Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18

doktorek35
26-05-2015, 22:15
Sztyft jest praktycznie bezawaryjny.Dimmer dostaniesz praktycznie w każdym sklepie motoryzacyjnym- to jest płyn dwuskładnikowy.Możesz użyć też innej aktywnej piany.Wymieszaj koncentrat z wodą 50/50( używając wrzątku.) Operację powtórz 2 razy tak co 2-3 godziny i będzie ok.Potem przedmuchaj powietrzem z każdej strony , wszystkie otwory palnika i osusz go (może być opalarka,suszarka do włosów) .W otworze palnika gdzie wchodzi sztyft jest siatka - pamiętaj nie ruszaj jej niczym!!!Jest w siatce dziura i tak ma być.

tyger
06-06-2015, 21:51
Witam od pompki w dół wychodzą 2 węże gumowe, które łączą się z rurkami. Powiedzcie mi jaki jest ich rozmiar, bo jeden mi szlak trafił

peters
07-06-2015, 11:53
Sztyft jest praktycznie bezawaryjny.Dimmer dostaniesz praktycznie w każdym sklepie motoryzacyjnym- to jest płyn dwuskładnikowy.Możesz użyć też innej aktywnej piany.Wymieszaj koncentrat z wodą 50/50( używając wrzątku.) Operację powtórz 2 razy tak co 2-3 godziny i będzie ok.Potem przedmuchaj powietrzem z każdej strony , wszystkie otwory palnika i osusz go (może być opalarka,suszarka do włosów) .W otworze palnika gdzie wchodzi sztyft jest siatka - pamiętaj nie ruszaj jej niczym!!!Jest w siatce dziura i tak ma być.

Informacja na wagę złota. Kto nie wie to zacznie czyścić i po sprawie. Czy ktos dysponuje sprzedażą sprawnych palnikow do D3 i D5 ? Bo jak sięgam pamięcią to jeden tak rozwalilem,tylko nie pamietam jaki to był model.

doktorek35
07-06-2015, 18:51
Czy ktoś dysponuje sprzedażą sprawnych palnikow do D3 i D5 ?

Mam jakieś sprawne palniki D3/5.Jak będziesz potrzebował to pisz na PW.

Hambra2
09-06-2015, 21:19
Witam
Ile wat pobiera pompka obiegowa PAA 12V 0392020043 ?
pzdr

bartixr
09-06-2015, 21:30
około 4 W

Hambra2
09-06-2015, 21:36
dzięki serdeczne za szybką odpowiedź
pzdr

tyger
12-06-2015, 07:27
Witam od pompki w dół wychodzą 2 węże gumowe, które łączą się z rurkami. Powiedzcie mi jaki jest ich rozmiar, bo jeden mi szlak trafił
Panowie bo zaraz muszę iśćdo sklepu i kupić kawałek tego węża ktoś może wie jaki to ma być wąż ?

Stefano
12-06-2015, 22:44
Witam
Ile wat pobiera pompka obiegowa PAA 12V 0392020043 ?
pzdr
Bez obciązenia około 5 W, ale już z płynem to około 2,0 A prądu czyli ponad 20 W.

Hambra2
13-06-2015, 15:36
To jednak spora różnica.
Dzięki Stefano za konkretną i szybką odpowiedź.
pzdr

peters
13-06-2015, 22:53
Koledzy dziś przyjechał do mńie kolega z rodziny i ma nowy nabytek Turana z 2006 r,i nie sprawne urządzenie Thermo Top 5. Od czego zacząć diagnozę ? Jakieś podpowiedzi ? Idzie coś zrobić bez podłączenia Vag'a ?

Stefano
14-06-2015, 10:12
Piec TT V /fał/, nie pięć, to urzadzenie cyfrowe, w Touranie siedzi jako dogrzewacz lub ogrzewanie postojowe. Mozna zdiagnozować VCDSem lub innym programem i odpowiednim interfejsem, który ma możliwość komunikacji przez CAN.
Zwykłym VAGiem tego nie ogarniesz.

peters
14-06-2015, 11:19
Dzięki kolego Stefano,jak coś będzie grubszego do pracy naprawiasz takie TT V ?

Stefano
15-06-2015, 19:30
Tak, robimy wszystkie piece, oczywiscie i z Turana, od wielu lat...

krokodyl901
18-06-2015, 11:46
koledzy w Alhambrze z 2009r. silnik BRT. Co steruje pracą elektrycznej pompki płynu chłodzącego ?- nie mam przekaźnika 430 są przekaźniki o nr: 361, 454, 456. Po wyłączeniu silnika nie słyszę pracy pompki - pracuje jak podam napięcie na kostkę. Czy może zależy to od temperatury powietrza?

peters
19-06-2015, 16:53
Koledzy w aucie kumpla tj.w Touranie błędy sksowane ,było ich kilka i próba pieca wykonana także jest nadzieja ze jak przyjdą chłody to webasto będzie podgrzewać ciecz. Można jakoś przerobić ten piec na pstryczek na 3 razy ? Tak jak w SGA ? Zdradzi ktos tajemńice jak to zrobić ?

Stefano
19-06-2015, 22:20
koledzy w Alhambrze z 2009r. silnik BRT. Co steruje pracą elektrycznej pompki płynu chłodzącego ?- nie mam przekaźnika 430 są przekaźniki o nr: 361, 454, 456. Po wyłączeniu silnika nie słyszę pracy pompki - pracuje jak podam napięcie na kostkę. Czy może zależy to od temperatury powietrza?

Pisałem ci na innym forun, masz awarię zwykłego przekaźnika 109 sterujacego pompką, lub jego brak. Steruje nią centralna elektryka auta.

Koledzy w aucie kumpla tj.w Touranie błędy sksowane ,było ich kilka i próba pieca wykonana także jest nadzieja ze jak przyjdą chłody to webasto będzie podgrzewać ciecz. Można jakoś przerobić ten piec na pstryczek na 3 razy ? Tak jak w SGA ? Zdradzi ktos tajemńice jak to zrobić ?

Pisałem ci wcześniej, to piec cyfrowy sterowany CANem, nie ma mozliwości sterowania przełącznikiem. Można ten piec TTV z Tourana przeronić na postojówkę, ale trzeba wymienić mu w środku płytkę sterujacą, czyli elektronikę, na 1K0xxxx005, bo teraz ma jak rozumię tylko dogrzewacz z końcówką oznaczenia xxxx065, lub xxxx071. Po włożeniu tej właściwej płytki na FISie licznika pojawi mu się w MENU, dodatkowa funkcja ogrzewania postojowego z możliwością ustawienia czasów włączania piecyka.
Można to sterować też z pilota Telestartem np. T91R
Aby działały nawiewy w środku trzeba wymienić konsolę sterujacą klimatyzacją tą z trzema manipulatorami, tak aby w tym środkowym na dole był przycisk odpalenia pieca / taki z 3-ma płomykami /.

peters
20-06-2015, 12:07
Dzieki za obszerne info kolego Stefano.

rafalsiem
24-06-2015, 18:15
Witam ponownie,

możecie podpowiedzieć, czy jak mam na VAG-u błąd świecy żarowej (Alhambra 2000, piec D5W) tj. "zwarcie do masy" to padła świeca dogrzewacza i należy ją wymienić?

I czy ktoś z Was ma na sprzedać sztyft/kołek żarowy do takiego dogrzewacza? W jakiej cenie?

Dzięki.

doktorek35
24-06-2015, 18:49
Może też być problem ze sterownikiem.Zacznij od sprawdzenia świecy.

krokodyl901
24-07-2015, 18:50
Witam! W jaki sposób ściągnąć wentylator z osi silnika (wentylator powietrza do pieca D5Z-F)? zsunąć czy odkręcić jakiś patent? lekko poważając obawiam się że pęknie. silnik trochę ciężko wchodzi na obroty 9V i dość szybko się zatrzymuje. Opis demontażu łożysk znalazłem. Pozdrawiam

doktorek35
25-07-2015, 16:40
Dolną część ośki silniczka umieść bezpiecznie i trwale w imadle tak by nie przesunąć jej podczas ściągania śmigła .Od góry tam gdzie wchodzi śmigło w ośkę zapuść kropelkę np.WD40 .Jedną ręką kręć śmigłem (będziesz czuł jakiś opór) a kombinerkami uchwyć za górne wypusty silniczka i delikatnie podciągaj w górę.
To jest mój sposób ale może ktoś ma lepszy....

kubabike
27-07-2015, 06:52
aby zdjąć wentylator z ośki polecam duży kuchenny nóż a nawet dwa. :619:

Stefano
27-07-2015, 22:55
Nie można podważać wiatraka nożami lub czym innym, bo się przesunie wirnik silniczka na łożyskach, to już lepszy sposób podaje wyżej kolega doktorek35 .

krokodyl901
29-07-2015, 07:54
Witam! Przy Waszej pomocy udało się! Jednak przestrzegam kto nie dysponuje ściągaczem i praską oraz cierpliwością i doświadczeniem niech lepiej dogada się z kimś kto to może zrobić.
Opis moich czynności i zmodyfikowanych różnych informacji:
Korpus wentylatora umieściłem w imadle. Dolną część ośki silniczka umieść bezpiecznie i trwale w zacisku (ja na ośkę nałożyłem rurkę gomową, a zacisk oparł się o obudowę łożyska) tak by nie przesunąć jej podczas ściągania śmigła .Od góry tam gdzie wchodzi śmigło w ośkę zapuść kropelkę np.WD40 . Kręć śmigłem (będziesz czuł jakiś opór) i delikatnie podciągaj w górę (ja podłożyłem dwa noże). Śmigło podgrzałem lekko (ok 50 st.C) opalarką.
Po zdjęciu śmigła i odkręceniu silnika.
Najpierw koniecznie musisz obmierzyć silniczek, ile ma wystawać ośka po obydwu stronach oraz zaznaczyć położenie dekielka. Ale masz mieć do tego taki malutki ściągacz, ja zdejmuję obydwa, bo przy składaniu jest łatwiej precyzyjnie to ustawić. Najpierw ściągamy dekielek od strony szczotek – szczotkotrzymacz zostanie w korpusie a szczotki nie spadną. Uwaga (w dekielku od strony szczotek) jest podkładka sprężysta, wiec nie można jej zgubić. Wyciskamy wirnik z korpusu. Zaznaczamy magnesy. Po przeciwnej stronie szczotkotrzymacza łożysko jest zabezpieczone podkładką miedzianą. Najpierw należy zaprawić łożysko w dekielek, to po przeciwnej stronie szczotek, zabezpieczyć tą podkładką, aby się nie wysuwało i nie obracało w obudowie. Włożyć w stojan magnesy i zabezpieczyć magnesy sprężyną. Wprasować w to wirnik, aby tyle samo wystawał co wcześniej(dobrze jest zrobić ogranicznik - cylinderek). Następnie drugie łożysko wkładamy w drugi dekiel ten od szczotek, ale pod niego dajemy ta sprężystą podkładkę. Wrzucamy plastykowy trzymacz szczotek, uwaga na szczotki / rozchylamy je na komutator/ i wprasowujemy drugi dekiel tak aby nie przesunąć już ośki. Zabezpieczamy wszystko wąsami. Łożyska – 4/13/5mm -1340HH Przy zakładaniu wiatraka użyć szczelinomierza.
Nie posługiwać się młotkiem nawet małym, bo wirnik przesunie się na ośce, albo magnesy się przemieszczą do góry, a wtedy to już nieszczęście, trzeba rozbierać od nowa.

pawlik835
01-09-2015, 19:55
Witam.
Mam pytanie o piecyk D5Z-F.
Nie włączał mi się jak było zimno tzn. około -7 stopni i zimny silnik, a jako że idzie do zimy postanowiłem coś z tym zrobić. Podłączyłem VAG wybrałem ogrzewanie wnętrza i sprawdziłem błędy wyskoczył 5 x 01491 czyli świeca wiadomo parę razy próbuje i wyłącza się całkowicie. Wykasowałem błędy i zrobiłem test. Start i słychać jakby coś się włączało ale nie do końca następny krok i cisza (test jest tak jakby w dwóch krokach). Więc moje pytanie brzmi czy to tylko ta świeca? Jaki ona ma symbol w tym dogrzewaczu czy jest to ten sztyft. Czy jak to wymienię to ruszy? Jakie ogólnie są objawy ruszenia piecyka z VAGa dymi jak przy włączonym?

Stefano
02-09-2015, 00:47
Pieca D5ZF nie odpalisz VAGiem, mozna nim zrobić jedynie test dmuchawy i pompki paliwa. W tym piecyku jest sztyf zarowy i jesli sieje błędy przepalonej swiecy, to na 99% masz w nim uszkodzony sterownik. Koszt nowego sterownika to 860 zł, ale i tak sie uszkodzi. Lepszym rozwiązaniem i tańszym jest założenie hybrydy.

pawlik835
02-09-2015, 06:16
Witam.
Żeby wykluczyć ten 1% to muszę kupić drugi sztyft czy można to sprawdzić VAGiem?Gzieś czytałem że wymonowuje się sztyft podłącza się VAGa i się sprawdza i jeżeli błąd świecy to świeca a jeżeli inny to sterownik.
Wiadomo co wydać 100zł to nie 800zł poza tym że mówisz nowy i tak nie wytrzyma.
I jaką hybrydrę masz na myśli?Piecyk D5WSC?Coś polecisz?
Dobrze by było mieć tą funkcję na zimę.

doktorek35
02-09-2015, 07:26
Tak jak pisze Stefano - masz uszkodzony sterownik.Zakup sztyftu to strata kasy.Wywal ten złom D5Z-F i załóż stary poczciwy D5WZ i będziesz miał spokój.

pawlik835
02-09-2015, 09:14
Tak jak pisze Stefano - masz uszkodzony sterownik.Zakup sztyftu to strata kasy.Wywal ten złom D5Z-F i załóż stary poczciwy D5WZ i będziesz miał spokój.
Z całym szacunkiem rozumiem Twoją wypowiedź jednak to tak jakbyś powiedział wymień ten samochód na inny bo stary poczciwy sprzed 2000r bo tamte są wypróbowane. Ja chcę się upewnić że to faktycznie sterownik więc Twoja wypowiedź niczego nie wnosi do tematu. Poczekajmy jak ktoś w tym fachu się wypowie jak to sprawdzić oraz odpowie na pytania.
Pozdrawiam.

taxidriver
02-09-2015, 19:20
Z szacunkiem temat wałkowany od kilku lat było już nie raz, stefano wie co pisze i ja mu wierzę, kilku znajomych ma już hybrydy i są zadowoleni. Jeśli chodzi o wypowiedź innych poszukaj w tym temacie zacznij tak ok 150 strony ( tak chyba pamiętam) tam się pojawia d5zf . Ja się pożegnałem z eberem mam webasto z mercedesa wsadzone, kostki zamienione i trochę zabawy, z kablami, przewodami wodnymi i mam odpalane teraz z pilota i klawisza.

doktorek35
03-09-2015, 07:18
Z całym szacunkiem rozumiem Twoją wypowiedź jednak to tak jakbyś powiedział wymień ten samochód na inny bo stary poczciwy sprzed 2000r bo tamte są wypróbowane. Ja chcę się upewnić że to faktycznie sterownik więc Twoja wypowiedź niczego nie wnosi do tematu. Poczekajmy jak ktoś w tym fachu się wypowie jak to sprawdzić oraz odpowie na pytania.
Pozdrawiam.
Nie wnoszę nic do tematu tylko Ci potwierdzam że Stefano ma rację.Temat D5Z-Fa był tyle razy podnoszony na tym forum.
Nie spotkałem nigdy D5Z-Fa który by miał spalony sztyft. W ogóle nigdy nie spotkałem spalonego sztyftu (nie świecy żarowej) czy to w D5Z-F czy innym eberze. Uszkodzenie sterownika objawia się różnymi błędami np.błąd pompy paliwa,sztyftu.Ci co się upierali kupowali sztyfty (czasem dwa na zapas), zmieniali pompy paliwa.Nic to nie dało tylko była strata kasy.
Nie chcę Ci odbierać prawa do eksperymentów/prób ale po to jest to forum by coś wnieść do tematu ,coś podpowiedzieć by ktoś zaoszczędził trochę czasu i kasy.
Nie mówię byś zmieniał cały samochód. Problemem jest piec D5Z-F który niestety okazał się porażką producenta (myślę oczywiście o sterowniku.)
W tym przypadku najlepszym wyjściem jest zamiana piecyków bo właśnie tamte inne są wypróbowane i mniej awaryjne.
Nie musisz kupować sztyftu.Po prostu go wymontuj i podłącz do niego zasilanie 8V lub na krótką chwilę 12V i tak sam to sprawdzisz.

Haymaker
12-09-2015, 05:41
Witam g:)

posiadam mondeo 2011 2.0 ecoboost 240 KM z webastem i mam chyba mały problem gdy uruchamiam pilotem webasto na wyświetlaczu samochodu pokazuje mi się napisz ''ogrzewanie pomocnicze włączone'' i agregat w ogóle nie startuje.. :/ a gdy ustawie w aucie w programie ze ma się włączyć tego i tego dnia o tej i o tej godzinie tez nic się nie dzieje :/ czym to może być spowodowane silnik jest zimny na dworze około 6-10 stopni a zeszłej zimny normalnie działało wszystko...

Ani silnik sie nie dogrzewa ani kabina pojazdu :/

pozdrawiam i czekam na jakaś podpowiedź :?::shock::619:

Stefano
12-09-2015, 08:08
Wygłada mi to na niesprawny piecyk. Układ programowania czasu startu piecyka w aucie działa, jest wiec podawany sygnał startu do pieca, a ten nie podejmuje pracy.
Trzeba zdiagnozować piec. Sprawdż najpierw czy ma zasilnie +12 V na grubym czerwanym kablu na wtyczce pieca, bo moze to być tylko przepalony bezpiecznik.

mm32
14-09-2015, 20:13
Na dobry początek zrestartuj webasto (AHCM) np po przez ELMConfiga-nim także odczytasz ewentualne błędy na piecyku.

peters
18-09-2015, 11:48
Koledzy pytanie dla znawców tematu. Mam chcieć kupic Vw Sharana rocznik 2004-2006 powiecie mi jaki dogrzewacz tam siedzi i na co sie przygotować,gdyby nie był sprawny. Podziekowal.

Stefano
18-09-2015, 22:39
W tych rocznikach siedzi już niestety piec D5ZF, mocno ułomny z wadliwą elektroniką. Będziesz miał z nim kłopot, chyba że zwrócisz sie o pomoc, to go ci wykastruję i przerobię na bardzo ładne i nieawaryjne cacko.

peters
21-09-2015, 02:08
To ju mnie pocieszyłes. To lipa na maxa.Wizyta u Ciebie sama przyjemność. Dobrze wiedzieć to potarguje sie jeszcze o cenę auta,skoro siedzi tam takie dziadostwo. Podziekowal kol.Stefano.

Marian66
03-10-2015, 16:18
Mam EBERSPACHER D2 25202
Po wlaczeniu pompka podaje paliwo i ropa sie zapala, leca gorace spaliny z wydechu i po 30 sekundach pompka przestaje pracowac i ogrzewacz zwalnia do wylaczenia sie
niemam juz glowy do niego, wymienilem swiece, siteczko i kupilem nowa komore spalania i dalej mam to samo, najdziwniejsze ze nie widzi go interfrej diagnostyczny Edith po podlaczeniu go do przewodu niebiesko/bialego
czy ktos mi moze udzielic cennej porady

Stefano
03-10-2015, 22:57
Czujniki sprawdzałeś? Sterownik może szwankować, trzeba podmienić na sprawdzony sterownik i masz przyczynę...

Marian66
04-10-2015, 10:39
Tak na zielonej przy 23 st = 1,083 k oma
ziolona- niebieska = 56 k oma

Marian66
04-10-2015, 15:05
Stefano jaki jest przyblizony koszt naprawy sterownika bo wychodzi na to ze on jest uszkodzony

klocky
04-10-2015, 19:37
Mam pytanko: jakiej mocy jest silnik wentylatora w D5Z-F i czy często zdarzają się usterki typu uwalone uzwojenie lub szczotki.

doktorek35
04-10-2015, 21:57
Silnik D5Z-F to 8,6 V a jego usterki na pewno rzadziej niż usterki sterownika.

klocky
05-10-2015, 10:54
Napięcie pracy to juz coś ale potrzebuję moc lub prąd :)

Stefano
05-10-2015, 23:36
Prąd silniczka to około 1 A bez wiatraka, a około 3-4 A z wiatraczkiem, oczywiście przy stałym zasilaniu 8,6 V.
Nie szukaj usterki w silniczku, czyba ze wiatrak jest osadzony za blisko obudowy i obciera.
Masz raczej uszkodzony sterownik!

Marian66
06-10-2015, 13:26
Po podlaczeniu nowego sterownika ECU pojawily mi sie nastepujace bledy

AF 11 Undervoltage cutout
F1 11 Undervoltage cutout
F2 62 Setpoint value interruption

Prosze o interpretacje tych bledow, przyczym swieca, sitko, komora spalania i sterownik ecu sa nowe sprawne
Test wykonalem przy pomocy diagnozy Edith
Airtronic D2 25 2202 model
akumulator 100Ah naladowany i sprawny

Podczas testu Edith napiecie w airtronicu spadlo do 8,5v poczym wykonalem drugi test na sprawnym airtronic d2 i w testerze napiecie
spadlo do 11,4v obydwa testy wykonane na tej samej bateri
czyzby dmuchawa lub pompka mogla byc uszkodzona i robic taki spadek napiecia?

klocky
06-10-2015, 17:25
Dzięki Stefano, tych danych mi trzeba było. Awaria usunięta rzeczywiście wywaliło MOSFETA sterującego motorkiem. Już wymieniłem i jest OK. Pozdrawiam!

Stefano
06-10-2015, 18:51
Po podlaczeniu nowego sterownika ECU pojawily mi sie nastepujace bledy

AF 11 Undervoltage cutout
F1 11 Undervoltage cutout
F2 62 Setpoint value interruption

Prosze o interpretacje tych bledow, przyczym swieca, sitko, komora spalania i sterownik ecu sa nowe sprawne
Test wykonalem przy pomocy diagnozy Edith
Airtronic D2 25 2202 model
akumulator 100Ah naladowany i sprawny

Podczas testu Edith napiecie w airtronicu spadlo do 8,5v poczym wykonalem drugi test na sprawnym airtronic d2 i w testerze napiecie
spadlo do 11,4v obydwa testy wykonane na tej samej bateri
czyzby dmuchawa lub pompka mogla byc uszkodzona i robic taki spadek napiecia?

011 Wyłączenie pod napięciowe. Napięcie w czasie pracy ogrzewania w czasie dłuższym niż 20s spadło poniżej 10,5 V
062 Przerwa na potencjometrze wyłącznika potencjometrycznego, zegara modułowego powietrznego lub miniregulatora airtronic. Sprawdzić przewody i wyłącznik (potencjometr) ewentualnie wymienić.

Przyslij ten piec, tak jak rozmawialiśmy to go zrobimy.
Pozdrawiam.

wegorz-pwo
07-10-2015, 06:50
Szanowni,

Niedawno kupiłem Galaxy 2004 1.9 TDI 85KW.
Sprawdzałem kablem podpiętym pod kompa webasto. Była możliwość sprawdzenia 2 danych. Po jednym z testów słychać było wydmuch z rury webasto więc założyłem, że działa i jest sprawne.
Dziś kiedy jest już mały przymrozek odpaliłem samochód, ale webasto nie włączyło się. Czemu???? Czemu się nie załączyło? :(
Co sprawdzać i jak? Czy sam mogę to zrobić? nie mam dostępu do kanału.

Dodam, że wymieniałem wymieniałem ostatnio termostat i póki co samochód po ok 10km łapał 90st.C i trzymał tą temperaturę.

No ale co z tym webasto?

Pomocy

taxidriver
07-10-2015, 19:36
Chłopie jest 300 stron o piecyku poczytaj napisz co diagnozowałeś? Czym i jakie wyniki nikt nie zgadnie coś założył i jak ci wyszło. Odpal jeszcze raz kompa wejdź w ogrzewanie i sprawdź błędy zapisz je jak są, a potem skasuj następnie bloki diagnostyczne. ALE NAJPIERW poczytaj temat który ci podkleił kolega... Inaczej nie będziesz wiedział o czym czytasz i co diagnozować.

wegorz-pwo
07-10-2015, 21:25
Jutro podepne pod kompa. A powiedzcie ile kosztuje remont tego webasto. A forum przelecialem i nie ma takich objawow. Czy jesli wykasuje bledy to jest szansa ze ustrojstwo ruszy?

J@colo
07-10-2015, 21:33
Kasowanie błędów w tym przypadku niewiele pomoże, najpierw trzeba zdiagnozować usterkę i naprawić i dopiero wykasować błędy.

Stefano
07-10-2015, 21:53
Szanowni,

Niedawno kupiłem Galaxy 2004 1.9 TDI 85KW.
Sprawdzałem kablem podpiętym pod kompa webasto. Była możliwość sprawdzenia 2 danych. Po jednym z testów słychać było wydmuch z rury webasto więc założyłem, że działa i jest sprawne.
Dziś kiedy jest już mały przymrozek odpaliłem samochód, ale webasto nie włączyło się. Czemu???? Czemu się nie załączyło? :(
Co sprawdzać i jak? Czy sam mogę to zrobić? nie mam dostępu do kanału.

Dodam, że wymieniałem wymieniałem ostatnio termostat i póki co samochód po ok 10km łapał 90st.C i trzymał tą temperaturę.

No ale co z tym webasto?

Pomocy

Po co założyłeś nowy temat, kiedy masz już taki na górze, podwieszony?
Pewnie Moderator go wytnie i przekopiuje tam nasze posty.

To tak na początek, ty nie masz webasto tylko dogrzewacz firmy Eberspacher. Webasto to też firma która robi piece typu dogrzewacze i ogrzewania postojowe!

Jaki dokładnie jest rocznik twojego auta? W profilu czytam 2005, to miałbys piec już ten kiepski D5ZF, a jesli 2004 /jak piszesz w poście/ to masz szczęscie, bo w Galaxy jeszcze piwinen być D5WZ.

wegorz-pwo
08-10-2015, 15:03
Stefano. Mam rocznik 2004.

taxidriver
08-10-2015, 18:41
Dziś kiedy jest już mały przymrozek odpaliłem samochód, ale webasto nie włączyło się. Czemu???? Czemu się nie załączyło? A forum przelecialem i nie ma takich objawow. jest szansa ze ustrojstwo ruszy? Jakich objawów ??? Nic nie napisałeś tylko pytasz się czy ktoś potrafi wróżyć ze szklanej kuli.Jak piszesz masz kabel to podepnij wejdź w błędy i to tu przepisz jeszcze wejdź do dr... Google i poszukaj co one oznaczają pokombinuj.

wegorz-pwo
08-10-2015, 20:12
ej no bez nerwów.
nie ma błędów sprawdzone

Stefano
09-10-2015, 22:01
Stefano. Mam rocznik 2004.
Zitentyfikuj piec! Jaki masz tłumik, czy spaliny z pieca idą w dól i do tyłu w kierunku koła zapasowego to byłby D5WZ, czy spaliny wychodza z pieca w dół i do przodu auta, a później dopiero ostrym kolankiem do tyłu, to byłby D5ZF.

bartek-gigi
10-10-2015, 09:13
Witam jestem w trasie(wlaczylem webesto i walnalem sie w kime ale po pewnym czasie zrobilo sie chlodno), mam w swoim Galaxy 00' dogrzewacz(który jak domniemam wlacza sie wlacznikiem miedzy obiegiem wewnętrznym a klima) i webasto, założony sterownik kolo regulacji swiatel. Ale jak włączam je ręcznie to słychać przekaźnik za schowkiem i z tylu nad kolem ale nic sie nie dzieje :-(
Jakies sugestie 😞

rniesio
10-10-2015, 20:18
Witam,

Jestem tu nowy i od razu z problemem, ale co tam .....

Mam Galaxy 2009 z ogrzewaniem postojowym jak się nie trudno domyśleć po temacie.

Problem jest dość dziwny. Ustawiając z Conversa uruchamianie ręczne (uruchom teraz) ogrzewanie działa super.
Uruchamiając z harmonogramu lub jednorazowo nie załącza się.

Będę wdzięczny za podpowiedź. (żadnych błędów na kompie).

Pozdrawiam,
R

mm32
10-10-2015, 20:27
Ile razy próbowałeś ?
U mnie jest(albo było,musze sprawdzić po upgradzie softu w ogrzewaniu) takie zjawisko,że jeśli parkuję auto po południu i temperatura powietrza jest ponad 15 stopni,to następnego dnia z rana ogrzewanie się nie załączy,gdyż auto "pamięta" ostatnią zanotowaną temperaturę.Jak otworzę auto ,wejdę w menu i wybiorę uruchom teraz to oczywiście odpala.

rniesio
10-10-2015, 20:53
Wiele razy wracając do domu wieczorem jest niżej niż 15 stC - szczegolnie teraz a rano się nie włącza, "z ręki" działa poprawnie.
Mam cały czas ustawiony harmonogram i ani razu się nie uruchomiło.

mm32
10-10-2015, 21:15
Mam nadzieję,że wiesz,że ustawiany czas jest godzina odjazdu,a nie czasem o której godzinie ma sie załączyć ogrzewanie.

peters
10-10-2015, 23:47
Auto wreszcie przyprowadziłem i niebawem kolego Stefano dam znać co z tym moim piecem D5FZ czy jak mu tam na imię. Sharan 2006. Wiec bedzie wysyłka do ciebie jesli nie bedzie to działać. A mam pytanie do znawców tematu co myślicie o zastąpieniu wysłużonych juz pieców na nowsze typu D4WS lub WSC. Maja pompę cieczy paliwa wszystko razem. Mam okazj lub to żadna okazja używkę za 650zl kupic z gwarancja rozruchowa ? Chce cos takiego założyć no do Seata alhambry 99 rok. Gdyz słabo ten D3WZ grzeje. A na koniec jeszcze pytanko chce założyć pompkę płynu do Seata gdzie najlepiej to zrobic ? Pod autem czy gdzies przy silniku ,chodzi mi o ogrzewanie wnętrza auta. Podziekowal za sugestie.

rniesio
11-10-2015, 06:55
Mam nadzieję,że wiesz,że ustawiany czas jest godzina odjazdu,a nie czasem o której godzinie ma sie załączyć ogrzewanie.

Oczywiście że tak. Jednakże zastanawia mnie wskazówka w instrukcji:
"Wskazówka: Musisz zaprogramować
ustawienia ogrzewania przynajmniej 70 minut
przed czasem, jaki chcesz ustawić."

Stefano
11-10-2015, 09:23
Auto wreszcie przyprowadziłem i niebawem kolego Stefano dam znać co z tym moim piecem D5FZ czy jak mu tam na imię. Sharan 2006. Wiec bedzie wysyłka do ciebie jesli nie bedzie to działać. A mam pytanie do znawców tematu co myślicie o zastąpieniu wysłużonych juz pieców na nowsze typu D4WS lub WSC. Maja pompę cieczy paliwa wszystko razem. Mam okazj lub to żadna okazja używkę za 650zl kupic z gwarancja rozruchowa ? Chce cos takiego założyć no do Seata alhambry 99 rok. Gdyz słabo ten D3WZ grzeje. A na koniec jeszcze pytanko chce założyć pompkę płynu do Seata gdzie najlepiej to zrobic ? Pod autem czy gdzies przy silniku ,chodzi mi o ogrzewanie wnętrza auta. Podziekowal za sugestie.

Piec D4WS to stara wersja produkowana do 2000r, D5WSC trochę nowsza. Z symbolem na końcu WSC to dobra wersja, kompakt, ma juz w sobie pompkę płynu i paliwa. Cena chyba też dobra, tylko weź jak najdłuzsza gwarancję, bo te piece ze względu na swój wiej wiek często się uszkadzają / sterownik, pompka płynu, swieca/. Jesli masz taką możliwość to przy zakupie pieca zdejmij od niego sterownik/ cztery śrubki / i zobacz jaką ma w środku wtyczkę 14 pin, czy prostokątną to źle, jak owalną to lepiej, bo sterownik jest nowszej generacji.
Gratuluję zakupu autka.
Jak będą problemy z piecem D5ZF, to mamy na to 'lekarstwo'
Pozdrawiam.

mrdominik
11-10-2015, 15:30
Panowie, a wiecie może gdzie znaj∂e kogoś kumatego od fabrycznej instalacji webasto w okolicach Warszawy - Białołęki?
Ostatnio byłem w autoryzowanym serwisie Webasto ClimaTeam i panowie powiedzieli że nie umieją zdiagnozować o co chodzi bo to instalacja fabryczna i nie wiedzą jak się do niej dobrać...

mm32
11-10-2015, 15:32
A co się dzieje ?Chodzi Ci o mondeo mk4 ?

mrdominik
11-10-2015, 15:39
Tak Mondeo MK4, błąd u3000 wykazuje na forscan i piec się w ogóle nie włącza. Znaczy każda próba włączenia generuje ten błąd.

mm32
11-10-2015, 16:16
Błąd komunikacji,ten błąd jest na IPC,BCM ,czy na AHCM ?

mrdominik
11-10-2015, 16:17
Na AHCM

mm32
11-10-2015, 16:22
Trzeba zacząć od sprawdzenia kabli (CAN) idąc od pieca(należy zdemontować prawe koło i prawe nadkole by dostać sie do pieca) do punktu w którym łączą się one z całą siecią CAN(za schowkiem, nad nogami pasażera).Instalacja elektryczna w mk4 jest baaaardzo kiepskiej jakości,niestety.Nie można także wykluczyć uwalonego sterownika(rzadkość).

mrdominik
11-10-2015, 16:27
Czyli zamiast do speca od webasto należało by się wybrać do elektryka? :)

mm32
11-10-2015, 16:31
Albo zakasać rękawy samemu :).Przydałby się sterownik(albo cały piec) na podmiankę,aby wyeliminować sterownik.Ten błąd pokazał się z dnia na dzień,czy coś się wydarzyło ?

mrdominik
11-10-2015, 16:33
W tamtym roku w zimie działało, potem miałem awarię silnika i była wymiana bloku, w tym roku gdy chciałem przy niższych temperaturach uruchomić - już nie działa...

mm32
11-10-2015, 16:36
No to tym bardziej instalacja do przejrzenia ;)

mrdominik
11-10-2015, 17:50
Sam wolał bym jednak tego nie robić. Może ktoś polecić jakiegoś dobrego elektryka w Warszawie który przy okazji ogarnia webasto?

peters
11-10-2015, 23:32
Piec D4WS to stara wersja produkowana do 2000r, D5WSC trochę nowsza. Z symbolem na końcu WSC to dobra wersja, kompakt, ma juz w sobie pompkę płynu i paliwa. Cena chyba też dobra, tylko weź jak najdłuzsza gwarancję, bo te piece ze względu na swój wiej wiek często się uszkadzają / sterownik, pompka płynu, swieca/. Jesli masz taką możliwość to przy zakupie pieca zdejmij od niego sterownik/ cztery śrubki / i zobacz jaką ma w środku wtyczkę 14 pin, czy prostokątną to źle, jak owalną to lepiej, bo sterownik jest nowszej generacji.
Gratuluję zakupu autka.
Jak będą problemy z piecem D5ZF, to mamy na to 'lekarstwo'
Pozdrawiam.
Dzieki za info. Ze tak spytam bezposrednio moze masz takie na sprzedaż ?
Pytam o te D5WSC ?
Jutro mostkuje czujnik podszybia ,gdyz na ta chwile tem. na zewnatrz ok.4'C a piec nie chodzi zakładam na podmiane D3WZ a tego z Sharana wymontowuje i chyba wysyłam,bo sam sie za niego nie biore.

Stefano
12-10-2015, 20:37
Mam, pisz na PW.

peters
12-10-2015, 23:42
Kolego Stefano moj D5FZ jest gotowy do wysyłki do ciebie. Dzis go wytargalem i wsadziłem na podmian swoj D3 z volvo jak sie nie mylę albo a Opla,gdyz ma wyprowadzone dodatkowe 2 przewody pisałem kiedys o tym na forum forda. Nie wiem czy ten FZ jest sprawny czy nie bo nie mam jeszcze pstryczka na 3 zrobionego ,ale bedzie na dniach. Wiec nie cżekam aż sie popsuje tylko działam szybko gdyz zima tuż tuż. Widać gołym okiem ze to lipa ,sterownik jest nad płynem a stare piece maja inaczej to rozwiązane. Nie wiadomo co przyświecało konstruktorom ze taka lipę zrobili. Na szybko to potrżebny inny dawca D5 ale graty pozamieniać,ale zlecam to Tobie gdyz mi na wszystko brak czasu. Jutro sie zdzwonimy.

wegorz-pwo
13-10-2015, 12:11
Zitentyfikuj piec! Jaki masz tłumik, czy spaliny z pieca idą w dól i do tyłu w kierunku koła zapasowego to byłby D5WZ, czy spaliny wychodza z pieca w dół i do przodu auta, a później dopiero ostrym kolankiem do tyłu, to byłby D5ZF.

To jdnak rocznik 2005. Rury nie widze bo juz mechanik caly piec wyjal. Czekam na diagnoze...

rafalsiem
13-10-2015, 20:14
W piecyku D5WZ pojawia mi się błąd "Dmuchawa spalonego powietrza", dodam że piecyk pracuje, załącza się, podgrzewa, wyłącza się, etc., wszytko wydaje się w porządku tylko ten błąd. Co może być przyczyną?

peters
13-10-2015, 23:18
U mnie mimo że piec FZ to brak kolanka za tłumikiem. Musze cos przerobić gdyz wysypałem z tłumika troche piachu. Widocznie ktos zawadził jak jechał i urwał lub odpadł że starości.

Stefano
14-10-2015, 00:31
Dostaniesz u mnie taki cały tłumik gratis do tego pieca D5ZF. Jak przyjdzie twój do roboty to dołożę ci do paczki.

klocky
14-10-2015, 14:47
Stefano, jesteś fachowcem w sprawie więc pewnie odpowiedz będzie z rękawa:)
Sterownik d5z-f a d5wz. Czym one się różnią. Nie pytam o wygląd, różnica jasna-jeden montowany wewnątrz korpusu drugi na zewnątrz:) Bo z tego co widzę (nie mam innych danych niestety) wtyki są identyczne tj. strona osprzętu jak i strona instalacji. Czy rozkład pinów we wtykach jest taki sam. czy one pracują zamiennie. Jakie są różnice bądź problemy z adaptacją d5z-f na d5wz.

Uprzejmie proszę o wywód na temat:)

rogalpl
14-10-2015, 19:27
Witam.Mam pytanie czy to normalne w Focusie Cmax 2004 r., że są dostępne tylko opcje programowania nagrzewnicy auto/eko ? Wydaje mi się z tego co widziałem że powinna być opcja zparogramowania ogrzewania postojowego na wybrane dni/ godzinę (sterownik jest uszkodzony ?). Dodatkowo jak temperatura spadnie poniżej 5 stopni to się załącza nagrzewnica i strasznie dymi spod maski, i dym równiez dostaje się do kabiny samochodu.

Stefano
14-10-2015, 21:17
Stefano, jesteś fachowcem w sprawie więc pewnie odpowiedz będzie z rękawa:)
Sterownik d5z-f a d5wz. Czym one się różnią. Nie pytam o wygląd, różnica jasna-jeden montowany wewnątrz korpusu drugi na zewnątrz:) Bo z tego co widzę (nie mam innych danych niestety) wtyki są identyczne tj. strona osprzętu jak i strona instalacji. Czy rozkład pinów we wtykach jest taki sam. czy one pracują zamiennie. Jakie są różnice bądź problemy z adaptacją d5z-f na d5wz.

Uprzejmie proszę o wywód na temat:)

Wtyczki 8-mio pinowe sa podobne ale nie takie same, w samym sterowniku wtyczki 14-pin są różnej wielkosci i kolejne piny we wtyczkach nie obsługują tych samych funkcji. Jest jedynie identyczny protokół transmisji V.A.G.

peters
15-10-2015, 21:10
Dostaniesz u mnie taki cały tłumik gratis do tego pieca D5ZF. Jak przyjdzie twój do roboty to dołożę ci do paczki.

Dzieki wielkie,jak wyślę to Ci zadzwońie. Na razie konserwuje auto,bo sie troche ociepliło,myśle ze początek tygodnia następnego będziemy działać. Tylko nasunęło , mi sie kilka pytań.... Moze nie warto go prżerabiac a kupic drugi ale ten mńiej awaryjńy...D5WZ. Lub inny jaki polecasz ? Oczywiście u Ciebie gdyz moj dostawca z Szczecina juz sie nie bawi w te dogrżewacza gdyz ich juz nie ma skąd zalatwic. Wszystko co stare zanika. Nie wiem czy to dobry pomysł. Wcale nie watpię ze robisz to mniej fachowo. Ale refleksje sa odnośnie tego pieca. Ten moj daje gratis. Wiec nie wiem co lepsze doradz,gdyz to autko zostaje u mnie na dłużej ..... I ma działać zawsze...

Marian66
16-10-2015, 21:24
Tu chlopak pokazuje program diagnostyczny jak pracuje z d2

https://www.youtube.com/watch?v=praYsRCrcm4

https://www.youtube.com/watch?v=praYsRCrcm4

peters
17-10-2015, 11:30
Link nie dziala.

Marian66
17-10-2015, 17:37
juz poprawilem

driver_tomasz
18-10-2015, 12:58
Czy przez uszkodzony czujnik temperatury cieszy sterownik od dogrzewacza mógł nałapać błędów:?: Czujnik wymieniony bo wskazówka od temperatury wariowała a piec nie odpala:027: chodzi o 1.9 AUY

Stefano
18-10-2015, 19:57
Czujnik temperatury cieczy w silniku G62, nie ma zadnego wpłuwu na pracę pieca. Nie jest też 'czytany' przez sterownik piecyka, ani jego czujnki.
Czujnik G62 jest czytany przez komputer silnika, oraz licznik, a ma wpływ tylko na pracę silnika.

driver_tomasz
18-10-2015, 21:21
Czujnik temperatury cieczy w silniku G62, nie ma zadnego wpłuwu na pracę pieca. Nie jest też 'czytany' przez sterownik piecyka, ani jego czujnki.
Czujnik G62 jest czytany przez komputer silnika, oraz licznik, a ma wpływ tylko na pracę silnika.

Dzięki to muszę się podpiąć kablem błędy pewnie są, tylko z jakiego powodu:mad: na odpalonym silniku piec nie startuje a na postojowym grzaniu wentylatory w kabinie startują a piec cisza:!: nic brak reakcji:027:

peters
23-10-2015, 21:34
Witam serdecznie mechanikow i magikow od elektroniki i dogrzewaczy. Mam takie dosc moze prozaiczne i laickie pytanie do tych co w tej branzy siedza nie od dzis. Mam zamontowany piec od naszego forumowego kolegii. Chce zamontowac sobie pstryczek na 3 razy co bylo juz wczesnie opisywane. Mam pytanie odnosnie tego 'stalego plusa' co idzie do przelacznika na 3 razy,jest opisane i jest sugestia aby znalesc pin 22 wtyczka P7 od modulu komfortu i tam go polaczyc. Co sie stanie złego lub dobrego gdy podlacze zasilnie do pstryczka z innego zrodla ? Po czesci odpowiedz uzyskalem przez tel. i wcale tego nie podwazam lecz jestem ciekawy co by bylo jakby zrobil 'po swojemu' czyli plus wzial z innego miejsca.
Na tym pinie 22 to zasilanie jest kiedy ? Jutro bede to robił wiec zbadam po swojemu.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2286397#post2286397

A jeszcze pytanko mam czy ten piec kolego Stefano mozna wykorzystac jako ogrzewanie postojowe,aby sie czasem podgrzac w zime bez uruchamiania silnika ?
Czy potrzebna jest wieksza rozbudowa tej elektryki ? Pytam z czystej ciekawosci, moze z czasem kiedys bede cos planowal zrobic.

Stefano
24-10-2015, 10:09
Jesli podepniesz do jakiegoś innego stałego plusa to piec bedzie startował juz po po przekręceniu stacyjki na zapłon.
Piec ten oczywiscie mozesz rozbudować do ogrzewania postojowego. Trzeba w tym celu przerobic instalację auta, tak aby był sterowany piec, pompka płynu na podszybiu z jej wyłączaniem z opożnieniem 2-3 min, aby wystudzić piec, podpiąć pod klimatronik / klapy/ i dorobić pętlę zwalniającą pracę nadmuchu / wentylator w kabinie /.

bartek-gigi
25-10-2015, 11:02
Witam
Po 3 sobotach walki udalo mi sie prawie wygrać z D5WZ ��
W 3 miejscach skruszaly przewód czerwony zasilacy naprawilem, piecyk odpalal, pompka paliwa pracowala ale nie podawala paliwa �� demontaż, okazolo sie ze pod kulkę dostal sie kawałek farby i powodowal ze pompka przepuszczała ��. Na vag-u pokazuje temp 285st, temp cieczy 62st ale z tego co zauwazylem to temp na silniku tez zrobila sie na ok 60 st. Czy tak ma być czy mam uwalony termostat, bo generalnie ma to swój plus bo zima będzie cieplejszy silnik do odpalania ��

I teraz drugi temat
Brat w alfie tez ma podobny piec ale ma sterowany z pilota �� czy do naszego tez można taki podpiąć ? Lub zamienić ten maly na 4 przyciski na inny żeby można bylo ustawic mu odpalanie na cały tydzień a nie tylko na 3 czasy w ciagu dnia ??

yogas123
26-10-2015, 20:20
Witam dziś wyciągnąłem swego d5wz na zewnątrz i czytając jak go podpiąć chciałem go uruchomić ale mam inne kolory kabli pod pinami 1 czerwony dwa brąz się zgadza a reszta inne ktoś pomoże podpowie jak go podpiąć ? Bo podałem na 1 i 6 i 7 plusa a na 2 minusa i webek powinien ruszyć ?

peters
27-10-2015, 18:02
Stały plus na pin 1 gruby czerwony kabel zasilający,czujnik podszybia music podać plus i oszukać wzbudzenie alternatora tez plus. Czyli 3 plusy,na piny wymienione przez ciebie. Przypomnę pin 1,2 plus i minus 3,4 pompka paliwa zależy od modelu pieca,5 diagnostyka 6 czujnik podszybia ,7 wzbudzenie alternatora. Jest jeszcze 8 ale nie pamietam od czego. Jest prawie wszędzie info na temat zasilańia standardowych pieców D5WZ. Mam inne pytanie gdzie znajduje sie czujnik temperatury zewnętrznej co idzie na pin 6 do pieca ? Przy aku i przy wiecieraczkach go nie ma,czy to jest ten w zderzaku przy halogenie lewym ?

yogas123
27-10-2015, 19:54
No ta u mnie we wtyczkę auta nie ma pinami 3 i 8 a w webek są . Sprawdzałem dziś miernikiem na wtyczce z auta . 1 + 2- . Jak na 4 podawałem impulsowo +to po chwili poleciało paliwo . A jak podpiołem na krótko do aku webka to nawet nie zagadał .wiec myślę że chyba webek skończył swój żywot i trzeba poszukać nowego...

P.s ja też mam w tym miejscu jakiś czujnik a mam gala z 2000 roku grudzień 1.9 auy

doktorek35
27-10-2015, 23:11
No ta u mnie we wtyczkę auta nie ma pinami 3 i 8 a w webek są . Sprawdzałem dziś miernikiem na wtyczce z auta . 1 + 2- . Jak na 4 podawałem impulsowo +to po chwili poleciało paliwo . A jak podpiołem na krótko do aku webka to nawet nie zagadał .wiec myślę że chyba webek skończył swój żywot i trzeba poszukać nowego...

P.s ja też mam w tym miejscu jakiś czujnik a mam gala z 2000 roku grudzień 1.9 auy

Najpierw wykasuj błędy z pieca przez VAG bo być może masz sterownik zblokowany i dlatego nie rusza "na krótko".Następnie na "stole" pin 1 i 2 stałe zasilanie 12V pin 3 i 4 pompa paliwa ( biegunowość nie ma znaczenia) pin 6 i 7 podaj + 12V .Tak to ma wyglądać w praktyce.

Stefano
27-10-2015, 23:22
Stały plus na pin 1 gruby czerwony kabel zasilający,czujnik podszybia music podać plus i oszukać wzbudzenie alternatora tez plus. Czyli 3 plusy,na piny wymienione przez ciebie. Przypomnę pin 1,2 plus i minus 3,4 pompka paliwa zależy od modelu pieca,5 diagnostyka 6 czujnik podszybia ,7 wzbudzenie alternatora. Jest jeszcze 8 ale nie pamietam od czego. Jest prawie wszędzie info na temat zasilańia standardowych pieców D5WZ. Mam inne pytanie gdzie znajduje sie czujnik temperatury zewnętrznej co idzie na pin 6 do pieca ? Przy aku i przy wiecieraczkach go nie ma,czy to jest ten w zderzaku przy halogenie lewym ?
Piotr, czujnik u ciebie jest na bank, poszukaj dokładniej na mechaniźmie wycieraczek na przeciw kierownicy. Trzeba zdjąc w tym celu rynnę na wodę tą którą musisz demontować ja byś sie chciał dostać np. do filtra kabinowego, pyłkowego.

yogas123
28-10-2015, 03:55
Jak piecyk mam podpięty do auta to nie widzi go wogóle -brak komunikacji . Poprostu jak gala kupiłem w styczniu to już wtedy nie działał .

GTB20
28-10-2015, 05:31
uszkodzony kabelek od komunikacji z piecem czyli linia diagnostyczna do pieca- chyba niebieski kolor bo nie pamietam. Lub tez problem z zasilanie pieca czyli przerwany kabel plusowy lub masowy. No ewentualnie uszkodozna elektronika pieca. Jakim kablem laczysz sie z piecem??

peters
28-10-2015, 08:45
Piotr, czujnik u ciebie jest na bank, poszukaj dokładniej na mechaniźmie wycieraczek na przeciw kierownicy. Trzeba zdjąc w tym celu rynnę na wodę tą którą musisz demontować ja byś sie chciał dostać np. do filtra kabinowego, pyłkowego.

Kurde miałem zdjęte całe podszybie gdyz walczyłem z wycieraczkami i pompka podszybia i nie mogłem go znaleść ,popatrze jeszcze dzis gdyz mam aku do zmiany i jeszcze cos sie znajdzie do roboty.

Stefano
28-10-2015, 08:59
Jego nie bardzo tam widać musisz szukać na macanta...:P

yogas123
28-10-2015, 13:08
A da się go jakoś odblokować bez podpinania pod kompa ?

bartek-gigi
28-10-2015, 17:44
uszkodzony kabelek od komunikacji z piecem czyli linia diagnostyczna do pieca- chyba niebieski kolor bo nie pamietam. Lub tez problem z zasilanie pieca czyli przerwany kabel plusowy lub masowy. No ewentualnie uszkodozna elektronika pieca. Jakim kablem laczysz sie z piecem??

Sprawdź czerwony u mnie byl w 3 miejscach uszkodzony 😞 naprawilem i po włączeniu pieca startuje pompka obiegu plynu (wody) :-)

yogas123
28-10-2015, 20:10
Na przewodach mam plusa i minusa . Plusa do pompki paliwa tez mam sprawnego bo na krótko stykalem to dala paliwo . Nie wiem jak sprawdzić kabel diagnozy bo nie wiem gdzie on idzie a po kablu nie mam jak iść . No i z tym czujnikiem od temp nie robiłem mostku.
Co zrobiłem - wyciaglem webka z auta .na stole w kostke na 1 stały plus , 4 plus pompki i 6 plus z czujnika temp i 7 plus z alternatora podałem +12v a na 2 podałem -12v webek powinien ruszyć ale nie ruszył.
Pytanie moje :
Czy jak mam wyciągnięty webek z auta to mogę go jakoś zrestartowac czy musze go wpiąć w auto i dopiero przez vag?

Stefano
28-10-2015, 21:34
To nie jest żaden webek, coś ty to kolego wymyślił?
Masz piec firmy Eberspacher, piece firmy Webasto są inne, dużo większe i nie występują w SGA do 2010 r.

yogas123
29-10-2015, 15:12
To jak nie webek to niech będzie ebek ☺
Stefano na myśli miałem cały czas eberspacher. To jak da rade go zrestartowac bez podpięcia do auta .

bartek-gigi
01-11-2015, 16:19
Witam chyba nie znalazłem info na temat czy ktos zmienial zegar 4 przyciskowy na taki w ktorym można ustawić czasy wlaczen na poszczególne dni ??

doktorek35
01-11-2015, 16:28
Witam chyba nie znalazłem info na temat czy ktos zmienial zegar 4 przyciskowy na taki w ktorym można ustawić czasy wlaczen na poszczególne dni ??

Domyślam się że masz" mini zegar" Eberspacher-a a chcesz wymienić na zegar też ebera Easy Start T.Jak tak to możesz to zamienić.

bartek-gigi
01-11-2015, 18:11
Mam taki
Ewentualnie dolozyc sterowanie z pilota i czy dużo zabawy jest z taka zmiana czy wystarczy tylko zamienić zegary...

Stefano
01-11-2015, 22:01
Ten z fotki obsługuje powtarzalnie trzy czasy w ciagu dnia, natomiast np. zegarkiem EasyStartT mozna te czasy kodować jeszcze na poszczególne dni. Możesz zmienić zegary i albo lub dołozyc do tego sterowanie radiowe z pilota.

bartek-gigi
04-11-2015, 19:27
Yhmmm tylko teraz jest temat co i jak z przewodami bo ten maly ma chyba 4 a easy start ma 12 ?? Jesli dobrze policzyłem...
Czy może być taki zegar od powietrznego ??

Stefano
04-11-2015, 21:53
Może być wszystko co wystawia +12V...

bartek-gigi
05-11-2015, 19:21
Czyli od ciężarówki 24v odpada 😞 gdzies na elektrodzie wyczytalem ze wystarczy zmienic żarówkę na 12v i powinno działać ....

Stefano
05-11-2015, 21:05
Jeśli na zegarku z tyłu jest 12V i 24V to tak.

slajdolot
06-11-2015, 16:20
Unie w tym roku już druga świeca padła. Ale tym razem dało się odczytać błąd. Niestety u ojca w galaxy piecyk milczy i nie da się odczytać błędów. Wywala brak komunikacji. Chyba pozostaje wywlec na piec na warsztat :(

Stefano
06-11-2015, 20:42
Zamiast świecy trzeba załozyć wieczny sztyf i nie będzie już wydatków na świece.

bbk77
07-11-2015, 10:03
Zamiast świecy trzeba załozyć wieczny sztyf i nie będzie już wydatków na świece.

A ile takie cudo kosztuje i gdzie można je zakupić ?

bartek-gigi
07-11-2015, 15:05
Czy do tego sterownika można podpiąć czujnik temp zewnętrznej z auta wg tego schematu...

fixmax
07-11-2015, 15:38
Witajcie, zima sie zbliza i problem z piecem się zaczął, mam pełne postojowe eberspachera na d5Wz z pilotem tp5 problem sie pojawia jak włączam piec z pilota, startuje podziała jakies 3-5min i gasnie, wystudzi się i odpala ponownie ale juz nie startuje ,podłączyłem kompa i wyskakują 2 błędy B2462 brak płomienia oraz B2463 przegrzanie pieca, podejżewałem pompe wody ale napięcie do niej dochodzi i ją słychać. Dodam że gdy piec sam się uruchamia przy włączonym silniku to nie gaśnie,cały zaprogramowany czas działa poprawnie. Macie jakieś sugestie ???

mrdominik
07-11-2015, 15:41
Unie w tym roku już druga świeca padła. Ale tym razem dało się odczytać błąd. Niestety u ojca w galaxy piecyk milczy i nie da się odczytać błędów. Wywala brak komunikacji. Chyba pozostaje wywlec na piec na warsztat :(
W moim mondeo mk4 ten sam problem. Daj znać jak coś wykminisz :)

mm32
07-11-2015, 17:08
W moim mondeo mk4 ten sam problem. Daj znać jak coś wykminisz
W mondeo mk4 w piecu Thermo Top V/VEVO padły Ci 2 świece ????

GTB20
07-11-2015, 17:41
fixmax d5wz to nie postojuwka a dogrzewacz chyba ze przerobiles. Sprawdz jakei sa parametry na czujniku plomienia i na obu czujnikach temperatury ale po nocnym postoju i tak monitoruj az piec przestanie grzac. Dobrze by bylo zpaisac te dane w jakiejs formie pliku tekstowego.

bbk77 sztyfto dostaniesz u Stefano. nowy kosztuje troszke wiecej jak swieca ale Janusz powinien miec cos w swoich zasobach. Ja tez mam u siebie sztyft ale oryginalnei w piecu juz tak byl. 3 lata juz lata bez problemu choc inen rzecyz siadly w miedzyczasie.

fixmax
07-11-2015, 18:20
Nic nie przerabiałem, mówiąc postojowe mialem na myśli że jest piec,pompa cyrkulacyjna , sterowanie ręczne i z pilota, tak go kupiłem kilka lat temu, na poczatku było kilka wymian: swieca sitko ,czyszczenie, po tych zabiegach smigał aż miło, do tej zimy. Przychodzi mi jedna rzecz do głowy, pompa działa ale np wirnik sie ukręcił, dla tego błąd przegrzania pieca, ale skąd błąd braku płomienia, tymbardziej że piec podczas pracy silnika normalnie pracuje,tylko przy pracy na postoju gaśnie...

mrdominik
07-11-2015, 19:04
W mondeo mk4 w piecu Thermo Top V/VEVO padły Ci 2 świece ????
Chodziło mi dokładnie o tą część posta:
"Niestety u ojca w galaxy piecyk milczy i nie da się odczytać błędów. Wywala brak komunikacji. Chyba pozostaje wywlec na piec na warsztat "

rafalsiem
07-11-2015, 20:51
A ile takie cudo kosztuje i gdzie można je zakupić ?

Cena jest różna - widywałem na allegro po 90zł i więcej np. 150zł, możesz szukać też na olx.pl, jeden z użytkowników forum miewał w ofercie, mowa o używkach oczywiście,

od założenia sztyftu w Sharanie w 2014 r. i Alhambrze w 2015 r. nie mam do dziś problemów.

GTB20
07-11-2015, 21:35
Nic nie przerabiałem, mówiąc postojowe mialem na myśli że jest piec,pompa cyrkulacyjna , sterowanie ręczne i z pilota, tak go kupiłem kilka lat temu, na poczatku było kilka wymian: swieca sitko ,czyszczenie, po tych zabiegach smigał aż miło, do tej zimy. Przychodzi mi jedna rzecz do głowy, pompa działa ale np wirnik sie ukręcił, dla tego błąd przegrzania pieca, ale skąd błąd braku płomienia, tymbardziej że piec podczas pracy silnika normalnie pracuje,tylko przy pracy na postoju gaśnie...

Ech. wymyslasz rzeczy niestworzone. Pompka elektrycnz anie ma wsponego wirnika z czescią pompujaca wode. Takz e nei ejst na wspolnym wirniku. Tam poprostu nei ma sie co ukrecic. Jak rozbierzesz takowa pompke to zrozumiesz. Puki silniczek dziala to jest okej. Nie to musi byc problemem przegrzania. Jeszcze jest inna mozliwosc jak zapchana napgrzewnica tylna lub weze nie drożne.
Tu mysle ze trzeba poczekac na stefano to wiecej cos powie.

"Niestety u ojca w galaxy piecyk milczy i nie da się odczytać błędów. Wywala brak komunikacji. Chyba pozostaje wywlec na piec na warsztat "

PRzerwa w kablotece na lini diagnostycznej. Kabelek niebiesko bialy jelsi mnie pamiec nie myli pin nr 5 we wtyczce pieca.

Zalezy o jakim sztyfcie gadamy czy do ebera czy do webka no i jaki model itd. Tu macie Stefano to co za problem dryndnac do niego i zapytać. Za 90 zl to raczej sztyfta do ebera D5W sie nie dostanie. Za tyle to swiece nie idzie dostac a przynajmniej ciezko.

fixmax
08-11-2015, 18:53
No to poczekajmy aż Stefano sie wypowie, czemu piec działa normalnie przy odpalonym silniku a jako postojowe się wyłącza

mm32
08-11-2015, 19:10
Miałem u siebie identyczny przypadek przy pompce bezszczotkowej,pompka buczała a się nie kręciła.Po wymianie pompki ogrzewanie postojowe działało jak trzeba.
Jeśli ogrzewanie działa przy odpalonym silniku to albo układ jest zapowietrzony,albo pompka do wymiany.

Stefano
08-11-2015, 19:48
No to poczekajmy aż Stefano sie wypowie, czemu piec działa normalnie przy odpalonym silniku a jako postojowe się wyłącza
Trzeba się połaczyć ze sterownikiem pieca i już wiadomio co go boli, czy przegrzanie czy cos innego.
Przyczyny mogą być rózne, jesli jest fabryczne ogrz, postoj. to gdy pracuje jako dogrzewacz podczas pracy silnka, a na dodatkowym aku już nie to najczęsciej winny jest ten dodatkowy akumulator, tzn. juz nie trzyma bo za stary, lub brak mu doładowania podczas pracy silnika.
Ostatni przykład.
Wczoraj było dwóch sympatycznych kolegów z Chełma i po naprawie pieca, ogrzewania postojowego, który na stole chodził idealnie w samochodzie niestety nie chciał sie odezwać. Przyczyny, na początku złe styki w kostce dodatkowej pompki wody, tej pod autem. Póżniej właczał sie na chwilę i zonk. Akumulator dobry 12,7 V pod obciązeniem podczas startu pieca i grzania świecy na aku dobrze, jest 12,17 V, to co jest. Wyjmujemy fotel, okazało się że samochód ma juz trochę lat i pod fotelem tam gdzie aku, bezpiecznik 30 A miał zły kontak, Tam odkładało sie napięcie i sie grzało miejsce styku. Błąd, spadek napiecia ponizej 10.5 V wyłącza piec. Po zreperowaniu oprawy bezpiecznika i wymianie samego bezpiecznika 30 A, piec miło przemówił ku zadowoleniu wszystkich.
Podpieliśmy im jeszcze czasową centralkę radiową na pilota do sterowania ogrzewania i panowie odjechali radośnie mając ciepełko.

Rozpisałem sie troszkę, ale to może naprowadzi cię na znależienie przyczyny.

fixmax
08-11-2015, 20:56
Piec jest fabryczny, nie ma dodatkowego akumulatora(w mondeo mk3 chyba nie występował) ,wczesniej pisałem,podpinałem pod kompa i wyskakują 2 błędy, 2463(przegrzanie) tu by wszystko pasowalo na wadliwą pompe wody,bo dzieje sie tak tylko jak silnik nie pracuje, oraz błąd 2462(brak płomienia) ktory mi do niczego nie pasuje, bo akumulator zdrowy itd, jeszcze przepatrze połączenia elektryczne . Co byś Stefano powiedział o samej pompce, czy to możliwe żeby elektrycznie działała a wirnik sie nie kręcił albo kręcił zbyt wolno ?

Stefano
08-11-2015, 22:41
A w Mondeo, sorry. Dział SGA i się tym zasugerowałem.
Brak płomienia, to brak zasilania w paliwo lub sitko lub swieca do wymiany, ale u ciebie w tym roczniku jest sztyft zarowy. Moze tez być uszkodzenie dmuchawy lub sterownika.
Przegrzanie, to zły obieg płynu, pompka do wymiany lub powietrze w układzie, czyli uszczelka pod głowicą. Pompki raczej są trwałe i kiedy chodzi wirnik to powninna bez problemu przepychac płyn.

BARNEY
10-11-2015, 02:36
Witam,

znalazlem cos takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5757771997

Czy dalo by sie cos takiego zalozyc w moim aucie: S max 2012 diesel.

Jaki koszt montazu, wraz z sterownikami pilotami etc.

Pozdrawiam

mm32
10-11-2015, 06:35
Wszystko zależy od tego , czy masz instalację pod webasto w aucie. Zestaw z allegro wygląda na komplet, no może ujęcia paliwa i pilota T91 brak.

BARNEY
10-11-2015, 07:12
Wszystko zależy od tego , czy masz instalację pod webasto w aucie. Zestaw z allegro wygląda na komplet, no może ujęcia paliwa i pilota T91 brak.

pewnie pilota mozna kupic i zaprogramowac - ewentualnie jakis inny sposob uruchamiania webatsto, na co zworcic uwage przy zakupie takiego uzywanego ogrzewania - co musi wchodzic w sklad takiego zestawu,

a instalacja pewnie brak ale trzeba by bylo gdzies sie z zasilaniem wczepic i chyba tyle

mm32
10-11-2015, 10:35
zasilanie + CAN + sterowanie (W-BUS) dla telestartu.

BARNEY
10-11-2015, 12:24
Witam,

znalazlem cos takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5757771997

Czy dalo by sie cos takiego zalozyc w moim aucie: S max 2012 diesel.

Jaki koszt montazu, wraz z sterownikami pilotami etc.

Pozdrawiam

A wogole czy taka inwestycja jest oplacalna - nawet jakby byly prawie wszystkie elementy takiego dogrzewacza, czy ktos by sie podjal zainstalowania czegos takiego - tutaj pytam sie fachowcow z dzialu nt dogrzewacza. CZy lepiej sobie darowac i szukac czegos nowego innej firmy - alternatywa dla Webasto np. eberspaecher

mm32
10-11-2015, 13:37
W mondeo mk4/smax/galaxy mk3,główna trudność to upchanie wszystkiego w przednim prawym nadkolu-jest to ori miejsce webasta.Już po róże odprowadzenia spalin widać,że nie jest prosto-jest ona bardzo fikuśna.
Na Twoim miejscu zakupiłbym ogrzewanie oryginalne pod smaxa,ale tańsze(max 400-500zł) i dokompletował sobie całość.Nie wyjdzie Cię to drożej niż 1000-1200zł.
Instalowałem u siebie takie ogrzewanie i nie było jakoś to specjalnie trudne,więc mając gotowe mocowanie pieca,cały wydech i jakieś pojęcie o mechanice i elektryce można spróbować samemu.Jedyna trudność to doprowadzenie paliwa do pieca,w instrukcji montażowej uniwersalnego dedykowanego webasto Thermo Top V dla smax'a jest wstawiony trójnik na wężu zasilającym w okolicy zbiornika.
Pozostaje jeszcze wpięcie piecyka w obieg wodny-to także nie jest zbyt skomplikowane w tym akurat aucie.

fixmax
10-11-2015, 19:27
A w Mondeo, sorry. Dział SGA i się tym zasugerowałem.
Brak płomienia, to brak zasilania w paliwo lub sitko lub swieca do wymiany, ale u ciebie w tym roczniku jest sztyft zarowy. Moze tez być uszkodzenie dmuchawy lub sterownika.
Przegrzanie, to zły obieg płynu, pompka do wymiany lub powietrze w układzie, czyli uszczelka pod głowicą. Pompki raczej są trwałe i kiedy chodzi wirnik to powninna bez problemu przepychac płyn.
Ale czy możliwe jest w takim razie żeby podczas gdy silnik działa to piec odpala i działa za każdym razem ? Przegrzanie wiadomo ,wtedy odpada bo jest główna pompa wody .Jednak jeśli chodzi o usterke płomienia lub czegoś innego szfankował by podczas pracy przy odpalonym silniku również ...W tym momencie przychodzi mi do głowy akumulator, tyle że auto odpala bez zająknięcia.

mm32
10-11-2015, 19:29
Podepnij auto pod prostownik i odpal ogrzewanie.

fixmax
10-11-2015, 19:31
Podepnij auto pod prostownik i odpal ogrzewanie.
Zapomniałem dodać że robiłem tak i bez zmian...

mm32
10-11-2015, 19:39
No to wszystko wskazuje na pompę wody.

BARNEY
10-11-2015, 21:18
Witam,

Potrzebuje namiary do osoby/firmy - w-wa i okolice (do 150 km) ktora zalozy mi taki dogrzewacz - - profesionlnie i najlepiej z polecenia.

bartixr
12-11-2015, 11:05
A wogole czy taka inwestycja jest oplacalna -

o jakiej opłacalności mowa ?
to nie instalacja gazowa, że montujesz i zaczynasz liczyć kiedy zwróci się montaż a kiedy już zacznie oszczędność.

Tu chodzi o wygodę, komfort.. ciepło w aucie.
Same wydatki, na wstępie na urządzenie, potem na montaz potem na paliwo do niego.. a dalej na obsługę i naprawy.

BARNEY
12-11-2015, 19:30
o jakiej opłacalności mowa ?
to nie instalacja gazowa, że montujesz i zaczynasz liczyć kiedy zwróci się montaż a kiedy już zacznie oszczędność.

Tu chodzi o wygodę, komfort.. ciepło w aucie.
Same wydatki, na wstępie na urządzenie, potem na montaz potem na paliwo do niego.. a dalej na obsługę i naprawy.

z ta opacalnoscia chodzilo mi o to czy szukac - uzywanych i kompletowac i pozniej nie miec pewnosci czy wszystko jest sprawne i jak dlugo jeszcze popracuje - czy zdecydowac sie na nowe urzadzenie i miec gwarancje itd.

Doskonale wiem ze taka inwestycja to nie po to zeby szukac oszczednosci ale tylko po nasza wygode.

pzdr

bartixr
13-11-2015, 08:56
BARNEY, rozumiem teraz.

Doradzę ci tak.
Zadzwoń do Stefano, zaproponuje ci gotowy zestaw.. moze nawet i montaz zrobićtak myślę.
Albo kupisz używane i wyślij do niego na przegląd.

Zakładać używane aby za jakiś czas wyciągać do naprawy nie warto. Lepiej po przeglądzie u Janusza wstawić i będzie śmigać długo (żeby tak nie zaglądać kilka sezonów grzewczych).

A nowe,to najpewniejsza opcja i jeśli masz kasę to się nie zastanawiaj już dłużej.

driver_tomasz
18-11-2015, 08:37
Witam mógłby ktoś na to zerknąć bo według mnie chyba troszkę nie dodrzewa
https://www.youtube.com/watch?v=Nab0My0ByGQ

doktorek35
18-11-2015, 18:21

Moim zdaniem masz do wymiany czujnik temperatury cieczy - ten z niebieskimi przewodami.
Na filmie piec przy temperaturze ok.50 stopni przechodzi w stan "wolnego dogrzewania" a powinien przejść dopiero w temp.ok.75-78 stopni.

robin13
18-11-2015, 18:40
Witam i proszę o radę. Mam problem w Mercedesie Vaneo (benzyna) w którym jest ogrzewanie postojowe Eberspacher. Piecyk po paru sekundach od uruchomienia wyłącza się. serwisant stwierdził ze nie działa pompa wody, więc ją wymienił na nową. Nie pomogło, mechanik stwierdził, że pompa teraz uruchamia się ale po paru sekundach zatrzymuje się. Piecyk się przegrzewa i wyłącza. Co to może być?
PS.Posiadam w aucie przycisk REST który używa tej samej pompy wody i też się zatrzymuje po kilku sekundach. Przy RESTcie to jest chyba prawidłowe. Proszę o pomoc

driver_tomasz
18-11-2015, 21:31
Moim zdaniem masz do wymiany czujnik temperatury cieczy - ten z niebieskimi przewodami.
Na filmie piec przy temperaturze ok.50 stopni przechodzi w stan "wolnego dogrzewania" a powinien przejść dopiero w temp.ok.75-78 stopni.
A winy nie będzie miała pompka podająca paliwo:?:
https://www.youtube.com/watch?v=-NcYOQRr6r0 Filmik jak pracuje

GTB20
18-11-2015, 22:17
Czujniki temperatury na piecu pokazują dobrze. Czujnik płomienia coś nie za dużo pokazuje.

doktorek35
19-11-2015, 16:18

Pompki nie brałem pod uwagę ale jak dobrze widzę na filmie ona coś cieniutko "pluje "tym paliwem.Słychać również że pracuje głośno a to jest oznaka zapowietrzenia lub przytkania.Rozkręć ją od strony wlotowej i sprawdz sitko.Spróbuj ją ręcznie odpowietrzyć - podawaj + i -.Zwróć uwagę czy nie masz rezerwy lub czy nie miałeś rezerwy w zbiorniku.Jak miałeś to mogła się zapowietrzyć.W teście przelewowym powinieneś mieć ok.7,5-8,5 ml paliwa .Pisałem o czujniku bo miałem kiedyś taki przypadek że przy 45-50 stopni piec zwalniał i tylko dogrzewał do 60 stopni.Pamiętaj że każdy przypadek jest inny.

driver_tomasz
19-11-2015, 21:15
Pompki nie brałem pod uwagę ale jak dobrze widzę na filmie ona coś cieniutko "pluje "tym paliwem.Słychać również że pracuje głośno a to jest oznaka zapowietrzenia lub przytkania.Rozkręć ją od strony wlotowej i sprawdz sitko.Spróbuj ją ręcznie odpowietrzyć - podawaj + i -.Zwróć uwagę czy nie masz rezerwy lub czy nie miałeś rezerwy w zbiorniku.Jak miałeś to mogła się zapowietrzyć.W teście przelewowym powinieneś mieć ok.6,5-7,5 ml paliwa .Pisałem o czujniku bo miałem kiedyś taki przypadek że przy 45-50 stopni piec zwalniał i tylko dogrzewał do 60 stopni.Pamiętaj że każdy przypadek jest inny. Dzięki za zainteresowanie i podpowiedź. Kanał mi się zwolni to będę rył ustrojstwo od spodu, a jutro zajrzę od góry w główną pompkę paliwa może wężyk się wyczepił i łapie powietrze.

Stefano
19-11-2015, 22:35
Trochę mało ci chyba podaje pompka paliwa, lub brudne jest w piecu palenisko. Ale nie jest tragicznie, tylko nie pokazałeś jak piec grzeje pełną mocą. Natomiast ponad pól filmiku pokazujesz po wyłaczeniu zegarkiem jak piec sie wygasza, a po co to?

driver_tomasz
20-11-2015, 00:46
Trochę mało ci chyba podaje pompka paliwa, lub brudne jest w piecu palenisko. Ale nie jest tragicznie, tylko nie pokazałeś jak piec grzeje pełną mocą. Natomiast ponad pól filmiku pokazujesz po wyłaczeniu zegarkiem jak piec sie wygasza, a po co to?
Oj:570: To jest końcówka filmu do 0.25sek.filmu piec chodził na pełnych obrotach:!!: więcej się nie podkręcił , te parametry do 0.25 sek na filmiku cały czas były takie same. Piec chodził prawie 37 min. na postoju :027: w zeszłej zimy jak ustawiłem piecyk na mrozie pochodził sobie nie całą godzinkę zanim przyszedłem do auta to było widać po wskazówce na desce rozdzielczej że płyn jest dość nagrzany i było czuć ciepło w aucie a teraz dupa wskazówka ani drgnęła.

GTB20
20-11-2015, 05:33
bylo filmika z tych logow zrobic jak piecyk startuje na zimnym po nocy i ja temperatura rosnie. Wtedy bedzi emozna cos pwoiedziec konkretnego. Ale ta pompke paliwa to mozesz na wszleki wypadek wyciagnac, sitko wyczyscic i stuknac w nia ze dwa razy kluczem jakims i popykac pradem na nia bezposrednio z akumualtora tak by sobie chwilke podostawala pozadnego pradu bo nie wiem czy na tych tranzystorach z elektroniki to nie ma spadku jakiego tak jak na innych podzespolach w piecu. Chodzi o rozruszanie tej pompki. Zreszta Janusz tu chyba powiedzial co i jak.

Stefano
21-11-2015, 00:01
Sorry Paweł, ostukiwanie nic tu nie da, można tylko uszkodzić delikatną pompkę. Impulsy na nią ze sterownika to 12 V.
Jesli wczesniej było dobrze to brudny filterek na pompce, lub zawalone palenisko nagarem, lub niedrożne zasilanie pompki, czyli wężyk miedzy zbiornikiem a pompką.
Pompka tez moze kończy swój żywot. Trzeba by zrobić test tej pompce i sprawdzić ile podaje. Powinna do pieca 5 kW podać 7,5-8,5 ml paliwa.

fixmax
23-11-2015, 20:32
Potrzebuję porady , mam w mondeo mk3 d5wz z którym wieczne problemy mam, trafił mi sie d5ws od sprintera ,prawie nie używany i chce go zamontować w mondku a przy okazji dołożyć pompe i sterowanie nawiewem, ze schematu wynika że do pompy wody wychodzi osobna wtyczka 2pinowa, więc tu nie ma problemu, pin 3 steruje nawiewem ,czy muszę dokładać dodatkowy przekażnik czy wpiąć się w istniejący? Uruchamianie pieca na początku będzie z przycisku wewnątrz auta, ale w planie jest adaptacja jakiegoś pilota od bramy lub czegoś podobnego
Tak dla pewności poprosił bym o opisanie pinów wtyczek w d5wz i d5ws
z góry dzięki

tyger
23-11-2015, 22:26
Witam przyszła zima i czas uruchamiać nasze pseudo Vebasta. Chyba będę musiał niestety tej zimy kupić nową bateryjkę. Zastanawiam się czy na moje jeżdżenie do pracy 2 km i spowrotem 2 km kupować jakiegoś olbrzyma czy coś normalistycznego ok 88 Ah. Dużego pewnie będzie ciężko doładować na tak małych odcinkach. A tu jeszcze poranne załączone vebasto będzie mi wyciągało moc z akumulatora przy codziennym porannym 20 minutowym korzystaniu z pseudo vebasta załączonym wentylatorem na ok 10 minut na 2 biegu.
Akumulator m-ki Varta czy też Centra futura (ponoć dużo reklamacji) varta droższa. Jak sądzicie która firma lepsza ????

GTB20
25-11-2015, 16:10
2 km to troszke malo to nie ma znaczenia czy masz akumualtro 200 Ah czy 20 Ah. I ten i ten nie bedzie na takm dystansie dolaodowany zakladajac ze ta podróż autem tych 2 km trwa jakies 2-3 minuty.

Czysto teoretycznie z punktu widzenia elektrycznego to wiekszy aku powinien szybciej przyjmowac prad po odpapelniu. Czemu?? Ano przyjmujac czysto teoretycznie takie same auta z taka sama instalcją itd to opor kabli maja ten sam gdzie sna poziomie 0.3 ohma.Powiedzmy z ealternatorzy sa tez takie same a roznica sa w akumualtorach to maly akumualtor bedzie mial opornosc wewnetrzna na poziomie 0.02 ohma a taki duzy akumualtor bedzie mial taki opor gdzie sokolo 0.001 ohma. Mneijszy opor to wieksyz prad plynie wiec jak wieszy prad plynie to wiecej energi dostaje. To sa toznice prawie żadne ale z punktu matematycznego to tak to wyglada wlasnie. akumulator zawsze ma byc naladowany na maxa. Odpalasz auto to traci powiedzmy jakas tam czesc swojej energi. Jazda autem to ladowanie akumulatora by ta energie utracona odzyskac. Tu nei ma tak ze jak jezdizesz to masz aku ladowac tak ze przyjmie 100 Ah a ten mniejszy przyjmie 74 Ah bo taka maja pojemnosc. Ładuj jak najwiekszy aku, jaki tylko zmiescisz.

peters
27-11-2015, 23:59
Polecam aku Westa forsę,żółty. Cena przystępna jest no i ciężki ze hoho. Mam juz takie 2 w swoich autach. Jeden ponad rok i na razie jest ok.

Foczka 23
03-12-2015, 19:50
Witam. Mam pytanie posiadam ogrzewanie postojowe firmy eberspacher D5WS z sterowaniem easystart R+ oraz sterowanie wentylatorem przez IPCU. Moj problem polega na tym iz wentylator zalancza sie od razu podczas startu urządzenia pomimo ze plyn jest zimny przez co dluzej trwa nagrzewanie plynu jak rowniez jest z uzywana wieksza energia z akumulatora. Jezeli macie pomysl dlaczego tak sie dzieje poprosze o podpowiedz. Pozdrawiam

mm32
03-12-2015, 19:53
Jesteś pewny ,że masz ogrzewanie postojowe,a nie dogrzewacz przerobiony "domowym sposobem" na ogrzewanie postojowe ?

Foczka 23
03-12-2015, 19:57
Jestem pewien. Wszystko zrobione fachowo zakladane w Niemczech. Piecyk z 2011 roku. Tylko właśnie ta dmuchawa nie dziala tak jak powinna bo mysle ze powinna sie zalaczyc przy okreslonej temperaturze plynu.

mm32
03-12-2015, 20:02
Wszystko zrobione fachowo zakladane w Niemczech
Gryzie się to ze stanem faktycznym Twojego ogrzewania,niestety.Sprawdź lepiej jakie oznaczenie ma piec.

Foczka 23
03-12-2015, 20:14
Jest zamontowany w takim miejscu ze wlasnie widac date produkcji moc i inne dane a model slabo czytelny. Instalacja jest orginalna oraz modul Ipcu rowniez eberspachera. Z modelem moge sie mylic bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Czytalem ten watek wiele dni ale mojego problemu nie znalazlem.

mm32
03-12-2015, 20:16
Od czegoś trzeba wyjść.Zrób zdjęcie tego co widać.

Foczka 23
03-12-2015, 20:30
Nie wiem czy sie doda zdjęcie pierwszy raz dodaje foto.

Bump: Nie wiem czy sie doda zdjęcie pierwszy raz dodaje foto.

Stefano
03-12-2015, 21:32
Nie mogę odczytać co to za piec, D5WZ czy D5WS. Ogrzewanie postojowe dokładane, wiec chyba D5WZ. Nie ma on sterowania dmuchawą wiec masz nawiew od momentu włączenia.

Foczka 23
03-12-2015, 21:39
Myslalem ze moze jakos da sie to zmienić ale skoro tak musi byc. A juz myslalem ze przekaznik ktory jest od dmuchawy cos broi.

Stefano
03-12-2015, 23:12
Możesz dołożyć w obwodzie zasilania dmuchawy przekaźnik sterowany termostatem, np. 40 st C. Dmuchawa będzie się wtedy dopiero włączała po przekroczeniu temperatury płynu powyżej 40 st.

mm32
04-12-2015, 02:55
25 2217 jest to D5WS,czyli pełne ogrzewanie postojowe.Na dobry początek trzeba sprawdzić instalację,przekaźnik i moduł IPCU.

Foczka 23
04-12-2015, 04:38
Dziękuję za odpowiedzi. Stefano przekaznikiem myślałem juz wcześniej ale zastanawialo mnie czy podczas sprawdzania przez sterownik przed startem poszczególnych podzespołów nie wykryje tego jako blad. Kolega Marcin jeżeli dobrze rozumiem ze jednak powinno działać tak jak zakladalem. No to chyba z tym sprawdzeniem bede musial podjechac do serwisu eberspachera no bo sam raczej sobie nie poradze.

nojka
05-12-2015, 00:54
witam wszystkich ... mam pytanie
Ostatnio padł mi dogrzewasz d5zf ( tak ten udany model :razz: ) w moich zasobach garażowych wyszukałem webasto d4wsc jakiś starszy model bo ma 4000 kw a nowsze mają podobno 4300kw . ( i teraz pytanie do Was jako znawców tematu co myślicie - montować to cacko zamiast oryginalnego czy naprawiać stare u kolegi Stefano ??
proszę o jakieś "za" i "przeciw" "za" - podmianką na pewno jest cena która w przypadku podmiany zostaje w kieszeni . Dziękuje czekam na wiadomości...

darek8706
05-12-2015, 19:05
Witam. Posiadam dogrzewacz Hydronic D5S-F z którym jest brak komunikacji,próby podjętre Autocomem ,Launch X 431 , Vag 311. Mam go teraz na stole wszystkie czujniki sprawne .Pytanie ,żeby nawiązać komunikację podłączam w OBD2 16 pin plus / 4 pin masa / 7 pin diagnoza po lini K / 5 pin masa sygnałowa podłączać ? Strona dogrzewacza 1 pin plus / 2 pin masa / 5 pin diagnoza / czy muszę jeszcze podać napięcie na pin 7 z zegara , bo 6 przepuszcza napięcie z czujnika poniżej +5 stopni.

GTB20
05-12-2015, 19:34
Vagiem polaczysz się z takim piecem ale jak piec jest z vaga jakiegoś. Soft w piecu bywa różny zzależnie od marki auta.

doktorek35
05-12-2015, 21:44
witam wszystkich ... mam pytanie
Ostatnio padł mi dogrzewasz d5zf ( tak ten udany model :razz: ) w moich zasobach garażowych wyszukałem webasto d4wsc jakiś starszy model bo ma 4000 kw a nowsze mają podobno 4300kw . ( i teraz pytanie do Was jako znawców tematu co myślicie - montować to cacko zamiast oryginalnego czy naprawiać stare u kolegi Stefano ??
proszę o jakieś "za" i "przeciw" "za" - podmianką na pewno jest cena która w przypadku podmiany zostaje w kieszeni . Dziękuje czekam na wiadomości...

Jak masz sprawny ten D4WSC to się nie zastanawiaj tylko zakładaj.Dolozysz jakąś radioline i będziesz miał postojówke.

klocky
06-12-2015, 11:02
Jeśli masz piec D5Z-f i brak komunikacji to problem jest ze sterownikiem, no chyba że akurat kabel od k-line szwankuje. Temat wałkowany-poczytaj. Piec jako urządzenie jest praktycznie niezniszczalny ale elektronika pada ze względu na złe umiejscowienie sterownika w piecu. Sterownik naprawialny lecz kosz wysoki, bo i pracy przy nim dużo. Jeśli zdecydujesz się na naprawę to sterownik należy wymontować z pieca i przenieść w inne miejsce gdyż zmiany temp. w picu zabiją go ponownie.
Sprawę przechodziłem u siebie, jeśli masz o tym pojęcie i zrobisz to sam to tzw. "skóra warta wyprawki" bo Hydronic II to dobry piec, mój ma już 9 lat i nigdy nie naprawiany (prócz elektroniki) i chodzi jak burza. Nie oszczędzam go nawet jesienią czy wiosną jak temp na zewnątrz niska bo auto grzeje się szybko i w środku moment ciepło. Powodzenia!

nojka
06-12-2015, 22:06
dzięki za odpowiedzi trochę czytałem na ten temat i będę przerabiał piec do pełnego ogrzewania postojowego dlatego myślałem o naprawie d5z-f jest mocniejszy niż ten co zalega mi w garażu ( d4wsc ). zastanawiam się gdzie zamontować dodatkowe aku wiem ze w ori są pod fotelem pasażera ( możne przy okazji ma ktoś taką obudowę na sprzedaż ) czytałem ten post ale prawie 400 stron do ogarnięcia to słabo i możne nie doczytałem gdzie Wy macie dodatkowe aku jeżeli dokładacie . Kolego klocky możne powiesz gdzie Ty masz zamontowany sterownik z piec ( gdzieś kolo nagrzewnicy z tyłu ?). Nie zapadła jeszcze decyzja jaki piec do auta dlatego pytanie ... jeżeli zamontuje d4wsc to czy pompkę obiegu cieczy pod maską odłączyć czy zostawić dwie _ d4wsc ma swoja w środku

Bump: kolega Stefano robi hybrydę z d5z-f i to działa ale teraz pytanie czy tez sterownik trzeba wyciągać do środka auta czy pozostaje w piecu -płytka mniej awaryjna ??

klocky
07-12-2015, 08:16
Na temat przeróbki dogrzewacza na tzw. hybrydę:) to już ze Stefano(facet ma pojęcie o czym mówi, on powie Ci co i jak i tego się trzymaj). Co do mojego sterownika to powędrował pod siedzenie kierowcy ze względu na to że instalacja pieca idzie po lewym poszyciu progu i łatwo się do niej tam dobrać, a trzeba się cofnąć ze wszystkimi kablami z pieca.

Wyrażę moje subiektywne zdanie co do pieca o mocy 4kW. Hydronic II ma 5kW i co do nagrzewania auta przy mrozie a już na postoju czy na jałowym biegu to nie trwa to 1 czy 2 minuty. Jeśli zamontujesz piec mniejszej mocy to czas nagrzewania układu wydłuży się-fizyki nie oszukasz:) to jednak jest 1kW, dla laika może to nie wiele mówi ale to połowa mocy przeciętnego czajnika el.

nojka
10-12-2015, 16:38
Trochę trwało ale kupiłem w okazji d5wsc sprawne z zegarem ebera 1531 za 50z ł:razz: założone i działa - zamiast zegara planuje założyć pilota zastanawiam się jak rozwiązać problem z włączeniem dmuchawy . Piec załącza dmuchawę zaraz po starcie zastanawiałem się czy założyć układ czasowy czy lepiej termostat ( przymocować go przy rurce od pieca i przy temp np 40C załączy dmuchawę -http://allegro.pl/termostat-bimetaliczny-no-otwarty-40c-5a-250v-384-i5275149774.html
możne było jak tak to proszę o podanie strony jak podłączyć automatyczną klimatyzacje

bartixr
11-12-2015, 05:42
ja bym dal termostat ale przez przekaźnik, bo go wyjara.

nojka
14-12-2015, 16:46
Przekaźnik z termostatem założony , wszystko działa. Dziękuje za pomoc i zainteresowanie.
Rozochocony tym ze udało się i działa zakupiłem jeszcze jedno D5WSC do auta zony. Odpaliłem na stole - działa, wodę zagrzało i wyłączyło się przy ok. 75°C po czym jak woda ostygła odpaliło i zagrzało wodę ponownie. Założyłem do auta działało dzień. Błąd na zegarze AF-31 (Silnik powietrza do spalania - przerwa ) . Wymontowałem znowu na stół rozebrałem silnik działa kreci się delikatnie nie obciera założyłem i wystartowało . Wyłączyłem przy próbie następnego uruchomienia znowu ten sam błąd AF-31 wyłączyłem i jeszcze raz odpaliłem teraz błąd AF- 50 (Czas bezpieczeństwa przekroczone ). Słychać pompka podaje paliwo cyka ( sprawdzałem na odpiętym wężyku leci ) pompka wody śmiga świeca grzeje z pieca leci biały dymek. - tylko wentylator się nie włącza.
Możne macie jakieś pomysły.

Stefano
14-12-2015, 19:57
Jakich pomysłów szukasz ????
Masz uszkodzony sterownik!

feedoricco
14-12-2015, 20:19
mam pytanko Panowie,mam Galaxy benzyne i czy w takich modelach tez byl montowany dogrzewacz?pozdrawiam

wysokist
17-12-2015, 21:20
Przez kilka lat piecyk chodził OK. Mam sterowanie wyciągnięte na 3 pozycje ( czujnik z podszybia, O , zasilanie ) plus pilota - . Wiosną padła pompka wody - piec wyłączyłem.
Wymieniłem pompkę wody. Piecyk próbuje odpalić - dmuchawa dmucha, pompka paliwa pompuje coraz szybciej, siwy dym leci (rozgrzany ale nie zapalony olej) - ale nie odpala.
Co radzicie - próbowałem na gorącym silniku - 90 stopni - by piec nie był zimny i zaskoczył. Coś walnięte ? świeca? sitko? zalany ?

GTB20
17-12-2015, 23:28
Swieca sitko albo syf w palenisku.

peters
27-12-2015, 12:40
Nie wiem czy sie doda zdjęcie pierwszy raz dodaje foto.

Bump: Nie wiem czy sie doda zdjęcie pierwszy raz dodaje foto.. Odnośnie zdjecia wcześniejszego. Z tego co zdołałem odczytać to pisze po koleji : na samej gorze nie bede spekulować czy to jest D5WZ czy inny gdyz naprawdę nie widać potem 252217, 37W/12 5,0 KW i tu nr. 2846...C

Oczywiście pomyłka jest możliwa w odczycie .

naturalworld.pl
28-12-2015, 21:13
Witam , mam pytanie po jakim czasie nagrzewa się wam samochód ? oczywiście z dogrzewaczem? Bedę wdzięczny za info (ja posiadam alhambre ale to te same parametry)

J@colo
28-12-2015, 22:21
W temp około 0 po 3 km mam 90* na wskaźniku, a u mnie w mieście jest to około 10 minut jazdy.

wysokist
29-12-2015, 20:58
Nie chce mi gadać vag z piecykiem
gada z silnikiem, licznikiem, nie widzi immobilazera
Z modułem komfortu nic a nic - mam pewnie już kumulację błędów i piecyk się przestał odpalać - chciałem je skasować i powalczyć ze świecą i sitkiem
jakieś pomysły
ktoś z trójmiasta może pomóc

1robert
30-12-2015, 09:44
może piec nie mieć zasilania przez uwalony kabel przy piecu - to sie często zdarza z tego co widzę.
nie dam też głowy czy w galaxy piec pójdzie po vagu. w galaxy MK1 piec jest nie podłączony do gniazda diagnostycznego. Czy wszystkie MK2 mają podłączenie nie wiem

g0rd0n2007
31-12-2015, 09:12
Cześć,

Mam Forda Focusa MK1 z 2003 roku (Diesel 1,8 TDCi). Mam go od 2 lat. Ma zainstalowane Webasto. Nigdy go do tej pory nie używałem. Teraz postanowiłem się tym zająć. Znalazłem dwa brakujące bezpieczniki 15A i 25A i je uzupełniłem. Bezpiecznik 1A zasilający ekranik był na miejscu. Mam za sobą kilka pierwszych odpaleń. Pojawiają się od czasu do czasu iskry z wydechu webasto. Może poprostu musi się przepalić. Dawno nie używane. Nie znam historii tego systemu od poprzedniego właściciela - może bezpieczniki były usunięte celowo. Tak to działa narazie:

https://youtu.be/ZTmI_M8Zh4Y

Czy to normalne?

J@colo
31-12-2015, 20:46
Dla mnie to wygląda jakby się coś wypalało, najlepiej wyjąc i rozebrać, najpewniej to pomoże tobie stefano.

wysokist
02-01-2016, 11:23
Nawiązałem komunikację - hurraaaaa
błąd 1491 - przerwany obwód co po sprawdzeniu w wyszukiwajce daje albo świeca kaput albo tranzystor.

Mogę sprawdzając wyjścia:
uruchomić dmuchawę
uruchomić pompkę
potem nic więcej

Piecyk stoi i nie odpala :-(

W poniedziałek pojadę na warsztat to mi wymontują

Stefano
02-01-2016, 22:49
Cześć,

Mam Forda Focusa MK1 z 2003 roku (Diesel 1,8 TDCi). Mam go od 2 lat. Ma zainstalowane Webasto. Nigdy go do tej pory nie używałem. Teraz postanowiłem się tym zająć. Znalazłem dwa brakujące bezpieczniki 15A i 25A i je uzupełniłem. Bezpiecznik 1A zasilający ekranik był na miejscu. Mam za sobą kilka pierwszych odpaleń. Pojawiają się od czasu do czasu iskry z wydechu webasto. Może poprostu musi się przepalić. Dawno nie używane. Nie znam historii tego systemu od poprzedniego właściciela - może bezpieczniki były usunięte celowo. Tak to działa narazie:

https://youtu.be/ZTmI_M8Zh4Y

Czy to normalne?

Jak słyszę po starcie z zegarka 1530, to masz piec firmy Webasto ThermoTop C/Z. Obok piecyka powinna być pompka płynu, nie wiem czy jest sprawna bo jej tam nie słychać. Piec chce odpalać i nawet odplalił za pierwszym razem, ale sie wyłącza ze wzgłedy na tą niesprawną pompke, lub zabrudzony albo wypalony palnik w piecu /iskry z tłumika/ lub problemy w zasilaniu w paliwo. Rurka z tłumika nie ma dobrego zakończenia i dlatego takie dziwne odgłosy na początku odpalenia. Na pinie nr 2 we wtyczce 6-cio pinowej jest diagnoza i trzeba sprwdzić błędy w sterowniku piecyka i będze wiadoma przyczyna wyłączania sie pieca. Odserwować trzeba temperaturę płynu, bo byc moze stoi i sie przegrzewa. Trzeba odsewować oporność kołka zarowego, który po zapaleniu paliwa na starcie sie wyłacza i przechodzi w czujnik płomienia.
Możesz poszukać kogoś kto ci to trafnie zdiagnozuje i usunie usterkę, lub wyjmij piec i przyślij to go naprawimy, nie wiem skąd jesteś, bo nie uzupełniłes profilu.

Dulas
04-01-2016, 19:04
Panowie trochę z innej beczki. Czy do diagnozy zegarem modułowym webasto też można diagnozować ebera ? trochę dużo stron już jest na forum i nie mogę znaleźć . Oczywiście kwadratowa wtyczka 12 pin , piec d5wz

GTB20
05-01-2016, 13:31
Tak jakbyś pytał czy vcds'em mazde zdiagnozujesz.

Dulas
05-01-2016, 15:55
Bo wygląda identycznie tylko napis inny

ACTINA
11-01-2016, 19:36
Auto SHARAN 2.0 TDI BRT 2006

W nawiązaniu do tematu....po przeczytaniu wątku i błędach:

Control Module Part Number: 7M3 819 008 R
Component and/or Version: HEIZG. B/D5W 0001
Software Coding:
Work Shop Code:
5 Faults Found:
01410 - Heater Over-Temp
06-00 - Signal too High
65535 - Internal Control Module Memory Error
00-00 - -
00-00 - -
00-00 - -
00-00 - -
Readiness: N/A

Diagnoza to pompka obiegu wody na podszybiu. Prawdopodobnie szczotki się skończyły. I tutaj moje pytanie jakie to mają być dokładnie szczotki? Może ktoś podać ich wymiar?

leonulim
11-01-2016, 20:13
Witam, mam również problem, w moim galaxy posiadam ogrzewanie postojowe które działało poprawnie do świąt ? teraz niestety wyłącza się po chwili jak zapali stawiałem na pompkę cieczy i tu mam problem nie mam napięcia na tą pompkę jak ją wyciągnełem i podłączyłem na krótko to ładnie chodzi ale dlaczego zginął mi prąd na instalacji.

Nie wiem czy czasami nie nabroiło się od zdechłego akumulatora bo raz mi padł ale czy jest to możliwe??

dodam że jak silnik chodzi to podczas jazdy piec działa dogrzewa itp.

Piec jest oryginał sterowany z zegarka przy lusterku.
Co mam dalej sprawdzić czy niezbędna jest diagnoza komp. wkurza mnie bo jak się zimno zrobiło to coś nawaliło a tak było bajera.

wysokist
11-01-2016, 21:05
Jak umierają szczotki to tak jest - nie działa - wyjmiesz - wirnik się przesunie i działa - włożysz- chwila i znowu nie działa.
Sprawdź czy jest podawane napięcie na pompkę po włączeniu zapłonu - jak tak to znaczy pompka umiera, skoro nie chodziła.

Stefano
11-01-2016, 23:10
Jesli ma w instalacji auta przekaznik czasowy nr 430, to elektryczna pompka płynu jest załączana z opóżnieniem 120 sek, a wyłączana po 190 sek po zgaszeniu silnika lub wyłączenia zapłonu.

leonulim
12-01-2016, 19:21
To musze sprawdzić ten przekaznik na weekend coś bede grzebał aktualnie jestem w trasie i mam czas zapoznać się z wiedzą :568:

Stefano
12-01-2016, 22:32
Nie ma sensu rwać modułu komfortu BSI i dostawać sie do przekażnika który jest pod spodem. Jak pisałem wyzej, włacz tylko zapłon i poczekaj te 2 minuty to na gniazdku pompki pojawi sie napiecie i ona ruszy jeżeli jest sprawna, a kiedy nie chcesz czekać to włacz i wyłącz zapłon, wtedy przekaznik czasowy uzna, ze silnik skończył pracę i podtrzymuje napiecie na pompce jeszcze przez 190 sek, czyli 3 min i 10 sek. Pompka ta ma chodzić cały czas, zima-lato podczas pracy silnika, przepycha płyn przez głowicę do tylnej nagrzewnicy, a następnie przez dogrzewacz do silnika.

ACTINA
14-01-2016, 09:22
I wszystko jasne....a zastanawiałem się dlaczego mi tak szyby parują z tyłu i brak nawiewu ciepłego powietrza. Myslałem ze dotyczy ona tylko ogrzewania postojowego:) Tak czy siak u mnie po wyjęciu zapłonu nie żyje....zamówiłem szczotki i spróbuje to ogarnąć.

Pozdrawiam
Grzegorz

ACTINA
19-01-2016, 20:28
No i mam kolejny problem....po wcześniejszym komunikacie Vag:

01410 - Heater Over-Temp
06-00 - Signal too High
i diagnozie że to pompka na podszybiu wymieniłem szczotki. Pompka chodzi po podaniu bezpośrednio zasilania, ale nie chodzi jakby w automacie.....

Co ciekawe piecyk startuje, temperatura rośnie do około 365 stopni po czym spada. Trzecia i czwarta temperatura osiąga max 55 stopni. Piecyk się wyłącza a vag wyrzuca błąd:

00-00 - -

Po skasowaniu błędu coś próbuje wstać i znowu wyrzuca ten błąd. Dziwi mnie fakt, że pompka na podszybiu po wyjęciu kluczyków nie chodzi.

Co można jeszcze sprawdzić? Z góry dziękuję za wskazówki.

VAG podaje piecyk HEIZG. B/D5W sharan 2006

Pozdrawiam
Grzegorz

Stefano
20-01-2016, 23:22
Masz uszkodzoną pamięć w sterowniku pieca D5ZF, Sterownik ten do kosza, a piec np. do przerobienia na hybrydę.

ACTINA
24-01-2016, 18:30
Ok piec swoją drogą....a dlaczego pompka na podszybiu nie działa?

Pozdrawiam

Stefano
24-01-2016, 21:33
A zaraz po włączeniu zapłonu bez zapalania silnika pompka chodzi? Jesli tak to nie masz w wypos. fabrycznym przekażnika czasowwgo 430.

ACTINA
27-01-2016, 11:34
Po przekręceniu kluczyka pompka nie chodzi.........chodzi jedynie podpięta na krótko.Przekaźnik czasowy chyba jest bo kiedyś coś było słychać spod maski....
Nie wiem gdzie szukać przyczyny.

Natben
27-01-2016, 12:02
Po przekręceniu kluczyka pompka nie chodzi.........chodzi jedynie podpięta na krótko.Przekaźnik czasowy chyba jest bo kiedyś coś było słychać spod maski....
Nie wiem gdzie szukać przyczyny.

Wcześniej było pisane , po przekręceniu zapłonu pompka mam startnąć po 120 sekundach a gdy zgasisz auto ma pracować jeszcze 190 sekund , jak przekręcisz stacyjkę , cofnij kluczyk do zera , też powinna startnąć i iść 190 sekund i ucichnąć .

ACTINA
27-01-2016, 12:43
Sęk w tym, że tak nie jest....pacjent to Sharan 2006 rok 2,0 Tdi kod silnika BRT z pełnym ogrzewaniem postojowym.

Sprawdziłem i nie dochodzi napięcie na wtyczkę do silniczka. Nie ma tam napięcia po 120 sekundach ani po żadnym czasie po wyjęciu kluczyka.

Sprawdziłem bezpieczniki nr.9, 12 oraz 18. Wszystkie są OK. Może jakiś przekaźnik? Tylko gdzie i jak to sprawdzić?

rafalsiem
27-01-2016, 16:56
Przekaźniki są zamieszczone w tzw. 3 poziomie skrzynki z bezpiecznikami, jak otworzysz klapkę od bezpieczników (po lewej stronie kierownicy) to widzisz 1 poziom bezpieczników, musisz zdemontować cały plastikowy element pod kierownicą (wypina się kostki od przełącznika i regulacji świateł) następnie wypinasz plastikowy koszyk trzymający widoczne bezpieczniki, jak go wyjmiesz masz dostęp do przekaźników i bezpieczników 2 i 3 poziomu, tam też powinien być przekaźnik 430 o którym pisał Stefano

na foto masz widoczny cały kosz

Stefano
27-01-2016, 20:50
Sęk w tym, że tak nie jest....pacjent to Sharan 2006 rok 2,0 Tdi kod silnika BRT z pełnym ogrzewaniem postojowym.

Sprawdziłem i nie dochodzi napięcie na wtyczkę do silniczka. Nie ma tam napięcia po 120 sekundach ani po żadnym czasie po wyjęciu kluczyka.

Sprawdziłem bezpieczniki nr.9, 12 oraz 18. Wszystkie są OK. Może jakiś przekaźnik? Tylko gdzie i jak to sprawdzić?

W podpisie masz auto 2001, a piszesz o roczniku 2006, wiec to inna bajka, tam nie masz takich efektów z pompką jak piszemy wyzej, jest tam zwykły przekaźnik do tej pompki sterowany masą. Pompka dostaje sterowanie tylko nie jestem w stanie jeszcze okreslić przy jakich parametrach temperatury silnika, czy piecyka, lub czas jej włączenia. Jest sterowana z centralnej elektryki auta. Jak ktoś przyjedzie ztakim autem to muszę podłączyć w miejsce pompki zaróweczkę lub miernik własnie w takim roczniku auta i sprawdzić kiedy rzeczywiście jest ona załączana.

ACTINA
28-01-2016, 11:30
Przepraszam za zamieszanie. W podpisie mam 2001 rok ale samochód ford Focus którym jeżdzi żona. Ja posiadam Sharana 2006 BRT 140 KM 8V DPF wykastrowany + EGR OFF.
Sęk w tym, że podpinałem miernik a momentu załączenia jej nie doświadczyłem. Piecyk znowu wystawił komunikat o przegrzaniu....wystartował i zaraz się wyłączył.

Może wie ktoś jak w tym roczniku działa ta pompka?

klocky
28-01-2016, 18:29
Włącza się po uruchomieniu samochodu, wyłącza się po paru minutach od wyłączenia zapłonu. Nie jest sterowana z pieca więc problem w instalacji samochodu.

peters
02-02-2016, 13:40
Witam,dawno nie zaglądałem gdyz zapracowany jestem zarobkowo.
Mam pytanie czy warto wziasc z Forda Galaxy 2004 tdi piec dogrzewacz,ale nie wiem co tam siedzi ?
Jak ten felerny i wadliwy D5FZ to moze szkoda czasu na wyjecie.
Jest na szrocie,i ostatnio bylem tak kilka razy ale zajmowalem sie czyms innym ale mysle czy nie warto go wygrzebac i wziasc do PL,moze cos by z niego zrobil ?
Jak myslicie koledzy ?

ACTINA
03-02-2016, 06:52
Włącza się po uruchomieniu samochodu, wyłącza się po paru minutach od wyłączenia zapłonu. Nie jest sterowana z pieca więc problem w instalacji samochodu.

Tak sobie myślę....a czy nie jest może tak, że to sterownik mojego nieszczęsnego piecyka (D5Z-F) steruje pompką obiegową na podszybiu?
Wszystko wskazuje na to, że padł sterownik w piecu a awaria pompki i problem z dogrzaniem w czasie się pokrywa.

Piec w jakiś sposób steruje pompą obiegową na poszybiu? Naprawa pieca rozwiąże temat pompki?

Pozdrawiam

krokodyl901
03-02-2016, 13:10
Witam! pompką z podszybia steruje przekaźnik w drugim poziomie pod bezpiecznikami. Miałem awarię sterowania tym przekaźnikiem i przerobiłem sterowanie. Pompka włącza się po włączeniu zapłonu a wyłącza po ok. 15s. po wyłączeniu zapłonu i niema nic wspólnego z sterowaniem piecem. Przekaźnik (poniżej przekaźnika 53) na pozycji 13a - obok wolne miejsce. Powodzenia.

Uzupełniam:http://www.vw-sharan.pl/forum/showthread.php?tid=2884&page=2

ACTINA
03-02-2016, 18:26
Witam! pompką z podszybia steruje przekaźnik w drugim poziomie pod bezpiecznikami. Miałem awarię sterowania tym przekaźnikiem i przerobiłem sterowanie. Pompka włącza się po włączeniu zapłonu a wyłącza po ok. 15s. po wyłączeniu zapłonu i niema nic wspólnego z sterowaniem piecem. Przekaźnik (poniżej przekaźnika 53) na pozycji 13a - obok wolne miejsce. Powodzenia.

Jak kolego tam się najprościej dostać?
Rozumiem, że chodzi Ci o przekażnik 449 w pozycji 13a. To on odpowiada za sterowanie pompką? Jego wymiana powinna załatwić temat?

krokodyl901
03-02-2016, 19:56
Witam! Po otwarciu lewych drzwi, wyjąć (podważyć) klapkę (zaślepkę) boczną deski, podważyć listwę ozdobną poziomą nad wył świateł, wyjąć wył. świateł i pokrętła te obok. Zdemontować obudowę bezpieczników, otworzyć I poziom zespołu bezpieczników - odsuwając zabezpieczenia przy zawiasach zobaczysz poziom z mojego zdjęcia. Oczywiście wszystkie czynności spokojnie i delikatnie. wył. świateł wyciągamy wciskając - przekręcając pokrętłem w prawo i do przodu....

DeVito
03-02-2016, 20:14
Witam, mam pytanie do znawców tematu - czy w 2.8 V6 z 2002 roku benzyna występuję w obwodzie również dogrzewacz (oczywiście benzynowy :) )?

Stefano
03-02-2016, 22:43
W twojej wersji z takim silnikiem nie ma farbrycznie zamontowanego pieca.

peters
07-02-2016, 19:56
Kolego Stefano w Galaxy 04 rok to siedzi piec ten felerny ,D5FZ ?

Stefano
07-02-2016, 20:05
Galaxy było trochę spóżnione w wyposażeniu po sharanie i w 2004 roku był starszy typ pieca, na szczęscie jeszcze D5WZ.

peters
08-02-2016, 12:36
Dzieki,dobrze miec takiego forumowego informatora. Jesli sie uda to zdobede wlasnie taki piec z Galaxy.

Stefano
08-02-2016, 20:12
Myslisz pewnie Piotruś o adaptacji do swojego autka...g:P.
Nie bardzo bedzie pasował do twojego rocznika zamiast D5ZF. Trzeba by go odwrócić, przespawać blachy mocowania, dopasować ssanie i podwiesić na dorobionym wsporniku tłumik, z wtyczką tez trzeba sie bawawić.

peters
08-02-2016, 20:37
Hmm,czy ja wiem na razie nic nie bede zmienial gdyz twoja rakieta smiga.
Chce po prostu miec w zapasie tak jak mam kilka D3... i mysle co tu z nimi zrobic ?
Mozna piece D3WZ przerobic na D5... chodzi mi tylko o moc aby byly sprawniejsze ?

A ten wyciagniety z Galaxy moze zaloze tacie do Alhambry 1 zamiast D3.... czy to dobry pomysl ?
Na razie to tylko takie plany,ale moze z tego nic nie wyjsc,zobaczymy jaki czas bedzie w lato do dyspozycji.
Wiem jedno ze bedzie do wysylki do Ciebie Stefano piec z Tourana 06 do naprawy. Ale to sie zdzwonimy gdzies za msc jak bede w kraju.

driver_tomasz
14-02-2016, 11:45
Witam winna nie dogrzewania to pompka , nie była uszkodzona tylko dostał się kawałek paprocha pod kuleczkę zamykająca powrót paliwa na wylocie ......:570:

andy1968
17-02-2016, 15:35
koledzy proszę o pomoc bo niewiem co mam jeszcze sprawdzić dogrzewacz d5wz załącza na 1 minute i potem się rozłącza i tak cały czas ,błąd 1410, pompka obiegu wody działa bo ją słysze dzięki za pomoc.

Stefano
17-02-2016, 19:15
Hmm,czy ja wiem na razie nic nie bede zmienial gdyz twoja rakieta smiga.
Chce po prostu miec w zapasie tak jak mam kilka D3... i mysle co tu z nimi zrobic ?
Mozna piece D3WZ przerobic na D5... chodzi mi tylko o moc aby byly sprawniejsze ?

A ten wyciagniety z Galaxy moze zaloze tacie do Alhambry 1 zamiast D3.... czy to dobry pomysl ?
Na razie to tylko takie plany,ale moze z tego nic nie wyjsc,zobaczymy jaki czas bedzie w lato do dyspozycji.
Wiem jedno ze bedzie do wysylki do Ciebie Stefano piec z Tourana 06 do naprawy. Ale to sie zdzwonimy gdzies za msc jak bede w kraju.
Nie bardzo zamienisz D3xx na D5xx, bo tam w MK1 nie ma pompki wspomagającej obieg płynu, musiałbys jeszcze zwiększyc dawkę na pompie paliwa, lepiej zostawić tam sprawny D3WZ i niech sobie robi swoja robotę.

koledzy proszę o pomoc bo niewiem co mam jeszcze sprawdzić dogrzewacz d5wz załącza na 1 minute i potem się rozłącza i tak cały czas ,błąd 1410, pompka obiegu wody działa bo ją słysze dzięki za pomoc.

Musisz sprawdzic czy w układzie ogrzewania masz płyn czy powietrze np. z uszczelki pod głowicą, dalej czy drożna tylna nagrzewnica, czy węże przy montowaniu pieca się nie zagięły i czy tym z boku cienkim węzykiem do odpowietrzania, przy zbiorniczku wyrównawczym przelewa ci sie płyn podczas pracy silnika.

andy1968
17-02-2016, 19:57
tylna nagrzewnica sprawna ,piec orginał nie zdejmowany,ostatnio kopcił do auta uwalone dwa kable przy wtyczce (naprawione) świeca sprawna sitko czyste mimo to odpala tylko na chwile.płyn w układzie stan prawidłowy,a cienkim przewodem przy zbiorniku płyn się nie przelewa.

mrdominik
17-02-2016, 21:21
Jakie oznaczenie ma pompka paliwa w fabrycznej instalacji webasto Thermo Top V mondeo mk4 (2009).

Niestety, moja jest tak pordzewiała że żadnego oznaczenia odczytać nie mogę a pompka padła.

Wiem że są 3 rodzaje - DP40, DP41, DP42.

Jaki jest u was?

Z góry dziękuję za pomoc!

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

mm32
17-02-2016, 21:33
DP-40,czyli z czarnym plastikiem jest w standardzie ;).

Stefano
17-02-2016, 21:36
tylna nagrzewnica sprawna ,piec orginał nie zdejmowany,ostatnio kopcił do auta uwalone dwa kable przy wtyczce (naprawione) świeca sprawna sitko czyste mimo to odpala tylko na chwile.płyn w układzie stan prawidłowy,a cienkim przewodem przy zbiorniku płyn się nie przelewa.
Zadwoń jutro 9.00-17.00 to ci powiem jak udroznić to odpowietrzenie...

peters
18-02-2016, 20:40
Kolego Stefano pompka zalozona przy piecu na jesieni. Tylko piec troche wiadomo D3.. to nie to co D5... Idzie przerobic technicznie taki piec,tzn. wywalic bebechy i zalozyc od D5.. ?
D5 troche dluzszy jest wiec nigdy nie myslalem jak to ugrysc. Moze taki pomysl jest nie realny ?

Stefano
18-02-2016, 20:59
Realny jak najbardziej jesli jest dodatkowa pompka. D5WZ w blachy z D3wz wejdzie, tylko ze jest dłuzszy to nie zapinaj złącza 8-mio pinowego w sanki na koniec blachy, tylko dopnij to np. streczem do węza.
Pompka paliwa na tym gniazdku co jest w aucie z D3WZ bedzie działać tylko podkręć na niej dawkę.

peters
19-02-2016, 14:59
Rozumiem,powiedz jeszcze czy jest mozliwe samo przerobienie pieca D3... na D5... Czym one sie roznia ? Palnikiem, świeczka, sterownikiem i komora spalania ?
Szlo by zrobic cos takiego ze wysylam ci dwa piece D3... a Ty mi cos w zamian dajesz D5...? Tylko pytam Stefano...

andy1968
19-02-2016, 15:42
Zadwoń jutro 9.00-17.00 to ci powiem jak udroznić to odpowietrzenie...

Kolego Stefano po naszej rozmowie telefonicznej sprawdziłem wagiem czujniki temperatury w eberku ,są sprawne ale zrobiłem mały test -silnik pracuje na wolnych obrotach i wtedy temperatura na czujnikach idzie szybko do góry i łapie przegrzanie,drugi test silnik 3000 obrotów i wtedy eberek pracuje cały czas aż nagrzeje cały układ.Teraz nie wiem czy to wina elektrycznej pompki wody,ale ona pracuje bo ją słychać

taxidriver
19-02-2016, 16:07
nie wiem czy to wina elektrycznej pompki wody,ale ona pracuje bo ją słychać Dla pewności wyjmij podepnij w domu i zobacz z jaką prędkością tłoczy płyn czasami jest tak że się kręci ale nie pcha wody prawie wcale kiedyś miałem tak i nie wiem co jej było po prostu chodziła jakoś słabo po wymianie szczotek ożyła i było ok...

Stefano
19-02-2016, 20:35
Gratuluję dla kolegi taxidriver z Lublina 'tysiaka' postów, masz tutaj swój znaczny wkład w to forum, za co dziękujemy.

Wracając do pompki to tak jest często jak piszesz, że słabo daje jeśli ma założone niewłaśiwe szczotki, np. z odkurzacza. Miałem ostanio taki przypadek, ze ktoś mi odesłał taką pompkę która 'chodziła', ale krecił sie w niej tylko elektryczny wirnik silniczka, a wirnik wody stał, bo ktoś z niej wykastrował napędzajacy magnes.

andy1968
28-02-2016, 12:05
Gratuluję dla kolegi taxidriver z Lublina 'tysiaka' postów, masz tutaj swój znaczny wkład w to forum, za co dziękujemy.

Wracając do pompki to tak jest często jak piszesz, że słabo daje jeśli ma założone niewłaśiwe szczotki, np. z odkurzacza. Miałem ostanio taki przypadek, ze ktoś mi odesłał taką pompkę która 'chodziła', ale krecił sie w niej tylko elektryczny wirnik silniczka, a wirnik wody stał, bo ktoś z niej wykastrował napędzajacy magnes.

wyjąłem pompkę tak jak sugerowaliście, pompka przewaliła wiadro wody w parę sekund ,czyli dobra ,a ciągle się przegrzewa.tak myślę czy może to być wina tego że gdy go kupiłem 5 lat temu to nie wymieniałem płynu w chłodnicy tylko sprawdzałem czujnikiem na zamarzanie.

Various
28-02-2016, 12:42
Witajcie
Jakiś czas temu zregenerowałem mojego D5WZ
- nowe sitko świecy
- cały wyczyszczony, palnik, środek (wymoczone w aktywnej pianie, wydmuchane, czyściutkie)
- nowe uszczelki

Po tym wszystkim przez zime elegancko dogrzewał.. a teraz jak by go coś strzeliło i nie umie odpalić przy czym strasznie kopci - podaje rope, dmuchawa podaje powietrze ale nie słychać zapłonu - tak jak by dostawał ropę na sitko i ona paruje - kupa dymu i smordu. Jak się go zrestartuje to zapali po jakimś czasie ale i tak lekko kopci... :(

Proszę o pomoc bo ręce opadają :/

Dzięki z góry

falcon226
28-02-2016, 21:44
Wymień świece,słabo grzeje i nie może powstać odpowiedni płomień, miałem tak wiele razy.Pozdrawiam.

Stefano
28-02-2016, 21:52
wyjąłem pompkę tak jak sugerowaliście, pompka przewaliła wiadro wody w parę sekund ,czyli dobra ,a ciągle się przegrzewa.tak myślę czy może to być wina tego że gdy go kupiłem 5 lat temu to nie wymieniałem płynu w chłodnicy tylko sprawdzałem czujnikiem na zamarzanie.

Trzeba sprawdzić u ciebie co z obiegiem płynu przez tylną nagrzewnicę i piec. Mozesz mieć cos po drodze przytkane, nagrzewnica, piec, załamany wąż....Mozesz też mieć problem z odpowietrzeniem układu, czy przelewa ci sie płyn podczas pracy silnika przez ten cienki wężyk przy zbiorniczku wyrównawczym? Czy nie masz tam za dużego ciśnienia w zbiorniczku i czy poziom płynu nie skacze?
Kolega z Ostrowca akurat dzisiaj dał mi informację, ze u niego piec też się ciągle przegrzewał, a powodem tego okazała sie pompa na pasku rozrządu, obluzowany plastikowy wirnik.

Witajcie
Jakiś czas temu zregenerowałem mojego D5WZ
- nowe sitko świecy
- cały wyczyszczony, palnik, środek (wymoczone w aktywnej pianie, wydmuchane, czyściutkie)
- nowe uszczelki

Po tym wszystkim przez zime elegancko dogrzewał.. a teraz jak by go coś strzeliło i nie umie odpalić przy czym strasznie kopci - podaje rope, dmuchawa podaje powietrze ale nie słychać zapłonu - tak jak by dostawał ropę na sitko i ona paruje - kupa dymu i smordu. Jak się go zrestartuje to zapali po jakimś czasie ale i tak lekko kopci... :(

Proszę o pomoc bo ręce opadają :/

Dzięki z góry

Musisz mieć do niego dobrego 'lekarza', przyslij piec to zrobimy co trzeba.