Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18

bartixr
16-11-2012, 13:12
[QUOTE=bartixr;1906042]
zewrzyj czujnik temp. zapal wóz i pomierz czy są wszystkie napięcia na przewodach:

Tych pod autem na wtyczce obok dogrzewacza?
Fakt ale sprawdziłem tam tylko zasilanie.

tak, tam sprawdź czy masz na 3 przewodach 12 woltów (pod zwarciu czujnika temp i zapaleniu auta)
pozostałe dwa to pompka paliwa i pewnie z jeden diagnostyczny (zresztą, we wcześniejszych postach jest opisany D5..)

toni3a
16-11-2012, 13:24
Witam kolegów.Przewaliłem cały temat i nadal jestem w kropce.Seat alhambra 1.9 tdi 110km,dogrzewacz d3wz.Urwany przewód przy pompie paliwa-naprawiony-wymieniona świeca żarowa,czujnik temp.-zworka,napięcia na pin1,6,7 ok.Piecyk robi test ,startuje ,chwilę pracuje?ok2-3min i się wyłącza.Nigdy wcześniej nie miałem dogrzewacza,tego naprawiałem według Waszych wskazówek.Czyżby to był czujnik temp. w dogrzewaczu?Z góry dziekuję i pozdrawiam.

bartixr
16-11-2012, 14:14
bardzo prawdopodobne, że dochodzi do przegrzania i piec wyłącza się, przedmuc***e i staje.
sprawdź czy masz obieg płynu - niezapowietrzony układ.
Bez piecyka tylna nagrzewnica dmucha solidnie ciepłym powietrzem ?

czy start pieca na 2-3 minuty jak piszesz, powiązany jest z klikaniem pompki , zwiększaniem obrotów wentylatora i parzącymi spalinami z wydechu ? (nie poparz się)

jeśłi tak, to możliwe, ze niesprawny jest jeden z dwóch termistorów temp. płynu. Stoją na wejściu płynu i na wejściu. Można zdiagnozoawać, pomierzyć wlewając ciepła wodę w piecyk aż do 80-90 stopni (prawie wrzątek) i kontrolując rezystancję.

toni3a
16-11-2012, 15:34
Dzięki za zainteresowanie kolego bartixr.Tył dmucha tak jak przód czyli obieg jest.Start pieca wiąże się ze zwiększonymi obrotami wentylatora i b.gorącymi spalinami ale cykania pompki nie słyszę-może przez to że mi dzwoni w układzie wydechowym.A tak nawiasem to jestem słabo obcykany ale sytuacja zmusza do podjęcia tematu

cowboy
16-11-2012, 18:29
w moim sharanie dogrzewacz po kilku nieudanych próbach startu zostaje totalnie zalany (sitko i świeca wymieniona). przy kolejnej próbie rozruchu ściągnełem węzyk paliwa żeby sprawdzić działanie pomki paliwa i w tym momencie dogrzewacz zaskoczył. Szybi wyjazd za miasto, dogrzewacz "wypalony", od tego momentu działa jakiś czas poprawnie.
Założyłem sobie obok włącznia zwierającego czujnik temperatuty na podszybiu drugi włącznik podświetlany 12V załączający pompę paliwa (jak go wyłączę to lamka pulsacyjnie się zapala i sterownik ma sygnał)
Dlaczego co jakiś czas lub po dłuższej przerwie mam wrażenie że "mokra" świeca zasilana kolejnymi dawkami paliwy nie ma siły w uruchomić dogrzewacza

Piecyk masz do czyszczenia. Prawdopodobnie cienki kanalik podający powietrze bezpośredni na świecę jest przypchany.
Nie pochwalam twojego pomysłu z przełącznikiem. Piecyk ci się zblokuje od błędów prędzej czy później..:diabelek:. Lepiej załóż go pod pin 6-który odpala i gasi piecyk albo pod czujnik temp.od piecyka

grinio
16-11-2012, 23:33
Witam
Mam D3WZ i problem z nim. Był odpięty jakiś czas (2lata) Teraz próbuję go reanimować i coś mi to nie wychodzi.

Pompa paliwa reanimowana - działa, podaje paliwo,
Piec przechodzi test i zaczyna się uruchamiać, grzeje świeca, podaje paliwo załącza nadmuch, zaczyna dymić i przerywa, za kilka minut następna próba i też lipa, a z wydechu zaczyna paliwo kapać.
Piec rozebrany i wyczyszczony, świeca grzeje cała, wentylator kręci lekko, palenisko wyczyszczone. Nie znalazłem jednak żadnego sitka na świecy i może tu problem że nie chce się ropka zapalić na samym sztyfcie?.
Podobno są dwa rodzaje pieców z sitkiem i bez. Jak to rozpoznać? Czym się różnią?
Co jeszcze może być przyczyną że nie może zapalić?

A tak poza tematem Czy ktoś ma jakąś starą obudowę do d3wz? albo uszkodzony, bez sterownika? tanio?
Moja od tej soli na drodze całkiem już zeżarta, osłona wentylatora na pół pęknięta, kominek od wydechu zeżarty i dość mocne wżery na wymienniku:(

Pozdrawiam

cowboy
16-11-2012, 23:52
Witam
Mam D3WZ i problem z nim. Był odpięty jakiś czas (2lata) Teraz próbuję go reanimować i coś mi to nie wychodzi.

Pompa paliwa reanimowana - działa, podaje paliwo,
Piec przechodzi test i zaczyna się uruchamiać, grzeje świeca, podaje paliwo załącza nadmuch, zaczyna dymić i przerywa, za kilka minut następna próba i też lipa, a z wydechu zaczyna paliwo kapać.
Piec rozebrany i wyczyszczony, świeca grzeje cała, wentylator kręci lekko, palenisko wyczyszczone. Nie znalazłem jednak żadnego sitka na świecy i może tu problem że nie chce się ropka zapalić na samym sztyfcie?.
Podobno są dwa rodzaje pieców z sitkiem i bez. Jak to rozpoznać? Czym się różnią?
Co jeszcze może być przyczyną że nie może zapalić?

A tak poza tematem Czy ktoś ma jakąś starą obudowę do d3wz? albo uszkodzony, bez sterownika? tanio?
Moja od tej soli na drodze całkiem już zeżarta, osłona wentylatora na pół pęknięta, kominek od wydechu zeżarty i dość mocne wżery na wymienniku:(

Pozdrawiam

Wymieniałeś uszczelkę czy włożyłeś starą z powrotem-nie dałeś tam przypadkiem jakiegoś silikonu?
Przeczytaj mój post powyżej o kanaliku...
Czasem, ale rzadko zdarza się, że świeca, pomimo że grzeje nie daje pełnej mocy i piec nie odpali.
Czy pompa na pewno podaje paliwo, czy tylko "cyka"? No ale pewnie podaje, skoro piszesz, że ropa aż kapie.
Sitka nie da się nie zauważyć ale u ciebie na pewno nie ma bo masz D3WZ.
Po obudowę napisz do Stefano-pewnie ci coś znajdzie dobrego.

grinio
17-11-2012, 00:30
Wymieniałeś uszczelkę czy włożyłeś starą z powrotem-nie dałeś tam przypadkiem jakiegoś silikonu?
Przeczytaj mój post powyżej o kanaliku...
Czasem, ale rzadko zdarza się, że świeca, pomimo że grzeje nie daje pełnej mocy i piec nie odpali.
Czy pompa na pewno podaje paliwo, czy tylko "cyka"? No ale pewnie podaje, skoro piszesz, że ropa aż kapie.
Sitka nie da się nie zauważyć ale u ciebie na pewno nie ma bo masz D3WZ.
Po obudowę napisz do Stefano-pewnie ci coś znajdzie dobrego.

Uszczelkę zrobiłem nową z niepalnego materiału (klingieryt), Może nie wyszła jak fabryczna ale ok. Przyznam się bez bicia że dałem trochę sylikonu temperaturowego ;)
i teraz tak myślę że mógł przytkać ten kanalik, hmm. bo po pierwszym założeniu odpalił mi dobrze, ale że był przypowietrzony układ chłodzenia to wyłączyło go z przegrzania. Potem już nie odpalił.
No cóż jutro kolejny dzień walki, choć nie wiem czy obudowa wytrzyma kolejne rozkręcanie,
Dzięki za naprowadzenie na trop z kanalikiem!!!
Pozdrawiam

cowboy
17-11-2012, 00:50
Dzięki za naprowadzenie na trop z kanalikiem!!!

Podejrzewam silikon w tym cienkim kanaliku-dlatego pytałem.
Jak nie chcesz całego pieca rozbierać znowu. Wykręć tylko świecę i stalowym drucikiem wygiętym w kształcie litery "L" możesz spróbować przeczyścić ten kanalik i przedmuchać. Wpychając drucik (pod lekkim kątem) poczujesz czy jest tam jakiś syf. Jest to doraźna naprawa...

grinio
17-11-2012, 15:20
Podejrzewam silikon w tym cienkim kanaliku-dlatego pytałem.
Jak nie chcesz całego pieca rozbierać znowu. Wykręć tylko świecę i stalowym drucikiem wygiętym w kształcie litery "L" możesz spróbować przeczyścić ten kanalik i przedmuchać. Wpychając drucik (pod lekkim kątem) poczujesz czy jest tam jakiś syf. Jest to doraźna naprawa...

BINGO !!
Kanalik był powodem , co prawda nie był zapchany sylikonem , ale dorabiając uszczelkę zrobiłem za mały otwór przy świecy i powietrze nie miało się jak przedostawać do świecy żarowej. Po zmianie uszczelki odpalił od kopa ale po chwili przerywał prace. Przejechałem się kawałek żeby powietrze z układu pogonić i hula aż miło. auto miało 85oC a on jeszcze grzał. dopiero jak wyłączyłem nawiewy i temperatura troszkę wzrosła zaczął się wygaszać :)
Teraz kolejny etap- przerobienie na postojowe, oj będzie się działo

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

grinio
17-11-2012, 19:06
WItam ponownie
Potrzebuje szybkiej porady.
Autko tak jak pisałem wyżej grzeje ok, ale stała się rzecz dziwna.
Po powrocie z małej przejażdżki postawiłem i zamknąłem auto. siedze sobie na balkonie a tu słyszę po jakiś 3-4 godz od przyjazdu że nagle zaczyna mi wentylator w d3wz pracować !!
Chodzi już sobie z 20 min !!! nie wiem czy go mam odpiąć czy sam się wyączy?????
mam zworkę na czujniku, ale to raczej nie przez to?!
Pomóżcie !!
Czy ktoś miał coś podobnego u siebie????

Po ponad godzinie wypiąłem bezpiecznik :(
Nie mam pojecia co się stało że sam się uruchomił i nie chciał się wyłaczyć.
Ktoś ma jakieś pomysły
Pozdrawiam

Witam ponownie
Po całej nocy wpiąłem bezpiecznik i wentylator dalej kręci :(
Odpinałem i zapinałem wtyczkę od dogrzewacza i bez zmian.
Czy mógł paść sterownik???? tak sam od siebie i to na zimnym i zgaszonym silniku?? co proponujecie?
Jest szansa żeby coś z tym zrobić?
Taki byłem szczęśliwy że mi w końcu ruszyło dogrzewanie a tu taka porażka :(
I jeszcze jedno, mam zegar od webasto i chciałem go zamontować robiąc z niego postojowe.
Zegar to dbw46 ma 9 przewodów na wyjściu, Czy ktoś ma rozpiskę do czego trzeba podłączyć poszczególne przewody?? część już rozszyfrowałem ale mam problem ze znalezieniem funkcji dla zielonego i fioletowego.
Jakby ktoś miał jakieś info na ten temat to byłoby super

Pozdrawiam i dziękuję

norbi07
18-11-2012, 13:27
Pozdrawiam Wszystkich. Mam problem z dogrzewaczem w moim autku. Zauważyłem, że pomimo odpowiedniej temperatury, czasami dogrzewacz się nie załącza. W trakcie jazdy po przejechaniu 5-10 kilomertrów słyszę, że zaczyna pracować i bardzo dymić. Czuć specyficzny zapach częściowo spalonej ropy. Kiedy zajrzałem pod spód samochodu zauważyłem po środku rury odprowadzającej spaliny od dogrzewacza plamę, z której wydobywa się dym. Z końca rury spaliny są czyste. Wygląda na to, jakby tłumik od dogrzewacza był zalany ropą a po jakimś czasie po załączeniu się na skutek temperatury ropa się wypalała. Później dogrzewacz pracuje normalnie. Czy to jakiś czujnik a może świeca? Około dwóch lat temu razem z kolegą wymienialiśmy przepalone sitko ale wtedy dymiło po każdym uruchomieniu dogrzewacza. Oczywiście czytałem na forum o ewentualnych awarich dogrzewacza ale z moim problemem się nie spotkałem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Jarek G.
18-11-2012, 13:45
Dla wygody i komfortu zawsze robiłem przed sezonem przegląd dogrzewacza - czujnik, świeca, styki itp. Tzn. w warsztacie. I miałem cały sezon spokój.
Polecam. Oczywiście przegląd, nie warsztat.
Pozdro. :)

bartixr
18-11-2012, 20:05
Czy to jakiś czujnik a może świeca? Około dwóch lat temu razem z kolegą wymienialiśmy przepalone sitko ale wtedy dymiło po każdym uruchomieniu dogrzewacza.

może już świeca nie nagrzewa się na całej długości, a może sitko zarosło ponownie nagarem.. jak nie przepalisz go solidnie to czeka cię demontaż i przegląd.

trojaczkileg
18-11-2012, 20:36
Witam, podepne sie bo mam podobny problem.
Po odpaleniu auta piec sie prawidłowo załącza ale rano przy tem. minusowej mocno dymi aż do momentu kiedy temp zaczyna na blacie wzrastać.
Dymieniu toważyszy głośniejsza praca pompki paliwa.
Zastanawiam się czy to minusowa temp. ma taki wpływ na dymienie?
Czy może minusowa temp. powoduje początkowo nieprawidłowe dozowanie ropy przez pompke?
Gdy temp. na dworze jest pow. 0 st. dymienia prawie nie ma a i stukanie pompki jest sporo cichsze.
Ktoś ma jakieś sensowne teorie? :)
Świeca i sitko założone nowe 2 mieś temu przez "Stefono"- przy okazji dziękuje koledze za pomoc :)
Nawiasem, temat powinien być chyba przeniesiony.
Pozdrawiam

wojtekn
19-11-2012, 08:09
Przyjaciele temat z Dogrzewaczem już mamy piszmy o nim w jednym wątku, dlatego przenoszę. ;)

Radek27
19-11-2012, 09:49
Pozdrawiam Wszystkich. Mam problem z dogrzewaczem w moim autku. Zauważyłem, że pomimo odpowiedniej temperatury, czasami dogrzewacz się nie załącza. W trakcie jazdy po przejechaniu 5-10 kilomertrów słyszę, że zaczyna pracować i bardzo dymić. Czuć specyficzny zapach częściowo spalonej ropy. Kiedy zajrzałem pod spód samochodu zauważyłem po środku rury odprowadzającej spaliny od dogrzewacza plamę, z której wydobywa się dym. Z końca rury spaliny są czyste. Wygląda na to, jakby tłumik od dogrzewacza był zalany ropą a po jakimś czasie po załączeniu się na skutek temperatury ropa się wypalała. Później dogrzewacz pracuje normalnie. Czy to jakiś czujnik a może świeca? Około dwóch lat temu razem z kolegą wymienialiśmy przepalone sitko ale wtedy dymiło po każdym uruchomieniu dogrzewacza. Oczywiście czytałem na forum o ewentualnych awarich dogrzewacza ale z moim problemem się nie spotkałem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Witam z tego co piszesz wydaje mi się ,że masz zapchany tłumiczek więc go wykręć i odpal bez niego, to jest najprostrza rzecz do sprawdzenia przy naprawie i to też już było pisane. Pozdrawiam

clubowicz
19-11-2012, 10:08
mała uwaga do tematu dymi czy nie dymi webasto
Otóż jak praktyka mówi w autach o małych gabarytach w tym ford transit webasto SUCHE dymi gdy temperatura jest bliska zeru lub ponizej zera. Trwa to przez okres potrzebny do nagrzania kabiny lub podniesienia temperatury przez nagrzewnicę-dmuchawę w kabinie. Często dymienie jest mylone z nieprawidłowym spalaniem paliwa lub problemem ze świecą żarową.
To jest informacja z mojej praktyki i mych znajomych którzy początkowo popadali w stany depresyjne z braku wiedzy na temat webasto suche

Bump: mała uwaga do tematu dymi czy nie dymi webasto
Otóż jak praktyka mówi w autach o małych gabarytach w tym ford transit webasto SUCHE dymi gdy temperatura jest bliska zeru i nizej przez okres do nagrzania się kabiny lub podniesienia temperatury przez nagrzewnicę dmuchawę w kabinie. Często jest dymienie jesty mylone z nieprawidłowym spalaniem paliwa lub problemem z świecą.
To jest informacja z mojej praktyki i mych znajomych którzy początkowo popadali w stany depresyjne z braku wiedzy na temat webasto suche

toni3a
19-11-2012, 12:25
Witam.dw3z,na pin 4 nie ma napięcia,-motor pracuje-,może ktoś pomoże dlaczego i gdzie szukać drugiego końca zielonego przewodu

darek303
19-11-2012, 13:35
Ja wymieniłem szczotki bez wyjmowania pompki. Jest to wykonalne. Trzeba tylko uchwyt pomki zdemontować. Póniej obrócić ja w stronę silnika ta częścia gdzie są szczotki. Później przylutować nowe szczotki i złozyć. Szczotki za pomoca nitki (ale mocnej) odchyliłem. Całość operacji 1 h.

Stefano
19-11-2012, 20:51
WItam ponownie
Potrzebuje szybkiej porady.
Autko tak jak pisałem wyżej grzeje ok, ale stała się rzecz dziwna.
Po powrocie z małej przejażdżki postawiłem i zamknąłem auto. siedze sobie na balkonie a tu słyszę po jakiś 3-4 godz od przyjazdu że nagle zaczyna mi wentylator w d3wz pracować !!
Chodzi już sobie z 20 min !!! nie wiem czy go mam odpiąć czy sam się wyączy?????
mam zworkę na czujniku, ale to raczej nie przez to?!
Pomóżcie !!
Czy ktoś miał coś podobnego u siebie????

Po ponad godzinie wypiąłem bezpiecznik :(
Nie mam pojecia co się stało że sam się uruchomił i nie chciał się wyłaczyć.
Ktoś ma jakieś pomysły
Pozdrawiam

Witam ponownie
Po całej nocy wpiąłem bezpiecznik i wentylator dalej kręci :(
Odpinałem i zapinałem wtyczkę od dogrzewacza i bez zmian.
Czy mógł paść sterownik???? tak sam od siebie i to na zimnym i zgaszonym silniku?? co proponujecie?
Jest szansa żeby coś z tym zrobić?
Taki byłem szczęśliwy że mi w końcu ruszyło dogrzewanie a tu taka porażka :(
I jeszcze jedno, mam zegar od webasto i chciałem go zamontować robiąc z niego postojowe.
Zegar to dbw46 ma 9 przewodów na wyjściu, Czy ktoś ma rozpiskę do czego trzeba podłączyć poszczególne przewody?? część już rozszyfrowałem ale mam problem ze znalezieniem funkcji dla zielonego i fioletowego.
Jakby ktoś miał jakieś info na ten temat to byłoby super

Pozdrawiam i dziękuję

Masz jakieś zwarcie w sterowniku piecyka.
Czy jest tak, ze po wypięciu bezpiecznika stoi, a jak wepniesz i dasz zasilanie to kręci sam wentylator.
Czy tak długo chodzi sama dmuchawa czy odpalony piecyk?

Myśle, że kiedys załozyłeś sitko podróbkę, to ono sie już kończy, więc teraz masz kopot z odpaleniem pieca. Swieca moze tez słabo grzać, a jak pracuje silnik to alternator podnosi około 1.5 V napiecie w instalacji auta, więc trochę lepiej grzeje świeca, chociaz jest sterowana MOSFETem, układem inteligentnym.
Jak zaczynasz jazdę to piec próbuje kilka razy odpalić i po którymś razie załapie. Jka odapali to normalne, że musi podymić, aby wypalić niespalone paliwo z nie udanych wczesniej startów.
Piec do remontu.

Bump: Witam, podepne sie bo mam podobny problem.
Po odpaleniu auta piec sie prawidłowo załącza ale rano przy tem. minusowej mocno dymi aż do momentu kiedy temp zaczyna na blacie wzrastać.
Dymieniu toważyszy głośniejsza praca pompki paliwa.
Zastanawiam się czy to minusowa temp. ma taki wpływ na dymienie?
Czy może minusowa temp. powoduje początkowo nieprawidłowe dozowanie ropy przez pompke?
Gdy temp. na dworze jest pow. 0 st. dymienia prawie nie ma a i stukanie pompki jest sporo cichsze.
Ktoś ma jakieś sensowne teorie? :)
Świeca i sitko założone nowe 2 mieś temu przez "Stefono"- przy okazji dziękuje koledze za pomoc :)
Nawiasem, temat powinien być chyba przeniesiony.
Pozdrawiam

Witam Sebastian.
Czy dymi na niebiesko, czy to jest biała para? Na niebiesko wkazuje zły stan mieszanki w komorze spalnia, czyli za moło powietrza za duzo paliwa. U mnie na stole musiał prawidłowo pracować i spełniał wszystkie parametry, zresztą 'meczę' kazdy piec przynajminiej 5 pełnych cykli, od startu na zimnym płynie do osiagniecia temp. 80 st a później 85 i wyłączenia. I tak w kólko 5 x. Czy tak sie stało z tym dymieniem zaraz po zamontowaniu pieca w aucie????
Musisz jeszcze sprawdzic dawkowanie pompki paliwa i wyczyscić w niej filterek.

Witam.dw3z,na pin 4 nie ma napięcia,-motor pracuje-,może ktoś pomoże dlaczego i gdzie szukać drugiego końca zielonego przewodu

Drugi koniec tego ziel. kabelka jest przy pompie paliwa. Pulsacujne napiecie ze sterownika pieca, pomiedzy pinem 3 i 4 na pomkę paliwa, pojawiaja sie dopiero przy rozpalaniu pieca, czyli po przedmuchu wstępnym dmuchawy / kilka sekund / i nagrzaniu świecy /około 20 sek /.

Pozdrawiam.

grinio
19-11-2012, 21:47
Witam
Sprawa wyjaśniona:)
W silniczku dmuchawy jeden z przewodów stykał do obudowy i dmuchawa chodziła.
Dziwne tylko że stało się to na postoju kilka godzin po przyjeździe.
Jeszcze jakby ktoś mógł podpowiedzieć do czego słuzy zielony i fioletowy w zegarze webasto DBW46 ? Będę przerabiał na postojówkę i nie wiem czy te dwa przewody mogą mi się do czegoś przydać. W sieci znalazłem jak się wpiąć do climatronika i powiem że pięknie się klima załącza po podaniu napięcia na pin20 i 3 przy wyłączonym zapłonie. Na wyświetlaczu pojawia się HE i wentylatorki ruszają z nadmuchem na szybę chyba na 2 lub 3 biegu. pin 20 włącza funkcję HE a pin 3 uruchamia nadmuch. Po włączeniu zapłonu wszystko wraca do normy. Napięcie na pin3 planuje dać przez włącznik termiczny przyczepiony gdzieś na wężu żeby nawiew włączył się dopiero po osiągnięciu 50oC
To na razie tyle , co z tego wyjdzie postaram się tu opisać :)
Pozdrawiam

Stefano
19-11-2012, 21:57
Witam
Sprawa wyjaśniona:)
W silniczku dmuchawy jeden z przewodów stykał do obudowy i dmuchawa chodziła.
Dziwne tylko że stało się to na postoju kilka godzin po przyjeździe.
Jeszcze jakby ktoś mógł podpowiedzieć do czego słuzy zielony i fioletowy w zegarze webasto DBW46 ? Będę przerabiał na postojówkę i nie wiem czy te dwa przewody mogą mi się do czegoś przydać. W sieci znalazłem jak się wpiąć do climatronika i powiem że pięknie się klima załącza po podaniu napięcia na pin20 i 3 przy wyłączonym zapłonie. Na wyświetlaczu pojawia się HE i wentylatorki ruszają z nadmuchem na szybę chyba na 2 lub 3 biegu. pin 20 włącza funkcję HE a pin 3 uruchamia nadmuch. Po włączeniu zapłonu wszystko wraca do normy. Napięcie na pin3 planuje dać przez włącznik termiczny przyczepiony gdzieś na wężu żeby nawiew włączył się dopiero po osiągnięciu 50oC
To na razie tyle , co z tego wyjdzie postaram się tu opisać :)
Pozdrawiam
W silniczku dmuchawy podczas postoju pieca, nie ma napiecia!!! Obydwa przewody zasilają komutator silniczka, a on jest zeparowany od obudowy.
Bazowy ma masę, a biały /+/ to około 3-8 V i jest podawany TYLKO ze sterownika w zależnosci od etapu pracy i grzania.

grinio
19-11-2012, 23:57
Tak czy inaczej jak zdjąłem obudowę d3wz, podłączyłem wtyczkę sterownika wentylator zaczął się kręcić. Poruszałem przewodami do niego i się zatrzymał. Kilka razy tak ruszałem że ruszał i stawał więc mam pewność że tam była wina. Rozebrałem silnik i blaszka do której jest zamocowany przewód była troszkę odgięta i przy ruszaniu kablem stykała się z obudową co powodowało start silniczka. Podgiąłem blaszkę i podkleiłem izolacją obudowę wewnątrz i jest teraz dobrze. Nie wiem jakie tam są napięcia bo nie sprawdzałem . Po prostu piszę co było przyczyną że wentylator sam pracował.
Pozdrawiam

toni3a
20-11-2012, 15:34
Witam.Piecyk odpalił i działa a to wszystko dzięki Waszym postom:),szczególnie Stefano.Dziękuję.Mam tylko wrażenie że za szybko się wyłącza.

polotzek
23-11-2012, 18:53
W Sharanie 1.9 tdi 2005 ogrzewanie postojowe zintegrowane jest z dogrzewaczem ,problem polega na tym ze dogrzewacz dziala bezproblemowo ale ogrzewanie postojowe po wlaczeniu pracuje minute moze dwie i sie wylacza ,zostala wymieniona pompka ale problem pozostal , podobno to sterownik padl ale niewiem co o tym myslec? ( KOSZTY ok 800 zl ) czy ktos mial podobny problem ? za pomoc dziekuje.

grinio
23-11-2012, 22:06
Jestem już posiadaczem OGRZEWANIA POSTOJOWEGO w 99% :)
Wszystko odpala jak należy czy to z zegara czy z przycisku :) Jeszcze tylko muszę pompkę założyć i będzie 100% postojówka. Na razie kosztowało mnie to z 6h pracy i wykożystanie posiadanych już podzespołów elektrycznych, przekaźnik, kable, zegar sterujący itp. Klima się pięknie włącza, nawiew na szyby. Super sprawa :)
Pozdrawiam i dzięki za pomocne opisy :)

endriu27
23-11-2012, 22:21
Witam serdecznie wszystkich

Mój piecyk to D5WZ

a problem taki, że jest całkowicie martwy :
- temperatura na dworze +2*c
- brak komunikacji z VAgiem (sprawdzany na odpalonym silniku, 3-ma różnymi programami 2 fachowców)
- napięcia na pinach 1, 6 i 7 są =12v, masa na 2 jest prawidłowa.
- pompka na podszybiu działa słychać
- tylne przewody od cieczy chłodzącej po jakimś czasie robią się ciepłe (drożność prawidłowa)
- pompka paliwowa nie wiem ??

Moja diagnoza to albo całkowicie zablokowany dogrzewacz lub uszkodzony moduł w piecyku.

Proszę specjalistów o jakąś radę, może ktoś już taki problem rozwiązał.
Może Stefono coś podpowiesz, zaproponujesz?

Pozdrawiam
Endriu

Stefano
23-11-2012, 23:01
W Sharanie 1.9 tdi 2005 ogrzewanie postojowe zintegrowane jest z dogrzewaczem ,problem polega na tym ze dogrzewacz dziala bezproblemowo ale ogrzewanie postojowe po wlaczeniu pracuje minute moze dwie i sie wylacza ,zostala wymieniona pompka ale problem pozostal , podobno to sterownik padl ale niewiem co o tym myslec? ( KOSZTY ok 800 zl ) czy ktos mial podobny problem ? za pomoc dziekuje.

Masz chyba piec D5FS.
Wymontuj jeszcze raz tą pompkę i sprawdź jak działa na sucho, czy chodzą łopatki przepychające płyn. Powinna dość dobrze dmuchać powietrzem tym bocznym króćcem.
Temat do przeniesienia do tematu; DOGRZEWACZ...

Stefano
23-11-2012, 23:10
Te napiecia to sprawdzone są gdzie? Na gniezdzie tym co zwisa z progu? To mało.
Trzeba opuścić piec i obejzeć dokładnie drugą stronę złącza, bo mozesz mieć przegnite kabelki przy wtyczce tej co jest wsunięta z boku piecyka w blachy obudowy.
Musi byc diagnoza, jak dalej nie ma to przyslij sterownik do naprawy.
Mogę ci wysłać swój na 100 % sprawny.

endriu27
24-11-2012, 12:07
Stefano,
masz rację napięcia sprawdzałam na wtyczce zwisającej z progu.
Samego dopalacza na razie nie wykręcałem i nie wiem jak wygląda gniazdo dopalacza i pozostałe przewody znajdująca się w nim.

Znajdę kanał to posprawdzam i odpiszę.
będziemy w kontakcie

MirekGalaxy
25-11-2012, 12:18
dogrzewacz działa ale za to wydziela duza ilosc dymu. chciałbym siedowiedziec czy powinno tak byc czy nie. poniewaz martwie sie czy wszsystko jest okej. pozdrawiam kolegow :)

Bump: moze ktos mial taka podobna sytuacje i rozwiazal ten problem. bylbym wdzieczny za info

grinio
25-11-2012, 12:40
Musi się wypalić . Jak kilka razy próbował odpalić to w tłumiku nazbierało się ropy i będzie mocno dymił puki ta ropa się nie wypali . To normalne.

MirekGalaxy
25-11-2012, 14:07
ale czy przy odpaleniu powinien tak dymić ze przez około 15 minut nic nie widać i przy jedzie dalej dymi??

KrisW
25-11-2012, 15:56
Mam to samo, jakiś czas działał dobrze i nagle zaczął dymić. Od czasu do czasu też mu się zdarzy że nie dymi. Dzisiaj nie mogłem go odpalić pochodził chwilę i gasł. Świeca ma dwa sezony. Wywala błąd 1409 przerwa płomienia. Podejrzewam sitko, jednak nie jestem pewien czy na 100% mój d5wz ma sitko. Jak wymieniałem świecę to próbowałem wyciągnąć i nic nie wychodziło.

taxidriver
25-11-2012, 16:35
Niestety nie powinien dymić najprawdopodobniej sitko się przepala lub jest mocno brudne. Jeśli chodzi o wyjęcie sitka jak jest mocno zasyfione nagarem to czasami trzeba na siłę wyrywać. Osobiście za każdym razem jak mam rozebrany piec przelewam lub topie sitko w benzynie extrakcyjnej. Nie polecam tanich sitek po 15 zeta z aleee... padło po 1 sezonie na drugi konieczność wymiany, świetne są ebera ale ciut droższe 40-60

toni3a
25-11-2012, 21:35
Mam to samo, jakiś czas działał dobrze i nagle zaczął dymić. Od czasu do czasu też mu się zdarzy że nie dymi. Dzisiaj nie mogłem go odpalić pochodził chwilę i gasł. Świeca ma dwa sezony. Wywala błąd 1409 przerwa płomienia. Podejrzewam sitko, jednak nie jestem pewien czy na 100% mój d5wz ma sitko. Jak wymieniałem świecę to próbowałem wyciągnąć i nic nie wychodziło.

na 100% d5wz ma sitko

KrisW
26-11-2012, 11:49
Zamówiłem nowe sitko na ale... jeszcze planuję przed wymianą sitka zdjąć tłumik i wypalić porządnie piec. Może to coś da. Jak się nie poprawi wymienię sitko. A może ktoś ma instrukcję jak dobrze ustawić wentylator? Chodzi mi o odległość od korpusu. Czasami słychać takie zawahanie obrotów i wywala błąd.

taxidriver
26-11-2012, 15:57
Wentylator tylko na oko ustawiasz niestety rurka paliwowa się przesuwa i to zmienia ustawienie. Z moich doświadczeń najlepiej przy zdjętym sterowniku pokręcać wentylatorem od dołu i wtedy jest ok. Dobrze jest dmuchnąć powietrzem pod wentylator jak jest trochę brudu to wywiewa.Jeśli chodzi o wypalanie tłumika polecam zalać najpierw naftą a potem palnikiem gazowym wypalić czasochłonne ale skuteczne.

KrisW
26-11-2012, 17:06
Zrobiłem tak jak mówiłeś, wypaliłem palnikiem + rozpuszczalnik i o dziwo nie kopci. Tzn kopci ale dym jakby z papierosa. Więc nie przeszkadza już. Nie kopcił też bez założonego tłumika, więc pewnie się nazbierało ropy. Zastanawia mnie tylko skąd? Wczoraj nie mogłem podejść do auta, kupa dymu i 5 razy startował. Dzisiaj działa dobrze :)

grinio
26-11-2012, 19:02
Podczas zapalania pompka podaje rope, jak się nie zapali lub się wyłączy zanim odpali ropa ścieka do tłumika i tam sobie siedzi. Jak zapali i tłumik zaczyna się rozgrzewać to będzie kopcił do puki ropa nie odparuje z tłumika. Miałem napisać żeby bez tłumika odpalić i sprawdzić czy wtedy kopci ale widze że już to zrobiłeś.
Pozdrawiam

darekzrybnika
27-11-2012, 22:47
Wiatm mam pytanie wlasnie dzis odebralem mojego sharana od mechanika naprawial mi dogrzewacz czy piec jak kto woli mowil ze bedzie dzialal tyle co tu czytalem to wlacza sie on jak tem spadnie ponizej 4 stopnie ale to sprawdze bo ida mrozy Mam tylko pytanie po naprawie pompy do tego dogrzewacza zalozeniu nowej swiecy i sitka jak wylacze auto i wyciagne kluczyk to cos mi jeszcze pracuje pod maska i to dosc dlugo jakby jakis silniczek moze ktos mnie uswiadomi co to z gory dziekuje

KrisW
28-11-2012, 07:24
Pompka płynu, tak ma być. znajduje się za zbiorniczkiem wyrównawczym.

endriu27
30-11-2012, 10:07
Witam serdecznie wszystkich

Mój piecyk to D5WZ

a problem taki, że jest całkowicie martwy :
- temperatura na dworze +2*c
- brak komunikacji z VAgiem (sprawdzany na odpalonym silniku, 3-ma różnymi programami 2 fachowców)
- napięcia na pinach 1, 6 i 7 są =12v, masa na 2 jest prawidłowa.
- pompka na podszybiu działa słychać
- tylne przewody od cieczy chłodzącej po jakimś czasie robią się ciepłe (drożność prawidłowa)
- pompka paliwowa nie wiem ??

Moja diagnoza to albo całkowicie zablokowany dogrzewacz lub uszkodzony moduł w piecyku.

Proszę specjalistów o jakąś radę, może ktoś już taki problem rozwiązał.
Może Stefono coś podpowiesz, zaproponujesz?

Pozdrawiam
Endriu

Stefono miał rację uszkodzony przewód gniazda w dogrzewaczu ten czerwony..
Komputer pokazał błądy 4x 1409 oraz blokada piecyka.

Obecnie dogrzewacz strasznie kopci i kapie ropa z tłumnika - czekam na sito bo pewnie zawalone.

stefanko
01-12-2012, 19:27
Witam.Pytanko mam takie czy przy uwalonym dogrzewaczu temperatura w aucie jadąc w trasie przy minusowej temperaturze na zewnątrz bedzie ciepła czy moga być problemy.Jade po świtach w góry z dzieckiem i nie chcę żadnych niespodzianek a to pierwszy sezon z moim galaxy

Stefano
02-12-2012, 07:15
Witam.Pytanko mam takie czy przy uwalonym dogrzewaczu temperatura w aucie ............bedzie ciepła czy moga być problemy.Jade po świtach w góry z dzieckiem i nie chcę żadnych niespodzianek a to pierwszy sezon z moim galaxy
Temperatura w aucie będzie raczej 'zimna' ;)
Majac w samochodzie dziecko zrób piecyk przed wyjazdem!
Pozdrawiam.

darekzrybnika
02-12-2012, 18:46
witam naprawilem moj piecyk ale radosc trwala dwa dni przychodze wieczorem a tu padl akumulator zaznaczam ze kupilem nowy aku czy moze to byc wina piecyka niewiem czy on sie wylacza jak jade no i gdy sie zatrzymuje wyciagam kluczyki piecyk jakby dalej pracowal czy to normalne i jak dlugo moze on pracowac po wygaszeniu samochodu

mikesz 55
03-12-2012, 21:01
Pytanie do kolegi STEFANO ,czy sterownik od D5Z-F steruje pompką paliwa impulsami 12-sto voltowymi , czy wysyła impulsy o mniejszym napięciu do komputera auta i on steruje pompką ?.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Stefano
04-12-2012, 00:46
witam naprawilem moj piecyk ale radosc trwala dwa dni przychodze wieczorem a tu padl akumulator zaznaczam ze kupilem nowy aku czy moze to byc wina piecyka niewiem czy on sie wylacza jak jade no i gdy sie zatrzymuje wyciagam kluczyki piecyk jakby dalej pracowal czy to normalne i jak dlugo moze on pracowac po wygaszeniu samochodu
Poz zgaszeniu silnika, jesli masz dogrzewacz to sie tylko piec wygasza i wietrzy, jeszcze około 2 minuty, jesli masz ogrzewanie postojowe to chodzi tyle ile nastawisz.

Pytanie do kolegi STEFANO ,czy sterownik od D5Z-F steruje pompką paliwa impulsami 12-sto voltowymi , czy wysyła impulsy o mniejszym napięciu do komputera auta i on steruje pompką ?.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Sterownik pieca Hydronik II D5ZF wysyła prąd bezpośrednio przez pin nr 4 do pompki paliwa o przebiegu prostokątnym, około 11 Volt. Impulsy takie są uzależnione od obrotów dmuchawy, bo ilość podawanego paliwa musi być stale proporcjonalna do ilości masy zasysanego powietrza przez dmuchawę.
Jak widzę masz pewnie problem ze sterownikiem tego pieca i bład pomki paliwa, lub brak podawania impulsów ze sterownika.
Nic nie poradzisz, sterownik kaput, moga naprawić, ale bez gwarancji.

Nie mam już czasu aby sie powtarzać, to najlepiej przeczytaj mój post nr 1286 o twoim sterowniku, na elektroda.pl.
Link ponizej.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11607998#11607998

Pozdrawiam.

darekzrybnika
04-12-2012, 16:30
dzieki Stefano mam dogrzewacz znaczy nie moze on mi rozladowac aku chyba sie domyslam co bylo przyczyna mechanik naprawial piec pewnie na wlaczonym zaplonie i mi go rozladowal a ja po 10 km napewno go niedoladowalem podlaczylem go do prostownika i zobacze co bedzie dalej

marby007
04-12-2012, 19:12
Witam jak juz pisałem wcześniej moje webasto strasznie dymi i nie rozkręca się na maxa.
To już historia. Po rozebraniu piecyka okazało się ze sito świecy było uszkodzone i nie podtrzymywało płomienia w nim.
Dodatkowo wymiana uszczelek na nowe i jest git.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

mikesz 55
04-12-2012, 19:21
Stefano dzięki bardzo za konkretną odpowiedź , jak nic nie poradze to się odezwe do ciebie na telefon .

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

agawa14
05-12-2012, 17:02
Witam serdecznie, mam problem z dogrzewaczem i mam nadzieję na Waszą pomoc bo już trzy razy na podstawie Waszych postów naprawiłem swojego forda. Tym razem nie działa pompka elektryczna cieczy chłodzącej(dogrzewacz próbuje odpalać i po ok 1 min. wyłącza się). Pompkę wymieniłem na nową i nie dochodzi do niej napięcie, zaznaczam że sprawdziłem połączenia elektryczne od skrzynki bezpieczników i przekaźnika - są ok, po podłączeniu do komputera diagnostycznego w części odpowiadającej za sterowanie tą pompką(komputer silnika) jest komunikat - pompka wyłączona i nie da się tego zmienić. Komputer diagnostyczny to nie był VAG a procedurę sprawdzania przeprowadzał warsztat. Liczę na Waszą pomoc.

Stefano
05-12-2012, 18:21
Nie wiem, bo nie napisałeś o jakie auto ci chodzi o Galaxy czy Mondeo.
Komputer silnika w SGA nie steruje pompką objegową cieczy tą na grodzi i nie powinno być jej tam 'widać'. Po przekreceniu na zapłon przekaznik dostaje sygnał sterujacy /+12 V po stacyjce/ i włącza pompkę.
W SGA MK2 były stosowane fabrycznie dwie opcje sterowania ta pompką. Przekaźnik czasowy lub zwykły.
Czasowy - po przekręceniu kluczyka na zapłon lub uruchomieniu silnika przekaźnik z opóźnieniem około 2 min załącza pompkę, a wyłacza po 210 sek od wyłączenia stacyjki.
Zwykły - włącza pompkę w pozycji zapłon i wyłacza po wyłączeniu stacyjki.
Masz może opcję nr 1 i nie działa od razu pompka, bo może trzeba poczekać te 2 min. albo wyłączyć zapłon i wtedy?
Mozesz mieć też wypięty przekaźnik.
Podciagnąć jeden osobny kabelek /+12 V / do plusa pompki po zaplonie i po temacie. Plus na pompce to zielony kabel, minus brązowy.
Pozdrawiam.

GostekD
05-12-2012, 20:39
witam

Po przeczytaniu niemal całego tematu dogrzewacz, naprawiłem pompkę obiegową płynu chłodzącego (wymiana szczotek), kupiłem kabel diagnostyczny i wyświetliło mi błąd 01491 czyli spalona świeca. I tu moje pytanie bo mój dogrzewacz co rano odpala nie dymi grzeje super ale do pierwszego zgaszenia silnika, potem już cały dzień nic. Na drugi dzień to samo, czy to będzie wina sterownika czy faktycznie świecy. W vagu pisze że mam D5W

z góry dziękuję za odp
Pozdrawiam

agawa14
05-12-2012, 20:52
Stefano, dziękuje bardzo za odpowiedź, zapomniałem napisać, że chodzi mi o Galaxy. Dostosuję się do Twoich rad i zamelduję o efektach. Jeszcze raz dziękuję.

grinio
06-12-2012, 19:31
Witam
Mam mały problem z d3wz przerobiony na postojówkę. Wszystko niby ok, ale Po załączeniu zegarem rano odpala ładnie pochodzi z 10-15min i się wyłącza, nie próbuje ponownego rozruchu. Muszę go ręcznie uruchomić drugi raz i wtedy już pracuje długo.
Podczas jazdy jak go odpalę ręcznie to też pochodzi chwilę i się wyłączy. Czasem jest ok podczas jazdy nagrzewa auto do 80-85oC wyłącza się i jak spadnie trochę temp to z powrotem się załączy i dogrzewa. Co może być że tak nieregularnie pracuje? Pompka wody jest ok bo układ cały robi się ciepły równomiernie, więc raczej nie wyłącza się z przegrzania. Pompka paliwo podaje (mam założoną kontrolkę pracy nagrzewnicy własnie na pompce paliwa i miga mi jak pracuje).
Napięcia na złączu pieca ok nie spadają poniżej 11.8V. Gdzieś wyczytałem że można kabelkiem kkl się podłączyć bezpośrednio do pieca na pin 5. Czy ktoś może to potwierdzić? Próbowałem ale bez skutku za pomocą EDiTH i KD2000 podłączając +,- i K line.
Czy gdyby pompka za mało paliwka podawała to mogą być takie objawy? Ile powinno wynosić dawkowanie paliwa dla D3WZ w cyklu uruchomienia 90s.?
Gdzie szukać przyczyn? jakieś zimne luty w sterowniku? czytałem o takim przypadku ale chyba w innym modelu.
A i jeszcze jedno Gdybym kupił np D5wz/s/f (który polecacie?) sterowany cyfrowo to czy da się przełożyć sterownik analogowy z d3 do innego pieca? Jak rozpoznać sterownik cyfrowy a jak analogowy?
Dużo tych pytań ale jak ktoś się oriętuje to prosiłbym o pomoc i rady
Pozdrawiam

pilothn
06-12-2012, 20:25
Też mam podobny problem, pisałem już o tym parę stron do tyłu. Odkąd Stefano zrobilł mi porządek z piecem i kabloteką wszystko działa jak trzeba. No może z wyjątkiem tego wyłączania się piecyka. Sytuacja: -3 st.C, odpalam auto, grzeję/skrobię szybki, wsiadam, ruszam, zwiększam obroty i piec sie wyłącza.
Potrafi się wyłaczyć też kiedy odpalę silnik, czekam tylko aż piec odpali, ruszam, a piec IIIiiiuuuu (zdycha). Nawet "przygazówka" potrafi go wyłączyć :(
Próbowałem odpalać z palca (też mam przeróbkę na postojowe) i ostatnio mi popracował na tyle, że załapał spalanie, a po ok. minucie się wyłączył.
Dokąd nie dam obrotów to piecyk sobie świszczy, ruszam, gaśnie.
Dodam, że jeżdżę zazwyczaj tylną dmuchawą na zero, a temperatura na obu na HI (potem zmniejszam).
Wariuje czujnik na podszybiu? Ale komora silnika nie nagrzewa się tak szybko, żeby czujnik od razu obcinał piec.
Nie mam pomysłu...

darekzrybnika
06-12-2012, 22:27
tragedia aku znow rozladowany

Łukasz
07-12-2012, 06:22
tragedia aku znow rozladowany

Kolego jedz do elektryka i niech Ci sprawdzi na wyłączonym silniku oraz wył. odbiornikach czy nie bierze lewego prądu.

POZDRAWIAM
Łukasz

P.S.
Nie zaśmiecajmy tego tematu.

Stefano
07-12-2012, 08:19
Też mam podobny problem, pisałem już o tym parę stron do tyłu. Odkąd Stefano zrobilł mi porządek z piecem i kabloteką wszystko działa jak trzeba. No może z wyjątkiem tego wyłączania się piecyka. Sytuacja: -3 st.C, odpalam auto, grzeję/skrobię szybki, wsiadam, ruszam, zwiększam obroty i piec sie wyłącza.
Potrafi się wyłaczyć też kiedy odpalę silnik, czekam tylko aż piec odpali, ruszam, a piec IIIiiiuuuu (zdycha). Nawet "przygazówka" potrafi go wyłączyć :(
Próbowałem odpalać z palca (też mam przeróbkę na postojowe) i ostatnio mi popracował na tyle, że załapał spalanie, a po ok. minucie się wyłączył.
Dodam, że jeżdżę zazwyczaj tylną dmuchawą na zero, a temperatura na obu na HI (potem zmniejszam).
Wariuje czujnik na podszybiu? Ale komora silnika nie nagrzewa się tak szybko, żeby czujnik od razu obcinał piec.
Nie mam pomysłu...

Musisz zobaczyć co się dzieje z temperaturami w piecu po zapalaniu silnka, jesli idą szybko w górę to swiadczy o tym , ze płyn nie jest dobrze przepychany przez piecyk, lub podchodzi wtedy powietrze zamiast płynu i robi sie kaszanka. Piec uzyskuje szybko wymagane temperatury i sie wyłącza...
Bo jesli piec działa prawidłowo na postojówce, a po uruchomieniu silnka staje, to dostaje coś złego w objegu cieczy...powietrze, gaz, spaliny..., moze pompka płynu ci sie wtedy wyłącza, jak tą postojówkę przerabiałeś to moze jest tak, ze w czasie pracy silnika pomka na podszybiu jest wyłaczona, a powinna chodzić.

Czyli po włączeniu silnika, co sie dzieje???
Nastepuje tylko jedyna zmiana w działaniu pieca, płyn jest już też pompowany przez mechaniczną pompę w silniku, co tylko powinno wspomóc obieg płynu.
Oby to nie było to co myślę, tzn. glowica silnika, no może tylko uszczelka. Tfu, oby nie!

Sprawdź koniecznie te temperatury w piecu; na postojowym i na odpalonym silniku. Bedzie juz wszystko wiadomo.
Napisz co widzisz w polu nr. 3 i 4.

Pozdrawiam.

falcon226
07-12-2012, 08:47
Nie mam pomysłu...
Nie wiem jak długo Ci juz tak zachowuje dogrzewacz,ale wygląda na to ze jeszcze układ po naprawie sie dokładnie nie odpowietrzył.Ale jeżeli stało się to wiecej niz 5 razy to powinien sie juz zablokować i moja teorię mozna obalić.Wymieniałem niedawno termostat,ubyło mi płynu i takie własnie miałem objawy,błądząca poduszka powietrza powodowała przegrzanie i wyłączenie pieca.Mam zamontowaną diodę sygnalizacyjną prace pieca,więc mogłem to śledzić i tez po przygazówie sie mi wyłączał,czasem pracując na wolnych obrotach też, dopóki sie idealnie układ nieodpowietrzył.To tak z mojej autopsji.Pozdrawiam.

urban233
08-12-2012, 17:55
witam dzisiaj walczyłem z moim dogrzewaczem ponieważ chodził ale strasznie kopcił rozebrałem wyczyściłem był strasznie sadzą zasyfiony i po złożeniu bonus stacyjka wyłączona a piecyk po podłączeniu wtyczki odrazu zaczyna się przedmuchiwać sprawdziłem kable czy nie ma zwarcia i niemam pojęcia gdzie szukać dzięki za wszystkie podpowiedzi

stefanko
08-12-2012, 20:50
Czy niska ilość paliwa w baku ma wpływ na odpalenie dogrzewacza?

Marko68
08-12-2012, 22:36
mam pytanie do Stefano odnosnie dogrzewacza D3WZ naprawiałem piecyk wysyłkowo
wymiana świecy przegląd ogólny i polutowane kable, działał u gościa który go naprawiał.
włożyłem do swojego Galaxa i klapa . nic ..
odowiedziałeś mi ostatnio na temat błędu (18027 (P 1619) świeca żarowa/ przekaźnik lub obwód podgrzewania otwarty/zwarty do masy) czy ma to związek z piecykiem.
nie ukrywam że uruchamianie pieca z wizytą u każdego mechanika coraz więcej kosztuje
każdy coś zobaczy i poduma a dogrzewacz nie działa.

taxidriver
09-12-2012, 09:41
sprawdziłem kable czy nie ma zwarcia i niemam pojęcia gdzie szukać dzięki za wszystkie podpowiedzi witam szukaj zwarcia na 6 i 7 pinie nie musi być koło pieca morze być w progu kable przecierają się na całej długości ;)

Stefano
09-12-2012, 11:17
witam dzisiaj walczyłem z moim dogrzewaczem ponieważ chodził ale strasznie kopcił rozebrałem wyczyściłem był strasznie sadzą zasyfiony i po złożeniu bonus stacyjka wyłączona a piecyk po podłączeniu wtyczki odrazu zaczyna się przedmuchiwać sprawdziłem kable czy nie ma zwarcia i niemam pojęcia gdzie szukać dzięki za wszystkie podpowiedzi
Podczs rozbierania, czy składania pieca, to nie uszkodziłes któregoś kabelka z czujników teperatury, tych dwóch czerwonych lub dwóch niebieskich? Jak mają zwarcie to to sterownik odczutuje to jako przegrzanie i dmucha bez przerwy wentylator celem wystudzenia pieca.
Mozesz też mieć uszkodzony sterownik, trzeba zdiagnozować cały piec.

Czy niska ilość paliwa w baku ma wpływ na odpalenie dogrzewacza?

W tych samochodach SGA nie ma wpływu, natomiast w innych tak; np, w Touranie czy nowszym Passacie o sterowniu po CAN, włącznie kontrolki rezerwy powoduje wyłączenie pieca i błąd, który skutkuje przy ogrzewaniu postojowym, w ogóle zniknieciem w menu na FISie, pozycji Standheizung.

mam pytanie do Stefano odnosnie dogrzewacza D3WZ naprawiałem piecyk wysyłkowo
wymiana świecy przegląd ogólny i polutowane kable, działał u gościa który go naprawiał.
włożyłem do swojego Galaxa i klapa . nic ..
odowiedziałeś mi ostatnio na temat błędu (18027 (P 1619) świeca żarowa/ przekaźnik lub obwód podgrzewania otwarty/zwarty do masy) czy ma to związek z piecykiem.
nie ukrywam że uruchamianie pieca z wizytą u każdego mechanika coraz więcej kosztuje
każdy coś zobaczy i poduma a dogrzewacz nie działa.

Najczęściej w twoim modelu auta w starej budzie, przyczyną nie działającego piecyka jest uszkodzenie pompki paliwa. Sprwadź pod autem stan połaczenia dwóch pinów przy samej pompce. Później bardzo dokładnie trzeba ogłądniąć kabelki przy 8-mio pinowej wtyczce, tej co idzie z progu nadwozia.
Jeśli działał piec 'na stole', a to zakładamy to uszkodzenie jest w instalacji auta.
Błąd co wyzej, nie ma związku z piecem.

Pozdrawiam.

stefanko
09-12-2012, 17:34
Panowie co jest z moim piecem,pojechałem na serwis wymienili świece sitko koszt 300zł piec odpalił i chodził elegancko następnego dnia rano już nie odpala,w sumie proces wygląda tak:odpale auto piec zaczyna gwizdać z 20sek.koniec po około 2min znowu zaczyna gwizdać trwa to juz około 1,30min i gasnie ale ogólnie bez odpalania sam silniczek wyje tłumik zimny.Jutro wracam na serwis ale ten serwis to masakra zero pojęcia mają.Co może być przyczyną z mojego opisu?Bo jakoś czuje,że w tym serwisie jutro będą chcieli mnie dalej kroić na kase.

grinio
09-12-2012, 20:34

Rozbierałeś silniczek dmuchawy? u mnie też tak było bo przy składaniu silniczka jeden pin wewnątrz silniczka dotykał obudowy i dmuchawka cały czas mi się kręciła. Podłącz wszystko do auta bez obudowy dmuchawy i jak będzie kręcił silniczek poruszaj kabelkami wchodzącymi Do silnika. Jak będzie się wyłączał to musisz go rozebrać i tam posprawdzać.
pozdrawiam

Jeszcze Pytanie do znawców.
Czy dawka paliwa w d3wz podczas rozruchu na poziomie 7ml to za dużo?? z tego so udało mi się sprawdzić to d5wz powinien mieć 6,5-7,5ml.??

pilothn
09-12-2012, 21:15
No dobra, po kolei:
Musisz zobaczyć co się dzieje z temperaturami w piecu po zapalaniu silnka, jesli idą szybko w górę to swiadczy o tym , ze płyn nie jest dobrze przepychany przez piecyk, lub podchodzi wtedy powietrze zamiast płynu i robi sie kaszanka. Piec uzyskuje szybko wymagane temperatury i sie wyłącza...
Bo jesli piec działa prawidłowo na postojówce, a po uruchomieniu silnka staje, to dostaje coś złego w objegu cieczy...powietrze, gaz, spaliny..., moze pompka płynu ci sie wtedy wyłącza...
Też doszedłem do takiego wniosku, że gdzieś może być zator na przepływie.
...jak tą postojówkę przerabiałeś to moze jest tak, ze w czasie pracy silnika pomka na podszybiu jest wyłaczona, a powinna chodzić.
Nie przerabiałem jej. Zrobił to pewien Berlińczyk - poprzedni i jedyny (jeśli wierzyć papierom) właściciel przede mną, nie licząc handlarzy. Rozbudowę dogrzewacza dostałem niejako z dobrodziejstwem inwentarza.
Pompka na podszybiu sobie mruczy po przekręceniu kluczyka i wyłacza się po jakimś czasie po zatrzymaniu maszynowni. Muszę jeszcze dokładnie sprawdzić na odpalonym silniku (oczywiście nie na słuch, bo dieselek zagłusza), ale nie sądzę by się wyłączała.
Czyli po włączeniu silnika, co sie dzieje???
Nastepuje tylko jedyna zmiana w działaniu pieca, płyn jest już też pompowany przez mechaniczną pompę w silniku, co tylko powinno wspomóc obieg płynu.
Oby to nie było to co myślę, tzn. glowica silnika, no może tylko uszczelka. Tfu, oby nie!
Szlamu pod korkiem oleju nie ma, chłodziwo też jest czyste, a to typowe objawy niesprawności uszczelki. Silnik ma moc, nie kopci, klekota (jak to diesel) równo, z normalną głośnością. Gdyby gazy dostawały sie do układu chłodzenia, to ciśnienie wcześniej czy później rozwaliłoby jakiś przewód/połączenie i byłby wyciek. A płynu nie ubywa, no, może minimalnie jak w każdym aucie, które miałem.

Dawno temu w golfie miałem usterkę uszczelki, więc wiem jak się to objawia.

Sprawdź koniecznie te temperatury w piecu; na postojowym i na odpalonym silniku. Bedzie juz wszystko wiadomo.
Napisz co widzisz w polu nr. 3 i 4.
Stefano, załącz, proszę, pliki pomocy, bo nie bardzo wiem jak mam to zrobić. No i nie mam takiego sprzętu diagnostycznego jak Ty...

Po wizycie u Ciebie nie odpowietrzałem układu, ale zrobiłem przynajmniej 1000 km, więc układ powinien się już odpowietrzyć...?

peters
10-12-2012, 00:11
A powitac szanowne grono ,w ten zimowy czas.
Widze ze temat jest nadal goracy.
Mam pytanie jak czesto trzeba przekrecac(raz juz to zrobilem) lub wymieniac sitko w popularnym doogrzewaczy D3WZ.Gdyz od paru dni zaczyna mi niezle kopcic podczas pracy wiec sadze ze to sitko do wymiany.

Bump: Panowie co jest z moim piecem,pojechałem na serwis wymienili świece sitko koszt 300zł piec odpalił i chodził elegancko następnego dnia rano już nie odpala,w sumie proces wygląda tak:odpale auto piec zaczyna gwizdać z 20sek.koniec po około 2min znowu zaczyna gwizdać trwa to juz około 1,30min i gasnie ale ogólnie bez odpalania sam silniczek wyje tłumik zimny.Jutro wracam na serwis ale ten serwis to masakra zero pojęcia mają.Co może być przyczyną z mojego opisu?Bo jakoś czuje,że w tym serwisie jutro będą chcieli mnie dalej kroić na kase.

Kolego najprawdopodniej ktorys z czujnikow znajdujacych sie w piecu szwankuje.
Mam to u siebie.Lub spada ci napiecie na aku i tez tak bedzie.
Jezdzenie po pseudo fachowcach to strata czasu i grosza.

pilothn
10-12-2012, 06:25
Sitko w D3WZ?

Stefano
10-12-2012, 08:05
.............

Stefano, załącz, proszę, pliki pomocy, bo nie bardzo wiem jak mam to zrobić. No i nie mam takiego sprzętu diagnostycznego jak Ty...

Po wizycie u Ciebie nie odpowietrzałem układu, ale zrobiłem przynajmniej 1000 km, więc układ powinien się już odpowietrzyć...?

Najlepiej kup interfejs i bedziesz mógł sobie diagnozować swoje auto i oczywiscie dogrzewacz.

http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-vag-usb-kkl-line-we-wtyku-obd-i2797479375.html

Sitko w D3WZ?
Tak w T4 dogrzewacz D3WZ jest z sitkiem i ma sterownik nr 252121 z inną procedurą rozpalania pieca niz D3WZ z SGA

szaranek
10-12-2012, 16:08
[QUOTE=Stefano;1918863]Najlepiej kup interfejs i bedziesz mógł sobie diagnozować swoje auto i oczywiscie dogrzewacz.

http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-vag-usb-kkl-line-we-wtyku-obd-i2797479375.html

Stefano - tu mam pytanie - sprzedawca podaje, że jest on właściwy do samochodów grupy VW do roku 2004. Jaki polecasz interface do samochodów od 2005 r. (chodzi mi o VW Sharana z 2005 r.)? Czy oprócz interfacu potrzebny jest program diagnostyczny czy też jest to komplet z oproramowaniem? jak to działa? Pozdr

pilothn
10-12-2012, 18:16
ZTCW dogrzewacz D3WZ w przedliftowych SGA nie komunikuje się przez komputer pokładowy. Potrzebny jest dedykowany interfejs diagnostyczny wpinany między SGA a piec.
A interfejs... Noszę się z zamiarem zakupu już od dawna, ale zawsze sa jakies pilniejsze wydatki :P

markom99
10-12-2012, 19:26
Witam mam pytanko do stefano jesli piec mial bledy wkasowano (blad flame out) teraz piecyk startuje na kilka sekund a po chwili leci juz tylko bialy dym i czuc zapach ropy co m
oze byc tego przyczyna

gogas
10-12-2012, 19:47
Witam, Mam Sharana 1,9 TDI rok 1999. Moj dogrzewacz D3WZ kilka dni temu przestało działać przy ostatnich mrozach (-10 stopni). Do tej pory załączało się i działało bez zarzutu. Ostatni raz załączyło się normlnie przy -10 stopniach i po 1 minucie przestało działać i koniec. Pytanie gdzie szukac przyczyny? Pompkę paliwa wymieniłem w zeszłym roku, dogrzewacz był po regeneracji i cały zeszły sezon zimowy chodziło bez problemu. Podpowiedźcie Panowie co może być przyczyną? Co próbować robić?

zibi187
10-12-2012, 20:08
Witam, Mam Sharana 1,9 TDI rok 1999. Moj dogrzewacz D3WZ kilka dni temu przestało działać przy ostatnich mrozach (-10 stopni). Do tej pory załączało się i działało bez zarzutu. Ostatni raz załączyło się normlnie przy -10 stopniach i po 1 minucie przestało działać i koniec. Pytanie gdzie szukac przyczyny? Pompkę paliwa wymieniłem w zeszłym roku, dogrzewacz był po regeneracji i cały zeszły sezon zimowy chodziło bez problemu. Podpowiedźcie Panowie co może być przyczyną? Co próbować robić?
Kolego Wiesz ile może być przyczyn ? Cała masa ! Najpierw trzeba sprawdzić podstawowe rzeczy takie jak choćby zasilanie :)

taxidriver
10-12-2012, 22:15
Podpowiedźcie Panowie co może być przyczyną? Co próbować robić?
napisz skąd jesteś może ktoś jest w okolicy i pomoże a jeszcze posprawszaj zasilanie świece często wkładają używki na jeden sezon. Najlepiej diagnostyka eber niestety d3 nie komunikuje się przez vag hoć kolega kiedyś miał alhambre z 99 i d5 był wlorzone i czytał go ale tylko jeden a sporo ludzi jeździ sga.

Stefano
10-12-2012, 22:16
[QUOTE=Stefano;1918863]Najlepiej kup interfejs i bedziesz mógł sobie diagnozować swoje auto i oczywiscie dogrzewacz.

Stefano - tu mam pytanie - sprzedawca podaje, że jest on właściwy do samochodów grupy VW do roku 2004. Jaki polecasz interface do samochodów od 2005 r. (chodzi mi o VW Sharana z 2005 r.)? Czy oprócz interfacu potrzebny jest program diagnostyczny czy też jest to komplet z oproramowaniem? jak to działa? Pozdr
Obsłuzy twój samochód, kupuj...

gogas
10-12-2012, 22:48
napisz skąd jesteś może ktoś jest w okolicy i pomoże a jeszcze posprawszaj zasilanie świece często wkładają używki na jeden sezon. Najlepiej diagnostyka eber niestety d3 nie komunikuje się przez vag hoć kolega kiedyś miał alhambre z 99 i d5 był wlorzone i czytał go ale tylko jeden a sporo ludzi jeździ sga.

Jestem z okolic Warszawy

peters
10-12-2012, 23:01
Najlepiej kup interfejs i bedziesz mógł sobie diagnozować swoje auto i oczywiscie dogrzewacz.

Tak w T4 dogrzewacz D3WZ jest z sitkiem i ma sterownik nr 252121 z inną procedurą rozpalania pieca niz D3WZ z SGA

Kolego Stefano,mozesz jesli to nie jest objete tajemnica choc pokrotce wyjasnic o co chodzi,przyda mi sie to jak zdrowie gdyz planuje kupic cos z rodziny trojaczkow SGA.

Seba1519
11-12-2012, 06:37
Witam ja mam takie pytanie, w sobote podpiełem pompke paliwa na krótko i dyło słychać CYK a potem nic ale jak drugi raz zwarłem plusa to znowu CYK i teraz pytanie wiem ze ta pompka działa impulsywnie lecz gdy się podłączy ją na krótko czy też jak dostanie sygnał z pieca ?

bartixr
11-12-2012, 09:22
tak działa, dostaje impulsy z sterownika dogrzewacza.

Seba1519
11-12-2012, 09:56
Dzięki za odpowiedz..

A czy w Galaxy MK2 2001rok 1.9 TDI 115 km

pod siedzeniem pasażera jest jakiś bezpiecznik do tej pompki paliwa ?

szramka28
11-12-2012, 10:40
Witam od niedawna mam galaxa i moje ptanie brzmi dmuchawy w 1 i 3 rzędzie działają bez zarzutu a wdrgim rzędzie dmuchawa nie działa czy ktoś wie co może być przyczyną galaxy 2,0 dohc 2000r???

wojtekn
11-12-2012, 11:03
szramka28 o dmuchawie masz multum tematów polecam opcję szukaj. :wink:

Seba1519
11-12-2012, 11:47
Cześć. Dzisiaj diagnozowałem dogrzewacz Vagiem ale oczywiście brak połączenia... Więc postanowiłem wyciągnąć Dogrzewacz. Wypiąłem tą wytyczke przy piecu a po drugiej stronie tej wtyczki (samiec) zobaczyłem to :
http://iv.pl/images/70178130448943156306_thumb.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=70178130448943156306.jpg)

Tak więc zobaczymy co z tego bedzie jak naprawie tą wtyczke ;p

bartixr
11-12-2012, 12:06
Seba1519 to bardzo częsty przypadek.

ja przed zimą 2011 miałem przekorodowany przewód zasilający w progu (obok fotela kierowcy).. a przed tą zimą właśnie przy wtyczce.

W obu przypadkach po zalutowaniu i daniu solidnych koszulek termo, dogrzewacz wystartował jak nowy. Tobie też tego życzę :)

Seba1519
11-12-2012, 14:29
Dobrze. Zrobiłem ten kabel.

Podłączyłem Vaga za zapalonym silniku i połączył się z piecem , sprawdziłem błędy i nie było żadnego i potem czujnik temp. spiąłem na krótko ale piec dalej nie odpala a jest na polu -1..
co moze być przyczyną ?

bartixr
11-12-2012, 15:49
jak łączy ci się z piecem to jakieś błędy powinny być o ile nie startuje.

sprawdzałeś na zwartym czujniku na podszybiu ? i na zapalonym aucie ?
pomierz napięcia +12 z czujnika z podszybia i +12 z alternator..

jełśi piec nawet przedmuchu przedstartowego nie robi, to to moze byc przyczyna.

Seba1519
11-12-2012, 16:20
Tak miałem zwarty czujnik na podszybiu i zapalałem i nic cisza... i w międzyczasie diagnoza vagiem i 0 błędów...

Napięcia pomierzyć na kostce tej do pieca tak ?
A moze pamiętasz na którym pinie jakie napięcie ?

taxidriver
11-12-2012, 16:58
A czy w Galaxy MK2 2001rok 1.9 TDI 115 km

pod siedzeniem pasażera jest jakiś bezpiecznik do tej pompki paliwa ?
nie ma

maijkel
11-12-2012, 18:24
Witam i mnie dopadły problemy z dogrzewaczem. Problem polega na tym, że jak dogrzewacz jest zimny np. rano lub po dłuższym postoju to odpala normalnie i grzeje że aż miło:>. Wystarczy, że wyłącze autko i ponownie odpalę zaczyna się problem. Z rury wydechowej dogrzewacza zaczyna leciec biały dym, po chwili wentylator zaczyna zwalniac, aż do wyłączenia. Tak się dzieje 5 razy i koniec. Po ponownym załączeniu auta to samo. Czasami odpali, ale wiąże się to z takim zadymieniem, że ludzie się patrzą, bo wyglada to tak jakby auto się paliło. Co to może byc? Pozdrawiam

bartixr
11-12-2012, 20:06
chyba świeca się kończy lub było u Ciebie -15 i paliwo ci przymarzło.

maijkel
11-12-2012, 20:23
Trochę mnie zaskoczyła Twoja podpowiedź, bowiem w ubiegłym sezonie świeca była wymieniona, a mrozów, jak do tej pory nie było takich, żeby paliwo przymarzło. Paliwo jakby przymarzło to, chyba nawet by nie ruszył:?:

Stefano
11-12-2012, 20:50
Kolego Stefano,mozesz jesli to nie jest objete tajemnica choc pokrotce wyjasnic o co chodzi,przyda mi sie to jak zdrowie gdyz planuje kupic cos z rodziny trojaczkow SGA.
Chodzi ci o fejsa, czy o D3WZ?

bartixr
11-12-2012, 21:06
Trochę mnie zaskoczyła Twoja podpowiedź, bowiem w ubiegłym sezonie świeca była wymieniona, a mrozów, jak do tej pory nie było takich, żeby paliwo przymarzło. Paliwo jakby przymarzło to, chyba nawet by nie ruszył:?:

zdejmij mu tłumik wydechowy i zobacz jak będzie chodził.

to że świece wymieniałeś nic nie znaczy, słaby zamiennik .. częste rozruchy podgrzewacza i po świecy.

l_kisiel
12-12-2012, 13:26
Witam wszystkich, mam problem z czujnikiem jak na zdjęciu nikt się nie chce do niego przyznać ani WEBASTO ani EBERSPRACHER.
Może ktoś z Was wie od czego to jest i gdzie można to kupić????
Na zdjęciach czujnik z bliska oraz miejsce w którym się znajduje.

biagggio
12-12-2012, 16:06
Czołem!
Zaczęły się mrozy i skończył dogrzewacz. Jakiś czas temu jadąc w korku, jakieś 45 minut, zauważyłem ,że ciągle mi zimno. Jak ruszyłem, to temperatura wzrosła i zaczęło grzać. Zauważyłem,że nie "bzyczy" mi już spod auta. Pojechałem do majstra, ale na kompie nie wychodzi żaden błąd. Umówiliśmy się, że będzie szukał krok po kroku. I tu moje pytanie, czy faktycznie może się zdarzyć ,że komputer nie pokazuje żadnych błędów czy sprzęt (w sensie komp majstra ) jest do d..y?
Pozdr

taxidriver
12-12-2012, 17:16
nikt się nie chce do niego przyznać z tego co pamiętam jest to Webasto. Z tego co kiedyś coś tam czytałem jest to czujnik temp płynu, które u nas są w piecu .moje pytanie, czy faktycznie może się zdarzyć ,że komputer nie pokazuje żadnych błędów
tak zdarzyć, może się wszystko. Zacznij od czujnika zmostkuj go potem pompka płynu, paliwa. I jeszcze jedno napisz czy tylko nie znalazł błędów czy się nie połączył, jak nie łączy jeszcze kable a jak nie przeczytał to tak jak pisałem i czytaj ten temat jest tu już wszystko.

bartixr
12-12-2012, 18:47
Witam wszystkich, mam problem z czujnikiem jak na zdjęciu nikt się nie chce do niego przyznać ani WEBASTO ani EBERSPRACHER.

nie mogę się powstrzymać, fiat 125p, łada klasyk czy zastawa w tle ? :)

Stefano
12-12-2012, 19:07
Nie spotkałem chyba takiego auta z tym patentem. Jest to pewnie czujnik temperatury działający jak myslę na zasadzie włącz - wyłącz, a steruje nadmuchem wewnatrz auta. Jak płyn osiagnie już odpowiednią temperaturę np. 40 st, to załacza sie w nim zworka, steruje to przekaźnik dmuchawy i zaczyna działać nadmuch w kabinie. Jest to dołozone i wymyslone po to, zeby nie dmuchało bez potrzeby zimnym powietrzem w kabinie, kiedy piec jeszcze nie zagrzał dość dobrze płynu w swoim obiegu.
Dlczego masz z tym problem?
Odetnij kabelki z tego dziadostwa i dołóz sobie w jego miejsce przełącznik zwierny w kabinie i po temacie, Możesz też sterować te nawiewy pilotem, np. kanał 2, a na kanale 1 start pieca.

Czołem!
Zaczęły się mrozy i skończył dogrzewacz. Jakiś czas temu jadąc w korku, jakieś 45 minut, zauważyłem ,że ciągle mi zimno. Jak ruszyłem, to temperatura wzrosła i zaczęło grzać. Zauważyłem,że nie "bzyczy" mi już spod auta. Pojechałem do majstra, ale na kompie nie wychodzi żaden błąd. Umówiliśmy się, że będzie szukał krok po kroku. I tu moje pytanie, czy faktycznie może się zdarzyć ,że komputer nie pokazuje żadnych błędów czy sprzęt (w sensie komp majstra ) jest do d..y?
Pozdr

Myslę, że powinen ci szybko wykryć co jest nie halo z twoim piecem, Nie ma błedów to łatwe, ale trzeba sprawdzić dlaczego nie startuje, czy przychodzą sygnały sterujące piec, widać to w blokach danych, kanał 2, okno 1 i 2. Jakie sa temperatury na czujnikach...

Seba1519
13-12-2012, 08:57
Witam.

Mam taką sprawe : VAG łączy mi się z piecem i nie wykrywa zadnego błędu.
Pomierzyłem napięcia na kostce od pieca na zapalonym samochodzie :

Pin 1 : 14,35
Pin 2 : Masa
Pin 3 : nie jest podłączony
Pin 4 : To chyba tez masa
Pin 5 : 12,70
Pin 6 : BRAK! A on jest chyba od czujnika temp ?
Pin 7 : 14,30
Pin 8 : Nie podłączony

Tak więc nie ma napięcia z pinu 6 szukałem przerwanego kabla w progu lecz tam wszystko ok!.

dałem na krótko 12+ do pin 6 i nic..

l_kisiel
13-12-2012, 12:21
nie mogę się powstrzymać, fiat 125p, łada klasyk czy zastawa w tle ? :)

Jest to Ford Taunus.

Bump: Nie spotkałem chyba takiego auta z tym patentem. Jest to pewnie czujnik temperatury działający jak myslę na zasadzie włącz - wyłącz, a steruje nadmuchem wewnatrz auta. Jak płyn osiagnie już odpowiednią temperaturę np. 40 st, to załacza sie w nim zworka, steruje to przekaźnik dmuchawy i zaczyna działać nadmuch w kabinie. Jest to dołozone i wymyslone po to, zeby nie dmuchało bez potrzeby zimnym powietrzem w kabinie, kiedy piec jeszcze nie zagrzał dość dobrze płynu w swoim obiegu.
Dlczego masz z tym problem?
Odetnij kabelki z tego dziadostwa i dołóz sobie w jego miejsce przełącznik zwierny w kabinie i po temacie, Możesz też sterować te nawiewy pilotem, np. kanał 2, a na kanale 1 start pieca.

No dzięki Janusz, problem to dziurawa rurka z tym czujnikiem przez którą uciekał płyn, teraz w tym miejscu mam wąż gumowy i czujnik wyciągnięty, w dodatku wywal mi takie błędy jak w załączniku. Czy jak złącze ze sobą te kabelki to powinno się coś załączyć???

toni3a
13-12-2012, 14:18
Tak więc nie ma napięcia z pinu 6 szukałem przerwanego kabla w progu lecz tam wszystko ok!.

dałem na krótko 12+ do pin 6 i nic.. Napięcie na pin6 będzie jeśli zrobisz zworkę na czujniku temp. na podszybiu

Seba1519
13-12-2012, 15:42
Napięcie na pin6 będzie jeśli zrobisz zworkę na czujniku temp. na podszybiu

Nie było napięcia nawet jak zrobiłem zworke..

Stefano
13-12-2012, 18:14
Bump:

No dzięki Janusz, problem to dziurawa rurka z tym czujnikiem przez którą uciekał płyn, teraz w tym miejscu mam wąż gumowy i czujnik wyciągnięty, w dodatku wywal mi takie błędy jak w załączniku. Czy jak złącze ze sobą te kabelki to powinno się coś załączyć???
Teraz widzę inny kłopot. Bład 01414 to problem z dmuchawą w piecu. Musisz sprawdzić silniczek czy lekko chodzi, to na 20 %, a że masz uszkodzony sterownik to na 80 % i daltego wali ten błąd.
W miejsce tej rurki z czujnikiem wstaw zwykły kawałek rurki i dobrze zacisnij ściski, aby nie zdarło któregos z węży, chodzi te metalowe opaski, możesz je połaczyć ze sobą jakimś mocnym streczem.
Po zwarciu tych dwócha kabelków z tego czujnika powinien zagadać wentylator z przodu na wolnych obrotach, oczywiscie podczas działania pieca, jako ogrzewanie postojowe.

Nie było napięcia nawet jak zrobiłem zworke..

A pomiar robiłeś na włączonym zapłonie?

Seba1519
13-12-2012, 20:38
Tak zapaliłem samochód i mierzyłem, Dzisiaj wyciągnełem piec z Galaxa i jutro będe powoli rozbierał Dokładny model to D5W Z

l_kisiel
14-12-2012, 05:36
Teraz widzę inny kłopot. Bład 01414 to problem z dmuchawą w piecu. Musisz sprawdzić silniczek czy lekko chodzi, to na 20 %, a że masz uszkodzony sterownik to na 80 % i daltego wali ten błąd.
W miejsce tej rurki z czujnikiem wstaw zwykły kawałek rurki i dobrze zacisnij ściski, aby nie zdarło któregos z węży, chodzi te metalowe opaski, możesz je połaczyć ze sobą jakimś mocnym streczem.
Po zwarciu tych dwócha kabelków z tego czujnika powinien zagadać wentylator z przodu na wolnych obrotach, oczywiscie podczas działania pieca, jako ogrzewanie postojowe.

Janusz a co z tym sterownikiem jak wentylator będzie lekko się obracał to ta płytka co jest w dogrzewaczu będzie do wymiany???? Piecyk na razie działa bez zarzutów no tylko te błędy :(( Jak kabelki ze sobą zewre to dmuchawę mam ustawić na jakiś bieg??? Nie mam klimatronika.
Pozdrawiam Łukasz

kamil19
14-12-2012, 11:58
witam wszystkich posiadam vw sharana 1.9 tdi i jak przyszła zima nie łapie mi temp.t.j 90C a wiec wymieniłem termostat i na drugi dzien miałem do zrobienia traske wiec po kilku nastu km złapał i było wszystko ok ale jak dojezdzam na codzień 25km do pracy i juz jest tak samo jak przed wymiana termostatu i ktos mi powiedział ze moze to byc dogrzewacz a w moim przypadu prawdopodobnie sie nie załacza a dmuchawa z tyłu działa poradzicie cos !!!!

Bump:

bartixr
14-12-2012, 12:09
poradzicie cos !!!!

Bump:

jasne, że poradzimy:

musisz zacząć od przeczytania tego wątku, przynajmniej tych postów które dotycząc dogrzewacza d3 (3kw w mk1).. i wszystko będzie jasne co robić.

jak zaczniesz rozbierać to dopytasz ewentualnie.

grinio
16-12-2012, 09:43
Witam
Mój problem taki że d3wz chodził jak chciał i jak mu się podobało. wydłubałem sterownik, poprawiłem luty lecz niestety podczas demontażu uszkodziłem dwa elementy SMD. Chciałbym je wymienić lecz nie wiem jakie wartości miały:(. Jeżeli ktoś ma jakiś schemat elektroniki lub mógłby sprawdzić co to za elementy (oznaczenia) byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

Various
16-12-2012, 13:43
Koledzy, dołączam się do tematu.
Moje autko to Galaxy MK2 z 2002r. Dogrzewacz nie daje znaku życia. VAG się nie łączy więc nie mogę zdiagnozować.
Mam pytanie: od czego zacząć ? Czy targać od razu dogrzewacz na stół i rozbierać ?

Jeśli uszkodzona jest świeca bądź jakaś pompka - jak wykasować błędy żeby dogrzewacz ruszył ?

Czy da się uruchomić dogrzewacz na stole ? Podłączając ropkę, pompki i podając napięcie ?

Z góry dzięki
Pozdrawiam

Seba1519
16-12-2012, 14:20
No to jak ci się vag nie łączy z piecykiem to jak ma wystartować? Szukam przerwanego kabla, Zobacz czy masz napięcia na kostce tej do piecyka.

W moim przypadku było podobnie, też nie łączył sie z piecem.. Przyczyna to przerwany kabel na Kostce do pieca, po zalutowaniu piecyk ruszył..

Various
16-12-2012, 14:27
Dzięki !
Rozumiem, czyli 2002r. już powinien łączyć z piecem ? Bo czytałem że niektóre piece są starsze i w ogóle nie podpinalne pod VAGa.

Czy jest gdzieś schemat wtyczek przy piecu ? :)

Seba1519
16-12-2012, 14:51
Mk2 Łączy Się z piecem

Poszukaj, Na pewno gdzieś w tym temacie są.

Zrób tak Wez miernik napięć do ręki i odepnij wtyczkę przy piecu i zmierz sobie napięcia

Pin 1 tutaj ma być 12+
Pin 2 To masa
Pin 3,4 to pompka paliwa
Pin 5 To chyba Do diagnostyki
Pin 6 To z czujnika Temp. Jak masz sprawny czujnik i na polu jest poniżej 5 Stopni to na zapalonym powinieneś mieć tam 12+
Pin 7 U mnie nie podłączony
Pini 8 To chyba z Alternatora tem tez musisz miec 12+

Tylko Zapal samochód i potem mierz te napięcia..

Various
16-12-2012, 15:08
Czyli podając na pin 6 12V, piec powinien zacząć działać i grzać, jeśli wyciągnę sobie go na stół tak ?

taxidriver
16-12-2012, 20:32
Czy da się uruchomić dogrzewacz na stole ? Podłączając ropkę, pompki i podając napięcie ?Czyli podając na pin 6 12V, piec powinien zacząć działać i grzać, jeśli wyciągnę sobie go na stół tak ? cofnij się do stron 001-002 itd. tam jest juz wszystko napisane coś ok 5 6 razy jak ci odpiszę będzie kolejny raz to samo. a generalnie tak

mikesz 55
17-12-2012, 20:00
Stefano czy po zamontowaniu sterownika D5WZ do pieca D5Z-F (HYBRYDA) potrzebne są jakieś dodatkowe zabiegi typu : dawki paliwa , parametry, ustawienia itp.
Z góry dzięki za odpowiedź i pomoc.

Bump: Stefano jeszcze jedno pytanko , czy układ pinów tych wewnętrznych w obu sterownikach się pokrywa?.

Paintbox_team
18-12-2012, 09:28
Witam !
Pojawił się problem z dogrzewaczem ...
Wyrzuca błąd o przegrzaniu urządzenia
Dogrzewacz startuje ale tylko na ok 2min i wyłącza się
Temperatura idzie ku 90st ślimaczym tempem ...
Już w trakcie jazdy czasami go słychać ale sporadycznie
Od czego zacząć ? Przegrzewanie = jakaś niedrożność ???

GostekD
18-12-2012, 09:48
witam
zacznij od sprawdzenia pompki na podszybiu prawdopodobnie szczotki do wymiany. Jak to zrobić znajdziesz tu w tym wątku trochę lektury i wszystko jasne.
pozdrawiam

Paintbox_team
18-12-2012, 09:56
witam
zacznij od sprawdzenia pompki na podszybiu prawdopodobnie szczotki do wymiany. Jak to zrobić znajdziesz tu w tym wątku trochę lektury i wszystko jasne.
pozdrawiam

Czy ta pompka jest odpowiedzialna za obieg cieczy ?
Ktoś mi mówił o nie drożności przewodów i piec przegrzewa się ...

Seba1519
18-12-2012, 17:48
Hmmm w 98% obstawiam pompke, Tak ona mniej więcej jest odpowiedzialna za ten obieg , ona się uruchamia tylko wtedy jak włączy się piec, Bo mk2 mają piece 5KW i szybko "gotują" wode, dlatego taka pompka jest zeby robiła dodatkowy obieg

Paintbox_team
18-12-2012, 18:45
Hmmm w 98% obstawiam pompke
Ok
Zapodam temat elektrykowi i niech ogarnia
Dam znać co i jak

maijkel
19-12-2012, 15:56
Witam przy rozbieraniu pieca sitko tak niefortunnie wypadło, że niewiem jak było zabudowane tzn. kołnierzem do świecy, czy do komory spalania. Dogrzewacz D5WZ. Korzystając z okazji- jaka powinna byc opornosc świecy.:oops:

Paintbox_team
19-12-2012, 20:04
Hmmm w 98% obstawiam pompke
Posiada ktoś schemat ów pompki i dokładne miejsce jej położenia ?

maijkel
19-12-2012, 20:08
Pompka jest zabudowana pod silnikiem wycieraczek. Wybuduj półkę jak do wymiany filtra kabinowego. ;)

Seba1519
19-12-2012, 21:22
To takie coś :

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSDpgtbiVH_2nKjWyId2Qoy6-NEyOx7G9VIqjd6oBLdVoe29QwFapZNwYLt

manik
20-12-2012, 07:15
Witam. Mam galaktyke z 2005r (1,9TDi 116KM ) i problem z dogrzewaczem. Rano dogrzewacz działa przez 2-3 minuty i wyłącza się; jak auto ostygnie (postoi kilka godzin) wówczas po odpaleniu dogrzewacz włącza się i tak w kółko. Wymieniłem termostat, naprawiłem pompkę na podszybiu i niby jest lepiej. Ale temperaturę 90 st. osiąga dopiero po przejechaniu minimum 15 km, jak stoje na światłach to temperatura spada do 60-70 st. Czy dogrzewacz powinien pracować cały czas czy wyłączać się przy określonej temperaturze? Proszę o pomoc bo juz nie mam pomysłów. Wszystkie węże mam ciepłe, obieg cieczy jest. Niestety nie byłem jeszcze na sprawdzeniu VAG.

zibi187
20-12-2012, 07:38
Po co szukać przyczyny po omacku jak w Twoim modelu można to zdiagnozować poprzez Vag. Ja za każdym razem muszę jeździć do firmy, która posiada tester Ebera a to są spore koszty. Podepnij pod Vag i będziesz wiedział co niedomaga.

GostekD
20-12-2012, 07:55
To takie coś :

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSDpgtbiVH_2nKjWyId2Qoy6-NEyOx7G9VIqjd6oBLdVoe29QwFapZNwYLt

Tak to jest ta pompka

pozdrawiam

maijkel
20-12-2012, 09:44
Witam przy rozbieraniu pieca sitko tak niefortunnie wypadło, że niewiem jak było zabudowane tzn. kołnierzem do gwintu świecy, czy do komory spalania. Dogrzewacz D5WZ. Korzystając z okazji- jaka powinna byc opornosc świecy.:oops:

Panowie podpowie ktoś?:?::?::?:

manik
20-12-2012, 10:15
Byłem na VAG-u i wyszedł błąd 1409 (powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia) i jakiś ogólny 18080. Gdzie mam szukać przyczyny?

marcin2280
20-12-2012, 10:33
Byłem na VAG-u i wyszedł błąd 1409 (powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia) i jakiś ogólny 18080. Gdzie mam szukać przyczyny?

Świeca właśnie wczoraj to przerabiałem ale mam jeszcze inny problem wszystko ładnie pięknie startuje ale paliwo leci prawie ciurkiem z podgrzewacza. jakieś propozycje jak się z tym uporać?

manik
20-12-2012, 12:19
Nigdy tego nie robiłem jeszcze i potrzebowałbym kilku wskazówek. Czy muszę zwracać na coś szczególna uwagę? Czy przy wymianie tej świecy powinienem wymienic lub sprawdzić coś jeszcze (korzystając z okazji że będzie to rozebrane)? Czy możecie polecić jakiś dobry warsztat w kuj-pom., który by to zrobił?
Wiem że dużo mam pytań, ale mam maluszka w domu i muszę to w miarę szybciutko zrobic. Z góry dziękuje za okazaną pomoc i zrozumienie.

dzandzoj
20-12-2012, 15:34
Witam mam problem z ogrzewaniem postojowym posiadam pełne ogrzewanie sterowanie przy lusterku tylko ostatnimi czasy występuje błąd przegrzania wymieniłem pompkę na podszybiu ( wymiana pompki na bez szczotkową http://allegro.pl/pompka-wody-pierburg-webasto-vw-audi-7h0965561-12v-i2857149508.html )i dalej nic cisz. Pompka startuje jedynie po włączeniu zapłonu, zapłon wyłączam pompka staje przy temperaturze silnika nawet 90 stopni zamiast jeszcze wychłodzić silnik tak jak pisaliście wcześniej.Jaka może być przyczyna tej usterki.Auto posiada drugi akumulator pod fotelem pasażera od nowości nie wymieniany.

manik
20-12-2012, 17:13
Panowie czy ktoś zna oznaczenie i paranetry swiecy do D5ZF

Stefano
20-12-2012, 23:15
Panowie podpowie ktoś?:?::?::?:
Kołnierzem do swiecy, inaczej nie wejdzie.
Oporność swiecy, mniejsza niz 1 ohm, ale to nie istotne, swieca ma przy napieciu około 8 V pobierać ponad 10 A prądu.

W sterowniku...

Nigdy tego nie robiłem jeszcze i potrzebowałbym kilku wskazówek. Czy muszę zwracać na coś szczególna uwagę? Czy przy wymianie tej świecy powinienem wymienic lub sprawdzić coś jeszcze (korzystając z okazji że będzie to rozebrane)? Czy możecie polecić jakiś dobry warsztat w kuj-pom., który by to zrobił?
Wiem że dużo mam pytań, ale mam maluszka w domu i muszę to w miarę szybciutko zrobic. Z góry dziękuje za okazaną pomoc i zrozumienie.
Swiecę masz dobrą na 99 %, masz problem jak pisałem wyżej ze sterownikiem.

Witam mam problem z ogrzewaniem postojowym posiadam pełne ogrzewanie sterowanie przy lusterku tylko ostatnimi czasy występuje błąd przegrzania wymieniłem pompkę na podszybiu ( wymiana pompki na bez szczotkową http://allegro.pl/pompka-wody-pierburg-webasto-vw-audi-7h0965561-12v-i2857149508.html )i dalej nic cisz. Pompka startuje jedynie po włączeniu zapłonu, zapłon wyłączam pompka staje przy temperaturze silnika nawet 90 stopni zamiast jeszcze wychłodzić silnik tak jak pisaliście wcześniej.Jaka może być przyczyna tej usterki.Auto posiada drugi akumulator pod fotelem pasażera od nowości nie wymieniany.
Przy piecu masz drugą pompkę i ta ma chodzić podczas pracu postojówki.
Trzeba zdiagnozować piec i będzie przyczyna, zmierz ile masz napięcia na aku pod siedzeniem.

Bump: Panowie czy ktoś zna oznaczenie i paranetry swiecy do D5ZF
Pytanie bezprzedmiotowe,
Poczytaj mój post nr 1286 na elektrodzie to zrozumiesz, gdzie tkwi problem.

Link; http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205-1260.html

Pozdrawiam.

mechanizator77
22-12-2012, 10:26
Dokonałem ostatnio rozbudowy dogrzewania na pełne ogrzewanie postojowe. Pytanie do użytkowników czy po 15 minutach od załączenia OP pojazdu zaparkowanego "pod chmurką" przy temp zewnętrznej -10C w nawiewach kabiny powinno być ciepło? U mnie wieje zimnem, temp silnika po jego odpaleniu stoi pod kreską i wcale nie pracuje jak by był nagrzany. Nie wiem czy to jest tak mało wydajne czy coś jest nie tak? Wentylator startuje, piec świszczy ale w moim odczuciu nic to nie daje. Może ktoś z autopsji podpowie co z tym zrobić czy to tak ma być. Dodam, że przy rozbudowie dogrzewanie miało być naprawione. Pozdrawiam tych co przetrwali Koniec Świata i życzę najlepszego w nadchodzące święta...

marcin2280
22-12-2012, 17:24
Pytanie do Stefano mam piec d5wz po prześledzeniu kilkudziesięciu stron zabrałem się do pracy. Świeca wymieniona sito też pompka na podszybiu działa po wymianie szczotek. Po odpaleniu auta następuje przedmuch po chwili znów włącza się wentylator wchodzi na obroty słychać pompkę kupa dymu i zaczyna ropa ciec i wszystko staje. Czy to może przyczyna pompki czy coś innego. Vag nie pokazuje żadnych błędów.

Stefano
23-12-2012, 09:33
Masz uszkodzenie w piecu. Trzeba spowrotem na stól; sodnie wszystko wyczyścić i poprawnie poskaładac. Jak dalej nie działa to naprawię.
Pozdrawiam.

marcin2280
23-12-2012, 10:43
Masz uszkodzenie w piecu. Trzeba spowrotem na stól; sodnie wszystko wyczyścić i poprawnie poskaładac. Jak dalej nie działa to naprawię.
Pozdrawiam.

Dzięki Stefano po świętach biorę się za dalszą walkę.
pozdrawiam

Peja
23-12-2012, 14:09
Witam ...
Skończyły się mrozki i rozebrałem swojego EBERA-powód-(chodził jak odrzutowiec przed startem).Po demontarzu okazało się , że łożyska na silniczku nadmuchu się posypały(najbardziej to dolne). Chodzę po sklepach , ale takiego łożyska nie mogę dostać...prawie jak do zegarka,a to numer tego dziwactwa...
R-1340HH.Szukałem po allegro,ale też nic z tego... Może któryś z kolegów zna jakiś sklepik internetowy w ktorym można było by to dziwactwo zakupić ?
Jesłi tak to proszę o stronkę.
Pozdrawiam
Panowie jest zamiennik tylko trzeba poszukać zamiennik ma numer 624 ZZ ,w wersji C3 na Allegro wraz z wysyłką wychodzi jakieś 18zł z wysyłką za sztuke.Wymiary łożyska to 4x13x5 niżej podaję link do zamienników. Pozdrawiam http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/200000-224999/214493-da-01-de-Radial_Kugellager.pdf

peters
23-12-2012, 15:04
Chodzi ci o fejsa, czy o D3WZ?

Witam i przepraszam ale nie mialem czasu(praca) dac Ci odpowiedz kolego Stefany.Twoj cytat:

Chodzi mi o roznice miedzy dogrzewaczem D3WZ montowanym w Vw T4 a w autach SGA.Myslalem ze nie ma roznicy a tu jednak widze ze czyms sie jednak roznia :?:

urban233
23-12-2012, 16:33
witam posiadam dogrzewacz wszystko odpala ale zaraz gaśnie bo pompka podaje za mało paliwa (chodziła 3lata) czy można to naprawic a może tylko nowa pompka,zwiekszałem dawke paliwa ale nic nie pomaga dzieki

jacekr_2
23-12-2012, 18:57
witam
w tym tygodniu dokonałem rozbudowy dogrzewacza z dołożeniem elementu sterującego EasyStart T,
i mam pytanie:
ktoś ma ten element sterujący? jak się sprawuje? czy można na nim ustawić 1 program na cały tydzień?
pozdrawiam

dzandzoj
23-12-2012, 20:23
Po poradach i wymianie akumulatora tego pod siedzenie dalej to samo pompka na podszybiu nie włącza się a webasto po paru minutach staje. Dalej błąd przegrzania pompą przy piecu po wygaśnięciu piecyka chodzi jeszcze chwile. Przekaznika o nr 430 nie mam w skrzynce.

trojaczkileg
23-12-2012, 21:11
Kolego pomogą ci ludzie napewno, ale temat przenieś do działu ''dogrzewacz".

Stefano
23-12-2012, 22:02
.........
Tak w T4 dogrzewacz D3WZ jest z sitkiem i ma sterownik nr 252121 z inną procedurą
Chodzi mi o roznice miedzy dogrzewaczem D3WZ montowanym w Vw T4 a w autach SGA.Myslalem ze nie ma roznicy a tu jednak widze ze czyms sie jednak roznia :?:

Twój piec jest już lepszej generacji, nie cofa spalin do kabiny przy rozpalniu, ma inteligentny start, lepsze parametry grzania i spalania, poprzez mieszanie paliwa z powietrzem na sitku o bardzo wysokiej temperaturze, co powoduje dużo mniejszą emisję CO2.

witam posiadam dogrzewacz wszystko odpala ale zaraz gaśnie bo pompka podaje za mało paliwa (chodziła 3lata) czy można to naprawic a może tylko nowa pompka,zwiekszałem dawke paliwa ale nic nie pomaga dzieki

Wyczyść filterek na pompie.

Po poradach i wymianie akumulatora tego pod siedzenie dalej to samo pompka na podszybiu nie włącza się a webasto po paru minutach staje. Dalej błąd przegrzania pompą przy piecu po wygaśnięciu piecyka chodzi jeszcze chwile. Przekaznika o nr 430 nie mam w skrzynce.
Płyn nie ma dobrego obiegu, stąd błąd przegrzania.
Wstaw kawałek przeźroczytej rurki koło pieca na węża, np. zrobionej z poobcinanej strzykawki i zobacz co sie dzieje z płynem, czy jest dobrze przypychany przez tą pompkę przy piecu, może ona sie już kończy. Mozesz mieć tam też powietrze, oby nie!
Jesli obieg płynu własciwy, to uszkodzony czujnik w piecu, lub sterownik.

Stefano
23-12-2012, 22:26
witam
w tym tygodniu dokonałem rozbudowy dogrzewacza z dołożeniem elementu sterującego EasyStart T,
i mam pytanie:
ktoś ma ten element sterujący? jak się sprawuje? czy można na nim ustawić 1 program na cały tydzień?
pozdrawiam
Podaj mi swojego maila na PW to ci wyslę instrukcje PL do tego zegarka...

peters
23-12-2012, 23:42
Dzieki kolego Stefano,czy jednak mozna je razem zamieniac przepinajac tylko kostki czy raczej nie.
Mam na mysli piec np.D3WZ z Vw T4 do aut SGA lub odwrotnie(gdyby sie ktos uparl)

jacekr_2
24-12-2012, 06:48
do kolegi : trojaczkileg

właśnie specjalnie tam tego nie pisałem, gdyż uważam że tam bardziej sprawy techniczne - świeca sitko, itp

do: Stefano

proszę bardzo jrozsypal2(at)gmail.com

i jeśli chodzi o tą instrukcję co jest na stronie producenta to ja ją mam i w PL i DE ale za cho...ę nie mogę tam wyczytać jak ustawić na tydzień, nawet jak posprawdzałem te najdroższe to wszędzie jest "maksymalnie 3 komórki pamięci" co wdg mnie pozwala na ustawienie np na pon, wt, sr startu o 6:50 i dalej muszę przeprogramować aby w czwartem mi odpalił, czy może się mylę

dzandzoj
24-12-2012, 08:35
To już sprawdzę po świętach ale dlaczego pompka na podszybiu nie wychładza silnika tyko jak wyłączam zapłon staje pompka.

wojtekn
24-12-2012, 08:56
jacekr_2 niestety nie zgodzę się z tobą drugi człon tematu to kompendium wiedzy, więc wszystko, co związane z tym tematem nich będzie w jednym miejscu. :wink:
Przy opcji szukaj jak ktoś to oczywiście użyje będzie łatwiej wyłowić taką informację. :)

jacekr_2
24-12-2012, 09:19
oki, - cieszy mnie ze dbacie o porządek :)

peters
24-12-2012, 23:04
Mam pytanie koledzy gdyz jak pogoda pozwoli to musze wyjac swoj D3WZ i sprawdzic stan sitka.
Mam na zapasie kupiony (stan wizulany dobry) D5WZ i wiem ze jest zmiana w polaczeniu pomki paliwa.Moze ktos mi to wylozyc (kawa na lawe) gdyz moze jego zaloze w zamian za tamtego.
Gdyz jak sitko jest wypalone(wczesniej je odwracalem,przekrecalem wiec moze juz nic z niego nie bedzie) to trzeba cos zrobic,a w styczniu jade od PL wiec musi byc jakis dogrzewacz sprawy (nie chce czekac 20km az silnik sie zagrzeje).

bary75
25-12-2012, 11:03
Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem posiadaczem VW Sharana 1,9 z 2001r. I oczywiście problem z ogrzewaniem - nie dogrzewa silnika.
Ale od samego początku.
1. Mam klimatronik i nie pokazuje temperatury zewnętrznej - jest na wyświetlaczu niepełna cyfra 1. Podczas uruchamiania auta klimatronik miga przez około 10 sekund.

2. Webasto - silnik po przejechaniu nawet 50km w temperaturze zewnętrznej około 2 stC nie dochodzi do temp. 90stC. Ogólnie w aucie nie jest zbyt komfortowo jeżeli chodzi o temperaturę. Webasto w ogóle nie daje znaku życia.
Co zrobiłem:
a) sprawdziłem czujnik temperatury, który jest koło silniczka wycieraczek - ma przepływ prądu (zwarłem także go na krótko - wpiąłem drucik - nie zadziałało webasto)
b) wyciągnąłem silniczek obiegu wody, w jego miejsce wstawiłem rurkę fi 18 aby był przepływ. I tu dość ciekawa sprawa - wtyczka, która wchodzi do silniczka ma cały czas napięcie - nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki - czy tak powinno być??? Sprawdziłem go - prawdopodobnie padł - sprawdzałem go tak samo jak w/w/ czyjnik temp. zewnętrznej webasta - nie było przepływu prądu - czyli padnięty - pozostaje wymiana szczotek ( przepraszam, że piszę trochę lamersko, jednak nie jestem za bardzo "obcykany" w omomierzach itp.)
c) sprawdziłem VAG błędy - nie mogłem połączyc się z blokiem 18 - pokazywał coś w rodzaju braku połączenia tutaj zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/713/blok18.jpg/

Teraz co zamierzam zrobić:
a) wyjęty silniczek dam do sprawdzenia w celu wymiany szczotek,
b) sprawdzę kabelki wchodzące do webasta - czy nie są poprzecierane - przerwane.

i na tym mi się pomysły kończą.

Możecie mi podpowiedzieć co mógłbym jeszcze zrobić we własnym zakresie???
Czy ten błąd klimatronika może mieć jakieś znaczenie ??

Pozdrawiam

P.S.
Pomocy !!!

Stefano
25-12-2012, 11:33
Dzieki kolego Stefano,czy jednak mozna je razem zamieniac przepinajac tylko kostki czy raczej nie.
Mam na mysli piec np.D3WZ z Vw T4 do aut SGA lub odwrotnie(gdyby sie ktos uparl)

Możesz zamienic piece. Sprawdź wczesniej czy ten który masz luzem jest OK i bedzie dobrze.

do: Stefano
.........
nie mogę tam wyczytać jak ustawić na tydzień, nawet jak posprawdzałem te najdroższe to wszędzie jest "maksymalnie 3 komórki pamięci" co wdg mnie pozwala na ustawienie np na pon, wt, sr startu o 6:50 i dalej muszę przeprogramować aby w czwartem mi odpalił, czy może się mylę

Instrukcja strona nr 8, masz tam mozliwość programowania czasów w kazdy dzień tygodnia!

To już sprawdzę po świętach ale dlaczego pompka na podszybiu nie wychładza silnika tyko jak wyłączam zapłon staje pompka.

Bo masz taki modek auta co nie ma przekaźnika czasowego do pompki.

Mam pytanie koledzy gdyz jak pogoda pozwoli to musze wyjac swoj D3WZ i sprawdzic stan sitka.
Mam na zapasie kupiony (stan wizulany dobry) D5WZ i wiem ze jest zmiana w polaczeniu pomki paliwa.Moze ktos mi to wylozyc (kawa na lawe) gdyz moze jego zaloze w zamian za tamtego.
Gdyz jak sitko jest wypalone(wczesniej je odwracalem,przekrecalem wiec moze juz nic z niego nie bedzie) to trzeba cos zrobic,a w styczniu jade od PL wiec musi byc jakis dogrzewacz sprawy (nie chce czekac 20km az silnik sie zagrzeje).

Z tym D5WZ jest tak: pompka paliwa jest pomiedzy pinem nr 4 a masą, natomiast w D3WZ pompka jest pomiedzy pin 3 i 4, ale w sterowniku D5WZ jest jednak zworka pinu nr 3 z masą i po włozeniu 8-mio pin. wtyczki powinno zadziałać, tylko wtedy jest problem znowu z samą pompką, bo masz ją ustawioną pod piec 3 kW, czyli bedzie za mała dawka paliwa.
Zresztą nie wiem czy się piec D5 zmieści w oryginalne mocowanie, w blachy, w T4 siedzi on w pionie i o ile pamiętam nie zapniesz tam dłuższego pieca, chociaż mogę sie mylić.
Piec 3 Kw, zupełnie ci wystarczy.
Jesli będziesz dłużej w PL, to wyslij mi te zapasowe piece, ja je sprawdzę, czy naprawię i bedziesz miał temat z głowy.

Bump: Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem posiadaczem VW Sharana 1,9 z 2001r. I oczywiście problem z ogrzewaniem - nie dogrzewa silnika.
Ale od samego początku.
1. Mam klimatronik i nie pokazuje temperatury zewnętrznej - jest na wyświetlaczu niepełna cyfra 1. Podczas uruchamiania auta klimatronik miga przez około 10 sekund.

2. Webasto - silnik po przejechaniu nawet 50km w temperaturze zewnętrznej około 2 stC nie dochodzi do temp. 90stC. Ogólnie w aucie nie jest zbyt komfortowo jeżeli chodzi o temperaturę. Webasto w ogóle nie daje znaku życia.
Co zrobiłem:
a) sprawdziłem czujnik temperatury, który jest koło silniczka wycieraczek - ma przepływ prądu (zwarłem także go na krótko - wpiąłem drucik - nie zadziałało webasto)
b) wyciągnąłem silniczek obiegu wody, w jego miejsce wstawiłem rurkę fi 18 aby był przepływ. I tu dość ciekawa sprawa - wtyczka, która wchodzi do silniczka ma cały czas napięcie - nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki - czy tak powinno być??? Sprawdziłem go - prawdopodobnie padł - sprawdzałem go tak samo jak w/w/ czyjnik temp. zewnętrznej webasta - nie było przepływu prądu - czyli padnięty - pozostaje wymiana szczotek ( przepraszam, że piszę trochę lamersko, jednak nie jestem za bardzo "obcykany" w omomierzach itp.)
c) sprawdziłem VAG błędy - nie mogłem połączyc się z blokiem 18 - pokazywał coś w rodzaju braku połączenia tutaj zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/713/blok18.jpg/

Teraz co zamierzam zrobić:
a) wyjęty silniczek dam do sprawdzenia w celu wymiany szczotek,
b) sprawdzę kabelki wchodzące do webasta - czy nie są poprzecierane - przerwane.

i na tym mi się pomysły kończą.

Możecie mi podpowiedzieć co mógłbym jeszcze zrobić we własnym zakresie???
Czy ten błąd klimatronika może mieć jakieś znaczenie ??

Pozdrawiam

P.S.
Pomocy !!!

Ad 1. temper. na klimatroniku nie ma związku z piecem. Miganie wskazuje na błąd, trzeba zdignozować co go jeszcze boli...i naprawić.
Ad 2. Piec jest uszkodzony i pomimo zabiegów zewnętrzych, zabawa z czujnikiem, pomką itd go nie ożywi, trzeba wyjąć i zobaczyć stan kabelków przy samym złączu 8-mio pinowym i rozebrać piec.
W twoim modelu auta jest pewnie przekaźnik czasowy do sterowania pompką płynu, ta na podszyniu i dlatego powinna uruchamić się po 120 sek po przekręceniu stacyjki na zapłon lub uruchomieniu silnika, a wyłaczać po 310 sek po zgaszeniu, dlatego masz tam jeszcze jakiś czas napiecie po wyjęciu kluczyka.
Tak powinno być, ile ja już to razy piszę....bo ty też nie poczytałeś tematu!!!!

Zabierz się za ten remont, albo zleć komuś klto sie na tym zna i ciepełko do ciebie powróci...

Pozdrawiam.

peters
25-12-2012, 18:31
Rozumiem kolego Stefany,tak na marginesie powiem ze wybieram sie do ciebie ale z czasem to podobnie u nas wszystkich,zawsze znajdzie sie cos co koliduje z wyjazdem.
Odnosnie montazu pieca w metalowy kosz powinno sie udac gdyz wizualnie wygladaja tak samo.
Pytanie czy na dawce z D3WZ odpali piec D5...czy trzeba koniecznie regulowac dawke ??? paliwa(wiem jak to sie robi) lub ewentualnie podlaczyc pomke z D5(ktora tez posiadam)
Jak sie wybiore do Ciebie to zobaczysz moze mam zle rozwiazany obieg wody i dlatego piec mi sie wylacza po paru minutach(a jak silnik pracuje to chodzi,wiec albo spadek napiecia jest albo obieg wody lezy) albo trzeba do Magica takiego co rozszywruje co go boli.
Dzieki Kolego Stefany za szybka odpowiedz.Bez Ciebie forum martwe,no z wyjatkiem moze jeszcze paru osob.

Ostatnio kolega mi powiedzial ze te nowsze piece mowil o ( thermo top C ) nie znam sie ale z tego co powiedzial to pare minut starczy aby 10l. wody zagotowac,to cosmos w porownaniu z D3WZ.

Stefano
25-12-2012, 19:18
Jesli masz D5WZ na luzie, to upakujemy w ten kosz, chociaż jest trochę dłuzszy od D3 i jest też 5 kW jak ThermoTop i tak samo grzeje, to narka. Pompkę trzeba podkrecić lub zmienic, bo moze nie odpalać lub będzie kiepsko grzał.
Pozdrawiam.

GVST
26-12-2012, 11:05
Mam transita 2.4 z webasto i nie wiem jak je uruchomić ma ktoś takiego może ?

bartixr
26-12-2012, 12:28
Mam transita 2.4 z webasto i nie wiem jak je uruchomić ma ktoś takiego może ?

jeśli chcesz sam je uruchomić to przejdź do pierwszej strony tego wątku i przeczytaj z 100 wpisów.. a potem pytaj.
Kilkakrotnie wszystko już wbyło poruszane na temat dogrzewaczy w różnych auta, w tym T4.
a jak nie umiesz sam to oddaj do zakład gdzie robią webasto - np. serwisy dla zestawów TIR.

jacekr_2
26-12-2012, 16:18
Instrukcja strona nr 8, masz tam mozliwość programowania czasów w kazdy dzień tygodnia!

.

oki to ja poprosze tą instrukcję od Ciebie,u mnie na str 8 jest jak ustawic datę i czas w sterowniku i jaki ma być czas działania w trybie natychniastowym

Stefano
26-12-2012, 20:59
Strona 8.

jacekr_2
27-12-2012, 08:05
Strona 8.
oki
ale tak jak pisałem to jest ustawienie godziny i dnia tygodnia STEROWNIKA nie programu który o wskazanej godzinie się uruchomi,
to zadziała przez 30 min(stąd oznaczenie L 30) ale po jego RĘCZNYM uruchomieniu

jacekr_2
27-12-2012, 10:07
a tu oficjalna odpowiedź producenta

Dzień dobry. Można ustawić 3 czasy do zaprogramowania. Jest to ograniczone ze względów bezpieczeństwa. Np. PN, WT, Śr. Następnie należy ponownie ustawić kolejne trzy dni. Programuje się to na zegarze funkcją oznaczoną literką P. W razie pytań służę pomocą, pozdrawiam

Eberspaecher Sp. z o.o.
Dział Techniczno-Handlowy
Hydronic
ul. Okrężna 17 Wysogotowo k/Poznania
62-081 Przeźmierowo
POLSKA

bary75
27-12-2012, 18:24
Koledzy, prawie "naprawiłem" moje webasto. Okazało się, że był przerwany kabelek zasilający webasto - zaraz przy samej kostce - jak się okazuje przerwany ten sam kabelek i w tym samym miejscu jak u kolegi na niemieckim forum : http://www.sgaf.de/content/zuheizer-062004-253051

A tak to wyglądało u mnie:

http://img405.imageshack.us/img405/6762/wtyczkaku.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/405/wtyczkaku.jpg/)

Webasto odpaliło na "biało" - dymiło, że aż miło. Niestety po chwili zauważyłem, że przestało dymić - zrobiłem skan VAG-iem i pokazał się błąd:

01409 - Repeated Flame-Out
35-00 - -

Czy możecie mi podpowiedzieć co to jest. Po skasowaniu webasto pracuje dalej, ale musze za każdym razem kasować ten błąd.

Dodam tylko, że świeca grzeje - sprawdzałem - była czerwona. Sitka nie sprawdzałem, bo nie wiedziałem dokładnie jak się je wyciąga.
Zauważyłem również, że jak tak dymi ostro na biało, to z miejsca, gdzie łączy się webasto z wydechem, kapie chyba ropa - przynajmniej taki ma to "coś" zapach.

P.S.
Tylko nie krzyczcie, że to już było :(

Pozdrawiam

maijkel
27-12-2012, 19:38
Koledzy, prawie "naprawiłem" moje webasto. Okazało się, że był przerwany kabelek zasilający webasto - zaraz przy samej kostce. Webasto odpaliło na "biało" - dymiło, że aż miło. Niestety po chwili zauważyłem, że przestało dymić - zrobiłem skan VAG-iem i pokazał się błąd:

01409 - Repeated Flame-Out
35-00 - -

Czy możecie mi podpowiedzieć co to jest. Po skasowaniu webasto pracuje dalej, ale musze za każdym razem kasować ten błąd.

Dodam tylko, że świeca grzeje - sprawdzałem - była czerwona. Sitka nie sprawdzałem, bo nie wiedziałem dokładnie jak się je wyciąga.
Zauważyłem również, że jak tak dymi ostro na biało, to z miejsca, gdzie łączy się webasto z wydechem, kapie chyba ropa - przynajmniej taki ma to "coś" zapach.

P.S.
Tylko nie krzyczcie, że to już było :(

Pozdrawiam

Ja wymieniłem sitko i problem ustał.

bary75
27-12-2012, 19:57
Ja wymieniłem sitko i problem ustał.

Możesz mi kolego podpowiedzieć, jak wymienić to sitko??? To sitko rozumiem, że jest tam gdzie świeca żarowa. Trzeba odkręcić świece, ale co dalej, jak wyjąc to sitko??? Podaj po kolei jakie kroki trzeba robić.

maijkel
27-12-2012, 20:24
Witam, wykrec świecę. Ja z agrafki zrobiłem taki haczyk, ktory wszedł do srodka sitka. Jak wejdzie wystarczy pociągnąc i sitko powinno wypaśc. Sitko bylo bardzo zasyfione chciałem je wyczyścic i w tym momencie wyleciała duża dziura. Zakup nowego sitka, pomoc Stefano jak zabudowac i po problemie. Pozdrawiam powodzenia:)

bary75
27-12-2012, 20:38
Zakup nowego sitka, pomoc Stefano jak zabudowac i po problemie. Pozdrawiam powodzenia:)

Powiedz mi tylko, bo piszesz, że zabudowałeś je, mam rozumieć, że zabudowałeś nowe sitko???

maijkel
27-12-2012, 20:47
Tak, dokladnie kupiłem nowe, bo w starym wyleciała dziura. Po wymianie podymił jeszcze parę minut i do tej pory działa jak należy. Przy okazji ociepliłem rurki i narazie jest super.:)

bary75
27-12-2012, 20:49
Ale ja nadal nie kumam, jak zabudowałeś nowe sitko???
Nie kumam.

maijkel
27-12-2012, 20:56
Jeszcze raz. Wykręcasz świecę. Jak jest wykręcona popatrz w otwór gdzie była wkręcona to co widzisz to jest kołnierz sitka. Włóż w tę dziurę tak jak pisałem np. zakrzywioną agrafkę lub szydełko. Jak pociągniesz do siebie to to sitko powinno wyjśc. Zabudowa nowego(lub starego po dokładnym wyczyszczeniu) w odwrotnej kolejności.:)

bary75
27-12-2012, 21:05
Zabudowa nowego(lub starego po dokładnym wyczyszczeniu) w odwrotnej kolejności.:)

Aaaaaaaaaaa, teraz to ja kaman :)

Myślałem, że zabudowujesz czymś sitko, a dokładnie czymś je obudowujesz he he. Dlatego mnie zatkało he he. Teraz wszystko jasne.
A korzystając z okazji - powiedz mi, jeżeli wiesz, dlaczego cieknie mi ropka z piecyka??? Czyżby to sitko było winne????

maijkel
27-12-2012, 21:12
Tak jak pisałem, sitko było spiepszone, z ropy nie robila się mgiełka i dlatego se ta ropka kapała. Błąd był taki sam i objawy takie same.:) Wygiągnij to:569: sitko i wtedy dużo się wyjaśni.

bary75
27-12-2012, 21:17
Qrcze, a miałem piecyk na stole. Popatrzałem na to sitko, jak jest zamocowanie i sie poddałem, bo nie wiedziałem jak je wyciągnąć. Teraz będę musiał raz jeszcze wyciągnąć piecyk na stół i je stamtąd wydostać he he.
W każdym razie demontaż pieca to juz pestka. :)

Dzięki kolego za informacje, wykorzystam je zaraz, jak tylko kupie sitko.

Pozdrawiam

maijkel
27-12-2012, 21:24
Jak masz D5WZ z 2001 to powinno byc sitko z kołnierzem. Jednak lepiej wyciagnąc i wtedy masz dopiero 100% pewności. Powodzenia:)

Seba1519
27-12-2012, 22:48
Dzisiaj skończyłem prace nad D5WZ ;)

Nie było ciężko, U mnie był przerwany kabelek na wtyczce, potem brak sygnału z czujnika to zrobiłem to na włącznik, piec przedmuchałem delikatnie kompresorem, wymieniłem szczotki w pompce płynu i działa wszystko elegancko ;p

peters
28-12-2012, 21:44
Witam.Mam koledzy nietypowe pytanie niech ktos mi powie czy te Webasto z linku (obydwa) jest cos warte ???
(oprocz tego ze drozej jak w pl,za nowe) ale moze uda mi sie wrzucic jako kierowcy to w koszta wiec cena dla mnie nie ma znaczenia.
Interesuje mnie czy to mi posluzy kilka lat ,czy sobie glowy nie zawracac bo o smierdzi chinszczyzna.Dzieki za odpowiedz i porade.

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&rt=nc&_nkw=webasto+AIR+TOP+2

JakubR
28-12-2012, 22:17
Witam wszystkich,
Nie działa mi ten podgrzewacz. Po przeczytaniu kilkuset postów wiem w ogóle ze coś takiego mam. Zastanawiałem się wcześniej co to mi "buczy" po wyłączeniu silnika a to - wnioskuję z postów- pompa dodatkowa do dogrzewacza. Robiłem dzisiaj spryskiwacze i w okolicach przegrody zobaczyłem coś jak filtr z instalacji gazowej ale nie wiedziałem co to więc zostawiłem, czy to jest to coś co odpowiada za to, że nie dział mi to dogrzewanie?
Teraz mam dyktę przed chłodnicą i temp. w okolicach 80*C po przejechaniu 15km. (temp. powietrza w okolicach 0*C). Po zatrzymaniu się temperatura silnika spada.... Z samochodu jestem zadowolony ale te hece z temp. skutecznie mój optymizm tonują ;). Pozdrawiam forumowiczów.
Jakub

Seba1519
29-12-2012, 18:50
Filtr jak z Instalacji gazowej ? Raczej nic takiego tam nie ma.

Zacznij od zmostkowania czujnika temperatury w podszybiu, albo jak masz Vaga to podepnij i zobacz czy wgl jest łączność z piecykiem

pafcio30
29-12-2012, 23:10
Kolega Seba1519 dobrze pisze, ja mialem to samo, u mnie nawet nie ruszyl, w vagu tez nic bo przewody byly poprzerywane na kostce. W koncu mi zrobili jakis czas temu i szarpnelo mnie po kieszeni bo mialem do wymiany pompke paliwa i wody na podszybiu, remont calego piecyka. Jeszcze czeka mnie termostat bo wiem, ze jest zly chociaz jest juz fajnie cieplutko w autku. W z wiazku z tym chcialem zapytac moze bedzie sie ktos bardziej doswiadczony orientowal jak dlugo moge liczyc na to, ze ten piecyk bedzie mi dzialal?

taxidriver
30-12-2012, 07:04
tak jest cos takiego jak filtr od gazu po lewej w rogu lekko za silnikiem filtr podcisnienia. piec jak mu sie chce bedzie dzialal rok albo dwa moze wiecej kwestia jak byl dobrze zlozony i z czego, sitko to ok 3-4 sezony swiece mam 5 rok ale podmienilem na nowa. Ale po co zasmiecacie i tak juz z dlugi watek?

Vinnie80
03-01-2013, 08:16
Witam,dogrzewacz umarł,Galaxy 96 1.9 90 km,pompka dodatkowa płynu startuje a poza tym cisza,gdy chodził to było słychać takie cykanie gdzieś z za zegarów,włączałem zapłon by nagrzać świece i odrazu to cykało i pompka chodziła a teraz tylko pompka,bezpiecznki sprawne kostka przy dogrzewaczu też jest ok,a piec nawet nie próbuje startować,pomóżcie mi zlokalizować to cykanie bo myślę że to jest powodem a jeśli nie to będę szukał dalej,pozdrawiam wszystkich na forum

trojaczkileg
03-01-2013, 09:06
To cykanie to jest dodakowa pompka paliwa.Nie wiem gdzie jest w twoim modelu, ale jak poswięcisz odrobine czasu i poczytasz od początku temat ,,dogrzewacz,, napewno znajdziesz odpowiedz.
Pompke można szybko sprawdzić, podłaczając ja bezpośrednio np. do aku.
Sam jakieś 4 miesiace temu walczyłem z dogrzewaczem, teraz mam ciepło.
Ale zanim napisałem jakiś post to przeczytałem prawie cały temat.
Prosze forumowiczów o to samo, bo na 269 stronach już jest wszystko napisane.Wystarczy troche ,,popracowac,, i czytać :)

Vinnie80
03-01-2013, 12:06
Wiem o tej pompce i w moim modelu jest ona pod siedzeniem pasażera obok zbiornika ale nie onią mi chodzi,to nie to-ta pompka jest sprawna bo ją sprawdzałem,to oco mi chodzi brzmiało to jak przekaźnik a ta pompka cyka szybciej jeśli jest sprawna
,a temat już też długo czytam i niema niestety odpowiedzi na moje pytanie,więc proszę właścicieli mk1 niech posłuchają u siebie czy w ich autach też tak jest że coś stuka i proszę nie mylić z pompką paliwa od dogrzewacza

taxidriver
03-01-2013, 17:02
to oco mi chodzi brzmiało to jak przekaźnik a temat już też długo czytam i niema niestety odpowiedzi na moje pytanie,więc proszę właścicieli mk1 niech posłuchają u siebie czy w ich autach też tak jest że coś stuka i proszę nie mylić z pompką paliwa od dogrzewaczaZ całym szacunkiem niestety nie mam bladego pojęcia co może ci stukać lub stukało. Niestety na odległość jest marna diagnostyka to raczej jest wróżbiarstwo. ;) O jaką pompkę może ci chodzić piec u ciebie jest zbudowany z pompy paliwa dogrzewacza i tyle, nie ma nawet fabrycznie pompki obiegu wody bo nie był potrzebny chyba że masz jakiś patent i poprzerabiane. Musisz zacząć od początku czyli diagnostyki niestety
d3w.. s-z tylko zegar ebera lub diagnostyka w serwisie sterownika. ręcznie możesz sprawdzić świece czy grzeje nie zapomnij 8 V .

Stefano
03-01-2013, 18:39
Wiem o tej pompce i w moim modelu jest ona pod siedzeniem pasażera obok zbiornika ale nie onią mi chodzi,to nie to-ta pompka jest sprawna bo ją sprawdzałem,to oco mi chodzi brzmiało to jak przekaźnik a ta pompka cyka szybciej jeśli jest sprawna
,a temat już też długo czytam i niema niestety odpowiedzi na moje pytanie,więc proszę właścicieli mk1 niech posłuchają u siebie czy w ich autach też tak jest że coś stuka i proszę nie mylić z pompką paliwa od dogrzewacza

Rozmawialiśmy dzisiaj chyba przez telefon na ten temat, zapomniałem dodać ze przy postojówce masz chyba dodatkowy akumulator pod siedzeniem pasażera, tam jest przekaźnik do jego ładowania podczas pracy silnka, jak ten aku jest niesprawny to moze ten przekaźnik tak klikać. Podczas załączania pieca z zegarka tez możesz miec klikanie z przekaźnika nawiewów...przy niesparwnej bateri lub złym kontakcie na zasialniu/

Vinnie80
03-01-2013, 20:21
zgadza się,rozmawialiśmy dziś przez telefon,to jest fabryczna instalacja ale ktoś sam przerabiał na postojowe,tak już go kupiłem i niema dodatkowego aku,wszystko chodziło cacy ale się skończyło :( idzie weekend więc będę miał trochę czasu na sprawdzanie raz jeszcze wszystkiego po kolei na ile to możliwe bo bez zegara dużo nie zrobię ale chociaż świecę sprawdzę,kolego Taxidriver masz rację że na odległość to jak z fusów wróżyć ale kolega Stefano mnie dziś trochę naprowadził na temat więc będę działał...jak narazie dziękuję za pomoc,jeśli uda mi się coś zrobić to napiszę,dzięki.

taxidriver
06-01-2013, 10:15
Taxidriver masz rację że na odległość to jak z fusów wróżyć ale kolega Stefano mnie dziś trochę naprowadził na temat
bo od tego jest forum ;)

peters
08-01-2013, 22:32
Koledzy niech ktos mi doradzi czy warto to wziasc(mam mozliwosc wrzucenia w koszta jako kierowca)
Mysle o tym pierwszym za 800£.
Czy to pochodzi czy to jest cos warte nawet polowe ceny.?
dzieki za podpowiedzi

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&rt=nc&_nkw=webasto+AIR+TOP+2

trojaczkileg
09-01-2013, 07:58
Myśle że w Polsce zapłacisz za to samo, z montażem nie więcej niż 3000zł.

peters
09-01-2013, 09:30
Ok,chodzi mi o jakosc to samo sprzedaja w PL,bo tu pisze ze to jest z Turcji.A moze jakas chińszczyzna.

Duke258
09-01-2013, 18:05
Witam czy ktoś się orientuje ile kosztuje naprawa sterownika D5WZ u kolegi Stefano.Ewentualnie wymiana mój walnięty za jego dobry i dopłata.

bartixr
09-01-2013, 19:40
Stefano to bardzo uczciwy człowiek i ile może Ci powiedzieć dopeiro po naprawie, bo nei wiadomo, czy świeca, czy wiatrak, czy czujniki temp... a może masz martwą pompkę.
poczytaj watek, złapiesz o co chodzi.

mdz
10-01-2013, 01:46
D3WZ - NAPRAWA STEROWNIKA.

Witam,

Dodam jeszcze parę słów na temat ew. możliwości naprawy sterownika w dogrzewaczu.

Wszystkie dotychczasowe dyskusje skrzętnie omijały temat elektroniki, traktując ją jak czarną, nierozbieralną skrzynkę. Być może z tego powodu, na aukcjach często pojawiają się tanie zwłoki piecyków opatrzone adnotacją "niesprawny sterownik". Zachowanie mojego D3WZ wskazywało właśnie na takie uszkodzenie. Mimo poprawnie podawanego zasilania i sygnałów sterujących zazwyczaj nie dawał znaku życia. Jednak kilka razy zdarzyło mu się wystartować i wykonać poprawnie przynajmniej sekwencję rozruchową.
A to już stwarzało pewne nadzieje ;-)

Kontroler dogrzewacza mieści się pod warstwą czarnej masy zalewowej, w pokrywie obudowy. Na szczęście silikonowa zalewa hermetyzująca jest dosyć elastyczna. Przy pomocy ostrego nożyka, płaskich szczypiec, pęsety i sporej dozy cierpliwości daje się ją wydłubać i wyjąć płytkę z obudowy.

Wymontowana płytka sterownika wygląda następująco:

PCB OD GÓRY: (http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=961&pictureid=4872)
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=961&pictureid=4872

PCB OD DOŁU: (http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=961&pictureid=4873)
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=961&pictureid=4873

Wycinając masę zalewową zwróćcie uwagę na położenie 3 śrub mocujących oraz rozmieszczenie grubszych elementów (cewka, 2 kond. elektrolityczne, kond. tantalowy, dioda 5A, klucz BTS113 + drugi tranz. w TO-220 przyłożony do obudowy, rezonator ceramiczny) aby nie przejechać po nich nożem, ostatecznie wysyłając cały układ do Krainy Wiecznych Elektronów.

Przyczyny niedziałania sterownika mogą być różnorakie, jednak ze względu na warunki pracy, tzn. szeroki zakres i szybkie zmiany temperatury, dużą wilgotność i drgania, można założyć, że znakomita większość usterek prawdopodobnie będzie miała za przyczynę korozję i pękanie połączeń lutowanych. Słona woda zasysana pod niehermetyczny dekiel atakuje masę zalewową i przez mikroszczeliny powoli migruje w kierunku płytki drukowanej, co z czasem prowadzi do korozji odsłoniętych pól lutowniczych. Na przenikanie wody najbardziej narażone są okolice złącz i przewodów wlutowanych w płytkę.
Produkty korozji mają postać grubej warstwy szarobrązowego nalotu pokrywającego powierzchnię lutowia:

KOROZJA PÓL LUTOWNICZYCH: (http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=961&pictureid=4874)
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=961&pictureid=4874

Po mechanicznym usunięciu nalotu przelutowałem od nowa wszystkie połączenia, nie żałując przyzwoitego topnika (żelowy RMA-7 (http://www.tme.eu/pl/details/topnik-gel/topniki/#)). Na szczęście okazało się, że poza nadwyrężeniem połączeń lutowanych, płytka w moim sterowniku nie doznała poważniejszych uszkodzeń. Po przelutowaniu, dogrzewacz połączony testowo na stole (zasilanie z małego aku żelowego. woda z kranu, paliwo ze słoiczka) ruszył od pierwszego kopa.

Osobny problem stanowi ponowna hermetyzacja płytki.
W odróżnieniu od zalew epoksydowych, elastyczne masy zalewowe do elektroniki mają zbójeckie ceny i zwykle trudno je kupić w niewielkich opakowaniach. Dlatego zrezygnowałem z zalewania całej płytki w obudowie i poprzestałem na wielokrotnym pokryciu lakierem uretanowym (URETHANE 71 (http://www.tme.eu/pl/details/71_200/powloki-ochronne-i-ekranujace/kontakt-chemie/207506091228/#)) .

Przed lakierowaniem należy płytkę dokładnie wymyć w izopropanolu. W przeciwnym razie, pozostawione resztki topnika uniemożliwią związanie lakieru z podłożem i będą stanowić wrota do ponownego przenikania wody. Następnie trzeba osłonić lakierem styki w złączu oraz powierzchnię przylegania radiatora w tranzystorze przyłożonym do metalowej obudowy dogrzewacza. Ja użyłem tego, co miałem pod ręką, czyli żółtej taśmy malarskiej.

Mój dogrzewacz po naprawie zalicza w tej chwili drugi sezon grzewczy i nic nie wskazuje na to, żeby zamierzał odmówić posłuszeństwa.

Pzdr
MDz

marcin2280
11-01-2013, 10:18
Pytanie do Stefano mam piec d5wz po prześledzeniu kilkudziesięciu stron zabrałem się do pracy. Świeca wymieniona sito też pompka na podszybiu działa po wymianie szczotek. Po odpaleniu auta następuje przedmuch po chwili znów włącza się wentylator wchodzi na obroty słychać pompkę kupa dymu i zaczyna ropa ciec i wszystko staje. Czy to może przyczyna pompki czy coś innego. Vag nie pokazuje żadnych błędów.

Pozdrawiam.

Jak napisał tak zrobił po kuracji u Stefano piec odżył tak więc trzeba o tym pisać i chwalić człowieka który wie o czym mówi. Wielkie dzięki Janusz jestem kolejną osobą cieszącą się ciepłem w aucie po twojej interwencji. Polecam i pozdrawiam

beno11
13-01-2013, 08:37
witam
tez mi padl dogrzewaczw szaranku i nie mam warunkow na jego samodzielna naprawe
zna ktos moze jakis godny polecenia warsztat w okolicach Wloclawka lub Torunia ktory by mi to naprawil ?

pozdrawiam

peters
14-01-2013, 12:13
Pytanie do znawcow tematu czy piec D5WZ wyjety z mercedesa vito 99 rok bedzie taki sam co montowanty w grupie SGA,lub Vw ?
Patrzylem wizualnie to tylko numerami mercedesa sie rozni.
Gdyz kiedys kupilem i chce go podmienic w zamian za D3WZ do Vw T4.

Radek27
14-01-2013, 14:18
Witam ja taki tylko z Vito 2002 założyłem sobie do Corsy c, ogólnie piecyk jest taki sam tylko posiada świece bez śitka i sterownik też jest podobno inny to znaczy że nie podłączysz vaga do diagnostyki no i u mnie w piecyk nie ma sterowania pompą wody więc musiałem ją osobno podłączyć. Pozdrawiam.

Hambra2
14-01-2013, 19:10
Witam
U mnie jak u kolegi to samo,niestety później jego problem znikł z forum proszę o pomoc.
Pompka sprawdzona jednak we wtyczce pin 3 i 4 cisza,czy powinno być napięcie i czy stale czy impulsowo??

co by nie zakładać nowego tematu to spytam w tym:
mam galaxy 1,9 110Km (1999r) czyli dogrzewanie , czujnik na podszybiu wyjęty i jest zwora, przy pompce (tej przy baku) przewody były przegnite ale juz jest ok i teraz pytanie dlaczego dogrzewacz dalej nie startuje? (rok temu było OK) co sprawdzić dalej? jaka jest kolejność sprawdzanie. Dodam jeszcze że po załączeniu silnika pompka nawet nie "dygnie", a po odłączeniu przewodów i podaniu 12v z akumulatora jest ok.Czy ktoś zna kolejność sprawdzania elementów dogrzewania przez komputer? (kiedyś myślałem że pierwszy jest czujnik, potem pompka i świeca żarowa, wszystko sprawdzone a nie chodzi)

pozdr

peters
14-01-2013, 22:43
Witam
U mnie jak u kolegi to samo,niestety później jego problem znikł z forum proszę o pomoc.
Pompka sprawdzona jednak we wtyczce pin 3 i 4 cisza,czy powinno być napięcie i czy stale czy impulsowo??

Odnosnie mojej przerobki kolega Stefano tak pare dni temu napisal :

Z tym D5WZ jest tak: pompka paliwa jest pomiedzy pinem nr 4 a masą, natomiast w D3WZ pompka jest pomiedzy pin 3 i 4, ale w sterowniku D5WZ jest jednak zworka pinu nr 3 z masą i po włozeniu 8-mio pin. wtyczki powinno zadziałać, tylko wtedy jest problem znowu z samą pompką, bo masz ją ustawioną pod piec 3 kW, czyli bedzie za mała dawka paliwa.
Zresztą nie wiem czy się piec D5 zmieści w oryginalne mocowanie, w blachy, w T4 siedzi on w pionie i o ile pamiętam nie zapniesz tam dłuższego pieca, chociaż mogę sie mylić.
Piec 3 Kw, zupełnie ci wystarczy.
Jesli będziesz dłużej w PL, to wyslij mi te zapasowe piece, ja je sprawdzę, czy naprawię i bedziesz miał temat z głowy.

Bump:

Pozdrawiam.

norbi07
14-01-2013, 22:50
Witam.Piec po uruchomieniu samochodu próbuje się załączyć. Kolega podpiął komputer i wywaliło błąd 1409 cyt. powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia.Co może być przyczyną ? Czytam wasze posty i wiem,. że są tu osoby mocne w tym temacie. Może świeca?Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

Stefano
15-01-2013, 09:18
Witam
Napiszę jeszcze raz.

W D3WZ napiecie pomiedzy 3-4 pojawi się po około 30-40 sek. przy zapiętym elektrycznie piecu, po przedmuchu wstępnym dmuchawy, jesli oczywiscie wszystkie podzespoły są sprawne.
Po wypieciu wtyczki 8-mio pinowewj i po podaniu przerywanego napięcia 12 V na GNIAZDO / czyli tą część złącza co wychodzi z progu auta/ pomiedzy pin 3-4 powino być słychać pompkę paliwa...
Obejżyj dokładnie stan połaczenia i pinów przy pompce paliwa.

Pytanie do znawcow tematu czy piec D5WZ wyjety z mercedesa vito 99 rok bedzie taki sam co montowanty w grupie SGA,lub Vw ?
Patrzylem wizualnie to tylko numerami mercedesa sie rozni.
Gdyz kiedys kupilem i chce go podmienic w zamian za D3WZ do Vw T4.

Będzie pasował, tylko wymiary troszkę większe / dłuższy / i masz za małą dawkę paliwa na pompce.
Po włozeniu wtyczki pownien zadzaiłać, możesz ro sprawdzić na sucho. Piec Merc. ma innny protokól transmisji i nie bedzie można go diagnozować z gniazda OBD2.

Witam.Piec po uruchomieniu samochodu próbuje się załączyć. Kolega podpiął komputer i wywaliło błąd 1409 cyt. powtarzające się przerwy w wytwarzaniu płomienia.Co może być przyczyną ? Czytam wasze posty i wiem,. że są tu osoby mocne w tym temacie. Może świeca?Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

Sprawdzić trzeba przwody paliwowe, pomkę paliwa - filterk, dawka, a w piecyku drożność rurki, kapilary, stan sitka, świecy i komory spalania.
Jaki masz piec? Bo w twoim roczniku był już D5ZF, oby nie ten, bo jak bład 1409 to tam masz zwalony sterownik.

Hambra2
15-01-2013, 11:50
Dokładnie mam ten model D3WZ i niestety napięcia nie ma nawet po 2 minutach sprawdzając prze samej pompce.
Dziś zdemontowałem urządzenie-widać że dawno nikt tam nie zaglądał,ale o dziwo wtyczka 8-pin nie jest przegnita. Tak jak opisałeś wypnę ją i podam napięcie to wykluczę chociaż ją.

Sprawdziłem pompka paliwa cyka lecz po spięciu i odpaleniu nie ma napięcia na jej stykach.
Planuję teraz sprawdzić błędy może tak jak opisujecie zablokowało sterownik,a może coś konkretnego mi wyskoczy.
Próbowałem sam VCDS-PL11.11 i interfejsem ELM 327-jednak wyskakuje że :
port Com - ok
nie znaleziono interfejsu.

Jakiego programu używaliście sami do rocznika 1999r.?
Próbowałem tak na "wisząco"rozebrać dekielek do świecy,sitka i silniczka wentylatorka,ale śrubki imbusowe tak przegniły,że muszę cały zdemontować i na stół.Dlatego chyba wizyta u diagnosty teraz to rozsądne wyjście i moja nadzieja,że to tylko blokada sterownika ;).

Czy ten wstępny przedmuch jest słyszalny?
Dokopałem się jedynie do wentylatorka w urządzeniu i mam pytanie czy powinien obracać się z oporem czy tak całkiem luźno?

albinguma
15-01-2013, 18:47
Witam
Mój dogrzewacz domyślam się, że z racji rocznika 2004 to D5ZF chodził sobie fajnie, aż parę dni temu przestał. Podpiąłem dzisiaj pod kompa i wyszedł błąd 01413 - pompa dozująca -V54. 29-00 Zwarcie z masą.
Moje pytanie to czy chodzi o pompę dozującą paliwo, tą przy dogrzewaczu?
Rozkład pinów napewno różni się od d3wz (a taką tylko rozpiskę znalazłem), Stefano ostatnio wspominał o pinach z D5ZW. Ma ktoś schemat konkretnie pod ten dogrzewacz?
Z tego co wyczytałem na forum częsta przyczyna to pogniłe kable, zacznę pewnie od tego, bo piecyk słychać, że robi test po włączeniu silnika ale nie startuje. Pompki też tej przy dogrzewaczu nie słychać.
Dziwne jest to, że po podłączeniu kompa na włączonym silniku po wykasowaniu błędów (5 razy 01413) usłyszałem jak pracuje pompka paliwa mimo to piecyk nie ruszył.
Przewertowałem ten temat wiele razy z ciekawości i myślałem, że może ominie mnie ten problem ale niestety się myliłem :( Dobrze, że mamy to forum i wielu życzliwych kolegów :)

peters
15-01-2013, 21:16
Pamietam ze ktorys z piecow D5...jest felerny i zawsze cos mu dolega,jak nie ciagle nawalajacy sterownik to cos innego.Mozna to bylo przeczytac kilkanascie stron wczesniej.
Jutro sie chyba zabiore za przekladke swojego gdyz ochoty ostatnio brak.Jak beda problemy to bede prosil o pomoc,gdyz chce miec dzialajacy piec.Stary D3WZ idzie na przeglad i najszybciej to sitko trzeba nowe bo kopci niemilosiernie (nagle sie to stalo).
Nawet nie odpala tylko kopci.Robi start.

Stefano
15-01-2013, 23:02
Dokładnie mam ten model D3WZ i niestety napięcia nie ma nawet po 2 minutach sprawdzając prze samej pompce.
Dziś zdemontowałem urządzenie-widać że dawno nikt tam nie zaglądał,ale o dziwo wtyczka 8-pin nie jest przegnita. Tak jak opisałeś wypnę ją i podam napięcie to wykluczę chociaż ją.

Sprawdziłem pompka paliwa cyka lecz po spięciu i odpaleniu nie ma napięcia na jej stykach.
Planuję teraz sprawdzić błędy może tak jak opisujecie zablokowało sterownik,a może coś konkretnego mi wyskoczy.
Próbowałem sam VCDS-PL11.11 i interfejsem ELM 327-jednak wyskakuje że :
port Com - ok
nie znaleziono interfejsu.

Jakiego programu używaliście sami do rocznika 1999r.?
Próbowałem tak na "wisząco"rozebrać dekielek do świecy,sitka i silniczka wentylatorka,ale śrubki imbusowe tak przegniły,że muszę cały zdemontować i na stół.Dlatego chyba wizyta u diagnosty teraz to rozsądne wyjście i moja nadzieja,że to tylko blokada sterownika ;).

Czy ten wstępny przedmuch jest słyszalny?
Dokopałem się jedynie do wentylatorka w urządzeniu i mam pytanie czy powinien obracać się z oporem czy tak całkiem luźno?
Tego pieca D3WZ nie zdiagnozyjesz sam. Mozna jedynie odczytać błędy zegarem modułowym lub diagnozować do spodu programem serwisowym.
Poczytaj temat wczesniej, ten sterownik sie nie blokuje, jak jest juz wszystko w piecu Ok, to odpali. Reset - to pozbawic go na chwilę napiecia.
Wentylator ma chodzic leciutko, spężone powietrze dmuchnięte na wiatrak, wprawia go w ruch ok. 10 tyś obr.

Bump: Witam
Mój dogrzewacz domyślam się, że z racji rocznika 2004 to D5ZF chodził sobie fajnie, aż parę dni temu przestał. Podpiąłem dzisiaj pod kompa i wyszedł błąd 01413 - pompa dozująca -V54. 29-00 Zwarcie z masą.
Moje pytanie to czy chodzi o pompę dozującą paliwo, tą przy dogrzewaczu?
Rozkład pinów napewno różni się od d3wz (a taką tylko rozpiskę znalazłem), Stefano ostatnio wspominał o pinach z D5ZW. Ma ktoś schemat konkretnie pod ten dogrzewacz?
Z tego co wyczytałem na forum częsta przyczyna to pogniłe kable, zacznę pewnie od tego, bo piecyk słychać, że robi test po włączeniu silnika ale nie startuje. Pompki też tej przy dogrzewaczu nie słychać.
Dziwne jest to, że po podłączeniu kompa na włączonym silniku po wykasowaniu błędów (5 razy 01413) usłyszałem jak pracuje pompka paliwa mimo to piecyk nie ruszył.
Przewertowałem ten temat wiele razy z ciekawości i myślałem, że może ominie mnie ten problem ale niestety się myliłem :( Dobrze, że mamy to forum i wielu życzliwych kolegów :)

V 54 - Pompa paliwa, ta przy zbiorniku.
Przedmuch słuchać jak stoisz koło auta z lewej strony.
Zobacz pod auto jaki masz tłumik przy piecu, jak prosty do tyłu to D5WZ, a jak wygiety, tzn. spaliny najpierw idą do przodu a pózniej do tylu - to D5ZF.

peters
15-01-2013, 23:49
Niech ktos z szanownych znawcow tematu mi powie czy opornosc dwoch czujnikow w obudowie pieca D5WZ jest w porzadku :
czujnik z niebieskim przewodem :29,5koma (29,2koma)
czujnik z czerwonym przewodem:28koma (27,8koma)

gdzies mam na kompie opis ,ale nie moge znalesc,mysle ze tu szybciej uzyskam odpowiedz,dzieki wielkie

Stefano
16-01-2013, 07:00
Obydwa te czujniki powinny mieć jednakową rezystancję. Moze mierzyłęś w czasie.... jeden wcześniej drugi troszkę póżniej w innej temperaturze ?
Ale nie tak jest żle, sprubuj zalać piec gorącą wodą i wtedy zmierz.

peters
16-01-2013, 10:36
Kolego Stefano to tak mniej wiecej wychodzi,jest wg.mnie maly uchyb.Obydwa mierzylem na zimnym rozebranym piecu.

Kurde piec odpalil i za chwile moze po 1 min,sie wylaczyl.Najpierw ucichla popka paliwa i piec zaczal wygaszanie.Troche przykapcal ale mysle ze to kwestia wypalania pozostalosci po tamtym starym.
Jutro sprobuje podkrecic dawke paliwa,miedzy czasie moze rozbiore ten D3WZ i zobacze co mu dolega.
Jednak nie wiem czy bede odpalal gdyz jest on troche wyzszy i komin (rura metalowa) ma bardzo blisko do dolnego przewodu wodnego,boje sie ze go przepali i bedzie koniec jazdy.

Stefano
16-01-2013, 17:22
Lepiej załóż oryginał. Jak chcesz to mogę ci wysłać sprawny piec do t4 nr sterownika 252121, a ty odeślesz mi swój, pisz na PW.
Pozdrawiam.

albinguma
16-01-2013, 17:25
Bump:

V 54 - Pompa paliwa, ta przy zbiorniku.
Przedmuch słuchać jak stoisz koło auta z lewej strony.
Zobacz pod auto jaki masz tłumik przy piecu, jak prosty do tyłu to D5WZ, a jak wygiety, tzn. spaliny najpierw idą do przodu a pózniej do tylu - to D5ZF.

Dzięki Stefano za odpowiedź. Tłumik wygięty czyli mój model to D5ZF. Teraz pytanie czy schemat elektryczny i schemat budowy urządzenia z Hydronic B/D 5 W S (bo te schematy posiadam) jest taki sam ewentualnie czym się różnią?
Muszę podjechać do kogoś na kanał bo u mnie w garażu niestety nie mam i trudno dobrać się do tych przewodów, jedyne co widzę przy progu pod drzwiami pasażera z lewej strony jakąś wtyczkę, domyślam się, że jeszcze przy samej pompce muszę sprawdzić.

Stefano
16-01-2013, 17:30
D5WS jest inny.
\ D5ZF;
1-2 zasilanie
3 wolny
4 pompka paliwa
5 diagnoza
6. czujnik temp po alternatorze
7 po stacyjce
8 wolny
Nic ci nie da kanał, ani kombinowanie przy piecu, masz uszkodzony sterownik.
Masz takie rozwiazanie;
1. kupić nowy sterownik około 700-800 zł, ale i tak sie zepsuje.
2. wymienić piec na starszy typ D5WZ, ale trzeba go modyfikować.
3. Załozyć hybrydę, piec przerobiony D5ZF, ze sterowaniem z D5WZ.
4. Nic nie robić???!!!

albinguma
16-01-2013, 18:20
D5WS jest inny.
\ D5ZF;
1-2 zasilanie
3 wolny
4 pompka paliwa
5 diagnoza
6. czujnik temp po alternatorze
7 po stacyjce
8 wolny
Nic ci nie da kanał, ani kombinowanie przy piecu, masz uszkodzony sterownik.
Masz takie rozwiazanie;
1. kupić nowy sterownik około 700-800 zł, ale i tak sie zepsuje.
2. wymienić piec na starszy typ D5WZ, ale trzeba go modyfikować.
3. Załozyć hybrydę, piec przerobiony D5ZF, ze sterowaniem z D5WZ.
4. Nic nie robić???!!!

Czyli mam rozumieć, że w tym piecyku większość błędów na VAG (u mnie 01413 - pompa dozująca V54 zwarcie z masą) wskazuje uwalenie sterownika :(
Czyli pozostaje umawiać się z Tobą i pytać o koszty opcji 2 lub 3, nie wiem, która lepsza (oczywiście to już na PW)

Hambra2
17-01-2013, 19:21
Witam
Model D3WZ
Czujnik na podszybiu-ok,pompka paliwa-ok(naprawiana).
Dziś zdemontowałem całość i po podłączeniu pod styki 1,6,7 napięcia 12V i styk 2-masa,wentylatorek obraca się może o 2-3 mm.
Gdy podłączam silniczek na krótko bez problemu się obraca,czyli jest sprawny.
Wcześniej napisane jest,że sterownik w tym modelu sam się odblokowuje po odcięciu napięcia.

Co teraz sprawdzić?

bartixr
17-01-2013, 20:02
uklad wykonuje test urzadzeń, powinien solidnie zakręcić sie wentylaor , impuls na pimpkę i spr. obwodu świecy..
wygląda na to że wentylator nie startuje, sprawdź kabelki wentylatorka, jak ok to pewnie sterownik uszkodzony.

Hambra2
17-01-2013, 21:01
Dzięki za odpowiedź

Napięcie na kostce przy uruchomionym silniku sprawdzałem i jest.

A te objawy mogą mieć związek ze spaloną świecą ?
Czy mimo spalonej świecy wykona wstępny przedmuch ?

maijkel
17-01-2013, 21:10
Bez sprawnej świecy będzie cicho:(

Hambra2
17-01-2013, 21:16
Dzięki serdeczne

jutro szukam może się uda kupić gdzieś na miejscu i działam dalej

Stefano
17-01-2013, 22:54
Dzięki za odpowiedź

Napięcie na kostce przy uruchomionym silniku sprawdzałem i jest.

A te objawy mogą mieć związek ze spaloną świecą ?
Czy mimo spalonej świecy wykona wstępny przedmuch ?
Przy spalonej swiecy jest martwy...
Odłącz sterownik i sprawdź swiecę!

bartixr
18-01-2013, 07:24
nie pamiętam kolejności startowej, możliwę , że świeca jest przed wentylatorem i dlatego że jest spalona nie testuje juz wentylatora..
sprawdź świecę testerem, a dla pełnej diagnozy podłącz pod 8V - ma grzać się cała, razem z końcem.

Duke258
18-01-2013, 07:39
Pozwolę sobie podziękować tutaj koledze Stefano za szybką naprawę mojego piecyka
Janusz wielkie dzięki.

alek74
18-01-2013, 13:55
Panowie powiedzcie mi proszę po co u mnie galaxy mk2 2.0 dohc 02r elektryczna pompa obiegu wody ta za akumulatorem skoro nie mam chyba ??? webasta bynajmniej nic o nim nie wiem.Pompa przez jakis czas po wyłaczeniu silnika pracuje jeszcze jakie jej zadanie jest.Mam tylko ogrzewanie 3 rzędu siedzeń.

peters
19-01-2013, 01:55
W niektórych autach ma za zadanie wygnać goracy plyn z glowicy.Niektóre to robia po zgaszeniu silnika lub po przekroczeniu określonej temperatury.

albinguma
19-01-2013, 19:08
Stefano daj jakiś kontakt, bo mam kilka pytań odnośnie Twoich usług a na PW Twoja skrzynka przepełniona :?

Hambra2
19-01-2013, 20:58
Dzięki Wielkie wszystkim za pomoc
po naprawie pompki paliwa,sprawdzeniu czujników i przewodów,oraz wymianie spalonej świecy - na całe szczęście(cena) sterownik wystarczyło odblokować i Panowie...
Piec w końcu ruszył pozostaje mi tylko podłączyć z powrotem do samochodu i zobaczymy czy wszystko ok i ile pośmiga ;)

Stefano
20-01-2013, 10:15
Pozwolę sobie podziękować tutaj koledze Stefano za szybką naprawę mojego piecyka
Janusz wielkie dzięki.

Również dzieki za miłe słowo i za wspólpracę, hej.

Panowie powiedzcie mi proszę po co u mnie galaxy mk2 2.0 dohc 02r elektryczna pompa obiegu wody ta za akumulatorem skoro nie mam chyba ??? webasta bynajmniej nic o nim nie wiem.Pompa przez jakis czas po wyłaczeniu silnika pracuje jeszcze jakie jej zadanie jest.Mam tylko ogrzewanie 3 rzędu siedzeń.
Dodatkowa elektr. pompka płynu przepycha płyn z silnika do tylnej nagrzewnicy, jesli ma po drodze piec to podgrzewa płyn i pcha dalej do silnika, głowicy, przedniej nagrzewnicy.
Ma za zadanie też w przypadku posiadania przekaźnika czasowego równomiernie schłodzać silnik po skończonej jeździe, głowica - blok.
Tak wiec same zalety, wspomaga ogrzewanie, odpowietrza układ, 'głaska' silnik.
W MK2 jest trochę inny układ obiegu płynu i węży, a sama mechaniczna pompa w silnku, już nie wyrabia, szczególnie na wolnych obrotach. Więc po to ja tam producent wpakował.
Zresztą, w innych samochodach, typu merc, mazda, bmw, wszystkie nowsze stajni VW jak widzę, mają obowiązkowo zamontowaną fabrycznie wspomagajacą elektryczną pomkę płynu, to już standart.
Stefano daj jakiś kontakt, bo mam kilka pytań odnośnie Twoich usług a na PW Twoja skrzynka przepełniona :?

Tel. 601052155
Masz odpowiedz mailem.

W niektórych ..........

Masz wiadość na PW

Pozdrwiam.

jarecki1007
22-01-2013, 07:05
Stefano ! ! ! Wielkie dzięki ! ! ! Jesteś mistrzem dogrzewaczy.Dzięki Twoim postom naprawiłem w końcu i grzeje.
Mam jeszcze pytanko gdzie znajdę szczotki do pompki wody ew. nr. bo prawie ich nie ma i nieraz się wyłącza dogrzewaniei czy przewody wodne pod autem nie mają być izolowane bo u mnie są gołe rurki alu.
A dodatkowo może ktoś wie jak nazywają się plastiki przykręcone do maski po obu stronach przy szybie?
Pozdrawiam.

jacekr_2
22-01-2013, 19:00
witam
mam takie pytanie, a mianowicie mam już rozbudowany dogrzewacz i działa jak webasto z programowaniem czasowym,

ale mam pytanie czy teraz można dodać sterowanie z pilota? chodzi mi tylko o takie typu włącz-wyłącz,

nie pytam o oryginały bo to nie moja bajka i nie chce wyrzucać na pilota 1000 zł (żona by mnie chyba z domu wygoniła)
pozdrawiam

taxidriver
22-01-2013, 19:34
Tak na allle ok 60 z przesyłką. zaraz podkleje linka
http://allegro.pl/radiolinia-zdalne-sterowanie-sterownik-buzer-12-24-i2935494285.html

TomKrak
22-01-2013, 20:02
Właśnie wróciłem od Janusza, w trudnych warunkach pogodowych mój beznadziejny przypadek został reanimowany i wreszcie a autku zrobiło się ciepło!
JANUSZ wielkie dzięki za naprawę !!!
Koledzy jeśli problem z dogrzewaczem "walcie" jak w dym do Janusza, wie co robi, zna się jak mało kto i przede wszystkim dysponuje szerokim zapleczem częsci zamiennych!

peters
22-01-2013, 20:15
Wiadomo Janusz jest The Best.Nawet na odleglosc leczy.

ewdar
22-01-2013, 21:22
Ja powiem tak ! Ten Gość zasługuje już na mistrza w swoim zakresie działań, napraw, reanimacjii i wszelkich pomocy na forum i nie tylko ! Takich ludzi to w dzień ze świeca nie znajdziemy ! Czyli szanować i słuchać Jego rad ! Pozdrawiam lub 73 ( na cb radiu ) Darek

peters
23-01-2013, 01:47
Swiat jest ciekawszy jak sie spotyka takich ludzi,wiadomo kazdy jest inny i dobry w czyms innym ale warto tu podkreslic fakt ze jeden czlowiek sie podzieli tym co wie,a drugi nawet slowa nie powie.

piechu64
23-01-2013, 18:11
Koledzy czytam caly wątek super temat ,mam także problem z dogrzewaczem D 3 W Z ,auto galaxy 2000r stara buda porobiłem przewody przy pompce i zasilający pin 1 ,na pinie 7,6 jest +12v oczywiscie brak komunikacji z dogrzewaczem

Seba1519
23-01-2013, 20:46
Czekaj czekaj Masz piec D3WZ i próbujesz podpiąć sie Vagiem ?? Ja tak to rozumiem
Vag nie połączy sie z D3wz..

chudy20
23-01-2013, 20:48
Witam.
Mój dogrzewacz nie zawsze chce działać, czasami mimo iż na zewnątrz temperatura jest poniżej -5 stopni nie chce się załączyć. Dopiero gdy przegazuję silnik tak ponad 3 tyś obrotów to po jakims czasie od przegazowania mniej więcej minuta dwie prawie zawsze uruchamia się. Może ktoś coś poradzić. Posiadam Galaxy z 99 r 1.9 Tdi swieca w dogrzewaczu wymieniona.

bartixr
23-01-2013, 20:53
czasami mimo iż na zewnątrz temperatura jest poniżej -5 stopni nie chce się załączyć.

zewrzyj czujke temp. na podszybiu, może oszukiwać. to na początek

maijkel
24-01-2013, 06:33
Zawsze uruchamia się po 2 minutach.Nigdy wcześniej. To normalne.:)

piechu64
24-01-2013, 18:47
Koledzy gdzie kupujecie swiece do d3wz czy tylko w motomarkiet ,mam u siebie spaloną ,

hr dracula
24-01-2013, 20:34
Witam.
Mój dogrzewacz nie zawsze chce działać, czasami mimo iż na zewnątrz temperatura jest poniżej -5 stopni nie chce się załączyć. Dopiero gdy przegazuję silnik tak ponad 3 tyś obrotów to po jakims czasie od przegazowania mniej więcej minuta dwie prawie zawsze uruchamia się. Może ktoś coś poradzić. Posiadam Galaxy z 99 r 1.9 Tdi swieca w dogrzewaczu wymieniona.
mam podobny problem ale zauważyłem że odpala po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika :( czekam na jakie porady i z góry dziękiję

bartixr
24-01-2013, 20:50
myślę, ze to sygnał z alternatora może być winny.
spróbujcie dać tam +12V, na próbę. Chyba 6 pin (wydaje mi się ze niebieski przewód w progu, poczytajcie postu z początku wątku)

kubabike
25-01-2013, 07:31
Stefano ! ! ! Wielkie dzięki ! ! ! Jesteś mistrzem dogrzewaczy.Dzięki Twoim postom naprawiłem w końcu i grzeje.
Mam jeszcze pytanko gdzie znajdę szczotki do pompki wody ew. nr. bo prawie ich nie ma i nieraz się wyłącza dogrzewaniei czy przewody wodne pod autem nie mają być izolowane bo u mnie są gołe rurki alu.
A dodatkowo może ktoś wie jak nazywają się plastiki przykręcone do maski po obu stronach przy szybie?
Pozdrawiam.

Kiedys wwrzucałem producenta w PL tych szczotek, ktore pasują idealnie. napewno są w tym wątku. Szukaj.

Co do rurek to producent wymislil ze mają być gołe. Slyszalem, że niektorzy je izolowali otulinami na rury cieplownicze ale nie wiem czy to coś pomaga?

jarecki1007
25-01-2013, 08:15
Dzięki kubabike.
Ale szukałem szczotki na tym forum ale oczy mi już wysiadają i nic.

kubabike
25-01-2013, 08:17
Jarecki,

mnie zajeło 5sek:

"http://www.irmot.pl/menu.htm

a szczotki, których potrzeba do pompki wody na podszybiu mają u nich oznaczenie: 604a/0/1

koszt to 5zł netto za sztukę."

jarecki1007
25-01-2013, 08:25
Wielkie dzięki kubabike.A ty zamawiałeś u nich szczotki?Chodzi mi o to czy wysyłają?

kubabike
25-01-2013, 08:39
Tak zamowiłem i wysyłają. Ja zamowielm 4szt i podzielilem sie z kolega z forum.