Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Stefano
27-02-2011, 10:10
z wcześniejszych pstów wnioskuję że dodatkowa pompa przy piecyku D5WZ nie jest sterowana przez sterownik webasto - załancza się po przekręceniu stacyjki i powinna pracować jeszcze przez jakiś czas po zgaszeniu auta.
Pompka objegu płynu, ta przy silniku, jest sterowana przez moduł komfortu, a nie przez piecyk. Ma za zadanie nie tylko przepychać płyn przez nagrzewnica tył, piecyk i nagrzewnicę przód, ale jeszcze przez silnik, co zapobiega przegrzewaniu sie głowicy i niwelowaniu róznicy temperatur własnie po zgaszeniu silnika.
Ale jak widzę nasze SGA nie wszyskie mają montowany fabrycznie przekaznik ze zwłoką jej wyłączenia, dot. roczników po 2004 r.

Stefano pompka ktora mi przyslales wymieniona i dogrzewacz zaczal grzac.Wiec wielkie dzieki.

Ja równiez się ciesze... :)

Czy ta pasuje??

http://allegro.pl/webasto-thermo-top-z-c-d-pompka-paliwa-pompa-3-5kw-i1472500843.html

To pompki od Webasto, tobie potrzebna jest do Eberka, to co w linku moze chodzic ale nie musi, bo nie ma w niej ustawionej dawki paliwa do twojego modelu pieca, tam jeszcze jest inna wtyczka, bedziesz musiał wiec kombinować.

Witam.Dziś diagnoza vagiem,dwa błędy 1492 i 1409,w teście pompka paliwa cyka,wentylator chodzi,dogrzewacz startuje i po kilku minutach gaśnie i znowu odpala,po ponownym odpaleniu autka chodzi i gasnie, kapie ropa z tłumika,jadac do domu jakies 1,2km,temperatura silnika szybko wzrasta,na zewnątrz -7st,nigdy przy takiej temperaturze tak szybko nie osiągał takiej temperatury,tak wiec co jest przyczyną tych restartów ,czy to może pompka ta w przedziale silnikowym...???

Jak by nie wyrabiała pomka objegu to miałbyś błąd przegrzania - 1410, a te co podajesz mogą sugerować przepalanie sitka na swiecy, za duża dawka paliwa na pompce, lub brudny układ zasilania piecyka w pawietrze.

Pozdrowienia.

skrzat_50
27-02-2011, 18:39
Witam wszystkich. Jesten "nowym" użytkownikiem...
Mam Galaxy 2002r z dogrzewaczem oraz webastem.
NA wstępie:
Wymieniona świeca, wymieniona siateczka, nowy czujnik temperatury (podszybie), nowa pompka cieczy (obok filtra diesla), brak błędów w VAG 4.9.

Webasto po odpaleniu z pilota czy z sterownika działa bez problemu!!!
Dogrzewacz podczas jazdy czy postoju NIESTETY NIE ODPALA.

Wspominam że dogrzewacz jest rozbudowany do webasta.

Może ktoś miał podobny problem i mi pomoże.

pozdrawiam

klintirek
27-02-2011, 20:13
Pompka objegu płynu, ta przy silniku, jest sterowana przez moduł komfortu, a nie przez piecyk. Ma za zadanie nie tylko przepychać płyn przez nagrzewnica tył, piecyk i nagrzewnicę przód, ale jeszcze przez silnik, co zapobiega przegrzewaniu sie głowicy i niwelowaniu róznicy temperatur własnie po zgaszeniu silnika.
Ale jak widzę nasze SGA nie wszyskie mają montowany fabrycznie przekaznik ze zwłoką jej wyłączenia, dot. roczników po 2004 r.

Ja równiez się ciesze... :)

To pompki od Webasto, tobie potrzebna jest do Eberka, to co w linku moze chodzic ale nie musi, bo nie ma w niej ustawionej dawki paliwa do twojego modelu pieca, tam jeszcze jest inna wtyczka, bedziesz musiał wiec kombinować.

Jak by nie wyrabiała pomka objegu to miałbyś błąd przegrzania - 1410, a te co podajesz mogą sugerować przepalanie sitka na swiecy, za duża dawka paliwa na pompce, lub brudny układ zasilania piecyka w pawietrze.

Pozdrowienia.

Witam
kolego piszesz o przepalonym sitku i niby się je wymienia , u mnie jest przepalone sitko ale jak je wymienic skoro tam nie ma do niego dojścia , bo jest ono w osobnej komorze . Dodam że dogrzewacz działa jak narazie prawidłowo .Auto to galaxy 1.9 tdi 110 KM 2000r mk1

Stefano
27-02-2011, 23:24
Do Klintirek
Ja pisałem ten fragment odpowiedzi jak widzisz do kolegi Milek72, który ma model MK2 i tam jest piecyk D5WZ, a ty masz starszy modek auta z piecykiem D3WZ, a w nim nie ma sitka na świecy.
Jak działa prawidłowo to 'tak trzymac'.
Pozdr.

marwyk
28-02-2011, 06:59

Czy masz Stefano na to jakieś rozwiązanie?
Bo ja ma 2003 rok i po wyłączeniu pompka nie pracuje

Stefano
28-02-2011, 08:22
Rozwiaznie mam takie, kiedy mam przeróbkę na ogrzewanie postojowe, montuję swój moduł sterujacy; piecyk, klimatronik i nadmuch przód, a takze pomkę wody z opożnieniem jej wyłączenia o około 3 minuty. I tak poprawiam fabrykę...co jest zdrowsze dla całego układu chłodzenia, ale też zastanawiam sie, czy nie montować w module komfortu takiego extra opózniacza wyłaczenia pomki wody co byłoby juz otymalnym rozwiązaniem.
Pozdr.

Milek72
28-02-2011, 08:32
Na pisał Stefano"Jak by nie wyrabiała pomka objegu to miałbyś błąd przegrzania - 1410, a te co podajesz mogą sugerować przepalanie sitka na swiecy, za duża dawka paliwa na pompce, lub brudny układ zasilania piecyka w pawietr"

Tak ,tylko jak ustawić dawkę paliwa na pompce..???

marwyk
28-02-2011, 09:11
Rozwiaznie mam takie....

A to sterowanie klimatronika to zmożliowścia regulacji temperatury czy tylko włącza się klimatronik i pokazuje samochód i napis He czy coś w tym stylu?

Duke258
01-03-2011, 18:07
Panowie jak zmienic dawkowanie paliwa na pompce do dogrzewacza gdzies to czytalem ale post mi zaginal albo juz slepne.

panczo38
02-03-2011, 16:21
pompka paliwa sprawdzona działa instalacja do pompki też, wczoraj wymieniłem szczotki w pompce obiegu dodatkowego przy zbiorniczku wyrównawczym ( starych już nie było prawie) teraz pompka działa , dogrzewacz nadal nie działa brak komunikacji z vagiem. Pozostało chyba tylko wymontować piec. proszę o jakieś sugestie czy coś jeszcze.
do Stalowej Woli mam z 320 km trochę daleko a w okolicy brak fachowca sami "wymieniacze" , wykończy mnie ten piec zaraz koniec zimy jak coś to sobie odpuszczę.

Cytat:
Napisał panczo38 Zobacz post
(Napisał panczo
właśnie kupiłem Galaxy mam mały problem nie działa dogrzewacz, proszę o informacje od czego zacząć sprawdzanie lub namiary na kogoś z znajomością tematu z okolic Sieradza (łódzkie) przeczytałem większość tego forum( czym więcej przeczytałem tym mniej wiem) , Vag nie łączy się z dogrzewaczem, sprawdzane na zapalonym silniku na 3 komputerach i z różnymi kablami min. VIakena lub Vag na com, (silnik, abs inne podzespoły diagnozują ok).

Odp.
Sprawdź wtyczkę od piecyka, może jest problem z popękanymi kablami.

Wszystko sprawdzone kostka ok. 2- masa , na 1,6,7 jest zasilenie . nadal brak komunikacji z piecem .
odp.

u mnie dogrzewacz nie działał gdyz miałem spalona wiece i przegnitą wsówkę przy pompce paliwa

eddek
02-03-2011, 17:55
Mam dogrzewacz D5WZ i zalewa się paliwem, tylko kopci, a nie odpala (dwie próby po 90 sekund).
Sitko, świeca, elektronika, pompka i wentylator sprawdzone. Całkiem rozebrane i włączone, działa. Złożone, nie działa.
Gdzie jest problem? Niestety nie da się podłączyć do urządzenia, bo się nie łączy.

kris 2007
02-03-2011, 21:21
witam u mnie były przerwane kable na dogrzewaczu zaraz przy gnieździe bez odkręcania raczej się tam nie dostaniesz i też miałem błąd komunikacji teraz hula aż miło

ED1970
03-03-2011, 05:46
Do EDDEK .Zrob test bez tłumika bo to on może być przyczyną awarii.U mnie było podobnie ale jak uciąłem tłumik to działa jak należy choć trochę głośno.

szantis
03-03-2011, 05:59
Witam , czy ktoś z Was ma może schemat ideowy ogrzewania? Chce założyć pompkę płynu i interesuje mnie w jakim kierunku płynie płyn w dogrzewaczu:mrgreen:

Stefano
03-03-2011, 07:48
Mam dogrzewacz D5WZ i zalewa się paliwem, tylko kopci, a nie odpala (dwie próby po 90 sekund).
Sitko, świeca, elektronika, pompka i wentylator sprawdzone. Całkiem rozebrane i włączone, działa. Złożone, nie działa.
Gdzie jest problem? Niestety nie da się podłączyć do urządzenia, bo się nie łączy.

Po złożeniu moze masz przytkane ssanie lub wydech, sprawdź drozność kanałów 'życiowych' pieca i poprawność instalacji elektr.

Witam , czy ktoś z Was ma może schemat ideowy ogrzewania? Chce założyć pompkę płynu i interesuje mnie w jakim kierunku płynie płyn w dogrzewaczu:mrgreen:

Pisalismy o tym wczesniej, ale powtórzę.
Płyn jest przepychany górną rurką pod podłogą do tylnej nagrzewnicy, a z niej dolną rurką do piecyka i dalej do silnika. Wejscie w piecu to króciec zewnetrzy, a wyjscie to kruciec przy rurce paliwowej.
Pozdr.

Stefano
03-03-2011, 07:57
pompka paliwa sprawdzona działa instalacja do pompki też, wczoraj wymieniłem szczotki w pompce obiegu dodatkowego przy zbiorniczku wyrównawczym ( starych już nie było prawie) teraz pompka działa , dogrzewacz nadal nie działa brak komunikacji z vagiem. Pozostało chyba tylko wymontować piec. proszę o jakieś sugestie czy coś jeszcze.
do Stalowej Woli mam z 320 km trochę daleko a w okolicy brak fachowca sami "wymieniacze" , wykończy mnie ten piec zaraz koniec zimy jak coś to sobie odpuszczę.

To wyslij go pocztą, w miejsce piecyka kawałek rurki fi 20 mm, bo takie działanie bedzie najbardziej optymalne.

Pozdr.

panczo38
03-03-2011, 17:11
Witam, po wymianie szczotek w pompce obiegu dodatkowego zauważyłem, że pompka nie pracuje po zapaleniu silnika ani na ciepłym ani zimnym( sprawdzę to na 100% jutro z czyjąś pomocą -najlepiej wyczuć jak startuje, nie słychać jej przy działającym silniku, ale na 99% nie pracuje nie czuć wibracji) włącza się dopiero po zgaszeniu na ok. 3min., co sprawdzić przekaźnik chyba ok skoro chodzi czy jest gdzieś jakiś czujnik. Pewnie, dlatego nie działa tez dogrzewacz, ale to inna bajka (http://online.freeware.info.pl/margonem.html).

eddek
04-03-2011, 08:33
Okazało się, że to jednak elektronika. W dowolnym momencie potrafi wyłączyć pompkę. Sprawdzone na innej sprawnej elektronice działa super.
Może wie ktoś czemu wyłącza pompkę? Jutro pojedzie do regeneracji za 500 zł, a może błąd leży w czymś drobnym. :-)

peters
06-03-2011, 18:41
Panowie jak zmienic dawkowanie paliwa na pompce do dogrzewacza gdzies to czytalem ale post mi zaginal albo juz slepne.

Bylo o tym sporo wczesniej.
Dawkowanie zmienisz wkrecajac lub wykrecajac koncowke na pompce paliwa.(wyjscie)
Wykrecajac jesli sie nie myle zwiekszasz dawke,wkrecajac zmniejszasz.

Krzysztof 81
07-03-2011, 06:25
Stefano,

pompka paliwa w drodze do Ciebie, ale pojawił się inny problem

zrobiło się ciepło :-), tzn powyżej zera, zrobiłem galaxem ze 30 kilometrów, a wskazówka idzie aż pod czerwone pole- ale to temat na inny post

Chodzi mi o tą pompkę dodatkową do cieczy - analizując czujnik temperatury przy chłodnicy, zauważyłem mała pompkę z dwoma cienkimi przewodami gumowymi pod wentylatorami przy chłodnicy. Moje pytanie - czy to ta dodatkowa pompka do płynu co w nowszej budzie jest przy przegrodzie silnika??

cowboy
09-03-2011, 20:27
Świeca to BERU 0100226228 lub jej zamiennik GH 001 0100226340

Wyjąłem ze swojego pieca D5WZ padniętą świecę Beru 0100226228

Podobno ten typ jest już niedostępny.
Muszę zamówić nową, ale dla pewności:
Czy może ktoś potwierdzić, że zamiennkiem jest 0100226340 ?

Dzięki

falcon226
09-03-2011, 20:31
Potwierdzam.

klintirek
10-03-2011, 09:16
Witam kolegów znajacych temat
Do czujnika temperatury powietrza dogrzewacza założyłem włącznik trzy pozycyjny i moje pytanie brzmi.
adn 1 w pozycji 0 dogrzewacz nie odpali?
adn 2 w pozycji 1 jest zrobiona zwarka przez włącznik i działa to przez czujnik tak jak powinno to być ?
adn 3 w pozycji 2 pomijam czujnik i włącznikiem steruje kiedy chce go włączyć ?
A jak czujnik jest zwarty piecyk się odpala i chodzi do momentu osiagnięcia temperatury i sie wyłancza ,a jak temperatura cieczy spadnie to on sie znów odpali?
A jak czujnik jest zwarty piecyk się odpala i chodzi do momentu osiagnięcia temperatury i sie wyłancza ,a jak ja tym włącznik ustawie w pozycje 0 to nie powinien się odpalić tak ?
Jak rozumiem to działanie to przez ten czujnik jest odpowiedzialne każde odpalenie piecyka ?

cowboy
10-03-2011, 18:53
Potwierdzam.

Dzięki-zamówione

BBK66
11-03-2011, 01:39
no dobra,już wiem że mój nowo kupiony galuś ma rozbudowanego eberszprechera z zegarem w podsufitce i jakimś tam pilotem,ale doradźcie od czego zacząć poszukiwania(czytaj:wydawanie kasy)gdyż po włączeniu ogrzewania to tylko "chodzą" dmuchawy-klimatronik,zegar wskazuje-odmierza czas do wyłączenia i to wszystko,wiec jak sprawdzić co go boli.mówiąc krótko autko dopiero co kupione więc nic o nim więcej niewiem

BBK66
11-03-2011, 08:35
a korzystając z okazji,przepraszam że to tu opisuje lecz znając wszechstronność forumowiczów może koś też podpowie w sprawie oleju silnikowego,a mianowicie czytając wasze wypowiedzi to ma być olej o właściwościach pełnego syntetyku i specyfikacji vw to coś 501.xx,a ja gościa się pytając o olej to twierdzi że zawszle lał i leje castrol magnatek 5w-40 ale tam są inne oznaczenia specyfikacji vw jak patrzałem przelotnie więc teraz co mam lać dalej ten magnatek czy zmienić na inny o oznaczeniach 501.xx, nadmieniam że galusek jest z roku 2001-końcówka,115km w automacie,diesel

Duke258
11-03-2011, 11:22
5w-40 505.01

Łukasz
11-03-2011, 19:54
a korzystając z okazji,przepraszam że to tu opisuje lecz znając wszechstronność forumowiczów może koś też podpowie w sprawie oleju silnikowego,a mianowicie czytając wasze wypowiedzi to ma być olej o właściwościach pełnego syntetyku i specyfikacji vw to coś 501.xx,a ja gościa się pytając o olej to twierdzi że zawszle lał i leje castrol magnatek 5w-40 ale tam są inne oznaczenia specyfikacji vw jak patrzałem przelotnie więc teraz co mam lać dalej ten magnatek czy zmienić na inny o oznaczeniach 501.xx, nadmieniam że galusek jest z roku 2001-końcówka,115km w automacie,diesel

Dlaczego w tym wątku zasmiecacie informacją o olejach? trzeba użyc szukajki. A potem czyta się wątek o dogrzewaczu cały tydzień. Brak słów!

peters
11-03-2011, 21:30
Witam kolegów znajacych temat
Do czujnika temperatury powietrza dogrzewacza założyłem włącznik trzy pozycyjny i moje pytanie brzmi.
adn 1 w pozycji 0 dogrzewacz nie odpali?
adn 2 w pozycji 1 jest zrobiona zwarka przez włącznik i działa to przez czujnik tak jak powinno to być ?
adn 3 w pozycji 2 pomijam czujnik i włącznikiem steruje kiedy chce go włączyć ?
A jak czujnik jest zwarty piecyk się odpala i chodzi do momentu osiagnięcia temperatury i sie wyłancza ,a jak temperatura cieczy spadnie to on sie znów odpali?
A jak czujnik jest zwarty piecyk się odpala i chodzi do momentu osiagnięcia temperatury i sie wyłancza ,a jak ja tym włącznik ustawie w pozycje 0 to nie powinien się odpalić tak ?
Jak rozumiem to działanie to przez ten czujnik jest odpowiedzialne każde odpalenie piecyka ?

Powiem tak ja zrobilem to na diodach 2A.Na pozycji 0 nie odpali nigdy.Na (1) odpali jak na zalaczonym wyl.temperatury('+','-' 8'C.) Na (3) odpali kiedy ja chce nawet w 30'C.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205-1080.html
Probowalem narysowac kiedys schemat jak to zrobilem ale wymieklem.Mam zrobione ze odpalam piec bez kluczyka w stacyjce(po to te diody).
Mam jeszcze taki zegar zamontowany:
http://i371.photobucket.com/albums/oo157/peters_011/Obraz065.jpg

http://i371.photobucket.com/albums/oo157/peters_011/Obraz064.jpg

cowboy
11-03-2011, 23:04
Uporałem się dzisiaj z naprawą D5WZ. Typowo-świeca żarowa. Założyłem BERU GH001 0100226340.
Jest do drugi D5WZ który naprawiłem, ale pierwszy miałem z sitkiem- a ten jest bezsitkowy- i dość mocno kopci. Odpala normalnie i grzeje, ale ten dym...
Myślałem,że tylko na początku wypala stary syf, ale tak kopcił, że na dwór z garażu uciekłem.

Nadmienię, że piecyk pochodzi z Vito.

I pytanie:
Czy były D5WZ bezsitkowe?
I dlaczego tak kopci? Sitkowy wiadomo-sitko do wymiany jak kopci.
Komory spalania nie rozbierałem- a może powinienem ją przeczyścić?

Stefano-co myślisz?

Dodam kilka fotek.
przed regeneracją:
http://images39.fotosik.pl/702/09d4029647dde878m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=09d4029647dde878)

i po:

http://images35.fotosik.pl/524/f26f3aaa31fdfe88m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f26f3aaa31fdfe88)

http://images46.fotosik.pl/670/9bd83fc19635feb7m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9bd83fc19635feb7)

http://images37.fotosik.pl/662/02ecfb5671d75439m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=02ecfb5671d75439)

Stefano
11-03-2011, 23:27
Zdejmij mu na chwile tłumik, bo może jest niewypalony i on daje ten dym, jak dalej kopci a nie gasnie, to ma problem ze spalaniem, czyli albo za mało powietrza, przeczyscic dolot, może mała wydajność wentylatora i sprawdzić droznośc rurki sasilającej go w powietrze, albo ma za dużo paliwa, czyli ustawić dawkę na pompce. Moze też byc komora, ale ona po pełnym nagrzaniu powinna się oczyscic.
Ten piec od Merc. VITO, to rzeczywiscie z bezposrednią komorą spalania, bez sitka, ale nie zdiagnozujesz go w tym samochodzie, bo sterownik 252124 ma inny protokól transmisji.
Pozdr.

cowboy
11-03-2011, 23:50
Zdejmij mu na chwile tłumik, bo może jest niewypalony i on daje ten dym, jak dalej kopci a nie gasnie, to ma problem ze spalaniem, czyli albo za mało powietrza, przeczyscic dolot, może mała wydajność wentylatora i sprawdzić droznośc rurki sasilającej go w powietrze, albo ma za dużo paliwa, czyli ustawić dawkę na pompce. Moze też byc komora, ale ona po pełnym nagrzaniu powinna się oczyscic.
Ten piec od Merc. VITO, to rzeczywiscie z bezposrednią komorą spalania, bez sitka, ale nie zdiagnozujesz go w tym samochodzie, bo sterownik 252124 ma inny protokól transmisji.
Pozdr.

Rzeczywiście, odpalałem z założonym tłumikiem i on może być przyczyną-nie pomyślałem. Odpalałem w warunkach domowych-na wiaderku.
Rurki zasilającej nie zakładałem na razie, ale zajrzę mu do środka jak po ściągnięciu tłumika będzie to samo, to go przeczyszczę wenątrz.

Dzięki póki co. Jutro się za to wezmę.

Ps. Jak się ustalało dawkę paliwa na pompce? Czy przypadkiem nie "wykręcając" króciec z pompki?

Pozdrawiam

klintirek
12-03-2011, 11:16
Powiem tak ja zrobilem to na diodach 2A.Na pozycji 0 nie odpali nigdy.Na (1) odpali jak na zalaczonym wyl.temperatury('+','-' 8'C.) Na (3) odpali kiedy ja chce nawet w 30'C.
Probowalem narysowac kiedys schemat jak to zrobilem ale wymieklem.Mam zrobione ze odpalam piec bez kluczyka w stacyjce(po to te diody).
Mam jeszcze taki zegar zamontowany:
http://i371.photobucket.com/albums/oo157/peters_011/Obraz065.jpg

http://i371.photobucket.com/albums/oo157/peters_011/Obraz064.jpg

Do PETERS
dziękuje kolego za linka ,ciekawe są tam opisy Pozdrawiam

cowboy
12-03-2011, 20:16
Rzeczywiście, odpalałem z założonym tłumikiem i on może być przyczyną-nie pomyślałem. Odpalałem w warunkach domowych-na wiaderku.
Rurki zasilającej nie zakładałem na razie, ale zajrzę mu do środka jak po ściągnięciu tłumika będzie to samo, to go przeczyszczę wenątrz.

Dzięki póki co. Jutro się za to wezmę.

Ps. Jak się ustalało dawkę paliwa na pompce? Czy przypadkiem nie "wykręcając" króciec z pompki?

Pozdrawiam

Problem dymienia rozwiązany.
Na początku zdjąłem tłumik-lekko zadymił tylko przy odpaleniu, później już było ok.
A na dymiący, i brudny wenątrz, i "zaropiały" tłumik znalazłem sposób. Podgrzałem go max. w każdy z otworów małym palnikiem gazowym+lekko po wierzchu-prawie kolor na żółto zmienił.
Wszystko super się wypaliło - dymu było co nie miara.
Założyłem go z powrotem i jest czyściutko i suchutko.

Do wnętrza komory spalania w ogóle nie zaglądałem, również pompki nie regulowałem.

Stefano stawiam browca-przy najbliższej okazji:D
Dzięki jeszcze raz za pomoc.

BBK66
18-03-2011, 16:14
Dlaczego w tym wątku zasmiecacie informacją o olejach? trzeba użyc szukajki. A potem czyta się wątek o dogrzewaczu cały tydzień. Brak słów!

witam,niemam zamiaru się kłócić,wymyślać ani nabijać sobie punktów,jakbyś spokojnie przeczytał że przeprosiłem i prosiłem tak niezobowiązująco prosić kolegów fachowców z tematu forda o jakby to powiedzieć -podpowiedz tak przy okazji z ww tematu a TY niczym ten kaczyński,tylko beszt i machanie palcem z mównicy---- gościu opanuj sie

peters
18-03-2011, 22:14
Dobrze ze temat o olejach zamknął sie dwóch trzech postach.Czasami jeszcze ktos cos doda i temat schodzi na inne tory.
Wiec jest dobrze.Sam tez czasami zadaje pytania (nie majace bezposredniego zwiazku z omawianym tematem) wiec troche tolerancji panowie.

john1
19-03-2011, 15:48
witam moze ktos podpowiedziec gdzie kupic wentylator do naszego piecyka?

BBK66
19-03-2011, 18:14
no dobra,już wiem że mój nowo kupiony galuś ma rozbudowanego eberszprechera z zegarem w podsufitce i jakimś tam pilotem,ale doradźcie od czego zacząć poszukiwania(czytaj:wydawanie kasy)gdyż po włączeniu ogrzewania to tylko "chodzą" dmuchawy-klimatronik,zegar wskazuje-odmierza czas do wyłączenia i to wszystko,wiec jak sprawdzić co go boli.mówiąc krótko autko dopiero co kupione więc nic o nim więcej niewiem

to jeszcze raz się zapytam od czego by zacząć

Stefano
19-03-2011, 21:24
Zacznij od diagnozy piecyka... a z tym kaczorem to dobre.

taxidriver
20-03-2011, 07:41
to jeszcze raz się zapytam od czego by zacząć
Jesteś mocno leniwy poczytaj jest wszystko napisane.Weź kabel i skanuj, jak nie masz kabla to kup lub pojedź do takiego co ma. Koniec problemów, z dagnostyką.
Lub masz w punktach:
1.Diagnostyka
2. Naprawa
3.Jest ciepło.
Sorki stefano nie zauważyłem, że dubluję odpowiedź ale szlak mnie już trafia na te same pytania;)

DENVER.
21-03-2011, 05:13
Witam szanownych kolegów.
Chciałbym sobie założyć w kabinie włącznik dogrzewacza pomijający czujnik i teraz pytanie - czy te 2 przewody idące od czujnika do pieca idą do niego bezpośrednio czy może jeden z nich zamyka się przez stacyjkę lub jakiś przekaźnik?
Pytam bo jak sprawdzałem to jeden z nich idzie bezpośrednio a drugi chyba zamyka się jak przekręcę kluczyk w stacyjce. (znalazłem też jeden który ma przejście z kablem od czujnika ale jak podłączyłem włącznik to po chwili zwariował mi klimatronik i poszedł bezpiecznik - tak więc teraz wolę się upewnić zanim coś gorszego się stanie)

szantis
21-03-2011, 06:56
Witam szanownych kolegów.
Chciałbym sobie założyć w kabinie włącznik dogrzewacza pomijający czujnik i teraz pytanie - czy te 2 przewody idące od czujnika do pieca idą do niego bezpośrednio czy może jeden z nich zamyka się przez stacyjkę lub jakiś przekaźnik?
Pytam bo jak sprawdzałem to jeden z nich idzie bezpośrednio a drugi chyba zamyka się jak przekręcę kluczyk w stacyjce. (znalazłem też jeden który ma przejście z kablem od czujnika ale jak podłączyłem włącznik to po chwili zwariował mi klimatronik i poszedł bezpiecznik - tak więc teraz wolę się upewnić zanim coś gorszego się stanie)

Logika , jakbyś miał bezpośrednio podłączone 12V przez piec i czujnik bez odcięcia to dość szybko akumulator by padł.
Najszybciej ....przełącznik daj równolegle do czujnika a sam czujnik wyjmij.....masz wtedy pełna kontrolę manualną :)

peters
21-03-2011, 22:52
Logika , jakbyś miał bezpośrednio podłączone 12V przez piec i czujnik bez odcięcia to dość szybko akumulator by padł.
Najszybciej ....przełącznik daj równolegle do czujnika a sam czujnik wyjmij.....masz wtedy pełna kontrolę manualną :)

Ze tak sie dopytam kolegi z ciekawosci jak to podlaczyc rownolegle ???
Zapewne cos mi do glowy zaraz przyjdzie ,ale chce sie upewnic czy ide w dobrym kierunku.
Powiem tak ja po prostu przeciolem ten przewod zasilajacy czujnik i wpiolem tam przelacznik.Jak dobrze pamietam ten przewod idzie od alternatora jesli zapali sie motor i zaczyna ladowac alternator.Mówię od D3WZ.
Inna sprawa jak sie chce zalozyc pomijajac czujnik trzeba zalozyc przelacznik na 3 razy.I wtedy odzielne (stale)zasilanie dac.

szantis
22-03-2011, 06:10
Ze tak sie dopytam kolegi z ciekawosci jak to podlaczyc rownolegle ???
Zapewne cos mi do glowy zaraz przyjdzie ,ale chce sie upewnic czy ide w dobrym kierunku.
Powiem tak ja po prostu przeciolem ten przewod zasilajacy czujnik i wpiolem tam przelacznik.Jak dobrze pamietam ten przewod idzie od alternatora jesli zapali sie motor i zaczyna ladowac alternator.Mówię od D3WZ.
Inna sprawa jak sie chce zalozyc pomijajac czujnik trzeba zalozyc przelacznik na 3 razy.I wtedy odzielne (stale)zasilanie dac.

Jeśli jest tak jak napisałeś, czyli przeciąłeś jeden przewód i wstawiłeś w to miejsce łącznik to włączyłeś się szeregowo. Czyli możesz sobie wyłączyć dogrzewacz jak czujnik będzie zwarty :) Prawidłowo , to odizolowujesz przewody z dwóch stron czujnika i pomiędzy nie wpinasz łącznik.

DENVER.
22-03-2011, 06:30
Podsumowywując wystarczy że znajdę 2 przewody od czujnika we wiązce przy drzwiach i wepne się równolegle (tak zrobiłem i wszystko działa) i mam ręczne załączanie dogrzewacza a w pozycji 0 mam automat z czujnika.
Coś przegapiłem?

klintirek
22-03-2011, 08:31
Podsumowywując wystarczy że znajdę 2 przewody od czujnika we wiązce przy drzwiach i wepne się równolegle (tak zrobiłem i wszystko działa) i mam ręczne załączanie dogrzewacza a w pozycji 0 mam automat z czujnika.
Coś przegapiłem?

witam
ja to kolego przerabiałem i pisałem o tym jedną stronę wyżej i tak jak opisałem to mi tak działa. Ja podpinałem się bezpośrednio pod czujnik pod maską i pociągłem trzy kable do środka W pozycji 0 piec jest nie aktywny a na 1 działa samoczynnie przez czujnik i na 2 ja nim steruje . Jeden kabel mam przęcięty i od strony wiązki idzie do włącznika i jest podpięty w środek, pozycja 0 a druwga strona tego kabla jest podpięta pod włącznik w pozycji 1 a ten trzeci kabel z pozycji 2 wpinasz za czujnikiem w przewód .

john1
22-03-2011, 18:31
Dzięki DOKTOREK ale musze wyjac i sprawdzic jaki jest u mnie bo nie wiedzialem ze sa rozne.

DENVER.
26-03-2011, 19:19
Koniec problemów z dogrzewaczem - zaczeło się od świecy skończyło na połamanych i naderwanych kablach przy wtyczce pieca i uszkodzonej pompce paliwa (nową oczywiście kupiłem od Stefano któremu bardzo dziękuję za porady w sprawie naprawy, cierpliwość i oczywiście pompkę)
Szkoda, że za naprawę zabrałem się tak późno ale dzięki wam mój dogrzewacz już chodzi. Tak więc dziękuję wam bardzo zwłaszcza tobie Stefano (mam nadzieję że moja stara pompka już do Ciebie dotarła) za nieocenioną pomoc oraz Twoją przeeeeogromną wiedzę którą się z nami dzielisz.
Pozdrawiam wszystkich - oby ciepełko było z nami !!!!!

hubert.piasecki
27-03-2011, 17:58
Witam to jest mój pierwszy wpis na tym forum. Wcześniej nie korzystałem z tego, ale mam problem z moim dogrzewaczem. Kupiłem rok temu forda galaxy z 2003r. Na sprawdzeniu w aso Forda mechanik podpiął mi wtyczkę od dogrzewacza bo była wypięta. DZIAŁAŁ :). Przez całą zeszłą zimę działał. Minęło lato i w tą zimę już nie było tak kolorowo :-(. Pod samochodem cisza. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co i jak sprawdzać zanim zdecyduję się oddać dogrzewacz do naprawy?

radekkacz
27-03-2011, 18:27
zapewne kolego zaraz bedzie ze o tym juz bylo poszukaj zacznij jesli masz mozliwosc od kompa czy laczy sie z piecem i ewentualnie jakie bledy jesli nie masz takiej mozliwosci to sprawdz przewody w kostkach za piecem jesli nic to odkrec tlumnik rurke od powietrza blachy podtrzymujace odepnij elektryke opusc piec rozkrec go sprawdz swiece wetylator czy lekko sie obraca a wczesniej to zrob zworke na czujniku temp. na podszybiu to narazie tyle pozdro

polo79
28-03-2011, 21:52
Koledzy i Koleżanki "przeleciałem te 181 stron w tym temacie "Dogrzewacz" i nie znalazłem żadnej informacji na temat mojego problemu. Przez zimę dogrzewacz się załączał i dogrzewał płyn bez problemów. Dziwiło mnie tylko to, że nie załączał się raz i podgrzewał płyn do 90 st (tak miałem w Oplu Omedze z pełnym webasto) tylko potrafił się załączać kilkakrotnie podczas jazdy. Teraz przy temperaturze 10 - 12 st dogrzewacz też mi się załączą!!! Spod samochodu na samym początku po odpaleniu z wydechu dogrzewacza przez około 3 minuty leci siwy dym (jak by się coś paliło). Natomiast po zakończeniu jazdy i zgaszeniu samochodu słyszę jak pracuje dogrzewacz z lewej strony pod samochodem i oczywiście poru chwilach się wyłącza. Zimą było to zrozumiałe ale przy tak wysokiej temperaturze??? To mnie dziwi. Czy to jest normalne?

Stefano
29-03-2011, 00:02
Słabo troche poczytałes, masz ukodzony czujnik temperatury na podszybiu, ale orzy +12 st, nic nie szkodzi jak ci się podgrzeje szybciej silnik, lub zamiast czujnika masz tam wlozoną zworkę. Dymienie jest oznaką złego spalania, do wymiany sitko, a moze i swieca, czasami trzeba wyregulować dawkę paliwa na pompce, Szybkie wyłaczenie pieca, bedzie spowodowane słabym objegiem płynu chłodzacego, co spowodowane jest niesprawną pomką płynu, ale o tym wszystkim pisalismy tutaj juz wielokrotnie.

Pozdr.

hubert.piasecki
29-03-2011, 19:14
Dzięki koledzy za info. Kolejne pytanie to jaki kabel i program kupić abym mógł w pełni diagnozować mojego fordzika, bo typowy vag dedykowany dla vw nie łączył się u mnie w ogóle ze sterownikiem, a nie chce kupować jakiegoś uniwersalnego badziewia, co byście mi polecili??

Stefano
29-03-2011, 22:53
Dzięki koledzy za info. Kolejne pytanie to jaki kabel i program kupić abym mógł w pełni diagnozować mojego fordzika, bo typowy vag dedykowany dla vw nie łączył się u mnie w ogóle ze sterownikiem, a nie chce kupować jakiegoś uniwersalnego badziewia, co byście mi polecili??
Jak widze zaczynasz festiwal pytań, a moze poczytaj choć troszkę i juz bedziesz wiedział, bo zdaje sie myslisz, że bedziemy pisac dla ciebie wszystko od nowa...
Jesli masz najgorszy nawet interfejs do samochodów grupy VAG, to musisz się połączyć z ze swoim autem, jesli nie masz połączenia, to nie zaistalowałeś kabelka albo programu, lub masz odciete gniazdo OBD2.
Temat ten jak widzisz dotyczy dogrzewacza, a obok masz Diagnostykę VAG.
Pozdr.

BBK66
02-04-2011, 18:10
Jesteś mocno leniwy poczytaj jest wszystko napisane.Weź kabel i skanuj, jak nie masz kabla to kup lub pojedź do takiego co ma. Koniec problemów, z dagnostyką.
Lub masz w punktach:
1.Diagnostyka
2. Naprawa
3.Jest ciepło.
Sorki stefano nie zauważyłem, że dubluję odpowiedź ale szlak mnie już trafia na te same pytania;)

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,nerwowy jesteś,ciekawe czy zawsze taką alfą i omegą byłeś,pozatym sześć zapytań sześć besztów,Jezu, FORUM to czy zjast inteligencji krawatowej?
Cóż,fajne macie forum
pozdrawiam

Stefano
02-04-2011, 22:20
Nie obrażaj sie na FORUM i na nas, bo jest z reguły tak, ze kto nowy sie tutaj pojawi to pyta o to samo, co już odpowiadalismy na to może x 10, lub wiecej razy, wiec sam rozumiesz, ze reakcja jakas musi być, aby tego tematu nie zaśmiecać.
Ale witamy cie bardzo serdecznie i dziekujemy, ze do nas dołaczyłeś, bo tworzymu tutaj fajny zespól, to sie jeszcze ma nadzieje sam przekonasz, wiec stąd przydadkiem nie uciekaj.
Pozdrowienia.

hubert.piasecki
04-04-2011, 19:52
Kolega STEFANO ma rację. Jestem świeżakiem na tym forum i oczywiście źle zacząłem - zadawałem pytania bo nie chciało mi się czytać tego wszystkiego, a to wielki błąd i za to wielkie przeprosiny dla innych użytkowników. Dostałem burę od Stefano, zmobilizowałem się no i..... zacząłem czytać po kolei od samego początku. Jeszcze mi się trochę zejdzie zanim przeczytam te wszystkie 180 stron ale będę wytrwały dużo mądrych rzeczy się już dowiedziałem. Teraz jak skończę czytać to dopiero ewentualnie będę zadawał pytania i prosił o pomoc i porady. Jeszcze raz wielkie dzięki Stefano za mobilizację. Wracam do lektury :-).
Ps
Mam czas na czytanie bo jakiś niedobry użytkownik auta z błyskawicą (opla) popsuł mi moje maleństwo z lewej strony i musiałem oddać galaxiaczka w ręce zaufanego lakiernika. Do usłyszenia niebawem.

Galaxiak2001
08-04-2011, 23:24
Uruchomienie dmuchawy ze zwłoką

Czy na przestrzeni czasu ktoś rozwiązał już problem sterowania wentylatorem dmuchawy? Chodzi o to by uniknąć włączenia wentylatora przy sytuacji dopiero co uruchomionego dogrzewacza przerobionego na przekaźnikach jako postojowe itp?

Jeden z kolegów forumowiczów wypowiedział sie w tym dłuuuugim watku, że nie ma włączonej dmuchawy (dla innych zostaje problem zamarzniętej szyby)

Rozważam sytuację założenia na wyjściu za przekaźnikiem sterownika temperatury (czujnik temperatury) jakiś dwustopniowy na niską wysoką temperatura i podanie napięcia na dmuchawę dopiero po zagrzaniu układu
drugi styk można wykorzystać przy przegrzewie np na dmuchawe tylną (tylko czy znajdzie się taki 70/80oC).

Żadne rozwiązanie czasowe mi nie grało i nie będzie grało ze względu na różne temp zewnętrzne, co za tym szybkość nagrzewania też jest różna.

Narodziły się już jakieś inne rozwiązania?

Pacific tdi
20-04-2011, 21:37
Wszyscy tak narzekają to ja się pochwalę, że mój piecyk pali jak ta la la. I nie kopci.
A jeszcze parę dni temu nie chodził wcale. Więc warto walczyć.

cowboy
20-04-2011, 22:13
Kupiłem na aukcji nowy kontroler:
Eberspacher Mini controller / digital timer
part number: 221000321800

o taki:
http://www.eberspacher.com/downloads/technical-documents/mini-clock_instructions.pdf

Sprzedawca zapewniał, że ma działać z Hydronic 3,4,5 & 10 na 12V.
Co prawda jeszcze do mnie nie dotarł, ale już się zastanawiam jak to podłączyć...:P
Chcę to zamontować do D5WZ lub D3WZ.

Czy to odpowiedni kontroler do tych piecyków?

Ktoś może ma taki kontroler założony?

marwyk
21-04-2011, 07:37
Masz tam układ rozrysowany - z tego co widzę to wynika że jest to zwykły przekaźnik czasowy z zegarem. Sterowanie za pomoca + - styk 2

waldor4
21-04-2011, 07:53
Tak, możesz nim zasterować zarówno D5... jak i D3...

tu masz po polsku

http://www.eberspaecher.pl/ftp/Wlaczniki_Eberspaecher.pdf

na tej stronie masz pdf-a do ściągnięcia a w nim schematy obydwu dogrzewaczy i na stronie 15 pdf-a schemat podłączenia zegara.

http://instrukcja.pl/i/hydronic_bd345wsc_ss_dogrzewacze

cowboy
21-04-2011, 19:33
Dzięki. Ten schemat na pewno się przyda.
Marwyk- a nie styk nr.6? Styk 2 odłącza całkowicie zasilanie i nie przedmucha komory po spalaniu-co oznacza, że zakopci mocno przy następnym odpaleniu...

waldor4
22-04-2011, 08:34
Marwyk pisał o styku nr 2 w zegarze. A jeśli idzie o sam dogrzewacz, to jak masz na schematach zasilanie na stałe jest na 1, 2. Styk 3,4 lub samo 4 zasila pompkę paliwa, 5 diagnoza, 6 czujnik temperatury zasilany po włączeniu zapłonu, 7 + alternatora. Tak więc po wyłączeniu zapłonu pozostaje zasilanie na 1 i 2 i to ono podtrzymuje pracę dogrzewacza.

marwyk
22-04-2011, 17:23
dokładnie j/w

cowboy
22-04-2011, 20:01
Zegar w drodze, a pojawił się nowy problem :mad:

Mam na stole bezsitkowy D5WZ - od Vito.
Po raz pierwszy po podłączeniu próbował wystartować, zaczął podawać paliwo, wentylator gonił powietrze-kopcił ale nie odpalił. Rozebrałem go, świeca sprawna-przeczyściłem kanalik gdzie osadzona jest świeca i przedmuchałem to pompką. Złożyłem do kupy i od razu wystartował. Następnego dnia chciałem go przetestować razem z wodą (pompka wodna), ale mi się nie udało. Było jak za pierwszym razem-świeca gorąca, wiatrak zasuwa, paliwo podaje, a brak zapłonu co może być przyczyną???

Co dziwne: miałem podłączony miernik do świecy-przez kilkadziesiąt sekund pompka podawała paliwo i było napięcie na świecy, nagle napięcie zanikło a pompka dalej podawała paliwo na maxa-czyżby zwalony sterownik?
Co za cholera, że nie chce odpalić? Świecę też wyciągałem i grzała na czerwono przy próbie uruchamiania... Próbowałem też przy ściągniętym tłumiku-to samo-dolot powietrza drożny.

Stefano
22-04-2011, 21:34
To sprawdź jeszcze ile amper pobiera swieca, przy tym napieciu ze sterownika, a nie napisałes ile masz na swiecy.
Świeca sie wyłacza po pewnym czasie, tak ma być i jak nie ma ognia w piecu to następnie sterownik przestaje podawać impulsy na pomke paliwa i kaput.
Pozdr.

cowboy
22-04-2011, 21:55
To sprawdź jeszcze ile amper pobiera swieca, przy tym napieciu ze sterownika, a nie napisałes ile masz na swiecy.
Świeca sie wyłacza po pewnym czasie, tak ma być i jak nie ma ognia w piecu to następnie sterownik przestaje podawać impulsy na pomke paliwa i kaput.
Pozdr.

Było ok. 6.1-6.3V. nie pamiętam dokładnie ale ponad 6V. Nie za bardzo wiem jak sprawdzić zwykłym miernikiem "ile amper pobiera świeca"... przyłożyć amperomierz do swiecy czy jak?
No tak świeca się wyłącza, ale czy pompka nie powinna przestać podawać paliwo gdy czujnik płomienia nie wykrył ognia? Trwało to dobrych kilka - kilkanaście sek. po czym odłączyłem zasilanie, nie miało sensu lanie dalej paliwa do zimnej świecy. Chyba, że trzeba trochę dłużej poczekać

Stefano
22-04-2011, 22:36
Było ok. 6.1-6.3V. nie pamiętam dokładnie ale ponad 6V. Nie za bardzo wiem jak sprawdzić zwykłym miernikiem "ile amper pobiera świeca"... przyłożyć amperomierz do swiecy czy jak?
No tak świeca się wyłącza, ale czy pompka nie powinna przestać podawać paliwo gdy czujnik płomienia nie wykrył ognia? Trwało to dobrych kilka - kilkanaście sek. po czym odłączyłem zasilanie, nie miało sensu lanie dalej paliwa do zimnej świecy. Chyba, że trzeba trochę dłużej poczekać

Cały proces odpalania trwa ponad 1,5 min, wiec trzeba poczekac i sam sterownik przestanie podawać paliwo w przypadku 'złego' startu pieca.
Do pomiaru natężenia prądu podawanego na swiecę, łączysz amperownierz w szereg ze swięcą, czyli np. jak przetniesz jeden z kabelków łaczących swiece to tam się podpinasz do tych przecietych koncówek. Można to zrobić inaczej bardziej profesjonalnie, ale trzeba mieć bardzo mocny zasilacz ze stabilizowanym napieciem około 8,0 - 8,5 V i zrobić odczyt poboru pradu.
Nowa swieca pobiera około 12 A, starsza coraz mniej i jeżeli mniej niż 9 A, to już nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej temperatury do zapłonu oleju napedowego.

cowboy
22-04-2011, 23:40
Dzięki wielkie. Wezmę się za to dopiero po świętach, wepnę miernik i odczytam wartości. Dam znać na forum co i jak. Wygląda mi to całkiem sensownie-pewnie świeczka już się "wypaliła" i czas na nią.
Zastanawia mnie jeszcze aku do którego podłączony jest piecyk. W spoczynku ma 12. 2V. Przy grzaniu świecy 11.9V.-ale to jest wystarczająco chyba - dopiero gdy spadnie poniżej 10.5V. piecyk nie odpali.

Próba amperomierzem wykazała pobór prądu ok.4.5-5A - to chyba dużo poniżej tego, co pisałeś Stefano, żeby piecyk dał ogień.
Próbowałem jeszcze dwukrotnie go odpalić i nic z tego- podawał paliwo i dymił tylko, ale do ognia nie doszło.
A to może okazać się bardzo głupie:
Coś mnie tknęło i pomyślałem, że może ropa, którą mam w kanisterku jest już "za stara" lub kiepskiej jakości (z Shella). Kupiłem więc Shell Vpower Diesel.
Podłączyłem wszystko i odpalił od razu ... -na sucho bez wody...:570:
Podpiąłem pompkę wody i puściłem to na cały cykl-poszło do 90*C bez problemu. Dolałem zimnej wody, odpalił na nowo.
Zmieniłem jeszcze z powrotem na stare paliwo - odpalił od razu-przeszedł cały cykl. Wymieniłem wodę na zupełnie zimną, i po raz kolejny odpalił-tym razem na pewno w przewodach nie pozostało Vpower z poprzedniego cyklu.

Sam nie wiem co teraz o tym myśleć:shock::shock: - piecyk ten idzie do klienta, żeby on nie miał problemów później z odpaleniem.

Jakość paliwa należałoby raczej wykluczyć, świeca się naprawiła czy co ???

bulik75
27-04-2011, 21:05
Witam ...
Skończyły się mrozki i rozebrałem swojego EBERA-powód-(chodził jak odrzutowiec przed startem).Po demontarzu okazało się , że łożyska na silniczku nadmuchu się posypały(najbardziej to dolne). Chodzę po sklepach , ale takiego łożyska nie mogę dostać...prawie jak do zegarka,a to numer tego dziwactwa...
R-1340HH.Szukałem po allegro,ale też nic z tego... Może któryś z kolegów zna jakiś sklepik internetowy w ktorym można było by to dziwactwo zakupić ?
Jesłi tak to proszę o stronkę.
Pozdrawiam

Stefano
27-04-2011, 23:08
..........
Sam nie wiem co teraz o tym myśleć:shock::shock: - piecyk ten idzie do klienta, żeby on nie miał problemów później z odpaleniem.

Jakość paliwa należałoby raczej wykluczyć, świeca się naprawiła czy co ???

Zmierz ponownie pobór pradu, to co piszesz to stanowczo zbyt mało, jak dla klienta to zmień swiecę na nową, nie będziesz miał klopotów z reklamacją.

cowboy
30-04-2011, 20:37
Nowa świeca w drodze do poprzedniego dogrzewacza.

Mam na stole kolejny dogrzewacz D5WZ -chyba z Vito, z dziwną swiecą:
http://images47.fotosik.pl/835/0b7bcad235a45412m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0b7bcad235a45412)

http://images43.fotosik.pl/835/e3e0064f0ae7d93bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e3e0064f0ae7d93b)

ma dziwne oznaczenia D1000 04D E 113 - mogłem się pomylić co do typu, bo jest trochę starta.
Czy to świeca 8V.? Przy próbie uruchamiania pojawiło się na niej bardzo małe napięcie ok. 0.5V - oczywiście nie odpalił, tylko podymił trochę.
Można ją zastąpić 0100226340 - taka jak idzie zwykle do D5WZ ?

Stefano
01-05-2011, 00:22
To kołek żarowy, ma takie same parametry co swieca, tylko niby jest długowieczny. Mozna go zastapic tradycyjną swieca, ale trzeba ciąć przewody i dolutować te tradycyjne z podkładkami w porcelanie.
Jesli ma tak małe napiecie to pewnie sterownik kaput, bo ona bierze duży prąd.
Pozdr.

robson67
01-05-2011, 17:59
miałem taki sztyf w d5wz, wymieniłem na zwykłą świecę; przewody zasilające można obciąć po samym kołku, zacisnąć odpowiednie "oczka" i dorobiwszy przekładkę np. z ternamidu zamontować na świecę - sprawdzone i działa -drugi sezon jest ok,

cowboy
02-05-2011, 19:12
To kołek żarowy, ma takie same parametry co swieca, tylko niby jest długowieczny. Mozna go zastapic tradycyjną swieca, ale trzeba ciąć przewody i dolutować te tradycyjne z podkładkami w porcelanie.
Jesli ma tak małe napiecie to pewnie sterownik kaput, bo ona bierze duży prąd.
Pozdr.

miałem taki sztyf w d5wz, wymieniłem na zwykłą świecę; przewody zasilające można obciąć po samym kołku, zacisnąć odpowiednie "oczka" i dorobiwszy przekładkę np. z ternamidu zamontować na świecę - sprawdzone i działa -drugi sezon jest ok,

wyciągnąłem ten sztyft, miał kupę nagaru - oczyściłem i złożyłem z powrotem i o dziwo pojawiło się napięcie ok. 6.5V. na tym samym sterowniku. W tym piecyku jakby było siteczko-tylko sztyft w tym nie siedzi a idzie jakoś w bok...
Ale niestety nie odpalił.

Nowa świeczka w drodze-dorobię "oczka" i dam podkładkę z PA6 (ternamid)
tak jak sygeruje Robson
Czy GF(glass filled) nie będzie lepsze? A podkładka z płytki drukowanej się tam zjara?

Pytanie z innej beczki:
znalazłem nowy dogrzewacz Ebera D5S-F na aukcji za jedyne 120 funtów. Da radę to podłączyć na stole i czy ma on wbudowaną pompkę wody i paliwa? On jest podobno sterowany po CANie i sie nie da? Ktoś mnie uświadomi, bo nic nie mogę wygooglować?

BBK66
03-05-2011, 16:32
co dziś zauważyłem w galaxy, fakt jazda miejska,kręcenie się w kółko ale przód letniuteńki,a tył daje ciepłem, temp. na kotle 60-65,na zewnątrz jakieś +3,co by to było naprawa dogrzewacza? -ciekawi mnie to że tył grzeje a przód aby aby

Stefano
03-05-2011, 22:59
...........
Pytanie z innej beczki:
znalazłem nowy dogrzewacz Ebera D5S-F na aukcji za jedyne 120 funtów. Da radę to podłączyć na stole i czy ma on wbudowaną pompkę wody i paliwa? On jest podobno sterowany po CANie i sie nie da? Ktoś mnie uświadomi, bo nic nie mogę wygooglować?
Nie pchaj sie w taki piec, to jest nie udany Hydronik II, jesli ktoś to juz sprzedaje to będzie pewnie padnięty sterownik, Ma on dołożoną tylko pompkę płynu.
Pozdr.

cowboy
07-05-2011, 13:57
Cytat: Napisał cowboyasterix Zobacz post ........... Pytanie z innej beczki: znalazłem nowy dogrzewacz Ebera D5S-F na aukcji za jedyne 120 funtów. Da radę to podłączyć na stole i czy ma on wbudowaną pompkę wody i paliwa? On jest podobno sterowany po CANie i sie nie da? Ktoś mnie uświadomi, bo nic nie mogę wygooglować? Nie pchaj sie w taki piec, to jest nie udany Hydronik II, jesli ktoś to juz sprzedaje to będzie pewnie padnięty sterownik, Ma on dołożoną tylko pompkę płynu. Pozdr.

Zrezygnowałem z tego D5S-F

Mam na stole D5WZ. Startuje, wiatrak wchodzi na wysokie obroty wraz z pompką, daje ogień i zaraz się wyłącza-po ok. 2min-przestaje podawać paliwo i przedmuc***e komorę. Innym razem przechodzi cały proces aż do 90*C.
Piec ten leżał chyba sporo czasu-było w płaszczu wodnym sporo rdzy-ale teraz ma chyba dobry obieg wody-widać na video.
To wyłączanie zawsze jest mniej więcej w tym czasie od podłączenia zasilania 2min.5sek-i chyba nie zależy od temp wody...
Któryś czujnik wody może głupieć (wskazywać gotowanie) i piec przechodzi w stan awaryjny?
A może sterownik padnięty?-w chwili obecnej niestety nie mam możliwości podłączenia drugiego sprawnego.

:(

falcon226
07-05-2011, 17:58
A czy próbowałeś ustawić piec w pozycji pracy orginalnej tak jak zamontowany jest w naszych furach.Na filmie lezy na boku i moze dlatego czasem ktoryś z czujników ma błedny odczyt i piec sie wyłącza.Pozdrawiam.

cowboy
07-05-2011, 18:19
A czy próbowałeś ustawić piec w pozycji pracy orginalnej tak jak zamontowany jest w naszych furach.Na filmie lezy na boku i moze dlatego czasem ktoryś z czujników ma błedny odczyt i piec sie wyłącza.Pozdrawiam.

Próbowałem-chodził trochę dłużej-do ok. 55*C. Z manuala Eberszprecha wynika, że w pozycji "na boku" też powinien pracować

falcon226
07-05-2011, 19:14
Osobiscie jedną jeszcze bym próbe zrobił.Wymontuj czujniki cieczy niech wiszą na kablach i zobacz co wtedy??To powinno wykluczyc sterownik jezeli przejdzie kilka grzań poprawnie,oczywiscie przed 85 stopni go wyłącz bo złapie błedy.Chociaż nie, przecież czujniki bedą wymontowane.Pozdrawiam.

cowboy
07-05-2011, 20:08
Osobiscie jedną jeszcze bym próbe zrobił.Wymontuj czujniki cieczy niech wiszą na kablach i zobacz co wtedy??To powinno wykluczyc sterownik jezeli przejdzie kilka grzań poprawnie,oczywiscie przed 85 stopni go wyłącz bo złapie błedy.Chociaż nie, przecież czujniki bedą wymontowane.Pozdrawiam.

Podobnie myślałem, ale chciałem je po kolei wymontować, podpiąć pod omomierz, wrzucić do garnka z wodą i powoli podgrzewać-obserwując temp. i oporność.

Twoja wersja też chyba będzie ok.-jak je wymontuję to się nie nagrzeje i sterownik nie dostanie sygnału- przegrzanie.
Ogólnie wygląda mi to chyba na czujnik-ale czy tylko cieczy? Płomienia w sumie też może wskazywać sterownikowi brak płomienia i wtedy odłącza paliwo...

Dodam jeszcze, że silnik dmuchawy jest dość głośny. Na dole łożysko było lekko podrdzewiało-oczyściłem to i kapnąłem lekko oleju. Słychać tam padające łożysko ale obraca się bez oporów. To może być też przyczyną? Sterownik może to widzieć jako przycinający się silniczek?

Stefano
08-05-2011, 22:11
Silnik dmuchawy to raczej nie, chodziaż chodzi jak sieczkania.
Podmień sterownik z innego pieca i bedziesz juz wiedział, czy siedzi sterownik czy coś w samym piecu.
Po co wyjmować czujniki i je 'gotować', jak chcesz to napiszę ci jaką powinny miec rezystancję.
Pozdr.

cowboy
08-05-2011, 23:38
Silnik dmuchawy to raczej nie, chodziaż chodzi jak sieczkania.
Podmień sterownik z innego pieca i bedziesz juz wiedział, czy siedzi sterownik czy coś w samym piecu.
Po co wyjmować czujniki i je 'gotować', jak chcesz to napiszę ci jaką powinny miec rezystancję.
Pozdr.

Już je "pogotowałem" oba czujniki wody mają taką samą lub podobną rezystancję.
przy
22*C 11kΩ
38*C 5.6 kΩ
58*C 2.7 kΩ
78*C 1.4 kΩ
98*C 740 ohm

Tak to ma wyglądać mniej więcej?
Pracują w całym zakresie temp.więc czujniki chyba zdrowe. Do trzeciego -palnikowego nie mogę się dostać, bo urwałem długą śrubę póki co:<
Pod koniec tyg. będę miał inny sterownik, więc je podmienię na próbę.

DeVito
09-05-2011, 09:07
Podłączam się do tematu i pytam szanownego gremium - w jaki sposób w TDI 115KM z 2001 r. ten dogrzewacz jest zasilany (własna pompka - jeśli tak to gdzie się ona znajduje; z obwodu za filtrem?)? :027:

Pozdrawiam :diabelek:

sylmar
10-05-2011, 12:33
Podłączam się do tematu i pytam szanownego gremium - w jaki sposób w TDI 115KM z 2001 r. ten dogrzewacz jest zasilany (własna pompka - jeśli tak to gdzie się ona znajduje; z obwodu za filtrem?)? :027:

Pozdrawiam :diabelek:

W moim końcówka 2000r pompka paliwowa do d5wz jest obok zbiornika paliwa, za filtrem paliwa jest pompka wymuszająca obieg wody.

Sądzę, że jest tak i u Ciebie

A tutaj link może pomoże http://www.sgaf.de/node/253065

DeVito
10-05-2011, 21:16
W moim końcówka 2000r pompka paliwowa do d5wz jest obok zbiornika paliwa, za filtrem paliwa jest pompka wymuszająca obieg wody.

Sądzę, że jest tak i u Ciebie

A tutaj link może pomoże http://www.sgaf.de/node/253065

Dzięki za cenną wskazówkę. Po analizie tego układu wnioskuję, że wystarczy: (podać napięcie na pompkę paliwa + napięcie na pompkę wody + sterowanie na klimatronik) + całość do radiolinii = pełne "WEBASTO" sterowane radiowo. :diabel2:
KORYGUJĘ: z radiolinii podać: napięcie na pompkę paliwa + napięcie na pompkę wody + sterowanie na klimatronik = pełne "WEBASTO"

Mylę się czy mam rację? :027:

Piec jest analogowy? Działa po podaniu 12V?

ryju1468
04-06-2011, 04:25
witam
troche odbiegne od tematu,zrobilem wylacznik od pieca dzis zamontuje go w samochodzie,zrobilem go wedlug tego schematu,opisze jak dziala

ryju1468
04-06-2011, 16:57
czesc
podlaczylem wylacznik do auta i tak na 1 swieci sie dioda zielona nic nie pracuje
na 0 nic nie swieci i nic nie pracuje.
na 2 po chwili odpala piec i swieci sie dioda czerwona,po kilku minutch pracy silnika i pieca temperatura podniosla sie do polowy wskaznika i dioda czerwona zgasla a zaswiecila sie zielona piec"powoli" sie wylaczal,czy tak ma to(cos)dzialac?pozdrawiam

waldor4
05-06-2011, 11:56
I tak i nie.
Tak:
Pozycja I (auto) załączy ci dogrzewacz po zadziałaniu czujnika na podszybiu, pozycja II (ręczna) załącza dogrzewacz z pominięciem czujnika, ale z uruchomionym silnikiem auta. Po osiągnięciu temperatury dogrzewacz wyłączy się bo już nie ma powodu dogrzewać, temperatura została osiągnięta. Załączy się ponownie po spadku temperatury.
Nie:
Dioda od pozycji I (auto) powinna zapalić się tylko po zadziałaniu czujnika na podszybiu i przełączeniu przełącznika w pozycję I.

romanzc
16-06-2011, 22:15
Witam
Posiadam dogrzewacz D3WZ i mam parę pytań:
1. czy w moim modelu dogrzewacza jest sitko ? (rozebrałem dogrzewacz i nie znalazłem żadnego sitka )
2. Czy po wymianie świecy (spalona) i naprawie pompki paliwa (urwany jeden przewód zasilający 12V) trzeba odblokowywać dogrzewacz zegarem modułowym ?
3. Czy jest inny sposób na odblokowania dogrzewacza niż zegarem modułowym i ile taki zegarek kosztuje?
Pozdrawiam

DDiablo
16-06-2011, 23:07
1.nie
2.spróbuj może ruszy ( mój ruszył po 7 latach bez problemu ) oczywiście musisz zewrzeć przewody od czujnika temp, zeby ruszył
3.rozpinasz wtyczkę w dogrzewaczu ( tylko nie tą na zewnątrz )

skidan
03-07-2011, 12:20
Mój dogrzewacz ruszył wczoraj. Wymieniłem świecę i zapłaciłem 30zł za skasowanie błędów. łącznie 135zł.
Interesuj mnie jeszcze jak przerobić go na ogrzewanie postojowe.
1 + 12V / zasilanie
2 masa / zasilanie
2 i 4 wyjścia na pompkę paliwa
5 diagnoza
6 +12 V, nie trzeba jak jest ponizej 5 - 8 st C, bo tam już jest 12V, albo zwarty czujnik na podszybiu.
7 + 12 V / alternator /
8 wolny
Czyli trzeba mu podać te +12 V na pin 7 przez przekaznik, ale tak sterowany, aby po wlaczeniu zaplonu powrocilo wszystko do normy.

Dodatkowo trzeba uruchomić pompkę obiegu płynu, która wyłączy się 2-3 min po wyłączniu pieca oraz wentylator, aby w aucie zrobiło się ciepło.
Jak wykonaliście to ostatnie, czyli wentylator. Ja mam klimatronik.

waldor4
03-07-2011, 21:03
http://chomikuj.pl/waldor4

folder dokumenty/sharan
pliki webasto d5wz albo d5wz dla taxi.
Są to ori instrukcje rozbudowy dogrzewaczy, pierwsza ebra druga webasto.

Dopalacz
15-07-2011, 19:48
Witam.
Przeczytałem cały temat o dogrzewaczu.
Podłączyłem wg. schematu zamieszczonego w tym temacie dogrzewacz D5WZ. Nie wiem czy dobrze zrobiłem , ponieważ dostałem go z marszu do sprawdzenia (o 13stej wróciłem ze Świnoujścia z wakacji i jestem trochę niemrawy po 700km jazdy). Z tego co widzę pochodzi z mercedesa (logo) . Otóż po podłączeniu za pierwszym razem poszedł chyba dość duży prąd , bo porządnie zaiskrzyło :D i nic dalej się nie działo. Za drugim razem już tak nie iskrzyło , ale też nic się nie działo.
sprawdziłem też pompkę paliwa na krótko i również nie daje oznak życia (nie cyka).
Pytanie brzmi : testowac dalej , czy to już jest trup ??? Jeśli testować to od czego zacząc.

Aha zapomniałem dodać , że robiłem to na sucho , czyli bez paliwa oraz wody ale z tego co wyczytałem w temacie , to powinien zrobić przynajmniej test (przedmuchać ) - prawda?
Za dogrzewacz wołają 300pln.

Pozdrawiam.

Stefano
15-07-2011, 21:15
Trzeba piecyk podpiąc do programu diagnostycznego i sprawdzic co go boli.
Ale jesli iskrzy to ma jakieś zwarcie, podejżewam sterownik, raczej zrezugnuj z tego zakupu.
Pozdr.

smithpl
16-07-2011, 06:34
waldor4 a powiedz gdzie kupic kontroler i i te dodatkowe elementy zgodnie z dogrzewacz dla taxi...

Dopalacz
16-07-2011, 07:54
Stefano daj na pw info czy posiadasz coś sprawnego dla mnie , bo chyba z wielkim rozmachem usuwasz pw :D (pisałem kilka razy ale bez odp.) z resztą jest info podczas wysyłania , że masz pełną skrzynkę i musisz usunąć :lol:.

Pytanie : jeśli podepnę pod instalację w samochodzie to da się go VAGiem przeskanować ?

Stefano
16-07-2011, 08:12
Stefano daj na pw info czy posiadasz coś sprawnego dla mnie , bo chyba z wielkim rozmachem usuwasz pw :D (pisałem kilka razy ale bez odp.) z resztą jest info podczas wysyłania , że masz pełną skrzynkę i musisz usunąć :lol:.

Pytanie : jeśli podepnę pod instalację w samochodzie to da się go VAGiem przeskanować ?

Sorry, na PW staram się odpowiadać na 95 % wiadomosci, moze jakoś mi uciekła twoja wiadomość, ale przez straszny brak czasu.
W twoim roczniku, w modelu MK1, nie ma lini K-Line do piecyka, brak jednego kabelka w instalacji samochodu.
Masz wiadomość na PW.

Dopisano:
Kolego Krzyśku, teraz sprawdziłem swoje archwiwum PW i ostatnio odpowiadałem ci dnia; 4.07 dwa razy, 23.06 i 16,06 dalej nie spojżałem...
Pisałem ci chyba też coś mailem, bo wysyłalem ci jakies softy...

Pozdr.

Dopalacz
16-07-2011, 10:39
Dopisano:
Kolego Krzyśku, teraz sprawdziłem swoje archwiwum PW i ostatnio odpowiadałem ci dnia; 4.07 dwa razy, 23.06 i 16,06 dalej nie spojżałem...
Pisałem ci chyba też coś mailem, bo wysyłalem ci jakies softy...

Pozdr.

Wszystko się zgadza , tylko na tą wiadomość z 4.07 Odpowiedziałem tego samego dnia , że jestem zainteresowany kupnem i przywiezieniem piwska do Stalowej , ale odpowiedzi brak :(

A odnośnie VAGa to rzeczywiście po stronie samochodu brak kabelka we wtyczce , ale z D5WZ wychodzi kabel do diagnostyki - ciekawe czy na krótko da się to spiąć z fejsem.

waldor4
17-07-2011, 20:29
smithpl ten kontroler to oparty na układzie BTS712N1 firmy infineon przekaźnik czterokanałowy. Ostatnio wywaliłem go i zastosowałem zwykły czterostykowy przekaźnik przełączający. Jak dobrze pomyślisz to zobaczysz że to bardzo prosty układ.

skidan
21-07-2011, 23:47
Jeszcze kilka pytan zanim zabiorę się za przeróbkę.
Czy instalacja w samochodzie przygotowana jest do pełnego ogrzewania postojowego? tzn. czy wystarczy rozciąć tapicerkę w podsufitce i zamontować tam zegar i ewentualnie odblokować funkcję w komputerze? jeśli tak to czy zegar od Transit'a http://allegro.pl/programator-webasto-eberspaher-ford-transit-i1716699534.html będzie pasował

Stefano
22-07-2011, 00:27
Jeszcze kilka pytan zanim zabiorę się za przeróbkę.
Czy instalacja w samochodzie przygotowana jest do pełnego ogrzewania postojowego? tzn. czy wystarczy rozciąć tapicerkę w podsufitce i zamontować tam zegar i ewentualnie odblokować funkcję w komputerze? jeśli tak to czy zegar od Transit'a http://allegro.pl/programator-webasto-eberspaher-ford-transit-i1716699534.html będzie pasował

W aucie nie ma instalacji pod postojówkę, trzeba ciagnać swoja wiązkę, taki dodatkowy zegar nie montuje sie w podsufitce, chociaż jak sie uprzerz z tym cięciem, to i tam wstawi, a co chcesz odblokowywać i w jakim komputerze, samochodu czy w piecyku??
Zegarek z linku, nie podoła wysterowac bezposrednio pieca, ma za słaby sygnał, nie uciągnie nawet najmniejszego przekaźnika, trzeba to wzmocnić, najlepiej przez dodatkowy sterownik ogrzewania postojowego, który wysteruje; piec, klimatronik, nawiewy, elektryczną pompkę płynu z opóźnieniem jej wyłączenia około 3 min i oczywiscie sterownik przyjmie sygnały z zewnątrz czyli; z zegara, lub sterowania radiowego z pilota i oczywiście poprzez załączanie manualne.
Musisz jeszcze dużo czekać zanim zabierzesz sie za jakiś cięcie...
Pozdrowienia.

skidan
25-07-2011, 18:10
Pozdrowienia.
Chętnie poczytałbym o jakis konkretach. Niedługo minie 4 lata od rozpoczęcia wątku, do tego czasu zwiększy się liczba stron do 190. Temat naprawy dogrzewacza opisany jest tak, że chyba małpa poradziłaby sobie z tym.
Temat rozbudowy dogrzewacza :?
A teraz na spokojnie:
1. zmostkować czujnik na podszybiu
2. podać +12V na pin 6 piecyka
3. uruchomić pompkę obiegu płynu (w komorze silnika) (pamiętać o wyłączeniu pompki 1-2 minuty po wyłączeniu piecyka)
4. Uruchomić nawiew.
Tylko przód, tylko tył, czy może oba jednocześnie? Czy z max siłą mają chodzić? a może uruchomić go z jakąś zwłoką czasową aby płyn zdążył się nagrzać?
5. Po przekręceniu stacyjki piecyk ma się wyłączyć i działać ew. jako zwykły dogrzewacz.
6. pompka paliwa sterowana jest z piecyka więc nie ma problemu
7. ??? czy coś jeszcze ???

A może podpięcie jakiegoś magicznego modułu załatwi tą sprawę w łatwiejszy posób.
P.S. Jadąc do Niemiec musze znać niemiecki,
Niemiec przyjeżdża do Polski, dalej muszę znać niemiecki. :shock:
Nawet gdyby miało Wam to zająć kolejne 190 stron to proszę Was, napiszcie to w jezyku polskim.
Dziękuję.

taxidriver
26-07-2011, 16:01
Nawet gdyby miało Wam to zająć kolejne 190 stron to proszę Was, napiszcie to w jezyku polskim.Czytałem ten wątek kilkukrotnie cały szukając jakiejś rzeczy gwarantuję ci, że jest już wszystko napisane tylko nieusystematyzowane.Czytaj i notuj wszystko zrozumiesz ;) :)

waldor4
26-07-2011, 17:41
Na tym forum i na elektrodzie jest naprawdę dużo napisane w tym temacie. Fakt, jak już ktoś zabiera się za czytanie tych tasiemców warto wziąźc coś do pisania i nawet niewielką kartkę i zapisywać sobie co ważniejsze rzeczy. Sam jestem posiadaczem sharanki po 2000 roku i w zasadzie te modele studiowałem, ale okazuje się że ktoś zadaje pytanie " a jak podłączyć klimatronic w furmance sprzed liftu ". I okazuje się że jeszcze w tym temacie można jeszcze coś nowego napisać, chyba że sam coś przeoczyłem.

Pozdrowienia i powodzenia

radyrvegen
02-08-2011, 21:20
W aucie nie ma instalacji pod postojówkę, trzeba ciagnać swoja wiązkę, taki dodatkowy zegar nie montuje sie w podsufitce, chociaż jak sie uprzerz z tym cięciem, to i tam wstawi, a co chcesz odblokowywać i w jakim komputerze, samochodu czy w piecyku??
Zegarek z linku, nie podoła wysterowac bezposrednio pieca, ma za słaby sygnał, nie uciągnie nawet najmniejszego przekaźnika, trzeba to wzmocnić, najlepiej przez dodatkowy sterownik ogrzewania postojowego, który wysteruje; piec, klimatronik, nawiewy, elektryczną pompkę płynu z opóźnieniem jej wyłączenia około 3 min i oczywiscie sterownik przyjmie sygnały z zewnątrz czyli; z zegara, lub sterowania radiowego z pilota i oczywiście poprzez załączanie manualne.
Pozdrowienia.

Witam
Nie zgodzę się z tobę Stefano tylko ten raz :572: Ja mam podłączony taki zegar u siebie plus jeszcze sterowanie pilotem no i oczywiście funkcja dogrzewacza nadal funkcjonuje, wszystko podłaczone na przekaznikach 30A ,diodach jednokierunkowych oraz jeden przekaznik który podtrzymuje pracę pompek 2 minuty po wylaczeniu eberka nie wiem dlaczego ale z jedna pompką przegrzewał się bardzo szybko.
Przekazniki 30A oraz czasowy kupilem od http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?k1,przekazniki-czasowe-12v diody, sterowanie na www.allegro.pl
Oczywiscie Ty Stefano miałes duży wkład że przerobiłem to na postojowe (i tu browarek dla Ciebie) aczkolwiek nie wiem dlaczego ale brakowało chętnych którzy by chcieli podzielić się informacją na temat wydłużenia pracy pompki no ale od czego jest www.google.pl
Pozdrawiam radyrvegen

skidan
02-08-2011, 22:14
http://chomikuj.pl/waldor4
Pytanko odnośnie instrukcji dla TAXI st. 11. Co oznacza na schemacie element "Steuergereat Multifunktionseinheit" zacisk P6/13 ?

waldor4
03-08-2011, 05:59
radyrvegen
I z czym tu się nie zgadzać. Mini zegar nie uciągnie samodzielnie normalnego przekaźnika. Co innego poprzez tranzystor, który sami dołożymy lub jest na wejściu sterującym jakiegoś fabrycznego czasowego.

skidan
P6/13 Stecker P6, Kammer 13 to pin 13 6-tego złącza skrzynki bezpieczników pod kierownicą, zielone złącze jak dobrze pamiętam

skidan
08-08-2011, 23:29
Dostałem wczoraj mini zegar Eberspachera (złącze 4 pinowe). Czy ktoś z Was wie jaki sygnał pojawia się na pinie 4 (niebieski) podawany z odbiornika radiowego? albo inaczej. Czy można wysterować załączenie zegara nie posiadając oryginalnego odbiornika?

Stefano
09-08-2011, 08:54
Jaki masz zegar, podaj nazwę np.1530. Wyjscie sygnału z zegara podpinasz pod sterowanie postojowe. Sterowanie radiowe to inny temat, chociaż np w Telestart Webasto jest przewidziane wejscie z zegara. Napisz dokładnie o co ci chodzi.
Pozdr.

skidan
10-08-2011, 21:45
Przepraszam, że tak długo.
Jeśli chodzi o Zegar to mam oryginalny Eberspacher'a nr 22 1000 31 12 00; 89 5183 000; 212 - chodzi chyba o ten pierwszy numer.
Mini zegar , element 3.2.12 schemat połączeń na str. 19 http://www.eberspacher.com/downloads/technical-documents/hydronicB5+D5ws_technical.pdf

Zacisk nr 4 (niebieski) wraca z odbiornika radiowego. Jeśli wiadomo co podawane jest na ten zacisk można zaoszczędzić na czasówce wyłączającej piec po (max. 60) minutach.

elvis52
11-08-2011, 11:21
witam chce zakupic swiece do ogrzewania postojowego i mam pytanie poniewaz nigdzie nie moge znalezc jak sprawdzic czy owa swieca jest dobra czy grzeje ogrzewanie to dogrzewacz eberspacher d3wz

skidan
11-08-2011, 12:20
Wyciągnij świecę i podaj napięcie 8V, powinna zrobić się czerwona. Jeśli będzie inaczej (tylko ciepła) to świeca do wymiany.

P6/13 Stecker P6, Kammer 13 to pin 13 6-tego złącza skrzynki bezpieczników pod kierownicą, zielone złącze jak dobrze pamiętam
Jeszcze raz zapytam: w jakim celu należy się tam wpiąć? Co uruchomimy w ten sposób?

To samo z pinem 20 (czerwona kostka) w Climatronicu. Pojawia się napis HE, ale co dalej? Wyczytałem w innym wątku (chyba o passat B4/5) , że po ok 1 minucie zacznie działać nawiew. Nic się nie dzieje. Jak to z tym jest tak do końca, bo nie bardzo wiem czego się spodziewać.

Dopalacz
11-08-2011, 19:14
Witam.
Co może byc przyczyną wyłączania się dogrzewacza za wcześnie ?
Uruchomiłem dogrzewacz z pilota na wyłączonym silniku , ale wpadłem na pomysł , że przekręcę stacyjkę , żeby potrze na zegarach jak temperatura rośnie :). No i rosła , ale tuż przed literką N na wskaźniku dogrzewacz zwolnił , pochodził , aż wskazówka doszła do N na napisie NORMAL i się wyłączył .
Co prawda po instalacji nie "przegoniłem" samochodu w celu odpowietrzenia układu (silnik pochodził około 10 min) ale chyba elektryczna pompka wody powinna przegonic powietrze z układu.
Dodam , że przed montażem testowałem dogrzewacz na wiaderku i wtedy wodę dogrzewał do 88st.
Wskaźnik dobry (sprawdzałem VAGiem).

Pozdrawiam.

cowboy
12-08-2011, 00:29
Co może byc przyczyną wyłączania się dogrzewacza za wcześnie ?
Najczęściej padnięta pompka wodna-sprawdź czy chodzi ci cały czas-potrafi się czasem "uwiesić"-pomaga lekkie stuknięcie w nią-szczotki do wymiany.
Może też być układ chłodzenia zapowietrzony.
W gorszym przypadku sterownik masz padnięty

Dopalacz
12-08-2011, 08:19
Najczęściej padnięta pompka wodna-sprawdź czy chodzi ci cały czas-potrafi się czasem "uwiesić"-pomaga lekkie stuknięcie w nią-szczotki do wymiany.
Może też być układ chłodzenia zapowietrzony.
W gorszym przypadku sterownik masz padnięty

Pompka jest NOWA , piec D5WZ NOWY , więc i zacinanie się pompki i sterownik wykluczam.
Czekam na dalsze sugestie.
P.S Pompka jest zamontowana pod podwoziem (przy piecyku) , ale przecież D5WSC ma w sobie pomkę ( nie wziąłem tego modelu ze względu na cenę samego pieca , jak i cenę późniejszych ewentualnych napraw i dostępności do niego części poza serwisem).

waldor4
12-08-2011, 21:31
Najpierw piszesz:

Pytanko odnośnie instrukcji dla TAXI st. 11. Co oznacza na schemacie element "Steuergereat Multifunktionseinheit" zacisk P6/13 ?

odpowiadam a ty potem pytasz:

Jeszcze raz zapytam: w jakim celu należy się tam wpiąć? Co uruchomimy w ten sposób?

To że instrukcja jest po niemiecku i angielsku nie jest chyba przeszkodą. Ja też nie znam tych języków, ale translator choć nie przetłumaczył wszystkich słów daje pojęcie o tym po co i gdzie należy się podłączyć.

Deaktivierung der Innenraumüberwachung - w dosłownym tłumaczeniu "deaktywacja monitorowania wnętrza". W wolnym tłumaczeniu - deaktywacja autoalarmu fabrycznego, choć mogę się mylić.

To samo z pinem 20 (czerwona kostka) w Climatronicu. Pojawia się napis HE, ale co dalej? Wyczytałem w innym wątku (chyba o passat B4/5) , że po ok 1 minucie zacznie działać nawiew. Nic się nie dzieje. Jak to z tym jest tak do końca, bo nie bardzo wiem czego się spodziewać.

Połączenia w panelu klimatronica robi się w jednym celu - aby podczas grzania silnika, bo przecież do tego są dogrzewacze, grzało się też wnętrze kabiny, a więc oprócz napisu na wyświetlaczu, ma zacząć grzać nagrzewnica i odpowiednio ustawić się klapy.

Dopalacz
13-08-2011, 08:26

Nie spodziewaj się niczego oprócz przestawienia nawiewu na szybę i napisu HE na wyświetlaczu . Co prawda słyszałem , że komuś tam się uruchomiła dmuchawa , ale w galaxy podpinaj się przez przekaźnik pod silnik dmuchawy.

skidan
13-08-2011, 12:55
Dzięki.
Oczywiście będzie przez przekaźnik. Jestem bliski zakończenia prac bo miałem trochę wolnego, ale prace znowu się zatrzymały z braku czasu (przy okazji czekam na gadżety). A szkoda. Na pewno zdam relację jak wszystko pospinam.

P.S. Ja z nerwami radzę sobie w taki sposób, że biorę głęboki oddech i liczę do dziesięciu. Polecam :wink:

Dopalacz
13-08-2011, 14:31
P.S. Ja z nerwami radzę sobie w taki sposób, że biorę głęboki oddech i liczę do dziesięciu. Polecam

A kto tu się denerwuje ?
Podłączenie wszystkiego jak już piec siedzi na miejscu to około 3 godź roboty (u mnie nie było NIC ) i wszystko działa jak należy . Co prawda musiałem zastosowac parę diod , bo mi "kradło" ładunek z kondensatorów w układach podtrzymujących napięcie. Układy robiłem sam , bo ceny są złodziejskie a nie chciałem stosowac przekaźników z allegro . Całośc kosztowała mnie 220pln wraz z centralką na pilota.
Pozdrawiam .

skidan
14-08-2011, 06:24
U mnie koszty będą podobne (przekaźniki i zegar dostałem gratis od szwagra). Pilot jest w drodze (53zł). Dodatkowo wsadzę tam prosty sterownik PLC (99zł). Ktoś powie, że to przerost formy nad treścią. Może i tak. Ile przróbek tyle schematów.
Dopalacz.
Załączenie wentylatora zrobiłeś ze zwłoka czasową czy bez zwłoki?

Dopalacz
14-08-2011, 09:08
U mnie koszty będą podobne (przekaźniki i zegar dostałem gratis od szwagra). Pilot jest w drodze (53zł). Dodatkowo wsadzę tam prosty sterownik PLC (99zł). Ktoś powie, że to przerost formy nad treścią. Może i tak. Ile przróbek tyle schematów.
Dopalacz.
Załączenie wentylatora zrobiłeś ze zwłoka czasową czy bez zwłoki?

99pln to dużo .Ja zrobiłem dwa (uruchomienie dogrzewacza i uruchomienie dmuchawy ) oparte na NE555 i jeden prosty oparty na kondensatorze i oporniku (dodatkowo potencjometr) do sterowania pompką cieczy .
Dmuchawa oczywiście z opóżnieniem regulowanym potencjometrem z zabezpieczeniem przed włączeniem się bez odpalenia pieca .
Na razie mam ustawioną 15min zwłokę dmuchawy od startu pieca.
Nie wiem czy to mało czy dużo, bo temp. na dworze teraz nie sprzyjają regulacji opóźnienia.

Może ktoś się podzieli spostrzeżeniemi z poprzedniej zimy ? Ile czasu potrzeba np przy -15st na zagrzanie układu wodnego ?
Pozdrawiam

nasu
14-08-2011, 09:34
Witam właśnie zamontowałem autoalarm TWO-WAY (http://www.scribd.com/doc/377594/Install-Guide) Jak znajdę czas podłącze do niego dogrzewacz do kanału zdane odpalanie.
Może jakieś sugestie?? Podłączenie wejścia obroty ciśnienie oleju??

peters
20-08-2011, 21:25
I tak i nie.
Tak:
Pozycja I (auto) załączy ci dogrzewacz po zadziałaniu czujnika na podszybiu, pozycja II (ręczna) załącza dogrzewacz z pominięciem czujnika, ale z uruchomionym silnikiem auta. Po osiągnięciu temperatury dogrzewacz wyłączy się bo już nie ma powodu dogrzewać, temperatura została osiągnięta. Załączy się ponownie po spadku temperatury.
Nie:
Dioda od pozycji I (auto) powinna zapalić się tylko po zadziałaniu czujnika na podszybiu i przełączeniu przełącznika w pozycję I.

Wszystko sie zgadza,lecz probowalem podlaczyc diode tak aby mi pokazywala jak przelacze na pozycje np.1(jak dziala przez czujnik),lub pozycja 2(na krotko) i dziala mi tylko jak mam na krotko.Przez czujnik nie chce swiecic.Moze ktos mi to lopatologicznie wyjasnic :?: Czy inaczej nie bedzie.:?:
Rozrysowac co i jak.Dawno sie w to bawilem ale temat na czasie bedzie gdy zrobic sie chlodniej.
Dzieki za pomoc.

Odnosnie podlaczenia opóźnienia startu dmuchawy mam juz kupiony i przerobiony przekaznik (moge sie mylic gdyz nie mam go przed oczami,a ostatnio patrzylem na niego pol roku temu) 169.
Bylo kiedys na elektrodzie opisane jak mozna latwo to zrobic,ale czas nie pozwala mi dokończyć zadania.

skidan
21-08-2011, 11:12
Przez czujnik nie świeci bo jest za ciepło i nie jest zwarty. Musisz poczekać aż zrobi się chłodniej, albo wyjąć czujnik, wsadzić do lodówki i po podłączeniu przez jakiś czas będzie świecić ci kontrolka (aż termostat się nagrzeje i rozłączy).

Przekaźnik 169. Wymiana rezystora na inny zmienia czas załączania.

arturoday
21-08-2011, 15:22
panowie pytanko czy ta swieca bedzie nadawac sie do D5WZ, troche jest inna i sie wacham czy zakupic ?http://www.ebay.co.uk/itm/380361443501?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

skidan
21-08-2011, 19:43
Length [mm]: 58
Thread Type: M 12x1,25
Voltage [V] 11
Ampage [A]: 14
Potrzebujesz świecy na 8V a nie na 11V.

arturoday
21-08-2011, 19:49
dzinkuje
a mozna wiedziec ile kosztuje ta swieczka do D5WZ

znalazlem za 89zl BERU nowa z gwarancja - to chyba dobra cena

FABIO
22-08-2011, 09:33
bardzo dobra ja dałem grubo ponad 100pln

doktorek35
22-08-2011, 12:02
dzinkuje
a mozna wiedziec ile kosztuje ta swieczka do D5WZ

znalazlem za 89zl BERU nowa z gwarancja - to chyba dobra cena
Możesz podać link do strony z tą świecą?

taxidriver
22-08-2011, 14:09
Witam tak jak w podpisie mam świeczkę i oddam ją w dobrej cenie.

arturoday
22-08-2011, 20:18
cena swieczki na allegro 89zl plus przesylka
http://allegro.pl/swieca-zarowa-beru-webasto-ogrzewanie-postojowe-i1767206627.html
cena w www.motomarket.net GH001 cena 110,0 zł.

peters
23-08-2011, 00:43
Przez czujnik nie świeci bo jest za ciepło i nie jest zwarty. Musisz poczekać aż zrobi się chłodniej, albo wyjąć czujnik, wsadzić do lodówki i po podłączeniu przez jakiś czas będzie świecić ci kontrolka (aż termostat się nagrzeje i rozłączy).

Przekaźnik 169. Wymiana rezystora na inny zmienia czas załączania.

To prawda.Ale jak bylo zimno to tez sie nie palila.Nie wiem czy zle zrobilem polaryzacje czy co.Moze w zime bede mial czas to popatrze sie na to dokładniej.

elvis52
24-08-2011, 14:35
witam w tym roku zabralem sie za d3wz okazalo sie ze mam padnieta swieczke i kabelki do pompki paliwa skorodowaly pompke naprawilem i na krotko dziala swieczke wymienilem bo stara nie pokazywala przejscia w ohm podlaczylem piecyk i nadal nie zalacza sie. dodam ze czujnik plomienia jak i te 2 czujniki temperatury sa sprawne mierzone omomierzem. co moze byc nie tak ? podpowiedzcie jak sprawdzic te czujniki temp i swieczke czy jest sprawna bo mierzylem tylko omomierzem ale jak podlaczylem swieczke ja pod baterie 9v to nie grzala

Stefano
24-08-2011, 21:18
Wypinałeś sterownik? Bo masz w nim błędy spalonej świecy i pomki paliwa. Wentylator chodzi lekko? Zblokowałeś zworką czujnik na podszybiu?
Pozdr.

elvis52
25-08-2011, 09:06
tak zworka byla i nic sterownik musialem wypiac zeby wymienic swiece i posprawdzac czujniki wentylator chodzi lekko pod bateria 9v tez sie kreci fajnie

skidan
25-08-2011, 11:41
Przecież ta świeca bierze kilka amper z tego co pamiętam. Wentylator uruchomisz, ale świecy nie rozgrzejesz. To już lepiej sprawdź świecę na akumulatorze 12V, tylko na prawdę krótko bo ją spalisz. Powinna rozgrzać się do czerwoności.

elvis52
25-08-2011, 16:05
wyjme jszcze raz piecyk i sprawdze ta swiece a jak sprawdzic czy te czujniki plomienia i te 2 od temperatury sa sprawne ? bo omomierzem mierzylem i pokazalo przejscie przy ok 22 st jakies 1,1 ohm przy czujniku plomienia niestety nie pamietam jakie bylo przy tych czujnikach temp dzwonilem do serwisu webasto i tam powiedzieli mi za sprawdzenie 70 zeta i ze prawdopodobnie sterownik wysiadl

Stefano
25-08-2011, 22:20
Przyslij mi sterownik to go sprawdzę, jak kaput to naprawię.
Pozdr.

elvis52
26-08-2011, 08:45
a ile chcesz za to sprawdzenie i ewentualnie naprawe ? no i daj mi twoj adres

Stefano
26-08-2011, 08:56
Sprawdzenie gratis ew. browarek, bo przetestuję go na stole diagnostycznym ze startem, grzaniem i osiąganymi temperaturami, czyli przejscie przy temp 80 st na drugi bieg i wyłaczenie pieca przy 85 st, później przy wystudzaniu ponowny start przy 75 st.
Za naprawę sterownika 150 zł.
Adres i tel. masz na PW.
Pozdr.

elvis52
26-08-2011, 08:58
chyba ze chcesz zeby ci wyslac caly piecyk razem z pompka ?

Stefano
26-08-2011, 09:08
Jesli masz zdemontowany to najlepiej cały piec D3WZ, to zrobię mu diagnozę, zczytam błedy, przetestuję wszystko i będziesz mial pewność na 100% co do pieca, jesli podejzewasz pomkę paliwa to mozesz dołozyc.
Na naprawy 12 mies. gwarancji.
Pozdr.

elvis52
26-08-2011, 14:07
piec mam wyjety juz a pompka powinna podawac paliwo na zalaczonym silniku czy to bez roznicy ?

Stefano
26-08-2011, 22:22
Pompka paliwa jest sterowana ze sterownika piecyka, czyli jak piecyk sie uruchomi to daje impulsy na pompkę...

elvis52
27-08-2011, 08:48
ale chodzi mi o to ze na krotko nie wyciagajac jej spod auta chce sprawdzic czy poda mi paliwo wezykiem to musi byc silnik zalaczony czy to nie ma roznicy ?

Dopalacz
27-08-2011, 20:55
Nie ma różnicy , jak podajesz na krótko czy włączony czy nie.
Przecież jak podajesz na krótko , to zdejmujesz z niej konektorki.

elvis52
28-08-2011, 08:50
wlasnie nie zdejmowalem tych konektorkow tylko na wtyczce od pieca podalem prad na 3 i 4 pin z 1 i 2 zeby sprawdzic czy ona poda mi paliwo tym przewodem. dzis bede ja chcial wyjac i sprawdzic czy w ogole je podaje

Stefano
28-08-2011, 09:10
No i dobrze, jak podawałeś prąd impulsowo na te piny, to powinna pompka się odzywać i cykać paliwo wężykiem. Najlepiej zdemontuj tą pompkę i dołoż do piecyka, to sprawdzę jej dawkę, jesli masz zamiar mi to wysyłać. Przetestuje wtedy komplet.
Pozdr.

elvis52
28-08-2011, 09:42
tak mam zamiar ci to wyslac tylko wyjme ta pompke i podlacze to na stole czy chodzi i czy w ogole podaje paliwo bo cykac cyka

Dopalacz
28-08-2011, 18:58
Jak cyka to pompka jest sprawna.
Błedy kasują się , jak ktoś wyżej napisał po odłączeniu sterownika .
Albo źle spinasz przewody , albo sterownik leży . Na allegro sterowniki po 99pln .
Tak w ogóle , to po podaniu 3 plusów i masy nie odzywa się wcale? - nie przedmucha nawet?

elvis52
29-08-2011, 19:19
wczoraj na stole podpialem pod plusa czerwony(1) 2 niebieskie(5 i 7) i czarny(6), gruby czarny(2) daje mase no i nie podpinalem jeszcze pompki na 3 i 4 pinie bo nie wyjalem jej jeszcze ale na krotko tyka. z zegarkiem w reku czekalem 5 min i nic nawet nie przedmuchal. wentylator na krotko tez kreci.

Dopalacz
29-08-2011, 21:37
Nie wiem skąd takich głupot zaczerpnąłeś na temat podpinania.
Przecież pin 5 to diagnoza a Ty to podpinasz do + ???.
Pin 6 to +!!! z czujnika temperatury. a Ty go do masy ???
Nieważne
Podepnij tak: 1,6,7 do + . 3,4 - pompa paliwa (wymontuj z samochodu i podłącz) . Pin 2 podłącz do masy . Tyle.
Ma wystartowac , tylko podłącz jak należy .
Gdzie wyczytałeś żeby tak podpinac , bo napewno nie tutaj.

Pzdr.

peters
29-08-2011, 22:48
wlasnie nie zdejmowalem tych konektorkow tylko na wtyczce od pieca podalem prad na 3 i 4 pin z 1 i 2 zeby sprawdzic czy ona poda mi paliwo tym przewodem. dzis bede ja chcial wyjac i sprawdzic czy w ogole je podaje

Nie wiem jak robiles ale mozna podlaczyc na krotko pompke ale odlaczasz calkowicie polaczenie sterownika z pomka jak dajesz obce impulsy.Jesli tak zrobiles to gitara,jak nie to mogles uszkodzic sterownik.

Stefano
30-08-2011, 08:21
Jesli podawałeś napiecie w kostce na 3 i 4 pin w samym gnieździe, to szkody nie zrobiłeś i pompkę słychać to nie ma sensu jej wyjmować, Popykaj tak ze 20-50 razy aż paliwo pojawi sie na koncu wężyka przy piecyku. Piec masz wymontowany to bedziesz to dokładnie widział. Jak paliwa tam nie będzie to trzeba jednak zdemontować pompkę, wyczyscić w niej filterek i ustawic dawkę na 5 ml.
Pisaliśmy juz o tym x razy!!??
Pozdr.

elvis52
30-08-2011, 08:34
dopalacz zapraszam jeszcze raz do przeczytania postu bo nie pisze tam ze z czunika temp jest podpieta masa tylko + wszystko mam dobrze podpiete tyle ze kabel diagnozy tez jest pod plusem wiec to naprawie teraz // na pompke podawale prad na 3 i 4 pin po odlazeniu wtyczki od pieca bo inaczej sie nie da chyba ze przeciac przewody.

elvis52
30-08-2011, 09:37
podlaczylem 1,6,7 do plusa 3 i 4 na pompke 2 masa i nic nawet nie przedmuchal

Dopalacz
30-08-2011, 17:30
Przeczytałem dokładnie .. jeszcze raz i napisałeś , że na diagnozę podałeś plusa .
Nieważne. Jak po podaniu tak , jak napisałeś 1,6,7 plus i 2 na masę , co jest dobrym podłączniem piec się nie odzywa to zostaje jeszcze rozpięcie kostki w piecyku - wiem , że już to robiłeś przy wymianie świecy(odłączenie sterownika na parę minut) , jeżeli po tym piec się nie odezwie , to szukaj sterownika a nie magika , bo ten już nic nie zrobi , a jeśli mówi że zrobi taniej niż używany sterownik - to kłamie :D.
Przy zmianie świecy nic tam nie poknociłeś?

elvis52
30-08-2011, 18:57
jest jeden sterownik na allegro ale gosc nie wie czy jest sprawny dlatego caly piec wyslalem do stefano i jesli bedzie sterownik walniety to go zrobi za duzo mniejsza kaske sterownik odpinalem kilka a nawet kilkanascie razy

Dopalacz
30-08-2011, 19:35
To po co trujesz gitarę na forum i zasmiecasz wątek jak piec już w naprawie :p.
Subratri będzie miał co robic... :D

Stefano
02-09-2011, 00:10
Piecyk D3WZ kolegi Elvis52 juz hula. Sterownik okazał sie jednak dobry, było 5 błędów wentylatora V54, przez zablokowany silniczek, mechanicznie. Błędy w sterowniku skasowane, silniczek naprawiony, w pompce paliwa odbudowane konektory, ustawiona dawka i wyczyszczone sitko, piecyk cały wyczyszczony i przegłądniety.
Sprawdzony na stole, odpalany kilka razy, temperatury OK!

Diagnoza ponizej;

elvis52
08-09-2011, 11:20
dzis zamontowany piecyk d3wz ktory byl w naprawie u stefano sam wymienilem swieczke ktora byla spalona czujniki temp i plomienia byly sprawne tylko cos wlasnie bylo z tym silniczkiem zacinal sie. stefano wszystko zrobil wyczyscil za grosze co w normalnym warsztacie kosztowaloby duzo wiecej bo samo sprawdzenie pieca 70 zl. + do tego naprawa pewnie by wymienili na nowe zeby koszty byly wieksze. dla stefano wielkie dzieki za pomoc

szantis
09-09-2011, 08:46
Z doświadczeń z ostatniej zimy stwierdzam ,że D3WZ jest nieco za mały na ten gabaryt. Nie chce pakować D5WZ -koszty , wiec stawiam na dogrzewacz elektryczny. Wybór- dogrzewacz z forda np. od Focusa -3 świece żarowe. I tutaj pytanie czy znacie średnicę zewnętrzną kroćców ?

Przykładowy dogrzewacz
http://allegro.pl/ford-focus-00r-1-8-tddi-podgrzewacz-wody-i1810832029.html

No chyba,ze znacie jakieś lepiej pasujące elektryczne.

Dopalacz
09-09-2011, 11:29
Z doświadczeń z ostatniej zimy stwierdzam ,że D3WZ jest nieco za mały na ten gabaryt. Nie chce pakować D5WZ -koszty , wiec stawiam na dogrzewacz elektryczny. Wybór- dogrzewacz z forda np. od Focusa -3 świece żarowe. I tutaj pytanie czy znacie średnicę zewnętrzną kroćców ?

Przykładowy dogrzewacz

Znamy.. na przykład oryginalny VW - 3 świece w króccu głowicy . Oryginalnie steruje tym ECU . Ja kupiłem taki w zeszlym roku i zrobiłem do niego sterowanie , ALE TE 3 SWIECE TO JAK PÓŁ D3WZ abo nawet nie , więc nie wiem czy jest sens to montowac... Teraz mam D5 I JESTEM NARAZIE BARDZO ZADOWOLONY. Załączam sobie z pilota kiedy chcę , o której chcę i na ile chcę :D

doktorek35
09-09-2011, 12:15

Przykładowy dogrzewacz

Miałem coś takiego u siebie i stanowczo odradzam bo finalnie to nie zdało egzaminu choć na początku byłem tym rozwiązaniem zachwycony.W układzie jest za dużo cieczy i za dużo odbiorników ciepła więc to jest główny powód że się nie sprawdza.Do tego dochodzi sterowanie-na raz praca 3-ech świec to jest za duże obciążenie dla alternatora dodaj jeszcze inne w tym czasie pracujące odbiorniki energii.Rozwiązań w tym temacie jest kilka ale zawsze to z dogrzewaczem "spalinowym" będzie wg mnie najlepsze.

P.S.

Dodam że jak miałem elektryczny podgrzewacz to jakoś sobie radził przy temperaturze zewnętrznej do 0 stopni,a -5, -10 i w góre było już żle.

szantis
09-09-2011, 12:42
Wiem, że sam elektryczny na 9 litów płynu to za mało :) Dogrzewacz elektryczny miałby współpracować równocześnie z D3WZ, ewentualnie miałby wspomóc nagrzewanie zaraz po starcie motorowni.

Dopalacz
09-09-2011, 16:57
Wiem, że sam elektryczny na 9 litów płynu to za mało :) Dogrzewacz elektryczny miałby współpracować równocześnie z D3WZ, ewentualnie miałby wspomóc nagrzewanie zaraz po starcie motorowni.

Szkoda kasy i zachodu . Po przeliczeniu dodasz do swoich 3000W jakieś 300-400W mocy grzewczej. Jak chcesz , to mogę ci opitolic ten mój (muszę go wymontowac przed zimą) oryginalny VW ze sterowaniem w kabinie.

Stefano
10-09-2011, 00:13
Zdadza sie, te elektryczne świece maja moc około 120 -150 Watt, jak założysz takie 3 szt to będzie dopiero około 400 W. Aby dorównać piecykowi 3000 W, to trzeba ich juz ponad 20 szt, a jak jest piec 5 kW, to chyba nie ma co przeliczać...bo skąd wziąść taka moc z alternatora co ma tylko wydajność 120 Amper.
Pozdr.

rooter
10-09-2011, 10:50
Mam taki problem : po włączeniu ręcznie webasta (silnik wyłączony ) - z zegara - całość startuje poprawnie, dogrzewa do 75 stopni, ale w pewnym momencie przestaje grzać, załącza pompki i staje. Logi przed wykasowaniem :

Control Module Part Number: 7M3 819 008 C
Component and/or Version: HEIZG. B/D5W 0001

5 Faults Found:
01492 - Function Lock-Out
35-00 - -
01409 - Shareware Version. To Decode all DTCs
35-00 - Please Register/Activate
01409 - Repeated Flame-Out
35-00 - -

Po wykasowaniu błędów:

1 Fault Found:
01409 - Repeated Flame-Out
35-00 - -

Wymienione było : świeca, 2 pompki, sitko - wszystko w serwisie który skasował jak za zboże. Problem w tym jeszcze że dymi w trakcie pracy strasznie. Sprawdziłem stan akumulatora i ładowania - w porządku.

Stefano
10-09-2011, 22:30
Przyslij mi piecyk to naprawię, jak chcesz mogę ci na PW wysłać adres do wysyłki.
Pozdr.

Dopalacz
10-09-2011, 23:50
Przecież to są zwykłe przerwy płomienia.
Niech sobie wymieni sitko , albo świecę.
Nie wiem jak to wszystko jest tolerowane przez adminów . Przecież ten wątek powinien się nazywac "stefano - agitacja" albo "sklepik u Stefano" ceny na PW .
Ode mnie chciałeś za piec ze sterowaniem 1750pln UŻYWANY . Pochwal się może , że za pompkę chciałeś 150 zł a po forumowiczach dzwonisz i żebrzesz żeby ci sprzedali za 40zł .
Z jednego forum Cię wywalili za takie właśnie rzeczy.... Tu cię tolerują - nie wiem dlaczego.
Przecież jeżeli ktoś będzie chciał to sam się z tobą skontaktuje a nie co drugi wpis :" PRZEŚLIJ MI PIECYK "
Załóż sobie stronę www i tam agitacja do woli. Innych opiprzasz że śmiecą w wątku ale jak ty co druga wypowiedź "prześlij mi piecyk" - kużwa co to jest???

Pozdrawiam normalnych

Stefano
11-09-2011, 09:03
Przecież to są zwykłe przerwy płomienia.
Niech sobie wymieni sitko , albo świecę.
Nie wiem jak to wszystko jest tolerowane przez adminów . Przecież ten wątek powinien się nazywac "stefano - agitacja" albo "sklepik u Stefano" ceny na PW .
Ode mnie chciałeś za piec ze sterowaniem 1750pln UŻYWANY . Pochwal się może , że za pompkę chciałeś 150 zł a po forumowiczach dzwonisz i żebrzesz żeby ci sprzedali za 40zł .
Z jednego forum Cię wywalili za takie właśnie rzeczy.... Tu cię tolerują - nie wiem dlaczego.
Przecież jeżeli ktoś będzie chciał to sam się z tobą skontaktuje a nie co drugi wpis :" PRZEŚLIJ MI PIECYK "
Załóż sobie stronę www i tam agitacja do woli. Innych opiprzasz że śmiecą w wątku ale jak ty co druga wypowiedź "prześlij mi piecyk" - kużwa co to jest???

Pozdrawiam normalnych

To co piszesz Krzysztof to jakieś nieporozumienie, jestem uczciwym człowiekiem i jak to mogłes wymyslić???
Jesli sie zgodzisz to wkleję naszą prywatną korespondencję, gdzie oferowałem ci piecyk za 550 zł, z gwaranją 12 mies, cena elektr. pompki płynu sie zgadza, takiej pomki regenerowanej z gwarancją, taniej takiej nie kupisz..
Jak mogę to pomagam za darmo, sa forumowicze którzy to mogą potwierdzic, którzy byli u mnie, czy to diagnostyka auta, regulacja kata ustawienia zapołonu, spawanie plastyków, aktywacja MFA, dodanie opcji na FISie "km do tankowania", itd...telefonicznie też naprawiłem bardzo duzo piecyków...
Za pewne rzeczy trzeba niestyty zapłacić, to chyba wiesz.
Z nikąd mnie nikt nie wyrzucał, to znowu coś urodziłeś, masz zły dzień?

Jak ktoś ma problem, a nie może sobie sam sobie z nim poradzić, pomimo tak rozbudowanego i pełnego cennych wiadomosci tematu " Dogrzewacz", w którym mam swój udział, to chyba normalne, że w koncu piszę: "przyslij piecyk, ja go naprawię i skończą sie twoje problemy" i to cię boli?

Nie bardzo rozumię twoje zachowanie, mam duży wkład w to forum, kosztem swojego odpoczynku jak i straty bardzo drogiego czasu.

Kolega rooter, ma problem ze sterownikiem, który nie podaje impulsów na pomkę paliwa po rozgrzaniu pieca, kolego Krzysztof to nie jest sitko, ani swieca, przeciez napisał, że to już wymieniał w serwisie za ciężkie pieniadze, aby "rozgryść" sterownik D5ZF spędziłem nad tym blisko dwa lata, oczywiscie dorywczo i mogę go naprawić.
Wiedza kosztuje! Na forum pomagam i udzielam wszelkich porad, ale specjastycznych napraw nie mogę zrobić gratiś!
Ale na forum, jak i w życiu jest zawsze ktos niezadowolony i chyba ty należysz do takich, szkoda...

Pomimo wszystko, zyczę miłej niedzieli i pozdrawiam.

Dopalacz
11-09-2011, 11:12
To co piszesz Krzysztof to jakieś nieporozumienie, jestem uczciwym człowiekiem i jak to mogłes wymyslić???
Jesli sie zgodzisz to wkleję naszą prywatną korespondencję, gdzie oferowałem ci piecyk za 550 zł, z gwaranją 12 mies, cena elektr. pompki płynu sie zgadza, takiej pomki regenerowanej z gwarancją, taniej takiej nie kupisz..
Jak mogę to pomagam za darmo, sa forumowicze którzy to mogą potwierdzic, którzy byli u mnie, czy to diagnostyka auta, regulacja kata ustawienia zapołonu, spawanie plastyków, aktywacja MFA, dodanie opcji na FISie "km do tankowania", itd...telefonicznie też naprawiłem bardzo duzo piecyków...
Za pewne rzeczy trzeba niestyty zapłacić, to chyba wiesz.
Z nikąd mnie nikt nie wyrzucał, to znowu coś urodziłeś, masz zły dzień?

Jak ktoś ma problem, a nie może sobie sam sobie z nim poradzić, pomimo tak rozbudowanego i pełnego cennych wiadomosci tematu " Dogrzewacz", w którym mam swój udział, to chyba normalne, że w koncu piszę: "przyslij piecyk, ja go naprawię i skończą sie twoje problemy" i to cię boli?

Nie bardzo rozumię twoje zachowanie, mam duży wkład w to forum, kosztem swojego odpoczynku jak i straty bardzo drogiego czasu.

Kolega rooter, ma problem ze sterownikiem, który nie podaje impulsów na pomkę paliwa po rozgrzaniu pieca, kolego Krzysztof to nie jest sitko, ani swieca, przeciez napisał, że to już wymieniał w serwisie za ciężkie pieniadze, aby "rozgryść" sterownik D5ZF spędziłem nad tym blisko dwa lata, oczywiscie dorywczo i mogę go naprawić.
Wiedza kosztuje! Na forum pomagam i udzielam wszelkich porad, ale specjastycznych napraw nie mogę zrobić gratiś!
Ale na forum, jak i w życiu jest zawsze ktos niezadowolony i chyba ty należysz do takich, szkoda...

Pomimo wszystko, zyczę miłej niedzieli i pozdrawiam.

Janusz niedziela jest bardzo miła , co nie zmienia faktu , że każde forum posiada regulamin , którego kilka punktów Ty złamałeś. Między innymi ten o korzyściach materialnych. Właśnie za takie coś wyrzucili Cię z innego forum... w ten sposób sobie poradzili z problemem.
FORUM TO NIE TARG ANI SKLEPIK JEDNEGO UŻYTKOWNIKA. Mam nadzieję że ktoś zrobi z tym porządek.
Ja pomkę kupiłem za 60zł sprawną . Ty już wykupiłeś wszystkie szroty w okolicy i teraz dzwonisz po ludziach i żebrzesz żeby Ci sprzedali za 40zł, po czym sprzedajesz za 150zł - tyle odnośnie uczciwości. Za sterowania bierzesz chorendalne ceny - jak chcesz to Ci sprzedam sterowanie z pilota za 1/3 Twojej ceny... No i jeszcze te wpisy "jestem człowiekiem skromnym..." - nie sądzisz , że ludzie skromni nie wypisują jacy to oni nie są skromni...?
Nie chcę Cię urazic moją opinią , ale pomyśl sam... forum to chyba nie jest miejsce na bicie kasy , no chyba , że założysz swoje - Twoja wola Panie.
MAM NADZIEJĘ ŻE KTOŚ ZROBI Z TYM PORZĄDEK.
Piszesz nauka kosztuje - ile Cię kosztowała? Ludzie z elektrody bezinteresownie Ci pomagali , bo w 2007r nie wiedziałeś gdzie jest sterownik od pieca... No chyba , że zeskanujesz przelewy na ich konto to uwierzę w te koszta Twojej wiedzy...

Pozdrawiam i życzę miłej Niedzieli

Stefano
11-09-2011, 15:39
1. No to poprzyj to jakiś faktem, z jakiego to niby forum mnie ktoś wyrzucił, tu kłamiesz!
Działam na forum; elektody, VW passata, VW Golfa, Audi, VW Sharan, PDA, peb, Diagtronika i kilku miejscowych w Stalowej Woli, piszę tam dalej, ku zadowoleniu forumowiczów, wiec???
2. Nie dzwoniłem, nie kupiłem i tym bardziej nie żebrałem żadnych pompek od nikogo z forum, tu tez klamiesz!
3. Pompkę swoją mogłes dostać nawet za darmo to mnie nie interesuje! Ja sprzedaję zregenerowane i z gwarancją nawet po 170 zl, ale dla ciebie chcialem zrobic upust.
5. Nie jestes administratorem ani moderatorem tego forum, wiec co to za uwagi i ta napaść???
6. Nie pisałem o SKROMNOSCI tylko o uczciwości, czytaj z uwagą, z czego jestem bardzo dumny.
7. Ja z tego zyję, to moja praca, więc co? mam się ukrywać z moja wiedzą i milczeć?
8. Tak, nawet w 2005 roku nie za bardzo wiedzialem jak jest zbudowany piecyk, ale zdobywam wiedzę, teraz np. rozgryzam mapy sterowników silnika, jak będziesz chciał to ci podrasuje tak ze 25 kucy wiecej.
9. Do czego ty pijesz i co ci złego zrobiłem, porównując mnie tutaj do złodzieja i żebraka?
10. I po co ja sie ci tłumaczę, że nie mam garba, to oczywiste, ze nie jestem wielbłądem.
P.s. Zakończ to opluwanie, bo niedziela juz jest do kitu, a tylko daj to forum z którego mnie niby wyrzucono!!!!!!

Dopalacz
11-09-2011, 16:24
1. No to poprzyj to jakiś faktem, z jakiego to niby forum mnie ktoś wyrzucił, tu kłamiesz!
Działam na forum; elektody, VW passata, VW Golfa, Audi, VW Sharan, PDA, peb, Diagtronika i kilku miejscowych w Stalowej Woli, piszę tam dalej, ku zadowoleniu forumowiczów, wiec???
2. Nie dzwoniłem, nie kupiłem i tym bardziej nie żebrałem żadnych pompek od nikogo z forum, tu tez klamiesz!
3. Pompkę swoją mogłes dostać nawet za darmo to mnie nie interesuje! Ja sprzedaję zregenerowane i z gwarancją nawet po 170 zl, ale dla ciebie chcialem zrobic upust.
5. Nie jestes administratorem ani moderatorem tego forum, wiec co to za uwagi i ta napaść???
6. Nie pisałem o SKROMNOSCI tylko o uczciwości, czytaj z uwagą, z czego jestem bardzo dumny.
7. Ja z tego zyję, to moja praca, więc co? mam się ukrywać z moja wiedzą i milczeć?
8. Tak, nawet w 2005 roku nie za bardzo wiedzialem jak jest zbudowany piecyk, ale zdobywam wiedzę, teraz np. rozgryzam mapy sterowników silnika, jak będziesz chciał to ci podrasuje tak ze 25 kucy wiecej.
9. Do czego ty pijesz i co ci złego zrobiłem, porównując mnie tutaj do złodzieja i żebraka?
10. I po co ja sie ci tłumaczę, że nie mam garba, to oczywiste, ze nie jestem wielbłądem.
P.s. Zakończ to opluwanie, bo niedziela juz jest do kitu, a tylko daj to forum z którego mnie niby wyrzucono!!!!!!

No i tu kolego same kłamstwa z Twojej strony . Ja Cię nie opluwam , podaję fakty.
Chcesz się dzielic wiedzą , to się dziel , tylko że dzielenie za pieniądze to już HANDEL , a to nie jest forum "przekupki targowe"
Rasowanie mojego silnika nie wchodzi w grę - nie stac mnie na Ciebie.
Forum Ci znajdę i wkleję tutaj , skoro o to prosisz .
Napisz w końcu ile Cię kosztowała ta wiedza , że teraz tak kosisz.
Napisalem Ci , że nie chcę Cię urazic (chyba przeczytałeś) , zwracam po prostu grzecznie uwagę , że nie jest to forum handlowe i informacje "prześlij mi piecyk" należałoby wysłac na PW . Ale komu ja to tłumaczę , przecież nie masz 5 lat- prawda?
Ty po prostu uprawiasz tutaj biznes na tym forum - nie wiem jak dogadałeś to z adminami a jak sam zauważyłeś forum służy do dzielenia się wiedzą , jedne czym chcesz się dzielic to kasą potencjalnej ofiary padniętego pieca.

U mnie niedziela OK , u Ciebie nie bo trafiłem w czuły punkt.
Pozdrawiam.

waldor4
11-09-2011, 17:39
Niech moderator wywali te przepychanki do kosza, albo przeniesie do off-topica, tam możecie se kontynuować takie swobodne pogaduchy.
Wybacz dopalacz, ale ja jako użytkownik wielu forów w necie nie spotkałem drugiego takiego co by tak szybko przyswajał sobie wiedzę i dzielił się z nią z innymi.
Ale najważniejsze jest to, co doprowadziło do tego sporu. Można pomagać innym na tym lub innym forum i pisać bez przerwy to samo dziesiątki razy. W końcu jedni wymiękają i przestają pomagać, a stefano - no cóż, jak ktoś jest już tak leniwy że nie przeczyta, nie chce zrozumieć to pozostaje wykonać mu usługę. Polityka może i kontrowersyjna, ale jednemu daje chleb za wiedzę i chęć pracy, innemu mniejsze lub większe koszty za niechęć do zdobywania wiedzy i niechęć do pracy.
Pozdrawiam wszystkich kolegów z tego i innych wspólnych forów.

Stefano
12-09-2011, 06:22
Nie będę dykutował w ten sposób z kolegą Dopalacz, przygotowywał sie takiej napasci chyba od roku i chce sterroryzować to forum, własnie wczoraj była rocznica WTC, ale mu sie to nie uda!
Poznaję chyba goscia po pisowni z innego forum, troche zmianił styl, ale gramatyka, interpunkcja dalej sie kłania, potrzebny mu prof. Miodek.

rooter
12-09-2011, 08:04
Ponieważ niechcący spowodowałem ten spór, to może trochę sie wypowiem. Szczerze napiszę, że nie mam warunków ani czasu na samodzielne naprawy. I teraz, autem jeżdzi moja żona z dziećmi, jak było minus 20 to w galaxym bez dogrzewacza jest poprostu zimno. Dzieki tutejszemu forum doszedłem o co chodzi, tzn. kupiłem sobie interfejs na usb, podłączyłem się do samochodu i zobaczyłem że nie ma żadnego sygnału od dogrzewacza, tzn martwa cisza. Po czym pojechałem z tym do serwisu. Serwis rozebrał piec, wymienił to co napisałem wczesniej, tj. 2 pompki, świece, zarobił przegnite kable, jak pisałem kosztowało mnie to boleśnie dużo. Niestety od początku były problemy, tj. dymienie z pieca takie że okolicy prawie nie widać. Nie dało się z tym zyć to pojechałem z powrotem do serwisu. Oni wymienili sitko w ramach gwarancji i miało byc ok. Niestety dalej sie powtarza dymienie i przerwy w działaniu. Raczej jestem pewny serwisu że wymienili to co mówili, natomiast dotarli chyba do końca swojej wiedzy w danym obszarze. Po prostu więcej nie umieją bo wskazali mi na zbyt niskie napiecie na akumulatorze dodatkowym, co okazało się nieprawdą. Ich błąd oceniam na zbyt małą wiedzę i zbyt wysokie koszty ale ostatecznie nie są nieuczciwi, zrobili to co umieli i tyle. W takie sytuacji, sugestia Stefano o tym że moze to byc problem z sterowaniem pieca jest dla skarbem, jak również możliwość naprawy w jego wykonaniu. I tyle, bo co mam robić? Czytać i uczyć się pieca jak zwyczajnie nie mam na to czasu ( tzn po nocach zgłebiać forum i przed świtem jeżdzić na kanał bo autem rano żona jedzie do pracy najpierw jednej potem drugiej). Czy jechac do serwisu który zwyczjnei więcej mi nie zrobi bo nie umie. Dlatego dziekuje wszystkim za to forum, które mi pomaga w sytuacji podbramkowej i także za obecność Stefano na nim. To wszystko w tym temacie.
Ps. Stefano, odezwę się na PW lub telefonicznie, muszę tylko zorganizować kwestię odłączenia pieca.

jack111
12-09-2011, 20:25
Stefano, nie daj się prowokować! Gościowi przejdzie, a Twoja wiedza i doświadczenie są wielu forumowiczom bardzo potrzebne (nawet jeśli muszą za to zapłacić). TAK TRZYMAJ!

Stefano
12-09-2011, 20:40
Rooter.
No to w takim razie w ramach rewanżu za dobre słowo i rozumiejąc twoją trudną sytuację, wyslę ci teraz mój piec z dobrym sterownikiem w bardzo dobrym stanie, wyczyszczone palenisko, sprawdzony na stole diagnostycznym, temperatury graniczne 80 st C / przejcie na drugi wolniejszy bieg/ i 85 st C wyłaczenie, osiaga te parametry za każdym razem.
Oczywiście włącza sie samoczynnie przy spadku temperatury płynu ponizej 75 st C.

Podejdziesz raz do tego tematu zamieniajac piece, a nie dwa razy, bo musiałbys wymontować, załozyć kawałek rurki wysyłać i czekac na naprawę i dopiero póniej jeszcze raz to samo. A tak to odeslesz mi później swój.
Ja wiem i wierzę cały czas, ze na tym forum są uczciwi ludzie, oprócz monte danonka, który przybył tu rok temu i robi zamieszanie.
Wysylam w ten sposób z "góry" pompki wody, pompki paliwa, aby pomóc w robocie, poprostu za jednym razem wymiana i ma działać, wiadomo jesli ma się pod ręką drugie sprawne urządzenie, a ja to umożliwiam! Później jest odesłanie i tylko raz przez tyle lat miałem problem z jednym kolegą, niestety gdzieś mu pompka niby zginęła.

Tak, wierzę w ludzi, bo mam juz sporo lat, ale jesli sie komuś zaufa, to ten ktos tez generuje u siebie wiele dobrego i to to chodzi. Łatwiej jest jakoś przez to życ.

Wrocław i wrocławian darzę wielkim szacunkiem, spedziłem w swojej młodosci tam parę fajnych lat, mieszkałem w akademiku na Wittiga.
Pozdrawiam Wrocław!

P.S. Zrób najlepiej fotkę pod samochodem swojego pieca, albo napisz czy tłumik jest prosty czy wygięta taka faja, bo w 2004 roku były montowane w pierwszej połowie roku piece D5WZ, a później juz D5ZF. Albo na VAGu spawdź, czy masz na koncu nazwy - numeru pieca literkę A czy B. Będe wtedy wiedział jaki model ci wysłać. Piec bedzie w obudowie z blachami, tylko wypniesz z węży i rurki paliwa swój, a wepniesz mój i ma działać. Masz gwarancję. Problem twój powinien być definitywnie rozwiazany.
Na PW podaję numer mojego telefonu, to jak coś możemy razem podziałać przy wymianie, albo mogę ci opisać jak zrobic samemu ta przkładkę, tak aby nie spuszczać płynu z układu
i ułozyc węze w takim samym połozeniu jak były.
Zyczę ciepełka.

ARTEK M
12-09-2011, 20:42
Kolego Dopalacz nie zgodzę się z tobą na temat Stefano. Myślę że go wcale nie znasz a piszesz o nim bardzo przykre rzeczy. Jak widzisz też jestem z Radomia a piec byłem naprawić właśnie u Stefano.
Jeśli chodzi o ceny to przedstawię Ci ile chciał fachowiec w Radomiu a ile zapłaciłem u Stefano.
Radom: piec wyjąłem sam i koszt naprawy samego pieca 700 zł, a miałem jeszcze uszkodzoną pompkę paliwa i brak tłumika oraz rury zasysającej powietrze do pieca.
Stefano: naprawa pieca ,wymiana pompki, dodanie tłumika i rury powietrza oraz przeróbka na załącznie pieca samemu 550 zł.
Jak dla mnie Stefano robi to bardzo tano i posiada dużą wiedzę.
A może ty też jesteś w tym dobry. Jeśli tak to chętnie do Ciebie podjadę bo w drugim aucie mam też uszkodzony piec tym bardziej że jesteś z Radomia.

rooter
13-09-2011, 09:25
Sądze że możemy zakończyc ten wątek który (niechcący) rozpocząłem. Reszta mojego problemu przechodzi na PW, raz jeszcze dziekuję publicznie Stefano za pomoc.

robson67
13-09-2011, 20:11
STEFANO pomógł bardzo wielu użytkownikom SGA (ZUPEŁNIE BEZINTERESOWNIE !!!) więc oby to, co pisał pan dopalacz nie zaważyło na jego dalszej działalności na tym forum (takich jak on potrzeba tu więcej) - RÓB SWOJE STEFANO i nie zwracaj na takie ekscesy uwagi, wszak "psy szczekają a SGA jadą dalej"...

TOMAS
14-09-2011, 15:36
Ok poczytałem.

A więc tak proszę bardzo o przejście do meritum tematu. Co do kolegi Stefano, to każdy myślący człowiek czytający ten wątek będzie wiedział do kogo się zwrócić o pomoc. Każdy też jest istotą myślącą i sam decyduje czy korzysta czy też nie z pomocy kolegi z forum. Dopalacz proszę o zaprzestanie siania defytyzmu.

I tym miłym akcentem kończę i życzę miłego popołudnia

marwyk
14-09-2011, 18:57
Sądze że możemy zakończyc ten wątek który (niechcący) rozpocząłem. Reszta mojego problemu przechodzi na PW, raz jeszcze dziekuję publicznie Stefano za pomoc.

Ja myślę że masz uszkodzony sterownik i propozycja Stefano na wymianę pieca jak najbardziej ok.
Możesz też jechać do tych fachowców i kazać im na wymianę na ich koszt sterownika albo zwrot za te graty które ci do tej pory wsadzili.

rooter
14-09-2011, 20:20
Ja myślę że masz uszkodzony sterownik i propozycja Stefano na wymianę pieca jak najbardziej ok.
Możesz też jechać do tych fachowców i kazać im na wymianę na ich koszt sterownika albo zwrot za te graty które ci do tej pory wsadzili.

Może niejednoznacznie się wyraziłem : ja też uważam że propozycja Stefano jest dobra, dlatego - aby nie nadużywać forum do uzgodnień transportowych i tym podobnych - skierowałem się z nią na PW. Fachowców zostawiam z ich sumieniem, niech się nie biorą więcej za moje auto.

TOMAS
16-09-2011, 11:23
Zaraz polecą osty i zamknę temat jak się nie uspokoicie. Macie problemy wyjaśnijcie sobie na PW. To jest ostatnie ostrzeżenie

szantis
17-09-2011, 08:01
Witam, istnieje podobno możliwość przy rozbudowie na postojowe użycie panelu climatronica. Podanie "+" na 20 pin czerwonej kostki ma uruchamiać nawiew. Pytanie- czy od razu po podaniu napięcia na wspomniany pin dmuchawa rusza , czy też sterownik podaje zasilanie na dmuchawę z jakąś zwłoka czasową ?
Pozdrawiam

Dopalacz
18-09-2011, 22:00
Witam, istnieje podobno możliwość przy rozbudowie na postojowe użycie panelu climatronica. Podanie "+" na 20 pin czerwonej kostki ma uruchamiać nawiew. Pytanie- czy od razu po podaniu napięcia na wspomniany pin dmuchawa rusza , czy też sterownik podaje zasilanie na dmuchawę z jakąś zwłoka czasową ?
Pozdrawiam

Wiedza kosztuje...
Nie ruszy - pytałeś już . Musisz podac przez przekaźnik , bezpośrednio na kabel zasilający dmuchawę.
Po podaniu na pin klimatronik tylko przestawi klapy na grzanie i nawiew na szybę. No jeszcze pojawi się napis HE (heating) na wyświetlaczu.

pzdr

DDiablo
19-09-2011, 12:10
Zamierzam dodać włącznik d3w 3 pozycyjny. Z tego progu wychodzi cienki czarny przewód który mam przeciąć i pytanie jest następujące. Jako, ze jest tam gruby czerwono biały przewód (pewnie napięcie do świecy) czy w można z któregoś wziąć 12v? Czy z radia/wzmacniacza wziąć 12v? Skąd braliście?

szantis
19-09-2011, 13:11
Zamierzam dodać włącznik d3w 3 pozycyjny. Z tego progu wychodzi cienki czarny przewód który mam przeciąć i pytanie jest następujące. Jako, ze jest tam gruby czerwono biały przewód (pewnie napięcie do świecy) czy w można z któregoś wziąć 12v? Czy z radia/wzmacniacza wziąć 12v? Skąd braliście?

Świeca nie jest zasilana bezpośrednio z instalacji samochodu tylko poprzez sterownik ebera (napięciem 8V). O ile pamiętam powinien tam być przewód 2,5 mm2 czerwony -zasilający piecyk (pin 1 w kostce przyłączeniowej dogrzewacza).

DDiablo
19-09-2011, 13:27
To ten czerwono biały gruby co wchodzi do progu do pieca ma 12v i można się pod niego podpiąć? Jest na nim cały czas 12v czy dopiero jak czujnik jest zwarty pojawia się napięcie? Bo nie ukrywam, że najłatwiej byłoby mi się pod niego podpiąć.

szantis
19-09-2011, 17:55
Nie wiem, od czego masz ten czerwono-biały... Najprościej wbić szpilkę i przebić przewód i pomierzyć czy masz 12 V cały czas. Na ten wspomniany wcześniej przeze mnie czerwony( 1 pin kostki ebera) jest cały czas 12V (eber po wyłaczeniu sygnału sterującego musi się przewietrzyć).

Dopalacz
19-09-2011, 21:07
Czerwono - biały gruby idzie do tylnej dmuchawy - jest na nim stały
+ , możesz z niego podac , możesz też jak szantis wspomniał z czerwonego do piecyka , też stały +
Bliżej masz stałego + na radio... i bez rozbierania progu.

bakirura
19-09-2011, 21:19
Cześć. Czy jest ktoś kto próbował dołożyć do Mondeo MK4 2.0 TDCi Webasto?
Jeśli tak to jak wyglądała operacja i co jest potrzebne. Po przeanalizowaniu tematu nasuwają mi się takie pytania.
1. Gdzie w MK4 jest umiejscowiony piecyk?
2. Jakie dodatkowe elementy potrzebujemy - pompa wody, paliwa, tłumik, rurki ? Gdzie je wpinamy?
3. Czy w samochodzie jest pociągnięta instalacja elektryczna pod Webasto? Gdzie znajdują się wtyczki ?
4. Czy komunikacja z autem jest po CAN czy analogowo?
5. Czy do uruchomienia wystarczy tylko aktywować funkcje w kompie auta czy też trzeba zakupić kod aktywacyjny w Webasto ? Ile to może kosztować?
Proszę o info w tym temacie.

Stefano
19-09-2011, 22:42
Objecałem kiedyś, że wkleję manuala jak dołozyc przełacznik 3-poz, chociaz już wiele razy o tym pisalismy, poczekaj może jutro juz będą fotki z opisem.

Cześć. Czy jest ktoś kto próbował dołożyć do Mondeo MK4 2.0 TDCi Webasto?
Jeśli tak to jak wyglądała operacja i co jest potrzebne. Po przeanalizowaniu tematu nasuwają mi się takie pytania.
1. Gdzie w MK4 jest umiejscowiony piecyk?
2. Jakie dodatkowe elementy potrzebujemy - pompa wody, paliwa, tłumik, rurki ? Gdzie je wpinamy?
3. Czy w samochodzie jest pociągnięta instalacja elektryczna pod Webasto? Gdzie znajdują się wtyczki ?
4. Czy komunikacja z autem jest po CAN czy analogowo?
5. Czy do uruchomienia wystarczy tylko aktywować funkcje w kompie auta czy też trzeba zakupić kod aktywacyjny w Webasto ? Ile to może kosztować?
Proszę o info w tym temacie.

Robiłem w C-maxe, piecyk fabrycznie jest za silnikiem, robota niewdzięczna, brak dostepu.
W Mondeo masz niżej, powinno byc podobnie, napisze coś wiecej jutro.

DDiablo
19-09-2011, 23:21
Właśnie wróciłem i podpiąłem się pod ten czerwono-biały przewód co wychodzi za całej wiązki z pieca. Napięcie jest ok, jutro sprawdzę jak piec odpali. Co ciekawe ten przewód czerwono-biały(napięcie jest na nim cały czas) był fabrycznie zaciskany z mniejszym na zdjęciu widać(jutro wkleję bo zapomniałem zabrać aparatu) :) Najwięcej zabawy było z przeprowadzeniem przewodów i wycięciem a raczej stopieniem dziurki na przełącznik :E

Piec odpalił bez problemu.
Dobra sprawa z tym włącznikiem, mój czujnik zwiera przy +10 ale czasami jest +11 i nic, więc polecam.

cowboy
19-09-2011, 23:42
Jak cyka to pompka jest sprawna.
Błedy kasują się , jak ktoś wyżej napisał po odłączeniu sterownika .
Albo źle spinasz przewody , albo sterownik leży . Na allegro sterowniki po 99pln .
Tak w ogóle , to po podaniu 3 plusów i masy nie odzywa się wcale? - nie przedmucha nawet?

Nie radzę nikomu kupować tych sterowników na Allegro po 99zł z aukcji:
"Mam do sprzedania sterownik do Webasta EBERSPACHER D5W Z , w stanie jak na foto , nie wiem czy sprawny?? NIE DAJE GWARANCJII !! Może ktoś wykorzysta jako dawce ?? "

Po pierwsze sterownik taki jest łatwo sprawdzić, a ten gość wie dokładnie co sprzedaje-ja na nim się już raz "sparzyłem" i więcej od niego nic nie kupię. Taki sterownik sprawny jest warty kilka stówek, więc należy domniemywać, że ten za 99zł. to śmieć.
A po drugie, to wiele z nich (np.fordowskie) są sterowane po linii CAN, więc nawet jak sprawny to nic z tego jak podepniesz go do D5WZ VW/Audi czy Merc.

Pozdrawiam

szantis
20-09-2011, 06:33
N
Po pierwsze sterownik taki jest łatwo sprawdzić, a ten gość wie dokładnie co sprzedaje-ja na nim się już raz "sparzyłem" i więcej od niego nic nie kupię.

Pozdrawiam

O własnie, czy można sprawdzić sam sterownik bez pozostałych "bebechów" ? Możesz podać nazwę użytkownika lub jakiś nr jego aukcji ?

DDiablo
20-09-2011, 08:05
http://allegro.pl/show_user.php?uid=5769380

A swoją drogą da się zrobić diagnostykę tego pieca w mk1? Brakuje jednego kabelka czy jeszcze czegoś do podłączenia? I w zegarku tym bez sterowania piecem, pamiętam że czasami dotykając w okolicach przycisku wyświetlała się ikonka pieca ( dałoby radę ją aktywować jak piec chodzi czy jest odcięta od płytki?)

szantis
20-09-2011, 21:17
Napawiając ostatnio zegarek/wyświetlacz zauważyłem podobny temat. Wydaje mi się, że połączeniu pcb/wyświetlacz jest full...kwestia reszty na pcb..

DDiablo
20-09-2011, 22:26
Poszperam po necie, może jakiś schemat znajdę. Bo prawie jak ori by było ;)

cowboy
21-09-2011, 00:16
O własnie, czy można sprawdzić sam sterownik bez pozostałych "bebechów" ? Możesz podać nazwę użytkownika lub jakiś nr jego aukcji ?

Chodziło mi o sprawdzenie na stole- sterownik przy piecu. Być może, że się da inaczej zdiagnozować-z tym pytaniem do Stefano, ale na pewno trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt.
Użytkownika napisałem ci na priva.
pzdr

Stefano
21-09-2011, 00:31
http://allegro.pl/show_user.php?uid=5769380

A swoją drogą da się zrobić diagnostykę tego pieca w mk1? Brakuje jednego kabelka czy jeszcze czegoś do podłączenia? I w zegarku tym bez sterowania piecem, pamiętam że czasami dotykając w okolicach przycisku wyświetlała się ikonka pieca ( dałoby radę ją aktywować jak piec chodzi czy jest odcięta od płytki?)

Da sie zrobic diagnostykę D3WZ z MK1, bez wyjmowania pieca. Zobacz mój post w tym temacie parę stron wczesniej, nr 1915.

DODATKOWY PRZEŁĄCZNIK 3 - poz, do uruchamiania dogrzewacza w samochodach SGA / SharanGalaxyAlhambra /

Potrzebne materiały;
1. przełącznik 3 pozycyjny - 1 szt
2. kabelki trzy kolory 0,5 mm2, o długości około 2,5 m każdy
3. konektory żeńskie, 5 mm / 4,8mm/ - 3 szt
4. koszulki termokurczliwe
5. izolacja szmacianka, taka jak oryginalnie w samochodzie

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29248&stc=1&d=1316565406

Szukamy miejsca na przełącznik, kiedys montowałem na konsoli koło radia, na wolnej zaślepce przycisku, a teraz daję tutaj pod klapą bezpieczników, chyba lepiej; niżej fotki z MK1 i MK2, wycinamy tam prostokątny otworek, na przełącznik chyba 11 x 19 mm, trzeba to wcześniej obmierzyć.

MK1
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29255&stc=1&d=1316588580
MK2
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29256&stc=1&d=1316588580

Przygotujemy teraz naszą wiązkę z przełącznikiem. Konektorki wczesniej w miejscu zaciskania kabelka pobielam cyną, a później zaciskam na pobielonym przewodzie, lutownica grzanie i połaczenie jest pewne. Zwrócić trzeba uwagę gdzie jaki kolor na fotce jest wpięty, bo dalej będziemy się trzymać tych kolorów kabli.
Dobrze jest dla bezpieczeństwa, na każdy konektor naciągnać koszulkę termo, na czerwonym kabelku będziemy mieć zawsze +12 V.

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29257&stc=1&d=1316588580

Koniecznie trzeba wszystko porządnie zaizolować, najlepiej taśma szmaciana, taka jak w naszym aucie.

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29258&stc=1&d=1316588580

Rozmontujemy teraz dwie plastykowe osłony progu przy lewych drzwiach tył i przód, wcześniej podnosimy na siłę do góry gumowa uszczelkę drzwi i okręcamy dźwignię otwierania maski.

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29259&d=1316587903
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29261&d=1316588015

Kiedy zdejmiemy obydwie osłony zobaczymy grubą wiązkę kabli idącą w progu, a w okolicach piecyka przed tylnym lewym kołem będzie jej rozwidlenie, jak na fotce niżej, Ten jej mały odczep wchodzący w gumowa przelotkę pod auto, to wiązka, która nas interesuje. Jest bez izolacji szmacianej, ale w dość twardej plastykowej czarnej rurce.
I teraz naszą wiązkę z zamontowanym już przełącznikiem ciągniemy z przedniej konsoli dołem w progu obok tej grubej fabrycznej, aż do tego miejsca, jak widać na fotce.
Rozcinamy, co widać niżej, łączymy wg schematu. Uwaga na kolory / oczywiście mozna inne /.
Ja daję;
1. czarny /srodek przełącznika, czyli wyjscie do pieca pin 6
2. niebieski / z czujnika temperatury na podszybiu
3. czerwony / odpalnie na ostro, czyli +12 V

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29262&d=1316588326
.
W- Wiązka samochodu połączeniowa pieca / 6 kabelków /, A-C - kabelek czarny, przecinamy w miejscu X i łączymy nasz czarny z przełącznika z końcówka A / do pinu nr 6, kostki 8-mio pionowej /, a nasz niebieski z przełącznika z końcówkę C / idzie do czujnika temperatury na podszybiu /, B-D – czerwony z białym, jest tam na stałe +12 V, koncówka B do kostki pin nr 1, końcówka D do bezpiecznika samochodu nr 12 MK2 i nr14 MK1.

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29263&d=1316588441

Wszystko robimy bardzo solidnie, koszulki, izolacje, ponieważ nie chcemy aby się nam auto sfajczyło. Szczególnie to połączenie czerwonym przewodów trzeba dokładnie zabezpieczyć.
Później wszystkie osłonięte przy tej robocie kable dokładnie okręcamy, robiąc ‘oryginalną’ wiązkę.

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=29264&d=1316588471

Dogrzewacz przy zastosowaniu tego przełącznika w pozycji;
0 – nie będzie się uruchamiał
I - będzie pracował automat., jak fabrycznie z czujnika temp. na podszybiu, czyli poniżej + 5 st C.
II - będzie pracował nawet latem, ale tylko wtedy kiedy temperatura płynu chłodzącego będzie poniżej 75 - 80 st. C.

Jest to wspaniałe rozwiazanie w piecykach Eberspachera D3WZ z modelu MK1 i D5WZ z MK2, natomiast w piecach D5ZF i D5WF w nowszym modelu MK2, to rozwiazanie niestety nie bardzo podchodzi ponieważ tam jest inny układ połączeniowy. O tym jutro.

Pozdrawiam.

Stefano
21-09-2011, 08:01
Niestety mam problem z umieszczaniem zdjęć, więc muszę podzielic opis na dwa posty, bo w jednym można jedynie wkleić pięć fotek i to miniaturki, linki do fotek działają, co wiąże się znowu z ich zmiejszaniem, aby móc sprostać limitom KB.
Pozdrawiam.

DDiablo
21-09-2011, 08:23
Dzięki za zdjęcia przydadzą się innym, ja zrobiłem dokładnie tak samo jak pokazałeś. U mnie na szczęście kable nie były całe w tej szmaciance tylko owinięte nią jak pokazałem i ten czerwony był zgrzany, więc tylko podlutowałem ten od włącznika.

Odnośnie diagnostyki, to wiem czytałem twój post tylko mnie chodzi o to czy da radę w vagu po podłączeniu brakującego kabla od diagnostyki go uruchomić czy brakuje jeszcze czegoś? Jak ty u siebie to masz zrobione? Widzę program po niemiecku, więc chyba gdzieś na necie musi być schemat bo chyba nie masz kd2000 ;) Już wiem program to EDiTH. Jaki interfejs jest do tego potrzebny?

Odnośnie zegarka to u mnie brakuje 1 pinu, są kl15 kl30 kl31 kl58b. Mógłby ktoś kto ma sterowanie w zegarku rozebrać go i porobić zdjęcia płytki? Schemat teoretycznie mam. Brakuje kabla zielono/białego który idzie z dogrzewacza bezpośrednio do zegara i pewnie na nim jest +12v do odpalenia dogrzewacza ręcznie/auto( a ikonka się świeci po odpaleniu ) B4W/D4W.
Problem jest taki bo w tym zegarku brak ścieżek jest nawet do tego pinu, a przy taśmie od lcd jeden pin jest bez podłączenia reszta jest podłączona z procesorem. Reszta kolorów się zgadza. Przydałyby się zdjęcia płytki od ori zegara do sterowania piecem.

szantis
22-09-2011, 13:12
Witam ponownie w temacie :) Czy sterownik od D3WZ przypasuje z piecykiem D5WZ. ?

Dopalacz
22-09-2011, 22:10
Witam ponownie w temacie :) Czy sterownik od D3WZ przypasuje z piecykiem D5WZ. ?

Nie

peters
24-09-2011, 23:12
Moze ktos pomoze jak podlaczyc przekaznik 169 do opóźnionego startu dmuchawy.
Pisalem do kilku osob na tym forum,i na elektrodzie ale kazali mi przyjechac i dac zarobic,Gdyz z tego zyja.
Mam ponad rok zamontowany piec w T4 D3WZ i brakuje mi tylko wlaczenia dmuchawy nawiewu.

szantis
25-09-2011, 09:14
Narysuj schemat co masz teraz zrobione , to się dopasuje 169-ke.

Dopalacz
25-09-2011, 10:09
Moze ktos pomoze jak podlaczyc przekaznik 169 do opóźnionego startu dmuchawy.
Pisalem do kilku osob na tym forum,i na elektrodzie ale kazali mi przyjechac i dac zarobic,Gdyz z tego zyja.
Mam ponad rok zamontowany piec w T4 D3WZ i brakuje mi tylko wlaczenia dmuchawy nawiewu.

No i właśnie o to chodzi... Ludzie żyją z wymiany jednego opornika w standardowym przekaźniku VW :D.
Niektórzy nawet zaczną Cię opluwac za to że napiszesz prawdę , wyzywac Cię od danonków itp. , żeby tylko zrobic z przelutowania rezostora i wstawienia diody BUDOWĘ PROMU KOSMICZNEGO...

Tajemnica poliszynela - peters przecież wszystko jest opisane w necie.

P.S to nie ja piszę w postach "objegowa" i "djagnostyka" (w aukcjach te same błędy) , więc proszę mi nie wytykac mojej ortografii .

Stefano
25-09-2011, 13:33
Można podpasowac, lecz musisz przelutować wtyczkę sterownika 14 pin na 10 pinową, wyprowadzić z pinu nr 3 osobny kabelek do pompki paliwa / w D5WZ idzie po masie / i uzyć pieca D5WZ takiego z bezposrednią komorą spalnia, czyli bez sitka, takiego jak mają np. Mercedes czy Toyota Avensis.
Pozdr.

peters
25-09-2011, 14:17
No i właśnie o to chodzi... Ludzie żyją z wymiany jednego opornika w standardowym przekaźniku VW :D.
Niektórzy nawet zaczną Cię opluwac za to że napiszesz prawdę , wyzywac Cię od danonków itp. , żeby tylko zrobic z przelutowania rezostora i wstawienia diody BUDOWĘ PROMU KOSMICZNEGO...

Tajemnica poliszynela - peters przecież wszystko jest opisane w necie.
.

Pokaz gdzie to ci flaszke postawie.
Zmienilem wartosc rezystora opisanego na elektrodzie i wstawilem regulowany potencjometr.

Jak znajde to wkleje link ,jak podlaczylem wylacznik 3 pozycyjny.
Chodzi mi o to jak wpiac poprawnie przekaznik i gdzie to zrobic.Bylo zapewne to opisane gdzies na forum ale szukaj babko latka...

Wylacznik mam chyba tak podlaczony lecz dioda dziala mi tylko jak polacze obwod na krotko,nie przez czujnik,Cos chyba zle zrobilem.
Na razie sie za to nie zabieram gdyz mam auto ujrzmione przez walniety silnik.
Ale chetnie poczytam.

peters
25-09-2011, 14:30
Narysuj schemat co masz teraz zrobione , to się dopasuje 169-ke.

Wymienilem opisany gdzies na ktoryms forum rezystor na potencjometr.
Rozchodzi mi sie jak to wpiac w uklad elektryczny aby z opuznieniem zadzialal mi wentylator np.po 15-20 min grzania pieca.

szantis
25-09-2011, 16:40
musisz np tak podpiąć by przez czas działania zwłoki zasilanie dawać na pin (no- normal open) do którego nic nie podłaczasz, po odpuszczeniu przekaźnika napięcie powinno być na pinie (nc- normal close).

DDiablo
25-09-2011, 19:30
Podzielisz się Stefano czy robiłeś sam interfejs do diagnostyki d3wz czy kupiłeś gotowca? Jeżeli gotowca to możesz zrobić zdjęcia środka?

szantis
26-09-2011, 06:12
Podzielisz się Stefano czy robiłeś sam interfejs do diagnostyki d3wz czy kupiłeś gotowca? Jeżeli gotowca to możesz zrobić zdjęcia środka?

Na znanym portalu działający interfejs (juz pod USB) koszt ok 280 - moim zdaniem budowanie samemu to "gra nie warta świeczki".

DDiablo
26-09-2011, 09:42
Wiem, widziałem go ale pod rs232 nie znalazłem a myślę że może warto by chociaż schemat zobaczyć bo musi być gdzieś.

Pacific tdi
26-09-2011, 21:57
Jak wpiąc sie do klimatronica, bo rozbudowuje piecyk i tego mi jeszcze brakuje. Nie mogę tego znaleźć. Chodzi by właczył sie w funkcję HE i silnik dmuchawy chodził na wolnych obrotach.

kuczol
27-09-2011, 10:54
Znalazłem taki opis:
"żeby włączył się klimatronik (tryb webasto, na wyświetlaczu napis HE i nadmuch na przednią szybę) trzeba podać +12V na PIN20 w czerwonej kostce klimatronika.
Następna sprawa to podanie +12V na silnik dmuchawy (za schowkiem prawa strona w konsoli) , przewód gruby czerwony z białym paskiem)"

Michał_p
27-09-2011, 18:09
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc na początku chciałem wszystkich przywitać. Od niedawna jestem właścicielem Sharana, dogrzewacz jak u większości niesprawny. Po przerobieniu literatury z forum zabrałem się za naprawę. Dolutowałem przewody do pompki paliwa ale dogrzewacz nadal nie dawał oznak życia. Wczoraj wymontowałem dogrzewacz z samochodu i dobrałem się do jego wnętrza. Walka trochę trwała, wszystkie śruby zardzewiałe :evil: . Po rozebraniu okazało się, że wentylator sztywno się obraca, prawdopodobnie to jest przyczyną że piec nie startował. Ale nurtuje mnie inna prawa. Wykręciłem święcę w celu sprawdzenia czy jest sitko. Sitka nie ma,ale w miejscu gdzie jest otwór chyba do paliwa widać jakieś jakby resztki sitka. Zastanawiam się czy D3WZ miały jakieś sitka na stałę zgrzane z obudową. Komora świecy jest z jednej strony płaska więc sitko owalne tam nie zabardzo będzie chciało wejść. I jeszcze druga sprawa, po podłączeniu świecy do zasilania zaczyna grzać od samego czubka, żar stopniowo przesuwa się w kierunku gwintu świecy. Tak powinno być czy raczej powinna rozgrzać się od razu cała. Pozdrawiam.

Pacific tdi
27-09-2011, 18:26
W twoim piecu sitka nie ma. Tam też widziałem jakby drucianą osłonke, ale jest to niewymienne. Więc troszkę tam poczyść i zostaw. Co do grzania świecy to nie wiem, ale najlepiej dać nową i wtedy fajnie pali.

Dopalacz
27-09-2011, 18:27
Jak wpiąc sie do klimatronica, bo rozbudowuje piecyk i tego mi jeszcze brakuje. Nie mogę tego znaleźć. Chodzi by właczył sie w funkcję HE i silnik dmuchawy chodził na wolnych obrotach.

Pod pin 20 klimatronik i przez przekaźnik , bezpośrednio na dmuchawę.
Rozcinasz czerwono-biały , dajesz na 87a od strony inst. samochodu , 30 do dmuchawy , 87 podprowadzasz +12 przewodem 6mm2 , 58 i 86 cewka , czyli sterowanie.
Ja mam tak podłączone i śmiga aż miło .
Niektórzy nie napiszą jak to podpiąc , bo to kosztuje duże pieniążki u nich :D

Pacific tdi
27-09-2011, 18:44
Dzieki. Bezposrednio do silnika dmuchawy to znałem ten patent. Ale czy jest sposób by wyzwolic klimatronikiem dmuchawe. Bo sposób jaki piszesz to chodzi na maksa. A ja chciałbym by było tak jak w fabrycznym. Na wolnych obrotach, a wtedy tez bierze mniej prądu.

Dopalacz
27-09-2011, 19:32
Dzieki. Bezposrednio do silnika dmuchawy to znałem ten patent. Ale czy jest sposób by wyzwolic klimatronikiem dmuchawe. Bo sposób jaki piszesz to chodzi na maksa. A ja chciałbym by było tak jak w fabrycznym. Na wolnych obrotach, a wtedy tez bierze mniej prądu.

No u mnie nie dmucha na maxa.
Pytałeś na priva jak z aku. Ja zrobiłem układy czasowe i dmuchawa załącza się dopiero po 20min od startu pieca i wyłącza się razem z piecem po 35min.
Doatkowo układ podtrzymujący dla pompki obiegowej , żeby pochodziła 2min po wyłączeniu pieca i wystudziła go :)

Pzdr.

Pacific tdi
27-09-2011, 19:36
sterowanie, pompkę itd. mam juz rozpracowana. Ale jak to mozliwe że nie dmucha na maksa skoro podajesz napięcie bezposrednio na silnik?

Stefano
28-09-2011, 00:22
sterowanie, pompkę itd. mam juz rozpracowana. Ale jak to mozliwe że nie dmucha na maksa skoro podajesz napięcie bezposrednio na silnik?

Oczywiscie, że wentylator dmucha na maxa przy takim podpięciu i akumulator po chwili kaput.

Pacific tdi
28-09-2011, 03:47
Jak podpiąć by chodził na wolnych obrotach?

szantis
28-09-2011, 15:16
Jak podpiąć by chodził na wolnych obrotach?

na innym forum pisano by dmuchawa chodziła na wolnych trzeba dac równolegle na pin 18 niebieskiej wtyczki.
Trzeba by zweryfikować ;)

Dopalacz
29-09-2011, 10:53
Tak to za Odrą przerabiają : http://www.sgaf.de/node/84072
Można odpalic klimatronic na ostatnich ustawieniach , tylko co nam to daje: musimy pamiętac poprzedniego dnia , żeby nie zostawic na AUTO, bo i tak będzie dmuchał maxem jak temperatura na zewnątrz będzie niska :D.
Trzeba zostawic na 2 biegu dmuchawę - mnie się nie chce pamiętac :lol:

Aha jeszcze trzeba pamiętac , zeby wyłączyc tylną dmuchawę , bo wtedy do aku kaput :D.
Ja mam zrobione jak Helmuty i z aku nie mam problemu.

DDiablo
29-09-2011, 20:04
Czy d3w po przerobieniu na postojowe da radę ogrzać wnętrze? I czy nie lepiej podłączyć tylną dmuchawę żeby grzała? Wtedy ustawia się pokrętło na 2 i można zapomnieć o niej a w drodze i tak korzysta się z przedniej. Oczywiście mówię o manualu, nie climatronicu. Jaką pompkę wody polecacie do d3w?

adadur
30-09-2011, 23:02
W zasadzie pytanie skierowane do Stefano z uwagi że chodzi o "rozbudowę" instalacji przełącznika 3 położeniowego o sygnalizację pracy dogrzewacza.
Mianowicie nie ma problemu aby wstawić sygnallizację LED na środkowym pinie (idącym do PIN 6 w kostce dogrzewacza) i wówczas mamy informację, że... no właśnie że dochodzi napięcie 12V do dogrzewacza wywołujące stan pracy.
No ale nie tego bym oczekiwał ... dogrzewacz nie zawsze odpali przecież ... a to świeca a to sitko itp. itd. i sterownik go wyłączy a napięcie 12V na PIN 6 cały czas będzie pewnie.

Sterownik dogrzewadza zapewne jest inteligentny i w wyniku jakikolwiek błędów działania odcina dopływ paliwa czyli wyłącza pompkę.
I tu moje pytanie: Czy można założyć sygnalizację na przewodzie idącym z PIN 3 kostki dogrzewacza a jest to sygnał 4Hz dla sterowani pracą pompy?
Sygnalizacja - rozumiane przez opornik 600 Ohm i diodę LED 12V która będzie świeciła światłem ciągłym.

Stefano
30-09-2011, 23:23
Czy d3w po przerobieniu na postojowe da radę ogrzać wnętrze? I czy nie lepiej podłączyć tylną dmuchawę żeby grzała? Wtedy ustawia się pokrętło na 2 i można zapomnieć o niej a w drodze i tak korzysta się z przedniej. Oczywiście mówię xxz\\o manualu, nie climatronicu. Jaką pompkę wody polecacie do d3w?
Da radę D3xx, robię to cały czas, chociaż lepiej grzeje D5xx, ogrzewanie postojowe standartowo ma grzać przód z nadmuchem na szybę, na małych obrotach wetylatora i wystarczy.
Pompkę płynu w D3xx montuję przy piecu, a ze jest to na dole pod autem to najlepiej taką bezszczotkową w plastykowej obudowie.

W zasadzie pytanie skierowane do Stefano z uwagi że chodzi o "rozbudowę" instalacji przełącznika 3 położeniowego o sygnalizację pracy dogrzewacza.
Mianowicie nie ma problemu aby wstawić sygnallizację LED na środkowym pinie (idącym do PIN 6 w kostce dogrzewacza) i wówczas mamy informację, że... no właśnie że dochodzi napięcie 12V do dogrzewacza wywołujące stan pracy.
No ale nie tego bym oczekiwał ... dogrzewacz nie zawsze odpali przecież ... a to świeca a to sitko itp. itd. i sterownik go wyłączy a napięcie 12V na PIN 6 cały czas będzie pewnie.

Sterownik dogrzewadza zapewne jest inteligentny i w wyniku jakikolwiek błędów działania odcina dopływ paliwa czyli wyłącza pompkę.
I tu moje pytanie: Czy można założyć sygnalizację na przewodzie idącym z PIN 3 kostki dogrzewacza a jest to sygnał 4Hz dla sterowani pracą pompy?
Sygnalizacja - rozumiane przez opornik 600 Ohm i diodę LED 12V która będzie świeciła światłem ciągłym.

Tak, montowałem kiedyś dodatkową informację, czyli diodę sygnalizujacą / zieloną /, że pin nr 6 jest wysterowany, z przełącznika / II / lub automatycznie / I / z czujnika temperatury z podszybia.
Lepszym rozwiazaniem jest to co piszesz z pinu nr 3. Montuję to od wielu lat w module ogrzewania postojowego przy popielniczce, ci co mają to założene to wiedzą.

Ale przypadku tego przełacznika 3 poz, trzeba pociagnąć wtedy dodatkowo jeszcze dwa przewody, jeden z pinu nr 3, zielony kabelek przez opornik minimum 1 kOhm i diodę LED /ja stosuje czerwoną/ i do masy / to ten drugi kabelek/. Diody trzeba umiescić w widocznym miejscu, np. gdzieś wokół radia, na wolnej zaslepce przełącznika. Widać wtedy, że piec dostał sygnał odpalenia - zielona dioda i że chodzi - czerwona dioda mruga.Czerwona dioda działa pulsacyjnie w takt impulsów na pomkę paliwa i wiadomo jak piec odpala to chodzi wolniej 4 Hz, jak wchodzi na obroty, czyli maksymalne grzanie 7-8 Hz, a w momencie wygaszanai pieca zwalnia i gaśnie.

Z modulu ogrzewania postojowego na zyczenie klienta, wypuszczam ten sygnał jeszcze na szybę, koło lewego słupka, w obudowę modułu sterowania radiowego, wtedy pulsowanie diody widać z daleka, że postojówka chodzi, szczególnie kto ma auto pod blokiem i moze spojżeć przez okno.
Teraz stosuję raczej sterowania radiowe z b. duzym zasięgiem około 1 km np. Telestart T90 czy T91, które mają na pilocie informację zwrotną o dzałającym ogrzewaniu postojowym.
Chyba za duzo sie rozpisałem, a juz grubo po 1-szej, trzeba lulu...
Pozdrawiam.

papal88
02-10-2011, 19:19
Panowie kumpel posiada Galaxy 1.9TDi z 2003r z webasto thermo top C sterowane zegarem 1533 poprosił mnie abym zapytał na forum czy ktoś może mu pomóc, po odpaleniu przyciskiem na zegarze(płomyk) websto huczy i po około 1min za wyświetlaczu zegara pojawia się F-- ,dodam że nie słychać aby pompka paliwa podawała paliwo podczas rozruchu pieca chodź sama pompka po podłączeniu na krótko napięcie cyka,(z tego co mi wiadomo działa impulsowo) pompka obiegu cieczy jest sprawna o tłoczy płyn. Co może być przyczyną że webasto nie odpala i nie uruchamia pompki paliwa ?

Stefano
02-10-2011, 20:34
Webasto ThermoTop C jest dołożone do tego auta, fabrycznie powinien być Eberspacher D5xx. Zegar 1533 jest cyfrowy i steruje piec pewnie linią W-bus. F-- oznacza brak błedów, jesli piec robi cały przedmuch i nie startuje, to podejżewam uszkodzony sterownik.
Trzeba to zdiagnozoać programem Webasto, to musi podjechać do jakiegoś serwisu, w Warszawie np, na Madziarów chyba 54.
Pozdr.

DDiablo
02-10-2011, 21:40
Niech najpierw zadzwoni i upewni się ile chcą, bo wiem po nich że nieźle doją z kasy.

papal88
02-10-2011, 22:23
dzwoniłem do łomianek krzyknęli 180zl więc odpuściliśmy sobie na razie.

KUBA1991
03-10-2011, 19:33
Witam. Czytałem ostatnio trochę na temat dogrzewacza i mam kilka pytań odnośnie tego urządzenia. Odnalazłem dzisiaj czujnik który znajduje się na podszybiu, odpiąłem go i zmostkowałem. Podłączyłem Vaga odpaliłem auto (temp ok 60stopni) zrobiłem test wyjść i słychać było jak dogrzewacz zaczyna świszczeć. Przychyliłem się i dotykając dłonią "rurki" wydechowej czuć było jak wylatuje powietrze/spaliny. Po pewnym momencie wziąłem zakładkę Błędy i wywaliło coś takiego 1409 przerwanie płomienia. Z czym to może być związane? i stawiam również na uszkodzony ten czujnik który znajduje się na podszybiu ponieważ podczas zeszłej zimy dogrzewacz w ogóle nie załączał . Proszę o jakieś rady bądź podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

macle
03-10-2011, 21:00
Witam jestem całkiem nowy na forum, ale nie całkiem surowy w grzebaniu w autach.
Dołączam się do tego tematu, ponieważ mam problemy z moim dogrzewaczem. Wzeszłej zimy zauważyłem, że nie zawsze włącza się owe ustrojstwo. Tak więc jak tylko nastała wiosna wymieniłem szczotki w pompce (niestety była martwa i wymagała ingerencji). Szczotki kupiłem gotowe (prawie gotowe), pompę wymontowałem.
Niestety pokusiło mnie aby odkręcić te cztery wkręty po stronie pompy, ponieważ miałem duże wytarcia na komutatorze. Pomimo tego nie doszedłem do komutatora (musiałbym rozgiąć blaszki z drugiej strony), a udało mi się ukręcić zardzewiały wkręt. Był tak zardzewiały, że nie szło rozdzielić elementów. Niezostało nić innego, jak przeciąć Dremelem cieniutką tarczką plastik wzdłuż całego wkrętu. Po takim odprężeniu i potraktowaniu odrdzewiaczem udało się wykręcić kikut wkrętu. Niestety nacięcie wykluczyło zastosowanie nowego wkrętu i musiałem ratować się cieniutką szpilką M2,5 i nakrętkami z obu stron. Przy okazji wymieniłem O-ring uszczelniający. Tak więc Panowie ODRADZAM wszystkim rozkręcanie pompy (no chyba, że cieknie lub jest zatarta lub są inne uzasadnione przypadki) bo może to źle się skończyć (chyba, że masz Dremela, narzynkę M2,5 i nie masz innego ciekawego zajęcia). Oczywiście to są moje doświadczenia i nie wszyscy muszą się z nimi zgadzać.
Ale niestety nie wiele pomogły te te zabiegi. Tak więc latem wyciągnąłem cały piecyk i rozebrałem w drobny mak i niestety nic niepokojącego nie znalazłem. Sitko całe w wyśmienitej formie, trochę nagaru w palniku oporności czujników temperatur właściwe. Poskładałem wszystko ładnie na nowych uszczelkach, założyłem piecyk skasowałem błędy i czekałem na zimę. W czasie czytania tego tematu doszedłem do wniosku, że taki włącznik umożliwiający symulowanie warunków temperatury na zewnątrz (automat, ciągle włączony lub ciągle wyłączony piecyk) jest świetnym rozwiązaniem Więc założyłem i wtedy okazało się, że mój piecyk chodzi jak chce. Po kilkakrotnych próbach odpalenia w końcu zajarzył sypnął iskrami w tłumika (miał prawo przy pierwszym odpaleniu) i ładnie nagrzał. Lecz następnych kilkanaście prób nie dało żadnych efektów.
Zacząłem więc zgłębiać bloki danych i zauważyłem niepokojące dane w grupie 18 blok 1 wartość 2. Pokazuje cały czas 270-300 stC. Włącza się wentylator i nic. Po kilkunastu próbach odpalania silnika, przełączania przełącznika symulującego zimno na dworze, w końcu zauważyłem, że nagle wartość w grupie 18 blok 1 wartość 2 spadła na 50 stC i piec ruszył nagrzał jak ta lala. Niestety po wyłączeniu silnika poczekaniu na wygaszenie podgrzewacza i kolejnej próbie zczytania VAG-iem znowu tem. wahała się 270-300 stC i piec ani rusz. Podejrzewam, że owa temperatura to odczyt czujnika płomienia. Zdjąłem jeszcze raz pokrywy z podgrzewacza i przemierzyłem czujnik ma ok 1 koma więc chyba ok, potraktowałem styki przewodów Kontaktem, połączyłem wszystko, lecz bez zmian. Wcześnie wyczytałem sposób z potencjometrem zamiast czujnika i tak zrobiłem. Nistety jeśli jest w stanie "letargu" to przy zmianach oporności w zakresie 1-5,7 koma cały czas pokazuje 270-310 stC. Po przerwaniu obwodu czujnika wywala błąd przerwy w obwodzie czujnika. Znowu po kilku, kilkunastu próbach włączenia, wyłączenia łapie właściwe temperatury i wówczas pokazuje dla 1koma ok 20 stC a przy zwiększaniu oporu zwiększa się wskazywana temperatura. Obmacałem i powyginałem wszystkie przewody, ruszałem i obstukiwałem wszystko co możliwe, lecz nie widać żadnego skutku i zależności. Jeśli ktoś jeszcze wytrwał przy tych długich opisach to przechodzę do pytań. Co oznaczają wartości w adresie 18 blok 1 (wg mnie 1- zasilanie, 2- temperatura czujnika płomienia, 3i4 temperatury wody i przegrzania), blok 2 (1- włączenie sterowania, 2- spełnienie warunków do pracy podgrzewacza), blok 3 (1- włączenie wentylatora, 2- włączenie pompki paliwa, 3- ?). Jaka może być przyczyna tak nistabilnego stanu pracy ustrojstwa, czy coś jeszcze wpływa na wskazania w blok 1 wartość 2.
Owe ustrojstwo to Eberspacher D5Z-F w Alhambrze z 2004 roku. Ktokolwiek ma jakieś pomysły (najlepiej poparte wiedzą i doświadczeniem) proszę o wskazówki.

Stefano
03-10-2011, 22:11
Witam. Czytałem ostatnio trochę na temat dogrzewacza i mam kilka pytań odnośnie tego urządzenia. Odnalazłem dzisiaj czujnik który znajduje się na podszybiu, odpiąłem go i zmostkowałem. Podłączyłem Vaga odpaliłem auto (temp ok 60stopni) zrobiłem test wyjść i słychać było jak dogrzewacz zaczyna świszczeć. Przychyliłem się i dotykając dłonią "rurki" wydechowej czuć było jak wylatuje powietrze/spaliny. Po pewnym momencie wziąłem zakładkę Błędy i wywaliło coś takiego 1409 przerwanie płomienia. Z czym to może być związane? i stawiam również na uszkodzony ten czujnik który znajduje się na podszybiu ponieważ podczas zeszłej zimy dogrzewacz w ogóle nie załączał . Proszę o jakieś rady bądź podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
Jak zmostkowałes czujnik, to go wykłucza jako niesprawny, pozostaje bład 1409, co wskazuje na problem z zasilaniem w paliwo; niesprawna pompka paliwa, albo padł sterownik pieca, masz tam chyba D5ZF.

Witam jestem...
.............
Owe ustrojstwo to Eberspacher D5Z-F w Alhambrze z 2004 roku. Ktokolwiek ma jakieś pomysły (najlepiej poparte wiedzą i doświadczeniem) proszę o wskazówki.
W blokach; 01 / 1. napięcie zasilania, 2. temp. ognia, 3. temp wejscia płynu i 4. temp płynu na wyjsciu. 02 / 1. czujnik temper. na podszybiu, 2. D+ z Alternatora.

Jaki błędy sieje piec?

szantis
03-10-2011, 22:21
Za co odpowiada pin 18 (wtyczka niebieska) w panelu climatronica? Pytam , bo nie wiem jaki ma wpływ jego podłączenie równolegle z zasilaniem dmuchawy bezpośrednio z akumulatora przy przeróbce na postojowe.

macle
04-10-2011, 06:13
Po dalszej analizie logów doszedłem do wniosku, że wartości w bloku 3 to będą:1- włączenie wentylatora, 2- włączenie świecy żarowej, 3- włączenie pompki paliwa.
Dziękuję Stefano za zainteresowanie moim problemem. Odnośnie błędów, to przed naprawą miałem 5 takich samych błędów, bodajże brak płomienia (ale nie jestem pewien, mogę sprawdzić w zapiskach jeśli to istotne). Natomiast po naprawie pomimo tego, że nie chce odpalić to nie wywala żadnych błędów nawet przy 40-50 krotnym odpalaniu pieca. Jedyne błędy jakie uzyskałem były podczas doświadczeń z potencjometrem. Przy rozłączeniu obwodu potencjometru temperatura powoli rosła do ponad 500 stopni i pokazał się błąd przerwy w obwodzie czujnika płomienia, a przy zwarciu wyrzuciło błąd zwarcia do masy w tym czujniku. Moim zdaniem te błędy zdiagnozował prawidłowo. Natomiast pytanie dlaczego przy sprawnym czujniku pokazuje 270-300 stC (z przebłyskami właściwej tem. od czasu do czasu) i nie wywala żadnych błędów a pomimo tego nie próbuje odpalić płomienia. Posiadam logi z doświadczeń z potencjometrem oraz z błędnymi odczytami tem. płomienia, może to coś wyjaśni.

Stefano
04-10-2011, 07:10
Za co odpowiada pin 18 (wtyczka niebieska) w panelu climatronica? Pytam , bo nie wiem jaki ma wpływ jego podłączenie równolegle z zasilaniem dmuchawy bezpośrednio z akumulatora przy przeróbce na postojowe.
Masz wiadomość na PW.
Po dalszej analizie logów doszedłem do wniosku, że wartości w bloku 3 to będą:1- włączenie wentylatora, 2- włączenie świecy żarowej, 3- włączenie pompki paliwa.
Dziękuję Stefano za zainteresowanie moim problemem. Odnośnie błędów, to przed naprawą miałem 5 takich samych błędów, bodajże brak płomienia (ale nie jestem pewien, mogę sprawdzić w zapiskach jeśli to istotne). Natomiast po naprawie pomimo tego, że nie chce odpalić to nie wywala żadnych błędów nawet przy 40-50 krotnym odpalaniu pieca. Jedyne błędy jakie uzyskałem były podczas doświadczeń z potencjometrem. Przy rozłączeniu obwodu potencjometru temperatura powoli rosła do ponad 500 stopni i pokazał się błąd przerwy w obwodzie czujnika płomienia, a przy zwarciu wyrzuciło błąd zwarcia do masy w tym czujniku. Moim zdaniem te błędy zdiagnozował prawidłowo. Natomiast pytanie dlaczego przy sprawnym czujniku pokazuje 270-300 stC (z przebłyskami właściwej tem. od czasu do czasu) i nie wywala żadnych błędów a pomimo tego nie próbuje odpalić płomienia. Posiadam logi z doświadczeń z potencjometrem oraz z błędnymi odczytami tem. płomienia, może to coś wyjaśni.

Zmieniłbym czujnik płomienia, a jak to nie pomoze to trzeba dobrać sie jednak do sterownika.

Pozdr.

macle
04-10-2011, 07:22
Wydaje mi się, że czujnik jest ok. Chyba te doświadczenia z potencjometrem mnie przeświadczyło w tym przekonaniu. Niestety ja też podejrzewam sterownik. Już sprawdzałem ile on kosztuje i o jeeeeeejku. Stefano co myślisz pisząc "trzeba się dobrać do sterownika". Czy jest sens go rozpruć. Czy bardziej myślisz o sofcie?

adadur
04-10-2011, 20:42
No to z KUBA1991 chyba krążymy wokół podobnych problemów.
Mianowicie układ został odświeżony:
- wymienione szczotki na pompce wody
- przejrzany wentylator nagrzewniczki
- sprawdzona świeca żarowa (ładnie grzeje)
- sprawdzone siteczko (w bardzo ładnym stanie)
Dodatkowo zamontowano przełącznik 3-pozycyjny.
Podłączyłem VAGa i skasowałem 5x błąd 1409, wszedłem w tyb TEST i wentylator w nagrzewnicy chodził, w drugim teście pompka szybko pykała.
Przy odpalonym silniku i próbie uruchomienia w trybie MANUAL układ ruszył - obroty w nagrzewnicy raczej dość spokojne. Pracował tak parę minut i się wyłączył - nagrzewniczka zrobiła się gorąca (nie wiem czy od płynu silnika czy grzała) a z wydechu leciało ciepłe "powietrze". Silnik już się rozgrzał. Układ ponownie za nic nie chciał się odpalić - za każdą próbą łapał błąd 1409. Przy każdym podejściu na 0,5 sek lub 1 sek wentylator w nagrzewnicy się załączał - po czym łapał błąd.
Padło stwierdzenie że układ po montażu pompki wody i nagrzewnicy jest zapowietrzony i trzeba przegonić auto. Po przjechaniu kilkunastu km na całkiem rozgrzanym aucie w tybie manual nagrzewnica nie odpaliła - nie wiem czy to przez zabezpieczenie temperaturowe piecyka (płyn przecież blisko 90st.C ma) czy też nałapał błędów 1409 (lapek padł nie było możliwości spr.).
Więc, pompa wody chodzi, pompa paliwa chodzi (jak piecyk pozwoli), wentylator piecyka chodzi, świeca sprawna.
Zobaczymy auto się odpowietrzyło pewnie i co jutro rano i po skasowaniu błędów będzie.
Powoli podejrzenie mogły by paść na sterownik ale mimow szystko potrafi wysterować pompą paliwa.
Została sprawa czujnika płomienia, bo czujnika temp. płynu w piecyku raczej nie biorę pod uwagę.

Inna nieco kwestia - dlaczego w kostce czujnika temp. na podszybiu nie ma napięcia - wstępnie to nie przeszkadza bo wymuszamy na razie w trybie manual ale będzie trzeba coś z tym zrobić bo inaczej tryb AUTO się nie odpali.

Na koniec zrzut logów (Galaxy rocznik 2002):
błędy:
Address 18: Aux. Heat Labels: NONE
Control Module Part Number: 7M3 815 071
Component and/or Version: HEIZG. B/D5W 0001
Software Coding:
Work Shop Code:
5 Faults Found:

01491 - Glow-Plug for Heater (Q9)
29-00 - Short to Ground
29-00 - Short to Ground
29-00 - Short to Ground
29-00 - Short to Ground
29-00 - Short to Ground
bloki mierzone:
Tuesday 4 October 2011 19:28:52
7M3 815 071 HEIZG. B/D5W 0001

Group A: '001
Voltage Temperature Temperature Temperature
Marker STAMP V °C °C °C
0.01 12.26 40.0 43.0 44.0
0.39 12.26 40.0 43.0 44.0
0.82 12.26 40.0 43.0 44.0
1.26 12.26 40.0 43.0 44.0
1.69 12.26 40.0 43.0 44.0
2.12 12.26 40.0 43.0 44.0

Group A: '002
Marker STAMP
0.01 ON OFF N/A N/A - przełącznik w trybie WYŁĄCZONE
1.28 ON OFF N/A N/A
2.23 ON OFF N/A N/A
3.21 ON OFF N/A N/A
4.20 ON OFF N/A N/A - tu przełączone w tryb MANUAL
5.17 ON ON N/A N/A
6.16 ON ON N/A N/A
7.12 ON ON N/A N/A
8.08 ON ON N/A N/A
9.05 ON ON N/A N/A
10.02 ON ON N/A N/A
11.02 ON ON N/A N/A
12.32 ON ON N/A N/A
13.63 ON ON N/A N/A
14.91 ON ON N/A N/A
15.23 ON OFF N/A N/A - przełącznik w trybie WYŁĄCZONE
15.55 ON OFF N/A N/A
15.86 ON OFF N/A N/A
16.18 ON OFF N/A N/A
16.52 ON OFF N/A N/A
16.84 ON OFF N/A N/A
17.18 ON OFF N/A N/A
17.49 ON OFF N/A N/A
17.83 ON OFF N/A N/A
18.15 ON OFF N/A N/A
18.48 ON OFF N/A N/A
18.80 ON OFF N/A N/A
19.14 ON OFF N/A N/A
19.46 ON OFF N/A N/A
19.80 ON OFF N/A N/A
20.11 ON OFF N/A N/A
20.45 ON OFF N/A N/A

Group A: '003 - tu występowało ów zjawisko załączenia na 0,5 do 1 sek.
Marker STAMP
0.00 OFF OFF OFF Blower Off - przełącznik w trybie WYŁĄCZONE
2.10 OFF OFF OFF Blower Off
3.37 OFF OFF OFF Blower Off
4.22 OFF OFF OFF Blower Off
5.09 OFF OFF OFF Blower Off
5.53 ON ON OFF Blower Off - tu przełączone w tryb MANUAL
5.96 ON ON OFF Blower Off
6.38 ON ON OFF Blower Off po ułamku sek. się rozłączył
6.80 OFF OFF OFF Blower Off
7.22 OFF OFF OFF Blower Off - przełącznik ponownie w trybie WYŁĄCZONE
17.45 OFF OFF OFF Blower Off
17.89 ON ON OFF Blower Off - tu przełączone w tryb MANUAL
18.33 ON ON OFF Blower Off
18.76 ON ON OFF Blower Off
19.20 ON ON OFF Blower Off po chwili się rozłącza
19.63 OFF OFF OFF Blower Off
20.07 OFF OFF OFF Blower Off
20.51 OFF OFF OFF Blower Off

Group A: '004
Marker STAMP
0.00 Pump OFF N/A N/A N/A
w gr. 004 nic się nie działo

Stefano
05-10-2011, 00:51
Wydaje mi się, że czujnik jest ok. Chyba te doświadczenia z potencjometrem mnie przeświadczyło w tym przekonaniu. Niestety ja też podejrzewam sterownik. Już sprawdzałem ile on kosztuje i o jeeeeeejku. Stefano co myślisz pisząc "trzeba się dobrać do sterownika". Czy jest sens go rozpruć. Czy bardziej myślisz o sofcie?

Naprawiam takie i inne sterowniki.

..............
.........

Inna nieco kwestia - dlaczego w kostce czujnika temp. na podszybiu nie ma napięcia - wstępnie to nie przeszkadza bo wymuszamy na razie w trybie manual ale będzie trzeba coś z tym zrobić bo inaczej tryb AUTO się nie odpali.
........

Po co wklejasz takie same błędy, wiadomo jak jest błąd 1491 zwarcie swiecy do masy, a swieca dobra, to masz uszkodzony sterownik i piec musi się wyłączyć

W twoim modelu auta, gdzie jest juz chyba piec D5ZF napiecie w kostce czujnika jest po alternatorze, czyli pojawi sie po uruchomieniu silnika.

Pozdrawiam.

macle
05-10-2011, 06:15
[QUOTE=Stefano;1717149]Naprawiam takie i inne sterowniki.

Stefano po Twoich wcześniejszych pejoratywnych wpisach na temat D5ZF (a zwłaszcza jego sterownikach) zaczynam się zastanawiać nad kupnem używanego po przeglądzie D5WZ (ten wg Ciebie jest OK!). W związku z tym mam pytanie, czy można go tak bezkarnie podmienić (mocowanie, tłumik, rura doprowadzająca powietrze, przewód paliwowy, a zwłaszcza przyłącze elektryczne). No właśnie, z mocowaniami to sobie chyba poradzę, ale jak z podłączeniem. Czy wtyczki w D5WZ i D5ZF są takie same, a jeśli nie to czy można przełożyć z D5ZF do D5WZ.
Stefano rozumiem, że jesteś gotowy pochylić się nad moim piecykiem. Powiem szczerze, że wyjazd do Ciebie to raczej nie wchodzi w rachubę (mieszkam pod Toruniem tak, że cała wycieczka to by było prawie 1000km), ale może mógłbym Ci wysłać przesyłką? No i czy jesteś w stanie oszacować na podstawie tych wszystkich moich opisów przybliżony koszt naprawy?

polo79
06-10-2011, 11:30
Drodzy Forumowicze - ponieważ dużymi krokami zbliża się zima muszę naprawić dogrzewacz silnika. Najlepiej było by udać się do Naszego Stefano ale niestety mam do niego ponad 300 km :027:
Czy macie jakiś polecany Warsztat - Servis dogrzewaczy silników na terenie województwa łodzkiego ?