urban233
18-01-2010, 16:08
witam panowie czy to normalne żeby w ciągu tygodnia spaliły się dwie świece żarowe w dogrzewaczud3wz,jedna używana a druga nowa gdzie szukać przyczyn? dzięki pozd
Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy urban233 18-01-2010, 16:08 witam panowie czy to normalne żeby w ciągu tygodnia spaliły się dwie świece żarowe w dogrzewaczud3wz,jedna używana a druga nowa gdzie szukać przyczyn? dzięki pozd marwyk 18-01-2010, 16:12 jeśli ta nowa to podróba to możliwe urban233 18-01-2010, 16:19 witam panowie czy to normalne żeby w ciągu tygodnia spaliły się dwie świece żarowe w dogrzewaczud3wz,jedna używana a druga nowa gdzie szukać przyczyn? dzięki pozd zamawiałem z allegro także wszystko możliwe może namiary na jakiekoś wiarygodnego sprzedawcw dzięki urban233 18-01-2010, 16:22 zamawiałem z allegro także wszystko możliwe może namiary na jakiekoś wiarygodnego sprzedawcw dzięki a moze ktoś wie jak sprawdzić czujnik przegrzania i temperatury,te co są wewnątrz dogrzewacza, piokolo 18-01-2010, 16:59 Pompka przy piecyku jest sterowana bezposrednio ze sterownika pieca bez przekaźnika, natomiast ta druga koło filtra paliwa, to oczywiscie przez przekażnik, a numer jego mogę znaleść, ale ta jest sterowana z ECU, a nie z pieca. Pozdr. Uff podłączyłem VAG-a - błąd pompki - zwarcie do masy, po skasowaniu błędu ruszyły obydwie ;-) WROBEL2518 18-01-2010, 18:13 Witam.. Koledzy pomóżcie ni z tym moim problemem,dziś zauważyłem ze jak dłużej pochodzi samochód to jak by z tłumika pieca delikatnie parowało... Stefano 18-01-2010, 18:52 Jak ci można pomóc?? Musisz zdiagnozować usterkę, co masz tam uszkodzone. Poczytaj forum. Zresetuj na początku sterownik, przez wypiecie tej duzej wtyki do sterownika wewnatrz pieca, zmusi to sterownik do ponownych prób uruchomienia urzadzenia. Pozdr. Pacific tdi 18-01-2010, 19:24 witam panowie czy to normalne żeby w ciągu tygodnia spaliły się dwie świece żarowe w dogrzewaczud3wz,jedna używana a druga nowa gdzie szukać przyczyn? dzięki pozd Możliwe. Mi też się spaliła używka.. Teraz zakładam nową. Może sitko masz przepalone. To też ma wpływ na żywotnośc świecy. silencer 18-01-2010, 20:54 najlepiej zdjac osłone silnika, zdjąć tę półke z podszybia, i dobrze jest chyba odkręcić zbiornik z płynem i pomkę ma sz na widoku. Ew. można to połaczyć z wymianą filtra paliwa jesli tego ie robiłeś bedziesz miał dużo lepszy dostęp do pompki No dobrze a ona jest jakoś przymocowana do czegoś oprócz gumowych węży? passat 18-01-2010, 20:57 Witam Czy ktos dysponuje symbolem czujnika na podszybiu ? Udalo mi się uruchomić mój D3WZ, ale dziala tylko jak ten czujnik mam zwarty. Czujnik który siedzi tam obecnie to 51919501A a z katalogu wychodzi na to, że to czujnik temperatury cieczy chodzącej. Tylko co on robi w tym miejscu ? :(:: Stefano 18-01-2010, 21:08 a moze ktoś wie jak sprawdzić czujnik przegrzania i temperatury,te co są wewnątrz dogrzewacza, Najlepiej na zimnym silniku rano, odczytać wartość temperatury na tych obydwu czujnikach i porównać ich z innymi czujnikami np, temperatury płynu chłodzącego, temperatury na czujniku powietrza w dolocie, czy temperatury paliwa, czy oleju. Mają się mniej wiecej zgadzać. Odczyturemy te patrametry oczywiscie VAGiem. Podałem dokładnie gdzie szukać i gdzie odczytywać w temacie o termostacie http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=85489 No dobrze a ona jest jakoś przymocowana do czegoś oprócz gumowych węży? Jest przymocowana za pomocą gumowych obejm do blachy przykręconej do grodzi. Przy wyjmowaniu pomki, trzeba najpierw koniecznie wypiąć wtykę z przewodami, pózniej wysuwamy pompkę z tych mocujacych gum, w stronę filtra powietrza. Kiedy juz ja uwolnimy, to pociagamy ile sie da do przodu i wtedy dopiero rozpinamy węże,a mamy już ich wtedy na wierzchu. marwyk 18-01-2010, 21:31 Tylko kolega urban nie poczyta tych czujnikow bo ma MK1 taxidriver 18-01-2010, 21:58 Pytanie na pograniczu diagnostyki i dogrzewacza a mianowicie do czego odnosi się blok 2 pierwszy wpis (włączony -wyłączony ) ten co świeci na czerwono bo drugi doszedłem że to czujnik na podszybiu oczywiście w ogrzewanie (chyba grupa 18 nie pamiętam). Czy to nie czasem pompka paliwa od miesiąca mam sęka i nie grzeje nie mam już pomysłów na to bydle. W VAG-u brak błędów jutro jadę wyjąć i pomierzyć prądy w kostkach. WROBEL2518 19-01-2010, 14:30 ..Witam.. Do Stefano.wypiołem tą kostke od sterownika ,podłączyłem spowrotem do kupy odpalam auto robie zwarcie na czujniku pod podszybiem pochwyli zaczyna się kopcićz tłunika może przez sekunde i się wyłańcza podłańczam czujnik robi sie to samo...oco tam chodzi co tam jest nie tak może świeca(ale nie mam jej jak sprawdzić). piokolo 20-01-2010, 17:34 Witam I znowu mam problem z systemem dogrzewania. Po skasowaniu błędów Vag-iem całość ruszyła, moja radość jednak była przedwczesna gdyż, jak sie teraz okazuje tylko na załączonym zaplonie. Na postoju gdy zaplon jest wylączony pomka w komorze silnika nie dostaje napiecia. O co chodzi???. Stefano czy wiesz już który to przekaźnik steruje tą pompką?. W moim autodata ten model kończy się na 2004 roku i gala ze 150 konnym motorem w nim nie ma. Pozdrawiam taxidriver 20-01-2010, 18:38 Po skasowaniu błędów Vag-iem całość ruszyła, moja radość jednak była przedwczesna gdyż, jak sie teraz okazuje tylko na załączonym zaplonie. Na postoju gdy zaplon jest wylączony pomka w komorze silnika nie dostaje napiecia. O co chodzi???. Jeśli masz dogrzewacz to tak ma być niestety grzeje tylko i wyłącznie jak motorek pracuje ;) Należy się cieszyć że pracuje wtedy jest ciepło. majdan1986 20-01-2010, 20:54 witam panowie trafilem do was bo widze ze jest tu kilka osob co znaja sie na rzeczy , a mianowicie ja mam problem taki , kupilem sharana 1998 r we wrzesniu wszytko z nim ok ale od poczatku nie dzialal dogrzewacz , teraz postanowilem zajezec i posprawdzac , i po sprawdzeniu wtyczki w dogrzewaczu po odpaleniu silnika napiecie jest tak powino byc tylko ze jest dosc niskie bo okolo 8 V na niektorych pinach , ale poszedlem dalej i zauwazylem ze przewody od pompki paliwa sa urwane wskutek korozji , dzisiaj zalozylem nowa pompke i nic , zwarlem czujnik na podszybiu i odpalilem samochod , chodzil dobre 5 minut i nic , pompka paliwa napewno nie chodzila , bo ani nie stukala ani paliwa nie podaje, pompke wyciagnelem i do akumulatora i dziala , nastepnie wzielem sie za sprawdzanie napiecia na dosciu do pompki i napiecie jest nawet na wylaczonym silniku ale jak proboje dac na pompke to zanika, nie wiem czemu , po odpaleniu silnika jest to samo , nie wiem co teraz powinienem sprawdzic , bo raczej problem jest z podawaniem paliwa ale nie wiem czemu pompka nie chce ruszyc , moze jakies sugestie albo pytania , z gory dzieki za odpowiedz Stefano 20-01-2010, 22:10 ..Witam.. Do Stefano.wypiołem tą kostke od sterownika ,podłączyłem spowrotem do kupy odpalam auto robie zwarcie na czujniku pod podszybiem pochwyli zaczyna się kopcićz tłunika może przez sekunde i się wyłańcza podłańczam czujnik robi sie to samo...oco tam chodzi co tam jest nie tak może świeca(ale nie mam jej jak sprawdzić). Jak pokręci dmuchawą to testuje obwody i tak ma być, pózniej cisza. Musisz jeszcze czekać okolo 40 sekund to wtdedy nastapi dopiero inicjacja procesu odpalania. Jak zdjąłeś sterownik, aby dostać sie do wtyczki, to juz trzeba było sprawdzic tą swiecę, pokręcić wirnikiem dmuchawy czy lekko chodzi i posprawdzać napiecia na kostce podczas pracy silnika, Wszystko być juz wiedział.... Witam I znowu mam problem z systemem dogrzewania. Po skasowaniu błędów Vag-iem całość ruszyła, moja radość jednak był ......... Stefano czy wiesz już który to przekaźnik steruje tą pompką?. W moim autodata ten model kończy się na 2004 roku i gala ze 150 konnym motorem w nim nie ma. Pozdrawiam Cały czas wiedziałem; za modułem komfortu, przekażnik nr 5 / oznaczonie 430 lub 437 wtyk 10-cio pinowy, pin 6 (siwy kabelek). to jest wyjscie na pomkę. W ogrzewaniu postojowym, trzeba tą pompkę wysterować +12 V z dodatkowego naszego dwupołożeniowego przekaźnika z układem ze zwłoką około 1-2 minut po wyłączniu sterowania pieca. Podłączamy to następująco: 1. Zworka naszego przekaznika / 30 / - do uciętego konca siwego kabelka co idzie na pomkę 2. Styk do którego przyciagana jest zworka / 87 /- +12V 2. Styk zewnętrzny, przekaznik nie pracuje / 87a /- drugi koniec siwego kabelka, ten co idzie do pin 6 (430) Takie podpiecie jest konieczne, bo jak widzać z podłączenia, kiedy jest włączone ogrzewanie postojowe, to bezpiecznie odcięta zostaje instalacja samochodu. Mozna też wykonać to za pomocą dwóch mocniejszych diód póprzew. Pozdr. marwyk 21-01-2010, 07:57 Mam pytanie gdzie znajduje się przekaźnik odłączający drugi akumulator - do ładowania akumulatorów chciałbym go wysterować - bo inaczej musze ładować każdy oddzielnie Na schemacie przekaźnik K58 Stefano 21-01-2010, 08:22 To przekaźnik styku roboczego do drugiego akumulatora; miejsce przek. nr 28 oznaczenie 100. piokolo 21-01-2010, 13:45 Jeśli masz dogrzewacz to tak ma być niestety grzeje tylko i wyłącznie jak motorek pracuje ;) Należy się cieszyć że pracuje wtedy jest ciepło. Niestety kolego nie masz racji, do pewnego momentu chodziło bez zarzutu bez włączonego zapłonu.;-) Sterownie w kabinie pozwala mi na ustawienie godziny odpalenia piecyka, wtedy pracuje on ok 30 min lub do osiągnięcia temp jaką masz ustawioną na panelu climatronika. do Stefano dzieki za info grzegorz79 21-01-2010, 16:25 Witam!Moj problem wygląda następująco.Mój dogrzewacz(D3WZ) nie włącza się po rozruchu zimnego slnika.Ale za to po odpaleniu silnika średnio zagrzanego rusza(nie zawsze).Do tej pory naprawilem pompkę,pęknięty przewod przy wtyczce.Co to moze być?Podejrzewam,że przy wtyczkach moze być uszkodzony jeszcze jakiś przewód.Jest jakiś sposob na naprawę,wymianę tych wtyczek?Z jakiego czujnika dogrzewacz wie,ze ciecz osiągnęla wlaściwą temperaturę,aby się wylączyć(z slnika,czy z wlasnego)?Z gory dzieki za podpowiedzi. marwyk 21-01-2010, 17:58 To przekaźnik styku roboczego do drugiego akumulatora; miejsce przek. nr 28 oznaczenie 100. Dzięki Stefano, ten przekaźnik z tego co widzę to jest pod siedzeniem w okolicach akumulatora, widzę że bez wyciągania sadzenie się nie obędzie. Co najlepsze to w każdej publikacji - instrukcja, autodata, tolerance data jest to oznaczane innym numerem, nie mowiac ze w tym ostatnim to na dwoch roznych scheamtach jest inny numer przekaznika i wielkosc prądowa bezpiecznika majdan1986 21-01-2010, 18:07 witam ponownie widze ze nikt nie spotkal sie z moja przypadloscia :witam panowie trafilem do was bo widze ze jest tu kilka osob co znaja sie na rzeczy , a mianowicie ja mam problem taki , kupilem sharana 1998 r we wrzesniu wszytko z nim ok ale od poczatku nie dzialal dogrzewacz , teraz postanowilem zajezec i posprawdzac , i po sprawdzeniu wtyczki w dogrzewaczu po odpaleniu silnika napiecie jest tak powino byc tylko ze jest dosc niskie bo okolo 8 V na niektorych pinach , ale poszedlem dalej i zauwazylem ze przewody od pompki paliwa sa urwane wskutek korozji , dzisiaj zalozylem nowa pompke i nic , zwarlem czujnik na podszybiu i odpalilem samochod , chodzil dobre 5 minut i nic , pompka paliwa napewno nie chodzila , bo ani nie stukala ani paliwa nie podaje, pompke wyciagnelem i do akumulatora i dziala , nastepnie wzielem sie za sprawdzanie napiecia na dosciu do pompki i napiecie jest nawet na wylaczonym silniku ale jak proboje dac na pompke to zanika, nie wiem czemu , po odpaleniu silnika jest to samo , nie wiem co teraz powinienem sprawdzic , bo raczej problem jest z podawaniem paliwa ale nie wiem czemu pompka nie chce ruszyc , moze jakies sugestie albo pytania , z gory dzieki za odpowiedz wiec zadam pytanie czy mozna jakos zrestetowac sterownik u mnie w dogrzewaczu bez wizyty w serwisie , bo u mnie w miescie nie ma zadnego znanego mi porzadnego serwisu gumiskrosno 21-01-2010, 19:29 Witam!Moj problem wygląda następująco.Mój dogrzewacz(D3WZ) nie włącza się po rozruchu zimnego slnika.Ale za to po odpaleniu silnika średnio zagrzanego rusza(nie zawsze).Do tej pory naprawilem pompkę,pęknięty przewod przy wtyczce.Co to moze być?Podejrzewam,że przy wtyczkach moze być uszkodzony jeszcze jakiś przewód.Jest jakiś sposob na naprawę,wymianę tych wtyczek?Z jakiego czujnika dogrzewacz wie,ze ciecz osiągnęla wlaściwą temperaturę,aby się wylączyć(z slnika,czy z wlasnego)?Z gory dzieki za podpowiedzi. Piecyk ma w sobie czujniki wystarczy poczytać ten temat. Proponuje sprawdzić czujnik na podszybiu czy on nie szwankuje ( załóż zworkę) witam ponownie widze ze nikt nie spotkal sie z moja przypadloscia : wiec zadam pytanie czy mozna jakos zrestetowac sterownik u mnie w dogrzewaczu bez wizyty w serwisie , bo u mnie w miescie nie ma zadnego znanego mi porzadnego serwisu Jest taka możliwość musisz wypiąć wtyczkę od sterownika w środku piecyka w inny sposób sam raczej nie zrestartujesz go. Piecyk zapewne zablokował się celem ochrony. Piecyk przy uruchamianiu wpierw sprawdza wszystkie podzespoły po czym wyłącza sie na ok minuty i dopiero zaczyna działać. Jeśli któryż element jest uszkodzony piecyk próbuje ponownie i tak do 5 razy po czym zablokowuje się celem ochrony. Aby zrestartować Twój piecyk musisz jak pisałem wypiąć wtyczkę od sterownika (w środku piecyka) nie myl z tą od piecyka. Jak będziesz miał już rozebrany piecyk posprawdzaj od razu świeczkę, sitko, komorę spalania oraz drożność tłumika jak i dolotu powietrza zaoszczędzisz kolejnego rozkręcania ;) falcon226 21-01-2010, 19:59 Czy pompka paliwa w dogrzewaczu D5WZ jest ta sama co w D3WZ?chodzi mi o wydajnośc? jax1 21-01-2010, 21:31 Witam Panowie czy ktoś zna warsztat gdzie sprawdzą ten dogrzewacz. Bo to jest czarna magia. U mnie jeden rok działało było super ciepełko,a teraz walcze przez dwie zimy i nikt tego nie chce naprawic. Świeca nówka, wyczyszczony. Wczoraj znalazłem skorodowane jedno gniazdo we wtyczce przy piecyku. Też to sprawdzic. Stefano 21-01-2010, 21:45 Czy pompka paliwa w dogrzewaczu D5WZ jest ta sama co w D3WZ?chodzi mi o wydajnośc? Nie, pompka w tescie w D5 ma dawać około 7-8 cm3, a w D3 koło 6 cm3. Witam Panowie czy ktoś zna warsztat gdzie sprawdzą ten dogrzewacz. Bo to jest czarna magia. U mnie jeden rok działało było super ciepełko,a teraz walcze przez dwie zimy i nikt tego nie chce naprawic. Świeca nówka, wyczyszczony. Wczoraj znalazłem skorodowane jedno gniazdo we wtyczce przy piecyku. Też to sprawdzic. Znamy znamy, ale licho cie wie skąd ty jesteś.... Pozdrowienia marwyk 22-01-2010, 07:41 Jak jesteś z Krakowa to niema problemu jax1 22-01-2010, 18:47 Nie okolice Torunia. jozi6 22-01-2010, 21:35 witam czytam te wasze wypowiedzi i nie wiem co myśleć mój dogrzewacz nie działa od począdku jeżdzę od warsztatu do warsztatu i nie mogę sobie z tym poradzić w samochodzie zimno jak niewiem przy takiej temperaturze jak dzisiaj 20 km i ledwo sie zagrzało w środku, pozdrawiam jozi6 22-01-2010, 21:45 witam mam ten sam problem mój dogrzewacz nie działa od począdku jak go kupiłem w samochodzie zimno jak cholera przy takiej temperaturze jak dzisiaj to 20 km ledwo się zagrzeje w środku mam pytanie to się jakoś uruchamia czy samo po odpaleniu silnika z góry dziękuje pozdrawiam passat 22-01-2010, 22:15 Witam Mam prosbę do posiadaczy dogrzewacza D3WZ. Czy ktos z Was może spojrzec na czujnik na podszybiu i podac jego numer. Ten który mam obecnie jest chyba zainstalowany przypadkowo przez jakiegoś kombinatora. Z góry dziękuje Goliat i grzegorz79 - bardzo dziękuje !!! kongo14 23-01-2010, 09:00 Witam jestem tu świeży mam pytanie mam dogrzewacz d5wz w vw sharan 2002r.i dziwnie działa to odpala i gaśnie po kilku minutach pompka na podszybiu nowa dopiero za 3-4 razem zaczyna normalnie dzialać .co może być a po zdiagnozowani vagiem jest błąd 01410 przegrzane urządzenie grzewcze gdzie szukać przyczyny doradzcie.pozdrawiam RafałB 23-01-2010, 09:21 A ja zauważyłem wczoraj i dziś(spore mrozy i delikatna jazda na wysokich biegach) że mój piecyk startuje i dogrzewa ale chodzi jakby słabiej/ciszej,dziś po 7km tryb AUTO w climatronicu(wentylatory ostro dawały) dogrzał do ok.70 stopni.Jak zgasiłem silnik to normalnie było go słychać i nie dymił,może przesadzam,ale podłącza pod VAG po pracy....dla spokoju. marwyk 23-01-2010, 10:06 Kolego ja wczoraj przy minus -12 dogrzał mi auto do 90 stopni po ok. 9 km, ale nie wolno dawać na tryb auto tylko lekko na 18 stopni przód i tył i po jednej lub z przodu dwie kreseczki na klimatorniku. Dziś próbowałem przy minus -16 tak jak ty to doszedł dokładnie do 70 i ani troche więcej - 12 litrów płynu robi swoje - termostat nowy i sprawny RafałB 23-01-2010, 10:15 Wiem że jak auto wyłącze to szybciej sie nagrzeje,tak miałem i robiłem jak dogrzewcz mi wogole kiedyś nie chodził,a tę zimę mam cały czas AUTO i 22 stopnie i zawsze szybciej robi sie cieplej w kabinie jak jest auto,więc nie zmieniam ustawień.Podłącze na uruchomionym silniku potem pod VAG i sie zobaczy :) januszkk2 23-01-2010, 10:21 Witam wszystkich furumpowiczów. Jestem posiadaczem seata alhambry 1.9 tdi 110 KM, z silnikiem AFN, klimatronikiem dwustrefowym. Na wyposażeniu jest najprawdopodobniej dogrzewacz D3WZ i to z nim mam teraz problem. Ale od początku: w ubiegłym roku szystko było ok! tej zimy po spodku temperatury poniżej 5 st. C nie odpalił. Znalazłem przyczynę - kable od pompki paliwa zardzewiały i odpadły. Kupiłem na allegro nową pompkę, założyłem i nic. (pompka sprawdzona na krótko i jest OK!). Znalazłem przepalony bezpiecznik pod fotelem pasażera (wymieniłem i dalej nic). Po założeniu pomki do zasiliłem ją z prostownika, po kilku minutach (samochód odpalony) podgrzewacz wystartował. Okazuje się że brak jest zasilania pompki paliwa. Może ktoś miał podoby przypadek. Czy ten rodzaj podgrzewacza do się zdiagnozować VAD-iem (podłączałem dwukrotnie ale nie ma połączenia). Pomocy. Może ktoś wie gdzie w Lublinie lub okolicach można to naprawić. Z góry dzięki! grzegorz79 23-01-2010, 12:11 Witam Mam prosbę do posiadaczy dogrzewacza D3WZ. Czy ktos z Was może spojrzec na czujnik na podszybiu i podac jego numer. Ten który mam obecnie jest chyba zainstalowany przypadkowo przez jakiegoś kombinatora. Z góry dziękuje Galaxy tdi 90km,97 dogrzewacz D3WZ -701 959 625 ELTH 25-97 Goliat 23-01-2010, 14:25 Galaxy tdi 90km,97 dogrzewacz D3WZ -701 959 625 ELTH 25-97 Galaxy 1,9 TDI 90km AHU 04,1999r 701 959 625 Elth 13-99 to 25-97 i moje 13-99 podejrzewam ze to jest tydzień [25 i 13] i rok produkcji [97 i 99] tych czujników sharonek 23-01-2010, 19:16 witajcie przetarłem auto całą lewą stroną i od tego momentu przestała działać tylna dmuchawa no i chyba też dogrzewacz, czy te przetarcie tylnego błotnika mogło spowodować awarie dogrzewacza? gumiskrosno 23-01-2010, 19:25 witajcie przetarłem auto całą lewą stroną i od tego momentu przestała działać tylna dmuchawa no i chyba też dogrzewacz, czy te przetarcie tylnego błotnika mogło spowodować awarie dogrzewacza? Jeśli to tylny błotnik to nie powinno to mieć wpływu chyba że zahaczyłeś też progiem sharonek 23-01-2010, 19:33 progiem nie zachaczyłem, może bezpiecznik jakiś inny strzelił, czy może jest jeszcze gdzieś inny bezpiecznik oprócz skrzynki pod kierownicą? januszkk2 24-01-2010, 06:57 progiem nie zachaczyłem, może bezpiecznik jakiś inny strzelił, czy może jest jeszcze gdzieś inny bezpiecznik oprócz skrzynki pod kierownicą? Pod prawym siedzeniem (pasażera) w mojej alhambrze są dwa bezpieczniki, jeden z nich jest do pompki paliwa dogrzewacza. januszkk2 24-01-2010, 07:11 Witam wszystkich. Problem z dogrzewaczem rozwiązany. Opiszę swoje doświadczenia, może komuś będą pomocne. 1. kable przy pompce paliwa zardzewiały i poprostu odpadły 2. wiszące kable zrobiły zwarcie i przepalił się bezpiecznik pod fotelem pasażera 3. kupiłem na allegro nową pompkę i ją zamontowałem, ręcznie za pomocą prostownika odpowietrzyłem układ 4. za poradą innych forumpowiczów zresetowałem sterownik podgrzewacza (uwaga! nie trzeba odpinać sterownika, wystarczy na jakiś czas odłączyć akumulator - ja na godzinę odpiąłem klemę plusową) pomogło! 5. odpaliłem silnik, po kilku minutach dogrzewaczwy wystartował, najpierw chyba zrobił test 3-5 sekund działał, potem na chwilę się wyłączył, po 2-3 minutach zaczęła pykać pompka paliwowa, potem uruchomił się wiatrak w dogrzewaczu i nastąpił start. Efekt: temperatura silnika (przy -23 na zewnątrz) rosła błyskawicznie, a w samochodzie robiło się coraz cieplej. Teraz dogrzewacz startuje za każdym razem. Dzięki Waszym opiniom wszystko narazie jest ok! Nie trzeba było odwiedzać "super" mechaników. taxidriver 24-01-2010, 10:14 Może ktoś miał podoby przypadek. Czy ten rodzaj podgrzewacza do się zdiagnozować VAD-iem (podłączałem dwukrotnie ale nie ma połączenia). Pomocy. Może ktoś wie gdzie w Lublinie lub okolicach można to naprawićNiestety dopadło mnie to samo jadę jutro do mechaniora na Wrońską jeszcze tylko sprawdzę czy nie padł bezpiecznik pod fotelem pasażera ale nie widziałem go jak wkładałem zmieniarkę, niestety nie można twojego pieca Vagiem potraktować. W lublinie są 3 firmy a kilku mechaników robi piece jak chcesz to pisz na priva podam ci telefon i potem namiary no te firmy testowałem w sumie już wszystkie. Pytanie Dodane po 1 godzince Kolego o jakich bezpiecznikach pod fotelem piszesz u mnie nie ma nic takiego właśnie na mrozie -20 wygrzebałem zmieniarkę i nic tam niestety nie ma.Może w mk 1 jest inaczej wg rozpiski bezpieczników tylko 12 i chyba 3 odpowiadają za piecyk. zbyszek1969 24-01-2010, 12:07 Witam wszystkich. Problem z dogrzewaczem rozwiązany. Opiszę swoje doświadczenia, może komuś będą pomocne. 1. kable przy pompce paliwa zardzewiały i poprostu odpadły 2. wiszące kable zrobiły zwarcie i przepalił się bezpiecznik pod fotelem pasażera 3. kupiłem na allegro nową pompkę i ją zamontowałem, ręcznie za pomocą prostownika odpowietrzyłem układ 4. za poradą innych forumpowiczów zresetowałem sterownik podgrzewacza (uwaga! nie trzeba odpinać sterownika, wystarczy na jakiś czas odłączyć akumulator - ja na godzinę odpiąłem klemę plusową) pomogło! 5. odpaliłem silnik, po kilku minutach dogrzewaczwy wystartował, najpierw chyba zrobił test 3-5 sekund działał, potem na chwilę się wyłączył, po 2-3 minutach zaczęła pykać pompka paliwowa, potem uruchomił się wiatrak w dogrzewaczu i nastąpił start. Efekt: temperatura silnika (przy -23 na zewnątrz) rosła błyskawicznie, a w samochodzie robiło się coraz cieplej. Teraz dogrzewacz startuje za każdym razem. Dzięki Waszym opiniom wszystko narazie jest ok! Nie trzeba było odwiedzać "super" mechaników. witaj kolego a odpiołeś klemę na tym akumulatorze pod siedzeniem od webasto ?czy ten pod maską ???? gumiskrosno 24-01-2010, 13:37 4. za poradą innych forumpowiczów zresetowałem sterownik podgrzewacza (uwaga! nie trzeba odpinać sterownika, wystarczy na jakiś czas odłączyć akumulator - ja na godzinę odpiąłem klemę plusową) pomogło! Z tego co napisałeś wnioskuję że bezpiecznik spalił się zanim sterownik zdążył się zablokować a co za tym idzie odpięcie tego akumulatora wcale nie musiało skutkować restartem sterownika. Ja swój piecyk miałem wyciągnięty z auta bez rozkręcania ponad dobę i sterownik się nie zrestartował. ( jeśli się spytacie czego nie zrestartowałem go vagiem--> nie miałem połączenia bo poprzedni właściciel Austryjak zażyczył sobie ogrzewania postojowego i zapewne w serwisie założyli mu HYDRONIC'a Eberspächera który ma w sobie pompkę paliwa jak i dodatkową pompkę płynu chłodzącego a wszystko sterowane jest pilotem ale niestety nie łączy się z vagiem). Dopiero po długich bojach wraz z Januszem ( czyt Stefano) i odpięciu właśnie kostki od sterownika udało się uruchomić piecyk ;) urban233 24-01-2010, 13:56 witam wszystkich gdzie najlepiej zamontować dodatkową pompkę płyny i na kturych wężach dzięki biker20 24-01-2010, 14:57 witam jestem nowy niedawno się zarejestrowałem na forum mam problem z dogrzewaczem posiadam galaxy MK 2 wentylator chodzi ale ciepłego powietrza nie daje co trzeba było by zrobić aby zaczęło dmuchać ciepłe powietrze . taxidriver 24-01-2010, 15:55 co trzeba było by zrobić aby zaczęło dmuchać ciepłe powietrze poczytać od 1 strony było opisane prawie wszystko czytanie tych 100 stron zajmuje ok 1,5 h sam to robiłem niedawno;). A na pewno skoro masz MK2 przydalo by się podpiąć Vagiem i popatrzeć na samochód czyli czy pompka dodatkowa żyje czy inne jakieś objawy są np kostki ugnite itp .Jeśli nie masz żadnego pojęcia to ciężko jest cokolwiek powiedzieć w ciemno czyli nie widząc pieca i autka;).Forum stara się pomóc w konkretnych problemach, np : nie działa pompka obiegu... , a nie nie grzeje co robić? Jest to bardzo ciężkie.I jeszcze jedno skąd jesteś może ktoś mieszka w okolicy zawsze łatwiej o pomoc. witam wszystkich gdzie najlepiej zamontować dodatkową pompkę płyny i na kturych wężach dzięki na 4 stronie masz link do niemieckiej strony, a temat był poruszany około 98 strony jeśli dobrze pamiętam. zbyszek1969 24-01-2010, 16:18 U mnie jest dokładnie tak samo, pierwszy piec zaczął dymić, wymienilem na inny ponoć sprawny. Po odpaleniu auta po chwili się włącza słychać jak się rozkręca, pracuje z pełną mocą może przez minutę. Potem zwalnia aż do całkowitego wyłączenia. Widać, że odpala bo tłumik jest mocno gorący. Czyżby czujnik płomienia? Tyle, że poprzedni dogrzewacz mimo, że dymił zachowywał się bardzo podobnie.. dziwnne to trochę... Ponowne odpalenie auta powoduje kolejne odpalenie pieca ale znowu tylko na chwilę... Jak długo pracuje sprawny peic po odpaleniu auta, czy działa z pelną mocą aż do osiągnięcia 75st przez ciecz chłodzącą? pzdr DanielP. pracuje 30min i się wylancza. majdan1986 24-01-2010, 17:51 Pod prawym siedzeniem (pasażera) w mojej alhambrze są dwa bezpieczniki, jeden z nich jest do pompki paliwa dogrzewacza. po tym poscie zajzalem u siebie i jest miejsce na bezpiecznik a go nie ma , ktos kiedys pewnie wyciagnal ,jutro go zaloze , i tutaj moje pytanie , jezeli pompka nie podaje paliwa bo nie ma bezpiecznika to czy swieca zarowa spalila sie na 100% czy steronik ja wylacza po jakims czasie jak dogrzewacz nie odpali . biker20 24-01-2010, 18:01 Jestem z okolic Oleśnicy woj. dolnośląskie jeśli ktoś zna fachowca który mógł by mi pomóc w naprawie bardzo bym prosił o namiary bo sam nie mam pojęcia o tym pozdrawiam bajek120@gmail.com 24-01-2010, 19:09 Witam . Kupilem Galakxy 2800 benzyne co mi mozecie powiedziec na ten temat ? RADIO MOJE CZEKA NA CODE A MI CISNIENIE ROSNIE. KTO ZNA KOD DO RADIA Sound 2000 Jest tam jakis numer M966005 . To radio mnie wkurza. sharonek 24-01-2010, 19:16 Pod prawym siedzeniem (pasażera) w mojej alhambrze są dwa bezpieczniki, jeden z nich jest do pompki paliwa dogrzewacza. właśnie sprawdziłem u siebie i nie mam żadnych bezpieczników w schowkach pod fotelami??, może ktoś sie orientuje gdzie w moim modelu mogą być te bezpieczniki od tylnej nagrzewnicy-dmuchawy, i jeszcze jedno jakby padł piecyk czy nadmuch tyny bedzie działał ? SCICHOSZ 24-01-2010, 19:21 Cześć! VW Sharan 1.9 TDI 1997 rok - z wbudowanym Eberspracherem ze sterownikiem modułowym. Od dwóch miesięcy załączałem ogrzewanie zarówno w trybie ręcznym (poprzez włączenie włącznika ze spiralką) jak i autoamtycznym - na podstawie ustawionego jednego z trzech czasów na sterowniku modułowym. Dogrzewanie działało prawidłow przez dwa lata - w trybie ręcznym jak i autoamatycznym po załączeniu na wyświetlaczu sterownika modułowego pojawiał sie symbol spirali - a na wyświetlaczu klimy napis HE Od dwóch dni nie załącza się ani w sposób ręczny ani automatyczny - po włączeniu na moment słychać w podłodze za fotelem kierowcy krótki dźwięk - jak gdyby start silniczka - na ułamek sekundy - a potem cisza. Na sterowniku modułowym wygląda jakby dogrzewanie się załączyło - na sterowniku pojawia się symbol spirali - zegar ustawia się na 120 minut i zaczyna się zminiejszac - ale nic się nie dzieje (na wyświetlaczu klimy nie pojawia się napis HE) Dwa dni temu zaczęły się duże mrozy - czy jest możliwe aby przymarzło paliwo (chociaż w okresie zimowym tankuję zawsze do pełna u dobrego dystrybutora) Może uszkodzony jest czujnik temperatury na podszybiu - albo jakiś bezpiecznik (chociaż sterownik modułowy ma zailanie) - gdzie znajduje się bezpiecznik od tego modułu? Pozdrawiam. S.C. RafałB 24-01-2010, 21:01 U mnie na VAGu jednak 0 błędów... wygląda na to że działa słabiej bo:zima zima i jeszcze raz...w nocy wczoraj na Podlasiu było ok.38!! :) olomokry 25-01-2010, 07:16 padł mi akumulator , odłączyłem naładowałem , po ponownym zainstalowaniu w samochodzie nie odpala webasto czym to może byś spowodowane , co zrobić. Klaif 25-01-2010, 16:43 a akumulator dobry??? może nie przyjmuje prądu i już padnięty??? piec ma zabezpieczenie przed uruchomieniem na rozładowanym aku.... tak by auto odpaliło PS w końcu zrobiłem sterowanie z pilota, ale mam urwanie głowy podrwienia dla stałych tubylców radzio.w 25-01-2010, 16:49 Witam Mam problem,szukalem w waszych postach odp ale nie znalazlem,a wiec zadam pytanie. Jak odpalam auto to dogrzewacz sie wlancza ale za pare sek sie wylancza, jak zgasze auto i jeszcze raz odpale to znow dogrzewacz chodzi ale tez na pare sek ale co jakis czas sie wlancza,co mam zrobic?Czytalem tez ze ma chodzic jakies 30min a u mnie tego nie ma a jeszcze jedno,wymienilem kasete bo zgnila.Pomozcie koledzy,pozdrawiam Klaif 25-01-2010, 17:03 kolego po: 1- sprawdź VAG-iem 2- stawiam na 80% ze to pompka płynu.... przegrzewa się i się wyłącza... 3- żadne 30min, wyłącza po zagrzaniu ponad 80'C i jest to uzależnione od wielu czynników, temp zew. czy stoisz czy jedziesz w mieście czy jedziesz autostrada..... 4- jaka kaseta rozwiń bo nic to nie mówi gumiskrosno 25-01-2010, 17:39 Witam Mam problem,szukalem w waszych postach odp ale nie znalazlem,a wiec zadam pytanie. Jak odpalam auto to dogrzewacz sie wlancza ale za pare sek sie wylancza, jak zgasze auto i jeszcze raz odpale to znow dogrzewacz chodzi ale tez na pare sek ale co jakis czas sie wlancza,co mam zrobic?Czytalem tez ze ma chodzic jakies 30min a u mnie tego nie ma a jeszcze jedno,wymienilem kasete bo zgnila.Pomozcie koledzy,pozdrawiam Jeśli wymieniłeś kostkę to sprawdź czy wszystko dobrze polutowałeś. To że dogrzewacz włącza się i wyłącza po kilku sekundach świadczy tylko o jednym poszczególne elementy nie przechodzą testu bo gdyby tak było po ok minucie po tym pierwszym sprawdzaniu piecyk by wystartował. Jeśli będziesz tak jeździł dogrzewacz zablokuje się ( powinien to zrobić po 5 nieudanych próbach). Podepnij pod vaga i przeczytaj ten temat dokładniej bo naprawdę już chyba wszystko było napisane a przez osoby którym się nie chce czytać ten temat jest właśnie taki długi. Stefano 25-01-2010, 21:38 ..................... ...................i przeczytaj ten temat dokładniej bo naprawdę już chyba wszystko było napisane a przez osoby którym się nie chce czytać ten temat jest właśnie taki długi. Dokładnie trafiłeś w sedno... robi sie z tego tasiemiec, bo ciagle odpowiadamy na mnóstwo tych samych pytań. Stefano 25-01-2010, 21:39 ...................i przeczytaj ten temat dokładniej bo naprawdę już chyba wszystko było napisane a przez osoby którym się nie chce czytać ten temat jest właśnie taki długi. Dokładnie trafiłeś w sedno... robi sie z tergo tasiemiec, bo ciagle odpowiadamy na mnóstwo tych samych pytań. P.S. aj, chciałem poprawić a tu poszło dwa razy i nie mogę skasować, sorry. Marcus171 26-01-2010, 08:37 Witam Czy ktoś się orientuje gdzie można zakupić pompkę paliwa do dogrzewacza D3WS i czy występują jakieś zamienniki tej pompki? Bo mi się uszkodziła wyrwały się konektorki od niej a nowa np. w volkswagenie 750zł a w fordzie 650zł trochę droga. ewdar 26-01-2010, 08:42 Witam kolego może allegro, google, itp. ale coś znalazłem muszisz dzwonić i pytać. http://www.allegro.pl/item898836739_pompka_paliwa_diesel_do_webasto_vw_a udi_seat_skoda.html http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=pompka+paliwa&from_showcat=1&category=49198 Pozdrawiam SCICHOSZ 26-01-2010, 09:51 Jestem gościnnie na tej stronie - ale prośba o pomoc: Tak jak pisałem w moim Sharanie 1.9 TDI 1997 rok od kilku dni ogrzewanie postojowe ze sterownikiem modułowym się nie załącza (wcześniej chodziło OK - zarówno w trybie zaprogramowania czasu właczenia na sterowniku modułowym - jak i ręcznie). Po załączeniu słychać tylko krótki dżwięk - jakby startował silnik elektryczny (za fotelem kierowcy) - na ułamek sekundy - a potem cisza - a na wyświetlaczu sterownika modułowego wygląda jakby ogrzewanie pracowało - pali się symbol grzania oraz zmniejszany jest czas od 120 minut w dół. Nie wyświetla się żaden błąd - nawet po maniupulacji na sterowniku zgodnie z załączoną instrukcją. Czy jeśli jest uszkodzona świeca (sztyft) zarowa - to taki jest objaw? Pozdrawiam. S.C. sharonek 26-01-2010, 12:00 koledzy tak jak pisałem wcześniej nagle padła mi tylna dmuchawa, vag pokazał błąd 1185 silnik V80-brak ospzrzętu, zdjąłem boczek i do silnika nie dochodzi prąd, bezpieczniki pod kierownicą są Ok, i gdzie teraz jeszcze szukać ?? urban233 26-01-2010, 15:10 panowie może mieliści coś podobnego ,dogrzewacz włącza sie przy odpaleniu auta chodzi grzeje ale jak jade na trasie jak po mieście to po chwili się wyłącza i już nie włączy sie spowrotem mimo to że silnik niema temperatury co moze byc tego przyczyną dzięki taxidriver 26-01-2010, 19:05 wyłącza i już nie włączy sie spowrotem mimo to że silnik niema temperatury co moze byc tego przyczyną dzięki sprawdź czujniki w vag-u pewnie któryś padł, urządzenie pewnikiem myśli że jest już ciepło lub po prostu się przegrzewa, ale niekoniecznie bo masz d3w/z. Pablos81 26-01-2010, 21:10 Można śmiało podpinać pod aku bo to świeca żarowa,sam sprawdziłem.Pozdrawiam Pablos81 26-01-2010, 21:13 Spróbuj na allegro. woyt3k3 27-01-2010, 15:11 witam, czy ma ktoś moze schemat montażu dogrzewacza do 1,9 TDI 99r?? albert 53 27-01-2010, 22:53 Znów piecyk nie działa :( . Jak kupiłem gala piecyk nie działał z pomocą forum naprawiłem go ( przerwany kabelek przy wtyczce i zwarcie na kabelkach przy pompce płynu ) do tej pory działał ok , jedynie przed świętami na jeden dzień odmówił posłuszeństwa co chwila wł .się i wył. ale po jeździe włączyłem go z zegara i poszedł i działał aż do dziś do końca pracował ok nie dymił itp. Piecyk D3WZ przerobiony na postojowe zegar o nr. 22 1000 31 12 00 Problem jest taki że piecyk nie robi nawet próby startu ( nie słyszę wentylatora spalania) po włączeniu z zegara pojawia się napis HI na climatroniku nawiew chodzi a piecyk ani rusz :( pompka płynu działa , paliwowa po podłączeniu na krótko działa , dobrałem się do gniazda wewnątrz piecyka aby może jakiś błąd skasowac ale nic to nie dało , wentylator obraca się bez żadnych oporów , niestety nie sprawdziłem świecy bo nie miałem pod co podłączyc:( Mam 2 pytania :) 1 czy na moim zegarku nr. 22 1000 31 12 00 , (4 przyciski P, <, > i ze znakiem ogrzewania) da się sprawdzic błędy bo nigdzie nie mogę znaleśc instrukcji do niego 2 jaka jest kolejnośc testu który robi dogrzewacz , np. jeśli najpierw jest świeca i jest ona padnięta to czy załączy i sprawdzi też wentylator? radekkacz 28-01-2010, 17:56 ja mam d5..sam dogrzewacz gdy swieca byla spalona milczal jakby go wogule nie bylo albert 53 28-01-2010, 18:05 Dzięki radekkacz za odpowiedz :) , muszę więc kupic nową świecę bo reszta wygląda na dobre , chyba że coś jeszcze przeoczyłem krzyspvfr 29-01-2010, 07:40 Panowie - takie pytanie: kto z Was ma fabryczne ogrzewanie postojowe, model piecyka D5WS. Jaki powinien być typ wykonania (Ausfuhr. Nr.) sterownika piecyka? 25 2164? Patryk Muller 29-01-2010, 08:02 Witam Mam D5wz po naprawie(wymiana sitka,świecy,odblokowanie sterownika). Nigdy nie słyszałem jak powinien chodzić. U mnie spaliny wychodzą ale w odstępach ok. 15 sek. Nie powinny wydobywać się przez cały czas? Może jeszcze układ paliwowy jest zapowietrzony?Eberspachera naprawiali w serwisie i na stole działał. Błędów nie ma.Tak ma być? Grzeje jakby szybciej. sp4jkk 29-01-2010, 09:41 Chodzić powinien jak odrzutowiec, na pewno słychać go na zewnątrz i w środku jak stoisz na światłach. Ale nie za głośno. Natomiast u mnie spaliny idą cały czas, choć są bardzo mało widoczne. Nigdy nie widziałem u mnie kopcenia czy chmury jak to inni opisują, a mrozy były do -30 st. radzio.w 29-01-2010, 12:12 Witam Potrzebny jest schemat dogrzewacza d5w...padla mi pompka wody i nie wiem w ktorym miejscu jest,pomozcie koledzy a i jeszcze jedno po diagnozie vagiem byl blad 1014 ktos wie co to jest?pozdrawiam reniek 29-01-2010, 16:57 Pompka wody jest w komorze silnika tuż pod podszybiem pomiędzy zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego a silnikiem. Jest za filtrem paliwa. jax1 30-01-2010, 13:04 UFF NAPRAWIONY. Piecyk działa. Koledzy na początku zobaczcie czy wtyczki nie zaśniedziały od piecyka i od pompki paliwowej. U mnie to właśnie było. Teraz odpala i grzeje pięknie. Jak kopci to komora spalania albo do wymiany albo wyczyszczenia. Nie powinno byc dymu. Patryk Muller 30-01-2010, 13:43 Dogrzewacz odpala, ale nie zawsze. po odpaleniu słyszę jakby próbował zaskoczyć, ale nic z tego. Kiedy odpala, to wcześniej słyszę tykanie? Kiedy nie ma to wiem,że nic z tego nie będzie.Świeca wymieniona, sitko i sprawdzone na stanowisku diagnostycznym. Niestety w mojej miejscowości mechanicy nie mogą się połączyć z ustrojstwem. Naprawę robiłem w kożuchowie.Może to być pomka paliwa? Pozdrawiam i proszę o pomoc? FABIO 30-01-2010, 14:46 Koledzy w związku z tym że w moim Galaxiaku niema dogrzewacza planuje zakupić taki i zamontować. Pewnie nie mam instalacji pod niego dlatego chce go zainstalowac i samemu sobie włączać przyciskiem w aucie. Czy ktoś juz kiedys tak zrobił jesli tak to proszę o rady co i jak mam zrobić żeby hulało i grzało mi tyłek w te zimowe dni :) antch 30-01-2010, 18:13 Witam. Jestem nowa na forum i mam problem z dogrzewaczem w moim aucie. Sprawdzone zostały następujące elementy : - dogrzewacz (świeca, silniczek z wentylatorkiem) i pompka paliwa - sprawdzane na krótko; bezpieczniki też są w porządku ale dogrzewacz nadal nie działa i nie dochodzi prąd do pompki. Jaka może być przyczyna ??? gumiskrosno 30-01-2010, 20:33 Witam. Jestem nowa na forum i mam problem z dogrzewaczem w moim aucie. Sprawdzone zostały następujące elementy : - dogrzewacz (świeca, silniczek z wentylatorkiem) i pompka paliwa - sprawdzane na krótko; bezpieczniki też są w porządku ale dogrzewacz nadal nie działa i nie dochodzi prąd do pompki. Jaka może być przyczyna ??? Podaj kody błędów z Vaga co zaś do samej pompki sterowana ona jest z sterownika piecyka. Czy piecyk został odblokowany, próbuje testować poszczególne elementy ???? witam! czy jest tu jakas mila osoba z ktora moglbym pogadac na ten temat przez telefon lub skype! DZIEKUJE!!! Ja proponuje Tobie jak i innym aby przeczytali ten temat bo odpowiedzi na wasze pytania na 99% są już tu opisane. Nie ma sensu odpisywać na te same pytania w kółko. adamus 73 30-01-2010, 20:57 Witam. Jestem nowa na forum i mam problem z dogrzewaczem w moim aucie. Sprawdzone zostały następujące elementy : - dogrzewacz (świeca, silniczek z wentylatorkiem) i pompka paliwa - sprawdzane na krótko; bezpieczniki też są w porządku ale dogrzewacz nadal nie działa i nie dochodzi prąd do pompki. Jaka może być przyczyna ??? Prawdopodobnie masz zepsuty sterownik.:mad: U mnie nie mogłem w ogóle się połączyć z piecykiem.Na krótko było ok ale nie działał. reniek 30-01-2010, 21:06 Jeżeli macie jakikolwiek p[roblem z dogrzewaczem to polecam człowieka z Kożuchowa nr tel.697174487-dla mnie to kozak w dogrzewaczach(szczególnie Eber) Serwis konkretny i ceny normalne. Posiada również elementy do rozbudowy z dogrzewacza na postojowe. Stefano 30-01-2010, 22:32 Witam Potrzebny jest schemat dogrzewacza d5w...padla mi pompka wody i nie wiem w ktorym miejscu jest,pomozcie koledzy a i jeszcze jedno po diagnozie vagiem byl blad 1014 ktos wie co to jest?pozdrawiam Masz problem z wentylatorem powietrza w piecyku /bład 01414/ Dogrzewacz odpala, ale nie zawsze. po odpaleniu słyszę jakby próbował zaskoczyć, ale nic z tego. Kiedy odpala, to wcześniej słyszę tykanie? Kiedy nie ma to wiem,że nic z tego nie będzie.Świeca wymieniona, sitko i sprawdzone na stanowisku diagnostycznym. Niestety w mojej miejscowości mechanicy nie mogą się połączyć z ustrojstwem. Naprawę robiłem w kożuchowie.Może to być pomka paliwa? Pozdrawiam i proszę o pomoc? Jaki masz tam typ piecyka? W twoim roczniku to powinno byc juz D5Z-F, czyli sterowane linią CAN, czy podczas inicjacji odpalania, po próbnym "dmuchnieciu" czyli zakreceniu wentylatorem i sprawdzeniu wszystkich układów, piecyk podaje sygnał, napiecie pulsujace na pomkę paliwa? Koledzy w związku z tym że w moim Galaxiaku niema dogrzewacza planuje zakupić taki i zamontować. Pewnie nie mam instalacji pod niego dlatego chce go zainstalowac i samemu sobie włączać przyciskiem w aucie. Czy ktoś juz kiedys tak zrobił jesli tak to proszę o rady co i jak mam zrobić żeby hulało i grzało mi tyłek w te zimowe dni :) Powinna byc w twoim roczniku auta instalacja fabryczna pod piecyk. A jakze cały czas robimy takie instalacje, wykozystujac dogrzewacz w twoim przypadku D3WZ do ogrzewania postojowego. Ale jak piszesz chciałbys to mieć i fajnie, Ale, zeby cię grzało w cztery litery, to trzeba niestety komus to zlecić, a jak chcesz samemu, to niestety trzeba posiedziec dłuzej na tych literach, poczytac cały ten temat i inne, np. na elektroda.pl i zdobyć na ten temat taki zasób wiedzy, abys to mógł sobie sam zrobić, bo wiedza kosztuje. Bez urazy, bo nie mam takiego zamiaru, ale nie licz raczej na to, ze ty tak chcesz i tutaj wszyscy ci będą siedziec i opisywać krok po kroku, jak masz to montować. Staram sie osobiscie pomagać, ale czas jest jednak dla kazdego drogi, Ja mam ciagle zawalona swoja skrzynkę, chociąż oprózniam ją dość często, a teraz juz ostatnio dostaje np. takie widomosci, dosłownie : zadzwon do mnie na numer xxxxx, bo mam problem z xxxxx, o zgrozo!!! I co ty na to? Witam. Jestem nowa na forum i mam problem z dogrzewaczem w moim aucie. Sprawdzone zostały następujące elementy : - dogrzewacz (świeca, silniczek z wentylatorkiem) i pompka paliwa - sprawdzane na krótko; bezpieczniki też są w porządku ale dogrzewacz nadal nie działa i nie dochodzi prąd do pompki. Jaka może być przyczyna ??? A taka, ze nie poczytałąś tego tematu, bo bys juz wiedziała. Prąd pulsacyjny do pomki, bedzie dochodził wtedy kiedy odpali piecyk, teraz masz pewnie zablokowany sterownik. witam! czy jest tu jakas mila osoba z ktora moglbym pogadac na ten temat przez telefon lub skype! DZIEKUJE!!! Jest wiele takich osób, a mój telefon masz na PW. Pozdrowienia. tomimk2 31-01-2010, 09:07 Witam wszystkich niedawno kopiłem galaxy mk2 czytałem o ogrzewaczu i o tym jak go się włącza lecz mam wciąż z tym problem ponieważ w opisie włącza się go na zegarku nad głową ale mój model tego nie posiada może dlatego ze to animatronik. Ale pod spodem jest widoczny ogrzewacz i dodatkowy tłumik może ktoś mi podpowiedzieć czy jakoś sie da go uruchomić?? Z góry dziękuje za odpowiedzi!! Galaksik2001 31-01-2010, 10:17 Witam Miałem problem z dogrzewaczem ,już działa ,rurki gorące ,temperaturka 90 C ,a nagrzewnica z tyłu zimna ,może jest jakiś sposób na odpowietrzenie Ford Galaxy MkII grzegorz79 31-01-2010, 13:17 Co może być odpowiedzialne w D3WZ za fakt,że dogrzewacz nie zawsze startuje.Wyłacza sie za szybko(silnik nie rozgrzał się jeszcze).Nie rusza pomimo spadku temperatury silnika.W zasadzie wystarczy zgasić silnik,ponowny rozruch i startuje(nie zawsze).Czujnik z podszybia-założona zworka.Dzięki za sugestie. jck264 31-01-2010, 13:37 Czy ktoś ma pomysł co oznacza błąd 668 - napięcie na zacisku 30 za niskie sygnał za mały -dzisiaj niestety przestał grzać , ciężko też się połączyć ze sterownikiem ,jak się uda to w czasie testu wyjść traci komunikację - może ktoś ma jakieś sugestie lub spotkał się z taką usterką , będe wdzięczny za odpowiedź. zbyszek1969 31-01-2010, 13:39 [QUOTE=tomimk2;1349033]Witam wszystkich niedawno kopiłem galaxy mk2 czytałem o ogrzewaczu i o tym jak go się włącza lecz mam wciąż z tym problem ponieważ w opisie włącza się go na zegarku nad głową ale mój model tego nie posiada może dlatego ze to animatronik. Ale pod spodem jest widoczny ogrzewacz i dodatkowy tłumik może ktoś mi podpowiedzieć czy jakoś sie da go uruchomić?? Z góry dziękuje za odpowiedzi!![/QUO zbyszek1969 31-01-2010, 13:40 witam z tego co piszesz kolego to masz dogrzewacz i on sam się powinien włanczać (po zapaleniu silnika) jeżeli temperatura na zewnatrz bedzie -5. A przy wyłaczonym silniku nie zadziala. falcon226 31-01-2010, 17:57 Jeżeli ktoś z Was koledzy posiada fotke świecy z D5Z-F i jej numer niech ją wklei będe wdzięczny .Pozdawiam. Stefano 31-01-2010, 20:01 Jeżeli ktoś z Was koledzy posiada fotke świecy z D5Z-F i jej numer niech ją wklei będe wdzięczny .Pozdawiam. Mam ten piecyk własnie na stole, jak nie zapomnę spisac jutro to ci to podam. Witam wszystkich niedawno kopiłem galaxy mk2 czytałem o ogrzewaczu i o tym jak go się włącza lecz mam wciąż z tym problem ponieważ w opisie włącza się go na zegarku nad głową ale mój model tego nie posiada może dlatego ze to animatronik. Ale pod spodem jest widoczny ogrzewacz i dodatkowy tłumik może ktoś mi podpowiedzieć czy jakoś sie da go uruchomić?? Z góry dziękuje za odpowiedzi!! Poczytaj ten temat i bedziesz wiedział, bo masz dogrzewacz, a do tego nie ma sterowania w zegarku. Klimatronik nic nie ma do niego. Co może być odpowiedzialne w D3WZ za fakt,że dogrzewacz nie zawsze startuje.Wyłacza sie za szybko(silnik nie rozgrzał się jeszcze).Nie rusza pomimo spadku temperatury silnika.W zasadzie wystarczy zgasić silnik,ponowny rozruch i startuje(nie zawsze).Czujnik z podszybia-założona zworka.Dzięki za sugestie. Mozesz miec niewydajną mechaniczną pomkę objegu płynu, lub niesprawny czujnik temperatury lub przegrzania. QUOTE=Galaksik2001;1349074]Witam Miałem problem z dogrzewaczem ,już działa ,rurki gorące ,temperaturka 90 C ,a nagrzewnica z tyłu zimna ,może jest jakiś sposób na odpowietrzenie Ford Galaxy MkII[/QUOTE] Powinien sie sam odpowietrzyć ale jak piecyk działa i sie nie wyłacza to objeg płynu jest prawidłowy i trzeba poczekać aby zaczęła tylna nagrzxewica grzać. Piecyk podgrzany płyn goni do silnika i do nagrzewnicy przedniej, następnie płyn ten podawany jest na tylna nagrzewnicę i dalej przez piecyk. I widzisz aby grzał tył to musi byc juz ciepło z przodu. Czy ktoś ma pomysł co oznacza błąd 668 - napięcie na zacisku 30 za niskie sygnał za mały -dzisiaj niestety przestał grzać , ciężko też się połączyć ze sterownikiem ,jak się uda to w czasie testu wyjść traci komunikację - może ktoś ma jakieś sugestie lub spotkał się z taką usterką , będe wdzięczny za odpowiedź. Czy błąd dotyczy piecyka, jest w kanale 18 ? Jak tak, to musisz sprawdzić połaczenie na 8-mio pinowym złączu i w jakim stanie są przy nim kabelki, bo lubia tam przegnić. Pozdrowienia. Stefano 31-01-2010, 23:05 Znów piecyk nie działa :( . Jak kupiłem gala piecyk nie działał z pomocą forum naprawiłem go ( przerwany kabelek przy wtyczce i zwarcie na kabelkach przy pompce płynu ) do tej pory działał ok , jedynie przed świętami na jeden dzień odmówił posłuszeństwa co chwila wł .się i wył. ale po jeździe włączyłem go z zegara i poszedł i działał aż do dziś do końca pracował ok nie dymił itp. Piecyk D3WZ przerobiony na postojowe zegar o nr. 22 1000 31 12 00 Problem jest taki że piecyk nie robi nawet próby startu ( nie słyszę wentylatora spalania) po włączeniu z zegara pojawia się napis HI na climatroniku nawiew chodzi a piecyk ani rusz :( pompka płynu działa , paliwowa po podłączeniu na krótko działa , dobrałem się do gniazda wewnątrz piecyka aby może jakiś błąd skasowac ale nic to nie dało , wentylator obraca się bez żadnych oporów , niestety nie sprawdziłem świecy bo nie miałem pod co podłączyc:( Mam 2 pytania :) 1 czy na moim zegarku nr. 22 1000 31 12 00 , (4 przyciski P, <, > i ze znakiem ogrzewania) da się sprawdzic błędy bo nigdzie nie mogę znaleśc instrukcji do niego 2 jaka jest kolejnośc testu który robi dogrzewacz , np. jeśli najpierw jest świeca i jest ona padnięta to czy załączy i sprawdzi też wentylator? Odpowidam tutaj trochę pózno, ale mam prosbę o to na PW, wiec komus tez moze sie przydać. Ad1. Nie, tym zegarem nie szczyta i nie skasuje sie błędów Ad2. Jesli jest padnieta swieca to zrobi test całosci i wywali błąd o spalonej swiecy do sterownika i nie zainicjuje po około 30-40 sek procesu odpalania. Pozdr. Patryk Muller 01-02-2010, 12:35 Do Stefano Dzieki za zainteresowanie:)) Model to D5wz .Za tykanie odpowiada pomka paliwa? Wydaje mi się, że to będzie przyczyna. Stwierdziłem, że za każdym razem kiedy słyszę to tykanie dogrzewacz po chwili odpala. Generalnie co drugi,trzeci raz odpala i śmiga fajnie bez dymu itp.W moim mieście nie mam możliwości podłączenia pod kompa(sprzęt nie może się połączyć z eberspacherem). Chcę zainwestować w kabelek elm 327 i program scanxl więc moze to cos pomoze. Nie lubię jak cos nie działa:). antch 01-02-2010, 13:00 Witam. Po sprawdzeniu Vagiem wyszły błędy: 01409 - 4 razy i 01492. Co one oznaczają i jak je usunąć, bądz co sprawdzić ??? imoti8 01-02-2010, 14:09 Witam kolegów . jak wszyscy chyba posiadacze galaxa mamy problem z gogrzewaczem ale ja nie o nim tylko o dodatkowej pompce na obiegu . Mam silnik 1.9 ANU i ta pompka jest tuż koło wentylatorów , POMPKA NIE WŁANCZA SIE , po podaniu plusa i masy działa . sterownik pod bezpiecznikami działa poprawnie . moje pytanie jest następujące co ma wpływ na start i wyłanczanie tej pompki może jakiś czujnik tem. wody ale ktury i gdzie on jest . ? krzyspvfr 01-02-2010, 14:25 Witam kolegów . jak wszyscy chyba posiadacze galaxa mamy problem z gogrzewaczem ale ja nie o nim tylko o dodatkowej pompce na obiegu . Mam silnik 1.9 ANU i ta pompka jest tuż koło wentylatorów , POMPKA NIE WŁANCZA SIE , po podaniu plusa i masy działa . sterownik pod bezpiecznikami działa poprawnie . moje pytanie jest następujące co ma wpływ na start i wyłanczanie tej pompki może jakiś czujnik tem. wody ale ktury i gdzie on jest . ? O Boże... masz kolego problem przede wszystkim ze słownikiem ortograficznym. RafałB 01-02-2010, 15:07 HA HA HA :) "ktury" ;) taxidriver 01-02-2010, 16:15 Cytat:[/quote] Napisał jck264 Zobacz post Czy ktoś ma pomysł co oznacza błąd 668 - napięcie na zacisku 30 za niskie sygnał za mały -dzisiaj niestety przestał grzać , ciężko też się połączyć ze sterownikiem ,jak się uda to w czasie testu wyjść traci komunikację - może ktoś ma jakieś sugestie lub spotkał się z taką usterką , będe wdzięczny za odpowiedź.[/quote] Czy błąd dotyczy piecyka, jest w kanale 18 ? Jak tak, to musisz sprawdzić połaczenie na 8-mio pinowym złączu i w jakim stanie są przy nim kabelki, bo lubia tam przegnić. Witam Stefano spotkałem się u kumpla z tym błędem i miał przy okazji małe ładowanie 12.05 V teraz czekam powinien zrobić alternator co z tego wyniknie bo znowu zbliża się fala mrozów;) .Może należy tą drogą pójść jedyna różnica to łączy się ok bez sęków ale jeszcze nie odpalał mu piecyk od jesieni była uwalona pompka obiegu a teraz to ;) Galaksik2001 01-02-2010, 16:18 Witam Stefano dzięki za odpowiedz na mój post. Jeżeli to możliwe,podaj jakiś kontakt do Ciebie,bo ten dogrzewacz odpala,trochę pochodzi i wyłącza się i tak co jakiś czas a z tyłu nagrzewnica nadal zimna.Wydaje mi się,że wszystkiego nie opiszę na postach a np.telefonicznie a jeszcze lepiej osobiście (mieszkam w Kraśniku) byłoby łatwiej i szybciej.Z tego forum wynika że znasz się na tym dobrze.Pozdrawiam. mimi 01-02-2010, 19:18 Witam szanownych formowiczów. Blisko od roku jestem czytelnikiem tego forum, w tym roku miałem problem z dogrzewaczem -niedziałał. Po wymianie na inny działał tylko krutko więc przeczytałem prawie połowe wątku o dogrzewacz, dowiedziałem się o dodatkowej pomce o której mechanik noc niewiedzaił, naprawiłem(wymiasna szczotek) tak jak koledzu pisali na forum, kupiłem interfejs i zadziałało. Pragnę tu wszystkim podziękować za tak fachowe wypowiedzi super sprawa. Galaksik2001 01-02-2010, 20:05 Jeszcze raz witam Siedzę i czytam o tym dogrzewaczu,wymieniłem już prawie pół samochodu:< ,jutro biorę się za pompkę wody dogrzewacza.Miałem Vectre B 1.6 16V B+G też były problemy ale mniej kosztowne.Jak opisywaliście piec startuje i po jakimś czasie gaśnie i tak w kółko,myślę że to pomoże bo jak nie to wymieniam auto na Zafirę!!! Pacific tdi 01-02-2010, 20:10 Wymieniłem u siebie świece i sitko, ale nie chciał zastartować. Cały czas błąd wentylatorka V6. Vagiem jednak wentylator się uruchamiał- test wychodził pozytywnie. Dziś go jeszcze dwa razy przetestowałem i odpalił. Może śnieg zatkał kanał powietrza, a dziś cieplej to odpadło? Dogrzewacz ciągnie powietrze z progu. A kto mi powie którędy ono do tego progu wpada. Bo może trzeba uważać na ten otwór wlotowy? jck264 01-02-2010, 20:16 Dzięki Stefano za podpowiedź (ja też typowałem na złącze przy dogrzewaczu , ale chciałem usłyszeć opinię kogoś obcykanego w te klocki) - faktycznie strzał w dziesiątkę pojechałem dziś na kanał i po wyjęciu piecyka od razu zwróciłem uwagę na spóchnięty przewód zasilający po stronie piecyka (pęknięcie izolajcji resztę zrobiła sól). Już polutowane i znowu w aucie zrobiło się cieplutko - pozdrawiam Jacek. Stefano 01-02-2010, 20:18 Jeżeli ktoś z Was koledzy posiada fotke świecy z D5Z-F i jej numer niech ją wklei będe wdzięczny .Pozdawiam. O fotce nie pomyslałemm a i brak czasu, ale spisałem ten numer ze swiecy; E 131 1210 05 F 8V. Wygłada ona tak; sztyft srednicy okolo 5 mm, rozszerzony lekko na koncu i tam są zgrzane dwa kabelki zasilające, które są bezposrednio wpięte do kostki sterownika. Swieca bez gwintu, wsuwana do komory mieszania paliwa z powietrzem. Nawiasem, ten piec D5Z-F to paskuctwo, awaryjne jak cholera, chodzi mi o sterownik. Ale w twoim roczniku tygo typu nie ma. Pozdr robczak 01-02-2010, 20:34 falcon226 - masz tu fotkę świeczki i nr kat. 7M3963319. One się nie przepalają, tak twierdza na SGAFie , niestety sterowniki to słaby punkt D5Z-F . Ja swoje przeszedłem z tym ustrojstwem. pozdrawiam falcon226 01-02-2010, 21:00 Dziękuje Wam serdecznie Stefano i Robczak za te informacje,chodzi o to ze czeka mnie naprawa u kolegi a Alhambrze [ma własnie D5Z-F] a w motomarket mi facet odpisal ze nie mają w sprzedazy świec do D5Z-F w ogóle. Vag mi pokazał uszkodzoną świece.Coś czuje ze łatwo nie pójdzie skoro macie nieciekawe przejscia z tego typu piecem.A swoja drogą ciekawa ta świeca i ciekawe gdzie ją kupic sie da w razie czego.Inny znajmomy miał taki sam bład przepalonej świecy w tym samym piecu na krótko grzała niby a po zainstalowaniu ponownie to samo.Jeżeli uda mi sie ten temat zgwałcic pochawle sie Wam.Pozdrawiam. PS.A ja bym se dal ręke uciąć ze bedzie taka sama swieca jak w D5WZ i bym teraz kurde ręki nie miał! Stefano 01-02-2010, 21:01 Ja znalazłem taki nr tej swiecy; ET-numer świecy żarowej jest 25.2281.01.1100 W tym piecyku nagminnie występuje bład 1409, a nie jest świeczka, to przerwy w płomieniu, czytaj; padający sterownik. A jaki bład tam miałeś, bo az jestem ciekaw, potwierdzam; swieczki te nie padają. Pozdr. Dzięki Stefano za podpowiedź (ja też typowałem na złącze przy dogrzewaczu , ale chciałem usłyszeć opinię kogoś obcykanego w te klocki) - faktycznie strzał w dziesiątkę pojechałem dziś na kanał i po wyjęciu piecyka od razu zwróciłem uwagę na spóchnięty przewód zasilający po stronie piecyka (pęknięcie izolajcji resztę zrobiła sól). Już polutowane i znowu w aucie zrobiło się cieplutko - pozdrawiam Jacek. To ja tez sie cieszę, ze masz już ciepełko i dlatego, ze moglismy ci tutaj dość trafnie pomóc. Witam Stefano dzięki za odpowiedz na mój post. Jeżeli to możliwe,podaj jakiś kontakt do Ciebie,bo ten dogrzewacz odpala,trochę pochodzi i wyłącza się i tak co jakiś czas a z tyłu nagrzewnica nadal zimna.Wydaje mi się,że wszystkiego nie opiszę na postach a np.telefonicznie a jeszcze lepiej osobiście (mieszkam w Kraśniku) byłoby łatwiej i szybciej.Z tego forum wynika że znasz się na tym dobrze.Pozdrawiam. Witam sąsiada, masz nr telef. na PW falcon226 01-02-2010, 21:07 Jeszcze raz dziękuje za numer Stefano ide uspac dzieci.Pozdrawiam.Miłej nocki. sebus1977 01-02-2010, 21:39 Witam serdecznie. Mam pytanie. Czy można włączyć dogrzewacz teraz, mimo że temperatura jest dosyć wysoka? Chodzi o to żeby sprawdzić czy to urządzenie działa. Pozdrawiam. witam musisz kolego zewrzeć czujnik na podszybiu (zworka) żeby uruchomić webasto jeżeli temperatura przekracza 5 stopni imoti8 02-02-2010, 07:41 Witam kolegów . Oczywiście tych od ortografii też . Jak wszyscy chyba posiadacze galaxa mamy problem z dogrzewaczem ale ja nie o nim tylko o dodatkowej pompce na obiegu . Mam silnik 1.9 ANU i ta pompka jest tuż koło wentylatorów , POMPKA NIE WŁĄCZA SIĘ , po podaniu plusa i masy działa . sterownik pod bezpiecznikami działa poprawnie . moje pytanie jest następujące co ma wpływ na start i wyłączanie tej pompki może jakiś czujnik tem. wody ale który i gdzie on jest . ? Koledzy możecie mi pomóc w tej sprawie pilne gdyż mam teraz auto na kanale robię rozrząd i zawieszenie i przy okazji zrobił by tą pompkę . Wielkie dzięki za szybką wskazówkę co i jak z tą pompką . jans6 02-02-2010, 10:51 Witam. Mam prosbe. Mam sharana 2006 rok z silnikiem AUY i problem z webastem. Odpala ale jak jest zimny - tzn po nocy lub postoju na dworzu wiecej niz 2 godziny. pochodzi chwile i gasnie. pompka dodatkowa sprawna!! jak zgaśnie śmierdzi jakimiś spalinami w samochodzie jakąś naftą czy jakiś taki mocno szczypiący zapach i dym a 2 razy się zdarzyło ze kupa dymu z tylnych nawiewów poszła. Ubywa tez płynu ze zbiorniczka.Czy może gdzieś się płyn do paleniska dostawać?? Proszę o jakąś rade. Pozdrawiam Galaksik2001 02-02-2010, 15:50 Witam forumowiczów Jak wczoraj pisałem przeczytałem ponad 50 postów na temat dogrzewacza i dzięki temu że istnieje takie forum dzisiaj cieplutko w aucie.Zabrałem się za pompkę wody dogrzewacza diagnoza była krótka umarła.Najwidoczniej z tego powodu dogrzewacz startował i po chwili gasł brak obiegu płynu chłodniczego.Szczotki pompki się zawiesiły i jak ją uruchomiłem piecyk zastartował i już ciepełko. Większość trafnych podpowiedzi przeczytałem z postów STEFANO widać że kolega się na tym zna, serdeczne dzięki i WIELKI POZYTW za chęci podzielenia się z nami swoją wiedzą. CZYTAJCIE POSTY I DZIAŁAJCIE POZDRAWIAM Galaksik2001 Pacific tdi 02-02-2010, 19:27 Witam. Mam prosbe. Mam sharana 2006 rok z silnikiem AUY i problem z webastem. Odpala ale jak jest zimny - tzn po nocy lub postoju na dworzu wiecej niz 2 godziny. pochodzi chwile i gasnie. pompka dodatkowa sprawna!! jak zgaśnie śmierdzi jakimiś spalinami w samochodzie jakąś naftą czy jakiś taki mocno szczypiący zapach i dym a 2 razy się zdarzyło ze kupa dymu z tylnych nawiewów poszła. Ubywa tez płynu ze zbiorniczka.Czy może gdzieś się płyn do paleniska dostawać?? Proszę o jakąś rade. Pozdrawiam Płyn to Ci się do piecyka raczej nie powinien dostawać, ale często jest nieszczelność na wężach przy tylnej nagrzewnicy. Musisz zdjąć tylne lewe nadkole i popatrz czy tam nie jest mokro. Jak tak to wywal te objemki fabryczne, a daj skręcane. Ja dałem po dwie na jeden wąż i suchutko. A że gaśnie to najpierw diagnoza. Pacific tdi 02-02-2010, 19:30 U mnie piecyk zaczął hulać, ale od czasu do czasu błąd wentylatorka nadmuchu. Ponawiam pytanie. Którędy do progu wpada powietrze, bo piecyk z niego je pobiera. Może zatkany jakiś otworek? Bo wentylatorek chodzi lekko ręcznie i test vagiem też jest ok. Stefano 02-02-2010, 23:17 Witam. Mam prosbe. Mam sharana 2006 rok z silnikiem AUY i problem z webastem. Odpala ale jak jest zimny - tzn po nocy lub postoju na dworzu wiecej niz 2 godziny. pochodzi chwile i gasnie. pompka dodatkowa sprawna!! jak zgaśnie śmierdzi jakimiś spalinami w samochodzie jakąś naftą czy jakiś taki mocno szczypiący zapach i dym a 2 razy się zdarzyło ze kupa dymu z tylnych nawiewów poszła. Ubywa tez płynu ze zbiorniczka.Czy może gdzieś się płyn do paleniska dostawać?? Proszę o jakąś rade. Pozdrawiam Masz piecyk sterowany cyfrowo D5Z-F, własnie taki mam na stole i nie ma tam możliwości aby był przeciek płynu do komory spalania, a płaszcz wodny to osobna część i nie jest połączona na uszczelce z reszta pieca, jak to było w starszych D3,4,5Wxx. Chyba żeby to jakoś samo pękło, czy rozszczelniło np. przez mróz, gdy jest kiepski płyn. Te piecyki nowszej generacji Eberschpacher II, to jakies nieporozumienie, w tym moim, a własciwie kolegi z Ropczyc siedzi sterownik, inny kolega z naszego forum z Lezajska ma niestety ten sam problem i ten twój podejżewam o to samo. Oczytałem się na jego temat na SGAF.de i tam masa ludzi psioczy, ze wymieniaja te sterowniki i to znowu siada. Ja w obudwu tych przypadkach będę wymieniał im te piece jednak na analogowe D5WZ, co wiąże się z dodatkowym wykonaniem sterowania manualnego i pewną niewielką modyfikacją instalacji, ale zyskaja przy okazji ogrzewanie postojowe. Pozdrowienia. taxidriver 03-02-2010, 19:25 PS.A ja bym se dal ręke uciąć ze bedzie taka sama swieca jak w D5WZ i bym teraz kurde ręki nie miał! kurcze ja jajka bym stawiał u kolegi rozkręciłem i siedzi u iego jak wół taka sama świeczka a ma D5Z-F tak było na tabliczce znamionowej i jest to ten popaprany piecyk przy którym musowo wodę odpinać aby go rozkręcić ;) . Może jakaś partia była kombinowana jeśli będę go rozbierał to na bank klepnę fotki. W tym piecyku nagminnie występuje bład 1409, a nie jest świeczka, to przerwy w płomieniu, czytaj; padający sterownik. A jaki bład tam miałeś, bo az jestem ciekaw, potwierdzam; swieczki te nie padają. u 1 z kolegów był 1409 ale po rozebraniu i to nie do końca dopiero rozpiąłem wtyczki i zaczynałem się zbierać (niestety małżonka na gwałt mnie potrzebowała) działa już 2-gi miesiąc bez zająknięcia, a u drugiego niestety w międzyczasie serwis (nie za dobry ) stwierdził ze to sterownik a nie świeca . Można to jakoś jeszcze zweryfikować ? Pacific tdi 04-02-2010, 17:52 Piecyk D3WZ. Koledze spaliła się świeca. Pomogłem mu porozbierać i zobaczyłem, że nie ma siteczka. Kazałem mu kupić i założył. Piecyk zapala, mocno dymi i gaśnie. Wcześniej jak sitka nie było to palił ładnie. Rozdzieliliśmy go na pól, komora spalania ładna i czysta. Czy były wersje piecyka bez sitka? urban233 04-02-2010, 18:05 Piecyk D3WZ. Koledze spaliła się świeca. Pomogłem mu porozbierać i zobaczyłem, że nie ma siteczka. Kazałem mu kupić i założył. Piecyk zapala, mocno dymi i gaśnie. Wcześniej jak sitka nie było to palił ładnie. Rozdzieliliśmy go na pól, komora spalania ładna i czysta. Czy były wersje piecyka bez sitka? kolego ja matm taki sam piecyk d3wz i nie był w nim sitka i ja tylko świece wymieniłem i jest ok. Pacific tdi 04-02-2010, 18:11 Ok. Dzięki. Już działamy. sp4jkk 04-02-2010, 21:59 No i mam problem. Udało mi się wymienić szczotki w dodatkowej pompce wody (dzieki Stefano za szczegółowe opisy). Byłem szczęśliwy, że znów pompka działa, ale dogrzewacz ani myśli ruszyć. Gdy próbuje go włączyć (mam zegar) to nawet nie przewietrza komory spalania, nie testuje. Nic nie słychać poza pompką. No to VAG i do roboty a tu zonk. Nie mogę połączyć się z piecykiem (D5WZ). Wcześniej łączył się bez problemów przed zmianą szczotek. Na chwilę odłaczyłem nawet akumulator, bo może to go mogło zresetować, ale nic. Nie rusza. VAG się nie łączy. Brak komunikacji. Co to może być? Czytałem o chwilowym odpięciu kostki z piecyka, ale to powinno być to samo co odłączenie aku? Nie mam postojówki i dodatkowego akumulatora. Jakieś rady chłopaki? Klaif 05-02-2010, 07:14 wejdz VAG'iem i skasuj błędy pewnie jest zablokowany... jak nie to sprawć kostkę... tzn czy nie jest skorodowana i czy przychodzą do niego 3 napięcia po 12V na pinie: 1,6,7, sprawdź także masę pin 2 sp4jkk 05-02-2010, 07:28 Ok, dziś posprawdzam. Ale VAGiem nie wykasuje błędów, bo nie mogę się połączyć z piecykiem. Pewnie zbieg okoliczności, że w czasie kiedy siadła pompka, przewodziki we wtyczce się uszkodziły. Jak się psuje, to wszystko na raz. Klaif 05-02-2010, 20:27 łączyłeś się jak pracował silnik??? u mnie mam kłopoty jak silnik nie pracuje.... niektórzy też tak mają, nie potrafię tego wyjaśnić sp4jkk 05-02-2010, 20:31 Tak, ja też wcześniej jak było ok, to z piecykiem mogłem się połączyć tylko przy pracującym silniku. Sam zapłon nie wystarczył. Teraz jednak i na pracującym się nie łączy. Inne moduły typu silnik, ASB, licznik jest ok. taxidriver 06-02-2010, 09:45 Teraz jednak i na pracującym się nie łączy. Inne moduły typu silnik, ASB, licznik jest ok. Miałem tak samo ale przeszło .Jak się vag, nie łączył na niezapalonym silniku piec się nie odpalał, po połączeniu na zapalonym brak błędów wszystko ok, a nie działał piec. Pomogło rozpięcie kostki wszystko wróciło do normy teraz łączy się i działa ok. Myślę że po prostu sterownik zrobił zwiechę taką jaką znamy z systemów Windows ;). Inaczej nie umiem tego wytłumaczyć. urban233 06-02-2010, 12:44 dogrzewacz d3wz grzeje tylko do około 50 stopni i się wyłącza co moze być przyczyną,zamontowałem dodatkową pompkę płynu i dalej to samo gdzie szukac przyczyn?dzięki sp4jkk 06-02-2010, 13:07 Piecyk na stole w serwisie Ebera i diagnoza: uszkodzony sterownik, brak połaczenia. Po niedzieli mają mi dać znać o kosztach. Wszystko inne było ok w piecyku. Może ma ktoś sterownik do D5WZ na zbyciu? Jakie to koszty? doktorek35 06-02-2010, 14:30 Witam,postanowiłem powalczyć z dogrzewaczem d3wz.Został w tym celu wymontowany z auta i na warsztacie dostał wszystko do prawidłowego startu.(,pompka wody ,pompa paliwa i odpowiednia zwora na wtykach)Ruszył-najpierw dmuchawa,za chwile świeca i nagle pełno dymu oraz ropa kapiąca z tłumika.Po objawach uznałem że to prawdopodobnie sitko(było chyba już na forum)rozebrałem dogrzewacz i nie mogę znaleść tam żadnego sitka.Jedynie jest kawałek sita fabrycznie wprasowany w komorę spalania ( słabo widoczny na fotkach )-w tym sitku jest dziura i chyba to jest powód kopcenia ,chyba że nie?Miał ktoś już jakieś doświadczenie w takim temacie? P.S. Jeżeli było to już na forum to proszę o podpowiedż gdzie. Goliaty2 06-02-2010, 17:09 W D3WZ nie ma wymiennego sitka. Pacific tdi 06-02-2010, 17:43 I co w takim wypadku. Bo koledze też padł D3WZ. Po tym sitku nie ma śladu. Założył od D5WZ, ale kopci więc wyjął. Jak rozwiązać ten problem? Stefano 06-02-2010, 17:46 Witam,postanowiłem powalczyć z dogrzewaczem d3wz.Został w tym celu wymontowany z auta i na warsztacie dostał wszystko do prawidłowego startu.(,pompka wody ,pompa paliwa i odpowiednia zwora na wtykach)Ruszył-najpierw dmuchawa,za chwile świeca i nagle pełno dymu oraz ropa kapiąca z tłumika.Po objawach uznałem że to prawdopodobnie sitko(było chyba już na forum)rozebrałem dogrzewacz i nie mogę znaleść tam żadnego sitka.Jedynie jest kawałek sita fabrycznie wprasowany w komorę spalania ( słabo widoczny na fotkach )-w tym sitku jest dziura i chyba to jest powód kopcenia ,chyba że nie?Miał ktoś już jakieś doświadczenie w takim temacie? P.S. Jeżeli było to już na forum to proszę o podpowiedż gdzie. Robię takie piecyki. Powód jest taki, albo za słabo grzeje swieca, piecyk przy starcie przy dobrej świecy ma pobierać prąd powyzej 10 A, albo pompka paliwa daje za duzą dawkę. Oczyść komorę spalania, sitko to na bocznej sciance powinno byc całe, ale i z dziurą pownien normalnie odpalać. I co w takim wypadku. Bo koledze też padł D3WZ. Po tym sitku nie ma śladu. Założył od D5WZ, ale kopci więc wyjął. Jak rozwiązać ten problem? j.w. Piecyk na stole w serwisie Ebera i diagnoza: uszkodzony sterownik, brak połaczenia. Po niedzieli mają mi dać znać o kosztach. Wszystko inne było ok w piecyku. Może ma ktoś sterownik do D5WZ na zbyciu? Jakie to koszty? Masz wiadomość na PW. dogrzewacz d3wz grzeje tylko do około 50 stopni i się wyłącza co moze być przyczyną,zamontowałem dodatkową pompkę płynu i dalej to samo gdzie szukac przyczyn?dzięki Trzeba zczytać błędy zegarem serwisowym, albo sprawdzic czujniki temperatury i przegrzania. Pozdrowienia. kogis 06-02-2010, 18:29 Witam ! Problem jak w temacie. Dogrzewacz nie odpala na jednej pompce ,widzi błąd Czy w D5WZ mogą czy powinny być dwie pompki elektryczne.Bo na kompie wykazuje błąd,a jak we wtyczkę koło dogrzewacza podłączę żarówkę to odpali.POZDRAWIAM. Stefano 06-02-2010, 18:45 Witam ! Problem jak w temacie. Dogrzewacz nie odpala na jednej pompce ,widzi błąd Czy w D5WZ mogą czy powinny być dwie pompki elektryczne.Bo na kompie wykazuje błąd,a jak we wtyczkę koło dogrzewacza podłączę żarówkę to odpali.POZDRAWIAM. Jesli piecyk ma drugie 2-pin gniazdko, to nie jest D5WZ, tylko D5WS, oczywiscie ma byc tam pomka wody, lub jak jest juz przy silniku, to ostatecznie mozna zastąpić to zworką o takiej opornosci jaką ma pomka wody. kogis 06-02-2010, 18:59 Jesli piecyk ma drugie 2-pin gniazdko, to nie jest D5WZ, tylko D5WS, oczywiscie ma byc tam pomka wody, lub jak jest juz przy silniku, to ostatecznie mozna zastąpić to zworką o takiej opornosci jaką ma pomka wody. Dzięki Stefano ! Masz rację jest D5WS .Jeszcze jedno jaką oporność by musiał mieć ten opornik,bo pompka jest w miejscu bardzo :569: i niema jak odczytać. loktel 06-02-2010, 19:19 Witam.Założyłem nową swiece w zeszłą sobotę i było OK.Dzisiaj jadę i jak stanąłem myslałem że się palę.Okazało się ze z podgrzewacza kopci jak z kotłowni.Co może być przyczyną.Dodam ze w zeszłą sobotę wymieniłem swiecę i pompkę .Cały tydzien było Ok . doktorek35 06-02-2010, 20:25 Robię takie piecyki. Powód jest taki, albo za słabo grzeje swieca, piecyk przy starcie przy dobrej świecy ma pobierać prąd powyzej 10 A, albo pompka paliwa daje za duzą dawkę. Oczyść komorę spalania, sitko to na bocznej sciance powinno byc całe, ale i z dziurą pownien normalnie... Świeca grzeje do czerwoności,lecz nie mierzyłem poboru mocy-chyba że ja popełniłem błąd testując dogrzewacz na stole na przeciętnie naładowanym akumlatorze?Jak sprawdzić ewentualnie dawkę pompki?I jeszcze jedno pytanko-jak zregenerować praktycznie nieistniejące styki tej pompki? subratri 06-02-2010, 22:07 Witam.Założyłem nową swiece w zeszłą sobotę i było OK.Dzisiaj jadę i jak stanąłem myslałem że się palę.Okazało się ze z podgrzewacza kopci jak z kotłowni.Co może być przyczyną.Dodam ze w zeszłą sobotę wymieniłem swiecę i pompkę .Cały tydzien było Ok . poczytaj sobie wątek od początku, jednocześnie mam prośbę do kolegi Stefano i innych - jeśli temat był omówiony to już nie odpowiadajcie, bo po co? czytać każdy potrafi. Pacific tdi 06-02-2010, 22:23 Ale na temat dogrzewacza jest ponad 100 stron. Więc jeśli się powtórzy pytanie chyba nic się nie stanie. Czasem trudno dotrzeć do ważnej dla nas informacji. Pzdr. loktel 07-02-2010, 15:42 Jaki nr powinna miec pompka paliwa dogrzewacza D3WZ.Mam problem z kopceniem z dogrzewacza .Zmieniałem pompkę .Facet który sprzedawał twierdzi ze jest to do mojego modelu.Przez tydzien było ok.A teraz kopci jak parowóz.Proszę o pomoc w temacie. subratri 07-02-2010, 16:04 Ale na temat dogrzewacza jest ponad 100 stron. nie, temat ma ze 30 a reszta to powtarzanie tego co było napisane w tych pierwszych trzydziestu bo się czytać nie chce. Koledze loktel np. falcon226 07-02-2010, 19:46 :619:Tys prowda!!niedługo Koran z tego bedzie! Stefano 07-02-2010, 20:58 poczytaj sobie wątek od początku, jednocześnie mam prośbę do kolegi Stefano i innych - jeśli temat był omówiony to już nie odpowiadajcie, bo po co? czytać każdy potrafi. ...temat ma ze 30 a reszta to powtarzanie tego co było napisane w tych pierwszych trzydziestu bo się czytać nie chce. Koledze loktel np. Rzeczywiscie przyznaję masz rację i jako Mederator musisz trzymać to w jakimś porządku. Szczególnie nowi "przybysze" na forum, chyba troche z lenistwa pytają ciągle o to samo; a ze mu dymi, a to ze nie odpala i co ma robić. Chce gotowej recepty i lekarstwa na jego 'bolączki' np. z piecem, a niektórzy jak widzisz jak ci "Judymowie" poświecaja swój czas aby takiemu otrzeć jego łzy. Ja to już zbieram do jednego posta i jakoś chcę hurtem odpowiadać. Niestety robi sie śmietnik w tym temacie, a takze w Diagnostyce VAG. Trzeba sie jakos umówić, ze jak pada takie pytanie przez nowego usera, na które jest juz odpaowiedź, to niech ktoś pierwszy odpowie, "poczytaj ten temat", albo Moderator "patrz Regulamin", tylko trzeba to ostanie napisać mu na czerwono w jego temacie, a nie pod nim, jak to robią na innych forach!!! Masz przeciez subratri uprawnienia edytować kazdy temat. subratri 08-02-2010, 08:20 no tak, tylko widzisz Stefano, musiał bym nic nie robić na forum tylko usuwać posty z tego tematu :) Poza tym - ja nie jestem specem od pieca i jak już myślałem, że wszystko rozwiązane i że właściwie nic by się nie stało gdybym zamknął temat pojawiły się nagle nowe problemy i nowe rozwiązania... dlatego postanowiłem się jak najmniej wtrącać w ten wątek no ale... to chyba nie był dobry pomysł :) no nic, już parę razy obiecałem że posprzątam ten wątek ale to wymaga naprawdę dużo energii i czasu a narazie ani jednego ani drugiego nie ma w nadmiarze. taxidriver 09-02-2010, 21:33 Ale na temat dogrzewacza jest ponad 100 stron. Więc jeśli się powtórzy pytanie chyba nic się nie stanie. Czasem trudno dotrzeć do ważnej dla nas informacji. Pzdr. Zajmuje to ok 1-1.5 h sam ostatnio wertowałem od początku do końca. egonmonia 10-02-2010, 19:58 Piszesz kollego SUBRATRI ze czasu nie masz to tamto itd itp > ale na posty TYTUŁEM > TO JUŻ było ,zajrzyj do szukajki itp to ma kolega czas pisac :) conajmniej śmieszne > napisz fachuro w jednym zdaniu >WIADOMOŚĆ PRIV i po sprawie :) TO TAK POZA NAWIASEM >posty walic każdy może jeden szuka drugi udaje że WIE silencer 11-02-2010, 07:21 Piszesz kollego SUBRATRI ze czasu nie masz to tamto itd itp > ale na posty TYTUŁEM > TO JUŻ było ,zajrzyj do szukajki itp to ma kolega czas pisac :) conajmniej śmieszne > napisz fachuro w jednym zdaniu >WIADOMOŚĆ PRIV i po sprawie :) TO TAK POZA NAWIASEM >posty walic każdy może jeden szuka drugi udaje że WIE Troll jakiś nam się wkradł czy co :?: RafałB 11-02-2010, 08:32 Ja miałem ponad rok spokoju aż tu nagle wczoraj.... :( Dogrzewacz raz działał,a raz nie...podłączyłem VAGa jak nie działał i taki błąd: "Przerwa w wytwarzaniu płomienia....nie związane ze sprzętem..." Wykasowałem go. Dziś z rana błędów zero.Wyjechałęm z garażu załączył się ale pracował jakoś ciszej,przejechałem 2km na wolnych obrotach i wiadomo wskazówka prawie nie drgnęła.Postawiłem pod firmą i za 15 min miałem znów trase 2km :) i zaczął chodzić normalnie (głośno) po 2km miałem już ok.80 stopni.... Co Wy na to?Coś zaczyna "padać"?Jak tak to co?Proszę o koleżeńską odp nawet jednym zdaniem,ale bez odsyłania do 1-szej strony tematu... Z góry dzięki :) luktup 11-02-2010, 11:33 Miałem tak samo. Najpierw dogrzewacz raz nie odpalił, potem przez 2 tygodnie chodził ok, a potem tak 50/50. Jakiś miesiąc później odpalał już raz na 10x (i strasznie dymił z rury), aż padł całkiem. Wymieniłem świecę i sitko, znowu ciepło za każdym razem :-))) A, u mnie wyskakiwał błąd 1409 - brak płomienia RafałB 11-02-2010, 11:39 Nic nie dymi póki co,świeca zmieniona rok temu,a sitko nie.Jaki jest jego koszt i jak ono sie nazywa dokładnie żeby kupić? luktup 11-02-2010, 12:03 Sitko dowolne jak na takiej aukcji: http://allegro.pl/item901346757_sitko_do_ogrzewania_hydronic_eberspa cher_diesel.html Do dogrzewacza D5WZ oba sitka pasują - ja u siebie miałem stare takie jak numer 1, nowe kupiłem to drugie i pasuje bez problemu. A wymieniłem i świecę i sitko na raz, bo więcej kosztuje robocizna niż dać te 25 zł za sitko, więc wymieniłem obie rzeczy na raz... RafałB 11-02-2010, 12:09 Dzięki za info,pewnie będzie trzeba kupić sitko.Ciekawe czy świeca dobra jeszcze...Dziś mam trase 200km więc zobacze jak będzie i czy będzie działał piecyk... PS Żeby zmienić sitko co trzeba zrobić i czy dużo jest z tym zachodu? sebus1977 11-02-2010, 22:16 Dzięki za info,pewnie będzie trzeba kupić sitko.Ciekawe czy świeca dobra jeszcze...Dziś mam trase 200km więc zobacze jak będzie i czy będzie działał piecyk... PS Żeby zmienić sitko co trzeba zrobić i czy dużo jest z tym zachodu? witam kolego żeby wymienić śitko to musisz wjechać na kanał opuścić dogrzewacz żeby wisiał na przewodach wodnych odkręcić 4 śruby od strony sterownika zdemontujesz sterownik i dostaniesz się do środka odkręcisz przewody i świecę i masz sitko jak śruby odkręcają się dobrze i masz smykałkę do takiej roboty to jakaś godzinka pracy i po sprawie pozdrawiam RafałB 12-02-2010, 08:52 Dzięki za info.Wczoraj trasa 200km i dziś z rana 20km i dogrzewcz chodzi "jak złoto",nie wiem może przez wykasownie błędu albo narazie jest ok...wolałbym do wiosny dojeździć a robić go na następny sezon niż teraz,może sie uda zobaczymy. ;) Stefano 12-02-2010, 17:36 witam kolego żeby wymienić śitko to musisz wjechać na kanał opuścić dogrzewacz żeby wisiał na przewodach wodnych odkręcić 4 śruby od strony sterownika zdemontujesz sterownik i dostaniesz się do środka odkręcisz przewody i świecę i masz sitko jak śruby odkręcają się dobrze i masz smykałkę do takiej roboty to jakaś godzinka pracy i po sprawie pozdrawiam Drogi Kolego, opisywalismy o tym chyba z dziesięć razy, a ty piszez to samo po raz 11-sty i zasmiecasz temat???????? Pisalem na temat zaśmiecania na poprzedniej stronie, a ty dalej....a poczytaj co pisze nasz Moderator. bo jesteśmy juz na 117 stronie i bijemy pianę. nie, temat ma ze 30 a reszta to powtarzanie tego co było napisane w tych pierwszych trzydziestu bo się czytać nie chce. Koledze loktel np. falcon226 13-02-2010, 08:06 Szkoda nerwów Stefano i Subratri naprawde!!Jeżeli niektórzy "weterani"tego forum zadaja pytania, na które juz było dziesięć odpowiedzi ,to nie ma co sie dziwic ze młody user chce sobie nabic posta!Przy okazji Stefano D5Z-F pamietasz pytałem o świece, Vag pokazał bład przepalonej świecy ,rozebrałem, na krótko grzeje to samo jak u Ciebie.Czyli sterownik siedzi zapewne,odpuszczam sobie go.Ale zaciekawiłes mnie kiedys ,bo czytałem Twojego posta ,ze zamiast niego załozyc analoga D5WZ musze to przemyslec tyle brak czasu to najgorsze . Pozdrawiam. RafałB 13-02-2010, 08:41 Upssss to chyba było o mnie ... ten "weteran" sorry,z braku czasu musiałem zadać szybkie pytanie.Następnym razem poczytam cały wątek :) Stefano 13-02-2010, 16:46 .......... Przy okazji Stefano D5Z-F pamietasz pytałem o świece, Vag pokazał bład przepalonej świecy ,rozebrałem, na krótko grzeje to samo jak u Ciebie.Czyli sterownik siedzi zapewne,odpuszczam sobie go.Ale zaciekawiłes mnie kiedys ,bo czytałem Twojego posta ,ze zamiast niego załozyc analoga D5WZ musze to przemyslec tyle brak czasu to najgorsze . Pozdrawiam. Tak, zgadza się. Juz dwom kolegom z naszego forum założyłem zamiast D5Z-F, D5WZ po 'małej' przeróbce i 'przy okazji' sterownik ogrzewania postojowego, tak że mają teraz i dogrzewacz i postojowe, no i oczywiscie ciepełko.:) wiesiulek14 14-02-2010, 20:31 Witam. Ja mam taki problem wręcz ciekawe zagadnienie widziałem we wcześniejszych postach o podłączaniu d3w z eberspachera i mżna go odpalić po podaniu napięcia 12v na 6 i 7 pin, oczywiście stałe zasilanie jak i masa 1i 2 pin też podłączone i pomka 3 i 4 pin też i co ciekawe nie ruszyło. a jak zostal podłączony sygnał z alternatora na pin 7 zamiast 12v to odpaliło odrazu zaraz po odpaleniu auta. I mam jeszcze jedno pytanie załorzyłem nową świecę nówkę orginalna beru piec raz odpalił a drugi raz już nie więc ponownie rozebrałem i sprawdziłem świecę świeca okazała się spalona wykręcam a tam stopiona końcówka żarnika, dlaczego?:( sp4jkk 15-02-2010, 08:47 i sprawdziłem świecę świeca okazała się spalona wykręcam a tam stopiona końcówka żarnika, dlaczego? A jak sprawdziłeś świecę? Podłączyłeś może do akumulatora bezpośrednio? To masz odpowiedź dlaczego stopiona. wiesiulek14 15-02-2010, 09:58 nieczytasz dokładnie przecierz jest napisane ze piec nie odpalił więc świeca była w piecu a nie pod akumulatorem pozatym ta świeca jest 8V a nie 12V więc było by błędem podłączać do akumulatora camel1313 15-02-2010, 12:22 Witam. Mam problem z sitkiem w D3WZ, a mianowicie zamówiłem nowe sitko ze świecą. Nie wiedziałem jakie sitko ponieważ po wykręceniu świecy nie było nawet śladu po sitku. Gość przesłał mi sitko z kołnierzem i teraz to sitko jest za długie - po włożeniu sitka nie można wkręcić świecy. Słyszałem, że były wersje dogrzewaczy bez sitka. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem - z góry dziękuję. ewdar 15-02-2010, 14:37 Witam kolego ja miałem taki przypadek że nie ma miejsca na włożenie sitka. Poprostu te piecyki nie mają takiej opcji na sitko. A piecyk mam taki ja opisujesz D3WZ. I świeca nowa działa mi już ponad rok. Pozdrawiam. sp4jkk 15-02-2010, 16:04 nieczytasz dokładnie przecierz jest napisane ze piec nie odpalił więc świeca była w piecu a nie pod akumulatorem pozatym ta świeca jest 8V a nie 12V więc było by błędem podłączać do akumulatora Ok, o to własnie mi chodziło, że świeca jest na 8V i już kilku uzytkowników pisało, że sprawdzali świecę i nie działała, bo właśnie podłączali na krótko do akku i wtedy padała. Ale skoro o tym wiesz, to Ty tego błędu nie popełniłeś. To dobrze. Zasugerowałem się Twoim stwierdzeniem, że piec nie działa i sprawdziłeś świecę jak ją wyjąłeś ... doktorek35 15-02-2010, 17:48 Świeca grzeje do czerwoności,lecz nie mierzyłem poboru mocy-chyba że ja popełniłem błąd testując dogrzewacz na stole na przeciętnie naładowanym akumlatorze?Jak sprawdzić ewentualnie dawkę pompki?I jeszcze jedno pytanko-jak zregenerować praktycznie nieistniejące styki tej pompki? Odpowiem po części sam sobie....Faktycznie na stole miałem za słaby aku by rozbujać piecyk na pełne obroty i dlatego pierdział i dymił jak lokomotywa.W takim układzie dawka paliwa z pompki jest odpowiednia,a styki w tejże pompce jakoś dały się uratować. Założyłem to wszystko na galaxa i...raz odpala z pierwszym uruchomieniem silnika tak około po 1 minucie a nieraz muszę zgasic silnik (chyba że sterownik odpala dogrzewacz kiedy chce?) i ponownie uruchomić , dopiero wtedy d3wz daje o sobie znać.Dodam że wszystkie żródła zasilania (impuls z alternatora+czujnik temp.+stałe zasilanie) są ok. Szczerze powiem -czytałem w sumie 2 razy temat "dogrzewacza" ale nie natrafiłem na taki przypadek. Dodam jeszcze do powyższego,by nie tworzyć nowego posta,że dziś odpaliłem silnik i trzymałem obroty w granicy 1200-1300 d3wz odpalił bez problemu-i tu pytanie czy początkowe obciążenie zasilania w pojeżdzie (grzejące 4 przy starcie świece żarowe) powoduje nieodpalenie dogrzewacza??? camel1313 15-02-2010, 20:50 Witam kolego ja miałem taki przypadek że nie ma miejsca na włożenie sitka. Poprostu te piecyki nie mają takiej opcji na sitko. A piecyk mam taki ja opisujesz D3WZ. I świeca nowa działa mi już ponad rok. Pozdrawiam. Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jak by trochę skrócić te sitko i do pasować do dogrzewacza czy całość będzie działać. falcon226 15-02-2010, 21:47 Camel Ewdar Ci juz odpowiedział.A ja dodam,to tak jakbys chciał załozyc dwa kondomy naraz.A te typy tak mają było opisywne na forum.Pozdrawiam. wiesiulek14 17-02-2010, 08:32 Witam. Ja mam taki problem wręcz ciekawe zagadnienie widziałem we wcześniejszych postach o podłączaniu d3w z eberspachera i mżna go odpalić po podaniu napięcia 12v na 6 i 7 pin, oczywiście stałe zasilanie jak i masa 1i 2 pin też podłączone i pomka 3 i 4 pin też i co ciekawe nie ruszyło. a jak zostal podłączony sygnał z alternatora na pin 7 zamiast 12v to odpaliło odrazu zaraz po odpaleniu auta. :( Witam ponawiam pytanie może ktoś wie dlaczego tak się dzieje bo w tej sytuacji nie jest możliwe przerobienie na ogrzewanie postojowe jeżeli nie startuje bez odpalenia silnika amocox 17-02-2010, 13:12 Witam, Ja się podzielę swoimi spostrzeżeniami odnośnie tego pomocnego "ustrojstwa" jakim jest dogrzewacz. Mianowicie najpierw wyminiłem pompkę dodatkową płynu ponieważ wywalało mi błędy 1410 (5 razy) po czym się blokował z błedem 1492. Po wymianie wszystko OK (z błedami, bo dogrzewacz chodzi :one:)przez ok. 3 dni. Z ciekawości podłączyłem kompa i patrze, a tu błedy 1406, 1409, 1414. Fakt, jechałem na głębokiej rezerwie i 1406 oraz 1414 mogły to spowodować bo później już ich nie miałem. Skasowałem błędy i jeździłem jakies 2 dni. Znów podłączyłem kompa i tym razem błąd 1409 czyli jakby wina świecy lub przewodów. Dogrzewacz faktycznie zaczął startować, ale nie rozpędzał się. Skasowałem błąd i normalnie zaczął odpalać - wszystko wporzo. Wczoraj znów podłączyłem kompa i tym razem błąd 1410. Pompka chodzi, dogrzewacz chodzi, a sypie błędami. Dodam ,że przemierzałem krótkie odcinki i często odpalałem i gasiłem samochód więc być może gdzieś tam ta pompka przestała chodzić a płyn może jeszcze był w obiegu. Po skasowaniu tego błędu już dalej nie miałem i nie mam do dziś,ale zastanawia mnie fakt czemu sypie różnymi błedami,a dogrzewacz chodzi. Ps. Powiem szczerze, że przy Galaxym to chodze non-stop z laptopem i diagnozuje co już mnie troche wyprowadza z równowagi :027:.Swoją drogą nie sądzę by w Niemczech ktoś przez 7 lat zaglądał do tego dogrzewacza wiec zamierzam w ciepłe wiosenne dni rozebrać go i wymienić świece, sitko więc może będzie lepiej. Pozdrawiam, Trochę zniesmaczony użytkownik fajnego samochodu.:P Pacific tdi 18-02-2010, 20:56 Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jak by trochę skrócić te sitko i do pasować do dogrzewacza czy całość będzie działać. Eksperymentowaliśmy taki układ. Odpala, ale mocno dymi. Stefano 18-02-2010, 22:33 ............... Szczerze powiem -czytałem w sumie 2 razy temat "dogrzewacza" ale nie natrafiłem na taki przypadek. Dodam jeszcze do powyższego,by nie tworzyć nowego posta,że dziś odpaliłem silnik i trzymałem obroty w granicy 1200-1300 d3wz odpalił bez problemu-i tu pytanie czy początkowe obciążenie zasilania w pojeżdzie (grzejące 4 przy starcie świece żarowe) powoduje nieodpalenie dogrzewacza??? Te 4 świece zarowe pobierają sporo prądu, a piecyk ma piatą, jeszcze swiatła i nawiewy, wiec jesli alternator po starcie silnika nie bardzo wyrabia to może piecyk nie odpalić, bo musi mieć napiecie ponad 10,5 V. Witam ponawiam pytanie może ktoś wie dlaczego tak się dzieje bo w tej sytuacji nie jest możliwe przerobienie na ogrzewanie postojowe jeżeli nie startuje bez odpalenia silnika j.w Mierzyłeś napiecia na stole przy odpalaniu, moze kiepski akumulator albo propstownik??? Alternator ci zadziałał i podniósł napicie ponad te 10,5 V Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jak by trochę skrócić te sitko i do pasować do dogrzewacza czy całość będzie działać. Nie bedzie!, bo D3WZ ma działać bez sitka. Stefano 18-02-2010, 22:33 ........ zastanawia mnie fakt czemu sypie różnymi błedami,a dogrzewacz chodzi. Przeczyść i przedmuchaj układ zasilania, tj. zdejmij wężyki z pomki i dmuchnij kompresorem w wężyki; pomka - zbiornik i pomka - piecyk. Ps. Powiem szczerze, że przy Galaxym to chodze non-stop z laptopem i diagnozuje co już mnie troche wyprowadza z równowagi :027:.Swoją drogą nie sądzę by w Niemczech ktoś przez 7 lat zaglądał do tego dogrzewacza wiec zamierzam w ciepłe wiosenne dni rozebrać go i wymienić świece, sitko więc może będzie lepiej. Pozdrawiam, Trochę zniesmaczony użytkownik fajnego samochodu.:P Nie dziw sie, my tez chodzimy koło naszych SGA i ich głaskamy, te samochody, jak któś tutaj ładnie pisze; wymagają szczególnej opieki. ;) dudi999 20-02-2010, 13:16 Witam. Mam pytanie a zarazem problem z moim dogrzewaczem. Wystepuje blad 1409, wlozona jest nowa swieca i sitko, ale nie wiem co dalej z tym zrobic. piecyk startuje nabiera rozpedu i nagle zaczyna kapac paliwo, jakby sie zalewal i koniec. Gdzie szkac przyczyny prosze o pomoc. wiesiulek14 20-02-2010, 22:30 Te 4 świece zarowe pobierają sporo prądu, a piecyk ma piatą, jeszcze swiatła i nawiewy, wiec jesli alternator po starcie silnika nie bardzo wyrabia to może piecyk nie odpalić, bo musi mieć napiecie ponad 10,5 V. j.w Mierzyłeś napiecia na stole przy odpalaniu, moze kiepski akumulator albo propstownik??? Alternator ci zadziałał i podniósł napicie ponad te 10,5 V Nie bedzie!, bo D3WZ ma działać bez sitka. Mierzyłem i było 12.8V bo był po świerzym naładowaniu bo szczeże mówiąc też mi to przyszło do głowy że może być za niskie napięcie marcel173 23-02-2010, 20:50 Witam wszystkich a mianowicie mam problem z dogrzewaczem HYDRONIC D3WZ w moim galaxy padła mi świeca ,wymieniłem na nową i od tego momentu raz chodzi raz nie zachwile znowu na moment się włączy ale to nie jest taka praca jaka była przed wymianą świec nawet z tłumika od dogrzewacza leci minimalne ciepło a przed wymianą leciało gorące spaliny i po wyłączeniu auta słychać było jak buczy przez pewien czas a teraz nić podpowiedzcie coś galaxy 98rok 1,9tdi pozdrawiam Stefano 24-02-2010, 21:34 Witam wszystkich a mianowicie mam problem z dogrzewaczem HYDRONIC D3WZ w moim galaxy padła mi świeca ,wymieniłem na nową i od tego momentu raz chodzi raz nie zachwile znowu na moment się włączy ale to nie jest taka praca jaka była przed wymianą świec nawet z tłumika od dogrzewacza leci minimalne ciepło a przed wymianą leciało gorące spaliny i po wyłączeniu auta słychać było jak buczy przez pewien czas a teraz nić podpowiedzcie coś galaxy 98rok 1,9tdi pozdrawiam Tu nie ma co podpowiadać, przeczytaj ten temat i juz będziesz wiedział. doktorek35 27-02-2010, 16:57 Dalej walcze z dogrzewaczem-wciąż ma problem ze startem.Wyszło mi z testów że powodem jest zbyt niski poziom napięcia - chodzi mi o amperki.Nadmienie że po podłączeniu zewnętrznego żródła zasilania d3wz startuje bez żadnego problemu. W związku z tym pytanko jak wzmocnić żądane napięcie? P.S. Mogłem coś pomylić w nazewnictwie więc proszę o ewentualną poprawkę. marwyk 27-02-2010, 17:08 Zmień akumulator na nowy jak masz stacjonarkę albo sprawdź doprowadzenie plusa zasilania do piecyka - ten najgrubszy przewód doktorek35 27-02-2010, 17:42 Zmień akumulator na nowy jak masz stacjonarkę albo sprawdź doprowadzenie plusa zasilania do piecyka - ten najgrubszy przewód To dogrzewacz bez postojówki.Zasilanie mam podciągnięte od samego akumlatora po piecyk.Podpinam zewnętrzne zasilanie (akumlator + prostownik ) i odpala bez problemu a z wewnętrznego zasilania to różnie.Ktoś mi radził bym puścił "plus" przez przekażnik. marwyk 27-02-2010, 17:51 no można tak zrobić puść plusa przez przekaźnik po kluczyku doktorek35 27-02-2010, 19:06 Czy przekażnik coś wzmocni napięcie? Stefano 28-02-2010, 00:27 Po co niby ten przekaźnik, po co jeszcze po stacyjce???????? Zasilanie piecyka +/- 12 V pin 1 i 2, jest cały czas, kazdy dodatkowy styk po drodze, typu stacyjka, przekaźnik to tylko strata parametrów zasilania, zaden zysk. Masz podejzewam problem ze świecą i dlatego przy lepszym zasilaniu, lepiej żarzy. Sprawdź amperomierzem prąd jaki pobiera piecyk przy starcie, przy sprawnej świecy powinien być powyzej 10 A. doktorek35 28-02-2010, 09:14 Masz podejzewam problem ze świecą.... Fakt-świeca jest stara,ale sprawna.Zaryzykuje i zakupie nową świece.Oczywiście wcześniej zrobie ten pomiar co pisałeś.Dzięki !!! sharan18 02-03-2010, 19:02 Witam Czy ktoś z Państwa potrafi mi podać numer katalogowy czujnika płomienia w dogrzewaczu D5WZ ? doktorek35 02-03-2010, 21:10 Do Stefano - wrzuciłem w obwód miernik do 15 A (w dogrzewaczu stara świeca żarowa o której była mowa wcześniej) dogrzewacz przy starcie chyba robił test swoich obwodów i elementów (tak mi sie przynajmniej wydawało) wskazówka miernika wychyliła się ponad 15 A i szybko spadła i na tym się kończyło.Lecz po kilku takich próbach coś się zmieniło dogrzewacz odpalał za każdym razem. Sprawdze jeszcze to dokłanie jutro rano,ale tu nowe pytanie się pojawia -jak faktycznie wygląda start dogrzewacza i czy sterownik nie wnosi tu jakiegos błędu? Stefano 02-03-2010, 21:51 Przy włączeniu napieć na wszystkie potrzebne styki dogrzewacz, testuje swoje podzespoły, dmuchnie na obrotach wentylator i wtedy idzie prąd wysoki około 11-13 A. Po przetestowaniu, a trwa to parę sekund, wentylator zatrzymuje się i sterownik podaje dalej prąd na swiecę, co trwa okolo 15, moze 20 sek. Swieca cały czas grzeje i zaczyna startować piec; załącza sie powoli wentylator, ledwo chodzi, a pózniej sterownik podaje impulsy na pomkę paliwa, też wolne. Juz powinien teraz odpalić po 2-5 pyknieciach pomki. Dalej wentylator zwieksza przedmuch i pomka podaje szybciej paliwo, jak to wszysko wejdzie na większe obroty, a ogień w komorze spalania ma już swoja temperaturę, to swieca dopiero teraz się wyłącza, bo rozgrzany palnik podtrzymuje ogień. Były tez takie sterowniki, co po tescie wstępnym wyłączały świecę, a pózniej za chwilę juz właczały i dalej proces odpalania odbywał sie jak wyzej, co nie jest błędem. Tak to mniej więcej wygląda start pieca. Ale poprzez takie pisanie, pozbawiam się niejako chleba, a co powiedzą inne warsztaty??? doktorek35 02-03-2010, 22:43 Wszystko jest dokładnie tak jak opisałeś Stefano.Dzięki za podpowiedzi w tym temacie.Może uporam się z tym problemem?A może nie? sharan18 04-03-2010, 14:32 Ktoś mi kiedyś powiedział, żebym nie zalewał układu chłodzenia w sharanie np. płynem borygo, bo nie wolno. No dobra nie wolno, ale dlaczego, pytałem - nikt nie wiedział więc na wszelki wypadek wlałem płyn przeznaczony specjalnie dla tych vanów (nie pamiętam jaki). I przez dwie zimy piecyk (D5WZ) kręcił się super. Tego lata tak wyszło, że znowu wlałem borygo. I co ? I tej zimy po niecałych 2 miesiącach pracy piecyk zdechł, tzn. grzeje chwilę i się wyłącza. Widzę, że większość ludzi ma dokładnie taki sam problem. A czy przypadkiem wszyscy nie jeździmy na borygo, bo jest na każdej stacji paliw ? Może właśnie jakość płynu chłodzącego jest wspólnym problemem nas wszystkich ? Nie wiem czy mam rację dlatego chętnie wysłucham opinii. falcon226 04-03-2010, 15:36 Odpowiem Ci tak..........grunt ze Twój dogrzewacz jest zalany jakimkolwiek płynem!!a to że wyłącza sie i przegrzewa to gwarantuje że znajdziesz odpowiedz w tym temacie,tylko przeczytaj go w całosci.Pozdrawiam. reniek 05-03-2010, 22:07 Witam. Zalecany jest płyn G12 -głównie ze względu na właściwości smarujące jakie podobno posiada i ma to pomagać pompie "wody" przy silniku która ma byc tym smarowana. A poza tym wiadomo że wszystkie te płyny są żrące w pewnym stopniu i może ten właściwy jest mniej agresywny. Poza tym jeżeli wszystko jest ok to płynu nie ubywa więc oszczędności są zbędne. Pozdrawiam! p.s. ja używam tylko G12 reniek 05-03-2010, 22:20 Swoją drogą podziwiam kolegów którzy walczą z naprawianiem dogrzewaczy sami(oczywiście jeżeli ktoś ma dużo czasu ,możliwości ...itd) Ja znalazłem gościa w Kożuchowie który naprawił mój dogrzewacz ,oczyścił, sprawdził wszystko ,powymieniał śruby(które sam kiedyś chciałem odkręcić i były problemy)- za całą imprezę zapłaciłem ok 150zł plus koszty przesyłki ale dogrzewacz hula super i sam na pewno bym go lepiej nie naprawił a poza tym dokupiłem u niego moduł i zegar do rozbudowy mojego D5WZ do ogrzewania postojowego czyli tak jak ma D5WSC Oczywiście wiem że indywidualne doświadczenia pomagają sobie na forum! Ja nie mam możliwości wyjmowania i wkładania dogrzewacza na próbę bo to dość kłopotliwe. taxidriver 06-03-2010, 08:21 kolego edytuj swoje posty a nie piszesz jeden pod drugim ,na dodatek nic nie wnoszące do tematu.Dlatego jest 120 stron z czego tylko parę wartościowych.-:) xilebo 07-03-2010, 21:30 Dla osób jak ja, czyli bez kawałka garażu i warsztatu: dogrzewacz nie załączał w ogóle. Po diagnostyce: uszkodzona świeca i zacinająca się pompa. Naprawa trwała w sumie 1,5h - nie próbowałem nawet nadążać co się dzieje pod autem :lol:. I najważniejsze to, że nie ma cen "tzw. warszawskich". W szukajce polecam: http://www.google.pl/search?q=siedlce+webasto+piotr. Odkurzacz pięknie buczy... Ale nie było tak ładnie, bo po 2 tygodniach znów cisza. W VAG pompa załącza, wentylator też, a błąd: 01491 Glow-Plug for Heater (Q9) - 36-00 Open Circuit; stawiałem na świecę ale znów bez warsztatu... i rzeczywiście: padła świeca. Przy następnej świecy stawiamy na padnięty sterownik. A może to było przed tak duże mrozy...? wojteksz 11-03-2010, 10:59 witam .dzwoniłem dzis do motomarketu za czesciami do dogrzewacza ,ale niestety nie maja .czy ktos sie orientuje ile kosztuje czujnik temperatury do dogrzewacza D5WSC i gdzie go moge kupić poza aso.wywala bład 60 na wyswietlaczu.czyli czujnik temperatury serwis twierdzi ze całkiem padniety.pozdrawiam krzyspvfr 11-03-2010, 12:57 Panowie, takiej jazdy jak ja teraz to chyba nie miał nikt :) Auto to Galaxy 2001 z fabrycznym ogrzewaniem postojowym, sterownik w podsufitce. Po długich walkach udało mi się w końcu zmontować piecyk jaki powinien być w moim aucie, czyli D5WS. Sprawdzony na stanowisku testowym, wszystko śmiga itp. W międzyczasie przerobiłem sobie sterowanie piecykiem na znany przełącznik 3-położeniowy (auto - zero - zawsze włączony). Przedtem miałem piec ze sterownikiem D4WS i przełącznik wydawał się działać bez problemów, teraz mam D5WS i taki motyw: przełącznik na zero - nie działa. Przełącznik na stałe +12V - nie działa (?). Przełącznik na auto, czyli w obwodzie z czujnikiem temperatury na podszybiu: piec działa, ale działa nawet jak wyłączę silnik! Czyli wygląda to tak: przełączam przełącznik z "0" na "auto", odpalam silnik - piec startuje na wysoki bieg, silnik się nagrzewa, przełącza się na niski, po chwili wyłącza się całkiem - zupełnie normalnie. Gaszę silnik, chodzi pompka wody i słychać delikatny szum w samym piecu. Po chwili pompka się wyłącza, szum w piecyku też - ale za chwilę włącza się dmuchawa w piecu i zaczyna cykl startowy (przy zgaszonym silniku). Piec odpala, chodzi chwilkę po czym się wyłącza, i tak w kółko. Żeby przestał, muszę mój przełącznik dać na "0". Wyłączenie silnika przy działającym piecu również nie powoduje jego zatrzymania. Kurde, zwarcie mam na pinie 6 i 7 czy co? :( Patrząc VAG-iem w logi piecyka zauważyłem, że w grupie 2 mam OFF, OFF, N/A, N/A - kiedy mój przełącznik jest na "0". Kiedy jest włączony na stałe +12V, jest tak samo. Kiedy włączam na AUTO (cały czas przy wyłączonym silniku), mam OFF, ON, N/A, N/A i piec startuje. Jak włączam ogrzewanie postojowe sterownikiem w podsufitce, mam ON, OFF, N/A, N/A. Domyślam się, że pierwsza wartość w grupie 2 to włączenie ogrzewania postojowego, druga to włączenie funkcji dogrzewacza. Ktoś ma jakiś pomysł, czemu do cholery to ****o startuje przy wyłączonym silniku? i czemu nie działa jak podam mu na stałe +12V? Przyznam, że już mi wszystko opada i mam powoli tego ustrojstwa serdecznie dosyć :/ Grzechu21 12-03-2010, 09:35 Witam wszystkich Mam wielki problem. w Moim Fordzie Galaxy 1.9TDi nie działa dogrzewacz, prawdopodobnie czujnik temp. i teraz wielka prośba czy mógł by ktoś zrobić zdjęcie czujnika dogrzewacza, gdzie on się znajduje, bo szukałem już wszędzie i nie mogę znaleść. :/ a i jeśli nie ma podłączonego pina chyba 5 od diagnostyki do dogrzewacza to nic nie da podłączenie interfejsu żeby sprawdziać co jest nie tak. Pozdr. sp4jkk 12-03-2010, 10:55 a i jeśli nie ma podłączonego pina chyba 5 od diagnostyki do dogrzewacza to nic nie da podłączenie interfejsu żeby sprawdziać co jest nie tak. Pozdr. No właśnie ja mam problem bo nie mogę się podłączyć do dogrzewacza moim kabelkiem. Miałem wymianę sterownika i po wymianie już nie mogę. Serwisant powiedział, że tak może być. Natomiast miałem już dwa razy sytuację, że piecyk chodził i nagle cisza się zrobiła i chmura białego dymu. Podejrzewam, że przerwanie płomienia (bo było słychać tylko wentylator jak chodził na pełnych obrotach i nie miał zamiaru zwolnić, jakby nie wiedział, że jest usterka) i ta chmura to niespalona ropa. Na dniach podjadę do mechanika niech patrzy, bo przecież jest gwarancja i zapytam jeszcze raz o VAG. falcon226 12-03-2010, 11:25 Witam wszystkich Mam wielki problem. w Moim Fordzie Galaxy 1.9TDi nie działa dogrzewacz, prawdopodobnie czujnik temp. i teraz wielka prośba czy mógł by ktoś zrobić zdjęcie czujnika dogrzewacza, gdzie on się znajduje, bo szukałem już wszędzie i nie mogę znaleść. :/ a i jeśli nie ma podłączonego pina chyba 5 od diagnostyki do dogrzewacza to nic nie da podłączenie interfejsu żeby sprawdziać co jest nie tak. Pozdr. W tym dziale mamy 37 załaczników i jest tam tez fotka czujników.Przeglądnij spokojnie i bedziesz wiedział dużo.Pozdrawiam. egonmonia 12-03-2010, 20:18 Odpowiem Ci tak..........grunt ze Twój dogrzewacz jest zalany jakimkolwiek płynem!!a to że wyłącza sie i przegrzewa to gwarantuje że znajdziesz odpowiedz w tym temacie,tylko przeczytaj go w całosci.Pozdrawiam. piszesz Pan cos ciekawego od czasu do czasu czy tylko instrukcje http://usterki.hobby-elektronika.eu/daewoo.html ? szukajcie a znajdziecie ?JEST was tu widze co raz to więcej :) Koledzy pomocy potrzebują a ty tylko popychanie i nabijanie postów :) WSTYD! Stefano 12-03-2010, 21:20 witam .dzwoniłem dzis do motomarketu za czesciami do dogrzewacza ,ale niestety nie maja .czy ktos sie orientuje ile kosztuje czujnik temperatury do dogrzewacza D5WSC i gdzie go moge kupić poza aso.wywala bład 60 na wyswietlaczu.czyli czujnik temperatury serwis twierdzi ze całkiem padniety.pozdrawiam A co masz dogrzewacz wyjęty i jestes pewen, ze ten czujnik jest walniety? Bo jak chcesz to mogę jutro zmierzyć jaka jest własciwa rezystancja takiego dobrego czyjnika, przy np, 0 stopni i ci podam, abys sobie mógł porównać ze swoim, OK? Panowie, takiej jazdy jak ja teraz to chyba nie miał nikt :) ............ Ktoś ma jakiś pomysł, czemu do cholery to ****o startuje przy wyłączonym silniku? i czemu nie działa jak podam mu na stałe +12V? Przyznam, że już mi wszystko opada i mam powoli tego ustrojstwa serdecznie dosyć :/ Wydaje się, żer masz problem ze swoim przełacznikiem I-0-II. Wypnij wtyczkę od pieca i sprawdź w gnieżdzie tym co wychodzi zprogu auta jakie masz napęcia na pinie 6, czy 7, a nie ten idzie do zegara, bo to D5WS, przełączająć twój przełącznik, bo moze tu coś jest poknocone. 1 - na czujnik temperatury /zewn./ 2 - na pin nr 6, kostki dogrzewacza / srodkowy / 3 - zasilanie z zewnatrz +12, /zewn. /,......ale po stacyjce, a ty masz moze z pinu nr 1 dogrzewacza, gdzie jest + 12 V /na stale /???? Może ci startować na postoju własnie dlatego , ze ma może przypatkiem to podłaczenie z przełacznika idzie ci na pim nr 7, gdzie zegar???? Miernik i do dzieła ! No właśnie ja mam problem bo nie mogę się podłączyć do dogrzewacza moim kabelkiem. Miałem wymianę sterownika i po wymianie już nie mogę. Serwisant powiedział, że tak może być. Natomiast miałem już dwa razy sytuację, że piecyk chodził i nagle cisza się zrobiła i chmura białego dymu. Podejrzewam, że przerwanie płomienia (bo było słychać tylko wentylator jak chodził na pełnych obrotach i nie miał zamiaru zwolnić, jakby nie wiedział, że jest usterka) i ta chmura to niespalona ropa. Na dniach podjadę do mechanika niech patrzy, bo przecież jest gwarancja i zapytam jeszcze raz o VAG. Spróbuj się połaczyć przy właczonym silniku. Witam wszystkich Mam wielki problem. w Moim Fordzie Galaxy 1.9TDi nie działa dogrzewacz, prawdopodobnie czujnik temp. i teraz wielka prośba czy mógł by ktoś zrobić zdjęcie czujnika dogrzewacza, gdzie on się znajduje, bo szukałem już wszędzie i nie mogę znaleść. :/ a i jeśli nie ma podłączonego pina chyba 5 od diagnostyki do dogrzewacza to nic nie da podłączenie interfejsu żeby sprawdziać co jest nie tak. Pozdr. Masz nizej czujniki, a pin 5 musi byc podpięty do diagnozy, to oczywiste ! Grzechu21 13-03-2010, 07:54 dzięki stefano za odpowiedz. ma ktoś może na sprzedaż samą elektronikę sterującą do eberspacher D3W z ??? albo gdzie taką dostać ??? sp4jkk 13-03-2010, 08:40 Spróbuj się połaczyć przy właczonym silniku. No Stefano tego też próbowałem, bo wcześniejszy sterownik się łączył TYLKO przy włączonym silniku. Ten natomiast w żadnej konfiguracji się nie łączy. krzyspvfr 13-03-2010, 08:58 Wydaje się, żer masz problem ze swoim przełacznikiem I-0-II. No tak mi się też wydaje, ale on działał poprawnie na poprzednim sterowniku - D4WS. Może przy przekładaniu coś we wtyczce się zwarło... Wypnij wtyczkę od pieca i sprawdź w gnieżdzie tym co wychodzi zprogu auta jakie masz napęcia na pinie 6, czy 7, a nie ten idzie do zegara, bo to D5WS, przełączająć twój przełącznik, bo moze tu coś jest poknocone. 1 - na czujnik temperatury /zewn./ 2 - na pin nr 6, kostki dogrzewacza / srodkowy / 3 - zasilanie z zewnatrz +12, /zewn. /,......ale po stacyjce, a ty masz moze z pinu nr 1 dogrzewacza, gdzie jest + 12 V /na stale /???? Mam +12V na stałe na pinie 3 przełącznika. Może ci startować na postoju własnie dlatego , ze ma może przypatkiem to podłaczenie z przełacznika idzie ci na pim nr 7, gdzie zegar???? Miernik i do dzieła ! Znalazłem rozpiskę gniazda w piecu, o - taką: Pin 1 +12V, zacisk +30 (zawsze wlaczony) Pin 2 masa, zacisk -31 Pin 3 dla D3W masa do pompki wody, dla D5W wolny Pin 4 sygnal +8,4 V pulsujacy, do pompki paliwa Pin 5 dla D3W wolny, dla D5W diagnostyka - Pin 6 +12V, zacisk +15, (sterowanie z czujnika temperatury) Pin 7 +12V, zacisk +D, alternator (przy wlaczonym silniku) Pin 8 - wolny Stefano, piszesz, że dla D5WS pin 7 idzie z zegara sterującego, tak? Jak w takim razie sterownik pieca rozpoznaje, że jest włączony silnik w aucie, żeby odpalić piec w trybie dogrzewacza? falcon226 13-03-2010, 12:22 [QUOTE=egonmonia;1385226]piszesz Pan cos ciekawego od czasu do czasu czy tylko instrukcje ? szukajcie a znajdziecie ?JEST was tu widze co raz to więcej :) Koledzy pomocy potrzebują a ty tylko popychanie i nabijanie postów :) WSTYD! Co "wstyd"??sie pytam udzielanie porad gdzie szukac rozwiązań "instrukcji" to jest wsytd!!!!co mamy sie rozwodzic i pisac kolejnie 200 postów czy borygo dobrze chłodzi dogrzewacz?bo kolega nie wie lub czytac mu sie niechce tego działu!!!!albo znów pisac dlaczego sie przegrzewa i wyłącza i.t.p!!tu jest juz wszystko napisane!!!!!!!!!!Wstyd to jest kraść!!!Kraść czyjś czas!!A potem becza tu niektórzy ze jest ponad 200 stron do czytania!!i wali mnie to ile mam postów!!!!!wkurzyłes mnie okropnie. Stefano 13-03-2010, 21:13 No tak mi się też wydaje, ale on działał poprawnie na poprzednim sterowniku - D4WS. Może przy przekładaniu coś we wtyczce się zwarło... Mam +12V na stałe na pinie 3 przełącznika. ...... Stefano, piszesz, że dla D5WS pin 7 idzie z zegara sterującego, tak? Jak w takim razie sterownik pieca rozpoznaje, że jest włączony silnik w aucie, żeby odpalić piec w trybie dogrzewacza? Pin 7 jest podpiety prze zegar. Po właczeniu silnika, na pin 7 powinno byc D+ z alternatora, a po wyłączeniu silnika + już z samego zegara. Te + 12 V na przełaczniku powinieneś mieć po stacyjce i dlatego ci sie włacza na tej pozycji po zgaszeniu silnika. Przejżyj sobie instrukcje podpiecia D5WS. Pozdr. krzyspvfr 15-03-2010, 18:41 Te + 12 V na przełaczniku powinieneś mieć po stacyjce i dlatego ci sie włacza na tej pozycji po zgaszeniu silnika. Tyle że tak mi się dzieje w obwodzie z czujnikiem, czyli w pozycji 1 :-) no chyba że popieprzyłem kabelki przy podłączaniu. Jak się zrobi cieplej to spróbuję to zdebugować przez mierzenie napięć w kostce. Dzięki za wszystkie rady, masz chłopie wielką wiedzę :) egonmonia 20-03-2010, 10:05 [QUOTE=egonmonia;1385226]piszesz Pan cos ciekawego od czasu do czasu czy tylko instrukcje ? szukajcie a znajdziecie ?JEST was tu widze co raz to więcej :) Koledzy pomocy potrzebują a ty tylko popychanie i nabijanie postów :) WSTYD! Co "wstyd"??sie pytam udzielanie porad gdzie szukac rozwiązań "instrukcji" http://hobby-elektronika.eu/schematy.html to jest wsytd!!!!co mamy sie rozwodzic i pisac kolejnie 200 postów czy borygo dobrze chłodzi dogrzewacz?bo kolega nie wie lub czytac mu sie niechce tego działu!!!!albo znów pisac dlaczego sie przegrzewa i wyłącza i.t.p!!tu jest juz wszystko napisane!!!!!!!!!!Wstyd to jest kraść!!!Kraść czyjś czas!!A potem becza tu niektórzy ze jest ponad 200 stron do czytania!!i wali mnie to ile mam postów!!!!!wkurzyłes mnie okropnie. nie miałem tego w planach :) PRZEPRASZAM :) ale cóz to za odp: użyj szukajki ,to już było itd itp >>> lepiej post zignorować ,nie sądzisz ?jeszcze raz przepraszam . Easy-rider 22-03-2010, 21:07 Witam wszystkich Jestem nowy na tym forum, ale za wszelką cenę starałem się w całości ogarnąć ten temat. Przez całą zimę jeździłem bez pracującego dogrzewacza. Nie było lekko. Teraz stopniały śniegi i sam postanowiłem rozprawić się ze swoim piecykiem. Mam nadzieję, że do następnej zimy zdążę. Mam galaxy z 1999 roku MK I 1,9 TDI 90 KM. Z piecyka zczytałem, że jest to HYDRONIC D3WZ. Czyli nie mam dodatkowej pompki płynu chłodzącego. Znalazłem i zwarłem czujnik temperatury, i nic. Szukałem więc dalej. W pompce paliwa jeden styk (wsuwka męska) była całkowicie zgnita. Wyjąłem pompkę, dolutowałem przewody, sprawdziłem na krótko było OK, podłączyłem i dalej nic. Przy zwartym czujniku temp. po włączeniu silnika cisza. Więc wyjąłem piecyk. Na krótko wentylatorek pracuje. Do akumulatora podłączyłem więc świecę. Grzała się po całej długości, ale bardzo dużo pobierała prądu. Poszczególne nitki przewodów plecionych (nie były cienkie ze starej instalacji samochodowej) paliły się razem z izolacją. Jak ta świeca ma tak pracować to, co będzie z moją instalacją w aucie??. Ona ma tak działać??. Sitka nie mam, więc co dalej mam począć??. Zamiast piecyka mam teraz dwie rurki. Skoro pompka paliwa działa, czujnik zmostkowany, świeca żarowa grzeje to co mu dolega??. Czytałem na tym forum, że MK I nie da się podłączyć VAG-iem, aby skasować błędy dogrzewacza. Trzeba skontaktować się z serwisem. Inni pisali, że piecyk w tym modelu odpala po każdej naprawie bez konieczności kasowania błędu. Chciałem kupić taki kabelek na allegro, ale nie wiem czy będzie jakakolwiek komunikacja z autem, i czy skasuję nim błędy sterownika piecyka. Jeśli wiecie coś na temat takich możliwości prosiłbym o informacje, (jaki kabelek i oprogramowanie). Może jednak trzeba go podłączyć i coś skasować by podgrzewacz ruszył. Czy te świece muszą tak działać??. Proszę o pomoc Pozdrawiam Stefano 22-03-2010, 21:54 @Easy-rider Wszystko miałes napisane, ale nie doczytałeś; 1. resetujemy D3WZ przez wyjecie wtyczki ze sterownika wewnatrz pieca, 2. SWIECA ŻAROWA JEST NA 8V, dziwne ze jej nie splaliłeś, podpinając ponad 12 V !!!!!!!!!! 3. Kable instalacji fabr, wytrzymają. 4. O kabelkach do diagnozy pisalismy tutaj juz sporo, poczytaj temat: "Diagnodtyka VAG" - nie połaczysz sie takim kabelkiem z piecem w tym modelu auta. Ostatnio nasi userzy kupuja niebieskie kable za 39,99 zeta i sa OK. 5. Skasujesz błędy sterownika, poprzez reset, patrz p.1 NIE SPRAWDZAJ POMKI PALIWA, KIEDY JEST WPIETA W INSTALACJĘ AUTA, zewnętrzne +12 V moze uszkodzic sterownik piecyka. Pozdr. Easy-rider 23-03-2010, 09:05 Dzięki Stefano Będę kombinował. Swój piecyk tak restartowałem ale w zimę "kładąc" się na śniegu i nic nie pomagało. Wtedy nie wiedziałem że przewody do pompki paliwa są zgnite. Teraz się nie dziwię że nie odpalił. Pompkę wpiętą w instalację nie sprawdzałem gdyż nie miałem się gdzie podłączyć. Wyjąłem ją, zlutowałem, podpiełem butelkę z ropą na szlałfiku i działała. Mam cichą nadzieję że ta świeczka będzie nadal działać. Zrobię jak pisałeś i dam znać. Pozdrawiam adiee 26-03-2010, 06:11 witam do przerobienia na postojowe mam już chyba wszystko tylko zastanawiam się nad tym czy webasto uruchomi się jak podam na pin 7 ten sam plus co na czujnik(pin 6 na nim mam teraz przełącznik plus po zapalniczce - cały czas napięcie). Stefano 26-03-2010, 20:12 Dzięki Stefano Będę kombinował. Swój piecyk tak restartowałem ale w zimę "kładąc" się na śniegu i nic nie pomagało. ........ Zrobię jak pisałeś i dam znać. Pozdrawiam Chyba nie rozumiemy sie, masz wyjąc wtyczkę ze sterownika wewnatrz pieca, a nie tą 6-pin. która wychodzi z progu, bo leżąć na sniegu pod autem chyba wypinałeś jednak chyba tą zasilającą, a wtedy nic nie zresetujesz. Pozdr. kieras 27-03-2010, 16:44 Witam, wszystkich walczacych z dogrzewaczami. Standardowo, moj piec nie dziala, ale moj problem jest troszke bardziej skomplikowany, bynajmniej dla mnie. Po ogledzinach pacjeta, problem jest taki-kostka od pieca jest zmasakrowana, ktos musial zawadzic czyms o kostke, bo nie zostalo z niej za wiele, a resztki plastiku byly w blocie i wszystkie piny zaszly rdza. teraz moje pytanie, moze ma ktos cala kostke ( z instalacji od auta i od pieca ) z kawalkami kabli, tak abym mogl dolutowac do swoich kabli, do sprzedania. FABIO 29-03-2010, 16:35 koledzy mam pytanie w moim galaxie 1997r 1.9tdi 90KM niema wcale dogrzewacza ani instalacji do niego. mam na oku rozbitka w którym jest dogrzewacz i nawet włącza się go na panelu koło radia (taki przycisk auta z mgiełką w środku) i oto moje pytanie. czy ktoś już takie coś robił i czy da rade takie ustrojstwo przerzucić do mojego galaxiaka bo niemam zamiaru w tą zime znowu marznąć :) doktorek35 30-03-2010, 22:19 koledzy mam pytanie w moim galaxie 1997r 1.9tdi 90KM niema wcale dogrzewacza ani instalacji do niego. mam na oku rozbitka w którym jest dogrzewacz i nawet włącza się go na panelu koło radia (taki przycisk auta z mgiełką w środku) i oto moje pytanie. czy ktoś już takie coś robił i czy da rade takie ustrojstwo przerzucić do mojego galaxiaka bo niemam zamiaru w tą zime znowu marznąć :) Wszystko się da!Mój kumpel wrzucił sobie taki "bajer" do Daewoo Tico!Musisz spełnic tylko kilka warunków: -mieć dogrzewacz np.D3WZ + mocowanie + węże do wpięcia go w obieg cieczy itp. -do niego pompkę paliwa -założyć trójnik na wężyku paliwa z baku i podłączyć w/w pompkę -podciągnąć instalacje zasilającą piec czyli: 1- stałe zasilanie + i - (12V) 2- impuls z alternatora (+ 12V) 3-włącznik manualny piecyka (+ 12V) lub dokupujesz sobie na szrocie/ASO czujnik temp.i on uruchamia piec-poniżej +5 stopni. 4-zasilnie z pieca do pompki paliwa. Chyba to już wszystko by mieć ciepło w autku. Dogrzewacz nie jest uruchamiany tym przyciskiem o którym piszesz. Stefano 30-03-2010, 22:32 koledzy mam pytanie w moim galaxie 1997r 1.9tdi 90KM niema wcale dogrzewacza ani instalacji do niego. mam na oku rozbitka w którym jest dogrzewacz i nawet włącza się go na panelu koło radia (taki przycisk auta z mgiełką w środku) i oto moje pytanie. czy ktoś już takie coś robił i czy da rade takie ustrojstwo przerzucić do mojego galaxiaka bo niemam zamiaru w tą zime znowu marznąć :) Jak pisze kolega wyzej, wszystko sie da... Wykonuję takie instalacje dogrzewacza z opcją ogrzewania postojowego, ze sterowaniem manualnym, zegarem lub radiowym na pilota. Pozdr. doktorek35 30-03-2010, 23:06 Wszystko się da.... W sumie też nie miałem w swoim furaku dogrzewacza.Postanowiłem pewnego dnia go założyć...Nie miałem o tym zielonego pojęcia...Poradziłem sobie z tym bez problemu-choc nie ukrywam że Forum dużo mi pomogło!Teraz już mam w planie przerobić go na zdalne sterowanie i to jest kwestia killku dni!Na pewno sobie dasz rade - tylko czytaj z uwagą posty w tym temacie!Powodzenia! wysokist 31-03-2010, 21:11 Czy to się nada do sterowania dogrzewaczem w MK2 2001 http://www.allegro.pl/item945487165_eberspacher_easystart_t_sterownik_ze gar_webasto.html Stefano 01-04-2010, 07:00 Tak, jesli zasilany jest na 12 V, dopytaj sprzedawcy, bo to mi wygłada jak od ciezarowej Scani, a tam jest 24 V. Pozdr. FABIO 03-04-2010, 11:19 koledzy ja znowu z zapytaniem. w moim galaxiaku 1997r 1.9tdi 90KM niema dogrzewacza ani instalacji pod niego. Mam tu alhambre 1998r 1.9tdi która idzie na części i ma dogrzewacz a raczej webasto bo ma juz ten monitorek którym sie manipuluje ogrzewaniem postojowym. i tu moje pytanie bo mam zamiar na miejscu przełożyć z alhambry do mojego wszystko tak zeby mi to działało i teraz powiedzcie czy to bedzie pasowało i co mam poprzekładać zebym o czyms nie zapomniał ? Pozdrawiam jblack 03-04-2010, 19:54 przekladaj wszystko co sie wiaze z webasto dogrzewacz ,sterownik,rurki ,zegar ,kable weze,gumowe,aluminiowe ,popatrz co gzie idzie po rurkach i kablach i bedziesz wiedzial co rozebrac moze ktos ma z kolegow schemat zETKi to wstawi zdjecie i bedziesz wiedzial FABIO 03-04-2010, 21:45 własnie tak bede musiał zrobić ale jeśli ktoś ma schemat albo fotki Panowie to byłbym wdzięczny :) Stefano 03-04-2010, 23:12 koledzy ja znowu z zapytaniem. w moim galaxiaku 1997r 1.9tdi 90KM niema dogrzewacza ani instalacji pod niego. Mam tu alhambre 1998r 1.9tdi która idzie na części i ma dogrzewacz a raczej webasto bo ma juz ten monitorek którym sie manipuluje ogrzewaniem postojowym. i tu moje pytanie bo mam zamiar na miejscu przełożyć z alhambry do mojego wszystko tak zeby mi to działało i teraz powiedzcie czy to bedzie pasowało i co mam poprzekładać zebym o czyms nie zapomniał ? Pozdrawiam Były takie wersje SGA w starej budzie bez dogrzewacza, pewnie dla E, P czy gdzieś do południowych cieplejszych krajów i ty pewnie na taka trafiłeś. Przełożenie całej instalcji nie bedzie takie proste, masz chyba rurki z płynem wdłuz podłogi do tylnej nagrzewnicy. to tam nie bedzie problemu z wpieciem sie wten obwód. Po stronie elektrycznej czeka cie kawał roboty, bo ty masz inną wiazkę i trzeba ciagnąć nowe dodatkowe przewody do dogrzewacza, czujnika temp. pompki paliwa i wodnej, a i jeszcze zegar i sterownik postrojowego, Będzie troche myslenia. Pozdr. FABIO 03-04-2010, 23:38 Stefano tak jak mówisz rurki mi idą pod fotelem kierowcy nad tylne koło czyli do tylnej nagrzewnicy. Ale nie mam pompki paliwa ani dogrzewacza ani żadnej instalacji :( Alhambra z której chce wyciągnąć sprzęt ma wszystko włącznie z monitorkiem ogrzewania postojowego w aucie. Musze napewno wyciągnąć przewody i rurki pod autem,podpiąć się do baku żeby ciągnąć ropke do dogrzewacza. Ale czy jest jeszcze coś gdzieś o czym musze pamiętać zeby przełożyć ? i czy napewno te wszystkie blachy trzymające dogrzewacz przymocowane do progu będą pasowały do galaxa? Kurcze dużo niewiadomych ale musze coś zrobić bo w zimie marzłem a mam naprawde dobry egzemplarz galaxiaka,pali na dotyk nawet w największe mrozy, nie bierze oleju i od czasu jak mi przewody turbiny dobrze pozakładali bo były pomieszane to śmiga jaktalala, spokojnie z 5 pasażerami na pokładzie rozkulałem go do 195km/h :) (oczywiście według wskazań prędkościomierza i tylko na chwilke w celu sprawdzenia ile poleci) kogis 04-04-2010, 12:18 Witam forumowiczów. Dzięki wam naprawiłem dogżewacz w zimie i grzeje do teraz chociaż temp.powietrza przekracza czasami +10 .Czy nie powinien się wyłączyć do sezonu zimowego ? Czy przyczyną może być czujnik temp. na podszybiu ? Proszę o podpowiedż. POZDRAWIAM. Stefano 04-04-2010, 12:52 Stefano tak jak mówisz rurki mi idą pod fotelem kierowcy nad tylne koło czyli do tylnej nagrzewnicy. Ale nie mam pompki paliwa ani dogrzewacza ani żadnej instalacji :( Alhambra z której chce wyciągnąć sprzęt ma wszystko włącznie z monitorkiem ogrzewania postojowego w aucie. Musze napewno wyciągnąć przewody i rurki pod autem,podpiąć się do baku żeby ciągnąć ropke do dogrzewacza. Ale czy jest jeszcze coś gdzieś o czym musze pamiętać zeby przełożyć ? i czy napewno te wszystkie blachy trzymające dogrzewacz przymocowane do progu będą pasowały do galaxa? Kurcze dużo niewiadomych ale musze coś zrobić bo w zimie marzłem a mam naprawde dobry egzemplarz galaxiaka,pali na dotyk nawet w największe mrozy, nie bierze oleju i od czasu jak mi przewody turbiny dobrze pozakładali bo były pomieszane to śmiga jaktalala, spokojnie z 5 pasażerami na pokładzie rozkulałem go do 195km/h :) (oczywiście według wskazań prędkościomierza i tylko na chwilke w celu sprawdzenia ile poleci) Blachy podtrzymujace piecyk bedą pasować, rurek alu nie przekładaj bo już masz w swoim, instalacji nie wymienisz bo to są kompletne wiązki, trza dawać nową swoją, ten monitorek co piszesz to zegar sterujący, tylko czy taki z czterema przyciskami przy lampce sufitowej, czy to zegar modułowy dołozony gdzieś przy kierownicy. Chodzi mi o to czy ta instalacja ogrzewania postojowego była tam załozona fabrycznie czy jest dołozona. ........ Czy przyczyną może być czujnik temp. na podszybiu ? Proszę o podpowiedż. POZDRAWIAM. Tak, ale moze sie właczać do +10 st. Pozdr. FABIO 04-04-2010, 17:53 jest to chyba zegar modułowy, dołożony bo jest przyczepiony po lewej stronie koło kierownicy taki mały wyświetlacz i kilka przycisków kogis 04-04-2010, 18:11 . DZIĘKI Stefano . Ale jak można zrobić żeby załanczał się przy niższej temp. POZDR> Stefano 05-04-2010, 16:25 . DZIĘKI Stefano . Ale jak można zrobić żeby załanczał się przy niższej temp. POZDR> Było to opisane w tym temacie.... trzeba pociągnąć z progu kabelki i zrobić włacznik manualny tego czujnika temperatury z podszybia, to będziesz mógł sterować załączaniem piecyka, ale tylko w czasie pracy silnika kogis 05-04-2010, 20:51 Dzięki Stefano ! Znalazłem ! POZDRAWIAM . grzesio14 06-04-2010, 17:36 Przepraszam bo nie moge znaleść jak moge wyłaczyć dogrzewacza bo mi nie jest on do niczego potrzebny . grzesio14 06-04-2010, 17:38 Mam takie pytanie jak moge wyłaczyć ten dogrzewacz ? bo jest ciepło a on się włacza (za bład przepraszam) dzieki i pozdrawiam ?? sp4jkk 06-04-2010, 18:42 Widocznie nie jest za ciepło skoro się włącza. Jeśli nie ma żadnych przeróbek i się włącza to znaczy, że tak ma być. Do 10 st pewnie będzie się włączał. Powyżej już nie powinien. Stefano 06-04-2010, 20:51 Mam takie pytanie jak moge wyłaczyć ten dogrzewacz ? bo jest ciepło a on się włacza (za bład przepraszam) dzieki i pozdrawiam ?? Nie chce ci sie poszukać, pisalismy o tym juz tyle razy. Naraże się Mederatorowi; Wyjmij czujnik temperatury na podszybiu, albo odetnij mu zasilanie - wyciag na lato bezpiecznik nr 12. Pozdr. MisiekK 07-04-2010, 20:07 mój włączył się ostatnio przy 10,5C, ale sie ciesze bo po kontroli czyszczeniu chodził 2 dni i zdechł- częste zaniki płomienia. Resetowałem błędy co 2-3dni czekajac na jesień aby wymienić dogrzewacz na starszy model. Po 2 tygodniach zaczął chodzić i chodzi do dziś bez błędów więc zobaczymy kolejnej zimy. RafałB 08-04-2010, 08:34 Przy 10,5 wiadomo ze może sie załączyć,bo nic nie jest aż tak dokładne...ale już przy 11 i więcej nie powinien. radzio.w 12-04-2010, 18:24 witam mam pytanko?czy mozna uruchomic dogrzewac bez uzycia vag-a?padla mi pompka wymuszajaca obieg i dogrzewacz zablokowal sie. pozdrawiam sp4jkk 12-04-2010, 21:23 witam mam pytanko?czy mozna uruchomic dogrzewac bez uzycia vag-a?padla mi pompka wymuszajaca obieg i dogrzewacz zablokowal sie. pozdrawiam Trzymam kciuki, że się tylko zablokował. Mi jak padła pompka, to się już nigdy nie włąćzy, padł i musiałem wymieniać sterownik. Jednak bez vaga to tylko w serwisie mogą Ci błędy wykasować i wtedy odblokują. Chyba, że ktoś z vagiem jest w okolicy. RafałB 13-04-2010, 08:24 Na szczęście teraz od 8 rano są temp już ok.10 stopni i dogrzewacz już sie nie załącza,więc temat "DOGRZEWACZ" pójdzie w zapomnienia do jakiegoś hmm..września?Za to pojawi sie najczęściej czytany: "Klimatyzacja" :) marwyk 20-04-2010, 06:33 Posiadam w Galaxy oryginalny dogrzewacz Ebera rozbudowany fabrycznie do ogrzewania stacjonarnego. Postanowiłem rozbudować go o dodatkowego pilota TP5 i wszystko działa poprawnie oprócz funkcji wentylacji. Udało mi się te funkcje uaktywnić ale nie działa jak należy tzn. piec się włącza tak samo jak przy funkcji ogrzewania. Czy można w jakiś sposób podpinając do panelu klimatronika te funkcje. Drugie pytanie odnośnie samego ogrzewania to jak jest włączona funkcja ogrzewania to na panelu pokazuje się ikonka auta i wraz napisem HE - czy jest możliwość takiego zaprogramowania aby ta temperatura była regulowana czyli nagrzewa wnętrze do np. 22 stopni i utrzymuje te temperaturę (kolega tak ma w Passacie więc wiem że jest to możliwe ). doktorek35 22-04-2010, 06:10 Witam,zakupiłem ostatnio Webasto Thermo Top T DW50 i niestety sprzedający nieumiejętnie zdemontował je z auta.Potrzebuje schemat (dla Amatora) podłączeń przewodów a tak dokładniej to najlepiej oznaczenie kolorów przewodów (niektóre są rozcięte) Nadmienie że to jest cały komplet wraz z zegarem.W wiązce są 3 bezpieczniki i jeden przekażnik. Z góry dziękuje za pomoc! Nie będę pisał nowego posta-udało mi się odpalić piec- wszystko dziła jak należy ale pozostają mi jeszcze do rozszyfrowania 3 przewody żółty,fioletowy i brązowy są one w jednej koszulce (wiązce). Czy ktoś ma pomysł gdzie to ustrojstwo najlepiej zamontować w aucie???W komorze silnika jest za mało miejsca a może pod spodem???Nie mam pomysłu na to!Pomocy!!! Stefano 28-04-2010, 21:13 Podaj mi na PW swoja poczte to ci wyslę schemat DW50. Pozdr. waldor4 11-05-2010, 19:47 Zrobiło się ciepło więc dokończyłem dzieła, choć nie w pełni. Dogrzewacz pracuje mi już drugi sezon, a niedawno uruchomiłem ogrzewanie postojowe. No i nasunęły mi się wątpliwości. Pierwsza dotyczy sposobu działania. W temacie http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=53667 jest mój sterownik który w końcu musiałem naprawić we własnym zakresie i choć bez jednego elementu, tego tuż pod scalakiem, zdaje się działać prawidłowo. Z włączeniem nie ma problemu, a wątpliwość dotyczy zachowania przy wyłączeniu. Normalnie po zgaszeniu silnika pompa wody pompuje jeszcze przez około 2 minuty. Po zatrzymaniu w funkcji ogrzewania postojowego już nie, więc dochodzi do przegrzania. Więc albo elektronika nie działa jeszcze jak powinna, albo jeszcze w trakcie pracy ebera powinienem wsiąść i uruchomić silnik. Takie rozwiązanie mnie jednak nie zadowala, ale ze schematu jaki rozrysowałem prując wiązki w swoim aucie wygląda na to, że tak ma być. Przeglądając schemat rozbudowy webasto też. Czy tak ma być? Druga rzecz dotyczy mini zegara. Na schematach znalazłem podłączenie trzema przewodami, raz gdzieś były cztery. U mnie jest pięć. Czerwony - + Brązowy - - Zółty - + do załączenia dogrzewacza Niebieski - znalazłem,że podłączony jest ?jakiś? sygnał z zdalnego sterowania TP 41 Szaro/czarny - ??? waldor4 13-05-2010, 09:24 Chyba umrę tak ślęcząc przed komputerem. Znalazłem takie rzeczy http://www.in-house.dk/eberspaecher-norge/pkt1/betjen/TP41-TP41i.pdf http://www.standkachels.com/downloads/pdf/Clock%20mini%20Eberspacher.pdf http://www.espar.com/tech_manuals/Airtronic_5/Airtronic%20D-B5L%20TS%2004-2008%20EN.pdf http://www.eberspaecher.pl/ftp/Wlaczniki_Eberspaecher.pdf W instrukcji do airtronic'a znalazłem podłączenia swojego zegarka. I wychodzi na to że pod niebieski podłączany jest jakiś sygnał transmisji rozpoznający do czterech sterowników radiowych TP41. A już się łudziłem że będę mógł tu podać +12 by uruchamiać ogrzewanie z pilota. No trudno, jak nie to nie, są inne rozwiązania, będzie więcej grzebania. Z szaro/czarnego wychodzi sygnał do podświetlenia-złącze 58, ale gdzie?? Ciekawa sprawa to (nie)zgodność instrukcji upublicznionych w necie. Jak widać po linkach tylko w innej wersji językowej instrukcji mini zegara jest info o funkcji specjalnej - współpraca z TP41. |