Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy
Strony :
1
2
[ 3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
a jak włączysz i wyłączysz zapłon słyszysz że ona chodzi???
po wyłączeniu zapłonu ta pompka chodzi jeszcze przez ok 1/2minut.... podobno chłodzi w tym czasie dogrzewacz, a latem AGR
.... kostkę sprawdzałeś czy po zapłonie dostaje +12V i masę?
sprawdź przewód dolotowy powietrza do dogrzewacza
ale przedewszystkim wązkę przy pompce... jak dobrze wymienione sczotki i pompka się kręci to nie ma bata powinno być ok
mike_111 17-03-2009, 15:42 Słychać ją po wyłączonym zapłonie, sam jestem zdziwiony ze mi się przegrzewa.
A co miałby wspólnego ten przewód dolotowy powietrza (chyba chodzi o ten co idzie do progu)?
radzioradzio 20-03-2009, 11:39 Mam zwalony dogrzewacz 3kw a na pewno pompka paliwa.
Po podaniu napięcia na krótko brak reakcji.
1. Czy mogę zamienić go na 5kw.
Komplet pompa + dogrzewacz 5kw zamiast tego co mam.
2. Jaka jest różnica.
3. Czy muszę coś dodatkowo zamontować. W wątku pisaliście o dodatkowej pompie wody.
4. Czy istnieje możliwość wmontowania tej pompy w obieg tam gdzie siedzi oryginalnie w innych autach. Jak by była taka potrzeba.
Nikt nie przerabiał instalacji w ten sposób podmieniając 3kw na 5?
Wydaje mi si e że musiałem pisać;
Jak nie mozesz sie połączyc z piecykiem, za pomocą programu VAG, a chcesz zresetować sterownik, to trzeba wypiąć na chwilę tą 10-cio pinową wtykę w srodku, co idzie do EPROMU - sterownika. Trzeba do tego zdjąć tylną obudowę, tak jak do wymiany ąwiecy.
Pozdr.
Stefano a czemu tylko tam? Nie wystarczy odłączenie akumulatora? Pytam z ciekawości a właściwie z niewiedzy.
robdemolka 20-03-2009, 20:09 A co miałby wspólnego ten przewód dolotowy powietrza (chyba chodzi o ten co idzie do progu)?
słuchaj jak dolot z progu jest przytkany to też może przegrzewac sie dogrzewacz.Klaif dobrze ówi u mojego kolegi tak było,był niedrozny ,uzbierało sie troche syfu w progu.
radzioradzio 21-03-2009, 22:24 witam
Nikt nie potrafi powiedzieć czy możliwa jest zamiana dogrzewacza 3kw na 5kw.
Kilka postów wcześniej pisałem na ten temat.
Witam, dzisiaj wczołgałem się pod auto i odłączyłem na 5 min wtyczkę dołączoną do dogrzewacza, niestety nie spowodowało to jego zresetowanie. Mam więc pytanie czy aby zresetować dogrzewacz należy go rozebrać i odłączyć jakąś inną wtyczkę znajdującą się wewnątrz niego ?
Pozdrawiam.
subratri 21-03-2009, 23:11 witam
Nikt nie potrafi powiedzieć czy możliwa jest zamiana dogrzewacza 3kw na 5kw.
Kilka postów wcześniej pisałem na ten temat.
no ale to już było w tym wątku, trzeba go przeczytać... jest napewno ten problem poruszony.
Mam zwalony dogrzewacz 3kw a na pewno pompka paliwa.
Po podaniu napięcia na krótko brak reakcji.
1. Czy mogę zamienić go na 5kw.
Komplet pompa + dogrzewacz 5kw zamiast tego co mam.
2. Jaka jest różnica.
3. Czy muszę coś dodatkowo zamontować. W wątku pisaliście o dodatkowej pompie wody.
4. Czy istnieje możliwość wmontowania tej pompy w obieg tam gdzie siedzi oryginalnie w innych autach. Jak by była taka potrzeba.
Nikt nie przerabiał instalacji w ten sposób podmieniając 3kw na 5?
1.Tak.
2. Moc 3 KW i 5 KW.
3. Tak, pompkę
4. Musisz ją zamontować, bo piecyk będzie się przegrzewał i wyskoczy bład przegrzania, a póżniej się zablokuje sterownik.
To wszystko masz opisane w tym temacie wczesniej, tylko zechciej przeczytać, ale ty wałasz na alarm gotowca Jak nie znajdziesz tego co chcesz wiedziec, to dopiero pytaj.
OK?
Witam, dzisiaj wczołgałem się pod auto i odłączyłem na 5 min wtyczkę dołączoną do dogrzewacza, niestety nie spowodowało to jego zresetowanie. Mam więc pytanie czy aby zresetować dogrzewacz należy go rozebrać i odłączyć jakąś inną wtyczkę znajdującą się wewnątrz niego ?
Pozdrawiam.
Zechciej przeczytaj jedną stronke do tyłu, masz to wyjasnione na samej górze, pisałem już o tym, post nr. 491 i na tej powtórzony 504, wiec po co od nowa pytasz?
Stefano a czemu tylko tam? Nie wystarczy odłączenie akumulatora? Pytam z ciekawości a właściwie z niewiedzy.
Nie wystarczy odpiecie aku, bo jak chcesz np. zresetować BIOS w kompie PC to trza wyjac na chwilę bateryjkę z płyty głównej, lub zewrzyc zworkę, bo odłączenie zasilania sieci 230 V nic nie daje, wiec sterownik piecyka, też ma pamiec EPROM, która jest tak zaprogramowana, aby optymalnie sterować procesem rozruchu, grzania i gaszenia pieca. Wyłapanie usterek 5 błędów, niezgodnych parametrów z oprogramowaniem, skutkuje wyłączeniem lub zawieszeniem działania urzadzenia, w celu bezpieczeństwa i jego ochrony. Aby przywrócic mu zdolność ponownego startu i poprawnego działania, trzeba tą usterkę lub usterki, mechanicznie usunąć.
Po dokonanej naprawie nalezy skasować zapisane wczesniej błędy, bo przy ponownej próbie uruchomienia urzadzenia, sterownik sprawdza kolejno wszystkie obwody i pomimo pozytywnej weryfikacji, niestety nie wystartuje.
Błedy te można usunąć za pomocą programatora, programów diagnostycznych typu VAG, VAS, WVTOOL i innych, lub jak pisałem wcześniej wyzerować mu te błędy z pamieci EPROM, poprzez wyjęcie tej właśnie 10-pinowej wtyczki od sterownika.
Czy już to jasne?
Pozdrowienia.
Pozdr.
radzioradzio 22-03-2009, 13:54 Oki jeszcze raz przewaliłem cały temat.
Wiem że muszę zamontować dodatkową pompę wody.
1. Gdzie ją zamontować, w którym miejscu najlepiej. Czy w moim galu jest miejsce.
2. Jak jest rozwiązane że pompa wody działa jeszcze około 1 min po wyłączeniu silnika, skąd ma podtrzymanie napięcia, jak ją zasilić przy takiej przeróbce.
3. Jeśli teraz nie mam możliwości kontroli sterownika przez vag to czy bedzie taka możliwość jak będę mił 5KW. Kabelek od diagnostyki jest w kostce tej przy dogrzewaczu (obecnie 3kw).
Ciekawa sprawa bo koleś od którego kupuję komplecik twierdzi że nie ma w tym obiegu żadnej pompy wody.
darabont 22-03-2009, 18:48 U siebie zmieniałem dogrzewacz 3KW na 5KW.Swój miałem uszkodzony (długo nie był używany i był cały pordzewiały w środku) ,wolałem kupić drugi.Pompkę wstawiłem przed dogrzewaczem (od opla omegi).W ramie był wolny gwintowany 8mm otwór.Zamocowałem ją obejmą do mocowania rur hydraulicznych z gumą (z tego co pamiętam 50mm,dostępna w sklepie hydraulicznym).Do tego potrzebny kawałek węża gumowego do podłączenia pompki z dogrzewaczem (odpowiednio wygięty dostępny na szrocie).Wszystko załączane z pilota.Pompka wyłącza się razem z dogrzewaczem ,jak na razie wszystko chodzi ładnie drugą zimę.
radzioradzio 22-03-2009, 21:16 Możesz kolego napisać coś więcej o tym sterowaniu i jeszcze na dodatek z pilota, może masz jakieś fotki jak zamontowałeś te pompe (faktyko z omegi wyglądają podobnie). MOje GG 3475484. Jak możesz napisz jak to przerobiłeś.
No powiem że jestem pełen podziwu. Ciekaw szczegółów. W końcu ktoś rozwiązał jednoznacznie temat ogrzewania postojowego ;-) Pozdr. A.
No powiem że jestem pełen podziwu. Ciekaw szczegółów. W końcu ktoś rozwiązał jednoznacznie temat ogrzewania postojowego ;-) Pozdr. A.
Tak.
I to juz dość dawno.
Pozdr.
darabont 23-03-2009, 08:39 Chyba gdzieś to już opisywałem.Wcześniej sterowanie zrobione miałem z włącznika.Tej zimy zepsuła mi się wkładka zamka i postanowiłem założyć sterowanie centralnym z pilota (wcześniej było tylko z kluczyka).Zamówiłem w tej firmie http://allegro.pl/item566155192_sharan_galaxy_alhambra_ster_c_zamka_ z_2pilotami.html .Poprosiłem żeby przerobili mi dodatkowy kanał (otwieranie klapy) na wyjście włącz/wyłącz (bistabilne).Teraz mam sterowanie centralnym i ogrzewaniem z jednego pilota.Zrobiłem to tak żeby ogrzewanie można było szybko odłączyć na lato (pod siedzeniem kierowcy),a sterowanie wykorzystać do innych celów (jeszcze nie wymyśliłem jakich).Dodatkowo można wyłączyć wyłącznikiem na panelu sterowania ,który wcześniej miałem wykorzystany do załączania.
Wszystkie kable dostępne są w progu z lewej strony tylnych drzwi.Schemat jest dostępny na forum.Zasilanie pompki wzięte z zasilania dogrzewacza.Dodatkowo wstawiłem na panelu małą ,zieloną diodę podłączoną do pompki paliwa.Pokazuje kiedy dogrzewacz chodzi i w jakim trybie (częstotliwość pracy pompki).
Przy okazji przeglądu zrobiłem fotkę tej pompki.Dodatkowo potrzebny był ten wąż na pierwszym planie,drugi wykorzystany od dogrzewacza.Normalnie są dwa ale drugiego nie dało się wygiąć żeby nie był załamany.
Pompka mokra od wody,nie od płynu (zima na nowo,a już opony chciałem zmieniać na letnie).
Korba112 23-03-2009, 11:37 Gdzie w Krakowie można znaleźć solidny warsztat, który zrobi przegląd dogrzewacza i naprawi go?
falcon226 24-03-2009, 22:01 Gdzie w Krakowie można znaleźć solidny warsztat, który zrobi przegląd dogrzewacza i naprawi go?
........................zobacz tu..http://www.allhappy.krakow.pl/eberspaecher.html
radzioradzio 26-03-2009, 21:15 "darabont" dzięki za info i fotkę
radzioradzio 29-03-2009, 15:40 powiedzcie mi jeszcze czy takowe pompki mogę zastosować w obiegu wody
i która będzie bardziej odpowiednia czy nie ma znaczenia.
http://www.allegro.pl/item590636464_webasto_nowa_pompka_wody_12v_vw_audi _seat_skoda.html
i druga
http://www.allegro.pl/item585770725_pompa_obiegu_wody_mercedes_volkswage n_ford_bosch.html
darabont 29-03-2009, 20:34 Pewnie obie będą pasowały.Przy pierwszej nie widzę wtyczki do podłączenia (dodatkowy koszt).Ja kupiłem za 50 zł (jak nowa,z wtyczką) od omegi ,też bosch.(cena może być troszkę inna,jednak 2 latka minęły,ale do 100 na pewno).
Zadzwoń do tego gościa http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3424004.
No chyba że chcesz nową.Jest dużo mniejsza.
Witam i pozdrawiam wszystkich "dogrzewających". Proszę o pomoc gdzie mozna nabyć sterownik lub całego ebera D5ZF. Jest to montowane do SGA po 2004 r.Mam zdiagnozowane w stajni ebera ale koszt samego sterownika to 1130 złociszy. Może ktoś z was wie gdzie takie coś znajde ( oprócz serwisu) na allegro szukałem, jest jeden bez gwarancji. Wiem że idzie wiosna lato i nie będzie potrzebne , ale nielubię jak mam coś niesprawne w bryczce. Pozdrawiam.
znany przez użytkowników i można polecić gość z Kożuchowa:
Mateusz tel.: 697 174 487
nick z allegro: Mateusz697174487
jak wysyła za pobraniem... a tak woli
to bardzo szybko dochodzi... listem fv a osobną paczką część
daje gwarancję i pełną kulturę
zastanów się czasem czy opłaca się wymieniać sterownik.... jak kwota zbliżona do pieca to bierz piec na 2letniej gwarancji od niego cena od 350 do 400 netto jak chcesz fv dolicz vat...
zadzwoń to się dogadasz na pewno.
Brałem 3 razy i chwalę
wieslawbart 30-03-2009, 17:31 Witam.Sprawdż dokładnie czy to na pewno sterownik.U mnie też stwierdzili sterownik a okazał się przerwany przewód w progu.Miernik pokazywał wszystko ok.a pod obciążeniem prąd nie dochodził. Wydałem tyle,że kupiłbym dwa nowe dogrzewacze.Wydaje mi się,że sterowniki raczej chyba rzadko padają.
Pozd.
witam , chcialem opisac swoj problem z piecykiem mam 3kw jeszcze miesiac temu chulel super odpalajac nie dymil wentylatorek w piecyku ladnie cicho pracowal pompka paliwa co prawda byla po naprawie przewodow ale dzialala ostatnio piecyk po wystartowaniu coraz predzej konczyl prace czyli nie nagrzewal silnik do tem do ktorej powinien cos ok 75 tylko wylanczal sie predzej i tak dzialo sie to sukcesywnie czyli coraz to predzej sie rozlanczal na dzis dzien po odpaleniu silnika piecyk na zworce na podszubiu startuje nie dymi odpala bez dymka pompka paliwa sie zalancza slychac klikanie no i odpala bo tlumik piecyka jest goracy i po jakis 5 min rozlancza sie i lipa pozniej drugie odpalenie nastepuje po kompletnym ostudzeniu plynu chlodzacego wiec teraz pytanie czy jest jakis czujnik temperatury i gdzie on jest jesli na silniku to ktory to czujnik bo tak sobie gdybam ze prawdopodobie wine ponosi jakis czujnik za rozlaczanie pracy piecyka nieznam sie na tyle byc moze w samym piecu jest jakis czujnik jesli tak to prosil bym na namiar jakiegos sklepu z takimi zeczami byl bym bardzo wdzieczny wam
wieslawbart 31-03-2009, 23:16 W piecyku są dwa czujniki też wymieniałem tej zimy bo mi nagrzewał do 45st i wyłanczał się.Potem trzeba było czekać do całkowitego ostygnięcia żeby się załączył.Ja akurat miałem drugi piec i po przełożeniu czujek wszystko ok.
witam , wieslawbart napisz mi czy do wymiany tego czujnika wyjmowales piecyk czy wystarczy go tylko opuscic i bedzie dojscie a i masz moze jakies numery spisane tego czujnika ewentualnie jakis sklepik moze polecil bys szukalem na allegro ale jakos nic nie trafilem chcialem sie jeszcze zapytac milych klubowiczy moze ktos z was ma padniety piecyk u siebie z kturego mozna by bylo wymontowac owy czujnik i odsprzedac go
Do wymiany właściwie rozkręcasz prawie cały piecyk... obie pokrywy plastikowe.... czujki są pod dłuższą i nie pamiętam jak wygląda przejście kablami przez flanszę wentylatora. Moja rada wyjmij piecyk pójdzie dużo szybciej i bardziej elegancko.
Czujki pewnie tylko allegro.
W moim poście wyżej podawałem namiary na gościa z allegro którego mozna polecić i części też sprzedaje, warto zadzwonić i się dogadać co do ceny.
wieslawbart 01-04-2009, 08:18 Do wymiany właściwie rozkręcasz prawie cały piecyk... obie pokrywy plastikowe.... czujki są pod dłuższą i nie pamiętam jak wygląda przejście kablami przez flanszę wentylatora. Moja rada wyjmij piecyk pójdzie dużo szybciej i bardziej elegancko.
Czujki pewnie tylko allegro.
W moim poście wyżej podawałem namiary na gościa z allegro którego mozna polecić i części też sprzedaje, warto zadzwonić i się dogadać co do ceny.
Witam.
Zgadza się najlepiej wyjąć piecyk.Co do kupna to nie wiem bo ja miałem drugi.
Pozd.
Byłem w serwisie Ebera w CzechowicachDziedzicach -Lontex. Gość siedział pod autem 2 godz. ja razem z nim. W prograie Ebera wyświetla cały czas błąd pompki paliwa, " brak, połaczenia, zwarcie..." . Daliśmy nową pompkę , nowe przewody do niej i dalej błąd ten sam. Pozostałe elementy dogrzewacza diagnoza OK. Gość nie wzioł ani grosza. Problem w tym że jest to Hydronic II D5FZ, (nowszy od 2004_ na szynie CAN (podobno). Raczej nie był typem filozofa i więcej robił jak opowiadał ale i tak lipa, aczkolwiek mógł się mylić.
Byłem w serwisie Ebera w CzechowicachDziedzicach -Lontex. Gość siedział pod autem 2 godz. ja razem z nim. W prograie Ebera wyświetla cały czas błąd pompki paliwa, " brak, połaczenia, zwarcie..." . Daliśmy nową pompkę , nowe przewody do niej i dalej błąd ten sam. Pozostałe elementy dogrzewacza diagnoza OK. Gość nie wzioł ani grosza. Problem w tym że jest to Hydronic II D5FZ, (nowszy od 2004_ na szynie CAN (podobno). Raczej nie był typem filozofa i więcej robił jak opowiadał ale i tak lipa, aczkolwiek mógł się mylić.
To raczej D5ZF i sterowane niestety CANem, podpinaliscie pomkę bezposrednio do pieca i sporawdziliscie kable czy nie przetarte, bo trzeba to porzadnie sprawdzić.
Czyu błąd się powtarza i jest taki sam jak nie ma podpietej pomki?
Uwalony może być sterownik, ale to nie do naprawy. Kup za parę stówek sprawdzoną uzywkę i po sprawie.
Pozdr.
To raczej D5ZF i sterowane niestety CANem, podpinaliscie pomkę bezposrednio do pieca i sporawdziliscie kable czy nie przetarte, bo trzeba to porzadnie sprawdzić.
Czyu błąd się powtarza i jest taki sam jak nie ma podpietej pomki?
Uwalony może być sterownik, ale to nie do naprawy. Kup za parę stówek sprawdzoną uzywkę i po sprawie.
Pozdr.
Tak. Za każdym razem wskazania były takie same.
Daliśmy nawet w zastępstwie nową instalacje, nowe przewody, nową pompkę i dalej to samo. Tak jak pisałem wcześniej, gość raczej wiedział z czego żyje i mogę śmiało go polecić.
Sam sterownik to koszt ok. 600-700 zł jak się dowiedziałem chociaż w 2 niby serwisach krzykneli 1500.
Już mam nagranego z roczną gwarancją i za znacznie mniejsze pieniązki.( Namiar od "KLAIF-A" duży szacuneczek ) . Czekam aż przyjdzie i montaż.
Pozdrawiam.
eh to się przecwanili mi dali na dwu letniej gwarancji liczbowo 2 :D
namiary były z forum min od Stefano, któremu zawsze należy się szacunek za pomoc, chęci i wiedzę! ;)
To normalne że dziś wsiadam z rana jest na kompie +14 a mi sie przy odpaleniu włącza dogrzewacz?CHyba przy takiej temp już nie powinien?
VAG pokazał błąd: 1409 Powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia. Ale dogrzewacz działa dobrze,tzn załączał sie zawsze jak było trzeba,nowa świeca jest,zero dymienia...
Witam
Czy teraz kiedy jest na dworze 10-12 stopni załącza sią wam podgrzewacz??
W moim przypadku załącza się a wyłącza po przejechaniu ok 12 km gdy silnik ma juz dobrze 90 stopni- czy to prawidłowo???
Jeszcze jedno pytanie - czy z dogrzewacza zawsze leci biały dym niczym świeca dymna??
Witam
Czy teraz kiedy jest na dworze 10-12 stopni załącza sią wam podgrzewacz??
W moim przypadku załącza się a wyłącza po przejechaniu ok 12 km gdy silnik ma juz dobrze 90 stopni- czy to prawidłowo???
Jeszcze jedno pytanie - czy z dogrzewacza zawsze leci biały dym niczym świeca dymna??
Masz problem z czujnikiem temperatury na podszybiu, odnosnie temperatury zewętrzenej co przekłada się na odpalanie dogrzewacza, albo po zimnej nocy buda auta mocno wychłodzona.
Jak masz biały dym to sitko na swiecy do czyszczenia, lub wymiany. Możesz mieć tez zapaskudzony tłumik.
Pozdr.
Dzięki kolego Stefano za pomoc.
Znalazłem opis co do demontażu dogrzewacza w celu dostania sie do sitka http://www.sgaf.de/viewtopic.php?t=22594,
ale tak praktcznie- czy to trudne????
Dodam także iz dysponuje kanałem.
Mam zamiar zabrać się za to w weekend ale w przypadku gdy sitko będzie sie kwalifikowało tylko do wymiany - wie ktos może gdzie je dostanę???
Dzięki za pomoc
Przeczytaj ten temat w ktorym piszesz od początku... wszystko było napisane i ładnie opisane włącznie z tym gdzie kupić sitko i jakie.
mi też się załącza przy 12-13st rano... ale to normalne auto wychłodzone
a czasem jak mam 11st się nie załącza.... mamy chłodne nocki ostatnio i tyle....
czujnik od klimatronika jest gdzie indziej i tyle
urban233 13-06-2009, 19:34 witam walcze z moim dogrzewaczem wymieniłem świece ,naprawiłem pompkę paliwa a dogrzewacz dalej nie załącza się co jeszcae mam zrobić ,czujnik na podszybiu mostkowałem,
A sprawdzałeś to na zapalonym silniku, a temp. silnika była mniejsza jak 70 stopni
Jest jeszcze wiele do sprawdzenia, może wentylator nadmuchowy w dogrzewaczu nie działa, ma jakiś opór, są w nim też 3 czujniki które należało by sprawdzić. Moze jest zablokowany a bez specjalnego testera w swoim modelu go nie odblokujesz.
Najlepiej podjedź do kogoś kto sie tym zajmuje niekt Ci sprawdzi błedy bo tak na oślep będziesz wymieniał i naprawiał i nic z tego nie bedzie
taxidriver 14-06-2009, 12:22 Chodziło mi o jego nr (w opisie z pokrywki go nie znalazłem), dlatego nie mam pewności czy on tam się znajduje
niestety jak zauważyłem w galaxach niestety ale jest bajzel z bezpiecznikami rozpiski sobie a bezpieczniki sobie porównywałem swojego i kumpla co innego w innych miejscach oba prawie nie bite i nie rozgrzebywane szukaj po koleii
ozontomek 20-06-2009, 02:03 Powiedzcie mi ,jestem jeszcze ciemny w obsłudze dogrzewacza.
Mam ten zegarek sterujący,wmontowany w podsufitówke i jak się go obsługuje żeby włączyć to całe ogrzewanie? Wiem,że pytanie jest męczące,ale przeszukałem całe forum i nie znalazłem żadnej odpowiedzi na ten temat.
http://odsiebie.com/pokaz/3661876---9ab0.html
lewym dolnym się włącza piecyk, pod warunkiem że jest sprawny
ozontomek 20-06-2009, 12:56 lewym dolnym się włącza piecyk, pod warunkiem że jest sprawny
Bez jakichkolwiek ustawień czasowych?
ozontomek 20-06-2009, 13:53 tak działa od razu
Dzięki wielkie za pomoc.
Niestety nie działa także od nowa muszę poczytać cały temat i znaleźć przyczynę,
ozontomek 22-06-2009, 00:34 Wszystko fajnie,ale nie mogę znaleźć tego czujnika temperatury co ma się znajdować tam gdzie podszybie z prawej strony aby założyć zworkę.Rozkręciłem tą obudowę plastikową i nie mam pojęcia gdzie jest.Próbowałem wejść na fotkę przez link zamieszczony w tym temacie ,ale niestety nie działa.
I jeszcze jedno żeby nie zaśmiecać to piszę w jednym poście:
Jak dobrze pamiętam dodatkowy akumulator miał się znajdować pod fotelem pasażera a ja tam znalazłem jakąś skrytkę na klucz!(nigdy nie używaną bo klucz był przyklejony pod pokrywą :) )
witam , ma moze ktos z kolegow namiary na jakiegos sprzedawce czesci do dogrzewaczy d3wz chodzi mi glownie o swiece i sitko do tego dogrzewacza szukalem na alegro aleniczego nie znalazlem
wspomniana na naszym forum firma: http://www.motomarket.net.pl/
większość z nas u nich kupuje
na allegro też sprzedają:
http://www.allegro.pl/item712544430_swieca_do_ogrzewania_hydronic_8v_ebe rspacher.html
ale cena tych świec rośnie rok temu dałem 112zł
kriss_k700 14-08-2009, 13:25 Tez sie podpinam i jeszcze raz prosze o ta fotke z czujnikem do ktorego trzeba zalozyc zworke
pozdr
taxidriver 14-08-2009, 14:34 Tez sie podpinam i jeszcze raz prosze o ta fotke z czujnikem do ktorego trzeba zalozyc zworke
pozdr
pod silnikiem wycieraczki poszukaj od początku owinno być lub elektroda temat "Sharan webasto gdzie włącznik " lub jakoś tak to było. Kol Stefano też się tam udziela i są tam na pewno fotki czujnika.
Tez sie podpinam i jeszcze raz prosze o ta fotke z czujnikem do ktorego trzeba zalozyc zworke
pozdr
Poczytaj ten temat od poczatku i będziesz wiedział, a jak nie to tak jak pisze kolega powyzej odsyłamy do elektrody.pl;
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205-630.html
Wątek na ten sam temat, tez jest tam dość obfity, wiec literatury do czytania multum.
Pozdr.
czujnik wygląda tak:
http://obrazki.elektroda.net/64_1194279068.jpg
a znajduje się tu [czerwona strzałka]
niebieska pompa cieczy [MK2]:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/afcf7ee297ef2d0f3d97f81c9bef0ac9_2__9548.jpg
Jeźeli chcesz sprawdzić w warsztacie na kanale to zewrzyj 1 i 6 pin z kostki dorzewacza
czujnik wygląda...
Jednak wysiliłes sie i odszukałeś co mu trzeba, ma gotowca...i dlatego warto pomagać takim jak Ty..
Pozdrowionka.
dzięki budujące słowa... dogrzewacz mam już opanowany to czemu nie podpowiedzieć ;D
zamiast dłubać przy autku, a jest co...
pilnuje małego i popiszę coś na forum protokoły do pracy dokończę... tempomat już też mam w całości opanowany... podłączanie kompa, a jak czas da to i może programowanie nowego licznika opanuje...
witam, wie moze ktos z kolegow jakie sitko powinno byc do mijego dogrzewacza d3wz bo sprzedawca pisze ze sa dwa rodzaje sitek http://www.motomarket.net.pl/Oferta/index.php?dzial_id=7&kategoria_id=36 i cze to sitko posiada jakis nr czessci dzis pytalem o swiece zarowa i to sitko do mojego dogrzewacza najpierw wywalili namnie oczy co ja wogole chce pozniej po paru minutach przyszedl inny bardziej kumaty sprzedawca i wreszcie zakumal oco mi chodzi i dogadalem sie co do swiecy zaproponowal mi jakas boscha bo beru mowil ze nieposiada dodam ze mieszkam w uk a sklep to anglicy prowadza czy do tego ogrzewacza boscha sie nadaje a o sitku to oni wogole nie slyszeli hmmm rece opadaja chyba zamowie u tego polskiego sprzedawcy te czesci potrzebne mi nr swiecy i sitka do mojego dogrzewacz d3wz
robdemolka 29-08-2009, 22:29 witam, wie moze ktos z kolegow jakie sitko powinno byc do mijego dogrzewacza d3wz bo sprzedawca pisze ze sa dwa rodzaje sitek http://www.motomarket.net.pl/Oferta/index.php?dzial_id=7&kategoria_id=36 i cze to sitko posiada jakis nr czessci dzis pytalem o swiece zarowa i to sitko do mojego dogrzewacza najpierw wywalili namnie oczy co ja wogole chce pozniej po paru minutach przyszedl inny bardziej kumaty sprzedawca i wreszcie zakumal oco mi chodzi i dogadalem sie co do swiecy zaproponowal mi jakas boscha bo beru mowil ze nieposiada dodam ze mieszkam w uk a sklep to anglicy prowadza czy do tego ogrzewacza boscha sie nadaje a o sitku to oni wogole nie slyszeli hmmm rece opadaja chyba zamowie u tego polskiego sprzedawcy te czesci potrzebne mi nr swiecy i sitka do mojego dogrzewacz d3wz
witaj z tego co pamiętam to w twoim dogrzewaczu nie ma sitka jak sie mylę niech mnie ktoś poprawi,a zakupy robimy wszyscy w tym sklepie co rzuciłes linka oni naprawde znają sie na rzeczy
ten sprzedawca zbil mnie troche z tropu bo napisal mi ze w mojej galaktyce moze byc dogrzewacz d5wz podalem mu model auta i rocznik slyszalem ze gosciu zna sie na zeczy wiec niechcialem podawac tego co pisze w watpliwosc ale sami sie wypowiedzcie jaki jest u mnie d3 czy d5 a tu wstawiam to moje zapytanie do sprzedawcy co na poczte mu wyslalem
> Tre?ae: witam, poszukuje swiecy zarowej do dogrzewacza( chyba )d3wz do auta
> > ford
> > galaxy 1.9 tdi 99rok poszukuje tez sitka do tej swiecy i tak przy okazji
> > czujnika temperatury,jesli to mozliwe prosze o podanie cen tych elementow
> > pozdrawiam i czekam na odpowiedz
> >
> > Je?eli chcesz odpowiedzieae nadawcy tego listu, u?yj funkcji odpowiedz - list
> > zosta? zaadresowany zwrotnie pod adres podany w formularzu kontaktowym.
> >
> > Form2mail v.1.0 autorstwa Duo Asini S.C. 2003 - 2009 Wszelkie prawa
> > zastrze?one.
Dogrzewacz ma prawdopodobnie oznaczenie D5WZ.Części o które Pan pyta posiadamy w ofercie w następujących cenach brutto:
-świeca żarowa 159 PLN/1szt;
-sitko(sitko występuje w dwóch wykonaniach tzw.z kołnierzem i bez trzeba sprawdzić)25PLN/1szt;
-czujnik płomienia 130PLN/1szt;
-w ofercie mamy również uszczelki(pod komorę i pod silnik) 25PLN/1szt;
Jeżeli posiada Pan nr wymienionych części proszę podać.W razie wątpliwości proszę pytać kom.505068120.Pozdrawiam Jacek.
niech nie szaleje jeśli masz MK1 masz na 100% D3W... SlubZ zależy czy masz sterowanie...
ale to nieważne do D5WZ i do D3WZ są te same świece....
sitko 25zl... weź oba po sztuce majątku nie kosztuje a nie wiem czy ktoś na forum jest w stanie powiedzieć na 100% jakie masz sito... ale masz 90% szans że bez kołnierza stalowego
uszczelka się przyda do wymiany czujnika... jak nie musisz wymienić czujnika to nie bierz....
witam, mam dogrzewacz d3wz po rozebraniu dogrzewacza na czynniki pierwsze stwierdzam ze w tym dogrzewaczu sitka nie ma wszystko posprawdzane nic niepokojacego nie znalazlem a jednak wszesniej dogrzewacz zalanczal sie i po jakich 2 minutach pracy rozlanczal sie myslalem ze to bedzie winy czujnik plomiena ale to bledny trop potrzebuje waszej pomocy moze ktos potrafi odpowiedziec mi na pytanie w jaki sposob dogrzewacz czerpie informacje o temperatuze silnika doszedlem do tego ze po odpieciu kostki z czujnika temperatury tego zaraz przy glowicy na tym plastikowym rozgalezieniu z ktorego to idzie waz na chlodnice oczywiscie czyjnik na podszybiu zmostkowany po odpaleniu auta z odpietym ty czujnikem o ktorym pisalem dogrzewacz pieknie startuje i pracuje cala para tak jak powinien nawet z 20-30 minut boje sie tak robic poniewaz jak jest odpiety ten czujnik tem silnika na zegarach nie dziala wskaznik tem i silnik przy odpalaniu ma wieksza dawke startowa pali bardzo raptownie na moj rozum dogrzewacz nie jest bezposrednio polaczony z czujnikiem temp ale za posrednictwem ecu tylko jak? dodam ze wczoraj kupilem nowy czujnik tem silnika co prawda jakis inny byl ale oba maja zulty pasek poczekam jak sie ktos wypowie moze wtedy cos mi jeszcze zaswita
To co piszesz jakos nie przemawia do mnie. W dogrzewaczu D3WZ są czujniki temperatury ale wewnątrz piecyka na jego metalowej osłonie pod czarnym plastykowym tym wiekszym deklem i przesyłają info do sterownika, który jest wewnatrz piecyka, a czujnik przy silniku nie ma wpływu na pracę tego urzadzenia.
Temperatutra silnika jest mierzona na dogrzewaczu, poniewaz w twoim modelu auta, ogrzany płyn jest przepychany przez mechaniczną pompę silnika, przez dogrzewacz i tam następuje jego pomiar przez te wspomniane wyzej czujniki.
Może sie jednak mylę, wiec proszę innych o rzeczowa korektę, bo patrząc na podpiecie, czyli piny kostki pieca, nie ma tam wiecej informacji temperaturowych, oprócz czujnika zewnętrznej temperatury powietrza tego na podszybiu.
Pozdr.
to sie zgadza - pomiar temperatury płynu jest w dogrzewaczu
Najprosciej podjechac do kogos co ma mozliwosc odczytu bledow z dogrzewacza bo tak mozna szukac i nic sie nie znajdzie
i Stefano i marwyk mają rację
ale żeby zdiagnozować D3W Z/S
to musi być sprzęt serwisowy po VAG nie pójdzie
możesz jedynie sprawdzić...
pompkę paliwa
jak masz S z zegarem w podsófitce
to pompkę płynu przy dogrzewaczu
świecą i tyle
witam , panowie lepszych szpecow to tu od was sie nie znajdzie na forum tez sie zgadzam z tym ze czujniki tem peratury sa dwa na piecyky tam miedzy wyjsciem i wejsciem plyny do jednego dochodza dwa kabelki w koloze czerwonym do drugiego dwa w koloze niebieskim to sie zgadz pompki obiegu plyny nie mam w ukladzie zegara sterujacego na podsufitce tez nie mam wiec to jest najprostsze ustonstwo na swiecie do szpeca sie nie wybieram bo to by sie skonczylo wymiana calego dogrzewacza na nowy dodam ze mieszkam w uk przeczytalem juz chyba wszystie tematy z problemami piecykow z tego forum i nietylko jak by ktos kiegys napisal ze rozlancza czujnik temperatury silnika i zaczyna mu dzialc dogrzewacz to bym powiedzial co on za brednie wypisuje co oczywiscie niezmiena faktu ze tak sie dzieje teraz w mojp przypadku ni upieram sie w tym przekonaniu ze po odpiecu tego czujnika tem na silniku zaczyna dzialac dogrzewacz ale zaczyna podejrzewac to ze wypinajac ten czujnik poruszam tym kabelkiem co idzie z alternatora zacisk d30 tego jeszcze nie sprawdzilem co otym sadzice fakt jest taki ze po odpieciu tego czujnika dogrzewacz odpala nie kopci i grzeje ze az milo
aby dogrzewacz wogóle chcial wystartować to musi miec na jednym z pinów sygnał pracujacego silnika czyli właśnie + od alternatora.
Najprościej to zmostkuj na wtyczce dogrzewacza odpowiednie piny i juz bedziesz wiedział wszystko
Ew. podaj na krótko + z akumulatora
zapomniałeś o plusie po czujniku[podszybia]
to mysle że kolega ma zxmostkowane skoro w takich temperaturach jego dogrzewacz działa
ale fakt że tam też musi być plus
nie trzeba mostkować...
jak siedzisz pod autem masz kostkę zasilająca dogrzewacz... nie mowiąc o kolorach patrz na nr ! to plus zmostkuj go tymczasowo do:
6-cz. temp. na podszybiu
oraz do
7- "+12" od alternatora
ps lepiej zmostkować.... większość działa poniżej +5'C niżej niż jest obecnie... u mnie jest powyżej 12 rano ok 10'C
niektórzy... tak się trafiło że ja i Stefano mamy czujniki od +10'C
a pomimo tego dogrzewacz załączył mi się tylko raz od zeszłej zimy.... dwa dni temu
serdeczne dzieki za podpowiedzi terza zajme sie tymi pinami 6 i 7 interesuje mnie czy ten plus co idzie z czuj. tem na podszyniu i ten drugi od alternatora ida bezposrednio kabelki na piecy czy przez skrzynke bezpiecznikowa lub jakis przekaznik najbardziej prawdopodobna wersja ktora sobie moge wytlumaczyc w tej chwili to jakis zly kontakt lub przewwa w tych przewodach dajace napiecia na pin 6i7 bo jak cos innego to juz niewiem wykladam sie
jeżeli nie będzie na obu +12V to nawet nie spróbuje wystartować....
a mówimy byś chwilowo zmostkował do testów... pompki paliwa... na przewodach pompki pojawia się +12V impulsowo... przyczyn może być wiele niestety D3WZ nie idzie diagnozowac po VAG ;(
Witam,u mnie zaczął działać,powodem był przetarty kabel zasilający pompkę,dziwne,bo to już drugi raz.W zeszłym roku miałem to samo,tyle ze w innym miejscu,jakieś 10 cm dalej.
taxidriver 27-09-2009, 17:00 dario8 weź i po prostu zaizoluj te kabelki taśmą z "futerkiem" a potem wsadź w koszulkę karbowaną i zapomnisz o przetartych kabelkach w car-audio często tak robię w progach i na "zakrętach"
witam , ciąg dalszy diagnostyki piecyka d3wz ,wczoraj wpełzłem pod auto rozpiołem kostkę od piecyka i wziołem się za sprawdzanie pin 1-2 zasilanie jest ok ,pin 3-4 pompka paliwa ok ,pin 6 jest zasilanie (przelacznik w kabinie od czujnika na podszubiu), pin 7 zasilanie po starcie silnika ok, na wszelki wypadek zmostkowałem pin 6z7 w celu wykluczenia zaniku prądu po jakimś czasie co by powodowało rozłanczanie się dogrzewacza , no i próba przełącznik w kabinie na pozycji off, silnik start przełącznik od piecyka na pozycje on - dogrzewacz startuje tak jak zawsze do tej pory i jak zawsze po jakiejś minucie, może półtorej gaśnie .Piecyk odpala na pewno bo tłumiczek bardzo gorący no i slychać po pracy. Podczas odpalania puszcza malutkiego bączka dymku ,później już nie ma dymu ładnie się wkręca na obroty i gaśnie. Pisałem wcześniej o czujniku temperatury silnika, to był mylny mój trop, nie wiem co mnie spanowało łaczać razem te dwie rzeczy ze sobą. Wiem teraz ,że jedno z drugim niema nic wspólnego pytanie teraz do was .Co byście podejrzewali ,czujnik płomienia czy czujnik temperatury w piecyku .Gdy rozbierałem piecyk dokonałem pewnych pomiarów rezystancji ,może je wstawię to ktoś kto dokonywał takich pomiarów coś niepokojącego zauważy , z góry dzięki.
u mnie nie ma sitka w dogrzewaczu d3wz
czujnik plomienia obok swiecy zarowej ma dwa kabelki w jednym czarnym przewodzie jest na kliczyk 9-tke nr. beru ireland 0824 112 003
25 1864 00 00
pomiar jak miałem ustawiony przyrząd na ohm 200k to wartosc byla 1.1
świeca żarowa beru FFB E133 BERU 0100226228 NA 8V
wartość jak mierzyłem przy tych samych ustawieniach przyrządu na 200K , pokazywało 00.0
POZNIEJ NA TEJ CZESCI CO WCHODZI WAZ Z WODA I WYCHODZI WAZ Z WODA SA DWA MALE CZUJNICZKI DO KAZDEGO Z NICH DOCHODZA PO DWA PRZEWODZIKI
DO JEDNEGO TEGO DALSZEGO OD MODULU SA W KOLOZE CZERWONYM I WARTOSC PRZY TYCH SAMYCH UST. MIERNIKA MIALY NA CZERWONYCH PRZEWODACH 11.7
DO TEGO DRUGIEGO BLIZEJ MODULU SA W KOL. NIEBIESKIM PRZEWODY A WARTOSC NA NICH TO 11
taxidriver 27-09-2009, 21:08 Przepraszam ale czy możesz poprawić pisownie nie moge sie skupić na tym co piszesz za dużo literówek i ciągów bez przerwy.;)
Wiem że nie na temat ale....
witam , ciąg dalszy diagnostyki
Rzeczywiscie jak pisze taxidriver, robisz jakies klocki z tymi swoimi informacjami, a pisownia to już szczyt, czy na lekcjach jezyka polskiego cały czas stałeś za drzwami, albo wagarowałeś???????
Ale odpowiadając ci na twoj problem; to trzeba sprawdzić, czy po zapaleniu pieca na ten krótki czas jak piszesz, jest przez niego przepychany płyn. Musisz zanurkować pod auto i sprawdzić rurki, bo myślę o jego przegrzewaniu. Jak zimny silnik to po stronie zasilania w płyn, czyli na wejsciu, strona od tylnego zderzaka, rurka jest zimna, a strona do przodu, do silnika, ma być goraca.
Posiedź tam chwilę dokładnie posprawdzaj, do chwili aż wyłączy sie piecyk, a przy okazji pomysl co nam tutaj odpisać w tej sprawie, ale poprawną polszczyzną, bo masakra jak sie czyta to co ty tutaj płodzisz.
albert 53 29-09-2009, 08:47 Witam
Niedawno zakupiłem galaxy z 1998r i niestety dogrzewacz nie działa. Proszę o pomoc od czego zaczą poszukiwania tej usterki , jeszcze nie wiem czy jest to tylko dogrzewacz czy ogrzewanie postojowe , zegar do podgrzewacza mam założony przy włączniku świateł czyli nie orginalny bo w orginale to chyba znajduje w zegarku w podsufitce.
Problem w tym że w nim nic się nie wyswietla , przewody przy wejściu do elektrycznej pompki były uszkodzone było tam zwarcie naprawiłem to ale napięcia na kablach nie ma , zmostkowałem czujnik temp. i dalej nic nie działa , podpięcie VAG 311-2 też nic nie dało nie połączył się z ogrzewaniem.
Gdzie szukac przyczyny ? jakieś bezpieczniki , przekaźniki?
A ja mam pytanie tylko dla pewności i z ciekawości,czy teraz przy temp +12 - + 15 chociaż raz załączył sie Wam dogrzewacz,mi jeszcze ani razu...
A dzis bylo poniżej 10 stopni,a nawet bliżej 0 i dogrzewacz sie załączył po raz pierwszy od wiosny ;)
Krzyzak-2005 30-09-2009, 15:24 Witam,
czy któryś z kolegów ma przerobiony climatronik tak aby się uruchamiały dmuchawy na postoju.Chodzi mi o to że jak odpalę piecyk przy nie właczonym silniku( u mnie odpalane z pilota) to żeby się jednocześnie grzała kabina.
Znalazłem na Elektrodzie podobny temat. Ktoś się wypowiada, że trzeba podać na
PIN20 +12V -załaczenie panela climatronika oraz na GRUBY CZERWONO-BIAŁY +12V celem załączenia dmuchaw.
Problem w tym że tam są trzy kostki i pięć przewodów czerwono-białych???????
mam nadzieje że pomogę... w załączniku foto po niemiecku nie znam niemca... ale można się domyślić...
PS jak zrobisz to może się podzielisz czym co jak zrobiłeś? jakaś dokumentacja? foto??
Krzyzak-2005 01-10-2009, 10:09 Witam, więc podałem +12V na PIN20 czerwona wtyczka i oto efekt....(patrz zdjęcie)
Niestety uruchomienie climatronika to połowa sukcesu, ponieważ nie uruchamiają się wentylatory więc czekam na dalsze instrukcje.
Jeśli któryś z kolegów ma przerobiony dogrzewacz i mógłby zerknąć za panel climy na który przewód trzeba podać napięcie to będę ogromnie dzwięczny...
No właśnie kolego, też jestem zainteresowany tym uruchomieniem. Mam D5W, klimatronic, dogrzewacz dopiero co naprawiony i już działa, bo u nas spada temp. do 0 st.
Pytanie, czy samo wyprowadzenie kabelków od czujnika na podszybiu i zwarcie już uruchomi dogrzewacz i tak może pracowac na postoju?
Dochodzi oczywiście kwestia uruchomienia dmuchaw, żeby nagrzac wnętrze pojazdu.
Rozumiem, że uruchomienie dogrzewacza wystarczy (pompka obiegu wody jest w wersji D5W)?
Witam :D
Od początku tygodnia temperatura w mojej okolicy w nocy spada do zera lub jest przymrozek i nie odpala mi się piecyk :?
Dziś rozebrałem podszybie i poszukiwałem czujnika - jest :D
701 959 625 ELTH 13-99
I mam kilka pytań z nim związanych:
"701 959 625" - numer części
"ELTH" - producent ?
"13-99" - zakres temperatury?
Jeśli to ostatnie to zakres temp. to w moim rozumowaniu gdy temp. spadnie do +12 to piec powinien się załączyć?
subratri 01-10-2009, 21:48 kolego, masz 30 stron do przeczytania. przeczytaj później zadawaj pytania.
kolego, masz 30 stron do przeczytania. przeczytaj później zadawaj pytania.
To co napisane jest wczesniej nie tlumaczy tego :p
Pytam sie tylko o ten czujnik bo piec dziala jak szalony po zmostkowaniu czujnika.
subratri 01-10-2009, 23:28 a tak?? a mi się wydaje, że problem "rozjeżdżania" się termometrów jest omówiony...
wymień czujnik i po problemie.
A najlepiej dorób włacznik mostkujący czujnik
Panowie i Panie, przeczytałem wszystkie 59 stron wątku i już zgłupiałem. Czy w MK2 wersja Ghia jest standardowo pociągnieta wiązka od dogrzewacza do podsufitki, żeby zamontowac tam zegar-programator (rozbudowa do ogrzewania postojowego)?
Czy trzeba samemu ciągnąc? A najlepiej sprawdzc wyciągając lampkę z podsufiktki przy lusterku?
PS. Czy ktoś wie ile kosztuje takie zegar-programator? Na allefrogo nic nie ma i ludzie sprowadzający części też nie mają. Gdzie to zdobyc?
Witam wszystkich
dużo pomogło mi przeczytanie waszego forum o dogrzewaczach :one:
mam galaxy od 3 miesięcy a od 2 tygodni morduję D3WZ no i udało mi się;
-po wyciągnięciu i rozebraniu na części(nie było łatwo 90%śrub urwanych i ukręconych) sprawdzeniu świecy i dmuchawy(były O.K)złożyłem to ustrojstwo na nowo z nadzieją że odpali.
Prób było dużo. Zazwyczaj kończyło się tym, że było słychać dmuchawę, poszło trochę dymu i znów dogrzewacz przechodził w stan wygaszania. Tak jak podobnie to było przed wyciągnięciem. Więc postanowiłem jeszcze raz po kolei rozruszać poszczególne podzespoły tzn;
-wyciągnąłem świece na krótko pod prostownik-działa(żar ok)
-dmuchawa-działa(bez oporów i w miarę cicho)
-pompka paliwa tyka (dając impulsywny prąd)
-czujniki ok
wiec składam na nowo,montaż,1 próba bez zmian,10 próba to samo(ani razu nie zablokował się sterownik nie mam możliwości podpięcia 98r. vag go nie widzi)
Wiem że zostało mi po spuszczeniu 1 litr płynu wiec pewnie zapowietrzony układ i tu było poprawne myślenie. Po przejechaniu 80km, na drugi dzień ponowna próba czyli zmostkowany czujnik na podszybiu, odpalony silnik i dogrzewacz chodzi, działa idealnie.:D
-koszt 0zł.
-robocizna około 20godz.(przez te śruby)
Teraz postanowiłem przerobić go na ogrzewanie postojowe. Już się za to zabieram. Życzcie mi powodzenia.
POWODZENIA i SZACUNEK za chęci, samozaparcie i czytanie wątku bez zbędnych pytań
ps kolego sp4jk jak masz D5WZ to wiązki nie masz i nic nie da sam zegar...
czemu? było napisane, a ps te z zegarem to wersje D5WS
taxidriver 05-10-2009, 18:24 Czy ktoś wie ile kosztuje takie zegar-programator? Na allefrogo nic nie ma i ludzie sprowadzający części też nie mają. Gdzie to zdobyc?
Zestaw do rozbudowy o podanym nr. kosztuje 1210,00 PLN netto dostępny
w magazynie Eberspaecher do sprowadzenia na nasz magazyn w ciągu 24 h.
Pozdrawiam Mirosław Bajkowski
"MITECH" F.H.U. MIROSŁAW BAJKOWSKI
21-500 BIAŁA PODLASKA
UL.SIDORSKA 59
TEL. 0-83 344 39 18
FAX. 0-83 344 39 13
to znalazłem w sieci i zadałem pytanie a oto odpowiedź
Jeśli kogoś interesuje nr fabryczny zestawu to proszę: 24 01 79 00 00 00
Panowie i Panie, przeczytałem wszystkie 59 stron wątku i już zgłupiałem. Czy w MK2 wersja Ghia jest standardowo pociągnieta wiązka od dogrzewacza do podsufitki, żeby zamontowac tam zegar-programator (rozbudowa do ogrzewania postojowego)?
Czy trzeba samemu ciągnąc? A najlepiej sprawdzc wyciągając lampkę z podsufiktki przy lusterku?
PS. Czy ktoś wie ile kosztuje takie zegar-programator? Na allefrogo nic nie ma i ludzie sprowadzający części też nie mają. Gdzie to zdobyc?
Elektryczna pomkę wody juz masz w aucie a zegar najlepiej taki dodatkowy umieszczony w okolicy kierownicy kupisz na Allegro za około 100-200 zł, nie chcę tutaj reklamować ale;
1. http://www.allegro.pl/item753839796_zegarek_webasto_12_v_timer_programat or.html
2. http://www.allegro.pl/item761284444_nowy_zegar_sterujacy_webasto_12v.htm l
Lepiej jednak zrobić sterowasnie na pilota to koszt takiego zestawu z dwoma pilotami około 100 zł, reszta przekazniki diody i kable, ale to juz groszowe sprawy.
Nie daj sie orżnąć za blisko 1500 zeta brutto !!!
Pozdr.
taxidriver 06-10-2009, 00:23 Kolego Stefano jak dla mnie to też za dużo taka kasa za parę metrów przewodów i garść przekaźników. Już kiedyś pisałem żebyś zebrał się w sobie i rozpisał schemat oraz zrobił parę ładnych rysuneczków ku pociesze gawiedzi i sporej ilości ludzi.
Sorki tak patrze ale to chyba na elektrodzie proponowałem...;) ..(http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205-360.html)
Teraz proponuję tu.
Krzyzak-2005 06-10-2009, 08:28 Przyłączam się do prośby o schemat :568:, mam już wszystko podłączone oprócz tych nieszczęsnych dmuchaw.
A tak na marginesie czy klimatronik reguluje siłę nadmuchów przy ogrzewaniu postojowym czy tylko wyświetla się napiś "HE" informacyjnie???
Znajomy ma przerobione na postojowe i mówi żę prędkość dmuchaw jest stała i nie zależy od temperatury w środku.Jeśli tak to wolałbym uruchomić climatronik w trybie normalnym, żeby regulował temperature automatycznie.
Elektryczna pomkę wody juz masz w aucie a zegar najlepiej taki dodatkowy umieszczony w okolicy kierownicy kupisz na Allegro za około 100-200 zł, nie chcę tutaj reklamować ale;
1. http://www.allegro.pl/item753839796_zegarek_webasto_12_v_timer_programat or.html
2. http://www.allegro.pl/item761284444_nowy_zegar_sterujacy_webasto_12v.htm l
Lepiej jednak zrobić sterowasnie na pilota to koszt takiego zestawu z dwoma pilotami około 100 zł, reszta przekazniki diody i kable, ale to juz groszowe sprawy.
Nie daj sie orżnąć za blisko 1500 zeta brutto !!!
Pozdr.
Dzięki Stefano za odpowiedź i taxidriver też dziękuję.
Byłem w serwisie, gdzie mi naprawili mój dogrzewacz i pytałem o rozbudowę to gośc zaproponował mi zegar sterujący taki http://www.allegro.pl/item759649377_eberspacher_webasto_zegar_sterujacy_ programator.html
tylko powiedział że taki zegar kosztuje "tylko" 700 zł.
Ku pocieszeniu jak zapytałem, czy zamontuje mi zegar który ja kupię, to powiedział, że ta cena (200 zł) to super okazja i żeby brac i zrobi, tylko kostke z pinami żeby też miec.
Tylko jest jeszcze jedna sprawa co Klaif napisał, że nie mam wiązki, ale myślę że sobie poradzi fachowiec, bo tylko pytał, czy w naszych galaxach dogrzewacz jest sterowany przez komputer główny i do niego trzeba się wpinac, czy bezpośrednio wpinac się do dogrzewacza?
PS. Chcę zdecydowac się na ten zegar z linku mojego, bo taki właśnie mi proponowano, więc się znają na tym sprzęcie.
taxidriver 06-10-2009, 09:24 to jest zegar do sterowania suchym (powietrznym) ogrzewaniem nie za bardzo chyba sie nada ale nie jestem pewny. Jeszcze jedno pytanie po co dowalać koszta z tym zegarem przecież można wsadzić zwykły klawisz np podświetlany tak mam niestety w najnowszych karetkach w firmie
A ja mam taki przypadek u siebie od kilku dni,tzn od początku jak jest już zimno.Mianowicie wsiadam z rana do autka które stoi w garażu i jest temp + 15 stopni,więc jade i dogrzewacz sie nie załącza.Po 8km mam kolo 80 stopni a na dworze jest +6 stopni,dopiero mniej wiecej po 8-9 km załącza sie dogrzewacz jak czuje ochłodzenie i ostro grzeje.Nie ruszam wcale nic na panelu od klimy,mam ustawione 22 stopnie econ obecnie.
Pytanie:Czy to normalne że tak późno sie załącza i co zrobić żeby wcześniej sie włączał??? ;)
to jest zegar do sterowania suchym (powietrznym) ogrzewaniem nie za bardzo chyba sie nada ale nie jestem pewny. Jeszcze jedno pytanie po co dowalać koszta z tym zegarem przecież można wsadzić zwykły klawisz np podświetlany tak mam niestety w najnowszych karetkach w firmie
No ten mój fachowiec powiedział, że dzięki temu zegarowi mogę nastawic 3 czasy kiedy uruchomi mi się dogrzewacz. Tam jest kalendarz, czyli mogę ustawic sobie żeby w środę o 6:30 włączył się dogrzewacz.
Oczywiście ten fachowiec jest na liście autoryzowanych serwisów eberspeacher na stronie www, zakładam, że wie co robi i co można zrobic. Powiedziałem mu co ja chce uzyskac i zaproponował mi właśnie ten zegar.
A ja chcę uzyskac to, że wpiszę sobie tam żeby uruchomił mi się dogrzewacz o 6:30 rano i tak codziennie mogę sobie to programowac.
Natomiast jak to zrobic, żeby dogrzewacz chodził na zgaszonym silniku, to myślę, że ten fachowiec wie.
To jest taka mini przeróbka na ogrzewanie postojowe, bez uruchamiania dmuchaw w climatronicu. Chodzi mi tylko o samo podgrzanie płynu w obiegu.
Zaznaczę, że nie mam dodatkowego akumulatora pod siedzeniem i fachowiec mówił, że długo akumulator w komorze silnika nie pociągnie jak to wszystko by się pouruchamiało (dogrzewacz + dmuchawy).
Naprostujcie mnie, jeśli źle myślę.
No i pytanie ponawiam o podłączenie zegara: czy nawet ten oryginalny zegar-sterownik nad lusterkiem, jest podłączany do komputera głównego czy bezpośrednio do dogrzewacza?
Proszę o podpowiedź.
taxidriver 06-10-2009, 11:05 To jest taka mini przeróbka na ogrzewanie postojowe, bez uruchamiania dmuchaw w climatronicu. Chodzi mi tylko o samo podgrzanie płynu w obiegu. to nie jest mała przeróbka tylko mała niedoróbkanie mam dodatkowego akumulatora pod siedzeniem i fachowiec mówił, że długo akumulator w komorze silnika nie pociągnie jak to wszystko by się pouruchamiało w karetce nawet kiedyś Nysa polonez akumulator starczał na ok 1 godz grzania i autko odpalało
dzięki temu zegarowi mogę nastawic 3 czasy kiedy uruchomi mi się dogrzewacz. Tam jest kalendarz, czyli mogę ustawic sobie żeby w środę o 6:30 raczej takiej wybiurczości nie uzyskasz. Tylko włącz jednorazowo lub codziennie innych zegarów nie spotkałem ale nie jestem wyrocznią wg strony producenta to jest zegar do suchego a do mokrego jest bez pokrętła
Czy ktoś wie: czy nawet ten oryginalny zegar-sterownik nad lusterkiem, jest podłączany do komputera głównego czy bezpośrednio do dogrzewacza?
Proszę o podpowiedź o ile ktoś wie? Chodzi o wiązkę przewodów.
taxidriver 06-10-2009, 12:50 Czy jest podłączany do komputera głównego czy bezpośrednio do dogrzewacza? Chodzi o wiązkę przewodów.wydaje mi się że dogrzewacz po co niby komp samochodu .Dogrzewacz ma przecież swoje sterowanie a po za tym biorąc na logikę jeśli wywalisz z samochodu celem diagnostyki i naprawy na stół ro tylko dogrzewacz bez samochodu ;) tak mi się wydaje
Mi też się tak wydaje, ale zadaje to pytanie, bo prosił mnie ten mój fachowiec, żeby wiedziec na ile roboty się nastawic. Czy wpinac wiazke do kompa czy bezpośrednio do dogrzewacza. Bo on na dogrzewaczach to się zna, ale z kompami to już zdecydowanie mniej miał do czynienia. I szanuję go za to, że wprost to powiedział.
PS. taxidriver czy dobrze widze, że pracujesz w służbie zdrowia? Ja pracuje na kardiologii interwencyjnej w Ełku w Allenorcie.
Dzięki Stefano za odpowiedź i taxidriver też dziękuję.
Byłem w serwisie, gdzie mi naprawili mój dogrzewacz i pytałem o rozbudowę to gośc zaproponował mi zegar sterujący taki http://www.allegro.pl/item759649377_eberspacher_webasto_zegar_sterujacy_ programator.html
tylko powiedział że taki zegar kosztuje "tylko" 700 zł.
Ku pocieszeniu jak zapytałem, czy zamontuje mi zegar który ja kupię, to powiedział, że ta cena (200 zł) to super okazja i żeby brac i zrobi, tylko kostke z pinami żeby też miec.
Tylko jest jeszcze jedna sprawa co Klaif napisał, że nie mam wiązki, ale myślę że sobie poradzi fachowiec, bo tylko pytał, czy w naszych galaxach dogrzewacz jest sterowany przez komputer główny i do niego trzeba się wpinac, czy bezpośrednio wpinac się do dogrzewacza?
PS. Chcę zdecydowac się na ten zegar z linku mojego, bo taki właśnie mi proponowano, więc się znają na tym sprzęcie.
ten programator będzie pasował także do ogrzewania "mokrego" ja właśnie taki sam montuje u siebie. Wiązkę raczej musisz sobie poprowadzić bezpośrednio do przewodów od piecyka. A jeśli chodzi o ogrzewanie na postoju bez włączonego silnika to jeszcze musisz podłączyć pompkę wody, bo nie wiem jaki masz dokładnie dogrzewacz D5W.....? czy z pompką czy bez.
http://www.allegro.pl/item762986538_sterownik_webasto_eberspacher.html
A ja mam taki przypadek u siebie od kilku dni,tzn od początku jak jest już zimno.Mianowicie wsiadam z rana do autka które stoi w garażu i jest temp + 15 stopni,więc jade i dogrzewacz sie nie załącza.Po 8km mam kolo 80 stopni a na dworze jest +6 stopni,dopiero mniej wiecej po 8-9 km załącza sie dogrzewacz jak czuje ochłodzenie i ostro grzeje.Nie ruszam wcale nic na panelu od klimy,mam ustawione 22 stopnie econ obecnie.
Pytanie:Czy to normalne że tak późno sie załącza i co zrobić żeby wcześniej sie włączał??? ;)
tak to normalne,ponieważ po tych 8-9km czujnik na podszybiu dopiero łapie temperaturę poniżej 5 stopni i się włącza dogrzewacz. Prostą sprawą jest zamontowanie przycisku jaki poleca i opisał "Stefano" kilka postów wczesniej.
ten programator będzie pasował także do ogrzewania "mokrego" ja właśnie taki sam montuje u siebie. Wiązkę raczej musisz sobie poprowadzić bezpośrednio do przewodów od piecyka. A jeśli chodzi o ogrzewanie na postoju bez włączonego silnika to jeszcze musisz podłączyć pompkę wody, bo nie wiem jaki masz dokładnie dogrzewacz D5W.....? czy z pompką czy bez.
http://www.allegro.pl/item762986538_sterownik_webasto_eberspacher.html
Mam D5W i mam pompkę elektryczną już. A ten link to jest do zegara 24V - dzwoniłem do gościa i nie ma 12V u siebie.
taxidriver 06-10-2009, 17:11 taxidriver czy dobrze widze, że pracujesz w służbie zdrowia?Tak w Pogotowiu Ratunkowym w Lublinie
A poza tym proszę link do strony producenta i opisu tego sterownika z pokrętłem.
http://www.eberspaecher.pl/page.php/1/0/show/71
Wg mnie nie nadaje się do wodnego ponieważ posiada termik w sobie i nigdy nie uzyskamy temp do wyłączenia będzie cały czas grzało.A tak z innej beczki parę osób pisało że poradziło sobie z rozbudową ale opisów nie zrobili może jednak ktoś się skusi i w końcu opisze ten proces krok po kroku .Było by miło
Według sprzedawcy z serwisu Ebera zegary są takie same tylko ten jest rozbudowany o potencjometr i możliwość podłączenia czujnika termicznego którego nie musimy podłączać a wtedy pracuje tak samo jak ten bez potencjometra. No ale ja się nie będę upierał :)
A jeśli chodzi o rozbudowę to jak mi się uda na pewno wam to opiszę i udostępnię lektury. Na razie dziś podpiąłem się do piecyka i zamontowałem pompkę wodną (elektryczną) z merca:-DDDDD.
Mam D5W i mam pompkę elektryczną już. A ten link to jest do zegara 24V - dzwoniłem do gościa i nie ma 12V u siebie.
Cóż ja mam taki sam programator (możliwe ze inne numery seryjne)i mój jest na 12V i na 24V.
"Mam D5W i mam pompkę elektryczną już"
to znaczy że tam masz ją oryginalnie tak jak w D5WS/C czy sobie założyłeś dodatkowo do D5WZ ?
Jeśli założona dodatkowo to pod co jest podpięta ?
Bo dziś na tym stanąłem :566: i nie mam koncepcji jak ją podłączyć aby się uruchomiła powiedzmy razem z dmuchawą pieca i podobnie jak dmuchawa się wyłączyła. Jeśli ktoś ma propozycje i pomysły to poproszę.
ps. dodam że sygnału z dmuchawy nie da rady pobrać bo tam jest cały czas napięcie dopiero w sterowniku(tym zalanym masą) jest przerywacz.
dogrzewacz nie ma nic wspólnego z komputerem... nie wiem tylko gdzie pin diagnostyczny jest podpięty... ale to nie zmienia faktu że komputer auta nie ma nic ew. prócz diagnostyki do dogrzewacza.
to że nawiewy nie włączają się po przeróbce nie uważam za niedoróbkę...
taxidriver pamiętaj że piec w wykonaniu ogrzewania postojowego ma swój akumulator, a przeróbka nie kolejne obciążenie przez wentylator nie pomaga mu i dodatkowo niska temperatura na zewnątrz
Cóż ja mam taki sam programator (możliwe ze inne numery seryjne)i mój jest na 12V i na 24V.
"Mam D5W i mam pompkę elektryczną już"
to znaczy że tam masz ją oryginalnie tak jak w D5WS/C czy sobie założyłeś dodatkowo do D5WZ ?
Jeśli założona dodatkowo to pod co jest podpięta ?
Bo dziś na tym stanąłem :566: i nie mam koncepcji jak ją podłączyć aby się uruchomiła powiedzmy razem z dmuchawą pieca i podobnie jak dmuchawa się wyłączyła. Jeśli ktoś ma propozycje i pomysły to poproszę.
ps. dodam że sygnału z dmuchawy nie da rady pobrać bo tam jest cały czas napięcie dopiero w sterowniku(tym zalanym masą) jest przerywacz.
Ja mam orygnilanie zamontowaną pompkę elektryczną w komorze silnika, zresztą Stefano kiedyś dawał zdjęcia gdzie ona się znajduje (za filtrem paliwa i zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzenia).
I widzę, że uruchomienie dmuchaw jest ideałem, ale potrzebny jest drugi akumulator, bo trasy robię krótkie zazwyczaj (10 km do pracy) i nawet jak całośc będzie codziennie rano chodzic przez 10-15 min to i task akumulator się nie doładuje na tej trasie. Dlatego na razie rozważam tylko założenie czasowego odpalania pieca i obiegu wody bez uruchamiania dmuchaw.
Zresztą, wydaje mi sie, że jak będę miał podgrzaną wodę, to jak przyjdę do samochodu rano to w ciągu 5 min się wnętrze nagrzeje po uruchoimieniu silnika. I tak zawsze jak zapale samochód to czekam z 2 min zanim ruszę, żeby się przegonił olej, płyn i silnik wszedł na swoje obroty.
taxidriver 06-10-2009, 22:41 taxidriver pamiętaj że piec w wykonaniu ogrzewania postojowego ma swój akumulator, a przeróbka nieale czy na pewno właśnie oglądałem u kumpla kupił 2005 rok ma 2 strefową klime P-T i stacjonarne ale tylko 1 akumulator .Poza tym w karetkach
1-szy akumulator pędzi auto i webasto a
2-gi aparaturę medyczną i belki na górze (niebieskie i sygnały)
a więc o jakim obciążeniu mówimy i o jakiej potrzebie 2 -giego akumulatora są to te same urządzenia czyli ten sam piec i tak dalej ale bez przekaźnika opóźniającego wyłączenie się pompy płynu po rozłączeniu plus chyba 3 przekaźników do wentylatorów do włącznika i do ???? chyba że źle dedukuję chyba jednak się wkó..... rozbiorę to badziewie i położę na stół .W zeszłym roku jak wymieniałem sztyft i sitko widziałem jak instalacja zrobiona w 5 minut ożywiła dogrzewacz na stole na1/2 godzony przelewając wiaderko płynu w koło . To nie może być jakaś tragedia średnio myślący facet z czasem powinien sobie poradzić. Wentylatory to raczej też do przeskoczenia plus z akumulatora przekaźnik z pieca (plus) sterujący i wio kwestia spięcia i znalezienia wiązki w aucie w czym powinna pomóc autodata lub micrcat ;)
Przekaźnik F12 bezpiecznik 25A czyli ok 300W niedużo ale jak jeździsz na krótkich trasach to moment i aku auta rozładuje, ale z drugiej strony całe szczęście że jest zab. jeżeli napięcie spadnie poniżej 10V piec przechodzi w stan aw.
ps 2strefowy climat. nie ma nic do dogrzewacza, jeżeli tak ma jak piszesz to może poprzedni właściciel przerobił....
karetki nie mają na pierwszym aku tyle bajerów dodatkowych... podgrzewane fotele, szyba... sam to zauważyłeś że cały dodatkowy sprzęt z oświetleniem jest na drugim
swoją drogą widzę 3 metody przerabiania tego:
1- przy okazji awarii [konkretnej np sterownik, lub przepalona dmuchawa] kupić D5wS dołożyć zegar i wrzucić swoją wiązkę
2- założyć zestaw od ebera nowy ok 1300zł używany można znaleźć za ok 500-600zł
3- metoda majsterkowicza... parę diod, przekaźników, zegar lub centralka na pilota
3. metoda jest najtansza i najprostsza
Jak sie cos potem zepsuje to od razu idzie to wykryc, a tak bedziesz w głowe zachodził że może to sterowanie dorabiana a moze piec a moze pociagnieta instalacja
Ja opis przeróbki juz kiedys wrzuciłem z rysunkami do tego co zrobiłem wystarczy układ zwłoczny + przekaźnik i dla tych co nie maja dodatkowa pompka wody
falcon226 08-10-2009, 09:30 Koledzy coby nie zakładać nowego tematu mam szybkie pytanie.Mam u siebie niesprawny D5WZ i mam mozliwosc zakupic z anglika D5Z-F niby sprawny .CZy ja moge zniego wykorzystac jakieś części?:)
Koledzy coby nie zakładać nowego tematu mam szybkie pytanie.Mam u siebie niesprawny D5WZ i mam mozliwosc zakupic z anglika D5Z-F niby sprawny .CZy ja moge zniego wykorzystac jakieś części?:)
Manele będą z niego pasować do D5WZ, oprócz sterownika, bo ten jest juz po CANie.
falcon226 09-10-2009, 09:05 Dzieki Stefano za info..
kamilmkm 09-10-2009, 14:42 Witam
Już od miesiąca próbuje naprawić swój dogrzewacz czytając ten temat oraz podobny na elektrodzie ale ciągle nieskutecznie i już mi ręce opadają. Mam sharana tdi 110km 99r. Posiadam go już 3 lata i od początku nie działał dogrzewacz ale dopiero teraz się zabrałem za jego naprawę.
Wykonałem już kilka czynności. Na początku po rozpięciu kostki przy dogrzewaczu okazało się ze jest urwany przewód czerwony przy samej kostce więc uciosem z drugiej strony i je połączyłem. Następnie podałem + na czujnik i alternator, w 3 i 4 wstawiłem żarówkę i właśnie po połączeniu wszystkich kabli coś piknęło w dogrzewaczu i po ok. 10sek chyba się uruchomił (tak średnio głośno bziuczał) na ok. 5sekund i się wyłączył. Nic nie dymi z tłumika, jak przystawiłem palce do tłumika to przez te 5sek dmucha powietrze z tłumika. Myślałem że wyłącza się przez to że nie działa pompka paliwa ale teraz okazało się jednak że z pompką jest dalej to samo. Przy pompce zgnił jeden styk ale dało się przylutować kabelek i teraz ładnie stuka.
A więc pompka zrobiona, ostatnio nawet zmostkowałem czujnik temperatury +5 na podszybiu a dogrzewacz nadal próbuje się uruchomić po czym wyłącza się po ok. 5sek i tak za każdym razem jak uruchamiam silnik. W tej chwili wyciągnąłem bezpiecznik żeby dogrzewacz się nie zablokował.
Kolejny mój problem jest taki że również przez te całe 3 lata samochód chyba nigdy nie osiągnął pełnej temperatury płynu czyli 90stopni, nawet w letnie upały przy długiej jeździe jest max 80stopni – wskazanie vaga. 2 lata temu wymieniałem termostat ale zupełnie nic się wówczas nie zmieniło. Ciągle wskazówka maksymalnie stoi wyraźnie przed tą środkową kreską. Po za tym strasznie długo się nagrzewa płyn
np. dzisiaj przy ok. +15st na zewnątrz, przy ciągłej jeździe ok. 80km/h na 5biegu wskazówka doszła do tych 80st dopiero po ok. 15km takiej jazdy.
Dodam do tego że termostat chyba jest sprawny bo po tych 15km chłodnica była minimalnie ciepła, dolny wąż idący od chłodnicy również, a górny wąż od chłodnicy bardzo gorący (przy nim chyba jest czujnik temperatury), zbiorniczek wyrównawczy gorący i rurki przy dogrzewaczu gorące. Dodam że wystarczy krótki postój np. 15min i temperatura wyraźnie spada. Przy 30min postoju to spada o jedną kreskę.
Nieraz w trakcie jazdy sprawdzałem tem oleju w komputerze pokładowym i wynosi przeważnie dziewięćdziesiąt kilka stopni.
Samochód nigdy się nie przegrzewał, przez te 3 lata zrobiłem nim 60tys i żadnych problemów z silnikiem i układem chłodzenia nie miałem.
Chciałbym jednak coś naprawić bo w zimie (poniżej zera) ogrzewanie zaczyna działać dopiero po ok. 10-15km jazdy.
Bardzo proszę o jakieś konkretne porady co dalej sprawdzać, szczególnie jeśli chodzi o silnik.
silnik brzytew. świece żarowe w dogrzewaczu kaput.
kamilmkm 09-10-2009, 16:38 silnik brzytew
czyli mam rozumiec ze tak powinno byc w tych silnikach co posiadam jeśli nie dziala dogrzewacz?
taxidriver 09-10-2009, 17:25 Wygląda ze tak. Zdjagnozuj świecę lub wyjmij piec i wtedy zobaczysz co padło najprawdopodobniej świeca tak jak wyżej było napisane Ja kupiłem tu
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=742664246
przesyłka bardzo szybka 2 dni i miałem świeczkę u siebie.
czyli mam rozumiec ze tak powinno byc w tych silnikach co posiadam jeśli nie dziala dogrzewacz?
Witam
Miałem te same objawy co w twoim przypadku jak i z dogrzewaczem tak i z temperaturą na wskaźniku. Dogrzewacz wykręciłem rozebrałem przesmarowałem i sprawdziłem na krótko, świece,dmuchawę oraz pompkę(wszystko było ok). Po złożeniu jeszcze nie chciała odpalić z powodu poduszki powietrznej w piecyku. Na drugi dzień próba;
-mostek
-odpalam silnik
-po chwili (5-10 sekund)słychać dmuchawę na około 3 sekundy
-potem cisza przez niecała minutę (40 s.)
-no i w końcu usłyszałem pompkę paliwa (tykanie)
-następnie ponownie dmuchawa ruszyła
-dogrzewacz chodzi bez problemowo
no mi się udało bez większych kosztów i nie wiem czemu przedtem nie chciała chodzić. Fordzika mam od nie dawna i co do wskaźnika jeszcze tym się nie zająłem bo teraz męczę się z przeróbką dogrzewacza na ogrzewanie postojowe. Dziś podłączyłem programator i pompkę wodną i o dziwo działa:lol:
Więc tobie radzę też wyciągnąć i rozbebeszyć.
kamilmkm 09-10-2009, 19:37 Na drugi dzień próba;
-mostek
-odpalam silnik
-po chwili (5-10 sekund)słychać dmuchawę na około 3 sekundy
-potem cisza przez niecała minutę (40 s.)
-no i w końcu usłyszałem pompkę paliwa (tykanie)
-następnie ponownie dmuchawa ruszyła
-dogrzewacz chodzi bez problemowo
A zawsze ci się ten dogrzewacz uruchamia z tą 40 sekundową przerwą czy teraz nie ma tej przerwy?
Więc tobie radzę też wyciągnąć i rozbebeszyć.
Ok, wiec postaram się jutro wymontować ten dogrzewasz i zobaczyć co w nim siedzi
A zawsze ci się ten dogrzewacz uruchamia z tą 40 sekundową przerwą czy teraz nie ma tej przerwy?
Ok, wiec postaram się jutro wymontować ten dogrzewasz i zobaczyć co w nim siedzi
tak, z tego co zauważyłem (bo od tygodnia dopiero mi chadzia, a temp. za bardzo +)
na pewno będziesz miał problemy z śrubkami i uważaj na uszczelki.
nie rozkręcaj komory spalania.... chyba że masz papierową uszczelkę w pogotowiu
radzioradzio 10-10-2009, 11:13 "Ja opis przeróbki juz kiedys wrzuciłem z rysunkami do tego co zrobiłem wystarczy układ zwłoczny + przekaźnik i dla tych co nie maja dodatkowa pompka wody"
Kolego MARWYK
MOżesz przedstawić ten schemat jeszcze raz.
Czy ktoś próbował walczyć ze sterownikiem piecyka.
Objaw jest taki, że po podłączeniu piecyka jest stałe napiecie na świecę, nawet przy wyjetym kluczyku ze stacyjki, kosztowało mnie to już jedną świece.
Dogrzewacz to D5W Z, z jednym kablem wychodzącym ze sterownika. może ktoś już walczył z taką usterką, nie bardzo mam ochotę na bezcelowe zrywanie tej masy silikonowej, nie wiem czy jest wogóle możliwość dobrać się do płytki i czym ewentualnie usówać ten silikon.
Zakup sterownika to ok 300 zet (na internetowym serwisie aukcyjnym), czy jest sens, czy nie lepiej kupić cały piecyk, oczywiście nie mając pewności, że jest sprawny. Może ktoś ma sprawdzone źródło zakupu.
taxidriver 12-10-2009, 20:37 Na allegro człowiek z mazur ma dobre ceny i jest dobrym sprzedawcą później jak znajdę dodam nick z all... . " Cmielewski "
Krzyzak-2005 13-10-2009, 07:54 Czy ktoś próbował walczyć ze sterownikiem piecyka.
Objaw jest taki, że po podłączeniu piecyka jest stałe napiecie na świecę, nawet przy wyjetym kluczyku ze stacyjki, kosztowało mnie to już jedną świece.
Dogrzewacz to D5W Z, z jednym kablem wychodzącym ze sterownika. może ktoś już walczył z taką usterką, nie bardzo mam ochotę na bezcelowe zrywanie tej masy silikonowej, nie wiem czy jest wogóle możliwość dobrać się do płytki i czym ewentualnie usówać ten silikon.
Zakup sterownika to ok 300 zet (na internetowym serwisie aukcyjnym), czy jest sens, czy nie lepiej kupić cały piecyk, oczywiście nie mając pewności, że jest sprawny. Może ktoś ma sprawdzone źródło zakupu.
Witam, ja również walczyłem ze sterownikiem piecyka choć u mnie zablokował się ponieważ nie chodziła pompka wody i vagiem nic nie dało się zrobić. Mój fachman wyskrobał jakoś tą masę naprawił sterownik, zalał go na nowo i od tamtej pory hula, że aż miło. Niestety nie znam szczegółów tej operacji ale jak widać jest to do zrobienia. :DD
naprawa sterownika to nie jest taka prosta rzecz, ale warto próbować jak ktoś ma z tym doświadczenie.
Samemu co najwyżej możemy zmienić sterownik na nowy lub używany
Na allegro człowiek z mazur ma dobre ceny i jest dobrym sprzedawcą później jak znajdę dodam nick z all... . " Cmielewski "
na allegro to "galax25" z Suraża. Dostawy części dwa razy w tygodniu. Choć jak pytałem o zegar do piecyka to nie miał. Ale wiele osób ma pozytywne opinie na temat tego człowieka.
tel. 085 650 31 12, inne tel. znajdziesz na którejś z aukcji.
A czy jedynie za włączenie podgrzewacza odpowiada czujnik na podszybiu?
Czy ktoś się orientuje gdzie w samochodzie [wewnątrz] znajdują się przewody od tego czujnika? [w celu wstawienia włącznika do mostkowania]
Pytanie z innej beczki:
Czy włącznik [foto] jest podłączony do jakiegoś przekaźnika [dotykowy] czy sam w sobie włącza i wyłącza?
@@ taxidriver, sp4jkk dzięki za kontakty, coś z tego chyba bedzie, okarze się jak przesyłka dojdzie.
Zdecydowałem się na cały piecyk z gwarancją rozruchową za 350zet, mój będzie ewentualnie na części. Zrobiło się za zimno i nie mam na razie czasu na "doświadczenia" , nie mając pojęcia czym usunąć tą silikonową masę, którą zalany jest sterownik i przy okazji nie uszkodzić płytki.
pozdrawiam
ja kopiłem od gościa za 350zł z roczną gwarancją i fv :D dane gościa były już podawane mogę jutro podać....
mi też padł sterownik, a nowi sterownik krzyknęli mi 200 więc wiozłem całość
jeśli chodzi o kable od czujnika to w kabinie masz je w całej wiązce idącej w progu po stronie kierowcy... tylko zdejmij plastik i masz
jest tylko jeden mały problem tam jest przewód który idzie do czujnika w kierunku dogrzewacza.
Brakuje jednak w moim modelu przewodu na którym byłoby +12V po uruchmieniu silnika.
Nie wiem dlaczego ale na tym przewodzie co powinien iść od Alternatora +12 pojawia się po właczeniu silnika ale potem na długo pozostaje. Dopiero np. jak rano przychodze do samochodu to nie ma tam tego napięcia. Czyli albo jakaś czasówka tylko w jakim celu?
Ciekawe czy ktoś też tak ma - ja mam oryginalne webasto ze sterowaniem przyciskami w zegarze w podsufitce. A przeróbkę robiłem ze względu na to iż to ustrojstwo za często się włączało, nawet jak już auto było zagrzane. Dlatego dorobiłem diode która sygnalizuje stan pracy oraz włącznik który pozwoli na działanie automatycznie, odciecie tego czujnika całkowicie i w 3 położeniu właczenie w każdym momencie
obarka84 14-10-2009, 13:10 przeszukałem cały ten temat i zastanawia mnie jedna rzecz. Stefano napisał, żeby sprawdzić napięcie na czujniku temperatury na podszybiu, a co jeśli na włączonym silniku jeden przewód od masy drugi do czujnika i napięcia nie ma? jeśli gdzieś było to sorki za pominięcie
pzdr.
to sprawdz w drugim pinie czujnika
przeszukałem cały ten temat i zastanawia mnie jedna rzecz. Stefano napisał, żeby sprawdzić napięcie na czujniku temperatury na podszybiu, a co jeśli na włączonym silniku jeden przewód od masy drugi do czujnika i napięcia nie ma? jeśli gdzieś było to sorki za pominięcie
pzdr.
Na jednym pinie powinno być wystawione stale napiecie +12 V, a na drugim tym co idzie do sterownika piecyka to róznie, zalezy od modelu dogrzewacza tak od słabe 0 - 2 V, ale po zblokowaniu, wiadomo na obydwu +12 V.
taxidriver 15-10-2009, 11:33 1414 Wentylator powietrza spalania-V6
czyli co mam mu zrobić wymienić zmasować czy inna czynność błąd pojawił się po wymianie świecy wcześniej było ok dogrzewacz śmigał aż miło .
No to pokaże jak to u mnie wygląda:
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=224&pictureid=1065
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=224&pictureid=1067
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=224&pictureid=1066
PS. Sorry, ale nie wiem jak zrobić żeby była miniaturka najpierw.
1414 Wentylator powietrza spalania-V6
czyli co mam mu zrobić wymienić zmasować czy inna czynność błąd pojawił się po wymianie świecy wcześniej było ok dogrzewacz śmigał aż miło .
Jak zmieniałeś swieczkę i rozbebeszałeś ustrojstwo, to musiałeś pewnie stuknąć przypadkowo w wentylator, mógł sie przesunąć blizej obudowy i obciera, a moze wszedł tam tylko jakis paproch.
Przy starcie dogrzewacza sterownik sprawdza wszystkie obwody i zakreci równiez wentylatorkiem, a jak ma jakieś opory i nie wchodzi na własciwe obroty, daję wieksze obciążenie, jest to wyłapywane jako błąd o którym piszesz.
Skasuj błąd i posluchaj jak się kręci przy starcie.
Pozdr.
U mnie ten błąd się pojawiał nawet po wymianie wentylatora.
Okazało się że sterownik leży. Objawy były takie że ciężko zapalał, nie zawsze zapalał, wentylator przy starcie tak modulował swoją prędkością. Z tego co wiem to usterka sterownika to częsta sprawa - u kolegi było podobnie.
taxidriver 16-10-2009, 16:40 Dzięki Stefano wychodzi pośpiech w składaniu
radzioradzio 16-10-2009, 17:07 witam
Czy dogrzewacz D5WZ zapamiętuje błędne starty i je zlicza czy jak normalnie odpali
to się resetują na zero?
Oryginalnie mam D3WZ ale nie działa. Zakupiłem komplet z pompką ale D5WZ założę dodatkowo pompkę wody z opóźnionym wyłączaniem przez przekaźnik zwłoczny.
Mam jeszcze pytanko.
W instalacji oryginalnej mojego forda mam na pin 5 podprowadzony kabelek. Czy możliwe że będę mógł go testować Vagiem z gniazda diagnostycznego.??
witam
Czy dogrzewacz D5WZ zapamiętuje błędne starty i je zlicza czy jak normalnie odpali
to się resetują na zero?
Oryginalnie mam D3WZ ale nie działa. Zakupiłem komplet z pompką ale D5WZ założę dodatkowo pompkę wody z opóźnionym wyłączaniem przez przekaźnik zwłoczny.
Mam jeszcze pytanko.
W instalacji oryginalnej mojego forda mam na pin 5 podprowadzony kabelek. Czy możliwe że będę mógł go testować Vagiem z gniazda diagnostycznego.??
Witam
Nie wiem jak dokładnie działa D5WZ, ale przy D3WZ prawdopodobnie się kasują po normalnym odpaleniu przynajmniej ja u siebie zaobserwowałem takie zjawisko ale na programatorze, aktualne błędy mi pokazuje (tzn. kody błędów). Ale po normalnym odpaleniu tych błędów nie mam w pamięci (możliwe że mam źle podłączony programator i dlatego nie pamięta).
jeśli chodzi o odczyt z gniazda diagnostycznego to też nie sprawdzałem czy dochodzi tam przewód diagnostyczny dogrzewacza (bo to w MK1 coś nie działa), ale jak się podepniesz bezpośrednio pod wtykę pieca to powinieneś odczytać błędy Vagiem(też jeszcze tego nie sprawdzałem bo już mi programator pokazuje błędy).
Mogę się mylić ponieważ dopiero się uczę :oops: i pewnie inni wiedzą lepiej, więc także chętnie poczytam innych opinie.
Witam
Naszkicowałem na szybkiego schemacik jak przerobić dogrzewacz D3WZ na ogrzewanie postojowe,nie jest to idealna przeróbka ale pozwoli nam przynajmniej zagrzać samochód przed jazdą lub w czasie postoju przy wyłączonym silniku. Na pewno jest tu parę niedociągnięć i jakiekolwiek uwagi będą mile widziane. Sory za jakość ale nie wiem jak to przesłać w lepszej jakości.
taxidriver 18-10-2009, 22:56 Nareszcie jakieś konkrety a co z d5wz ? czyli po 2000 roku one mają chyba moduł opóźniający czy tak samo idzie ?
Schemat podłączenia dogrzewacza jest taki sam,jedyna różnica jest taka ,że po 2000r. wbudowana jest już pompka wodna z opóźniaczem,ale na jakiej zasadzie ona działa tego nie wiem(może gdybym miał taki samochód do dyspozycji to pewnie udałoby mi się to rozgryźć).Chyba,że ma ktoś schemat na jakiej zasadzie działa ta pompka to mógłbym trochę nad tym pogłówkować :D .Ewentualnie można też spróbować podpiąć się tam pod pompkę :566: .
Witam
Naszkicowałem na szybkiego schemacik jak przerobić dogrzewacz D3WZ na ogrzewanie postojowe,nie jest to idealna przeróbka ale pozwoli nam przynajmniej zagrzać samochód przed jazdą lub w czasie postoju przy wyłączonym silniku. Na pewno jest tu parę niedociągnięć i jakiekolwiek uwagi będą mile widziane. Sory za jakość ale nie wiem jak to przesłać w lepszej jakości.
Bravo!
Schemacik nawet, nawet, ale jak widzę sa trzy błędy.
1. W twoim układzie nie da rady właczyć postojówki przy temp. pow, +5 st. C, bo na wyjściu przekaznika powinno po zwarciu byc bezwzglednie +12 V, wiec trzeba ominąć ten czujnik lub dołożyć dodatkowy przełacznik zwierajacy go na ostro, lub go odłaczjący, co pozwoli na wyłaczenie piecyka w wersji dogrzewacza np. w czasie jazdy, tzn włączanie wg. potrzeb. Można to też załatwić diodą.
2. Powinnien byc właczony w obwód elektr. pomki płynu sterownik opózniajacy, tak kolo 1-2 min. Piecyk D3WZ z biedą jeszcze pójdzie, ale D5WZ bedzie zaraz łapał błedy przegrzania.
3. W momencie kiedy piecyk np. nie odpali, wentylatory w kabinie będą mielić zmrożone powietrze, trzeba dać tam sterowanie np, z impulsów pomli paliwa.
Pozdrowionka.
witam
Miło że jest jakieś zainteresowanie moimi wypocinami :D :064:
z 1 punktem to się nie zgodzę bo jest tam doprowadzony stały prąd (+12V) ze skrzynki bezpieczników do 1 przekaźnika(żółty kolor) a zielony do programatora i do cewki przekaźnika co nam spowoduje odłączenie czujnika tem. i podanie 12V do pieca. Jedynie nie ma możliwości wyłączenia piecyka poniżej +5st.C.
2. faktycznie zapomniałem o tym dlatego że u mnie to działa bez opóźniacza w D3WZ bezproblemowo (a przydał by się moduł opóźniający o 1min przy włączeniu i wyłączeniu piecyka).
3 tu się w zupełności z tobą zgadzam.
człowiek całe życie się uczy :wink:
dkdaniel 19-10-2009, 08:58 czy ktos moglby polecic mi jakis sklep , w ktorym mozna kupic slynna swiece i sitko? wiekszosc linkow odsylajacych w tym temacie nie dziala...
http://www.motomarket.net.pl/ telefonicznie i przesylka za pobraniem... prawie wszyscy tam kupują bądź: ich sprzedaż przez allegro: sprzedawca o nazwie motomarkier_SC
http://www.allegro.pl/item772949079_swieca_do_ogrzewania_hydronic_8v_ebe rspacher.html
PS z roku na rok te świece drożeją.... rok temu kupowałem u nich za 98zł szt później widziałem za 112 a teraz 159
taxidriver 19-10-2009, 14:31 Jak zmieniałeś swieczkę i rozbebeszałeś ustrojstwo, to musiałeś pewnie stuknąć przypadkowo w wentylator, mógł sie przesunąć blizej obudowy i obciera, a moze wszedł tam tylko jakis paproch.
Dokładnie tak jak napisał kolega już śmiga i jest znowu cieplutko zaczynam się zabierać za rozbudowę jeszcze tylko parę odważnych :) postów jak kolegi grzesh-a i po sprawie
Dzięki za docenienie moich starań. Jak ukończę przeróbkę u siebie to chętnie wam pomogę z D5WZ (schemat dogrzewacza już mam) no i oczywiście opiszę jak to zrobiłem u siebie (trochę w inny sposób niż na schemacie, który wcześniej pokazałem).Dziś podpiąłem się do klimatronika tak jak było opisane parę postów wcześniej -wtyczka T28 pin 20. Po podłączeniu pojawia się napis na wyświetlaczu HE i z tego co zauważyłem prawdopodobnie klapki nawiewów ustawiają nadmuch na szybę :059: . Podpiąć się pod wentylator dziś nie zdążyłem i tu mam pytanie do tych co już to robili ( tak jak już się pytał Krzyzak-2005 ). Czy jest jakiś inny sposób podpięcia się pod klimatronik niż pod kabel tuż przed silnikiem nawiewu ? Chodzi o to aby klimatronik sam sobie dobierał siłę nadmuchu (choć nie wiem czy by to zdało egzamin,ale spróbować można).Jeśli nie da rady to znów przekaźnik i będzie już koniec przeróbek.:064:
ja mam wszystko w strzępkach... mam jeden przekaźnik właściwie dwu torowy za 3zl do 5A
na piny z czujnika ten i alternatora... całość sterowane z radiolinii zasięg do 500m na styku bistabilnym o czasie wyłączenia do nastawienia marki ELMES... bo takie montuje czasem w domach 3 diody do 5A i ok przekaźnik do pompy do wykorzystania oryginalny ze skrzynki nr 430 tylko dioda przed kablem od zasilania oryginalnego i śmiga
ja chciałem tylko żeby ktoś to zebrał to kupy i dla lajków konkretnie udokumentował.
Ja mam ostatnio zanik czasu i moja ambicja boleje, choć teraz od tygodni przykuty do wyra jestem ;/
sqidrafal 20-10-2009, 22:42 witam
Koledzy czy błędem jest że jak dogrzewacz się załączy to chodzi cały czas w czasie jazdy czy powinien się wyłaczyć po osiągnięciu jakieś temp.
Możecie podpowiedzieć gdzie jest taki czujnik odpowiedzialny za wyłączanie tego dogrzewacza oczywiście jak jest i gdzie mogę dokupić taki czujnik..
Jeszcze jedno pytanie jak wyskakuje błąd 1410 przegrzanie to wina tylko pompki wspomagającej czy może coś jeszcze.
Pozdrawiam Rafał Cieślicki
dogrzewacz powinien się wyłączyć po osiągnięciu pewnej temp. płynu chłodzącego (prawdopodobnie >75 stopni C). Czujnik znajduje się w dogrzewaczu pod czarną plastikową pokrywą. Błąd przegrzania przeważnie wyskakuje jeśli jest zbyt słaby obieg wody lub go wcale niema,przyczyną najczęściej jest pompka,ale możliwe jest że będzie uszkodzony czujnik płynu lub przegrzania.Różnica nie może być większa między nimi jak 15 st. C (wtedy też wyskoczy błąd przegrzania).
Świece żarowe do D3W/D5W po 125zł , sitka po 20zł , uszczelka 15zł
http://www.allegro.pl/item778433615_swieca_do_ogrzewania_hydronic_sharan _galaxy.html
mike_111 21-10-2009, 10:31 Jeśli chodzi o błąd przegrzania to mogę jeszcze powiedzieć bo pewnie nikt tego nie podejrzewa że występuje on przynajmniej w moim przypadku tak było przy uszkodzonej uszczelce pod głowicą co ma związek z ubytkiem płynu chłodniczego. Wymieniałem szczotki w dodatkowej pompce i to nie pomagało natomiast po naprawie uszczelki problem znikł.:D
Problem uszczelki pod głowicą był opisywany w innych postach mogę tylko powiedzieć że jeździłem tak ponad rok czasu, bez przerwy ubywało mi płynu i zbiorniczek wyrównawczy był cały czas brudny - zaśniedziały od wyschniętego płynu. Wymieniłem korek i dalej nic także wziąłem się za uszczelkę.
Także zwróćcie również na to uwagę.:wink:
Pozdrawiam
sqidrafal 21-10-2009, 11:15 witam
Koledzy dziękuje za radę możecie dać namiar gdzie kupię ten czujnik temperatury do dogrzewacza myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana tych czujników.
Co do uszczelki to u mnie nie ubywa płynu wszystko ok. tylko tej pompki nie jestem pewien bo coś dziwnie popiskuje czasami.
Pozdrawiam wszystkich cierpliwych w sprawie dogrzewacza
mike_111 21-10-2009, 11:28 Myślę, że spróbowałbym na razie wymienić szczotki w tej pompce dodatkowej - przede wszystkim koszt wymiany szczotek niewielki a i sama robota nie jest tragiczna:wink:
witam
Koledzy dziękuje za radę możecie dać namiar gdzie kupię ten czujnik temperatury do dogrzewacza myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana tych czujników.
Katalog Fota nr czesci 701 959 625 http://katalog.fota.pl/Katalog/%28S%28zvigof55i3fcxkf13bx4bi45%29%29/Artykul.aspx?ArtNr=701959625&EinspNr=0&Type=O
dużo od nas ludzi u niego kupiło części albo całe dogrzewacze na gwarancji:
697 174 487 Kożuchów nie pamiętam loginu z allegro
czujniki są wewnątrz... jak masz wyjęty dogrzewacz to pod tym dłuższym czarnym plastikiem
przegrzanie może być faktycznie spowodowane pompką... moja jak się okazało raz chodziła raz nie zależy jak na nierównościach podskoczyła i szczotki się ułożyły... po wymianie bajka...
czujnik powinien wyłączać piec przy temp 85-90'c
czujnik powinien wyłączać piec przy temp 85-90'c
zgadza się miało być >85st C. :oops: (pewnie z rana się dobrze nie obudziłem i stąd ta pomyłka)
radzioradzio 22-10-2009, 10:13 Witam
Mam nadzieję, że nie będziesz maił nic przeciwko.
Pozwoliłem sobie dorobić w Twoim schemacie sterowanie pompą wody.
Przekaźnik zwłoczny można dostać na allegro do 300s zwłoki.
Sprawdźcie ten układ czy będzie gadać. Pompa załącza się przy załączonym dogrzewaczu
i pracuje jeszcze do 300s po wyłączonym.
Dodałem jeszcze jedną opcję wydaje mi się że nie trzeba przekaźnika sterującego tym zwłocznym. ;)
radzioradzio 22-10-2009, 17:29 Tu jeszcze rysunek jak by ktoś maił jednakowe przekaźniki
to tak należy je podłączyć. Nie będę robił sterowana wiatrakami.
pozdrawiam
moim zdaniem to nie będzie działać, choć może się mylę.
Jeśli chodzi o schemat i opis taki jak chciał "Klaif" to postaram się zrobić za tydzień max 2 tygodnie.
radzioradzio 22-10-2009, 22:45 http://www.allegro.pl/item750744358_przekaznik_czasowy_zwloczny_uniwersa lny.html
Taki przekaźnik zastosowałem u siebie zamówiłem do 300s opóźnienie.
GG3475484 Nie mogę odpowiedzieć na PW, ciągle mnie wywala.
A takie pozostałe przekaźniki dałem.
http://www.allegro.pl/item756885612_przekaznik_samochodowy_12v_40_30a_so lidny_nowe.html
Kolego ja nie potrzebuję schematu
zrobiliście sobie konkurs czy jak?
chodzi o konkretne wykonanie z podpiętym opisem i schematem dla mniej biegłych
baja z fotami
kolego opóźnienie 300s?? to tylko 5minut co Ty w tym czasie chcesz ogrzać???
rozwiązania masz dwa przekaźnik z wymienionym opornikiem od tylnej szyby bodaj 169 VW lub tak jak u mnie w radiolini czas podtrzymania wyjścia przekaźnikowego w obcji bistabilny od 0,5s do 4h czas do ustawienia
radzioradzio 23-10-2009, 10:36 kolego opóźnienie 300s?? to tylko 5minut co Ty w tym czasie chcesz ogrzać???
To opóźnienie wyłączenia pompy obiegu po wyłączeniu zapłonu jak pracuje silnik
lub jak na sztywno załączysz całe ustrojstwo i je wyłączysz.
Inaczej przekaźnik od D+ przy braku napięcia przełącza przekaźnik sterujący zwłocznym,
ten się załącza i trzyma napięcie jeszcze przez czas do 300s w moim przypadku.
Po tym czasie wyłącza się i odcina napięcie pompy.
Na razie walczę z zamocowaniem pompy obiegu.
Jak posklecam to wszystko zrobię foty.
aa jk tak to ok bo rozumiałem że to na cały ulad
domitianus 23-10-2009, 12:26 Witam ,koledzy mam pytanie czy pompka jest zasilana na stale czy idą po kablu impulsy - jeżeli tak to który przekaźnik za to odpowiada .
Pozdr.
w dogrzewaczu jak i ogrzewaniach postojowych pompka paliwowa jest zasilana impulsami, odpowiedzialny za to jest sterownik który jest zainstalowany w obudowie piecyka.
krzyspvfr 23-10-2009, 15:03 dużo od nas ludzi u niego kupiło części albo całe dogrzewacze na gwarancji:
697 174 487 Kożuchów nie pamiętam loginu z allegro
Nick to Mateusz697174487:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=5020982
Niestety, ten pan od jakiegoś czasu nie odbiera telefonu i nie odpisuje na maile, nie wystawia też nic na Allegro - może w taki nieładny sposób zakończył swoją działalność...
domitianus 23-10-2009, 15:13 w dogrzewaczu jak i ogrzewaniach postojowych pompka paliwowa jest zasilana impulsami, odpowiedzialny za to jest sterownik który jest zainstalowany w obudowie piecyka.
dziękuje za podpowiedź , idę sprawdzę zasilanie- napięcia na kostce ( mam problem braku komunikacji na Vag-u ) , następne pytanko - sterownik jest zintegrowany czy po wymontowaniu dogrzewacza można go odłączyć???? czy jest możliwość w inny sposób sprawdzenia go - kwestia zaawansowania elektroniki - układ scalony, jeden chip, kondensatorki , ttranzystorki???
pozdrowienia, miłego wekeendu dla wszystkich użytkowników forum
Można go odłączyć od piecyka (to ta część piecyka z której wychodzi wiązka elektryczna) ale cała płytka jest zalana jakąś masą silikonową.
Panowie!!!!!!!!
Po co piszecie znowu te same pytania i odpowiedzi, które w tym temacie już były wałkowane po kilka razy.
Troche trzeba się wysilić i poczytać temat, a nie pompować to samo bez konca?!
falcon226 24-10-2009, 08:29 Nick to Mateusz697174487:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=5020982
Niestety, ten pan od jakiegoś czasu nie odbiera telefonu i nie odpisuje na maile, nie wystawia też nic na Allegro - może w taki nieładny sposób zakończył swoją działalność...
Wszytko jest nadal aktualne to jego aukcja dzwon i nawiaj co chcesz załatwic jak nie odbierze on te. to jego żona ja tam własnie robiłem zakupy przed wczoraj i dogrzewacz smiga pożądna firma!!:D a tak przy okazji chciałem podziekowac Wam tu wszystkim koledzy za wkład w to forum naprawde masa pożądnych informacji.Dziekuje i pozdrawiam wszystkich!!
http://www.allegro.pl/item761356302_webasto_eberspacher_12v_diesel_hydro nic_d5wz.html
potwierdzam gość dostępny odbiera i przesyła sprzęty dalej
falcon226 24-10-2009, 20:24 Taka ciekawostka mianowicie zamiast czujnika na podszybiu zamontowałem przełącznik włączam dogrzewacz kiedy chce [D5WZ] zrobiłem to tak jak kiedys opisał Stefano [czarny kabel przeciąć i wstawic przełacznik 12V po stacyjce] ale zaciekawiło mnie jedno bo zawsze tu pisaliscie ze dogrzewacz musi dostac implus z alternatora czyli musi byc odpalony slinik natomiast u mnie jest tak ze jak włącze przełacznik i tylko przekrece stacyjke zaczyna pracowac ładnie dogrzeawacz zaraz sie tez włącza pomka na podszybiu i wszystko hula bez uruchomionego silnika?:roll:wcale mi to nie przeszkadza ale ciekawi.Co o tym sądzicie
radzioradzio 24-10-2009, 22:54 witam
Drugi dzień pod autem.
Zamontowałem "nowy" dogrzewacz D5WZ, pompka do niego od kompletu.
kabelki od sterowania.
Załączam na krótko testuje sobie wszystkie elementy po czym zapitala takim dymem że w garażu nie mogłem wysiedzieć. Białe kłęby dymu.
Cały czas tak samo, startował i kłęby białego dymu. Dmuchawa chodziła na max.
Dodam tylko że wcześniej testowałem go bez auta. Micha wody zasilanie pompa itd.
pierwszy raz tak samo zadymił ale póxniej palił za każdym razem. Nie wiem co za diabli,
że teraz nie chce załapać tylko dymi i zauważyłem że zaczyna kapać paliwo z tłumika. :(
Pomogło odpalanie bez paliwa. Ruszał kilka razy z dymem, po czym bez dymu. Założyłem wężyk i odpalił. Tłumik też po jakimś czasie przestał dymić.
Co do układu sterowania pompy płynu i sterowania całości auto/manual. Sprawdzone U MNIE działa więc można stosować, a przekaźnik zwłoczny jak podałem w linku.
Dodam jeszcze że po podpięciu lapsa przez interfejs i vaga widzę podgrzewacz i mogę kasować błędy itd. yeee.
To tez juz tłumaczylismy po parę razy, potestuj; zdejmij tłumik bo moze go masz zapaprany i niedrozny, dalej rurkę od ssania, no i jeszcze zostaje ci siatka i swieca, a na koncu pompka może za dużo daje.
radzioradzio 25-10-2009, 00:49 123
Taka ciekawostka mianowicie zamiast czujnika na podszybiu zamontowałem przełącznik włączam dogrzewacz kiedy chce [D5WZ] zrobiłem to tak jak kiedys opisał Stefano [czarny kabel przeciąć i wstawic przełacznik 12V po stacyjce] ale zaciekawiło mnie jedno bo zawsze tu pisaliscie ze dogrzewacz musi dostac implus z alternatora czyli musi byc odpalony slinik natomiast u mnie jest tak ze jak włącze przełacznik i tylko przekrece stacyjke zaczyna pracowac ładnie dogrzeawacz zaraz sie tez włącza pomka na podszybiu i wszystko hula bez uruchomionego silnika?:roll:wcale mi to nie przeszkadza ale ciekawi.Co o tym sądzicie
Nie przejmuj się ja też tak mam.
A co ciekawe to bez kluczyka po pierwszym odpaleniu jakiś czas też układ idzie załączyć.
Spróbuj i daj znać czy u Ciebie po wyłaczeniu kluczyka jest tak samo
dkdaniel 26-10-2009, 13:49 Znalazłem ostatnio instrukcję napraw naszych dogrzewaczy.
Mam ją na swoim chomiku jak komuś sie przyda.
Były linki do tych tekstów bez udziału chomika, nic nowego
falcon226 31-10-2009, 20:56 Nie przejmuj się ja też tak mam.
A co ciekawe to bez kluczyka po pierwszym odpaleniu jakiś czas też układ idzie załączyć.
Spróbuj i daj znać czy u Ciebie po wyłaczeniu kluczyka jest tak samo
U mnie Marwyk działa tak jak pisałem tylko i wyłącznie po przekreceniu zapłonu
co jak pisałem mi nie przeszkadza ,wręcz przeciwnie widze juz w tym zalety.Pozdr.;)
Zauważyłem pewną prawidłowość. Dogrzewacz nie włącza się po uruchmieniu silnika do momentu zmiany położenia lewarka z "P". Jak chcę nagrzać auto to muszę przestawić na "N"
Bart
cikawa prwaidłowość, ale muszę Ciebie rozczarować.... nie przełączaj poczekaj chwile i na P też się załączy.... patrz rozpiskę kostki od dogrzewacza, nie ma tam żadnego pinu z ze "skrzyni":
1- stałe zasilanie 12V
2- masa
3- pompka paliwa
4- pompka paliwa
5- diagnoza
6- +12V [+15] cz. temperaturowy
7- +12V [+D] alternator
8- pusty
Ja też mam automat, ale 2001 i nie ma znaczenia bieg, załącza się na podstawie temperatury otoczenia i płynu. Myslę, że jak Klaif napisał, chwilę odczekać i się włączy. Musi przetestować wszystko przed startem.
Potwierdzam załącza się i na P i na innych biegach.
Witam panowie , moje pytanie -czy ktos z was ma zamontowaną pompke płynu do naszego dogrzewacza tą z tej aukcji? http://moto.allegro.pl/item801831064_ogrzewanie_webasto_pompa_pompka_wody _obiegu_cieczy.html moja poszła na emeryture i czas najwyższy wymienic na nową
kolego ona się nadaje jak najbardziej jest też dużo bardziej wydajna.
Jak masz nadmiar gotówki to ją bierz, a jak nie to wymień szczotki w starej i będzie git!! i koszt może 10zł
Krzyzak-2005 05-11-2009, 10:23 Witam panowie , moje pytanie -czy ktos z was ma zamontowaną pompke płynu do naszego dogrzewacza tą z tej aukcji? http://moto.allegro.pl/item801831064_ogrzewanie_webasto_pompa_pompka_wody _obiegu_cieczy.html moja poszła na emeryture i czas najwyższy wymienic na nową
Ja kupiłem taka rok temu i sprawuje sie znzkomicie, jedyny problem to że wtyczki nie pasuja i trzeba sie kabelkami podlutować (nie obcinaj starej wtyczki może się kiedyć przyda).
Waldemar2009 05-11-2009, 11:10 Koledzy, szukam pod moim galusiem pompki paliwa dla dogrzewacza i jedyne co znalazłem z przodu baku to to (na fotce). Mam jednak wątpliwości bo nie widzę żadnej elektryki i przewody nie idą do baku. Z tyłu baku nie widziałem. Z fotek na elektrodzie wywnioskowałem, że jest z przodu.
Zasilanie powinno wychodzic z podlogi nad pompka [przynajmniej ja tak mam] :wink:
Koledzy, szukam pod moim galusiem pompki paliwa dla dogrzewacza i jedyne co znalazłem z przodu baku to to (na fotce). Mam jednak wątpliwości bo nie widzę żadnej elektryki i przewody nie idą do baku. Z tyłu baku nie widziałem. Z fotek na elektrodzie wywnioskowałem, że jest z przodu.
właśnie to jest pompka paliwowa jest podłączona na trójniku do przewodu zasilającego silnik a nie bezpośrednio do zbiornika. Przewody jeśli się nie mylę to widać kawałek na z zdjęciu z prawej strony, jeśli to nie to to musisz dobrze poszperać w tamtych okolicach nad bakiem.
Waldemar2009 05-11-2009, 13:38 Wielkie dzięki, koledzy!
krzyspvfr 06-11-2009, 12:49 Panowie - czy można zdemontować piecyk tak, żeby jeździć bez niego? czy wystarczy w tym celu połączyć ze sobą rury cieczy chłodzącej wchodzącą i wychodzącą do piecyka?
Pozdrawiam
Waldemar2009 06-11-2009, 14:26 Do 10 stron wyżej ktoś już to opisywał.
taxidriver 06-11-2009, 17:00 a nie latwiej napisac ze tak ,dwa kawałki weza i tyle wszysko spiac ze soba i jezdzisz jak sie postarasz to stracisz tylko 0,5 l plynu
Przemcio82 06-11-2009, 18:45 witam tj mój pierwszy post mój dogrzewacz równiez nie działa byłem u mechanika od tych wynalazków podpiał tester pod dogrzewacz i mówi ze padła swieca zarowa koszt 300zł masakra ma ktos moze jakies info jak ta swieca wyglada i gdzie mozna to kupic oprócz ASO?? dzieki za info:wink:
Przemcio82 06-11-2009, 18:47 mWitam serdecznie. Mam pytanie. Czy można włączyć dogrzewacz teraz, mimo że temperatura jest dosyć wysoka? Chodzi o to żeby sprawdzić czy to urządzenie działa.
Pozdrawiam. musisz wyciagnac czujnik w podszybiu od str kierowcy i zrobic mostek na kostce "skobelek"
Zamierzam zamontować u siebie w MDO webasto z Galaxy - może ktoś z forumowiczów posiada takowy w benzynie?
agofilia 06-11-2009, 21:30 witam tj mój pierwszy post mój dogrzewacz równiez nie działa byłem u mechanika od tych wynalazków podpiał tester pod dogrzewacz i mówi ze padła swieca zarowa koszt 300zł masakra ma ktos moze jakies info jak ta swieca wyglada i gdzie mozna to kupic oprócz ASO?? dzieki za info:wink:
Na Allegro mozna kupic ta swiece za 125 zl.
Zamierzam zamontować u siebie w MDO webasto z Galaxy - może ktoś z forumowiczów posiada takowy w benzynie?
Galaxy nie ma WEBASTO tylko eberspacher- jeśli chodzi o TDI
Nie słyszałem o Galu w benzynie co ma dogrzewacz [nie potrzebuje]
no chyba że montowane ogrzewanie postojowe jale to już jest montowane w PB poza fabryką
Mam webasto, nie dogrzewacz, z Galaxy - wiem z ASO że było montowane fabrycznie.
nie spotkałem nikogo tutaj z fabrycznym WEBASTO w benzynie
W TDI były dogrzewacze LUB ogrzewanie postojowe ale marki Eberspacher
może im o to chodziło???
Z tym Webasto to pewnie jest tak jak z butami "Adidas-y".
Wiekszość wie co to Webasto i nazywa tak co dziala tak samo i nie każdy but np sportowy to Adidas :D
Coś w tym jest ale.... na obudowie jest sygnowanie - znak firmowy webasto.
Pacific tdi 09-11-2009, 19:01 Dzisiaj wymieniłem siteczko na świecy bo kopcił. Sitko mocno nadpalone. Teraz pali pięknie, ale nurtuje mnie jeden fakt. To co założyłem ma średnicę w każdym miejscu identyczną, czyli walec, a to stare miało z przodu grubszy kołnierz. Stare wchodziło ciaśniej, nowe luźniej. Czy występują dwa rodzaje tych siteczek? Czy wszystko jest OK i grzać na maksa?
falcon226 09-11-2009, 20:13 Grzać na maksa!!!!wszystko bedzie ok.
Mam do Was pytanie odnośnie dziwnego (po raz pierwszy po remoncie rok temu) dzisiejszego zachowania mojego piecyka.I błagam nie odsyłajcie mnie do lektury tych 70(totalny brak czasu na czytanie)! stron.Mianowicie z rana było ok,piecyk sie załączył wył jak samolot i ostro grzał.Potem trasa 80km i załączył sie bardzo późno choć temp ładnie szła w góre.Potem wracając też nie załączył sie odrazu,90 stopni aż po 10km.Wyłączając samochód słyszałem dużo cichszy szum jego i wogóle był cichszy jak chodził.Za to co ciekawe,przy takich objawach piecyka autko szło jak burza:ciszej,szybciej - bajka,ostatnio tak chodził jak było cieplej i przed załączaniem piecyka.Na VAGu zero błędów...
Martwić sie czy nie,co sprawdzić zobaczyć???Dzięki za odp
Dzisiaj wymieniłem siteczko na świecy bo kopcił. Sitko mocno nadpalone. Teraz pali pięknie, ale nurtuje mnie jeden fakt. To co założyłem ma średnicę w każdym miejscu identyczną, czyli walec, a to stare miało z przodu grubszy kołnierz. Stare wchodziło ciaśniej, nowe luźniej. Czy występują dwa rodzaje tych siteczek? Czy wszystko jest OK i grzać na maksa?
Tak, występują dwa rodzaje siatek na swiecę, ale jak załozyłeś taki zwykły walec zamiast tego z kołnierzem też bedzie dobrze. ja wiele razy zakładałem takie jakie maiłem pod ręką, bo brakowało mi akurat tych z kołnierzem i jest jak najbardziej w porząchu.
Mam do Was pytanie odnośnie dziwnego
...........
Wyłączając samochód słyszałem dużo cichszy szum jego i wogóle był cichszy jak chodził.Za to co ciekawe,przy takich objawach piecyka autko szło jak burza:ciszej,szybciej - bajka,ostatnio tak chodził jak było cieplej i przed załączaniem piecyka.Na VAGu zero błędów...
Nie przejmuj sie tym, ważne ze piecyk startuje i chodzi, zobaczysz po czasie..., jak bedzie niedomagał, to mu się pomoze.
Pozdr.
taxidriver 09-11-2009, 21:35 Mam do Was pytanie odnośnie dziwnego (po raz pierwszy po remoncie rok temu) dzisiejszego zachowania mojego piecyka.I błagam nie odsyłajcie mnie do lektury tych 70(totalny brak czasu na czytanie)! stron.Mianowicie z rana było ok,piecyk sie załączył wył jak samolot i ostro grzał.Potem trasa 80km i załączył sie bardzo późno choć temp ładnie szła w góre.Potem wracając też nie załączył sie odrazu,90 stopni aż po 10km.Wyłączając samochód słyszałem dużo cichszy szum jego i wogóle był cichszy jak chodził.Za to co ciekawe,przy takich objawach piecyka autko szło jak burza:ciszej,szybciej - bajka,ostatnio tak chodził jak było cieplej i przed załączaniem piecyka.Na VAGu zero błędów...
Jak padnie to się dowiesz mam podobnie, tak jakby chodził na 1/2 mocy .Ale za to w nocy jak było poniżej 0 to śmigał ok głośni o ciepło czekam nie przejmuje sie tym
Dzięki Panowie za odp.Dziś już wszystko ok z piecykiem a autko nadal chodzi jakby "lżej" czyt.szybciej ;) Wczoraj było prawie +10 stopni więc cieplej niż wcześniej to może dlatego tak sie działo,nie mam pojecia.Narazie latam i zobaczymy co będzie.
PS.Czy MK3 Galak i S-Max w dieselkach też nadal mają te piecyki czy już Ford jakoś odszedł od tych wynalazków?
Mam pytanie ,czy nie uważacie że przy jeździe miejskiej na krótkich (tak 1-3 km) dystansach nasze dogrzewacze właczają się trochę bezsensu , ja jutro zakładam wyłącznik by samemu decydować kiedy ma się włączyć ,ja mam blisko do pracy i odkąd naprawiłem dogrzewacz ( świeca + pompa ) o wiele szybciej opada wskaźnik paliwa , a przejechanych kilometrów nie przybywa tak szybko.
mike_111 10-11-2009, 19:51 Mam taką samą sytuacje i jednak wolę żeby trochę silnik nabrał temperatury - wydaje mi się że tak dla niego będzie lepiej.
Ale w ciągu dwóch kilometrów on ledwie się rozchula ( dogrzewacz) i już go wyłączam.
mike_111 10-11-2009, 20:11 Ja robię z 5 km i mi dochodzi do 80 stopni, ale zawsze rano odpalam, dogrzewacz ruszy i dopiero jadę.
dokładnie kolego masz racje, ja mam załozony wyłacznik oraz diode która sygnalizuje mi prace tego ustrojstwa. Na krótkich odcinkach praca urządzenia jest bez sensu bo ledwo sie rozchula a juz musi sie wyłaczać. Idzie na to paliwo i prad który obciąża akumulator.
A coi lepsze to przy długich trasach jesli temp. otoczenia jest w okolicach poniżej 6 stopni to u mnie to urządzenie włacza sie co chwila pomimo że wskazówka jest na 90.
Wiem równiez dlaczego tak sie dzieje.
Ja zawsze jeżdze z właczonymi ogrzewaniami z przodu i z tyłu. Dogrzewacz ma w sobie czujnik temp. i jesli tam u niego temp. spadnie pon. 70 stopni a tak jest jak płyn przjedzie przez nagrzewnice tylna to on to traktujr jako niedogrzanie silnika i sie włacza, po czym po chwili wylacza sie i tak w kółko.
Dlatego jak sie auto rogrzeje to ja go rozłaczam włacznikiem i mam z nim spokój.
Jeśli ktos ma możliwośc niech zamontuje kontrolke jego pracy i stwierdzi czy jest tak samo.
Zastaniawiam sie jeszcze czy u mnie termostat jest w 100% sprawny, a roboty jest chyba troche (pamietam z wymiany w starym modelu) wiec nie che tego robic na darmo. Tym bardziej że temp. trzyma sie równo w połowie
Zauważyłem podobne zachowanie - przy ustawieniu 18 stopni auto na panelu dogrzewacz chodzi czasami mimo temperatury silnika ok 80-90 stopni.
dlatego myśle że warto go wyłaczyć pomimo że pobiera tylko 0,3 litra diesla na godzine
Mój też przez to że stoi w garażu to załącza sie po 2-3km najcześciej...
Mam inne pyt: Czy zauważyliście że jak załączony jest dogrzewacz to autko pracuje głośniej?
mike_111 12-11-2009, 10:29 Mój też przez to że stoi w garażu to załącza sie po 2-3km najcześciej...
Mam inne pyt: Czy zauważyliście że jak załączony jest dogrzewacz to autko pracuje głośniej?
Ja mam przerobiony i włącza się od razu także po tych 3km mam już ciepło. Głośność bierze się chyba z samego urządzenia (jak śmigłowiec).
To masz fajną przeróbkę ;) Chodziło mi o głośność silnika nawet na 5-tym biegu w czasie jazdy a nie sam odgłos pracy pieca,wiem jak on hałasuje (ciut nie samolot) :)
mike_111 12-11-2009, 10:46 Piszę jak jest może innym się przyda - nie rozumiem tej drwiny To masz fajną przeróbkę :fcp4
Żadna drwina,gdzie ją widzisz?
mike_111 12-11-2009, 11:59 Być może źle to odebrałem - chodziło mi o ten tekst z przeróbka, żeby nie śmiecić proponuje podać sobie rękę :one:
Pozdrawiam
Wiem o który tekst Ci chodziło i zapewniam - nie było w nim nic przciw Tobie :)
Bandzior80 13-11-2009, 09:28 Witam panowie.
Mam pytanko jak sprawdzic czy mam ten dogrzewacz w swoim Galaxy 1,9 TDI 98 r.
Pozdrawiam i proszęo pomoc ??
Musisz mieć(chyba że ktoś wymontował :) ) Albo go usłyszysz,ale pewnie nie działa :) albo zajrzyj w okolice lewego tylnego koła tam zobaczysz takie male ustrójstwo z rureczkami.
mike_111 13-11-2009, 10:53 Tu masz foty jak to wygląda http://www.sgaf.de/node/253051
Bandzior80 13-11-2009, 19:16 powiem tak za mam nad głową kierowcy pokrętło i sile nawiewu. Na desce obok przycisków od regulacji tylnych szyb jest przycisk w postaci samochodu i od dołu idą 3 pioruny ( tak jakby od webasto ) i jak to załącze to wtedy z tyłu idzie ciepłe powietrze z wylotu w ostatnim rzedzie siedzeń....
To pewnie bedzie ten dogrzewacz co ??? ale czemu ja mam go włączanego ??? a niektórzy mają automaty ???
ten przycisk to od tylnej dmuchawy/nagrzewnicy
a pokrętło reguluję siłę i temperaturę..... jeżeli masz nad lusterkiem zegar z czterema przyciskami to masz ogrzewanie postojowe czyli dogrzewacz z możliwością załączania, a jak dwa przyciski to masz tylko dogrzewacz :D
Bandzior80 13-11-2009, 20:35 przy lusterku mam 2 przyciski ale na wyswietlaczu pokazuje mi się strzałki 3 do góry jakby bylo ogrzewanie niezależne. Tylko nie wiem dokladnie bo ten wyswietlacz mi szwankuje i muszę go zmienić bo mi nie wswietla pełnej godziny.......
Witam serdecznie!
Mam koledzy taki problem z moim D5WZ i nie wiem za bardzo czy to jest normalne?:
- po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu w pozycję kiedy zapalą się kontrolki - zaczyna działać dodatkowa pompka wody w komorze silnika. Działa cały czas aż do wyłączenia silnika, kończy pracę - kiedy cofnę kluczyk (zgasną kontrolki).
- dogrzewacz działa mi bez odpalania silnika, wystarczy jak przekręcę kluczyk w stacyjce (zapalą się kontrolki) i po chwili zaczyna pracować dogrzewacz - wyłączę kluczyk i od razu przestaje pracować dodatkowa pompka wody, a dogrzewacz dymi (lub nie) ale pracuje jeszcze około minuty
Czy to jest normalne ??
I jeszcze problem:
- obecnie dogrzewacz jest odłączony (wypięta kostka przy dogrzewaczu) ponieważ okropnie dymił chwilami i ludzie za mną trąbili czasami!!!
Ale nie był to ciągły dym biały jak piszą niektórzy koledzy - przez chwilę dymił na czarno, potem przez chwilę na biało, potem na niebiesko, biało-czarno i tak co jakieś 20 lub 30 sekund zmiany, z tłumika nie cieknie wtedy paliwo, w są chwile, że przejadę 10-15 km i nie ma żadnego dymienia.
Czy warto inwestować w naprawę ??
I jeszcze pytanie do Stefano:
- w związku z problemami z dogrzewaczem (nie wiem czy jest sens go naprawiać?) chcę zakupić D5WS oraz zegar na podsufitkę, a potem chciałbym to uruchomić. Jestem jednak laikiem totalnym jeżeli chodzi o elektrykę.
Czasami jestem przez kilka dni w okolicy Stalowej Woli (12 lat mieszkałem w Satlówce i Nisku łącznie) czy byłbyś w stanie oczywiście odpłatnie podpiąć mi to ogrzewanie tak aby działało ?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i podpowiedzi.
falcon226 14-11-2009, 08:29 "- dogrzewacz działa mi bez odpalania silnika, wystarczy jak przekręcę kluczyk w stacyjce (zapalą się kontrolki) i po chwili zaczyna pracować dogrzewacz - wyłączę kluczyk i od razu przestaje pracować dodatkowa pompka wody, a dogrzewacz dymi (lub nie) ale pracuje jeszcze około minuty
Czy to jest normalne ??
"
U mnie jest tak samo jak u Ciebie.Jest to normalny objaw za pierwszym razem kiedy wsiadam do auta i przekrecam stacyjke tez działa[opisywałem to nie tak dawno na forum].Jeżeli chodzi o kopcenie to napewno kwestia sitka wymien i bedzie wszystko ok.Pomimo ze te dogrzewacze daja tak nam wszystkim nieraz "popalić"konstrukcja ich jest prosta jak nie walnie sterownik to reszte robisz sam.Jeżeli chodzi o ostatnie pytanie to niech sie wypowie guru Stefano on to mądra głowa jest !Pozdrawiam.
Kieruje ten temat głównie do kolegi Stefano, choć nie wykluczam że ktoś inny może mieć schemat podpiecia pilota TP5 do naaszych piecyków.
Jestem w posiadaniu takiego pilota wraz z układem - pochodzi to z legalnego odzysku - nie ukrywam że chciałbym to podłaczyć tak jak fabryka.
Dodam że mam pełne ogrzewanie postojowy z wyświetlacze4m w podsufitce z 4 przyciskami.
Przybliże tylko dla nie wtajeniczonych że ten pilot ma dwukierunkowy spsób działania i jedną z jego funkcji jest sprawdzenie temperatury w samochodzie lub w miejscu umieszczenia czujnika. wszystko to jest pokazywanena wyświetlaczu. Można też zrobić programowania na dowolną godzine i inne pochodne.
witam wszystkich. jestem tu nowy i mam jedno pytanko: wczoraj jechałem ok 250km i nagle z pod tylnych tapicerek poszedł biały dym - wygląda że z dogrzewacza tylko jakim sposobem mógł się tam dostac??? jeżeli możecie to pomóżcie bo miałem stan przed zawałowy..:lol:
A dostał się w taki sposób że rura zassa powietrze z progu, który ma połaczenie do środka auta i czasami zdarzy się taka sytuacja że czuć w środku resztki dymu z dogrzewacza.
Właśnie się zastanawiam gdzie to ustrojstwo wpuścić żeby bezpiecznie pobierało sobie powietrze do spalania
Witam serdecznie!
Mam koledzy taki problem z moim D5WZ i nie wiem za bardzo czy to jest normalne?:
- po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu w pozycję kiedy zapalą się kontrolki - zaczyna działać dodatkowa pompka wody w komorze silnika. Działa cały czas aż do wyłączenia silnika, kończy pracę - kiedy cofnę kluczyk (zgasną kontrolki).
- dogrzewacz działa mi bez odpalania silnika, wystarczy jak przekręcę kluczyk w stacyjce (zapalą się kontrolki) i po chwili zaczyna pracować dogrzewacz - wyłączę kluczyk i od razu przestaje pracować dodatkowa pompka wody, a dogrzewacz dymi (lub nie) ale pracuje jeszcze około minuty
Czy to jest normalne ??
...
Nie, nie jest to normalne, przynajmniej nie powinno tak być!
W naszych autach jest to tak pomyślame, aby po wyłączeniu silnika i tym samym zgaszeniu dogrzewacza, jeszcze jakiś czas około 2 minut pomka wody przepychała płyn przez piecyk co spowoduje jego wystudzenie, a on sam w tym czasie się sie wygasza i przewietrza,
Skoordynowanie tychg dwóch procesów jest jak najbardziej sensowne i tak to pewnie pomyśłał producent.
Natomiast to co piszesz odnosnie, że sam dogrzewacz startuje już po przekręceniu kluczyka bez włączenia silnika, piszą tez o tym inni, to jest jakieś nienaturalne dla instalacji auta i tu jest problem.
Podejzewam, ze na pinie nr 7 /D+ alternator/ gniazda do piecyka, pozostaje jakiś czas napięcie + 12 V, po ostatnim uruchomieniu i zgaszeniu auta, piszą o tym właśnie niektórzy nasi forumowicze. Objaw moze i ma swoje zalety, bo piecyk w tym czasie odpala niejako ogrzewanie postojowe...ale przy właczonej cały czas stacyjce.
Myslę, ze jest tam jakieś minimalne zwarcie w instalacji samochodu, lub gdzies po drodze z D+ alternatora, dołożony jest kondesator przeciwzakłóceniowy znaczej pojemnosci i on jakis czas po zgaszeniu, podtrzymuje to napiecie.
....
I jeszcze problem:
- obecnie dogrzewacz jest odłączony (wypięta kostka przy dogrzewaczu) ponieważ okropnie dymił chwilami i ludzie za mną trąbili czasami!!!
Ale nie był to ciągły dym biały jak piszą niektórzy koledzy - przez chwilę dymił na czarno, potem przez chwilę na biało, potem na niebiesko, biało-czarno i tak co jakieś 20 lub 30 sekund zmiany, z tłumika nie cieknie wtedy paliwo, w są chwile, że przejadę 10-15 km i nie ma żadnego dymienia.
Czy warto inwestować w naprawę ??
...
Warto oczywiscie zaiwestować w naprawę, a nie kupować jak piszesz niżej innego używanego pieca, bo po co, mozesz kupić gorszy.
Wyjmij bezpieczk nr 12 od piecyka i nie będzie działał, a wtyczkę włóż spowrotem do gniazda dogrzewacza tam gdzie powinna być, bo się to wszystko uszlaja, chyba , ze zabezpieczyłeś to połaczenie dokładnie.
I jeszcze pytanie do Stefano:
- w związku z problemami z dogrzewaczem (nie wiem czy jest sens go naprawiać?) chcę zakupić D5WS oraz zegar na podsufitkę, a potem chciałbym to uruchomić. Jestem jednak laikiem totalnym jeżeli chodzi o elektrykę.
Czasami jestem przez kilka dni w okolicy Stalowej Woli (12 lat mieszkałem w Satlówce i Nisku łącznie) czy byłbyś w stanie oczywiście odpłatnie podpiąć mi to ogrzewanie tak aby działało ?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i podpowiedzi.
Ciesze się bardzo, ze jesteś niejako moim krajanem jak mieszkałeś w Stalówce.
Oczywiście pomogę w miarę swoich mozliwosci.
Sugeruję załozynie sterowania zdalnego na pilota, jak masz auto w poblizu 'spanka', a jak w garażu to założymy zegar.
W twoim przypadku, zakup D5WS nijak ma sie do twojego modelu auta z 2003 roku, bo róznica w stosunku do D5WZ jest jedynie taka, ze masz tam wypuszczona dodatkową 2-dwu pinową wtyczkę na pomkę płynu, a pomkę taką przecież juz masz zamontowana fabrycznie w instalacji auta przy silniku, to tylko w przeróbce na ogrzewanie postojowe podpina się ją w nowy obwód i jest dobrze.
Zapraszam oczywiście do Stalowej Woli, wczesniej zadwoń, telefon masz na PW.
Pozdrowienia.
"- dogrzewacz działa mi bez odpalania silnika, wystarczy jak przekręcę kluczyk w stacyjce (zapalą się kontrolki) i po chwili zaczyna pracować dogrzewacz - wyłączę kluczyk i od razu przestaje pracować dodatkowa pompka wody, a dogrzewacz dymi (lub nie) ale pracuje jeszcze około minuty
Czy to jest normalne ??
"
U mnie jest tak samo jak u Ciebie.Jest to normalny objaw za pierwszym razem kiedy wsiadam do auta i przekrecam stacyjke tez działa[opisywałem to nie tak dawno na forum].Jeżeli chodzi o kopcenie to napewno kwestia sitka wymien i bedzie wszystko ok.Pomimo ze te dogrzewacze daja tak nam wszystkim nieraz "popalić"konstrukcja ich jest prosta jak nie walnie sterownik to reszte robisz sam.Jeżeli chodzi o ostatnie pytanie to niech sie wypowie guru Stefano on to mądra głowa jest !Pozdrawiam.
Dzęki ci bardzo za miłe słowa, jestem jednak skromną osobą.
Jak piszesz wymiana siatki na swiecy powina mu pomóc, oczyszczenie świecy, a szczególnie czyszczenie komory spalania, wypalenie tłumika.
Autko sie nam na pewno odwdzięczy za taką naprawę jego niedomogań, będzie ciepełko silnikowi i tym co ich wiezie :)
Pozdrowienia
witam wszystkich. jestem tu nowy i mam jedno pytanko: wczoraj jechałem ok 250km i nagle z pod tylnych tapicerek poszedł biały dym - wygląda że z dogrzewacza tylko jakim sposobem mógł się tam dostac??? jeżeli możecie to pomóżcie bo miałem stan przed zawałowy..:lol:
Sokojnie, z tego co piszesz wnioskuję, ze dogrzewacz chwilowo przestał działąć, zatrzymał się
z jakichs powodów wentylator i nie przepchał spalin na tłumik, tylko w tym momencie poszło to tam, gdzie chciało.
Trzeba zdiagnozować piecyk.
Pozdrowienia.
Kieruje ten temat głównie do kolegi Stefano, choć nie wykluczam że ktoś inny może mieć schemat podpiecia pilota TP5 do naaszych piecyków.
Jestem w posiadaniu takiego pilota wraz z układem - pochodzi to z legalnego odzysku - nie ukrywam że chciałbym to podłaczyć tak jak fabryka.
Dodam że mam pełne ogrzewanie postojowy z wyświetlacze4m w podsufitce z 4 przyciskami.
Przybliże tylko dla nie wtajeniczonych że ten pilot ma dwukierunkowy spsób działania i jedną z jego funkcji jest sprawdzenie temperatury w samochodzie lub w miejscu umieszczenia czujnika. wszystko to jest pokazywanena wyświetlaczu. Można też zrobić programowania na dowolną godzine i inne pochodne.
Spotkałem się z takim sterowaniem, nie robiłem tego tylko obejżałem już istneijacą instalację, centralka, kilka przekażników, wiazka kabli, jest jak widać roboty z instalacją masa, a ten czujnik temperatuty w kabinie to taka mała kostka z siateczką, czy tak? Mozesz go umiescić na na wolnym panelu z przyciskami koło radia. Jest tam też opcja ręcznego odpalania w samochodzie, mały podswietlany na czerwona przycisk.
Czy o tym samym modelu mówimy?
Pozdr.
Wielkie dzięki koledzy za podpowiedzi !!
Zgodnie z Waszą radą, zabiorę się za dokładną diagnostykę i spróbuję własnymi siłami naprawić co się da w zakresie dogrzewacza.
Tak jak napisaliście - to co naprawię to jest już naprawione, a skąd pewność co kupię .... ? Czy to będzie działało prawidłowo ... ?
Stefano - jak dam radę naprawić dymienie i działanie dogrzewacza, to w kwestii rozbudowy do ogrzewania skontaktuję się na PW, a czy termin pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem byłby dla Ciebie możliwy do zaakceptowania?
Będę przebywał wtedy u rodziny w Szczebrzeszynie i byłbym skłonny przyjechać....
Dziekuję za pomoc i pozdrawiam Szanownych Kolegów
A ja mam pytanie czy jak dziala Wam dogrzewacz(załącza sie w taką pore roku) to czujecie że silnik samochodu pracuje głośniej?(silnik a nie dogrzewacz).Pytam bo jak pisałem wcześniej ostatnio jak mi piecyk słabo jednego dnia chodzil to autko wprost przeciwnie - jak burza i cicho,następnego już nornalnie(gorzej).Teraz piecyk sie załącza to czuć że jest głośniej i ciut słabiej,nie wiem czy to jego wina i gdzie szukać przyczyny?Ogolnie auto chodzi dobrze ale tydzien temu chodziło tak jak powinno - aż sie nie chciało wysiadać....Możliwe że wina leży gdzieś w temacie paliwa czy coś,sam już nie wiem co z tym robić.
falcon226 16-11-2009, 10:55 A ja mam pytanie czy jak dziala Wam dogrzewacz(załącza sie w taką pore roku) to czujecie że silnik samochodu pracuje głośniej?(silnik a nie dogrzewacz).Pytam bo jak pisałem wcześniej ostatnio jak mi piecyk słabo jednego dnia chodzil to autko wprost przeciwnie - jak burza i cicho,następnego już nornalnie(gorzej).Teraz piecyk sie załącza to czuć że jest głośniej i ciut słabiej,nie wiem czy to jego wina i gdzie szukać przyczyny?Ogolnie auto chodzi dobrze ale tydzien temu chodziło tak jak powinno - aż sie nie chciało wysiadać....Możliwe że wina leży gdzieś w temacie paliwa czy coś,sam już nie wiem co z tym robić.
Ostatnią całą zimę jeżdziłem bez sprawnego dogrzewacza,teraz go naprawiłem i włączam kiedy chce i czy jest powiedzmy +5 czy +12 czy -5 silnik pracuje podobnie.Jak już złapie temperaturke czuje "lekkość" w jego przyspieszaniu i nie zauważyłem takich objawów jak u Ciebie RafałB.Pozdrawiam.
Spotkałem się z takim sterowaniem, nie robiłem tego tylko obejżałem już istneijacą instalację, centralka, kilka przekażników, wiazka kabli, jest jak widać roboty z instalacją masa, a ten czujnik temperatuty w kabinie to taka mała kostka z siateczką, czy tak? Mozesz go umiescić na na wolnym panelu z przyciskami koło radia. Jest tam też opcja ręcznego odpalania w samochodzie, mały podswietlany na czerwona przycisk.
Czy o tym samym modelu mówimy?
Pozdr.
Pilota podłączyłem wczoraj.
Działają wszystkie funkcje oprócz przewietrzania, pomimo podpiecia się pod piecyk.
Jeśli właczam tę funkcje to dogrzewacz startuje, a według mnie powinien chyba chodzić sam nadmuch w aucie, czy kolego Stefano wiesz jak to podłaczyć prawidłowo.
Acha wszystko to podłaczałem w oparciu o schematy sciągniete z tej strony:
http://www.espar.com/html/service/download/technical.html
Można z niej sciągnąć całą dokumentacje do wszelkiego rodzaju piecyków EBERSPACHERA
wacek_pl 16-11-2009, 19:42 Sorry że się wtrącę, chciałbym się spytać kolegów jaka jest kolejność pracy piecyka D3W
w Galaxy 96", bo u mnie po odpaleniu auta od razu słychać wentylator 10sek, przerwa 30sek. i piecyk startuje i chodzi już normalnie bez problemu. Czujnik na podszybiu rozebrałem i dostroiłem ze się włącza w granicach temperatury około 6-8°C, mam zdjęcia mogę wkleić.
falcon226 16-11-2009, 20:46 Sorry że się wtrącę, chciałbym się spytać kolegów jaka jest kolejność pracy piecyka D3W
w Galaxy 96", bo u mnie po odpaleniu auta od razu słychać wentylator 10sek, przerwa 30sek. i piecyk startuje i chodzi już normalnie bez problemu. Czujnik na podszybiu rozebrałem i dostroiłem ze się włącza w granicach temperatury około 6-8°C, mam zdjęcia mogę wkleić.
U mnie jest podobnie , nastepuje krótka praca wentylatora,z kolei sterownik testuje wszystkie obwody[co pare sekund trwa ] i jezeli nie wykryje żadnych błedów , dogrzewacz ładnie startuje.Czyli wszystko wygląda że u Ciebie jest w porządku.Pozdrawiam.
wacek_pl 16-11-2009, 23:02 Dzieki falkon226, no myślę ze jest dobrze z tym ze twój piecyk jest nowej generacji, a mój to zabytek ale jak jest u ciebie podobnie jak u mnie to chyba jest wszystko OK.
Kulawusek 17-11-2009, 12:12 Witam wszystkich jestem nowy na tym forum i mam małe kłopoty z Galaxy 1.9 tdi rocznik 99.
A mianowicie kłopot z gasnącym silnikiem przy bardzo spokojnej jeździe po mieście silnik czasem poprostu gasnie po czym muszę odczekać około minuty może trochę dłużej żeby ponownie odpalić silnik na dłuższych trasach i przy szybszej jeździe to się jednak nie zdarza.
Sprawa druga silnik za wolno się nagrzewa został wymieniony termostat ale i tak na krótkich odcinkach wskazówka temperatury przekracza tylko lekko białe pole. Przeczytałem ,że może to wina bezpiecznika ebasto. Teraz ranki są już chłodne a nie zauważyłem żeby ebasto pracowało czy to prawda??
bardzo proszę o pomoc.
|
|