Zobacz pełną wersję : Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34

jvc
31-05-2017, 20:06
Ja mam póki co taki sposób na klimę, której ogólnie nie lubię używać gdy nie muszę, no ale czasem nie ma wyjścia..:)

Włączam klimę i nawiew na szybę ( z przycisku na konsoli) i drugi lub jak się schłodzi na pierwszy bieg wentylatora.
Chłodzi fajnie jakoś tak od góry ,delikatnie na twarz ,ale nie bezpośrednio :)

Minus jest taki że nie możemy dać innego ustawienia na nogi na przykład bo ustawienie na szybę się wyłącza.

cattani75
31-05-2017, 23:29
...jak wygląda panorama w kombi...

Proszę, coś tam dziś po nocy pstryknąłem w garażu. Ciemno i mało miejsca, a do tego auto czarne, ale zawsze coś. :-)
https://www.dropbox.com/sh/bozp38lxienxqjq/AAABIhisa8X30kqTDFAXJU0ya?dl=0

Touch'n'go
31-05-2017, 23:35
dobo, taka rana na lakierze i w tym miejscu to niestety klasyczne przytarcie o szorstki twardy kamień lub beton o dość równej powierzchni, murek doniczka słupek... nie ma opcji żeby ktoś Ciebie tak przerysował, wtedy rana nie byłaby dokładnie wzdłuż załamania plastiku tylko względnie poziomo dlugie proste rysy. Jak masz AC to ja bym nie bawił się w środki doraźne i zgłosił od razu albo pod koniec używania auta żeby drożej sprzedać. Ja w foce czarnej obtarlem raz przednie nadkole o słup wcgodzący w obrys miejsca parkingowego, spolerowałem żeby nie było zadziorów i zamalowałem czarnym markerem, z czarnym było łatwo, z metra nie do zauważenia.

dobo
01-06-2017, 07:42
Touch'n'go właśnie problem w tym, że stało mi się to na dniach i nie było tego gdzie zrobić. Za to stałem ostatnio na parkingu na Kazimierzu pod skosem, miejsca częściowo na chodniku (akurat ten narożnik był styczny z linią). Ludzie chodnikiem przeciskają się tam pieszo i co gorsze rowerem również. Obstawiam, że zahaczył mnie gość pedałem, ale nie mam 100% pewności. Potem miałem trochę trasy i jak to zobaczyłem, to nagranie na kamerze się już nadpisało. W sumie oprócz wiedzy wiele by mi to dało. Co do AC to w dłuższej perspektywie to zrobię, ale na ten moment tylko półśrodek, bo zderzaki w miastach to bardzo narażone elementy, a tylko jedna naprawa na AC bez utraty zniżek no i okres ubezpieczenia dopiero się zaczął :P

czaroslaww
01-06-2017, 11:13
Proszę, coś tam dziś po nocy pstryknąłem w garażu. Ciemno i mało miejsca, a do tego auto czarne, ale zawsze coś. :-)
https://www.dropbox.com/sh/bozp38lxienxqjq/AAABIhisa8X30kqTDFAXJU0ya?dl=0

Serdeczne dzięki za zdjęcia - nigdzie nie mogłem czegoś takiego znaleźć.

CO DO KLIMY;

obecnie mam 508sw i jest dokładnie to samo z klimatyzacją - w trybie auto działa tylko nawiew z kratek przednich.
Nie jest to komfortowe, ale wydaje mi się, że jeśli na zewnątrz jest 24, a my zadamy temperaturę np 21, to auto ma "misję" żeby jak najszybciej doprowadzić do żądanej temperatury, a przez front kratki auto schłodzi się moim zdaniem najszybciej.

Fakt faktem, jeśli chodzi o odczucie komfortu (a do tego głównie ma służyć climatronic) to jest słabo.

Szkoda, że ten problem dla mondeo mk5 nie został jeszcze rozwiązany - miałem cichą nadzieję, że w 2017r autko wyjdzie poprawione..

Grabarzek
01-06-2017, 11:49
Działanie klimy i chlupiące paliwo przy pełnym baku to chyba dwie największe wady tego auta...Ja już w tryb automatyczny przestałem się bawić bo jest mega niekomfortowy. Wydaje mi się, że chcieli wykorzystać prawa fizyki. I tak chłodne powietrze leci tylko z góry bo zgodnie z zasadami powinno opadać w dół kabiny. W przypadku grzania zimą daje gorącem po stopach Bo powinno iść wszystko do góry ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

kaan1
01-06-2017, 12:52
To chlupiące paliwo w zbiorniku to reczywiście żenada - na konferencjach dt. systemów paliwowych wszyscy się chwalą jakich symulacji komputerowych używają aby ten efekt wyeliminować (przez zastosowanie grodzi tzw. baffle). Jest to jedno z podstawowwych wymagań dla dostawcy zbiornika. Jestem mocno zdziwiony że Ford coś takiego akceptuje i instaluje w samochodach. A może to jest wada (np. źle zainstalowane, oderwane grodzie)? Ma ktoś diesla komu nie chlupie przy zalaniu do odbicia pistoletu (u mnie chlupanie ustaje mniej więcej po żużyciu 1/4 - 1/5 paliwa)

piotrek305
01-06-2017, 13:13
Serdeczne dzięki za zdjęcia - nigdzie nie mogłem czegoś takiego znaleźć.

CO DO KLIMY;

obecnie mam 508sw i jest dokładnie to samo z klimatyzacją - w trybie auto działa tylko nawiew z kratek przednich.
Nie jest to komfortowe, ale wydaje mi się, że jeśli na zewnątrz jest 24, a my zadamy temperaturę np 21, to auto ma "misję" żeby jak najszybciej doprowadzić do żądanej temperatury, a przez front kratki auto schłodzi się moim zdaniem najszybciej.

Fakt faktem, jeśli chodzi o odczucie komfortu (a do tego głównie ma służyć climatronic) to jest słabo.

Szkoda, że ten problem dla mondeo mk5 nie został jeszcze rozwiązany - miałem cichą nadzieję, że w 2017r autko wyjdzie poprawione..

zadowolony jesteś z 508 ? dumam nad zmianą z mk4

WoojO
01-06-2017, 14:01
To chlupiące paliwo w zbiorniku to reczywiście żenada - na konferencjach dt. systemów paliwowych wszyscy się chwalą jakich symulacji komputerowych używają aby ten efekt wyeliminować (przez zastosowanie grodzi tzw. baffle). Jest to jedno z podstawowwych wymagań dla dostawcy zbiornika. Jestem mocno zdziwiony że Ford coś takiego akceptuje i instaluje w samochodach. A może to jest wada (np. źle zainstalowane, oderwane grodzie)? Ma ktoś diesla komu nie chlupie przy zalaniu do odbicia pistoletu (u mnie chlupanie ustaje mniej więcej po żużyciu 1/4 - 1/5 paliwa)

A próbowałeś zostawić pistolet od dystrybutora we wlewie na 10 sek po zatankowaniu? Zdaje mi się że delikatnie pomaga na chlupanie. Może nie na 100% ale chyba mniej słychać.

jvc
01-06-2017, 14:39
Ma ktoś diesla komu nie chlupie przy zalaniu do odbicia pistoletu (u mnie chlupanie ustaje mniej więcej po żużyciu 1/4 - 1/5 paliwa)
W mk4 to chlupało że aż miło. Jakoś w mk5 słyszałem może ze dwa razy.

Zawsze po pierwszym odbiciu czekam chwilę i zalewam do drugiego.
Takie coś zostało mi po mk4 gdzie miałem przytkany odpowietrznik i zostawiałem paliwo pod samochodem.

marioromario
01-06-2017, 15:44
A czy można klimę przeprogramować jakoś, tak żeby dmuchała bardziej równomiernie i wszystkimi otworami ?

kaan1
01-06-2017, 19:39
A próbowałeś zostawić pistolet od dystrybutora we wlewie na 10 sek po zatankowaniu? Zdaje mi się że delikatnie pomaga na chlupanie. Może nie na 100% ale chyba mniej słychać.

Tak, pamiętam Twoją uwagę i zrobiłem próbę. Niestey ale chlupało, Czy mniej ?- chyba raczej nie -ale to odczucie subiektywne - zależy od tego jak się przyhamuje, skręci , ruszy itp

czaroslaww
02-06-2017, 09:40
zadowolony jesteś z 508 ? dumam nad zmianą z mk4

Generalnie jestem zadowolony, tylko poszedłbym w 2.0hdi zamiast tego ustrojstwa które mam. Przez bezpośredni wtrysk benzyny osadza się nagar na zaworach i raz na 40tyś km trzeba to czyścić - ok 1000zł. Silnik poza tym jest fajny na trasę - zrobiłem 4000km objazdówkę aż do albani i z całej traski (zapakowany po dach + 4 osoby) wyszło 7,8l a nogę raczej mam ciężką, za to w mieście poniżej 11 nie ma szans zejść.

Zawieszenie, pewność prowadzenia, hamulce na 5+
Trochę się zdziwiłem, bo myślałem że 508 jak każdy francuz będzie miękka klucha, a okazuje się autem z dobrze zestrojonym zawieszeniem, nawet można powiedzieć że bardziej w stronę twardości a nie komfortu.

Minus za działanie systemu multimedialnego i sposobu jaki łączy się z telefonem - mułowaty, działa z opóźnieniem itd.

piotrek305
02-06-2017, 09:44
Generalnie jestem zadowolony, tylko poszedłbym w 2.0hdi zamiast tego ustrojstwa które mam. Przez bezpośredni wtrysk benzyny osadza się nagar na zaworach i raz na 40tyś km trzeba to czyścić - ok 1000zł. Silnik poza tym jest fajny na trasę - zrobiłem 4000km objazdówkę aż do albani i z całej traski (zapakowany po dach + 4 osoby) wyszło 7,8l a nogę raczej mam ciężką, za to w mieście poniżej 11 nie ma szans zejść.

Zawieszenie, pewność prowadzenia, hamulce na 5+
Trochę się zdziwiłem, bo myślałem że 508 jak każdy francuz będzie miękka klucha, a okazuje się autem z dobrze zestrojonym zawieszeniem, nawet można powiedzieć że bardziej w stronę twardości a nie komfortu.

Minus za działanie systemu multimedialnego i sposobu jaki łączy się z telefonem - mułowaty, działa z opóźnieniem itd.

dzięki :) ja jak coś to tylko 2.0 HDI. a jak przestronność kabiny, bagażnik, awaryjność ?

lemon
02-06-2017, 09:45
@ czaroslaww zamontuj sobie dodatkowy separator oleju i problem z osadzaniem syfu na zaworach i w dolocie zniknie.

czaroslaww
02-06-2017, 09:58
dzięki :) ja jak coś to tylko 2.0 HDI. a jak przestronność kabiny, bagażnik, awaryjność ?

kabina jest porównywalnie wielka do tej z mk4 więc powyżej przeciętnej, bagażnik kolos, plusem jest mega pojemny schowek pod podłogą bagażnika.
mam 1.93m po zajęciu przeze mnie komfortowej pozycji za kółkiem z tyłu osoba 1,7m nie ma problemu z nogami.
nic mi się nie zepsuło poza 2 wężami doprowadzającymi olej i płyn chłodniczy do turbiny, ale mam 100k przebiegu więc jeszcze na to czas.
Generalnie spoko autko. bardzo dajna panorama (kombi) niestety nieotwierana.

@ czaroslaww zamontuj sobie dodatkowy separator oleju i problem z osadzaniem syfu na zaworach i w dolocie zniknie.

podobno ten syf bierze się z paliwa a nie z oleju?

piotrek305
02-06-2017, 10:45
kabina jest porównywalnie wielka do tej z mk4 więc powyżej przeciętnej, bagażnik kolos, plusem jest mega pojemny schowek pod podłogą bagażnika.
mam 1.93m po zajęciu przeze mnie komfortowej pozycji za kółkiem z tyłu osoba 1,7m nie ma problemu z nogami.
nic mi się nie zepsuło poza 2 wężami doprowadzającymi olej i płyn chłodniczy do turbiny, ale mam 100k przebiegu więc jeszcze na to czas.
Generalnie spoko autko. bardzo dajna panorama (kombi) niestety nieotwierana.

podobno ten syf bierze się z paliwa a nie z oleju?

dzięki za opinię.. miałem mk4 przedlifta, chce polifta ale już na pare lat.. niby sprawdzone autko, wiem na co mogę w nim liczyć, ale odmiana też mnie kusi na 508, zwłaszcza, że bardzo polecane autko :)

czaroslaww
02-06-2017, 10:55
dzięki za opinię.. miałem mk4 przedlifta, chce polifta ale już na pare lat.. niby sprawdzone autko, wiem na co mogę w nim liczyć, ale odmiana też mnie kusi na 508, zwłaszcza, że bardzo polecane autko :)

mój 508 jest na sprzedaż jak byś chciał :) w lipcu odbieram z salonu mk5.
czarny kombi full wyposażony klima szklany dach wszystkie serwisy na czas 102 tys oryginalnego przebiegu (rozrząd robiłem przy 70k jak go kupiłem profilaktycznie)

fajne autko, szkoda żeby szło do kogoś obcego, jak forumowicz chce to zapraszam.

tylko od razu napiszę, że nie polecam komuś kto chce robić 5km do pracy i 5 do domu - pali wtedy 11l/100

cattani75
02-06-2017, 11:19
2.0 EB pali wtedy ponad 16, więc te 11 to super wynik.

Woytas
02-06-2017, 11:22
Z tą porównywalną wielkością kabiny jak w mk4 to już pocisnąłeś ..można się kłócić o cm ale wrażenie jak wsiądziesz w 508 to bliżej jej do insigni niż mondeo aczkolwiek możesz się nie zgodzić z moją subiektywną opinią, ale to sam przytaczasz sadzanie za sobą kogoś z 170cm ... zapewne kobiety lub nastolatka posadź tam chłopa 100kg 185 cm w mondeo się nie obrazi w 508 .....

czaroslaww
02-06-2017, 11:32
Z tą porównywalną wielkością kabiny jak w mk4 to już pocisnąłeś ..można się kłócić o cm ale wrażenie jak wsiądziesz w 508 to bliżej jej do insigni niż mondeo aczkolwiek możesz się nie zgodzić z moją subiektywną opinią, ale to sam przytaczasz sadzanie za sobą kogoś z 170cm ... zapewne kobiety lub nastolatka posadź tam chłopa 100kg 185 cm w mondeo się nie obrazi w 508 .....

zgodzę się że z przodu wydaje się być mniej miejsca przez bardzo zabudowany tunel (ale jest znacznie lepiej niż w insigni czy mk5 bo tam pasażer nie ma miejsca na nogi z boku przez szeroki tunel przy konsoli)
natomiast jesli chodzi o tył, to sprawa chyba subiektywna..
ja ze swoim 1.93 to zarówno w 508 i w mk4 nie czuję się komfortowo na dłuższą trasę siedząc z tyłu, natomiast w obu przypadkach nie można powiedzieć że jak na klasę auta jest mało miejsca - przeciwnie.

Pytanie: jak często jedziesz w trasę z 4 koszykarzami?

piotrek305
02-06-2017, 11:37
mój 508 jest na sprzedaż jak byś chciał :) w lipcu odbieram z salonu mk5.
czarny kombi full wyposażony klima szklany dach wszystkie serwisy na czas 102 tys oryginalnego przebiegu (rozrząd robiłem przy 70k jak go kupiłem profilaktycznie)

fajne autko, szkoda żeby szło do kogoś obcego, jak forumowicz chce to zapraszam.

tylko od razu napiszę, że nie polecam komuś kto chce robić 5km do pracy i 5 do domu - pali wtedy 11l/100

żeby to był diesel to już byśmy się dogadali :)

czaroslaww
02-06-2017, 11:41
żeby to był diesel to już byśmy się dogadali :)

jak robisz trasy to ta benzynka jest serio okej.
jeśli tylko miasto... niestety

kaan1
02-06-2017, 11:47
Generalnie jestem zadowolony, tylko poszedłbym w 2.0hdi zamiast tego ustrojstwa które mam. Przez bezpośredni wtrysk benzyny osadza się nagar na zaworach i raz na 40tyś km trzeba to czyścić - ok 1000zł.

Nagar to przypadłość bezpośredniego wtrysku benzyny. Spodziewam się że podobne sytuacje będą występować w większości silników GDI - W EB Forda rury wydechowe też są czarne. Pytanie co będzie po czasie z zaworami w Ekobiustach Forda - może mają jakiś patent aby uniknąć osadzania sadzy na zaworach - cała idzie w rurę.

lemon
02-06-2017, 13:09
Ja stosując Archoil 6200 do paliwa końcówki wydechu czyszcze 2 razy rzadziej i choćby z tego względu polecam też środek o czystej komorze spalania nie wspominając.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

czaroslaww
02-06-2017, 14:41
Ja stosując Archoil 6200 do paliwa końcówki wydechu czyszcze 2 razy rzadziej i choćby z tego względu polecam też środek o czystej komorze spalania nie wspominając.

jak to stosujesz?
całe 20ml na każdy bak, czy co któreś tankowanie?

lemon
02-06-2017, 15:09
Pierwsze zastosowanie 2ml na 10l paliwa. Każde następne 1ml na 10l paliwa. Wersja 250ml ma fajną podziałkę z aplikatorem a mniejsze pojemności nie. Na ogół wlewam 5ml do pistoletu i potem normalnie tankuję zbiornik do pełna.
250ml wystarcza na baaaaaardzo długo - dolewam to od kiedy kupiłem auto w zeszłym roku i zostało mi pół butelki czyli około 125ml. Do RSa też to dodaję.

leszek
03-06-2017, 10:54
2.0 EB pali wtedy ponad 16, więc te 11 to super wynik.

oj tam jedni mają 12:)

Bump: Pierwsze zastosowanie 2ml na 10l paliwa. Każde następne 1ml na 10l paliwa. Wersja 250ml ma fajną podziałkę z aplikatorem a mniejsze pojemności nie. Na ogół wlewam 5ml do pistoletu i potem normalnie tankuję zbiornik do pełna.
250ml wystarcza na baaaaaardzo długo - dolewam to od kiedy kupiłem auto w zeszłym roku i zostało mi pół butelki czyli około 125ml. Do RSa też to dodaję.

czyli każde tankowanie i dolewasz?? to ja chyba co 3 dzień bym dolewał

lemon
03-06-2017, 13:27
Ja 2 razy w miesiącu tankuję i dolewam za każdym razem.

mbrejecki
06-06-2017, 13:31
Mondeo mk5 nowe to budżet około 130 000 zł.
Napiszcie mi proszę czym wygrywa mondeo z autami klasy premium za taki sam budżet np. BMW 3, Mercedes klasy C czy Audi A4.

foni
06-06-2017, 13:38
rocznikiem
dalsze wnioski w zależności od poziomu rozsądku ;-)

prokop123
06-06-2017, 14:27
Brałem pod uwage wiele aut,
katalogowo MK5 wyszedł mi 174 KPLN
po rabtach mam go za 142 KPLN

Za cenę 142 KPLN nigdzie u konkurencji nie miałem pełnej skóry, tylu asystentów kierowcy, dodatkowych pakietów itd

W BMW, Audi czy Mercedesie takie auto z takim samym wyposażeniem wyszłoby ok 180-200 KPLN..

Wybór był prosty :)

Korchez
06-06-2017, 14:35
Napiszcie mi proszę czym wygrywa mondeo z autami klasy premium za taki sam budżet np. BMW 3, Mercedes klasy C czy Audi A4.
Różni się ceną.
A 4 i BMW 3 to auta o klasę mniejsze. MK5 równaj do Audi A6 i BMW 5. Mercedes C też jest małym autem.

A teraz sprawdź ceny tych aut.

tomsiw
06-06-2017, 22:29
Brałem pod uwage wiele aut,
katalogowo MK5 wyszedł mi 174 KPLN
po rabtach mam go za 142 KPLN

Za cenę 142 KPLN nigdzie u konkurencji nie miałem pełnej skóry, tylu asystentów kierowcy, dodatkowych pakietów itd

W BMW, Audi czy Mercedesie takie auto z takim samym wyposażeniem wyszłoby ok 180-200 KPLN..

Wybór był prosty :)
Tylko że skóra w Fordzie to niestety nie skóra tylko jakiś syntetyczny wynalazek. :/

qlszef
06-06-2017, 22:49
Teraz oferują A6 za 157 tysi. Wersja 2.0 diesel 190km, manual. Ma navi, skórę.......być może teraz bym się skusił. Moj MKV należy do "wszystkomąjących" i teraz wiem że dziś bym wziął Trenda za 80 tysi. Nie wierzę że cieszyłby mniej niż mój Titanium ze wszystkimi dodatkami. Dlatego wydając około 150 tyś wziąłbym dziś tego A6

totek2
06-06-2017, 22:54
Nie wierzę że cieszyłby mniej niż mój Titanium ze wszystkimi dodatkami
do dobrego człowiek się przyzwyczaja, wszystko zależy od tego czym jeździłeś wcześniej.
Jak przesiadasz się z "gorszego" to trend Cię będzie cieszył ale jak z full opcji na trenda to nie ma szans na zadowolenie.

biner
06-06-2017, 23:00
Teraz oferują A6 za 157 tysi. Wersja 2.0 diesel 190km, manual. Ma navi, skórę.......być może teraz bym się skusił. Moj MKV należy do "wszystkomąjących" i teraz wiem że dziś bym wziął Trenda za 80 tysi. Nie wierzę że cieszyłby mniej niż mój Titanium ze wszystkimi dodatkami. Dlatego wydając około 150 tyś wziąłbym dziś tego A6
Daj namiar na te audi bo ja za ta cene nie znalazlem no chyba ze od tych co maja najtaniej w eu i smiesznych brokerów.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

qlszef
06-06-2017, 23:11
jeśli by pominąć 8' ekran to Trend jakoś specjalnie nie odbiega od Titanium. Oczywiście Trend nie ma kilku gadżetów, ale na codzień nie korzystam z tych dobrodziejstw. Asystent parkowania to dla osób, które nie potrafią jeździć. Ja sam wjadę w takie miejsce gdzie asystent wymięka. Asystent pasa ruchu działa mi na nerwy. Bez BLISa da się żyć. Przydatna jest kamerka cofania, jeśli trzeba gdzieś się wcisnąć, choć 20 lat jeździłem bez tego i auta nie poobijałem. A jedyna rzecz, która daje radochę to szyberdach, który w Titanium też wymaga dopłaty. Ja nie mówię, że asystenty to totalna bzdura. Być może komuś uratują życie ale chyba drugi raz bym za to nie płacił. Wnętrze Trenda od Titanium różni się ale to nie jest różnica która wyrywa z butów. Natomiast przesiadając się z Titanium do najtańszego S90...różnicę poczułem. To oczywiście baaardzo subiektywne odczucie ale myślę że wielu ma podobne

prokop123
06-06-2017, 23:11
Skad te ceny na nowe A6...
Normalne A6 z 2017r to koszt ok 218 KPLN
a są oferty na allegro za 150/ 170 ?
Co to za "okazja" bite?
Aż sie wierzyć nie chce że ktoś nowego taniej o 50 KPLN oddaje

qlszef
06-06-2017, 23:12
Normalnie w salonie Audi. W każdym salonie powinni Ci "zrobić" taką cenę bo to ogólnopolska akcja

A macie jakieś doświadczenia z tymi brokerami i tymi "taniej niż w salonie"? O co to chodzi?

Bump: nawet na stronie Audi jest ta cena

cattani75
06-06-2017, 23:39
A czy za te 150 tys. pln jest tam chociaż automatyczna klima?

qlszef
07-06-2017, 00:02
nie wiem czy automatyczna. Myślę, że bym nie rozpaczał mając manualną.
Żeby nie było że tak wychwalam Audi czy coś.....mnie trochę męczy to że niemiecka trójca jest dość chodliwa u amatorów cudzej własności no i serwisowanie bywa drogie, choć np kupując BMW 5 był pakiet darmowych przeglądów na 5 lat.

miroos
07-06-2017, 07:02
Audi niedługo zaprezentuje nową A6 więc teraaz zacznie się festiwal wyprzedaży - tak jak rok temu BMW sprzedawało 5-ke też w jakimś promo dla biznesu za 149k PLN albo teraz widzę też 3-ke za 99k PLN

A co do bajerów jak kolega wyżej pisze - ja dziś też szukałbym raczej okazji typu to Audi zamiast mondka - jednak przy mk5 zawiodłem się trochę po bardzo udanym mk4 po lift.
Generalnie całe auto ok - ale masa niedoróbek (w fabryce np. zapomniano mi zamontować uszczelkę wewnętrzną szyby od kierowcy i super szumiało auto, teraz wymieniano mi podosufitkę (opadała nad drzwiami z tyłu i wystawała spod uszczelki) - btw - polecam zerknąć jak "wykończona" jest podsufitka przy szybie przedniej - ktoś tnie je nożem od ręki i to chwilami tępym nożem :)

biner
07-06-2017, 07:43
Tez uwazam ze montaz mk5 to tragedia

taajniak
07-06-2017, 09:38
btw - polecam zerknąć jak "wykończona" jest podsufitka przy szybie przedniej - ktoś tnie je nożem od ręki i to chwilami tępym nożem :)

Też to zauważyłem... dopatrzyłem się dopiero jak miałem wymienianą przednią szybę. Aż się nie chce wierzyć że auto z czymś takim mogło z fabryki wyjechać - wystarczyłoby żeby listwie jakąś tam dali i by to tak nie drażniło.

Ciekawe czy w Vignale też to tak komicznie wygląda.
Ja bym dorzucił jeszcze tą piankę, co niby ma do szyby przylegać od deski rozdzielczej - czasami mnie nieźle to drażni.

czaroslaww
07-06-2017, 10:29

Ja czekam na swoje nowe mondeo - już się produkuje

za 2.0 150hp
kombi
titanium
szklany dach
pakiet z navi ledami i czujkami parkowania
plus lakier metalik i przyciemniane szyby
po rabacie zapłacę 111.500zł
za taką kasę to w tym wyposażeniu kupisz max a3 1.6tdi.

trzeba porównywać jabłko do jabłka, nie ma opcji że a6 w skórze z navi i bajerami w salonie będzie kosztowało 150k. za same ledy w audi jest 11k dopłaty.

taajniak
07-06-2017, 11:46
Ja czekam na swoje nowe mondeo - już się produkuje

za 2.0 150hp
kombi
titanium
szklany dach
pakiet z navi ledami i czujkami parkowania
plus lakier metalik i przyciemniane szyby
po rabacie zapłacę 111.500zł
za taką kasę to w tym wyposażeniu kupisz max a3 1.6tdi.

trzeba porównywać jabłko do jabłka, nie ma opcji że a6 w skórze z navi i bajerami w salonie będzie kosztowało 150k. za same ledy w audi jest 11k dopłaty.

W sumie niezła cena...
Mi się udało wytargać Ruby red kombi za 107.000 zł... z tym że silnik 2.0 eb 203 km automat.
Auto było roczne, bez przebiegu - w gratisie dorzucili mi bagażnik dachowy ( te takie belki oryginalne) i gumową matę do bagażnika.
Navi dołożyłem, moc podniosłem, fajne felgi dokupiłem, aktywny tempomat i kamerę cofania dołożę na jesień.

Generalnie stosunek cena / jakość jest bardzo na plus - na upartego jak bym bardzo chciał skórę, to pytałem w Carlex design, i robią skórę premium + dodatkowe wygłuszenie za około 13000 zł

Coś a'la to: http://www.carlexdesign.com/en/projects/155-ford-focus.html

Czyli reasumując, wszystko mnie wyjdzie max 130.000 zł.

Pokażcie mi A6 z mocą > 250 KM, w skórze premium, światłami led, dobrym wyciszeniem wnętrza, na ładnych felgach 18", z nawigacją, czujnikami parkowania i aktywnym tempomatem w takich pieniądzach, bo ja tam generalnie wole kasę mieć na koncie, niż w samochodzie ;).

Ps. W przyszłym roku, może założę swój temat na forum i opiszę dokładnie co zrobiłem w samochodzie, ale to dopiero po wizycie w carlex :)

czaroslaww
07-06-2017, 15:43
W sumie niezła cena...
Mi się udało wytargać Ruby red kombi za 107.000 zł... z tym że silnik 2.0 eb 203 km automat.
Auto było roczne, bez przebiegu - w gratisie dorzucili mi bagażnik dachowy ( te takie belki oryginalne) i gumową matę do bagażnika.
Navi dołożyłem, moc podniosłem, fajne felgi dokupiłem, aktywny tempomat i kamerę cofania dołożę na jesień.

Generalnie stosunek cena / jakość jest bardzo na plus - na upartego jak bym bardzo chciał skórę, to pytałem w Carlex design, i robią skórę premium + dodatkowe wygłuszenie za około 13000 zł

Coś a'la to: http://www.carlexdesign.com/en/projects/155-ford-focus.html

Czyli reasumując, wszystko mnie wyjdzie max 130.000 zł.

Pokażcie mi A6 z mocą > 250 KM, w skórze premium, światłami led, dobrym wyciszeniem wnętrza, na ładnych felgach 18", z nawigacją, czujnikami parkowania i aktywnym tempomatem w takich pieniądzach, bo ja tam generalnie wole kasę mieć na koncie, niż w samochodzie ;).

Ps. W przyszłym roku, może założę swój temat na forum i opiszę dokładnie co zrobiłem w samochodzie, ale to dopiero po wizycie w carlex :)

sympatyczny kolego;
nie wolisz kupić foteli skórzanych gdzieś na allegro?
http://allegro.pl/komplet-foteli-skora-ford-mondeo-vignale-mk5-2016-i6716790721.html
komplet z vignale za 4,2k :)

a co do mojej ceny chyba okej, tym bardziej ze sama panorama kosztuje dodatkowe 5150zł + auto właśnie się produkuje więc będzie 06.2017
automat? super sprawa niestety musiałem wybrać wyposażenie albo automat... cena...

co do mocy to na razie przełączam się na 180hp, zobaczymy jaka będzie różniica i czy będę chciał więcej..

lemon
07-06-2017, 16:23
Mocy nigdy nie jest dość więc pewnie będziesz chciał więcej.

marioromario
07-06-2017, 16:37
[QUOTE=czaroslaww;2813513]sympatyczny kolego;
http://allegro.pl/komplet-foteli-skora-ford-mondeo-vignale-mk5-2016-i6716790721.html
[QUOTE]

A byłem blisko od wybrania jasnej wersji. Wygląda na to, że nie byłby to dobry wybór patrząc na zdjęcia :) :) :)

prokop123
07-06-2017, 18:37
ja mam ciemne i ładnie się prezentuje

https://images81.fotosik.pl/621/24b1a318d665af8emed.jpg (https://images81.fotosik.pl/621/24b1a318d665af8e.jpg)

Woytas
07-06-2017, 20:55
koledze z tą jasną skórą pewnie chodził o to , że taka uje .... :)

qlszef
08-06-2017, 00:00
CZAROSLAWW - nie wnikałem dokładnie w wyposażenie tego A6. Na pewno ma poniższe:
MMI Navigation plus z MMI touch
Reflektory w technologii LED
Tapicerka skórzana Milano
Ogrzewanie foteli przednich
Audi Connect + Audi phone box
Audi sound system
Regulacja odcinka lędźwiowego kręgosłupa, elektryczna

Cena 157 w każdym salonie Audi. Nie jest to jednorazowy egzemplarz który się gdzieś przeleżał na magazynie

taajniak
08-06-2017, 07:29
sympatyczny kolego;

a co do mojej ceny chyba okej, tym bardziej ze sama panorama kosztuje dodatkowe 5150zł + auto właśnie się produkuje więc będzie 06.2017
automat? super sprawa niestety musiałem wybrać wyposażenie albo automat... cena...

co do mocy to na razie przełączam się na 180hp, zobaczymy jaka będzie różniica i czy będę chciał więcej..

Cenę masz bardzo OK - zwłaszcza że to jest auto do produkcji. Ja brałem takie jakie stało.
Co do foteli... ja niestety nie mam elektryki w fotelach, taki samochód stał na magazynie. Myślałem o fotelach z Vignale, ale raczej będzie bardzo dużo zabawy z podpięciem ich, i nie znam póki co nikogo kto by wiedział jak to zrobić. Niestety nie jest to plug&play.

Jeszcze popytam w Carlexie ile by wzięli za samo obszycie foteli i kanapy, generalnie drażni mnie, że nie mam w mondziaku jakiejś fajnej skóry.

Elektryka foteli by się przydała, ale da się bez tego żyć.

Bump: CZAROSLAWW - nie wnikałem dokładnie w wyposażenie tego A6. Na pewno ma poniższe:
Audi sound system

Cena 157 w każdym salonie Audi. Nie jest to jednorazowy egzemplarz który się gdzieś przeleżał na magazynie

No tak, ale jak dołożymy automat i jakiś lepszy silnik dla takiej krowy, to pewnie się zbliżmy do 200k co nie ?

czaroslaww
08-06-2017, 08:10
2.0tdi 190 koni w tym audi o którym piszesz?
jeśli jest taka cena, to nad czym się zastanawiasz?
bierz a6!

Martingg
08-06-2017, 08:52
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a6-30-rabatu-ID4p3WeJ.html#4cd7663594 2.0 190km takie sa ceny na otomoto

czaroslaww
08-06-2017, 09:05
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a6-30-rabatu-ID4p3WeJ.html#4cd7663594 2.0 190km takie sa ceny na otomoto

przecież nie można porównywać cenowo mondeo z salonu ford do audi od jakiegoś pseudobrokera.

https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a6-avant-2-0-tdi-s-tronic-led-farbycznie-nowy-wyprzedaz-rocznika-w-aso-ID6yABm9.html
mój faworyt - automat 190hp skora pneumatyka led matrix itp...
salon audi

taajniak
08-06-2017, 09:53
przecież nie można porównywać cenowo mondeo z salonu ford do audi od jakiegoś pseudobrokera.

https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a6-avant-2-0-tdi-s-tronic-led-farbycznie-nowy-wyprzedaz-rocznika-w-aso-ID6yABm9.html
mój faworyt - automat 190hp skora pneumatyka led matrix itp...
salon audi

A czym się różni broker od salonu ? Przecież broker po prostu przeszukuje salony w UE żeby znaleźć auto najtaniej... Z resztą salon jak bardzo chce, to jest w stanie spokojnie zejść do poziomu brokerów.

A co do tego Audi, no znalazłeś rocznika, dlatego przeceniony, z tym że te 156000 to kwota netto. To roczne auto kosztuje prawie 200 000 zł brutto.

Chyba mocniejszego i na full wyposażonego vignale można nawet na zamówienie sporo taniej dorwać co nie ?

czaroslaww
08-06-2017, 10:10
widziałem że netto, ale jak ktoś zaczął rozmowę o a6 to tak dorzuciłem 3 grosze.
jesli miałbym wybierać między full vignale 2017 a tym audi za te same pieniądze, to wybór jest prosty.

cattani75
08-06-2017, 10:11
Ja swojego titanium ze wszystkimi opcjami z cennika z góry na dół (w tym szyberdach, hak, webasto, krata) z wyjątkiem felg 18" i pakietów stylizacyjnych dałem 162, czyli cenę netto dla Audicy.

biner
08-06-2017, 10:17
A czym się różni broker od salonu ? Przecież broker po prostu przeszukuje salony w UE żeby znaleźć auto najtaniej... Z resztą salon jak bardzo chce, to jest w stanie spokojnie zejść do poziomu brokerów.

A co do tego Audi, no znalazłeś rocznika, dlatego przeceniony, z tym że te 156000 to kwota netto. To roczne auto kosztuje prawie 200 000 zł brutto.

Chyba mocniejszego i na full wyposażonego vignale można nawet na zamówienie sporo taniej dorwać co nie ?
A miales doczynienia z brokerem ? Jak nie to pogadaj .Salon nie zejdzie do takiej ceny.

taajniak
08-06-2017, 11:03
Ja swojego titanium ze wszystkimi opcjami z cennika z góry na dół (w tym szyberdach, hak, webasto, krata) z wyjątkiem felg 18" i pakietów stylizacyjnych dałem 162, czyli cenę netto dla Audicy.

Kurdę, przecież za taką kasę to spokojnie mogłeś vignale targać i to naprawdę dobrze wyposażone, nie myślałeś o tym ? Czy chromy cię wystraszyły ;)...

Ja chyba naprawdę okazyjnie to auto kupiłem, nie mam niektórych bajerów, ale imo są zbędne... A skórę sobie w carlexie zrobię jakaś.

biner

Miałem - ostatnio chcieliśmy do firmy nowe Volvo XC60 (model 2017) kupić.
Broker w sumie zrobił nam cenę za silnik T5 w automacie + światła led matrix + podgrzewana szyba zrobił 180.000 zł.

W sumie salon auto wycenił prawie 30.000 zł drożej.

kordyl
08-06-2017, 11:17
chcieliśmy do firmy nowe Volvo XC60 (model 2017) kupić.

Ale chcieliście czy kupiliście ?

taajniak
08-06-2017, 11:27
Ale chcieliście czy kupiliście ?

A jakie to ma znaczenie ? Chcieliśmy, ale ostatecznie zrezygnowaliśmy z powodu bardzo długiego oczekiwania na samochód.

Finalnie płynie z USA nowy Chrysler 300S na full wypasie z silnikiem 3.6 litra.

kordyl
08-06-2017, 12:28
ostatecznie zrezygnowaliśmy z powodu bardzo długiego oczekiwania na samochód

Czyli wszystko dobrze, cena super, tylko auta brak ;)

taajniak
08-06-2017, 13:07

Auto jest już kupione - we wtorek będzie na podwórku.
Zabawne te twoje aluzje, jakby 180k za nowe auto to była jakaś zaporowa kwota... Brat się wahał między Volvo a chryslerem i siadło na Chryslerze.

Mam ci fotkę zrobić ? Czy może uważasz że ja hobbystycznie bajki na forum wypisuję ?

https://www.chrysler.com/inventory/vehicle-details/?modelYearCode=IUC201701&vin=2C3CCABGXHH548359&dealerCode=68242&radius=25&matchType=X&statusCode=KZX

Ps. Volvo by dopiero przyjechało pod koniec listopada.

biner
08-06-2017, 13:09
Bo ci brokerzy to lawiranci i tyle

Martingg
08-06-2017, 13:28

dziwnie długo, kumpel ma siostre w Volvo i miał 25% rabatu na nowe xc60 jeszcze w starej budzie ale wziął w końcu roczne z 18k km przebiegu (nie demo) w RDesign z dodatkami diesel za 120k tysi brutto

taajniak
08-06-2017, 13:42
dziwnie długo, kumpel ma siostre w Volvo i miał 25% rabatu na nowe xc60 jeszcze w starej budzie ale wziął w końcu roczne z 18k km przebiegu (nie demo) w RDesign z dodatkami diesel za 120k tysi brutto

Jak ma znajomości, to mu dali dobry rabat. Inna bajka, że to było roczne auto z przebiegiem...
Salon na tym aucie katalogowo ma ok 30%, to mu 25% rabatu ze względu na siostrę mogli dawać ;)...

A co do terminu... nowa buda to długie kolejki. Widziałeś już jakieś nowe XC60 na drogach ? Bo ja jeszcze nie, ale za to sporo XC90.
I broker i salon Volvo mówili o oczekiwaniu 6-7 miesięcy od podpisania umowy.

A co do ceny nowego Volvo: http://www.volvocars.com/pl/sprzedaz/stworz-swoje-volvo/konfigurator#/model
Zobacz sobie jaka jest różnica w cenie na samym starcie, przy konfiguracji nowego XC60 w nowej budzie i starej ^^

Martingg
08-06-2017, 13:58
no jak w nowej budzie to wiele tłumaczy ;)

cattani75
08-06-2017, 14:08
Kurdę, przecież za taką kasę to spokojnie mogłeś vignale targać i to naprawdę dobrze wyposażone, nie myślałeś o tym ? Czy chromy cię wystraszyły ;)...

Nie wychodziło taniej - wraz z serwisem i gwarancją wychodziło jakieś 5000 czy 7000 więcej. No i miało chromy. :-/

czaroslaww
08-06-2017, 19:43

Auto jest już kupione - we wtorek będzie na podwórku.
Zabawne te twoje aluzje, jakby 180k za nowe auto to była jakaś zaporowa kwota... Brat się wahał między Volvo a chryslerem i siadło na Chryslerze.

Mam ci fotkę zrobić ? Czy może uważasz że ja hobbystycznie bajki na forum wypisuję ?

https://www.chrysler.com/inventory/vehicle-details/?modelYearCode=IUC201701&vin=2C3CCABGXHH548359&dealerCode=68242&radius=25&matchType=X&statusCode=KZX

Ja mam wrażenie że kolega kordyl, miał na myśli brokera a nie to że nie wierzy Tobie że auto kupiłeś.

uważam że kupno auta u brokera wiąże się z pewnym ryzykiem:
kupujemy auta nietanie, naszpikowane elektroniką (również w silnikach i osprzęcie)...
co w sytuacji naprawy gwarancyjnej?
co gdy sytuacja będzie sporna?
polsku dystrybutor wypnie się na nas tyłkiem.

jak wyceni wartość ubezpieczalnia? (wartość auta importowanego automatycznie na wejście -10% w dół)

przy odsprzedaży również nie można powiedzieć, że auto jest z pl salonu co jest pożądane na rynku wtórnym.

taajniak
09-06-2017, 08:46
co w sytuacji naprawy gwarancyjnej?
co gdy sytuacja będzie sporna?
polsku dystrybutor wypnie się na nas tyłkiem.

jak wyceni wartość ubezpieczalnia? (wartość auta importowanego automatycznie na wejście -10% w dół)

przy odsprzedaży również nie można powiedzieć, że auto jest z pl salonu co jest pożądane na rynku wtórnym.

Z odsprzedażą byłby mniejszy problem, bo autami jeździmy z reguły minimum
6 lat, więc samochód będzie dawno zamortyzowany. Przy odpowiedniej cenie auto zawsze pójdzie, a po amortyzacji zawsze jestem na aucie do przodu.

Co do gwarancji, o ile się nie mylę, ta jest udzielana przez producenta samochodu, a w którym salonie auto by nie było kupione w UE, ta musi być respektowana. Przecież broker nie bierze aut z fabryki, tylko przeszukuje salony w UE.

Przy gwarancji to działa tak, że salon obciąża importera, a importer zapewne producenta (fabrykę). Defacto "importer" to po prostu przedstawiciel danej grupy motoryzacyjnej w danym kraju. Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób producent samochodu mógłby nie respektować gwarancji, zwłaszcza że assistance w UE teraz to standard.

Co by nie było, od brokera auta nie będzie. Póki co wszystkie salonowe, kupywane okazyjnie z wyprzedaży modeli rocznych.

kordyl
09-06-2017, 09:43
Ja mam wrażenie że kolega kordyl, miał na myśli brokera a nie to że nie wierzy Tobie że auto kupiłeś.

Dokładnie o to chodziło :one:

taajniak
09-06-2017, 10:08
Dokładnie o to chodziło :one:

No to bije się w pierś, nie wiem dlaczego tak to odebrałem, a nie inaczej.

lemon
09-06-2017, 12:59
A ja ciągle myślałem że u brokera można też auta z salonów w PL kupić. Ba wiem nawet że niemcy po VW do PL uderzają bo taniej niż w DE.
Swoją drogą to jak się doliczy podatki czyli akcyzę i transport itd. to nie wiem czy nie lepiej w PL kupić - ale co kto lubi - niektórzy szukają wrażeń, no i twierdzą że wszystko co z DE jest lepsze nawet auta wyprodukowane na tamtejszy rynek.

mbrejecki
09-06-2017, 21:08
Dzwonili do mnie z Audi. 157 000 kosztuje A6 z pakietem bisnes z aktualnej produkcji silnik 2.0 190 KM skrzynia manual.
Z pakietem comfort 197 000 .

cattani75
09-06-2017, 21:49
A co zawiera ten pakiet Comfort (czytaj: czego nie zawiera pakiet Business)?

mbrejecki
09-06-2017, 22:02
Informacja z oferty cenowej.

Wyposażenie Audi A6 Limousine
w edycji Business Line cena 157 000
Wybrane elementy wyposażenia standardowego:
Auto alarm
Tempomat
System pre sense basic - system wspomagający bezpieczeństwo kierowcy i pasażerów

Cena 197 000
Wyposażenie promocyjnego pakietu Comfort:
Audi sound system

cattani75
09-06-2017, 22:09
A, czyli za 197 jest to, co wszyscy myśleli, że jest za 157. Dobre. Teraz trzeba go trochę doposażyć, żeby choć trochę zrównał się z mondeo i... będzie 257.

siebek
10-06-2017, 08:57
Ten Business Line to takie zupełne minimum. Prócz klimatyzacji, ksenonów, elektrycznie regulowanych lusterek i tempomatu nie mam tam nic. Comfort Line wygląda już dużo lepiej ale i tak brakuje np. czujników parkowania.

Woytas
10-06-2017, 09:07
A, czyli za 197 jest to, co wszyscy myśleli, że jest za 157. Dobre. Teraz trzeba go trochę doposażyć, żeby choć trochę zrównał się z mondeo i... będzie 257.

Albo inaczej za 60 tyś mniej ... od tych 197 ma lepiej wyposażone vignale ..... ale cena prawie taka sama , komedia

czaroslaww
10-06-2017, 18:52
Albo inaczej za 60 tyś mniej ... od tych 197 ma lepiej wyposażone vignale ..... ale cena prawie taka sama , komedia

i to jeszcze manual a miał być automat...

biner
10-06-2017, 23:35
Z odsprzedażą byłby mniejszy problem, bo autami jeździmy z reguły minimum
6 lat, więc samochód będzie dawno zamortyzowany. Przy odpowiedniej cenie auto zawsze pójdzie, a po amortyzacji zawsze jestem na aucie do przodu

Ciekawa teza że po amortyzacji zawsze jesteś do przodu :) bo ja swojego prawie calkowicie wyamortyzowalem i jestem w plecy jakieś 10-15 tysi

qlszef
11-06-2017, 10:14
Panowie nie wiem czemu mówicie że ten Busienes Line to takie totalne nic. Przecież tam jest to co poniżej. Tam wcześniej kolega trochę zubożył ten tego A6.
Gdybym w tej chwili był na etapie zakupu to bym się mocno zastanowił. Choć wcale nie mówię że jednak nie wziąłbym MKV. Po pierwsze nie chciałem diesla a ten A6 w tej cenie to 2.0TDI. Po drugie po 3 latach serwis mnie będzie więcej kosztował niż MKV. Desing to moim zdaniem duży plus MKV ale już wnętrze ( i to mnie najbardziej boli) to w takim A6 osobiście bardzo mi się podoba. A co do wyposażenia to tak jak wspominałem kilka postów wyżej, te wszystkie dodatki to psu na budę. Z perspektywy czasu klima i dobre radio (a tego w MKV nie ma) wystarczy. Może poczekam na MKV tam mają montować Bang Olufsen, to może cały zestaw będzie coś lepiej brzmieć. Poniżej wspomniany A6. Napisałem też to gdzieś wcześniej więc nie wiem czemu nadal ktoś twierdzi, że ten Bussines Lina to taka bieda.

Wybrane elementy wyposażenia standardowego:

Auto alarm
Tempomat
System pre sense basic - system wspomagający bezpieczeństwo kierowcy i pasażerów

Wyposażenie promocyjnego pakietu Comfort:

Audi sound system

siebek
11-06-2017, 13:23
qlszef
Pakiet comfort kosztuje dodatkowe 40.000,- PLN...
Także prócz klimatyzacji i ksenonów to w tym Business Line za 157.000,- PLN masz tylko:
Auto alarm
Tempomat

qlszef
11-06-2017, 14:09
siebek uważam, że nie masz racji. Business Line zawiera pakiet comfort. Nie dopłacasz do niego.

Bump: chociaż kurde, jak tak teraz patrzę........może to ja się mylę. Faktycznie jest tam napisane, że ten Comfort to pakiet promocyjny. W takim razie Pani w salonie wprowadziła mnie w błąd. Ale tak z ciekawości jeszcze o to dopytam

mbrejecki
11-06-2017, 17:38
Witam. Chyba ja pokręciłem coś lub oni. Przysłano mi nastepującą ofertę
miesięczna netto Audi Perfect Lease 1 488 PLN
Opłata wstępna netto 10 %
Opłata wstępna brutto - kwota 19 413 PLN
Okres finansowania 36 m-cy
Limit przebiegu 30 000 km / rok
CENA MODELU 191 400 PLN
Cena wyposażenia dodatkowego 0 PLN
Cena pakietu promocyjnego 2 730 PLN
Cena katalogowa 194 130 PLN
Rabat 37 000 PLN / 19,33 %
Cena samochodu z VAT 157 130 PLN
Cena finalna z VAT 157 130 PLN
Teraz gwarancja Audi rozszerzona do 3 lat lub 90 000 km przebiegu (w tym pierwsze dwa lata bez limitu przebiegu)
Kolor nadwozia Cena Rata
A2A2 czarny Brilliant 0 PLN 0 PLN
Kolorystyka wnętrza Cena Rata
FZ Wnę trze : black-black / black-black / black / lunar silver
Ma te ria ł: Milano leather trim
Sie dze nia : czarne
De ska rozdzie lcza : czarna
Wykła dzina : czarne
Podsuf itka : srebrna
0 PLN 0 PLN
Wyposażenie dodatkowe Cena Rata
4A3 Ogrzewanie foteli przednich 0 PLN 0 PLN
Kasia Kaliniecka
KROTOSKI-CICHY Poznań - Przeźmierowo
ul. Poznańska 33, 62-081 Przeźmierowo
kasia.kaliniecka@krotoski-cichy.pl
Tel. 609-795-474
Nr oferty: GO-17-103785
Data ważności: 2017-06-16
Data utworzenia: 2017-06-09
Rok produkcji:
Rok modelowy: 2018
Podane ceny obejmują podatek VAT (23%) i nie stanowią oferty w rozumienia art. 66 §1, kodeksu cywilnego. Zawartość domówionego pakietu lub opcji może zmienić elementy wyposażenia standardowego - w
niektórych przypadkach bezzwrotnie zastępując elementy wyposażenia standardowego. Zamieszczone informacje, w tym prezentowane grafiki mają wyłącznie charakter poglądowy. s. 1
WKJ Pakiet promocyjny "Comfort"
W cenie pakietu promocyjnego zawarte są następujące elementy wyposażenia
dodatkowego:
Tapicerka skórzana Milano niedostępna dla silnika 3.0 TDI quattro 326 KM
Audi Sound System
Regulacja podparcia odcinka lędźwiowego kręgosłupa, elektryczna
Komputer pokładowy z kolorowym wyświetlaczem
Podłokietnik z przodu
System MMI® Navigation plus
MMI navigation plus
MMI touch
2 730 PLN 21 PLN
PX2 Reflektory w technologii LED 0 PLN 0 PLN
EA3 Rozszerzona gwarancja Audi 3 lata / 90 000 km (w tym pierwsze dwa lata bez limitu
przebiegu)
0 PLN 0 PLN
9VD System nagłaśniający Audi Sound System 0 PLN 0 PLN
N5W Tapicerka skórzana Milano 0 PLN 0 PLN
Wyposażenie dodatkowe Cena Rata
Wyposażenie standardowe
5MA Aplikacje dekoracyjne Satin (srebrno-szare lub srebrno-beżowe w zależności od koloru wnętrza)
1T3 Apteczka i trójkąt ostrzegawczy
UH2 Asystent podjazdu z funkcją Auto Hold
UF7 Audi music interface
7W1 Audi pre sense basic
7AL Autoalarm fabryczny
8Q3 Automatyczna regulacja zasięgu reflektorów
4E2 Automatyczne zwolnienie blokady bagażnika
4D0 Brak funkcji wentylacji i masażu
6F0 Brak logo typu S
0NA Brak oznaczeń
5L0 Brak przedniego spoilera
3S0 Brak relingów dachowych
7Q0 Brak systemu nawigacji
QW1 Centralny panel sterujący z przodu
4K4 Centralny zamek sterowany falami radiowymi
9P6 Czujnik kontroli zapięcia pasów bezpieczeństwa
KK3 Czynnik chłodniczy R1234yf
6RA Deska rozdzielcza i wyłożenie drzwi jednobarwne
0TD Dywaniki welurowe z przodu i z tyłu
3NZ Dzielona i składana tylna kanapa
EF1 ECO function
QZ7 Elektromechaniczne wspomaganie układu kierowniczego
6Y2 Elektroniczna blokada prędkości maksymalnej
1AS Elektroniczny system stabilizacji toru jazdy (ESP)
7E6 Elektryczna nagrzewnica powietrza
Q1A Fotele standardowe z przodu
Kasia Kaliniecka
Tel. 609-795-474
Rok produkcji:
Podane ceny obejmują podatek VAT (23%) i nie stanowią oferty w rozumienia art. 66 §1, kodeksu cywilnego. Zawartość domówionego pakietu lub opcji może zmienić elementy wyposażenia standardowego - w
niektórych przypadkach bezzwrotnie zastępując elementy wyposażenia standardowego. Zamieszczone informacje, w tym prezentowane grafiki mają wyłącznie charakter poglądowy. s. 2
7F9 Gałka dźwigni skrzyni biegów
6A2 Gaśnica
8RX Głośniki z przodu i z tyłu
1LA Hamulce tarczowe z przodu
1KW Hamulce tarczowe z tyłu
3G2 ISOFIX - mocowanie fotelika dziecięcego na fotelu pasażera z przodu
3B3 ISOFIX - mocowanie fotelika dziecięcego na skrajnych siedzeniach z tyłu
2ZQ Kierownica 4-ramienna, wielofunkcyjna, obszyta skórą
9AK Klimatyzacja automatyczna z czujnikiem wilgotności i jakości powietrza
C00 Kod sterujący
1G5 Koło zapasowe dojazdowe
9Q7 Komputer pokładowy z monochromatycznym wyświetlaczem
3D1 Konsola środkowa
0P0 Końcówki układu wydechowego
4X3 Kurtyny powietrzne chroniące głowy pasażerów z przodu i z tyłu
7M1 Listwy progowe z aluminiowymi wstawkami
6XD Lusterka zewnętrzne elektrycznie regulowane i ogrzewane
6FA Lusterka zewnętrzne w kolorze nadwozia
5SL Lusterko po stronie kierowcy, asferyczne
5RU Lusterko zewnętrzne po stronie pasażera convex
8DN MMI radio
1X0 Napęd przedni
C9R Obręcze kół ze stopu metali lekkich 8Jx17", 6 - ramienne z oponami 225/55 R17
NM1 Obudowa silnika
HN4 Opony 225/55 R17
2Z1 Oznaczenia modelu
9JC Pakiet dla palących
4ZB Pakiet optyczny w tonacji aluminium
QQ1 Pakiet oświetlenia zewnętrznego i wnętrza w technice LED
7HA Podparcia w drzwiach standardowe
6NJ Podsufitka pokryta tkaniną
4UF Poduszki powietrzne z dezaktywacją poduszki powietrznej pasażera
Wyposażenie standardowe
Kasia Kaliniecka
Tel. 609-795-474
Rok produkcji:
niektórych przypadkach bezzwrotnie zastępując elementy wyposażenia standardowego. Zamieszczone informacje, w tym prezentowane grafiki mają wyłącznie charakter poglądowy. s. 3
8IH Reflektory ksenonowe z układem zmywania i dynamiczną regulacją zasięgu
2C5 Regulacja kolumny kierowniczej w układzie poziomym i pionowym
3L3 Regulacja wysokości foteli przednich, manualna
2V5 System automatycznej cyrkulacji powietrza
0RC System blokady zapłonu
7L8 System Start-Stop z systemem rekuperacji
4GF Szyba przednia termoizolacyjna w odcieniu zielonym
VW5 Szyby boczne z przodu i z tyłu regulowane elektrycznie
1PD Śruby zabezpieczające koła przed kradzieżą
8K4 Światła do jazdy dziennej
8SK Światła tylne w technice LED
U1A Tablica wskaźników z prędkościomierzem, zegarem, obrotomierzem i licznikiem przebiegu dziennego
N2M Tapicerka tkaninowa Effekt fotele standardowe
8T1 Tempomat
7K1 Wskaźnik kontroli ciśnienia w oponach
6SS Wyłożenie podłogi bagażnika
2K1 Wzmocnione zderzaki
1BA Zawieszenie dynamiczne
0M1 Zbiornik paliwa 73 litry
1S1 Zestaw narzędzi z podnośnikiem
UJ0 Złącze multimedialne
Wyposażenie standardowe
Dane techniczne
Ma sa
bez własnych hamulców: 750 kg
Dopuszczalna masa ładunku na dachu/dopuszczalny
nacisk przyczepy na hak holowniczy: 100/85 kg
Masa własna: 1700 kg
przy 12% wzniesieniu: 1900 kg
przy 8% wzniesieniu: 2000 kg
O sią gi
Maksymalny moment obrotowy: 400/1750 - 3000
Nm przy obr.
Moc maksymalna,: 140 (190)/3800-4200 kW (KM)
przy obr.
Pojemność silnika,: 1968 cm3
O sią gi
Prędkość maksymalna: 232 km/h
Przyspieszenie 0-100 km/h: 8,4 s
Pojemność
Zbiornik paliwa, ok.: 73 l
Za wie sze nie
Kola: Obręcze kół ze stopu metali lekkich 8Jx17", 6 -
ramienne z oponami 225/55 R17
Opony: Opony 225/55 R17
Zużycie pa liwa
Cykl miejski: 5,2 l/100 km
Cykl mieszany: 4,4 100km
Cykl poza miastem: 3,9 l/100km
Emisje CO2: 114 g/km
Klasa efektywności energetycznej: A+
Klasa emisji: EU6
Klasa paliwa: olej napędowy
Masa własna dot. pojazdu z kierowcą 68kg, bagażem 7kg i wypełnionym w 90% zbiornikiem paliwa, zgodnie z procedurą pomiarową RL 92/21/EWG w
aktualnie obowiązującej wersji. Wyposażenie dodatkowe może spowodować zwiększenie masy własnej i współczynnika oporu powietrza, co może odpowiednio
wpłynąć na zmniejszenie ładowności wzgl. prędkości maksymalnej.

cattani75
11-06-2017, 17:40
Opłata wstępna 10% brutto 19400. Czyli całość za 194000.

cattani75
11-06-2017, 17:43
Ta oferta wygląda na wewnętrznie sprzeczną, bo kawałek dalej jest o rabacie 37000.

Qlfon
11-06-2017, 17:58
30kkm na rok? Trochę mało.

taajniak
11-06-2017, 21:02
Ciekawa teza że po amortyzacji zawsze jesteś do przodu :) bo ja swojego prawie calkowicie wyamortyzowalem i jestem w plecy jakieś 10-15 tysi

Bardzo ciekawe :))...
Powiedzmy że auto kosztuje 100k netto.
Czyli mam 123k brutto...

11.5k vatu odliczasz, 19k koszty. Na dzień dobry od zwykłego szaraka na etacie jesteś 30.5k do przodu. Wiadomo że auto traci na wartości, ale to normalne.
Oczywiście piszę w uproszczeniu, bo vat od sprzedanego auta trzeba później odprowadzić.

Ja nie wiem jak ty to robisz, że po zamortyzowanym aucie jesteś w plecy.
Najlepiej to w ząbkach podatki oddawać, to wtedy w ogóle nie odczujesz ubytku kasy.

Ps. Chyba że poza samochodem nie masz innych poważnych kosztów, to zmienia trochę postać rzeczy.

biner
11-06-2017, 22:58
No i sie wszystko zgadza 123-30.5=92 500 + ok 2000 lekko koszta leasingu po odliczeniu 19 % podatku co daje ok 94500 a sam.po 3 latach wedlug eurotax 80 000 i jak dobrze nie pomyslisz sprzedajac je po leasingu trzeba oddac od wart auta nie 11.5% tylko 23 pomniejszony o korekte ale w przypadku niskiego wykupu to masz kuku + dodatkowo 19 % procent podatku to nie wiem jaką ty kreatywna ksiegowosc prowadzisz ze nie tracisz po leasingu.

cattani75
11-06-2017, 23:09
Po 3 latach auto traci tylko 35%? Wydawało mi się, że blisko 50%.

biner
11-06-2017, 23:11
Tak wychodzi po dwoch latach moj wedlug eurotax 87000 a dalem 125

Rothmans
12-06-2017, 00:07
Nowe auta to ostatnia rzecz do zarabiania:) to jest po prostu koszt i albo na ten koszt się decydujesz albo nie.
Oglądałem takie audi za 157 tys - naprawdę wrażenie robi tylko z zewnątrz bo to jednak a6 ale w środku to jest bardzo słabo, czarno i monotonnie jak w czołgu. Tak że niby masz audi ale w środku jest daleko od ok. Czy przyjemniej w Mk5? W takim dobrze doposażonym - na pewno.

cattani75
12-06-2017, 07:51
Tak wychodzi po dwoch latach moj wedlug eurotax 87000 a dalem 125

Czyli już po dwóch masz ponad 30%.

taajniak
12-06-2017, 08:23
No i sie wszystko zgadza 123-30.5=92 500 + ok 2000 lekko koszta leasingu po odliczeniu 19 % podatku co daje ok 94500 a sam.po 3 latach wedlug eurotax 80 000 i jak dobrze nie pomyslisz sprzedajac je po leasingu trzeba oddac od wart auta nie 11.5% tylko 23 pomniejszony o korekte ale w przypadku niskiego wykupu to masz kuku + dodatkowo 19 % procent podatku to nie wiem jaką ty kreatywna ksiegowosc prowadzisz ze nie tracisz po leasingu.

Nie no stary, cudów nie ma.
Może się nie zrozumieliśmy, ja auta nie kupuje na 2-3 lata bo dla mnie to jest bez sensu, tylko minimum 6. Auto przez ten czas pracuje na siebie.

Chodziło mi o to, że strata na aucie jest generalnie nieunikniona, a jestem do przodu o te powiedzmy 20 kilka % w stosunku do prywatnych właścicieli.

Dlatego po amortyzacji samochodu mi lata czy go sprzedam za 1000 zł więcej czy mniej.

Ps. Jak byś chciał nigdy na aucie nie tracić i wiecznie jeździć nowym, to chyba pozostaje wynajem długoterminowy.

biner
12-06-2017, 09:18
teraz to kumam :) i rozumiemy się :), że tracimy duzo mniej niż prywatna osoba.

Martingg
12-06-2017, 09:25
albo uzywasz go tylko jako firmowego ;) zawsze to cały vat w kieszeni przynajmniej aż do sprzedaży :D

biner
12-06-2017, 09:27
Na dzień dzisiejszy jest opcja żeby nie placić vatu i podatku PIT przy odsprzedaży tylko trzeba spełnić 2 warunki

foni
12-06-2017, 09:39
Moje spostrzeżenie i przy okazji głos w dyskusji: mam relatywnie często możliwość jeżdżenia różnymi autami marek zaliczanymi do klasy premium (Mercedes, Audi, Volvo, BMW, Lexus, Infinity). W każdym z nich czuć ducha premium pod warunkiem, że auto jest skonfigurowane na bogato. No może nie, że full opcja, ale na pewno nie może to być wersja podstawowa z paroma dodatkami. Ogólnie, IMHO, auta z tego segmentu aby były premium to projektuje się z wyposażeniem premium i na takich wersjach uprawia się marketing.
Oczywiście jak przychodzi uboższy klient z wytworzoną już potrzebą posiadania konkretnego znaczka na masce, to dla niego też się coś znajdzie. Ale wówczas od koncepcyjnie wersji bazowej (bogatej) zdejmuje się to wszystko na czym fabryka zarabia (fotele, materiały, wyświetlacze, opcje, zapachy, felgi, listewki, chromy, elementy designu, itp.) i taki produkt kieruje się do sprzedaży. Niestety takim autem już nie jeździmy "spektakularnie komfortowo", ani nie tęsknimy za kolejną podróżą.
Co ciekawe....po kilku latach sprzedaż takiego auta to męczarnia, bo mało kto ma ochotę na używanego biednego mercedesa (często po jakiś tam przygodach) w cenie nowego, w miarę wyposażonego forda. A żeby było jeszcze weselej to przez cały czas jeżdżąc premium trzeba mieć na uwadze, że te auta mają wzięcie wśród mistrzów rozbiórek i złotych rączek demontażu.

taajniak
12-06-2017, 10:32
albo uzywasz go tylko jako firmowego ;) zawsze to cały vat w kieszeni przynajmniej aż do sprzedaży :D

To się mija z celem, za duże pole do popisu dla skarbówki... Musiałbyś prowadzić zapiski kto, gdzie i w jakim celu jechał tym samochodem.

Z resztą nie oszukujmy się, ile właścicieli prywatnych firm kupuje drogie auta tylko do celów służbowych ? Większość kupuje w celach głównie prywatnych, a że drogie to cóż - koszty same się nie zrobią.

Martingg
12-06-2017, 10:45
jak masz 1 osobową działalność to aż taki problem nie jest ... jeden kierowca, "dojazd do klienta" ;) a rozpisanie w programie takich jazd raz w tygodniu zajmuje z 3 minuty ...

czaroslaww
12-06-2017, 11:04
jak masz 1 osobową działalność to aż taki problem nie jest ... jeden kierowca, "dojazd do klienta" ;) a rozpisanie w programie takich jazd raz w tygodniu zajmuje z 3 minuty ...

tak tylko wystarczy ze jakiś urzędnik przyczai Cię z rodziną pod supermarketem, albo zobaczy fotelik dla dziecka w aucie - już jest użytek prywatny, musisz zwrócić połowę vat i do 5k zł kary...

kaan1
12-06-2017, 16:57
albo zobaczy fotelik dla dziecka w aucie - już jest użytek prywatny, musisz zwrócić połowę vat i do 5k zł kary...

To aż takie ryzyko? Przecież ja to widuję fotelik w prawie każdej firmowej furze ... i nikt się tym zbytnio chyba nie przejmuje ...

prokop123
12-06-2017, 17:12
Panowie
Macie wszystkie 4 spinki z łączenia podszybia z komorą silnika i matą wygłuszającą ? ja mam tylko 2 szt od prawej strony, po lewej pusto,

Nie wiecie co to za model spinki ?

https://images82.fotosik.pl/632/6458b0a531f700efgen.jpg (https://images82.fotosik.pl/632/6458b0a531f700ef.jpg)

taajniak
12-06-2017, 21:38
To aż takie ryzyko? Przecież ja to widuję fotelik w prawie każdej firmowej furze ... i nikt się tym zbytnio chyba nie przejmuje ...

Bo może odliczają tylko połowę vatu ? Wtedy skarbówka ma to w dupie.

czaroslaww
13-06-2017, 07:58
Bo może odliczają tylko połowę vatu ? Wtedy skarbówka ma to w dupie.

dokładnie.
w firmie dla której pracuję jest 20 aut i od wszystkich poza busami odliczamy tylko połowę vatu

Martingg
13-06-2017, 08:38
a ktoś komuś zabroni zabrać dziecko na myjnie żeby umyć swój firmowy samochód? ;)

taajniak
13-06-2017, 10:50
a ktoś komuś zabroni zabrać dziecko na myjnie żeby umyć swój firmowy samochód? ;)

Ty chyba z US nie miałeś nigdy do czynienia.
To przy okazji udowodnij, że myłeś to auto w czasie pracy oraz w celach służbowych, bo w sumie przekonać ich, że nie miałeś co z dzieckiem zrobić, i dlatego je wziąłeś powinno się dać:one:.

Te skurczybyki przy pełnym VAT na osobówce, będą ci nawet dokładnie sprawdzać, czy wydatki na paliwo się zgadzają, z przebiegiem i zapisami wyjazdów.

Ps. Tak propo US, kiedyś skarbówka jak nam robiła kontrol, to się nawet potrafili dopieprzyć że mamy za dużo telefonów komórkowych (abonamentów) w firmie, i czy tym nie robimy niepotrzebnych kosztów... to się tylko zapytaliśmy miłego Pana, która ustawa definiuje ile 1 człowiek może mieć telefonów, bo my mamy taki kaprys że mamy po 4 :one:.

Martingg
13-06-2017, 11:02
nie miałem i mam nadzieje, że nie będę miał ;) znajomemu się doczepili że kupił gwoździ za 30zł do przybicia plandeki na samochodzie (ma firmę transportową) tak więc ... :)
to przykład dla fotelika w samochodzie po prostu ;)

cattani75
13-06-2017, 11:12
Firma odliczająca 100% VAT od razu trafia na krótką listę "do sprawdzenia".

Martingg
13-06-2017, 11:53
mam 3 znajomych, którzy odliczają pełen VAT i żaden nie miał nigdy kontroli ...

cattani75
13-06-2017, 12:03
Może u nich w gminie wskaźniki ściągalności VATu są wysokie. ;-)
Dobra, kończmy OT.

mbrejecki
13-06-2017, 12:31
Kto brał leasing w salonie forda?

qlszef
13-06-2017, 21:19
Potwierdziłem dziś w salonie Porsche Sosnowie cenę za A6 na poziomie 157tyś z pakietem comfort, czyli w tej cenie jest mm.in. navi i skóra. Skoro jest skóra to mogę chyba wybrać aby była jasna. Normalnie faktycznie taki samochód wyszedłby 195tys ale dają na taką konkretną konfigurację czyli 2.0TDI z manualem i wspomnianym pakietem rabat ponad 37 tyś.

Foni ma rację....niedawno jechałem BMW 5 taką za te 150tyś. Nie czułem się premium.

mbrejecki - ja mam leasing z salonu

siebek
14-06-2017, 06:10
No to niezła cena. Chociaż parę dodatków, jak np. czujniki parkowania by się jeszcze przydało.

drout
14-06-2017, 10:19
I jak ten leasing z salonu wychodzi?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Woytas
14-06-2017, 14:03
Panowie koło mini to wąska dojazdówka w normalnym otworze mieszczącym też koło pełnowymiarowe czy też przy kole pełnowymiarowym z normalną oponą pomniejsza bagażnik o pinaki/ stryropian + dopiero wykładzina tak jak to było w MK4 ?

jvc
14-06-2017, 14:12
Przy fabrycznej dojazdówce nie zmieścisz pełnowymiarowego koła, czyli styropiany też są inne.

Woytas
14-06-2017, 14:37
ale rozumiem w zależności od koła te styropiany są niższe lub wyższe

jvc
14-06-2017, 14:40
Dokładnie

miroos
14-06-2017, 15:45
Przy pełnej zapasówce podłoga jest wyżej. Przy dojazdówce masz pod podłogą jeszcze wytłoczkę z miejscem do schowania rolety bagażnika i pełno innych schowków.

jvc
14-06-2017, 15:57
No to chyba nie w HB te schowki....

84744

emte3
14-06-2017, 16:07
Niestety bagażnik HB wygląda trochę kiepsko na tle konkurencji czy nawet kombi MK5

miroos
14-06-2017, 16:19

84744

No to bida w HB - nawet nie wiedziałem że to tak wygląda - to co pisałem to było o kombi - tutaj fotka jak to wygląda u mnie (niestety mam jakieś graty w bagażniku i nie mogłem do końca podnieść podłogi):

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=84747&stc=1&d=1497449941

cattani75
14-06-2017, 16:57
Ale przez brak wytłoczki bagażnik w hb jest głębszy niż w kombi.

emte3
14-06-2017, 17:10
Głębszy czy nie... o wykonanie chodzi, licha podłoga i brak miejsca choćby na płyn do szyb czy inne graty ;)

za to w HB tylne lampy macie ładniejsze, coś za coś ;)

jvc
14-06-2017, 18:36
Ja też byłem w szoku po przesiadce z mk4 kombi gdzie te wszystkie graty upchać do mk5.
Skończyło się na torbie na rzepy z allegro

lemon
14-06-2017, 18:40
Ja kamizelki odblaskowe mam zapięte na taśmie z gumy tej po prawej stronie bagażnika przed nadkolem. Na tej taśmie też można sobie inne rzeczy przewozić np wspomniany płyn do spryskiwaczy itp.

cattani75
14-06-2017, 19:35
Ale najlepsze są haczyki. Założyć na nie reklamówkę, to trzeba dziecko wykorzystywać. :-)

marioromario
18-06-2017, 01:31
Pytanie mam do Kolegów którzy mają gniazdko 230V. Jakie macie gniazdko?
Zajrzałem dzisiaj i ja mam angielską wersję. Wybaczcie, ale WULGARYZMY się na maksa. Reklamacja czy jak teraz?

siebek
18-06-2017, 09:21
A to nie jest uniwersalne? Próbowałeś wkładać tam normalną wtyczkę?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

marioromario
18-06-2017, 11:20
Wygląda jak klasyczne UK. Muszę sprawdzić dzisiaj.

cattani75
18-06-2017, 11:27
Wygląda, ale wkłada się do niego zwykłą europejską wtyczkę i działa. :-)

madamaszek
18-06-2017, 22:21
Panowie, czy przewinął się gdzieś na forum problem z nawiewem ciepłego powietrza z tunelu środkowego (na tylną kanapę), podczas gdy z przodu leci zimne powietrze z kratek? Ewidentnie jest duża różnica temperatury na wylocie z kratek przodnich i tylnich. Oczywiście przy działającej klimatyzacji. Pacjent to MK5 kombi w wersji Titanium.

Rothmans
19-06-2017, 00:20
Trochę banalne ale wyciągnąłem lewarek i nie umiem go powtórnie spakować :) jest tam taka śruba i nie ogarniam jak to oryginalnie siedziało.
Podeśle ktoś fotkę? Koło zapasowe dojazdowe. Z góry dziekuje

madamaszek
19-06-2017, 07:10
...... lewarek .....
Podeśle ktoś fotkę?.....

taka fotka wystarczy? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170619/9693358bd187afa6169eb2fde8241dc7.jpg

Rothmans
19-06-2017, 14:46
Wielkie dzieki :) w końcu na miejscu :))
Ale filcu takiego mi nie dali na dno koła.

madamaszek
19-06-2017, 15:06
Wielkie dzieki :) w końcu na miejscu :))
Ale filcu takiego mi nie dali na dno koła.
Może tylko w kombi jest taki filc ?
Ktoś już zauważył że bagażnik w hatchback'u jest gorzej wyposażony

Rothmans
19-06-2017, 16:41
Przy okazji zajrzałem pod maskę i mam wilgotny akumulator- tak jakby z niego wyciekł kwas, podstawka pod aku zeżarta od kwasu...

cattani75
19-06-2017, 16:47
...i filc spod lewarka też... :-/

WZY
25-06-2017, 20:53
Wiyam kolegów
Pytanie raczej do użytkowników wersji Vignale,choszi mi o skóre przednich foteli,autko ma nowo odebrane dopiero 1800 km przejechalem i zauwazylem że jak wysiadłem z uata to na przednim fotelu skóra jak by sie zmarszczyła,jak by nie była naciągnieta na stelaż dostatecznie mocno,nie jest już tak naprężona jak to bylo gdy odebralem samochod.Miał ktoś coś takiego bo nie wiem czy to reklamować i jak do tego podejść.

prokop123
25-06-2017, 22:33
Ja mam od kwietnia 1600km bo auto używam tylko w weekend, a na co dzień służbowy niestety…
Po tych 1600km siedzenia jak nowe. Ale tez już dwa razy impregnowałem Swissvax Leather Cleaner a po nim Leather Milk tez Swissa

bartulko
25-06-2017, 23:07
Pytanie mam do Kolegów którzy mają gniazdko 230V. Jakie macie gniazdko?
Zajrzałem dzisiaj i ja mam angielską wersję. Wybaczcie, ale WULGARYZMY się na maksa. Reklamacja czy jak teraz?

Ja mam 230V. Ale nigdy się nie przyglądałem jak wygląda. Dzieci podłączają coś tam i działa. Jutro zrobię zdjęcie i sprawdzę.

foni
26-06-2017, 09:47
na przednim fotelu skóra jak by sie zmarszczyła,jak by nie była naciągnieta na stelaż dostatecznie mocno,nie jest już tak naprężona jak to bylo gdy odebralem samochod.

zrób zdjęcie
to jest skóra więc pracuje....tak jak przy butach ze skóry...pasku, torbie...itp

mbrejecki
26-06-2017, 12:19
Co myślicie o zabezpieczeniu lakieru powłoką ceramiczną?!

piotrek305
26-06-2017, 12:27
Co myślicie o zabezpieczeniu lakieru powłoką ceramiczną?!

bardzo dobry patent :) nie jest to na wieczność, ale rok, półtora powinno się utrzymać :)

latar
26-06-2017, 12:54
Dla mnie powłoka to rewelacja. Do tego raz na 2-3 miesiące myję ręcznie i kładę QD. Zmywanie syfu to ochlapanie wodą. Muchy i inne trupy schodzą myjką ciśnieniową.

dobo
26-06-2017, 12:55
Jeżeli jest dobrze zrobione i dbasz o to (albo przede wszystkim dbasz), to wtedy nawet 4 lata. No ale tu jest kluczowa sprawa, będziesz musiał dbać o swój samochód bardziej. Raz na miesiąc, półtora porządnie umyć, czyli myjka ciśnieniowa z pianownica, potem mycie ręczne całości delikatna rękawicą, na koniec wysuszenie. I oczywiście to wszystko dobrymi kosmetykami. Lub jedziesz do gościa, który robił Ci ceramikę i zrobi Ci to samo. Ale za to po takim zabiegu masz (tzn ja mam [emoji14] ) po roku czasu lakier, jakby samochód wyjechal z salonu, a nawet lepszy bo w przypadku mojego koloru, jest on głębszy. Lakier jest trwalszy, ale nie uchroni to od odprysków.

prokop123
26-06-2017, 14:13
Ja też mam ceramike na całości i polecam, co prawda szampon do mycia kosztuje 175,5 zł ale jest bardzo wydajny.
Z drugiej strony za ceramike na auto i felgi + folia na lampy i parapet bagażnika dałem 4 KPLN, to dużo... i faktycznie trzeba dbać bardziej o auto ponieważ ceramike można uszkodzić, porysować itd i straci właściwości.

Wiec dobry szampon i rękawica z merynosa musi być grana aby to miało sens :)

siebek
26-06-2017, 16:44
Tiaaa... a później podjedziesz na parking i jakiś debil Ci pieprznie drzwiami.
O samochód dbam jak o nic innego ale już na 3 drzwiach mam rysy i wgniotki zrobione przez jakichś #%^@@%. Do tego piękny zbiór rys, które wyglądają jakby ktoś się oparł suwakiem i przejechał po lakierze 20cm.
Także czasem przy szorowaniu i woskowaniu załamuję ręce odkrywając nowe "kwiatki" na lakierze.

dobo
26-06-2017, 16:48
Niestety mam to samo, więc nie wiem czy przy kolejnym aucie się zdecyduję :/ Mentalność ludzi musi się zmienić. Nakłady są duże i trzeba sobie wywarzyć. Każda rysa boli bardziej.

WZY
26-06-2017, 19:58
Foni,zrobie zdjecie jak wroce z trasy bo niestety Vignale mam do uzytku prywatnego a tak t5o innymi maszynami latam :razz: Moze ocenisz to co z tym zrobic.Na lotnisku we Frankfurcie spotkale, tez Vignale tylko z czarną skóra(ja mam białą) i nie widzialem tego co u mnie.

Rothmans
27-06-2017, 00:03
Po dwóch latach ta ponadprzeciętna dbałość o auto przechodzi...na szczęście :)
Mam ceramikę, bardzo praktyczna sprawa ale cudów się nie spodziewajcie- wlasnie się kończy.

mbrejecki
27-06-2017, 08:50
Sprawa jasnych skór. daj zdjęcia i napisz czy jest problem z brudzeniem lub zmianą koloru.

bestia150
27-06-2017, 09:32
Też mam ceramikę Gtechniq z 7 letnią gwarancją i po dwóch latach stwierdzam, iż więcej z nią kłopotu niż pożytku. Rysuje się tak samo jak lakier, a jak będziecie mieli szkodę to będziecie długo użerać się z ubezpieczycielem o zwrot kosztów za jej odnowienie.

Do tego drobnych rys nie spoleruje się lekko ściernym woskiem, bo zedrze się ceramikę, więc pozostanie słono zabulić u detailera albo jeździć z rysą. Jest tyle dobrych twardych wosków, które równie dobrze ochronią lakier co ceramika, że na prawdę radzę to mocno przemyśleć. Ja w życiu już się na nią nie zdecyduję.

jvc
27-06-2017, 09:37
Zauważyłem że jak otwieram drzwi kierowcy to coś "pyka" jakby w zawiasie. Miał ktoś coś podobnego?
W mk4 miałem podobnie ale przy przebiegu 140tyś a nie 9,5 tys km...

czaroslaww
27-06-2017, 19:58
koledzy a ja tak z innej beczki:
jest lato (podobno) i teraz najbardziej opłaca się kupić zimówki.
chcę założyć je na standardowe 17 od titanium (mk5) gdzie siedzi but 235/50/17
uzytkownicy mondeo wiedzą jaka jest cena porządnego kompletu opon w tym rozmiarze...

co sądzicie o założeniu 245/45/17 na zimę? paradoksalnie komplet kupię o 500-700zł taniej, a przyczepność na pewno na +.
Spalanie mnie nie interesuje.

Co sądzicie?

ravsoft
27-06-2017, 20:10
Brak homologacji Forda dla tego rozmiaru = kłopoty przy wypłacie szkody przez ubezpieczalnię...

czaroslaww
27-06-2017, 21:51
Brak homologacji Forda dla tego rozmiaru = kłopoty przy wypłacie szkody przez ubezpieczalnię...

auto w wynajmie długoterminowym więc jest to dla mnie nieistotne bo nie ja się będę szarpał, chodzi mi o techniczne uwagi.

mayak
27-06-2017, 21:56
Wydawało mi się że na zimę zakłada się węższe a nie szersze

leszek
27-06-2017, 21:58
masz rację węższe :)
ja jeżdżę na 205 :)

latar
27-06-2017, 22:01
ravsoft legenda miejska.
mayak prawie. Tyle, że w kopnym śniegu ma to znaczenie. W każdych innych warunkach nie.

lechu! 205 w takiej krowie jak MDO MK5? W mordę jeża :O

czaroslaww zwróć uwagę, że koło Ci się zmniejszy o 15mm. Moim zdaniem lipa. Będzie minimalnie gorzej tłumił. No i z pewnością nabierze aparycji wózka z Tesco. Ja bym szukał wyższych niż niższych, np 245/50R17 ...ale nie wiem czy są tańsze.

czaroslaww
27-06-2017, 22:11
Wydawało mi się że na zimę zakłada się węższe a nie szersze

masz rację węższe :)
ja jeżdżę na 205 :)

Tak jak napisał kolega niżej - tylko jak jeździsz w terenie lub gęstym śniegu docelowo małe prędkości zakładamy węższe koła, na warunki miejskie i autostradowe zdecydowanie lepszą przyczepność będą miały koła szersze.

ravsoft legenda miejska.
mayak prawie. Tyle, że w kopnym śniegu ma to znaczenie. W każdych innych warunkach nie.

lechu! 205 w takiej krowie jak MDO MK5? W mordę jeża :O

czaroslaww zwróć uwagę, że koło Ci się zmniejszy o 15mm. Moim zdaniem lipa. Będzie minimalnie gorzej tłumił. No i z pewnością nabierze aparycji wózka z Tesco. Ja bym szukał wyższych niż niższych, np 245/50R17 ...ale nie wiem czy są tańsze.

jak to zmniejszy o 15mm?

Bump: fakt, liczyłem 7mm na profil ale koło = x2 więc racja... pytanie czy jeśli to zwiększę do 50 to nie będę nigdzie obcierał kołem...

latar
27-06-2017, 22:30
Na bank nigdzie nie będzie obcierać.

taajniak
28-06-2017, 09:54

Nie wiem dlaczego ludzie takie pierdoły opowiadają ? W firmie mieliśmy rozwalone ze 3-4 samochody odkąd pamiętam i nigdy żaden ubezpieczyciel nie sprawdzał homologacji na opony. Zwykły mit i tyle.

leszekTo auto musi komicznie wyglądać na takich oponach.

Nie wiem, ja ogólnie zawsze myślałem i tego się trzymam że im szersza opona tym większa powierzchnia tarcia, a co a tym idzie lepsza trakcja.

Jedynie mam zasadę, że na zimę wsadzam max 17".

mbrejecki
28-06-2017, 14:07
Czy ktoś miał taki przypadek że zamówione auto było wyprodukowane niezgodnie z zamówieniem. Jeśli tak to co wtedy można zrobić.

Bump: Zamówiłem mondka vigniale w kolorze wybranym przez żonę tj grey magnetic.
Czy ktoś z was ma takie auto. Poproszę o opinie jak się prezentuje i o zdjęcia. Czy jest coś szczególnego w tym kolorze.

foni
28-06-2017, 15:29
Jak rozumiem zamówiłeś Vignale w kolorze Magnetic Grey.
W necie masz zdjęć więcej niż miejsca na dysku. W tym również na tym forum pełno moich. Na co chciałbyś zwracać uwagę przy kolorze? Tym bardziej wybranym przez żonę...

prokop123
28-06-2017, 16:53
Czy ktoś miał taki przypadek że zamówione auto było wyprodukowane niezgodnie z zamówieniem. Jeśli tak to co wtedy można zrobić.

Czy ktoś z was ma takie auto. Poproszę o opinie jak się prezentuje i o zdjęcia. Czy jest coś szczególnego w tym kolorze.

Ja mam takie autko ale z pakietem Nero.
Co Cię interesuje w tym kolorze ? całe auto chcesz na zdjęciach czy szczególny fragment ?

cattani75
28-06-2017, 21:06
...zamówione auto było wyprodukowane niezgodnie z zamówieniem. (...) co wtedy można zrobić?

Można nie odebrać i poczekać aż dealer załatwi nowe. Oczywiście łez dealera będzie tyle, że podniesie poziom Wisły do stanu alarmowego, a także argumentów za tym, że to i to jest Ci niepotrzebne, zwłaszcza gdy trzeba czekać kolejne 3 miesiące, ale to jego problem - lepiej poczekać 3 miesiące niż się potem wkurzać przez 5 lat, że jakiegoś elementu nie ma i ciężko go dołożyć. Bo cześć rzeczy ludzie na forum umieją dołożyć, więc może powiedz, co dealer zawalił i coś podpowiemy. :-)

taajniak
29-06-2017, 08:30

Umowa określa konkretnie specyfikacje zamawianego samochodu, jeżeli czegoś nie ma, po prostu nie odbierasz samochodu i żądasz zwrotu zaliczki, lub zgodnego nowego auta.

Ewentualnie zawsze możesz się dogadać, żeby dość poważnie zeszli z ceny - w sumie kolorem się nie jeździ... Fabryka raczej się nie pomyliła tylko oni, a jak ty za auto nie zapłacisz, to oni będą musieli :one:

czaroslaww
04-07-2017, 13:53
czy ktoś z kolegów ma na kombi założony bagażnik na rowery?
co polecacie?
w grę wchodzi klapa lub dach (haka brak)

Jaroslaw5
04-07-2017, 14:02
Klapa :/

Bagażnik na klapę na rowery ma najgorsze opinie w necie ze wszystkich typów bagażników. Raz, że paski czasami rysują lakier (taki przypadek miał jeden z moich znajomych), dwa, że to jest dodatkowa waga, której czasami klapa nie wytrzymuje (na necie sporo opowieści na ten temat - taki przypadek inny znajomy też miał).

Ogólnie rozpoznawałem temat u siebie. Po przeczytaniu wielu stron doszedłem do wniosku, że bagażniki na rower to (w kolejności od najlepszego):
1. Bagażnik na hak (platforma)
2. Bagażnik na dach
3. Bagażnik na klapę.

Jako, że masz "nowy" samochód to z 3 bym całkowicie zrezygnował. Nie masz haka (nie chcesz założyć?) to sugeruje bagażnik na dach. Minusem są większe szumy podczas jazdy oraz niezbyt komfortowe zakładanie.
Polecam zestaw składający się z belek oryginalnych z Forda (produkuje je Thule) + bagażnik na dach Thule Proride 591.
Pytanie jaki masz budżet.
Belki to około 900 zł + 380 zł jeden bagażnik na dach z Thule.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Nawet belki są tańsze niż myślałem:
https://ford.sklep.pl/product-pol-18568-bagaznik-dachowy-Mondeo-Mk5-belki-poprzeczne.html

proarnes
04-07-2017, 16:16
Kilka pytań odnośnie użytkowania MK5 kombi:

1. Czy posiada ktoś dach panoramiczny? Ten otwierany, bo w 5D jest podobno nie otwierany. Czy jest jakiś argument żeby go nie brać?

2. Czy audio Sony Premium (12 głośników+subwoofer), rzeczywiście robi różnice? Miał ktoś okazję porównywać z niższymi opcjami?

3. Jak w praktyce sprawuje sie aktywny tempomat? Spotkałem się z różnymi opiniami na ten temat w różnych markach. fajnie również jeśli działa do 0 km/h. Jak jest tutaj?

4. Sprzedawca w Fordzie odradzał mi nawigację bo jest Android Auto i można używać z telefonu. No właśnie, z tego co czytałem jakiś czas temu to różnie z tym jest, a to sie przycina, zrywa połączenie telefornem itd. Jak to działa w Fordzie?

Będe wdzięczny z opinie bo próbuje skompletować konfigurację samochodu.

mayor
04-07-2017, 17:31
ad. 4 - Android Auto na Sync3 działa bez zarzutu, tak samo Google Maps, czasami tylko troche wariuje obsługa głosowa, ale to sie z każdą wersją aplikacji zmienia. Mam Fordowską nawigację też i jest całkiem przyzwoita, ale mimo wszystko wolę Google Maps z AA.

cattani75
04-07-2017, 20:58
1. Mam. Na razie nie widzę argumentów przeciw.
3. Fajnie. Można go ustawić od 30 km/h, ale wyłącza się przy 20 km/h. Nie wyobrażam sobie auta bez ACC.
4. Ja nawigację fabryczną lubię za podwójny ekran (prawa strona pokazuje skrzyżowanie z bliska).
Nie wiem też, czy w trybie AA da się łatwo dostać do funkcji samochodu.
Ale niech się wypowie ktoś, kto ma Sync3 - ja mam Sync2 (jeszcze :-))

mayor
04-07-2017, 21:30
Można się dostać do funkcji samochodu dwoma "kliknięciami" na ekranie. I fakt, zaleta nawigacji wbudowanej to zbliżenie na skrzyżowanie i dodatkowo info na ekranie między zegarami (w Focusie, ale w Mondeo też to pewnie jest ;-))

qlszef
04-07-2017, 21:33
1. Otwierany dach to super sprawa
2. Sony Premium to dziadostwo. Teraz to bym wziął najtańsze audio i zrobił swoje przeróbki tak żeby grało
3. ACC moim zdaniem to tylko gadżet. Nie używam tego.
4. Navi działa całkiem ok, nie gubi się. Jest 100 razy przepłacona ale tyle kosztuje komfort że nie musisz tego urządzania podłączać, kleić do szyby itp

cattani75
04-07-2017, 21:49
3. Nie zgadzam się. ACC to mega sprawa. :-)

klippe
04-07-2017, 22:34
Pytanko o Audio - radio Sony (i Sync 3) - jest jakiś sposób na szybkie przełączenie źródła dźwięku? Chcę np przełączyć radio na cd albo odwrotnie i za każdym razem muszę się przeklikiwać przez menu.

A przy okazji odpowiadając na pytanie o audio - Sony Premium gra zupełnie zwyczajnie. Szczerze mówiac to ciężko mi zauważyć jakąkolwiek różnicę w porównaniu z moim poprzednim Mondkiem Mk3, który miał podstawowe audio.

latar
04-07-2017, 23:22
A dla mnie nie ma samochodu bez ACC. Masthew i już.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

proarnes
04-07-2017, 23:36
Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi. czyli warto brać pod uwagę okno dachowe i ACC. Chętnie posłuchałbym jeszcze innych opinii o Sony Premium.

Runner79
04-07-2017, 23:38
Witam!

Przymierzam się do wymiany samochodu z Mondeo MK4 na MK5. Alternatywą dla nowego Mondeo jest Skoda Octavia Scout, ale to inna bajka.

Chciałem zapytać o opinie w kwestii napędu i wyposażenia dodatkowego.
Wybrałem silnik 180 KM z automatem i zastanawiam się między napędem na cztery koła a ośką? Czy warto dopłacać? Co zyskam a na czym stracę, jeżeli chodzi o jazdę.

Wersję nadwozia - Titanium. Lista dodatków jest spora, ale chciałbym Was prosić o pomoc i ocenę w co warto a w co nie warto inwestować. Być może czegoś nie ma na liście, co jest dość istotne.

LED
spryskiwacze reflektorów
Sony 8 vs Sony 12 DAB+
przyciemniane szyby
podgrzewana kierownica
kolumna z el. regulacją
czujniki parkowania przód/tył
szyba z IR
rolety przeciwsłoneczne vs. przyciemniane szyby
klapa elektryczna
autoalarm

pakiet titanium/titanium x/winter 1

Dzięki za odpowiedzi i pomoc!

Pozdr
Runner79

czaroslaww
05-07-2017, 09:06
silnik brałbym 150 koni - podjedziesz potem do któregoś z kolegów z forum i w 5 min bez ingerencji masz 180 koni (to identyczny silnik który ma fabrycznie wgrane 2 programy - kwestia przełączenia) jedyne czego nie będzie w 150 konnym to ładnego zderzaka z 2 wydechami, ale jak za 9 tyś zł to trochę dużo za taki zderzak.

za alarm też bym nie dopłacał bo aktywuje się go programem
w sony po przeczytaniu forum na ten temat również bym nie inwestował - wszyscy piszą że beznadzieja - lepiej samemu założyć wzmacniacz i lepsze głośniki + wytłumienie drzwi.

ledy na +czujki i klapa też.

co do napędu:
4x4 plus to lepsza trakcja a minus wyższe spalanie i trochę wolniej się rozpędza.

do rozważenia aktywny tempomat - przy automacie to obowiązek
+ szklany dach, ale osobiście polecam tylko w kombi (jest otwierany) w hb się nie otwiera a w sedanie jest malutki zwykły szyberdach.

jvc
05-07-2017, 09:24
Co alarmu to owszem można dołożyć ,ale należy pamiętać że nie mamy wtedy podwójnego ryglowania jak to jest przy dołożonym w fabryce.

Co do szklanego dachu to w HB faktycznie się nie otwiera ,ale roletę elektrycznie się rozsuwa i zasuwa

Rothmans
05-07-2017, 10:22
Jak z tylu masz małych pasażerów to mimo ciemnej szyby warto rownież mieć roletki. Jesli nie masz czasu na dłubanie i słuchasz radia wybierz Sony z DAB - różnica radio cyfrowe vs analogowe bardzo duża a i dziwięk z niego lepszy niż z ósemki, w domu muzyki słucham z dość przyzwoitego sprzętu HK i w/g mnie Sony premium gra jak na auto akceptowalne. Szybę z IR mam chyba jedyny na forum :) wizualnie nie różni się kompletnie niczym od standardowej poza literką S w stopce zamiast R dla zwykłej. Saint gabain ma już takie szyby bez loga Forda wiec jak zbijesz to z auto szyby wymienisz bez problemu - cena w fordzie ok 4300 zł a identyczna bez loga Ford to 1470 zł. Czy działa? Trudno powiedzieć - trzeba byc w dwóch samochodach z różnymi szybami równocześnie.
Szklany dach i do tego otwierany na pewno warto.
Jedyne czego bym nie dobierał to elektrycznej kolumny kierownicy ale to już mój subiektywny osąd bo mieć nie zaszkodzi:)
Czy Mk5 4x4 ma nieco wyższy prześwit pod spodem? Jeśli tak to rozważyłbym cztery łapy mimo większego spalania i mniejszego przyspieszenia.

klippe
05-07-2017, 10:55
Jedyne czego bym nie dobierał to elektrycznej kolumny kierownicy ale to już mój subiektywny osąd bo mieć nie zaszkodzi:)

Ta akurat opcja jest całkiem dobra bo nie jest specjalnie droga a oprócz elektrycznej regulacji kierownicy dostaje się elektryczny fotel i lusterka z pamięcią.

proarnes
05-07-2017, 10:56
jeśli chodzi o Sony premium to warto jeszcze zwrócić uwage, że ta opcja nie zawiera nawigacji...przynajmniej tak wynika z katalogu. ale tak jak pisałem wczesniej, sprzedawca sam odradzał mi nawigację

latar
05-07-2017, 10:57
Sprawdzałem to 4x4 w S-Maxie. Pomimo fajnej grafiki i pokazywania, że działa to efekt żaden. Samochód to dalej ośka i nic tego nie zmieni. Jedyne warunki w których być może by pomogło to lód pod górkę. Za takie pieniądze to nie warto! Oj nie wart! Do tego wzrasta masa, wzrasta spalanie, spadają osiągi. Bez sensu. Ten 4x4 nie ma większego prześwitu.

Brać 150KM jak pisali koledzy i przestawiać na 180.
Jeżeli nie bierzesz Active City Stop to warto dobrać szybę z IR. To działa. W FF wymieniałem szybę bo była mega porysowana i założyłem z IR. Komfort jazdy się*poprawił bo nie naparzało tak w czerep i po rękach. To akurat warto.
Jak już pisali koledzy to przy dzieciach przyciemniane szyby nie załatwiają sprawy więc należy domówić roletki, resztą moim zdaniem i tak warto je domówić za taką cenę.

Runner79
05-07-2017, 11:15
Brać 150KM jak pisali koledzy i przestawiać na 180.

A co w takim razie z gwarancją? Czy nie stracę?

Pozdr
Runner79

latar
05-07-2017, 11:19
ASO się nie połapuje w tych sprawach. A jeszcze lepiej to zrobić chipa na ~200KM/450Nm. ASO też nie jest się wstanie połapać.

miroos
05-07-2017, 13:35
Co do ciemnych szyb - mam dzieci w wieku 2 i 4 lata i ciemne szyby to konieczność - jak dla mnie wystarczają i nie muszę nic dokładać.
Co do alarmu - mam fabryczny alarm i w konsoli pod sufitem mam wbudowane czujniki (chyba ruchu) - pytanie jaką funkcję pełnią - jeśli softowo można alarm odblokować - ale tych czujników softem nie dołożymy ...

kaan1
05-07-2017, 13:59
Cpod sufitem mam wbudowane czujniki (chyba ruchu) - pytanie jaką funkcję pełnią - ...

ultradźwiękowe czujniki ruchu - zareagują np. na wybicie szyby
Alarm brać oryginalny - dilerzy często proponują i wstawiają swój w salonie ale to rozwiązanie gorsze (dla nich finansowo korzystniejsze)

drout
05-07-2017, 14:13
Dach jeśli otwierany to brać w s max jest nie otwierany i dlatego sobie darowałem.
Sony 12 wziąłem
Navi nie brać
Acc nie wziąłem i cały czas się zastanawiam ze chyba źle zrobiłem
Samochodu jeszcze nie mam niestety

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

miroos
05-07-2017, 14:34
ultradźwiękowe czujniki ruchu - zareagują np. na wybicie szyby
Alarm brać oryginalny - dilerzy często proponują i wstawiają swój w salonie ale to rozwiązanie gorsze (dla nich finansowo korzystniejsze)

Czyli to aktywowanie alarmu fabrycznego to nie do końca aktywowanie ... nie ma czujników, nie ma ryglowania ...

czaroslaww
05-07-2017, 14:42
Ta akurat opcja jest całkiem dobra bo nie jest specjalnie droga a oprócz elektrycznej regulacji kierownicy dostaje się elektryczny fotel i lusterka z pamięcią.

i można zaprogramować przy włączaniu wstecznego biegu obniżające się lusterko po stronie pasażera - polecam.

Bump: a co do rolet tylnych szyb to są w pakiecie z panoramicznym dachem (pakiet panorama)

Rothmans
05-07-2017, 14:47

:) wziąłem pakiet mico i tam były regulacje i lusterka ale bez kierownicy.

latar
05-07-2017, 14:49
miroos u mnie dzieci 3 i 5 same proszą żeby im rolety podsunąć jak próbują spać i słońce łypie po oczach. Przyciemniane szyby mam.

miroos
05-07-2017, 15:32
miroos u mnie dzieci 3 i 5 same proszą żeby im rolety podsunąć jak próbują spać i słońce łypie po oczach. Przyciemniane szyby mam.

Nie wiem jak w s-maxie - ale w mk5 w porównaniu do mk4 szyby przyciemnione są bardziej ciemne ;) więc może z tego to wynika...

Rothmans
05-07-2017, 17:13
Mk 5 są tak przyciemnione, że jak świeci słońce poniżej lini dachu to muszę dodatkowo coś zawiesić na oknie bo dziecko się irytuje.

mayor
05-07-2017, 17:13
U mnie w Focusie jest słabo z przyciemnionymi szybami, słońce i tak razi dzieciaki, roletki by się przydały.

miroos
05-07-2017, 19:07
Mk 5 są tak przyciemnione, że jak świeci słońce poniżej lini dachu to muszę dodatkowo coś zawiesić na oknie bo dziecko się irytuje.

To moje dzieciaki całe szczęście są odporne i wystarczają im te szyby - miałem już kilka razy dłuższe wyprawy ze słońcem świecącym prosto na dzieciaki i nie protestowały :) ale wszytko zależy od dziecka - jeśli kilka stówek (chyba 400) nie stanowi problemu to lepiej mieć rolety dodatkowo.

Runner79
05-07-2017, 20:57
Sprawdzałem to 4x4 w S-Maxie. Pomimo fajnej grafiki i pokazywania, że działa to efekt żaden. Samochód to dalej ośka i nic tego nie zmieni. Jedyne warunki w których być może by pomogło to lód pod górkę. Za takie pieniądze to nie warto! Oj nie wart! Do tego wzrasta masa, wzrasta spalanie, spadają osiągi. Bez sensu. Ten 4x4 nie ma większego prześwitu.

Czy faktycznie 4x4 jest tak przeceniane? Zastanawiałem się nad Scoutem, większy prześwit ale to Skoda i klasa niższa. Ktoś może jeszcze podzielić się wrażeniami z jazdy Mondeo 4x4. A może ktoś z Was miał okazję jeździć Scoutem?

Rothmans
05-07-2017, 23:09
To moje dzieciaki całe szczęście są odporne i wystarczają im te szyby - miałem już kilka razy dłuższe wyprawy ze słońcem świecącym prosto na dzieciaki i nie protestowały :) ale wszytko zależy od dziecka - jeśli kilka stówek (chyba 400) nie stanowi problemu to lepiej mieć rolety dodatkowo.

A jeszcze jedno - 90% przelotów rodzinnych w kierunku północ południe A1 - wiec słońce świeci zawsze jak świeci:)

latar
06-07-2017, 00:08
A ja dla odmiany wschód-zachód A4.

Runner79 uwierz mi, że jest słabe i nie warte grosza. Sprawdzałem tylko w S-Maxie i suchej nitki nie zostawiam a napęd jest taki sam. Tylko rozkład masy inny. Nawet do 4motion z VAGa mu brakuje. Gdyby chociaż cena była rozsądna to można by zaakceptować. Ale jest drogo:/

Bierz 150KM w automacie i przestawiaj na 180 albo rób program na 200. Finansowo to najlepsza opcja. Chyba, że 210 i program na 240+ :619:

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

foni
06-07-2017, 12:19
Ja przy wyborze między 180 AWD a 210 ośka puściłem się wokół komina właśnie S-Maxem AWD. Zupełnie nie miałem wątpliwości co brać.... A na wyjazdy w góry rezerwuję 5 litrów miejsca na skrzynkę z łańcuchami.

Jeżeli myślisz o wersji 180 ośka, to rzeczywiście lepiej wziąć 150-tkę i zrobić chipa, a za resztę kasy dokupić bajerów.

Runner79
06-07-2017, 13:19
Mam jeszcze pytanie o tapicerkę - czy standard daje radę, czy warto zastanowić się nad inną opcją?

klippe
06-07-2017, 13:30
Mam jeszcze pytanie o tapicerkę - czy standard daje radę, czy warto zastanowić się nad inną opcją?

Daje radę i mi się podoba :) W poprzednim Mondku też miałem standard i po 240 tysiącach i parunastu latach tapicerka wyglądała bardzo dobrze - stąd też bez żalu przyoszczędziłem na tym elemencie :D

prokop123
06-07-2017, 21:47
Panowie
pomożecie w temacie ? :(
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=266388&referrerid=202115

czaroslaww
08-07-2017, 18:35
Koledzy podpowiedzcie:
wziałem titanium ze standardowymi dla tej wersji fotelami, ale mam okazje za super kasę kupic fotele z pakietu seat luxury - skóry z masażami i wentylacją...

pytanie czy będę to mógł normalnie podłączyć czy za dużo kombinacji?

cattani75
08-07-2017, 21:28
Na pewno będziesz musiał zmienić panel radia na taki z przyciskami do wentylacji.
A co poza tym, to koledzy podpowiedzą. :-)

Rothmans
09-07-2017, 09:14
Możesz pozostać przy sterowaniu fotelami (wentylacja) z ekranu Synca, nie będziesz musiał zmienić panelu radia. Aktywował takie siedzenia kolega Mayak.

biner
09-07-2017, 09:24
A jak z okablowaniem jak nie mam elektryki?

siebek
09-07-2017, 10:02
Też mnie ten temat zastanawia, a nie widziałem nigdzie wiążącej odpowiedzi odnośnie elektryki przy przekładce. Na alledrogo jest mnóstwo zestawów foteli po 2000 - 2500zł i chętnie bym zrobił upgrade.

Może ktoś kto ma elektrykę foteli pstryknąć zdjęcie jak to wygląda pod fotelem? Jakie są wtyczki itp.?

biner
09-07-2017, 10:52
ja widziałem za 1500 alcantare :) komplet ciekawe czy trzeba rzeźbić czy tylko przekładka

czaroslaww
09-07-2017, 14:57
A jak z okablowaniem jak nie mam elektryki?

podbijam pytanie, bo kwestia sterowania wentylacją się fajnie rozwiązała, rozumiem że podgrzewanie działa ze standardowego sterowania w titanium, teraz tylko kwestia wiązki...

biner
09-07-2017, 15:25
Otóż to, wszystko zalezy co zawiera bieda wiazka od foteli bez elektryki

Rothmans
10-07-2017, 00:41
Na pewno da się masaże i chłodzenie aktywować w Syncu 2,co do okablowania nie znam szczegółów jak mocno i przy jakiej wersji trzeba rzeźbić.
Trzeba zapytać w wątku -modyfikacje /co kto konkretnego ma i co ma zamiar nabyć i wtedy pewnie temat drgnie.

taajniak
13-07-2017, 08:23
Przerabiałem ten temat...
Jeżeli masz standardowe fotele i nie masz sterowania, to podobno jest sporo rzeźbienia z wiązkami.

Jeżeli masz standardowe i masz elektryczne sterowanie foteli, to raczej w zasadzie plug&play + aktywacja bajerów w sync2.

Jak by ktoś potrafił to wyrzeźbić, to poproszę o PW bo sam chciałbym kiedyś wsadzić fotele z vignale, jak by się dało, bo obszywanie w Carlexie w sumie drogie trochę :).

lemon
17-07-2017, 17:49
Z innej beczki - jakby ktoś chciał sobie zbadać olej silnikowy i odpowiedzieć na pytanie czy się jeszcze ten olej do czegoś nadaje to można to zrobić za 85zł tutaj:
http://sklep.archoil.pl/?product=analiza-oleju-smarowego

mm32
17-07-2017, 21:33
Ta i zapewne w raporcie wyjdzie, że trzeba zastosować modyfikator tarcia firmy zajmującej się badaniem oleju.

czaroslaww
18-07-2017, 11:29
Ta i zapewne w raporcie wyjdzie, że trzeba zastosować modyfikator tarcia firmy zajmującej się badaniem oleju.

dokładnie,
poza tym jak mam płacić 90zł, to wolę dołożyć 200 i kupić porządny olej do auta i po prostu go wymienić - na pewno nie zaszkodzi.

Bump: a w ogóle jak przy oleju jesteśmy - co sądzicie żeby tak po 2-3 tyś km wymienić olej w nowym aucie?
myslę, że najwięcej opiłków zbiera się właśnie na początku eksploatacji auta i taki zabieg mógłby przynieść same plusy a koszt przecież niewielki..

mayor
18-07-2017, 19:28
Bump: a w ogóle jak przy oleju jesteśmy - co sądzicie żeby tak po 2-3 tyś km wymienić olej w nowym aucie?
myslę, że najwięcej opiłków zbiera się właśnie na początku eksploatacji auta i taki zabieg mógłby przynieść same plusy a koszt przecież niewielki..

Dobry pomysł, ale czy to coś da to ciężko powiedzieć ;) ja wymieniłem po 5k km ;) na hamowni wyszła seria 170KM (z 150KM jakie powinno być ;-)) więc chyba nie zaszkodziło ;)

jvc
18-07-2017, 19:58
Ja również wymieniłem przy 5 tyś.km

leszek
18-07-2017, 22:48
dokładnie,
poza tym jak mam płacić 90zł, to wolę dołożyć 200 i kupić porządny olej do auta i po prostu go wymienić - na pewno nie zaszkodzi.

Nie przesadzaj olej z filtrem 170 zł netto

Bump: dokładnie,

czaroslaww
20-07-2017, 07:44

Bump:

nie wiem jaki lejesz olej, ale ja do swoich aut używam tylko motul/valvoline a 5l takiego oleju to ok 250zł

fajnie sprawdziłem sobie w peugeocie - jest tam wskaźnik temperatury oleju - na zalanym castrolu edge 5w40 temp przy 180kmh na tempomacie wynosiła 94stopnie, przy valvoline 91 stopni. 3 stopnie to dla silnika przepaść w komforcie pracy.

Dzisiaj po 3 i pół mies czekania jadę odebrać swojego mondka, trzymajcie kciuki

prokop123
20-07-2017, 07:50
Dzisiaj po 3 i pół mies czekania jadę odebrać swojego mondka, trzymajcie kciuki

Wspaniała chwila :D
ja do tej pory z nostalgią patrze na foty gdy stał jeszcze w tych białych foliach na placu i czekał na przygotowanie do wydania :)
I ta radość 5 letniego syna jak piszczał ze szczęścia " to nasze ... ?" :D
auto ma swoją wartość ale radość z odebrania nowego tylko Twojego bezcenna :)

leszek
21-07-2017, 21:37
nie wiem jaki lejesz olej, ale ja do swoich aut używam tylko motul/valvoline a 5l takiego oleju to ok 250zł

http://allegro.pl/olej-ford-formula-f-5w30-5w-30-5l-gratis-i6576346114.html

http://allegro.pl/castrol-magnatec-professional-a5-5w30-6l-ford-913d-i6472810905.html

:)

jagmar
26-07-2017, 12:03
http://allegro.pl/olej-ford-formula-f-5w30-5w-30-5l-gratis-i6576346114.html

http://allegro.pl/castrol-magnatec-professional-a5-5w30-6l-ford-913d-i6472810905.html

:)

nie dość że zamawiane z allegro to jeszcze na dodatek Castrol... nic tylko pogratulować...

jvc
26-07-2017, 14:50
Ktoś już może obczaił w jakich sytuacjach pojawia się komunikat o przerwie na kawę?
Przez 10 tyś km miałem ten komunikat tylko raz gdy faktycznie byłem zmęczony i źle mi się jechało.
Wybieram się wkrótce do Chorwacji, gdzie będziemy jechać w nocy , stąd moje zainteresowanie tematem.

latar
26-07-2017, 14:54
Tego to pewnie najstarsi górale nie wiedzą. Według mnie zastosowany tam fuzzy logic jest nie do wyczajenia ale na chłopki rozum:
- jak zaczynasz meandrować od linii do linii
- jak zacznął się pojawiać gwałtowne manewry, np sporo nagłego hamowania bo za późno do mózgu dotarło, że zbliżasz się do poprzedzającego pojazdu
itp.

cattani75
26-07-2017, 14:59
Powiem więcej - jak jestem wyrąbany na maksa (zmęczony) i sam czuję, że jadę słabo, to nie pokazuje. Więc nie licz na ten czujnik. :-(

jvc
26-07-2017, 15:05
Jakiś algorytm musi być. Mnie zadziałał i akurat był to jeden z gorszym moich dni do jazdy.
Co ciekawe miałem do przejechania 600km a komunikat pojawił się po 1,5 godzinie.
Później się zatrzymałem, przewietrzyłem ,wypiłem kawę :D i do końca drogi było już lepiej.

bartulko
26-07-2017, 22:14
Ja miałem 3 razy taki komunikat. Wydaje mi się, że wystarczy kilka razy gwałtowny ruch kierownicą oraz kilkanaście razy najechać lub przekroczyć linię.
Moim zdaniem raczej nie odzwierciedla to stanu faktycznego kierowcy.

marioromario
27-07-2017, 08:41
Ja miałem 3 razy taki komunikat. Wydaje mi się, że wystarczy kilka razy gwałtowny ruch kierownicą oraz kilkanaście razy najechać lub przekroczyć linię.
Moim zdaniem raczej nie odzwierciedla to stanu faktycznego kierowcy.

Zgadzam się z powyższym.
U mnie pojawił się kilka razy przy okazji tesowania lane keeping alert itp.

Najpierw grzecznie poprosił o ręce na kierownicę jeśli dobrze pamiętam, a potem zaprosił na kawę :)

lduraj
27-07-2017, 09:02
Witam wszystkich,
Do przedwczoraj byłem święcie przekonany, że Mondeo nie ma opcji autoryglowania drzwi, trzeba zmodyfikować soft, żeby tą funkcjonalność włączyć. Ale właśnie przedwczoraj autoryglowanie się automatycznie włączyło. Wydaje mi się, że zaryglowałem drzwi przyciskiem zaraz po wyłączeniu samochodu, i przy świecącej diodce otworzyłem drzwi. Od tej pory autoryglowanie działa bez żadnych problemów.
Czy ktoś, posiadający auto bez żadnych modyfikacji zegarów, mógłby to sprawdzić?

prokop123
27-07-2017, 10:47
Czy ktoś, posiadający auto bez żadnych modyfikacji zegarów, mógłby to sprawdzić?

Mam jeszcze nie modyfikowany soft, ale wybieram się do mayak aby mi to odblokował :D

Dziś Ci obczaje.

Czyli zamykam się od środka, uzbraja się alarm i otwieram drzwi kierowcy i autoryglowanie ma działać już na stałe przy ruszaniu ?

miroos
27-07-2017, 11:31
Hmm - a może to była taka procedura? Próbował ktoś czy działa w mk5 na EU ?

https://www.youtube.com/watch?v=X9VXONMv7OM

lduraj
27-07-2017, 12:40
Mam jeszcze nie modyfikowany soft, ale wybieram się do mayak aby mi to odblokował :D

Dziś Ci obczaje.

Czyli zamykam się od środka, uzbraja się alarm i otwieram drzwi kierowcy i autoryglowanie ma działać już na stałe przy ruszaniu ?

Dokładnie tak
<EDIT>
Tzn nie zamykasz się pilotem z alarmem itd. tylko naciskasz przycisk zamknięcia zamków w drzwiach

lduraj
28-07-2017, 08:26
Oczywiście, że się głupi, ucieszyłem niepotrzebnie. To nie jest blokada zamków od zewnątrz, tylko blokada tylnych od wewnątrz. Wczoraj się zorientowałem, jak dziecko nie mogło wyjść z samochodu :-)

Dokładnie tak
<EDIT>
Tzn nie zamykasz się pilotem z alarmem itd. tylko naciskasz przycisk zamknięcia zamków w drzwiach

czaroslaww
28-07-2017, 09:40
właśnie jestem po modzie u kolegi wolfa z bydgoszczy
moc 150/180
autoryglowanie
przyuczenie lusterek (otwierają się dopiero jak kierowca wsiądzie do auta i zamknie drzwi - nie ma bezsensownego rozkładania w sytuacji np gdy pakujemy tylko zakupu do samochodu etc.)
wyświetlanie ciśnienia w oponach
plus wykres historii spalania

wszystko fajnie działa - polecam.

cattani75
28-07-2017, 10:16
Zwłaszcza ciśnienie fajnie działa, jak się koła zmienia i trzeba się zastanawiać, które koło gdzie leży na obrazku. :-D

leszek
28-07-2017, 10:38
cattani75 widzę że podniosłeś moc 2 osoba na forum co cieszy się większą mocą :)
jak tam wrażenia ?

cattani75
28-07-2017, 10:59
W mieście bez większych różnic, na autostradzie lepiej. :-)
Spalanie chyba bez zmian.
No i Prins przepadł... :-(

leszek
28-07-2017, 11:02
No i Prins przepadł... :-(

czemu ??
ja czekam na sttaga ma być z 2 pompami elektrycznymi bez modyfikacji naszej pompy :) i będzie za ok 6tyś

cattani75
28-07-2017, 11:28
Ale mi postawili zakazy... :-/

prokop123
28-07-2017, 11:49
przyuczenie lusterek (otwierają się dopiero jak kierowca wsiądzie do auta i zamknie drzwi - nie ma bezsensownego rozkładania w sytuacji np gdy pakujemy tylko zakupu do samochodu etc.)
.

Bardzo dobra opcja, też to muszę sobie zrobić.
Na jakiej zasadzie to działa ?
Skąd auto wie że kierowca jest w środku po zamknięciu drzwi, wyczuwa klucz w środku czy np dopiero po zamknięciu drzwi i naciśnięciu na hamulec czy włączenie zapłonu, się rozkładają ?

cattani75
28-07-2017, 12:38
Zamknięcie drzwi powoduje otwarcie lusterka. Nie musisz być w środku, niestety.