waldor4
25-01-2012, 17:23
Miałem ten sam problem. Dymił mimo wymiany sitka i świecy oraz wyczyszczenia piecyka. Okazało się że zaszwankował sterownik w części odpowiadającej za pracę silnika dmuchawy.
Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy waldor4 25-01-2012, 17:23 Miałem ten sam problem. Dymił mimo wymiany sitka i świecy oraz wyczyszczenia piecyka. Okazało się że zaszwankował sterownik w części odpowiadającej za pracę silnika dmuchawy. kzydzik 26-01-2012, 10:47 Witam Panowie potrzebuje waszych sugestii .Przestudiowałem temat i widzę ze jest tutaj paru "magików " którzy znają temat na wylot .Od roku jestem posiadaczem galaxy 1.9 tdi w wersji z ogrzewaczem postojowym. Na początku wszystko było super dogrzewacz chodził nie dymił ,normalnie bajka. Niestety podczas tegorocznych wakacji "umarł" mi akumulator i awaryjnie posiłkowałem się tym od dogrzewacza .Jeżdziłem bez tego akumlatora jakies dwa tygodnie . Przed zimą zorientowałem się że nie mogę połączyć się vag-iem z modułem dogrzewacza . po właczeniu słychac tylko klik przekaznika nie startuje pompka paliwa ani wentylator. Podejrzewam ze umarł sterownik .Wymontowałem urządzenie z samochodu jest to ebesprecher w wersji D5WS. i teraz moje pytanie jak ostatecznie sprawdzić czy ten nieszczesny sterownik padł czy jest ta jakis inny kłopot .Aha oględziny wtyczki ujawniły przetarcie izolacji na brązowym plusie i zielonym kabelku sygnałowym usuniete , niestety bez zmian jesli chodzi o prace urządzenia . Ma ktoś jakiś pomysł ? kubabike 26-01-2012, 11:33 @krzydzik Może nie jestem specjalistą ale już udało mi sie opanować d5wz a wczesniej d3wz i to od czego bym zaczał to diagnoza vagiem. D5wz mozesz diagnozowac. kzydzik 26-01-2012, 13:25 Niestety jednym z synptomów "choroby" jest niemożność połaczenia się z modułem dogrzewacza :( opisane w poście powyżej . szaranek 26-01-2012, 14:15 Witam wszystkich, Sharan 1,9 tdi silnik ASZ 130 km i do tego nieszczęsny D5FZ. Przestał chodzić ok 2 tyg temu, zbiegło się to z wymianą akumulatora i termostatu. Dzisiaj rano został sprawdzony VAGiem i pokazał się błąd przegrzania. Po skasowaniu eber się uruchomił i jak na razie działa. Pompka na podszybiu sprawdzona - działa, jest bezszczotkowa więc raczej bym jej nie podejrzewał o zawieszenie się i doprowadzenie do przegrzania. Czy wymiana akumulatora mogła spowodować jakiś błąd (na zasadzie poszedł silny impuls elektryczny) i zablokowanie się sterownika? Bo chyba termostat nie mógł tego spowodować - wymieniłem bo nie trzymał, co się objawiało ciepłą rurką doprowadzającą płyn chłodniczy do chłodnicy na nierozgrzanym silniku oraz pracą dogrzewacza długo po rozgrzaniu się silnika. Ja osobiście stawiałbym na wariujący sterownik. Czy macie jakieś sugestie? Jest chwilę po 22, zaparkowałem samochód, na zewnątrz -8 a eberek milczy. Zatem skasowanie błędu wystarczyło na chwilę. A więc jeśli nie pompka to albo sterownik (na to stawiam) a może czujnik temperatury? Pomocy!!! szaranek 26-01-2012, 15:18 Niestety jednym z synptomów "choroby" jest niemożność połaczenia się z modułem dogrzewacza :( opisane w poście powyżej . Miałem to u siebie w zeszłym roku w D5FZ - okazało się że nie było zasilania głównego w dogrzewaczu i w związku z tym nie było komunikacji z komputerem. Po usunięciu usterki komunikacka powróciła. Sprawdź czy jest prąd w kablu głównym. Stefano 26-01-2012, 21:58 Witam Panowie potrzebuje waszych sugestii .Przestudiowałem temat i widzę ze jest tutaj paru "magików " którzy znają temat na wylot .Od roku jestem posiadaczem galaxy 1.9 tdi w wersji z ogrzewaczem postojowym. Na początku wszystko było super dogrzewacz chodził nie dymił ,normalnie bajka. Niestety podczas tegorocznych wakacji "umarł" mi akumulator i awaryjnie posiłkowałem się tym od dogrzewacza .Jeżdziłem bez tego akumlatora jakies dwa tygodnie . Przed zimą zorientowałem się że nie mogę połączyć się vag-iem z modułem dogrzewacza . po właczeniu słychac tylko klik przekaznika nie startuje pompka paliwa ani wentylator. Podejrzewam ze umarł sterownik .Wymontowałem urządzenie z samochodu jest to ebesprecher w wersji D5WS. i teraz moje pytanie jak ostatecznie sprawdzić czy ten nieszczesny sterownik padł czy jest ta jakis inny kłopot .Aha oględziny wtyczki ujawniły przetarcie izolacji na brązowym plusie i zielonym kabelku sygnałowym usuniete , niestety bez zmian jesli chodzi o prace urządzenia . Ma ktoś jakiś pomysł ? Jeszcze raz posprawdzaj kable przy kostce, pociągnij delikatnie za każdy z nich, izolacja na nim będzie ok, a w srodku żyła moze byc przegnita. Czy masz zasilanie 12 V pomiędzy pinami 1 i 2 na gniazdku pieca i czy po właczeniu postojówkim czyli po kliknięciu przekaźnika pojawia sie +12 V na pinie 6 lub 7, jesli już to napiecie tam jest, to wtedy diagnozuj. Pisz jakie błędy ma piec. Witam wszystkich, Sharan 1,9 tdi silnik ASZ 130 km i do tego nieszczęsny D5FZ. Przestał chodzić ok 2 tyg temu, zbiegło się to z wymianą akumulatora i termostatu. Dzisiaj rano został sprawdzony VAGiem i pokazał się błąd przegrzania. Po skasowaniu eber się uruchomił i jak na razie działa. Pompka na podszybiu sprawdzona - działa, jest bezszczotkowa więc raczej bym jej nie podejrzewał o zawieszenie się i doprowadzenie do przegrzania. Czy wymiana akumulatora mogła spowodować jakiś błąd (na zasadzie poszedł silny impuls elektryczny) i zablokowanie się sterownika? Bo chyba termostat nie mógł tego spowodować - wymieniłem bo nie trzymał, co się objawiało ciepłą rurką doprowadzającą płyn chłodniczy do chłodnicy na nierozgrzanym silniku oraz pracą dogrzewacza długo po rozgrzaniu się silnika. Ja osobiście stawiałbym na wariujący sterownik. Czy macie jakieś sugestie? Jest chwilę po 22, zaparkowałem samochód, na zewnątrz -8 a eberek milczy. Zatem skasowanie błędu wystarczyło na chwilę. A więc jeśli nie pompka to albo sterownik (na to stawiam) a może czujnik temperatury? Pomocy!!! Sądze, ze sterownik kaput. Ale sprawdź dla pewnosci też czujnik, wypnij i omomierz. Powinien byc zwary przy takiej temperaturze. Pozdrawiam. szaranek 27-01-2012, 12:31 Sądze, ze sterownik kaput. Ale sprawdź dla pewnosci też czujnik, wypnij i omomierz. Powinien byc zwary przy takiej temperaturze. Pozdrawiam. Stefano, dziękuję za szybką odpowiedź. Myślę, że jeśli moje przypuszczenia pokrywają się z Twoją diagnozą to jest pewne, że sterownik padł. Ja wspominałem i ty wspominasz o czujniku - rozumiem, że mówimy o czujniku temperatury cieczy chłodzącej zamontowanym w dogrzewaczu. Bo jeśli jest błąd przegrzania to tylko on może go wyzwolić, czy tak? Ale z Twojej wypowiedzi mogę też zrozumieć, że chodzi o czujnik na podszybiu bo wspominasz o "takiej temeraturze" - odczytuję to jako temperaturę zewnętrzną która jest rzeczywiście od 2 dni bardzo niska. Sprecyzuj proszę o kt czujniku mówisz. BTW jakie powinny być prawidłowe wartości na omomierzu czujnika temperatury z podszybia oraz czujnika temperatury cieczy chłodzącej? Wiem, że to już było gdzieś kiedyś podawane ale nie sposób jest to odnaleźć. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. darabont 27-01-2012, 15:10 Przy wymianie termostatu miałeś pewnie spuszczany płyn (chyba że w twoim silniku jest inaczej) i układ mógł się zapowietrzyć.Przy ostatnim przeglądzie piecyka udało mi się wlać połowę spuszczonego płynu.Nigdy nie było problemu z odpowietrzeniem układu, po przejechaniu kilku kilometrów był odpowietrzony.Tym razem musiałem zrobić sporo kilometrów, żeby piecyk normalnie się załączył a nie milknął po chwili pracy. Na pewno wyłączał się z powodu przegrzania (brak płynu). Od poniedziałku zrobiłem ok 300 km i jeszcze płyn dolewam,także zaczął bym od tego. kzydzik 27-01-2012, 22:57 Jeszcze raz posprawdzaj kable przy kostce, pociągnij delikatnie za każdy z nich, izolacja na nim będzie ok, a w srodku żyła moze byc przegnita. Czy masz zasilanie 12 V pomiędzy pinami 1 i 2 na gniazdku pieca i czy po właczeniu postojówkim czyli po kliknięciu przekaźnika pojawia sie +12 V na pinie 6 lub 7, jesli już to napiecie tam jest, to wtedy diagnozuj. Pozdrawiam. Mam zagwostke zgodnie z sugestią posprawdzałem jeszcze raz te wszystkie wiązki i tak , nie znalazłem uszkodzonych żył ,w gniazdku na zaciskach 1,2 mam sliczne 12,68V za to na zacisku 7 (wymuszony start z zegarka )jest 9V a po włączeniu grzania jest 11 V to normalne bo coś mi sie wydaje ze nie do konca skidan 27-01-2012, 23:17 nie, to nie jest normalne napięcie. Na zaciskach 1,6 i 7 powinno być 12V 1 zasilanie bezpośrednio z akumulatora 6 jest od czujnika temperatury na podszybiu 7 jest od sygnału załącz z zegara modułowego Edit: Nie wiem jak jest w przypadku 2 akumulatorów. Czy wówczas wszystko co dotyczy pieca jest zasilane tylko z dodatkowego (piec, pompki, wentylator)? Stefano 28-01-2012, 07:14 Mam zagwostke zgodnie z sugestią posprawdzałem jeszcze raz te wszystkie wiązki i tak , nie znalazłem uszkodzonych żył ,w gniazdku na zaciskach 1,2 mam sliczne 12,68V za to na zacisku 7 (wymuszony start z zegarka )jest 9V a po włączeniu grzania jest 11 V to normalne bo coś mi sie wydaje ze nie do konca Masz D5WS? Zdemontuj prawy fotel, gdzie masz dodatkowy aku, są tam trzy bezpieczniki, sprawdź ich, a obok nich jest przekaznik, który po zapaleniu silnika powinien przełaczyć ładowanie na ten dodatkowy akumulator. Sprawdż stan tego akumulatora i czy ma ładowanie. W tej instalacji fabrycznej włączenie sygnału z zegara moduł. powoduje załączenie podwójnego przekaźnika pod modułem komfortu, przy kierownicy, który dalej podaje syjnał do piecyka przez wspomniane bezpieczniki pod siedzeniem, na piecyk, na dodatkową pomkę wody, klimatronik i przekaźnik od nawiewów. Z taką instalacją naszego kolegi z Lublina, to walczyłem jesienią z pół dnia i działy sie dalej z nią cyrki, więc aby nie pruć tej instalacji fabrycznej do spodu, połozyłem własną wiązkę, a tamtą odciąłem. Kolega jeżdzi na taxi, wiec musi miec ciepło i ma problem rozwiązany. Pozdrowienia. taxidriver 28-01-2012, 08:55 Witam poddaję się za dużo postów gdzieś widziałem i nie mogę znaleźć namiarów (wymiarów ) na łożyska w silniczku . szaranek 30-01-2012, 14:25 Witam, ciąg dalszy perypetii z D5ZF - tak jak pisałem w czwartek wqieczorem przestał chodzić a w sobotę się uruchomił. Sprawdziłem tez poziom płynu chłodniczego - trzeba było dolać 1,5 litra. Być może dlatego się przegrzewał? Było go za mało i się zapowietrzał? Po sprawdzeniu VAGiem znowu pojawiły się błędy przegrzania, ale sterownik się nie zblokował. Zostały wykasowane. Teraz mam pytanie - może piecyk się w piątek nie uruchomił bo było powietrze - czy jest jakiś czujnik obnecności cieczy czy tylko temperatury? Ja osobiście nie słyszałem o czujniku obecności cieczy ale kto wie? Przy okazji dzisiejszego sprawdzania piecyka Vagiem pojawiły się następujące parametry pracy po postoju na zewnątrz ok 10 min (wcześniej silnik był rozgrzany) i po ok. 3 minutach pracy od przerwy - 13,5 V ; 69 stopni ; 71 stopni ; 295 stopni - czy może ktoś skomentować czy są to prawidłowe parametry? Z góry dziękuję i pozdrawiam. PS - byłem na jutro umówiony na wymianę sterownika ale jeszcze się wstrzymuję. cowboy 30-01-2012, 14:51 Witam, ciąg dalszy perypetii z D5ZF - tak jak pisałem w czwartek wqieczorem przestał chodzić a w sobotę się uruchomił. Sprawdziłem tez poziom płynu chłodniczego - trzeba było dolać 1,5 litra. Być może dlatego się przegrzewał? Było go za mało i się zapowietrzał? Po sprawdzeniu VAGiem znowu pojawiły się błędy przegrzania, ale sterownik się nie zblokował. Zostały wykasowane. Teraz mam pytanie - może piecyk się w piątek nie uruchomił bo było powietrze - czy jest jakiś czujnik obnecności cieczy czy tylko temperatury? Ja osobiście nie słyszałem o czujniku obecności cieczy ale kto wie? Przy okazji dzisiejszego sprawdzania piecyka Vagiem pojawiły się następujące parametry pracy po postoju na zewnątrz ok 10 min (wcześniej silnik był rozgrzany) i po ok. 3 minutach pracy od przerwy - 13,5 V ; 69 stopni ; 71 stopni ; 295 stopni - czy może ktoś skomentować czy są to prawidłowe parametry? Z góry dziękuję i pozdrawiam. PS - byłem na jutro umówiony na wymianę sterownika ale jeszcze się wstrzymuję. Masz 3 czujniki w piecu: -temperatury -przegrzania -i płomienia nie ma żadnego czujnika poziomu cieczy w piecu. W zbiorniczku wyrównawczym owszem, powinieneś mieć. Czy po przegrzaniu piec normalnie zamyka się-tzn. przedmuc***e komorę itd.? Jeżeli tak, to ja bym się powstrzymał z wymianą sterownika. szaranek 30-01-2012, 16:05 tak, zamyka się normalnie tzn. przedmuc***e się itp. Problemy są raczej z uruchomieniem - są dni kiedy nie załącza się i nie wiem dlaczego. A wiem, że często w tych piecach pada sterownik i stąd pomysł, że pewnie padł sterownik. Natomiast dzisiaj VAG nie wskazał żadnego błędu poza przegrzaniem. Rzeczywiście 2-3 tyg. temu zmieniałem termostat i od tego czasu pojawiły się problemy z dogrzewaczem (po względnie spokojnej jesieni kiedy się raczej załączał). Ktoś na forum napisał , że przyczyną przegrzewania się może być zapowietrzenie spowodowane za niskim poziomem cieczy - sprawdziłem i rzeczywiście trzeba było dolać 1,5 litra. Po skasowaniu błędu przegrzania na razie chodzi. Będę obserwował. Natomiast nie wiem co może tłumaczyć jego chimeryczność - chodzi mi o okresy kiedy nie pracuje. Mam jeszcze prośbę o komentarz parametrów. Pozdr. darabont 30-01-2012, 17:08 Kolego szaranek. Moja rada na dogrzewacz to: jak chodzi - nie dotykać.Wdg mnie nie ma co przejmować się błędami, dla świętego spokoju nie podłączaj go pod komputer.Kontroluj poziom płynu i jak piszesz że pomogło to do przodu. Z tymi piecykami zawsze jest coś nie tak. A tak przy okazji, nie zauważyliście u siebie większego przyciągania wskazówki paliwa na lewą stronę przy tych mrozach. Nie wiem czy to wina piecyka po przeglądzie, ale wskazówka za szybko przemierza pole między kreskami. Czy przy większej dawce paliwa niż powinna być piecyk będzie chodził? Jak go rozkręciłem miał strasznie dużo "sadzy". Czy to normalne? jacekr_2 30-01-2012, 21:36 witam u mnie pojawił się problem: przestał działać dogrzewacz i nie włącza się obieg wewnętrzny - bynajmniej nie zauważam różnicy ani w odgłosie dmuchawy ani w sile wiania - a co ciekawe podświetlenie się zapala. pytanie - czy jedno z drugim mam coś wspólnego? bo dogrzewacz działał ślicznie i nagle przestał. proszę o podpowiedzi szaranek 31-01-2012, 07:18 Pytanie do Stefano dot. dogrzewacz D5ZF- mam wrażenie, że już czytałem o podobnym problemie na forum i właściwie zdiagnozował podobny przypadek Stefano. Otóż zauważyłem po usunięciu wszystkich błędów (przede wszystkim przegrzanie - było mało płynu chłodzącego po wymianie termostatu) następującą rzecz - dogrzewacz próbuje się uruchomić, widać po oświetleniu że jest pobór prądu (delikatne pulsowanie światełek wewnątrz samochodu) i albo dogrzewacz odpala albo nie. Dzisiaj np. odpalił bo dodałem porządnie gazu i pewnie dostał więcej prądu. Jeśli odpali to pracuje właściwie, przedmuc***e się itp. Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest to związane z uszkodzoną świecą - wiem, że był już podobny przypadek - świeca pozornie była sprawna, nie wskazywała żadnych błędów a jednak okazało się, że to ona była przyczyną nieodpalania się dogrzewacza. Stefano co o tym myślisz? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam Stefano 31-01-2012, 07:54 W D5ZF jak twój i innych piecach Eberspacher Hydronic II, jest sztyf żarowy, raczej wieczny i jego nie ma sie cio czepiać. Powiem szczerze, ze miałem masę pieców ze sztyftem i jeszcze nie widziałem spalonego. Zobacz VAGiem; 18 > 08 > 02, czy w pierwszym i drugim oknie masz na ON, bo jak zauważyłew samochodach SGA z piecem H II, nie zawsze te sygnały z instalacji auta są obecne i piec wtedy nie startuje. Jesli są właczone, a piec milczy, pomimo że ma mniej niz 75 st C, to niestety na 90 % lub wiecej siedzi sterownik. Pozdr. macle 31-01-2012, 16:01 Kilkanaście (może -dziesiąt) pisałem o moich problemach z D5ZF. Padł sterownik, głupiała temperatura płomienia (trzymał ok 200 stC) i nie odpalał pieca. Próbowałem naprawić sterownik. Kaszana, zalany masą elastyczną wyciągnąć go z tego to udręka. Później przelutowałem wszystkie elementy z SMD włącznie. No i chodził jak ta lala, ale tylko miesiąc, później wywalił zwarcie świecy do masy. Zwarcia oczywiście nie było. Sterownik jest robiony na płytce czterowarstwowej i wieloma przejściami pomiędzy warstwowymi. Gdzieś w tych mostkach, coś się zwarł i klops. Reanimacja sterownika w sumie zajęła mi wiele godzi (wyciąganie z zalewy, poprawa lutowań, szukanie zwarcia itp) i guzik z tego wyszedł. Musiałem kupić nowy za prawie 900 PLN. W międzyczasie myślałem o wymianie D5Z na D5W ale szkoda mi było, ponieważ mojego D5Z przejrzałem, wymieniłem uszczelki, wyczyściłem wszystko. Myślę, że główną przyczyną tak wysokiej awaryjności sterowników jest umiejscowienie 4-warstwowej płytki na piecu i naprzemienne grzanie jej i chłodzenie. Dlatego przełożyłem sterownik do środka samochodu. Przedłużyłem przewody z samochodu do sterownika i ze sterownika do pieca. Sterownik znalazł swoje miejsce w lewym nadkolu obok tylnej nagrzewnicy. Będzie tam miał sucho i w miarę stabilną temperaturę (a już na pewno bez nagłych zmian z -20 do +80) i chłodzenie powietrzem do nagrzewnicy. Przy okazji rozbudowałem podgrzewanie do ogrzewania postojowego. Musiałem rozwiązać sprawę włączania (wykorzystałem radiowe) i podtrzymywania pracy pompki po wyłączeniu ogrzewania (przekaźnik opóźniający). Została jeszcze sprawa sygnalizacji kierunkowskazami załączania ogrzewania, czasami zbyt dużych spadków napięcia na piecyku (co powoduje jego wyłączanie). szaranek 01-02-2012, 08:26 Do Macle. Też nabrałem pewności po przeczytaniu forum, że jedną z głównych przyczyn awaryjności sterowników do D5ZF jest nadmiar elektroniki (podobno ten sterownik jest b. skomplikowany w stosunku do starszych) w połączeniu z totalną polaryzacją temperatur tj. tak jak wspominasz od ekstremalnie niskich do b. wysokich. I po prostu tego elektronika nie wytrzymuje. Bardzo podoba mi się pomysł przeniesienia sterownika w inne miejsce, co stosują zdaje się lub stosowali niektórzy producenci w starszych piecykach np. BMW. Czy zrobiłeś jakąś dokumentację foto przeróbki? Jak zaślepiłeś piecyk po zdjęciu sterownika (pewnie obudową starego sterownika)? W jaki sposób przedłużyłeś kable - czy dolutowałeś czy też zrobiłeś przedłużacze? Jeśli przedłużacze to skąd wziąłeś kostki - podaj pls producenta lub nr kostki i miejsce zakupu. Będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania. Zamierzam kupić nowy sterownik i zamontować w tym samym miejscu co ty. Pozdrawiam. taxidriver 01-02-2012, 09:24 skąd wziąłeś kostki o dziwo bywają prawie w 100 % w serwisie WV w fordzie nawet nie ma co pytać zawsze mają wiązki w dziwnych cenach . szaranek 01-02-2012, 11:39 o dziwo bywają prawie w 100 % w serwisie WV w fordzie nawet nie ma co pytać zawsze mają wiązki w dziwnych cenach . to wiem, chodziło mi tak naprawdę o połączenie kablami sterownika z dogrzewaczem - jak tu dobrać kostki? Są zintegrowane z urządzeniami. O ile jeszcze przy dogrzewaczu sprawa jest prosta bo wpinamy się starym wybebeszonym sterownikiem (jako dekielek i przy okazji połączenie) o tyle trzeba mieć kostkę aby się wpiąć z drugiej strony do sterownika. No i pozostaje jeszcze kwestia przedłużki wiązki samochodowej. Pozdr. macle 01-02-2012, 13:37 Zrobiłem to tak (piszę z pamięci): - kostkę z pieca (tą co wchodzi w sterownik) odciąłem zostawiając przy niej jakieś 10 cm przewodów następnie do tych przewodów przy kostce dolutowałem ok. 1-1.5 m przewodów zachowując ich przekroje. Na końcu tych przewodów założyłem wielozłącze konektorowe coś takiego jak tu http://allegro.pl/zlacze-konektorowe-8-krotne-kpl-6235-i2039478889.html z wyjątkiem przewodów od świecy żarowej (ze względu na duży prąd), które zostawiłem bez konektorów. Kikuty przewodów od czujników, wentylatora i świecy z pieca przedłużyłem i na końcu tych przewodów założyłem drugą część wielozłącza konektorowego (oczywiście z wyjątkiem świecy żarowej, którą połączyłem na kostkę skręcaną na wkręty). Cały ten chwyt z tym dodatkowym złączem konektorowym jest po to, aby można było wyciągnąć piec po wcześniejszym rozłączeniu złącza i rozkręceniu kostki z przewodami świecy żarowej. Złącze konektorowe i kostka są schowane w progu, mieszczą się bez problemu w miejscu, gdzie osłona progu wchodzi w osłonę nadkola. Przewody wychodzące z pieca uszczelniłem na około silikonem, ponieważ po wyrzuceniu sterownika została dziura.Przepust gumowy, który był na wiązce przy przejściu przez próg trzeba przełożyć na nową wiązkę pomiędzy piec a złącze wielokonektorowe. - złącze, którym piec podłączamy do samochodu odciąłem z 10 cm kawałkami przewodu i przedłużyłem przewodami ok. 1-1.5 m zachowując ich przekroje. Wszystko trzeba dobrze polutować, i zaizolować koszulkami termokurczliwymi. Nowe wiązki pozawijałem w bawełnianą taśmę izolacyjną. Trzeba odkręcić dolne mocowanie tylnego lewego pasa bezpieczeństwa, pewnym problemem jest przeciągnięcie przewodów, ja przeciągnąłem jeden gruby, sztywny i do niego izolacją mocowałem całą wiązkę i taki zestaw ostrożnie przeciągałem w sąsiedztwie nagrzewnicy. Trudno się to tak opisuje, mam nadzieję, że chociaż ktoś zrozumiał moją prozę. Jak by co to pytajcie, Jak się zrobi cieplej to mogę wrzucić parę zdjęć. klosek6 03-02-2012, 07:30 mam problem z moim webastem. założyłem sobie webasto do galaxy 2,3 bęzyna i rano na postoju webasto pracuje idealnie , ale po odpaleniu samochodu webasto po kilku sekundach się wyłącza i na pracującym silniku nie chce się załączyć dopiero jak silnik osiągnie około 70 stopni to wtedy się załącza również na pracującym silniku. i tak w kółko a jak tem silnika spadnie to na pracującym silniku znowu się nie chce załączyć co może być problemem. dodam , że piec jest zamontowany tam gdzie jest montowany fabrycznie dogrzewacz w dieslu i ma wbudowaną pompę wody. Wpięty jes pod węże tylnej nagrzewnicy szeregowo bez żadnych trójników. paliwo mam podłączone przez trójnik na powrocie.co to może być , nie ukrywam , że zależy mi , żeby webasto działało również jako dogrzewacz w czasie jazdy. waldor4 03-02-2012, 07:54 Wpięty jes pod węże tylnej nagrzewnicy równolegle bez żadnych trójników Z tego co wiem to dogrzewacze są wpięte szeregowo w obwód tylnej nagrzewnicy, Zdaje się rozcięta jest rurka z powrotu z tylnej nagrzewnicy do silnika i w powstałą przerwę jest podłączony dogrzewacz, Trzeba też pamiętać, że i sam dogrzewacz ma określone wejście i wyjście płynu. klosek6 03-02-2012, 08:16 tak właśnie mam zamontowane na powrocie płynu z tylnej nagrzewnicy wszystko dzieje się na zimnym silniku , ale na ciepłym powyżej 70 stopnie piecyk załącza się na pracującym silniku co wyklucza złe podłączenie węży wodnych , bo wtedy się nie wyłącza aż do 90 stopni. macle 03-02-2012, 08:47 Piecyk masz oczywiście z literką B na początku (B-jak benzyna)? Po drugie masz pompkę do podawania paliwa? I może być tak, że paliwo na powrocie pojawia się tylko przy pracującym silniku. klosek6 03-02-2012, 08:59 tak mam benzynowe mam pompkę paliwa i na zgaszonym silniku webasto pracuje rewelacyjnie problem pojawia się po odpaleniu silnika i tylko na zimnym silniku na ciepłym pracuje dobrze . tylko rano jak chciałbym szybciej nagrzać silnik to się nie załancza a nie chcę za długo grzać na postoju bo boję się przy tych mrozach , że aku mi padnie . waldor4 03-02-2012, 18:38 paliwo mam podłączone przez trójnik na powrocie Dlaczego tak?? A skąd bierzesz sygnały startu? Sprawdzałeś czy na właściwych pinach dogrzewacza masz napięcia we właściwym momencie? klosek6 03-02-2012, 18:57 webasto mam sterowane zegarem i z pilota zakładane sobie główne zasilanie bezpośrednio z akumulatora przez bezpiecznik dziwne tylko , że dzieje się to na zimnym silniku jak jest ciepły to chodzi cały czas a jak zimny to odpala pochodzi około minuty i wyłącza się i tak w kółko. aż się nagrzeje układ wtedy jest ok macle 03-02-2012, 19:23 Na PW dostałem pytanie odnośnie usunięcia zalewy. Odpowiem publicznie jak to zrobiłem. Zalewa jest paskudna, jest to jakaś masa chemoutwardzalna. Nie rozpuszcza jej żaden rozpuszczalnik. Próbowałem różnych rozpuszczalników (nitro, benzyna ekstrakcyjna, aceton itp.), nic go nie rozpuszcza. Nie próbowałem i nie polecam wszelkiego rodzaju zmywaczy do farb, mogą rozpuszczać maskę na laminacie. Ja używałem odtłuszczacza przemysłowego, ale generalnie czy to aceton, czy benzyna ekstrakcyjna, czy mój odtłuszczacz to i tak, nie rozpuszcza a jedynie zmiękcza i powoduje rozpęczenie tej masy. Trwa to wszystko wiele dni, trzeba zalewać, przykryć aby ograniczyć parowanie i za kilka godzin znowu dolać rozpuszczalnika. Aby myśleć o wyciągnięciu trzeba rozlutować wyjścia na złącze wielostykowe (to do którego podłączamy kostkę z pieca). Ja to zrobiłem stacją rozlutowniczą można spróbować lutownicą i odsysarką ale będzie ciężko. Nie da rady tego inaczej wyciągnąć ponieważ płytka wychodzi do góry, z złącze na dół i zlutowanego nie da rady wyciągnąć. Tam w pobliżu są takie dwa wyjścia kondensatora, lepiej go też rozlutować, ponieważ jest on mocno zalany w zalewie. Na końcu ściąć rozgrzania plastiku na wyprowadzeniu przewodu. Tak przygotowany sterownik zalewać rozpuszczalnikiem, aby dodatkowo zmiękczyć należy podgrzać sterownik do 80-100 stC. Jak go wyciągniesz z grzania to delikatnie z wszystkich stron podważać. Jak będzie widać, że się rusza to delikatnie próbować z góry wypchnąć ten plastik co wychodzi wiązka przewodów w stronę płytki. Jak w końcu uda Ci się wyciągnąć to zobaczysz, że po drugiej stronie płytki jest kilkadziesiąt elementów SMD. W czasie zalewania zalewa podchodzi pod te elementy. W czasie rozmiękczania zalewy ona pęcznieje i odrywa elementy od płytki. Bądź przygotowany, że wiele większych elementów trzeba będzie przylutowywać z jednej a nawet z dwóch stron. Reasumując wyjęcie tego to gehenna, a to dopiero początek, bo finał jest taki, że jeśli nie jesteś super elektronikiem z wielkim doświadczeniem i mnóstwem sprzętu a do tego nie masz dużo wolnego czasu, to i tak tego nie naprawisz. Ja wspomagając się sprzętem firmowym i pomocą kolegi naprawiłem mój sterownik, ale tylko na ok. miesiąc, po czym wysiadło w nim co innego. macle 04-02-2012, 16:52 webasto mam sterowane zegarem i z pilota zakładane sobie główne zasilanie bezpośrednio z akumulatora przez bezpiecznik dziwne tylko , że dzieje się to na zimnym silniku jak jest ciepły to chodzi cały czas a jak zimny to odpala pochodzi około minuty i wyłącza się i tak w kółko. aż się nagrzeje układ wtedy jest ok klosek6 - moja diagnoza po przemyśleniu problemu: masz źle podłączoną pompkę wymuszającą obieg. Zmień biegunowość aby elektryczna pompka wody chodziła w drugą stronę. Inne rozwiązanie to zmienić podłączenie wody, aby zamienić na pompce wejście z wyjściem. Na niepracującym silniku obieg wody wymusza pompka obiegowa elektryczna i jest OK. W momencie gdy odpalasz silnik pompa wody układu chłodzenia pompuje wodę w drugą stronę. Powoduje to sytuację "przeciągania liny" pompa elektryczna próbuje pompować w jedną stronę a pompa wody z silnika w drugą. Powoduje to bardzo wolny przepływ wody przez piecyk. Piec grzeje mniej więcej tak, że na początku jest rozruch i daje mało ciepła, stopniowo przechodzi na pełną moc i grzeje z tą mocą do ok. 70-80 stC. Po osiągnięciu tej temperatury redukuje moc grzewczą. Dlatego przy nagrzanym silniku pomimo złego podłączenia i małego przepływu wody moc grzania jest na tyle mała, że nie powoduje przegrzania pieca. W 100% sprawdzić to można po podłączeniu pod VAG-a. Można ewentualnie jeszcze sprawdzić tą hipotezę w taki sposób, że na nagrzanym silniku włączyć wentylator w tylnej nagrzewnicy na maksa i spróbować sprawdzić różnice temperatur rurek doprowadzających ciecz do tylnej nagrzewnicy. Jeśli przy pracującym silniku na wolnych obrotach jedna będzie cieplejsza o drugiej, a przy wyłączonym silniku a włączonym piecyku odwrotnie (druga będzie cieplejsza od pierwszej) to na pewno jest tak jak piszę. Daj znać jak rozwiążesz problem, lub zrobisz tak jak piszę a to nic nie da. klosek6 04-02-2012, 18:28 ok sprawdzę to we wtorek , bo prędzej nie dam rady.dzięki za podpowiedź falcon226 07-02-2012, 07:53 Noi w końcu mnie tez dopadło,moze ktos miał identyczny przypadek.Odpalam samochód,uruchamiam ręczne przełącznikiem dogrzewacz.Startuje,działa ok 3 minut i wyłącza sie.Robi tak dwa razy........a za trzecim razem juz startuje i działa cały czas.Dodam ze świeca nowa,żadnych błędów w dogrzewaczu.Pozdrawiam. doktorek35 07-02-2012, 08:05 Noi w końcu mnie tez dopadło,moze ktos miał identyczny przypadek.Odpalam samochód,uruchamiam ręczne przełącznikiem dogrzewacz.Startuje,działa ok 3 minut i wyłącza sie.Robi tak dwa razy........a za trzecim razem juz startuje i działa cały czas.Dodam ze świeca nowa,żadnych błędów w dogrzewaczu.Pozdrawiam. Posiadam D5WSC i miałem tak podczas mrozu poniżej -20 stopni.1-2 nieudane starty a póżniej już ok- idealna praca.Powodem była "gęsta" ropa w przewodzie paliwowym piecyka.Towarzyszyło temu na początku lekkie kopcenie przez ok.20 sekund i głośniejsza praca pompki paliwa. falcon226 07-02-2012, 08:40 No powiem szczerze Doktorek że ma to sens,a na dodatek nasunąłeś mi jescze jeden wniosek.Zauwazyłem że podczas pracy dogrzewacza jest taki odłos z tłumika {szum wiekszy rozpalanego paliwalub mniejszy tak jakby normalnie chodził bez paliwa, jakbysmy rozpalali dumuchając ognisko,słabiej lub mocniej]i może wtedy nie dostaje paliwa .Dlaczego rok temu przy takich mrozach było ok,zastanawia mnie tez.Dzięki za cenną podpowiedz.Czy na próbę rozrzedzałeś ropę żeby to sprawdzic,dolewałes coś do baku czy jak pusciły mrozy wróciło wszysko u Ciebie do normy? ?Pozdrawiam. doktorek35 07-02-2012, 13:52 No powiem szczerze Doktorek że ma to sens,a na dodatek nasunąłeś mi jescze jeden wniosek.Zauwazyłem że podczas pracy dogrzewacza jest taki odłos z tłumika {szum wiekszy rozpalanego paliwalub mniejszy tak jakby normalnie chodził bez paliwa, jakbysmy rozpalali dumuchając ognisko,słabiej lub mocniej]i może wtedy nie dostaje paliwa .Dlaczego rok temu przy takich mrozach było ok,zastanawia mnie tez.Dzięki za cenną podpowiedz.Czy na próbę rozrzedzałeś ropę żeby to sprawdzic,dolewałes coś do baku czy jak pusciły mrozy wróciło wszysko u Ciebie do normy? ?Pozdrawiam. Dziś było tylko ok.-12 stopni i piec odpalił bez problemu.Nie dodawałem nic do ropy.W tamtym roku też nie miałem z nim problemu przy takich mrozach powyżej -20 stopni,a w tym roku taka niespodzianka...Myślę że dużo zależy też od jakości oleju napędowego a na dodatek przewód paliwowy jest małego przekroju. falcon226 07-02-2012, 14:24 I chyba coś z tym paliwem bedzie nie tak,bo teraz skojarzyłem ze zalałem pełny bak miesąc temu na innym cpn niż zawsze tankuję od lat.Pozdrawiam. romek33 07-02-2012, 15:48 I chyba coś z tym paliwem bedzie nie tak,bo teraz skojarzyłem ze zalałem pełny bak miesąc temu na innym cpn niż zawsze tankuję od lat.Pozdrawiam. Miałem podobne objawy więc dolałem trochę benzyny na te mrozy i jest OKI pozdrawiam. macle 07-02-2012, 19:10 Miałem podobne objawy więc dolałem trochę benzyny na te mrozy i jest OKI pozdrawiam. Przestrzegam przed takimi praktykami. Było to dobre rozwiązanie do Ursusa lub Mercedesa na rzędowej pompie wtryskowej ale na pewno nie do pompowrtyskiwaczy czy common rail. Wprawdzie może to pomoże dogrzewaczowi ale zaszkodzi nowoczesnemu układowi wtryskowemu. Stefano 07-02-2012, 22:02 Spokojnie kolego macle, przyjedżają do mnie SGA MK2, co po wyjęciu piecyka widać czym są karmione, które smigają dalekie trasy na opałówce, a zimą ratują sie dadatkami, równiez z benzyny. Nie popieram tego, ani nie jestem zwolennikem takich rozwiązań, ale silniki mają juz spore przebiegi i chodza o dziwo bez wiekszych zarzutów. klosek6 07-02-2012, 22:46 problem rozwiązany , ale nie było to złe podłączenie tylko problem z paliwem założyłem igłę bezpośrednio do zbiornika i problem został rozwiązany webasto śmiga jak należy peters 07-02-2012, 22:46 Wytlumacz prosciej,jaka igle zalozyles ? Nie masz trojnika na przewodach paliwowych tylko zrobiles oddzielny krociec bezposrednio ze zbiornika ? zszywcia 09-02-2012, 08:39 Witam :) Czy jeżeli dodatkowa pompka obiegu działa to sterownik piecyka jest sprawny? (pompka wyłącza się po kilku minutach od zgaszenia auta) Pytam ponieważ VAG ma brak komunikacji ze sterownikiem, a piecyk ani drgnie. Poza tym czujnik temp. na podszybiu sprawny, Pozdrawiam Sharan 1,9 115km 2002, AUY piec D5W z możliwością włączenia z kabiny czescikrk 09-02-2012, 12:36 Witam. Mam problem z piecykiem d5zf alhambra 2006 r. 2,0 tdi . Na zimnym silniku załącza sie i pracuje przez minutkę , potem wyskakuje błąd 1409. W tescie Vcdesem dmuchawa pracuje zawsze a pomka paliwa sporadycznie. Dostałem sie do pompki i podłączyłem na krótko do aku ( pulsacyjnie , przerwami) i dogrzewacz rabotał. jak sprawdzić sterownik czy podaje prąd na pompkę ( sprawdzałem miernikiem przy pompce prąd w czsie pracy i wychodziło coś koło 2,75) czy w ogóle da się tak sprawdzić? A jeszcze jedno, po tym podłączaniu pompki na krótko piecyk chodził ja k należy. Po ostygnięciu i ponownym odpaleniu auta znowu po staremu . Proszę o pomoc macle 09-02-2012, 17:48 Witam :) Czy jeżeli dodatkowa pompka obiegu działa to sterownik piecyka jest sprawny? (pompka wyłącza się po kilku minutach od zgaszenia auta) Pytam ponieważ VAG ma brak komunikacji ze sterownikiem, a piecyk ani drgnie. Poza tym czujnik temp. na podszybiu sprawny, Pozdrawiam Sharan 1,9 115km 2002, AUY piec D5W z możliwością włączenia z kabiny Niestety o niczym to nie świadczy. Pompka obiegowa nie ma nic wspólnego ze sterownikiem piecyka. Możesz całkowicie zdemotować piecyk a pompka będzie chodziła. zszywcia 10-02-2012, 06:26 Niestety o niczym to nie świadczy. Pompka obiegowa nie ma nic wspólnego ze sterownikiem piecyka. Możesz całkowicie zdemotować piecyk a pompka będzie chodziła. Dzięki... Spróbuje w takim razie zresetować sterownik piecyka wypinając tą 10-pinową kostkę. Pozdrawiam Stefano 10-02-2012, 06:32 Witam. Mam problem z piecykiem d5zf alhambra 2006 r. 2,0 tdi . Na zimnym silniku załącza sie i pracuje przez minutkę , potem wyskakuje błąd 1409. W tescie Vcdesem dmuchawa pracuje zawsze a pomka paliwa sporadycznie. Dostałem sie do pompki i podłączyłem na krótko do aku ( pulsacyjnie , przerwami) i dogrzewacz rabotał. jak sprawdzić sterownik czy podaje prąd na pompkę ( sprawdzałem miernikiem przy pompce prąd w czsie pracy i wychodziło coś koło 2,75) czy w ogóle da się tak sprawdzić? A jeszcze jedno, po tym podłączaniu pompki na krótko piecyk chodził ja k należy. Po ostygnięciu i ponownym odpaleniu auta znowu po staremu . Proszę o pomoc Masz problem ze sterownikiem... Witam :) Czy jeżeli dodatkowa pompka obiegu działa to sterownik piecyka jest sprawny? (pompka wyłącza się po kilku minutach od zgaszenia auta) Pytam ponieważ VAG ma brak komunikacji ze sterownikiem, a piecyk ani drgnie. Poza tym czujnik temp. na podszybiu sprawny, Pozdrawiam Sharan 1,9 115km 2002, AUY piec D5W z możliwością włączenia z kabiny Masz problem z zasilaniem na piecyk, sprawdź bezp. nr 12 i stan kabelków na połączeniu wtyczka - gniazdo przy piecu. Dzięki... Spróbuje w takim razie zresetować sterownik piecyka wypinając tą 10-pinową kostkę. Pozdrawiam A wypinanie wtyczek w tym modelu dogrzewacza nic nie pomoze. Pozdr. zszywcia 10-02-2012, 07:06 Masz problem ze sterownikiem... Masz problem z zasilaniem na piecyk, sprawdź bezp. nr 12 i stan kabelków na połączeniu wtyczka - gniazdo przy piecu. A wypinanie wtyczek w tym modelu dogrzewacza nic nie pomoze. Pozdr. Bezpiecznik OK, Wtyczka przy piecyku wygląda też OK, a na 6 z 8 styków jest napięcie. P.S. ....Czyli jak jest piec 5KW to da się go zresetować tylko komputerem?? Pozdrawiam taxidriver 10-02-2012, 07:58 Raczej tak choć kiedyś nie widział mi komp błędów a po rozpięciu i ponownym wpięciu wystartował. czescikrk 10-02-2012, 08:35 [QUOTE=Stefano;1781460]Masz problem ze sterownikiem... A da się to jakoś naprawić czy lepsze jakieś inne rozwiązanie tego problemu kzydzik 10-02-2012, 16:17 Witam Panowie potrzebuje waszych sugestii .Przestudiowałem temat i widzę ze jest tutaj paru "magików " którzy znają temat na wylot .Od roku jestem posiadaczem galaxy 1.9 tdi w wersji z ogrzewaczem postojowym. Na początku wszystko było super dogrzewacz chodził nie dymił ,normalnie bajka. Niestety podczas tegorocznych wakacji "umarł" mi akumulator i awaryjnie posiłkowałem się tym od dogrzewacza .Jeżdziłem bez tego akumlatora jakies dwa tygodnie . Przed zimą zorientowałem się że nie mogę połączyć się vag-iem z modułem dogrzewacza . po właczeniu słychac tylko klik przekaznika nie startuje pompka paliwa ani wentylator. Podejrzewam ze umarł sterownik .Wymontowałem urządzenie z samochodu jest to ebesprecher w wersji D5WS. i teraz moje pytanie jak ostatecznie sprawdzić czy ten nieszczesny sterownik padł czy jest ta jakis inny kłopot .Aha oględziny wtyczki ujawniły przetarcie izolacji na brązowym plusie i zielonym kabelku sygnałowym usuniete , niestety bez zmian jesli chodzi o prace urządzenia . Ma ktoś jakiś pomysł ? Witam Dzisiaj udało mi się uruchomić mój dogrzewacz .Ku przestrodze dla innych użytkowników moja historia .. Po sugesti Stefano żeby próbować uruchomić piecyk chociaz do diagnostyki okazało się że w wiązce przewodów jest jednak jeszcze jeden zerwany , po usunięciu usterki okazało sie że mam połaczenie z piecem jednak nadal nie chce on palić .Dogłębne oględziny zawartości pod fotelem pasażera wyjaśniły sytuacje są tam dwa bezpieczniki , podczas wyciągania akumulatora został uderzony tak niefortunnie że pękł lut rozłaczając obwód . Po usunięciu usterki piecyk hula aż miło . Podziękowania za trafne sugestie dla forumowiczów i powodzenia w waszych walkach z dogrzewaczami.:razz: zszywcia 11-02-2012, 21:18 Witam Dzisiaj udało mi się uruchomić mój dogrzewacz .Ku przestrodze dla innych użytkowników moja historia .. Po sugesti Stefano żeby próbować uruchomić piecyk chociaz do diagnostyki okazało się że w wiązce przewodów jest jednak jeszcze jeden zerwany , po usunięciu usterki okazało sie że mam połaczenie z piecem jednak nadal nie chce on palić .Dogłębne oględziny zawartości pod fotelem pasażera wyjaśniły sytuacje są tam dwa bezpieczniki , podczas wyciągania akumulatora został uderzony tak niefortunnie że pękł lut rozłaczając obwód . Po usunięciu usterki piecyk hula aż miło . Podziękowania za trafne sugestie dla forumowiczów i powodzenia w waszych walkach z dogrzewaczami.:razz: Pytanie.... 1. Czy Sharany też mają dodatkowy akumulator (nie widziałem go u siebie pod siedzeniem ;) ) p.s. pod siedzeniem jest czerwony sterownik z dwiema wtyczkami oznaczony "car interface", poprzedni właściciel powyciągał z niego obydwie wtyczki, jak sądzicie dlaczego to zrobił i do czego służy to cudo ??? 2. A te bezpieczniki czy aby się do nich dostac należy zdemontować obydwa sterowniki z pod siedzenia?? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :) peters 12-02-2012, 00:18 Jakby ktos dysponowal zdjeciem gdzie w sharanie lub garaxy jest dogrzewacz to bylbym wdzieczny.Tu gdzie przebywam na szrocie jest kilka takich autek ale nie moge znalesc dogrzewacza. Czy w wersji benzynowej tez jest dogrzewacz ? moim zdaniem nie,ale prosze o sprostowanie ... zszywcia 12-02-2012, 19:25 Jakby ktos dysponowal zdjeciem gdzie w sharanie lub garaxy jest dogrzewacz to bylbym wdzieczny.Tu gdzie przebywam na szrocie jest kilka takich autek ale nie moge znalesc dogrzewacza. Czy w wersji benzynowej tez jest dogrzewacz ? moim zdaniem nie,ale prosze o sprostowanie ... :one: LOKALIZACJA -> http://www.sgaf.de/content/zuheizer-062004-253051 gruby1979 12-02-2012, 21:15 czesc jetem tu nowy przeczytalem juz 34 strony tego watku i nic nie znalazlem ,a mianowicie mam w sharanie z 2005r niedzialajacy dogrzewacz i nie wiem od czego sie zabrac . czujnik na podszybiu juz wymieniony ,polozylem sie pod autem i dotarlem do niedzialajacej pompki paliwa sprawdzilem kontrolka na odpalonym silniku czy jest tam prad i nic nie ma ,dodam jeszcze ze dodatkowa pompka wody tez jest sprawdzona i smiga . pomozcie nie wiem od czego zaczac peters 12-02-2012, 22:44 czesc jetem tu nowy przeczytalem juz 34 strony tego watku i nic nie znalazlem ,a mianowicie mam w sharanie z 2005r niedzialajacy dogrzewacz i nie wiem od czego sie zabrac . czujnik na podszybiu juz wymieniony ,polozylem sie pod autem i dotarlem do niedzialajacej pompki paliwa sprawdzilem kontrolka na odpalonym silniku czy jest tam prad i nic nie ma ,dodam jeszcze ze dodatkowa pompka wody tez jest sprawdzona i smiga . pomozcie nie wiem od czego zaczac Powinienes zaczac od znalezenia zasilania pieca.Napisz jaki masz piec to bedzie latwiej. gruby1979 13-02-2012, 21:12 hydronic d5w chyba cos takiego jutro sie jeszcze poloze pod auto i spisze ale jak przylozylem prubowke do kostki od piecyka to tam na tych laczach dochodzilo do iskrzenia a zarowka w prubowce sie nie swiecila , a na pompce paliwa wogole pradu brak gruby1979 14-02-2012, 19:05 juz mam czis polozylem sie pod auto i odczytalem jaki to model oto on : D5Z-F Hydronic II F 5kw Duplikat peters 16-02-2012, 10:33 juz mam czis polozylem sie pod auto i odczytalem jaki to model oto on : D5Z-F Hydronic II F 5kw Duplikat Jesli to D5 to ja ci nie pomoge gdyz nie znam sie na tych piecach,wal to kolegi Stefano.:roll: gruby1979 17-02-2012, 15:28 ok ale napiszcie mi chociaz od czego zaczac jesli czujnik temperatury jest nowy a pompka paliwa nie ma wogule pradu po podlaczeniu prubowki zarowka sie nie swieci czy najpierw musze z piecem patrzec ,i jeszcze jedno pompka wody jest chyba sprawna bo jak wlacze zaplon to ja slychac (chyba ze ona ma pracowac po wyciagnieciu kluczyka ?) Stefano 17-02-2012, 19:53 Masz ten pakudny piec D5ZF i po co męczysz siebie i wszystkich czujnikami, pompkami i resztą. Masz w nim na 95 % uszklodzony sterownik. gruby1979 17-02-2012, 20:03 Masz ten pakudny piec D5ZF i po co męczysz siebie i wszystkich czujnikami, pompkami i resztą. Masz w nim na 95 % uszklodzony sterownik. ok ale jeszcze jedno jak jest uszkodzony sterownik to jak to na 100%sprawdzic i jaki jest koszt takiego sterownika tomek1708 17-02-2012, 20:55 Ach Te Ebery :P zszywcia 18-02-2012, 21:01 Witam...Kompedium Wiedzy w jednym poście : Napisze Wam w trzech słowach jak najłatwiej i najtaniej naprawić każdy piec: ...Jechać do Stefano.... Mój przypadek: 1. VW Sharan 1,9TDI 115PS 2002 dogrzewacz silnika połaczony ze stacjonarnym ogrzewaczem kabiny odpalanym z zegarka D5WS 2.Objawy: pompka przy silniku działa, piec nie łaczy się z komputerem 3.Naprawa: - telefon do Stefano (601052155) - proszę Moderatora o niekasowanie nr tel ( to nie reklama to materiał szkoleniowy) - wyjazd o 7.00, dojazd o 9.00 - naprawa 9.00 - ... naprawa...kawa ze Stefano i jego kolegą (ze śmietanką)... naprawa - zatarty wentylator, sitko szajs, akumulator szajs, sterownik zablokowany... itp - 13.00 - piec działa, w Sharanie Sauna - 13.10 - dodatkowa naprawa osłony silnika - 13.20 - mega szybka poprawa przepływomierza (auto odrzyło-ma kopa :)) - 13.40 - pożegnanie i droga do domu bez kurtki :) 4. Polecam wycieczkę do Stalowej Woli i trzymajcie się ciepło p.s. nie ma na co czekać w Marcu też może być -20 :) Pozdrowienia dla Stefano i jego kolegi (który też wie jak sie klucz trzyma) peters 19-02-2012, 10:56 ok ale napiszcie mi chociaz od czego zaczac jesli czujnik temperatury jest nowy a pompka paliwa nie ma wogule pradu po podlaczeniu prubowki zarowka sie nie swieci czy najpierw musze z piecem patrzec ,i jeszcze jedno pompka wody jest chyba sprawna bo jak wlacze zaplon to ja slychac (chyba ze ona ma pracowac po wyciagnieciu kluczyka ?) Ja bym wymienił na inny ale teraz pytanie za dziesiec punktów na jaki,gdyz D3 moze byc za slaby dla ciebie i trzeba przerabiać zasilanie pomki paliwa. Moze jakis inny rekomendowany D5.. gruby1979 19-02-2012, 13:14 znalazlem na alegro sterowniki regenerowane za 380-500 zl ale nie wiem czy to wystarczy czy po wymianie odpali czy tylko to jest walniete a moze jest tylko zablokowany ? Damian 52 19-02-2012, 17:22 Witam, Mam problem pewnie jak większość tu ludzi chodzi o dogrzewacz w moim aucie kupiłem używany z obciętą wtyczka koledzy na forum pomogli podłączyć kable właściwie dogrzewacz chodził mi z 2-3 miesiące bez problemu po pewnym czasie juz nie chciał zaskoczyć sprawdziłem wszystkie zasilania i wszystkie są jak powinny a dogrzewacz nie grzeje podłączałem pod vaga wszedłem pod ogrzewanie, climatronic w błędy i wyskoczył mi błąd 65535-Internal Control Module Memory Error 37-100 Faulty-Intermitte czy może ktoś jest mi w stanie pomóc? Galaxy ma z roku 98 i słyszałem opinie że w tym roku nie idzie vagiem zdiagnozować ponoć dogrzewacza. Dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi w moim temacie bo sam juz jetem bezradny. macle 22-02-2012, 15:19 znalazlem na alegro sterowniki regenerowane za 380-500 zl ale nie wiem czy to wystarczy czy po wymianie odpali czy tylko to jest walniete a moze jest tylko zablokowany ? Ja bym na Twoim miejscu nie pchał się w żadne regenerowane. Sam przeżyłem próbę regeneracji po której sterownik chodził parę tygodni i padł. Jest on wykonany w technologii nie właściwej dla miejsca jego zabudowania i po prostu w tych piecach wysiada po paru latach. Mój sterownik był z 2008 roku, podczas gdy piec z 2005, a zepsuł się w 2011, wniosek z tego, że wytrzymuje 3 lata i kaput. Ja kupiłem nówkę za 800 PLN. Tutaj masz przykładową stronę http://ogrzewania.net.pl/index.php?szczegoly=00342&name=Sterownik%20Hydronic%20D5Z-F%20II%2012V%20Eberspaecher . Wcześniej już pisałem gdzie schowałem mój nowy drogi sterownik, mam nadzieję, że to uchowa go w sprawności dłużej. peters 22-02-2012, 23:24 Koledzy pytanie co do pieca D5WZ,to mniej awaryjny piec czy tez lipny jak ten ostatnio opisywany ??? kubabike 25-02-2012, 08:44 @ Peters D5WZ jest awaryjny ale o wiele mniej niż ten z literką F, bo w nim najczęściej jak coś się psuje to świeca, sitko lub psuje sie pompka... czyli nic wielkiego jak już pewnie wiesz. Te piece były montowane do 2004 r ale nie wiem do ktorego miesiaca.(napewno do konca 2003) peters 25-02-2012, 13:32 @ Peters D5WZ jest awaryjny ale o wiele mniej niż ten z literką F, bo w nim najczęściej jak coś się psuje to świeca, sitko lub psuje sie pompka... czyli nic wielkiego jak już pewnie wiesz. Te piece były montowane do 2004 r ale nie wiem do ktorego miesiaca.(napewno do konca 2003) Rozumiem,czyli moze bedzie mi hulal,jak sie wezme za wymiane z D3WZ. Dlaczego ,lub nie wiem jak to sie robi nie ma znaczka podziekuj na tym forum.:?: druga sprawa koledzy rozpatruje kupno nowego ogrzewania postojowego(ale suchiego) Ma ktos moze linka do dyskusji na tym forum ,aby poczytac co jest warto kupic jesli sie juz wyda te 2,3 tys.zl. taxidriver 28-02-2012, 12:50 przerabiałem to u kolegi miał taki jak autko kupił. Po pierwsze nie wiem dlaczego ale strasznie plastiki śmierdziały, po drugie niestety silnik był notorycznie niedogrzany i palił w zimie jak smok poza tym wszystko ok. peters 28-02-2012, 23:03 przerabiałem to u kolegi miał taki jak autko kupił. Po pierwsze nie wiem dlaczego ale strasznie plastiki śmierdziały, po drugie niestety silnik był notorycznie niedogrzany i palił w zimie jak smok poza tym wszystko ok. Mowisz o jakim suchym webasto czy o D3WZ :?: Suchie mnie interesuje i potrzebuje jak najwiecej info ktore brac... taxidriver 29-02-2012, 07:20 miał HL 18 to jest bardzo dobre stare urządzenie miał wsadzoną benz i dodatkowy zbiornik ok 2 l starczało na długi czas ale niestety tak jak pisałem silnik w zimie był nie dogrzany, cały czas w samochodzie było świetnie po 2 3 minutach zaczynałeś się pocić . Na dzien dzisiejszy jest pare dobrych modeli suchych.Tylko po co nie lepiej rozbudować piec i masz to samo tylko że jeszcze ciepły silnik.;) Stefano 29-02-2012, 08:07 Mowisz o jakim suchym webasto czy o D3WZ :?: Suchie mnie interesuje i potrzebuje jak najwiecej info ktore brac... W T4 /osobówka/ fabrycznie jest montowany: 1. Piec mokry D3WZ koło silnika jako dogrzewacz 2. Piec suchy pod podłogą też Eberspacher ale D3LC. To pewnie taki D3LC by cię interesował, bo masz tam juz pod niego w aucie mocowanie, albo lepiej D3LC C /compact/. Pozdr. peters 29-02-2012, 21:59 W T4 /osobówka/ fabrycznie jest montowany: 1. Piec mokry D3WZ koło silnika jako dogrzewacz 2. Piec suchy pod podłogą też Eberspacher ale D3LC. To pewnie taki D3LC by cię interesował, bo masz tam juz pod niego w aucie mocowanie, albo lepiej D3LC C /compact/. Pozdr. Dzieki za info. Mam wsadzony w rame piec D3WZ (ktory z czasem wymienie na D5WZ). Jednak postanowilem dolozyc jeszcze suche gdyz czesto przewoze produkty i w zime narazone sa na przemarzniecie w czesci ladunkowej. A mokre webasto nie nagrzeje tak szybko jak suche. Jesli chodzi o mocowanie to nie wiem gdzie sie znajduje suche. Jesli ktos ma jakies rysunki lub jakies materialy to chetnie przyjme.Lub poszukam w wolnej chwili na necie. Kolego Stefany czy D3LC mozna kupic jeszcze nowy czy tylko uzywany.Boje sie kupywac jakiegos starocie gdyz to zaden interes szykowac wtedy jak jest ci potrzebny,a to zawsze bedzie stare a nie nowe. Fakt, wodny piec mam uzywany ale z dobrej reki. Stefano 29-02-2012, 22:06 Ten piec D3WZ w zupełnosci ci wystarczy, po co zmieniać. Piec D3LC jest montoweany fabrycznie w osobówkach w centralnej czesci podłogi, a może masz go tylko nie działa, miałem juz takie przypadki, że klient nie wiedział , że ma piec. Sorry nie do ciebie ta aluzja, ale sprawdź co massz pod podłogą. Mogę ci dołozyc piec D3LC Ebera, albo AirTop 2000 firmy Webasto, lepszy ten pierwszy. Pozdr. peters 29-02-2012, 23:37 Ten piec D3WZ w zupełnosci ci wystarczy, po co zmieniać. Piec D3LC jest montoweany fabrycznie w osobówkach w centralnej czesci podłogi, a może masz go tylko nie działa, miałem juz takie przypadki, że klient nie wiedział , że ma piec. Sorry nie do ciebie ta aluzja, ale sprawdź co massz pod podłogą. Mogę ci dołozyc piec D3LC Ebera, albo AirTop 2000 firmy Webasto, lepszy ten pierwszy. Pozdr. Nie, nie mam.Ok,zastanowie sie.Napisz mi na Pw ile bedzie kosztowal,jesli chodzi o montaz to chcialbym to zrobic samemu ale moze jakbym byl U ciebie to naprawilbys mi mój D3WZ dlaczego mi po kilku minutach sie OFF.Jak jest dosc zimno chodzi dluzej. Kwestia dogadania sie. jazzz_ 02-03-2012, 09:00 Witam, Mam pytanie do Forumowiczów. O co chodzi z dogrzewaczem. U mnie działa ale chyba coś jest nie tak jak trzeba. U mechanika wymieniono szczotki w pompce obiegu wody i teraz działa. Podłączaliśmy do VAGa i sprawdzaliśmy czy dogrzewacz się wyłączy po osiągnieci temp 95-99 stopni i wyłaczył się. Następnie mechanik wymontował czujnik z podszybia i założył przełacznik, bo tak jest lepiej, podobno... I teraz pytanie Czy to jest normalne, że jak wącznikiem zewrę przewody te, które wchodzą normalnie do czujnika to dogrzewacz chodzi cały czas? Czy może powinien się wyłączyć po osiągnięciu określonej temperatury? Za co odpowiada ten czujnik w podszybiu? Czy tylko za włączenie dogrzewania w zimne dni, czy też za wyłączenie dogrzewacza w momencie osiągnięcia wysokiej temperatury? Czy jest jeszcze jakiś czujnik w obiegu? Prosze o pomoc. Przepraszam jeżeli to już było wyjaśniane, niestety nie wiem jak efektywnie wyszukiwać wiadomości na tym forum. Duke258 02-03-2012, 16:01 Jazzz_ czujnik na podszybiu odpowiada za włączenie dogrzewacza a w samym degrzewaczu są dodatkowe dwa jeden z nich zapobiega przegrzaniu. jazzz_ 02-03-2012, 17:08 ok, jak miałem zepsutą pompkę obiegu wody to włączał się cyklicznie na kilka minut - domyślam się, że się przegrzewał. A teraz jak zmostkuję przewody od czujnika w podszybiu to się włącza, ale nie zauważyłem, żeby się wyłaczał. Dosłownie mimo, że nie jest zimno (+5 stopni) cały czas dogrzewacz jest właczony. Wskaźnik temperatury pokazuje ok 90 stopni a dogrzewacz cały czas dogrzewa. Wyłaczyć go mogę tylko przez rozłączenie przewodów od czujnika temp w podszybiu. Nie wiem czy tak powinno być. Wydaje mi się, że logiczne byłoby żeby się wyłaczał jak płyn się nagrzeje do okolic 90 stopni i dlatego zastanaiwałem się czy ten czujnik w podszybiu nie pełnił dwóch funkcji (właczanie jak jest zimno i wyłączanie jak się nagrzeje). Może ktos podpowie co mam sprawdzić? peters 02-03-2012, 23:21 Tak jak kolega pisze wyzej.On odpowiada za temp.na zewnatrz a nie cieczy. Czasami mam to samo ze piec chodzi caly czas az sie skonczy czas odliczany na zegarze.Mimo ze temp. jest ok.90'C.Ja nie przejmuje sie tym.Widocznie ktorys z dwoch czujnikow( w piecu ) juz jego rezystancja odbiega od parametrow pracy i tak sie dzieje. zby 04-03-2012, 14:41 Witam mam pytanie jako nowicjusz w temacie webasto zakupilem galaxy z tym ustrojstwem i czarna magia to dla mnie po odpalnieniu auta po chwili odpala webasto czy to normalne mimo tego ze niby programator wylaczony taxidriver 04-03-2012, 19:33 Tak poczytaj temat dowiesz się więcej.;) peters 28-03-2012, 00:33 Cieplo przyszlo to i w temacie cicho. Stefano 28-03-2012, 06:49 Cieplo przyszlo to i w temacie cicho. Zgadza się, teraz do zimy będzie inny 'goracy' temat; "Klimatyzacja". peters 02-04-2012, 22:52 Zgadza się, teraz do zimy będzie inny 'goracy' temat; "Klimatyzacja". Kolego Stefano miales mi napisac na PW w sprawie tego ogrzewania postojowego co kiedys pisalismy.Wiecej info na poczatku tej strony. Stefano 03-04-2012, 19:14 Kolego Stefano miales mi napisac na PW w sprawie tego ogrzewania postojowego co kiedys pisalismy.Wiecej ino na poczatku tej strony. Poszło... Łukasz 22-05-2012, 09:20 Witam. Uważam ,że teraz jest najlepszy moment na zrobienie ogrzewanka w swoich autkach, pora roku sprzyja ,nie trzeba się martwic i marznąć zimą przy naprawie.. Ja własnie jestem po wizycie u Stefano i muszę powiedziec krótko: profesjonalista wpełni tego słowa znaczeniu oraz wspaniały człowiek. Ogrzewanie zrobione, wyłącznika ogrzewania też, a dodatkowo zapłon itp rzeczy .Auto ożyło jak nowe. Januszu WIELKIE DZIĘKUJE dla Ciebie. peters 31-05-2012, 18:37 Koledzy czy ktos moze mi powiedziec jaka jest sprawnosc pomki elektrycznej (ale od mercedesa) o numerach : 203 835 00 64 Czy jest wieksza od seryjnie montowanej w autach VW (tam tez byly dwa rodzaje ) czy mniejsza.dzieki za info Stefano 01-06-2012, 00:22 Wydajność pompki szczotkowej od merca jest taka sama jak od VW, identyczna budowa w środku, róźni sie tylko wtyczką, pinami. Pozdr. peters 02-06-2012, 09:13 Dzieki kolego Stefano,myslalem ze jest troche wieksza to bym sie pobawil w przekladke gdyz podejzewam ze piec mi sie wylaczal gdyz pompka ma za mala sprawnosc.Mówimy o temperaturze gdyz na dworze jest w ok.zera.Jak jest auto uruchomione to zadko to wystepuje.Aku jest dwu letnie. Stefano 02-06-2012, 10:54 Zrobimy tak, jak chcesz wyslę ci sprawną zregenerowaną pompkę, a ty przełożysz ją sobie w aucie i odeslesz mi swoją starą. Masz wiadomiść na PW. Pozdr. Virus34 02-06-2012, 12:34 Witam. Mam problem ze swoim eberem D3 WZ Hydronic.pompa wodna się załącza,wentylator nagrzewnicy dmucha,na zegarze idzie normalnie odliczanie i nic więcej się nie dzieje.czujnik zwierałem na krótko i nic.brak prądu na pompce paliwa:?: bartixr 02-06-2012, 15:14 jak pompka nie "klika" to sprawdzić styki na pompce - często się odłamują, gniją - ja kilka razy już lutowałem, kleiłem. Jeden tak paskudnie mi się"w pompce" ułamał, że ledwo było co wyskrobać, 2 mm poniżej poziomu obudowy pompki uwalone, i do czego przyłapać ale się udało przylutować choć cokolwiek, na to epoksydowy klej dałem i chodzi choć w serwisie dowidzenia powiedzieli - nie ma do czego lutowac i sugerowali wymianę pompki. a generalnie wentylator w hydronicu nabiera obrotów i zaczyna "gwizdać" ? peters 02-06-2012, 21:37 Zrobimy tak, jak chcesz wyslę ci sprawną zregenerowaną pompkę, a ty przełożysz ją sobie w aucie i odeslesz mi swoją starą. Masz wiadomiść na PW. Pozdr. Dzieki,odpisalem ci lecz nie poszlo gdyz skrzynke masz Full. peters 02-06-2012, 21:38 Dzieki,odpisalem ci lecz nie poszlo gdyz skrzynke masz Full. Napisze co najwazniejsze,wracam z wysp na urlop za 3 tyg. to sie odezwe. Pomysl dla mnie o tym ogrzewaniu postojowym o ktorym pisalismy. Virus34 03-06-2012, 07:58 od lutowania styków zacząłem lecz stwierdziłem ze do pompki nie ma dojścia prądu.hydronic milczy. bartixr 03-06-2012, 11:13 od lutowania styków zacząłem lecz stwierdziłem ze do pompki nie ma dojścia prądu.hydronic milczy. jak nie startuje wogóle piecyk, nie ma świstu wentylatora to oznacza że jest zablokowany. trzeba przez VAGa go odblokowac (nie spojrzałem jakie masz auto w opisie) jeśli MK1 to przez VAG jeśłi mk1 to trzeba boczek piecyka odkręcić i tak kostkę wypiąć. jak w MK1 kiedyś miałem w galaxym przecięty przewód zasilający piecyk, w progu przy fotelu kierowcy, jakiej cholery nie wiem, ale po zalutowaniu peicyk od razu rusyzł.. a cały dzień go wyjmowałem przy -10 , sprawdzałem, mierzyłem czujniki porzegrzania, sprawdzałęm wentylator zasilaniem z zewnątrz, święce, wrzątek wlewałem, wszystko działało.. A tu zwyczajnie porostu + na piec nie było. Także zacznij od najprostszego. Virus34 03-06-2012, 11:24 jutro po pracy sprawdzę ten przewód, spróbuje odblokować i mam nadzieję pochwalić się dobrymi wieściami:) bartixr 03-06-2012, 11:58 jutro po pracy sprawdzę ten przewód, spróbuje odblokować i mam nadzieję pochwalić się dobrymi wieściami:) często przewody przegniwają przy wejściu na piecyk, te które wychodza z progu pod autem i idą do aluminiowego boczku piecyka. rozbierz plastiki progowe, posprawdzaj czy tam nic nie poprzecinane, tak samo ten odcinek próg- piecyk.. miernik w rękę (a lepiej tester na żarówkę, taki z krokodylkiem czy dwoma - 2 złote max. kosztuje) i przetestujesz, czy jest plus z czujnika podszybia - po jego zwarciu. czy jest + z alternatora po odpaleniu auta. i moment wszystko się wyjaśni. Virus34 04-06-2012, 14:25 Miałeś rację co do tych przewodów,były przerwane koło piecyka ale... powstał kolejny dziwny problem. piecyk robi próbę startu i dalej lipa-pompka nie dozuje paliwa.po sprawdzeniu miernikiem napięcia okazało się ze jest stałe 12.5 V nawet przy wyłączonym zapłonie.pompka sprawdzana-działa bez zarzutu. bartixr 04-06-2012, 20:09 Miałeś rację co do tych przewodów,były przerwane koło piecyka ale... powstał kolejny dziwny problem. piecyk robi próbę startu i dalej lipa-pompka nie dozuje paliwa.po sprawdzeniu miernikiem napięcia okazało się ze jest stałe 12.5 V nawet przy wyłączonym zapłonie.pompka sprawdzana-działa bez zarzutu. na piecyk idzie stałe + z aku, nie potrzbuje on stacyjki do działania -dlatego moze byc rozbudowany do postojowego (jest tz fabrycznie rozbudowywany). startuje, pompka klika ? zaczyna dymic ? czy nic? jesli nic to spalona świeca żarowa. Virus34 04-06-2012, 22:11 na piecyk idzie stałe + z aku, nie potrzbuje on stacyjki do działania -dlatego moze byc rozbudowany do postojowego (jest tz fabrycznie rozbudowywany). startuje, pompka klika ? zaczyna dymic ? czy nic? jesli nic to spalona świeca żarowa. jest rozbudowane do postojowego wentylator pieca startuje,pompka nie klika nic nie dymi.jest postojowe więc okej ale ciągle 12V?? impuls jest z masy:?::?: głupie pytania ale to pierwsze moje przygody z eber bartixr 05-06-2012, 11:28 tak nasze auta są wysterowane masą. tak samo z grzaniem świec żarowych i inne urządzenia, ECU podaje masę na przekaźniki i przybory. impuls z masy, masz na myśli pompkę ? jeśli tak to jestem prawie pewny że jest minusem sterowana. podejrzewam spaloną świecę i dlatego po teście urządzeń piec staje. Virus34 05-06-2012, 13:56 tak nasze auta są wysterowane masą. tak samo z grzaniem świec żarowych i inne urządzenia, ECU podaje masę na przekaźniki i przybory. impuls z masy, masz na myśli pompkę ? jeśli tak to jestem prawie pewny że jest minusem sterowana. podejrzewam spaloną świecę i dlatego po teście urządzeń piec staje. tak chodzi o pompkę,cały czas jest na niej 12V. czyli jak świeca jest spalona, pompka nawet nie kliknie?? bartixr 05-06-2012, 16:02 piecyk wykonuje test obwodów przed startem, pompka, wentylator zakręci, świeca .. czujniki przegrzania nie wiem w jakiej kolejności. rozumiem, że przeczytałęm ten wątek i wiesz ze trzeba zewrzeć czujnik na podszybiu i podać +12V na przewód z alternatora, lub mieć zapalony silnik - sprawdź czy jest sygnał +12V na przewodzie z czujnika podszybia i koeljny + od alternatora. Choć jeśłi piszesz ze masz fabrycznie rozbudowane, to masz tam plus stale. jak świeca jest zjrana to test się kończy i być może nawet nie dojdzie do testu pompki (jeden impuls). świeca jest w piecu wiec musisz rozpoławiać go i sprawdzić. jest ona na 8 V wiec nie spal podłaczajac 12V. Virus34 05-06-2012, 17:42 narazie wielkie dzięki za pomoc.w weekend wyrwę piecyk,rozbiorę i podzielę się tym co tam znajdę.powinno być bezboleśnie-znalazłem pełna instrukcje rozbiórki i naprawy różnych wersji eber.jak ktoś zainteresowany mogę wrzucić bartixr 05-06-2012, 17:56 wrzuć w wątku , nowym forumowiczom się przyda. Virus34 05-06-2012, 19:21 z testem obwodów jest tak jak mówiłeś,idzie wentylator,impuls na pompkę i świeca-jak grzeje dopiero wtedy pompka startuje. instrukcja rozbiórki i naprawy różnych wersji naszych piecyków http://hostuje.net/file.php?id=f1f93f3d933eade47c93d49a54fcb929 peters 05-06-2012, 21:06 dzieki za plik kolego, przyda sie jak zdrowie... Virus34 06-06-2012, 20:56 jedno małe pytanie,z tego co widzę na schemacie budowy pieca to świecę można wykręcić bez spuszczania płynu-czy się mylę bo jakoś to dziwnie opisane jest? jeszcze jedno małe pytanie-który to jest czujnik przegrzania na schemacie rozbierania pieca d3wz?? czy to to co jest zaznaczone?? http://fotoo.pl//out.php/t267710_czujnik.jpg (http://fotoo.pl/show.php/267710_czujnik.jpg.html) bartixr 07-06-2012, 09:24 teoretycznie tak, ale wyjmij sobie na stół dogrzewasz i na spokojnie wszystko sprawdzisz, styki poczyścisz, polutujesz kabelki, łaczenia korpusa z utlenień wyczyścisz itd. Napewno śruby tak łatwo nie pójdą jak myślisz i na aucie nie widzę tej roboty. pod dogrzewacz podstaw miskę i złapiesz cały płyn, który wycieknie - wlejesz go spowrotem (bez brudu,r któy osadzi się na dnie miski.) dużo go nie będzie, może max 1,5 litra. Virus34 07-06-2012, 12:45 Poniżej nr części katalogowych,budowa oraz schematy fabrycznie rozbudowanego do postojowego ogrzewania Hydronic D3 WZ-co prawda po niemiecku ale może komuś się przyda. http://fotoo.pl//out.php/t268143_skanuj0001.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268143_skanuj0001.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268144_skanuj0002.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268144_skanuj0002.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268145_skanuj0003.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268145_skanuj0003.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268161_skanuj0004.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268161_skanuj0004.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268151_skanuj0005.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268151_skanuj0005.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268153_skanuj0006.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268153_skanuj0006.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268155_skanuj0007.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268155_skanuj0007.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268157_skanuj0008.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268157_skanuj0008.jpg.html)http://fotoo.pl//out.php/t268159_skanuj0009.jpg (http://fotoo.pl/show.php/268159_skanuj0009.jpg.html) zibi187 12-06-2012, 21:41 Węże możesz ścisnąć ściskami. Ja tak zrobiłem i nie musiałem spuszczać płynu. dzgdz 20-06-2012, 10:31 Czy warto robić letnie czyszczenie? Zimą zainwestowałem w nowy sterownik, bo używany wstawiony przy regeneracji urządzenia (czyszczenie) pracował klika miesięcy. Wkurzyłem się trochę na mechanika, który nie uprzedził mnie o kosztach, ale zostałem udobruchany obietnicą bezpłatnego czyszczenia urządzenia po okresie zimowym, tj. jak już dogrzewacz się nie załącza, bo jest za wysoka temperatura zewnętrzna. Podobno producent zaleca coś takiego, ale wątpię żeby ktokolwiek to robił. Podejrzewam, że czyszczenie będzie polegało na podpięciu dogrzewacza do komputera (bez fizycznego demontażu) i odpalenie go, być może tylko w trybie przedmuchu. Opracja dla mnie bezpłatna, ale musze pojechać do mechanika. Czy warto coś takiego robić, czy ma to sens? Dogrzewacz Eber II (ten z felernym sterownikiem). bartixr 20-06-2012, 13:32 jeśli chodzi o odpalenie go to warto. jeśli o fizyczne rozbieranie i czyszczenie - nie warto. w zasadzie i sam możesz go odpalić - bierzesz odświeżacz powietrza w aerozolu i psikasz na czujniki symulując niską temp. - piec odpala :) psikać trzeba ciągle to na jeden to na drugi. flakon odświeżacza pójdzie lekko. Temp na czujnikach musi byc ponizej 5 stopni do odpalenia ebera. marwyk 20-06-2012, 18:10 Albo prościej to zwierasz ten czujnik na podszybiu i nie trzeba nic psikać i udawać niskiej temperatury. A jak chcesz tylko zrobić przedmuch to możesz to zrobić z komputera Łukasz 20-06-2012, 21:05 Czy warto robić letnie czyszczenie? Zimą zainwestowałem w nowy sterownik, bo używany wstawiony przy regeneracji urządzenia (czyszczenie) pracował klika miesięcy. Wkurzyłem się trochę na mechanika, który nie uprzedził mnie o kosztach, ale zostałem udobruchany obietnicą bezpłatnego czyszczenia urządzenia po okresie zimowym, tj. jak już dogrzewacz się nie załącza, bo jest za wysoka temperatura zewnętrzna. Podobno producent zaleca coś takiego, ale wątpię żeby ktokolwiek to robił. Podejrzewam, że czyszczenie będzie polegało na podpięciu dogrzewacza do komputera (bez fizycznego demontażu) i odpalenie go, być może tylko w trybie przedmuchu. Opracja dla mnie bezpłatna, ale musze pojechać do mechanika. Czy warto coś takiego robić, czy ma to sens? Dogrzewacz Eber II (ten z felernym sterownikiem). Witam. Miałem ten sam dogrzewacz co ty no i niestety wymieniłem na starszy typ. Działa bez zarzutów. bartixr 20-06-2012, 22:16 Albo prościej to zwierasz ten czujnik na podszybiu i nie trzeba nic psikać i udawać niskiej temperatury. A jak chcesz tylko zrobić przedmuch to możesz to zrobić z komputera to prawda, ale nie mnie powinieneś to pisać. uznałem, że nie będę mieszał w głowie dzgdz, bo widać ,że nie wnikał w temat lub nie jest technicznym człowiekiem. Jeśli przeczytałby choćby ten wątek, sam doszedłby do wniosku, że może uruchomić swój piec nawet w lecie i swojego postu by nie pisał. dzgdz 21-06-2012, 09:30 dziękuję za wszystkie rady, dogrzewacza (na razie) nie rozważam zmnieniać na starszy model, bo zainwestowałem w niego sporo pieniędzy, tj. wykonano czyszczenie ultradźwiękami i wymieniono sterownik na fabrycznie nowy, podobno tylko świeca może się jeszcze rozwalić. Ten temat jest dla mnie zamknięty dopuki znów nie będzie za zimno w samochodzie. Co do odpalenia serwisowego, o które się pytam, to z Waszym postów rozumiem że warto (dla mnie kosztem jest to czas dojazdu do mechanika, wysłuchanie jego opowoeści jak to drzewiej bywało i powrót). Pomysł z aerozolem lub zwarciem jest ciekawy, ale moje rozumienie operacji serwisowej jest takie, że nastąpi tylko przedmuch układu bez odpalania pieca, ale tego nie jestem pewien. Odpalenie przez zwarcie lub oszukanie czujnika spowoduje zaś pełne włączenie pieca, co samochód sam robił gdzieś do kwietnia. marwyk 21-06-2012, 19:36 możesz po przedmuchu wyłączyć silnik i nie dojdzie do zapalenia, potem włączyć raz jeszcze i będzie kolejny przedmuch peters 28-06-2012, 08:54 Jesli ma okazje zawsze wyjmuje Piec i go czyszcze.Jesli przez zime ladnie pracuje,nie kopci to czynnosc jest zbyteczna gdyz komora spalania bedzie czysta. Warto tez tu wspomniec o wymianie uszczelki.Lub ostatecznie o bardzo staranym rozbieraniu,przez co mozna uniknac rozerwania jej,lecz mi sie to nie udalo. Virus34 05-07-2012, 14:35 teoretycznie tak, ale wyjmij sobie na stół dogrzewasz i na spokojnie wszystko sprawdzisz, styki poczyścisz, polutujesz kabelki, łaczenia korpusa z utlenień wyczyścisz itd. Napewno śruby tak łatwo nie pójdą jak myślisz i na aucie nie widzę tej roboty. pod dogrzewacz podstaw miskę i złapiesz cały płyn, który wycieknie - wlejesz go spowrotem (bez brudu,r któy osadzi się na dnie miski.) dużo go nie będzie, może max 1,5 litra. Witam.I z góry przepraszam kolegów że się tak długo nie odzywałem. Dogrzewacz naprawiony śmiga aż miło,pozostaje czekać na zimę :) gacek19732 27-07-2012, 12:27 witam panowie ten link nie chodzi moglbym prosic o przeslanie jeszcze raz gacek19732 27-07-2012, 12:28 chodzi mi o schemat gdzie sie znajduje swieca zarowa dogrzewacza galaxy i sitko elvis52 27-07-2012, 12:49 sitko kolego znajduje sie wewnatrz komory ale nie zawsze ono jest u nie go nie bylo w oryginale a swieca wchodzi wlasnie do sitka poznasz ja jak rozkrecisz bok gdzie wychodzi kabel do wtyczki jest nakretka na klucz 7 badz 8 Virus34 27-07-2012, 16:09 http://hostuje.net/file.php?id=8817468040fecea5e0f52fb9fbb40841 Tu masz budowę każdego pieca Virus34 11-08-2012, 11:34 Witam kolegów. Może ktoś coś wymyśli,bo ja mam już całkowity brak nerwów.kolega poprosił mnie o naprawę pieca D5WZ,mieszka w Norwegi a wiadomo tam bez pieca w aucie można zgubić wszystkie zęby.Sprawdziłem wszystko co się dało,czujniki w piecu ok ,pompka cieczy i paliwowa działa jak należy,świeca grzeje ładnie a piec robi próbę startu zakręci wentylatorem raz i nic więcej się nie dzieje.Kolego Stefano ukłon w Twoją stronę gdzie jeszcze szukać usterki?? Dzięki bogatej wiedzy naszych kolegów a w szczególności kolegi Stefano,po kolejnym przejrzeniu tematu od deski do deski znalazłem usterkę i to dosyć banalną :| a więc na pompkę paliwową jest stałe 12v lecz brak impulsu z masy który nią steruje(jest stała masa).Pozostało sprawdzić jeszcze raz wszystkie przewody ewentualnie padnięty sterownik. Tak na marginesie zastanawiał się ktoś na zainstalowaniem takiego cudeńka to odpalania pieca zdalnie?? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2258617.html#10724485 trojaczkileg 20-08-2012, 07:31 Witam, po wymianie szczotek elek. pompka zaczeła działać. Problem w tym że działa tylko na zimnym silniku, tzn. Jak dojade do pracy ( 8km) rano to po wyłączeniu silnika słychać i czuć pod palcem jak pompka pracuje. Po uruchomieniu silnika po jakims czasie pompka już sie nie załacza. Dodam iż sam piec nie pracuje, ponieważ dopiero się zamierzam zabrać za niego. Prosze o opinie gdzie szukać usterki, przecież ta pompka powinna dziłać za każdym razem. Pozdr elvis52 20-08-2012, 08:22 pompka nie dziala jesli piec nie zrobi przedmuchu dopiero po tym slychac cykanie i piec odpala zrob tak wyjmij pompke i podlacz ja na krotko do aku z tym ze plusa musisz podawac tak jak pompka pracuje tzn przylozyc plus i puscic znow przylozyc i znow puscic bo tak pompka pracuje i jesli bedziesz mial stukanie to pompka sprawna potem wyjmij piec posprawdzaj na kostce od pieca czy masz napiecia od czujnika plusa masy alternatora i 2 piny daja napiecie na pompke to musisz je sprawdzic przy podpietej pompce chyba 3i4 pin a potem juz sam piec rozbierz sprawdz swiece u mnie tak bylo ze byla swieczka walnieta, swieczke sprawdzisz tylko omomierzem bo podajac 12v mozesz ja spalic jesli jest sprawna one sa na 8v; i blokowal sie wentylatorer wyslalem do kolegi stefano caly piecyk i poprawil wszystko trojaczkileg 20-08-2012, 14:51 Kolego "elvis52" nie wiem czy si dobrze zrozumieliśmy. Mi chodzi o tą pompke dodatkowego obiegu płynu chłodzącego. Jednakże dzieki za odpowiedz, ponieważ chcem się jutro zabrać za sprawdzenie pompki paliwa, następny bedzie piec. Musze się z tym uporać do jesieni. A tak pozatym, jeżeli kolega " stefano" przeczyta tego posta to prosze o kontakt na prv, ponieważ moje wiadomości wysyłane do ciebie zostają bez odzewu. Poprostu też bym wolal wysłać piec do ciebie. Licze na dalsze opinie, bo chyba moja pompka płynu chł. nie działa do końca tak jak powinna. elvis52 20-08-2012, 16:48 nie mam tej pompki u siebie w ogole ale wydaje mi sie ze dzialac ona powinna dopiero wtedy gdy uruchomi sie juz piecyk sprawdz najpierw wszystko z piecem i pompka a dopiero potem wez sie za obiegowa Stefano 20-08-2012, 22:38 Kolego "elvis52" nie wiem czy si dobrze zrozumieliśmy. Mi chodzi o tą pompke dodatkowego obiegu płynu chłodzącego. Jednakże dzieki za odpowiedz, ponieważ chcem się jutro zabrać za sprawdzenie pompki paliwa, następny bedzie piec. Musze się z tym uporać do jesieni. A tak pozatym, jeżeli kolega " stefano" przeczyta tego posta to prosze o kontakt na prv, ponieważ moje wiadomości wysyłane do ciebie zostają bez odzewu. Poprostu też bym wolal wysłać piec do ciebie. Licze na dalsze opinie, bo chyba moja pompka płynu chł. nie działa do końca tak jak powinna. Sorry brak czasu, masz odp na PW i mailem. trojaczkileg 21-08-2012, 17:30 Dziś znowu zabrałem się za pompke. Wsadziłem zworke w czujnik temp. i pompka właczała sie po czasie ok2 min i wyłaczała gdy po zgaszeniu zapłonu po jakis 3 min. Próbowałem bez zworki i już się nie załączała ani razu. Wniosek, pompka sprawna ale jest załączana tylko poprzez czujnik temp. Czy to jest prawidłowe działanie? Stefano 21-08-2012, 21:45 Nieprawidłowe! Zworka na czujniku do webasta, ta na podszybiu? nic nie ma do pompki. Może masz ogrzewanie postojowe? A chodzi ci o dodatkową pompkę pod autem tam przy piecu? Pozdr. trojaczkileg 21-08-2012, 23:09 Niestety mam tylko orginalny dogrzewacz. Cały czas chodzi mi o dodatkową pompke płynu. Jutro jeszcze pokombinuje, może sa styki pośniedziałe. Odezwe sie napewno. Dzieki za odp. Pomoeczka działa już jak należy :), Ząłacza się po każdym urychomieniu silnika. I po zgaszeniu auta słychać jak sobie jeszcze pracuje. Ale co było nie tak to nie wiem do końca, może się musiały szczotki dopasować,może dobrego styku nie było na wtyczce. A teraz piec do roboty Pozdr. damianfox 27-08-2012, 20:13 Witam serdecznie. Mam pytanko czy mój Galaxy 2007 r 2.0 TDCI posiada takowy dogrzewacz? l_kisiel 28-08-2012, 07:12 Witam może ktoś na forum pomoże? Szukam części jak na zdjęciu jest to czujnik temperatury dokładnie nie wiem do czego ale może ktoś na forum się z tym spotkał. (dogrzewacz D5WZ zamontowany w ford Galaxy 2001. Dodam jeszcze link do strony z której można ściągnąć opis mojego całego ustrojstwa: http://vwts.ru/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=1242238 elvis52 28-08-2012, 11:30 Witam serdecznie. Mam pytanko czy mój Galaxy 2007 r 2.0 TDCI posiada takowy dogrzewacz? najprosciej podjedz na kanal i sprawdz pod autem koledzy z s-maxa wspominali cos ze w prawym nadkolu jest wydech wiec moze gdzies w tych okolicach bedziesz mial michalsztramski 03-09-2012, 21:03 Witam panowie,gdzie kupię świecę do D3WZ -symbol 0 100 226 228 elvis52 03-09-2012, 21:33 wiekszosc z tego forum robi zakupy pod tym adresem http://www.motomarket.net.pl/Oferta/index.php?dzial_id=1&kategoria_id=1 ja do siebie wymienialem swiece w tamtym roku to chyba z allegro udalo mi sie dostac, jesli sie nie myle to w moim d3wz byla ta pierwsza wojtekn 03-09-2012, 22:05 wiekszosc z tego forum robi zakupy pod tym adresem http://www.motomarket.net.pl/Oferta/index.php?dzial_id=1&kategoria_id=1 No nie przesadzaj z tym większość ;) michalsztramski 03-09-2012, 22:43 Dzięki za szybką odp., a symbol nie ma znaczenia? bo na starej jest 0 100 226 228 a na tej którą kolega podaje jest 0 100 226 340 Już znalazłem odpowiedz, ta druga to zamiennik. Virus34 07-09-2012, 18:39 witam.potrzebuje opis wtyczki pieca d3wz do renault.jedna jest 4 piny druga 2. orientuje się ktoś co do czego?? podłączenie pompki jest na dodatkowej wtyczce. Stefano 07-09-2012, 21:40 Jakie kolory masz we wtyczce 4 pin? Najlepiej podaj nr. sterownika, jest pod napisem D3WZ Pompka wody; brązowy -, fioletowy +. Virus34 08-09-2012, 12:45 25205602 jest jescze bialy i zielony.druga kostka ma dwa zielone.wysłałem Ci wiadomość na PW Stefano 08-09-2012, 21:49 To piec od Reni Espace, W płaskiej kostce 4 pin o ile pamietam, po bokach powinien być czerwony i brązowy, to zasilanie, a w srodku niebieslki z białym paskiem - diagnoza i cały czarny lub cały niebieskli to D+ po czujniku temperatury. Ta mała kostka 2 pin, dwa zielone to są do pompki paliwa. Zasugerowałem sie twoja wcześniejszą wypowiedzią o pompce wody, to wtedy jest brązowy z fioletem, ale to jest tylko dogrzewacz i nie ma z niego wyjścia na pomkę płynu. Mam chyba taki sterownik na warsztacie, to w poniedziałek mogę dokładnie sprawdzić. Jak ci pilno to tyrknij, telefon masz na PW. Pozdrawiam. Pacific tdi 16-09-2012, 20:44 A ja mam błąd 1490. Czyli czujnik płomienia. Co mam sprawdzić oprócz tego czy jest sprawny? bartixr 18-09-2012, 08:27 świeca - brak płomienia zapewne. Pacific tdi 22-09-2012, 21:43 Po co bzdury piszesz? kicol 23-09-2012, 08:23 Witam! Wczoraj ku mojemu zaskoczeniu przy 11*C na zewnątrz po uruchomieniu silnika usłyszałem dogrzewacz! Proszę o podpowiedź od czego zacząć? Czy w pierwszej kolejności wymienić czujnik na podszybiu? Pozdrawiam! taxidriver 23-09-2012, 08:45 Witam! Wczoraj ku mojemu zaskoczeniu przy 11*C na zewnątrz po uruchomieniu silnika usłyszałem dogrzewacz! Proszę o podpowiedź od czego zacząć? Czy w pierwszej kolejności wymienić czujnik na podszybiu? Pozdrawiam! Ale po co chcesz coś robić skoro działa ? Czujnik łapie w różnych temp jest to 5*c, 7*c lub 9 *c zamiast czujnika włóż sobie przełącznik i sam decyduj czy włączysz czy wyłączysz piec. elvis52 23-09-2012, 11:52 jest taka zelazna zasada nie ruszaj go..a poki nie smierdzi. Jak ci normalnie pracuje to go zostaw znam takich co ruszali niepotrzebnie i tylko zle na tym wyszli kicol 23-09-2012, 19:12 Dogrzewacz pracuje bez żadnych problemów od zeszłej jesieni gdy został reanimowany przez fachowca - kable były przegnite. Zastanawiam się nad tym, czy to że działa już przy tak wysokiej temperaturze na zewnątrz ma sens. Dzisiaj klimatronik pokazywał 12*C dogrzewacz odpalił a w związku z tym, że świeciło słońce to wnętrze trzeba było schłodzić a nie grzać. Uważam, że w tej sytuacji to trochę bez sensu dlatego też rozważam kupno nowego czujnika, który będzie zwierał przy powiedzmy 5-7*C. falcon226 23-09-2012, 19:34 "że świeciło słońce to wnętrze trzeba było schłodzić a nie grzać" to co uruchomił się dogrzewacz i podkoszulek musiałeś sciągnąć,dogrzewacz ma dogrzać silnik,ogrzewanie sam uruchamiasz,chyba szukasz kwadratowych jaj,bo większość tu opisuje problemy z niedzałającym dogrzewaczem,przeczytaj cały ten wątek,a wiele Twoich przemysleń zostanie rozwiązanych.Pozdrawiam. Stefano 23-09-2012, 20:02 Oczywiscie popieram co wyzej, dogrzewacz ma szybko doprowadzić silnik do właściwej temperatury i trzeba tylko się cieszyć, że tak ma, bo są tutaj tylko zyski. Inwestowanie w nowy czujnik, żeby opóźniał, to zły pomysł. Sam włączam piec juz od kilku dni, aby nie męczyć zimnego silnika. kicol 23-09-2012, 20:18 Wszystko jasne - dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. pilothn 23-09-2012, 21:26 Witam serdecznie wszystkich użytkowników, właścicieli, fanów i sympatyków SGA (moja kolejność to ASG lub AGS - w końcu mam Alhambrę 8)) jak również wszystkich marznących i dogrzanych! Opowiem o swoim dogrzewaczu, a przynajmniej o tym co zobaczyłem i sfociłem pod swoim autem, które mam od sierpnia. Zakładam że jest to typowy dogrzewacz D3W, ma obok jakiś moduł (z którego 1 przewód idzie do dogrzewacza - kostka jest rozłaczona, 2 przewody wchodzą w próg, a jeden szedł do pompy na podszybiu. Czas przeszły jest jak najbardziej na miejscu, gdyż kabel ten w komorze silnika miał przetopioną izolację do gołych żył. Sama pompa najprawdopodobniej jest martwa. Poprzedni bundeswłaściciel najwyraźniej przerobił dogrzewacz na pełne postojowe, bowiem na konsoli (w miejscu przełaczników dogrzewania czterech liter) mam mini-zegar. Nie wpadło mi też w oko żadne zdjęcie z urządzeniem, które mam u siebie na podwoziu. Przepraszam za jakość, zdjęcia wykonałem telefonem przy nienajlepszym oświetleniu w kanale. Poniżej wrzucam kilka fotek jak to u mnie wyglada. http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=893&pictureid=4514 http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=893&pictureid=4511 http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=893&pictureid=4512 http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=893&pictureid=4513 Nadmieniam, ze prawie dwa tygodnie zajęło mi przedzieranie się przez 241 stron tematu :) Wiem już dużo, ale wciąż za mało, zeby zabierać sie za to samodzielnie... Zwłaszcza po tym jak wymieniałem rozrząd trochę opuściła mnie odwaga do majsterkowania, żeby rozkopać kolejne urządzenie :D Zwłaszcza że garażuję pod chmurką :( Moje pytanie brzmi: co to za moduł i do czego on służy, poza skomplikowaniem całej instalacji? No i czy Mistrz Stefano pomoże w razie czego? Do stalowej mam jakieś 220 km... 3 godzinki jazdy :) taxidriver 23-09-2012, 22:48 Fabryczna rozbudowa jak znajdę to podeślę instrukcje. Była gdzieś na forum lub szukaj szybciej w google . Hydroniks sharan pod tym tematem ED1970 24-09-2012, 06:03 Te 220 km do Stalowej to pikuś ,naprawiony piec - bezcenne. mischka 24-09-2012, 13:08 Panowie, na niemieckim ebayu znalazłem kompletny zestaw do przerobienia dogrzewacza na pełne postojowe, koszt ok 800zl z oryginalnymi zegarami w kolorze podsufitki Teraz moje pytanie, czy taka cena zestawu nie jest przesadzona? Chce sobie przerobić dogrzewacz i zastanawiam się nad zakupem tego zestawu Poniżej link do aukcji: http://www.ebay.de/itm/Umrustsatz-Zuheizer-Standheizung-TDI-Sharan-II-2-Galaxy-II-2-Alhambra-II-2-/290772679417?pt=DE_Autoteile&hash=item43b366faf9 taxidriver 24-09-2012, 18:59 W Polsce ten zestaw kosztuje 1600 PLN a wiec jak chcesz. Stefano 24-09-2012, 20:17 Witam serdecznie ...............Stefano pomoże w razie czego? Do stalowej mam jakieś 220 km... 3 godzinki jazdy :) Oczywiscie pomoże tylko z czasem kiepsko. Dzwoń, tel. 601052155. pilothn 25-09-2012, 08:54 Z czasem to i u mnie kiepsko, ale to chyba problem cywilizacyjny :) Odezwę się na PW Pozdrawiam BBK66 28-09-2012, 18:20 Da sie zrobic diagnostykę D3WZ z MK1, bez wyjmowania pieca. Zobacz mój post w tym temacie parę stron wczesniej, nr 1915. DODATKOWY PRZEŁĄCZNIK 3 - poz, do uruchamiania dogrzewacza w samochodach SGA / SharanGalaxyAlhambra / Potrzebne materiały; 1. przełącznik 3 pozycyjny - 1 szt 2. kabelki trzy kolory 0,5 mm2, o długości około 2,5 m każdy 3. konektory żeńskie, 5 mm / 4,8mm/ - 3 szt 4. koszulki termokurczliwe 5. izolacja szmacianka, taka jak oryginalnie w samochodzie http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29248&stc=1&d=1316565406 Szukamy miejsca na przełącznik, kiedys montowałem na konsoli koło radia, na wolnej zaślepce przycisku, a teraz daję tutaj pod klapą bezpieczników, chyba lepiej; niżej fotki z MK1 i MK2, wycinamy tam prostokątny otworek, na przełącznik chyba 11 x 19 mm, trzeba to wcześniej obmierzyć. MK1 http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29255&stc=1&d=1316588580 MK2 http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29256&stc=1&d=1316588580 Przygotujemy teraz naszą wiązkę z przełącznikiem. Konektorki wczesniej w miejscu zaciskania kabelka pobielam cyną, a później zaciskam na pobielonym przewodzie, lutownica grzanie i połaczenie jest pewne. Zwrócić trzeba uwagę gdzie jaki kolor na fotce jest wpięty, bo dalej będziemy się trzymać tych kolorów kabli. Dobrze jest dla bezpieczeństwa, na każdy konektor naciągnać koszulkę termo, na czerwonym kabelku będziemy mieć zawsze +12 V. http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29257&stc=1&d=1316588580 Koniecznie trzeba wszystko porządnie zaizolować, najlepiej taśma szmaciana, taka jak w naszym aucie. http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29258&stc=1&d=1316588580 Rozmontujemy teraz dwie plastykowe osłony progu przy lewych drzwiach tył i przód, wcześniej podnosimy na siłę do góry gumowa uszczelkę drzwi i okręcamy dźwignię otwierania maski. http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29259&d=1316587903 http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29261&d=1316588015 Kiedy zdejmiemy obydwie osłony zobaczymy grubą wiązkę kabli idącą w progu, a w okolicach piecyka przed tylnym lewym kołem będzie jej rozwidlenie, jak na fotce niżej, Ten jej mały odczep wchodzący w gumowa przelotkę pod auto, to wiązka, która nas interesuje. Jest bez izolacji szmacianej, ale w dość twardej plastykowej czarnej rurce. I teraz naszą wiązkę z zamontowanym już przełącznikiem ciągniemy z przedniej konsoli dołem w progu obok tej grubej fabrycznej, aż do tego miejsca, jak widać na fotce. Rozcinamy, co widać niżej, łączymy wg schematu. Uwaga na kolory / oczywiście mozna inne /. Ja daję; 1. czarny /srodek przełącznika, czyli wyjscie do pieca pin 6 2. niebieski / z czujnika temperatury na podszybiu 3. czerwony / odpalnie na ostro, czyli +12 V http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29262&d=1316588326 . W- Wiązka samochodu połączeniowa pieca / 6 kabelków /, A-C - kabelek czarny, przecinamy w miejscu X i łączymy nasz czarny z przełącznika z końcówka A / do pinu nr 6, kostki 8-mio pionowej /, a nasz niebieski z przełącznika z końcówkę C / idzie do czujnika temperatury na podszybiu /, B-D – czerwony z białym, jest tam na stałe +12 V, koncówka B do kostki pin nr 1, końcówka D do bezpiecznika samochodu nr 12 MK2 i nr14 MK1. http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29263&d=1316588441 Wszystko robimy bardzo solidnie, koszulki, izolacje, ponieważ nie chcemy aby się nam auto sfajczyło. Szczególnie to połączenie czerwonym przewodów trzeba dokładnie zabezpieczyć. Później wszystkie osłonięte przy tej robocie kable dokładnie okręcamy, robiąc ‘oryginalną’ wiązkę. http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29264&d=1316588471 Dogrzewacz przy zastosowaniu tego przełącznika w pozycji; 0 – nie będzie się uruchamiał I - będzie pracował automat., jak fabrycznie z czujnika temp. na podszybiu, czyli poniżej + 5 st C. II - będzie pracował nawet latem, ale tylko wtedy kiedy temperatura płynu chłodzącego będzie poniżej 75 - 80 st. C. Jest to wspaniałe rozwiazanie w piecykach Eberspachera D3WZ z modelu MK1 i D5WZ z MK2, natomiast w piecach D5ZF i D5WF w nowszym modelu MK2, to rozwiazanie niestety nie bardzo podchodzi ponieważ tam jest inny układ połączeniowy. O tym jutro. Pozdrawiam. ''a więc odrzewanie kotleta''-zrobiłem jak stefano opisał,poza małym problemem-dając na poz nr 2 załancza się pompka płynu pod autem i trybi nonstop-co jest powodem tego? wysokist 28-09-2012, 19:14 Ktoś prosił - to jest mój własny rysunek http://imageshack.us/a/img202/4864/ccf2011121700002.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/202/ccf2011121700002.jpg/) a drugi nie wchodzi http://imageshack.us/photo/my-images/266/ccf2011121800000.jpg/ Zamiast przekaźnika 10 minut wstawiłem radiolinię http://allegro.pl/radiolinia-zdalne-sterowanie-sterownik-radiowy-sh4-i2665919488.html w sumie to może ona zastąpić oba przekaźniki z jednym czasem dłuższym ale ten wariant jest czytelniejszy Krzychu_91 29-09-2012, 07:22 a ja mam inne zapytanie odwołując się do pytania od bbk66,mostkowanie czujnika na podszybiu to super sprawa ale gdzie idą te kabelki od czujnika już w samochodzie ażeby nie cudować z przeciąganiu kabli z pokrywy silnika,bo to jest jak dla mnie niewykonalne jacek88wn 01-10-2012, 21:36 Witam serdecznie wszystkich czy nie ma ktos do sprzedania sterownika do dogrzewacza D5WZ jestem zainteresowany kupnem pozdrawiam... Stefano 01-10-2012, 21:50 a ja mam inne zapytanie odwołując się do pytania od bbk66,mostkowanie czujnika na podszybiu to super sprawa ale gdzie idą te kabelki od czujnika już w samochodzie ażeby nie cudować z przeciąganiu kabli z pokrywy silnika,bo to jest jak dla mnie niewykonalne Idą w lewym progu, dostaniesz sie do nich przy tylnych drzwiach. Na poprzedniej stronie masz mój opis zamieszczony przez bbk66. Trzeba nacisnąc tylko na podane linki i tam masz fotki. Chyba jeszcze są... Witam serdecznie wszystkich czy nie ma ktos do sprzedania sterownika do dogrzewacza D5WZ jestem zainteresowany kupnem pozdrawiam... To ogłoszenie powinieś zamiescić w dziale Sprzedam-Kupię-Zamienię, ale odpowiem. Mam sterowniki wszelkiej maści, także D5WZ. Czy to mam być VW do SGA, nr sterownika 252163 ? Moge też naprawić twój stary. Pisz na PW. Pozdrowienia. peters 02-10-2012, 20:09 Witam,i pozdrawiam zmotoryzowanych.Podziekowania dla kolegow co ladnie rozwijaja temat. Mam pytanie w tej samej branzy lecz dotyczace ogrzewania suchego.Wiem ze nowe to wydatek ok.3tys.zl bez montażu. I chyba takie kupie lecz ktore wybrac,czy lepiej kupic starsze uzywane,lecz boje sie ze rok dwa i bede musial do niego zagladac,(raczej servis gdyz zapewne zwykly partacz tego nie zrobi). http://tachotorun.com.pl/ogrzewanie_postojowe.php Kiedys kolego Stefano proponowal mi uzywane D3LC lecz nie wiem czy aktualne,ale musze sie odezwac do niego na tel.bedzie najlepiej gdyz i ja nieraz nie czytam PW(brak czasu) Dzwonilem dzis do najblizszego punktu gdzie kupuje nieraz uszczelki do pieca D3WZ.Gosc powiedzial ze z tych nowych teraz po trzech latach uzytkowania sa male problemy(blache). Najwiecej ja bede uzywac w zime (prawie co 2 dzien) mysle ze jak kupie to przez 5 lat mi pogrzeje (suche podobno szybciej sie psuja,nie wiem). Zamontuje to Transportera (gdzie to najlepiej zamontowac? pod autem to chyba przesada) Nie chce wiercic tysiace dziur w podlodze... pozdrawiam i caly czas obserwuje temat,gdyz czytac zaleglosci 200stron to zajmuje duzo czasu... Kolego "wysokist" wielkie dzieki za rysunki i linki.Lecz mam pytanie dotyczace symbolu diody z dwoma strzlkami (ja wyczytalem ze dioda Led ma jedna strzalke,czy mowimy o tym samym czy zupelnie o czyms innym).Gdyz nie wiem jak mam to odczytac.dzieki za zrozumienie. Jest znalazlem,mowimy o tym samym : http://labor.ps.pl/symbole.html taxidriver 04-10-2012, 08:06 Suche miałem pare lat temu HL18 stary model ale niezawodny ganiał ładne 8-10 latek i poza przeglądem nic nie grzebałem przechodziło z autka do autka dogrzewało garaż i zawsze było ok. Centrino 11-10-2012, 07:39 A czy orientuje się ktoś jakie łożyska są przy wentylatorze w dogrzewaczu D3W?? Stefano 13-10-2012, 00:20 R-134 Pawel Sleper 13-10-2012, 12:32 Witam! Potrzebuje opis przewodów do D3WZ. Z góry dziekuje. Stefano 13-10-2012, 21:06 Masz nizej schemat; DP - pompka paliwa toffi25 13-10-2012, 22:30 mam taki problem wykasowałem błedy 1409 kabelki z pomki podłączyłem do żarówki uruchomiłem silnik dogrzewacz na resztkach paliwa zaskoczył miłym głosem aż do wysuszenia palnika podłączyłem ponownie pomkę paliwa ponowny rozruch i tym razem dogrzewacz prawidłowo pracuje pytanie tylko jak długo ??? danek2327 14-10-2012, 12:15 Witam! Pytanie do fachowcow! Kupilem Galaxy od szweda i przy zakupie powiedzial ze podgrzewacz dzialal tylko bardzo duzo pary i dymu bylo kiedy on pracowal.. Powiedzial mi ze odlaczyl jakis kabel... Jaki kabel mogl odlaczyc ? Co mogl odlaczyc w dosc prosty sposob by ten podgrzewacz nie dzialal? Z gory dzieki za odp. pozdro elvis52 14-10-2012, 12:33 gdybym ja mial cos odlaczyc zeby on nie dzialal to po otwarciu maski patrzac od przodu po prawej stronie na wysokosci aku na podszybiu masz taki czujnik on odpowiada za zalaczenie d3wz ponizej kilku stopni na plusie to pewnie tego czujnika wypial trojaczkileg 14-10-2012, 13:24 Kolego troche więcej własnej inicjatywy! jak poczytasz temat dogrzewacza to szybko się dowiesz że miejsc gdzie można wypiąć jakiś kabel wspólpracujący z dogrzewaczem jest naprawde niewiele.Najpierw zacznij od samego pieca, a potem pokolei-czujnik na podszybiu, pompka paliwa, dodatkowa pompka płynu, no i bezpieczniki. elvis52 14-10-2012, 15:25 wtyczka z pieca pin 1-plus, 2-masa, 3 i 4-pompka paliwa, 6-plus z czujnika na podszybiu, 7-plus z alternatora po zapaleniu motora danek2327 15-10-2012, 05:35 Dzieki wielkie za pomoc!:) orzelek8 15-10-2012, 08:49 Witam wszystkich poszukiwaczy ciepła :) Kilka dni temu rozebrałem na drobne swój dogrzewacz D3WZ (ford galaxy 1,9 tdi rocznik 1997) nic nie tracąc bo i tak umarł tamtej zimy. Oczywiście zgniły połączenia przy pompce to chyba standard, ale chciałem zajrzeć do środka - oczywiście śruby musiałem rozwiercać. Proszę o podpowiedź czy zakopcona świeca to wina uszkodzonego sitka? Wewnątrz tego stalowego paleniska widać strzępy sitka ale wygląda jakby było montowane fabrycznie w środku a nie na świecy. Foto chyba się nie przyda bo kiepsko będzie widać. Ci co rozbierali D3WZ będą wiedzieli o co chodzi. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam Stefano 15-10-2012, 23:21 ... Proszę o podpowiedź czy zakopcona świeca to wina uszkodzonego sitka? .............. To oznaka, że piec nie najlepiej palił. ... Wewnątrz tego stalowego paleniska widać strzępy sitka ale wygląda jakby było montowane fabrycznie w środku a nie na świecy.............. Tak ma być! Twój model pieca to D3WZ, bez sitka na swiecy! Tracisz, bo psujesz tylko chory piec, a trzeba go naprawić! Może do wymiany tylko świeca.... A swoja drogą to nie chce ci się poczytać tego tematu i chyba dziesiąty raz piszę to samo. orzelek8 16-10-2012, 00:42 Dziękuję bardzo za podpowiedź, przyznaję się że nie przeczytałem całego tematu po dwóch wieczorach w końcu sobie odpuściłem no i zaliczyłem wpadkę - przepraszam. Czyli już wiem że sitkiem nie mam co sobie głowy zawracać. Sprawdziłem świecę po podpięciu do starego poczciwego prostownika (ok 8V) zero reakcji nie grzeje, dodatkowo w układ wpięty amperomierz nie pokazuje żadnego poboru prądu. Wgląda na to, że muszę zainwestować w świecę i nowe uszczelki. Pozdrawiam Wszystkich. Stefano 16-10-2012, 22:24 Czyli trafiona diagnoza, oby tylko swieca.... A po co ci te uszczelki?? Czy ty tez rozbebeszyłeś Piec? Ostanio co któryś piec co mi przychodzi, jest niepotrzebnie rozkęcony do ostatniej śrubki. Ludzie!!!! A że bardzo ciężko stary piec rozłożyć, to jak widzę w ruch idą wiertarki, szlifierki, dłuta, przecinaki, młotki, a ostanio nawet naspawane nakretki na obrobione łby. Pourywane kominki, pogięte krućce i nawet wyrwane osłony plastykowe nad czujnikami temperatury i przegrzania. Po co to? Teraz też rozpaprane sterowniki, pouszkadzane ptytki i elementy elektroniczne, pozdzierane SMD. Piecyk to taka fajna, delikatna, grzejąca rzecz, a tu tyle juz zostawionej 'złości' na nich widzę... orzelek8 16-10-2012, 23:33 No cóż bardzo chciałem sprawdzić jak to jest z tym sitkiem więc musiałem zajrzeć trochę ,,głębiej" i ta uszczelka z niepalnego materiału rozwarstwiła się (jaki to materiał czy jest dostępny czy trzeba rozglądać się za gotową uszczelką ?). Świeca zamówiona jak dojedzie i złożę to trzeba będzie jakoś to ustrojstwo sprawdzić najlepiej przed montażem. Stefano, czy masz jakiś patent na uparte śruby zaklejone w aluminiowych korpusach ? Najgorsze są te co trzymają plastikowe osłony. Czym posmarować nowe śruby żeby w przyszłości było łatwiej? Pozdrawiam. mischka 17-10-2012, 15:53 Ja już złożyłem cały piecyk, zamontowałem ceramiczną świecę, nowe sitko i uszczelki. Teraz mam pytanie: czy można to jakoś sprawdzić przed zamontowaniem w samochodzie? Chciałbym być 100% pewny że piecyk działa. Posiadany model to Eberspächer D5WZ Radek27 18-10-2012, 19:37 Witam wszystkich mam takie pytanko, może głupie ale mianowicie posiadam interfejs diagnostyczny op-com i czy jest możliwość zczytania błędów dogrzewacza ewentułalnie odblokowania go w mercedesie albo podłączenia go bezpośrednio pod piecyk z programem Webasto Thermo Test dodam, że jeden piecyk to Thermo Top C a w drugim autku to Eberspächer D5WZ. tomek7906 21-10-2012, 21:41 Witam mialem problem z dogrzewaczem,nie zalanczal sie wogole po wymianie swiecy zarowej i filtrow dziala,oczywiscie jak temperatura jest ok 7stp.ale jeszcze silnik sie nie grzeje tak szybko jak powinien. taxidriver 22-10-2012, 08:12 Witam mialem problem z dogrzewaczem,nie zalanczal sie wogole po wymianie swiecy zarowej i filtrow dziala,oczywiscie jak temperatura jest ok 7stp.ale jeszcze silnik sie nie grzeje tak szybko jak powinien. Nic nie rozumiem, napisz to jakoś w miarę poprawnie. Napisz co się dzieje co sprawdzałeś, w ten sposób jak to przedstawiłeś proponuję abyś wymienił powietrze w kabinie na świeże ciepłe, oraz pepsztyfikator.;) Ale wymień termostat skoro piec chodzi to powinno być ciepło. Lub diagnozuj uszczelkę pod głowicą. tomek7906 22-10-2012, 19:06 pisze chyba wyraznie TAXIDRIWER i nei potrzebuje wymiany powietrza w kabinie!!! piec sie zalancza wyglada na to ze chodzi dobrze a silnik dale nie osiaga temperatury tak szybko jak powinien.Termostat wymienilem. trojaczkileg 22-10-2012, 20:55 ''Szybko'', ''wolno" to pojęcia względne. Napisz po jakim czasie, w jakiej temp. otoczenia. Silnik dochodzi do tem. 80-90 st. Przy założeniu że nawiew jest na minimum. Może wtedy ktoś sie do tego sensownie odniesie. taxidriver 22-10-2012, 21:12 pisze chyba wyraznie TAXIDRIWER i nei potrzebuje wymiany powietrza w kabinie!!! piec sie zalancza wyglada na to ze chodzi dobrze a silnik dale nie osiaga temperatury tak szybko jak powinien.Termostat wymienilem. Nie ciskaj się chętnie pomożemy jak się dowiemy jakie kroki poczyniłeś i jak zaczniesz pisać ciut poprawniej. Ja rozumiem pośpiech i brak czasu ale nikt duchem świętym nie jest napisz jakie temp i czasy itp tak jak poproszono w poście wyżej. tubus 23-10-2012, 19:57 Również miałem problemy z połapaniem myśli. Tomek7906 zacznij pisać po ,,polskiemu" tzn. używać wielkich liter, znaków interpunkcyjnych i przede wszystkim przełącz klawiaturę na polski programisty a gwarantuję, że Twoje myśli dotrą do wszystkich użytkowników forum. tomek7906 25-10-2012, 18:57 Witam Wszystkich i Przepraszam!Wiec od początku.Po wymianie swiecy i sitek piec działa,ale w dalszym ciągu silnik potrzebuje dużo czasu zanim sie zagrzeje wiec wymieniłem termostat i dalej nic!Przy temperaturze zew.ok3-4 stopni przejade ok 5-6km.i wskaznik sie ledwo ruszy(ok 50 stopni)potrzebuje przejechac ok 12km.zeby bylo 80C.Dzieki za pomoc Pozdrawiam! Radek27 25-10-2012, 20:00 Witam proszę o podpowiedz czy sterownik piecyka jest analogowy czy cyfrowy ? piecyk to Eberspächer Hydronic D5W Z nr 25 2124 i jeszcze 108313AH. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Stefano 25-10-2012, 23:34 Witam proszę o podpowiedz czy sterownik piecyka jest analogowy czy cyfrowy ? piecyk to Eberspächer Hydronic D5W Z nr 25 2124 i jeszcze 108313AH. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Piec 252124 to analog od Mercedesa, bez sitka, a drugiego nie moge rozszyfrować, skąd spisałeś taki numer 10.... Pozdrawiam. Radek27 26-10-2012, 08:54 Piec 252124 to analog od Mercedesa, bez sitka, a drugiego nie moge rozszyfrować, skąd spisałeś taki numer 10.... Pozdrawiam. Wielkie dzięki oto mi chodziło a wszystko spisałem z naklejki piecyka ten nr był pozycję niżej od tego 252124. Pozdrawiam ! BBK66 26-10-2012, 15:29 Witam Wszystkich i Przepraszam!Wiec od początku.Po wymianie swiecy i sitek piec działa,ale w dalszym ciągu silnik potrzebuje dużo czasu zanim sie zagrzeje wiec wymieniłem termostat i dalej nic!Przy temperaturze zew.ok3-4 stopni przejade ok 5-6km.i wskaznik sie ledwo ruszy(ok 50 stopni)potrzebuje przejechac ok 12km.zeby bylo 80C.Dzieki za pomoc Pozdrawiam! tez tak mam,piec aż huczy i dudni ale zanim to bydle w tym dieslu zagrzeje to wieczność,termostaty nie poczebnie ale wymienione,temp trzyma idealnie tylko te rozgrzanie ranne......... to wieczność. elvis52 26-10-2012, 15:52 tak to juz jest w dieslach a w naszych galaxach zanim sie zagrzeje silnik zanim wnetrze nabierze temp to troche minie to nie to co benzyna chwila moment i cieplo ale ja wole dieselka :) tomek7906 26-10-2012, 18:21 tez tak mam,piec aż huczy i dudni ale zanim to bydle w tym dieslu zagrzeje to wieczność,termostaty nie poczebnie ale wymienione,temp trzyma idealnie tylko te rozgrzanie ranne......... to wieczność. Umnie jest dokładnie tak samo.Można coś na to poradzic? jblack 26-10-2012, 18:31 witam teraz w nowym modelu sharana i alhambry dogrzewacz jest przy silniku po stronie pasazera wiec nagrzanie silnika i wnetrza jest bardzo szybkie prawie jak w benzynie 2-3 km i jest cieplo w aucie elvis52 26-10-2012, 18:51 a do tego przewody nie ida przez pol auta pod nim i nie sa wystawione na dzialanie niskich temp bartixr 27-10-2012, 14:00 Umnie jest dokładnie tak samo.Można coś na to poradzic? chodzi ci pompka dodatkowa płynu ? ocieplenie rurek pod autem otuliną fi 18-19. tomek7906 27-10-2012, 21:00 chodzi ci pompka dodatkowa płynu ? ocieplenie rurek pod autem otuliną fi 18-19. Ocieplenie rurek jest ok.A co chodzi o pompeke...nie wiem czy działa?gdzie jej szukac?jak najszybciej sprawdzic czy działa? darekzrybnika 27-10-2012, 21:58 Witam kolegow przepraszam jak cos zle napisze ale jestem tu od dzis nowy Kupilem 3 tygodnie temu sharana i nie bardzo kumam o nim jeszcze ale czytam o tym dogrzewaczu i niewiem jak on dziala kiedy sie wlacza i jak sprawdzic czy chodzi prosze jesli to mozliwe aby ktos mi to wytlumaczyl moje auto to sharan 1,9tdi rok 2001 bede wdzieczny o kazda rade a mam jeszcze troszke pytan tylko to chyba juz inny post Z gory dziekuje bartixr 27-10-2012, 22:33 przyjacielu przeczytaj posty od początku wątku, wszystko juz było powiedziane kilak razy. darekzrybnika 27-10-2012, 22:50 no nic nie ukrywam ze spodziewalem sie takiej pomocy pisalem ze jestem nowy nie bardzo kumaty na postach i jakbym umial tak smigac po kompie jak wy to nie bylo by takiego pytania ale dzieki biagggio 28-10-2012, 08:11 przyjacielu przeczytaj posty od początku wątku, wszystko juz było powiedziane kilak razy. No tak kilka razy. Sam próbowałem to przebrnąć, ale utknąłem po kilkunastu stronach. A wszystkich razem ze sto tysięcy. Nie wszyscy na forum to fachowcy i czasem potrzeba trochę cierpliwości i wyrozumiałości ,żeby wytłumaczyć amatorowi ( np. takiemu jak ja) jak krowie na rowie. Pozdr. Biagggio darekzrybnika 28-10-2012, 15:19 nNo i klapa szukalem dzis w moim sharanie czujnika temperatury tyle co tu przeczytalem powinien znajdowac sie nad zbiorniczkiem wyrownawczym i nic niema takiego moze trzeba zdjac atrape niewiem Doktorek 35 dzieki zadzwonie dzis niedziela nie bede Cie zatrudnial w swieto pozdrawiam pilothn 28-10-2012, 16:47 W zeszłym tygodniu złożyłem wizytę Stefano (pozdrawiam serdecznie). Piecyk i urządzenia były w nadzwyczaj dobrym stanie - tylko wymieniona świeca. Sam piecyk był sprawdzony na stanowisku diagnostycznym i parametry pracy miał niemal idealne. Kabloteka za to była w opłakanym stanie i roboty starczyło na cały dzień. Przyszły niższe temperatury i piecyk ładnie startuje. Zauważyłem natomiast, że na postoju (dziś musiałem przerzucić troszke śniegu) pracował przez cały czas. Kiedy silnik wszedł na wyższe obroty (jazda), piecyk się wyłączył. Takie zjawisko zaobserwowałem wcześniej, kiedy termometr pokazywał +4'C. Na postoju zastartował po odpaleniu maszynowni. Specjalnie czekałem ze 2 min. aż sie rozkręci. Chwilę po ruszeniu z parkingu charakterystyczny świst piecyka zanikł. Przez tak krótki czas pracy silnik na pewno wię nie dogrzał. Wskazówka nawet nie drgnęła a wyświetlacz temperatury oleju pokazał ---, czyli poniżej 50'C. Czy tak właśnie ma być? A jeśli nie, to co jest grane? Stefano 28-10-2012, 21:28 Witam, ty masz jak pamietam ogrzewanie postojowe i mozesz piec uruchomić z pilota, czy zegara, co sie dzieje wtydy? Też sie wyłącza? Jesli działa jako dogrzewacz, bo chyba tak piszesz, że odpala po zapaleniu silnka, czyli jesli temperatura na zewnątrez jest w okolicach 5 st, to czujnik może go wyłączyć, bo dostał np. lewe ciepło z silnika, który juz zaczyna byc ciepły, lub wjechałeś w cieplejszy teren i czujnik potrafi sie rozłączyć. Często tak jest, ze ludzie dwonią, ze jest 0 st i piec zamilkł, ale silnik tez trochę działa jak piec , bo na postoju pomimo mrozu, potrafi rozgrzać maskę, czyli to ciepło jakos tam promieniuje. Może poczekajmy na większy mróz, lub w miejsce czujnika załóż zworkę. Pozdrawiam serdecznie. pilothn 28-10-2012, 22:42 Witaj! W sumie potwierdziłeś to, co podejrzewałem odnośnie czujnika, który może dostawać jakieś ciepło od silnika. Co prawda czujnik znajduje sie za przegrodą, ale zawsze coś temperatury może złapać. Co ciekawe, zatrzymanie silnika i uruchomienie go po przysłowiowym policzeniu do dziesięciu, sprawia, że piec się załaczy na chwilkę. Postojowe pracuje bez zarzutu. Wracając od Ciebie (zapomniałem o instrukcji do mini-zegara) chyba niechcąco załączyłem któryś program na ON i na drugi dzień będąc na dworze ze zdziwieniem usłyszałem że 'Ala' grzeje silniki przed odlotem :). W środku sauna, a na zegarze 14 minut, więc przy domyślnym czasie 60' pracował już ponad 45 minut. Obecnie przestawiłem mu czas na 15, jak sie nawet przypadkowo załączy to dmuchawy klimatronika nie zeżrą tyle prądu. skidan 31-10-2012, 14:41 instrukcja do zegarów Eberspacher http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=mini%20zegar%20eberspacher&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.eberspaecher.pl%2Fftp%2FWlacz niki_Eberspaecher.pdf&ei=ODiRUImJBMTYtAbH4YHQCQ&usg=AFQjCNFWaYUiicG84IXM8WVNeP-b0jwAoA pilothn 01-11-2012, 15:53 U mnie ten link sie nie otwiera, poza tym mam już instrukcję do zegarka. Ale dzięki :). Marko68 01-11-2012, 19:32 dzis zimno czytam o ogrzewaniu od kilku dni. i mój piec nie odpalił . szukac swiecy by wymienic? kupiłem galaxa w lipcu od czego zacząc, nie bardzo wiem, jak ktos wie to prosze o podpowiedz. mam wiecej problemów z nim włacznik swiateł - zmostkowałem zeby działały switła mijania brak podswietlenia tablicy , tj. połowy- nie podswietla prędkosciomierza, piszczy cos w pedale hamulca jesli ktos ma jakies rady to prosze. mikpik 01-11-2012, 20:10 Galaxy 2001 r. mam od miesiąca, to moje pierwsze auto z dogrzewaczem D5WZ Jak zachowuje się dogrzewacz po osiągnięciu 75 st.C: - czy całkiem się wyłącza i w ogóle go nie słychać ?, - czy pali się dalej ale z mniejszą mocą ? Wydaje mi się, że u mnie po osiągnięciu 75 st. coś słychać, a nawet przy 90 st. jakby zwiększył się charakterystyczny odgłos pracy. Czy zabezpieczenia przed przegrzaniem są na tyle pewne, że nic się nie stanie. Jak to sprawdzić, że na pewno nie pracuje po 75 st. nie tylko na słuch. szaranek 02-11-2012, 00:28 Generalna zasada z dogrzewaczem jest taka, że jak działa to nie ruszać! Gdy płyn chłodzący osiągnie 75 st. C. to dogrzewacz się wyłącza całkowicie, procedura wygaszenie pieca polega na zaprzestaniu grzania oraz wychłodzeniu pieca - jest to bardzo ciche i słychać wyłącznie po wyłączeniu silnika pod samochodem (środkowy rząd siedzeń, lewa strona) przez ok. 3 min. Jak temp. płynu chłodzącego spadnie poniżej 75 st. C. to piec załącza się ponownie itp. Przy skrajnie niskich temperaturach piec chodzi praktycznie cały czas bo silnik nie osiąga właściwej temp. Skąd wiesz kiedy płyn chłodniczy osiąga 75 a kiedy 90 st.? Można to tylko sprawdzić komputerem np. Vagiem - a wnioskuję z pytania, że tego nie sprawdzałeś. Wskaźnik temp. na liczniku nie jest miarodajny i często pokazuje błędnie temp. 90 st. a ma dopiero 70 st. Dlatego wydaje Ci się, że piec pracuje nadal po przekroczeniu 75 st. Sprawdzisz to jedynie komputerem. marby007 02-11-2012, 10:08 Witam jak juz pisałem wcześniej moje webasto strasznie dymi i nie rozkręca się na maxa. Dziś rozebrałem piecyk by sprawdzić czy świeca jest dobra. Podpiołem ją pod aku. i żarzy się do czerwoności. Póżniej sprawdziłem pompke(tak mi się wydaje że to pompka) która znajduje się w nim i też się kręci. Styki nie są zaśniedziałe więc w czym problem. wyskakuje błąd 1409 (przerwa w wytwarzaniu płomienia) Proszę o pomoc. Radek27 02-11-2012, 16:45 Witam jak juz pisałem wcześniej moje webasto strasznie dymi i nie rozkręca się na maxa. Dziś rozebrałem piecyk by sprawdzić czy świeca jest dobra. Podpiołem ją pod aku. i żarzy się do czerwoności. Póżniej sprawdziłem pompke(tak mi się wydaje że to pompka) która znajduje się w nim i też się kręci. Styki nie są zaśniedziałe więc w czym problem. wyskakuje błąd 1409 (przerwa w wytwarzaniu płomienia) Proszę o pomoc. Witam jeśli chcesz samodzielnie naprawiać proponuje, żebyś dokładnie przeczytał forum ponieważ świeca jest 8v a aku 12v więc sprawdzamy ją miernikiem bo można spalić. W moim pecyku jak dymił był zapchany przewód doprowadzający powietrze, ale może być jeszcze kilka innych przyczyn np. sitko czy zapchany tłumiczek lub kanały w palenisku może jak dokładnie napiszesz jaki masz piecyk to wypowiedzą sie bardziej doświadczeni forumowicze. Pozdrawiam marby007 02-11-2012, 17:55 piecyk D5WZ znalazłem chyba. uszkodzenie sitka rozpylajacego -piec uruchomi sie ale bedzie strasznie kopcil i czuc bedzie nie przepalone paliwo Chodzi o to sitko co jest nakładane na świece. Stefano 02-11-2012, 19:03 Generalna zasada z dogrzewaczem jest taka, że jak działa to nie ruszać! Gdy płyn chłodzący osiągnie 75 st. C. to dogrzewacz się wyłącza całkowicie......... Nie pisz bzdur! piecyk D5WZ znalazłem chyba. uszkodzenie sitka rozpylajacego -piec uruchomi sie ale bedzie strasznie kopcil i czuc bedzie nie przepalone paliwo Chodzi o to sitko co jest nakładane na świece. Napisaliśmy o tym samym jak widzisz już 248 stron !!!!!!! Lepiej byś cos poczytał!? marby007 02-11-2012, 21:05 Jak już napisano 248 stron to niech napiszą następne 248 stron. zasadą działania forum jest pomaganie,odpowiadanie na pytania lub odsyłania pytających do odpowiedniej strony a nie odzywki w stylu: - już o tym pisali - poczytaj zanim napiszesz Stefano jak masz wiedze na ten temat to się nią podziel a nie kozakuj! Lepiej byś coś pomógł! Stefano 02-11-2012, 22:50 Jak już napisano 248 stron to niech napiszą następne 248 stron. zasadą działania forum jest pomaganie,odpowiadanie na pytania lub odsyłania pytających do odpowiedniej strony a nie odzywki w stylu: - już o tym pisali - poczytaj zanim napiszesz Stefano jak masz wiedze na ten temat to się nią podziel a nie kozakuj! Lepiej byś coś pomógł! Drogi przyjacielu, nie chce ci sie jednak poczytać zawartych w tym temacie wiadomośći i się coś dowiedzieć, to nikt nie bedzie dla ciebie pisał tego samego po raz n-ty! Zaśmiecasz forum! Niestety, tutaj na tym forum obowiazuje regulamin i jesli chcesz byc z nami, musisz się do niego dostosować! zibi187 03-11-2012, 07:36 Drogi przyjacielu, nie chce ci sie jednak poczytać zawartych w tym temacie wiadomośći i się coś dowiedzieć, to nikt nie bedzie dla ciebie pisał tego samego po raz n-ty! Zaśmiecasz forum! Niestety, tutaj na tym forum obowiazuje regulamin i jesli chcesz byc z nami, musisz się do niego dostosować! To prawda :) już teraz przeczytanie 248 stron zabiera sporo czasu, a co dopiero powtarzanie tych samych wpisów. Zaręczam, że przy 400 stronach nikomu nie będzie się chciało czytać do końca. fajfer29 03-11-2012, 19:34 Panowie witam serdecznie mam galaxy 2001 i problem z dogrzewaczem a mianowicie przegrzewa się sprawdziłem chyba wszystko przeczytałem cale to forum i nic dalej 1410 wymieniłem pompę na potrzybiu już drugą dodam że obje chodziły odpowietrzałem układ czyściłem piecyk na błysk w vagu dochodzi do 280 stopni i koniec proszę o pomoc i z góry dziękuję dodam jeszcze że jak włączyłem test pompki paliwa na 60 sekund podała 14ml wiem że powinno być ok 7 ml na 90 sekund ale czy w odpowiedni sposób robiłem test czy powinienem ja na krótko podpiąć ?? mikpik 03-11-2012, 22:16 Żeby wymontować dodatkową pompę wody od dogrzewacza na pewno trzeba spuścić płyn chłodniczy. - gdzie się znajduje korek spustowy, - ile wystarczy spuścić, pompa jest dość wysoko na pewno macie jakiś doświadczenie - "stefano" jakie szczotki kupujesz do przeróbki szaranek 03-11-2012, 22:44 Cytat: Napisał szaranek Zobacz post Generalna zasada z dogrzewaczem jest taka, że jak działa to nie ruszać! Gdy płyn chłodzący osiągnie 75 st. C. to dogrzewacz się wyłącza całkowicie......... Nie pisz bzdur! Stefano, powiedz gdzie napisałem bzdurę! Jeśli chodzi Ci o kwestię, że jak dogrzewacz działa to nie ruszać, to jest to wynik mojego doświadczenia i taka jest moja rada. Posiadasz olbrzymią wiedzę nt. dogrzewaczy i tego nie kwestionuję, ale nie możesz sobie przyznać wyłączności na udzielanie jedynie słusznych porad. Jak napisałeś że gadam bzdury to napisz co konkretnie. Też jestem ciekaw. Panowie witam serdecznie mam galaxy 2001 i problem z dogrzewaczem a mianowicie przegrzewa się sprawdziłem chyba wszystko przeczytałem cale to forum i nic dalej 1410 wymieniłem pompę na potrzybiu już drugą dodam że obje chodziły odpowietrzałem układ czyściłem piecyk na błysk w vagu dochodzi do 280 stopni i koniec proszę o pomoc i z góry dziękuję to sprawdź jeszcze uszczelkę pod głowicą - czy do płynu chłodzącego nie przedostaje się powietrze. Stefano 03-11-2012, 23:01 Żeby wymontować dodatkową pompę wody od dogrzewacza na pewno trzeba spuścić płyn chłodniczy. - gdzie się znajduje korek spustowy, - ile wystarczy spuścić, pompa jest dość wysoko na pewno macie jakiś doświadczenie - "stefano" jakie szczotki kupujesz do przeróbki Jak chcesz wymienić pompkę na podszybiu, tą koło filtra paliwowego, to najlepiej spuścic płyn ze zbiorniczka wyrównawczgo. Długi węzyk około 1,5 m, zassać niżej i sam poleci do butelki, tak około 1 -1.5 litra, teraz pompkę wymienisz prawie nie tracąc płynu. A jesli chodzi o pompkę pod podłogą przy piecyku, w wersji ogrzewania postojowego, to tam można przy niej zacisnac gumowe węże, a płynu nie trzeba wtedy spuszczać. Szczotki; 4,9 x 4,9 x 11,0 mm. ........... napisz co konkretnie. Też jestem ciekaw. 1. Piecyk przy temp. płynu 75 st C, nie wyłącza sie lecz grzeje dalej, jak osiagnie 80 st zwalnia na drugi wolniejszy bieg, a gdy przekroczy temperaturę 85 st, dopiero rozpoczyna proces wygaszania. 2. Nie bede roztrząsał drugiej twojej zasady, ale; - jak działa, ale kopci, to nie ruszać? - gotuje płyn, ale działa ?? - działa, ale przecieka płyn, bo ma pękniety lub wypalony płaszcz wodny? - działa, ale słychać kończace sie łożyska na wentylatorze? - działa, ale słobo grzeje? - działa, lecz nie osiaga wymaganych temperatur? - działa, jednak głośno pracuje, bo wiatrak dmuchawy drze o obudowę... - itd. Nie zrozum mnie źle, ale silnik tez działa, ale jednak musimy przy nim wiele rzeczy robic... Pozdrawiam. szaranek 03-11-2012, 23:37 Napisał szaranek Zobacz post ........... napisz co konkretnie. Też jestem ciekaw. Piecyk przy temp. płynu 75 st C, nie wyłącza sie lecz grzeje dalej, jak osiagnie 80 st zwalnia na drugi wolniejszy bieg, a gdy przekroczy temperaturę 85 st, dopiero rozpoczyna proces wygaszania. no to rzeczywiście zmienia postać rzeczy. To co wiem nt. dogrzewaczy, teraz widzę że moja wiedza jest jednak mniejsza niż przypuszczałem, to moje obserwacje i obecne forum. Byłem pewny, że piec funkcjonuje w zakresie temperaturowym jaki podałem. Byłem tym nawet lekko zdziwiony, ale też nie znalazłem na forum informacji które by skorygowały moją wiedzę. Następnym razem 2x się zastanowię zanim coś napiszę. Proponuję jednak aby w przyszłości, gdy pojawia się taka sytuacja, oprócz suchego "piszesz bzdury" wytłumaczyć w dwóch słowach co jest źle napisane bo jak się okazuje to też uczy. Pozdrawiam mikpik 04-11-2012, 14:47 Don "Stefano" wielkie dzięki. Pompka na podszybiu. A szczotki jakiejś konkretnej firmy, coś sprawdzonego. Prywatnie nie mam nic wspólnego z mechaniką ale czasy takie że trzeba zakasać rękawy i do roboty. I jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi. fajfer29 04-11-2012, 16:06 Stefano, powiedz gdzie napisałem bzdurę! Jeśli chodzi Ci o kwestię, że jak dogrzewacz działa to nie ruszać, to jest to wynik mojego doświadczenia i taka jest moja rada. Posiadasz olbrzymią wiedzę nt. dogrzewaczy i tego nie kwestionuję, ale nie możesz sobie przyznać wyłączności na udzielanie jedynie słusznych porad. Jak napisałeś że gadam bzdury to napisz co konkretnie. Też jestem ciekaw. to sprawdź jeszcze uszczelkę pod głowicą - czy do płynu chłodzącego nie przedostaje się powietrze. to bym wykluczył mam drugi silnik z 2006 r nie wyrzuca płynu niem mam problemu z ogrzewaniem tylko z tyłu słabo grzeje i to mnie zastanawia dlaczego kiedy jest sprawna pompka na podszybiu a jeśli zgaszę samochód to dalej na dogrzewaczu temperatura nie rośnie mimo działającej pompki silnik ma 90 st a tam dalej ok 35 i to mi nie daje spokoju dzieki za zainteresowanie tematem marby007 04-11-2012, 16:12 Mam pytanie czy to sitko będzie pasować do webasto D5WZ????? http://allegro.pl/show_item.php?item=2734695190 Chodzi mi konkretnie czy musi być z kołnierzem. Gośc który to sprzedaje napisał: D5WZ jest w zakresie obsługi tego sitka. Czy napewno????? fajfer29 04-11-2012, 16:44 Mam pytanie czy to sitko będzie pasować do webasto D5WZ????? http://allegro.pl/show_item.php?item=2734695190 Chodzi mi konkretnie czy musi być z kołnierzem. Gośc który to sprzedaje napisał: D5WZ jest w zakresie obsługi tego sitka. Czy napewno????? ja mam ten sam dogrzewacz i tez montowałem sitko z kołnierzem marby007 04-11-2012, 18:25 Napisał fajfer29 ja mam ten sam dogrzewacz i tez montowałem sitko z kołnierzem Czy twoje webasto tez dymiło na biało i czy wymiana sitka pomogła??? fajfer29 04-11-2012, 22:00 Czy twoje webasto tez dymiło na biało i czy wymiana sitka pomogła??? u mnie była przepalona świeca wiec nie wiem jak było przed wymianą ale po wymianie kopciło przez 2 dni potem samo przestało pilothn 06-11-2012, 12:56 Wypaliło syfy z tłumika... :) smocker 07-11-2012, 06:57 Witam Czy jest taka opcja aby mój galax nie miał pompki na podszybiu?? Znalazłem tam czujnik, silnik wycieraczek, troszkę niżej zaworki od turba, ale w żaden sposób nie mogę dojrzeć pompki wody. Dodam jeszcze ze eber nie działa, komunikacji z nim nie ma - domyślam się ze to z racji rocznika, czujnik sprawdzałem działa, dodatkowo zwarłem styki- dalej nic, bezpiecznik ok. Nie mam kanału wiec ciężko cokolwiek zdziałać przy autku. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe dojście do pompki paliwa bez kanału. Wybaczcie ze zawalam temat pewnie już "odpowiedzianymi" pytaniami, ale trochę się już pogubiłem w tym temacie. Z góry dzięki za podpowiedzi. bartixr 07-11-2012, 16:39 mk1 nie maja pompki dodatkowej, i maja słabszy piec 3kW. sprawdzić powinieneś kostkę kabli przy piecyku, często tam coś lubi zgnić - pomierzyć napięcia czy jest stały plus i napięcie z czujnika oraz napięcie- sygnał o pracującym alternatorze (silniku). toffi25 11-11-2012, 21:47 w moim sharanie dogrzewacz po kilku nieudanych próbach startu zostaje totalnie zalany (sitko i świeca wymieniona). przy kolejnej próbie rozruchu ściągnełem węzyk paliwa żeby sprawdzić działanie pomki paliwa i w tym momencie dogrzewacz zaskoczył. Szybi wyjazd za miasto, dogrzewacz "wypalony", od tego momentu działa jakiś czas poprawnie. Założyłem sobie obok włącznia zwierającego czujnik temperatuty na podszybiu drugi włącznik podświetlany 12V załączający pompę paliwa (jak go wyłączę to lamka pulsacyjnie się zapala i sterownik ma sygnał) Dlaczego co jakiś czas lub po dłuższej przerwie mam wrażenie że "mokra" świeca zasilana kolejnymi dawkami paliwy nie ma siły w uruchomić dogrzewacza bartixr 12-11-2012, 08:19 albo świeca nie nagrzewa się właściwie np. nie grzeje się cała a tylko przy podstawie (i to bardziej prawdopodobne) albo ktoś majstrować przy pompce i ta za dużo dawkuje. toffi25 12-11-2012, 20:22 na razie inwestycja za 1,60 zł się sprawdza wyłączm popkę i jak usłyszę prawidłową pracę dogrzewacz klik i wszystko działa ok robię to tylko wtedy kiedy dogrzewacz przy rozruchu zakopci i się wyłączy bartixr 13-11-2012, 12:12 na razie inwestycja za 1,60 zł się sprawdza wyłączm popkę i jak usłyszę prawidłową pracę dogrzewacz klik i wszystko działa ok robię to tylko wtedy kiedy dogrzewacz przy rozruchu zakopci i się wyłączy tak, ale to nie jest wygodne.. i jak posadzisz np. żonę cyz komuś pożyczysz auto to już sobie nie poradzi.. jak świeca szwankuje (i tak padnie) to ja nie czekałbym na mrozy -20 a teraz wziął się za robotę. piotrula5 15-11-2012, 12:13 No i dopadło i mnie.Mam D5WZ -odmówił współpracy Podpięty Vag nie łączy się z dogrzewaczem, sprawdzane na zapalonym silniku na 3 komputerach i z różnymi kablami (silnik, abs inne podzespoły diagnozują ok). Po 4 dniowej lekturze i mętliku w głowie sprawdziłem : -pompkę paliwa (na krótko przez prostownik na odpiętych przewodach)- chodzi, -napięcie na 1 pinie -jest 12V -stan przewodów wygląda na OK. -pompka płynu chodzi (reanimowana przez Stefano:027:) Pytania: 1.Co muszę jeszcze sprawdzić i jak 2.Czy brak łączności z vag może być przyczyną niemocy dogrzewacza?czy po prostu padła świeca-co na chłopski rozum nie powinno mieć znaczenia. bartixr 15-11-2012, 13:03 jeśłi w ogóle zero reakcji pieca (przy zwartym czujniku temp. na podszybiu) to widziałbym brak zasilania na piecu. Nie wiem czy musi być kontakt ze sterownikiem ECU dla stary (ale podejrzewam, że nie , ja mam D3..) więc problem racze w kablach.'Piec powinen wykonać test obwodów i zakręcić wentylatorem, sprawdzić obecność pompki i próbować startować. zewrzyj czujnik temp. zapal wóz i pomierz czy są wszystkie napięcia na przewodach: - plus zasilajacy stale - plus z czujnika podszybia - + z alternatora informujacy o pracujacym motorze. sprawdziłeś przewody pod autem przy dogrzewaczu, tam jest kostka i tam lubi się pourywać co nieco (Tydzień temu u mnie tam odkryłem przetrawiony gruby przeód zasilający w galaxym) piotrula5 16-11-2012, 11:20 [QUOTE=bartixr;1906042] zewrzyj czujnik temp. zapal wóz i pomierz czy są wszystkie napięcia na przewodach: Tych pod autem na wtyczce obok dogrzewacza? Fakt ale sprawdziłem tam tylko zasilanie. |