postcount=212

a odnośnie ubezpieczyciela to należy się dokładnie wczytać w warunki ubezpieczenia . Przejezdziłem 38 lat i wiem że to możliwe tylko nie wszyscy o tym wiedzą .

MAG
01-04-2015, 22:09
Eclipse - ja nie potrzebuje ani sobie ani nikomu innemu nic wmawiać.
Jak dla mnie "komfort" jazdy na 20" w Maxie jest akceptowalny.
Zreszta ani żona ani dzieciaki sie na niego nigdy nie uskarżały...

Co do mojej wypowiedzi odnośnie sprzedaży felg.
Skoro kupiłem nowe opony i felgi 19-tki to chyba jasne ze cieszę sie ze sprzedałem stare felgi, nieprawdaż?

Poza tym każdy ma swoje preferencje w jeździe - jeden lubi balony na których sie kolebie na zakrętach, ale za to ma wygodna kanapę, a drugi woli niższy komfort ale lepszy wygląd i lepsze prowadzenie.

Ja należę do tych drugich od dawien dawna i nie ma tu znaczenia, ze mieszkam od raptem 6-ciu lat w Szwecji.
Mieszkając w Polsce tez jeździłem na dużych felgach i niskich oponach, gdzie np w Escorcie 16-tka czy w Mondeo Mk2 17-tka zapewniały podobny komfort jaki miałem w ST220 na 18-tkach czy 20-tkach w S-Maxie.

A co do ubezpieczenia i opon - na jakiej podstawie twierdzisz ze opony 235/35/20 spowodowałyby problemy z wypłata ubezpieczenia, bo ja nie widzę takowych...

juri2069
01-04-2015, 22:26

To nie jest akurat prawdą ponieważ niedawno był wątek o tym i nikt nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie więc ja osobiście wykonałem kilka telefonów do największych ubezpieczycieli w kraju i każdy mi odpowiedział że można jak najbardziej zakładać inny rozmiar niż przewiduje producent i nie będzie to kolidowało z wypłatą odszkodowania.
Oczywiście nie mówimy tutaj o łysych oponach lub ekstremalnie obniżonym samochodzie. Wtedy już fantazja rzeczoznaców

glacus
03-04-2015, 07:50
Dzięki że temat sie rozwija, poradźcie może jakie kupić oponki?
Generalnie jestem spłukany ale na fegi i opony muszę nadrapać (poświęce fokusa 2002/2003r) pytanie tylko czy nowe czy używane??
Jakiej szerokości szukać felg? i oponek w miare rozsądnej cenie?
I z innej beczki, jaki wpływ na przyśpieszenie ma wielkość koła?
Bo powiem szczerze że nie wyobrażam sobie s-maxa ze słabszym silnikiem.

eclipse
03-04-2015, 09:23
można jak najbardziej zakładać inny rozmiar niż przewiduje producent i nie będzie to kolidowało z wypłatą odszkodowania.

Oczywiście nie mówimy tutaj o łysych oponach lub ekstremalnie obniżonym samochodzie. Wtedy już fantazja rzeczoznaców

To są słowa przeciw /słowom .
i rozmowa tel. również nie jest potwierdzeniem .
Czytałem że takie sprawy kończą się w sądzie i z reguły kierowcy muszą udowodnić że zmiany jakie dokonali w swoim samochodzie typu - dystanse, koła wychodzące poza błotniki , czy nieodpowiednie ogumienie w żaden sposób nie wpłynęły na przyczynienie się do kolizji .(a jeśli dodatkowo taki pojazd był sprawcą poważnego wypadku to marne ma szanse ).
Dlatego tez producent podaje dla każdego samochodu jakie rozmiary należy stosować
a ubezpieczyciele na to się powołują .
Wiadomo - jeśli dzwonisz do ubezpieczyciela to jest miły , wszystko jest super i wszystko można ,bo liczy na kolejnego klienta na którym zarobi . Co innego jeżeli maja wypłacić odszkodowanie , wtedy często zaczynają się dopiero schody .

macko135
03-04-2015, 12:55
Wiadomo - jeśli dzwonisz do ubezpieczyciela to jest miły , wszystko jest super i wszystko można ,bo liczy na kolejnego klienta na którym zarobi . Co innego jeżeli maja wypłacić odszkodowanie , wtedy często zaczynają się dopiero schody .

i tu się zgadzam ,niedawno miałem przeboje z ubezpieczycielem jak przez telefon to wszystko cacy a jak zgłosiłem szkode to się zaczeło papierki itp ,a na koniec się dowiedziałem po wielu telefonach ,że zamiast stracić tak jak mówili na początku 10% zniżki straciłem 25% ,w generali mają jakieś dziwne tabelki i przeliczenia nie ma szans się dowiedzieć ile stracisz i dlaczego, a wszystko przez wybitą tylną szybę.

a tak w temacie jak już pisałem wcześniej ja polecam Nokian Z-line

MAG
03-04-2015, 23:18
Eclipse - zdefiniuj proszę magiczne słówko "nieodpowiednie ogumienie"...

Bo ja twierdzę ze zgodnie z prawem tylko 2 parametry opony sa tu istotne, a mianowicie minimalny dopuszczalny indeks nośności i prędkości.

Rozmiar jest tylko i wyłącznie kwestią zmieszczenia sie w przedziale od -2,5% do +1,5% od rozmiaru bazowego.

I powtarzam po raz kolejny, ze to ze w instrukcji obsługi pojazdu nie ma ujętego jakiegoś rozmiaru, to wcale nie znaczy ze nie można go zastosować :568:

Edit - oczywiscie abstra***ę tutaj od stanu technicznego i zużycia opon...

MaXyM
04-04-2015, 12:10
MAG, mysle ze sie mylisz. Jest cos takiego jak homologacja i auto dostaje homologacje na jego uzytkowanie pod warunkiem spelnienia pewnych warunkow. Jednym z nich sa parametry opon. I tak jest wszedzie na swiecie (a przynajmniej w Europie), ale nie - Polak musi miec swoje zdanie.

Jesli Ci to nie wystarcza to odpowiedz sobie na pytanie: jak wplywaja na parametry trakcji a tym samym na bezpieczenstwo opony z niskim profilem. Bo rozumiem ze wraz ze zwiekszaniem felgi bedziesz zmniejszal profil. A chyba nie myslisz ze zmienia sie tylko i wylacznie wyglad. Jak sie juz doksztalcisz, to sam sobie odpowiesz na pytanie czemu tak sie nie powinno, i czemu to dla ubezpieczalni bezposredni dowod aby ew nie wyplacic ubezpieczenia.

Jarek G.
04-04-2015, 12:46
Rozmiar jest tylko i wyłącznie kwestią zmieszczenia sie w przedziale od -2,5% do +1,5% od rozmiaru bazowego.

Możesz podać źródło, z którego pochodzi ten cytat?

szmelcmax
04-04-2015, 13:04
Czytam Wasze wypowiedzi, a także opinie na niby fachowych portalach i niestety jednoznaczna odpowiedź z tego nie wynika. Aby pozostać już przy Fordzie podam przykład Focusa 1. Fabrycznie wychodził chyba na trzech rozmiarach. Ja miałem najpierw 185/65/14. Potem zmienione na 195/60/15. Oba rozmiary oficjalnie ujęte w instrukcji. Różnica średnicy między nimi wynosi ponad 3%. Czyli grubo ponad niby dopuszczalną. A Ford to przyklepuje pisemnie i jest ok. I tak na prawdę nie wiadomo od jakiego rozmiaru mogą być te dopuszczalne odchyłki jeżeli większość modeli aut ma różne rozmiary kół założone już fabrycznie. Albo w standardzie danej wersji, albo na życzenie klienta bez względu na wersję. Opcja ograniczenia homologacją jest mało przekonywująca. Bo kupując nowe auto w wersji podstawowej dostajemy zwykle podstawowy rozmiar kół. Zamawiamy wersję lepiej wyposażoną (nadal ten sam silnik i układ jezdny) i dają często już inne koła. I inną homologację. A przed chwilą dostalibyśmy inną do takiego samego auta. Odniosę się jeszcze do S-maxa. Kilka osób z forum zmieniło 225/50/17 na 225/55/17. I niby przesadzili choć mówią że wszystko ok. Ale jakby zmieniali z 215/60/16 to już przeskok byłby znacznie mniejszy i dopuszczalny. A przecież to rozmiar także fabryczny. I bądź tu mądry. Skołowania już od tych kół można dostać.

MAG
04-04-2015, 22:05
Możesz podać źródło, z którego pochodzi ten cytat?
Postaram sie to odszukać, ale z tego co pamietam było to na jednym z portali "oponiarskich"

MaXyM - wyjaśnisz mi jakim cudem, nawet w Niemczech, gdzie jak wiadomo wszystko musi mieć odpowiednia homologacje żeby można było legalnie użytkować, jest tyle rożnych felg i opon w rozmiarach odbiegających od tych prezentowanych przez producenta auta w instrukcjach obsługi?

Czy w homologacji auta jest wpisana każda dopuszczalna opona? (w sensie rozmiaru). Jeśli tak uważasz, to znajdź mi proszę zapis o oponie 20cali w S-Maxie albo Mondeo Mk4 ...

Jakoś tak mam dziwne przeświadczenie, ze nie znajdziesz takowego, a żeby było śmieszniej, Ford w swoim katalogu akcesoryjnym ma propozycje w takim rozmiarze...

A co do dokształcania z zakresu użytkowania rożnych rozmiarów kół i ich wpływu na zachowanie sie auta, to wybacz, ale w przeciwieństwie do Ciebie, ja dysponuje wiedza nie tylko teoretyczna ...
W S-Maxie jeździłem na 16-tkach, 17-tkach, 18-tkach, 20-tkach, a obecnie mam 19-tki, wiec sorry, ale swoje sugestie wysłałeś pod zły adres.

Szmelcmax - jeśli chodzi o Focusa 1, to oprócz tych rozmiarów które podałes, to fabrycznie wychodził rowniez na 205/50/16 i 215/45/17

szmelcmax
05-04-2015, 12:11
jeśli chodzi o Focusa 1, to oprócz tych rozmiarów które podałes, to fabrycznie wychodził rowniez na 205/50/16 i 215/45/17 Możliwe zatem że było nawet więcej rozmiarów niż zapamiętałem. Tym bardziej jak widać są one właściwe dla danego modelu, a całkiem różne. Czyli fabryka daje kilka do wyboru i jest ok. Na logikę własny zamiennik nie wykraczający rozmiarem (mieszczący się w granicach tolerancji) poza rozmiary producenta także powinien być ok.

MaXyM
05-04-2015, 12:20
MaXyM - wyjaśnisz mi jakim cudem, nawet w Niemczech, gdzie jak wiadomo wszystko musi mieć odpowiednia homologacje żeby można było legalnie użytkować, jest tyle rożnych felg i opon w rozmiarach odbiegających od tych prezentowanych przez producenta auta w instrukcjach obsługi?

Czy w homologacji auta jest wpisana każda dopuszczalna opona? (w sensie rozmiaru). Jeśli tak uważasz, to znajdź mi proszę zapis o oponie 20cali w S-Maxie albo Mondeo Mk4 ...

W supermarkecie mozna tez kupic zarowki czy kierownice bez homologacji. I co?
Zalozyc mozesz na auto wszystko. kola nawet 100". Nie mozesz jednak na tym wyjechac na droge publiczna jesli nie masz na to homologacji. Nie wiem jak jest w PL, ale ja mieszkam w CZ i u nas w dokumencie, ktory pelni funkcje ksiazki pojazdu, sa wpisane wszystkie wymiary jakie moge zalozyc. A wiec nie instrukcja obslugi, czy naklejka na slupku B, ale dokument bedacy duza wersja dowodu rejestracyjnego.
Jesli sobie zalatwisz w tym dokumencie wpis z dodatkowym wymiarem, to mozesz na nim jezdzic. Jesli go nie ma - to w razie czego jestes na nielegalu. Kropka. I zapewniam Cie ze tak samo jest w SK, DE czy A

A co do dokształcania z zakresu użytkowania rożnych rozmiarów kół i ich wpływu na zachowanie sie auta, to wybacz, ale w przeciwieństwie do Ciebie, ja dysponuje wiedza nie tylko teoretyczna ...
W S-Maxie jeździłem na 16-tkach, 17-tkach, 18-tkach, 20-tkach, a obecnie mam 19-tki, wiec sorry, ale swoje sugestie wysłałeś pod zły adres.

To ze jezdziles nic nie znaczy. Piszesz ze masz doswiadczenie ale nic z tego nie wynika. Bo nie odpowiedziales na pytanie czy i jak zmienia sie charakterystyka auta wraz ze zmniejszaniem profilu.
A to mialoby Cie naprowadzic na odpowiedz czemu w homologacji uwzgledania sie pewne widelki rozmiarow a wiecej juz nie.

miras32
05-04-2015, 14:07
Witam wszystkich. Ja do swojego s-maxa zalozylem opony 215/55r17 nexen n'fera su1 98w na alufelgi szerokosci 6.5" i czytając wszystkie wpisy na forum to popelnilem wielkie fopa. Chociaż rozmiar mieści się w zalecanej tolerancji jako zamiennik 215/60r16.

MAG
05-04-2015, 14:22
Miras - Nie masz sie czym przejmować. Opona ta jest zamiennikiem fabrycznego rozmiaru i mieści sie w dozwolonym odchyleniu.

Zreszta sam jeździłem na takim rozmiarze na zimowkach i bezproblemowo przechodziłem przeglądy w Szwecji, gdzie wymagania sa dużo wyższe niż w Polsce...

MaXyM - najwyraźniej nie potrafisz odróżnić homologacji samego samochodu od homologacji akcesoriów do tego samochodu...

A wracając do kwestii wielkości felg - skoro Ford oferuje oficjalnie do S-Maxa felgi 20" z oponami 245/35/20 do auta, które mogło fabrycznie wychodzić na kołach 215/60/16, to chyba zdają sobie sprawę jaka jest różnica w prowadzeniu ich produktu na tak drastycznie rożnej wielkości opony, nieprawdaż???
I jakoś nikt w Fordzie larum z tego powodu nie podnosi...

MaXyM
05-04-2015, 16:42
Opona nie nalezy do akcesoriow.
Poza tym wyglada na to ze nie wiesz co dla auta i jego stabilnosci znaczy nizszy profil. No coz.. w skrocie takie auto jest mniej tolerancyjne na bledy kierowcy i mniej stabilne na nierownosciach. W rezultacie wymaga wiekszej czujnosci czego nie mozna wymagac od typowego Kowalskiego czy nie daj Bog Kowalskiej.

Mysle, ze temat zostal wyczerpany i kazdy kto przeczytal ten i pare innych dyskusji na ten temat potrafi wyrobic sobie wlasne zdanie.
Ja osobiscie bym nie ryzykowal, jesli chodzi o ubezpieczenie.

MAG
05-04-2015, 19:46
Ja nie wiem co znaczy niższy profil opony dla auta???

Darowałbys sobie takie teksty i w zamian odpowiedział może jak sie maja te Twoje twierdzenia do tego co sam Ford oferuje - rozrzut rozmiarów OFICJALNIE DOSTĘPNYCH do S-Maxa zaczyna sie od felg 16" z oponami 215/60/16 a kończy na 20-tkach z oponami 245/35/20 !!!
Powtarzam jeszcze raz, żebyś to przyjął do wiadomości - OFICJALNIE DOSTĘPNE ROZMIARY KÓŁ.

Btw - piszac o akcesoriach miałem na myśli felgi, a nie opony...
Jesli producent felg określa ze jego produkt jest homologowany do danego typu auta, to określa równiez rozmiary opon jakie do tego auta na takie felgi można założyć.

Pisze teraz z fona wiec nie chce mi sie szukać, ale jak wrócę do domciu to podrzucę kilka przykładów ...

Jarek G.
06-04-2015, 14:03
Panowie, już raz gdzieś to pisałem: każdy samochód wyjeżdżając z fabryki otrzymuje EG-übereinstimmungsbescheinigung - certyfikat - w którym pod pozycją 32. jest podany dla danego samochodu rozmiar felg i opon. W moim przypadku widnieje tam 225/50 R17 94H 7Jx17H20S55.0 na przód i tył. Na końcu dokumentu w "Uwagach" jest podany rozmiar zamienny. W moim przypadku 215/60 R16 95 QM+S, 215/60 95H, 235/45 R18 94H.
I to jest dokument, wg którego powinniśmy dobierać ogumienie w ramach danego samochodu. Oczywiście każdy może zakładać co chce ale w oparciu o przepisy regulujące tę kwestię ubezpieczyciel ma na co się powołać w spornych przypadkach.
Pozdro.

MAG
07-04-2015, 13:04
Jarek - oczywiscie masz racje, ale nie całą :027:

Te rozmiary które podajesz, to sa rozmiary opon na jakich producent auta je homologował w momencie wejścia do sprzedazy (i potem po liftingu zapewne kolejny raz).
Ale nie zapominajcie, że jest tez cos takiego jak akcesoria i trudno wymagać od Forda, żeby uwzgledniał w swojej homologacji wszystkie mozliwe przyszłe akcesoria dostepne do danego modelu.

Producenci akcesoriów otrzymują homologację na dany produkt jesli spełniają okreslone warunki techniczne oraz prawem wymagane.

Jesli je spełnią i zapłacą za uzyskanie tej homologacji :619:, to zgodnie z prawem można tych produktów używać legalnie i NIKT nie może tego zakwestionować.

Poniżej macie sznureczek do zakresu homologowanych zastosowań dla Forda felgi AEZ w rozmiarze 8,5J20 ET40.
http://www.aez-wheels.com/certificates/00048092/48092503.pdf

Ta sama felga może być uzyta w innych autach z innym zestawem montażowym dostosowanym do tego innego auta, tyle że wtedy dostajecie inny "wydruk zastosowań"

A tutaj inna felga tego samego producenta, ale w "normalniejszym" rozmiarze :619: - 8J18 ET40
Zobaczcie sami że są tam podane rozmiary opon nie tylko te podstawowe...
http://www.aez-wheels.com/certificates/00045767/45767506.pdf

EDIT - jeszcze jedno, tak gwoli analogii - instalacje LPG tez w zdecydowanej wiekszosci nie sa homologowane przez producenta auta, tylko przez producenta tej instalacji - nieprawdaż ...

EDIT 2 - takie cos znalazłem:
http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon#importantTips

i zapis z innego artykułu ...

Obliczanie zamiennika opony to szukanie teoretycznej równoważności rozmiarów opon z wykorzystaniem średnicy zewnętrznej rozmiaru oryginalnego jako punktu wyjścia (w oparciu o ETRTO - European Tyre And Rim Technical Organisation) i zastosowaniem tolerancji +/-3% dla wysokości przekroju.

Zewnętrzna średnica opony może się zmieniać od +/- 3% pomiędzy średnicą zewnętrzną (teoretyczną) i średnicą nominalną obręczy.

Jarek G.
07-04-2015, 19:51
Ależ ja to wszystko rozumiem. I z tym wszystkim się zgadzam. Ja tylko próbuję przedstawić punkt widzenia firmy ubezpieczeniowej: będzie szukać każdej okazji, każdego punktu zaczepienia by zakwestionować zasadność wypłaty odszkodowania.
Ot i wszystko.
Pozdro. :one:

bouli12
07-04-2015, 20:07
Panowie, odbiegając trochę o dyskusji czy lepsze jest 16, 17, 18, 19, 20, a może 21 cali, profil 60, 25 a może 15, pragnąłbym zapytać jakie Waszym zdaniem opony wybrać. Dodam że jak większość z Was jeżdżę Fordem S-Max, który kupiłem ze względu na jego użytkowe (rodzinne cechy), a nie sportowy i wyczynowy charakter. W zimie używam kół 16 calowych, a w lecie 17 bo całkiem fajnie wybierają nierówności zapewniając dość wysoki komfort (takie mam subiektywne odczucie, którego proszę nie próbować zmieniać). Planuję na ten sezon kupić nowe opony, wcześniejsze niestety załatwił serwis naszej ulubionej marki "ustawiając" zbieżność tyłu. Jeżdżę po wszelakich drogach raczej z prędkościami zbliżonymi do normalnych, omijam szerokim łukiem tory wyścigowe i nie biję rekordów prędkości :)
Do tej pory używałem GoodYear 225/50 R17 98 (chyba fabryczne Efficientgrip) i byłem bardzo zadowolony. Czy pozostać przy tej oponie, czy jest jakiś lepszy wybór, co polecacie?

fumfel
08-04-2015, 09:31
właśnie takie zakupiłem dwa dni temu

zwy
08-04-2015, 12:38
Też je kupiłem w zeszłym tygodniu i jestem zachwycony ciszą tych opon.

MAG
08-04-2015, 13:29
Z tego co pamietam, to GY EfficientGrip dostała bardzo dobre oceny w niedawnym tescie letnich opon - nie pamiętam dobrze, ale chyba nawet była na 1-szym miejscu w teście rozmiaru takiego jaki jest w Maxiach, czyli właśnie 225/50/17

Suprim
09-04-2015, 14:54
i tu się zgadzam ,niedawno miałem przeboje z ubezpieczycielem jak przez telefon to wszystko cacy a jak zgłosiłem szkode to się zaczeło papierki itp ,a na koniec się dowiedziałem po wielu telefonach ,że zamiast stracić tak jak mówili na początku 10% zniżki straciłem 25% ,w generali mają jakieś dziwne tabelki i przeliczenia nie ma szans się dowiedzieć ile stracisz i dlaczego, a wszystko przez wybitą tylną szybę.

a tak w temacie jak już pisałem wcześniej ja polecam Nokian Z-line

A kto Ci tak powiedział? Każdy ubezpieczyciel pewnie sobie sam ustala ile procent zniżki zabiera, tak samo jak ustala ile daje maksymalnie za bezszkodową jazdę.

macko135
09-04-2015, 20:15
Każdy ubezpieczyciel pewnie sobie sam ustala ile procent zniżki zabiera, tak samo jak ustala ile daje maksymalnie za bezszkodową jazdę.

Oczywiście ,że każdy sam ustala tylko spróbuj dowiedzieć się przy pierwszej rozmowie ile stracisz lub zyskasz zniżek.
w Generali ubezpieczałem auta od 9 lat w cały czas bezszkodowo, w zeszłym roku kupiłem s-maxa i go ubezpieczyłem w styczniu zgłosiłem szkode,gdy przyszło do wznowienia polisy stawka za AC wzrosła z 1000 na 1700 zł, po paru dniach dzwonienia i rozmowie z parunastoma ( dosłownie ) osobami dowiedziałem się ,że gdyby szkoda nastąpiła na samochodzie który jest ubezpieczany u nich od min 3 lat to by nic nie brali bo to pierwsza szkoda ale ,że ten samochód dopiero był rok u nich ubezpieczony to spadłem 2 klasy w ubezpieczeniach i dlatego taka różnica w stawce, więc moje lata bezszkodowej jazdy są psu na bude

czosnek77
10-04-2015, 07:34
W tygodniku Motor nr.14-15/2015 jest opublikowany test opon 225/50 R17
Wynik testu:
1.Continental ContiSportContact 5
2.Dunlop BluResponse
3.Nokian zLine
4.Goodyear EfficientGrip Performance
5.Michelin Primacy 3
6.Sava Intensa UHP
7.Nexen N'Fera SUm
8.Hankook Ventus Prime 2
9.Pirelli Cinturato P7

bouli12
10-04-2015, 13:20
Wielkie dzięki za informację, taki test z Motoru teoretycznie powinien rozwiać moje wątpliwości, ale skoro inni koledzy z forum wybrali GoodYear to chyba jednak poczynię tak jak oni. Szczególnie że jak już wspominałem nie będę na maxa wykorzystywać opon, a zależy mi na bezpieczeństwie i komforcie (GY jest najcichszy), a sam sprawdziłem, że są ok.

czosnek77
10-04-2015, 15:13
Ja dotychczas jeździłem na Michelin Premacy,ale dopełniły już swego żywota.Tak samo jak Ty tez zastanawiam się nad GY.Cała czołówka testu jest świetna,wszystko zależy od ceny.:?

MAG
10-04-2015, 17:51
Nowe Michelinki super wypadły w teście trwałości - miały najmniejsze zużycie ze wszystkich opon w teście, ale nie pamietam czy to dotyczylo akurat tego rozmiaru czy jakiegoś innego.

Generalnie na pewno pierwsza piątka to super gumy i każda z nich sie sprawdzi - pozostaje wybrać tylko najbardziej nam pasującą czy to ceną czy jakimiś określonymi cechami.

Ziółas
11-04-2015, 01:07
Ja wybrałem Nokiany Z Line - czekam na dostawę. Miałem do tej pory Micheliny Primacy z fabrycznego montażu i wytrzymały 85 000 km. Zimówki mam Nokiany i bardzo sobie chwalę, więc mam nadzieję, że letnie też się sprawdzą zwłaszcza patrząc na wyniki testu.

MAG
11-04-2015, 10:20
Z ciekawości - na jakim rozmiarze jeździsz i ile Cię wyszły te Nokiany?

latar
11-04-2015, 10:36
Ziółas 85000? Na jednym komplecie? Ale jak?

cliner
12-04-2015, 09:09
Cofając licznik:roll:

Ziółas
12-04-2015, 10:14
1. Nokiany kupiłem za 423,39 za sztukę w sklepie polskihurtopon.pl (225/50 R17 98Y XL)
2. S-max ma 3 lata co daje 25 000 km rocznie co jest chyba normalnym przebiegiem...
3. Z czterech oryginalnych Michelinów dwie dojechałem do końca (do znaczników) a pozostałe dwie jeszcze jak cie mogę, ale wymieniam komplet.
4. Jeżdżę raczej normalnie, na pewno nie jestem zawalidrogą. Micheliny były zresztą chwalone za trwałość.

macko135
12-04-2015, 16:47
Ja wybrałem Nokiany Z Line

będziesz bardzo zadowolony ja na nich śmigam i bardzo sobie je chwale

Yakac
12-04-2015, 19:54
Ziółas - bedę miał podobny zestaw. Już teraz ujeżdżam zimowe Nokiany (z których jestem bardzo zadowolony), letnie Micheliny fabryczne dojeżdżę pewnie niedługo przy podobnym jak ty przebiegu i zmieniam na Nokian zLine. Pozdro

Jarek G.
12-04-2015, 19:58
Jeżeli Micheliny takie dobre to po co zamieniać?

Ziółas
12-04-2015, 21:45
Kasa kolego, kasa... Na jednej oponie różnica w cenie to nieco ponad 100 PLN, co przy komplecie daje około 400-500 PLN, a wakacje za pasem...

czosnek77
13-04-2015, 20:13
Dokładnie. Pod W-wą znalazłem firmę gdzie na kpl.Nokian-a zaoszczędzić można prawie 500pln. w stosunku do Michelin-a.I się do nich wybieram:razz:
Kupiłem Max-a na fabrycznych letnich "Michalinach" auto miało nalatane 95kk,w ciagu sezonu dojechałem je do końca.Uważam że te oponki są świetne,ale z opinii forumowiczów i wyników poważnej gazety motoryzacyjnej wynika że nie trzeba bać się opony z północy.Chociaż "bać się" to za dużo powiedziane- Nokiany mają swoją renomę.

jerzykk
15-04-2015, 05:24
W tygodniku Motor nr.14-15/2015 jest opublikowany test opon 225/50 R17
Wynik testu:
1.Continental ContiSportContact 5
2.Dunlop BluResponse
3.Nokian zLine
4.Goodyear EfficientGrip Performance
5.Michelin Primacy 3
6.Sava Intensa UHP
7.Nexen N'Fera SUm
8.Hankook Ventus Prime 2
9.Pirelli Cinturato P7

Na Motointegrator opublikowany został test opon letnich stworzony przez ADAC (jest to niemiecki automobil klub zrzeszający ponad 17 mln członków).

Podaję od tych najwyżej ocenionych (225/45 R17W/Y):

1. Continental ContiSportContact 5
2. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
3. Dunlop Sport Maxx RT
4. Michelin Pilot Sport 3
5. Vredestein Ultrac Vorti

Wrzuciłem, aby było jako takie porównanie.

Gregonio
15-04-2015, 15:10
Continentale fajne,ale niestety dość głośne - 72 dB :-(
Można znaleźć inne marki 68-69 dB. Przypominam, że 3 dB to 2 razy głośniej!.
Po mieście nie ma znaczenia, ale na trasie 140km/h i szybciej już ma i to duże.

Slartibartfast
16-04-2015, 11:55
Pod W-wą znalazłem firmę gdzie na kpl.Nokian-a zaoszczędzić można prawie 500pln. w stosunku do Michelin-a
Krzysztof,
Daj namiar na firmę, bo moje Michałki też już nadchodzi pora wymienić (105kkm).

Juzek
16-04-2015, 12:02
Podaj adres na forum

Tapnięte z Szajsunga MkIV

CARISMA
16-04-2015, 19:57
1. Nokiany kupiłem za 423,39 za sztukę w sklepie polskihurtopon.pl (225/50 R17 98Y XL)
2. S-max ma 3 lata co daje 25 000 km rocznie co jest chyba normalnym przebiegiem...
3. Z czterech oryginalnych Michelinów dwie dojechałem do końca (do znaczników) a pozostałe dwie jeszcze jak cie mogę, ale wymieniam komplet.
4. Jeżdżę raczej normalnie, na pewno nie jestem zawalidrogą. Micheliny były zresztą chwalone za trwałość.

Po opiniach na temat polskihurtopon.pl w necie odradzam kupna w tej firmie. Być może Ziółas był tym nielicznym szcześliwcem.....być może....

czosnek77
16-04-2015, 20:40
Firma Impolex Best Tyres w Raszynie.

kacpero
17-04-2015, 06:55
Padła mi oponka i przyszło w związku z tym wymienić 2szt... Zaaplikowałem eSiowi 2 x GoodYear EfficientGrip Performance 225/50 R17... na przód... na razie super :D

glacus
20-04-2015, 07:08
A ja bedę oczekiwał na oryginalne nowe fele 17" (może i wzór niezaciekawy)ale plus 4 nowe opony good year excellence 225/50 z 2012r. wylicytowałem taki zestaw za 2701zyla.
Jak założę to napisze jak to wygląda w porównaniu do bieżącego zestawu 245/35/20 tył Nankang (strasznie głośne), przód Vredestein.
Niestety nie da się jeździc w moim terenie na 20" ,a szkoda bo wygląda efekciarsko.

czosnek77
22-04-2015, 18:43
Od dzisiaj mój Esiu obuty jest w cztery nowe Nokiany zLine 225/50 R17 98Y.
Mam nadzieję że dobrze wybrałem:027:

Zoltyy
22-04-2015, 20:12
Opisz wrazenia - czekaja mnie 4 nowe "buty" a Micheliny z pierwszego montazu mnie nie zachwycily: po 2 sezonach wyzabkowane I babelek na boku.

wentyl76
22-04-2015, 20:25
Ja planuje zakup 235/45 r 18 nie mierze w półke wysoko ,powiem że wole tańsze nowe niż używki może jakaś porada co do firmy ,chyba że sie myle i lepiej używke ,czekam na cenne porady

MAG
22-04-2015, 21:20
Ja planuje zakup 235/45 r 18 ...
Nexen N'Ferra SU1 - słyszałem całkiem dobre opinie o tej oponie od ludków latajacych na nich w całkiem mocnych maszynach ...

http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rshop.pl?dsco=132&cart_id=8615086.132.25777&sowigan=So&Breite=235&Quer=45&Felge=18&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=&x_tyre_for=&weiter=32&rsmFahrzeugart=ALL&search_tool=standard&Label=C-B-72-2&details=Ordern&typ=R-232071

macko135
23-04-2015, 03:44
Od dzisiaj mój Esiu obuty jest w cztery nowe Nokiany zLine 225/50 R17 98Y.
Mam nadzieję że dobrze wybrałem:027:

bardzo dobrze wybrałeś :razz:

glacus
23-04-2015, 06:26
podrzucam mały teścik dość wysoko z uwagi na stosunek ceny do trwałości są gumu ATLAS, już miałem je zamawiać z aledrogo (cena supcio), ale wylicytowałem inny zestaw. także jestem ciekaw jak się sprawdzą u kogoś te budżetowe opony.

http://http://www.motoricus.com/pl-PL/test-opon-letnich

Może i nie to miejsce ale mam do sprzedania 4 fele MS F1 20x8 ET 42 info na priv

mkadlubek
23-04-2015, 15:52
Po opiniach na temat polskihurtopon.pl w necie odradzam kupna w tej firmie. Być może Ziółas był tym nielicznym szcześliwcem.....być może....

Opinii na temat tego sklepu nie znalazłem, ale ok 2,5tyg czekałem na opony od momentu zamówienia. Ale cenowo było najkorzystniej, kurier w cenie.

Z racji tego, że pogoda w PL jest różna, sprawdziłem parametry toczenia i hałasu. Wybrałem Uniroyal Rain Sport 3. Ładny bieżnik :) Ale ostatnio podczas opadów dość intensywnych przekonałem się, że to był dobry wybór. Przejeżdżając przez koleiny pełne wody przy 120 km/h na kierownicy dosłownie niczego się nie odczuwa, słychać tylko szum z nadkoli. Można bawić się i jeździć slalomem przez te kałuże i nic się nie odczuwa. Naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyły. A jak jest sucho, to chyba każda w miarę dobra opona sobie poradzi.

Jarek G.
23-04-2015, 20:33
Przejeżdżając przez koleiny pełne wody przy 120 km/h na kierownicy dosłownie niczego się nie odczuwa

Każde nowe tak się zachowują. Poczekamy na Twoją opinię jak opony będą miały ze 30 tys. km na liczniku.:619:

Chomiczek
23-04-2015, 20:49
Ja posiadm bridgestone potenza 235/45r18 i spisują sie jak na razie zajebiscie zobaczymy jak to będzie za jakieś 10-20 tysi...

Cezbor
24-04-2015, 08:57
Nie polecam opon Goodyear Excelance R17. Opony tego rodzaju zamontowano mi fabrycznie w moim esiu. Po 2 sezonach (ogólny przebieg auta - 34tys.) opony są już wyząbkowane, a jeżdzę bardzo spokojnie. Ogólnie zamierzam zamontować opony Continentala z serii Sportcontact względnie Bridgestone Potenza. Tego rodzaju opon uzywałem w poprzednich samochodach przez wiele sezonów. Drogie ale warte swojej ceny.

Woytas
24-04-2015, 09:42
Nie polecam opon Goodyear Excelance R17. Opony tego rodzaju zamontowano mi fabrycznie w moim esiu. Po 2 sezonach (ogólny przebieg auta - 34tys.) opony są już wyząbkowane, a jeżdzę bardzo spokojnie. Ogólnie zamierzam zamontować opony Continentala z serii Sportcontact względnie Bridgestone Potenza. Tego rodzaju opon uzywałem w poprzednich samochodach przez wiele sezonów. Drogie ale warte swojej ceny.

tylko Panowie akurat ja z brigstone to mam złe doświadczenia , może przez to , że były zużyte ale generalnie trzeba było mocno ganiać za kierownicą przy 18" a auto na każdej nierówności czy koleinie ciągnęło jak głupie , ta opona jest twarda i we wszelkich testach nie szczyci się komfortem , wymieniłem na GY F1 AS2 i jeździ się jeśli chodzi komfort prawie jak na 16" zimówkach :)

mkadlubek
24-04-2015, 09:45
Każde nowe tak się zachowują. Poczekamy na Twoją opinię jak opony będą miały ze 30 tys. km na liczniku.:619:

To chyba naturalne, że po jakimś przebiegu opony tracą swoje właściwości. Pokaż mi w takim razie oponę, która po 30 tys. km zachowuje się identycznie jak nowa. No i co do tego ma przebieg? Jeden zrobi po mieście 30 tys, przy częstym hamowaniu, a drugi na trasie hamując przeważnie silnikiem. Takie porównywanie naprawdę niczego nie wnosi. Wyraziłem swoją opinię na temat zakupu w danym sklepie i tego, jak się zachowują w Maxie i tyle. A pisanie, że zobaczymy co będzie gdy coś tam coś..... to wiesz... wybacz.... Będą zjechane po sezonie, jeśli zrobię znowu 30 tys, to na przyszły sezon będą nowe! Jeżeli widzę, że opona nie przejeździ mi całego sezonu to i tak kupuję nowe, żeby nie bawić się kilka razy w przekładki.
Pozdrawiam i życzę nawet 200 tys. km na jednym kpl ;)

Woytas
24-04-2015, 09:52
akurat na michelin-ach ludzie spokojnie przejeżdżają 60 tyś w 16"

kkuzi
24-04-2015, 11:18

Ja miałem takie fabrycznie 16", po zeszłym sezonie musiałem wyrzucić do kosza, miały przejechane ok 40-45 tys km, wyząbkowane były, bieżnik zjechany do znacznika, a w jednej zrobił się balon. Ogólnie nie polecam, a to juz moje kolejne doświadczenie podobne z Goodyearami. Opony o dobrych parametrach, ale bardzo szybko się zużywają.

Teraz założyłem Fuldę Ecocontrol HP 99H 215/60R16 , zobaczymy jak będzie.

glacus
24-04-2015, 12:41
Ja, teraz koledzy sie rozpisali że kupiłem badziewne opony.
Zobaczymy, jesli wasze opinie się potwierdzą to żona mnie nie pochwali.
Ale po przejechaniu kilku km jestem oczarowany zmianą 20 na 17.

Juzek
24-04-2015, 12:46
A ja Polecam dunlop sportmaxx rt

Chomiczek
24-04-2015, 15:47
'tylko Panowie akurat ja z brigstone to mam złe doświadczenia , może przez to , że były zużyte ale generalnie trzeba było mocno ganiać za kierownicą przy 18" a auto na każdej nierówności czy koleinie ciągnęło jak głupie'

Tu sie musze zgodzić z kolegą u mnie jest tak samo ale trzyma sie drogi w zakretach dobrze... kolega ma w A8 też 18 tylko 245 ( wulkanizator ) i twierdzi ze przy tym rozmiarze opon jest to normalne u niego jest taka sama sytuacja a nie ma brigstonów... Wiec sam juz nie wiem

Ziółas
25-04-2015, 12:50

Opony dotarły wczoraj, a dzisiaj już założone. Faktycznie oczekiwanie trochę dłuższe niż standardowo, ale opony tegoroczne (0615). Jeśli ktoś może czekać, to oferta chyba naprawdę najlepsza. Pozdrawiam Ziółas.

Woytas
25-04-2015, 20:17
'tylko Panowie akurat ja z brigstone to mam złe doświadczenia , może przez to , że były zużyte ale generalnie trzeba było mocno ganiać za kierownicą przy 18" a auto na każdej nierówności czy koleinie ciągnęło jak głupie'

Tu sie musze zgodzić z kolegą u mnie jest tak samo ale trzyma sie drogi w zakretach dobrze... kolega ma w A8 też 18 tylko 245 ( wulkanizator ) i twierdzi ze przy tym rozmiarze opon jest to normalne u niego jest taka sama sytuacja a nie ma brigstonów... Wiec sam juz nie wiem

chyba kolego do końca mnie nie zrozumiałeś latanie z kierownicą nie jest normalne założyłem opony innej firmy i jeździ się jak na 16-tkach ( 235/45/18 )

Chomiczek
25-04-2015, 23:33
chyba kolego do końca mnie nie zrozumiałeś latanie z kierownicą nie jest normalne założyłem opony innej firmy i jeździ się jak na 16-tkach ( 235/45/18 )

Teraz i tak sie juz z tym nic nie zrobi,bo co reklamować? (zakupione rok temu) chyba nie ma sensu bo jak nie bedzie wady fabrycznej to odwalą i tyle... Nie moge nigdzie znależć żadnych opinii lub komentarzy,że te opony moga byc wadliwe i sie zastanawiam co teraz zrobić. Na normalnej drodze bez kolein jest wszystko ok kierownica nie lata ani nic,ale jak pojawiają sie koleiny to troszke z nich wypada... Jest lepiej niz w zeszłym sezonie,ale na zimówkach nan kang tego nie ma rozmiar ten sam.

MaXyM
26-04-2015, 18:01
no ale to chyba normalne ze szeroka opona bedzie ganiac po koleinach. Poza tym kierownice sie podczas jazdy trzyma. Szczegolnie te szersza sluzaca do bardziej sportowej jazdy. I wbrew pozorom sportowa jazda nie polega na oparciu sie o kolano wspoljezdzca i trzymaniu kierownicy lewa reka na godzinie 13.

W ogole czytajac watki o oponach mam wrazenie ze nadaja sie do kosza. Spostrzezenia uzytkownikow mozna podzielic na:
- niemiarodajna ocene nowej opony: kupilem nowa opone i sprawuje sie super
- niemiarodajna ocene starej opony: opona jest slaba bo po 30kkm sie wyzabkowala (ja robie na 18" oponie 3-4 sezony po 25kkm i ciagle jest dobra a jezdze srednio ostro)
- ocene niewiarygodnego uzytkownika: bo 18" sciaga, albo 18" daje komfort jak 16"

Nietstey nie mozemy wymagac aby ktos wrocil po 4 latach i napisal: ta opona byla dobra bo a-b-c, albo zla bo a-b-c. Co gorsza, za 4 lata beda zupelnie inne modele, nawet jak sie tak samo nazywaja to moga sie roznic procesem produkcyjnym i wieloma innymi rzeczami.

Chomiczek
26-04-2015, 20:11
no ale to chyba normalne ze szeroka opona bedzie ganiac po koleinach. Poza tym kierownice sie podczas jazdy trzyma. Szczegolnie te szersza sluzaca do bardziej sportowej jazdy. I wbrew pozorom sportowa jazda nie polega na oparciu sie o kolano wspoljezdzca i trzymaniu kierownicy lewa reka na godzinie 13.

W ogole czytajac watki o oponach mam wrazenie ze nadaja sie do kosza. Spostrzezenia uzytkownikow mozna podzielic na:
- niemiarodajna ocene starej opony: opona jest slaba bo po 30kkm sie wyzabkowala (ja robie na 18" oponie 3-4 sezony po 25kkm i ciagle jest dobra a jezdze srednio ostro)
- ocene niewiarygodnego uzytkownika: bo 18" sciaga, albo 18" daje komfort jak 16"

Nietstey nie mozemy wymagac aby ktos wrocil po 4 latach i napisal: ta opona byla dobra bo a-b-c, albo zla bo a-b-c. Co gorsza, za 4 lata beda zupelnie inne modele, nawet jak sie tak samo nazywaja to moga sie roznic procesem produkcyjnym i wieloma innymi rzeczami.

Taką samą opinie wydał mój ziomek wulkanizator i powiedział ze opony zachowują się normalnie na gładkiej nawierzchni i jest to normalne ze tak sporą opone wywala z kolein i nic w tym dziwnego. Czytałem ze tak szerokie opony nadaja sie najlepiej na tor a nie na jazde w mieście,bo nawet na najmniejszej koleinie czuć ze z nich leciutko wyrzuca. Pojechałem do Pana wulkanizatora i powiedział mi to samo ze z oponami wszystko OK i tak ma byc więc bo opona jest dosć twarda. Zaszokowala mnie troche opinia Woytas'a... Jak jest to mozliwe Panowie to strzelcie swoje opinie i przemyślenia jak to wyglada u innych co mają np. 18 cali. Dodam jeszcze ze jak trzymam normalnie kierownice nic mi jej z rak nie wyrywa tylko jak puszcze ja samopas ;)

aspire18
26-04-2015, 20:23
Witam.
Panowie chciałbym się dowiedzieć sprawy dotyczącej ząbkowania opon ponieważ praktycznie 90 procent czasu jeżdżę sam samochodem kombi. Miałem wcześniej vectrę c tez kombi i po 20 tkm opony już bardzo hałasowały. Aby uniknąć ząbkowania wulkanizator mi zasugerował abym na tylnej osi miał trochę niższe ciśnienie niż zaleca producent.
Proszę o opinię w tej sprawie.

CARISMA
28-04-2015, 20:14
[QUOTE=mkadlubek;2392984]Opinii na temat tego sklepu nie znalazłem....

proszę bardzo oto opinie:
http://www.opineo.pl/opinie/polskihurtopon-pl

kleryk
28-04-2015, 20:34
Znajomy z innego forum też się nie doczekał na zamówienie. A drugi dowiedział się że opony idą z tydzień więc odpuścił.

Woytas
28-04-2015, 20:46

Nietstey nie mozemy wymagac aby ktos wrocil po 4 latach i napisal: ta opona byla dobra bo a-b-c, albo zla bo a-b-c. Co gorsza, za 4 lata beda zupelnie inne modele, nawet jak sie tak samo nazywaj to moga sie roznic procesem produkcyjnym i wieloma innymi rzeczami.

z uwagi ,że moja opinia była przywołana dwukrotnie więc proponuje Ci zanim zaczniesz kogoś określać za niewiarygodnego użytkownika i sam powtarzać obiegowe opinie jakiś pseudo znawców ogumienia czyli oponiarzy , którzy w życiu nie jeździli na połowie montowanych opon , zapoznaj się może z moim postem dokładnie opisującym wrażenia ( a specjalnie zmieniałem opony 16 zimowe , 18-tki stare 18-tki nowe , żeby mieć bezpośrednie porównanie )

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2381334#post2381334

Sam długo się zastanawiałem co kupić , wybrałem jedne z najbardziej komfortowych opon w tym rozmiarze , prawda jest taka , że jak ktoś kupi z du...py strony opony to potem lata za kierownicą , a że jestem tak mało wiarygodny to cudownie znalazł się kolega na forum , który w wątku o oponach opisywał dokładnie takie same wrażenia jak moje ... przypadek czy zaraz napiszesz , że reklamujemy te opony :)

na razie przejechałem ponad 1,5 tysiąca i opony zachowują się wzorowo

opinia kolegi

http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2382496&postcount=1580

Juzek
29-04-2015, 06:30
Witam.
Panowie chciałbym się dowiedzieć sprawy dotyczącej ząbkowania opon ponieważ praktycznie 90 procent czasu jeżdżę sam samochodem kombi. Miałem wcześniej vectrę c tez kombi i po 20 tkm opony już bardzo hałasowały. Aby uniknąć ząbkowania wulkanizator mi zasugerował abym na tylnej osi miał trochę niższe ciśnienie niż zaleca producent.
Proszę o opinię w tej sprawie.
Cześć kolego

Ząbkowanie pojawia się wtedy, gdy jeździsz nieobciążonym autem (przeważnie kombi i przeważnie ząbkuje na tyle) długo z jednostajną prędkością. Ponadto ząbkowaniu opony "pomaga" zużyty amortyzator - koło non stop podskakuje i nierownomiernie się zużywa. Z własnych doświadczeń wiem też, że opony typu symetrycznego (np jodełka) częściej ząbkują niż asymetryczne.

mkadlubek
29-04-2015, 11:07
[QUOTE=mkadlubek;2392984]Opinii na temat tego sklepu nie znalazłem....

proszę bardzo oto opinie:
http://www.opineo.pl/opinie/polskihurtopon-pl

To bardzo dobrze, że tych opinii nie znalazłem w momencie składania zamówienia :) Jednak to prawda, że jak człowiek mniej wie, to spokojniej śpi. Żebym to przeczytał, to nie zaoszczędziłbym ponad 200zł. A tak jeżdżę zadowolony na świeżych oponkach (produkcja 0715) i cieszę się z ich właściwości. ;)

Chomiczek
29-04-2015, 12:17
Moze mi ktoś napisac jaki czas obejmuje gwarancja na opony, zakupiłem w zeszłym roku i nie wiem czy mnie nie odwalą (oponeo.pl)...

Juzek
29-04-2015, 12:21
Jak kupowałem na oponeo.pl to miałem dwa lata

jerzykk
30-04-2015, 08:25
Standardem jest 2 lata. Tylko aby nie podważyli roszczeń gwarancyjnych opony powinny być użytkowane zgodnie z przeznaczenie. Jeżeli szkoda powstanie w wyniku niewłaściwego użytkowania z gwarancji nici. Wszędzie tak jest.
Sam kupowałem przez motointegrator.pl i tam jest taka zasada, że dają tyle gwarancji ile daje producent. Zależy jaka marka, bo np Grupa Michelin daje 10 lat od daty produkcji lub do osiągnięcia TWI. Continental 5 lat a Hankook np do osiągnięcia TWI (bez limitu czasowego).

Ziółas
30-04-2015, 11:26
[QUOTE=CARISMA;2395505]

To bardzo dobrze, że tych opinii nie znalazłem w momencie składania zamówienia :) Jednak to prawda, że jak człowiek mniej wie, to spokojniej śpi. Żebym to przeczytał, to nie zaoszczędziłbym ponad 200zł. A tak jeżdżę zadowolony na świeżych oponkach (produkcja 0715) i cieszę się z ich właściwości. ;)

Ja też

Chomiczek
30-04-2015, 13:21
Dzięki za info oponeo daje 2 lata a Bridgestone 4 czytałem warunki gwarancji Bridgestone i tak na prawdę mogą odwalić każda opone i bawic sie z człowiekiem pismami ;) ale próbowac trzeba zobaczymy co bedzie ;)

MaXyM
30-04-2015, 14:06
Mnie powstal maly (choc wielkosc to kwestia sporna) babel z boku jednej z zimowych opon. Wulkanizator mi mowi ze sklepy/producent nigdy tego nie uznaja, bo stwierdza ze to wyniklo na skutek uderzenia czy wjazdu w dziure.

Poza tym powstaje problem, jesli 4 kupione opony maja przejechane 2 sezony, a ew reklamacja bylaby uwzgledniona, to na aucie bede mial 3 starsze opony i jedna nowa, ktora znaczaco sie rozni obwodem/jakoscia bieznika.

CARISMA
01-05-2015, 20:16
[QUOTE=CARISMA;2395505]

No to idź na piwo i świętuj transakcję życia.

latar
01-05-2015, 21:06
Mnie powstal maly (choc wielkosc to kwestia sporna) babel z boku jednej z zimowych opon. Wulkanizator mi mowi ze sklepy/producent nigdy tego nie uznaja, bo stwierdza ze to wyniklo na skutek uderzenia czy wjazdu w dziure.

Poza tym powstaje problem, jesli 4 kupione opony maja przejechane 2 sezony, a ew reklamacja bylaby uwzgledniona, to na aucie bede mial 3 starsze opony i jedna nowa, ktora znaczaco sie rozni obwodem/jakoscia bieznika.

Nie uznają. Nie licz na to. Albo inaczej. Jeżeli masz Conti to nie uznają. Zrobił mi się bąbel na 2 oponach ContiSportContact 3 i 4. Zrobił mi się też na WinterContact. Dwa razy kupowane w oponeo, SportContact 3 nie pamiętam już gdzie. Nigdy nie uznali. W życiu kupiłem 3 komplety Continentala i na tym chyba koniec.

MaXyM
01-05-2015, 22:07
W moim przypadku to UG8

Chomiczek
01-05-2015, 23:08
Ja mam tylko problem z wypadaniem z kolein a tak wszystko z oponami spoko żadnych bąbli i będe chyba próbował, ale juz wiem jedno 5 razy sie zastanowie jak bede miał kupic nastepny komplet opon i raczej nie beda to Bridgestone...

wierzchon24
04-05-2015, 11:45
Polecam opony Yokohama, jedyna firma która poważnie podchodzi do minimalizacji bicia nowych opon.

Slartibartfast
07-05-2015, 09:10
Dołączyłem do grona posiadaczy Nokianów zLine (225/50ZR17 98Y XL, produkcja 2015). Polecam sklepopon.com - dobra cena 418/szt, dostawa już następnego dnia.

czosnek77
07-05-2015, 16:35
Dołączyłem do grona posiadaczy Nokianów zLine (225/50ZR17 98Y XL, produkcja 2015). Polecam sklepopon.com - dobra cena 418/szt, dostawa już następnego dnia.

g:galy a ja myślałem że taniej już nie znajdę- za komplet wybuliłem 1900zl,no cóż widać za słabo szukałem.
Na oponkach zrobiłem prawie 3kkm i mogę powiedzieć na razie tyle że są ciche,chyba cichsze od "Michałków":027:

Laser-RUS
07-05-2015, 16:50

Kupilem juz drugi komplet 235/50/18 Nokian Z-Line 101Y XL i jestem z nich bardzo zadowolony.

na 2 innych autach tez sa Nokiany, bo sa wytrzymale, ciche i dobre:wink:

latar
07-05-2015, 19:56
Kupilem juz drugi komplet 235/50/18 Nokian Z-Line 101Y XL

A dlaczego taki rozmiar a nie standardowy 2345/45/18 98 W XL? To jakby stówka na sztuce taniej.

Też mam zLine ale przejechałem dopiero 10.000 i ciężko się jeszcze wypowiadać. Michelinki jak się kończyły, <4mm, to były strasznie podatne na aquaplannig. W zasadzie podzas nawet lekkiego deszczu na autostradzie nie dało się przyspieszać. 80-100 na blacie pedał lekko w podłogę a ASR bierze się*za robotę i hamuje buksujące koła. Zobaczymy jak te. Ocenię jak się będą kończyć bo póki nowe to wszystkie dobre.

MaXyM
08-05-2015, 00:50
Kupilem juz drugi komplet 235/50/18 Nokian Z-Line 101Y XL i jestem z nich bardzo zadowolony.

na 2 innych autach tez sa Nokiany, bo sa wytrzymale, ciche i dobre:wink:

72dB nie jest ciche. Tzn istnieja ponad 2x cichsze opony

Daro7404
08-05-2015, 06:52
Jestem 'świeżak' na forum jak również jako posiadacz esika.
Mam pytanko jakie polecacie opony na felgi 16 calowe?
Zastanawiałem się nad Uniroyal (http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainexpert-3-215-60-r16-99-v-xl#90763578) oraz Dunlop (http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sport-bluresponse-215-60-r16-99-v-xl#91301508), ale czytając ostatnie posty polecacie też Nokian (http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-line-215-60-r16-99-v-xl#88577334).
Zastanawiam się także nad tym czy jest sens kupowania opon z indeksem prędkości V mając w planach jazdę raczej spokojną,
w większości po mieście z okazjonalnymi wypadami na autostradę, ale też spokojnie :) bo wtedy pełny 'załadunek' pojazdu i chęć sprawdzenia się jako ekonomiczny kierowca.
Nigdzie w instrukcji nie doczytałem się wymagań co do indeksu nośności, ale wyczytałem tu że musi być co najmniej 98, stąd też moje kolejne pytanie czy np. nie wystarczyłby indeks 95?

Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję :)

Woytas
08-05-2015, 07:02
Sorry ale non-stop czytanie o dziwnych rozmiarach i niższych indeksach prędkości to się już powoli na pawia zbiera ile razy można o to się pytać , jest takie magiczne szukaj 1000 razy chyba już o tym było ...

poza tym wbijcie sobie do głowy , że jak kupicie konkretny samochód to on wymaga konkretnych opon homologowanych przez producenta , jak was potem nie stać na opony zacznijcie kupować mniejsze samochody - wymagające mniejszych tańszych opon koniec kropka :)

Daro7404
08-05-2015, 07:06
Sorry ale non-stop czytanie o dziwnych rozmiarach i niższych indeksach prędkości to się już powoli na pawia

No ok, ale gdzie tu pomocna odpowiedź?
Po prostu nie doczytałem nigdzie informacji (może za mało szukałem i to jest moja wina) na temat parametrów opony i dlatego odważyłem się zapytać na forum.
Napisz jak możesz jakie powinny być i będę takich szukał :)

Pozdrawiam

Woytas
08-05-2015, 07:21
w instrukcji do auta masz podane typy opon jakie powinieneś zastosować jak nie masz instrukcji do twojego modelu to sobie ściągnij z neta a tu dopytaj użytkowników o konkretne modele opon lub producenta aby kupić te o jak najlepszych parametrach jezdnych

...nikt nagle nigdy nie potrafi nic znaleźć , szukaj jest zawsze magicznie obce , ale najnowszy odcinek serialu albo cam z kina w dniu premiery to już zazwyczaj każdy wie jak znaleźć

ot taka dygresja ogólna :)

latar
08-05-2015, 07:23
http://lmgtfy.com/?q=ford+s-max+rozmiary+opon

Daro7404
08-05-2015, 07:38
http://lmgtfy.com/?q=ford+s-max+rozmiary+opon

Dziękuję za podpowiedź. Tak zrobiłem jeszcze przed kupnem samochodu (ale teraz się zbłaźniłem :) pytając się o niższe parametry).
A opony o które się pytałem (Uniroyal (http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainexpert-3-215-60-r16-99-v-xl#90763578), Dunlop (http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sport-bluresponse-215-60-r16-99-v-xl#91301508), Nokian (http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-line-215-60-r16-99-v-xl#88577334)) mają indeks nośności 99 i indeks prędkości V.
Czyli podtrzymuję pytanie, które z tych oponek byście polecili.

MAG
08-05-2015, 08:55
...

poza tym wbijcie sobie do głowy , że jak kupicie konkretny samochód to on wymaga konkretnych opon homologowanych przez producenta ...
Wbij sobie wreszcie do głowy że tak wcale nie jest ...

Zgodnie z prawem wymagany jest odpowiedni indeks nosności (akurat w przypadku S-Max'a wystarczy 94/95) i prędkosci plus rozmiar będący równoważnym zamiennikiem rozmiaru fabrycznego (czyli mieszczący sie w przedziale od -2,5% do +1,5% od rozmiaru bazowego) i to tyle.

Oczywiscie sa jeszcze kwestie czy dana opona na daną felgę będzie pasować (kwestie szerokości opony i felgi) i czy dana felga będzie z daną oponą pasować do auta (nie będzie wystawać poza obrys zewnetrzny auta lub ocierać o jakiekolwiek elementy zawieszenia bądź karoserii.

Woytas
08-05-2015, 09:41
chyba nie złapałeś sensu mojej wypowiedzi :)

Slartibartfast
08-05-2015, 10:37
Daro7404,
Kup nokiany. W testach wypadają naprawdę nieźle, a cenowo są atrakcyjne.
Co do indeksu prędkości - eŚkiem raczej nie pojedziesz 240 czy 300km/h, jednak wybrałem indeks Y, bo:
a) takie były dostępne od ręki i w dobrej cenie
b) wolę mieć "zapas" konstrukcyjny w oponie, niż kupować na styk (szybciej niż fabryka dała nie pojadę, ale opona Y i tak pewnie więcej wytrzyma niż V czy W)
Co do ZR - po prostu takie były :)

Nokiany powiadacie cichsze? Hmm, eŚkiem na codzień jeździ żonka, dzisiaj się nim przejechałem po wymianie opon i wydaje mi się, że są jednak głośniejsze od fabrycznych michałków i chyba nawet zimowych conti. Ale muszą się jeszcze "ułożyć", zgubić frędzle itd. No i muszę przejechać więcej niż 10km :)

MaXyM
08-05-2015, 11:09
A jaki konkretnie model tych fabrycznych miskow?

Slartibartfast
08-05-2015, 11:15
Primacy HP 225/50/R17 98W XL (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1505190&postcount=15)

MaXyM
08-05-2015, 11:35
Wg spec maja 70dB a wiec o 2dB cichsze od ww. Nokianow.
Przypomne ze 3dB to 2krotna roznica w glosnosci.

Daro7404
08-05-2015, 13:16
Dzięki bardzo za podpowiedź.
Wybór padł na Dunlop'y - tak jakoś poszło :) podczas konsultacji telefonicznej ze 'szpecem'

MAG
08-05-2015, 13:56
chyba nie złapałeś sensu mojej wypowiedzi :)
Najwyraźniej ...

Wodnik
08-05-2015, 16:00
A mnie jedno zastanawia, skąd oni biorą te etykiety tych opon do ogłoszeń.
Zobaczcie kilka ogłoszeń tej samej opony i na jednych etykietach ekonomiczność jest E, a na innych jak i na stronie producenta jest C

E
http://allegro.pl/4x-opony-nokian-zline-225-50r17-98y-xl-i5281368059.html
http://www.nokaut.pl/w-sklepie/f6a442e61fcf4de8f998a4eadddd1dbb/11302/24970/0/eCiBQLPd9l6wnpyC36S798ZCx7$WLqLB7PL7zwMydqHBa8rgvd 9KVoWdmYbfmrz9/
http://www.tirendo.pl/nokian-z-line-xl-225-50-r17-98y-830761.html

C
http://www.motostrada.pl/opona/nokian-zline-225-50-r17-98-y-xl
http://allegro.pl/4x-letnie-225-50r17-98y-xl-nokian-zline-i5307544362.html
http://www.nokiantyres.pl/opona-letnia/nokian-zline/

MaXyM
08-05-2015, 16:17
pewnie im obojetne albo robia copy&paste
Zawsze lepiej popatrzec na strone producenta (wg niego jest to C)

Laser-RUS
08-05-2015, 21:19
A dlaczego taki rozmiar a nie standardowy 2345/45/18 98 W XL? To jakby stówka na sztuce taniej.

Też mam zLine ale przejechałem dopiero 10.000 i ciężko się jeszcze wypowiadać. Michelinki jak się kończyły, <4mm, to były strasznie podatne na aquaplannig. W zasadzie podzas nawet lekkiego deszczu na autostradzie nie dało się przyspieszać. 80-100 na blacie pedał lekko w podłogę a ASR bierze się*za robotę i hamuje buksujące koła. Zobaczymy jak te. Ocenię jak się będą kończyć bo póki nowe to wszystkie dobre.

W zwiazku z kompomisem pomiedzy prowadzeniem auta a komfotrem wybralem taki wariant (probowalem wszystkie standardowe warianty razem z 19-mi), odrazu powiem z gwarancja wszystko OK :wink:

Dlatego mam 235\50\18 zamiast 235\45\18 juz 5 komplet (na 2 esiach) i mam wlasne doswiadczenia z Gooodyearem, Michelinem i Nokianami.

Goodyaery sa bardzo glosne, szybko sie zuzywaja, w polowie bieznika nie tryzmaja sie drogi na sucho i na mokro

Micheliny sa w miare dobre, ale maja slabe boki i slaby kord opony

Nokiany - to jakby srodkowy wariant, ale maja duzo zalet na tle konkurencji: sa wytrzymale, w miare ciche, nie traca swoich wlasciwosci nawet przy 3 mm bieznika i sa stabilne w kazdych warunkach.

Bump: 72dB nie jest ciche. Tzn istnieja ponad 2x cichsze opony

Prosze o przyklad opon w moim wymiarze (235\50\18) ponizej 69dB z takim indeksem predkosci i nosnosci (101Y XL).

Ponadto opona ma byc cicha po zuzyciu polowy bieznika i co najwazniejsza byc wytrzymala, bo czasami jezdze po takich drogach, ze w odrebiu kilkidziesieciu km nie ma ani remontu opon, ani remontu felg (mam kute 18-ki i kolo zapasowe w bagazniku):)

MaXyM
11-05-2015, 22:20
Na czeskich stronach jest dostepny Vredestein Ultrac SESSANTA 235/50 R18 (BTW zakochalem sie w tym biezniku)
mimo ze w katalogu producenta 235 konczy sie na 45 ;)

W kazdym razie ten model chwali sie halasem na poziomie 67dB

Poza tym ja nie tyle argumentowalem istnienie cichej opony ktora chcesz kupic, a raczej fakt ze 72dB nie nalezy do cichych opon.

wicekk76
13-05-2015, 17:24
witam 'sseebbaa1'
Wracam do starego tematu, ale też chcę kupić ten rozmiar na lato 225/55r17.
Jak z perspektywy czasu powiesz o nim? polecasz dalej? czy nie obciera o nadkola u góry np. na jakiś dołkach itp?
Czy faktycznie lepiej jak są w wresji wzmacnianej XL czy wystarczą zwykłe ale o nośności np. 97 ?
pozdrawiam

Ponownie wracam do kwestii, która zapoczątkowała ten temat.
I od razu odpowiem - opony 225/55R17 zmieszczą się w nadkola S-Maxa, mimo że jest to rozmiar większy niż przewiduje producent.

Właśnie zamontowałem u siebie takie opony na nowych oryginalnych alusach. Opony to Continental ContiPremiumContact2.
Nic nie obciera. Mocniejsze przechyły nadwozia czy to przy hamowaniu czy przy zakręcaniu również nie powodują żadnego ocierania kół. A więc wszystko w porządku.

O zamontowaniu takiego właśnie niestandardowego rozmiaru zdecydowały dwie rzeczy:
1.Wysokość opony 123,75mm (od ziemi do felgi) jest praktycznie taka sama jak w oponach 215/60R16 (129,00mm), co przydaje się przy jeździe po dziurawych drogach.
2.Na oponach z wyższym profilem, moim zdaniem, samochód lepiej wygląda, bo koła lepiej wypełniają nadkole (zwłaszcza w porównaniu do standardowych 225/50R17, które są wyraźnie mniejsze od pozostałych wymiarów - patrz posty #1 oraz #283.

No i załączam zdjęcia pokazujące bezpośrednie porównanie wyglądu auta na oponach 215/60R16 (stalówki+kołpaki) oraz 225/55R17 (alusy).

Szerokość felgi 7,0
natomiast odsadzenie felgi to ET50

sseebbaa1
13-05-2015, 19:47
Do tych felg ostatnio dodałem 4 dystanse, każdy o grubości 20 mm i nadal nic nie obciera.
Dodatkowe wysunięcie kół (zrównanie z bokami nadwozia) jeszcze ulepszyło wygląd i trzymanie auta na szybkich zakrętach.

Auto wygląda rewelacyjnie i jest komfortowe właśnie przez wyższy profil.

Ewentualnego następnego S-Maxa też postawiłbym na takich oponach.
Ten rozmiar wcale nie jest też jakimś niepopularnym, a przez to drogim. Jeżeli dobrze pamiętam, to na takim rozmiarze jeżdżą Audi A6 (jest to istotne, bo czasami jakieś wymyślone rozmiary okazują się tak rzadkie, że cena jest 2x wyższa).

pawel934
14-05-2015, 00:37
Zmieniałeś szpilki przy montażu dystansów? Jeśli tak, to od czego podpasowały i czy dużo z tym było roboty?

sseebbaa1
14-05-2015, 07:47
Nie zmieniałem.
Zastosowałem dystanse przykręcane (z firmy Dystom).

wierzchon24
15-05-2015, 19:55
Witam, czy ktoś miał problemy z oponami Michelin Primacy HP???

Chomiczek
15-05-2015, 20:04
Opisz problem jaki masz to ktoś ci pewnie odpisze :D

kleryk
17-05-2015, 17:42
Tu raczej chodzi o opinie bo też jestem taką zainteresowany, gdyż rozważam zakup kompletu letniego z takimi oponami w używce. Pomijam fakt używanych opon gdyż są młode i mają dużo bieżnika.

Kayu
17-05-2015, 21:31
Witam, czy ktoś miał problemy z oponami Michelin Primacy HP???
Tak, opisywałem już kiedyś na forum.

kleryk
17-05-2015, 22:26
Doczytałem, odpuściłem.:roll:

wierzchon24
18-05-2015, 08:05
Witam założyłem próbnie Continental ContiEco5 5 letnie na przednię oś, jestem w szoku nie słychać kół. jedzie jak po maśle, a co mówić nowki!!!

kleryk
18-05-2015, 12:23
jedzie jak po maśle aż tak źle?

fredi
20-05-2015, 19:17
Witam ja kupiłem taki zestaw opon do mojego s-maxa.:569:
http://images70.fotosik.pl/901/9dd8ce6b6e54d940m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9dd8ce6b6e54d940.html)
http://images66.fotosik.pl/905/443fb17ddc042190m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/443fb17ddc042190.html)

lolot
20-05-2015, 19:23
Panowie a na czym jezdzicie zimą?Chodzi o s-maxa tit s letnie są 18' a co na zimę?

Puknięte z mojego LG

fredi
20-05-2015, 19:39
Zimowe mam również 235/45/18 takie były założone jak kupiłem.Można założyć mniejsze 215/60/16 lub 225/50/17 .

lolot
20-05-2015, 19:46
Nie za niski profil na zimę?Nie trzęsie?😊

Puknięte z mojego LG

fredi
20-05-2015, 19:51
Rozmiary które podałem są z prospektu S-Maxa, nie sądzę że profil będzie za niski.

sseebbaa1
20-05-2015, 20:26
Ja akurat na lato mam rozmiar 225/55R17, ale też byłby dobry na zimę. Auto zyskuje prześwitu pod samochodem, co w śniegu może być przydatne.
Problemem natomiast może już być użycie łańcuchów przy tym rozmiarze (mniejsza odległość opony od nadkoli).

MAG
21-05-2015, 08:57
Zimowe mam również 235/45/18 ...
Ja może nie również, bo latem jeżdżę na 19-tkach obecnie, ale zimówki mam 235/45/18 i jak dla mnie jest super.

swiety1916
21-05-2015, 21:15
Pytanie może głupie, ale zastanawia mnie jedna rzecz.
Mój Maximus z fabryki wyjechał na standardowych 17-kach. Teraz mam koła z oponami 215/60/16. Czy ta zmiana nie powoduje błędnych wskazań przebiegu i spalania?

weuek
21-05-2015, 22:21
W fokusie da się kablem ustawić rozmiar opon, więc i w s-maksie będzie z pewnością tak samo.

swiety1916
22-05-2015, 10:04
No właśnie. Czy trzeba to ustawiać, czy nie?

kleryk
23-05-2015, 07:37
Jak rozmiar jest fabryczny to raczej nic nie trzeba ustawiać, chociaż ja mam zimówki 225/50 R17 a teraz zakupiłem 235/45 R18 oba rozmiary fabryczne i przeliczając rozmiar jakaś tam różnica jest.

fredi
24-05-2015, 09:52
Jak jest rozmiar opon zalecany przez producenta to myślę że nie trzeba nic przestawiać.

weuek
24-05-2015, 10:02
Pewnie, że nie trzeba (nawet dla rozmiaru niezalecanego, niewidniejącego na naklejce), ale skoro istnieje taka możliwość, to można.

Jarek G.
10-07-2015, 11:00
Panowie,
Wasza opinia o tym:

http://www.pirelli.com/tyres/pl-pl/car/find-your-tyres/products-sheet/pzero-nero-gt#/overview

sseebbaa1
28-08-2015, 14:26
Właśnie mi się praktycznie skończyły opony w S-Maxie w rozmiarze 225/55R17 :(
Pewnie jeszcze z miesiąc pokulam się na łysych letnich i najwyżej trochę szybciej założę zimówki.
Ale już zastanawiam się jakie opony założę w tym rozmiarze na kolejny sezon.

Od dwóch sezonów jeździłem na Continentalach ContiPremiumContact 2 i nie do końca jestem z nich zadowolony, zwłaszcza na mokrym. Nie kleją tak jak bym chciał. Trudno wyczuć moment utraty przyczepności. Może to trochę przyzwyczajenie po rewelacyjnych Goodyearach F1 Eagle Asymmetric2 (z Mondeo), ale one niestety nie występują w tak dużym rozmiarze do S-Maxa...

Trochę myślę nad oponami Dunlop SP Sport Maxx RT (225/55R17 101Y) i wiem, że są to opony szybciej zużywające się niż twardsze (ale mniej przyczepne) odpowiedniki. Ja aż tak dużych przebiegów nie robię i chyba chciałbym poczuć trochę lepsze trzymanie.
Sam jeszcze nie wiem co wybiorę.

kleryk
28-08-2015, 20:11
Ja mam obecnie te dunlopy na 18-tkach ale jak widzisz za oknem nie miałem okazji przetestować za bardzo na mokrym. Ale jak dla mnie jak na razie są spoko, nie za głośne, do tej pory co bywało mokro to nic niepokojącego nie zauważyłem. Mają ten plus że dostałem w gratisie assistance na Europę a że nie mam zapasu to dla mnie plus. Ja średnio robię koło 10 tyś rocznie więc chwilę posłużą ale kierując się ceną i wszelkimi różnymi opiniami wybrałem je gdyż w miejscowym sklepie były w przystępnej cenie.

Aha a co do komfortu to w rozmiarze 235/45 R18 ja jestem zadowolony i jest fajnie, jedyny minus jak wiadomo koleiny ciągną.

Ja teraz mam problem bo będę musiał coś na zimę kupić ponieważ auto kupiłem w kwietniu na zimówkach 2 jeszcze fabryczne a 2 jakieś nijakie i pasuje teraz zrobić jakiś komplet zimowych siedemnastek.

sseebbaa1
28-08-2015, 21:02
Dzięki za wypowiedź odnośnie tych Dunlopów.
Rozważam w sumie jeszcze opony Goodyear EfficientGrip Performance.
Będę miał całą zimę na zastanawianie się :D

A co do Twojego dylematu odnośnie zimowek na felgę 17", to możesz zastanowić się nad zamontowaniem właśnie takiego rozmiaru, jak ja mam letnie - 225/55R17. Jeżeli nie przewidujesz używania łańcuchów, to będzie to idealny rozmiar, bo auto stoi wyżej niż na 225/50R17.
To zaś pozwala przejeżdżać po głębszym śniegu, a wysokość gumy daje więcej komfortu na zmrożonym (ubitym) śniegu czy innych nierównościach.

becki
02-09-2015, 18:09
Kupiłem autko na zimówkach i trzeba wymienić ;)
Co myślicie o tych:
Vredestein Ultrac Cento 235/45 ZR17 97Y XL
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-ultrac-cento-235-45-r17-97-y-xl#97135856
Może ktoś je miał w maksiu???

MKonrad
23-09-2015, 21:24
Witam,
Panowie czy ktoś zakładał do S-Maxa felgi od Kugi ??
Tam jest 235/50R18 - opona wyższa, może to i lepiej dla komfortu i dla zawieszenia.
Tylko czy przypasują takie felgi ?

MAG
24-09-2015, 09:47
LaserRUS pisal ze na takich oponach jezdzi. Ja u siebie tez mam rozmiar opony z Kugi, ale na wiekszej feldze, czyli mam 19-tki z oponami 235/45/19

MKonrad
24-09-2015, 15:39
Dzięki za informacje.
Spróbuje :)

latar
24-09-2015, 20:08
Panowie, też będę musiał posiąć cztery osiemnastki do przyszłej wiosny. Jak ktoś przyuważy jakąś promocję, wyprzedaż stanów magazynowych czy inną posezonową okazję to zostawcie info.

MKonrad
06-10-2015, 12:06
Koła od Kugi założone, wyglądają ekstra :)
S-Max ma ciut krótsze szpilki niż Kuga i nakrętki trzymają na 4 obroty (zamiast chyba 6).
Ciekawe czy pod pełnym obciążeniem nie będzie nic ocierać :roll: - opony mają 235/50R18.

latar
06-10-2015, 12:11
A ktore felgi masz? Wrzucisz fote jak to wyglada na S-Maxie?

MKonrad
06-10-2015, 13:20
Postaram się dziś wrzucić.
Felgi takie jak te: http://img30.staticclassifieds.com/images_tablicapl/279909575_1_644x461_nowe-felg-z-nowymi-oponami-18-ford-kuga-3100-z-wysylka-strzelce-krajenskie_rev001.jpg

Yakac
06-10-2015, 13:49
Za ile je kupiłeś?

MKonrad
06-10-2015, 14:07
Za ile je kupiłeś?

jakieś grosze :027:

MKonrad
06-10-2015, 15:18
A ktore felgi masz? Wrzucisz fote jak to wyglada na S-Maxie?

http://sendfile.pl/pobierz/519399---UXxe/IMG_2.jpg

latar
06-10-2015, 15:35
Całkiem, całkiem. I to jest 235/50R18?

MKonrad
06-10-2015, 15:47
Całkiem, całkiem. I to jest 235/50R18?

Tak

MAG
08-10-2015, 08:58
Troche wieksza opona i lepiej wypelnione nadkola - mi sie podoba...

Nic nie bedzie ocierac - ja mam 235/45/19 na felgach o ponad 1cm bardziej na zewnatrz ustawionych niz te twoje i nie mam problemow, a mam u siebie sportową zawiechę nizsza o 30-35mm od seryjnej.

latar
08-10-2015, 09:10
Lepiej, lepiej. Zimówki takie kupie.

sseebbaa1
08-10-2015, 09:33
Ja mam 225/55R17, więc są praktycznie też tej średnicy i nic nie obciera, a wygląda super.
Felgi 7,0 z ET50.
Obecnie dołożyłem do nich dystanse po 20 mm, a więc ET wychodzi teraz 30.

Ale jeżeli chodzi o zimówki, to musisz pamiętać tylko, że najprawdopodobniej wykluczone będzie zastosowanie łańcuchów śniegowych (mogłyby urwać nadkole z uwagi na mały prześwit).

latar
08-10-2015, 10:00
Kupiłem komplet łańcuchów w 2004 roku bo do Czech jechałem. Nigdy tej walizeczki nawet nie otworzyłem a mieszkam teraz w byłym jeleniogórskim. 90% przelotów robię autostradą. Zeszłej zimy jeździłem na 215/60R16 i to był za mały rozmiar. Na szczęście opony już umarły więc zakładam 18'' z lekko wyższym profilem niż standardowe 235/45.

MKonrad
08-10-2015, 10:37
Troche wieksza opona i lepiej wypelnione nadkola - mi sie podoba...

Nic nie bedzie ocierac - ja mam 235/45/19 na felgach o ponad 1cm bardziej na zewnatrz ustawionych niz te twoje i nie mam problemow, a mam u siebie sportową zawiechę nizsza o 30-35mm od seryjnej.

Dzięki MAG, bo to na podstawie Twojej opinii się zdecydowałem.
Jeździ się bardzo dobrze, faktycznie nic nie obciera.
Napompowane są na 2,5 bara, a wciąż przejazdy przez tory nie są straszne.

sseebbaa1
08-10-2015, 10:47
A jakie są ET i szerokość tej felgi od Kugi?

MKonrad
08-10-2015, 11:08
a jakie są et i szerokość tej felgi od kugi?

et 52,5
8j

Pitsmax
11-10-2015, 17:33
Czy ktos juz probowal moze wcisnac opony o rozmiarze 235/50/18?? Zastanawia mnie czy zmieszcza sie one z przodu?? Pozdr.

sseebbaa1
11-10-2015, 17:37
Pitsmax szkoda, że nie chciało Ci się przewinąć chociaż jedną stronę do tyłu...

Pitsmax
11-10-2015, 18:05
Pitsmax szkoda, że nie chciało Ci się przewinąć chociaż jedną stronę do tyłu...

Fakt, szkoda. problem z glowy ale dzieki za podpowiedzi.

artik99
12-10-2015, 08:08
jakie oponki polecacie na zimę? 215/60/16? Budzet okolo 350pln/sztuka

sseebbaa1
12-10-2015, 08:36
jakie oponki polecacie na zimę? 215/60/16? Budzet okolo 350pln/sztuka

To nie ten temat.

Spróbuj może tutaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164456&page=30

Yakac
12-10-2015, 11:54
jakieś grosze :027:

Mkonrad - konretny z ciebie gość :) A możesz konkretniej? :lol:

pawel934
13-10-2015, 16:36
Ja mam 225/55R17, więc są praktycznie też tej średnicy i nic nie obciera, a wygląda super.
Felgi 7,0 z ET50.
Obecnie dołożyłem do nich dystanse po 20 mm, a więc ET wychodzi teraz 30.

Ale jeżeli chodzi o zimówki, to musisz pamiętać tylko, że najprawdopodobniej wykluczone będzie zastosowanie łańcuchów śniegowych (mogłyby urwać nadkole z uwagi na mały prześwit).

Zmieniałeś szpilki na dłuższe, czy jak rozwiązałeś temat?

Pozdrawiam,
Paweł

MKonrad
19-10-2015, 11:38
Ja szpilek nie zmieniałem, ale wulkanizator stwierdził że warto by zmienić na dłuższe, bo nakrętki zrobiły ok 3,5-4 obroty a powinny ok 6.
Czy można kupić dłuższe szpilki do piast S-Max'a ?

sseebbaa1
19-10-2015, 12:06
Kupiłem dystanse przykręcane.
Przy takiej grubości dystansu jest to konieczne.

Mam takie zamontowane zarówno w Mondeo (dystanse firmy Eibach), jak i w S-Maxie (firmy Dystom).

sseebbaa1
19-10-2015, 14:44
Zmieniałeś szpilki na dłuższe, czy jak rozwiązałeś temat?

Mam w S-Maxie takie dystanse przykręcane. Grubość 20 mm.
Sprzedawane są one w komplecie na jedną oś. Czyli potrzeba dwa komplety. Te nakrętki do przykręcenia dystansu do piasty przysyłają w zestawie.

http://i92.photobucket.com/albums/l8/sseebbaa11/20150119_170906_zps1714f6f7.jpg (http://s92.photobucket.com/user/sseebbaa11/media/20150119_170906_zps1714f6f7.jpg.html)

http://i92.photobucket.com/albums/l8/sseebbaa11/20150119_171017_zps0fdafccc.jpg (http://s92.photobucket.com/user/sseebbaa11/media/20150119_171017_zps0fdafccc.jpg.html)

Szpilki na pewno wystają ponad powierzchnię dystansu, ale nie pamiętam ile. Może ze 2-3 mm.
Pamiętam, że na pewno wystają, bo nie mogłem zastosować felg stalowych na te dystanse (teraz akurat zmieniałem na zimówki na stalówkach i musiałem odkręcić dystanse, bo końcówki szpilek opierały się o felgę - felga nie przylegała prawidłowo do powierzchni dystansu).

Natomiast z aluminiowymi felgami jest inaczej, bo one mają specjalne zagłębienia pomiędzy otworami i w te zagłębienia wchodzą wystające szpilki.

Poniżej zdjęcie oryginalnej felgi z mojego Mondeo, ale inne oryginalne felgi Forda też tak mają. Strzałką zaznaczyłem zagłębienie, ma on około 7-8 mm głębokości.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/827/o6ho.jpg

Niektórzy stosują nawet dystanse o grubości 17-18 mm i jest wszystko OK.
Eibach ma w swojej ofercie dystans przykręcany o grubości 15 mm, ale tylko dla Mondeo i Focusa, a nie S-Maxa.

A tu jeszcze jedno zdjęcie z Mondeo, gdzie widać na dystansie w których miejscach felga dotyka dystansu - ciemniejsze ślady. Felga jest tak skonstruowana, że dotyka dystansu na jego brzegach, czyli środek już jest delikatnie podniesiony, a do tego jeszcze są te wgłębienia pomiędzy otworami.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/706/zfvb.jpg

A mój S-Max z felgami 7.0x17 ET50 i oponami 225/55 oraz wspomnianymi dystansami po 20 mm wygląda tak:

http://i92.photobucket.com/albums/l8/sseebbaa11/20150320_152435.jpg_zpsd21vsyfy.png (http://s92.photobucket.com/user/sseebbaa11/media/20150320_152435.jpg_zpsd21vsyfy.png.html)

http://i92.photobucket.com/albums/l8/sseebbaa11/20150320_152505.jpg_zpstb57vrzm.png (http://s92.photobucket.com/user/sseebbaa11/media/20150320_152505.jpg_zpstb57vrzm.png.html)

latar
21-10-2015, 20:44
Dobra. Zdecydowałem się. Problem w tym, że planuję zakupić zimowe laczki 235/50/18, które mają*średnicę większą o 12,9mm od 225/55/17. Czy to podejdzie? MAG ty znasz te wszystkie cyferki w nadkolach. Może też coś doradzisz?

MaXyM
22-10-2015, 00:51
A dla 18" nie jest maksymalnym rozmiarem 45?

latar
22-10-2015, 07:47
Niby jest ale LaserRUS jeździ i sobie chwali. Kolega MKonrad też wstawił.
Tu zdjęcie: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2465366&postcount=772

No i MAG jeździ na 235/45/19 a te mają jeszcze od 1.9mm większą średnicę niż 235/50/18.
225/55/17 u sseebbaa1 też chyba nie jest standardowe.

MAG
23-10-2015, 14:09
Nie zapomnij jeszcze tego, ze ja jezdze na alusach z mniejszym ET niz fabryczne i na dodatek na Eibachu, dzieki ktoremu auto jest 3-3,5cm nizej niz na fabrycznym zawieszeniu i absolutnie nic nie ociera.

Oczywiscie ten rozmiar nie jest dedykowany do S-Maxa, ale zmiescic sie zmiesci bez zadnych problemow i auto dobrze na nim jezdzi.

motorek4612
01-12-2015, 21:31
Mam w S-Maxie takie dystanse przykręcane. Grubość 20 mm.
Sseebbaa1 gdzie kupiłeś te dystanse(jakim koszt?).Miałem przyjemność widzieć twojego maxia na żywo i podobało mi się to co widziałem,, a jeśli chodzi o letnie kapcie, w sharanie swego czasu ujeżdżałem Klebery, i bardzo fajnie mi się na nich latało, stosunek ceny do jakości bardzo dobry, teraz pytanie, patrząc po danych na etykietach Kleber dynaxer hp3 wypada o niebo lepiej niż michelin , continental, czy nokian, co myślicie, jak by takie oponki w ori rozmiarze 235/45/18 sprawowały się w s-maxie???? Bo jak mam płacić za nowa gumę więcej bo jest "markowa" co wcale nie przekłada się na jakość to wole kupić już coś sprawdzonego, do tej pory latałem na continentalach i szalu nie było powiem szczerze.

sseebbaa1
01-12-2015, 22:19
Dystanse kupowałem z firmy Dystom.
Taki komplet (4 sztuki, każdy grubość 20 mm) zdaje się ciągle kosztuje 500 zł.
Dystom sprzedaje też poprzez Allegro.
Przesyłka 20 zł.

Na FORDTUNING.PL wytargowaliśmy swego czasu rabat 10%, a więc komplet wychodził 450 zł plus koszty przesyłki. Teraz jednak Dystom nie chce już dawać tego rabatu, a jakoś nie możemy zebrać się w większą grupę, aby zawalczyć ponownie.

Może na FCP (przecież o wiele liczniejszym od FT) uda się dokonać zakupu grupowego? Wówczas producent z pewnością poważnie podszedłby do obniżki na duże zamówienie.

A co do etykiet opon, to nie polegałbym na nich.
Weź pod uwagę kilka testów (żeby wyciągnąć z nich jakąś średnią) i zobacz, że Klebery nie wypadają lepiej od tych pozostałych opon, które wymieniłeś.

Zresztą, abyśmy mogli konkretniej coś doradzić, to musiałbyś też wskazać konkretne modele opon, a nie tylko ogólną nazwę producenta. Każdy producent opon ma w swojej ofercie różne opony, dostosowane do różnych wymagań.

Pozdrawiam!

wojtbf1
02-12-2015, 20:13
Może na FCP (przecież o wiele liczniejszym od FT) uda się dokonać zakupu grupowego?

Jakby co to się piszę......:one:

MAG
02-12-2015, 20:19
No to niech ktos zdecydowany na zakup zrobi liste i jak zbierze sie wiecej niz 5 osob, to sie uderzy do Dystomu.

Jakby co to byc moze tez bede zainteresowany, ale nie wiem czy z terminem sie dopasuje, bo wyszly mi dodatkowe nieplanowane wydatki ...

latar
02-12-2015, 20:38
Ja też chętnie ale będę czekał maksymalnie do momentu aż zjada mi się tę balony na stalówkach 16''. Na razie 6mm więc mam nadzieję, że pod koniec stycznia przekładka na alu 18. A jeździć to się na tym nie da. Samochód zrobił się niestabilny przy dużych prędkościach a przy małych buja tak, że choroby lokomocyjnej dostaje :-\

sseebbaa1
02-12-2015, 21:03
Pamiętajcie tylko, że dystanse o grubości 20 mm nie pozwalają na założenie stalowych felg. Szpilki wystają po prostu o te 2-3 mm ponad płaszczyznę dystansu i felga opiera się o czubki szpilek zamiast o aluminiowy krążek dystansu.
Przy alusach nie ma tego problemu, bo felgi mają zagłębienia pomiędzy otworami.

Jeżeli zatem ktoś chciałby zamontować dystanse też do stalówek, to musiałby chyba wziąć te sugerowane przez Dystom 22 mm (a nie 20 mm).

Motorek4612 lub wojtbf1 - teraz mam na zimę stalowe felgi i chwilowo nie używam dystansów, leżą w garażu. Jeżeli któryś z Was chce sobie je potestować, to niech da znać. Jak coś to na Świeta będę w Stargardzie i mogę zabrać ze sobą. Pożyczę Wam do wiosny i będziecie wszystko wiedzieć i widzieć :)

motorek4612
03-12-2015, 22:23
Motorek4612 lub wojtbf1 - teraz mam na zimę stalowe felgi i chwilowo nie używam dystansów, leżą w garażu. Jeżeli któryś z Was chce sobie je potestować, to niech da znać. Jak coś to na Świeta będę w Stargardzie i mogę zabrać ze sobą. Pożyczę Wam do wiosny i będziecie wszystko wiedzieć i widzieć
Pomysł nie głupi jednak ja już tez założyłem zimowe buty na stalówkach wiec .....

MaXyM
03-12-2015, 23:02
Kurde chce kupic na lato Vredestein Ultrac Sessanta 235/45 R18
I nie ma. Gdzieniegdzie sie trafi profil 40. Ale ogolnie Sessanta wyparowala :(

latar
03-12-2015, 23:10
No Apollo wciągnęło Vredesteina. Widać jakiś zamęt jeśli chodzi o brandy. A zLiny od Nokiana? Niezły kapeć w rozsądnej cenie. Kupię kolejne czego nie powiem o Conti czy GY.

latar
07-12-2015, 07:41
Pany. Zamówiłem dystanse z Dystomu 20mm. Nie mogę już dłużej patrzeć na samochód na 16'' balonach:/ Poza tym źle mi się jeździ. Mimo tego, że opony jeszcze trochę zostało to zakładam 18''. 500pln za komplet (4szt) bezpośrednio, bez allegro. Wysyłka w cenie. Potencjalne 10% rabatu w sumie nie ma takiego znaczenia a jeśli ktoś robi dobrą robotę to ja chętnie odpuszczam takie rzeczy.