Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18

robczak
12-03-2014, 13:03
Witam !

Pojawił się problem w moim dogrzewaczu a mianowicie nie ma przewietrzania-studzenia po wyłączeniu zapłonu. Na pewno było. Objaw jest dość kłopotliwy bo po powrocie do autka niesamowicie śmierdzi.
Proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki. Jestem jeszcze przed podłączeniem VAG-a i diagnozą(autko w garażu).

Serdecznie pozdrawiam

szaranek
13-03-2014, 12:38
to już było wałkowane wielokrotnie na tym forum. Podejrzewam, że masz w swoim samochodzie nieszczęsny dogrzewacz Eberspacher D5ZF i walnął sterownik (swoją drogą jeśli działał nieprzerwanie 8 lat to swoisty rekord dla tego modelu). Reperacja droga i kłopotliwa a i tak na długo nie pomaga - odezwij się do Stefano z forum - najlepszy adres.
Swoją drogą przeczytaj chociaż część forum (możesz wybrać wątki dot. twojego urządzenia) - będziesz wiedział naprawdę dużo nt. dogrzewacza.

klocky
15-03-2014, 20:16
Na 99,99% masz D5Z-F. Sam piec jest OK tylko ten nieszczęsny sterownik zamontowany nad komorą spalania. Przechodziłem to jesienią. U mnie rozbiórka sterownika i lutowanie na nowo scalaków dopiero załatwiło sprawę. Ktoś kiedyś poddał pomysł przeniesienia sterownika poza piec. To było dobrym pomysłem. Zamontowałem mój sterownik pod fotelem kierowcy jest tam trochę miejsca pomiędzy innymi sterownikami. Jest mu tam dobrze. Poza tym domontowałem ręczne sterowanie piecem oraz kontrolki stanu pracy pieca, tj. 3sztuki: 1-praca pieca(świeci gdy piec grzeje), 2-sygnał z czujnika temp. odpowiadającego za załączenie pieca w niskiej temp., 3-piec załączony(świeci jeśli teoretycznie piec powinien grzać:))
Mój piec po 8miu latach w środku wyglądał jak nowy, sztyft nie nadgryziony, sitko czyste, właściwie wewnątrz nie miałem żadnej pracy. Myślę że warto(mimo różnych opinii) oddać ten sterownik do regeneracji, jak ja szukałem to były ogłoszenia za niespełna 500zł. Warto ale pod warunkiem pozbycia się go z pieca bo wydatek może być na marne, po jakimś czasie znów powrócą problemy związane z przegrzewaniem się sterownika.
Piec śmiga aż miło a załączam go często nawet jeśli na zewnątrz jest ciepło bo to auto naprawdę wolno się nagrzewa, nie wyobrażam sobie tego samochodu w zimie bez pieca. Katorga!!!

robczak
16-03-2014, 14:13
Serdeczne dzięki.
Oferuje się warsztat- regeneracja sterowników za 150-200zł.
Miałem nadzieje, że to problem z zasilaniem po wyłączeniu zapłonu, bo jak by nie patrzył piec działa doskonale, brak jakichkolwiek błędów. Testy też przebiegły pomyślnie VAG-em.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Stefano
21-03-2014, 21:06
Serdeczne dzięki.
Oferuje się warsztat- regeneracja sterowników za 150-200zł
......................
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Naprawiamy sterowniki za 120-150 zł.

Michal11041
29-03-2014, 09:02
Kolego Stefano możesz podać wymiar łożysk wentylatora dogrzewacza D3W? Głośno szumia mi

darunio12
02-04-2014, 13:03
Mam problem, zaadaptowałem d3wz z renówki espace, całą zimę chodził elegancko, teraz mam objawy: nie slychać dmuchawy piecyka po uruchomieniu, świeca zaczyna grzać, pompka podaje paliwo i na tym koniec po jakiejś chwili (dmuchawa cały czas milczy i ani drgnie). Dmuchawa połączona na krótko działa bez oporów itp. Czy to sterownik ??

plusz730
02-04-2014, 15:16
Jeżeli na krótko działa i kabloteka cała to na 99,9% sterownik.
Pozdrawiam

1975grzesiek
04-04-2014, 15:21
Witam
Pytanie do Stefano
Sorki że staram się pójść na łatwiznę ale może się uda
błędy z vaga czy możesz powiedzieć co się powaliło?
ontrol Module Part Number: 7M3 815 071 B
Component and/or Version: HEIZG. B/D5W 0001
Software Coding:
Work Shop Code:
5 Faults Found:
01491 - Glow-Plug for Heater (Q9)
36-00 - Open Circuit
01491 - Shareware Version. To Decode all DTCs
36-00 - Please Register/Activate
29-00 - Please Register/Activate
będę zobowiązany za podpowiedzi
szkoda że mam do ciebie tak daleko

plusz730
04-04-2014, 15:30
Może nie Stefano ale spróbuję odpowiedzieć.
Świeca przerwa lub zawarcie do masy.
Więc albo świeca jest uszkodzona albo przewody z "fajką" bądź sterownik.
Jednak najszybciej świeca po prostu padła.
Pozdrawiam

Stefano
04-04-2014, 22:09
Kolego Stefano możesz podać wymiar łożysk wentylatora dogrzewacza D3W? Głośno szumia mi

O ile pamiętam to 13 x 4 mm, ale sprawdzę i ewentualnie skoryguję.

Na 99,99% masz D5Z-F. Sam piec jest OK tylko ten nieszczęsny sterownik zamontowany nad komorą spalania. Przechodziłem to jesienią. U mnie rozbiórka sterownika i lutowanie na nowo scalaków dopiero załatwiło sprawę. Ktoś kiedyś poddał pomysł przeniesienia sterownika poza piec. To było dobrym pomysłem. Zamontowałem mój sterownik pod fotelem kierowcy jest tam trochę miejsca pomiędzy innymi sterownikami. Jest mu tam dobrze. Poza tym domontowałem ręczne sterowanie piecem oraz kontrolki stanu pracy pieca, tj. 3sztuki: 1-praca pieca(świeci gdy piec grzeje), 2-sygnał z czujnika temp. odpowiadającego za załączenie pieca w niskiej temp., 3-piec załączony(świeci jeśli teoretycznie piec powinien grzać:))
Mój piec po 8miu latach w środku wyglądał jak nowy, sztyft nie nadgryziony, sitko czyste, właściwie wewnątrz nie miałem żadnej pracy. Myślę że warto(mimo różnych opinii) oddać ten sterownik do regeneracji, jak ja szukałem to były ogłoszenia za niespełna 500zł. Warto ale pod warunkiem pozbycia się go z pieca bo wydatek może być na marne, po jakimś czasie znów powrócą problemy związane z przegrzewaniem się sterownika.
Piec śmiga aż miło a załączam go często nawet jeśli na zewnątrz jest ciepło bo to auto naprawdę wolno się nagrzewa, nie wyobrażam sobie tego samochodu w zimie bez pieca. Katorga!!!

Fajnie, ze ci smiga ale jak długo wytrzyma? Przerabiałem ten temat tez 'wywlekając' na długiej wiązce sterownik do auta, ale on jest już taki upierdliwy , ze i tam się uwali, np. puszczają mikroskopijne nóżki kosci pamięci.
Ale oby tobie chodził oczywiście jak najdłużej.

Witam
Pytanie do Stefano
Sorki że staram się pójść na łatwiznę ale może się uda
błędy z vaga czy możesz powiedzieć co się powaliło?
ontrol Module Part Number: 7M3 815 071 B
Component and/or Version: HEIZG. B/D5W 0001
Software Coding:
Work Shop Code:
5 Faults Found:
01491 - Glow-Plug for Heater (Q9)
36-00 - Open Circuit
...........

Tak jak pisał kolega, pewnie padła swieca.

Mam problem, zaadaptowałem d3wz z renówki espace, całą zimę chodził elegancko, teraz mam objawy: nie slychać dmuchawy piecyka po uruchomieniu, świeca zaczyna grzać, pompka podaje paliwo i na tym koniec po jakiejś chwili (dmuchawa cały czas milczy i ani drgnie). Dmuchawa połączona na krótko działa bez oporów itp. Czy to sterownik ??

Przyslij sam sterownik do sprawdzenia ewent. do naprawy.

Pozdrawiam wszystkich.

plusz730
05-04-2014, 08:32
Do kolegi Michal11041: wymiar łożysk to (śr zew X śr wew x szer) 13x4x5.

Do kolegi klocky: stosuje się takie przeróbki, ale w tych sterownikach podobnie jak w TTC np. od VW T5 lub TTV od Touran, Mercedes R-klasa itp. jest innego rodzaju problem. Tam wysypuje się eeprom z 24c02 skutecznie blokując działanie urządzenia. I nie ważne gdzie znajduje się sterownik ta usterka prędzej czy później i tak powstanie. Jedynym atutem przeniesienia tego sterownika poza piec to brak gwałtownych skoków temperatury np -25stC do po chwili +80 stC co ma trochę zmniejszyć m.in. powstawanie zimnych lutów. Choć i tak one powstają, bo głównym sprawcą jest czas i drgania. Rekordzista w moim przypadku to dogrzewacz D5WZ z Toyoty Corolli E12, który przepracował 19 godzin. Cyna bezołowiowa to największe nieporozumienie w elektronice.
Pozdrawiam

klocky
05-04-2014, 20:00
W porządku, nie neguję wcale Waszych sugestii co do tego sterownika.
Ale rozumiem, że ma cię praktykę z nimi i jest on źle zaprojektowany lub posiada wadliwą serię kości(co się zdarza w elektronice), bo cholewka to jest kawałek zwykłej elektroniki. Skoro mój sterownik po lutowaniu elementów działa i zakładam że nadmierna temperatura nie rozsypała wewnętrznej struktury scalaków lub laminatu to jest szansa, że będzie on jeszcze długo działał:)
Ani Wy ani ja nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy są w tej chwili w moim sterowniku jakieś inne uszkodzenia i dadzą o sobie kiedyś znać:>
Czas pokaże, nie zamierzam oczywiście się z nikim licytować kto ma rację.
Mój sterownik odwalał 'numery' i zachowywał się jak się zachowywał z objawami zimnego lub zimnych lutów. Przyczynę usunąłem. Sterownik działa w 101% poprawnie od kilku m-cy bez ani jednego potknięcia. Taki jest fakt:D

Michal11041
06-04-2014, 09:44
Dziękuje kolegom Stefono i plusz730 za rozmiar łożyska
Pozdrawiam

1975grzesiek
09-04-2014, 10:43
Dz plusz730 potwierdza to moje przypuszczenia
Gdańsk Stalowa wola
A kogoś we Wrocławiu nie kojarzycie kto to robi dobrze no i nie drogo?

bartixr
09-04-2014, 11:08
A kogoś we Wrocławiu nie kojarzycie kto to robi dobrze no i nie drogo?

Wyślij do Stefano i będziesz miał pozamiatane.
Solidny człowiek. Polecam.
Kurier w jedna stronę to 15-20 zł.

mdzej25
11-04-2014, 22:35
Witajcie, Szukam webasto do galaxy mk2

Stefano
12-04-2014, 18:16
Witajcie, Szukam webasto do galaxy mk2
Znalazłeś! :)
Pisz na PW.

peters
19-04-2014, 11:19
Do kolegi Michal11041: wymiar łożysk to (śr zew X śr wew x szer) 13x4x5.

Do kolegi klocky: stosuje się takie przeróbki, ale w tych sterownikach podobnie jak w TTC np. od VW T5 lub TTV od Touran, Mercedes R-klasa itp. jest innego rodzaju problem. Tam wysypuje się eeprom z 24c02 skutecznie blokując działanie urządzenia. I nie ważne gdzie znajduje się sterownik ta usterka prędzej czy później i tak powstanie. Jedynym atutem przeniesienia tego sterownika poza piec to brak gwałtownych skoków temperatury np -25stC do po chwili +80 stC co ma trochę zmniejszyć m.in. powstawanie zimnych lutów. Choć i tak one powstają, bo głównym sprawcą jest czas i drgania. Rekordzista w moim przypadku to dogrzewacz D5WZ z Toyoty Corolli E12, który przepracował 19 godzin. Cyna bezołowiowa to największe nieporozumienie w elektronice.
Pozdrawiam

A ja myslalem ze piece D3WZ i D5WZ to jedne z solidniej wykonanych piecow.Jednak zdazaja sie czarne owce wszedzie.

plusz730
19-04-2014, 12:04
A ja myslalem ze piece D3WZ i D5WZ to jedne z solidniej wykonanych piecow.Jednak zdazaja sie czarne owce wszedzie.
W tym poście pisałem o sterownikach D5ZF/SF. Zresztą takie same sterowniki są w D5ZH stosowane np. w Toyotach, choć to inne piece. Co do D5WZ I D3WZ to są trwalsze i to znacznie od powyżej wymienionych. Tutaj chociaż nie wysypuje się eeprom, ale zimne luty wystpują jak najbardziej.
Pozdrawiam

peters
19-04-2014, 18:34
Dzieki za sprostowanie.
Moj D5WZ zamilkl i nie mam czasu tego zrobic.
Przestal dzialac z dnia na dzien,po tym jak juz nie pracowal wzorowo,lubil sie wylaczyc.
Teraz jezdze drugim autem wiec najszybciej sie wezme za niego lipiec sierpien.

Cr@sh
27-04-2014, 12:46
Witam serdecznie,
Moj problem wygląda następująco.

Po włączeniu nagrzewnicy przy wyłączonym samochodzie słychać tylko pykanie takie co jedna, dwie sekundy z lewej strony samochodu, od strony kierowcy. I dalej nic się*nie dzieje samochód się nie nagrzewa... czy ktoś wie co to może być ?

lsulima
27-04-2014, 13:29
Witam,
Moje pytanie jest następujące:
Czy do załączenia oryginalnego webasta w mondeo muszą być spełnione warunki temp. zewnętrznej?
Założyłem sobie webasto do mondeo z 2011. Orginalne cyfrowe, canowskie. Webasto da się uruchomić z Conversa funkcją "uruchom teraz", ale nie chce się włączyć jak ustawię żeby uruchomiło się za 6 godzin. po takim ustawieniu przyszłego uruchomienia nie uruchamia się, natomiast po załączeniu silnika, słychać webasto (wentylator) tak jakby się wygaszał lub próbował zapalić. Dodatkowo nie jestem w stanie uruchomić webasta telestartem (próbuje T91R)
Czy te moje problemy spowodowane są temperaturą zewnętrzną czy jest coś nie halo?

mm32
03-05-2014, 09:25
Dodatkowo nie jestem w stanie uruchomić webasta telestartem (próbuje T91R)
To akurat było do przewidzenia bo T91R jest produktem grupy VW,a nie oryginalnym produktem webasto.Dodatkowo w centralnej konfiguracji trzeba ustawić możliwość załączania webasto pilotem.
Czy do załączenia oryginalnego webasta w mondeo muszą być spełnione warunki temp. zewnętrznej?
Na pewno nie ,webasto powinno załączyć się zawsze,może załączyć się za to na różne sposoby,tzn. z max mocą lub z ograniczoną mocą,ewentualnie jeśli silnik jest ciepły to załączy się w trybie tzw.wyłączeniu regulacyjnym,pompa wody działa,wentylator kabiny działa,samo webasto się nie odpala czeka aż temperatura wody spadnie poniżej 60 stopni C.

lsulima
03-05-2014, 11:52
"To akurat było do przewidzenia bo T91R jest produktem grupy VW,a nie oryginalnym produktem webasto.Dodatkowo w centralnej konfiguracji trzeba ustawić możliwość załączania webasto pilotem."

Da się to włączyć ElmConfigiem? Nie zauważyłem takiej opcji.
Po zaprogramowaniu włączenia webasta o zadanym czasie niestety się nie włączyło. Natomiast po uruchomieniu silnika włączył się wentylator w webascie - tak jakby się chłodziło.

mm32
03-05-2014, 12:23
Tak,pomoże ELMConfig,w ustawieniach konfiguracji można także ustawić,czy mamy pełne ogrzewanie postojowe,czy tylko dogrzewacz.Przy jakiej temperaturze zewnętrznej Ci tak zrobiło ? (może po prostu uruchomiło się jako dogrzewacz).

lsulima
03-05-2014, 17:48
Marcin bardzo Ci dziękuje za trafne podpowiedzi. Włączyłem elm zdalne włączenie nagrzewnicy i w tej chwili t91r uruchamia piec :)

mm32
03-05-2014, 17:50
A to ciekawe bo nie powinien.Ten 91r jest sygnowany znaczkiem VW ?

lsulima
03-05-2014, 17:57
Tak. Centralka ma logo VW.

mm32
03-05-2014, 18:00
A który pin centralki masz podłączony na W-BUS piecyka ?

lsulima
03-05-2014, 19:53
1. +12V,
2. W-Bus,
6. - 12V.

Maniek1885
08-05-2014, 20:13
witam jestem nowy w klubie mam pytanko gdzie znajduje sie wlacznik dogrzewacza i jak to dziala galaxy 2000 rok.pozdrawiam

plusz730
08-05-2014, 20:23
Z całym szacunkiem, ale spróbuj poświęcić trochę czasu i poczytać o tym.
Pozdrawiam

mdzej25
14-05-2014, 21:11
Witajcie mam w swoim galaxy dogrzewacz o nr 7M3 815 071A model D0HYA potrzebuje wymienić świecę i chyba sitko, tak sadzę ponieważ przestało działać, a kiedy działało to strasznie kopciło? proszę o pomoc gdzie jest świeca w tym dogrzewaczu?

DDiablo
16-05-2014, 09:27
Jeżeli kogoś interesuje remont d3wz tutaj macie od groma zdjęć jak to wygląda. http://mikrob.ru/viewtopic.php?f=355&t=129078

peters
17-05-2014, 16:48
Jeżeli kogoś interesuje remont d3wz tutaj macie od groma zdjęć jak to wygląda. http://mikrob.ru/viewtopic.php?f=355&t=129078

Dzieki Kolego za linka zawsze to wzbogaca nasza wiedze na ten temat.

endriu.kom
30-05-2014, 18:05
Wiec tak, mam w galaxy dokladane webasto.
Sterownik wyglada jak na fotce.
Dogrzewacz dziala gdy zewre styki czujnika na podszybiu.
Nie zaswieca sie zegar przedstawiony na fotce.
Wyjelem zegar z auta i podpielem go pod zasilacz 12V i dziala.
Doszedlem ze nie dochodzi zasilanie do ow zegara, niestety bezpieczniki wszystkie sa ok.
Czy posiada ktos z was schemat takiego webasta bo moze jest gdzies ukryty jakis bezpiecznik.

Przepraszam za bledy ale klawiatura mi szwankuje...

Stefano
30-05-2014, 22:14
Jeśli instalacja przerabiana w Niemczech, to przy akumulatorze pod maską są trzy dodatkowe bezpieczniki razem spięte. Idzie do nich jeden grubszy czerwony kabel od + akumulatora. Bezpiecznik 5 A jest właśnie od tego zegarka z fotki.
Jeżeli instalacja ogrzewania postojowego wykonana w Polsce, to zabezpieczenie może być w róznych miejscach, najczęściej pod klapą z bezpiecznikami, przy lewej nodze. Poszukaj po kabelkach od tego zegarka.

Swoje pytanie powinieneś w umieścić w podwieszonym temacie DOGRZEWACZ, a nie zakładać nowy!

Pozdrawiam.

falcon226
11-07-2014, 19:36
Dziś mnie piecyk zaskoczył,włączyłem go co by go przepalić,a tu ciekawostka,piec naparza,temperatura mi nic nie rośnie,schylam sie pod auto, ropa leje się z tłumika,a on mimo to pracuje cały czas,nierozpalony,podłączyłem vaga,pisze błąd czujnika płomienia 1409.Tylko jakim prawem on działał???patrze w bloki pomiarowe,temperatura czujnika bez zmian,no zgłupiałem jak dzięcioł na stalowym słupie!!:razz:Ktoś taki miał numer??Pozdrawiam.

plusz730
11-07-2014, 20:10
pisze błąd czujnika płomienia 1409
No właśnie dlatego pracował. Czujnik rozpoznał płomień, a faktycznie go nie było. Dmuchawa pracowała, pompa paliwa też, ale zabrakło płomienia stąd paliwo lało się z wydechu. Do weryfikacji czujnik płomienia, ale wydaje mi się, że jednak sterownik będzie uszkodzony.
Pozdrawiam

falcon226
11-07-2014, 20:46
Jutro podmienię czujnik,ma to sens co piszesz Plusz.Napisze,jaki efekt.Pozdrawiam.

Stefano
12-07-2014, 11:11
Nie podmieniaj może czujnika, tylko zczytaj temperaturę jaką on pokazuje na zimnym silniku, 18 /piec/ -> 08 -> blok 01, okno nr 2. Na zimnym silniku, płynie, temperatury w oknie 2,3 i 4 powinny byc takie same.
Zapal silnik i zobacz co sie dzieje, patrz na okno nr 2.
Jakie błędy ma piec?

falcon226
12-07-2014, 20:50
Podmieniłem czujnik płomienia,dupa,podmieniłem świece,działa,a błąd wyskakiwał jak pisałem 1409"czujnik płomienia",czasem tego nie ogarniam,dlaczego nie wyskoczył błąd świecy???Widać,nie wszystko złoto co się świeci.Pozdrawiam.

plusz730
12-07-2014, 21:09
Myślę,że to zbieg okoliczności.
Pozdrawiam

falcon226
12-07-2014, 21:51
Ja też,coś jak katastrofy lotnicze.Pozdrawiam:)

Stefano
13-07-2014, 00:30
Czujnik płomienia to błąd - 01490, a ty masz 01409 czyli powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia, nie doczytałem wcześniejszego twojego postu...
Jesli teraz piec działa na innej swiecy, to tamta widać słabo juz grzała i nie wytwarzała w okreslonym czasie potrzebnej temperatury do zaplonu ON.
Pozdrawiam.

fido
15-07-2014, 05:16
Witam
Znajomy kupił seata alhambrę z 2003r. 1.9tdi 116KM i chcieliśmy sprawdzić czy dogrzewacz nie ma jakiś błędów ale jest problem z komunikacją, VAG nie chce się połączyć, jaka może być być przyczyna czy jest to jakiś dogrzewacz z którym nie współpracuje z VAGiem czy przyczyna leży gdzieś indziej, jak to sprawdzić ? do wtyczki udało się dojść i sprawdzić że bodajże na 3 pinach do masy jest 12V.

Stefano
16-07-2014, 22:25
Witaj.
VAG oczywiście komunikuje się z piecem w modelu MK2, trzeba to teraz robić na zapalonym silniku, bo czujnik na podszybiu rozwarty ze wzgłedu na wysoką temperaturę otoczenia, jest lato. Jesli dalej nie ma komunikacji z piecem to możecie mieć uszkodzone kable przy wtyczce. Trzeba opuscić piec trzy śruby M8 i jeden blachowkręt na kluczyk 8 mm i dokładnie obejze kazdy kabelek, pociągająć go delikatnie. Często tak jest, że izolacja niby cała, a kabelek w niej zgnity.
Pozdrawiam.

fido
17-07-2014, 05:02
Do wtyczki od strony zasilania udał nam się dojść i na ten rocznik samochodu jest aż za ładna zero jakichkolwiek przepaleń czy nalotu, będzie rzeczywiście trzeba sprawdzić po drugiej stronie wtyczki czyli od strony dogrzewacza tylko jak na razie brak czasu ;-), tak na przyszłość jakby się okazało że tam też jest wszystko ok czego dalej szukać.

plusz730
17-07-2014, 06:21
Witaj.
Jesli dalej nie ma komunikacji z piecem to możecie mieć uszkodzone kable przy wtyczce..
Pozdrawiam.
Zapewne tak będzie,bo to najczęstsza usterka, ale zdarza się też tak, że jest zamontowany piec od innego auta np. Mercedes, Toyota. Będzie on normalnie działał, ale nie będzie diagnozy VAG, jedynie zegar modułowy albo EDITH.
Pozdrawiam

Stefano
17-07-2014, 19:33
Do wtyczki od strony zasilania udał nam się dojść i na ten rocznik samochodu jest aż za ładna zero jakichkolwiek przepaleń czy nalotu, będzie rzeczywiście trzeba sprawdzić po drugiej stronie wtyczki czyli od strony dogrzewacza tylko jak na razie brak czasu ;-), tak na przyszłość jakby się okazało że tam też jest wszystko ok czego dalej szukać.
Jesli ma zasilanie i potrzebne sygnały startu, to może się okazać że padł sam sterownik, albo ktoś podmianił piec z innego modelu auta, jak pisze kolega wyżej, w co raczej wątpię...

peters
24-08-2014, 19:56
Witam wszystkich.
W mojej rodzinie zawital nowy samochod Seat Alhambra gdyz brakowalo nam duzej osobowki.Rocznik 99,silnik AFN 1,9tdi.
I mam swiezy dylemat:
- nie moge znalesc pompki dodatkowej...
-dogrzewacz raczej nie dziala choc moze i temperatura jeszcze za wysoka,lecz na desce jest przycisk niby od dogrzewacza,lecz nic sie nie dzieje.
Musze zmostkowac czujnik podszybia choc go znalazlem w okolicach aku,jest tam orginalnie montowany koledzy,wychodzi z wiazki (moim zdaniem orginalnej).
Czy w tych rocznikach montowali jeszcze D3WZ czy D5... ?

Stefano
24-08-2014, 20:33
W tym roczniku pownien być jeszcze piec D3WZ, nie masz zatem dodatkowej pompki płynu. Zmostkuj czujnik i sprawdż czy chodzi. A moze masz D4WS i dodatkowy akumulator pod siedzeniem?

peters
25-08-2014, 07:54
Nie ,mam dodatkowego aku,chyba ze jest tak schowany ze go nie widac.Ale raczej nic takiego nie zauwazylem.
Dzieki za info kolego Stefany.

PRZEMAL78
09-09-2014, 18:24
Witam,mam zamontowany na podszybiu zaraz za zegarkiem czujnik 7M5907539 ,od czego on może być?

Stefano
09-09-2014, 22:00
Czujnik temperatury, nasłonecznienia...

PRZEMAL78
09-09-2014, 23:30
Podziekowania

RafałB
11-09-2014, 15:27
No Panowie idzie do zimy, zaraz będą powstawały jak grzyby po deszczu tematy jak co roku pt: Zimno w aucie pomocy! Dogrzewacz nie działa! itp. itd. :D

Stefano
11-09-2014, 20:54
Musze przyznać, że wiele osób już wczesniej latem zadbało o swoje ciepełko w aucie na zimę, typu; sprawdzenie termostatu, przegład pieca czy jego naprawa i teraz zima nie będzie im tak straszna.
Ci którzy zostają na później z tym tematem, muszą niestety trochę podmarznąć i dopiero jak nam w pupę zimno, czy wozimy swoje pociechy, a samochód pali paliwo jak smok, to olśnienie "trza zrobić webasto"!!!
Panowie, jest jeszcze ciepły wrzesień i nie takj zimny październik, to można spokojnie załatwić sprawę ogrzewania. Od 1-go listopada na Wszystkich Świetych tradycyjnie jest zimno, jeździmy na zimówkach i już z włączonymi dogrzewaczami.

Pozdrawiam, życząc ciepełka w aucie.

peters
11-09-2014, 23:26
No mnie jeszcze czeka montaz nowego suchego do Vw T4,gdyz malem inne zmagania.
Mysle czasami gdzie najlepiej go zalozyc,i chyba pod paka to zrobie.Zrobilem juz metalowy kosz do niego,mysle ze w ciagu 2 tyg.sie za to wezme.Uff.

plusz730
12-09-2014, 07:46
Mysle czasami gdzie najlepiej go zalozyc,i chyba pod paka to zrobie.Zrobilem juz metalowy kosz do niego,mysle ze w ciagu 2 tyg.sie za to wezme.Uff.
A jakiego suchara będziesz montował? Oryginała D/B2L czy coś nowocześniejszego? Jeżeli coś pokroju Ebera D2 lub Webasto AT to jednak kombinuj żeby upchać go wewnątrz pojazdu. Pod spodem nie da rady, ze względu na warunki w jakich będzie pracował i wróży to szybką jego śmierć. Wiem, że wszyscy szczęśliwi posiadacze T4 najchętniej chcieliby upchać go pod prawy fotel. ale ten nieszczęsny zbiornik paliwa skutecznie to uniemożliwia.
Pozdrawiam

Stefano
12-09-2014, 21:51
Proponował bym załozyć jednak pod podłogą, tak jak jest w orginale. Bedą wtedy pasować rury i kratki nawiewu w przedniej częci podłogi. W T4 rocznik 2001 jest D3L pod podłogą za fotelem kierowcy.

plusz730
13-09-2014, 08:29
Proponował bym załozyć jednak pod podłogą, tak jak jest w orginale. Bedą wtedy pasować rury i kratki nawiewu w przedniej częci podłogi. W T4 rocznik 2001 jest D3L pod podłogą za fotelem kierowcy.
Najczęstsze usterki sucharów w tych autach są spowodowane warunkami w jakich pracują. Z doświadczenia wiem, że lepiej się spisują jak są zamontowane wewnątrz pojazdu jednak wiąże się to z pewnymi utrudnieniami podczas montażu. Zdecydowanie prościej i łatwiej jest montować oryginała w oryginalne miejsce pod spodem ale woda, sól, pył, kurz zrobią swoje. Dlatego napisałem żeby kombinował montaż w środku pojazdu. Dobre miejsce wewnątrz jest właśnie za siedzeniem kierowcy. Jeżeli auto posiada szafki to w niej można zamontować.
Pozdrawiam

Stefano
13-09-2014, 21:36
Za fotelem kierowcy sa nogi pasarzera tylnego rzędu. W szafkę to raczej wkłada się buty. Zaczynasz tworzyć tutaj jakąś komedię...

plusz730
14-09-2014, 10:23
Za fotelem kierowcy sa nogi pasarzera tylnego rzędu.
!!Pasarzera!!to może i tam są. Natomiast pasażera spokojnie się zmieszczą jeżeli jest to Caravella.Jeżeli jest Multivan to montuje się pod siedzeniem pasażera, które jest odwrócone do kierunku jazdy i nogi nawet tam nie sięgają.
W szafkę to raczej wkłada się buty.
A w Westfalii ogrzewanie suche, które mieści się tam idealnie i nie jest narażone na niekorzystne warunki atmosferyczne.
Zaczynasz tworzyć tutaj jakąś komedię...
Komedię to Ty zacząłeś tworzyć jakiś czas temu odnośnie gumek dystansowych między urządzeniem a blachą, które to niby mają za zadanie odizolować cieplnie piec od uchwytu.
Ja próbuję doradzić koledze na podstawie doświadczenia gdzie lepiej z punktu widzenia niezawodności zamontować urządzenie,kosztem niestety zabrania 0.033 m2 "powierzchni użytkowej" pojazdu. Koszt ten będzie tańszy, niż późniejsza naprawa ogrzewania. Ty proponujesz łatwiznę pod warunkiem, że ogrzewanie było tam fabrycznie zamontowane, są oryginalne rury powietrzne i otwory powycinane od czerpni i wyrzutu w karoserii. Jeżeli trzeba wycinać to prościej montować urządzenie wewnątrz.
Nie będę tutaj z Tobą walczył, ja nie z takich, tym bardziej,że zostałeś okrzyknięty na tym forum i nie tylko jako GURU od ogrzewań. Cenię Twoją wiedzę i mam do Ciebie mimo wszystko szacunek. Twoje niektóre wypowiedzi dały mi inne spojrzenie na pewne aspekty związane z ogrzewaniem i to cenię.Chciałbym tylko żebyś wiedział, że ktoś inny również może mieć niemałą wiedzę na pewne tematy, którą Ty możesz w odpowiedni sposób wykorzystać na swoje potrzeby.
Pozdrawiam

Stefano
17-09-2014, 15:15
Peters ma transportera, ma przygotowany uchwyt, czy kosz na piec pod auto, a tu wymyślanie...
Ręce opadaja...
Nie bedę karmił trola!!!

plusz730
17-09-2014, 16:52
Peters ma transportera, ma przygotowany uchwyt, czy kosz na piec pod auto, a tu wymyślanie...
Ręce opadaja...
Nie bedę karmił trola!!!
Dla mnie to może i nawet na dachu zamontować.
Czytaj ze zrozumieniem
Wynika z tego posta ni mniej ni więcej, że peters się zastanawia choć fakt, że kosz już zrobił.
Także nic nie wymyślam, jak to stwierdziłeś. Próbowałem koledze podpowiedzieć gdzie najlepiej założyć, na podstawie doświadczenia, ale Ty wiesz lepiej, więc niech tak już zostanie.
Masz rację niech zakłada w oryginalne miejsce. Później co najwyżej po roku lub dwóch będzie wymieniał silnik. Nowy jedyne 1000 zł netto, po regeneracji na chińskich gratach 400 netto, o używce bym zapomniał bo z reguły i tak każdy po jakimś czasie trze o obudowę i traci wyważenie, do tego uszczelki, robota.....
Pozdrawiam
P.S.
Troll dawno już nakarmiony także się nie martw.

Stefano
17-09-2014, 17:47
Dalej siejesz jakieś imaginacje i wymysły. Piece D3L chodzą od około 2000r w T4 i są sprawne, pomimo ich fabrycznego zamontowania pod podłogą, a w następcy T5 tak samo piec mokry jest pod podłogą pod siedzeniem kierowcy, a suchy z prawej strony pod siedzeniem pasazera. Więc co? Wg ciebie w VW są tacy nieudacznicy, ze nie wiedza gdzie imiescić piece.
Daj im swój telefon może cie zapytają gdzie mają wstawic piece w te twoje szafki...

Sympatyczny kolego Andrzeju, na tym forum nie karmimy już trola, czy to jasne?

plusz730
17-09-2014, 18:31
Przekonałeś mnie. Byłem w błędzie i zwracam honor. Masz rację.
Wg ciebie w VW są tacy nieudacznicy, ze nie wiedza gdzie imiescić piece.
Kurcze nie pamiętam, gdzie są montowane sterowniki w D5ZH,ZF,SF?. Słyszałem, że podobno najbardziej niezawodna konstrukcja inżynierów Eberspacher?

Pozdrawiam

DDiablo
18-09-2014, 18:37
Tak w VW pracują nieudacznicy, albo co gorsza doskonale zdający sobie sprawę z szajsu jaki wypuszczają, efekty widzimy w przypadku nowych samochodów rdzewiejących na potęgę. Jakby chcieli to by zrobili niezawodne samochody jak kilkanaście lat temu a nie szmelc co po 3 latach rdzewieje a czasem i wcześniej bo nie zabezpieczyli odpowiednio blachy, nie wspominając o silnikach itp. Chodzi tylko o nabijanie kasy i tyle. Koniec OT. Wyluzujcie.

tyger
18-09-2014, 20:41
Witam w jaki sposób zamotowac dodatkowy akumulator d dogrzewacza

peters
18-09-2014, 23:05
Witam i pozdrawiam.Nie moglem wczesniej sie odezwac,gdyz jak zawsze brakuje czasu.Jeszcze moja przegladarka jak na zlosc nie chce mnie zalogowac akurat na Tym forum.
Mam inna ale ....dla ciekawskich napisze ze wchodza ostatnio na pare minut na kompa i odpalam Mozille a na Opere juz brak sil (oczy cos mi siadaja).
Druga sprawa moze jakbym sie odezwal i cos napisal to moze nie doszloby do zaiskrzenia w temacie.

Ale do rzeczy tak jak zauwazyl kolega Stefano mam Vw T4 transportera (Long).Fakt sprzedawca - http://www.tachotorun.com.pl/kontakt.php podpowiadal mi aby zalozyc pod siedzeniem (2 osobowym tym z prawej strony) z przodu.Ale mam tam rozne rzeczy(zbedne lub niezbedne do auta) tym bardziej ze zbiornik przeszkadza pod podloga.
Mysle zalozyc gdzies pod paka ale gdzie najlepiej --- zostawiam temat do dyskusji.
Jesli ktos ma na zbyciu orginalne kratki do wewnatrz auta to chetnie odkupie(brak czasu aby poszukac na necie ,lub szrotach ewentualnie w ASO(choc to pewnie drogi temat tam).
Kupielem i lezy juz zaraz bedzie rok - AIR TOP 2 00 SD jak dobrze pamietam.

Odnosnie D3WZ z Seata Alhambry nie reanimowalem gdyz nie idzie odkrecic srob(czeka mnie kupno drugiego sprawnego,czekam na telefon,od swojego dostawcy.Jak nie bedzie to kupie Tu od kogos.
Zastanawiam sie czy juz jak do tego dojdzie nie kupic D5WZ i zamontowac pomke dodatkowa,teraz jej brak.

Stefano
18-09-2014, 23:11
Witam w jaki sposób zamotowac dodatkowy akumulator d dogrzewacza

W fabrycznej postojówce aku jest w dołożonym blaszanym koszu pod prawym fotelem. Są teraz dostępne takie dość niskie akumulatory, które spokojnie wejdą pod to siedzenie bez żadnych problemów. Zdemontuj osłonę pod fotelem z podłogi i pomierz wysokość, aby ci nie kolidowało z przsuwaniem siedziska.
Ale poco ci dodatkowe aku? Ja mam u siebie tylko jeden chyba 88 Ah i mogę grzać spokojnie auto nawet cały dzień bez nawiewu. Kiedyś zastawiłem rano auto pod blokiem z włączonym manualnie piecem, bo pojechałismy do pracy innym, a po powrocie około godz. 21-szej, piec jeszcze hulał, a silnik bez problemów zaskoczył. Z nawiewem to grzałem około 3 godz. i też było czym zakrecić. Można oczywiscie policzyć pojemnośc aku i obciążenie amperowe pieca i dmuchawy na wolnych obrotach. Ale te wyliczenia zazwyczj nie sa adekwatne do faktycznej pojemnosci starszego akumulatora.

Stefano
19-09-2014, 00:18
Witam i pozdrawiam.Nie moglem wczesniej sie odezwac,gdyz jak zawsze brakuje czasu.Jeszcze moja przegladarka jak na zlosc nie chce mnie zalogowac akurat na Tym forum.
Mam inna ale ....dla ciekawskich napisze ze wchodza ostatnio na pare minut na kompa i odpalam Mozille a na Opere juz brak sil (oczy cos mi siadaja).
Druga sprawa moze jakbym sie odezwal i cos napisal to moze nie doszloby do zaiskrzenia w temacie.

Ale do rzeczy tak jak zauwazyl kolega Stefano mam Vw T4 transportera (Long).Fakt sprzedawca - http://www.tachotorun.com.pl/kontakt.php podpowiadal mi aby zalozyc pod siedzeniem (2 osobowym tym z prawej strony) z przodu.Ale mam tam rozne rzeczy(zbedne lub niezbedne do auta) tym bardziej ze zbiornik przeszkadza pod podloga.
Mysle zalozyc gdzies pod paka ale gdzie najlepiej --- zostawiam temat do dyskusji.
Jesli ktos ma na zbyciu orginalne kratki do wewnatrz auta to chetnie odkupie(brak czasu aby poszukac na necie ,lub szrotach ewentualnie w ASO(choc to pewnie drogi temat tam).
Kupielem i lezy juz zaraz bedzie rok - AIR TOP 2 00 SD jak dobrze pamietam.

Odnosnie D3WZ z Seata Alhambry nie reanimowalem gdyz nie idzie odkrecic srob(czeka mnie kupno drugiego sprawnego,czekam na telefon,od swojego dostawcy.Jak nie bedzie to kupie Tu od kogos.
Zastanawiam sie czy juz jak do tego dojdzie nie kupic D5WZ i zamontowac pomke dodatkowa,teraz jej brak.

Witaj Piotr.
W aucie już powinieneś mieć kratki, pomimo braku fabrycznego pieca, a co nie ma? Bo myśmy montowali w t4, ale orginała D3L i kratki były w podłodze tak pod kątem za przednimi siedzeniami.

Z D3WZ to sie nie cackaj, a co obróciły sie blachonakrętki, te co trzymają blachy obudowy? Mozna łby złapać w klucz 10 mm i je rozwiercić.
Jak nie to tnij łby śrub szlifierką, a jak nie ma podejscia do tych górnych na podłużnicy, to duż tarczą sięgniesz, możesz też diaksem je zeszlifować. Później trzeba migiem je na nowo przyspawać, rozwiercić śruby i nagwintować. Gwin był M8, można spokojnie przykrecić na M6. Oczywiście te miejsca trzeba porządnie zabezpieczyć farbą i prysnąć konserwacją.
Możesz też po zdjęciu tłumika i ssania, okręcić same te dwie śruby M8, co trzymają blachę i piec od dołu, jakoś go wyszapiesz z obudowy, tylko pogubisz gumki, podkładki izolacyjno-dystansowe.
Z piecem D5WZ trochę kłopot, trzeba ci podkręcić dawkę na pomce paliwa i oczywiscie przydała by się pompka wody z mocowaniem i jakimś sterowaniem, np. po stacyjce, albo przekaźnikiem po czujniku temper. lub po alternatorze.
Pozdrawiam.

Sorry, napisało mi się jednak dwa posty i nie mogę zcalić.

plusz730
19-09-2014, 09:21
Z D3WZ to sie nie cackaj, a co obróciły sie blachonakrętki, te co trzymają blachy obudowy? Mozna łby złapać w klucz 10 mm i je rozwiercić.
Jak nie to tnij łby śrub szlifierką, a jak nie ma podejscia do tych górnych na podłużnicy, to duż tarczą sięgniesz, możesz też diaksem je zeszlifować. Później trzeba migiem je na nowo przyspawać, rozwiercić śruby i nagwintować. Gwin był M8, można spokojnie przykrecić na M6. Oczywiście te miejsca trzeba porządnie zabezpieczyć farbą i prysnąć konserwacją.
Możesz też po zdjęciu tłumika i ssania, okręcić same te dwie śruby M8, co trzymają blachę i piec od dołu, jakoś go wyszapiesz z obudowy, tylko pogubisz gumki, podkładki izolacyjno-dystansowe.
Gdzieś tam pisałem,że dużo prościej bez zbędnych ceregieli jest odkręcić dwie nakrętki od dołu uchwytu i normalnie bez wyszarpywania wyjąć urządzenie pozostawiając uchwyt przymocowany do nadwozia. Gumki DYSTANSOWO-AMORTYZUJĄCE i w kilku procentach IZOLUJĄCE owszem zapewne wylecą, podobnie jak przy demontażu urządzenia z blach na stole. Da się potem bez problemu włożyć urządzenie w uchwyt-blachę nie zrywając uprzednio przyklejonych gumek klejem dwuskładnikowym. Wymaga to tylko chwilę cierpliwości.
A poza tym petersowi chodziło zapewne o śruby w samym urządzeniu.

Fakt sprzedawca - http://www.tachotorun.com.pl/kontakt.php podpowiadal mi aby zalozyc pod siedzeniem (2 osobowym tym z prawej strony) z przodu.Ale mam tam rozne rzeczy(zbedne lub niezbedne do auta) tym bardziej ze zbiornik przeszkadza pod podloga.
Tak jak pisałem niestety przeszkadza zbiornik od dołu.

Rozumiem, że ogrzewanie posiada gwarancję?. Zapytaj sprzedawcę o nią w przypadku montażu urządzenia w miejscu narażonym na niekorzystne warunki atmosferyczne czyli np. pod podłogą.

Temat rzeka. W takich przypadkach ja przyspawuje śrubkę lub nakrętkę do opornej śruby. Czasem zdarzy się,że niestety plastiki od góry urządzenia będą do wymiany bo się stopią, ale z reguły daje się odkręcić nawet te urwane. Temperatura od spawu dużo pomaga. potem tylko cierpliwość w kręceniu lewo-prawo z jednoczesnym podlewaniem chemią.
Przy montażu smar ceramiczny w otwór lub na śrubkę i po 2-3 latach odkręca się bez problemu.
Ciekawym jest fakt, że w urządzeniu kilkuletnim, nie rozbieranym od nowości, w 99% śruby odkręcają się bez problemu.
Pozdrawiam

peters
19-09-2014, 23:20
Witam.
Tak mi wlasnie tata podpowiedzial ze trzeba nakretke przyspawac do tych lekko obrobionych 'philipsow'.I szybko szmata z zimna woda,jak cos to plastiki sie gdzies poszuka.Znajac zycie jak te zewnetrzne wkrety nie ida to te w srodku tez nie pojde wiec szukalem drugiego pieca.
Piec jest juz wyjety,kosz od Alhambry oczyszczony z rdzy i zakonserwowany,tylko piec na razie czeka na reanimacje.Musze jeszcze sprawdzic jak to jest z jego zasilaniem,moze on sprawny tylko cos z napieciem bylo nie tak i nie pracowal,ale raczej nie,najlepszy bo 15 latach by potrzebowal oka mechanika.

Przy Vw T4 gosc jak mu powiedzialem(ten sprzedajacy) ze jak sam zamontuje pod podloga (lub obojetnie gdzie) to mam podjechac i ma podbic gwarancje.Chcieli mi to zrobic na szybkiego ale ja nie chcialem,takie rzeczy pozniej musze poprawiac gdyz smierdza fuszerka.
Kartek nie mam koledzy gdyz moj transporter nie mial wczesniej ogrzewania suchego,nawet wodnego podgrzewacza nie mial,wiec pod tym wzgledem byl 'golas'
Wlasnie koledzy podpowiedzcie mi jakiego smaru ceramicznego uzywacie,gdyz mam tylko miedziany,juz dawno sie rozgladam za ceramicznym ale zawsze zapomne kupic.
dzieki za informacje.
Jak macie moze jakies instalacje w pdf elektryczne od trojaczkow to chetnie poczytam,gdyz nie wiem co i jak jest z elektryka.
W skrzynce bezpiecznikow,sa jakies dodatkowe bezpieczniki,ale nie wiem od czego.Pod siedzeniem pasazera sa dwa,ale od czego wiedzy brak...
dzieki

elvis52
21-09-2014, 14:23
Witam mam problem z moim d3wz mianowicie piec przedmuc***e potem idzie dymek ze odpala ale spaliny wylatuja cieple a po chwili kapie ropa z wydechu. Piec wyjalem rozebralem czujniki temp sprawne czujnik plomienia tez swiece podlaczylem pod aku na chwile i lekko ciepla sie robi wiec chyba sprawna. Co moze byc ?

plusz730
21-09-2014, 14:45
Świeca to że grzeje nie oznacza,że wystarczająco do zainicjowania zapłonu oleju napędowego. Prawdopodobnie świeca nie wytwarza wystarczającej temp. zapłonu i należy ją wymienić. Oprócz tego zabrudzona komora spalania, sitko jeżeli jest, to do wymiany, za mała ilość powietrza do spalania, za mały wydatek pompy paliwa, w skrajnym przypadku uwalony sterownik.
Na początek zacząłbym od świecy i komory spalania, powinno to rozwiązać Twój problem.
Pozdrawiam
P.S.
Świeca jest 8V więc nie radzę sprawdzać jej zasilając z akumulatora.

elvis52
21-09-2014, 15:16
Swiece podlaczam pod aku 6v czerwona robi sie po dluzszej chwili, sitka w moim nie ma wiec tylko komore z ropy do przemycia

plusz730
21-09-2014, 15:45
Świece powinieneś sprawdzić najlepiej na jakimś zasilaczu z pomiarem poboru prądu.Ewentualnie jakieś stabilne 8V i w szereg amperomierz. Z komory spalania należałoby się pozbyć zwęglonych resztek,które zalegają we wnętrzu.
Pozdrawiam

elvis52
21-09-2014, 15:49
W komorze spalania jest po prostu czarno, a jaki powinna miec pobor pradu ?

Stefano
21-09-2014, 21:19
Nowa świeca przy 8 V pownna brać okolo 10 A.

plusz730
21-09-2014, 22:09
Dokładnie jak pisze Stefano.
W pierwszej fazie rozgrzewania 12-13A i przez kilka sekund utrzymywać się w okolicach ale powyżej 10A.
Świeca, która w pierwszej fazie bierze około, a nawet powyżej 10A ,ale szybko wartość ta spada do 8-7A będzie miała problem z zainicjowaniem zapłonu oleju napędowego mimo, że wykazuje sprawność elektryczną. Zdarzają się też świece,których usterka objawia się za dużym poborem prądu, rzędu 20A. Spowodowane jest to zwarciem wewnątrz elementu grzejnego podczas rozżarzania.
Pozdrawiam

doktorek35
22-09-2014, 06:51
Proponowałbym koledze zamiast kupna nowej świecy używany sztyft żarowy Ebera 8V.
Można go dostać od 100 do 150 zł więc wychodzi w cenie świecy a na pewno będzie sprawniejszy i nie będzie z nim kłopotu.

elvis52
22-09-2014, 07:01
A jak podlaczyc amperomierz zeby to pomierzyc ?

plusz730
22-09-2014, 09:04
A jak podlaczyc amperomierz zeby to pomierzyc ?
Pisałem o tym. Zawsze amperomierz podłączasz szeregowo czyli między gwintem na świecy ( tym u góry), a plusem urządzenia z którego będziesz zasilał ów świecę, masa urządzenia do obudowy świecy.
Pozdrawiam

elvis52
22-09-2014, 09:17
Podlaczylem amper i wykazal przy rozgrzewaniu swiecy 5.25, swieczka juz zamowiona zobaczymy jak bedzie dalej

elvis52
23-09-2014, 10:44
Panowie swieczka dotarla jednak problem dalej pozostal nowa swieczka rozgrzewa sie dluzej niz stara a amperomierz wykazuje taka sama wartosc 5.25

plusz730
23-09-2014, 14:17
Dobra opisz jak to robisz i jaką świecę zakupiłeś. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że nowa dłużej się rozgrzewa niż stara. Może jest gdzieś błąd w pomiarach lub diagnostyce.Skąd wziąłeś 8V?.
Pozdrawiam

lisutychy
23-09-2014, 19:13
Witam
Mój problem z D5wz w mondeo mk3 polega na braku impulsów na pompie paliwa, po starcie wentylator przedmuchu się załącza na kilka sekund,po chwili zwalnia i znowu przedmuc***e parę sekund, świeca zaczyna grzać parę sekund i się wyłącza urzadzenie, zamiast podawać paliwo. Pompka paliwa jest sprawna bo jak daje napięcie to cyka, świeca pięknie grzeje. A jak nie pod łącze pompki to w ogóle nie startuje. Sterownik w moim modelu się nie blokuje, zegara sterującego nie mam, działał mi jako dogrzewacz. Proszę o sugestie co jeszcze mogę sprawdzić. Piecyk mam na stole.

plusz730
23-09-2014, 20:40
Odczytaj błędy z urządzenia. Myślę, że problemem będzie zwarcie lub przerwa na silniku bądź co bardziej prawdopodobne na świecy. Łapie błąd i nie zdąży włączyć pompy paliwa. Jeżeli po odłączeniu pompy paliwa nie staruje to znaczy, że sterownik ją widzi.
Pozdrawiam

Bump:

Stefano
23-09-2014, 22:43
Witam
Mój problem z D5wz w mondeo mk3 polega na braku impulsów na pompie paliwa, po starcie wentylator przedmuchu się załącza na kilka sekund,po chwili zwalnia i znowu przedmuc***e parę sekund, świeca zaczyna grzać parę sekund i się wyłącza urzadzenie, zamiast podawać paliwo. Pompka paliwa jest sprawna bo jak daje napięcie to cyka, świeca pięknie grzeje. A jak nie pod łącze pompki to w ogóle nie startuje. Sterownik w moim modelu się nie blokuje, zegara sterującego nie mam, działał mi jako dogrzewacz. Proszę o sugestie co jeszcze mogę sprawdzić. Piecyk mam na stole.
Najprawdopodobniej masz uszkodzony sterownik.

elvis52
24-09-2014, 08:53
Dobra opisz jak to robisz i jaką świecę zakupiłeś. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że nowa dłużej się rozgrzewa niż stara. Może jest gdzieś błąd w pomiarach lub diagnostyce.Skąd wziąłeś 8V?.
Pozdrawiam

Swieczka beru 0 100 226 340 taka jaka mialem, podlaczam gwint do czerwonego kabla multimetru a czarny kabel do plusa aku 6v, masa swieczki do masy aku. Tak samo pomiary wychodza na aku 12v

elvis52
24-09-2014, 10:18
Panowie podlaczylem piec uruchomilem zadowolony ze fajnie grzeje z wydechu gorac wylatuje a po chwuli zonk piec zwalnia i sie wygasza. Nie mam juz sil do niego co tym razem moze byc ?

plusz730
24-09-2014, 13:35
Swieczka beru 0 100 226 340 taka jaka mialem, podlaczam gwint do czerwonego kabla multimetru a czarny kabel do plusa aku 6v, masa swieczki do masy aku. Tak samo pomiary wychodza na aku 12v
Nie ma opcji żeby przy 6v i 12V był taki sam pobór prądu.Coś źle mierzysz, a poza tym niezły multimetr, który miałby dźwignąć ponad 10A.

Panowie podlaczylem piec uruchomilem zadowolony ze fajnie grzeje z wydechu gorac wylatuje a po chwuli zonk piec zwalnia i sie wygasza. Nie mam juz sil do niego co tym razem moze byc ?
A układ wodny odpowietrzyłeś?

lisutychy
24-09-2014, 18:44
Najprawdopodobniej masz uszkodzony sterownik.

A czy przedmuch powinien przerywać tak jaki pisał em wcześniej? Czy warto spróbować wydubac ten kauczuk ze sterownika w celu szukania jakiejś przerwy albo złego lutu? Pozdrawiam

mm32
24-09-2014, 18:49
Pompka paliwa jest sprawna bo jak daje napięcie to cyka
Jak współpracuje z piecem to także 'cyka' czy jest cisza?Masę można wydłubać,tylko trzeba to robić bardzo delikatnie i z wyczuciem bo na płytce jest dużo elementów SMD łatwo je uszkodzić.

lisutychy
24-09-2014, 20:26
Jak współpracuje z piecem to także 'cyka' czy jest cisza?Masę można wydłubać,tylko trzeba to robić bardzo delikatnie i z wyczuciem bo na płytce jest dużo elementów SMD łatwo je uszkodzić.

Cisza jest, a czy można zamiast pompki paliwa dac zaròwke , lub jakiś opornik?

Stefano
25-09-2014, 00:03
A czy przedmuch powinien przerywać tak jaki pisał em wcześniej? Czy warto spróbować wydubac ten kauczuk ze sterownika w celu szukania jakiejś przerwy albo złego lutu? Pozdrawiam
Z tego co piszesz nie za bardzo mozna trafnie znaleść usterkę. Można tak szukać, wydłubywać i wymieniać elementy w sterowniku i piecu, ale po co?
Trzeba najlepiej zdiagnozować komplet; sterownik z piecem i wiadomo co jest uszkodzone.

elvis52
25-09-2014, 12:42
Nie ma opcji żeby przy 6v i 12V był taki sam pobór prądu.Coś źle mierzysz, a poza tym niezły multimetr, który miałby dźwignąć ponad 10A.

A układ wodny odpowietrzyłeś?

Oczywiscie ze odpowietrzylem za kogo mnie macie inaczej bym pieca nawet nie odpalal, mierze tak jak napisalem plusowy kabel do gwintu swieczki masowy do plusa aku, masa swieczki do masy aku

elvis52
25-09-2014, 16:08
Piec poszedl do Stefano zobaczymy co wyjdzie po diagnozie

fido
26-09-2014, 19:26
Witam
Znajmy ma dogrzewacz taki jak na zdjęciach z takimi wtyczkami i przewodami i chciałbym mu to podłączyć w warsztacie czy może ktoś podpowiedzieć co gdzie podłączyć bo wydaje mi się że potrzebne czujnik temp. (zmostkować) pompka wody i paliwa, zasilanie i nie wiem czy coś jeszcze i gdzie na jakie przewody co.
Z góry dzięki za pomoc.

Może teraz zdjęcia wyglądają lepiej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab9ad570ed1f36b5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d80856541d64c78d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d19ef3158edfee8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/60bdf0df90423321.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/070066d9885ce324.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61a92fe562cb97a6.html

plusz730
27-09-2014, 13:21
Małe te zdjęcia zrobiłeś i nie widać nr sterownika. Na pewno jest to D5SF z Audi podpinany do szyny CAN. Na pinach 1,2 są CAN H i L.Żeby to ruszyć to albo jest potrzebne Audi albo emulator CAN i wysłanie do urządzenia odpowiednią komendę w postaci ramki. Generalnie nie jest to łatwa sprawa choć jak najbardziej wykonalna.
Poszukaj lepiej analoga.
Pozdrawiam

elvis52
27-09-2014, 15:03
Piec po diagnozie uszkodzony sterownik. Naprawa u stefano 150 zl i piec bedzie hulal gdzie w warsztacie uslyszysz "sterownika nie da sie naprawic". Stefano po raz kolejny dzieki za szybka naprawe :)

fido
27-09-2014, 17:52
Małe te zdjęcia zrobiłeś i nie widać nr sterownika. Na pewno jest to D5SF z Audi podpinany do szyny CAN. Na pinach 1,2 są CAN H i L.Żeby to ruszyć to albo jest potrzebne Audi albo emulator CAN i wysłanie do urządzenia odpowiednią komendę w postaci ramki. Generalnie nie jest to łatwa sprawa choć jak najbardziej wykonalna.
Poszukaj lepiej analoga.
Pozdrawiam

Zdjęcia poprawione, możesz coś więcej opisać emulatorze a może gra nie warta zachodu, chyba żeby sprzedać i kupić coś co będzie prostsze do podłączenia.

plusz730
28-09-2014, 09:41
możesz coś więcej opisać emulatorze a może gra nie warta zachodu,
Musisz mieć urządzenie które odczyta z auta komendę do włączenia i wyłączenia pieca i potem tą samą komendę wysłać do pieca na stole. Generalnie gra nie warta zachodu

chyba żeby sprzedać i kupić coś co będzie prostsze do podłączenia.
Zdecydowanie. Ewentualnie zmienić sterownik na analogowy.

mm32
28-09-2014, 11:53
Musisz mieć urządzenie które odczyta z auta komendę do włączenia i wyłączenia pieca i potem tą samą komendę wysłać do pieca na stole. Generalnie gra nie warta zachodu
Wydaje mi się,że jest jeszcze potrzebna informacja o poziomie paliwa w zbiorniku.

fido
28-09-2014, 12:29
Jakie analogowe najlepiej wybrać jak się znajmy zdecyduje bo on jakieś już miał podłączone ale to było dawno

plusz730
28-09-2014, 16:27
Wydaje mi się,że jest jeszcze potrzebna informacja o poziomie paliwa w zbiorniku.
Ten temat zalatwi juz samo podlaczenie do szyny

Jakie analogowe najlepiej wybrać jak się znajmy zdecyduje bo on jakieś już miał podłączone ale to było dawno

Webasto od Mercedesa A sa dosc tanie nieskorodowane i sa analogami.Ebery analogi sa drozsze niz Webasto. Jezeli chcesz zmienic sam ster to podejdzie od Sharana od Hydronica II, ale wiadomo jak to z nimi jest.

peters
28-09-2014, 23:17
Witam
Znajmy ma dogrzewacz taki jak na zdjęciach z takimi wtyczkami i przewodami i chciałbym mu to podłączyć w warsztacie czy może ktoś podpowiedzieć co gdzie podłączyć bo wydaje mi się że potrzebne czujnik temp. (zmostkować) pompka wody i paliwa, zasilanie i nie wiem czy coś jeszcze i gdzie na jakie przewody co.
Z góry dzięki za pomoc.

Może teraz zdjęcia wyglądają lepiej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab9ad570ed1f36b5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d80856541d64c78d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d19ef3158edfee8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/60bdf0df90423321.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/070066d9885ce324.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61a92fe562cb97a6.html

Moge Ci dac kolego nr. tel do innego mojego kolegi co wkladal Hydronica do Vw T4.Nie wiem jaki model ale udalo mu sie takie cos zalozyc i jest b. zadowolony z niego.

Moj problem jest troche inny chcialem reanimowac piec z Seata Alhambry ale cos jeszcze go boli.
Doszlem do tego ze ten piec to jeden z nielicznych (juz jeden mam taki) co nie ma sitka.
Ale tez obejzalem dokladnie palinik (ta czesc metalowa co sie wyjmuje)(sorki jak cos nazwie po swojemu)
i zauwazylem ze tam gdzie wchodzi swieca to jest jakby siatka ( na stale zamontowana z palnikiem tak sadze).
Czy to moze ktos potwierdzic(kto zna te piece na przelot) ?? Gdyz ta siateczka jak jest uszkodzona to tez piec bedzie np. kopcil itp.
Sprawdze jeszcze pomke gdyz nic sie piec nie odzywa,na razie zmienilem tylko swiece gdyz byla spalona.Mam drugi taki sam wiec czesci sa dostepne.Ale to na dniach,gdyz inna prace tez sa.
Zastanawiam sie co by sie stalo (jesli tylko technicznie jest to tylko mozliwe) jakby zalozyl mu siatke na swiece ?
Jeszcze jedno jak mozecie koledzy to podrzuccie mi jakis dobry sklep z czesciami do piecow D3 i D5 gdyz musze jeszcze reanimowac wyjety z T4 D5.Z gory podziekowal.

plusz730
29-09-2014, 07:44
Zastanawiam sie co by sie stalo (jesli tylko technicznie jest to tylko mozliwe) jakby zalozyl mu siatke na swiece ?

Technicznie możliwe ale po zmianie palnika, silnika, sterownika i dołożeniu krućca paliwowego w którym montuje się sitko i wkręca świecę oraz pokrywy plastikowej na wentylator.

Jaki masz problem? Piec milczy czy próbuje startować, ale kopci czy jeszcze co innego?
Pozdrawiam
P.S.
Jaki masz nr sterownika?

peters
29-09-2014, 09:14
Wlasnie kolego wcale nie odpala nie robi przedmuchu.
Mimo ze napiecie jest i z alternatora sygnal idzie jak zapale auto.Czujnik zmostkowalem,jest przy aku MK1,moze ten czujnik od czego innego jest.Bo dopiero rozgryzam ALhambre.Powoli dojde,kwestia czasu.

Stefano
29-09-2014, 22:25
Masz D3WZ?
Aby ten piec odpalił, to na 8-mio pinowym gnieździe musi byc;
1. zasilanie +12 V stałe
2. zasilanie masa
3. pompka paliwa
4. pompka paliwa
5. diagnoza
6. czujnik temperat. zewnętrz. +12 V
7. D+ alternatora +12
8 wolny
Sprawdź w gnieździe, czyli tym co idzie z progu, czy jest stałe zasilania pin 1-2, czy pomiędzy pinem 3 i 4 jest w obwodzie pompka, czy są te napiecia po zmostkowaniu czujnika /6/ i zapaleniu silnika /7/.
Trzeba naturalnie dokładnie obejżec stan kabelków po obydwu stranach złacza.
Jesli to wszystko jest j/w to masz uszkodzony piec.

fordzikk
01-10-2014, 12:08
no ja akurat mam webasto z http://www.gawlik-przyczepy.pl/ogrzewanie-postojowe.html i nigdy nie mialem problemów po instalacji w fordzie focus

kubabike
02-10-2014, 06:52
no ja akurat mam webasto z http://www.gawlik-przyczepy.pl/ogrzewanie-postojowe.html i nigdy nie mialem problemów po instalacji w fordzie focus

co ma piernik do tematu?

lisutychy
04-10-2014, 12:56
Zmierzylem dziś rezystancję czujników i wyszło ze czujnik płomienia ma 1,05k ohma a pozostałe dwa 16,9 i 16,45 k ohma czy ta różnica jest dopuszczalna?
I jeszcze jedno, ile kosztuje sprawdzenie pod komputerem ebera?
Pozdrawiam

elvis52
04-10-2014, 15:16
Dogrzewacz doszedl i zamontowany. Z poczatku zaczal grzac a po chwili sie wylaczyl i myslalem ze problem dalej pozostal. Dzis jednak sprawdzilem jeszcze raz i puecyk grzeje az milo slyszec ten odrzutowiec :) Stefano jestes wielki

zales22
05-10-2014, 13:14
Witam wszystkich,
Trafiłem na wasze forum z Eberem D5WS sygnowanym znaczkiem Forda,
Urządzenie ma oznaczenie 25 2275 05 00 00, moje pytanie jest skierowane do Stefano:
Mam każdą instrukcje do Ebera jaką można znaleźć w sieci niestety kolory przewodów nie pasują do kolorów w instrukcjach, czy można olać kolory i kierować się tylko numerami pinów na wtyczce?

Stefano
05-10-2014, 13:44
Urzadzenie o tym numerze to postojówka Ford Transit Connect, D5WS, D5WSC, ilu pinową masz wtyczkę?

plusz730
05-10-2014, 19:15
Kostka jest standardowa 8 pin.
1. czerwony- plus
2. brązowy-masa
3. czarno-czerwony - plus do wentylatora wewnątrz pojazdu (załączany przy temp. wody 30 st.C)
4. zielony- pompa paliwa
5. niebiesko-biały - diagnoza
6. niebieski- plus z włącznika temperaturowego.(jeżeli jest funkcja dogrzewacza)
7. żółty- plus z zegara sterującego
8. czarno-biały - funkcja wietrzenia ( podanie masy)

Kostka 2 pin
1.fioletowy- plus pompa wody.
2. brązowy-masa pompa wody.
Pozdrawiam

peters
05-10-2014, 20:22
Witam i pozdrawiam zmotoryzowanych.Mam wielki apel do tych co sie bawia w elektryke i dogrzewacze.
Otoz dzis moj D3WZ zrobil przedmuch i dalej nie wiem bo wsiadlem do auta i pojechalem.
Jutro z rana jak bedzie tak zimno jak dzis sprawdze ze szczegolami.
Odpialem jeszcze raz ta kostke co idzie od pieca,aby sprawdzic ze czujnik jest zmostkowany.Otoz mam tylko pin 6 podlaczony(5 brak) nawet nie idzie zaden kabelek do wnetrza auta ? To normalne,niektore modele tak maja ? wg.mnie cos jest nie tak.

Czujnik przy aku to chyba nie jest od dogrzewcza,gdyz zmostkowalem go kilka tygodni temu ,i nie robil przedmuchu,a dzis ok.5'C zrobil przedmuch(start).
Czujnik to :
1H0 959 625 zaraz sprawdze co to jest.

plusz730
05-10-2014, 20:39
.Otoz mam tylko pin 6 podlaczony(5 brak) nawet nie idzie zaden kabelek do wnetrza auta ? To normalne,niektore modele tak maja ? wg.mnie cos jest nie tak.
No i wszystko jest ok. Na 5 pinie jest diagnoza, ale w przypadku sterowników 252121 lub 251864 czyli D3WZ jest ona tylko przez zegar modułowy lub EDITH i nie ma potrzeby wyprowadzania przewodu do pojazdu.
Inaczej jest w przypadku D5WZ 252163 z SGA gdzie sterownik ma diagnozę VAG i jest możliwość połączenia się przez tester samochodu. Tam pin 5 jest podłączony do linii k pojazdu.

Czujnik przy aku to chyba nie jest od dogrzewcza,gdyz zmostkowalem go kilka tygodni temu ,i nie robil przedmuchu,a dzis ok.5'C zrobil przedmuch(start).

Rozumiem, że rozmawiamy o T4, to czujnik temp zewnętrznej jest za zderzakiem po prawej stronie.

peters
05-10-2014, 20:40
Nie kolego,mam na mysli seata alhambre.

zales22
05-10-2014, 20:41
Stefano, wtyczka jest 8-smio pinowa, i jedna dodatkowa na wysterowanie pompy wody,

Bump: Stefano, wtyczka jest 8-smio pinowa, i jedna dodatkowa na wysterowanie pompy wody,

plusz730
05-10-2014, 20:48
Nie kolego,mam na mysli seata alhambre.
No to tylko różnica polega na umiejscowieniu czujnika temp., który jest za aku.
Pozdrawiam

Bump: Stefano, wtyczka jest 8-smio pinowa, i jedna dodatkowa na wysterowanie pompy wody,

Może nie Stefano, ale odpowiedziałem Tobie w poście 3371.
Pozdrawiam

peters
05-10-2014, 20:55
Hmm,to nie wiem okolice aku sa mi znane gdyz juz kilka razy go wyjmowalem.
Jest z tylu ale moze cos wiecej,wychodzi gdzies z wiazki jak ten od klimy 1H0...
Czyli uscislijmy jeden pin od czujnika jest na mase czy na (+) i przez czujnik leci do pieca tak ?
Gdyz na piecu mam + i minus oraz sygnal z alternatora,brakuje sygnalu z czujnika podszybia.Ma byc (+) czy (-) ?
Wielki dzieki za szybka pomoc.

plusz730
05-10-2014, 21:00
Gdyz na piecu mam + i minus oraz sygnal z alternatora,brakuje sygnalu z czujnika podszybia.Ma byc (+) czy (-) ?
Wielki dzieki za szybka pomoc.
Ma być plus

peters
05-10-2014, 21:02
Masz D3WZ?
Aby ten piec odpalił, to na 8-mio pinowym gnieździe musi byc;
1. zasilanie +12 V stałe
2. zasilanie masa
3. pompka paliwa
4. pompka paliwa
5. diagnoza
6. czujnik temperat. zewnętrz. +12 V
7. D+ alternatora +12
8 wolny
Sprawdź w gnieździe, czyli tym co idzie z progu, czy jest stałe zasilania pin 1-2, czy pomiędzy pinem 3 i 4 jest w obwodzie pompka, czy są te napiecia po zmostkowaniu czujnika /6/ i zapaleniu silnika /7/.
Trzeba naturalnie dokładnie obejżec stan kabelków po obydwu stranach złacza.
Jesli to wszystko jest j/w to masz uszkodzony piec.

Czyli wszystko jasne.W D5 mam troche inaczej,a to ze jest kilka aut w domu to czlowiek na pamiec zna przez kilka tygodni,a potem zapomina.

Bump: To skoro tak walkujemy temat to gdzie koledzy najlpiej dolozyc dodatkowa pomke wody(gdyz moj rocznik 99 nie ma jej) Piec to D3WZ ?

Stefano
06-10-2014, 00:01
Czujnik temper. zewn. do dogrzewacza w twoim aucie jest na przeciwko kierownicy na ramieniu mocowania napędu wycieraczek. Dostaniesz się do niego po zdemontowaniu rynny na wodę pod mechanizmem wycieraczek, tak jak byś chciał wymienić np. filtr kabinowy. Zrób sobie i podepnij przełącznik trójpozycyjny, wtedy mógłbyś załączać piec kiedy chcesz. Moją instrukcję takiego podłączenia z fotkami znajdziesz tu na tym forum i na innych tez.
http://www.vw-sharan.pl/forum/showthread.php?tid=4873&pid=46258#pid46258

Dlaczego chcesz instalować dodatkową pompkę wody? Gdzie ją zapniesz w obiegu pieca tam będzie dobrze, jedynie musisz zachować reżim, aby ta dodatkowa pompka płynu pompowała w tym samym kierunku co pompa mechaniczna silnika. Miejsca w SGA na pompkę jest dużo, my ją dokładamy na wyjściu ogrzanego płynu przy piecu w kierunku silnika.

W piecu D5xx pompka paliwa jest pomiędzy pinem nr 4, a masą, reszta to samo.

Jesli twój piec D3WZ zrobił rano dłuższy przedmuch to miejmy nadzieję , że wszystko z nim dobrze i bedzie grzał.

peters
06-10-2014, 00:17
Dzieki kolego Stefano,wlasnie o taka wypowiedz mi chodzilo.
Gdyz wyjmowalem ten filtr kabinowy ale nie zwrocilem na to uwagi.Tez nie mieli gdzie go zamontowac,ten przy aku to jest od klimy,i sprawa sie wyjasnila dzis.
Pomke chce zalozyc bo moze w przyszlosci zrobiłbym postojowe,ale pewnie skonczy sie to tylko na gadaniu...

zales22
06-10-2014, 02:14
Plusz730 dzięki za odpowiedź, nie zauważyłem posta. Teraz juz wszystko jasne. Pozdro

peters
06-10-2014, 21:46
No i dzis zagadal moj piec,troszeczke na poczatku zadymil,na starcie ale potem nic.
Podejzalem na szrocie gdzie jest ten czujnik,musze teraz w wolnym czasie zrobic wylacznik na 3 jak mam w Vw T4 i bedzie git.
No przedemna pracowity tydzien,wymienic wysprzeglik w T4 ,wymontowac maglownice no i zrobic elektryke do D5WZ.No i na okrase suche D2 gdzies zamontowac.
Dzis bylem u goscia co mi sprzedawal i troche mi w glowie pomieszal gdyz mowi ze czujnik temperatury jest w piecu(ten co czuwa nad temperatura w kabinie aby np.utrzymywac caly czas20'C) cos mi sie wierzyc nie chce.Musze poczytac instrukcje.
Gdyz nie wiem komu wierzyc myslalem ze jest on w tym zegarze manulanym co daje producent...? numer tego urzadzenia to 22 1000 32 08 00
Moze ktos podpowiedziec kto ma racje.

Bump: No i dzis zagadal moj piec,troszeczke na poczatku zadymil,na starcie ale potem nic.
Podejzalem na szrocie gdzie jest ten czujnik,musze teraz w wolnym czasie zrobic wylacznik na 3 jak mam w Vw T4 i bedzie git.
No przedemna pracowity tydzien,wymienic wysprzeglik w T4 ,wymontowac maglownice no i zrobic elektryke do D5WZ.No i na okrase suche D2 gdzies zamontowac.
Dzis bylem u goscia co mi sprzedawal i troche mi w glowie pomieszal gdyz mowi ze czujnik temperatury jest w piecu(ten co czuwa nad temperatura w kabinie aby np.utrzymywac caly czas20'C) cos mi sie wierzyc nie chce.Musze poczytac instrukcje.
Gdyz nie wiem komu wierzyc myslalem ze jest on w tym zegarze manulanym co daje producent...? numer tego urzadzenia to 22 1000 32 08 00
Moze ktos podpowiedziec kto ma racje.

elvis52
11-10-2014, 10:54
Panowie do sprzedania mam swieczke beru nowka gh 001 o nr 0 100 226 340 do dogrzewacza d3wz za 100 zl z przesylka

peters
11-10-2014, 20:20
Moze bede potrzebowal,ale przypominaj sie.Paragon kolega ma ? Sprawna ?

Stefano
12-10-2014, 00:08
Ta świeca była u mnie jako zapasowa, razem z padniętym piecem który przysłał elvis52. W piecyku miał jednak bardzo dobra swiecę i nie trzeba było jej wymieniać, więc uczciwie odesłałem mu ją z powrotem z naprawionym piecem...Ale ją spawdziłem na 8V, była sprawna.

elvis52
12-10-2014, 08:14
Tak jak mowi stefano swieczka sprawna paragon tez jest

peters
13-10-2014, 22:52
Kurde jeszcze nie sprawdzilem pieca D5 co mu dolega.Wiec zostaje czekac.Zostalo mi jeszcze D2 do zalozenia.Mysle tak zrobic co o tym sadzicie koledzy znawcy tematu nie od dzis ?

http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?t=394932

peters
14-10-2014, 20:58
Niech ktos mi podpowie,potrzebuje swieczki do D5 ma inne numery czy ta co kolega wyzej chce sprzedac bedzie dobra ?
Okazalo sie ze w ostatnia wiosne przestal mi dzialac D5 gdyz sieczka padla,dzis wzialem sie za niego i wyszlo szydlo z worka.
Musze go zrobic ,gdyz chce miec jeden piec w zapasie.

DDiablo
15-10-2014, 07:33
Ile wytrzymuje świeca w d5wz? Tak mniej więcej?

peters
15-10-2014, 09:07
Mysle ze ok.10 lat.Bo tyle ma piec .U mnie sluzyla 2,3 sezony.A wczesniej nie wiem.

DDiablo
15-10-2014, 09:31
W sharanie miałem ori świecę ale była nie używana z 7 lat po zakupie, po dokupieniu pompki piec śmigał jeszcze ze 3 sezony spokojnie. Tutaj świeca chyba od nowości wsadzona, minimalnie grzeje, ale po jakim czasie, więc jest kaput jak vag pokazał. W środku po odkręceniu dekla czysto silnik świeci nowością jeszcze. BO zastanawiam się czy brać nówkę świecę czy sztyft.

peters
16-10-2014, 08:43
Koledzy niech ktos podpowie bo mysle ze ta swieczka od D3 bedzie pasowac do mojego D5...
Mam racje ?

alpo
16-10-2014, 17:14
Świeca w d3 i d5 jest taka sama

jarekft
16-10-2014, 18:16
Jeżeli mogę coś doradzić to radzę zdecydowanie sztyft , ja w zeszłym sezonie dwa razy wymieniałem świeczkę dwa razy się przepaliła w miejscu gdzie leje się paliwo na nią i za radą jednego kolegi z forum kupiłem używany sztyft i zapomniałem o piecu w lecie z ciekawości sprawdzałem czy ruszy po zwarciu czujnika zagadał od razu a i teraz już parę razy jak dojeżdżam do pracy gada jak talala zdecydowanie sztyft i sitko

DDiablo
16-10-2014, 20:37
Też biorę sztyft, jak mam się cackać z wymianą świecy co rok/2lata to dziękuję.

elvis52
16-10-2014, 21:48
Moja 3 rok sluzy i nie narzekam trzeba wiedziec od kogo brac towar

peters
16-10-2014, 21:57
Kurde musze poszukac jak jest zalozone sitko gdyz w moim d5 sitko zniknęło,pewnie sie rozpadlo i poszlo w wydech.
A ten sztyft to gdzie jest,jak ktos moze niech wyjasni lub wkleji fotke.
Podziekowal.

Koledzy ten sztyft to jest ten czujnik płomienia ? bo tak widze po rysunkach ?

Stefano
17-10-2014, 22:57
Sztyft, kołek żarowy jest w tym samym miejscu gdzie swieca, tylko ma fabrycznie przyczepione kabelki, Przy jego wymianie najlepiej wypiąć z wtyczki stare piny z kabelkami co idą do swiecy, wkręcić sztyft i wpiąć nowe kabelki.
Peters, ty miałeś chyba piec D5WZ od merca, a tam nie ma sitka, bo to inny model.

driver_tomasz
18-10-2014, 17:28
Małe Pytanko:one: Auto stało od wtorku do dzisiaj, godz 14.00 temperatura na climatroniku 14C. odpalam pacjenta i po chwili słyszę jak dogrzewacz zaczyna pracować :shock: Jest to normalne :?: Nie powinien się załączyć dopiero przy wiele niższej temperaturze:?:

Stefano
18-10-2014, 19:53
W nocy było dość zimno, więc chyba ci trochę zmarzło to auto, więc trzymało niższą temp. niż na zewnątrz. Lepiej jest jeśli twój piecyk załącza się nawet przy wyższej temperaturze niz +10 st. C. to szybko zagrzeje silnik, a jak zrobi swoje to i tak sie wyłączy, więc gdzie jest problem?
Masz przez to mniejsze spalanie na starcie i silnik szybko osiaga optymalne warunki pracy, tylko sie cieszyć!!! Gorzej jak byś ruszał bez pieca i katował zimny silnik.

Ja już od jakiegoś czasu rano włączam postojówkę i startuję na goracym silnku, co polecam wszystkim.

Życzę ciepełka.

peters
18-10-2014, 23:32
Kolego Stefano a wiec nr. mojego sterownika z Mercedesa Vito to :
252124 a nizej pisze jeszcze 57878AH.
Dobrze podpowiedziales ze nie ma w nim sitka,ale przed zalozeniem pewnie bym zadzwonil do Ciebie z pytaniem co i jak z nim.

Mam jeszcze pytanie odnosnie Alhambry z 99 rok gdzie szukac wiazki od czujnika temperatury gdyz znalezienie jej ukruci mi prace z zalozeniem wylacznika na 3 razy.
Wiem ze wiazka idzie z lewej strony od wewnatrz auta.Czy tam tez sa kable od czujnika,musze pruć cala wiazke.
Kolego Stefany czy pamietasz moze jaki sa kolory kabli od niego ?
Czy lepiej sprawdzic przy czujniku,aby nie pociac przypadkiem innego kabla ?

driver_tomasz
19-10-2014, 10:55
W nocy było dość zimno, więc chyba ci trochę zmarzło to auto, więc trzymało niższą temp. niż na zewnątrz. Lepiej jest jeśli twój piecyk załącza się nawet przy wyższej temperaturze niz +10 st. C. to szybko zagrzeje silnik, a jak zrobi swoje to i tak sie wyłączy, więc gdzie jest problem?
Masz przez to mniejsze spalanie na starcie i silnik szybko osiaga optymalne warunki pracy, tylko sie cieszyć!!! Gorzej jak byś ruszał bez pieca i katował zimny silnik.

Ja już od jakiegoś czasu rano włączam postojówkę i startuję na goracym silnku, co polecam wszystkim.

Życzę ciepełka.
Witam. Problemu nie widzę tylko pytam czy tak jest prawidłowo wcześniej nie miałem nigdy do czynienia z takim dogrzewaczemg:galy, fordzika mam od czerwca zeszłego roku tyle że przez caluśką zime przestał w garażu i nie miałem jak tego sprawdzić a po za tym nie odpalał mi piec nawet na postojowym grzaniu bo takowe posiadam dołożone przez właściciela z Cuxhaven. Latem pozbierałem piec dopiero do stanu używalności:one: ( zaufany spec od takich spraw piec przejrzał wymienił jakąś pierdołe mi zostało wymienić szczotki na nowe przy pompce i pokasować błędy by piec odpalił) POZDRAWIAM Ps. Postojówka odpalała nawet przy +30C.:p

Stefano
19-10-2014, 12:53
Do kolegi Peters.
Na innym forum VW Sharana jest mój opis zamontowania przełacznika 3 -poz. zaraz wstawię linka.
Dopisano:
Sorry, ze tak późno, ale niedziela i był wyjazd, jestem już z linkiem ponizej. Instrukcja jest Word'zie i PDFie z fotkami, tak że będzie ci łatwo znaleść co trzeba.

http://www.vw-sharan.pl/forum/showthread.php?tid=4873

peters
19-10-2014, 20:13
Dzieki jestes wielki.Nie ma to jak sobie wzajemnie pomagac.

Powiedz jeszcze czy moge zastosowac swiece od D3 ... do mojego pieca D5 tego bez sitka od Mercedesa.
Swieca ma inny numer 0 100 226 228 ?
Doszukalem i doczytalem ze to stara swieca a teraz zastepuje ja inny numer 0 100 226 340.
Wiec chyba bedzie dobrze.

Stefano
19-10-2014, 21:27
Oczywiście możesz stosować od D3xx, to ta sama swieca. Lepszy jest jednak kołek żarowy, bo piec od MB masz bez sitka, wkładasz sztyf i powinieneś zapomnieć o najczęstrzych awariach tych pieców , czyli sitko, świeca....

elvis52
21-10-2014, 12:25
Panowie do sprzedania mam swieczke beru nowka gh 001 o nr 0 100 226 340 do dogrzewacza d3wz za 100 zl z przesylka

peters
21-10-2014, 21:30
Koledzy znow potrzebuje pomocy.Moj nowy Airtronic 2 dzis swiezo uruchomiony dzis, pochodzi ok.5-10 min i przestaje pompka chodzić wygasza sie piec.Jest tylko potem przedmuch.
Miedzy pompka a piecem caly czas sa pecherzyki powietrza,co odpowiada cyklom pracy pompki.Ma tak byc ? nie wiem gdyz gdzie indziej (inne piece) mam weze nie przezroczyste.
Nie wiem moze cos zle zrobilem,mysle ze lapie piec troche cieplego powietrza i przez to te komplikacje.Chwile trzeba bylo poczekac aby sie przewod paliwowy odpowietrzyl (troche mu w tym pomoglem) i zaczal pracowac na najmniejszych obrotach(potencjometr na min).
Przewod paliwowy mam podlaczony za filtrem paliwa (miedzy filtrem a pompa wtryskowa).
Sterowanie jest przez standardowy Miniregulator.

Jutro zastawie tam gdzie moze lapac cieple powietrze i zobacze co bedzie.Nowka sztuka a tu taki cyrk.

DDiablo
23-10-2014, 20:33
I eberek już śmiga dzięki koledze doktorek35, który namówił mnie od razu na przegląd pieca i czyszczenie ;) Sztyft siedzi i mam spokój na jakiś czas.

plusz730
23-10-2014, 21:06
Do peters

Dobra widzę, że nikt Ci nie odpowiada, to ja spróbuję choć się nie znam.
Po pierwsze zero pęcherzyków powietrza w paliwie. Po drugie, jak jest pompa paliwa zamontowana tzn. stroną tłoczną w górę?Jakie zastosowałeś przekroje rur zasysu i wylotu powietrza. Dodatkowo warto byłoby podłączyć zegar modułowy i zobaczyć, czy nie łapie błędów podczas pracy, w szczególności przegrzania !!. Podłączasz diagnozę jak dobrze pamiętam na pin 8 ( kabel jak to w Eberze niebiesko-biały)
Z tego co piszesz wygląda,że urządzenie chwilę pochodzi i się przegrzewa. Bardzo ważna sprawa to rury zasysu i opróżniania urządzenia. Powinny być 75 mm w przypadku D2, choć producent dopuszcza, jeżeli się nie mylę 60 mm. Przy 60 i długich odcinkach, a na dodatek z dużą ilością kolan, przegrzanie urządzenia pewne (zbyt duże opory przepływu powietrza).
Pozdrawiam

peters
23-10-2014, 21:57
hmm,mam przekroj rur 60 moze to byc troche zbyt malo,ale nie ma dlugiej drogi ok.60-80cm.Idzie gorace powietrze do nagrzewnicy a stamtad juz na kabine.
Dla pewnosci zdejme rure i zobacze co sie bedzie dziac.
Dziwie sie ze ma byc wieksza srednica choc kolanka na piecu sa na ten rozmiar.
Pompka w gore ok.30-40stopni zgodnie z instrukcja.Od pomki do pieca pojawiaja sie pechezyki i nie sposob ich zlikwidowac.
Podmienilem na probe inna pompke jest ich mniej ale tez sa.Przewody podgrzewane w cieplej wodzie i zaciskane obejmami od Ebera(to co bylo wkomplecie)
Najlepiej musze gdzies podjechac aby oblukal czy tak moze byc (gdyz nigdy nie montowalem suchego) moze jest inaczej jak przy D3,D5...
Dzieki kolego za podpowiedzi.
Jak mi sprzedawca nie zlikwiduje usterki to bede musial do kogos podjechac prywatnie i to zrobic.Ale do kogo ? Mieszkam 100km od Torunia i 100km od Warszawy
Zrobielem podobniejak tu :

http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?t=394932

plusz730
24-10-2014, 07:51
Jak masz 60-80 cm to spokojnie rura 60 będzie ok.Pisałem że przy długich odcinkach i kolanach a także rozgałęzieniach należy dać większą średnicę.
Niepokoi mnie trochę puszczenie tego przez nagrzewnicę, bo tu mogą być opory w przepływie. Tak czy siak należy na początek sprawdzić czy urządzenie nie rejestruje jakiś błędów w momencie wyłączania się. Być może powód wyłączania się jest inny choć przedstawiłeś tak sprawę,że należy podejrzewać problemy z przepływem powietrza.
Pozdrawiam

doktorek35
24-10-2014, 19:51
I eberek już śmiga dzięki koledze doktorek35, który namówił mnie od razu na przegląd pieca i czyszczenie ;) Sztyft siedzi i mam spokój na jakiś czas.

Cała przyjemność po mojej stronie.Sam widzisz że naprawa pieca we własnym zakresie nie jest trudna.Życzę ciepełka w aucie!

peters
24-10-2014, 20:35
Koledzy z t4 forum mi podpowiadaja ze problem moze byc po stronie paliwa(gdyz mam trojnik miedzy filtrem glownym a pompa wtryskowa) i pompka od D2 moze nie dac rady pociagnac paliwa ze zbiornika (pokonujac opór filtr głównego) za bardzo mi sie w to nie chce wierzyc ?
Cieple powietrze idzie do nagrzewnicy (obok jest chlodniczka,ale nie musi przez nia przechodzic,aby sie wydostac na zewnatrz) chyba jest to ok,porobie zdjecia i wrzuce.Kwestia czasu tylko.

DDiablo
24-10-2014, 23:07
Cała przyjemność po mojej stronie.Sam widzisz że naprawa pieca we własnym zakresie nie jest trudna.Życzę ciepełka w aucie!

Dokładnie :)

Dzisiaj przy temp 0st, po jeździe jakieś 6,5km w jedną stronę i wcześniej z 5 min pochodził na postoju temp ledwo skoczyła do 60st, jednak zatrzymałem się zatankować i już po ponownej jeździe powrotnej dopiero przy domu było ok 60st na desce. Oczywiście ciepłe powietrze leciało już wcześniej wiadomo. Coś czuje, że chyba trzeba będzie zaizolować te rury pod podłogą bo na nich sporo ciepła się traci.

Swoją drogą przypadkiem znalazłem pięknie opisaną budowę eberka w ssp 415 :) Jak ktoś ciekaw niech sam poczyta. Nie tylko d5wz tam jest opisany.

szaranek
25-10-2014, 14:25
To w takim razie coś jest nie tak - po takim dystansie silnik powinien już być nagrzany. I nie sądzę żeby problemem były niezaizolowane rury biegnące do tylnej nagrzewnicy - mało kto je ma zaizolowane a nawet przy -30 silnik nie ma problemów z nagrzaniem silnika (oczywiście przy sprawnym dogrzewaczu), co najwyżej dogrzewacz pracuje dłużej, w skrajnych przypadkach cały czas.

elvis52
25-10-2014, 14:57
Witam znow mam problem z dogrzewaczem a dopiero byl w naprawie u stefano, muanowicie w ogole nie odpala przedmuc***e piec i tak 5 razy z rzedu az zablokowal sterownik bo juz nawet nie przedmucha co moze byc tym razem ? Swieca ? Czy moze co innego ?

plusz730
25-10-2014, 18:43
Jeżeli robi tylko krótki przedmuch po którym nie staruje, to znaczy że czegoś mu brakuje po teście elementów do odpalenia, ale żeby się dowiedzieć dlaczego, to albo na piechotę mierząc poszczególne elementy albo zegar i odczyt kodów błędów.
Może być i świeca, ale skoro krótko po naprawie to świeca chyba nowa co nie znaczy, że nie uszkodzona.
Pozdrawiam

elvis52
25-10-2014, 20:12
Swieca stara bo sprawna byla a sterownik padniety byl jutro bede musial wyjac zas to ustrojstwo i rozebrac bo i tak trzeba odblokowac sterownik i pomierze czy cos wysiadlo. Wczoraj zamontowalem przelacznik trojpozycyjny wg instrukcji stefano z vw sharan forum i juz byl ten problem ale po podlaczeniu dzis instalacji tak jak byla problem pozostal nadal wiec po rozbiorce sie okaze co jest nie tak

plusz730
25-10-2014, 20:49
No to może faktycznie świeca skoro była stara, bo sterownik jak po naprawie to na pewno cały przelutowany cyną ołowiową i zalany cały nową elastyczną zalewą do elektroniki o niskiej ściśliwości wewnętrznej. Jednak niestety musisz na piechotę sprawdzić co dolega piecykowi jeżeli nie masz dostępu do zegara.
Pozdrawiam

DDiablo
25-10-2014, 21:19
Ja w swoim d3wz pamiętam, że jak nie miałem pompki podłączonej bo były skorodowane styki to nawet wiatrak nie ruszył na test. Musisz sprawdzić świecę o ile jej nie sprzedałeś bo masz chyba jeszcze na podmiankę.

Stefano
26-10-2014, 00:21
Swieca stara bo sprawna byla a sterownik padniety byl jutro bede musial wyjac zas to ustrojstwo i rozebrac bo i tak trzeba odblokowac sterownik i pomierze czy cos wysiadlo. Wczoraj zamontowalem przelacznik trojpozycyjny wg instrukcji stefano z vw sharan forum i juz byl ten problem ale po podlaczeniu dzis instalacji tak jak byla problem pozostal nadal wiec po rozbiorce sie okaze co jest nie tak
Nie wyjmuj pieca, tylko pozbaw go na chwilę zasilania, np. odłącz klemę z aku, co skasuje ostatni błąd i pownien ruszyć. Jesli problemy z piecem zaczęły się przy montowaniu tego przełącznika, to musiałeś może coś tam zamieszać z instalacją? Trzeba koniecze sprawdzic czy jest zasilanie w gnieździe pieca.
Jak długie robił wcześniej te przedmuchy, bo być może był w fazie wygaszania, po skończonej pracy. Przy spalonej świecy robi tylko sekundowy przedmuch, lub wcale. Mógł też paść któryś z czujników i sterownik widzi w piecu zbyt wysoką temperaturę, dlatego jest w fazie wietrzenia, schładzania...

Nie widzałem wcześniej twoich wpisów, jest zezon na ciepło, wiec strasznie brak mi czasu.

Dlaczego nie zadzoniłeś???

elvis52
26-10-2014, 11:59
Wyjalem go dzis ale nie odpinalem od przewodow wodnych odlaczylem sterownik po kilku razach odlaczania i podlaczania go wkoncu wykonal przedmuch taki 10 sek po czym dalej nic sie nie dzialo. Zwarlem jeszcze raz czujnik na podszybiu od razu po tej probie przedmuchu i znow przedmuchal tyle ze chyba nawet nie 2 sek odpalil i grzal. Poskladalem wszystko oczywiscie wszystkie piny i pompke sprawdzilem wszystko w jak najlepszym porzadku odpalam fure zwieram czujnik a tu tylko przedmuch i dalej znow nic. Czy to nie bedzie cos w sterowniku jednak ? W fazie wygaszania nie mogl byc skoro ledwo auto odpalilem

Bump: A z tym pozbawianiem zasilania to wystarczy tylko kleme albo wtyczke od pieca odlaczyc by go zresetowac bo czytalem ze musi byc sterownik odpiety i dopiero wtedy sie resetuje

Bump: Przelacznik wg Twojej instrukcji montowalem czarny kabel pin 6 rozcialem i od pinu 6 do srodkowego konektorka(0) od czujnika do pozycji 2 a od plusowego z pieca do pozycji 1 przelacznika i napiecie jest na wtyczce od pieca po przelaczaniu czy na stale czy z czujnika

DDiablo
26-10-2014, 13:41
Wystarczy odłączyć aku ja tak resetowałem d3wz a błędy miał wcześniej bo nie było pompki paliwa.

Czy komuś działa bez przeróbek d5wz na postoju tylko przy włączonym zapłonie? Bo ja dzisiaj to odkryłem, że u mnie normalnie działa. Tak było w serii czy ktoś wcześniej coś grzebał? W sumie to wystarczyło tylko pin 7 podpiąć pod zapłon zamiast alternatora, bo pompka wody włącza się po jakimś czasie na zapłonie.

Przeczytałem kilka postów z tego tematu widać nie tylko ja tak mam, sprawdziłem i w schematach nie ma podciągniętego napięcia z altka a jest właśnie po zapłonie, więc to jest jak najbardziej normalne.

elvis52
26-10-2014, 16:42
Zrobilem jazde probna i po odpaleniu auta eber przedmuc***e ale tak jakby od razu wygaszal bo dlugo to robi az do momentu wygaszenia silnika po 2-3 sek wylacza sie calkowicie i caly czas wentylatorek chodzi na tej samej predkosci

peters
26-10-2014, 17:12
Powiem tak skoro robi krotki przedmuch to cos z nim nie tak,brakuje mu czegos jakiegos sygnalu do dalszego startu.Masz D3WZ ? To proste piece,zresetujesz najlepiej i najpewniej przez odpiecie wewnatrz pieca wtyczki od sterownika.

elvis52
26-10-2014, 17:17
Wlasnie nie robi krotkiego przedmuchu tylko zachowuje sie tak jakby od razu wygaszal

Bump: Wszystkie sygnaly sa i sa sprawne. Raz udalo mu sie dzis odpalic i normalnie grzac zamontowalem go na swoje miejsce i od tego momentu nic ani razu nie odpalil

plusz730
26-10-2014, 18:15
Z tego co piszesz to wygląda na usterkę raczej elektryczną. Może to mieć związek z poruszaniem sterownika, jakaś przerwa na kablach, pinach ewentualnie zimne luty na płytce sterownika i po poruszaniu wtyczką raz Ci odpaliło, a po złożeniu znów przerwa. Jednak to tylko spekulacje bo sterownik jakby nie było po naprawie więc można go teoretycznie wykluczyć. Myślę jednak że bez odczytów błędów się nie obędzie.
Pozdrawiam

elvis52
26-10-2014, 18:34
Teraz bylem jeszcze raz sprawdzic odpalilem auto i dogrzewacz zachowuje sie tak jakbym mu podawal na stale napiecie na wentylatorek. Wylaczam silnik i po chwili eber staje

Bump: Idzie dostac jakies urzadzenie ktorym moge sam odczytac bledy po podpieciu pod wtyczke pieca cos w stylu vaga lub jakis zegar modulowy ?

peters
26-10-2014, 19:29
To sa drogie sprawy do diagnostyki i raczej takich typow piecow jak D3 i D5 nie zdiagnozujesz przez Vag-com.Chyba przez (nastepca vag-coma) VCDS cos idzie zdiagnozowac,ale niech sie mądrzejsi wypowiedza.
Wyjatek tu stanowi zegar modulowy ktory jest w cenie 150zl wzwyz (czasami w lato mozna go kupic w dobrej cenie).
Najlepiej podjechac do kogos kto sie zna i cos razem wymyslicie.
Skoro masz wylacznik to probuj cos sam zrobic.Posprawdzaj czy wszystkie napiecia sa na piecu,czy pompka paliwa podpieta na krotko cyka...

Koledzy mam pytanie mam okazje kupic zegar modulowy ebara(ale bez potencjometru) taki jak tu ostatnia pozycja.
Da rade nim zczytac bledy z Airtronika D2 ? a czy mozna go podlaczyc (aby sterowac tym piecem) ?
Pytam gdyz do suchych ogrzewan polecaja z regulacja ,ale spytac nie zaszkodzi,mozna go jakos podlaczyc aby sluzyl jako programator ?

DDiablo
26-10-2014, 20:19
Jak podepniesz się pod pin diagnostyki kablem zwykłym kkl`em albo starszym na rs232 i odpalisz edith albo kd2000 to możliwe, że się połączysz wybierając odpowiedni model w ustawieniach. Zresztą w tym temacie nawet ktoś pisał, że d3wz da radę tak zdiagnozować na stole. Ja w d3wz próbowałem i na kd2000 ruszył na starym kablu pod rs232, co prawda wywalił dziwne temperatury odnośnie temp płomienia, ale to pewnie przez program bo odpalałem go na xp w trybie zgodności z 98, potem kupiłem jeszcze chiński kkl, ale nie bawiłem się już nim z lenistwa. Mój d5wz łączy się przez vcdsa, podobno edithem go się nie ruszy, chociaż próbowałem dzisiaj kilkoma wersjami. Jeszcze sprawdzę na drugim kablu, ale z tego co czytałem chyba się nie da. http://www.t4forum.de/wbb3/index.php?page=Thread&threadID=148342 tu się łączyli zwykłym kablem chinskim.

elvis52
26-10-2014, 20:50
.Posprawdzaj czy wszystkie napiecia sa na piecu,czy pompka paliwa podpieta na krotko cyka...
?
Wszystko sprawdzalem tak jak pisalem wszystko sprawne pompka cyka swieczka grzeje czujnik plomienia ma przejscie 1.07 czy 1.09 wykazuje czujniki temp tak samo. Na wtyczce 12v od czujnika i alternatora jak i masa oraz plus staly.

Bump: Jak podepniesz się pod pin diagnostyki kablem zwykłym kkl`em albo starszym na rs232 i odpalisz edith albo kd2000 to możliwe, że się połączysz wybierając odpowiedni model w ustawieniach .

Mam kabel na obd II kkl ale jak sie podpiac pod ten pin diagnostyki ebera ?

peters
26-10-2014, 20:55
To moim zdaniem moze jest sterownik uwalony.

plusz730
26-10-2014, 21:00
Zwykły vag kkl oraz EDITH i jest połączenie z piecem, jednak jak to EDITH nie zawsze chce się łączyć. Najlepszym rozwiązaniem do starszych sterowników to zegar modułowy, ale na to trzeba przeznaczyć około 150-200 zł plus przelotka DIY.
Co do D5WZ z SGA do połowy 2004 roku to tylko VCDS, VCP, VAS, CDIF itp., zegarem i EDITH nie idzie, choć odblokować zegarem da się. HYDRONIC II czyli po połowie 2004r. diagnozuje się zarówno VCDS,VCP,VAS, CDIF jak również zegar i EDITH. Diagnozy są rozdzielone i tak na 5 pinie diagnoza OEM, na 8 eberowa.
Pozdrawiam

elvis52
27-10-2014, 06:30
To moim zdaniem moze jest sterownik uwalony.

Sterownik byl naprawiany u stefano wiec w ciagu miesiaca by sie spieprzyl mimo iz pieca nie slyszalem by choc raz grzal ?

Zwykły vag kkl oraz EDITH i jest połączenie z piecem, jednak jak to EDITH nie zawsze chce się łączyć. Najlepszym rozwiązaniem do starszych sterowników to zegar modułowy, ale na to trzeba przeznaczyć około 150-200 zł plus przelotka DIY.

Ale jak je polaczyc tym kkl z piecem ?

plusz730
27-10-2014, 08:32
Vag kkl:
Pin 4: masa
Pin 16: plus
Pin 7: linia k czyli diagnoza

Urządzenie:
Pin 1: plus
Pin 2: masa
Pin 5: diagnoza
Pin 6: plus po zapłonie

Oczywiście piec i vag muszą mieć tą samą różnicę potencjałów czyli wspólna masa i plus.
Najlepiej jakbyś zrobił sobie przelotkę kablową między wtyczką pieca, a gniazdem z auta, a z niej wyciągnął plus pin1, masę pin 2, plus pin 6, plus pin 7 i diagnozę pin 7 dla Vag-a kkl. Wpinając zegar w tę przelotkę będziesz miał możliwość diagnozy i start urządzenia.
Pozdrawiam

Stefano
27-10-2014, 10:03
Sterownik byl naprawiany u stefano wiec w ciagu miesiaca by sie spieprzyl mimo iz pieca nie slyszalem by choc raz grzal ?

04,10,2014 napisałeś na tym forum;

Dogrzewacz doszedl i zamontowany. Z poczatku zaczal grzac a po chwili sie wylaczyl i myslalem ze problem dalej pozostal. Dzis jednak sprawdzilem jeszcze raz i puecyk grzeje az milo slyszec ten odrzutowiec :) Stefano jestes wielki

Łukasz. Robi się jakies straszne zamieszanie wokól twojego pieca, jak widzę to juz kilka stron i mnóstwo postów w tej sprawie, a to jeszcze nie koniec, bo musiałbyś jeszcze inwestować celem sprawdzenia tego twojego pieca.

Zakończmy to tak. Wyslę ci inny sprawdzony mój piec D3WZ, zamienisz, odeślesz stary i zobaczymy co się z nim złego stało....

elvis52
27-10-2014, 12:02
Wlasnie nie chce po najmniejszej linii oporu wiadomo kazdy liczy na grosz a za darmo w polsce umarlo wiec nie chce Ciebie naciagac na koszty chce wyczerpac wszystkie mozliwosci jakie sa o jesli dalej bedzie problem dopiero wtedy bedziemy sie zastanawiac a wiadomo wole to co bylo w aucie od poczatku i regenerowac

Bump: Zwykły vag kkl oraz EDITH i jest połączenie z piecem, jednak jak to EDITH nie zawsze chce się łączyć.

A masz moze dostep do tego oprogramowania lub gdzie je moge dostac ?

plusz730
27-10-2014, 13:54
A masz moze dostep do tego oprogramowania lub gdzie je moge dostac ?

Na chomiku znajdziesz. Jednak zegar pewniejszy i ja taki sposób obrałem na diagnozę.
Pozdrawiam

elvis52
27-10-2014, 15:18
A gdzie mozna znalezc te zegary bo szukalem wczoraj i nie moglem znalezc

peters
27-10-2014, 19:32
Zrob jak radzi Stefano.Jak kupisz zegar 200zl nie twoje.I to nie zalatwi do konca sprawe gdyz musisz i tak naprawic usterke.Wiec koszty rosna.

Ja jestem Heppy gdyz chyba udalo mi sie opanowac sytuacje z moim Airtroniciem D2.
Wina byla najprawdopodobniej po stronie paliwa.Dalem oddzielne ujecie z przewodu z baku i jest dobrze.Chodzi na średnich obrotach bez przerwy.W busie mozna siedziec w ciepelku.Jeszcze musze zrobic aby mi w kabinie grzalo oprocz przestrzeni ladunkowej (jakies dodatkowe odgalezienie,lub wyjme tylko szybke w sciance i zime jakos przemorduje).Na najmniejszych sie wylacza po jakims czasie.Ale to moze kwestia czasu i to sie naprawi. Lub sie wyjasni co i jak z czasem.

W Seacie tez zamontowalem wylacznik na 3 razy,aby decydowac kiedy ma pracowac a kiedy nie.Z czasem zaloze pomke aby podgrzewac bez zapalonego auta.Ale to plany na przyszly rok.

rekja
27-10-2014, 21:52
Mój dogrzewacz po lecie uruchomił się. Grzał (palił) ale strasznie kopcił, w związku ze zima za pasem postanowiłem zrobić przegląd. Okazało się, że sitko przepalone i jest do wymiany, wszystko wyczyszczone, teraz niepokoi mnie jeszcze sztyft żarowy. Niby jest długowieczny ale zaniepokoiła mnie rezystancja, pomiar wskazuje 0,3 Ohm. W internecie znalazłem informację, że powinna wynosić 0,6-0,7 Ohm. Jak to w końcu jest z tą rezystancją? Czy mam sztyft do wymiany również? Pozdrawiam

Stefano
27-10-2014, 22:31
Masz dobry sztyf.

rekja
27-10-2014, 22:42
Dziękuję Stefano za informację. W takim razie tylko nowe sitko i składam dogrzewacz. Gdzie kupujecie wszystkie potrzebne podzespoły? Allegro czy jakieś sklepy internetowe, czy może ktoś z forumowiczów prowadzi sprzedaż.

peters
27-10-2014, 23:41
Na internecie sa sklepy ktore oferuja rozne podzespoly do piecow.Znajdz sobie takiego w swojej okolicy ja mam np,taki w Toruniu co kupuje bez Vatu,gdyz gosc sprzedaje duzo rzeczy do roznych firm i cos tam moze zakrecic.
wkleje kilka linkow,ktore mam w zakladkach,tez kiedys pytalem ale nikt nic nie napisal...

http://www.lontex.pl/oferta/ogrzewania-postojowe

http://www.mlserwis.pl/?sklep,005,0,000030

http://www.klim-faf.pl/sklep/contact_us.php

http://ogrzewania.net.pl/index.php

http://www.integra26.webshop.pl/ProductDetails/Show.rails?s=,,,,,,&n=&a=-Sitko-swiecy-HYDRONIC-D5WZ-252121990113&i=0,0,0,N,-1,-1,12220#

http://www.sklep.wit-mot.pl/sitko-do-swiecy-252121990113.html

http://www.tachoparts.eu/zegar-modulowy-airtronic-221000303800-p-1203.html

jak jakis sklep nie w temacie wkleilem to przepraszam za pomylke.

Ja powoli szukam jakiegos zdalnego sterowania do Airtronica D2.

waldor4
29-10-2014, 20:19
pomiar wskazuje 0,3 Ohm. W internecie znalazłem informację, że powinna wynosić 0,6-0,7 Ohm

Może i pomiar jest prawidłowy, choć nie ujmując niczego nikomu, warto w takich sytuacjach potwierdzać wynik - metodą pomiaru. Standardowe mierniki, multimetry w tym zakresie raczej nie są wiarygodne.

Masz dobry sztyf.

Albo doświadczenie...

peters
31-10-2014, 22:08
Koledzy potrzebuje fachowej pomocy jak podlaczyc razem zegar modulowy i miniregulator ( standardowo dostarczany razem) do urzadzenia Eber... Airtronic D2.
Za wszelka pomoc podziekowal.
Powinno sie dac aby razem wspolpracowaly Airtronikiem,ale nie wiem do konca.
Zegar modulowy mam bez potencjometru,troche lipa do ogrzewania suchego,ale co zrobic bylo tanio to kupilem.Chce razem to połączyć aby od czasu do czasu szczytywac błędy z pieca D2.

Stefano
01-11-2014, 00:15
Podaj swoja pocztę na PW to ci wyslę w załączniku instrukcję.
Rozumę, ze kupiłeś zegarek z kostką na 12 pin.
Pozdr.

peters
01-11-2014, 18:54
Tak kolego na 12 pinow.Okazyjnie,troche szkoda bo nie ma potencjometru w nim.Tak to by mi calkowicie zastepowal ten mini regulator dostarczany standardowo przy zakupie D2.
Moze ktos ma pomysl i wie jakie wartosci (Omy) ma ten potencjometr nastawny to bym sobie wyprowadzil na zewnatrz ta regylacje.

rekja
02-11-2014, 19:05
Piecyk zregenerowałem sitko uszczelki itd. Sprawdziłem
wydatek pompki, okazało się że w ciągu minuty podawała 15 ml co daje
22,5 ml na 90 s. Trzykrotnie przekracza normę. Da się aż tyle
wyregulować, czy trzeba wymienić na inną? Odnośnie regulacji, ta śruba
regulacyjna jest kontrowana? Mam problem z ruszeniem jej (obraca się tylko o 1
stopień). Gdzieś wyczytałem, że jeden obrót to około 1ml regulacji.

Stefano
02-11-2014, 22:14
Tak kolego na 12 pinow.Okazyjnie,troche szkoda bo nie ma potencjometru w nim.Tak to by mi calkowicie zastepowal ten mini regulator dostarczany standardowo przy zakupie D2.
Moze ktos ma pomysl i wie jakie wartosci (Omy) ma ten potencjometr nastawny to bym sobie wyprowadzil na zewnatrz ta regylacje.

Masz PDF na PW.

Piecyk zregenerowałem sitko uszczelki itd. Sprawdziłem
wydatek pompki, okazało się że w ciągu minuty podawała 15 ml co daje
22,5 ml na 90 s. Trzykrotnie przekracza normę. Da się aż tyle
wyregulować, czy trzeba wymienić na inną? Odnośnie regulacji, ta śruba
regulacyjna jest kontrowana? Mam problem z ruszeniem jej (obraca się tylko o 1
stopień). Gdzieś wyczytałem, że jeden obrót to około 1ml regulacji.

Robisz bałagan na forum, wszystko masz juz po parę razy opisane.
Dlaczego i jak sprawdzasz dawkę na pompce w ciagu tylko 1 minuty?

elvis52
03-11-2014, 05:35
Witam w sobote z rana pojechalem umyc fure i pod domem zalaczylem przelacznik zeby piec sie uruchomil i slysze jak przedmuchal sobie. Dojezdzam na myjke gasze motor a eber grzeje i troche dymi ale to pewnie paliwo od nieudanych startow. Wyjezdzam z myjni i juz sie nie zalaczyl nawet nie przedmuchal. Popoludniu znow ruszam spod domu i slysze jak odpala i pracuje. Wczoraj tez uruchomil sie gdy wracalem do domu ale w druga strone jak jechalem to juz nie. Moze byc ze nie zawsze dochodzi do niego napiecie na ktoryms przewodzie ?

rekja
03-11-2014, 19:29
STEFANO: Przepraszam za zaśmiecenie, nie wiem jak to można usunąć. Wyjaśnienia poszły na PW

Stefano
03-11-2014, 21:41
Witam w sobote z rana pojechalem umyc fure i pod domem zalaczylem przelacznik zeby piec sie uruchomil i slysze jak przedmuchal sobie. Dojezdzam na myjke gasze motor a eber grzeje i troche dymi ale to pewnie paliwo od nieudanych startow. Wyjezdzam z myjni i juz sie nie zalaczyl nawet nie przedmuchal. Popoludniu znow ruszam spod domu i slysze jak odpala i pracuje. Wczoraj tez uruchomil sie gdy wracalem do domu ale w druga strone jak jechalem to juz nie. Moze byc ze nie zawsze dochodzi do niego napiecie na ktoryms przewodzie ?
Sprawdż ty lepiej czy ten przełącznik 3-poz, pawidłowo ci działa. Jak lutowałeś kabelki pod piny przełacznika mogłeś je troche za długo grzać i robią sie wtedy nie przewidziane w I-O-II pozycje i dziwne połączenia.
Mogłeś też przy wsuwaniu samych konektorków uszkodzić ten delikatny przełącznik, Opcji na uszkodzenie jest wiele, bo problemy z piecem jak pamietam, zaczęły ci sie po zamontowaniu tego dodatkowego przełacznika.

Z miesiąc temu jeden kolega z forum wydzwaniał z 10 razy i ciągle mu coś szwankowało, a to sie piec nie właczał, albo chodził kiedy chciał, a nawet miał tak, ze na pozycji 0 piec mu grzał. Radziłem, Okazało się w koncu , że po wymianie przełączika ma wszystko Ok.

Może i ty pomordowałes go trochę przy zakładaniu?

peters
03-11-2014, 22:37
Koledzy jest ktos mi wstanie pomoc ?
Odnosnie parametrow potencjometra w zegarze modulowym ?
Co sie stanie jak podlacze zegar modulowy bez regulacji do Airtronica D2 ?
Bedzie chodzil na full czy wcale nie ruszy ?

Stefano
03-11-2014, 23:36
Piotr ale męczysz, zegar ten który chcesz dołozyć podpinasz do tego co juz masz, czyli tylko zasilanie /czerwony i braz/, sygnał startu żółty i diagnozę niebiesko biały. Wystarczy, bo ty chcesz czytać tylko błędy, a procedurę ich odczytywania chyba znasz.
Wartość potencjometru 1750 - 2200 ohm, ale jak bys jutro zadzwonił to ci podam dokładnie.
Rozpiska twojego zegara
Pin 2 start
Pin 4 i 12 masa (może być mostek)
Pin 8 diagnoza
Pin 11 stały +
Pin 10 plus po stacyjce
11 + 10 moze być razem

peters
04-11-2014, 09:44
Dzieki kolego Stefany,ale wiesz kto pyta nie bladzi.
Ostatnio tez cos robilem i nie dopytalem do konca i cos sie spalilo,wiec teraz wole czekac cierpliwie az sie upewnie na 101%.
Bo pozniej trzeba znow czekac i kupowac nowy zegar.Podlaczylem wczesniej ale nie wiedzialem wlasnie co zrobic z tym kabelkiem od startu.Wszystko lezy rozbebeszone od kilku dni...Uff
Zczytywanie bledow ,mysle ze sobie poradze,jak nie, pede pytal.
Powiem szczerze ale przewertowałem kilkanascie stron na necie ale nigdzie nie bylo parametrow potencjometru.Zaraz ide konczyc dalej.
Instrukcje w PDF dobra rzecz ale akurat nie ma tego co jak chce,bardzo duzo jest polaczen z 'mini zegarem' (chyba sobie kupie do drugiego suchego ogrzewania,za jakis czas)
Podziekowal jeszcze raz.

peters
04-11-2014, 20:03
Podlaczylem ale moze pracowac tylko jeden zegar gdyz kabelek od startu jest albo z jednym zegarem albo z drugim polaczony.
Wpadlem na pomysl aby ten mini regulator umiescic na pace,a zegar modulowy w desce rozdzielczej.Ale i tak zawsze jest tylko jeden podlaczony co steruje Airtronikiem.
Troche to lipne rozwiazanie ale lepsze niz inne.Zmieniam tylko jeden kabelek.

Stefano
04-11-2014, 22:28
Ok, pytaj, pytaj :D

Ty kupiłeś ten piec czy raczej cały zestaw, zdaje się nówkę za ciężkie pieniądze od kogoś kto powinien otoczyć cię jakąś przyzwoitą 'opieką'. Zapewnić ci instruktaż podpięcia, testowania, zczytywania ewentualnych błdów, umiejscowienia urzadzenia w twoim aucie etc... Naturalnie również sposób podłaczenia; np. dodatkowego sterowania z tego zegara co dokupiłeś w połączeniu z tym co juz masz w zestawie, czy opcjonalnie centralki z pilotem...którą pózniej zamierzasz kupićg:)

Jestem bardzo ciekaw jak to wygłąda teraz miedzy wami, czyli pomoc tego sprzedawcy, w relacji z tobą użytkownikiem, czyżby zostawił cie na lodzie???

Nie zadwoniłeś i nie pamiętam parametrów sterowania potencjometrem.

Pozdrawiam.

elvis52
05-11-2014, 08:28
Sprawdż ty lepiej czy ten przełącznik 3-poz, pawidłowo ci działa. Jak lutowałeś kabelki pod piny przełacznika mogłeś je troche za długo grzać i robią sie wtedy nie przewidziane w I-O-II pozycje i dziwne połączenia.
Mogłeś też przy wsuwaniu samych konektorków uszkodzić ten delikatny przełącznik, Opcji na uszkodzenie jest wiele, bo problemy z piecem jak pamietam, zaczęły ci sie po zamontowaniu tego dodatkowego przełacznika.

Z miesiąc temu jeden kolega z forum wydzwaniał z 10 razy i ciągle mu coś szwankowało, a to sie piec nie właczał, albo chodził kiedy chciał, a nawet miał tak, ze na pozycji 0 piec mu grzał. Radziłem, Okazało się w koncu , że po wymianie przełączika ma wszystko Ok.

Może i ty pomordowałes go trochę przy zakładaniu?

Przy zakladaniu nic nie uszkodzilem bo przelacznik luzno jeszcze jest umiejscowiony do czasu wyjasnienia tez zagadki ale sprawdze jeszcze raz polaczenia i napiecia na wtyczce. Piec zaczal sie uruchamiac jak odlaczylem na godz aku. Wszystko dopiero w sobote bede mogl sprawdzic to dam znac jak poszlo

klimartin
05-11-2014, 13:17
Witam.
Posiadam Forda Galaxy 2005r.
Nie działa mi pompka płynu, tzn. nie dochodzi do niej plus (gdy działa silnik). Szukałem przekaźnika - wedle info 430 lub 437 ale u mnie takiego po prostu nie ma.
Gdzie można szukać punktu zahaczenia?
pozdrawiam

Stefano
05-11-2014, 21:06
.............
. Wszystko dopiero w sobote bede mogl sprawdzic to dam znac jak poszlo

Ok!

Witam.
Posiadam Forda Galaxy 2005r.
Nie działa mi pompka płynu, tzn. nie dochodzi do niej plus (gdy działa silnik). Szukałem przekaźnika - wedle info 430 lub 437 ale u mnie takiego po prostu nie ma.
Gdzie można szukać punktu zahaczenia?
pozdrawiam

Ktoś dzwonił dzisiaj w tej sprawie, może ty?
To tak, nie ma napięcia na wtyczce pompki po włączeniu silnika lub zapłonu przez 120 sek jesli jest w aucie przekaźnik czasowy nr 430. Czyli pompka uruchamiana jest pózniej i wyłączana też z opóźnieniem 190 sek.

klimartin
06-11-2014, 13:42
Ktoś dzwonił dzisiaj w tej sprawie, może ty?
To tak, nie ma napięcia na wtyczce pompki po włączeniu silnika lub zapłonu przez 120 sek jesli jest w aucie przekaźnik czasowy nr 430. Czyli pompka uruchamiana jest pózniej i wyłączana też z opóźnieniem 190 sek.

To wiem. Lecz nie zalacza sie po żadnym czasie:( i nie ma tego przekaznika:(

DDiablo
06-11-2014, 16:34
Czy każdy d5wz z sga ma podpięty pin 8 czarno-biały we wtyczce wychodzącej z pieca? Nie zwróciłem u siebie uwagi na to a zdjęć też nie zrobiłem.

Sprawdziłem i jest, kabel już przeciągnięty, teraz czeka mnie rozbióka wtyczki.

Stefano
06-11-2014, 19:39
Pin nr 8 mozesz sobie darować w D5WZ, jest niepotrzebny, tak jak równiez pin nr 3.
Pozdr.

DDiablo
06-11-2014, 20:25
ale na nim jest podobno dostępna diagnoza przez edith.

No niestety na szybko sprawdziłem i nie chce się połączyć, ale jeszcze się pobawię. Przy okazji podłączyłem 2 diodę led do pompki, teraz wiem kiedy chodzi. Zabezpieczyłem kable na całej długości szmacianką i kable w peszlu wyglądają jak nowe te przy piecu są gorszej jakości. Włącznik sobie przerobiłem i wsadziłem 2 diody led, czerwona odpowiada za podania napięcia na piec a niebieska miga w rytm pracy pompki. Cały czas jednak szukam jakiegoś gustownego przycisku żeby podrezać i wsadzić w zaślepkę.

peters
06-11-2014, 21:14
Ok, pytaj, pytaj :D

Ty kupiłeś ten piec czy raczej cały zestaw, zdaje się nówkę za ciężkie pieniądze od kogoś kto powinien otoczyć cię jakąś przyzwoitą 'opieką'. Zapewnić ci instruktaż podpięcia, testowania, zczytywania ewentualnych błdów, umiejscowienia urzadzenia w twoim aucie etc... Naturalnie również sposób podłaczenia; np. dodatkowego sterowania z tego zegara co dokupiłeś w połączeniu z tym co juz masz w zestawie, czy opcjonalnie centralki z pilotem...którą pózniej zamierzasz kupićg:)

Jestem bardzo ciekaw jak to wygłąda teraz miedzy wami, czyli pomoc tego sprzedawcy, w relacji z tobą użytkownikiem, czyżby zostawił cie na lodzie???

Nie zadwoniłeś i nie pamiętam parametrów sterowania potencjometrem.

Pozdrawiam.

Moge do nich podjechac i zapewne mi pomoga,(ale trzeba zrobic 100km w jedna strone) ale wole sam dochodzic (czasami cos popsujac) na piechote.Na dluzej cos zapamietam,jak sam zrobie.:shock:
Podejzewam ze jak u mnie lezy juz ono ponad rok to i placic bym musial za kazda drobnostke wiec mija to sie sensem.

Przeciez moge zawsze liczyc na pomoc od Ciebie kolego Stefany.Moge zadzwonic jutro nie ma problemu.
Ale dziala ogrzewanie, wiec zmiana jednego kabelka juz mnie nie martwi.Juz praktycznie zajalem sie czyms innym wiec powoli zapominam.
Jeszcze jak jutro pogoda pozwoli to zrobie mala przerobke kanalu powietrznego do kabiny kierowcy i bedzie wszystko zwiazane z ogrzewaniem suchym.

tyger
07-11-2014, 20:38
Hej witam wszystkich. Jak podłączyć diodę pod dodatkowy przełącznik który mam zainstalowany według przepisu Stefano

plusz730
07-11-2014, 20:59
Dłuższa nóżka diody to anoda czyli plus, krótsza to katoda czyli minus.
Do anody podłączamy plus poprzez rezystor. W przypadku diody 5v należy zastosować rezystor 1,4-1,5 kohm. Dla innych diod o innych napięciach będziesz musiał zastosować inne rezystory.
Pozdrawiam

tyger
08-11-2014, 05:35
Dłuższa nóżka diody to anoda czyli plus, krótsza to katoda czyli minus.
Do anody podłączamy plus poprzez rezystor. W przypadku diody 5v należy zastosować rezystor 1,4-1,5 kohm. Dla innych diod o innych napięciach będziesz musiał zastosować inne rezystory.
Pozdrawiam

Tylko gdzie ją zamocować tak żeby podczas jazdy po gałach nie raziła :mrgreen:

Bump: Tak, montowałem kiedyś dodatkową informację, czyli diodę sygnalizującą / zieloną /, że pin nr 6 jest wysterowany, z przełącznika / II / lub automatycznie / I / z czujnika temperatury z podszybia.

Lepszym rozwiązaniem jest to co piszesz z pinu nr 3. Montuję to od wielu lat w module ogrzewania postojowego przy popielniczce, ci co mają to założone to wiedzą.

Ale przypadku tego przełacznika 3 poz, trzeba pociągnąć wtedy dodatkowo jeszcze dwa przewody, jeden z pinu nr 3, zielony kabelek przez opornik minimum 1 kOhm i diodę LED /ja stosuje czerwoną/ i do masy / to ten drugi kabelek/. Diody trzeba umiescić w widocznym miejscu, np. gdzieś wokół radia, na wolnej zaslepce przełącznika. Widać wtedy, że piec dostał sygnał odpalenia - zielona dioda i że chodzi - czerwona dioda mruga.Czerwona dioda działa pulsacyjnie w takt impulsów na pomkę paliwa i wiadomo jak piec odpala to chodzi wolniej 4 Hz, jak wchodzi na obroty, czyli maksymalne grzanie 7-8 Hz, a w momencie wygaszanai pieca zwalnia i gaśnie.

Z modulu ogrzewania postojowego na zyczenie klienta, wypuszczam ten sygnał jeszcze na szybę, koło lewego słupka, w obudowę modułu sterowania radiowego, wtedy pulsowanie diody widać z daleka, że postojówka chodzi, szczególnie kto ma auto pod blokiem i moze spojżeć przez okno.
Teraz stosuję raczej sterowania radiowe z b. duzym zasięgiem około 1 km np. Telestart T90 czy T91, które mają na pilocie informację zwrotną o dzałającym ogrzewaniu postojowym.
Chyba za duzo sie rozpisałem, a juz grubo po 1-szej, trzeba lulu...
Pozdrawiam.[/QUOTE]

Stefano może jakieś fotki z tego patentu jak Ci to wyszło

Bump: Tylko gdzie ją zamocować tak żeby podczas jazdy po gałach nie raziła :mrgreen:

Bump: Tak, montowałem kiedyś dodatkową informację, czyli diodę sygnalizującą / zieloną /, że pin nr 6 jest wysterowany, z przełącznika / II / lub automatycznie / I / z czujnika temperatury z podszybia.

Lepszym rozwiązaniem jest to co piszesz z pinu nr 3. Montuję to od wielu lat w module ogrzewania postojowego przy popielniczce, ci co mają to założone to wiedzą.

Ale przypadku tego przełacznika 3 poz, trzeba pociągnąć wtedy dodatkowo jeszcze dwa przewody, jeden z pinu nr 3, zielony kabelek przez opornik minimum 1 kOhm i diodę LED /ja stosuje czerwoną/ i do masy / to ten drugi kabelek/. Diody trzeba umiescić w widocznym miejscu, np. gdzieś wokół radia, na wolnej zaslepce przełącznika. Widać wtedy, że piec dostał sygnał odpalenia - zielona dioda i że chodzi - czerwona dioda mruga.Czerwona dioda działa pulsacyjnie w takt impulsów na pomkę paliwa i wiadomo jak piec odpala to chodzi wolniej 4 Hz, jak wchodzi na obroty, czyli maksymalne grzanie 7-8 Hz, a w momencie wygaszanai pieca zwalnia i gaśnie.

Z modulu ogrzewania postojowego na zyczenie klienta, wypuszczam ten sygnał jeszcze na szybę, koło lewego słupka, w obudowę modułu sterowania radiowego, wtedy pulsowanie diody widać z daleka, że postojówka chodzi, szczególnie kto ma auto pod blokiem i moze spojżeć przez okno.
Teraz stosuję raczej sterowania radiowe z b. duzym zasięgiem około 1 km np. Telestart T90 czy T91, które mają na pilocie informację zwrotną o dzałającym ogrzewaniu postojowym.
Chyba za duzo sie rozpisałem, a juz grubo po 1-szej, trzeba lulu...
Pozdrawiam.

Stefano może jakieś fotki z tego patentu jak Ci to wyszło

asko
08-11-2014, 21:17
Jakich prądów spodziewać się w sterowaniu dogrzewaczem? Chodzi mi o dobór odpowiednich przełączników (ewentualnie przekaźników ) i diod separujących przy rozbudowie do ogrzewania postojowego.

elvis52
11-11-2014, 14:47
Witam po ogledzinach mojego pieca moge stwierdzic ze chyba cos sie mojemu odrzutowcowi w glowce pomieszalo bo jak narazie odpala za kazdym razem

peters
12-11-2014, 11:51
Ano czasami tak jest.
Moje suche na razie hula po tym jak dalem oddzielny kruciec zasilania w paliwo zaraz za zbiornikiem.
Ale mokre w vw T4 po malym kopceniu wczesniej dzis nie zagadalo w nocy,dobrze ze mam zapasowe to na wymiane pojdzie.Ale auto mam juz przygotowane na zime(oslona zalozona pod silnik,wiec nie chce mi sie go wyjmowac) tym bardziej ze auto bedzie wiecej stalo jak jezdzilo w zime wiec sobie to daruje.

DDiablo
14-11-2014, 20:55
W przyszłym roku rozbudowuję swój piec do postojowego. Dzisiaj siedziałem sobie w samochodzie godzinkę, odpaliłem piec przy wyłączonym silniku i po 15 min miałem już gorące powietrze z nawiewów i ciepło w środku, dogrzałem się a przechodzący ludzie tylko patrzyli co tak głośno szumi :D

Hambra2
15-11-2014, 18:15
Witam
Mam u siebie D3WZ,spalił mi się sztyft,który wymieniłem ale jest ono teraz zablokowane.Śledzę forum od początku,ale sprawa odblokowania nie jest jasno napisana.
U mnie nie odblokowuje się po samym wypięciu tej wewnętrznej kostki ze sterownika.
Jak można to zrobić samemu?
Gdy połączę tak na krótko wentylatorek ruszy się tylko na parę mm.

DDiablo
15-11-2014, 18:30
Jak masz ori d3wz to musi się odblokować po odpięciu wtyczki albo odłączeniu aku. Jeżeli nie rusza to znaczy, że czegoś mu brakuje. Skoro mówisz, że podłączając na krótko wentylator rusza tylko na kilka mm i staje to przecież piec nie odpali skoro wentylator nie chce ruszyć.

Hambra2
15-11-2014, 19:09
Dzięki za szybką odpowiedź,chociaż to odblokowanie mam potwierdzone.
Sam wentylatorek też jest ok,bo działa gdy podłącze napięcie pod silniczek.
Szlak mnie trafia,bo świeczka w tamtym roku wymieniona i latem też go odpalałem,aż pewnego dnia znowu nie chce gadać.

Stefano
15-11-2014, 21:58
Masz jakiś błąd.
Sprawdź stan konektorków na pompce paliwowej...

Hambra2
16-11-2014, 12:31
Dzięki za szybką odpowiedź,
Piecyk ruszył (tak na stole) bez pompki.W miejsce konektorków 2 i 3 podłączyłem probówkę 12V i zrobił przedmuch,świeca też się rozgrzała,
Samą pompkę sprawdziłem zaraz przy zbiorniku i też jest sprawna,styki były lekko zaśniedziałe.
Jeszcze myszy przychodzą mi do głowy bo zameldowały się ostatnio pod fotelem pasażera to też zagadka jak weszły do auta,bo nigdy się to nie zdażało(filtr kabinowy nie pogryziony).
Po przedmuchu,zagrzaniu świecy i gdy poczekam nawet 1,5minuty ,sterownik nie wysyła impulsu na pompkę paliwa.

slajdolot
16-11-2014, 15:18
Witam, dawno się nie odzywałem ale nie było problemów z piecykiem więc nie było potrzeby. Jednak wszystko co dobre się kończy. W poniedziałek (10.11) wyjechałem na chwilkę moim szarikiem i dogrzewacz załączył się normalnie. Po zgaszeniu auta i ok 5 minutowym postoju pojechałem do domu (ok 1km) wtedy zadymiło jak cholera. Od środy do soboty odpaliło normalnie raptem dwa razy. Inne próby uruchomienia kończą się ogromnym zadymieniem (raz w korku podbiegł do mnie inny kierowca z gaśnicą :) ). W sobotę podmieniłem świecę która pozostała mi z Galaxy (piecyk D3WZ) i pierwsza próba niestety okazała się fiaskiem ale po podłączeniu kompa i skasowaniu błędu (01409) odpaliło i chodziło normalnie przez ok 10 -15 minut. Oczywiście kopeć nie z tej ziemi ale uznałem że musi się wypalić całe zalegające paliwo. Po kilkunastu minutach po raz kolejny załączyłem piecyk (mam opcję ogrzewania postojowego) w celu wypalenia się reszty paliwa i niestety tylko kupa dymu i nic więcej :( . Macie może jakieś rady, faktem jest że nie wiem czy świeca, którą wkręciłem jest sprawna ale wygląda o niebo lepiej od tej która była w piecyku. Świeca wykręcona ma ok 1 Ohma oporności jutro sprawdzę ją pod zasilaczem. Macie może jakieś inne sugestie?

Stefano
16-11-2014, 21:59
.............
Jak dać napięcie (pod które styki) we wtyczce wychodzącej z karoserii ,żeby sprawdzić czy pompka działa,że nie mają przerwy?
..........
Jest to normalne ,że świeca BERU wytrzymała tylko rok ? Wiedząc ,że piecyk nie był uruchamiany co dzień i pamiętałem,żeby latem też go odpalić.

Pompkę masz na 3 i 4 pinie gniazda, czyli tego co wisi na wiązce kali z auta.
Ze świecami jest róznie, ale powinna po roku jeszcze być dobra.

Witam, dawno się nie odzywałem ale nie było problemów z piecykiem więc nie było potrzeby
.......
Macie może jakieś inne sugestie?
A no mamy!
Na twoje pytania sa juz gotowe odpowiedzi w tym temacie i to pewnie po 10 x, tylko musisz poświecić troszkę czasu i je przeczytać.
Szanuj nas trochę i nasz czas. Nie będziemy ci przecież znowu opisywać o tym samym....

slajdolot
17-11-2014, 07:17
A no mamy!
Na twoje pytania sa juz gotowe odpowiedzi w tym temacie i to pewnie po 10 x, tylko musisz poświecić troszkę czasu i je przeczytać.
Szanuj nas trochę i nasz czas. Nie będziemy ci przecież znowu opisywać o tym samym....

Szukałem i nie tylko na tym forum ale i po innych źródłach, zawsze szukam i dociekam taka już moja natura. Skutkiem tego była wymieniona świeca. Po prostu jak to nic nie dało (w sumie to dało ale na chwile) postanowiłem napisać post. Świeca którą wymontowałem po podłączeniu do zasilacza nagrzewa się ale po ok 10-15s. mogłem dotknąć ją palcami. Komora spalania nie powinna być brudna bo piecyk działał prawidłowo (nie kopcił). Pozostała jeszcze ewentualnie pompka. Myślałem żeby ścisnąć na chwilę wężyk żeby ograniczyć przepływ paliwa. Takie same objawy były w galaxy u mojego ojca po tym jak wymienili mu sterownik (dym, kapiące paliwo i błąd 01409) ale po kilku dniach wszystko wróciło do normy i jest ok.

Dominik-S
17-11-2014, 16:19
Witam.
Mam pytanie odnośnie bezpiecznika nr 12 ( chyba 12 ale na pewno od podgrzewacza)
był włożony 25A i przepalony ( nowy tez przepala)
dzisiaj odłączyłem wtyczkę podgrzewacza sprawdziłem obwód na zwarcie - jest ok
ale po podłączeniu wtyczki przepala nawet 30A
rezystancja mierzona na szybkiego i trochę po ciemku miernikiem na test zwarcia powoduje początkowe zwarcie następnie spada do poziomu ~600 tak jakby w sterowniku znajdował się wielki kondensator.
Jaka powinna być wielkość tego bezpiecznika ? (podgrzewacz 5KW)

maijkel
17-11-2014, 18:02
25A jest prawidłowy.

slajdolot
17-11-2014, 18:52
Witam.
Mam pytanie odnośnie bezpiecznika nr 12 ( chyba 12 ale na pewno od podgrzewacza)
był włożony 25A i przepalony ( nowy tez przepala)
dzisiaj odłączyłem wtyczkę podgrzewacza sprawdziłem obwód na zwarcie - jest ok
ale po podłączeniu wtyczki przepala nawet 30A
rezystancja mierzona na szybkiego i trochę po ciemku miernikiem na test zwarcia powoduje początkowe zwarcie następnie spada do poziomu ~600 tak jakby w sterowniku znajdował się wielki kondensator.
Jaka powinna być wielkość tego bezpiecznika ? (podgrzewacz 5KW)

25A jest wystarczający. Masz zwarcie albo w piecyku albo gdzieś w instalacji. Najlepiej to odepnij dogrzewacz i sprawdź dokładnie złącza. Niestety przetarcia przewodów to w MK2 dość częsta usterka.

Stefano
17-11-2014, 21:19
...........
. Świeca którą wymontowałem po podłączeniu do zasilacza nagrzewa się ale po ok 10-15s. mogłem dotknąć ją palcami.
.........
.
Po 10-15 sek. dobra świeca powinna juz osiagnąć ponad 600 st.C, czyli przekroczyć temperaturę zapłonu ON.
Świeca do wymiany! Chyba że masz jakiś kiepski zasilacz, którym tą swiecę sprawdzałeś, co nie podaje napięcia około 8 V przy obciążeniu natężeniem około 10 A.

slajdolot
17-11-2014, 21:48
Tu Stefano muszę przyznać Ci rację. Zasilacz dawał tylko 5A a świeca pobiera 8,5A. Niestety zasilacz, który używam do radiostacji daje 25A ale napięcie 14,4V :( więc odpada. Po małej konsultacji wyciągnę piecyk i na warsztat z nim. Rozbiorę na części pierwsze i wtedy będzie wszystko jasne. Wtedy napiszę, komorę odrzuciłem tak jak pisałem ale jeszcze pozostało sitko. Odezwę się kole czwartku bo dopiero wtedy będę miał czas na demontaż. Na dzień dzisiejszy wyleciał bezpiecznik nr 12 i przynajmniej nikt nie macha rękami i nie mruga na skrzyżowaniach ;)

peters
17-11-2014, 22:30
No wlasnie troche wstyd i mi jest gdy musze patrzec jak moj piec czasami przykapca na siwo.Wszyscy tak z boku patrza jak na auto ktore zaraz splonie.
No coz,nie wszyscy maja dogrzewacze i znaja te problemy.My jestesmy lepsi bo mamy jedno i drugie.

elvis52
18-11-2014, 08:25
W razie czego mam nowke sztuke swieczke do sprzedania za 100 z przesylka

Hambra2
19-11-2014, 07:56
to świeczka czy sztyft ?

elvis52
19-11-2014, 13:07
Kolego napisalem swieczke, gdybym mial sztyft napisalbym ze posiadam sztyft do sprzedania

Hambra2
19-11-2014, 18:40
Nie nerwuj się tak od razu.W tej cenie była by to niezła okazja ;)

elvis52
20-11-2014, 00:48
Jeszcze mnie nie widziales zdenerwowanego :) no okazja to by byla napewno :)

slajdolot
23-11-2014, 10:10
Wywlekłem dogrzewacz wczoraj i efekt jest taki, że sitko nie jest przepalone tylko strasznie zasyfione ale chyba zamówię nowe. Komora spalania jest czysta. Martwi mnie jedynie świeca. Jak podmieniałem to ta którą wyjąłem była lekko napuchnięta na końcówce, i ta którą wykręciłem wczoraj też "napuchła" a była ładna i równiutka.

Dominik-S
23-11-2014, 14:39
25A jest wystarczający. Masz zwarcie albo w piecyku albo gdzieś w instalacji. Najlepiej to odepnij dogrzewacz i sprawdź dokładnie złącza. Niestety przetarcia przewodów to w MK2 dość częsta usterka.

zlokalizowałem awarie
poprzedni właściciel naprawiał kable przy wtyczce i odwrotnie przylutował - i +

bezpiecznika nie wybija wag pokazał błędy:
01492 to nie wiem jeszcze co oznacza
01410 ten na pewno od tego ze nie była podłączona pompka dodatkowa

napięcia dochodzą tak jak trzeba ( +12 na zasilanie, czujnik pod szybą, D+ alternatora)
pompka nie dostaje impulsu ( przewód zielony - jak podałem zewnętrzny + to słychać pykanie)

piecyk nie działa

błędy skasowałem - nowe się nie pokazały ale nie wiem czy odwrotne podłączenie nie uszkodziło sterownika ?

Hambra2
23-11-2014, 19:19
Witam
Po czyszczeniu tapicerki,zegarek sfiksował i pokazuje ,że można sterować piecykiem,jednak muszą być 4 przyciski.
Czy ten z 4 przyciskami działa wtedy jako postojowe?

DDiablo
23-11-2014, 19:57
U mnie też się pojawia jak przybliżę palec do lcd. Co w nim czyściłeś? gumkę?
Tak tylko 4 przyciskowy steruje piecem, ten nie, wyświetlacze są w obu identyczne.

slajdolot
23-11-2014, 21:45
Dominik-S: 1492 to według tabeli kodów to zamek funkcyjny, mówi to nie wiele ale wynalazłem że jest to blokada sterownika. Niestety ktoś co się nie do końca zna na elektryce - elektronice może narobić sporo syfu.
Hambra2: Wyświetlacz zgłupiał bo dostał wilgoci. Najlepiej go rozbierz i wyczyść a na pewno odłącz go od zasilania żeby nie rozwinęła się elektrokorozja. Wtedy padnie całkowicie.

Stefano
23-11-2014, 22:51
...........
01492 to nie wiem jeszcze co oznacza
01410 ten na pewno od tego ze nie była podłączona pompka dodatkowa

napięcia dochodzą tak jak trzeba ( +12 na zasilanie, czujnik pod szybą, D+ alternatora)
pompka nie dostaje impulsu ( przewód zielony - jak podałem zewnętrzny + to słychać pykanie)

piecyk nie działa

błędy skasowałem - nowe się nie pokazały ale nie wiem czy odwrotne podłączenie nie uszkodziło sterownika ?

01492 - blokada urzadzenia / zamknięcie funkcji /
04110 - urzadzenie przegrzane

Słaby obieg płynu w piecu, bo masz prawdopodobnie uszkodzoną pompkę płynu na podszybiu.

Dominik-S
24-11-2014, 16:36
Te błędy już były ( jak kupiłem auto pompka była odłączona - po podłączeniu działa)

Z tego co widzę vag wyświetla ostatni komunikat na samej gorze
bo tam był 01492 a poniżej (wcześniej) cztery komunikaty o przegrzaniu

na dniach będę miał inny używany podgrzewacz a ten sterownik spróbuje jakoś naprawić,
ewentualnie posłuży jako dawca organów :)

Stefano
24-11-2014, 21:30
Ale po co ci inny piec ?
Ten powinien być dobry, jak wykasujesz błedy i ponownie wepniesz do zasilania.