Zobacz pełną wersję : Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta
adam127777 29-11-2017, 23:35 rolety i przyciemniane szyby najlepiej. Trochę mi szkoda tych wskazówkowych bieda zegarów, niestety w STLIne jak zamówiłem już w nowym cenniku było z 10'1 wyświetlaczem, osobiście bardziej mi się podobały te analogowe wskazówkowe, pomijam oczywiście ilość informacji dostępnych w obydwu przypadkach.
Poczekaj na nowego Puga 508 , wydaje mi się , że pozamiata ;) oczywiście jak nie przesadzą z ceną.
A to będzie 1.4 czy 1.6 ? :P
Kolega pisał że mu się podoba 3.0 a Peżot jakby się dało to wsadziłby w Talizmana 3-xcylindrówkę ;)
adam127777 30-11-2017, 08:29 Namawiam na podgrzewaną kierownicę i elektryczną klapę bagażnika.
Ładne auto! :)
Mnie osobiście podgrzewana kierownica nie podeszła, jest tylko włącz/wyłącz i jakoś za ciepło w łapki mi było, ale jeździłem w marcu dwa dni tylko więc może za ciepło było do testów ;)
Panowie, rolety kosztują 400 pln. Żal nie brać, a używać nie każą. Lepiej mieć niż nie mieć.
Ja tam sądzę, że lepiej wydane byłoby na spotkanie z piszącymi w tym wątku przy piwku, obejrzenie naszych autek i zbudowanie przyjacielskich relacji :)
A według mnie rolety są przydatne. Przyciemniane szyby to są raczej do zwiększenia prywatności a rolety do gaszenia słońca. Mam jedno i drugie i rolety u mnie regularnie w ruchu.
disaster3 30-11-2017, 10:19 Kurdę poczytałem sobie trochę o chipsach do 2.0TDCi i z tego co nasi nadworni Tunerzy heko , TuneFORCE napisali to wrażenia z jazdy i przyśpieszenia 180 KM po chipsie w manualu są lepsze niż 210KM po chipsie w powershift'cie.
I znowu problem bo 210 KM nie ma w manualu a 180 KM w manualu szkoda, że nie jest AWD (AWD dostępny jest tylko z PS).
Ok ~200 KM i 450 NM, fajnie by było odepchnąć z 4 łap :619: Idealnie by było jakby Ford wypuścił Vignale 2.0 Biturbo w manualu i AWD lub z jakiś dobrym automatem (pokroju DSG - ale mniej wadliwa lub ZF od BMW :619: )
Dobra luzuje bo fantazja mnie ponosi i znowu zaczynam iść w strone zapier...jechania :P a to ma byc wygodny i komfortowy samochód na trasy z możliwością przyciśnięcia i skutecznego wyprzedzania. A takie BiTurbo po chipsie jest.
Ps. Oglądałem przed chwilą przyśpieszenie do 200km/h B8'ki 2.0 BiTdi 4x4 DSG (240 KM) i trochę mi się przykro zrobiło :( Zamiata konkretnie ale to VW :( (znowu przykrość :P )
Przyciemniane szyby to są raczej do zwiększenia prywatności a rolety do gaszenia słońca. Mam jedno i drugie i rolety u mnie regularnie w ruchu.
Dokładnie tak jest też u mnie.
Rothmans 30-11-2017, 11:40 Mam przyciemniane szyby i jak w lato nikt z pasażerów nie narzeka na słońce bo jest dość wysoko to jesienią i zimą muszę czasami coś na szybie zwiesić bo dziecku jadącemu z tyłu tyłem jednak świeci. Na szczęście/ nieszczęście takich dni o tej porze roku nie za wiele ale rolety bym dokupił bo dołożenie w serwisie ok 3 tys zł !
ja mam i w lato używam czasami ,warto dać te 400 zl
Ja bym chętnie wziął rolety do Focusa, mam przyciemniane fabrycznie szyby, ale młoda się skarży, że jej świeci.
spotkanie z piszacymi było by oki:) Może jakiś osobny wątek do tego?
Na trwającym właśnie salonie motoryzacyjnym w Los Angeles Mazda zaprezentowała odświeżoną wersję swojego flagowego modelu 6
http://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-losangeles-2017/losangeles-2017/news-mazda-6-po-liftingu,nId,2471844
Dalej zdania nie zmieniam, potwornie mi się 6tka podoba.
disaster3 01-12-2017, 13:37 Mi również się podoba tylko co z korozją i cienkimi blachami? Poza tym głośno jest w środku w porownaniu do takiego Mondka w wyższych prędkościach no i amatorów cudzej własności akurat na Mazdę nie brakuje.
Kupowanie w stolicy to proszenie się o kłopoty. Poza tym takiego silnika w PL nie ma jak 2,5L T - 250KM i 420Nm. Mógłby być bardzo ciekawy. W tej chwili jest wolnossak 2,5L i 195KM - trochę słaby na tle konkurencji.
Poliftowe znam dwie sztuki u znajomych i zero rudej jak na razie - odpukać.
Ja jeżdżę na trasy raz na miesiąc - zresztą polifty podobno mają dużo lepsze wyciszenie.
Ten 2.5 co jest u nas też wymiata - jest minimalnie wolniejsza od mojego 2.5 z turbem.
cattani75 01-12-2017, 16:16 Na trwającym właśnie salonie motoryzacyjnym w Los Angeles Mazda zaprezentowała odświeżoną wersję swojego flagowego modelu 6
http://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-losangeles-2017/losangeles-2017/news-mazda-6-po-liftingu,nId,2471844
Dalej zdania nie zmieniam, potwornie mi się 6tka podoba.
Rewelacja. No i wyprzedziła wyposażeniem mk5. Wreszcie można mieć wentylowane fotele. Oj, coś czuję, że u mnie potencjalny mk6 ma groźnego rywala. ;-)
Rothmans 02-12-2017, 00:29 Japńczyk to jednak japonczyk / brak tego polotu wewnątrz, brak tego czegoś. Napisałem ja, wychowany na chrześcijańskim disignie:)
cattani75 02-12-2017, 07:31 Brak polotu? Hmmm... Dla mnie Mazdy są jakieś takie... miękkie i przytulne w środku i bardziej dotykają premium.
Sam mam m6 2.5 2017 - przy 120 mam 64/65 db tyle samo co nowa skoda superb do robiłem testy moim sprzetem. ( a auto świat mazda 2017 wyszła 1 db glośniej od mondeo ale i 1,3 db lepiej od nowej insigni wiec ne piszcie ze jest głośna , głośna to była 2012-2016 ale nie model 2017.
0-100 ma lepszy wynik jak modeno 2.0 240 . bo mi wyszło 7,7 a średnie spalanie z automatem 8l.
Tempomat na 120 km - 6,2 l/100 km
Tempomat na 140 km - 7,5 / 100 km.
Nie tylko moja tak pali jak chcecie dam linka jak wszyscy na forum opisuja swoje spalania.
Generalnei 2017 jest bardzo dopracowana, lepiej wyciszona, itp ale poczytajcie o nowej 2018 to juz wszystko bedzie inne.
Nowa mazda , dokładne zmiany.
https://www.mazda-press.com/pl/aktualnosci/zmodyfikowana-i-udoskonalona-mazda6/
https://images82.fotosik.pl/925/6514b97363d060e9.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6514b97363d060e9)
Rewelacja. No i wyprzedziła wyposażeniem mk5. Wreszcie można mieć wentylowane fotele. Oj, coś czuję, że u mnie potencjalny mk6 ma groźnego rywala. ;-)
pożyjemy zobaczymy na razie w prywatnych rozmowach sprzedawcy mazdy mieli polewkę z ludzi , którzy kupowali cyt " te rude chuczące pudełka , dopiero w nowym CX5 poprawili wyciszenie , może teraz w 6-tce poprawili , natomiast wynalazki typu AA lub funkcjonalność na poziomie SYNC3 to był śpiew przyszłości , nie wiem jak w nowej 3 i 6 ale i tak nie kupiłbym nieuturbionego auta :)
Mnie się M6 podoba od zawsze. W jazdach próbnych przed zakupem Mondeo, w M6 najbardziej bolało wnętrze (przed FL), wyciszenie i uczucie, że wszystko jest takie "lekkie i tanie". W Mondeo np. drzwi swoje ważą i daje to poczucie lepszej ogólnej jakości.
Poliftowymi M6 nie jeździłem ale widać, że idą w dobrym kierunku - poprawili znacząco wnętrze i chwalą się lepszym wyciszeniem. Gdybym teraz kupował samochód to miałbym trochę większą zagwozdkę ;)
niko123
Silnik bez turbo niestety przegrywa w elastyczności. Załaduj tą M6 na maksa i żeby sprawnie wyprzedzić trzeba będzie ją wysoko kręcić żeby użyć tych 250Nm. Z turbo jest łatwiej - maks moment jest sporo wyższy i dostępny już poniżej 2000obr./min.
disaster3 02-12-2017, 09:41 Nie wiem czy czytaliście oba załączone linki ale zdaje się ze w polifcie M6 będzie ta 2,5L ale uturbiona 240KM i 420Nm momentu w porównaniu z 2.0EB to o ile nie są to czcze gadki to M6 z tym silnikiem będzie robiła ecobiusta jak chciała, gdzie chciał i chociaż mam nadzieje ze i nie na wstecznym. Mam nadzieje ze w polifcie mondka dadzą manuala do 2.0eb albo chociaż jakiś dobry automat bo ten strasznie ogranicza możliwości tego nie lekkiego auta.
Łukasz Okularczyk 02-12-2017, 09:47 Starszy pan, Niemiec, jeździł nim tylko do kościoła. A teraz biedak płacze, że sprzedaje... :-PI to tylko z górki.
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
...w polifcie M6 będzie ta 2,5L ale uturbiona 240KM i 420Nm momentu ....
Tylko niestety w innych artykułach piszą, że wątpliwe jest czy ten silnik będzie dostępny w Europie...:(
disaster3 02-12-2017, 11:42 No to dziękuje i do widzenia
Gdy ogladalem auta to w m6 brakowalo mi tylko tempomatu aktywnego od 0 i wentylowanych foteli.
Tym silnikiem 2,5 bez turbo jezdzilo sie duzo lepiej niz 2.00 EB forda (to pewnie przez skrzynie). Takze jakbym mial teraz kupic to M6 bylaby mocnym kandydatem (pewnie musieli kie optime nadgonic).
Natomiast z takich mazdowych betonow to w modku podoba mi sie ta przestronnosc, mazda daje mniej miejsca no i bagaznik w wersji kombii m6 wydaje sie mniejszy niz w mondeo lift :)
Niemniej fajnie ze cos robia bo ida do przodu japonce
dizel1982 03-12-2017, 18:35 Ooo, widzę ciekawy wątek. Debatujecie nad M6. Również zastanawiałem się czy nie wymienić swojego mondeo w przyszłym roku właśnie na mazdę 6 z silnikiem 2.5. Na chwilę obecną nie ukrywam że biorę pod uwagę właśnie M6 oraz mondeo Vignale 2.0 BiTurbo. Mondeo Vignale jeszcze nie jeździłem. Kiepsko z dostępnością tego auta na jazdy próbne. Jeździłem natomiast mazdą 6 właśnie z silnikiem 2.5l. Co mnie zaskoczyło to spalanie. Może trudno w to uwierzyć ale tym samochodem naprawdę bez trudu da się osiągnąć wynik poniżej 8l i to wcale nie jeżdżąc emerycko. Dość dynamiczna jazda daje w granicach 9l. Jak się pałuje ostro po mieście do odcinki to 12 - 14l ale to i tak bezapelacyjnie z mondeo EB. Tak jak tu ktoś wcześniej napisał, M6 turbo będzie tylko na USA. Natomiast te silniki są naprawdę bardzo dobre. Teraz po FL będzie on jeszcze bardziej oszczędny ponieważ przy małym obciążeniu pracowały będą tylko 2 cylindry czyli spalanie jeszcze bardziej spadnie. Minusem mazdy jest lakier. Od razu po wyjeździe z fabryki trzeba zamawiać powłokę ceramiczną i to najlepiej podwójną albo jakieś inne zabezpieczenie ponieważ ten samochód rysuje się od podmuchu wiatru. Tragedia. Drugi minus który co prawda mazda trochę poprawiła ale dalej moim zdaniem jest słabo to wyciszenie. Bardzo cenię sobie ciszę w aucie dlatego koniecznie chcę przetestować ten fordowski system Active Noise Control. Jestem ciekawe jak on działa i czy w aucie faktycznie jest cicho. M6 przy prędkościach > 140km/h jest głośniejsza od mojego mondeo mk4 2.0TDCi. Tu akurat mazda się nie popisała. Poza tym naprawdę jak dla mnie dość duży konkurent dla mondeo. Nawet jestem w stanie zaakceptować że to sedan za którymi nie przepadam bo są nie praktyczne a kombi nie chcę.
u znajomego jeździłem mondkiem 2,5l i też spoko daje radu i cisza ok ale wole moje :)
co do mazdy dziwi mnie ten lakier u kolegi ładnie się sprawuje :)
Mondeo jest świetnie wyciszone , vignale to kolejne 2-3 dB mniej czyli przy 130 km/h to mniej więcej pozimo nowego 530d
dizel1982 03-12-2017, 19:50 Mondeo jest świetnie wyciszone , vignale to kolejne 2-3 dB mniej czyli przy 130 km/h to mniej więcej pozimo nowego 530d
Właśnie myślałem że to udało się tylko BMW ale jak mówisz że mondeo dorównuje 530d to jest to rewelacja. Jeździłem tym samochodem i jest on mówiąc szczerze moim marzeniem. Ale niestety, raty leasingu powyżej 5000z brutto, póki co go skreślają. Gdyby jeszcze były poniżej 4k, to bym się mocno zastanawiał no ale cóż. Jeżeli mondeo Vignale jest podobnie wyciszone to będzie na 100% moim kolejnym autem w garażu i to jest pewne. Może uda mi się dorwać jakiś egzemplarz testowy ale jest to dość ciężkie.
Podniecacie sie spalaniem i zachwytem mazdy a tak naprawde duza zasluga tego niskiego spalania jest masa 300 kg lzejsza bo nie ma wygluszenia
dizel1982 03-12-2017, 20:03 Podniecacie sie spalaniem i zachwytem mazdy a tak naprawde duza zasluga tego niskiego spalania jest masa 300 kg lzejsza bo nie ma wygluszenia
Nie tylko. Po pierwsze mazda nie ma turbiny która podnosi spalanie a po drugie, silniki mazdy mają stopień sprężania 14:1 natomiast 240 konny EB ma stopień sprężania tylko 10:1. I tu tkwi sekret niskiego spalania.
dizel1982 -Jaka m6 2,5 jezdziłeś, bo w wyciszeniu między 1 a 2 liftem czyli miedzy 2012-2016 a modelem po 2 lifcie czyli 2017 jest rółżnica koło 1,5 db jak pisałem 1 db mniej od mondka podobnie jak superb i 1,3 db lepiej od nowej insigni.
Jeśli to nie był model 2017 to moglo być głośno.
Nie dawajmy wszystkich mazd 6 gj do jednego worka bo już wyszedl 2 lifting wprowadzjac kolorowy hed up wysokiej rozdzielczości, pogdrzewana kiera, podwujne klejone szyby od modelu 2017, lepsze wyciszenie podloki itp , inne uszczelki, inne kierownica, GVC (G-Vectoring Control), W systemie wspomagającym hamowanie - Advanced SCBS, laserowy czujnik bliskiej podczerwieni zastąpiono kamerą monitorującą obszar przed samochodem, co umożliwiło zwiększenie zakresu prędkości przy których system jest aktywny z 4-40 km/h do 4-80 km/h, zwiekrozna wydajnośc klimatyzacji, ełnokolorowy wyświetlacz informacyjny o przekątnej 4,6" w zestawie wskaźników ze wzbogaconą grafiką itp .
Ja mam 2017 i mam oczywiście podwójne klejone szyby.
Co do spalania to średnio po mieście jak i przy 120 czy 140 km 2,5 z automatme pali mi mniej jak poprzedni Focus II 115 ps.
Nie wiem jakie macie spalanie np chwilowe na wolnych oborach to juz podawane na godzine ale 2,5 po nagrzaniu silnika ma 0,5l /h ( pewnie tyle co diezel forda ) poprzedni focus II 1.6 115 miał 0,8l/h - te silniki naprawde sa bezawaryjne i pala b. mało.- zadziwiająco mało.
dizel1982 03-12-2017, 20:10 dizel1982 -Jaka m6 2,5 jezdziłeś, bo w wyciszeniu między 1 a 2 liftem czyli miedzy 2012-2016 a modelem po 2 lifcie czyli 2017 jest rółżnica koło 1,5 db jak pisałem 1 db mniej od mondka podobnie jak superb i 1,3 db lepiej od nowej insigni.
Szczerze, nie wiem jaki to był rok modelowy, jeździłem nią w sierpniu i był to samochód demonstracyjny salonu mazda Odyssey więc raczej był to nowszy model i niestety jak wyjechaliśmy na autostradę to zrobiło się głośno ...
Teoretycznie powinien być to nowe model ale nie ma pewności.
Co do klejonych szyb są one tylko w najbogatrzej wersji.
dizel1982 03-12-2017, 20:22 Co do klejonych szyb są one tylko w najbogatrzej wersji.
I taką też jeździłem. Zresztą mazda z silnikiem 2.5 występuje tylko w najbogatszej wersji i tam już dużo nie ma do doposażenia. Ta którą jeździłem miała HUD, miała aktywny tempomat, podobno była wyposażona pod korek. Cena katalogowa za ten egzemplarz zdaniem sprzedawcy przekracza 160k.
Wersja 2017 ma taki kolorowy z wysoką rozdzielcozścia a starsze taki niebieski. więc będzie wiadomo jaką jeżdziłeś.
https://images81.fotosik.pl/927/dd2e087f21c072fbmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/dd2e087f21c072fb)
https://images82.fotosik.pl/928/2c435fea8c0a1113med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/2c435fea8c0a1113)
dizel1982 03-12-2017, 20:40 Nie wiem kiedy HUD się zmienił ale ja miałem ten niebieski.
To jak pisałem była to wersja 2012-2016 tylko wersja 2017 czyli po 2 lifcie ma klorowy hed up i te ulepszenia a co do wygłuszenia to jak pisałem inne uszczelki,dodatkowe wygłuszenie drzwi i sufitówki, zmniejszone szczeliny miedzy blachami technologiczymi czy cos takiego i te klejne szyby.
Szkoda bo jak pisałem różnica między modelami jest wyraźna. - polecam jazddy testowe tylko modelami po 2 lifcie.
Nie tylko. Po pierwsze mazda nie ma turbiny która podnosi spalanie a po drugie, silniki mazdy mają stopień sprężania 14:1 natomiast 240 konny EB ma stopień sprężania tylko 10:1. I tu tkwi sekret niskiego spalania.
Porównywanie stopnia spreżania silnika wolnossącego i doładowanego, który z definicji musi być najpierw odprężony żeby przyjąć doładowanie, jest delikatnie mówiąc, mylące :-)
Co to za hud na jakies smiesznej szybce,to mazda jeszcze nie osiągnęła poziomu technologicznego jak niemcy i nie wyświetla na szybie?
Ale, że jacy Niemcy?
Bawarczycy z plebejskimi Niemcami niewiele chcą mieć wspólnego. Już od dawna uważają, że wydali za dużo na Solidaritätszuschlag. Gdyby tylko pojawił się jakiś jaskrawy polityk, który poderwałby Bawarczyków do ruchów niepodległościowych to będą następni po Katalonii.
Szwabia to stan umysłu. Z nimi z kolei Niemcy nie chcą mieć nic wspólnego.
Ford jest hAmerykański.
Opel francuski.
No to został tylko VW, który w swoim flagowym Arteonie na 70k eurasów wyjeżdża z szybką.
Są dwie strony medalu , Niemcy a przynajmiej ci z Nordrhein Westfalen, nie chcą mieć dużo wspólnego z bawarczykami ;)
Co to za hud na jakies smiesznej szybce,to mazda jeszcze nie osiągnęła poziomu technologicznego jak niemcy i nie wyświetla na szybie?
Oczywiście od roku w nowej cx5 jest szybie zamaist na plexi ( w full opcji. ), w 2018 w mowej mazdzie 6 będzie w szybie.
co do takich ut typu CX5. Dlaczego nastał trend na SUVy, Crossovery itp? Jakie to auto ma przewagę nad segmentem D? Że wyżej się siedzi?
Że grubemu/choremu/niesprawnemu/staremu łatwiej wsiąść i wysiąść. A poza tym to zwyczajny owczy pęd (bo inni mają).
no tak, łatwiej się wsiada i wysiada niektórym osobom. Chociaż jeśli już bierzemy takie kryterium pod uwagę to nie raz trzeba dość wysoko unieść nogę przy wsiadaniu co może już temu niesprawnemu nie wychodzić tak dobrze. W każdym razie, większość SUVów jest robiona na mniejszych płytach podłogowych czyli na segmencie C lub są niezależnymi konstrukcjami ale nadal nie oferują więcej miejsca dla pasażerów z tyłu niż Mondeo, Insignia czy świętej pamięci Accord, C5 i Avensis. SUVy z tyłu mają taborety a nie kanapy. Oczywiście, mówię to z perspektywy auta rodzinnego, którym jeździ się nie tylko na zakupy i do pracy. Inna sprawa, że jeżdżąc po zakupy itp.....można przecież mieć Focusa i nie droższą o 20 tyś Kuge. Faktycznie owczy pęd jest motorem napędowym dla kategorii SUV. No chyba, że ktoś na prawdę lubi i chce mieć taką wyższą pozycję za kółkiem to oki, mozna to zrozumieć, w końcu każdy z nas lubi co innego;)
dizel1982 09-12-2017, 11:42 SUV w niczym nie jest lepszy. Po protu głupia moda i głupi owczy pęd jak napisał weuek Ja np nigdy nie kupił bym SUV-a. Nie lubię samochodów z dynamiką kredensu bo nigdy SUV-em z takim samym silnikiem, nie osiągniesz takiego spalania oraz dynamiki jak w sedanie/liftbacku/kombi. Poza tym nie podoba mi się w tych samochodach to że się wysoko siedzi. Ja zawsze muszę mieć fotel opuszczony na sam dół bo wtedy dużo lepiej czuć samochód.
Bo siedzi się wyżej jak sąsiad, auto jest większe jak sąsiada i mogę dojechać / wjechać tam gdzie sąsiad nie może.
To tak jak w tym kawale kiedy do Polski na studia przyjechał syn bogatego kacyka z Afryki i relacjonował swój pierwszy miesiąc pobytu: "czuję się w swoim Rollsie taki mały i zagubiony wśród okolicznych mieszkańców, poruszających się autobusami ...". Po dwóch tygodniach otrzymał odpowiedź od rodziców: " nic się nie stresuj kochany synu - przysyłamy Ci autobus ..."
Wyższa pozycja za kierownicą i łatwiejsze wsiadanie jest też w minivanach.
Ja mam S-Maxa bo nie mam wyjścia ale jest mi w nim zdecydowanie za wysoko. Na drodze też niestety czuć, że środek ciężkości jest wysoko zawieszony.
A SUV? Zupełnie nierozumiem ale też i nigdy nie jechałem.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
cattani75 09-12-2017, 12:44 Chcesz siedzieć wysoko? Kup sobie traktor. :-)
Pitek S. 09-12-2017, 14:56 Pomysł na SUV'y powstał "parę" dobrych lat temu jak się kończyła epoka prawdziwych terenówek, na które spadało zainteresowanie. Ktoś wtedy wymyślił, że można zrobić takie auto do bardziej sportowej jazdy i tylko czasem zjechać z asfaltu np. nad brzeg jeziora by spuścić zabraną łódkę. Początkowo takie samochody naprawdę były duże, tylko dla tych z grubym portfelem i faktycznie miało to silnik, który jechał. Dzisiaj SUV'em nazywa się auto wielkości malucha i mocy kosiarki ogrodowej, ale ważne że wygląda "modnie" :) . No i poszło. Ot taki marketingowy sukces :) .
Tyle, że SUVy mają pewna bardzo przykrą przypadłość. Szczególnie mocno przekłamane dane dt. spalania i emisji. wynikające ze specyfiki testów laboratoryjnych, które po prostu nie uwzględniają efektów oporów powietrza. Ocenia się, że właśnie wprowadzane pomiary w cyklu drogowym mogą spowodować, że ich użytkownicy nagle zostaną poproszeni oi wyrównanie niedopłat podatkowych, w tych krajach gdzie takie mechanizmy funkcjonują (np. UK). Oczywiście nowo produkowane też będą miały problem - więc strakcyjność SUVów zacznie spadać
Skoda zapowiada na 2019 rok wersję plug-in dla Superba. Jeśli Ford tego nie zrobi to raczej się przesiądę....a trochę s(z)koda :(
Skoda zapowiada na 2019 rok wersję plug-in dla Superba. Jeśli Ford tego nie zrobi to raczej się przesiądę....a trochę s(z)koda :(
spoko :)
to nadal 2 lata:)
Tyle że za plug in będziesz musiał dopłacić kilkadziesiąt tysięcy PLN extra (wg zasady $150-200 za 1 KWh pojemności akumulatorów). Nikt Ci aku nie da za friko
Takie info
Zakończyły się negocjacje Unii Europejskiej z Japonią w sprawie umowy o wolnym handlu. To dobra wiadomość dla miłośników japońskich samochodów.
W praktyce oznacza to, że klienci z Europy będą mogli taniej kupować pojazdy produkowane w Japonii. Unia Europejska zniesie 10-procentowe cło na samochody mportowane z terenu Japonii i 3-procentowe stawki cła nakładane dotychczas na części zamienne.
Ceny Mazdy 6 mogą spaść od 9 do 16 tys. zł. Na podobną obniżkę mogą liczyć także nabywcy sportowego modelu GT86. Mniej kosztować będą także m.in. pojazdy marki Subaru, Nissana, Mitsubishi i Lexusa.
Mazda Polska podniesie zyskowność - nie będą walczyli cenami - to nie jest marka masowa
Jest takie ryzyko jak przy każdych innych obniżkach / podwyżkach.
Paliwo drożeje o 5% -> żarcie drożeje o 5%
Paliwo tanieje o 5% -> żarcie zostaje bez zmian :)
Ps.
Wczoraj wieczorem agencja Reuters poinformowała, że amerykańska marka planuje przenieść produkcję swoich flagowych sedanów: Mondeo i Fusiona (model oferowany w USA) z Meksyku i Hiszpanii do jednej z chińskich fabryk. Zdaniem Reutersa miałoby to nastąpić w 2020 roku, przy okazji wprowadzenia na rynek nowych generacji obu siostrzanych modeli. Przedstawiciele agencji powoływali się przy tym na anonimowe źródła związane z dostawcami amerykańskiej marki.
Służby prasowe Forda szybko odcięły się od tych spekulacji. W specjalnym oświadczeniu czytamy, że firma "nie planuje eksportować nowej generacji Fusiona/Mondeo z Chin do Ameryki Północnej i Europy".
Obecna generacja sprzedawanego na Starym Kontynencie Mondeo produkowana jest w hiszpańskiej Walencji, gdzie powstają również modele: S-Max, Galaxy, Kuga oraz użytkowe: Tourneo Connect i Transit Connect.
Obejrzałem z bliska na spokoju nową Insignie w wersji kombi. IMO jest to jedno z brzydszych aut w tym segmencie. Co mi się niepodoba? Otóż patrząc z boku okna wyglądają jakby były zawieszone na tej chromowanej listwie idącej nad nimi. Ta listwa ciągnie się aż tylnego klosza na klapie bagażnika. Jakoś chaotycznie to wygląda. Dodatkowo w przypadku innych aut taka chromowana listwa jest granicą między pionową płaszczyzną drzwi a poziomą płaszczyzną dachu. W tym aucie ponad listwą jest jeszcze spory kawał dachu, który idzie pionowo.
A już najgorszy jest olbrzymi tylny zwis tego auta. Wygląda to karykaturalnie.
Opel tradycyjnie wykonał kawał dobrej roboty w dziedzinie projektowania aut ładnych inaczej.
Ale tym się jeździ a nie ogląda z zewnątrz ;) - Pomijam przypadek Multipli
A jak wrażenia z wewnątrz?
JA podziele się wrażeniami Audi A4 allroad 2,0 TFSI 220 PS 30kkm nalotu. W środku premium jakości astry nie obrażając astry bo w mojej J drzwi przednie są miękkie a w audi twarde. Siedzenia ładne alcantara ze skórą ale nie wygodne, wielkość w środku i pojemność bagażnika do mk5 nie ma polotu. Komfort akustyczny w środku byłem zniesmaczony myślalem że bedzie ciszej. Jedyny plus to silnik który żwawo reagował na gaz trasa GDN-KRK spalanie 11,2 i nie żałowałem go bo zaliczyłem korek w KRK i pare po drodze na autostradzie 150- 170 non stop a więc spalanie super. Układ kierowniczy pracuje dużo ciężej niż w mk5 ale to akurat mi się podobalo. Fajnie przyspiesza z 4 łap, quatro robi swoją robotę. Reasumując miałem go odkupić bo auto jest 2014 rok a ma przebieg 30 kkm ale sobie odpuszczam. Nie rozumiem ludzi ktorzy kupują takie auta za 170 - 180 kPLN .
Nie rozumiem ludzi ktorzy kupują takie auta za 170 - 180 kPLN .
Maj-lipiec przejechałem Audicami i Beemkami 20kkm i mam dokładnie takie samo zdanie. Jeśli już to brać to tylko od 3 litrów w górę. Niestety @#^%@&^$ akcyza wszystko chrzani.
Obejrzałem z bliska na spokoju nową Insignie w wersji kombi.
Generalnie autu bym się na pewno przyjrzał gdybym kupował teraz. W dziedzinie design to mniej więcej tak jak Superb, wygląd współczesny, własny style, ale przysłowiowej d..y nie urywa. Problem jest taki że jak widzę na drodze tego Opla z przodu to nie wiem czy to Insignia czy Astra, dopóki nie zobaczę długości auta z boku. Tutaj duzy plus dla Forda że Mondeo jednak wypada na plus juz na pierwszy rzut oka w porównaniu z Focusem. Oczywiście autem się jeździ, ale jeśli mozna mieć i to i tamto (lepszy wygląd) to wybór jest prosty. Mercedes oddał strzał w dziesiątkę z nowym CLA. Wiele osób kupuje małego kompakta bo dostaje znaczek plus świetny wygląd.
Jeśli w przyszłym roku miałbym kupować auto to rozważyłbym oprócz MK5: Stingera 2.0 255KM w RWD lub Giulię Veloce 280KM również RWD. Na razie problem z tymi autami jest taki że nie wiadomo jak z jakością wykonania i problemami wieku dziecięcego oraz spadkiem wartości auta. Z tym ostatnim to największy problem jak do tej pory miała Alfa. Jednak serce mi podpowiada - Alfa Romeo - kto wie może za kilka lat po mondku będzie giulia w RWD?
Propozycje dla tej wielkości aut są od 120 do 320 tyś złotych. Gdybym miał wydać średnio 250 tys zł za za auto z 250 KM to kupiłbym za tą kwotę dwa . Mustanga 420 KM i kompakt 120-150 KM. Czułbym się trochę głupio w wypasionym średniaku za 180-200 tyś wiedząc że w podobnej kwocie mogę mieć rasowe 300-400 koni
pitekantrop 22-12-2017, 15:40 Propozycje dla tej wielkości aut są od 120 do 320 tyś złotych. Gdybym miał wydać średnio 250 tys zł za za auto z 250 KM to kupiłbym za tą kwotę dwa . Mustanga 420 KM i kompakt 120-150 KM. Czułbym się trochę głupio w wypasionym średniaku za 180-200 tyś wiedząc że w podobnej kwocie mogę mieć rasowe 300-400 koni
Generalnie samo zamowienie Titanium mozna juz uznac za marnotrawstwo, poniewaz ta wersja oprocz elementow kosmetycznych w stosunku do Editiona nie oferuje kompletnie nic. To tak jak kupowanie A4/3/C, tylko w mniejszej skali.
Generalnie samo zamowienie Titanium mozna juz uznac za marnotrawstwo, poniewaz ta wersja oprocz elementow kosmetycznych w stosunku do Editiona nie oferuje kompletnie nic. To tak jak kupowanie A4/3/C, tylko w mniejszej skali.
Jeśli różny wyglad wnętrza 2 zestawów wskażników ten LCd w stosunku do analogowego z edition,nawigacje 8 a 10 cali oraz 16 a 17 calowe felgi nazywasz kosmetyką to masz do tego prawo o gustach się nie dyskutuje według mnie to przepaść w wyglądzie.
Obserwując liczbę Mk5 w wersji Titanium na ulicach, można jednak wnioskować, że klient jest skłonny zapłacić extra za wygląd zewnętrzny i wewnętrzny
Pitek S. 01-01-2018, 19:15 No cóż. Dla jednych auto, to tylko przyrząd do przemieszczania się. Dla drugich oprócz przewozu z punktu A do B, ma jeszcze dawać frajdę z jazdy. Ja np. należę do tych drugich :one: . W związku z tym ford (i nie tylko) ma wersje i dla pierwszej, i dla drugiej grupy klientów g:DD
Jeśli różny wyglad wnętrza 2 zestawów wskażników ten LCd w stosunku do analogowego z edition,nawigacje 8 a 10 cali oraz 16 a 17 calowe felgi nazywasz kosmetyką to masz do tego prawo o gustach się nie dyskutuje według mnie to przepaść w wyglądzie.
co to mamy dwie nawigacje w Mondeo?
pitekantrop 02-01-2018, 17:07 Nie mamy. Kolega bzdury wypisuje. Nawigacja ma w każdej wersji taki sam rozmiar ekranu 8".
Ja nie krytykuję wyboru Titanium, wręcz przeciwnie - pokazuję, że ludzie lubią wydawać pieniądze na ekstrawagancję bez żadnych walorów użytkowych, czym jest nie tylko zakup samochodu premium, ale już nawet wybór wersji Titanium, która nie tylko nie oferuje żadnych walorów komfortowych w stosunku do Edition, ale nawet wręcz przeciwnie - 17-stki o niższym profilu pogarszają komfort jazdy. Tak samo jak BMW 3 jest droższe, a ciaśniejsze od Mondeo. Ale nie wszyscy podchodzą do tematu pragmatycznie i bardzo dobrze - na takich klientach są największe marże.
Mam w mk5 16" na zimę a lato 18". Sorry ale 16" to za mało do dynamicznej jazdy zwłaszcza na zakrętach. Układ kierowniczy wydaje się gumowaty na 16". Ale co kto lubi. Zawsze 16" można zamienić na 18". O wyglądzie nawet nie wspominam.
Nie mamy. Kolega bzdury wypisuje. Nawigacja ma w każdej wersji taki sam rozmiar ekranu 8"
pszepraszam moja pomyłka
Jeśli chodzi o walory komfortowe za różnicę 3100 zł przy samochodzie kosztującym 120-130 tys otrzymujemy jeszcze,nie licząc wymienionych zegarów Led :samościemniające się lusterka,system bezkluczykowy i nastrojowe oświetlenie wnętrza.Dla mnie to wszystko jest bardzo praktyczne i komfortowe,a większość pragmatyków których znam to sknery i dusigrosze,którzy muszą znależć sobie ideologiczną przykrywkę dla swoich poczynań.Ale na takich zarabia się najwiecej dająć im mało za niewiele mniejszą kasę.
pitekantrop 03-01-2018, 01:25 pszepraszam moja pomyłka
Jeśli chodzi o walory komfortowe za różnicę 3100 zł przy samochodzie kosztującym 120-130 tys otrzymujemy jeszcze,nie licząc wymienionych zegarów Led :samościemniające się lusterka,system bezkluczykowy i nastrojowe oświetlenie wnętrza.Dla mnie to wszystko jest bardzo praktyczne i komfortowe,a większość pragmatyków których znam to sknery i dusigrosze,którzy muszą znależć sobie ideologiczną przykrywkę dla swoich poczynań.Ale na takich zarabia się najwiecej dająć im mało za niewiele mniejszą kasę.
Automatycznie ściemniające się lusterko masz już w Trendzie.
Sugerujesz, że 2x droższe BMW 5 da Tobie 2x więcej niż Mondeo?
Samościemniające się zewnętrzne-myślę że za 3 tysie w tym przypadku warto otrzymać to co wymieniłem co do BMW 5 to niestety mnie nie stać i nie znam samochodu.Tu pewnie byłbym pragmatykiem:>
Kolega pitekantrop to już widzę całkiem odleciał w tej swojej nienawiści do Mondeo. Żal mi trochę Ciebie kolego, kupiłeś auto, którego nie lubisz, nie wiem po co to zrobiłeś ;)
Kolega pitekantrop to już widzę całkiem odleciał w tej swojej nienawiści do Mondeo. Żal mi trochę Ciebie kolego, kupiłeś auto, którego nie lubisz, nie wiem po co to zrobiłeś ;)
Eee tam kupił - obstawiam na 99,9% służbówka :) i flotowcowi bardziej mondki od isi spasowały ;)
Ja myślę że on sobie jaja robi a wy to łykacie.
Właśnie przetwarzam film który udostępnię na moim kanale youtube (jedynie 46min.).
W moim Mk5 wsio ok poza sporadycznym cykaniem ze słupka B. Wszystko będzie można zobaczyć i posłuchać - m.in. jak drzwi się normalnie zamykają a nie "jak w polonezie". Po przebiegu 25k km autu wciąż nic nie dolega - nic nie piszczy czy trzeszczy jak to ma miejsce w niektórych konkurencyjnych markach.
Wstaw ten link jak będzie gotowy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
grzechu913 05-01-2018, 19:25 Znam i znalem parę osób co to się chwaliły, ze maja swoje samochody ,a finalnie to nie były ich auta tylko firmy,goście nie wydali ani centa na nie,a szumu robili ,jakby jeździli autami za pół bańki,potem jak miała być zmiana na inne we flocie, to te niby niewygodne,jeździ się jak taczką tu skrzypi,tam puka i takie tam. Rozumiem wszystko, auta maja swoje jakieś tam lekkie wady,ale jakby mi tak samochód nie pasił, jak temu koledze, to bym go sprzedał i po kłopocie,tylko ze raczej to flotowe autko i nie ma wyjścia, musi się z nim męczyć do następnej wymiany. Inni pewnie dostali coś lepszego , wiec wylewa żale
Wstaw ten link jak będzie gotowy.
Wstawię linka jutro bo upload 16,7GB dopiero się rozpoczął.
Po przebiegu 25k km autu wciąż nic nie dolega - nic nie piszczy czy trzeszczy jak to ma miejsce w niektórych konkurencyjnych markach.
Wiesz, tak do 15tu-20stu kkm pojawiał mi się efekty cykania słupka. Nic z tym nie robiłem Teraz mam ponad 3 dychy i już nie pamiętam że kiedyś, coś takiego mi się okresowo pojawaiało. Tak jak by problem się rozwiązał sam. Z okresowo pojawiających się to:
- nadwrażliwość czujnika przeszkody z przodu przy jeździe z większymi prędkościami w deszczu (moim zdaniem zalega gdzie woda między elementami i wywołuje taki efekt)
- sporadyczne 'przerzucanie' sygnału z czujników z APIM na IPC (znika zaparkowaniu i ponownym uruchomieniu auta)
- nie widzi pen drive na usb po chwilowym wyłaczeniu silnika / zapłonu (pomaga chwilowe wyjęcie z gniazda USB - typowy Windows)
A poza tym:
- zwichrowana przednia deska pod oknem, przed kierowcą
- ciut ciężej reagująca na otwarcie klamka drzwi dla kierowcy
Żadnych innych komunikatów, błędów, niedomogów
Ja czasami słyszę tylko cykanie ze słupka B o czym będzie na filmie.
pitekantrop 06-01-2018, 04:38 - nadwrażliwość czujnika przeszkody z przodu przy jeździe z większymi prędkościami w deszczu (moim zdaniem zalega gdzie woda między elementami i wywołuje taki efekt)
- zwichrowana przednia deska pod oknem, przed kierowcą
Też mi wczoraj czujniki z przodu zwariowały go gonitwie w deszczu na A1.
Zwichrowana deska pod szybą w Mondeo to sztandarowy pokaz tandety Forda. Na początku myślałem, że może hiszpanie jej nie docisnęli i próbowałem ją tam bezskutecznie wcisnąć, ale przy okazji wizyty w serwisie z wariującą klimą wsiadłem w Vignale i była tam identyczna "fala" pod szybą. Wyboczyła się, jakby była o kilkanaście mm za szeroka.
Poproszę o lajki :-)
https://www.youtube.com/watch?v=xvIY3AkcsxU
Zwichrowana deska pod szybą w Mondeo to sztandarowy pokaz tandety Forda. Na początku myślałem, że może hiszpanie jej nie docisnęli
To efekt złego projektu (brak odpowiednich usztywnień wzmocnień) ewentualnie dostawca zbytnio się spieszy (oszczędza na maszynie wtryskowej) i wyciąga za ciepłą deskę z formy wtryskowej zanim dojdzie do pełnej krystalizacji tworzywa przy stygnięciu
ten uchwyt na telefon to by na filmie kolega darował :D
Mnie nie przeszkadza:P
Kolejny odcinek z Mondeo MK5 będzie będzie o wadach i zaletach.
przemo_1981 06-01-2018, 19:45 Poproszę o lajki :-)
łapka w górę poszła
ten uchwyt na telefon to by na filmie kolega darował :D
Co się czepiasz najlepszego uniwersalnego uchwytu Samsunga? ;)
Ode mnie też poszedł. :)
Szkoda że to nie klekot ... ;)
Również wielkie dzięki za wsparcie kolego :-).
Co do klekota to już miałem ich kilka i teraz czas na benzynę :-)
Nie wiem czy to wynika z tego że mam jej trochę we krwi? :-)
piotrek305 08-01-2018, 08:08 poszła łapka w górę :) bardzo fajny film :) prosimy o kolejne dokumentujące eksploatację tego auta :)
Dzięki wielkie za miłe słowa. Mondek na pewno będzie częściej gościł na moim kanale YT :-)
Marino166 08-01-2018, 09:24 Lemon, masz fajną maszynę, podoba mi się kolor. Łapka poszła [emoji16]
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Dzięki ponownie. Aby nie zaśmiecać wątku bardziej dziękuję z góry wszystkim za lajki i miłe słowa :-)
wracając do tematu SUVów, dziś przymierzałem się z tyłu w RAV4 oraz Lexusie NX. Oba samochody miały dość wygodne te kanapy z tyłu. Nawet można było ich oparcie pochylać wg potrzeb. NX jest dość małym autem a miejsca było w nim całkiem ok. Mówię to w odniesieniu do siebie jako kierowcy który nie ma 2m wzrostu. Jeśli kierowca jest wysoki, to odsuwając swój fotel spowoduje, że ci z tyłu będą mieli ciasno. Ogólnie jednak pozytywnie się zdziwiłem. Miałem jakieś złe doświadczenia w pamięci chyba z C-maxa gdzie z tyłu były po prostu trzy średnio wygodne "taborety". Scenic chyba też tak miał. Ja wiem, że to pewnie z powodu możliwości konfiguracji tylnych foteli, jednak mimo wszystko mnie bardziej przekonuje z tyły kanapa. A rozglądam się w kontekście tego, że za niedługo sedanów typu Mondeo może zabraknąć.
Może tu lepiej będzie kontynuować dyskusję na temat finansowania Mondeo i konkurencyjnych marek.
cattani75
Leasing EasyDrive od VAGa można policzyć sobie tutaj:
https://kalkulator.vwbank.pl/
Robisz konfigurację ze strony Volkswagena. W konfiguratorze można dodać odpowiednie pakiety serwisowe i przedłużenie gwarancji. Od Passata/Arteona od ręki możesz odjąć 10-12% i wklepujesz do kalkulatora. Potem suwakami dopasowujesz sobie parametry. U dealera oferta na VW jest z ratą 6-7% niższą niż ta z kalkulatora.
W przypadku leasingu EasyBuy 101% to te okolice można uzyskać w przypadku min 10% wpłaty własnej, 3 latach (35 miesiącach) rat i 1% wykup. Czyli oprocentowanie roczne 0,75% (o ile dobrze policzyłem).
W przypadku 3 lat wychodzi łącznie <103% (roczne 1,85%). Tradycyjny leasing bankowy jako alternatywę znacie. Osobiście mniej niż 5% nie widziałem.
Jeżeli ktoś po zakończeniu leasingu planuje wykup prywatny samochodu i potem po 6 miesiącach jego sprzedaż to jest to najtańsza chyba opcja finansowania samochodu. Z wad? Trzeba zamrozić wysoki wkład własny lub płacić wysokie raty. W przypadku EasyDrive można wyjechać z zerową wpłatą własną i spłacać tylko utratę wartości.
Mam AC+OC załatwiane u dealera. VAG ma chyba porządne umowy z Allianz bo całe ubezpieczenie:
• OC
• AC - nowe części z ASO
• Assistance - najwyższy, samochód 10dni, laweta do 600km za granicą
• NW
• Autoszyba - nowa z ASO
zapłaciłem 2,8%.
Pisałem tutaj (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2925452&postcount=48), że przymierzałem się do Fiesty 1.0EB 100KM ST-Line za 72.324PLN ale nowe Polo MK6 GTI 2.0 TSI 200KM DSG za 108.710PLN wychodzi mi 105 zeta miesięcznie drożej.
Normalnie nie ma jak kupić sobie Forda :/
Dzisiaj sobie zrobiłem z kumplem szybki obchód po salonach:
Insignia 2.0 benzin - 140 tys po rabacie - wersja na wypasie.
- z tyłu siedzenia krótkie i robią wrażenia dużo miejsca ale jak przymierzyć fotelik to dziecko nogami kopie o kierowcę
- konsola skrzypi, podłokietnik tylko pojedynczy schowek, oprócz kawała skóry na drzwiach - reszta plus podszybie twardy plastik
- bagażnik taki sobie - niby duży ale jakoś bardzo podniesiony - dwie walizki jedna na drugą nie wejdą - u mnie wchodzą bez problemu
BWM 5 2.0 dizel 310 tys w promocji :shock:
- oprócz wygodnych siedzeń nie ma czego pochwalić ... serio
- bagażnik w sedanie ma chyba 200 litrów i przez przetłoczenia wchodzi tornister szkolny a nie duża walizka na płasko
- wersja full a panel pod naciskiem skrzypi, drzwi twarda szorstka skóra
Jakiś kosmos - wychodzi że taki Mondziak w Vinylu jest najlepszym autem w swoim segmencie wielkości - jakby tam było coś lepszego jeszcze niż 2.0 z turbem to byłoby auto idealne
Podejście do segmentu premium (seria 5, klase E lub A6) to min 260 tyś w kieszyni i wcale przysłowiowej "d..y nie urywa" - mówimy o autach 2.0 z 190 KM dieslem. Ostatnio było porównanie w AŚ albo Motorze. Wolę dwa auta: MK5 + Mustang
prokop123 02-02-2018, 17:40 Jakiś kosmos - wychodzi że taki Mondziak w Vinylu jest najlepszym autem w swoim segmencie wielkości - jakby tam było coś lepszego jeszcze niż 2.0 z turbem to byłoby auto idealne
Rok temu robiłem taki rekonesans i mając 200kpln keszu szukałem czegoś wygodnego, dużego, z maksymalnym wyposarzeniem itd.
Różne opcje rozpatrywałem ale wyszło na MK5 Vignale.
Po rabatach wyszedł mi 147 kpln i powiem szczerze, wart był każdej tej złotówki.
disaster3 02-02-2018, 18:00 Wszystko ładnie pięknie, ale dlaczego nie ma V/R6.
Sam będę stał przed takim dylematem i gdyby mk5 miało v6 w benzynie, nie miałbym żadnego dylematu a tak w niepremium wszędzie R4.
Tylko Stinger na horyzoncie ale to tez Ok 240 tys z takim silnikiem a full wypas Vignale z 2.0 eb po rabacie to < 150 tys.
No nie ma limuzyny niepremium z v6 poniżej 200000. :(
a tak w niepremium wszędzie R4.
(
Volvo 90 też ma już tylko cztery cylinderki - taki znak czasów
Ale V6 w Mondeo to byłby hit (w Stanach 35 tyś $ !!!)- wystarczy popatrzyc na cenę mustanga z V8
Tyle, że V6 do floty nikt nie weźmie - i dlatego Ford myśląc pragmatycznie tego nie oferuje
Niestety ale Stinger to aktualnie jedyna sensowna oferta dla entuzjastów Vki w tym segmencie
Zawsze można ściagnąć z hameryki nówkę Fusion Sport 2,7V6 EcoBoost ... :619:
A ile to wyjdzie z przeróbkami?
pitekantrop 02-02-2018, 22:31 Niestety ale Stinger to aktualnie jedyna sensowna oferta dla entuzjastów Vki w tym segmencie
Niestety, ale nie. Jakbyś się zainteresował (YouTube), to byś wiedział, że ta V6 brzmi jak R4 i jest za to strasznie krytykowana przez większość testerów.
Dla mnie 2.0 TDCI w Mondeo mk5 jest najlepiej brzmiącym, zwłaszcza przy kickdownie, silnikiem diesla R4 i nie wiem jak to zrobili, ale on w ogóle przy wysokich obrotach nie brzmi jak diesel, tylko jak benzyna, i to taka większa. No ale to niestety nie pochwała dla Forda, tylko dla Peugeota.
pitekantrop aktualne wcielenie tego silnika (DW10F/G) już mocno odjechało od tego co jest dostępne w PSA. Szczególnie jeśli chodzi o brzmienie. Starsze generacje DW10 czy DW10C nie brzmią tak dobrze.
Pertyn mówił gdzieś, że Kia Polska ma sprzedawać alternatywny wydech do Stingera GT. Montowany miałby być przez dealera z zachowaniem pełnej gwarancji. Miałyby być dwie opcje: głośna lub z aktywnymi klapami.
Na otomoto są dwa Fusiony Sport 2.7 EB. Oba schowane w katergorii Mondeo MK5. Jeden za 125k a drugi za 135k.
Będzie jeszcze jedno V6, no może raczej VR6, w klasie dla plebsu.
http://moto.pl/MotoPL/7,88389,22804687,volkswagen-arteon-z-ponad-400-konnym-silnikiem-vr6.html
Arteon. Leniwe pismaki przekalkowały brytyjski artykuł i brytyjskie bhp wprost na konie. Arteon VR6 ma mieć 410KM a więc 404bhp. Do zap.. po Autobahnach pewnie idealny. Do zaiwaniania bokiem pewnie wcale. Z resztą Stinger GT za napędem na wszystkie kapcie też się nie nadaje. Przynajmniej tak mówi internet bo sam nie jeździłem. Trzeba by pytać custom'a.
A wracając do premium vs Mondeo. Ja wiem, powtarzam się, ale na prawdę w zeszłym roku chciałem kupić segment D w dieslu. I chciałem kupić idealnie. Były możliwości i dużo jeżdżenia więc zrobiłem rekonesans po wszystkim co mnie interesowało lub miało jakiś sens. BMW3, 4, 5, nowe 5, A6, Mondeo, Pastuch i Arteon. I wniosek był taki:
Premium w minimum sześciu cylindrach to owszem, świetna opcja jeśli kogoś stać. Na polu czterech cylindrów to Mondeo Winiary albo Arteon. Dołożenie 100-150k do premium w segmencie dwulitrowców nie ma kompletnie żadnego uzasadnienia.
pitekantrop 03-02-2018, 00:34 A wg mnie zamiast Vignale można niewiele dokładając wziąć Audi A6. Model niedługo kończy produkcję, więc jest dopracowany i mocno rabatowany. 2.0 TDI 190 KM ma poniżej 8 s do setki i 2000 RPM przy 160 km/h, do tego wnętrze jest wręcz pedantycznie wykonane jeśli chodzi o jakość.
disaster3 03-02-2018, 06:40 Nie widzę kompletnie sensu dokładać do łysego A6. O wyposażeniu takim jak w Vignale można zapomnieć no chyba ze się dołoży 100k co nie ma sensu.
Dalej to będzie R4 i fwd a poza tym VAG.
Wolałbym już Vignale jeździć na max wypasie.
latar tylko wiesz ze ten Arteon VR6 cenowo będzie wyżej niż Stinger (bo Vag nie może kosztować mniej niż KIA tak dla zasady) a to już będzie go niebezpiecznie zbliżało do kwot R6 BMW 5'tek.
pikentarop jeśli kogoś satysfakcjonuje kierownica, koła, elektryczne szyby i legendarna jakość to czemu nie. Chociaż jak schodziło F10 to 520d w Business Edition, czy coś takiego, wyjeżdżały z salonów za 180 patyków. Na wyposażeniu była nawigacja z RTTI, elektryczne i grzane stołki, skóra i pakiet serwisowy na 100kkm. No i napęd na tył :)
disaster3 ja wiem, że tanio nie będzie. Przecież to będzie 410KM z automatem, napędem na 4 koła, wielkimi hamulcami, itd. Zupełnie to to nie podobne będzie do MDO 1.5EB Trend. W Reichu pewnie będzie startował od 60k€. U nas po doliczeniu akcyzy pewnie od 280k. Do tego 40k w wyposażeniu, minus 12% rabat to wyjdzie 280-290k. To 50 tysi drożej niż Stinger GT ale będzie też oferował odrobinę więcej asystentów kierowcy i od groma więcej miejsca. Pod tym względem Arteon w środku jest jak Superb.
280k to kupa kasy ale za podobnie zestawione Audi S5 Sportback czy 4GC trzeba położyć 400k na stole.
disaster3 03-02-2018, 08:07 Niby tak ale to już cenowo premium a za ta samo masz 540i może nie będzie tak sportowy ale mi już dałoby do myślenia. Z drugiej strony jest tez Infinti Q50S 405KM i to katalogowo w ok. 255k Pln - rabat i w dobrych pieniądzach tez jest szatan. Napewno Arteon znajdzie amatorów ale nie będzie to super oferta w segmencie nie premium
Niestety, ale nie. Jakbyś się zainteresował (YouTube), to byś wiedział, że ta V6 brzmi jak R4 i jest za to strasznie krytykowana przez większość testerów.
Pewnie masz rację. Dlatego jeżdżę dieslem gdyż V6 mnie nie interesuje. Moje stwierdzenie odnosiło się tylko i wyłąćznie do faktu wyposażenia auta w V6, a czy on brzmi tak czy innaczej to juz inna sprawa.
No ale to niestety nie pochwała dla Forda, tylko dla Peugeota.
Za brzmienie głównie odpowiada wydech, a ten jest dziełem Forda. PSA stosuje zupełnie inne systemy redukcji emisji - czyli inny wydech. Natomiast na pewno należy pochwalić PSA za kulturę silnika przy wyższych obrotach który ciągnie do 5 tyś nie gorzej niż nie jeden TSI. No i sprawdzone rozwiązanie, które daje nadzieje na sensowna bezawaryjność. A za to też należy pochwalić Forda USA, że po Mk3 i wpadkach z własnymi dieslami kopnął w d..ę nierozgarniętych inżynierów z Europy i wziął gotowe rozwązanie od PSA. To nie wstyd, ale mądre i startegicznie podejściem które stosowało jeszcze kilka innych firm. A VAG próbował w Europie na własna rękę własnych diesli i skończyło się to dieselgate
Bump: A wg mnie zamiast Vignale można niewiele dokładając wziąć Audi A6.
Ja komus nie zależy na wyposażeniu to nie bierze Vaginale tylko najtańsza wersję Mk5. Wtedy będzie miał porónywalnie to samo za 1/3 ceny A6
I niestety to podejście się niedługo zmieni poprzez wprowadzenie autorskich EcoBlue...
I niestety to podejście się niedługo zmieni poprzez wprowadzenie autorskich EcoBlue...
Nie mają wyjścia - aktualny silnik na siłę spełnia normę EU6, a w przyszłości nie ma miejsca dla diesla bez układu SCR i AdBlue.
Może się wreszcie czegoś nauczyli przez ten okres czasu kiedy brali silniki z PSA? O ile dobrze pamiętam to te silniki są już oferowane w autach dostawczych - więc jakieś wstępne opinie powinny być juz dostępne.
disaster3 przeleciałem sobie właśnie konfigurator 540ixDrive zrównując wyposażenie z nadzianym Arteonem. Wyszło 390k i ciągle jest 70KM mniej. Na tej samej zasadzie można się zastanawiać czy lepiej pod korek nadzianego Winiary 210KM czy gołe 520d. Tu podobna relacja. Nadziany Arteon VR6 kończy się tam gdzie zaczyna się 540i.
disaster3 03-02-2018, 11:55 latar , No to lipa Panie, będzie mondek :P
Chociaż po paru filmikach to Infiniti tez nie małe wrażenie na mnie zrobiło. Jedyne co mnie w nim troche niepokoi to brak fizycznego połączenia kierownicy z kołami. Ciężko troche zaufać elektronice czy kiedyś lecąc i chcąc skręcać w prawo nie pojedziesz w lewo ;)
Panowie ten A6 za 157tyś nie jest taki goły. Poczytajcie trochę. Tam jest normalna skóra, ledy, navi, grzane fotele. Jeśli ktoś ma potrzebę to za 9 tysi bierze automat. Czego aż tak tu brakuje? Nie mam zamiaru na razie zamieniać Mondka ale obiektywnie ta oferta na A6 nie jest słaba. No chyba, że Wy jeździcie w takich ekstremalnych warunkach, że bez quattro ani rusz. Co by nie mówić, wnętrze A6 jest jakościowe w porównaniu do segmentu nie premium
nowy focus bez ubranka http://www.auto.cz/novy-ford-focus-konecne-spatren-bez-maskovani-vypada-atraktivne-113387/foto?foto=0
cattani75 14-02-2018, 10:34 Vypadá atraktivně! ;-)
tył trochę fiestą mk8 zalatuje
Czy to wada ? nowa fiesta bardzo fajna.
Na szczęście przód bardziej przypomina fiestę niż modeo. Mondeo wciąż będzie się pozytwynie wyróżniać i nie będzie mylony z Focusem
Z profilu wygląda całkiem ok i wreszcie jakieś fajniejsze felgi ;)
zastanawia mnie kwestia słabych wyników sprzedaży sedanów. Ciekawe po co w USA wypuszczają nową Jettę? Wiem, że to mniejsze auto niż Mondeo ale jednak sedan
pitekantrop 18-02-2018, 21:37 Sedany słabo sprzedają się w Europie środkowej i zachodniej, a nie w USA, gdzie sedany to jedyna słuszna bryła samochodu osobowego, a Jetta to najlepiej sprzedający się VW, prawdopodobnie za sprawą bardzo silnego marketingu w na początku lat 80', kiedy sedan to było jedyne akceptowalne przez amerykanów nadwozie, a Passata nie było w sedanie, więc wypromowali Jettę.
Amerykanie jak chcą przewozić klamoty, to kupują Forda F-150, a nie samochód osobowy, który służy do przewożenia osób i ich bagaży (walizek).
Wow. W USA jedyna słuszne nadwozie auta to sedan.
Tia.... o SUVach a wcześniej VANach to mało kto tam słyszał i to pewnie promil sprzedaży. :D
W stanach VANy to raczej nie były zbyt popularne. Prędzej miniVANy. 5m20cm ale u nich mini. ;)
Jakoś nikt nie wspomniał o nowym V60 i Peugeot 508? Według mnie oba wyglądają bardzo dobrze...
disaster3 22-02-2018, 16:43 Wyglądają bardzo dobrze, natomiast "pug" tak jak przypuszczałem, z damskimi silnikami, najmocniejsza benzyna to 1.6T (błagam!!!!) w 308 no dobra jak muszą!!! Ale w limuzynie??? Zostały diesle, które też mocą nie grzeszą najmocniejszy 2.0 180KM wzbogacony o adblue ;)
Przynajmniej v60 będzie miało T5 i T6, fakt ze z 2.0 litrów ale lepszy rydz niż nic ;) No i ma mniej kosztować niż xc60.
V60 T6... ehh... chciałbym :D
A VAG pod prąd niejako bo do nowego Polo GTI wsadzają 2.0TSI.
A ten V60 to też taki obszerny jak poprzednik? Bo poprzednik z tyłu miał mniej miejsca niż średni kompakt
Z tego co piszą to jest sporo większy od poprzednika.
Między innymi bagażnik większy o 100 litrów, rozstawa osi większy o 10 cm....
Nowa mazda od kwietnia a ja daje filmik wyciszenia mazdy 6 po 2 lifcie model 2017 przy 120 km/h, z szybami klejonymi. ( pod koniec filmu ruch na drodze maleje i spada do 63 db. )
Niestety nagrywalem na autostradzie 3 pasmowej i bylo pelno aut i wyszlo glośniej - przy 140 jest kolo 66/67 db.
https://www.youtube.com/watch?v=ylaxuNn7vRE&feature=youtu.be
mazda 2018.
https://www.youtube.com/watch?v=lp2IIqxT9N8
mazda 2018 - ulepszenia i dodatki,hedup w szybie, auto hold, inna deska, wyciszenie, kamera 360,Zestaw wskaźników w formie wyświetlacza TFT o przekątnej 7 cali i możliwości zmiennej konfiguracji zegarów, i wiele innych...
https://www.mazda-press.com/pl/aktualnosci/zmodyfikowana-i-udoskonalona-mazda6/
disaster3 22-02-2018, 20:20 Szkoda tylko ze nadal bez turbo i potrafi szybko zmienić właściciela ;/ co jakiś czas widuje info o skradzionej mazdzie. Jak nie 6tka to 3ka.
Co do v60, to bardzo podoba mi się to auto. Dobrze tez ze ma być troche tańsze niż xc60, v90 to przewielka krowa.
Te skradzione to tylko starsze modele od 2016 weszly z dodatkowym imi na karte i takie imo jest montowane w aso mazda po zakupiue auta, z takim immo a od 2016 nie zostala skradziona,
Na forum mazdy jest watek o tym i te immo dziala ( trzeba mic dodatkowa karte przy sobie ) - dziala bo taka mazda z tym jeszcze nie znikla nawet w warszawie a strsze modele z fabrycznym alarmem i immo mozna latwo ukrasc.
Dodatkowy imobilajzer na karte jest montowany za darmo , bo jest w cenie mazdy.
Nie wiadomo czy wejdzie 2,5 turbo z usa 250 ps do europy ale sam mam 2,5 na hamowani 212 ps, 0-100 - 7,5 sec a spalanie mniejsze z automatem jak poprzedni focus II 1.6 vtc 115 ps.
Juz kiedyś to opisywałem, np tempomat 120km - koło 6,2l na 140 km/h - koło 7,5l.
Wyciszenie poprawione od 2017 roku jak na filmiku, male spaalnie a nowy zapowiedziane model 2018 bedzie jeszcze lepszy . - pytanie czy wam sie podoba z wyglądu.
2018
https://images82.fotosik.pl/1002/dc83dc2c798f83e0gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/dc83dc2c798f83e0)
Te skradzione to tylko starsze modele od 2016 weszly z dodatkowym imi na karte i takie imo jest montowane w aso mazda po zakupiue auta, z takim immo a od 2016 kazda ma juz zmontowana nie zostala skradziona,
Na forum mazdy jest watek o tym i te immo dziala ( trzeba mic dodatkowa karte przy sobie ) - dziala bo taka mazda z tym jeszcze nie znikla nawet w warszawie a strsze modele z fabrycznym alarmem i immo mozna latwo ukrasc.
Dodatkowy imobilajzer na karte jest montowany za darmo , bo jest w cenie mazdy.
Nie wiadomo czy wejdzie 2,5 turmo z usa 250 ps do europy ale sam mam 2,5 na hamowani 212 ps, 0-100 - 7,5 sec a spalanie mniejsze z automatem jak poprzedni focus II 1.6 vtc 115 ps.A ile waży ta twoja mazda?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Waga 1450 kg. - full opcja 2,5l - wiem ze waga wplywa na spalanie ale sam silnik ma sprezanie jak w diezlach 17do 1 i ( tylko mazda ma takie silniki na świecie ) np na wolnych obrotach spalanie mam 0,5 do 0,6 l/h - czyli tyle pewnie to diezle forda.
Generalnie silnik i skrzynia bez awaryjna na forum nie ma ani jednego przypadka od 2012 ze padla skrzynia automatyczna lub silnik - silniki 2,0 i 2,5 bardzo mocno spasowane dlatego mazda zaleca 0w20.
https://www.youtube.com/watch?v=QuVkd0hkNC8
Wcześniej dodałem filmik z wyciszenia bo wiem że za nim kupiliście mondeo pewnie wielu z was mieli jazdy testowe mazda 6 ale w wszystkich wersjach 2012-2016 wyciszenie bylo kiepskie, dopiero od 2 lifta 2017 weszly klejone szyby, uszczelki i dodatkowe wyciszenie, miedzy starymi mazdami a nowymi w wyciszeniu jest przepaść. - pamiętajcie że model nowy od kwietnia 2018 ma byc jeszcze ulepszonym i bedzie lepiej mimo że ja już jestem zadowolony z ciszy.
W 2.0TDCi na postoju to nawet 0.2l/h potrafi pokazywać ;)
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Ja w focusie 2009 1.6 115 vtc na ciepłym silniku 0,7-0,8l/h.
disaster3 23-02-2018, 10:00 http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/nowe-volvo-v60-szwedzka-specjalnosc/0g9g0d
Cenowo nie wygląda to aż tak tragicznie. T5 Inscription katalogowo 216k PLN, pewnie po rabatach zejdzie się ponizej 200k PLN.
Waga 1450 kg. - full opcja 2,5l - wiem ze waga wplywa na spalanie ale sam silnik ma sprezanie jak w diezlach 17do 1 i ( tylko mazda ma takie silniki na świecie ) np na wolnych obrotach spalanie mam 0,5 do 0,6 l/h - czyli tyle pewnie to diezle forda.
Generalnie silnik i skrzynia bez awaryjna na forum nie ma ani jednego przypadka od 2012 ze padla skrzynia automatyczna lub silnik - silniki 2,0 i 2,5 bardzo mocno spasowane dlatego mazda zaleca 0w20.
https://www.youtube.com/watch?v=QuVkd0hkNC8
Wcześniej dodałem filmik z wyciszenia bo wiem że za nim kupiliście mondeo pewnie wielu z was mieli jazdy testowe mazda 6 ale w wszystkich wersjach 2012-2016 wyciszenie bylo kiepskie, dopiero od 2 lifta 2017 weszly klejone szyby, uszczelki i dodatkowe wyciszenie, miedzy starymi mazdami a nowymi w wyciszeniu jest przepaść. - pamiętajcie że model nowy od kwietnia 2018 ma byc jeszcze ulepszonym i bedzie lepiej mimo że ja już jestem zadowolony z ciszy.Hm a mondeo o 300kg cięższy i to jest klucz do niskiego spalania i B.dobrych osiągów
[QUOTE=biner;2938561]Hm a mondeo o 300kg cięższy i to jest klucz do niskiego spalania i B.dobrych osiągów
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka[/QUOT
Ford podaje masę własną z paliwem i kierowcą o masie 75 kg co daje ok 120 kg a Mazda minimalną i nie mam czasu patrzeć w te tabelki ale wychodzi na to że 240 konny EB waży jakieś 1430 kg w automacie 4x4 a te 300 kg to nie wiem skąd Ci się bierze bo najcięższe Mondeo w PS AWD w kombi w dieslu waży 1580 kg
wjedz na wage a nie patrz na tabelki i podaj wszystkim ile waży
Rozumiem że ty wjeżdzałeś a nie patrzyłeś w tabelki?
Rozumiem że ty wjeżdzałeś a nie patrzyłeś w tabelki?
ja nie, ale nasz nieobecny kolega Pedros i z tego co pamiętam to ważył duzo więcej niz w papierach. Zważę go w najbliższym czasie to przekonamy się.
Matych zobato
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2886694&postcount=7019
nie wierzę pojadę na wagę.
ale to czuć tą masę jak trzasnę drzwiami w mk5, to czuć tą masywność, a zobacz drzwi magdaleny
nie wierzę pojadę na wagę.
1720 kg zatankowany pod korek bez kierowcy
1720 kg zatankowany pod korek bez kierowcyI wszystko w temacie niech kolega Matych odwoła swoje słowa do mnie.
Teraz wjedzmy na wagę Mazdą przecierz ja nie mówię że nie wierzę, masakra jak nas w d... ładują.Jszcze sprawdzę swojego.
Teraz wjedzmy na wagę Mazdą przecierz ja nie mówię że nie wierzę, masakra jak nas w d... ładują.Jszcze sprawdzę swojego.Mazda będzie lzejsza:)
Mazda będzie lzejsza:) teraz zastanów się jak samochód o takich gabarytach jak m6 może ważyć tak nie wiele.To są oszczędności materiałowe i tyle w temacie i niech nie nie gadają że tak mało pali bo silnik jest super cud, cały blask m6 o spalaniu wynika z jej niskiej wagi.
Jeśli tak twierdzisz to jakie ma spalanie na wolnych obrotach ecobost 2.0 ? 0,5l/h ? - tu wychodzi tylko silnik.
Dlaczego mazda 3 w tym tescie spalila najmniej, waga auto tu nie ma znmaczenia.
mazda w tescie ważyła najwięcej a srednie spalanie testowa mniej o 0,5l od innych - technologia silnika sprężania 17:1 .
http://www.auto-swiat.pl/testy/kompaktowe-przetasowanie-nowy-hyundai-i30-kontra-mazda-3-opel-astra-peugeot-308-i/gk524v
Polecam zobaczyć ten filmik z przełomowym silnikiem mazdy x - premeira pod koniec roku, to rozwinięcie instejących silników mazdy - świece zapłonowe tylko do odpalania a nie to pracy silnika itp.
( wczorajfilmik dodany na youtobe ), koleś na codzień testuje auta jak np. Pertyn i dziaś ma nową mazde 3 z nowym silnikiem x i potem się przesiada w dalszej części filmu no aktualnej 3 i je porównuje.
2019 all-new Mazda 3 PREVIEW with Skyactiv-X Diesel-Petrol engine Mazda3 comparison
https://www.youtube.com/watch?v=Jgsug4KkAqM
Jeśli tak twierdzisz to jakie ma spalanie na wolnych obrotach ecobost 2.0 ? 0,5l/h ? - tu wychodzi tylko silnik.
Dlaczego mazda 3 w tym tescie spalila najmniej, waga auto tu nie ma znmaczenia.
mazda w tescie ważyła najwięcej a srednie spalanie testowa mniej o 0,5l od innych - technologia silnika sprężania 17:1 .
http://www.auto-swiat.pl/testy/kompaktowe-przetasowanie-nowy-hyundai-i30-kontra-mazda-3-opel-astra-peugeot-308-i/gk524v
Polecam zobaczyć ten filmik z przełomowym silnikiem mazdy x - premeira pod koniec roku, to rozwinięcie instejących silników mazdy - świece zapłonowe tylko do odpalania a nie to pracy silnika itp.
( wczorajfilmik dodany na youtobe ), koleś na codzień testuje auta jak np. Pertyn i dziaś ma nową mazde 3 z nowym silnikiem x i potem się przesiada w dalszej części filmu no aktualnej 3 i je porównuje.
2019 all-new Mazda 3 PREVIEW with Skyactiv-X Diesel-Petrol engine Mazda3 comparison
https://www.youtube.com/watch?v=Jgsug4KkAqMSky active x jeśli się sprawdzi to będzie przełom ale warunek że nie będzie się sypal. A jeszcze jedno pytanie czy waga m6 jest z konserwacją czy ten natrysk w atwerpi nie jest brany pod UWAGĘ?
Co do awaryjności to silnik x to rozwinięcie z Sky active G od 2012 maja spręzanie 16;1 i jakieś inne rozwiązania, na forum maja przebiegi po 170 tys i nie było ani jednego przypadku że padła skrzynia at lub silnik. oczywiście rozrząd to łańcuch i w aso mówią że nawet przy 200 tyś jest on niewymienialny.( nie ma potrzeby nic wymieniać ).
Nie jak było kiedyś w tsi że był łańcuch ale co z tego jak napinacz przeskakiwał.
Jedyna poprawki w silnikach Sky active G 2,5 192 ps w roku 2017 to odłączane dwa cylindry. ( odlaczane dwa cylindry wsilniku 2,5 ) - troche to śmieszne. ( jak w tsi 1.5 )
Wszyscy czekaja jak wejdzie z usa silnik mazdowski 2,5 T 250 ps 420 nm - niestety mazda ma problemy z unijnymi normami emisji spalin.
Kompresja 17:1 z turbo? To niemożliwe. Skayactive X to ewolucja G.
Zobaczcie VC-Turbo od Infinity. To można rzecz mała rewolucja:
9qkqp39eLc8
Japończycy chyba generalnie chcą zrobić silniki by wycofać diezle, jak parę dni temu już Porsche ogłosiło że wycofuje diesle z oferty.
Co do innych aut, ogładałem i ciekawy jest arteon, na forum arteona piszą o rabatach koło 10% , jak na nowy model nie jest żle.
pawel9009 26-02-2018, 16:31 Dla mnie osobiście Mondeo jest ca,lkiem spoko rozwiązaniem, sporo miejsca, silniki niezawodne raczej. Dla siebie wybrałbym albo mondeo albo passata jak już mowa o innej marce.
Swoją drogą ta nagonka na diesle jest śmieszna. Wszystko robią żeby sprzedawać nowe auta , czyli zasada bogaci mają mieć jeszcze wiecej kasy a biedni wiadomo.
piotrek305 26-02-2018, 18:35 Swoją drogą ta nagonka na diesle jest śmieszna. Wszystko robią żeby sprzedawać nowe auta , czyli zasada bogaci mają mieć jeszcze wiecej kasy a biedni wiadomo.
uważasz, że to tylko nagonka i nic z tego nie będzie ? jak to w Niemczech wygląda ?
W de ? Wiem że zieloni naciskają ale to tak szybko nie nastąpi, zresztą tutaj każdy land moze wprowadzić takie przepisy ( zakaz wjazdu diesel-i ) jaki i nie wprowadzać, u mnie w NRW narazie spokój w temacie.
https://punkt.media/pl/aktualnosci/gospodarka/6424-co-z-zakazem-dla-diesli-w-niemczech
Tak jak napisałem wyżej, miasta same decydują o tym. Zresztą jak by bylo coś na rzeczy to auta z dieslem zaraz potaniały by a takie coś nie ma miejsca.
Dziś zapadł wyrok, dotyczy 12 mln. diezli w de , z normami euro 4 i euro 5.
http://forsal.pl/artykuly/1107468,niemieckie-miasta-z-zakazem-wjazdu-dla-diesli-orzeczenie-sadu-otwiera-furtke.html
Dziś :
Do producentów, którzy rezygnują z silników Diesla, dołącza koncern Fiat .
kumpel Fordzika 27-02-2018, 17:59 Ale najedzie do nas tego :) do wyboru do koloru :)
Nie liczyłbym na to tak szybko , dzisiaj w radiu sami Niemcy się z tego śmieją. Tak jak pisałem to indywidualna sprawa każdego miasta
Nie każdemu psu Burek. Artukuł nie dodaje, że zakaz dotyczy jedynie starych diesli - tym samym przyznając, że nowe konstrukcje moga być równie ekologiczne jak te benzynowe. A porównywane są stare konstrukcje benzynowe, gdyż poziom emisji tych aut praktycznie nie zmienił się od czasu wprowadzenia norm Euro 1-2 (zielona plakietka). Teraz wszyscy rzucają się na benzynę z bezpośrednim wtryskiem (niższe spalanie - emisje CO2), a mało kto wie że spaliny takich aut emitują potężne ilości rakotwórczego PM2.5 - porównajcie sobie wydech ekobiusta ze starszym, klasycznym, pośrednim wtryskiem. Koncerny znają temat i naprędce wprowadzając filtry cząstek stałych w benzynie. Więc aktualnie to co się dzieje ma efekt dokładnie odwrotny od zamierzonego. Ludzie rezygnują z ekologicznego diesla Euro 6 kupując benzynę z bezpośrednim wtryskiem paliw i bez filtrów cząstek stałych. Za kilka lat będzie kolejna akcja, tym razem zakaz wjazdu dla ekobiustów do centrów miast, albo właściciele zamontują na własny koszt filtry cząstek stałych - już są rozmowy dotyczące tzw. retrofitu dla tego typu silników
A ja i tak następnego diesla kupię też. Nagonki to media robią, a życie jak zawsze swoje , u mnie w mieście ( 100tys. Mieszkańców) nawet nie ma strefy eu4 i wszyscy jeżdżą i jest ok.
Może być że za parę lat już nie kupisz nowego diezla, co najniej juz 6 firm ogłosiło koniec produkcji diezli.
Bump: Sam mieszkam w de i tu jest coś takiego jak po''datek drogowy ( jednorazowa opłata, rak na rok ta to że hmm.. ''można jeżdzić po ulicach .
Za 2,5 litrową mazde bezyne płaciłem 162 euro na rok, kolega w a6 3.0 diezel -420 euro na rok.
Podobno jeszcze dla diezli ma ten podatek wzrosnąć - wylicza się go z pojemności, ilości co2 i normy katalizatora.
Bump: Nie licząc lexusa, volwo i innych marek to Koncern FCA mający w portfolio m.in. włoskiego Fiata, Alfe Romeo oraz amerykańskiego Jeepa i Chryslera, chce do 2022 roku wycofać ze swoich aut silniki Diesla.
Nie doliczyłeś Toyoty.
Nie sądzę, żeby 300 czy 500 EUR różnicy w podatku cokolwiek zmieniło. W rocznym koszcie posiadania samochodu za 60 czy80k EUR to jest ledwo zauważalne.
Ja płacę ponad 200€ za rok , rząd Niemiecki raczej nie będzie chciał posiadaczy diesli tak atakować bo, posypią się pozwy do sądu, ciagle w wiadomosciach o tym gadają.
Ktoś kto tylko jeździ 15 - 20 tyś km rocznie zaoszczędzi na paliwie w dieslu kilka razy więcej niż różnica 200€ w podatku. Przy podobnej mocy auta, diesel emituje mniej CO2 niż benzyna, a obydwa spełniają tą samą normę EU6 i to jest jedyny miernik "ekologiczności" auta przy kalkulowaniu podatków. W podanym przykładzie podatek Audi jest wyższy bo auto ma więcej pojemności i wiekszą moc, a dodatkowo nie spełnia pewnie EU6 ze względu na problematyczne oprogramowanie w autach VW z silnikiem 3.0 ltr.
Dwadzieścia lat temu była dokładnie odwrotna sytuacja. Wszyscy byli zachwyceni osiągami silników TDI, wyrokując zmierzch benzyny. W Europie sprzedaż diesla szła w górę jak szalona i przekroczyła 50%. To właśnie normy CO2 nakręciły rozwój technologi diesla, która w każdym aspekcie technicznym o lata świetlne wyprzedziła rozwój silników benzynowych (wytrzymałość silnika, stopnie sprężania, ciśnienia wtrysku, zaawansowane układy kontroli spalin, sprzęgła dwumasowe, wtrysk wielofazowy itp. itd.).
Tyle, że pewna ambitna i pazerna firma wpadła na pomysł, aby wpychać się na rynek amerykański i zostać liderem sprzedaży światowej i odbierać klientów rodzimym producentom. Ponieważ nie grała fair to trafiła kosa na kamień i zrobiła się z tego wojna propagandowa przeciwko producentom europejskim i technologii diesla. Nie jest to odosobniony przypadek, kiedy próba wejścia na masowy rynek amerykański kończy się zapaścią pacjenta.
Więc jeśli diesle odejdą to na pewno nie z przyczyn technicznych a raczej polityczno - propagandowych. Tyle, że w takiej grze trudno tak naprawdę przewidzieć skutki i sytuację za 10-20 lat.
Cena baryłki ropy jest klika razy niższa jak 10 lat temu przed kryzysem, a benzyna była wtedy tańsza jak teraz. Jeśli ropa pójdzie w górę, to drastycznie podskoczą wydatki na paliwo i będą znacznie bardziej bolesne dla posiadaczy benzyny czy diesla. Wtedy wszyscy będą na gwałt poszukiwać oszczędniejszych aut. Diesla nie będzie, więc znajdą "ukojenie" w ramionach producentów oferujacych auta elektryczne - czyli jeszcze mniej za jeszcze więcej kasy.
I jeszcze jedno. W aktualnej sytuacji w Europie gdzie sprzedawane jest 50/50% diesel i benzyna, zastąpienie aut diesla tymi z napędem benzynowym spowoduje podwojenie emisji lotnych węglowodorów z systemów paliwowych (bo nikt nie wierzy - nawet inwestujący miliony producenci aut, że sprzedaż elektryków przekroczy parę procent w najbliższym dziesięcioleciu). Aktualna norma europejska jest 6 (słownie: sześć razy wyższa !!!!!) niż w Stanach - stosowane rozwiązania kontroli emisji węglowodorów lotnych w Europie są na poziomie tych w Stanach z początku lat dziewięćdziesiątych. To oznacza poważny i reczywisty problem smogu fotochemicznego w miastach, który pogłębia ocieplenie klimatu oraz (co już jest bardziej skomplikowane technicznie) hybrydyzacja i elektryfikacja napędów
Zresztą, elektryczne są eko? A elektrownie które produkują ten prąd też są eko ? ;)
Obiecuję że to ostatni post na temat mazdy bo pewnie już macie tego dość i tylko kwestia czasu jak dostanę bana :)
Co do kosztów zaoszczędzania na paliwie to może wychodzi taka różnica w mondeo ale w mazdzie 6 miedzy diezlem a SKYACTIV -g jest max 0,8ll różnicy, więc nie ma kożyści z diezla a co do wątków problemów z silnikiem po 5 latach to na forum mazdy nikt nic nie pisze od 2012 o problemach SKYACTIV tylko nowe probemy na forum z diezlami.
Z statystyk by się zgadzało z tym co ludzie opisuja na forum o spalanu, SKYACTIV 2.0 165 ps spala tyle samo co diezle 2,2 175 ps. i to dosłownie. ( no ale wy się upieracie ze to waga auta ze mazda malo pali w ecobost wiecej, to czemu diezel pali tyle co bezyna ? jak waga obu mazd jest podobna ? )
To tylko dowodzi że są producenci co rozwijają silniki pb. a nie idą z fala i daja kosiarki i turbo. i wcale to mnie nie pali.
https://www.autocentrum.pl/spalanie/mazda/6/iii/
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=46&t=2407 - warto poczytać i takei teksty jak to ''komputer pokazywał po kilkuset kilometrach 5,7-5,8'' - to normalka. - jest tego tu tysiące.
W 2,5 w automacie trzeba dodać litr więcej jak te z manualem w 2.0.
A ile ten 2.0 165 KM w benzynie rozpędza się na 4-tym biegu od 60 do 100 km/h? 12 sekund? W tym samym czasie diesel jest o 25 długości auta z przodu (czyli wyprzedził całą kolumnę aut)
Ale ogólnie podoba mi się indywidualizm Mazdy w kierunku rozwoju silnika benzynowego. Może z HCCI ekonomika rzeczywiście zbliży się do diesla jeśli tylko uda im się ogarnąć problem spalania stukowego
paoloWawa 28-02-2018, 19:32 A ile ten 2.0 165 KM w benzynie rozpędza się na 4-tym biegu od 60 do 100 km/h? 12 sekund? W tym samym czasie diesel jest o 25 długości auta z przodu (czyli wyprzedził całą kolumnę aut)
O ile jest coś w tym co mówisz, to z drugiej strony dlaczego akurat na 4-tym biegu? Muszę w tym miejscu jednak przypomnieć, że istnieje coś takiego jak skrzynia biegów - ona daje możliwość redukcji :) 60-100 to ja w jakimkolwiek benzyniaku bym atakował na trójce (na pewno nie 4-ty bieg i przy 60km/h pedał w podłogę - biedna dwumasa). W razie ekstremalnej potrzeby pewnie wręcz dwójka do oporu i mega szybka zmiana na trójkę tuż przed osiągnięciem setki. Po prostu charakterystyka jazdy noPb vs diesel jest inna. Przed tym dieslem rozpędzającym się na 4-tym biegu 60-100 km/h to ja będę 50 długości z przodu ;)
2.0 ma koło 230 nm dzięki sprężaniu 16:1 4-tym biegu od 60 do 100 km 9,2 sec.
Na 4 biegu jest ok ale sam mam m6 2,5 211 ps i 274 nm i na 6 biegu to jest mało, elastycznośc słaba , tutaj te 350 nm by się przydało, jedeny plus że te silniki się fajnie wkręca, ostatnie takie coś miałem w honcie civc vtec.
Na 5 i 6 wychodza braki w nm i tam mało nm daje słabą elastyczność.
zobacżcie wykreś nm dopiero od 2200 obr. max dopiero przy 3300 obr. nie jak w tubro od 1500 ?
Nie jestem znawcą ale jak bez turbo to nm. nie są złe.
https://images83.fotosik.pl/1005/faf2b355fa8148d8gen.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/faf2b355fa8148d8)
paoloWawa
A dlaczego tzw. eleastyczność silnika jest jednym z porównywanych parametrów w testach i dlaczego była tak ceniona w dieslach? I po co w takim razie benzyna turbo, skoro wystarczy zredukować do dwójki i wkręcić jak w Hondzie do 7 tyś obr/min? I po co 2 litrowy silnik o mocy 165 KM w lekkiej Maździe. 1.4 90 KM 16V zupełnie wystarcza do osiągnięcia 190 km/h i wyprzedzania z wykorzystaniem 2-ego i 3-ego biegu?
Podałem 4-ty bieg, bo na 6tym Mazda 165 KM już się nie rozpędza - 6-ty bieg służy do podtrzymywania prędkości przy jeździe po płaskim. A każda 1 sekunda mniej przy wyprzedzaniu (dla prędkości 60-100 km/h) to kwestia 22 m.
Oczywiście jeśli komuś nie przeszkadza na autostradzie redukcja do trójki, gdy TIR usunie się z lewego pasa i do tego ma mocne nerwy gdy mu kolumna aut siedzi na plecach - to pewnie elestyczność silnika nie ma większego znaczenia. Mnie natomiast w tej sytuacji denerwuje, że po wyprzedzeniu TIR i zjechaniu w lukę na prawym pasie, praktycznie się z niego nie wydostanę, chyba, że zacznę cały czas wahlować biegami. No chyba że będę utrzymywał silnik w zakresie 4-6 tyś obrotów ale niech mi nikt wtedy nie mówi że będzie on palił tyle samo co diesel mający 2000 obr/min i jadący na 6-tym biegu 130 km/h. Gdyż podwojenie obrotów przy przeciętnym obciążeniu silnika skutkuje w uproszczeniu podwojeniem spalania. Po prostu w tym samym czasie dwa razy częściej wtryskiwane jest paliwo - a tym samy auto jadące z tą samą prędkością a mające dwa razy wyższe obroty silnika pali minimum dwa razy więcej. Dlatego powstają skrzynie 6,7mio a nawet 9-cio biegowe aby móc utrzymywac względnie wysoką prędkość przy możliwie niskich obrotach i ograniczać spalanie. Tyle że do tego potrzeba Nm.
A tak w ogóle to 230 Nm i ten wykres jest dla wersji 2.5 litra 192 KM a nie 2.0 165 KM. No i ten 2.5 litra na pewno nie pali tyle co diesel
Ale te silniki benzynowe Mazdy są fajne - tyle że to inny styl i nie ma co porównywac z dieslem czy turbo
Fajnie się wkręca hondy czy mazdy czy inne silniki ale np, rano jak odpale przy - 10 auto i chce się szybko dołączyć na autostradzie to jakoś szkoda mi silnika aby zimnego wkręcać na wysokie obroty by się bezpiecznie dołączyć do ruchu i eleastyczność czyli moc na niskich obrotach to fajna sprawa.
Ja robię tak że od 2,5 obr. na 3 cisnę i szybko manetkami zmieniam przy 4,5 tyś na następny bieg bo inaczej jak dam gaz na full to automat by mi zmianiał biegi przy odcince a tego na zimnym silniku nie chce.
Ja mimo wszystko cenię dynamikę połączoną z ciszą w aucie i dystyngowanym poruszaniem na miarę namiastki V6/V8. Inaczej pewnie wybrałbym 1 L Hondy wkręcającą się do 12-14 tyś obr/min
paoloWawa
A dlaczego tzw. eleastyczność silnika jest jednym z porównywanych parametrów w testach i dlaczego była tak ceniona w dieslach? I po co w takim razie benzyna turbo, skoro wystarczy zredukować do dwójki i wkręcić jak w Hondzie do 7 tyś obr/min?
nie męcz się nie tłumacz i tak zawsze odnajdzie Cię jakiś wyznawca dowodzący , że proste wolnossące 1.6 o elastyczności dorożki jest najlepsze na świecie bo sobie może zredukować
... tylko na co dzień masz tak jak na A1 skodzinę , na lewym która "próbuje wyprzedzać" i ją cofa od wiatru i potem 100 wkur. wyprzedzających z prawej strony
kumpel Fordzika 01-03-2018, 13:06 nie męcz się nie tłumacz i tak zawsze odnajdzie Cię jakiś wyznawca dowodzący , że proste wolnossące 1.6 o elastyczności dorożki jest najlepsze na świecie bo sobie może zredukować
Tak trochę na przekór. Dążymy do wszystkiego aby było więcej GHz , RAM GB, koni mechanicznych :) Samochodem 100-120 KM który waży 1200 kg da się na spokoje jeździć bezpiecznie, wyprzedzać bezpiecznie i przejeździć setki tys km bez problemów czy kolizji. Takimi autami jeżdżę od lat. Boki zrywam jak słucham czy czytam utyskiwań kierowców, że 200-250 KM to mało i przy 150 km/h auto już tak nie przyspiesza na 6 biegu :D. Wiem co mówię, wiem co piszę. Poruszam się też motocyklem który pierwszą setkę osiąga w 3,3 sekundy na 1 biegu :) a drugą setkę osiąga w 8-9 sekund zapinając ledwo trójeczkę :) Mam perspektywę na zagadnienie prędkości i przyspieszeń. Kurde jeżdżę bezpiecznie od lat samochodami przeróżnymi. Samochody 100-140 KM i zawsze jestem u celu na czas, często wcześniej niż ci co mnie parę razy po drodze wyprzedzali samochodami ze 200-300 konnymi silnikami albo się spotykamy na pierwszych światłach na skrzyżowaniu pod Warszawą :D
Jeździć samochodem trzeba umić, tak umić ;)
Jeździć samochodem trzeba umić, tak umić browar ode mnie:)
Tak trochę na przekór. Dążymy do wszystkiego aby było więcej GHz , RAM GB, koni mechanicznych :) Samochodem 100-120 KM który waży 1200 kg da się na spokoje jeździć bezpiecznie, wyprzedzać bezpiecznie i przejeździć setki tys km bez problemów czy kolizji. Takimi autami jeżdżę od lat. Boki zrywam jak słucham czy czytam utyskiwań kierowców, że 200-250 KM to mało i przy 150 km/h auto już tak nie przyspiesza na 6 biegu :D. Wiem co mówię, wiem co piszę. Poruszam się też motocyklem który pierwszą setkę osiąga w 3,3 sekundy na 1 biegu :) a drugą setkę osiąga w 8-9 sekund zapinając ledwo trójeczkę :) Mam perspektywę na zagadnienie prędkości i przyspieszeń. Kurde jeżdżę bezpiecznie od lat samochodami przeróżnymi. Samochody 100-140 KM i zawsze jestem u celu na czas, często wcześniej niż ci co mnie parę razy po drodze wyprzedzali samochodami ze 200-300 konnymi silnikami albo się spotykamy na pierwszych światłach na skrzyżowaniu pod Warszawą :D
Jeździć samochodem trzeba umić, tak umić ;)
nie rozumiesz problemu ... dynamicznie "umić" - da się jeździc nawet 75KM kompakcikiem :)
tylko tego "umić" to kto ma nauczyć instruktor na nauce jazdy wpajający "eco drajwing" - Ci młodzi kierowcy w życiu na kursie 5 tyś na obrotomierzu nie widzieli i teraz zapytam Cię ja na przekór ilu nowo upieczonych kierowców jadących 100-120KM autami -( choć tu nie o moc chodzi o Nm silnika , które uzyskuje utrubiona jednostka obojętnie beznzynowa czy diesla " gdy będzie zmuszony zmienić pas z prawego na lewy , drogą lekko pod górkę , żeby minąć wdrapującego się TIR-a zredukuje z 2 biegi w dół i pociśnie
... 1 na 100 ?
w tym układzie zafrasowania Pani wracająca po pracy w najmniejszym grzdylu w postaci 0.9 tce, EB , TSI itd. będzie o lata świetlne dynamiczniej się rozpędzać niż odpowiednik w wolnnossącym aucie , który będzie się rozpędzał w zakresie 70-110 w czasie nieskończoność
Co chcesz dowodzić , że Ty zredukujesz do 2/3ki i masz jeszcze szybszy motocykl - 99% ma to w dupie i biegów nie redukuje a dodaj do tego większe zużycie paliwa a potem płacz , że korki jak spod świateł sprawnie ruszyć nie potrafią, albo nie chcą bo to kosztuje
kumpel Fordzika 01-03-2018, 16:15 Co chcesz dowodzić , że Ty zredukujesz do 2/3ki i
Nie nie jak tak nie zrobię :), nie zredukuje w ostatniej chwili tylko odpowiednio wcześniej z właściwym nadaniem autu pędu wyprzedzę go na 5 biegu. Uprzednio obliczając swoje możliwości i swego malutkiego silnika oraz warunki bezpieczne do takiego manewru muszą zaistnieć. To się da tylko trzeba umić :)
Zgodzę się, że jak się ni umie to czy 75 KM pod maską czy 175 to nie ma absolutnie znaczenia. Oraz z tym, że na kursach niestety nie uczą używania rozumu, a tym bardziej fizyki pędu dużej masy.
sorki za OT, bo to w sumie temat o luksusowych, rakietowych samochodach co to powinny wyprzedzać na kwadratowo, a jednak nie wyprzedzają choć czasem 300 KM mają :)
A wracając do tematu Mazdy - 2.5 benzyna bez turba 192KM ma 7.9 do setki a 2 litrowe ropne mondeo 180KM z turbem 8.4 (oba kombi - z katalogu)
I mając za sobą przejażdżkę ostatnią 6tką mogę stwierdzić że naprawdę Japońce dali ostro w palnik.
kumpel Fordzika 01-03-2018, 16:37 Diesel żeby nie wiem jak wielkie turbo miał ;) jak dużo Nm traci przy starcie na krótkich dwóch biegach z powodu przełożeń i o zgrozo z powodu za dużego momentu obrotowego który bywa, że odrywa samochód od asfaltu :) Benzyniarka idzie cały czas równo do przodu od startu. Ale diesel jak już zapniemy trójeczkę to jest poczucie ciągu Nm, ale niestety stracone ułamki sekund na starcie nie do odrobienia.
To nie chodzi o to żeby się ścigać na światłach, ja nie muszę redukować biegów przed wyprzedzaniem ,a na Autobahnie jak depnę to zostają wszyscy z tyłu [emoji14]
kumpel Fordzika 01-03-2018, 16:52 ,a na Autobahnie jak depnę to zostają wszyscy z tyłu to tak jak u mnie :P
Generalnie Japończycy ciągle poprawiają, ma opisałem silniki mazdy, ktoś lexusa z innowacja a dziś to jest na onecie , toyota.
https://moto.wp.pl/toyota-stworzyla-najwydajniejszy-dwulitrowy-silnik-benzynowy-jednostka-trafi-nie-tylko-do-hybryd-6225510443456641a
Nie ogarniam ska ta sprawność mazda ma 16:1 ( 25% więcej momentu bez turbo ) i w tym roku wprowadzi nowy x będzie pracował jak diezlel itp, lexus też wprowadzi super silnik a tu normalny sinlik a Toyota się napina, ale co w tym silniku konkretnie ciekawego ?
Wygląda jak reklama ......
paoloWawa 01-03-2018, 18:23 Woytas
Jeśli pijesz do mnie to pudło, ja akurat redukować za często nie muszę (263KM 401NM). Choć lubię i robię to dość często :)
Ale zgadzam się z Tobą, że obecnie nie uczą na kursie redukowania i dynamicznej jazdy, tylko właśnie jak najwcześniejszego wbicia najwyższego biegu. I tu rzeczywiście jest problem.
Ja sam zdawałem 10lat temu, więc nie tak dawno, ale miałem świetnego instruktora. Naukę jazdy i egzamin miałem 30km od mojego miasteczka, więc trzeba było tam dojechać. I nie raz się zdarzyło, do czego instruktor zachęcał, wyprzedzić wolno jadący pojazd, oczywiście z redukcją. Mi nie musiał tego powtarzać :) Ale kursantki inne panicznie się bały.
Nie nie jak tak nie zrobię :), nie zredukuje w ostatniej chwili tylko odpowiednio wcześniej z właściwym nadaniem autu pędu wyprzedzę go na 5 biegu. Uprzednio obliczając swoje możliwości i swego malutkiego silnika oraz warunki bezpieczne do takiego manewru muszą zaistnieć. To się da tylko trzeba umić :)
Zgodzę się, że jak się ni umie to czy 75 KM pod maską czy 175 to nie ma absolutnie znaczenia. Oraz z tym, że na kursach niestety nie uczą używania rozumu, a tym bardziej fizyki pędu dużej masy.
sorki za OT, bo to w sumie temat o luksusowych, rakietowych samochodach co to powinny wyprzedzać na kwadratowo, a jednak nie wyprzedzają choć czasem 300 KM mają :)
Masz rację ... kiedyś to umić wiele osób zdobywało na jednopasmowych mając pod nogą niecałe 30KM i vmax większy o 10 od ciężarówki .... a teraz się walą na autostradzie
A wracając do tematu Mazdy - 2.5 benzyna bez turba 192KM ma 7.9 do setki a 2 litrowe ropne mondeo 180KM z turbem 8.4 (oba kombi - z katalogu)
.
A 1.6 litra turbo benzyna ma 800 KM w Formule 1. A rekord Le Mans należy do turbodiesla :-; Porównywanie silników nie ma sensu - to są po prostu dwie różne koncepcje napędu ze swoimi wadami i zaletami.
Mazda działa przeciw ogólnym trendom. Teraz zbratała się z Toyotą i będa wspólnie produkować silniki HCCI. Jak zrobią taki, który przy 160 km/h będzie miał spalanie jednocyfrowe, a na jednym baku zajadę z Krakowa nad Morze Śródziemne z max. prędkością przepisową to będzie postęp na miarę diesla
A w kwestii zmierzchu ery diesla. Nowy Mercedes A-klasa wchodzący do sprzedaży od kwietnia ma nową benzynówkę 1.33 litra A200 turbo (z wyłaczanymi cylindrami oraz GPF) oraz kolejna ewolucję diesla A180d z prawie 24 litrowym zbiornikiem AdBlue. Jak widać nawet Mercedes elektryfikujące wszystko swoje pojazdy wciąż rozwija diesla.
Nad morze jadę raz na 3 lata albo Rynairem za 30 zł Kraków - Gdańsk.
Jak się mam martwić o siki w adblue, odpalanie zimą, zakazy wjazdu do stref, wolę benzynową Mazdę :) Ale to kwestia gustu.
Wiadomo że dizle nie padną za rok - ale jakby nie było ****iane 1.8 TSI w octavi na trasie schodzi do 4-5 litrów to o czym rozmawiamy ...
Z "uszlachetnionym" softem który "optymalizuje" wyświetlany wynik spalania aby był zgodny ze specyfikacją.
Kierowca: "A Panie, przecież z dystrybutora paliwa wziął dwa razy więcej"
Producent: " Dystrybutor kłamie"
Przeglądnij sobie ostatnie testy rzeczywistych rozmiarów bagażników w Motorze, które modele mają najbardziej zawyżone wyniki w prospektach (Golf, Passat, Touran)
Ostanio przeprowadzono anonimowe badania w koncernie dotyczące zmiany mentalności w firmie po dieselgate. 67% pracowników powiedziało, że nia ma żadnej zmiany
o gustach się nie dyskutuje ale to przywoływanie jakiś średnich spalań :)
benzynowe auto , które będzie miało nadążyć w gęstym ruchu , na jednopasmowej jezdni z dużą ilością wyprzedzeń na odcinku rzędu 100-200km za dieslem spali 2x tyle albo będzie miało "ugotowany" silnik
Z "uszlachetnionym" softem który "optymalizuje" wyświetlany wynik spalania aby był zgodny ze specyfikacją.
Kierowca: "A Panie, przecież z dystrybutora paliwa wziął dwa razy więcej"
Producent: " Dystrybutor kłamie"
Przeglądnij sobie ostatnie testy rzeczywistych rozmiarów bagażników w Motorze, które modele najbardziej zawyżają wyniki w prospektach
Które modele ? Wiadomo że VAG zawyża nie od dziś.
Żeby nie zaśmiecać już o spalaniu - a' propos wspomnianej Octavii to dane z kompa z auta kumpla a nie katalogu.
o gustach się nie dyskutuje ale to przywoływanie jakiś średnich spalań :)
benzynowe auto , które będzie miało nadążyć w gęstym ruchu , na jednopasmowej jezdni z dużą ilością wyprzedzeń na odcinku rzędu 100-200km za dieslem spali 2x tyle albo będzie miało "ugotowany" silnik
Dokładnie można jeżdzić benzyną na turbinie z małym spalaniem tylko ta jazda ma się nijak spalaniem do bardzo dynamicznej jazdy dieslem.
Na trasie Poznań-Bydgoszcz jak leciałem (praktycznie dosłownie) CLA45 to mi wziął 11 l/100. Golf R jakieś pół litra mniej. Mondeo chleje mi ciut ponad 8.
We wszystkich przypadkach w aucie rodzinka i dwa koty. Jazda tak dynamiczna na ile pozwalają nerwy kobity oraz przyczepność kocich pazurów. Klony pomijam, bo zazwyczaj nosy w ekranach.
Czasy przejazdu baaardzo zbliżone. Obstawiam różnicę max 3 min. Oczywiście przy ograniczeniach jak powyżej.
Z mondeo wysiadam praktycznie zawsze zrelaksowany. Będąc kawalerem i mając CLA45 jeździłbym z bananem na mordzie ale nie mam bo....bo to dwa wypasione mondeo. R-ka też fajna ale dla głuchej pary, lub takich co nie lubią rozmawiać. Aha...jeszcze RS! Ale tu od razu na dentystę musiałbym odkładać, bo plomby wylecą prędzej niż później, choć dla mnie fun największy!!
Ale za każdym razem szybko jeżdżąc benzyną jestem dużo bardziej jakby spięty, zdenerwowany, zmęczony. Dynamiczna jazda wymaga obrotów, a te generują hałas i nerwowość w aucie. Ideał dla mnie to ...dwa odmienne auta w domu (garażu jak ktoś może). Mocna turbo-benzyna w mniejszej budzie do szaleństw wokół komina, oraz mocny klekot na dalsze (dłuższe) wyjazdy. Skoro wątek jednak o Mondeo, to powiem zupełnie szczerze, że w roli tego drugiego auta Mondeo spisuje się bardzo dobrze. Ale żeby nie przesadzać, to przyznam że nowa S400L (klekot!) wiozła mi dupcię przez 4h non-stop w trasie i.... chciało mi się jechać jeszcze dalej. A spaliła nieco ponad 8,5. Ba dum tss...
Ideał dla mnie to ...dwa odmienne auta w domu (garażu jak ktoś może). Mocna turbo-benzyna w mniejszej budzie do szaleństw wokół komina, oraz mocny klekot na dalsze (dłuższe) wyjazdy.
O to, to :)
Właśnie oddałem E klasę. Co prawda diesla V6 ale zawieszenie miała podstawowe. Muszę to jeszcze mentalnie ogarnąć. Do tej pory stanowczo twierdziłem, że segment premium E nic nie wnosi wobec Vignale jeśli nie ma min 6 cylindrów. Trochę za bardzo generalizowałem bazując jedynie na doświadczeniach z Audi i BMW. Klasa E rozwala system. Lubię na drodze ostro pocisnąć, wykorzystać każdy cm na wirażu, pójść niedaleko od limitu ale ten Mercedes był do tego stopnia relaksujący, że po prostu chłonąłem komfort. Stałem nim prawie 2h w korku zwyczajnie czekając. Absolutnie odciął mnie od jakiejkolwiek drogowej spiny. Dało się nim jechać całkiem szybko (258KM) ale nie miało to sensu. Najlepiej około przepisowo. Bez zbędnej nerwówki, bez zbędnej napinki a jeśli trzeba to z aksamitną gładkością zrzucał z 9. na 5. bieg by wciąż w ciszy przyspieszyć. Jego komfortowe zawieszenie i światła MutliBeam LED zmieniły moje nastawienie do tej marki. Ten samochód nawet z małym i słabym silnikiem ma sens. Jest zupełnie inne niż cokolwiek z kołami dostępne u nas.
Okazał się dla mnie gigantycznym zaskoczeniem. Jak go zobaczyłem, że stoi zamiast 530d to już wiedziałem co o nim myśleć. Ależ się przeliczyłem!
widzieliście foty nowego 508? Dla mnie wygląda super a i wnętrze wydaje się tak pod premium. Desing wnętrza też mi się podoba. Oby Ford jednak coś wymyślił w sprawie nowego generacji Mondeo bo za chwilę nasz MKV będzie mocno odstawać, szczególnie wnętrzem
cattani75 02-03-2018, 22:12 508 faktycznie ładnie wygląda... Ale czy to nie ma kanapowego zawieszenia?
https://www.youtube.com/watch?v=XT_qC-e0Fu4
508 faktycznie ładnie wygląda... Ale czy to nie ma kanapowego zawieszenia?
I będzie miała tylu przeciwników co zwolenników "kosmicznych" przycisków ... nie każdemu się to podoba
Tak samo ten układ zegary / kierownia w większości ich modeli mnie to akurat odpycha
Bump: O to, to :)
Właśnie oddałem E klasę. Co prawda diesla V6 ale zawieszenie miała podstawowe. Muszę to jeszcze mentalnie ogarnąć. Do tej pory stanowczo twierdziłem, że segment premium E nic nie wnosi wobec Vignale jeśli nie ma min 6 cylindrów. Trochę za bardzo generalizowałem bazując jedynie na doświadczeniach z Audi i BMW. Klasa E rozwala system. Lubię na drodze ostro pocisnąć, wykorzystać każdy cm na wirażu, pójść niedaleko od limitu ale ten Mercedes był do tego stopnia relaksujący, że po prostu chłonąłem komfort. Stałem nim prawie 2h w korku zwyczajnie czekając. Absolutnie odciął mnie od jakiejkolwiek drogowej spiny. Dało się nim jechać całkiem szybko (258KM) ale nie miało to sensu. Najlepiej około przepisowo. Bez zbędnej nerwówki, bez zbędnej napinki a jeśli trzeba to z aksamitną gładkością zrzucał z 9. na 5. bieg by wciąż w ciszy przyspieszyć. Jego komfortowe zawieszenie i światła MutliBeam LED zmieniły moje nastawienie do tej marki. Ten samochód nawet z małym i słabym silnikiem ma sens. Jest zupełnie inne niż cokolwiek z kołami dostępne u nas.
Okazał się dla mnie gigantycznym zaskoczeniem. Jak go zobaczyłem, że stoi zamiast 530d to już wiedziałem co o nim myśleć. Ależ się przeliczyłem!
Dzięki za twoje komentarze z uwagi na wachlarz aut , którymi się poruszasz są bardzo opinio twórcze ... akurat najnowszą e klasą nie jechałem ale zawsze pozycjonowałem ją ciut wyżej :)
508 - wstrzymałbym emocje - wersja pokazowa, przedprodukcyjna. Jeszce nie skalana ręką księgowych. Potem okaże się że 'entry' (pomijając wersję golas z 3 cylindrowcem o mocy 120 KM) jest za 120 tyś jak 5008, a to co na filmie to (po pewnych korektach) powyżej 200 tyś i wszyscy zaczną sobie zadaać pytanie czy jest miejsce dla kolejnego gracza w lidze premium. Firma w przeszłości miała wiele rewelacyjnie wyglądających aut - zawsze się jednak znalazło jakieś ale
W PL tak dużo kosztuje? W de 5008 zaczyna sie od 25k€ oczywiście bez rabatów, a rabaty dają chętnie. Co do 508 ja bym poczekał jak pokażą kombi czyli SW i oczywiście nie kupował od razu , chyba nikt za swoje pieniądze nie chce być testerem.
Pamiętam jak pojawił się superb III max 3% mi dawali teraz po paru latach realnie koło 8%.
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=19300&makeModelVariant1.modelId=35&minFirstRegistrationDate=2018-01-01&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING
Dodam że bazowa cena to 25k€
Mazda 6 2,5 full opcja w pl koło 160 tyś ? ja ją kupiłem za 29,5 tyś euro - czas oczekiwania 4 miesięcy a cena w aso mazda w de to 43 tyś euro, jak to zrobiłem ?
Importer - mazda importowana z z Dani ale oczywiście wszystkie papiery po niemiecku, auto niczym się nie różni jakbym kupił je w aso mazda w de.
120 tyś zl na nówke m6 2,5 full opcja jasna skóra.
Daje cennik ceny w brutto, doliczylem, lakier, navi i coś jeszcze aby była całkowicie full bo w dani jest troche inaczej jak w pl.
Gwarancja na wszystko 5 lat 120 tyś zl na pl, m6 2,5 full najnowszy model 2017 po 2 lifcie.
Dodam że tylko jest taki jeden importer mazdy na całym terytorium De, ( podpisana umowa itp wszystko przezneta ) - raz pojechalem tylko do siedziby importere po odebranie auta i zapłacenie. Mieszkam w de i tu znalazłem przypadkowo importera a już miałem kupić za 160 tys w pl i potem przejerestrowac na niemieckie blaty. ( dokladnie to kupic bez watu w pl 22%podatku i zaznaczyć w aso mazda pl ze kraj rejestracji De, auto na lawete w de oplacenie watu 19% i rejestracja tablic. ) - mimo wszystko wyszło by taniej jak kupić bezpośrednio w aso mazda de.
Importer znaleziony na terenie niemiec spadł mi z nieba :).
Podobno w Dani są tanie auta ale rejestracja na terenie Dani jest bardzo droga i wtedy taka mazda tam wychodzi drogo - trochę nie ogarniam tematu więc mogłem coś pokręcić ......
Cennik w brutto, wszystkei auta.
http://www.importautomobile.com/cms/preislisten/
Cennik mazda 6.
http://www.importautomobile.com/cms/wp-content/uploads/2017/07/PLExtras_Mazda-6-MJ17-Lim_Kombi_06.17.
Napisałem meila, odesłam mi importer umowe do podpidania, odesłałem pocza elektroniczna , dostałem info z realizacja i to wszystko, podjechałem po mazde, zapłaciłem, - jedyne co to że importer wysłał mi ksiązeczkę servisową po 2 tygodniach bo mazda z Dani musiała mieć jakieś potwierdzenie że ją odebrałem.
W cenniku co podałem jest Mondeo - możecie porównać. - nie wiem czy wychodzi akrakcyjnei ale na mazdzie zaoszczędziłem koło 12 tys euro.
A co z akcyzą skoro importujesz z zagranicy? Silnik 2,5l to sporo akcyzy będzie do zapłaty. Mazdę będzie warto kupić ale jak już turbo będzie dostępne w tym roku. Silnik będzie miał 255KM i do tego będzie można krzesać dodatkowe konie. Z obecnym wolnossakiem nie opłaca się nic robić bo przyrosty mocy są prawie zerowe i jest to nieopłacalne krótko mówiąc. Poza tym Mazda 6 to świetne auto a z 255KM będzie dobrym wyborem. Ja nie kupiłbym Mazdy 6 bez turbo - dla mnie 200KM to trochę za mało.
Nie piszcie full bez podania szczegółów bo dla jednego Mondeo za 150k będzie na full a dla drugiego dopiero za 180k. Do tego dochodzą jeszcze "królewskie wersje z allegro.
niko123 do Mazdy 2,5 w PL trzeba doliczyć 18,3% akcyzy.
Mazda full to mazda full - nie ma nic w cenniku co można dokupić - dla tego pisze full. ( w cenniku mazdy 2,5 mazda full to max full a w mondeo full opcja to golas )
200 ps to nie mało jak mazda ma 1400 kg i koło 7,3 - 7,5 do 100 to lepiej jak mondeo 240 ps. ( oczywiście tylko 270 nm momentu i tu minus dla mazdy. )
Nie opłacałem akcyzy -importer tak to załawia jak bym kupil mazde z terytorium De a nie Dani.
Mam wszystkie papiery jakbym kupił w De, importer ma siedzibe w De a to że sciąga auta z Dani to mnie nie obchodzi , jeśli są 20% tańsze.
Nie opłaca się watu czy akcyzy.
To jeśli chodzi o terytorium Niemiec.
Nie wiem jak to jest kupić auto od importera z De i rejestrować a Pl.
Jak objaśniłem wcześniej , można kupić chyba bez watu ale trzeba podać kraj docelowy np Pl i tam już danym kraju zapłacić insniejący podatek watu .
Importer zaznaczył że kraj docelowy De - dostałem briw itp czyli papiery po niemiecku, nie opalacem watu czy akzycy, auto nowka bez tablic itp to oczywiste, może ta sie tak że importer zalatwia w papierach kraj docelowy pl i nie będzie akzycy bo dlaczego ja nic nie płaciłem ? , tylko to co podałem wam w cenniku. -( wszystko załatwiłem z kompa w domu ).
Mondeo traci do 0-100 głównie przez chu...we opony Continental SportContact 5. Przy zmianie na normalnie trzymające opony można urwać parę dziesiątych z sekundy. Poza tym wygłuszając Mazdę do poziomu jak w Mondeo Mk5 waga robi się podobna.
Jak chcesz kupić auto gdziekolwiek poza PL i je sprowadzić płacisz akcyzę i tyle.
Jeśli tak jest to aby nie płacić akcyzy to musiał by byc taki importer na terenie Pl.
Może ja nie płaciłem akcyzy bo jest on na terenie De i docolowo kraj De.
Teraz realna różnica w glośności między mondeo a mazda to 1 db, wysłałem wcześniej filmik , chyba że macie 62 db przy 120 km/h ? mi spadało do 63 db przy 120. średnio 63-65.db. - to ile wy macie , kto robił pomiary ?
Tylko prosze was nie piszcie o poprzednich mazdach 2012-2016 - bo teraz w wygłuszeniu jest przepaść między 2012-2016 a modelem FL2 2017 mazda 6.
Ceny ciekawe , szkoda że nie mają więcej marek
Jak odbierałem auto to zapytałem jak mu się to opłaca , jeśli sprzedaje 20% taniej od cennika katalowego innych marek i w tym mojej mazdy, powiedział że ma tylko 2 tys euro na jednym aucie ale sprzedaje rocznie koło 500 aut , jako firma tylko dwu osobowa to łatwo piliczyć
500 x 2 tys euro podzielić na dwie osoby rocznie a koszty jakie ponoszą ? może transport aut z Dani do De ? nie mam pojęcia.
Ciekawe że są jedyni na całym terytorium De i po auto do nich miałem 600 km.
Obliczałem dziś np. Insignie 260 ps 4x4 i po doliczeniu dodatków aby było identycznie jak wersja w Pl to też wychodzi koło 20% taniej jak identyczna wersja w Pl - ale jak ktoś napisał że to może działać tylko na terytorium De a kupinie go u nich i rejestracja w Pl może wiązać sie z doliczeniem akcyzy. - Kto zna niemeicki niech tam zadzwoni i się zapyta jak to działa. :)
Na forach są o nich opinie i same pozytywy, sam ich wcześniej prześwietliłem więc odpada że to jakieś naciągacze.
Za takie wałki na terenie De dostali by z 20 lat kratek a nie jak u Pl. 2 lata w zawieszeniu.
Odbierałeś auto w de tak ? Skoro wszystko było ok i z papierami też , to warto przemyśleć ofery , ja nigdy na tą stronę jeszcze nie trafiłem, ale zapiszę ją sobie :)
kumpel Fordzika 03-03-2018, 11:36 Ceny ciekawe , szkoda że nie mają więcej marek
Ceny ciekawe, szkoda, że nie wiadomo gdzie jest wałek :) ... ;)
Bump: ak odbierałem auto to zapytałem jak mu się to opłaca , jeśli sprzedaje 20% taniej od cennika katalowego Polscy dilerzy płaczą, że na sztuce mają prowizje 3-6 % :)
Jeśli mazda Pl daje max 3% bo płaczą że nie mają z czego więcej i taka max full m6 2,5 At za 158 tyś zl mi wychodziło ( dosłownie full nie było co w cenniku dodać ) a ja kupiłem dosłownie idenczyczna ża 30 tys, dokładnie 29,600 euro co daje koło 120 ts zł. to ktoś tu kłamie.
Wychodzi na to że w Danii są tanie auta ;)
Nie wiem czy to aktualne.
http://www.engrosbilerdanmark.pl/profil/zalety-kupowania-samochodu-w-danii/
kumpel Fordzika 03-03-2018, 11:48 Jak wyglądają ceny tej konkretnie Mazdy w tym super tanim źródle zaopatrzenia w stosunku do sprzedawców stacjonarnych z dużym zapleczem salonowy.
Najgorzej pod tym względem jest w Danii, gdzie tzw. podatek od luksusu może wynieść nawet 180% licząc od ceny netto nabytego pojazdu.
Czyli tak, importer z De kupuje sobie w Dani bez watu , ma tanio i na terenie niemeic opłaca tylko 19% podatku wat bo tyle wynosi w De, a dla Duńczyta jest tanio ale jeśli chce zarejestrowć to podatek od luksusu może wynieść nawet 180% licząc od ceny netto nabytego pojazdu. - pytanie jak importer nie opłaca akcyzy ? może w De są inne prawa jak w Pl.
https://moto.onet.pl/aktualnosci/europejskie-auto-podatki-od-15-do-180/39sm8x4
Jest więcej takich firm na necie https://www.take-your-car.de więc pewnie dobrze na tym zarabiają.
Dziwie się Niemcom, mieszkam tu i wszyscy co kupili auto to tylko w salonie , nikt nie zna jakiegoś importera a moża na terenie De zaoszczędzić kasy, - znajomi pierszy raz słyszeli o czymś takim jak kupiona moja m6.
Coś innego miał kolega w de ( nowy 2 miesięczna I30 hyundai ) sam autosalon hyundai zarejestrował nowe auto z przebiegiem 40 km tylko po to by w salonie legalnie sprzedać je jako uzywane i tak kolega kupił je 20% taniej. od cenika. )
Takie przypadki akurat są częste, znajomy tak kupił Tucson-a , auto miało 20km przejechane. Mial też jakoś 20% taniej.
U nas też są takie firmy więc nie jest to specyfika rynku niemieckiego. Polski importer Mazdy, czy jest to Mazda Polska, czy jest to tego typu firma jak opisał kolega niko123, opłaca w Polsce akcyzę od każdego zarejestrowanego samochodu.
3,6% wartości netto dla pojazdów o pojemności <2000cm3
18,3% wartości netto dla pojazdów o pojemności >=2000cm3
do tego 23% VATu.
Jak widać na przykładzie BMW z silnikiem powyżej 2 litrów w Polsce tylko z tytułów wyższych podatków koszuje ono 22,4% więcej niż w Niemczech (akcyza + 4% różnicy w VAT). Dealerzy operują na mniejszych marżach bo i koszt mniejszy więc w rzeczywistości różnice nie są takie duże.
Nie wiem jak z tą Mazdą sprowadzaną do DE. Może sprowadzając ją z DK nie ma akzcyzy ani innego tego typu podatku. Nie wiem. niko123 czy była ona zarejestrowana w DK wcześniej?
Trudno też porównać koszty dwuosobowego biura z kosztami salonu z wielkim budynkiem, kilkoma pracownikami i całym placem gotówki zamrożonej w samochodach demo. Nie ta bajka.
Auto przyjechało na lawecie, było bez tablic przebieg miało kilkanaście km, fabryczna folia na siedzenianch, wyświetlaczu , czysta nówka. ( pare dni wcześniej importer wysłał mi papiery i dzięki temu zarejestrowałem mazde w de i przyjechałem odebrać mazde już z tablicami. )
Jak opisałem po 14 dniach dostałem książke servisowo , bo jak powiedział importer , mazda w Dani musiała dostać potwierdzenie odebrania przez kupującego.
Książke dostałem pocztą.- wypisana po niemiecku.
kumpel Fordzika 03-03-2018, 13:05 sam autosalon hyundai zarejestrował nowe auto z przebiegiem 40 km tylko po Rejestrują często aby zrobić zakładaną sprzedaż sztuk, a sobie generują koszty, bo często po pół roku takie auto jest sprzedawane jako tzw DEMO z kwota na fakturze bardzo, bardzo zaniżoną. Tak kupowałem kiedys z kolegą Astrę. Na fakturze było 60% wartości nowego auta :) W sumie nie kupiliśmy, bo kolega się nie zgodził na taką opcję z niską fakturą. Auto było całkowicie nowe, a cena jakieś 8% niższa od nówki salonowej i jakaś szemrana forma płacenia za samochód miała być :) ale już w te aspekty nie wnikałem.
Opel Insignia GSi fajne i ładne auto, niby 160 kg mniej ale co się dzieje że 260 ps i tylko 7,3 sec do 100 ?
https://www.youtube.com/watch?v=EpazrYIBUUc
To się nazywa oszczędności PSA ,ale wydaje mi się że od nowej 508 Opel będzie miał lepsze osiągi, szkoda że PSA nie wrzuci przynajmiej 2.0 benzyny do 508 nawet z Opla..
Trzeba przyznać że felga 20'' robi w tym oplu robotę, dlatego ja już mam na wiosnę 20'' tn16.
Jeśli was to interesuje to dam fotki jak to będzie wyglądało na wiosnę ale kolega z forum ma identyczne i wyglada to tak. ( tylko ja mam iny kolor mazdy )
Wracając do opla.
Pomyśleć że taki Volkswagen T-Roc 2.0 TSI 190 KM (AT) robi insignie 4x4 260 ps jak chce :) ( masa Volkswagen T-Roc 2.0 TSI 190 KM to 1510 kg, wiec nie wiele mniej od opla bo tylko 80 kg mniej. )
Volkswagen T-Roc 2.0 TSI 190 KM (AT) - 0-100 - 6,6 sec.
https://www.youtube.com/watch?v=FtsXVuoiaWM
https://www.youtube.com/watch?v=i7jlDqDeW1E
https://images83.fotosik.pl/1008/5700cf1583304fda.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/5700cf1583304fda)
kumpel Fordzika 04-03-2018, 12:54 Opel Insignia GSi fajne i ładne auto, niby 160 kg mniej ale co się dzieje że 260 ps i tylko 7,3 sec do 100 ? Nie wiem jak ta nowa Insignia, ale poprzednia ciasna w środku jak na takie auto. Z przodu na miejscu pasażera jakby w Astrze, za kierą jeszcze gorzej.
Mi osobiście "okalające" samochody bardzo odpowiadają. Czuję się bardziej zespolony z samochodem i też bezpieczeniej. Z tego powodu nie bardzo odpowiada mi Passat/Arteon czy Superb. Tam jest za dużo wiatru jak dla mnie.
kumpel Fordzika 04-03-2018, 14:39 Czuję się bardziej zespolony z samochodem.... Jak lubisz być zespolony z maszyną to polecam motocykl, tylko rozsądny jakiś. Tu jedziesz jak część tej piekielnej maszyny, którą steruje mózg kierowcy, bo reszta człowieka można by w przenośni powiedzieć zamienia się w trybiki, cięgła i dźwigienki maszyny. Tak to jest na motorach i nogami zbiornika się trzeba trzymać, prawie miedzy nogami moc z silnika.
Tylko nic do okoła nie otacza poza wiatrem, czyli kupa ;)
Poważniej trochę to takie auta gdzie człowiek zabudowany plastikiem to się chyba w środku bardziej rysują, niszczą ;)
Opel Insignia GSi fajne i ładne auto, niby 160 kg mniej ale co się dzieje że 260 ps i tylko 7,3 sec do 100 ?
https://www.youtube.com/watch?v=EpazrYIBUUc
A widzisz, dzisiaj pogoniła mnie Insignia VXR z 2017 roku.
Jestem w stanie zrozumieć różnicę pomiędzy swoim (1.6EB) a Insignią, ale powiem że jak na ten silnik co tam jest to oczekiwałem że będę "pogromiony" a tak jest szybsza (i nie do "dogonienia" przez swój) ale nie na tyle o ile cyferki wskazują :D
tomaszjan31 06-03-2018, 22:26 Możemy narzekać na mondeo itd, ale ja uważam ze jest bezkonkurencyjny.
Dzisiejszego wieczoru przywiozłem nowego z salonu dla handlowca. Przejechałem ok 250km i jestem zachwycony że jest tak wiele za tak nie wiele.
Jak wspomniałem pojazd budżetowy dla handlowca sporo poniżej 1 i siedmiu zer, a jest kawał solidnego samochodu.
FORD Mondeo 2.0 TDCi M6, FWD Trend 5W kombi a w tym :
Active City Stop (ACS
podgrzewaną przednią szybę
przyciemniane szyby
Lakier metalizowany Moondust Silver
Czujniki parkowania – z przodu i*z tyłu, opcja zawiera dodatkowo przednie światła przeciwmgielne)
Kamera cofania
i dodatkowo gratis
* Gwaranacja 3lata/150 tys. km 0,00
* Komplet opon zimowych 0,00
* Komplet dywaników gumowych 0,00
Zawieszenie dobrze zestrojone, sprawdzony motor, środek jak w samochodzie premium i co najważniejsze, przy prędkości 140/h cichuteńko.
Spalanie mieszane przy 250 pierwszych kilometrach 6litrów
pojazd budżetowy dla handlowca sporo poniżej 1 i siedmiu zer
Coś dużo tych zer :D
tomaszjan31 06-03-2018, 22:46 100 000,00 naliczyłem siedem
Wiem, ze zdjęcia kiepskie, ale tak na szybko...
Bump:
piotrek305 07-03-2018, 08:35 ile Cię wyszedł :) ? to jakaś tajemnica ? może polecisz salon i handlowca ?
Jestem dokładnie tego samego zdania, że Mondeo oferuje najwięcej w tej cenie. Vignale za 150+k też wpisuje się w ta opinię. Może nawet jeszcze bardziej.
Ja się bardziej zastanawiam czy na zdjęciu ten brązowy to handlowiec, który będzie nim jeździł ;)
U nas w Gdańsku stoi vignale za 130tyś, wątpię żeby w tej cenie dostać nowe auto z takim wyposażeniem ale jak rozmawiałem ze sprzedawcą to mówił że dzwonią wszyscy i tylko pytają o rabaty, żeby zjechać z ceną bo za wysoka :)
anastazyy 07-03-2018, 09:01 Jestem dokładnie tego samego zdania, że Mondeo oferuje najwięcej w tej cenie. Vignale za 150+k też wpisuje się w ta opinię. Może nawet jeszcze bardziej.
Ja się bardziej zastanawiam czy na zdjęciu ten brązowy to handlowiec, który będzie nim jeździł ;)
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using TapatalkJa zamówiłem superba 280KM 4x4 kombi Plus kamera, elektryczna klapa, rolety, aktywny tempomat. martwe pole, dojazdowka, zawieszenie adaptacyjne, grzana kierownica Plus szyba Plus fotele, przód fotele sportowe elektryczne z pamięcią koła 19`` i kilka pierdolek wyszło Po rabacie osoba prywatna niecałe 164k. Nie wiem czy to nie lepsza opcja niz mondeo. Na pewno bedzie trzymać lepiej cenę. Minus czas czekania ponad 5 miesięcy.
Wysłane z mojego LG G6 przy użyciu Tapatalka
prokop123 07-03-2018, 10:02 Nie wiem czy to nie lepsza opcja niz mondeo. Na pewno bedzie trzymać lepiej cenę. Minus czas czekania ponad 5 miesięcy.
Wysłane z mojego LG G6 przy użyciu Tapatalka
Mi Vignale z tym wszystkim wyszło 147k po rabatach, też na osobe prywatną. ale to było prawie rok temu.
|
|