RafałB
17-11-2009, 11:22
Kolego pierwszy temat przenieś w inny a 2gi - masz pewnie padnięty dogrzewacz ...
Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy RafałB 17-11-2009, 11:22 Kolego pierwszy temat przenieś w inny a 2gi - masz pewnie padnięty dogrzewacz ... Kulawusek 17-11-2009, 17:15 Dzięki bardzo krzych37 18-11-2009, 23:03 Witam wszystkich tu obecnych posiadam szarika 1,9 z 2002 roku i mam z nim maly problem :( to cudowne urzadzenie jakim jest dogrzewacz a spotykam sie z tym pierwszy raz probowal co jakis czas dzialac ale mu sie nie udawalo a dym walil z niego taki ze raz o malo nie ewakuowalem cpn na katowickiej nic nie bylo widac po parokrotnym przestudiowaniu tematu dobralem sie do pompki ktora jest na podszybiu i wymienilem szczotki albo raczej to co po nich pozostalo teraz pchaja ciecz az milo wykasowalem bledy VAG-iem nawet zalozylem mu przełącznik zebym mógł sam go odpalać ale nic to nie pomoglo słychac tylko jak startuje przez 3 sek i dymek z rury nastepnie wyłacza sie wentyltor i cisza i tak mozna cały czas sie bawic a on nie startuje dodam ze caly czas po parokrotnych probach odpalenia wyskakuje mi błąd 1414. czy jest mozliwosc ze on nie dostaje paliwa i nie moze z tego powodu wystartowac jak robimy mu test VAG-iem to ta pompke slychac taki karabin maszynowy i po tescie nawet sie sporo dymi jak go odpalamy z tego włącznika ale po paru próbach kuzynowi bardziej sie z papierosa dymi niz z tej rury od nagrzewnicy jesli otrzymam jeszcze jakas porade od was co mam sprawdzic to bede bardzo wdzieczny a i jescze swiece sprawdzilismy nagrzewa sie do czerwonosci :) sp4jkk 19-11-2009, 07:25 a sitko sprawdziliście?? robczak 19-11-2009, 07:54 Witam wszystkich tu obecnych posiadam szarika 1,9 z 2002 roku i mam z nim maly problem :( to cudowne urzadzenie jakim jest dogrzewacz a spotykam sie z tym pierwszy raz probowal co jakis czas dzialac ale mu sie nie udawalo a dym walil z niego taki ze raz o malo nie ewakuowalem cpn na katowickiej nic nie bylo widac po parokrotnym przestudiowaniu tematu dobralem sie do pompki ktora jest na podszybiu i wymienilem szczotki albo raczej to co po nich pozostalo teraz pchaja ciecz az milo wykasowalem bledy VAG-iem nawet zalozylem mu przełącznik zebym mógł sam go odpalać ale nic to nie pomoglo słychac tylko jak startuje przez 3 sek i dymek z rury nastepnie wyłacza sie wentyltor i cisza i tak mozna cały czas sie bawic a on nie startuje dodam ze caly czas po parokrotnych probach odpalenia wyskakuje mi błąd 1414. czy jest mozliwosc ze on nie dostaje paliwa i nie moze z tego powodu wystartowac jak robimy mu test VAG-iem to ta pompke slychac taki karabin maszynowy i po tescie nawet sie sporo dymi jak go odpalamy z tego włącznika ale po paru próbach kuzynowi bardziej sie z papierosa dymi niz z tej rury od nagrzewnicy jesli otrzymam jeszcze jakas porade od was co mam sprawdzic to bede bardzo wdzieczny a i jescze swiece sprawdzilismy nagrzewa sie do czerwonosci :) 1414 Wentylator powietrza spalania - V6 Gdy testujesz VAG-iem to powinieneś słyszeć wentylator lub przystaw dłoń do wydechu dogrzewacza. Tu masz linka do stronki gdzie poczytasz i zobaczysz jak to naprawić http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.sgaf.de%2Fnode%2F2530 51&tl=pl pozdrawiam i powodzenia życzę kieras 19-11-2009, 18:30 Panowie czy tan dogrzewacz podpasi do mojej galaktyki. http://cgi.ebay.co.uk/CS-FORD-GALAXY-1-9D-Engine-Cab-Pre-Heater-Rad_W0QQitemZ180434741950QQcmdZViewItemQQptZUK_Car sParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item2a02bfaabe taxidriver 19-11-2009, 19:45 podpasi do mojej galaktyki. czytaj jet tam napisane że tak: Item specifics : Condition: New Manufacturer: Ford Model/ Series: Galaxy 1.9D kieras 19-11-2009, 19:58 czytaj jet tam napisane że tak: Item specifics : Condition: New Manufacturer: Ford Model/ Series: Galaxy 1.9D Czytac to ja umiem, i ze jest napisane ze do 1.9D to widze, ale jest tez napisane,15/05/1997 til 30/03/2000 i to jest zagadka dla mnie, bo moja galaktyka to MKII, czyli od 04/2000.A nie wiem czy w mkI byly takie same czy inne :P taxidriver 19-11-2009, 20:07 Tego nie zauważyłem rocznik sugeruje że jest to d3wz/s czyli słabszy mniej mocy ale zawsze jest opcja zadaj pytanie sprzedającemu. kieras 19-11-2009, 20:16 A jaki model jest w mkII ??? taxidriver 19-11-2009, 20:20 d5 ws/z 5 kw slavobos 21-11-2009, 02:28 Witam serdecznie Pozdrawiam wszystkich użytkowników trojaczków. Nareszcie stałem się szczęśliwym posiadaczem Galaxy. No niestety, jak to bywa z używanymi samochodami, równiez i mój nie jest wolny od usterek. :< Po podłączeniu do VAG COM wyskoczył mi błąd "Glow-Plug for Heater (Q9)". Wg analizy błedów, problem tkwi w sztyfcie zarowym. Pytanie brzmi, czy może on być faktycznie uszkodzony, czy tylko brak styku we wtyczce ? Czy mogę go sprawdzić bez wyciagania z samochodu całego użądzenia? Pytanie do użytkowników z UK. Jeżeli sztyft okaze się padnięty, to gdzie go można w UK kupić ? Sprawdzałem nw ebayu, ale nie bardzo wiem o jakim symbolu sztyftu szukać? Z góry dziękuje za pomoc i jeszcze raz pozdrawiam. slavobos taxidriver 21-11-2009, 09:04 *** Waldemar2009 21-11-2009, 21:07 Witam. Muszę ściągnąć pompkę paliwa, bo odpadły konektorki. Jak się za to zabrać? Dzięki za pomoc! taxidriver 22-11-2009, 20:54 Mam problem nie moge znaleźć nigdzie co oznacza błąd 1492 w opisach jest lakonicznie i niezrozumiale.Błąd pojawił się razem z 1410 czyli pompka padła bo się przegrzewa i nie włącza się po zgaszeniu silnika.Co zrobić z tym pierwszym błędem.? siacho 22-11-2009, 21:39 1492 to "zatrzask" taka ochrona przed uszkodzeniem dogrzewacza, jak zrobisz pompkę, skasuj oba błędy i powinno być ok. taxidriver 22-11-2009, 21:53 Dzięki śliczne.Autko jest kolegi na tygodniu mu zrobię porządek z Eberkiem. krzyspvfr 24-11-2009, 10:22 W związku z dogrzewaczem, więc piszę w tym wątku: moje auto jest wyposażone fabrycznie w ogrzewanie postojowe ze sterowaniem w podsufitce. Kiedy piecyk grzeje auto na postoju, grzana jest tylko kabina - silnik pozostaje zimny. Jest tam chyba jakiś elektrozawór, który odcina obieg wody przez silnik i puszcza tylko przez nagrzewnicę... ktoś wie, gdzie tego ustrojstwa szukać i jak to unieszkodliwić, tak, żeby grzany był również silnik? Stefano 25-11-2009, 00:17 W związku z dogrzewaczem, więc piszę w tym wątku: moje auto jest wyposażone fabrycznie w ogrzewanie postojowe ze sterowaniem w podsufitce. Kiedy piecyk grzeje auto na postoju, grzana jest tylko kabina - silnik pozostaje zimny. Jest tam chyba jakiś elektrozawór, który odcina obieg wody przez silnik i puszcza tylko przez nagrzewnicę... ktoś wie, gdzie tego ustrojstwa szukać i jak to unieszkodliwić, tak, żeby grzany był również silnik? Widziałem to kiedys jest chyba przy termostacie, jak znajdę wolną chwilę jutro to ci podeślę jakis możliwszy opis. pozdr. marwyk 25-11-2009, 07:03 też jestem ciekawy jak to jest zainstalowane i co to za zwór. Ja akurat mam też oryginał postojówke i u mnie grzeje całość. A do tego mam już pilota zainstalowanego. Acha czy ktoś wie jak uruchomić przeietrzanie, bo podłaczyłem tak jak na schemacie i uaktywniała sie ta opcja na pilocie. Ale niestety nie działa to jako przewietrzanie, tylko włacza sie normalnie dogrzewacz i grzeje. kieras 26-11-2009, 18:25 Takie pytanko, czy starszy model dogrzewacza, bedzie pasowal i poprawnie dzialal w moiej galaktyce. Taki jak ten http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180434741950&ssPageName=STRK:MEWAX:IT Stefano 26-11-2009, 23:08 No i znalazłem; w fabrycznym ogrzewaniu postojowym są jednak dwa zawory sterowane podcisnieniowo na wężach, mam to na rysunku, moze jutro sie wczesniej wyrobie to skopiuje i wkleję./ kubampakiet 28-11-2009, 14:18 Witam wszystkich bywalcow jestem tu pierwszy raz,przeczytalem tu prawie wszystko i troche w mozgu wirnik mi zrobilo fakty sa takie ze dogrzewacz lub ogrzewanie postojowe(wnioskuje po wyswietlaczu nad glowa ma guzik od webasto i z napisem SET) nie dziala,mostkowalem juz czujnik na podszybiu i slysze ta pompke pod maska po wylaczeniu silnika nie wiem jaki zrobic nastepny krok moze ktos z was podpowie,mam sharana 2001r 1.9tdi 115 ps... pozdrawiam kuba marwyk 28-11-2009, 16:50 podpiąć VAG-a do auta lub specjalny zegar do piecyka i odczytać błedy. Ewentualnie w ciemno możesz roebrać "bestie" i posprawdzać czujniki i swiece, i zobaczyć na sitko. Ale to robota głupiego bo lepiej jednak odczytać błedy kubampakiet 28-11-2009, 17:32 w sumie miesiac temu mialem go podpiete pod compa i nic nie wykazalo ze z webasto cos nie tak mialem jeden blad na przeplywomiezu ale mogl chwycic jak rozrzad zmienialem ale sprobuje jeszcze raz Bandzior80 29-11-2009, 10:45 Witam wszystkich. Temet długi ale czyta się miło.... Mam pytanko dzięki wam poradziłem sobie ze swoim dogrzewaczem. Wszystko chodzi jak najlepiej tzn. odpala się jak temperaturka spda i ładnie dogrze mi auto... Moje pytanko brzmi... Ma zegarek nad głową i ma tyko 2 przyciski tzn nie ma od ogrzewania.... ale na wyswietalczy czasmi pokazuja sie te strzałki do góry idące 3 i sa w lewym rogu... Co to znaczy jak one się pokazują >>>???? Czy to znaczy ze on iśe uruchamia ??? jak to innterpretować ?? POzdrawiam Adam loluś 30-11-2009, 12:37 Witam.mam problem z dogrzewaczem mianowicie; Mam zamontowany w miejscu zegarka sterownik którym moge włączac i wyłanczac dogrzewacz, pompke do wody mam zamontowaną przy piecyku i ona robi ale piecyk nie działa a pompka paliwowa tylko raz tyknie jak podłacze pod akomulator bezposrednio a inaczej nie tyka czy ktos wie co to moze być ? taxidriver 30-11-2009, 13:10 Witam.mam problem z dogrzewaczem mianowicie; Mam zamontowany w miejscu zegarka sterownik którym moge włączac i wyłanczac dogrzewacz, pompke do wody mam zamontowaną przy piecyku i ona robi ale piecyk nie działa a pompka paliwowa tylko raz tyknie jak podłacze pod akomulator bezposrednio a inaczej nie tyka czy ktos wie co to moze być ? Czy to takie ciężkie poczytać ? Pompka (paliwowa) tak chodzi cyka .Weź VAG-a i podepnij wszystko ci powie, lub serwis.Niestety właśnie się dopatrzyłem masz MK 1 a więc zegar serwisowy ebera lub serwis. loluś 30-11-2009, 14:48 Czy to takie ciężkie poczytać ? Pompka (paliwowa) tak chodzi cyka .Weź VAG-a i podepnij wszystko ci powie, lub serwis.Niestety właśnie się dopatrzyłem masz MK 1 a więc zegar serwisowy ebera lub serwis. wiem ze pompka ma tykać ale ona tyknie raz jak połacze ją z akomulatorem i wiecej juz nie tyknie chyba ze połącze go od nowa to dalej tyknie marwyk 30-11-2009, 14:51 no bo onaq dziala impulsowo, kolego poczytaj bo bylo w tym watku jak dziala pompka i jak sie ja sprawdza i wiele innych Ja wiem że to 80 stron, ale jesli bedziemy tak w kólko każdemu pisac to bedzie zaraz 200 stron i bedzie roslo w tempie logarytmicznym RafałB 30-11-2009, 15:06 Heh....niedługo "Pan Tadeusz" to będzie krótka i łatwa książeczka przy tym temacie ;) krzyspvfr 30-11-2009, 22:56 Zeszłej zimy próbowałem naprawić swój piecyk, nie udało się to do końca - ciągle wywalał błąd 1414 czyli problemy z wentylatorem. Z tabliczki znamionowej na piecu odczytałem wtedy oznaczenie modelu: D4WS, więc byłem przekonany, że właśnie taki mam dogrzewacz (mimo że niby w MK2 były tylko 5 kW). W tym roku postanowiłem skorzystać z oferty magika z Kożuchowa, od którego sporo ludzi z klubu kupiło regenerowane piece z gwarancją. Nie miał jednak D4WS, wiec postanowiłem zawieźć mu mój piec do naprawy. On tylko spojrzał i powiedział, że jest to D5WS z wymienionym sterownikiem na taki z D4WS. To rozwiązało tajemnicę, skąd wziął się piec D4 w modelu po lifcie. Postanowiłem założyć zatem taki, jak należy, czyli D5WS. Niestety, takiego pieca nie miał ani ten z Kożuchowa, ani inny, podobny magik z Nowej Soli. Zaoferowano mi taką samą hybrydę jak miałem, czyli 'korpus' ze wszystkimi 'flakami' z D5W i sterownik z D4WS, sprawdzone na stanowisku i z gwarancją. Efekt jest taki, ze piec mniej więcej działa, tzn jak się rozkręci to grzeje dobrze, nie dymi, ale... no właśnie, ale: a) czasem przy rozpalaniu bardzo mocno dymi i albo zastartuje normalnie, albo wywali się z błedem 1409, b) przy gaszeniu leci z niego dużo paliwa - kilkadziesiąt kropel, patrz plama na załączonej fotce. Jeżdżę ze zdjętym tłumikiem, żebym to mógł lepiej obserwować. Czy to jest normalne? Fachowcy-piecykowcy zapewniali mnie, że taka hybryda D5-D4WS będzie działała bez problemów i ze taki piec będzie miał wydajność cieplną jak pełny D5WS, bo komora spalania jest większa (od D5). Coś mi tu jednak śmierdzi, bo przecież do spalania potrzebne jest paliwo i powietrze, a sterownik jest od 4 kW, wiec dmucha jak do 4 kW... a co z paliwem? Czy pompka od D5 i D4 (a może i D3) jest taka sama, a ilością podawanego paliwa steruje sterownik pieca, zmieniając częstotliwość impulsów podawanych na pompkę? Czy jednak to sama pompka podaje zadaną ilość paliwa, co u mnie (zakładając, że pompkę w aucie mam do D5) skutkuje niewłaściwą proporcją - za dużo paliwa do powietrza, w konsekwencji zalewanie się piecyka, co skutkuje czasami dużym dymem/niemożnością rozpalenia i ulewaniem paliwa przy gaszeniu? A może fachowcy piecykowcy mają rację (w końcu auto kupiłem w Niemczech z takim hybrydowym piecykiem i jakoś to działało na początku)? Mam obiecaną wymianę tej hybrydy na pełny D5WS, ale czekam na to już jakiś czas i ciągle nie mogę trafić na taki ze sterownikiem w wykonaniu VAG, żeby mi działała diagnostyka przez VAG-COMa, więc próbuję jakoś opanować to, co mam teraz. Uff, dzięki za cierpliwość wszystkim, którzy dobrnęli do końca mojego przynudzania :) Podpowiedzcie proszę cos :) mike_111 01-12-2009, 05:52 W moim przypadku jak kopcił i lało się z niego paliwo (też wyskakiwał błąd 1409) była uszkodzona świeca tzn. świeca rozpalała się do czerwoności tylko na małym kawałku a powinna na całości więc może tu tkwi problem. krzyspvfr 01-12-2009, 07:32 W moim przypadku jak kopcił i lało się z niego paliwo (też wyskakiwał błąd 1409) była uszkodzona świeca tzn. świeca rozpalała się do czerwoności tylko na małym kawałku a powinna na całości więc może tu tkwi problem. Tyle że w/g mojej wiedzy świeca służy tylko do zainicjowania procesu spalania, a potem to już się samo kręci... do dymu na początku to może by pasowało, ale lejące się paliwo występuje u mnie w momencie wygaszania piecyka - no i to już mi do świecy nie pasuje. mike_111 01-12-2009, 08:25 Ja wydedukowałem sobie to tak że jak świeca słabo się rozgrzewa to paliwo się tli a nie zapala czy jakoś tak i dlatego kopci, paliwo mi się też lało nie wiem czy nie cały czas. Tłumik był cały czas mokry i tłusty. Dokładnie tego nie pamiętam bo minął już roczek. marwyk 01-12-2009, 09:58 jak mnie wywallało taki bład to musiałem wymieic sterownik - wcześneij wymieniłem świece, sitko, wentylator - bezx efektu, po wymianie sterownika wszystko hula zuh 01-12-2009, 17:38 witam jestem tu poraz pierwszy mam problem z dogrzewaczem w galaxy przez ostatni rok było wszystko o.k. teraz wszystko startuje niby dobrze tylko brakuje cykotu pompki paliwa po wyjeciu pompki i podaniu jej napiecia nastepuje ruch pompki sprawdzilem na kablach dochodzacych nie ma napiecia czy ktos moze cos doradzic z gory dzieki taxidriver 01-12-2009, 19:33 witam jestem tu poraz pierwszy mam problem z dogrzewaczem w galaxy przez ostatni rok było wszystko o.k. teraz wszystko startuje niby dobrze tylko brakuje cykotu pompki paliwa po wyjeciu pompki i podaniu jej napiecia nastepuje ruch pompki sprawdzilem na kablach dochodzacych nie ma napiecia czy ktos moze cos doradzic z gory dzieki Weź i po prostu sprawdź najpierw czy kabelki ci nie ugniły lub nie przetarły się. Na wtyczce jak się nie mylę to 3 i 4 pin, bierzesz "baterejke" i musisz "poładować" te kable( tak mawia mój kolega z pod Kielc). A na poważnie musisz przedzwonić kable prądem i żaróweczką lub miernik jak namierzysz, który padł to go wymień lub polutuj.Najszybciej będzie ugnity obok kostki. zuh 01-12-2009, 19:55 sorry moze to glupie pytanie ale ta wtyczka jest obok piecyka czy trzeba sie do piecyka dostac to moj pierwszy problem z tym dogrzewaczem i jestem zielony i jeszcze jedno pytanie czy na tej pompce paliwa ma byc caly czas napiecie? dzieki Ci taxidriver 01-12-2009, 20:19 nie pompka pracuje z przerwami cyka a więc nie ma cały czas napięcia. Wtyczka jest dopięta do piecyka. Poczytaj posty jest nawet na tej stronie to napisane. loluś 02-12-2009, 15:30 witam podłaczyłem vag-a i pokazał mi sie taki błąd 17978 Moduł sterujący zablokowany brak osprzętu / nie związany ze sprzętem stefano wiesz co to moze byc robczak 02-12-2009, 16:23 witam podłaczyłem vag-a i pokazał mi sie taki błąd 17978 Moduł sterujący zablokowany brak osprzętu / nie związany ze sprzętem stefano wiesz co to moze byc Czy to dotyczy dogrzewacza ? Znalazłem w necie odpowiedź na twoje pytanie : "Ten błąd 17978 to trzeba by nieco rozwinąć. Przyczyną usterki może być: - próba uruchomienia silnika nieprawidłowym kluczykiem - próby manipulacji - zwarcie przewodu przesyłania danych - błędne kodowanie - usterka w systemie immobilizera - uszkodzony lub nie działa komputer sterujący immobilizerem - nastąpiła wymiana komputera sterującego bez dopasowania immobilizera Skutki: - silnika pracuje przez chwilę i zatrzymuje się - miga lampka sygnalizacyjna rozgrzewania świec. Sposoby na usunięcie usterki: - dopasować komputer sterujący silnikiem do immobilizera - sprawdzić instalację i sam immobilizer" loluś 02-12-2009, 17:16 śilnik pracuje normalnie a kontrolka od świec nie miga tez działa normalnie lylko webbasto nie odpala zuh 02-12-2009, 17:19 sprawdziłem kable wszystkie o.k. mam jeszcze pytanie napiecie do pompki paliwowej wysyłane jest z dogrzewacza bo niewiem od czego zacząć szukac Mój dorzewacz jest z funkcją postojowego Dzieki robczak 02-12-2009, 19:25 śilnik pracuje normalnie a kontrolka od świec nie miga tez działa normalnie lylko webbasto nie odpala Witaj ! Pewnie bład sporadyczny - skasuj VAG-em . Przetestuj address 18 - jeśli idzie o dogrzewacz i zobacz jakie błędy wyskocza. powodzonka j_olkowski 02-12-2009, 20:58 Witam, mam webasto z złącznikiem czasowym w kabinie. Jak włączę z przyciskiem z "płomykiem" to słychać jak odpala (rozpędza się), spod auta leci gęsty biały dym i po chwili przestaje działać. Niestety nie grzeje, czy to może być świeca? Stefano 02-12-2009, 22:42 LUDZIE litosci, to wszystko juz było po parę razy wyjasniane i opisywane, a Wy pytacie o to samo od nowa... Poczytajcie troszkę ten temat. Np. 1. Jak ci leci dym to coś się juz pali czy zapala, to jak może byc swieca. 2. Albo skąd napiecie do pomki paliwowej, zobacz na schemat D3WZ i juz wiesz. torgi 04-12-2009, 13:24 Witam , powiedzcie jak to powinno być z pompką płynu , właśnie wymieniłem szczotki i pompka cyka ale jak wyłącze silnik to ona dalej pracuje i tu pytanie jak długo powinna pracować? sama sie wyłączy? wczesniej czasami słyszałem ją ale to trwalo chwile i stawała. krzyspvfr 04-12-2009, 13:48 Witam , powiedzcie jak to powinno być z pompką płynu , właśnie wymieniłem szczotki i pompka cyka ale jak wyłącze silnik to ona dalej pracuje i tu pytanie jak długo powinna pracować? sama sie wyłączy? wczesniej czasami słyszałem ją ale to trwalo chwile i stawała. U mnie włacza się jakieś 2 sekundy po wyłączeniu zapłonu i wyłącza się po kilku minutach (myślę, że jakieś 3 minuty, dokładnie nie mierzyłem). mario2003 04-12-2009, 21:14 To już rok jak nic nie pisałem na tym forum. Ale mnie znowu dopadło (czyli problemy z dogrzewaczem D5WZ). Zaczął mi dymić i przerywać. VAG pokazywał >>przerwany płomień<<. Wiec wymieniłem świecę i sitko. Teraz już nie przerywa, ale dalej dymi. Mój spec od dogrzewacza mówi, że: - albo coś jeszcze musi się wypalić, - albo jest za dużo paliwa Co o tym sądzicie? Stefano w szczególności czekam na Twoją poradę. Stefano 05-12-2009, 00:16 Zdemontuj na chwilę tlumik, to tylko dwie śrubki, bo przypuszczam, ze jak nie palił piecyk wczesniej jak trzeba, to nalało sie sporo paliwa do tlumika, a jest tam w nim taka mata, jak gąbka i teraz jak pali, to go 'wydumia'. Jesli pomka podaje za dużo paliwa to raczej nie odpali. Pozdrowienia. fermik 06-12-2009, 22:51 Czy ktoś wie jaka powinna być wydajność pompki paliwa do D5WZ przy podłączeniu VAG-COMa i zrobieniu 'Output tests' ? Podczas tego testu wylewa mi jakieś 16cm3 - chyba z minutę to trwa. Znalazłem w dokumentacji że powinno być 7.5-8.5cm3/90sek ale to podczas próby startowania piecyka- gdzie częstość pompowania jest chyba mniejsza. Walczę z 'repeated flame out' i cieknącym paliwem. Wymieniłem już świeczkę, sitko, udrożniłem tłumik. Czujniki temperatury sprawne, pompka cieczy juz działa. Dopływ powietrza jest, wentylator działa. I dalej to samo. Podejrzewam że pompka za dużo paliwa daje. Co pozostaje poza tym? Komora spalania do czyszczenia/wymiany ? torgi 07-12-2009, 08:09 Witam , zamierzam wstawic sobie przełącznik do manualnego załączania dogrzewacza , bez tego czujnika w podszybiu , znalazłem w tym wątku opis jak to zrobic -jest ok , ale wczesniej kiedys znalazłem linka do tematu tego ze zdjęciami , ktos go wkleił-i tu prośba wie ktos gdzie on jest ?. Zanim zaczne wolałbym zobaczyc to tak na fotkach , tak ,,łopatologicznie ''-pewnie bylo by mi łatwiej , bo nie jestem elektrykiem ale chce to zrobic sam .pozdro robczak 07-12-2009, 19:21 Witam , zamierzam wstawic sobie przełącznik do manualnego załączania dogrzewacza , bez tego czujnika w podszybiu , znalazłem w tym wątku opis jak to zrobic -jest ok , ale wczesniej kiedys znalazłem linka do tematu tego ze zdjęciami , ktos go wkleił-i tu prośba wie ktos gdzie on jest ?. Zanim zaczne wolałbym zobaczyc to tak na fotkach , tak ,,łopatologicznie ''-pewnie bylo by mi łatwiej , bo nie jestem elektrykiem ale chce to zrobic sam .pozdro Witaj ! To link do forum gdzie masz to podane łopatologicznie. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205-600.html powodzonka Stefano 07-12-2009, 19:43 Objecałem schemat podłaczenia podcisnieniowego do ogrzewania postojowego, wiec.. Aby zobaczyc wiecej na tej miniaturce, trzeba zrobić tak; kliknąć dwa razy na nią i jak sie otworzy to <kopuj>, otworzyć Pait'a i <wklej> obraz jest teraz dość duzy i czytelny. Pozdr. damian2202 09-12-2009, 21:56 Witam, mam webasto z złącznikiem czasowym w kabinie. Jak włączę z przyciskiem z "płomykiem" to słychać jak odpala (rozpędza się), spod auta leci gęsty biały dym i po chwili przestaje działać. Niestety nie grzeje, czy to może być świeca? ja dzis robiłem swoj d5ws jezeli dymi ok palnik powoli sie wypala starruje załacza sie ale po chwili gasnie czyli webasto sie przegrzewa mozliwe ze padła ci pompka elektryczna pod szyba przednia czeba zdjac obudowe pod wycieraczkami tam jest ta pompka dzis ja wymienilem bo zgnil wirnik i wszystko smiga subratri 10-12-2009, 09:50 Heh....niedługo "Pan Tadeusz" to będzie krótka i łatwa książeczka przy tym temacie już niedługo, niedługo będzie porządek :) RafałB 10-12-2009, 09:57 Tzn co?Chcesz wykasować 80/81 str? Stefano 10-12-2009, 16:19 już niedługo, niedługo będzie porządek :) Czy grozisz, ze nasze wypociny będą w koszu???:( Mamy prawie 67 tys odwiedzn tego tematu, a podobny temat na elektroda.pl to ponaf 119 tyś. NIE SZKODA? Z tego co wiem to z tego tematu czerpie wielu naszych userów jak i też z innych forów... Ale pewnie chcesz go jakoś, jak pamietam pisałes kiedyś "ucywilizować". Pozdrowienia. taxidriver 10-12-2009, 17:01 Tzn co?Chcesz wykasować 80/81 str? NO NIE PRZESADZACIE Z TYM KASOWANIEM ? to jest kupa wiedzy może i owszem denerwuje ciągle zadawanie pytań typu gdzie jest czujnik chyba ze 4 -5 razy. adamus 73 10-12-2009, 19:20 Witajcie.Mam problem z diagnozą,dogrzewacza w Seacie alhambra.W moim fordzie wymieniłem świecę i chula,natomiast u teścia w Seacie sprawdziłem świece czujnik na podszybiu wszystko ok.Mało tego Vag nie chce się połączyć z dogrzewaczem u mnie się łączy a w Seacie za nic w świecie.Pojechałem na profesjonalnego kompa do kumpla i też nic z tego.Czyżby coś ze sterownikiem było?.Poradźcie co można jeszcze samemu zrobić. Stefano 10-12-2009, 21:14 Zapal silnik...i diagnozuj. Pozdr. subratri 10-12-2009, 21:33 hehe wykasować było by najłatwiej :D ale nie nie :) tylko nie mam na razie czasu ale czas to poukładać bo faktycznie już się ciężko strawny robi :) Synio 12-12-2009, 23:44 Witam Mam małe pytanko,a dotyczy sharan 2000 rok tdi z webastem,problem polega na tym,ze po odpaleniu ręcznie webasta zamiast ciepłego powietrza wieje zimnym,natomiast po uruchomieniu auta(na pracującym silniku) wieje ciepłym i wszystko jest ok,vag nie pokazał żadnego błędu. Czy może ktoś wie jak to ugryźć i gdzie szukać przyczyny? Pozdr. Stefano 12-12-2009, 23:56 Jesli masz w tym aucie oryginalne ogrzewanie postojowe, to jest ono tak podłaczone, ze najpierw grzeje silnik, a pózniej budę, bo jest tam w układzie do takiego własnie działania specjalnie zamontowany zawór. pozdr. Synio 13-12-2009, 00:07 Jesli masz w tym aucie oryginalne ogrzewanie postojowe, to jest ono tak podłaczone, ze najpierw grzeje silnik, a pózniej budę, bo jest tam w układzie do takiego własnie działania specjalnie zamontowany zawór. pozdr. Tak jest to oryginalne ogrzewanie postojowe,tylko ze było ok,a teraz się popsuło,nawet po osiągnięciu 90 stopni cieczy chłodzącej po uruchomieniu webasta wieje cały czas zimnym powietrzem. krzyspvfr 13-12-2009, 09:24 Jesli masz w tym aucie oryginalne ogrzewanie postojowe, to jest ono tak podłaczone, ze najpierw grzeje silnik, a pózniej budę, bo jest tam w układzie do takiego własnie działania specjalnie zamontowany zawór. pozdr. U mnie tak nie jest. Odpala piecyk, po jakimś czasie włącza się wentylator i dmucha na szybę. Silnik nie jest w ogóle grzany... dlatego właśnie chciałem to zmodyfikować, żeby zawsze grzało też silnik - no ale na razie kiepsko z czasem u mnie więc pewnie zostanie na nowy rok. endriu.kom 13-12-2009, 18:45 Niestety u mnie z dogrzewaczem nie chce się połączyć nawet na odpalonym silniku. W programie VCDS 805.4 klikam na "ogrzewanie dodatkowe" to wychodzi błąd że brak komunikacji i sterownik nie odpowiada. A zaznaczyć chcę że dogrzewacz pracuje bez problemów. Gdzie szukać przyczyny?. taxidriver 13-12-2009, 19:01 Niestety u mnie z dogrzewaczem nie chce się połączyć nawet na odpalonym silniku. W programie VCDS 805.4 klikam na "ogrzewanie dodatkowe" to wychodzi błąd że brak komunikacji i sterownik nie odpowiada. A zaznaczyć chcę że dogrzewacz pracuje bez problemów. Gdzie szukać przyczyny?. pisz w 1 temacie te same posty Klaif 13-12-2009, 20:06 i sie nie połączysz w roczniku starszym niż 2000rok w MK1 Bandzior80 14-12-2009, 17:46 Witam panowie... Mam małe pytanko dzięki wam uruchomiłem moj kochany dogrzewacz... Wszystko chodzi jak zegarek.... Jaest jedna sprawa która mnie nurtuje... Jadę na działkę jest to ok 2 km i dogrzewacz się włącza......po co......Wiem że czujnik przy podszybiu czuje tem ok 5 C i się włączaa...... Moje pytanie brzmi czy ja odłączając czujnik i doprowadzając te kabeli do kabiny i robiąc sobie włącznik w kabinie i bede włączał sobie dogrzeawcz kiedy chce ??? Czy to zda egzamin ?????? Klaif 14-12-2009, 18:34 tak kable masz w progu nie musisz ciągnąć z grodzi od maską Bandzior80 14-12-2009, 18:41 Klaif ---- w progu kierowcy ???? ja ja je rozpoznam i czy to zda egzamin ze sam będę załączał dogrzewacz z kabny ??? dario8 14-12-2009, 20:52 Witam,miałem ten sam problem i podpiąłem sie do kostki w miejsce czujnika na podszybiu,dzięki temu zalączam kiedy chce,dodatkowo mam jeszcze rażąca diode ,która przypomina o pracującym piecyku. falcon226 14-12-2009, 21:50 Wszystko to bardzo fajnie w tym dziale kiedyś opisał Stefano jak przerobic czujnik co i jak. A Wy panowie znów wałkujecie ten sam temat. driwer19 15-12-2009, 08:20 Witam wszystkich. Temat jak widać bardzo rozległy,nie będę opisywał mojego problemu bo dostane reprymendę od kolegów więc wolę zapytać czy może ktoś ze stolicy lub okolic a może gdzieś z okolic Tomaszowa Maz. miałby troszkę czasu i chęci aby przegadać mój temat.Generalnie mam galusia od kwietnia więc dogrzewacz nie był potrzebny a teraz jak najbardziej byłby wskazany.Nie wiem d czego zacząć więc wolę obgadać to osobiście niż przez forum. Pozdrawiam. taxidriver 15-12-2009, 13:28 Witam panowie... Mam małe pytanko dzięki wam uruchomiłem moj kochany dogrzewacz... Wszystko chodzi jak zegarek.... Jaest jedna sprawa która mnie nurtuje... Jadę na działkę jest to ok 2 km i dogrzewacz się włącza......po co......Wiem że czujnik przy podszybiu czuje tem ok 5 C i się włączaa...... Moje pytanie brzmi czy ja odłączając czujnik i doprowadzając te kabeli do kabiny i robiąc sobie włącznik w kabinie i bede włączał sobie dogrzeawcz kiedy chce ??? Czy to zda egzamin ?????? 3 strony wstecz link elektrody adamus 73 16-12-2009, 17:20 Witam ponownie.Walczę z tym usrojstwem u teścia w seacie 2001r.I nie mogę dojść co jest nie tak.Rozpiąlem kostkę od dogrzewacza i tak;na 1 pinie jest 12v, po przekręceniu stacyjki jest też na 6 pinie, i po zapaleniu auta na 7 pinie ,więc niby dobrze,ale na wyjściu ze sterownika nie ma już na żadnym pinie napięcia.Dochodzi ale nie wychodzi ze sterownika,i pewnie dlatego nie mogę się z nim połączyć Vagiem wogóle.Myślałem może że sterownik zablokowany ale teraz nie wiem ponieważ po przekręceniu kluczyka załącza się pompka wody słychać ją pod maską a ona jest sterowana ze sterownika chyba.I tak błądzę już 3 doby i nic.Może jest ktoś z okolic Łodzi, Kutna kto się na tym zna?Czytając prawie wszystkie posty na Elektrodzie i Tutaj mam już taki mętlik w głowie że mi eksploduje zaraz.Z góry dziękuję za jakieś porady. Bandzior80 16-12-2009, 20:41 panowie walcze z tym włącznikiem do dogrzewacza i mam pytanko ?? Czy on wyłącza się przy temp. 80 C. ale czyta to z czujnika płynu chłodzącego ???? A drugie pytanko.... Jak zrobić żeby do czasu zrobienia włącznika dogrzewacz sie narazie nie włączał....?? Pozdrawiam i dziekuje za infooo A stefanek mam prosbe jakbyś mógł na prv napisać dokładnie jak zrobić ten włącznik na 3 przełączniki .. dokładnie opisac gdzie znajdę kable i jak to zrobic żeby nie popsuć.... Pozdroooo krzyspvfr 17-12-2009, 07:05 panowie walcze z tym włącznikiem do dogrzewacza i mam pytanko ?? Czy on wyłącza się przy temp. 80 C. ale czyta to z czujnika płynu chłodzącego ???? Słabo czytałeś ten wątek i ogólnie o dogrzewaczu... on ma 2 czujniki temperatury płynu sam w sobie, w środku. A drugie pytanko.... Jak zrobić żeby do czasu zrobienia włącznika dogrzewacz sie narazie nie włączał....?? Pozdrawiam i dziekuje za infooo Wyjąć czujnik temperatury, ten który jest na podszybiu, i zostawić pustą wtyczkę. Zabezpiecz jakąś taśmą izolacyjną i tyle. A stefanek mam prosbe jakbyś mógł na prv napisać dokładnie jak zrobić ten włącznik na 3 przełączniki .. dokładnie opisac gdzie znajdę kable i jak to zrobic żeby nie popsuć.... Wszystko już było, w tym wątku oraz na elektrodzie. Mimo wszystko przekleję jeszcze raz: Trzeba zamontować w jakimś dostępnym miejscu przy kokpicie 3-pozycyjny przełącznik. Kable od sterowania piecyka są w kabinie, w lewym progu. Przeciąć kabel co leci po lewym progu, ten od czujnika temperatury do piecyka na pin 6. Ma kolor czarny. Jest tam kilka kabli, ale cały czarny jest jeden, jest jeszcze czarny z czerwonym, nie pomylić. W miejscu przecięcia dosztukować i przylutować do każdego końca kabelek i te dwa przewody doprowadzić do przełącznika. Podpiąć przełącznik, który będzie miał pozycje przełączania I - 0 - II i trzy piny: I - kabelek od czujnika temperatury 0 - na środkowy styk - kabel co leci do pin 6 pieca. II - kabelek +12 V z instalacji auta najlepiej zacisk +15 (po stacyjce), ale może być tez + 30 z akumulatora (taki jak jest na zasilaniu pieca, czyli pin 1). Wszystko! Będziesz miał sterowanie piecyka, które będzie działało tak: I - to będzie tryb automatyczny sterowany czujnikiem. 0 - środkowa pozycja, neutral, wyłączenie, nie będzie podawane napięcie, piec milczy. II - tryb wymuszony, zawsze się będzie włączał. j_olkowski 17-12-2009, 07:49 Witam, mam webasto model D5W, odczytałem kod błędu ze sterownika 01409 - powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia. Po przestudiowaniu tego wątku wiem już, że mam do wyczyszczenia/wymiany sitko i ewentualnie świecę. Przymierzam się do wyjęcia piecyka z auta i tu moje pytanie. Czy muszę zwrócić na coś szczególną uwagę (zaczopować jakieś przewody żeby mi np. nie wyciekł płyn chłodzący), jakie klucze przygotować i czy w ogóle trudne jest wyjęcie i rozebranie takiego piecyka. Za wszystkie konstruktywne uwagi będę wdzięczny. Pozdrawiam. krzyspvfr 17-12-2009, 07:57 Witam, mam webasto model D5W, odczytałem kod błędu ze sterownika 01409 - powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia. Po przestudiowaniu tego wątku wiem już, że mam do wyczyszczenia/wymiany sitko i ewentualnie świecę. Przymierzam się do wyjęcia piecyka z auta i tu moje pytanie. Czy muszę zwrócić na coś szczególną uwagę (zaczopować jakieś przewody żeby mi np. nie wyciekł płyn chłodzący), jakie klucze przygotować i czy w ogóle trudne jest wyjęcie i rozebranie takiego piecyka. Za wszystkie konstruktywne uwagi będę wdzięczny. Pozdrawiam. Jest z tym demontażem trochę zabawy. Musisz podnieść auto z lewej strony z tyłu, odkręcić uchwyt od nadwozia, odłączyć wtyczki elektryczne (w WS są 2) no i rurki cieczy chłodzącej. Można je zatkać np. korkami od wina ;) albo połączyć rurką - wtedy można będzie jeździć autem bez pieca. Robiąc to wszystko podstaw miskę na płyn, bo bankowo się go trochę wyleje. Jak już wyjmiesz piec to wylej też płyn z niego - jest go tam trochę. Płyn ten można potem użyć ponownie po przefiltrowaniu np. przez pończochę. Jest jeszcze przewód z paliwem, ja w niego zawsze wkręcam małą śrubkę i już. Rozkręcenie samego pieca nie jest specjalnie trudne, zwykłe śrubki i tyle. torgi 17-12-2009, 11:07 Witam , montowałem niedawno pompke płynu po wymianie szczotek i tu pytanie czy można sie pomylic przy zakładaniu węzy? chociaż wg. mnie inaczej nie pasowałyby, pytam bo sam juz nie wiem co jest , błedy skasowałem a piec nie startuje , sterownik chyba działa bo startuje wentylator i pompka paliwa amocox 17-12-2009, 13:44 Witam, Jako user Galaka oczywiście nie ominął mnie problem z dogrzewaczem ale do rzeczy: Jak odpalam Galusia po chwili zaczyna tykać pod maską (chyba pompka) i dogrzewacz się odpala po czym gaśnie po ok. 1min. Następnie cisza, jazda , jazda i podczas jazdy w jakimś momencie znów się odpala ,ale jest to strasznie nieregularne.Oczywiście ciężko uzyskać temp. 90C przy tych mrozach i korkach. Mam błąd : 01410 Przegrzane urządzenie grzewcze sygnał za duży Wiem,że przyczyną może być pompka wody ale czy na pewno to to jeśli czasem się uruchamia ? Pozdr, fermik 17-12-2009, 14:08 Pompka płynu chłodzącego nie tyka ale raczej buczy. Pompkę płynu ma być słychać po wyłączeniu zapłonu, co najmniej przez minutę. Wyłączasz zapłon, podnosisz maskę, przysuwasz ucho w kierunku akumulatora i już wiesz czy pompka działa. Jak się szczotki kończą to mogą się od drgań zawieszać i pompka raz może działać a raz nie. Bez działającej pomki webasto może czasem całkiem długo pochodzić jeżeli tylko jedzie się płynnie a nie stoi na światłach. Dopiero jak obroty silnika spadają na biegu jałowym to obieg płynu jest za słaby i dogrzewacz się przegrzewa. Drugim powodem takiego błędu może być niesprawny czujnik temperatury, ale to mało prawdopodobne. Jak masz VAGCOMa to wchodzisz w bloki wartości mierzonych dla dogrzewacza i tam widac temperaturę ze wszystkich 3 czujników temperatury. Można zobaczyć czy w zależności od warunków pokazują rozsądnie. amocox 17-12-2009, 14:18 Pompka płynu chłodzącego nie tyka ale raczej buczy. Pompkę płynu ma być słychać po wyłączeniu zapłonu, co najmniej przez minutę. Wyłączasz zapłon, podnosisz maskę, przysuwasz ucho w kierunku akumulatora i już wiesz czy pompka działa. Jak się szczotki kończą to mogą się od drgań zawieszać i pompka raz może działać a raz nie. Bez działającej pomki webasto może czasem całkiem długo pochodzić jeżeli tylko jedzie się płynnie a nie stoi na światłach. Dopiero jak obroty silnika spadają na biegu jałowym to obieg płynu jest za słaby i dogrzewacz się przegrzewa. Drugim powodem takiego błędu może być niesprawny czujnik temperatury, ale to mało prawdopodobne. Jak masz VAGCOMa to wchodzisz w bloki wartości mierzonych dla dogrzewacza i tam widac temperaturę ze wszystkich 3 czujników temperatury. Można zobaczyć czy w zależności od warunków pokazują rozsądnie. Super...dzięki za info. Czujnik temp. wymieniałem bo świrował i teraz jest ok. natomiast faktycznie po wyłączeniu silnika nic nie słychać (wcześniej chyba było). Czy pamiętasz może w który dokładnie wejść blok aby odczytać te wartości temp.? Pozdrawiam, RafałB 17-12-2009, 15:49 Ciekawostka,o której chyba tu nie było jeszcze :) Wczoraj kolega kolegi :) który ma Galaka MK2 powiedział mu że odpala Webasto przez SMS-a..... :) Myślałem że jaja ale coś w necie sie pojawiło o tym.Ja nie mam webasta,ale ten kto ma to może nad tym pomyśleć,może być fajna sprawa ;) krzyspvfr 17-12-2009, 18:21 Ciekawostka,o której chyba tu nie było jeszcze :) Wczoraj kolega kolegi :) który ma Galaka MK2 powiedział mu że odpala Webasto przez SMS-a..... :) Myślałem że jaja ale coś w necie sie pojawiło o tym.Ja nie mam webasta,ale ten kto ma to może nad tym pomyśleć,może być fajna sprawa ;) Nie widzę żadnego problemu, są gotowe moduły sterujące - kwestia tylko odpowiedniego podłączenia. radzioradzio 17-12-2009, 18:33 Nie widzę żadnego problemu, są gotowe moduły sterujące - kwestia tylko odpowiedniego podłączenia. można wszystko jak w systemach alarmowych itp. GreG_W 17-12-2009, 18:53 Witam, mam webasto model D5W, odczytałem kod błędu ze sterownika 01409 - powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia. Po przestudiowaniu tego wątku wiem już, że mam do wyczyszczenia/wymiany sitko i ewentualnie świecę. Przymierzam się do wyjęcia piecyka z auta i tu moje pytanie. Czy muszę zwrócić na coś szczególną uwagę (zaczopować jakieś przewody żeby mi np. nie wyciekł płyn chłodzący), jakie klucze przygotować i czy w ogóle trudne jest wyjęcie i rozebranie takiego piecyka. Za wszystkie konstruktywne uwagi będę wdzięczny. Pozdrawiam. jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem sitko i świecę w swoim dogrzewaczu, robiłem to ze szwagrem i nie wyciągaliśmy całkiem, odkręcony z uchwytu i opuszczony w dół, bez zdejmowania przewodów z płynem, tylko dolot powietrza i tłumik był zdjęty. Roboty na góra 30 minut w kanale. Musze tylko jeszcze zmienić szczotki w pompce bo czasem działa a czasem nie. Bandzior80 17-12-2009, 20:18 [QUOTE=krzyspvfr;1311748] Wyjąć czujnik temperatury, ten który jest na podszybiu, i zostawić pustą wtyczkę. Zabezpiecz jakąś taśmą izolacyjną i tyle. Powiem ci że własnie tak robiłem i cały czas dogrzewacz startuje i się wyłącza..... dudi999 17-12-2009, 20:21 witam. Mam pytanie do szanownych kolegów wyjąłem i rozebrałem dogrzewacz z mojego mk2 sprawdziłem świece i działa, natomiast w jakim czasie powinna rozgrzać się aby działać prawidłowo ? koszyk jest już lekko zużyty posiada małą dziurkę, czy powinienem go zostawić czy wymienić na nowy ? taxidriver 19-12-2009, 13:04 koszyk jest już lekko zużyty posiada małą dziurkę, czy powinienem go zostawić czy wymienić na nowy ? Wymień na nowy nie warto potem rozbierać . Swieca jak rozumiem rozgrzewa się w przeciągu 2-3 s jak to mają świece żarowe w zwyczaju.Nie zapomnij że ona ma 8 V nie podpinaj pod 12 V bo spalisz. toom1503 19-12-2009, 19:40 Witam:) Nawiew mi działa ale leci tylko zimne powietrze;/ nawet gdy silnik zlapie temperature nic nie daje;/ nawet szyby sie nie rozmrażają.Z góry dziekuje za odpowiedz ryju1468 20-12-2009, 04:54 witam u mnie tez nie grzalo rozkrecilem byla spalona swieca zarowa BERU 8v-200zl kosztowala ale ciekawy bylem jak pompka paliwa wyglada i wyciagnolem jeden przewod byl przetlaly zlutowalem teraz dziala bez zarzutu kilka minut i auto cieple kempez 21-12-2009, 10:06 Cześć Koledzy (i koleżanki) mam pytanie odnośnie dogrzewacza w Galaxy '97r. 1,9 tdi. Jak poznać, że takowy jest w moim samochodzie, a jeżeli go niema, to czy mozna go zainstalować i jakie są koszty. (Moje galaxy grzeje tragicznie a przy ostatnich mrozach zamarzają szybu kilka minut po wyjechaniu z garażu). pozdrowienia dla wszystkich i życze wszystkiego najlepszego na święta. RafałB 21-12-2009, 10:11 Na pewno masz / miałeś fabrycznie bo masz TDI i na 99% (skoro słabo grzeje teraz) Ci nie działa,nic nowego.Polecam lekturkę tych 85 stronic,wszystko tu masz :) kempez 21-12-2009, 10:19 dziękuje za odpowiedź. Zagotowałem wodę, robię kawę i siadam do czytania, dzieci wracają ze szkoły za dwie godziny więc mam sporo czasu. pozdrawiam (a może - nieśmiało proszę - prześlesz mi skrucone info. gdzie szukać problemu:roll:) RafałB 21-12-2009, 10:29 (a może - nieśmiało proszę - prześlesz mi skrucone info. gdzie szukać problemu:roll:) Jasne...między 1 a 85 str :) kempez 21-12-2009, 10:50 No i o to właśnie mi chodziło:razz:, dzięki:027: Kefas31 22-12-2009, 21:19 [QUOTE=ryju1468;1314268]witam u mnie tez nie grzalo rozkrecilem byla spalona swieca zarowa BERU 8v-200zl Chyba triszkę przepłaciłeś kolego za tą świeckę Ja parę dni temu wymieniałem u siebie w Galaxsiu MKII i płaciłem 110pln Beru oczywiście pozdrawiam nowac 23-12-2009, 21:17 to super cena - podaj namiary na sprzedawce moze sie przyda... tdabski 24-12-2009, 07:04 Witajcie, czy możecie mi pomóc w kwestii odpalenia dogrzewacza. Ostatnio byłem w kanale i zauważyłem odłączenie pompki paliwej do webasta,(skorodowany styk) po usunięciu tej usterki, pampka nie "cyka" i nie odpala webasta. Gdzie dalej szukać przyczyny. Może podłączyć pod Vag, pokaże coś. Dzięki za pomoc z góry. Wesołych świąt. sajonara 25-12-2009, 14:09 Mam pytanie. Dymi mi dogrzewacz. Strasznie dymi. Jak odpalam na osiedlu to sąsiedzi podchodza z pytanie czy trzeba gasić :roll: Bede go naprawiał po świetach, ale tak na szybko, czy da sie go odłączyć np poprzez wyjęcie bezpiecznika nr 12 ? Nie chciałbym czegos dodatkowo popsuć. Nie chce też jeździć z taka osłona dymną, a dzisiaj Boze Narodzenie, wiec dłubanie odpada, a jutro muszę jechać dalej do rodziny. Dzięki za szybka odpowiedź. FABIO 25-12-2009, 16:05 w związku z tym że mój wehikuł nie posiada tego ustrojstwa to jakbyscie słyszeli ze ktos ma do sprzedania albo z jakiegoś rozbitka do wyciągnięcia za normalne pieniądze to proszę o kontakt Najlepiej z okolic Śląska bo miałbym blisko podjechac i sprawdzić Pozdrawiam fermik 25-12-2009, 16:14 Mam pytanie. Dymi mi dogrzewacz. Strasznie dymi. Jak odpalam na osiedlu to sąsiedzi podchodza z pytanie czy trzeba gasić :roll: Bede go naprawiał po świetach, ale tak na szybko, czy da sie go odłączyć np poprzez wyjęcie bezpiecznika nr 12 ? Nie chciałbym czegos dodatkowo popsuć. Nie chce też jeździć z taka osłona dymną, a dzisiaj Boze Narodzenie, wiec dłubanie odpada, a jutro muszę jechać dalej do rodziny. Dzięki za szybka odpowiedź. W zeszłym tygodniu z tym samym walczyłem, wreszcie działa jak złoto. Bezpiecznik 12 bezpiecznie mozna wyciągać, bo tylko dogrzewacz na nim wisi. Co do dymienia to u mnie poprawiło się dopiero po wyczyszczeniu komory spalania, przetkaniu kanalików wokół świecy. Włożyłem komorę do nafty do myjki ultradzwiękowej, ale i tak trzeba było skrobać. Sama zmiana świecy i sitka w moim przypadku nie pomogła. Do złożenia potrzebne były jeszcze nowe uszczelki. Stefano 25-12-2009, 17:45 Mam pytanie. Dymi mi dogrzewacz. Strasznie dymi. Jak odpalam na osiedlu to sąsiedzi podchodza z pytanie czy trzeba gasić :roll: Bede go naprawiał po świetach, ale tak na szybko, czy da sie go odłączyć np poprzez wyjęcie bezpiecznika nr 12 ? Nie chciałbym czegos dodatkowo popsuć. Nie chce też jeździć z taka osłona dymną, a dzisiaj Boze Narodzenie, wiec dłubanie odpada, a jutro muszę jechać dalej do rodziny. Dzięki za szybka odpowiedź. Jesteś widzę moim krajanem, więc podjedz do mnie w Stalowej Woli, to wyleczymy twój piecyk aby normalnie działał. Ale teraz wyjmij faktycznie bezpiecznik nr 12, co pozbawi zasilania piecyka i to na razie bedzie najrozsądniejsze Mój telefon podany masz na PW. Pozdrawiam i najlepszego dla Wszystkich na Świeta. sajonara 25-12-2009, 19:01 Dzieki koledzy za odpowiedź. Jutro z samego rana jadę, wiec rada się przyda. Stefano, wielkie dzięki za PM-ke i informację. Odezwę się. j_olkowski 28-12-2009, 07:19 Witam, mój piecyk D5W Z działa już jak ta lala. Mam tylko jedno pytanko, po ustawieniu godziny włączenia na sterowniku włącza mi się o określonej porze jednak działa tylko ok. 35 min. i wyłącza się (za krótko by nagrzać silnik do 75 stopni), czy jest jakiś sposób żeby wydłużyć czas pracy dogrzewacza ? marwyk 28-12-2009, 09:08 w fabrycznym w SGA raczej się nie da Ja mam pilotaorygialnego i tam moge ustwic 3 czasy każdy na 10 minut - 2 godzin j_olkowski 28-12-2009, 14:21 w fabrycznym w SGA raczej się nie da Ja mam pilotaorygialnego i tam moge ustwic 3 czasy każdy na 10 minut - 2 godzin To znaczy, że możesz ustawić czas działania dogrzewacza w przedziale od 10 do 2 godzin ? Ja też mogę ustawić 3 czasy ale to tylko czasy kiedy urządzenia ma się włączać :( marwyk 29-12-2009, 08:27 tak dokładnie z pilota TP5 mogę ustawić 3 czasy i każdy z nich moze być z tego przedziału, i z tego co wyczytałem w instrukcji to każdy z nich może być różny z tego przedziału passat 29-12-2009, 22:37 Witam Jestem po całodziennej walce z moim dogrzewaczem D3WZ. Sieca żarowa, czójniki płomienia, temperatury cieczy oraz przegrzania są sprawne. Napięcia z aku i alternatora oraz czójnika na podszybiu też OK. Problem polega na tym, że sterownik nie podaje napięcia na pompkę paliwa (pompka też sprawdzona na krótko, działa). Skoro wszystkie elemeny sa sprawne to wychodzi mi, że walnięty jest sterownik. Niestety VAG nie łączy się z blokiem dogrzewacza więc nie mam mozliwości sprawdzenia od tej strony. Moje pytanie jest następujące, czy jest jakaś inna możliwość wykasowania błędu ze sterownika. Ew jaka może być inna przyczyna (po za sterownikiem) że nie podaje napięcia na pompkę paliwa ? Pozdrawiam Stefano 30-12-2009, 01:15 Witam Jestem po całodziennej walce ............. Moje pytanie jest następujące, czy jest jakaś inna możliwość wykasowania błędu ze sterownika. Ew jaka może być inna przyczyna (po za sterownikiem) że nie podaje napięcia na pompkę paliwa ? Pozdrawiam Pisałem wielokrotnie; Wypnij na chwilę wtyczkę od sterownika w srodku piecyka, tym sposobem skasujesz błędy i zresetujesz sterownik w D3WZ. inkstar 30-12-2009, 08:23 Witam, mam kilka podpowiedzi dla kolegi passat, bo miałem podobny przypadek i już mi ręce opadały.Ale po kolei : najpierw sprawdziłem wszystko co możliwe(m.in. dzięki wam koledzy z forum),wymieniłem świece i lutowałem przewody od pompki paliwa i niby wszystko miało hulać.Też myślałem że sterownik zablokowany i ponieważ te resety nic nie pomogły więc udałem się do serwisu. Pan podłączył swój czujnik i stwierdził,że uszkodzony jest silnik wiatraka spalin.Zdziwiło mnie to, bo na krótko go sprawdzałem i śmigał.Pan oczywiście przeliczył mi koszty ok. 500 zł (nie polecam tego serwisu koło Kielc).Oczywiscie zapłaciłem 50 zł za diagnozę i wziołem się za sprawdzenie tego wiatraka. No i okazało się,że wiatrak jest dobry, tylko popełniłem błąd za mocno skręcając górną obudowę i zablokowałem go.Wystarczyła mała podkładka i dogrzewacz śmiga do dziś. Więc kolego passat jak niechcesz sie narobić i wpędzać w koszty sprawdź najpierw ten wentylator. Po włączeniu dogrzewacza sterownik najpierw na chwiłę włącza ten wentlator( który jest w samym urządzeniu pod spodem), a potem dopiero cała procedura, czyli świeca,pompka itp. Powodzenia , bo idą mrozy passat 30-12-2009, 08:24 Pisałem wielokrotnie; Wypnij na chwilę wtyczkę od sterownika w srodku piecyka, tym sposobem skasujesz błędy i zresetujesz sterownik w D3WZ. Stefano-inkstar- dziękuje za odpowiedź. Podczas porób, wtyczka ta wielokrotnie była wypinana, sprawdzałem na jej wyjściu czujniki. Coś mi się wydaje, że nie obejdzie się bez wymiany sterownika. FABIO 30-12-2009, 10:38 Koledzy mam problem tak jak pisałem w moim galaxiaku z 1997r niema podgrzewacza i mam możliwość zakupienia kompletnego ogrzewacza z oprzyrządowaniem z galaxa z roku 2004. Tu własnie moje pytanie czy podpasuje mi ten zestaw bo jak wszyscy wiemy to juz nowszy model galaxa i może coś mi nie pasować przy montażu ? Czy ktoś już kiedyś próbował takiej rewolucji w swojej maszynie? Pozdrawiam Stefano 30-12-2009, 13:57 Koledzy mam problem tak jak pisałem w moim galaxiaku z 1997r niema podgrzewacza i mam możliwość zakupienia kompletnego ogrzewacza z oprzyrządowaniem z galaxa z roku 2004. Tu własnie moje pytanie czy podpasuje mi ten zestaw bo jak wszyscy wiemy to juz nowszy model galaxa i może coś mi nie pasować przy montażu ? Czy ktoś już kiedyś próbował takiej rewolucji w swojej maszynie? Pozdrawiam NIe mozna podmienić! Z 2004 roku to piecyk D5ZF sterowany linią CAN, a ty masz budę z 97 roku wiec tam powinien być analagowy D3WZ, nawet D5WZ nie bardzo podchodzi bo nie masz w swoim aucie, elektrycznej pompki wody... Stefano-inkstar- dziękuje za odpowiedź. Podczas porób, wtyczka ta wielokrotnie była wypinana, sprawdzałem na jej wyjściu czujniki. Coś mi się wydaje, że nie obejdzie się bez wymiany sterownika. Spokojnie do wymiany sterownika, daleko, musisz zanaleść kogoś z zegarem, aby ci sczytał błędy, może nie łaczy pomka paliwa, moze któryś kabelek do wtyki. Trzeba wyjąć z samochodu pomkę paliwa, podpiąć do piecyka / pin 4 i masa/ i odpalić go na stole, łącząc odpowiednie kabelki. FABIO 30-12-2009, 15:22 Stefano dzięki za odpowiedź to pozostaje mi dalej marznąć :( Koledzy mam pytanie:czy ktoś kiedyś próbował a jak tak to prosze o jakies rady albo fotki myśle nad tym żeby zamknąć obieg wody czyli nie dopuścić do tego aby płyn szedł pod autem i mi sie wychładzał skoro i tak niemam tam dogrzewacza! Chce to zrobić tak jak mają to zwykłe osobówki ze obieg jest krótki w aucie i sie szybciej nagrzewa i w środku ładnie grzeje bo sie domyślam ze to własnie z powodu tak duzego obiegu wody jaki ma galax tak ciężko silnik sie nagrzewa i podaje ciepło do auta :) Pozdrawiam Goliat 30-12-2009, 21:24 myśle nad tym żeby zamknąć obieg wody czyli nie dopuścić do tego aby płyn szedł pod autem i mi sie wychładzał skoro i tak niemam tam dogrzewacza! A jak zasilisz tylną nagrzewnice? taxidriver 30-12-2009, 22:24 oledzy mam pytanie:czy ktoś kiedyś próbował a jak tak to prosze o jakies rady albo fotki myśle nad tym żeby zamknąć obieg wody czyli nie dopuścić do tego aby płyn szedł pod autem i mi sie wychładzał skoro i tak niemam tam dogrzewacza! Czyli już masz prawie odpowiedź musisz tylko skrócić jeszcze obieg o całe rury da się to zrobić tylko po co? Nie przesadzajcie z tym że gal się nie grzeje właśnie padła mi wiązka (kabelek przegnił przy kostce ) od dogrzewacza i dzisiaj ganiałem bez pieca. Było ciepło co prawda dopiero po ok 25 minutach korków, ale ciepło. Ganiałem do samego wieczora i było ok. kk1313 31-12-2009, 13:13 Witam Postanowiłem rozbudować dogrzewacz D3wz silnika (Sharan 1998 ) do ogrzewania postojowego. Na poczatku zamontowałem pompę obiegową wody. Zamontowałem ja na węzu który wchodzi do dogrzewacza. Pompę narazie podłączyłem pod napięcie ze stacyjki. I tu mam mały problem. Zauważyłem gdy stoje na parkingu i działa mi pompa, silnik chodzi na niskich obrotach przestaje grzać przednia nagrzewnica. Gdy pompe wyłącze nagrzewnica po kilku sekundach znowu grzeje. Gdzie waszym zdaniem najlepiej zamontowac pompę by nie powodowała "wyłączenia" przedniej nagrzewnicy? Gdy uporam sie z pompą to przejde do następnego etapu rozbudowy dogrzewacza. Pozdrawiam. taxidriver 31-12-2009, 14:39 Gdzie waszym zdaniem najlepiej zamontowac pompę by nie powodowała "wyłączenia" przedniej nagrzewnicy? Wydaje mi się że najlepsze miejsce, na taki manewr, jest na podszybiu. Czyli po wyjściu z nagrzewnicy płyn wtedy goni do tyłu czyli zostaje tam podgrzany i zapycha do silnika, czyli dogrzewacz grzeje silnik nagrzewnice tył a nagrzewnica z przodu jest zasilana przez silnik. Tak to mniej więcej wygląda w MK 2.Gdzieś na forum widziałem schemat obiegu płynu jak nie znajdziesz to poszukam u siebie ale dopiero za rok ;). marwyk 31-12-2009, 15:00 A nie zamontowałeś tej pompy odwrotnie, spróbuj zmienić kierunek w którym płynie ciecz. Stefano 31-12-2009, 18:35 Pomka płynu ma byc tak zamontowana, aby goniła nagrzany płyn z piecyka w stronę silnika, a nie do tylnej nagrzewnicy, tak jest w MK2 fabrycznie, jak tak zamontujesz powinno być wszystko dobrze. Pozdr. kk1313 01-01-2010, 10:43 Napisał Stefano: Pomka płynu ma byc tak zamontowana, aby goniła nagrzany płyn z piecyka w stronę silnika, a nie do tylnej nagrzewnicy, tak jest w MK2 fabrycznie, jak tak zamontujesz powinno być wszystko dobrze. Pozdr. Witam ponownie. W nowym roku życzę wszystkim jak najmniej problemów z naszymi piecykami. Wg mnie pompę mam zamontowaną na przewodzie wodnym który wychodzi z tylnej nagrzewnicy i wchodzi do piecyka. Jedna rurka biegnie prosto od silnika do nagrzewnicy. Nie ma możliwości wpiąć się do niej pompką. Myślę że to zasilanie ciepłą wodą tylnej nagrzewnicy. Moją pompa pompuje wode z tej nagrzewnicy poprzez piecyk do silnika. Niestety nie mam dokładnego schematu obiego ciepłej wody w MK1. Jeszcze dodam że jak silnik pracuje na wyższych obrotach, to nagrzewnica grzeje. Jak stoje w korku to leci prawie zimne powietrze. Pozdrawiam. kubampakiet 01-01-2010, 14:03 Witam,webasto d5ws zrobione ale jeszcze jedno pytanko,jesli wszystko jest ok to czy przy wylaczonym silniku a wlaczonym ogrzewaniu nie powinien nagrzewac sie maly obieg w silniku? radzioradzio 02-01-2010, 08:07 Nie ma sprawy, pomagać trzeba, bo znam ten 'smak' na duszy jak ktoś mi jest wdzieczny. A tutaj niżej masz stronkę jak dorobić te szczotki o wym 4,9x4,9x10mm , moze przyda sie dla twojego elektryka: http://www.sgaf.de/viewtopic.php?t=49223 Chyba podawałem gdzieś wczesniej, ale nie zaszkodzi bo zdjecia pogładowe jak dopasować sa super. Pozdr. Potrzebuję lektury tej strony :) ale chyba wygasła, przekierowuje mnie do logowania. Padła mi pompa wody i muszę sprawdzić jak to się rozbiera. Macie może dobry link na niemieckim forum? sajonara 02-01-2010, 10:23 Rozebrałem urządzenie. Rozumiem, że elementy raczej do wymiany? Procedurę rozbiórki obfotografowałem, jeśli ktoś chciałby opisać fachowowym językiem dla przyszłych pokoleń to służę zdjęciami. Wiem, ze na stronie niemieckiej jest to opisane i sfotografowane (dzięki Stefano), ale ja nie "szprecham" w tym języku i oprócz fotek wszystko tam dla mnie to "chińszczyzna". Może taki fototutorial z opisem w rodzimym języku z rozbiórki dla mniej uzdolnionych językowo by się przydał? radzioradzio 02-01-2010, 11:09 Rozebrałem urządzenie. Rozumiem, że elementy raczej do wymiany? ale ja nie "szprecham" w tym języku i oprócz fotek wszystko tam dla mnie to "chińszczyzna". Może taki fototutorial z opisem w rodzimym języku z rozbiórki dla mniej uzdolnionych językowo by się przydał? Jak masz przeglądarkę Mozilla Firefox możesz zainstalować Google Toolbar For Firefox. Tłumacz stron. Będzie trochę łatwiej skumać. http://www.google.com/tools/firefox/toolbar/FT3/intl/pl/ Do innych przeglądarek też jest. urban233 02-01-2010, 12:53 witam koledzy walcze od rana z moim dogrzewaczem dwa razy mi odpalił i cisza i ma taki problem że na pompce paliwa mam dwa plusy,zmieniłem drugi sterownik i to samo gdzie szukać przyczyny może ktoś miał taką przypadłośc dzięki marwyk 02-01-2010, 16:36 no masz mieć dwa plusy - sygnał jest tam podany impulsowo - ale do masy oba są plusy urban233 02-01-2010, 16:53 już doszłdem do tego ze jest ok tylko ten dogrzewacz mój to d3wz i włącza sie i po minucie dwuch wyłącza się co może być przyczyną,czy węże z płynem założone odwrotnie mogą mieć wpływ,gdzie szukać przyczyny dzięki Stefano 02-01-2010, 16:56 witam koledzy walcze od rana z moim dogrzewaczem dwa razy mi odpalił i cisza i ma taki problem że na pompce paliwa mam dwa plusy,zmieniłem drugi sterownik i to samo gdzie szukać przyczyny może ktoś miał taką przypadłośc dzięki Zanurkuj pod auto. Zdejmij obydwa kable czy zaciski z pompki paliwa, Wyjmij wtyczkę od piecyka i spawdź instalację auta. Chodzi o to czy masz dobre połaczenie pomiędzy gniazdem a pompką, tzn. pinem nr 4 / + /a tym jednym z kabli do pomki i pinem nr 3 /- /,a drugim kablem przy pompce. Trzeba te połączenia 'przedzwonić', Można tez podać 12 V, na te dwa piny 3 i 4, pomka "cyknie" ale UWAGA; te 12 V do gniazda, czyli to co wiisi przy progu auta, a nie na wtyczkę co idzie do piecyka, bo spalisz na Amen STEROWNIK PIECA. Czy jasne? Jak to co wyzej przetestujesz i nie ruszy, to spawdż czy po zapaleniu silnika masz na na pinie nr 6 i 7 / GNIAZDA / +12 V, Jak to wszystko gra, a dalej cisza to są nałapane błedy w sterowniku.... Pozdr. DOPISANO; tyle się natrudziłem aby ci pomóc a ty piszesz, że odpala.... ludzie...tylko teraz sie wyłacza, bo nie goni ci dobrze płynu przez ten piec i ise przegrzewa, silnik chodzi ? urban233 02-01-2010, 17:00 Zanurkuj pod auto. Zdejmij obydwa kable czy zaciski z pompki paliwa, Wyjmij wtyczkę od piecyka i spawdź instalację auta. Chodzi o to czy masz dobre połaczenie pomiędzy gniazdem a pompką, tzn. pinem nr 4 / + /a tym jednym z kabli do pomki i pinem nr 3 /- /,a drugim kablem przy pompce. Trzeba te połączenia 'przedzwonić', Można tez podać 12 V, na te dwa piny 3 i 4, pomka "cyknie" ale UWAGA; gniazda, czyli to co wiisi przy progu auta, a nie na wtyczkę bo spalisz na Amen STEROWNIK PIECA. Czy jasne? Jak to co wyzej przetestujesz i nie ruszy, to spawdż czy po zapaleniu silnika masz na na pinie nr 6 i 7 / GNIAZDA / +12 V, Jak to wszystko gra, a dalej cisza to są nałapane błedy w sterowniku.... Pozdr. kolego stefano juz odpaliłem wszystko niby ok tylko piecyk po minucie moze dwuch wyłącza sie,może to być spowodowane odwrotnie założonymi węzami, kubampakiet 02-01-2010, 17:31 Hej czy nikt nie moze odpisac na moje pyt pare postow wyzej??? kogis 02-01-2010, 19:04 witam!mam ogrzewanie eberszpracher i przy piecyku sa dwie wtyczki;jedna jest podłączona do kostki ,a druga luzna ,do czego jest ta druga. Stefano 02-01-2010, 19:14 Hej czy nikt nie moze odpisac na moje pyt pare postow wyzej??? Na temat objegu płynu pisałem wiele razy, więc sie nie gorączkuj, tylko poczytaj temat. Nagrzany płyn z piecyka jest goniony w stronę silnka i przedniej nagrzewnicy i jak jest ogrzewanie postojowe montowane fabrycznie, to są tam zawory do sterowania, co ma być grzane. witam!mam ogrzewanie eberszpracher i przy piecyku sa dwie wtyczki;jedna jest podłączona do kostki ,a druga luzna ,do czego jest ta druga. Tobie też Kolego nie chce sie poczytać, ale ze to twój pierwszy post to Cie witamy i odpowiadam; Masz piecyk pewnie o oznaczeniu z końcówką WS, więc ta druga 2-u pinowa wtyczka jest przeznaczona do zasilania dodatkowej elektrycznej pomki płynu, króra powinna być pod podłogą przy podłuznicy, koło piecyka w kierunku silnika w takiej metalowej osłonie. Pozdr. kogis 02-01-2010, 19:36 dzięki za powitanie ! czy podłanczając drugą coś zyskam. kubampakiet 02-01-2010, 23:12 Na temat objegu płynu pisałem wiele razy, więc sie nie gorączkuj, tylko poczytaj temat. Nagrzany płyn z piecyka jest goniony w stronę silnka i przedniej nagrzewnicy i jak jest ogrzewanie postojowe montowane fabrycznie, to są tam zawory do sterowania, co ma być grzane. Tobie też Kolego nie chce sie poczytać, ale ze to twój pierwszy post to Cie witamy i odpowiadam; Masz piecyk pewnie o oznaczeniu z końcówką WS, więc ta druga 2-u pinowa wtyczka jest przeznaczona do zasilania dodatkowej elektrycznej pomki płynu, króra powinna być pod podłogą przy podłuznicy, koło piecyka w kierunku silnika w takiej metalowej osłonie. Pozdr. Kolego STEFANO a gdzie znajde zawor,ktory otworzy mi obieg na silnik,ogrzewanie jest w standardzie,przeczytalem caly temat jak mi piecyk nie dzialal z miesiac temu i niezbyt pamietam zeby ktokolwiek mial pytanie podobne do mojego. pozdrawiam Kuba Stefano 03-01-2010, 08:49 Tu masz schemat ogrzewania postojowego w samochodzie VW Sharan model 2001 R z silnikiem AUY. kubampakiet 03-01-2010, 09:59 STEFANO dzieki za schemat,powiedz mi jeszcze prosze co powinienem zrobic zeby otwozyc obieg na silnik i czy to nie obciazy pompki na tyle ze ja wykonczy??? pozdrawiam urban233 03-01-2010, 19:03 dogrzewacz d3wz włącza się sprawdza obwód,chwila cisza po chwili odpala puści dymka lecą lekko ciepłe spaliny,tłumik da się utrzymać w ręku tak pochodzi ze 2 może 3 minuty i zaczyna się wyłączać słychać jak przewietrza komore spalania i cisza,i tak w kólko prubóje do puki płyn nie osiągnie temperatury,proszę o podpowiedz gdzie szukać usterki dzięki .dzisiaj wymieniłem czujniki wewnątrz dogrzewacz i zaczą pracować troche dłużej ale i tak się wyłącza nie dogrzewając płynu już niemam pomysłu może ktoś ma jakiś pomysł lub namiary gdzie można kupić takie czujniki nowe cowboy 03-01-2010, 20:06 dogrzewacz d3wz włącza się sprawdza obwód,chwila cisza po chwili odpala puści dymka lecą lekko ciepłe spaliny,tłumik da się utrzymać w ręku tak pochodzi ze 2 może 3 minuty i zaczyna się wyłączać słychać jak przewietrza komore spalania i cisza,i tak w kólko prubóje do puki płyn nie osiągnie temperatury,proszę o podpowiedz gdzie szukać usterki dzięki Pompka płynu w komorze silnika sprawna? Jak nie, to piecyk się co chwilę przegrzewa i automatycznie wyłącza, lekko się ochłodzi krążącym płynem i znowu na chwilę włączy -i tak w kółko. falcon226 03-01-2010, 20:14 No ale kolega URBAN233 ma D3WZ wiec on nie ma popmki pomocniczej na podszybiu.Zdemontuj drania i na stół z nim bo bez tego sie raczej nie obejdzie.Pozdrawiam. cowboy 03-01-2010, 20:28 No ale kolega URBAN233 ma D3WZ wiec on nie ma popmki pomocniczej na podszybiu.Zdemontuj drania i na stół z nim bo bez tego sie raczej nie obejdzie.Pozdrawiam. A tego nie wiedziałem,że D3WZ nie ma. Dzięki, że wyprostowałeś. radekkacz 04-01-2010, 15:59 witam pisze piewszy post na tym forum i chce podziekowac za wiedze jaka sie wszyscy dzielicie mk2 mam od lipca narazie bez wiekszych problemow do mrozow okazuje sie ze dogrzewacz milczy i tu chyle czola modom i userom rozebralem i naprawilem wielkie dzieki podzro taxidriver 04-01-2010, 19:48 Wiem wiem to już było ale. Mam kłopot piec rano odpala normalnie po ok 5 minutach lub bardziej tak jak temp skoczy na wskaźniku do ok 55-60 *c wyłącza się potem to już loteria jak mu się podoba, dzisiaj marzłem pół dnia. Pompka działa szczotki robiłem 2 sezony temu w Vag-u brak błędów nic nawet ksztyny. pompa paliwa cyka czujnik dawno leży na półce.jakieś sugestie piec mogę wyjąc dopiero za kilka dni może czyszczenie komory spalania czy coś takiego ? Stefano 04-01-2010, 20:50 Po co czyścić komorę spalania jak normalnmie odpala, masz problem z którymś czujnikiem temperatury lub przegrzania. Wejdż w VAGu w piecyk 18 > Bloki pomiarowewe 08 > 001,002, 003 itd, na którymś bloku masz temperatury na czujnikach, trzymaj tak i obserwuj przy jakich parametrach ci sie to wyłącza. rafalru 04-01-2010, 21:37 Witam Forumowiczów! Przeczytałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Kupiłem Galaxa MKII i miał odłączona wtyczkę od pieca. Po podłączeniu wtyku i wykasowaniu błędu odpalił ale po kilku minutach przestał grzać. Pokazał błąd "nagły brak" (czegoś) i od tego momentu pompka nie daje paliwa(nie cyka) choć jest sprawna. Komp nie pokazuje błędu nawet po odłączeniu jej(tak jakby nie zauważał jej odłączenia). Jedyny błąd jaki się powtórzył to 1409, ale czy on może powodować odcięcie pompki??? Wyglada jakby padł sterownik i nie wysyłał sygnału do pompki. Pompka wody działa. Co może być z tym dziadostwem? Jeżeli jest ktoś w okolicy Tczewa i potrafi to uruchomić zapraszam... Serdeczne dzięki za jakąkolwiek odpowiedź! Pozdrawiam Stefano 04-01-2010, 22:25 Na ten temat już duzo pisaliśmy; 01409 - to błąd przegrzania piecyka, w sterowniku pieca jest zapisane juz kilka takich samych błędów i dlatego dogrzewacz ci nie startuje, pomka paliwa oczywiscie też, bo nią steruje piec. Podejzewam, ze ci jednak nie zawsze chodzi elektryczna pomka płynu pod podszybiem i dlatergo bład przegrzwania. Jaki to masz model tego pieca w twoim aucie? rafalru 04-01-2010, 22:42 Piecyk z tego co powiedział "fachowiec" to HYDRONIC II-F tylko nie wiem D5Z-F czy D5S-F. Co do błędów to wykasowane komputerem (czy piecyk je pamięta w swoim małym rozumku?). Vag 4,9 nie pokazuje teraz żadnego błędu. A pompka(na ucho i wg opinii fachowca działa ok. kk1313 05-01-2010, 12:40 Witam Postanowiłem rozbudować dogrzewacz D3wz silnika (Sharan 1998 ) do ogrzewania postojowego. Na poczatku zamontowałem pompę obiegową wody. Zamontowałem ja na węzu który wchodzi do dogrzewacza. Pompę narazie podłączyłem pod napięcie ze stacyjki. I tu mam mały problem. Zauważyłem gdy stoje na parkingu i działa mi pompa, silnik chodzi na niskich obrotach przestaje grzać przednia nagrzewnica. Gdy pompe wyłącze nagrzewnica po kilku sekundach znowu grzeje. Gdzie waszym zdaniem najlepiej zamontowac pompę by nie powodowała "wyłączenia" przedniej nagrzewnicy? Gdy uporam sie z pompą to przejde do następnego etapu rozbudowy dogrzewacza. Pozdrawiam. Witam Problem pompy rozwiązany. Pompa niestety nie może być zainstalowana koło piecyka ponieważ "zaburza" obieg wody i wtedy nie grzeje przednia nagrzewnica. Pompę zamontowałem na wężu powrotnym "małego obiego wody" ( za trójnikiem), który wchodzi do silnika. Teraz grzeją obie nagrzewnice, silnik szybciej sie nagrzewa. Pozdrawiam. Waldemar2009 06-01-2010, 13:14 Pompę zamontowałem na wężu powrotnym "małego obiego wody" ( za trójnikiem), który wchodzi do silnika. Mógłbyś wrzucić fotkę? Dzięki. Pozdrawiam taxidriver 06-01-2010, 21:05 Po co czyścić komorę spalania jak normalnmie odpala, masz problem z którymś czujnikiem temperatury lub przegrzania. Wejdż w VAGu w piecyk 18 > Bloki pomiarowewe 08 > 001,002, 003 itd, na którymś bloku masz temperatury na czujnikach, trzymaj tak i obserwuj przy jakich parametrach ci sie to wyłącza. __________________ niestety już nie odpalił i nic nie zobaczyłem poza tym co normalnie mogłem zobaczyć temperatura rosła tylko do ok 50*c czyli to co z silnika jeszcze mam jeden pomysł a mianowicie ropa o jakiejś marnej jakości woda w układzie czy coś takiego i przewód paliwowy zamarznięty jutro w nocy jadę do cieplutkiego garażu i zobaczę co to pomoże. W 01 temperatura rośnie pomału wcześniej jak patrzyłem były jakieś ruchy teraz kicha 02 wyłączony włączony (chyba czujnik tak patrzę po przełączaniu na podszybiu) 03 jest napisane pompa wyłączona (jaka? paliwa, wody ?) 04wyłączony, wyłączony, wyłączony . Jakieś sugestie ? Brak mi już pomysłów 2 dni siedziałem nad vag-iem. silencer 07-01-2010, 07:49 W 01 temperatura rośnie pomału wcześniej jak patrzyłem były jakieś ruchy teraz kicha 02 wyłączony włączony (chyba czujnik tak patrzę po przełączaniu na podszybiu) 03 jest napisane pompa wyłączona (jaka? paliwa, wody ?) 04wyłączony, wyłączony, wyłączony . Jakieś sugestie ? Brak mi już pomysłów 2 dni siedziałem nad vag-iem. Ja w grudniu naprawiałem dogrzewacz dzięki temu wątkowi :D (pomimo, że jestem raczej laikiem w tematyce mechaniki pojazdowej) oczywiście dzięki osobom - nie będę ich tutaj wymieniał bo wystarczy przeczytać temat - które udzielały porad. Ale nie o tym chciałem napisać. Z ciekawości zalogowałem w czasie jazdy grupy 001, 003, 004 14247 W grupie 001 widać temperatury, nie wiem co to za pompa w grupie 004 ale zawsze jest na off i podobnie z blower (jakiś dmuchacz) też cały czas off Pozdrawiam. krzyspvfr 07-01-2010, 08:04 W grupie 001 widać temperatury, nie wiem co to za pompa w grupie 004 ale zawsze jest na off i podobnie z blower (jakiś dmuchacz) też cały czas off Pozdrawiam. Blower - to dmuchawa, jak masz wersje z ogrzewaniem postojowym to wtedy wlacza sie nadmuch powietrza do kabiny. Pompa, w/g mnie, to dodatkowa pompa cieczy chlodzacej. taxidriver 07-01-2010, 13:03 Pompa, w/g mnie, to dodatkowa pompa cieczy chlodzacej. Już po problemie dzisiaj w dzień godzinka pod dachem na parkingu i wszystko śmiga jak trzeba. Jednak paliwo takie dobre z "Orlenu" rozmawiałem z kilkoma kolegami którzy mają w swoich autkach ebery i mieli to samo przez całe święta tankowaliśmy w tym samym punkcie. Jeśli chodzi pompę to nie jest raczej pompa obiegu bo na działającym off jak i po zgaszeniu off nie mam bladego pojęcia co to za pompka. urban233 07-01-2010, 16:50 witam czy wie ktoś jak wykasować błędy w dorzewaczu d3wz,darade ręcznie samemu czy trzeba w serwisie,ponieważ odpala i po minucie się wyłącza,czujniki wymienione i tosamo się dzieje jakieś pomysły falcon226 07-01-2010, 20:13 Pierwsza możliwosc to wypinasz go z pod zasilania[czyli główna kostka]i pozniej wypinasz sterownik z kostki wewnątrz pieca i błedy powinny sie wykasowac.W sumie dziwna sprawa u Ciebie bo sterownik blokuje sie po 5 błędach a TY piszesz ze odpala i gasnie.Chyba trza bedzie dać na tace Ojcu Rydzykowi:D i wszystko wróci do normy;) kubampakiet 07-01-2010, 20:17 Tu masz schemat ogrzewania postojowego w samochodzie VW Sharan model 2001 R z silnikiem AUY. Kolego powiedz co zrobic zeby szlo na silnik? taxidriver 08-01-2010, 07:49 W sumie dziwna sprawa u Ciebie bo sterownik blokuje sie po 5 błędach a TY piszesz ze odpala i gasnie. A weź i zanurkuj pod autko i sprawdz czy nie masz przypadkiem d5wz/s jeśli tak to musisz mieć pompkę obiegu bo ci się przegrzewa po chwili się ostudzi i znowu odpala i tak wkoło innego pomysłu nie mam. urban233 08-01-2010, 08:15 A weź i zanurkuj pod autko i sprawdz czy nie masz przypadkiem d5wz/s jeśli tak to musisz mieć pompkę obiegu bo ci się przegrzewa po chwili się ostudzi i znowu odpala i tak wkoło innego pomysłu nie mam. kolego napewno mam d3wz ,bo już go rozbirałem z dziesieć razy dlatego rence mi już opadają,czyjniki już założyłem drugie i dalej to samo dzisiaj załoze jeszcze drugi sterownik i zobacze co będzie się działo dzięki prszę jeszcze o jakieś pomysły falcon226 08-01-2010, 08:22 Skoro reszta ma być sprawna,pompka paliwa cycka to zamień sterownik bo to juz jedyna chyba mozliwosc jest tam napachane troche elektroniki która może świrować tyle ze dla pewnosci zewrzyj sobie czujnik na podszybiu.Powodzenia.Pochwal sie jak Ci poszło. urban233 08-01-2010, 08:27 Skoro reszta ma być sprawna,pompka paliwa cycka to zamień sterownik bo to juz jedyna chyba mozliwosc jest tam napachane troche elektroniki która może świrować tyle ze dla pewnosci zewrzyj sobie czujnik na podszybiu.Powodzenia.Pochwal sie jak Ci poszło. czujnik kolego mam przerobiny na włącznik według opisu stefano,fajna sprawa,pompka chodzi robiona przewody były przegnite,dlatego już niemam pomysłu,zastanawiam sie czy nie kupić d5wz ale wtedy muszę pompkę wody założyć falcon226 08-01-2010, 09:06 No chyba ze masz zapowietrzony uklad przez jego demontaż i dlatego sie tak dzieje i dlatego łapie blad przegrzania.Zamontuj dziada i pojezdzij tak trochu.Pozdrawiam. urban233 08-01-2010, 11:10 No chyba ze masz zapowietrzony uklad przez jego demontaż i dlatego sie tak dzieje i dlatego łapie blad przegrzania.Zamontuj dziada i pojezdzij tak trochu.Pozdrawiam. kolego zaóważyłem że jak odpale auto i wyjade na trase że auto ma wyższe obroty to wtedy grzeje aż do swojej temperatury i nie wyłącza się przed czasem falcon226 08-01-2010, 11:28 Czyli sytuacja jest taka ze pompa mechaniczna ma wyzsze obroty i szybciej przetłacza wode przez dogrzewacz i nie łapie błedów przegrzania.Tak jak pisałem pojezdzij pare dni pogon tym autem i zobaczysz .Powodzenia. urban233 08-01-2010, 19:58 Czyli sytuacja jest taka ze pompa mechaniczna ma wyzsze obroty i szybciej przetłacza wode przez dogrzewacz i nie łapie błedów przegrzania.Tak jak pisałem pojezdzij pare dni pogon tym autem i zobaczysz .Powodzenia. koledy więć sprawa wygląda tak jak jade to mój dogrzewacz chodzi bez zarzutów jak stane i auto chodzi na wolnych obrotzch to po chwili się wyłącza,czy to jest możliwe żeby d3wz potrzebował dodatkową pomnpkę żeby się nie pzegrzewał,panowie powiedzcie gdzie najlepiej założyc dodatkową pompkę bo u mnie nie ma jej wogule i na kturym wężu dzięki silencer 09-01-2010, 15:17 koledy więć sprawa wygląda tak jak jade to mój dogrzewacz chodzi bez zarzutów jak stane i auto chodzi na wolnych obrotzch to po chwili się wyłącza,czy to jest możliwe żeby d3wz potrzebował dodatkową pomnpkę żeby się nie pzegrzewał,panowie powiedzcie gdzie najlepiej założyc dodatkową pompkę bo u mnie nie ma jej wogule i na kturym wężu dzięki Nie jestem ani jakimś ekspertem ani nawet mechanikiem ale niedawno sam u siebie uruchomiłem dogrzewacz (może trochę nowszy niż u Ciebie bo chyba D5WZ) i według mnie to co piszesz oznacza, że działa tak jak trzeba. Tak mi się przynajmniej wydaje po przeczytaniu całego tego tematu. Pozdrawiam No jednak się myliłem, pewnie nie działa mi pompka płynu, shit... Stefano 09-01-2010, 16:37 koledy więć sprawa wygląda tak jak jade to mój dogrzewacz chodzi bez zarzutów jak stane i auto chodzi na wolnych obrotzch to po chwili się wyłącza,czy to jest możliwe żeby d3wz potrzebował dodatkową pomnpkę żeby się nie pzegrzewał,panowie powiedzcie gdzie najlepiej założyc dodatkową pompkę bo u mnie nie ma jej wogule i na kturym wężu dzięki D3WZ ma 3 KW i nie powinien się przegrzewać na wolnych obrotach np. na postoju, a w konsekwencji się wyłączać. Zakładałem juz w starą budę D5WZ o mocy 5 KW, bez dodatkowej elektrycznej pomki objegu płynu i działał na postoju, bez oznak przegrzewania, tylko zwalniał obroty, ale pracował dalej. Pisalismy o tym wielokrotnie, na wolnych obrotach mechanicznma pomka płynu musi nie wydalać i masz problem z objegiem płynu przez piecyk, sprawdź rękami ciepłoptę czy temperaturę rurki idacej z piecyka w stronę silnika i wszystko będzie jasne. WAŻNE: Dla innych popsiadaczy D3WZ, D5WZ, D3-4-5WS, D..... Stwierdzam teraz z całą stanowczoscią, że przyczyną ciagle pracującego piecyka pomimo, że na zegarze temperatury płynu chłodzacego silnika wskazówka stoi w pionie na 90 * C, jest odpowiedzialny w 90 % termostat. Pomimo takich wskazań na desce /90 st/ , trzeba zajżeć VAGiem np. do; 01 / Engine/ -> 08 / Meas Blocks/ i robimy blok 001, pozycja 4 albo; 01 -> 08-> 007 i też kolumna 4 jest tam faktyczna temperatura płynu chłodzacego dla potrzeb ECU z czujnika G-62. Natomaist to co widzimy na zegarach, czyli wskazówka w pionie, jest odczytywane z innego czujnika G-2 /czujnik dla potrzeb wskażnika na desce/ Zauważyłem , ze te dane nie sa spójne i pomimo wskazań na desce 90, płyn ma faktycznie np. 78 * C i piecyk nam się nie wyłącza i ciągle chodzi, bo 'mysli, ze dalej mamy niedogrzany samochód i słusznie, bo za taki stan rzeczy odpowiada najczęściej padajacy już termostat. Czytałem ostatnio kilka takich wypowiedzi naszech forumowiczów. Sprawdzić to trzeba koniecznie na dobrze rozgrzanym silniku przy okazji diagnostryki VAG. I jeszze; taki rzeczywiscie stan, czyli nie dogrzany silnik powoduje zwiększone zużycie paliwa poprzez większą dawkę wtrysku, wyznaczoną przez mapę ECU, bo komp chce szybko dogrzać silnik. Muszę chyba to wkleic w temacie Dagnoistyka VAG Pozdr. marwyk 09-01-2010, 17:48 Mam troche inne pytanie do kolegi Stefano. Ostatnio ładowałem akumulator bez rozłączania klem w samochodzie i z tego co widzę to ten drugi akumulator też się ładuje. Czyli są one połączone, czy masz kotś może schemat tego połączenia? kogis 10-01-2010, 06:17 Witam ! Mam dylemacik z pompka przy dogrzewaczu , stwierdzilem jej brak.Czy mozna podlaczyc taka sama jak na podszybiu.Jak nie to jaka ? Prosze o podpowiec . POZDRAWIAM ! urban233 10-01-2010, 09:53 D3WZ ma 3 KW i nie powinien się przegrzewać na wolnych obrotach np. na postoju, a w konsekwencji się wyłączać. Zakładałem juz w starą budę D5WZ o mocy 5 KW, bez dodatkowej elektrycznej pomki objegu płynu i działał na postoju, bez oznak przegrzewania, tylko zwalniał obroty, ale pracował dalej. Pisalismy o tym wielokrotnie, na wolnych obrotach mechanicznma pomka płynu musi nie wydalać i masz problem z objegiem płynu przez piecyk, sprawdź rękami ciepłoptę czy temperaturę rurki idacej z piecyka w stronę silnika i wszystko będzie jasne. WAŻNE: Dla innych popsiadaczy D3WZ, D5WZ, D3-4-5WS, D..... Stwierdzam teraz z całą stanowczoscią, że przyczyną ciagle pracującego piecyka pomimo, że na zegarze temperatury płynu chłodzacego silnika wskazówka stoi w pionie na 90 * C, jest odpowiedzialny w 90 % termostat. Pomimo takich wskazań na desce /90 st/ , trzeba zajżeć VAGiem np. do; 01 / Engine/ -> 08 / Meas Blocks/ i robimy blok 001, pozycja 4 albo; 01 -> 08-> 007 i też kolumna 4 jest tam faktyczna temperatura płynu chłodzacego dla potrzeb ECU z czujnika G-62. Natomaist to co widzimy na zegarach, czyli wskazówka w pionie, jest odczytywane z innego czujnika G-2 /czujnik dla potrzeb wskażnika na desce/ Zauważyłem , ze te dane nie sa spójne i pomimo wskazań na desce 90, płyn ma faktycznie np. 78 * C i piecyk nam się nie wyłącza i ciągle chodzi, bo 'mysli, ze dalej mamy niedogrzany samochód i słusznie, bo za taki stan rzeczy odpowiada najczęściej padajacy już termostat. Czytałem ostatnio kilka takich wypowiedzi naszech forumowiczów. Sprawdzić to trzeba koniecznie na dobrze rozgrzanym silniku przy okazji diagnostryki VAG. I jeszze; taki rzeczywiscie stan, czyli nie dogrzany silnik powoduje zwiększone zużycie paliwa poprzez większą dawkę wtrysku, wyznaczoną przez mapę ECU, bo komp chce szybko dogrzać silnik. Muszę chyba to wkleic w temacie Dagnoistyka VAG Pozdr. stefano węze są dobrze ciepłe tylnia nagrzewnica grzeje ,pompa wody z rozrzaądem nowa miesiąć temu ,a jak aut,o stoi lub wolno jade to piec się przegrzewa i wyłącza masz może jakiś pomysł Stefano 10-01-2010, 10:58 Witam ! Mam dylemacik z pompka przy dogrzewaczu , stwierdzilem jej brak.Czy mozna podlaczyc taka sama jak na podszybiu.Jak nie to jaka ? Prosze o podpowiec . POZDRAWIAM ! No ale po co ci dodatkowa pompka przy dogrzewaczu, kiedy masz fabryczną pod podszybiem? Przy dogrzewaczu jej nie powinno być. stefano węze są dobrze ciepłe tylnia nagrzewnica grzeje ,pompa wody z rozrzaądem nowa miesiąć temu ,a jak aut,o stoi lub wolno jade to piec się przegrzewa i wyłącza masz może jakiś pomysł No to nie bardzo jest sie do czego przyczepić, może twój piecyk grzeje jakos nadzwyczajnie? No jeszcze moze czujnik temperatury, lub przegrzania jest walnięty, ten pierwszy od sterownika to temp. a drugi na dłuzszych kablach to od przegrzania, są tą dużą plastykową osłoną, trzeba by zmierzyć, jaką ma oporność przy pewnych temperaturach. Pozdr. urban233 10-01-2010, 11:22 No ale po co ci dodatkowa pompka przy dogrzewaczu, kiedy masz fabryczną pod podszybiem? Przy dogrzewaczu jej nie powinno być. No to nie bardzo jest sie do czego przyczepić, może twój piecyk grzeje jakos nadzwyczajnie? No jeszcze moze czujnik temperatury, lub przegrzania jest walnięty, ten pierwszy od sterownika to temp. a drugi na dłuzszych kablach to od przegrzania, są tą dużą plastykową osłoną, trzeba by zmierzyć, jaką ma oporność przy pewnych temperaturach. Pozdr. stefano czujniki wewnątrz dogrzewacza już założyłem drugie bo mam drugi dorzewacz na części mi normalnie ręce opadają już z tym dogrzeaczem,chyba ze tamte terz są uszkodzone ,ale czemu przy szybszej jeżdzie grzeje normalnie aż skazówka w pion stanie ,tylko przy małych obrotach,a powiedz min jeszcze ktury wąż do kture krućca na dogrzewaczu masz założony?dzięki bardzo za zainteresowanie moim problemem kogis 10-01-2010, 11:25 witam ! bylem na kompie i wykazal brak czegos o symbolu v54 . marwyk 10-01-2010, 13:34 może kolego URBAn ta pompka na podszybiu szwankuje, raz działa a raz nie urban233 10-01-2010, 14:06 może kolego URBAn ta pompka na podszybiu szwankuje, raz działa a raz nie u mnie niema tej pompki i datego zastanawiam się nad montażem ale ja mam d3wz do tego dogrzewacza nie potrzeba i niewiem co robić,a gdzie ja najlepiej założyć na kturych wężach pozdr. kk1313 10-01-2010, 14:43 u mnie niema tej pompki i datego zastanawiam się nad montażem ale ja mam d3wz do tego dogrzewacza nie potrzeba i niewiem co robić,a gdzie ja najlepiej założyć na kturych wężach pozdr. Witam Miałem podobny problem. Zdecydowałem się na zabudowę pomki koło piecyka, lecz wtedy przestawała mi grzać na wolnych obrotach przednia nagrzewnica. Przebudowałem pompe na wąż (powrót wody do silnika małego obiegu) pomiędzy blokiem silnika a trójnikiem który łączy wąż z przedniej i tylnej nagrzewnicy. Od tego momentu jest wszystko w porządku. Pozdrawiam. kk1313 10-01-2010, 14:49 Witam Koledzy mam jeszcze pytanie. Przerabiam układ dogrzewacza silnika do pełnego ogrzewania postojowego. Mam wersje z climatronikiem i nie wiem gdzie podłączyć +12V do zasilania wentylatora przedniego. Chodzi mi o to żeby wentylator nie chodził na maksymalnej prędkości tylko na wolniejszych obrotach. Wiem że należy również podłączyć +12V na pin 20 czerwonej kostki w climatroniku. Pozdrawiam. falcon226 10-01-2010, 17:37 u mnie niema tej pompki i datego zastanawiam się nad montażem ale ja mam d3wz do tego dogrzewacza nie potrzeba i niewiem co robić,a gdzie ja najlepiej założyć na kturych wężach pozdr.............Urban czy zakładłeś inny strerownik???Bo cudów nie ma. urban233 10-01-2010, 18:02 ............Urban czy zakładłeś inny strerownik???Bo cudów nie ma. tak zakładałem drugi sterownik i to samo,jedynie czujnika płomieniowego nie zmieniałem falcon226 10-01-2010, 18:44 Wielu jest tu mądrych userów ale z Twojego dogrzewacza to chyba napiszemy doktorat.Pozdrawiam. Dario997 10-01-2010, 19:27 Witam panowie właśnie walczę ze swoim dogrzewaczem, łatwo nie jest prawie wszystkie śruby zapieczone, przy jego rozkręcaniu zerwały sie az 3 śruby. Czy wasze też tak ciężko się rozkręcały. Poza tym mam pytanie: jak sprawdzić czy są sprawne te czujniki temp. wewnątrz. Drugie to gdzie znajduje sie pompka paliwa w tym dogrzewaczu. Mam typ d3w. urban233 10-01-2010, 19:35 Witam panowie właśnie walczę ze swoim dogrzewaczem, łatwo nie jest prawie wszystkie śruby zapieczone, przy jego rozkręcaniu zerwały sie az 3 śruby. Czy wasze też tak ciężko się rozkręcały. Poza tym mam pytanie: jak sprawdzić czy są sprawne te czujniki temp. wewnątrz. Drugie to gdzie znajduje sie pompka paliwa w tym dogrzewaczu. Mam typ d3w. tak te śruby tak się odkręcaja,pompka paliwa zanjduje się obok zbiornika z paliwem,czujniki jak chcesz sprawdzic musisz je wyjać podłączyć do omomieża i wziąsc go w ręke i powinien zmieniać swoją wartość taxidriver 10-01-2010, 19:44 I znowu sęk ropę rozmroziłem i przegoniłem dyktą i benzyną .Teraz zaczyna mi startować i po kilku sekundach się wygasza wietrzenie i tak wkoło. Jak odpali raz na jakiś czas to na ok 1-3 minuty i strasznie dymi .Pytanie Moje brzmi czy to sitko do wymiany ?Pytam bo mam zimniutki garaż bez prądu i nie chciałbym 2 razy brać się za wymianę. andi6491 10-01-2010, 19:55 Witam.Proszę o namiary na dobrego fachowca od dogrzewaczy w okolicach Lubin woj. Dolnośląskie.Praca na dworze o tej porze roku to porażka więc szukam kogoś kto się na tym zna.Z góry dziękuje za odpowiedzi. Dario997 10-01-2010, 20:01 A czy ktoś z Was rozwiercał może już otwory od tych śrub czy są z tym jakies problemy. Po drugie co to jest za czujnik ten wkręcony obok świecy żarowej, a po trzecie to jakie wartości na oporności powinny mieć czujniki temp. z wewnątrz. wojtek_gtx 10-01-2010, 20:02 Witam wszystkich Widziałem wcześniej posty odnośnie oprogramowania do naszych Webasto i znalazłem coś tylko wersja Niemiecka . Nie próbowałem się łączyć bo nie znam się za bardzo na tym, nie wiem gdzie się podpiąć,w mojej wersji przez VAG nie łączy się ze sterownikiem, może ktoś by chciał się pobawić. Nie za bardzo wiem czy to do naszych . Odkąd kupiłem auto nie działa u mnie ogrzewacz może coś tym się da dojrzeć :-) Link do programiku mogę podać na GG :783240 fermik 10-01-2010, 20:51 A czy ktoś z Was rozwiercał może już otwory od tych śrub czy są z tym jakies problemy. Po drugie co to jest za czujnik ten wkręcony obok świecy żarowej, a po trzecie to jakie wartości na oporności powinny mieć czujniki temp. z wewnątrz. Rozwierca się paskudnie, bo śrubki stalowe siedzą w stopie aluminium. Co więcej, śrubki są samogwintujące (samoformujące) w oryginale. Ale udało mi się kiedyś rozwiercić stopniowo coraz większym wiertłem i potem przegwintować na M6. Zarówno śrubki trzymające plastik od góry, jak i zamykające komorę spalania. Czujnik obok świecy żarowej to czujnik płomienia (temperatury). Dwa czujniki temp wody powinny mieć: 32kOhm - 0stC 12kOhm - 20 stC ok 1 kOhm - 90 stC czujnik płomienia 1000 Ohm - 0stC 2100 Ohm - 300 stC pepicosi 10-01-2010, 20:56 Witam mam pytanie odnośnie ogrzewania alhabra 1,9 tdi 98 rok -auto brata -auto ospale się nagrzewa -tak do 90 około po 15 -20 kilometrach termostat był 2 razy zmieniany za wiele to nie dało , dogrzewacz działa poprawnie ma ktoś pomysł co może być czy te auta tak mają może ? falcon226 10-01-2010, 20:57 I znowu sęk ropę rozmroziłem i przegoniłem dyktą i benzyną .Teraz zaczyna mi startować i po kilku sekundach się wygasza wietrzenie i tak wkoło. Jak odpali raz na jakiś czas to na ok 1-3 minuty i strasznie dymi .Pytanie Moje brzmi czy to sitko do wymiany ?Pytam bo mam zimniutki garaż bez prądu i nie chciałbym 2 razy brać się za wymianę. ....jeżeli kopoci to sitko, u siebie juz to przerabiałem,masz ten sam rocznik co ja i jeżeli jeszcze tego nie robiłes odkąd go kupiles to "masz to jak w banku" noi szukaj ciepłego garażu:razz:A co doktor Vag pokazał? Goliat 10-01-2010, 21:52 to prosze sitko -> http://allegro.pl/item878827797_sitko_do_ogrzewania_hydronic_eberspa cher_diesel.html i świeca -> http://allegro.pl/item871712082_swieca_do_ogrzewania_hydronic_8v_ebe rspacher.html ->http://allegro.pl/item882109118_webasto_sharan_alhambra_galaxy_ebers pacher_swieca.html ->http://allegro.pl/item881389393_swieca_zarowa_eberspaecher_hydronic_ vw_sharan.html taxidriver 10-01-2010, 23:38 i jeżeli jeszcze tego nie robiłes odkąd go kupiles to "masz to jak w banku" niestety 2 lata temu i myśle ze za szybo.Może jest brudne;)to prosze sitko http://allegro.pl/item878827797_sitk...er_diesel.html już widziałem i chyba kupie nawet na zapas ;) dzieki Dario997 11-01-2010, 07:30 Witam gdzie można zakupić czujnik płomienia do d3w ? sebus1977 11-01-2010, 09:50 witam chciałem przerobic dogrzewacz na ogrzewanie postojowe co musze dokupic zeby mi smigało bez problemow pozdawiam Dario997 11-01-2010, 14:20 prosze o pomoc, chcę kupić drugi dogrzewacz. Gość na allegro ma do sprzedania dogrzewacz od sharana 2002r, natomiast ja mam galaxy z 1999r. z d3w bez sterowania w zegarku. Ten gość nie jest w stanie powiedzieć czy jest to d5w czy d3w, twierdzi, że na pewno nie miał sterowania w zegarku i nie miał klimatronika. Czy bedzie do mnie pasował, ewentualnie jak to sprawdzić. grzegorz79 11-01-2010, 15:01 Witam!Jutro chcę zdemontować pompkę paliwa od dogrzewacza(Mk.I)-czy gdybym chciał jechać z zdemontowaną pompką to wystarczy przewody paliwowe zabezpieczyć przed brudem,czy trzeba je zaślepiać? Spodziewać się jakiś niespodzianek,utrudnień przy demontażu? Z góry dzięki za podpowiedzi. gumiskrosno 11-01-2010, 17:41 prosze o pomoc, chcę kupić drugi dogrzewacz. Gość na allegro ma do sprzedania dogrzewacz od sharana 2002r, natomiast ja mam galaxy z 1999r. z d3w bez sterowania w zegarku. Ten gość nie jest w stanie powiedzieć czy jest to d5w czy d3w, twierdzi, że na pewno nie miał sterowania w zegarku i nie miał klimatronika. Czy bedzie do mnie pasował, ewentualnie jak to sprawdzić. Jeśli jest to z Galaxy 2002 to w tych modelach były montowane D5WZ jeśli nie jest to postojowe więc montując taki dogrzewacz zapewne będziesz musiał dołożyć jeszcze pompkę obiegu płynu chodzącego, która w modelach powyżej 2001 była montowana w komorze silnika. Witam!Jutro chcę zdemontować pompkę paliwa od dogrzewacza(Mk.I)-czy gdybym chciał jechać z zdemontowaną pompką to wystarczy przewody paliwowe zabezpieczyć przed brudem,czy trzeba je zaślepiać? Spodziewać się jakiś niespodzianek,utrudnień przy demontażu? Z góry dzięki za podpowiedzi. Jak zdemontujesz pompkę paliwo grawitacyjnie będzie wyciekać z baku więc musisz to zabezpieczyć, co do trudności nie powinno być większych chyba że końcówki pordzewiałe. kk3 11-01-2010, 17:43 Witam wszystkich , na początku podziękowania dla wszystkich za ten temat i to forum . Jak kupiłem swoją galaktykę to nie wiedziałem że istnieje takie coś jak dogrzewacz , a dzisiaj właśnie usłyszałem pierwszy raz start mojego odrzutowca :-) Ale od początku , diagnoza Vag - iem pokazała cztery błędy 1409 i piąty 1492 blokujący piecyk- chyba :-) ,piec na stół i do roboty. Wymieniłem świece i sitko , dodatkowo urwany kabel na wtyku dogrzewacza pin 7 - polutowane, dzisiaj uruchomiłem i śmiga grzeje , euforia ale chwilowa piec się wyłączył - błąd 1410 - ponowny start chodzi ale znów zwalnia to ja pod auto i masuję , uciskam węże gumowe odchodzące od piecyka i wszystko git nie wyłącza się ale pracuje już wolniej - diagnoza - zero błędów I tutaj moje pytanie czy dogrzewacz mógł się zapowietrzyć jeżeli tak to co z tym zrobić i czy na postoju zapalając na zimnym ma chodzić cały czas na full aż do nagrzania silnika czy może zwalniać - dziś nie udało mi się nim pojeździć . I jeszcze jedno pompka na podszybiu pracuje , czy jest możliwe żeby była mało wydajna bo coś oprócz szczotek się zepsuło , jak to sprawdzić? Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc dotychczasową i w przyszłości . Dario997 11-01-2010, 19:21 czy aby dołożyć ta pompke muszę coś jeszcze zakladać np. jakieś przekazniki, ciągnąc instalację itd. Czy może ktoś po krótce opisać jak zamontować i podłączyć taka pompke. Z góry serdeczne dzięki. amocox 12-01-2010, 12:09 Witam wszystkich , na początku podziękowania dla wszystkich za ten temat i to forum . Jak kupiłem swoją galaktykę to nie wiedziałem że istnieje takie coś jak dogrzewacz , a dzisiaj właśnie usłyszałem pierwszy raz start mojego odrzutowca :-) Ale od początku , diagnoza Vag - iem pokazała cztery błędy 1409 i piąty 1492 blokujący piecyk- chyba :-) ,piec na stół i do roboty. Wymieniłem świece i sitko , dodatkowo urwany kabel na wtyku dogrzewacza pin 7 - polutowane, dzisiaj uruchomiłem i śmiga grzeje , euforia ale chwilowa piec się wyłączył - błąd 1410 - ponowny start chodzi ale znów zwalnia to ja pod auto i masuję , uciskam węże gumowe odchodzące od piecyka i wszystko git nie wyłącza się ale pracuje już wolniej - diagnoza - zero błędów I tutaj moje pytanie czy dogrzewacz mógł się zapowietrzyć jeżeli tak to co z tym zrobić i czy na postoju zapalając na zimnym ma chodzić cały czas na full aż do nagrzania silnika czy może zwalniać - dziś nie udało mi się nim pojeździć . I jeszcze jedno pompka na podszybiu pracuje , czy jest możliwe żeby była mało wydajna bo coś oprócz szczotek się zepsuło , jak to sprawdzić? Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc dotychczasową i w przyszłości . Ja mam podobnie...pokazuje mi ze 4-5 razy błąd 1410 ,a na koncu 1492 i się blokuje. Przy podłączeniu Vaga i resecie błędów dogrzewavcz chodzi do następnej blokady. Chyba w takim wypadku trzeba zmienić szczotki w pompce tylko mam problem ze zlokalizowaniem jej.Pomimo iż na forum umieszczano zdjęcia i omawiano to to w dalszym ciągu nie jestem pewien czy to to. Zamierzam się do tego dobrać wiosną jak będzie ciepło. Pozdr, grzegorz79 12-01-2010, 13:11 Bez problemu zdemontowałem tą pompkę paliwa-okazało się,że styki zniknęly.Próbowalem rozkręcić tą pompkę i tu pojawia się problem-kręci się,ale nie rozkręca się-zerwałem gwint?Czy może może nie da jej się rozebrać.Jak ewentualnie naprawić(wstawić) te styki? gumiskrosno 12-01-2010, 15:14 Witam wszystkich , na początku podziękowania dla wszystkich za ten temat i to forum . Jak kupiłem swoją galaktykę to nie wiedziałem że istnieje takie coś jak dogrzewacz , a dzisiaj właśnie usłyszałem pierwszy raz start mojego odrzutowca :-) Ale od początku , diagnoza Vag - iem pokazała cztery błędy 1409 i piąty 1492 blokujący piecyk- chyba :-) ,piec na stół i do roboty. Wymieniłem świece i sitko , dodatkowo urwany kabel na wtyku dogrzewacza pin 7 - polutowane, dzisiaj uruchomiłem i śmiga grzeje , euforia ale chwilowa piec się wyłączył - błąd 1410 - ponowny start chodzi ale znów zwalnia to ja pod auto i masuję , uciskam węże gumowe odchodzące od piecyka i wszystko git nie wyłącza się ale pracuje już wolniej - diagnoza - zero błędów I tutaj moje pytanie czy dogrzewacz mógł się zapowietrzyć jeżeli tak to co z tym zrobić i czy na postoju zapalając na zimnym ma chodzić cały czas na full aż do nagrzania silnika czy może zwalniać - dziś nie udało mi się nim pojeździć . I jeszcze jedno pompka na podszybiu pracuje , czy jest możliwe żeby była mało wydajna bo coś oprócz szczotek się zepsuło , jak to sprawdzić? Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc dotychczasową i w przyszłości . To co piszesz wskazuje na przegrzewanie się dogrzewacza czyli brak wystarczającej cyrkulacji płynu chłodzącego. Może to być spowodowane przez pompkę ale skoro twierdzisz że ją naprawiałeś to układ rzeczywiście mógł się zapowietrzyć. Sprawdź czy tylna nagrzewnica dmucha ciepłym powietrzem. czy aby dołożyć ta pompke muszę coś jeszcze zakladać np. jakieś przekazniki, ciągnąc instalację itd. Czy może ktoś po krótce opisać jak zamontować i podłączyć taka pompke. Z góry serdeczne dzięki. przeczytaj ten temat było pisanie dokładania pompki i w przypadku przeróbki na ogrzewanie postojowe jak i właśnie zmiany dogrzewacza. Oryginalnie pompka włącza się po przekręceniu zapłonu i działa przez cały czas. Wyłącza się jakieś 2 min po zgaszeniu silnika. Wydaje mi się że jeśli zdecydujesz się na większy dogrzewacz wystarczy jak założysz tą pompkę w okolicach piecyka i podepniesz ją tak by włączała się wraz z włączeniem go. Ja mam podobnie...pokazuje mi ze 4-5 razy błąd 1410 ,a na koncu 1492 i się blokuje. Przy podłączeniu Vaga i resecie błędów dogrzewavcz chodzi do następnej blokady. Chyba w takim wypadku trzeba zmienić szczotki w pompce tylko mam problem ze zlokalizowaniem jej.Pomimo iż na forum umieszczano zdjęcia i omawiano to to w dalszym ciągu nie jestem pewien czy to to. Zamierzam się do tego dobrać wiosną jak będzie ciepło. Pozdr, Tej pompki nie da się nie znaleźć jest za filtrem paliwa na ścianie grodziowej. Bez problemu zdemontowałem tą pompkę paliwa-okazało się,że styki zniknęly.Próbowalem rozkręcić tą pompkę i tu pojawia się problem-kręci się,ale nie rozkręca się-zerwałem gwint?Czy może może nie da jej się rozebrać.Jak ewentualnie naprawić(wstawić) te styki? Co do styków jest to najczęstsza przyczyna uszkodzenia pompki. Spróbuj dolutować do pozostałości jakieś inne styki lub bezpośrednio przewody. Z tego co wiem to pompka jest raczej nierozbieralna a ty zapewne kręciłeś regulacją dawki paliwa. Jeśli rozregulowałeś ją to możesz mieć problem nawet po zalutowaniu styków. Rada czytaj dobrze temat gdzieś ktoś podawał jak ją wyregulować. taxidriver 12-01-2010, 18:42 Witam wiem że nie miejsce ale temat najlepszy bo tematyczny kupiłem świecę dla kolegi ale po rozkręceniu pieca okazało się że świeca jest ok. Sprzedam nową świecę Beru za cenę taką jak kupiłem na allegro 129 zeta plus przesyłka. Dario997 12-01-2010, 19:42 Koledzy pomóżcie gdzie mogę kupić czujnik palnika do D3WZ bo mi się ukręcił i uszkodził przy wykręcaniu. Poza tym czy D3WZ 5000 W mogę zainstalować w miejsce mojego D3WZ 3000 W ? grzegorz79 13-01-2010, 08:29 Dzisiaj zamontowalem pompkę paliwa po dorobieniu styków.Przed montażem sprawdzałem-podaje paliwo.Od razu po montażu,bez odlaczania wtyczki od dogrzewacza po rozruchu dogrzewacz zaczął pracowac.Wyraźnie pracuje wentylator-ale nic nie kopci,z tłumnika leci zimne powietrze.Dalej szukać usterki w samym dogrzewaczu?W momencie gdy odpaliem samochód dogrzewacz pracował ok.1min,wylączyl sie,po kilku chwilach ponownie pracował,ale nie bylo widać ,żadnego dymka,czy chociąż cieplego powietrza z tlumnika. Teraz dogrzewacz umarl-nie rusza pomimo rozłączenia akumulatora,jak i wtyczki. falcon226 13-01-2010, 17:51 Piecyk D5Z-F Vag pokazuje spaloną swiece.Po rozebraniu swieca na krótko grzeje.Po załaczeniu całosci odnowa pojawia sie ten sam bład i mozna tak kasowac w nieskonczonosc!ktoś koledzy to przerabiał??Pozdrawiam. sebus1977 13-01-2010, 18:28 Piecyk D5Z-F Vag pokazuje spaloną swiece.Po rozebraniu swieca na krótko grzeje.Po załaczeniu całosci odnowa pojawia sie ten sam bład i mozna tak kasowac w nieskonczonosc!ktoś koledzy to przerabiał??Pozdrawiam. witam musisz wymienić swiecę na nowa ona grzeje na krotko ale się nie rozgrzewa do takiej temperatury jak potrzeba ja miałem ten sam problem wymieniłem swiecę i sitko i webasto smiga jak F-16 POZDRAWIAM gumiskrosno 13-01-2010, 19:22 Koledzy pomóżcie gdzie mogę kupić czujnik palnika do D3WZ bo mi się ukręcił i uszkodził przy wykręcaniu. Poza tym czy D3WZ 5000 W mogę zainstalować w miejsce mojego D3WZ 3000 W ? W piecyku są trzy czujniki czujnik płomienia czujnik temperatury czujnik przegrzania Kupić możesz zapewne na allegro lub w serwisie http://www.eberspaecher.pl co do tych piecyków liczba wyznacza ich moc więc nie ma D3WZ 5000 W a co do zainstalowania mocniejszego kilka postów wyżej napisałem że można tylko należy dołożyć dodatkową pompkę obiegu płyny chłodzącego. Dzisiaj zamontowalem pompkę paliwa po dorobieniu styków.Przed montażem sprawdzałem-podaje paliwo.Od razu po montażu,bez odlaczania wtyczki od dogrzewacza po rozruchu dogrzewacz zaczął pracowac.Wyraźnie pracuje wentylator-ale nic nie kopci,z tłumnika leci zimne powietrze.Dalej szukać usterki w samym dogrzewaczu?W momencie gdy odpaliem samochód dogrzewacz pracował ok.1min,wylączyl sie,po kilku chwilach ponownie pracował,ale nie bylo widać ,żadnego dymka,czy chociąż cieplego powietrza z tlumnika. Teraz dogrzewacz umarl-nie rusza pomimo rozłączenia akumulatora,jak i wtyczki. Jak zamontowałeś pompkę to czy przed uruchomieniem piecyka doprowadziłeś do niego paliwo? Jeśli masz możliwość ściąg wężyk koło piecyka i podpinając na krótko pompkę popatrz czy paliwo dochodzi. Jeśli dochodzi to zostaje do sprawdzenia świeca. Jeśli paliwo wycieka z tłumika a on nie odpala a świeca jest sprawna spróbuj dokładnie wyczyścić komorę spalania i sitko. Jeśli dogrzewacz nie chodził długi czas to może tam być jakiś syf. Z opisu wnioskuje że jest to D3WZ więc zablokowania nie skasujesz vagiem. Niestety odpięcie głównej wtyczki nic nie da tak samo jak odpięcie aku. Musisz rozkręcić dogrzewacz i wypiąć wtyczkę od sterownika lub podjechać do jakiegoś serwisu aby ci go odblokowali. falcon226 13-01-2010, 19:37 Dzieki za podpowiedz Sebus , chodzi o to ze gwałcimy ten dogrzewacz akurat w seacie jak u Ciebie tyle że w 2005r.TU juz jest wszystko po canie a jak myśle TY masz D5WZ....S patrząc na Twój rocznik i to mnie ciekawi ale trop moze byc dobry.Pozdrawiam. gumiskrosno 13-01-2010, 19:46 Dzieki za podpowiedz Sebus , chodzi o to ze gwałcimy ten dogrzewacz akurat w seacie jak u Ciebie tyle że w 2005r.TU juz jest wszystko po canie a jak myśle TY masz D5WZ....S patrząc na Twój rocznik i to mnie ciekawi ale trop moze byc dobry.Pozdrawiam. Z tego co wiem różnią się one chyba tylko sterownikiem reszta jest taka sama. Twój problem jest dość dziwny jak możesz to podmień po prostu świece na inną i się przekonasz ;) radek ss 13-01-2010, 20:00 Piecyk D5Z-F Vag pokazuje spaloną swiece.Po rozebraniu swieca na krótko grzeje.Po załaczeniu całosci odnowa pojawia sie ten sam bład i mozna tak kasowac w nieskonczonosc!ktoś koledzy to przerabiał??Pozdrawiam. Witam wszystkich jako dziewica na forum :) jesli piecyk po 2-3 minutach całkiem zdycha to coś masz z płomieniem jesli oczywiście pompka prcuje... Asprawdzałes czy pracuje? falcon226 13-01-2010, 20:06 Witam wszystkich jako dziewica na forum :) jesli piecyk po 2-3 minutach całkiem zdycha to coś masz z płomieniem jesli oczywiście pompka prcuje... Asprawdzałes czy pracuje? Kolego jezeli ja pisze ze wywala mi bład świecy to proste i logcznie ze piec w ogóle nie wystaruje.Nie tędy droga.Pozdrawiam. radek ss 13-01-2010, 20:09 Kolego jezeli ja pisze ze wywala mi bład świecy to proste i logcznie ze piec w ogóle nie wystaruje.Nie tędy droga.Pozdrawiam. Ok skoro tak twierdzisz to tak chyba jest,,, mi ostatnio vag tez pokazywał błąd świecy a okazało sie ze nie dostaje paliwa mimo ze popka "działała". taxidriver 13-01-2010, 20:11 Witam wszystkich jako dziewica na forum :) jesli piecyk po 2-3 minutach całkiem zdycha to coś masz z płomieniem jesli oczywiście pompka prcuje... Asprawdzałes czy pracuje? Mam podobnego sęka, ale czasami , robi godzinę a czasami 5 sek . Dzisiaj Fachowiec od webasto (serwis) stwierdził problem z prądem zasilania przekaźnik może lub coś koło tego .Przekaźnik podobni 902 .Czy to może inny przekaźnik.? amocox 14-01-2010, 00:00 A ja mam takie pytanko : Czy jeśli ów dodatkowa pompka płynu chłodzacego jest zepsuta to wówczas jest brak tylnego ogrzewania ? Czy ta pompka odpowiada za pchanie płynu do nagrzewnicy tylnej ? Mowa o Galaxy 2001 1,9 TDI 115KM Pozdrawiam, taxidriver 14-01-2010, 19:09 A ja mam takie pytanko : Czy jeśli ów dodatkowa pompka płynu chłodzacego jest zepsuta to wówczas jest brak tylnego ogrzewania ? Czy ta pompka odpowiada za pchanie płynu do nagrzewnicy tylnej ? Pompka wspomaga obieg płynu i jeśli wysiądzie to nie działa dogrzewacz, ale tylna nagrzewnica grzeje goni to pompa wody. piokolo 14-01-2010, 20:40 Witam mam problem natury elektrycznej z pompkami do dogrzewacza. Mam dogrzewacz ze sterowaniem w podsufitce. Po odpaleniu startuje sam dogrzewacz oraz dmuchawa lecz nie startują pompki (obydwie sprawne sprawdzone na krótko). Na kostkach pompek nie pojawia się zasilanie. Bezpieczniki całe. Pozostają mi tylko chyba przekaźniki, lecz nie wiem które? Proszę o info. amocox 14-01-2010, 21:03 Pompka wspomaga obieg płynu i jeśli wysiądzie to nie działa dogrzewacz, ale tylna nagrzewnica grzeje goni to pompa wody. No to dziwne bo widziałem (nawet dzisiaj) wiele postów i opinii na elektrodzie ,że w przypadku kiedy z tyłu nie ma ogrzewania winnym może być właśnie ta dodatkowa pomka płynu. U mnie w tej chwili leci takie letnie powietrze zupełnie nie wiedzieć czemu i mam problem z pomką dogrzewacza. Pozdr, marwyk 15-01-2010, 05:02 DO KOLEGI PIOKOLO z tego co pamietam bo mam akie samo ogrzewanie, to na tę dolną pompke idzie z piecyka sterowanie bezpośrednio. Trzeba sprawdzić czy pojawia się tam napięcie, ew. jeszcze w Vagu czy jest sygnał wysterowania (można w Vagu zrobic test elementów dogrzewacza i chyba pompka tam powinna być) piokolo 15-01-2010, 09:32 DO KOLEGI PIOKOLO z tego co pamietam bo mam akie samo ogrzewanie, to na tę dolną pompke idzie z piecyka sterowanie bezpośrednio. Trzeba sprawdzić czy pojawia się tam napięcie, ew. jeszcze w Vagu czy jest sygnał wysterowania (można w Vagu zrobic test elementów dogrzewacza i chyba pompka tam powinna być) sprawdziłem, wiązka idąca do piecyka rozgałęzia się przed nim na dwie - jedna idzie do piecyka D5S-F , druga do pompki. Wydaje mi sie że sterowanie obydwu pompek odbywa się za pomocą przekaźnika wysterowywanego ze sterownika piecyka. Przekaźniki namierzyłem za bezpiecznikami- tylko który???? jest ich tu ze dwadzieścia na dwóch poziomach.:-) Mam nadzieję że ktoś z Was testował juz ten problem, bo inaczej czeka mnie żmudna praca - po kabelku do kłębka ;-). Niestety nie posiadam Vaga, więc muszę wszystko robić na piechotę. urban233 15-01-2010, 18:05 witam mam takie pytanko u siebie mam dogrzewacz d3wz ale już mam go dosyc i chcem założyć d5wz czy pompke paliwa muszę też wymienić ?dzięki Stefano 15-01-2010, 20:21 sprawdziłem, wiązka idąca do piecyka rozgałęzia się przed nim na dwie - jedna idzie do piecyka D5S-F , druga do pompki. Wydaje mi sie że sterowanie obydwu pompek odbywa się za pomocą przekaźnika wysterowywanego ze sterownika piecyka. Przekaźniki namierzyłem za bezpiecznikami- tylko który???? jest ich tu ze dwadzieścia na dwóch poziomach.:-) Mam nadzieję że ktoś z Was testował juz ten problem, bo inaczej czeka mnie żmudna praca - po kabelku do kłębka ;-). Niestety nie posiadam Vaga, więc muszę wszystko robić na piechotę. Pompka przy piecyku jest sterowana bezposrednio ze sterownika pieca bez przekaźnika, natomiast ta druga koło filtra paliwa, to oczywiscie przez przekażnik, a numer jego mogę znaleść, ale ta jest sterowana z ECU, a nie z pieca. Pozdr. Pacific tdi 15-01-2010, 21:18 Zakupiłem sitko i w komplecie są także gumowe oringi. Gdzie one dokładnie idą? KRAŚNYM 15-01-2010, 21:52 Witam. Mam problem z vebastem. Gdy temp.na dworze spada poniżej -10' vebasto startuje a po kilku min. się wyłącza no i z tyłu nie mam ogrzewania.Przy wyższycch temp.wszystko jest ok. ktośmi coś podpowie? Stefano 15-01-2010, 22:28 Zakupiłem sitko i w komplecie są także gumowe oringi. Gdzie one dokładnie idą? Czerwony oring w komorę spalania, bedziesz go zresztą widzał po wyjeciu obudowy świecy z sitkiem, a zielony na podajnik paliwa / oznaczenie czerw. strzałką / Przy wymianie sitka i demontowaniu obudowy swiecy z podajnikiem paliwa, nie trzeba rozpoławiać pieca tylko wykrecić z dołu pod swiecą czujnik płomienia, co zwolni trzymająca to wszystko blaszkę, tylko ostroznie nim kręcić, aby nie ukrecić kabelków. Mozna też wypiąć te dwa piny z wtyki dla bezpieczeństwa kabelków, za pomocą cienkich drucików. sebus1977 15-01-2010, 22:42 witam mam takie pytanko u siebie mam dogrzewacz d3wz ale już mam go dosyc i chcem założyć d5wz czy pompke paliwa muszę też wymienić ?dzięki pompka paliwa powinna być ta sama pasuje ona do ogrzewan 3i5 kw dlatego ogrzewania d3wz id5wz roznia sie tylko mocą kk1313 16-01-2010, 05:53 witam mam takie pytanko u siebie mam dogrzewacz d3wz ale już mam go dosyc i chcem założyć d5wz czy pompke paliwa muszę też wymienić ?dzięki Witam Pompe paliwa na 100% musisz podmienic. W modelu D3wz pompa jest słabsza (mniejsza wydajność). Ty musisz mieć pompę od 3.1-5KW. Na tej słabszej pompce webasto d5wz sie uruchomi ale nie "rozwinie" pełnej mocy. Drugi problem to wyprowadzenie zasilania do tej pompki. W modelu d3wz sa to piny 3 i 4 a w modelu d5wz tylko 4. Masę do pompki musisz podłączyc gdzieś indziej, chociaż ktoś pisał na forum, że nic nie robił i pompa ruszyła. Ja swoje będę podmieniał w poniedziałek, tak więc dowiem sie wszystkiego poniedziałek. Pozdrawiam. taxidriver 16-01-2010, 11:46 No to dziwne bo widziałem (nawet dzisiaj) wiele postów i opinii na elektrodzie ,że w przypadku kiedy z tyłu nie ma ogrzewania winnym może być właśnie ta dodatkowa pomka płynu. U mnie w tej chwili leci takie letnie powietrze zupełnie nie wiedzieć czemu i mam problem z pomką dogrzewacza. Sugerujesz że układ chłodzenia ma jakieś tajemnicze zawory sterowane pompką dogrzewacza ? Muszę cię rozczarować niestety to jest jeden układ chłodzenia i jeśli pompka dogrzewacza nie działa, to cały układ funkcjonuje i to nie całkiem źle. Poczytaj forum posty na temat ocieplenia przewodów pod podłogą i zerknij pod samochód a nie tylko w Vag-a. Czasami to pomaga. falcon226 16-01-2010, 12:12 Potwierdzam to co pisze TAXIDRIVER. gumiskrosno 16-01-2010, 15:33 Sugerujesz że układ chłodzenia ma jakieś tajemnicze zawory sterowane pompką dogrzewacza ? Muszę cię rozczarować niestety to jest jeden układ chłodzenia i jeśli pompka dogrzewacza nie działa, to cały układ funkcjonuje i to nie całkiem źle. Poczytaj forum posty na temat ocieplenia przewodów pod podłogą i zerknij pod samochód a nie tylko w Vag-a. Czasami to pomaga. Nie do końca się z tym zgodzę ta pompka po coś została zamontowana ma pozwolić wystudzić sie ogrzewaczowi jak i wspomaga obieg płynu. W przypadku gdy mamy niskie obroty silnika lub gdy pompa wody już nie wyrabia płyn płynący do tylnej nagrzewnicy może wystudzić sie po drodze do tego stopnia że z nawiewów będziemy mieli tylko letnie powietrze nawet w przypadku ciepłego nawiewu z przodu. amocox 16-01-2010, 20:24 Nie do końca się z tym zgodzę ta pompka po coś została zamontowana ma pozwolić wystudzić sie ogrzewaczowi jak i wspomaga obieg płynu. W przypadku gdy mamy niskie obroty silnika lub gdy pompa wody już nie wyrabia płyn płynący do tylnej nagrzewnicy może wystudzić sie po drodze do tego stopnia że z nawiewów będziemy mieli tylko letnie powietrze nawet w przypadku ciepłego nawiewu z przodu. Otóż to. Powiedzcie koledzy czy nagrzewnica w MK2 jest w lewym boczku w bagażniku czy pod podwoziem ? Chiałbym ewentualnie sprawdzić czego to może być przyczyna. Pozdr, gumiskrosno 16-01-2010, 20:49 Otóż to. Powiedzcie koledzy czy nagrzewnica w MK2 jest w lewym boczku w bagażniku czy pod podwoziem ? Chiałbym ewentualnie sprawdzić czego to może być przyczyna. Pozdr, W boczku bagażnika po stronie kierowcy kamur 16-01-2010, 21:24 Witam Dopiero co się zarejestrowałem na forum. Napewno będe się powtarzał Tydzien temu kupiłem Forda Galaxy 1,9 , 110KM, 2001rok. Nie działa mi pogrzewanie ogrzewania. Mam klimatronik , nie mam webasta postojowego. Sprawdzałem u znajomego elektronika na komputerze i wyszło ,ze jest coś ze świecą żarową. Ten mój znajomy elktronik ma taki ogólny komputer do wszystkich samochodów i nie wiem czy dobrze zdiagnozował. Byłem u elektryka , który stwierdził ,ze do tego podgrzewacza idą dwa napięcia , jedno stałe , a drugie po włączeniu silnika. I te napięcia dochodzą do podgrzewacza, a podgrzewacz wcale się nie włącza. Ten elektryk nigdy nie miał z czymś takim do czynienia.Poradźcie mi co mam jeszcze sprawdzić ,żeby upewnić się co jemu dolega. pozdrawiam amocox 16-01-2010, 23:58 W boczku bagażnika po stronie kierowcy Dzięki. A co tam na pierwszy rzut sprawdzić jeśli leci własnie letnie powietrze ? Pozdr, taxidriver 17-01-2010, 11:05 A co tam na pierwszy rzut sprawdzić jeśli leci własnie letnie powietrze ? A ja z uporem maniaka powtarzam, Poczytaj forum posty na temat ocieplenia przewodów pod podłogą i zerknij pod samochód, NIE WYMAGAJCIE cudów przy - 6*c - -10*c po prostu będzie się wystudzało ale jak sobie ocieplicie rury to pomoże. Od sylwestra umarł mi podgrzewacz i nie mam ciepełka ale nie płacze po ok 30 minutach lub ok 10 km zaczyna łapać temperaturę i tyle.To są najlepsze pod względem termicznym silniki na świecie czyli więcej ropy idzie w moc a nie w ciepło, dlatego są te wszystkie pianki na silniku i pokrywy + dogrzewacz. Nikt nie powiedział że będzie leciał z nagrzewnicy żar tak jak w mondeo MK2 czy innych starutich dizelkach. W tamtych silnikach po prostu 60 % paliwa grzeje a nie jedzie ;) . gumiskrosno 17-01-2010, 12:26 Dzięki. A co tam na pierwszy rzut sprawdzić jeśli leci własnie letnie powietrze ? Pozdr, Nie wiem czego chcesz szukać przyczyny w nagrzewnicy najprościej jest schylić sie (na rozgrzanym silniku) od strony kierowcy pod spód samochodu w okolicy tylnego koło i sprawdzić ręką temperaturę rurek idących do tylnej nagrzewnicy. jeśli są gorące to wtedy szukaj winy w nagrzewnicy ( pierwsze sprawdź jej ustawienie w zależności od wersji sterowanie w podsufitce za kierowcą lub na panelu klimatronica) Nie rozumie też dlaczego nie naprawisz tej pompki najprawdopodobniej wystarczy wymienić szczotki a to koszt max 10 zł. Przeczytaj też dokładnie co pisze kolega taxidriver bo jest w tym dużo prawdy. U mnie działa i piecyk i pompka ale nawet przy wyłączonym piecyku przy sprawnej pompce i przy nagrzanym silniku z tylnego nadmuch leci ciepłe powietrze. anion 17-01-2010, 12:51 Kamur- miałem to samo.W aucie było zimno jak w lodowni.Trzeba było przjechać z 10 km,żeby temperatura trochę podskoczyła.Na szczęście przypadkowo dowiedziałem się,że w moim mieście jest serwis firmy Eberspacher.Podgrzewacz poszedł do regeneracji.Kosztowała to 400 zł, ale warto było.Teraz przejadę 2 km i w aucie jest cieplutko aż chce się jeździć.Na pewno we Wrocławiu jest taki serwis.Na prawdę warto.Polecam Ci stronkę www.eberspacher.pl anion 17-01-2010, 12:57 Przepraszam pomyliłem adres www.Oto prawidłowy www.eberspaecher.pl We Wrocławiu są chyba ze tryz takie punkty.Na tej stronie znajdziesz ich adresy. Pacific tdi 17-01-2010, 13:18 Nawiązując do uszczelek które dostałem razem z sitkiem to skoro wykręcę tylko święce i wyjmę sitko to uszczelki mi niepotrzebne. Czy tak? falcon226 17-01-2010, 13:31 Nawiązując do uszczelek które dostałem razem z sitkiem to skoro wykręcę tylko święce i wyjmę sitko to uszczelki mi niepotrzebne. Czy tak? Jeżeli uda Ci sie bez większych problem wymienic sitko bez rozkrecania komory spalania to nie musisz wymieniać tych uszczelek.Ale powiem Ci wprost ze jak juz je masz to przy okazji przeczyscisz komore spalania sprawdzisz co i jak i bedziesz miała spokojne sumienie.Ja tak u siebie zrobiłem jak juz sie brudzic to za jednym razem.Pozdrawiam i zycze ciepełka.Cholera Tobie chodzi o te uszczelki gumowe a ja pisze o papierowych[teraz doczytałem].Jak są dobre to zostaw sobie na zapas.Pozdrawiam. amocox 17-01-2010, 14:33 Nie wiem czego chcesz szukać przyczyny w nagrzewnicy najprościej jest schylić sie (na rozgrzanym silniku) od strony kierowcy pod spód samochodu w okolicy tylnego koło i sprawdzić ręką temperaturę rurek idących do tylnej nagrzewnicy. jeśli są gorące to wtedy szukaj winy w nagrzewnicy ( pierwsze sprawdź jej ustawienie w zależności od wersji sterowanie w podsufitce za kierowcą lub na panelu klimatronica) Nie rozumie też dlaczego nie naprawisz tej pompki najprawdopodobniej wystarczy wymienić szczotki a to koszt max 10 zł. Przeczytaj też dokładnie co pisze kolega taxidriver bo jest w tym dużo prawdy. U mnie działa i piecyk i pompka ale nawet przy wyłączonym piecyku przy sprawnej pompce i przy nagrzanym silniku z tylnego nadmuch leci ciepłe powietrze. Własnie chcialbym naprawic ta pompkę ale nie mam zbyt gdzie tego zrobić. Do garażu jeszcze nie moge wjechać.Na dworzu -10C wiec raczej teraz odpada, a jak pojade do jakiegoś mechanika to mi zaraz bedzie wrzucał teorie ,że pompkę trzeba wymienic dlatego czekam do wiosny. Jesli chodzi o ogrzewanie z tyłu to dziś jak podkręciłem go na obrotach to zauważyłem ,że leci ciepłe powietrze z tyłu , a wiec fakt, moze ocieplenie tych rurek prznisłoby oczekiwany efekt. Chyba ,że macie namiar na kogoś w Wawie lub okolicach kto wymienia te szczotki. Pozdr, kamur 17-01-2010, 15:39 Witam! Anion dzięki za poradę, napewno skorzystam. pozdrawiam falcon226 17-01-2010, 16:18 ;)Nie wiem czego chcesz szukać przyczyny w nagrzewnicy najprościej jest schylić sie (na rozgrzanym silniku) od strony kierowcy pod spód samochodu w okolicy tylnego koło i sprawdzić ręką temperaturę rurek idących do tylnej nagrzewnicy. jeśli są gorące to wtedy szukaj winy w nagrzewnicy ( pierwsze sprawdź jej ustawienie w zależności od wersji sterowanie w podsufitce za kierowcą lub na panelu klimatronica) Nie rozumie też dlaczego nie naprawisz tej pompki najprawdopodobniej wystarczy wymienić szczotki a to koszt max 10 zł. Przeczytaj też dokładnie co pisze kolega taxidriver bo jest w tym dużo prawdy. U mnie działa i piecyk i pompka ale nawet przy wyłączonym piecyku przy sprawnej pompce i przy nagrzanym silniku z tylnego nadmuch leci ciepłe powietrze. Noi teraz możemy Gumiś razem z Taxidriver iść na browara.Opisałeś to ta jak ja chciałem tyle że nie jestem "Mickiewiczem"Pozdrawiam Stefano 17-01-2010, 17:20 Nawiązując do uszczelek które dostałem razem z sitkiem to skoro wykręcę tylko święce i wyjmę sitko to uszczelki mi niepotrzebne. Czy tak? W poscie nr 978 wkleiłem ci fotkę z opisem i jak wykręcisz swiecę, to nie da się za bardzo wydrzeć przez tą dziurkę starego przepalonego sitka, zresztą trzeba oczyscic komorę spalania, wiec lepiej wyjąć uchwyt swiecy, ten co jest razem z podajnikiem paliwa. A jesli uda ci się wyjąć stare sitko i nie bedziesz nic czyscił to oringi oczyuwiscie ci zostaną, Zresztą stare tez moga byc dobre. Pozdr. WROBEL2518 17-01-2010, 18:21 Witam. mam pytanko na temat tego dogrzewacza .wymontowałem go z samochodu bo nie działał okazało się ze wszystko jest OK tylko kabel przy kostce czerwony[prądowy] był zaśniedziały i przegnity ,polutowałem go wszystko zamontowałem spowrotem...Odpalam autko po chwili odpalił dogrzewacz ,na początku zaczoł kopcic na niebiesko potem się rozbujał przez około 3 minuty zgasiłem auto jeszcze chwile chodził i się wyłączył ,i teraz wogule nie działa ..Jak ktoś wie o co teraz biega ze on nie działa prosze o odpowiedz...pozdrawiam..WROBEL2518... +, silencer 18-01-2010, 12:51 Może ktoś mi podpowie jak zdemontować pompkę płynu z podszybia (jak jest tam zamocowana? co muszę zdemontować? ) zaglądałem tam ale jako laik nie za bardzo widzę coś do odkręcenia. pozdrawiam marwyk 18-01-2010, 16:01 najlepiej zdjac osłone silnika, zdjąć tę półke z podszybia, i dobrze jest chyba odkręcić zbiornik z płynem i pomkę ma sz na widoku. Ew. można to połaczyć z wymianą filtra paliwa jesli tego ie robiłeś bedziesz miał dużo lepszy dostęp do pompki |