Zobacz pełną wersję : Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38

Woytas
08-05-2021, 15:38
ja biorę pod uwagę diesla tylko obawiam się tych nieszczęsnych DPF. Weźcie mnie uspokójcie lub zdecydowanie odradźcie diesla.

Kwestia jak to jest rozwiązane w BMW czy MB w Fordzie od poliftowych MK4 w zasadzie jest to bezproblemowe (w MK4 po ok 120 tyś jakaś wadliwa seria "świec od dopalania" potrafila się przytkać ale to był koszt w ASO około 1 tyś PLN sam DPF był w zasadzie niezniszczalny
( jak czytam te bzdury z diodą od dopalania .. :) poprzednie MK4 "dłubnięte" przez Heko na 205 KM gdzie sadzy powinno być więcej DPF dopalał mi się co 800-900 km i nigdy nie miałem problemów podobnie jak zresztą w MK5 ... lać i cieszyć się średnim spalaniem na poziomie 6,5 l

Matych
08-05-2021, 16:19
Nie no jakie 43% ? Okolice 20% można dostać. Kupując auto za 130 można go wyrwać za 102-103. Kupując auto za 180 można liczyć na Okolice 140
Niezła bajka,centrala dopłaca do tego samochodu,albo salon.Oplułem ekran ze smiechu.No popatrz dyrektor handlowy dużej Warszawskiej grupy VAGa to mój dobry kolega,a drugi mój dobry kumpel to właściciel salonu w Siedlcach,i patrz nie mam nawet połowy.i jeżdzę Mondeo

Fiesta Mk8 ST Line
08-05-2021, 16:22
2 lata i 30 tys głównie po mieście dieslem i nie wiem co to dpf. Firmowe 2015 2.0 tdci i 140k km również to samo. Nie ma się czego bać.
Co do AA w BMW to ponoć jest, ale po kablu a Apple bez kabla.
To czy auto rozumie mój język mało mnie interesuje i tak zawsze jadę z AA a tam nie ma z tym problemu. Ja nawet nie patrzę żeby była oryginalna navi bo nigdy z niej nie korzystam, na stałe za to korzystam z GM poprzez AA. W mondeo może 2 razy odpaliłem navi, bardziej żeby sprawdzić jak działa, ale mimo polskiego języka, ja nie potrafię się z nią dogadać i to samo tyczy się wybierania głosowego numerów. Działa bo Działa, ale to jak działa, inna sprawa.

Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka

Fiesta Mk8 ST Line
08-05-2021, 16:27
Niezła bajka,centrala dopłaca do tego samochodu,albo salon.Oplułem ekran ze smiechu.No popatrz dyrektor handlowy dużej Warszawskiej grupy VAGa to mój dobry kolega,a drugi mój dobry kumpel to właściciel salonu w Siedlcach,i patrz nie mam nawet połowy.i jeżdzę MondeoNie wiem co w tym dziwnego... to tylko 20% rabatu. Kowalski z ulicy dostaje 7-8, a ja mam trochę więcej. Rok temu "pomoglem" koleżance w skodzie uzyskać 18% na Kodaka. Zresztą nie muszę się z tego tłumaczyć...
A na focusa do produkcji dostałem 18%, a potem na mondeo z placu trochę więcej. A tam nie mam "ukladu" poza tym że wcześniej kupiłem u nich fieste.

Hansolo
08-05-2021, 16:33
To nie chodzi o dogadanie się. Chodzi o podejście do klienta. masz Polaczku się uczyć i ch...steczka. Płać i szczekaj po naszemu. To mi nie podoba się. Można przecież korzystać z ustawień klimy , przełączania stacji, mediów głosowo ? Przynajmniej tak było w mk4. W ten sposób dochodzi do sytuacji że np kierownice w DE wymieniali od reki bo się łuszczyły, a w Polsce nie, lub bo wielkich bojach.

Fiesta Mk8 ST Line
08-05-2021, 17:25
Jeżeli chodzi o to, oczywiście masz rację. Ja o tym nie pomyślałem, bo nie używam takich gadgetów, podobnie jak automatycznego parkowania, czy adaptacyjnego tempomatu. Wolę jednak mieć więcej wpływu na jazdę autem, może jestem stary, ale wolę. Są oczywiście gadżety dla mnie pomocne, jak asystent pasa ruchu, BLISS, czy ACS. Absolutnie nie neguję innych wynalazków, każdy uzna co innego za niezbędne, ale tematy takie jak "Mercedes - zimno mi" jednak trochę mnie śmieszą...

cattani75
08-05-2021, 18:00
Tak, obsługa głosowa klimy jakoś do mnie też nie przemawia. :-) Wybieranie telefonów i adresów w nawigacji ok, bo alternatywą jest wpisywanie na klawiaturze, ale ustawienie temperatury powinno być z guzika/pokrętła...

Matych
08-05-2021, 18:48
po rabacie jaki akurat mam w skodzie będzie w okolicach 100k, cena wyjściowa 143k.

Nie wiem co w tym dziwnego... to tylko 20% rabatu. Kowalski z ulicy dostaje 7-8, a ja mam trochę więcej. Rok temu "pomoglem" koleżance w skodzie uzyskać 18% na Kodaka. Zresztą nie muszę się z tego tłumaczyć...
A na focusa do produkcji dostałem 18%, a potem na mondeo z placu trochę więcej. A tam nie mam "ukladu" poza tym że wcześniej kupiłem u nich fieste.

Jeśli uważasz że 100 ze 143 to 20%- to nie uważałeś w podstawówce na matematyce.I proszę przestań już opowiadać bajki o takim cudownym układzie, ponieważ w tej cenie brakuje 20 tysięcy zł i nawet jakbyś brał flotę 50 aut to nie ugrasz 25 %. Nawet mimo pandemii i kryzysu.

Fiesta Mk8 ST Line
08-05-2021, 19:29
Nie no jakie 43% ? Okolice 20% można dostać. Kupując auto za 130 można go wyrwać za 102-103. Kupując auto za 180 można liczyć na Okolice 140.

Faktycznie wcześniej popełniłem błąd napisałem że wyjściowa 143tys, a ma być 133tys. Do odbioru 102tys do leasingu. Taką dostałem propozycję.

https://cc.skoda-auto.com/pol/pl-PL/summary-scenic?activePage=summary&color=8X8X&configurationId=C79TGFSJ&extraEquipments=GPFCPFC%7CGPLFPLF%7CGWBDWBD%7CGWPC WPC%7CGWPFWPF%7CGWPIWPI%7CMHEW8M1%7CMSSHVW5%7CMTSV 4AU%7CUSPPX06&id=POL%3Bskoda%3B2021%3BNX34JD%3B0%3BGYO2YO2%3Bmda 20210430012803%3Bpl-PL%3B%3B63001%3B63001&interior=AH&modifiedPages=colors%7Cengines%7Cextraequipments&snapshotVersion=ac1842ce-8358-4239-acbd-757ae17c9b70&trimline=NX4%7CStyle6300163001&visitedPages=trimlines%7Ccolors%7Cwheels%7Cinterio rs%7Cengines%7Cextraequipments%7CservicesCzytamy wszystko, a nie wybiórczo...

tomaszjan31
08-05-2021, 20:42
Gdybym był lekarzem, architektem, prawnikiem albo rolnikiem, albo moja żona by była kimś takim, to rabat byłby wyższy.

Identyczny tekst w salonie bmw na wejściu usłyszałem:one:

Woytas
09-05-2021, 08:25
A co do następcy , bo ktoś tu już chyba wrzucał fotki wystarczy , że w Lincoln Zephyr zmienią grill przykleją znaczki forda i będziesz Pan zadowolony :)

https://youtu.be/V1A51iscw40

qlszef
10-05-2021, 10:51
dopalał mi się co 800-900 km i nigdy nie miałem problemów podobnie jak zresztą w MK5

a Twoje codzienne trasy są takie jak moje po 90% w mieście? czy jednak Twój DPF ma się gdzie przepalić?

Bump: A co do następcy , bo ktoś tu już chyba wrzucał fotki wystarczy

ja coś wspominałem o tym Lincolnie. Ten Zephyr to chyba tylko projekt a nie auto do produkcji. Tak mi się wydaje.

qlszef
10-05-2021, 11:55
https://wrc.net.pl/is-czy-tak-bedzie-wygladal-nastepca-forda-mondeo-to-mustang-mach-s-sedan

to by było;)

cattani75
10-05-2021, 11:58
Do tego telewizora to się chyba przyzwyczaję dopiero na emeryturze...

qlszef
10-05-2021, 12:57
a może akurat ten telewizor jest funkcjonalny:) niby wątpię ale za jakiś czas pojawią się na forum użytkownicy MACH-E to coś napiszą o tym:)

cattani75
10-05-2021, 13:02
Może i jest. Ten ekran z Volvo też chyba działa ok, ale chodzi mi o design tej deski. Jednak rewolucja przebiega dla mnie za szybko. :-)
Nadal mi się podobają prawdziwe zegary z elementami nowoczesnych ekranów, nadal lubię prawdziwe przyciski itd. itp.

WoojO
10-05-2021, 13:09
I nie wstawią tam nic w turbo tylko rząd płaskich baterii 4,5v... smuteczek... :(

qlszef
10-05-2021, 13:11
to chyba większość z nas tak lubi. Z tych aut co dotąd oglądałem to właśnie w BMW było chyba najwięcej fizycznych przycisków. Nie wiem co za geniusz "zlikwidował" we wszystkich obecnych autach pokrętła do regulacji temperatury. Przecież to chyba najlepsze rozwiązanie. Poza mniejszymi Fordami to chyba tylko w Superbie są pokrętła i w Passacie z manulana klima. W Audi doszło już do takiej perwersji że kratkę nawiewu zamyka/otwiera się za pomocą panelu dotykowego. Większego idiotyzmu nie widziałem. Przynajmniej w tych "wyższych" modelach tak jest

cattani75
10-05-2021, 13:15
Wiesz, masz wtedy jeden samochód, możesz do niego napchać wszystkie bajery, a tylko softem je wyłączasz/włączasz. Gdzieś czytałem, że teraz pracują nad koncepcją wyposażenia na abonament - dzwonisz/klikasz i już masz ogrzewanie foteli dostępne, a jak się przenosisz do Afryki, to rezygnujesz z abonamentu. ;-)

Robert 68
10-05-2021, 13:18
Gdzieś czytałem, że teraz pracują nad koncepcją wyposażenia na abonament - dzwonisz/klikasz i już masz ogrzewanie foteli dostępne, a jak się przenosisz do Afryki, to rezygnujesz z abonamentu

No to "hakerzy" z naszego forum już się cieszą, będzie zarobek ;)

qlszef
10-05-2021, 14:15
ale co do tych grzanych foteli to samym softem nie ogarną:)

cattani75
10-05-2021, 14:30
Ogarną, bo każde auto je będzie miało. Koszty produkcji być może nie wzrosną istotnie, każde auto będzie miało te same bajery na pokładzie, tylko nie wszystkie aktywne.

qlszef
10-05-2021, 15:01
to dość smutna teoria ponieważ każdy z nas zapłaci za grzane fotele a ktoś kto będzie chciał z nich korzystać zapłaci dodatkowo

cattani75
10-05-2021, 15:21
Być może tak... Pytanie, czy w ogóle nie zmieni się filozofia korzystania z auta - coraz częściej młodzi ludzie nie biorą auta dla siebie, nawet w wynajmie długoterminowym, ale korzystają np. z Trafficara czy Panka. Za 10 lat może się okazać, że nie ma chętnych na branie auta "tylko dla siebie" (nieważne czy za gotówkę, na kredyt, w leasingu czy najmie długoterminowym). A wtedy chciałbym dać np. 2 złote więcej za to, żeby Trafficar grzał mi tyłek na odcinku 10 km. Może zmyślam, ale jestem w stanie wyobrazić sobie takie czarne scenariusze. :-)

kaan1
10-05-2021, 15:39
Już to widzę - rano odpalam apkę i wybieram czy chcę jechać spalinowym (bo dłuższa trasa) czy elektrykiem (bo miasto). Klikam i jadę. Nie ma kasy na koncie to zostaje w domu - samochód i tak nie jest mój. Jedzie nim sąsiad. Sama radość

qlszef
10-05-2021, 15:49
a możesz mieć dużo racji że tak będzie. Ekolodzy zabijają motoryzację. Co raz mniej jest aut które w jakiś sposób mi się podobają i chciałbym je mieć "dla siebie". No oczywiście mówię o tych tak zwanych popularnych. Producenci robią "jednorazówki". Przykładowo Corolla kojarzy mi się z takimi najbardziej "chamskimi" wozidłami typu Kangoo z traficara i na pewno nie chciałbym jej mieć "dla siebie". No fakt, Corolla kosztuje pod 100k ale weźmy pod uwagę taką Dacię. Za 40k jakiegoś nowego paścia można kupić. Jakaś inna nowa fura za około 100k po 3 latach na pewno straci na wartości ok 40k. Czyli biorę nową Dacię i absolutnie nic mnie nie interesuje w tym aucie bo mam gwarancję. Nawet specjalnie o niego nie dbam. Po trzech latach po prostu postawię go na śmietniku i biorę nowy. Straciłem na nim 40k (choć przecież za jakąś kwotę mógłbym go jeszcze sprzedać). Podobnie będzie z najmem. Producenci będą produkować jakieś tandetne niby auta i nikt się nie będzie do nich specjalnie przyzwyczajał. Wtedy mało nas będzie interesowało co tam jest lub czego nie ma. Taka smutna wizja motoryzacji. Mam nadzieję że tego nie dożyje:)

kaan1
10-05-2021, 17:06
A obsługa Panka będzie jeździła od auta do auta i go dezynfekowała albo będziemy prowadzić samochody w kombinezonach i aparatach tlenowych.

paoloWawa
15-05-2021, 17:29
Kilkudniowa cisza w temacie, ale po tym jak dzisiaj przedstawiono Nowy Wał to chyba konfiguratory zaczną się mocno grzać, jakoś kosztów trzeba będzie narobić jeśli to rzeczywiście wprowadzą

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

kivlov
15-05-2021, 22:45
Cisza, cisza, ja swoje auto już odbieram 1 czerwca więc czekam :D

cattani75
15-05-2021, 23:22
...dzisiaj przedstawiono Nowy Wał to chyba konfiguratory zaczną się mocno grzać, jakoś kosztów trzeba będzie narobić...

Samochody realnie stanieją o 9%. :-D

tomaszjan31
15-05-2021, 23:38
Samochody realnie stanieją o 9%. :-D

:027:

Cisza, cisza, ja swoje auto już odbieram 1 czerwca więc czekam

Dzisiaj rozmawiałem z handlowcem, który ze stoickim spokojem oznajmił mi że na pewno do ostatniego czerwca moja kuga w formie elektronicznej nie zmieni statusu

qlszef
18-05-2021, 20:22
Dziś pierwszy raz miałem okazję pojeździć Lexem ES no i od razu pokochałem to auto. Wcześniej moim faworytem była seria 3. Oczywiście to mniejsza fura i też sporo tańsza. Jeśli jednak przeskoczę mentalnie na poziom nieco ponad 200k to ES jest dla mnie najlepszy. Po prostu dobrze się czułem prowadząc to auto i jak na hybrydę jest on dość wyrywny. Tylko żeby ktoś nie zrozumiał że to rakieta. Nie jest nią i nie ma być. Za to mega spodobała mi się jakość montażu, materiałów itp. Wiem, że Wy w większości nie przepadacie za hybrydami ale ten Lex zrobił na mnie wrażenie. Poza tym za te 200k Lex ma skórę, ma grzaną kierownice i fotele, ma szyberdach, martwe pole, kamerkę, adroid auto/Applecarplay, wyświetlacz 12,3' Felgi 18'. On tam pewnie nie ma jakichś super właściwości jezdnych. Czytałem że ES "nie skręca". No może i coś w tym jest ale podczas mojej raczej spokojnej jazdy pewnie niezbyt to odczuję. Co ciekawe subiektywnie miałem wrażenie że lepiej mi się go prowadziło niż wspomnianą tu kiedyś klasę E. Ale to tylko moje skromne zdanie.

Woytas
19-05-2021, 08:28
auto na pewno ciekawsze i niewiele droższe od np. Octavii 2.0 TDI co jest powoli żartem :) , choć ten silnik na pewno nie porywa ale patrząc czym obecnie jeździsz to myślę , że bardzo rozsądny wybór , choć o estetyce wnętrz toyoty mam swoją opinię :)

qlszef
19-05-2021, 09:23
no estetyka wnętrza jest jak jest, choć mnie jakoś specjalnie nie odrzuca. Za to spasowanie tych plastików jest porządne. W dotyku też są całkiem przyjemne. Szkoda, że tam nie ma oświetlenia ambiente. Co do napędu to tak jak napisałem, mam pełną świadomość że to nie jest rakieta ale nie można powiedzieć że on nie przyspiesza sprawnie. Po prostu mnie wystarczy a ktoś inny może być zawiedziony. Jest gdzieś filmik Zachara, w którym razem z innym prowadzącym testuje ES vs klasa E plug-in. W kategorii przyspieszenia Lex dostaje baty i to solidne. Tyle że ten plug-in w MB jest chyba dużo mocniejszy i kosztuje znacznie więcej niż ES. Jakby porównać MB za podobne pieniądze co ten ES to mogło by już nie być aż takiej przewagi. Oczywiście za podobne pieniądze MB będzie dieslem. Na chwilę obecną mocno premium czułem w DS. Seria 3 sprawia wrażenie fajnie spasowanej za w miarę rozsądne pieniądze ale w wersji 156km. Jeśli taka seria 3 miała by mieć 250km (chyba najczęściej wybierana) to kosztowała by więcej niż ten, jakby nie było, o wiele większy Lex. Dwa różne auta i trudno je bezpośrednio porównać ale jako że jestem fanem hybryd to ES wygrywa. Jak zachwycałem się serią 3 to wydawało mi się, że taki ES to znacznie większe pieniądze a teraz okazało się, że byłem w błędzie. Inna sprawa, to nie wiem jak japońce to zrobili ale w tym ES z tyłu miejsca na nogi jest od groma, chociaż wysocy pasażerowie będę tłukli głową po suficie.

Woytas
19-05-2021, 09:31
jakby nie patrzeć auto 4,9m :) to miejsce na nogi musi być , co do samego auta jak się nie jeździ w trasy to OK , jak dalsze wojaże i częste autostrady to spalanie + mały zbiornik niestety daje dość małe zasięgi

co do 318-stki trafiłem wpisy na forum i odpowiedzi na twoje pytania i faktycznie ten silniczek tam trochę słabawy :)

kaan1
19-05-2021, 09:54
Seria 3 sprawia wrażenie fajnie spasowanej za w miarę rozsądne pieniądze ale w wersji 156km.

To BMW 156 KM to chyba "objedzie" Lexusa - nie wspominając już o szybkiej jeździe autostradowej .

qlszef
19-05-2021, 09:56
no ja się nie spodziewam że ten 318i rwał by asfalt. Jeśli chodzi o trasy to faktycznie jeżdżę mało. Natomiast w moim Mondeo nie odczułem jakoś specjalnie dyskomfortu jak już musiałem jechać nim dalej, na jakieś wakacje czy coś. Mam styl jazdy pasujący do hybrydy:) ale daleki jestem od zachwalania takiego napędu komuś, kto lubi być wciskanym do fotela. Moim to uważam że ten ES na prawdę nie może się wstydzić swojej dynamiki. Jest to jakaś nowsza generacja układu hybrydowego i może elektroniką poprawiono pewne parametry. Dodatkowo ES próbuje udawać że ma biegi i to też pewnie daje subiektywne odczucia dobrej dynamiki. Mnie to pasuje:) Tak się mówi, że hybryda w trasie dużo pali. Być może z butem w podłodze to tak ale ja nie praktykuję takiego stylu. Do przepisowych prędkości taka hybryda śmiem twierdzić że pali tak jak diesel. Ale oczywiście rozumiem osoby, które lubią przekraczać dozwoloną:) ...w końcu czasem jeżdżę na dwóch kółkach :)

Bump: To BMW 156 KM to chyba "objedzie" Lexusa - nie wspominając już o szybkiej jeździe autostradowej .

być może masz rację. Ja tego na pewno nie będę sprawdzał. Subiektywnie do 140km/h Lex przyspieszył sprawnie i w miarę cicho. Jak już osiągnął tą prędkość to płynął bezszelestnie. Trzeba się było wsłuchiwać aby wyłapać kiedy odpalał silnik spalinowy. Wszystko zależy komu co potrzebne. Ja chcę nowym autem pojeździć nieco dłużej i trochę też liczę że taki Lex będzie mało problemowy.

mario13
19-05-2021, 10:42
Mnie to pasujeI tego się trzymaj. Kupujesz auto dla siebie a nie dla zadowolenia gawiedzi. Ja też nie zwracam uwagi na narzekanie jaki hydrokinetyk w Fordzie jest do bani. Mnie pasuje.

adam127777
26-05-2021, 21:59
Może ten hydrokinetyk to kwestia przesiadania się z gorszego na lepsze - wtedy jest OK. Moim zdaniem po manualach jest bardzo OK. Do tego stopnia OK że jadąc kiedyś do Wawy służbowym Tiguanem czy czymś takim z DSG - tak z 5-6 lat temu, bardzo niedobrze wspominam lewoskręty - nie byłem w stanie wyczuć kiedy to pojedzie .... i normalnie tam gdzie bym śmignął swoim Focusem 1,6 to z tym DSG czułem dyskomfort ..... chodzi o ruszanie z postoju.

A co powiedzie o Cupra Fermentor VZ 2.0 TSI 310KM - tutaj też jest to 'nieszczęsne DGS' ktoś coś jest w stanie napisać ?? Wiem że to jakby inny rozmiar ....

Woytas
26-05-2021, 23:00
Napiszę Ci tak jeździłem chwilę gulią i autko jeździ naprawdę fajnie , umówię się jeszcze na dłuższy test ale pomijając bagażnik w wersji veloce to pierwsze wrażenia OK

adam127777
26-05-2021, 23:36
Ale Fermentator to bardziej Stelvio chyba ... ?
Czy coś mi umknęło ;)

Woytas
27-05-2021, 00:17
Jak będę miał chory kręgosłup to sobie wowczas kupię auto na dużych kółkach czytaj suv dla inwalidy :)

kivlov
28-05-2021, 13:23
Też tak do tego podszedłem. Sedan jest pewniejszy na trasie i cichszy, warto porównać np. V90 z XC90.
U mnie miał być odbiór auta w tym tygodniu, a dzwonili z salonu, że jednak za tydzień w piątek :(

Woytas
29-05-2021, 08:02
Też tak do tego podszedłem. Sedan jest pewniejszy na trasie i cichszy, warto porównać np. V90 z XC90.
U mnie miał być odbiór auta w tym tygodniu, a dzwonili z salonu, że jednak za tydzień w piątek :(

A co w końcu kupiłeś ?

kivlov
29-05-2021, 15:06
E220D 4matic

WoojO
01-06-2021, 10:20
Pewnie już pół internetów widziało...
https://www.motor1.com/photo/5858468/ford-fusion-mondeo-replacement-new-spy-photo-rear/
Pewnie wstawią muła 2,5 z baterią od kugi...

mayak
01-06-2021, 10:37
tu jest to fajniej opisane: https://spidersweb.pl/autoblog/ford-evos-sedan-hatchback-testy-europa/

Woytas
01-06-2021, 15:31
no i git zobaczymy co pokażą :)

Robert 68
01-06-2021, 21:21
zobaczymy co pokażą

Nie spodoba Ci się.

Woytas
01-06-2021, 22:39
Nie spodoba Ci się.

potwórzę wystarczy , że zrobią kopiuj wklej z lincoln zephyr i się będzie sprzedawać

Woytas
02-06-2021, 01:16
A co powiedzie o Cupra Fermentor VZ 2.0 TSI 310KM - tutaj też jest to 'nieszczęsne DGS' ktoś coś jest w stanie napisać ?? Wiem że to jakby inny rozmiar ....

Popatrz na kanal yt km77 ... generalnie cała grupa vag łacznie z magicznymi wersjami rs .. to się nadaje do przeprojektowania zawieszenia :)

Robert 68
02-06-2021, 08:06
będzie sprzedawać

O ile będzie elektrykiem lub hybrydą, widać to po ostatniej akcji z Mach-E.

qlszef
02-06-2021, 12:31
jakoś nie wierzę w te doniesienia. Ten testowy samochód zaraz okaże się czymś kolejnym na chiny. Czytałem gdzieś że ten Zephyr ma być właśnie tylko w chinach

pitekantrop
07-06-2021, 21:10
Pojawił się ciekawy konkurent - Citroen C5 X. Jestem nastawiony bardzo entuzjastycznie.

https://www.citroen.pl/gama/nadchodzace-premiery/nowy-citroen-c5-x.html

https://media.citroen.pl/image/21/2/silhouette3_cl.21.009.016_1500x500.374212.70.jpg?v ers=1

Fiesta Mk8 ST Line
07-06-2021, 21:56
A jak cena będzie na poziomie nowej 508? Czyli okolice 180 tys za średnio wyposażony samochód, a okolice 200 za rozsądną konfigurację. Rabaty na początku będą marne, Ciekawe jak im pójdzie sprzedaż ?

qlszef
08-06-2021, 13:27
tam ma być silnik 1.2 z 3 cylindrami;/

KrisW
09-06-2021, 09:06
to tak jak w nowej pumie, 1.0 - 3 cyl. 200 koni, 6,7 do 100.

mayak
09-06-2021, 09:40
200KM to z 1.5eb a nie z 1.0eb

potraff
15-06-2021, 10:44
Citroen C5 X
Mnie się podoba.
Mimo wszystko jednak jakby tam dali ciut większy silnik, to byłoby jeszcze fajniej (jako były posiadacz Mondeo mkIV). Mnie sie już nowe C4 podoba (jako obecny posiadacz Fokusa mkIV) ;)

pitekantrop
15-06-2021, 18:23
Mnie się podoba.
Mimo wszystko jednak jakby tam dali ciut większy silnik, to byłoby jeszcze fajniej (jako były posiadacz Mondeo mkIV). Mnie sie już nowe C4 podoba (jako obecny posiadacz Fokusa mkIV) ;)
Ale przecież 1,2 130 KM to będzie silnik bazowy i nie musisz go wybierać. Paleta będzie jak w 508. Z benzyn oprócz 1,2 będzie też 1,6 180 KM i może 225 KM, diesel 1.5 130 KM i może jakiś mocniejszy, no i przede wszystkim hybryda plug-in 225 KM.

P405
15-06-2021, 18:31
1,6 180 KM wycofują w 508. Moc tylko z elektrykiem.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

potraff
17-06-2021, 10:30
Ale przecież 1,2 130 KM to będzie silnik bazowy i nie musisz go wybierać.
Raz, że póki co mam od dwóch lat Focusa i nie opłaca mi się go zmieniać, dwa póki co nie doczytałem (w sensie czytałem, że jednak 1,2 mam być jedynym benzynowym) o innych silnikach. Oczywiście, z racji iż nie planuję zmienić auta, to nie wczytywałem się jakoś specjalnie.

qlszef
29-06-2021, 11:47
gdzie czytałem że ten 1.2 będzie jedynym silnikiem, tylko o różnej mocy. Ale może to nie prawda.

Wie ktoś coś więcej na temat następcy Mondeo? Ford Testuje jakiegoś sedana po europie

Robert 68
29-06-2021, 13:20
Ford Testuje jakiegoś sedana po europie

Podobno tak https://spidersweb.pl/autoblog/nowy-ford-mondeo-kamuflaz/

kocur
29-06-2021, 14:33
To wygląda jak łatanie dziury w Titanicu stu dolarowymi banknotami.

Mondeo w 2021 już nawet nie ma w rankingach sprzedaży.

qlszef
29-06-2021, 18:06
no trudno aby ten stary był w rankingach. Być może dlatego chcą wypuścić coś nowego

kocur
30-06-2021, 09:51
Pamiętam że inne (nie wszystkie) firmy podawały w raportach wycofywane modele.
Tutaj po prostu może wstyd że więcej sprzedali Mustangów niż Mondeo ;)

Najważniejsze pytanie - Czemu ludzie przestali kupować Mondeo? Dlatego że model miał już sporo lat czy po prostu mają już zrytą psychę przez SUVy i żaden nowy model tego nie zmieni?

tomaszjan31
30-06-2021, 11:33
zrytą psychę przez SUVy

Twierdzi kolega ze ja i wielu innych ma zrytą psyche i mały podatny mózg i wyprany ? Niedostrzegający korzyści dla siebie ?

cattani75
30-06-2021, 11:42
A jakie to korzyści z suva? Że wyżej i można w polną drogę wjechać i mniej się trzeba zginąć przy wsiadaniu?

qlszef
30-06-2021, 11:43
każdy lubi co lubi. Z tym się nie dyskutuje. Mnie SUV nigdy nie przekona. Ewentualnie życie mnie zmusi w taki sposób, że nie będzie klasycznych aut.
Ten Evos (Mondeo) na Europę to wygląda też na lekko podniesiony ale tyle to by jeszcze można było przeżyć. Jeśli jednak wnętrze będzie zrobione z "odpoadów" tak jak obecny Focus/Kuga to szału nie zrobi. Nie chce tu obrażać właściciele Focusa/Kugi. Mówię o swoich doświadczeniach z tym modelem. Trudno ocenić jak ten chiński Evos jest wykonany. Na filmikach z dużym zoom'em, boczki drzwi nie wydają się być skrajną taniochą

tomaszjan31
30-06-2021, 12:17
A jakie to korzyści z suva? Że wyżej i można w polną drogę wjechać i mniej się trzeba zginąć przy wsiadaniu

A mało to już przykładów było podawanych? Będziemy wałkować ten temat jeszcze ? Nie bądźmy ignorantami. Jeździłem mondeo mk5, równocześnie kugą, wiec porównanie mam. Jednak będzie kolejny suv już teraz trzeci. Swój rozum mam nie "zryty" I prosze nie obrażajcie i nieprzekonywające swoją racją jednych, skoro drudzy Was nie obrażają i nie usiłują przekonywać na siłę
Jak pojawia sie tu nowy user obrażając innych przekonywując że wyłącznie on ma racje to nie zwracam zbytnio uwagi, ale obyci z zasadami forumowicze powinni bardziej dobierać słowa

Robert 68
30-06-2021, 14:20
Czemu ludzie przestali kupować Mondeo?

Bo od premiery MK 4 nic nie zrobiono aby przyciągnąć nowych klientów. A nawet więcej, zaczęto ograniczać gamę dostępnych silników, automatyczne skrzynie biegów to w Mondeo tragedia, silniki Diesla dostały kolejne "polepszacze" spalin co w połączeniu ze zła "prasą" nie zachęca do zakupu takiego samochodu. No i ludzie oczekują czegoś nowego, czegoś czego nie mieli. A co innowacyjnego oferuje np. MK5 w stosunku do Mk4, światła LED? To za mało, pisałem wcześniej MK5 nie posiada efektu "wow".

mayak
30-06-2021, 14:30
Polepszacze spalin MUSZĄ stosować wszyscy, fordowskie nie gorsze niż w konkurencji

A co do 'wow' to pozostaje tak na prawdę tylko swieza/inna stylistyka

Matych
30-06-2021, 14:37
A mało to już przykładów było podawanych? Będziemy wałkować ten temat jeszcze ? Nie bądźmy ignorantami. Jeździłem mondeo mk5, równocześnie kugą, wiec porównanie mam.

Ale to trzeba porównać jeszcze odpowiednik,a nie podniesionego focusa do segmentu D.Ja jak wsiadłem w najnowszą Kugę to oczy mnie zabolały od tej tandety.Wykończenie Kugi nawet nie ociera się dziś o klasę D ,tak jak to było w przypadku pierwszej generacji Kuga/Focus MK2 a mondeo MK4. Odpowiednikiem Mondeo MK5 jest EDGE.

Robert 68
30-06-2021, 14:45
Polepszacze spalin MUSZĄ stosować wszyscy

Ale inni nadal oferują szeroką gamę silników spalinowych np. Opel https://dixi-car.pl/opel-insignia-b-dane-techniczne.htm a dlaczego nie robi tego Ford?

Woytas
30-06-2021, 14:46
MK5 w stosunku do Mk4, światła LED? To za mało, pisałem wcześniej MK5 nie posiada efektu "wow".

już to kiedyś wałkowałem z każdą generacją przeskok jest duży i mocno odczuwalny a jeździłem MK2,3,4,5

ksenony w MK4 w stostunku do LED-ów w MK5 .... proszę Cię , bo chyba nie jeździłeś MK5 w nocy , rozumiem , że każdy ma zwyczaj chwalić swojej ale naprawdę trudno zestawiać MK4 do MK5

co do suv-ów jak ktoś lubi jeździć ciężarówką z wysoko osadzonym środkiem ciężkości jego wybór ... żeby jeszcze w Kudze zaadaptowali poziom wykończenia Mondeo ale jak ktoś słusznie zauważył środek zaadaptowany z kompaktu ... za te pieniądze ... słabo

Robert 68
30-06-2021, 15:09
ksenony w MK4 w stostunku do LED-ów w MK5

Ale ja nigdzie nie napisałem, że ksenony w MK4 są lepsze od LED-ów w MK5, po prostu ta innowacja to za mało aby zmieniać MK4 na MK5.

chyba nie jeździłeś MK5 w nocy

Jechałem raz, fajnie świeciły do czas aż miałem okazję przejechać się w nocy poza miastem BMW 3 G20 ze światłami laserowymi. Zmieniłem zdanie na temat LED-ów w MK5.

Fiesta Mk8 ST Line
30-06-2021, 15:40
Nie ma co zmieniać zdana, bo nie porównujesz tej samej technologii. Laser to coś kompletnie innego jak led i dopłata w bmw do laserów jest też odpowiednio wyższa.

Hansolo
30-06-2021, 15:47
Pragnę tylko przypomnieć ..." Samochód zaprezentowano w 2012 roku na rynku amerykańskim jako Fusion, ale w Europie pojawił się pod koniec 2014 roku ". Tak więc to już bez mała 10 lat. Wobec tego wypadałoby porównywać Mk5 z konkurencją z tamtych lat. Fakt jeszcze można go kupić, no ale to tylko pewnie kwestia wykorzystania naprodukowanych części. Obecnie powinno być pełnoprawne mk7, no ale nie ma i nie będzie. Nawet jeśli to z czym ? Z trzema garami pod maską, i baterią pod tyłkiem. Dziękuję ekoświrom z sojowym latte.

Robert 68
30-06-2021, 17:19
nie porównujesz tej samej technologii

A porównywanie ksenonów do LED-ów jak to robi Woytas ma sens? Przecież to także inna technologia.

dopłata w bmw do laserów jest też odpowiednio wyższa

Nie rozmawiamy o kosztach a o jakości? LED-y w Mondeo też nie były tanie.

Fiesta Mk8 ST Line
30-06-2021, 18:05
W bmw 3 masz w podstawie Ledy, za dopłatą ok 4tys adaptacyjne Ledy (tutaj można się pokusić o porównanie z mondeo), a za dopłatą ok 9tys lasery.

emte3
30-06-2021, 18:40
Bo od premiery MK 4 nic nie zrobiono aby przyciągnąć nowych klientów. MK5 nie posiada efektu "wow".
Po przesiadce z MK4 do MK5 nawet sekundy nie tęskniłem za poprzednikiem.

Woytas
30-06-2021, 18:45
A porównywanie ksenonów do LED-ów jak to robi Woytas ma sens? Przecież to także inna technologia.

Nie rozmawiamy o kosztach a o jakości? LED-y w Mondeo też nie były tanie.

Nie porównuje .. wymieniłem choćby jeden aspekt różnicy między modelami, to nie ja próbuje sobie wmawiać że nie warto zmieniać mk4 na mk5 , sekundy nie tęskniłem za mk4 , może miesiąc za większy zbiornikiem i drugi za klimatyzowanym schowkiem na południu europy :)

emte3
30-06-2021, 18:48
No i jeszcze możliwość przewozu większych gabarytowo rzeczy ;)
Ale to tylko detale, które w ogólnym rozrachunku i tak nie przemawiały na korzyść MK4

Robert 68
30-06-2021, 19:53
nie ja próbuje sobie wmawiać że nie warto zmieniać mk4 na mk5

Ja też nie, po prostu stwierdziłem iż nie warto wywalać kasy na coś co wnosi niewiele nowego. Lubię "szokujące" przeskoki technologiczne (tak było przy przesiadce z MK2 na MK4 - to było "wow", ewolucje mnie nie interesują.

kaan1
30-06-2021, 19:57
Ale inni nadal oferują szeroką gamę silników spalinowych np. Opel https://dixi-car.pl/opel-insignia-b-dane-techniczne.htm a dlaczego nie robi tego Ford?

Bo Opel teraz korzysta w Europie z kredytów emisyjnych Stellantis. A Ford "sam sobie rzepkę skrobie".

A producenci celowo ograniczają ofertę tam, gdzie nie chcą produkować ze względu na niskie marże. W ten sposób pozostaje do wyboru to co producentom opłaca się produkować (SUVy). Nie czarujmy się, że rynek stymuluje ofertę producentów. Każda firma musi się rozliczyć z wykorzystania kapitału, a koncerny i najwięksi gracze są spólkami giełdowymi, od któych inwestorzy wymagają zwrotu z zainwestowanego kapitału. Jeśli inwestor ma opcjonalne inwestycje np. w "instrumenty finansowe" na poziomie dwucyfrowym % (wystarczy nawet popatrzyć na różnice w oprocentowaniu depozytów i kredytów) to nie będzie próbował produkować samochodu na marży 5% bo tak gawedź chce. "Na bezrybiu i rak to ryba" - więc niech "lodożerka", "z braku laku" kupuje SUVy na których producenci robią dwucyfrowe stopy zwrotu. Już sam fakt, że w wątku porównuje się Kugę z Mondeo pokazuję, że "chłyt marketingowy" działa - podniesione kompakty oferowane są w cenie auta klasy średniej. A tym, co w woli wolnego wyboru chcieliby inaczej, wystarczy wyeliminować ofertę alternatywną, względnie wywindować ceny do ponad 200 tys zł tj 30-40 % w ciągu ostatnich paru lat. I na nic więcej jak na kompatowego SUVa nie będzie ich stać. A to wszystko pod przykrywką rzekomo wyższych kosztów nowych norm itp. Kolejny skok na kasę Kowalskiego i lukratywne kredyty to samochody elektryczne + stymulowana tym inwestycja w fotowoltaikę.

mayak
01-07-2021, 16:56
a przy przesiadce w kolejne generacje 320d jest efekt wow?
jeśli tak to nie rzuca się w oczy ;)

Robert 68
01-07-2021, 19:10
a przy przesiadce w kolejne generacje 320d jest efekt wow

Tego nie wiem ale przesiadka z MK4 do 330i G20 z tym co oferuje w pełni mnie zadawala co do efektu "wow". Nawet Mk5 zostaje w tyle.

mayak
01-07-2021, 19:32
Kompletnie nie o to chodziło

Robert 68
01-07-2021, 19:42
A o co? Że BMW też nie oferuje efektu "wow" pomiędzy wersjami? Napisałem wcześniej Lubię "szokujące" przeskoki technologiczne nie interesuje mnie efekt "wow" pomiędzy kolejnymi wersjami 320d czy innymi. Interesuje mnie tu i teraz zmiana in plus w stosunku do tego co posiadam. Gdyby MK5 czy 6 (ale go nie ma) oferował to co 330i G20 brał bym go w ciemno :D

Matych
05-07-2021, 23:53
Tego nie wiem ale przesiadka z MK4 do 330i G20 z tym co oferuje w pełni mnie zadawala co do efektu "wow". Nawet Mk5 zostaje w tyle.

Woytas
06-07-2021, 11:23
Ale był kolega jeżdził ,wie ile taki samochód kosztuje-bo mi się wydaje że chyba jednak mało wie.Przesiadka ze starego trącącego archiwum mk4 to nawet focus na wypasie będzie fajerwerkiem.

w stosunku do MK5 również i to piszę obiektywnie , oczywiście jest trochę mniejszy ale czuć różnicę , oczywiście nie mówię o najtańszych wersja biedaedyszyn - przyzwoita 3-ka to 220-250k , bezpośrednio konkurenci czyli Gulia , S60 uważam , że nie mają podejścia jeśli chodzi o jakość wykończenia i przestronność

Hansolo
06-07-2021, 11:30
To ja Wam napiszę że te BMW 3 co jeżdżą z kinem objazdowym to .... są przereklamowane. Może dla statecznego użytkownika, od czasu do czasu przyciskającego się sprawdzą, ale w służbie to jak muchy po muchozolu cierpią. Użytkowane kiedyś Skody V6 były pancerne przy tych BMW.
Fakt. Interwały olejowe BMW , niestety są skrupulatnie przestrzegane.

piotrek305
06-07-2021, 13:31
To ja Wam napiszę że te BMW 3 co jeżdżą z kinem objazdowym to .... są przereklamowane. Może dla statecznego użytkownika, od czasu do czasu przyciskającego się sprawdzą, ale w służbie to jak muchy po muchozolu cierpią. Użytkowane kiedyś Skody V6 były pancerne przy tych BMW.
Fakt. Interwały olejowe BMW , niestety są skrupulatnie przestrzegane.

to ja rozmawiałem z innymi policjanatami, sam mam nową 3Gt 2020r i oni bardzo zadowoleni.. auta mają już 200 tys i nic sie nie dzieje..a np z insigniami były mega problemy.. a tu auta dostają w kość i totalnie nic..

Ja prywatnie tez jestem mega mega zadowolony :) ale pierwsza wymiana była po 3000 km a kolejne beda max co 15 :)

Hansolo
06-07-2021, 13:59
To opowiadają Ci bzdury z krainy mchu i paproci. Ja nie rozmawiam z policjantami , ja czasami takim BMW / z video / jeżdżę jak mi się spieszy. Czasem przy okazji innej roboty odbieram z serwisu i tam jest ich więcej. Z mojej strony koniec pisania bo ja widzę szklankę do połowy pustą, inni pełną .

Robert 68
06-07-2021, 14:09
kolega jeżdził

Tak, jak dla mnie ok.

wie ile taki samochód kosztuje

Tak wiem i co dalej?

Przesiadka ze starego trącącego archiwum mk4 to nawet focus na wypasie będzie fajerwerkiem.

Zależy kto lubi jakie fajerwerki ;) Focus totalnie mi się nie podoba.

dla statecznego użytkownika

Czyli mnie :D Nie mam więcej pytań.

Hansolo
06-07-2021, 14:24
Czyli mnie Nie mam więcej pytań.

Masz rację , o ile wystarczy Ci miejsca. Jak dla mnie i dwojga dzieci to kiszka. Mowa o sedanie w kolorze szampańskim, zaczynającym się na GD... i mającym antenkę wkręconą w płetwę rekina :D Ledy, skrzynia ZF i X-drive , za to są mega .

Robert 68
06-07-2021, 14:35
Jak dla mnie i dwojga dzieci to kiszka

Ja ten okres mam już za sobą (dorosłe dzieci) i dlatego samochód wielkości Mondeo nie jest mi już potrzebny. 330i G20 spełnia wszelkie moje oczekiwania. Stary trącący archiwum MK4 ;) spełnił swoje zadanie, pokazał nam Europę.

Hansolo
06-07-2021, 14:54
Dokładnie. Nie chodzi o to, aby być boso ale w ostrogach :D Ja na etapie dorastających dzieci i żony, która niestety zawsze wie co na urlopie jest potrzebne + moje fanaberie wedkarsko-strzeleckie. Wobec tego MK5 to niezbędne minimum . Zastanawiałem sie nad zmianą / bo jak zawsze kupca mam pod ręką / , na Insygnię coś koło 2019 r , ale mi przeszło. Wyciszenie, dobre prowadzenie to coś z czego nie potrafię zrezygnować, a wiadomo pieniądze na drzewie nie rosną i nie jestem krewnym Pana Daniela z Pcimia.

lemon
12-07-2021, 13:35
Hyundai zapowiada nową Elantrę N. Ciekawe czy będzie jakąś alternatywą dla mondeo mk5[emoji848] Mocy tez nie powinno być za mało[emoji846]

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

qlszef
13-07-2021, 14:24
Dziś zamówiony ES 300h.........mam nadzieję, że jeszcze będę mógł z Wami pisać:)

cattani75
13-07-2021, 14:50
Obyś nie czuł potrzeby. No, chyba żeby się pochwalić. [emoji3]

Woytas
13-07-2021, 15:28
Hyundai zapowiada nową Elantrę N. Ciekawe czy będzie jakąś alternatywą dla mondeo mk5[emoji848] Mocy tez nie powinno być za mało[emoji846]

wizualnie fuj :)

foni
13-07-2021, 15:29
Jeździłeś może nim w nocy? Zupełnie poważnie pytam, bo mam bardzo bardzo złe doświadczenia z oświetlenia u Lexa/Toyoty.

qlszef
13-07-2021, 15:53
Jeździłeś może nim w nocy? Zupełnie poważnie pytam, bo mam bardzo bardzo złe doświadczenia z oświetlenia u Lexa/Toyoty.

Tak, miałem go na weekend. Nie odczułem żadnego pogorszenia w stosunku do MK5. Wydaje mi się nawet że światło Lexa było bardziej intensywne, jeśli można tak to określić w przypadku ledów

lemon
15-07-2021, 23:04
Tutaj nie ma pitu pitu https://youtu.be/2MV3ZQ7EW0E

qlszef
16-07-2021, 11:02
jak wsiadłem w salonie do takiej Elantry to uciekłem. Bardziej podłych plastików to nie widziałem już dawno.

lemon
16-07-2021, 11:16
Tej elantry nie ma jeszcze w salonach i być może w pl jej nie będzie więc jak mogłeś w niej siedzieć? Pewnie to była zwykła elantra a nie n.

qlszef
16-07-2021, 12:39
oczywiście, ja siedziałem w zwykłej. Nie sądzę jednak, że w tej będzie lepiej. Tak czy inaczej moje doświadczenie dotyczy wersji "cywilnej"

pitekantrop
24-07-2021, 00:07
Przeoczyliśmy jeden zaskakujący dla mnie fakt, który ostatnio odkryłem - nowa Kuga jest SUVem segmentu D, poprzednia była SUVem segmentu C. Nie wiem dlaczego, może dlatego że rozstaw osi przekroczył magiczne 2700 mm? Tiguan wciąż w segmencie C. Czyli teoretycznie, jeżeli tylko ktoś akceptuje SUVy, nie powinno być poczucia downgrade po Mondeo. Muszę się umówić na jazdę próbną.

Woytas
24-07-2021, 06:55
Przeoczyliśmy jeden zaskakujący dla mnie fakt, który ostatnio odkryłem - nowa Kuga jest SUVem segmentu D, poprzednia była SUVem segmentu C. Nie wiem dlaczego, może dlatego że rozstaw osi przekroczył magiczne 2700 mm? Tiguan wciąż w segmencie C. Czyli teoretycznie, jeżeli tylko ktoś akceptuje SUVy, nie powinno być poczucia downgrade po Mondeo. Muszę się umówić na jazdę próbną.

... nie musisz się umawiać na jazdę próbną , idź do salonu i otwórz drzwi i potem to samo zrób ze stojącym obok focusem ...

cattani75
24-07-2021, 08:04
Może focus też jest w D? [emoji1787]

Matych
24-07-2021, 10:29
Nie musisz - uwierz ja jeżdziłem to focus na szczudłach,jest twardo i poprawnie, ale ma się to nijak do segmentu D. I tak samo ma się to nijak,jeśli chodzi o wnętrze,jest przestronniej ale wykończenie i tandetność mimo większej przestrzeni plasuje ją w samym dole dzisiejszych compactów ,gdzieś w okolicy Dacii.

pitekantrop
24-07-2021, 12:29
A może siedziałeś w Trendzie?

Kuga jest na pierwszym miejscu sprzedaży w swojej klasie: https://carsalesbase.com/european-sales-2021-q1-midsized-crossovers/

Matych
24-07-2021, 12:59
A może siedziałeś w Trendzie?

W St line i Titanium, jedynie Vignale ratuje sytuację ale to tylko narzutka z ceraty na deskę i ładne fotele w zestawieniu z boczkiem drzwi z tandetnego plastiku bez żadnej tapicerki.

Kuga jest na pierwszym miejscu sprzedaży w swojej klasie: https://carsalesbase.com/european-sales-2021-q1-midsized-crossovers/

Bo jest najtańsza

Skurek20
24-07-2021, 13:11
...,jest przestronniej ale wykończenie i tandetność mimo większej przestrzeni plasuje ją w samym dole dzisiejszych compactów ,gdzieś w okolicy Dacii.

Gdybym nie mial kugi, nie jeździł wcześniej focusem i mondeo to nawet moze bym uwierzył. Zarówno focus Ghia, jak i mondeo jakis tam business coś tam, to lipa. Fakt że kuge mam Vignale, ale tapicerka jest przyjemna w dotyku, jak oprę łokieć pod szybą na drzwiach, nie mam problemu z bolącymi "nagniotkami". Fotele są specyficzne, stylizowane na auto terenowe, co sprawia wrazenie raczej westernowe niż luksusu, ale to już kwestia dziwnej koncepcji niż ewidentnych braków.
A dacia, no coz, obejrzalem ten cud techniki i nawet na dojazdy 2km do pracy bym czegoś takiego nie bral pod uwagę.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Matych
24-07-2021, 15:40
Po pierwsze: po Mondeo 4 w sumie bida wersja, jak bym wsiadł do Kugi 3 Vignale to też bym pewnie był zachwycony, tym bardziej że byłby to dość duży przeskok wizualny i designerski.
Po drugie: niektórzy tu maja dopasione wersje mondeo mk5 z fotelami z prawdziwej skóry wentylowanymi chłodzonymi a nie fotele z focusa z tapicerka "skórzaną" Windsor-gdzie tylko nieliczne elementy są z niskiej jakości skóry.
Po trzecie: dla mnie odpowiednikiem klasy Suv dla segmentu D(Mondeo) jest Edge a nie podniesiony Focus.
Po czwarte: nie ten komfort i odczucia z podróżowania, nie ten tunel nie ten podłokietnik ,nie ten kokpit bo widzimy oczami cały czas Focusa, nie ta klasa odczuć ogólnie dotycząca wykończenia elementów czy detali.

Dla mnie to nie jest alternatywa tylko spadek o oczko niżej.

Moskito83
24-07-2021, 21:36
Popieram wszystkie stwierdzenia dotyczace Kugi, ze jest to podniesiony Focus. Sam posiadam Focusa. Jezdziłem Kuga ST-line. Jezdzilem tez Mondeo Vignale. W fimie mamy cala palete Transitow. Ford nigdy nie robil ladnej faktury plastikow ale wykorzystanie tej samej jakosci emementow deski rozdzielczej w wozie dostawczym i w nowej Kudze czy Focusie to juz przesada. Zarowno Focus jak i Kuga maja slabe plastiki. I jeszcze te na sile poszerzenie deski rozdzielczej wyjetej z Focusa w Kudze. Mondeo w tej materii sie wyroznia ale plastiki na wysokosci raczki drzwi tez do udanych nie naleza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pitekantrop
24-07-2021, 23:48
No dobra, to przyjmijmy krakowskim targiem, że jest to kompromis po likwidacji Mondeo dla tych, dla których przejście na Focusa to potwarz. Focus, ale dumnie patrzący z góry :lol:

tomaszjan31
25-07-2021, 09:35
Jeżdżąc kugą mk2 na co dzień z pełnym wyposażeniem i przesiadając sie do monda mk5 od mojej g:) nie odczuwam Waszego zachwytu i wzdychania. Owszem, samochód prowokuje do agresywniejszej jazdy, mniej spala ON, nieporównywalnie klei sie na zakrętach do asfaltu i kilka drobnych detali. Przyznaje że mondeo było raczej budżetowe.
Przesiadając sie z powrotem do kugi, zwłaszcza po dłuższej trasie doceniam krytykowany przez wielu klocek, bryła, napompowany fokus

kaan1
26-07-2021, 09:54
Przeoczyliśmy jeden zaskakujący dla mnie fakt, który ostatnio odkryłem - nowa Kuga jest SUVem segmentu D, poprzednia była SUVem segmentu C. Nie wiem dlaczego, może dlatego że rozstaw osi przekroczył magiczne 2700 mm?

Kuga ma rozstaw osi jak Focus - 15 cm mniej jak Mondeo. A 15 cm to przepaść między-segmentowa. Do tego szerokość wnętrza. Focus na poziomie 146 cm, Kuga ma z przodu 150 a z tyłu 146 cm. BMW seria 3 ma 148 cm (podobnie jak klasa C). Mondeo to 154 cm przód i tył - tyle co BMW seria 5 (więcej jak klasa E). Dla porównania BMW 7 z przodu ma 158 a z tyłu 154 cm. Klasa S 158 cm. 5 cm na szerokośc wnętrza to ponownie przepaść między-segmentowa.

Matych
26-07-2021, 13:46
Tak jak mówiłem odbyłem jazdy testowe Kugami MK3 a Focusem zrobiłem ze 4000 km-nie ta bajka,nie ten segment.Ze średnich suwów żeby odczucia z jazdy i wykończenia nie raziły posiadacza dobrze wyposażonego mondeo5,musimy wsiąść w Tuscona za miń 180 tyś bądz mazdę CX5.

pitekantrop
26-07-2021, 19:25
Kuga ma rozstaw osi jak Focus - 15 cm mniej jak Mondeo. A 15 cm to przepaść między-segmentowa. Do tego szerokość wnętrza. Focus na poziomie 146 cm, Kuga ma z przodu 150 a z tyłu 146 cm. BMW seria 3 ma 148 cm (podobnie jak klasa C). Mondeo to 154 cm przód i tył - tyle co BMW seria 5 (więcej jak klasa E). Dla porównania BMW 7 z przodu ma 158 a z tyłu 154 cm. Klasa S 158 cm. 5 cm na szerokośc wnętrza to ponownie przepaść między-segmentowa.
Szerokość Mondeo jest za duża - ja do wąskich w barach nie należę, a przy lewym łokciu jest niepotrzebna przestrzeń, więc powiedziałbym, że szerokość Kugi jest idealna, a co do długości, to pamiętaj, że dzięki wysokim siedzeniom miejsce na nogi jest o wiele efektywniej wykorzystane.

kaan1
26-07-2021, 19:56
O pozycji za kierownicą SUV vs. klasyka można dyskutować w nieskończoność - to dwa odmienne podejścia do tematu. Na pewno dla osób starszych pozycja SUVa ma zalety, ale w innych sytuacjach klasyka sprawdzi się bardziej. Do stołkowej pozycji nie trzeba SUVa, wystarczył jakikolwiek van lub minivan.

Jeśli idzie o szerokość to nadmiar ma swoje implikacje. Z lewej jest dalej do podłokietnika ale wciąż wygodnie. Trzeba jednak pamiętać , że w szerszym aucie oddala się łokiec pasażera od łokcia kierowcy. W aucie węższym jadący z przodu walczą o podłokietnik, w szerszym jest komfort i poczucie przestrzeni. Podobnie z tyłu. To zawsze była pewnego rodzaju bolączka superba - nienaturalne proporcje długości i rozstawu osi w stosunku do szerokości auta. Każde auto premium jest z reguły szersze niż przeciętna w segmencie. Dzięki temu mogą być szersze koła i mocniejsze silniki. Większe są też strefy zgniotu i w razie uderzenia z boku podróżującym te kilka centymetrów może uratować życie.

p.saw
26-07-2021, 21:20
Większe są też strefy zgniotu i w razie uderzenia z boku podróżującym te kilka centymetrów może uratować życie.

O tym samym pomyślałem.
Na co dzień mam do dyspozycji Kugę i Mondeo mk5.
Co do pozycji i wysokości fotela to każdy ma swoje preferencje ale nigdy nie pomyślałbym, że mondeo jest przesadnie szeroki.
Wygodny i bezpieczny. A odpowiednikiem dla niego w segmencie D jest Edge a nie Kuga.

Matych
27-07-2021, 08:32
ale nigdy nie pomyślałbym, że mondeo jest przesadnie szeroki.
Wygodny i bezpieczny. A odpowiednikiem dla niego w segmencie D jest Edge a nie Kuga.
No niestety już tak jest- płyta podłogowa danej platformy daje nam pewne odczucia 15 cm w rozstawie osi Focus-Kuga na platformie C2 ma się nijak do platformy CD3 Mondeo-Edge.Poza tym jak wsiadamy do samochodu i widzimy dwa takie same środki to chyba wiemy do jakiego segmentu nawiązuje.

kocur
27-07-2021, 13:02

Lubię to :)

Z każdej strony ludzie wciskają kit, że wysokość auta to wyznacznik segmentu.
Tymczasem nawet metr nad głową nie poprawi komfortu jazdy (świetna uwaga o walce z pasażerem o podłokietnik).

pitekantrop
27-07-2021, 13:27
Ale już długości SUVa nie można porównać z niskim 1:1 właśnie ze względu na ułożenie nóg. Myślę, że dzięki temu odczuwalnie jeśli chodzi o miejsce Puma=Focus.

kaan1
27-07-2021, 13:35
Na krótkich odcinkach (np. dojazd do pracy) to można nawet stać w tramwaju lub autobusie. Nie wspominając o rowerze, który oferuje nieograniczoną przestrzeń nad głową. Przy dłuższych podróżach pozycja zaczyna mieć większe znaczenie. Jak dla mnie to np. dwa metry bagażnika za przednimi fotelami to przydatna rzecz. Paradoksalnie klasyczne kombii bardziej podoła sportowo-użytkowym aspiracjom rodziny niż rzekomy SUV - no chyba, że sport ma polegać na rodzinnej przejażdżce po nierównej łące lub pokonywaniu wyższych krawężników w mieście.

qlszef
27-07-2021, 13:40
Nie ma się co pastwić nad nową Kugą. Będzie wiele osób, dla których spełnia ona stawiane jej oczekiwania. Ale przypisywanie jej do "D" to lekkie nadużycie. Co do użytych plastików to należy w tym temacie "opuścić kurtynę". Przez ostatnie pół roku "obmacałem" wiele samochodów konkurencji i tam również nie jest jakoś specjalnie lepiej. Jedynie Mazda CX5 trzyma poziom ale i cenę.

Poza tym, no nie twórzmy teorii że Kuga będzie największym osobowym modelem Forda. W końcu jeździ ten zakamuflowany potencjalny następca Mondeo. Może będzie lekko podniesiony ale zachowa walory Mondeo. Obawiam się jednak że materiały we wnętrzu będą "trzymały poziom" obecnej Kugi/Focusa. Jest na to duża szansa biorąc pod uwagę to, że auto ma być przeznaczone na różne rynki a więc ma być konkurencyjnie cenowo. Niby "jutuberzy" i inni tacy internetowi gadacze, twierdzą że Focus/Kuga ma dobrej jakości materiały ale to już kiedyś tu pisałem, że nie wiem jak Oni to oceniają. Moim skromnym zdaniem materiały we wnętrzu Logana niewiele ustępują materiałom Focusa.

Wnętrze tego chińczyka Evos może być w dużym stopniu przeniesione do Europy (o ile w ogóle) a popatrzcie co tam jest pomiędzy zwijaną roletką na konsoli centralnej a nawiewami. Duża połać lipnego plastiku. Ten ogromny tablet pewnie za chwilę będą stosowali wszyscy więc nie ma co się pastwić nad Fordem ale już widzę jak to będzie okrutnie opalcowane. Nie dziękuję

Hansolo
27-07-2021, 13:54
ale już widzę jak to będzie okrutnie opalcowane. Nie dziękuję

Bedą zestawy jednorazowych folii jak na kaskach w F1. Jak sie zabrudzi to zrywasz i jest nówka funkel :). Materiały , materiałami, ale silniki to będzie dramat. Pewnie jakieś popierdziawki max 1,5. Oczywiście w USA będą silniki przez S.

qlszef
27-07-2021, 15:03
ja się spodziewam że będzie 2,5 hybryda. Ja wiem, że większość z Was nienawidzi czegoś takiego. Mnie osobiście pasuje. Jakiś 1,5 turbo całkiem możliwe że również się pojawi.

Woytas
27-07-2021, 15:44
no przestańcie nie po to wymóżdżyli nowe ecoblue , żeby teraz go zarzucić :)

kaan1
27-07-2021, 16:11

Ale ecoblue ma podstawowe zastosowanie w pojazdach użytkowych - do osobówek trafia już chyba marginalnie

tomaszjan31
27-07-2021, 16:38
To juz sie dzieje, do fokusa ecoblue 2,0 max 150km
z s maxa wypadł ecoblue 2,0 240km
Wcale sie nie zdziwię jak w kudze zaczną zakładać tylko hybrydy lub R3 1,5 a wszystko po to żeby nas zachęcić do hybrydy, która ma ciut więcej mocy niz małe silniki spalinowe

Żeby ford wyszedł na swoje z normami, to na jednego diesla musi sprzedać 10 hybryd

Woytas
27-07-2021, 17:01
No to ludzie pójdą kupić x20D lub x220D i tyle :)

pitekantrop
27-07-2021, 17:11
Ale te nowe ecoblue są zdławione, poza tym PowerShift z normą WLTP pewnie jest taką samą patologią jak nowe DSG, więc ja już ogólnie mam dość tej całej c***ozy i chyba trzeba iść w premium, chociaż używkę, albo w hybrydę z CVT typu Corolla czy RAV4 i czekać na powszechną elektryfikację. Mam nadzieję, że rozwinie się infrastruktura w naszym biednym, zacofanym, postsowieckim kraju i jak najszybciej przesiądziemy się na elektryki, bo te spalinówki już chyba decydenci z UE specjalnie nam tak obrzydzają, ale też nie oszukujmy się, że silnik spalinowy to jest strasznie przestarzały, nieefektywny archaizm i nie rozumiem dlaczego w cywilizowanym świecie to jeszcze istnieje w osobówkach.

lemon
27-07-2021, 17:31
Elektryki nie są eko nigdy nie były i nie będą. Ciekawe co na ekektryki powie nasza sieć energetyczna jak za kilka lat będzie się ładować kilka milionów aut w tym samym czasie. Poza tym jak sprawić aby za kilka lat ( jak komuś odbije) sprawić aby auta przestały jeździć? Proste - wyłączyć prąd czyli wymyślić awarię sieci. Protestować będziesz mógł jedynie w domu bo bateryjka pusta i nigdzie nie pojedziesz nawet na zakupy... oczywiście to tylko moja teoria sposkowa która na pewno się nie ziści...

tomaszjan31
27-07-2021, 17:33
Mam nadzieję, że rozwinie się infrastruktura w naszym biednym, zacofanym, postsowieckim kraju i jak najszybciej przesiądziemy się na elektryki

Jak sie zwiększy zapotrzebowanie na prąd na stacjach ładowania /podaż, popyt/ to sie przekonasz że taniej było jeździć spalinówką. Bedzie drogi prąd dla elektyków i benzyna do spalinowych. Mamy energie głównie z surowców kopalnianych i długo i dłużej jeszcze . Wiec taniej niestety jest teraz

Matych
27-07-2021, 23:04
Nie ma się co pastwić nad nową Kugą. Będzie wiele osób, dla których spełnia ona stawiane jej oczekiwania. Ale przypisywanie jej do "D" to lekkie nadużycie. Co do użytych plastików to należy w tym temacie "opuścić kurtynę". Przez ostatnie pół roku "obmacałem" wiele samochodów konkurencji i tam również nie jest jakoś specjalnie lepiej. Jedynie Mazda CX5 trzyma poziom ale i cenę.
Amen

Poza tym, no nie twórzmy teorii że Kuga będzie największym osobowym modelem Forda. W końcu jeździ ten zakamuflowany potencjalny następca Mondeo. Może będzie lekko podniesiony ale zachowa walory Mondeo. Obawiam się jednak że materiały we wnętrzu będą "trzymały poziom" obecnej Kugi/Focusa. Jest na to duża szansa biorąc pod uwagę to, że auto ma być przeznaczone na różne rynki a więc ma być konkurencyjnie cenowo. Niby "jutuberzy" i inni tacy internetowi gadacze, twierdzą że Focus/Kuga ma dobrej jakości materiały ale to już kiedyś tu pisałem, że nie wiem jak Oni to oceniają. Moim skromnym zdaniem materiały we wnętrzu Logana niewiele ustępują materiałom Focusa.

Też tak napisałem, ale ci co kupili Kugę myślą że mają coś lepszego od Dacii i Focusa

Wnętrze tego chińczyka Evos może być w dużym stopniu przeniesione do Europy (o ile w ogóle) a popatrzcie co tam jest pomiędzy zwijaną roletką na konsoli centralnej a nawiewami. Duża połać lipnego plastiku. Ten ogromny tablet pewnie za chwilę będą stosowali wszyscy więc nie ma co się pastwić nad Fordem ale już widzę jak to będzie okrutnie opalcowane. Nie dziękuję

No to ludzie pójdą kupić x20D lub x220D i tyle :)

Dokładnie -ja żegnam się z pażdzieżem marki Ford -po prostu się skończyli.Póki są marki zachowujące jeszcze, pozory pójdę tam.

Ale te nowe ecoblue są zdławione, poza tym PowerShift z normą WLTP pewnie jest taką samą patologią jak nowe DSG, więc ja już ogólnie mam dość tej całej c***ozy i chyba trzeba iść w premium, chociaż używkę, albo w hybrydę z CVT typu Corolla czy RAV4 i czekać na powszechną elektryfikację. Mam nadzieję, że rozwinie się infrastruktura w naszym biednym, zacofanym, postsowieckim kraju i jak najszybciej przesiądziemy się na elektryki, bo te spalinówki już chyba decydenci z UE specjalnie nam tak obrzydzają, ale też nie oszukujmy się, że silnik spalinowy to jest strasznie przestarzały, nieefektywny archaizm i nie rozumiem dlaczego w cywilizowanym świecie to jeszcze istnieje w osobówkach.
Radzę się dokształcić-PS nie ma już prawie 2 lata w Fordzie,z wiedzy o elektryczności i silnikach spalinowych też-bredzisz pan jak laik.

pitekantrop
27-07-2021, 23:27
Radzę się dokształcić-PS nie ma już prawie 2 lata w Fordzie,z wiedzy o elektryczności i silnikach spalinowych też-bredzisz pan jak laik.
Uff, chociaż tyle dobrego, że wycofali ten szajs. Co do silnika elektrycznego, to ma 2x wyższą sprawność od XIX wiecznego spalinowego, w dodatku stały moment obrotowy oraz brak hałasu i wibracji. Wszyscy których znam co pojeździli sobie elektrykami, czują regres wracając do spalinowca.

Matych
27-07-2021, 23:41
:D:D:D to ilu ich znasz? Bo ja wielu i traktują to jako zabawkę do miasta, ale maja miliony na koncie i jak maja gdzieś jechać to biorą samochód a nie melexa niszczącego środowisko.

pitekantrop
28-07-2021, 00:49
Kilku. I każdy z nich był zachwycony stałym momentem i ciszą. I każdy jest poirytowany, że w naszym trzecim świecie nie ma infrastruktury. Znam firmę, która w norweskim oddziale ma już całą flotę elektryczną. Czy się to tobie podoba, czy nie, jest to przyszłość, aczkolwiek może to skręcić w stronę wodoru.

Ale szanuję twój konserwatyzm. Jak wprowadzali samochody, to wielu jednak wolało wciąż wsiąść na starego, dobrego konia.

kaan1
28-07-2021, 09:10
ale też nie oszukujmy się, że silnik spalinowy to jest strasznie przestarzały, nieefektywny archaizm i nie rozumiem dlaczego w cywilizowanym świecie to jeszcze istnieje w osobówkach.

No cóż 30-40 % sprawności silnika spalinowego przysłowiowej d..y nie urywa. Ale z drugiej strony proponuje się jazdę elektrykiem na energii odnawialnej, której pozyskiwanie z paneli fotowoltaicznych z trudem osiąga połowej tej wartości efektywności :?. Nie wspominając jaki ślad węglowy pozostawia ta produkcja paneli w Chinach, a emitowany CO2 jest transgraniczny. Zaraz pojawią się nowe okoliczności, jeśli wejdzie FF55 i wprowadzą mechanizm 'carbon border adjustment" i ceny tych paneli podskoczą do takiego poziomu, że stopa zwrotu z inwestycji w fotowoltaikę nie będzie 10 a 20-40 lat. No bo z jakiej energii będzie można produkowac te panele w Europie aby utrzymac niski ślad węglowy?

Bump: Protestować będziesz mógł jedynie w domu bo bateryjka pusta i nigdzie nie pojedziesz nawet na zakupy... oczywiście to tylko moja teoria sposkowa która na pewno się nie ziści...

Trzeba będzie zachomikować pare kanisterków benzyny i zakupić generator prądu na paliwo - taki, jaki w bagażniku często wożą właściciele Tesli

Bump: Co do silnika elektrycznego, to ma 2x wyższą sprawność od XIX wiecznego spalinowego, w dodatku stały moment obrotowy oraz brak hałasu i wibracji. Wszyscy których znam co pojeździli sobie elektrykami, czują regres wracając do spalinowca.

To wszystko jest prawda i dlatego pierwsze aut w XIX wieku miały silniki elektryczne a nie spalinowe :) a wszystkie spalinowozy eksploatowane od dekad są naprawdę hybrydami szeregowymi z napędem elektrycznym. Problem nie leży w napędzie ale w gęstości magazynowania energii (tutaj prąd wypada słabo) oraz sposobach wytwarzanai tej energii, jej transportu i magazynowania.

Matych
28-07-2021, 09:37
Znam firmę, która w norweskim oddziale ma już całą flotę elektryczną

Nie masz z całym szacunkiem pojęcia o czym piszesz, rzucasz pięknymi sloganami lansowanych technologi.Gdybys zagłębił się w temat-to dowiedziałbyś się że Norwedzy sprzedający najwięcej samochodów elekrtrycznych na świecie,właśnie maja z nimi olbrzymi problem na lini właściciel-ubezpieczyciel-firmy recyklingowe.Co robić z uszkodzonymi,powypadkowymi,zużytymi pojazdami.Wiesz bywałem w tym fantastycznym czystym ekologicznym kraju-kraju gdzie wioski na północy maja wybrane małe fiordziki w których gromadzi się górę śmieci na której jest wszystko. Od szaf po lodówki stare obrazy i opony.Jak już góra jest wielka to się ją podpala,a to co zostanie przypadkowo ktoś spycha do morza.Taką przeciętny europejczyk ma wiedzę o Norwegii.Widziałem to na własne oczy.A ludziom można wmówić wszystko.

kaan1
28-07-2021, 09:54
Nie masz z całym szacunkiem pojęcia o czym piszesz, rzucasz pięknymi sloganami lansowanych technologi.Gdybys zagłębił się w temat-to dowiedziałbyś się że Norwedzy sprzedający najwięcej samochodów elekrtrycznych na świecie,właśnie maja z nimi olbrzymi problem na lini właściciel-ubezpieczyciel-firmy recyklingowe.Co robić z uszkodzonymi,powypadkowymi,zużytymi pojazdami.Wiesz bywałem w tym fantastycznym czystym ekologicznym kraju-kraju gdzie wioski na północy maja wybrane małe fiordziki w których gromadzi się górę śmieci na której jest wszystko. Od szaf po lodówkistare oprazy i opony.Jak już góra jest wielka to się ją podpala,a to co zostanie przypadkowo ktos spycha do morza.Taką przeciętny europejczyk ma wiedzę o Norwegii.Widziałem to na własne oczy.A ludziom można wmówić wszystko.

pitekantrop

lemon
28-07-2021, 09:57
Zastanawiający jest brak podstawowego logicznego myślenia w eurokołchozie odnośnie choćby ogranicznia emisji co2 za wszelką cenę bez względu na koszty. Przecież eu nie jest otoczona bańką która zatrzymuje powietrze w jej granicach. Co z tego że w eu co2 będzie neutralne jak np Białoruś, Ukraina, Rosja o Chinach czy usa nie wspominam produkują co2 na potęgę. Wszystko po to aby szary człowiek za to wszystko płacił i aby zera na kontach kilkunastu firm się zgadzały...

Woytas
28-07-2021, 10:12
Uff, chociaż tyle dobrego, że wycofali ten szajs. Co do silnika elektrycznego, to ma 2x wyższą sprawność od XIX wiecznego spalinowego, w dodatku stały moment obrotowy oraz brak hałasu i wibracji. Wszyscy których znam co pojeździli sobie elektrykami, czują regres wracając do spalinowca.

w przypadku pełnego elektryka może i tak ... bo typowe hybrydy z tzw. "CVT" to już nie wiem gdzie tam ciszę widziałeś

a co do sprawności , wszystko byłoby super tylko u nas to ten prąd skąd się bierze ... walą kominami węgiel w atmosferę

.. fotowoltaika super ( pomijając recycling ) to już obecnie sieć energetyczna jest delikatnie mówiąc w d...pie , tam gdzie jest większe zagęszczenie paneli na fazach po 250V i wyłączające się falowniki , ten kraj jest zwyczajnie nieprzygotowany na samochody elektryczne

kaan1
28-07-2021, 10:23
Co z tego że w eu co2 będzie neutralne jak np Białoruś, Ukraina, Rosja o Chinach czy usa nie wspominam produkują co2 na potęgę. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dlatego FF55 proponuje mechanizm "carbon border adjustment" - czyli wzrost ceł w UE na wyroby i technologie związane z dużym śladem węglowym. Ma to spowodowac spadek importowej konkurencyjności wyrobów i produkcji w krajach w których energia nie jest pozyskiwana ze źródeł odnawialnych. Nie jest dla mnie natomiast jasne, czy istnieje ekologiczna alternatywa w UE, która rzeczywiście będzie stymulowała import z innych krajów w kierunku odnawialnych źródeł energii czy jedynie skończy się to wzrostem cen na te towary importowane bez lokalnej, europejskiej alternatywy kosztowo-ekologicznej

qlszef
28-07-2021, 10:25
a czemu tak psioczycie na DSG. powershift i inne takie? Pytam z czystej ciekawości i chęci nabycia jakiejś wiedzy ponieważ prasa/internet zachwycają się DSG

kocur
28-07-2021, 10:37
a czemu tak psioczycie na DSG. powershift i inne takie? Pytam z czystej ciekawości i chęci nabycia jakiejś wiedzy ponieważ prasa/internet zachwycają się DSG

Póki nowe spisuje się świetnie ale żywotność tego typu skrzyń jest dużo niższa niż klasycznych automatów nie mówiąc o CVT których praktycznie się nie da zajechać.

Zachwycają się bo 95% aut na zachodzie i powoli u nas jest monitorowana pod kątem usterek tylko w czasie trwania gwarancji / leasingu. Potem mało kto prowadzi statystyki więc wychodzi, że skrzynia bezawaryjna :)

Matych
28-07-2021, 10:43
Ja nie psioczę,raczej skieruję się w stronę Vaga -skoro oni potrafią ze 150-180 koni zrobić z DSG 9-8 sek,a chipem można zrobić pocisk i technologicznie jeśli chodzi o systemy są w czubie,to mam gdzieś forda.

qlszef
28-07-2021, 11:33
o CVT których praktycznie się nie da zajechać.

Są tacy co mi mówili że CVT zbyt długo nie żyje. Ja mam nadzieję, że jest inaczej. Niby znam jakąś ogólną zasadę działania tej skrzyni jednak eCVT podobno działa jeszcze inaczej i teoretycznie powinna być bardzo żywotna. Na kanale Pertyna był filmik o działaniu tych eCVT ale chyba nie wszystko do mnie dotarło. Tak czy inaczej jest tam trochę elementów które mogą paść. Ale fakt, że świadomie wybieram hybrydę bez turbo i bez dwusprzęgłówki. Dlatego byłem ucieszony jak Ford wypuścił Mondeo z takim napędem.

skoro oni potrafią ze 150-180 koni zrobić z DSG 9-8 sek

Ja się aż tak nie jaram tym że mam 8 czy 9 sek do "setki". Nie jestem też z tych co dla zasady bluzgają na Passata, ale cena grubo ponad 200k za niego to jednak trochę mnie zniechęca. Często bywam w salonie VW bo pracuje tam ktoś z rodziny więc sobie mogę pooglądać. Jeśli chodzi o Arteona to widuję dość często takie za 230k!!! Owszem są i Paski za 140k. Nie przyglądałem się im aż tak dokładnie więc trudno mi ocenić co podbija cenę do wspomnianych 200K tym bardziej że najczęściej mają one ten sam silnik TDI o mocy 190PS. Na pewno 4motion dorzuca coś do ceny. Tak czy inaczej VAG się ceni. Może i ma powody. Ja natomiast należę do osób, które jeśli mają za te same pieniądze kupić podobnej wielkości auto tak zwanej klasy premium lub auto popularne to pójdę do premium. Padały tu teksty o "bieda edition" w BMW 5 itp. No oczywiście Passat za 200k będzie dopasiony a BMW nie, jednak ja się chyba lepiej czuję w takiej serii 5. A inna sprawa, nie przesadzajmy tak z tym "bieda edition". Jak oglądałem taką "piątkę" za 200K to wcale nie czułem się w niej biednie.

Mój obecny Mondek kosztował 145k. To było 50% więcej niż można było wyhaczyć "zwykłego titanium" a przecież były jeszcze tańsze Trend (czy jakoś tak) Z perspektywy czasu drugi raz nie kupił bym tak doposażonej wersji marki popularnej. Rok po tym jak kupiłem mojego Mondeo na rynku pojawiły się A6 (schodzący model) wyposażone w LEDy (wtedy jeszcze nie było to taki oczywiste), skórę, Navi, automat itp i kosztował 160k. To była właśnie jakaś wersja Busieness i czy można było powiedzieć że to bieda? Oczywiście ja chciałem hybrydę a ten A6 to był TDI, jednak w tamtym czasie trochę żałowałem.

Hansolo
28-07-2021, 13:33
Tak z ciekawości. Nie przeszkadza Wam ten specyficzny dźwięk zespołu napędowego ze skrzynią CVT, e-CVT eeeeeeeeeeeeeeeeeeee ? Jechałem z kolegą na Śląsk Toyotą C-HR , a więc głównie A1 i miałem nieodparte wrażenie, że samochód ma ciągłe zatwardzenie przez ten dźwięk nadymania się, żeby nie powiedzieć wycia .

qlszef
28-07-2021, 13:47
mnie nie:) W Mondeo o ile nie traktujesz pedału przyspieszenia "zero-jedynkowo" to ta skrzynia nie jest jakoś bardzo uciążliwa. We wspomnianym ES uczyniono jeszcze krok do przodu i można zapomnieć że jest tam eCVT. Oczywiście, jeśli ktoś chce zawsze pierwszy odjeżdżać ze świateł i ma potrzebę wyprzedzania wszystkich na drodze to nie będzie zadowolony. Chociaż, wspominałem już o tym, że taki ES jak na hybrydę z eCVT to jest nadspodziewanie "wyrywny". Jak ktoś chce to uzyska nazwijmy to efekt "wbijania w fotel", choć dla mnie to drugorzędne. Tylko niech nikt nie pomyśli że ja chcę przez to powiedzieć, że ES to rakieta. Nie jest i nie miał być. Podobno w Corolli 2.0 też uzyskano dobrą dynamikę ale nie miałem okazji sprawdzić. Oczywiście Corolla będzie słabiej wyciszona.

lemon
28-07-2021, 14:15
Jeździłem fusionem plug in hybrid i skrzynia cvt nie przypadła mi do gustu. Przy prędkościach autostradowych silnik trochę wyje o wyprzedzaniu nie wspominając. Ale do dziadkowizów i do miasta się wg mnie nadaje jeśli ktoś lubi się toczyć zamiast jeździć[emoji846]

qlszef
28-07-2021, 14:32
warto by założyć nowy wątek na temat "toczyć czy jeździć":) Jakie to są te prędkości autostradowe? 200km/h? Mam już swoje lata to fakt i mnie przepisowe 140km/h wystarczy. Przy tej prędkości Mondeo na pewno nie wyje. Przy 160km/h również nie wyje i jest tak samo głośno/cicho (jak kto woli) jak w 2.0EB. Wycie jest przy gwałtownym wbiciu "buta" w podłogę. No i fakt jak się jedzie 140km/h to nie ma mowy i szybkim przyspieszeniu do 160km/h i wyżej. Z tego punktu widzenia próby wyprzedzania na autostradach itp są mało przyjemne.

Teraz taki trochę OT....na odcinku drogi, którą codziennie jadę do pracy, jak pokropi trochę deszczu to nie ma dnia aby co najmniej jeden taki co "lubi jeździć" nie rozwalił się na barierce lub nie zahaczył innego auta i potem stoję w korku. Z wiekiem strasznie nienawidzę bezmyślnej, szybkiej jazdy.

Hansolo
28-07-2021, 14:36
No i fakt jak się jedzie 140km/h to nie ma mowy i szybkim przyspieszeniu do 160km/h i wyżej. Z tego punktu widzenia próby wyprzedzania na autostradach itp są mało przyjemne.

Tu jest pies pogrzebany. Na S-kach nie idzie 120 na prawym jechać, bo ciężarówki i wyznawcy 90 km/h , a na lewy trzeba na chwilę wskakiwać bo tam to wolna amerykanka . Właśnie te momenty to niecodzienne wrażenia dźwiękowe . Patrzę z tej perspektywy że Mdo jeżdżę tylko trasy , a wokół komina mam inne auto.

qlszef
28-07-2021, 14:47
Na S-kach nie idzie 120 na prawym jechać, bo ciężarówki i wyznawcy 90 km/h , a na lewy trzeba na chwilę wskakiwać bo tam to wolna amerykanka

tu podzielam Twoje zdanie. Ja mało jeżdżę w trasy więc nie odczuwam problemu a jak już jadę to zazwyczaj nigdzie mi się nie spieszy więc mogę chwilę się pomęczyć za ciężarowym. Wiem też po sobie, że jak mi się zdarza jechać czymś szybszym to i tak nie skaczę pomiędzy pasami bo zwyczajnie mi się nie chce:) Zresztą chyba nikt nie zaprzeczy że szybka jazda w dużym natężeniu ruchu jest po prostu męcząca. Co innego jak mamy dwa pasy (lub więcej) tylko dla siebie.

lemon
28-07-2021, 15:23
Podsumowując tiry jeżdżą 90 wyprzedzając się na autostradzie gdzie popadnie nawet na zakazie więc przyspieszać do 140 po wyprzedzeniu takiego tira cvt generuje większy hałas w porównaniu do innych skrzyń. Chyba jaśniej się nie dało...

qlszef
28-07-2021, 15:28
ok, generuje większy hałas ale to nie jest coś co rozrywa uszy a po drugie trwa chwilę.
Ale żeby nie było nieporozumień....ja absolutnie nikomu nie zamierzam zachwalać skrzyni CVT:) Pisałem przecież że na trasy nie jest to najlepsze rozwiązanie :).

Woytas
28-07-2021, 15:42
DSG miało dobre opinie , ale już nie ma , pomijając trwałość to normy spowodowały , że teraz mają taaaaaaki lag

PS, DSG niestety 2sprzęgłowe skrzynie mają niższą trwałość, a hydrokinetyki też sobie doskonale radzą wystarczy spojrzeć na osiągi MB lub BMW przy podobnych mocach .. tam są przecież hydrokinetyki

co do Arteona to mocno przereklamowane i przecenione auto z idiotycznymi jak na tą półkę problemami , polecam poczytać forum VAG-a .. mondeo to przy tym to mistrz niezawodności .. był to przez moment mój faworyt ale po jeździe testowej skutecznie się wyleczyłem

pitekantrop
28-07-2021, 18:36

Chodzi o paskudną charakterystykę praktycznie w każdym kluczowym momencie:
- sekundowy lag przy ruszaniu utrudniający manewry,
- sekundowy lag przy kickdownie, często trzeba do niego dodać lag turbo,
- ruszanie nigdy nie jest idealnie płynne, zawsze czuć szarpnięcie,
- skrzynia potrafi zrobić bezmyślny kickdown np. na 4200 RPM, żeby podjechać do 4300 RPM i wrzucić następny bieg,
- przy gazie w podłodze przed zmianą biegu na wyższy jest zmulenie,
- skrzynia trzyma za niskie obroty na D, które przy TDI wibrują ci na dupie i podobno dojeżdża tym dwumasę.

Największą przepaść odczułem w Audi jak przesiadłem się z wypasionej wersji z bezstopniowym multitronicem (z symulacją przełożeń dla Januszy) do biednej z dwusprzęgłówką.

To jest po prostu tania, budżetowa tandeta.

Tak z ciekawości. Nie przeszkadza Wam ten specyficzny dźwięk zespołu napędowego ze skrzynią CVT, e-CVT eeeeeeeeeeeeeeeeeeee ? Jechałem z kolegą na Śląsk Toyotą C-HR , a więc głównie A1 i miałem nieodparte wrażenie, że samochód ma ciągłe zatwardzenie przez ten dźwięk nadymania się, żeby nie powiedzieć wycia .

Nie przeszkadza, bo to jest wyłącznie kwestia przyzwyczajenia. Równie dobrze można odwrócić pytanie - nie przeszkadzają wam te absurdalne i bezsensowne, schodkowe zmiany biegów w prymitywnych, stopniowanych automatach po przesiadce z CVT? Zauważ, że zwiększanie liczby przełożeń przez producentów automatów właśnie dąży do CVT, które zachowuje się właśnie tak, jak powinna zachować się idealna skrzynia. Audi w bezstopniowych multitronicach specjalnie, sztucznie "schodkuje" przełożenia (tzw. symulacja przełożeń), bo klienci by nie zaakceptowali płynnej pracy.

Hansolo
28-07-2021, 19:03
Tyle że przy CVT silnik wyje i jeśli to kwestia przyzwyczajenia to winszuję cierpliwości. Ja nie jestem w stanie tego zaakceptować.

pitekantrop
28-07-2021, 20:16
Tyle że przy CVT silnik wyje i jeśli to kwestia przyzwyczajenia to winszuję cierpliwości. Ja nie jestem w stanie tego zaakceptować.
To polecam Audi. Tam skrzynia symuluje przełożenia, żeby tacy twardogłowi jak Ty mieli tą swoją modulację. Oczywiście najlepiej elektryk, który w ogóle nie wydaje dźwięków (po co w ogóle słuchać dźwięku R4?), no ale żyjemy gdzie żyjemy.

Hansolo
28-07-2021, 20:21
Tak ja twardogłowy , jak Ty jajomiękki . Jeśli coś mi nie odpowiada to tego nie chcę. Zasada " ludzie jedzcie gó...no , miliony much nie mogą się mylić " to nie moja bajka. Dlatego z pełna premedytacją wybieram manuale, puki są.

pitekantrop
28-07-2021, 20:34
No to jednak nie polecam Audi, bo tam już nie ma manuali nie tylko w A6, ale i w A4.

Spoko, moja babcia też z pełną premedytacją gardzi smartfonami i woli telefon z przyciskami.

Matych
29-07-2021, 08:33
Największą przepaść odczułem w Audi jak przesiadłem się z wypasionej wersji z bezstopniowym multitronicem (z symulacją przełożeń dla Januszy) do biednej z dwusprzęgłówką.

Przede wszystkim znowu, nie bardzo wiesz o czym piszesz i pleciesz bzdury.Bzdury które potem inni powielaja. Audi skończyło produkcje Multitronica (CVT)w 2016 roku, bo nikt nie chciał wyjącej ,awaryjnej skrzyni-która nie nadawała się do dużych obciążeń i qattro. Audi stosuje w słabszych(tańszych) wersjach,dopracowaną do bólu skrzynię dwusprzęgłową S-tronic DL501- powiedzmy dla laika że jest to lepsze DSG. A w najbardziej obciążonych silnikowo modelach Audi stosuje TIPTRONICA (konstrukcja licencyjna od Porsche) jest to bezwałowy majstersztyk oparty na przekładniach planetarnych taki zautomatyzowany półautomat.

qlszef
29-07-2021, 10:13
skrzynia trzyma za niskie obroty na D, które przy TDI wibrują ci na dupie i podobno dojeżdża tym dwumasę.

Ten argument przekonał mnie najbardziej. Tak czy inaczej jestem zaskoczony że są jakiekolwiek lagi w tych DSG. Przecież one były reklamowane jako szybkie.

A tak w ogóle, często piszmy o skrzyniach hydrokinetycznych. Z tego co pamiętam to ciśnienie płynu/oleju powodowało jakiś ruch wałków itp........w takim razie co jest w DSG? Może ktoś ma link do jakiegoś merytorycznego artykułu? Większość artykułów to jakiś lipny bełkot

piotrek305
29-07-2021, 10:18
DSG ma lagi przez WLTP..

Ogólnie skrzynia jest bardzo dobra ale jej działanie pogorszyła ekologia.

kocur
29-07-2021, 12:42
Jeśli to wina wyłącznie softu to nie wierzę że przez rok żaden Wania nie napisał nowego, poprawiającego działanie...

pitekantrop
29-07-2021, 12:55
Tak czy inaczej jestem zaskoczony że są jakiekolwiek lagi w tych DSG. Przecież one były reklamowane jako szybkie.
To był chwyt marketingowy - błyskawiczna jest zmiana biegu na następny i tylko pod warunkiem, że nie mamy gazu w podłodze, bo wtedy tuż przez zmianą na następny bieg tak jakby odpuszczał trochę mocy. Ruszanie czy kickdown to ok. sekunda bezczynności.

mario13
29-07-2021, 13:32
Jeśli to wina wyłącznie softu to nie wierzę że przez rok żaden Wania nie napisał nowego, poprawiającego działanie...Nie tylko Wania napisał. https://www.youtube.com/watch?v=kHPHzNGuL1o
Kolega pitekantrop też może obejrzeć i przestanie pisać "mongolskie teorie"

piotrek305
29-07-2021, 14:27
na forum superba i passata na fb są spece co poprawiają DSG i działa zawaliście.. nazywają się poVAGowani.. robią mody skrzyń i softów silnika :) także do ogarnięcia :) argument że DSG ma laga można łatwo poprawić i skrzynia robi robotę :) ja teraz jędziłem Tiguanem 2019 2.0 240KM TDI z DSG 4MOTION R LINE :) bajka:)

Fiesta Mk8 ST Line
29-07-2021, 15:25
Jakbym nigdy nie miał i nie jeździł z PS i przeczytał to co napisał o skrzyniach dwusprzegloeych kolega Pitrkantrop, to może bym i uwierzył. Ale jakoś od 2 lat użytkuje auto z taką skrzynią i ani lagów, ani szarpania, ani głupiego mieszania biegami ani raz nie doświadczyłem. A przesiadlem się z hydrokinetycznej skrzyni i widzę same różnice in plus w porównaniu do tamtej.

Woytas
29-07-2021, 15:39
na forum superba i passata na fb są spece co poprawiają DSG i działa zawaliście.. nazywają się poVAGowani.. robią mody skrzyń i softów silnika :) także do ogarnięcia :) argument że DSG ma laga można łatwo poprawić i skrzynia robi robotę :) ja teraz jędziłem Tiguanem 2019 2.0 240KM TDI z DSG 4MOTION R LINE :) bajka:)

tak są spece poprawią Ci skrzynie , zmienia limitery samochód będzie prawie latał oczywiście przy okazji pozbywasz się gwarancji producenta :)

pitekantrop
29-07-2021, 15:46
Jakbym nigdy nie miał i nie jeździł z PS i przeczytał to co napisał o skrzyniach dwusprzegloeych kolega Pitrkantrop, to może bym i uwierzył. Ale jakoś od 2 lat użytkuje auto z taką skrzynią i ani lagów, ani szarpania, ani głupiego mieszania biegami ani raz nie doświadczyłem. A przesiadlem się z hydrokinetycznej skrzyni i widzę same różnice in plus w porównaniu do tamtej.

Być może PS nie jest taką patologią jak DSG, nie przeczę. Ale fakt, że ją wycofali może świadczyć o tym, że jednak była to tandeta.

qlszef
29-07-2021, 16:45
no ale chwile, nie tylko kolega pitekantrop pisał że dwusprzęgłowe skrzynie to lipa. Jakieś dwa miesiące temu chyba więcej forumowiczów miało niepochlebne zdanie :). To w końcu są te DSG/PS dobrze czy te "zwykłe" jednak lepsze? Przy czym to "lepsze" rozumiem jako trwalsze, bo czy skrzynia urywa 1 sek z przyspieszenia to wydaje mi się dyskusją dla chłopców w krótkich spodenkach:)

piotrek305
29-07-2021, 17:46
tak są spece poprawią Ci skrzynie , zmienia limitery samochód będzie prawie latał oczywiście przy okazji pozbywasz się gwarancji producenta :)

myśłisz, że każdy w Polsce kupuje nowe samochody ?
A poza tym nawet to okres gwarancji można przelatać na fabrycznych nastawach a potem zrobić sobie prezent i oddać do nich. Wtedy ma się kompletne auto :)

Matych
29-07-2021, 19:11
Być może PS nie jest taką patologią jak DSG, nie przeczę. Ale fakt, że ją wycofali może świadczyć o tym, że jednak była to tandeta.

Proszę,przestań.Po raz kolejny piszesz wierutne bzdury, bez pojęcia o temacie w którym się udzielasz.Udowodniłem to już parokrotnie ,nie wiesz nawet z jaka skrzynia jeżdzisz,a mądrzysz się o odczuciach.Nie rozumiesz czemu ford zrezygnował z czegoś.narzekasz na coś bo nie rozumiesz czym to jest spowodowane chociaż nie tylko ja staram ci wytłumaczyć że nawet kiepski tuner rozwiązuje te problemy w kilkanaście minut.

pitekantrop
29-07-2021, 21:11
Proszę,przestań.Po raz kolejny piszesz wierutne bzdury, bez pojęcia o temacie w którym się udzielasz.Udowodniłem to już parokrotnie ,nie wiesz nawet z jaka skrzynia jeżdzisz,a mądrzysz się o odczuciach.Nie rozumiesz czemu ford zrezygnował z czegoś.narzekasz na coś bo nie rozumiesz czym to jest spowodowane chociaż nie tylko ja staram ci wytłumaczyć że nawet kiepski tuner rozwiązuje te problemy w kilkanaście minut.
A gdzie napisałem, że jeżdżę PS? Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Wszystkie dwusprzęgłówki to tania, szarpiąca tandeta, która jest zamulona w każdym momencie oprócz zmiany na wyższy bieg (chwyt marketingowy). Praca DSG przed WLTP była irytująca, z WLTP jest po prostu nie do zniesienia. Jakieś dłubanie likwidujące gwarancję mnie nie interesuje.

Fiesta Mk8 ST Line
29-07-2021, 21:26
Może i tandeta, nie wiem, nie znam się, może mam szczęście... Ale na pewno nie tanią, bo właśnie ze względu na koszt tej skrzyni ford zakończył współpracę z Getrag i poszedł w swój projekt A8. Cięcie kosztów.
A co do DSG, to będzie prawdopodobnie następna moja skrzynia. Co prawda nie po mondeo, ale po fiescie. I to, o zgrozo, jeszcze z silnikiem tsi i łolaboga jeszcze z mhev...
Jeździłem i chyba znowu miałem jakieś szczęście, bo akurat w Octavii nic nie zamulało ;) A jestem na wszelkie lagi bardzo uczulony...

Matych
29-07-2021, 23:42

Sam się naucz czytać ze zrozumieniem to może zrozumiesz że łacha tu drą z kolegi co poniektórzy.Nawet nie wiesz jaka skrzynią jeżdziłeś w Audi.No cóż dużo jest "januszy" co piszą na forach takie rzeczy że płaczemy tu ze smiechu.Wiem że nie masz takiej skrzyni i dlatego nic o niej nie wiesz,a hydrokinetyczny majstersztyk audi nazywasz bezstopniowym multitronicem:D

pitekantrop
30-07-2021, 00:57
Bezstopniowym multitronicem nazywam bezstopniowy multitronic, czyli skrzynię, która była w A6stce, którą jeździłem, po przesiadce z której do bazowej z dwusprzęgłówką poczułem przepaść. Czego nie zrozumiałeś?

DSG to przejeździłem już chyba kilkanaście, bo niestety ciężko żyć na tym świecie nie natrafiając na ten szajs. Płynne ruszanie to dramat. Dynamiczne włączanie się do ruchu to dramat. Wyprzedzanie to dramat. Trzymanie 1100 obr na ostatnim biegu to dramat. Ta skrzynia to jakiś żart i piszę to na podstawie tysięcy km zrobionych (nie z własnej woli) tym ****em na przestrzeni ostatnich 5-6 lat. Tak długo jak ta tandeta jest stosowana, tak długo VW czy Skoda dla mnie nie istnieje, bo manualem w następnym samochodzie już mi się jeździć nie chce.

qlszef
30-07-2021, 09:58
Matych chyba przesadzasz z tymi uwagami do kolegi pitekantrop. Ja też wielu rzeczy pewnie nie wiem ale to można napisać coś w stylu "nie masz racji" itp zamiast używać zwrotów bliskich do obraźliwych. Chyba nie po to tu dyskutujemy.

A swoją drogą nadal nit nie wrzucił jakiegoś info technicznego dotyczącego różnic pomiędzy DSG a hydrokinetyk. Tylko nie chodzi mi o to że DSG jest dwusprzęgłowa. To wiem:) Bardziej chodzi mi to że skoro jedną nazywamy hydrokinteyczna to co jest w tej drugiej? Gaz?:)

kocur
30-07-2021, 10:50
Tak w skrócie:

DSG:

Istota działania automatycznej przekładni DSG opiera się na układzie dwóch równoległych, umieszczonych w jednej obudowie, skrzynek biegów. W takim mechanizmie, dwa osobne sprzęgła wielopłytkowe (suche lub mokre) przekazują napęd na odpowiednie pary kół zębatych za pośrednictwem dwóch oddzielnych wałków sprzęgłowych. Jedno sprzęgło obsługuje biegi parzyste, drugie – nieparzyste. W momencie zmiany biegu jedno sprzęgło rozpoczyna swoją pracę, a drugie w tym samym czasie się wyłącza, przenosząc w ten sposób napęd na kolejne koła zębate.

Hydrokinetyk:

Klasyczny automat nie jest zwykłą skrzynią z automatycznym sterowaniem – różni się od niej pod względem konstrukcji oraz sposobu przeniesienia napędu. Skrzynie ręczne wyposażone są w standardowe sprzęgła, natomiast w skrzyniach automatycznych za przekazywanie napędu do kół odpowiada zwykle tzw. konwerter momentu obrotowego bądź sprzęgło hydrokinetyczne. W skład budowy automatycznej skrzyni biegów wchodzą również zespoły przełożenia – układy planetarnych przekładni zębatych – oraz sterujące pracą skrzyni zespoły sterowania.

CVT:

Budowa i schemat działania skrzyni biegów CVT są stosunkowo proste. Metalowy pas (łańcuch) przesuwa się po bieżniach dwóch zestawów stożków, które poprzez zbliżanie i oddalanie się od siebie powodują zmianę jego położenia. Konkretniej mówiąc: pas współpracuje tutaj z dwoma kołami pasowymi, spośród których każde zbudowane jest z dwóch stożków; gdy jeden stożek się odsuwa, zmniejszona zostaje średnica na której pracuje pas; aby utrzymać stały naciąg pasa w tym samym momencie przysuwa się stożek na drugim kole. Zmiany średnic prowadzą do zmian przełożenia, które są wykonywane po odczytaniu informacji ze sterownika.

O ile wiem "suche" DSG też wymaga regularnej wymiany oleju więc może ktoś kumaty wyjaśni co tam siedzi ;)

P405
30-07-2021, 12:01
Suche DSG jest do słabszych silników. Oczywiście w tym przypadku serwis nadal twierdzi, że oleju się nie wymienia. Realnie chyba 1,7 l do skrzyni i 0,9 l do mechatroniki.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

kaan1
30-07-2021, 12:09
O ile wiem "suche" DSG też wymaga regularnej wymiany oleju więc może ktoś kumaty wyjaśni co tam siedzi ;)

Skrzynia (również dwusprzęgłowa) ma koła zębate, które na sucho pracować nie będą i dlatego pracuja w oleju. Jak każdy przekładnia mechniczna wykonana z metalu. Ale samo sprzęgło może pracowac na sucho (jak w manualu, skrzynia sucha) albo może pracować w kąpieli olejowej czyli jako skrzynia "mokra". Sprzęgło w kąpieli olejowej może przenosić większe momenty obrotowe, między innymi nie nagrzewa się tak szybko.

Bump: Oczywiście w tym przypadku serwis nadal twierdzi, że oleju się nie wymienia. Realnie chyba 1,7 l do skrzyni i 0,9 l do mechatroniki.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

To tak jak ze skrzynią manualną. Oleju wymieniać nie trzeba ale co 200-300 kkm jest wskazane / zalecane:) czyli nie zaszkodzi. A czy jest konieczne i będzie miało znaczenie w dużym stopniu zależy od eksploatacji skrzyni. Np. śmiganie na pusto po autstradzie vs. ciągnięcie przyczepy kempingowej przez miasta

Bump: [MENTION=73147]Tylko nie chodzi mi o to że DSG jest dwusprzęgłowa. To wiem:) Bardziej chodzi mi to że skoro jedną nazywamy hydrokinteyczna to co jest w tej drugiej? Gaz?:)

To po prostu dwie skrzynie jak w manualu (ze sprzęgłami płytkowymi, ewentualnie zanurzonymi w kąpieli olejowej dla skrzyni 'mokrej') sterowane nie wajhą przez kierowcę tylko siłownikami elektromechanicznymi i softwarem. W takiej skrzyni najczęściej pada sterowanie tj. mechatronika. Pierwsze skrzynie mokre miały mechatronike serwisowalną, natomiast w "suchych" VAG porobił dodatkowe oszczędności i naprawa mechatroniki najczęściej kończy się wymianą całego, dosyc drogiego, modułu. Ponieważ te skrzynie na sucho maja większe obciązenia termiczne, dlatego są bardziej narażone na awarie. VAG celowo wprowadzał ograniczenia momentu aby skrzynie wytrzymywały odpowiednio długo. I tak pierwsza popularna, 6-biegowa mokra skrzynia miała nominałowo 350 Nm W rzeczywistości mogła przenieśc nawet więcej, dlatego tuning TDI nie wiązał się z ryzykiem awarii skrzyni, a samą skrzynię spinali ze silnikami mającymi 390 Nm . Nowsza, 7-mio biegowa była sucha, a moment silnika był ograniczany do 250 Nm. Do aut mocniejszych opracowano nową skrzynię siedmiobiegową mokrą i ona pojawiła się między innymi w mocniejszych TSI. Ale większość budżetowych Skód, Seatów i VW jeździła na tej "wykastrowanej" 250 Nm, spinaną z silnikami 1.4 lub 1.5 TSI, która nie cieszy się dobrą opinią. Pierwowzór skrzyni dwusprzęgłowej Porsche - PDK - to zupełnie inna bajka. Pierwsze DSG 6-cio biegowe, mokre nawiązywało do tej skrzyni i dlatego było uważane za dobrą konstrukcję. Skrzynie suche to oszczędności (produkcyjne i eksploatacyjne) i w efekcie problemy - ale swoje miejsce w historii mają, gdyż wprowadziły przeciętnego Kowalskiego w świat automatów.

Matych
30-07-2021, 13:02
Bezstopniowym multitronicem nazywam bezstopniowy multitronic, czyli skrzynię, która była w A6stce, którą jeździłem, po przesiadce z której do bazowej z dwusprzęgłówką poczułem przepaść. Czego nie zrozumiałeś?

DSG to przejeździłem już chyba kilkanaście, bo niestety ciężko żyć na tym świecie nie natrafiając na ten szajs. Płynne ruszanie to dramat. Dynamiczne włączanie się do ruchu to dramat. Wyprzedzanie to dramat. Trzymanie 1100 obr na ostatnim biegu to dramat. Ta skrzynia to jakiś żart i piszę to na podstawie tysięcy km zrobionych (nie z własnej woli) tym ****em na przestrzeni ostatnich 5-6 lat. Tak długo jak ta tandeta jest stosowana, tak długo VW czy Skoda dla mnie nie istnieje, bo manualem w następnym samochodzie już mi się jeździć nie chce.

Poproszę po Polsku bo ciężko zrozumieć wywód,w pierwszej części o skrzyniach w Audi
Matych chyba przesadzasz z tymi uwagami do kolegi pitekantrop. Ja też wielu rzeczy pewnie nie wiem ale to można napisać coś w stylu "nie masz racji" itp zamiast używać zwrotów bliskich do obraźliwych. Chyba nie po to tu dyskutujemy.

A swoją drogą nadal nit nie wrzucił jakiegoś info technicznego dotyczącego różnic pomiędzy DSG a hydrokinetyk. Tylko nie chodzi mi o to że DSG jest dwusprzęgłowa. To wiem:) Bardziej chodzi mi to że skoro jedną nazywamy hydrokinteyczna to co jest w tej drugiej? Gaz?:)

Jak widzisz ciężko tu o rzeczową dyskusję,merytoryka nie przynosi rezultatów,poczytaj sobie steki bzdur kolegi od kiedy jest tu na forum i uważa MK5 za szajs -nie bardzo wiem po co go kupił,często też pisze o sprawach o których nie ma zielonego pojęcia ,ja się poddaję.A co do informacji o różnicach budowie i pracy skrzyń to na Youtube czy w Googlach masz niezłe filmy czy symulacje-porównania które pozwalają na zrozumienie tematu nawet największemu laikowi.

qlszef
30-07-2021, 13:54
Musiało mi umknąć że kolega pitekantrop pisał o MKV że to lipa. Tu się nie zgodzę bo moim zdaniem MKV może i miał swoje niedociągnięcia ale plusów było znacznie więcej. Mam obecnie "nalatane" 110k km po 5,5 roku i Mondek problemów nie stwarzał. Raz (niestety tuż po gwarancji) padło coś co w ASO nazwali elektroniczną przepustnicą. Podobno był to częsty przypadek w autach z początku produkcji. To że mój pięciolatek nie sprawiał problemów to mnie specjalnie nie dziwi ale najważniejsze że nadal nic wewnątrz nie trzeszczy, nie piszczy itp. Chyba najgorzej wykonany nie był. Taka ciekawostka......mój poprzedni MK4 dziś ma 12 lat, około 230k km i śmiga jak ta lala. Rok temu przy 200k!!!! (a straszyli że padnie przed 100k km) miał wymienione sprzęgło. Natomiast turbo, wtryski, zawias, jakaś elektronika bez zarzutu. We wnętrzu już widać że schodzą te sreberka z przycisków...ale to jedyny "ubytek". Mój Mk5 "idzie" do znajomego więc też będę mieć pogląd za kilka lat jak się sprawuje. Generalnie ja z bólem serca zostawiam Forda. Może nie do końca bo mam jeszcze "na placu" Kuge, Foke i Fieste ale ujeżdża je ktoś inny:)

pitekantrop
30-07-2021, 17:39
Poproszę po Polsku bo ciężko zrozumieć wywód,w pierwszej części o skrzyniach w Audi

Po prostu jeździłem bezstopniowym multitronicem, a potem dwusprzęgłówką i była przepaść w odczuciach. Sorry, ale prościej już nie dam rady napisać.

Jak widzisz ciężko tu o rzeczową dyskusję,merytoryka nie przynosi rezultatów,poczytaj sobie steki bzdur kolegi od kiedy jest tu na forum i uważa MK5 za szajs -nie bardzo wiem po co go kupił,często też pisze o sprawach o których nie ma zielonego pojęcia ,ja się poddaję.

Ty naprawdę masz problemy z czytaniem. Pisałem wyłącznie o faktach - masie niedoróbek i usterek, które miałem z mk5, całkiem nie tak dziewiczym, bo z 2017, czyli już po 3 latach na poprawki w EU, które w większości występowały w bliźniaczych egzemplarzach zarówno z 2015 jak i 2020 (tak - nawet w polifcie, chyba mają po prostu wy****ne w poprawę czegokolwiek trudniejszego niż wymianę rysującego się piano black na mat). I nigdy nie napisałem, że kupiłem mk5. Co chwilę coś przekręcasz i imputujesz.

Woytas
30-07-2021, 22:17
To jakie to Cię usterki spotkały bo sorry ale przykład rysującego się piano black jak w VAG ach ludzie wymieniają całe komplety tarcze/klocki co 15 tyś .. ... nawey trudno to komentować

Matych
30-07-2021, 22:46
Wystarczy poczytać posty kolegi na przestrzeni lat,to dużo rozjaśnia:D Ale jak to powiedział ktoś-spieranie się z "kimś" jest bez celu.

Ale uciskający pas w szyję w mondeo mk5 mógł spowodować wiele następstw(jak to pisał kolega w 2018r) cytuję-"Pas ewidentnie dotyka krawędzią szyi gdy ma się do 180 cm wzrostu, mimo że jest ustawiony w najniższej pozycji. Moja kobieta (~165 cm) to już w ogóle ma ten pas po prostu na szyi. Wcale nie musi dojść do mocnego uderzenia, żeby siła naporu ciała i napinacz jej po prostu zmiażdżył szyję i ją zabił.
Ale docelowo mam zamiar uruchomić temat medialnie i pozwać Ford Polska do Sądu za wprowadzanie do obrotu samochodu, który stwarza realne zagrożenia dla zdrowia i życia kierowcy i pasażera. Mam nadzieję, że popłyną na tym finansowo i wycofają wreszcie Mondeo mk5 z Polski, albo przynajmniej poprawią tą regulację. 5 jest to może powodować wiele następst"

Hansolo
30-07-2021, 23:10
piano black

To też podstawa do pozwania Ford Polska, bo refleksy mogą spowodować oślepienie, a kurz kichnięcie w momencie wyprzedzania :D

pitekantrop
30-07-2021, 23:21
To jakie to Cię usterki spotkały bo sorry ale przykład rysującego się piano black jak w VAG ach ludzie wymieniają całe komplety tarcze/klocki co 15 tyś .. ... nawey trudno to komentować
Kolejny nierozumiejący tekstu czytanego. Nigdzie nie napisałem, że miałem z tym problem i że to w ogóle jest jakiś problem. U mnie akurat już nie było piano black, tylko mat.

Co do tandetności mk5, to już o tym pisałem, ale poświęcę się.

Niedoróbki jeśli chodzi o rozwiązania:
- sterowanie tempomatem na poziomie lat 90, zmiana biegu rozłącza tempomat, nie można przejść natychmiast do np. 100 jadąc 50, a bieżąca zmiana wyłącznie co 1 km/h - kompletna patologia,
- przycisku menu na kierownicy niemożliwe do wyczucia i sprawnej pracy, nigdy nie widziałem czegoś takiego we współczesnym samochodzie,
- tandetna jakość wnętrza, na kratkach nawiewu widać strukturę plastiku jak z wtryskarki za PRL,
- za wysoko ustawiony pas przycinający szyję nawet w najniższej pozycji (178 cm wzrostu),
- działanie trybu AUTO klimatyzacji to kompletna patologia - potwierdzone przez wszystkich użytkowników floty,
- nawiew na najniższym biegu jest głośniejszy niż diesel słyszalny we wnętrzu - i nie jest to komplement dla wyciszenia grodzi,
- szumy przy lamelkach w przedniej szybie przy wysokich prędkościach.

Wady i usterki, które pamiętam:
- luźna poduszka silnika,
- migotanie leda z przodu,
- brzęczenie obudowy filtra powietrza - wciąż problem nierozwiązany, był klejony, rozklepał się, był wymieniany, rozklepał się, w końcu wkręcili blachowkręty i trochę pomogło, ale nadal brzęczy, serwis nie widzi problemu,
- stukanie w układzie kierowniczym/wózku/nie wiem gdzie przy parkingowym dohamowaniu i skręceniu - serwis nie widzi problemu,
- padła pompa wody, prawie zagrzałem silnik, laweta "in the middle on nowhere".

Było tego więcej (raczej drobiazgi) i przy mniej więcej co drugim przeglądzie coś jest do roboty, ale już nawet nie chcę tego pamiętać, bo mnie to tylko drażni.

Użytkownicy całej floty narzekają na skrajną tandetę wykonania, ale jednocześnie chwalą wygodę i prowadzenie się, więc jakoś to się balansuje. To taki budżetowy samochód na powiedzmy 3+. Zarząd firmy wciąż je chętnie kupuje (ostatnio z placu), "bo tanio", ale oczywiście sam się stołuje w BMW.

Jeśli ktoś tu wypisuje na siłę o jakichś klockach w VAG (nie wiem po co, Ford płaci prowizję czy co?), to wyobraźcie sobie ile muszą o Fordach wypisywać na forum VAG. Pomijam już fakt, że jest to prymitywna piaskownica.

Matych
31-07-2021, 00:12
Pewnie zarząd ściągnął dla najlepszych jakieś wersje powypadkowe lub odpadowe. Widzę że pas uciska dalej.

pitekantrop
31-07-2021, 00:18
No, uciska, uciska. Co w tym śmiesznego? Że firma z ponad 100-letnią tradycją zrobiła tak absurdalnego babola? Specyficzne poczucie humoru...

Widzisz, drogi Matychu, bo ja po prostu nie jestem ślepo i bezmyślnie zapatrzony w markę i jak jest tandeta, to piszę, że jest tandeta. Jak jest projektowa głupota, to piszę że jest głupota. Jak jest usterka, to piszę że jest usterka. Jak się dobrze prowadzi, to piszę że się dobrze prowadzi.

Nie cenzuruję sam siebie i nie dam się ocenzurować innym, zwłaszcza fanatykom i wyznawcom. Twój brak wychowania, kultury i szacunku nie będzie miał wpływu na moje opinie, przykro mi.

Edit: miło, że wyedytowałeś swojego posta powyżej i upiekło Ci się, że go nie zacytowałem. Oryginalny był dość arogancki

Hansolo
31-07-2021, 00:39
Zdaje się że fotel można unieść, ale jak regulacji brakuje a wzrost niewielki to pozostaje fotelik i ISOFIX.

Matych
31-07-2021, 00:42
Widzisz, drogi Matychu, bo ja po prostu nie jestem ślepo i bezmyślnie zapatrzony w markę i jak jest tandeta, to piszę, że jest tandeta. Jak jest projektowa głupota,

Wiem to-śledzę twoje perełki intelektu w dziedzinie motoryzacji od lat.Wiedza twoja wielka jest, cytuję-"Kiedyś się lało mixol, teraz AdBlue. Porażka totalna. I wszystko przez bandę zielonych pasożytów. Nie mogę tego przeboleć.."

cattani75
31-07-2021, 00:42
Hmm... też mam 179 cm wzrostu, siedzisko najniżej jak się da, ale pas mnie w szyję nie ciśnie. Żona ma 15 cm mniej i też nigdy o tym nie wspominała, ani jako pasażer, ani jako kierowca.

Hansolo
31-07-2021, 00:48
Zastanawia mnie to złe działanie tempomatu. Kilkoma autami jeździłem i przy manualu normą jest że wysprzęglenie, zmiana biegu , przyhamowanie powoduje że tempomat wchodzi w tryb uśpienia i przycisk RES w zależności od marki ponownie go aktywuje.

pitekantrop
31-07-2021, 00:48
Zdaje się że fotel można unieść, ale jak regulacji brakuje a wzrost niewielki to pozostaje fotelik i ISOFIX.

Taki kretyński pomysł na rozwiązanie tego problemy padł już, gdy przedstawiłem problem po raz pierwszy. Najwyraźniej użytkownicy Forda przywykli i uznają za normalne, że pas reguluje się fotelem, a nie regulatorem pasa. Bez komentarza...

Co do wzrostu, cóż... średnia mężczyzn w USA to 177 cm i kobiet 163 cm, a to chyba oni robili budę...

Ja rozumiem, że wielu z was pamięta czasy polonezów, gdzie życie z niedoróbkami i awariami to była norma, ale musicie zrozumieć, że nie każdy ma tak niskie wymagania i niektórzy oczekują przyzwoitej jakości nawet gdy nie jest to marka premium.

Hansolo
31-07-2021, 00:50
No nic, z taką wiedzą przeróżną nie pozostaje Ci nic innego jak zostać dyrektorem i stołować się w BMW. Po co się męczyć .

pitekantrop
31-07-2021, 00:57
Zastanawia mnie to złe działanie tempomatu. Kilkoma autami jeździłem i przy manualu normą jest że wysprzęglenie, zmiana biegu , przyhamowanie powoduje że tempomat wchodzi w tryb uśpienia i przycisk RES w zależności od marki ponownie go aktywuje.

Rozumiem, że można się przyzwyczaić do wszystkiego, ale w Oplu Astrze i Insignii zmiana biegu nie wyłączała tempomatu.

Ale to jest pikuś, największy kretynizm, niespotykany chyba nigdzie, to jest fakt, że jak chcę szybko zmienić ustawienie z np. 100 do 140, to muszę trzymać + tak długo, aż samochód osiągnie tą prędkość, albo samemu wcisnąć gaz a potem wcisnąć SET przy pożądanej prędkości. W głupim VAG po prostu pykasz 4x manetką co 10 km/h, a następnie on się do tej prędkości dopędza. W Fordzie możesz zmienić prędkość jednym kliknięciem tylko o 1 km/h. To jest naprawdę rozwiązanie z lat 90'. O ergonomii już nie będę wspominał, bo przygłupy z Forda się zorientowały i jakoś w 2018/2019 zmieniły ułożenie przycisków).

Bump: No nic, z taką wiedzą przeróżną nie pozostaje Ci nic innego jak zostać dyrektorem i stołować się w BMW. Po co się męczyć .
Trwają trudne rozmowy ws. zmiany floty na trójki, ale część ekipy uważa, że są za małe i się z rodzinkami w touringach nie pomieszczą, a część boi się, że będą to totalnie bazowe wersje. Ja jestem raczej za poczekaniem na nową generację Passata i Superba.

Wiem to-śledzę twoje perełki intelektu w dziedzinie motoryzacji od lat.Wiedza twoja wielka jest, cytuję-"Kiedyś się lało mixol, teraz AdBlue. Porażka totalna. I wszystko przez bandę zielonych pasożytów. Nie mogę tego przeboleć.."

I czego geniuszu znowu nie zrozumiałeś w tak prostym stwierdzeniu, że kiedyś było zawracanie dupy z laniem mixolu do dwusuwów, a teraz jest zawracanie dupy z laniem adblue?

Hansolo
31-07-2021, 01:10
W głupim VAG po prostu pykasz 4x manetką co 10 km/h, a następnie on się do tej prędkości dopędza.

Jak mam kaprys jechać 125 to wtedy jak ? Nogą mam ustawić i zablokować. Tak samo głupie rozwiązanie.
Wiesz , to że Tobie jakieś rozwiązanie wydaje się głupie nie znaczy że innym też. Jeden lubi to, inny tamto.
Opel- akurat jeździłem ostatnio Insygnią z 2019 roku, bo się do takiej przymierzałem. Jak dla mnie po przekroczeniu 140 km/h jest głośno, jakbym jechał po frezowanym asfalcie. Na wejście wszystkie nadkola do wygłuszenia. Do tego tam gdzie Mdo w zakręt wchodzę na luzie 120 , w Insygni miałem już mokro.

pitekantrop
31-07-2021, 01:21
Jak mam kaprys jechać 125 to wtedy jak ? Nogą mam ustawić i zablokować. Tak samo głupie rozwiązanie.
Na szczęście niemieccy inżynierowie są "trochę" mądrzejsi od amerykańskich przygłupów i w manetce VW możesz prędkość zmieniać co 2 km/h i co 10 km/h, mimo że ta pierwsza opcja w praktyce się nie przydaje, skoro ograniczenia masz podzielne przez 10.

Wiesz , to że Tobie jakieś rozwiązanie wydaje się głupie nie znaczy że innym też. Jeden lubi to, inny tamto.

Dzięki za to odkrywcze pouczenie, Captain Obvious.

Opel- akurat jeździłem ostatnio Insygnią z 2019 roku, bo się do takiej przymierzałem. Jak dla mnie po przekroczeniu 140 km/h jest głośno, jakbym jechał po frezowanym asfalcie. Na wejście wszystkie nadkola do wygłuszenia. Do tego tam gdzie Mdo w zakręt wchodzę na luzie 120 , w Insygni miałem już mokro.

A co to ma do rzeczy w temacie tempomatu? Celowo nie wychwalałem Opla za całokształt, żeby nie dać pożywki motoryzacyjnym ksenofobom. Tutaj wychwalając jedynie marki premium można się uchronić przed zagryzieniem, a i też nie zawsze. Na szczęście chyba jest to normalne i pewnie pisząc na jakimś forum VAG o Fordzie zobaczy się jeszcze więcej rechotu i dissów.

Hansolo
31-07-2021, 01:25
Jak dla mnie starczy. Dobranoc.

Matych
31-07-2021, 01:29
miło, że wyedytowałeś swojego posta powyżej i upiekło Ci się, że go nie zacytowałem. Oryginalny był dość arogancki

Żebym ja nie zaczął cytować twoich postów z lat 2017 -2018 one nie są aroganckie,aż dziw że nie dostałeś za nie bana.

pitekantrop
31-07-2021, 01:33
Jak dla mnie starczy. Dobranoc.

Dobranoc.

Żebym ja nie zaczął cytować twoich postów z lat 2017 -2018 one nie są aroganckie,aż dziw że nie dostałeś za nie bana.

Cytuj do bólu. Ja w przeciwieństwie do ciebie nie cenzuruję sam siebie, a tym bardziej innych.

Matych
31-07-2021, 02:16
No cóż uciskający pas, może przyczyną być niedotlenienia. A z tą cenzurą, może chodziło o edycję ,tylko kolega nie rozumie znaczenia słów -co wielokrotnie zarzuca innym.

pitekantrop
31-07-2021, 02:27
Może tobie też uciska, tylko tego nie zauważyłeś, bo otępienie następowało płynnie?

miroos
31-07-2021, 08:06
Co do tempomatu to pytanie czy masz standardowy czy adaptacyjny.
Nie pamiętam jak było w przedlifcie, bo teraz mam polifta - ale w aktualnej wersji pojedyncze naciskanie przycisku + zwiększa nastawioną prędkość co 1 km/h a dłuższe przytrzymanie sprawia że leci prędkość co 5 albo 10 km/h do góry - więc można wygodnie i sprawnie nastawiać prędkość.

Woytas
31-07-2021, 08:20
No cóż typowy użytkownik flotowy dostający auta z przydziału nie mający wpływu na model czy konfigurację to potem tylko ból dupy

Niestety trochę bzdury piszesz jak jedna z największych wad to sposób zwiększenie prędkości na tempomacie ...
Co Ty wogóle zestawiasz , hałas lamelek przy przedniej szybie .. w jedym z najcichszych aut w klasie ... wsiądź do superba lub bezramkowego vaga za 250k i zobaczysz dopiero co to znaczy hałas , ford nie jest bez wad ale trochę obiektywizmu przy zestawieniu typowych bolączek modeli

Rozumiem , że jak masz auto z floty to masz w dupie , że cały układ hamulcowy z 5 razy wymienisz przez 100 tyś albo Ci się auto spali przez egr lub będziesz wiadrami lał olej lub zdrowaśki odprawiał , żeby się łańców nie wyciągnał ale patrząc na twoje zestawienie problemów to kontakt z innymi markami i wiedzę o problemach z nimi to masz nikłą

Ale życzę Ci aby twoje marzenie o das auto się spełniło będziesz miał wtedy super wymarzone auto ... jak prywatnie złotówki tam nie zostawię :)

Merytorycznie o problemach z pompą wody słyszałem i to się potwierdza , kolega od nieergonomicznych guzików na kierownicy jaki ma przebieg w tym flotowym mondeo ?

Hansolo
31-07-2021, 09:13
Nie karmić Trolla :D

pitekantrop
31-07-2021, 11:09
Co do tempomatu to pytanie czy masz standardowy czy adaptacyjny.
Nie pamiętam jak było w przedlifcie, bo teraz mam polifta - ale w aktualnej wersji pojedyncze naciskanie przycisku + zwiększa nastawioną prędkość co 1 km/h a dłuższe przytrzymanie sprawia że leci prędkość co 5 albo 10 km/h do góry - więc można wygodnie i sprawnie nastawiać prędkość.
Standardowy. Pojedyncze wciśnięcie zwiększa prędkość o 1 km/h (po co komu w ogóle regulacja co 1 km/h?), a przytrzymanie przyspiesza tak długo jak trzymasz przycisk (nie da się ustawić "in advance"). Zupełnie jak w pierwszych tempomatach w Europie lat 90 i pewnie USA lat 80, albo i 70.

Ale życzę Ci aby twoje marzenie o das auto się spełniło będziesz miał wtedy super wymarzone auto ... jak prywatnie złotówki tam nie zostawię :)

Nie przekręcaj. To nie jest moje marzenie (jak można marzyć o VW, Fordzie czy Oplu?), ale za rok nie będzie wyjścia w tym budżecie.

Ty będziesz przez następne kilkadziesiąt lat kupował używane mk5 czy jaki masz plan genialny?

Merytorycznie o problemach z pompą wody słyszałem i to się potwierdza , kolega od nieergonomicznych guzików na kierownicy jaki ma przebieg w tym flotowym mondeo ?
160 Mm

Nie karmić Trolla :D
Masz na myśli twój pomysł podnoszenia fotela w celu regulacji pasa czy propozycję fotelika dla osoby o wzroście powyżej średniej amerykańskiej?

Hansolo
31-07-2021, 11:53
Uważaj lepiej Mondeo dusi.

pitekantrop
31-07-2021, 12:41
Poradzę sobie, lepiej pilnuj żeby nie zapomnieć wystawić fakturki dla Forda za usługi marketingowe. No chyba, że za darmo robisz.

lemon
31-07-2021, 14:33
Że też się wam chce tego trolla ciągle karmić...[emoji846]

miroos
31-07-2021, 15:59
Wracając do tematu wyciszenia Mondeo - aktualnie to mój drugi mk5 (poprzedni to był Titanium z 1,5 EB z automatem) - podejmując decyzję o wymianie aut miałem szczęście być osobą decyzyjną i Passek (wersja najwyższa, dawny highline - nie wiem jak on się teraz nazywa) odpadł mimo dużych przewag w technologiach (bezprzewodowe AA, machanie nogą, matrix ledy) przez odczuwalnie większy hałas przy prędkościach powyżej 120 km/h. Było to dla mnie i kolegi na tyle irytujące, że zostaliśmy przy Mondkach, w których wyciszenie to naprawdę górna półka.

pitekantrop
31-07-2021, 16:11
Że też się wam chce tego trolla ciągle karmić...[emoji846]

No tak, bo każdy kto nie wyznaje zaślepionej ideologii to troll. Zajebista miłość do wolności słowa :lol: Widać pozostałości po PRL.

Opozycja w sejmie to też pewnie trolle, bo przecież PiS jest zajebisty i daje 500+ :lol:

Wracając do tematu wyciszenia Mondeo - aktualnie to mój drugi mk5 (poprzedni to był Titanium z 1,5 EB z automatem) - podejmując decyzję o wymianie aut miałem szczęście być osobą decyzyjną i Passek (wersja najwyższa, dawny highline - nie wiem jak on się teraz nazywa) odpadł mimo dużych przewag w technologiach (bezprzewodowe AA, machanie nogą, matrix ledy) przez odczuwalnie większy hałas przy prędkościach powyżej 120 km/h. Było to dla mnie i kolegi na tyle irytujące, że zostaliśmy przy Mondkach, w których wyciszenie to naprawdę górna półka.

Dobrze że wspomniałeś o światłach w mk5, bo to też "rarytas". Niby ledy, ale przełączanie długich jak w Insignii z 2008 roku :lol: Nawet w Astrze z 2015 są matrixy wycinające tunel w długich, a ci geniusze tego nie zmienili nawet w polifcie :lol:

Woytas
31-07-2021, 16:18

Mogę tylko potwierdzić zarówno w superb jak i arteonie hałas przy wyższych prędkościach tragiczny

Matych
31-07-2021, 16:44
No tak, bo każdy kto nie wyznaje zaślepionej ideologii to troll. Zajebista miłość do wolności słowa

Trol-to nie ktoś kto nie zgadza się z czyjmś zdaniem-trol to ktoś kto pisze bzdury a na merytoryczne tłumaczenie poparte faktami i wiedzą reaguje agresją i kolejnymi nierzetelnymi bądz zafałszowanymi informacjami. Jeśli mówi ci to jedna osoba to może to nie być prawdą ale jeśli kilka to może być coś na rzeczy.

pitekantrop
31-07-2021, 16:56
Trol-to nie ktoś kto nie zgadza się z czyjmś zdaniem-trol to ktoś kto pisze bzdury a na merytoryczne tłumaczenie poparte faktami i wiedzą reaguje agresją i kolejnymi nierzetelnymi bądz zafałszowanymi informacjami. Jeśli mówi ci to jedna osoba to może to nie być prawdą ale jeśli kilka to może być coś na rzeczy.

No to właśnie zdefiniowałeś siebie jako trolla, bo ja pisałem o faktach na temat niedoróbek i usterek świadczących o bardzo niskiej jakości Mondeo, a ty na to odpowiadałeś głównie chamstwem (częściowo je cenzurując).

Matych
31-07-2021, 17:14
Masz całkowita rację -to spisek troli przeciwko twojej osobie.Szkoda pary.

miroos
31-07-2021, 19:43
Mogę tylko potwierdzić zarówno w superb jak i arteonie hałas przy wyższych prędkościach tragiczny

Superb odpadł jeszcze przed paskiem - jeszcze głośniej, do tego nos na szybie.

kocur
31-07-2021, 19:51
Głośność zawsze jest subiektywna. Jeden mówi że szumi dla innego cisza jak makiem zasiał.

Przykładowe pomiary:

https://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/ranking-wyciszenia/wyzsza-klasa-srednia/

miroos
31-07-2021, 20:02
To ja nie wiem jak te pomiary robili bo porównywałem paska (i to nówkę) do 4-letniego mondka i według tej tabeli tam jest różnica 3 decybele na korzyść paska - czyli różnica kolosalna. A tak jak pisałem wcześniej - to różnica w hałasie zadecydowała za pozostaniem przy mondku mimo bardziej zaawanasowanej (teoretycznie) techniki w pasku.
edit: dobra - nie mam pytań do tego rankingu bo według niego pasek jest wzorcem wyciszenia przy 130 km/h ;) nie ma cichszego od niego auta nawet wśród kategorii aut luksusowych - wszystkie testowane samochody są głośniejsze (włącznie z Audi A6, Mercem E-klasa i BMW 5) :)

Robert 68
31-07-2021, 20:27
nie mam pytań do tego rankingu bo według niego pasek jest wzorcem wyciszenia przy 130 km/h nie ma cichszego od niego auta nawet wśród kategorii aut luksusowych - wszystkie testowane samochody są głośniejsze (włącznie z Audi A6, Mercem E-klasa i BMW 5)

Proponuję przejechać się BMW 3 G20 330i :D

bromsky1
31-07-2021, 23:35

Rzecz w tym, że (przynajmniej mnie) trudno się nie zgodzić z wadami wymienionymi w poście o niedoróbkach.
Funkcjonalność tempomatu jest gorsza niż w moim starym citroenie C4, do tego po kilku latach jeżdżenia nadal nie potrafię trafić w przycisk uruchamiania tempomatu bez spojrzenia. Działanie automatycznej klimatyzacji też pozostawia wiele do życzenia.

Matych
31-07-2021, 23:59
do tego po kilku latach jeżdżenia nadal nie potrafię trafić w przycisk uruchamiania tempomatu bez spojrzenia
W życiu tak czasem jest-ja bez spojrzenia czasem tez nie trafiam:Dale klimatyzacja działa u mnie może mam wersję niedenerwującą.

kaan1
01-08-2021, 09:34
Hmm... też mam 179 cm wzrostu, siedzisko najniżej jak się da, ale pas mnie w szyję nie ciśnie. Żona ma 15 cm mniej i też nigdy o tym nie wspominała, ani jako pasażer, ani jako kierowca.

Bo macie krótkie szyje. Ale jakbyście mieli szyje po 10 cm dłuższe to też byby problem. ;)

lemon
01-08-2021, 09:45
Polecam ustawić klimę na 23st i problem z zimnym dmuchaniem zniknie. Dobrze jest też zaktualizować soft jeśli komuś coś dalej nie pasuje [emoji846]

kaan1
01-08-2021, 09:46
Nawet w Astrze z 2015 są matrixy wycinające tunel w długich, a ci geniusze tego nie zmienili nawet w polifcie :lol:

Jak dla mnie to inna podejście do rozwiązania i kwestie oszczędności (w wersji z wycinaniem). Mdo,jedne z pierwszych LED w tej klasie, ma skrętne reflektory, które na krętej drodze oferuja coś, czego wycinanie fragmentu długich nic nie da. Wycinanie długich (konstrukcyjnie dużo łatwiejsze do realizacji) to rozwiązanie dla innych uczestników ruchu, a skrętne reflektory dla właściciela. Najlepiej gdyby było wycinanie + skrętne reflektory - ale nawet nie wiem czy ktoś to oferuje.

Bump: Głośność zawsze jest subiektywna. Jeden mówi że szumi dla innego cisza jak makiem zasiał.

Przykładowe pomiary:

https://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/ranking-wyciszenia/wyzsza-klasa-srednia/

Pytanie na jakich oponach to było robione - bo to zasadniczy aspekt. U mnie w pierwszym komplecie miałem 2xConti i te zimowe były cichsze jak letnie :).

A tak w ogóle, to patrząc na te pomiary (parafrazując: "mierzyć każdy może ...") to można zwątpić na pierwszy rzut oka. 8 dB różnicy między TDI w VW CC i Passacie - bez żartów oznaczałoby to prawie 8-iem razy głośniej

kocur
01-08-2021, 10:06
Hehe, wrzuciłem pierwsze z brzegu żeby właśnie pokazać że kłótnie o to gdzie bardziej szumi są o kant d.... rozbić.

U mnie też na zimówkach jest ciszej bo są węższe, ot cała magia.

Czasami Zahar i inni co żyją z jutuba wrzucają filmiki z miernikiem w ręce, ale zawsze właśnie pozostaje kwestia asfaltu czy opon.

miroos
01-08-2021, 10:10
Ale ta wartość dla paska w tabelkach autocentrum to kosmos po prostu :)

Właśnie oglądam:
https://www.youtube.com/watch?v=LcgY_SPMZO0

od ok 8:30 gość pokazuje wskazania sonometru przy prędkości poniżej 130 km/h i wychodzi ok 66 dB i chwilę później właśnie pokazuje, że coś mu z okolic bocznych szyb szumi :) dokładnie to o o czym wspominałem :)

cattani75
01-08-2021, 17:41
A może ten wynik Paska to efekt, że to limuzyna, a nie kombi? Kolejne auta na liście to kombiaki.

Misieksmig
01-08-2021, 18:54
Ten z filmu to akurat kombi.

miroos
01-08-2021, 19:18
Ja na testach jeździłem wersją sedan więc to nie miało nic z tym wspólnego.
Aha - nie miałem też wadliwej sztuki - sprzedawca był szczery i przyznał, że pasek tak ma i będą te szumy w każdej wersji.

cattani75
01-08-2021, 20:17
Ten z filmu to akurat kombi.
Pisałem o wynikach z Autocentrum.

kaan1
02-08-2021, 09:07
U mnie też na zimówkach jest ciszej bo są węższe, ot cała magia.

A u mnie obydwie były 235 mm i dlatego byłem zaskoczony jak bardzo potrafią róznić się opony między osobą, a to ma decydujące znaczenia na hałas powyżej 90 km/h

qlszef
04-08-2021, 09:49
bo typowe hybrydy z tzw. "CVT" to już nie wiem gdzie tam ciszę widziałeś

ja "widziałem" we wnętrzu :)

Bump: że kiedyś było zawracanie dupy z laniem mixolu do dwusuwów

a to nie jest tak że mixol służył smarowaniu silnika dwusuwowego bo nie było tam typowej miski olejowej? A adBlue to "tylko" ekologia?

Bump: ale w aktualnej wersji pojedyncze naciskanie przycisku + zwiększa nastawioną prędkość co 1 km/h

ja mam przedlifta i pojedyncze wciśnięcie przycisku powoduje zmianę prędkości o 5km/h

foni
08-08-2021, 13:30
Jeżdżę od 2 dni DS9. Niby podstawowa wersja ale moje Vignale przy nim, to jak przy moim Focus... Niestety układ napędowy ze względu na skrzynię jest daleki od zachwytów. Auto ma charakter typowej limuzyny i tak nim się jeździ najlepiej. Bardzo wygodne, komfortowe, przyjemne do przebywania w środku. Bardzo przyjemne! Do wielu francuskich rozwiązań z zakresu ergonomii (pomimo 2 dni) nadal się nie przyzwyczaiłem. Ale....tu mam (o dziwo) wrażenie, że to produkt motoryzacji w starym, dobrym znaczeniu. Szkoda, że póki co nie ma wersji plug-in, bo to może jakoś ratować wrażenia związane z napędem.

Matych
08-08-2021, 19:46
Jeżdżę od 2 dni DS9

Jestem zaproszony na pokaz DS4 i dość mocno myślę o tym samochodzie.

foni
08-08-2021, 22:57
infotainment ogarnąłem.... a to już coś. Pomimo szczerych chęci nie mogę tego samego powiedzieć o tempomacie. Coś tam świta ale daleko jest mi do tego aby powiedzieć, że czuję się z jego obsługą komfortowo. Musiałby mi albo ktoś pokazać o co chodzi, albo musiałbym poczytać. A rzadko mi się zdarza aby zaliczyć taką "nieporadność" w jakimkolwiek aucie.

A wracając do DS9 to system monitorujący nawierzchnię przed autem, jak i system Night Vision, robią ogromną robotę. Nagłośnienie Focala nie rzuciło mnie na ziemię, bo jest "tylko" dobrze (zupełnie przyzwoicie). Fotele super wygodne. pozycja za kierownicą bez zastrzeżeń.
Układ kierowniczy "luźny", jak przystało na leniwą limuzynę, przy czym nadal daje wrażenie kontroli nad autem.
Zaglądanie do środka przez stojących obok na światłach....no trzeba się przyzwyczaić ;-)

Woytas
09-08-2021, 09:00
Jeżdżę od 2 dni DS9. Niby podstawowa wersja ale moje Vignale przy nim, to jak przy moim Focus... Niestety układ napędowy ze względu na skrzynię jest daleki od zachwytów.

A jaki jest tam silnik/skrzynia ?

kaan1
09-08-2021, 09:22
Szkoda, że póki co nie ma wersji plug-in, bo to może jakoś ratować wrażenia związane z napędem.

Nie ma wersji plug-in? Pamiętam, jak w styczniu ogłosili, że na początek będą 2 wersje napędowe - jedna z nich to plug in. Obydwie trochę ponad 220 KM. To co w takim razie jest oferowane? I jaka cena? Bo początkowo mówili, że miały się zaczynać sporo ponad 200 tyś :? Ale wiadomo, że to co w cenniku francuskiej marki, to z reguły jedynie oferta wyjściowa. Poprawcie mnie jeśli sie mylę, ale niestety nie ma już hydropneumatyki :-(.

foni
09-08-2021, 09:25
8-mio biegowy hydrokinetyk. Pracuje dość podobnie do fordowskiego A8. Dla mnie, przesiadka z dwusprzęgłówki to regres w komforcie pracy. Ogólnie, przy spokojnej jeździe niby wszystko się zgadza. Gorzej jak chce się pojechać ciut dynamiczniej. Wkurza natomiast (ale też nie zawsze) kopniak w plecy, gdy wrzuca jedynkę przy zatrzymywaniu.

Plug-in ma być pod koniec roku. Mi się trafił klasyczny i tym samym podstawowy napęd, czyli 1,6 turbo, 225KM z AT.

A co do cen, to pewnie trzeba rzucić okiem na konfigurator. Wersja podstawowa Performance startuje od 205 brutto, przy czym na moje to już ta wersja jest bardziej premium niż Vignale (z zastrzeżeniem że jest alcantara a nie skóra). Z tego co do mnie dotarło, to przy DSie póki co nie ma najmniejszego problemu aby rozmawiać o bardzo wysokich rabatach (znacząco ponad 20%).

Hydropneumatyki nie ma, ale jest jakiś system monitorujący drogę przed autem i regulujący pracę amorów. Fajnie to czuć gdy się najeżdża na leżącego policjanta, czy też jedzie się po tzw. kocich łbach.

qlszef
09-08-2021, 14:52
ja oglądałem DS9 zanim jeszcze zamówiłem ESa. Z materiałów prasowych zapowiadał się imponująco. Na żywo nie rzucił na kolana.

Touch'n'go
09-08-2021, 16:24
No to właśnie zdefiniowałeś siebie jako trolla

Ale Wam się trafił gagatek :)

Czolem koledzy! Nie bylo mnie tu parę lat, kiedyś czekając na okienko do zakupu auta mocno studiowałem mk5. Wybrałem jednak insignię z konca produkcji 1 generacji. Po wycenie konfiguracji opla i mondeo, przepaść w wyposażeniu na korzyść opla była nie do przeskoczenia. Mogłem mieć trenda w biedzie albo cosmo z mnóstwem opcji dodatkowych przy tej samej racie leasingowej. Przejeździłem Oplem 3 lata i pokonałem nim 180kkm, auto było genialne do jazdy, 2.0 diesel 170km - fantastyczna dynamika i prowadzenie. Bylem zdumiony po przesiadce z focusa, że ta krowa prowadzi się równie dobrze po winklach (koła 18stki na oponach 245), jeździłem nim po Alpach i różnych innych fajnych drogach, cudo. Przecinak autostradowy, stabilny jak pociąg. Problemem były awarie, auto psuło się non stop. Mechanika, akcesoria, elektryka, błędy w sofcie. Oddając isię miałem w oczach łzy smutku i radości jednocześnie. Od 10 miesięcy jeżdżę superbem w średniej wersji z paroma dodatkami, 1.5 tsi dsg. Odwrotność insigni, zero emocji, prowadzenie jak w dyliżansie, nie ma czym przyspieszać... Ale! bagaznik ogromny jak studnia, miejsca na nogi w drugim rzędzie jak w limuzynie, ergonomia taka, ze po tygodniu w fotelu nie boli całe ciało, genialne swiatła matrycowe które dzialają jak powinny, plynny dobry tempomat adaptacyjny, milion schowków i uchwytów... nic się nie psuje, wszystko działa... Nuda, nuda i jeszcze raz nuda :D Mondziaka zapamiętałem jako autko które chciałem mieć i zawsze zerkam na nie z sentymentem. Z Fordowego swiata wybralem za to auto prywatne i 3 lata temu kupiliśmy z żoną fiestę 1.0 ecoboost. Strzał w dziesiatkę, dobra jakość, zero awarii, niedrogie w eksploatacji. Dla niej do pracy - bajka.

Gdyby ford miał większą wartość rezydualną i atrakcyjniejsze podejscie do ofert leasingowych to z przyjemnoscią bym rozważył Mondziaka, szkoda że nie są konkurencyjni. Gdybym miał Mondka z tym wyposażeniem co mam teraz w karocy.... Ehh ;) tylko hydrokinetykanbym nie chciał, fuj! Jeździłem pare tygodni mustangiem 2.3EB z automatem, nie zakumolowaliśmy się. Mialem tez wypożyczaka ecosporta w automacie hydrokinetycznym, chłopak się starał ale też niedomagał. Przywykłem teraz do dsg i jeśli automat to jednak tak ma działać przynajmniej jak ten w karocy.

Superba i tak lubię, bo lubię wszystkie auta :)

piotrek305
09-08-2021, 19:15
fiestę brałeś nową ? jakaś na wypasie Titanium ? wrzuć foto :)
Też żonie kupiliśmy mk7 i jest genialna :)
Mk8 już totalnie bez charakteru, mk7 w ogóle sie nie zestarzała :) szczególnie zewnątrz :)