doktorek35
20-05-2010, 18:07
Witam,chce sam wykonać uszczelki komory spalania do dogrzewacza D3WZ/D5WZ,czy dysponuje ktoś realnym wzorem-szablonem tych uszczelek?
Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy doktorek35 20-05-2010, 18:07 Witam,chce sam wykonać uszczelki komory spalania do dogrzewacza D3WZ/D5WZ,czy dysponuje ktoś realnym wzorem-szablonem tych uszczelek? Krynek2004 24-05-2010, 19:12 Nie dam rady tego wszystkiego przeczytać....Dotarłem do 67 strony a już zapomniałem co było na początku.Ale nie jest tak źle...Ja akurat zakupiłem auto w zimie i nic nie działało.Po pierwszym kasowaniu błędów dogrzewacz się uruchomiał kilkakrotnie ale nic z tego nie wyszło.. Potem jak było z moim autem to niektórzy wiedzą... Dziś mam go w garażu i postanowiłem się tym zając...Na początek wymontowałem tłumik, bo do reszty nie zaopatrzyłem się w część zamienne.Wywaliłem wszystko z tłumika i cyknąłem migomatem wnętrze żeby się nie telepało. Wczoraj podpiąłem komp i wyszło: 1409-przerwanie płomienia 1414-wentylator nadmuchu Rozumiem że do wymiany pewnie świeca no i coś z wiatraczkiem...Po zgaszeniu auta chodzi mi pompka pod maską...O nic nie pytam, liczę że wymiana i ew. rozruszanie wentylatora pomoże.Ale chcę wyrazić podziw za znajomość i bogatą treść tego tematu dla kolegów...mam nadzieję że sam poradzę sobie z tym kłopotem. Pozdrawiam Stefano 24-05-2010, 22:55 Po co czytasz wszystko??? Czytaj tylko konkretne odpowiedzi, nie tam takie pierdoły, a ja miałem chyba to a to, wydaje mi się.... Temat bardzo długi, bo jest sponiewierany przez ludzi którzy wciąż pytają o to co tam już jest napisane juz po parę razy. Ale mam chwilę, to ci opisze co cię czeka z wiatrakiem, tego chyba jeszcze nie opisywałem, bo rozruszanie tutaj niewiele pomoże. Jak będziesz chciał nasmarować te maleńkie łożyska wentylatora w piecyku, to musisz jednak go rozebrać,więc po pierwsze uważaj przy ściąganiu wiatraka, aby ci się nie rozłupał, bo ja już takowe zaliczyłem, ale mam ich zapas. Należy delikatnie podważać po przeciwnych stronach, najlepiej dwoma nożami to plastykowe kruche dziadostwo, a później to juz podkładać coś bardziej konkretnego, np. dwa dłutka i powolutku zejdzie. Pod wentylatorem masz trzy śrubki na torx20. Jak wyjmiesz silniczek to go trzeba rozbebeszyć, odginając chyba trzy podwójne uszka czy zagięcia. Uważaj na magnesy i podtrzymujące je sprężynki. Dostaniesz się teraz do malutkich łożysk na wirniku, ich rozmiar i oznaczenie gdzieś mam zapisane, bo to nawet ich swojego czasu nie było w handlu i ich sciągałem na zamówienie, jak ci potrzeba do wymiany, to te dane znajdę. Jak nie mają luzów to wystarczy z jednej strony zdemontować blaszkę osłonkę, /łożysko Z/ przemyć beznzyną, wydmuchać brud cisnieniem, osuszyć i nasmarować porządnym smarem, ale nie za bogato, bo się będzie grzało. A jeszcze taka uwaga; spotkałem się wiele razy tez z taką sytuacją, ze była za mała odległość pomiędzy wiatrakiem, a aluminiową obudową trzymającą silniczek i jak podlazło tam trochę kurzu i pyłu, to wiatrak ocierał, co dawało właśnie taki błąd jak piszesz. Wystarczy wiec delikatnie zrobić tam około 1 do 1,5 mm szparkę, poprzez podniesienie wiatraka, sposobem jak wyżej. Sukcesów!!! Krynek2004 25-05-2010, 17:46 No dziękuje Ci bardzo za porady, napewno będa pomocne.Chciałem się wziąć za to jak juz będe wszystko miał tzn. świece i sitko.Ale dostałem dziś zapytanie z motomarketu o nr świecy bo są jakieś dwa rodzaje i ponoć jakieś z kabelkiem. Więc nie zamówię dopóki nie rozbiorę...Ale czytałem że wysyłają szybko więc mogę zaczekac.Zresztą mam drugie auto w zapasie.Raz jeszcze Stefano dzięks...:) taxidriver 11-07-2010, 15:10 Proszę państwa wiem że nie sezon i że za ciepło ale chciałem przypomnieć o rozpaleniu co jakiś czas piecyka;), dla nie zorientowanych i krótko obserwujących ten temat podpowiem, że trzeba po prostu zmostkować czujnik temperatury z pierwszej lub drugiej strony tego tematu. Ja dzisiaj przy temp 32*c odpaliłem i niestety przez ok 5 min zadyma na pół działki, pohulał pohulał i wyłączyłem następna próba po wakacjach ;) RafałB 12-07-2010, 08:22 Proszę państwa wiem że nie sezon i że za ciepło ale chciałem przypomnieć o rozpaleniu co jakiś czas piecyka A po co ????Ogrzewanie włączasz teraz???Piecyk sam sie włączy na jesieni... :P Teraz klime sprawdzaj a nie piecyk hehe Krynek2004 18-07-2010, 09:31 No a ja rozebrałem całe webasto,wymieniłem wszystko co można było i nadal mam błąd 1414.Łozysko załozyłem nowe a tu dalej zonk....Powiedzcie mi czy ten wiatraczek ma całkiem luźno sie kręcić?Bez najmniejszego oporu?TZN że jak popchnę ręką to leciutko się kręci,bo ja mam wrażenie że stawia minimalny opór.Nie mam czasu aby odpalić na krótko webasto i zobaczyc czy działa(przy tym błędzie pewnie nie zadziała) ale może warto rzeczywiście teraz to zrobić niż przy kilku stopniach na plusie lub minusie.... Stefano 18-07-2010, 09:55 Wentylatorek ma chodzic bardzo luzno, ale wirnik jest minimalnie trzymany przez magnesy. Ja oczyszczam i przedmuc***ę to wszystko kompresorem, to przy podaniu na niego strumienia sprężonego powietrza, chodzi jak wściekły. Zobacz czy masz delikatny luz pomiedzy dekielkiem wiatraka a obudową, tak około 0,5 mm lubi tam podejść jakiś paproch i wdedy obciera, albo niedokładnie zablokowałeś sprężyną magnesy w silniczku. Pozdr. taxidriver 18-07-2010, 09:56 A po co ????Ogrzewanie włączasz teraz???Piecyk sam sie włączy na jesieni... A po to aby rozruszać i dlatego że tak wymyślił producent i zaleca raz w miesiącu na 15 minut odpalić. A jeszcze dlatego że wole teraz rozpalić piec na 15 minut jak potem w zimie przy plus 3 - minus 3 rozgrzebywać piec. Krynek2004 18-07-2010, 15:38 No nic...musze to jeszcze raz wszystko rozbebeszyć....Uczymy się na błedach... Stefano 18-07-2010, 21:56 Ten błąd 01414 wskazuje na problem z wentylatorem, musi mieć jakieś wieksze opory, bo sterownik piecyka go testuje na początku uruchamiania. Może nie go rozbieraj tylko na poczatku skasuj ten błąd i niech sie uruchomi, nie wiem czy to masz ogrzew. postojowe, czy dogrzewacz to musisz zewrzeć czujnik temp. zewn. Będziesz wtedy słyszał przt starcie co sie dzieje z wentylatorem, czy skrzeczy, piszczy, obciera, czy chodzi za wolno. Po paru startach moze sie rozrusza... A jak juz to nie pomoże i kiedy rozkręcisz jednak piecyk, to podaj mu we wtyczkę którą wypniesz ze sterownika, 12 V na te piny co idą z nich kabelki do wentyl. i zobaczysz jak on hula. Sprawdź też ten luz 0.5 mm, co pisałem wczesniej. Pozdr. marwyk 19-07-2010, 07:00 No a ja rozebrałem całe webasto,wymieniłem wszystko co można było i nadal mam błąd 1414. Ja mając ten sam błąd wymieniłem wentylator na nowy (miałem dostep do tanich nowych częsci) i raz to działło a raz nie (jeździłem tak przez kilka miesiecy od sierpnia - mam ogrz. stacj więc właczam kiedy chce) . Postanowiłem za sprawą kilku podobnych przypadków podmienić sterownik i to był strzła w dziesiatke - od tamtej pory wszystko chodzi jak należy radyrvegen 31-07-2010, 22:43 Witam Na wstepnie chcialbym bardzo podziekowac za zajefajny temat. Dzieki temu tematowi naprawilem swojego eberka jak i rowniez przerobilem je na ogrzewanie postojowe z wlacznika lecz to dla mnie jest za malo chcialbym podlaczyc programator Easystart T lecz niestety nie mam pojecia jak to zrobic, i tu pojawia sie moja prozba do Szanownych uzytkownikow forum ktorzy mieli z takim programatorem stycznosc.Mianowicie chodzi mi o kabelki ktore wychodza z programatora "jaki kolor do czego" Czy znajdzie sie ktos kto by mogl mi pomoc w tym temacie?( zaznacze ze wpielem sie do panalu klimatronika,pod dmuchawe jak i rowniez zamontowalem popke wody takze w zime jak ide na zakupy to wracam i dalej jest przyjemnie i cieplutko w srodku to wszystko dzieki Wam dzieki wielkie:lol:) Pozdrawiam i czekam na jakakolwiek odpowiedz. Radyrvegen waldor4 01-08-2010, 13:01 http://www.eberspacher.com/downloads/technical-documents/airtronicD5_technical.pdf Strony od 40 do 44, easystart t w kilku opcjach, co prawda w ogrzewaniu powietrznym, ale zasady sterowania są takie same. powodzenia w dalszych pracach. radyrvegen 05-08-2010, 23:56 http://www.eberspacher.com/downloads/technical-documents/airtronicD5_technical.pdf Strony od 40 do 44, easystart t w kilku opcjach, co prawda w ogrzewaniu powietrznym, ale zasady sterowania są takie same. powodzenia w dalszych pracach. dzieki juz podlaczone zajelo mi to kilka minut ale jaki efekt bedzie ranoooo. Ciepelko bez wychodzenia i startowania motoru czy tez eberka z przycisku Pozdrowienia dla wszyskich SAG darabont 23-08-2010, 09:34 Witam.U siebie mam przerobiony dogrzewacz na postojowe z pilota.Od czasu do czasu latem włączam go na kilka minut dla przedmuchania.No i tydzień temu nie odpalił.Zabrałem się za niego wczoraj.Napięcia we wtyczce posprawdzane,wszystko jak trzeba.Myślę trzeba wyciągać.Po odkręceniu i opuszczeniu chciałem zabierać się za odpinanie węży ale spojrzałem na wtyczkę wychodzącą z dogrzewacza.Było na niej troszkę niebieskiego nalotu.Po pociągnięciu mocniej za przewody wyskoczył jeden od pompki paliwa i +alternatora,poprostu się utleniły przy samej wtyczce.Po dolutowaniu wszystko znowu ładnie chodzi ,także i takie pierdoły się zdarzają. mostostal4 27-08-2010, 09:45 Mam galaxy z 96r i TDi 90 km dogrzewacz ebera chyba d3w . Pytanko czy ktoś może wie czy są zamienniki świec żarowych ebera. Oryginały są na napięcie 8 volt (nie 12V) a ceny oryginału to 118 lub 188 PLN na allegro. Szukałem sam i nie znalazłem ustrojstwa w zamienniku na 8 volt, tylko 12V taxidriver 27-08-2010, 12:28 Nie kombinuj ma być eber beru czy inne ale zawsze 8 V jak chcesz mam za 100 do oddania kupiona na wiosne ale był inny problem, nówka nie używana. Kupiona w serwisie. imjacek 29-08-2010, 09:13 Witam. Proszę o odpowiedź na takie nieco złożone (przydługawe) pytanie: Auto- Galaxy 1.9 TDI, silnik AFN, rocznik 1998. Dogrzewacz D3W-Z zgodnie z fabryczną rozpiską dla tego modelu i rocznika. Instrukcja obsługi podaje: "W przypadku silnika diesel nagrzewnica włącza się automatycznie przy temperaturze zewnętrznej poniżej 5 stopni celsjusza, lub gdy temperatura płynu chłodzącego silnik spada poniżej 75 stopni celsjusza." Po przestudiowaniu tematu, w niemieckojęzycznym materiale (bardzo fajny, zapodany przez Stefano już dawno) wyczytałem podobnie, że ma piecyk odpalić w czasie do około 3 minut po uruchomieniu silnika samochodu, jeśli temperatura zewnętrzna jest w przedziale 5 - 8 stopni C (lub niższa oczywiście), albo gdy płyn chłodzący ma mniej niż 85 - 90 (:shock:) stopni. W wielu postach właściciele aut piszą, że słyszeli radosny gwizd, szum, szmerek itp oraz widzieli dymek ze swojego piecyka, gdy na dworze zrobiło się zimno. Pytam grzecznie jak to jest: odpala tylko jak zaczną się chłody, czy latem też ma zagadać (patrz instrukcja - temp. płynu poniżej 75 stopni). Jeśli latem też, to nie trzeba go odpalać przy pomocy zworki w celach, hmmm... konserwacji czy przewietrzenia. Przewertowałem temat (fajny zresztą) i nie znalazłem - no chyba że jakoś przeoczyłem - odpowiedzi. Jeśli przegapiłem - sorry. A jeśli nie, to niech ktoś rozwieje wątpliwości. Z góry dziękuję i pozdrawiam. taxidriver 29-08-2010, 10:11 Pilnuje tego czujnik na podszybiu czyli + 5*c i mniej gada i jak temp płynu jest poniżej 75*c . Czyli latem się sam nie odpala.;) imjacek 29-08-2010, 10:26 Taxidriver, czujnik OK, wiem o co chodzi. Ale latem, nawet po ciepłej (powiedzmy 25 stopni C) nocy czy też z garażu, nie ma mozliwości, żeby płyn miał 75 stopni! No chyba że godzinkę wcześniej zakończyliśmy jazdę. Więc teoretycznie - zgodnie z instrukcją i niemiecką stronką o dogrzewaczach - powinien zagadać codziennie rano! Jaką płyn może mieć temperaturę po całej nocy? Niech ma nawet 50 - 60 stopni, po takiej baaardzo krótkiej ciepłej nocce :> No i to jest sedno mojego pytania: ma gadać poniżej określonej temp. płynu, czy TYLKO za zgodą czujnika na podszybiu. Tak czy siak, dzięki za odpowiedź. Pozdrowionka dla wszystkich! Stefano 29-08-2010, 10:42 Piecyk ma się uruchomić jak pisze kol. Taxidriver, gdy temperatura zewn. jest mniej niż podana " i " temper. płynu ponizej podanej. Zamiast 'albo' czy 'lub' powinno być ' i ', te dwa warunki powinny byc spełnione razem. Pozdr. imjacek 29-08-2010, 13:25 Stefano - dzięki, przyjąłem do wiadomości. Tak też myślałem, ale nie ma to jak mądrego posłuchać! Czyli, krótko mówiąc, instrukcja obsługi jest zredagowana (przetłumaczona) tak niespecjalnie... Pozdrawiam grzela33starachowice 30-08-2010, 12:18 Panowie szukam machera od ciepełka w Starachowicach...za leniuchowaty jestem do tego a poza tym pod blokiem raczej nie wymontuje tego urządzenia:027:..czekam na namiary-z góry dziękuję Krynek2004 31-08-2010, 09:58 A jest ktos z Krakowa lub okolic kto może dołożyć jeszcze ogrzewanie na postoju? Mam tylko dogrzewacz silnika a chciałbym jeszcze mieć postojowe. marwyk 04-09-2010, 06:54 Zależy jak to chcesz zrobić? Czy tak jak oryginał czy jakieś połowiczne rozwiązanie? Marcus171 08-09-2010, 08:37 Witam Ja również chciałbym przerobić D3WZ na ogrzewanie postojowe i wiem że potrzeba mi: 1. pompkę wody czy też są jakieś propozycję jaką kupić jaka wydajność itp. 2. instalacja kabelków 3. ??zegar modułowy?? tylko jaki? z tego co wiem jest możliwość żeby taki zegar pokazywał błędy pieca tylko nie wiem jakiego szukać, chyba że można założyć taki oryginalny czyli zegarek z 4 przyciskami? hoohoos 08-09-2010, 12:13 Witam, od kilku dni jestem w posiadaniu Alhambry 116km Po rozkodowaniu VIN dowiedziałem się, że mam podgrzewacz pomocniczy?? Możecie napisać co to jest, jak się to używa, jak działa itp? Widziałem z prawej strony auta pod spodem coś a`la grzałka (farelka) która jest połączona ze zbiornikiem paliwa i nie wiem, czy to jest to czy coś innego? RafałB 08-09-2010, 12:47 Witam Kolege.1.8 TDI?Chyba coś nie tak ;) Dogrzewacz jest pod autkiem po lewej str pod drzwiami pasażera.A co to jest i do czego służy...poczytaj od 1 str tego wątku ;) hoohoos 08-09-2010, 13:43 Już poprawione :) stron troszkę jest heh, wiem że załącza się automatycznie jeżeli temperatura otoczenia spadnie poniżej ok. 6 stopni. Jeżeli źle pisze to proszę mnie poprawić :) Auto mam od niedawna i ostatnio się troszkę przestraszyłem jak zgasiłem auto a w silniku jeszcze coś "chodziło" a było chłodno i może akurat ten podgrzewacz. RafałB 08-09-2010, 14:02 Nawet poniżej 10 stopni na + i mniej niż 75 stop C silnika sie załącza....nie ma sie czego bać ;) jak " buczy" znaczy że (jeszcze) działa ;) waldor4 08-09-2010, 18:35 Pod przednim siedzeniem pasażera jest chłodnica paliwa. Po zgaszeniu silnika zawsze będzie słychać pompkę płynu chłodzącego bez względu na temperaturę, jeśli oczywiście jest sprawna, a przy temperaturach poniżej 5 stopni do około 10 stopni zależnie od rocznika uruchamia się dogrzewacz i pracuje jeszcze chwilę po wyłączeniu zapłonu. Marcus171 09-09-2010, 13:58 Witam Mam pytanko chciałbym rozbudować dogrzewacz do ogrzewania postojowego a mój model to D3WZ, wiem że muszę kupić pompkę cieczy oraz zegar modułowy i teraz mam pytanko jaki to ma być zegar czy ma to być cokolwiek ze znaczkiem eberspachera czy może to być zegarek oryginalny taki jaki był w galaxy z 4 przyciskami czy jaki? Nie wiem jaki kupić a jest tego trochę do wyboru, na alledrogo widziałem też takie nowe jakieś ładne malutkie ale nie wiem czy to będzie gadało. A czy może być taki eberspachera ale ma znaczek mercedesa? ma to znaczenie w jakim aucie jeździło? a może webasto też może być? w sumie wyglądają identycznie różnią się tylko znaczkiem producenta. Stefano 09-09-2010, 21:41 Wszystkie zegary o zasilaniu 12 V będa ci pasowały, aby tylko na którymś pinie wyzwalały napiecie 10-12 V, co potrzebne ci jest do wysterowania sterownika ogrzewania postojowego. Starsze konstrukcje zegarów mają dość dobrze to wyprowadzone, chodzi mi o natężenie wyzwalanego prądu, który musi 'uciągnąć' cewkę przekaźika. Natomiast te nowsze w kształcie jajeczka lub płaskiego prostokącika typu 1530, mają z tym problem, trzeba do nich dorabiać wzmocnienie sygnału, lub ingerować w sam zegar, celem wyprowadzenia mocniejszego sygnału. Marcus171 09-09-2010, 22:55 Wszystkie zegary o zasilaniu 12 V będa ci pasowały, aby tylko na którymś pinie wyzwalały napiecie 10-12 V, co potrzebne ci jest do wysterowania sterownika ogrzewania postojowego. Starsze konstrukcje zegarów mają dość dobrze to wyprowadzone, chodzi mi o natężenie wyzwalanego prądu, który musi 'uciągnąć' cewkę przekaźika. Natomiast te nowsze w kształcie jajeczka lub płaskiego prostokącika typu 1530, mają z tym problem, trzeba do nich dorabiać wzmocnienie sygnału, lub ingerować w sam zegar, celem wyprowadzenia mocniejszego sygnału. Oki dziękuję Ci bardzo za odpowiedź a mam jeszcze pytanko czy wystarczy kupić oryginalny zegarek z galaxy z 4 przyciskami i on wtedy ma w sobie sterownik? Stefano 10-09-2010, 20:31 Nie poczytałeś tego tematu! Zegarek z czterema przyciskami to normalny zegarek podający aktualny czas, ale rozbudowany o opcję wyzwalania na zaprogramowną wczesniej godzinę, sygnału do wysterowania sterownika ogrzewania postojowego. Nie posiada zatem w sobie sterownika ogrzewania postojowego, trzeba fizycznie go dołozyć i podpiąć w instalację auta i pieca. Chodzi dokładniej o wysterowanie dogrzewacza na postoju, pompki płynu w czasie dzałania piecyka z opóźnieniem około 2-3 minut po jego zgaszeniu, wysterowanie nawiewów w kabinie itd. radzioradzio 11-09-2010, 10:46 Nie poczytałeś tego tematu! Zegarek z czterema przyciskami to normalny zegarek podający aktualny czas, ale rozbudowany o opcję wyzwalania na zaprogramowną wczesniej godzinę, sygnału do wysterowania sterownika ogrzewania postojowego. Nie posiada zatem w sobie sterownika ogrzewania postojowego, trzeba fizycznie go dołozyć i podpiąć w instalację auta i pieca. Chodzi dokładniej o wysterowanie dogrzewacza na postoju, pompki płynu w czasie dzałania piecyka z opóźnieniem około 2-3 minut po jego zgaszeniu, wysterowanie nawiewów w kabinie itd. Marcus171 Dla ułatwienia. Poczytaj od strony 52 i więcej o sterowaniu na stronie 67. Zrobiłem tak jak na schemacie przekaźniki + zwłoczny wyłączający pomkę po casie jaki sobie na nim ustawisz. Tyle, że nie przez programator ani zdalnie sterowane (manualny włącznik). Żaden problem by zrobić jak tylko dusza zapragnie. Do tego zamontowałem pompę obiegu przy dogrzewaczu. Początkowo połasiłem się na używkę od omegi. Padła po miesiącu. Zakupiłem na allegro nową bez szczotkową smiga jak burza. Marcus171 11-09-2010, 17:22 Ok dziękuję Wam za odpowiedzi, ale zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą mianowicie jeśli w układ rurek dogrzewacza podłącze dodatkową pompkę cieczy to czy nie będzie ona przeszkodą dla pompy cieczy w silniku? nie będzie blokowała pracy dogrzewacza? bo chodzi mi o to że jak dodatkowa pompka cieczy nie będzie pracowała to czy będzie mogła przez nią płynąć ciecz podczas pracy silnika? PS. przeczytałem cały temat dogrzewacza ale oczywiście trochę tego jest więc mogłem coś pominąć lub zapomnieć :) SHARANISTA 11-09-2010, 22:00 sorki być może było to opisane wcześniej... wróciłem przed chwilą z demontażu i jestem "delikatnie sponiewierany"... zdemontowałem swoje urz. dogrzewające D5W...obwód płynu chłodzącego (tutaj raczej dogrzewającego) istniejacym przewodem... ma on specyficzny profil wiec jest zgięcie i może nie przepływać płyn... - czy to może być problemem ? ponadto: - zaślepiłem przewód dopływu paliwa; - wymontowałem bezpiecznik urz.dogrz. - czy mogę spokojnie jeździć w takiej sytuacji??? POZDRAWIAM... załączam fotkę http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=20896&stc=1&d=1284238727 Stefano 11-09-2010, 22:46 Ok dziękuję Wam za odpowiedzi, ale zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą mianowicie jeśli w układ rurek dogrzewacza podłącze dodatkową pompkę cieczy to czy nie będzie ona przeszkodą dla pompy cieczy w silniku? nie będzie blokowała pracy dogrzewacza? bo chodzi mi o to że jak dodatkowa pompka cieczy nie będzie pracowała to czy będzie mogła przez nią płynąć ciecz podczas pracy silnika? PS. przeczytałem cały temat dogrzewacza ale oczywiście trochę tego jest więc mogłem coś pominąć lub zapomnieć :) Płyn będzie przechodził przez pomkę podczas jej postoju. - czy mogę spokojnie jeździć w takiej sytuacji??? POZDRAWIAM... załączam fotkę Nie bardzo, układ teraz jest niedrozny, zamęczysz elektryczną pompkę płynu, ona niestety cały czas chodzi w czasie pracy silnika. Albo załóż inny krótszy, prosty wąż, albo wyjmij wtyczkę od pompki na czas remontu piecyka. Ten istniejacy teraz wąż tez mozna tak ułozyć, aby nie był załamany, jak trzeba mozesz go przekręcić na rurkach i pokombinować. Trzeba było załozyć w miejsce piecyka 5 cm rurki fi 20 mm i po kłopocie. Jeszcze to zabezpieczyć dla spokoju, aby sie nie wysunęły, czyli zdrutować do siebie obydwie obejmy. Pozdr. SHARANISTA 12-09-2010, 15:36 przewód wymieniłem ;)... ale podchodząc do rozkładania piecyka okazało się że łby śrub torks są tak zardzewiałe że nie sposób ich odkręcić, trzeba kupić nowe...czy po rozłożeniu i dobieraniu się do świecy żarowej też czekają mnie niespodzianki... w co warto się zabezpieczyć...może uszczelka? POZDRAWIAM... Marcus171 12-09-2010, 23:08 Witam Doradźcie mi bo właśnie dostałem informację od kolegi Grzesh że te D3WZ przy temperaturze np. -10 to słabizna straszna jest i teraz już sam nie wiem przerabiać ten piecyk czy lepiej kupić D5WZ a może jeszcze lepiej D5WS czy jednak D3WZ wystarczy... kurcze ciężka decyzja, mi w sumie zależy żeby w temperaturze np. -20 (i większa jaka była w zeszłą zimę) ogrzał silnik i kabinę spokojnie. Pozdrawiam Stefano 13-09-2010, 22:11 przewód wymieniłem ;)... ale podchodząc do rozkładania piecyka okazało się że łby śrub torks są tak zardzewiałe że nie sposób ich odkręcić, trzeba kupić nowe...czy po rozłożeniu i dobieraniu się do świecy żarowej też czekają mnie niespodzianki... w co warto się zabezpieczyć...może uszczelka? POZDRAWIAM... Robota typowo ślusarska, trzeba popracować nad srubami i pójdą. Nie wiadomo jaką masz tam święcę, czy sztyft - kołek, czy normalną w obudowie mieszania paliwa z powietrzem. W pierwszym przypadku te świece raczej sie nie przepalają i nie mają sitka, W drugim możliwa awaria swiecy, sitka i gumowych uszelek /oringów/ na 'gaźniku'. Witam Doradźcie mi bo właśnie dostałem informację od kolegi Grzesh że te D3WZ przy temperaturze np. -10 to słabizna straszna jest i teraz już sam nie wiem przerabiać ten piecyk czy lepiej kupić D5WZ a może jeszcze lepiej D5WS czy jednak D3WZ wystarczy... kurcze ciężka decyzja, mi w sumie zależy żeby w temperaturze np. -20 (i większa jaka była w zeszłą zimę) ogrzał silnik i kabinę spokojnie. Pozdrawiam D3WZ to 3 kW, spokojnie, wystarczy, pojezdzisz w zimie to sam sprawdzisz, w przypadku montażu mocniejszego pieca 5 KW w twoim modelu auta, musisz dokładać elektryczną pomkę cieczy, bo będziesz łapał błędy przegrzania. Pozdr. Stefano 13-09-2010, 22:18 Sorry, nie mogę skasować, chciałem odpowiedziec w jednym poście, wyszły jednak dwa. grzesh 14-09-2010, 04:26 Tak jako dogrzewacz D3WZ wystarczy ale kolega Marcus171 chce przerobić to na ogrzewanie postojowe, a moim zdaniem to jest za słaby piecyk aby przy -15C zagrzał kabinę.Wiem to z własnego doświadczenia,miałem przerobiony tzn. wstawioną pompkę i sterownik. mimi 06-10-2010, 22:52 Witam. Sorki jeżeli źle wpisuje moje pytanko ale jakoś nie mogę tego indziej wsadzić. W mim dogrzewaczu wyskakuje błąd 1409 – przerwanie płomienia Robiłem test VAG-iem i nadmuch jak i pompka paliwa są sprawne, pompka dodatkowa obiegu cieczy też pracuje. Podczas testu silnika wyskakuje błąd 17664 – czujnik temp. płynu chłodzącego, podejrzewam że to właśnie jest powodem wyłączania, czy ktoś wie gdzie ten czujnik się znajduje ewentualnie jakieś jego dane. Oprócz tego kodu występuje jeszcze błąd 1492 – nieznany kod błędu/brak osprzęty, Stefano 07-10-2010, 08:01 Ten błąd 17664 – czujnik temp. płynu chłodzącego, jest w sillniku samochodu czy piecyku? mimi 07-10-2010, 18:05 Ten błąd jest w silniku gizmolus 08-10-2010, 06:11 Witam,przeczytałem prawie wszystko tutaj i na elektrodzie.Jednak cos mi umkneło.Kupiłem sharana sprawdziłem dogrzewacz, spalony, wymieniłem,przy okazji zobaczyłem z kolegą dodatkowy sterownik na pompke.Kupiłem pompke i mini zegarek.Okazało się że poprzedni wł.rozbudował do niezależnego ogrz.i odcioł sterowanie radiowe jak spalił sie dogrzewacz.Dosłownie odcioł z wiązki, założylismy wszystko i chula tylko..Zwróciłem uwagę że niebardzo mi grzeje środek.Mam klimatronik wyswietla mi sie HE obieg jest sprawdziłem wyłącza mi sie przy 77 stopniach.Jak odpale silnik momentalnie dmucha gorące.Niewiem co dalej.Jak ustawić cieplejsze grzanie na HE klimatroniku?Przepraszam za rozpisanie.Jestem z warszaw,y może ktos sprawdzi?Zapłace.Pozdrawiam taxidriver 08-10-2010, 06:43 Pytanie do wszystkich ale kierowane do Stefano przede wszystkim . Mam do rozebrania piecyk d4wsc czy jakoś tak jest to dołożone ogrzewanie do samochodu występuje błąd F15 serwis twierdzi że jest padnięty sterownik ( ale u mnie też rozpoznali sterownik a trzeba było szczotki w pompce wymienić ;) ) pytanie czy jeśli okaże się że to sterownik można podmienić na d5w... czy to będzie działało kolega taki po prostu ma .;) artur8932 08-10-2010, 08:22 Witam wszystkich, ja mam pytanie trochę z innej beczki. U mnie nie ma dogrzewacza i tu pojawia się pytanie. Czy w wersjach gdzie nie były montowane trzeba coś przerabiać w instalacji aby takowy zamontować? Zaczynają się przymrozki i dobrze by było gdyby silnik był podgrzany ponieważ nie posiadam garażu tylko zastanawiam się czy nie będzie problemu z podłączeniem tzn czy są wszystkie kostki itp? Stefano 08-10-2010, 20:11 Witam,przeczytałem prawie wszystko tutaj i na elektrodzie.Jednak cos mi umkneło.Kupiłem sharana sprawdziłem dogrzewacz, spalony, wymieniłem,przy okazji zobaczyłem z kolegą dodatkowy sterownik na pompke.Kupiłem pompke i mini zegarek.Okazało się że poprzedni wł.rozbudował do niezależnego ogrz.i odcioł sterowanie radiowe jak spalił sie dogrzewacz.Dosłownie odcioł z wiązki, założylismy wszystko i chula tylko..Zwróciłem uwagę że niebardzo mi grzeje środek.Mam klimatronik wyswietla mi sie HE obieg jest sprawdziłem wyłącza mi sie przy 77 stopniach.Jak odpale silnik momentalnie dmucha gorące.Niewiem co dalej.Jak ustawić cieplejsze grzanie na HE klimatroniku?Przepraszam za rozpisanie.Jestem z warszaw,y może ktos sprawdzi?Zapłace.Pozdrawiam Sprawdż czy na wężach do przedniej nagrzewnicy nie ma elektrozaworu. Pytanie do wszystkich ale kierowane do Stefano przede wszystkim . Mam do rozebrania piecyk d4wsc czy jakoś tak jest to dołożone ogrzewanie do samochodu występuje błąd F15 serwis twierdzi że jest padnięty sterownik ( ale u mnie też rozpoznali sterownik a trzeba było szczotki w pompce wymienić ;) ) pytanie czy jeśli okaże się że to sterownik można podmienić na d5w... czy to będzie działało kolega taki po prostu ma .;) Potrwa to jakiś czas bo będę musiał sprawdzic wtyczki do sterownika obydwu modeli, bo jak rozumie chcesz zamienic sterownik z D4WS / postojowewe / na 5DWZ / dogrzewacz / ? czy o końcówce takiej samej WS czy WSC jaki tam miałeś wczesniej.??? A jeszcze wazne; napisz czy to jest D5WSC czy D5WS, jaki masz? Pierwszy jest trochę pękaty, wiekszy o tą czarną obudowę plastykową, z pomką paliwa i wody, drugi goły jak dogrzewacz D5WZ. Witam wszystkich, ja mam pytanie trochę z innej beczki. U mnie nie ma dogrzewacza i tu pojawia się pytanie. Czy w wersjach gdzie nie były montowane trzeba coś przerabiać w instalacji aby takowy zamontować? Zaczynają się przymrozki i dobrze by było gdyby silnik był podgrzany ponieważ nie posiadam garażu tylko zastanawiam się czy nie będzie problemu z podłączeniem tzn czy są wszystkie kostki itp? Musisz sprawdzic czy pod autem masz gniazdo 8-mio pinowe do piercyka, wychodzi z progu pod tylnym lewym siedzeniem, a jak nie ma to trzeba mu to zrobić. Ale łatwiej wtedy wykonać instalację pod ogrzewanie postojowe, bo i tak trzeba ciągnąć w progu nowe przewody, a i jeszcze pomki, sprawdż czy masz przy baku pomkę paliwa. bo może u ciebie ktoś tylko wymontował piecyk przed sprzedażą. Witam. Sorki jeżeli źle wpisuje moje pytanko ale jakoś nie mogę tego indziej wsadzić. W mim dogrzewaczu wyskakuje błąd 1409 – przerwanie płomienia Robiłem test VAG-iem i nadmuch jak i pompka paliwa są sprawne, pompka dodatkowa obiegu cieczy też pracuje. Podczas testu silnika wyskakuje błąd 17664 – czujnik temp. płynu chłodzącego, podejrzewam że to właśnie jest powodem wyłączania, czy ktoś wie gdzie ten czujnik się znajduje ewentualnie jakieś jego dane. Oprócz tego kodu występuje jeszcze błąd 1492 – nieznany kod błędu/brak osprzęty, Uszkodzenie czujnika temperatury w silniku nic nie ma do piecyka, jesli masz błąd 01409 w ogrzewaniu, to może byc niesprawna pomka paliwa, przytkany przewód paliwowy do piecyka, za mały stan paliwa w zbiorniku, lub najdorsze uszkodzony sterownik pieca. Benito 08-10-2010, 21:27 dzis udało mi sie odpalic dogrzewacz... ale no właśnie kopci jak diabli... co to moze byc? taxidriver 08-10-2010, 22:15 dzis udało mi sie odpalic dogrzewacz... ale no właśnie kopci jak diabli... co to moze byc? Zabrudzenie na sitku (uszkodzone sitki), albo samo przejdzie za jakiś niedługi czas albo musisz wymienić sitko koszt 30 zeta na ale.....drogo i ok 1-1.5 godz roboty z przerwą na piwo;) ################################# "jak rozumie chcesz zamienic sterownik z D4WS / postojowewe / na 5DWZ / dogrzewacz / ? czy o końcówce takiej samej WS czy WSC jaki tam miałeś wczesniej.???" po niedzieli dopiero będę u kumpla i pospisuję dokładnie co on tam ma. Stefano 08-10-2010, 23:03 dzis udało mi sie odpalic dogrzewacz... ale no właśnie kopci jak diabli... co to moze byc? Albo masz zawalony ropą tlumik, jak odpala to niech trochę pochodzi gdzes na uboczu, moze przepali, jak mu nie przejdzie to jak pisze kolega wyzej - sitko. Stefano 08-10-2010, 23:18 .............. po niedzieli dopiero będę u kumpla i pospisuję dokładnie co on tam ma. D5WSC ma takie same wyprowadzenia jak D4WSC, na sterownik, jak i we wtyczce zasilajacej piec, nie wiem jak jest z WS, jutro postaram sie rozpoznać. Pozdr./ pawei09 09-10-2010, 18:49 Witam dzisiaj termometr wskazywał zero a dogrzewacz się nie załączył po przejechaniu ok, 10 km zaczyna się robić ciepło trochę długo zastanawiam się czy to działa jak to sprawdzić Pozdrawiam waldor4 09-10-2010, 19:39 Witam dzisiaj termometr wskazywał zero a dogrzewacz się nie załączył po przejechaniu ok, 10 km zaczyna się robić ciepło trochę długo zastanawiam się czy to działa jak to sprawdzić Pozdrawiam Na początek poszukaj czujnika na podszybiu i go zewrzyj, a jak to nic nie da to poczytaj od strony 107 do 111. Albo to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic662671.html#3418996 ferdek1962 10-10-2010, 16:25 witam wszystkich chetnych mi pomóc Proszę nie śmiać sie ze mnie ale zadam byc może głupie pytanie dla znawców Czy do silnika 2.0 DOHC benzyna+LPG 98r. można założyc jakiś dogrzewacz Jeśli tak to jaki podejdzie Dodam że nie mam komputera pokładowego Jaki ewentualnie może być koszt takiego dogrzewacza +cena załozenia Pozdrawiam rici520 10-10-2010, 19:37 jasne,ze mozesz zainstalowac sobie dogrzewacz do autka z silnikiem benzynowym. wiem,ze Webasto produkuje takie urzadzenia, ale poczekajmy na naszego "guru" Stefano on na codzien naprawia i montuje takie rzeczy niech sie wypowie i cos poleci.:P dudi999 10-10-2010, 20:22 Witam szanowne grono, mam problem z dodatkowa pompka płynu chłodzącego a co za tym idzie przegrzewania dogrzewacza - pompka działa ale nie zawsze prawidłowo tzn. czasem słychać jak chodzi silniczek elektr. ale nie tłoczy płynu dopiero po poruszeniu pompki jest ok. Co może być przyczyna? szczotki? czy silniczek porusza łopatki dopiero po wytworzeniu pola elektomagnet.? będę wdzięczny za pomoc. Stefano 10-10-2010, 20:33 witam wszystkich chetnych mi pomóc Proszę nie śmiać sie ze mnie ale zadam byc może głupie pytanie dla znawców Czy do silnika 2.0 DOHC benzyna+LPG 98r. można założyc jakiś dogrzewacz Jeśli tak to jaki podejdzie Dodam że nie mam komputera pokładowego Jaki ewentualnie może być koszt takiego dogrzewacza +cena załozenia Pozdrawiam Komputer nic nie ma do piecyka. SGA z silnikiem benzynowym raczej dosć dobrze grzeją budę, ale mozesz dołozyć sobie dogrzewacz, lub bardziej ogrzewanie postojowe. Sa piecyki na beznzynę typu; B3,4,5WZ, lub postojowe B3,4,5WS, lub compact, z własnymi pomkami objegową płynu i paliwową typu B3.4.5 z koncówką WSC. W twoim roczniku powinien wystarczyć piec 3 kW, czyli seri B3.. Nie zakładałem jeszcze nikomu piecyka na benzynę, a sorry 1 raz tzw, webasto suche, czyli nagrzewajace powietrze w kabinie, w ciązarówce MAN, ale to był taki stary piecyk made in DDR, własnie na benzynę. Koszt piecyka nowego to duza suma, używka róznie, kilkaset zł, a robocizna serwis to duża suma, u mnie niewiele, ale nie mogę sobie robić reklamy. Witam szanowne grono, mam problem z dodatkowa pompka płynu chłodzącego a co za tym idzie przegrzewania dogrzewacza - pompka działa ale nie zawsze prawidłowo tzn. czasem słychać jak chodzi silniczek elektr. ale nie tłoczy płynu dopiero po poruszeniu pompki jest ok. Co może być przyczyna? szczotki? czy silniczek porusza łopatki dopiero po wytworzeniu pola elektomagnet.? będę wdzięczny za pomoc. Nie poczytałes tematu na wczsniejszych stronach, ale... Twoja pomką ma konczące się szczotki, napęd na łopatki pomki, przednoszony jest za pomocą magnesów o róznych polach, jeden na wirniku silniczka, a drugi na wirniku pompki, ciekawe rozwiazanie, aby uniknąć możliwości rozszczenienia pomki. Masz wiadomość na PW. Pozdr. mwojcie 11-10-2010, 17:33 Witam, szukałem w archiwum i nic nie mogę znaleźć, pomóżcie. Od początku: oddałem auto do warsztatu, męczyli się cały dzień i na koniec stwierdzili, że ogrzewanie jest sprawne, zaś tylko akumulator jest padnięty (kilka stówek wzięli za diagnozę). Szukam akumulatora, niestety nie wiem jaki akumulator powinienem kupić. W większości sklepów robią wielkie oczy gdy mówię, że chcę kupić akumulator dodatkowy do ogrzewania postojowego. Gdzie szukać tego ustrojstwa i jaki typ akumulatora? P.S. Wyciągając przednie siedzenie muszę odłączyć obydwa akumulatory czy wystarczy tylko ten dodatkowy? tommek 11-10-2010, 23:14 Udało mi się uruchomić piecyk dzięki poradom z tego forum,ale moja radość nie trwała długo. Piecyk wyłącza się z powodu przegrzania,błąd -dogrzewacz przegrzany,too great signal-. Co może być tego przyczyną,dodam jeszcze że pompka pracuje,układ nie jest zapowietrzony.Po uruchomieniu też mi się wyłączał ale okazało się że tylna nagrzewnica jest zamulona.Przepłukałem ją i kilka dni piecyk pracował bez zarzutu a teraz znowu klapa. Stefano 11-10-2010, 23:58 Witam, szukałem w archiwum i nic nie mogę znaleźć, pomóżcie. ... Gdzie szukać tego ustrojstwa i jaki typ akumulatora? P.S. Wyciągając przednie siedzenie muszę odłączyć obydwa akumulatory czy wystarczy tylko ten dodatkowy? Musisz kupić taką baterię, aby weszła pod fotel i pojemność miała przyzwoitą, tak ze 74 Ah by sie przydało. Ten dodatkowy ma separację z pierwszym, wiec nie musisz odłaczać tego pod maską, ale trzeba zabezpieczyc klemy bo podczas pracy silnika, będzie na nich napięcie. Udało mi się uruchomić piecyk dzięki poradom z tego forum,ale moja radość nie trwała długo. Piecyk wyłącza się z powodu przegrzania,błąd -dogrzewacz przegrzany,too great signal-. Co może być tego przyczyną,dodam jeszcze że pompka pracuje,układ nie jest zapowietrzony.Po uruchomieniu też mi się wyłączał ale okazało się że tylna nagrzewnica jest zamulona.Przepłukałem ją i kilka dni piecyk pracował bez zarzutu a teraz znowu klapa. Jak pompka się konczy to tez pracuje, ale nie pcha płynu jak trzeba i błąd przegrzania juz zaraz łapie, sprawdź pod autem na rurkach czy ta co idzie do silnika jest bardzo goraca, bo może to tylko czujnik przegrzania szwankuje w piecyku. No i jeszcze jedno, jak miałeś zamulaną tylna nagrzewnicę, a teraz ją przetkałeś, to masz cały układ chłodzący zapierniczony, ale dlaczego???? Skutkiem wyczyszczenia tylko tylnej nagrzewnicy, moze być znowu jej przytkanie, bo pozostawione zanieczyszczenia z reszty układu poszły tam znowu. Sprawdź też czy nie masz załamanego ktoregoś węża z góry piecyka, bo wystarczy ze załzoysz nie w tej samej pozycji i juz problem, dlatego trzeba je dokładnie wczesniej znaczyć, na gumie i napiecu. Ja tak robie i zero problemu, a niektórzy z forum, jak przyjadą to maja takie tam pokoślawione, że głowa mała. Ale bez obrazy, bardzo szanuję nasze forum i jego uzytkowników...jest bardzopózno idę lulu. Dobranoc.. ziaro-majk 12-10-2010, 08:38 Witam mam taki oto problem z dogrzewaczem a mianowicie załącza się gdy temperatura spadnie poniżej 10 st i działa cały czas nawet jak silnik nagrzeje się do 90 st. nadmienię że mam w aucie ogrzewanie postojowe (cztery przyciski przy zegarku nad lusterkiem ) może ktoś przerabiał taki temat mwojcie 12-10-2010, 09:19 Musisz kupić taką baterię, aby weszła pod fotel i pojemność miała przyzwoitą, tak ze 74 Ah by sie przydało. Ten dodatkowy ma separację z pierwszym, wiec nie musisz odłaczać tego pod maską, ale trzeba zabezpieczyc klemy bo podczas pracy silnika, będzie na nich napięcie. Dzięki! Już coś wiem. Żelowy czy zwykły kwasowy? Poduszka w siedzeniu jest zasilana z akumulatora podstawowego czy dodatkowego? Jeśli z podstawowego, to muszę go odłączyć na czas demontażu siedzenia. Grzenio 12-10-2010, 11:42 A mój piecyk działa ale po sezonie letnim można powiedzięć, że bardzo wyraźnie działa a wręcz huczy jak odrzutowiec. Zastanawiam się czy szukać tego przyczyny? Co tak huczy? Nie słychać wyłączenia silnika bo tak huczy piecyk. Jest sens coś przy nim grzebać i próbować uciszać? Zaznaczę, że działa i grzeje. Wydaje mi się że wcześniej (w ostatnim sezonie) po wyłączeniu silnika piecyk tylko chwilę pracował i wyłączał się teraz nie dość że huczy to dosyć długo (ok 5-7 min) po wyłączeniu silnika jeszcze pracuje. tommek 12-10-2010, 17:00 Jak pompka się konczy to tez pracuje, ale nie pcha płynu jak trzeba i błąd przegrzania juz zaraz łapie, sprawdź pod autem na rurkach czy ta co idzie do silnika jest bardzo goraca, bo może to tylko czujnik przegrzania szwankuje w piecyku. No i jeszcze jedno, jak miałeś zamulaną tylna nagrzewnicę, a teraz ją przetkałeś, to masz cały układ chłodzący zapierniczony, ale dlaczego???? Skutkiem wyczyszczenia tylko tylnej nagrzewnicy, moze być znowu jej przytkanie, bo pozostawione zanieczyszczenia z reszty układu poszły tam znowu. Sprawdź też czy nie masz załamanego ktoregoś węża z góry piecyka, bo wystarczy ze załzoysz nie w tej samej pozycji i juz problem, dlatego trzeba je dokładnie wczesniej znaczyć, na gumie i napiecu. Ja tak robie i zero problemu, a niektórzy z forum, jak przyjadą to maja takie tam pokoślawione, że głowa mała. Ale bez obrazy, bardzo szanuję nasze forum i jego uzytkowników...jest bardzopózno idę lulu. Dobranoc.. W tamtym roku na jesień wymieniałem w pompce szczotki i chyba przez rok się nie skończyły(chociaż kto wie?),rura od piecyka w stronę silnika jest gorąca jak piecyk działa.Układ nie będzie zasyfiony bo rok temu właśnie z powodu zasyfienia płukałem cały układ i wymieniałem płyn,a teraz dopiero czyściłem tylną nagrzewnicę bo po uruchomieniu dogrzewacza przegrzewał się.Po wyczyszczeniu nagrzewnicy piecyk pracował może tydzień.Węże nie są zagięte bo przy demontażu tak właśnie je znaczę.A jeżeli chodzi o czujnik przegrzania to gdzie mogę go kupić. Marcus171 14-10-2010, 09:12 Witam Mam pytanie bo wszystko było z dogrzewaczem ok ale dziś rano odpalił się i zaczął strasznie dymić na czarno i śmierdzi!! Jest nowa świeca kupiona z tydzień temu czy musi to oznaczać że skończył się palnik?? Zaznaczam że działa ok wszystko gwiżdże i grzeje tylko dymni bardzo na czarno. silver1972 14-10-2010, 10:02 Witam Na wstępie chciałbym się przywitać , jestem tu dopiero od niedawna. Przeczytałem cały temat dotyczący dogrzewacza i nie znalazłem odpowiedzi do mojego przypadku ( lub go przeoczyłem ). Zrobiło się chłodniej więc zacząłem się zastanawiać dlaczego mój piecyk się nie odzywa. Czytając cenne informacje zawarte w tym wątku zabarałem się do sprawdzenia elementów , które mają wpływa na prace piecyka. Zrobiłem zworkę na czujniku w podszybiu , piecyk parę chwil po uruchomieniu silnika zaczyna się odzywać tzn. zaczyna startować , pompka płynu działa bo również ją słychać , ale niestety nie grzeje. Po analizie na komputerze moduł dodatkowego ogrzewania pokazał błąd 1413 zwarcie do masy pompki dozującej. Na celownik poszła pompka . po podaniu ręcznie przerywanego napięcia z prostownika na styki pompki pompka pracuje i wtedy piecyk grzeje jak wściekły, nie kopci nie przerywa wszystko działa dopóki podaje paliwo. Rozbebeszyłem kostki z przewodami . Wszystko jest czyściutkie nie zużyte , przewody jak nowe zero żadnych śladów korozji otarć itp. Sam dogrzewacz wygląda jakby nigdy nie odpalił . Żadnych śladów przegrzania ,nawet wylot spalin jest czysty. Mam wrażenie że nigdy od nowości nie odpalił. Może pierwszy właściciel nawet nie wiedział że ma dogrzewacz lub nie przywiązywał do tego wagi. Czy któryś z kolegów miał podobny przypadek lub może jakieś wskazówki ? Może sterownik zdechł , jakieś zwarcie w nim ... nie mam już pomysłów. Pozdrawiam tommek 14-10-2010, 12:23 Znalazłem czujnik przegrzania i pytanie czy będzie pasował do mojego piecyka D5WZ. http://www.mastermot.com/index.php?jezyk=pl&s=oferta&t=katalogi&sklep=katalog-ogrzewania&produkt=eberspeacher&pro=hydronic&dalej=2&wiecej=003117 makisek 15-10-2010, 20:47 Witajcie Nie krzyczeć! Nie wyzywać! Siedzę i nie widzę - dlatego pytam.. Nie moge się połączyć VAG z dogrzewaczem (wszystko inne diagnozuję) W zasadzie juz miałem śrubkoręt w ręku, ale doczytałem na niemieckim forum, że w rocznikach 2000-2002 jak nie można się połączyć ze sterownikiem, to nie jest jakiś problem, ponieważ przy przymrozkach, urządzenie ruszy i wtedy (przy pracującym silniku) można się z nim połączyć.. Punkt 10.3 http://www.sgaf.de/content/zuheizer-062004-253051 Co na to nasi fachowcy od dogrzewaczy? Stefano 17-10-2010, 10:24 Witam mam taki oto problem z dogrzewaczem a mianowicie załącza się gdy temperatura spadnie poniżej 10 st i działa cały czas nawet jak silnik nagrzeje się do 90 st. nadmienię że mam w aucie ogrzewanie postojowe (cztery przyciski przy zegarku nad lusterkiem ) może ktoś przerabiał taki temat W piecyku masz problem w czujnikiem temperatury lub przegrzania, trzeba wejść w VAGu w te czujniki i sprawdzić co pokazują. Dzięki! Już coś wiem. Żelowy czy zwykły kwasowy? Poduszka w siedzeniu jest zasilana z akumulatora podstawowego czy dodatkowego? Jeśli z podstawowego, to muszę go odłączyć na czas demontażu siedzenia. Żelowy to pewnie kupa kasy, ten dodatkowy akumulator obsługuje tylko piecyk. A mój piecyk działa ale po sezonie letnim można powiedzięć, że bardzo wyraźnie działa a wręcz huczy jak odrzutowiec. Zastanawiam się czy szukać tego przyczyny? Co tak huczy? Nie słychać wyłączenia silnika bo tak huczy piecyk. Jest sens coś przy nim grzebać i próbować uciszać? Zaznaczę, że działa i grzeje. Wydaje mi się że wcześniej (w ostatnim sezonie) po wyłączeniu silnika piecyk tylko chwilę pracował i wyłączał się teraz nie dość że huczy to dosyć długo (ok 5-7 min) po wyłączeniu silnika jeszcze pracuje. Ma huczeć, jak zbyt głośno to wina tłumika, mogę ci taki uzywany wysłać, ale w bardzo dobrym stanie, pisz na PW. Po zgaszeniu silnika, piecyk ma proces gaszenia, studzenia, przewietrzania i co trochę trwa, to normalne. Witam Mam pytanie bo wszystko było z dogrzewaczem ok ale dziś rano odpalił się i zaczął strasznie dymić na czarno i śmierdzi!! Jest nowa świeca kupiona z tydzień temu czy musi to oznaczać że skończył się palnik?? Zaznaczam że działa ok wszystko gwiżdże i grzeje tylko dymni bardzo na czarno. Niech sie przepali, jak komora spalania zasyfiona, zdejmij tłumik i odpal, bo może on tez być zanieczyszczony i stad ten tym, ale po czasie powinien sie 'przepalić'. Jesli nic z tych dwóch rzeczy to trzeba zmniejszyc dawkę na pompce zasilajacej w paliwo. W tamtym roku na jesień wymieniałem w pompce szczotki i chyba przez rok się nie skończyły(chociaż kto wie?),rura od piecyka w stronę silnika jest gorąca jak piecyk działa.Układ nie będzie zasyfiony bo rok temu właśnie z powodu zasyfienia płukałem cały układ i wymieniałem płyn,a teraz dopiero czyściłem tylną nagrzewnicę bo po uruchomieniu dogrzewacza przegrzewał się.Po wyczyszczeniu nagrzewnicy piecyk pracował może tydzień.Węże nie są zagięte bo przy demontażu tak właśnie je znaczę.A jeżeli chodzi o czujnik przegrzania to gdzie mogę go kupić. Po co chcesz kupować ?? Moja pierwsza odpowiedź na samej górze tego postu.. Witam Na wstępie chciałbym się przywitać , jestem tu dopiero od niedawna. Przeczytałem cały temat dotyczący dogrzewacza i nie znalazłem odpowiedzi do mojego przypadku ( lub go przeoczyłem ). Zrobiło się chłodniej więc zacząłem się zastanawiać dlaczego mój piecyk się nie odzywa. Czytając cenne informacje zawarte w tym wątku zabarałem się do sprawdzenia elementów , które mają wpływa na prace piecyka. Zrobiłem zworkę na czujniku w podszybiu , piecyk parę chwil po uruchomieniu silnika zaczyna się odzywać tzn. zaczyna startować , pompka płynu działa bo również ją słychać , ale niestety nie grzeje. Po analizie na komputerze moduł dodatkowego ogrzewania pokazał błąd 1413 zwarcie do masy pompki dozującej. Na celownik poszła pompka . po podaniu ręcznie przerywanego napięcia z prostownika na styki pompki pompka pracuje i wtedy piecyk grzeje jak wściekły, nie kopci nie przerywa wszystko działa dopóki podaje paliwo. Rozbebeszyłem kostki z przewodami . Wszystko jest czyściutkie nie zużyte , przewody jak nowe zero żadnych śladów korozji otarć itp. Sam dogrzewacz wygląda jakby nigdy nie odpalił . Żadnych śladów przegrzania ,nawet wylot spalin jest czysty. Mam wrażenie że nigdy od nowości nie odpalił. Może pierwszy właściciel nawet nie wiedział że ma dogrzewacz lub nie przywiązywał do tego wagi. Czy któryś z kolegów miał podobny przypadek lub może jakieś wskazówki ? Może sterownik zdechł , jakieś zwarcie w nim ... nie mam już pomysłów. Pozdrawiam W twoim aucie jest juz piecyk D5ZF, co w pierwszych modelach Ebera był wadliwy sterownik, przerabiałem ten temat, co mogą potwierdzic koledzy z forum. Na 90 % siedzi sterownik. Można się nim bawić i go odlokowywać, na 10 razy może raz odpalić lub nie. Winny jest sterownik pieca, który właśnie nie podaje potrzebnych impulsów na pomkę paliwa. Sterownik nie da rady naprawić, pomimo poświecenia mu wielkiego czasu. Trzeba więc wymienić piec na starszy typ D5WZ i po kłopocie, sterowniki generalnie nie ulegają uszkodzeniu, ale są też łatwiej ' naprawialne'. Przerabiałem taka instalację wielokrotnie, montując przy okazji niejako sterownik ogrzewania postojowego, czyli "przy jednym ogniu, dwie pieczenie". Przestrzegam też przed zakupem w 'ciemno' piecyków D5ZF na portalach typu np. allegro, bo kupisz taki sam jak masz, lub gorszy, co się zdarzyło juz naszym kolegom z forum. Chyba że jest zastrzezona sprzedaż i bardzo dokładnie dogadana gwarancja, a wiem, że bardzo ciężko zmusić sprzedawcę do oddania kasy. Rada; w tym temacie poruszamny sie bardzo ostroznie. Witajcie Nie krzyczeć! Nie wyzywać! Siedzę i nie widzę - dlatego pytam.. Nie moge się połączyć VAG z dogrzewaczem (wszystko inne diagnozuję) W zasadzie juz miałem śrubkoręt w ręku, ale doczytałem na niemieckim forum, że w rocznikach 2000-2002 jak nie można się połączyć ze sterownikiem, to nie jest jakiś problem, ponieważ przy przymrozkach, urządzenie ruszy i wtedy (przy pracującym silniku) można się z nim połączyć.. Punkt 10.3 http://www.sgaf.de/content/zuheizer-062004-253051 Co na to nasi fachowcy od dogrzewaczy? Piecyk nie musi pracować, aby sie z nim połączyć i go diagnozować, wystarczy przekręcić kluczyć na zapłon, ale są własnie niektore 'bardzo zawzięte' modele Galaxy i Alhambra MK2, co potwierdzam, że do połaczenia z piecykiem, musi być uruchominy silnik, ale nie sam dogrzewacz czy ogrz. postojowe. Chociaż wszysko 'moze się zdarzyć'... Pozdrowienia dla wszyskich. jack111 17-10-2010, 11:02 Witaj Stefano. szukam i szukam, ale bezskutecznie... Opisywałeś juz to więc nie oczekuję kolejnego opisu. Podpowiedz mi proszę na której stronie dałeś instrukcję podłączenia dodatkowego, trójpozycyjnego włącznika dogrzewacza (manual-czujnik-wyłączony). Łatwiej pociągnąć kable przez grodź, czy z progu? taxidriver 17-10-2010, 11:56 Z progu jak znajdę to dodam strone ewentualnie szukaj na elektrodzie jest to samo ale mniej stron Stefano 17-10-2010, 12:25 Witaj Stefano. szukam i szukam, ale bezskutecznie... Opisywałeś juz to więc nie oczekuję kolejnego opisu. Podpowiedz mi proszę na której stronie dałeś instrukcję podłączenia dodatkowego, trójpozycyjnego włącznika dogrzewacza (manual-czujnik-wyłączony). Łatwiej pociągnąć kable przez grodź, czy z progu? Taj jak pisze kolega z Lublina, masz na elektrodzie mój opis, ha nie tylko mój; http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205-600.html Strona 21 i nie tylko, poczytaj 'trochę'. Pozdr. munior 17-10-2010, 15:09 ups munior 17-10-2010, 15:35 ups munior 17-10-2010, 15:38 Chciałbym się przywitać bo jestem nowy na tym forum ,szukam pomocy i zapewne ktoś zna odpowiedz na moje pytanie.Problem jest z moim dogrzewaczem hydronic d3wz ,do wczoraj działał bez zarzutu ,a tu dziś nie miła niespodzianka .Po właczeniu odpala normalnie ,chodzi kilkanascie sekund bo piec buzuje jak zwykle ,po czym pompka paliwa przestaje cykać i piec gaśnie .Paliwo dochodzi ,pompka cieczy gania płyn .Co mu może dolegać ?nie mam niestety mozliwości sprawdzenia błędów .A najgorsze jest to że czasami odpali i chodzi normalnie nie wyłaczając się a czasami się wyłącza po kilunastu sekundach pracy.Może ktoś z kolegów mnie naprowadzi ?któryś z czujników ? Przepraszam za dwa puste poprzednie posty ale się pogubiłem haggie73 17-10-2010, 21:27 Witam, pytanie jest skierowane do Guru tego tematu czyli Stefano ale jeżeli któryś z szanownych kolegów ma wiedzę na moje pytania - poproszę o odpowiedź. Zaczęły się chłodne dni a dogrzewacz się nie uruchamiał, Vag widzi sprzęt HEIZG. B/D5W i pokazał: 01491 - Glow-Plug for Heater (Q9) 29-00 - Short to Ground - czyli wiadomo - problem ze świecą. Zdemontowałem piec, zabrałem się do rozebrania na cz.zasadnicze i ZONK! okazało się że to D5ZF ;-( Sprawdziłem przewody, kostki, oczyściłem komorę z nagaru... Założyłem, było ciepło (10'C) więc zworka na czujkę temp - i działa!! Po nocy na parkingu, wczesnym rankiem przy temp około 5'C odpalam, czekam i czekam... i nic! Dziś rano przy -1'C też się nie uruchomił. Podpinam Vag'ę i błąd: 01490 - Flame-Monitor (G64) 29-00 Short to Ground... domyślam się że chodzi o czujnik płomienia (?) A pytanie zasadnicze brzmi: Dlaczego piec uruchomił się po zworce w miejscu czujnika temp w podszybiu a dziś rano przy temp -1'C nie zadziałał czyżby walnięty czujnik temp? Skoro nie odpalił to dlaczego błąd podtrzymania płomienia się pojawił? Pozdrawiam. robczak 18-10-2010, 07:19 Witaj ! D5Z-F przerabiałem w poprzednim autku. I mozliwe, że będziesz miał to samo tz. objawy podobne. Odpalił po rozebraniu a potem bez efektu.Błędy różne aczkolwiek sztyft najczęściej pojawiał się jako błąd. Diagnosta stwierdził spalony sztyft żarowy, wymieniłem etc.... Przyczyną był walnięty sterownik pieca. Możesz ponownie zdemontować lub jesli się da skasować błąd i sprawdzić. Ja stawiam na sterownik - przypadłość D5Z-F. Pozdrawiam życząc ciepełka haggie73 18-10-2010, 09:02 Witaj ! ... Możesz ponownie zdemontować lub jesli się da skasować błąd i sprawdzić. Ja stawiam na sterownik - przypadłość D5Z-F... OK. tylko czy chodzi o kompletny demontaż(ale po co?), czy też rozłączenie kostki przy piecu? Vag'ą błędy dają się kasować lecz nie zmienia to stanu rzeczy. Czy wie ktoś co oznacza temperatura w 18/Grupie 001 w bloku II? u mnie jest niezmienne -65'C (minus) a bloki III i IV zmieniają się w zależności od temp czynnika chłodzącego we/wy (tak myślę). Pozdrawiam i dziękuję za każdą sugestię i poradę. justynapawel1986 18-10-2010, 13:41 witam. Mam pytanie czy każdy diesel powinien mieć podgrzewacz paliwa? Bo ja w swoim samochodzie takego nie mam i teraz gdy jest zimniej mam problemy z odpalaniem, czy brak tego podgrzewacz moze byc tego przyczyna? przemo300191 18-10-2010, 17:32 I mnie dopadł kłopot dogrzewacza (podstawowy bez webasto i nie mam tego zegarka nad lusterkiem) Temperatura powietrza 5 stopni a dogrzewacz się nie włącza ;/ Stawiacie na czujnik ten co jest na podszybiu czy dodatkowa pompka przepływu wody za filtrem paliwa? Jeśli pompka da się ją jakoś naprawić? munior 18-10-2010, 17:45 witam. Mam pytanie czy każdy diesel powinien mieć podgrzewacz paliwa? Bo ja w swoim samochodzie takego nie mam i teraz gdy jest zimniej mam problemy z odpalaniem, czy brak tego podgrzewacz moze byc tego przyczyna? Nie ,brak podgrzewacza paliwa na pewno nie jest przyczyną problemów z odpalaniem .Wszelkie podgrzewacze paliwa i inne dogrzewacze silnika (z wyjątkiem webasta postojowego i przerobionych na postojowe dogrzewaczy) działają po odpaleniu silnika a nie przed .A że masz silnik ze stajni audi vw to akurat w miarę dobrze wiem co im dolega ,bo sam mam 1,9 tdi .U ciebie podejrzewam żle ustawiony statyczny kąt wtrysku ,lub problem ze świecami żarowymi robczak 18-10-2010, 20:59 I mnie dopadł kłopot dogrzewacza (podstawowy bez webasto i nie mam tego zegarka nad lusterkiem) Temperatura powietrza 5 stopni a dogrzewacz się nie włącza ;/ Stawiacie na czujnik ten co jest na podszybiu czy dodatkowa pompka przepływu wody za filtrem paliwa? Jeśli pompka da się ją jakoś naprawić? Witaj! Kolego tu jak zauważyłeś wymieniamy się uwagami, spostrzeżeniami, doświadczeniem etc.... Nikt na tym forum nie wróży. Lektura jest obszerna, ale przystępna. Po I - zewrzyj styki na podszybiu po wyjęciu czujnika, po II czy słyszysz pompkę pompkę płynu (dotykając też można wyczuć czy pracuje) po przekręceniu zapłonu? A VAG co pokazuje? I nie ma z mej strony złośliwości wobec Ciebie. Pozdrawiam i życzę miłej lektury Stefano 18-10-2010, 21:38 Chciałbym się przywitać bo jestem nowy na tym forum ,szukam pomocy i zapewne ktoś zna odpowiedz na moje pytanie.Problem jest z moim dogrzewaczem hydronic d3wz ,do wczoraj działał bez zarzutu ,a tu dziś nie miła niespodzianka .Po właczeniu odpala normalnie ,chodzi kilkanascie sekund bo piec buzuje jak zwykle ,po czym pompka paliwa przestaje cykać i piec gaśnie .Paliwo dochodzi ,pompka cieczy gania płyn .Co mu może dolegać ?nie mam niestety mozliwości sprawdzenia błędów .A najgorsze jest to że czasami odpali i chodzi normalnie nie wyłaczając się a czasami się wyłącza po kilunastu sekundach pracy.Może ktoś z kolegów mnie naprowadzi ?któryś z czujników ? Przepraszam za dwa puste poprzednie posty ale się pogubiłem Nie bardzo idzie postawić diagnozę, trzeba piecyk wziąść na stół i sie nim 'pobawić' wtedy wyjdą z niego wszyskie choroby... Wyczyść filterek paliwa na pompce !!! Witam, pytanie... ........dogrzewacz się nie uruchamiał, Vag widzi sprzęt HEIZG. B/D5W i pokazał: 01491 - Glow-Plug for Heater (Q9) 29-00 - Short to Ground - czyli wiadomo - problem ze świecą. 01490 - Flame-Monitor (G64) 29-00 Short to Ground... domyślam się że chodzi o czujnik płomienia (?) A pytanie zasadnicze brzmi: Dlaczego piec uruchomił się po zworce w miejscu czujnika temp w podszybiu a dziś rano przy temp -1'C nie zadziałał czyżby walnięty czujnik temp? Skoro nie odpalił to dlaczego błąd podtrzymania płomienia się pojawił? Pozdrawiam. Dopiero gdzieś pisałem na ten temat, ten D5ZF to straszny szajs, wiele razy walczyłem z tym sterownikiem, ale zawsze bez rezultatu. Tak, raz odpali na chwilę, ale już zaraz złapie nowy błąd, to świeca, czujnik, pompka, wentylator i już zablokowany, odblokujesz - 'apiat' to samo. Tak jak piszą koledzy wyzej. Generalnie to nie naprawiłem żadnego, tylko zmieniałem na D5WZ, a taki hula raczej bez problemów, sterowniki nie do zdarcia, to starszy typ i też 5 kW i jak coś nie halo to ma naprawialny w nim sterownik. haggie73 19-10-2010, 17:33 Dopiero gdzieś pisałem na ten temat, ten D5ZF to straszny szajs, pisałeś kilka dni temu... czytałem większość Twoich postów Stefano- bo jak mawiał Pawlak: "mądrego to warto posłuchać"... domyślam się, że wymiana sterownika mija się z celem bo jest nieopłacalna - czyt.= cena D5ZW i do tego brak gwarancji na działanie? Czekam na zastrzyk gotówki i umówię się na spotkanie w Stalówce ;-) <kontakt mam właśnie z tamtego postu> Dla zainteresowanych: wymontowanie+zamontowanie, wykasowanie błędów i zmostkowanie czujnika temp. nie pomogło: D5Z-F już się nie odezwał... szkoda bo zapowiada się ostra zima. Pozdrawiam. Peterhalski 19-10-2010, 20:10 Witam, Jestem tu nowy i przyznam ze walcze ze swoim dogrzewaczem od trzech dni. Kupilem nie dawno auto i na podnosniku zobaczylem webasto z odlaczona zgnita kostka. Obcielem kostki i polutowalem wszystkie 6 kabli. Vag polaczyl sie z dogrzewaczem i daly sie skasowac bledy(5 pod rzad)01409. Niestety nie dzialalo. Po przeczytaniu wielu postow w dogrzewaczu:) zmostkowalem czujnik. Pierwszy raz zakopcilo na bialo i po chwili w VAGu w pierwszym kanale ukazalo sie 240 stopni a tlumik byl goracy.Pojechalem do pracy i byla gitara:) Niestety w powrocie byl juz za mna tylko siwy dym:) W tej chwili caly czas ostro kopci i wciaz wyskakuje 01409. Kilkakrotnie kasowalem bledy i probowalem ponownie,niestety lipa. Moje pytanie jest nastepujace: -z tego co wyczytalem to do wymiany mam sitko w 80% a swiece w 40% :) czy potwierdzacie moja diagnoze?Tzn. chce wymienic to i to razem:) -jesli tak to prosze jeszcze o pomoc jak zamowic swiece i sitko nie wiedzac dokladnie jaki mam model(chyba Eberspacher) czy jakies dane z VAG czy mam sie klasc pod auto i spisac jakies nr. - w najgorszym wypadku wyciagnac dogrzewacz,rozebrac i dopiero zamawiac (lipa jest taka ze mam polutowane przewody i troche jest przez to roboty) Dziekuje bardzo ze wszelkie sugestie, POZDRAWIAM pupek 20-10-2010, 11:03 Witam Po przeczytaniu całego tematu udało mi się naprawić mój dogrzewacz. Całe szczęście że jest taki temat. Wielkie dzięki wszystkim którzy dzielą się swoja wiedzą na ten temat. P.S. Świece oryginalną można dostać w intercars ja płaciłem 110 zł a w motomarket 130 zł imjacek 21-10-2010, 18:53 Oficjalne podziękowania dla Stefano - (forumowy "Master of the hydronic") za naprawę mojego dogrzewacza, za rzetelność, życzliwość, uczciwość i ogólne podejście do sprawy. Chwalę go tak bardzo, bo to przecież niemal "wymarły gatunek" wśród mechaników i fachowców różnych branż. Dogrzewacz rozebrany, przeglądnięty, przetestowany na stole, nowa świeca i pompka paliwa, trójpołożeniowy przełącznik w kabinie (wiadomo o co chodzi, opisywany w tym temacie) i... ciepełko!!! :razz: Wszystko za przyzwoite pieniądze, w przemiłej i kulturalnej atmosferze. Polecam zdecydowanie! Pozdrawiam Jacek krzyspvfr 22-10-2010, 06:51 Dogrzewacz rozebrany, przeglądnięty, przetestowany na stole, nowa świeca i pompka paliwa, trójpołożeniowy przełącznik w kabinie (wiadomo o co chodzi, opisywany w tym temacie) i... ciepełko!!! :razz: Wszystko za przyzwoite pieniądze, w przemiłej i kulturalnej atmosferze. Polecam zdecydowanie! Pozdrawiam Jacek Kurczę szkoda, że mam tak daleko do Stalowej Woli ;) RafałB 22-10-2010, 08:40 Ja też załuje ;) Kolega Stefano przejżałby i mój.... adrianlistek 22-10-2010, 09:36 Mam takie pytanko jak szybko powinno leciec cieple powietrze z nawiewow bo podejrzewam ze moj dogrzewacz nie chodzi u mnie zajmuje to obecnie (temp. okolo 0-5 st. C) zajmuje jakies 8 km zanim temp. silnika osiagnie jakies 70st i wtedy zaczyna grzac. Dziekuje z gory za odpowiedz gladki83 22-10-2010, 10:31 Mam takie pytanko jak szybko powinno leciec cieple powietrze z nawiewow bo podejrzewam ze moj dogrzewacz nie chodzi u mnie zajmuje to obecnie (temp. okolo 0-5 st. C) zajmuje jakies 8 km zanim temp. silnika osiagnie jakies 70st i wtedy zaczyna grzac. Dziekuje z gory za odpowiedz W moim aucie (dogrzewacz D3WZ - też usprawniony przez magiczne rączki Stefano :lol:) zaczyna pierwsze ciepło lecieć po około 1,5 km. Ale temperatura silnika 70 stopni nabiera po ok. 3,5 - 4 km. I wtedy elegancko grzeje. Sprawdzałem póki co podczas jazdy po mieście. Sprawdzone też przy podobnej temp. 2-6 stopni. imjacek 22-10-2010, 11:12 Jak pisałem, dogrzewacz świeżo po przeglądzie. Rano (dzisiaj) plus 3 na klimatroniku, trzy minuty po odpaleniu zimnego po całej nocy silnika z nawiewów zaczyna lecieć lekko ciepłe powietrze, z tyłu też. Wskaźnik temperatury jeszcze leży wprawdzie, ale grzanie już jest. Testowałem dokładnie z ciekawości, wiadomo, jak nową zabawkę ;) Po 5 minutach już na prawdę cieeepluuutkie dmucha :razz: Wszystko na postoju, bez jazdy, auto pod zadaszeniem, ale nie w garażu. Jutro wymieniam termostat, bo puszcza trochę. Na pewno jeszcze się poprawi o ułamki sekund :one: Peterhalski 23-10-2010, 09:08 Witam, Jestem tu nowy i przyznam ze walcze ze swoim dogrzewaczem od trzech dni. Kupilem nie dawno auto i na podnosniku zobaczylem webasto z odlaczona zgnita kostka. Obcielem kostki i polutowalem wszystkie 6 kabli. Vag polaczyl sie z dogrzewaczem i daly sie skasowac bledy(5 pod rzad)01409. Niestety nie dzialalo. Po przeczytaniu wielu postow w dogrzewaczu zmostkowalem czujnik. Pierwszy raz zakopcilo na bialo i po chwili w VAGu w pierwszym kanale ukazalo sie 240 stopni a tlumik byl goracy.Pojechalem do pracy i byla gitara Niestety w powrocie byl juz za mna tylko siwy dym W tej chwili caly czas ostro kopci i wciaz wyskakuje 01409. Kilkakrotnie kasowalem bledy i probowalem ponownie,niestety lipa. Moje pytanie jest nastepujace: -z tego co wyczytalem to do wymiany mam sitko w 80% a swiece w 40% czy potwierdzacie moja diagnoze?Tzn. chce wymienic to i to razem -jesli tak to prosze jeszcze o pomoc jak zamowic swiece i sitko nie wiedzac dokladnie jaki mam model(chyba Eberspacher) czy jakies dane z VAG czy mam sie klasc pod auto i spisac jakies nr. - w najgorszym wypadku wyciagnac dogrzewacz,rozebrac i dopiero zamawiac (lipa jest taka ze mam polutowane przewody i troche jest przez to roboty) Dziekuje bardzo ze wszelkie sugestie, POZDRAWIAM robczak 23-10-2010, 18:37 Witam, ....................................... Moje pytanie jest nastepujace: -z tego co wyczytalem to do wymiany mam sitko w 80% a swiece w 40% czy potwierdzacie moja diagnoze?Tzn. chce wymienic to i to razem -jesli tak to prosze jeszcze o pomoc jak zamowic swiece i sitko nie wiedzac dokladnie jaki mam model(chyba Eberspacher) czy jakies dane z VAG czy mam sie klasc pod auto i spisac jakies nr. - w najgorszym wypadku wyciagnac dogrzewacz,rozebrac i dopiero zamawiac (lipa jest taka ze mam polutowane przewody i troche jest przez to roboty) Dziekuje bardzo ze wszelkie sugestie,........... POZDRAWIAM Witaj ! Nikt nie wie co siedzi u Ciebie w autku, bo istnieje mozliwość zamiany piecyka np. przez poprzedniego własciciela etc... Wskakuj pod autko spisz typ i juz będzie wiadomo jaki sztyft do Twojego pieca. pozdrawiam buro 23-10-2010, 20:19 Witam wszystkich dogrzewających się oraz próbujących się dogrzać. Na początku podziękowania dla wszystkich piszących, bo to dzięki Wam podłączyłem dzisiaj swój dogrzewacz D5WZ jako postojowe, jeszcze na włącznikach ale już obmyślam jakieś podejście na pilota oraz podłączenie klimatronika. Dzisiaj 4 godziny cięcia przewodów, lutowania, rozkręcania mierzenia i odpalił.:569:Teraz myślę o jakiejś centralce 2-4 kanałowej lub jeszcze nie wiem co,na razie cieszę się z tego co mam:lol:. Mam jednak parę pytań- 1.czy mogę podać jednocześnie nap. na pin6i7 dogrzewacza(teraz mam dwa oddzielne włączniki) i czy zablokuję sterownik pieca jak tak zrobię? 2.Czy ktoś rozkminił podłączenie klimatronika i dmuchawy przy bezpiecznikach-jak tak to poproszę opis-na tej niemieckiej stronie http://www.sgaf.de/node/84072 chyba jest coś nie tak albo jestem cienki. 3.a może mogę wykorzystać przewód z pina 8 pieca- u mnie wychodzi z pieca do kostki czarno-biały i nie jest podłączony dalej, podobno włącza nawiewy. Było by fajnie jak by ktoś podpowiedział. nasu 24-10-2010, 07:51 Witam u mnie ogrzewacz nie działa brak komunikacji VAG, po przekręceniu kluczyka odzywa się na pół sekundy. Trzeba całość wymontować i przeglądnąć. Znalazłem takie coś Urządzenie grzewcze typu Hydronic: D 3 W Z, B/D 4 W SC, B/D 5 W SC, B/D 5 W S Wyszukiwanie usterek Instrukcja naprawy (http://www.scribd.com/doc/39990093/hydronic-BD345WSC-SS) może komuś się przyda, a może już gdzieś było :) Peterhalski 24-10-2010, 21:39 OK.Postaram sie w poniedzialek skoczyc do kanalu i cos spisac z obudowy. Pozdrawiam Stefano 24-10-2010, 22:12 OK.Postaram sie w poniedzialek skoczyc do kanalu i cos spisac z obudowy. Pozdrawiam Naklejki na sterowniku nie zobaczysz jest pod blachami obudowy. Masz standartowy dogrzewacz D5WZ, swieca BERU ma numer 0100226228, to kup zamiennik z koncówką 340, a sitko typowe z kołnierzem. Mogę ci wysłać potrzebne rzeczy, pisz na PW. Pozdr. Mireks 25-10-2010, 20:49 Witam Stefano Jestem tu nowy przeczytalem juz mnustwo postow i mam takie pytanko? Mam dogrzewacz D3WZ oczywiscie szwankuje przy odpalaniu dymi na bialo i zaraz sie wylancza rozebralem to ustrojstwo i po sprawdzeniu miernikiem wszystko jest ok. Ale doszly mnie sluchy ze za swieca w komorze spalania ma byc jakas kratka ja tam nic niewidze czy to prawda? Nie chodzi mi o to sitko kture jest w kolo swiecy ja ma swiece bez sitka.Prosze o pomoc. munior 27-10-2010, 13:24 Ja mam również krótkie pytanie ,pewnie do Stefano ,no chyba że ktoś inny zna odp.Mianowicie ,czy sterownik od hydronica benzynowego będzie działał w hydronicu na ropkę i czym z grubsza różni się piecyk na benzynę od piecyka na ropkę. ///// Już wszystko wiem ,jeszcze raz dziękuję Janusz kzydzik 30-10-2010, 17:40 Witam Mój problem jest troszkę nietypowy .Jestem szczęśliwym posiadaczem galaxy 1.9 z 2002 r.Mój pojazd jest fabrycznie wyposażony w dogrzewacz postojowy DW5 S z funkcją dogrzewania postojowego.(sprawdzone vag-em) . Problem jest nietypowy z tego powodu iż mój piecyk śmiga elegancko pali, nie dymi szybko grzeje ale tylko w trakcie pracy jako ogrzewanie postojowe. W momencie gdy chce jechać samochodem bez uprzedniego rozgrzewania piec startuje ale jest blokowany błędem vag 1410 . Przeczytałem powyższe forum i wiem że to przegrzanie piecyka z reguły spowodowane awarią pompki .Teraz moje pytanie - której pompki, mam w samochodzie obie i tą na podszybiu i tą koło piecyka .Zgłębiając sprawę dotarłem do takiego oto schematu. http://picasaweb.google.com/lh/photo/D9fKCUYOipGSlhGdDPxL1A?feat=directlink 1 - Wymiennik ciepła ogrzewania 2 - Urządzenie grzewcze 3 - Pompa obiegowa -V55- 4 - Dodatkowy wymiennik ciepła 5 - Zbiornik wyrównawczy 6 - Pompa obiegu płynu chłodzącego -V50- 7 - Zawór odłączający ogrzewanie dodatkowe sterowany pneumatycznie przez zawór obiegu układu chłodzenia - -N214- tylko w przypadku pompowtryskiwacza 66 kW 8 - Chłodnica oleju przekładniowego tylko w samochodach z automatyczną skrzynią biegów 9 - Chłodnica a = dół b = góra 10 - Chłodnica oleju 11 - Termostat płynu chłodzącego 12 - Pompa płynu chłodzącego 13 - Głowica silnika 14 - Wstępne ogrzewanie klapy przepustnicy tylko silniki 2,0 l i 2,8 l 15 - Zawór odłączający ogrzewanie dodatkowe sterowany pneumatycznie przez zawór obiegu układu chłodzenia -N214- tylko w przypadku pompowtryskiwacza 85 kW po przestudiowaniu doszedłem do wnoisku że uszkodzona jest albo pompka na podszybiu albo zawór odcinający ogrzewanie postojowe. Jako że widzę iż na forum udziela odpowiedzi kilka osób ktore naprawdę wiedza o co chodzi w temacie dogrzewacze bardzo proszę o pomoc w moim problemie //// wie ktoś może gdzie znajduje sie fizycznie zawór N214 ten który steruje odcięciem ogrzewania postojowego nasu 31-10-2010, 07:50 Znalazłem chwile by zajrzeć do dogrzewacza nie wiem kiedy działał, okazało się że izolacja na kabelku +30 była uszkodzona i zgnił co wyjaśnia wcześniejszy brak komunikacji po naprawie usunąłem błędy za niskie napięcie. Następnego dnia rano pełen optymizmu 3C odpalam i nic Control Module Part Number: 7M3 815 071 Component and/or Version: HEIZG. B/D5W 0001 01491 - Glow-Plug for Heater (Q9) 36-00 - Open Circuit Czyli świeca Teraz do rzeczy czy wymienić tylko świecę czy wymontować cały dodrzewacz rozebrać na śrubki przeglądnąć,wyczyścić itd, a jeśli już to na co zwrócić uwagę? levy.pl 01-11-2010, 00:04 Dzięki waszym wskazówkom, udało mi się odpalić dogrzewacz D3WZ (tylko wymiana świecy, model bez sitka). Ponieważ w tym modelu VAGiem nie można się skontaktować ze sterownikiem, profilaktycznie (skoro i tak już miałem go na stole) "zresetowałem" odłączając wewnętrzną złączkę. Teraz zrobiło się troszkę cieplej, więc na razie tylko testy ze zworką zamiast czujnika temp. Jak przyjdą pierwsze przymrozki sprawdzę rzeczywiste działanie. krzyspvfr 02-11-2010, 06:57 Przeczytałem powyższe forum i wiem że to przegrzanie piecyka z reguły spowodowane awarią pompki .Teraz moje pytanie - której pompki, mam w samochodzie obie i tą na podszybiu i tą koło piecyka Czesc. Czy po wylaczeniu silnika slychac jeszcze przez kilka minut bzyczenie na podszybiu? Jezeli nie, to ta pompka jest zwalona... od niej bym zaczal. Wyciagnij i wymien szczotki, w tym watku znajdziesz dokladny opis. wie ktoś może gdzie znajduje sie fizycznie zawór N214 ten który steruje odcięciem ogrzewania postojowego Mowisz o zaworze, ktory odlacza obieg wody przez silnik gdy pracuje ogrzewanie postojowe? Ja niestety nie wiem, a tez chetnie bym go unieszkodliwil - zeby mi grzalo tez silnik... Marcus171 02-11-2010, 14:55 Witam Was mam pytanie czy ktoś się orientuje z jakiego materiału powinna być wykona uszczelka do D3WZ a w zasadzie 2 uszczelki, czy wystarczy zwykły twardy papier czy jakiś inny materiał, gdzieś wyczytałem że może być karton ale przecież tam są wysokie temperatury nie spali się karton? buro 03-11-2010, 22:05 Witam, chcę podziękować Wam Panowie za cenne rady, właśnie w pełni (grzanie silnika i kabinki) przerobiłem dogrzewacz d5wz na postojowe -koszt 95 zł i prawie dwie soboty po parę godzin,sterowany pilotem, nawet mruga do mnie kierunkami jak startuje i się wyłącza. Działa już tydzień-więc chyba mogę się już chwalić.Idzie zima wielkie dzięki.A fachowcy chcieli 1500 zł w Olsztynie he,he.Jeszcze raz wielkie dzięki. przemo66 04-11-2010, 08:01 Witam pojawiły się zimne dni i pojawił się problem z moim piecem w Galaxy 1,9 TDI 2004 r. Z danych z VAG wynika że zamontowany jest dogrzewacz B/D5W. I za każdym razem pojawia się błąd: 65535 - sterownik uszkodzony I stąd moje pytania - skierowane szczególnie do "Guru" Stefano, ale nie tylko: - czy coś jeszcze mogę zrobić czy też mam w ciemno szukać sterownika i wymieniać - czy coś innego może wywoływać taki błąd - pompka paliwa, płynu, świeca itp? - w jaki sposób określić typ sterownika - jego PN Z góry dzięki za pomoc Stefano 04-11-2010, 21:30 Masz chyba D5ZF. Nie wiem który jest miesiac produkcji tojego auta, bo był u mnie nasz kolega z forum i w czerwcu 2004 mial jeszcze D5WZ. Wymień piec na taki D5WZ i po kłopocie. Raczej bym nie szukał sterownika do D5ZF, bo mozesz kupić tez padajacy, w tych modelach ten bład to już normalka. Jak potrzeba ci sterownik do D5WZ to pisz na PW. Schyl sie pod auto i zobacz czy rura wydechowa za tłumikiem pieca /końcówka/ jest prosta czy zagieta pod kątem okolo 45 st. Jak zagięta to masz D5ZF. Dopisano; P.S. Sorry, straszny brak czasu, tylko zagładam na forum i czasowo nie piszę, może nadrobię później. Pozdrowienai. przemo66 05-11-2010, 09:41 Byłem pod autem i rurka jest zagięta pod kątem 45 st. w stronę tłumika. Auto jest z grudnia 2004 więc zgodnie z tym co napisałeś jest to zapewne D5ZF. Chociaż tak jak napisałem VAG odczytuje D5W. Rozumiem że sugerujesz żebym zamienił cały piec na D5WZ? Czy można to zrobić bezproblemowo tzn czy układ przewodów i rurek oraz złącza elektrycznego jest taki sam czy muszę to do zakladu jakiegoś oddać? loktel 05-11-2010, 18:09 Witam.Mam problem z dogrzewacze w Galaxy 2005r.Jest tam model D5Z-f.Podłączyłem na krutko czujnik na podszybiu i są takie objawy.Włącza się dmuchawa w dogrzewaczu i nic poza tym .Acha jeszcze jakies 2min chodzi po wyłączeniu zapłonu chodzi..Jak podłczam na krutko pompke z drugiego pinu przy kostce plusem to napompuje paliwa i cos tam zaczyna grzać. Doszedłem do tego. -Pompka wody sprawna (wymieniłem szczotki) -Pompka paliwa cyka ale na krutko -Wentylator w dogrzewaczu dmucha -Świeca grzeje -VAG nie pokazuje błędów Moje pytanie co może być przyczyną ze napięcie nie dochodzi do pompki Prosze o pomoc Pozdrawiam nasu 06-11-2010, 08:30 Udało się odpalić dogrzewacz ale pompka przestała się kręcić pewnie szczotki, jeszcze nie rozebrałem. Od czego najlepiej się nadają (twardość materiał) kształt można skorygować 5x5x12 grafitowe ?? Jakiś skiep w Lublinie ?? taxidriver 07-11-2010, 09:41 Udało się odpalić dogrzewacz ale pompka przestała się kręcić pewnie szczotki, jeszcze nie rozebrałem. Od czego najlepiej się nadają (twardość materiał) kształt można skorygować 5x5x12 grafitowe ?? Jakiś skiep w Lublinie ?? -Ja kupowałem na miłej lub w Boschu na rusałce. - 4.9x4.9x10 - o prostu musisz kupić do silnika szybko obrotowego na 12 v. Moje pytanie co może być przyczyną ze napięcie nie dochodzi do pompki Najprawdopodobniej masz ugnite kable sprawdzałeś w kostce napięcia? nasu 07-11-2010, 19:31 Właśnie szybko obrotowego na 12 v czyli od elektronarzędzi czy agd to raczej odpadano trzeba chyba o niskim oporze z dodatkiem miedzi i linka z boku. http://www.sgaf.de/sites/sgaf.de/files/images/bff95513f4bf8ddcb7425e062da97d97.jpg piokolo 07-11-2010, 19:35 Witam.Mam problem z dogrzewacze w Galaxy 2005r.Jest tam model D5Z-f.Podłączyłem na krutko czujnik na podszybiu i są takie objawy.Włącza się dmuchawa w dogrzewaczu i nic poza tym .Acha jeszcze jakies 2min chodzi po wyłączeniu zapłonu chodzi..Jak podłczam na krutko pompke z drugiego pinu przy kostce plusem to napompuje paliwa i cos tam zaczyna grzać. Doszedłem do tego. -Pompka wody sprawna (wymieniłem szczotki) -Pompka paliwa cyka ale na krutko -Wentylator w dogrzewaczu dmucha -Świeca grzeje -VAG nie pokazuje błędów Moje pytanie co może być przyczyną ze napięcie nie dochodzi do pompki Prosze o pomoc Pozdrawiam jakiś czas temu tez iałem podobny problem. Po sprawdzeniu wszystkich dostepnych elementów pozostał mi tylko przekaźnik pompy (tej w podszybiu), znajduje się za panelem bezpieczników (dostęp - bardzo trudny). Zrobiło sie ciepło więc odpuściłem. Miesiąc temu postanowiłem wymienić akumulatory w aucie. Po wymienie (tego pod siedzeniem pasażera również) problemu na dzień dzisiejszy nie ma. http://forum.fordclubpolska.org/images/icons/icon7.gif Sprawdź w jakim stanie jest u Ciebie.pzdr nasu 08-11-2010, 11:18 U mnie sterowanie ogrzewaczem wygląda chyba tak (bez akumulatora dodatkowego). Czyli 4 diody przełącznik i piecyk hula kiedy ja chcę. A pompka gdzie pompka przekaźnik czasowy nią steruje czy moduł komfortu. Bez problemu jestem w stanie zrobić czasówkę ale po co dublować jak jest tylko gdzie. Jakoś skończyły mi się licencje poproszę o schemat sterowania pompką :D rok --10/2002 (przed zmianą) http://images38.fotosik.pl/359/109d1680359fac55m.jpg (http://images38.fotosik.pl/359/109d1680359fac55.jpg) Stefano 08-11-2010, 23:00 Witam.Mam problem z dogrzewacze w Galaxy 2005r.Jest tam model D5Z-f.Podłączyłem na krutko czujnik na podszybiu i są takie objawy.Włącza się dmuchawa w dogrzewaczu i nic poza tym .Acha jeszcze jakies 2min chodzi po wyłączeniu zapłonu chodzi..Jak podłczam na krutko pompke z drugiego pinu przy kostce plusem to napompuje paliwa i cos tam zaczyna grzać. Doszedłem do tego. -Pompka wody sprawna (wymieniłem szczotki) -Pompka paliwa cyka ale na krutko -Wentylator w dogrzewaczu dmucha -Świeca grzeje -VAG nie pokazuje błędów Moje pytanie co może być przyczyną ze napięcie nie dochodzi do pompki Prosze o pomoc Pozdrawiam Sprawdź czy pompka jest sprawna i sie odzywa. Wypnij gniazdo z dogrzewacza podając napiecie w gnieździe / czyli tym elemencie co wisi na kablach z progu, a nie siedzi w blasze piecyka /, na pin nr 4 i masę. Jak 'pyka' to padniety jest sterownik w D5ZF, chociaż jak piszesz nie pokazuje błędów. Pozdr. hoohoos 09-11-2010, 17:38 Czy klimatronik jest jakoś powiązany z dogrzewaczem? Tzn czy trzeba np włączyć nawiew na najwyższę temperature HI oraz załączyć nawiew na tył? Stefano 09-11-2010, 18:26 Z dogrzewaczem klimatronik nic nie ma wspólnego, ale przy opcji jako ogrzewanie postojowe tak i to bardzo. Pozdr. l_kisiel 09-11-2010, 18:57 Witam wszystkich mam problem ze swoim piecykiem D5WZ i sterowanie webasto w środku. Otóż sprawdzany był w serwisie na stole podając mu olej zapala za każdym razem zamontowali na auto i raz odpalił a raz nie. Sprawdzali pompę oleju podaje według katalogu pompka wodna też działa piecyk kręci ale nie odpala idzie z tłumika tylko siwy dym. i tu pytanie do STEFANO czy może być to spowodowane sitkiem bo świece też sprawdzali i grzeje.? Zamówili sitko i mówią że to ostatnia rzecz jaką mogą wymienić bo wszystkie inne są dobre.:((( Stefano 09-11-2010, 20:33 Jesli był w serwisie to powinni na poczatku, wręcz natychamiast wymienić sitko, aby wyeliminować tą opcję, przynajmniej ja tak robię...Pózniej powinno się zmierzyć ile Amper pradu pobiera świeca przy rozruchu pieca, powinna brać ponad 10 A, bo mam takie przypadki, ze niby świeczka jest dobra, ale za słabo grzeje i raz odpali a raz nie odpala w aucie. Sprawdż tez drożność rury ssacej, a szczególnie czy tłumik nie jest zawalony niespalonym pliwem. Zdemij tlumik i odpal piecyk bez niego. Czy przemyli i przedmuchali komorę spalania?? Pozdrowienia. loktel 10-11-2010, 03:26 Sprawdź czy pompka jest sprawna i sie odzywa. Wypnij gniazdo z dogrzewacza podając napiecie w gnieździe / czyli tym elemencie co wisi na kablach z progu, a nie siedzi w blasze piecyka /, na pin nr 4 i masę. Jak 'pyka' to padniety jest sterownik w D5ZF, chociaż jak piszesz nie pokazuje błędów. Pozdr. WITAM STEFANO Podłączyłem vaga i pokazuje 1410 taj jakby sie pompka wody krzaczyła.No i trochę kopci ale to przez test może zaduzo jej ropki do pompy napukłem.Wkazdym razie jest już sukces pompka paliwa zadziałała.Ale jak niemam pojęcia.Możę przezto ze rozłaczalismy instalacje i cos mogło byc zasniedziałe.W kazdy bądz razie chodzi ale bardzo krótko i wywala błąd 1410.Awiec sprawdze jutro pompke elek.wody moze szczotki niewytrzymały.Chyba ze macie jakieś inne sugestie bo zimno zbliza sie szybkimi krokami nasu 10-11-2010, 11:47 U mnie wywalało przegrzanie na wolnych obrotach jak trzymałem na 2000rpm to był obieg i grzał. Pompkę słychać jak dotknąć to czuć jak działa. Wczoraj robiłem szczotki dzisiaj testowałem ponad 1h i jest OK żadnego dymu błędów. Na wejściu i wyjściu taka sama temperatura czujnik płomienia ponad 250C Mam pytanie czy kabelki lepiej ciągnąć z progu, czy można gdzieś się wpiąć przy głównej skrzynce przy przeróbce na postojowe. I dalej nie mam koncepcji jak podłączyć pompkę i co steruje pompką? adiee 10-11-2010, 17:42 witam od pewnego czasu mój dogrzewacz przy uruchomieniu strasznie kopci, zrobiłem sobie przełącznik 3 pozycyjny jak wyłączę go i ponownie włączę to czasem uruchomi się normalnie i już nie kopci czym spowodowane jest takie zachowanie dogrzewacza? Pawel Sleper 10-11-2010, 20:33 Witam. Może ktoś wie ile paliwa powinna podawać pompka dogrzewacza(jaką ma wydajność).Wydaje mi się że z moją jest cos nie tak. Wiem że dziala na zasadzie impulsów. Jak podaje jej impulsami napięcie to ona jakoś tak "pluje" tym paliwem dosloenie kilka kropel. nasu 10-11-2010, 20:38 D4W max. 7,5 cm3 /90s min. 6,5 cm3 /90s D5W max. 8,5 cm3 /90s min. 7,5 cm3 /90s B4W max. 10,6 cm3 /90s min. 9,5 cm3 /90s B5W max. 12,1 cm3 /90s min. 10,9 cm3 /90s Stefano 10-11-2010, 22:37 Witam. Może ktoś wie ile paliwa powinna podawać pompka dogrzewacza(jaką ma wydajność).Wydaje mi się że z moją jest cos nie tak. Wiem że dziala na zasadzie impulsów. Jak podaje jej impulsami napięcie to ona jakoś tak "pluje" tym paliwem dosloenie kilka kropel. W D3WZ, bo masz chyba taki dogrzewacz w twoim roczniku, powinno być około 5-6 ml. ale ja ustawiam na 4.5 ml. Pozdr. Pawel Sleper 11-11-2010, 20:24 Dziękuje kolegom za szybka odpowiedz!! I jeszcze tylko jedno pytanko. Jesli dogrzewacz dziala poprawnie to co jaki czas padawany jest impuls na pompke. Moj nie dziala w tej chwili,ale poczytalem na forum i posprawdza wszystko po kolei. Dzięki serdeczne jack111 12-11-2010, 15:06 Witam Kolegów! Uruchomiłem dwa miesiące temu dogrzewacz D3WZ - upalone przwody.Dodatkowo zamontowałem włącznik trójpozycyjny . Hulał pięknie...aż do dziś:< Odpalam rano, a tu kupa dymu, pochodzi chwilę i gaśnie. Za chwilę to samo i cisza. Z tłumika kapie ropa. I teraz mam pytanie: w sobotę zatankowałem samochód do fulla, całkowicie pod korek. Czy jest możliwe, że tak wysoki stan paliwa spowodował, że powodowane ono siłą grawitacji cofnęło się przewodem do dogrzewacza i po prostu go zalało? ravelkepno 12-11-2010, 17:29 Moim zdaniem nie jest to możliwe ale niech guru Stefano osądzi. stomat 12-11-2010, 21:18 To niemożliwe. Pompka paliwa jest tłoczkowa i nie przepuści. Stawiam na świecę do wymiany. jack111 12-11-2010, 21:36 Chciałbym, aby była to "tylko" świeca. Ale skąd w takim razie te kłęby gryzącego dymu? Wg mnie świadczą one o tym, że proces spalania w komorze jednak nastąpił? Dzwoniłem do swojego mechaniora, który mówił, że prawdopodobnie wypaleniu uległa komora spalania lub "poszła" jakaś uszczelka. Nie rozbierałem nigdy tego ustrojstwa, więc nie za bardzo wiem o jakiej uszczelce mówił. Czy ktoś może potwierdzić jego podejrzenia, lub wskazać inne przyczyny? Przypominam, że to 3kW, bez sitek,etc. stomat 13-11-2010, 21:26 Nie nastąpił poprawnie. Uwierz że to świeca. Może też być zasyfiała komora spalania i jest niedostateczny "przewiew" ale najpierw wymień świecę. loktel 14-11-2010, 17:36 Mam pytanie.Galaxy mk2 2005r piec D5Z-F.Wymieniłem szczotki w pompce wody na podszybiu.Pompka chodzi ale tylko po wyłączeniu samochodu jakieś 2min.Pomierzyłem napięcie i jest takie. Jak samochód jest włączony napięcie jes 2volty pompka niedziała jak wyłącze zapołon to jest 12volt i pompka chodzi.Czy to są prawidłowe napięcia i zachowania Problem polega natym że piec się włącza po dojściu do ok 60-70 st.C. i wywala błąd 1410. Moje pytanie co może być tego przyczyną.? Może przyczyną być przekaznik od pomki wody i gdzie on się znajduje? Dziękuję za pomoć. Stefano 14-11-2010, 20:30 Do loktel. Nie poczytałeś wczesniejszych postów! Po przekreceniu kluczyka, czy po zapaleniu silnika, pompka płynu działa czy jest uchamiana z opóźnieniem około 70 sek. Jesli masz bład przegrzania to szczotki które wymieniłeś nie były własciwe i siniczek pompki za wolno sie kręci, czyli za słabo przepycha płyn, chyba ze masz załamane i niedrozne węże w objegu pieca. Resztę wiadomosci masz na PW. Pozdr. piotrula5 15-11-2010, 08:26 Właśnie się przymierzam do wymiany szczotek w pompce.Powiedz co to znaczy niewłaściwe szczotki.podaj proszę jakie kupić właściwe aby było ok. jack111 15-11-2010, 08:36 Dzięki Stomat! Sprawdzę świecę - jak mówisz. O wynikach napiszę, choć pewnie nie prędko bo z czasem krucho. Zresztą, zimy nie widać... Stefano 15-11-2010, 08:51 Właśnie się przymierzam do wymiany szczotek w pompce.Powiedz co to znaczy niewłaściwe szczotki.podaj proszę jakie kupić właściwe aby było ok. Wymieniam naszym forumowiczom pomki za niewielkie pieniadze na zasadzie; ja wysyłam swoją zregenerowaną, a ty sobie wymieniasz z marszu w aucie, majac ta drugą i póxniej odsyłasz mi swoją, padnietą. Jest to wielka wygoda, bo nie stoisz bez pomki i jakis z mojej strony swoisty kredyt zaufania, ale nie miałem jeszcze nikogo nieuczciwego. A do rzeczy, w tych odsyłanych pomkach, ludzie jak widzę wstawiają zamaist porządnych szczotek, niestety co sie da, co sie tam tylko zmieści. Chodzi mi o procentowy skład węgla do innych metali zawartych w kompozycji szczotki. Opornosc uzwojenia na wirniku silniczka pompki wynosi paręnascie, moze 20 ohm, nie pamietam w tej chwili, a szczotek o zgrozo np 30 x 2 szt. to 60 ohm, bo takie przypadki widziałem to jak ma się krecic ten wirnik, kiedy własciwe parametry zasilania wirnika odkładają sie na grzejacych się przez to szczotkch. Pompka wtedy wogóle nie chodzi, albo się tylko telepie i ledwo kreci. Zamiast 10.000 obr. ma np. tylko ledwie 1000 i efekt taki, ze piecyk nie ma dobrego objegu płynu, czyli chłodzenia, wiec staje, bo sie przegrzewawa, łapie błędy, lub sterownik pieca 'uznaje', ze juz nagrzał co trzeba i kończy 'swoje dzieło'. Tak więc jest tak arada; zakładamy porzadne szczotki na 12 V, które mają opronosc około 1-2 Ohm, trzeba dać za nie trochę wiecej, ale mamy wtedy gwarancję porządnej roboty, a do tematu pompki wrócimy wtedy dopiero za około 6-8 lat, czego wszystkim życzę. Pozdr. jack111 15-11-2010, 08:56 A całe dogrzewacze też wymieniasz Stefano? (pytam poważnie) Stefano 15-11-2010, 09:02 Naturalnie, ale zawsze zmierzam do tego, aby naprawić ten twój... jack111 15-11-2010, 09:08 Rozumiem. Sprawdzę świecę.Jeżeli to ona, to problem z głowy. Tak przy okazji-mógłbys mi podać numer świecy do 3kW bez postojowego. Dziękuję. jack111 15-11-2010, 09:11 ...i gdzie ewentualnie kupić NAJLEPIEJ taką świecę piotrula5 15-11-2010, 13:22 Wymieniam naszym forumowiczom pomki za niewielkie pieniadze na zasadzie; ja wysyłam swoją zregenerowaną, a ty sobie wymieniasz z marszu w aucie, majac ta drugą i póxniej odsyłasz mi swoją, padnietą. Jest to wielka wygoda, bo nie stoisz bez pomki i jakis z mojej strony swoisty kredyt zaufania, ale nie miałem jeszcze nikogo nieuczciwego. A do rzeczy, w tych odsyłanych pomkach, ludzie jak widzę wstawiają zamaist porządnych szczotek, niestety co sie da, co sie tam tylko zmieści. Chodzi mi o procentowy skład węgla do innych metali zawartych w kompozycji szczotki. Opornosc uzwojenia na wirniku silniczka pompki wynosi paręnascie, moze 20 ohm, nie pamietam w tej chwili, a szczotek o zgrozo np 30 x 2 szt. to 60 ohm, bo takie przypadki widziałem to jak ma się krecic ten wirnik, kiedy własciwe parametry zasilania wirnika odkładają sie na grzejacych się przez to szczotkch. Pompka wtedy wogóle nie chodzi, albo się tylko telepie i ledwo kreci. Zamiast 10.000 obr. ma np. tylko ledwie 1000 i efekt taki, ze piecyk nie ma dobrego objegu płynu, czyli chłodzenia, wiec staje, bo sie przegrzewawa, łapie błędy, lub sterownik pieca 'uznaje', ze juz nagrzał co trzeba i kończy 'swoje dzieło'. Tak więc jest tak arada; zakładamy porzadne szczotki na 12 V, które mają opronosc około 1-2 Ohm, trzeba dać za nie trochę wiecej, ale mamy wtedy gwarancję porządnej roboty, a do tematu pompki wrócimy wtedy dopiero za około 6-8 lat, czego wszystkim życzę. Pozdr. Gdzie szukać takich szczotek tzn od jakiego urządzenia ? z wcześniejszych postów wynika, że rozmiary powinny być 5x5x10 i później je trzeba dopasować nasu 15-11-2010, 17:22 Świecę kupiłem w sklepie internetowym za około 100zł Dopasowałem szczotki od alternatora (takie najłatwiej kupić w sklepie w małym mieście lub na wsi) były 8x5 za 10zł Papier ścierny, pilniczek, lutownica, na chwilę do zamrażarki co by unieruchomić szczotki w pozycji umożliwiającej montaż. http://www.sgaf.de//node/253241 olek20 15-11-2010, 21:49 Tak więc jest tak arada; zakładamy porzadne szczotki na 12 V, które mają opronosc około 1-2 Ohm, trzeba dać za nie trochę wiecej, ale mamy wtedy gwarancję porządnej roboty, a do tematu pompki wrócimy wtedy dopiero za około 6-8 lat, czego wszystkim życzę. Pozdr. Witam czy te szczotki mają jakiś symbol oznaczający twardość, oporność itp.? Pozdrawiam walczących z dogrzewaczem :( D245 15-11-2010, 22:05 Panowie jaka wydajnosc ma pompka wody?Chcialem dolozyc do swojego d3w pompke obiegowa ktora pozostala po vr6 ale na szczescie przed montazem postanowilem ja sprawdzic - ani drgnela , otworzylem ja i :( - niestety nie szczotki - zatarlo sie gorne lozysko i spalil wirnik - zrobil sie fioletowy i odpadly wycinki komutatora. Zakupilem juz inna pompke chyba lepsza z nowszych aut VW BOSCH PAD - malutka ale to dlatego ze ma silnik bezszczotkowy wiec teoretycznie bezobslugowa tak wyglada http://forums.vwvortex.com/showthread.php?4331211 wydajnosc ok 900dm3/h - chyba wystarczy? I druga sprawa jak jest wpieta a pompka oryginalnie w mk1? Tzn czy przed czy za dogrzewaczem bo wydumalem fajne miejsce duzo lepsze niz fabrycznie w mk1 kolo pieca gdzie leci na nia caly bloto z jezdni czy na grodzi w mk2 -schowalbym ja pod plastikowe nadkole z tylu tam gdzie rurki wchodza do tylnej nagrzewnicy - jest tam mnostwo miejsca na dodatkowe rurki od klimy ktore u mnie nie wystepuja wiec pompka zmiesci sie bez problemu a w razie czego wystarczy tylko zdjac kolo i odkrecic 5 srob torx aby miec do niej dostep. piotrula5 16-11-2010, 13:03 Wymieniam naszym forumowiczom pomki za niewielkie pieniadze na zasadzie; ja wysyłam swoją zregenerowaną, a ty sobie wymieniasz z marszu w aucie, majac ta drugą i póxniej odsyłasz mi swoją, padnietą. Jest to wielka wygoda, bo nie stoisz bez pomki i jakis z mojej strony swoisty kredyt zaufania, ale nie miałem jeszcze nikogo nieuczciwego. Pozdr. Jakie koszty? ewdar 16-11-2010, 20:33 Witam kolego pompke moim zdaniem przed piecykiem zamontuj, gdyż ma "chłodniejszą " ciecz do popchnięcia w piecyk, jest lżej pompce. Ale były gdziesz na forum chyba fotki w jakim miejscu zainstalować pompke dodatkową. ARTEK M 21-11-2010, 10:14 Witam wszystkich. Muszę na forum podziękować naszemu ekspertowi Stefano za ożywienie mojego dogrzewacza. Warto było przejechać sto parę kilometrów do Stefano, a roboty trochę miał ( naprawa dogrzewacza, naprawa kostki el., wymiana pompki paliwa, tłumika, rurki doprowadzającej powietrze do dogrzewacza, dołożenie przełącznika do samodzielnego sterowania dogrzewaczem) i za wszystko zapłaciłem mniej niż bym zapłacił za naprawę samego dogrzewacza w moim mieście. Jeszcze raz wielkie dzięki Stefano. stomat 21-11-2010, 15:46 Kolego D245, taka pompka może mieć aż za dużą wydajność. Jako ogrzewanie postojowe będzie dobrze, gorzej z grzaniem w czasie jazdy. Może pojawić się efekt braku ogrzewania z przodu bo pompka będzie cały gorący płyn "ciągnąć" przez dogrzewacz i tylną nagrzewnicę. Właśnie dlatego w MK2 jest zamontowana z przodu przed rozgałęzieniem na tył i przód. Ja mam pompkę zamontowaną na nadkolu wewnątrz kabiny, oczywiście pod tapicerowanym boczkiem. Miałem taką zwykłą na szczotki ale padła i wymieniłem w tym roku właśnie na taką jak pokazałeś. Jak będzie zimą zobaczymy. radzioradzio 21-11-2010, 16:42 Kolego D245, taka pompka może mieć aż za dużą wydajność. Jako ogrzewanie postojowe będzie dobrze, gorzej z grzaniem w czasie jazdy. Może pojawić się efekt braku ogrzewania z przodu bo pompka będzie cały gorący płyn "ciągnąć" przez dogrzewacz i tylną nagrzewnicę. Potwierdzam. Mam tak samo. W moim przypadku nie jest to aż tak ogromny problem. Jak gal złapie temperaturę wyłączam dogrzewacz a cały układ sterujący wyłącza również dodatkową pompkę. Wtedy już na całego leci gorące powietrze z przednich nawiewów. bulik75 22-11-2010, 19:42 Witam kolegów... Wiem że o dogrzewaczu jest już wiele napisane ale przejrzeć te wszystkie wątki( 1400- coś ) jet niemożliwe... Jestem posiadaczem GALAXY od miesiąca ( wymiana filtrów,oleju,naprawa maty grzewczej fotela-już za mną)-a jednak pojawił sie problem z dogrzewaczem...Poczytałem kilkadziesiąt wątków i zaczołem od czujnika pod podszybiem...Wyjołem , zmostkowałem uruchomiłem silnik(grzanie na MAX-a) i nic dogrzewacz nawet nie zakopći...Wlazłem pod auto,aby sprawdzić pompkę paliwa (nie słychać jej) odpiołem oba przewody i podłączyłem ją na krótko kabelkami bezpośrednio do akumulatora(przy dotknięciu pyknie raz,przy rozłączeniu drugi raz) - czy tak ma być? Gdzie szukać dalej- może ktoś borykał sie już z takim problemem? Z góry wielkie dzięki... rici520 22-11-2010, 20:27 Zacznij od podpiecia pod kompa i sprawdzenia z jakimi bledami sie melduje.:wink: ewdar 22-11-2010, 20:31 Witaj kolego. To jak opisujesz pompkę sprawdziłeś na tzw. krótko i słyszałeś takie " cykniecia" to dobrze bo znakiem tego pompka paliwowa jest sprawna. Ale to jeszcze nie powód do radości, najpewniej abyś coś więcej wiedział co i jak z piecykiem to VAG i on Tobie pradę wyświetli co i jak? lub na "piechotę" sprawdzać co dalej jest uszkodzone? może świeca, czujnik, lub skorodowane przewody we wtyczce przy piecyku? bulik75 23-11-2010, 08:01 Więc tak zrobię,umówię się z gostkiem,i dam znać co pokarze komp... kuczol 23-11-2010, 08:34 Mam prośbę - mam taki stan temp. zewnętrzna +10*C, temp. płynu chłodzącego wg VAG-a +81*C a dogrzewacz cały czas pracuje (cyklicznie się włącza i wyłącza). Czy on powinien pracować przy takich temperaturach? I jeszcze jedno pytanie: jaka powinna być temperatura cieczy chłodzącej w silniku po nagrzaniu? Mi max pokazuje 81*C po trasie ~70km (czy przypadkiem termostat nie padł?). I jak gdzieś przystanę to słyszę jak się dogrzewacz załącza. Stefano 23-11-2010, 09:31 Temperatura za mała, minimum musi być 85, a powinna w okokolicach 90 st. Po wymianie termostatu , dogrzewacz przy właściwej temperaturze silnika będzie 'odpoczywał'. Pozdr. jacekr_2 23-11-2010, 12:05 pytanie : powinien być jakiś włącznik do dogrzewacza? ja takiego nie mogę znaleźć i nie wiem jak go włączyć. pozdrawiam RafałB 23-11-2010, 12:43 Standartowo nie ma... kuczol 23-11-2010, 13:20 Temperatura za mała, minimum musi być 85, a powinna w okokolicach 90 st. Po wymianie termostatu , dogrzewacz przy właściwej temperaturze silnika będzie 'odpoczywał'. Pozdr. Właśnie zrobiłem mały test: jeździłem po mieście tak że wydawało się że powinien być nagrzany a tu nadal 81*C i sprawdzam wąż idący z chłodnicy do silnika a tu moje zdziwienie on jest zimny. Teraz już wogóle nie wiem co jest grane, a jeździłem prawie 2 godziny. jacekr_2 23-11-2010, 13:45 Standartowo nie ma... oki to jak go włączyć?? bo na serio nie wiem RafałB 23-11-2010, 13:52 On sam ma się załączyć jak temp.na zew mniejsza niż +10 i silnika mniej niż 75 .... kowal1529 23-11-2010, 16:31 Witam koledzy posiadam Forda Galaxy 2001r.z klimatronicem i mam problem z włączeniem dogrzewacza mianowicie nie wiem jaką funkcje włączyć w klimatronicu z góry dziękuje za szybką podpowiedz Pozdrawiam Mariusz ewdar 23-11-2010, 16:42 Witam kolego proponuję na poczatek ten link i poczytać zanim inni Cię zganią za lenistwo, poprostu poczytaj o dogrzewaczach a tam jest wszystko jasno i czytelnie opisane. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=29566 bulik75 23-11-2010, 17:46 Witam ponownie... Byłem u gostka , podłączył komputerek i wyskoczyło- Wentylator powietrza spalania V 6 (sygnał poza specyfikacją). Do tego jeszcze pokazały się trzy kody-971;969;989...-( brak informacji o rodzaju błędu ). Nie wiem czy to ma znaczenie , ale wchodził do GALAXIORA przez programVW SHARAN...(ponoć nie ma różnicy). I teraz co z tym wentylatorem? Trzeba rozbierać cały dogrzewacz ? Zatarł się czy co? POZDRAWIAM... Stefano 23-11-2010, 22:17 Witam ponownie... Byłem u gostka , podłączył komputerek i wyskoczyło- Wentylator powietrza spalania V 6 (sygnał poza specyfikacją). Do tego jeszcze pokazały się trzy kody-971;969;989...-( brak informacji o rodzaju błędu ). Nie wiem czy to ma znaczenie , ale wchodził do GALAXIORA przez programVW SHARAN...(ponoć nie ma różnicy). I teraz co z tym wentylatorem? Trzeba rozbierać cały dogrzewacz ? Zatarł się czy co? POZDRAWIAM... Na osi wentylatora siedzą dwa małe kryte łozyska, mogą sie wyrobić, albo któres z nich stoi i kreci sie całe w obudowie, bo takie ostatnio przypadki widzę. Możesz też mieć za nisko zabity wiatrak na silniczku dmuchawy i trzeba go lekko podnieść, bo trze po jakimś czasie użytkowania o obudowę. Przyczyn jak widzisz wiele, a jeszcze zanieszczony dolot do pieca lub tłumik, tez daja takie błędy, a chodzi o to , ze w czasie testu lub tez pracy pieca, wentylator pobiera za dużo pradu i sterownik to wychwytuje i zapisuje jako błąd, Jeśli da sie skasować to jechac i grzać dalej, a jak sie powtarza to niestety trzeba wyciągać piec i naprawić lub wymienić wentylator. Właśnie zrobiłem mały test: jeździłem po mieście tak że wydawało się że powinien być nagrzany a tu nadal 81*C i sprawdzam wąż idący z chłodnicy do silnika a tu moje zdziwienie on jest zimny. Teraz już wogóle nie wiem co jest grane, a jeździłem prawie 2 godziny. Sprawdzałes rozumię własciwy wąż, czyli ten co idzie od termostatu? Termostat jest pod akumulatorem podcisnienia, czyli czarną platykową gruchą przy alternatorze. Poszukaj w szukajce tematu pod tytułęm, chyba "jak sparwdzic termostat bez wyjmowania" Opisałem tam dość dokładnie całe zagadnienie. Pozdrowienia. kuczol 24-11-2010, 07:34 Sprawdzałes rozumię własciwy wąż, czyli ten co idzie od termostatu? Termostat jest pod akumulatorem podcisnienia, czyli czarną platykową gruchą przy alternatorze. Poszukaj w szukajce tematu pod tytułęm, chyba "jak sparwdzic termostat bez wyjmowania" Opisałem tam dość dokładnie całe zagadnienie. Pozdrowienia. Tak - dokładnie ten wąż sprawdzałem, a ten test też wykonałem - na zimnym temp. jest taka sama, a na ciepłym silnik pokazuje 81*C,a licznik 79*C (chyba taka różnica jest w granicach błędu). To wygląda jakby z jakichś przyczyn się silnik nie dogrzewał. Tylko czemu, jak piecyk ciągle chodzi. Stefano 24-11-2010, 08:00 1. Jednak zmien ten termostat, może jednak delikatnie puszczać, koszt nowego firmy WAHLER nie jest wysoki, około 20 zł. Przy niedogrzanym silniku, ECU zwieksza dawkę paliwa na pomki, jeździsz na 'ssaniu'. 2. Jak piecyk będzie dalej chodził, to trzeba mu sprawdzic czujnik temperatury, albo mniejszym kosztem zrób mu sterowanie, czyli przełącznik 3 - pozycyjny, bedziesz miał wtedy mozliwość wyboru; I - automat, włączony piec ze sterowaniem z czujnika temperatury na podszybiu, 0 - wyłączony, II - piec włączony na ostro, czyli mozesz go uruchamiać wg swoich potrzeb, nawet latem. Pozycja 0 jest ci akurat teraz potrzebna, bo jak uznasz, ze piec juz zrobił swoje, czyli własciwą temperaturę, to go manualnie wyłaczysz. Mogę ci podesłać taki gotowy zestawik; przełącznik z okablowaniem i szczególowym opisem co masz zrobić tzn. gdzie go umieścić / pod klapą bezpieczników / i gdzie sie wpiąć do wiazki /w progu/. Jak jestes tym zaineresowany to pisz na PW. Pozdr. l_kisiel 24-11-2010, 10:36 Witam, ktoś wcześniej napisał że świeca do piecyków jest jedna BERU symbol; 0100 266 228 8V czy to się tyczy wszystkich typów piecyków. Ja mam D5WZ i chciałbym kupić właśnie świece i sitko. Czy jest jakiś problem z wymianą tego typu części? Czy może ma ktoś fotorelację z takiego zabiegu lub porządny opis? ewdar 24-11-2010, 11:11 Witam tutaj masz kolego cały opis co i jak wymontować. http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.sgaf.de%2Fcontent%2Fz uheizer-062004-253051&tl=pl Lub tutaj ale po niemiecku. http://www.sgaf.de/content/zuheizer-062004-253051 kuczol 24-11-2010, 12:13 1. Jednak zmien ten termostat, może jednak delikatnie puszczać, koszt nowego firmy WAHLER nie jest wysoki, około 20 zł. Przy niedogrzanym silniku, ECU zwieksza dawkę paliwa na pomki, jeździsz na 'ssaniu'. 2. Jak piecyk będzie dalej chodził, to trzeba mu sprawdzic czujnik temperatury, albo mniejszym kosztem zrób mu sterowanie, czyli przełącznik 3 - pozycyjny, bedziesz miał wtedy mozliwość wyboru; I - automat, włączony piec ze sterowaniem z czujnika temperatury na podszybiu, 0 - wyłączony, II - piec włączony na ostro, czyli mozesz go uruchamiać wg swoich potrzeb, nawet latem. Pozycja 0 jest ci akurat teraz potrzebna, bo jak uznasz, ze piec juz zrobił swoje, czyli własciwą temperaturę, to go manualnie wyłaczysz. Mogę ci podesłać taki gotowy zestawik; przełącznik z okablowaniem i szczególowym opisem co masz zrobić tzn. gdzie go umieścić / pod klapą bezpieczników / i gdzie sie wpiąć do wiazki /w progu/. Jak jestes tym zaineresowany to pisz na PW. Pozdr. Dzięki za pomoc. Zrobię jak radzisz z termostatem, a z wyłącznikiem nie ma problemu, nawet mi taki leży 3-pozycyjny, a i znalazłem schemat jak to zrobić - pisałeś o tym już. nasu 24-11-2010, 15:58 Jak robicie sterowanie pompką gdy dogrzewacz pracuje jako postojowe. Mam alarm z powiadomieniem (http://www.scribd.com/doc/377594/Install-Guide) wolny kanał 15/25 minut. W tej chwili tymczasowo włączam zapłon by pracowała pompka i ręcznie przelicznikiem uruchamiam dogrzewacz. Do wymiany świecy najlepiej wymontować puknąć młoteczkiem w śrubki i porządnym torx 20 i 25 krzysman 25-11-2010, 10:50 Witam wszystkich.Mam problem z nieodpalającym piecykiem d5 wz a mianowicie wymieniłem świece oraz sitko i uszczelke pod komorąI poprawiłem ugnite przewody naprawiłem pompke obiegową pod maską no i cisza . Połączyłem się wagiem z piecem w teście wyjść uruchamia wentylator oraz po przejściu na następny pompke paliwową na tym test się kończy błędów brak ostatnia temperatura na dworze około zera. Dzisiaj wieczorem jeszcze raz podłączyłem vag połączyłem się z piecem weszłem w bloki pomiarowe ale nie potrafie odczytać który jest czujnik temperatury zewnętrznej w bloku 1 na pierweszej pozycji jest zasilanie 14,4 v a nastepnie temperatura 35 s a w następnych 43 ,44 s co myślicie o tym . Za jakieś podpowiedzi dziękuje z góry. mwb 25-11-2010, 13:59 Witam. Potrzebuję pomocy - rady w sprawie uszkodzonej dodatkowej nagrzewnicy w innym modelu Forda - Focusie C-Max. Nagrzewnica zaczęła straszliwie dymić i w związku z tym muszę pilnować, żeby była cały czas wyłączona. Pan w serwisie dodatkowych nagrzewnic zażyczył sobie przyniesienie wymontowanego urządzenia i ocenił koszty na od 500zł w górę. Panowie w serwisie Forda po bardzo długim namyśle ocenili koszt wymontowania i ponownego zamontowania urządzenia po naprawie zewnętrznej na 800zł (nowa nagrzewnica w Fordzie 2800zł). Mieszkam w Łodzi i szukam jakiegoś rozsądnego rozwiązania. Pozdrawiam pupek 25-11-2010, 17:31 Wiem że dogrzewacz powinien się wyłączyć jeśli temp. silnika osiągnie 75 stopni. A co może być przyczyną że dogrzewacz pracuje nawet na ciepłym silniku? Temp. na zewnątrz +3. Za odpowiedź wielkie dzieki domorak 25-11-2010, 19:15 Witam wszystkich Stefano spotkałeś się może że pompka schładzająca działa tylko z zapłonem.Po wyłączeniu auta staje.(+) tylko z zapłonem Szukam na forum ale nikt nic konkretnego nie pisze.Odpaliłem piecyk (dzięki za wskazówki ) ale zaczyna mi znowu szwankować.Czasami odpala po przejechaniu ok 6-10 km jak ruszy czuć spaliny.(d5wz) ED1970 25-11-2010, 21:21 Informacja do mwb.Skontaktuj sie z kolegą STEFANO i naprawi ci co trza.Ja byłem tydzień temu, a mam trochę dalej i dogrzewacz śmiga aż miło.Ciepełko w kabinie - bezcenne. Marcus171 28-11-2010, 01:07 Mam pytanie co jeszcze może być przyczyną strasznego dymienia D3WZ na początku chodził potem przestał po około pół roku zabrałem się za naprawę, okazało się że była walnięta świeca, ożył i chodził pięknie około 3 tygodnie teraz zaczął strasznie dymić, pomyślałem że zanieczyszczony więc rozebrałem go na części wszystko pięknie wymyłem wszystko założyłem dałem nowe uszczelki i co... dalej to samo już sam nie wiem jak odpali na full to przy wylocie spalin na tym połączeniu z tłumikiem robi się mokro i strasznie dymi, czy to możliwe że nowa świeca jest zła. Stefano 28-11-2010, 11:15 Witam wszystkich Stefano spotkałeś się może że pompka schładzająca działa tylko z zapłonem.Po wyłączeniu auta staje.(+) tylko z zapłonem Szukam na forum ale nikt nic konkretnego nie pisze.Odpaliłem piecyk (dzięki za wskazówki ) ale zaczyna mi znowu szwankować.Czasami odpala po przejechaniu ok 6-10 km jak ruszy czuć spaliny.(d5wz) Masz wiadomść na pocztę. Mam pytanie co jeszcze może być przyczyną strasznego dymienia D3WZ na początku chodził potem przestał po około pół roku zabrałem się za naprawę, okazało się że była walnięta świeca, ożył i chodził pięknie około 3 tygodnie teraz zaczął strasznie dymić, pomyślałem że zanieczyszczony więc rozebrałem go na części wszystko pięknie wymyłem wszystko założyłem dałem nowe uszczelki i co... dalej to samo już sam nie wiem jak odpali na full to przy wylocie spalin na tym połączeniu z tłumikiem robi się mokro i strasznie dymi, czy to możliwe że nowa świeca jest zła. Sprawdzic trzeba dawkowanie pomki paliwa. Witam. Potrzebuję pomocy ... Mieszkam w Łodzi i szukam jakiegoś rozsądnego rozwiązania. Pozdrawiam Masz wiadomość na PW Pozdrowienia. l_kisiel 29-11-2010, 07:37 Witam, wie ktoś może jakie sitko jest w D5WZ boi widziałem że są z kołnierzem i bez czy coś takiego?? jacekr_2 29-11-2010, 11:10 witam jest - udało się dorzewacz działa - wystarczyło wykasować 2 błędy z komputera i ładnie się odpala i ładnie dymi. ale mam pytanie - coś jeszcze mam posprawdzać? bo zbytnio różnicy w nagrzewaniu samochodu nie widzę - tzn jazda do pracy 7 km i może lekko się zagrzeje. czy to może tak ma być? pozdrawiam ryju1468 29-11-2010, 15:50 witam w niedziele rano wyjezdzajac z cieplego garazu na dworze -10 bylo(szwecja),po przejechaniu ok7km temperatura w aucie ledwo sie podniosla,dogrzewacz sie nie wlaczyl.w drodze powrotnej tez bez zmian.dzis rano zajzalem do kostki laczeniowej obok piecyka myslalem moze styki zasniedzialy,byly czyste a tu jeden z przewodow ok1cm od kostki byla izolacja dziurawa i zasniedzialy drut z przerwa,zlutowalem kawalek termokurczu zalozylem, samochod na zewnatrz i po dluzszej chwili dogrzewacz odpalil.(stefano mialem sie przypomnac w sobote lub niedziele,masz pelna skrzynke wiadomosci nie wchodza)pozdrawiam wszystkich robdemolka 29-11-2010, 16:04 Witam, wie ktoś może jakie sitko jest w D5WZ boi widziałem że są z kołnierzem i bez czy coś takiego?? było już otym, mysle że masz takie sitko,nawet jak u ciebie nie ma tego zgrubienia też je dopasujesz,poprostu je usuniesz ,ale ja myśle że napewno jast takie. jack111 29-11-2010, 17:03 do Marcus171: mam taki sam dogrzewacz i objawy były identyczne: kupa dymu i kapiąca z tłumika ropa. Po zdiagnozowaniu okazało się, że komora spalania była wypalona. Wymiana komory i dogrzewacz znowu śmiga. Pietrzy5 30-11-2010, 19:42 Witam. Chciałbym oficjalnie podziękować koledze Stefano za uzdrowienie i przerobienie mojego piecyka na postojówke... Polecam wszystkim pełen PROFESJONALIZM jacekr_2 01-12-2010, 07:16 witam jest - udało się dorzewacz działa - wystarczyło wykasować 2 błędy z komputera i ładnie się odpala i ładnie dymi. ale mam pytanie - coś jeszcze mam posprawdzać? bo zbytnio różnicy w nagrzewaniu samochodu nie widzę - tzn jazda do pracy 7 km i może lekko się zagrzeje. czy to może tak ma być? pozdrawiam witam ponownie jednak moja radość okazała się przedwczesna. dogrzewacz podziała trochę - a dokładnie podymił a teraz nie odpala znów. zaczął działać po wykasowaniu 2 błędów: 1 to coś z brakiem płomienia a drugi nie wiem. wie ktoś może jak to ugryźć? bo przy takiej temperaturze przydałby się ja nic. pozdrawiam i proszę o pomoc taxidriver 01-12-2010, 07:34 witam ponownie jednak moja radość okazała się przedwczesna. dogrzewacz podziała trochę - a dokładnie podymił a teraz nie odpala znów. zaczął działać po wykasowaniu 2 błędów: 1 to coś z brakiem płomienia a drugi nie wiem. wie ktoś może jak to ugryźć? bo przy takiej temperaturze przydałby się ja nic. pozdrawiam i proszę o pomoc Ten błąd z płomieniem to pewnie 1409 czyli przerwany płomień sitko do wymiany na 90 % jeszcze warto mieć świece pod ręka gdyby twoja była padnieta. podaj jaki to 2 błąd.Ja też właśnie walcze z sitkiem tu kupiłem http://allegro.onet.pl/sitko-swiecy-eberspacher-hydronic-i1332829459.html radyrvegen 01-12-2010, 10:31 Witam planuje kupic hydronic D5WS i zamontowac u mnie zamiast 3kw i patrze na kabelki ktore wychadza z pieca w 5kw sa 2 jeden to wtyczka oczywiscie o ten drugi to do czego jest czy to jest do sterownika czy tez do pompki wody Prosze o pomoc i oczywiscie wielkie dzieki Pozdrawiam RADYRVEGEN Stefano 01-12-2010, 10:41 witam ponownie jednak moja radość okazała się przedwczesna. ................... wie ktoś może jak to ugryźć? bo przy takiej temperaturze przydałby się ja nic. pozdrawiam i proszę o pomoc Poczytaj wczesniejsze posty, pisalismy już o tym z 10 X. nasu 01-12-2010, 11:57 Mój D5WZ palił pięknie zero dymu lecz gdy temperatura spala poniżej -10C błąd 01409 Podłączyłem VAG i zauważyłem że temp czujnika płomienia dochodzi do 100C i zamiast rosnąć spada zaczyna przerywać i 01409. Jak napompuje VAGiem paliwa przed odpaleniem wszystko działa 20minut i 80C. Nowa świeca, sitko brązowo-czarne ale całe. ?? piotrj78 01-12-2010, 13:05 Witam! poszukuje do dogrzewacza D3wz pompki paliwa. Przedstawiciel Ebersprecher zawołał ponad 450 zl. Czy znacie jakieś sklepy internetowe gdzie można kupić taniej ewentualnie czy można zamontować jakiś zamiennik? kubabike 01-12-2010, 14:44 Witam Panów, otóż i mnie nie omineły kłopoty z D3WZ. Osttanie 2 sezony jak kupilem auto działał pieknie. Teraz miałem kilka sytuacji ze sie nie wlaczył. Wkurzony lekko myslalem ze jakies warunki nie zostały spełnione (temp na granicy +5C, czy moze temperartura płynu osiagneła 75C), to mohje obawy rozwiewały kolejne uruchomienia auta gdy dogrzewacz startował. Dzis -14 rano do pracy działał. Spowrotem Jjuż nie. Postanowiłem poruszac nim na właczonym silniku pod domem. Nagle puscił dymek a po chwili zaczał chuczeć i grzać. Temperatura płynu tez zaczeła iść w góre. No ale nasuwa się pytanie co teraz? Wyglada na to jakby cos nie stykało... jakies sugestie?? Z góry dziekuję, dzgdz 01-12-2010, 14:58 Witam, Właśnie się stałem szczęśliwym posiadaczem Galaxy 1.9 2005r. Wszystko jest pięknie w tym samochodzie oprócz ogrzewania. Samochód rozgrzewa się bardzo długo. Zakładam, że nie mam webasto, bo pewnie jakbym miał, to bym się zorientował po przyciskach na desce. I tu pojawia się sentencja pytań (zaznaczam, że próbowałem na nie znaleźć odpowiedź w tym wątku): 1. Czy w każdym 1.9 jest dogrzewacz? 2. Jak rozpoznać że go mam? 3. Jeżeli samochód długo się rozgrzewa czy to ustrojstwo jest zepsute czy nie włączone? 4. Jeżeli trzeba je włączyć to gdzie? 5. Jeżeli jest zepsute to gdzie je w wawie naprawić? Dzięki RafałB 01-12-2010, 15:24 Kolego użyj szukajki w tym temacie,jest odp na każde z Twoich pytań... DDiablo 01-12-2010, 20:22 Czy można gdzieś tanio dostać pompkę paliwa do d3w? U mnie poszły oba styki i nie udało mi się jej zreanimować. W ASO jest za jedyne 600 zł. Na allegro również jest ale ok 200 zł za używkę. Macie może jakiś sprawdzony sklep? Ewentualnie czy można wykorzystać inną pompkę. Widzę, że nie tylko ja mam problem z pompką paliwa :D Pewnie trzeba będzie rozpinać piec, żeby błędy wykasować jak wymienię pompkę, lub co gorsza nie odpali wcale po tylu latach :( ARTEK M 01-12-2010, 21:12 Koledzy w sprawie pompek paliwa do dogrzewacz piszcie do Stefano. Ja u niego naprawiałem dogrzewacz i wymieniałem pompkę. smithpl 02-12-2010, 09:56 Mam pytanko , jak zdiagnozowac VAGiem dogrzewacz? dzieki za informacje i sugestie - dotyczy modelu Galaxy 1.9TDI 2004 rok MacWolf 02-12-2010, 13:02 Witam Kolegów!!! Niestety dogrzewacz tej zimy zamilkł (w zeszłą "odrzutowiec" sprawował się znakomicie). Temp po 30km jazdy 50km/h może wskoczy na pierwsza kreskę, wiadomo. Czy może być tak, że wyłączył się z powodu za niskiego poziomu płynu chłodniczego. Od połowy jesieni ubywa płynu, wywala co jakiś czas komunikat: STOP - pruff kullmittel, wyciek zdiagnozowany, zbiornik wyrównawczy puszcza na zgrzewie, mam zamówiony "nowy" używany, oczywiście kontroluje i dolewam. Kolega Marwyk wrzucił w wątku pdf-a z opisem naszego piecyka i było tam, że wyłaczy się jeżeli poziom płynu będzie za niski. Z tego co patrze w schematy, to piecyk nie ma czujnika poziomu płynu. Czy może być tak, że jeżeli komputer otrzyma info, że mało płynu, to po prostu wyłącza dogrzewacz i trzeba zresetować VAGiem?? Dzięki za wszelkie info. wojtek_gtx 02-12-2010, 16:36 Poszukuję bezpiecznika od dogrzewacza w Fordzie Galaxy MK1 1.9TDi z 1998r. Chodzi mi o to że chcę go wyłączyć bo coś się psuje (strasznie śmierdzi nie przepaloną ropą i dymi) . Chodzi mi o wyłączenie samego dogrzewacza do czasu odstawienia do serwisu . Czy to może bezpiecznik NR. 24 – (25A) ?? Bardzo proszę o pomoc. paluch34 02-12-2010, 21:29 Witam Klubowiczów. Mam pytanie czy ktoś zna warsztat w Wielkopolsce specjalizujący się w montażu dogrzewaczy. Ja w swoim Fordzie nie mam tego urządzenia. Pozdrawiam Pietrzy5 03-12-2010, 08:36 Sprzedam czujnik temperatury ten odpowiadający za włączenie piecyka umieszczony na podszybiu w 100% sprawny. Pozdrawiam Stefano 03-12-2010, 08:37 Witam. Chciałbym oficjalnie podziękować koledze Stefano za uzdrowienie i przerobienie mojego piecyka na postojówke... Polecam wszystkim pełen PROFESJONALIZM Dzięki za dobre słowo. Witam! poszukuje do dogrzewacza D3wz pompki paliwa. Przedstawiciel Ebersprecher zawołał ponad 450 zl. Czy znacie jakieś sklepy internetowe gdzie można kupić taniej ewentualnie czy można zamontować jakiś zamiennik? Czy można gdzieś tanio dostać pompkę paliwa do d3w? U mnie poszły oba styki i nie udało mi się jej zreanimować. W ASO jest za jedyne 600 zł. Na allegro również jest ale ok 200 zł za używkę. Macie może jakiś sprawdzony sklep? Ewentualnie czy można wykorzystać inną pompkę. Widzę, że nie tylko ja mam problem z pompką paliwa :D Pewnie trzeba będzie rozpinać piec, żeby błędy wykasować jak wymienię pompkę, lub co gorsza nie odpali wcale po tylu latach :( Mam używki oryginał za 150 zł, regenerowane trochę taniej. Sprawne 100 %, ustawiona własciwa dawka paliwa. Koledzy w sprawie pompek paliwa do dogrzewacz piszcie do Stefano. Ja u niego naprawiałem dogrzewacz i wymieniałem pompkę. :) Mam pytanko , jak zdiagnozowac VAGiem dogrzewacz? dzieki za informacje i sugestie - dotyczy modelu Galaxy 1.9TDI 2004 rok Dziwne pytanie, tak jak inną pozycje w samochodzie, poczytaj ten temat, pisalismy tak dużo o tym! Idziesz w piecyk 08-> 02 masz błedy-> a 08 masz bloki danych, zobaczysz temperatury płomienia, płynu... Witam Kolegów!!! ................. Z tego co patrze w schematy, to piecyk nie ma czujnika poziomu płynu. Czy może być tak, że jeżeli komputer otrzyma info, że mało płynu, to po prostu wyłącza dogrzewacz i trzeba zresetować VAGiem?? Dzięki za wszelkie info. Poziom płynu nie ma nic do pieca, chociaż jak będzie za niski, elektr. pomka płynu moze mielić powietrze i wyskoczy błąd przegrzania , ale to juz chyba extrema. Komputer auta, ani klimatronik nie steruje piecem. Poszukuję bezpiecznika od dogrzewacza w Fordzie Galaxy MK1 1.9TDi z 1998r. ...... Czy to może bezpiecznik NR. 24 – (25A) ?? Bardzo proszę o pomoc. Zdaje się, ze nr 6 nie jestem pewien, bo w MK2 , to na 100 % nr 12. Szukam dla ciebie opisu bezpieczników i tragedia, gdzies mi wcięło z MK1. Pozdrowienia dla marznących i grzejacych sie w swoich Galaxiorach, Sharankach i Hiszpankach. :) Byle do wiosny :( smithpl 03-12-2010, 10:49 Mam pytanko do posiadaczy MK2 Galaxy z 2004 roku. Jak wchodze w Aux Heat podaje mi ze nie ma komunikacji z modulem. Mam tylko dogrzewacz.... Czy to normalne? Nie mam jak zdiagnozowac co i jak. po wstepnych pomiarach czujnikow wyglada ze jest OK, dogrzewacz jakby chcial odpalic ale nie moze ( moze to swieca? ) wojtek_gtx 03-12-2010, 13:44 Zdaje się, ze nr 6 nie jestem pewien, bo w MK2 , to na 100 % nr 12. Szukam dla ciebie opisu bezpieczników i tragedia, gdzies mi wcięło z MK1. Pozdrowienia dla marznących i grzejacych sie w swoich Galaxiorach, Sharankach i Hiszpankach. :) Byle do wiosny :( Jednak nie ma lepszego znawcy w temacie Sharanków, Galaxiorów oraz Hiszpaniaków "Stefano" na wszystko ma zawsze odpowiedź :-) U mnie znalazłem coś takiego odnośnie bezpieczników http://195.117.252.46/~zaber/galaktyka/bezpieczniki.jpg bulik75 03-12-2010, 19:26 Witam kolegów po tygodniowej walce z moim piecykiem D5WZ. Tak jak radził kolega STEFANO- zdemontowałem piecyk ; rozkręciłem i żeczywiście wiatrak dmuchawy przytarty (dolne łożysko zasyfione) -przemylem,nasmarowałem,przedmuchałem piecyk sprężonym powietrzem,złożyłem do kupy i zmontowałem. Następnie dobrałem się do elektrycznej pompy wody ( tej pod podszybiem).Po rozebraniu w środku wielki syfek ze startych na maxa szczotek( miały po 3mm )- założyłem nóweczki , skręciłem do kupy - no i próba... Po odpaleniu auta po kilku sekundach z pod auta zaczoł sie wydobywać biały dymek-( wielka,ale przedwczesna radość),zaczoł świstać wętylator w piecyku,najpierw powoli,potem coraz szybciej , coraz więcej białego dymu- i nic-ucichł. Za około 20 sekund piecyk znowu zaczoł startować i to samo-wentylator świszczy , biały dym leci a piec nie odpala.Wlazłem pod auto , a z piecyka tzn. z dwóch wylotów czyli z łumnika i z tej kawałka rurki co jest pod wiatraczkiem kapie dość obficie ropa. Przy odpalaniu biały dym nie wylatywał tłomikiem , tylko własnie tą krótką rurką pod wiatrakiem. Tak ma być? Po wyłączeniu silnika z przodu było słychać w końcu pracujący silniczek płynu chłodniczego przez około 30-40 sek. I tu pytanie do naszego doktora od piecyków , kolegi STEFANO... Gdzie szukać dalej... Świecy nie sprawdziłem bo nie wiedziąłem jak... Czekam na odpowiedż. Pozdro... robdemolka 03-12-2010, 20:29 Witam kolegów po tygodniowej walce z moim piecykiem D5WZ. Tak jak radził kolega STEFANO- zdemontowałem piecyk ; rozkręciłem i żeczywiście wiatrak dmuchawy przytarty (dolne łożysko zasyfione) -przemylem,nasmarowałem,przedmuchałem piecyk sprężonym powietrzem,złożyłem do kupy i zmontowałem. Następnie dobrałem się do elektrycznej pompy wody ( tej pod podszybiem).Po rozebraniu w środku wielki syfek ze startych na maxa szczotek( miały po 3mm )- założyłem nóweczki , skręciłem do kupy - no i próba... Po odpaleniu auta po kilku sekundach z pod auta zaczoł sie wydobywać biały dymek-( wielka,ale przedwczesna radość),zaczoł świstać wętylator w piecyku,najpierw powoli,potem coraz szybciej , coraz więcej białego dymu- i nic-ucichł. Za około 20 sekund piecyk znowu zaczoł startować i to samo-wentylator świszczy , biały dym leci a piec nie odpala.Wlazłem pod auto , a z piecyka tzn. z dwóch wylotów czyli z łumnika i z tej kawałka rurki co jest pod wiatraczkiem kapie dość obficie ropa. Przy odpalaniu biały dym nie wylatywał tłomikiem , tylko własnie tą krótką rurką pod wiatrakiem. Tak ma być? Po wyłączeniu silnika z przodu było słychać w końcu pracujący silniczek płynu chłodniczego przez około 30-40 sek. I tu pytanie do naszego doktora od piecyków , kolegi STEFANO... Gdzie szukać dalej... Świecy nie sprawdziłem bo nie wiedziąłem jak... Czekam na odpowiedż. Pozdro... Witaj prawdopodobnie na 100% masz swiece spalona ,a może i sitko zniszczone tak jak u mnie musisz ja wymienić ,dlatego ci cieknie ropa i piecyk nie odpala ,jak miałeś na wieszchu piecyk trzeba było ja sprawdzić,atak musisz zaglądać tam jeszcze raz wojtek_gtx 03-12-2010, 21:56 I jak będzie u mnie, poszukuję bezpiecznika który wyłączy u mnie dogrzewacz - wolał bym się upewnić i czegoś nie wypiąć co może być ważne lub przydatne Jednak nie ma lepszego znawcy w temacie Sharanków, Galaxiorów oraz Hiszpaniaków "Stefano" na wszystko ma zawsze odpowiedź :-) U mnie znalazłem coś takiego odnośnie bezpieczników http://195.117.252.46/~zaber/galaktyka/bezpieczniki.jpg Poszukuję bezpiecznika od dogrzewacza w Fordzie Galaxy MK1 1.9TDi z 1998r. Chodzi mi o to że chcę go wyłączyć bo coś się psuje (strasznie śmierdzi nie przepaloną ropą i dymi) . Chodzi mi o wyłączenie samego dogrzewacza do czasu odstawienia do serwisu . Czy to może bezpiecznik NR. 24 – (25A) ?? Bardzo proszę o pomoc. Stefano 03-12-2010, 22:53 Witam kolegów po tygodniowej walce z moim piecykiem D5WZ ........... Przy odpalaniu biały dym nie wylatywał tłomikiem , tylko własnie tą krótką rurką pod wiatrakiem. Tak ma być? ........... Czekam na odpowiedż. Pozdro... Jak coś robiłes z silniczkiem dmuchawy to wypinałes mu piny z wtyczki? Tak jakbys zamienił kabelki silnika. Bo jakos mi tu nie pasuje, aby dym leciał z kolektora ssacego, a nie z tłumika??? Czy dmuchawa chodzi w dobra stronę?? boryseek 04-12-2010, 08:33 witam mam pytanie mam ford galaxy 1.9 tdi 2003r a mam prblem z tym ze silnik wogole sie nie nagrzewa i przez to klimatyzacja dmucha chlodnym powietrzem zamiast cieplym prosze o pomoc pozdrawiam Stefano 04-12-2010, 21:59 witam mam pytanie mam ford galaxy 1.9 tdi 2003r a mam prblem z tym ze silnik wogole sie nie nagrzewa i przez to klimatyzacja dmucha chlodnym powietrzem zamiast cieplym prosze o pomoc pozdrawiam No to walnąłeś na "Dzień dobry" z grubej rury!!! To my tutaj sie staramy, pocimy, piszemy cały czas właśnie na ten temat co pytasz, czyli "ABY NAM AUTO GRZAŁO" często kosztem odpoczynku czy nawet snu, a tobie sie nie chce tego poczytać??? wojtek_gtx 04-12-2010, 22:13 Poszukuję bezpiecznika od dogrzewacza w Fordzie Galaxy MK1 1.9TDi z 1998r. Chodzi mi o to że chcę go wyłączyć bo coś się psuje (strasznie śmierdzi nie przepaloną ropą i dymi) . Chodzi mi o wyłączenie samego dogrzewacza do czasu odstawienia do serwisu . Czy to może bezpiecznik NR. 24 – (25A) ?? Bardzo proszę o pomoc. wypiąłem ten 24 bezpiecznik - nie włączył się dogrzewacz i mam nadzieje że nic innego nie zostało odpięte Stefano 04-12-2010, 23:17 Nic sie nie moze stać, spokojnie, wypnij jednak ten 33 i zobaczysz co sie dzieje. dodi 05-12-2010, 07:59 Wczoraj właśnie byłem osobiście u kolegi Stefano aby uzdrowić mój piecyk. Muszę powiedzieć że wykonał bardzo profesjonalną robotę. Widać było że ten człowiek zna się na rzeczy bardzo dobrze. Poza tym uczciwość i podejście do człowieka...takich ludzi nam trzeba wiecej... piecyk chodzi tak jak powinien, a w powrotnej drodze tak mi było gorąco w aucie ( -11 było na zewnątrz) ze czasami brałem ogrzewanie na min. co jeszcze tydzień temu było nie do pomyślenia. Wcześniej mogłem zapomnieć że samochód nagrzeje mi się na postoju bez jazdy i musiałem jechać długie kilometry żeby wskazówka wogóle ruszyła. Jężdżę wiekszość po mieście i to by było dorzynanie silnika tylko... teraz jest tak jak powinno być, silnik szybko się nagrzewa i co ważne trzyma temperature cały czas nawet na postoju, gdzie zawsze jak stanąłem albo zwolniłem to temp. spadała do 50 stopni i wiało już zimno... polecam każdemu kto ma problem z piecykiem naszego kolegę... pozdrawiam boryseek 05-12-2010, 10:49 Wczoraj właśnie byłem osobiście u kolegi Stefano aby uzdrowić mój piecyk. Muszę powiedzieć że wykonał bardzo profesjonalną robotę. Widać było że ten człowiek zna się na rzeczy bardzo dobrze. Poza tym uczciwość i podejście do człowieka...takich ludzi nam trzeba wiecej... piecyk chodzi tak jak powinien, a w powrotnej drodze tak mi było gorąco w aucie ( -11 było na zewnątrz) ze czasami brałem ogrzewanie na min. co jeszcze tydzień temu było nie do pomyślenia. Wcześniej mogłem zapomnieć że samochód nagrzeje mi się na postoju bez jazdy i musiałem jechać długie kilometry żeby wskazówka wogóle ruszyła. Jężdżę wiekszość po mieście i to by było dorzynanie silnika tylko... teraz jest tak jak powinno być, silnik szybko się nagrzewa i co ważne trzyma temperature cały czas nawet na postoju, gdzie zawsze jak stanąłem albo zwolniłem to temp. spadała do 50 stopni i wiało już zimno... polecam każdemu kto ma problem z piecykiem naszego kolegę... pozdrawiam a co takie zrobil u ciebie w samochodze ze ci dziala to moze i ja to u siebie zrobie boryseek 05-12-2010, 11:30 a czy to ze silnik wolno sie nagrzewa i dmuchawa dmuchaja letnim powietrzem moze byc wina termostatu? boryseek 05-12-2010, 11:37 ja mam prblem z wolnym nagrzewaniem sie silnika i ze dmucha letnim powietrzem z nawiemu na przednia szybe i z przednich kratek co moze byc tego przyczyna?? prosze o pomoc ED1970 05-12-2010, 11:53 Miesiac temu naprawiałem dogrzewacz u kolegi STEFANO bo nie działał , w zimę palił 12 litrów ropy a teraz spalanie spadło do około 9-10.Jeżdze w mieście na krótkich dystansach i takie spalanie jest do zaakceptowania.Jeśli chodzi o nagrzewanie się silnika i kabiny to nie sądziłem ze auto może tak szybko się nagrzewać.Przy minus 12 wskazówka temperatury rusza się po około 3-4 km jadąc bardzo powoli ,więc sprawny dogrzewacz to jest naprawdę świetna sprawa.Nadmienię ze mam dodatkowo ocieplone rurki biegnące od dogrzewacza do silnlka. Jeżeli chodzi o kol.Stefano to dawno nie widziałem tak znającego się na rzeczy fachowca ,obserwowałem cały proces naprawy i nie mogłem wyjść z podziwu dla umiejętności i wiedzy .Wymieniono sitko , świecę ,pompę cieczy na podszybiu i zafajdany ropą tłumik .Szacun dla fachowca jakim jest ww kolega. bulik75 05-12-2010, 12:29 Witam kolegów a w szczególności STEFANO!!! Wracając do mojego pieca,dziś po pracy rano ( niedziela) wlazłem do kanału i ponownie wymontowałem piec... Rozkręciłem ustrojstwo na warsztacie(za drugim razem to tylko chwilka) podłączylem pod akumulator , i wiatrak kręcił sie w prawą stronę ( objawy takie że dym leciął nie z tłumika tylko z końcówki od zasysania powietrza). Posprawdzałem połączenia na kostkach-wszystko OK,ale ...gdy rozbierałem silniczek kilka dni temu(rozebrałem go w mak) łącznie z magnesami po bokach obudowy,przekręciłem magnesy o 180stopni,poskładałem wszystko do kupy,pod napiecie i silnik zaczoł sie kręcić w prawą stronę. Oczywiście wielka radocha,teraz będzie ciepełko.... Niestety nie... Po zamontowaniu pieca,zalaniu płynem,odpowietrzeniu układu-podpinam kostkę pod samochodem,uruchamiam silnik i słyszę zaczyna powoli , potem coraz szybciej krecić sie wiatrak. Ukazuje się dym ( w końcu z tłumika a nie z końcówki zasysającej) tłumik przy opasce robi się ciepły, piecyk zaczyna dziwnie WARCZEĆ- a tu nagle zaczyna kapać ropa ( dość obficie co najmiej jedna kropla na sekundę) i po chwili wiatrak ucicha. Kilka prób -i to samo...cieknąca ropa. I tu w tym momencie szukam napewno porady u naszego kolegi STEFANO - za co się dalej zabrać? Czekam na poradę.... Wiatrak naprawiony, pompka wspomagająca obieg wody też, zostało tylko sitko,świeca , lub uszczelka ta gruba na piecyku ( przy demontażu lekko mi się poderwała i posmarowałem ją silikonem czerwonym) OK - to wszystko co mogę dodać- czekam na podpowiedż....:568: boryseek 05-12-2010, 12:30 ja mam prblem z wolnym nagrzewaniem sie silnika i ze dmucha letnim powietrzem z nawiemu na przednia szybe i z przednich kratek co moze byc tego przyczyna?? prosze o pomoc boryseek 05-12-2010, 13:12 prosze o pomoc gdzie to wszystko znajduje sie w ford galaxy 2003 r a te rzeczy to ( czujnik na podszybiu, świeca, sitko, styki) prosze o pomoc falcon226 05-12-2010, 18:00 prosze o pomoc gdzie to wszystko znajduje sie w ford galaxy 2003 r a te rzeczy to ( czujnik na podszybiu, świeca, sitko, styki) prosze o pomoc Jestes kurewski leń że tak sie musze wyrazić,drina sobie zrobić i poczytać!!!albo weż dopalacz.Tu wszystko pisze w tym dziale.Pozdrawiam. Galaksik2001 05-12-2010, 18:58 Witam kolegów z problemem dogrzewacza Jeżeli chodzi o problem boryseek "prosze o pomoc gdzie to wszystko znajduje sie w ford galaxy 2003 r a te rzeczy to ( czujnik na podszybiu, świeca, sitko, styki) prosze o pomoc " oraz o odpowiedz falcon226 "Jestes kurewski leń że tak sie musze wyrazić,drina sobie zrobić i poczytać!!!albo weż dopalacz.Tu wszystko pisze w tym dziale.Pozdrawiam." muszę dodać,że kolega boryseek będzie potrzebował duuuuużą ilość drinów aby wczytać się w te wszystkie posty :lol: ale jest to do zrobienia,hihi, więc życzę powodzenia ;):one: bulik75 05-12-2010, 21:51 prosze o pomoc gdzie to wszystko znajduje sie w ford galaxy 2003 r a te rzeczy to ( czujnik na podszybiu, świeca, sitko, styki) prosze o pomoc Boryseeek - czy to ma znaczenie czy jest to GALAXY 2000r, czy 2003?- Nam wszystkim sie wydaje , że nie- wiec cofnij się kilka stronek w tył i sie wszystkiego dowiesz ( począwszy od termostatu)...:569: taxidriver 06-12-2010, 11:16 ja mam prblem z wolnym nagrzewaniem sie silnika i ze dmucha letnim powietrzem z nawiemu na przednia szybe i z przednich kratek co moze byc tego przyczyna?? prosze o pomoc pomoc prszę bardzo czytaj i jeszcze raz czytaj . Diagnoza Nie działa piec. prosze o pomoc gdzie to wszystko znajduje sie w ford galaxy 2003 r a te rzeczy to ( czujnik na podszybiu, świeca, sitko, styki) prosze o pomoc post nr 9 pierwsza strona się zaczyna wyjaśnianie. ;( Pomogę ; *podszybie *w piecu ( obok sitka) *w piecu ( obok świecy) * na wszystkich połączeniach elektrycznych ruchomych l_kisiel 06-12-2010, 12:04 Witam wszystkich sitko i świeca wymieniona - i w końcu nastało lato w aucie. Ale mam inny problem. Nie włącza mi się pompka dodatkowa i dogrzewacz mi się przegrzewa ale tylko gdy sterowanie ma puścić z silnika (czyli gdy temp na zewn. < 5 i temp. płynu mniejsza od 75stC) jeżeli puszcze dogrzewacz ze sterowania w samochodzie mam takie firmy webasto to pompę słychać od razu i dogrzewacz się nie przegrzewa. tylko nie wiem kiedy mam go wyłączyć bo na zegarze mam temp. 90 st a na kompie pokazuje dopiero 70 st i jak wyłąćze to znowu sypią się błędy w dogrzewaczu 01410. I tu pytanie czy ktoś źle założył mi sterowanie w środku że zablokował pompkę dodatkową czy może coś innego??? smithpl 06-12-2010, 13:53 a ja mam dodatkowe pytanie, czy wymiane siwcy i sitka mozna wykonac bez zrzucania calego piecyka? Wszyscy tu pisza ze biora na warsztat, tyle ze ja nie mam garazu a do STEFANO mam spory kawalek wiec aktualnie musze to wykonac sam. Drugie pytanko , jak rzpoznac czy to wersja 3W czy 5W ? a dodatkowe pytanko. Rozumiem ze pompa na podszybiu odpala sie po uruchomieniu silnika. Jak chce uruchomic "pseudo webasto" ( czyli takie odpalane z guzika ) to dodaje druga pompe kolo piecyka? Czy jest tam mocowanie do w/w pompy? Jaki model pompy wybrać ? taxidriver 06-12-2010, 15:13 Witam wszystkich sitko i świeca wymieniona - i w końcu nastało lato w aucie. Ale mam inny problem. Nie włącza mi się pompka dodatkowa i dogrzewacz mi się przegrzewa ale tylko gdy sterowanie ma puścić z silnika (czyli gdy temp na zewn. < 5 i temp. płynu mniejsza od 75stC) jeżeli puszcze dogrzewacz ze sterowania w samochodzie mam takie firmy webasto to pompę słychać od razu i dogrzewacz się nie przegrzewa. tylko nie wiem kiedy mam go wyłączyć bo na zegarze mam temp. 90 st a na kompie pokazuje dopiero 70 st i jak wyłąćze to znowu sypią się błędy w dogrzewaczu 01410. I tu pytanie czy ktoś źle założył mi sterowanie w środku że zablokował pompkę dodatkową czy może coś innego??? Zerknij kilka stron do tyłu lub na początek jest też gdzieś ok 55 str tyczy się wymiany szczotek w pompce i powinno się skończyć przegrzewanie. Wszyscy tu pisza ze biora na warsztat, tyle ze ja nie mam garazu a do STEFANO mam spory kawalek wiec aktualnie musze to wykonac sam. Drugie pytanko , jak rzpoznac czy to wersja 3W czy 5W ? można zrobić to bez wyjmowania ale za 2 -3 razem jak skumasz o co chodzi i jak składać, masz d5wz po 2000 były 5 . l_kisiel 06-12-2010, 19:29 Ok taxidriver tylko dziwi mnie fakt że pompka działa jak odpalę ze środka bez włączania silnika i jest wszystko w porządku nie przegrzewa się, tylko wtedy nie wyłącza się po 75 st tylko dalej pracuje dopóki go nie wyłączę sam. Jakby pompka była zatarta to by w ogóle nie ruszała. Zastanawiam się czy są jakieś dwa przekaźniki do odpalania dogrzewacza i pompki czy jest tylko jeden? A może mam wsadzoną jeszcze jedną pompkę? Muszę zerknąć w papiery jakieś tam po niemiecku mam to zrobię skan i wrzucę na forum. smithpl 06-12-2010, 21:04 Taxi, dzięki za info. Wlaśnie byłem w samochodzie. Bezpieczniki OK. a VAG-COM na 18'ce odpowiada ze brak kontrolera :-( HVAC i CAN dziala OK i zglasza brak bledu. To jak mam sprawdzic co i jak? Czujniki odczytuja OK, pompka po wylaczeniu stacyjki jeszcze dziala.... bart07 07-12-2010, 07:32 dziwi mnie fakt że pompka (...) nie wyłącza się po 75 st tylko dalej pracuje dopóki go nie wyłączę sam. . Pompka wspomagająca (ta na podszybiu) działa cały czas, również 2 min po wyłączeniu stacyjki. Bart l_kisiel 07-12-2010, 09:52 bart07 - ale jej w ogóle nie słychać po wyłączeniu stacyjki, słyszę ją dopiero jak ręcznie włącze dogrzewacz z kabiny. bizonik3 07-12-2010, 11:11 Mam pytanko...włączyłem dzisiaj klawisz dogrzewania tyłu kabiny i co zauważyłem dmucha ciepłym powietrzem ale nie ma dymku z rury od dogrzewacza i po wyłączeniu silnika nie ma charakterystycznego świstu, nadmienię że temp. powietrza jest około 6 stopni na plusie.....czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?szukałem na forum odpowiedzi w dziale dogrzewacz ale nie stety nic nie znalazłem. Wcześniej wszystko było wpożo ,nadmienię jeszcze że ostatnio były u nas silne mrozy i po tych mrozach charakerystyczne dymienie się podziało. O co tu chodzi? bart07 07-12-2010, 12:39 bart07 - ale jej w ogóle nie słychać po wyłączeniu stacyjki, słyszę ją dopiero jak ręcznie włącze dogrzewacz z kabiny. Ja mam połączenia elektryczne bez przeróbek - wersja bez postojowego. Pompkę mam od T4 więc ją słyszę... Włącza się po uruchomieniu silnika, wyłącza się 2 min po wyłączeniu stacyjki. NIE DZIAŁA na włączonym zapłonie i zgaszonym silniku. dmucha ciepłym powietrzem ale nie ma dymku z rury od dogrzewacza(...) O co tu chodzi? Ogrzewanie tyłu nie jest uzależnione od dogrzewacza. Jest on włączony w obieg i grzeje przód, tył i silnik. Jak silnik będzie gorący to się wyłączy i wówczas silnik grzeje z przodu i tyłu. Jak samochód jako całość się nie nagrzewa to trzeba się zająć dogrzewaczem Bart bizonik3 07-12-2010, 15:38 bart07dobrze ale dlaczego dymek z rury nie leci .....zawsze jak silnik był zimny i zimno na dworze to kotłowało się jak czort a teraz tylko widać spaliny z rury wydechowej silnika kromaa 07-12-2010, 17:45 jestem tu pierwszy raz i ... poszukuje kontaktu do Stefano. tez chciałbym go odwiezdizc z moim autem co by sie zajął moim webasto/podgrzewaczem czy tez dogrezwaczem bo nie dziła, a tak było pięknie4 jak działało:< rici520 07-12-2010, 18:56 poszukuje kontaktu do Stefano Napisz mu na PW bo ostatnio rzadziej bywa na forum.Pewnie grzebie przy dogrzewaczach a poniewaz sie czesto psuja wiec i nie wychodzi z warsztatu.:lol: kubabike 07-12-2010, 20:40 Dobra panowie pacjent lezy na biurku. Przypomnę, że piecyk mi raz działał a raz nie. Nawet jak były tegie mrozy -14, to czasem sie nie wlaczał. Styki nie były zaśniedziałe. Piecyk rozebrany. nie moge odkrecić jedynie klapki plastykowej nad komora spalania (zakrywa płaszcz podwojny z czujnikiem temp płynu). Sprawdzilem wiatraczek - kreci się. Świeca żarowa nagrzewa się. Czy macie pomysł co jeszcze sprawdzić? Model D3W Teraz tylko wyczyszcze gnoja, zmontuje i zobaczymy co bedzie. Aha jest tam miedzy dyszą/komora spalania a modulem z wiatrakiem/slimakiem uszczelka albo izolacja z tektury. Troche mi sie rozsypała. Czy da sie to czyms zastapić? Czy może sie nie przejmowac i zostawic tak jak jest? truckman 07-12-2010, 20:44 Uszczelnienie musi byc OK bo stracisz na cisnieni z wiatraka w komorze spalania....to nie dektura" a taki warstwowy materiał...np "fibra" kubabike 07-12-2010, 21:54 Jeszcze jedno pytanie: czy mozna wymienić sitko w dogrzewaczu D3W? Jest tam słabe dojście, nie tak jak w nowszsym D5. john1 08-12-2010, 08:44 Witam.Wielkie dzieki forumowiczom w szczegolności stałym bywalcom ale rowniez tym ktorzy po raz 10-ty pytaja o to samo.Po tej lekturze z zamknietymi oczami naprawilem swoj dogrzewacz.Jeszcze raz dzieki. eldamar 08-12-2010, 16:59 Nie znam się i nie wiem jak usłyszeć że dogrzewacz działa. Pytanie czy to czego brakuje na zdjęciu to brak dogrzewacz silnika czy brak webasto? http://http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=23100&stc=1&d=1291827400 buro 08-12-2010, 18:35 Kolego eldamar, ja tutaj raczej widzę brak pompki paliwa do dogrzewacza, chociaż może i ona tu jest-zdjecie nie wyraźne,dogrzewacz jest po drugiej stronie podwozia,przed lewym tylnym kołem z rurką wydechową-na pewno zauważysz jak masz.pompka paliwa jest wielkości kieliszka 50 gr. w obudowie gumowej-dziwnie wygląda.Obudowę widać na zdjeciu,sprawdź czy jest w nie pompka. munior 08-12-2010, 20:13 czy mozna wymienić sitko w dogrzewaczu D3W?A jesteś pewien że ono tam jest ? Grzebałem w co najmniej siedmiu D3WZ najmłodszy był z 2002 roku i w żadnym nie było sitka Stefano 08-12-2010, 22:08 bart07dobrze ale dlaczego dymek z rury nie leci .....zawsze jak silnik był zimny i zimno na dworze to kotłowało się jak czort a teraz tylko widać spaliny z rury wydechowej silnika Trzeba przejżeć piec i bedzie wiadomo dlaczego nie odpala... jestem tu pierwszy raz i ... poszukuje kontaktu do Stefano. tez chciałbym go odwiezdizc z moim autem co by sie zajął moim webasto/podgrzewaczem czy tez dogrezwaczem bo nie dziła, a tak było pięknie4 jak działało:< Tel. 601052155. Jeszcze jedno pytanie: czy mozna wymienić sitko w dogrzewaczu D3W? Jest tam słabe dojście, nie tak jak w nowszsym D5. W D3WZ nie ma sitka. Stefano 08-12-2010, 22:18 ....... ... Włącza się po uruchomieniu silnika, wyłącza się 2 min po wyłączeniu stacyjki. NIE DZIAŁA na włączonym zapłonie i zgaszonym silniku. Bart Dziala, działa bez silnika, tylko z opóźnieniem, musisz poczekać ok. 70 sek, po przekreceniu stacyjki. bizonik3 09-12-2010, 05:23 Stefano dzięki za info będę jeszcze czekał na niższe temperatury bo ja narazie jest 10*C może przy mniejszej temp. odpali......mam nadzieje |