Zobacz pełną wersję : Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18

adadur
06-10-2011, 13:19
Diagnostyka piecyka:

Wybieramy moduł:
[08] - Heating/Air Conditioning
Wybieramy grupę błędów - 02:
Fault Codes - 02
wyświetli się okno, zapisujemy a następnie skasujemy błędy
a) używamy do zapisu: [Copy Codes] (zapis do pamięci podręcznej) lub [Save Codes] (zapis do pliku, najczęściej w C:\Ross-Tech\VCDS\Logs
b) używamy do skasowania błędów: [Clear Codes - 05]
wychodzimy z grupy 02 i wchodzimy do grupy wartości mierzonych - 08
Meas. Blocks - 08 (Measuring Blocks - 08)
wybieramy kolejno grupy 001, 002 i 003
obserwujemy lub wykonujemy logi (zapis do pliku w w C:\Ross-Tech\VCDS\Logs)

Opis grup wartości mierzonych
grupa 001 (dotyczy temperatur):
poz.1 - Napięcie zasilania (przy pracującym silniku min. 13V)
poz.2 - Temp. spalania (temp. w komorze spalania, wymagana do ok. 330 st.C)
poz.3 - Temp. na wlocie (temp. płynu chłodzącego na wlocie do podgrzewacza)
poz.4 - Temp. na wylocie (temp. płynu chłodzącego na wylocie z podgrzewacza)
grupa 002 (dotyczy stanu pracy):
poz.1 - Stan podgrzewacza: załączony [ON] / wyłączony [OFF] (przy pracującym silniku min. 13V)
poz.2 - Zewnętrzny czujnik temp. załączony [ON] / rozłączony [OFF] (czujnik temp. - na podszybiu - załączy się poniżej +10 st.C)
poz.3 - nie używane
poz.4 - nie używane
grupa 003 (dotyczy czujników podgrzewacza):
poz.1 - Stan dmuchawy: załączona [ON] / wyłączona [OFF]
poz.2 - Czujnik płomienia: załączony - jest płomień [ON] / wyłączony - brak płomienia [OFF]
poz.3 - Stan pompy paliwa: załączona [ON] / wyłączona [OFF]
poz.4 - nie używane

macle
07-10-2011, 06:07
Diagnostyka piecyka:

Wybieramy moduł:
[08] - Heating/Air Conditioning
Wybieramy grupę błędów - 02:
Fault Codes - 02
wyświetli się okno, zapisujemy a następnie skasujemy błędy
a) używamy do zapisu: [Copy Codes] (zapis do pamięci podręcznej) lub [Save Codes] (zapis do pliku, najczęściej w C:\Ross-Tech\VCDS\Logs
b) używamy do skasowania błędów: [Clear Codes - 05]
wychodzimy z grupy 02 i wchodzimy do grupy wartości mierzonych - 08
Meas. Blocks - 08 (Measuring Blocks - 08)
wybieramy kolejno grupy 001, 002 i 003
obserwujemy lub wykonujemy logi (zapis do pliku w w C:\Ross-Tech\VCDS\Logs)

Opis grup wartości mierzonych
grupa 001 (dotyczy temperatur):
poz.1 - Napięcie zasilania (przy pracującym silniku min. 13V)
poz.2 - Temp. spalania (temp. w komorze spalania, wymagana do ok. 330 st.C)
poz.3 - Temp. na wlocie (temp. płynu chłodzącego na wlocie do podgrzewacza)
poz.4 - Temp. na wylocie (temp. płynu chłodzącego na wylocie z podgrzewacza)
grupa 002 (dotyczy stanu pracy):
poz.1 - Stan podgrzewacza: załączony [ON] / wyłączony [OFF] (przy pracującym silniku min. 13V)
poz.2 - Zewnętrzny czujnik temp. załączony [ON] / rozłączony [OFF] (czujnik temp. - na podszybiu - załączy się poniżej +10 st.C)
poz.3 - nie używane
poz.4 - nie używane
grupa 003 (dotyczy czujników podgrzewacza):
poz.1 - Stan dmuchawy: załączona [ON] / wyłączona [OFF]
poz.2 - Czujnik płomienia: załączony - jest płomień [ON] / wyłączony - brak płomienia [OFF]
poz.3 - Stan pompy paliwa: załączona [ON] / wyłączona [OFF]
poz.4 - nie używane

A ja bym się jednak upierał, że
grupa 003 (dotyczy załączenia poszczególnych obwodów):
poz.1 - dmuchawa: załączona [ON] / wyłączona [OFF]
poz.2 - świeca żarowej: załączona [ON] / wyłączona [OFF]
poz.3 - pompka paliwa: załączona [ON] / wyłączona [OFF]
poz.4 - nie używane

Stefano
07-10-2011, 09:00
Drodzy Forumowicze - ponieważ dużymi krokami zbliża się zima muszę naprawić dogrzewacz silnika. Najlepiej było by udać się do Naszego Stefano ale niestety mam do niego ponad 300 km :027:
Czy macie jakiś polecany Warsztat - Servis dogrzewaczy silników na terenie województwa łodzkiego ?

Mogę ci wysłać sprawny piec-dogrzewacz D5WZ po kapitalnym przegłądzie, wyczyszczona komora spalania, nowa swieca, nowe sitko, gwarancja, a ty sobie sam przełożysz i odeslesz mi swój. Masz wiadomość na PW.

[QUOTE=Stefano;1717149]Naprawiam takie i inne sterowniki.

Stefano po Twoich wcześniejszych pejoratywnych wpisach na temat D5ZF (a zwłaszcza jego sterownikach) zaczynam się zastanawiać nad kupnem używanego po przeglądzie D5WZ (ten wg Ciebie jest OK!). W związku z tym mam pytanie, czy można go tak bezkarnie podmienić (mocowanie, tłumik, rura doprowadzająca powietrze, przewód paliwowy, a zwłaszcza przyłącze elektryczne). No właśnie, z mocowaniami to sobie chyba poradzę, ale jak z podłączeniem. Czy wtyczki w D5WZ i D5ZF są takie same, a jeśli nie to czy można przełożyć z D5ZF do D5WZ.
Stefano rozumiem, że jesteś gotowy pochylić się nad moim piecykiem. Powiem szczerze, że wyjazd do Ciebie to raczej nie wchodzi w rachubę (mieszkam pod Toruniem tak, że cała wycieczka to by było prawie 1000km), ale może mógłbym Ci wysłać przesyłką? No i czy jesteś w stanie oszacować na podstawie tych wszystkich moich opisów przybliżony koszt naprawy?

Mozna zamienić piec D5ZF na D5WZ.
Wtyczka i gniazdo wchodzi ale trzeba zabezpieczyc dodatkową opaską, rozkład pinów ten sam. Mocowanie pieca, blachy, musszą byc z D5WZ pasują idealnie na otwory do auta z D5ZF. Piec trzeba jednak odwócic w mocowaniu blach o 180 st, aby pasowała dłuższa rurka ssąca z D5ZF, a jesli bez przekręcania to trzeba uzyc krótszej rurki z D5WZ. Paliwo /wężyk/ pasuje. Tłumik - faja też podpasuje, tylko trzeba jeszcze dołozyć dodatkowe podparcie dla niego, pod śrubę mocującą piec.

Jak chcesz to taki zestaw do samodzielnego zamontowania z piecem D5WZ i z instrukcją, ci wyslę.. :)

macle
07-10-2011, 11:59
Jak chcesz to taki zestaw do samodzielnego zamontowania z piecem D5WZ i z instrukcją, ci wyslę.. :)

Ciągle walczę z moim D5ZF ale powoli wymiękam, tak że jestem coraz bardziej zainteresowany D5WZ z pewnego źródła. Proszę o ofertę cenową (na forum lub na PM).

BBK66
07-10-2011, 15:56
Mogę ci wysłać sprawny piec-dogrzewacz D5WZ po kapitalnym przegłądzie, wyczyszczona komora spalania, nowa swieca, nowe sitko, gwarancja, a ty sobie sam przełożysz i odeslesz mi swój. Masz wiadomość na PW.

[QUOTE=macle;1717176]

Mozna zamienić piec D5ZF na D5WZ.
Wtyczka i gniazdo wchodzi ale trzeba zabezpieczyc dodatkową opaską, rozkład pinów ten sam. Mocowanie pieca, blachy, musszą byc z D5WZ pasują idealnie na otwory do auta z D5ZF. Piec trzeba jednak odwócic w mocowaniu blach o 180 st, aby pasowała dłuższa rurka ssąca z D5ZF, a jesli bez przekręcania to trzeba uzyc krótszej rurki z D5WZ. Paliwo /wężyk/ pasuje. Tłumik - faja też podpasuje, tylko trzeba jeszcze dołozyć dodatkowe podparcie dla niego, pod śrubę mocującą piec.

ja już też nad tym myślałem ażeby podjechać do ciebie,zrobić przekładke na inne i powrót do domu tylko nie mogę dostac wilnego ,,czy ew na priw mógłbyś napisać ile ew taka przekładka by kosztowała?? ja mam D5WZ
pozdrawiam

macle
08-10-2011, 16:14
Ciągle walczę z moim D5ZF ale powoli wymiękam, tak że jestem coraz bardziej zainteresowany D5WZ z pewnego źródła. Proszę o ofertę cenową (na forum lub na PM).

No tak niestety spełniły się moje najczarniejsze obawy, padł sterownik. Jak go nacisnę od spodu to jest OK przez jakiś czas, a jak naduszę w drugim końcu to znowu się krzaczy. Zacząłem już go bebeszyć , wyskubałem z góry całą zalewę ale nie wiem jak wyczyścić tą zalewę spomiędzy płytki a obudowy (może ma ktoś jakiś patent na to). Widzę, że sterownik jest o 3 lata młodszy od reszty ogrzewacza, co świadczy, że już był wymieniany i przekonuje mnie o konieczności ucieczki z D5ZF.

hoohoos
08-10-2011, 20:17
Witam,
możecie nakierować co oznacza poniższy błąd
Control Module Part Number: 7M3 815 071
Component and/or Version: HEIZG. B/D5W 0001
Software Coding:
Work Shop Code:
5 Faults Found:
01414 - Combustion-Air Blower (V6)
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit
Czytałem już troszkę nt tego błędu i podobno jest problem albo z wentylatorem, albo z połączeniem. Jestem laikiem w tych sprawach więc zwracam się do Was. Ostatnio jak podłączałem się do auta to wyskoczył taki sam błąd, skasowałem go, dogrzewacz się uruchomił parę razy, a później znów cisza i pokazał się powyższy błąd.

Pacific tdi
08-10-2011, 23:49
Masz problem z wentylatorkiem nadmuchu powietrza w piecyku. Rozbierz i ładnkie wyczysc. Ma chodzic b. lekko. W skrajnych wypadkach wymiana silniczka. ale to widac od razu że z niego nic nie będzie.

kuczol
11-10-2011, 19:46
Ja też dołączę się do tego błędu:
Software Coding:
Work Shop Code:
5 Faults Found:
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit
36-00 - Open Circuit

Tylko że u mnie jest tak że rano odpalam - działa jakby nigdy nic, po wyłączeniu silnika i z 10 min postoju dogrzewacz już nie odpala. Jeśli znowu stanę na parę minut i dalej ruszam to znowu to ustrojstwo chodzi bez przeszkód i tak w koło. Błędy można skasować ale znowu powracają.
Dodam, że mam walniętą uszczelkę pod głowicą tylko czy ona może być przyczyną takiego stanu? Czy coś innego.

taxidriver
11-10-2011, 21:07
Odpowiedź jest jeden post wcześniej i 173 strony wcześniej , ;) rozbierz i wyczyść w razie potrzeby wymień silnik dmuchawy. Uszczelka i silnik nic nie mają do pieca

kitekkaka
13-10-2011, 18:06
Witam. Mam problem z dogrzewaczem w Galaxy 2001 rok. Strasznie dymi z rury dogrzewacza gdy stoje na skrzyżowaniu lub gdy zgaszę samochód to przez ok. 1min wydostaje się dym z rury dogrzewacza i słabo grzeje w środku.

bodzzisz1
13-10-2011, 20:10
Witam mam problem ze swoim dogrzewaczem D5WZ. Dogrzewacz był w serwisie na regeneracji. Po zamontowaniu i zmostkowaniu czujnika zaczyna on świszczeć ale tłumik jest zimny jakby nie palił. Na Vagu wyskakuje 01409 flame monitor short to ground. Jakieś pomysły.

hopp
14-10-2011, 09:01
Witam
Ja mialem w zeszlym roku problem z dogrzewaczem wlaczal sie po chwili wylaczal i niestety nie grzal obstawialem na rozne rzeczy.W lato bylem w Polsce podjechalem na VAG-a podobno wyskoczyly bledy bledy skasowano (mnie za usluge tez) i podobno dogrzewacz odpalil.Niestety do tej pory nie moglem sprawdzic czy dziala ale dzisiaj rano bylo w aucie na termometrze 6stopni,w domu termometr pokazywal na dworze temperature 4 stopnie no i niestety nie dziala to usranstwo.Juz nie wiem co robic moze ktos cos podobnego ma lub mial.Dziekuje za podpowiedzi.Chcialbym aby ogrzewanie dzialalo ale nie chcialbym na tym stracic kupy kasy jesli nie trzeba.
Pozdrawiam wszystkich tych ktorzy maja ciepelko i tych ktorzy marzna tak jak ja.

Pacific tdi
14-10-2011, 11:10
Co oznacza błąd 1490 bo coś funkcja "szukaj" nie odnajduje.

taxidriver
14-10-2011, 12:40
Witam. Mam problem z dogrzewaczem w Galaxy 2001 rok. Strasznie dymi z rury dogrzewacza gdy stoje na skrzyżowaniu lub gdy zgaszę samochód to przez ok. 1min wydostaje się dym z rury dogrzewacza i słabo grzeje w środku.
masz problem z sitkiem musisz wymienić.
Na Vagu wyskakuje 01409 flame monitor short to ground. Jakieś pomysły.
problem z wentylatorem masz zwarcie do masy z tego co pamiętam.

kitekkaka
14-10-2011, 15:07
Gdzie znajduje się to sitko?

DDiablo
14-10-2011, 15:51
W komorze spalania.

bodzzisz1
14-10-2011, 18:11
dzis rozebrałem go jeszcze raz. zdjelem weżyk od paliwa z dogrzewacza i odpalilem go wentylator swiszczał a ropa nie leciala z weża. Czyżby pompka? Jak tak to gdzie ona sie znajduje?

DDiablo
14-10-2011, 18:16
Zaświszczał bo robi test na początku, i paliwo od razu nie leci jak robi test, coś go blokuje przed startem dalej. Jakby nie miał połączenia z pompką to by chyba nie wystartował z testem nawet.

macle
14-10-2011, 19:58
dzis rozebrałem go jeszcze raz. zdjelem weżyk od paliwa z dogrzewacza i odpalilem go wentylator swiszczał a ropa nie leciala z weża. Czyżby pompka? Jak tak to gdzie ona sie znajduje?

Idź po wężyku. Z tego co pamiętam, to znajduje się niedaleko zbiornika po prawej stronie auta.
Z drugiej strony, to że piecyk świszczał, to wcale nie znaczy, że powinien podawać ropke. Jeśli masz VAG to włącz sprawdzanie wyjść. Po sprawdzeniu wentylatora sprawdza właśnie pompkę. Słychać wtedy dokładnie tykanie pompki i powinna lecieć ropka.

Pacific tdi
14-10-2011, 21:34
Co oznacza błąd 1490 bo coś funkcja "szukaj" nie odnajduje.
Odnalazłem na niemieckich stronach, że padł czujnik płomienia G64. 2 dni wczesniej montowałem stacjonarne. To chyba przypadek? Bo chyba nic nie zepsułem?

taxidriver
14-10-2011, 22:26
Gdzie znajduje się to sitko?
jak wyjmiesz świecę to jest tam taki kawałek szmela z rurką od paliwa, musisz wykręcić czujnik i wyjąć zawleczkę wtedy wysuwasz masz wszystko na wierzchu.Zapewne bedziesz musiał użyć siły do wyjęcia, ja stukam kawałkiem drewienka w sitko i wypada.Jak tak to gdzie ona sie znajduje?
obok zbiornika paliwa po prawej stronie stojąc pod samochodem w kier przodu "narożnik" baku.
To chyba przypadek? Bo chyba nic nie zepsułem?
Sprawdź przewody czujnika potrafią się ukręcić, przy wkręcaniu.

Pacific tdi
15-10-2011, 19:13
Sprawdź przewody czujnika potrafią się ukręcić, przy wkręcaniu.
Nie rozbierałem pieca bo działał rewelacyjnie. Więc chyba padł czujnik. Tylko dziwne że w trzeci dzien po założeniu stacjonarki.

hopp
17-10-2011, 12:26
Ja dzisiaj sprawdzalem pompke nie bylo w niej paliwa podalem jej napiecie i "tyka" czyli pompka bylaby dobra. Nadmienie ze po zalaczeniu auta przy niskiej temperaturze slychac bzyczenie w piecyku i z tlumika leci zimne powietrze (tykania pompki paliwa nie slychac) po okolo minucie jest cisza.Co moglbym teraz sam sprawdzic dlaczego w pompce nie bylo paliwa?co jest odpowiedzialne za to ze do pompki dochodzi paliwo? Swieca? sterownik?albo co? i dlatego piec sie nie wlacza.Prosze o pomysly zaczolem dopiero sam badac i naprawiac mojego galaxsiaka i nie wszystko wiem dlatego prosze o wasze podpowiedzi.Dzieki.

Stefano
17-10-2011, 23:59
Odpowiedzi na wszystkie twoje pytania są juz w tym temacie, ale generalnie w tym roczniku auta, padł pewnie sterownik pieca D5ZF.

rooter
18-10-2011, 17:24
Muszę przyznać że dziś idąc na parking z daleka usłyszałem dźwięk pieca. W środku ciepło, szyby odmarznięte, maluchy miały fajnie w drodze do przedszkola.Super. I nie będę oryginalny jeśli podziękuje w tym miejscu mojemu przedmówcy, tj Stefano za wszelką pomoc i przeogromna wiedzę - pozdrowienia z Wrocławia! Także dla wszystkich grzejących się w naszych galaktycznych furach.

arownik
18-10-2011, 20:17
Witam,
Jak zwykle w okolicach pierwszych mrozów trzeba było wykonać przegląd dogrzewacza. Miałem zamiar wymienić wtyczkę bo już zeszłej zimy przybrała kolor zielony i dogrzewacz zaczął fiksować. Przy demontażu dogrzewacza zrobiłem sobie niespodziankę, zwarłem do masy przewód + (robiłem to na podłączonym aku). Teraz mam zgryz, plusik zniknął, bezpieczniki sprawne (na wszystkich jest przejście i dochodzi plus)!!! Przy okazji przestała działać pompka na przedniej przegrodzie. Czy ktoś już przerabiał ten temat ???
Czy ktoś walczył z czymś podobnym

szaranek
19-10-2011, 14:40
Witam wszystkich jako nowa osoba na forum.
Mam prośbę do Stefano o podanie swoich namiarów na prw.

szaranek
19-10-2011, 16:47
Witam, po przeczytaniu praktycznie całego forum nt. dogrzewaczy zaczynam żałować, że nie robiłem notatek. Jako że mam kłopoty z odnalezieniem niektórych informacji mam dwa pytania:
1 - D5ZF versus D5WZ - generalnie zalecacie a przynajmniej Stefano wymianę kłopotliwego D5ZF na D5WZ tam gdzie był seryjnie montowany, oczywiście dla chetnych (np. u mnie w Sharanie jest D5ZF i są z nim kłopoty). Czy jest to kwestia tylko sterownika czy tez jest po prostu w całości D5WZ lepiej zaprojektowany i w związku z tym mniej wadliwy i łatwiejszy w reperacji?
2 - Chcę zrobić przegląd całej instalacji elektrycznej dogrzewacza - co sprawdzić na pewno i gdzie a co sobie darować?

Stefano
19-10-2011, 23:35
Powiem tak, sterownik D5WZ jest prostszy w swojej budowie, mniej elementów, wieksza staranność i solidnosć wykonania. D5ZF to już masakra, napchane, wręcz nawalone drugie tyle mikroelementów, podwójnych, a nawt podrójnych zabezpieczeń, niepotrzebnych pęntli zwrotnych.
Coraz bardziej nasuwa mi sie wniosek, ze Niemcy zaprojektowali bubel i wypuscili całe serie zmodyfikowanych pieców Hydronic II, D5ZF, SF, SH i ZH z wadliwymi sterownikami.
Technologia wymienika ciepła jest podobna w obydwu piecach, proces rozpalania już inny, bo zrezygnowali ze wstępnej komory, dmuchawa to samo. Piec Hydronik II jest większy, cięższy i ma nieciekawie umieszczony sterownik nad piecem, D5WZ ma go z boku. Obydwa mają taka samą moc 5 kW.

szaranek
20-10-2011, 13:19
Powiem tak, sterownik D5WZ jest prostszy w swojej budowie, mniej elementów, wieksza staranność i solidnosć wykonania. D5ZF to już masakra, napchane, wręcz nawalone drugie tyle mikroelementów, podwójnych, a nawt podrójnych zabezpieczeń, niepotrzebnych pęntli zwrotnych.
Coraz bardziej nasuwa mi sie wniosek, ze Niemcy zaprojektowali bubel i wypuscili całe serie zmodyfikowanych pieców Hydronic II, D5ZF, SF, SH i ZH z wadliwymi sterownikami.
Technologia wymienika ciepła jest podobna w obydwu piecach, proces rozpalania już inny, bo zrezygnowali ze wstępnej komory, dmuchawa to samo. Piec Hydronik II jest większy, cięższy i ma nieciekawie umieszczony sterownik nad piecem, D5WZ ma go z boku. Obydwa mają taka samą moc 5 kW.

i można bezkarnie je zamienić po drobnej przeróbce/modyfikacji mocowania? Chodzi mi o to, że instalacja elektryczna obsłuży bezprolemowo piec D5WZ?
Jeszcze pytanie dot. instalacji - poza wszystkimi odsłoniętymi końcówkami, stykami, kostkami czy sa jakieś miejsca gdzie kable się często przecierają i warto tam sprawdzić?

klosek6
20-10-2011, 20:50
witam ile czasu musi pracować webasto B4WSC , żeby nagrzać galaxy ? zaożyłem do siebie ale mam wrażenie , że słabo grzeje.mam zrobione tak , że webasto pracuje 20 min później załancza się wentylator kabiny w trybie webasto i po 25 min pracy leci ledwie ciepłe powietrze a tem silnika po odpaleniu nawet nie ruszy ma około 40 st czy tak ma być czy po 25 min pracy webasto woda powinna być cieplejsza dodam ,m że tem na zewnątrz była około 2 st. I jeszcze jedno pytanie webasto jakoś dziwnie pracuje z wydechu słychać tak jak by przerywało takie falowanie co może być przyczyną falowania?

wlodia
21-10-2011, 21:17
Witam, mam problem z ogrzewaniem postojowym Hydronic D5WZ. Ostatnie zimy działało, niestety teraz nie. Po włączeniu za pomocą mini zegara zaczyna pracować pompka płynu przy dogrzewaczu po chwili włącza się dmuchawa w kabinie a wyświetlacz klimatronika wyświetla to co zwykle po właczeniu ogrzewania, niestety nie słychać wiatraka powietrza spalania tylko delikatne "cykanie" słowem hydronic nie startuje. Po podłączeniu kablem do VAG-COM program nie może połączyć się ze sterownikiem ogrzewania adres 18. Dodam że w marcu br łączył się z ogrzewaniem. Proszę o poradę gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy.

elvis52
22-10-2011, 08:57
co do zalaczania sie webasto mozesz miec walnieta swiece najczestszy problem najlepiej jakbys wyjal webasto z auta rozebral i posprawdzal jak tak zrobilem z moim d3wz i mialem swiece walnieta i poluzowany wentylator co go blokowalo. Najlepiej do stefano w tej sprawie dzieki jego pomocy moj dogrzewacz hula az milo

waldor4
22-10-2011, 13:09
Jeśli problem z połączeniem, jak wcześniej łączyło a teraz nie, no to co??? Może kabelki...Może bezpieczniki...
To też jedna z najczęstszych przyczyn niemożności uruchomienia dogrzewacza.
Druga sprawa to to jaki układ rozbudowy jest zastosowany. Czy to własna inicjatywa twórcza, czy fabryczna rozbudowa. Jak fabryczna to przyczyna może jeszcze leżeć po stronie takiego wynalazku ebera jak "moduł rozbudowy"

wlodia
22-10-2011, 16:02
Tak jest to fabryczny układ, faktycznie w okolicach hydronika znalazłem małe
pudełko do którego dochodzą przewody, niestety nie mam żadnej dokumentacji do tego. Może ktoś z szanownych forumowiczów dysponuje takowym, może też ktoś może polecić warsztat w Toruniu, który ma doświadczenie w naprawie ogrzewań postojowych montowanych w naszych samochodach?

muflon137
22-10-2011, 16:47
koledzy ma problem i zaczynam rozkładać ręce...
( galaxy 2002r 1.9r AUY )

pompka wody - ok
świeca - ok
po odpaleniu auta i zwarciu czujnika temp we wtyczce do piecyka na trzech pinach jest prąd ( nie pamiętam na których )
wszystkie wtyczki,przewody bez śladów korozji
vag pokazuje błąd 65535. da się go skasować ale po ponownym odpaleniu auta błąd powraca.
podpowiedzcie coś...
pozdrawiam.

falcon226
22-10-2011, 17:28
Przerabiałem to samo u siebie,kasowanie i powrót tego samego błędu,reszta sprawna,po wymianie sterownika wróciło wszysko do normy.Pozdrawiam.

muflon137
22-10-2011, 17:45
no ale sterownik co chyba cały piecyk...

falcon226
22-10-2011, 18:15
To zależy za ile i gdzie

waldor4
22-10-2011, 18:58
Tak jest to fabryczny układ, faktycznie w okolicach hydronika znalazłem małe
pudełko do którego dochodzą przewody, niestety nie mam żadnej dokumentacji do tego. Może ktoś z szanownych forumowiczów dysponuje takowym, może też ktoś może polecić warsztat w Toruniu, który ma doświadczenie w naprawie ogrzewań postojowych montowanych w naszych samochodach?

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1007899#post1007899

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1677782#post1677782

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1684100#post1684100

1robert
22-10-2011, 19:43
nie zniszczcie mnie jeśli pytanie było ale niestety nie jestem w stanie przeczytać całego tematu ;) mam takie pytanie:
czy ktoś doświadczał czy opłaci się zamienić 3 kW Hydroica na 5 kW?
jest jeszcze nie dość zimno (około 0 stopni) a silnik rozgrzewa sie koło 10 km mimo tego że dogrzewacz pracuje a pełnych obrotach a dmuchawa w środku tylko tyle co trzeba(klimatronik też nie włączy sie a chłodnej nagrzewnicy). ew. co może być nie tak?
czy podmienia się tylko agregat (albo tylko sterownik) czy wymienić trzeba też pompę paliwa (czy ta sama pompa pracuje poprostu szybciej)
jak to się odbija na spalaniu?
gdzie w oryginalnych rozwiązaniach w MK1 jest montowana pompa wody od ogrzewania postojowego?
jak najprościej sprawdzić elektryczny układ dogrzewania silnika i przy ilu stopniach włącza się on w galaxy? (czy jest podobnie jak w pasku B4?)

cowboy
23-10-2011, 11:34
Jakiego urządzenia potrzebuję, żeby diagnozować D5WZ na stole?
Program Edith z interfejsem Eberspachera pójdzie pod D5Z-F, ale nie wiem czy D5WZ też?

Chodzi mi o sczytanie kodów błędów i ich zresetowanie.
Próbowałem Vagiem bezpośrednio, ale nie łączy się wcale. Podkreślę, że próbowałem D5WZ z Merca.

Pozdrawiam

DDiablo
23-10-2011, 12:34
Na allegro sprzedawali kopie interfejsu ebera do d3wz, d5wz.

cowboy
23-10-2011, 19:05
Na allegro sprzedawali kopie interfejsu ebera do d3wz, d5wz.

Dzięki DDiablo.
Coś znalazłem takiego:
http://allegro.pl/usb-interface-do-eberspacher-i1892671525.html

Powinno tym pójść chyba-próbował ktoś tego interfejsu?
Dzwoniłem do sprzedającego, twierdzi, że D5WZ pójdzie.
Trzeba tam podać + ,-, K-line, i czwarte wejście + z piecyka -nie wiem dokładnie który?

Co myślicie o tym interfejsie?

DDiablo
23-10-2011, 19:14
Pójdzie spokojnie bo pinout jest taki sam jak w d3w. Ja szukałem schematu, żeby samemu zrobić ten fejs ale na razie nic nie znalazłem. Stefano ma pewnie taki sam, tylko się nie chce przyznać :D

wojciechowski4
24-10-2011, 19:54
Witam.
Co do dogrzewacza D5WZ ,25 2163 ostatnio go diagnozowałem editem wersja 11 mimo wyboru urządzenia grzewczego z listy nie ma możliwości połączenia. Niestety tylko VaG.
Wszystko zależy od tego czy jest diagnoza niebiesko-biała w piątym pinie jak jest to czy jest komunikacja między nimi. Producenci postarali się by stacje ebera nie miały wglądu do swoich urządzeń.
Także nie sadze by zakup był udany ale no cóż.
Pozdrawiam
www.van-team.pl

wojciechowski4
24-10-2011, 19:57
Pójdzie spokojnie bo pinout jest taki sam jak w d3w. Ja szukałem schematu, żeby samemu zrobić ten fejs ale na razie nic nie znalazłem. Stefano ma pewnie taki sam, tylko się nie chce przyznać :D.
D3WZ pójdzie bez niczego ze względu że ma diagnoze i nawet tester modułowy może go zdiagnozować.
A D5WZ nie koniecznie.
Pozdrawiam
www.van-team.pl

DDiablo
24-10-2011, 20:18
To tylko d3wz ten klon może zdiagnozować? Bez sensu trochę.

cowboy
24-10-2011, 20:26
Witam.
Co do dogrzewacza D5WZ ,25 2163

Był on pewnie Z VW/Audi? A z Merca powinien wtedy pójść chyba...

Vag rozumiem - na aucie musi pójść, a da radę zrobić to na stole? Próbowałem, ale był to piecyk z Merca właśnie. Nie udało mi się połączyć z piecem-VW może by poszedł?

wojciechowski4
24-10-2011, 20:32
Nie kolego ford galaxy z 2004r
Co do urządzeń grzewczych ebera nie ważne jest czy to mercedes,vw,ford liczy się model i czy jest diagnoza.

wojciechowski4
24-10-2011, 20:38
Był on pewnie Z VW/Audi? A z Merca powinien wtedy pójść chyba...

Vag rozumiem - na aucie musi pójść, a da radę zrobić to na stole? Próbowałem, ale był to piecyk z Merca właśnie. Nie udało mi się połączyć z piecem-VW może by poszedł?

Jeżeli chodzi o produkt ebera i posiada on diagnoze a raczej kabelek niebiesko-biały na pinie 5
to na stole nie ma problemu go odpalić i zdiagnozować czy zegarem modułowym czy KD2000 w Edith aktualizacja na wersje 11.Pozdrawiam

DDiablo
24-10-2011, 20:40
To mam inne pytanie. U mnie w d3w z 96r jest pin od diagnozy, czy jest jakiś schemat żeby zrobić tego klona we własnym zakresie? Posiadasz może zdjęcia, schemat tego klona?

wojciechowski4
24-10-2011, 20:52
To mam inne pytanie. U mnie w d3w z 96r jest pin od diagnozy, czy jest jakiś schemat żeby zrobić tego klona we własnym zakresie? Posiadasz może zdjęcia, schemat tego klona?

Nie wiem czy we własnym zakresie da radę ja używam testera KD2000 lub zegara modułowego ebera.
Nie znam produktu tego polecanego w postach w/w ale do złudzenia przypomina kd2000. tylko brakuje przejścia USB.
Ze względu że jestem partnerem firmy ebrspacher posiadam testery ebera nie używam klonów.
Pozdrawiam.

cowboy
24-10-2011, 20:53
Jeżeli chodzi o produkt ebera i posiada on diagnoze a raczej kabelek niebiesko-biały na pinie 5
to na stole nie ma problemu go odpalić i zdiagnozować czy zegarem modułowym czy KD2000 w Edith aktualizacja na wersje 11.Pozdrawiam

Próbowałem kablem na RS232 w programie Vag
pin4 -
pin16 +
pin7 diagnoza=kabelek biało niebieski z D5WZ
adres 18
niestety nie połączył się.

jaki zegar modułowy masz na myśli? Kontroler Ebera z wyświetlaczem?

Urządzenia jeszcze nie zakupiłem, waham się aby kasy nie wywalić nie potrzebnie- a tani nie jest, jakby schemacik do tego...

wojciechowski4
24-10-2011, 21:02

Na pinie 7 występuje albo plus alternatora,albo czujnika temp,zew,
Diagnoza występuje na pinie 5 w kostce S1

cowboy
24-10-2011, 21:18

Na pinie 7 występuje albo plus alternatora,albo czujnika temp,zew,
Diagnoza występuje na pinie 5 w kostce S1

Chodziło mi o piny w kablu OBD2.
Tak, podłączałem to do kostki S1 pin5-biało-niebieski.

fabiann
24-10-2011, 21:52
Ja znalazłem taką stronkę:
http://members.chello.nl/~t.bloem/defender/heating/heating.html

Jest tam opis interfejsu COM <-> +,-,Diagnoza , współpracującego z WTT 2002. Może komuś się przyda:)

DDiablo
24-10-2011, 22:06
Widziałem to ale do ebera nie znalazłem, jeżeli do ebera jest podobny jak do webasto to trudny raczej nie jest. Na innej stronie wyczytałem o możliwości podpięcia zwykłego kabla kkl ale próbowałem w edith jak i vag-com nic z tego, czegoś brakuje. http://www.ebay.pl/itm/Diagnose-Interface-Eberspacher-Standheizung-Zuheizer-/350422840778 ciekawe co w środku siedzi.

cowboy
24-10-2011, 22:20
Ja znalazłem taką stronkę:
http://members.chello.nl/~t.bloem/defender/heating/heating.html (http://members.chello.nl/%7Et.bloem/defender/heating/heating.html)

Jest tam opis interfejsu COM <-> +,-,Diagnoza , współpracującego z WTT 2002. Może komuś się przyda:)
Do WTT nie ma potrzeby robić takiego interfejsu. Wystarczy zwykły kabel Vag.

Widziałem to ale do ebera nie znalazłem, jeżeli do ebera jest podobny jak do webasto to trudny raczej nie jest. Na innej stronie wyczytałem o możliwości podpięcia zwykłego kabla kkl ale próbowałem w edith jak i vag-com nic z tego, czegoś brakuje. http://www.ebay.pl/itm/Diagnose-Interface-Eberspacher-Standheizung-Zuheizer-/350422840778 ciekawe co w środku siedzi.
Tez mnie to zainteresowało-podejrzewam, że pierwszy kabel to OBD2 a druga wtyczka ma "coś" w sobie-może to samo co ten kabel z Aledrogo?

DDiablo
24-10-2011, 22:28
Hmm, faktycznie może w tym tkwi problem bo po co by robili osobno taki kabel? A tak wykorzystali zwykły + reszta w tym adapterze.

http://florian-schäffer.de/phpbb/viewtopic.php?f=15&t=1418 nie znam niemieckiego a tłumacz slabo sobie radzi, może ktoś przeczyta?

Co ciekawe http://www.blafusel.de/obd/obd2_scanned.php?order=land jest jeden model ebera który niby dziala na kl.

Udało połączyć mi się z d3wz ale tylko programem kd2000 niestety wywala jedną temp flamme a temperatura wody i jeszcze czegoś wywala jakieś dziwne liczby, to samo z pompką. W każdym razie łączy się bo odłączając kabel wywala błąd tak samo jak odłączając sam pin diagnostyki, pytanie tylko dlaczego nie pokazuje wszystkich parametrów prawidłowo. http://www.t4forum.de/wbb3/index.php?page=Thread&threadID=143650&pageNo=4&5ffec493 tutaj kombinują z niebieskim kkl`em może w tym tkwi problem? http://www.t4forum.de/wbb3/index.php?page=Thread&threadID=148342

Podłączyłem się jeszcze raz:
http://imageshack.us/f/690/d3wz.jpg/ chyba mój kabel jest jakiś zły bo takie jaja wychodzą jak się połączy, jak odłącze kabel to wywala błąd o braku połączenia ze sterownikiem, co ciekawe niby można kasować błędy ale najpierw musiałbym odłączyć np. pompkę i sprawdzić czy pojawi się błąd.

bodzzisz1
26-10-2011, 15:31
Piecyk wkoncu odpalił. Ale strasznie kapie ropa z tłumika dlaczego?

taxidriver
26-10-2011, 19:37
Piecyk wkoncu odpalił. Ale strasznie kapie ropa z tłumika dlaczego?

NIe bardzo rozumiem czy odpalił czy leje sie ropa. Musisz dokładniej napisać co się dzieje czy dymi czy ropa kapie z wydechu czy po prostu odpalił. Jak dymi to sitko i powietrze jak kapie ropa to regulacja pompy paliwa ( tu niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni ja tego nie przerabiałem).

bodzzisz1
26-10-2011, 20:03
leci delikatny dymek nie za mocno ale także z wydechu kapie dość mocno ropa. a i tłumik zimny.

cowboy
26-10-2011, 20:58
leci delikatny dymek nie za mocno ale także z wydechu kapie dość mocno ropa. a i tłumik zimny.

Świecę pewnie kolega ma do wymiany a jak to D5WZ to może być sitko. Trzeba by to rozebrać i zobaczyć. Dla świętego spokoju wymieniłbym i świecę, i sitko, ale jak z kasa krucho można same sitko spróbować-o ile jest wypalone (ew.przekręcić je trochę).

DDiablo
26-10-2011, 21:57
Ktoś posiada ten kabel http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=246 ? Chyba zaryzykuje i kupię tego kkl`a bo na takim się łączyli i działało a poza tym przyda mi się do pda. 25zł to żadnego pieniądze a można zaoszczędzić dużo więcej ;)

1robert
27-10-2011, 07:18
ja mam podobny interface tzn KKl od viaken
próbowałem się podłaczyć pod D3WZ w Galaxy 99r i nie dałem rady (nie ma tam wyprowadzonej diagnostyki - sam dorabiałem wyprowadzenie)
próbowałem vagiem bezpośrednio, i edith i lipa
webasto thermo top wystartowało bez problemu
jak masz sharana to powinno ci ruszyć, galaxy ma podobno inny agregat (oprogramowanie) tak słyszałem choć znaczki na dogrzewaczu są Vw Audi

DDiablo
27-10-2011, 07:48
Podłączyłeś się do 5 pinu bezpośrednio? Piec był uruchomiony ? Próbowałeś kd2000?

1robert
27-10-2011, 09:54
podłaczyłem do niebiesko białego bezpośrednio, wszystkie plusy były ale w piecu była uwalona świeca.
Chciałem właśnie sprawdzić czy jest co naprawiać
w końcu rozebrałem piec
nie próbowałem kd 200 bo nie miałem sensownej wersji stwierdziłem ze coś jest nie tak a nie miałem czasu na zabawę - i tak stracłem sporo czasu. Dalej mnie ciekawi o co chodzi
wydaje mi się że powinno pójść na kkl ale czegoś brakuje a nikt nie chce powiedzieć czego bo interface kosztuje prawie 300 zł i robi się na tym kase
tylko interface ma 4 kabelki a przy podłaczeniu KKl podłaczasz 3 kabelki - moze tu jest róznica

DDiablo
27-10-2011, 11:14
http://www.t4forum.de/wbb3/index.php?page=Thread&threadID=148342 Tutaj na niebieskim kkl`u się im łączy bez problemu, na ebayu sprzedają http://www.ebay.pl/itm/Diagnose-Interface-Eberspacher-Standheizung-Zuheizer-/350422840778 a to wygląda na zwykłego kkl`a tylko w czarnej obudowie http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-vag-usb-kkl-line-we-wtyku-obd-i1802992346.html, a te gniazdo obd to normalne gniazdo jak tu http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-obd-1-do-vag-vas-vcp-vcds-i1882861134.html i raczej nic w nim nie siedzi. Kupię tego kkl`a i sprawdzę bo u siebie na stałe podłączyłem gniazdo do pieca :)

1robert
27-10-2011, 15:24
to nie tak - nie wszystko podłączysz na KKL - podłączysz tylko w sharanie i Alhambra z tego co wiem

DDiablo
27-10-2011, 16:47
Jak nie kupie i nie sprawdzę sam to się nie dowiem bo raczej nikt się nie podzieli tą informacją ;)

kriss7509
28-10-2011, 18:49
Witam. Mam pytanie do kolegów znawców tematu. Dogrzewacz D3WZ wymieniony na regenerowany z pół roczną gwarancją, nowa pompka, czujnik na podszybiu zwarty. piecyk martwy. Co jeszcze może być? Stary dogrzewacz najpierw strasznie dymił, a później zamilkł na stałe, w serwisie koło Torunia podłączyli się pod niego interfejsem i cisza. Wcale się nie łączył.

taxidriver
28-10-2011, 19:32
Kłania się czytanie, ale cóż idzie zima sprawdź kostkę i kable często gniją.

kriss7509
28-10-2011, 19:47
W tym sęk. Czytałem i sprawdzałem tak jak opisane było na forum przez Stefano. Wszystko niby OK. Pompka cyka na krótko "sprawdzałem" Czy sterownik w tych piecach jest montowany wewnątrz obudowy. bo jeśli nie to może on być zablokowany jeszcze przez stary piec...

DDiablo
28-10-2011, 20:16
Resetowałeś sterownik?

kriss7509
28-10-2011, 20:38
Dlatego właśnie pytam, czy jest on w obudowie pieca,czy gdzieś po za. Jeśli w piecu to napewno nie jest zblokowany, bo eber dopiero co założony i nie odpalił. Jeśli po za piecem, to gdzie? I jak go zresetować, bo z wcześniejszych postów wynika że odpięcie aku nie skutkuje...

szantis
28-10-2011, 20:45
W D3WZ sterownik jest zabudowany w obudowie pieca. Miernik w łapę i zobacz czy masz zasilanie na piecu.

kriss7509
28-10-2011, 21:55
Stefano tak jak mówisz rurki mi idą pod fotelem kierowcy nad tylne koło czyli do tylnej nagrzewnicy.
Ale nie mam pompki paliwa ani dogrzewacza ani żadnej instalacji :(
Alhambra z której chce wyciągnąć sprzęt ma wszystko włącznie z monitorkiem ogrzewania postojowego w aucie.
Musze napewno wyciągnąć przewody i rurki pod autem,podpiąć się do baku żeby ciągnąć ropke do dogrzewacza.
Ale czy jest jeszcze coś gdzieś o czym musze pamiętać zeby przełożyć ?
i czy napewno te wszystkie blachy trzymające dogrzewacz przymocowane do progu będą pasowały do galaxa?
Kurcze dużo niewiadomych ale musze coś zrobić bo w zimie marzłem a mam naprawde dobry egzemplarz galaxiaka,pali na dotyk nawet w największe mrozy, nie bierze oleju i od czasu jak mi przewody turbiny dobrze pozakładali bo były pomieszane to śmiga jaktalala, spokojnie z 5 pasażerami na pokładzie rozkulałem go do 195km/h :) (oczywiście według wskazań prędkościomierza i tylko na chwilke w celu sprawdzenia ile poleci)

195 km/h 90-cio konnym??? Chyba z przepaści z czantorii.....

kriss7509
29-10-2011, 14:46
Dzięki koledzy za te wszystkie posty. Dzięki wam mój piec grzeje jak szalony. Jeśli jest ktoś zainteresowany odstąpię mój stary, do przeglądu piecyk D3WZ

kriss7509
30-10-2011, 09:59
Dzięki koledzy za te wszystkie posty. Dzięki wam mój piec grzeje jak szalony. Jeśli jest ktoś zainteresowany odstąpię mój stary, do przeglądu piecyk D3WZ
Mam jeszcze jedno pytanie...
Czy z tym dogrzewaczem może pracować pompka 3,1kw czy musi być dedykowana od 1 do 4kw?

Stefano
30-10-2011, 10:45
Do piecyka 3 kW, czyli D3WZ nadaje sie każda pompka z ustatwioną dawką paliwa około 5 ml, a taka pompka na której pisze 3,1 kW, powinna pasować bez regulacji.
Pozdr.

kriss7509
30-10-2011, 11:53
Dzięki. To super, bo taką właśnie mam i śmiga.Bałem się tylko,czy nie będzie z czasem lała za dużo ropki.....
ps: Stefano wysłałem ci wiadomość na pw

hopp
30-10-2011, 20:10
Witam
nasz Stefano jest naprawde wielki.Moj dogrzewacz nie dzialal od zeszlej zimy mechanicy sprawdzali vagiem i co jeden obstawial cos innego,jeden ze pompka na podszybiu,drugi ze pompka paliwa, dzieki forum sam sprawdzalem te pompki i osobno dzialaly.Nasz Stefano bez vaga i dostepu do mojego auta po moich objawach opisywanych na forum stawial na sterownik (w moim modelu D5Z-F nienaprawialny) Za porada Stefano sam wymienilem piec na D5WZ ktory dostalem od niego. 2,5 godziny roboty i proba odpalenia- :) na twarzy i zadowolenie dogrzewacz dziala.
Dzieki Stefano- jestes naprawde dobrym specjalista.

Dopalacz
30-10-2011, 20:37
Wyjaśni ktoś dlaczego nagrzewnice w SGA są połączone równolegle a nie szeregowo?
Moim zdaniem lepszy obieg cieczy zapewniłoby połączenie szeregowe (brak konfliktu między pompą w silniku a elektryczną). Pewnie konstruktorzy mieli jakiś powód , aby je połączyc tak a nie inaczej - jaki?

motorek26
30-10-2011, 22:18
Moim zdaniem lepszy obieg cieczy zapewniłoby połączenie szeregowetutaj napewno masz racje
z tym że jak by było połączone równolegle to pomyśl co by było zimą włączsz przednią nagrzewnice i dmuchawe na max chłodzisz płyn w niej i on leci dalej do drugiej nagrzewnicy i studzi sie jeszcze bardziej wracając do silnika był by to już zimny płyn co mogło by nawet spowodować uszkodzenie silnika

Krzychu_91
31-10-2011, 14:47
Witam. Panowie naprawiłem sobie przegniłe dwie wtyczki w Eberspacher pod samochodem i było okej lecz po 2tyg jazdy dzisiaj zauważyłem że strasznie mi on kopci i to jest za każdym razem i objaw jest taki, że uruchamiam go on na chwile go przedmucha uciszy się i zaczyna kopcić jak nie wiem co i po około 20-30sek. znowu piecyk się uruchamia zaczyna mniej kopić i tak dmucha może jakąś 1min i znowu się wyłącza.

Co może być przyczyną działało normalnie i już nie działa zalało go może, albo pompka się zepsuła? Nawet nie słychać takiego cykania co zawsze było wiadomo że zaczyna działać ?

P.S - Podłaczyłem go pod VAG to był taki błąd:
1409 Przerwanie płomienia brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

kriss7509
31-10-2011, 15:05
Do wymiany świeca lub sitko. Było już na forum

wlodia
31-10-2011, 20:32
Mam pytanie do kolegi Stefano.
Mam problem z ogrzewaniem postojowym w mojej Alhambrze, jest to Hydronic D5WZ z zegarem sterującym. Po właczeniu przyciskiem z zegara słyszę pompkę płynu przy dogrzewaczu a następnie włącża się dmuchawa a wyświetlacz klimatronika pokazuje symbol HE ale dogrzewacz nie włącza się, nie słyszę pompki paliwa. Pompka płynu w komorze silnika działa.
Nie można polączyć się ze sterownikiem D5Wz za pomocą inerfejsu VAG(posiadam niebieski kabel od Viakena). Wiosną br ogrzewanie działało. Proszę o wstępna diagnozę.
Pozdrawiam.

taxidriver
31-10-2011, 20:56
nie słyszę pompki paliwa.
zanurkuj pod samochód i sprawdź kostkę i pompkę często padają styki w pompkach.

taxidriver
31-10-2011, 20:58
że uruchamiam go on na chwile go przedmucha uciszy się i zaczyna kopcić jak nie wiem co i po około 20-30sek. znowu piecyk się uruchamia zaczyna mniej kopić i tak dmucha może jakąś 1min i znowu się wyłącza.
sitko
Do wymiany świeca lub sitko. Było już na forum
raczej sitko bo nie dymiło, gdyby nie świeca. Chyba że świeczka grzeje tylko do połowy;)
Musi sprawdzić oba elementy.

sorki podzieliło mi posta na dwa.

kriss7509
01-11-2011, 11:40
Dlatego napisałem świeca lub sitko. Ponad 200 stron już o tym jest pisane. co 3-ci post.
pozdrawiam

cowboy
01-11-2011, 20:59
Do pieca podchodziłem już 4 razy dał mi w kość. Jest on z Merca Vito, D5WZ. Zapodałem mu nowiuśką świecę, sterownik na 200% sprawny-sprawdzony na innym piecu-piec nie chce odpalić, dymi jak zły, ropa leje się dołem... Wymontowałem też wydech. Zmieniłem sterownik na inny też sprawny-to samo. Rozebrałem więc komorę spalania spodziewając się zabitego nagarem, ale tragedii nie było. Wziąłem palenisko (te stalowe) namoczyłem je na kilka godzin w roztworze takiego chłodziwa do maszyn (dobrze czyści) wyjąłem, przedmuchałem sprężonym powietrzem, osuszyłem i złożyłem wszystko do kupy z powrotem-to samo! Ten piec jest bezsitkowy-inny niż w Galaxy/VW, ale w palenisku siedzi z boku te małe siteczko -ono robi całe zamieszanie? Ma ono otwór średnicy na oko 4-5mm.-ma tam być taki otwór?

Próbowałem też te same sterowniki z tą samą nową świecą i z ta samą pompką paliwa, ten sam aku na innych 2óch piecach-dały ognia natychmiast!

Wszystko typu złe podłączenie czy niedrożne przewody paliwowe/powietrzne/wydechowe, akumulator czy sterownik/pompka itp. eliminuję-pozostało chyba palenisko.

I jeszcze jedno: po próbie odpalania i wyjęciu świecy wyraźnie widać (gdy przerwę w czasie grzania świecy) na świecy zjaraną ropę-takie wypalone miejsca, chodzi mi, że świeca dostaje tam paliwo i próbuje je zapalić, zresztą kopcenie o tym świadczy.

Się rozpisałem- podrzućcie jakiś pomysł, bo ja wymiękam przy tym piecu... zapewne to jakaś głupota, której nie wziąłem pod uwagę...

falcon226
02-11-2011, 19:04
Skoro twierdzis ze jest tam "małe siteczko"które jest dziurawe to jest cały problem,przeciez sitko rozprasza paliwo wiec daletgo Ci dymi,zalewa święcę i daje po torbie,nie ma innej mozliwosci,skoro juz robiłes rózne próby.POzdrawiam

Stefano
02-11-2011, 20:15
Dziura taka tam ma być, piec ma niedrożne otwory w palenisku, jest info na PW, jak wyczyscisz to piec odpali.

falcon226
02-11-2011, 20:16
No widzisz Stefano,człowiek sie uczy całe życie.Pozdrawiam.

lara09
02-11-2011, 20:34
witam serdecznie potrzebuje schematu zegara 7 dniwego eberspacher 25 14 82 73 00 00
1,2,pin wolny 3-niebieski 4-czrny 5-brązowy 6-czerwony 7 żółty 8 szary
wielkie dzięki

cowboy
02-11-2011, 20:43
Dziura taka tam ma być, piec ma niedrożne otwory w palenisku, jest info na PW, jak wyczyscisz to piec odpali.

Dzięki Stefano. Przeczyszczę te otworki w weekend, ewentualnie zapodam palenisko z innego pieca. Dam znać na forum co był przyczyną.
Pzdr.

peters
02-11-2011, 23:08
Chodziło mi o piny w kablu OBD2.
Tak, podłączałem to do kostki S1 pin5-biało-niebieski.

Wlasnie koledzy co mozna zrobic z tym kabelkiem co jest do diagnozy i wychodzi z pieca D3WZ.Kiedys ktos mi pisal ze nalezy go przedluzyc do wtyczki OBD2.Mam ja pod kierownica bo rzecz dotyczy T4 01 rok.
Tylko co dalej.Ja jego nie przedluzalem gdyz nie wiem do konca a chetnie bym to zrobil aby ulatwic w przyszlosci diagnozowanie piecyka.dzieki za pomoc.:wink:

sitko

raczej sitko bo nie dymiło, gdyby nie świeca. Chyba że świeczka grzeje tylko do połowy;)
Musi sprawdzić oba elementy.

sorki podzieliło mi posta na dwa.

Koledzy a jak moj D3WZ byl odpalany w lato ,a na wiosne dzialal tak:
wszystko bylo ok,ale po 10-15min Off.
To co moze byc.Teraz mialem okazje,rozebralem go przekrecilem sitko,choc nie bylo przepalone,swieczka dobra choc nie sprawdzalem jej po prostownik,lecz tylko miernikiem.Na co jeszcze zwrocic uwage ???

peters
02-11-2011, 23:18
Niech ktos usunie te puste posty,gdyz ja jestem cienki w obsludze tego forum,dzieki

peters
02-11-2011, 23:22
:wink:

peters
02-11-2011, 23:26
Do pieca podchodziłem już 4 razy dał mi w kość. Jest on z Merca Vito, D5WZ. Zapodałem mu nowiuśką świecę, sterownik na 200% sprawny-sprawdzony na innym piecu-piec nie chce odpalić, dymi jak zły, ropa leje się dołem... Wymontowałem też wydech. Zmieniłem sterownik na inny też sprawny-to samo. Rozebrałem więc komorę spalania spodziewając się zabitego nagarem, ale tragedii nie było. Wziąłem palenisko (te stalowe) namoczyłem je na kilka godzin w roztworze takiego chłodziwa do maszyn (dobrze czyści) wyjąłem, przedmuchałem sprężonym powietrzem, osuszyłem i złożyłem wszystko do kupy z powrotem-to samo! Ten piec jest bezsitkowy-inny niż w Galaxy/VW, ale w palenisku siedzi z boku te małe siteczko -ono robi całe zamieszanie? Ma ono otwór średnicy na oko 4-5mm.-ma tam być taki otwór?

Próbowałem też te same sterowniki z tą samą nową świecą i z ta samą pompką paliwa, ten sam aku na innych 2óch piecach-dały ognia natychmiast!

Wszystko typu złe podłączenie czy niedrożne przewody paliwowe/powietrzne/wydechowe, akumulator czy sterownik/pompka itp. eliminuję-pozostało chyba palenisko.

I jeszcze jedno: po próbie odpalania i wyjęciu świecy wyraźnie widać (gdy przerwę w czasie grzania świecy) na świecy zjaraną ropę-takie wypalone miejsca, chodzi mi, że świeca dostaje tam paliwo i próbuje je zapalić, zresztą kopcenie o tym świadczy.

Się rozpisałem- podrzućcie jakiś pomysł, bo ja wymiękam przy tym piecu... zapewne to jakaś głupota, której nie wziąłem pod uwagę...

Tez mam taki piec podobne objawy i wymieklem,kupilem z sitkiem ktory dzialal pieknie jeden sezon i sie wylacza po 10-15 min,ot tym wyzej pisalem.

Bez sitkowe piece moze i sa lepsze moze gorsze ale jak siadzie palenisko to koszt zapewne wiekszy niz naprawa pieca z sitkiem.

wojciechowski4
04-11-2011, 15:49
witam serdecznie potrzebuje schematu zegara 7 dniwego eberspacher
1,2,pin wolny 3-niebieski 4-czrny 5-brązowy 6-czerwony 7 żółty 8 szary
wielkie dzięki

Witam.
Do jakiego typu zegara schemat jest potrzebny? 25 14 82 73 00 00 ten nr nie istnieje w bazie ebera. chyba raczej jest to część vw, jezeli tak to nie pomogę.

lara09
04-11-2011, 19:53
Witam.
Do jakiego typu zegara schemat jest potrzebny? 25 14 82 73 00 00 ten nr nie istnieje w bazie ebera. chyba raczej jest to część vw, jezeli tak to nie pomogę.

Dziękuje za zaiteresowanie jest to zegar od t4 w załączniku przesyłem fotki zegara
5-pin to masa
6-pin to +
7-pin to załączania pieca (tak mi sie wydaje )
3,4,8 niewiem moze ktoś ma jakis pomysł

felicjan-f1
05-11-2011, 17:02
http://img812.imageshack.us/img812/7964/zegar7dniowystarytyp.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/812/zegar7dniowystarytyp.jpg/)

Drugi w kolejnosci, 8-mio pinowa wtyczka plus dwie małe dodatkowo

1,2 cz. temp. zewn.
3 - 4-ty pin pieca, diagnoza-odczyt błędów, kasowanie
4 - zacisk + 15,
5 - 3-ci pin pieca , masa
6 - 1-szy pin pieca,+
7 - 2-gi pin pieca
8 - oswietlenie zacisk 58
g:D

cowboy
05-11-2011, 20:00
Do pieca podchodziłem już 4 razy dał mi w kość. Jest on z Merca Vito, D5WZ. Zapodałem mu nowiuśką świecę, sterownik na 200% sprawny-sprawdzony na innym piecu-piec nie chce odpalić, dymi jak zły, ropa leje się dołem... Wymontowałem też wydech. Zmieniłem sterownik na inny też sprawny-to samo. Rozebrałem więc komorę spalania spodziewając się zabitego nagarem, ale tragedii nie było. Wziąłem palenisko (te stalowe) namoczyłem je na kilka godzin w roztworze takiego chłodziwa do maszyn (dobrze czyści) wyjąłem, przedmuchałem sprężonym powietrzem, osuszyłem i złożyłem wszystko do kupy z powrotem-to samo! Ten piec jest bezsitkowy-inny niż w Galaxy/VW, ale w palenisku siedzi z boku te małe siteczko -ono robi całe zamieszanie? Ma ono otwór średnicy na oko 4-5mm.-ma tam być taki otwór? Próbowałem też te same sterowniki z tą samą nową świecą i z ta samą pompką paliwa, ten sam aku na innych 2óch piecach-dały ognia natychmiast! Wszystko typu złe podłączenie czy niedrożne przewody paliwowe/powietrzne/wydechowe, akumulator czy sterownik/pompka itp. eliminuję-pozostało chyba palenisko. I jeszcze jedno: po próbie odpalania i wyjęciu świecy wyraźnie widać (gdy przerwę w czasie grzania świecy) na świecy zjaraną ropę-takie wypalone miejsca, chodzi mi, że świeca dostaje tam paliwo i próbuje je zapalić, zresztą kopcenie o tym świadczy. Się rozpisałem- podrzućcie jakiś pomysł, bo ja wymiękam przy tym piecu... zapewne to jakaś głupota, której nie wziąłem pod uwagę...
Problem niepalenia rozwiązany. Wymieniłem palenisko wyjęte ze starego pieca-miałem go już wywalić, bo nic w nim dobrego było, cały zeżarty ale się jeszcze przydał.

Miałeś rację Stefano. A stare palenisko przeczyszczę jeszcze raz-porządniej.

Teraz z innego pieca:
Mam sterownik który wywala błąd 21 w programie diagnostycznym (Wyjście sztyftu żarowego-zwarcie, przeciążenie lub zwarcie z masą) na sprawnej świecy-piec robi tylko przedmuch wstępny.
Sterownik padnięty będzie?
Na innym sprawnym sterowniku piec odpala.

Krzychu_91
10-11-2011, 12:17
Witam.
Posiadam dogrzewacz D5WZ rozbudowany o moduł zegarowy + zdalne sterowanie z pilota TP4.
Otóż problem jest taki że po zresetowaniu dogrzewacza chciałem sobie zaprogramować pilot, robiłem to według instrukcji tj. włączyć zapłon przytrzymać strzałkę w prawo i antenka na module zacznie migać, a następnie wcisnąć przycisk na pilocie i wszystko powinno działać lecz u mnie jest "lipa". Próbowałem już na rożne sposoby m.in. dodatkowo przy wciśniętej strzałce w prawo klikałem na uruchomienie zapłonu ogrzewania.

Może wiecie co jest nie tak ?

Pozdrawiam

lara09
11-11-2011, 10:07
Witam
mam problem z D4WS ,nowa świeca ,sitko ,przeczyszczone .odpala za pierwszym razem ale niechce sie rozpaliic tak jak powinno i po okolo 10 minutach sie wyłącza co moze być przyczyną

sputek
12-11-2011, 01:01
Witam serdecznie.
To będzie mój pierwszy sezon zimowy z Alhambrą.
Czekałem na jesień pełen obaw czy mój dogrzewacz BDW5 odpali ,,,
Okazuje się że bez problemu odpala :) Po jakimś czasie stwierdziłem jednak że ,,,,,,nie wyłącza się :)
Zrobiłem test, zostawiłem pracujące auto z włączonym dogrzewaczem , temperatura wody na wskaźniku 90 stopni, olej również zagrzany, dmuchawa climatronic wyłączona a piec działa - co prawda nie na pełnej mocy jak odrzutowiec , ale jednak.
Dopiero wyłączenie zapłonu powoduje wyłączenie pieca (oczywiście jeśli silnik jest już dobrze rozgrzany, jeśli nie - piec się załącza powtórnie i działa do ponownego wyłączenia silnika).
Sprawdziłem błędy VAG :
Control Module Part Number: 7M3 815 071 C
Software Coding:
Work Shop Code:
1 Fault Found:
16-00 - Signal Outside Specifications

Wiem że błąd wskazuje na problem z wentylatorem lub sterownikiem pieca, nie mam jednak pewności czy to nie "stary" błąd i czy ma coś wspólnego z niewyłączaniem pieca.

Może ktoś z forumowiczów spotkał się już takim błędem ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Stefano
13-11-2011, 10:06
Sprawdź termostat, motoda bez wyjmowania opisana parę tematów nizej, a błąd w piecyku wykasuj i zobacz czy powróci.

waldor4
13-11-2011, 11:30
Mnie zastanowiła taka rzecz. W moim D5WZ jest kołek lub jak kto woli sztyft żarowy i już na tym forum pisaliście, że z powodzeniem zastępujecie go świecą GH001 0100226340.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1647047&highlight=0100226340#post1647047

Czy masa sterownika jest wspólna z masą karoserii samochodu?? Sztyft ma bowiem odseparowane zasilanie - plus i minus zasilania 8V gdzie masa nie jest połączona z gwintem kołka. Natomiast w GH001 minusem jest obudowa dogrzewacza.
A więc:
Czy połączenie minusa zasilania sztyftu z obudową dogrzewacza nie spowoduje uszkodzenia sterownika lub kłopotów z prawidłową pracą dogrzewacza??
Albo czy dopuszczalne jest podłączenie tylko plusa do świecy, skoro minus jest na obudowie??

Stefano
13-11-2011, 21:30
Masa świecy, brązowy kabelek, jest w sterowniku też masą, ale tam są tylko miedziowane scieżki więc lepiej zachować porządne połączenie tymi dwoma kabelkami, tak jak jest w oryginale.
Masa samochodu jest połączona z masą sterownika na jego płytkach, jednak nie zwrócilem uwagi czy jest elektrycznie połączona z aluminiową obudową, podkówką. W przypadku sztyftu - kołka, czy świecy żarowej mozna je zamieniać, tylko w twoim przypadku zamiany kołka na swiecę, trzeba brązowy masowy kabelek połaczyć z masą swiecy.
Pozdr.

anwod
16-11-2011, 10:59
Webasto czy eberspacher?

Kilka dnie temu odebrałem swojego esia z salonu i mam przy kluczykach pilota webasto ?

Zmienili dostawcę (pisaliście tu w wątku, że seryjnie montują ebersparchera) czy to tylko pilot ?

Pozdrawiam

Michał_p
17-11-2011, 19:33
Witam, no i nie długo cieszyłem się działającym dogrzewaczem. Kilka tygodni temu uruchomiem swój dogrzewacz. Piec odpalał bez problemu, nic nie kopcił pracował na pełnych obrotach. Niastety coś go znowu zabolało, strasznie kopci, pracuje jakby na wolnych obrotach a tłumik jest zimny. Piec odpala chyba w miarę normalnie i nie przerywa. Te kopcenie chyba wskazuje na świecę ale czy przez nią piec chodziłby na wolnych obrotach, czy macie może jakieś inne podejrzenia.

ttrol
20-11-2011, 11:47
Witam wszystkich.Po bojach z dogrzewaczem D5ZF-standardowo nie widział pompki- kupiłem używane D5WZ, rozebrałem wymieniłem uszkodzone sitko.Po montażu ładnie startuje i wywala błąd 1410-przegżanie,pompka na podszybiu sprawna.Pytanie do znawców czy jeśli zamieniłem węże od wody miejscami-a mogło się tak zdarzyć-piec będzie się przegrzewał?

cowboy
20-11-2011, 15:17
Witam wszystkich.Po bojach z dogrzewaczem D5ZF-standardowo nie widział pompki- kupiłem używane D5WZ, rozebrałem wymieniłem uszkodzone sitko.Po montażu ładnie startuje i wywala błąd 1410-przegżanie,pompka na podszybiu sprawna.Pytanie do znawców czy jeśli zamieniłem węże od wody miejscami-a mogło się tak zdarzyć-piec będzie się przegrzewał?

Bardzo prawdopodobne. Wejście wody jest na zewnętrznym króćcu w D5WZ. Jest to ważne, bo piecyk może się nie odpowietrzyć jak powstała w nim "poduszka powietrza".

Stefano
20-11-2011, 21:54
Witam, no i nie długo cieszyłem się działającym dogrzewaczem. Kilka tygodni temu uruchomiem swój dogrzewacz. Piec odpalał bez problemu, nic nie kopcił pracował na pełnych obrotach. Niastety coś go znowu zabolało, strasznie kopci, pracuje jakby na wolnych obrotach a tłumik jest zimny. Piec odpala chyba w miarę normalnie i nie przerywa. Te kopcenie chyba wskazuje na świecę ale czy przez nią piec chodziłby na wolnych obrotach, czy macie może jakieś inne podejrzenia.

Mozesz miec problem z wentylatorem, lub kończy sie swieca.
Ostatnio miałem piec D5WZ od naszego kolegi ze Świdnicy z nową swiecą, nowym sitkiem, co tez kopcił przy zapalaniu. Okazało się, ze ta swieca, pomimo pobierania 12 A, jednak nie grzała jak trzeba. Nagrzewała sie na całej jej długosci, zamiast na koncu i nie uzyskiwała odpowiedniej temperatury potrzebnej do zapłonu oleju napędowego. Po jej wymianie piec OK!

A załałes ten piec płynem przy wkładaniu? Piec D5WZ wstawiając zamiast D5ZF trzeba odwrócic w mocujacych go blachach o 180 st, przespawać uszka w dolnej blasze i trochę ją zmodyfikować. Pasuje wtedy kolektor ssący, a węże zawsze, tak jak pisze kolega wyzej. Wejscie jest od zewnętrznego króćca, czyli idzie tan wąż od tylnej nagrzewicy, a wyjście przy rurce paliwowej, zakładasz wąż idący w kierunku silnika.
Jest to wazne ponieważ w piecyku płaszcz wodny jest stożkowy i wyjscie płynu jest umieszczone wyzej, W przypadku odwrotnego podpiecia węży, powietrze które zostanie przy montażu lub dostanie sie z tego kawałka pustego węża, który montujemy zostaje w piecu, jako poduszka powietrzna. Na górze piecyka, nad tą powstałą poduszką sa czujniki temperatury i one tez moga wariować.
Dodam jeszcze, ze płyn jest przepychany przez piec z tylnej nagrzewnicy w kierunku silnika!

Pozdrawaim.

ttrol
21-11-2011, 07:24
Dzięki za szybką odpowiedź.A nawiązując do powyższej instrukcji jako że udzielałem się na forach laguny i espaca zauważyłem na którymś z nich fajną rzecz-dział manuale w którym były umieszczane instrukcje takie jak ta powyżej.Znacznie poprawia to komfort korzystania z forum (łatwiej znaleźć jasną i logiczną instrukcję czy typowy schemat postępowania). Na pewno zmniejszyło by to ilość niepotrzebnych pytań typu jak rozebrać pompkę?wymienić świecę?sitko?Teraz trzeba przewertować 200 stron gdzie tematy się dublują i łatwo ominąć interesujące zagadnienie.

ttrol
21-11-2011, 07:37
ups-nie zauważyłem tu są fotorelacje:P

Michał_p
21-11-2011, 19:38
Mozesz miec problem z wentylatorem, lub kończy sie swieca.
Ostatnio miałem piec D5WZ od naszego kolegi ze Świdnicy z nową swiecą, nowym sitkiem, co tez kopcił przy zapalaniu. Okazało się, ze ta swieca, pomimo pobierania 12 A, jednak nie grzała jak trzeba. Nagrzewała sie na całej jej długosci, zamiast na koncu i nie uzyskiwała odpowiedniej temperatury potrzebnej do zapłonu oleju napędowego. Po jej wymianie piec OK!

Nie wiem co myśleć o tym wentylatorze, poprzednio gdy rozebrałem piec właśnie wentylator był zablokowany ale popryskałem odrdzewiaczem i bez większych problemów ruszył. Świeca niby grzała ale czy wystarczająco tego niewiem, zastanawia mnie raczej sitko, wydaje mi się że jest w nim wypalona dziurka. Czy da się do D3WZ założyć sitko od D5WZ. Jeżeli tak to które kupić, z kołnierzem czy bez.A i świecę chyba wymienię.

Stefano
21-11-2011, 21:05
Jak widzę, nie przyswoiłes sobie jeszcze dostatecznej wiedzy na temat swojego piecyka D3WZ, ilesz mozna to samo pisać, że nie ma w nim sitka.

Michał_p
22-11-2011, 20:24
Wiem,że nie ma sitka wymiennego ale jest za to sitko stałe. W nim właśnie jest wypalona dziurka. Dlatego zastanawiam się czy można założyć dodatkowe sitko, czy może ktoś już tego próbował?

Stefano
22-11-2011, 22:46
Wiem,że nie ma sitka wymiennego ale jest za to sitko stałe. W nim właśnie jest wypalona dziurka.
........
?
Tak ma być!!!

skidan
22-11-2011, 23:15
Witam.
Tydzień tenu zakończyłem przeróbkę dogrzewacza na ogrzewanie postojowe (z opcją zał. na pilota). Działa świetnie.
Aby nie było tak kolorowo kolega, który miał Sharana '99 podpowiedział mi, abym sprawdził zapłon na pompie. On po regulacji zapłonu po przejechaniu 1-2km miał juz 90st.
Inny kolega, który ma Sharana 2005 130km bez pieca (uszkodzony) równiez po przejechaniu 1km ma 90st.
U mnie natomiast z piecem po przejechaniu 5 km wskazówka dopiero zaczyna się podnosić. Na zewnątrz 0-1 st C, chłodnica nie zakryta. Wynik jak dla mnie i tak jest rewelacyjny bo wiem co przechodziłem podczas zeszłej zimy.
Świece sprawdzałem wczoraj - OK, pali bez problemów, spalanie latem w trasie 6,3 ; na miejscu ok 8
Czy rzeczywiście należy udać się na sprawdzenie kąta zapłonu na pompie?

falcon226
23-11-2011, 07:36
Swoje wrażenia które opisałeś SKIDAN z dogrzewaczem są jak najbardziej realne,ciesz sie ze sparawnego dogrzewacza i ciepełka.To jest poprawny wynik,zwłaszca jezeli startujesz samochodem bez wczesnijszego podgrzewania.Natomiast co do Twoich kolegów [1 km 90 stopni,pompa],gdzie w naszych autach jest bodajże 10litrów czy wiecej płynu, zdecydownie poleć im aby zmienili "dilera":619:,no chyba ze przed jazdą ,rozpala ognisko wczesniej pod autem.Pozdrawiam.

sk4000
23-11-2011, 10:06
Też mam sharana 2005 z uszkodzonym piecem i w życiu takiej temperatury po 1 km nie osiągane. Nawet w środku lata. Chyba ze cały czas ze wskazówką na czerwonym polu pojadę. Już przy 0, -1 jak zjadę z większej górki to temp. spada nawet do 50 stopni. Mi się zaczyna ruszać wskazówka po ok 5 km. A przy większych mrozach to nawet 15km mogę przejechać i nic.
Mam nadzieje że piec od Stefano mnie nie zawiedzie tej zimy ;)

Michał_p
23-11-2011, 20:10
Tak ma być!!!

Dzięki Stefano, myślałem, że ten otwór w sitku wypalił się i dlatego zastanawiałem się nad dodatkowym sitkiem. Podmieniłem świecę z innego pieca, i nadal to samo, piec odpala ale kopci jak parowóz, spaliny strasznie śmierdzą. Wystarczy na chwilke uchylic drzwi i w środku robi sie niezbyt przyjemnie. Więc albo obydwie świece sa do niczego albo problem tkwi gdzie indziej. Spróbuję jeszcze założyć drugi wentylator bo może to problem z powietrzem tak jak wcześniej sugerowałeś. Pozdrawiam.

Damian 52
23-11-2011, 20:26
Witam kolego Stefano temat był juz pewnie wiele razy poruszany ale mam problem kupiłem webasto ( podgrzewacz ) ale z obciętą wtyczką do forda galaxy i mam problem w moim starym było 7 przewodów wychodzacych z podgrzewacza a w tym nowym jest 8 podłoczyłem po kolorach przewodów bo były takie same ale 3 były inne został mi czarny z czerwonym, żółty, i czarny z szarym. Czarny z szarym dałem na pompke paliwa jako minus czarny z czerwonym połączyłem z czarnym i mi sie grzeje i wywaliło bezpiecznik od klimatronika i ABS żółty zostawiłem luzem podejżewam że on jest do zegara sterującego. I stąd moja prośba mozesz mi powiedzieć które przewody i jak powinny być połączone. Dziękuje z góry za pomoc.

skidan
24-11-2011, 08:35
Na 18 stronie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=eberspacher%20d5ws&source=web&cd=3&sqi=2&ved=0CD8QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.eberspacher.com%2Fdownloads%2 Ftechnical-documents%2FhydronicB5%2BD5ws_technical.pdf&ei=-f7NTs6SGM3CtAbtk9G4DA&usg=AFQjCNG9aTeuUCrd8hAtp0EyTCGHF49Okg

czarny/czerwony - sw/rt - pin 3
żółty - ge - pin 7
czarny/biały - sw/ws - pin 8

Damian 52
24-11-2011, 09:43
Dzięki kolego zrobiłem jak napisałeś i śmiga aż miło :surprise: a mam jeszcze jedno pytanie do czego jest ten 8 przewód?

1robert
24-11-2011, 20:26
przepraszam jeśli problem był poruszany ale nie potrafię znaleźć schematu układu obiegu wody w galaxy. Chodzi mi o to że chciałbym rozbudować układ do dogrzewania postojowego ale pompę chciałbym wsadzić gdzieś pod maskę np na podszybie tam gdzie jest w mk2 żeby nie była narażona na wodę z drogi. Nie wiem jak sa podłączone przednia i tylna nagrzewnica z silnikiem - jak wpiąć pompę żeby prawidłowo poruszała wodę w układzie. czy tak zabudowana pompa wystarczy do poruszenia płynu jeśli zamontowałbym piec 5 kW zamiast 3 kW?? Jeśli gdzieś był schemat to proszę o nakierowanie.

peters
24-11-2011, 22:03
Koledzy mam podobne pytanie.Zdobylem przy okazji piec Hydronic D5WZ i z czasem bede chcial go podmienic zamiast obecnego sprawnie dziajajacego D3WZ,ktory siedzi w T4.
Mam do niego pompe paliwa jakby trzeba bylo podmienic.
Chce na poczatek zrobic mu maly przeglad aby sprawdzic jego stan techniczny.Pochodzi z mercedesa Vito 99rok.
Jaka przerobka mnie czeka i jak to najlepiej zrobic.Prosze o pomoc w miare jasno sformuowana.Dziekuje.

skidan
24-11-2011, 22:55
mam jeszcze jedno pytanie do czego jest ten 8 przewód? Dodatkowy wyłącznik masy. U mnie nie jest wykorzystany.
jak wpiąć pompę żeby prawidłowo poruszała wodę w układzie nie znalazłeś odpowiedzi w linku, który podałem kilka postów wyżej? Są tam schematy z różnej wielkości obiegami i zaznaczonymi kierunkami obiegu.

1robert
24-11-2011, 23:04
fakt tam nie zaglądałem sorry - ale mi chodzi o to jak to jest w galaxiaku - pod maską jest ciasno i z braku czasu nie dopatrzyłem jeszcze jak są nagrzewnice między sobą połączone.
W zeszłym roku zrobiłem webasto do paska b4 i śmiga aż miło - nie chcę w galaxym babola popełnić i nie chcę odkrywać ameryki od nowa...
trudno przeczytać 214 stron postów .. w tym jest problem a czasu wszyscy chyba mamy coraz mniej. odkąd się ma rodzinę to jeszcze mniej ale galax to w końcu auto rodzinne :p

peters
24-11-2011, 23:19
Hmm,ja z T4 mam podreczne forum
http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php
Gdzie jest praktycznie wszystko.

http://www.t4-wiki.de/wiki/Zuheizer
Poszukaj na necie moze cos jest o twoim aucie.

waldor4
25-11-2011, 17:38
Nie wiem jak sa podłączone przednia i tylna nagrzewnica z silnikiem - jak wpiąć pompę żeby prawidłowo poruszała wodę w układzie. czy tak zabudowana pompa wystarczy do poruszenia płynu jeśli zamontowałbym piec 5 kW zamiast 3 kW?? Jeśli gdzieś był schemat to proszę o nakierowanie.

Jeśli masz już dogrzewacz to nie ingerujesz w sposób podłączenia tylnej nagrzewnicy, dokładasz tylko pompkę zgodnie z instrukcją z linku który podał skidan, obok pompy ABS-u i pracujesz nad kabloteką. Ot to wszystko.

romek33
25-11-2011, 19:06
Witam wszystkich ,mam taki problem z dogrzewaczem była wymieniona świeca .
po wymianie piec odpala jak trzeba tylko nie wyłańcza się przy 75 st. słysze go nawet przy 90 st. co może być przeczno. Za porady z góry dziękuje i pozdrawiam

peters
26-11-2011, 03:43
po wymianie piec odpala jak trzeba tylko nie wyłańcza się przy 75 st. słysze go nawet przy 90 st. co może być przeczno. Za porady z góry dziękuje i pozdrawiam

Mialem to samo,po prostu chodzil bez konca.Teraz nie wiem czy mu przeszlo bo nie jezdze chwilowo tym autem.Pytalem kogos na forum kazal mi sie nie przejmowac.

1robert
26-11-2011, 10:55
wg mnie jeśli układ jest odpowietrzony to macie problem z czujnikiem cieczy - miałem taki podobny problem w piecu webasto thero top - czujnik widział 20 stC mniej niż było i zawsze mu się wydawało że powinien grzać

1robert
26-11-2011, 16:13
patrzyłem pod maskę i wydaje mi sie że układ obiegu wody jest taki: woda idzie z silnika na trójnik i później na nagrzewnice równolegle czyli nagrzewnice zasilane sa równolegle. co za tym idzie jak pompę wsadzić typowo czyli na przewód wychodzący z głowicy to dogrzewacz nie będzie miał mądrego obiegu. wiem jak ma być podłączona pompa w zwykłym aucie ale nie wiem jak to dobrze podłączyć ale nie wiem jak to ma być przy dwu nagrzewnicach. w oryginale w MK1 pompa jest przy piecu...

romek33
26-11-2011, 17:01
Cytat
Napisał 1 robert
wg mnie jeśli układ jest odpowietrzony to macie problem z czujnikiem cieczy - miałem taki podobny problem w piecu webasto thero top - czujnik widział 20 stC mniej niż było i zawsze mu się wydawało że powinien grzać

Witam, czujniki cieczy w piecu to te dwa kapsle z kabelkami wogule można to dokupić i wymienić, proszę o podpowiedz

peters
26-11-2011, 19:33

Myslisz ze w Hydronic np.D3WZ bedzie to samo ?

Stefano
27-11-2011, 11:32
przepraszam jeśli problem był poruszany ale nie potrafię znaleźć schematu układu obiegu wody w galaxy. Chodzi mi o to że chciałbym rozbudować układ do dogrzewania postojowego ale pompę chciałbym wsadzić gdzieś pod maskę np na podszybie tam gdzie jest w mk2 żeby nie była narażona na wodę z drogi. Nie wiem jak sa podłączone przednia i tylna nagrzewnica z silnikiem - jak wpiąć pompę żeby prawidłowo poruszała wodę w układzie. czy tak zabudowana pompa wystarczy do poruszenia płynu jeśli zamontowałbym piec 5 kW zamiast 3 kW?? Jeśli gdzieś był schemat to proszę o nakierowanie.

Nie bardzo ją idzie tam upchać, musisz wstawić koło piecyka.

Koledzy mam podobne pytanie.Zdobylem przy okazji piec Hydronic D5WZ i z czasem bede chcial go podmienic zamiast obecnego sprawnie dziajajacego D3WZ,ktory siedzi w T4.
Mam do niego pompe paliwa jakby trzeba bylo podmienic.
Chce na poczatek zrobic mu maly przeglad aby sprawdzic jego stan techniczny.Pochodzi z mercedesa Vito 99rok.
Jaka przerobka mnie czeka i jak to najlepiej zrobic.Prosze o pomoc w miare jasno sformuowana.Dziekuje.

Wkladsz w miejsce starego i przerabiasz w gnieździe pin 3 i 4 /układ zasilania pompki paliwa/
Na starej pompce trzeba zwiekszyć dawkę paliwa i dołożyć pomkę wody.

fakt tam nie zaglądałem sorry - ale mi chodzi o to jak to jest w galaxiaku - pod maską jest ciasno i z braku czasu nie dopatrzyłem jeszcze jak są nagrzewnice między sobą połączone.
W zeszłym roku zrobiłem webasto do paska b4 i śmiga aż miło - nie chcę w galaxym babola popełnić i nie chcę odkrywać ameryki od nowa...
trudno przeczytać 214 stron postów .. w tym jest problem a czasu wszyscy chyba mamy coraz mniej. odkąd się ma rodzinę to jeszcze mniej ale galax to w końcu auto rodzinne :p

Płyn ma być przepychany z silnika do tylnej nagrzewnicy, dalej przez piecyk do przodu auta i tam jest trójnik, część płynu na silnik a część na nagrzewnicę przód.

Te 90 st, to czytasz na desce? To co pokazuje wakaźnik jest dalekie od prawdy. Jak sprawdzisz temaperature silnika VAGiem to mozesz nie miec nawet 80 st. A skutek taki, ze piec dalej chodzi, Spawdź też termostat.

Stefano
27-11-2011, 11:33
Witam, czujniki cieczy w piecu to te dwa kapsle z kabelkami wogule można to dokupić i wymienić, proszę o podpowiedz

Trzeba ich zmierzyć omomierzem, czujnik niebieski i czerwony /kabelki/ powinny mieć przy temperaturze około 5 st, ponad 20 kohm.

romek33
27-11-2011, 12:05
Dięki Stefano za podpowiedż ,więc jeżeli nie będzie ponad 20 kohm to jest coś nie tak. Można to dokupić tylko gdzie? Pozdrawiam.

jaras111x
27-11-2011, 16:15
Witam. jestem nowy na forum,w piątek zakupiłem Galaxy mk2 jest to moj pierwszy pojazd tego typu no i na dzień dzisiejszy mam pierwszy problem. Uprzedzam przeglądałem forum i trochę już czytałem,potrzebne mi tylko wasze potwierdzenie. Bardzo długo trwa nim osiągnie 90st.(8-10km) z nawiewów wcale nie leci takie gorące powietrze(no chyba że już osiągnie 90st), dogrzewacz się uruchamia ale potem się wyłącza, nie słyszę aby chodziła pompka na podszybiu(i tu na pewno sprawdzę szczotki) Jak go kupowałem to nie bardzo zwróciłem na to uwagę :( No i jeszcze panel z klimatyzacji mruga dość długo. Proszę o wskazówki i czy mam się zacząć bać?

Stefano
27-11-2011, 17:23
Dięki Stefano za podpowiedż ,więc jeżeli nie będzie ponad 20 kohm to jest coś nie tak. Można to dokupić tylko gdzie? Pozdrawiam.
Wartość rezystancji obydwu czujników powinna byc taka sama.
Jesli któryś walnięty pisz na PW.
Witam. jestem nowy na forum,w piątek zakupiłem Galaxy mk2 jest to moj pierwszy pojazd tego typu no i na dzień dzisiejszy mam pierwszy problem. Uprzedzam przeglądałem forum i trochę już czytałem,potrzebne mi tylko wasze potwierdzenie. Bardzo długo trwa nim osiągnie 90st.(8-10km) z nawiewów wcale nie leci takie gorące powietrze(no chyba że już osiągnie 90st), dogrzewacz się uruchamia ale potem się wyłącza, nie słyszę aby chodziła pompka na podszybiu(i tu na pewno sprawdzę szczotki) Jak go kupowałem to nie bardzo zwróciłem na to uwagę :( No i jeszcze panel z klimatyzacji mruga dość długo. Proszę o wskazówki i czy mam się zacząć bać?

Zrób pompkę i znajdź błąd w klimatyzacji lub nawiewach, poźniej dopiero napisz czy jeszcze go cos boli.

jaras111x
27-11-2011, 19:13
Wielkie dzięki za odpowiedz, mam nadzieję że jutro znajdę czas na pompkę.

peters
27-11-2011, 23:18
Wkladsz w miejsce starego i przerabiasz w gnieździe pin 3 i 4 /układ zasilania pompki paliwa/
Na starej pompce trzeba zwiekszyć dawkę paliwa i dołożyć pomkę wody.

Dzieki,kolego Stefany za odpowiedz,patrzylem z wolnej chwili na schematy i minus na pompkę nie wychodzi ze sterownika pieca tylko z minusa np.aku. Reszta chyba bez zmian,jesli sie myle prosze o poprawe.
Pompke ma juz założona nawet przy D3WZ gdyz mam to zrobione jako ogrzewanie postojowe,choc moze prowizorycznie ale jest.
Teraz jeszcze za pompka dołożyłem elektryczny podgrzewacz na 4swiece (4 razy 200W) i musze dorobic jakies zabezpieczenie i przekaźniki do prawidłowego dzialania,ale to jeszcze potrwa.Wyjolem to z citroena xsara picasso.m

peters
28-11-2011, 00:02
Trzeba ich zmierzyć omomierzem, czujnik niebieski i czerwony /kabelki/ powinny mieć przy temperaturze około 5 st, ponad 20 kohm.

Dogrzebalem sie do mojego archiwum i sciagnolem kiedys z jakiegos forum podobne pomiary :

22*C 11kΩ
38*C 5.6 kΩ
58*C 2.7 kΩ
78*C 1.4 kΩ
98*C 740 OMY

mg7272
02-12-2011, 23:25
przepraszam za wprowadzenie w błąd

taxidriver
03-12-2011, 09:37
u mnie nic nie zczytuje... bez pracującego silnika. i paru osobom z forum też nie diagnozowało. Co nie czyta czego bo nie mogę załapać

waldor4
05-12-2011, 19:17
Czy komora spalania z D3WZ będzie pasować do D5WZ?. Mam taki przypadek, że w miejscu gdzie znajduje się sitko, już w samej komorze, dostrzegłem cienkie druciki jakby pozostałości z sitka, ale przytwierdzone do komory. Doczytałem że właśnie w 3-kw nie ma sitka na świecy, ale jest właśnie coś podobnego w komorze zainstalowane na stałe. Od momentu kupna autka dodrzewacz działał dwa lata bez zarzutu. Potem zaczął dymić ale grzał. Wymieniłem więc świecę, sitko, uszczelki, przejrzałem silniczek wentylatora i wszystko wyczyściłem. Efekt: dymi, nie rozpala, kapie ropa. Ponownie jeszcze raz rozebrałem silnik pomimo prawidłowego poboru prądu (był błąd 1414 i 1409) a w komorze dostrzegłem właśnie te druciki. Zdjęcia nie dało się zrobić bo otworek mały i nie dało się doświetlić. Mam wątpliwość o podmiankę komory, bo sharanka wyjechała z fabryki 30 grudnia 2003 a czujnik z niebieskimi przewodami ma datę ze stycznia 2004.

Stefano
05-12-2011, 22:20
Komora spalania z D3xx jest krótsza i inaczej zbudowana, podmiana nie za bardzo możliwa, bo sterownik do pieca z sitkiem D5xx, ma inną procedurę odpalania.
Te błędy wskazują na problem z wentylatorem, ale jak pamietam to zmienaieś silniczek, czy sam robiłeś silniczek, moze cięzko chodzi lub obciera wirnik. W otworze o którym piszesz mają byc takie szczątkowe pozostałości siatki.
Ostatecznie może siedzi sterownik? Dawkę paliwa na pompce masz prawidłową?
Jak nie poradzisz sam, to przyslij ten piec i to naprawimy.

waldor4
07-12-2011, 18:27
No widzę, że masz dobrą pamięć. Rzeczywiście silnik już raz rozbierałm i zadaje się że niezbyt dokładnie go zacisnąłem. Teraz jak jeszcze raz się za niego wziąłem miał luz na górnej pokrywce. Druga rzecz, że pewnie za mało wcisnąłem wiatrak, zostawiłem około 1 mm przerwy od podstawy. Jeśli w komorze powinno być coś w rodzaju drugiej siateczki, to niestety już jej tam nie ma. Dawki jeszcze nie sprawdzałem. A i jescze jedna rzecz - czym można zastąpić grafitową podkładkę spod komory?? Na razie do próby wyciąłem z kryngielitu, ale już myślałem o jakiejś uszczelce pod głowicę z jakiegoś silnika.
Spróbuję jeszcze raz go uruchomić, ja się nie uda to ci go podeślę, proszę jednak o podanie na pw nr telefonu bo gdzieś mi się zapodział, adres mam.

romek33
07-12-2011, 18:52
Witajcie.
Dobrałem się w końcu do mojego dogrzewacza i zmierzyłem czujniki
niebieski i czerwony mają przy temp. 13* 16,4 OMY.
druga sprawa to ostatnio zauważyłem dogrzewacz przy odpalaniu dymi po około minuty się wyłancza , cykl się powtarza a nie pdpala. co może być przyczyną.
rozebrałem go i sitko jest oki świeca raczej też .Pozdrawiam i proszę o pomoc.

peters
07-12-2011, 21:28
Witajcie.
Dobrałem się w końcu do mojego dogrzewacza i zmierzyłem czujniki
niebieski i czerwony mają przy temp. 13* 16,4 OMY.
druga sprawa to ostatnio zauważyłem dogrzewacz przy odpalaniu dymi po około minuty się wyłancza , cykl się powtarza a nie pdpala. co może być przyczyną.
rozebrałem go i sitko jest oki świeca raczej też .Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Moj D3WZ jak mial takie objawy po zimie to rozebralem go na czesci pierwsze oprocz wyciagania dwoch czujnikow i zlozylem i teraz 2,3 razy sprawdzalem i dziala pieknie.Wyciagnij wtyczke co jest w srodku moze sie zresetuje i moze naprawi sam.Nic to nie kosztuje tylko troche pracy.

skidan
08-12-2011, 23:37
Dobrałem się w końcu do mojego dogrzewacza i zmierzyłem czujniki. niebieski i czerwony mają przy temp. 13* 16,4 OMY.
Jeśli przeoczyłeś drobny szczegół taki jak literka "k" to wg tego co podał peters czujniki są dobre. Jesli rzeczywiście masz taka rezystancje to tylko wymiana. Obstawiam to pierwsze.

świeca raczej też jak ja sprawdziłeś? podałeś napięcie 8V i zrobiła się ciepła, gorąca czy czerwona? ja obstawiam , że to jednak świeca. Wyciągnięcie wtyczki nic ci nie da bo D5WZ sam się nie zresetuje.

romek33
09-12-2011, 14:23
temp. 13* 16,4 kohm.
świece nie sprawdzałem pod napięciem złoże to do kupy i zobacze co będzie , jak nie to wymienie świece . Szkoda że pochodziła 2 tygodnie .

xilebo
09-12-2011, 14:37
No i jeszcze panel z klimatyzacji mruga dość długo. Proszę o wskazówki i czy mam się zacząć bać?

miałem to samo jak mi uciekł środek chłodniczy w klimatyzacji, w cieple dni nie było chłodzenia, po uzupełnieniu środka i przy okazji serwisie klimy powróciło do normalnego stanu działania.

olomokry
11-12-2011, 17:06
Stefano wiele twoich rad się przydało, piecyk działa , pozostała mi jeszcze pompka elektryczna w podszybiu. proszę wstaw aktualny link lub opis wymiany szczotek.

ewdar
11-12-2011, 19:55
Witam tutaj jest opisane co i jak.
http://www.sgaf.de/node/253241

panczo38
12-12-2011, 18:48
witam mam problem, jak co roku z D5WZ w tamtym sezonie świeca ,sitko, przerwany przewód (http://telewizor.eu/wtyki.html), wymiana szczotek w pompce na podszybiu (nadal działa ;)) udało i się z tym uporać samemu, teraz mam większy problem, brak błędów mam vaga i diaguna komunikacja ok , robi test dmuchawy i pompy (programem) wszystko działa, a piecyk się nie uruchamia zero reakcji.
nie zwierałem czujnika na podszybiu będzie chwilka dokopie się do niego co jeszcze sprawdzić chciałbym jak będzie wolny czas wykorzystać go do maksimum mam go mało.

romek33
12-12-2011, 19:48
Witam dzisiaj zamontowałem w piecyku nową świece i hula jak trzeba ,ta grzeje że płyn przez chwile się zagotował .Obieg płynu jest tak myśle bo jedna rurka jest cieplejsza druga chłodniejsza. I się zastanawiam czy to normalne ,a może pompka na podszybiu szwankuje ( można ją jakoś sprawdzić)

waldor4
12-12-2011, 20:42
No tak to bywa, że pogrzany płyn jest cieplejszy, a schłodznony - chłodniejszy. Płyn normalnie nie powinien się zagotować, bo dogrzewacz powinien się wyłączyć z błędem przegrzania. Jeśli idzie o pompkę to - namacalnie po uruchomieniu silnika dotykasz ją ręką i czuć wyraźnie jej pracę. Potem po zgaszeniu silnika dodatkowo słychać ją jak pracuje. Inny sposób to amperomierzem sprawdzić pobór prądu. A jak ją wymontujesz to sprawdzisz też czy pompuje. Pozatym na temat pompki masz wyżej link.

Stefano
12-12-2011, 21:24
W modelach SGA z piecem D5WZ, pompka płynu załącza sie po 2 minutach po przekreceniu stacyjki na zapłon lub odpaleniu silnika, a wyłącza sie z opóźnieniem około 3 min. po wyłączeniu z zaplonu lub po zgaszeniu silnika.
Np. bez odpalania silnika, po przekręcenie kluczyka na zaplon i jego natychmiastowym wyłączeniu, już powinno być słychac pompkę te wspomniane 3 minuty.

W SGA z piecykiem Hydronik II D5ZF nie ma przekaźnika czasowego ze zwłoką, jest zwykły nr 109 i tam pompka płynu jest włączana natychamiast po zaplonie i wyłączana po wyjeciu kluczyka.
Pozdrowienia.

vr6
13-12-2011, 15:33
witam mam pytanie na gurze obok zegazka to jest ten podgrzewacz?takie trzy linie faliste jak to działa?

taxidriver
13-12-2011, 16:10
witam mam pytanie na gurze obok zegazka to jest ten podgrzewacz?takie trzy linie faliste jak to działa?
No nie przesadzasz troszkę. Wciśnij i obserwuj, masz opis ok 217 stron na ten temat lub dr. GOOGLE prawdę powie.I jeszcze jedno pisownie możesz poprawić;)

szaranek
14-12-2011, 17:25
W SGA z piecykiem Hydronik II D5ZF nie ma przekaźnika czasowego ze zwłoką, jest zwykły nr 109 i tam pompka płynu jest włączana natychamiast po zaplonie i wyłączana po wyjeciu kluczyka.
Pozdrowienia.[/QUOTE]

Witam,
to jest właśnie rzecz która mnie zastanawia - Hydronic II D5ZF i pompka na podszybiu - jak to jest? Czy pracuje ona zawsze kiedy silnik pracuje, nawet latem, czy tylko wtedy kiedy temperatury są poniżej +5?

waldor4
14-12-2011, 21:25
Pompka na podszybiu pracuje zawsze, i zimą i latem. Jej podstawowe zadanie nie ma nic wspólnego z dogrzewaczem, jest ona bowiem też w autach bez dogrzewaczy. Z tego co doczytałem na różnych forach ma za zadanie schłodzenie głównie głowicy silnika. Pojawiła się ona na stałe w sharanach po 2000 roku, gdzie rozpoczęto montować silniki z pompowtryskiwaczami, chyba za mocno wysilone.
Choć mogę się mylić, jest to wiedza wyłącznie z netu.

wysokist
14-12-2011, 21:54
mam pytanie

do czego jest ten kabel 6mm z tego pomysłu ogrzewanie postojowego?
http://www.sgaf.de/node/253190

waldor4
15-12-2011, 08:35
Do silnika dmuchawy nagrzewnicy

kubaiada
15-12-2011, 09:19
Witam serdecznie jeszcze dwa miesiące temu nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak dogrzewacz. Po przeczytaniu tematy zabrałem się za naprawę piecyka. W mojej Alhambrze MK1 99r D3WZ
Wymontowałem piecyk i masakra ktoś już próbował brać się za naprawę, pozdzierana masa silikonowa. Jakieś nieudolne lutowanie. Więc sterownik szrot.
Dostałem od szwagra drugi dogrzewacz (wymienił u siebie na 5) i problem
Świeca w moim padnięta, w drugim opór 0,4om więc kupiłem nową opór 0,9om
Czujniki (na niebieskich i czerwonych przewodach) przy 20C około 12-13kom w obu piecykach
Czujnik płomienia w obu piecykach sprawdzone w jednym 1087om w drugim 1095om tem. 20c
Pompka paliwa cyka
Napięcie na kostce pod autem jest był jeden przepalony przewód polutowane
Wętylatory z obu piecyków pracują
Z VAG niestety nie łączy się bo to MK1

I po moich naprawach objawy mam takie:

Po podłączeniu pompka paliwa cyknie raz
po 4 sekundach startuje wentylator na 5s i koniec

1. Czy to jednak padnięty sterownik bo nie mam już pomysłu
2. Czy jak podepnę D3 pod Alhambre MK2 to zdiagnozuję go VAG
Pozdrawiam Michał

wysokist
15-12-2011, 16:19
Do silnika dmuchawy nagrzewnicy

Tego się domyślałem, a jaki silnik ma ta dmuchawa że dano przekrój 6mm, czy może jest coś innego tym zasilane?

Poważne pytanie - ile pali piecyk D5WZ na godzinę?

waldor4
15-12-2011, 19:42
Silnik dmuchawy potrafi łyknąć na najwyższych obrotach przeszło 20A. W jednym z poprzednich zakładów robiłem układy do badań wytrzymałościowych silników wycieraczek i dmuchaw. Pierwsza stacja badań miała zasilanie z prostowników chłodzonych olejem trafo o prądzie wyjściowym 1000A. Były typy silników dmuchaw pobierające przeszło 30A, więc przekrój przewodów 6mm2 jest w sam raz.

A ile pali. Już gdzieś to było:
D4W
max. 7,5 cm3 /90s
min. 6,5 cm3 /90s
D5W
max. 8,5 cm3 /90s
min. 7,5 cm3 /90s
B4W
max. 10,6 cm3 /90s
min. 9,5 cm3 /90s
B5W
max. 12,1 cm3 /90s
min. 10,9 cm3 /90s

agapat
17-12-2011, 08:27
Panowie czy ogromny dym [ale chwilowy] z dogrzewacza [ford galaxy 2002] to przyczyna świecy i sitka czy coś jeszcze,Proszę o radę i czy jestem wstanie sam to wymienić,pozdrawiam.

wysokist
17-12-2011, 14:33
A dym jest:
biały - para będąca produktem spalania wychłodzona w zimnym wydechu ładnie widoczna wilgotnym powietrzu - normalne
niebieski - nie spalone paliwo - źle
Czy potem dogrzewacz działa
Czy działa ci pompka na podszybiu
Czy masz błędy i jakie

moons
17-12-2011, 15:02
Pytanie może głupie ale taki problem mnie nurtuje.
Montuje sobie podgrzewacz i chcę żeby działał jako podgrzewacz i ogrzewanie postojowe. Ogólne zasady podłączenia znam i wiem o co cho. Podgrzewacz D5WS, wszystko będzie w Focusie. Czy sterownik takich pieców rozróżnia czy pracuje jako podgrzewacz to znaczy jest załączony przez czujnik temperatury czy też jest załączony przez sterownik. Chodzi o to czy kiedy silnik pracuje i jest temp poniżej 5 stopni to sterownik też włącza pompkę wody? Jeśli tak, to czy to nic nie szkodzi dla całego układu chłodzenia, nie wytwarzają się jakieś podciśnienia czy temu podobne.
No w trybie webasto wiadomo że pompka wody powinna chodzić żeby lepiej rozprowadzić nagrzany w piecyku płyn a przy podgrzewaniu płynu w czasie kiedy silnik pracuje to przecież pompa wody z silnia już gania wodę.
Pozdrawiam

agapat
17-12-2011, 17:00
A dym jest:
biały - para będąca produktem spalania wychłodzona w zimnym wydechu ładnie widoczna wilgotnym powietrzu - normalne
niebieski - nie spalone paliwo - źle
Czy potem dogrzewacz działa
Czy działa ci pompka na podszybiu
Czy masz błędy i jakie

Dogrzewacz działa, pompka na poszybiu też.Tylko po uruchomieniu silnika [niby wszystko ok] obroty dogrzewacza zaczynają przyspieszać a wraz z tym pojawia się coraz więcej siwego[?]dymu.Przy osiągnięciu największych obrotów [jak w odrzutowcu] zaczyna coś się skraplać [wygląda mi to na ON] Powtarza się to nawet po wcześniejszym zgaszeniu samochodu...[?]

wysokist
17-12-2011, 20:21
Masz interface żeby sprawdzić vagiem?
Wystarcza taki za kilkadziesiąt zł.
Czy dogrzewacz w końcu odpala?

Stefano
17-12-2011, 23:39
Dogrzewacz działa, pompka na poszybiu też.Tylko po uruchomieniu silnika [niby wszystko ok] obroty dogrzewacza zaczynają przyspieszać a wraz z tym pojawia się coraz więcej siwego[?]dymu.Przy osiągnięciu największych obrotów [jak w odrzutowcu] zaczyna coś się skraplać [wygląda mi to na ON] Powtarza się to nawet po wcześniejszym zgaszeniu samochodu...[?]

Po co ty piszesz takie bzdety????? Znowu te same pytania.
Już z 10 x było to opisane w tym temacie! Odpowiedzi masz na poprzednich stronach, tylko poczytać. Dlaczego zaśmiecasz forum?
O możliwych przyczynach zresztą napisałem ci na PW!

peters
18-12-2011, 09:34
Pytanie może głupie ale taki problem mnie nurtuje.
Montuje sobie podgrzewacz i chcę żeby działał jako podgrzewacz i ogrzewanie postojowe. Ogólne zasady podłączenia znam i wiem o co cho. Podgrzewacz D5WS, wszystko będzie w Focusie. Czy sterownik takich pieców rozróżnia czy pracuje jako podgrzewacz to znaczy jest załączony przez czujnik temperatury czy też jest załączony przez sterownik. Chodzi o to czy kiedy silnik pracuje i jest temp poniżej 5 stopni to sterownik też włącza pompkę wody? Jeśli tak, to czy to nic nie szkodzi dla całego układu chłodzenia, nie wytwarzają się jakieś podciśnienia czy temu podobne.
No w trybie webasto wiadomo że pompka wody powinna chodzić żeby lepiej rozprowadzić nagrzany w piecyku płyn a przy podgrzewaniu płynu w czasie kiedy silnik pracuje to przecież pompa wody z silnia już gania wodę.
Pozdrawiam

Powiem tak,wiadomo masz ten piec D5WS ale z tego co tu czytam na forum to z nim sa wieksze problemy jak np.z D3WZ czy z D5WZ.

moons
18-12-2011, 11:01
Ale taki był montowany fabrycznie w Focusie i taki też zamontuje.
Zresztą to chyba nie chodzi nawet o sam model pieca, tylko czy jest różnica w trybie pracy jako webasto czyli na postoju a praca jako podgrzewacz w czasie pracy silnika.
Pozdrawiam

wysokist
18-12-2011, 15:15
Po przeczytaniu całego wątku, kilku innych na innych forach odpaliłem coś takiego
http://img266.imageshack.us/img266/9241/ccf2011121800000.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/266/ccf2011121800000.jpg/)

Dioda zielona zależnie od położenia wskazuje że idzie sygnał z podszybia lub z przełącznika.
Dioda czerwona miga w rytm pracy pompki paliwa.
Przyciśnięcie czerwonego przycisku odpala piec na ustawiony czas ( na razie 10 min) plus pompka wody 2 minuty dłużej.
Zamiast przycisku może być dowolny sterownik (wtedy inne przekaźniki- pierwszy nie musi być czasowy), a drugi tańszy( od razu mógł być taki) , pilot czy co tam. Moje oczekiwania nie były duże.
Układ z przekaźnikami w mojej konfiguracji ma wadę - nie można go na razie wyłączyć szybciej - no grzanie tak ale czas pracy pompki wody będzie cały czas liczony od pierwszego włączenia.

Jak kabel od + z zapłonu ( alternatora) nie miał diody i ten z podszybia też, to prąd poszedł "do tyłu" i zapaliły się kontrolki - diody lutowałem obie na raz więc nie wiem gdzie była cofka.

Wiązka ma
cała 3,5 m przy czym licząc od przycisku zielony do pompki wody puszcza ją po 1 m i idzie do 430 - 15 cm

Całość polutowana w domu, odpalona na aku 11,4 od zabawki.

Wielkie dzięki za wiedzę Stefano - strona 196 z jedną uwagą - nie trzeba wyrywać uszczelki drzwi - w moim MKII osłony dały się wyciągnąć i założyć bez tego.

http://img543.imageshack.us/img543/1787/1005269p.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/543/1005269p.jpg/)

http://img233.imageshack.us/img233/3508/1005276u.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/233/1005276u.jpg/)

http://img716.imageshack.us/img716/3752/1005273o.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/716/1005273o.jpg/)

peters
18-12-2011, 22:07
Ale taki był montowany fabrycznie w Focusie i taki też zamontuje.
Zresztą to chyba nie chodzi nawet o sam model pieca, tylko czy jest różnica w trybie pracy jako webasto czyli na postoju a praca jako podgrzewacz w czasie pracy silnika.
Pozdrawiam

Powiem tak różnicy nie ma w pracy pieca gdyz on robi to samo cały czas.
Jesli dołożysz mu troche elektroniki i pompe wody to masz świetne ogrzewanie postojowe.

moons
18-12-2011, 22:47
Czyli że nie ma różnicy w sofcie zaszytym w piecyku jeśli jest uruchomiony przez sygnał z czujnika temperatury czy też przez normalny sygnał z zegara?

Pozdrawiam

agapat
19-12-2011, 18:22
Panowie ,wymieniłem dogrzewacz na inny (wcześniejszy strasznie dymił wiem ,że chodziło o świece i sitko lecz nie było możliwości się tam dostać bez uszkodzeń) przed wymianą wszystko chodziło O.K oprucz wspomnianego dymu. Teraz na innym piecu w ogóle się nie załącza. Gdzie szukać błędu? Czy potrzeba podłączyć pod kompa, czy odpowietrzyć układ...?

GARNET
19-12-2011, 19:11
Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno dowiedziałem się, że i u mnie występuje dogrzewacz. Niestety nie działa. Znaleźć fachowca od dogrzewaczy w mojej okolicy graniczy z cudem. Miałem zrobioną diagnozę przez faceta, który pracuje w fordzie. On niestety nie naprawia dogrzewaczy. Wystąpiły trzy błędy:
1. Brak zasilania zacisk 30
2. Brak zasilania zacisk 15
3. Podgrzewacz elektryczny-uszkodzenie, usterka statyczna.

Czy mógłbym liczyć na pomoc w objaśnieniu tych błędów?
Dodam, że błędy zapisałem w takiej formie jakie mi podał ten diagnosta.
Z góry dziękuję za pomoc.

peters
19-12-2011, 19:25
Czyli że nie ma różnicy w sofcie zaszytym w piecyku jeśli jest uruchomiony przez sygnał z czujnika temperatury czy też przez normalny sygnał z zegara?

Pozdrawiam

Ja mam swoj uruchamiany przez mostek zwarcia czujnika temperatury(-/+5'C).
Odnosnie sygnalu z alternatora to podobnie mam mostek,jesli chodzi o prace pieca bez zapalonego auta.

Panowie ,wymieniłem dogrzewacz na inny (wcześniejszy strasznie dymił wiem ,że chodziło o świece i sitko lecz nie było możliwości się tam dostać bez uszkodzeń) przed wymianą wszystko chodziło O.K oprucz wspomnianego dymu. Teraz na innym piecu w ogóle się nie załącza. Gdzie szukać błędu? Czy potrzeba podłączyć pod kompa, czy odpowietrzyć układ...?

Jesli piec nie zrobil nawet startu wiec zapewne cos z polaczeniem obwodu elektrycznego cos nie tak.Lub uszkodzony sterownik.
Start pieca i pompka powinna zagadac.Sprawdz czy z polaczeniem elektrycznym wszysko ok,bo to podpadajace ze zero odzewu.

Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno dowiedziałem się, że i u mnie występuje dogrzewacz. Niestety nie działa. Znaleźć fachowca od dogrzewaczy w mojej okolicy graniczy z cudem. Miałem zrobioną diagnozę przez faceta, który pracuje w fordzie. On niestety nie naprawia dogrzewaczy. Wystąpiły trzy błędy:
1. Brak zasilania zacisk 30
2. Brak zasilania zacisk 15
3. Podgrzewacz elektryczny-uszkodzenie, usterka statyczna.

Czy mógłbym liczyć na pomoc w objaśnieniu tych błędów?
Dodam, że błędy zapisałem w takiej formie jakie mi podał ten diagnosta.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wiem czy o to ci chodzi ale jesli chodzi o :

odp.p.1) to brak głównego zasilania piecyka co zapewne idzie przez bezpiecznik
odp.p.2) to brak plusa po włączonym zapłonie (przekręcony kluczyk) bynajmniej tak sie na schematach oznacza '+15' Lecz nie mam pewnosci czy o to chodzi w twoim przypadku. Moze chodzi o sterowanie zegara gdyz tam tez jest potrzebny 'plus po stacyjce'.
odp.p3) nie podpowiem ,nie znam sie.Ale napraw te dwa pierwsze i zobaczymy.

Wklejam podlacznie pieca abys mial wszystko razem:

styk 1 zasilanie (+) zawsze musi być podłączone symbol 30
styk 2 zasilanie (-) jak wyżej symbol 31
styk 3 do pompy paliwa (-), tylko D3W, dla D4WZ i D5WZ nie podłączone,
pompkę paliwa podłączamy do (-) auta
styk 4 pompka paliwa we wszystkich dogrzewaczach
styk 5 diagnoza
styk 6 do wyłącznika temperatury
styk 7 do D+ alternatora, jest tam +12, jeśli silnik pracuje (ładuje alternator)
stk 8 nie podłączony
warunkiem odpalenia pieca jest zasilanie, czyli (+) na 1, (-) na 2
podłączona pompka paliwa, oraz (+) na 6 i na (7)
i powinno hulać...

GARNET
19-12-2011, 19:47
Wielkie dzięki peters. Znając swoje umiejętności to pewnie zdołałbym sprawdzić pierwszy błąd, czyli bezpiecznik. A może mógłby ktoś polecić dobrego fachowca z okolic Łodzi.
Boję się cokolwiek ruszać, żeby nie pogorszyć sytuacji.

peters
19-12-2011, 22:45
Wielkie dzięki peters. Znając swoje umiejętności to pewnie zdołałbym sprawdzić pierwszy błąd, czyli bezpiecznik. A może mógłby ktoś polecić dobrego fachowca z okolic Łodzi.
Boję się cokolwiek ruszać, żeby nie pogorszyć sytuacji.

Ja w VWT4 ciagnolem instalacje od nowa wiec bezpiecznik mniej wiecej wiem gdzie montowalem.
Jesli masz wszystko orginalne to sciagnij z neta lub jesli masz ksiazke instrukcje obslugi to tam powinienes znalesc.Lub zapytaj kolegow na forom gdzie jest montowany orginalny bezpiecznik i juz bedziesz wiedzial.
Ja niestety nie mialem nigdy doczynienia z Galaxy,Sharanem i Alhambra wiec nie bede mowil co jest gdzie.

wysokist
20-12-2011, 06:51
Garnet -
na początek bezpiecznik 12 - ja mam 2001 i to był ten - w razie czego symbol gwiazdka śnieżna lewy górny róg i podgrzewana woda - takie pionowe falki ze strzałeczką
i jeszcze 19 - kontrolki - jak był spalony to też nie działało- ale tu nie dam głowy czy z niego idzie na podszybie czy potwierdzenie włączenia zapłonu.

pomocny jest interface na usb - możesz podać numery błędów i je kasować, odczytać temperatury itd

Jak nie chcesz, nie potrafisz naprawić sam dogrzewacza zawsze jest wariant - kanał albo warsztat - wymontowanie dogrzewacza i połączenie obiegu na krótko, bez tyłu, wysłanie dogrzewacza do Stefano, i po kilku dniach operacja odwrotna.

I by się nie podniecać - ja mam walnięty termostat w silniku (przy okazji wychodzi teraz po porządnym odpaleniu dogrzewacza, z kontrolką przy pompce paliwa) dogrzewacz chodzi na okrągło co przy wleczeniu miastem daje ponad 1l na 100 km (dogrzewacz pali ponad 0,3l na godzinę)

GARNET
20-12-2011, 13:27
Bezpieczniki sprawdzałem i były ok., ale jeszcze raz tam zajrzę.
U mnie nie ma takiej tragedii, bo silnik rozgrzewa się w miarę szybko, ale dogrzewacz siedzi cicho.
Mam nadzieję, że znajdę kogoś w okolicy Łodzi do wiosny.
Pozdrawiam.

kubabike
20-12-2011, 21:24
GARNET, ja jestem z Łodzi. POprzednio w starym sharanie naprawiałem kilka razy d3wz (stary model dogrzewacza). O ile sie nie myle w naszych autkach jest d5wz ale zasada jest ta sama, tylko ze jeszcze wystepuje pompka. Mnie tez nie dziala dogrzewacz, ale auto mam od wczoraj i jeszcze nic nie zdazylem ruszyć. Jakbys mial garaż to możemy sie jakoś umowić i razem rozkminić.

GARNET
20-12-2011, 22:51
Niestety mieszkam w bloku i nie mam garażu. A jeśli chodzi o dogrzewacz to rzeczywiście u mnie jest ten nowszy model.

xilebo
23-12-2011, 17:19
Witam,
Najpierw życzenia wesołych i ciepłych świat!
Podziękowania dla Stefano & Company za pomoc!
Jest ciepło a było: brak komunikacji z VAG bo dwa przewody zgniłe w środku izolacji, -świeczka, -sitko, -pompka wody.
Przy okazji dla zainteresowanych: pod pompką wody i filtrem paliwa miałem uszkodzony i "naprawiony przez naszych" przewód podciśnienia - stan z widoczna "tyrtytką" na zdjęciu. Do zamówienia w serwisie: nr części 1357767 koszt ok. 150zl.

kubaiada
24-12-2011, 08:45
Witam serdecznie jeszcze dwa miesiące temu nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak dogrzewacz. Po przeczytaniu tematy zabrałem się za naprawę piecyka. W mojej Alhambrze MK1 99r D3WZ
Wymontowałem piecyk i masakra ktoś już próbował brać się za naprawę, pozdzierana masa silikonowa. Jakieś nieudolne lutowanie. Więc sterownik szrot.
Dostałem od szwagra drugi dogrzewacz (wymienił u siebie na 5) i problem
Świeca w moim padnięta, w drugim opór 0,4om więc kupiłem nową opór 0,9om
Czujniki (na niebieskich i czerwonych przewodach) przy 20C około 12-13kom w obu piecykach
Czujnik płomienia w obu piecykach sprawdzone w jednym 1087om w drugim 1095om tem. 20c
Pompka paliwa cyka
Napięcie na kostce pod autem jest był jeden przepalony przewód polutowane
Wętylatory z obu piecyków pracują
Z VAG niestety nie łączy się bo to MK1

I po moich naprawach objawy mam takie:

Pozdrawiam Michał

Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć?

Życzę wszystkim wesołych świąt

Stefano
24-12-2011, 19:06
Witam,
Najpierw życzenia wesołych i ciepłych świat!
Podziękowania dla Stefano & Company za pomoc!
Jest ciepło a było: brak komunikacji z VAG bo dwa przewody zgniłe w środku izolacji, -świeczka, -sitko, -pompka wody.
Przy okazji dla zainteresowanych: pod pompką wody i filtrem paliwa miałem uszkodzony i "naprawiony przez naszych" przewód podciśnienia - stan z widoczna "tyrtytką" na zdjęciu. Do zamówienia w serwisie: nr części 1357767 koszt ok. 150zl.

Dziękujemy również za miłe towarzystwo i wzajemnie wszyskiego dobrego.
Trochę drogo za ten wywijas do podcisnienia, to w końcu tylko kawałek plastyku.
Po waszym, następne auto przyjechało też ze sporym pęknięciem, wręcz dziurą na wężyku podcisnienia do serwa hamulca, coź to jakaś seria? Po odcięciu kawałka pęknietego przewodu, idealnie na goraco udało sie zaprawić wężyk do kolanka przy serwie.
Moze teraz przy wymianie pompki wody, zwracamy większą uwagę na te sasiadujące wężyki podcisnienia idące z pompki vacum. Oglądamy teraz to dokładnie, wszak to hamulce i podcisnienie do sterowania turbiną i EGRem.

Pozdrawiam Michał

Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć?

Start pieca masz dobry, jeśli wentylator przedmuc***e 5 sek, to później jest cisza, bo piec grzeje swiecę i po jakichś 15 - 20 sek dopiero następuje powolny rozruch, trzeba cierpliwie poczekac.
Nie podpinaj pieca D3WZ pod MK2 bo tam jest inne połączenie pompki paliwa i sterownik bedzie kaput.
Sterownik w D3WZ ma inny protokół transmisji i nie połączy sie z VAGiem.
Z Łukowa nie masz daleko, jak nie dasz mu rady, podjedź to pomożemy.

Dla wszystkich forumowiczów wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bozego Narodzenia.

kubaiada
24-12-2011, 20:46
[/quote]Start pieca masz dobry, jeśli wentylator przedmuc***e 5 sek, to później jest cisza, bo piec grzeje swiecę i po jakichś 15 - 20 sek dopiero następuje powolny rozruch, trzeba cierpliwie poczekac.

Stefano czekałem około 2 min i nic świeca zimna.

peters
25-12-2011, 01:03

Masz D3WZ ???

kubaiada
25-12-2011, 09:48
Tak. Mam D3WZ pisałem o tym wcześniejszym poście

peters
25-12-2011, 12:56
Tak. Mam D3WZ pisałem o tym wcześniejszym poście

Sprobuj wyjac wtyczke w wewnątrz pieca i zobacz wtedy,przy moim pomogło.

kubaiada
25-12-2011, 17:23
Sprobuj wyjac wtyczke w wewnątrz pieca i zobacz wtedy,przy moim pomogło.

Już przerabiałem to. Przeczytaj mój post na poprzedniej stronie
Pozdrawiam Michał

peters
25-12-2011, 19:48
Już przerabiałem to. Przeczytaj mój post na poprzedniej stronie
Pozdrawiam Michał

Cienka sprawa, bez wyjecia i ogledzin sie nie obejdzie.,

Stefano
26-12-2011, 20:02
Nie bedę ciagle pisał tego samego, aby nie zaśmiecac tematu, to pozostało ci jeszcze sprawdzenie pompki paliwa, pin 3 i 4. Musi byc jakaś przyczyna!!!

moons
02-01-2012, 15:45
Mam nadzieję że coś mi poradzicie bo już mi ręce opadły. Mam dwa komplety Eberspacher D5WS do tego zegar modułowy, ten z siedmioma dniami do programowania. Jeden komplet odpaliłem bez problemu, wszystko chodzi, grzeje że aż miło.
Drugi natomiast ani drgnie. I teraz zonk, bo niby w tym zegarze da się odczytać błędy a u mnie nic się wyświetla, a co lepsze nawet nie mogę wejść w odczyt błędów. W tym działającym też nie mogę nic odczytać. Połączenie z pieca do zegara jest. Jak robię zgodnie z instrukcją: to znaczy wciskam przycisk z płomieniem żeby piec wystartował, i potem zegarek i wciągu 2 sekund przycisk P i nic kompletnie tylko zaczyna mrugać godzina żeby ją ustawić. Czyżbym miał zły zegar? Numery jakie są na nim to: 8EU 007 627 -02 oraz 85 339 A
tutaj jest aukcja z identycznym zegarem:
http://moto.allegro.pl/zegar-timer-webasto-sterownik-programator-12-24-v-i2004910577.html

Pozdrawiam

waldor4
02-01-2012, 18:11
A tak dla pewności przytrzymujesz przycisk??

Odczytanie zawartości pamięci:
- wcisnąć przycisk grzania - urządzenie włączy się
- wcisnąć przycisk zegara i przytrzymać jednocześnie w
czasie do 2 sekund wcisnąćprzycisk P.
Zostanie wyświetlony aktualny np. AF 64
Przy pomocy klawiszy ze strzałkami można odczytać
zawartość pamięci od F1 do F5.

moons
02-01-2012, 18:31
Tak, wszystko robiłem zgodnie instrukcją. Szperając po allegro zauważyłem że jest drugi model zegara. Mój kurka wodna pewnie nie posiada funkcji odczytu błędu g:galy . Drugi jest z przodu z symbolem Eberspacher i ma inne numery z tyłu. Jak czytam instrukcję to wychodzi że jak piecyk ma jakiś błąd to od razu sam powinien wyskoczyć a u mnie ni zegar zachowuje się tak jakby wszystko było O.K.
Drugi wygląda tak:
http://moto.allegro.pl/mercedes-sprinter-cdi-webasto-zegar-wwa-i2033095678.html

Pozostaje mieć nadzieję że przynajmniej piecyk jest tylko zablokowany a nie całkowicie skopany. Jak myślicie, całkowity bezruch piecyka może świadczyć o czymś gorszym niż tylko zablokowanie sterownika? I czy da się to jakoś zdiagnozować bez zegara?
Pozdrawiam

waldor4
03-01-2012, 08:37
W zasadzie to nie trzeba czytać między wierszami i domyślać się czytając ten temat, że ebery D(B)5W...diagnozuje się VAG-iem. Jakiś kabelek + program, np. Polski VAG w zupełności wystarczą.

szaranek
03-01-2012, 11:44
Witam,
mam pytanie dotyczące pompki na podszybiu w Vw Sharan tdi 130 km silnik ASZ Hydronic II D5FZ- wiem,że dyskusja była dosłownie kilka postów wcześniej, ale dla mnie nie jest całkowicie jasne czy pracuje ona cały czas latem i zimą czy tylko wtedy kiedy pracuje dogrzewacz? Bardzo proszę o odpowiedz. Ktoś pisał, że pracuje cały czas bo chłodzi głowicę silnika - teoria trochę ryzykowna bo: a) wiele osób nie zdaje sobie sprawy o awarii tej pompki i jeździ nawet po kilka lat bez niej ; b) z tego co wiem, głowica jest bardzo czuła na przegrzanie a z przegrzaną głowicą samochód raczej by długo nie pojeździł. Mam prośbę osobę kompetentną np. Stefano o skomentowanie.
Przy okazji wszystkiego najlepszego z okazji Nowego Roku 2012 dla wszystkich.

szaranek
03-01-2012, 12:13
Jeszcze CD mojego poprzedniego postu. Powoływałem się na dyskusję i ją znalazłem - posty od 2167 d0 2172. Stefano wypowiadał się na temat kiedy ta pompka pracuje ale nie do końca to rozumiem. Dlatego moje pytanie czy pracuje ona cały czas czy tylko wtedy kiedy załącza się dogrzewacz.
W poście 2172 autor wspomina, że główną funkcją pompki jest chłodzenie głowicy a przy okazji wprowadza cyrkulację od podgrzewacza. Jest to trochę ryzykowna teoria , czy zimą dogrzewa głowicę??? Skomentujcie proszę moje dwa posty. Thx

taxidriver
03-01-2012, 17:31
Z tego co dzisiaj obserwowałem u kolegi z rocznikiem 2004 i piecem "f " pompka pracuje cały czas ;), u mnie też 2001. Pompka wg mnie ma dwie funkcje (tak jak to już było pisane), chłodzi piec po wyłączeniu i wprawia w obieg płyn podczas grzania. Niewątpliwie również wychładza głowicę po zgaszeniu silnika ale czy jest to potrzebne to raczej wątpię w innych samochodach nie stosuje ani nie stosowało się nigdy dodatkowego obiegu do wychłodzenia głowicy. Jeśli chodzi o pytanie o skuteczność takiej pompki to jest niesamowita jakiś czas temu jeździłem bez pompy wody, padła. Nie przegrzewał się podczas normalnej jazdy w mieście. Za to podczas pogonienia na trasie łapał temp i niestety się grzał. I jeszcze jedna rzecz szaranek edytuj posty a nie pisz jeden pod drugim. Mam nadzieję że rozjaśniłem co nieco.

Stefano
03-01-2012, 22:10
Witam,
mam pytanie dotyczące pompki na podszybiu w Vw Sharan tdi 130 km silnik ASZ Hydronic II D5FZ- wiem,że dyskusja była dosłownie kilka postów wcześniej, ale dla mnie nie jest całkowicie jasne czy pracuje ona cały czas latem i zimą czy tylko wtedy kiedy pracuje dogrzewacz? Bardzo proszę o odpowiedz. Ktoś pisał, że pracuje cały czas bo chłodzi głowicę silnika - teoria trochę ryzykowna bo: a) wiele osób nie zdaje sobie sprawy o awarii tej pompki i jeździ nawet po kilka lat bez niej ; b) z tego co wiem, głowica jest bardzo czuła na przegrzanie a z przegrzaną głowicą samochód raczej by długo nie pojeździł. Mam prośbę osobę kompetentną np. Stefano o skomentowanie.
Przy okazji wszystkiego najlepszego z okazji Nowego Roku 2012 dla wszystkich.

Elektryczna pompka płynu w naszych autach SGA, pracuje cały czas podczas pracy silnika, zima - lato, przepycha płyn przez obydwie nagrzewnice, silnik, piecyk podczas pracy silnika i wymusza obieg płynu w czasie dzialania ogrzewania postojowego.
Jednak nie we wszystkich modelach SGA jest przekaźnik czasowy do uruchamiania w/w pompki z 2 minutowym opóźnieniem i wyłączania jej po 3 minutach od zgaszenia silnika.
Jesli chodzi o silnik i głowicę, moje zdanie jest takie; pompka ta bardzo wspomaga wychładzanie silnka i głowicy, ponieważ mechaniczna pompka na wolnych obrotach silnika może nie wystarczać np. po dośc intesewnej jeździe i nagłym zejsciu na niskie obroty, co widać tez w przypadku jej awarii w przegrzewaniu się piecyka.
Jesli producent ją tam zastosował, to nie bez przyczyny. Ma działać!
Zresztą u mnie działała, działa i nie mam kłopotu z uszczelką pod głowicą, a teraz jak widzę dosyć często w SGA pęcherzyki w płynie, czy skaczący poziom płynu, to pytam, a pompka działa, najczęściej niestety nie. I tutaj upatruje też przyczynę siadających uszczelek.
W tym sezonie to wymieniłem sporo tych pompek, na pewno ponad 50 szt i jestem zdania, ze trzeba tego pilnowac, aby nie popaść w większe kłopoty i nie potrzebne wydatki.
Pozdrowienia.

kubabike
05-01-2012, 16:30
Pytanie na szybkości:

W która stronę powinien obracać sie wentylator w d5wz. Naprawialem silniczek dmuchawy i wyciagnalem z wtyczki wewnątrz dogrzewacza kabelki od silniczka. Nie wiem jak powinny być wlozone. Wg schematu elektrycznego:
pin 14 - brązowy kabelek -
pin 13 - czarny kabelek +

Jak tak podlaczyłem to dmuchawa krecila sie (patrzac z góry) przeciwne do wskazowek zegara.

Prosze o szybką odpowiedź, gdyż jutro bym chcial zamontowac pacjeta.

moons
05-01-2012, 18:35
No więc zanabyłem zegar z diagnozą i mam małego zonka. Pierwszy jaki pojawił mi się błąd to AF030 -Uszkodzenie silnika. No więc dostałem się do silniczka dmuchawy i go wytargałem z pieca. Jak podam mu napięcie z zasilacza to się kręci i tak jakby wszystko było O.K. choć co prawda nie kręci się tak bardzo luźno, jak go zakręcę ręką to od razu się zatrzymuje. Puściłem piec bez podłączonego silniczka i wyskoczył AF031 -Przerwa na silniku dmuchawy, czyli jak najbardziej prawidłowo.
Znaczy się silniczek do wymiany?
Pozdrawiam

Stefano
05-01-2012, 19:13
Jesli silniczk chodzi bez wiekszych problemów po podpięciu do niego napiecia, to powinien byc dory. Pokręć palcami za oś wirnika, odsuń od obudowy wiatrak na około 0,5 - 0,7 mm. Na pin 13 / + / czarny, a na pin 14 / - / brąz.
Masz chyba problem ze sterownikiem, jak chcesz mogę go naprawic.
Pozdrawiam.

kubabike
05-01-2012, 21:37
Stefano,

jak kupilem auto to wiedzialem ze pod progiem cisza. Jako że wczesniejszy sharan mial d3wz, ktorego 2 razy naprawialem (czyszczenie komory salania, wymiana swiecy oraz dorobienie uszczelki kartonowej) toteż chyżo sie wziałem za naprawę nowego piecyka. VAG wykazał co nastepuje:

Software Coding:

Work Shop Code:

1 Fault Found:

36-00 - Open Circuit

Po rozebraniu okazało się ze wiatrak obcierał o korpus aluminiowy z powodu korozji. silnik okzal sie sprawny po rozruszaniu podpiałem go na sztywno z prostownika. Mój bład ze nie zapamietałem z ktorego otworu wtyczki wychodził jaki przewód. Bo co miałby sterownik do gadania jesli wiatrak obraca sie w druga strone niz powinien?

EDIT

Teraz mnie tkneło jak przegładałem wikipedię:

Czy to możliwe, że rozbierając silnik pomylilem magnesy, przełozyłem je na odwrót i przez to kierunek obrotów sie zmienił??

moons
06-01-2012, 08:55
@kubabike, w poście nad Twoim jest dokładny opis co i gdzie siedzi we wtyczce od silniczka. A najprościej sprawdzić przykładając rękę do wlotu jak nie dmucha z niego a zasysa powietrze to powinno być O.K.

Ja o swoim silniczku mogę powiedzieć tyle że piec jest zapakowany i czeka na wysyłkę do naprawy. Niby silniczek jest O.K. a ciągle błąd AF030. Choć jeszcze przed złożeniem zmierzyłem rezystancje silniczka i jest równa 1 Ohm a na stronie:
http://www.sgaf.de/content/zuheizer-062004-253051
wyczytałem że powinna być od 2 do 3 także może i jednak silniczek jest do pupy ale to się okaże jak dotknie się do nie fachowiec ;)
Pozdrawiam

kubabike
06-01-2012, 09:48
Moons,

rozbierz silnik i zobacz co tam Ci obciera. Ja rozberałem swój i zlozylem ponownie. Kreci sie pięknie tylko w druga stronę niż powinien. O ile pamietam z lekcji fizyki to musiałem pozamieniac magnesy biegunami i dlatego silnik zmienil kierunek pracy. W zwiazku z tym zamienilem kabelki na wtyczce, tak aby sterownik po podaniu napiecia dmuchawa podawala powietrze do komory spalania.

moons
06-01-2012, 10:32
Rozbierałem i przemyłem, ale nadal wydaje mi się że powinien chodzić luźniej, niby się kręci ale jakoś chyba nie tak jak powinien. Niestety nie mam drugiego silniczka na podmiankę żeby zobaczyć czy to on jest winien. A kupić nowy silniczek wyjdzie mi prawie to samo co odesłać do naprawy.
Pozdrawiam

GARNET
06-01-2012, 10:52
Witam.
Byłem w środę u Stefano. Okazało się, że mój dogrzewacz, który wielu pseudospecjalistów nie umiało naprawić uruchomił w 2 min. Przy okazji wymienił mi pompkę i czujnik na podszybiu i zrobił przegląd całego pieca. Dlatego jak macie problem z dogrzewaczem to polecam go wysłać albo jechać do Stefano. To jest gość, który naprawdę się na tym zna. Przy okazji zwiedziłem z żoną Sandomierz.
Życzę wszystkim sprawnego dogrzewacza i ciepła w samochodzie, bo zima choć łagodna jeszcze się nie skończyła. Pozdrawiam

moons
06-01-2012, 10:55
Właśnie w tym samym kierunku pojedzie mój piecyk :)
Gdyby błąd jednoznacznie wskazywał na silnik i silnik się nie obracał, to próbowałbym wymieniać silniczek ale tak to liczę na Stefano.
Pozdrawiam

waldor4
06-01-2012, 11:54
Jak tak podlaczyłem to dmuchawa krecila sie (patrzac z góry) przeciwne do wskazowek zegara.

Na niemieckim forum masz pokazane jak powietrze powinno dostawać się do komory spalania. Patrząc z góry na wiatrak powinien kręcić się zgodnie ze wskazówkami zegara.

Czy to możliwe, że rozbierając silnik pomylilem magnesy, przełozyłem je na odwrót i przez to kierunek obrotów sie zmienił??

Już tak jest, że w silnikach prądu stałego z magnesami stałymi zmianę biegunowości pola magnetycznego można skorygować zmianą biegunowości zasilania. Zamiana plusa z minusem w obydwu sytuacjach zmienia kierunek obrotów.

Choć jeszcze przed złożeniem zmierzyłem rezystancje silniczka i jest równa 1 Ohm a na stronie:
http://www.sgaf.de/content/zuheizer-062004-253051
wyczytałem że powinna być od 2 do 3

Popularnym miernikiem (multimetrem) uniwersalnym różnice na tym poziomie rezystancji są praktycznie nie do wykrycia. W zasadzie tą metodą można sprawdzić czy jest zamknięty obwód poprzez szczotki i uzwojenie silnika ( niska rezystancja ) a przerwą w obwodzie ( wysoka rezystancja ). Można to sprawdzić też mierząc napięcie. Podłączając miernik do przewodów i obracając wirnikiem silnik zachowuje się jak prądnica wytwarzając napięcie co pokaże woltomierz. Ale i ta metoda nie da nam pewności czy silnik jest na 100% sprawny.

piotr68
06-01-2012, 16:57
witam wszystkich. Dopiero co się zalogowałem , w sprawie ogrzewania jestem laikiem mimo że przeczytałem cały watek. Kupiłem miesiąc temu forda , miał być cacy a jest zimno nie mam garażu a na poletku za zimno na leżenie pod autem proszę o kontakt ze stefano serdeczne dzięki pozdrowienia dla wszystkich którym jeszcze zimno i którym już całkiem cieplutko

kontakt piotrszafran68@interia.pl

kubabike
06-01-2012, 18:37
witam ponownie,

chciałbym wszystkim podziękować za pomoc. Wiatrak obraca sie dobrze, ale po zamianie kabelkow. Wszystko przez te magnesy. Dogrzewacz juz zamontowany i juz grzeje. :razz:

Pozdrawiam

norbi07
13-01-2012, 18:49
Witam.Zauważyłem, że mój dogrzewacz cały czas pracuje pomimo osiągnięcia odpowiedniej temperatury silnika.Cichnie dopiero po wyłączeniu silnika.Znajomy kilkakrotnie podłączał się komputerem ale o dziwo nie wskazał żadnego błędu.Gdzie szukać przyczyny.Z góry dziękuję za podpowiedzi.

romek33
15-01-2012, 10:25
Witam.Zauważyłem, że mój dogrzewacz cały czas pracuje pomimo osiągnięcia odpowiedniej temperatury silnika.Cichnie dopiero po wyłączeniu silnika.Znajomy kilkakrotnie podłączał się komputerem ale o dziwo nie wskazał żadnego błędu.Gdzie szukać przyczyny.Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Witam miałem ten sam problem ,po wymianie termostatu problem znikną .
Mimo że temperaturę pokazywał odpowiednio .

norbi07
15-01-2012, 14:29
Witam miałem ten sam problem ,po wymianie termostatu problem znikną .
Mimo że temperaturę pokazywał odpowiednio .

Dzięki za podpowiedz. Poczytałem trochę i faktycznie jest to bardzo prawdopodobne.Zamawiam termostat w ciemno

Duke258
16-01-2012, 16:54
Koledzy moge prosic o pomoc potrzebuje numer czujnika na podszybiu do dogrzewacza.Dziekuje za pomoc.

leśny67
16-01-2012, 17:24
Czy ktoś ma namiary gdzie kupić szczotki do pompki obiegu plynu, tej na podszybiu?

GARNET
16-01-2012, 21:17

Zanim wymienisz termostat to sprawdź jedną rzecz.
Ustaw pokrętło regulacji temperatury na zimno i jeździj do momentu aż wskazówka dojdzie do 90C. Wtedy sie zatrzymaj i sprawdź czy dogrzewacz się wyłączył. U mnie też chodzi dogrzewacz prawie non stop, ale tylko wtedy gdy włączę ciepło do wnętrza i ustawię dmuchawę np. na 2. Jak wyłączę ogrzewanie wnętrza to dogrzewacz normalnie się wyłącza po osiągnięciu temp. ok.90C.
Napisz czy u Ciebie jest tak samo.
Pozdrawiam.

kubabike
17-01-2012, 08:00
@leśny67

ja własnie zamowilem w firmie irmot 2 pary. Moge Ci odsprzedać jedną parę. Super firma, mimo, że producent to doradzili mi jakie maja być dokładnie. Dziś mam mieć paczkę. Pisz na pw jesli chcesz.

leśny67
17-01-2012, 12:09
Dzięki bardzo kubabike. Dałeś namiar na dobrą firmę! Powodzenia przy naprawie pompki.

darabont
17-01-2012, 16:30
Witam.
Po 2 letnim spokoju z ogrzewaniem znowu niespodzianka.Idą mrozy więc musiał się zepsuć.Na pewno na forum jest opisany mój problem ale przy 150 stronie spasowałem, także proszę o wyrozumiałość.
Piecyk D5WZ przerobiony na sterowanie z pilota. Zaraz po odpaleniu (po rozkręceniu) strasznie dymi,ogrzewanie chodzi.
Z tego co wyczytałem do sprawdzenia sitko świecy.Czy wiecie jakie zamówić? Widziałem z kołnierzem i bez , nie wiem jakie wybrać a chce je mięć na miejscu jak już go rozbiorę.
Czy może być inna przyczyna dymienia? Mam wstawioną na desce diodę podpiętą do pompki paliwa (żeby widzieć czy piecyk chodzi i na jakim biegu) i na pierwszym biegu tzn. przy mniejszej częstotliwości pracy pompki dogrzewacz nie dymi ,dopiero jak chodzi na max. więc związane jest to z ilością paliwa.Napiszcie co sprawdzić po rozkręceniu.Pozdrawiam

bulik75
17-01-2012, 17:30
Witam wszystkich...
Posiadam w swoim Galaxy piecyk D5WZ (wcześniejsze problemy-wymiana sitka,uszczelek,czyszczenie i oczywiście wentylator nadmuchu powietrza) z którym było najwięcej walki ponieważ miał zatarte łożyska.po przesmarowaniu pochodził 2 miesiące po czym ponownie odmówił posłuszeństwa (po podłączeniu pod VAG-bląd 1414-wentylator nadmuchu-v6(sygnał po za wartościami granicznymi) Może których z kolegów ma taki silniczek na zbyciu to chętnie odkupie.

Nadmienię , iż te zegarmistrzowskie łożyska nie są do osiągnięcia...
Pozdrawiam...

bulik75
17-01-2012, 18:01
darabont - ja u siebie też posiadam piecyk D5WZ ( co prawda bez sterowania z pilota ) ale sitko też wymieniałem i na 99% jest bez kołnieża ( ale jesli Ci się uda je wyciągnąć w całości , to wystarczy je tylko obrucić o 90 * i powinno chulać..
Sorki - o 180 stopni

darabont
17-01-2012, 18:33
Dzięki. Jak już będę wyciągał to już wstawię nowe sitko.Zaraz po zakupie samochodu troszkę nawalczyłem się z tym dogrzewaczem i jak już mam przy nim coś robić to mnie trzęsie.Oby jak najmniej tam zaglądać.Tylko dlaczego to ustrojstwo psuje się w najmniej odpowiednim momencie????Współczuję tylko osobom które muszą się przebić przez te 224 strony.Jak zaczynaliśmy to było chyba z 50 max.Żeby przeczytać to wszystko potrzeba cierpliwości.Tak nawiasem mówiąc , wszystko na temat D5WZ 2 lata temu miałem w "jednym palcu" ,dzisiaj wszystko od nowa.Jednak trzeba wszystko zapisywać................No ale nie nabijam postów.W sobotę do niego się zabieram.

peters
19-01-2012, 09:33
@leśny67

ja własnie zamowilem w firmie irmot 2 pary. Moge Ci odsprzedać jedną parę. Super firma, mimo, że producent to doradzili mi jakie maja być dokładnie. Dziś mam mieć paczkę. Pisz na pw jesli chcesz.

Czy to ta firma kolego :

http://msp.money.pl/baza-firm/irmot-fphu-elektroszczotki-katowice-a902085.html

kubabike
19-01-2012, 09:39
Nie otwiera mi się Twój link ale chodzi dokładnie o tą firmę:

http://www.irmot.pl/menu.htm

a szczotki, których potrzeba do pompki wody na podszybiu mają u nich oznaczenie: 604a/0/1

koszt to 5zł netto za sztukę.

leśny67
19-01-2012, 19:32
W moim d5wz jest sitko z kołnierzem.

kubabike
19-01-2012, 20:25
u mnie też rocznik 2003 i też sitko z kołnierzem. Tak w ogole cyrki sie dzieją. Już myślałem ze naprawiłem moj d5wz. Teraz potrafi sie po 4 razy włączać na 2 minuty, do tego obficie kopci raz na któreś odpalenie. Wyrzuca błędy 1409 po 4 razy ale jeszcze sie nie zablokował. Dziś usłyszałem pompkę po raz pierwszy od 1,5 miesiąca. Kupiłem szczotki a ona się wystraszyła i ożyła ;)
Plan mam taki, że wyczyszczę sitko i świecę, wymienię na nowe szczotki w pompce, bo na razie brak środków na nowa świecę.

EDIT

Panowie jestem po 5 godzinnej walce z: pompką płynu, dogrzewaczem i na dokładke wyjąłem silnik wycieraczki tył, bo nie działa.

Wymiana szczotek w tej cholernej pompce zajęło wiekszość czasu. Zanim sie dostałem do niej, potem wyciaganie wieczka. Sama podmianka szczotek łatwa. Swietny patent z zamrożeniem szczotek. Gehenna z zagieciem wypustek. Potem trudności z zamontowaniem w gumowych obejmach. Musiałem wykręcić tą blaszana platformę, na której sie trzymały, żeby włożyć wypustki gumowe. Najzwazniejsze ze pompka działa!

Dogrzewacz rozmontowałem, bez zdejmowania rur. Wykreciłem swiecę, sitko z kołnierzem wyczyściłem w stezonym roztworze kreta do rur. Wyszło jak nowe tylko ma lekko nadpalone miejsce. Zmontowałem. Pikuś. Odpalam auto.. po chili gwizd, huk i JEST, Działa! temperatura szybko rosnie, dogrzewacz działa cały czas. musi styknąc na tą zimę!

peters
21-01-2012, 23:19
Nie otwiera mi się Twój link ale chodzi dokładnie o tą firmę:

http://www.irmot.pl/menu.htm

a szczotki, których potrzeba do pompki wody na podszybiu mają u nich oznaczenie: 604a/0/1

koszt to 5zł netto za sztukę.

Sprawdzilem po adresie ,ta sama firma.

Maja cos wiecej do tych pompek ?

kubabike
22-01-2012, 09:57
@Peters

mają tylko szczotki do wszelkiej maści silników i prądnic, z reszta to widac po ich stronie. To producent. Natomiast mogę powiedzieć ze szczotki, które kupiłem u nich pasują bez żadnych przeróbek.

darabont
23-01-2012, 13:06
Mój już naprawiony.Rozebrałem go i o dziwo sitko w porządku (sitko z kołnierzem). Natomiast w środku mnóstwo nagaru w komorze palnika i na wyjściu.Tłumik cały zawalony.Przy próbie wyczyszczenia rozleciał się.Uruchomiłem bez tłumika i nie dymi.Dzisiaj zamówiłem nowy tłumik, mam nadzieję że będzie wszystko w porządku.Pozdrawiam

kubabike
23-01-2012, 16:03
OK skoro juz tak naprawiam wszystko na tip top to czy to mozliwe że dogrzewacz chodzi nonstop w czasie jazdy (jeżdze tak 30-40min z pracy i do pracy) przy obencej temperaturze +2C? Ale chodzi mi o to, czy u Was jest podobnie?

Jutro sprawdzę termostat metodą Stefano:

"1. Na zimnym niezapalonym silniku np. rano, najpierw sprawdzić czy G-62 nie jest uszkodzony, czyli czy dokładnie mierzy;

a. VAG -> 01 / silnik/ -> 08 -> dokonać analizę grupy 007. Będą tam cztery kolumny 1. temperatura paliwa, 2.temp. oleju. 3. temp. powietrz w kolekt. dolocie, 4. temperatura płynu chłodzącego z tego czujnika, czyli G-62. Temperatury te po nocy / długim postoju / powinny sie zgadzać.

b. zapisać odczyty i mozna też przy okazji zobaczyc jak nam działa czujnik G-2 ten co daje info dla potrzeb wskaznika na desce / zegary /, czyli idziemy w 17 / instruments / -> 08 -> i grupa 003 kolumna 1-sza. / czujnik G-2 /

c. porównujemy wszystkie odczyty, powinny sie mniej wiecej zgadzać, można jeszcze poczytać z termometrów w piecyku, ale...

2. Odczyt G-62 i G-2 powinny byc identyczne na zimnym silniku, jesli NIE, to mamy którys uszkodzony, a który to wnioskujemy z analizy odczytu pozostałych temperatur.

3. Jesli czujnik G-62 jest OK, to nagrzewamy silnik do max temperatury i obserwujemy kolumnę 4 z punktu 1a. / czujnimk G-62 / widać będzie jak temperatura bedzie dochodzic do pewnego pułapu, np 90 st i kiedsy sie termostat otworzy to spadnie o parę stopni np, 87* C i tak powinna sie trzymac, chyba ze właczymy nawiewy grzania, to wtedy wiadomo ze spadnie, ale możemy sobie pomóc dogrzewaczem, po to mamy nasz piecyk.

4. Temperatura na czujniku G-62 powinna wynosic np, dla silnika AUY - 87 * C, jesli jest o pare stopni mniejsza mozna to uznać TERMOSTAT, jako jeszcze w granicach normy.
Przekroczenie w dól, ponizej 80 * C, to termostat jest niesprawny i ECU /komputer/ odczytuje to jako niedogrzany silnik i zwiększa nam dawke paliwa na wtryskiwaczach, czyli silnik chodzi nam jako na 'ssaniu'.
Aby mieć 100% pewnosci, czy mamy na maxa nagrzany silnik trzaba może troszkę go przegonić , czy pojeździc i nastepnie wtedy nie wyłaczajac dokonać pomiaru.

Tak oto badamy temostat bez jego wyjmowania."

asfalcik111
23-01-2012, 19:12
Teraz ja się muszę pochwalić.Poczytałem wszystko na ten temat , zebrałem chęci i zrobiłem.Zaczynając od początku , mój dogrzewacz to D3WZ nie oddychał i nie dawał oznak życia, komputerem się też nie mogłem z nim połączyć a mam CDIF2.
Podniosłem na podnośniku i bez odpinania węży z płynem dostałem się do świecy która była wypalona , podmieniłem z D5WZ który miałem na części , sprawdziłem resztę bez zarzutu. Zamontowałem , wyjechałem z warsztatu / bo musi być poniżej 5 st. żeby odpalił dogrzewacz/ i co usłyszałem , przyjemny świst i gorący tłumik od podgrzewacza, bez dymienia. I teraz to jest przyjemność z jazdy . Pozdrawiam

kubabike
24-01-2012, 12:20
Temperatura z G62 rano -0,9C
Temperatura z G2 rano 0,0C

Temperatura po 30min jazdy (wskazówka do pionu doszła, dogrzewacz pracował nonstop).
G62 74,7C
G2 75,0C

Dziwne, że wskazówka wskazuje 90C na desce a czujnik daje 75. Wydaje mi się, że termostat walniety??

alibizi
24-01-2012, 17:11
Mam już dość walki z dogrzewaczem. Działa, ale ostatnio strasznie dymi jakby się paliło pod samochodem. W jaki sposób mogę go wyłączyć? Wyciągnąć jakiś bezpiecznik? Może zewrzeć jakiś czujnik?

kubabike
24-01-2012, 17:21
Jak Ci działa a dymi to na 90% masz sitko uszkodzone. Poczytaj wątek. Miałem to samo. Wystarczyło wygotowanie w stęzonym rozwtorze NaOH lub kreta do rur. Możesz wyłączyć bezpiecznik ponoć nr 12 ale mrozy idą...

taxidriver
25-01-2012, 07:31
W jaki sposób mogę go wyłączyć? Wyciągnąć jakiś bezpiecznik? Może zewrzeć jakiś czujnik? możesz zawsze wyjąć czujnik na podszybiu wtedy nie będziesz miał sygnału do odpalenia. ale jeżeli dymi pewnie sitko ale nie zawsze.? U mnie dymi i nie sitko i nie świeca nie wiem dlaczego.