latar
06-10-2015, 14:56
W MK4 była schowana po tapicerką poniżej schowka pasażera. Na pierwszy rzut oka niewidoczna.
Zobacz pełną wersję : Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna Strony :
1
2
3
4
[5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
latar 06-10-2015, 14:56 W MK4 była schowana po tapicerką poniżej schowka pasażera. Na pierwszy rzut oka niewidoczna. qlszef 06-10-2015, 20:21 apropo VIGNALE - w salonie mówią że to całkiem inne auto. Ciekawe. Moim zdaniem troche lipa. Ja czekam na odbiór ale jeszcze mam możliwość zmiany. Moja wersja MKV jest dość dopasiona i do ceny VIGNALE już bardzo blisko. Tzn chodzi mi o moją cenę po rabatach w stosunku co ceny katalogowej vignale. Dlatego postanowiłem sprawdzić co i jak. Pod koniec października pierwsze sztuki VIGNALE będą w salonach to się zobaczy ale.......czemu taki vignale nie ma navi w standardzie? Nie ma też SONY PREMIUM, nie ma czujnika martwego pola i czegoś tam jeszcze. Podobno mają być całkiem inne (lepsze) fotele i (to już widać na foto) ma być deska rozdzielcza pokryta skórą (pewnie eko). No ale w takim układzie mój MKV będzie o niebo lepiej doposażony niż ten VIGNALE. Oczywiście vignala też można tak doposażyć ale......dojdziemy do 180 tysi ponieważ na vignale nie ma rabatów (jeśli już to symboliczne na firmę. Pytałem o to telefonicznie we wszystkich sześciu salonach) Tak więc ja im podziękuję za takie premium. Biore zwykłego;) biner 06-10-2015, 21:10 Poczekaj jak nie będą kupować rura im zmięknie i zaczną rabatowac. danielr 06-10-2015, 21:10 Wrzucam moje 3 grosze na temat powyższych tematów :) 1. Ledy vs. xenony: miałem w mkIV xenony ze statycznym doświetlaniem zakrętów, teraz mam ledy. + LEDy mniej się grzeją a więc odbłyśniki nie będą się tak wypalały - możecie poszukać na tym forum jak ludzie kombinowali z usprawnianiem 6-7 letnich reflektorów w mkIV. + w LEDach generowane światło jest subiektywnie jaśniejsze. W nocy jeździ się naprawdę super + kształowanie wiązki i płynne doświetlanie zakrętów jest OK ale moim zdaniem w mkIV statyczne doświetlanie zakrętu było lepsze (światło padało pod innym kątem i więcej było widać) + "długie"/drogowe są w LEDach słabsze niż w bixenonach. + kasa: w MkIV po ok. 200 tys. km wykończyłem od nowości oryginalną fabryczną żarówkę xenonową. Zaczęła przygasać w czasie jazdy. Wymiana obu żarówek na porządne osramy to ok. 600-800 pln z tego co pamiętam. Wypadało to po chyba 6 albo 7 latach eksploatacji auta. Wyszło mi, że bixenony vs. H7 przy założeniu wymiany 1-2 markowych żarówki H7 rocznie to mimo wszystko xenony wypadały trochę drożej. No ale wtedy zawsze karmiłem się tekstem, że hohoho nie porównujmy xenona do h7 :) Teraz trochę boję się pomyśleć co będzie gdy padną LEDy w moim mkV (a paść mogą). A ASO pewnie już się nie może doczekać, bo to pewnie kosztuje tyle co pensja kierownika serwisu... 2. ACS - celowo tego nie zamawiałem do mondeo ponieważ mam to w focusie i szczerze mówiąc nie polecam... Wg mnie ACS zadziała dobrze przy idealnych warunkach pogodowych, w super oświetleniu oraz gdy przeszkoda jest w jakimś ultra "oczojebnym" kolorze kontrastującym z otoczeniem. Wtedy zgoda - system się spisze, ale takie warunki rzadko się zdarzają. Tak szczerze mi ten system włączył się raz w życiu gdy wróciłem z myjni i chciałem podjechać dość sprawnie i szybko pod drzwi własnego garażu, mając doskonale wyczute gabaryty samochodu i miejsca... 3. Vignale - dla mnie to jest nieporozumienie. Samochód z jednej strony stara się kształtem uchodzić za produkt dynamiczny i sportowy, stara się zrywać ze stateczną elegancją i raczej ma trafiać do odbiorcy w średnim wieku a z drugiej strony pojawia się z delikatnie mówiąc metroseksualną pikowana w krateczkę tapicerką z jakiejś tam lepszej skórki - równie dobrze mogliby mu jeszcze koronę założyć na dach. Karety ani bentleya w ten sposób z niego nie zrobią i tak. W tym segmencie raczej stawiałbym na produkt premium poprzez zastosowanie materiałów premium ale spójnych z wizerunkiem - np. więcej nieudawanego aluminium, lepsze jednostki napędowe, może coś więcej w software (choćby jak w BMW wyświetlanie bieżącej generowanej mocy silnika lub wyświetlanie aktualnej prędkości cyfrowo na wyświetlaczu - wtedy pozostałych by skręcało z zazdrości , że nie mają tego co vignale). A oni poszli w pikowaną krateczkę i próbują dobierać się do levelu w który i tak za prędko nie wejdą. Rothmans 06-10-2015, 23:26 Prędkość po małym modzie może w mk5 byc wyświetlana cyfrowo na desce - na środku prędkościomierza. biner 07-10-2015, 18:01 Z której strony tej śrubki byś nie stanął to z punktu widzenia operatora śrubokręta zawsze będzie w prawo:) Analogicznie jak z dupą, zawsze z tyłu:mrgreen: Zaznaczylem sobie kreskę w garażu i pokrecilem śrubka ale nic się nie zmienialo nawet po 2 obrotach. Bump: Dobra dalem dwa obroty i poszly mayak 07-10-2015, 18:20 Może nie tą śrubka? Pewno są dwie- jedna reguluje w pionie a druga w poziomie biner 07-10-2015, 19:45 Jest jedna plastikowa na śrubokręt krzyżakowy. Bump: Jest jedna plastikowa na śrubokręt krzyżakowy. Rothmans 07-10-2015, 20:02 Jest jedna plastikowa na śrubokręt krzyżakowy. Bump: Jest jedna plastikowa na śrubokręt krzyżakowy. Dokładnie tak to działa - ale warto podjechać do serwisu z urządzeniem i skorzystać z przyrządu co by za wysoko nie biły. kruger 07-10-2015, 20:02 Z kolegą Rothmansem byliśmy w ASO, sprawdzili nam ustawienie wysokości świateł. Dodam, że obydwaj podwyższyliśmy wcześniej sobie sami o ok. pół obrotu. Spokojnie można było je jeszcze podnieść i to sporo. Komputer nie był do tego potrzebny, tylko i wyłącznie śrubokręt i skrzynka którą każdy diagnosta ma. Jest też nowa aktualizacja SYNC2, niestety nie udało się wgrać bo wszystkie ASO świata ciągną to z jednego, amerykańskiego serwera i się zatkał. Obydwaj narzekamy na dziwne buczenie przy dużych prędkościach i bocznym wietrze. Najprawdopodobniej przyczyną jest uszczelka drzwi tylnych. Nie przylega do słupka B i jest duża szpara, powodująca wdzieranie się powietrza do wnętrza. Czekam na sprowadzenie uszczelek i w przyszłym tygodniu montaż. Jak to pomoże Rothmans jedzie następny. boncio 07-10-2015, 20:13 Oglądałem Vignale na żywo (stoi w Łodzi) i moim zdaniem wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach, zwłaszcza fotele. Wyglądają nowocześnie nie jak stara kanapa. Deska obszyta skórą z widocznymi przeszyciami, ale tylko góra, dół nadal twardy plastik jak w zwykłym. Poza tym, innym grillem, dodatkowymi chromami jak trochę lepsze mk5... pedroso 07-10-2015, 20:23 Czy sync co pewien czas sam wam sie diagnozuje czy nie? U mnie juz trzy razy . Foto przykladowe ale sync 2 chyba innego logo nie ma niż sync . Kanopus 07-10-2015, 20:39 Temat hałasu przy dużych prędkościach i bocznym wietrze jest znany. Na niemieckim forum jest już wątek na ten temat: http://www.motor-talk.de/forum/geraeusch-ab-160km-h-mit-video-t5388275.html mieszkam nad morzem i przy sztormowej pogodzie i prędkości powyżej 150 daje się to odczuć. pedroso 07-10-2015, 20:47 Tego vignale to mogli taurusa wprowadzić by było coś niby innego jacek-k-wawa 07-10-2015, 21:02 Z kolegą Rothmansem byliśmy w ASO, sprawdzili nam ustawienie wysokości świateł. Dodam, że obydwaj podwyższyliśmy wcześniej sobie sami o ok. pół obrotu. Spokojnie można było je jeszcze podnieść i to sporo. Komputer nie był do tego potrzebny, tylko i wyłącznie śrubokręt i skrzynka którą każdy diagnosta ma. Jest też nowa aktualizacja SYNC2, niestety nie udało się wgrać bo wszystkie ASO świata ciągną to z jednego, amerykańskiego serwera i się zatkał. Re: światła i ich ustawienia. Tutaj trochę trzeba uważać na fukcję zmiennej geometrii wiązki - jak się nie ustawi kierownicy dokładnie na wprost to swiatła mogą być nieco 'przekoszone' i wtedy ustawianie ich na przyrządzie typu 'skrzynka do ustawiania świateł' nie ma sensu. Właśnie chwilę temu na talkford.com pojawił się ciekawy wpis dotyczący tej funcjonalności 'machania' światłami. Aż pobiegłem do garażu żeby to zweryfikować i faktycznie potwierdzam - w położeniu przełącznika świateł na auto wiązka świateł porusza się wraz z kręceniem kierownicą (i zapewne też wtedy zmienia geometrię w zależności od prędkości) ale w położeniu manualnego włączenia świateł mijania całe to machanie swiatłami już nie działa i nasze LEDy działają jak zwykłe, statyczne lampy. Swoją drogą to dość ciekawe i epokowe odkrycie, nigdzie w instrukcji nie znalazłem (ale może źle szukałem...) że w jak ustawię światła manualnie to nie mam 'adaptacyjnych'. No ale to nie jedyny zarzut w stosunku do instrukcji. Re: aktualizacja SYNC2. W ogóle nie rozumiem dlaczego my w Europie jesteśmy traktowanie przez Forda jak klienci drugiej kategorii. W stanach po prostu rejestrujesz samochód na stronie forda i samodzielnie ściągasz aktualizacje i samodzielnie instalujesz (tak po prostu, z pen'a USB). Czyżby Ford zakładał, że jesteśmu głupsi i nie damy sobie z tym rady? Dla dociekliwych dodam że Fordowska strona z aktualizacjami SYNC jakoś nie chce akceptować VIN-ów samochodów europejskich, a VIN jest potrzebny do rejestracji. Na jednym z forów znalazłem link z najnowszą aktualizacją SYNC2 która się nazywa Gen2v38build15128updatepackageNARev1. Mam ją ściągnietą ale nie mam pewności czy to zadziała w Europejskiej wersji Mondka. Może któryś z kolegów ma tutaj jakieś sprawdzone informacje od kolegów zza wschodzniej granicy? Mayak? Tedi? Może warto opracować jakąś forumową metodę omijania konieczności wizyty w ASO i proszenia się o ta aktualizację? W końcu chodzi o radio a nie o aktualizację jakiegoś ABS'a lub innego systemu od którego zależy bezpieczeństwo samochodu. kruger 07-10-2015, 21:36 Wpadliśmy na to, że światła trzeba ustawiać na pozycji "mijania" a nie na "auto" więc powinno być ok. Poza tym problem ze skręconymi kołami byłby raczej przy ustawianiu świateł w pozycji horyzontalnej. Aktualizacja SYNC2 to chyba nie tylko radio. Może dotyczyć także klimatyzacji, nawigacji, telefonu itp. Niemniej to też nie są elementy bezpieczeństwa więc też nie rozumiem dlaczego nie możemy zrobić tego sami. Nie mówiąc już o tym, że funkcjonalność SYNC (My Ford Touch) w USA jest dużo bardziej rozwinięta o dodatki o których w Europie możemy pomarzyć. Wrzucałem jakiś czas temu filmik o tym. Kanopus, śledzę ten watek u Niemców. Kiedy Twoje auto zostało wyprodukowane? Problem szumów dotyczy chyba tych pierwszych egzemplarzy. Skoro jest więcej aut z tą wyjątkowo upierdliwą i trudną do zdiagnozowania usterką to chyba należy oddzielny wątek już zakładać. jacek-k-wawa 07-10-2015, 22:03 Wpadliśmy na to, że światła trzeba ustawiać na pozycji "mijania" a nie na "auto" więc powinno być ok. Poza tym problem ze skręconymi kołami byłby raczej przy ustawianiu świateł w pozycji horyzontalnej. Aktualizacja SYNC2 to chyba nie tylko radio. Może dotyczyć także klimatyzacji, nawigacji, telefonu itp. Niemniej to też nie są elementy bezpieczeństwa więc też nie rozumiem dlaczego nie możemy zrobić tego sami. Nie mówiąc już o tym, że funkcjonalność SYNC (My Ford Touch) w USA jest dużo bardziej rozwinięta o dodatki o których w Europie możemy pomarzyć. Wrzucałem jakiś czas temu filmik o tym. Kanopus, śledzę ten watek u Niemców. Kiedy Twoje auto zostało wyprodukowane? Problem szumów dotyczy chyba tych pierwszych egzemplarzy. Skoro jest więcej aut z tą wyjątkowo upierdliwą i trudną do zdiagnozowania usterką to chyba należy oddzielny wątek już zakładać. W temacie SYNC i funkcji (nie) dostępnych u nas mam jeszcze jeden temat związany tym razem z serwisem gracenote. Wygląda, że to chyba u nas jest to zainstalowane (przynajmniej tak twierdzi sync na ekranie w którym pokazuje wersje modułów oprogramowania) tyle tylko, że jakoś nie udało mi się do tej pory zaobswerować jakichkolwiek oznak zycia tej funkcji. A czego się bym spodziewał? No np funkcji opisanej tutaj: https://owner.ford.com/how-tos/sync-technology/myford-touch/music-and-media/how-to-use-gracenote-to-provide-cover-artwork-for-your-media.html?fmccmp=myfordmag-site-MFPR0515ERT czyli w skrócie - wyświetlenia okładki i nazw utworów przy odtwarzaniu zwykłej (bez CD-TEXT) płyty CD albo z jakichś nie-otagowanych MP3. Próbowałem na rożne sposoby, podłączyłem nawet SYNC do mojego domowego wifi w nadziei, że sobie coś może musi 'dociągnąć' z sieci ale dalej nic. Czy ktoś się tym bawił z jakimiś sensownymi wynikami? Mam samochód z lipcowej produkcji i nie mam (albo jeszcze nie odkryłem...) problemu hałasu przy dużych prędkościach. pedroso 08-10-2015, 06:54 Tyle wiem na razie z tego że Gracenote kiedy włączysz tą funkcje to kiedy odtwarzam z pendriva to indeksuje utworu na wykonawców,albumy,utwory,gatunki muzyczne i kompozytorów itd. Bez funkcji aktywnej np. Avicii pokazuje okładkę albumu a z aktywną funkcją Gracenote pokazuje Dance jacek-k-wawa 08-10-2015, 10:38 Tyle wiem na razie z tego że Gracenote kiedy włączysz tą funkcje to kiedy odtwarzam z pendriva to indeksuje utworu na wykonawców,albumy,utwory,gatunki muzyczne i kompozytorów itd. Bez funkcji aktywnej np. Avicii pokazuje okładkę albumu a z aktywną funkcją Gracenote pokazuje Dance Hm.... U mnie indexuje nawet jak mam tą funkcję wyłączoną. Ponieważ mam dużo muzyki na karcie SD (tak z 10GB) to widze dokładnie jak to indeksowanie przebiega, bo zabiera to dobrych pare sekund . I rezultat (w moim przypadku przy wyłączonym gracenote) jest dokładnie taki jak u ciebie - podział na wykonawców, albumy etc. Ale żadne dodatkowe dane (brakujące nazwy utworów czy okładki) się nie pojawiają, niezależnie czy gracenote jest włączony czy nie - jest wyświetlane tylko to co jest w tagach empetrójek. Czyli jak MP3 nie ma w tagach okładki albumu to ona się nie pojawi, nawet jak włączę gracenote. Generalnie w sprawie indexowania SYNC czasem mnie zaskakuje. W sposób oczywisty rozpoczyna indeksowanie po włożeniu kart SD z muzyką (i tutaj nie ma zaskoczenia - musi 'zobaczyć' co jest na karcie i sobie to 'poukładać') ale czasem zachowuje się jakby przy odpalaniu samochodu dostawał jakiegoś resetu i mimo, że karta cały czas jest w slocie i nie była wyjmowana to rozpoczyna indeksowanie i gra przypadkowy utwór (ciekawe jest to że w większości przypadków jest to ten sam utwór - może po prostu pierwszy w systemie plików?) Wydaje mi się, że chyba jeszcze parę aktualizacji SYNC 2 nas dzieli od stanu, który można by uznac za w miarę akceptowalny. Kanopus 08-10-2015, 10:41 Kanopus, śledzę ten watek u Niemców. Kiedy Twoje auto zostało wyprodukowane? Problem szumów dotyczy chyba tych pierwszych egzemplarzy. Skoro jest więcej aut z tą wyjątkowo upierdliwą i trudną do zdiagnozowania usterką to chyba należy oddzielny wątek już zakładać. U mnie pojawia się to sporadycznie, przy wyjątkowo mocnym wietrze i wysokich prędkościach. A nawet wtedy nie utrzymuje się długo. Dosłownie chwila. Więc nie jest to dla mnie problem. Oczywiście nie powinno się to zdarzać w ogóle. Na razie nie zgłaszałem tego a ASO. Auto wyprodukowane w lipcu br. biner 09-10-2015, 15:38 Wracając do kół zimowych to sprzedawca poinformował mnie że do mojego silnika są dwie opcje 16" i 18" a 17" nie ma w specyfikacji dla tego silnika i mogą mi założyć ale w razie w nie biorą odpowiedzialności. Oczywiście zaproponowali mi gotowe zestawy jakie są w ofercie. Rothmans 09-10-2015, 17:39 Ja dostałem dzisiaj propozycje kół zimowych do mojego auta: -Opona marki Semperit Speed-Grip2 215/60 R16 99H XL + felga aluminiowa (wzór 10 ramienny jak w hybrydach) + czujnik monitorujący ciśnienie w oponach kosztuje 952 zł brutto/szt. -Michelin 235/50 R17 100V Alpin PA4 812,8 zł brutto / szt. Continental 235/50 R17 ContiWinterContact 859 zł brutto / szt. Pirelli 235/50 R17 Winter 240 895,5 zł brutto / szt. W rozmiarze 17" dostępne są felgi:wymienione 4 rodzaje, Cena każdej z felg to 747 zł brutto / szt. Należy także doliczyć koszt czujników monitorowania ciśnienia w oponach - 150 zł za sztukę. Zatem w najtańszym wariancie (czyli z oponą Michelin) kompletne koło kosztuje 1709 zł brutto / szt. Trochę mnie te ceny zmartwiły. pedroso 09-10-2015, 18:26 Wracając do kół zimowych to sprzedawca poinformował mnie że do mojego silnika są dwie opcje 16" i 18" a 17" nie ma w specyfikacji dla tego silnika i mogą mi założyć ale w razie w nie biorą odpowiedzialności. Oczywiście zaproponowali mi gotowe zestawy jakie są w ofercie. Nie że nie istnieją tylko sprzedawca nie posiadał w ofercie bo ja mam zimówki michelin pilot '17 zgodne z homologacją keiw 09-10-2015, 18:49 Ja dostałem dzisiaj propozycje kół zimowych do mojego auta: .... Oferta Forda na opony sezon zimowy 2015/2016 jest tu: http://www.ford.pl/cs/ContentServer?cid=1205082163268&pagename=0_Wrapper&childpagename=PLPL1_ENGInE%2FLayout4&c=Page Pdf: http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22Oferta _kol_zimowych.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214510217395&blobkey=id weuek 09-10-2015, 18:53 Oferta Forda na opony sezon zimowy 2015/2016 jest tu: http://www.ford.pl/cs/ContentServer?cid=1205082163268&pagename=0_Wrapper&childpagename=PLPL1_ENGInE%2FLayout4&c=Page Pdf: http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22Oferta _kol_zimowych.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214510217395&blobkey=id A kto w miarę rozsądny, szanujący efekt swej pracy (czyli zarobek) kupuje opony w aso? Ja nie znam takich ludzi. Na przykład, z tych tańszych to hankook 205/55 R16 91 H jest 50-60 zł tańszy gdzie indziej niż w fordzie. To przynajmniej 200 zł stracone na komplecie. biner 09-10-2015, 19:45 Ja dostałem dzisiaj propozycje kół zimowych do mojego auta: - Zatem w najtańszym wariancie (czyli z oponą Michelin) kompletne koło kosztuje 1709 zł brutto / szt. Trochę mnie te ceny zmartwiły. To lepiej za 1616 brać 18" z michelin alpin PA4 osobno jakbyś chciał kupić to drożej niż w aso. Felga 18" ASO 1014 zł brutto po rabacie czujniki komplet 551zł brutto opona michelin poza ASO najtaniej za 650 zł brutto czyli w ASO w komplecie wychodzi taniej. keiw 09-10-2015, 19:47 Tak wiem. Odniosłem się tylko do posta kolegi Rothmans pokazując, że to promocja globalna i we wszystkich ASO składają takie oferty. Ja akurat dziś pytając o czujniki ciśnienia dostałem również propozycję z tej oferty. To, czy ktoś skorzysta pozostaje już indywidualnym wyborem ;) biner 09-10-2015, 20:22 cholera 6400 to trochę kasy jest a 16" wsadzę do będzie wygladalo jak wóz drabiniasty na balonach optymalnie by bylo 17" ale różnica kompletując poza aso wychodzi prawie tyle co 18" Bump: najgorsze jest to że nie mogę wydębić dodatkowego rabatu, no chyba że się skrzykniemy i zakupimy grupowo może wtedy dało by się coś wynegocjować Bump: Nie że nie istnieją tylko sprzedawca nie posiadał w ofercie bo ja mam zimówki michelin pilot '17 zgodne z homologacją ale z felgami czy same gumy ??? siebek 09-10-2015, 20:57 Śmieszne jest to, że komplet 17" z czujnikami i oponami w ASO kosztuje w Polsce tyle co w Norwegii... Mimo wszystko szedłbym w 17". Widziałem hybrydę na 16stkach i wyglądało to dość śmiesznie :) biner 09-10-2015, 21:01 A zarobki kilkakrotnie niższe. Bump: I gdzie tu sprawiedliwość Bump: I nie ma zestawów z 17" kruger 09-10-2015, 21:14 Śmieszne to jest to, że 17" są dużo droższe od 18" i praktycznie brak wyboru. Ja kupuję na zimę Nokian WRA3 235/45 R18 98 V po 599 PLN brutto. Felgi zostawiam z letnich, przy okazji czujniki też. Szkoda mi tyle kasy wywalać a tym bardziej na 16", które wyglądają słabo. Ewentualna naprawa felgi to koszt ok 150 PLN więc nawet się nie zastanawiam no i mam wypasione ferie gratis:mrgreen: W MK4, poprzednio w Passacie B6 nigdy nie kupowałem felg na zimę i jakoś nie miałem problemu, że po zimie felgi były zniszczone. Szkoda kasy, chyba, że macie za dużo. ITPro 09-10-2015, 22:52 Obydwaj narzekamy na dziwne buczenie przy dużych prędkościach i bocznym wietrze. Najprawdopodobniej przyczyną jest uszczelka drzwi tylnych. Nie przylega do słupka B i jest duża szpara, powodująca wdzieranie się powietrza do wnętrza. Czekam na sprowadzenie uszczelek i w przyszłym tygodniu montaż. Jak to pomoże Rothmans jedzie następny. Mam to samo - hałas zaczyna się pojawiać powyżej 180km/h - dajcie koniecznie znać czy pomogło - mój egzemplarz jest z końca czerwca 2015. Rothmans 09-10-2015, 23:46 Dodam, że w cenie 747 brutto bez czujnika proponują mi felgi 17-taki w 3wzorach, które dostępne są w cenniku MK5 wiec mając obecnie 17-tki letnie, klasyczne Titanium mam wybór: - zimowe 18 tki za ok 1800 zł i zostaje z 17-takim na lato ?:) lub - zimowe 17 tki za ok 1700 zł po rabacie i w lato rownież 17-tki A koła kupuje w serwisie bo lubię załatwiać wszystko w jednym miejscu, dwoma mailami i telefonem i tak właśnie szanuje swoj czas i tym samym pieniądz:) Bump: I ostatni post oponiarski, co najlepiej wybrać, macie jakieś doświadczenia? -Michelin 235/50 R17 100V Alpin PA4 812,8 zł brutto / szt. -Continental 235/50 R17 ContiWinterContact 859 zł brutto / szt. -Pirelli 235/50 R17 Winter 240 895,5 zł brutto / szt. ? weuek 10-10-2015, 01:21 A naprawdę nie ma możliwości założyć do mondeo mk5 kół bez tych niepotrzebnych czujników? Taki zonk jest absolutnie przymusowy? jvc 10-10-2015, 06:58 Zapewne czujniki da się sklonować, koszt czujnika ori jakieś 120-150zł plus zaprogramowanie 100-150zł ( za kpl)tak myślę. pedroso 10-10-2015, 07:26 do biner zostawiam felgi tylko opony kupuje na zime zawsze biner 10-10-2015, 08:11 a jak felgi wyglądają po 5 latach zmieniania tak opon ??? bo też się zastanawiam nad taką opcje bo 3900 za felgi dodatkowo wyskoczyć to mi się nie uśmiecha. siebek 10-10-2015, 08:15 A naprawdę nie ma możliwości założyć do mondeo mk5 kół bez tych niepotrzebnych czujników? Taki zonk jest absolutnie przymusowy? Nowe przepisy UE. Jeśli samochód jest fabrycznie wyposażony w czujniki to musisz je mieć zainstalowane. Bez czujników samochód będzie jeździł ale powodzenia w razie czego w walce o odszkodowanie ;) biner 10-10-2015, 08:27 Ja chyba zdecyduję się na good year one są najcichsze ze wszystkich http://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-ug-8-performance-235-45-r18-98-v-xl-mfs#99374334 Bump: @kruger nokiany o 3 dB głośniejsze a więc rozważ coś innego za niewielką dopłatą. pedroso 10-10-2015, 10:38 Ja mam te : http://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-pilot-alpin-pa4-235-50-r17-100-v-xl#99407965 Pewnie gdyby byly goody w tym rozmiarze to bym wzial bo zawsze bylem zadowolony jeszcze w terenie górzystym jakim mieszkam spisywaly sie zawsze znakomicie. qlszef 10-10-2015, 10:57 Śmieszne jest to, że komplet 17" z czujnikami i oponami w ASO kosztuje w Polsce tyle co w Norwegii... Mimo wszystko szedłbym w 17". Widziałem hybrydę na 16stkach i wyglądało to dość śmiesznie :) Kolego ja będę mieć hybrydę na 16' to proszę mi się tu nie śmiać;) pedroso 10-10-2015, 11:28 Tu absurdalne życzenie Byle by tylko śnieg był w okresie zimowym na drogach ponieważ 80 % okresu targały po sychym asfalcie . Po letnich widzę mocne ich zużycie ze względu na masę mk5 i duży moment na przednie koła. Rothmans 10-10-2015, 12:30 Moje letnie goodyery tez nieco chudsze po 13 tys:) A czy mozna założyć na nasze 17 oponę o rozmiarze 235/55/17 ? trochę większy wybór i ceny nieco atrakcyjniejsze. biner 10-10-2015, 12:32 dlaczego niemiaszki maja w malym wyswietlaczu navi https://www.youtube.com/watch?v=S0h5NaL70Ko pedroso 10-10-2015, 12:35 Nawet dyskutowalismy w większym gronie czy producenci do nowych pojazdów nie dają jakis gum jakościowo mniej wytrzymujących ale to takie tam gdybania. Fakt jest ze po 33.333 km wygląda ze dojechać 40.000 może być kiepsko biner 10-10-2015, 12:36 a nie sorki wyswietla :)dopiero zobaczylem że jest Bump: robią teraz taki szajs zeby szybciej się do nich zgłosić :) kiedyś na oryginalnych 80 bez problemu robiłem pedroso 10-10-2015, 12:39 dlaczego niemiaszki maja w malym wyswietlaczu navi https://www.youtube.com/watch?v=S0h5NaL70Ko Tez tak mam biner 10-10-2015, 12:45 jak śniegu by nie było to po co zakładać zimówki :) i nici z nart i wtedy dopiero jest oszczędność :) Rothmans 10-10-2015, 12:46 Tu trochę opon ale coś tanie :) http://www.sklepopon.com/osobowe?cat=4&filtr%5Bcena_od%5D=203.44&filtr%5Bcena_do%5D=980.99&strona=1&filtr%5Bszerokosc%5D=235&filtr%5Bprofil%5D=50&filtr%5Bsrednica%5D=17&filtr%5Bsi%5D=&filtr%5Btyp%5D=&filtr%5Bli%5D=&filtr%5Bsezon%5D= ssakznadodry 10-10-2015, 19:18 Witam, ściągnąłem z serwera forda w stanach wersję update sync 2 o nazwie: Gen1v441buildEE309Fupdatefromv430FpackageRev2.zip - waży 98 MB jest do Fusion 2015 dla wersji sync z radiem 4,2 cala. What's included in this update? FJ5T-14D544-AB SYNC v4.4 Bluetooth© Connectivity Improvements: • Enhanced Bluetooth phone connection stability • Enabled track information to be displayed for Bluetooth-streamed media including metadata such as song title, artist name and album title • More robust Message Access Profile (MAP) functionality to handle SMS reception and Text2Speach outputMedia Connectivity Improvements: • Improved media connectivity for USB-equipped Apple devices, as well as streamlined device initialization and authentication process • Previous USB or Bluetooth media source playback now resumed after ignition cycle Dodatkowo widzę że jest do kupienia update map nawigacji do V5 Europe. Ja kupowałem samochów dealer twierdził, że update nawigacji jest darmo w standardzie. No to sprawdzę i dam znać. _____ Dla wersji touch z ekranem 8 cali, jest natomiast dostępny update, o nazwie jak z poprzednich postów, - Gen2v38build15128updatepackageNARev1 - waży 572MB I właśnie ten jutro zapuszczę. August 23, 2014 What's included in this update? EA5T-14D544-AD Gen2 - V3.8 ABOUT THE LATEST UPDATE The new software update for SYNC® with MyFord Touch® systems includes all the improvements from previous updates, plus additional benefits such as: Siri® Eyes Free*: Now iPhone users can use Siri® Eyes Free with SYNC® with MyFord Touch®. With simple voice commands, SYNC® with MyFord Touch® enables you to operate the iPhone and SYNC® together. Siri® Eyes Free can be activated by pressing and holding the voice button for at least 3 seconds. Secure, simple phone pairing: Phone pairing is now easier. Automatic reconnection: jacek-k-wawa 10-10-2015, 20:39 Dla wersji touch z ekranem 8 cali, jest natomiast dostępny update, o nazwie jak z poprzednich postów, - Gen2v38build15128updatepackageNARev1 - waży 572MB I właśnie ten jutro zapuszczę. Daj znać jak to idzie, jestem ciekawy. jvc 10-10-2015, 21:50 Nawet dyskutowalismy w większym gronie czy producenci do nowych pojazdów nie dają jakis gum jakościowo mniej wytrzymujących Kupisz następne to będzie jak już to tylko gorzej. pedroso 10-10-2015, 22:47 Tylko z piórami wycieraczek tak jest :) ssakznadodry 11-10-2015, 09:57 Daj znać jak to idzie, jestem ciekawy. Update zrobiony. Trzeba być cierpliwym. U mnie trwał 35 minut a na jednym z ekranów stanął na prawie 13 minut, aż zacząłem się martwić o powodzenie. Zadziałało. Jutro jadę do Florencji to przetestuję w drodze. Tak na szybko współpracuje z siri w Iphone Pozdrawiam.:lol: ITPro 11-10-2015, 12:55 _____ Dla wersji touch z ekranem 8 cali, jest natomiast dostępny update, o nazwie jak z poprzednich postów, - Gen2v38build15128updatepackageNARev1 - waży 572MB I właśnie ten jutro zapuszczę. Trzeba się mocno nagimnastykować żeby to pobrać? Bo próbowałem się zarejestrować na stronie Forda, ale nie przyjmuje VINu z Europy. ssakznadodry 11-10-2015, 13:29 Trzeba się mocno nagimnastykować żeby to pobrać? Bo próbowałem się zarejestrować na stronie Forda, ale nie przyjmuje VINu z Europy. W stanach jest sporo salonów sprzedających fusiony. Często na stronach salonów i komisów podają VIN - prawdziwy i amerykański. Wystarczy się zarejestrować na stronie forda i wpisać poprawny VIN i jakiś adres n.p. hotelu. Jak ktoś będzie chciał to udostępnię na OneDrive Trzeba się mocno nagimnastykować żeby to pobrać? Bo próbowałem się zarejestrować na stronie Forda, ale nie przyjmuje VINu z Europy. A proszę uprzejmie dla odważnych i znających się trochę na komputerach udostępniam pliki na OneDrive::569: Link do sprawdzenie możliwości update sync2 z pendrive - SYNCStatusChecker.zip https://onedrive.live.com/redir?resid=17B8E298A9FC623C!107&authkey=!ADnmhsjTiK-fxWk&ithint=file%2czip Sam plik update - Gen2v38build15128updatepackageNARev1.zip https://onedrive.live.com/redir?resid=17B8E298A9FC623C!106&authkey=!AJSDCEEd8XCl1O0&ithint=file%2czip po priv na maila zaproszę do pobrania pliku. :diabel2: pedroso 11-10-2015, 15:08 Jakieś konkretne korzyści bo siri to działa bez aktualizacji ITPro 11-10-2015, 19:53 A proszę uprzejmie dla odważnych i znających się trochę na komputerach udostępniam pliki na OneDrive::569: Ściągnąłem, ale oba linki prowadzą do tego samego pliku - całes szczęcie że jesy nim plik z aktualizacją ;-) Zrobiłem też dziś aktualizację, trwało to chyba krócej niż 30 min - wszystko działa OK, ale jest jedno ALE - po aktualizacji nie mam j. polskiego w SYNC - do wyboru są tylko 3: angielski, hiszpański, francuski Dla mnie to nie problem, używam angielskiego, ale jeśli ktoś koniecznie musi mieć j. polski to radzę uważać. Chyba, że czegoś nie widzę i polski gdzieś można wybrać. goodi 11-10-2015, 21:49 Witam wszystkich Jako że nadszedł czas na zmianę auta, wybór padł na następcę dotychczasowego, czyli MK5. Mam tylko jedną wątpliwość, a w zasadzie brak wiedzy w temacie. Chcę domówić wielokonturowe fotele z funkcją masażu. W związku z tym mam pytanie do osób, które coś takiego posiadają. Jakie są rozmiary siedziska na fotelach przednich przy tej opcji? Dealer idzie w zaparte, że są szersze i wygodniejsze od tych dostępnych w Titku. Czy ktoś mógłby mi to potwierdzić lub zanegować? Inna sprawa, że to będzie Vignale, ale w tej kwestii to chyba nie ma znaczenia. Fotele w takiej opcji są chyba podobne gabarytowo. Pozdrawiam ssakznadodry 12-10-2015, 05:34 Ściągnąłem, ale oba linki prowadzą do tego samego pliku - całes szczęcie że jest nim plik z aktualizacją ;-). Link poprawiony. Dzięki za info.:one: wszystko działa OK, ale jest jedno ALE - po aktualizacji nie mam j. polskiego w SYNC - do wyboru są tylko 3: angielski, hiszpański, francuski Rzeczywiście, masz rację - po update brak języka polskiego ! W prawidłowej wersji w Europie powinno być: There are 11 screen languages available: UK English Dutch French German Italian Polish Portuguese Russian Spanish Swedish Turkis ITPro 12-10-2015, 07:48 To teraz pytanie - czy ktoś wie, czy można dorwać europejską wersję tego pliku? Tak aby były w nim interfejs do wyboru w j. europejskich? jvc 12-10-2015, 17:17 Co do czujników w oponach , to w tym tygodniu postaram się dowiedzieć czy da się sklonować czujniki i jak to wygląda z programowaniem. schraczek 13-10-2015, 07:44 nokiany o 3 dB głośniejsze a więc rozważ coś innego za niewielką dopłatą Nokiany są bardzo ciche !!! Nie wieżyć w to co napisane. Zrobiłem dwie zimy na nich. Bardzo fajna opona. Za chwilę kupuję nowy komplet.. MaXyM 13-10-2015, 09:53 moze sa ciche (wg Ciebie) ale istnieja inne opony o 3dB cichsze. A przy okazji: wierzyc biner 13-10-2015, 10:35 Ja jeżdze obecnie na good year UG8 i one mają 69 dB i naprawde jest super. markis 13-10-2015, 10:35 Właśnie kurier przywlókł mi komplet Nokianów WR D4 235/50 R17. (651zł za szt.) link (http://sklep.strefaopon.eu/opona/nokian_wr_d4_9104.html) Wg etykiety unijnej mają 69dB głośności (nie znalazłem cichszych w tym rozmiarze). Wybrałem je bo wg producenta oprócz niskiej głośności mają dobre właściwości hamowania na mokrym (chociaż testy ADACów i innych nie za bardzo potwierdzają te cechy). :027: Wyjątkowo nieszczęśliwy, rzadki i drogi rozmiar nam zafundowano w Mondkach. 225 są tańsze jakieś 200zł... :evil: jvc Daj znać jak najszybciej jak ma się sprawa z tymi czujnikami. Dealer mówił, że rzekomo można "zakodować" 2 zestawy czujników i wymieniać sobie swobodnie komplety kół. ...ale nie za bardzo mi się chce wierzyć w te 2 komplety czujników. Oby się nie okazało, że będzie trzeba po każdorazowej przekładce podpinać do kompa, to wtedy zrezygnuję z zakupu 2. kompletu felg i będę zmieniał same gumy. biner 13-10-2015, 11:04 Właśnie kurier przywlókł mi komplet Nokianów WR D4 235/50 R17. (651zł za szt.) Wg etykiety unijnej mają 69dB głośności (nie znalazłem cichszych w tym rozmiarze). ...ale nie za bardzo mi się chce wierzyć w te 2 komplety czujników. Oby się nie okazało, że będzie trzeba po każdorazowej przekładce podpinać do kompa, to wtedy zrezygnuję z zakupu 2. kompletu felg i będę zmieniał same gumy. Masz już na oku jakieś fajne felgi ??? markis 13-10-2015, 11:09 Ze względu na ET55 z odpowiednim otworem jest problem ze znalezieniem felg (dobrych i tanich a chińszczyznę odrzucam). Mam ofertę od dealera na oryginalne fordowskie 17" (~712zł - bez kapsla i śrub). Rothmans 13-10-2015, 11:30 Ze względu na ET55 z odpowiednim otworem jest problem ze znalezieniem felg (dobrych i tanich a chińszczyznę odrzucam). Mam ofertę od dealera na oryginalne fordowskie 17" (~712zł - bez kapsla i śrub). I bez czujników :) markis 13-10-2015, 11:31 ...taaaa To kolejne >500 extra :diabel2: Rothmans 13-10-2015, 11:33 Podpytałam dealera: drugi komplet czujników w drugim zestawie kół tylko sie zeruje i mk5 je akceptuje - wiec on nie widzi problemu - tak powiedział Jakby nie liczył to drugi komplet 17-tek to 5 tys wiec ja przeznaczam 3 tys na przedłużenie do 5 lat gwarancji i zmieniam opony co sezon za 150 płn z przechowaniem. jvc 13-10-2015, 12:13 @jvc Daj znać jak najszybciej jak ma się sprawa z tymi czujnikami. Dealer mówił, że rzekomo można "zakodować" 2 zestawy czujników i wymieniać sobie swobodnie komplety kół. ...ale nie za bardzo mi się chce wierzyć w te 2 komplety czujników. Oby się nie okazało, że będzie trzeba po każdorazowej przekładce podpinać do kompa, to wtedy zrezygnuję z zakupu 2. kompletu felg i będę zmieniał same gumy. Według moich informacji czujników nie trzeba kodować. Jest jak w mk4 czyli same się programują. Cena czujnika u nas na Śląsku 150zł/szt Czy tak jest na 100% to fizycznie będę wiedział w przyszłym tygodniu jak przyjedzie mk5 na przekładkę. :) siebek 13-10-2015, 13:03 Tak jak Rothmans pisze: nie trzeba nic kodować. Kupowałem koła zimowe w ASO i powiedziano mi, że reset w ustawieniach wystarczy. Nie trzeba nic podłączać itp. itd. MaXyM 13-10-2015, 13:07 Wyjątkowo nieszczęśliwy, rzadki i drogi rozmiar nam zafundowano w Mondkach. 225 są tańsze jakieś 200zł... :evil: A to w MK5 235 jest obowiazkowa szerokoscia? Nie mozna zalozyc 225? markis 13-10-2015, 13:10 Na dzielnicy mówią, że jak kapcie są w rozmiarze niehomologowanym to ubezpieczyciel w razie "W" może mieć pretekst do odmowy/zmniejszenia odszkodowania. Nie wiem czy to są "urban legends", czy faktycznie tak jest... Arthi2000 13-10-2015, 13:18 Kalkulator odpowiada, że najbliższe "oryginałowi" są laczki w rozmiarze 225x55x17. Ale to tak jak kolega wyżej napisał, nie podlega homologacji... biner 13-10-2015, 14:12 Ze względu na ET55 z odpowiednim otworem jest problem ze znalezieniem felg (dobrych i tanich a chińszczyznę odrzucam). Mam ofertę od dealera na oryginalne fordowskie 17" (~712zł - bez kapsla i śrub). Mi alcar dobrał kola dezent re 18" 540 Zł sztuka i niby mają lakier odporny a zimową aure. Opony good year UG 8 performance 18" 710 zł no czujniki 550 zl. Mam do was pytanie jak kupię czujniki to będę musial do serwisu gnać żeby je zaprogramować ??? markis 13-10-2015, 14:13 Biner, jeśli chodzi o czujniki, to było już. Pytałem się parę postów wyżej... biner 13-10-2015, 14:23 teraz dzwoniłem dostali przyrząd do kodowania tych czujników. Oferta na zestawy czyli na alu 16" i 18 " 952 -16 i 1616" 18" - rabat 8 % bo taki dają Bump: okres oczekiwania 3 tygodnie bo taki jest popyt Bump: tak więc przy 18" felga wychodzi ok 620 zł SRS 13-10-2015, 16:19 Zestawienia opon/obręczy Dostępne są następujące zestawienia opon/obręczy: Obręcz stalowa 6,5J x 16 ET 50 - 215/60 R16 95V 215/60 R16 95W Obręcz ze stopów lekkich 6,5J x 16 ET 50 - 215/60 R16 95V 215/60 R16 95W Obręcz ze stopów lekkich 7,5J x 17 ET 55 - 235/50 R17 96W Obręcz ze stopów lekkich 8,0J x 18 ET 55 - 235/45 R18 98Y Obręcz ze stopów lekkich 8,0J x 19 ET 55 - 235/40 R19 96Y (niedostępne w połączeniu ze złączem przyczepy) Opony zimowe Można zamówić opony zimowe o wymiarze 215/60 R16 na 6,5 x 16 ET 50 do zastosowania z łańcuchami zimowymi. olek.tbg 13-10-2015, 18:41 Co do opon, to wysłałem do salonu mail z prośbą o wycenę opon w podanym przeze mnie rozmiarze. W odpowiedzi odpisali,że zalecany rozmiar opon zimowych to 215/60/16 i 235/50/17. 17-tki zaproponowano mi Michelin Pilot Alpin PA4, 16-tki Semperit Speed-Grip 2. Wam proponowano te same opony, czy co salon to co innego? :) biner 13-10-2015, 18:57 opony standard chyba we wszystkich salonach. pedroso 13-10-2015, 20:14 Standard mi chcieli je wcisnąć za 1100 zł za sztukę sugerując że po takiej cenie sprzedając robią to praktycznie po kosztach :). Na szczescie znalazlem wulkanizatora na olx co miał kpl. nowych i sprzedał za 50% ceny bo nikt nie chciał takiego rozmiaru i miał problem :) biner 13-10-2015, 20:22 Jednym słowem krótko mówiąc chcieli cię wydymać :) pojadę jutro zobaczyć czy ździerżę widok 16" na alu bo nie ukrywam że kwota 3495 jest ok a jak nie to albo UG8 same opony albo za 5900 komplet pilota alpine 18" Bump: no i za 1 zł przechowają mi opony ITPro 13-10-2015, 20:59 Panowie, co wy tak kombinujecie z tymi felgami? Ja mojego MK5 mam na oryginalnych 19" - dopłata była 1000 PLN - a na zimę kupiłem: - ALUTEC 7.5x18 5x108 MONSTR PS ET45 - cena 545/szt. - Hankook Winter i*cept evo2 W320 235/45 R18 98 V XL, MFS - cena 519/szt. - oryginalne czujnik FORD INDEKS: 1862980 / EV6T-1A180-DB - cena 139/szt. Komplet kół na zimę wraz z czujnikami wyszedł 4812 PLN Przecież ceny oryginalnych felg są chore, jeśli je kupować oddzielnie. A nawiązując do czujników - można mieć dwa komplety kół z czujnikami - po przekładce wystarczy zrobić reset na komputerze i tyle - aktualny komplet zostanie wykryty automatycznie. tomsiw 13-10-2015, 21:03 Ja swojego kupiłem na standardowych 16". Przygotowuję się do zakupu zimówek i zmienię tylko gumy. Moim zdaniem opony 215/60/16 w żaden sposób nie szpecą samochodu a w moim przekonaniu takie balony są ze wszystkich dostępnych dla tego samochodu najbardziej komfortowe (mam na myśli komfort jazdy). Jeśli nic się nie zmieni, to lada dzień zamówię Continental ContiWinterContact TS830 P. Rothmans 13-10-2015, 23:56 tomsiw wiem, że na temat gustów się nie dyskutuje ale mk5 na 16-tkach? Ten rozmiar szpeci po prostu ten samochód. Fakt, że romiar ten jest racjonalny. siebek 14-10-2015, 06:01 Według mnie to i 17" na tym samochodzie wygląda słabo. Ale nie zmienię swoich 17stek na rozmiar większy bo jeżdżę po kiepskich drogach :P pedroso 14-10-2015, 07:05 Według mnie to 19' z małą tarczą hamulcową wygląda równie atrakcyjnie jak 16' biner 14-10-2015, 07:58 Panowie, co wy tak kombinujecie z tymi felgami? Ja mojego MK5 mam na oryginalnych 19" - dopłata była 1000 PLN - a na zimę kupiłem: - ALUTEC 7.5x18 5x108 MONSTR PS ET45 - cena 545/szt. - Hankook Winter i*cept evo2 W320 235/45 R18 98 V XL, MFS - cena 519/szt. - oryginalne czujnik FORD INDEKS: 1862980 / EV6T-1A180-DB - cena 139/szt. Komplet kół na zimę wraz z czujnikami wyszedł 4812 PLN Przecież ceny oryginalnych felg są chore, jeśli je kupować oddzielnie. A nawiązując do czujników - można mieć dwa komplety kół z czujnikami - po przekładce wystarczy zrobić reset na komputerze i tyle - aktualny komplet zostanie wykryty automatycznie. ale jak policzyś takie zestawienie jakie jest u dealera czyli michelin alpin to różnica jest juz 346 zl i masz oryginał ITPro 14-10-2015, 08:12 Wiadomo, że wszystko jest kwestią gustu, ale jeśli nowe Mondeo wygląda słabo na 19" felgach to można obejrzeć poniższe zdjęcia: http://serwer1327479.home.pl/foto/mondeo/01.jpg http://serwer1327479.home.pl/foto/mondeo/02.jpg http://serwer1327479.home.pl/foto/mondeo/03.jpg Nawet tylne koła, gdzie tarcza jest dużo mniejsza wyglądają bardzo dobrze. Bump: ale jak policzyś takie zestawienie jakie jest u dealera czyli michelin alpin to różnica jest juz 346 zl i masz oryginał 4812 vs 5900 to nie jest 346 PLN różnicy tylko ponad 1000 PLN biner 14-10-2015, 09:06 ale opona michelin kosztuje na oponeo ok 700 zł a nie 500 jak twoje Bump: pięknie wygląda na 19 :) ostatnio widziałem zestaw oryginalnych nowych felg za 2500 ale poszły jak cieple bułki. Bump: zrób zdjęcie na zimowkach chętnie zobaczę jak wygląda :) Bump: a co do proporcji tarcz do kół to co mają powiedzieć właściciele m6 tam dopiero są mikroskopijne tarcze i koła 19" olek.tbg 14-10-2015, 10:25 Lekka zmiana tematu - pytanie do posiadaczy elektrycznie otwieranej klapy bagażnika Jak często klapa - po zamknięciu się - otwiera się sama? U mnie ostatnio praktycznie za każdym razem... Otwieram bagażnik - jest ok. Chcę go zamknąć - wciskam guzik na klapie - klapa idzie do dołu, i w ostatniej fazie zamiast się "domknąć", to pozostaje przez sekundę "prawie domknięta" po czym wraca do góry, i trzeba ją zamknąć ręcznie. markis 14-10-2015, 10:26 Jak na razie działa bez pudła. Ani razu mi nie wróciła... jacek-k-wawa 14-10-2015, 10:27 Lekka zmiana tematu - pytanie do posiadaczy elektrycznie otwieranej klapy bagażnika Jak często klapa - po zamknięciu się - otwiera się sama? U mnie ostatnio praktycznie za każdym razem... Otwieram bagażnik - jest ok. Chcę go zamknąć - wciskam guzik na klapie - klapa idzie do dołu, i w ostatniej fazie zamiast się "domknąć", to pozostaje przez sekundę "prawie domknięta" po czym wraca do góry, i trzeba ją zamknąć ręcznie. Pierwsze słysze o takim czyms - nigdy tak nie miałem. Pewnie coś ASO musi coś podregulować... biner 14-10-2015, 10:29 mi kiedyś wróciła jak półka wyskoczyla i wtedy ona chyba traktuje to jako przeszkodę i wrócila ITPro 14-10-2015, 10:30 ale opona michelin kosztuje na oponeo ok 700 zł a nie 500 jak twoje A to się akurat zgadza - tylko pytanie czy warto wydawać 700 PLN na oponę? Wiadomo każdemu wg potrzeb, ale Hankook to też marka premium z bardzo dobrymi opiniami, więc jeśli można wydać mniej to po co więcej? ;-) A jeszcze wracając do kosztów, to zastanawiałem się czy nie kupić samych zimowych opon na te 19" - sumaryczny koszt byłby dużo niższy niż całego kompletu kół, ale jak sobie pomyślałem o zimie i wpływu na felgi, czasu zmarnowanego na przekładanie opon, zwracanie uwagi na czujniki aby nie uszkodzili przy wymianie to zdecydowałem się na komplet zimowy - wydałem więcej, ale mniej problemów i oszczędność czasu który też kosztuje - a tak przekładka i po sprawie. Bump: Jak często klapa - po zamknięciu się - otwiera się sama? Nigdy - tylko jeśli półka wyskoczy (za bardzo zapakowany bagażnik). BTW - to wyskakiwanie półki i później jej gięcie przez kalpę jest strasznie wkur... Całe szczęście że zdażyło mi się to tylko 2 razy, półkę wyprostowałem ręcznie bez śladów uszkodzeń - teraz wiem jak odpowiednio zapakować bagażnik aby nie wyskakiwała - rozwiązanie beznadziejne. W poprzednim Mondeo tak nie było - można było naładować full a półka ani drgnęła. biner 14-10-2015, 10:45 ja też się zastanawiam nad samymi oponami ale najgorsze są te przekładki no i trochę szkoda felg. Bump: @ITPro ale halas hankooka 72 dB to dyskfalifikuje w mojej ocenie tą oponę ITPro 14-10-2015, 11:02 Bump: @ITPro ale halas hankooka 72 dB to dyskfalifikuje w mojej ocenie tą oponę Sprawdziłem teraz na oponeo opony w tym rozmiarze: Nokian 72dB Falken 72dB Michelin 70dB Bridgestone 72dB Continental 72dB Dunlop 70dB Yokohama 75dB Pirelli 72dB Dunlop Winter Sport 3D 69dB Goodyear 69dB Czyli wyróżniają się te 2 ostatnie, ale ceną też się wyróżniają ;-) Pulse 14-10-2015, 11:16 Ciekawe dla jakiego rozmiaru podają te dane o hałasie opon. Czy opona w rozmiarze 195/60/R15 hałasuje tak samo jak jej bliźniaczka w rozmiarze 235/45/R18? Nie wydaje mi się. biner 14-10-2015, 11:55 no 3 bo michelin. To jest cena za komfort 1dB to jest duża różnica a 3 to hoho ITPro 14-10-2015, 12:35 Myślę, że działają tu proste prawa fizyki i podstawowym generatorem hałasu w oponie jest bieżnik - a że tylko on styka się z nawierzchnią, to im szersza opona (większa powierzchnia tarcia) tym wyższy hałas - ale czy tak jest trzeba zapytać producentów. Bump: no 3 bo michelin. To jest cena za komfort 1dB to jest duża różnica a 3 to hoho Mówiąc szczerze to ja bym się tak bardzo tymi danymi nie sugerował. Patrząc na to co zrobił VW, jak producenci samochodów mierzą zużycie paliwa, to i pomiary hałasu mogą nie do końca zgodne z rzeczywistością - no i liczy się też subiektywne odczucie - idę o zakład, że każda opona z parametrem 72dB hałasuje inaczej. siebek 14-10-2015, 13:00 Lekka zmiana tematu - pytanie do posiadaczy elektrycznie otwieranej klapy bagażnika Jak często klapa - po zamknięciu się - otwiera się sama? U mnie ostatnio praktycznie za każdym razem... Otwieram bagażnik - jest ok. Chcę go zamknąć - wciskam guzik na klapie - klapa idzie do dołu, i w ostatniej fazie zamiast się "domknąć", to pozostaje przez sekundę "prawie domknięta" po czym wraca do góry, i trzeba ją zamknąć ręcznie. Mnie się to zdarzyło raz - w salonie przy odbiorze samochodu :P Zamknąłem ręcznie i później działała już jak trzeba. olek.tbg 14-10-2015, 14:16 W takim razie sprawdzę mocowanie półki ;) biner 14-10-2015, 15:28 może ktoś jest zainteresowany super cena gdybym mial co zrobić z letniki to bym moje 18 na zimę a te na lato http://allegro.pl/alufelgi-19-ford-mondeo-mk5-focus-st-lift-i5639562742.html Bump: koleś piszze u góry uzywki a na dole nowe, ale na nowe nie wygladają bo mają odważniki pedroso 14-10-2015, 15:44 Ładne jak stoi to mondeo na '19 jednak z tak małymi tarczami już nie ,najlepiej jeszcze profil 30. Miałem takie koła w volvo 850 to na naszych dziurawych drogach kilka sztuk felg i kilka opon trzeba sobie extra kupić. Najlepiej kute felgi i większe tarcze sobie zafundować . Teraz mondeo wydaje sie śmieszne na '16 ale kiedyś Countach czy Ferrari na '15 to nikt sie nawet nie interesował. biner 14-10-2015, 17:04 Panowie, co wy tak kombinujecie z tymi felgami? Ja mojego MK5 mam na oryginalnych 19" - dopłata była 1000 PLN - a na zimę kupiłem: - ALUTEC 7.5x18 5x108 MONSTR PS ET45 - cena 545/szt. - Hankook Winter i*cept evo2 W320 235/45 R18 98 V XL, MFS - cena 519/szt. - oryginalne czujnik FORD INDEKS: 1862980 / EV6T-1A180-DB - cena 139/szt. . Kto dobierał tobie te felgi bo w oryginale szerokość jest 8J a nie jak u ciebie 7,5 i osadzenie też masz inne niko123 14-10-2015, 18:27 Na takim ET 45 wygląda na pewno lepiej bo na oryginalnym 55 koła są bardzo wciśnięte w nadkola. ( tak jak w reszcze innch marek z orginalnymi felgami. ) pedroso 14-10-2015, 19:13 To jak idziemy po całości tu macie foto założone '22 do mk5. Wygląda jak dyliżans. Bump: biner 14-10-2015, 19:20 z tymi felgami to tylko po stole można jeździć.Piter do twojego koloru jak znalazł bierz,będziesz miał największe koła na forum :) Bump: Muszę zrobić zdjęcie bo mi jakiś plastik w schowku zostawili może ktoś będzie wiedział do czego to jest. pedroso 14-10-2015, 19:30 Suuuper i naklejka z tyłu FAN biner 14-10-2015, 19:31 no z tą naklejką zrobiłbyś furorę, właśnie patrzę teraz na południe polski i chyba tej zimy spr. MK5 do krynicy na stok :) pedroso 14-10-2015, 19:48 Tak zaplanuj trasę żebyś miał blisko do serwisu ewentualnie 😉 ITPro 15-10-2015, 08:00 Kto dobierał tobie te felgi bo w oryginale szerokość jest 8J a nie jak u ciebie 7,5 i osadzenie też masz inne Sam sobie dobierałem: - ET nie musi być takie jak w oryginałach - wszystko zależy od tego jak chcesz aby wyglądał samochód, oraz od tego jak wygląda sama felga - oczywiście dla danego modelu samochodu są granice ET plus/minus i w nich trzeba się zmieścić, aby felga nie wystawała poza nadwozie lub nie była za bardzo schowana w nadkolu. - Szerokość - od niej zależy jaką oponę możesz na taką felgę założyć (o tym decyduje producent felgi) - trzeba zawsze sprawdzać specyfikację Także jeśli kupujesz felgi inne niż oryginalne, sprawdzasz po prostu czy będą pasować do samochodu i opony, którą zamierzasz na tą felgę założyć - ET czy szerokość nie muszą być identyczne jak w felgach fabrycznych. biner 15-10-2015, 14:32 Dzisiaj byłem u dealera Forda bo przymierzam się do następnego zakupu z tej stajni :) i oglądałem z ciekawości s- maxa bo wiele czytałem tu na forum o skoku jakości względem MK5 i powiem krótko chyba oglądaliśmy różne samochody :) jedyna różnica na + s-maxa to że zastąpili imitację chromu prawdziwym metalem i na tym byśmy skonczyli. Bump: i jeszcze jedno stał pod klienta identyczny jak mój ruby red 2,0EB z pakietem stylizacyjnym sport,powiem szczerze dziękować Bozi że nie skusilem się na to. Krótko opisując: brak ozdobnych końcówek wydechu wstawione takie blendy z plastiku w kształcie plastra miodu,przedni zderzak ma większy zwis tak wiec wszystkie krawężniki nasze. antekw 15-10-2015, 15:53 Jak chcesz jakości jak w Titanium X MK4 to kup Vignale. Niestety Titanium to już nie jest najwyższa wersja i to widać w MK5, chociaż wielu z nas by chciało inaczej. siebek 15-10-2015, 16:14 Mk4 Titanium X to nadal Titanium. Nie widzę w Mk5 Titanium regresu w jakości względem Mk4 - ale o tym ja i wielu innych wspominało nieraz. Vignale jeszcze na żywo nie widziałem, więc się nie wypowiadam. Co innego wersja Premium w Mk4 - tam rzeczywiście się trochę bardziej postarali. Skóra na desce rozdzielczej robiła bardzo dobre wrażenie wizualne. antekw 15-10-2015, 18:40 Chyba jednak dużo zależy od czasu produkcji auta. MK4 po liftingu powoli upadał. A ostatnie egzemplarze były naprawdę słabo zrobione. Jakby normalnie coś się działo złego na taśmie. Widziałem w salonie MK4 z końca produkcji i to było jakieś nieporozumienie. Krzywo spasowane drzwi. Wyłażące materiały ze słupków i krzywe przeszycia siedzeń, nawet plastiki siedzeń całkiem inne niż te z 2009 roku. Jakby ktoś na siłę szukał oszczędności. kruger 15-10-2015, 18:48 Chyba jednak dużo zależy od czasu produkcji auta. MK4 po liftingu powoli upadał. A ostatnie egzemplarze były naprawdę słabo zrobione. Jakby normalnie coś się działo złego na taśmie. Widziałem w salonie MK4 z końca produkcji i to było jakieś nieporozumienie. Krzywo spasowane drzwi. Wyłażące materiały ze słupków i krzywe przeszycia siedzeń, nawet plastiki siedzeń całkiem inne niż te z 2009 roku. Jakby ktoś na siłę szukał oszczędności. Święta racja. W firmie z którą współpracuję kupili rok temu ponownie MK4 i ludzie narzekają, że te sprzed czterech lat były lepiej spasowane i ogólnie lepsze wrażenie robiły. Ja miałem Titanium sprzed lifta, jeszcze ze szczotkowanym aluminium i uważam, że dużo lepiej środek wyglądał niż te poliftowe. Ale z MK5 też dziwne rzeczy się dzieją bo aktualnie jest tylko jedno gniazdo USB i AUX nie ma. Te z kwietnia jeszcze miały. biner 15-10-2015, 18:49 teraz to już zaczyna być standardem. Bump: ja mam dwa usb i aux :) Bump: ale popyt musi być bo już trzeba trochę poczekać na nowy egzemplarz Bump: ale panowie lampa dynamic led kompletna cena nie wiele wyższa niż normalnej :) http://allegro.pl/ford-mondeo-mk5-full-led-dynamic-2015-lewy-i5602348388.html siebek 15-10-2015, 19:08 biner Tragedii nie ma rzeczywiście... później może być tylko lepiej jak rozbitki i angliki na części będą sprowadzane ;) antekw Mk4 też miałem sprzed liftu - produkcja 05.2007. Nie narzekałem kompletnie na jakość wykonania, czy użytych materiałów. biner 15-10-2015, 19:43 a tu przyczyna długiego czekania na fordziki ach te MK5 takie marne wykonanie a taki popyt i wzrost sprzedaży . http://www.samar.pl/__/3/3.a/84782/3.sc/11/Fordy-wpad%C5%82y-w-po%C5%9Blizg.html?locale=pl_PL mayak 15-10-2015, 21:58 Vw truje więc Ford nie wyrabia z produkcją :) tedi_k 15-10-2015, 22:22 VW truje? Gruba przesada... Poczytałem jak to koledzy VWejowi zrobili - ich zabawy w stosunku do "wycinki DPF" to igraszki... A swoją drogą - nie składało mi się to: np. PCM by musiał dostawać informacje z czujnika kąta skrętu, aby "przekręt" działał jak go opisano... Normalnie akurat PCM tego zupełnie nie potrzebuje... Rothmans 15-10-2015, 23:40 Reasumując: wzrost sprzedaży mondeo ok 30% rok roku, sygerować moze tylko jedno, że tak tanio (wyposażenie, rabaty) i w takiej jakości jak do tej pory produkowane (do maja, czerwca)- mk5 bedzie już nie osiągalne :) Oczywiście pożyjemy zobaczymy ale śledzę otomoto z nowymi mk5 i wyglada to j/w pisałem. biner 16-10-2015, 19:34 Co do opon, to wysłałem do salonu mail z prośbą o wycenę opon w podanym przeze mnie rozmiarze. W odpowiedzi odpisali,że zalecany rozmiar opon zimowych to 215/60/16 i 235/50/17. 17-tki zaproponowano mi Michelin Pilot Alpin PA4, 16-tki Semperit Speed-Grip 2. Wam proponowano te same opony, czy co salon to co innego? :) Tyle że te gamonie nie patrzą na naklejkę która jest przy drzwiach i tam jest napisane że opona bynajmniej do mojego 2.0EB 16" ma miec indeks prędkości V a nie H jak jest w speed- grip Rothmans 16-10-2015, 20:19 To dziadostwo, nawet w serwisach to jest upadek. weuek 16-10-2015, 20:26 Tyle że te gamonie nie patrzą na naklejkę która jest przy drzwiach i tam jest napisane że opona bynajmniej do mojego 2.0EB 16" ma miec indeks prędkości V a nie H jak jest w speed- grip Zapoznaj się ze znaczeniem tego słowa. Użycie go zamiast "przynajmniej" wcale nie dodaje sensu - dokładnie przeciwnie. biner 17-10-2015, 07:55 Ok u mnie w 2.0 EB producent określa że opona musi posiadać indeks prędkości V a nie H ponieważ mój samochód czasami przekracza prędkość 210 km/h a nie jak proponuje dealer. Bump: Szanowny Panie Miodku :) weuek 17-10-2015, 09:53 Ale i tak opona zwana potocznie zimową (czyli błotno-śniegowa) nie musi mieć tego indeksu V, bo jest oponą specjalną i dlatego spokojnie można założyć H, a nawet T. Jeśli warunki wymagają opony M+S, to i tak jazda z prędkością T byłaby głupotą. biner 17-10-2015, 12:24 Zgadza się ale ja cały czas mowię o tym co producent wykazał na naklejce przy drzwiach i to dla mnie jest wskazanie jakie opony mają być. Tu nie chodzi o to że będe przekraczał 210 bo to faktycznie w takich warunkach jest szczytem głupoty ale chodzi w razie w czy jakas mądra głowa stwierdzi że mam nie te opony o będę musiał targać się po sądach. tomsiw 17-10-2015, 12:36 Tak sobie myślę, że jak w marcu będzie temp +4, nie będzie śniegu, wiatru, będzie sucho i słonecznie, to na zimowych polecę 240km/h jeśli tylko dam radę osiągnąć taka prędkość. Nie ma co gdybać o trudnych warunkach, bo przecież większość sezonu zimowego ostatecznie warunki są dobre. Zatem dla mnie najlepszym wyborem będzie kierowanie się dokładnie tym co sugeruje producent. Zakładam, że oni to testowali wielokrotnie i rozmiary i indeksy które podają są optymalne i przede wszystkim bezpieczne. zombie6 17-10-2015, 13:05 Jak homologowana jest V to zimowa dopuszczalna jest H, zawsze o jeden niższy indeks prędkości w przypadku zimowych jest dopuszczalny. biner 17-10-2015, 13:16 Dealer twierdzi że to nie oni dobierają te koła tylko FORD POLSKA a więc jeśli oni takie zalecają to tego się trzeba trzymać . JA osobiście jestem zdania że powinniśmy trzymać się tego co producent sugeruje. Nie ma w przepisach nigdzie że opony na zimę mogą mieć niższy index natomiast w przepisach jest zawarte że opona ma być zgodna z homologacją samochodu. olek.tbg 17-10-2015, 15:05 Co do tych opon semperit to używał ktoś ? W testach nie wypadają najgorzej, ale trudniej znaleść o nich opinie w internecie. Jeszcze jedna sprawa - macie ustawione wycieraczki na auto ? :) Ja wytrzymałem miesiąc i zmieniłem . Przy mocniejszym deszczu było ok, ale gdy kropiło to praktycznie nie dało się jechać. Dopiero gdy nie widziałem praktycznie nic, to łaskawie przejechały po szybie - dodam, że wszystkie czujniki (te przed lusterkiem) były czyste markis 17-10-2015, 15:11 Przecież jest pokrętło czułości wycieraczek. Działa przy dużym deszczu i bardzo drobnym "pyle". Oczywiście przy różnych pozycjach pokrętła. olek.tbg 17-10-2015, 16:05 Oczywiście, że jest - ale jak bym nie ustawiał , to zawsze za dużo zostawało na szybie - nawet przy maksymalnej czułości kruger 17-10-2015, 16:45 Nie mam problemu z automatycznymi wycieraczkami, możliwe, że coś jednak zrąbane masz. pedroso 17-10-2015, 17:38 Byłem ostatnio w nordglass hydro zrobiłem na wszystkich szybach i na bocznych krople spływają faktycznie szybciej i nie zostają , na przedniej szybie tylko przy większych prędkościach i dość dużym opadzie krople same spinkalają ze nie trzeba wycieraczek używać ale z kolei może to komuś przeszkadzać. Efekt oceniam na -4 . tomsiw 17-10-2015, 17:59 Posiedziałem troszkę przy tych indeksach, pogadałem trochę w serwisie i sklepie i zaczynam myśleć, że nikt tak na prawdę nie wie o co chodzi z tymi indeksami. Przewertowałem instrukcję obsługi i nigdzie nie znalazłem informacji i zalecanych, rekomendowanych lub wymaganych rozmiarach i indeksach. Zatem jedyna informacja na temat opon znajduje się na naklejce w drzwiach. Ja mam wersję Gold z silnikiem 1,5L EB, więc mam standardowe koła z letnimi oponami 215/60R16. Według naklejki na drzwiach, powinienem mieć 215/60R16 95V, 95W lub 99V. Gdyby się trzymać tego, że to co w tej naklejce jest napisane byłoby ewentualnym argumentem przy problemach z ubezpieczycielem, to gdybym kupił wersję Titanium, przy tym samym silniku miałbym koła 17", zatem zupełnie inne opony a naklejka byłaby ta sama :). Zatem to chyba jest raczej tak, że trzeba patrzeć na możliwości opony. Jeśli wejdzie na naszą felgę i wytrzyma ciężar samochodu, to jeśli tylko nie będę na niej jeździł szybciej niż zaleca producent opony, wszystko powinno być OK. Tym bardziej, że nawet na tej naklejce nie jest napisane, że takie opony mają być lub że są rekomendowane. Tam po prostu są podane ciśnienia jakie powinny być w takich oponach. Co Wy na taką argumentację? nezka 17-10-2015, 18:49 Witam. szybkie pytanie... a nawet dwa czy można sterować odtwarzaczem muzyki z usb z kierownicy? tzn wybierać katalogi, przeszukiwać pliki z muzyka czy to jest dostepne z ekranu dotykowego.. radio sony i drugie ... jakie ustawienie dźwigni wycieraczek ma być aby działały automatyczne wycieraczki? u mnie muszę podnieść w gorę o jeden skok... nezka tomsiw 17-10-2015, 19:00 Przyciskiem M na kierownicy możesz zmieniać źródła dźwięku. Gdy już nim wybierzesz USB, to jedyne co możesz z kierownicy zrobić, to NEXT i PREV lub przewijanie w przód i tył. Przeszukiwanie i zmiana katalogów dostępna tylko z ekranu. Wycieraczki automatyczna włącza się przesuwając dźwignię o jeden stopień w górę. Przekręcając pokrętło na dźwigni regulujesz ich czułość. biner 17-10-2015, 19:14 Posiedziałem troszkę przy tych indeksach, p. Według naklejki na drzwiach, powinienem mieć 215/60R16 95V, 95W lub 99V. Gdyby się trzymać tego, że to co w tej naklejce jest napisane byłoby ewentualnym argumentem przy problemach z ubezpieczycielem, to gdybym kupił wersję Zatem to chyba jest raczej tak, że trzeba patrzeć na możliwości opony. Jeśli wejdzie na naszą felgę i wytrzyma ciężar samochodu, to jeśli tylko nie będę na niej jeździł szybciej niż zaleca producent opony, wszystko powinno być OK. Tym bardziej, że nawet na tej naklejce nie jest napisane, że takie opony mają być lub że są rekomendowane. Tam po prostu są podane ciśnienia jakie powinny być w takich oponach. Co Wy na taką argumentację? Najgorsze jest to że znalazłem jedną oponę zimową 215/60R16 na zimę z indexem V GOOD year ale cena jest kosmiczna, droższa niż 18. Ceny i wybór 17" masakra, ale jakbyśmy wzięli rozmiar 225 zamiast 235 /50/R17 to już jest ok a te 235 to jakieś dziwactwo. Bump: Posiedziałem troszkę przy tych indeksach, p. Według naklejki na drzwiach, powinienem mieć 215/60R16 95V, 95W lub 99V. Gdyby się trzymać tego, że to co w tej naklejce jest napisane byłoby ewentualnym argumentem przy problemach z ubezpieczycielem, to gdybym kupił wersję Zatem to chyba jest raczej tak, że trzeba patrzeć na możliwości opony. Jeśli wejdzie na naszą felgę i wytrzyma ciężar samochodu, to jeśli tylko nie będę na niej jeździł szybciej niż zaleca producent opony, wszystko powinno być OK. Tym bardziej, że nawet na tej naklejce nie jest napisane, że takie opony mają być lub że są rekomendowane. Tam po prostu są podane ciśnienia jakie powinny być w takich oponach. Co Wy na taką argumentację? Najgorsze jest to że znalazłem jedną oponę zimową 215/60R16 na zimę z indexem V GOOD year ale cena jest kosmiczna, droższa niż 18. Ceny i wybór 17" masakra, ale jakbyśmy wzięli rozmiar 225 zamiast 235 /50/R17 to już jest ok a te 235 to jakieś dziwactwo. wojcian 18-10-2015, 09:48 Pytanie do kolegów ostatnio zamawiających nowe mondeo , na jakie rabaty procentowo można obecnie liczyć. pedroso 18-10-2015, 10:36 Na firmę czy prywatnie? mark54 18-10-2015, 10:43 Pytanie do kolegów ostatnio zamawiających nowe mondeo , na jakie rabaty procentowo można obecnie liczyć. Zamieniasz A4 na Mondeo ? Rothmans 18-10-2015, 11:29 W lutym na firmę max ok 17% Arthi2000 18-10-2015, 11:45 W czerwcu na osobę prywatną około 18%. Rothmans 18-10-2015, 14:35 W czerwcu na osobę prywatną około 18%. Na auto będące na stanie dealera czy zamawiane,konfigurowane pod siebie? goodi 18-10-2015, 14:49 A ja się cieszyłem, że mam ok. 12% ;) W jakich wersjach i konfiguracjach te 18% można wyciągnąć? nezka 18-10-2015, 15:52 Przyciskiem M na kierownicy możesz zmieniać źródła dźwięku. Gdy już nim wybierzesz USB, to jedyne co możesz z kierownicy zrobić, to NEXT i PREV lub przewijanie w przód i tył. Przeszukiwanie i zmiana katalogów dostępna tylko z ekranu. Wycieraczki automatyczna włącza się przesuwając dźwignię o jeden stopień w górę. Przekręcając pokrętło na dźwigni regulujesz ich czułość. Cześć dzięki za odpowiedź..czyli dupa zbita z tym sterowaniem muzyką... mam jeszcze jedno pytanie..czy w nawigacji ( radio sony) można ustawić ostrzeżenia przed radarami? lub czy można "dograć " jakiś plik aby ostrzegał przed nimi? nezka ITPro 18-10-2015, 16:23 Akurat brak możliwości pełnego sterownia multimediami z kierownicy to krok wstecz i kompletna porażka - miałem poprzednie Mondeo i tam można było sobie skakać po folderach a w nowym tego nie ma i wkurza mnie to niemiłosiernie - szkoda słów (nie testowałem tego przed zakupem niestety). wojcian 18-10-2015, 16:28 Tak zamieniam audi ale nie koniecznie na mondeo,nadchodzący model a4b9 nie powala wyglądem zewnętrznym , a nawet powiem że nie wiele się różni od mojego modelu. Natomiast ford oferuje 180km w dizlu bez tego nieszczęsnego add blue( strach pomyśleć co będzie w zimie albo po upływie gwarancji),natomiast jak to zapowiedziało nowe szefostwo vw od nowego roku wszystkie dizle ze stajni VW będą wyposażone w to cudo , tak żę pasek i superb odpada,mazda miała jakieś problemy z wałkiem rozrządu,tak że pozostaje mondeo pomimo jego wad o jakich sami wspominacie, ale jakie auto ich nie ma. Pozostaje jeszcze kwestia finansowa, audi przy mojej konfiguracji wychodzi coś koło 180tyś,natomiast mondeo w prawie takiej samej to przy rabacie 17%(myślę że tyle wyrwę na osobe prywatną) to jest nie całe 130tyś z ubezpieczeniem.Ta że rachunek ekonomiczny jest górą. Arthi2000 18-10-2015, 17:07 Na auto będące na stanie dealera czy zamawiane,konfigurowane pod siebie? Najpierw auto skonfigurowałem pod siebie, ale jak się okazało, że termin realizacji na wrzesień to Pan kierownik salonu sprawdził w jakimś magicznym systemie auta w Polsce i zaczął obdzwaniać innych dealerów. Okazało się, że stoi identyczny jaki zamawiałem na placu Forda (tylko, że czarny, a oryginalnie chciałem ruby red). Tydzień czasu i auto było do odbioru. Cena była wcześniej dogadana, zatem nie miało wpływu czy nowy na zamówienie czy z placu. kruger 18-10-2015, 17:23 Zamieniasz A4 na Mondeo ? A co w tym takiego dziwnego? Mondeo jest większe, tańsze, bardziej komfortowe, niższe koszty przeglądów i części. mark54 18-10-2015, 17:59 To nie było zdziwienie, tylko raczej pytanie w domyśle o przesłanki takiej przesiadki :) Co zresztą zostało dokładnie wyjaśnione w odpowiedzi.... biner 18-10-2015, 18:01 pełna zgoda kruger ale za to różnica w cenie mega. dekieronda 19-10-2015, 09:34 Właśnie kurier przywlókł mi komplet Nokianów WR D4 235/50 R17. (651zł za szt.) link (http://sklep.strefaopon.eu/opona/nokian_wr_d4_9104.html) Wg etykiety unijnej mają 69dB głośności (nie znalazłem cichszych w tym rozmiarze). Wybrałem je bo wg producenta oprócz niskiej głośności mają dobre właściwości hamowania na mokrym (chociaż testy ADACów i innych nie za bardzo potwierdzają te cechy). :027: Wyjątkowo nieszczęśliwy, rzadki i drogi rozmiar nam zafundowano w Mondkach. 225 są tańsze jakieś 200zł... :evil: jvc Daj znać jak najszybciej jak ma się sprawa z tymi czujnikami. Dealer mówił, że rzekomo można "zakodować" 2 zestawy czujników i wymieniać sobie swobodnie komplety kół. ...ale nie za bardzo mi się chce wierzyć w te 2 komplety czujników. Oby się nie okazało, że będzie trzeba po każdorazowej przekładce podpinać do kompa, to wtedy zrezygnuję z zakupu 2. kompletu felg i będę zmieniał same gumy. Właśnie zacząłem się przymierzać do zakupu "zimówek" ale pierwsze co mnie zdziwiło to nietypowy rozmiar 235/50 R17. Ogólnie w oponeo dostępne są jedynie 4 modele pod ten rozmiar, a ich ceny to już zupełnie inna sprawa... Jeśli udało Ci się kupić te NOKIANY po cenie, którą podałeś to miałeś szczęście, aktualna tena to 1022PLN i to na kilku portalach. Swoją drogą czy możecie powiedzieć jak to jest z tymi rozmiarami? Przeliczniki/kalkulatory "mówią", że ten rozmiar można zastąpić 215/55 R17 i róznica wypada jedynie 0,2% średnycy koła. W tym rozmiarze jest zarówno większy wybór opon jak i ceny są bardziej sensowne. Jak zawsze jest jednak pewne "ale...", a w tym wypadku, czy FORD lub ubezpieczyciel w razie jakiegoś wypadku lub zdażenia nie będzie się czepiał, że jest inny rozmiar? W między czasie napisałem do dealera, u którego kupiłem swojego Mondka i jedyne co mi odpisał to, że w dokumentacji nie występuje inny rozmiar i że oni bazują na specyfikacji... Jeśli trzeba będzie trzymać się rozmiaru podanego w instrukcji to, czy ktoś z Was miał do czynienia z KUMHO I'ZEN KW27, bądź może polecić coś sensownego? markis 19-10-2015, 09:39 Właśnie zacząłem się przymierzać do zakupu "zimówek" ale pierwsze co mnie zdziwiło to nietypowy rozmiar 235/50 R17. Ogólnie w oponeo dostępne są jedynie 4 modele pod ten rozmiar, a ich ceny to już zupełnie inna sprawa... Jeśli udało Ci się kupić te NOKIANY po cenie, którą podałeś to miałeś szczęście, aktualna tena to 1022PLN i to na kilku portalach. Trzeba szukać, szukać i szukać... Jakieś 2 dni później, kiedy już swoje odebrałem, pojawiły się w jednym ze sklepów za ~580zł za szt. :diabel2: Także okazje zdarzają się. Oby nie było tak, że "okazje" pojawią się dopiero na wiosnę. Sprawdzaj prognozy pogody i czekaj na złotą polską jesień, bo pewnie wtedy run na zakupy słabnie i ceny spadają (a przynajmniej nie rosną). tedford 19-10-2015, 10:10 Np. tu są teraz za poniżej 700zł http://www.motoricus.com/pl-PL/produkt/913739/5159/Osobowe-zimowe/NOKIAN-23550R17-WR-D4-100V-XL/817618 biner 19-10-2015, 12:21 dekieronda KUMHO to chinole,mój teść miał nie miły przypadek w ciężarówce z tymi oponami bo dwie mu wywaliło. Bump: i żeby było śmieszne na postoju :) Arthi2000 19-10-2015, 13:20 Ja zamówiłm w ASO komplet kół 16" na alu + Semperit + czujniki. 950 szt. biner 19-10-2015, 14:05 Ja zamówiłm w ASO komplet kół 16" na alu + Semperit + czujniki. 950 szt. też się nad tym zastanawiam ja dostałem propozycję 950 - 8% tomsiw 19-10-2015, 14:09 Ja ostatecznie zamówiłem dzisiaj Continental ContiWinterContact TS830 P 215/60 R16 99 H - 475,00 zł/szt. W przyszłym tygodniu zmieniam tylko gumy :) markis 19-10-2015, 14:17 Mam nadzieję, że TS830 są lepsze niż TS810, które miałem w mk3. IMHO 810 są dosyć słabe, zwłaszcza na mokrej nawierzchni. Z kolei TS850 wygrywają lub są w czołówce wielu testów. Arthi2000 19-10-2015, 14:26 Też pytałem o rabat dla "starego" klienta, ale Pan w serwisie się nie ugiął i powiedzial, że ta cena jest i tak mocno "dumpingowa"... W ogóle było trochę śmiesznie, bo jak przyszedłem się spytać o te koła z konkretną specyfikacją to powiedzieli, że takich wogóle nie ma i Mondeo ma inne na zimę :P Potem jak już w końcu przekonałem Pana, to wyliczył jakąś dziwną wartość 1200zł. Musiałem Panu "wytłumaczyć", że mają promocję i jest broszura w pdf na głównej stronie Forda!!! Ahh... żal.pl Pzdr. tomsiw 19-10-2015, 14:44 Te TS830 wygrywały z ciągu ostatnich 2-3 lat prawie wszystkie niemieckie testy (w każdym razie były w czołówce). Ja zamówiłem TS830 P, czyli nowszą wersję. TS850 chętnie bym zamówił, ale jakoś nie mogłem znaleźć nigdzie w moim rozmiarze a już dłużej nie chciałem czekać. markis: Co masz na myśli pisząc, że 810 były słabe na mokrym? markis 19-10-2015, 14:45 TS810 słabo hamowały na mokrym (przynajmniej w porównaniu do Goodyear UG7). Rothmans 19-10-2015, 23:49 Sory Panowie ale dla mnie Widok Mk5 na 16-tkach przez ok 5 miesięcy w roku jest trudny do zaakceptowania - wiem, że to może próżne ale no jakoś nie da sie na to auto patrzeć, wygląda nieproporcjonalnie,jedynym atutem jest możliwość założenia łańcuchów tam gdzie to niezbędne. Ja dokupię komplet opon 17-ek a budżet na felgi idzie na dodatkową gwarancje i nie uważam że mam monopol na racje :) siebek 20-10-2015, 05:55 A ja się wczoraj zabrałem za wymianę kół. Podstawiłem podnośnik hydrauliczny z dość mocno sfatygowanym krążkiem gumowym, podniosłem trochę samochód i nagle j3b krążek przecięty na pół a metalowa głowica podnośnika zatrzymała się na rancie przy okazji ładnie go wgniatając na jakieś 0,5cm... Rant w Mk4 miałem podobnie zmasakrowany w każdym miejscu przez poprzedniego właściciela i w nowym samochodzie obiecałem sobie, że będę uważał - a tu masz ;) borut6 20-10-2015, 09:31 Te TS830 wygrywały z ciągu ostatnich 2-3 lat prawie wszystkie niemieckie testy (w każdym razie były w czołówce). Ja zamówiłem TS830 P, czyli nowszą wersję. TS850 chętnie bym zamówił, ale jakoś nie mogłem znaleźć nigdzie w moim rozmiarze a już dłużej nie chciałem czekać. markis: Co masz na myśli pisząc, że 810 były słabe na mokrym? Panowie, Niech pamięć nie będzie krótka / ADAC zeszły rok /. Pewnie mieli niezłe fundusze przeznaczone na te zwycięstwa.... Przypomnę tylko, że opony biorące udział w testach miały wspólną tylko nazwę z oponami, które my kupujemy. Pozdrwaiam Arthi2000 20-10-2015, 12:18 Sory Panowie ale dla mnie Widok Mk5 na 16-tkach przez ok 5 miesięcy w roku jest trudny do zaakceptowania... Też miałem taki dylemat, ale u mnie górę wziął jednak rozsądek. Biorąc pod uwagę stan polskich dróg, wybór padł na mniejsze felgi i większy profil. Większy komfort jazdy oraz mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia felgi/zawieszenia. Oczywiście cena również istotna. W każdym swoim aucie zawsze praktykowałem "balony" na zimę. A że wygląda gorzej, no cóż... przeżyję. To nie jest rewia mody :P biner 20-10-2015, 13:06 I ja też dzisiaj zakupiłem balony tak jak kolega wyżej napisał rozsądek i cena wzięła górę. Za 3500 kupiłem 16 na alu i przechowanie gratis letnich. No widok będzie nie ciekawy ale za to bedzie większy fun jak będę przekładał na 18 :) Rothmans 20-10-2015, 15:35 Można tak i mozna tak:) Tak mundruje a na razie żal mi 800 pln za 235/50/17 i jestem tylko z letnimi :) biner 20-10-2015, 15:59 Rothmans nie dziwię się że ci żal bo te rozmiary są chore i cena opon wywalona w kosmos, dlatego zdecydowałem się na ten drastyczny krok i zakup balonów,bo pomyślałem że szkoda mi moich felg na zimę a i 18 " to na mojej wsi zimą nie za bardzo, a 17" cena nieporozumienie. kruger 20-10-2015, 16:03 Znalazłem tanio do swojego: http://allegro.pl/235-45-18-98v-xl-continental-cwc-ts-830p-nowe-i5696549690.html Wada to rok produkcji 2012 ale jak czytam to takie 3letnie można śmiało zakładać. Pulse 20-10-2015, 17:01 Też się zastanawiałem nad podobną opcją, ale jak pomyślałem że za 3-4 lata takie opony będą miały już odpowiednio 6-7 lat to mi przeszło. siebek 20-10-2015, 17:31 Założyłem dzisiaj zimówki. ASO nieźle przepompowało te koła - od 2.8 do 3.4 bar. kruger 20-10-2015, 17:56 Też się zastanawiałem nad podobną opcją, ale jak pomyślałem że za 3-4 lata takie opony będą miały już odpowiednio 6-7 lat to mi przeszło. U mnie 2 sezony wytrzymają więc chyba się zdecyduję. I montaż jeszcze jest w gratisie. nezka 20-10-2015, 19:31 Czrsc. Panowie czy opona o rozmiarze (jakiś Dunlop) 215/55/R17 będzie dobra jako zimówka do mondeo? Wg przelicznika wychodzi,ze tak, a jaka jest wasza opinia? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo jutro chce je kupić. I ponawiam pytanie odnośnie nawigacji: czy można zmusić navi ( Sony)aby ostrzegała przed radarami nezka Rothmans 20-10-2015, 20:21 nezka Przejrzyj forum i jeszcze szybciej będziesz wiedział:) Do 17-tek powinny byc 235/50/17 i jak chcesz to kombinuj. pedroso 20-10-2015, 20:40 nezka przed fotoradarem usłyszysz "caution" (nie wszędzie ale jest) wymawiane po angielsku musisz poszukać w ustawieniach o ostrzeżeniach ale własnych foto nie da sie chyba wprowadzić tak myślę. kruger 20-10-2015, 21:42 Założyłem dzisiaj zimówki. ASO nieźle przepompowało te koła - od 2.8 do 3.4 bar. tych felg to nie zazdroszczę ale widoku zdecydowanie;) cattani75 20-10-2015, 22:11 Czrsc. Panowie czy opona o rozmiarze (jakiś Dunlop) 215/55/R17 będzie dobra jako zimówka do mondeo? Też mam ten dylemat hipotetyczny (bo nie mam jeszcze MK5 ;-)) i doszedłem do wniosku, że taka 17" jest tej szerokości, co seryjna 16". Profil nieco niższy, ale to chyba już bez większego znaczenia, bo wychodzi prawie tyle samo gumy, co w 235/50/17. Uważałbym tylko na indeks nośności i prędkości, bo tu na pewno nie można sobie pozwolić na brak dyscypliny. A cena takich wąskich 17" zdecydowanie ciekawsza niż standardowych. No i wygląda lepiej niż 16"... Ale z kolei gumiarze wezmą więcej przy zmianie samych opon, a nie kół. siebek 21-10-2015, 05:59 kruger Felgi na żywo prezentują się lepiej ale i tak są zbyt "zwyczajne" ;) Ford dużego wyboru dla 17" nie ma, a nie chciałem mieć takiego samego wzoru jak do letnich opon + te się najłatwiej czyści co w zimie nie jest bez znaczenia ;) Pulse 21-10-2015, 09:02 U mnie 2 sezony wytrzymają więc chyba się zdecyduję. I montaż jeszcze jest w gratisie. W dwa sezony wyeksploatujesz opony zimowe? U mnie zimówki starczają minimum na cztery lata. Jak podliczę w sezonie używane są średnio przez cztery miesiące, czyli używane łącznie ok. 16 miesięcy w ciągu czterech lat. Nie mam szans aby je dobić. No cóż, na zachodzie zimy lżejsze. ;) Rothmans 21-10-2015, 13:11 Mieszkam w wawie i dwa, trzy sezony dla zimowek to max, roczne przebiegi ok 25 tys. Szkier 22-10-2015, 14:25 A co polecacie przy wyjazdach w góry i zakładaniu czasem łańcuchów, 16" stalowe,czy 16 " alu na zimę? Czy łańcuchy nie porysują alusów? cattani75 22-10-2015, 14:37 Nie porysują, bo będą zawsze w pudełku/worku w bagażniku. ;-) Szkier 22-10-2015, 17:42 Nie pomogłeś. pedroso 22-10-2015, 18:00 Ja mam zimówki na jeden sezon od listopada do kwietnia biner 22-10-2015, 18:39 Nie pomogłeś. Łańcuchy tylko na stalowki mario13 22-10-2015, 21:00 Łańcuchy tylko na stalowkiJa zakładam na alusy bez krzywdy dla nich Rothmans 22-10-2015, 22:31 Tez uzywałem łańcuchów na 16-tkach Alu i nic sie nie zniszczyło @ Biner :) tak bez złośliwości, kiedy ty w Gdańsku miałeś do czynienia z łańcuchami bo ja 2x w Szczyrku. biner 23-10-2015, 05:48 Opieram się na wiedzy specjalistów ds sprzedaży. pedroso 23-10-2015, 07:57 W zeszłym roku była pewnego dnia taka gołoledź że odważni którzy wyjechali na ulicę przy której mieszkam (ul.kalwaria) spotkali sie w dolnym jej odcinku w rożnych pozycjach. Żeby dotrzeć do poszkodowanych pierwszy raz mogłem przetestować najlepszy sposób na oblodzony asfalt (skarpetę frote na buta ubrać). kruger 26-10-2015, 18:45 Ponieważ jest już konfigurator Vignale, dzisiaj skonfigurowałem z ciekawości auto (sedan) w podobnym wyposażeniu jakie mam w tej chwili. Wyszło mi niecałe 167 k PLN. Czyli ok. 13 k PLN więcej niż katalogowo kosztował mój Titaniumg:galy. Jak bym do swojego zamawiał skórę to cena wyszłaby jeszcze bardziej zbliżona. Jak bym teraz zamawiał to poważnie bym się zastanowił czy nie wybrać Vignale. Za te pieniądze mam piękną, prawdziwą skórę łącznie z obszyciem deski, grubsze szyby, system wygłuszający szumy, oczywiście inny, fajny design wewnątrz i na zewnątrz, teoretycznie dokładniejszą kontrolę przy i po produkcji, myjnię gratis i podwózkę z i na przegląd. Można się śmiać, że to żadne premium ale po rabatach (jeśli są podobne do zwykłego Mondeo) to za nawet niecałe 140 k PLN mamy naprawdę wypasione, piękne auto. Moim zdaniem propozycja jest warta głębokiego rozważenia bo ceny jak za to co dostajemy są bardzo interesujące. Dodać jeszcze 9 k i mamy AWD a za 6 k Bi turbo 210 KM. biner 26-10-2015, 19:20 kruger nie licz na taki Rabat jak na titanium bo strzelili by sobie w kolano. Pozyjemy zobaczymy ale ktos z forum zamowil vinelage I z tego co pamietam to Rabat byl marny. Bump: Nikt za darmo podwozki ,myjni i innych gadżetów nie da. cattani75 26-10-2015, 19:30 Tej podwózki do serwisu to ja bym nie chciał. Obawiam się, że w czasie tej czynności mondzio sięgałby szczytów swoich możliwości, a opony traciły 10% bieżnika. ;-) kruger 26-10-2015, 19:39 Aleście się do tej podwózki przyczepili:) Obowiązkowa nie jest. Przy negocjacjach ceny trzeba zastrzec, że chcę Vignale z większym rabatem i obiecuję nie korzystać z podwózki;) Ale z myjni za free (wiem, wiem, zapłaciłem za nią w cenie auta) bym korzystał. cattani75 26-10-2015, 21:56 No i sprawdzenie 100 dodatkowych punktów bezcenne. Może nic by nie skrzypiało? ;-) Juzek 27-10-2015, 06:43 Ponoć po umyciu auta w ASO wycierają go papierowymi ręcznikami z Orlena :-) i ryski po tym są przeokrutne :-) Tapnięte z Szajsunga MkIV cattani75 27-10-2015, 11:19 Popytałem nieco i wygląda na to, że w ramach Vignale oprócz: - mycia za free - słynnej podwózki do serwisu - skórzanej deski - innej stylistyki - wyposażenia, które w Titanium jest jako opcja - sprawdzenia jakości 100 dodatkowych (względem Titanium) punktów - dostępnego innego lakieru - pana od zamawiania stolika w restauracji itp. itd. ;-) mamy jeszcze: - gwarancję na 5 lat i/lub 150.000 km - pakiet serwisowy (6 przeglądów benzyna lub 4 diesel) - maluuuuuutki rabacik Generalnie - poprzez brak rabatów - chyba się nie opłaca. :-( biner 27-10-2015, 13:13 Generalnie jakby dawali taki sam rabat jak na titanium to 80%z nas by wziął vinlage bo by się oplacalo ale oni stworzyli to po to żeby zarobić. Jak pisałem powyżej nikt nie jest instytucja charytatywna i nic nie da za darmo. ITPro 27-10-2015, 14:59 Wracając do tematu opon zimowych i felg - poniżej różnica w wyglądzie: Fabryczne 19" 235/40 R19 http://serwer1327479.home.pl/foto/mondeo/mon_lato1.jpg Zimowe 18" 235/45 R18 http://serwer1327479.home.pl/foto/mondeo/mon_zima2.jpg weuek 27-10-2015, 18:06 Ano różni się niewiele. Do tych mniejszych felg lepiej pasują dekielki. Bo te niebieskie/granatowe to do niczego nie pasują. biner 27-10-2015, 18:30 Hm osobiscie wzor 19 bije na głowę aluteki ale wielkosciowo nie widac dużej różnicy. pedroso 27-10-2015, 18:36 Ekspozycja i odległość od obiektu działa na korzyść '19 ,przy identycznych parametrach byłoby bardzo podobnie. Przy '17 zimowe pewnie różnica byłaby już duża bo jak patrzę na mojego z boku to wyglądają nie za małe ale do całej bryły samochodu małe '17 ITPro 27-10-2015, 19:03 [QUOTE=biner;2475664]Hm osobiscie wzor 19 bije na głowę aluteki /QUOTE] Mi też fabryczny wzór podoba się bardziej, ale kupując 18" szukałem czegoś podobnego i stwierdziłem, że te mogą być - gdyby miały o jedną, podwójną szprychę mniej, różnica byłaby jeszcze mniejsza. danielr 27-10-2015, 19:12 W temacie pytań o rabat - dajcie znać specyfikację priv - być może mogę pomóc przebić 20% (sam dostałem nieco większy rabat). ITPro 29-10-2015, 15:42 Temat czujników ciśnienia w oponach - dzięki koledze Mayak mam uaktywniony podgląd ciśnienia na każde koło - po wizycie w warsztacie i wymianie kół na zimowe wraz z czujnikami, każde koło miało ciśnienie 2.6 czyli były przepompowane - postanowiłem upuścić powietrza i zweryfikować wskazania, posiłkując się fajnym kompresorem na pobliskiej stacji. Okazuje się, że położenie czujników na ekranie ni jak ma się do faktycznie zamontowanych kół - przykładowo, podpompowałem lub upuściłem powietrze w tylnym lewym kole, a samochód pokazał zmianę w przednim prawym :roll: Czujniki są oryginalne, fordowskie i każdy jest taki sam - więc nie wiem o co chodzi. biner 29-10-2015, 16:09 Jednym słowem lipa oprócz wizualizacji ktora i tak mija się z rzeczywistością cattani75 29-10-2015, 16:11 Nie mam Mk5 (jeszcze :-)), ale często poruszano tu temat resetu czujników. Może to pomoże? kruger 29-10-2015, 16:21 Wydaje mi się że po każdym dopompowaniu czy upuszczeniu trzeba zrobić reset na komputerze. U mnie zapaliła się kontrolka niskiego ciśnienia i po dopompowaniu dalej świeciła. Zgasła dopiero po resecie. cattani75 29-10-2015, 16:58 Kolejny krok "do przodu"? ;-) W MK4 nie robię nic poza pompowaniem koła. Pomijam, że w standardzie jest to, co chłopaki za pomocą magii odblokowują w MK5. :-) Może to kwestia rodzaju czujników? jvc 29-10-2015, 17:05 przykładowo, podpompowałem lub upuściłem powietrze w tylnym lewym kole, a samochód pokazał zmianę w przednim prawym :roll: Czujniki są oryginalne, fordowskie i każdy jest taki sam - więc nie wiem o co chodzi. A antenki są przy każdym nadkolu? Bo niby jak inaczej miało by to działać jeśli nie ma lokalizacji czujnika. Wysłane z mojego C2105 za pomocą Tapatalk 2 kruger 29-10-2015, 19:38 Kolejny krok "do przodu"? ;-) W MK4 nie robię nic poza pompowaniem koła. Pomijam, że w standardzie jest to, co chłopaki za pomocą magii odblokowują w MK5. :-) Może to kwestia rodzaju czujników? W MK4 nie miałem czujników, rozumiem, że jest tak, że jak świeci się kontrolka niskiego ciśnienia i dopompujesz to automatycznie gaśnie? Może w MK5 też zgaśnie po pewnym czasie. Ja dopompowałem, odpaliłem auto, kontrolka nie zgasła przez kilka chwil więc zrobiłem reset. Może jak bym chwilę dłużej pojechał to by zgasła, nie wiem. A co do "kroków do przodu" to np. wycieraczki po zgaszeniu silnika nie wracają na miejsce spoczynkowe jak w MK4. Brak też kontrolki płynu spryskiwacza. To są drobiazgi ale skoro było w poprzedniku to nie mogę zrozumieć czemu z tego Ford zrezygnował. Niemniej całe auto jest bardzo dużym progresem więc tych pierdół nie ma sensu się czepiać i budować na nich opinię o MK5. jacek-k-wawa 29-10-2015, 20:19 Temat czujników ciśnienia w oponach - dzięki koledze Mayak mam uaktywniony podgląd ciśnienia na każde koło - po wizycie w warsztacie i wymianie kół na zimowe wraz z czujnikami, każde koło miało ciśnienie 2.6 czyli były przepompowane - postanowiłem upuścić powietrza i zweryfikować wskazania, posiłkując się fajnym kompresorem na pobliskiej stacji. Okazuje się, że położenie czujników na ekranie ni jak ma się do faktycznie zamontowanych kół - przykładowo, podpompowałem lub upuściłem powietrze w tylnym lewym kole, a samochód pokazał zmianę w przednim prawym :roll: Czujniki są oryginalne, fordowskie i każdy jest taki sam - więc nie wiem o co chodzi. Potwierdzam - mam ten sam przypadek. Ekran z podglądem cisnienia uaktywniony dzięki mayak, po zmianie kół na zimowe z czujnikami TPMS Forda generalnie pomiar ciśnienia jest ok ale wartości ciśnienia przednich kół są wyświetlane na ekranie przy prawych kołach (!). Nie dam głowy sobie teraz uciąć ale na 99% lokalizacja kół działała poprawnie przed wymiana kół. Ciekawe jest to , że po zmianie kół pomiar ciśnienia zaczął działać od razu bez żadych kombinacji, wartości ciśnienia były poprawne nawet bez resetowania czujników (tyle że w niewłaściwych kołach). Liczyłem na to, ze resetowanie pomoże w kwestii ogarnięcia przez oprogramowanie kwestii gdzie ma które koło ale wygląda na to, że oczekiwałem zbyt dużo :-) Tak sobie teraz myślę że może jest to powód dla którego Ford nie aktywował tego ekranu orginalnie - może jest tutaj jakiś bug, który wychodzi przy zmianie kół i chłopaki założyli że nie ma co mieszać w głowach klientom - monitoring ciśniania przecież działa, jak w którejś z opon się ciśnienie spadnie to se kliencie sam sprawdź w której... biner 29-10-2015, 20:45 Może te czujniki mają jakieś adresy które trzeba wprowadzić żeby było wiadomo który jest z jakiego koła jacek-k-wawa 29-10-2015, 20:48 W nieco innym temacie - na talkford pojawił się link do ciekawej aukcji na ebaju dla tych co rozważają dołożenie kamery cofania: http://www.ebay.com/itm/my-TOUCH-Integrated-Backup-Camera-System-for-2013-2015-Ford-Fusion-/291308187184?hash=item43d3522e30:g:QCQAAOSw2XFUdh3 5&vxp=mtr&rmvSB=true Ciekawe czy to ma szanse zadziałac z Mondeo? latar 29-10-2015, 20:57 jacek-k-wawa Ja Ciebie przepraszam ale czy Ty poważnie myślisz, że jeżeli jakiekolwiek sensory/anteny dawałyby informację, w którym kole jest dane ciśnienie to czy po zmianie kół nie dałoby się ogarnąć tej informacji i sztab programistów z Forda i innych poddostawców, który całą firmę kosztuje pewnie 1mld USD rocznie, nie ogarnąłby tego? Ja znam dwa typy TPMSa. Pierwszy to mierzenie prędkości obrotowej kół z czujników z systemu ABS. Ten system jest prostszy ale nie mierzy dokładnie ciśnienia a jedynie duże spadki na konkretnym kole. Drugi to poprzez wysyłanie zwykle po paśmie 443MHz dokładnych danych z sensora, adresu czujnika, ciśnienia i prędkości obrotowej. Jest jedna główna antena, która czyta dane z tych sensorów i z pilota do centralnego. Wszystko da się przeczytać, tzn dokładne ciśnienie. Nie da się niestety zlokalizować bez ingerencji użytkownika, przy pomocy takiego jednoantenowego systemu, z którego koła dokładnie przyszły dane. Do tego potrzebne są dodatkowe anteny przy każdym kole mierzące moc sygnału, czyli odległość nadajnika od anteny. Na tej podstawie można podać, z którego koła pochodzi odczyt ciśnienia. Rozbudowanie systemu o taką możliwość kosztuje kilkanaście metrów wiązki i 4 przetworniki do pomiaru mocy sygnału (albo jeden czterokanałowy). Szczerze powiedziawszy to sensu w tym wielkiego nie ma bo podniesienie kosztu systemu jest dosyć spore a zysk dla użytkownika niewielki. Moim zdaniem lepiej zrobić to tak jak m0rtal w sofcie do MK4. orion512 może też już dorobił, jakiś czas już nie śledziłem postępów. m0rtal zrobił tak, że z głównej anteny przychodzą 4 adresy i wybiera się które to koło. W sumie to nie jestem pewien na 100% czy już to zrobił. Nie śledziłem wątków ostatnio ale koledzy mayak/orion512/Speedo/tedi_k/leszczu z pewnością kojarzą. cattani75 29-10-2015, 22:16 W MK4 nie miałem czujników, rozumiem, że jest tak, że jak świeci się kontrolka niskiego ciśnienia i dopompujesz to automatycznie gaśnie? W MK4 po prostu widzisz każde koło z ciśnieniem (czyli tak jak teraz po ugradzie chłopaków). Prawdę mówiąc nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać, czy jak mam różnicę 0.1-0.2 bara, to czy aby na pewno jest to w kole wskazywanym przez wyświetlacz - podjeżdżam i pompuję wszystkie raz na kilka tygodni, jeśli zobaczę, że za bardzo gdzieś spadło ciśnienie. Ale na pewno dobrze wskazuje ciśnienia pomiędzy osiami - widzę, że na tylnej jest mniej niż na przedniej. Czasami (baaaaaardzo rzadko, raz na rok, dwa lata?) pojawia się komunikat, że coś nie tak z czujnikami, ale za chwilę (kilka sekund) wszystko jest ok. To jedyny mankament. Może warto zrobić z tego osobny temat? Może ktoś to już roztrzaskał w MK5? Sprawdziłem instrukcję obsługi dla MK5 - napisane jest, że po każdym dopompowaniu kół należy zresetować układ. W MK4 czegoś takiego nie było. Pompuję i pokazuje mi, jakie jest ciśnienie... Dziwne... Jest też napisane, że "Podczas napełniania opon układ może nie zareagować natychmiast na dopompowanie opon." ITPro 30-10-2015, 09:26 Ja potwierdzam to co napisał Jacek: system wykrył nowe koła z czujnikami bez resetu, zmiany ciśnienia pokazuje właściwie natychmiast, ale wskazania nie odpowiadają rzeczywistemu położeniu kół - reset jak piszą w instrukcji nie nie daje. jacek-k-wawa 30-10-2015, 09:28 jacek-k-wawa Ja Ciebie przepraszam ale czy Ty poważnie myślisz, że jeżeli jakiekolwiek sensory/anteny dawałyby informację, w którym kole jest dane ciśnienie to czy po zmianie kół nie dałoby się ogarnąć tej informacji i sztab programistów z Forda i innych poddostawców, który całą firmę kosztuje pewnie 1mld USD rocznie, nie ogarnąłby tego? Jestem przekonany ze Ford ogarnął temat lokalizacji poszczególnych kół - jak pisałem działało to dobrze przed wymianą kół. I pewnie da się to jakoś ogarnąć po wymianie kół ale nie działa to automatycznie i nie wygląda, ze da się to zrobic z poziomu menu usera. Poważnie więc myślę, że żeby nie wprowadzać zamieszania Ford zdecydował się na nie udostępnianie standardowo ekranu z ciśnieniem w poszczególnych kołach. mayak 30-10-2015, 09:49 a może w mk5 uprościli w porównaniu z mk4 i nie ma anten w nadkolach? Wtedy system nie wie które koło ile ma. To by tłumaczyło czemu fabrycznie nie ma wyświetla tych wartości. Czy ktoś sprawdzał co jest wyświetlane jak w którymś kole spadnie ciśnienie? Podaje w którym konkretnie? ITPro 30-10-2015, 10:52 Czy ktoś sprawdzał co jest wyświetlane jak w którymś kole spadnie ciśnienie? Podaje w którym konkretnie? Tak, podaje konkretną zmianę (wzrost lub spadek) w konkretnym kole. cattani75 30-10-2015, 10:59 A czy to koło wtedy jest właściwie wskazane? Czy po prostu podjechałeś na stację i dmuchnąłeś w każde, niechcący nie zauważając błędu w komunikacie? Bump: http://www.oponeo.pl/artykul/czujniki-cisnienia-w-oponach-system-tpms Z powyższego: Wśród wad tego systemu wymienia się problemy użytkowe. Każdorazowo przy wymianie opon należy uprzedzić wulkanizatora, że w kołach mamy czujniki ciśnienia, gdyż czujniki te najczęściej ulegają uszkodzeniom właśnie przy ich demontażach w serwisach. Koszt nowego czujnika jest wysoki. A do tego dojdzie koszt wgrania zmian do oprogramowania systemu TPMS, który musi przeanalizować nowe warunki bazowe (nowy czujnik). Nowe warunki bazowe również muszą być wgrane przy każdej wymianie opon. Należy pamiętać o tym, by felgi za każdym razem montować dokładnie w to miejsce, w którym były wcześniej. Jeśli o tym zapomnimy, zapłacimy za kolejną analizę nowych warunków systemu TPMS. Tylko dlaczego w MK4 na osiach miałem zawsze dobrze pokazywane ciśnienie?... biner 30-10-2015, 11:36 Sprzedaż MONDEO http://www.samar.pl/__/3/3.a/85032/3.sc/11/Mondeo-ze-wzrostem-o-60-.html?locale=pl_PL siebek 30-10-2015, 12:39 cattani75 Bo tekst nie dotyczy mk4. Pisany był ogólnikowo i pewnie bazuje na wiedzy o rozwiązaniach stosowanych w innych markach. ITPro 30-10-2015, 19:29 A czy to koło wtedy jest właściwie wskazane? Czy po prostu podjechałeś na stację i dmuchnąłeś w każde, niechcący nie zauważając błędu w komunikacie? A czytałeś moje poprzednie posty dotyczącego tego tematu? Jest w nich wyraźnie napisane, po założeniu drugiego kompletu oryginalnych czujników na felgi zimowe, czujniki reagują prawidłowo na każdą zmianę ciśnienia w każdym kole, ale komputer pokładowy z aktywną funkcją pokazywania ciśnienia w każdym kole (fabrycznie funkcja nieaktywna) nieprawidłowo przypisuje czujniki do schematu wyświetlanego na ekranie tegoż komputera. kruger 30-10-2015, 20:05 Wreszcie udało mi się aktywować ACS. Szybko wjeżdżałem do garażu i zanim sam zahamowałem, samochód zrobił to za mnie. Na zegarach wyświetlił się komunikat i wędrujący pasek jak czasem przy uruchamianiu. Już myślałem, ze to nie działa bo nigdy się nie włączył przy próbie kontrolowanego wywołania. michjak 01-11-2015, 08:57 Sprzedaż MONDEO http://www.samar.pl/__/3/3.a/85032/3.sc/11/Mondeo-ze-wzrostem-o-60-.html?locale=pl_PL Znowu pismaki dają czadu super obiektywnym info.... To tak bezsensowna i źle podana informacja, jak by powiedzieć: "mamy najlepsze wyniki sprzedaży" zamiast z pełnym kontekstem: "dzisiaj mamy najlepsze wyniki sprzedazy w bieżącym tygodniu". To jest porównanie wzrostu sprzedaży rok do roku. A w ubiegłym sprzedaź mondeo stała(info od dealerów) bo mk4 nikt nie kupował :) Zatem wzrost mogą mieć i kosmiczny, niech podadzą dane ilościowe w porównaniu z okresem wprowadzania np mk4 na rynek :one: antekw 02-11-2015, 16:45 Popytałem nieco i wygląda na to, że w ramach Vignale oprócz: - mycia za free - słynnej podwózki do serwisu - skórzanej deski - innej stylistyki - wyposażenia, które w Titanium jest jako opcja - sprawdzenia jakości 100 dodatkowych (względem Titanium) punktów - dostępnego innego lakieru - pana od zamawiania stolika w restauracji itp. itd. ;-) mamy jeszcze: - gwarancję na 5 lat i/lub 150.000 km - pakiet serwisowy (6 przeglądów benzyna lub 4 diesel) - maluuuuuutki rabacik Generalnie - poprzez brak rabatów - chyba się nie opłaca. :-( Zapomniałeś o Sedanie w Benzynie i Dieslu. cattani75 02-11-2015, 18:25 Bo ja jestem kombiopętany. ;-) cattani75 03-11-2015, 18:42 Tragedia. :-) Mondzio podrożało, pakiety podrożały... nic, tylko skakać z mostu... ;-) MateuszS 03-11-2015, 19:29 Co konkretnie podrożało? Z ciekawości wyciągnąłem fakturę i sprawdziłem, żadna z pozycji, które mam na FV nie podrożała. a mam to: Titanium 2.0 TDCI 150KM Pakiet Business Pakiet Titanium X podgrzewana kierownica Active City Stop Nadmuchiwane pasy bezpieczeństwa.... + lakier Wszystko jest w tych samych cenach FV z czerwca.:568: mark54 03-11-2015, 19:34 A jest jakiś nowy cennik ? Na stronie Forda jest cennik z 4 sierpnia 2015 danielr 03-11-2015, 19:58 W modelach z produkcji 2016 ma zniknąć wersja audio z radiem z tym najmniejszym wyświetlaczem . Zastąpione ma to być radiem fordowskim z 8" wyświetlaczem, które obecnie kosztuje w cenniku dopłatę 1200 zł. W nowym cenniku auto ma być po prostu droższe o 1200 zł za to od razu z tym audio jako podstawa i uważam , że to dobry kierunek choć oczywiście lepszym byłoby wsadzenie tego radia bez podnoszenia ceny :) cattani75 03-11-2015, 20:02 Titanium +2900, Ultimate +1050, Panorama dla kombi +600. To tak z grubsza... Bump: Niestety, Daniel. Też myślałem, że to zmiany bez znaczenia i spokojnie czekałem na nowy cennik. No i pojawił się. :-P Z plusów to chociaż można zamówić spryskiwacze do reflektorów i 2.0EB ma 345Nm. Vedar 04-11-2015, 05:04 Gdzie dorwaliście ten nowy cennik? Na stronie forda wisi z sierpnia. cattani75 04-11-2015, 06:04 Dostałem go od pewnej miłej pani dealerki. :-) Niestety jest to skan, bo podobno nie mają wersji pdf. Co ciekawe, cennik obowiązuje od 1 listopada, ale nie wszyscy dealerzy z niego korzystają i wystawiają oferty od czapy, które zapewne przy zamówieniu będą musieli weryfikować, oczywiście w górę... :-( Szkier 04-11-2015, 12:52 A co polecacie przy wyjazdach w góry i zakładaniu czasem łańcuchów, 16" stalowe,czy 16 " alu na zimę? Czy łańcuchy nie porysują alusów? W końcu wybrałem 16" felgi stalowe plus zimówki semperit z aso. NA chwilę obecną jestem zadowolony, mimo, że wygląd to nie to samo co na 17" alu, ale dzięki temu nie będę się przejmował zimą, czy zniszczę felgi :) biner 04-11-2015, 15:41 JA zamontowałem alu 16" i powiem szczerze że bylem bardzo sceptycznie nastawiony do nich,ale teraz muszę powiedzieć że był to dobry wybór. Kola są ciche,cena w ramach rozsądku 3508 zl za komplet i naprawdę wizualnie nie wygląda źle na zimę są super,polecam. cattani75 04-11-2015, 16:39 To ja jeszcze w temacie cennika: podobno jeśli auto wejdzie do produkcji w 2016 to cena jeszcze 1% w górę. :-/ Więc jak komuś nie zależy na roczniku produkcji, to kupować teraz. olek.tbg 04-11-2015, 16:44 W temacie zimówek - też wybrałem 16'tki alu na oponach semperit ;) Teraz tylko 2 tyg czekania... Vedar 04-11-2015, 18:29 Dostałem go od pewnej miłej pani dealerki. :-) Niestety jest to skan, bo podobno nie mają wersji pdf. Co ciekawe, cennik obowiązuje od 1 listopada, ale nie wszyscy dealerzy z niego korzystają i wystawiają oferty od czapy, które zapewne przy zamówieniu będą musieli weryfikować, oczywiście w górę... :-( Możesz jakoś wrzucić ten cennik? jvc 05-11-2015, 17:06 Dziś jechał za mną przez chwilę mk5 i zauważyłem w tylnym lusterku że jak gość dał kierunkowskaz to w miejsce gdzie świecił led mijania pojawił się migający kierunkowskaz a led zgasł. Tak to jest w tym samochodzie? markis 05-11-2015, 17:24 Dokładnie tak. W innych markach również działa w ten sposób w sytuacji gdy pasek kierunkowskazu jest blisko ledów dziennych. pedroso 05-11-2015, 18:42 W samochodach jeep i audi wyglada to jak awaria oświetlenia w pojeździe te znikające ledy na rzecz kierunkowskazu MaXyM 05-11-2015, 18:52 w niektorych gasna a w niektorych przygasaja tyle ze DRLe. Nigdy nie widzialem zeby gasly mijania. A ten 'LED mijania' i kierunkowskaz w jego miejscu mnie juz w ogole zbil z tropu ;) |