mark54
09-04-2016, 17:45
Faktycznie jest w cenniku, jakoś przeoczyłem bo patrzyłem na wyposażenie wersji Titanium. A w tej wersji właśnie nie występuje jako dodatek.:oops:
Zobacz pełną wersję : Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[12]
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
mark54 09-04-2016, 17:45 Faktycznie jest w cenniku, jakoś przeoczyłem bo patrzyłem na wyposażenie wersji Titanium. A w tej wersji właśnie nie występuje jako dodatek.:oops: pawel_l 09-04-2016, 20:09 Pytanie czy rzeczywiście są lepsze do długich tras. tozo14 09-04-2016, 22:43 A co z ładowaniem telefonu przez port usb ? Bo w wersji z Sony po podlaczeniu wyswietla komunikat że, ten sprzet jest niezgodny i nalezy go odlaczyc? Czy te porty usb sa do czegos potrzebne? pawel_l 09-04-2016, 23:09 Prawdopodobnie mają za małą obciążalność prądową (do 500mA) i dlatego nie ładują. A potrzebne są pewnie do muzyki z USB :) Zakładam że w SYNC3 tak nie będzie bo port USB musi służyć i do transmisji i do ładowania. Znalazłem taką instrukcję SYNC3 http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/Catalog/owner_information/Ford-SYNC-3-Supplement-version-1_sycsy_EN-US_05_2015.pdf i trochę się zaniepokoiłem. Ani słowem nie wspominają o AndroidAuto, piszą o podłączaniu telefonów androidowych po BT a iPhona po USB. Dziwne. Ale tu piszą że jest https://www.ford.com/technology/sync/ Touch'n'go 10-04-2016, 02:03 kruger mi sie spodobał Twój uchwyt do tel Brodit i znalazłem sklep stacjonarny w Wawie, podjechałem tam i kupiłem adapter w podobne miejsce jak u Ciebie - z prawej strony konsoli, na to głowice kulowa i adapter do zwykłych uchwytów, nie pamietam oznaczenia standardu.. Na ten zestaw zatrzasnalem swój stary uchwyt w którym popsuła mi sie ssawka a same szczęki na tel były ok. Zapłaciłem ok 150zl. Wole szczęki bo mam dwa tel i wkładam je na zmianę, w trasy prywatny z janosikiem a lokalnie blisko Google maps ze sluzbowego... Jak jest dedykowany to już klapa, pasuje tylko jeden. Tzn te dedykowane tez maja mała regulacje ale po dostosowaniu są skręcane na sztywno srubkami i ponowna regulacja nie jest możliwa "na szybko". Z drugiej strony jeśli ktoś ma tylko jeden telefon, to zdecydowanie polecę wersje "dedykowane". Są smukłe i nie odstraszają wyglądem. Sam adapter jest sztywny i sprawia wrażenie bardzo solidnego, dobry twardy plastik, świetny odlew, dobrze pasuje do plastików auta. Jednak jeśli będę kupował kolejny adapter do innego auta to wybiorę mocowanie na słupku A po stronie kierowcy, przy konsoli jest w sumie wygodnie ale kabel ładowarki przeszkadza mi gdy zmieniam biegi w okolicach piątki. Żona jak wysiada z auta to zaczepia paskiem torebki (niechcący, patrzy wtedy na drzwi i je otwiera) wiec raz już uchwyt pokazał ze jest wytrzymały, teraz ma już odruch uwagi na pasek, ale uchwyt w tym miejscu jest jednak bardziej narażony niż na szybie lub słupku. Wybierając miejsce miejcie na uwadze przyjaciele drodzy, czy ruch dłoni na linii biegi-kierownica, manetki itp nie będzie zakłócony. Wkurzycie sie jak wydacie 240zl na uchwyt o który wciąż będziecie zaczepiać ;) z tego względu uważam ze lewa strona konsoli centralnej odpada już na wstępie, ale co kto lubi. Może jeśli ktoś ma skrzynie automatyczna to mu to "wadzić" nie będzie. piotrek1919 10-04-2016, 08:58 Panowie jak oceniacie wyciszenie naszych mk5 w okolicach nadkoli ? Teraz po zimie jest duzo piasku na drodze jakich kamyczków i wczoraj trochę jeżdżąc wlasnie w deszczowa pogodę gdzie na drogach było wlasnie trochę tych pozostałości po zimie i było je trochę słychać jak uderzały w nadkola i było to dość głośne i uciążliwe :(( mam signuma i tam tego tak nie słychać :(( moze w moim zapomnieli jakiegoś wyciszenia tam zrobić ... Bump: A co z ładowaniem telefonu przez port usb ? Bo w wersji z Sony po podlaczeniu wyswietla komunikat że, ten sprzet jest niezgodny i nalezy go odlaczyc? Czy te porty usb sa do czegos potrzebne? Ja normalnie podłączam iPhone przez kabel i ładuje bez problemu _vinci_ 10-04-2016, 09:12 A co z ładowaniem telefonu przez port usb ? Bo w wersji z Sony po podlaczeniu wyswietla komunikat że, ten sprzet jest niezgodny i nalezy go odlaczyc? Czy te porty usb sa do czegos potrzebne? Ja mam radio Ford i u mnie przez USB telefon ładuje się normalnie Jeśli chodzi o komunikat to zmień w telefonie tryb połączenia USB Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 10-04-2016, 11:41 U mnie też kamienie walą po nadkolach. W mk4 tego nie było, ale tam miałem chlapacze, może ma to znaczenie. Chciałem natomiast zapytać, bo robiłem test świateł w garażu i na krótkich kręcąc kierownicą światła stoją w miejscu i nie skręcają razem z kierownicą. Tak ma być, czy mam coś uwalone? Myślałem, że bądą skręcały szczerze mówiąc, dopiero ostatnio na to zwróciłem uwagę. Drugie moje pytanie, to jak ustawić Yanosika, żeby gadał przez zestaw głośnomówiący. Ja coś pogrzebałem i w ogóle mi nie gada ani przez zestaw ani przez telefon. Pomożecie? _vinci_ 10-04-2016, 11:52 U mnie też kamienie walą po nadkolach. W mk4 tego nie było, ale tam miałem chlapacze, może ma to znaczenie. Chciałem natomiast zapytać, bo robiłem test świateł w garażu i na krótkich kręcąc kierownicą światła stoją w miejscu i nie skręcają razem z kierownicą. Tak ma być, czy mam coś uwalone? Myślałem, że bądą skręcały szczerze mówiąc, dopiero ostatnio na to zwróciłem uwagę. Drugie moje pytanie, to jak ustawić Yanosika, żeby gadał przez zestaw głośnomówiący. Ja coś pogrzebałem i w ogóle mi nie gada ani przez zestaw ani przez telefon. Pomożecie? Ja mam tak ustawione w Yanosiku i mi działa przez radio http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160410/12d09ac9e24bfa7851bc6de6dad5dde0.jpg Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 10-04-2016, 11:57 Bardzo Ci dziękuję za pomoc, a komunikaty są głośne? Bo mnie raz się udało ale komunikaty bały bardzo cicho pomimo, że w fonie miałem głośność na maxa i audio też grało głośno. Mam xperię T3 jakby co. Co ze światłami u Ciebie? W Yanosiku w opcjach dzwięk - kanał audio co masz ustawione? _vinci_ 10-04-2016, 12:00 U mnie czasami pierwszy komunikat po podlaczeniu jest cichy a potem już sa głośne. Światła mam soczewkowe z doświetlaniem zakrętów więc u mnie nic nie będzie się skrecalo. Gdy skręcam włącza mi się odpowiedni halogen. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 10-04-2016, 12:05 Rozumiem, a co masz ustawione w Yanosiku w opcjach dzwięk - kanał audio? _vinci_ 10-04-2016, 12:09 Notyfikacje. Ale o ile pamiętam to działało mi na wszystkich ustawieniach gdy to przestawialem. Zobacz jeszcze właściwości połączenia bluetooth w telefonie Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 10-04-2016, 12:20 Notyfikacje. Ale o ile pamiętam to działało mi na wszystkich ustawieniach gdy to przestawialem. Zobacz jeszcze właściwości połączenia bluetooth w telefonie Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Ustawiłem. Zobaczmy jutro. Co do ustawień bluetooth'a w fonie, to mam odhaczone audio i komunikaty, więc chyba ok. Jeżeli mam ustawione włączanie i wyłączanie automatyczne Yanosika po połączeniu z zestawem, to znaczy, że za każdym razem jak wsiądę do auta i odpalę audio, to Yanosik automatycznie się odpali i zacznie ostrzegać czy tego chcę czy nie jadąc nawet 500 m po bułki? _vinci_ 10-04-2016, 12:22 Odpali się zawsze po połączeniu z zestawem. A 500 m po bułki polecam się przebiec. ;) To będzie lepsze dla auta i dla Ciebie :) Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 10-04-2016, 12:29 Odpali się zawsze po połączeniu z zestawem. A 500 m po bułki polecam się przebiec. ;) To będzie lepsze dla auta i dla Ciebie :) Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Jestem człowiekiem, który średnio w tygodniu ćwiczy (biegam, siłownia, squasz) ok 10-12 godzin, przynajmniej 5 razy w tygodniu, więc spox ;) Z tymi bułkami, to był taki przykład tylko :) Co do Yanosika, to trochę to wkurzające, ale lepiej tak niż wcale :) _vinci_ 10-04-2016, 12:33 No "toć" żartowałem :) Ja też sporo ćwiczę ale większość to bieganie i rower. Ale dziś są "bruki" więc siedzę i oglądam tv :) Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 10-04-2016, 12:39 No "toć" żartowałem :) Ja też sporo ćwiczę ale większość to bieganie i rower. Ale dziś są "bruki" więc siedzę i oglądam tv :) Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Spoko, natomiast poczułem się w obowiązku poinformować Szanownego Kolegę, że nie jestem typem kanapowca ;) Kończymy OT. Dzięki za pomoc. Jak mi jutro Yanosika nie zagląda będę dalej Cię męczył :D siebek 10-04-2016, 14:01 Malenstwo8 Światła skręcają tylko podczas jazdy (chyba :D - nigdy w sumie na to uwagi nie zwracałem na postoju). Malenstwo8 10-04-2016, 14:37 Malenstwo8 Światła skręcają tylko podczas jazdy (chyba :D - nigdy w sumie na to uwagi nie zwracałem na postoju). W garażu jak manewruję i się toczę to chyba też nie skręcają. tomsiw 10-04-2016, 15:11 A to nie jest przypadkiem tak, że skręcają tylko LEDy? Ja ma LEDy i mi na postoju skręcają. Robią też taki jakby test przy kazdym odpaleniu samochodu w ciemności (góra, dół, prawo, lewo). Może ważne jest w jakiej pozycji jest przełącznik świateł? Jak mam w pozycji AUTO. siebek 10-04-2016, 15:23 Aż muszę sprawdzić jutro na parkingu podziemnym czy na postoju też kręcą. Ten "test" oczywiście jest :) kruger 10-04-2016, 16:02 Mi skręcają na postoju (LED) ale jutro jeszcze raz sprawdzę dla pewności Malenstwo8 10-04-2016, 16:14 Ja mam LED i jak kręcę to nie skręcają. Po odpaleniu jest test, coś jakby ustawienie zbieżności, nie wiem jak to określić. Światła się rozchodzą a potem zbiegają. Ustawienie to auto tomsiw 10-04-2016, 17:14 Mi skręcają na 100%. Właśnie byłem sprawdzić. Malenstwo8 10-04-2016, 17:27 Mi skręcają na 100%. Właśnie byłem sprawdzić. Przeczytałem instrukcję i piszą, że skrętne światła działają tylko od prędkości min. 5 km/h. Ja kręciłem tylko stojąc w miejscu, więc wszystko jasne. Skoro działają, to musiałeś jecha (toczyć się) z prędkością min. 5 km. Nie ma innej możliwości według instrukcji. tomsiw 10-04-2016, 17:41 W ostatecznosci mogę nagrać film. Skręcają w miejscu. Malenstwo8 10-04-2016, 17:46 W ostatecznosci mogę nagrać film. Skręcają w miejscu. Jeżeli możesz, to nagraj, będzie dla potomnych. Zobaczę jak to jest u Ciebie. Za instrukcją: REFLEKTORY ADAPTACYJNE Światło reflektorów przesuwa się w tym samym kierunku, co kierownica. Dzięki temu kierowca ma lepszą widoczność na zakrętach. Bez reflektorów adaptacyjnych Z reflektorami adaptacyjnymi Missing Image Układ zadziała tylko wtedy, gdy przełącznik świateł znajduje się w położeniu dla reflektorów automatycznych. Missing Image Wskazówka: Zanim układ zacznie działać podczas pierwszej jazdy może wystąpić opóźnienie trwające do pięciu sekund. Wskazówka: Układ jest aktywny tylko wtedy, gdy prędkość przekracza 3 mil/godz. (5 km/godz.). Po uruchomieniu pojazdu, lampy zostają przestawione w określone położenie, a następnie powracają do środkowego położenia, w celu zasygnalizowania kierowcy, że układ działa prawidłowo. tomsiw 10-04-2016, 18:32 Moje działają w miejscu. https://m.youtube.com/watch?v=fSYXEMr9d5I Malenstwo8 10-04-2016, 18:56 Moje działają w miejscu. https://m.youtube.com/watch?v=fSYXEMr9d5I Dzięki za fatygę. Normalnie poszedłem do garażu i już wiem gdzie jest pies pogrzebany. Ja patrzyłem w dzień i słabo było widać na ścianie. Teraz jak jest ciemno faktycznie światła się przesuwają. Tylko zamieszania na robiłem. Sorki, a tak mi sié spodobało, że z 5 min kręciłem :D Swoją drogą jak się ma do tego instrukcja? Bump: Już ogarnąłem. Stojąc w miejscu działa doświetlanie statyczne. Jadąc min. 5 km/h mamy doświetlanie dynamiczne, czyli skrętne światła w ruchu. rzepak 10-04-2016, 19:51 Jak LEDy są ustawione na tryb auto to skręcają w miejscu również, jak są włączone światła dzienne (czyli gałka o jeden w prawo) to one już nie skręcają pawel_l 10-04-2016, 20:27 I to jest niestety to czego będę Wam zazdrościł jeśli szef klepnie mi Mondeo :) Niestety na LEDy i PS budżetu nie styknie. :( No chyba że będzie DSG i biksenony z AFS. Ale wtedy będzie niestety Octavia. I bądź tu mądry. Malenstwo8 10-04-2016, 20:37 Ledy są genialne. Dla nich bym nawet zrezygnował z klimy :D I pomyśleć, że w pierwszej wersji nie brałem ich pod uwagę. Ale bym skusił. pawel_l 10-04-2016, 20:46 No z klimą to trochę przesadziłeś :) Ale rzeczywiście są super (podobnie jak biksenony). Dlatego mam ból. pedroso 10-04-2016, 20:49 Często widuje oddalające się ledy w lusterku wstecznym , nigdy zbliżających się chyba że staje na światłach i wtedy znowu historia się powtarza ;) piotrek1919 11-04-2016, 05:49 Często widuje oddalające się ledy w lusterku wstecznym , nigdy zbliżających się chyba że staje na światłach i wtedy znowu historia się powtarza ;) :razz: czyli z ledami samochody sa wolniejsze ? ;) Malenstwo8 11-04-2016, 06:04 :razz: czyli z ledami samochody sa wolniejsze ? ;) Zdecydowanie, to jednak swoje waży ;) Malenstwo8 11-04-2016, 07:34 Notyfikacje. Ale o ile pamiętam to działało mi na wszystkich ustawieniach gdy to przestawialem. Zobacz jeszcze właściwości połączenia bluetooth w telefonie Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Kurde no i nie działa ten Yanosik, już nie mam do niego siły. Ustawione wsio tak jak mówiłeś i w trakcie komunikatu w audio robi się cisza i potem wraca muzyka. Widać, że wycisza zestaw ale nic nie słychać - jest błoga cisza. keiw 11-04-2016, 10:39 To chyba zależy od telefonu. Ja w swoim C-Max też mam taki problem i po prostu zmieniłem w Yanosiku, by "gadał" przez telefon. Jak ktoś zadzwoni, to rozmawiam przez BT, a ewentualne komunikaty z Yanosika wygłaszane są przez telefon. Mi to nie przeszkadza. Oczywiście jak nikt nie dzwoni to też idą przez telefon ;) Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 11-04-2016, 14:28 To chyba zależy od telefonu. Ja w swoim C-Max też mam taki problem i po prostu zmieniłem w Yanosiku, by "gadał" przez telefon. Jak ktoś zadzwoni, to rozmawiam przez BT, a ewentualne komunikaty z Yanosika wygłaszane są przez telefon. Mi to nie przeszkadza. Oczywiście jak nikt nie dzwoni to też idą przez telefon ;) Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Problem w tym, że mi w ogóle nie gada. Już go zainstalowałem od nowa i cisza. Najlepsze jest to, że dzisiaj się wkurzyłem i wyłączyłem na skrzyżowaniu w ustawieniach Yanosika zestaw głośnomówiący i...zaczął gadać przez zestaw. Kopara mi opadła, ale moja radość była krótka, gdyż na następnym skrzyżowaniu zamilkł na wieki. Luki27 11-04-2016, 14:32 Problem w tym, że mi w ogóle nie gada. Już go zainstalowałem od nowa i cisza. Najlepsze jest to, że dzisiaj się wkurzyłem i wyłączyłem na skrzyżowaniu w ustawieniach Yanosika zestaw głośnomówiący i...zaczął gadać przez zestaw. Kopara mi opadła, ale moja radość była krótka, gdyż na następnym skrzyżowaniu zamilkł na wieki. Wg mnie najlepiej ustawić, żeby yanosik gadał przez telefon (trzeba bodajże ustawić wyjście audio jako alarm) , bo jeśli ma gadać przez audio BT to w momencie gdy włączycie radio to nie będzie nic słychać i można przegapić jakiś fotoradar. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 11-04-2016, 16:16 Wg mnie najlepiej ustawić, żeby yanosik gadał przez telefon (trzeba bodajże ustawić wyjście audio jako alarm) , bo jeśli ma gadać przez audio BT to w momencie gdy włączycie radio to nie będzie nic słychać i można przegapić jakiś fotoradar. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka No właśnie będzie słychać, ma wyciszyć radio, tak to działa...o ile działa ;) Luki27 11-04-2016, 16:38 Wg mnie jak masz włączone radio to nie wyciszy, jak masz włączone audio BT to wyciszy. Tylko na na audio BT lub jak ktoś dzwoni będzie słychać dźwięk z telefonu. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 11-04-2016, 16:44 Na razie niech mi ktoś powie jak uruchomić to gadanie na telefonie. Wcześniej nie miałem problemów. Zaczęły się jak przesiadłem się do mk5 :D Kuźwa nosz nie działa żadne ustawienie, już przerobiłem chyba wszystkie ustawienia i kombinacje, zaraz mnie coś trafi. kruger 11-04-2016, 18:58 Na razie niech mi ktoś powie jak uruchomić to gadanie na telefonie. Wcześniej nie miałem problemów. Zaczęły się jak przesiadłem się do mk5 :D Kuźwa nosz nie działa żadne ustawienie, już przerobiłem chyba wszystkie ustawienia i kombinacje, zaraz mnie coś trafi. A próbowałeś "usunąć urządzenie" z SYNCa? Mi przestały się wyświetlać SMSy, dopiero jak ponownie zainstalowałem telefon to SMSy zostały przywrócone. Malenstwo8 11-04-2016, 19:18 A próbowałeś "usunąć urządzenie" z SYNCa? Mi przestały się wyświetlać SMSy, dopiero jak ponownie zainstalowałem telefon to SMSy zostały przywrócone. Jutro spróbuję, ale raz już instalowałem od nowa, bo się "zgubił" Nic to nie dało. keiw 11-04-2016, 20:54 Ja ustawiłem sobie tak w telefonie: http://i63.tinypic.com/ndud5t.jpg & http://i67.tinypic.com/zxqteh.jpg i rozmowy idą mi na Sync a Yanosik mówi w telefonie. Malenstwo8 11-04-2016, 21:49 Ale jeżeli wyłączę funkcję multimediów w telefonie, to czy będę mógł na syncu odtwarzać muzykę z telefonu po BT?, bo wydaje mi się, że nie, a codziennie korzystam z tej opcji. keiw 11-04-2016, 21:54 Ja tej funkcji nie używam dlatego w opcjach BT dla Sync tak ustawiłem. Zostaw tam wszystko włączone a wyłącz zestaw głośnomówiący w Yanosiku. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 12-04-2016, 06:02 Ja tej funkcji nie używam dlatego w opcjach BT dla Sync tak ustawiłem. Zostaw tam wszystko włączone a wyłącz zestaw głośnomówiący w Yanosiku. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka W takiej konfiguracji nie działa, już próbowałem. Touch'n'go 12-04-2016, 19:57 Malenstwo8, zobacz jak nacisniesz przycisk glosnosci na telefonie, pojawi Ci sie skala z kolkiem zebatym, nacisnij to kolko i zobacz czy ktoras skala nie jest na maksa wyciszona... wybacz jesli mowie lopatologicznie o czyms co jest dla Ciebie oczywiste:) Yanosika uzywam na samsungu S4, kiedy polaczylem telefon przez BT Audio (ja mam sync1) i puscilem komunikaty yanosika na BT to przy kazdym komunikacie radio zachowywalo sie jak przy polaczeniu telefonicznym z licznikiem polaczenia i slaba jakoscia komunikatu (jakbym slyszal odglosy z tla rozmowcy przez telefon). Komunikaty nie szly kanalem streamingu audio w wysokiej jakosci jak przy odtwarzaniu np mp3 tylko jak polaczenie telefoniczne. Wylaczylem komunikaty przez BT i rozparowalem telefon z syncem, teraz wszystkie komunikaty z telefonu ida przez glosnik w telefonie. Wczesniej uzywalem tego telefonu z zestawem nokia ck200 i abstra***ąc od innych problemow, to komunikaty yanosika wyciszaly zestaw a szly z glosnika tel, a przy polaczeniu telefonicznym slychac je bylo w glosnikach radia w tle rozmowy tel. Jak uzywam yanosika na iphonie co komunikaty ida przez strumien BT ale syntezator iphona jest dla mnie tak dziwny ze go nie lubie i wole slyszec komunikaty na samsungu z glosnika tel. W temacie ledow, choruje na nie, ale na ulicy mk5 duzo lepiej prezentuje sie z dziennymi zarowkowymi w kącikach swiatel przy grillu. Wyglada to muskularnie i z charakterem. Kreseczki led wygladaja juz tak zwyczajnie, od tico po merca, wszystko ma jakies tam kreseczki i kropeczki. Wersja po lifcie ma inne dzienne i jeszcze mniej mj sie podobaja... Szkoda ze nie bedzie swiatel full led adaptacyjnych z dziennymi zarnikowymi :) siebek 13-04-2016, 06:03 Wszystko kwestia gustu. Według mnie dzienne LEDy właśnie dodają charakteru i wyglądają zadziornie. Dzienne żarówkowe wyglądają... tanio :P Malenstwo8 13-04-2016, 13:18 Touch'n'go, dzięki za podpowiedź, łopatologicznie czy nie ważne, że chcesz pomóc i to się liczy. Zaraz pójdę ogarnąć temat do auta. Co do ledów, to jednym z powodów (choć najmniej istotnych) było właśnie to, że super wygląda ten pasek w kształcie takiej łódeczki. Dla mnie czy ni to auto rozpoznawalne od ręki. qlszef 13-04-2016, 23:01 ha! no i dojechał. Wrzuciłem już te foty na wątku HEV ale co tam, chyba aż tak nie zaśmiecam:) Będą pasować ze sobą?:) przemoxx 13-04-2016, 23:08 ha! no i dojechał. Wrzuciłem już te foty na wątku HEV ale co tam, chyba aż tak nie zaśmiecam:) Będą pasować ze sobą?:) Bandit piękny, 4 koła również niczego sobie. Gratulacje! Touch'n'go 13-04-2016, 23:33 Touch'n'go, dzięki za podpowiedź, łopatologicznie czy nie ważne, że chcesz pomóc i to się liczy. Zaraz pójdę ogarnąć temat do auta. Co do ledów, to jednym z powodów (choć najmniej istotnych) było właśnie to, że super wygląda ten pasek w kształcie takiej łódeczki. Dla mnie czy ni to auto rozpoznawalne od ręki. Ledy w nocy w lusterku bardzo podobne sa do swiatel nowego paska, po lifcie bedzie podobny do co najmniej kilku (w tym focus i s-max), wiec teraz jest bardziej nietuzinkowy... Sprawdzilem dzis raz jeszcze yanosika na iphonie z sync 1 i troche zle wczesniej napisalem, jednak zachwouje sie tak jak android, czyli jesli komunikaty idą przez BT to na kazdy komunikat otwiera sesje jak dla polaczenia telefonicznego, bardzo deberwujace jak robi tylko "beep" a przerwa w muzyce trwa kilka sekund. Po ustawieniu dzwiekow na glosnik w telefonie k9m7nikaty sa grane w telefonie ale ciekawostka, jesli telefon gra muzyke np mp3 przez BT audio na syncu, to na czas komunikatu muzyka z synca wraca na chwile na glosnik telefonu, po komunikacie wraca na sync. Jednym slowem yanosik jakos dziko obsluguje komunikaty przez BT. Zaden inny program, ani google maps, ani automapa nie mają takich problemow... Choc nie lubie map google to obsluga (szukanie adresow, blyskawiczny podglad i wybor tras alternatywnych) i swietne zgranie komunikatow z odtwarzana muzyka powoduje ze coraz częściej z niej korzystam. Mimo ze potrafi niezle wkurzyc na rozbudowanych rozjazdach przy drogach ekspresowych i nietypowych osiedlach z drozkami jednokierunkowymi. BTW, jak juz przywyklem do guzikologii obslugi sync1, to nie wiem czy nie jest to szybsze i wygodniejsze korzystanie z radia podczas jazdy niz dotykowy sync2... łatwiej jest znalesc palcem guzik fizyczny i go na pewniaka "nadusić" niz trafić w ekran w sloneczny dzien jadac np prawym pasem trasa nr 1 pod Radomskiem :) Malenstwo8 14-04-2016, 06:06 Z tym Yanosikiem, to jakaś porażka. Co do fizycznych przycisków, to mnie najbardziej brakuje tych od regulacji nawiewu (szyba, nogi, przód). Wkurza mnie za każdym razem wchodzenie w panel klimy na ekranie i ustawianie tego tam. Trzy tygodnie już jeżdże, wszystko ogarnąłem i się przyzwyczaiłem, a do tego nie mogę. Doszedłem do tego, że działa mi Yanosik na kanale muzyka w zestawie głośnomówiącym, więc jakiś postęp jest, z tym, że dziwna sprawa bo w opcjach Yanosika mam wyłączony zestaw głośnomówiący, a komunikaty idą przez głośniki. Co ciekawe mam włączoną funkcję wyciszania tła podczas komunikatów, a to z kolei nie działa. Natomiast jak przełączę na radio, to już nic nie słychać, słychać tylko jak jestem przełączony na muzykę z telefonu. Zastanawiające jest też to, że komendy w samym telefonie w aucie są bardzo ciche, natomiast na zewnątrz auta są głośne, coś jakby radio wyciszało głośność telefonu. Malenstwo8 14-04-2016, 08:33 ha! no i dojechał. Wrzuciłem już te foty na wątku HEV ale co tam, chyba aż tak nie zaśmiecam:) Będą pasować ze sobą?:) Gratulacje. Piękny zestaw :) Bump: A tak swoją drogą, to nie wiem czy oglądaliście: https://www.youtube.com/watch?v=vuXoQaubBoA I co tu o tym myśleć? keiw 14-04-2016, 08:52 Co do fizycznych przycisków, to mnie najbardziej brakuje tych od regulacji nawiewu (szyba, nogi, przód). Wkurza mnie za każdym razem wchodzenie w panel klimy na ekranie i ustawianie tego tam. Trzy tygodnie już jeżdże, wszystko ogarnąłem i się przyzwyczaiłem, a do tego nie mogę. Kurcze, to w Mondeo nie ma tych przycisków na panelu jak mam w C-Max? http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/panel_zpskw3i4gbp.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/panel_zpskw3i4gbp.jpg.html) Ja nie mam Navi i dzięki temu mało dotykam ekranu Sync'a2, ale palcuje się dość mocno. Muzykę wrzucam na kartę SD i dlatego ustawiłem Yanosika, tak jak napisałem. Wtedy mam spokój. Faktycznie kiepsko coś to rozwiązali. Myślałem, że tak jest tylko w moim chińskim telefonie Xiaoimi :razz: Co do filmiku, to link już był: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2573690#post2573690 Malenstwo8 14-04-2016, 11:45 Panel jest, ale nie ma na nim przycisków od kierunków nawiewów. keiw 14-04-2016, 12:17 Nie pisałem, że panelu nie ma :diabel2: To faktycznie pozostaje palcowanie po ekranie. Malenstwo8: dziwna sprawa bo w opcjach Yanosika mam wyłączony zestaw głośnomówiący, a komunikaty idą przez głośniki Za to już chyba sam telefon odpowiada, dlatego musiałem w opcjach BT odznaczyć "dźwięk multimediów" dla Sync2. Czy z komunikatami z Automapy nie macie problemów? Ja mam ciszę w Sync2. Teraz oczywiście i Yanosik i AM mówią przez telefon, ale przez Synca nie udało mi się ustawić. Voldemord 14-04-2016, 12:50 Ja nie mam Navi i dzięki temu mało dotykam ekranu Sync'a2, ale palcuje się dość mocno. Na palcowanie najlepsza ściereczka do czyszczenia okularów. Szybkie przetarcie i palców nie ma. keiw 14-04-2016, 12:53 Dostałem w gratisie ściereczkę do Sync'a od ASO z logo FORDa :) Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Malenstwo8 14-04-2016, 14:01 Dostałem w gratisie ściereczkę do Sync'a od ASO z logo FORDa :) Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka A mi nie dali... Touch'n'go 14-04-2016, 15:04 https://www.youtube.com/watch?v=vuXoQaubBoA I co tu o tym myśleć? Fakt, że film zdecydowanie nie wyglada na sponsorowany, to chyba ciutkę przesadza w piętnowaniu tego auta. Samo vignale wydaje mi sie bardziej podpompowane chromami i marketingiem niż faktycznymi ulepszeniami, samo mk5 uważam ze jest rewelacyjne, ale emblemat i dodatki vignale nic mu w fajności nie pomagają. W mojej opinii wręcz szkodzą. Kiedys Marek robił przyzwoite materiały, od jakiegoś czasu wkurza mnie ta dziwna nowa maniera i ten filmik to potwierdza, nawet jeśli z kilkoma jego spostrzeżeniami się zgadzam... to całokształt mnie odpycha. Wolę posłuchać Zachara. keiw 14-04-2016, 18:51 Malenstwo8 ja nic nawet nie wspominałem i sami od siebie dali mi taką ściereczkę do Sync'a: http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/Auto%20akcesoria/scierka_zpsvhwg2apd.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/Auto%20akcesoria/scierka_zpsvhwg2apd.jpg.html) oraz taki brelok: http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/Auto%20akcesoria/Brelok_zpsenb2amsj.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/Auto%20akcesoria/Brelok_zpsenb2amsj.jpg.html) Dodatkowo grati dostałem: szampana (właściwie to całkiem dobre wino musujące ;) ), chlapacze na przód i tył oraz dwa uchwyty na rowery - symbol 1 233 833. olek.tbg 14-04-2016, 19:15 Kiedys Marek robił przyzwoite materiały, od jakiegoś czasu wkurza mnie ta dziwna nowa maniera i ten filmik to potwierdza, nawet jeśli z kilkoma jego spostrzeżeniami się zgadzam... to całokształt mnie odpycha. Wolę posłuchać Zachara. Dokładnie... Generalnie jego filmy widzę tak : Takie mam dziś auto. Trochę Wam go pokażę , ale nie wszystko, bo możecie sobie pojechać do salonu i obejrzeć go sami. W ramach testu powiem Wam co o tym aucie myślę,i w sumie tyle, bo co mam jeszcze testować. A generalnie to najbardziej lubię marki premium a reszta jest cienka. :roll: Zachar faktycznie testuje te samochody od A do Z przemoxx 14-04-2016, 19:29 Dokładnie... Generalnie jego filmy widzę tak : Takie mam dziś auto. Trochę Wam go pokażę , ale nie wszystko, bo możecie sobie pojechać do salonu i obejrzeć go sami. W ramach testu powiem Wam co o tym aucie myślę,i w sumie tyle, bo co mam jeszcze testować. A generalnie to najbardziej lubię marki premium a reszta jest cienka. :roll: Zachar faktycznie testuje te samochody od A do Z Jak dla mnie ostatni test Zachęta S-Max-a to czysty "artykuł sponsorowany“. Zdaje się, że Ford Polska odrobił lekcje po teście Mondeo :-) Malenstwo8 14-04-2016, 21:32 Jak chcecie zobaczyć fajne testy aut, to polecam kanał na YT Saturday Car Fiver. Mateusz robi świetne testy. Trochę Go zareklamowałem, ale zasługuje na to :) Bump: Malenstwo8 ja nic nawet nie wspominałem i sami od siebie dali mi taką ściereczkę do Sync'a: http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/Auto%20akcesoria/scierka_zpsvhwg2apd.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/Auto%20akcesoria/scierka_zpsvhwg2apd.jpg.html) oraz taki brelok: http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/Auto%20akcesoria/Brelok_zpsenb2amsj.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/Auto%20akcesoria/Brelok_zpsenb2amsj.jpg.html) Dodatkowo grati dostałem: szampana (właściwie to całkiem dobre wino musujące ;) ), chlapacze na przód i tył oraz dwa uchwyty na rowery - symbol 1 233 833. Nie wierzę. Mnie nawet w tyłek nie kopnęli na do widzenia. Zajefajny diler. Jednak się da. Surplus 14-04-2016, 22:15 Bardzo się cieszę, że wybrałem mk5. Musi być to auto pozbawione większych wad skoro ściereczka z irchy (albo z irhy) i brelok od mustanga dominuje na forum:) Na forum np Mazdy dyskusja na całego jak rozebrać auto by powtykac masę wygluszajaca. Na vw dyskusja gdzie najtaniej kupić olej silnikowy w hurcie. .. A tymczasem na forum mk5 - cisza, nuda wręcz. :) paoloWawa 14-04-2016, 22:53 Malenstwo8 To naprawdę trafiłeś na dealera który mentalnie tkwił chyba w poprzednim ustroju. Ja kupując w zeszłym roku mojego 2.5T używanego przecież dostałem na odchodne butelkę wina. Dealer Renault w Niemczech. Przy nówce sztuce myślałem że to takie minimum. Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka Woytas 14-04-2016, 22:58 Malenstwo8 .... oraz taki brelok: http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/Auto%20akcesoria/Brelok_zpsenb2amsj.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/Auto%20akcesoria/Brelok_zpsenb2amsj.jpg.html) . fajnie dawali takie 10 lat temu przy MK3 .. ktoś czyścił magazyn ? ... przepraszam nie mogłem się powstrzymać :) Bump: Bardzo się cieszę, że wybrałem mk5. Musi być to auto pozbawione większych wad skoro ściereczka z irchy (albo z irhy) i brelok od mustanga dominuje na forum:) Na forum np Mazdy dyskusja na całego jak rozebrać auto by powtykac masę wygluszajaca. Na vw dyskusja gdzie najtaniej kupić olej silnikowy w hurcie. .. A tymczasem na forum mk5 - cisza, nuda wręcz. :) generalnie tak już jest .. weź zestaw problemy tutaj z tymi na forach o pastuchu lub insigni n -razy maiłem już zmienić markę ... i następne też będzie Mk5 bo nie będą po jakimś śmiesznym przebiegu lał hektolitrów olejów albo latał za nową skrzynią lub silnikiem :) , żeby było śmieszniej jak się zaczniesz przyglądać markom "premium" to specjalnie lepiej nie jest , jakoś tu nie czytałem , żeby komuś np. korbowód urwało , no jest jeden "agent" od tłoków :) Voldemord 15-04-2016, 04:24 Malenstwo8 ja nic nawet nie wspominałem i sami od siebie dali mi taką ściereczkę do Sync'a: oraz taki brelok: Dodatkowo grati dostałem: szampana (właściwie to całkiem dobre wino musujące ;) ), chlapacze na przód i tył oraz dwa uchwyty na rowery - symbol 1 233 833. Breloki dostałem aż trzy. Taki sam do Mustanga i 2 z napisem Ford. I jeszcze trochę innych bajerów promocyjnych, ale ściereczki z logo Forda mi nie dali. Chyba będę musiał jakąś reklamację złożyć :D Malenstwo8 15-04-2016, 07:13 Breloki dostałem aż trzy. Taki sam do Mustanga i 2 z napisem Ford. I jeszcze trochę innych bajerów promocyjnych, ale ściereczki z logo Forda mi nie dali. Chyba będę musiał jakąś reklamację złożyć :D Pewnie skoro dostałeś trzy, to dali Ci mój - oddawaj ;) Tak sobie myślę, że to chyba była zemsta, bo wycisnąłem z nich spory rabat, więc może w ten sposób mnie "olali" :) Bump: Mam pytanie jeszcze odnośnie płynów - czy komuś się zdarzyło uzupełniać olej lub płyn chłodniczy przed pierwszym przeglądem i ogólnie między interwałami? truuski 15-04-2016, 10:13 Witajcie, Rzadko piszę więc wybaczcie jeśli strzelę faux pas. "Kończy" mi się MK4, więc trzeba znaleźć coś co zastąpi w zasadzie idealny samochód. No i znowu padło na Mondeo. Potrzebuję pomocy w wyborze wersji i dodatków. Na razie wybrałem: Kombi, 2,0 TDCI 150KM, Trend plus Gold X, Dynamic LED, najprostszy tempomat. Cena za taki zestaw po rabacie to około 106k zł. Podobno ma być radio 8 cali. Czy takie radio ma Sync2? Czy trzeba to oddzielnie zamawiać? Czy wycena jest dobra? No i oczywiście czy czegoś nie dołożyć - typu must-have? cattani75 15-04-2016, 10:16 Tempomat aktywny sobie weź. Zwykły moim zdaniem nie ma sensu w obecnych czasach - pustych dróg nie ma. :-( pedroso 15-04-2016, 10:47 Bump: Mam pytanie jeszcze odnośnie płynów - czy komuś się zdarzyło uzupełniać olej lub płyn chłodniczy przed pierwszym przeglądem i ogólnie między interwałami? Chłodniczy i hamulcowy uzupełnili mi gratis przy 5tys. piotrek305 15-04-2016, 10:47 z ciekawości zapytam.. "kończy" to znaczy, że już sprawia problemy ? jaki przebieg ? masz rację, mk4 jest idealny :) truuski 15-04-2016, 11:20 [QUOTE=piotrek305;2577728]z ciekawości zapytam.. "kończy" to znaczy, że już sprawia problemy ? jaki przebieg ? Może trochę źle napisałem - ma 290 tys przebiegu. Nie sprawia problemów, ale dorosłem do nowego :) Chciałbym żeby nowy też był taki... kruger 15-04-2016, 11:38 Chłodniczy i hamulcowy uzupełnili mi gratis przy 5tys. Mi uzupełniali chłodniczy przy 27 kkm (gratis). Niedawno dwa razy razy po odpaleniu auta zaraz po pełnym zatankowaniu wyświetlał się komunikat, że jest za niski poziom oleju ale sprawdzałem i jest cały czas prawie max. Voldemord 15-04-2016, 13:24 Pewnie skoro dostałeś trzy, to dali Ci mój - oddawaj ;) Tak sobie myślę, że to chyba była zemsta, bo wycisnąłem z nich spory rabat, więc może w ten sposób mnie "olali" :) Bump: Mam pytanie jeszcze odnośnie płynów - czy komuś się zdarzyło uzupełniać olej lub płyn chłodniczy przed pierwszym przeglądem i ogólnie między interwałami? Daj namiary, to wyślę Ci ten od Mustanga :). Fordowski jeden mam przy kluczyku, a drugi sprezentowałem ojcu (mega brelok do C-maxa :619:) Malenstwo8 15-04-2016, 13:42 Daj namiary, to wyślę Ci ten od Mustanga :). Fordowski jeden mam przy kluczyku, a drugi sprezentowałem ojcu (mega brelok do C-maxa :619:) Nie wygłupiaj się, żartowałem. Normalnie mnie zawstydziłeś. Dzięki za dobre chęci ;) Dzięki za info o dolewkach. Co do dolewek, to jest jakiś komunikat, że jest mało płynu chłodniczego czy coś? Czy po prostu sprawdzając na oko podejmuje się decyzję o dolewce jak w poprzednim moim aucie? bo szczerze mówiąc posiadanie nowego auta trochę mnie rozleniwiło i wychodzę z założenia, że albo nic nie ubędzie, albo dostane komunikat podany na tacy :D Bump: Witajcie, Rzadko piszę więc wybaczcie jeśli strzelę faux pas. "Kończy" mi się MK4, więc trzeba znaleźć coś co zastąpi w zasadzie idealny samochód. No i znowu padło na Mondeo. Potrzebuję pomocy w wyborze wersji i dodatków. Na razie wybrałem: Kombi, 2,0 TDCI 150KM, Trend plus Gold X, Dynamic LED, najprostszy tempomat. Cena za taki zestaw po rabacie to około 106k zł. Podobno ma być radio 8 cali. Czy takie radio ma Sync2? Czy trzeba to oddzielnie zamawiać? Czy wycena jest dobra? No i oczywiście czy czegoś nie dołożyć - typu must-have? Ekran 8" jest standardem przy titanium. Przy "goldzie" chyba trzeba dopłacić, ale pewny nie jestem. Na pewno weź ledy, są tego warte. Czujniki parkowania na pewno warto i ciemne szyby. Moim zdaniem robią robotę. Są naprawdę ciemne, a nie jak większość fabrycznych przyciemniane :) Ja dorzuciłem jeszcze dmuchane pasy - dla spokoju, dla młodego z tyłu oraz dojazdówkę (nienawidzę tych glutów w sprayu) tomsiw 15-04-2016, 14:15 Witajcie, Rzadko piszę więc wybaczcie jeśli strzelę faux pas. "Kończy" mi się MK4, więc trzeba znaleźć coś co zastąpi w zasadzie idealny samochód. No i znowu padło na Mondeo. Potrzebuję pomocy w wyborze wersji i dodatków. Na razie wybrałem: Kombi, 2,0 TDCI 150KM, Trend plus Gold X, Dynamic LED, najprostszy tempomat. Cena za taki zestaw po rabacie to około 106k zł. Podobno ma być radio 8 cali. Czy takie radio ma Sync2? Czy trzeba to oddzielnie zamawiać? Czy wycena jest dobra? No i oczywiście czy czegoś nie dołożyć - typu must-have? Ja mam taki pakiet i radio 8 cali jest w standardzie (to nie jest Sony ale jest duże i dotykowe i ma SYNC2). Doplacilem do nawigacji bo jest bardzo dobra i wygodna (chociaż mówi po angielsku). Moim zdaniem ta wersja wyposażenia jest opcją wystarczającą. Na pewno warto doplacic do LEDów i aktywnego tempomatu. Reszta to bajery bez których można się obejść. pedroso 15-04-2016, 16:05 Czy ktoś rozbierał tunel środkowy bo wpadły mi drobne w miejscu gdzie wchodzi zaczep od podłokietnika i zastanawiam się czy są bezpieczne ( to przedewszystkim) ale czy nie pomogą w szybszej wymianie skrzyni :) piotrek1919 15-04-2016, 16:53 Poszukuje takich felg jak w załączniku ? Ktoś pomoże ? Interesują mnie w rozm 18 cali Surplus 15-04-2016, 18:00 Poszukuje takich felg jak w załączniku ? Ktoś pomoże ? Interesują mnie w rozm 18 cali Oryginalne felgi do mk5 takie jak na zdjęciu znajdziesz 17 i 19 calowe. Z 18 calowymi możesz mieć kłopot. No chyba, że jakieś podróbki. przemoxx 15-04-2016, 18:08 Poszukuje takich felg jak w załączniku ? Ktoś pomoże ? Interesują mnie w rozm 18 cali 18“ są takie http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160415/4c54c81dbd63ada4531b0c2a7d618989.jpg piotrek1919 15-04-2016, 18:18 Rozważyłbym 19 tylko zależy mi na kolorze taki jak na zdjęciu. antrobius 15-04-2016, 18:52 A który to kolor? Jak się nazywa? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk cattani75 15-04-2016, 19:01 Wygląda na Guard Gray. pedroso 15-04-2016, 19:08 cattani chyba żartujesz bo akurat na tym zdjęciu wygląda na blado-koperkowy cattani75 15-04-2016, 19:51 To widać mój telefon ma inne barwy. :-) Albo jest ze mną gorzej niż myślałem. :-D niko123 15-04-2016, 20:27 19'' daje rade http://images77.fotosik.pl/511/15d408495a91c88bgen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/15d408495a91c88b) http://images78.fotosik.pl/510/beff128327d6e7d0gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/beff128327d6e7d0) http://images76.fotosik.pl/511/d8a069e152327d9fgen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/d8a069e152327d9f) pawel_l 15-04-2016, 21:06 Podobno ma być radio 8 cali. Czy takie radio ma Sync2? Czy trzeba to oddzielnie zamawiać? Od maja do produkcji wchodzi SYNC3. Dużo lepszy. Jest już w cennikach, zadbaj żeby zamówić SYNC3 pedroso 16-04-2016, 03:45 nikko123 zdjęcia zrobiono tam gdzie wszystko jest większe nawet 19' wygląda większe niż u nas qlszef 17-04-2016, 13:24 pawel I - w których cennikach? ITPro 17-04-2016, 13:34 Poszukuje takich felg jak w załączniku ? Ktoś pomoże ? Interesują mnie w rozm 18 cali Mam takie fabryczne - są tylko w rozmiarze 19" w takim odcieniu oraz 17" w odcieniu jaśniejszym - 18 nie ma. http://qnap.itproservice.pl:8084/share.cgi/mon_lato1.jpg?ssid=0jQbkPO&fid=0jQbkPO&open=normal&ep= pawel_l 17-04-2016, 14:27 pawel I - w których cennikach? Salony już dostały cenniki z SYNC3. Konfigurator i cenniki w sieci chyba jeszcze są stare. cattani75 18-04-2016, 20:09 Miałem dziś okazję przejechać trochę fiestą żony i okazało się, że niespełna dwa miesiące mk5 z automatem wyczyściło mózg z ponad dwudziestu lat doświadczeń: 1. silnik włączam bez sprzęgła, za to z hamulcem i tylko dzięki temu nie obiłem muru 2. jedynkę trzymam do odcięcia 3. na światłach hamulec mam w podłodze ;-) pawel_l 18-04-2016, 20:35 Ja akurat mam inne doświadczenia- mam V70 automat i nie mam żadnych problemów przy przesiadaniu się z manuala na automat i odwrotnie. Może dlatego że robię to dość często. cattani75 18-04-2016, 20:38 Ja się przesiadłem pierwszy raz w tę stronę i się zdziwiłem kilka razy, że już nie umiem jeździć manualem. :-D pawel_l 18-04-2016, 21:01 Jednym słowem- trzeba zakazać automatów. :) Bo "uwsteczniają" kierowców. A na poważnie. To może być u was taki pierwsze wrażenia, po kilku przesiadkach naprawdę przestaniecie mieć problemy. To trochę tak jak kierowca całe życie jeździ tylko jednym samochodem (np. przez 15 lat) i nagle przesiada się na nowy w dodatku większy. I twierdzi, że nie potrafi nim jeździć. Ja dość często jeżdżę różnymi samochodami i kompletnie nie mam z tym problemu. Do tego stopnia, że w ubiegłym roku wsiadłem (po raz pierwszy w życiu do samochodu tej wielkości) do Forda Tourneo Custom i pojechałem do Włoch. Jeździłem po serpentynach, uliczkach w Portofino i nie stanowiło to problemu. pedroso 18-04-2016, 21:50 Jakkolwiek by to nie zabrzmiało ja nie potrafię siedzieć w żadnym pojeździe jak nie mam pod nogami pedałów. Rothmans 18-04-2016, 21:57 Problem to mam jak się w Anglii przesiadam za kierownicę po prawej stronie, za czasów manuala obijalem prawą ręką drzwi w poszukiwaniu gały - a i na rondo w prawo pod prąd też się dziwnie wjeżdża :) cattani75 18-04-2016, 21:57 Panowie, spokojnie. :-) Jeszcze umiem jeździć. :-) To, że mi stopy deptały nie to, co miały, przez kilka chwil, jedynie mnie rozśmieszyło i popchnęło do opisania tego zjawiska ku radości gawiedzi. :-D cattani75 18-04-2016, 22:01 na rondo w prawo pod prąd też się dziwnie wjeżdża :) Takie coś, to ja widziałem kilka lat temu w pewną Sylwestrową Noc w Krakowie. Auto chyba z Gdańska było i pojechało w rondo w lewo. biner, to nie Ty byłeś? :-D biner 19-04-2016, 05:57 Możliwe nie pamiętam Malenstwo8 19-04-2016, 06:06 Dlatego Amerykańce nie czują w ogóle manualu. W większości przypadków pozabijaliby się, albo dobrze rozbili auto :) Voldemord 19-04-2016, 06:42 Jeżeli ktoś nauczył się jeździć manualem, to już tego nie zapomni. Fakt, że po dłuższej jeździe automatem potrzeba chwilę na przypomnienie sobie co to sprzęgło, ale nie ma dramatu. Wiem co piszę, ponieważ prywatnie automat mam od 2008 roku (mk3, mk4, mk5) a jak biorę czasem służbówkę, to tylko w manualu. Najpierw chwila konsternacji :one: a później już wszystko się przypomina i nie ma problemu. goodi 19-04-2016, 09:12 cattani75, Ty to prawie jak ten Polak, co na trzy miesiące poleciał do rodziny do JuEsEja, a po powrocie nie rozumiał ani słowa po polsku :D piotrek305 19-04-2016, 09:24 Jak po dwóch latach sprawuje się MK5 ;) https://www.youtube.com/watch?v=fFfHrUUve74 cattani75 19-04-2016, 10:43 cattani75, Ty to prawie jak ten Polak, co na trzy miesiące poleciał do rodziny do JuEsEja, a po powrocie nie rozumiał ani słowa po polsku :D Bo to jest hamerykanska bryka. ;-) goodi 19-04-2016, 11:03 Aluzju poniał. Już zawieszam pod tylną szybą flagę w gwiazdki ;) Rothmans 19-04-2016, 16:17 Jak po dwóch latach sprawuje się MK5 ;) https://www.youtube.com/watch?v=fFfHrUUve74 Po dwóch latach 34 tys km - pozazdrościć :) pedroso 19-04-2016, 17:03 To jest powershift w tym filmiku tak? 34tys. tyle to chyba jakby z garażu na myjnie tylko jeździł . Korchez 19-04-2016, 19:01 Miałem dziś okazję przejechać trochę fiestą żony i okazało się, że niespełna dwa miesiące mk5 z automatem wyczyściło mózg z ponad dwudziestu lat doświadczeń: 1. silnik włączam bez sprzęgła, za to z hamulcem i tylko dzięki temu nie obiłem muru 2. jedynkę trzymam do odcięcia 3. na światłach hamulec mam w podłodze ;-) Mam to samo. Poza moim mondeo reszta aut w mojej firmie to manuale. Reakcja ta sama. Odpalam auto z nogą na hamulcu :):):):) biner 19-04-2016, 19:34 Mam to samo. Poza moim mondeo reszta aut w mojej firmie to manuale. Reakcja ta sama. Odpalam auto z nogą na hamulcu :):):):) To dobry nawyk przynajmniej kangura nie walnie tomsiw 19-04-2016, 20:28 Czy MK5 ma czujniki zużycia klocków hamulcowych? A jeśli tak to czy w każdym kole czy tylko w jednym? pedroso 19-04-2016, 21:36 Nie ma ff2015 20-04-2016, 20:46 No i przyszedł czas na pierwsze wrażenia z 203KM. Przejechałem 666 km :> Minusy: - za krótkie siedzenie, ale mam długie nogi i oprócz bmw 7 wszystko ma za krótkie siedzenia. - przy megamocnym bocznym wietrze na autostradzie przy około 140 km/h boczna szyba kierowcy wpadała w rezonans i hałasowała - wystarczyło minimalnie otworzyć okno i przestawała - tak to zlokalizowałem - przestało wiać przestało rezonansować - zgłaszać jako wadę ? - elektryczne wspomaganie i elektryczny ręczny, ale to już chyba takie czasy zapanowały plusy: - cała reszta, z wyróżnieniem na silnik, zawieszenie i światła led cattani75 20-04-2016, 21:04 Spalanie? Rothmans 20-04-2016, 23:14 Duży szacun, że wpadłeś na rozwiazanie usterki wpadającej w rezonans szyby, my tu na forum zanim na to wpadliśmy wymieniliśmy komplet tylnich uszczelek wokół szyby a teraz będziemy wymieniać przednie i zobaczymy czy pomoże - wszystko w ramach gwarancji:) Delikatne 1-2 mm otworzenie szyby kierowcy niweluje ten rezonans ale nie o to chodzi. Dam znać za kilka dni czy wymiana przednich uszczelek pomoże. qlszef 20-04-2016, 23:18 No i wyjechałem:D pierwsze 350km już za mną:) ff2015 21-04-2016, 05:34 Spalanie od startu do obecnej chwili - 10.5 litra w tym 400 km autostrada. Kurczę muszę w takim razie wątek przejrzeć pod kątem drgającej szyby. Bede czekal na wiesci, bo to jedyna rzecz, ktorą zauważyłem na duży minus. Wymieniałem olej po 30 km w ASO, a następny za 1000 km. Niestety z powodu gwarancji nie miałem nawet cienia szansy na wlanie połsyntetyka na ten czas. Bump: No i wyjechałem:D pierwsze 350km już za mną:) No to gratuluje wyboru hybrydy. Gdyby nie ten bagażnik... Malenstwo8 21-04-2016, 07:09 No i przyszedł czas na pierwsze wrażenia z 203KM. Przejechałem 666 km :> Minusy: - za krótkie siedzenie, ale mam długie nogi i oprócz bmw 7 wszystko ma za krótkie siedzenia. - przy megamocnym bocznym wietrze na autostradzie przy około 140 km/h boczna szyba kierowcy wpadała w rezonans i hałasowała - wystarczyło minimalnie otworzyć okno i przestawała - tak to zlokalizowałem - przestało wiać przestało rezonansować - zgłaszać jako wadę ? - elektryczne wspomaganie i elektryczny ręczny, ale to już chyba takie czasy zapanowały plusy: - cała reszta, z wyróżnieniem na silnik, zawieszenie i światła led Nie brałbym elektrycznego hamulca i wspomagania za wadę :) Dla mnie właśnie to same zalety, łącznie z hill asist. Z szybą bym przy okazji podjechał. Ja z kolei zauważyłem, że np przy jeżdzie z prędkością ok 70-80 km przy otwartym oknie, powietrze rozbija się o słupek B przy moim uchu i huczy. W poprzednich autach tego nie miałem. Widać taka konstrukcja, ale to niuans. Gratuluję nabytku i niech służy :) disaster3 21-04-2016, 08:00 Wymieniałem olej po 30 km w ASO, a następny za 1000 km. Niestety z powodu gwarancji nie miałem nawet cienia szansy na wlanie połsyntetyka na ten czas. A na cholere olej po 30km wymieniłeś? I czego chciałeś koniecznie półsyntetyk a nie syntetyk? niko123 21-04-2016, 08:04 Wymiana po 1000 jest ok choć nie konieczna ale po 30 km na półsystetyk ? ( jak wiadomo to połączenie mineralnego i sysnetyka czyli syfienie silnika i słabsze smarowanie ) . Jester83 21-04-2016, 10:08 Minusy: - elektryczne wspomaganie i elektryczny ręczny, ale to już chyba takie czasy zapanowały Masz rację - takie czasy i trzeba się przyzwyczajać do nowinek technologicznych jak np. ASS, albo wspomaganie, które jakoś zaakceptowałem, natomiast hamulec polubiłem od razu :razz: ff2015 21-04-2016, 10:18 Wymiana po 1000 jest ok choć nie konieczna ale po 30 km na półsystetyk ? ( jak wiadomo to połączenie mineralnego i sysnetyka czyli syfienie silnika i słabsze smarowanie ) . http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm tyle w temacie. Rothmans 21-04-2016, 11:29 Nie przekonuje mnie ten artykuł - jedyna jego siła to chyba angielski :) lemon 21-04-2016, 11:44 http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm tyle w temacie. Może wtrącę swoje 5 groszy. Nie musisz docierać na ostro aby zachować fabryczne parametry mocy i momentu obrotowego. Jeśli będziesz jeździł delikatnie jak zaleca instrukcja silnik zachowa swoje parametry. Po 2-gie oleje motokrafta nie są o wiele lepsze od półsyntetyków także się nie przejmuj. Najważniejsza jest technika docierania i zdrowy rozsądek by nie przegrzać silnika o co łatwo w procesie docierania przez pierwsze 1500km. Dobrze jest wymienić olej po tym przebiegu choć instrukcja tego nie zaleca (ani nie zabrania). Ja zamierzam docierać silnik na ostro i zobaczymy co z tego wyjdzie (oby wał bokiem nie wyszedł:diabel2:) ale oleju na półsyntetyk nie będę zmieniał za żadne skarby. Zostanie przy oleju fabrycznym a potem jakiś dobry syntetyk 5W30. ff2015 21-04-2016, 12:59 Może wtrącę swoje 5 groszy. Nie musisz docierać na ostro aby zachować fabryczne parametry mocy i momentu obrotowego. Jeśli będziesz jeździł delikatnie jak zaleca instrukcja silnik zachowa swoje parametry. Po 2-gie oleje motokrafta nie są o wiele lepsze od półsyntetyków także się nie przejmuj. Najważniejsza jest technika docierania i zdrowy rozsądek by nie przegrzać silnika o co łatwo w procesie docierania przez pierwsze 1500km. Dobrze jest wymienić olej po tym przebiegu choć instrukcja tego nie zaleca (ani nie zabrania). Ja zamierzam docierać silnik na ostro i zobaczymy co z tego wyjdzie (oby wał bokiem nie wyszedł:diabel2:) ale oleju na półsyntetyk nie będę zmieniał za żadne skarby. Zostanie przy oleju fabrycznym a potem jakiś dobry syntetyk 5W30. Wał nie wyszedł bokiem :diabelek: A czy to oznacza, że mogę kupić lej, który spełnia normy Forda i przyjechać do ASO na wymianę ? Uznają to i gwarancja będzie zachowana ? 1. Jeśli tak, to jaki olej polecacie do 2.0 EB 203KM ? 2. Przy okazji pytanie do userów z Trójmiasta - ASO Gdańsk czy Gdynia ? Bump: Nie przekonuje mnie ten artykuł - jedyna jego siła to chyba angielski :) Nie zamierzam go bronić, ale są polskie tłumaczenia. Rozmawiałem z różnymi ludźmi, między innymi takimi, którzy silniki budują i potwierdzili prawdziwość tej tezy. (nie zawsze do końca w 100%). Na pewno punktami wspólnymi było: 1. Dynamiczna jazda w pełnym zakresie obrotów. Oczywiście po rozgrzaniu silnika. 2. Częste zmiany prędkości obrotowej. 3. Pilnowanie, żeby silnika nie przegrzać (czy nie trzymać długo na wysokich obrotach. 4. Pilnowanie, żeby silnika nie wysilać (czyli sytuacja, kiedy silnik dostaje max wpier.... - małe obroty, wciśnięty pedał gazu). 5. Olej mineralny - zawiera składnik, do którego przyczepiają się opiłki - zapomniałem co to było. 6. Właśnie wymiana po 30 km - bez wyjątku wszyscy to polecali - tak to bym 500 zł nie wywalił w błoto. lemon 21-04-2016, 14:43 Co do gwarancji to powinna być zachowana jeśli olej spełnia normy Forda tj. w przypadku twojego silnika chyba 913D. Ja też taki silnik zamówiłem - docieranie to pewnie będzie przełom maja/czerwca. Co do konkretnej marki to opinie są rożne. Zdarza się że olej ma świetne parametry ale niestety już po 10 kkm spadają dramatycznie i nie mieszczą się w normach. Najważniejsze aby nie kupować olejów na allegro bo tam dużo podróbek sprzedają. Wg. mnie najlepszym miejscem na zakup olejów jest najbliższy sklep motoryzacyjny. Wielu użytkowników (w tym ja) uważa że najwięksi w branży olejowej są najbardziej przereklamowani jeśli chodzi o jakość olejów (i do tego ceny z kosmosu). Powstaje wiele olejów blendowanych, hydrokrakowanych itd a one nie są najlepsze zwłaszcza przy dłuższych przebiegach. Ostatnia kwestja i chyba najważniejsza - jak długo chcesz użytkować auto? Jeśli do 4-5 lat lub 100 kkm to spokojnie lejesz olej Forda czyli to co mają w serwisie i zmieniasz do jak każe instrukcja. To samo z olejem w skrzyni biegów (a masz zapewne hydrokinetyka). ff2015 21-04-2016, 16:38 dzięki za cenne rady. oczywiście mam skrzynię hydrokinetyczną. fajnie, że nie ma 8 biegów.. i równie fajnie, że nie ma ich 4 jak to bywało jeszcze nie tak dawno temu. siebek 21-04-2016, 16:49 http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm tyle w temacie. Ta strona wygląda jakby była zrobiona w 1999r., także rady w niej zawarte mogą nie pasować do dzisiejszych standardów produkcji silników :one: A tak na poważnie... nie lepiej było dołożyć do 240KM zamiast bawić się w teraz w wymiany oleju po 30 i po 1000km dla kilku koni ekstra? Bo że żywotność silnika się poprawi to raczej ma dla Ciebie drugorzędne znaczenie. Chyba, że zamierzasz tym samochodem przejechać 400.000km ;) fordes 21-04-2016, 18:19 Zostanie przy oleju fabrycznym a potem jakiś dobry syntetyk 5W30. Jest jakiś "prawdziwy" syntetyk 5W30 ? Chyba, że zamierzasz tym samochodem przejechać 400.000km Myślisz że ecoboosty zbliżą się do takiego przebiegu ? siebek 21-04-2016, 18:33 fordes 400.000km to tylko przykład, bo raczej nie wierzę, że kupując nowy samochód z silnikiem benzynowym ktoś będzie jeździł nim na tyle długo żeby dobić do takich przebiegów. Zresztą nikt nie udowodnił jeszcze, że 400.000km jest nierealne dla tego silnika ;) biner 21-04-2016, 18:44 Ta strona wygląda jakby była zrobiona w 1999r., także rady w niej zawarte mogą nie pasować do dzisiejszych standardów produkcji silników :one: A tak na poważnie... nie lepiej było dołożyć do 240KM zamiast bawić się w teraz w wymiany oleju po 30 i po 1000km dla kilku koni ekstra? Bo że żywotność silnika się poprawi to raczej ma dla Ciebie drugorzędne znaczenie. Chyba, że zamierzasz tym samochodem przejechać 400.000km ;) A nie lepiej dać pare zl kolegom z forum i tez będzie miał 240km pedroso 21-04-2016, 18:55 W połowie maja zmieniam olej po raz trzeci w silniku i pierwszy raz w skrzyni + klocki tył zobaczymy jaka faktura będzie ? fordes 21-04-2016, 18:56 [MENTION=68656] Zresztą nikt nie udowodnił jeszcze, że 400.000km jest nierealne dla tego silnika ;) Razczej nikt nie udowodnił, że jest realne :mrgreen: pedroso 21-04-2016, 19:38 Spokojna twoja rozczochrana dwóch właścicieli znam osobiście którzy dojechaliby do takich przebiegów ale zmieniane maja auta z urzędu . Tego byś wziął (http://www.cargurus.com/Cars/inventorylisting/viewDetailsFilterViewInventoryListing.action?sourc eContext=carGurusHomePage_false_0&newSearchFromOverviewPage=true&entitySelectingHelper.selectedEntity=d845&entitySelectingHelper.selectedEntity2=&zip=60641&distance=50000&searchChanged=true&showNegotiable=true&modelChanged=false&filtersModified=true#listing=141576950. )i dojedziesz spokojnie do 400. lemon 21-04-2016, 20:01 A nie lepiej dać pare zl kolegom z forum i tez będzie miał 240km Taki też mam plan:one: Nie po to zamawiałem 2.0 żeby tylko przy 200KM zostać. Heko już od kilku dni z 1.5EB 200 kucyków wyciąga. Firmware upgrade na 240 planuję po 2-giej wymianie oleju czyli po około 10k km - wychodzi mi że za rok :) qlszef 22-04-2016, 19:01 no i teraz FORD Polska mnie nieźle wkurzył.........moje auto ma pakiet CONECTIVIY. Kamerka, asystent parkowania, navi i.......SONY PREMIUM (12 głośników w tym subwoofer). Stwierdziłem, że subwoofer jakoś słabo gra. Dość szybko znalazłem powód takiego stanu rzeczy. Mianowicie sub gra słabo ponieważ.........wcale go tam nie ma!!!!!!!! W hybrydzie w po prostu ich nie montują. Oczywiście jest 12 głośników, ale zamiast suba mam drugi, taki jak centralny na desce rozdzielczej. Czyli co......jest podstawa aby zgłosić, że auto jest niezgodne ze specyfikacją? Ale mam nerwa cattani75 22-04-2016, 19:05 Spoko - na głośnikach się nie jeździ: wsiądziesz, odpalisz, ruszysz i będziesz szczęśliwy. :-) qlszef 22-04-2016, 19:26 ale jednak chciałbym mieć to co zamówiłem. anastazyy 22-04-2016, 19:29 Są 2 wyjścia. Jeżeli chcesz to co zamówiłeś idziesz do prawnika piszesz pismo i czekasz jeszcze raz na właściwe auto lub walczysz o rabat który w jakikolwiek sposób będzie w stanie walczyć z Twoim niezadowoleniem podczas jazdy autem którego nie zamówiłeś.:027::027::027::027: goodi 22-04-2016, 20:22 ale jednak chciałbym mieć to co zamówiłem. Z jednej strony warto dać oszołomom z Ford Polska mentalny łomot i walczyć o swoje, z drugiej zaś ten sub (niby zamontowany) to i tak gra jak nie sub. Ale na Twoim miejscu ścigałbym ich dla zasady. cattani75 22-04-2016, 20:31 Ale pytanie czy qlszef nie straci więcej nerwów na walkę z wiatrakami niż to warte - i tak mu suba nie zamontują. I zamiast się cieszyć zabawką, to będzie się żołądkował. goodi 22-04-2016, 21:30 Napuścić dobrego/dobrą papugę i niech oni się martwią. kruger 23-04-2016, 00:18 Napuścić dobrego/dobrą papugę i niech oni się martwią. Zdajesz sobie sprawę, że "dobry papuga" będzie kosztował co najmniej kilka takich subów? Voldemord 23-04-2016, 07:10 Pytanie, czy jest sens walczyć o taką pierdołę. Sorki, ale to jest pierdoła. Suba i tak nie zamontujesz, bo po prostu nie masz miejsca. Niby auto niezgodne ze specyfikacją, ale jednak 12 głośników jest. Szkoda Twoich nerwów i czasu. Oczywiście warto zgłosić w salonie ten fakt, ale nie warto rwać włosów z głowy. cattani75 23-04-2016, 07:19 Ja bym odpuścił i gaz do dechy! :-) Gdyby nie było jakiejś istotnej rzeczy z wyposażenia, to cierpiałbym przez lata, ale sub wg mnie do takich nie należy, więc trzeba się wygodnie umościć w fotelu i wio... :-) pawel_l 23-04-2016, 07:33 Odpuścić całkiem może nie. Ale jakaś rekompensata np. bezpłatny przegląd byłaby dobra. qlszef 23-04-2016, 08:44 anastazyy - właściwe auto nigdy nie przyjedzie, ponieważ żadna hybryda na chwilę obecną z fabryki nie wyjedzie z subem. kruger - jeśli dobry papuga wygra to Ford Polska musi pokryć jego koszty;) Valdemord - no ja wiem, sub to pierdoła jednak mnie na niej zależało. Na początku chciałem kupić MKV 1.5EB Titanium bez wydotrysków. Miał mieć jedynie panoramę, Winter 1 i SONY PREMIUM, ponieważ tylko to radio ma suba. Ten sub w zasadzie miał być tylko po to aby z niego równolegle wyprowadzić swojego porządnego suba. Ja akurat lubię jak mi auto trochę dudni;). goodi - masz rację że firmy sub gra cienko i dlatego miał być niejako podmieniony. Swoją drogą chyba Ty pisałeś, że masz Vignale na total wypasie? Jeśli masz sedana to pewnie też Ci suba nie "zapięli"? Oczywiście, że nie będę walczył na noże o tego suba. Z auta i tak się cieszę i banana na mordzie mam:) Tym bardziej, że sobie poradzę inaczej i mój MKV i tak będzie dudnił;) Na wielkości bagażnika nigdy mi nie zależało więc luz;) Zresztą swojego suba będę mógł wyjmować. Ale popatrzcie na to z innej strony......ktoś mógłby zamówić z wyposażenia dodatkowego tylko i wyłącznie SONY PREMIUM z przeświadczeniem, że jest tak sub. Zapłaci za niego 3000 zł. Jakie będzie jego zdziwienie kiedy odbierze auto i suba nie będzie? To równie dobrze mógł wziąć SONY z 9 głośniami za 2000 zł, które nie będzie miało tych dwóch głośników w bagażniku, co i tak żadnego efektu nie robią. FORD Polska dał z tym ciała. Zresztą nie tylko z tym...... anastazyy 23-04-2016, 08:56 No taa to jeszcze można ich pozwać że wprowadzają klientów w błąd oferując rzeczy których nie mogą spełnić :027: Malenstwo8 23-04-2016, 11:23 Słuchajcie. Mam chyba problem z autem. Rano na zimnym silniku przez pierwsze 10 sek po uruchomieniu z komory silnika ( nie wiem dokładnie gdzie) słychać głośne nie wiem jak to opisać - tarcie, szuranie, brzęczenie, taki chrobot. Dzwięk jest naprawdę niemiły i nie brzmi uspokajająco. Po około 10 sek ustaje, mniej więcej z momentem wyłączenia się ssania i wszystko jest potem ok. W garażu wręcz zęby bolą od tego szurania. Nie wiem od kiedy to jest, bo wczoraj usłyszałem to pierwszy raz. Występuje to po rozruchu po dłuższym postoju. biner 23-04-2016, 14:05 Gdzies koledzy opasywali takie dźwięki i niby ten typ tak ma ale poszperaj no forum Malenstwo8 23-04-2016, 19:33 Szperam i nic o Mondeo. Znalazłem o Fokusie z silnikiem 150 km. To są jakieś jaja. Żeby w nowym aucie tak silnik chodził. Miałem auta z przebiegiem 300 kkm i chodziły jak pszczółki. Wstyd odpalać to auto przy ludziach. Dzisiaj sąsiad co ma nowego Superba uśmiechnął się z politowaniem, jak odpalałem po południu. Myślałem, że się schowam do bagażnika. cattani75 23-04-2016, 19:42 Może to był uśmiech zazdrości? ;-) biner 23-04-2016, 19:53 cattani teraz nam będą zazdrościć ze cicho chodzi i nie ma halasow :). malenstwo na 100% gdzies czytałem ze przy odpaleniu na zimnym jest jakiś metaliczny dźwięk. Skoro nie miałeś tego od nowości to do ASO i niech sie oni martwią. Bump: Nie znalazłeś bo na tym forum taki bajzel sie zrobil ze trudno cos znaleźć. Malenstwo8 23-04-2016, 20:09 Wydaje mi się jak sięgam pamięcią, że wcześniej chyba też był, tylko uwagi nie zweacałem. W Ficusach podobno to zawór turbiny robi taki raban i wszyscy to mają i znają. Ford się na to wypina. Podobno zmiana softu pomaga. Ale co ma piernik do motoryzacji, to ja nie wiem. Czekam, aż ktoś od nas z tym silnikiem się wypowie. Co do Superba to nie mogę przywalić sąsiadowi o oleju, bo on ma diesela :) Co do forum, to fakt, że na MKP jest dużo większy porządek. cattani75 23-04-2016, 20:26 cattani teraz nam będą zazdrościć ze cicho chodzi i nie ma halasow :). [MENTION=54360] Tylko czekać aż założą wątek pt "czy da się zmienić 1.5 na 2.0". ;-) Bump: Co do Superba to nie mogę przywalić sąsiadowi o oleju, bo on ma diesela :) Przywal mu, że nie zachowuje norm emisji. ;-) Malenstwo8 23-04-2016, 20:45 Nie wiecie może jak zrobić z 1,5 silnik 2,0? Bump: Tylko czekać aż założą wątek pt "czy da się zmienić 1.5 na 2.0". ;-) Bump: Przywal mu, że nie zachowuje norm emisji. ;-) Przywalę... antrobius 23-04-2016, 21:00 Dzisiaj przyglądnąłem się podświetleniom wewnętrzny w MK5 (titanium). Mam audi 2007 rok i tam świeci się ambientlight dosłownie wszędzie. W MK5 przód faktycznie ma kolorowe LEDy. Są na drzwiach przy klamkach, na bocznym schowku, na podłodze, pod radiem na środku, gdzie można telefon położyć, no i po staremu podświetlone są "otwieracze" szyb. A z tyłu? ! ! ! ! Tylko na środkowym kanale podświetlone są buty pasażerów. Na drzwiach niczego nie ma oprócz otwieraczy okien (ale tyle to też ma mój stary MK4. Nie wiem, czy to rzeczywiście tak skromnie jest, czy też moja wersja tak ma. P O R A Ż K A. Do starego, prawie dziewięcioletniego audi A6, gdy wsiądę z przodu, czy z tyłu, wszędzie ma nastrojowe światełka. Taki drobiazg, ale CIESZY. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Malenstwo8 23-04-2016, 21:23 Też na to zwróciłem uwagę. Z tyłu w drzwiach 0 podświetlenia ambientowego. Powiedz mi natomiast lepiej, czy u Ciebie silnik zgrzyta po odpaleniu na zimno, a jak nie wiesz, to zwróć na to uwagę. antrobius 23-04-2016, 23:40 Jeszcze nie zauważyłem zgrzytu Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Malenstwo8 24-04-2016, 07:14 Jeszcze nie zauważyłem zgrzytu Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Ile masz przejechane? Voldemord 24-04-2016, 08:57 Powiedz mi natomiast lepiej, czy u Ciebie silnik zgrzyta po odpaleniu na zimno, a jak nie wiesz, to zwróć na to uwagę. Dzisiaj o 5.45 rano przy temp 0 stopni specjalnie nasłuchiwałem, czy czasem nic nie zachrobota. Meluduję, że nie ma absolutnie żadnego niepokojącego dźwięku przy odpalaniu, więc będziesz musiał się udać do serwisu zapewne. biner - u mnie cicho sza, nie będziemy zazdrościć :mrgreen: biner 24-04-2016, 09:00 Bo automaty nie grzechocą:) Malenstwo8 24-04-2016, 09:40 No to w przyszłym tygodniu serwis. Fajnie się zaczyna. qlszef 24-04-2016, 11:48 Malenstwo8 - to tylko taki mały minus na początku eksploatacji a potem MKV już Cię nie zawiedzie do końca jego dni w Twoim posiadaniu;) Koledzy mam kilka innych pytań: 1. Czy ten cały BLIS to faktycznie informuje tylko małą żółtą lampką w lusterku?? Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego?? Wydaje mi się że Passat mrugał dużo większym światłem od wewnętrznej strony lusterka i brzęczał przy tym, a już na pewno Nissan Juke wydawał sygnały dźwiękowe. Spodziewałem się nieco więcej po tym systemie. Może z czasem się przekonam że był wart tych paru złotych. Na chwilę obecną trochę jestem nim zawiedziony. 2. Czy można gdzieś przyciszyć sygnał telefonu w chwili kiedy się do kogoś dzwoni? Obecnie napieprza tak, że głośniki wyrywa. 3. ACC - wg instrukcji nawet jeśli nie jest włączony to cały czas działa system zapobiegania kolizjom. Faktycznie jak gwałtowanie podjadę komuś pod zderzak to wyświetla mi na szybie pasek czerwonych lampek i mocno "krzyczy" ale absolutnie nie hamuje. Instrukcja mówi, że powinien zahamować. Ma ktoś doświadczenie z tym? cattani75 24-04-2016, 11:56 1. tylko świeci 2. poszukaj w Syncu - tam jest kilka miejsc ustawiania głośności, np. głośność navi ustawia się w Systemie, s dźwiękach powiadomień systemu, czy coś takiego 3. tam są różne fazy pipczenia - węziej albo szerzej świeci, ale wg mnie chyba hamuje dopiero w ostateczności ACS, którego działania jeszcze nie doświadczyłem. Ale miga często. :-) Sposób działania też się ustawia, ale w Conversie: ja mam ustawiony najwyższy poziom wsparcia i czasami wkurza, ale mam nadzieję, że w razie "w" faktycznie pomoże. :-) qlszef 24-04-2016, 12:06 ACS działa chyba tylko do 40km/h. ACC powinien dohamować z większych prędkości w razie "w". Jednak specjalnie podjechałem dość agresywnie do auta poprzedzającego i efektem było jedynie głośne pikanie i światło na szybie, ale gdybym sam nie zahamował to już bym musiał się głosić do centrum likwidacji szkód:) Powiedzcie mi jeszcze, do czego służy przycisk na lewarku od biegów. Mowa oczywiście o automacie. Czy to pomaga przy podjazdach czy przy zjazdach? I jak się objawia ta pomoc? Bump: chodzi mi o ten mały przycisk z boku lewarka z ikonką małego autka na pochylni;) cattani75 24-04-2016, 12:19 W benzynie nie ma tego guziczka. biner 24-04-2016, 13:06 Zobacz czy masz wlaczony ACS ,działa na pewno bo raz hamował za mnie a kilka razy przed szlabanem i brama garażową depnal aż włosy dęba stanęły. cattani75 24-04-2016, 13:09 Ja mam włączony ACS, ale jeszcze nie miałem przyjemności zobaczyć jak to działa. Spróbuję z kartonem - bramy się boję. :-) qlszef 24-04-2016, 14:00 biner - ale ja nie mówię o ACS tylko o funkcji, która niejako towarzyszy ACC. Nawet jeśli mam wyłączony ACC to auto ma się bronić przed tym aby komuś wjechać w kufer cattani75 24-04-2016, 14:05 Pytanie kiedy działa ta funkcja, a kiedy inne ostrzegacze. Mnie czasem coś lekko przyhamowuje przy wyłączonym ACC. antrobius 24-04-2016, 15:36 Dzisiaj pierwszy raz odczułem działanie ACS. Faktycznie zahamował mi niemal w miejscu. Nie najechałem na tego, co przede mną jechał. Natomiast ten co za mną był, potrzebował paru długich chwil, aby dojść do siebie. Już myślałem, że na światłach wysiądzie ze swojej bryki i mnie zrypie za to hamowanie. Naprawdę to było szokujące. Nie spodziewałem się takiej reakcji. Nie miałem w tamtym momencie tempomatu włączonego. Przed oczami zapalił się długi rząd LEDów. Wystraszyło mnie to!!! Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk antrobius 24-04-2016, 15:47 * Wydaje mi się, że ACC tylko zapala 6 LEDów (środkowe) i nie hamuje. * Aktywny tempomat trzyma odpowiedni odstęp (zgodnie z programem), a kiedy prędkość znacznie spadnie, to jeszcze daje "sygnał" i wyskakuje napis o wyłączeniu tempomatu - samochód dalej toczy się * ACS hamuje przy niższych prędkościach aż do zatrzymania (kiedy zbyt słabo wciskasz hamulec, ma za zadnie go "docisnąć" aż do zatrzymania) - świeci się cały pasek LEDów na podszybiu Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk tomsiw 24-04-2016, 15:48 A możesz napisać więcej szczegółów dotyczących tej sytuacji? W instrukcji obsługi jest napisane że to działania o ile spełniony jest szereg warunków. Szczerze mówiąc boję się że w rzeczywistości spełnię je przez zupełny przypadek. Jeśli tak się stanie i ACS zadziała, to wszystko OK, ale pewnie wtedy gdy przydałoby się jego działanie, będę akurat hamować, przyspieszać, skręcać lub cokolwiek innego co nie wyzwoli systemu. cattani75 24-04-2016, 15:53 Ja często mam długi pasek ledów (ustawiłem wszystkie ochrony na maksa) i w większości przypadków świeci bez sensu. Czasem lekko przyhamuje, ale czasem jest tak, że wydaje mi się, że powinno coś mnie rzucić na kierownicę, a muszę sam sobie zahamować (wcale nie rzucając się na ową deskę). Więc może ACC bierze się za hamulce gdy naprawdę jest źle. pedroso 24-04-2016, 15:55 Powiedzcie mi jeszcze, do czego służy przycisk na lewarku od biegów. Mowa oczywiście o automacie. Czy to pomaga przy podjazdach czy przy zjazdach? I jak się objawia ta pomoc? Do pomocy przy zjazdach masz chyba L w skrzyni biegów tam gdzie ja mam S Aby włączyć tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach, wciśnij przycisk na dźwigni zmiany biegów. Na wyświetlaczu zestawu wskaźników zapali się lampka kontrolna trybu ułatwiającego jazdę na wzniesieniach. Tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach: Zapewnia dodatkowe hamowanie na wzniesieniach dzięki połączeniu hamowania silnikiem i ładowania akumulatora wysokonapięciowego, co pozwala utrzymać prędkość pojazdu podczas jazdy ze wzniesienia. Pojazd określa, w jakim stopniu należy hamować silnikiem i ładować akumulator wysokonapięciowy; zauważysz wówczas zwiększenie i/lub zmniejszenie prędkości pojazdu, co pozwala utrzymać prędkość pojazdu podczas jazdy ze wzniesienia. Aby wyłączyć tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach, wciśnij przycisk na dźwigni zmiany biegów, gdy tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach jest włączony. Lampka kontrolna trybu ułatwiającego jazdę na wzniesieniach wyłączy się. Wolny (L) Zapewnia maksymalne hamowanie silnikiem. Skrzynię biegów można przełączyć w tryb wolny (L) przy dowolnej prędkości pojazdu. Nie jest on przeznaczony do jazdy przez dłuższy czas ani w normalnych warunkach i spowoduje zwiększenie zużycia paliwa. Blokada przełączania biegów podczas hamowania http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O31002&languageCode=pl&marketCode=PO&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1518956&subTitleSelected=G1531403&topicHRef=G1548255&div=f&vFilteringEnabled=True antrobius 24-04-2016, 16:00 To ACC, czyli ostrzeganie przed dojeżdżaniem, zmniejszającym się odstępem do poprzednika, działa mi, gdy przed wyprzedzaniem dojeżdżam blisko do jakiegoś pojazdu. Zapala mi się 6 LEDów, ale nie hamuje. No i oczywiście tempomat jest wyłączony, bo ten utrudnia podjeżdżanie do czyjegoś zderzaka. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk antrobius 24-04-2016, 16:11 Mam około 1300 km od środy (dzisiaj jest niedziela). Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk tomsiw 24-04-2016, 16:12 Ale wcześniej napisałeś o ACS. Czy Ty przypadkiem nie mylisz 2 systemów? antrobius 24-04-2016, 16:18 Wydaje mi się, że nie mylę. One (ACC i ACS) działają różnie i nie wykluczają się. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk antrobius 24-04-2016, 16:28 Cytat z ulotki: Adaptive Cruise Control inteligentny tempomat z systemem Pre-Collision Asissts Tak to jest opisane. A mój komentarz, to wrażenia z jego działania. Nie wykluczam, że jeszcze nie wszystko rozumiem, co w MK5 jest i jak działa. To zaledwie piąty dzień jazdy nowym autem Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Malenstwo8 24-04-2016, 16:37 Mam około 1300 km od środy (dzisiaj jest niedziela). Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Ja właśnie przy tym przebiegu pierwszy raz usłyszałem ten dźwięk. Chciałem go dzisiaj nagrać, ale coś mi się zrąbało w telefonie (nieszczęścia chodzą parami). W każdym razie dźwięk przypomina brzęczenie cienkiej blachy wpadającej w wibracje o dużej częstotliwości. tomsiw 24-04-2016, 17:03 Dzisiaj pierwszy raz odczułem działanie ACS. Faktycznie zahamował mi niemal w miejscu. Nie najechałem na tego, co przede mną jechał. Tutaj piszesz o ACS. I to właśnie o ten system mi chodzi prosząc Cię o opisanie okoliczność w których Ci to zadzialalo. Malenstwo8 24-04-2016, 17:11 Udało mi się znaleźć na YT dokładnie ten sam dźwięk. Na filmie też 1,5 Ecoboost. U mnie wygląda to identycznie. https://www.youtube.com/watch?v=VGWHakEqQfM keiw 24-04-2016, 21:18 Malenstwo8 chyba podobny do Ciebie problem ma rzepak http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2583254#post2583254 qlszef 24-04-2016, 22:16 Pedroso - tak u mnie jest L tam gdzie Ty masz S. Faktycznie ostatnio w terenie górzystym jak "zapiąłem" L to auto staczało się 5km/h ze stromego zjazdu i ładowało na maksa baterie nie używając hamulca. To było rewelacyjne ale ja nie miałem wciśniętego guziczka na lewarku i nie świeciła mi się żadna lampka. Dlatego nadal nie wiem po co ten guziczek. Bardziej myślałem że ten guziczek służy do ostrych podjazdów. Przykładowo kiedy trzeba zatrzymać się na stromym podjeździe, takim że aż auto mogło by zacząć toczyć się do tyłu. Wiem że jest też Hill Hold Assist więc w w zasadzie nadal nie mam uzasadnienia dla tego guziczka. Bump: Antrobius - ja mam auto od wtorku a licznik pokazuje 1000;) z tego 900 przejechałem for fun;) Co do ACS - dziś chyba zareagował. Zbliżyłem się gwałtowanie do auta poprzedzającego (ale z pełną tego świadomością) i na chwilę zblokowało mi hamulce. Ten samochód poprzedzający jednak ruszył więc moje auto nie stanęło w miejscu. Po prostu zwolnił hamulec. Co do tych ledów na szybie to chyba tylko mają Ci, którzy mają ACC. Titanium bez ACC nie ma tych ledów. Samo ACS nie miga na szybie prawda? kruger 24-04-2016, 22:32 Samo ACS nie miga na szybie prawda? Prawda. Ledy na szybie są tylko z ACC. goodi 24-04-2016, 23:47 firmy sub gra cienko i dlatego miał być niejako podmieniony. Swoją drogą chyba Ty pisałeś, że masz Vignale na total wypasie? Jeśli masz sedana to pewnie też Ci suba nie "zapięli"? Ja akurat mam kombi na full opcji i sub w bagażniku jak najbardziej jest. Nawet czasami go słychać ;) Szkoda tylko, że te czasy są takie rzadkie... Ale rozglądam się za czymś na podmianę tego "Premium audio". Oczywiście w chwili obecnej w grę wchodzi jedynie wymiana głośników na coś bliżej tego magicznego Premium, plus do tego domontowanie jakichś bebechów, bez dotykania samego radia. Touch'n'go 25-04-2016, 00:19 Wreszcie przejechalem się demonstracyjnym mk5 w wersji edition z pakietem gold x i pakietem titanium, kombi, 2.0 diesel 150km. Bylem nastawiony na jazdę autem o dobrą klasę wyższym niz mój focus, i choć kilka rzeczy mi się podobało, to całokształtem byłem rozczarowany. Więcej miejsca z przodu, lepiej wyciszony, całkiem nieźle wygląda (przymykajac oczy na te felgi 16tki), ale... maly (bardzo plytki) bagażnik, w dodatku ze spadkiem w strone klapy.. co za artysta to zaprojektował? Wszystko co choć trochę sie ślizga przy ruszaniu od razu ląduje na klapie... miejsca dla pasażerów drugiego rzędu choć jest więcej na boki to po długości już wcale nie koniecznie więcej... Ledów nie oceniłem, ponieważ jeździłem w słoneczny dzień, ale widząc w odbiciach na innych autach swoje "progresywne" kierunkowskazy miałem ochotę je ze wstydu wyłączyć i skręcać bez kierunku. Straszna wioska. Mam wrażenie że czekając na światłach na kierunku, przerywacz mrugal w nierównym tempie, jakby lekko zmienialy się odstępy między kliknięciami. Przy większych prędkościach auto stabilnie frunie w dal, za to po miescie focus wydaje sie dużo zwinniejszy. Tył focusa choc też kombi, nawet kiedy zapakowany, pewniej podąża za przodem, w mondku bujanie kierownicą powoduje że tyl reaguje z lekkim opóźnieniem. Jak na gabaryty auta, miejsca w środku jest zdumiewająco niewiele. Za kierownicą czuć obszerność kabiny, i tylko tu. Fotele dziwne (te same co w Trend), bardzo miękkie, na początku wydają się przyjemne ale wysiadajac po przejażdżce miałem wrażenie że siedziałem w dołku i ciężar ciała spoczywał za bardzo na udach. Pewnie z czasem znalazłbym sobie swoją idealną pozycję ale wolę twardsze fotele. Warto dopłacić 1000zł do tych z titanium. Ogólnie od razu wpasowałem się w auto, znając już focusa szybko wyczułem gabaryty mondka, sprzęgło i długości biegów, naprawdę fajna jazda. Jednak ten bagażnik mnie dołuje, kicha, mega kicha. Sync2 też mnie zniechęcił, dobrze że już wchodzi sync3. Może gdybym zrobił trasę po kraju w mk5 uznał bym że jedzie się o tyle lepiej niż focusem, ze gorszy "pakiet" większego auta jest usprawiedliwony, ale na tą chwilę nie poczułem, że jadę autem z innej klasy. Może ilość dodatków daje takie odczucie, że wsiadając z foki titanium do mondka trenda wieje oszczędnościami, ale na dobrą sprawę jadąc w dzien przez miasto trendem nie korzystając z bajerów dostepnych w titanium, mam tylko gorsze zegary i miększy fotel, wiec takiego zubożenia w polu widzenia nie czuć.. a jednak pupy nie urwało. Gdyby miejsca na nogi w drugim rzędzie było jak w mk4, a bagażnik miałby te 550 litrów, to nawet bym tu tych bajek nie pisał, ale różnica po jeździe testowej między wspomnianymi dwoma modelami mocno zmalała. Mając do wyboru mk5 trenda z paroma dodatkami albo focusa na wypasie będę miał nie lada orzech do zgryzienia. Cholewka, byłem pewien, ze przejażdżka tylko mnie upewni, że życie mi się marnuje czekając na wymianę auta. Ehhhh.... olek.tbg 25-04-2016, 09:06 Ja jak po raz pierwszy wsiadłem do Mondeo, a była to wersja podstawowa... ale to podstawowa do bólu, bo z wyposażenia dodatkowego było chyba NIC, to miałem podobne wrażenie... siedziałem w nim całą minutę i stwierdziłem, że to plastic fantastic i odpuściłem. Za to jakiś czas później byłem w innym salonie, gdzie stał Mondeo w Titanium + bajery - i to są dwa inne auta. Co do bagażnika - była to wersja z pełnym wymiarem czy z dojazdówką ? Rozmiar bagażnika przy pełnym wymiarze to jakaś kpina i z tym się zgadzam... siebek 25-04-2016, 15:19 Bagażnik ze spadkiem w stronę klapy? Pierwsze slysze. Mam kombi z zestawem naprawczym i podłoga jest idealnie płaska. Takiej samej ilości na nogi w drugim rzędzie nawet nie skomentuję ;) Sent from my SM-G900F using Tapatalk niko123 25-04-2016, 18:52 Co do tych migaczy '' wiocha '' - najnowsze audi mają takei same - mi się do osobiście podoba. antrobius 25-04-2016, 19:04 Mi też się podoba Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk kruger 25-04-2016, 20:36 Ja się tymi migaczami nie fascynuję ale pisanie, że wstyd czy wiocha to gruba przesada. Czyli co? Jak kolega migające MK5 na drodze widzi to z politowaniem na wieśniaka za kółkiem patrzy? Większość się za tym autem ogląda i to raczej nie z powodu "wieśniackich" migaczy więc już nie przesadzaj;). niko123 25-04-2016, 20:44 Wiocha dla tych co mają nowe audi :P ( pierwsze audi to było w 2014 audi R8. ) Prędzej to zwykła żarówka ( bańka ) to wiocha a nie nowoczesne ledy pływające. - kto co lubi...... pawel_l 25-04-2016, 21:10 Wreszcie przejechalem się demonstracyjnym mk5 w wersji edition z pakietem gold x i pakietem titanium, kombi, 2.0 diesel 150km. Bylem nastawiony na jazdę autem o dobrą klasę wyższym niz mój focus, i choć kilka rzeczy mi się podobało, to całokształtem byłem rozczarowany. .... Mając do wyboru mk5 trenda z paroma dodatkami albo focusa na wypasie będę miał nie lada orzech do zgryzienia. Cholewka, byłem pewien, ze przejażdżka tylko mnie upewni, że życie mi się marnuje czekając na wymianę auta. Ehhhh.... Patrzę na Mondeo (niestety) już trochę z boku bo jak pisałem Prezes podaruje mi Octavię :) Ale przemyślenia z jazd próbnych mam i z większością uwag powyżej muszę się zgodzić - bagażnik w kombi - szału nie ma (przez podwójną podłogę) - fotele standardowe - rzeczywiście za miękkie, trzeba dołożyć 1kPLN i brać pakiet SEAT3 - ilość miejsca z tyłu - bez szału, porównywalnie do Octavii, znacznie mniej niz w Superbie Ale i tak żałuję że nie Mondeo :) kruger 25-04-2016, 21:42 Patrzę na Mondeo (niestety) już trochę z boku bo jak pisałem Prezes podaruje mi Octavię :) Ale przemyślenia z jazd próbnych mam i z większością uwag powyżej muszę się zgodzić - bagażnik w kombi - szału nie ma (przez podwójną podłogę) - fotele standardowe - rzeczywiście za miękkie, trzeba dołożyć 1kPLN i brać pakiet SEAT3 - ilość miejsca z tyłu - bez szału, porównywalnie do Octavii, znacznie mniej niz w Superbie Ale i tak żałuję że nie Mondeo :) Dobre spostrzeżenia bo bagażnik mniejszy niż w poprzedniku, podobnie z miejscem z tyłu. Fotele w trendzie jak siedziałem w salonie też wydawały mi się bardzo miękkie. Ale i tak nie żałuję, że nie kupiłem Octavii (bo nie ma wędrujących kierunkowskazów;)) Rothmans 25-04-2016, 22:24 Kierunkowskazy są zajefajne. cattani75 25-04-2016, 22:29 Ale rekinia mordka bardziej zadziorna. No i gadżetów całe mnóstwo w porównaniu z Mk4. Touch'n'go 25-04-2016, 22:54 No panowie spokojnie, nie denerwujcie się tak z tymi kierunkami. Mi się nie podobają, nie pasują do mojego charakteru i oczekiwań względem auta. Nigdy nie uważałem innych użytkowników takich rozwiązań za dziwaków. Gdyby ludzie tego nie lubili to by producenci tego nie montowali, osobiście chciałbym mieć wybór choćby w sofcie jak mają działać te kierunki, dla mnie to jest przerost formy nad treścią i myśląc o kierunkach w kontekście ich głównego celu czyli sygnalizacji zmian kierunku, pasa, etc., powinny przyciągać uwagę innych kierowców przez kontrastowe gwałtowne zmiany jasności, wtedy wzrok z całego bałaganu lepiej je wypatrzy, kątem oka w lusterku w deszczu w nocy na zapchanej ale wciąż pędzącej wielopasmówce, unikając obcierki czy wypadku. Tak samo światła STOP, dlatego wręcz migają przy gwałtownym hamowaniu i tu to poszło we właściwym kierunku. Płynny kierunkowskaz wygląda estetyczniej ale w mojej ocenie spada jego zauważalność, a to jego podstawowy cel i byt na wyposażeniu. I tyle w tym temacie, nie chciałem nikogo urazić, jeśli uraziłem to przepraszam. olek.tbg, fakt, że wersja ambiente powinna się nazywać "akademik", bo tam naprawdę nie ma nic, ale poza zdjęciami to takiej w mk5 nie widziałem. Ten Edition którym jeździłem właśnie już tak nie odbiegał wiele od Titanium wyglądem w środku. Kierownica skórzana ze sterowaniem z kierwnicy, klima dwustrefowa, pakiet gold więc z ramkami chromowanymi na zewnątrz, radio 8"... foteli jak już siedzisz i patrzysz przed siebie to nie nie rzucają się w oczy te z Trenda... generalnie poza zegarami to wersja Titanium wiele nie wniesie. Oczywiście dochodzi przycisk ford power i podświetlenie nastrojowe, ale w dzień tego nie widać. W budżecie jaki nam przysługuje uwzględniając już dobry rabat mogę zapatrywać się na mk5 w trendzie z pakietem gold, tempomatem i paroma niedrogimi dodatkami, za te pieniądze focus ma titanium z biksenonami, automatem, tempomatem adaptacyjnym, radiem sony, pakietem winter, key-free i coś tam jeszcze by się upchnęło. Wciąż jednak magia mondeo wisi nad głową i mówi - olej te bajery, będziesz miał mondeo! To co, że na 16stkach :) @siebiek, nie spojrzałem pod podłogę jakie było koło, zapomniałem, że różne wersje mają różną głębokość podłogi.. w tym co oglądałem podłoga wyraźnie przy oparciach była wyżej. W bagażniku miałem kartonowe pudełko i przy pierwszym ruszeniu zjechało do klapy i tam już zostało. Wyglądało to tak jak tutaj: http://pictures2.autotrader.co.uk/imgser-uk/servlet/media?id=6b71523c9b1c4325bc5d1b8400a62a58&width=800&height=600 Oglądałem jeszcze na szybko w sobotę w salonie nową astrę sports tourer w wersji elite, tak bez przejażdżki, to choć wyposażeniem kładzie forda na łopatki, to tam dopiero plastik kłuje w nozdrza! wyposażenie wręcz luksusowe np matrycowe światła i fotel z masażem zderzają się z takimi kwiatkami jak roletą bagażnika rodem z dużo gorszego auta, czy uchwytami do zamykania tylnych drzwi centralnie pod łokciem pasażera.. Fotele przednie naprawdę wygodne, ale reszta z ergonomią jakoś minęła się przy kasie. Ciekawe jak to się prowadzi. Większość testów wskazuje na poprawę względem mk4, ale i tak ponoć układ kierowniczy jest dość tępy i nie czuć tak dobrze drogi. No i hałas.. też ponoć szału nie ma, choć ogólny trend na mocowanie lusterek do drzwi pod szybą a nie w trójkącie szyby poprawia komfort akustyczny... pawel_l, skody octavie i superby w pierwszej kolejności cenię za miejsce do biegania w kabinie. Potem za bagażnik - zawsze pakowny i foremny, za rowiązania simply clever i za niezawodność. Nigdy mi się skoda nie zepsuła na drodze, never. przez blisko pół miliona km. Myślę, że Twoja octavia też sprawi Ci mnóstwo zadowolenia ;) pawel_l 25-04-2016, 23:01 Jak pisałem wcześniej miałem trochę podobny dylemat do Twojego (wypasiony Focus/"biedne" Mondeo) tyle, że (przy całej sympatii bo Focusami ponad 300kkm przejeździłem) Focusa odrzuciłem z racji małego wnętrza. I w rezultacie (choć teoretycznie wolałem Mondeo) to jak padło jednak hasło Octavia to przystałem bez szemrania- choć pewnie gdybym był bardziej przekonany postawiłbym na swoim. Więc będzie octavia Style DSG Amazing (m.in. biksenony) zamiast manuala Trend+GoldX. I zgadzam się z uwagą co do kierunkowskazów. Przede wszystkim bezpieczeństwo potem "dizajn". Pamietam jak kilkanaście lat temu zaczęły się pojawiać kierunkowskazy zabudowywane w przednich lampach i to w dodatku gdzieś w środku albo nawet na wewnętrznej krawędzi. A wszyscy byli przyzwyczajeni że kierunkowskaz jest w narożniku samochodu. Kiedyś sam się na to prawie dałem nabrać i mało brakowało żebym wyjechał gościowi wprost pod maskę. Touch'n'go 26-04-2016, 00:23 Jak pisałem wcześniej miałem trochę podobny dylemat do Twojego (wypasiony Focus/"biedne" Mondeo) tyle, że (przy całej sympatii bo Focusami ponad 300kkm przejeździłem) Focusa odrzuciłem z racji małego wnętrza. Jak przeładowałem swoje bambetle z tepee do focusa to drapałem się w łeb jak ja to zmieszczę. Zrobiłem mega selekcję i okazało się, że pół bagażnika jeszcze jest wolne. O ile na co dzień mi to starsza, są dni, że muszę przewieźć gabaryt i zaczyna się taniec szamana... składanie foteli.. wyciąganie wszystkiego ze środka... wiatr, deszcz, wilki wyją.. nie cierpię dewastować auto żeby zwyczajnie przewieźć coś niewymiarowego. Problem w tym, że mondeo jakoś drastycznie tego problemu nie rozwiąże, więc jego teoretyczna przewaga wielkości w praktyce nie ratuje mnie z opresji. Kilku kolegów ma Skody właśnie i ta nowa Octavia jest niezwykle pakowna. Wybrałeś ciekawe auto, rozumiem czemu szybko na nie przystałeś :) Jakiś czas temu spotkałbym się z amerykańcem na lewym pasie przez to, że miał z tyłu kierunkowskazy jako migające pozycyjne, myślałem że hamuje więc go myk lewym chcę minąć, a tu niespodzianka. Wiem, że u nich taka forma oszczędności jest dopuszczalna i sporo aut tak ma, ale dziwię się, że u nas są one dopuszczone do ruchu bez modyfikowania do żółtych, europejskich. Na stałe palące się przednie żółte kierunki, migające dopiero przy skręcie mi nie przeszkadzają. cattani75 26-04-2016, 06:13 Faktycznie - bagażnik kombi względem Mk4 zmalał. Haczyki w bagażniku to jakaś nieporadna próba wprowadzenia nowej funkcjonalności ale chyba z lat '30, kiedy pewnie ktoś zaczął o tym myśleć - ledwo jedno ucho reklamówki można wcisnąć. Haczyki w Skodzie chyba nie są objęte patentem? Układ kierowniczy też mi jakoś bardziej leżał w Mk4. Ale cała reszta - super! :-) No, oprócz słynnego u mnie spalania. ;-) siebek 26-04-2016, 06:15 Touch'n'go Rzeczywiście ta podłoga ze zdjęcia wygląda... dziwnie. Czy ja dobrze widzę, że tam jest garb zaraz za progiem? U mnie jest idealnie płasko i bardzo foremnie ale to tak jak już ktoś napisał - wszystko zależy od tego czy ma się zapas czy zestaw naprawczy. Odnośnie Focusa - jest to świetny samochód i spokojnie mógłbym takim jeździć ale tylko jeśli przesiadałbym się do niego z mniejszego samochodu niż Mk4 ;) Po Mk4 było mi po prostu bardzo ciasno w Focusie :) cattani75 26-04-2016, 06:20 Bo to chyba jest pełnowymiarowe koło i stad podłoga poszła w górę. To by wyjaśniało dlaczego zestawu szyn nie można mieć z pełnym kołem - bo pewnie listwa szorowałaby po podłodze. kaan1 26-04-2016, 06:56 Bagażnik ze spadkiem w stronę klapy? Pierwsze slysze. Mam kombi z zestawem naprawczym i podłoga jest idealnie płaska. Takiej samej ilości na nogi w drugim rzędzie nawet nie skomentuję ;) Sent from my SM-G900F using Tapatalk Jak to masz z zestawem naprawczym? Wyrzyciłeś dojazdówkę i wstawiłeś zestaw? Z cennika wynika, że dojazdówka to standard we wszystkich wersjach, natomiast zestaw naprawczy jedynie w hybrydzie. Za dopłatą można mieć pełną 16tkę ale wtedy chyba traci się na głębokości bagażnika:? Bump: Dobre spostrzeżenia bo bagażnik mniejszy niż w poprzedniku, podobnie z miejscem z tyłu. Fotele w trendzie jak siedziałem w salonie też wydawały mi się bardzo miękkie. Ale i tak nie żałuję, że nie kupiłem Octavii (bo nie ma wędrujących kierunkowskazów;)) Rzeczywiście bagażnik kombii mniejszy jak w Octaviach, ale jak to ktoś słusznie zauważył przez podwójną podłogę i wkładkę styropianową, która w zasadzie służy jedynie do przechowywania trójkąta i ewentualnej rolety po złożeniu. W sytuacjach kiedy potrzeba więcej pojemności (raz, dwa razy w roku?) wkładkę można wyciągnąć, a trójką dać wzdłóż,a płaskie rzeczy wrzucić pod podłogę i jest 100 litrów więcej :one: Przynajmniej jest dobra izolacja akustyczna, nie ważne czy z czy bez bagażu. W Octavi robiło się dużo ciszej po załadowaniu bagażnika:razz: na codzień tego luksusu nie ma Bump: Jak pisałem wcześniej miałem trochę podobny dylemat do Twojego (wypasiony Focus/"biedne" Mondeo) tyle, że (przy całej sympatii bo Focusami ponad 300kkm przejeździłem) Focusa odrzuciłem z racji małego wnętrza. I w rezultacie (choć teoretycznie wolałem Mondeo) to jak padło jednak hasło Octavia to przystałem bez szemrania- choć pewnie gdybym był bardziej przekonany postawiłbym na swoim. Więc będzie octavia Style DSG Amazing (m.in. biksenony) zamiast manuala Trend+GoldX. I zgadzam się z uwagą co do kierunkowskazów. Przede wszystkim bezpieczeństwo potem "dizajn". Pamietam jak kilkanaście lat temu zaczęły się pojawiać kierunkowskazy zabudowywane w przednich lampach i to w dodatku gdzieś w środku albo nawet na wewnętrznej krawędzi. A wszyscy byli przyzwyczajeni że kierunkowskaz jest w narożniku samochodu. Kiedyś sam się na to prawie dałem nabrać i mało brakowało żebym wyjechał gościowi wprost pod maskę. A tutaj akurat Mk5 kombii bez kierunków LED z tyłu ma zaletę. Przez lampy zachodzący z tyłu na bok i zwykłą żarówkę - kierunki bardzo dobrze widać i z boku i z tyłu. Przód i tak ma teraz kierunki w lusterkach Casprov 26-04-2016, 07:13 Witam :) Na dniach będę zamawiał MK5 i generalnie byłem nastawiony na kolor Mica Shadow Black. Jednak po rozmowie w jednym z salonów sprzedawca odradzał mi ten kolor gdyż podobno jest bardzo podatny na zarysowania a także NIE jest metalizowany. Czy może ktoś może podzielić się opinią na ten temat ? cattani75 26-04-2016, 07:16 Nie jest metalizowany, ale jest łaaaaaadny. :-) Czy jest łatwy na zarysowania? Nie wiem, bo... bałem się go myć na myjni automatycznej, bo podobno lakiery są słabe w Mk5. Pulse 26-04-2016, 10:49 Jak to niemetalizowany? Niemetalizowane były chyba tylko te podstawowe granatowy i biały. Reszta perłowa lub metaliczna. cattani75 26-04-2016, 10:56 Wiem, co mam. :-) Metalika tam nie widzę. :-) tomsiw 26-04-2016, 13:40 Co do myjni automatycznych, to ze swojego doświadczenia mogę zapewnić że lakieru nie zrywają :) Od sierpnia zeszłego roku myłem w ten sposób ze 20 razy i nie widzę absolutnie żadnych rys ani innych uszkodzeń lakieru. Myślę że uszkodzenia w myjni mogłaby spowodować jedynie szczotka drucianana. Co do kola zapasowego, to ja mam standardowe i jest to pełna 16-tka ale mam liftbacka. Oczywiście pojemność bagażnika mam większą niz w kombi :) Swoją droga to niesamowite jak maleńkie są te bagażniki w kombi! Wczoraj oddając samochód do serwisu pochodziłem po salonie i ciągle zadawałem sobie pytanie dlaczego w przypadku MK5 ludzie wybierają kombi. Zawsze mi się taka buda kojarzyła z większą pojemnością i zawsze też takie wybierałem ale w MK5 kombi? Bagażnik mniejszy, nadwozie brzydsze... No nie rozumiem:) Arthi2000 26-04-2016, 14:02 Zawsze mi się taka buda kojarzyła z większą pojemnością i zawsze też takie wybierałem ale w MK5 kombi? Bagażnik mniejszy, nadwozie brzydsze... No nie rozumiem:) Miałem dokładnie te same przemyślenia jak porównywałem w salonie kombi oraz liftback'a. Co więcej, o ile w MK4 bardziej mi się podobało nadwozie typu kombi, tak w przypadku MK5 role się odwróciły i liftback o wiele lepiej się prezentuje. Oczywiście to kwestia gustu... :) kruger 26-04-2016, 14:24 Od ponad 10 lat miałem tylko kombiaki. MK5 też miał być kombi ale jak porównałem bagażnik z HB, oceniłem wygląd zewnętrzny i dodałem 4 k PLN za kombi to wyszło, że lepiej kupić HB. Malenstwo8 26-04-2016, 14:44 Co do myjni automatycznych, to ze swojego doświadczenia mogę zapewnić że lakieru nie zrywają :) Od sierpnia zeszłego roku myłem w ten sposób ze 20 razy i nie widzę absolutnie żadnych rys ani innych uszkodzeń lakieru. Myślę że uszkodzenia w myjni mogłaby spowodować jedynie szczotka drucianana. Co do kola zapasowego, to ja mam standardowe i jest to pełna 16-tka ale mam liftbacka. Oczywiście pojemność bagażnika mam większą niz w kombi :) Swoją droga to niesamowite jak maleńkie są te bagażniki w kombi! Wczoraj oddając samochód do serwisu pochodziłem po salonie i ciągle zadawałem sobie pytanie dlaczego w przypadku MK5 ludzie wybierają kombi. Zawsze mi się taka buda kojarzyła z większą pojemnością i zawsze też takie wybierałem ale w MK5 kombi? Bagażnik mniejszy, nadwozie brzydsze... No nie rozumiem:) Pralkę przewieziesz, szafkę. Kombi jest bardziej ustawne bo jest kwadratowe. Linia dachu nie spada i szyby o kant lodówki nie wybijesz w klapie :) Ja wożąć np kartony mogę je ustawić pod sam dach i do samej klapy, w habecie już by mi się klapa nie zamknęła :) Zwróćcie uwagę na jeszcze jedna dużą zaletę Mondka - ładowność. Bodajże 670 -690 kg. To bardzo dobry wynik, dla porównania Honda Accord 430 kg :D Większośc aut oscyluje w granicach 500 - 590 kg. Touch'n'go 26-04-2016, 14:49 Ja wyboru nie mam, musi być kombi nawet jeśli ma mniejszą pojemność... Taka zasada i koniec :( a za te 4k byłby titanium bez dodatków albo chociaż LEDy do trenda... Ehh. Z tym metalikiem to dziwna sprawa, bo mamy obowiązek brać lakier metalik a większość kolegów ma Panther black albo te nowsze mica Shadow.. Mój tez jest Panther i faktycznie nic mu sie tam nie mieni prócz każdego ziarenka kurzu. Jestem zły bo choć stałem sie znów niewolnikiem myjni to czarny bardzo pasuje do tego auta i w żadnym innym kolorze nie wyglada tak dobrze :) o ironio.. Touch'n'go 26-04-2016, 14:59 Malenstwo8 , zgadza sie, kombi jest ustawniejszy i też wolę kombiaki. W kwestii mk5, 99% czasu mam zasuniętą roletę, wole żeby nikt mi nie zaglądał co przewożę, liczy się dla mnie bardzo pojemność do rolety. HB ma opadającą szybę, ale zanim by mi utrudniła życie, zdążył bym się nacieszyć głębszym bagażnikiem do półki ;) siebek , na podstawowym wyposażeniu wg cennika jest małe koło dojazdowe, za dopłatą pełne, jak zrobiłeś, że masz tylko zestaw naprawczy? Na skandynawii są inne opcje? tomsiw 26-04-2016, 15:02 ... i szyby o kant lodówki nie wybijesz w klapie :.... Ja nie wybiję, bo mi pralka wejdzie do bagaznika bez problemu :) Pewnie trochę się droczę ale i tak uważam że bagażnik w kombi to kpina :) Voldemord 26-04-2016, 15:13 Jestem zły bo choć stałem sie znów niewolnikiem myjni to czarny bardzo pasuje do tego auta i w żadnym innym kolorze nie wyglada tak dobrze :) o ironio.. O nie nie nie! Frozen White z przyciemnianymi szybami rządzi w MK5:619: siebek 26-04-2016, 15:40 kaan1 Touch'n'go No to nieźle... Mam zestaw naprawczy i jak zamawiałem samochód nawet nie było opcji żeby wziąć koło zapasowe w jakimkolwiek rozmiarze. Teraz widzę, że w obecnym Norweskim cenniku opcjonalnie, za dopłatą jest dojazdówka ;) Tak jak napisane wcześniej przez kogoś - bagażnik można bardzo łatwo pogłębić wywalając ten styropian - sam byłem w szoku ile się tam miejsca zrobiło po takiej operacji. W dodatku mając zestaw naprawczy nie trzeba nigdzie upychać dojazdówki ;) goodi 26-04-2016, 16:07 O nie nie nie! Frozen White z przyciemnianymi szybami rządzi w MK5:619: O nie nie nie! White Platinum only. Z przyciemnianymi szybami ofkorz :D kruger 26-04-2016, 16:21 Kupować kombi, żeby pralkę przewieźć, nieźle. Taniej jednak wyjdzie bagażówkę zamówić. Chyba, że ktoś wpadł na pomysł biznesu z mobilną pralnią. Ale wtedy to Transit chyba lepszy? cattani75 26-04-2016, 16:52 Do kombi łatwiej się wkłada np. wózek. A Panther Black w Mk4 był metalikiem. Tu nie był? Czyli od początku Mk5 to był ten sam niemetaliczny lakier, tylko po jakimś czasie panowie się zorientowali, że warto zmienić nazwę. :-) Rothmans 26-04-2016, 17:13 Panowie : jak się nie ma co lubi to się lubi co się ma:) Audi ma inne zdanie w temacie kierunkowskazów dynamicznych - są bezpieczniejsze https://pl-pl.facebook.com/AudiPL/videos/583423141683223/ Czy wystarczy, że opel nazwał ledy matrycowymi i już są lepsze od fordowskich ? Potrafi ktoś to porównać i uzasadnić? Kombi to samochód do pracy i zawsze miałem kombi ale mk5 w kombi mi sie po prostu mniej podoba. Gabaryty przewożę busami i bardzo rzadko. Biały kolor bez perły to mi się z przedstawicielem handlowym kojarzy i tylko dlatego odpada ale bardzo mi się podoba:) - z perłą bardziej. kaan1 26-04-2016, 18:09 Styropian w kombii zajmuje 100 litrów (1mx1mx10 cm). Po dodaniu do katalogu wychodzi 600 litrów! Można wykorzystać miejsce pod pokrywą, ale również pokrywę można złożyć i robi się znacznie głębiej - jeśli potrzeba. Jeśli wozi się większą ilośc bagażu okazjonalnie (jak ja) to jest to o co dokładnie chodzi. Na codzień praktyczność - płaska powierzchnia, brak progu do załadunku, miejsce na roletę. Płaska powierzchnia po złożeniu siedzeń. Dodatkowo, moim zdaniem, lepsze wykończenie bagażnika w kombii niż w HB. Ja kupiłem kombii z jeszcze innego powodu. Rosła osoba na tylnym siedzeniu ma odczuwalnie więcej miejsca na głowę. W HB jest klaustrofobicznie, a fryzura szoruje po podsufitce juz jak się ma 180-182 cm Widoczność do tyłu też jest lepsza w kombii. Touch'n'go 26-04-2016, 18:51 Czy wystarczy, że opel nazwał ledy matrycowymi i już są lepsze od fordowskich ? Potrafi ktoś to porównać i uzasadnić? Fordowskie zmieniają kształt wiązki, ale nie mają wygaszania sekwencyjnego, wszystkie LEDy świecą cały czas. Zmienia sie tylko zasięg i skupienie. W Oplu jest w każdym reflektorze oprócz wiązki zasadniczej jest 7 ledów świecących powyżej profilu świateł mijania czyli jak długie i każdy led odpowiada za segment "horyzontu" i jest pojedynczo lub grupowo wygaszany żeby nie oślepiać innych aut... Efekt taki, ze jak z przeciwka jedzie auto to nie wyłączają się długie tylko robi się wcięcie w miejscu auta z przeciwka a reszta, pobocze itd są nadal oświetlone. To wcięcie podąża za autem, czy to jest auto z przeciwka czy auto przed nami, wcięć może być kilka i rożnych rozmiarów. Takie cudeńko, wg mnie genialne. Kolejny krok od adaptacyjnych ledów w formie znanej z forda. Te z Forda tez są świetne, ja bym się nawet z adaptacyjnych ksenonów cieszył bardzo. siebek 26-04-2016, 19:14 Matrycowe LEDy to genialna sprawa - przynajmniej na filmikach ;) Nie wiem jak to działa podczas normalnego użytkowania, bo w sumie przedtem prócz Audi nikt chyba tego nie oferował. Zastanawia mnie czy Opel był w stanie dopracować te światła na tyle żeby konkurowały z tym co prezentuje Audi. Voldemord 26-04-2016, 19:17 O nie nie nie! White Platinum only. Z przyciemnianymi szybami ofkorz :D Grunt, że nie czarny :D Może być White Platinium :one: cattani75 26-04-2016, 19:51 Czarny jest piękny! Wczoraj umyłem, to wiem! :-D qlszef 26-04-2016, 20:05 Tak czytam co koledzy piszą i mam wrażenie, że czasem szukamy dziury w całym:) Faktycznie MKV jest z tyłu ciaśniejszy od MKIV, Bagażnik także jest mniejszy. Czy ktoś decydując się na MKV na prawdę o tym nie wiedział? Wiadomo, że Superb jest przepastne. Superb ma także w opcji 3 strefową klimę. Pasek ma 3 strefowa klimę w standardzie. Z jakiegoś powodu każdy z nas jednak wybrał MKV:). Ci, którzy z różnych powodów nie mają lub nie będą mieli MKV, wytykają mu różne minusy aby usprawiedliwić przed sobą wybór, lub konieczność posiadania innego auta. I to jest w pewien sposób naturalne;) Ja kiedyś kupując MKIV wmawiałem sobie, że 1.8 TDCI mi wystarczy. Faktycznie wystarczył ale w głębi duszy bardzo bym chciał 2.2 TDCI ale budżet nie pozwolił. Poza tym wtedy przesiadałem się z Renault Thalia więc przeskok był ogromny i praktycznie "goły" MKIV cieszył mnie niesamowicie. Pewnie teraz przechodząc z takiej Thalii do MKV Ambiente również miałbym efekt "wow". I tu chciałem nawiązać do czegoś innego.....gdybym z Thalii przechodził do Focusa, było by pewnie super jednak przykładowo przechodząc z MKIV do Focusa nawet Titanium to jednak ja mam poczucie że jestem segment niżej. Tak jak napisał chyba Siebek, w Foce jest po prostu ciaśniej i moim zdaniem wyraźnie ciaśniej. Jakość materiałów w Focusie chyba faktycznie nie odbiega specjalnie od Mondeo, jednak ilość miejsca to zdecydowanie 1:0 dla większego forda. Co do narzekania na wspomnianą wyżej mniejszą ilość miejsca w MKV w stosunku do MKIV......no Panowie, gdyby każda generacja miała być większa to za 20 lat kolejna generacja Fiesty musiała by osiągnąć wymiary dzisiejszego Mondka a sam Mondek.........rozmiary dawnego Chevroleta Caprice? Ile tak na prawdę ten MKIV miał więcej tego bagażnika, bo już nie pamiętam? 50L? Może faktycznie był ustawniejszy, nie zaprzeczam. Ale jeśli ktoś potrzebuje prawie ciężarówki to może po prostu MKV nie jest dobrym wyborem? Co gorsza, żadna zwykła osobówka nie będzie zadowalała, więc może Transit Turneo? Co do bicia na głowę wyposażeniem przez Astrę V......no ok, te światła matrycowe jeśli działają tak jak zostało to tu opisane, to faktycznie mają przewagę nad ledami Forda, ale już masaż to u mnie jak najbardziej jest:) więc taka astra o ziemię mną nie rzuci. kaan1 26-04-2016, 20:45 Technologia Opla Intellilux to chyba to samo co było w Audi. Lampa jako cała może mieć regulowaną wysokość ale segmenty nie przekręcają się w zakrętach. Audi nawet o tym wspomina, że nie ma mechanizmu mechanicznego. Widać to też na filmie Opla, gdzie kręcenie kierownicą nie przesuwa wiązki a tylko wygasza i zapala elementy. https://www.youtube.com/watch?v=JcgeLEa8Avk W światłach Forda efekty zmiany kierunku świecenia całego snopa światła jest znacznie wyraźniejszy i w zakrętach moim zdaniem działa to lepiej. Coś za coś Voldemord 26-04-2016, 21:40 Czarny jest piękny! Wczoraj umyłem, to wiem! :-D Ale czarne dużo palą :D cattani75 26-04-2016, 21:49 Tylko kombi! :-P Touch'n'go 26-04-2016, 21:58 Pewnie za jedne i drugie światła odpowiada firma hella, ewentualnie valeo. Zespół led matrycowych nie skręca, bo to jest dopełnienie jak długie, skręca zespół soczewkowy świateł krótkich. Jakby ledy "długich" nie świeciły to byłoby lepiej widać jak skręcają te mijania. W fordowskich jak jedziesz na długich to snop długich tez skręca? Nie bronię Opla, bo z tą astrą było więcej rozczarowań niż sensacji, ale światła mi się podobają bardzo. Qlszef, to prawda ze jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma, jest budżet i kilka opcji do wyboru, każda ma swoje plusy i minusy, polemika nie kręci sie wokół tego na co nas nie stać i nigdy nie będziemy mieli, tylko na racjonalizowaniu pewnych wyborów. Zostałem niejako zmuszony do focusa bo trafiłem auto po kimś, gdybym wybierał to uparty byłem na mondka. Teraz jak poznałem i nieco przywykłem do focusa to myśle nad tym, czy jestem skłonny przy nim zostać mając w zamian tonę dodatków, czy zrealizować pierwotny plan i mieć większe piękniejsze cichsze auto bez wodotrysków. O ile mam w nosie czy antenka jest płetwa rekina czy dziub rybitwy, o tyle automat czy światła to funkcje bezpośrednio poprawiające komfort. Malenstwo8 27-04-2016, 07:03 Miałem poprzednie Mondeo czarne - Black Panther. Kolor był extra...przez 2 godziny po umyciu. Widać było każdą ryskę, odprysk. Po 3 dniach jeżdżenia auto wyglądało jak droga szutrowa, ale przyznaję czarny to piękny kolor do auta. cattani75 27-04-2016, 07:27 Ja miałem 7 lat, 140000km i wyglądał spoko. Ale nie jeździłem po szutrze. :-) Malenstwo8 27-04-2016, 09:53 Ja miałem 7 lat, 140000km i wyglądał spoko. Ale nie jeździłem po szutrze. :-) Rozważałem czarny dla MK5, ale stwierdziłem, że już mam dosyć mycia auta co tydzień :) piotrek305 27-04-2016, 10:02 Rozważałem czarny dla MK5, ale stwierdziłem, że już mam dosyć mycia auta co tydzień :) ja mam jasny i myję co tydzień :) cattani75 27-04-2016, 10:03 Ja myłem kilka razy w roku. Czyli czarny lepszy. ;-) fabi76 27-04-2016, 11:04 Panowie ja posiadam Phanter Black i u mnie w słońcu wyraźnie widać błyszczące drobinki, więc lakier metalic. cattani75 27-04-2016, 11:08 Panther Black tak. Mica Shadow Black - nie. Voldemord 27-04-2016, 11:22 Panowie ja posiadam Phanter Black i u mnie w słońcu wyraźnie widać błyszczące drobinki, więc lakier metalic. Na moim Frozen White co chwilę mienią się drobinki, tylko takie brązowe lub szare, w zależności co z drogi spadnie. Dodatkowo mój lakier jest taki magiczny, że po myciu już się nie mieni, aż do następnego przejazdu po zakurzonych drogach :D Luki27 27-04-2016, 11:44 Na moim Frozen White co chwilę mienią się drobinki, tylko takie brązowe lub szare, w zależności co z drogi spadnie. Dodatkowo mój lakier jest taki magiczny, że po myciu już się nie mieni, aż do następnego przejazdu po zakurzonych drogach :D Czyli dobry kolor wybrałem. Im brudnejszy tym ładniej wygląda? ;) Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Voldemord 27-04-2016, 12:29 Czyli dobry kolor wybrałem. Im brudnejszy tym ładniej wygląda? ;) Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Nie, że brudniejszy tylko magiczny. Im dłużej od ostatniego mycia, tym więcej kolorów będziesz miał. Od białego, przez szary, po czarny :) Takie 3 w 1 :D P.S. Przed chwilą bawiłem się konfiguratorem nowego Forda GT. To jest bryka :D |