Zobacz pełną wersję : Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

Kuba Gdynia
05-05-2015, 07:27
Szkoda, z r do porównania nie dodali Mazdy... W jednym z testów pokonała konkurencję. BTW... Dziwię sie fodowi, że nie przylozyl się bardziej do wnętrza. Naprawdę, B8 w tym to nie inna liga

biner
05-05-2015, 07:41
Gdyby B8 jeszcze trochę lepiej z zewnatrz wyglądało to byłby prawdziwym hitem, a tak jak jedzie to muszę długo przyglądać czy to B7 czy B8

dagie
05-05-2015, 08:40
Dziwne. Wiem, że tak jest w opisie ale tankowałem do pełna i więcej niż 50 litrów nie chciało mi wejść. A paliła się głęboka rezerwa.

a stacja uczciwa? koło mnie są wacki że tam do auta żony weszło 42 l,a w baku było koło 5-7 litrów, pojemnosc to 38 L....

michjak, zauważ, że do baku kol. Bobini weszło 50 l a powinno 60 a u Twojej żony weszło 42 l a mogło tylko 38 :)

Rothmans
05-05-2015, 11:20
Zastanawia mnie to elektryczne wspomaganie w Mk 5 i tu pytanie do wszystkich posiadaczy - czy rzeczywiście jest za duże? Jakie macie wrazenia z jazdy w trasie, po mieście ?

Bobini
05-05-2015, 13:04
Zastanawia mnie to elektryczne wspomaganie w Mk 5 i tu pytanie do wszystkich posiadaczy - czy rzeczywiście jest za duże? Jakie macie wrazenia z jazdy w trasie, po mieście ?
Jak dla mnie jest ok. Przy małych prędkościach czy na parkingu nie trzeba wkładać żadnego wysiłku w kręcenie. Przy szybkiej jeździe opór jest większy ale mimo wszystko kierownica chodzi bardzo delikatnie. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Przed chwilą jechałem starą octavią i różnica jest niewielka.

biner
05-05-2015, 13:27
Witam moje MK5 dotarło do dealera bylem na pierwszych ogledzinach samochód był dosyć brudny tak więc obejrzalem z grubsza. Wszystko na pierwszy rzut jest ok.Jedno co mi się rzucilo w oko to widać że hiszpanie nie żałuja wosku konserwującegbo wyciekały duże ilości z kanałów drzwi. Samochód jest za to mleasing mnie wydymal i teraz w pośpiechu szukam czegoś podobnego.

markis
05-05-2015, 13:34
Samochód jest za to mleasing mnie wydymal i teraz w pośpiechu szukam czegoś podobnego.

Napiszesz coś więcej?
Sam zbieram oferty i każdy głos w sprawie jest dla mnie cenny...

biner
05-05-2015, 13:39
Ofertę mieli bardzo fajną ale do konca kwietnia,ale umowiłem sie z gościem na 4 maja na podpisanie ale nie mogłem dojechać wiec dzwonię dzisiaj i dowiedziałem się że promocja się skonczyła że mają nowe oferty z kontem tak więc pozamiatane, teraz czekam na pko leasing oni mieli trochę drożej ale cóż nie będę nikogo prosił i żebrał. Żeby była jasność ja szukam oferty bez weksla tak wiec raifaisen wbk od razu odrzuciłem,jeśli jeździsz spokojnie to najlepszą oferte jaką dostałem to santander naprawde super ale tabela opłat i prowizji już nie np. mandat 100 netto u konkurencji 50-70, i obowoazkowe konto techniczne kwota chyba 15 netto, GAP mają wysoki bo 80 zł ale leasing 101,78%.

Bump: może ktoś z kolegów miał styczność z santander leasing niech powie jak wyglada współpraca

krychos
05-05-2015, 19:09
Panowie,
Gdyby ktoś potrzebował leasingu służę b. dobrym kontaktem na priv.

michjak
05-05-2015, 19:16
http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/Mondeo-Passat-i-Audi-A4-Porownanie-kombi-klasy-sredniej,19657,1

porównanie z B8 i A4. Wreszcie uczciwe bo auto w najwyższej wersji jak konkurencja.
ja sie dziwie ze wiezli a4 do porownania.auto wyraznie mniejsze, mogli rownie dobrze wziąć focusa.

chyba kluczem doboru była cena a nie walory użytkowe i rozmiar.
A tak przy okazji, skoro mk5 to juz mniej niz mondeo, orientuje sie ktos czy taurus bedzie w europie, moze tez w kombi jak kiedys?

kruger
05-05-2015, 19:39
ja sie dziwie ze wiezli a4 do porownania.auto wyraznie mniejsze, mogli rownie dobrze wziąć focusa.

chyba kluczem doboru była cena a nie walory użytkowe i rozmiar.
A tak przy okazji, skoro mk5 to juz mniej niz mondeo, orientuje sie ktos czy taurus bedzie w europie, moze tez w kombi jak kiedys?

A4 jest często brane do testów porównawczych tej klasy aut. Podobna długość, rozstaw osi, szerokość, przeznaczenie, silnik, komfort. Przecież A6 nie wezmą. I proszę Cię, MK5 to nie jest "mniej niż MK4", w nieskończoność rosnąć nie będzie (i tak jest 2 cm dłuższe). Cały czas jest bardziej przestronne od połowy segmentu D. A Taurusa nie będzie w sprzedaży dealerskiej bo to nie jest auto produkowane na rynek europejski. Zawsze możesz jednak sprowadzić na zamówienie indywidualne.

biner
05-05-2015, 19:43
czy ktoś wie co oznacza L w automacie ???

Kuskus
05-05-2015, 19:48
Panowie,
Gdyby ktoś potrzebował leasingu służę b. dobrym kontaktem na priv.

Krzychos,
wyczyść skrzynkę bo ma przepełnioną ;-)
I wyślij mi proszę ten namiar ;-)
Dzięki

gregor75
05-05-2015, 20:44
co oznacza L w automacie ???

L jak laweta :619:

kruger
05-05-2015, 21:09
czy ktoś wie co oznacza L w automacie ???

Trzyma auto na wyższych obrotach.

biner
05-05-2015, 21:09
to fajnie ze taka opcja jest :)

mark54
05-05-2015, 21:13
Trzyma auto na wyższych obrotach.

A w Mondeo jest taka opcja jak "L" ?
W instrukcji obsługi nic takiego widziałem.

kruger
05-05-2015, 21:16
A w Mondeo jest taka opcja jak "L" ?
W instrukcji obsługi nic takiego widziałem.

Nie wiem czy jest w Mondeo, jest w Fieście:

In the L mode, the car remains in the lowest possible gear for most responsive acceleration until the engine speed reaches the red line around 6000 RPM. We did few lamps of straight line sprints from 0 to 140 KMPH in the Fiesta and we found out that the L mode is surely sporty, but flooring the pedal is a quicker way as it does not rev all the way up to 6000 RPM, but close to 5000 RPM where the torque peaks (at 4500), so it gives you a better acceleration in D more with pedal floored rather than L mode. The L more in more useful for uphill climbs and places where the load on the car fluctuates because of bad weather, inclines and winds.

Rothmans
06-05-2015, 11:39
Wszystko jasne tylko, że ja w Mk 5 tego nie spotkałem.

biner
06-05-2015, 12:52
Pytanie do was Panowie czy możliwy jest leasing bezkosztowy 100 % pojazdu bo dostałem takowy od dealera a leasing jest z idea bank ????

pedroso
06-05-2015, 12:52
W Mk5 w skrzyni A6 tego nie ma

Kuba Gdynia
06-05-2015, 13:04
Nie jest, nie miałoby to sensu.

krychos
06-05-2015, 13:07
Co to za leasing bezkosztowy? Że nie robisz wpłaty własnej?

biner
06-05-2015, 14:12
no robisz tyle że suma reszty oplat jest równa 100%

Bump: czyli w tabelce suma opłat jest kwota zakupu auta

boncio
06-05-2015, 15:45
Suma opłaty wstępnej i comiesięcznych to 100%, czy tylko to drugie, bo ja tak zrozumiałem?

biner
06-05-2015, 15:53
leasing 24 miesiące wpłata własna 45 % wykup 19 %. JAk zliczę 24 X rata + wplata 45% + wykup wychodzi mi cena pojazdu.
Podaje parametry
Cena auta 101698,06
opłata wstępna-45 760,98
1-24 rata - 1525,37
wartość końcowa 19 % - 19 321,30

Bump: GAP fakturowy 68 zł netto

michjak
06-05-2015, 17:27
cos za piekne to. moze bezkosztowy oznacza ze po uwxgledmieniu tarczy podatkowej suma tych oplat wynosi cene auta.takie oferty sa.
bo jesli jest jak piszesz to firma leadingowa nie zarabia.
chyba ze wrzuca na lokate twoje 45% i to pokrywa koszty... ale tu jest przeciez wibor itp

biner
06-05-2015, 17:59
C:\Users\slawek\Desktop\IDEA\oferta.jpg

Bump: jak tu się wstawia zdjęcia ???

michjak
06-05-2015, 18:02
C:\Users\slawek\Desktop\IDEA\oferta.jpg

Bump: jak tu się wstawia zdjęcia ???

w oknie odpowiedzi wybierz zarzadzaj zalacznikami
robisz 'browse', OK, 'wgraj' i bedzie w okienku na liscie zalacznikow.gotowe

biner
06-05-2015, 18:03
http://i58.tinypic.com/2yy2gcy.jpg

Bump: jak ktoś chce OWUL to zarzucę

Bump: tabela opłat i prowizji też nie jest tragiczna jak wszyscy
https://www.idealeasing.pl/doc/TOiP_IdeaLeasing_20130926.pdf

kruger
06-05-2015, 19:20
A nie musisz czasem założyć konta, wziąć karty kredytowej itp.?

krychos
06-05-2015, 19:28
Właśnie, gdzie jest *? :)

biner
06-05-2015, 20:21
nie muszę nic brać gap itd dodatkowo jak chcę, ubezpieczenie powiedział żebym sobie wziął od delera on wystąpi o odstapienie od zapłaty 250 za obca polisę itd, jestem zaskoczony i nie wiem gdzie jest ten haczyk, powiedział że jedynym moim kosztem bedzie rejestracja 400 zł netto jak się zapytałem dlaczego są instytucją harytatywną to powiedzial że on ma podpisaną umowę z fordem i teraz do konca października jest promocja bo chcą pozyskać nowych klientów i żeby było śmieszne zapytałem się o wysokość raty jak zwiększy się wibor to on powiedzial że ta rata mi się nie zmieni bo przy malych wahaniach nic nie robią i że te raty będą stałe. W to akurat nie wierzę ale nie wiem czy nie zaryzykować bo nawet jak dojdą jakieś kwiatki to i tak powinno wyjść taniej niż u konkurencji. Jedyne co, to nie chciał odstąpić od weksla jest obowiązkowy.

Bump: Odnośnie negatywnych opini jakie czytałem to ludzie się skarżą że jest bardzo kiepski kontakt,następnie że jak mieli szkodę to musieli zapłacić 200 netto za to aby sami zalatwiali itd ale te opłaty są we wszystkich tabelach opłat prowizji tak więc nie rozumiem zdziwienia, i jeszcze narzekali niektórzy że faktury z opóźnieniem docierały i dostawali monity za opóźnienie w opłatach ale w OWUL jest napisane że jak nie dostaniesz FV to i tak powinienes uiścić opłatę to też u innych jest i jeden koleś pisał że są opieszali w wydaniu auta , a ten koleś mnie zapewnił że jak w poniedziałek podpiszę to we wtorek wyjeżdżam. Jak ktoś będzie zainteresowany umową tą udostępnię bo jak dostanę zgodę od analityka czyli jutro to dostanę kompletną umowę do wglądu.

icyklop
06-05-2015, 21:03
Nie wiem czy jest w Mondeo, jest w Fieście:

In the L mode, the car remains in the lowest possible gear for most responsive acceleration until the engine speed reaches the red line around 6000 RPM. We did few lamps of straight line sprints from 0 to 140 KMPH in the Fiesta and we found out that the L mode is surely sporty, but flooring the pedal is a quicker way as it does not rev all the way up to 6000 RPM, but close to 5000 RPM where the torque peaks (at 4500), so it gives you a better acceleration in D more with pedal floored rather than L mode. The L more in more useful for uphill climbs and places where the load on the car fluctuates because of bad weather, inclines and winds.

L jest w hybrydzie, wiem bo jeździłem na jeździe próbnej, ale nie testowałem akurat Lki

boncio
07-05-2015, 08:18
Odnośnie jeszcze tego leasingu. Panowie zauważcie, że wpłata początkowa jest bardzo wysoka, więc w zasadzie pół auta mają spłacone na dzień dobry. Wkup też spory. Więc w raty leasingowe idzie tylko jakieś 35%. Poza tym wibor jest na bardzo niskim poziomie teraz i jak znacząco wzrośnie, to sobie to odbiją ;)

biner
07-05-2015, 09:05
No ok ale inne oferty o tych samych parametrach są na poziomie 103% i więcej i oni tez sobie odbija i co dopiero wtedy wyjdzie kosmos

boncio
07-05-2015, 10:51
Wiesz to już jest zależne od polityki danego banku/firmy leasingowej.
Przeczytaj dokładnie umowę i tabelę opłat, może gdzieś jest haczyk. Ale pewnie nie ma nic nietypowego i rzeczywiście chcą nałapać klientów.
Ja miałem 3,85% w BRE (teraz m), ale na 36 msc przy wpłacie 18% i leasingu degresywnym 6M. Połowa auta spłacona po pół roku, a ostatni rok to groszowe raty. Ale to też było 3 lata temu i mnie spadający wibor zuważalnie zmniejszał raty i te prawie 4% zrekompensował zwrot z US :)

biner
07-05-2015, 19:05
Mam umowę i naprawde nie ma do czego się przyczepić nie ma żadnych opcji dodatkowych,miałbym tylko prośbę do kogoś kto by mi mogl pokazac jak wygląd weksel in blanco z deklaracja w innych leasingach bo ten co on mi przyslal troche mnie niepokoi ze nie ma tego słowa nie na zlecenie oraz jest tam tylko napisane ze dotyczy umowy .... Bez mojego protestu na sumę zgodna z zadluzeniem nr umowy z ustawowymi odsetkami oraz nie ma słowa ze będzie zwrócony po zakończeniu i nie ma waluty.

michjak
07-05-2015, 19:44
w temacie konkurencyjnych aut, mazda 6 FL się objawił.
Przód ładniejszy i fajna otwierana navi jak w audi.
Za to popisali się w kombi, będzie o 65mm krótsze od sedana i rozstaw osi mniejszy o 80mm. I tak wygodna nie była, pasek i mk5 będą miały łatwiej :)

slawek-kali
07-05-2015, 19:47
Ale Mazda to gabarytowo zawsze bylo A4 lub BMW 3, wiec wszystko ok ;)

siebek
07-05-2015, 20:30
michjak:
Navi w M6 się nie otwiera tylko sterczy tam na stałe. Kombi przed FL miało już mniejszy rozstaw osi i było krótsze od sedana - także żadna nowość. Sedan zrobiony jest na rynek amerykański a kombi europejski.
Ogólnie wnętrze M6 po liftingu zdecydowanie na plus.

Kuba Gdynia
07-05-2015, 22:09
michjak objawił się już w styczniu. Jak pisze siebek.. Navi sterczy. Ogólnie wnętrze fajne, ale parę wad znajdę :) patrz pokrętło do nawigowania systemem.. Wygląda super, a jak dotykasz to mega tandeta. Fajna skórzana tapicerka, PODGRZEWANA kanapa tył. Mega fajny patent na mechaniczne zasuwanie rolety bagażnika w kombi. Proste i aż dziw, że inni tego nie robią. Dźwięk 2.5 benzyna BOSKI

kruger
07-05-2015, 22:23
"Skóra" na boczkach i desce w Mazdzie6 to guma (są zdjęcia na forum Mazdy po demontażu boczków). Podłokietnik jest krótki więc ręka opiera się na obszytej gumą ramce okalającej roletkę uchwytów do napojów. Wygodne to nie jest. Z wyciszeniem też nic nie zrobiono. Boczki się szybko wygniatają od łokcia. Nawigacja podobno gorsza niż Tom Tom przed liftingiem. Ogólnie piękne auto z ładnym wnętrzem ale nie do intensywnej eksploatacji. Idealnie wypełnia lukę po Alfie 159.

siebek
08-05-2015, 06:15
Widzę, że Mazda też "poszła po rozum do głowy" zmieniając nawigację. Plusem TomToma przed FL był fakt, że za chyba 200zł można było kupić sobie bezpośniednio od TomToma kod na dożywotnie aktualizacje ;)

Kuba Gdynia
08-05-2015, 06:42
Która jest ujowa, ale lepsza od tej w fordzie :)

Kuba Gdynia
08-05-2015, 06:44
W dobie wielkich smartfonow, inwigilacji i Google map uważam fabryczne nawi za fanaberie :)

kruger
08-05-2015, 07:34
Kuba zgadzam się ale weź sprzedaj za parę lat auto tej klasy bez navi. Teraz sprzedaję MK4 i ludzie kręcą nosem.

krychos
08-05-2015, 08:11
Szczerze, dziwne, że ludzie pytają o navi.
Za 500 zł mają b. dobrego GPSa z update'em dożywotnim.

siebek
08-05-2015, 08:42
Niby tak, ale np. mnie mnie drażnią wszelkie kable czy umiejscawianie czegokolwiek na szybie. Poza tym zostaw takie coś na szybie pod marketem, to zaraz się jakiś amator na to znajdzie i będziesz miał podwójny problem.

Do swojego Mondka Mk5 zamówiłem nawigację, ale znając życie często będę korzystał ze smartfona - przede wszystkim ze względu na prawdopodobnie aktualniejsze mapy.

Kuba Gdynia
08-05-2015, 09:06
Dokładnie, weź spróbuj pojeździć po wawie bez Google maps. Nie ma opcji

Kuba Gdynia
08-05-2015, 09:06
kruger pełna zgoda!!! Jednak ja mam auto w wynajmie długoterminowym wiec za tyle kasy to wolę na wakacje pojechać :)

Rothmans
08-05-2015, 09:17
kruger
Kiedy szukałem mk4 tez chciałem z nevy ale mk5 kupiłem bez za to z Sony.
Chodzlo mi głownie o wygląd wnętrza.
Nawigacje bez połączenia online i informacji o aktualnym ruchu są nieużyteczne a i dróg przybywa i aktualizacje raz na pół roku to absolutne minimum. Oczywiście dróg przybywa w całej Europie a nie tylko w Polsce:)

mrowa_82
08-05-2015, 09:48
Oferta IDE BANK nie jest powiązana z obligatoryjnym produktem dodatkowym, który warunkuje jej cenę. Jedyny wymóg to rachunek w rodzimym banku – jednakże jest możliwość odstąpienia od niego. Promocja nie jest związana z konkretnymi dostawcami przedmiotów leasingu. Warunek to sprzęt nowy lub demo od autoryzowanego dystrybutora.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę:

1. Oferta sporządzana w oparci o stawkę referencyjną WIBOR 1M bez podania wartości jaka została przyjęta do kalkulacji.
2. Oferta promocyjna przy bardzo wysokim udziale własnym i minimalnym okresie finansowania.
3. TOiP :

· Wydłużenie umowy Idea Leasing – 1% WA nie mniej niż 1000PLN (ING min. 0, 5% aktualnego zadłużenia (kapitał) min. 500 PLN)

· Skrócenie umowy Idea Leasing 2% WA nie mniej niż 500 PLN (ING min. 0, 5% aktualnego zadłużenia (kapitał) min. 500 PLN)

· Wymiana gwarancyjna przedmiotu leasingu Idea Leasing 500 PLN (ING brak opłaty)

· Upoważnienia do jednorazowego odbioru odszkodowania od ubezpieczyciela Idea Leasing 150 PLN (polisa Idea Leasing) lub 200 PLN (polisa obca) – (ING 50 PLN)

· Wydanie zgody na ubezpieczenie indywidualne Idea Leasing 250 PLN ( ING 200 PLN)

· Przygotowanie rozliczenia i likwidacja szkody całkowitej Idea Leasing 400 PLN (ING brak opłaty)

· Udzielenie zgody na naprawę pojazdu i kontynuację umowy leasingu po szkodzie całkowitej Idea Leasing 800 PLN (ING brak opłaty)

4. OWUL:

1. § 38. 1. - Jeżeli Strony ustalą, że wysokość rat leasingowych ustalana jest w oparciu o zmienną stopę procentową, w przypadku zmiany w trakcie trwania umowy: WIBOR dla depozytów jednomiesięcznych, a w przypadku umowy leasingu operacyjnego denominowanego i walutowego – EURIBOR – dla umów, w których walutą obcą jest EURO lub LIBOR – dla umów, w których walutą obcą jest dolar amerykański lub frank szwajcarski – w obu przypadkach dla depozytów jednomiesięcznych, LD będzie miał prawo do proporcjonalnej zmiany wysokości rat leasingowych. Decyzje o zmianie podejmuje LD, a zmiana taka nie wymaga aneksu.

Idea Leasing propponuje dla Klientów sumą spłat równą 100%, jednocześnie w tym zapisie o zmienności rat, zawiera fakultatywność ich przeliczenia.
Do tego Leasingobiorca zapoznając się z OWUL nie znajduje tego zapisu w paragrafach dotyczących Regulowania opłat (§ 17,18,19 i 20 wraz z dużą ilością podpunktów) tylko - oczywiście jak dobrnie – napotka go na samym końcu!

biner
08-05-2015, 21:03
mrowa 82 zgodzę się z toba ze inni maja inna tabele i oplat ale porównując do PKO które mi dali jedno z lepszych warunków ich tabela jest nie lepsza a czasami wyżej niż tu i leasing 102,78% czyli nie maja lepszych parametrów a maja dodatkowa marze

Bump: tak wyglada tabelka z finasowania z umowy:
61898

Bump: to są chyba stałe raty tak więc jakiegoś niebezpieczenstwa podwyżek nie powinno być

Misiekskrzypek
09-05-2015, 11:42
Bylismy dzisiaj u dilera zeby troche przegonic auto i odebrac zabawki, ktore nie dotarly na czas na odbior auta.
Przy okazji popytalismy sie o to i owo, wiec napisze tutaj, gdyz moze sie komus przydac:

1. Czujki cisnienia do kol zimowych raczej beda niezbedne, gdyz system bedzie upierdliwie komunikowal o ich braku. U naszego dilera koszt to ok. 500-600zl za komplet, wraz ze sciagnieciem opony z felgi, wymiana wentyla, zalozeniem opony spowrotem i wywazeniem kola. Zywotnosc baterii w nowych czujkach jest przewidziana na 10 lat! (czujki cale czarne, udajace zwykle wentyle). Biorac pod uwage koszt zakupu samego czujnika w sklepie internetowym forda w okolicy 140zl za sztuke, uwazam cene dilera wraz z usluga montazu za dobra a nawet atrakcyjna.

2. Z informacji, ktore posiadaja nie da sie wywolac na komputerze informacji o aktualnym poziomie cisnienia w kolach, system poprostu czuwa w tle i w momencie spadku cisnienia w kole powyzej 20% wyswietli stosowny komunikat wraz z ostrzezeniem.

3. Nie znaja oficjalnej mozliwosci wylaczenia fabrycznego alarmu na stale, tak jak jest to mozliwe w alarmach dokladanych, instrukcja tez raczej o tym nic nie mowi. Byc moze sa jakies kody serwisowe, ale rozmawialismy na ten temat z zaprzyjaznionym sprzedawca, ktory powiedzial, ze jesli takowe kody sa to o nich jeszcze nic nie wiedza.

4. Jesli ktos ma ochote ladowac akumulator w garazu to mozna to robic bez wyciagania go z auta i bez odpinanania klem. Sa odpowiednie punkty, w ktore wpina sie prostownik i laduje tak jak leci bez zabawy kluczem 10. Zalecany jest jednak taki "lepszy" mikroprocesorowy prostownik, jak np. z lidla, ktory dobiera odpowiedni prad ladowania i odcina je po zakonczeniu. Podyktowane jest to faktem, ze obecne akumulatory sa jakiejs nowszej generacji i wymagaja lepszego ladowania.

Na parkingu u dilera staly trzy nowe mondeo, dwa juz kupione i do wydania, jedno zamowione prze dilera do wolnej sprzedazy. Kombi titanum tdci 180km, czarny liftback titanum juz sprzedane, gold/trend do sprzedazy. Ogledziny wszystkich trzech nie wykazaly bledow montazu czy lakierniczych niedorobek. Wszystkie tez dotarly do dilera bez uszkodzen transportowych.

Kuba Gdynia
09-05-2015, 12:07
Super, dzięki za info. Zwłaszcza? Pkt 4:)

biner
09-05-2015, 20:03
Oferta IDE BANK nie jest powiązana z obligatoryjnym produktem dodatkowym, który warunkuje jej cenę. Jedyny wymóg to rachunek w rodzimym banku – jednakże jest możliwość odstąpienia od niego. Promocja nie jest związana z konkretnymi dostawcami przedmiotów leasingu. Warunek to sprzęt nowy lub demo od autoryzowanego dystrybutora.

1. Oferta sporządzana w oparci o stawkę referencyjną WIBOR 1M bez podania wartości jaka została przyjęta do kalkulacji.
2. Oferta promocyjna przy bardzo wysokim udziale własnym i minimalnym okresie finansowania.
3. TOiP :

· Wydłużenie umowy Idea Leasing – 1% WA nie mniej niż 1000PLN (ING min. 0, 5% aktualnego zadłużenia (kapitał) min. 500 PLN)

· Skrócenie umowy Idea Leasing 2% WA nie mniej niż 500 PLN (ING min. 0, 5% aktualnego zadłużenia (kapitał) min. 500 PLN)

· Wymiana gwarancyjna przedmiotu leasingu Idea Leasing 500 PLN (ING brak opłaty)

· Upoważnienia do jednorazowego odbioru odszkodowania od ubezpieczyciela Idea Leasing 150 PLN (polisa Idea Leasing) lub 200 PLN (polisa obca) – (ING 50 PLN)

· Wydanie zgody na ubezpieczenie indywidualne Idea Leasing 250 PLN ( ING 200 PLN)

· Przygotowanie rozliczenia i likwidacja szkody całkowitej Idea Leasing 400 PLN (ING brak opłaty)

· Udzielenie zgody na naprawę pojazdu i kontynuację umowy leasingu po szkodzie całkowitej Idea Leasing 800 PLN (ING brak opłaty)

4. OWUL:

1. § 38. 1. - Jeżeli Strony ustalą, że wysokość rat leasingowych ustalana jest w oparciu o zmienną stopę procentową, w przypadku zmiany w trakcie trwania umowy: WIBOR dla depozytów jednomiesięcznych, a w przypadku umowy leasingu operacyjnego denominowanego i walutowego – EURIBOR – dla umów, w których walutą obcą jest EURO lub LIBOR – dla umów, w których walutą obcą jest dolar amerykański lub frank szwajcarski – w obu przypadkach dla depozytów jednomiesięcznych, LD będzie miał prawo do proporcjonalnej zmiany wysokości rat leasingowych. Decyzje o zmianie podejmuje LD, a zmiana taka nie wymaga aneksu.

Idea Leasing propponuje dla Klientów sumą spłat równą 100%, jednocześnie w tym zapisie o zmienności rat, zawiera fakultatywność ich przeliczenia.
Do tego Leasingobiorca zapoznając się z OWUL nie znajduje tego zapisu w paragrafach dotyczących Regulowania opłat (§ 17,18,19 i 20 wraz z dużą ilością podpunktów) tylko - oczywiście jak dobrnie – napotka go na samym końcu!

W ING za fakturę papierową 200 :)
udzielenie upoważnienia do odbioru odszkodownia w ING 1000
ING też ma kosmiczne opłaty

Bump: Oferta IDE BANK nie jest powiązana z obligatoryjnym produktem dodatkowym, który warunkuje jej cenę. Jedyny wymóg to rachunek w rodzimym banku – jednakże jest możliwość odstąpienia od niego. Promocja nie jest związana z konkretnymi dostawcami przedmiotów leasingu. Warunek to sprzęt nowy lub demo od autoryzowanego dystrybutora.

3. TOiP :

4. OWUL:

W ING za fakturę papierową 200 :)
udzielenie upoważnienia do odbioru odszkodownia w ING 1000
ING też ma kosmiczne opłaty

Bump: Panowie miałem okazję jechać MAzdą 6 2,5 automat. Wrażenia z jazdy są takie że aby auto sprawnie przyspieszało trzeba trochę cisnąć, układ kierowniczy całkiem nieźle się prowadzi ale czuć lekkość auta, co do akustyki to kumplowi który jest włascicielem ten klank się podoba mi szczerze mówiąc nie ,przy 130 zaczyna się efekt nie zamkniętych szyb, świszczy jak w przeciągu ze starymi drewnianymi oknami,system audio BOSE naprawdę przeciętnie Spalanie nie w czasie mojej jazdy tylko kumpla który jeździ umiarkowanie i przyjechał do mnie z trasy średnia spalania 10 litrów tak więc gdzie ten skyactive ???? koleś miał poprzednio mondeo mk3 tdci i powiedział że kupił M6 bo nie chce mieć wiecej do czynienia z turbo i dwumasą :). Powiem szczerzę nic nie straciłem nie próbując M6 przed kupnem MK5.

kocur
09-05-2015, 21:29
Weźcie kredyt w banku jak każdy Kowalski a nie szukajcie dziury w całym :)
Osobiście mam wielką bekę że ktoś kupuje auto za 130k i szuka dwa miesiące kto da mniej o 0,1% ...

ps. przy 130 może gwizdać - podczas jazdy po mieście tego nie słychać - ale za to lepszy dźwięk z silnika.
Ja miałem okazję tylko po mieście jechać jako pasażer i było całkiem - przyspieszenie super, spalanie też koło 10 wyszło i uważam za świetne jak na 2.5 litra.

Edit. Nie stać bo mówimy o leasingu a nie o gotówce, poza tym różnica 5 tys to jest różnica a 500 zł to śmieszna kasa.

kruger
09-05-2015, 22:08
Weźcie kredyt w banku jak każdy Kowalski a nie szukajcie dziury w całym :)
Osobiście mam wielką bekę że ktoś kupuje auto za 130k i szuka dwa miesiące kto da mniej o 0,1% ...

Może kogoś stać na auto za 130k PLN bo umie oszczędzać i myśli zanim wyda pieniądze. A może szuka najtańszej oferty bo nie lubi być naciągany i ma satysfakcję, że nie przepłacił i znalazł najtaniej. Ja mam bekę z takich co kupili to co ja za większą kasę bo nie chciało się poszukać i pomyśleć.

Rothmans
09-05-2015, 22:48
Koledzy, każdy kupuje jak chce, jeden z pełnego, drugi szuka i sprawdza.
Porównujmy to Mk 5, piszmy o nim:)

Co do leasingu w idea- aż zapytałem o ofertę. Przysłali na 24 mies, 45% pierwszej wpłaty i 19% wartość wykupu - suma wpłat 100% kwoty leasingu.
Druga opcja: 36 mies, 45 % wartości pierwsza rata i 1% wykupu - suma wpłat o 30 zł droższa niż tu gdzie podpisałem czyli BZWBK - przy wartości 132 tys - suma wpłat 139 tys.

Już czekam na odbiór auta bo na dniach ma byc i nic już nie węszę:) wole na basen skoczyć :)

romekkar
10-05-2015, 07:19
i nic już nie węszę:) wole na basen skoczyć :)

dokładnie - policzmy czasem ile kosztuje nasz czas zmarnowany na szukanie oszczędności...

biner
10-05-2015, 07:20
kocur może niektórym podoba się dźwięk wiertarki na wysokich obrotach ale nie mi,a przeciągu i gwizdu to nasłuchałem się za PRLU jak okna były jakie były a nie w aucie za 150 k. Co do finansowania to jest taka reguła że większość tych co kupuje w leasingu stać by było kupic za gotówkę ale tego nie robi bo maja do tego powody. Nie napisałem wam jak kumpla zapytałem czy wie ze to nie skóra tylko skaj pokazałem mu nie muszę wam mówić w jaka furię wpadł :) ale pocieszałem go ze samochody z segmentu D z reguły nie mają naturalnej.

patix
10-05-2015, 09:23
Czytając Wasze posty można by odnieść wrażenie że mk5 mocno podrożało w stosunku do mk4. Tymczasem był u mnie ostatnio znajomy ,który zamówił mk5 1,6 ecobost , wyposażenie bez fajerwerków , cennikowo około 102 tyś, a wyjdzie go po rabatach 85tyś zł, czyli da się kupić tanio i z dobrym silnikiem. :)

I najważniejsze że będzie jeździł tak samo dobrze jak wypasiona wersja.

Rothmans
10-05-2015, 09:31
patix
Pamiętaj, że pisząc o mk5 za 130 tys są to auta za ok 160 tys cennikowo.
Jak podokladasz to każdy w tej klasie, doposażony kosztuje podobnie ale mk5 najtaniej :)

Bump: dokładnie - policzmy czasem ile kosztuje nasz czas zmarnowany na szukanie oszczędności...

Jak znajdziesz tanio to warto :) ale mnie kupno i leasingi mojego już naprawdę zmęczyły tym bardziej, że wciąż czekam na odbiór :)

siebek
10-05-2015, 13:12
patix: Oczywiście wszystko zależy czego oczekuje się od samochodu. Jednemu wystarczy golas, a drugi lubi mieć samochód doposażony pod siebie. Ja jestem z tych co lubią mieć samochód dobrze wyposażony. Jakby mnie ograniczał budżet to wolałbym pójść w dobrze wyposażony segment niżej/kupić używkę niż brać golasa.

markis
10-05-2015, 15:06
Co do leasingu w idea- aż zapytałem o ofertę. Przysłali na 24 mies, 45% pierwszej wpłaty i 19% wartość wykupu - suma wpłat 100% kwoty leasingu.
Druga opcja: 36 mies, 45 % wartości pierwsza rata i 1% wykupu - suma wpłat o 30 zł droższa niż tu gdzie podpisałem czyli BZWBK - przy wartości 132 tys - suma wpłat 139 tys.

Czy pytałeś o ofertę leasingu w salonie czy bezpośrednio w IdeaBank?
W "moim", lokalnym salonie nie mieli możliwości wzięcia leasingu w IdeaBank, tylko Getin.

Rothmans
10-05-2015, 15:17
Bezpośrednio w idea u pani Małgosi:)

biner
10-05-2015, 16:00
Nie mylcie idą bank z idą leasing

markis
10-05-2015, 19:48
Rzeczywiście wygląda to na różne podmioty:
IdeaBank - leasing i IdeaLeasing.

Na stronach IdeaLeasing w promocjach jest właśnie info o Leasing 0%.

Biner, czy zdecydowałeś się na ich ofertę?

biner
10-05-2015, 21:38
Jutro jadę podpisać choć muszę wyjaśnić parę sprawa a i odstąpili od weksla inblanco

markis
10-05-2015, 21:41
Daj znać post factum co wyjaśniłeś/osiągnąłeś...
Powodzenia!

Rothmans
10-05-2015, 23:59
Jak od weksla idstąpili to szacunek - chociaż nie ma go tak co demonizować - po leasingu zwracają- a jak się noga powinie to czy z wekslem czy bez - i tak swoje odzyskają jak
cokolwiek sie ma:)

biner
11-05-2015, 07:13
Tak ale przy takiej konstrukcji jaką oni mieli(konsultacja ze znajomym prawnikiem i literatura z netu )to dla mnie był nie do zaakceptowania. Pierwszy krok za mną dzisiaj chcę wymusić zapis o stałych ratach.

Rothmans
11-05-2015, 14:34
biner

Daj coś zarobić chłopakom :)

zmoorka
12-05-2015, 08:43
Jak tam ze spalaniem" Biner " jak autko ponawiam pytanie gdyż coraz bliżej moment kiedy będę mógł zamówić autko w tej samej konfiguracji. Jakieś spostrzeżenie czego brakuje a co niepotrzebnie zamawiamy :razz:

Bump: Hej czy mi się wydawało ale miałeś mieć już auto a tak szybko poczytałem wstecz i chyba jeszcze etap walki o swoje w lisingu

biner
12-05-2015, 12:44
zmorka w czwartek najpóźniej powinienem mieć auto tak wiec zdam ci rzetelna informacje.

Bump: To mój pierwszy leasing tak wiec trudno bylo mi się zgodzić z pewnymi zapisami i malo brakowało żeby kupic za gotówkę i miec wszystko gdzies ale umowa podpisana oplata wstepna wplacona tak wiec teraz czekam na odbior

zmoorka
13-05-2015, 08:54
No to jedziemy na jednym wózku bo ja pod koniec wakacji zacznę załatwiać lising tez pierwszy raz :(ale mam nadzieje ze będę miał już jakieś pojęcie o pulapkach i załatwię szybko żeby jeszcze pojeździć przed zimą :razz:

Kuba Gdynia
13-05-2015, 09:04
Moje zdanie - wybierz ulubiony bank, zbierz oferty i poproś, żeby dali podobna. To ważne, byś się komfortowo czuł. Ja ta robie. Dlatego nigdy IDEA

zmoorka
13-05-2015, 10:36
Tak trzeba będzie zrobić wkurza mnie tylko drobnym drukiem bo to pułapki

romekkar
13-05-2015, 11:21
Leasing to żadne problemy - pod warunkiem, że płacisz w terminie i nie bierzesz go w jakiejś dziwnej instytucji, która może zbankrutować (miałem tar raz kilkanaście lat temu, groziło że nie odbiorę na koniec już spłaconego auta).

biner
13-05-2015, 12:11
Idea leasing przejęła vbleasing tak więc mam nadzieje że nie splajtuję bo bedzie czarna d..... oby 2 lata wytrzymali :)

belinea122
13-05-2015, 12:19
Dokładnie tak trzeba brać leasing w normalnej firmie płacić raty i nawet się nie zauważy jak szybko upłynie czas spłaty i samochód będzie na własność

biner
13-05-2015, 12:22
To ja wam napiszę jak było w mleasing gdzie to dobry bank w owul był zapis o wykupie że musiałeś 14 dni przed koncem zgłosić chęć wykupu w przeciwnym razie pojazd został własnością leasingu. I teraz weź przegap termin i kicha.

Bump: a w owul idea wrecz się boją że nie wykupisz i mają zabezpieczenie że mogą przed koncem wystąpić o kaucję zabezpieczającą na poczet wykupu.

Bump: a tu artykuł jak ktoś się boi
http://www.fmleasing.pl/porady/co-w-przypadku-upadlosci-firmy-leasingowej

Kuba Gdynia
13-05-2015, 13:20
Panowie, posiadacie firmy-znajomych, którzy je posiadają. Wiadomo, że każdy leasing /kredyt jest ok, póki się go spłaca. Ważne, by sprawdzić, co jak masz kłopoty - bo klient po latach nagle jest niewyplacalny, bo to bo tamto - dlatego dla mnie cokolwiek z grupy Czarneckiego nie wchodzi w grę - tam nie ma sentymentow i kogoś do kogo zadzwonisz mówiąc. Mam kłopot

biner
13-05-2015, 14:15
a tu się z tobą zgodzę. Czarnecki to kawał c...............ale jak reszta mnie olała i za 40000 netto prawie 10 % życzą to tez uważam za ździerstwo

Bump: na 24 miesiące

boncio
13-05-2015, 16:00
To ja wam napiszę jak było w mleasing gdzie to dobry bank w owul był zapis o wykupie że musiałeś 14 dni przed koncem zgłosić chęć wykupu w przeciwnym razie pojazd został własnością leasingu. I teraz weź przegap termin i kicha.
W rzeczywistości nie jest tak źle. Ja miałem nawet w umowie zapis o 30 dniach, a wniosek o zakończenie wysłany na 11 dni przed zakończeniem. Koniec umowy przypada na dzień wymagalności ostatniej raty. No ale miałem w sumie po znajomości :)

Kuba Gdynia
13-05-2015, 16:06
W taki sposób dochodzi się do takiej kasy :) jak Pan Leszek. Gdy miałem problemy w firmie, jego leasingi mnie zarznely. W tym samym czasie Millennium leasing na poziomie i kulturalnie dał mi oddech i możliwość normalnej spłaty. Można? Można

Kuba Gdynia
13-05-2015, 16:07
No ale w Millenium ktoś wogole analizował moje papiery... A w getinie koncenyrowali się na ich podrasowaniu

kocur
13-05-2015, 17:05
A tak wracając do tematu MK5:

Ford najbardziej innowacyjnym koncernem samochodowym
Nagrody przyznano nie tylko samej marce, ale również modelom Focus i Mondeo

Na dziesiątej już gali rozdania nagród Automotive INNOVATIONS Ford został wyróżniony jako "Najbardziej innowacyjny koncern samochodowy roku 2015". Nagrodę przyznano za systemy bezpieczeństwa oraz częściowo autonomiczne układy wspomagające kierowcę.

Instytut Centre of Automotive Management z siedzibą w Niemczech uznał zwycięstwo Forda w tej kategorii po uwzględnieniu innowacji proponowanych przez 18 koncernów samochodowych operujących globalnie i reprezentujących 53 różne marki.

Pracownicy tego instytutu docenili między innymi układ wspomagania parkowania równoległego i system zapobiegania kolizjom przy prędkościach do 50 km/h. Wyróżnili oni również silnik EcoBoost o pojemności jednego litra (trzykrotny zdobywca tytułu Międzynarodowego Silnika Roku) oraz elektroniczny układ stabilizacji jazdy.

Tytuł najbardziej innowacyjnego samochodu kompaktowego przypadł Fordowi Focusowi, który niedawno przeszedł gruntowny face lifitng. Jurorzy docenili również nowe Mondeo, które w swojej klasie zajęło trzecie miejsce.

Rothmans
13-05-2015, 18:34
Czy zauważyliście, że w mk5 kombi tylne światła składają się z pojedyńczych diód a w pozostałych - są to jednolite świecące pasy. Dopiero to zauważyłem a oglądam od 5 mięs:)

michjak
13-05-2015, 19:15
hehe, tez nie wyłapałem. w vignale w kombi są paskowe

biner
13-05-2015, 20:36
No właśnie ja to dawno widziałem i powiem że w kombi to nieciekawie wygląda, ciekawe dlaczego tak zróżnicowali

Rothmans
13-05-2015, 21:59
biner
Mi tez te diody średnio się podobają, dlatego zacząłem węszyć i na szczęście nie zamówiłem kombi:)

Skoda RS 230
http://www.br.skoda-auto.pl/microsites/octaviars/public/cennik_rs230.pdf

kruger
13-05-2015, 22:50
Czytam ostatni Automoto gdzie jest porównanie MK5 do Mazdy6 i Insigni. Testujący są dosłownie w szoku bo 2 numery wcześniej rozpływali się nad właściwościami jezdnymi MK5 (było porównanie z paskiem) a teraz piszą cyt: "Mondeo zostało przez Mazdę6 zmasakrowane (...)To było zupełnie, jakby Ford podstawił nam samochód nie tylko o zmienionej specyfikacji wyposażeniowej ale i o innej specyfice działania ESP. Bo elektronika nie pozwalała nam np. na przyspieszanie w łuku, póki kąt skrętu w kierownicy nie zmniejszył się do jakiegoś określonego poziomu. Poprzednio bawiliśmy się do upojenia tym jak Mondeo potrafi przełamać podsterowność po zbyt szybkim zaatakowaniu zakrętu po...dodaniu gazu. Teraz był łagodny, podsterowny, bezpieczny aż do bólu i nie pozwalał na nic ponad to."
I dalej: "szokiem był drastyczny spadek formy Forda-w porównaniu z pierwszym testem to istna przepaść."
:evil::<

biner
14-05-2015, 07:46
No jednym słowem trzeba od razu sprzedać :( i kupić cudowną idealną mazdę z kraju kwitnącej wiśni, ale tak poważnie to gdzieś już słyszałem że ESP jest zbyt czułe,ma to swoje wady i zalety tak więc kwestia gustu. Jedno jest pocieszające że przez te wszystkie testy auto typu M6 i passat B8 staję się autem flotowym bo naprawde teraz M6 jeździ już sporo a słabiutkich mk5 będzie mniej :) Jak ja czytam te podniety na temat konkurencji to aż mi się słodko robi, dlaczego nikt nie piszę o wspaniałych hamulcach M6 której tarcze są wielkości podstawka do kawy oraz o tym że jak mocno powiewa to ciężko ją utrzymać na pasie. Na temat silników TSI jest już artykuł w auto świecie o jego apetycie na olej tak więc nie ma idealnych aut jeden ma to lepsze drugi to.

Bump: I nie wiem jak mój 2,0 Eb będzie sprawował ale twój Kruger TDCI koncernu PSA na pewno jest dużo mniej bezproblemowy niż TDI, a tak z innej beczki na mk5 dają też 12 lat na blachy jak w mk4 czy skrócili ???

kruger
14-05-2015, 08:17
O blachach nie mam pojęcia ale w tym artykule, który przytoczyłem jest info, że na MK5 jest 3 lata gwarancji. W dealerstwie mówią, że dwa. Ktoś może doprecyzować?

biner
14-05-2015, 10:42
Mi powiedzial ze ma 3 lata + 1100 doplacilem do 4 a w ford polska powiedzieli mi ze na firme jest 2 nic z tego nie rozumiem

main91
14-05-2015, 11:43
Z tego co mi powiedzieli ja mam 3 rok w cenie samochodu ponieważ spełniłem jakieś tam warunki - z tego co pamiętam auto na osobę prywatną a nie na firmę (w przypadku firm 2 lata gwarancji) oraz płacę gotówką lub przelewem za auto (auto nie jest finansowane przez bank). Na dokupienie dodatkowej gwarancji mam rok czasu od daty zakupu samochodu. Cena rozszerzenia gwarancji do 5 lat to:
- 2 tyś jednak limit kilometrów to do 100 tyś
lub
- 3 tyś limit kilometrów to do 150 tyś

sdawia
14-05-2015, 14:12
A co sądzicie o nowym rozmiarze opon? Dla mnie ten profil 50 jest jakiś strasznie baloniasty, nawet przy 17 calowych felgach (nie mówiąc już o 16-tkach). Pewnie dopiero 18-tki wyglądają po staremu, czyli OK, tylko cena opon będzie sporo wyższa...

Rothmans
14-05-2015, 14:33
sdawia

Profil baloniasty ale bardzo komfortowy:)

u mnie jest 3 lata i 150 tys na firmę, bez dodatkowych kosztów.

pedroso
14-05-2015, 15:16
W chwili obecnej Ford Polska przekazał informację że dla klientów flotowych możemy rozszerzyć gwarancję pełną fabryczną tylko do 4 roku za kwotę 1100 zł. Nie ma możliwości przedłużenia w chwili obecnej na 5 lat. Limit to 200tys km
Pozdrawiam.

Rothmans
14-05-2015, 16:48
Mi powiedzieli, że bez względu na długość gwarancji - to limitem jest 150 tys km.
Bałagan temacie gwarancji poważny.

za tydzień w piątek odbiór:)

biner
14-05-2015, 16:50
Ja mam jutro po południu odbiór ciekawi mnie czy ta gwarancja jest gdzieś na papierze, mnie sprzedawca zapewniał że mam 3 lata + 1 rok za ktory dopłaciłem 1100. Będę jutro to zobacze.

kruger
14-05-2015, 17:18
Daj znać biner jak się dowiesz co z tą gwarancją dla przedsiębiorców. Ja teoretycznie auto odbieram w przyszły piątek, teoretycznie jeszcze przed terminem, który jest w systemie Forda. Zobaczymy bo jeszcze nie ma nawet dokumentów a leasing muszę jeszcze zdążyć załatwić.

Rothmans
14-05-2015, 17:21
kruger

Pisałem, że pewnie razem odbierzemy :) - mój produkowany 22.04 - wczoraj wyruszył transport z Belgii do Poznania - i potem do dealerów, na 99% na przyszły piątek. Mój czekał w Belgii od 2 maja do wczoraj na ruch do PL.

biner
14-05-2015, 17:35
hehe ja gdyby nie ten leaing to już bym ujeżdżał, samochód został wczoraj zarejestrowany ale dopiero w piatek mi wydadzą jak się coś nie wydarzy,podejrzewam że czekają na przelew z leasingu dzisiaj mil być :) no zobaczymy jutro po 14 mam jechać dam znać i podrzucę jakieś wieści i fotki jak nie będzie padało

Bump: i zdajemy relację Panowie z jazdy :)

kruger
14-05-2015, 18:31
Mój wyprodukowany 16 kwietnia. Planowa dostawa 23 maja ale ma być wcześniej, zobaczymy.

zmoorka
14-05-2015, 20:29
Życzę udanego odbioru autek czekamy na foty i relacje z jazdy :razz:

main91
15-05-2015, 07:42
Mój produkcja 30.03.2015 trafił do polski 24.04.2015 do salonu 4.05.2015 do dziś nieodebrane - walczę z salonem gdyż auto jest zarysowane

Rothmans
15-05-2015, 08:10
@[MENTION=7217]main99

Duża rysa? Jak chcą to załatwić, co proponują?
Kupiłeś w Autostylu?

main91
15-05-2015, 08:26
Rothmans
Tak kupiłem w Auto Styl i chyba popełniłem błąd w Warszawie dostawałem ofertę tańszą o 2 tyś ale stwierdziłem, że wole mieć na miejscu bo nie wiadomo ile razy będę musiał jechać załatwiać papiery itd. jednak po podejściu salonu do klienta widzę, że ciężko będzie ta sprawę załatwić jeżeli dziś nie dostanę jakieś konkretnej informacji to idę po raz kolejny do rzecznika praw konsumenta napisać następne pismo do salonu
Rysa to nie wszystko podmienili mi również opony opis całej sytuacji wraz ze zdjęciami
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2399185#post2399185

biner
15-05-2015, 09:40
O ja pierdziele jestem w szoku,ja swojego widziałem jak przyjechał do salonu ale przez ponad tydzień cuda mogly się stać a najgorzej ze leasing podpisany i auto zarejestowane

main91
15-05-2015, 09:58
do mnie dzwonili cały czas od kiedy auto było już w Polsce, że papiery są w salonie i mogę już zapłacić i zarejestrować auto tak by nie tracić czasu. Odmówiłem mówiąc, że najpierw chce zobaczyć samochód, później znów otrzymywałem telefony, że mają już dla mnie terminy zarezerwowane w wydziale komunikacji by przyjechać zapłacić rejestrować bo auto przyjdzie w czwartek 30 kwietnia to od razu wyjadę nim na majówkę. Kolejny raz odmówiłem mówiąc, że najpierw chce obejrzeć auto i tak kilka telefonów. Okazało się, że auto było w salonie po majówce na dodatek w stanie który opisałem powyżej...

biner
15-05-2015, 10:56
main91 Powiem ci że bardzo ci współczuję, ale muszę stwierdzić że kupowałem wiele nowych aut ale obsługa FORDA jest żenująca że naprawdę nie chce mi się też już odbierać tego samochodu. Powiem uczciwie drugi raz bym nie kupił. W twojej sytuacji to już jest porażka po calej lini to się nadaję do turbo kamery. Co z tego że ci polakierują to już jest utrata wartości tak więc powinni go mocno zrabatować. Sama lakierka to koszt ok 1200 zl w serwisie + utrata wartości następne 2000 zł tak więc jeśli dadzą ci porządną propozycję która cię usatysfakcjonuje to ok a jak nie to niech się gonią.

krychos
15-05-2015, 16:38
Niech Ci to robią + na przykład przez jakiś czas przeglądy gratis albo z duużą zniżką. Wtedy się zastanowisz czy w ogóle dobierasz.

pedroso
15-05-2015, 16:58
W toyocie odbieraliśmy model samochodu jakiego nie mieli to dzień przed wydaniem wstawili go do salonu. :) odbieraliśmy w sobotę ok 13:0 to musieliśmy klientów upominać żeby nie jeździli fotelami i dzieci skaczące z drugiego rzędu siedzeń ściągać . Takie standardy w toyota Bielsko-Biała zastałem.

biner
15-05-2015, 17:02
Panowie jestem po odbiorze mondka, dobrze obejrzałem zmierzyłem miernikiem grubości lakieru wygląda dobrze nie widzę jakiś rażących uchybień.Pierwsze wrażenia z jazdy powiem tak automatem jestem bardzo miło rozczarowny biegi zmieniaja się płynnie, prowadzenie akustyka jest ciszej niż w B8 silnik ladnie mruczy dzisiaj trochę u nas wieje i szumy pojawiaja się przy 120. Co mnie zaskoczyło to to że nie słychać tych 18 " kół co niestety było słyszalne u konkurencji i to bardzo. Bajerów ma tyle że nie mogę okiełznać a sprzedwca ktory jest moim kolegą przyznał się ze wie mniej niż ja :) Teraz co mnie rozczarowało to że niestety pierwszego malutkiego chrząszcz mam ale juz poradzilem sobie z nim :) to ta imitacja chromu wokół zegarów, sprzęt grający sony premium gra poprawnie(szału nie ma) muszę sie mu przyjrzeć czy jest wszystko dobrze poustawiane. NA koniec krótkiej relacji powiem tak że dla mnie jest duza różnica między kompaktem a segmentem D zawias jednak jest rewalacyjny.

peter79
15-05-2015, 18:02
Pierwsze wrażenia z jazdy powiem tak automatem jestem bardzo miło rozczarowny biegi zmieniaja się płynnie,
ech te emocje;)
gratulacje fajnej furki

Kuba Gdynia
15-05-2015, 18:13
biner, 203,czy 240?

boncio
15-05-2015, 18:37
Kuba 203, ma wpisane w profilu.
Bardzo ładne klasyczne felgi, bez udziwnień. Ale jak wszyscy będziecie brać ruby red, to będzie nudno choć kolorowo ;-) BTW do Mondeo pasuje idealnie, ale do S-maxa już nie.
No i to 3 zdjęcie fatalne światło ;-)

main91
15-05-2015, 18:39
Dziś otrzymałem informacji że moje auto jest naprawione jednak nie jestem z tej naprawy zadowolony w piśmie, które pisałem z prawnikiem była informacja że chce auto nowe lub bez wad ford uznał że jeżeli polakierują błotnik nadal będzie to wada (i mają rację nie chciałbym mieć błotnika drugi raz lakierowanego) więc ich rozwiązanie przełożyli błotnik z innego auta trwało to ponad tydzień więc się pytam czemu tak długo stwierdzili że auto musiało jechać do innego salonu. Oglądam auto i widzę że niby wszystko jest dobrze nie ma różnicy w kolorze nie ma śladów po tym że błotnik był ściągany więc pozostało tylko jedno - pomiar grubości lakieru efekt moje auto całe od 80-110 a wymieniony błotnik od 140 do 170!! Wkurzyłem się w pierwszym momencie uznałem że jest to druga warstwa lakieru. Gwarantowali mi że tak nie jest. Powiedziałem że chce zobaczyć samochód na którym jest niby mój uszkodzony błotnik musiałem jechać do Inowrocławia więc pojechałem i tu niespodzianka faktycznie było auto o takim samym kolorze z zarysowanym błotnikiem pomiar grubości lakieru błotnik 90-110 a reszta samochodu 140-170 i również tu nie widać różnicy w kolorze miedzy tym podmienionym błotnikiem a resztą samochodu. Idę więc do innego auta które było w salonie w takim samym kolorze pomiar i lakier 80-110 następny o tym samym kolorze od 140- a w niektórych miejscach aż 190 !! wrzucam zdjęcia pierwsze 3 mojego auta z podmienionym błotnikiem kolejne 2 auta z Inowrocławia z moim błotnikiem.

Proszę was o pomoc jaką macie grubość powłoki lakieru co mam zrobić w tej sytuacji ? Kierownik salonu twierdzi że sporawa jest rozwiązana tak jak napisałem w piśmie. Twierdzi że różnica grubości zależy od daty produkcji auta.

kruger
15-05-2015, 18:39
Moje gratulacje! Jak fotele? Potwierdzasz, że wygodne?

biner
15-05-2015, 19:26
MIN 170 -200 to jest ok kruger bardzo wygodne ale znalazlem juz kwiatka montarzowego jutro jade niech poprawiają. No i drobne ryski też są ale to wina tych partaczy co myją ale to sobie podaruję.

Bump: czy ktoś z posiadaczy mk5 wie jak wył te zapalajace się swiatła ledowe przednie i tylne przy otwieraniu i zamykaniu drzwi??? bo nie mogę tego znaleźć

belinea122
15-05-2015, 20:10
Biner gratulację w końcu udało się odebrać samochód piękny kolor :razz:

kruger
15-05-2015, 20:33
No to jak Ty też potwierdzasz, że siedzenia są wygodne to ja nie mam więcej wątpliwości co do wyboru auta.
main, 140 jest jak najbardziej w normie. Ciekawe tylko kto teraz trafi na ten porysowany błotnik bo pewnie go pomalują i przerzucą do tego z którego zdjęli Twój:)

biner
15-05-2015, 21:13
Na pewno gdzieś trafi do pierwszego lepszego ruby red :) Przetestowałem LEdy świecą super jest inne światło niż xenony w AFL opla a zasada działania podobna. Line asist przetestowałem polowicznie bo sa opcje do tego że ostrzega i koryguje ja przetestowałem 1 opcje. Park assits tez ale to fajny bajer bo długo to trwa ale jest to jest czasami się uzyje :)a i poprawiłem hiszpański montaż uszczelke przy lusterku wepchnąłem na miejsce, no i zostało coś wystającego przy podszybiu ale za to się nie biorę jade jutro na serwis albo po niedzieli. Ogolnie auto fajne jak narazie zobaczymy co dalej. Cieszę ze wziałem ten pakiet z kamerą bo naprawde ulatwia parkowanie no i radio premium bo nie wyobrażam sobie jak graja te niższe.

zmoorka
15-05-2015, 21:15
Gratuluję autka śliczne:one:

Misiekskrzypek
15-05-2015, 21:31
Nasz diler w Swidnicy, czyli DFS Motors (swoja droga bardzo polecam, jestesmy z nimi od 13 lat/4 samochodow) ma juz w standardzie przy odbiorze przygotowywac protokol pomiaru grubosci lakieru-wydaja kartke a4 z podobizna auta z roznych stron z naniesionymi wynikami pomiarow w wielu miejscach. Podpisuja sie pod tym i opieczetowuja. Pearl White jest ponoc 6 warstwowy i u nas grubosc waha sie od 135 do ok 180.

Rothmans
15-05-2015, 21:40
main91
Ja tez kupuje w Auto Styl ale nie w Toruniu, serwisuje tam auto i trochę znam tych Panów i ja uruchamiam leasing po obejrzeniu auta - leasing płaci po ok 3 dniach a ja od 3 dni będę miał już samochód. Zapowiedziałem tez, że ma dokładnie sprawdzić stan auta po dostawie i jakby co to żeby nawet mnie nie fatygował bo sprawdzał będę dokładnie:) nie kupiłem red ruby i samochód nie może stać na salonie - będę mogl to sprawdzić." Huk, pupa i kamieni kupa" że nawet salony renomowanych firm trzeba sprawdzać...szkoda:(
Rozwiazanie jakie ci zaproponowali - chyba bym przyjąl ale poprosił bym ich na piśmie co zrobili, dlaczego - przyda sie przy sprzedaży - i 3 przeglądy za 1zl - poszedłbym na to. Opon bym nie podarował.

Jak dealerowi jeszcze podrzucę, że mam pojęcie co sie dzieje u nich w Toruniu to już na pewno nie będzie liczył ze odbiorę niedorobionego.

Biner - gratuluje :) pisz,pisz i pisz:)

biner
15-05-2015, 21:46
Ja robiłem wyrywkowo to wychodziło od 140 do 160 a w peugocie mam 180 tam nie żałowali lakieru :) nie bójmy się jak lakier ma do 200um bo to nie jest wada. MI lakiernik opowiadał że można polakierować z reki n 150 um ale powiedział że tak się robi jak klient uprze się , bo dla siebie tak lakierować to głupota. Jedno tylko powiem Hiszpanie na prawde nie nadają sie do montażu samochodów, nie wiem jak wygldaly fordy z Genk ale Polacy są bardziej staranni widzę to po moim opelku.

Bump: Będę pisał na bieżąco , jutro zrobie kwiatka jakiego Hiszpanie zrobili i pokarze na forum :) Powiem najbardziej obawiałem się spalanie tego 2,0 EB ale naprawdę tragedii nie ma przy 120km/h na tempomacie pokazywał 7,5 l a tak jak po wsi teraz się chulam to 11 l dla mnie to jest kceptowalne bo średnio w 9- 9,5 się zmieszczę :) na tyle liczyłem

Bump: Powiem wam też że przy odbiorze cięzko wychwyciś jakieś ryski itd ja z bracholem sprawdzalem sprawdzałem jak przyjechał z Hiszpani i w domu dopier pod odp świetle widzę tu ryska tam lekkie przetarcie ale powiem wam że najważniejsze że frajda z jazdy jest i tyle. Najgorszy pierwszy rok bo człowiekowi szkoda i patrzy zastanawia się gdzie zaparkować żeby ktoś nie obił itd a po pierwszej pożadnęj rysie to już leci. Jedno na co trzeba zwracać uwagę to zwis z przodu nisko spojler tak więc na krawęzniki trzeba zwracać uwagę. Muszę przyznać że stylistyka z zew jest naprawdę extra zwraca uwagę przechodnich ludzi :) miło jak ktoś zaczepi na stacji i zapyta się jak się jeździ :)

zmoorka
15-05-2015, 22:13
No właśnie to spalanie też mi "spędzało sen z powiek" ale poniżej 10 średnia to ok jak dla mnie przy spokojnej jeździe i 203 km ma w razie czego rezerwę mocy jak potrzeba

biner
15-05-2015, 22:16
kruger co do foteli to powiem tobie tak ja uważam że są ok a wszystkich ktorych mialem okazję przewieźć pierwsze co jak usiądą to mówią wow jakie wygodne siedzenia i tak więc to nie jest jakaś stronnicza opinia, a jeszcze jedno co mi się podoba to zobaczcie sobie jak otworzycie drzwi jakie tam są uszczelki użytkownicy M6 padli by z zazdrości.

Bump: @zmorka ja tam nie szaleje ale jak na pierwsze 60 km to naprawde spalanie nie przeraża mnie z biegiem czasu na pewno troszkę spadnie jak się wszystko ułoży a powiem ci uczciwie że ten silnik jest naprawdę akurat szału nie ma ale swoje robi, nie wiem jak 1,5 się zbiera bo nie jechałem. W benzynie auto stop też dziala fajnie nie wiem jak dieslu ale tu ok prawie nie wyczuwalnie przy ponownym starcie czego nie mogę powiedzieć o B8 bo tam trochę mniej kulturalnie to działało ale ja i tak to wyłączam. Powtórzę się ale na prwdę też obawialem się skrzyni a naprawdę płynnie chodzi jak dsg :) pewnie wolniejsza jest ale i tak git

zmoorka
15-05-2015, 22:28
Ma działać płynnie i nie zamulać.Dsg niby ok ale w teście audi q3 padła:619:.

Rothmans
16-05-2015, 01:11
Bardzo ciekawy wątek http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=224510&page=2
Zazębia sie z niniejszym:)

michjak
16-05-2015, 08:54
panowie, a jak widocznosc w lsuterkach bocznych? nie przeszkadza to okienko w rogu?

dla mnie pokracznie wygladaja te lusterka, mysle ze sa przyczyna ze na tylnych siedzeniach jest mniej miejsca-trzeba siedziec bardziej w tyl zeby w nich widziec w porownaniu do mk4 i dlatego fotele i caly pulpit sa bardziej wpechniete w auta, skutkujac ciasnota z tylu

Bobini
16-05-2015, 10:27
Widoczność jest bardzo dobra, wcale nie trzeba odsuwać fotela. Lusterka są duże i wygodne.

biner
16-05-2015, 12:21
Nie mialem mk4tak wiec nie będę porownywal ale dla mnie jest ok są duże i dobrze przez nie widac

xerox82
18-05-2015, 08:11
Przetestowałem LEdy świecą super jest inne światło niż xenony w AFL opla a zasada działania podobna.
Możesz rozwinąć to porównanie? Miałem w Insignii AFL (które uważam za bardzo dobre) i jestem ciekaw jak na tym polu radzi sobie Ford (jest doświetlanie zakrętów, zmiana szerokości wiązki, mocy świateł?). Ogólnie też tak dobrze świecą?

biner
18-05-2015, 11:02
Testowałem nie w pełnej ciemności tak więc cięzko mi porównać ale zasada oświetlania (zmiana szerokości itd identycznie jak oplu) światło bardziej zimne.Czy są lepszę to ci powiem jak przejadę się zupelną nocą. Podejrzewam że lepiej niż w oplu nie będzie bo AFL dla mnie jest extra ale potestuję i opiszę i może zmienię zdanie.

Bump: napewno będą przyjaźniejsze dla innych kierowców niż w oplu :)

pedroso
18-05-2015, 19:33
Jak co dzien MORDA zadowolona po spacerze

Bump:

Rothmans
18-05-2015, 20:00
Jak co dzien MORDA zadowolona po spacerze

Bump:

Dobre :) ja za tydzień zacznę na spacery podążać :)

pedroso
18-05-2015, 20:10
Ale najczesciej widzą tylko ogon :)

Bobini
18-05-2015, 20:54
Ale najczesciej widzą tylko ogon :)
Ładny:)
Fotogeniczny jest nasz mondeo, nie trzeba tego przypominać :cool:

http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/18/4f835fafa24c2da0dc25181830b20a97.jpg

biner
18-05-2015, 21:27
A mój leżakuje w garażu :)62291

Bump: NIe no pięknie się prezentują zarówno ruby jak i black, dwa kolory które moim zdaniem super pasują:) jesetem ciekawy jak @krugera będzie wyglądał na tych wielo szprychowych felgach.

pedroso
18-05-2015, 21:37
No to nie ma co oglądać tylko śmigać

biner
19-05-2015, 09:16
Jestem już po pierwszej naprawie kosmetycznej, a więc maskownicą podszybia przykleszczyli przewód od podgrzewania dyszy spryskiwacza:) a więc viva ESPANIA:)

Bump: dobrze że zdążyłem przed wakacjami bo powakacyjne pewnie będą jeszcze lepsze :)

krychos
19-05-2015, 10:36
Po wakacjach będą wypoczęci, może ktoś im głowę będzie suszył jeśli chodzi o jakość wykończenia :)

Rothmans
19-05-2015, 11:18
Oni nigdy nie są w pracy wypoczęci :)

biner
19-05-2015, 11:41
Taki naród co zrobić ale Polacy tez w mojej astrze J zamontowali krzywą przednia szybę tak wiec zawsze cos mi się przydarzy ale to są pierdolki tak wiec nie przyslaniaja frajdy z jazdy.

pedroso
19-05-2015, 12:45
biner wyślij mi zdjęcie podszybia bo mi tam tej gąbki też coś za dużo wystaje i na wysokości liczników nieznacznie do góry się podnosi

Kuba Gdynia
19-05-2015, 13:31
Biner, jak tam Twoje 203KM?spróbowałem, jaki ma potencjał? :)

Mediana
19-05-2015, 14:52
Dziwnie malują ten nowe Mondeo - duży rozstrzał w grubościach lakieru.
Dobry lakiernik potrafi zejść poniżej 100 mikronów.
Mam tylko nadzieję, że Hiszpanie dobrze przyłożyli się do zabezpieczenia antykorozyjnego.

M...

kordyl
19-05-2015, 15:31
No ale to chyba dobrze, że warstwa lakieru jest grubsza? Przynajmniej tak mi się wydaje, że wtedy jest nieco bardziej odporny na uszkodzenia...

biner
19-05-2015, 15:32
Biner, jak tam Twoje 203KM?spróbowałem, jaki ma potencjał? :)

Nie próbowałem dam mu 1000 km karencji żeby się ułozył ale z tego co czuję to sprawnie będzie się poruszał.

Bump: Dokładnie tak jak mowi kordyl powinieneś się cieszyć że ma powyżej 100 mój ma w granicach z 140um i uważam że lepiej jakby miał w granicach 180um. Japonczycy lakierują oszczędnie i mają lakier jaki mają. Co do antykorozji to nie wiem ale napewno nie żałowali wosku od wew drzwi bo jak przyjechał to z rewizji drzwi wisiały sopelki wosku antykorozyjnego

jagmar
19-05-2015, 21:39
Bump: NIe no pięknie się prezentują zarówno ruby jak i black, dwa kolory które moim zdaniem super pasują

biały... moje marzenie :)

xerox82
20-05-2015, 07:26
Japonczycy lakierują oszczędnie i mają lakier jaki mają.
W Yarisie miałem na całym aucie 60-90, tacy oszczędni :) ale wcale nie oznacza to, że auto miałą rudą. Jedyny minus to jak cienki lakier to za dużo polerki nie można później robić.
I ja bym się nie przejmował tym, czy masz ok 100, czy 170 um, ważne tylko, żeby na całym aucie było podobnie. Gorsze są wady ukryte, które mogą wyjść po latach, albo być przyczyną większych usterek.

wojcian
20-05-2015, 09:39
Panowie ja mam w a4b8 z 2009 roku wszędzie po 230/250 auto mam od nowości poprostu było dwa razy malowane w fabryce.Powiem wam żę jak będe kupował w niedługim czasie nowe auto to z chęćią biore z taką grubośćią powłoki jakom mam obecnie ,dlatego że po ponad 200tyś jazdy w większośći po autostradzie to zderzak plastikowy jest w gorszym stanie niż maska zero odprysków na całym samochodzie piękny swiecący lakier ,tak żę ja bym śię nie bał grpszej powłoki lakieru pod warunkiem że jest ona równomierna na całym samochodzie,naturalnie plus/ minus.

weuek
20-05-2015, 09:44
[...]dlatego że po ponad 200tyś jazdy w większośći po autostradzie to zderzak plastikowy jest w gorszym stanie niż maska zero odprysków na całym samochodzie piękny swiecący lakier
Przecież zderzak zawsze jest w gorszym stanie, wszak na niego kamienie wpadają pod katem 90*, a na resztę pod dużo mniejszym. Mam tak samo.

siebek
20-05-2015, 09:52
Czytał ktoś ostatni numer Auto Motor i Sport? W starciu Mk5, M6 i Insignia wygrało Mondeo. W Mazdzie droga hamowania ze 100km/h o ponad 5m dłuższa niż w Mondeo ;)

main91
20-05-2015, 13:24
NIe no pięknie się prezentują zarówno ruby jak i black

No raczej ale ciekawe ile tych ruby i black będzie bo z tego co widzę wszyscy te kolory :P

oczywiście ja również mam ruby wczoraj odebrany czas testować

biner
20-05-2015, 14:26
Gratulacje mimo schodów przepięknie prezentuje się na tych 19"

biner
20-05-2015, 15:45
Ford czuje oddech konkurencji
http://www.samar.pl/wiadomosci/ford-mondeo-teraz-taniej?locale=pl_PL

pedroso
20-05-2015, 18:17
Dlaczego wstawiając zdjęcia zasłaniacie numery rejestracyjne? Mając fotograficzną pamięć chciałby wiedzieć czy mijam na drodze kogoś z forum czy niezrzeszonego.

biner
20-05-2015, 18:30
GD 267KA :) rzeczywiście jedno moje zdjęcie ma zamazaną rejestracje

pedroso
20-05-2015, 19:39
Tymbardziej ze z binerem mamy szanse mijać się codziennie po przejachaniu ok 300 km każdy :)

michjak
20-05-2015, 19:50
Ford czuje oddech konkurencji
http://www.samar.pl/wiadomosci/ford-mondeo-teraz-taniej?locale=pl_PL

nie za bardzo, promocja to sciema. potaniał tylko 1.6 ecoboost. jest taniej niz w promocji obowiazujacej do ten nowej promocji.
ale np 2.0 tdci, 180km,ps, kosztuje tyle samo.ba, nawet jest drozej niz w cenniku nr 1....
obnizyli tylko cene najtanszego zeby powiedziec ze ceny juz od ...

Bobini
20-05-2015, 19:50
Dlaczego wstawiając zdjęcia zasłaniacie numery rejestracyjne? Mając fotograficzną pamięć chciałby wiedzieć czy mijam na drodze kogoś z forum czy niezrzeszonego.
Taki mam odruch, że nie lubię niepotrzebnie w internecie nic o sobie zostawiać.

Dzisiaj miałem w Warszawie też Ruby reda z końcówka rejestracji CB (warszawski początek). Generalnie więcej widziałem jednak na ulicy białych niż czerwonych.

main91
21-05-2015, 08:15
biner

dokładnie mimo schodów w końcu go mam i prezentuje się idealnie na 19"
pedroso

nie wiem nie lubię zostawiać po sobie takich śladów jak rejestracja

na chwile obecną na rejestracjach CT możesz spotkać tylko mój w kolorze RUBY RED jednego w kolorze BLACK i jednego BIAŁEGO ale kombi innych na chwile obecną nie widać na toruńskich :P

Rothmans
21-05-2015, 08:20
main91
Masz automat? Ile pali twoje mk5? Tak realnie, w mieście i poza.
Dużo pojeździsz ?
Ja odbieram jutro:)

main91
21-05-2015, 08:32
Rothmans

nie skrzynie mam manualna. Na chwilę obecną mam spalanie 10,3 ale dopiero trochę ponad 100 km na liczniku 80% to miasto 10% to odpalanie go w salonie lub garażu pozostałe 10% to tylko kawałek przejechany poza miastem niestety ale w tej chwili mam dużo pracy więc ciężko gdzieś jechać. W piątek wieczorem ruszam do Darłowa więc dam Ci znać jak spalanie po takiej trasie.
Bierzesz 2.0 TDCI 180KM? Ja na diesla skusiłem się bo mam kilka aut więc po mieście i tak mało będę nim jeździł, raczej sama trasa. Weekendy mam zawsze wolne więc co weekend trasa Toruń-Gdańsk ewentualne okolice Władysławowo Hel itd lub Toruń-Darłowo i okolice.

Rothmans
21-05-2015, 08:49
Rothmans

nie skrzynie mam manualna. Na chwilę obecną mam spalanie 10,3 ale dopiero trochę ponad 100 km na liczniku 80% to miasto 10% to odpalanie go w salonie lub garażu pozostałe 10% to tylko kawałek przejechany poza miastem niestety ale w tej chwili mam dużo pracy więc ciężko gdzieś jechać. W piątek wieczorem ruszam do Darłowa więc dam Ci znać jak spalanie po takiej trasie.
Bierzesz 2.0 TDCI 180KM? Ja na diesla skusiłem się bo mam kilka aut więc po mieście i tak mało będę nim jeździł, raczej sama trasa. Weekendy mam zawsze wolne więc co weekend trasa Toruń-Gdańsk ewentualne okolice Władysławowo Hel itd lub Toruń-Darłowo i okolice.

Biorę TDCI 180 KM w automacie, jutro odbieram :) spalanie trochę duże ale może rzeczywiście się ułoży. Ja jutro tez sprawdzę w trasie :) Włocławek, Gdańsk, Berlin, Lublin i Warszawa :) wiec tez napisze ile mi spalił.
Fajnie to sie zbiera i jak w ogóle ten motor?

main91
21-05-2015, 10:52
pod koniec stycznia już nim jeździłem na próbnej. Długo szukałem bo tylko Gdynia i Warszawa miała te motory na jazdy testowe. Powiem, że wrażenia były pozytywne tu jeszcze nie sprawdzałem takiego typowego przyspieszenia odebrałem we wtorek wieczorem wczoraj nie było warunków cały dzień deszcz lał tak więc dziś po pracy auto wyciągam z garażu i ruszam ale dostałem wytyczne z salonu "proszę pierwsze 1000 km nie wstawiać za bardzo najlepiej jeździć w stylu eco driving by silnik trochę się dotarł" Moje zdanie na ten temat, że diesel nie jest do jazdy "eco driving" no ale te pierwsze 1000 km może faktycznie nie będę go aż tak na obroty wstawiał.

siebek
21-05-2015, 14:24
Odebrałem i swojego dzisiaj! :)

Po niemal 100km muszę przyznać, że wrażenia jak najbardziej pozytywne. Rozpoznawanie znaków działa wyśmienicie.
Komfort jazdy to duży plus. Poza tym czuć, że jest większy i cięższy - wcześniej miałem Mk4 hatchbacka...

biner
21-05-2015, 14:31
Gratulacje ,super auto w pięknej scenerii :) bezawaryjności no i chyba pierwsze kombi wśród nas.

belinea122
21-05-2015, 14:35
Piękny samochód piękny widok żyć nie umierać :razz:

biner
21-05-2015, 14:36
Szkoda ze siebek musiał wyjeżdżać z naszego kraju ale szkoda gadać.

Bump: u siebka w norwegi cieplej niż u nas :)

siebek
21-05-2015, 14:47
Dzięki chłopaki :)
Chyba rzeczywiście pierwsze kombi na forum. Chciałem brać hatchbacka ale niestety jest praktycznie niesprzedawalny na rynku wtórnym. Zresztą dodatkowa przestrzeń zawsze się może przydać;)

patix
21-05-2015, 16:47
siebek gratki auta :)
Powiem szczerze że z boku kombi podobne jest bardzo do mk4 :)

I oby to była rzadkość na naszych drogach, ale dziś widziałem pierwszy raz mk5 i niestety na lawecie :D
Nie był po wypadku ,więc pewnie coś z elektroniką.

siebek
21-05-2015, 17:20
Tył też w kombi podobny do Mk4.

Co do lawety to niestety może się zdarzyć :) Takie uroki kompletnie nowego modelu.

michjak
21-05-2015, 18:25
piekne auto.gratuluje.
czytalem ze w usa ludzie sie wstrzymuja z kupnem do sync3 ktory ma bic na glowe sync2.i wg ford nie bedzie mozliwosci upgrade z s2 na s3 ani softwarowej ani hardwerowej. jedynie to zmiana auta.
ale s2 maja supportowac przez 'jakis czas'

Rothmans
21-05-2015, 18:25
siebek gratki auta :)
Powiem szczerze że z boku kombi podobne jest bardzo do mk4 :)

I oby to była rzadkość na naszych drogach, ale dziś widziałem pierwszy raz mk5 i niestety na lawecie :D
Nie był po wypadku ,więc pewnie coś z elektroniką.

Mój z Poznania jechał na lawecie - obiecali na jutro i na swoj koszt ściągnęli :)
Jutro odbiór :)

Bump: Na YouTube jest Sync 3 krótko prezentowany-.bardziej responsywny ekran, grafika w zielonej tonacji, bardzo przejrzysty i bardzo ładny. Mi sie póki co nie chce gadać z samochodem wiec nie będę czekał :)

siebek
21-05-2015, 19:17
Pewnie Sync 3 będzie lepszy ale bez przesady żebym z tego powodu zwlekał grubo ponad rok ze zmianą samochodu :)

michjak
21-05-2015, 19:47
Pewnie Sync 3 będzie lepszy ale bez przesady żebym z tego powodu zwlekał grubo ponad rok ze zmianą samochodu :)

no jasne ze nie, amerykance to amerykance.

Ciekawa rzecz, amerykanski mondeło ma takie same wymiary zewn jak EU, ale juz w srodku sporo mniej, np szerokosc na wys barkow jest ponad 6 cm mniej.
Cos mi sie wydaje ze europejskie pomiary sa tuningowane, zeby za bardzo nie rzucalo sie w oczy ze auto jest ciasniejsze niz poprzednie prawdziwe mondeo, chyba ze amerykance maja o 3 cm grubsze drzwi z kazdej strony :)

Rothmans
21-05-2015, 20:35
Widziałem kilka mondeo i na ulicy nie wyglada na duże auto- takie sprawia wrażenie - zwłaszcza białe. Były na kołach 16

Bump:

daczkiewicz
21-05-2015, 21:04
no jasne ze nie, amerykance to amerykance.

Ciekawa rzecz, amerykanski mondeło ma takie same wymiary zewn jak EU, ale juz w srodku sporo mniej, np szerokosc na wys barkow jest ponad 6 cm mniej.
Cos mi sie wydaje ze europejskie pomiary sa tuningowane, zeby za bardzo nie rzucalo sie w oczy ze auto jest ciasniejsze niz poprzednie prawdziwe mondeo, chyba ze amerykance maja o 3 cm grubsze drzwi z kazdej strony :)

Jak chcesz możemy zmierzyć dokładnie. Wkrótce będziemy kręcić w Kamieniu Śląskim test MK5. Jak jeździ, jak pokonuje zakręty. No taki prawdziwie niezależny bo robimy to po prostu dla zabawy. Do testu będziemy mieli TDCi 2.0 Titanium. Ale aby było ciekawiej do boju stanie też salonowy MK4 TDCi Titanium. Będzie gorąco, obiecuję

kruger
21-05-2015, 21:39
Siebek, gratulacje! Mój dojechał, dokumenty jeszcze nie.

Rothmans
21-05-2015, 21:47
Gratulacje Kruger
Mój tez dziś dojechał - nie umiem fotek wstawić na iPadzie :)

Bump:

siebek
22-05-2015, 06:13
Gratki Kruger.
Felgi naprawdę ładnie się prezentują :)

mrowa_82
22-05-2015, 06:22
to jak się wszyscy chwalą to też się pochwale :) ogólnie bardzo ok ... na razie mam dużo pytań o skórzano skajową .... tapicerkę :) układa się jak to w nowym aucie ... nie jest idealnie spasowana według mnie na fotelu pasażera ... pewnie się czepiam ... ale dziś pojadę i zgłoszę że jest źle spasowana niech ktoś to jeszcze raz założy...

biner
22-05-2015, 07:42
kruger gratulację bardzo ciekawie wygląda na tym wzorze alu. mrowa 82 nie zawracaj sobie tym głowy takimi pierdołami tylko ciesz się pięknym autem. Najważniejsze żeby ta skórka się nie wycierała a jak się wygniecie to nie będzie nic widać. Przynajmniej wiadomo że to ręczną .Jaki silnik wziąłeś ???

Bump: ręczna robota

belinea122
22-05-2015, 10:51
mrowa_82 ładnie prezentuje się mazda nawet w deszczowej scenerii

kruger podobne alu miałem w mk4 fajnie się prezentują a reszta auto to już jak pisałem wcześniej cudo.

mrowa_82
22-05-2015, 11:53
biner 2.0 165 kmi-eloop ( czy jakoś tak ) narazie sprawdzam bawie się ... auto super współpracuje z spotify :) zajebisty bt ... miałem w kilku autach ale ten jest mistrzostwo świata ... w mieście spalanie jest bardzo ok jak na 2 l okolice 8l .... a co do tapicerki na serwisie powiedzieli żeby przyjechać za 1-2 miesiące jak się nie ułoży... i żeby się nie przejmować ... co do minusów biała tapicerka + dżinsy dramat... klawiatura qwerz w nawi a nie qwerty dziwne.... sedan ma dużo gorszą funkcjonalność niż mondeo ... pozatym to wszystkie te topowe zabawki którymi kuszą w 6 i mondeo w najwyższej wersji można sobie podarować ... jak poczyta się jakie to ma wykluczenia i kiedy może nie zadziałać :) bajery dla bajerów ...

biner
22-05-2015, 12:36
Co do tapicery to nie chciałem nawet się o to pytać bo piękna jest ale do białego garniera. Bajery bajerami ale one nie zastąpią człowieka doświadczyłem ostatnio jak mi sam parkował hehe nie zrobił tego idealnie :)

Bump: @mrowa82 a powiedz jak to jest z tymi sławetnymi szumami powyżej 120 powiedz obiektywnie jak to jest odczuwalne z pozycji użytkownika.

mrowa_82
22-05-2015, 13:00
nie wiem jak powyżej 120 ...musze sprawdzić za głośno muzyki słucham w aucie.... napisze po pracy...

krychos
22-05-2015, 13:34
Ja Wam powiem, że mój kolega kupił Mazdę 6 (przed ostatnim liftem) i przed odbiorem już szykował pieniądze na dodatkowe wygłuszenie, bo miało być głośno. Po odbiorze okazało się, że wg niego jest ok. Jeździ i jest zadowolony. Nie wiem czy po lifcie poprawili jeszcze kwestię wyciszenia.

siebek
22-05-2015, 13:44
krychos:
Polifcie podobno jest lepiej.
Jeśli chodzi o wyciszenie to zależy od Twojego ucha i z czego się przesiadasz. Jak przesiadałem się z Mazdy 6 I gen. do Mondeo Mk4 to różnica w wyciszeniu była dość wyraźna na korzyść Mk4. Teraz z Mk4 do Mk5 różnica jest według mnie kolosalna (miałem 1.8TDCi...).
Mazdę 6 próbowałem jeszcze przed liftem i niestety było według mnie kiepsko z wyciszeniem. Żebyśmy się zrozumieli - nie było tragedii i pewnie bym się do tego po jakimś czasie przyzwyczaił ale do Mk5 się nie umywa :)

krychos
22-05-2015, 13:58
No właśnie, tak myślałem. Ten kolega od Mazdy 6 wcześniej jeździł jakąś bodajże C4 Picasso, więc może w porównaniu z Citroenem Mazda jest cicha ;)

biner
22-05-2015, 14:52
Kupić nowe auto i ładować w wygłuszenie 10k to już naprawdę trzeba być fanem marki.

pedroso
23-05-2015, 04:53
tez sie nie spodziewalem ze iphone przez bt bedzie z Fordem tak dobrze wspolpracowal rowniez uzywam spotify czesto. Odnosnie mazdy to jest sliczna dobrze ze przy tych fotelach chociaz boki i tył są czarne. Dzwiek z wydechu tez ma ładny.

Kuba Gdynia
23-05-2015, 10:46
Biner, racja... Ale mimo wszystko największy wypas w mazdzie jest SPORO tańszy od topu MK5. Moim zdaniem m fajna, ale.. Spowszedniala :) wygląda na to, że więcej jej będzie niż Mk 5. Na masową flotowke przewiduje Focusa dla przedstawicieli a superba dla managerów :)

Bobini
23-05-2015, 11:02
Biner, racja... Ale mimo wszystko największy wypas w mazdzie jest SPORO tańszy od topu MK5. Moim zdaniem m fajna, ale.. Spowszedniala :) wygląda na to, że więcej jej będzie niż Mk 5. Na masową flotowke przewiduje Focusa dla przedstawicieli a superba dla managerów :)
Zgadzam się. Już teraz Mazdy jest pełno na ulicach, więcej nawet niż mk4. Rzeczywiście focus chyba będzie teraz głównym autem flotowym, kolega chciał żeby firma kupiła mu mondeo na 5 lat ale dostanie Focusa na 3 bo ford daje na niego lepszą ofertę.

Rothmans
24-05-2015, 01:03
Aby nie zaśmiecać wątków, które są wyłącznie o Mondeo MK5, proponuję tu wpisywać swoje uwagi dotyczące porównań MK5 z innymi autami.

Sorki :) last time

Jest śliczny a w nocy po prostu poważnie wszystko świeci.
W piątek odebrałem o 18-tej - dziś do 18-tej zrobiłem 550 km i zostało jeszcze w/ kompa na 320 km paliwa - 430 km autostrady bursztyn reszta miasto i ... Postoju w sumie z godzina i majdrowanie przy guzikach.
Mega wygodny - cichy, w trybie sport żwawy.
Przesiadka z MK 3 na MK5 jak z nokii na smartfona od iphona w górę
Światła ledowe są w kolorze buskupim działają rewelacyjnie i sie wyróżniają.
Dach panorama- cukiereczek a w aucie naprawdę radośniej i weselej.
Wydyp mazdy aż niesmaczny choć rzucają sie w oczy pozytywnie na tle pastuchów i renówek oraz innych wynalazków w guście żelazek z lat 90-tych.
Asystent pasa ruchu i znaki drogowe to nie tylko zbytek.
Klimatyzacja i nawiew to zdecydowanie najsłabszy punkt programu/ 21,5 stopnia - krótkie portki, koszulka i raz marzłem raz dyszałem- naprawdę w Mk 3 było mi termicznie przyjemniej ale może byłem niewyspany.
Wszystkim polecam to auto w dobrej 150 -160 tys cennikowej konfiguracji.
I tylko automat - auto w tym komforcie z manualem to naprawde coś w rodzaju onanizmu prosze pojeździć kilka dni i napisać na Priv - że miałem racje a na forum demokracja.

kruger
25-05-2015, 22:05
https://www.youtube.com/watch?v=-O-IFdpNF78

taka ciekawostka

kocur
25-05-2015, 22:52
Takie tam prasówki :)

Nowa Skoda Superb - drżyj konkurencjo

Nowa era w designie

Ciężar zaprojektowania nowego Superba wziął na siebie słowacki designer, Jozef Kabaň, który w przeszłości odpowiedzialny był chociażby za wygląd Bugatti Veyrona. Efekt jego prac jest imponujący i wprowadza stylistykę marki Skoda na nowy, nieosiągalny wcześniej poziom. Aparycja Superba zyskała przede wszystkim na dojrzałości i dynamice, której brakowało poprzedniej generacji auta.

Na pierwszy plan wysuwa się pokaźnych rozmiarów grill, który podkreśla aspiracje flagowego modelu Skody do bycia największym w klasie. Uwagę zwraca również nieregularny kształt reflektorów i nadzwyczaj wyraziste przetłoczenia, dodające świeżości i oryginalności. Linia auta opada łagodnie zrywając z klasycznym wyglądem sedanów na rzecz nadwozia typu coupé. Zwieńczeniem bryły Superba jest wygląd tylnej części auta, który z powodzeniem wpisuje się w nowy charakter designu Skody.

Przeprojektowane zostało także wnętrze, które jednak nie zaskakuje tak bardzo, jak wygląd zewnętrzny nowego Superba. Wyróżnia się ergonomią i funkcjonalnością, głównie za sprawą dobrze zorganizowanej i łatwej w obsłudze konsoli środkowej.

Od strony stylistycznej, skupiono się na optycznym poszerzeniu wnętrza, co znalazło wyraz w nasyceniu go liniami poziomymi. Zastosowane materiały wykończeniowe wykazują się dobrą jakością. Tworzywa sztuczne są miękkie w dotyku, a przyciski i pokrętła pracują płynnie i precyzyjnie.

Rozmiar ma znaczenie

Największą zaletą Superba począwszy od pierwszej generacji tego modelu, były wymiary, które zdecydowanie wykraczały poza ramy klasy średniej aut, pozwalając zasmakować przestrzeni znanej z największych limuzyn. W przypadku nowej jego generacji jest nie inaczej.

Co więcej, rozstaw osi wydłużono o 80 mm w porównaniu do poprzednika, a długość nadwozia zwiększyła się o 28 mm. O efektach tych modyfikacji przekonać się można wsiadając do wnętrza nowej Skody. Przestrzeni jest jeszcze więcej, zarówno dla kierowcy, jak i pasażerów siedzących na tylnej kanapie.

Absolutne rekordy bije ilość miejsca na nogi z tyłu, która pozwoli rozsiąść się wygodnie nawet najbardziej rosłym osobom. Dylemat związany z wyborem miejsca do siedzenia nabiera zatem w Superbie zupełnie nowego wymiaru. Nie zawodzi również bagażnik, który legitymuje się pojemnością 625 l, co stanowi wynik lepszy o 30 l w porównaniu do poprzedniej generacji modelu.

Technologia bez granic

Nowy Superb, jako pierwszy w gamie modelowej Skody, pozwala na wyposażenie auta w adaptacyjne zawieszenie, które daje możliwość indywidualnego ustawienia jego charakterystyki pracy z poziomu ekranu umieszczonego na konsoli środkowej we wnętrzu auta. Do wyboru pozostaje jeden z trzech trybów: comfort, normal i sport.

W nowym Superbie zastosowano także elektroniczny hamulec postojowy z niezwykle przydatną funkcją Auto Hold, która samoczynnie zapobiega staczaniu się pojazdu. Co najważniejsze, funkcja ta jest dostępna w standardzie, nawet w przypadku najtańszej wersji wyposażenia. W zakresie bezpieczeństwa aktywnego, wszystkie egzemplarze Superba będą posiadały system ESP z funkcją hamowania antykolizyjnego, która z pewnością zapobiegnie wielu niepotrzebnym stłuczkom drogowym.

Szczególną jednak wagę przywiązano do nowych rozwiązań w zakresie komunikacji. Po raz pierwszy Superb pozwala na wyposażenie w hot-spot oparty o szybki internet LTE i łączność Wi-Fi. Nie zapomniano także o integracji z urządzeniami mobilnymi. W nowej Skodzie będzie można z powodzeniem wykorzystywać 8-calowy, dotykowy ekran do obsługi interfejsu i aplikacji w smartfonie lub tablecie.

Efektywniejsze silniki i nowe zawieszenie

Nowa Skoda Superb to także osiem nowych jednostek napędowych: pięć silników benzynowych TSI o mocy od 125 do 280 KM i trzy silniki wysokoprężne TDI o mocy od 120 do 190 KM. Co ważne, każdy z nich wyposażony jest w system Start & Stop z funkcją odzyskiwania energii hamowania. Za przeniesienie napędu odpowiadać może 6-biegowa skrzynia manualna lub przekładnia automatyczna DSG.

Na szczególną uwagę zasługuje jednak silnik 1.4 TSI (150KM), który wyróżnia się spalaniem mniejszym o ok. 30% w porównaniu do swojego starszego odpowiednika o niższej mocy. Jak to możliwe? Otóż jednostka ta współpracuje z systemem wyłączania cylindrów (ACT), który pozwala przejść w oszczędny tryb dwucylindrowy dający możliwość zmniejszenia zużycia paliwa nawet o 0,5 l/100km.

W ostatecznym rozrachunku silnik ten potrafi spalić poniżej 5 l/100km w trybie mieszanym. Tak niskie zużycie paliwa związane jest także z masą własną auta, która została obniżona o 75 kg, w dużej mierze, dzięki modyfikacjom zawieszenia.

Udoskonalono bowiem zarówno przednią, jak i tylną część układu jezdnego, co w połączeniu ze zwiększonym rozstawem osi i kół korzystnie wpłynęło na pewność prowadzenia. Sprawdziliśmy to! Kręte drogi i szykany zupełnie nie przeszkadzają Skodzie Superb w dynamicznym, a przede wszystkim bezpiecznym pokonywaniu kolejnych kilometrów. Miłośnicy jazdy pełnej werwy będą więc usatysfakcjonowani.

A na dodatek cena…

Pomimo wszystkich cech natury estetycznej i technicznej, które skłaniałyby ku decyzji związanej z zakupem nowej Skody Superb, najważniejszą rolę wciąż odgrywa cena. Za 125-konny silnik benzynowy w podstawowej wersji wyposażeniowej Active należy zapłacić 79 500 zł. W standardzie otrzymamy, m.in. automatyczną klimatyzację, czujniki parkowania, czy tempomat. Chcąc zakupić egzemplarz z silnikiem diesla w dobrze wyposażonej wersji, trzeba liczyć się z wydatkiem ok. 120 000 zł.

Jak się więc okazuje, nowy Superb wykonał znaczący krok naprzód zarówno pod kątem stylistycznym, jak i technicznym, a pomimo tego ceny pozostały praktycznie bez zmian. Konkurencjo, drżyj, nadchodzi nowa Skoda Superb!

Atlis
26-05-2015, 10:47
kruger - po wyłączeniu zapłonu naciśnij na dźwignię ustawienia wycieraczek w dół, same ustawią się pionowo... Od kilku jak robi tak też Focus...

qlszef
27-05-2015, 11:53
Witam. Ostatnio pisałem na forum w roku 2009 jak obierałem mojego MKIV. Lada chwila odbieram MKV. Ma być około 12 czerwca. Nie wiem czy dobrze robię bo mój MKIV nadal mi się podoba:) Kilka stron wcześniej czytałem o Waszym sporze na temat siedzeń z masażem. Z tego co ja wiem, to włącza się to z poziomu SYNC ale......na chwilę obecną jest to niedostępne. Chyba VIGNALE będzie to miał......za dopłatą:). Co ciekawe, powód dla którego nie jest ta opcja dostępna jest mega śmieszny;) pozdrawiam

Kuba Gdynia
27-05-2015, 18:31
qlszef czyli jaki to powód?

pedroso
27-05-2015, 19:17
Czekali na to kto wygra wybory i teraz juz ta opcja moze być dostępna

mrowa_82
27-05-2015, 21:17
a na pytanie czy mazda jest głośna ;) to jest :) szału nie ma nie ma też tragedii jak się slucha muzy no problem :) jak się lubi głos silnik no problem :) ale no w i40 było ciszej....

qlszef
27-05-2015, 22:44
qlszef czyli jaki to powód?

Witam. Ogólnie pakiet Luxury Seat jest niedostępny. Jeden ze sprzedawców powiedział, że popełniono błąd w produkcji foteli. Tzn wyprodukowano je zbyt małe - jakkolwiek to brzmi. Pewnie chodzi o jakąś ogólną ramę tych foteli. W efekcie to urządzenie do masażu się nie mieści. Oczywiście mówię bardzo ogólnikowo. Tak zresztą zrozumiałem sprzedawcę, który miał to info z jakieś "fordowskiego" źródła. Inna sprawa, że masaż jest dostępny tylko ze skórą, która była szyta na miarę. Skoro fotele okazały się za małe to teraz trzeba czekać aż fabryka dostanie partie skór. No w każdym razie, nawet jeśli ten powód ze zbyt małymi fotelami nie jest prawdziwy to na dzień dzisiejszy nie można zamówić pakietu Luxury Seat. Pytałem o to dziś w salonie. Zastanawiam się jednak nad tym, czy te modele, które były wożone po Polsce w październiku 2014 na prezentacji miały tą funkcje masażu? Wydaje mi się, że ten w którym siedziałem (liftback ruby red), na panelu SONY obok guziczków do podgrzewania siedzeń miał także guziczki do wentylowania siedzeń. Ale pewny nie jestem. Wczoraj natomiast widziałem film z wersją VIGNALE i tam już te guziczki do wentylowania siedzeń są. Mam wrażenie, że ten masaż w fotelach postanowili zarezerwować do VIGNALE. Co myślicie?

Bump: właśnie spojrzałem na stronę FORDa i są nowe galerie dla mondeo vignale. Okazuje się, że nawet VIGNALE może mieć wnętrze w sensie zegary i panel środkowy takie jak ma obecnie AMBIENTE PLUS oraz GOLD. Moim zdaniem słabe to na maksa. Czyli nawet w tym reklamowanym jako luksosowy VIGNALE masaż będzie za dopłata i pewnie niemała.

Bump: https://vignale.ford.pl/pl-PL/gallery/

pedroso
28-05-2015, 04:08
Jak mówiła babcia Gienia z Chłodnicy Górskiej "no niemożliwością to jest"

main91
28-05-2015, 07:55
Ja jak zamawiałem z ciekawości pytałem o te fotele otrzymałem informacje, że czas oczekiwania to pół roku więc nie było o czym rozmawiać. Gdybym nawet się zdecydował to pewnie teraz bym żałował bo by się okazało, że nadal są niedostępne.

Rothmans
28-05-2015, 08:58
Wczoraj pierwszy serwis, auto mam od piątku.
Coś przy ruszaniu zaczęło stukać z tylu auta.

Okazało sie, że odczepiła się mała klapka maskująca tylny zamek(chwyt zamka) od bagażnika - taka na sprężynce, która znajduje sie na dole w bagażniku - i pukało- zamontowanie klapki i sprężynki która wpadła do koła zapasowego - 5 min.

Przyczyn brak ale podejrzewam, że elektryczna klapa przycięła jakiś pasek od torby i mogło klapkę wyważyć - bez żadnych trwałych uszkodzeń.

qlszef
28-05-2015, 09:40
Ogólnie jakoś mam mieszane uczucia z MKV. Na 12 czerwca mam odbiór ale ...............no nie czuję się w tym aucie tak jak swego czasu w MKIV jak go odbierałem w 2009. Wtedy było WOW a teraz, po prostu nowe auto, bez rewelacji. Chyba się zestarzałem mocno:) temat dotyczy porównania Mondka z konkurencją i szczerze mówiąc nic tak naprawdę mnie bardziej nie przekonuje do siebie. Jedynie Mazda 6 wizualnie z zewnątrz faktycznie mogła by rywalizować, jednak dla mnie zawsze najbardziej liczyło się wnętrze. Tak jak wspomniałem swego czasu MKIV zrobił duże wrażenie, na tyle że do dziś w żadnym innym aucie tego segmentu szczęka mi nie opada. Kilka razy wspominano tu Passata ale tu także wnętrze nie rzuca na kolana. Może robi wrażenie bardziej luksusowego bo ma mniej tanio wyglądających plastików ale i tak nie jest porywający. Na dodatek wszyscy poza "Japońcami" na chwilę obecną pakują to eko silniki. Żałuję że nie było mnie stać na dobre auto tak 15 lat temu. Wtedy bezdyskusyjnie wziąłbym Mondka MKIII 3.0, chociaż w środku też szału nie było. Ciężki dziś żywot samochodziarza, no chyba że ma się większy budżet to można poszaleć ale tak do 150k to ciężko:)

pedroso
28-05-2015, 10:30
o jakich konkretnie japońcach piszesz bo toyoty nie brałem ze względu na brak silników konkretnych same niby długodystansowce dobre do 100.000 dla pierwszego klienta

Bump: jeździłem najmocniejszą avensis benzyną dużo to pod każdą górkę biodra bolały bo wstawałem z fotela przyciągając się do kierownicy żeby szybciej jechać a na autostradach zmiana pasa z lewego na prawy skutkowała tym że wracałem na lewy dopiero mijając kolejne miasto bo by mnie światłami zamigali jadący szybciej . Z dynamiczną jazdą toyota już dawno zerwała tradycje jak pożegnał ich El Matador.

qlszef
28-05-2015, 12:44
z tymi "Japońcami" miałem na myśli tylko to, że (jeszcze) nie mają małych silników z turbo. Z drugiej strony masz rację.....taki 1.5EB pewnie lepiej jeździ na co dzień (przynajmniej w subiektywnym odczuciu)od takiej wolnossącej 2.0. Może ktoś się wypowie?

pedroso
28-05-2015, 16:11
Kiedy rozstawalem sie z Renault megane III byłem mega zadowolony z tego samochodu 1.5 dci 200.000 km na liczniku. Auto dynamiczne na miasto jak żadne wcześniej a spalanie polowe tego co teraz :) . Jednak przy 97.000 pompa wody sie odkręciła w związku z czym zerwało pasek i diagnoza serwisu? Do wymiany silnik jednak tu zawsze bede chwali Renault Polska bo co zrobili : auto nie miało 100tys i było pół roku po gwarancji. Wymienili kpl silnik z osprzętem tak ze tylko sprzęgło zostało koszt ok25.000 zł a my zapłaciliśmy tylko symboliczne 180zl za transport czesci

Bump: Niesmak jednak pozostal

zombie6
28-05-2015, 16:26
z tymi "Japońcami" miałem na myśli tylko to, że (jeszcze) nie mają małych silników z turbo. Z drugiej strony masz rację.....taki 1.5EB pewnie lepiej jeździ na co dzień (przynajmniej w subiektywnym odczuciu)od takiej wolnossącej 2.0. Może ktoś się wypowie?

Na 100 % 1.5 EB lepiej jeździ. Subiektywnie 1.0 EB 125 KM w Focusie lepiej jeździł od wolnossącego 1.8 140 KM w japońskim kompakcie, choć przyciśnięty na maksa, wyjący w konwulsjach 1.8 dałby mu radę :) Wolnossący silnik vs. doładowany to w warunkach drogowych przepaść na korzyść doładowanego. Przede wszystkim wolnossący niemiłosiernie muli na niskich i średnich obrotach, przyspiesza tylko na wysokich od 4-5 tys. obrotów, wyraźnie też odczuwa obciążenie i włączenie klimy. Komfort przyspieszania na wysokich biegach w ciszy, a nie piłowanie silnika to też zaleta niebagatelna doładowanego - nawet jeśli trzeba zredukować to o 1 bieg, a nie o 2-3 biegi przy wyprzedzaniu i słuchać wycia.....jak wolnossąca benzyna to tylko od 3.0 w górę, do 2.0 to sorry, ale nie ma czego szukać przy doładowanych malcach ;)....

kocur
28-05-2015, 17:30

Problem w tym że dużych z turbo też nie ... jeśli mówimy o popularnych autkach typu mazda, avensis, civic - Nie liczę lexusa :)

Subaru coś tam próbuje ale ciągle to nie jest taki wybór jak u Forda.

Mariusz-Kozak
28-05-2015, 20:21
Ogólnie jakoś mam mieszane uczucia z MKV. Na 12 czerwca mam odbiór ale ...............no nie czuję się w tym aucie tak jak swego czasu w MKIV jak go odbierałem w 2009. Wtedy było WOW a teraz, po prostu nowe auto, bez rewelacji. Chyba się zestarzałem mocno:) temat dotyczy porównania Mondka z konkurencją i szczerze mówiąc nic tak naprawdę mnie bardziej nie przekonuje do siebie. Jedynie Mazda 6 wizualnie z zewnątrz faktycznie mogła by rywalizować, jednak dla mnie zawsze najbardziej liczyło się wnętrze. Tak jak wspomniałem swego czasu MKIV zrobił duże wrażenie, na tyle że do dziś w żadnym innym aucie tego segmentu szczęka mi nie opada. Kilka razy wspominano tu Passata ale tu także wnętrze nie rzuca na kolana. Może robi wrażenie bardziej luksusowego bo ma mniej tanio wyglądających plastików ale i tak nie jest porywający. Na dodatek wszyscy poza "Japońcami" na chwilę obecną pakują to eko silniki. Żałuję że nie było mnie stać na dobre auto tak 15 lat temu. Wtedy bezdyskusyjnie wziąłbym Mondka MKIII 3.0, chociaż w środku też szału nie było. Ciężki dziś żywot samochodziarza, no chyba że ma się większy budżet to można poszaleć ale tak do 150k to ciężko:)

Bo w przypadku MK3 i MK4 przeskok był nie tylko estetyczny lecz i jakościowy. Między MK4 a MK5 różnica jest tylko w wyglądzie zewnętrznym.
Wszystko co ma MK5 wcześniej już MK4 miał no i MK4 był większy i szerszy od MK3. A teraz jest odwrotnie. Buda MK4 już dawno opatrzona.
Ale mój sedan wciąż mi się podoba

biner
28-05-2015, 21:06
A ja nie miałem mk4 i nie miałem takich dylematów :) mój mk5 pięknie wygląda z zew i wew też mi się podoba. Robi potężne wrażenie na innych kierowców ciągle muszę prezentować na stacjach ( bo często tam jestem ) i na parkingach bo naprawdę robi wrażenie. Wydaje mi się że są lepiej zachowane proporcje niż w mk4 a co do wnętrza to kwestia gustu mi osobiście dużo lepiej pasuje niz w mk4. Jedyne do czego nie mogę dojść w tym aucie to ile ma zbiornik bo cos mi się wydaje że on nie ma 60 litrow.

Bump: Dzisiaj trasa 700 km z jednym postojem na stacji , siedzenie spisały się rewelacyjnie jak i cala reszta.

MaXyM
28-05-2015, 21:48
wczoraj parkowalem dokladnie obok nowego MK5 kombi (tez mam kombi).
Mimo ze mial jasny lakier (ja mam panther black) to patrzac - czy to od tylu czy od przodu - optycznie MK5 jest mniejsze. Wiadomo okiem trudno zmierzyc te pare cm wiec to pewnie ksztalt. A moze duzo wieksze swiatla z tylu.

Mimo to MK5 daje wrazenie nowoczesnosci. Mimo ze mam pakiet RSO, to jakby moje MK4 traci myszka ;)

Jedna rzecz mi sie rzucila w oczy jak popatrzylem przez szybe - niemilosiernie upalcowany wyswietlacz nawi ;)

Rothmans
28-05-2015, 21:52
Dlatego mając MK3 zamieniłem go na MK5 i nie miałem dylematu.

kruger
28-05-2015, 22:10
BMiędzy MK4 a MK5 różnica jest tylko w wyglądzie zewnętrznym.
Wszystko co ma MK5 wcześniej już MK4

Jasne, obydwa mają 4 koła, jeden silnik, 5 miejsc i jedną kierownicę. Może jak MK6 będzie latał to napiszesz, że jest różnica.

Bobini
29-05-2015, 05:39
biner W końcu ktoś ma podobne wątpliwości don moich!:) u mnie na 100% nie ma 60 litrów. Wg mnie jest maksymalnie 50, nie udało mi się nigdy w niego wlać więcej niż czterdzieści kilka litrów.

siebek
29-05-2015, 06:03
Wszystko co ma MK5 wcześniej już MK4 miał

No rzeczywiście wszystko Mk4 miał ;)

A co do zbiornika... Ja przy pierwszym tankowaniu wlałem 52l paliwa, a wskaźnik pokazywał że jest jeszcze ok. 1/8. Ford podaje, że zbiornik ma 62l, więc 52l + 62l/8 = 59,75l :)

kruger
29-05-2015, 07:51
Moje pierwsze tankowanie 59L. Zasięg jaki pokazywał przed to 20 km.

qlszef
29-05-2015, 08:51
Słuchajcie, mam niestety przykrą sprawę. Niedawno miałem solidnego dzwona i teraz ciągle mam problemy zdrowotne. Mój nowy MKV będzie za 12 tygodnie a ja chyba nie dam rady go odebrać ani nie wiem kiedy będę mógł. Jest gdzieś na forum odpowiedni temat aby dać ogłoszenie że odstąpię to zamówienie. Dostałem na prawdę dobrą cenę na niego i miotam się co zrobić bo napalony jestem mega na to auto. Ale na chwilę obecną........mam totalnie niesprawną rękę i dziś lekarze stwierdzili że czeka mnie kolejna operacja itp. Co robić Panowie? Można znacie kogoś kto chce kupić MKV dośc dobrze wyposażonego? Można tu gdzieś o tym napisać?

Bump: sprostowanie..... za 2 tygodnie a nie za 12 tak jak mi się wyżej napisało

biner
29-05-2015, 11:43
biner W końcu ktoś ma podobne wątpliwości don moich!:) u mnie na 100% nie ma 60 litrów. Wg mnie jest maksymalnie 50, nie udało mi się nigdy w niego wlać więcej niż czterdzieści kilka litrów.

Na moje zbiornik ma 55 litrów

Bump: @glszef jak nie duza zaliczkę wplaciles to najwyżej ja stracisz i tyle.

belinea122
29-05-2015, 12:08
U mnie po wyjeździe z salonu zatankowałem ok 58 litrów, zbiornik jest za mały jeżdżąc w mieście muszę tankować po ok 550 km co nie jest do końca fajne

Kuba Gdynia
29-05-2015, 12:45
qlszef zapłaciłeś z góry? W czym problem?

krychos
29-05-2015, 13:56
@glszef, a jaki to konfig?

Misiekskrzypek
29-05-2015, 14:08
Panowie cos mi spalanie wg komputera srednio sie podoba. Przebieg aktualny to dopiero 780km, ojciec jezdzi tylko po miescie, po jakies 5km w ta i drugie tyle spowrotem (praca). Jezdzi grzecznie, depcze tylko jak musi, bo silnik na dotarciu. Komputer pokazywal 12,3l/100km przy takim przebiegu, wczoraj go skasowalem, zobaczymy co bedzie dalej. Wszystko dziala w porzadku, z motorem wydaje sie byc wszystko ok, mozliwe to jest? Klima ciagle uzywana, bo cieplo juz jest, ale watpie zeby tak podnosila spalanie.

qlszef
29-05-2015, 14:58
Nie wpłaciłem całości tylko 1000zł zaliczki. Ja wiem, że można się wycofać ale nie chcę sprzedawcy robić takiego "chamstwa" bo człowiek był serio w porządku. Dał mi też dobrą (wg mnie) cenę.
Zamówione Mondeo to 1.5EB, kolor ruby red,
- pakiet Conectivity,
- pakiet panorama,
- pakiet winter 1,
- pakiet Safety,
oraz ciemne szyby z tyłu oraz jakieś siatki i maty w bagażniku.
Cena to 106.800 i jeszcze mam obiecany alarm za 600zł.
Obecnie dogaduję się ze sprzedawcą na opóźnienie odbioru ale oni tez nie mogą aż tak czekać. Jeśli ktoś się zdecyduje to po prostu auto już czeka a ja zamówię później jak już wydobrzeję

pedroso
29-05-2015, 15:04
Misiek daj spokoj 5 km do pracy i z powrotem to trzeba bylo kupic punto w gazie przeciez jak ruszysz ze stacji dynamiczniej to komputer spalanie pokaze ci nawet 100L/100km. Normalne to masz .

Misiekskrzypek
29-05-2015, 16:29
pedroso
Ojciec polubil forda, a pozniej tez konkretnie mondki (mk3, mk4, teraz mk5) wiec na punto bym go nie namowil:) poza tym pare razy w roku robi wieksza trase z duzym bagazem, wiec chce komfortowo podrozowac;) ale skoro uwazasz, ze jest ok takie spalanie to kaze mu sie cieszyc jazda:) przy ilosci kilometrow, ktore robi, to moglby miec nawet 5.0 bez uszczerbku na portfelu, ale zamarudzil cos ostatnio, ze jakos duzo pali wiec sie pytam:) choc mk4 2.0 tdci byl w stanie uzyskac zima 10l/100km, wiec mnie obecny wynik przy uturbionej benzynce mniej dziwil, niz jego:)

krychos
29-05-2015, 16:52
Wiesz, przy takich przebiegach to się silnik nie zdąży rozgrzać, więc pewnie dlatego są takie duże przebiegi.

Mariusz-Kozak
29-05-2015, 16:53
U mnie po wyjeździe z salonu zatankowałem ok 58 litrów, zbiornik jest za mały jeżdżąc w mieście muszę tankować po ok 550 km co nie jest do końca fajne

Odpowiem w stylu Krugera "samochód ma 4 koła" więc ma i zbiornik. W specyfikacji dla MK5 podają 62L. MK4 ma 70L. 8 litrów różnicy to niewiele. Większym szokiem może być jak ktoś przesiada się z Diesla na Benzynę zwłaszcza jak się uwierzy w spalanie ze specyfikacji.
Pamiętam jak po 2000 tys km jazdy autostradowej przy tankowaniu na max komputer mojego MK4 TDCI pokazywał zasię 1350 KM !!!

pedroso
29-05-2015, 17:12
Poza tym misiek Ty nie wierz Tacie ze spokojnie jezdzi bo cieszy sie pewnie jazda nową furką i udaje niewiniątko. Ale juz powaznie to w starym volvo 850 tdi bylem zawsze w szoku jak po odejsciu ze skrzyzowania spalanie chwilowe pokazywal 50 litrów a mk5 potrafi pokazac 100 :).

biner
29-05-2015, 17:50
HEHE 100 też mi pokazuje jak depnę taki urok i nie zamieniłbym już na diesla z ktorymi nie mialem problemu ale benzyna to jest to.

Misiekskrzypek
29-05-2015, 17:56
Panowie, tylko, ze tutaj wyszlo srednie a nie chwilowe z takiego przebiegu:) a, ze staruszek moze ostrzej jezdzic jak nie widze to insza inszosc:)

pedroso
29-05-2015, 18:09
Wiesz co ja zrobilem wyłączyłem ten wyświetlacz z lewej strony z tymi średnimi zużyciami, chwilowymi, komputerami pokładowymi i aż ta wskazówka od obrotomierza się do mnie uśmiechnęła bo ją w koncu całą zobaczyłem i tez tak Tacie zrób.

belinea122
29-05-2015, 19:01
Ja mam do pracy ok 3 km przez miasto raz na dwa tygodnie trasa ok 150 km średnie spalanie pokazuje 8,5 przy normalnej jeździe.

Rothmans
30-05-2015, 01:21
1800 km przebiegu, dziś mija 7 dni jak odebrałem, 2.0 TDCI, 180 KM PShift.
Średnia 7,3 litra na 100 - 80% autostrady ok 160-170 km/h 20 % miasto wawa - duuużo korków.
Akceptowanie a wręcz oszczcEdnie mk5 spala. 30% przebiegu na klimatyzacji.

Bump: Generalnie tankowania po 58 i 54 litry i zostało w/g kompa 88 km zasięgu.

MaXyM
30-05-2015, 11:45
Co znaczy 30% na klimatyzacji? Jest do tego jakis wskaznik czy serio mimo ze to automatyczna klima to ja wylaczacie?

jvc
30-05-2015, 13:19
Ja włączam klimę jak muszę, tak już mam , myślę że jestem przez to trochę zdrowszy. :)

Tak przy okazji może już było , jaki czynnik ma mk5 ? Nowy czy stary?

siebek
30-05-2015, 13:33
Na podstawie tej strony:
http://www.unfallzeitung.de/zeitung/ford-mondeo-was-lange-waehrt-wird-endlich-gut
jest na szczęście jeszcze stary czynnik :)

Też używam klimy tylko jak muszę, chociaż wiem, że najlepiej dla układu jak jest włączona cały czas. Niestety po włączeniu klimy zaraz mi się zatoki odzywają - pomimo tego, że wiem jak z niej korzystać.

krychos
30-05-2015, 14:42
Panowie, czy zmieniły się poziomy rabatowania w Fordzie? Bo byłem u jednego z wiodących delarów w Wawie i dostałem rabat na poziomie 11,5%. Moim zdaniem niski ten rabat.

MaXyM
30-05-2015, 15:13
Ja włączam klimę jak muszę, tak już mam , myślę że jestem przez to trochę zdrowszy. :)

A co znaczy jak musisz? Jak juz sie dusisz w 30*C to wlaczasz sobie na 18? ;)

IMO klima nie pracuje jak nie musi (czyt. jest odpowiednia temp w aucie). Rozumiem manual ale auto?
Ja klimy nie wylaczam i tez jestem zdrowy.

jvc
30-05-2015, 15:37
A ja nawet przy 18 stopniach czuje czy klima jest włączona czy nie :)

Wysłane z mojego C2105 za pomocą Tapatalk 2